GN Lingewaard

25 oktober 2017

GN Lingewaard 25 oktober 2017


Lingeprint Grafiekmanifestatie in Huissen

HUISSEN - Met de tweede Lingeprint Grafiekmanifestatie hoopt stichting LingeW’art opnieuw een enthousiast publiek te verrassen en te boeien. Drie dagen lang kan men kijken, genieten en ook zelf proberen hoe veelzijdig grafiek is. De VOG (landelijke Vereniging voor Originele Grafiek) heeft de maand oktober uitgeroepen tot maand van de grafiek. Lingeprint is daar onderdeel van.

Kunstenaars afkomstig van Randstad tot Achterhoek, allen bekende en boeiende grafisch werkende kunstenaars zijn uitgenodigd hun werk tijdens de Lingeprint Grafiekmanifestatie te exposeren. Dankzij de verschillende technieken die zij hanteren belooft het een boeiende manifestatie te worden. Naast demonstraties wordt er uitleg over de toegepaste technieken gegeven.

In samenwerking met OBC Huissen exposeren kinderen van de KunstKlas een door hen tijdens workshops bedrukte TIPI. Zelf zullen ze aanwezig zijn om tekst en uitleg te geven.

De Japanse papierkunstenaar Akira Matsumoto is weer uitgenodigd workshops te geven. Kinderen kunnen zaterdagmiddag vanaf 14.00 uur zelf papier maken. De workshop eindigt om 17.00 uur. Zondag geeft kinderatelier De Juliaan van 14.00 tot 16.00 uur een workshop kunst-tas bedrukken. De workshops zijn gratis.

De officiële opening van Grafiekmanifestatie Lingeprint door wethouder Theo Janssen vindt plaats op vrijdag 27oktober om 19.30 uur. Het trio Gimle zal voor een vrolijke muzikale toets zorgen. Ieder is welkom!

Overige openingstijden zijn zaterdag en zondag van 10.30 tot 17.00 uur. De manifestatie vindt plaats in de Raadzaal in Huissen, Langekerkstraat 17 en is gratis toegankelijk.

Carnaval in Angeren

Door Frits Botterblom

ANGEREN - Mien waor is mien feestneus? Dit gaat over een feest waarbij je 'Alaaf' roept, je hebt je feestneus opgezet en het feest begint, juist... carnaval. Het feest van carnaval begint met het Prinsenbal op de elfde van de elfde dit jaar en eindigt op de Aswoensdag van het jaar 2018. Na de aswoensdag is er de Vastentijd, 40 dagen en nachten lang vasten en bezinnen.

Op zaterdag de 11-de van de 11-de van dit jaar is het zover, eerst nog naar de opening van het carnavalseizoen in Huissen, maar dan om 11 over 8 's avonds begint in het dorpshuis van Angeren het prinsenbal.

A.K.G. De Narrenpoel is nu heer en meester over het dorp. Er wordt afscheid genomen van Prins Dick van het Roode Wald en zijn prinses Yvonne. Ze hebben twee jaar lang veel gedaan om het carnaval goed te laten verlopen onder het motto 'wij make graag overal 'n feesje van... maor wel same met ollie allemaol'.

Maar wie wordt nu de nieuwe prins... en prinses? Hoe gaan ze zichzelf bekend maken, wat wordt hun motto de komende jaren? De spanning stijgt.

Daarna, de hersenen worden gepijnigd voor een thema van de carnavalswagen. De hamer, zaag en verfkwast worden ter hand genomen. Er worden carnavalskleren gemaakt, dat allemaal voor de carnavalsoptocht van zondagmiddag.

Ergens achter in de kast liggen wat atributen, die worden gezocht en gevonden (zie foto), het keuje buiten wordt netjes schoongepoetst en Angeren is Angeren niet meer en wordt langzaam maar zeker 'het Keujesgat'.

Run op kennismakingscursussen Sjors Sportief & Sjors Creatief in Lingewaard

LINGEWAARD - Vanaf het startschot op woensdag 11 oktober 15.00 uur loopt het storm op de website www.sjorssportief.nl. Alleen al die middag hebben 525 kinderen zich opgegeven voor hun favoriete sport- en/of cultuuractiviteit. Een week later staat de teller al op meer dan 761!

Populaire activiteiten: De sportactiviteiten turnen, gym, trampoline springen, basketbal, onderwatersport, dans, lasergamen en kick fun hebben al veel inschrijvingen. Bij de cultuuractiviteiten zijn cupcakes versieren, fashionclub, programmeren en theater erg populair.

Bij expeditie Pannerden, badminton, bandy, blaas- en slagwerkmuziek, djembé, handbal, hardlopen en scouting zijn nog voldoende plaatsen beschikbaar.

Via Sjors Sportief en Creatief kunnen basisschoolkinderen (vaak gratis) kennismaken met activiteiten zonder meteen lid te hoeven worden. Dit jaar doen er weer een recordaantal sport- en cultuuraanbieders mee die samen 307 cursussen aanbieden! Kinderen vanaf groep 1 - 8 mogen zich het gehele schooljaar inschrijven voor zoveel sport- en cultuuractiviteiten als ze willen.

Sjors Sportief en Creatief is één van de instrumenten die de gemeente Lingewaard inzet om haar beleidsdoelen te behalen op het gebied van sport en cultuur. Het blijkt een succesvolle methode om kinderen van de basisschoolleeftijd enthousiast te maken voor deelname aan sport en cultuur.

Meer informatie staat op: http://www.swlingewaard.nl/sub.php?page=603.

Ingezonden brief

'Hoofdrol voor Ressen in ingewikkeld politiek proces'

In het artikel ‘Hoofdrol voor Ressen in ingewikkeld politiek proces’ van 11 oktober zegt Wethouder Peren (CDA) dat voor de verbinding tussen Bemmel en Nijmegen v.v. de Ressense Variant voor hem nog steeds de beste optie is. Dat is precies de reden waarom de aanleg van de Dorpensingel de afgelopen jaren geen stap verder is gekomen. Terwijl iedere gemeente probeert om het verkeer zo veel mogelijk om de wijken heen te leiden wordt in het bovengenoemde artikel gepleit om de verkeer juist door de wijken te laten rijden. Dit leidt tot een enorme toename van het verkeer in Ressen, de Ressensestraat en in de woonwijken van de Waalsprong. Ook de eis van Lingewaard om smalle landweggetjes zoals Pelseland en het Buske als verbindingsweg naar de A325 aan te merken blokkeert het hele besluitvormingsproces. Het is terecht dat Nijmegen een toename van het autoverkeer in de Waalsprong niet zal accepteren. De raad en B&W van Nijmegen hebben afgelopen zomer aangegeven zo snel mogelijk met de aanleg van de Dorpensingel te willen beginnen zodat daarna veel minder verkeer door de Waalsprong geleid wordt. Zij hebben voor de aanleg van de Dorpensingel helaas de medewerking nodig van Lingewaard. De Dorpensingel is de enige juiste keuze voor een duurzame en veilige verbinding tussen Bemmel en Nijmegen. Deze keuze is echt geen ingewikkeld politiek proces mits ook in Lingewaard leefbaarheid, veiligheid en duurzaamheid voorop staat. Hopelijk komt er volgend jaar, na de verkiezing, ook in Lingewaard een wethouder voor verkeer die het proces voor de aanleg van de Dorpensingel wel tot een goed einde kan brengen.

Ton Segers

Geslaagd open tennistoernooi

De finalisten van Gemengd Dubbel 5 van links naar rechts: Hans Peters, Marga Peters, Marleen Polman en Edwin van den Broek.

DOORNENBURG - In de week van 2 tot en met zondag 8 oktober stond alles bij de tennisclub in Doornenburg in het teken van het jaarlijkse open Vannu-toernooi.

Door veel spelers uit de regio wordt het herfsttoernooi in Doornenburg gezien als een gezellige en sportieve afsluiting van het tennisseizoen. Het toernooi van TCD wordt georganiseerd voor heren-, dames- en gemengde dubbels in de leeftijd vanaf 25 jaar. De gezelligheid mag dan voor en na de partijen een belangrijke rol spelen; eenmaal op de baan willen alle sporters graag hun wedstrijdje winnen. Op het sportpark De Vijzel in Doornenburg zijn in één week tijd onder toezicht van de KNLTB door 152 deelnemende spelers in totaal 119 wedstrijden gespeeld. Op de doordeweekse avonden werden eerst voorrondes in de vorm van een poulesysteem gespeeld. De winnaars van deze poules gingen vervolgens het bekende afvalsysteem in. Dankzij het vriendelijke herfstweer konden de toeschouwers vanaf een zonnig terras, onder het genot van een hapje en een drankje, op de afsluitende zondag genieten van de finale wedstrijden.

De toernooicommissie feliciteerde de volgende finalisten van het VanNu toernooi:

DD8 1: Resi Elbers-Janssen + Patricia Peters

2: Elly Roelofs + Elly Vos

HD8 1: Geert van den Dam + Harry Verwaaijen

2: Dick Peters + Bram Vink

GD7 1: Raf Janssen + Katja Jeurissen-Kemperman

2: Johan Donkervoort + Diana Hermsen

DD7 1: Karin Peters-Wouters + Trees Wouters

2: Ingrid Laracker + Renate Laracker

HD7 1: Robbert Holland + Frank Peters

2: Jan Benneker + Ruud Elbers

GD6 1: Robbert Holland + Judith Gertsen

2: André Sluiter + Lianne van Wijk

DD6 1: Evelien Claassen + Judith Gertsen

2: Judith van Deth-Dijkhuis + Daphne Jacobs

HD6 1: Hans Muhlhaus + Wim Peters

2: Luuk van Paridon + Fons Stappers

GD5 1: Hans Peters + Marga Peters

2: Edwin van den Broek + Marleen Polman

HD5 1: Marc Donckers + Hans Peters

2: Bram van Aken + Rj Valk

De 25 + commissie van de tennisclub Doornenburg bestaat uit Irma Peters, Diana Peters, Wiet Wouters, Nicole van Hoogstraten, Seb Pruijn, Lazlo Hendriks, Sanne Bolk-Peters, William van Alst en Theo Scheers.

Themamiddag Niet Aangeboren Hersenletsel in mantelzorgcafé Gendt

GENDT - Op dinsdagmiddag 7 november kunnen mantelzorgers weer aanschuiven in het mantelzorgcafé Gendt. Van 14.00 tot 16.00 uur is iedereen welkom in Providentia aan de Dorpstraat 5 in Gendt. Het thema is Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH).

Hersenletsel kan ontstaan door een hersenbloeding, beroerte, hersentumor of ongeluk. Naast fysieke klachten kunnen er gevolgen zijn op het gebied van denken, voelen en doen.

De impact is niet alleen groot voor de mensen zelf, maar ook voor directe familie en omgeving. Deze middag is bedoeld voor mensen die in het dagelijks leven te maken hebben met Niet Aangeboren Hersenletsel.

Programma

* Wim Teunissen, cliëntondersteuner bij MEE Lingewaard, zal deze middag ingaan op vragen als: Waar loop je tegenaan in de thuissituatie? Wat betekent het voor de mensen om je heen? Hoe kun je je leven weer oppakken?

* Deheer en mevrouw de Jong zullen vertellen over hun eigen ervaringen met NAH.

* Yogadocente Maria Heitbrink zal de middag afsluiten met een aantal meditatieoefeningen.

Het mantelzorgcafé biedt de mogelijkheid om met andere mantelzorgers van gedachten te wisselen en ervaringen te delen. Enthousiaste vrijwilligers, die zelf ervaring hebben met het geven van mantelzorg, begeleiden deze middagen en zorgen voor een vertrouwde en veilige sfeer.

Er wordt een kleine bijdrage gevraagd van twee euro per persoon. Voor opgave of meer info kan men contact opnemen met het SWL Meldpunt via 088 2552555 of via e-mail: meldpunt@swlingewaard.nl.

Burgemeester maestro van harmonie Doornenburg

DOORNENBURG – Met trots maakt harmonie Doornenburg bekend dat burgemeester Schuurmans-Wijdeven zal deelnemen aan 'Maestro van Doornenburg 2017'. Zij zal tijdens deze avond strijden tegen vijf andere maestro's om de begeerde gouden dirigeerstok.

“Als burgemeester van Lingewaard heb ik een warme band met alle kernen in de gemeente waaronder Doornenburg. Ik heb een zeer grote waardering voor de harmonie. Waar een kleine plaats groots in kan zijn”, geeft de burgemeester als toelichting op haar deelname. “Ik vind de maestro deelname spannend. Ik heb als burgemeester vaak een soort dirigentenrol, maar in het echt lijkt me het heel leuk of ik een orkest kan aansturen.”

De burgemeester heeft het nummer 'Without you' van Harry Nilsson gekozen om te dirigeren. “Dit is het mooiste nummer ooit”, aldus de burgemeester. “Veel mensen kennen de uitvoering van Mariah Carey.”

Zowel de muzikanten van het orkest als ook alle maestro’s hebben veel zin in het concert. De repetities zijn veelbelovend en ook de opzet van het evenement heeft het in zich om een avond met memorabele momenten te worden. Ook de burgemeester kijkt met veel plezier vooruit op haar deelname: “Ik heb geen ervaring met dirigeren, maar heb wel instrumenten bespeeld. Ben benieuwd of dat helpt. Ik heb er zin in!”

Het nagenoeg uitverkochte maestroconcert vindt plaats op zaterdag 25 november in het ontmoetingscentrum in Doornenburg. De laatste nog beschikbare kaarten hiervoor zijn nog te koop bij Spar Witjes en het ontmoetingscentrum.

Nieuws van Tweestroom

GENDT - Tweestroom-DS5 ontving Boem.Komeet-DS4. Om en om werden de sets gewonnen. Dus de 5de set moest de beslissing brengen. Helaas werd deze set niet door onze dames gewonnen.(2-3)(17-25/25-15/19-25/25-17/08i-15). Streekgenoot Kidang-DS2 ontving Tweestroom-DS1

Tweestroom-DS4 bezocht Isala'77-DS3. Ook her werden de sets om en om gewonnen. Ook hier een 5de set nodig om een winnaar te krijgen. Onze dames verloren die nipt.(3-2)(25-11/16-25/17-25/25-19?17-15)

Tweestroom-DS2 ontving Touche-DS1. Nadat de 1ste set werd verloren, gingen onze dames in de volgende sets, op voor de winst. Gelukkig werden die sets ruim gewonnen. Een fraaie overwinning.(3-1)(2-25/25-14/25-21/25-14)

Tweestroom-jongens-mix-JC1 speelde thuis tegen Pegasus-JC1 en hadden geen moeite met de tegenstander. Al de 4 sets werden ruim in hun voordeel beslist; een fraaie overwinning.(4-0)(25-13/25-17/25-11/25-11)

Meisjes-MC2 ontving Weekenders-MC1 en onze meiden hadden te weinig tegenstand om maar een set te kunnen winnen. Gezien de verliespartij lieten de meiden hun plezier in het spelletje zien.(0-4)(11-25/10-25/13-25/08-25)

Tweestroom-MA1 speelde thuis tegen Setash-MA2. Ondanks de tegenstand van tegenstander, bleven onze meiden hun spelletje spelen. Dit leerde een fraaie overwinning op.(4-0)(25-21/25-16/25-19/25-12)

Meisjes-MC1 ontving Kidang-MC1. Tegen deze streekgenoot speelden onze meisjes een goede pot, dat resulteerde in een regelmatige en fraaie zege.(4-0)(25-11/25-15/25-18/25-14)

Tweestroom-MA2 bezocht Ikaros-MA2. De 1se set werd nipt gewonnen.(24-26) De 3de set werd wel verloren, maar de 2de en 4de set waren voor onze dames.(1-3)(24-26/12-25/25-20/17-25)

Tweestroom-mix-jongens-JB1 speelde thuis tegen Isala'77-JB1. Om en om werden de sets gewonnen,terwijl de 4de set nipt(25-23) werd gewonnen. In deze spannende strijd werden wel 2 punten in Gendt gehouden.(2-3)(25-21/20-25/14-25/25-23/09-15).

deBol in concert met het Kromme Rijn Fluitkwartet

BEMMEL - Op zondag 29 oktober om 15.00 uur verzorgt stichting deBOL uit Bemmel een klein, intiem concert in de Foyer van de Theaterkerk in Bemmel. De entree bedraagt tien euro.

Het concert wordt verzorgd door het Kromme Rijn Fluitkwartet en begint om 15.00 uur. Het Kromme Rijn Fluitkwartet begon met musiceren in 1975 en bestaat uit de volgende vier (amateur)musici;
Fluitist Frank Adriaans speelde in het NSO (Nederlands Studenten Orkest) en in het Reicha Quintet. Violist Jan Gispen was van 1965 tot 1970 concertmeester van het USKO (Utrechts Studenten Koor en Orkest) en speelde in het Nationaal Jeugdorkest. Met het Zaratrio won hij twee maal het Singer kamermuziekconcours voor amateurmusici en met het Zarakwartet ook het Avro Haydnconcours.
Altviolist Maarten Pieters speelt zowel viool als altviool. Hij maakte deel uit van het orkest van het Arnhems muzieklyceum, was in 1974 en 1975 concertmeester van het USKO, speelde in het Nesko (Nederlands Studenten Kamer Orkest) en in de Utrechtse Muziek Academie.
Cellist Camiel Severijns speelde in het Bosch Symfonie-orkest en diverse kamermuziekensembles. Hij heeft ook diverse composities op zijn naam staan. Met zijn concert voor klavecimbel en strijkers won hij in 1999 de eerste prijs bij de compositiewedstrijd van de Haarlemse Clavecimbel Dagen.
Kaarten voor dit concert zijn verkrijgbaar aan de ingang van de kerk. Wilt u zeker zijn van een plaats, stuur dan even een mailtje naar stichting.debol@planet.nl.

Feestelijke presentatie dorpsontwikkelingsplan Haalderen

HAALDEREN - Na een geslaagde startbijeenkomst heeft de werkgroep Haalderen Leeft! de voorgestelde ideeën, wensen en knelpunten van de inwoners van Haalderen onderzocht. Dit heeft geleid tot de samenstelling van een dorpsontwikkelingsplan voor de komende jaren.

Graag wil de werkgroep dit plan aan alle inwoners presenteren en nodigen een ieder van harte uit op maandag 30 oktober van 20.00 tot 22.00 uur in dorpshuis De Tichel. De zaal is open om 19.30 uur.

Vinylparty door Popkoor2000

BEMMEL - Op 28 oktober houdt Popkoor2000 een gezellige en ongedwongen Vinylparty in Café Zaal De Roskam. Een avond vol met muziek gedraaid door DJ Louis met ouderwetse 'Vinylsingles' door u zelf uitgekozen.

Het thema van deze avond is muziek uit de jaren 70, 80 en 90. De avond begint om 21.00 uur en eindigt om 2.00 uur. Toegangskaarten zijn te verkrijgen à 10 (21+) bij De Roskam of te bestellen via het e-mailadres j.anholt10@gmail.com.

De opbrengst van deze avond komt ten goede aan Popkoor2000 en wordt gebruikt voor drie nieuwe concerten van Popkoor2000, die uitgevoerd gaan worden op 3 en 4 november 2018 in zaal Providentia in Gendt.

Concert CantAnimus in Angeren

ANGEREN - In het kader van Allerzielen neemt het koor CantAnimus, onder leiding van Caspar van der Vinne, de toehoorder mee op reis. Dit vindt plaats op vrijdag 3 november om 20.00 uur in de R.K. Kerk van Sint-Bavo in Angeren.

"Het concert, de muzikale reis, is samengesteld rond het thema Rouwen en Gedenken. Liefdevolle muziek als begeleiding van de ziel op weg naar de eeuwige rust. Troostende klanken voor de nabestaanden. Het centrale deel van dit optreden wordt gevormd door het ‘Requiem veur mien Moe’ gecomponeerd door Caspar. Een eigentijds requiem waarover de componist zelf zegt: Ik heb het geschreven denkend aan mien Moe.

Voordat ik ging componeren heb ik heel veel zitten luisteren, in mijn auto op het kerkplein, en in de kerk. Ik had geen enkel instrument bij me, alleen proberen te luisteren, wat zou er voor mij moeten klinken om iemand liefdevol het graf in te zingen. Vanuit de stilte dus. Ik ben uitgekomen bij op het oog heel eenvoudige muziek, want als het verdriet je naar de strot schiet, is het niet niks om te zingen. Toch blijft het ook voor mij nog steeds raadselachtig, hoe deze voor het oog zo eenvoudige muziek, zo bijzonder gaat klinken.”

En, gaat u mee op reis met ons, de zangers en zangeressen van het koor CantAnimus. De reisleider is Caspar van der Vinne. De reis duurt ongeveer een uur, er zijn geen onderbrekingen. De kerk is voor deze gelegenheid versiert met licht, bloemen, kaarsen en veel groen (zie foto). En bent u eenmaal op reis wilt u niet meer terug. Ik ga nu voor de vierde keer mee op reis en het blijft prachtig", aldus Frits Botterblom.

Vinylparty door Popkoor2000

BEMMEL - Op 28 oktober houdt Popkoor2000 een gezellige en ongedwongen Vinylparty in Café Zaal De Roskam. Een avond vol met muziek gedraaid door DJ Louis met ouderwetse 'Vinylsingles' door u zelf uitgekozen.

Het thema van deze avond is muziek uit de jaren 70, 80 en 90. De avond begint om 21.00 uur en eindigt om 2.00 uur. Toegangskaarten zijn te verkrijgen à 10 (21+) bij De Roskam of te bestellen via het e-mailadres j.anholt10@gmail.com.

De opbrengst van deze avond komt ten goede aan Popkoor2000 en wordt gebruikt voor drie nieuwe concerten van Popkoor2000, die uitgevoerd gaan worden op 3 en 4 november 2018 in zaal Providentia in Gendt.

Recreatieondernemers uit Lingewaard worden Gastheren van de Gelderse Rivieren

LINGEWAARD - Woensdag 11 oktober kwamen recreatie- en horecaondernemers uit gemeente Lingewaard bijeen voor de eerste trainingsmiddag van het programma IVN Gastheer van het Landschap Gelderse Rivieren.

Tijdens het programma, georganiseerd door IVN Gelderland, leren de ondernemers alles over de ontstaansgeschiedenis van het landschap, de bijzondere karakteriseren van de uiterwaarden en de bijzondere plekjes van het Gelderse rivierengebied. Zo kunnen zij dat delen met hun gasten. Stichting Lingewaard Natuurlijk in Bemmel vormde het decor voor de eerste bijeenkomst, die in het teken stond van elkaar én het landschap van Lingewaard beter leren kennen. Wethouder Theo Janssen opende de bijeenkomst en benadrukte dat samenwerking tussen recreatieondernemers belangrijk is om het Gelderse (rivieren)gebied op de kaart te zetten.

Gelderse Rivieren
Na de aftrap door wethouder Janssen werden de ondernemers tijdens deze eerste bijeenkomst meegenomen in de ontstaansgeschiedenis van de Gelderse Rivieren. Onder andere de landschapstypen die voorkomen in het gebied en recente en toekomstige ontwikkelingen van de Gelderse rivieren kwamen aan bod. Het programma IVN Gastheer van het Landschap Gelderse Rivieren draait om het beter leren kennen van het gebied, maar ook om het vormen van een netwerk van recreatieondernemers. Vanuit dit netwerk kunnen de ondernemers vervolgens samen natuurarrangementen ontwikkelen om zo de Gelderse rivieren beter op de kaart te zetten. “Ik heb eindelijk mijn buurman ontmoet!”, concludeerde een deelnemer.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 31 oktober - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 1 november - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 2 november - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag t/m donderdag tussen 10.00 - 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Vrijdag 27 oktober van 10.00 -12.00 u in het Ontmoetingscentrum (Kerkstraat 3), Doornenburg

De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Column

Nepnieuws


Kleinzoon Bas begint een grote knul te worden. Acht jaar en op school heeft hij al een spreekbeurt gehouden. Geen nepnieuws, maar Bas kwam met historisch verantwoorde berichtgeving. Een lezing over muziekgeschiedenis. Als afsluiting een quiz of zijn klasgenoten goed naar hem hadden geluisterd. Bas ontpopt zich als een slimme jongen. Hij begint al een discussie aan met opa. Pff, Bas lijkt op zijn vader die met zijn hoogbegaafde theorieën mij wil laten geloven dat de medische wetenschap zich zo ontwikkelt dat ik tot de laatste generaties behoor die dood gaan. Ik hoop niet dat Bas me net als zijn vader met dit soort intellectueel nepnieuws lastig valt. Nepnieuws. Ook perswoordvoerders worstelen met nepnieuws, zo meldt dagblad de Volkskrant. Lingewaard wordt geacht geen nepnieuws te verspreiden. Ik begin te twijfelen. Bladzijde 15 van het mobiliteitsplan: 'Een aantal schoolomgevingen en routes zijn al veiliger ingericht, voor de andere gaan we dat nog doen. Daarbij zal meer dan voorheen worden ingezet op gedragsbeïnvloeding.' Opeenvolgende colleges zeuren over ouders die hun kroost met de auto naar school brengen. Minder auto's betekent een veilige schoolomgeving. Dit college zet met een opgestoken vingertje in op gedragsbeïnvloeding? Dit moet nepnieuws zijn. Dus een prangende vraag voor het persuurtje van het college. En laat nu net die ontmoeting niet doorgaan. De wethouders zijn wel telefonisch beschikbaar. Yes, een gesprek zonder burgemeester Schuurmans die naar mijn gevoel loslippige wethouders, wars van een politiek correct antwoord, tijdens persuurtjes en raadsvergaderingen onder knoet probeert te houden. Zoals wethouder Theo Peren. Ons telefoongesprek valt al snel in de sfeer van twee opa's. Toch probeer ik te horen wat volgens hem het college verstaat onder gedragsbeïnvloeding en wat hij er van verwacht. Hij stuurt een brief naar alle scholen. Maar ouders luisteren toch niet naar deze wethouder, verzucht opa Peren. Ik genoot, wat een heerlijk, gewoon, niet politiek correct woordgebruik. Ik vermoed dat burgemeester Schuurmans dit stukje onder nepnieuws schaart.

Sjaak

Uitmuntend predicaat voor konijn

GENDT - Henk Huisman uit Gendt, lid van de Betuwse Kleindier Vereniging (B.K.V.), heeft op een konijnententoonstelling die op 14 en 15 oktober plaatsvond in het Duitse Bedburg-Hau, het predicaat Uitmuntend gehaald met zijn konijn van het ras Rexdweg in de kleur Castor.

Met deze hoogst haalbare waardering werd het konijn het beste van alle mannelijke dieren. Bestuur en leden zijn trots op deze prestatie.

Angerse Aovond

ANGEREN - De Historische Kring Angeren houdt haar jaarlijkse Angerse Aovond op 21 november om 20.00 uur in het Dorpshuis.

De onderwerpen zijn: de Angerse steenfabrieken en 75 jaar voetbal in Angeren.

'Alles was zo respectvol en stijlvol verzorgd, met net dat beetje extra wat je helemaal niet verwacht'

BEMMEL - Het logo van Constantijn Koen Uitvaartverzorging & Afscheidshuys Lingewaard bestaat uit twee in elkaar gestrengelde handen. Van een stervende jonge vrouw en haar zoon Constantijn.

Door het overlijden van zijn moeder werd Constantijn al op jonge leeftijd emotioneel betrokken bij een uitvaart. Hij mocht haar hand vasthouden toen moeder stierf, zegt hij met een lichte emotie. Als 12-jarige voelde Constantijn dat de hand van moeder kouder werd. De aanraking met de dood en later de uitvaartbranche, zou hij nooit meer loslaten.

Constantijn heeft 'het vak' geleerd door een stage bij Dela en in dienstverband als uitvaartverzorger bij Monuta. Beiden hebben zijn ogen geopend voor hoe, wanneer en waarom iets fout kan gaan. De tijdsdruk bijvoorbeeld. Voor een gesprek met nabestaanden staat bij Dela en Monuta een afgemeten tijd gepland. Om de familie goed te kunnen ondersteunen, in een voor hun emotionele en moeilijke periode, mag en kan tijd niet belangrijk zijn.

Constantijn werkt het liefst samen met lokale ondernemers. Het ons-kent-ons gevoel wordt stevig omarmd. "Het is voor nabestaanden fijn om aan tafel te zitten met iemand die niet vreemd voor ze is en de lokale gebruiken kent. Dat geeft vertrouwen."

Tijdens het gesprek manifesteert Constantijn zich als een betrokken en sociale uitvaartondernemer met passie voor het respectvol verzorgen van een persoonlijk en waardig afscheid. En voor een eerlijke prijs, want transparante en eerlijke tarieven zijn nog steeds een groot goed.

Constantijn Koen Uitvaartverzorging heeft de beschikking over een eigen rouwauto, gastdames, uitvaartassistenten, uitvaartspreker(s), een overledenenverzorgster en zijn eigen Afscheidshuys Lingewaard met onder andere twee 24-uurs kamers waardoor u dag en nacht bij uw dierbare kunt zijn.

Een afspraak maken kan altijd maar het inloopspreekuur elke eerste zondag van de maand tussen 11.00 en 13.00 uur is ook een mogelijkheid. Loopt u gerust binnen met uw vragen.

Het gaat om hoe u het wilt...

GENDT - Mireille Mom Uitvaartverzorging bestaat inmiddels al zes jaar. 28 september was het alweer een aantal jaren geleden dat een droom tot uitvoer werd gebracht. Wanneer we kijken naar het nu, naar het heden, dan staat er een stevige organisatie.

Vele uitvaarten verder en een aantal nieuwe mensen rijker. Begin dit jaar mocht ik mijn jongere zus Maureen verwelkomen in mijn bedrijf. Ik zocht een schrijfster en spreekster, omdat ik vind dat iedere uitvaart de hoogst mogelijke aandacht en kwaliteit verdient. Maureen schreef altijd al veel en graag en ik zag in haar een waardevolle aanvulling. Zijzelf was wat terughoudend, ons vakgebied is nou eenmaal niet standaard en makkelijk, maar ze heeft de sprong gewaagd en functioneert inmiddels volwaardig mee. Inmiddels niet alleen meer als uitvaartspreekster, maar eveneens als uitvaartleidster. De angst die zij droeg voor de dood en alles wat daarmee samenhing, is omgezet in kracht. Precies wat ik nastreef met mijn bedrijf en wat ik wil doorgeven aan mijn medemens. Daarnaast voelen we beiden passie voor het vak, misschien wel door ons verleden, maar meer nog vanuit ons hart.

Wanneer wij ons richten op de verzorging en opbaring van de overledenen, het organiseren van de uitvaart of het spreken tijdens een afscheidsviering, dan heeft ieder aspect een eigen karakter en dus ook een eigen gezicht nodig. Daarmee onderscheiden wij ons wellicht, omdat wij vinden dat iedere stap in het regelen van een uitvaart bijzondere aandacht verdient. Mireille Mom Uitvaartverzorging wil u meenemen in haar wereld, zodat u ziet dat onze aanpak gericht is op uw wensen. Persoonlijke aandacht is ons speerpunt, op welke manier dan ook. Wij zorgen, ontzorgen en luisteren vooral naar u. Daarnaast regelen wij heel veel voor u, zodat een uitvaart verloopt zoals u dat wenst. Een afscheid kun je maar één keer doen en dat doen wij graag goed.

Om u een goed beeld te geven van ons vak en onze specialismen, zullen wij u de komende maanden informeren over een diversiteit aan aspecten. Wij belichten vanaf nu iedere maand weer een nieuw onderwerp.

Mocht u vragen hebben, dan kunt u contact met ons opnemen. Wij staan u heel graag te woord. Aandacht voor de dood staat misschien niet bovenaan uw wensenlijst, toch is het niet onverstandig om eens met ons in gesprek te gaan, al is het maar informatief. Mireille Mom Uitvaartverzorging staat graag voor u klaar. Ons telefoonnummer: 0481 420002

Kijk-, luister- en doe mee-inlooprepetitie voor alle muzikanten-to-be

HERVELD - Op maandag 30 oktober organiseert muziekvereniging Sint-Willibrordus uit Herveld-Andelst een kijk-, luister- en doe mee-inlooprepetitie voor alle muzikanten-to-be.

Kinderen vanaf groep 5 - 16 jaar zijn welkom bij de inlooprepetitie van de leerlingen en jongerenorkest Future van 18.30-19.15 uur in de grote zaal van De Hoendrik in Herveld. Kinderen die al een blaas- of slagwerkinstrument bespelen, kunnen meedoen in het orkest. Ook zullen er instrumenten aanwezig zijn om uit te proberen.

Van 19.30-20.45 uur is er een open inlooprepetitie voor iedereen vanaf 16 jaar die geïnteresseerd is in meespelen in een fanfare-orkest. Speel je al een instrument of heb je er één bespeeld en wil je weer gaan beginnen? Neem je kans en kom meedoen tijdens deze repetitie. Ook mensen die altijd al een blaasinstrument hebben willen spelen, zijn welkom om eens te komen kijken en luisteren.

Van 21-21.45 uur repeteert de slagwerkgroep. Zij oefenen onder andere met boomwhackers, maar ook met diverse percussie-instrumenten zoals bongo’s, lyra et cetera. Ook hier is iedereen welkom om te komen kijken en luisteren, maar vooral ook om mee te doen.

Ben je na deze repetitie zo enthousiast dat je verder wil gaan met muziek maken, of kun je deze avond helaas niet komen? Wij bieden standaard zes weken gratis lidmaatschap en/of muzieklessen aan, dus neem contact op met ons secretariaat via willibrordus.ha@gmail.com.

Stamppottenbuffet bij KBO Huissen

HUISSEN - In navolging van het succes van vorig jaar organiseert KBO Huissen weer een stamppottenbuffet.

Dit zal plaatsvinden op 9 november vanaf 17.00 uur wederom in restaurant De Betuwe op de Markt in Huissen. De kosten zijn voor KBO-leden 12,50 en voor niet-leden 16,75 euro. Betaling bij aanmelden.

U kunt aanmelden tot 1 november bij Corry Huisman, Wilgenstraat 4 Huissen; 026 3254762 of 06 51687650.

Themamiddag 'Zorg rond het levenseinde' in Huissen

HUISSEN - Tumulus uitvaartverzorging sinds 1998 actief in Lingewaard heeft zich altijd opgesteld als kleinschalige onderneming dichtbij mensen en vooral goed luisterend naar hun wensen.

Overlijden, dood, is nooit een 'populair' onderwerp geweest en een begrafenisonderneming werd dan ook veelal als een sluitstuk, heel letterlijk als 'het laatste bedrijf' in iemands leven gezien.

Toch hebben Joke van der Krans en Jalb Schut van Tumulus zich altijd als onderdeel van een zorgketen gezien. Je hebt dan wel de zorg over de overleden mens, maar daarnaast heb je een taak in de zorg voor de familie van de overledene.

Tijdens de themamiddag 'Zorg rond het Levenseinde' wil Tumulus die verschillende zorgverleners in de keten aan het woord laten. Allemaal dichtbij en goed luisterende 'zorgers'.

Zoals de levenscyclus bij de geboorte begint met de zorg uit de medische hoek, zo heeft de arts, huisarts, verpleeghuisarts een belangrijke zorgtaak aan het eind van het leven. Buurtzorg is de volgende zorgverlener; gevolgd door de uitvaartondernemer, de mensen van begraafplaats of crematorium en de mensen die een enorme steun kunnen zijn bij de verliesverwerking. Het is overigens niet helemaal juist om de stervens- en rouwbegeleiding of die nu uit kerkelijk, humanistische of therapeutische uitgangspunt komt als laatste te noemen. Veelal is de dominee of pastor de eerste gesprekspartner als het om het verwerken van slecht nieuws gaat.

Zaterdagmiddag 11 november zijn we van 13.00 tot 17.00 uur te gast in de zaal van de protestantse kerk aan het Raadhuisplein in Huissen. De toegang is vrij.

Allerzielenviering in Sint-Bavokerk Angeren

ANGEREN - Donderdag 2 november is het Allerzielen, een jaarlijks terugkerende dag waarop de katholieke kerk alle overleden gelovigen gedenkt. Ook in Angeren wordt deze gedachtenis bewust en met aandacht houden.


Op deze dag is er een gebedsviering met kindernevendienst in de katholieke kerk Sint-Bavo. Er wordt gebeden voor de overledenen, in het bijzonder voor de eigen parochianen die in het afgelopen jaar gestorven zijn. De viering in de Sint-Bavokerk begint om 19.00 uur. De Avondwakegroep zal samen met Mieke Peters voorgaan. Het Angerense koor Zang en Vreugde zal met Rita Lusing en Joop Koopman de Dienst vocaal ondersteunen.

Na de viering is er een korte plechtigheid op de nieuwe begraafplaats bij de herinneringszuilen. Hier vindt dan de algemene gravenzegening plaats.

Stamppottenbuffet bij KBO Huissen

HUISSEN - In navolging van het succes van vorig jaar organiseert KBO Huissen weer een stamppottenbuffet.

Dit zal plaatsvinden op 9 november vanaf 17.00 uur wederom in restaurant De Betuwe op de Markt in Huissen. De kosten zijn voor KBO-leden 12,50 en voor niet-leden 16,75 euro. Betaling bij aanmelden.

U kunt aanmelden tot 1 november bij Corry Huisman, Wilgenstraat 4 Huissen; 026 3254762 of 06 51687650.

Jolanda Fransen 10,5 kilogram lichter en 93 cm slanker ZLIM bodystyling: afvallen en je fit blijven voelen

Jolanda voor de start bij Zlim

ELST – Geen pillen, geen poeders, geen shakes, geen extreem dieet. Wel gewoon alledaags eten. Maar verstandig en gezond. En... bewegen. Wel onder deskundige begeleiding. Iedereen, die zich hieraan houdt, kan bij ZLIM bodystyling resultaat boeken. Dat deed ook Jolanda Fransen (52) uit Valburg. Ze is nu 10,5 kilogram lichter en 93 cm slanker!

"Ik ben altijd al aan de forse kant geweest", vertelt Jolanda. "Maar de laatste tijd kreeg ik last van mijn gezondheid. Als ik de trap opliep of met mijn hond aan het wandelen was, liep ik te hijgen als een oude vrouw. Toen was voor mij de maat vol."

Jolanda nu slank en fit!

"Ik hou helemaal niet van sporten, maar het oefenen in een warme cabine sprak me wel aan. De begeleiding is heel goed evenals de voedingsadviezen. Je leert op gezondere manier koken. Ook geeft Mirjam tips hoe je om moet gaan met moeilijke momenten."

"Half april ben ik begonnen en nu is het oktober en ben ik een compleet ander mens. Dus dames, vind je jezelf te dik, pak de telefoon en maak een afspraak met de dames van Zlim. Als ik het kan, kun jij het ook!"

Zlim biedt ondersteuning met twee keer een uur per week in de studio een intensieve begeleiding bij de oefeningen in de warmtecabine, waarbij ook de dieetbesprekingen een belangrijke plaats inneemt. "We leren je een gezond normaal eetpatroon, waarbij je best wel eens iets mag eten, wat je lekker vindt", aldus Mirjam Melchers. "Eenmaal je einddoel bereikt, is eenmaal per week oefenen voldoende om je fit te blijven voelen èn op gewicht te blijven." Zlim heeft momenteel een kortingsactie van 10 procent bij afsluiting van een kuur.

ZLIM bodystyling, Dorpsstraat 29a, Elst; 0481 375189; www.zlimelst.nl.

Bijna vijfenveertig jaar in dienst bij Selman Transporten 'Theo Martens heeft een wereldprestatie neergezet!'

LINGEWAARD – Bijna vijfenveertig jaar in dienst bij een en dezelfde werkgever. Dat is een prestatie van wereldklasse. "En dan te bedenken dat Theo nagenoeg geen dag verzuimd heeft en weken van meer dan veertig uur werken heel gewoon vindt", vertelt Arno Driessen, directeur van Selman Transporten. Vrijdag 27 oktober is het voor 65-jarige Theo Martens de laatste werkdag bij het bedrijf...

Selman Transporten is gespecialiseerd in het geconditioneerd vervoeren van bloemen en planten. Het bedrijf zorgt voor de juiste verbinding tussen de verschillende schakels binnen de sierteeltketen in Nederland en Duitsland. Naast het transport is Selman ook een belangrijke speler op het gebied van overslag van planten. Hier werkt Theo Martens, de laatste twintig jaar voornamelijk als voorman hal/wagenparkbeheerder.

Ze zullen elkaar missen: Theo Martens en allen bij Selman Transporten. Theo kent het bedrijf als geen ander. Altijd en overal inzetbaar. Zelfs de laatste maanden nog als chauffeur. Over teveel werk of extra werk klaagde hij nooit. Als voorman hal-/en wagenparkbeheerder gaf hij het goede voorbeeld. "Hij is loyaal, trouw, recht door zee. Heeft een eigen mening, maar staat open voor andere", aldus Driessen, die ook Theo's verantwoordelijkheidsgevoel prijst. "Nergens te beroerd voor en alles deed hij in teken en belang van het bedrijf. Zo iemand verdient eigenlijk een lintje!"

Arno zelf zal het dagelijks kopje koffie, elke ochtend steevast om 07.30 uur met Theo als voorman missen. Dan werd de dag doorgenomen. Theo zal de hal missen en zijn collega's. Theo zal meer thuis kunnen zijn bij zijn vrouw Henny, klussen bij zijn beide zonen Jos en Rick en er als opa zijn voor zijn drie kleindochters. En... uiteraard meer tijd nemen voor zijn sport bij schietvereniging Strijdlust.

Voor de collega's, familie, relaties en kennissen is er vrijdag 27 oktober vanaf 17.30 uur in de kantine van Selman Transporten een voor ieder toegankelijk 'feestje met een krat bier en hapjes op tafel'.

Bibliotheek dichterbij...

Foto: Marcel Krijgsman

LINGEWAARD - Op donderdag 26 oktober is de feestelijke opening van de nieuwe bibliotheek in Haalderen. Vanaf 14.00 uur is iedereen welkom en om 14.30 uur verzorgen leerlingen van basisschool De Wieling een bijzonder openingsmoment. Eerder dit jaar opende de Bibliotheek Gelderland Zuid ook vestigingen in Angeren en Doornenburg.

Naast de openingen van de nieuwe bibliotheken in de dorpskernen, verhuisde de Bibliotheek Huissen naar de nieuwe locatie 't Convent (voorheen Het Stadhues). Directeur van de Bibliotheek Gelderland Zuid Bert Hogemans: “We willen de bibliotheken van Bibliotheek Gelderland Zuid dichter naar de mensen brengen. Met hulp van de gemeente is dat gelukt.”

De drie nieuwste bibliotheken in Angeren, Doornenburg en Haalderen hebben een compacte collectie, toegespitst op de inwoners van de dorpskernen. Wie een specifieke titel zoekt, kan gebruik maken van alle boeken, cd’s of dvd’s van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Na een reservering online, via de Bibliotheek Wise-app of in de bibliotheek uit de collectie van bijna een half miljoen items, komt de reservering vanzelf naar de gekozen bieb toe. Ook kan iedereen in deze bibliotheken gebruik maken van PressReader, een online dienst die ruim 4.300 kranten en tijdschriften uit honderd verschillende landen aanbiedt.

De bibliotheken in Huissen, Bemmel en Gendt hebben niet alleen een uitgebreide collectie, maar Bibliotheek Gelderland Zuid organiseert er ook diverse activiteiten. Van hulp op taal- en digitaal gebied tot kennismaken met interessante onderwerpen bij de Universiteit van Lingewaard. Kijk op www.obgz.nl/agenda.

Met dry needling van je pijnlijke spieren af

BEMMEL - Soms is het lastig om spieren die erg stijf zijn te laten ontspannen. Door een chronische overbelasting van de spier, bijvoorbeeld door een langdurig verkeerde (werk)houding, verkeerde leefgewoontes of sportieve inspanningen kunnen kleine voelbare verhardingen in een spier ontstaan. Deze worden ook wel triggerpoints (spierknoopjes) genoemd.

Triggerpoints zijn bij aanraking of bij het rekken van de spier zeer pijnlijk. Daarnaast kunnen ze uitstralende pijn veroorzaken naar aangrenzende gebieden zoals bijvoorbeeld in armen en benen of naar het hoofd. Triggerpoints beletten de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen waardoor de beweeglijkheid en de kracht van de spieren verminderen. Dry needling kan dan een manier zijn om deze triggerpoints te behandelen.

De therapeut zal eerst door een gesprek en onderzoek je klachten goed analyseren. Specifiek wordt in de spieren gezocht naar de triggerpoints. De therapeut plaatst dan een zeer dunne (acupunctuur-)naald in de aangedane spier. "Dry" duidt aan dat er niets geïnjecteerd wordt. Dry needling is in principe pijnloos. Het enige gevoel dat optreedt, is een soort kramp op het moment dat de bewuste triggerpoint wordt aangeprikt. Deze korte spierkramp is een soort schrikreactie van de spiervezel op de scherpe prikkel van de naald. Hierdoor ontspant de spiervezel weer. Op deze manier maak je de triggerpoint weer los. Na de behandeling kunnen de behandelde spieren vermoeid en zwaar aanvoelen, maar dat is meestal van korte duur.

Dry needling is een onderdeel van een behandeling fysiotherapie en wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig. Om een afspraak te maken kan je het beste even bellen 0481 454425 of bij de praktijk naar binnen lopen.

Mascotte van Stophersentumoren.nl Buddyverkoop op 28 oktober bij de AH in Gendt

BEMMEL/GENDT - Stichting Stophersentumoren.nl is een kleine vrijwilligersorganisatie die de grootste financier is in Nederland van onderzoek naar hersentumoren.

Helaas wordt er namens het KWF, KiKa en de hersenstichting weinig onderzoek gedaan naar hersentumoren, vandaar dat tien jaar geleden de stichting Stophersentumoren is opgericht. Dit zijn allemaal vrijwilligers die een actie starten. Stichting STOPhersentumoren.nl heeft haar eigen mascotte Buddy. Een Buddy kost 7,95 euro.

Deze kun je kopen of schenken aan een ziek kind van het RadboudUMC Amalia kinderziekenhuis. Bij de laatste optie steun je twee goede doelen. Op 28 oktober staan we tussen 10.00 en 15.00 uur bij de AH in Gendt. Je kunt ook een buddy bestellen door te mailen naar BuddyhuisBemmel@gmail.com. Het is ook mogelijk om financieel te steunen, zonder een buddy te kopen, zie https://www.stophet.nl/Nicole-Wagener/. Tevens kun je in de week van 6 november tot 3 december statiegeldbonnetjes inleveren bij de AH in Bemmel.

Ieder jaar krijgen duizend tot 1500 mensen in Nederland een kwaadaardige primaire hersentumor. Dat zijn vier mensen per dag. Een hersentumor is zelfs de op een na meest voorkomende vorm van kanker onder kinderen tot twaalf jaar en jongvolwassenen. De meest voorkomende vorm van kinderkanker, leukemie, heeft een grote genezingskans. De meeste hersentumoren niet; deze vorm van kanker zorgt bij kinderen en jongvolwassenen voor het hoogste sterftecijfer.

Hoewel enkele patiënten van een kwaadaardige hersentumor genezen, is het genezingspercentage statistisch gezien niet met één heel percentage uit te drukken. Nagenoeg iedereen sterft aan deze kankersoort. Onder meer door te weinig onderzoek is decennia lang bijna geen voortgang geboekt en is genezing nog steeds ver weg. De kansen op overleven blijven nog ver achter ten opzichte van andere kankersoorten. Er dient een enorme inhaalslag te worden gemaakt om de levensverwachting van hersentumorpatiënten recht te trekken met andere vormen van kanker.

Hersenen zijn een uiterst complex orgaan waarbij vele kankerbehandelingsmethodes niet kunnen worden toegepast. Chirurgisch kan vaak niet of niet volledig worden ingegrepen. Ook zijn er beperkingen ten aanzien van chemotherapie en radiotherapie. De bloedhersenbarrière zorgt er bijvoorbeeld voor dat veel chemisch therapeutische stoffen slecht doordringen in het hersenweefsel. De behandeling van een kwaadaardige hersentumor is tot nu toe vooral gericht op het zo lang mogelijk verlengen en verbeteren van de kwaliteit van leven van de patiënt.)

Lingewaard wil in 10 jaar 10 miljoen uitgeven aan het verkeer

Doorgaand vrachtverkeer zal nog lang door Huissen denderen. Er wordt gedacht aan een onderzoek naar mogelijke oplossingen. (foto Sjaak Veldkamp) 

LINGEWAARD - De bereikbaarheid van Lingewaard staat onder druk. Ondanks alle plannen, zoals doortrekking van de A15, is volgens het college twijfelachtig of de drukte en filevorming tijdens de spits volledig wordt opgelost. Automobilisten zullen daar in de toekomst rekening mee moeten houden. De gemeente kan er weinig aan doen.

"Als gemeente kunnen we vooral iets betekenen voor de lokale doorstroming, fietsers, verkeersveiligheid en in beperkte mate voor het openbaar vervoer." Dit schrijft het college in het gemeentelijk mobiliteitsplan dat een doorkijk geeft tot het jaar 2040. De gemeenteraad wordt in november een pakket aan maatregelen aangeboden voor de komende 10 jaar.

Bemmel aansluiten op de A325 is stevig verankerd in het nog door de raad vast te stellen mobiliteitsplan. "Zo'n aansluiting ontlast de Papenstraat. Houtakker beter ontsluiten met een nieuwe aansluiting op de Van Elkweg biedt de mogelijkheid om de Papenstraat te ontlasten." In het verlengde hiervan staat de aanpak van de Ressensestraat op het programma. De wegversmallingen en fietsoversteekplaatsen zijn onveilig.

Ook Huissen staat vol in de schijnwerpers. Vooral de aanpak van het sluipverkeer en doorgaand vrachtverkeer door Huissen. Er komt een onderzoek naar mogelijke oplossingen. Voor een daadwerkelijke oplossing heeft de gemeente de provincie Gelderland hard nodig.

Op de Karstraat tussen de Linge en Polseweg vraagt de bus en het langzaam verkeer aandacht.

Met de doortrekking van de A15 komt de carpoolplaats aan de Van Elkweg in Bemmel op het gemeentelijke programma. Onderzoek moet uitwijzen of opwaarderen voldoende is of verplaatsing naar een nieuwe locatie. Er komt ook een onderzoek naar een parkeergelegenheid met voorzieningen voor vrachtwagens.

Als aandachtspunt wordt ook genoemd het doorgaand verkeer door Gendt en Haalderen. Hier wordt het verkeer alsmaar drukker.

Voor het uitvoeren van al die maatregelen wordt een termijn genoemd van 10 jaar. De kosten worden geschat op zo'n 10 miljoen euro. Ruim 2 miljoen staat in de begroting, met de verwachting dat de gemeente 2 miljoen aan subsidie ontvangt. Om het hele wensenlijstje te kunnen realiseren moet er de komende 10 jaar een dekking gevonden worden van bijna 6 miljoen euro. Oftewel 1 miljoen per begrotingsjaar.

Expositie en lezing: Verhalen rond de Waal

BEMMEL - Van 31 oktober tot en met 12 november is de tentoonstelling 'Verhalen rond de rivier de Waal' te bezichtigen bij Lingewaard Natuurlijk in de Veldschuur te Bemmel.

Deze tentoonstelling is een productie van het Besiendershuis in Nijmegen. Het leven rondom de Waal nu én in het verleden wordt getoond met oude foto's en tekeningen maar ook met verhalen. Er is een verhalenbank opgezet waarin getuigenissen zijn verzameld van mensen die aan de rivier woonden. Bezoekers van deze tentoonstelling kunnen verhalen met koptelefoons beluisteren.

Op 1 november om 20.00 uur wordt er een speciale lezing rond de tentoonstelling georganiseerd. Frank Anthonie van Alphen, schrijver en schipperszoon vertelt ons dan over leven en werken rondom de rivier.

Kom kijken naar de tentoonstelling! Speciale openingstijden van de Veldschuur Sportlaan 1M, Bemmel: van 14.00 tot 17.00 uur op zaterdag 4 en 11 november en zondag 5 en 12 november. Avondopenstelling van 19.00 tot 21.00 uur op dinsdag 31 oktober en 7 november, woensdag 1 en 8 november en donderdag 2 en 9 november. Website:https://www.lingewaardnatuurlijk.nl.

Wie verdient de Lingewaardse Vrijwilligersprijs 2017?

LINGEWAARD - Stichting Welzijn Lingewaard en het comité Vrijwilligersgala organiseren weer de uitreiking van de Lingewaardse Vrijwilligersprijs. Nieuw is dat de prijs toegekend wordt aan een bepaalde doelgroep. De vrijwilligersprijs 2017 zal gaan naar een persoon, groep of organisatie die zich het afgelopen jaar uitzonderlijk heeft ingezet voor een sportvereniging (anders dan voetbal!).

Kent u iemand of een organisatie die u wilt nomineren voor deze bijzondere waarderingsprijs voor vrijwilligers, laat het ons weten en geef de nominatie door via het SWL Meldpunt meldpunt@swlingewaard.nl of telefonisch: 088-255 25 55.

Selectieprocedure:

Genomineerden dienen vóór 30 oktober aangemeld te worden

De Lingewaardse Vrijwilligersprijs 2017 zal door een onafhankelijke commissie, onder leiding van burgemeester Marianne Schuurmans, worden toegewezen

De genomineerden worden uitgenodigd voor het Vrijwilligersgala 2017, op 24 november georganiseerd door het comité Vrijwilligersgala in zaal Providentia in Gendt. Op deze avond zal de winnaar bekend worden gemaakt en zal de winnaar de Lingewaardse Vrijwilligersprijs ontvangen uit handen van de burgemeester.

Top-film: Hidden Figures

BEMMEL - Op donderdag 2 november brengt Top de film Hidden Figures. Deze prachtige Amerikaanse film werd genomineerd voor drie Oscars.

De film gaat over het ongelofelijke en nooit eerder vertelde waargebeurde verhaal van drie briljante Afro- Amerikaanse vrouwen die voor de NASA werkten. Ze waren het brein achter een van de grootste operaties in de geschiedenis: de lancering van astronaut John Glenn in de ruimte. Een indrukwekkende prestatie die het land weer moed gaf, de verhoudingen in de ‘Space Race’ volledig op zijn kop zette en de wereld in beweging bracht. Het visionaire trio oversteeg geslacht en ras, en inspireerde generaties om groots te dromen.

Aanvang 20:00 uur. Kaartjes kosten zeven euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Tweestroom-meisjes-MA1 komt op stoom en wint

GENDT - Tweestroom -DS4 speelde thuis tegen streekgenoot Kidang-DS7(Bemmel) en liep de gehele wedstrijd achter de feiten aan. De 1e en 2e set waren duidelijk voor de gasten. In de 3e set was onze tegenstand beter, terwijl in de 4de set onze dames dachten die te kunnen winnen; helaas niet.(0-4)(12-25/12-25/19-25/21-25)

DVOL-DS1 kwam op bezoek bij Tweestroom-DS2. Onze dames startte voortvarend en wonnen de 1e set nipt. Hierna werd het een spannende strijd om de punten. Onze tegenstanders waren kiener, door regelmatig de prikbal te gebruiken en zo de punten bijeen te schrapen. Helaas een onnodige verliespartij.(1-3)(25-23/17-25/12-25/19-25)

Tweestroom-DS1 speelde uit bij Heijendaal-DS5. Kennelijk was het team nog niet op stoom, om deze strijd te winnen. Men speelde wel aardig mee, maar het leverde geen punten op/(4-0)(25-14/25-11/25-20/25-17)

Dames-DS3 speelde uit bij Switch'87-DS3 en kwam in de 2e set net niet tot winst.(26-24) In de andere sets werd wel goed meegespeeld maar helaas geen punten.(4-0)(25-20/26-24/25-16/25-22)

Tweestroom-MA1 speelde uit bij Malden-MA1 en na een rommelig begin de 1e set, met servicedruk binnenhalen. Ook de 2e set was het rommelig, maar gelukkig werd er wel gewonnen. De 3e en 4e set was het spel van onze meiden beter en overtuigender. Dus een fraaie overwinning.(0-4)(16-25/16-25/12-35/12-25)

Meisjes-MA2 bezocht Touche-MA1 en wist de 1e set nipt winnen. Hierna gingen de 2e en 3e set duidelijk naar de tegenstander. Gelukkig werd de 4e set wel gewonnen. Helaas de 5e set niet.(3-2)(23-25/25-15/25-15/21-25/15-10)

Collectanten gezocht voor Alzheimercollecte in Bemmel

BEMMEL - In de week van 6 tot en met 11 november is de collecte van Alzheimer Nederland.

De opbrengst van deze collecte komt ten goede aan onderzoek, ondersteuning, belangenbehartiging en voorlichting over dementie. Omdat 1 op de 5 mensen (waarvan 1 op de 3 vrouw is) deze ziekte zal krijgen, krijgen we er steeds meer mee te maken.

"In mijn werk krijg ik veel te maken met het verdriet en de machteloosheid van cliënten en hun familie/kennissen. Dit is ook de reden dat ik mij al vele jaren belangeloos inzet om middels deze collecte zoveel mogelijk geld op te halen", vertelt Bianca van Brandenburg, coördinator collecte Bemmel. "Maar ik kan dat niet alleen! Ik heb collectanten nodig, enthousiaste mensen die zo'n twee uurtjes van hun eigen tijd in willen zetten ten behoeve van dit enorm goede doel. Wil jij mij helpen? Mail mij dan je naam en telefoonnummer zodat we even contact kunnen hebben over welke straten je wilt collecteren." collectebemmel@gmail.com

KLiederkerk Huissen van start

HUISSEN - Zondagmiddag 8 oktober heeft de eerste kliederkerk in Huissen plaatsgevonden. Die middag kwamen 21 kinderen met hun vader, moeder, opa of oma samen ontdekken, samen vieren en als afsluiting samen eten.

Tijdens het ontdekken waren de kinderen druk met verschillende activiteiten rondom het thema 'Onder de paraplu van de regenboog'. Er werd getimmerd, gekleid, gekleurd, gevouwen, geverfd, kortom; een hoop geklieder.

Na het kliederen werd het tijd voor de viering. Matthijs Glastra vertelde over het verhaal van de Ark van Noach en over God die heeft beloofd voor ons te zorgen. Er werden liedjes gezongen en Matthijs toverde sneeuw in alle kleuren van de regenboog. Elke kleur stond voor iets waar je blij van wordt. Nadat we de zegen hadden gezongen over de kinderen die onder het doek van de regenboog mochten staan, gingen we over naar het laatste gedeelte van de middag. Samen afsluiten en nakletsen onder het genot van iets te drinken met gebak in alle kleuren van de regenboog.

Kortom, het was een kleurrijke middag waar we van hebben genoten. Ruimte voor ontmoeting, gezellig samen activiteiten ondernemen en samen met kinderen verhalen uit de bijbel ontdekken. Het was een feest. Op zondag 10 december is de volgende kliederkerk, weer in Huissen. Dan gaan we aan de slag rond een volgend verhaal en thema. Van harte welkom!

Protestantse Gemeente Huissen, kerkdienst zondag 29 oktober, scheppingszondag. Aanvang 10.00 uur. Voorganger ds. Matthijs Glastra. Iedereen is welkom. Ook tijdens de vrijdagmiddaginloop van 14 – 16 uur voor een praatje en kopje koffie of thee.

TOP TLC Session met Eli Goffa

BEMMEL - Vrijdag 3 november kunt u weer genieten van een mooi liveoptreden in de Theaterkerk. TOP heeft de rasmuzikant Eli Goffa weten te strikken. Deze Vlaamse zanger werd geïnspireerd door de elpees uit zijn vaders collectie, en dat hoor je terug in zijn muziek. De Paul Simons en Bob Dylans van deze wereld hebben duidelijk hun invloed gehad. Elie de Prijcker, zoals deze singer-songwriter eigenlijk heet, combineert op krachtige wijze rock, folk, soul en americana met een breekbaar en eerlijk geluid.

Eli’s nummers gaan over zijn eigen leven en dat van anderen om hem heen. Samen met zijn band brengt hij nummers over liefde, afscheid, dromen en alles wat hem maar inspireert. Eli heeft de laatste jaren flink naam gemaakt voor zichzelf en zijn muziek. Zijn single ‘How about a little love’ was in 2016 regelmatig op de radio te horen.

Tijdens de TOP TLC Session brengt Eli zijn zelfgeschreven nummers ten gehore. Zijn optredens staan garant voor intimiteit en muzikaal genot. Eli heeft een eigen sound die je beslist moet horen!

Aanvang 21:00 uur. Kaartjes kosten tien euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Sponsor bedankt!

Foto: Rezie Leenders

BEMMEL - Zaterdag 7 oktober was het zover. De meiden van M8E2 van MHCBemmel 800 werden in het nieuw gestoken.

Alle meisje kregen een mooi nieuw trainingspak van hun sponsor EyeQuestion. Hiermee zijn de meiden voorbereid op het kouder wordende weer en kunnen ze met nog meer passie, prestatie en plezier trainen en wedstrijden spelen.

Allerzielen in Doornenburg

DOORNENBURG - Op 2 november wordt er in de Sint-Martinuskerk in Doornenburg een Allerzielenviering gehouden. De Avondwakegroep zal in deze viering voorgaan met medewerking van het Herenkoor en het koor JeKaDee.


In de viering gedenken wij in het bijzonder hen, die ons het afgelopen jaar zijn ontvallen, maar ook allen voor wie ons gebed is gevraagd. Ná de viering lopen we in stilte naar de begraafplaats, waar een korte plechtigheid zal plaats vinden. Een ieder wordt daarbij van harte uitgenodigd op maandag 2 november om 19.00 uur in de Sint-Martinuskerk in Doornenburg door de werkgroep Avondwake.

19 / 32

20 / 32

21 / 32

22 / 32

23 / 32

Steunpunt Mantelzorg zoekt een ‘zorg’-vrijwilliger

LINGEWAARD - Steunpunt Mantelzorg zoekt een 'zorg'-vrijwilliger. De term ‘zorg’-vrijwilliger kan verwarring opwekken. Veel mensen associëren de term zorgvrijwilliger met het letterlijke stuk van zorgen: wassen, helpen bij het aankleden, voor iemand koken et cetera. Dit is echter niet wat je als zorgvrijwilliger doet.

Als zorg-vrijwilliger word je als maatje ingezet bij mensen die langdurig voor iemand zorgen. Je geeft mantelzorgers een steuntje in de rug, door er ‘gewoon’ te zijn voor diegene voor wie ze zorgen. Door je voornamelijk op het menselijk en persoonlijk contact te richten en een luisterend oor te bieden geef je emotionele en praktische steun. Hierdoor krijgt de mantelzorger even tijd heeft voor zichzelf. Een bezoekje aan de kapper, het doen van een boodschap of naar een sportactiviteit gaan is dan ineens mogelijk.

Tijdens het vrijwilligerswerk krijg je ondersteuning van de mantelzorgconsulent. Er vindt altijd een kennismakingsgesprek plaats waarin wensen en mogelijkheden met elkaar worden besproken.

Nu gezocht

"Voor een echtpaar in Bemmel zijn we nu op zoek naar een vrijwilliger die eenmaal per week een lieve dementerende mevrouw zou willen bezoeken, zodat de echtgenoot even rustig alle boodschappen kan doen. Heb je interesse, meld je dan aan bij Monique Ritzen, SWL mantelzorgconsulent; 06 22933258 of via email; m.ritzen@swlingewaard.nl."

Opening waterveld MHC Bemmel 800

Foto: Rezie Leenders Fotografie Foto: Rezie Leenders Fotografie

BEMMEL - Op zaterdag 21 oktober vierde MHC Bemmel 800 op feestelijke wijze de opening van het gloednieuwe waterveld. Na de mooie toespraken van voorzitter Sander Schinkel en wethouder Theo Janssen werd de opening bekrachtigd: Jan van Paassen en Jasmijn Nagtegaal, oudste respectievelijk jongste spelende lid van de vereniging, scoorden samen het eerste doelpunt. Hiermee werd fraai onderstreept dat het veld voor jong en oud en dus voor de hele vereniging is.

Enkele honderden aanwezigen zagen vervolgens hockeylegende Naomi van As het veld betreden samen met de Meisjes D7 van het vorige seizoen. Dit team wist met hun sponsorloop het meeste geld binnen te halen voor het waterveld, dat door middel van crowdfunding is gefinancierd. Hiermee kregen zij het privilege de openingswedstrijd te spelen op het nieuwe veld met Naomi van As als coach. Vooral het intieme kleedkamermoment voorafgaand aan de wedstrijd, samen met hun idool, maakte veel indruk op deze jonge meiden. De middag werd vervolgd met een interview met Naomi van As en natuurlijk mochten de foto's en handtekeningen niet ontbreken, in de warmte van een mooie najaarszon.

De vereniging is vele partijen dank verschuldigd voor het realiseren van de aanleg van het waterveld, waaronder met name de gemeente Lingewaard, de aannemer CSC Sport en natuurlijk alle financiers. Voor de ontzettend geslaagde middag met Naomi van As spreekt de vereniging vooral haar dank uit aan René Reijnen en Henk Scholten Volvo die dit onvergetelijke feest mogelijk hebben gemaakt.

Collecte Dierenbescherming

ANGEREN - Ook dit jaar gingen weer enthousiaste collectanten, waaronder veel jeugdcollectanten, in Angeren langs de deur voor een gulle gift voor de Dierenbescherming. Met z'n allen hebben we het geweldige bedrag van 851,70 euro opgehaald!

"Met deze bijdrage kunnen weer veel gedumpte, mishandelde en verwaarloosde dieren worden geholpen. De Dierenbescherming is geen overheidsinstelling, en kan haar werk alleen verrichten dankzij de contributie van leden en donateurs en de opbrengst van de jaarlijkse kollekte! Langs deze weg wil ik iedereen hartelijk danken voor zijn of haar gulle gift, maar vooral een bedankje aan alle collectanten voor hun hulp. Zij zetten zich elk jaar weer belangeloos in, en ik vind dat zij een dikke pluim verdienen", aldus Ineke Beumer.

Indien u zich geroepen voelt om volgend jaar ook een paar uurtjes te kollekteren, meldt u zich dan aan bij de Dierenbescherming of bij: Ineke Beumer, 0481 424045.

Wilt u nog meer doen voor de Dierenbescherming dan kunt u ook donateur worden. Voor meer info: www.dierenbescherming.nl of 088 8113000."

Bijeenkomst Hersenletsel.nl in Huissen

HUISSEN - De Patiëntenvereniging Hersenletsel.nl Gelderland contactgroep Huissen houden een bijeenkomst voor mensen met Niet aangeboren hersenletsel (NAH) op 1 november van 15.00 tot 17.00 uur in Gemeenschapshuis Huissen – Zand, Van Wijkstraat 31.

Gast is Petra Boolman, ervaringsdeskundige NAH en auteur van de twee boeken: ‘In (slow) motion’ (waarin Petra haar zoektocht ‘terug de wereld in’ beschrijft) en ‘Best wel heavy’ (waarin zowel mensen met NAH als ook hun naasten vertellen over de gevolgen en de problemen van het hersenletsel op de m2).

Het thema gaat over hoe de onzichtbare gevolgen van hersenletsel het dagelijks functioneren beïnvloeden. Dit kan emoties oproepen en mensen voelen zich vaak niet begrepen door hun omgeving. Petra zal eerst vertellen over haar eigen ervaringen op dit vlak en ze zal voorlezen uit de boeken. "Daarna gaan we met elkaar over dit thema in gesprek. U bent welkom. Voor informatie kunt u bellen met Tea van Kampen 026 3233760 / 06 12088599 of met Ben Stegeman 026 3253366 / 06 50292079."

In een oogopslag

Vieringen in Parochie De Levensbron

Woensdag 25 oktober

09.30 uur: Dagkapel Gendt, eucharistieviering, G. Peters

Zaterdag 28 oktober

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten kerk Haalderen, eucharistieviering, A. Hulleman, Gemengd koor

Zondag 29 oktober

10.00 uur: O.L.V. Tenhemelopneming Huissen-Stad, eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

Woensdag 1 november (Allerheiligen)

09.30 uur: St. Bavo Angeren, eucharistieviering, G. Peters.

19.00 uur: OLV Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, Middenkoor InVoice

Donderdag 2 november (Allerzielen)

19.00 uur: OLV Ten Hemelopneming Huissen-stad, woord- en gebedsviering, G. Peters, Gemengd koor

19.00 uur: OLV van Zeven Smarten Haalderen, woord- en gebedsviering, J. Kallen, Middenkoor InVoice

19.00 uur: St. Bavo Angeren, woord- en gebedsviering, M. Peters, Zang en Vreugd

19.00 uur: St. Martinus Doornenburg, woord- en gebedsviering, werkgroep Avondwake, Herenkoor en JeKaDee

19.00 uur: H. Martinus Gendt, woord- en gebedsviering, C. Driessen, LEF

Vrijdag 3 november

10.00 uur: Kapel Liduina-Gouden Appel Bemmel, eucharistieviering, G. Peters

10.00 uur: Sancta Maria Huissen, eucharistieviering, C. Crolla

Zaterdag 4 november

19.00 uur: OLV van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

Zondag 5 november

10.00 uur: OLV Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, Gemengd koor

Vogelshow in De Leemhof

Koppel witborst-zebravinken

GENDT - Schitterende kleuren zijn er vrijdagavond 27, zaterdag 28 en zondag 29 oktober te bewonderen in De Leemhof aan de Dorpstraat 1 in Gendt.

De Gendtse Vogelvrienden (GVV) organiseren dan hun jaarlijkse tentoonstelling, waarvoor inzenders uit voornamelijk Gelderland vogels hebben ingeschreven. Voordeel van deze locatie voor de over het algemeen oudere bezoeker is het gelijkvloers zijn en men geen gebruik hoeft te maken van trap of lift.

Australische prachtvinken, gouldamadines en andere tropische vogels, grote parkieten, scotch-fancy’s, Europese cultuurvogels, kanaries in vele kleuren, beoordeeld door keurmeesters, zullen voor de bezoeker een lust voor het oog zijn.

Deze show is dit seizoen weer de eerste van een groot scala aan vogeltentoonstellingen in Gelderland. De toegang tot de show is gratis en is op vrijdagavond van 19.30 tot 22.00 uur, op zaterdag van 10 tot 20 uur en op zondag open van 10.00 tot 15.00 uur. Tevens is er de mogelijkheid om voor een schappelijk prijsje zelf eigenaar te worden van een gevederde vriend.

Fusie nieuw dweilorkest: De Dreumels

BEMMEL - Per 1 oktober zijn de Boemels en de Dreugtrommels gefuseerd en vormen zij een nieuw dweilorkest 'De Dreumels. Beide orkesten uit Bemmel bestaan al sinds de 80'er jaren: de Boemels zijn opgericht op 1 april 1981 en De Dreugtrommels op 1 april 1982.

Al geruime tijd werkten beide orkesten samen en 'leenden' zij muzikanten van elkaar, en omdat deze samenwerking goed beviel, hebben beide orkesten onlangs besloten om voortaan samen als één orkest verder door het leven te gaan.

Het wordt nu een echt 'multibetuws' orkest bestaande uit 26 muzikanten (16 dames en 10 heren), waarvan er 15 uit Bemmel komen, en de rest uit Huissen, Haalderen, Lent, Angeren en zelfs één uit Nijmegen.

Afgelopen jaar hebben de twee orkesten al regelmatig onder de naam Dreumels gezamenlijk opgetreden bij diverse gelegenheden en festiviteiten: kerstmarkt in Düsseldorf en in Arnhem, in juni 2016 werd de Giro d'Italia muzikaal begeleid in Arnhem, in juli 2017 is er gespeeld tijdens de Nijmeegse Vierdaagse: in Bemmel, in Groesbeek en op de Via Gladiola in Nijmegen.

Op 7 oktober stond het dweilfestival in Sneek op het programma en in december worden de kerstmarkten in Arnhem en Düsseldorf weer met stemmige kerstmuziek opgeluisterd. Kortom, er zit volop ambitie en potentie in dit nieuwe orkest dat onder leiding van Louis Peters, die ook de arrangementen schrijft, wekelijks repeteert in de prachtige accommodatie de Theaterkerk in Bemmel.

Het repertoire dat gespeeld wordt is heel gevarieerd van Jantje Smit tot André Hazes, van My Way tot Het Dorp, een Django Wagner Medley en een Russische medley, evergreens en polonaisemedleys, allemaal voor iedereen herkenbare gezellige muziek.

Voor optredens kan men contact opnemen met Gaby Wegdam: 06 25080142, e-mail: gabywegdammoormann@gmail.com. Voor inlichtingen kan men bellen met Toon Hoogveld: 06 55822302 of via e-mail: toonhoogveld@versatel.nl. (of kijk op facebook: De Dreumels).

Retraitedag Pleisterplaats Ressen

RESSEN - De Retraitedagen in Ressen zijn langzaam maar zeker een begrip aan het worden in de Betuwe. Diverse mensen weten hun weg te vinden naar deze zaterdagen waarop er volop ruimte is voor bezinning, tijd voor jezelf, verstilling en creativiteit in ruime zin.


Ook deze keer is het thema ontleend aan de Keltische Christelijke Spiritualiteit: 'Gebrokenheid geheeld'. Ieder mens krijgt in zijn of haar leven te maken met de gebrokenheid van deze wereld. Dat onder ogen zien en ervaren dat er ook ruimte is en kracht wordt gegeven voor heelwording is iets dat in de Keltische spiritualiteit op een heel mooie manier aanwezig is en dat ook in onze christelijke traditie wordt ervaren en gedeeld.

Wees welkom op zaterdag 18 november van 11.00 - 16.00 uur (inloop vanaf 10.30 uur) in De Kosterij / Ressense kerk aan de Kerkenhofstraat 3 in Ressen. De kosten inclusief koffie/thee en soep zijn vijftien euro. Gevraagd wordt een lunchpakket en wandelschoenen mee te nemen. Aanmelden kan bij Winny Eijbersen 06 14894540 of via de mail wilma@4-plek.nl. Meer info staat op www.4-plek.nl / www.pleisterplaatsressen.nl.

Najaarsconcert harmonie Sint-Caecilia in Gendt

GENDT - Zaterdag 28 oktober verzorgt harmonie Sint-Caecilia Gendt weer haar inmiddels traditionele najaarsconcert.

Tijdens het concert zal een grote diversiteit aan muziekstijlen gepresenteerd worden door alle vier de onderdelen van de Gendtse muziekvereniging: Little Caecilia, de jeugdslagwerkgroep, het harmonieorkest en de slagwerkgroep.

Het najaarsconcert wordt de laatste jaren door steeds meer mensen bezocht. De theaterzaal van Providentia was vorig jaar tot de nok toe gevuld met bezoekers die genoten van het afwisselende programma.

Ook dit keer heeft Sint-Caecilia weer diverse muzikale verrassingen in petto. Het belooft een prachtige muziekavond te worden!

Het najaarsconcert vindt plaats in Providentia, Dorpstraat 5 in Gendt en begint om 19.30 uur. De zaal is open om 19.00 uur. De entree bedraagt vijf euro per persoon.

Jubileumconcert Sint-Maartenskerkkoor Elst

ELST - Op 2 november 1942, midden in de Tweede Wereldoorlog, werd in Elst (Gld.) het Sint-Maartenskerkkoor opgericht. Het is zeker te zien als een teken van licht en soms gezongen protest in een donkere tijd. De eerste jaren werd er nog gezongen onder de naam Hervormd Kerkkoor.

Het eerste doel was en is nog steeds de ondersteuning van de eredienst, je bent tenslotte kerkkoor. Daarnaast wordt er ruimschoots gebruik gemaakt van de rijke schat aan koormuziek die we kennen: van Bach tot Fauré, van Händel tot Mendelssohn, van Kedrov tot Gounod, van Scarlatti tot Huub Oosterhuis en van de Mattheus Passion tot liederen uit Taizé. De laatste tijd wordt ook het Nieuwe Liedboek voor Kerk en Gezin als bron voor het koor gebruikt.

Elke donderdagavond wordt door rond veertig leden fanatiek geoefend en gezongen in Onder de Toren onder leiding van Herman Schimmel. Het koor werkt gemiddeld zes keer per jaar mee aan een dienst. Daarnaast is er het Zomeravondconcert en soms diensten in het Radboudziekenhuis in Nijmegen.

Het Sint-Maartenskerkkoor bestaat nu, veel koorleden en dirigenten later, 75 jaar. Dit is een reden voor een feest. Maar niet alleen met elkaar, het koor wil het ook delen.

Op zondag 12 november is er een feestelijke viering met het koor in een reguliere dienst in de Grote Kerk in Elst met aansluitend een receptie in Onder de Toren. Op zaterdag 18 november is er om 20.00 uur een feestelijk concert van het Sint-Maartenskerkkoor, ook in de Grote Kerk. Tijdens dit concert zingt het koor stukken van Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn Bartholdy en Georg Frederic Händel. Dit concert staat onder leiding van Dr. Herman Schimmel, dirigent van het SMKK. Verder wordt medewerking verleend door IJsbrand ter Haar (orgel), vier solisten en een klein orkest. Het is zeker de moeite van het komen waard. De entree bij dit concert is vrij: het koor wil haar feest op deze manier graag vieren met u.

Koor Tot Zangs! in Bemmel

BEMMEL - Op zondag 29 oktober om 15.00 uur in de protestantse kerk, Oude Kerkhof 13 in Bemmel. Op 29 oktober gaat koor Tot Zangs! uit Millingen aan de Rijn voor de tweede keer een bijzonder concert geven.

Het thema is actueel: Hoe is het om als vluchteling vanuit een oorlogsgebied in Nederland terecht te komen? En hoe word je dan opgevangen? Lukt het om je hier veilig te voelen en een nieuwe horizon te ontdekken.

Voor dit concert hebben we enkele mensen die gevlucht zijn uit een oorlogsgebied om hun medewerking gevraagd. In samenwerking met vredesorganisatie PAX komt Imad uit Syrië zijn belevenissen vertellen. In woord en beeld. En de uit Irak gevluchte Aysha, die nu met haar gezin in Millingen aan de Rijn woont, zal een gedicht voorlezen. Zij zal ook door haar gemaakte Irakese hapjes aanbieden.

Koor Tot Zangs! zal toepasselijke liederen ten gehore brengen. We worden begeleid door een gelegenheidscombo: dat bestaat uit: Wouter: piano, Rob: gitaar, Hans: cajon en Philip: contrabas. Koor en combo worden gedirigeerd door: Frans Coerwinkel. De toegang is gratis.

Naailes in gemeenschapshuis

HUISSEN - In het Gemeenschapshuis Huissen Zand worden al jaren met heel veel succes naailessen gegeven onder deskundige leiding. Het is een heel gezellige bezigheid om zelfstandig maar onder leiding zelf kleding te maken.

Het is een hobby waar uiteindelijk uw prestatie in beloond zal worden. U kunt dan trots zijn op het geen wat u heeft gemaakt en kunt het natuurlijk ook nog dragen. De lessen worden op verschillende dagdelen gegeven, maar op de dinsdagavond is er nog ruimte voor enkele dames om zich hiervoor aan te melden.

Mocht u denken dat lijkt wel iets voor mij of samen met een zus of vriendin neem gerust even contact op. De naaimachines zijn aanwezig, dus kom gerust eens langs. Mocht u interesse hebben of vragen, neemt even contact op met mevrouw F. van Aalten, 026 3250423.

Kom gerust even langs en proef de sfeer de koffie staat klaar in het Gemeenschapshuis aan de Van Wijkstraat 31 in Huissen, naast de Zandse kerk

Bijeenkomst over herkomst van oude veldnamen/buurtschappen in Doornenburg

DOORNENBURG - Op dinsdag 31 oktober houdt Historische Kring Doornenburg (HKD) in Ontmoetingscentrum een ThemAvond over 'Herkomst van oude veldnamen/buurtschappen in Doornenburg' (19.45-21.30 uur).

Heb je ooit gehoord van het Keuterveld? Of van Meent, Elkeshof, Kromme Elleboog, Kostverloren, Alverloren, Helhoek enzovoort? Deze en andere oude veldnamen zeggen veel over geschiedenis van Doornenburg: het landschap, het werk en het leven. Veel van de oude veldnamen zijn in de vergetelheid geraakt. Gelukkig heeft Robert Melchers jaren geleden deze in kaart gebracht.

Veldnamen en de verhalen die eraan vastzitten, blijven interessant voor jong en oud, voor autochtonen en nieuwkomers. Luuk Timmers, voorzitter HKD, geeft tijdens de Avond een interessante inkijk in de herkomst van de oude Doornenburgse veldnamen. Na zijn inleiding gaat hij graag met de aanwezigen in discussie over hun (aanvullende) kennis over de oude Doornenburgse veldnamen.

Voorafgaand aan deze Avond houdt de HKD ‘n korte openbare ledenvergadering (19.00–19.30 uur) met als hoofdpunten Jaarplan en Begroting 2018.

Tijdens deze avond is ook het onlangs uitgebrachte boek over verdwenen Buurtschap De Burgeu te koop (Leden en wie lid wordt: 12,50 euro. Niet-leden: 17,50 euro). Meer info? info@historischekringdoornenburg.nl.

Jonge Kracht zoekt voorzitter jeugdcommissie

HUISSEN - Voetbalvereniging Jonge Kracht zoekt voorzitter jeugdcommissie. De jeugdvoorzitter is de 'spreekbuis' en draagt de eindverantwoordelijkheid van de jeugdcommissie; gedane voorstellen worden door hem/haar verwoord en verdedigd.

Hij/zij staat open voor kritiek en opmerkingen. Ook maakt hij/zij deel uit van het algemeen bestuur van de vereniging. Hij bepaalt het beleid van de jeugdcommissie, in samenspraak met de overige jeugdcommissieleden en de voorzitter dagelijks bestuur en is verantwoordelijk voor de uitvoering hiervan.

Leidt de vergadering van de jeugdcommissie. Coördineert de verschillende commissietaken binnen de jeugdcommissie. Vertegenwoordigt de jeugd bij de vergaderingen van het algemeen bestuur/ dagelijks bestuur en informeert over de gang van zaken binnen de jeugdafdeling. Hij is verantwoordelijk voor een goede communicatie tussen de jeugdcommissie en het dagelijks bestuur/algemeen bestuur en vertegenwoordigt de jeugdafdeling bij officiële gelegenheden.

Hij is verantwoordelijk voor het goed en naar behoren functioneren van de jeugdafdeling. Signaleert problemen welke eventueel ontstaan tussen leiders, trainers, spelers en ouders en speelt deze door naar de desbetreffende coördinator. Treedt op als bemiddelaar bij problemen en conflicten binnen de jeugdafdeling

Beschik jij over de nodige leidinggevende capaciteiten, kun jij mensen aansturen, coachen en waarderen, kun jij delegeren, oplossingsgericht denken en beschik je over goede communicatieve en sociale vaardigheden.

Neem dan contact op met Lambert Neijenhuis, voorzitter Jonge Kracht. lambertneijenhuis@hotmail.com of 06 51941077.

ANV Lingestreek gestart met onderhoud landschap

BETUWE - De landschapsonderhoud ploeg van de Agrarische Natuur Vereniging Lingestreek gaat weer aan de slag, het agrarisch landschap vraagt om onderhoud. De wilgen zijn weer uitgelopen in het typische Rivierenlandschap.

De wilgen in het Rivierengebied hebben een opknapbeurt nodig. De voorman van de werkploeg, Wout, geeft aan dat wachten met onderhoud uiteindelijk leidt tot beschadigingen en dat gaat ten koste van de boom. Maar ook de hoogstamboomgaarden hebben weer een snoeibeurt nodig. Zo zie je het landschap vraagt om onderhoud. De werkploeg van de ANV staat klaar! Ook voor erfbeplanting, struwelen en afrasteringen. info@anvlingestreek.nl of Wout Speijers 06 12401966.

ANV Lingestreek gestart met onderhoud landschap

BETUWE - De landschapsonderhoud ploeg van de Agrarische Natuur Vereniging Lingestreek gaat weer aan de slag, het agrarisch landschap vraagt om onderhoud. De wilgen zijn weer uitgelopen in het typische Rivierenlandschap.

De wilgen in het Rivierengebied hebben een opknapbeurt nodig. De voorman van de werkploeg, Wout, geeft aan dat wachten met onderhoud uiteindelijk leidt tot beschadigingen en dat gaat ten koste van de boom. Maar ook de hoogstamboomgaarden hebben weer een snoeibeurt nodig. Zo zie je het landschap vraagt om onderhoud. De werkploeg van de ANV staat klaar! Ook voor erfbeplanting, struwelen en afrasteringen. info@anvlingestreek.nl of Wout Speijers 06 12401966.

Korenavond Sasa Angeren

Foto: Henk Sluiter

ANGEREN - Koor Zang en Vreugde, onderdeel van Stichting Actieve Senioren Angeren, houdt op zaterdagavond 28 oktober voor de twaalfde keer een gezellige korenavond in het Dorpshuis in Angeren.

De zaal in het Dorpshuis aan de Emmastraat 23 is open van 19:00 uur en de aanvang is 19:30 uur. De toegang is gratis. De koorleden -in totaal wel zo’n 140 'man'- zullen deze avond weer tot een succes maken.

De deelnemende koren zijn: N-core popkoor uit Nijmegen, Lingewaards Mannenkoor uit Huissen, Just do ituit Gendt, Gezelligheidskoor Ons Verzetje uit Doornenburg en koor Zang en Vreugde uit Angeren

Voor de dekking van de onkosten van deze avond wordt in de pauze een grootse verloting gehouden met vele mooie prijzen en voor elk wat wils.

OostEuropaDag Doornenburg groot succes!

DOORNENBURG - Na een zeer succesvolle OostEuropaDag in 2014 is 14 oktober een OostEuropaDag gehouden in en rondom het Skodamuseum Nederland in Doornenburg.

De opzet hiervan was eenvoudiger maar zeker niet minder! De vele Oosteuropese merken van voertuigen (zowel auto's als motoren - denk aan Skoda, Lada, Trabant, Wartburg, Volga et cetera- konden eventueel hun hobbyspullen verkopen via de zogenaamde kofferbakverkoop en er was gelegenheid 's middags mee te doen aan een toerrit door de gemeente Lingewaard.

Deze rit ging via de Rijndijk van Doornenburg naar Hulhuizen en vervolgens naar Gendt, Haalderen, Bemmel, Huissen en uiteindelijk eindigde deze dag bij café De Letste Stuyver in Angeren. De deelnemers, ook een flinke delegatie uit België, bleven maar foto's maken van dit gevarieerde gebied. Op diverse facebookpagina's zijn fotoalbums te bekijken. Het mooie weer droeg eraan bij dat het een gezellige dag werd. Alle neuzen stonden dezelfde kant op en dat was in feite een groot compliment voor initiatiefnemer Hans Hubers en Irena.

Hoge korting op de Dolle Sintdagen van Top1Toys Bemmel

BEMMEL - Evenals voorgaande jaren heeft Top1Toys Bemmel ook dit jaar voor haar klanten weer een speciale Sintactie. Aankomende donderdag 26 en vrijdag 27 oktober wordt er eenmalig 20 procent korting verstrekt op de aankoop van alle artikelen (met uitzondering van lopende acties en boeken).

Esther en Sanne hebben voor de drukke feestdagen de winkel goed vol staan en dus is er nog volop keuze voor een ieder. Naarmate de maand december dichterbij komt, loopt men het risico dat artikelen landelijk niet meer leverbaar zijn. Mocht het toch zo zijn dat tijdens deze Sintdagen artikelen niet voorradig zijn in de winkel, dan kunnen deze alsnog wel besteld worden. Er geldt dan wel een korting van 10 procent. Met een paar dagen worden dan ook deze goederen netjes geleverd.

De winkel in Bemmel heeft net na de vakantieperiode een volledig nieuwe vloer gekregen en is gerestyled. Recent is er ook samen met Lego meer dan 11 meter Lego ingeruimd en is deze wand ook feestelijk verlicht. Voor de meiden is er onder andere een grote voorraad aangelegd voor de populaire Sunshine Catamaran uit de Lego Friends Collectie.

Voor de jongens is er onder andere volop keuze uit diverse afstand bestuurbare auto´s van Nikko en ook Pokemon kaarten.

Zo blijft Top1Toys tijdens de feestmaanden de nummer 1 in speelgoed en zal de winkel in Bemmel voor de Sint ook de goedkoopste speelgoedwinkel zijn. Esther en Sanne heten u van harte welkom!

Heeren van de Zee biedt 't neusje van de zalm

ARNHEM – In veel diëten staat regelmatig verse vis op het menu. Het spreekwoord luidt niet voor niets: 'Vis laat de mens zoals hij is'. Het is goed voor de lijn en erg gezond, maar ook ontzettend lekker. Dagverse vis haal je natuurlijk bij visspecialist Heeren van de Zee!

Iedere dinsdag en zaterdag in Arnhem Zuid (Rijkerswoerd) en iedere donderdag in Arnhem Noord (Geitenkamp) staat het enthousiaste team van Heeren van de Zee klaar, om de lekkerste visjes voor u schoon te maken. De bekende volvette Hollandse haringen, fris, mals en rijk van smaak en kibbeling, perfect gekruid en lekker krokant gebakken. Een heel pond gebakken kibbeling met daarbij drie Hollandse haringen, vers van het mes, haalt u bij Heeren van de Zee samen voor slechts een tientje! Ook zeer geliefd zijn er de gebakken lekkerbekken; maar liefst vier stuks voor een tientje. Bij eenieder wel bekende vissoorten. Maar er zijn er nog veel meer die de moeite van het proeven waard zijn! 'Onbekend maakt onbemind', daarom kunt u bij Heeren van de Zee terecht voor advies over iedere vissoort en de bereiding ervan. Kom alvast inspiratie opdoen voor de feestdagen. Heeft u bijvoorbeeld al eens gedacht aan een zalige visschotel of aan tongstrelende visamuses? Vraag het Heeren van de Zee, zij denken graag met u mee!


Kijk op Facebook of op www.heerenvandezee.nl of kom een lekker visje happen op Rijkerswoerd of op De Geitenkamp.

Theo Schut winnaar internationale meeting BMW 02 club

HUISSEN - Theo Schut heeft al jaren passie voor auto's. Hij is de trotse eigenaar van een gerestaureerde BMW 2002 TII uit 1973!

Na jaren actief te zijn geweest in de autosport, is de passie voor de BMW is altijd gebleven. Theo's droom is altijd geweest om zijn BMW 2002 TII tot in de puntjes te restaureren. Vijf jaar geleden is hij hiermee begonnen. Nadat hij zijn 02 geheel had gestript, is Theo begonnen met de volledige restauratie van de auto. Na diverse beurzen te hebben bezocht; om alle benodigde onderdelen te verzamelen, zodat zijn BMW in originele nieuwstaat kon worden hersteld.

Zijn bedrijf Theo Schut Autoschade is volledig uitgerust om dit restauratie project uit te kunnen voeren. Het laswerk, spuitwerk en montage van alle onderdelen was een tijdrovende klus, daar zijn dan ook vele uren in gaan zitten. Na jaren werk was het deze zomer zover! Theo kon de weg op met zijn BMW 2002 TII. Samen met vele liefhebbers van deze auto's had hij zich ingeschreven voor de internationale BMW 02-treffen in Lelystad.

De auto werd grondig geïnspecteerd door de keurmeesters en ook het publiek kon zijn stem uitbrengen. Aan het einde van de dag kwam de uitslag met als resultaat de publieksprijs en de eerste prijs van Concours d'Elegance Standard. Dit is een fantastische beloning voor alle gewerkte uren en het precisiewerk, aldus een trotste Theo Schut.

Nog enkele tickets voor doldwaze party in De Buitenpoort

Foto: Benno Arends

HUISSEN - Thema Q-music Party is geworden... Hoe Fouter Hoe Beter! Wat dat betekent voor de avond op zaterdag 4 november? Dat er nog meer foute en nog fouterderder nummertjes gedraaid zullen worden door de Q-music-dj's. Gewoon, omdat het zo lekker mee zingen en dansen is op die fouter dan foute liedjes.

Una paloma blancaaaa, Sex on the beach, Greased lightning, I will survive, We are the children of the night, Leef, Y-M-C-A! Meezingen maar, confetti het publiek in, handjes in de lucht en dansen tot je niet meer kunt. De Buitenpoort heeft deze zeer gewilde party weten te boeken. Nog geen kaartje? Fout! Eh, foei! Maar geen nood, er zijn er nog enkele beschikbaar. Ga naar: www.debuitenpoort.nl en bestel! Wees wel snel, anders vis je net als de vorige keer (toen het was uitverkocht) achter het net. En die fout wil je niet (nog eens) maken!

Want... wat een dj-booth! Wat een dj's! Wat een show! Wat een foute muziek! Zaterdag 4 november dus weer uit je plaat gaan op Q-music presents The Party Hoe Fouter, Hoe Beter in De Buitenpoort in Huissen. Met bekende dj's, een indrukwekkende dj-booth van 18 TFT-schermen voor video en visuals, een leddecor met bigscreens staat de Q-music presents The Party garant voor een wervelend feest. Een show die zijn gelijke niet kent. En daarom altijd een uitverkocht huis in Huissen en een topsfeer. Zaterdag 4 november. Aanvang: 21.00 uur. Entree: 10 euro (18+).

Rabobank en Diverzio leggen verbinding tussen food & agri en zorg

BETUWE - Gezond en duurzaam voedsel bereikbaar maken voor kwetsbare groepen. Dat is de gedachte achter het programma 'Gezonde Korte Ketens' van stichting Diverzio. Samen met de Rabobanken Oost Betuwe, Arnhem en Omstreken, Maas en Waal en Rijk van Nijmegen biedt Diverzio agri/food-ondernemers een reeks masterclasses aan. Woensdag 11 oktober was de aftrap.

Bijna vijftig ondernemers uit de agrarische sector waren aanwezig bij de eerste masterclass. Van (melk)veehouders tot telers van groente en fruit: "De hele schijf van vijf is vertegenwoordigd", stelde Diverzio-directeur Koen Nouws Keij tevreden vast. "Samen leveren ze alle ingrediënten waarmee zorginstellingen gezonde maaltijden kunnen voorschotelen aan hun cliënten."
Eerlijke producten, gezonde maaltijden. Diverzio wil zorgorganisaties verbinden met producenten in de regio. Zo ontstaat een korte, directe keten van boer naar klant. Dat betekent een betere prijs voor eerlijke producten. En betere, verse maaltijden met bekende streekproducten voor patiënten en ouderen. De betrokken Rabobanken leveren graag een bijdrage. "Rabobank is dé food & agri-bank", zegt Arjan Kruisselbrink, directeur Bedrijven bij Rabobank Maas en Waal en Rabobank Oost Betuwe. "Daarbij hoort ook een verantwoordelijkheid. Onder de noemer 'Banking for Food' werken we mee aan de wereldwijde uitdaging om de groeiende bevolking gezond en duurzaam te voeden. Dat doen we door toegang te bieden tot financiering, kennis en netwerken. De masterclasses van Diverzio sluiten daar bij aan."

De deelnemers verdiepen zich de komende maanden in mogelijkheden en aanpak van directe, regionale afzet. Tijdens de vierde en laatste masterclass in april presenteren de ondernemers hun producten en plannen aan zorgorganisaties in de regio.

Hennie en Herman,
van harte gefeliciteerd met jullie
50 jarige huwelijk op 27 oktober.
Een hele fijne dag!
Liefs kinderen en kleinkinderen

Deze baardmans alias 'de vakantieman'
heeft deze week verjaard. Van harte piem!
Andre en ome Jos, Wimpie en tante Lieke
Jeroentje, Ome Tonnie en Don Eduardo

Hiep hiep hoera
Jaap word op
27 oktober 85 jaar!
Liefs Corrie en Conny

Deze kanjers zijn donderdag
26 oktober 60 jaar getrouwd.
Van harte gefeliciteerd! Liefs,
kinderen en kleinkinderen

Abraham wil het zelf niet weten,
maar wij zijn het niet vergeten.
Pap, van harte gefeliciteerd met
je 50ste verjaardag!
Liefs Ingrid, Marjolijn, Anouk en Fleur

19 Oktober is deze lieve dame
16 jaar geworden. Melsi het was
een super dag! Gefeliciteerd lieverd
xxxx Papa, Mama, Namco, Nick

Dit Gouden Bruidspaar
willen we graag feliciteren.
Geniet ervan, Leo & Annie

Hiep, hiep, hoera,
Mam 85 jaar.

Onze lieve Jeroen is op
21 oktober al weer 8 jaar geworden!
Hartelijk gefeliciteerd van mama en Sander

Lieve Baas en Bazin
Gefeliciteerd met jullie
50 jarig huwelijk.
Tippie

HGD Boerboom Deuren verhuist naar Elst

BEMMEL - "Per 1 februari 2018 openen wij onze nieuwe 'deuren' in Elst. Onze uitgebreide en nieuwe showroom aan de Fahrenheitstraat 6. We kunnen onze klanten dan nog meer laten zien en nog meer keuzes op het gebied van de garagedeuren en industriedeuren."

Met meer dan twintig jaar ervaring voorziet HGD Boerboom Deuren van passende garagedeursystemen voor particulieren en bedrijven. Voor wie de showroom binnenloopt, gaan de deuren letterlijk en figuurlijk open. "Wij zijn ook al jaren Premium dealer van Hörmann,. De beste deurenleverancier van Europa. Daar zijn we ook erg trots op."

"Er is veel keus als het gaat om garagedeuren. De ene woning is de andere niet en het draait erom hoe je de deur gaat gebruiken. Sommigen willen een aparte opening in de deur om gemakkelijk de fiets uit de garage te halen en anderen willen een automatisch systeem waarmee je de garage op afstand kan openen en sluiten."

HGD Boerboom Deuren kent twee locaties, waarvan één in Wijchen aan de Celciusstraat 13. Vanaf 1 november sluit de showroom in Bemmel aan de Groenestraat 2. Deze vestiging verhuist naar Elst, waar meer ruimte is voor het enorme assortiment dat HGD Boerboom Deuren biedt. "Op het internet is het aanbod soms overweldigend en ziet men niet wat er allemaal mogelijk is. Ook het willen zien wat je koopt en dan ook met een sluitend advies, daarom nodigen wij u graag uit om langs te komen in één van onze showrooms. Wij vinden het belangrijk dat u de juiste deur kiest die past bij uw situatie en woning of bedrijfsgebouw, want een garagedeur is meer dan slechts een afsluiting van een ruimte. Daar nemen wij graag de tijd voor en kijken wij niet alleen naar het model, kleur en materiaal, maar ook naar de isolatie en de veiligheid. En voor bedrijven denken wij graag mee over de beste oplossing om uw onderneming veilig af te sluiten, zonder in te leveren op toegankelijkheid. Uiteraard kunt u bij ons terecht voor onderhoud, zodat u verzekerd bent van jarenlang plezier aan uw garagedeur.

De opening van onze nieuwe locatie zullen we niet ongemerkt voorbij laten gaan. Onze showroom in Wijchen blijft geopend, zodat u tot die tijd bij ons terecht kunt in advies op maat als het gaat om garagedeuren en kozijnen."

Kijk voor meer informatie op www.boerboomdeuren.nl of bel 0481 350208.

Vrijwilligers gezocht voor het Grand Café in De Lingehof

BEMMEL - Zit gastvrijheid in jouw DNA? In het Grand Café van locatie de Lingehof in Bemmel ontvangen wij dagelijks veel bezoekers en bewoners voor een kopje koffie of borrel. Om ons team te versterken zijn we op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die ons bij onze mooie taken willen ondersteunen.

Als vrijwilliger bied je net dat extra stukje aandacht aan onze gasten. Wij zoeken vrijwilligers die representatief, klantgericht en gastvrij zijn. Je ben sociaal en communicatief vaardig (Nederlandse taal) want je zult veel contact hebben met verschillende doelgroepen. Ook vinden we het fijn als je met ons mee wilt denken, wij zijn erg ambitieus en willen graag dat ook vrijwilligers actief bijdragen om van de diverse concepten een groot succes te maken. Horeca-ervaring is ook gewenst, omdat het ook draait om het serveren en verkopen van koffie, thee en iets lekkers. Je komt terecht in een gemotiveerd team waarin we samen werken aan een gastvrije cultuur. Je wordt gewaardeerd in je werk, waardoor er een prettige werksfeer is. Je zult altijd werken met één van onze medewerkers. Daarnaast kun je van ons verwachten dat wij je ondersteunen en waar nodig scholing aanbieden. Je gaat werken met verschillende diensten: wij bieden zeven dagen per week van 08.00 tot 20.00 uur gastvrijheid! Je bent vrij om aan te geven hoeveel uur je beschikbaar bent en welke dagen en tijden je het beste uitkomen. Spreekt het bovenstaande je aan? Neem dan contact op met de supervisor gastvrijheid, Bianca van Brandenburg b.vanbrandenburg @zinzia.nl, bel naar 06 53969105 of kom gewoon een keer langs!

Ledenvergadering supportersvereniging GVA

DOORNENBURG - De supportersvereniging van voetbalvereniging GVA uit Doornenburg houdt op vrijdag 17 november haar jaarlijkse vergadering.

Aftredend en herkiesbaar is: G. Nissen. De vergadering begint om 20.30 uur in de kantine van v.v.-G.V.A. op sportpark De Vijzel in Doornenburg. Alle leden zijn welkom.

Najaars Demo Dagen bij Baptist Arnhem!

ARNHEM - Op zaterdag 18 november en zaterdag 2 december van 10:00 tot 16:00 uur demonstreren leveranciers, cursuscentra en klanten hun producten en technieken.

Zaterdag 18 november
Festool en Mafell demonstreren hun elektrische gereedschappen. Vers-Hout.nl vertelt alles over hun cursussen met groen hout. Studio Mooibos maakt prachtige houten sieraden en Alex van den Hoven komt zilversmeden. Jan van Harskamp van Houterij de Specht laat u alles zien over houtsnijden. En Dick Dorshorst komt zijn beeldhouwkunsten demonstreren. Een vol programma!

Zaterdag 2 december
Tormek demonstreert hun natslijpsysteem. Craig Heffren van Record Power (UK) legt alles uit over hun houtbewerkingsmachines. Francis Taqc vertelt u alles over de innovatieve Zebrano houtdraaibank. Osmo, fabrikant van houtbewerkingsproducten is ook vertegenwoordigd. Katinka Waelbers van Atelier Glass & Art maakt kleine meesterwerkjes (netsukes) van glas en hout. Mark Steltenpool is houtdraaier en verfraait houten werkstukken met bliksemschichten. U ziet deze indrukwekkende technieken en nog veel meer op onze Demo Dag!

Extra workshops
Vrijdag 17 november en vrijdag 1 december zijn er extra demonstraties met Festool, Mafell, Tormek en Record Power. Bekijk www.baptist.nl/agenda, vol is vol!

Tot ziens bij Baptist! Toegang: gratis. Vlamoven 32, Arnhem; www.baptist.nl.

Assortiment Proeverij van WijnZinnig Gendt

GENDT - Zondag 29 oktober organiseert WijnZinnig Gendt zijn jaarlijkse Assortiment Proeverij.

Benieuwd naar alle nieuwe wijnen voor het aankomende najaar of wilt u inspiratie opdoen voor mooie combinaties met winterse gerechten, dan is een bezoek aan deze proeverij absoluut een aanrader.

Tijdens deze middag heeft u de mogelijkheid om ongeveer 70 wijnen te proeven die allen een uniek karakter hebben en passen bij de gezelligheid van de aankomende maanden. "We openen de deuren van De Klok Horeca Gendt om 13.00 uur en dan kunt u, aan de hand van een overzichtelijke proeflijst, de wijnen op uw eigen tempo proeven. Bij iedere tafel zal een vertegenwoordiger van de desbetreffende wijn aanwezig zijn om alle informatie te geven die u graag wilt hebben. Het is niet noodzakelijk om precies om 13.00 uur aanwezig te zijn, want de deuren blijven open tot 17.00 uur. U heeft dus de gelegenheid om te proeven tussen 13.00 en 17.00 uur.

Zoals u van ons gewend bent, zullen alle wijnen zeer aantrekkelijk geprijsd zijn en daardoor is het ook bijzonder geschikt om alvast uw wijnen te selecteren voor uw relatiegeschenken/kerstpakketten. Uiteraard worden deze door ons op een creatieve wijze verpakt.

Gedurende de middag zal De Klok Horeca Gendt u voorzien van heerlijke hapjes en zal de bekende kaasbar niet ontbreken. De toegang voor deze proeverij is geheel gratis. Aanmelden is niet verplicht, maar voor ons zeer wenselijk om genoeg proeflijsten te maken en te zorgen dat er voldoende hapjes zijn…

Voor specifieke vragen kunt u te allen tijde contact met ons opnemen. Graag tot 29 oktober!

WijnZinnig Gendt, Dorpstraat 34, Gendt; www.wijnzinnig.eu; info@wijnzinnig.eu.

Vrijwilligers gezocht voor het Grand Café in De Lingehof

BEMMEL - Zit gastvrijheid in jouw DNA? In het Grand Café van locatie de Lingehof in Bemmel ontvangen wij dagelijks veel bezoekers en bewoners voor een kopje koffie of borrel. Om ons team te versterken zijn we op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die ons bij onze mooie taken willen ondersteunen.

Als vrijwilliger bied je net dat extra stukje aandacht aan onze gasten. Wij zoeken vrijwilligers die representatief, klantgericht en gastvrij zijn. Je ben sociaal en communicatief vaardig (Nederlandse taal) want je zult veel contact hebben met verschillende doelgroepen. Ook vinden we het fijn als je met ons mee wilt denken, wij zijn erg ambitieus en willen graag dat ook vrijwilligers actief bijdragen om van de diverse concepten een groot succes te maken. Horeca-ervaring is ook gewenst, omdat het ook draait om het serveren en verkopen van koffie, thee en iets lekkers. Je komt terecht in een gemotiveerd team waarin we samen werken aan een gastvrije cultuur. Je wordt gewaardeerd in je werk, waardoor er een prettige werksfeer is. Je zult altijd werken met één van onze medewerkers. Daarnaast kun je van ons verwachten dat wij je ondersteunen en waar nodig scholing aanbieden. Je gaat werken met verschillende diensten: wij bieden zeven dagen per week van 08.00 tot 20.00 uur gastvrijheid! Je bent vrij om aan te geven hoeveel uur je beschikbaar bent en welke dagen en tijden je het beste uitkomen. Spreekt het bovenstaande je aan? Neem dan contact op met de supervisor gastvrijheid, Bianca van Brandenburg b.vanbrandenburg @zinzia.nl, bel naar 06 53969105 of kom gewoon een keer langs!

Alles in balans bij Autobedrijf Wientjes v.o.f.

BEMMEL – Zodra uw autostuur bij hogere snelheden een beetje begint te trillen, is het dringende advies om uw autobanden te laten balanceren. Bij Autobedrijf Wientjes wordt dit voor u gedaan met een zeer geavanceerd balanceerapparaat, zodat u weer veilig de weg op kunt.

Het gewicht en de omtrek van uw autobanden worden hiermee elektronisch gemeten zodat gelijk zichtbaar is waar het wiel in onbalans is en het gewicht (zink) op de juiste plaats op de velg kan worden aangebracht. Het apparaat heeft een nauwkeurigheid van ongeveer één gram. Twijfelt u of uw banden nog wel goed in balans zijn? Kom u dan gerust even langs om dit te laten controleren. Bij Autobedrijf Wientjes kunt u rekenen op eerlijk en vakkundig advies. Herman: 'Wij zijn specialist in het balanceren en uitlijnen en we werken vanzelfsprekend met professionele apparatuur. Vandaar dat we ons bedrijf voortdurend vernieuwen met de nieuwste apparatuur. Ook voor bandenopslag kan men bij ons terecht, als de banden straks tegen de winter weer verwisseld moeten worden.'

Familiebedrijf Wientjes staat in de regio bekend als een betrouwbaar adres voor in- en verkoop van occasions. Storingen worden er niet alleen uitgelezen, maar ook deskundig opgelost. Samen met zoon Nicky (1e monteur en APK-Keurmeester) staat Autobedrijf Wientjes garant voor kwaliteit en een uitmuntende service. Herman: 'Dat de klant tevreden is, is onze hoogste prioriteit.' Begin volgend jaar kan het autobedrijf alweer het tienjarig jubileum vieren. Als je al tien jaar tevreden klanten hebt, dan ben je als bedrijf prima in balans! Autobedrijf Wientjes is gevestigd aan 't Kattenleger 9A in Bemmel www.autobedrijfwientjes.nl T: 0481 356710.