GN Lingewaard

3 november 2016

GN Lingewaard 3 november 2016


Gentenarren openen met Seven Days Music

GENDT - Op zaterdag 12 november openen De Gentenarren samen met Prins Bram de Stoemper en zijn schoonheid Daniëlle onder het motto ‘We stoempen d'r op los’ het carnavalsseizoen.

"Tijdens het eerste gedeelte van deze avond wordt er met een lach en een traan afscheid genomen van president Tino Lippmann en installeren wij de nieuwe President Fred Tjallinks. Daarnaast bedanken wij een aantal verenigingsleden die een lange staat van dienst hebben en worden er nieuwe leden geïnstalleerd." Er zijn er optredens van de PrinseParels, de PrinseGarde, De ZwabberBent en De GenteKwekers.

Tijdens het tweede gedeelte van de avond verzorgt Seven Days Music een spetterend optreden en sluiten zij de avond af. Aanvang 20.11 uur. Entree gratis.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 8 november - 17.30u - Creatief centrum Hofstede, Hoefslag 28, Bemmel

Woensdag 9 november - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 10 november - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kan men zich aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Actief in wijk en buurt'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Natuurwerkdag in Bemmel

BEMMEL - Op zaterdag 5 november organiseert Landschappen NL voor de zestiende keer de Natuurwerkdag. Op de eerste zaterdag van november werkt jong en oud dan aan het behoud en herstel van natuur en landschap in de regio.

"Ook in Bemmel doen we weer mee aan deze actie als start van ons natuurwerkseizoen. In heel Nederland gaat het om bijna 500 locaties waar het landschap een opknapbeurt krijgt. Wij gaan aan de slag in De Ward in Bemmel. Dat is een rabattenterrein met veel opslag van wilgen en elzen. Onderbegroeiing krijgt daardoor weinig kans en daarom zagen we de overtollige bomen weg. Doel is dat daardoor meer licht op de grond komt.
De Ward ligt aan de Waalbandijk, op de hoek van Wardstraat en Dijkstraat. We verzamelen daar om 9.00 uur op het parkeerterrein en werken door tot ca 12.00 uur. Alle hulp is welkom! Er is genoeg te doen voor jong en oud.
Voor gereedschap en koffie wordt gezorgd, maar zorg zelf voor geschikte kleding en schoeisel (laarzen). Ervaring is niet nodig, wel zin om de handen uit de mouwen te steken. Je kunt je aanmelden op www.natuurwerkdag.nl.

Voor nadere informatie kun je je wenden tot Theo Dhont, 06 52802305 en Reinier de Nooij."

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 8 november - 17.30u - Creatief centrum Hofstede, Hoefslag 28, Bemmel

Woensdag 9 november - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 10 november - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kan men zich aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Spiegeltje aan de wand…

HUISSEN - Winkeliersvereniging De Zilverkamp organiseert: Spiegeltje, spiegeltje aan de wand… Wie is de…

Kom naar winkelcentrum De Zilverkamp, versier je eigen spiegeltje zoals jij het mooi vindt. Deze is speciaal voor op jouw kamer. Om je kuif in model te brengen, die krullen in je haar te stylen, om lekker te make-uppen, of gewoon om te zien hoe cool, mooi, stoer, gezellig jij ook alweer was! Kom 5 november mee knutselen en maak jouw unieke spiegeltje aan de wand.

Meer informatie: www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp

November 2006: Oorlog in Doornenburg?

DOORNENBURG - Nu 10 jaar geleden, dinsdag 7 en woensdag 8 november 2006, werd met veel machtsvertoon het gekraakte Fort Pannerden. Met de inzet van twee brugleggende tanks verschafte de ME zich toegang tot het Fort. Zelfs de pont tussen Doornenburg en Pannerden werd uit de vaart gehaald. Op de Waal en het Pannerdensch Kanaal patrouilleerden politievaartuigen.

Deze operatie vond plaats op last van de gemeente Lingewaard. Het fort was bezet door naar schatting twintig krakers, die zich hadden verschanst in de onderste verdieping. Fort Pannerden werd voor het eerst gekraakt in 2000. De krakers zorgden ervoor dat het niet verder ging verkrotten. Ze zetten zich ook in voor het natuurgebied de Klompenerwaard en organiseerden er kleinschalige activiteiten.

Na de ontruiming in november 2006 werd op zaterdag 25 november 2006 het Fort ‘herkraakt’. De krakers konden rekenen op sympathie van Doornenburgers. Deze nieuwe actie leidde er uiteindelijk dat de restauratie van het Fort daadwerkelijk ter hand werd genomen.

Mede dankzij vasthoudendheid van krakers staat er nu, 10 jaar later, een prachtig gerenoveerd Fort. Niet vreemd dus dat In het Fort ondermeer tijdens rondleidingen met waardering gesproken wordt over hun rol. Zij hebben het fort voor het verval behoed en Doornenburg naast het Kasteel een extra historisch pareltje bezorgd.

Tijdens werkavonden van Historische kring Doornenburg vertellen ze u graag meer over de historische parels van Doornenburg: Fort en Kasteel. Dinsdag 8 november is iedereen weer welkom vanaf 19.00 uur in Ontmoetingscentrum. Misschien om na te praten over de slag om Fort Pannerden,10 jaar geleden.

GVV hield geslaagde show

GENDT - De Gendtse Vogel Vrienden hielden vorig weekeinde in SKC De Leemhof voor de vijfenvijftigste keer hun jaarlijkse nationale vogelshow, waar kwekers uit Gelderland vogels hadden ingezonden, die werden beoordeeld op kleur, conditie, bevedering en algemene indruk.

De kwaliteit van de vogels was volgens de keurmeesters van een hoog gehalte. Twee vogels behaalden zelfs het maximale puntenaantal van 94. Jos Janssen veroverde het felbegeerde bondskruis, beschikbaar gesteld door de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers met een kanarie Gloster Consort.

Als er veel vogels zijn, zijn er ook veel kampioenen: H. Schouten, W.A. v. Bon, G. van Leeuwen, A. de Keijzer, Gendt; J. Janssen, H. Bakker, M. Niels, Bemmel; P. Heijmen, Huissen; J. Geurtsen, A.W. Heijster,Tiel; J. van der Heuvel, Beuningen; A. Pleiter, Zevenaar; J. Michiels, Valburg; W. Schipper, Rheden; M. Vink, Elst; M. vd Heijden, Puiflijk; W. Oostveen.

De Gendtse Vogel Vrienden hield gelijktijdig haar vijftigste onderlinge tentoonstelling. Hierbij zijn W. van Bon, H. Schouten, J. Janssen, H. Bakker, Th. Schouten en G. v. Leeuwen als derbywinnaars aangewezen.

Op 16 en 17 december wordt in Huissen de districtstentoonstelling Gelderland gehouden, waaraan ook door leden van de Gendtse Vogelvrienden wordt deelgenomen. Tijdens de show maakte de videodienst van verzorgingshuis Sint-Jozef opnamen, die voor een ieder te zien zijn op www.jozefgendt.nl, klik daarna de rubriek De Berichten aan.

Ingezonden brief

Kinderdorp Bemmel 2016

Wederom kan ik dit stukje beginnen met hulde voor alle mensen die ervoor gezorgd hebben dat de kinderen uit Bemmel weer zo'n fantastische 'week' hebben gehad. Dan heb ik het niet alleen over het zeer betrokken bestuur van Kinderdorp Bemmel maar zeer zeker ook over de grote getale vrijwilligers, ouders et cetera, die werkelijk dag en nacht bezig zijn om de jeugd uit Bemmel een prachtige herfstvakantie te geven.

Dit jaar was ik alleen bezoeker, maar om iedereen zo hard te zien werken en zoveel plezier te zien hebben maakt mij vervangend trots. Zelfs het weer heeft dit keer goed meegewerkt…

Eigenlijk is er maar één minpuntje te noemen aan dit fantastische evenement……de gemeente Bemmel! Hoe kan het zijn dat zo'n betrokken evenement wordt weggestopt in een hoekje van Bemmel!?

Tijdens de opbouw ben ik even wezen kijken, de organisatie moest op het allerlaatste moment zelf nog het toegewezen veld schoonmaken van uitwerpselen van de dieren die hiervoor op dit stukje groen rondliepen. Schande!

Een prachtig centrum waar twee evenemententerreinen liggen, makkelijk bereikbaar voor iedereen, waar sponsors worden 'gezien' en waar ruimte is… en daar kan geen activiteit georganiseerd worden voor ONZE Bemmelse jeugd? Vreemd heel vreemd….

Niets te nadele van alle andere activiteiten maar dan moeten we toch eens nadenken wat we bijvoorbeeld moeten gaan doen met een Bemmelse Wielerronde of een draverij waarbij de deelnemers en bezoekers grotendeels niet uit Bemmel komen, maar wel in het centrum georganiseerd kunnen worden.

Pluspunt ondanks dit alles is dat de kinderen er geen minder plezier om hebben… die zie ik genieten en trots zijn op 'hun' hut, vol overgave meedoen aan allerlei activiteiten en dadelijk uitgeput na vier dagen nog even kunnen bijkomen voordat de school weer begint.

Het zou de gemeente sieren om ervoor te zorgen dat volgend jaar heel Bemmel hier weer centraal van kan genieten!

Bedankt Kinderdorp Bemmel, vrijwilligers en sponsors voor dit geweldige evenement!

José Menting

Inschrijven voor kerstmarkt

BEMMEL - De kerstmarkt in Bemmel, die op 11 december van 11.00 tot 17.00 uur wordt gehouden in en rond het centrum, belooft ook dit jaar weer groots te worden.

Deze kerstmarkt is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een regionaal evenement, dat massaal bezocht wordt door bezoekers uit zowel Lingewaard als de wijde omgeving. "Heeft u interesse om een of meerdere kraampjes op de kerstmarkt te huren dan kunt u zich inschrijven via de website http://kerstmarktbemmel.nl. Daar staat ook alle verdere informatie."

Opbrengst voor het Lingewaards Mannenkoor Gezellige bingo in Huissen

HUISSEN - Op woensdagavond 16 november verzorgt Rinus Stellaard, de wel bekende bingodraaier van het Gemeenschapshuis, weer een gezellige bingo avond met veel prijzen.

Deze bingo wordt nog weer eens een keer op de oude manier gespeeld, zoals dat altijd gebeurde met kaarten en muntjes, dus een pen heeft men niet nodig. De opbrengst van deze bingo is bestemd voor het Lingewaards mannenkoor waar ook Rinus lid van is. De opbrengst zal besteed worden als een kleine kostenbijdrage van de nieuwe pakken, die dit jaar zijn aangeschaft.

"Er zijn weer leuke prijzen te winnen, en we zullen proberen er een gezellige avond van maken. Iedereen is welkom. Ook zullen we proberen om een stel mannen van het Lingewaards mannenkoor zover te krijgen om ook deze avond een steentje bij te dragen, misschien zingen ze nog wel een stukje."

De avond begint om 20.00 uur en de zaal van het Gemeenschapshuis op het Zand in Huissen is open van 19.30 uur.

Gelderse kampioen- schappen dynamic tennis

GENDT - Op 5 november organiseert Old Dutch Gendt de Gelderse kampioenschappen dynamic tennis voor dames- en heren dubbel in sporthal Walburgen in Gendt.

De vereniging zou vorig jaar deze kampioenschappen organiseren maar deze werden op het laatste moment door de gemeente afgeblazen omdat de sporthal werd aangewezen voor opvang van vluchtelingen.

Gelukkig heeft de Dynamic Tennis Bond Nederland (DTBN) Gendt gevraagd om voor dit jaar de kampioenschappen alsnog te organiseren. Er worden zo'n 35 koppels, afkomstig van 12 verschillende verenigingen, verwacht welke in de diverse klassen om de titels gaan strijden. Het beloofd een spannende strijd te worden.

Dynamic tennis is voor velen een onbekende sport maar wordt door heel Nederland gespeeld. Het lijkt een soort minitennis. Het wordt in de zaal gespeeld op een veld ter grootte van een badmintonveld. Dynamic tennis is een aantrekkelijke sport voor alle leeftijden. Wie een beetje balgevoel heeft kan in deze sport al snel aardig meekomen, door de lichte materialen is de kans op blessures aanzienlijk minder dan bij tennis.Dynamic tennis is geen powergame, mannen en vrouwen kunnen er even sterk in zijn. De wedstrijden beginnen om 9.30 uur en zijn 16.00 uur afgelopen, de toegang is gratis.

Er is in Gendt nog ruimte voor nieuwe leden, om kennis te maken met deze sport kun je op dinsdag- en donderdagmiddag vanaf 15.00 uur in sporthal Walburgen een aantal proeflessen meedraaien om te kijken of dit iets voor je is. Omdat we onderdeel zijn van het SWOG is de minimum leeftijd 55 jaar.

Verdere indrukken staan op de site van dynamictennis.nl en op youtube.com/dynamictennis.

Themamiddag brandveiligheid

BEMMEL - In De Kinkel aan de Van Ambestraat in Bemmel wordt donderdag 10 november van 14.00 uur (inloop 13.30 uur) tot 16.00 uur een themamiddag over brandveiligheid gehouden.

Mevrouw Schuurmans-Wijdeven, burgemeester van Lingewaard opent deze themamiddag waarbij belangrijke voorlichting over brandveiligheid in en om uw woning wordt gegeven. De middag is bestemd voor alle senioren in Lingewaard en wordt georganiseerd door KBO Bemmel-Doornenburg in samenwerking met de Brandweer Gelderland Midden.

De huidige trend is dat senioren steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen. Dit kan diverse ongemakken met zich meebrengen, zoals slechter ter been worden en dus minder mobiel zijn. Men wordt wat vergeetachtiger en in deze dagen dat het sneller donker wordt, is een voor de gezelligheid aangestoken waxinelichtje of kaarsje zo vergeten als men bijvoorbeeld even naar boven loopt om iets van de slaapkamer te halen. Oorzaken waardoor de kans op het ontstaan van brand kan toenemen. Hoeveel tijd heb je dan om uit een brandend huis te kunnen vluchten? Hoe voorkom ik brand in en om het huis of de garage? Wat kan ik zelf doen om brand te voorkomen? "Samen willen wij daarom stil staan bij wat u zelf kunt doen om uw huis en dagelijks leven brandveiliger te maken." Ook wordt er voorlichting gegeven over het belang van technische hulpmiddelen. De voorlichter van Brandweer Gelderland Midden, René Bierman laat filmmomenten zien met concrete voorbeelden. Laat deze leerzame middag niet aan u voor bij gaan. Toegang in De Kinkel is gratis. De KBO trakteert op een heerlijk kopje koffie of thee.

Thema-avond over ‘goede zorg’ in protestantse kerk

HUISSEN - De manier waarop in Nederland de zorg georganiseerd is, verandert voortdurend. De zorg wordt steeds dichter bij de mensen uitgevoerd: geen landelijke of provinciale instellingen, maar sinds januari 2015 is het vooral de burgerlijke gemeente die hier verantwoordelijk voor is.

En zo organiseren professionals, mantelzorgers en vrijwilligers - gezamenlijk met de hulpvrager - zorg en ondersteuning dichtbij huis in de eigen wijk. Niet meer de verzorgingsstaat ver weg, maar de verzorgingsstraat dichtbij. Veel burgerlijke gemeenten zetten sociale wijkteams in. In die wijkteams gaat het om het welzijn van en het respect voor de zorgvrager. Welzijn en respect zijn ‘medische en sociale zorg-woorden’, maar hierin klinkt ook de taal van moraal, waarden en normen.

Drs. Theo A.R. de Zwart, MA verpleegkundige, pastoraal theoloog, zorgethicus en docent aan de Hogeschool van Ede, zal aandacht geven aan de ethische- en de pastoraal- theologische implicaties van dit nieuwe zorgen voor elkaar (met veel voorbeelden uit de praktijk). Ds. Matthijs Glastra, predikant van de protestantse gemeente Huissen, zal ingaan op de kansen die dit nieuwe zorgen voor een kerkelijke gemeente kan betekenen - of staat de kerk toch te veel langs de zijlijn?

Na deze twee inleidingen is er ruimte voor het gesprek met elkaar over goede zorg, het welzijn van zorgvragers en zorggevers en het respect voor menselijke waardigheid.

De thema-avond is donderdag 3 november om 20.00 uur in het kerkgebouw protestantse gemeente Huissen, Raadhuisplein 35. Contactpersoon is Matthijs Glastra: 06 2129414.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal geheel gratis.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

De komende week organiseert SWL weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Zaterdag 5 november van 14.00 – 16.00 uur in Huissen (Langekerkstraat 15).

De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ‘Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk en kosteloos alternatief in je eigen woonplaats is.

Gerestaureerde abri aan de Vossenpelsestraat

LENT - Oudere Lentenaren weten nog dat het wit- gele bushokje op de hoek Zandsepad -Vossenpelsestraat een abri is van de voormalige Geldersche Tramweg-Maatschappij.

Jaren geleden is op verzoek van de Dorpsraad Lent deze markante bushalte gespaard gebleven. Maar onderhoud bleef uit zodat de gemeente Nijmegen het bushokje alsnog wilde verwijderen. Dat ging menig Lentenaar te ver. Stichting Lent 800 heeft de abri geadopteerd en een plan gemaakt voor het opknappen van deze historische 'design-abri'.

Dat plan is gehonoreerd door de gemeente mits 'het bushokje in oktober 2016 in de oude staat is hersteld en de vrijwilligers de verantwoordelijkheid voor het onderhoud op zich nemen'. Het herstel is onder leiding van de Stichting Lent 800 en een paar vrijwilligers nu bijna klaar. Zo blijft in Lent het GTM-bushokje in de oude stijl behouden.

Natuurwerkdag De Ward Bemmel

BEMMEL - Op zaterdag 5 november is de landelijke natuurwerkdag. In Bemmel wordt de natuurwerkdag georganiseerd door Stichting Lingewaard Natuurlijk met medewerking van de Natuur- en Vogelwerkgroep Bemmel. Iedereen die lekker in de natuur actief wil zijn is van harte welkom.

Dit jaar werken we op de rabatten in De Ward met zagen, snoeien en het snoeihout verwijderen. Er is geen ervaring vereist. Wel werkkleding en stevig schoeisel of laarzen. Voor gereedschap wordt gezorgd, maar eigen gereedschap mag ook meegebracht worden.

De natuurwerkdag start zaterdag 5 november 9:00 uur ’s ochtends. Verzamelen is op de (camper)parkeerplaats op de hoek Wardstraat-Dijkstraat. Voor koffie, thee en iets lekkers wordt gezorgd. De snoeiwerkzaamheden worden om 12:00 uur afgesloten.

Gedragsregels schoolroutes worden aan de laars gelapt

De verkeersmaatregelen om de Flierenhofstraat in Bemmel veiliger te maken voor schoolkinderen. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – Volgens de gemeente houden veel ouders en verzorgers zich rond de scholen onvoldoende aan de regels bij het brengen en halen van kinderen. Het college denkt daarom aan een andere aanpak van de schoolomgevingen in Lingewaard. Schoolroutes met rode stippen lijken niet voldoende om kinderen veilig naar school te laten fietsen.

Uit een evaluatie is gebleken dat ouders en verzorgers de gedragsregels aan hun laars lappen. Vooral de combinatie van autoverkeer en fietsende kinderen zorgt voor hectische taferelen. Dit dwingt tot andere middelen in zetten voor een verkeersveilige schoolomgeving en het beveiligen van schoolroutes, zo stelt het college en kiest voor maatwerk. “Afhankelijk van de plaatselijke situatie zal in overleg met de schooldirectie en de politie maatwerk worden geleverd.”

Een voorbeeld van ‘maatwerk’ is volgens het college de verkeersmaatregelen die in november 2015 genomen zijn om de omgeving rond de Donatushof in Bemmel veiliger te maken. Gedurende bepaalde dagen en tijden is de Flierenhofstraat gesloten voor al het verkeer, met uitzondering van fietsers. De praktijk is echter weerbarstig. Automobilisten lappen ook deze maatregen aan hun laars.

Begroting
Het veiliger maken van schoolomgevingen is opgenomen in de begroting van 2017. Op 10 november staat de begroting op de raadsagenda.

De Minkhof zoekt vrijwilligers

Coördinator Ina Rutgers assisteert met het bijhouden van de administratie met op de achtergrond Gitte en Doortje (r)

BEMMEL - Wie tegenwoordig De Minkhof bezoekt, kan het zich niet meer voorstellen. Wat nu een gezellige woonkamer is, was ooit een kale ruimte. In de keuken wordt druk gekookt en gebakken om de bezoekers een heerlijke maaltijd voor te schotelen. De prachtige bloemstukken die her en der staan te pronken zijn gemaakt door de deelnemers van De Minkhof. "Met trots vertellen we dan ook aan iedereen dat dit mogelijk wordt gemaakt met de hulp van vele vrijwilligers!"

Maar De Minkhof groeit. De openingsdagen zijn maandag, woensdag en vrijdag, plus één zondag in de maand. "Daarom zoeken wij meer mensen die zich vrijwillig willen inzetten om dit prachtige project te laten groeien. Op onze website kunt u zien welke werkgroepen er zijn, wat ze inhouden en waar uw voorkeur naar uit gaat. Wellicht bevalt de rol van gastvrouw of gastheer u wel; houdt u ervan om mensen te ontvangen en ze op hun gemak te stellen. Enkele voorkomende werkzaamheden zijn het bijhouden van de kas, het registreren van aanwezige deelnemers en het opnemen van de telefoon. Heeft u nog niet zoveel tijd omdat de kleinkinderen ook nog een oppas nodig hebben? Ook voor alleen de ochtend of een middag bent u welkom? Enthousiast geworden? Laat het ons weten. U kunt ons vinden op onderstaand adres met bijbehorende telefoonnummers.

info@ minkhof.n.l, 0481 357185 (alleen op maandag, woensdag en vrijdag, 9.30-16.00 uur), coördinator Ina Rutgers Minkhof (maandag, woensdag en vrijdag 10:00 tot 12:00 uur) 06 41575409; Leef- en doeboerderij De Minkhof, Molenwei 57 (einde Flierenhofstraat/dijk), Bemmel.

Sinterklaasbank wil dit jaar meer kinderen blij maken

REGIO - Elk jaar zorgt de Sinterklaasbank ervoor, met hulp van heel veel sponsors, dat kinderen in Nederland een Sinterklaascadeautje krijgen. Kinderen die zonder de Sinterklaasbank echt naast de pakjesboot vallen.

"In 2006 gingen we van start met 50 kinderen. In 2016 bestaan we 10 jaar en willen we daar 5.000 van maken. Vanaf dit jaar geldt daarom een nieuwe aanmeldprocedure." De Sinterklaasbank is op zoek naar intermediairs die toegang hebben tot de gezinnen waar deze kinderen in opgroeien. Gezinnen die in financiële nood verkeren en geen (sociaal)vangnet hebben.

Elisa Nuij oprichtster van de Sinterklaasbank: “Voor veel gezinnen in Nederland is ‘Sinterklaas’ helemaal geen feest, vanwege persoonlijke financiële nood. En hoe leg je uit aan een kind dat de Goedheiligman voor hem of haar geen cadeautje heeft. Het bijzondere aan de Sinterklaasbank is dat kinderen een verlanglijstje mogen maken en zo hun eigen cadeau kunnen kiezen. Een ‘wenscadeautje’ noemen wij dat. De Sinterklaasbank onderscheidt zich daarmee van andere initiatieven en organisaties.”

Op de site www.sinterklaasbank.nl staat een aanmeldformulier, met voorwaarden en instructie, dat door de intermediairs ingevuld kan worden. De sluitingstermijn voor het inleveren van dit formulier is uiterlijk 8 november.

De Sinterklaasbank heeft als doel kinderen die buiten de pakjesboot vallen niet alleen een cadeautje te geven maar ook dat echte ‘Sinterklaasgevoel’. Dus folders doorbladeren, kruisjes zetten en een wensenlijstje maken.

Bezorger Doornenburg even op vakantie...

DOORNENBURG - In week 47 gaat zoals ieder jaar de familie die voor ons Doornenburg bezorgt weer een weekje met vakantie.

Ze komt dan op donderdagavond thuis en gaat dan op vrijdag meteen bezorgen. Dus let op: in die week krijgt u Het Gemeente-Nieuws iets later. En daarna weer elke week op de juiste tijd!

Jengelen

Een buitenlandse vakantie met een jengelende kroost. Ik moet er niet aan denken. Bas en Max zijn voor een korte proefvakantie naar Spanje geweest. Ze waren er vol van. Voor het eerst in een vliegtuig, ver van huis en ze zouden mensen ontmoeten die anders praten. De vingerveegtelefoon ligt op tafel voor het laatste nieuws uit Spanje. Bliebpiep. We zien onze kleinkinderen in zee spartelen. Ik ben niet echt vingerveeghandig, dus mijn vrouw geeft op WhatsApp onze reacties. Spanje, nog nooit geweest. Toen ik zo oud was als onze 7-jarige Bas, bestond mijn vakantie uit een dagje naar stad. Arnhem. Tussen de middag eten bij Rutex. Mijn herinnering fluistert dat het in een groot pand moet zijn geweest op de 2e verdieping. Friet met knakworst en appelmoes op een bord. Dat, weet ik zeker. Een vakantiemoment dat ik me ook kan herinneren, is de kennismaking met Zandvoort aan zee. In de auto van mijn oom, een Opel Caravan, werden twee gezinnen en tassen met broodjes en ranja gepropt. Mijn zwembroek was een langzaam drogende onderbroek. Ik klaag niet. Mijn jeugdjaren waren overzichtelijk. Ook als puber. In verzet tegen alles en iedereen. Duitsers zijn moffen. De samenleving bestaat uit blanken, zwarten en chinezen. De politie is niet je vriend. Zwarte Piet is dom en zwart. Helder. Nu is het kinderfeest onderwerp van een maatschappelijke en politieke discussie voor volwassenen. Ik benijd mijn dochters niet. Die moeten hun kinderen uitleggen dat ze het verkeerd hebben als ze op hun IPad, laptop of smartphone een blanke veegpiet herkennen als de meester van hun school. De samenleving dreigt alweer ingewikkelder te worden. Een landelijke groep bestuurders wil de traditionele gemeenteraad op de helling. Inzet, de raad deels door loting met burgers samenstellen in plaats van door verkiezingen. Ik hoef geen lot. Ik heb geen behoefte om in Lingewaard samen te werken met politiek correct jengelende raadsleden. Ik moet er niet aan denken.
Sjaak

Column

Jengelen

Een buitenlandse vakantie met een jengelende kroost. Ik moet er niet aan denken. Bas en Max zijn voor een korte proefvakantie naar Spanje geweest. Ze waren er vol van. Voor het eerst in een vliegtuig, ver van huis en ze zouden mensen ontmoeten die anders praten. De vingerveegtelefoon ligt op tafel voor het laatste nieuws uit Spanje. Bliebpiep. We zien onze kleinkinderen in zee spartelen. Ik ben niet echt vingerveeghandig, dus mijn vrouw geeft op WhatsApp onze reacties. Spanje, nog nooit geweest. Toen ik zo oud was als onze 7-jarige Bas, bestond mijn vakantie uit een dagje naar stad. Arnhem. Tussen de middag eten bij Rutex. Mijn herinnering fluistert dat het in een groot pand moet zijn geweest op de 2e verdieping. Friet met knakworst en appelmoes op een bord. Dat, weet ik zeker. Een vakantiemoment dat ik me ook kan herinneren, is de kennismaking met Zandvoort aan zee. In de auto van mijn oom, een Opel Caravan, werden twee gezinnen en tassen met broodjes en ranja gepropt. Mijn zwembroek was een langzaam drogende onderbroek. Ik klaag niet. Mijn jeugdjaren waren overzichtelijk. Ook als puber. In verzet tegen alles en iedereen. Duitsers zijn moffen. De samenleving bestaat uit blanken, zwarten en chinezen. De politie is niet je vriend. Zwarte Piet is dom en zwart. Helder. Nu is het kinderfeest onderwerp van een maatschappelijke en politieke discussie voor volwassenen. Ik benijd mijn dochters niet. Die moeten hun kinderen uitleggen dat ze het verkeerd hebben als ze op hun IPad, laptop of smartphone een blanke veegpiet herkennen als de meester van hun school. De samenleving dreigt alweer ingewikkelder te worden. Een landelijke groep bestuurders wil de traditionele gemeenteraad op de helling. Inzet, de raad deels door loting met burgers samenstellen in plaats van door verkiezingen. Ik hoef geen lot. Ik heb geen behoefte om in Lingewaard samen te werken met politiek correct jengelende raadsleden. Ik moet er niet aan denken.
Sjaak

Teams Tweestoom op stoom!

GENDT - Tweestroom-DS2 ontving Touche-DS2 en gaf de tegenstander nagenoeg een kans om maar een set te winnen.(4-0)(25-16/25-11/25-11/25-12)

Dames-DS3 speelde thuis tegen Weekenders-DS3. De start van onze dames was niet goed, want die set werd weggegeven. De 2de set werd duidelijk gewonnen. De 3de set werd spannend, maar toch nipt gewonnen. Hierna werd de wedstrijd eenvoudig uitgespeeld en gewonnen.(3-1)(16-25/25-14/25-23/25-19) Tweestroom-DS4 bezocht Weekenders-DS2 en had nagenoeg niets in te brengen; een dikke nederlaag.(4-0)(25-06/26-08/25-02/25-06)

Tweestroom-HS1 ontving DVOL-HS1(Lent). in de eerste set namen onze heren een voorsprong. Na het achttiende punt, sprokkelde tegenstander punt voor punt en won die set nipt. De tweede set liep het net anders om. Lent nam een kleine voorsprong, maar nu begonnen onze mannen punt voor punt in te lopen. Die set werd wel nipt gewonnen. De derde set was de tegenstand al minder. In de vierde set werd set nog minder. Een fraaie overwinning.(3-1)(26-28/31-29/25-18/25-14)

Tweestroom-MA1 speelde thuis tegen Trivos-MA2Wychen) en won overtuigend deze strijd met minimale tegenstand.(4-0)(25-07/26-06/26-08/25-16)

Meisjes-MA3 ontving SV-Loil-MA2 en maakte er een spannende pot van. De eerste en tweede set werden gewonnen. De derde set was voor de tegenstander. De vierde set werd nipt verloren, zo ook de vijfde set. De wedstrijd werd wel verloren, maar de vreugde om twee punten te pakken was geweldig.(2-3)(2-20/26-19/20-25/24-26/16-18)

Gemini-MA1(Elst) ontving Tweestroom-MA2 was de gehele wedstrijd de meerdere in de sets, dus ook voor de wedstrijd punten. De tegenstand die onze meiden gaven, was niet voldoende voor een setpunt.(4-0)(26-24/25-19/25-18/2518)

Tweestroom-mixe-JB1 speelde thuis tegen Lienden-JB1 en won de eerste set ruim. Ook de andere sets werden gewonnen.(4-0)(25-05/25-19/256-21/25-12)

Meises-MC1 ontving Ikaros-MC1(Groesbeek) dat te sterk was voor onze meisjes om aan setwinst te denken.(0-4)(14-25/13-25/10-25/18-25)

Tweestroom-mixe-JC1 ontving Switch'87-JC1 en verloor de eerste set vijf. Hierna werd er beter gespeeld en zege was een feit.(3-1)(16=256/25-19/25-18/25-20)

Inloopspreekuur en platformvergadering

DOORNENBURG - Platform Doornenburg begint op woensdag 2 november met het inloopspreekuur om 20.00 tot uiterlijk 21.00 uur in het Ontmoetingscentrum van Doornenburg. Tijdens het inloopspreekuur kan iedereen zijn of haar zegje doen. Verder worden mededelingen gedaan, die voor de Doornenburgers interessant kunnen zijn door onder andere de voorzitter. Hierna volgt de Platformvergadering voor de leden en mensen, die meewerken of willen gaan meewerken, bijvoorbeeld in een werkgroep of activiteit!

Onderwerpen, die ons bezighouden zijn 'verkeer en veiligheid' en natuurlijk de algemene leefbaarheid in Doornenburg. Ter informatie: Er is de afgelopen vergadering besloten geld te reserveren voor het plaatsen van extra zitbankjes, met name in het buitengebied. Dit op verzoek van de ouderen om het wandelen meer te stimuleren en mogelijk te maken. (Stichting Ouderen Doornenburg). Verder willen we graag het centrum meer verfraaien. Dit samen met bewoners en het bedrijfsleven.

Hoe gaan we een vervolg geven aan het opgestelde Dorps Ontwikkelings Plan. Betaalbare woningen ( ook nieuwbouw) in Doornenburg voor starters en senioren blijft een belangrijk topic en uw steun is hiervoor nodig!

Voor komend jaar is er weer een budgetbedrag beschikbaar voor projecten, die de leefbaarheid in Doornenburg ten goede komen. Ideeën zijn welkom. "Verder vragen we de bewoners van Doornenburg een naam door te geven voor de Vrijwilliger van het jaar 2016."

"Laat weten, wat je graag wilt en waar wij mogelijk een bijdrage zouden kunnen leveren voor de buurt om het leefbaarder, mooier en leuker te maken! Voor meer informatie of wensen: zend dan een email naar secretariaat@platformdoornenburg.nl, bel 06 10995095 of doe een brief in de Wensbus, die in het Ontmoetingscentrum staat!"

Hai Verstappen wint Mieke Bleskunstprjs

LINGEWAARD - Hai Verstappen is winnaar geworden van vijfde Mieke Bleskunstprijs. Deze tweejaarlijkse prijs wordt uitgereikt aan een veelbelovend kunstenaar uit de gemeente Lingewaard.

De prijs is vernoemd naar oud-wethouder en -raadslid Mieke Bles. Daartoe werd een stichting opgericht, de P.v.d.árt Foundation. De stichting wil amateur kunstenaars uit Lingewaard de gelegenheid geven hun werk te promoten. Onder leiding van een onafhankelijke deskundige jury werden de inzendingen beoordeeld.

Er deden dit jaar liefst 22 kunstenaars mee. De inzendingen waren divers en van hoge kwaliteit. Van prachtig drie dimensionaal brons werk tot aan meesterlijke zelfportretten. Ook de moderne kunst in de vorm van paintbrush behoorde tot een van de ingeleverde werken. Tot eind dit jaar zijn de werken van de deelnemers nog te zien in de hal van het Gemeentekantoor in Bemmel. De prijs voor de winnaar bestaat uit een expositie in de hal gedurende een aantal weken, zodat een groot publiek kennis kan maken met het werk.van Hai Verstappen. Volgens de jury blinkt hij uit in het aquarelleren. Daarnaast ontving hij uit handen van burgemeester Schuurmans een waardecheque.

Sportieve racefietsers voor goed doel gezocht

NIJMEGEN - Stichting Energy4all uit Nijmegen organiseert voor het derde op een volgend jaar, in het hemelvaartweekend het 4-daags fietsevenement 4Days. Hiervoor worden sportieve racefietsers gezocht, die in Nederland een uitdaging zoeken en tevens een goed doel willen steunen.

Die vier dagen houden in: vier dagen fietsen, per dag 150 -170 km (gem 28-30 km). 40 deelnemers plus ruime begeleiding, motoren, volgwagen, bezemwagen. Slechts 444 euro dient de deelnemer aan sponsorgeld op te halen. Drie overnachtingen in klasse hotels met HP. Inschrijfgeld 275 euro. Set kleding, hotel,verzorging onderweg en ruime info.

Er wordt gereden in twee groepen en met vaste voorrijders in verband met veiligheid en controle.

Stichting Energy4All is een kleine, transparante organisatie die zich primair bezighoudt met het inzamelen van geld voor medicijnen van energiestofwisselingsziekten. Dit geschiedt aan het onderzoeksinstituut van Professor Dr. Jan Smeitink, verbonden aan het UMCN Sint-Radboud.

In Nederland worden wekelijks 1 á 2 kinderen geboren met een energie-stofwisselingsziekten, 50 procent wordt nog geen tien jaar. "Heb je interesse kijk op www.4days4energy4al.nl. Vragen, inschrijven, mail naar 4days@energy4all.nl."

Duizenden lachende gezichten in één weekend in de Theaterkerk...

Foto: Hans Rutgers

BEMMEL - Tijdens de opening van de TheaterKerk Bemmel waren ze ongeteld te zien en op waarde en aantal te schatten: van verwonderde glimlach en ooh's en aah's tot gelukzalige blikken van ongeloof, dat zoveel moois is gecreëerd in de unieke ruimte van een kerk, die nog steeds in haar oude glorie aanwezig is. Tientallen clubs, van dansende ukkies en zingende hoogbejaarde koren, van piep tot kraak en alle schitterende schakeringen daartussen, muzikanten en poppenkast, showballet en kinderen actief met de verfkwast, kinder- en volwassenentoneel, kortom allemachtig prachtig en heel héél veel.

Via de entree, een ruime glazen pui, valt als eerst het oog op de enorme foyer, waarin een bijzondere kroonluchter met 64 bollen (uit de oude kerk) de ruimte vult en breekt. Een geluidsdichte sluis vormt de toegang tot de theaterzaal, die de naam 'Sluitsteen' draagt, vernoemd naar de gulle gevers. Het houten podium met een scala aan verlichting hoog erboven grenst direct aan de kleurrijke tribune, die ingeschoven kan worden.

Foto: Hans Rutgers
Foto: Hans Rutgers
Foto: Hans Rutgers

Gezeten in een van de theaterfauteuils is het genieten, niet alleen van wat er op het podium gebeurt, maar ook van het zicht op het orgel, de gewelven en de details, zoals de kruiswegtaferelen en andere zaken die het historische gebouw sieren. De schoonheid heeft er zeker niet onder geleden. Het hergebruikte hout van de banken, zichtbaar verwerkt in de bar, tafels, deuren en wanden, de kleurstelling in tegels, vloeren en stoelen: alles ademt een sfeer van liefde, geduld en oog voor detail, van belettering tot het glas waarmee geproost wordt op dit prachtig vrijwilligersinitiatief.

Geslaagde middag bij Flow!

ANGEREN - Woensdag 26 oktober hebben we met een gezellige groep kinderen gedanst over de herfst. Alle kinderen kwamen verkleed, want het was ook bijna Halloween.


"We dansten over Ploem de pluimstaart, en het spinnetje dat soms gekke bekken trekt om mensen weg te jagen van haar web. Tussendoor lekker wat drinken en schminken en daarna nog meer dansen over blaadjes. We lieten het natuurlijk ook nog aan de ouders zien.
Dankjewel lieve dansers!"

Platformvergadering Gendt op 3 november

GENDT - Het inloopspreekuur is elke éérste donderdag van de maand (nu 3 november) van 19.00 tot 19.50 uur. Deze wordt gehouden in het SKC De Leemhof aan de Dorpstraat 1 in Gendt.

U kunt zonder afspraak binnen lopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur. Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men bij het platform terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende openbare verlichting, verkeer, leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk. Dit wordt in de aansluitende platformvergadering besproken en krijgt alle aandacht en wordt zo nodig doorgestuurd naar de gemeente en of politie. Als u niet kunt komen op het afgesproken tijdstip kunt u ook e-mailen naar informatie@platformgendt.nl.

Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera kan men rechtstreeks contact opnemen met de Gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 in Bemmel, telefoon 026 3260111.

"Bent u dat enthousiaste platformlid, dat wij zoeken? Bent u geïnteresseerd in het werk van het platform of wilt u er meer van weten, neem dan vrijblijvend contact op met de voorzitter e-mail voorzitter@platformgendt.nl. Voor meer informatie over de platforms in Lingewaard - dan kunt u de vernieuwde- gezamenlijke websites gemeente Lingewaard inzien: www. wijkplatformslingewaard.nl, verder klikt u op Gendt, daarna Website Platform Gendt en zo komt u op de website van Platform Gendt."

Najaarsconcert harmonie Sint-Caecilia Gendt

GENDT - Zaterdag 5 november houdt harmonie Sint-Caecilia Gendt weer haar inmiddels traditionele en drukbezochte najaarsconcert. Tijdens het concert zal een grote diversiteit aan muziekstijlen gepresenteerd worden door alle vier de onderdelen van de Gendtse muziekvereniging: de Sint-Caecilia Kidz, de Jeugdslagwerkgroep, het Harmonieorkest en de Slagwerkgroep.

Het concert zal geopend worden door de Sint-Caecilia Kidz, het opleidingsorkest van de harmonie. De jonge muzikanten zullen met enkele, goed in het gehoor liggende, melodieën gegarandeerd de harten stelen van de aanwezigen. Daarna volgt het optreden van het Harmonieorkest, dat dit keer voor het eerst tijdens een officieel concert onder leiding zal staan van de nieuwe dirigent Peter Spierings uit Schijndel. Op het programma staan bekende werken, die jong en oud zeker zullen waarderen. Een populair programma van hoog niveau!

Na de pauze wordt het programma vervolgd door de Jeugdslagwerkgroep onder leiding van Martijn Reulink. De jeugdige slagwerkers zullen laten horen dat het hedendaagse slagwerk meer inhoudt dan op één enkele trommel spelen. Het concert wordt afgesloten door de Slagwerkgroep, die onder leiding van dirigent Casper Traa een vernieuwend programma zal uitvoeren, waarbij het publiek ogen en oren tekort zal komen.

Het belooft een prachtige muziekavond te worden! Het Najaarsconcert vindt plaats op zaterdag 5 november in de theaterzaal van Providentia, Dorpstraat 5 in Gendt en begint om 19.30 uur. De zaal is open om 19.00 uur.

Bridgen voor SMS-Maxx

BEMMEL - Bridgeclub Doublet voelt zich maatschappelijk betrokken en wil dat uitdragen door ieder speelseizoen een bridgedrive te organiseren ten bate van een goed doel.

"Een kleinkind van een van onze leden lijdt aan Het Smith Magenis syndroom (kortweg SMS), een zeldzame aandoening die door haar onbekendheid weinig aandacht krijgt maar waarvoor de stichting SMS-Maxx zich zonder enige vorm van subsidie sterk maakt geld in te zamelen voor onderzoek."

Het Smith Magenis syndroom is een zeldzame aandoening met een combinatie van herkenbare kenmerken zoals uiterlijke en lichamelijke kenmerken, ontwikkelingsachterstand, slaapproblemen (omgedraaid dag- en nachtritme) en vaak erg moeilijk gedrag. Het syndroom van Smith Magenis komt voor bij ongeveer 1 op de 25.000 pasgeborenen.

"Het zou geweldig zijn als we tenminste 1.000 euro aan de stichting kunnen overhandigen en dus hebben we (nog) geen maximum aantal paren vastgesteld." De drive wordt gehouden op 19 november in De Kinkel in Bemmel. Loopbriefje halen om 13.00 uur, aanvang bridgen 13.30 uur.

Aanmelden kan tot 17 november via de website en door overmaking van 20,00 euro per paar op bankrekening NL87RAB0316 87 3918 ten name van Bridgeclub Doublet te Bemmel onder vermelding van namen der spelers, speelsterkte en SMS-Maxx.

Gespeeld worden zes ronden van vier spellen (gedupliceerd). Er wordt een kopje koffie met iets lekkers geserveerd, en hapjes tussendoor. Tevens zijn er prijzen te winnen.

"Gezien de aard van de drive spreekt het voor zich dat gezelligheid de drijfveer is. De gehele opbrengst (na aftrek van kosten) is voor het goede doel. We proberen de indeling zo goed naar speelsterkte te doen."

Sportverenigingen gaan op zoek naar meer vrijwilligers!

LINGEWAARD - Dat het voor sportverenigingen steeds lastiger is om vrijwilligers te vinden is een landelijke trend. Mensen zijn alsmaar drukker met hun werk en privéleven en daardoor hebben ze minder mogelijkheden om iets belangeloos te doen.

Middels de cursus ‘Meer vrijwilligers in kortere tijd’ hopen de SWL buurtsportcoaches en Lingewaard Sport! hier een verandering in te brengen waardoor de vele werkzaamheden binnen een vereniging verdeeld worden over meerdere schouders.

In samenwerking met de Gelderse Sportfederatie wordt de cursus ‘Meer vrijwilligers in kortere tijd’ aangeboden. Tijdens vier cursusavonden doorlopen de deelnemende verenigingen een aantal stappen en als deze goed worden uitgevoerd levert het vrijwel altijd nieuwe vrijwilligers op. Eerst wordt er een positief imago gecreëerd rondom het vrijwilligerswerk binnen de vereniging. Vervolgens worden alle taken en werkzaamheden in kaart gebracht. Daarna worden alle leden en ouders van jeugdleden, middels een bel-actie, persoonlijk benaderd. En tot slot is er aandacht aan het behoud van deze nieuwe vrijwilligers.

Half november gaat de cursus van start. "Wil je als sportvereniging nog deelnemen? Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Nick van der Ham op 06 83678991 of n.vanderham@swlingewaard.nl." Deelname is gratis.

Informatieavond bij Dames Platform Huissen

HUISSEN - Op dinsdag 8 november is er om 19.45 uur bij De Valom door Dames Platform Huissen (DPH) een informatieavond over mondzorg. Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Problemen met ons gebit.

Of het nu gaat om gaatjes vullen, kronen en bruggen of protheses met en zonder inplantaten. Soms kunnen er ook door ziekten klachten ontstaan en is er dan een oplossing?

Voor deze avond heeft het DPH tandarts Marloes Engelen en tandtechnieker Pascal van de Pol uitgenodigd. Zij zijn beiden werkzaam in het centrum voor bijzondere tandheelkunde in Nijmegen. Zij leggen deze avond uit wat er allemaal mogelijk is op het gebied van mondverzorging.

Tevens kunt u zich deze avond opgeven voor de dagtocht op woensdag 23 november naar de Country- en Christmasfair in Haarzuilen; de kosten zijn 55,00 euro.
De decemberavond is op 20 december, dat is een week later dan men gewend is. In verband met de organisatie wil het bestuur graag weten hoeveel leden er komen; dus ook voor deze avond kan men zich opgeven.

Gevonden

BEMMEL - Wie weet van wie deze knuffel is. Gevonden op de Dr. Israelstraat ter hoogte van de Dr. Bastiaanstraat. Op vrijdag 21 oktober om 19.30 uur. Inlichtingen: Ans Rikken 06 19394000.

Sponsor bedankt!

DOORNENBURG - Dansvereniging Mixed Moves bedankt Installatiebedrijf Pere uit Doornenburg voor het sponsoren van de nieuwe trainingsjasjes voor de nieuws danseressen van Mixed Moves. Michel Pere overhandigde de jasjes aan de dansers.

Licht voor WO II plaquette in Huissen

HUISSEN - Sedert 1985 is een plaquette verwerkt in een muur op de Markt in Huissen. Deze plaquette had een onopvallend bestaan. Het zicht werd vaak ontnomen door een reeks van boodschappenkarretjes van de super, die daar was gevestigd. Inmiddels heeft het gebouw een ander jasje gekregen en daarin valt de bronzen plaquette meer op.

De etende krössels op de foto hebben er nog geen oog voor, maar dat verandert binnenkort. De herinrichting van de Markt vordert gestaag. Wethouder Johan Sluiter kon onlangs bevestigen aan het Exoduscomité en de Vrienden Van Huissen, dat een spotje zal worden geplaatst vóór deze plaquette. Naast de twee bomen zal dus ook dit WO II monument in de avond in sfeervol licht komen te staan.

Op de plaquette spreekt het gemeentebestuur terecht zijn dank uit aan allen die zich in de periode '44-'45 uitzonderlijk hebben ingespannen. Het herinnert ons aan die tragische tijd, waarin mensen zich - ook als lid van bijvoorbeeld Rode Kruis, brandweer en politie- uitzonderlijke voorbeeldig en moedig inspanden met gevaar voor eigen leven.

Bij toekomstige rondleidingen in het kader van WO II zal de plaquette naast onder andere monument De Klok, het Massagraf en de Liberation Luisterkei een vaste bezoekplek worden. Het Exoduscomité komt hier in dat verband graag op terug.

Intocht Sinterklaas Gendt in nieuw jasje!

Foto: Niels Sparnaaij Foto Mireat

GENDT - Zondag 13 november komt Sinterklaas naar Gendt. Het gerucht gaat dat de intocht dit jaar in een nieuw jasje wordt gestoken!

Wat blijft is de aankomst rond 13.00 uur bij Veerhuis Concordia. Nieuw is dat er bij Het Veerhuis al veel te doen is vóór de aankomst. Wat dan? Dan moet je erbij zijn! De burgemeester en jeugdburgemeester zijn er ook en Jong Sint-Sebastianus zorgt voor de muzikale ontvangst en vendelhulde.

Hierna gaat de stoet op weg naar Providentia. In verband met wegwerkzaamheden voor Providentia weet Sinterklaas pas kort van te voren welke route hij neemt. Nieuw is dat de Harmonie niet in het centrum, maar binnen in Providentia muziek maakt. Daar is weer een groot kinderfeest met zang, dans, muziek en de pietenband.

Nieuw is ook de uitreiking van de ‘Orde van de Kindervriend’. Deze orde is een initiatief van Stichting Intocht Sinterklaas Gendt en wordt door Sinterklaas uitgereikt aan een instantie, vereniging, stichting of persoon die zich inzet voor kinderen in de breedste zin van het woord.

In nieuw jasje

"We hebben vernomen dat de waspiet voornemens is om alle pietenpakken eens een keer goed schoon te laten maken! Zet ook 30 november vast in je agenda. Dan is er in Providentia van 15.00 tot 16.00 uur een kindermiddag.

Huissen swingt!

HUISSEN - Zaterdag 5 november om 20.00 uur vindt onder de titel 'Huissen swingt!' een megamuziekspektakel plaats in Huissen. Sporthal De Brink wordt omgetoverd tot een music hall om podium en decor te bieden voor een spectaculaire muziekshow.

De 30-jarige Stedelijke Muziekvereniging Huissen heeft meerdere bands, solisten en muziekstijlen samengebracht met als resultaat een music night, waarbij het publiek niet stil hoeft te zitten, de bar is open en de beentjes mogen van de vloer. Op de bühne brengen bands en artiesten afwisselend of met elkaar een nonstopprogramma van evergreens uit de soul, rock, pop, R&B-scene en alles wat daar tussenin zit, zoals een Duitse medley.

De avond heeft een grote Huissense inbreng. Naast de Stedelijke treden op Flashback, Peter Sluiter en Ingrid Striek, bekend als de Dutch Cher. Ook jong Huissens talent laat zich gelden. De zangeressen Femke Kempkes, Lianne Beckman en Tatum Vasseur zullen het publiek aangenaam verrassen met hun prachtige stemmen en aanstekelijke nummers. Ook enkele instrumentalisten zullen soleren, waaronder Joël Botma op trompet. Bijzondere gast deze avond is zanger/entertainer Dick Rienstra, bekend als de Nederlandse Sinatra, die deze keer niet met de Ramblers, maar met de VSOP Bigband een deel van het programma voor zijn rekening neemt. De avond wordt afgesloten met een afterparty, waarin Flashback losgaat.

Een programma voor elk wat wils! Kaarten kosten 15 euro in de voorverkoop bij VVV Huissen, Foto Van Eimeren, Kapsalon Hendriksen en Sportcafé De Kuul. Aan de zaal 17,50 euro, zaal open om 19.00 uur.

Beplantingsproject 'Lingewaard in 't groen'

LINGEWAARD - "Wilt u als inwoner van het buitengebied van Lingewaard graag hoogstamfruitbomen of een vogelbosje op uw perceel? Of wilt u een fraaie haag met streekeigen bomen of struiken? Kom dan naar een van de informatiebijeenkomsten van het beplantingsproject 'Lingewaard in 't groen'."

De gemeente Lingewaard en Stichting Landschapsbeheer Gelderland starten in samenwerking met dorpsbewoners en Stichting Lingewaard Natuurlijk dit beplantingsproject. "Wilt u meehelpen aan een mooi en groen landschap in uw eigen woonomgeving en op uw eigen erf? Dan bent u welkom op één van de informatieavonden op woensdag 16 november in Gendt of op woensdag 23 november in Doornenburg. U hoort dan hoe u mee kunt doen en wat de 'spelregels' zijn."

Informatieavonden Lingewaard in 't groen:
Woensdag 16 november: Sociaal Kultureel Centrum de Leemhof, Dorpstraat 1 in Gendt.

Woensdag 23 november: Ontmoetingscentrum Doornenburg, Kerkstraat 3 in Doornenburg.

Inloop met koffie vanaf 19.45 uur. Aanvang om 20.00 uur.

Het project 'Lingewaard in 't groen' wordt mogelijk gemaakt dankzij de provincie Gelderland en uitgevoerd in samenwerking met Stichting Lingewaard Natuurlijk en de dorpsbewoners de heer G. De Vries (06 50282147) en de heer M. Peters (06 46485219). Voor meer informatie kan men met hen contact opnemen of met projectleider Freek Aalbers van Stichting Landschapsbeheer Gelderland, bereikbaar op 026 3537444 of f.aalbers@landschapsbeheergelderland.nl.

Gezellig samenzijn zondag op De Minkhof

BEMMEL - Senioren uit Lingewaard zijn zondag 6 november weer welkom op De Minkhof.

Vanaf 11:00 tot 14:30 uur is de leef- en doeboerderij open voor een gezellig samenzijn. Het programma van die dag staat in het teken van elkaar ontmoeten, het bekijken van natuurfilms en het genieten van een heerlijke lunch. Heldine Dunlop van Natuurmonumenten is aanwezig en verzorgt een presentatie.

De Minkhof is één keer per maand op zondag open. De Leef- en doeboerderij is dan in zondagse sferen: we beginnen wat later, nemen de tijd voor een goed gesprek, verrijken ons met muziek of informatie over een interessant thema en genieten van een heerlijke lunch of andere versnaperingen. In de feestmaand is de zondagsopening op 4 december.

De kosten voor deze ochtend/middag bedragen 7,50 euro (bij inschrijving te voldoen). "Na betaling ontvangt u een deelnamekaartje als bewijs. Graag zien wij uw aanmelding tot uiterlijk 2 november tegemoet. U kunt zich inschrijven door een email te sturen naar info@minkhof.nl of te bellen naar 0481 357185 (alleen op maandag, woensdag en vrijdag); 06 41575409 Ina Rutgers Minkhof Coördinator (bereikbaar op woensdag en vrijdag 10:00 tot 12:00 uur)

Leef- en doeboerderij De Minkhof, Molenwei 57 (einde Flierenhofstraat/dijk), Bemmel; www.minkhof.nl.

DOORNENBURG - Hij komt, hij komt… en wel op 12 november. Tenminste… het gerucht gaat dat Sint en zijn pieten op 12 november weer in Nederland aankomen. Als hij in Nederland is aangekomen, brengt hij zoals gewoonlijk ook meteen een bezoek aan het prachtige Doornenburg.

Naar verwachting zal hij rond 16.00 uur aankomen in Doornenburg en wel op het kasteel. Vorig jaar wilde hij met de kano komen, maar dat durfde hij uiteindelijk toch niet. Hoe hij dit jaar in Doornenburg zal arriveren is nog de vraag. Waagt hij een nieuwe poging met de kano of klimt hij gewoon op zijn paard Americo?

Harmonie Sint-Caecilia zal samen met de pietenband voor de muzikale ondersteuning zorgen tijdens de intocht. Ook zal Schutterij Gijsbrecht van Aemstel een vendelhulde aan Sinterklaas brengen. Na de intocht zal er in het Ontmoetingscentrum een groot Sinterklaasfeest plaatsvinden. Iedereen is van harte welkom bij de intocht en bij het sinterklaasfeest in het Ontmoetingcentrum, dat open is open vanaf 16.00 uur.

Entree 2,- euro aan de kassa. Kaarten in de voorverkoop (1,50) verkrijgbaar bij het Ontmoetingcentrum en bakkerij Van Kol. Ouders/begeleiders hebben gratis toegang.

Protestantse gemeente – In leven en sterven

Foto: Ad Huson, Finisterra (E)

HUISSEN - Het kruis is het centrale symbool van het christendom en verwijst naar het hart van het christelijk leven: sterven en opstaan met Christus. Opgewekt worden tot een nieuw leven.

Maarten Luther (31 oktober was het 500 jaar geleden dat ..) paste deze woorden toe op zijn dagelijkse leven en sprak over ‘een dagelijks sterven en opstaan met Christus’. Elke dag sterven, dat is vreemd en zwaar. Luther zag in het kruis het beeld van onze levensweg. Vallen en opstaan. Sterven: soms een dramatische moment, maar ook een levenslang proces. Belangrijke overgangsmomenten. Afscheid nemen, loslaten, opnieuw verder gaan. In alle religies keert dat terug. In het taoïsme horen we ‘als je vol wilt worden, ontledig dan jezelf. Als je herboren wilt worden, sterf dan’. Het is de graankorrel die in de aarde valt en sterft, die vrucht zal dragen en leven.

Het is de komende week Allerzielen en Allerheiligen. In de protestantse kerk te Huissen is er op de zondag daarop volgend een gedachtenisdienst. Zondag 6 november gedenken we de mensen die gestorven zijn. Zij zijn geborgen in Gods eeuwige liefde en blijven(d) bewaard in onze herinneringen. We steken een kaars aan. We zijn stil. Er is muziek.

De kerkdienst van de protestantse gemeente Huissen is zondag 6 november om 10.00 uur; gedachtenisdienst met medewerking met de cantorij. Met als voorganger ds. Matthijs Glastra.

Elke vrijdagmiddag van 14 – 16 uur is de kerk open voor ontmoeting en een gesprek, met koffie, thee en limonade. Van 19-20 uur is de kerkkelder open voor de jeugd.

Gendtse onderneemster inspireert vrouwen tot succes

ELST – Vrouwen die een bedrijf willen starten, een bedrijf willen overnemen of achter de ideale droombaan willen aangaan kunnen nu een online planningsprogramma volgen om hun doelen daadwerkelijk te bereiken. Antoinette Nunes-Meijer lanceert op 1 november haar website www.identief.nl. Op deze site helpt ze vrouwen om tot de juiste actie te komen.

'Identief' is een samenvoeging van 'identiteit' en 'initiatief'. Het vertaalt de visie van het 3-stappenprogramma in één woord. Je maakt helder wat je wilt bereiken, waarom en hoe je dit kunt realiseren. Van daaruit start je direct met de juiste focus. Met behulp van het online planningsprogramma en het bijbehorende begeleidingstraject neem je een proactieve levenshouding aan.

Blog

De website wordt op 1 november aanstaande gelanceerd. Vanaf dat moment start Antoinette ook met een blog waarop zij eenmaal per week schrijft over haar eigen persoonlijke ontwikkeling en wat anderen daaraan kunnen hebben.

Ervaring
De Gendtse wil haar jarenlange ervaring als succesvol onderneemster, senior jurist en consultant gebruiken om andere vrouwen te inspireren en te begeleiden tot succes. "Met mijn programma, selecteer je jouw dromen en drijfveren. Je kiest voor een actief leven dat jou gelukkig maakt", besluit Antoinette.

Op De Tichelaar gaat knop om

GENDT - In de groepen 3 en 4 van De Tichelaar in Gendt gaan 'De knoppen om' naar een duurzame school.

De leerlingen hebben mooie etiketten gemaakt op shampooflessen om het hele gezin korter te laten douchen. We douchen gemiddeld 9 minuten en dat kan volgens deze kinderen makkelijk naar 5! Na de vakantie start de bovenbouw en zullen kinderen van groep 5 opdrachten vervullen in het kader van duurzaamheid op school. Ook kunnen alle leerlingen meedoen aan een prijsvraag voor de beste duurzaamheidstip. Kortom, iedereen op school De knop om.

Cursus Bijenhouden voor beginners

BEMMEL - In de periode 2016-2017 houdt imkervereniging Oost-Betuwe weer een cursus Bijenhouden voor beginners.

Op 11 november is de eerste theoriebijeenkomst in De Veldschuur, Sportlaan 1m in Bemmel. De cursus bestaat uit acht theoriebijeenkomsten in de wintermaanden en tien praktijkbijeenkomst in het voorjaar en de zomer van 2016. De cursus is zeer de moeite waard! Voor aanmeldingen en informatie kan men terecht bij Adriaan van Egmond: domusadriani@kpnmail.nl.

De Waskniepers opent seizoen

GENDT - Op vrijdag 11 november opent carnavalsvereniging De Waskniepers carnavalsseizoen 2016-2017.

Normaal gesproken vindt de openingsavond van de vereniging plaats op de zaterdag voorafgaand aan 11 november, maar omdat 11 november dit jaar op vrijdag valt wijken De Waskniepers dit seizoen af van deze traditie en zullen zij hun avond gaan vieren tegelijk met de opening van het nieuwe carnavalsseizoen.

De vereniging gaat hier weer een bijzondere avond van maken. De avond zal geopend worden door burgemeester Schuurmans. Er zijn vijf gastverenigingen aanwezig en de dansgarde van de vereniging, De Knieperinnen hebben weer twee gloednieuwe dansen ingestudeerd.

Verder zullen de Waskniepers op deze avond twee nieuwe leden en twee nieuwe Knieperinnen welkom heten. Het officiële gedeelte van de avond zal kort gehouden worden omdat De Waskniepers meer van een feestje houden dan van op hun stoel zitten. Om deze feestavond op gang te brengen heeft de vereniging de band Nightwind uitgenodigd en voor iedereen die het afgelopen seizoen de Rosenmontag in Gendt heeft bezocht zal dit geen vreemde naam zijn.

Kortom, het belooft een geweldige avond te worden en carnavalsvereniging De Waskniepers nodigt iedereen uit om op vrijdag 11 november vanaf 20.00 uur naar De Klok Horeca Gendt te komen.

Labelmiddag voor alle leden van de tennisverenigingen

LINGEWAARD - Op zondagmiddag 20 november verzorgen de zes Lingewaardse tennisverenigingen weer een labelmiddag voor alle leden van 18 jaar en ouder.

Deze middag is van 13.00 tot 17.00 uur en is geschikt voor zowel de beginnende als gevorderde tennisser. Na afloop is er uiteraard gelegenheid om te borrelen en na te praten. Het doel van deze middag is om kennis te maken met en te spelen tegen andere spelers/speelsters van gelijke speelsterkte. U mag zelf bepalen in welke categorie u wenst te spelen. Dus de categorie op uw KNLTB pas mag u volledig negeren bij uw inschrijving. Heren dubbel, dames dubbel en gemengd dubbel partijen worden gespeeld.

Door loting speelt u in verschillende partijen met wisselende partners tegen wisselende tegenstand(st)ers van gelijke speelsterkte. Het streven is om de labelmiddag op één of twee tennisparken in Lingewaard te laten plaatsvinden. Vlak na sluiting van de inschrijvingstermijn wordt u op de hoogte gebracht van de locatie(s) waar de labelmiddag zal plaatsvinden. Inschrijven kan tot en met 13 november via toernooi.nl. Het inschrijfgeld bedraagt 2,50 euro en dient contant te worden voldaan bij aanvang van de labelmiddag.

De organisatie is in handen van de zes Lingewaardse tennisverenigingen. Verdere inlichtingen zijn te verkrijgen via lingewaardlabelen@outlook.com of telefonisch bij Jan Janssen (0481 463374).

Nationaal MS Fonds zoekt collectanten Gendt

GENDT - Van 21 tot 26 november organiseert het Nationaal MS Fonds de landelijke huis-aan-huiscollecte. Ieder jaar gaan er weer duizenden collectanten met een collectebus langs de deuren om geld in te zamelen voor mensen met Multiple Sclerose (MS).

Over de ziekte MS is nog veel onbekend. Zo weten we nog niet waardoor MS veroorzaakt wordt en hoe we het kunnen genezen. Multiple Sclerose is een aandoening van het centrale zenuwstelstel. Het zenuwstelsel is van groot belang: het vormt het besturingssysteem voor het functioneren van het hele lichaam. Het centrale zenuwstelsel bestaat uit de hersenen, oogzenuwen en het ruggenmerg. Het is een chronische ziekte, oftewel een ziekte die niet meer overgaat. En ook nog niet te genezen is. De eerste ziekteverschijnselen openbaren zich meestal tussen het 20e en 40e levensjaar, maar kinderen kunnen ook MS krijgen. In Nederland hebben meer dan 17.000 mensen MS, wereldwijd zijn dit 2,5 miljoen mensen.

De collecte is een van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor het Nationaal MS Fonds. We ontvangen geen subsidies en zijn volkomen afhankelijk van donaties en giften. Door de collecte kunnen we ons werk blijven doen en investeren in innovatieve onderzoeken om MS te genezen.

De MS Collecteweek is van 21 tot 26 november. Vrijwilligers, jong en oud, met veel of beperkte tijd. Iedereen kan meehelpen de collecte tot een succes te maken! Meld je aan als collectant! Aanmelden bij: Marlies Oppers email: marliesoppers@hetnet.nl of 0481 425256.

Kinkelbestuur in gesprek met… Dolly Verhoeven spreekt over het Betuwse wij-gevoel

BEMMEL - Máxima zei het al: ”Dé Nederlandse identiteit bestaat niet.” Nederland is te veelzijdig om in één beeld te vatten. Oké. Maar hoe zit het dan met het wij-gevoel van kleine gemeenschappen, zoals van het dorp Bemmel en de stadjes Gendt en Huissen.

Soms wordt deze vraag acuut en heftig. Bijvoorbeeld als het kermis is of als het gaat om de plaats van het gemeentehuis of de locatie van de nieuwe raadszaal. Op andere momenten zijn het sluimerende sentimenten: ‘Ieder toch zijn eigen historische kring’.

Prof. Verhoeven spreekt op 24 november in De Kinkel over het Gelders wij-gevoel en meer speciaal over wat Betuwenaren verbindt of verdeelt. Dit gebeurt op uitnodiging van de Kinkelacademie. Dolly is hoogleraar Gelderse én Nijmeegse geschiedenis. Ze is via de museumwereld in de wetenschap beland. Het museum boeide Dolly bovenmatig: “Hoe vertellen wij de bezoeker het verhaal van de geschiedenis. Zoals dat van het Manneneiland ten tijde van de evacuatie van de Betuwe in de 2e WO.

“Geschiedenis is geen rijtje feiten kennen of allerlei jaartallen uit je hoofd weten, zoals bij een encyclopedie. Geschiedenis wordt ‘gemaakt’ en is altijd onderhevig aan invloeden van buitenaf, zoals tijdgeest, eigen denkbeelden en de herinnering van de persoon die het vertelt. Een oorlogsherinnering is een schuivend paneel en is dit meer naar mate het langer geleden is. De historicus probeert in het beeld zoveel mogelijk ‘waarheid’ te ontdekken.”

Dus wat is waar als wij het hebben over het Betuwse ‘wij-gevoel’!

Jan de Moor en Johan Hesselink

Lezing Lingewaardse Biogas Plus installatie

HUISSEN - Op Bergerden wordt momenteel hard gebouwd aan een Biogas Plus installatie. Of liever gezegd; een biogas fabriek die aan tenminste 10.000 huishoudens gas gaat leveren. Hier komt nog al wat bij kijken!

Zowel de installatie als het proces zijn indrukwekkend. Is dit één van de oplossingen, naast wind en zonne-energie om te voorzien in de stijgende energie behoefte? Hoe zit het met de CO2 uitstoot bij het produceren van biogas?

Op woensdag 16 november geeft directeur Wim Kuster van Biogas Plus antwoord op bovenstaande vragen in zijn lezing. Uiteraard komt ook de installatie en het biogas proces aan de orde. De lezing wordt gehouden in de Veldschuur van Lingewaard Natuurlijk aan de Sportlaan 1-M in Bemmel en begint om 20:00 uur.

Voor het bijwonen van de lezing vraagt Lingewaard Natuurlijk een bijdrage van 7,50 euro. Dit is inclusief koffie of thee. Vriendenkaart houders hebben gratis toegang. Vriendenkaarten voor het seizoen 2016-2017 kunnen gekocht worden bij de ingang voor 15,00 euro.

Nederlands bandyteam speelt interlands tegen Duitsland

BEMMEL - De voorlopige selectie van het Nederlands bandyteam, met Stefan Geenen uit Bemmel, heeft al heel wat trainingsuren in de benen zitten. Tijd om in het weekend van 5 en 6 november de proef op de som te nemen.


Graag verwelkomen wij iedereen om te komen kijken in het Triavium in Nijmegen en ons team te steunen! Onder leiding van een officiële Zweedse scheidsrechter speeltt de Bandy Bond van Nederland 2 interlands tegen het Nationaal Bandyteam van Duitsland. (1e interland: 5 november van 19:30 tot 20:30 en 2e interland: 6 november van 11:00 tot 12:00 uur). De toegang is gratis voor iedereen!

Fosforgranaten onschadelijk gemaakt in Bemmel

Foto: Ed van Eechoud

BEMMEL - Bij en door rioleringswerkzaamheden op de Herckenrathweg in Bemmel zijn 24 oktober meerdere fosforhandgranaten uit de tweede wereldoorlog tot ontbranding gekomen.

De procedure die hierbij van toepassing is, werd direct in werking gesteld. Brandweer, politie en later – na overleg - ook de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) waren snel ter plaatse. Na de afzetting van het gebied werden een drietal granaten verzameld en gecontroleerd tot explosie gebracht.

De verwachting is dat in de komende dagen op dezelfde locatie mogelijk nog meer van dergelijke granaten worden aangetroffen.

17 / 28

18 / 28

19 / 28

Tentoonstelling Vogelvereniging Onder Ons

GENDT - Vogelvereniging Onder Ons in Gendt houdt van 4 tot en met 6 november haar 49ste jaarlijkse vogeltentoonstelling. De onderlinge en streektentoonstelling wordt gehouden in sociaal Cultuur Centrum De Leemhof aan de Dorpstraat 1 in Gendt.

Vogelvereniging Onder Ons bestaat sinds 1967 en heeft ruim 60 leden. Jaarlijks wordt er door de leden een tentoonstelling georganiseerd waar iedereen welkom is; de entree is gratis. Op onze show zijn diverse vogels te bekijken zoals kanaries, parkieten, Europese cultuurvogels en diverse soorten tropische vogels.

Ook zullen leden van bij de streek aangesloten vogelverenigingen deelnemen aan de tentoonstelling. De verkoopafdeling is goed gevuld met prachtige vogels tegen een leuke prijs. De tombola is ook weer gevuld met leuke prijzen van groot tot klein.

De openingstijden zijn: vrijdag van 20.00 tot 22.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 22.00 uur en zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

Werken met de E-overheid

HUISSEN - Op 25 oktober ontvingen zes deelnemers aan de cursus E-overheid in de Bibliotheek in Huissen hun certificaat.

Online kun je allerlei administratieve zaken regelen. Of het nu gaat om het aanvragen van huurtoeslag, het aanvragen van zorg, om werk zoeken of het doorgeven van een verhuizing. Hoe? Dat leggen we je tijdens deze cursus Werken met de e-overheid in vijf ochtenden uit.

De cursus wordt gegeven in de Bibliotheken Bemmel en Huissen. Deelname is gratis. De volgende cursussen starten op 17 november in de bibliotheek in Huissen en op 21 november in de bibliotheek in Bemmel. Aanmelden is nog mogelijk! Zie voor verdere info www.obgz.nl/leren/cursussen.html.

Geen doorgang lezing

LINGEWAARD - In de folder met daarin opgenomen de thema-avonden en kringen van de protestantse kerken en de rk-kerk staat op 23 november een lezing ingepland, die gegeven wordt door de Stichting Kinderombudsman. Nadat de folder was gedrukt en verspreid bereikte het bericht dat de lezing helaas niet door kan gaan.

"Stichting Kinderombudsman heeft ons laten weten in deze periode geen medewerker beschikbaar te hebben die de lezing kan verzorgen. We doen ons best om de lezing op een andere datum door te laten gaan. Houdt u de publicaties hieromtrent in de gaten."

Geen doorgang lezing

LINGEWAARD - In de folder met daarin opgenomen de thema-avonden en kringen van de protestantse kerken en de rk-kerk staat op 23 november een lezing ingepland, die gegeven wordt door de Stichting Kinderombudsman. Nadat de folder was gedrukt en verspreid bereikte het bericht dat de lezing helaas niet door kan gaan.

"Stichting Kinderombudsman heeft ons laten weten in deze periode geen medewerker beschikbaar te hebben die de lezing kan verzorgen. We doen ons best om de lezing op een andere datum door te laten gaan. Houdt u de publicaties hieromtrent in de gaten."

Van Kerk naar Theater 38

BEMMEL - Het stuurvolk. David Hiemstra is in '56 in Arnhem geboren, met Lida uit Doornenburg getrouwd, in Bemmel terecht gekomen met dochters Yasmine en Wieteke.

"Ik volgde de School voor Journalistiek, opgezet door 'De Gelderlander' en nog vijf regionale bladen, waardoor ik meteen bij deze krant aan de slag kon. Zelfs nog een tijdje redacteur van de Betuwepagina's geweest.

In mijn hoofd had ik altijd de combi journalistiek/filmen, na 7 jaar solliciteerde ik bij de Vara en tot mijn verrassing werd ik aangenomen. Eerst als bureauredacteur bij De Konsumentenman, daarna verslaggever om verhalen op te tekenen in het hele land. Na drie jaar lanceerde ik het idee van 'De Vakantieman': met een bus trokken we door heel Europa om klachten te filmen. Na drie jaar ging Frits Bom weg en als eindredacteur ontwierp ik 'Kassa', dat met presentator Felix Meurders goed liep.

Omdat duidelijk werd, dat ik formats bedenken het aller-leukst vond, ben ik met Hans Rutten een eigen bedrijf begonnen. Voor diverse omroepen maakten wij programma's en na tien jaar moesten we of heel hard groeien, of ermee stoppen. Toen ben ik alleen verder gegaan en richtte mij op producties voor bedrijven en organisaties. Mijn echte passie bleef televisie maken. Twee jaar geleden ben ik begonnen met AutismeTV in samenwerking met dr. Leo Kannerhuis. Lida, mijn vrouw werkt daar met mensen met autisme en mijn broer heeft Asperger, een vorm van autisme. Met AutismeTV wil ik laten zien dat niet iedereen met autisme een soort 'Rain Man' is. Er zijn heel veel talentvolle mensen en ik hoop dat we met onze programma's de eigenwaarde kunnen versterken.

Onlangs werd ik benaderd door de patiëntenvereniging van mensen met hersenletsel; of ik ook programma's wil maken over Niet Aangeboren Hersenletsel(NAH). Dat ga ik natuurlijk doen, zeker als je bedenkt, dat er 600.000 Nederlanders kampen met de gevolgen van hersenletsel. Dan zijn er nog bijna evenveel familieleden en andere betrokkenen die meestrijden. En elk jaar komen er 150.000 NAH'ers bij.

Als voorzitter van TOP – Toestanden Op Podium - zit ik in het bestuur en enkele commissies van de kerk. Van oudsher is die plek een gemeenschapshuis en ik hoop, dat we die functie nieuw leven inblazen. Ieder moet er zijn ding doen. Het zou mooi zijn, als mensen van een koor en bijvoorbeeld de Big Band aan de bar ideeën verzinnen om in combinatie iets nieuws te brengen. Of zoals in Amerika nu volle zalen trekt: volwassenen lezen voor uit hun dagboek, dat ze bijhielden toen ze nog jong waren. Kerk Gemeenschapshuis nieuwe stijl lijkt mij prachtig."

In een Oogopslag

dinsdag 1 november ALLERHEILIGEN
19.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het koor Exotherm

woensdag 2 november ALLERZIELEN
09.30 u. St. Bavo Angeren, Eucharistieviering met Pastoor Peters
19.00 u. St. Bavo Angeren, Gebedsdienst met Pastor Roelofs en de Avondwakegroep, het koor Exotherm en Harmonie St. Caecilia
19.00 u. St. Martinus Doornenburg, Gebedsdienst door Avondwakegroep samen met JeKaDee en het Herenkoor
19.00 u. H. Martinus Gendt, Gebedsdienst Mevr. Peters en Avondwakegroep met koor LEF.
19.00 u. OLV van Zeven Smarten, Gebedsdienst door Pastor van Cuijk en Avondwakegroep met Middenkoor InVoice
19.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Gebedsdienst met Pastoor Peters en Avondwakegroep en Gemengd koor De Levensbron
19.00 u. HH Martelaren van Gorcum, Huissen-Zand, Gebedsdienst met Mevr. Baptist en Avondwakegroep

zaterdag 5 november 2016 GEZINSVIERING St. Maarten 2e Collecte voor de Oecumene
19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastor Peters en Van Cuijk en het Kinderkoor Spetters met het Middenkoor InVoice; we maken samen een lampion en houden een lampionoptocht.

zondag 6 november 2016 2e Collecte voor de Oecumene
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Herenkoor

15.00 u. HH Martelaren van Gorcum Huissen-Zand, Tocht naar het Kerkhof De Hoeve, met orgelspel en met muziek van de Volharding

woensdag 9 november
09.30 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastor Hulleman

Al 65 deelnemers voor tweede editie Beursvloer Oost-Betuwe

BETUWE - Onder het motto `winst voor iedereen´, organiseert de Oost-Betuwse Uitdaging op maandag 14 november de maatschappelijke Beursvloer Oost-Betuwe van 16.30 tot 18.30 uur bij Watergoed! Strandclub en Evenementenlocatie in Valburg.

Verenigingen en stichtingen in de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe kunnen hier met hun vragen terecht op het gebied van Menskracht, Materialen en Middelen. Het bedrijfsleven biedt hier met gesloten beurs oplossingen voor. Van verenigingen wordt gevraagd iets terug te doen voor het bedrijf dat iets voor hen gaat doen en zo ontstaat het ‘handelen’.

Gongslag

Om exact 17.00 uur luidt de beursgong á la de AEX in Amsterdam. Voor het handelen in vraag en aanbod staat precies één uur gepland. Dit kan uit van alles bestaan, zolang het maar in natura is, dus geen geld. Denk bijvoorbeeld aan: kennis, diensten, personele inzet, machines, extra handen, spullen, meubels of faciliteiten. Deelname is voor alle partijen gratis.

Gesloten portemonnee

Watergoed! Strandclub en Evenementenlocatie opent belangeloos hun deuren voor deze maatschappelijke beursvloer. Notaris mr. François van Schaik zal ter plekke de gemaakte matches officieel bekrachtigen. Alle betrokkenen nemen deel vanuit hun visie om de lokale samenleving te ondersteunen en hun kennis en het surplus van hun bedrijf te delen. Mede dankzij hen kunnen we de Beursvloer gratis aanbieden aan alle partijen!

Voor meer informatie & aanmelden en voor inspiratie & de video van vorig jaar: www/oostbetuwseuitdaging.nl.

Communiceren met kleintjes

HUISSEN - Kinderen van 0-4 jaar ontwikkelen zich in een hoog tempo, waardoor je als ouder steeds nieuwe dingen tegenkomt. Het peutercafé in de Bibliotheek Huissen behandelt onderwerpen die je een handje kunnen helpen.

Wijkverpleegkundige Annemarie van der Flier vertelt op 12 november van 10.00 tot 11.30 uur over communiceren met kleintjes. Hoe trek je de aandacht en zorg je dat je boodschap overkomt? Welk effect heeft belonen of straffen wanneer er wel of niet geluisterd wordt? Voor zowel kinderen als ouders is het fijn om elkaar te begrijpen en goed te communiceren.

In het gratis Peutercafé komt per keer een specifiek thema op het gebied van ontwikkeling aan bod. De peuters kunnen heerlijk spelen en jij ontmoet andere ouders. Is je nieuwsgierigheid gewekt? Leen meteen een mooi bibliotheekboek over het onderwerp.

Exotherm bestaat vijftig jaar

HUISSEN - Op 9 november bestaat het koor Exotherm (ook wel bekend als Jongerenkoor Huissen-Stad) vijftig jaar. Een van de activiteiten is de jubileummis. Dit gaat een ouderwetse beatmis worden zoals velen die nog kennen.

Deze mis zal op 13 november plaatsvinden in de kerk O.L.V. ten Hemelopneming aan de Langekerkstraat 10 in Huissen. Aansluitend is er in de Buitenpoort (Helmichstraat) een receptie. Deze duurt tot 14:30.

Graag nodigen wij u uit om aanwezig te zijn bij de jubileummis en de receptie. Mochten er oud-leden zijn die geen persoonlijke uitnodiging hebben ontvangen, zij zijn ook welkom.

SessinkWonen: vakmanschap in maatwerk

GENDT - Waarom genoegen nemen met standaard meubelen terwijl voor het zelfde geld vergelijkbare kwaliteits-meubelen op maat gemaakt kunnen worden? Vaak wordt er lang gezocht naar het ideale meubel en wordt het uiteindelijk bij Sessink Wonen in Gendt gevonden! Kom ook eens langs en laat u verrassen. Zij zijn namelijk de experts op het gebied van maatwerk.

Bij Sessink Wonen werken meubelmakers die hun vak verstaan. Zij weten als geen ander uw wensen te vertalen naar een exact passend design. Zou het niet geweldig zijn als uw tv kast op maat gemaakt wordt, zodat het de wand voldoende vulling geeft en uw apparatuur er perfect in past? Ook om tafels en kasten op maat te laten maken moet u echt eens bij Sessink Wonen langs gaan. Zowel strak als landelijk of industrieel vormgegeven. Van massief hout of design in kleur gespoten. Wat u maar wenst! Ook diverse onderbouwen voor sfeerhaarden van de Home Garden Shop worden bij Sessink regelmatig gemaakt. Aan de hand van uw wensenpakket wordt er een ruwe schets gemaakt, die als basis ligt voor het uiteindelijke ontwerp. Samen met een team van meubelmakers wordt uw bestelling in eigen meubelmakerij vervaardigd.

15 procent korting

Kom eens binnen en ontdek het brede assortiment bij Sessink; tafels , kasten, bedden, pvc en eiken vloeren, zitmeubelen... En, als u nu de (1000 m2) showroom bezoekt, kunt u zelfs van 15 % korting profiteren op de vele showroommodellen! Tot ziens, aan de Langstraat 269 in Gendt; 0481 423134; www.sessinkwonen.nl; www.uwmeubelopmaat.nl.

Zondagmiddag 6 november presentatie voor de zakelijke markt Het is tijd weer voor kerstpakketten van De Kaasshop!

HUISSEN – Hoe laten we eind van het jaar merken, dat we ons personeel en onze relaties waarderen? Dat doen we met een kerstpakket of relatiegeschenk van De Kaasshop. Al jaren zorgt dit bedrijf voor feestelijke geschenken op maat! Perfect afgestemd op ieders voorkeuren! Zondagmiddag 6 november van 13.00 tot 17.00 uur houdt De Kaasshop voor de zakelijke markt een presentatie in de zaak. Hier kan men onder het genot van een hapje en drankje de geschenken samenstellen naar eigen idee!

Hoe kunnen we onze relaties beter verwennen dan met kaas, wijn, noten en andere delicatessen van De Kaasshop? De eigenaren Angela Willemsen en Geert Vermeulen hebben hiervoor alles in huis. Het bijzondere en exclusieve is, dat de klant het geschenk zelf kan samenstellen qua budget en inhoud. Men kiest hier niet uit vaste pakketten, men kan het zelfs per persoon samenstellen.

Natuurlijk kan men kiezen voor een leuk kistje of mand. Ook andere 'verpakkingen' zijn mogelijk. Wat te denken van een Italiaans bord of schaal? Angela zou ervoor kiezen. "Met bijvoorbeeld Italiaanse pasta, pesto, een Italiaans kaasje en worstje erbij." Geert adviseert een meer Hollands-Bourgondische samenstelling. "Met kaas, nootjes en bijvoorbeeld de in eigen keuken bereide leverworst." Er is veel, heel veel variatie mogelijk!

Een kerstpakket van De Kaasshop is een altijd een mooi verpakt en feestelijk geschenk. Met 'Aandacht voor de Klant', zoals het motto is bij dit bedrijf. "Aandacht is het mooiste wat je iemand kunt geven", zo staat ook op elk kaartje bij De Kaasshop. En dat maken Angela en Geert samen met hun medewerkers elke dag waar!

De Kaasshop, Langestraat 10, Huissen; 026 3251675; www.dekaasshop.nl.

Geniet met kerst van à la carte kerstmenu... Heerlijk: Griekse hapjes bij Taverna Alexandros Huissen

HUISSEN – Heerlijk! Grieks eten: vooral vlees zoals gyros, suzuki, gehaktballetjes, tzatziki en suflaki! De Griekse keuken biedt echter meer, veel meer. Grieks specialiteitenrestaurant Taverna Alexandros laat met mezedes een verrassende kant van de Griekse keuken zien. Voor slechts 21,50 euro per persoon kun je twee uur van allerhande hapjes uit de Griekse keuken genieten. Proeven zoveel je wilt... Maar ook is altijd à la carte mogelijk! Een driegangenmenu tegen een scherpe prijs. Met de kerst is het zelfs extra feestelijk dineren met het speciale à la carte kerstmenu!

"We willen mensen graag gerechten laten proeven die ze normaal gesproken niet zouden bestellen", aldus eigenaar Alexis Konstantinidis. Zoals de mezedes: kleine Griekse hapjes. De obers komen langs met schalen die rijkelijk gevuld zijn met Griekse hapjes, koude en warme tapas die de gast zelf kan kiezen. Dit concept biedt goed dineren tegen een zeer scherpe prijs. Het is zeker de moeite waard om hier een 'avondje Griekenland' te beleven.

Alexandros zet in op kwaliteit. ,,Goede koks bereiden het eten à la minute en werken uitsluitend met verse ingrediënten. Naast de mezedes is het uiteraard mogelijk om à la carte te dineren. Wat te denken van een driegangenmenu voor 27,50 euro? Met de kerst is er een speciaal driegangen kerstmenu à la carte voor slechts 32,50!

Taverna Alexandros, Vierakkerstraat 38, Huissen; 026 3798647; http://huissen.grandtavernaalexandros.nl; open: dinsdag tot en met zondag van 13:00 - 22:00 uur.

Boerboom Deuren levert prachtige industriedeur in Gendt

BEMMEL - Boerboom Deuren heeft een prachtige industriedeur geleverd voor het project Kersten-Hegeman in de Kommerdijk in Gendt. Een effectieve scheiding tussen klimaatzones bereik je met een ISO 60 mm sectionaaldeur. ISO 60 mm sectionaaldeuren zijn extra goed isolerende en afdichtende overheaddeuren, die zich thuis voelen op plekken waar de scheiding tussen klimaatzones belangrijk is. Wilt u uw productiehal of opslagruimte gelijkmatiger op temperatuur houden, dan komt de ISO 60 extra goed tot zijn recht. De micro geprofileerde plaatstalen panelen beschikken over uitstekende geluiddempende en warmte-isolerende eigenschappen en zijn uitermate weerbestendig. Deze deuren kunnen handbediend of elektrisch geleverd worden.

Ook voor een particulier garage aan de Ressensestraat heeft Boerboom deuren een volglas industriedeur geleverd naar volle tevredenheid van de klant. Boerboom Deuren levert en monteert industriële ISO en ALU sectionaaldeuren van hoogwaardige kwaliteit, tegen zeer scherpe prijzen. Tevreden klanten, voor wie wij graag een wereld aan nieuwe mogelijkheden openen.

De deur combineert uitstekende warmte-isolerende en geluiddempende eigenschappen in een moderne vormgeving. De mogelijkheden zijn nagenoeg onbegrensd, waardoor de deur altijd perfect past in elke gewenste situatie. Keuze uit tal van venstervarianten, hoogtes en breedtes en in iedere Ral kleur leverbaar. Het is ook mogelijk om op uw bestaande handbediende industriedeur of garagedeur van een aandrijving te voorzien. Een aandrijving is ook mogelijk op een kanteldeur. Ook voor onderhoud aan uw deuren kunt u bij Boerboom Deuren terecht, zo blijft uw deur gegarandeerd van een goede werking en verlengt u daarmee de levensduur van de deur.

Komt u gerust geheel vrijblijvend een keertje langs in onze showroom. Laat u ook informeren over de lopende acties zoals bij aanschaf van een nieuwe Novoferm sectionaal deur de aandrijving gratis. Deze actie loopt tot 30 november. Onder het genot van een kopje koffie informeren wij u graag over alle mogelijkheden en prijzen.

Boerboom Deuren; 0481 350802; e-mail: info@boerboomdeuren.nl.

Sponsor bedankt!

Van links naar rechts, Frank Kuster Wiljan Otten en Willy Roelofs.

BETUWE - Rugbyclub De Betuwe wil Frank Kuster en Ronald Grotenberg van Rofraline bedanken voor de sponsoring.

Hutaf 1 en Dames 1 halverwege koplopers

HUISSEN - In Klazienaveen speelde Hutaf 1 zijn vijfde wedstrijd van het seizoen tegen De Treffers ’70 1. Door een goede start van Hutaf werd de wedstrijd nooit echt spannend.

Max Hubers won één partij terwijl Mats Janssen twee partijen wist te winnen. Ricco Gerritsen bleef voor de vijfde keer op rij ongeslagen deze competitie waardoor de wedstrijd met 7-3 in Huissens voordeel werd beslecht. Halverwege de competitie staat Hutaf 1 bovenaan met zes punten voorsprong op de nummer twee.

Het tweede jeugdteam speelde in het Limburgse Wessem tegen HelwegenPeters/Westa 2. Een spannende wedstrijd tussen twee subtoppers uit deze Landelijk C groep. Dit bleek ook uit de tussenstanden. Na acht van de tien wedstrijden stond het 4-4. Dankzij overwinningen van Bram Schutte en Joeri van Ekeren in laatste twee wedstrijden werd de overwinning alsnog binnengesleept. Door de 6-4 overwinning staat Hutaf 2 derde.

Dames 1 verdedigde met verve de koppositie tegen Dedemsvaart 2. Hilde Vermeulen en Noor Rooding wisten beiden al hun partijen winnend af te sluiten. Omdat Janneke Rooding haar eerste winstpartij van de competitie uit het vuur sleepte werd het 7-3. Dames 1 heeft nu twee punten voorsprong op achtervolger Emmen.

Voor Hutaf 8 stond in de vierde klasse de lastige wedstrijd tegen koploper DSV Relax 2 uit Didam op het programma. Na een hoopvolle start bleken de gasten toch een maatje te groot. Pawel Jansen wist knap twee wedstrijden te winnen, maar Famke van Wissen en Julia Hendriksen bleven puntloos. Ondanks de 8-2 nederlaag staat Hutaf 8 tweede.

The best of the Low Lands!

DOORNENBURG - Op zondagmiddag 6 november vindt er onder de titel 'The best of the Low Lands!' een grensoverschrijdend muzikaal spektakel plaats met medewerking van harmonie Sint-Caecilia Doornenburg (NL) en de Koninklijke harmonie Ons Verlangen uit Beverst (België).

Nadat het orkest van harmonie Sint-Caecilia Doornenburg tijdens het Pinksterweekend in 2015 een succesvol optreden in het Belgische Beverst heeft verzorgd, heeft deze muziekvereniging de toezegging gedaan om in 2016 een optreden in Doornenburg te zullen verzorgen. Op 6 november zal deze toezegging worden ingelost.

Het orkest van harmonie Sint-Caecilia Doornenburg opent het programma met de hoogtepunten van het uitermate succesvolle Promsconcert 'A Century of Music'. Koninklijke harmonie 'Ons verlangen', een vereniging die in 2010 haar 100-jarig bestaan heeft gevierd, speelt een zeer afwisselend programma waarbij hun unieke doedelzakband een bijzondere bijdrage zal leveren.

Vanaf 13:30 hebben bezoekers toegang tot de concertzaal. Voorafgaand aan het concert is er de mogelijkheid tot het drinken van een kopje koffie of thee. De orkestleden van harmonie Sint-Caecilia zullen zorgen voor een grote hoeveelheid aan verschillende taarten die hierbij kunnen worden genuttigd.

Het optreden op 6 november zal plaatsvinden in de Sint-Martinuskerk in Doornenburg en het officiële programma begint om 14.30 uur. Kaarten voor dit concert kosten 5,00 euro en zijn verkrijgbaar bij SPAR Witjes, het Ontmoetingscentrum en Bruna Viergever in Gendt.

Welkom bij de opening en inzegening van nieuwe kapel

Weergave van detail van de gedenkkapel

HUISSEN - "De presentatie van de bijzondere kapel in Gedenkpark Huissen Stad willen we met u delen. Velen weten wellicht nog dat zeven jaar geleden een initiatiefgroep (BIG) zich ontfermde over de bedreigde Begraafplaats in Huissen Stad. Met man en macht werden graven gerestaureerd en monumenten aan deze historische plek toegevoegd zoals het Monument voor het Ongedoopte kind, het Exodusmonument en de Liberation Route Europe Luisterkei."

"Het unieke priestergraf is in oude allure hersteld en het Massagraf verdient inmiddels de status van WO II ere begraafplaats. De BIG is nu onderdeel van de Stichting Gedenkpark Huissen Stad. Duidelijk is dat zowel gemeente als gemeenschap deze plek koesteren als groene long waar men in alle stilte zich kan bezinnen of op adem kan komen in deze drukke tijden."


Een bid- en gedenkhuisje als parel in het Gedenkpark. Met vereende krachten is men er in geslaagd om op de fundering van het voormalige knekelhuisje een kapel te realiseren. Donaties van sponsoren en zelfwerkzaamheid van de vrijwilligers hebben dit ambachtelijke hoogstandje mogelijk gemaakt. In het kader van Allerzielen en Allerheiligen vindt zondag de zegening van de graven plaats; dit zal gepaard gaan met inzegening en openstelling van de kapel.

Natuurlijk is er ook gelegenheid een kaarsje op te steken in de nieuwe kapel. Na afloop is er weer gelegenheid een kopje koffie of thee te drinken. Iedereen is welkom op zondag 6 november om 12.00 uur op de Oude begraafplaats/ Gedenkpark Huissen Stad aan de Doelenstraat. Meer info staat op gedenkparkhuissenstad.nl.

Wethouder König opent nieuwe dojo Bushi Arnhem

ARNHEM - Zondag 23 oktober was het zover: de feestelijke opening van de nieuwe locatie van budovereniging Bushi Arnhem aan de Brabantweg 115 in De Laar-West. Een speciaal moment waarbij duidelijk naar voren kwam waar de club Bushi Arnhem voor staat: sport, plezier, persoonlijke ontwikkeling en een gezonde sportieve ambitie.

Na een warm ontvangst was er voor iedereen gelegenheid om de nieuwe locatie te bekijken. De zwevende vloer onder de judomat, een prachtige dojo en de fitnessruimte. Met steun van de gemeente, het sportbedrijf Arnhem, sponsoren, support van het wijkplatform én onze vrijwilligers, is het mogelijk geworden dat Bushi Arnhem deze stap kon zetten. Bushi Arnhem wil door middel van de judosport blijven investeren in jong en oud. Wethouder van onderwijs Ron König verwoorde het mooi bij onthulling van het bord aan de gevel: Äan mij is geen judotalent verloren gegaan, maar ik zie hier wel veel jong talent rondlopen”

Het officiële gedeelte werd rond 12 uur in stijl afsloten met een spetterende judodemonstratie van een aantal wedstrijdjudoka’s op muziek. Een mooie demonstratie van vaardigheid, coördinatie, conditie, discipline, samenwerking en vooral plezier in bewegen.

Het dagprogramma is feestelijk en sportief voortgezet met vier verschillende clinics (boksen, aikido, body fit en een arbitercafé) en speciale clinic van judoka Tessie Savelkouls, Europees kampioen in 2014 en in 2016 zevende op de Olympisch Spelen in Rio. Het was een groot succes waarbij we vele positieve reacties ontvingen.

Meer informatie over judo en Bushi Arnhem staat op www.bushiarnhem.nl en op Facebook.

Ingezonden brief

Schandelijk optreden

gemeente Lingewaard

De werkzaamheden aan de Markt in Huissen zijn in volle gang, dus er moeten andere oplossingen worden gezocht voor de vrijdagmarkt. Van mijn kant alle begrip daarvoor. Die oplossingen variëren de laatste weken nogal en op vrijdag 28 oktober 2016 bleek de markt deels op het Raadhuisplein te worden geplaatst.

De bewoners van het Raadhuisplein waren hierover niet ingelicht en aan hen was ook niet verzocht om hun auto te verplaatsen. Wel zag een van de bewoners de donderdagavond daarvoor toevallig de marktmeester bij het Raadhuisplein ronddolen, vermoedde een volgende wijziging van de marktlocatie en sprak hem daarover aan. Hij bevestigde de bedoeling om een deel van het Raadhuisplein bij de markt te betrekken, maar ook hij sprak met geen woord over de noodzaak van verplaatsing van de auto’s.

Een aantal bewoners zag op vrijdagochtend dat er werd begonnen met het plaatsen van marktkramen en nam poolshoogte. Op aangeven van een vertegenwoordiger van de afdeling Handhaving verplaatsten zij hun auto op het allerlaatste moment alsnog. Ik was niet thuis en moest van buren horen dat mijn auto was weggesleept.

Dit optreden van de gemeente is in strijd met de Wegsleepverordening, dus de toegepaste bestuursdwang is wederrechtelijk. De gemeente is hier niet alleen onzorgvuldig geweest, maar heeft ook misbruik gemaakt van macht. Ik vind dat schandelijk en een excuus zou op zijn plaats zijn.

Hans Witjes

Bewoners bereiden wijkavond Elst-Zuid voor

ELST - Het is maandag 17 oktober als twintig bewoners uit de wijk Elst-Zuid zich verzamelen in ontmoetingscentrum 'Onder de Toren' in Elst. Doel van de samenkomst is het voorbereiden van een programma voor een bewonersavond. Iedereen zet zich al in voor de wijk.

Dat kan bijvoorbeeld gaan over het verbeteren van park De Wuurde, verschillende projecten op het gebied van verkeersveiligheid, het volgen van de ontwikkelingen rond Knoop38 of preventieve acties tegen inbraak. De bereidheid om de tot nu toe bereikte resultaten aan andere wijkbewoners onder de aandacht te brengen is groot.

Het resultaat is dat er op maandag 21 november vanaf 20.00 uur de 'Interactieve avond Elst-Zuid'. wordt georganiseerd. Iedereen is welkom in Het Wapen van Elst. De avond staat in het teken van elkaar informeren en ontmoeten.

Het programma biedt wijkbewoners ook gelegenheid wensen en aandachtspunten kenbaar te maken. Deze inbreng is mede bepalend voor het activiteitenprogramma 2017 van Wijkplatform Elst-Zuid. Meer informatie staat op wijkplatformelstzuid.nl.

Ambachtelijk meubelstoffeerderij A.J. van Olderen: naam met faam De passie van Ariejan voor uw favoriete meubel...

HAALDEREN – Jong en oud. Klanten van ambachtelijk meubelstoffeerderij lopen weg met de kwaliteit van dit bedrijf. Want wat is er mooier dan je oude meubel weer fris en chique in je eigen woonkamer te hebben staan. Je bankstel en fauteuil, waarop je 's avonds lekker wegduikt achter de tv of waarin je lekker een boek leest?

Meer en meer letten we in deze tijd op de duurzaamheid. Voor velen een reden om goede en degelijke meubelen zo lang mogelijk te gebruiken en... te hergebruiken!. Ook zijn we vaak gehecht aan het goede meubel. Voorzien van nieuwe stof doet vaak wonderen: meubels zijn weer nieuw. Van zo'n meubel ga je weer houden!

De klant kan voor alle zitmeubelen bij Arie-Jan van Olderen terecht, klassiek en modern. Voor alle meubelen kan stof en ander materiaal in het atelier worden uitgezocht; uit meer dan zevenhonderd staalboeken!

Nog beter is om Ariejan bij je thuis uit te nodigen. Zo krijg je een perfect (kleur)advies, geheel passend in de sfeer van het interieur. En ondanks deze gratis en vrijblijvende service, weet ambachtelijk meubelstoffeerderij A.J. van Olderen zich ook prijstechnisch in concurrerende zin te onderscheiden. En afspraak is afspraak: een meubel maandag opgehaald is aan het eind van de week gestoffeerd terug!

"We maken de meubels naar de wensen van de mensen. Kleine reparaties verricht ik ook. Een kraakje hier of daar kan veelal gemakkelijk worden verholpen. Ook wat singels vervangen of kussens bijvullen, omdat het aan één kant wegzakt. Of alleen kussens van nieuwe stof voorzien. Of de pootjes verhogen of verlagen!"

Stoffeerderij A.J. van Olderen, Van der Mondeweg 7, Haalderen; telefoon (0481) 450671.

Chris Stuart terug naar de roots

ELST – Meer dan dertig jaar geleden begon Chris Stuart aan de Groenestraat in Elst een universeel autobedrijf. Dat bescheiden begin groeide uit tot de Elster Ford Service dealer Auto Stuart.

Twee jaar geleden werd het dealerschap overgenomen door Wensink Ford uit Arnhem en veranderde de naam in Stuart Wensink. Chris Stuart bleef betrokken als ambassadeur van het Elster bedrijf. Sinds een maand is de naam Stuart echter van de borden af. "De bedoeling was dat ik één jaar als ambassadeur betrokken zou blijven bij Wensink", legt Stuart uit. Hij vervolgt: "Het zijn in goed overleg uiteindelijk twee jaar geworden. Ik heb het ambassadeurschap nu neergelegd en ga me volledig richten op de ondersteuning en advisering van de bedrijven van mijn zoons Arjan en Liroy."

Zijn oudste zoon Arjan is al langer zelfstandig als directeur van Carwash Center Elst en Car Cleaning Elst. Het bedrijf is gevestigd aan de Industrieweg Oost. Sinds midden vorig jaar is ook de jongste Stuart telg, Liroy, aan de Voltweg in Elst een eigen bedrijf gestart onder de naam Auto Stuart by Junior. Hij gaat zich met zijn ervaring inzetten om Auto Stuart by Junior uit te gaan bouwen. Daarbij komt dat Auto Stuart by Junior een autobedrijf is wat op dezelfde warme leest geschoeid is als het begin van Auto Stuart. "Liroy heeft een universeel autobedrijf waar klantvriendelijkheid, service, goede prijzen en laagdrempeligheid met hoofdletters geschreven worden opgezet. Liroy is eigenlijk teruggegaan naar mijn begin in de Groenestraat", aldus Chris Stuart.

Auto Stuart By Junior, Voltweg 5, Elst. Telefoon: 0481 820220; www.autostuartelst.nl.

Opa's en oma's lezen voor op De Wolkenwereld Bemmel

De kinderen luisteren geboeid naar het verhaal van 'Boer Boris gaat naar oma' voorgelezen door opa Fons.

BEMMEL - Tijdens de Kinderboekenweek stonden de opa's en oma's centraal dit jaar. Om die reden is er bij KDV De Wolkenwereld in Bemmel een aantal activiteiten georganiseerd die hierbij aansloten.

Zo zijn de kinderen op bezoek geweest bij Boekhandel Polman in Bemmel. Daar vonden zij een gezellig en knus plekje om te zitten en te luisteren naar verschillende verhalen. Ook kregen we bezoek op de Wolkenwereld zelf. Opa Fons kwam een verhaal voorlezen uit het boek 'Boer Boris gaat naar oma'. Wat een leuk, verrassend boek! Boer Boris gaat niet zomaar naar een oma. Nee... hier krijgt oma een hele andere betekenis! De kinderen wijzen de plaatjes aan, tellen de koeien en benoemen de kleuren. "We zijn Opa Fons en boekhandel Polman dankbaar voor deze leerzame week."

Bij kinderopvang Zonnekinderen hechten we veel waarde aan kunst & cultuur, sport, natuur & avontuur en multimedia. Meer informatie over de activiteiten staat op: www.zonnekinderen.nl en de Facebook-pagina.

Lezingen over stress, burn-out en (hoog)gevoeligheid

Marina Schriek

BEMMEL - Tijdens de Natuurlijk Welzijn Lingewaard beurs op zondag 13 november in de Theaterkerk in Bemmel worden er twee interessante lezingen gegeven: Stress & Burn-out van 12.00-13.00, (Hoog)gevoeligheid van 14.30-15.30 uur. De lezingen en de beurs zijn gratis!

Marina Schriek, auteur van het boek 'Gefeliciteerd met je burn-out', geeft een lezing over alle 'ins en outs' van stress en burn-out. Zij gaat dieper in op de invloed van stress en burn-out op je gezondheid en in je dagelijks leven. Hoe weet je dat je teveel stress hebt? Bestaat een stress-vrij leven? Hoe voorkom je dat je een burn-out krijgt? En hoe help je iemand in je omgeving die bevattelijk is voor stress?

Gerdien Jansen

Gerdien Jansen legt in deze lezing uit waarom (Hoog)gevoelig zijn tegelijkertijd prachtig en lastig kan zijn. Is het een 'aandoening' of een karaktertrek? Gerdien: 'Tijdens deze lezing gaan we op zoek naar kenmerken, krijg je inzicht in hoe het werkt om (hoog)gevoelig te zijn en hebben we het samen over hoe je jezelf staande kan houden in onze hectische prikkelrijke wereld of je kind daarbij kan helpen'.
Gerdien zal de hele beursdag aanwezig zijn om vragen te beantwoorden en voor talenteninterviews.

Kapsalon Riccio 23 jaar!

BEMMEL - "Wij zijn supertrots om 1 november ons 23-jarig bestaan te vieren. In de afgelopen 23 jaar is er veel veranderd. Marco&Mariëlle begonnen met z'n tweeën aan de Pollenbrink 5 om vervolgens na 16 jaar te verhuizen naar de Dorpsstraat 2."

"Wij hebben veel trends zien komen en gaan.Het daarom belangrijk om onderscheidend te blijven.Met ons enthousiaste en vakbekwame team bestaande uit Marco, Mariëlle, Miranda, Priscilla, Stella en Inge zorgen wij er altijd voor dat we op de hoogte zijn van de nieuwste trends en ontwikkelingen.

Het leuke van het kappersvak is het contact met de mensen. Veel mensen zijn al 23 jaar klant bij ons. Wij willen dan ook iedereen bedanken voor het vertrouwen in onze kapsalon de afgelopen 23 jaar!"

Kapsalon Riccio (Meer dan alleen voor haar), Dorpsstraat 2, Bemmel; 0481 465773.

VPTZ heeft nu meer vrijwilligers, maar nog niet genoeg

BETUWE - Een boeiende kosteloze cursus is door een aantal inwoners van Overbetuwe en Lingewaard onlangs afgesloten. De onderwerpen die aan bod kwamen waren alle toegespitst op het zeer bijzondere vrijwilligerswerk in de palliatieve terminale fase.

Zowel theorie als praktijk kwamen in de cursus aan bod. Theoretische onderwerpen waren bijvoorbeeld: Verlies, Dood, Rouw, Een goede dood en Spiritualiteit. De organisatie VPTZ zoekt meer vrijwilligers voor dit bijzondere vrijwilligerswerk. De website www.vptz-betuwe.nl geeft al veel informatie, maar een coördinator kan geheel vrijblijvend bij je komen om alle vragen te beantwoorden. Mogen we op een telefoontje rekenen?

Inwoners van Overbetuwe bellen naar Stanley Hercules, 06 46045948 en woon je in Lingewaard? Bel dan naar Cia Groenen, 06 46045952.

26 / 28

Hiep hiep hoera
Op 2 november mag ons vriendinnetje Fee echt de kaarsjes uitblazen!
Veel plezier op de basisschool!

Gefeliciteerd van Ize & Lune xxx

Hoera.
Sanne 4 november eindelijk 16 jaar.
En rijden met de scooter.
Gefeliciteerd.
Liefs xxx
Opa's en Oma's.

Lieve Shirley gefeliciteerd met je 18de verjaardag
en het behalen van je rijbewijs.
We zijn trots op je!
Pa, Ma en Marco.


Hiep Hiep Hoera,
Joy Linn wordt op 4 november 2 jaar.
Gefeliciteerd en een dikke knuffel van Opa Theo en Oma Hennie.

Juan
Gefeliciteerd met je C diploma
Papa , Mama en Wiebe

Met Zlim in Elst zestien kilo lichter!

Voor

ELST - "Begin van dit jaar hoorde ik van mijn buurvrouw/collega dat zij was gaan sporten bij Zlim Bodystyling in Elst. Ik was op dat moment zwaarder dan ik ooit was geweest en had naast mijn slechtwerkende schildklier ook verhoogde suiker. Het moment om er iets aan te gaan doen. Daarom besloot ik een afspraak te maken bij Zlim en meteen ook de eerste les te plannen."

"Het was een prettig intakegesprek, maar ook confronterend toen ik het gewicht en de centimeters zag. Echter, Miriam gaf me vertrouwen dat het zou gaan lukken. We gingen voor 30 lessen, 8 kg en ongeveer 70 cm. Vanaf de eerste les voelde ik me op mijn gemak. De sfeer was erg prettig en iedereen geeft je vertrouwen en stimuleert je op een positieve manier.

Na

Ik ben 15 weken lang, twee keer in de week gaan sporten. Een half uur intensief bezig zijn met de verschillende 'zones', waar je af wilt vallen en daarna heerlijk ontspannen in de Ozon. Daarnaast is voedingsadvies een vast onderdeel van de lessen. Dit bleek een prima combinatie te zijn.

De kilo's en centimeters werden al gauw minder, maar ook mijn suiker verbeterde. Ook had ik veel meer energie, wat logisch is, want je hoeft dagelijks veel minder gewicht mee te dragen.

Na 30 lessen besloot ik een jaarabonnement te nemen. Dit om niet meer terug te vallen in mijn oude patroon en in ieder geval 1 keer per week bewust bezig te zijn met mijn lichaam. (Het resultaat na een half jaar mocht er wezen; ik ben 16 kilo lichter en over het gehele lichaam 115 cm slanker.)

Natuurlijk moet je de knop omzetten, maar met de hulp en steun van de Zlim-dames is dit nooit een probleem geweest. Een aanrader!

Zlim Bodystyling Elst, Dorpsstraat 29a Elst, Tel. 0481- 375 189

Vanaf 6 november winkels in centrum iedere zondag open; horeca eerder open Primeur: eerste 'vaste' koopzondag Huissen

HUISSEN – Een daadkrachtige, positieve, klantvriendelijke en gastvrije actie. Ván Ondernemersvereniging Huissen, vóór de consument. Komende zondag, 6 november, is de primeur van de permanente zondagopenstelling. Tal van winkels verwelkomen klanten met open armen. De horeca uiteraard ook haar gasten, vroeger dan voorheen.

,,De consument wil nu eenmaal ruimere mogelijkheden hebben om te kunnen winkelen'', legt Theo Huisman van Huisman Sport 2000 en Huisman Schoenmode uit. Hij is de initiatiefnemer van de daadkrachtige, positieve, klantvriendelijke en gastvrije actie. ,,Eerlijk is eerlijk, we doen het uiteraard ook voor ons zelf. We kunnen in grillige tijden als deze het als winkeliers nu eenmaal niet meer veroorloven om dicht te zijn op de momenten dat de consument wil kopen.''

Huisman kreeg veel ondernemers in het centrum van het stadje van plezier mee. Tal van grotere, toonaangevende winkels zullen vanaf komende zondag -6 november- iedere zondag hun klanten verwelkomen van 13.00 tot 17.00 uur. Andere en/of kleinere winkels zullen op (korte) termijn volgen.

Exquise lunch

Om het shoppende publiek nog meer tegemoet te komen en om het Bourgondische karakter van Huissen te onderstrepen haakt ook de horeca aan. Zij openen hun deuren zoveel mogelijk eerder. Als gastvrije geste naar de consument die voor het winkelen nog van een kop koffie met lekkers of een exquise lunch wil genieten.

Een verzoekje met een glimlach van de Ondernemersvereniging: ,,Let even niet op de deels rommelige Markt. De helft van de opknap is al klaar, de andere helft binnen een paar weken. Dan is het centrum van Huissen nóg mooier dan voorheen. Graag tot komende zondag of de zondagen erna of uiteraard op andere dagen!''

Sprookjesfestival 2016

REGIO - Met veel plezier kijken Geert en Netty terug op dit prachtige festival. Een festival dat past als een jas bij verteltheater Netty Gebbing. Het thema was dit jaar 'dromen en draken'. Een passend verhaal hierbij was al gauw gevonden: 'Vlieg op, Zonna!'

Dit verhaal gaat over Zonna de zonne-elf die boven op de zon woont. Ze is een draak van een elf, kun je wel zeggen. Ze moppert de hele dag door: 'Waarom is het hier altijd zo warm? Ik wou eens dat het zo koud was, dat het puntje van mijn neus bijna bevriest. En waarom is het hier nou nooit eens donker? Het is hier saai!'
Gelukkig heeft ze Doler, hij is haar allerbeste vriend. Hij weet haar altijd weer op te vrolijken. Zonna heeft een droom. Ze wil zo graag naar de aarde, tussen de mensen zijn en leven zoals zij. Bij hen is tenminste wat te beleven. Dan bouwt Doler een regenboog voor haar. Vanaf die plek kan Zonna alles zien wat de mensen doen. Maar toch is Zonna uiteindelijk weer niet tevreden. Voor Doler is de maat vol. Als bromvlieg stuurt hij Zonna naar de aarde en dan begint pas het echte avontuur. Maar of ze dat nou zo leuk vindt?

Een heerlijk verhaal om te vertellen en te spelen, maar vooral ook om naar te luisteren en te kijken. Het door Geert gemaakte decor is een plaatje en de oranje-gouden kleding van Netty maken het helemaal af! De kinderen én de ouders genoten met volle teugen en deden volop mee. Een echt feest om dit te mogen doen!

Feest op een partyschip? Ook in Lingewaard!

DOORNENBURG - Rederij Witjes Partyschepen en Rondvaarten verzorgt aan boord van haar partyschepen rondvaarten, familie-, personeelsfeesten en vergaderingen, compleet met drankjes, lunches, diners of een warm- en koud buffet.

De Graaf van Bylant heeft drie ruime salons en is geschikt voor gezelschappen van 50 tot 350 personen. Het Partyschip Schenckenschans is bedoeld voor kleinere gezelschappen vanaf 10 personen tot maximaal 32 personen.

Doornenburg
Naast de vaste vertrekplaats Tolkamer is het voor opdrachtgevers uit Lingewaard ook mogelijk te kiezen voor Doornenburg als vertrek en aankomstplaats! Een feest kan geheel naar wens van de klant worden uitgevoerd, maar het is ook mogelijk om te kiezen uit een van de vele arrangementen van Rederij Witjes.

Rondvaarten
Voor de individuele gast bieden verschillende rondvaarten aan bijv. Rondvaart op de Rijn, Waal in Vlammen. Tijdens de vaartocht "Eten en Varen op de Rijn" geniet u van een heerlijk warm koud buffet. Ideaal voor kleinere gezelschappen! Op onze website staat het volledige programma.

Rederij Witjes, het juiste adres voor varend feestvieren! Europakade 3b, Lobith-Tolkamer; 0316 540554 of 06 53243747; www.rederijwitjes.nl.

Uitvaartverzekering?

BEMMEL - Regelmatig krijgen wij de vraag of wij de uitvaart kunnen verzorgen van iemand die is verzekerd bij Dela, Monuta, Yarden of elders. Het antwoord is ja. U bent altijd vrij om voor Constantijn Koen Uitvaartverzorging & Afscheidshuys Lingewaard te kiezen.

Wanneer u kiest voor Constantijn Koen Uitvaartverzorging, dan nemen wij de polis van de verzekeraar over. Deze kan u erop wijzen dat u duurder uit bent. Dat is lang niet altijd het geval. Een uitvaart op maat kan voordeliger zijn dan de standaard uitvaart van de verzekeraar. In veel gevallen is bijbetaling bij een verzekeraar nodig omdat niet alles door de polis is gedekt.

Informeert u vooraf bij ons hoe dat in uw geval uitpakt. Als wij uw wensen inventariseren dan wordt duidelijk hoe de financiële vergelijking uitvalt. De naturaverzekering keert geen geld uit maar levert diensten. In het dienstenpakket is vaak de kist, aantal rouwbrieven, het rouwvervoer en de kosten van een eenvoudige crematie of een algemeen graf opgenomen (meestal verplichte keuze door de verzekeraar). Een naturaverzekering is zeker niet de volledig verzorgde uitvaart waarmee geadverteerd wordt. Extra rouwbrieven, een andere kist dan de standaardkist, bloemen, gebruik 24-uurs kamer, kerk, crematiekosten, asbehandeling crematorium of een koffietafel betekenen extra kosten.

Wilt u meer informatie ontvangen of Afscheidshuys Lingewaard willen bezichtigen dan bent u zondag 13 november tussen 13.00 en16.00 uur van harte welkom.

Constantijn Koen Uitvaartverzorging Afscheidshuys Lingewaard Doctor Poellstraat 2, Bemmel; info@uitvaartverzorging-lingewaard.nl; www.uitvaartverzorging-lingewaard.nl; 06 42116093.