GN Berg en Dal Heumen Mook

29 oktober 2014

GN Berg en Dal Heumen Mook 29 oktober 2014


Stichting Kolderkat Theater speelt De Kleine Prins

BERG EN DAL - Zaterdag 1 november speelt Kolderkat Theater in Kerstendal in Berg en Dal om 15.30 uur de voorstelling De Kleine Prins. Kaartjes kosten vijf euro per stuk en zijn ter plaatse verkrijgbaar.

Ergens ver weg in de ruimte woont een Kleine Prins op een kleine planeet. De kleine prins heeft drie vulkanen, twee werkende en een dode, en een mooie Bloem. Op een dag valt er een vreemd bloemenzaadje op zijn planeetje. Het zaadje wil niet goed groeien en dus besluit de prins de ruimte in te gaan om uit te zoeken waar het plantje vandaan komt. Het wordt een vreemde reis langs planeten met een eenzame Koning, drukke zakenmannen, trotse IJdeltuiten, vermoeide Lantaarnopstekers en geleerde planeetkundigen. Uiteindelijk voert de reis hem naar de aarde. Daar ontmoet hij de Vos en vindt ook een groot veld bloemen. Maar het lijkt er op dat niemand weet wat het vreemde plantje precies is en waar het thuis hoort. Tot er plotseling een piloot uit de lucht komt vallen.

Stichting Kolderkat theater is een amateurtoneelgroep die sinds december 2010 voorstellingen maakt voor en door kinderen. De Kleine Prins is de vierde productie van de groep volwassen spelers. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Antoine de Saint-Exupéry uit 1943 en is ontstaan uit improvisaties.

De spelers zijn John Cremers, Dolores Wentink, Marjolein van Brandenburg, Eric van der Aa, Ruud Vos, Francette Belvroy, Marjolein van der Heijden, Marjolein Gubbels, Sasja Gradussen en Machteld Borghuis. De regie, vormgeving en tekst zijn in handen van Karine Crajé.

Wereldpremière in Millingen

MILLINGEN - Fanfare Sint-Cecilia staat voor een mooi moment in de historie van de vereniging. De bekende componist Jacob de Haan schreef een mis voor de naamdag van de heilige Sint-Cecilia, namelijk 'Missa Santa Cecilia'. fanfare Sint-Cecilia uit Millingen aan de Rijn zal de wereldpremière verzorgen.

De mis zal worden uitgevoerd als een concert. De mis zal samen met een groot koor worden uitgevoerd. Zangvereniging Vivace vormt de basis van een 75 man/vrouw sterk projectkoor.

Gezien het feit dat zowel de fanfare als het koor hun basis heeft in Millingen aan de Rijn is er voorgesteld ook de première in ons dorp te laten plaatsvinden. Componist Jacob de Haan is graag op dit verzoek ingegaan. Een geschikte plaats leek de fanfare de Sint-Anthonius van Paduakerk. In overleg met pastoor en kerkbestuur heeft de fanfare dit kunnen verwezenlijken.

De uitvoering zal plaatsvinden op zaterdagavond 22 november, de naamdag van de heilige Sint-Cecilia. Een geschiktere datum voor de première is er dus niet.

Kortom: op 22 november om 20:00 uur, is de wereldpremière Missa Santa Cecilia in de Anthonius van Paduakerk in Millingen aan de Rijn. De entree is vrij.

De muziek van de mis, die omgeven wordt door andere sfeervolle muziek door zowel koor als orkest als gezamenlijk, duurt ruim twintig minuten. Het gehele concert ongeveer 75 minuten. Componist Jacob de Haan dirigeert de mis. De overige werken zullen worden gedirigeerd door Dick Bolt en Frans Coerwinkel.

Het mysterie van... fanfare Wilhelmina Groesbeek

GROESBEEK - Fanfare Wilhelmina staat voor een mysterieus raadsel... In een verrassende muzikale show gaat zij op zoek naar 'Het Mystery', waarbij een mystery guest natuurlijk niet mag ontbreken! Op zaterdagavond 8 en zondagmiddag 9 november zullen fanfare, slagwerkgroep en showgroep acte de présence geven in De Mallemolen.

Het mysterie van....wie of wat? Verschillende stijlen muziek met een mysterieus randje zullen de revue passeren. De vocalisten van Chain en enkele 'mysterieuze acts' maken het mysterie compleet. "Helpt u mee Het Mysterie op te lossen? Wij kunnen uw hulp goed gebruiken!"

"Laat u verrassen op zaterdagavond 8 november om 20.30 uur, of zondag 9 november om 14.00 uur in De Mallemolen in Groesbeek. Kaarten kosten zes euro en zijn verkrijgbaar bij de receptie van De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek. U kunt ook kaarten verkrijgen bij fanfare Wilhelmina op maandagavond vanaf 19.45 uur in het repetitielokaal van de fanfare, Kloosterstraat 7 in Groesbeek. Wilt u graag kaarten bestellen? Dan kan dat via het volgende e-mail adres: c.rikken1@chello.nl."

Geslaagd slottoernooi van PV Leuth

LEUTH - Op 10 oktober werd het slottoernooi van de PV Leuth gespeeld. Het slottoernooi markeert het einde van het buitenseizoen voor wat betreft de onderlinge toernooien. Afhankelijk van het weer kan er natuurlijk nog gewoon buiten gespeeld worden.

Het toernooi is ondertussen een bijzondere afsluiting van het seizoen geworden. "Het staat vooral voor het vriendschappelijk afsluiten. Naast een klein onderling toernooi gaan we traditioneel met z'n allen eten. Dit jaar was dat een zeer geslaagd etentje bij cafetaria-pizzaria Leuth, waar de zesentwintig deelnemers aan het toernooi en ruim dertig leden gingen eten in een zeer gezellige sfeer."

"Gelukkig was ook dit laatste toernooi het weer met ons. Droog dus." Er werden drie voorgelote wedstrijden gespeeld. Na twee ronden bleef het spannend. Diverse mensen hadden hun eerste twee partijen gewonnen. Aan het eind bleven twee personen ongeslagen. Gerda Stevens werd eerste, Gerrit van Eldijk tweede en ex-aequo derde Huub Lamers en Ton Stevens. De poedelprijs ging dit keer naar Stella van Eldijk. Sponsor voor deze dag was de Spar uit Leuth.

"Daarna togen we dus naar ´t Heuveltje in Leuth waar een 'klein' feestje werd gehouden. De PV Leuth kan weer terugzien op een succesvol jaar.

Jongensdromen herleven op Back to the 70's

GROESBEEK – Voor menigeen herleefden zaterdagmiddag de jongensdromen in de tent op het Marktterrein aan de Spoorlaan in Groesbeek.

Bromfietsclub D'n Blauwe Walm had zoveel mogelijk bromfietsen uit de eind jaren zestig en begin zeventiger jaren bijeengebracht om te laten bezichtigen. Bromfietsliefhebbers uit die jaren waren naar Groesbeek gekomen om de mooiste exemplaren van de favoriete merken zoals Kreidler Florett, Zündapp, Honda, DKW, Thomas, Hercules en Puch te bewonderen.

Maar de motor uit 1926 met carbidlampen trok ook veel belangstelling De meeste exemplaren waren door de eigenaars opgeknapt alsof ze in de etalage stonden. Ook de Vespa scooter van pastor Jan van Gestel – erelid van D'n Blauwe Walm – ontbrak niet. Deze Vespa scooter was ter gelegenheid van pastor van Gestel zijn 65ste verjaardag enkele jaren geleden helemaal opgeknapt door Tonny Verstegen.

"Toentertijd dacht iedereen: van die jongens komt niets terecht", aldus bestuurslid John Loeffen, en nu zijn het bijna allemaal rustige vaders die al opa zijn geworden." Deze hobby houdt de herinnering aan die mooie oude tijd levend. Bijna wekelijks wordt er aan de brommers gesleuteld en mocht men er niet uitkomen, dan staat clubmonteur Gerry van Trien voor hen klaar. Zaterdagavond was de tent gevuld met onder meer de tachtig leden van D'n Blauwe Walm, aanhangers en fans op de reünie. Daar genoten ze nog een keer van de spannende verhalen uit de mooie tijd waar ze met hun bromfietsen de eerste vriendinnen veroverd hadden. De muziek uit de jaren zeventig van 'Back to Life' deed daar nog een schepje bovenop...

Halloweenparty in Millingen voor kinderen vanaf zeven jaar

MILLINGEN - Vrijdag 31 oktober houdt de griezelcommissie van fanfarekorps Ons Genoegen voor de negende keer een Halloweenparty.

Het muziekgebouw van fanfarekorps Ons Genoegen zal weer een verzamelpunt worden van heksen, tovenaars, bloedzuigers en andere griezels. "Durf jij te komen Vanaf zeven jaar ben je welkom." Het griezelfeest begint om 19.15 uur en duurt tot 21.15 uur.

"Dit feestje is gratis. Het enige wat je moet doen is een belletje naar 0481 433485 of een briefje met je naam en leeftijd in de brievenbus gooien van Burgemeester Eijckelhofstraat 29, e-mailen mag ook: MartinRinora@hetnet.nl. De uiterlijke inschrijfdatum is woensdag 29 oktober.

Schrijfwedstrijd GroenLinks:

Beste idee voor

Duurzaamheid

REGIO - Op 19 november worden de verkiezingen gehouden voor de gemeenteraad voor de nieuwe gemeente die op 1 januari ontstaat. Alle politieke partijen presenteren hun lijsten met kandidaten en hun verkiezingsprogramma's. GroenLinks besteedt een belangrijk deel van zijn programma aan duurzaamheid en oplossingen die ervoor kunnen zorgen dat de nieuwe gemeente straks ook werkelijk duurzaam wordt.

Misschien hebt u ook wel een geweldig idee waarmee de gemeente een bijdrage kan leveren aan een meer duurzame samenleving. Wat moet u doen? U beschrijft hoe de nieuwe gemeente, in samenwerking met de bewoners, volgens u op de beste manier een bijdrage kan leveren aan duurzaamheid. Daarbij denk je al gauw aan het opruimen van zwerfvuil, gebruik van auto's en machines, isolatie van huizen en gebouwen, maar misschien hebt u wel een idee waar nog niemand aan heeft gedacht.

De eisen die wij aan uw bijdrage stellen: het idee moet origineel zijn en te verwezenlijken, helder uitgewerkt wat betreft de rol van de gemeente en de bewoners en de tekst is maximaal één A-viertje. Inzendingen moeten binnen zijn vóór 9 november: per mail f@goedderz.nl of per brief: GroenLinks, Vivaldistraat 22, 6566 WM Millingen aan de Rijn.

De jury wordt gevormd door de eerste drie mensen die op de kandidatenlijst staan van GroenLinks. De beste inzending wordt beloond met een boekenbon van vijftig euro en ook zal de fractie van GroenLinks straks in de nieuwe gemeenteraad proberen het winnende idee gerealiseerd te krijgen. De uitslag wordt bekendgemaakt op de dag van de verkiezingen 19 november en daarna gepubliceerd in de huis-aan-huisbladen.

Kelder adviesbureau Berg en Dal loopt vol met leidingwater

BERG EN Dal –Bij een adviesbureau aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal werd vrijdagmorgen ontdekt dat de kelder – 90 m2 - ruim een halve meter vol was gelopen met leidingwater. De oorzaak is een technisch mankement aan de installatie. De brandweer van Groesbeek heeft de kelder leeggepompt. Een installatiebedrijf zal het mankement verhelpen.

Twee weekenden gezellige drukte op Halloween Pompoendagen

GROESBEEK – Het was de afgelopen twee weekenden een drukte van jewelste bij de eerste Halloween Pompoendagen van Chris en Laura Poelen aan de Derdebaan 12 in Groesbeek.

Chris kweekte liefst honderdduizend pompoenen en kalebassen op in totaal zeven voetbalvelden grond in Groesbeek, terwijl Laura een presentatie hield op een geweldig terras met het mooiste uitzicht van Groesbeek. Zowel zaterdag als zondag verdrongen de mensen zich te midden van de pompoenen groot, klein en in diverse modellen.

Chris heeft iedereen in moeten schakelen van broers, zussen, ouders, schoonouders en buren om alles in goede banen te kunnen lijden. "Zaterdagmiddag keken wij elkaar aan, en waren allemaal beduusd, hoeveel mensen erop af gekomen waren. Ongelooflijk", liet een tevreden Chris Poelen zondagmiddag weten. "Pompoenen zijn modegevoelig voor wat betreft kleur, smaak en vorm", aldus Chris.

Rondom de pompoendagen had Chris en Laura van alles georganiseerd. Zo waren er leuke workshops en diverse activiteiten voor jong en oud. Daarnaast pompoen snijden , pompoen beschilderen, gewicht raden van een reuzepompoen, proeven van pompoensoep, trampoline en niet te vergeten genieten van het prachtig uitzicht tussen de vele duizenden pompoenen.

Feestelijke avond voor mantelzorgers

GROESBEEK - Elk jaar in november is de Dag van de Mantelzorg om iedereen die langdurig zorgt voor een partner, familie, vriend of buur een keer in het zonnetje te zetten!

Het geven van mantelzorg is voor veel mensen iets vanzelfsprekends. Het is niet iets waar iemand voor kiest, het overkomt je: je krijgt een gehandicapt kind, één van je ouders wordt chronisch ziek, je partner krijgt een ernstig ongeluk of je buurvrouw gaat dementeren. Liefst vijfenzeventig procent van de zorg thuis wordt vervuld door mantelzorgers. Het is normaal om elkaar te helpen en dat geeft ook voldoening. Maar als de zorg langdurig en intensief is, kan het erg zwaar worden. Dat kan leiden tot persoonlijke problemen, oververmoeidheid of stress.
Mantelzorgers zijn belangrijke mensen, waar de omgeving op rekent. Daarom is het belangrijk dat zij goed in hun vel zitten en de gelegenheid krijgen om aan te geven wat zij van hun omgeving nodig hebben. Steunpunt Mantelzorg kan daarbij een rol spelen door mee te denken en -waar nodig- advies te geven. Om goed te kunnen blijven zorgen, is het ook belangrijk om er af en toe tussen uit te gaan, de zorg los te laten en... even tijd voor je zelf te nemen.
Als blijk van waardering voor het bijzondere werk dat mantelzorgers verrichten, is er voor hen een feestelijke avond in De Mallemolen georganiseerd. Deze avond is voor de ontspanning, met een hapje en drankje. Het programma is een verrassing; er is muziek en er valt zeker wat te lachen. Ook kunnen mantelzorgers elkaar ontmoeten.
Iedereen die voor een dierbare zorgt, is welkom op woensdag 5 november van 20.00 tot 22.30 uur (uiterlijk) in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek. Het is ook mogelijk om iemand mee te nemen. Er zijn geen kosten aan verbonden.
Mensen met vervoersproblemen of vragen kunnen contact opnemen via de mantelzorgtelefoon: 06 13859106 of Stichting Welzijn Groesbeek: 024 3974188. Mailen kan ook: m.galdermans@welzijngroesbeek.nl.

Zwarte Piet blijft Zwarte Piet in Groesbeek

GROESBEEK – De landelijke discussie rondom Zwarte Piet is volgens burgemeester Keereweer van Groesbeek, in Groesbeek niet aan de orde. "Misschien worden het Pieten met niet zo'n dikke rode lippen en oorringen, maar daar ga ik niet over " aldus Kereweer. " Het Sint Nicolaas comité gaat hierover " besluit Keereweer.

E2 Odio Millingen veldkampioen

MILLINGEN - Het team E2 van korfbalvereniging Odio Millingen aan de Rijn is veldkampioen geworden. Op de foto: boven van links naar rechts: Dion, Anouk, Veerle; onder van links naar rechts: Mara, Fleur en Lucie.

Eerste Anseltaler Bierfeest groot succes

GROESBEEK – Het eerste Anseltaler Bierfeest in Groesbeek is zondag 19 oktober een groot succes geworden. Al in de voorverkoop waren er al negenhonderd toegangskaarten voor dit unieke gebeuren verkocht.

De organisatie moest naast en voor de biertent terrassen inrichten om alle bezoeker(ster)s te kunnen herbergen. "Het is gewoon ongelooflijk, zo'n groot succes en dan voor de eerste keer", liet een van de organisatoren Gerrit Zwitserloot zondagmiddag weten.

Om 11.00 uur vertrok vanaf cafè ut Huus-ke de stoet met een heuse bierwagen getrokken door liefst drie Friesen onder muzikale begeleiding van dweilorkest Drek Pak Ow naar de Biertent op het Marktterrein. Burgemeester Keereweer van Groesbeek - die met zijn echtgenote aanwezig was – mocht het eerste fustje bier aan slaan. "Ik zie dat jullie weinig vertrouwen in mij hebben, gezien dat de luidsprekers met plastic afgedekt zijn", grapte Keereweer. "In Groesbeek is werkelijk van alles te beleven van Vierdaagse tot wielerevenement en van wijnfeesten tot bierfeesten, geniet ervan maar drink met mate", was het advies van Keereweer.

De organisatie had tien schlagergroepen uitgenodigd om een bierlied in te studeren. Zo had de damesgroep De Restantjes een bierlied gemaakt op het lied ´Eigen Huis 'van René Froger. De jurering was in handen van Jan Boezeroen, die tevens zijn eigen hits ten gehore bracht. Even na twee uur ging het dak van de biertent er helemaal af toen ´De Anseltaler' het podium betrok. "Gezien het grote succes staat nu al vast dat op 17/en 18 oktober 2015 voor de tweede maal het Anseltaler Bierfeest zal plaatsvinden", aldus Gerrit Zwitserloot.

Wat kiest u als nieuwe gemeentenaam?

REGIO - Binnenkort krijgen wij als inwoners van de nieuwe fusiegemeente de mogelijkheid om een gemeentenaam te kiezen. Maar… wat valt er te kiezen ?

Tot nu toe circuleren de namen Groesbeek en Berg en Dal. Maar uit welke koker komen die twee namen? Wie heeft ze in beeld gebracht ? Waarom alleen deze twee namen? Waarom vinden de 'bedenkers' van die namen dat een keuze uit twee voldoende is? Waaraan ontlenen zij het recht om alleen deze twee namen te (doen) promoten? Zijn zij van mening dat ze zo belangrijk zijn dat ze alle bewoners van de nieuwe gemeente vertegenwoordigen? Waarom maken deze personen zich niet kenbaar?

Een keuze voor welke van deze namen (en trouwens ook voor andere namen) dan ook zal hoe dan ook leiden tot verdeeldheid. Een grote meerderheid van de Groesbekers zal (naar verwachting) kiezen voor Groesbeek. En dat zullen er meer zijn dan bewoners van Millingen, Ubbergen, Ooy en de andere dorpen.

Al geruime tijd geleden is aan iedereen gevraagd om een naam voor de nieuwe gemeente te bedenken. Ik zelf heb daarop gereageerd, en een mail gestuurd aan de gemeente Groesbeek met de naam 'Gemeente Berg en Beek'. Ik heb goede argumenten voor die keuze aangedragen. Van een ander persoon hoorde ik dat die (los van mij) diezelfde naam heeft ingediend. Maar ik ben er van overtuigd dat er veel meer voorstellen zijn ingediend.

Maar waarom horen of lezen we daar niets over? Is er een weloverwogen lobby bezig om de naamkeuze te sturen, en met name om hem te beperken tot de twee huidige voorstellen? Dat zal vrijwel zeker leiden naar de naam Groesbeek! Bij voorbaat is het dus een verloren race voor onze oostelijke gemeentegenoten!

Naar mijn menig moeten alle serieuze voorstellen geruime tijd vóór het referendum worden gepubliceerd, zodat alle inwoners die namen kunnen overwegen, en ook de argumenten die daaraan ten grondslag liggen.

Pas als dat gebeurt, zal er een voldoende democratische en veel breder gedragen naam komen voor de nieuwe gemeente. En dan wordt de keuze in elk geval niet volledig gestuurd door vooral onderbuikgevoelens, zoals dat nu wel het geval lijkt te zijn.

Enkele weken geleden heb ik aan het gemeentebestuur een mail gestuurd met ongeveer gelijkluidende inhoud als dit schrijven. Tot op heden ontving ik nog geen reactie.

Ik wil iedereen, die een (of meerdere) voorstel(len) voor een naam heeft ingediend, adviseren om die nogmaals kenbaar te maken bij de gemeente en desnoods bekend te maken in de media.

Groesbeek, 17 oktober 2014

Simon Meilink

Tiende driebandentoernooi biljartvereniging 't Fuske

MILLINGEN - Op 10, 11 en 12 oktober werd het jaarlijks driebandentoernooi van biljartvereniging 't Fuske voor de tiende keer gespeeld. Er werd door drieëntwintig deelnemers in twee klassen gestreden om de eerste plaats met zeer mooie partijen op soms een hoog niveau.

In de A-klasse wist Johnny Buil met een toernooi gemiddelde van 0,74 er met de eerste plaats van door te gaan door in de finale te winnen van Joost Berns. Op de derde plaats eindigde Martijn Jansen die de afgelopen twee jaar de winnaar was.

In de B-klasse bleek Han Tissen met een toernooi gemiddelde van 0,394 net een maatje te groot te zijn voor Ignas van Oss waardoor deze de winnaar werd, Mark de Heuvel eindigde op de derde plaats.

De organisatie is iedereen dankbaar voor hun deelname en ook de sponsoren voor hun ondersteuning van het toernooi: Fixet Millingen, café zaal 't Fuske, firma Henk Hanssen, TP schilderwerken, 3Sign reclame, De Smulpaap, Bloemen uit Millingen en Loraz videoproducties

Vogend jaar is het toernooi in het tweede weekend van oktober op 9, 10 en 11 oktober.

Auto vat vlam in Berg en Dal

BERG EN DAL – Op de parkeerplaats voor het Casino bij park Tivoli aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal is in de nacht van zaterdag 18 op zondag 19 oktober een personenauto totaal uitgebrand.

De bestuurder, zijn vrouw en een peuter afkomstig uit Wijchen kwamen rond kwart over twaalf vanuit Duitsland gereden. In Duitsland rook de bestuurder al een brandlucht maar, hij wist niet waar dat vandaan kwam. In Berg en Dal besloot de man de auto op een parkeerplaats te zetten. Nadat het gezin in veiligheid was en de hoognodige spullen uit de auto gehaald waren kwamen de vlammen al onder de motorkap vandaan. In het casino werd de brandweer van Groesbeek gealarmeerd, maar toen stond de auto al in lichterlaaie. De brandweer kon niet voorkomen dat de auto geheel verloren ging. De Oude Kleefsebaan is enige tijd afgesloten voor het verkeer.

Toeristen goedkoper uit tijdens verblijf in nieuwe gemeente

REGIO - De toeristen die de nieuwe gemeente in 2015 voor enkele dagen of weken aandoen, zijn wat betreft de toeristenbelasting goedkoper uit.

De stuurgroep Herindeling heeft ook hier voorgesteld de laagste tarieven in te voeren, die nu gelden voor het grondgebied van de nieuwe gemeente. Momenteel betaalt men in Millingen per persoon per overnachting 0,74, in Ubbergen 1,00 en in Groesbeek 0,80 eurocent.

Voor het staan op een camping wordt in Ubbergen 0,65 en in Groesbeek 0,45 euro per persoon in rekening gebracht. Voorgesteld wordt het tarief toeristenbelasting 2015 voor de nieuwe gemeente 0,74 euro per persoon per overnachting en op een camping of kampeerterrein 0,45 euro per persoon.

Gemeente vraagt vrijwillige tegenprestatie van WWB-cliënten

REGIO - Een actueel vraagstuk ook in de nieuwe gemeente, blijft de vrijwillige tegenprestatie van cliënten die een uitkering genieten van de Wet Werk en Bijstand.

De stuurgroep herindeling vindt het van belang dat iedereen mee doet in de samenleving, ook als de afstand van betaald werk te groot is. Om die reden worden de zorgklanten/participatieklanten geactiveerd in de vorm van een vrijwillige tegenprestatie.

In Groesbeek is in 2014 gestart met deze werkwijze. De stuurgroep is van mening dat deze aanpak werk, en wil dit in de nieuwe gemeente voortzetten. In totaal gaat het hier in de nieuwe gemeente om circa driehonderd cliënten. De wet verplicht gemeenten dat per 1 januari 2015 Beleid (en verordening) betreffende de tegenprestatie vastgesteld moet zijn.

Nieuwe tentoonstelling in Bevrijdingsmuseum Groesbeek 'Soldaten. Operatie Market Garden en het Rijnlandoffensief'

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Tot en met 31 maart duikt het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in de heftigste periode uit de geschiedenis van de Nederlands-Duitse grensregio.

In 1944-1945, nu zeventig jaar geleden, volgden de grootste luchtlandingsoperatie van de Tweede Wereldoorlog en het grootste geallieerde offensief in Noordwest-Europa elkaar binnen een half jaar op. Deze operaties hadden grote gevolgen voor de levens van burgers en militairen.

Tijdens Operatie Market Garden en het Rijnlandoffensief werd fel gevochten om het lot van Europa. Niet alleen door de veelbesproken generaals die de operaties bedachten, maar vooral door de vele duizenden soldaten die iedere dag weer hun leven riskeerden aan het front. Soldaten kijkt naar de realiteit van het leven van deze soldaten vanuit geallieerd en Duits perspectief. Van hun training en bewapening tot hun angsten en idealen: de bezoeker wordt meegenomen in een afwisselende ontdekking van praktische feiten en persoonlijke ervaringen uit het soldatenleven.

'Soldaten. Operatie Market Garden en het Rijnlandoffensief' is een dynamische, vernieuwende tentoonstelling die historische verhalen en objecten combineert met moderne media en aangrijpend beeldmateriaal. Een grensoverschrijdende geschiedenis van héél dichtbij.

De expositie is in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek; www.bevrijdingsmuseum.nl, facebook: /Bevrijdingsmuseum en twitter: @bevrijding.

Natuurwerkdag in 't Avonturenbos

GROESBEEK - Op zaterdagochtend 1 november doet Landschapsbeheer Groesbeek weer mee aan de Landelijke Natuurwerkdag.

"We gaan met zoveel mogelijk vrijwilligers aan de slag in het Avonturenbos Stekkenberg. De takkenril heeft onderhoud nodig, ook willen we deze nog een stukje langer maken. Verder gaan we van boomstammen nieuwe zitplekken maken en ook nog een kleine koekeleklef (trap) aanleggen. De werkzaamheden starten om negen uur bij de grote picknicktafel midden in het speelbos. Alle hulp is welkom, van jong en oud. Voor koffie/thee/chocomel, koek en soep wordt gezorgd. Ook is er voldoende gereedschap aanwezig. Dus, kom en werk mee!"

Meer informatie staat op www.wmg-groesbeek.nl en te verkrijgen bij Peter Pouwels, telefoon 06 57390742.

De lekenpreek in protestantse kerk

GROESBEEK – Zondagmiddag 2 november zullen vier Groesbekers een lekenpreek houden op de kansel van de protestantse kerk aan de Kerkstraat in Groesbeek.

De lekenpredikers die op 2 november op de kansel zullen staan zijn Henk Klaassen (natuur), Mariëlle Poelen (kunst en amusement), Anke Jacobs (ouderenwerk SWG en lid parochiebestuur) en Huub Arents (muziek in Groesbeek).

Alle vier zullen zij geïnspireerd door de tekst in de bijbel vertellen over hun hobby en passie. Aan het eind van de middag zal een jury bestaande uit pastoraal werkster Diny Booyink en de ledenpredikers van vorig jaar bekendmaken welk verhaal zij 't beste vonden. Daarnaast kan ook het aanwezige publiek stemmen welke preek zij het inspirerendste vonden. De preek van de leek begint om 15.00 uur en zal rond 16.30 uur eindigen. Iedereen is welkom.

Onroerendzaakbelasting meevaller voor inwoners Millingen / Ubbergen

REGIO - Wat de onroerendzaakbelasting betreft, gaan de inwoner van Millingen en Ubbergen er financieel op vooruit.

Voor de vaststelling van de onroerendzaakbelasting wordt er in de MUG-gemeenten van de laagste tarieven uitgegaan, zijnde de tarieven die Groesbeek hanteert. Dit leidt wel tot een inkomstenderving van 1.055.000 euro (op basis van gegevens van begrotingsjaar 2014). Voor 2015 zal de jaarlijkse inflatiecorrectie van 1,25 % worden toegepast in de nieuwe gemeente.

Succesvol Federatief Gelders Bielemantreffen in Millingen

MILLINGEN - Het Gelders Bielemantreffen bij Schuttersgenootschap O.E.V. uit Millingen aan de Rijn op zaterdag 11 oktober was weer een groot succes. De aanwezige bielemannen, het federatie bestuur, het kringbestuur en alle andere aanwezige gasten hebben genoten en hun complimenten overgebracht aan de organisatie, die in handen lag van Schuttersgenootschap OEV, en met name bij de bielemannen van OEV.

Deze bielemannen hebben met een unieke constructie het voor elkaar gekregen om de eerste indoorhakwedstrijden te houden binnen in het OEV-gebouw. Ook nieuw was dat er vier plaatsen waren om de strijd te strijden.

De 33 aanwezige bielemannen begonnen na een spetterende opening met rook en lichteffecten om 18.30 uur aan de wedstrijden. Rond 22:30 waren de finalisten bekend en gingen zij met z'n vieren de finale in. Dit waren Jos Rasing en Boy Rasing van Loil-vooruit, Rene Hansen van schutterij Wilhelmina Azewijn en Henri Lenderink van schutterij Sint-Martinus Didam.

Na een snelle en harde strijd werd de strijd beslecht; eerste werd Henri Lenderink waarna Jos Rasing de tweede tijd neerzette, nummer drie werd René Hansen. De tijd waarin de winnaar de stam doorhakte was 28,34 seconden

Tijdens de pauze was er een zaagwedstrijd voor de bezoekers met een prijsje, en demo hakken van een aantal jeugd bielemannen. Na een mooie huldiging van de winnaars en de prijsuitreiking door voorzitster Tonja Nijenhuis was er tijd voor een gezellige avond waar geen einde aan leek te komen.

De bielemannen zijn alle sponsoren en vrijwilligers dankbaar voor hun inzet. "Want zonder hen was het niet mogelijk geweest om dit evenement te organiseren."

Mozaïekspektakel en meer in het Inloophuis Groesbeek

GROESBEEK - Vanaf donderdag 6 november zal Annet Jacobs wekelijks aanwezig zijn van 13.30 tot 16.00 uur in het Inloophuis Groesbeek. Er zal gezamenlijk gewerkt worden aan een mooi kunstwerk voor aan de muur van onze binnentuin.

Iedereen kan meedoen, ervaring met mozaïek is niet nodig, maar mag natuurlijk wel. Tijdens de workshops zal Annet allerlei technieken en vaardigheden laten zien, die later bij het maken van andere mozaïekwerken van pas komen.

Op maandag 10 november zal Lieke Vullings de maandelijkse wandeling weer begeleiden. Vertrek om 10.00 uur (tot 12.00 uur) vanaf Boerderij het Hof aan Grafwegen 18 in Groesbeek. Op dinsdag 25 november van 10.00 tot 12.00 uur staat een schilderworkshop met Mariëlle Poelen gepland.

De activiteiten zijn gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Voor vragen en aanmeldingen: Kloosterstraat 11 in Groesbeek, info@inloophuisgroesbeek.nl, 024 6756071, www.inloophuisgroesbeek.nl.

Geopend op dinsdag en donderdag van 11.00 tot 16.00 uur en op woensdag van 13.00 tot 21.00 uur. Vaste spreekuren: elke donderdag 11.00 tot 12.00 uur. Wijkverpleegkundige ZZG, elke vierde dinsdag van de maand 14.00 tot 15.00 uur: Kanker en Werk (Marijke Verhoeven).

Opzwepende folk op het Irish Rhine Festival in Kleve-Keeken

KEEKEN - Opzwepende folk op het Irish Rhine Festival in Kleve-Keeken. Speelse vioolklanken, een vrolijke accordeon en natuurlijk de doedelzak: Tijdens de zevende editie van het Irish Rhine Festival op 15 november in Kleve-Keeken, vlak over de grens bij Nijmegen, staat alles in het teken van deze levendige muziekstijl. Dit jaar geven Gordon Scott, Raglan Roadworks en Wild Geese acte de présence.

Het kleinschalige Irish Rhine Festival staat bij folkliefhebbers bekend om zijn gezelligheid en goede muziek. Zowel Nederlandse als Duitse folkies komen op het festival af om muziek te luisteren, bij te kletsen en lekkere Guinness te drinken.

Programma
Als eerst speelt Gordon Scott uit Schotland. Hij speelt een mix van Schotse en Ierse folk in de stijl van Christie Moore, en Bob Dylan. Vervolgens betreedt Raglan Roadworks uit Nijmegen het podium, zie brengen opzwepende power-folk met akoestische en elektrische instrumenten. Een waardige afsluiter vormt de band Wild Geese, met hun elektrische doedelzakspeler. Deze band timmert behoorlijk aan de weg en speelt Schotse en Ierse folk op het hoogste niveau. Na afloop betreden alle muzikanten gezamenlijk het podium voor een 'Grand Final'.

Whiskey in the jar
Op een folkfestival mogen de whisky en de Guinness natuurlijk niet ontbreken. Een ding is zeker: folkliefhebbers weten hoe ze een feestje moeten bouwen. Het festival duurt van 20.00 tot circa 1.00 uur. Kaarten in de voorverkoop elf eur; aan de avondkassa dertien euro. De voorverkoopadressen zijn Primera Millingen aan de Rijn, Primera De Postkoets in Beek-Ubbergen en Hills Herenmode in Nijmegen.

Nieuwe gemeente krijgt zes seniorwijkagenten en twee inspecteurs

REGIO - De minister van Veiligheid en Justitie Opstelten heeft met de vorming van de Nationale Politie een belangrijke plaats toebedeeld aan wijkagenten.

Binnen het nieuwe basisteam Tweestromenland (waaronder de nieuwe gemeente valt), heeft onlangs besluitvorming over de verdeling van het aantal wijkagenten plaatsgevonden. Voor Groesbeek, Ubbergen en Millingen heeft dat gunstig uitgepakt. Groesbeek krijgt vier seniorwijkagenten, Ubbergen één en Millingen eveneens één. Daarnaast komen in de nieuwe gemeente twee operationele experts.
De seniorwijkagenten zijn het eerste aanspreekpunt en 'gezicht' voor de inwoners in hun gebied. De operationele experts (inspecteurs) zijn hoger ingeschaalde wijkagenten die een meer afstemmende rol kunnen krijgen op bepaalde thema's die zich over een groter gebied uitstrekken dan in een bepaalde wijk.

Marktgelden in Millingen en in Groesbeek blijven ongewijzigd

REGIO - De huidige tarieven betreffende marktgelden voor Groesbeek en Millingen zullen in 2015 worden voortgezet.

Kostendekkende tarieven worden door de stuurgroep herindeling niet haalbaar geacht. De stuurgroep is van mening dat dit verdedigbaar is omdat de ' Weekmarkt ' een bredere maatschappelijke en economische functie heeft.

12 / 28

Toneelvereniging Den Zuuten Ienval brengt blijspel 'Koken kan iedereen'

GROESBEEK – De Groesbeekse toneelvereniging Den Zuuten Ienval brengt in de maand november traditiegetrouw haar jaarlijkse voorstellingen. Ditmaal is het een blijspel met als titel 'Koken kan iedereen'.

In herberg De Bourgondise Fazant staat het tv-programma 'Koken kan iedereen...' centraal. Een beroemde tv-kok met zijn presentatrice en cameraman komen op bezoek voor een rechtstreekse tv-uitzending. De aanwezigen maken kennis met kandidaten van allerlei pluimage. Zij halen letterlijk en figuurlijk alles uit de kast als ze een exclusief gerecht moeten maken dat door de jury wordt beoordeeld. Maar de vraag is: wordt er wel eerlijk gespeeld?

De altijd zo nette keuken van de herberg verandert in een ravage, juist op het moment dat de Keuringsdienst van Waren langs komt. Toch is het samenspel tussen deze mensen niet alleen ruzie maken, er is ook vriendschap, adoratie en liefde. Het zijn allemaal ingrediënten voor een gezellige maar vooral een hilarische toneelavond.


De voorstellingen vinden plaats op zondag 2 november 19.00 uur (première), vrijdag 7 en zaterdag 8 november aanvang 20.00 uur, zondag 9 november 19.00 uur, vrijdag 14 en zaterdag 15 november aanvang 20.00 uur. Alle voorstellingen worden gespeeld in zaal De Sleutel aan de Bredeweg 71 in Groesbeek. Reserveren kan via www.denzuutenienval.nl of telefonisch dagelijks tussen 18.00 en 19.00 uur (024 3578390).

Konijnen- en hoendertentoon- stelling van KPV Millingen e.o.

MILLINGEN - Op zaterdag 1 en zondag 2 november vindt de jaarlijkse tentoonstelling plaats van konijnen, hoenders en dwerghoenders in zaal OEV 1 (de Natte) in Millingen aan de Rijn. KPV Millingen en Omstreken heeft, ondanks dat begin van dit jaar alle kooien en overig tt-materiaal verloren zijn gegaan, het toch weer voor elkaar gekregen om er een mooie show neer te zetten met in totaal 127 konijnen en hoenders.

De dieren worden op zaterdag gekeurd door de bekwame keurmeesters de heer Van Weelden uit Bruchem en de heer Albada uit Vroomshoop. De keuring vindt plaats op zaterdag overdag.

Zaterdagavond vanaf 18.00 tot 20.00 uur en zondag vanaf 11.00 tot 17.00 uur is de tentoonstelling voor het publiek geopend. De toegangsprijs bedraagt een euro vijftig per persoon. Kinderen tot twaalf jaar hebben gratis toegang. Tijdens beide dagen is er ook weer een mooie knuffelhoek ingericht voor de kinderen. Ook is er een eierraadwedstrijd. De zaal zal weer in herfstkleuren zijn aangekleed.

Uiteraard kan de bezoeker ook tijdens de show genieten van een drankje of een kopje koffie. Eens zien welke rassen er zoal zijn binnen de konijnen- en hoenderwereld zijn? Dan is een bezoek aan deze kleindierenshow zeker de moeite waard. Voor informatie over het houden van konijnen en hoenders kan men tijdens de tentoonstelling terecht bij de aanwezige fokkers.

Ondersteuning actief ouder worden

GROESBEEK - Door ingrijpende veranderingen in de zorg wordt een steeds groter beroep gedaan op je zelf kunnen redden. Door het ouder worden is dat niet altijd even makkelijk. Stichting Welzijn Groesbeek wil mensen daarin ondersteunen.

"Gedurende twee maanden zijn er vier bijeenkomsten In samenwerking met ROC 't achterom, waarin we praten over wat het ouder worden voor jou betekent, wat je graag zou willen en wat jou daarbij kan helpen. Samen met anderen ga je op zoek naar de mogelijkheden, om zo zelfredzaam mogelijk ouder te worden en zelf de regie te houden.

We starten woensdagochtend 19 november. Deelname is gratis en vervoer kan geregeld worden. Voor vragen en aanmelding kunt u bellen naar Anke Jacobs telefoon 06 12867574. a.jacobs@welzijngroesbeek.nl. Stichting Welzijn Groesbeek."

In de rij voor gratis bolletjes ijs...

GROESBEEK – Dat het druk zou worden hadden Willeke en Geert van ijssalon Passione aan de Kerkstraat 16 in Groesbeek wel verwacht. "Maar deze drukte slaat alles", laat Willeke weten.

Ieder jaar wordt het seizoen bij Passione afgesloten met het uitdelen van gratis ijsjes, dus ook dit jaar. In de ijssalon werd kenbaar gemaakt dat woensdag 15 oktober de laatste dag van het seizoen is bij Passione en dat iedereen een gratis ijsje krijgt tussen 13.00 en 17.00 uur.

Rond drie uur was er geen doorkomen meer aan in de Kerkstraat, de mensen stonden in rijen te wachten op gratis twee bolletjes ijs. Ook het verkeer had de nodige moeite om zich door de ijsliefhebber(ster)s heen te wurmen. IJssalon Passione heeft er in de afgelopen vijf jaar – dat ze in Groesbeek gevestigd zijn – gezorgd dat de Kerkstraat bij het centrum betrokken is.

In totaal zijn er de laatste dag liefst vijftienhonderd bollen ijs over de toonbank gegaan. Zowel Willeke, Geert en personeel moesten regelmatig afgelost worden omdat zij kramp in de vingers kregen van het ijsscheppen. Willeke en Geert Arts gaan eerst twee weken genieten van hun welverdiende vakantie en zich daarna voorbereiden op de kerstdagen. Dan kunnen de klanten ijstaarten en liters ijs via de website www.ijssalonpassione.nl bestellen. Medio maart gaat ijssalon Passione weer open.

Brutale fietsdiefstal

GROESBEEK – Een tot nog toe onbekend gebleven persoon heeft bij Bike Life Sjef van Bergen aan de Pannenstraat in Groesbeek een bijzonder brutale diefstal van een elektrische fiets gepleegd.

De man kwam de winkel in en vroeg uitleg van een elektrische fiets ter waarde van 2400 euro. Toen de medewerker daarmee bezig was, kwam er een klant in de winkel die maar een kleinigheidje nodig had en wilde afrekenen. De medewerker vroeg aan de geïnteresseerde of hij even de klant aan de kassa mocht helpen. Toen de man daarmee akkoord ging en de medewerker naar de kassa liep, ging de man met de elektrische fiets naar buiten, sprong erop en fietste hard de Pannenstraat af. Personeel is de fietsendief nog achterna gerend maar ze zijn de man in het centrum van Groesbeek kwijtgeraakt. Er is aangifte van diefstal gedaan bij de politie van Groesbeek, met duidelijke beelden van de bewakingscamera in de fietsenspeciaalzaak.

Roué Verveer in Cardo Theater met voorstelling 'FF wat anders'

Foto: Raul Neijhorst

GROESBEEK - In het Cardo Theater (terrein Pluryn Werkenrode) aan de Nijmeegsebaan 9 komt Roué Verveer op 13 november om 20.00 uur met de voorstelling 'FF wat anders'. Kaarten hiervoor kosten 17,50 euro. Deze zijn online te bestellen via www.cardotheater.nl en verkrijgbaar bij alle Primera vestigingen in Nederland.

Roué is terug! Maar na vijf succesvolle voorstellingen vindt hij het welletjes. Dit keer gooit hij het roer om. Definitief. Nóg grappiger. Nóg sneller. Frisser. Ga er goed voor zitten, want het tempo is hoog. Hij laat je niet uitlachen. Dat zijn we van hem gewend. Hij praat nou eenmaal sneller dan hij denkt. Of nee, juist andersom. Nou ja, het voornaamste is: leef en lach. Dat is het belangrijkste. Ga dus naar zijn voorstelling, want voor je het weet komt er iets op je pad. Roué ontroert en verbaast, ontwart en stelt vragen. Tijden veranderen. Daarom: FF wat anders. Wel zo verfrissend.

Cardo Theater

Bij de voorstellingen van Stichting Cardo (onderdeel van Pliuryn) ontmoeten mensen elkaar in de intieme sfeer van ons eigen theater! Cardo Theater biedt voor iedereen een leuk en altijd verrassend programma. Cardo...een bijzondere belevenis! Informatie hierover op de site www.stichtingcardo.nl.

Sleuteloverdracht voor carnaval in zeker volle feesttent Groesbeek

GROESBEEK – Burgemeester Keereweer heeft laten weten dat de sleuteloverdracht voor de carnaval zal gaan plaatsvinden op vrijdagavond 13 februari in de feesttent op het Marktterrein in Groesbeek.

Het is volgens Keereweer de bedoeling dat alle carnavalsverenigingen binnen de nieuwe gemeente hierbij aanwezig zullen zijn. Bij voorbaat een volle tent, volgens Keereweer.

Hondenbelasting in zowel Millingen als Ubbergen van de baan

REGIO - Als het aan de stuurgroep Herindeling ligt, wordt de hondenbelasting die in Millingen en Ubbergen wordt geheven per 1 januari 2015 afgeschaft.

Dit leidt tot een inkomstenderving voor de nieuwe gemeente van 85.000 euro (op basis van gegevens begrotingsjaar 2014).

Jongeren Millingen actief en betrokken, geen overlast

MILLINGEN - Het jongerencentrum De Tof op de nieuwe locatie wordt druk bezocht door jongens en meiden. Jongeren leggen samenwerkingsverbanden met andere organisaties en partijen in Millingen en veroveren zo hun plekje in het dorp op een positieve manier! Met als resultaat nul overlastmeldingen in de het eerste halfjaar van 2014 tegenover 39 in het eerste half jaar van 2013.

Na twee keer een verhuizing en een periode van verbouwingen is Jongerencentrum De Tof onlangs geopend. Het jongerencentrum is vier dagen open voor iedereen van 13 tot en met 23 jaar. Iedere vrijdagavond is er een ouder als vrijwilliger aanwezig.

Jongeren zetten activiteiten op zoals een benefietactie voor de voedselbank. Hiermee willen zij laten zien, dat zij ook klaar staan om een ander te helpen. Hierbij worden ze ondersteund door het jongerenwerk van welzijnsorganisatie Stuw. Soms komt het ook voor dat een jongeren een probleem ervaart met zichzelf of zijn omgeving, waarbij het jongerenwerk door kan verwijzen naar de juiste hulp.

De overlast in 2013 was aanzienlijk hoog. Door de inzet van het jongerenwerk en andere samenwerkingspartners is deze gedaald naar geen overlast meldingen in 2014. Een groot compliment voor de jeugd in Millingen. Zij werkt hard om het negatieve imago, dat er heerst in Millingen om te buigen naar een positief imago.

Dubbel feest in Millingen bij Mart van den Berg & zoon

MILLINGEN - Bij glazenwassers- en schoonmaakbedrijf Mart van den Berg aan het Molenveld 6 was het afgelopen vrijdagmiddag feest, dubbel feest zelfs. Het bedrijf van Mart, Daan en Tim bestond liefst dertig jaar. Daarnaast werd er officieel gebruik genomen van het nieuwe pand aan het Molenveld.

Mart van den Berg is dertig jaar gevestigd geweest in het huur pand naast Fixet. Het bedrijf was de laatste jaren al flink uit zijn jasje gegroeid en was op zoek naar een grotere accommodatie. Toen het pand van gemeentewerken vrij kwam zijn er onderhandelingen gevoerd met de gemeente Millingen aan de Rijn. In september 2013 werd de knoop doorgehakt, waarna op 1 november 2013 de overdracht plaats vond. In de afgelopen maanden heeft de voormalige gemeentewerkplaats een ware facelift ondergaan, zodat de gemeentewerklieden het pand bijna niet meer terug zouden kennen.

Het nieuwe onderkomen is (met bijbehorend terrein) liefst 2000m2 groot, terwijl Mart van den Berg het voorheen moest doen met 600m2 (inclusief 300m2 loods).

Het bedrijf is werkzaam voor de industrie, instellingen, bedrijven en particulieren en heeft zich ook gespecialiseerd in ontstoppingen. Er werken in totaal twintig werknemers bij het bedrijf, dat in de hele regio actief is. Reden genoeg voor een feestje dat vrijdagmiddag van 15.30 tot 18.00 uur plaatsvond. De gasten stonden in de rij om Mart, Daan en Tim de hand te drukken en het nieuwe pand te bezichtigen.

Hoogtepunten succesvolle musical door Edelweisz: 'The Highlights from Leontopodium' in Berg en Dal

BERG EN DAL - Begin dit jaar voerde muziekgezelschap Edelweisz uit Berg en Dal voor twee uitverkochte zalen Leontopodium - de musical - op. Edelweisz bestond vorig seizoen 85 jaar en vierde dit door de uitvoering van deze grootste productie uit zijn geschiedenis.

Aan de hand van een muzikaal sprookje met professoren, feeën en militairen werd de oprichting, groei en bloei van de vereniging verteld. Op zaterdag 1 november volgt een herhaling van de hoogtepunten.

Voor het publiek van toen en voor de mensen die het gemist hebben houdt muziekgezelschap Edelweisz op zaterdag 1 november The Highlights from Leontopodium - de musical -. Tijdens deze avond wordt het publiek door vrijwel alle acteurs en muzikanten meegenomen door de hoogtepunten uit deze succesvolle musical. Het belooft weer een leuke verrassende avond voor het hele gezin te worden.

The Highlights from Leontopodium - de musical - begint om 19.30 uur en is in Fletcher Hotel-Restaurant Erica, Molenbosweg 17 in Berg en Dal. De toegang is gratis. Meer informatie over Edelweisz staat op www.edelweisz-bergendal.nl.

Halloweenconcert door fanfare Sint-Cecilia in Millingen

MILLINGEN - Op zaterdag 1 november verzorgt fanfare Sint-Cecilia weer een speciaal themaconcert en ditmaal is gekozen voor het thema 'Halloween'.

Zowel de aankleding als de muziek zijn aangepast aan dit thema. De bezoeker wordt vanaf 't Gengske al in de stemming gebracht en let goed op links bij de ingang…. Voordat men de grote zaal betreedt, is men al helemaal in de stemming. Aan deze avond zal ook medewerking worden verleend door leden van toneelvereniging Zeg maar Pang. Ook zal er een violiste van het Gelders Orkest zijn die de fanfare zal begeleiden bij de Danse Macabre van Saint-Saëns (muziek bij het Spookslot van de Efteling).

De avond zal plaatsvinden in sporthal De Duffelt vanaf 20.00 uur. De zaal gaat open vanaf 19.30 uur ( De organisatie meldt dat sommige beelden voor kleine kinderen eng kunnen zijn). Kaarten zijn te verkrijgen bij Primera in Millingen of zijn te bestellen via www.fanfare-stcecilia.nl.

In de voorverkoop bedraagt de entree vijf euro en aan de kassa zeven euro vijftig.

Gemeenten:

anonieme hulp

door Sensoor

REGIO - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft namens nagenoeg alle gemeenten de opdracht 'Anonieme hulp op afstand' toevertrouwd aan Sensoor. Dit is het resultaat na een aanbestedingsprocedure met meerdere aanbieders. Het betekent dat de vrijwilligers van Sensoor ook na 1 januari onverminderd een luisterend oor bieden per telefoon, chat en e-mail.

Gemeenten zijn, in het kader van de nieuwe WMO, vanaf januari 2015 verplicht om anonieme hulp op afstand aan te bieden aan haar inwoners. Daarom is er een aanbestedingsprocedure in gang gezet waarop aanbieders een offerte konden indienen. De VNG heeft bij de beoordeling onder andere getoetst op werkwijze, effectiviteit en het vrijwilligers- en personeelsbeleid.

"Sensoor heeft bewezen deze opdracht te kunnen vervullen, met dank aan meer dan 55 jaar ervaring en de ruim 900 voor dit werk goed opgeleide vrijwilligers. Voor personeel, vrijwilligers en vooral gebruikers van de dienst is deze toekenning ontzettend goed nieuws" aldus Willemieke Ottevanger, directeur van de Vereniging Sensoor Nederland.

Aandacht op afstand

Gehoord worden is een basisbehoefte van ieder mens. Het is nodig om inzicht te krijgen in gevoelens, problemen en het geeft steun bij verdriet. De vrijwillige medewerkers van Sensoor bieden een luisterend oor en een goed gesprek waarbij het verhaal van de ander centraal staat. Ze helpen gedachten onder woorden te brengen en denken mee hoe met een probleem of vraag om te gaan. De anonimiteit en het feit dat de dienst ook buiten kantoortijden bereikbaar is, maakt de hulp zeer laagdrempelig.

Sensoor

Sensoor is de grootste organisatie in Nederland die emotionele ondersteuning op afstand biedt vanuit vestigingen in het hele land. Sensoor is sinds 1958 dag en nacht anoniem bereikbaar per telefoon. Jaarlijks voeren de vrijwilligers rond de 250.000 gesprekken via telefoon, chat en e-mail. Bellen kan dag en nacht via 0900-0767 of een lokaal nummer. Chatten en e-mailen kan via het beveiligde website van Sensoor. Voor de lokale telefoonnummers van Sensoor en chat- en e-mailhulp, zie www.sensoor.nl.

Vogelspotten in De Bruuk

Foto: Natuurweetjes.nl

GROESBEEK - Deze keer gaat Ben Brouwer van IVN RijnWaal opstap in de Bruuk en verwacht daar de eerste wintergasten: kramsvogels, koperwieken en sijsjes, met kans op het ijsvogeltje en misschien het bokje, familie van de watersnip.

De Bruuk is een bijzonder natuurgebied. Het wordt gekenmerkt door een afwisseling van blauwgraslanden, struwelen, houtwallen en elzenbroekbos. De ongeveer honderd hectare schitterend natuur ligt aan de rand van het Reichswald. De wandeling start zondag 2 november om 8.30 uur aan de Ashorst 22 in Groesbeek. Deelname kost twee euro; voor leden IVN RijnWaal is het gratis. Informatie via 06 53927477. Stevige schoenen en verrekijker aanbevolen.

Bezwaar Frits Ankringa tegen lijstnummering partijen verkiezingen

Frits Ankringa

GROESBEEK – In de raadszaal van de gemeente Groesbeek heeft het centraal stembureau de kandidatenlijsten en lijstnummering vastgesteld voor de verkiezingen van 19 november. Tijdens die bijeenkomst diende de Lentenaar Sent Wierda van de pressiegroep eerlijke Verkiezingen een bezwaar in tegen de gevolgde procedure.

Volgens hem moest de complete kieslijst per loting vastgesteld worden. Het bezwaar van Wieringa werd niet-ontvankelijk verklaard, omdat hij niet in één van de drie herindelingsgemeenten woont. Frits Ankringa nam het bezwaar van Wieringa over op persoonlijke titel. Ook Ankringa vond het een vreemde gang van zaken waarop de lijstnummers aan de partijen wordt toegekend. De eerste zeven partijen (CDA, GVP, VOLG, PvdA, VVD, GroenLinks en Sociaal Groesbeek) hebben dat nummer 1 tot en met 7 gekregen op basis van de stemuitslag van de gemeenteraadverkiezing in Groesbeek in 2010. Dit omdat Groesbeek – van de drie fusiegemeenten – de grootste is.

De overige vier lijstnummers (D66, C90, Voor Berg en Dal en GJS Millingen) zijn via loting toegewezen. Die partijen hebben vier jaar geleden niet meegedaan aan de verkiezingen van de gemeente Groesbeek, omdat het voornamelijk lokale partijen van Millingen aan de Rijn en Ubbergen zijn. Voor Frits Ankringa is er een simpele oplossing "Alle partijen zouden moeten meeloten."

"Gezien vanuit de kieswet gaat het hier om een nieuwe gemeente. Er zijn geen vorige uitslagen. De borgstellling en ondersteuningsverklaringen maken alle partijen gelijk, waarom bij lijstnummering niet?", vraagt Ankringa zich af. Burgemeester Keereweer verwees Ankringa naar de wet-Ahri, die de herindeling van gemeenten regelt. "Die wet maakt hier nu opeens een andere interpretatie van de Kieswet", aldus Ankringa.

Inmiddels zijn er schriftelijke vragen gesteld over deze kwestie aan de Kiesraad, de verantwoordelijke ministers, de Tweede Kamer en de Provincie Gelderland. Burgemeester Keereweer heeft laten weten dat het bezwaar van Ankringa tijdens de zitting ongegrond is verklaard door het Centraal Stembureau en is opgenomen in het proces verbaal van de zitting. GJS Millingen-lijsttrekker Alex ten Westeneind vond de procedure voor de toewijzing ook al oneerlijk en stelde afgelopen zomer al voor om alle partijen mee te laten doen met een loting. De volgorde op het stembiljet van 19 november is als volgt; 1. CDA, 2. Groesbeekse Volkspartij (GVP), 3. VOLG, 4. PvdA, 5. VVD, 6. GroenLinks, 7. Sociaal Groesbeek, 8.Voor Berg en Dal, 9. D66, 10. C'90, 11. Gemeente-, jeugd- en sportbelangen (GJS).

Goede generale voor De Treffers

GROESBEEK - In de thuiswedstrijd tegen Leonidas scoorde De Treffers er lustig op los. Het werd liefst 8-0 voor de roodzwarten. Na een wat rommelig begin werd het een kat-en-muis-spel, waarin de thuisclub veel zelfvertrouwen opbouwde. Een uitstekende generale repetitie voor de bekerwedstrijd aanstaande donderdag op Sportpark Zuid tegen NEC.

Binnen een halve minuut doken de Treffersvoorwaartsen al drie keer gevaarlijk op voor het doel van keeper Joey Anker. Maar daarna waren de beste kansen voor de Rotterdammers, omdat de thuisclub de verdediging soms te ver open zette voor snelle counters. Een schot van Charlie van den Ouweland en een kopbal van Olaf van der Sande getuigden daarvan. Beide waren niet effectief. Dat was Coen Maertzdorf nadrukkelijk wel aan Trefferszijde.

In de achttiende minuut stoomde hij door tot in het strafschopgebied, waar een klein duwtje voldoende was voor een iets te toeschietelijk toegekende penalty. Vanaf elf meter schoot Santiago bikkelhard in: 1-0. Even later toverde Maertzdorf na een goede actie een geweldige voorzet uit de hoge hoed; Santiago kon de bal gemakkelijk binnen knikken: 2-0. Santiago had een zuivere hattrick kunnen maken, als hij de opnieuw vanwege een overtreding op Maertzdorf toegekende penalty had benut in de 32e minuut. De Mexicaan schoot echter naast.

Nog voor de rust werd het toch 3-0, toen Wessel van de Horst goed doorzette, zijn schot onder de lat uit werd getikt en Stefan de Jong in de rebound alsnog doeltreffend was. Na rust moest Leonidas al snel met tien man verder, omdat Chouaibi met rood bestraft werd na een pittige overtreding op Evert Palm. De Treffers rook bloed. In de 54e minuut ging Maertzdorf er op rechts weer vandoor en leverde weer een puike voorzet af, die door Wessel van de Horst op waarde werd geschat: 4-0. Weer twee minuten later kreeg rechtsback Frenk Keukens het op zijn heupen. Hij haalde de achterlijn en bediende de weer op de goede plek staande Van de Horst: 5-0.

Drie minuten later kwam Santiago alsnog aan zijn derde doelpunt: hij wipte de bal uit een dieptepass even omhoog en haalde met zijn linker verwoestend uit. Nog was de koek niet op: uit een mooie pass van Eef van Riel kon Coen Maertzdorf weer dreigend voor doelman Anker verschijnen, die hij met een schitterende lob verschalkte: 7-0.

Een publiekswissel voor Maertzdorf was de beloning voor een geweldig optreden deze middag. Uw verslaggever kan vanwege redactionele beperkingen niet al te veel woorden meer vuil maken aan het restant van de wedstrijd. Na geblesseerd uitvallen van Palm moest ook De Treffers met tien man verder. Het weerhield de thuisclub er niet van om in de slotminuut voor het slotakkoord te zorgen: uit een vrije trap van Michel van Veen tikte doelman Anker de bal omhoog, Santiago was er als de kippen bij om het neerkomende leder alsnog in de touwen te werken: 8-0. Uit frustratie kreeg hij nog een schop van Stepan van Waas, die daarvoor ook de rode kaart te zien kreeg.

Bob Dylan-avond 8 november

KEKERDOM - Op 8 november zaterdagavond speelt de Nijmeegse band Hard Rain op de Bob Dylan-avond in het Wilderniscafé De Waard van Kekerdom.

De aanvang is om 20:00 uur. De entree bedraagt vijf euro en er is een klein voorprogramma met onder andere de kastelijn zelf en er is een duo van John Sampers en Rob van Iren, ook wel bekend van de beeldentuin in Zyfflich.

Leden bepalen of De Treffers overstapt naar de landelijke divisie

GROESBEEK – Als het aan het bestuur van De Treffers ligt wil het in de nabije toekomst gaan uitkomen in de Landelijke divisie. De intentie van het bestuur is duidelijk, maar de ruim elfhonderd leden hebben het laatste woord.

Volgens het bestuur zijn de licentie voorwaarden veel soepeler geworden als ze waren, zodat een positief beeld is ontstaan over de plannen van de KNVB. "Het bestuur kan wel positief zijn, maar de leden zullen uiteindelijk moeten laten weten of zij het met de zienswijze van het bestuur eens zijn", laat bestuurslid Hans Janssen Groesbeek desgevraagd weten. Het is al jaren bekend dat De Treffers in de top van het amateurvoetbal wil voetballen en dat is de landelijke divisie een uitkomst. De landelijke divisie, bestaat in het seizoen 2016-2017 uit achttien teams te weten vier belofteteams, zeven zaterdag-topklassers en zeven zondag -opklassers (waarin De Treffers momenteel uitkomt). "Als het allemaal doorgaat en de leden het bestuur groen licht geeft, dan komen er mooie wedstrijden naar sportpark Zuid toe, denk maar aan Katwijk, IJsselmeervogels en Spakenburg."

Schildpadden vermist

GROESBEEK - "Ik ben sinds jaar en dag in het bezit van drie Griekse landschildpadden. Ze wonen bij ons in de tuin en zijn een lust om te zien. Schildpadden zijn beesten die door de eeuwen heen alle veranderingen overleeft hebben. Ze stammen feitelijk nog uit de oertijd, en de evolutie heeft weinig tot geen invloed op hen gehad. Welbeschouwd zijn het eigenlijk nog dinosauriërs!"


"Nu is het twee van de drie gelukt in de afgelopen weken te ontsnappen. (Dit moet tussen half sept ember en half oktober gebeurd zijn). We zijn zelf op reis geweest en onze 'oppas', die in huis was, dacht dat ze zich al voor de winterslaap hadden ingegraven. Dat blijkt nu dus niet zo te zijn. Ik ben er erg aan gehecht en zou willen vragen of iemand bij of in de buurt van Kloosterstraat 70 in Groesbeek een of beide schildpadden heeft gevonden. Ik zou erg blij zijn als ik ze op deze manier terug zou kunnen krijgen. Ik waardeer het enorm als de eventuele vinder even contact met me op zou willen nemen. Mijn telefoonnummer is 06 13740747", aldus Eric Zigenhorn.

Spontaan gat in weg op Hoflaan

GROESBEEK – Op de Hoflaan in Groesbeek is vrijdagmorgen spontaan een gat in het wegdek gekomen.

Vermoedelijk is de ondergrond wat verzakt. Omdat door het gat een gevaarlijke situatie kan ontstaan, heeft de gemeente Groesbeek het met hekken afgeschermd in afwachting van de herstelwerkzaamheden.

Stuw en SWG gaan intensiever samenwerken

GROESBEEK - De welzijnsorganisaties Stuw (Overbetuwe) en SWG (Groesbeek) hebben besloten om intensiever te gaan samenwerken. Zij voegen bestuur en toezicht samen.

Deze bestuurlijke fusie maakt de weg vrij om schaalvoordelen op strategisch, bedrijfsmatig en op personeelsniveau te realiseren. Het streven is dat deze stap in enkele jaren zal leiden tot een juridische fusie. Hierdoor ontstaat een samenwerkingsorganisatie met een omzet van 3 miljoen en ongeveer 45 mensen in loondienst, ongeveer 30 fte.

Stuw en SWG zijn welzijnsorganisaties, werkzaam in de gemeentes Overbetuwe, West Maas en Waal, Millingen aan de Rijn, Groesbeek en Heumen. Beide organisaties hebben geconstateerd dat zij door samenwerking efficiënter kunnen werken en het welzijnswerk in de dorpen beter kunnen uitvoeren. Door een fusie ontstaat een stevige organisatie met een grotere ontwikkelkracht.

Het voordeel van het samengaan zorgt dat aan de inwoners een breder aanbod kan worden geboden en medewerkers meer kansen krijgen in de vorm van bijvoorbeeld mobiliteit en deskundigheidsbevordering. De organisaties komen onder één centrale aansturing (bestuurder) en twee regionale afdelingen met kleinere gebiedsteams. De dienstverlening blijft, zoals men gewend is, dicht bij de mensen in de wijken en in de dorpen geleverd.

Acht bands treden op tijdens De Groesbeekse Muziekzondag

GROESBEEK – Op 'De Groesbeekse Muziekzondag', die op zondag 2 november gehouden wordt, treden in totaal acht band op in de vijf deelnemende cafés.

De spits wordt om 15.00 tot 16.00 uur afgebeten door Plegband in cafe De Comm aan de Dorpsstraat en Dark Rose in Jamm-Inn aan de Mooksestraat. Van 16.00 tot 17.00 uur speelt Stennes bij OJC Maddogs aan de Kloosterstraat, Soylent Green in café 't Huuske eveneens aan de Kloosterstraat en The Drive in café De Ontmoeting aan de Dorpsstraat.

Van 17.00 tot 18.00 uur speelt Plegband weer in café De Comm en Dark Rose weer in Jamm-Inn. Van 18.00 tot 19.00 uur speelt Home – Cookin bij De Maddogs, Soylent Green bij café 't Huuske en The Drive in café De Ontmoeting.

Van 19.00 tot 20.00 uur speelt Van Trien in De Comm en R.A.W.K. in Jamm-Inn. Van 20.00 tot 21.00 uur speelt Home-Cookin in De Maddogs, Soylent Green in Ut Huus-ke en The Drive in De Ontmoeting. De Groesbeekse Muziekzondag wordt van 21.00 tot 22.00 uur afgesloten door Van Trien en R.A.W.K. in Jamm-Inn.

Groesbeeks kookboek in de maak, als het aan Debby Peters ligt...

GROESBEEK – Als het aan de 26-jarige Debby Peters uit Groesbeek ligt, komt er binnen afzienbare tijd een echt Groesbeeks kookboek. Een kookboek niet met streekgerechten, maar een kookboek waarin alleen Groesbeekse gerechten in voorkomen.

In de boekenkast van Debby staan tientallen kookboeken, maar een typisch kookboek met Groesbeekse specialiteiten ontbreekt. As het aan Debby ligt, komt daar verandering in. Debby is al gestart met het verzamelen van Groesbeekse recepten, waar ook een Groesbeeks verhaal achter zit.

"Ondanks dat het kookboek niet in de Groesbeekse taal uitgegeven zal worden, mag het Groesbeeks dialect nooit verloren gaan. Zo gaat het ook met de Groesbeekse recepten met een verhaal erachter, ook dat mag nooit verloren gaan", aldus Debby. "Het doel is dan ook om de recepten en verhalen vast te leggen om deze door te kunnen geven aan de jeugd", is de bedoeling van Debby.

Debby is op zoek naar mensen die weten waar de oer Groesbeekse recepten zoals kwaakmoes, riefkoek, wasberrekoek, kwaakmoes en siemelemies et cetera vandaan komen. Daarnaast is Debby op zoek naar mensen die ook Groesbeekse recepten hebben, die niet zo bekend zijn. Verder is Debby op zoek naar recepten met een leuk Groesbeeks verhaal erachter zoals familierecepten en dergelijke. Diegene die een leuk recept met een verhaal erachter hebben, worden verzocht met Debby contact op te nemen via groesbeekserecepten@hotmail.com of door te kijken op www.facebook.com/groesbeekserecepten.

Voor mensen die geen computer hebben of er niet mee om kunnen gaan: Debby is zaterdags te vinden in de zaak van de beste groenteman Hemmy van Haaren aan de Dorpsstraat in Groesbeek. Debby is overigens geen onbekende in de kookwereld, enige tijd geleden won zij bij het TV-programma Top Chef een keukenmachine.

PvdA-manifestatie gaf antwoord op veel vragen

REGIO - Zaterdagavond 25 oktober was het feest. PvdA MUG vierde 'Meer dan 40 jaar PvdA!' met een manifestatie waar Jeroen Dijsselbloem te gast was. De zaal van het prachtige voorzieningenhart 'Op de heuvel' was goed gevuld. Wie er nog aan twijfelde of de afdeling klaar was voor de verkiezingen, kreeg een duidelijk antwoord op deze levendige avond. Dijsselbloem had geen speech voorbereid, maar improviseerde een humoristisch praatje en liet vragen stellen.

Er werden anderhalf uur lang vragen gesteld. Hoewel het lastig is lokale of regionale vragen te stellen aan een landelijke minister gingen de meeste toch daarover.

Zo werd er een vraag gesteld over het investeren in de regio. Op welke gebieden zou dat moeten? Volgens Dijsselbloem kon dat het beste in combinaties van zorg en toerisme, in samenwerkingen van innovatieve instellingen, ondernemers en de gemeente. Dat klonk verdacht veel naar Gezondheidstoerisme; een van de speerpunten van PvdA MUG. Daar wil de partij dan ook graag in investeren. Maar niet iedereen vond dat een goed idee. Zo was er één criticus in de zaal die bepaalde investeringen in het Groesbeekse centrum en het toerisme liever niet had gezien. De minister kon over deze puur lokale kwestie niets zeggen, maar fractievoorzitter Martijn Schmiermann popelde om het gevoerde beleid uit te leggen.

Een onderneemster gaf aan problemen te hebben met het aannemen van werknemers met een beperking. Dat vonden zij en Dijsselbloem doodzonde. De onderneemster, de minister en wethouder Pim Spaan zijn meteen om de tafel gaan staan om deze problemen op te lossen.

Lijsttrekker Thieu Hoeken sloot de avond af met de speerpunten voor de komende veertig jaar: zorg dicht bij mensen, werk voor iedereen, ons landschap als bron van leven en twaalf leefbare dorpen in die ene gemeente. Maar het basisantwoord op alle vragen was voor hem: "Iedereen doet mee, want als iedereen meedoet, worden we er allemaal beter van."

Percussion on Stage in Leuth

LEUTH - Op zaterdagavond 8 november houdt de slagwerkgroep van fanfare DES uit Leuth haar zesde achtereenvolgende slagwerkconcert.

Naast de slagwerkgroep van DES, die onder leiding staat van Wiljan Gerritzen, zullen ook de slagwerkgroep van muziekvereniging Volharding uit Huissen en de slagwerkgroep van fanfare Ons Genoegen uit Millingen aan de Rijn deelnemen.

Op deze avond zal een breed scala aan slagwerkinstrumenten de revue passeren. Van Afrikaans getint tot pop, van oorlogsverhaal tot musical. Het kan allemaal met slagwerk.

Het concert is op 8 november in zaal De Vriendenkring in Leuth. De zaal is open vanaf 19.15 uur en de entree is gratis.

Werkgroep 't Sökske weer van start

GROESBEEK – De elfde van de elfde komt er weer aan... Carnaval 2015 in Groesbeek, het Keulen van Gelderland, lijkt misschien nog ver weg. Toch zijn de diverse werkgroepen van het SOK (Samenwerkings Orgaan Karnaval) alweer aan de slag om er ook komend seizoen weer iets moois van te maken. Zo ook de redactie van 't Sökske.

Na alle leuke reacties op de uitgave van afgelopen carnaval wil de werkgroep ook dit jaar weer een pakkend en kleurrijk exemplaar gaan uitbrengen. Een mooi fullcolourmagazine voor heel carnavalvierend Groesbeek.
Natuurlijk mag iedereen weer leuke input aanleveren. Heeft men nog leuke verhalen, unieke foto's of verrassende anekdotes, die men graag in het Sökske van 2015 geplaatst zou willen zien, stuur ze dan op voor 1 december naar de redactie: sokske@sok-groesbeek.nl. Ook een verzoek voor een mooie advertentie in 't Sökske mag voor 1 december aangemeld worden.

Inwoners in gesprek met PvdA-leider Samsom?

MILLINGEN - Zaterdag 1 november komt Diederik Samsom naar Millingen. PvdA MUG nodigt iedereen van de nieuwe gemeente uit om met hem in gesprek te gaan.

"Die vragen die u voor de televisie naar zijn hoofd slingert, kunt u hem nu zelf stellen. Waar gaat het bijvoorbeeld heen in de zorg? En wat doet de PvdA voor werkzoekenden? Wilt u met de PvdA-leider in gesprek, dan kunt u zich aanmelden via www.pvdamug.nl of via 06 40587517." Aanmelding is nodig om iedereen een kans te geven. Vervoer kan worden geregeld.

Uiteraard kan iedereen ook altijd in gesprek met Thieu Hoeken, Martijn Schmiermann, Ton Haan, Lesley Albers, Rudi van Ewijk, Jan Luub of een van de andere gemeenteraadskandidaten van PvdA MUG. Op 25 oktober waren ze in Groesbeek, op 1 november zijn ze in Millingen en op 8 november trekken ze door de gemeente Ubbergen.

PvdA MUG is een lokale partij met leden uit alle dorpen van onze nieuwe gemeente. Al meer dan veertig jaar weten de sociaal-democraten wat er overal speelt. Doordat de PvdA ook een landelijke partij is, zijn er naast lokale wortels ook lijntjes met de landelijke politiek. Dat betekent niet dat zij bepalen wat PvdA MUG moet vinden en besluiten, maar dat de lokale politiek Den Haag aan hun jasje kan trekken als het ergens mis gaat. "Precies wat u kunt doen op 1 november bij Diederik Samsom. Iedereen doet mee!"

Wie wordt de nieuwe Prins(es) Ummenie d'n 55ste?

GROESBEEK - Wie o wie wordt de nieuwe Prins(es) Ummenie d'n 55ste? Dit jaar heeft carnavalsvereniging De Feestneus de eer om de nieuwe prins(es) Ummenie d'n 55ste bekend te maken.

De bekendmaking is op vrijdag 14 november in zaal De Linde in Groesbeek. Het belooft weer een gezellige carnavalsavond te worden met live muziek van de band Triple en optredens van Aarm Snuutje, Ons Tröpke, De Sniekers, 't Zeivertröpke en Alt van Huus. En als special act is deze avond een optreden van de Raad van Elvis! De aanvang van deze avond is om 20.00 uur en de toegang is gratis.

Geen chemische bestrijding van onkruid in MUG-gemeenten

REGIO – Vanaf 1 januari 2015 wordt chemische bestrijding van onkruid op verhardingen waarschijnlijk verboden.

Dat betekent dat de MUG-gemeenten van de nu toegepaste methode over moeten stappen naar een alternatief. Zeer waarschijnlijk wordt dit hete lucht – of heet waterbestrijding. Deze methode is beduidend duurder dan chemische bestrijding. In Groesbeek wordt hete luchtbestrijding deels al toegepast.

Grafrechten worden niet veranderd

REGIO - De huidige tarieven betreffende de grafrechten in Groesbeek en Millingen zullen in 2015 in de nieuwe gemeente worden voortgezet.

Kostendekkende tarieven voor de dekking van het tekort op de exploitatie van de begraafplaatsen worden door de stuurgroep herindeling niet haalbaar geacht.

Björn Kuipers fluit beladen bekerduel De Treffers-NEC

GROESBEEK – De KNVB heeft niemand minder dan de topscheidsrechter Björn Kuipers aangesteld om de beleden bekerwedstrijd De Treffers – NEC te leiden.

Björn Kuipers heeft afgelopen WK ook enkele wedstrijden mogen leiden. Er is een grote run ontstaan op kaarten voor deze KNVB-derby die donderdag 30 oktober om 18.30 uur zal worden gespeeld op sportpark Zuid aan het Nijerf in Groesbeek. Automobilisten wordt verzocht de auto te parkeren bij dancing De Hoeve aan de Herwendaalseweg, eveneens in Groesbeek omdat de parkeerplaatsen bij De Treffers afgesloten zullen zijn. Groesbekers wordt verzocht met de fiets naar sportpark Zuid te komen.

Geslaagd filmweekend voor Ons Genoegen uit MIllingen

MILLINGEN - Het eerste weekend van oktober was het jaarlijkse weekend van Ons Genoegen. Dit keer ging de reis naar Hulshorst, het thema dit jaar 'Film' was.

"Vrijdagavond vertrokken we om 18.30 uur vanuit Millingen naar Hulshorst om daar de filmpremière mee te maken van jong talent. De avond werd gestart met filmmuziek meegebracht door dirigent Boris Jansen. De sfeer zat er meteen goed in. Na de muziek met zijn allen het bos in om daar allerlei opdrachten uit te voeren. Terug in de accommodatie werd er door iedere groep een film gemaakt. Op grote vellen papier werd een film getekend, deze werd later op de avond door de verschillende groepen uitgevoerd."

Zaterdagmorgen werd weer begonnen met een repetitie. "Dit jaar hadden we als gastdirigent Theo Jetten. Theo is in het dagelijks leven werkzaam bij de tamboers en pijpers van de Marinierskapel. 's Middags hadden we een spel in de zandverstuiving van Hulshorst. Het viel niet mee om door de grote zandmassa heen te rennen. Terug van de zandmissie stond het volgende spel alweer klaar 'Mission Impossible', een variant op het spel Fort Boyard van tv."

Na een geweldig diner gemaakt door chef-kok Peter werd de rode loper uitgerold en konden de Oscarnominaties beginnen. De musical was de grote winnaar van de avond, na een mooie speech van Maarten kon het feest beginnen. Het casino werd geopend en iedereen kon zich daar vermaken. Zondagmorgen een korte repetitie en nog een geheugenspel gedaan 'Ren je Rot'. Groot en klein deed mee aan dit spel.

In de middag kwamen de eerste gasten al aan. Nadat iedereen zijn of haar kamer opgeruimd had, konden we beginnen met het concertje. Bekende filmmelodieën werden gespeeld, dit werd erg gewaardeerd door de luisteraars. Het was een geslaagd weekend.

De jeugdactiviteitencommissie is gastdirigent Theo Jetten, dirigent Boris Jansen, chef-kok Peter Wassink voor het geweldige eten, Sybren Driessen Appendages en Cees Bulters dankbaar voor het vervoer en natuurlijk alle acteurs en actrices die mee geweest zijn.

Red de Sint-Bartholomaeuskerk

BEEK - De verkoop van de noveenkaarsen bij Plusmarkt is het komend weekend. Op vrijdag 31 oktober van 10:00 tot 20:00 uur en zaterdag 1 november van 10:00 tot 19:00 uur zijn bestuursleden van de stichting met een stand in Plusmarkt Nico de Witt aanwezig.

Er worden dan noveenkaarsen te koop aangeboden met afbeeldingen van de Bartholomaeuskerk en het prachtige Mariavenster. Glas-in-loodramen scheppen op een noveenkaars een feeëriek beeld door het vlammenspel achter de afbeelding. De kaarsen, die vijf europer stuk kosten, zullen ongetwijfeld een mooie sfeermaker zijn in de donkere dagen die gaan komen.

Informatie over doneren

"Dat de betrokkenheid onder de Beekse bevolking bij het streven van de stichting groot is, hebben we in de afgelopen maanden mogen ervaren. Het is hartverwarmend dat reeds velen een financiële bijdrage hebben geleverd of hebben aangekondigd dat te willen doen. Tijdens deze twee dagen willen we u ook graag persoonlijk informeren over de mogelijkheden om een eenmalige schenking te doen of met een structurele, periodieke schenking bij te dragen. Met uw gift komt het openhouden van onze Beekse kerk dichterbij!"

De Stichting is door de Belastingdienst erkend als culturele ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Bij een periodieke gift aan een ANBI is deze niet voor 100, maar voor 125 procent aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Meer informatie staat op www.sintbartholomaeuskerkbeek.nl.

Nieuwe gemeentenaam...

BEEK - In het Kulturhus in Beek houdt de vereniging De Stuwwal op dinsdag 4 november vanaf 20.00 uur voor alle bewoners van de te fuseren gemeenten een informatie- en discussieavond over de naamgeving van de nieuwe MUG gemeente. Aanleiding hiervoor is het raadgevend referendum dat bij gelegenheid van de aankomende verkiezingen van 19 november zal worden gehouden over deze naamgeving.

Voorafgaand aan het debat zal een aantal panelleden vanuit verschillende kennisgebieden hun visie op hun naamkeuze duidelijk maken.

In het panel zullen zitting nemen: K. (Klaas) Bouwer, bestuurslid Commissie Bosgeschiedenis van de Koninklijke Ned. Bosbouwvereniging, Forest History - Research in Forest and Landscape History; W.P. (Wilco) de Jong, Managing Director at Marketing Moments in Zutphen; J.H (Hans) Peters, lijsttrekker Sociaal Groesbeek; J. (Jos) Peters; lijsttrekker Voor Berg en Dal (v/h Ubbergen Anders) en ondernemer in Beek; M.O.(Mechteld) ten Doesschate, lijsttrekker VVD Groesbeek; J. (Herman) Scholtens, raadslid CDA Ubbergen en agrarisch ondernemer in Kekerdom.

Deze panelleden zullen hun visies geven vanuit cultuurhistorisch perspectief (Klaas Bouwer), marketingtechnisch perspectief (Wilco de Jong) en vanuit partij politiek standpunt (Hans Peters, Jos Peters, Herman Scholtens en Mechteld ten Doesschate).

Daarna volgt een discussie tussen panelleden onderling en met de aanwezigen in de zaal onder leiding van Thed Maas, journalist bij De Gelderlander en eindredacteur van De Ondernemer.

Dat de naamgeving de gemoederen in de MUG Gemeenten al enige tijd bezighoudt is duidelijk, onduidelijk is welke argumenten bepalend zouden moeten zijn voor de naamgeving van onze fusiegemeente.

Om die beslissing op 19 november weloverwogen te kunnen nemen nodigen wij gaarne alle inwoners van de MUG Gemeenten en belangstellenden uit om bij deze avond op dinsdag 4 november aanwezig te zijn.

Het Kulturhus is gelegen aan de Roerdompstraat 6 in Beek-Ubbergen.

GJS – Millingen aan de Rijn Laat uw stem niet verloren gaan!

REGIO - 19 november komt snel dichterbij. Een nieuwe raad, 23 zetels, 11 partijen! Er valt veel te kiezen. Hoe kunnen de kernen zich sterk vertegenwoordigen? Vragen die u zich misschien stelt, maar ook vragen waar wij ons als partij mee bezig houden.

De oplossing is gevonden. Een stevige samenwerking tussen drie echte dorpspartijen die ieder hun roots hebben in de 'oude' gemeenten.
GvP, GJS, C'90 slaan de handen ineen en zullen met elkaar een lijstverbinding aangaan.

Wat gaat dat betekenen voor u als kiezer? Samenwerken! Vanaf 1 januari gaan wij een breed front vormen in de nieuwe raad. Drie partijen die samen optrekken en uw belangen gaan behartigen. Gericht op u, uw omgeving, uw dorp.

Goed om te weten: De gemeenteraad is het hoogste orgaan binnen een gemeente. De gemeenteraad besluit en beslist over belangrijke zaken die u en uw dorp aangaan.

Zit u ergens mee? Schroom niet om aan te kloppen. Laat u horen. Wellicht kunnen wij helpen. Uiteindelijk zitten wij er voor u, en zetten ons in voor de belangen van een ieder.

Uw stem, uw mening telt wel degelijk. Geluiden uit de samenleving nemen wij serieus en proberen er werk van te maken.

Een stem op GJS is een stem op samenwerking en een krachtig blok samen met de GvP en C'90 in de nieuwe raad. Uw stem is dus heel veel waard. Laat hem niet verloren gaan.

Samen sterker... zo is dat!

Gemeente- Jeugd en Sportbelangen / Millingen aan de Rijn

PetanqueVereniging Leuth

LEUTH - Na hun vakantie heeft het oudere echtpaar besloten om te gaan kijken bij de jeu de boulesvereniging in het dorp. In de afgelopen jaren zijn ze naar Frankrijk op vakantie geweest en hebben daar vaak naar de oude mannetjes op een willekeurig, ansichtkaartachtig plein staan kijken.

Langzamerhand is bescheiden interesse overgeslagen in verlangen om het ook te kunnen. Een enkele keer hebben ze wel een balletje mee gegooid maar dat beviel niet zo. Geen van beiden waren ze echt tevreden met hoe ze het deden, het gevoel voor… te staan beviel niet zo.

Na enig zoeken hadden ze het terrein bij De Vriendenkring in Leuth gevonden en liepen naar de kantine toe. De deur stond open en dus gingen ze naar binnen. Daar troffen ze een groep heren en dames aan de koffie.

Ze werden hartelijk ontvangen en op de vraag of ze kunnen hier konden leren boulen werd volmondig 'ja' geantwoord. Uiteraard was de secretaris zeer bereid om hen uitleg te geven.

Wat kost het?

De PetanqueVereniging Leuth bestaat sinds 2000 en is onderdeel van de Vriendenkring. Als je lid bent van de Vriendenkring kost het zeven euro per jaar. Mocht je geen lid zijn moet je dus lid worden en dat kost vijfentwintig euro per jaar voor leden onder de 65 jaar en tien euro als je ouder dan 65 jaar bent.

Wat krijg je er voor terug? Plezier, beweging en vaardigheid.

Plezier: Jeu de boules is echt een sociaal 'gebeuren'. Leuk om te doen, iedereen kan het leren. Het gaat om het plezier van het met andere mensen iets leuks doen in een ontspannen sfeer. Het is een ideale gelegenheid om andere mensen te leren kennen, beter te leren kennen en je bent in beweging. Je leert ook de spelregels van het jeu de boulen. Deze zijn internationaal dus ook op de camping kun je het spel volgen.

Beweging: Jeu de boule is vooral bewegen. Op onze speelavonden wordt er vooral getraind. Hoe moet je gooien, waar moet je opletten, welke tactiek is in dit geval de meest voor de hand liggende. Een partij duurt 45 tot 60 minuten. In die tijd moet je regelmatig de baan (ingeveer twaalf meter) heen en weer lopen, bukken en, vooral, je concentreren. Deze sport is dan ook zeer geschikt voor de oudere jongeren. Ook jeugdigen die moeite hebben met concentratie op school of elders kunnen hier leren meer geduld op te brengen.

Vaardigheid: Je leert er je te concentreren, naar je omgeving te kijken en samenwerken. Je leert ook de voornaamste begrippen en wel in het Frans.

Waar? De banen liggen voor het gebouw van de Vriendenkring. Kom gerust eens kijken op de donderdagavond vanaf 19.00 uur of de zaterdagmiddag vanaf 14.00 uur. Wil je het proberen? Dat kan uiteraard. Je kunt ook gebruik maken van een proefabonnement. Een maand lang gratis meedoen.

Met deze informatie vertrok het echtpaar. De twee weken daarna zijn ze op de bovengenoemde dagen wezen jeu de boulen en daarna direct lid geworden.

Onderhoud van tuingereedschap

NIJMEGEN - Het goed onderhouden van tuingereedschap is van groot belang. Waarom dat belangrijk is en hoe je het moet doen, komt Louis Decae van De Tuinheeren uitleggen en demonstreren tijdens een lezing over dit onderwerp op vrijdag 8 november.

De lezing zal plaatsvinden in wijkcentrum Hatert, Couwenbergstraat 22, 6535RZ in Nijmegen en begint om 20.00 uur. "Als uw snoeigereedschap goed scherp is, werkt u gemakkelijker en zijn de snoeiwonden gladder waardoor ze makkelijker dichtgroeien.
U kunt uw eigen tuingereedschap mee nemen om ze, na de pauze, tijdens een workshop zelf te slijpen."


De Tuinheeren verkopen een breed scala kwaliteitsproducten voor in de tuin en zij zullen verschillende gereedschappen mee brengen voor de verkoop. Om het u zo makkelijk mogelijk te maken, neemt Louis ook een pinautomaat mee. "Om alvast te zien wat zij in hun sortiment hebben, kijkt u op www.detuinheeren.nl."

Leden van de organiserende vereniging Groei & Bloei betalen een euro entree. Niet-leden zijn ook welkom, zij betalen twee euro vijftig entree.

Nieuwe general manager voor Golden Tulip Val Monte

Marcel Glaser

BERG EN DAL - Na een dienstverband van twaalf jaar verlaat Steven Eijberts, op eigen verzoek, Golden Tulip Val Monte. "Ik ga als zelfstandig ondernemer verder en ik ben bezig met de voorbereidingen van een aantal hospitality gerelateerde projecten", aldus Eijberts.

Als opvolger is benoemd Marcel Glaser, laatstelijk werkzaam bij Golden Tulip Heerlickheijd van Ermelo. Marcel Glaser is per 1 oktober in dienst getreden bij Golden Tulip Val Monte en is geen onbekende bij Golden Tulip Hotels. In de afgelopen vijftien jaar heeft hij directiefuncties bij verschillende Golden Tulip Hotels vervuld.

Bevolkingsonderzoek borstkanker van start in Leuth

LEUTH - Vanaf 24 oktober gaat het bevolkingsonderzoek borstkanker in Leuth van start. Het bevolkingsonderzoek heeft als doel om borstkanker zo vroeg mogelijk op te sporen bij vrouwen van vijftig tot vijfenzeventig jaar. Bij vroege opsporing is de kans op volledige genezing groter en blijven schadelijke gevolgen mogelijk beperkt.

Wie mogen meedoen? Vrouwen worden iedere twee jaar uitgenodigd om mee te doen aan het onderzoek. In Leuth krijgen alle vrouwen die geboren zijn in 1939 tot en met 1964 een uitnodiging. Dit gebeurt op volgorde van postcode. Wie liever op een ander tijdstip komt, kan de afspraak wijzigen. Dit kan telefonisch, maar ook via www.bevolkingsonderzoekoost.nl.

Waar vindt het onderzoek plaats? Het onderzoek vindt plaats in een mobiel onderzoekscentrum. Deze staat tot circa 10 november op de parkeerplaats naast Vriendenkring De Schutterij, Steenheuvelsestraat 39 in Leuth.

Het onderzoek
Tijdens het onderzoek worden röntgenfoto's van de borsten gemaakt door laboranten. Speciaal opgeleide radiologen bekijken of zij op de foto's een afwijking zien. Zo kunnen afwijkingen die misschien kwaadaardig zijn vroeg worden ontdekt. De vrouw krijgt de uitslag binnen twee weken na het onderzoek. De vorige keer deed in Leuth 83.67 procent mee aan het bevolkingsonderzoek.

Bevolkingsonderzoek Oost

Bevolkingsonderzoek Oost is een van de vijf screeningsorganisaties in Nederland en voert het onderzoek in Gelderland en Overijssel uit. Het bevolkingsonderzoek is gratis. Ook voert Bevolkingsonderzoek Oost de bevolkingsonderzoeken baarmoederhalskanker en, vanaf januari 2014, darmkanker uit.

"Meer weten? Heeft u nog vragen? Belt u dan gerust met de informatielijn. Het telefoonnummer is 088 1186300."

Belangrijke wijzigingen voor wie bouwt of verbouwt!

Er gaat het een en ander veranderen per 1 november en 1 januari aanstaande voor wie bouwen of verbouwen wil. Op 1 november verandert namelijk de regelgeving voor bouwen. Op 1 januari 2015 treden ambtenaren bouwzaken van de MUG gemeenten in dienst van de Regionale Omgevingsdienst Nijmegen (ODRN). Daardoor verandert de dienstverlening aan u.

Wat verandert er in de regelgeving allemaal? We zetten het voor u op een rijtje.

Meer mogelijk zonder vergunning

In algemene zin worden er meer mogelijkheden geboden om zonder vergunning te bouwen. Dat is goed nieuws voor u.

Het uitbreiden van een woning kan nu bijvoorbeeld vergunningsvrij tot een afstand van 2,5 meter van het oorspronkelijk hoofdgebouw. Die maximale afstand wordt vanaf 1 november a.s. 4 meter. Wel moet aan een aantal criteria worden voldaan zoals een maximale hoogte.

Mantelzorgwoning

Verder wordt het mogelijk om op het achtererf bij een woning een woongelegenheid voor mantelzorg te plaatsen of een bestaand bouwwerk hiervoor te gebruiken. U moet dan wel een verklaring kunnen overleggen waaruit blijkt dat mantelzorg nodig is.

Houdt u er wel rekening mee dat de vergunningsvrije bouwwerken wel moeten voldoen aan het Bouwbesluit 2012 en het burenrecht (Burgerlijk Wetboek).

Kortere procedure

Een andere belangrijke wijziging is een kortere procedure voor het tijdelijk afwijken van het bestemmingsplan (8 weken i.p.v. 6 maanden). Bovendien is de maximale tijdsduur van 5 naar 10 jaar verhoogd. De nieuwe wijzigingen zijn gepubliceerd in Staatsblad 2014, nr.333.

Aanspreekpunt verandert

Ook het aanspreekpunt voor u betreffende bouwzaken verandert. De medewerkers Bouwzaken van de MUG gemeenten gaan per 1 januari 2015 over naar de Regionale Omgevingsdienst Nijmegen. Alle taken op het gebied van bouwen, zoals vergunningverlening, behandelen van meldingen, toetsen aan bestemmingsplannen, toezicht en handhaving zullen dan door de ODRN uitgevoerd worden. De ODRN is gevestigd op Tweede Walstraat 14 te Nijmegen. Half december kunnen we u meer vertellen over de nieuwe werkwijze. Tot die tijd kunt u terecht bij ons Omgevingsloket

Drukte bij opening Boskapel De Biesselt

GROESBEEK – Op de grens van Groesbeek en Mook is afgelopen zondag de hernieuwde Boskapel De Biesselt geopend. De Bieseltsebaan – op een steenworp van cafe restaurant 't Zwaantje - was voor deze gelegenheid tijdelijk afgesloten. Enkele honderden mensen waren getuigen van deze officiële ceremonie.

Harmonie Erica uit Mook verzorgde de muziek voor het officiële gedeelte, waarna Richard Meeuwssen namens het bestuur van de Boskapel het openingswoord verrichtte. Het lied 't Kapelke werd gebracht door Joke en Lee Tonnaer en begeleid door Piet Jan Biessels. Vervolgens werd de sleutel van de boskapel aan Henk Thijssen en zijn echtgenote Anneke overhandigd.

Daarna was de onthulling van 'De Laatste Hand' door Emma Meeussen, gemaakt door 'ceramisch activist' Peter Arts uit Ottersum. Hanneke van Uden – van Wees en Marietje Meeussen – Meusen mocht vervolgens het beeld 'Moeder en Kind' (dat in de kapel staat en gemaakt door kunstenaar Kathinka Roovers) onthullen. Na een gedicht en een lied werd de kapel gezegend door Pastoor Schols van Mook en pastoor Janssen van Groesbeek.

Burgemeester Keereweer van Groesbeek was van mening dat de kapel een waardevolle toevoeging is van veel historische plekken in dit gebied, zoals de Mookerheide en Klein Amerika. "Iedereen heeft zijn eigen verhaal van herdenken bij deze mooie Boskapel", aldus burgemeester Keereweer. Zijn collega Gradisen van Mook en Middelaar was Keereweer dankbaar dat hij op Groesbeeks grondgebied – waar de Boskapel staat – met de ambtsketen om een woordje mocht zeggen. Hij hoopte dat de Boskapel een plek van bezinning zou gaan worden. De officiële opening van de Boskapel werd afgesloten met een vijftal evergreens, gebracht door zanggroep De Kéls uit Groesbeek.

Bejaarde fietser valt in droge sloot

Foto: J. Verstraaten

GROESBEEK - Zondagmiddag 19 oktober rond kwart over vier is op de Cranenburgsestraat in Groesbeek een 88-jarige fietser uit die plaats in een droge sloot terecht gekomen.

Volgens getuigen schoot de bejaarde man met zijn voet van de trapper af en kwam in de sloot terecht. Enkele wielrensters hebben de man eerste hulp verleend in afwachting van de gealarmeerde ambulance. Ambulancepersoneel heeft het slachtoffer met behulp van zijn zoons uit de sloot gehaald. Het slachtoffer is met letsel in zijn gelaat en overig onbekend letsel naar het UMCRadboud gebracht.

Poging tot woninginbraak

GROESBEEK – Inbrekers hebben donderdagmiddag rond kwart over twee getracht in te breken in een woning aan de Grafwegen in Groesbeek.

De bewoners hoorde gestommel en gingen poolshoogte nemen, waarna de inbrekers op de vlucht sloegen in een donkerkleurige personenauto. De inbrekers zijn vervolgens met hoge snelheid richting Milsbeek gereden.

De politie van Groesbeek was snel ter plaatsen en waarschuwde haar collega's uit Gennep, die echter zonder resultaat naar de inbrekers uitkeken. Misschien dat de flitspaal in Milsbeek uitsluitsel kan geven als deze uitgelezen wordt.

Nillesen Installaties de totaalinstallateur in de regio

GROESBEEK - Voor de gehele regio verricht Nillesen Installaties uit Groesbeek installatiewerkzaamheden. Deze dienstverlening gaat heel ver, van dakwerkzaamheden tot het verhelpen van lekkages, van elektrotechniek tot loodgieterwerkzaamheden, van complete badkamers tot beveiliging en van zonnepanelen tot het installeren van cv-ketels.

Nillesen Installaties doet het allemaal. Met betrekking tot het laatste heeft Nillesen tot 31 december 2014 een ontzettend unieke en aantrekkelijke actie. Voor een Remeha Tzerra CW4 betaald men, inclusief installatie binnen een meter, slechts € 1.274,00! Voor meer informatie kunt u bellen met de professionals bij Nillesen Installaties: 024-3971487.

Bij alle werkzaamheden wordt het woord Service met een hoofdletter geschreven. Nillesen denkt mee met de klant en biedt kwalitatief hoogstaande oplossingen die in het belang zijn van de klant, zowel op korte termijn als op lange termijn. Meer dan dertig bevlogen werknemers zorgen ervoor dat de gewenste kwaliteit geleverd wordt aan de klant.

24 uur per dag en 7 dagen per week staat Nillesen Installaties klaar voor haar klanten. Heeft u, onverhoopt, een storing aan uw installatie en wilt u dat er snel een vakman komt om de storing op te lossen? Één telefoontje naar Nillesen Installaties is voldoende.

Ook voor elektrotechnische werkzaamheden kunt u bij Nillesen Installaties terecht. Het aanleggen/verplaatsen van een stopcontact? Storing in uw verlichting? Een extra groep in uw meterkast? De bevlogen vakmannen van Nillesen Installaties staan voor u klaar!

Voor meer informatie over de dienstverlening van Nillesen Installaties kunt u terecht op www.nillesen.nl of kunt u bellen met 024-3971487.

RoRi dakkapellen in Heumen staat klaar in de startblokken

HEUMEN – RoRi het gespecialiseerde bedrijf in kunststof dakkapellen en kozijnen staat klaar voor 1 november. Vanaf die datum is het aanbrengen van dakkapellen volledig vergunningsvrij en naar verluidt hebben daar veel mensen op gewacht.

RoRi verwacht een stormloop op dakkapellen omdat daar nu geen vergunning meer van de gemeente voor nodig is en men vrij is om een dakkapel te plaatsen. "Voor die tijd moest er een tekening ingediend worden en dan maar wachten of de gemeente het plan goedkeurde, dat is nu gelukkig achterhaald", laten Roland Heijmans, Robert Lemming en Rini van Oosteren weten.
Het bedrijf is gevestigd aan De Bolder 1 in Heumen waar de dakkapellen door eigen personeel worden gemaakt. "Daardoor kunnen we de prijs zo laag mogelijk houden", volgens Roland, Robert en Rini. De prijskwaliteitsverhouding is bij RoRi optimaal en daarnaast is de klant verzekerd van een Komo keurmerk op materiaal en ook de plaatsing voor het plaatsen van de dakkapellen. Daarnaast is bij RoRi de service van groot belang, de klanten geven ons adres door aan anderen. In een dag zorgt RoRi ervoor dat de slaapkamer of zolder de helft groter wordt zonder rompslomp, wat de meeste mensen verwachten. Het bedrijf heeft negen vakmensen in dienst en is te bereiken onder telefoonnummer 024 6636716. Daar kan men ook zien op welke wijze de dakkapellen geproduceerd worden. Iedereen is welkom op De Bolder 1 om een kijkje te komen nemen.

Bent u op zoek naar goede kwaliteit bomen voor in uw tuin?

OPHEUSDEN - BomenKopen.nl levert bomen rechtstreeks van eigen kwekerij midden in de Betuwe. Met al ruim veertig jaar ervaring in het professioneel opkweken van bomen bent u bij Bomenkopen aan het juiste adres!

Geleid door vader en dochter van de Bijl, tevens een unieke combinatie. Er werken relatief weinig vrouwen in de boomkwekerij. Het is toch een mannenwereld dat bomen kweken. Met zwaar werk, zoals bomen rooien en het versjouwen ervan. Maar ook het aanplanten, aanbinden van de bomen enzovoorts wordt door beide gedaan.

In de herfst begint het rooien met bomen vers van het land, dit kan tot half april. In de lente en zomer worden bomen geleverd met pot, een groot voordeel is dat er jaarrond geleverd kan worden.

Het assortiment bestaat uit leibomen, zoals Leilinde, Leiplataan en dé trend van dit jaar: Bladhoudende leibomen; Lei-Laurierkers en Lei-Photinia Red Robin. Verder dakbomen, bolbomen, sierbomen, deze zijn in groot en klein formaat leverbaar.

Ook voor haagplanten, heesters en boomaccessoires zoals boompalen, boomband en potgrond kunt u bij Bomenkopen terecht.

Dit alles kunt u ook online bestellen via de website www.bomenkopen.nl. Ook kunt u bomenkopen volgen op twitter: @bomenkopen of op facebook.

De bomen en planten kunnen natuurlijk ook zelf uitgezocht en afgehaald worden. Er is ruime parkeergelegenheid en mogelijk voor de kinderen om te spelen.

Openingstijden: Donderdag, vrijdag van 8.00 uur tot 17.00 uur en zaterdag van 8.00 uur tot 15.00 uur. Pinapparaat aanwezig!

Bomenkopen.nl, Lakemondsestraat 32, Opheusden; 0488 443450/ 0655786676; info@bomenkopen.nl; www.bomenkopen.nl.

Groesbeekse Rob de Nijs door naar liveshow van The Voice of Holland

GROESBEEK/HILVERSUM – De Groesbeekse Rob de Nijs (25 is door naar de liveshows van het populaire RTL 4-programma The Voise of Holland.

In de battles nam Rob het op tegen Duncan de Moor en zong het nummer 'Love Runs Out'. Helaas verloor Rob deze battle en koos coach Ilse de Lange ervoor om met Ducan naar de liveshows te gaan. Sinds vorig seizoen is aan het programma een nieuw element toegevoegd: 'De Steale'. De overige drie coaches mogen een kandidaat stelen om mee te nemen naar de liveshows. Dit gebeurde ook bij Rob de Nijs. Zowel Trijntje Oosterhuis, Marco Borsato en Ali B, wilde Rob graag toevoegen aan hun team. Rob koos uiteindelijk voor Marco Borsato en was hiermee verzekerd van de liveshows. De liveshows beginnen in november.

Rob is geen onbekende in de muziekwereld. Met zijn vijfentwintig jaar werkt hij al een aantal jaren als backingvocalist samen met onder meer Alian Clark.

Onthulling laatste kunstwerk van Wim Kuijl op 1 november

GROESBEEK - De Bessembiender (bezembinder), het kunstwerk van Wim Kuijl, is bijna af. De bronzen versie van 'Det de Vuurbal' komt te staan voor appartementencomplex De Koekeleklef op de Stekkenberg aan de Frambozenstraat. Het wordt het op 1 november onthuld.


De kunstenaar bleef tot vlak voor zijn dood in september met het beeld bezig. Zijn werk is door anderen voltooid. Bezembinden werd vroeger op de Stekkenberg veelvuldig beoefend. Op verzoek van de bewoners komt er in de wijk nu een beeld van Det de Vuurbal, een bekende Groesbeekse bessembiender. De gemeenteraad besloot daarvoor geld beschikbaar te stellen in het kader van de wijkvernieuwing Stekkenberg-West.

Carnavalsvereniging Mar Kè bracht de wens, een standbeeld voor een bezembinder, al in 2008 onder woorden in een schlager: 'D'n bessembiender is ien Gruusbek ennen haald. Den mins was vroeger hier gold wet. Heej zette mè zien bessems Gruusbek op de koat. Schand dattie nog gen stan-beeld het'.


Voltooing
Tijdens het maken van het beeld werd Wim Kuijl ernstig ziek. Tot vlak voor zijn overlijden bleef hij betrokken bij De Bessembiender, waarvoor hij het uiteindelijke gietwerk en de voltooiing uit handen moest geven aan twee kunstenaars met wie hij eerder samenwerkte: Rineke van Rijt en Carlo van Broekhuizen.


Programma Onthulling
15.00 uur :Ontvangst van de genodigden en de belangstellenden in de Frambozenstraat.
15.15 uur: Speech van wethouder Theo Giesbers.
15.25 uur: Onthulling van het beeld door wethouder Theo Giesbers en de heer Janssen (bezembinder en achterkleinkind van Det de Vuurbal)
15.30 uur: Optreden van carnavalsvereniging Mar Kè.

Feestavond vijfjarig bestaan dansschool Wendy's Way Dancing

Foto: Gerrie Gerritzen

MILLINGEN - In november bestaat dansschool Wendy's Way Dancing officieel vijf jaar. Op zaterdag 15 november is er daarom een feest/dansavond in het Hotel Millings Centrum (HMC) in Millingen aan de Rijn voor (oud)leden en niet-leden. Jong en oud, iedereen is welkom!

De muziek wordt verzorgd door Mike Arntz van Mike's Retro Show met als thema; de 90's. Uiteraard ontbreekt de swingende muziek niet, die Wendy's Way Dancing gebruikt tijdens de lessen !

De entreekaartjes zijn verkrijgbaar bij de Letterie en de Primera in Millingen.

Een entreekaartje kost vijf euro en als je die in de voorverkoop koopt, krijg je één consumptie bij binnenkomst. Het feest is zaterdag 15 november van 20.00 tot 01.00 uur.

Avondje Hazes in De Mallemolen

GROESBEEK – Zaterdagavond 15 november is De Mallemolen het toneel voor het muziekfestijn 'Groesbeek zingt Hazes'.

Het is een uniek festijn waar een aantal Groesbeekse zangers en zangeressen op een eigen wijze een ode brengt aan AndréHazes. Liefhebbers van deze legendarische volkszanger mogen op deze avond niet ontbreken. De Vlieger en Zij gelooft in mij zijn slechts enkele hits van André Hazes die op deze avond live gezongen zullen worden.

Na afloop zal een dj een gezellige afterparty verzorgen. De presentatie van deze unieke avond is in handen van Twan Vissers. Kaarten zijn verkrijgbaar in de voorverkoop aan de receptie van De Mallemolen. VMeer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Oorlogsveteraan op weg herdenking Market Garden verongelukt

GROESBEEK – Tijdens de onlangs gehouden herdenkingen van zeventig jaar Market Garden waren er nog diverse veteranen aanwezig.

Een van hen, Ray Sary, een Amerikaanse veteraan van 89 jaar, wilde ook bij deze bijzondere gebeurtenis in Nederland aanwezig zijn. Helaas raakte hij op weg naar het vliegveld betrokken bij een zwaar auto-ongeluk, dat hem noodlottig is geworden. Na het ongeluk raakte hij in een coma en is hier niet meer uit ontwaakt. Pastoor Janssen en de Airborne Vrienden hebben onlangs tijdens een eucharistieviering in de Sint-Antoniuskerk in Breedeweg op een waardige wijze aandacht besteed aan het overlijden van Ray Sary.

Natuurwerkdag in Avonturenbos

GROESBEEK - Op zaterdagochtend 1 november doet Landschapsbeheer Groesbeek weer mee aan de Landelijke Natuurwerkdag.

"We gaan aan de slag in het Avonturenbos Stekkenberg. De takkenril heeft onderhoud nodig, ook willen we deze weer een stukje langer maken. Verder gaan we van boomstammen nieuwe zitplekken maken en ook nog een kleine koekeleklef (trap) aanleggen. De werkzaamheden starten om 09.00 uur bij de grote picknicktafel midden in het speelbos. Alle hulp is welkom, van jong en oud. Voor koffie/thee/chocomel, koek en soep wordt gezorgd. Ook is er voldoende gereedschap aanwezig. Dus, kom en werk mee!"

Meer informatie staat op www.wmg-groesbeek.nl of te verkrijgen bij Peter Pouwels, telefoon 06 57390742.

Het langste kunstwerk aan de Waal: bijna vier kilometer 'Waalindrukken'

NIJMEGEN/LENT - Jongstleden zaterdag 18 oktober werd het Langste kunstwerk aan de Waal een feit. Aan zowel de Nijmeegse kade als de Lentse oever hielden honderden mensen onder de stralende oktober zon twee planken aan elkaar verbonden omhoog. Van de Waalbrug naar de spoorbrug omarmden de Waalindrukken de Waal en waren de beide oevers verbonden door het Oranjelint dat eerder dit jaar is gebruikt tijdens het oranjelinten bevrijdingsevenement in Neerrijnen.

Onder de bezielende leiding van Maaike Braun hebben zo'n 2800 deelnemers hun Waalindruk gemaakt op een twee meter lange steigerplank. Tijdens het struinen, fietsen of andere activiteiten zijn schelpen en afval verzameld en verwerkt op een plank. Andere planken zijn op zeer diverse manieren beschilderd.

Langs deze weg bedanken wij iedereen die op deze mooie dag een bijdrage heeft geleverd aan Het langste kunstwerk aan de Waal. Vanaf het mooie schip, onderdeel van Tiel Maritiem, gaf Han Kersten om 16.00 uur het startsein. Op de oevers stonden de Waalwoemiessies, gemaakt door diverse kinderen uit Beuningen op de woensdagmiddagen van afgelopen zomer.

Al deze mooie indrukken gaan niet verloren! Volgend jaar zullen zij opnieuw gebruikt worden in een project van Marjo Wiltingh. Weer een project om alle kinderen in onze Waalregio mee te nemen in onze vaderlandse verdedigingsgeschiedenis. Het herbouwen van redouts langs de Waal met de Waalindrukken.

Meer informatie omtrent dit project met onder andere de struinroutes en workshops staat op www.ideeenfabriek.info.

Krijgt u al subsidie voor woningisolatie?

UBBERGEN - Na een succesvolle regeling in 2010, 2011 en 2012 heeft de provincie Gelderland besloten de isolatieregeling voort te zetten in 2013 en 2014. Inmiddels hebben ruim 135 inwoners van de gemeente Ubbergen subsidie toegewezen gekregen. We hebben nog negenduizend euro beschikbaar. Op is op!

Meer informatie is te vinden op www.woningisolatie.nu. Subsidie kunt u aanvragen middels het aanvraagformulier en het uitkeringsformulier. Op deze formulieren staan ook de voorwaarden om voor subsidie in aanmerking te komen. Per woning kan ongeacht het aantal maatregelen maximaal 500 euro subsidie worden verstrekt (of 750 euro in geval van de burenbonus).

27 / 28