GN Berg en Dal Heumen Mook

16 maart 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 16 maart 2016


Potgrondactie SC Millingen / Odio

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Zaterdag 19 maart is de jaarlijkse potgrondactie. Voor de vijfde keer is de organisatie en uitvoering in handen van SC Millingen en Odio.

De opbrengst van deze huis-aan-huisactie in Millingen aan de Rijn is bestemd voor
FC De Hove. Deze stichting gaat de gelden gebruiken voor verfraaiing en verdere inrichting van het nieuwe clubhuis van SC Millingen/ Odio.                                                        

Vanaf 9.30 uur zaterdag 19 maart kunt u de leden van SC Millingen en Odio aan uw deur verwachten om zakken potgrond te verkopen. U kunt uw bestelling ook vooraf doen door te bellen met Alex Janssen 06 10434247 of Kees van der Velden 06 20077125.

Kleindiervereniging Edelras houdt internationale hanenkraaiwedstrijd

De haan die er klaar voor is, is aangeleverd door Edelras.

GROESBEEK-GRAFWEGEN – De Groesbeekse kleindiervereniging 'Edelras' verzorgt op 2e Paasdag 28 maart samen met de uitbater van Boscafe Merlijn Hendrik Jan Janssen voor de 12de maal de internationale hanenkraaiwedstrijd.

Iedereen kan met zijn of haar haan aan deze wedstrijd deelnemen, de haan moet wel een geschikte naam hebben. Doel van deze wedstrijd is om te kijken welke haan het beste is getraind en de meeste slagen laat horen. De hanen dienen wel in goede gezondheid te verkeren en worden voor aanvang van de wedstrijd aan een gezondheidskeuring onderworpen. Deelnemende haan en eigenaar dienen een half uur voor aanvang in Boscafe Merlijn aanwezig te zijn.

Het inschrijfgeld bedraagt 2,00 per haan, al het inschrijfgeld is ook het prijzengeld. De aanvang van deze hanenkraai wedstrijd is om 10.00 uur in Boscafe Merlijn aan de Grafwegenerstrasse 32 in Grafwegen (Duitsland). De titelverdedigers van de afgelopen twee edities zullen er zeer op gebrand zijn hun titel te verdedigen! Heb je zelf geen getrainde haan? Maar wil je wel mee doen aan deze wedstrijd, geen nood. Men kan ter plekke een haan leasen.

Ansjepansje muziek in bibliotheek

GROESBEEK - Jonge kinderen genieten van muziek. Ansjepansje muziek biedt nu ook in de bibliotheek Groesbeek een cursus Muziek-op-Schoot aan om de muzikale ontwikkeling op plezierige en deskundige wijze te stimuleren.

Een cursus Muziek-op-Schoot is een muzikaal uurtje 'quality-time' in de week met je kind, kleinkind of oppaskind (van een half tot 4 jaar). De cursus begint op donderdag 31 maart en duurt tot en met 21 april. De kosten bedragen 25 euro voor de hele cursus (4 keer): 1 begeleider en 1 kind. Leeftijd kinderen: half jaar tot en met 4 jaar. U kunt u inschrijven tot en met 20 maart aan de balie van de bibliotheek of via info@bibliotheekgroesbeek.nl

Kerk Beek: Onze dank is groot!

BEEK - Het bestuur van stichting ‘Red de monumentale Sint-Bartholomaeuskerk Beek’ is iedereen dankbaar, die financieel heeft bijgedragen aan het succes van haar fondsenwerving. "We voelen ons gesteund door het vertrouwen van velen die zijn blijven geloven in een positieve uitkomst: dat de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek open blijft voor bijzondere vieringen."

De kerk blijft de komende 5 tot 7 jaar dus de plek waar huwelijken en uitvaarten kunnen plaatsvinden, waar gedoopt kan worden. Een plek waar mensen samenkomen in blijdschap én in verdriet. En een plek waar de mooiste muziek gehoord kan worden. Een gedeelte van het geld dat door onze schenkers is bijeengebracht wordt gebruikt om onder andere noodzakelijk onderhoud aan het dak te plegen. Dankzij dit geld kan gelukkig ook de subsidie worden aangesproken, die het Rijk tot en met 2017 beschikbaar had gesteld. Het geld zal ook gebruikt worden om onder meer het Lindsen-orgel en het interieur in goede staat te houden. Om ook voor de komende jaren over een solide basis te beschikken is het belangrijk dat ons donateursbestand verder uitgebreid wordt. De stichting heeft de culturele ANBI-status, wat inhoudt dat periodiek schenken een behoorlijk belastingvoordeel oplevert: in het kader van de Geefwet mag men als particulier 25% extra van de belasting aftrekken en geldt er geen drempel. Uiteraard zijn alle donaties, ook als ze niet periodiek zijn, zeer welkom. Meer informatie vindt u op de website van de stichting: www.sintbartholomaeuskerkbeek.nl/

Goede Vrijdag 25 maart,15:00 uur, wordt in de kerk een Kruiswegviering gehouden.

Gratis excursies veldbiologie

Vrijdag 18 mrt. 10.00 - 14.00 uur: KNNV landschapexc. naar het Filosofendal op de stuwwal bij Berg en Dal. Thema: Plantensociologie, ecologie en geobotanie. Een tocht over de stuwwallen, door droogdalen, langs bronnen, kwelmoerassen en beken. Vertrek: p-plaats bij het pannenkoekenhuis 'de Heksendans'. Oude Kleefsebaan 425, Berg en Dal (tegenover Tivoli). Exc.leider: Jan Nillesen. Tel. 0485-574780. Mail: jannillesen35@hetnet.nl

Zondag 20 mrt. 14.00 - 16.00 uur: IVN Nijmegen, wandeling met als thema: lente in de 'Elshof'. Vooraf opgeven verplicht, zie website van het IVN.

Bestuurder scooter gewond na valpartij in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Maandagmorgen even na half elf uur is op de Stekkenberg in Groesbeek een 52-jarige bestuurder van een scooter gewond geraakt bij een valpartij.

De Groesbekenaar reed de Stekkenberg naar onderen en schrok vermoedelijk van een automobilist die vanaf de Varenstraat de Stekkenberg op wilde rijden. Omdat het slachtoffer deze auto voorrang moest verlenen, ging hij bij het remmen onderuit. De man kwam op zijn schouder terecht waaraan hij gewond raakte. Ambulancepersoneel heeft het slachtoffer eerste hulp verleend waarna hij is overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen. De scooter raakte bij de valpartij flink beschadigd.

KE Computer Support in Groesbeek

GROESBEEK - KE Computer Support is een relatief kleine computerwinkel op industrieterrein De Mies in Groesbeek. Onze filosofie is een computer te leveren die aansluit bij de behoeften en de wensen van de klant.

Systemen worden door ons op maat geassembleerd en geleverd met de gewenste besturingssoftware. Onze systemen bevatten onderdelen van de meest gerenommeerde en toonaangevende leveranciers, zoals: Intel, Asus, Kingston, et cetera.

Voor uw gemak zijn wij zes dagen per week geopend, waarvan maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 18.00 uur, vrijdag van 9.00 tot 20.00 uur en zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Tevens zijn wij Kiala en UPS accesspoint voor verzendingen in binnen- en buitenland. Telefonisch zijn wij bereikbaar op: 024 3238783 en u kunt ons bezoeken op Atelierweg 5, 6562 AS Groesbeek. Op onze website www.kecs.nl vindt u meer over ons.

Schouten Hoveniers mag logo 5-Sterrenspecialist voeren

ELST - Schouten Hoveniers mag sinds kort het kwaliteitslogo 5-Sterrenspecialist voeren. Het logo wordt alleen toegekend aan bedrijven die garant staan voor goed advies, vakmanschap, kwaliteit, service en garantie. Een goed advies is immers goud waard!

De hedendaagse consument wordt steeds kritischer. Er zijn steeds meer aanbieders, waardoor men vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Dankzij het kwaliteitslogo 5-Sterrenspecialist wordt het voor de consument een stuk makkelijker gemaakt. Het logo mag enkel gevoerd worden door bedrijven die vakmanschap, kwaliteit, service, garantie en het geven van een goed advies hoog in het vaandel hebben. Stuk voor stuk zaken die Barry Schouten als vanzelfsprekend beschouwen!

WonenWonen.nl

Het kwaliteitslogo 5-Sterrenspecialist wordt toegekend door WonenWonen.nl, dat in de afgelopen 15 jaar is uitgegroeid tot een van de grootste woonportalen van Nederland. Op de website vindt u veel informatie over alles wat met wonen te maken heeft. Denk hierbij aan de inrichting van het huis, maar ook het aanleggen en onderhouden van de tuin. WonenWonen.nl heeft per branche een overzicht gemaakt van de allerbeste vakspecialisten van Nederland. Enkel de door WonenWonen.nl geselecteerde bedrijven mogen het kwaliteitslogo 5-Sterrenspecialist voeren. Schouten Hoveniers is er erg trots op zich in dit selecte gezelschap te bevinden.

Voor een overzicht van alle 5-Sterrenspecialisten kunt u terecht op: www.5sterrenspecialist.nl.

Schouten hoveniers, Mahlerstraat 3, Elst; 0481 377883; www.schouten-hoveniers.nl.

Er is weer ijs bij IJssalon Eigenwijs!

MILLINGEN - Het ijsseizoen is weer geopend! Na de winter, waarin de ijssalon wel geopend was maar voornamelijk voor broodjes en koffie, wordt er uitgekeken naar het zonnige voorjaar. De winter was een goede leerschool. Er werd druk geëxperimenteerd in de keuken en gekeken welke gerechten meegenomen konden worden om ook tijdens het ijsseizoen te serveren.

Zo kan er nu dus niet alleen van het overheerlijke ambachtelijk bereid schepijs genoten worden, maar ook van huisgemaakte soepen, kleintje pizza's en tosti's als lunch of tussendoortje in het restaurant of op het terras. De tosti's zijn zelfs in een zoete mini-variant verkrijgbaar. Lekker bij de koffie met slagroom of met een bolletje ijs. Nieuw zijn ook de sorbets (plus de geliefde aardbeiencoupe) om mee te nemen en de 15 bollen-familiebak. De ijssalon aan de Burgemeester Eijckelhofstraat 1a in Millingen is 7 dagen in de week geopend tot 1 november van dit jaar. Op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 12.00u en op maandag, dinsdag en woensdag vanaf 14.00u tot 20.00u. In het hoogseizoen zal er geschept worden tot 21.00u. De keuken is open tot 17.00 uur. Om het komende ijsseizoen te vieren geeft ijssalon Eigenwijs tegen inlevering van dit artikel een tweede bolletje ijs gratis! Deze actie is geldig t/m 2e paasdag.

Provincie geeft groen licht voor boerenterras aan Knapheideweg

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Het provinciebestuur van Gelderland heeft onlangs groen licht gegeven voor het ontwerp bestemmingsplan Knapheideweg 71-75 om ter plaatse een ontheffing van de Omgevingsverordening Gelderland te verlenen.

De eigenaar van het bestaande agrarisch bedrijf wil verbreding van de bedrijfsactiviteiten realiseren. De bedoeling van de plannen is verbetering van de bedrijfsvoering en uitbreiding met een toeristische – recreatieve neventak om zo tot een duurzame totaaloplossing te komen. Aan de overzijde van het bedrijf staat momenteel een loods van 45m2 voor de stalling van machines. Daarvoor in de plaats wil de agrariër een gebouw realiseren van 75 m2 voor een kleinschalige horecavoorziening als recreatieve nevenactiviteit bij het agrarisch bedrijf. Het gaat hierbij om een hooimijt met een boerenterras. Nu de provincie akkoord is gegaan kan de bestemmingsplan wijziging door de gemeente Berg en Dal in behandeling worden genomen.

Zalmpodium brengt dubbelconcert

MILLINGEN - Zalmpodium presenteert dubbelconcert met 'd’Accord' en 'Quarto' op zondag 20 maart in het kerkje aan de Zalmstraat in Millingen aan de Rijn. Aanvang: 14.00 uur.

Een dubbel programma deze lentezondag. Allereerst kunnen we genieten van zangensemble d’Accord. Een groep vrienden/vriendinnen uit Wyler die samen als grootste hobby zingen hebben . Zij worden begeleid op keyboard door Peter Rutten uit Leuth. Een deel van de zangers is als amateur, klassiek geschoold.De muzikale leiding van de groep is in vertrouwde handen van Kerstin Janssen-Verhoeven.

Zij is afgestudeerd aan het conservatorium in Arnhem. Hun omvangrijke repertoire bestaat uit ingetogen ballades, 4 tot 6-stemmige jonge kerkmuziek, ritmische gospels, stukken uit musicals en wereldse muziek.

Na een korte pauze gaan we kijken en luisteren naar “Quarto”.Vier personen, waarvan drie met saxofoon en een met bugel. Jaren geleden is deze groep spontaan ontstaan tijdens een jubileumweekendje van de alom bekende Kwakkenbergband.

Dat klonk toen zo aardig dat ze toen( 2004) besloten bij elkaar te blijven en een mooi repertoire bij elkaar te brengen. Zij spelen nu regelmatig bij diners, recepties, bedrijfsbijeenkomsten en natuurlijk deze zondag graag bij ons. Erik Morsink maakt de arrangementen van liedjes als: Love me tender, Hallelujah, het dorp, mon amour, summertime et cetera. Kom op tijd… "want vol, is vol", zei de pastoor! De entree is zoals gewoonlijk gratis, maar de bekende hoge hoed zal na afloop voor een vrijwillige bijdrage rondgaan.

Goede vrijdagconcert in Heilig Landstichting

HEILIG LANDSTICHTING - Op Goede Vrijdag 25 maart voert het Meander Kwartet De zeven laatste woorden van onze verlosser aan het kruis van Joseph Haydn uit. Hiermee wordt een jarenlange traditie voorgezet, waarbij het strijkkwartet in de Cenakelkerk wordt uitgevoerd zoals dat in Haydn’s tijd gebruikelijk was, namelijk met meditaties.

Haydns strijkkwartet stamt uit 1787 en heet in het Duits Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze. In de vier evangelies staan de laatste woorden van Jezus opgeschreven: deze zeven zinnen, die de gekruisigde Jezus sprak, zijn samengebracht in de zogenaamde kruiswoorden. Bij elk van die kruiswoorden heeft Jozef Haydn een adagio gecomponeerd. Die muziek wordt door het Meander Kwartet indrukwekkend verklankt. Het Meander Kwartet bestaat uit Saskia Bos (1e viool), Anke Foede (2e viool), Peter van Praagh (altviool) en Agaath Kooistra (cello). Pastor Herwi Rikhof verzorgt de korte meditaties.

Aanvang: 16:00 uur in de Cenakelkerk, Pastoor Rabouplein 1, Heilig Landstichting. Toegang gratis; collecte bij de uitgang; www.meanderkwartet.nl; www.parochie-heiligedrie-eenheid.nl.

Activiteiten voor mantelzorgers

GROESBEEK - Donderdag 24 maart Mantelzorglunch, Wooncentrum de Meent, De Meent 2, Groesbeek.

Er even tussen uit; gezellig met andere mantelzorgers een hapje eten. Hier zijn geen kosten aan verbonden, wel is het nodig om u op te geven. Indien u interesse heeft kunt u contact met ons opnemen tot uiterlijk dinsdag 22 maart per telefoon: 06 13859106 of per mail: info@mantelzorgbergendal.nl.

Met 90 kilometer per uur door centrum van Millingen

MILLINGEN AAN DE RIJN – Afgelopen maandag op de Heerbaan in Millingen aan de Rijn is een radarsnelheidscontrole is gehouden van 08.45 tot 11.00 uur.

In dat tijdsbestek passeerden in totaal 499 voertuigen de radarinstallatie die ingesteld stond op 57 kilometer per uur. In totaal reden er 38 te hard. Een van hen maakte het helemaal bont: hij reed liefst 90 kilometer per uur waar 50 kilometer maximaal is toegestaan. Tegelijkertijd werd gecontroleerd op de Thornsestraat in Persingen. Daar passeerden 809 passanten; de radar stond afgesteld op 87 kilometer per uur. Desondanks gingen er 38 in de fout.

Sprookjesconcert in Millingen

MILLINGEN - Het lijkt wel een sprookje… Kinderen, vaders, moeders , opa’s en oma’s, iedereen groeit op met sprookjesverhalen. De klassieke sprookjes van de Gebroeders Grimm en Hans Christiaan Andersen en natuurlijk de moderne verhalen van Disney.

Sprookjes vertellen over het goed en kwaad en kinderen kunnen heerlijk wegdromen in hun fantasiewereld. Fanfare Sint-Cecilia uit Millingen aan de Rijn nodigt u graag allemaal uit om zondagmiddag 3 april vanaf 15.00 uur te komen luisteren naar een speciaal en uniek concert in dit thema. We beginnen de middag met het vertellen van de oudste sprookjes uit de geschiedenis: Assepoester, Rapunzel en de Rattenvanger van Hamelen. De muziek die we spelen zal het verhaal nog intenser en spannender maken. Ook de mooie muziek uit de Disneyfilms Belle en het Beest en Frozen mogen natuurlijk die middag niet ontbreken.

Zoals u inmiddels van ons gewend bent zal sporthal De Duffelt niet meer te herkennen zijn en hopen wij u te mogen ontvangen in een gezellige en prachtige concertzaal op 3 april.

Kaarten à 4,00 zijn in de voorverkoop te verkrijgen bij de Primera in Millingen en via www.kaarten.fanfare-stcecilia.nl. Aan de kassa kosten de kaarten 5,00 euro. De zaal is open vanaf 14.30 uur.

Donatie voor dierenweitje in Beek

BEEK - "Naar aanleiding van het vijf en twintigjarig jubileum van Hans Hubbers uit Beek werd ik onlangs verrast met een bezoek van Hans en zijn vrouw Emeline.

Zij vertelden dat zijzelf alsook de kinderen altijd veel plezier aan het dierenweitje beleven en het nu fijn vinden om iets terug te kunnen doen. De tekst op het afgedrukte kaartje zegt in die zin genoeg. Het bestuur van de Stichting Behoud Dierenweide/Speelvoorziening is bijzonder blij met deze gulle gift van liefst 350,00 euro.

Wij, als bestuur, en ook de beheerder William Frank hebben zo weer minder zorg hoe rond te komen want er is veel geld nodig voor voer, onderhoud enzovoort,want als stichting zijn wij volledig afhankelijk van donaties en gemeentelijke subsidies.

We willen graag het dierenweitje/kinderboerderij nog jaren voortzetten want het is mooi om te zien hoeveel kinderen,ouders,opa's en oma's maar ook de wandelaars door de groenstrook hier intens van kunnen genieten. Ook kinderen van de basisschool,buitenschoolse kinderopvang,bewoners van het Höfke en Kalorama behoren tot de vaste bezoekers. Hans en Emeline nogmaals hartelijk dank.

Mocht ook u binnenkort of in de toekomst een jubileum of ander feest te vieren hebben en u wilt doneren aan een goed doel: denk dan ook eens aan het dierenweitje."

Namens de Stichting Behoud Dierenweide /Speelvoorziening

Wiel Fleurkens,voorzitter

2ehands-zorghulpmiddelen Groesbeek deelt uit

De Adremo-klas van de ZMLK school De Kom in Druten

GROESBEEK - De stichting 2ehands-zorghulpmiddelen verkoopt de haar aangeboden hulpmiddelen voor het goede doel: 'fun' voor gehandicapte kinderen. Ieder jaar wordt de balans opgemaakt en de opbrengst uitgekeerd.

De opbrengst over 2015 is toegewezen aan: (1) Centra voor Aangepast Paardrijden voor gehandicapte kinderen (Maartenshoeve en Winkelsteeg); (2) ZMLK school De Kom in Druten, voor de Adremo-klas*, en specifiek de aanschaf van de "Magic Flute". Dit is een computer-gestuurd muziekinstrument dat reageert op wat de kinderen nog wèl kunnen (in dit geval: blazen bij een bepaalde toonhoogte-beïnvloedende hoofdhouding); (3) de danslessen in het kader van het buitenschools sporten van de Maartenschool (Maartenskliniek); (4) 's Heerenloo Zuid Oost Nederland (Druten), cluster Kind & Jeugd voor een trampoline. In totaal konden we 6.300 euro weggeven.

Heeft u ook een hulpmiddel nodig of in te brengen? Bel 06 42898537 of bekijk ons aanbod op internet, www.2ehands-zorghulpmiddelen.nl. U kunt ook mailen: info@2ehands-zorghulpmiddelen.nl.

Winkelpersoneel betrapt winkeldief

GROESBEEK – Oplettend winkelpersoneel van een supermarkt aan De Meent in Groesbeek heeft dinsdagmiddag een winkeldief betrapt.

Het bleek te gaan om een 41-jarige inwoner uit Groesbeek, die probeerde goederen zonder te betalen mee te nemen. De gealarmeerde politie constateerde dat het voor de eerste maal was dat de winkeldief betrapt werd. Hij kwam er met een boete vanaf.

De boete bedraagt als de gestolen goederen beneden de 50,-- zijn 200,-- euro en is de waarde meer dan 50,-- dan is het boete bedrag al 360,-- euro. Als het een winkeldief is die al meerdere malen is betrapt, dan wordt de winkeldiefstal door justitie afgehandeld en is de boete stukken hoger. De man heeft overigens een winkelverbod voor de supermarkt aan De Meent opgelegd gekregen.

Wat hebben sneakers met liefde te maken...

GROESBEEK - The Fabulous Sneakerboyz speelt 24 maart in Cardo Theater. Aanvang 20.00 uur. Tickerts 15,00 euro bij alle Primera winkels en www.cardotheater.nl.

Roy Julen staat bekent als de sympathieke hoofdchoreograaf van tv programma's als onder andere So You Think You Can Dance, The ultimate dance battle en The Voice van Vlaanderen. Naast tv-programma’s en films is ook theater een passie van Roy en heeft hij al mogen choreograferen voor internationale hit musicals van Joop van den Ende en Albert Verlinde. In 2016 gaat hij een nieuwe uitdaging tegemoet namelijk zijn eigen theatertour.

The Fabulous Sneakerboyz speelt zich af in een sneakerwinkel waar sneakerverkoper, Roy Julen, samen met The fabulous sneakerboyz, op zoek gaat naar de ware liefde aan hand van de sneakers die hun klanten dragen. We zullen in de sneakers van choreograaf Roy Julen komen te staan en zien hoe de liefdesverhalen samen komen met vijf sneakerboyz genaamd de Shy Guy, Momma’s Boy, The Player, The Richkid en de friendzone kid. Een ware sensatie waar liefdesverhalen vertaald worden in dans.

Van spectaculaire hiphop moves tot kippenvel momenten in de moderne dans stukken met een vleugje humor en dit allemaal in avondvullende voorstelling waar je nog lang over kan doorpraten met vrienden, collega’s of je geliefde.

Uniek Sporten nu ook van start in Berg en Dal

BERG EN DAL - Vanaf 15 maart is Uniek Sporten ook in de gemeente Berg en Dal hét sportloket op het gebeid van aangepast sporten. Een jaar geleden is Nijmegen in deze regio gestart. Door de krachten te bundelen in één loket willen partijen uit de zorg, onderwijs, sportaanbieders en regio gemeenten mensen met een beperking aan het sporten en bewegen krijgen.

Op maandag 15 maart geeft wethouder Erik Weijers samen met wethouder Renske Helmer- Englebert van de gemeente Nijmegen het startsein. Berg en Dal zet de komende jaren intensief in op aangepast sporten. Weijers is van mening dat alle inwoners van Berg en Dal moeten kunnen sporten / bewegen. Berg en Dal is ook gastheer voor de Special Olympics. Deze regionale aanpak van Uniek Sporten levert een belangrijke bijdrage aan de vindbaarheid van goede sportvoorzieningen voor mensen met een beperking en ze daarmee in staat stellen makkelijker te kunnen deelnemen in de sport, aldus Weijers. De aanpak omvat een website waar vraag & aanbod samenkomt, een ondersteuningspakket voor sportaanbieders bestaande uit informatie en trainingen en de inzet van een speciale sportconsulent van Uniek Sporten.

Op de website www.unieksporten.nl presenteren sportaanbieders hun aanbod waardoor het eenvoudiger wordt een geschikte sport te vinden. Voor meer informatie kan men contact opnemen met info@unieksporten.nl of telefonisch 024 3293131.
De ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst tussen Berg en Dal en Nijmegen is maandagavond 14 maart geweest bij Werkenrode aan de Nijmeegsebaan in Berg en Dal.

Oranje onder 19 maakt zich op voor beslissende EK–kwalificatiewedstrijden

GROESBEEK - KNVB-coach Aron Winter heeft in aanloop naar de aankomende EK- kwalificatiewedstrijden 28 spelers opgenomen in de voorlopige selectie van Oranje onder de 19. De EK-kwalificatiewedstrijden, op het zogenoemde Elitetoernooi, vinden plaats van 24 tot 29 maart in Groesbeek en Uden.

Tijdens het Elitetoer moet Onder 19 afrekenen met Oekraïne, Noord - Ierland en Polen om zich te plaatsen voor het Europees kampioenschap in Duitsland. Onder 19 haalde het Elitetoernooi door in een eerder kwalificatietoernooi in Frankrijk met 9-0 en 2-0 van respectievelijk Gibraltar en Liechtenstein te winnen en 1-1 gelijk te spelen tegen Frankrijk.

Donderdag 24 maart;
16.30 uur; Polen – Noord – Ierland Sportpark van UDI Parklaan 4 in Uden.
19.30 uur; Nederland – Oekraïne Sportpark Zuid De Treffers Nijerf 1 in Groesbeek
Zaterdag 26 maart ;
13.00 uur; Polen – Oekraïne Sportpark Zuid De Treffers Groesbeek
16.00 uur; Nederland – Noord – Ierland Sportpark UDI in Uden.
Dinsdag 29 maart ;
19.30 uur ; Polen – Nederland Sportpark Zuid De Treffers Groesbeek
19.30 uur; Noord Ierland – Oekraïne Sportpark UDI in Uden.
De groepswinnaar van dit toernooi kwalificeert zich voor EK 2016 in Duitsland. Aan dit EK doen 8 landen mee, waarbij Duitsland als gastland automatisch gekwalificeerd is. Het EK wordt gehouden van 11 – tot 24 juni 2016.
Persconferentie Aron Winter en spelers;
Aron Winter maakt woensdag 16 maart om 14.30 uur zijn definitieve selectie voor de beslissende kwalificatiewedstrijden bekend. Hij doet dit op een persconferentie op sportpark Zuid in Groesbeek, de thuisbasis van De Treffers. Tijdens de persconferentie zijn ook twee spelers uit de definitieve selectie aanwezig. Sportpark Zuid heeft een speciale plaats in de voetbalgeschiedenis van Winter. Hij speelde er met het Nederlands Elftal namelijk de laatste oefenwedstrijd in voorbereiding op het Europees kampioenschap 1988. Oranje won dit duel tegen De Treffers met 10-0.

Veeroosters zorgen voor oversteekvoorziening vee op Lage Horst Groesbeek

GROESBEEK – Melkveebedrijf Nillessen van de Lage Horst in Groesbeek heeft met succes een verzoek gericht aan het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal om twee veeroosters te plaatsen ter hoogte van Lage Horst 8 in Groesbeek.

Op die manier kunnen de koeien dan zelfstandig de Lage Horst oversteken en wordt de koeien een weidegang geboden. Het bieden van een weidegang is een maatschappelijk thema en past binnen het groene en duurzame imago van de gemeente Berg en Dal. Deze beproefde voorziening bestaat uit een twee veeroosters met tien meter daartussen, waar het wild en vee kan oversteken.

Wel moet er voor het verkeer een maximum snelheid gaan gelden van 30 kilometer per uur, met aan weerszijden een drempel die de snelheid fysiek ondersteunt. Naast de veeroosters zullen er klaphekken worden aangebracht om mensen met honden en bijvoorbeeld ruiters de gelegenheid te geven de afscheiding te passeren. Het geheel zal verlicht worden door middel van lantaarnpalen. De investeringskosten voor de te treffen voorzieningen komen voor rekening van de aanvrager, evenals de kosten voor het regelmatig beheren van de veeroosters. Nadeel van de roosters is dat ze geluidsoverlast kunnen veroorzaken voor de direct omwonenden. Op een afstand van 25 meter van de beoogde oversteekplaats staat een woning die bewoond is door de dochter en schoonzoon van de aanvrager. Ondanks dit feit verzoekt de gemeente om deze bewoners een verklaring van geen bezwaar af te geven.

9 / 24

10 / 24

Gemeenteraad Berg en Dal spreekt over resultaat peiling vluchtelingen

BERG EN DAL – De peiling van de gemeente Berg en Dal over eventuele vluchtelingenopvang hebben in totaal 499 reacties opgeleverd. De gemeenteraad van Berg en Dal zal in de raadsvergadering van 31 maart over de resultaten van de peiling gaan debatteren. Tevens zal het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraadsleden tijdens die discussie vragen ja of nee te zeggen tegen vluchtelingenopvang.

Uiteindelijk is het de gemeenteraad die over de vluchtelingenopvang moet gaan beslissen. Pas na een ja van de gemeenteraad komt pas aan de orde waar opvang dan zou kunnen in de gemeente Berg en Dal en over het aantal vluchtelingen. Op dit moment ligt er nog geen verzoek van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) om vluchtelingen in de gemeente Berg en Dal op te nemen.


Resultaten peiling
Van de 499 reacties zijn er 13 niet meegeteld, omdat de inzenders niet in Berg en Dal wonen, omdat ze ergens anders over gingen of niet (correct) waren ingevuld. Ook kwamen er enkele reacties via de post binnen. Van de inzenders gaven 283 reacties aan achter de opvang van vluchtelingen te staan terwijl 203 reacties aangaven dit niet te willen. Bij de reacties hebben zich tevens een aantal mensen aangemeld als vrijwilliger.
Veel voorkomende reacties uit de peiling;
Opname van een aantal mensen dat in verhouding is met het aantal inwoners
Spreiding over de kerkdorpen in plaats van concentratie op één locatie
Liever gezinnen dan alleenstaande mannen
Uitspreken van grote zorgen over openbare orde en veiligheid
Statushouders doen een fors beroep op de krappe woningvoorraad in Berg en Dal
Inwoners moeten erbij betrokken en goed geïnformeerd worden.

Koninklijke onderscheiding voor Toon Verhoef

Foto: Bert Roodbeen

NIJMEGEN-BEEK - De 76-jarige Toon Verhoef heeft woensdagavond uit handen van burgemeester Bruls van Nijmegen in het clubgebouw van RKSV Brakkenstein een Koninklijke onderscheiding ontvangen als lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dit gebeurde tijdens de ledenvergadering van de scheidsrechtersvereniging die in Brakkenstein plaats vond.

De heer Verhoef kreeg de onderscheiding voor zijn verdiensten voor het voetbal in Nijmegen en omgeving. Toon Verhoef is tijdens zijn voetballoopbaan bij BVC'12 (Beek-Ubbergen) geruime tijd jeugdsecretaris/ penningmeester en jeugdleider geweest. In die functie heeft hij zitting gehad in de scheidsrechterscommissie regio D van district Oost, was lid van de werkcommissie scheidsrechterszaken en heeft hij acht seizoenen lang als rapporteur langs de lijn gestaan. Daarnaast was hij vele jaren verenigingsscheidsrechter. Voor al deze feiten is hij al diverse malen gehuldigd door de KNVB en is in 2010 benoemd tot lid van verdienste. Naast deze hobby's denkt Toon Verhoef ook aan zijn medemens; nog steeds gaat hij enkele dagen per week in zijn wijk Malvert in Nijmegen met een vuilniszak op stap om de rommel die overal ligt te verzamelen en op te ruimen om op deze wijze de verpaupering tegen te gaan.

Paasloterij Switch ’87

MILLINGEN - Vanaf maandag 14 tot en met vrijdag 25 maart komen de leden van volleybalvereniging Switch ’87 weer langs voor de jaarlijkse paasloterij. Dit jaren zullen de leden in Millingen aan de Rijn, Kekerdom en Leuth langs de deur gaan.


De loten kosten 0,50 per stuk en in totaal zijn er 3500 loten. Ook dit jaar zijn er weer mooie geldprijzen te winnen. De trekking vindt plaats op maandag 4 april. De opbrengst van de loterij komt geheel ten goede aan de jeugdopleiding. Dankzij de opbrengst van de loterij kunnen wij professionele trainers aantrekken voor de jeugdteams.

Vriendschapsinitiatief houdt stadswandeling door Nijmegen

NIJMEGEN - Onlangs is er een nieuwe vriendschapssite www.actief4friends.nl-www.actief4weduwe.nl gestart.

Neemt u eens een kijkje op onze site en maak gebruik van ons kennismakingsaanbod.

We organiseren regelmatig leuke activiteiten. Op Goede Vrijdag een mooie stadswandeling door Nijmegen, met vooraf een lunch. Tevens zijn we op Facebook en Twitter te vinden.

Paasbrunch bij SC Millingen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Woensdagmiddag 23 maart houdt de supportersvereniging en het JAC van SC Millingen voor de derde keer een paasactiviteit voor alle F-pupillen.

Om 13:00 uur worden ongeveer 65 kinderen verwacht in het clubhuis. Er wordt begonnen met een gezellige paasbrunch. Na de broodjes en het drinken gaan de kinderen buiten de eieren zoeken. Er zijn kleine en grote eieren verstopt. Nadat alle eieren gevonden zijn, is er de prijsuitreiking. Bij het naar huis gaan, krijgt elk kind nog een leuke paasattentie.

Drop, slow tears - liederen rond verdriet en troost

HEILIG LANDSTICHTING - Zondag 20 maart om 15:30 uur geven Vocaal Ensemble PANiek en organist Berry van Berkum een concert in de Cenakelkerk van Heilig Landstichting. De titel van het programma verwijst naar het gelijknamige vers van de 17de-eeuwse dichter Phineas Fletcher. PANiek zingt drie composities op deze tekst: van Orlando Gibbons, Wiliam Walton en Kenneth Leighton.

In de anthem van Robert Ramsey 'How are the mighty fallen' beweent David de dood van zijn beste vriend Jonathan. Thomas Tomkins schreef met 'When David heard' een klaagzang over de dood van Davids zoon Absalom. Sereen en subtiel is Arvo Pärt’s verklanking van de bijbeltekst in Mattheus 26: 6-13: 'The woman with the alabaster box'.

Op het programma staan verder werken van Maurice Duruflé, Edward Elgar, Rudolf Mengelberg, Hubert Parry, Francis Pott en Gabriel Fauré. Met diens 'Cantique de Jean Racine' wordt het optreden troostvol afgesloten.

In 1975, tijdens het Interuniversitair PAN-concours in Nijmegen, liet Vocaal Ensemble PANiek voor het eerst van zich horen. Nog altijd is het een welkome gast op de podia in de regio en daarbuiten. Concertreizen voerden PANiek naar België, Zwitserland, Tsjechië, Italië, Portugal en Pskov, de Russische zusterstad van Nijmegen. Het uit twaalf zangers bestaande ensemble treedt zonder dirigent op, maar krijgt in de voorbereiding naar een concert deskundige begeleiding. Caroline Westgeest nam ook dit keer weer de coaching voor haar rekening.

Toegang 12,00 euro; www.vocaalensemblepaniek.nl.

107 maal te hard in Groesbeek

GROESBEEK – Bij twee radarsnelheidscontroles in Groesbeek zijn dinsdagmiddag 8 maart 107 snelheidsovertreders tegen de lamp gelopen.

De eerste controle werd gehouden op de Sint-Antoniusweg in kerkdorp Breedeweg. Daar passeerden tussen 15.30 en 17.45 uur 423 voertuigen de radarinstallatie die afgesteld stond op 57 kilometer per uur. Slechts een automobilist reed hier te snel. Op dezelfde tijd werd er gecontroleerd op de Nieuweweg in Groesbeek. Daar passeerden liefst 1631 voertuigen de radar, hiervan overtraden 106 bestuurders van voertuigen de maximumsnelheid. De radar stond ook hier afgesteld op 57 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 71 kilometer per uur, waar maximaal 50 kilometer per uur is toegestaan. Alle 107 overtreders zullen binnenkort een acceptgirokaart in de brievenbus aantreffen.

Nog vrijwilligers voor onderhoud ontvangstruimte begraafplaats?

GROESBEEK – Tot grote verbazing van Sociaal Groesbeek heeft het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal tijdens de raadsvergadering van 23 februari besloten om de overdekte ontmoetingsruimte op de begraafplaats Heselenberg te gaan slopen.

Dit ondanks het feit dat er in de afgelopen jaren voor 15.000,-- onderhoud aan de ontvangstruimte is gepleegd. Sociaal Groesbeek vindt dit kapitaal vernietiging en respectloos naar de bezoekers van de begraafplaats toe. Als reden geeft het college aan dat er nauwelijks gebruik wordt gemaakt van de ontmoetingsruimte en dat er in de komende jaren weer wat onderhoudskosten gemaakt zullen moeten worden.

Sociaal Groesbeek heeft de indruk dat er wel degelijk behoefte is aan deze overdekte ontmoetingsruimte. Tevens vinden zij het onaanvaardbaar dat omwille van wat loonkosten de enige overdekte ruimte op de begraafplaats moet gaan verdwijnen. Nabestaanden en andere bezoekers van de begraafplaats is niet om hun mening gevraagd. Bij monde van Wiebo Kersten heeft Sociaal Groesbeek kritische vragen hierover gesteld in de gemeenteraad. Namens het college heeft wethouder Weijers toegezegd dat de gemeente bereid is om materialen en gereedschappen beschikbaar te stellen indien Sociaal Groesbeek vrijwilligers kan mobiliseren om periodiek onderhoud aan het gebouw te plegen.

Mocht men zich geroepen voelen om iets voor deze belangrijke plek te betekenen dan kan men contact opnemen met Sociaal Groesbeek: 06 41429969.

Nederlandse Kinderjury

GROESBEEK - Het is weer zover: De Nederlandse Kinderjury is weer van start gegaan. Stem jij ook mee zodat we op zoek kunnen gaan naar het beste boek van het jaar?

Haal dan in de bibliotheek een stemformulier. Alle boeken die in 2015 voor het eerst zijn geschreven mogen mee doen. Deze boeken herken je in de bibliotheek aan de paarse stikker die op de rug van het boek is geplakt waarop staat: De Nederlandse Kinderjury 2016. Natuurlijk moet je om mee te doen wel heel veel van lezen houden.Ben je tussen de 6 en 12 jaar en houd je van lezen? Doe dan mee! Alleen de drie mooiste boeken schrijf je op. Je kunt stemmen tot en met 20 april. Vanaf eind april wordt de Groesbeekse Top 5 bekend gemaakt. Deze komt tot stand door afgevaardigden van alle basisscholen uit Groesbeek uit de groepen 7.

Feestelijk tintje tijdens paaseieren zoeken

GROESBEEK - Kindercentrum Domino is al 25 jaar het vertrouwde adres voor alle vormen van kinderopvang in Groesbeek!

Dit lustrum wordt ook gevierd tijdens het jaarlijkse paaseieren zoeken. Wat het feestelijke tintje zal zijn blijft nog even geheim! Zaterdagochtend 19 maart zijn alle kinderen van Domino uitgenodigd de vrolijk gekleurde paaseieren te komen zoeken. Voor de oudere kinderen is er een superspannend paasspel. Deze gezellige ochtend zal plaatsvinden bij de speelweide in het bos aan de Heumensebaan in Groesbeek.

Expositie 'Hoofden uit het Hart'

BEEK - Marijke Eken is textielkunstenaar, gespecialiseerd in vilt en verven. Ze heeft een serie losse Koppen gemaakt die geheel zijn opgebouwd uit losse wol.

Het zijn vooral levensgrote koppen die op levende mensen zouden kunnen lijken. De serie is ontstaan vanuit de behoefte vilt als klei te behandelen. De karakters ontstaan tijdens het werken. Marijke laat haar handen het werk doen, zonder veel na te denken maar het gevoel haar gang te laten gaan.

De serie koppen van Marijke Eken zijn te bewonderen in de bibliotheek gedurende de hele maand april tijdens openingstijd van de bibliotheek.

Palmpasen in Groesbeek

GROESBEEK - Op zondag 20 maart is er om 10.00 uur een palmpasenviering voor jong en oud in de protestantse kerk in de Kerkstraat in Groesbeek.

Het koortje van basisschool Adelbrecht-Windekind onder begeleiding van Erlijn Schmiermann komt zingen, het verhaal van palmpasen wordt verteld en daarna mogen de kinderen in de Serre naast de kerk een palmpaasstok maken. Als de stokken mooi versierd zijn, komen de kinderen rond 11.00 uur in optocht weer de kerk binnen, waar de viering gezamenlijk wordt afgesloten. Iedereen is van harte uitgenodigd voor deze palmpasenviering.

Eerste bosbrand in kiem gesmoord

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De brandweer van Groesbeek werd donderdagmiddag even na half een gealarmeerd voor een bosbrand aan de Bieseltsebaan in Groesbeek. De brand was gemeld door een scholiere die langs de plek des onheils fietste en direct via 112 de brandweer alarmeerde.

De brandweer van Groesbeek wist de eerste bosbrand van dit seizoen in de kiem te smoren maar desondanks is er nog 3000 m2 natuurschoon in vlammen opgegaan. De natuurschoon bestond volgens een boswachter die ter plaatse was uit heide en pijpenstro en vond plaats op een bosperceel van Heiderijk.

De brandweer van Groesbeek moest de hulp inroepen van haar collega's uit Ubbergen die met een waterkanon ter plaatse kwamen omdat de ondergrond van het brandende perceel zo droog was en men bang was dat de brand opnieuw op zou gaan laaien.

Film 'Krieg am Niederrhein'

GROESBEEK - Op donderdag 17 en donderdag 24 maart en op zondag 20 maart vertoont het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek van 14.00-17.00 uur de Duitstalige film 'Krieg am Niederrhein' over het zinderende Rijnlandoffensief in februari 1945 (geen Nederlandse ondertiteling). Incl. pauze.

Standaard tarieven. Museumkaart geldig. Reserveren noodzakelijk: 024-3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek. Kijk voor meer informatie op www.bevrijdingsmuseum.nl.

De lente in met Lekker Lopen

MILLINGEN/BERG EN DAL - Lekker Lopen start weer met nieuwe beginnersgroepen vanaf week 13 in onder andere Berg en Dal en Millingen aan de Rijn. “Lekker Lopen biedt lopers een gezellige, kleine groep met persoonlijke aandacht en een training die je helpt om verantwoord van start te gaan”, vertelt trainer Gerrit Jan Griepsma.


Er is ook nog volop plaats in de groepen voor licht-gevorderden. “Het is heerlijk om in beweging te komen. Genieten van de natuur, van een gezond lichaam. Niets is daarvoor zo handig als hardlopen”, aldus Gerrit Jan. “Een uurtje over? Schoenen aan, deur achter je dicht en op pad. Na je rondje onder de douche en je bent weer helemaal klaar voor de rest van de dag.” Gerrit Jan benadrukt dat hij in de trainingen uitgaat van ieders mogelijkheden. “Ik ga samen met de hardloper op zoek naar het juiste evenwicht tussen grenzen verleggen en niet forceren. We trainen in een groep, maar anderzijds werkt ieder op zijn eigen niveau aan het verbeteren van de conditie. Plezier in hardlopen, gezelligheid en de stimulans omdat je samen loopt zijn voor mij belangrijke zaken.”
Meer weten of je aanmelden? Bel Gerrit Jan (06 37475949) of neem een kijkje op: www.lekkerlopen.com.

Germania boekt verdiende en belangrijke 3-0 overwinning

GROESBEEK - Germania lijkt met een 3-0 overwinning bij Heino eindelijk afstand te hebben genomen van de onderste regionen.

De wedstrijd was twee minuten oud toen Juul Loeffen een lange bal gaf op Yannis Ngola, die passeerde op geweldige wijze zijn directe tegenstander en gaf een even zo'n mooie voorzet op Wesley Deenen die de bal vervolgens keurig achter doelman Tom Vastenavond wist te plaatsen 0-1.
In de 22e minuut het eerste schot van Heino via aanvoerder Rik Keijzer maar diens schot was een eenvoudige prooi voor Noah Tomatala. In de 31e minuut lanceerde Jasper Zuidwijk, Wesley Deenen die zijn inzet via de sluispost en de lat tot corner zag gaan. In de 34e minuut een kans voor Heino maar een kopbal van spits Hidde Smeenk ging voor langs.

In de 64e minuut had Germania op 0-2 moeten komen naar een mooie actie van Wesley Deenen smoorde helaas wederom op sluitpost Vastenavond. In de 72e minuut een geweldige aanval van Germania. Ismael Aktas wist 30 meter op te rukken en gaf een fantastische steekbal op Yannis Ngola. De Germania spits schoof de bal zeer behendig onder de Heino sluitpost door en bracht Germania op een 2-0 voorsprong.
Een minuut later leek Heino gelijk de 1-2 te maken maar keeper Noah Tomatala tikte op werkelijk formidabele wijze een mooie krulbal van Jesper Schokker tot corner. In de 90e minuut maakte Wesley Deenen er ook nog 0-3 van na een mooi stiftje over doelman Vastenavond.

Volgende week speelt Germania thuis tegen Tubantia.

Jackpot bingoavond naar 150 euro

GROESBEEK – De jackpot van de wekelijkse bingoavond in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek staat komende donderdagavond alweer op 150 euro.

Daarnaast bedraagt de hoofdprijs van die avond 250,--. De opbrengst van deze bingoavond is bestemd voor zes Groesbeekse verenigingen. De bingoballetjes gaan donderdagavond 17 maart om 20.00 uur rollen; de zaal is al om 19.00 uur geopend.

Rommelmarkt fanfare Wilhelmina

GROESBEEK - Ten behoeve van fanfare Wilhelmina uit Groesbeek kan men iedere zaterdag terecht voor het inleveren van oude bruikbare spullen.

De spullen kunnen tussen 11.00 en 12.00 uur ingeleverd worden aan het adres Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek. De spullen zijn bestemd voor de eerstvolgende rommelmarkt van de fanfare. Boeken, meubelen, speelgoed, schoenen computers en dergelijke zijn welkom.

Bevers komen steeds dichter bij woonkern in Beek

Foto: Marcel Vink

BEEK-OOIJPOLDER – Dat er ruim 100 bevers actief zijn in de Ooijpolder en in de Millingerwaard was bekend, maar dat ze nu ook richting Beek gaan, dat is nieuw.

Afgelopen dagen is er door een of meerdere bevers een boom omver gevreten. De boom stond bij de Filosofenbeek nabij de stoplichten bij de Rijksweg N325. Het is volgens kenners vrij zeldzaam dat ze zo dicht in de bewoonde wereld komen zoals in Beek het geval is geweest.

Mirthe derde op NK Judo -15

GROESBEEK - Op het Nederlands kampioenschap judo voor judoka’s jonger dan 15 jaar, heeft Mirthe van Kerkhof (11) bij haar debuut direct een knappe derde plaats behaald.

De Groesbeekse, uitkomend voor stichting Top Judo Nijmegen in de categorie tot 32 kilogram, startte sterk in het Omnisport Sportcentrum in Apeldoorn. Ze rekende af met enkele gerenommeerde tegenstanders en knokte zich met sterk judo uiteindelijk tot de halve finale.

Hierin liep ze tegen de latere kampioene (Melany Rossen) een straf (shido) op, die in de resterende speeltijd helaas niet meer te herstellen was. Wat resteerde was de strijd om het brons. Hierin herpakte Mirthe zich uitstekend. In een zenuwslopende partij trok ze de winst uiteindelijk met een heupworp naar zich toe: yuko. Hierdoor mag Mirthe zich derde van Nederland noemen. In januari werd het prestigieuze Dutch Open Espoir, het officieuze Nederlands kampioenschap, nog gewonnen.

Handen uit de mouwen bij NL Doet in Groesbeek

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Zo'n 40 ambtenaren en vrijwilligers bijgestaan door de schooljeugd hebben vrijdag de handen uit de mouwen gestoken tijdens de landelijke actie NL Doet bij de Adelbrecht – Windekind - en Carolusschool aan de Cranenburgsestraat.

Alle gasten, onder wie ook burgemeester Slinkman, werden ontvangen met koffie / thee en vers appelgebak. Daarna werden ze welkom geheten door de directeur van de Carolusschool Frans Kolkman. Hij was blij dat zovelen gehoor hadden gegeven aan dit mooie project NL Doet van het Oranje Fonds waar landelijk zo'n 350.000 vrijwilliger(ster)s aan deelnemen.

Kirsten Kuipers coördinator van buurtpark 't Groeske legde uit wat de bedoeling van dit gebeuren was. De vrijwilligers en schooljeugd werden in groepen verdeeld en gingen aan de slag bij de drie projecten: het ordenen van de moestuin bij de school, opschonen buurtpark 't Groeske en ontdoen van afval en de opruim – en aanplant actie in park Vitaal bij Mariëndaal.

Burgemeester Slinkman in werktenue met lange laarzen, werkhandschoenen en de mouwen opgestroopt nam samen met een leerling een gedeelte van de moestuin voor zijn rekening. Om 12.00 uur stond er voor iedereen een lunch klaar die was bereid met ingrediënten uit de eigen moestuin. Om 15.00 uur was de afronding van het project en vond de gezamenlijke afsluiting plaats. De ambtenaren die aan NL Doet deelnamen hebben de helft van de dag voor eigen rekening moeten nemen terwijl de andere helft door de gemeente en Oosterpoort werd vergoed.

Gemeente legt beslag op bankrekening Adriaan van Erk ontwikkeling

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur van Berg en Dal gaat op advies van Mr. Lam van Hekkelman advokaten onder andere beslag leggen op de bankrekening van Adriaan van Erk de bouwer van het centrumproject Bellevue.

Op 2 april 2013 is een samenwerkingsovereenkomst met Van Erk getekend dat op het moment dat de parkeergarage wordt opgeleverd Van Erk de gemeente een bedrag verschuldigd is van 1.600.000,-- exclusief BTW. De parkeergarage is op 4 november 2015 opgeleverd, vanaf dat moment is van Erk het bedrag aan de gemeente verschuldigd.

Na een betalingsherinnering heeft Van Erk te kennen gegeven niet tot betaling te willen overgaan aangezien, hij door het besluit om aan Vestia toestemming te geven om aan een ruimere doelgroep te verhuren vanwege de leegstand, Van Erk hierdoor schade lijdt. Door deze situatie heeft het gemeentebestuur Mr. Lam van Hekkelman advokaten opdracht gegeven om de volgende drie acties te gaan voorbereiden;
- Het opstellen van een dagvaardiging waarin de gemeente via een civiele procedure het door van
Erk verschuldigde bedrag op te eisen.
- Het leggen van beslag op de bankrekening van Adriaan van Erk ontwikkeling B.V..
- Het via een kort geding eisen van ondertekening van de inmiddels door van Erk reeds geaccordeerde tekst van de concern – garantie voor de concrete betaling van het bedrag van 1.600.000,-- exclusief BTW.
Het college gaat deze acties inzetten om Van Erk te dwingen het verschuldigde bedrag aan de gemeente Berg en Dal te betalen.

Jouri Mom 'Kanjer met Lef'op 11-jarige leeftijd overleden

MALDEN – De 11-jarige 'Kanjer met Lef' Youri Mom uit Malden is zondag overleden. Youri zette vorig jaar voor de carnaval samen met de Groesbeekse Dirk Wollenberg een polsbandjesactie op touw waarmee ze liefst 22.000,-- bij elkaar wisten te halen voor de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK).

Daarnaast brachten beiden ook een dvd uit samen met stichting Jaimy en De Liedjesfabriek. Zowel Dirk Wollenberg als Youri bleken beiden de zeldzame vorm van botkanker – Ewing Sarcoom - onder hun leden te hebben. Het werden elkaars beste vrienden, die samen optrokken tegen deze bijzondere ziekte.

In 2015 werd bekend dat Youri het gevecht tegen deze vreselijke ziekte niet zou kunnen winnen. De afgelopen maanden is Youri diverse malen erg verrast en is er veel voor hem georganiseerd. Zondag 13 maart is Youri aan deze slopende ziekte overleden.

Sportpark De Lubert viert jubileum!

GROESBEEK - Tennisvereniging Groesbeek, zwembad De Lubert en Total Spirit bieden op zondag 3 april (van 9.30 – 16.00 uur) een gezamenlijk sportfestival aan. Dit ter ere van het 45 jarige jubileum Sportpark 'De Lubert'. Iedere locatie heeft een aanbod van verschillende clinics en activiteiten, men kan zich hiervoor (op de dag zelf) aanmelden. Om ca 9.45 uur wordt deze sportieve dag officieel geopend.

Op de gezamenlijke parkeerplaats is het mogelijk om je bij de Kuijpers inschrijftent op te geven voor deze leuke activiteiten. Je krijgt dan een deelname kaart mee. Let op, voor een aantal clinics geldt een beperkt aantal plaatsen. Vol=vol. Clown Kwibus is deze dag ook aanwezig en voor de hele kleintjes is er een McDonalds springkussen. De muzikale aankleding wordt verzorgt door Theo van Blitz.

Deze diverse sportclinics en activiteiten zijn voor jong & oud en worden u (in het kader van sportstimulering) aangeboden door zwembad De Lubert, Total Spirit Sport & Welness Club en Tennisvereniging Groesbeek. Kijk voor nog meer informatie en speciale aanbiedingen op de websites van de verschillende locaties. www.tvgroesbeek.nl | www.totalspirit.nl | www.zwembadgroesbeek.nl.

Rioolrenovatiewerkzaamheden in gemeente Berg en Dal

Foto: Bert Roodbeen

BERG EN DAL – In diverse kerkdorpen in de gemeente Berg en Dal worden in opdracht van de gemeente rioolrenovatiewerkzaamheden uitgevoerd door de firma Insituform in samenwerking met InRIO rioolondersteuning.

De werkzaamheden worden onder andere uitgevoerd in Erlecom, Ooij en Groesbeek. De renovatiewerkzaamheden bestaan uit het aanbrengen van een met koolstof verstrekte flexibele polyester kous. Die kous wordt aangebracht door middel van water en luchtdruk in het bestaande riool en wordt vervolgens opgeblazen. Vervolgens wordt met een UV stralingstrein deze verwarmd om enkele uren uit te harden. Na het uitharden is er weer een gladde gerenoveerde rioolbuis, die er weer jaren tegen kan.

Automobilist rijdt over middengeleider in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GFROESBEEK – Zaterdagavond rond kwart voor tien is door tot nog toe onbekende oorzaak een Hongaarse automobilist over een middengeleider met verkeersbord gereden op de Molenweg in Groesbeek.

De bestuurder kwam vanaf de Wylerbaan en wilde linksaf de Molenweg richting centrum van Groesbeek oprijden. Hij zag daarbij door tot nog toe onbekende oorzaak de midden geleider over het hoofd. De politie heeft de bestuurder meegenomen naar het bureau in Groesbeek voor nader onderzoek. De auto van de Hongaar is van onderen zwaar beschadigd door een bergingsbedrijf afgesleept. De politie heeft het verkeer op de drukke weg in goede banen geleid.

Eerste koppel wilde eenden heeft stek gevonden in Spoorbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het eerste koppel wilde eenden heeft sinds kort zijn stek gevonden in De Spoorbeek tussen het Marktterrein en het centrum complex Bellevue aan de Dorpsstraat.

Volgens ingewijden zal het niet lang meer gaan duren voor dat meerdere koppels eenden hun vaste plaats gaan betrekken in De Spoorbeek. Het winkelend publiek vindt het een mooi gezicht, maar wilde eenden kunnen echter ook voor de nodige overlast en bevuiling gaan zorgen. Hopelijk blijft het bij enkele koppels, maar dat valt te betwijfelen.

Vrijwilligers Groeske volop in touw

Foto: Marc Driessen

GROESBEEK - Afgelopen weekend was de landelijke vrijwilligersactie NL Doet! In en rond Buurtpark het Groeske waren weer tientallen vrijwilligers actief – jong en oud - die samen een berg werk hebben verzet. Ze maakten Kindermoestuin het Groeske klaar voor het nieuwe tuinseizoen en plantten in het buurtpark vele nieuwe planten aan, plus een noten- en perzikenboom.

Dit alles met financiële steun van het Oranjefonds. Vrijwilligers voerden bovendien kleine reparaties uit, maakten banken en speeltoestellen schoon en ruimden zwerfvuil op. Ook in Park Mariëndaal werd stevig geklust. Het Mariagrotje kreeg een opschoonbeurt en nieuwe beplanting rondom. Achterlangs werd het eerste stuk van een gemengde haag met beuk en rozen aangeplant. Op een zonnige plek tussen de flats van Oosterpoorts legden vrijwilligers onder begeleiding van een hovenier een prachtige fruittuin aan. Dit is het eerste deel van de tuinen van de toekomstige Gasterij ’t Groeske.

Op vrijdag hielpen ook bijna twintig medewerkers van gemeente en Oosterpoort een handje mee. Zo snoeide wethouder Sjaak Thijssen de wildgroei aan klimop en zorgde zo dat de ramen van het Mariagrotje weer licht doorlaten. Burgemeester Mark Slinkman legde samen met een van de leerlingen van de Carolusschool een prachtig moestuinbed voor tomaten aan in de Kindermoestuin. Voor foto’s kijk op: www.buurtparkgroeske.nl.

Rood Wit verliest door persoonlijke fouten

GROESBEEK - Rood Wit verloor met 4 – 2 van AWC door persoonlijke fouten. Drie van de vier doelpunten kon AWC maken door fouten in de verdediging van Rood Wit. In de tweede minuut werd er door AWC een voorzet gegeven die gedragen door de wind boven op de lat kwam.

Enkele minuten later na een te zachte terugspeelbal van de Rood Witverdediger kwam een speler van AWC alleen voor doelman Aria Hashemi, maar deze stopte de bal uitstekend. Rood Wit deed wat terug, maar een schot van Glenn Wijnhoven was te zacht en een schot van Wesley Klomp werd door de keeper gestopt. Na een half uur werd een fout in de verdediging van Rood Wit afgestraft door AWC 0-1. Sefa Tasci krijgt de kans om te scoren maar de keeper van AWC voorkomt dat. In de 45e minuut speelt een speler van AWC de bal van 7 meter terug op de keeper. De vrije trap word door Farnous Zia opzij getikt en Wesley Klomp schiet de bal binnen 1-1.

De eerste gevaarlijke aanval in de tweede helft kwam van AWC, maar Aria stopt de bal prima. In de 55e minuut wordt een schot van Wesley Klomp voor of achter de lijn door de keeper gepakt, na overleg met de neutrale assistent besloot de goed leidende scheidsrechter A. Midden geen doelpunt. Bij de volgende aanval is het wel raak, een schot van Tim van de Hurk word van richting veranderd en laat de keeper kansloos 2-1. Enkele minuten later wordt een fout in de verdediging door AWC afgestraft 2-2. Nadat een vrije trap van Wesley net over gaat en een vrije trap van 25 meter in de muur belandt, komt AWC na 75 minuten op 2-3. Rood Wit probeert van alles om gelijk te komen, maar in de 82e minuut kan Aria een vrije trap van AWC niet onder controle krijgen en een speler van AWC tikt de 2-4 binnen. Volgende week moet Rood Wit naar TVC ’28 in Tubbergen, daar zal gewonnen moeten worden, anders komt Rood Wit op een degradatieplek te staan. De bus vertrekt om 11,00 uur.

Passieconcert Wohlsein im Herrn

WYLER-GROESBEEK – Op goede vrijdag 25 maart vindt om 20.00 uur in de Sankt Johannes Baptistkerk in het Duitse Wyler een passieconcert plaats met als titel 'Wohlsein im Herrn'.

Het Cäcilienchor onder leiding van de Groesbeker Theo Giesbers zingt op deze avond werken van voornamelijk Engelse componisten zoals Bob Chilcott, Malcolm Archer, William Henry Monk. Philip Paul Bliss, Noel Rawsthorne, maar natuurlijk ook koralen van Johan Sebastiaan Bach. Het Cäcilienchor zal op orgel worden begeleid door Gerard Rutjes en de solisten Kerstin Jansen (sopraan) en Chris Jansen (bariton).

De liederen gaan over het lijden en sterven van Jezus; ze worden ingeleid door pastoor Christoph Scholten. De afgelopen drie jaren is tijdens het concert een bloemenhulde gebracht aan het kruis. Ook ditmaal zal deze zeer oude traditie worden voortgezet. Er wordt gelegenheid geboden om tijdens het concert bloemen te leggen of te plaatse rond het kruis. Iedereen is bij dit passieconcert welkom, de toegang is uiteraard gratis.

Groesbeker ernstig gewond bij steekincident in Nijmegen

NIJMEGEN-GROESBEEK – Een 26-jarige inwoner uit Groesbeek is in de nacht van zaterdag op zondag rond 02.00 uur ernstig gewond geraakt bij een steekincident in een horecabedrijf aan de Van Welderenstraat in Nijmegen.

In de desbetreffende horecagelegenheid had zich een ruzie voorgedaan tussen het slachtoffer en een 20-jarige inwoner uit Nijmegen. Hierbij stak de Nijmegenaar met een scherp voorwerp het slachtoffer in de hals. Ambulancepersoneel en de bemanning van een traumaheli hebben eerste hulp verleend waarna het slachtoffer met spoed naar een ziekenhuis in Nijmegen is vervoerd, waar hij direct werd geopereerd.

De vermoedelijke dader is ter plaatse aangehouden en voor onderzoek ingesloten in het bureau van Nijmegen. Op het moment van het steekincident waren er zo'n 75 personen in de horecagelegenheid aanwezig. Het slachtoffer heeft inmiddels het ziekenhuis verlaten. De politie is direct met een uitgebreid onderzoek gestart.

21 / 24

Restaurant Het Broertje presenteert nieuwe menukaart

GROESBEEK – Heerlijk! Een nieuw seizoen betekent ook weer nieuwe verrassende smaken. Bij restaurant Het Broertje kunt u de lente al weer komen proeven.

'Zo'n drie jaar geleden begonnen we restaurant Het Broertje in Wijchen, en vervolgens ook in Groesbeek', aldus eigenaar Haike, een man met een hart voor de horeca. Zelfs in de genen is de passie voor het horecavak doorgegeven, want alle vier zijn zoons werken in beide restaurants. Haike: 'In Groesbeek gaan we nog het terras vernieuwen; een omheining van steigerhout zal het terras meer afschermen, zodat het een sfeervollere uitstraling krijgt.'

Er zijn nogal wat omliggende campings, en veel campinggasten komen ook graag bij Het Broertje een drankje nemen op het terras. Er is zelfs keuze uit liefst veertig biersoorten! En met wel meer wensen van campinggasten wordt rekening gehouden volgens Haike: 'Onbeperkt tapas eten is avondvullend, maar campinggasten vroegen om iets vergelijkbaars, maar dan in kortere tijd, zodat men op tijd terug kan zijn op de camping voor allerlei animatie. Vandaar ons Hapas keuzemenu voor slechts 19,95. Nog een aktie om je vingers bij af te likken: vanaf 1 april onbeperkt spareribs en gamba`s eten 17.95 per persoon of 24.95 euro met twee personen.'

Restaurant Het Broertje, Burg. Ottenhoffstraat 20, Groesbeek; 024 8445356; www.hetbroertje.nl. Van catering tot brunch, alles is mogelijk!

In de rij bij open dag Hans de Echte Bakker Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Dat belangstellenden een kijkje wilden nemen in de keuken van Hans De Echte Bakker aan de Dorpsstraat in Groesbeek was wel te verwachten, maar een dergelijke massale toeloop had niemand durven dromen, ook Hans de Echte Bakker zelf niet.

Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan waren begin dit jaar al diverse aantrekkelijke acties en nu was er zondag een heuse open dag, exact de dag dat Hans de bakkerij in Groesbeek 10 jaar geleden opende. Tijdens deze open dag gaven de bakkers van Hans de Echter Bakker veel geheimen prijs en lieten zien dat alle producten die in de winkel aanwezig zijn ook werkelijk in de bakkerij zelf gemaakt worden.

Hans begon 40 jaar geleden een bakkerij in Nijmegen, nadat hij het vak van zijn vader André van IJzendoorn in het kerkdorp De Horst geleerd had. Het programma van de open dag was zo aantrekkelijk dat over de 2000 bezoekers afkomstig uit heel de gemeente Berg en Dal en zelfs daarbuiten een kijkje kwamen nemen. Alle gasten werden ontvangen met speciale lekkernijen uiteraard koffie en thee. Voor de kinderen was er ook van alles te beleven zoals bakkerij mutsen – en paashaas versieren. De volwassenen keken hun ogen uit bij het maken van tulbanden met chocolade, chocolade vogelnestjes, paasbroden en havermoutkoeken bakken. Daarnaast werden de machines die in de bakkerij staan alle op een perfecte wijze uitgelegd. Het was gewoon een feestelijke dag.

Personeel ruikt brandlucht in De Meent

GROESBEEK – Het personeel van woonzorg Centrum De Meent heeft zondagmiddag rond half zes een brandlucht waargenomen in het woonzorgcentrum aan De Meent in Groesbeek.

Het personeel is in eerste instantie zelf op onderzoek uit gegaan maar heeft niets kunnen vinden. Daarop werd de brandweer van Groesbeek gewaarschuwd die op haar beurt eveneens het gehele woonzorgcentrum heeft doorzocht, ook met meetapparatuur, maar zij heeft ook niets kunnen vinden.

Baldadige jongelui steken heg in brand in Groesbeek

GROESBEEK – Zaterdagavond rond half negen hebben naar verluidt baldadige jongelui een heg in brand gestoken bij het Montessori College aan de Spoorlaan in Groesbeek.

Buurtbewoners die de daad hebben gadegeslagen, hebben de politie en brandweer gealarmeerd. Toen de brandweer ter plaatse kwam bleek dat de bemanning van een patrouillewagen van de politie de brandende heg gedoofd had. De brandweer kon weer onverrichter zaken naar de kazerne vertrekken.

22 / 24

Gemeente wijst de eerste gemeentelijke monumenten aan in Millingen aan de Rijn

Foto's: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur van Berg en Dal heeft in Millingen de eerste zeven panden aangewezen, die binnenkort op de gemeentelijke monumenten lijst zullen komen te staan. In totaal heeft de gemeente in Millingen aan de Rijn 40 panden op het oog die in aanmerking komen voor de gemeentelijke monumentenlijst.

Het college neemt hiermee het advies van de monumentencommissie over om de panden Heerbaan 3-5-7 (voormalig douanekantoor), Heerbaan 72-74-76 (voormalige marechausseekazerne) , Heerbaan 89 (woonhuis), Heerbaan 101 (voormalige pastorie), Heerbaan 109 (woonhuis), Heerbaan 115 (voormalig raadhuis annex postkantoor) en Heerbaan 117 (verenigingsgebouw De Natte Tent).

De betreffende 7 panden zijn al in 2014 beschreven en gewaardeerd door het Monumenten Advies Bureau ( MAB ) en zijn voorgelegd aan het Gelders Genootschap, de wettelijke monumentencommissie van de gemeente Berg en Dal. De eerste panden langs de Heerbaan dateren uit de late 19de tot en met de jaren '30 van de 20e eeuw. Zij maken onderdeel uit van de lintbebouwing langs de oude en karakteristiek kronkelende hoofdweg dwars door Millingen. De geschiedenis als grensdorp met Duitsland is af te lezen aan de bebouwing van het voormalige douanekantoor en aan de voormalige marechausseekazerne.

Ook de geschiedenis als zelfstandige gemeente is af te lezen aan het voormalige gemeentehuis annex postkantoor. Met alle eigenaren van de panden is overleg gepleegd, aldus wethouder Eric Weijers. De gemeente heeft 80.000,-- euro beschikbaar voor subsidie aan de eigenaren bij verbouwing, schilderbeurt en dergelijke.

Loterij tijdens kwalificatie wedstrijden Oranje onder 19 bij De Treffers

GROESBEEK – Tijdens de wedstrijden van Oranje onder de 19 voor een ticket naar het EK dat in juli in Duitsland plaats gaat vinden bij De Treffers aan het Nijerf in Groesbeek wordt een speciale loterij gehouden.

De loten kosten een euro per stuk waarmee mooie prijzen in de wacht te slepen zijn zoals een shirt met alle handtekeningen van het Nederlands elftal –19. Als men niet in de prijzen valt dat staat er op sportpark Zuid een kraam waar men terecht kan voor Oranje Nike artikelen. Wanneer men iets uit de kraam koopt, dan mag men gratis op de foto met Dutchy en/of Doerak. De opbrengst van deze loterij komt geheel ten goede aan de jeugdafdeling van De Treffers en de nieuw op te zetten keepersacademie.

Kaarten voor deze wedstrijden op 24, 26 en 29 maart zijn in de voorverkoop te krijgen in het clubgebouw op sportpark Zuid op donderdag 17 maart van 19.00 tot 21.00 uur en op zaterdag 19 maart van 10.00 tot 13.00 uur. De entreeprijzen bedragen hoofdtribune 5,--, overige plaatsen 3,-- euro, terwijl jeugdleden van De Treffers in oranje kleding en op vertoon van hun ledenpasje vrij entree hebben. In verband met deze kwalificatiewedstrijden zal er op donderdag 24 maart en dinsdag 29 maart niet getraind worden op sportpark Zuid. Ook op zaterdag 26 maart zijn er naast de wedstrijd Oekraïne-Polen vanaf 13.00 uur geen overige activiteiten bij De Treffers.

De Treffers zakt weg

Foto: Jan Peters

GROESBEEK - De Treffers had bij winst thuis op Tec de koppositie kunnen veroveren, maar door een 1-2 verlies zakken de Groesbekers naar de zesde plaats en komt promotie naar de nieuw in te richten tweede divisie serieus in gevaar.

Tec de nieuwe koploper uit Tiel heeft een goede ploeg, maar de manier waarop De Treffers de twee tegendoelpunten cadeau gaf, is een kampioenspretendent onwaardig. Het eerste doelpunt van Tec ontstond omdat Kurtley de Windt van zijn directe tegenstander de bal helemaal vrij mocht aannemen om deze vervolgens in het doel te deponeren; 0-1.

Het tweede tegendoelpunt ontstond ruim vijf minuten voor rust juist in een fase, dat De Treffers zich leek te herpakken. Twan Smits had over doel geschoten na een goede voorzet van Coen Maertzdorf. Robin Janssen had met een pegel de lat geschampt. Coen Maertzdorf had doelman Van der Swam op zijn weg gevonden, nadat Bram Eltink de bal vanaf de achterlijn had terug gelegd. Jean Black kopte in het zijnet na een goede voorzet van wederom Coen Maertzdorf. Maar het werd 0-2 na een knullige terugspeelbal door De Windt werd onderschept.

Na rust leek de thuisclub uit een ander vaatje te tappen. Een voorzet van Maertzdorf werd tot hoekschop verwerkt maar Hafid Sarkouke schoot over. Een kwartier voor tijd werd uit een vrije trap van Robin Janssen werd de bal door Ken Leemans voor doel gebracht waarna Maertzdorf de beslissende zet gaf. 1-2. Hierna verloorTec de controle maar De Treffers slaagde er niet in het doel te vinden.

Minder lopers op Poldermars in Ooij

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – Ondanks het mooie weer en met een drukke inschrijving in de vroege ochtend om 07.30 uur beloofde de 47ste editie van de Poldermars van Wandelsport vereniging De Roodborstjes weer een groot succes te gaan worden.

Maar helaas bleef het totaal aantal inschrijvingen jammer genoeg steken op net onder de 1000 deelnemer(ster)s. Mogelijk is daar de Sint-Stevensloop in Nijmegen een beetje debet aan geweest. Het volgend jaar is het een jubileumjaar voor de organiserende wandelsportvereniging en hopelijk komt dan het aantal deelnemers weer ver boven de 1000 uit.

Gasleiding bij graven oprit kapot getrokken in Millingen

MILLINGEN – Zaterdagmiddag is tijdens graafwerkzaamheden aan een oprit bij een woning aan de Wethouder Koendersstraat in Millingen aan de Rijn een gasleiding kapot getrokken.

Op een gegeven moment kwam er een gaslucht uit de grond waardoor de gravers onraad roken. Direct werd met de werkzaamheden gestopt waarna de brandweer van Millingen werd gealarmeerd. Die constateerde dat er inderdaad een gasleiding kapot getrokken was en hebben de lekkage provisorisch gedicht in afwachting van medewerkers van Liander, die later op de middag de lekkage hebben gerepareerd.