De Liemers Helemaal Goed Courant

12 april 2019

De Liemers Helemaal Goed Courant 12 april 2019


Loo Budget Concerten

Carla Herlfterkamp. (foto: Sjoerd van den Berg)

LOO - Sing à Long, oftewel lekker meezingen! Met Carla Helfterkamp: zang. Theo Scholten: accordeon & Vincent Gal: drums/percussie.

Zing jij vooral thuis in de badkamer? Altijd al met anderen willen zingen, maar je durft niet echt op een koor af te stappen? Of pak jij graag elke gelegenheid aan om je muzikaal, lekker uit te leven? Hoe dan ook: Trek je stoute schoenen aan en doe mee! Laat je niet weerhouden door 'kleine stemmetjes' in je hoofd, die jou daarvan af willen houden, maar kom zondag 28 april met ons meezingen!

Zingen is heerlijk en werkt ontspannend. Samen-zingen is nog gezelliger en fijner, want wat is er mooier dan muziek delen. En... Niets is fout! Sta jij te genieten tijdens het zingen dan is onze missie geslaagd, yes! Na het inzingen gaat het muziekfestijn van start en daarbij mag je lekker meezingen vanuit het Songboekje dat je van ons krijgt. Wat zijn dan zoal liedjes vraag je je af? Dat zijn gezellige meezingnummers die je vast wel kent: zeer bekende nummers.

We reizen af naar de Beatles en gaan via Charles Aznavour & Gloria Gaynor naar Adelle en alles wat daartussen zit. Misschien hoor je een enkel nummer uit 2017. We zingen Nederlandse- en Engelstalige nummers. En mocht je er eentje niet zo goed kennen, dan zing je toch gewoon uit het boekje mee. Of, misschien wil je even achterover leunen dan kan dat ook, want naast het meezingen is er ook de mogelijkheid om af en toe lekker te luisteren. "Het is te gek jou zondag 28 april in Loo te ontmoeten, én helemaal super om je te horen! Zie ik je?", aldus Carla.

Mobieltjesproject in Giesbeek

GIESBEEK - In het Mobieltjesproject gaat een groep derdejaars leerlingen van het Liemers College bezig om ouderen leren om te gaan met hun mobieltje, smartphone en/of tablet. Het project is een samenwerkingsverband tussen het Rode Kruis (afdeling Liemers Oost), Caleidoz Welzijn en het Liemers College en is bedoeld voor mensen vanaf 55 jaar.

Nu ouderen steeds langer zelfstandig blijven wonen is de mobiele telefoon een belangrijk hulpmiddel om contact te onderhouden. Het verhoogt hun zelfredzaamheid. Het gebruik van de mobiele telefoon, de smartphone of een tablet is echter voor veel van hen niet zo eenvoudig. Het bijzondere aan dit project is dat jongeren aan ouderen instructies geven hoe zij met hun mobieltje of tablet omgaan. Het project is onderdeel van Maatschappelijke Stage waarbij jongeren kennismaken met het vrijwilligerswerk.        

Het Mobieltjesproject is op dinsdag 7 mei van 13.30 tot 16.30 uur bij Kulturhus De Brede Blik, Kerkstraat 72 in Giesbeek. Deelname is gratis.
Meer informatie of aanmelden: bel 06 20635563 of mail p.groenenstijn@caleidoz.nl.

Parkkampioenschappen TC Seven Aeren

Logo TC Seven Aeren

ZEVENAAR - Als warming up voor de voorjaarscompetitie zijn van woensdag 27 maart tot en met zondag 31 maart de parkkampioenschappen van TC Seven Aeren gespeeld.

Gelukkig waren de weergoden spelers én toernooileiding goed gezind. De wedstrijden zijn in een uiterst sportieve sfeer gespeeld door senioren en jeugd. De kampioenen bij de jeugd: Jorn de Bruin (tot en met 14 jaar) en Merrin Luiten (tot en met 10 jaar). Clubkampioenen bij de senioren: Nanda van Loon & Ton van Erp (GD5), Norbert Puttman & Richard van Zwam (HD5-6), Sonja van Elk & Iris Huisman (DD6) en Dianah & Marc Brostowski (GD7). Mede namens onze partners Bent Sports en TennisVision bedankte het bestuur van TCSA alle deelnemers voor hun bijdrage aan een geweldige tennisweek!

Vroeg uit de veren !

Koolmees. (foto: Gerrit van Alst)

DIDAM - Op zondagmorgen 14 april organiseert IVN De Oude IJsselstreek, werkgroep De Liemers een excursie bij De Nevelhorst.                        

Tijdens deze excursie gaan we luisteren en kijken naar de vogels die hier voorkomen. In deze periode zingen de vogels hun hoogste lied. Ze zijn op zoek naar een liefje en bakenen hun territorium af. We gaan kijken en luisteren naar onze gevleugelde vrienden. Neem een verrekijker mee! De duur van de excursie is twee uur. Start: 07.30 uur bij de parkeerplaats van DVC, Vinckwijckseweg 12, Didam. Info: Dick van den Berg, 0316 262649; www.ivn.nl/afdeling/de-oude-ijsselstreek.

Zorg dat je er bij bent...

Groep zing en swing. (foto: Musiater) musiater

ZEVENAAR - Zing en Swing bestaat uit een groep enthousiaste ouderen die graag zingen, muziek maken, dansen en vooral van veel gezelligheid houden. In twintig weken wordt er hard gewerkt aan een mooie eindpresentatie onder leiding van Paul Mulder.

Met moederdag en vaderdag voor de deur is het misschien een leuk idee om een kaartje voor de eindpresentatie van Zing en Swing 2 cadeau te doen. Voor alle lieve vaders en moeders die een gezellige muzikale ochtend met een hoog meezinggehalte wel kunnen waarderen. Natuurlijk zijn de kaartjes ook geldig voor familie, vrienden, vriendinnen, buren, kennissen, kortom voor iedereen.

Iedereen is welkom op zondagmorgen 23 juni bij de feestelijke eindpresentatie in het Sint-Andreas schuttersgebouw aan de Oude Doesburgseweg 1 in Zevenaar. De toegang is inclusief een kopje koffie of thee 5,00 euro. Aanvang 11:00 uur. De zaal is open vanaf 10:30 uur.

Gezien het grote succes van de eindpresentatie van Zing en Swing 1 is het aan te raden om vooraf een kaartje te kopen of te reserveren. Dat kan bij het team Zing en Swing per email: henniebakker@upcmail.nl of pjfransen-schaap1935@kpnmail.nl of even bellen met Plony Fransen 0316 524091. Eindeloos Musiceren met thema Zing en Swing is een burgerinitiatief in samenwerking met Leven in de Liemers en Gemeente Zevenaar.

Programma Kunstwerk! Het Musiater

(foto: Chloe Leenheer)

Javier GuzmanGuzmán

Na Ga-Bie-Jer komt Javier met Guzmán. Het is het tweede programma in een trilogie, die afgesloten zal worden met Francisco.In Guzmán kijkt hij terug op zijn grillige leven, zijn stormachtige carrière en vertelt hij dingen die je nog niet van hem wist. Het zijn onder andere juist die dingen waar je normaal gesproken misschien niet eens om moet lachen, maar vanavond wel. Dat staat nu al vast. De levensloop van Javier heeft ridicuul veel gelijkenissen met het land waar hij al vanaf zijn 17de op de planken staat. Ben erbij!

Dinsdag 16 april. Aanvang 20.15 uur. Prijs 22,00 euro.

Veldhuis & Kemper
Geloof ons nou maarHet duo stond de afgelopen jaren in de theaters met acht voorstellingen. Logisch dus dat ze het na 15 jaar tijd vonden voor een pauze. Pas een jaar later staken ze de koppen weer bij elkaar. Onderwerpen genoeg voor een nieuwe voorstelling, zou je zeggen. Maar zoals altijd als ze elkaar even niet hebben gezien gingen ze eerst bijpraten. En voor ze het wisten was dat bijpraten de basis voor hun negende programma 'Geloof ons nou maar'. Zonder twijfel de meest persoonlijke voorstelling die ze tot nu toe maakten. Confronterend, heel grappig en verrassend ontroerend… Geloof ons nou maar.

Dinsdag 21 mei, Aanvang 20.15 uur. Prijs 26,00 euro.

Liedbegeleiding op akoestische gitaar (vanaf 18 jaar)

Word de nieuwe Bob Dylan

In deze cursus leer je in groepsverband de basisakkoorden, waarmee je moeiteloos elke popsong, folksong of evergreen van Bob Dylan tot Adele kunt begeleiden. Je moet wel zelf voor een gitaar zorgen. We hebben een cursus voor beginners en een cursus voor cursisten met enige ervaring.

Docent: Chris van Tienen. Start cursus 16 april op dinsdag 18.30 – 19.15 uur (beginners); 19.30 – 20.15 uur (vervolg); 20.15 – 21:00 uur (gevorderden). In het Musiater, Zevenaar. Aantal lessen: 10 lessen van 45 minuten. Prijs: 83,- (excl. 21% BTW vanaf 21 jaar). Voor meer informatie en inschrijven ga naar www.liemerskunstwerk.nl.

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR. - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- Het Braamhuis, inloophuis voor mensen die geconfronteerd zijn met kanker, is op zoek naar gastvrouwen of -heren om het vrijwilligersteam te versterken.

- Caleidoz zoekt een gastvrouw of -heer die voor het koffie-uurtje op de donderdagochtend de bezoekers ontvangt en voor de koffie en thee zorgt. Werktijd: van 9.30 tot 12.00 uur.

- STMG zoekt iemand om twee keer per week te wandelen met een meneer met dementie. Deze meneer wandelt graag maar kan dit niet meer zelfstandig.

- De Hulpdienst zoekt chauffeurs die met eigen auto mensen naar arts, ziekenhuis e.a. vervoeren. Ook zoekt men chauffeurs voor de Samen Uit-activiteit (elke derde donderdag van de maand). Voor beide geldt een kilometervergoeding.

Voor meer informatie over deze en circa 300 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316 243299). U kunt ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Geloofsgemeenschap H. Remigius Duiven

Zaterdag 13 april om 19.00 uur. Eucharistieviering.

Voorganger: Pastoor Thanh Ta. Koor: Dames en Herenkoor.

Donderdag 18 april om 19.00 uur. Regioviering Witte Donderdag H. Andreaskerk te Zevenaar.
Voorganger: Pastoor Thanh Ta en diaken A. van Zundert. Koor : Projectkoor.

Vrijdag 19 april om 19.00 uur. Regioviering Goede Vrijdag. H. Andreaskerk te Zevenaar. Voorganger: Pastoor Thanh Ta. Koor: Projectkoor.

Goede Vrijdag 19 april om 15.00 uur – Kruisweg in de H. Remigiuskerk te DUIVEN. Voorgangers: Parochianen.

Zaterdag: 20 april om 21.00 uur. Paaswake H. Remigius Duiven. Voorganger: Pater G. Remmers en diaken A. van Zundert. Koor: Projectkoor.

Zondag 21 april om 11.00 uur. Eucharistieviering 1e Paasdag. Voorganger: Pastoor Thanh Ta. Koor: Dames en Herenkoor.                        

Gebedsintenties 13-04: Ouders Nijenhuis-Klein-Goldewijk, Gerda Dusseldorp-Mom, Willemien Bomers-Idink, Herman Derksen, Truus van Huet-Stuart, Joke Maibaum-Driessen, Riekie Peters-Wieleman. Jaargetijde: Loes Oosterman-Geurtsen.

Gebedsintenties 20-04: Gerda Dusseldorp-Mom, Familie Reuling-Schoenaker, Henk Knuiman, Truus van Huet-Stuart, Robert Faber, Carel en Wil Lesenann-Willemsen, Ouders Faber-Willemsen en ouders Willemsen-Reijers, Ouders Horsting-Kok en dochters, Jos Nijsen, Joke Maibaum-Driessen.

Gebedsintenties 21-04: Ellen Bisseling, Freek Hell, Hent en Annie Roelofs en dochter Annet, Albert Mattijssen, Gerrit en Dinie Hagen, Theo Worm, Herman Derksen, Annet Gertsen-Roelofs,Truus van Marwijk-van Dalen, Ouders van Marwijk-Rozendaal, Ouders Lintzen-de Ruyter, Riekie Peters-Wieleman, Jan Brouwer (jaargedachtenis) en overleden ouders.

Overleden 21-03: Truus van Huet-Stuart 94 jaar, 29-03-2019 Riet Weiss-Geurts 79 jaar, 01-04-2019 Joke Maibaum-Driessen 84 jaar.

Jubilarissen bij Sint-Caecilia Herwen tijdens Lenteconcert

HERWEN – Op zondag 14 april om 10.30 uur organiseert de Koninklijke muziekvereniging Sint-Caecilia haar jaarlijkse lenteconcert in dorpshuis De Cluse aan de Martinusweg 29 in Herwen.

De harmonie onder leiding van Michael van den Broeck en de drumband onder leiding van Arend-Jan van Straten zullen samen, maar ook afzonderlijk een gevarieerd repertoire ten gehore brengen. Er zullen onder andere een aantal polka’s, een medley van Rock classics en een mooi Afrikaans gospel nummer ten gehore worden gebracht. Tijdens het lenteconcert zullen vijf leden gehuldigd worden vanwege hun jubileum: één 25-jarige, drie 50-jarige en zelfs één 60-jarige lid. Speciaal hiervoor zullen burgemeester Van Riswijk en wethouder Van Loon aanwezig zijn. Kortom: genoeg reden om te komen luisteren. De toegang is geheel gratis.

Jeugd Pigeons zorgt voor mooi basketbal

DUIVEN - Afgelopen weekend zijn er zeven wedstrijden gespeeld door de basketballers van Pigeons. Er is goed gespeeld en het publiek heeft weer kunnen genieten van gaaf basketbal.

Pigeons 1 als 2 hebben deze dag helaas verloren in twee spannende wedstrijden. Pigeons 1 speelde thuis tegen Arnhem Eagles en verloor nipt met 75 - 85. Ook Pigeons 2 verloor uit van de titelkandidaat Tower Jumpers 75 - 55. Meisjes U16 hebben gewonnen in een fantastische wedstrijd tegen Arnhem Eagles 57- 44. En ook de jongens U16-1 hebben in eigen huis geweldig gewonnen van Wyba 98 - 44. De jongens van U16-2 hebben in een spannende wedstrijd tegen Joy M met slechts vier punten verschil verloren 55 - 59
En de U12 heeft uit met één punt verloren van Basketiers 48-47. De U18 heeft met prachtige cijfers gewonnen van Give and Go 70 - 36. Op zondag speelde de U14 uit tegen Batouwe. Deze wedstrijd wist Pigeons te winnen met 36 - 77.

Het was een super mooi speelweekend voor Pigeons en duidelij is geworden dat de jeugd ook bij Pigeons de toekomst heeft! Meer informatie over basketbalvereniging Pigeons staat op www.depigeons.nl en op facebook.

Batavierenrit motorclub ASOM Zevenaar

Leden van MC ASOM onderweg. (foto: John Visser)

ZEVENAAR - De jaarlijkse Batavierenrit van motorclub ASOM is dit jaar op zondag 14 april en ook nu staat deze rit weer op de KNMV en Loot kalenders. We rekenen dan ook op een flink aantal rijders uit het hele land, maar vooral ook uit deze regio.

De toerrit is ca 250 km lang en verbindt de Liemers, de Achterhoek en Duitsland met elkaar en voert vooral over provinciale en kleinere wegen. Onderweg kun je genieten van mooie bochten, afwisselende omgeving en prachtige natuur. De route op GPX-formaat kun je aanvragen door een mailtje te sturen naar toercommissie@mc-asom.com. Ook bestaat de mogelijkheid om voor aanvang van de rit de route te downloaden in het clubhuis. Heb je geen Garmin/TomTom dan kun je meerijden met een clublid met navigatietoestel.

De rit is voor ASOM-leden gratis en niet-leden betalen voor deze rit 5 euro inschrijfgeld, dit is inclusief koffie in ons clubhonk. De start is op zondag 14 april tussen 9.00 en 11.00 uur vanaf ons clubhuis aan de Edisonstraat 3 in Zevenaar en deze locatie is dan van 8.30 tot 16.00 uur geopend.

Dit is de mogelijkheid voor motorrijders uit de Liemers om eens kennis te maken met MC ASOM en te weten te komen wat deze toerclub onderneemt voor haar leden. Meer informatie over de vereniging staat op www.mc-asom.com.

Zingend zorgen voor je longen

WESTERVOORT - Voor mensen met chronische longaandoeningen uit de regio Arnhem/Liemers en hun eventuele partners of mantelzorgers organiseren wij op woensdag 17 april een informatieve en praktische bijeenkomst over zingen en over het gebruik van adem en stem.

Gertie Savelkoul, logopedist - zangpedagoog en dirigent, verzorgt voor u deze middag een presentatie. Zo kunt u op een leuke manier kennismaken met een stem-techniek die veel wordt toegepast door zangers voor het vergroten en verbeteren van de draagkracht, klank en belastbaarheid van de adem en de stem.

"We zullen op deze middag ook samen zingen en we bieden u in de pauze koffie/thee met wat lekkers aan. Afhankelijk van het aantal blijvende deelnemers kunnen we ná deze middag misschien een koor oprichten. Noten kunnen lezen is daarvoor niet nodig en ervaring hebben met zingen evenmin. Doe mee in een koor van longpatiënten op woensdag 17 april in Kulturhus De Nieuwhof, Rivierweg 1 in Westervoort van 14.00 – 16.00 uur (zaal open 13.30 uur). Deelname is gratis. Evenals de koffie en/ of thee.Gelieve bij deze bijeenkomst geen geurtjes te gebruiken!"

Alzheimercafé Zevenaar

ZEVENAAR - Uit de praktijk van een mantelzorger. Het programma is dinsdag 23 april van 19:30 tot 21:00 uur. De zaal is open om 19:00 uur. De toegang is gratis.

Een dochter vertelt over haar ervaringen met haar dementerende moeder vanaf het begin van de ziekte tot en met opname in het verpleeghuis. In de tussentijd heeft de moeder liefst twintig jaar bij haar dochter ingewoond. Waarschijnlijk herkent u veel in haar ervaringen en kunnen over en weer oplossingen en adviezen worden uitgewisseld.

Het café is bedoeld voor mensen die zelf aan dementie lijden, maar ook hun partners, familieleden, vrienden en hulpverleners. Het café vindt plaats in de Hooge Bongert 3 in Zevenaar.

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

KERKDIENSTEN in Andreaskerk: 12 april t/m 26 april 2019. Zondag 14 april – Palmpasen - om 9.30 uur: Eucharistieviering,-Gezinsviering- voorganger: Pater G.Remmers met koor Stella Maris. De collecte is voor de Bisschoppelijke Vastenactie en de eigen geloofsgemeenschap. Intentie: Jan en Riet Köning.

.“Bloemetje van verbondenheid” zondag 14 april zal -het Bloemetje van verbondenheid- beschikbaar zijn. Als je iemand een teken van bemoediging of een bedankje wilt bezorgen kun je na de viering een bloem meenemen uit de vaas bij het altaar.Het idee is om dit voortaan iedere tweede zondag van de maand te doen.Na afloop van de viering wordt er een Palm-Pasen-optocht door Zevenaar gehouden. Drumfanfare St.Jan uit Babberich gaat voorop in de optocht. De route loop via de Markt, langs de Pelgromhof en via de Doelenstraat weer terug naar de kerk. Daar is koffie , thee en limonade en wat lekkers voor de kinderen.

*Witte Donderdag, 18 april om 19.00 uur: Eucharistieviering - REGIOviering. Voorgangers: pastoor Thanh Ta en Diaken A. van Zundert met Projekt koor.

*Op vrijdag 19 april, Goede vrijdag, 15.00 uur: Kruisweg. Voorganger: pastor J. Heemink. *Om 19.00 uur, Kruisverering. REGIOviering. Voorganger: pastoor Thanh Ta.

Theaterstuk Pontius Pilatus in Duiven 'Kun je iets geloven als je het niet gezien hebt?'

Theatergroep Hens. (foto: Hens) Hens

DUIVEN - In een moderne enscenering brengt theatergroep Hens Pontius Pilatus ten tonele. Pontius Pilatus is de geschiedenis ingegaan als de ordebewaker van Judea en de man die Jezus veroordeeld heeft.

Als blijkt dat het lichaam van Jezus is verdwenen uit het graf, vermoedt Pilatus dat dit onrust zal veroorzaken onder het volk. Hij bijt zich vast in het opsporingswerk en onderwerpt de feiten aan een nauwkeurig onderzoek. Wat is waar? We zien hoe de vraag naar waarheid Pilatus voortdurend kwelt, hoe het hem en zijn vrouw Claudia uit elkaar drijft en hoe hij langzaam de grip verliest op de werkelijkheid.

Pontius Pilatus is geïnspireerd door de roman Het evangelie volgens Pilatus van de Franse auteur Eric-Emanuel Schmitt. Theater HENS maakt voorstellingen waarbij bekende historische bijbelverhalen een geheel nieuw gezicht krijgen en verassend dichtbij worden gebracht. Indringende teksten en een vlotte wisseling in humor, scherpte en ontroering worden onderstreept door verassende muziek.

Woensdag 17 april aanvang 20.00 uur in De Stek, Rijksweg 53, Duiven. Kosten 12,50 euro. Regie en tekstbewerking: Remy van Tilburg. Tekst: Hans van der Meiden. Spel: Hans van der Meiden en Sanne van Ommen. Muziek: Keesjan van der Maas.

Sint-Franciscus Babberich

Zaterdag 13 april Palmpasen viering om 19.00 uur met voorganger M. Smits en medewerking van het Ritmisch koor.

Intenties: Thea en Diny Martens, Henk en Dineke van Dinther, Henkie en Albert van Dinther, Fien Verhoeven (jaargetijde), Jan Verhoeven, overleden Familie Willemsen-Wigman, Gerard Schipper (jaargetijde).

Zondag 21 april 1ste Paasdag 9.30 uur Eucharistieviering voorganger pastoor Thanh Ta en medewerking van het Gemend Koor.

Telefoon: 0316 247216; email:babberich@rkliemers.nl.

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Paaszaterdag, 20 april, om 21.00 uur: Eucharistieviering - REGIOviering. Voorgangers: pastoor Thanh Ta en pastoraal werker M. Smits en pastoraal werker J.Heemink met Projekt koor.De collecte is voor de Wilibrordusparochie.

1e Paasdag - Zondag 21 april 9.30 uur: Eucharistieviering - voorganger: Pater G.Remmers met A.M.K. koor. De collecte is voor eigen geloofsgemeenschapMisintenties: Thea van Haaren-van der Velden en overleden familie van der Velden-Wolters en van Haaren-Schrievers. Louise Bruns-Wentholt. Fam. Visser-Verkerk. Jan Berntzen. Ouders C. de Jager-Barten. Mientje van Millingen-Roelofsen. Dick Ghijben. Ouders Kelderman-Casterop. Jan ten Brinke en overleden familie ten Brinke-Schepers. Albert van Kraaij en familie. Maurice van Bommel en grootouders van der Togt-van Calsteren en van Bommel-Ruijters.

2e Paasdag – Maandag 22 april 9.30 uur: Eucharistieviering - voorganger: Pater G. Remmers met koor Stella Maris. De collecte is voor eigen geloofsgemeenschap.

Misintenties: Theet en Betsie Reijmer, Harry Gademann, Jan en Riet Köning, Riek Sanders, Frans Gieling, Toos Bus jaargetijde.

Overleden: Op 26 maart is Mevr. Tonnie Berendsen-Kuppens overleden in de leeftijd van 85 jaar. Zij woonde Rembrandtplein. Haar uitvaart was op zaterdag 30 maart vanuit de H.Andreaskerk,waarna begrafenis op begraafplaats aan de Kerkwijkweg in Didam. Op 1 april is Mevr. Maria Berendsen-Kraijenbrink overleden in de leeftijd van 85 jaar.Zij woonde Julianalaan. Haar begrafenis was op vrijdag 5 april op graafplaats Rosorum.

NAH-breincafé in Zevenaar breidt uit

ZEVENAAR - Het NAH-breincafe in Zevenaar breidt uit. Vanaf april vindt er twee keer per maand een lotgenoten bijeenkomst plaats voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel. De bijeenkomsten vinden plaats bij Caleidoz en Liemerije, beide in Zevenaar.

,,De groep werd te groot. Omdat de bezoekers niet zoveel prikkels aankunnen moet de groep eigenlijk niet groter zijn dan vijftien personen", vertelt Liesbeth Prikken. Prikken richtte drie jaar geleden samen met Monique Joosten en Nybia Heideveld het Breincafé op en dat werd een succes. Het lotgenotencontact is de belangrijkste reden voor het succes. ,,Je hoeft elkaar niets uit te leggen. En dat is heel fijn omdat heel veel NAH patiënten door de buitenwereld niet begrepen worden", zo weet Prikken uit ervaring.

Het eerste uur van het Breincafé staat altijd in een teken van een thema zoals bijvoorbeeld rouwverwerking of het omgaan met teveel prikkels. Het tweede uur wordt gebruikt voor het uitwisselen van ervaringen. ,,Onderling is er heel veel erkenning, herkenning en begrip. Je leert van elkaar en kunt bijvoorbeeld tips uitwisselen over bepaalde behandelmethodes En dat is heel fijn."

De entree is gratis, koffie/thee een euro. Iedereen is welkom om een keer langs te komen: 1e dinsdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur bij Caleidoz (Steenhuizen 6 in Zevenaar); 2e dinsdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur bij Liemerije (Hunneveldweg 12 in Zevenaar) Voor meer informatie kun je mailen naar breincafezevenaar@gmail.com.

Medailles voor zwemmers ZVW '74

Zwemmers ZVW '74 die deel hebben genomen aan Lenie van de Meer Bokaal zwemwedstrijd in Aalsmeer. (foto: M. Peters) m. peters

WESTERVOORT - Zondag 7 april hebben zwemmers van de Westervoorste zwemvereniging ZVW '74 liefst vijf medailles mee naar huis genomen. Zij deden mee aan de jaarlijkse Lenie van de Meer Bokaal zwemwedstrijd in Aalsmeer.

Deze wedstrijd staat in teken van samen zwemen met valide en mindervalide zwemmers, waarbij ieder op hun eigen prestatie wordt beoordeeld. De zwemmers van ZVW '74 wonnen drie maal brons en twee maal zilver.

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Paaszaterdag, 20 april, om 21.00 uur: Eucharistieviering - REGIOviering. Voorgangers: pastoor Thanh Ta en pastoraal werker M. Smits en pastoraal werker J.Heemink met Projekt koor.De collecte is voor de Wilibrordusparochie.

1e Paasdag - Zondag 21 april 9.30 uur: Eucharistieviering - voorganger: Pater G.Remmers met A.M.K. koor. De collecte is voor eigen geloofsgemeenschapMisintenties: Thea van Haaren-van der Velden en overleden familie van der Velden-Wolters en van Haaren-Schrievers. Louise Bruns-Wentholt. Fam. Visser-Verkerk. Jan Berntzen. Ouders C. de Jager-Barten. Mientje van Millingen-Roelofsen. Dick Ghijben. Ouders Kelderman-Casterop. Jan ten Brinke en overleden familie ten Brinke-Schepers. Albert van Kraaij en familie. Maurice van Bommel en grootouders van der Togt-van Calsteren en van Bommel-Ruijters.

2e Paasdag – Maandag 22 april 9.30 uur: Eucharistieviering - voorganger: Pater G. Remmers met koor Stella Maris. De collecte is voor eigen geloofsgemeenschap.

Misintenties: Theet en Betsie Reijmer, Harry Gademann, Jan en Riet Köning, Riek Sanders, Frans Gieling, Toos Bus jaargetijde.

Overleden: Op 26 maart is Mevr. Tonnie Berendsen-Kuppens overleden in de leeftijd van 85 jaar. Zij woonde Rembrandtplein. Haar uitvaart was op zaterdag 30 maart vanuit de H.Andreaskerk,waarna begrafenis op begraafplaats aan de Kerkwijkweg in Didam. Op 1 april is Mevr. Maria Berendsen-Kraijenbrink overleden in de leeftijd van 85 jaar.Zij woonde Julianalaan. Haar begrafenis was op vrijdag 5 april op graafplaats Rosorum.

Walk&Talk, dé koffiepauze voor werkzoekenden

Walk&Talk. (foto: Walk&Talk) Walk&Talk

DIDAM - Woensdag 24 april van 10:00-12:00 uur is er Walk&Talk in de Bibliotheek Didam, Schoolstraat 22. Bij deze bijeenkomst is Adis Haliloviv van Timing uitzendbureau Doetinchem gastspreker.

Timing Doetinchem is een uitzendbureau dat met je meezoekt naar een goede fulltime baan, tijdelijk werk of parttime functie in de omgeving van Doetinchem. Ze helpen je om te solliciteren op de perfecte functie, zodat je op een passende werkplek terecht komt. Onder hun cliënten hebben ze studenten, scholieren, parttimers, 50-plussers, maar ook minder ervaren medewerkers.

Wanneer je op zoek bent naar een andere baan, verandert er veel in je leven. Daar kun je wel wat hulp bij gebruiken of misschien help je juist graag anderen. Het maakt niet uit hoe lang of hoe kort je op zoek bent naar werk, welk werk je zoekt of hoe jong of oud je bent. Deze koffiepauze geeft je nieuwe ideeën en energie voor je zoektocht – ook als je nog een baan hebt!

Bibliotheek Montferland biedt met Walk&Talk werkzoekenden een plek voor herkenning, inspiratie en praktische tips. Met wisselende onderwerpen, gastsprekers en ervaringen van andere deelnemers. Walk&Talk is geen workshop en ook geen lezing. Het belangrijkste deel is de koffiepauze waarin je nieuwe mensen leert kennen. Zij kunnen jou op weg helpen bij het vinden van de baan die het beste bij jou past. De koffie en thee staan dan ook voor je klaar.

Meer informatie staat op www.bibliotheekmontferland.nl en http://www.levendesollicitatiegids.nl.

Van luisterliedjes tot mee- zingers met FF Wat Anders

ZEVENAAR - Op zaterdag 20 april kunnen de bezoekers in muziekcafé De Lantaern in Zevenaar genieten van een gevarieerd concert van FF Wat Anders (voorheen De Gebroeders).

De bandleden zorgen voor mooie luisterliedjes en vrolijke meezingers in een cabaretachtige sfeer. De avond begint om 20.30 uur en de toegang is 8,50 euro. FF Wat Anders bestaat uit Henk Jansen, Theo Luub, Mees Korving, Edwin Wendrich en Laura van Dijk. Samen zorgen zij voor een onvergetelijke avond met mooie luisterliedjes afgewisseld met vrolijke meezingers, gezongen in het dialect, algemeen beschaafd Nederlands, Engels en zelfs Spaans. Ze brengen nummers uit het populaire programma 'Beste zangers', maar ook swingend oldies van onder andere Dolly Parton en the Every Brothers. In de pauze en na de voorstelling is het mogelijk om een Meet & Greet te hebben met de leden van de band, zodat de bezoekers desgewenst een selfie met hen kunnen maken.

Ook zijn - exclusief tijdens de voorstellingen - de unieke en enige echte FF wat anders koffiemokken te verkrijgen, voor een leuk en blijvend aandenken aan het optreden. FF Wat Anders is zeer populair door hun Moes met Ribkes voorstellingen. Op deze avond geen Moes met Ribkes, maar wel een zeer gevarieerde voorstelling waar de lach en de traan elkaar afwisselen en misschien ook de tranen van de lach wel over de wangen gaan biggelen. Kortom: het wordt een heerlijk avondje uit in muziekcafé De Lantaern,.

Passage Zevenaar

ZEVENAAR - Het onderwerp voor de lezing op woensdag 17 april is in verband met ernstige ziekte van de spreker gewijzigd. Gelukkig is er een nieuw onderwerp voor deze avond.

De stichting Merci Ships komt met een ziekenhuisschip naar een havenplaats in Afrika. Zo bereikt men een groot deel van de inheemse bevolking met ontwikkelingshulp en medische zorg. Een van de medewerkers komt ons hierover vertellen.

Mei is een maand an gedenken en herdenken. Mirjam Schwarz is onze gastspreker. Zij vertelt haar familiegeschiedenis. Een geschiedenis over het Joodse leven in de Achterhoek. Maar ook over achtervolging, vluchten en overleven. En over de draagkracht om het leven weer op te pakken. Zij vertelt haar verhaal dat ondersteund wordt door oude foto's. Deze avond is op woensdag 15 mei.

Plaats van samenkomst: Ons Huis Dr. Honigstraat om 19.30 uur. Voor meer inlichtingen belt u dan naar 0316 524620.

Vlooienmarkt in Doetinchem

DOETINCHEM - In de Saza sporthal aan de Sportweg 1 is zondag 14 april van 09.00 - 16.00 uur een leuke grote vlooienmarkt.

Er wordt weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuisterijen, brocante, huisraad en kleding te koop aangeboden. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen. Of als u nog overtollige spullen heeft en wilt u deze te koop aanbieden, huur dan ook een kraam. Een kraam is 4 meter met bovenbouw en kost 27.50 euro. Grondplaatsen kosten per 6 meter 17,50 euro en via www.animo-vlooienmarkten.nl of telefonisch 06 39108152 te bestellen.

De markt bezoeken kost het 3,00 euro entree voor volwassenen en voor 65+ 2,50 euro; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. De Saza Topsporthal verzorgt de catering en een gezellig terras op de vlooienmarkt.

Vijfde Bevrijdingsestafette Duiven

Bevrijdingsestafette 2018. (foto: Stichting wageningen 40-45)

DUIVEN - Tijdens het 70 jarig bestaan in 2015 van de Bevrijding heeft de Loopgroep FRoS uit Duiven in samenwerking met de gemeente Duiven besloten om invulling te geven aan de Bevrijdingsestafette. Sinds 1948 is de Bevrijdingsestafette een landelijk traditie geworden en een teken van nationale eenheid en ook om te beseffen, dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Het bevrijdingsvuur wordt elk jaar vanuit Normandië naar Wageningen gebracht, waar de lopers het ophalen en verspreiden over heel Nederland. Momenteel wordt dit gedaan door zo’n 200 gemeenten met 5.000 deelnemers aan deze estafette.

Ondertussen gaat Loopgroep FRoS in 2019 op voor alweer de vijfde Bevrijdingsestafette. De tocht vanuit Wageningen start op zondag 5 mei, zo rond de klok van 1.00 uur in het holst van de nacht en brengt de lopers door steden en dijkjes richting Duiven. Onderweg vinden er kransleggingen plaats bij diverse erebegraafplaatsen en monumenten. Tegen de ochtend op 5 mei arriveert de groep rond 8.00 uur in de gemeente Duiven. Bij het Duivense oorlogsmonument wordt het vuur overhandigd aan de burgemeester.

Deze estafette is ooit gestart vanuit de loopgroep en door de jaren heen zijn er steeds meer lopers bijgekomen van buiten de loopgroep. Iedereen is dan ook van harte welkom om deze tocht mee te maken. "Ben je sportief of ken je iemand die deze nachtelijke estafette ook wil ervaren, mail dan naar frosinfo@gmail.com. Ook voor informatie kun je hier terecht. Tenslotte, vrijheid geef je door."

QMusic The Party - 4 uur Fout!

ZEVENAAR - Klaar voor het foutste feestje van Nederland? Op Foute vrijdag 19 april (paasweekend) komt Qmusic The Party - 4 uur Fout! naar De Griethse Poort in Zevenaar met Qmusic - Nederland DJ Menno Barreveld.

Dansen, feesten en (her)beleven van de allergrootste Foute hits die eigenlijk best goed zijn! Y-M-C-A! No no no no no! Una paloma blanca, Sex on the beach, We are the children of the night… Confetti het publiek in, handjes in de lucht en zingen… Al jarenlang is de Foute Party een begrip in Nederland. Qmusic Foute Party is identiek aan the Party alleen de muziek en visual zijn 100% Fout.

Tijden: 20:30 deuren open. Partytime: van 21:00 uur tot 01:00 uur. Reguliere voorverkoop ticket: 11,-. Deur ticket: 13,50 (indien voorverkoop niet is uitverkocht). Minimale leeftijd is 18 jaar. Legitimatie verplicht!

Bestuurswisseling bij MKB Zevenaar

Op de voorgrond Roeland Thissen, op de achtergrond Eef Booltink, de nieuwe voorzitter van MKB Zevenaar. (foto: Ronald Lubbers) Foto Ronald Lubbers

ZEVENAAR - Op dinsdag 2 april nam Roeland Thissen afscheid als voorzitter van MKB Zevenaar. Hij droeg na vijf jaar het voorzitterschap over aan Eef Booltink.


Roeland Thissen was één van de vier personen die MKB Zevenaar in 2010 mee oprichtte. Hij hield zich daarna een bepaalde periode bezig met het organiseren van activiteiten en activiteiten van en voor leden. Ook stond hij aan de wieg van 'de creatiefste ondernemer van Zevenaar', een zeer succesvol concept waar MKB Zevenaar vaak mee in de publiciteit kwam.

In april 2014 werd hij voorzitter van MKB Zevenaar. Hij loodste MKB Zevenaar met vaste hand door alle ontwikkelingen zoals de fusie tussen MKB Zevenaar en MKB Rijnwaarden. Nieuwe bestuursleden, nieuwe taken voor MKB Zevenaar, hij dacht er over mee en tekende het nieuwe MKB Zevenaar net zo enthousiast mee uit. Omdat bestuursfuncties niet langer dan negen jaar achtereen door dezelfde persoon mogen worden vervuld, neemt Roeland nu afscheid als voorzitter. Hij blijft nog wel betrokken in één van de commissies.

Eef Booltink

Vanaf 2 april is Eef Booltink de nieuwe voorzitter van MKB Zevenaar. Als oud-voorzitter van MKB Rijnwaarden heeft hij al de nodige bestuurservaring. De afgelopen periode was Eef Booltink vicevoorzitter van MKB Zevenaar.

Trouwbeurs Babberich

BABBERICH - Of je nu gaat trouwen, een huwelijksjubileum viert, de trouwbeloften hernieuwd of gewoon een leuk feest aan het plannen bent: Kom woensdag 17 april naar restaurant ’t Centrum in Babberich! Van 19.00 tot 22.00 uur vindt daar een grootste trouwbeurs plaats. De entree is gratis!


De organisatie, bestaande uit fotograaf Arthur van Leeuwen en BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand) Marga Nienhuijs, hebben er zin in. “Bij eerdere edities waren de reacties altijd erg leuk maar die beurzen waren wel telkens in het najaar. Dit jaar staat de Trouwbeurs in het voorjaar op het programma. In samenwerking met Laurens en Marita Reijmer van ’t Centrum in Babberich laten we op woensdag 17 april alle aspecten van de trouwdag zien.”

Standhouders en modeshows
Marga vervolgt enthousiast: “Er zijn al 38 standhouders die hun medewerking hebben toegezegd! Onder de standhouders bevinden zich natuurlijk een bruidsatelier, een juwelier en dames- en herenmodezaken maar dit jaar is er ook informatie te krijgen het inhuren van trouwduiven en het aankleden van de feestlocatie met ballonnen.
Met de diversiteit aan standhouders is de trouwbeurs het bezoeken zeker waard. Marga Nienhuijs is er zeker van dat bezoekers alle informatie vinden die ze zoeken. “Op de facebookpagina van de trouwbeurs (@Trouwbeurs.Babberich) en www.centrumreijmer.nl is te vinden welke standhouders 17 april aanwezig zijn.”

Vieringen in week voor pasen in Westervoort

WESTERVOORT - Zondag 21 april is het Pasen. Om daar bij stil te staan en om je daar op voor te bereiden, zijn er in de protestantse Werenfriedkerk, Dorpstraat 61, elke dag (korte) diensten.

Dit jaar hebben de dienst rond pasen vorm gekregen aan de hand van thema’s uit de psalmen. Psalmen zijn korte Joodse liederen uit de Bijbel rond bepaalde thema’s. In elke dienst staat één van de psalmthema’s centraal. Thema’s zijn bijvoorbeeld: ‘Dankbaarheid’, ‘Lijden’ en ‘Feest’.

Op Donderdag tot en met zondag 14 april staan we niet alleen stil bij één van deze thema’s, maar we staan ook stil bij de gebeurtenissen die Jezus en zijn vrienden meemaakten in Jeruzalem. We gedenken hoe hij de laatste keer de maaltijd hield met zijn vrienden (donderdag), we horen hoe hij veroordeeld werd en terechtgesteld (vrijdag), maar we horen ook van het lege graf (zaterdag en zondag).

De thema’s worden steeds uitgewerkt aan de hand van muziek, gesproken teksten en videofragmenten. Zo proberen we op een creatieve manier duidelijk te maken dat een verhaal van meer dan 2000 jaar geleden nog steeds van belang kan zijn voor ons leven.

De diensten beginnen steeds om 19:30 uur behalve op de zaterdag, dan begint de paasnachtviering om 22:00 uur. Op de beide zondagen beginnen de diensten om 10:00 uur.

Sint-Franciscus Babberich

1e Paasdag zondag 21 april om 9.30 uur Eucharistieviering met pastoor Thanh Ta en zang van het Gemengd koor.

Misintenties;

Ome Paul en tante Marie Reijmer – Aaldering.

Bertus Driessen

Doortje Driessen – Steenkamp

Overleden fam.te Raay – Essing

Henk en Dinie van Dinther

Henkie en Albert van Dinther

Tonnie van den Bemt

Overleden fam. Sweers – Etsröth

Theo Boekhorst

Overleden ouders Jansen – van Wessel en kleinzoon Aron

Rianne Bodd

Ouders Kluitman – Berndsen

Oma Hendriks en zonen

Mevr. Roordink – Nijenhuis en Marian en Ans

Bertus Rutjens

Zestiende editie Tolkamer Blues nog groter!

TOLKAMER - Dik Korving, frontman van de Bluesbreakers, organiseert dit jaar voor de zestiende keer de 'Rhytm & Bluesroute Tolkamer'. Een evenement wat al jaren gehouden wordt de avond voor koningsdag, 26 april. Een evenement wat elk jaar bekender en groter wordt.

Zeker dit jaar, nu Stichting Horeca Tolkamer (SHT) ook de schouders eronder gaat zetten. Met als gevolg dat dit jaar voor het eerst acht bands te horen zijn in de verschillende horecagelegenheden in en om Tolkamer. De afgelopen jaren klonk de blues reeds bij De Taveerne De Bijland, Café Het Anker, Café W8 am Rhein en op de Kade bij Kade 7 en Strand 9. Dit jaar stappen ook de andere leden van SHT in. En wel De Swaenebloem op De Bijland, restaurant De Copera op de Spijksedijk en aan boord van partyschip De Graaf van Bylant.

Vervoer met de Plokmobiel

Gedurende de hele avond zal er vervoer pendelen tussen De Copera, via de etablissementen in Tolkamer, richting De Swaenebloem. Bij duidelijk aanwezige haltes kan er in- en uitgestapt worden.

Creatie Bloes-roete

Bedoeling is ook dit jaar, om het centrum van Tolkamer enigszins op te leuken, gedurende dit evenement. De opzet is om een slinger te maken van aan elkaar geknoopte 'Bloesen'. Op deze manier is precies de route te volgen vanaf partyschip Graaf van Bylant tot De taveerne. De Bloesroete. Enkele honderden meters. Vandaar de vraag aan eenieder, om afgedankte 'bloesen' af te geven bij Kade 7 in Tolkamer. Dames van 'het kunstclubje', die ook verantwoordelijk zijn voor 'Blues-bushaltes', gaan van alle ingeleverde bloeses iets moois maken. Dus: 26 april naar Tolkamer! Programma en verdere info van de bluesroute staan op: tolkamerblues.nl.

Start Nationale Diabetes Challenge in Lobith

NDC Amsterdam deelnemers Lobede op de finaledag 2018. (foto: Lobede)

LOBITH - Iedere stap telt. Gezondheidscentrum Geuzenwaard doet weer mee aan de Nationale Diabetes Challenge (NDC) 2019. "We nodigen patiënten uit om vanaf half april wekelijks met ons te gaan wandelen op weg naar een betere gezondheid."

De wandelingen zijn bedoeld voor mensen met diabetes, maar bewegen is voor iedereen goed, dus ook mensen zonder diabetes mogen mee. Natuurlijk houden we rekening met ieders niveau. "Op 28 september wandelen we samen met alle deelnemers uit de rest van Nederland de finale op het Diabetes Challenge Festival in Den Haag. We denken dat iedereen dan zeker 5 km zal kunnen lopen."


De Nationale Diabetes Challenge is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation, die zich inzet om de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren door sport en beweging. Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes. De gemiddelde zorgkosten voor iemand met diabetes bedroegen in 2013 ruim 9.200 euro. Jaarlijks brengt de NDC duizenden mensen met diabetes in beweging. De Bas van de Goor Foundation heeft met wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat wandelen een effectieve behandeling is bij diabetes. In sommige gevallen komen mensen met diabetes type 2 zelfs helemaal van hun medicijnen af, alleen door een gezondere leefstijl. De NDC laat zien dat iedere stap telt. "Meer weten of meedoen? Kijk op www.nationalediabeteschallenge.nl/lobede. Indien u meer informatie wenst over naam challenge, of aanwezig wil zijn op de informatiebijeenkomst, dan kunt u contact opnemen met Willy Spanbroek: spanbroek@geuzenwaard.nl."

Paasviering in Oud-Zevenaar met het Liemers Mannenkoor

Liemers Mannenkoor. (foto: Vidoto) Vidoto

OUD-ZEVENAAR - Geloofsgemeenschap Sint-Martinus in Oud-Zevenaar heeft het Liemers Mannenkoor (LMK) uitgenodigd om de woord- en communieviering op eerste paasdag met koorzang te omlijsten.

Het koor heeft zich gedegen voorbereid op deze bijzondere viering. Het programma bestaat uit liederen van diverse Europese landen. Naast het Kyrië en Gloria uit de Misse Breve zijn er afwisselende gezangen in het Slavisch zoals Otce Nas en Tebe Pojem, de Franse Psalm 150 van César Franck, Frieden en anderen. Het prachtige Panis Angelicus uit de Missa Solonelle, gezongen door de bariton Henk Thomassen met koor, zal ontroeren. Het LMK staat onder leiding van Emile Engel en wordt op piano begeleid door Evert Jan de Groot.

De viering is op 21 april om 11.00 uur in de Sint-Martinuskerk in Oud-Zevenaar en is vrij toegankelijk. De kerk is open om 10.30 uur. Het belooft een muzikale en sfeervolle viering te worden waarvoor belangstellenden van harte zijn uitgenodigd.

Wereld-Tai-Chi-dag

ZEVENAAR - Voor de laatste keer Wereld-Tai-Chi-dag in Zevenaar! De eerste keer, in 2010, vond dit plaats op het plein bij de VU (Volksuniversiteit), daarna werd de lokatie De Gimbornhof.

Dit jaar organiseert Tai-Chi docente Winny de Meij (mystiekje@hotmail.com), na negen jaar dit met veel plezier te hebben gedaan, voor de laatste maal de Wereld-Tai-chi-dag. Deze tiende keer weer in samenwerking met de Volksuniversiteit (Liemers Kunstwerk). Kom op zaterdag 27 april naar het plein voor de Volksuniversiteit, Vincent van Goghstraat 4 in Zevenaar van 12.00-13.30 uur (uitloop tot 14.00 uur). Deelname is geheel kosteloos (een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd).

Lente Fair Duiven

DUIVEN - Op (koop)zondag 28 april zal er 'n Lente Fair plaatsvinden in het centrum van Duiven met leuke activiteiten voor jong en oud.

Zo zijn er schapen en geiten met hun pasgeboren lammetjes en geitjes afkomstig van kinderboerderij Rosorum in Zevenaar. Tevens is er een mobiele- en interactieve straattheater-act van 'KabouterKlash' die gaan voor een 'groenere' wereld. De Lente Fair Duiven begint om 12.00 en eindigt om 17.00 uur.

Gratis cursus Klik en Tik Bij Kunstwerk! de Bibliotheek

LIEMERS - Wil je ook leren browsen, navigeren en e-mailen? Kunstwerk! de Bibliotheek start weer met Klik & Tik trainingen.

Hiermee ga je onder begeleiding aan de slag met het online cursusprogramma Klik & Tik. Na afloop van de cursus kun je zelfstandig het internet op. Deze cursus is ook zeer geschikt voor mensen die via het UWV naar de bibliotheek komen. Kunstwerk! helpt je graag op weg in werk.nl.

De Klik & Tik cursus bestaat uit zes bijeenkomsten, waarbij de volgende onderwerpen behandeld worden:

1. Het internet op
2. Websites bekijken
3. Zoeken met een zoekmachine
4. Invullen van aanvragen
5. E-mailen
6. Downloaden

Inschrijven kun je via de Kunstwerk! de Bibliotheek, activiteitenbibliotheek@liemerskunstwerk.nl.

Podium Koningsdag Westervoort open voor álle kunsten

WESTERVOORT - In Westervoort is men alweer druk bezig met het programma voor Koningsdag op 27 april. 'Onze motivatie is het evenaren – en waar mogelijk verbeteren - van deze dag. Bij alles wat we doen houden we steeds onze missie in gedachten: een leuke dag organiseren voor jong en oud', aldus Boris Wielinga van de organiserende stichting.

Het eerste Open Podium Koningsdag vorig jaar was een groot succes en werd alom gewaardeerd. Het podium wordt nu zelfs opengesteld voor elk soort 'kunst', van zang tot jongleren, dans of wat je ook maar kunt bedenken. Iedereen die iets op het podium wil laten zien is welkom.

Programma voor jong en oud
Het programma voor Koningsdag is flink gevuld. Om 10.00 uur is er op het Dorpsplein de opening door de burgermeester, waarna de activiteiten starten. Er is weer een peuterplein, diverse kindershows en een straatartiest. Er zijn Oud-Hollandse Spelen, dansdemonstraties, een bowlingbaan en nog veel meer. Ook is er natuurlijk een vrijmarkt en een braderie.

Vanaf 11.00 uur start het programma bij zalencentrum Wieleman. Daar staat een stormbaan van liefst 50 meter, zijn er theatervoorstellingen en shows voor kinderen, kickboksdemonstraties. lasergamen en een megagrote voetbaldarts. Het Open Podium met dj vindt daar plaats en nog veel meer.

Treintje
Stichting Koningsdag Westervoort wil dit jaar nog meer proberen om alle activiteiten met elkaar te verbinden. Wielinga: 'Er zijn natuurlijk twee locaties met activiteiten voor kinderen van verschillende leeftijden. Daarom laten we de activiteiten bij Wieleman wat eerder beginnen en we hebben een treintje gehuurd die ook het heen en weer reizen tussen beide locaties leuker én makkelijker maakt.'
Bekijk het volledige programma op: www.stichtingkoningsdagwestervoort.nl Aanmelden voor het Open Podium, voor de vrijmarkt of braderie kan via de website.

Gratis cursus Klik en Tik Bij Kunstwerk! de Bibliotheek

LIEMERS - Wil je ook leren browsen, navigeren en e-mailen? Kunstwerk! de Bibliotheek start weer met Klik & Tik trainingen.

Hiermee ga je onder begeleiding aan de slag met het online cursusprogramma Klik & Tik. Na afloop van de cursus kun je zelfstandig het internet op. Deze cursus is ook zeer geschikt voor mensen die via het UWV naar de bibliotheek komen. Kunstwerk! helpt je graag op weg in werk.nl.

De Klik & Tik cursus bestaat uit zes bijeenkomsten, waarbij de volgende onderwerpen behandeld worden:

1. Het internet op
2. Websites bekijken
3. Zoeken met een zoekmachine
4. Invullen van aanvragen
5. E-mailen
6. Downloaden

Inschrijven kun je via de Kunstwerk! de Bibliotheek, activiteitenbibliotheek@liemerskunstwerk.nl.

Wereld-Tai-Chi-dag

ZEVENAAR - Voor de laatste keer Wereld-Tai-Chi-dag in Zevenaar! De eerste keer, in 2010, vond dit plaats op het plein bij de VU (Volksuniversiteit), daarna werd de lokatie De Gimbornhof.

Dit jaar organiseert Tai-Chi docente Winny de Meij (mystiekje@hotmail.com), na negen jaar dit met veel plezier te hebben gedaan, voor de laatste maal de Wereld-Tai-chi-dag. Deze tiende keer weer in samenwerking met de Volksuniversiteit (Liemers Kunstwerk). Kom op zaterdag 27 april naar het plein voor de Volksuniversiteit, Vincent van Goghstraat 4 in Zevenaar van 12.00-13.30 uur (uitloop tot 14.00 uur). Deelname is geheel kosteloos (een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd).

Overdekte grote paas- vlooienmarkt in Westervoort

WESTERVOORT - Op maandag 22 april -tweede paasdag- is er van 9 tot 16 uur een leuke grote vlooienmarkt in sportcentrum Sportsplanets De Pals aan Emmerik 5 in Westervoort.

Hier wordt weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuiterijen, brocante, huisraad en kleding te koop aangeboden. Leuk voor bezoeker om te komen snuffelen, of als u nog overtollige spullen heeft en wilt u deze te koop aanbieden: huur dan ook een kraam. De kraam is 4 meter met bovenbouw en kost 25 euro. Een grondplaats van 6 meter kost 17,50 euro. Te bestellen via www.animo-vlooienmarkten.nl of 06 39108152.

De entree voor de markt kost drie euro voor volwassenen, voor 65+ 2,50 euro en kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. De sporthal zorgt voor de catering.

Ontmoetingskerk Zevenaar

Op palmzondag 14 april is er om 10.00 uur in de Ontmoetingskerk een viering waarin dhr. E. Fokkema uit Twello zal voorgaan. Na afloop van deze viering is er de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten in ‘Ons Huis’ onder het genot van koffie of thee.

Op Witte donderdag 18 april is er om 19.30 uur een Avondmaalsviering waarin ds. A. Jonkman zal voorgaan.

Op Goede vrijdag 19 april is er om 19.30 uur een Passielezing met als voorganger ds. A. Jonkman. Aan deze dienst werkt het koor OSB mee.

Op Stille zaterdag 20 april is er om 21.30 uur de Paaswake waarin ook ds. A. Jonkman zal voorgaan.

Op Paaszondag 21 april gaat in de viering om 10.00 uur ds. A. Jonkman voor. Na afloop van deze viering is er koffie/theedrinken in ‘Ons Huis’.

Voorjaarsschuttersdag schutterij Sint-Andreas

Ons koningspaar Gerard & Ans Polman, samen met jeugdkoning Koen van Onna. (foto: Lars van Onna)

ZEVENAAR - Op zaterdag 13 april viert schutterij Sint-Andreas haar voorjaarsfeest.

"We starten op zaterdagavond om 18.15 met het ophalen van onze huidige jeugdkoning Koen van Onna. Dit ophalen gebeurt met de traditionele optocht van de gehele schutterij. Tevens zullen onze vendeliers bij het huis Koen, een vendelhulde brengen. Hier zullen zij demonstreren dat zij niet voor niets wederom Gelders Kampioen indoorvendelen zijn geworden. Vanaf 20.00 zullen we terug zijn in het schuttersgebouw en zal er geschoten worden om het nieuwe jeugdkoning(in)schap en het kruisboogkampioenschap 2019.

In het schuttersgebouw Sint-Andreas zal dan ook de feestavond starten, waarbij de muziek verzorgd door partyband Amici. "Kom zaterdagavond naar het schuttersgebouw Sint-Andreas, Oude Doesburgseweg 1 in Zevenaar en vier deze avond met ons mee. De toegang is gratis."

Programma Filmhuis Didam

Mary Queen of Scots. (foto: filmdepot.nl)

Vrijdag 19 april, 20.00 uur: Green Book. Een inspirerend, hartverwarmend en waargebeurd verhaal over de hechte vriendschap tussen een Italiaanse uitsmijter en een Afro-Amerikaanse concertpianist die gedwongen worden hun verschillen opzij te zetten. Samen reizen ze door verschillende ‘blanke’ staten aan de hand van een speciale reisgids (The Green Book) die hen informeert over plekken waar Afro-Amerikanen welkom en veilig zijn.

Vrijdag 26 april en maandag 29 april, 20.00 uur: Mary Queen of Scots. Een kostuumdrama over het turbulente leven van de charismatische Mary Stuart. Op haar zestiende werd ze koningin van Frankrijk, op haar achttiende weduwe. Ze keerde terug naar haar geboorteland Schotland waar ze de troon opeiste. Maar Schotland valt net als Engeland onder de heerschappij van Koningin Elizabeth I. De twee jonge koninginnen kijken zowel met angst als met fascinatie tegen elkaar op. Ze zijn rivalen op het gebied van macht en de liefde. Als vrouwelijke staatshoofden in een mannenwereld moeten ze allebei beslissen of ze een strategisch huwelijk willen sluiten, of dat ze onafhankelijk willen blijven. Mary wil aanspraak maken op de Engelse troon. Bedrog en samenzweringen in beide hofhoudingen brengen zowel de Engelse als Schotse troon in gevaar en zullen uiteindelijke de loop van de geschiedenis bepalen.

Filmhuis Didam is in gebouw Waverlo. Reserveren en actuele informatie over het programma: www.filmhuisdidam.nl. Entree 7 euro, ‘Vriend Van’ 5 euro. De zaal en de kassa gaan 45 minuten voor aanvang open. De filmzaal is toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel.

Alpe d'HuZes hortensia's op Koningsdag

Hortensia's voor Alpe d'HuZes. (foto: Pixabay)

DUIVEN/PANNERDEN - Zaterdag 27 april is het Koningsdag. Ook dit jaar is Team Duiven aanwezig in Duiven en ook in Pannerden tijdens de Koningsdag-festiviteiten. Net als vorig jaar verkopen wij hortensia’s in blauw, wit en rose.

"U betaalt voor 1 hortensia 5, voor 2 hortensia’s 9,- en voor 3 12 euro. De totale opbrengst van de hortensiaverkoop gaat naar Alpe d’HuZes voor onderzoek naar kanker. Wij zijn ’s morgens tussen 07.00 – 13.00 uur in de Elshofpassage in Duiven. Van 13.30 – 16.00 uur staan we in Pannerden bij het Schuttersgebouw."

Team Duiven bestaat dit jaar uit dertien personen, inwoners uit de Liemers. Zij gaan op donderdag 6 juni één of meerdere keren wandelend of fietsend de Alpe d’Huez op. Daarnaast organiseren zij in de aanloop naar Alpe d’Huzes meerdere activiteiten om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. De totale opbrengst gaat naar het KWF. Meer informatie over Team Duiven en de activiteiten voor Alpe d’Huzes staat op de Facebookpagina https://www.facebook.com/teamduivenAD6/www.teamduiven.nl.

Liemers Reichswald Classic terug!

Zaterdag 20 april verzorgt TC de Liemers de ‘TC de Liemers Reichswald Classic’. Voor zowel ‘gewone’ fietsliefhebbers als de echte wielersporters zijn er speciale routes. (foto: Rinus Kobus)

ZEVENAAR - Fietsliefhebbers komen zaterdag 20 april helemaal aan hun trekken bij de ‘TC de Liemers Reichswald Classic’.

De TC de Liemers Reichswald Classic is voor veel fietsliefhebbers hét hoogtepunt in het voorjaar. “We hebben dirt jaar alle vergunningen voor een route door het Duitse Reichswald-gebied. Bij de langste route gaan wielersporters zelfs over de heuvels rondom Groesbeek en het Rijk van Nijmegen", laat Ab Lubbers van TC de Liemers weten. De afstanden zijn 50, 70, 120, 140 en 170 kilometer. Het startpunt is Atletiekbaan Heerenmäten in Zevenaar. De kortste routes tonen vooral de vergezichten van de Gelderse Poort. De tocht van 120 kilometer pakt de heuvels rond Montferland mee. De langste tochten komen door het Reichswald.

Alle routes zijn uitgepijld en beschikbaar op GPS. Er rijden EHBO- en materiaalwagens op de routes en onderweg zijn er goede pauzeplaatsen en verzorgingsposten. Bij de startlocatie is genoeg parkeerruimte en een bewaakte fietsenstalling. Na afloop kan er worden gedoucht of omgekleed. En wie snel op pad wil, kan gebruik maken van ‘Scan & Go’.

Vooraf inschrijven kan via www.tcdeliemers.nlof www.fietssport.nl. Op de dag zelf kan inschrijven bij het startpunt. Wielersporters die de 170 kilometer rijden, kunnen tussen 8.00 en 9.00 uur starten. De start van de 140 kilometer is tot 10.00 uur. Wie de 120 kilometer fietst, kan tussen 9.00 en 11.00 uur vertrekken en de starttijd van de 50 en 70 kilometer is tussen 10.00 en 12.00 uur. Meer info: www.tcdeliemers.nl.

Unieke collectie gordijnen en karpetten van Mart Visser

ZEVENAAR - De unieke en veelzijdige collectie staat voor klasse, souplesse en hoogwaardige materialen. De exclusieve interieurstoffen zijn duurzaam geproduceerd, met respect voor het milieu.

De Mix & Match trend in de mode heeft Mart Visser toegepast bij de samenstelling van de gordijncollectie. De stofsoorten en materialen zijn op elkaar afgestemd, met veel variatie in structuren. Het uitgebalanceerde kleurenpalet laat naturel-en aardetinten zien, vervagende banen in ton-sur-ton gradaties gradaties voor de subtiele transparant items en grove uni's. Ook zijn er poedertinten in zowel rose als grijs/blauw tonen. Dat de gehele collectie 'groen' geproduceerd is, is volgens hoogstaande normen en waarden.

Voor de 'Mart Visser Designs to Decorate'collectie zijn zes verschillende soorten stoffen ontworpen. Speciale nabehandelingen ,zoals een mooi plissé-effect, zorgen voor meer volume. De uni's zijn divers uitgewerkt; van transparant tot verduisterend, met mooie grove reliëfs of verfijnde changeant effecten.

Na het succes van de 'Mart Visser Designs to Decorate' collectie zet de couturier en kunstenaar zijn passie voor het interieur voort in de 'Mart Visser Carpets'. Hij heeft zes verschillende series uitgebracht. Beide collecties kunt u vinden bij Winside Living. Zij zijn gevestigd in de winkel bij Parketwinkel Zevenaar aan de Voltastraat 51 in Zevenaar. 0316 345124 ; info@winside-living.nl. Komt u deze mooie collectie ook bewonderen? Onze verkopers staan voor u klaar.

Frisse uitstraling en volop in vrolijke kleuren Gerbera: één en al bloem!

Styling Elize Eveleens - Klimprodukties Fotografie Wilfried Overwater

De gerbera is in april de snijbloem van de maand. En terecht! De vrolijke kleuren en frisse uitstraling maakt van gerbera een geweldige bloem. Of een arrangement nu om zachte pastels vraagt of om felle primaire kleuren, de gerbera kan het leveren.

Styling Elize Eveleens - Klimprodukties Fotografie Wilfried Overwater
Styling Elize Eveleens - Klimprodukties Fotografie Wilfried Overwater
Styling Elize Eveleens - Klimprodukties Fotografie Wilfried Overwater
Styling Elize Eveleens - Klimprodukties Fotografie Wilfried Overwater

Kent u de gerbera van vroeger nog? Toen had de bloem het nodig om op draad gezet te worden. De kwaliteit is echter zo vooruit gegaan, dat de steel dit niet meer nodig heeft! En... de gerbera blijft tegenwoordig tussen de 10-20 dagen mooi en is door het gebruiksgemak – geen bladgroen, gladde stengels, zeer Instagramwaardig – erg populair.

Eén en al bloem

Als sprankelende snijbloem bestaat de gerbera uit heel veel kleine bloemetjes. De buitenste lintvormige bloemetjes bepalen de vorm. Het hart van de gerbera bestaat ook uit kleine bloemetjes, de buisbloemen. Een dubbelbloemige gerbera heeft in het hart ook weer (kortere) lintbloemen. Die zijn alleen van dichtbij zichtbaar, wat de meeste mensen zien is de bloemvorm die iedereen als kind tekent: een rond hartje met daaromheen stralende bloemblaadjes.

De gerbera is een niet-geurende bloem die behoort tot de composietenfamilie. In het wild bloeit hij in Zuid-Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Tasmanië. Jaarlijks worden in Nederland ruim 900 miljoen gerbera's geproduceerd met 600 verschillende variëteiten in kleuren, vormen en maten. Bekend is de enkel- en dubbelbloemige gerbera met zwart of groen hart, nog vrij nieuw zijn flamboyante spider- en pomponbloemige gerbera's met fraaie sprieten. Er komen bovendien steeds meer bi-colour en multi-colour soorten bij.

Verzorgingstips

Snijd een stukje van de bloemsteel schuin af met een scherp mes. Gebruik een schone (glazen) vaas en vul deze met ongeveer 7 cm kraanwater op kamertemperatuur. Gebruik voor een gemengd boeket snijbloemenvoedsel. Zorg voor de juiste omgevingstemperatuur (maximaal 20 °C). Zet gerbera's niet op de tocht, in de volle zon, bij de kachel of naast de fruitschaal. Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater.

Bron: Mooiwatbloemendoen.nl

Overijverige mol of vraatschade van insecten in je tuin gehad? Gras bijzaaien voor een schitterend gazon

Heeft uw grasgazon ook flink te lijden gehad van de droogte en warmte in het afgelopen jaar? Vertoont het gazon kale plekken en is het plaatselijk te dun bezet met gras? Mollen in je tuin gehad? Of een ongelukje met de barbecue? Dan is het nu in het vroege voorjaar de juiste tijd om er wat aan te doen: bijzaaien! En over een paar weken kijkt u weer uit over een schitterend gazon!

Compact en dicht bezet, zo hoort een goed en gezond gazon er uit te zien. Juist nu alle planten weer tot leven komen, kleurt ook het grasveld weer groen. Maak van de gelegenheid gebruik om in het voorjaar gras te zaaien om er deze zomer optimaal van te kunnen genieten.

In voor- of najaar!

De voorjaarszon doet de temperatuur van de bodem stijgen. Gras ontkiemt pas bij een temperatuur van tien graden of hoger. In de maanden oktober tot maart is het veelal te koud. Halverwege het voorjaar of in de herfst zijn de omstandigheden optimaal om (bij te) zaaien om zodoende de dichte structuur van het gazon te herstellen.

Oorzaak weghalen

Het bijzaaien van het gazon is vaak het gevolg van een gazon dat problemen heeft gekend. De oorzaken van de kale plekken of een dun bezet gazon moeten eerst weggenomen te worden voordat men begint aan het bijzaaien. Zorg er voor dat de bodem eerst wordt belucht en verticuteer de delen van het gazon die u gaat bijzaaien.

Los problemen aan het gazon op door bijvoorbeeld te beluchten en te verticuteren. Zorg voor losse grond waarin het gras kan ontkiemen. Gebruik voor het bijzaaien 500 gram graszaad per 25 per vierkante meter. Verdeel het juiste zaadmengsel over de gewenste delen van het gazon. Verdeel een flinterdun laagje grond over het gazon. Maak de grond licht vochtig nadat u klaar bent. En zorg ervoor dat de grond de komende maand licht vochtig blijft.

Baden in alle rust, luxe en weelde... waar kies jij voor?

Opbergen

Een whirlpoolbad of inloopdouche maakt van je badkamer de ideale plek om even rustig wat tijd voor jezelf te nemen. Maar een belangrijk onderdeel van comfort en luxe kent een praktisch karakter. De opbergruimte en een slim ontwerp dragen hieraan bij. 'Goede' opslag gaat over meer dan het verbergen van je halflege flesjes, potjes en borstels. Een rustige badkameromgeving creëer je door goed de ruimte in te schatten en te plannen. Sphinx is al jaren toonaangevend in sanitair- en badkamerdesign. Voor de collectie Sphinx Acanto is onderzoek gedaan naar het gedrag van mensen in de badkamer. Wat bewaart men in de badkamer? En hoe vaak worden deze spullen gebruikt? Met deze kostbare informatie kan Sphinx badkamerseries ontwerpen die uitblinken in maximaal comfort. Opberggemak voor je ideale indoor spa.

[Foto 4:] Collectie Acanto van Sphinx.

Woestijnkleuren

Eén van de trends die we spotten is het terugkomen van dessert kleuren in de badkamer. Het gebruik van natuurlijke materialen en tinten gebeurt al sinds jaar en dag. Maar nooit eerder werd het woestijngevoel zo letterlijk doorgevoerd. En het resultaat is verbluffend. De collectie BLONDECRAZY van het Italiaanse Blubleu weerspiegelt deze trend voortreffelijk. De combinatie van natuurlijk hout met trendy en modisch kleurgebruik maken het tot een onvergetelijk geheel. Waarbij massieve oppervlaktes en roestvrij staal de boventoon voeren.

[Foto 5:] Collectie Blonde Crazy van Blubleu.

Ook de Hamman-collectie ontworpen door Monica Graffeo voor Rexa Design speelt in op deze trend. Zoals de naam al doet vermoeden is Hammam geïnspireerd op traditionele Turkse badhuizen en Japanse onsen. De Hammam-collectie lanceert een nieuw type materiaal in de badkamer, namelijk klei. Dompel je onder in een plek waar warme kleuren je doen herinneren aan Moeder Aarde, de woestijn en de natuur. Wat ons betreft een revolutionaire badkamertrend.

[Foto 6:] Bad uit de collectie Hammam van Rexa Design.

Grafische patronen

Wat het lijnenspel betreft; go graphic! Strakke lijnen, ranke vormen en subtiele randen zorgen voor een extra grafisch sierelement in het badkamerinterieur. Een rechthoekige wasbak? Neem voor de continuïteit eens een kraan met een hoek van 90 graden. Het resultaat zal je verrassen.

[Foto 7:] Collectie Moonlight van Bette en kraan System Cristal van THG Paris.

Bron: Trendcompass.nl

Raamdecoratie: de nieuwste trends…


We genieten van de zon, die ons warmte en licht brengt. Toch willen de temperatuur en lichtinval binnenshuis zelf kunnen regelen. Wat we voor de ramen hangen bepaalt voor een groot gedeelte de sfeer in huis. Maar raamdecoratie heeft meerdere functies: van het buiten houden van nieuwsgierige blikken tot het verduisteren en zelfs isoleren van een ruimte. Er zijn ontzettend veel keuzes en nieuwe technologieën, dus voor elke ruimte in huis een geschikte oplossing.

De nieuwste trends... Welke trend haal jij zo snel mogelijk in huis: Grafisch Spel, Wild thing, Pretty Privacy of bekijk je het liever ondersteboven??

Grafisch spel

Grafische dessins en geometrische patronen blijven nog even in het straatbeeld. Wat we zien is een 'vernatuurlijking' van dit grafische spel. Er wordt plaats gemaakt voor een meer natuurlijk kleurenpalet, waarin de kleuren minder fel zijn en naturellen juist opkomen. Zoals hieronder, een aquakleurig streepdessin op een naturelle basis. Of een pastelkleurig blokpatroon binnen een klassieke woonsfeer.

[Foto 3:] Collectie Destinations van Zimmer + Rohde

Wild Thing

Naast de opkomende bruintinten, zien we steeds meer een uitbreiding van de indoor flora en fauna. Meer planten, meer bloemen en meer dieren. Wat zorgt voor een bonte mix en match van kleuren en patronen in je indoor oerwoud. En juist door het toevoegen van allerlei nieuwe elementen, wordt het een ware ontdekkingsreis langs Moeder Natuur. Waar je iedere keer weer iets nieuws in ontdekt. Een absolute eyecatcher in huis.

[Foto 6:] Stof Paradiso 638 van Zimmer + Rohde

Pretty Privacy

Met het profiel op straat en het sociale leven dat 24/7 binnen handbereik is, kan het fijn zijn om je zo nu en dan af te sluiten van alle reuring om ons heen. Wil je geen zware stoffen of kleuren gebruiken? Gradiënten zijn dan de perfecte oplossing. Deze vorm van raamdecoratie zorgt op een subtiele manier voor privacy, laat lichtval binnen en geeft bovendien een ruimtelijk gevoel aan je interieur. Ga eens voor azuurblauw of zalmroze voor een fleurig resultaat.

B&C Raamdecoratie introduceert de nieuwe collectie bece® plissé- en dupligordijnen. Plissé- en dupligordijnen zijn erg geschikt voor ramen met een bijzondere vorm. Food for thought: door de unieke honingraatstructuur werken dupligordijnen energiebesparend.

[Foto 7:] Uit de collectie bece® plissé- en dupligordijnen, bece®

Ruitenspel

En bekijk het eens ondersteboven. Probeer de gradiënten eens vanaf de grond af naar boven toe te werken. Of bevestig deze op verschillende plekken van het raamkozijn. Speel met vlakken en hoogtes. Zo creëer je gemakkelijk zelf een (a)symmetrisch stijlelement in huis. Precies zoals we aangaven; raamdecoratie als verlengstuk van je interieur. Mooi.

[Foto: 8] Uit de collectie bece® plissé- en dupligordijnen, bece®

Bron: Trendcompass.nl

Vochtproblemen vragen om een adequate aanpak

Vocht in huis kan verschillende oorzaken hebben en vergt steeds een andere aanpak. Wil je voor eens en voor altijd korte metten maken met vocht in huis, dan is het belangrijk om de juiste diagnose te stellen. Bij een verkeerde inschatting kunnen heel wat onnodige kosten gemaakt worden zonder dat het vochtprobleem structureel aangepakt wordt.

Frequent voorkomende vochtproblemen in huis zijn optrekkend vocht, doorslaand vocht en vochtproblemen veroorzaakt door condensatievocht. Of problemen veroorzaakt door pure lekkage, al dan niet in leidingen en buizen. Ook kun je in nieuwbouw last hebben van bouwvocht. In dit artikel wordt ingegaan op het veelvoorkomend probleem van optrekkend vocht.

Heb je last van vochtplekken ter hoogte van het grondniveau, dan spreekt men van optrekkend grondvocht. Een verouderde fundering die het grondwater absorbeert en niet voorzien is van een vochtkering is de oorzaak van dit vochtprobleem. Optrekkend vocht kan behandeld worden op twee manieren. Een veel gehanteerde methode is het injecteren van de muren.
Vochtproblemen die ontstaan door optrekkend vocht worden bij bestaande huizen vaak aangepakt door de muren te injecteren. Hierbij gaat men gaten boren in de muren om deze vervolgens op te vullen met een vochtwerende gel. De prijzen voor het injecteren van muren beginnen vanaf 100 euro per lopende meter.

Ook kun je kiezen voor het onderkappen van de muren en nieuwe vochtkering plaatsen.
Dit is een drastische maatregel waarbij horizontale sleuven doorheen de gevel gemaakt worden. In deze sleuven wordt een nieuwe vochtkering geplaatst, die het vocht zal tegenhouden. Gemiddeld ligt de prijs voor deze vochtbestrijdingsmethode tussen 100 en 150 euro per lopende meter.

Kleedje, kleedje aan de wand...

Is het een kleed voor op de vloer of voor aan de wand? Het is beide! De Nederlandse kunstenaar Clemens Briels maakte dit uit wol vervaardigde en geknoopte designkleed in een gelimiteerde oplage van vijftig stuks.

Briels is een wereldbekende kunstontwerper. Hij heeft naast tal van schilderwerken en zeefdrukken, ook diverse sculptures op zijn naam staan. Briels werkte veel in opdracht voor ondernemers in Nederland. Ook in de sportwereld is hij geen vreemde: hij ontwierp het officiële affiche van de Olympische Winterspelen in Salt Lake City (2002) en maakte de speciale beelden bij de nationale kampioenschappen voetbal (Ajax en PSV) eredivisie voor Casino Nederland. Veel kunstliefhebbers herkennen zijn stijl: vrolijk en kleurrijk!

Breng met deze rijke bloeiers kleur rondom het huis In één keer lente in de tuin, op terras en balkon

Styling Elize Eveleens - Klimprodukties Fotografie Wilfried Overwater


Grote bloemen, kleine bloemen. Klimmers, hangers en kruipers. Voor in de volle grond, in potten en bakken en in hangmanden. Met deze 'kleurbrengers' is het in één keer lente in je tuin, op je terras en op je balkon. Begonia, ijzerhard (Verbena), middaggoud (Gazania) en Bougainvillea zijn allemaal rijke bloeiers met verschillende vormen, zodat er meteen van alles te zien en te beleven is in je tuin.

Styling Elize Eveleens - Klimprodukties Fotografie Wilfried Overwater

Laagblijvende zomerbloeiers begonia, middaggoud en ijzerhard zijn er in verschillende kleuren. Begonia wordt vooral aangeboden in wit, roze en rood, ijzerhard in wit, paars, rood en roze en middaggoud in fel oranje, brons-bruin, wit en geel. Kuipplant Bougainvillea, met zijn gekleurde schutblaadjes, is er in vele tinten die prachtig met de andere kleurbrengers matchen. Bougainvillea groeit boven de andere kleurbrengers uit. Zo kun je een balkon, terras en tuin goed van kleur voorzien in verschillende hoogten en is er altijd wel een combinatie te maken in je eigen smaak.

Herkomst
Begonia en Bougainvillea komen uit Zuid-Amerika, middaggoud uit Zuid-Afrika en ijzerhard is in heel Eurazië en de Verenigde Staten te vinden.

H. Antonius Abt Kerk in Loo

Zaterdag 13 april Antoniuskerk te Loo. Palm Pasen. Gezinsviering, voorganger Pastor J. Heemink in samenwerking met het Gelegenheidskoor. Het motto voor deze speciale Paasviering is en blijft , je hoeft niet te kunnen zingen, neurien mag ook. We willen met zijn allen een gezellige viering maken. Dus kom gewoon zingen als je dat leuk vind iedereen is welkom, Jong en Oud. Dus ouders, kinderen, opa, oma en buren kom zingen. De kinderen worden verwacht met prachtige versierde Palm Paas stokken. Dit geeft aan het geheel een feestelijk tintje.

Donderdag 18 april Witte Donderdag en Vrijdag 19 april Goede vrijdag 19.00 uur, regioviering in de Andreaskerk te Zevenaar.

Paaszaterdag 20 april. Paaswake Duiven Remigius kerk 19.00 uur en Zevenaar Andreas kerk 21.00 uur.

Paaszondag 21 april Antoniuskerk te Loo, Eerste Paasdag, 09.30 uur Woord en Communieviering. Voorgangster P.van der Voort. Lector E. Kroets. Zang Antoniuskoor.

'Model voor een Dag' bij Meulenvelden

Modeshow 2018. (foto: Dies Goorman) Dies Goorman

DIDAM - Op zondag 14 april om 13.30 uur is er een modeshow in Meulenvelden Didam. Modellen voor de modeshow komen allemaal uit de regio en zijn opgegeven omdat ze het verdienen om een dagje verwend te worden.

Een team van visagisten, kapsters, kleedsters en fotograaf zorgen voor een compleet verzorgde verwendag. De modellen tonen de nieuwste voorjaars- en zomercollectie van Lamarique Damesmode, Gilsing Herenmode, Brillehuus Didam en Ros Schoenen.

De organisatie is in handen van Hulp in Gelderland, zij bieden hulp en begeleiding bij het huishouden. Met betrokkenheid, aandacht en vertrouwen. Ze kunnen je adviseren en werken samen met partijen die mantelzorgers ondersteunen en hebben hulpen die gespecialiseerd zijn in omgaan met mensen met dementie en hersenletsel.

Iedereen is welkom om te komen kijken op 14 april om 13.30 uur. De toegang is gratis.

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

ZEVENAAR - Op vrijdag 19 april, Goede vrijdag, zal traditiegetrouw om 15.00 uur de Kruisweg gebeden worden op de Elterberg. Voorganger is pater Gerard Remmers.

De kruisweg in het bos is bijzonder sober uitgevoerd, maar het gezamenlijk bidden in de openlucht om het lijden en sterven van Jezus te gedenken kan des te indringender zijn. Voor de liefhebbers is er ook een meditatieve wandeling vanuit de pastorie van Lobith uitgezet, van iets minder dan 10 kilometer. Na een kort plechtigheid om 12.30 uur in de kerk, zendt pater Remmers de wandelaars op weg naar de Elterberg, waar ze om 15.00 uur aankomen om de Kruisweg mee te bidden.

Rond 16.00 uur gaat het weer richting Lobith langs een andere weg. Ook weer een route van iets minder dan 10 kilometer. Om ongeveer 18.00 uur is er een sobere broodmaaltijd in de pastorie. De dag wordt afgesloten met een korte bijeenkomst in de kerk rond fragmenten uit het lijdensverhaal.

We vragen een vrijwillige bijdrage voor deelname aan de wandeling en de maaltijd als tegemoetkoming in de kosten van de dag. De meeropbrengst komt ten goede aan de Vastenactie. In verband met de maaltijd verzoeken wij u om u vóór 17 april aan te melden bij het Centraal Secretariaat van de parochie: 0316 523468 of secretariaat@rkliemers.nl.

Buiten bowlen op Koningsdag?

Koningsdag 2018. (foto: O. van Tongeren)

WESTERVOORT - Ook dit jaar is bowlingvereniging weer van de partij op koningsdag in Westervoort. Net als vorig jaar is er voor de jeugd weer de mogelijkheid om te komen bowlen van 10.15 tot 14.00 uur. Waar kan dat mooier dan op een mobiele bowlingbaan van bowlingvereniging Zevenaar.

"We bouwen de bowlingbaan voor jullie op naast de Lidl, op het kleine parkeerplaatsje waar we vorig jaar ook stonden. Zie foto. De kinderen mogen nadat ze een stempelkaart gekocht hebben komen bowlen. We hebben de bowlingbaan weer opgeknapt, zodat hij er weer mooi bij ligt. Heb je altijd al willen weten hoe het is om te bowlen of wil je meer weten over bowlen, kom dan zeker kijken. Mocht bowlen je wat lijken, kom dan naar onze vereniging in Zevenaar aan de Oude Doesburgseweg 24. Daar speelt iedere woensdagavond de jeugd van 18.30 tot 19.30 uur. Er zijn ook leden van onze vereniging aanwezig met informatie over het bowlen. Meer info over onze bowlingvereniging vind je op www.bowling-zevenaar.nl."

Dansen in De Griethse Poort

Impressie dansavond. (foto: T. Kaal)

ZEVENAAR - In De Griethse Poort worden al jarenlang op een aantal zaterdagavonden in het jaar dansavonden met live muziek georganiseerd. Met iedere keer een andere band met altijd zeer goede dansmuziek!Zaterdag 11 mei speelt orkest Jersey. De entree bedraagt acht euro. Men kan er heerlijk dansen, andere mensen leren kennen en onder het genot van een hapje en een drankje heeft men de avond van z'n leven. Kortom, een avond om eens mee te maken. Er is ruime parkeergelegenheid voor de deur.

Open Huiskamer in de Witte Kapel

Gezellige Huiskamer. (foto: P. Vlaardingerbroek)

DUIVEN - Iedereen is welkom in de Huiskamer van de Witte Kapel (voorheen SOW kapel) aan de Kastanjelaan 3 in Duiven.

Witte Kapel, Rijkswegzijde. (foto: P. Vlaardingerbroek)

Iedere dinsdag van 10 tot 13 uur en donderdags van 11 tot 14 uur voor koffie of thee en een ontmoeting of een rustig stiltemoment.
Programma: eerste dinsdag van de maand spelletjes, Laatste dinsdag van de maand american pancakelunch (twee euro per persoon).

Plan Karekiet

OUD-ZEVENAAR - IVN-afdeling De Oude IJsselstreek houdt op zondag 14 april van 14.00 tot 16.00 uur een excursie in het gebied van Plan Karekiet.

Wat groeit en bloeit daar al? Hoe heeft dit natuurgebied bij Oud Zevenaar zich ontwikkeld? Wat is er nog te zien van het oude landschap? We gaan er naar op zoek. Startpunt: parkeerplaats Sint-Martinuskerk, Kerkweg 11 in Oud-Zevenaar. Contactpersoon: Miep Deen, 0316 268200; http://www.ivn.nl/afdeling/de-oude-ijsselstreek.

Kinderopvang Humanitas springt eruit!

De eerste exemplaren van 'Kikker is kikker' gaan mee naar huis. (foto: Bianca Rietveld)

ZEVENAAR - Binnen de Gemeente Zevenaar worden vanaf vrijdag 5 april alle gezinnen van de locaties verrast met het prentenboek: Kikker is Kikker van Max Velthuijs.

Dit naar aanleiding van: Geef een Prentenboek Cadeau. Lezen en voorlezen geeft veel plezier! Binnen de taalontwikkeling van onze jonge kinderen dragen wij graag ons 'boekje' bij. (Ingezonden door Bianca Rietveld, Groot Holthuizen; KDV De Toverhoed / POV De Tovertuin
Zevenaar ).

Gezellig pasen vieren bij wereldrestaurant Atlantis

ARNHEM – Wilt u ook heerlijk genieten tijdens de pasen? Op eerste paasdag kunt u twee uur lang onbeperkt genieten bij Atlantis van de paasbuffet. Het buffet bestaat uit verse soepen, sushi, zalmfilet, grote gamba's, wild, biefstuk, gevogelte, en een uitgebreide dessertbuffet. Voor beide paasdagen is een speciale vroege vogelactie bij Wereldrestaurant Atlantis.

De meeste gerechten worden door onze koks bereidt met dagverse ingrediënten. U kunt de smaken uit zowat alle culturen proeven in slechts één avond, met gerechten uit China, Japan, Zuid-Amerika, Europa, Indonesië en Thailand. En daar mag u zoveel van eten als u wilt! Want u betaalt bij ons niet voor wat u eet, maar betaalt een vaste prijs!

Voor de kinderen
Er is ook zo veel te doen! Het buffet is ook geschikt voor jonge gasten met onder andere frietjes, kroketten, chocoladefontein, poffertjes, suikerspinnen en nog veel meer! Bovendien kunnen ze zich vermaken in onze vernieuwde speciale speelruimte met spelcomputers en een theater! Kijk op www.atlantisarnhem.nl of op Facebook voor meer informatie.


Vroege vogelactie pasen
Komt u met Ppasen tussen 16:00 en 16:15 uur? Eet en drink dan twee uur onbeperkt voor 28,95 euro per persoon. Gelieve te reserveren voor de pasen via www.atlantisarnhem.nl.


Wereldrestaurant Atlantis, Hollandweg 6-8 in Arnhem; 026 3831610.

'Primi Dentes gaf mij eindelijk mijn glimlach terug'

ARNHEM - Wij zijn blij als onze patiënten met een glimlach de deur uit gaan! Mevrouw Sloot-Aaldering uit Didam is een voorbeeld van een heel tevreden patiënt. In 2016 werden er bij haar implantaten geplaatst door een implantoloog in het ziekenhuis. Ze kreeg klachten omdat de prothese niet goed functioneerde op de implantaten.

"Ik kon niet goed eten, lachen en praten en had steeds pijn in de mond." Terug bij de implantoloog liet hij mevrouw geloven dat alles goed was geplaatst en dat het niet aan de implantaten en prothese kon liggen. Uiteindelijk is mevrouw bij ons terecht gekomen en is er een nieuwe prothese gemaakt op de implantaten.

"Ik ben zo tevreden over de kundigheid van de heer Temori, van Primi Dentes, hij heeft mijn verhaal aangehoord en verbeteringen geconstateerd en heeft deze vervolgens uitgevoerd. Ik lach nu weer voluit, kan gewoon eten en heb geen droge mond en gevoel van spanning meer in de mond."
Meestal wordt gezegd dat het aan de kaak ligt, of dat men nog moet wennen, maar vaak kunnen wij met kleine aanpassingen aan de prothese een patiënt helpen zodat de prothese weer helemaal goed zit en de patiënt blij en tevreden is.

Wilt u ook uw glimlach terug zoals Mevrouw Sloot-Aaldering? Neem dan geheel vrijblijvend contact op.

Tandprothetische Praktijk Primi Dentes, Paul Krugerstraat 2, Arnhem, 026 8484887, www.primidentes.nl.

'Scheiden doe je samen'

BETUWE - Een ervaringsdeskundig familiebedrijf die van A tot Z uw scheiding én hypotheek kan regelen. Dus échte alles onder 1 dak! Waar deskundigheid en betrokkenheid, maar bovenal de belangen van de kinderen de hoogste prioriteit hebben!

Vanaf de oprichting in 2005 heeft Bosveld scheidingsbemiddeling zich met hart en ziel ingezet voor de kinderen die te maken krijgen met de scheiding van hun ouders. Bosveld heeft een eigen kindercoach (dochter Denise), om zo kinderen een plek te geven waar zij "gehoord en gezien worden". Uniek is dat deze gesprekken ook bij de kinderen thuis kunnen plaatsvinden.

Uiteraard moet er meer geregeld worden rondom een scheiding. Samen met de mediator moet er over allerlei (financiële) zaken gesproken worden. Met name vraagstukken rondom de eigen woning, alimentatie en pensioen zijn belangrijke onderwerpen. Alle financiële, juridische en fiscale kennis binnen Bosveld scheidingsbemiddeling wordt op hoog niveau "up to date" gehouden.

Johan is naast Mfn geregistreerd familiemediator, ook financieel scheidingsplanner en hypotheekadviseur. Dit maakt dat hij tijdens het inventarisatiegesprek al een quick hypotheek-scan kan maken, om zo een eerste indruk te krijgen over de mogelijkheid om een hypotheek te kunnen krijgen. Een en ander blijft natuurlijk onder voorbehoud, omdat ook andere factoren (o.a. eventuele partneralimentatie, uitkoop eventuele overwaarde woning) het financiële plaatje pas echt compleet maken. De complete afwikkeling van uw hypotheek kan Johan ook verder verzorgen. Dit scheelt tijd en kan geld schelen.

Maar ook de afspraken rondom de zorgverdeling van de kinderen zijn een zeer belangrijk onderdeel van uw scheiding. Inge Bosveld, Mfn geregistreerd familiemediator en haar dochter Denise, opgeleid tot kindercoach, hebben veel kennis en ervaring op dit gebied en zetten zich met hart en ziel in om voor beide ouders en de kinderen, in overleg met ouders en soms ook de kinderen (afhankelijk van hun leeftijd), de meest optimale zorgverdeling te creëren.

Wilt u uw scheiding goed regelen en snel weten waar u financieel aan toe bent, kijk dan voor meer informatie over onze zeer complete dienstverlening, of het aanvragen van een kosteloos kennismakingsgesprek op onze website: www.scheidendoejesamen.nl of bel naar het algemene nummer: 085 4010839.

Vrijdag 26 april in Holland Casino Nijmegen Vier Koningsnacht met Jannes

NIJMEGEN - Vier op vrijdag 26 april Koningsnacht in Holland Casino Nijmegen. Geniet op deze avond van de beste hits van eigen bodem, typische Hollandse hapjes en maak kans op extra te winnen prijzen.

Uiteraard mag op deze avond een optreden van een volkszanger niet ontbreken. Niemand minder dan Jannes zal dan ook een onvergetelijk optreden gaan geven. Zingt u de levensliederen met hem mee? Bovendien maakt u op vrijdag 26 april gratis kans op een luxe weekend weg naar een bijzondere bestemming in Nederland.

Holland Casino brengt het spannendste spel, altijd gastvrij en betrokken. Jaarlijks bezoeken circa 5,8 miljoen gasten één van de veertien vestigingen van Holland Casino. Een uniek aanbod van spel in een veilige en betrouwbare omgeving staat centraal. Holland Casino is wereldwijd toonaangevend op het gebied van veilig en verantwoord spelen. In samenwerking met verslavingszorg heeft Holland Casino het Preventiebeleid Kansspelen ontwikkeld. Het kansspelaanbod van Holland Casino staat onder extern toezicht van het NMi en de Kansspelautoriteit. De speelautomaten in Holland Casino hebben gemiddeld een uitkeringspercentage van ongeveer 92 procent (de wettelijke norm is 80 procent). Bij een tafelspel als Roulette kan dit oplopen tot 97,3 procent. Meer informatie is beschikbaar op de website of volg Holland Casino Nijmegen op Facebook.

Bij kwekerij W.A.J. Gerritsen loopt het storm Is uw tuin al lenteklaar?

HUISSEN – Het grote assortiment in eenjarig perkgoed, daar staat kwekerij W.A.J. Gerritsen al sinds jaar en dag om bekend. Maar wist u ook dat Gerritsen tevens ruim gesorteerd is in vaste planten? April is de maand bij uitstek om die in uw tuin te zetten.

Met een goed uitgekozen combinatie van vaste planten, geniet u ieder seizoen opnieuw van geurende bloemen en een diversiteit aan bladkleuren en -vormen in uw tuin. Als u dat aanvult met eenjarig perkgoed als kleurrijke blikvangers, levert dat een heel fraai resultaat op! Ziet u het al voor u? U hoeft geen groene vingers te hebben, want Anita en Wilbert Gerritsen helpen u graag op weg in uw keuze. Zoekt u iets specifieks wat u niet bij hen in de kas ziet staan, dan kan het voor u worden besteld.

Het is een gezellig komen en gaan bij kwekerij W.A.J. Gerritsen. Anita en Wilbert zijn er zeven dagen per week aan het werk. 'De hele maand april tot en met mei zijn we namelijk iedere zondag geopend. Ook op Koningsdag, Bevrijdingsdag, hemelvaartsdag en beide pinksterdagen', zegt Anita lachend. 'Maar we vinden het leuk!' Wist u al dat u er uw eigen meegebrachte bloembak kunt laten vullen met de door u uitgekozen planten? Naast de kosten van de materialen, vraagt Gerritsen voor deze service slechts één euro per opgemaakte bak. Kom eens kijken aan de Polseweg 23 in Huissen. www.kwekerijgerritsen.nl (Ook op Facebook) Alvast een moederdagtip? Een kadobon van kwekerij W.A.J. Gerritsen!

Spectaculaire Paasshow bij Autobedrijf Bloemberg

Zevenaar - Op vrijdag 19, zaterdag 20 en maandag 22 april (2de paasdag open van 11.00-17.00) houden wij bij Autobedrijf Bloemberg traditioneel onze Paasshow.Dit weekend zal zowel in het teken staan van nieuwe modellen, actiemodellen, als van aantrekkelijk geprijsde occasions.

Tijdens de paasshow zijn er geweldige redenen om naar onze showroom te komen. Want bij aankoop van een occasion krijgt u van ons dit weekend extra inruilwaarde en een zeer scherpe actierente bij een financiering of betaalplan. Wij hebben een ruime keuze aan scherp geprijsde occasions. Er staan altijd meer dan 100 Occasions met minimaal 6 maanden garantie en maximaal 24 maanden garantie. Voor het complete aanbod occasions kijk op: bloembergoccasions.nl

Nieuwe Corolla en RAV-4

Verder staat er bij ons in de showroom de compleet nieuwe RAV-4 Hybride en de nieuwe Corolla in de showroom. In alle mogelijke uitvoeringen in benzine en hybride uitvoeringen. Kom langs om een proefrit te maken met een van deze auto's en ervaar de nieuwste hybridetechnologie van Toyota.

De nieuwe Corolla blinkt uit in design, efficiency en rijplezier. En hij is leverbaar met twee verschillende hybride aandrijflijnen: een 1.8 liter hybrid en een 2.0 liter High Power Hybrid.

We verwelkomen u graag tijdens de Pasen in onze showroom aan de Marconistraat 21 te Zevenaar of bij ons nieuwe aangrenzende occasionshowroom van Bloemberg dealer occasions.

School voor motorrijders

DUIVEN - Een motorrijbewijs halen doe je niet zomaar. Daar gaat tegenwoordig een gedegen motorrijopleiding aan vooraf. Er staan namelijk twee praktijkexamens en één theorie-examen op je te wachten.

Motorrijschool Frank van Gerwen helpt je daarmee, vanuit meer dan twintig jaar les ervaring snel, betrouwbaar en veilig op weg. Motorrijschool Frank van Gerwen beschikt hiervoor over moderne en betrouwbare lesmotoren. Speciaal voor de wat kleinere aspirant motorrijd(st)er beschikt de motorrijschool over de populaire Kawasaki Z650 (model 2019). Het lage gewicht, de lage zadelhoogte en Assist & Slipper koppeling zorgen voor fantastische rijeigenschappen en geven al snel veel vertrouwen in deze motor. De overige lesmotoren zijn van het merk Honda; ook deze hebben al heel wat cursisten aan het motorrijbewijs geholpen. Vijf dagen in de week, van woensdag tot en met zondag geeft Frank vanaf zijn eigen volgmotor rijles en is de motorrijschool geopend van 08.30 tot 19.30 uur. Boek nu een proefles (zie advertentie) en maak kennis met deze unieke motorrijschool.

Ook de meer ervaren motorrijd(st)er vindt meer en meer de weg naar de motorrijschool. De ABScursus, ABC&TT en de Bergtraining cursus worden regelmatig gegeven vanuit het bedrijfspand in Duiven. Verder is Frank actief voor de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging, waar hij als VRO-instructeur op het Centrum voor Handhaving en Mobiliteit in Lelystad verschillende voortgezette rijopleidingen verzorgt. Een allround vakman en een vakidioot mag je deze ervaren motorrij-instructeur dan ook wel noemen.

Motorrijschool Frank van Gerwen is gevestigd op de Hydrograaf 17, Duiven; 0316 544644. www.frankvangerwen.nl.

Mindfulness training: leer beter omgaan met stress, werkdruk, piekeren en pijnklachten

Peter Haima. (foto: Marco Vellinga) Foto: Marco Vellinga

WESTERVOORT - Op zaterdag 4 mei start een nieuwe mindfulnesstraining bij het Life-Force centrum in Westervoort.

Door mindfulness leer je bewust en vriendelijk stil te staan bij al je gedachtes, emoties en stress-signalen, zonder het direct te willen veranderen. Je kunt zo beter omgaan met stress en onprettige ervaringen en beter functioneren onder werkdruk. Ook bij pijnklachten kan mindfulness de beleving van pijn verminderen.

Deze erkende en bewezen training wordt vergoed door vele zorgverzekeraars en werkgevers. Neem contact met ons op voor meer informatie of een gratis en vrijblijvend gesprek: info@life-force.nl; 06 47091222. Meer informatie vind je ook op www.life-force.nl. De training wordt gegeven in Ons Centrum, Uitterweert 2 in Westervoort.

Feestdj Danny in Taveerne De Bijland

TOLKAMER - Eerste paasdag speelt Feestdj Danny in Taveerne De Bijland in Tolkamer.

De aanvang is rond 20:30 uur en de zaal is geopend vanaf 20.00 uur. De entree is gratis. "Kom op tijd, want vol is vol."

Weenink Loopbaanadvies op maat

ZEVENAAR - Je bent leidinggevende en er komen vragen op je af: zit deze medewerker nog wel op de juiste plaats; kan ik zijn functioneren optimaliseren; worden zijn talenten wel optimaal benut? Of je bent werknemer en vraagt je af: is dit wat ik wil; kan ik mij hier optimaal ontwikkelen; gebruik ik al mijn kwaliteiten?

Soms heb je geen idee wat je hiermee moet en hoe je dit kunt aanpakken. Maar je weet wel dat het tijd is om zelf de touwtjes in handen te nemen. Zelf weten waar je staat en waar je voor gaat. Zelf bepalen wat jouw volgende stap is.

Jeanne Weenink van Weenink Loopbaanadvies uit Zevenaar adviseert bedrijven en ondersteunt mensen die om toe zijn aan een volgende stap in hun loopbaan op het gebied van re-integratietrajecten, loopbaancoaching en outplacement. "Het is prettig om te beschikken over vaardigheden waarmee ik hierin beweging kan bevorderen. Verandering in je loopbaan is mogelijk wanneer je de opvattingen over mogelijkheden onderzoekt en ter discussie durft te stellen. Betrokkenheid, met voldoende ruimte voor jouw gedachten en gevoelens, maar tegelijkertijd met nieuwsgierigheid en afstand kunnen kijken en luisteren. Naast je loopbaan bestaat er ook nog een privé leven waarin je wilt genieten en het nodig wilt beleven. Ook heb je nog een relatie met de wereld waartoe je je verhoudt en waarin je al of niet voldoende ruimte voor jezelf creëert. Tenslotte is het de vraag met welke intensiteit je wilt leven. Ik hanteer de methode van het Koersonderzoek Hoogendijk. Stapsgewijs help ik je het meest waardevolle loopbaanperspectief helder te krijgen, al dan niet binnen je eigen organisatie."

Voor meer info: T: 06-51122200, E: info@weeninkloopbaanadvies.nl

Sportclub Westervoort zoekt enthousiaste meiden-/vrouwen!

Enkele dames juichend na een doelpunt. (foto: LIN VI Fotografie)

WESTERVOORT - Sportclub Westervoort is voor het aankomende seizoen (en zelfs nu al) op zoek naar nieuwe leden voor de meiden-/vrouwenteams.

Bij Sportclub Westervoort is zowel ruimte voor prestatief als recreatief voetbal, voor alle leeftijden. Uitgangspunt van Sportclub Westervoort is dat er voor iedere speelster een passende plek moet zijn binnen de vereniging, met belangrijke aandacht voor ontwikkeling maar zeker ook voor plezier!

De aankomende tijd zullen er diverse activiteiten georganiseerd worden om potentiële leden kennis te laten maken met onze vereniging en de sport voetbal, ervaring is zeker geen vereiste! "Heb je interesse om eens kennis te maken en/of een aantal trainingen mee te doen? Neem dan contact op met de meiden-/vrouwencoördinator via: meidenvoetbal@scwestervoort.nl."

Feestdj Danny in Taveerne De Bijland

TOLKAMER - Eerste Paasdag speelt Feest DJ Danny in Taveerne De Bijland in Tolkamer.

De aanvang is rond 20:30 uur en de zaal is geopend vanaf 20.00 uur. De entree is gratis. "Kom op tijd, want vol is vol."

Lezing over het Land van Bergh

ZEVENAAR/GIESBEEK - Historicus Edwin Zweers uit 's-Heerenberg schetst met zijn lezing de geografische, politieke en economische ontwikkeling van het land van Bergh gedurende de laatste tweeduizend jaar.

De lezing is op dinsdag 16 april in zalencentrum Staring (Grietakkers 3 in Zevenaar) en op donderdag 25 april in Kulturhus De Brede Blik (Kerkstraat 68 in Giesbeek). Ze wordt georganiseerd door de Cultuurhistorische Vereniging Zevenaar (CVZ). Beide avonden beginnen om 19.30 uur en de toegang is 4,00 euro voor niet-leden.

Het Land van Bergh kenmerkt zich door een heuvelachtig landschap met daar op een uitgestrekt bosgebied. Aan de randen van dit gebied, waar zand en klei elkaar ontmoeten, bouwden mensen duizenden jaren geleden hun boerderijen en verbouwden ze hun akkers. Talloze archeologische vondsten ondersteunen dit verhaal.

Vanaf het begin van onze jaartelling maakte het gebied deel uit van de uiterste noordgrens van het Romeinse Rijk, waarbij de diverse heuvels dienden als observatieposten van het Romeinse Tiende Legioen, gelegerd in Nijmegen en Xanten. In de eeuwen daarna nam het geslacht Van den Bergh deze leidende rol over en bouwden zij Huis Bergh uit tot een van de mooiste en grootste kastelen van het land.

Bleef het tijdens de Eerste Wereldoorlog nog bij mobilisatie en bunkerbouw, in de Tweede Wereldoorlog had ook deze regio zwaar te lijden onder oorlogsgeweld. De tweede helft van de twintigste eeuw kenmerkte zich door een gestaag groeiende bevolking en een snelle ontwikkeling in industrie, transport en landbouw.

Geloofsgemeenschap Sint-Martinus Oud-­Zevenaar

Palmzondag 14 april 11.00 uur:

Eucharistieviering met Pater Remmers en het Joko uit Nieuw-Wehl.

Gebedsintenties:

Marie-José Eggen-van Mill

Jos Ariës en overleden ouders Ariës-van Megen

Gerrit en Dineke Gudden-de Kinkelder, kinderen en kleinkind

Wim Th. Willemsen

Jan van den Dam

Bennie van Schaik

Henk van der Looy

Benthe Damen

Bennie Nieuwenhuis en familie

Jan Uffing

Ouders Sinderdinck-van Huët

Trees Wouters-Baars

Wim van den Eerenbeemt

Wim Kruitwagen

Collecte:

Bisschoppelijke Vastenactie / eigen geloofsgemeenschap

Dinsdag 16 april 14.00 uur:

Woord- en communieviering / Seniorenviering met Pastoraal werker Maarten Smits en AMK.

Gebedsintenties:

Gerrit Godschalk en zoon Fred

Leo Soeters

Wiek van Haeren

Bart Heijneman en familie

Theet van Alst en overleden familie

Frans Wanders en overleden familie

Erna Luiking en Gerda Luiking-Sweers

Collecte:

Eigen geloofsgemeenschap

Goede Vrijdag 19 april 15.00 uur:

Kruisweg met Wim van Heugten, Theo Salemink, Wim Wismans en Annie Weenink.

Medelingen:

Overleden op vrijdag 22 maart in de leeftijd van 87 jaar mevrouw Miep Fontein­Schoenmakers, Masiusplein 116, Zevenaar (voorheen Rosandeweg 12, Ooij­Zevenaar). Haar crematie was op woensdag 27 maart te Doetinchem.

Overleden op donderdag 28 maart in de leeftijd van 84 jaar de heer Theo Klaassen,

Rosandeweg 3, Ooij­ Zevenaar. Zijn begrafenis was op dinsdag 2 april te Oud­Zevenaar.

Overleden op zondag 7 april in de leeftijd van 80 jaar de heer Ton Thissen, Esdoornstraat 7, Zevenaar. Zijn uitvaart was op vrijdag 12 april in deze kerk en zijn crematie te Doetinchem.

Geloofsgemeenschap Sint-Martinus Oud­-Zevenaar

1e Paasdag zondag 21 april 11.00 uur:

Woord- en Communieviering met Pastoraal werker Maarten Smits en het Liemers

Mannenkoor onder leiding van Emile Engel met als organist/pianist Evert Jan de Groot.

Gebedsintenties:

Johan en Grada Engelen-Polman en dochter Ria

Wim Th. Willemsen

Maria Driessen-van Rumund en dochter Maria

Gisela Kleinpenning

Jan Godschalk

Jo en Riny Jansen-Zweers

Gerard en Riet Staring-Zweers

Henk van der Looy

Mies Lemm-Roelofs

Gerard Stokman en overleden ouders Stokman-Elshof

Leo Soeters

Joke van den Boom-de Jager

Wim Joseph Willemsen

Overleden ouders Piet en Mientje te Dorsthorst-van Schaik

Benthe Damen

Bennie Nieuwenhuis en familie

Jan Boerboom

Bertus Klutman

Erna Luiking en Gerda Luiking-Sweers

Wim Kruitwagen

Herman Palm

Collecte:

Bisschoppelijke Vastenactie / eigen geloofsgemeenschap

Mededelingen:

De Mariaviering van donderdag 16 mei 19.00 uur is verzet naar donderdag 2 mei 19.30 uur.

De eerstvolgende weekendviering is op zondag 12 mei 11.00 uur:

Woord- en Communieviering met Diaken van Zundert en het Sint Caeciliakoor uit Babberich.

Palmzondag 14 april 11.00 uur:

Eucharistieviering met Pater Remmers en het Joko uit Nieuw-Wehl.

Gebedsintenties:

Marie-José Eggen-van Mill

Jos Ariës en overleden ouders Ariës-van Megen

Gerrit en Dineke Gudden-de Kinkelder, kinderen en kleinkind

Wim Th. Willemsen

Jan van den Dam

Bennie van Schaik

Henk van der Looy

Benthe Damen

Bennie Nieuwenhuis en familie

Jan Uffing

Ouders Sinderdinck-van Huët

Trees Wouters-Baars

Wim van den Eerenbeemt

Wim Kruitwagen

Collecte:

Bisschoppelijke Vastenactie / eigen geloofsgemeenschap

Dinsdag 16 april 14.00 uur:

Woord- en communieviering / Seniorenviering met Pastoraal werker Maarten Smits en AMK.

Gebedsintenties:

Gerrit Godschalk en zoon Fred

Leo Soeters

Wiek van Haeren

Bart Heijneman en familie

Theet van Alst en overleden familie

Frans Wanders en overleden familie

Erna Luiking en Gerda Luiking-Sweers

Collecte:

Eigen geloofsgemeenschap

Goede Vrijdag 19 april 15.00 uur:

Kruisweg met Wim van Heugten, Theo Salemink, Wim Wismans en Annie Weenink.

Medelingen:

Overleden op vrijdag 22 maart in de leeftijd van 87 jaar mevrouw Miep Fontein­Schoenmakers, Masiusplein 116, Zevenaar (voorheen Rosandeweg 12, Ooij­Zevenaar). Haar crematie was op woensdag 27 maart te Doetinchem.

Overleden op donderdag 28 maart in de leeftijd van 84 jaar de heer Theo Klaassen,

Rosandeweg 3, Ooij­ Zevenaar. Zijn begrafenis was op dinsdag 2 april te Oud­Zevenaar.

Overleden op zondag 7 april in de leeftijd van 80 jaar de heer Ton Thissen, Esdoornstraat 7, Zevenaar. Zijn uitvaart was op vrijdag 12 april in deze kerk en zijn crematie te Doetinchem.

Aldo-meisjes naar finale

Kim van Heumen en Nikki Driessen. (foto: Inge de Wit) Inge de Wit

REGIO - Zaterdag 30 maart vond in Doetinchem de derde en laatste plaatsingswedstrijd van de 5de divisie turnen dames plaats.

Deze wedstrijd werd georganiseerd door gymnastiekvereniging Aldo. Dankzij de inzet van bestuur, leiding en vrijwilligers werd dit een geslaagd evenement. Om kwart over zeven vertrok de groep vanaf de Nieuwhof, om ’s avonds om acht uur moe maar voldaan terug te komen.

Aan deze wedstrijd deden bij de senioren twee meisjes van Aldo mee, Kim van Heumen en Nikki Driessen. Beide meisjes turnden een goede wedstrijd. Nikki eindigde met 41,900 punten als negende en Kim met 42.300 punten als 7de. Net als in de eerste voorronde eindigde Kim op sprong als eerste.

Beide meisjes plaatsten zich voor de finale op 18 mei in Didam.

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

De diensten worden gehouden in de SoW Kapel Rijksweg 56B te Duiven

14 april 8.30 u ds. J.A. Boersema; 16.00 u ds R.A. Nijhoff

Op dinsdag 16 en woensdag 17 april wordt er in de SoW kapel een Vesper gehouden,

De aanvang van deze Vespers zijn 19.15 u, en eindigen om 20.00 u, Iedereen van harte welkom

19 april Goede Vrijdag 19.30 u ds J.J. Poutsma. Deze dienst wordt gehouden in de “Oude Jan” Kerkstraat 52 te Velp 10 maart

21 april 8:45 ds R.A. Nijhoff; 16.00 u ds H.S. van Hemmen

Sint-Werenfriduskerk

Overleden: Maria Johanna Theodora Weiss-Geurts op 29 maart 2019 in de leeftijd van 79 jaar. Wij wensen de nabestaande veel kracht en bemoediging toe.

Gratis Golfclinic bij Pitch&Putt golf Doetinchem

DOETINCHEM - Op zaterdag 13 april van 14.30-15.30 uur en zaterdag 20 april van 12.30-13.30 en van 14.30-15.30 uur is er een gratis golfclinic.

"Wil je ontdekken hoe leuk golfen is of wil je gewoon kennismaken met onze vereniging golfclub De Wehlse Heerlijkheid? Kom dan op een van deze dagen bij ons en maak gratis gebruik van een golfclinic." Pitch&Putt Golf Doetinchem is één van de mooiste korte golfbanen van Nederland. Met hoogteverschillen tot elf meter is het niet alleen een zeer uitdagende golfbaan met veel afwisselende holes, maar geeft ook een prachtig uitzicht op Montferland en de Postbank. Naast de 18-holes Pitch&Putt golfbaan is er ook een 9-holes Qualifying golfbaan. Overige faciliteiten zijn een drivingrange, putting green en een modern clubhuis met terrassen die een schitteren uitzicht bieden op de golfbaan en het Achterhoekse landschap. Aanmelden kan via: info@pitch-putt-doetinchem.nl.

Zwaar geschut op Fort Pannerden

DOORNENBURG - Zaterdag 13 april om 12.00 uur wordt op Fort Pannerden het startschot gegeven voor het fortseizoen 2019. Het schot komt van de schutterij uit Doornenburg. Wees welkom!

Voorafgaand aan het startschot worden er drie stukken luchtafweergeschut naar het fort gereden. Deze drie stukken komen uit de Historische Collectie Grondgebonden Luchtverdediging (HCGLVD) uit Vredepeel op de voormalige luchtmachtbasis de Peel. Het gaat om twee kleine stukken uit het begin van de vorige eeuw en een voertuig met mitrailleurs uit de jaren ‘40.

De stukken luchtafweergeschut zullen om 11.30 uur vanaf het toegangshek naar het fort rijden, begeleid door vrijwilligers in uniform. Toeschouwers kunnen na de officiële seizoensopening met 20% korting het fort bezoeken. Het zwaar geschut blijft op 13 en 14 april bij het fort staan en is daar gratis te bezichtigen.

In april zal het fort ook weer op de woensdagen geopend zijn. Tijdens schoolvakanties bent u op alle dagen (behalve maandag) welkom voor een interessante (kinder)rondleiding. www.fortpannerden.eu.

Lentefeest op kinderboerderij

Schapen en lammeren op de kinderboerderij. (foto: M.T. de Both) M.T. de Both

ZEVENAAR - Op maandag 22 april (tweede paasdag) viert kinderboerderij Rosorum aan de Methen 2b in Zevenaar het lentefeest. Tussen 14.00 tot 16.30 uur zijn er allerlei activiteiten voor jong en oud te beleven.

De entree voor kinderen is gratis, volwassenen betalen 1,50 euro als bijdrage in de kosten. De kinderboerderij is weer helemaal klaar voor een feestelijke opening van het nieuwe seizoen. Ook dit jaar zijn er weer veel leuke activiteiten. Zo is er weer pony rijden en broodjes bakken, maar ook kunnen kinderen paaseieren zoeken, naar een mooi verhaal luisteren of een demonstratie van ambachtelijk ijzersmeden bijwonen. Voor de activiteiten en versnaperingen vragen wij ook een kleine bijdrage in de kosten. Kom je ook genieten van deze mooie dag vol leuke activiteiten en lekkere versnaperingen?

Sint-Werenfriduskerk

Sint-Werenfriduskerk

Overleden: Maria Johanna Theodora Weiss-Geurts op 29 maart 2019 in de leeftijd van 79 jaar. Wij wensen de nabestaande veel kracht en bemoediging toe.