GN Arnhem

15 juli 2017

GN Arnhem 15 juli 2017


Heemtuin Presikhaaf beleven met zintuigen en IVN

Foto: Maria Pompe

ARNHEM - Mensen gebruiken constant zintuigen. We nemen de wereld om ons heen waar door middel van ons gezichtsvermogen, reuk en tastzin. Maar velen van ons hebben vooral het voelen en tasten moeten afleren tijdens de opvoeding.

Bekend is de waarschuwing van ouders: “Pas op, alleen kijken met je ogen! Nergens aan zitten! Weg met die handjes!” Het “kijken” is daardoor bij ons, moderne mensen het best ontwikkeld. Toch hebben veel mensen nog steeds de drang om voorwerpen te voelen en aan dingen te ruiken. Kom daar in een winkel of in een museum maar eens om!

Maar… op 16 juli gaat het in de heemtuin van Presikhaaf gebeuren! Voor iedereen die er zin in heeft, staan de Natuurgidsen van IVN Arnhem dan om 14.00 uur klaar bij de ingang van de tuin aan de Ruitenberglaan 4. Deze wordt onderhouden door Natuurcentrum Presikhaaf. De beleving is gratis voor jong en oud en je hoeft je niet aan te melden.

Informatie over andere IVN-activiteiten is te vinden op ivn.nl/afdeling/arnhem.

Arnhemse Leuke luitjes genieten van de zomer

ARNHEM - Strand, zwemmen, fietsen en wandelen. Leuke luitjes doen het graag in de zomer. En dan pakken we ook graag een terrasje of genieten van onze picknick. Lekker buiten!

Wil je dit graag samen doen, maar weet je nog niet met wie? En ben je 60-plus? Meld je dan aan op www.leukeluitjes.nl. Leuke luitjes zijn dichterbij dan je denkt!

Wat is www.leukeluitjes.nl? Op www.leukeluitjes.nl kun je in contact komen met mensen in de buurt (60+) die dezelfde hobby’s hebben als jij. Je bent echt niet de enige die graag van het mooie weer geniet. En samen is vaak toch leuker. Anderen gingen je voor, schreven zich in bij Leuke luitjes en vonden een nieuw maatje om op pad te gaan. Mogen we jou ook blij maken?

Aanmelden is simpel en gratis. We hebben wel je postcode en je e-mailadres nodig. De postcode is nodig om te bekijken wie er dichtbij woont en je e-mailadres is belangrijk om contact met de ander te leggen. Mensen met dezelfde interesse die bij elkaar in de buurt wonen, krijgen namelijk elkaars e-mailadres om contact te leggen. Je houdt zelf de regie en kunt zelf bepalen of en wanneer je samen iets leuks gaat doen.

Leuke luitjes is speciaal voor mensen vanaf 60 jaar. Wandelen en fietsen zijn populair, maar ook voor andere hobby’s kun je op www.leukeluitjes.nl een buurtgenoot vinden. Wat vind jij leuk? Kaarten, fotograferen, samen koken en eten, of naar theater. Het is allemaal welkom. Laat het ons weten en meld je aan! Dan kijken wij of we voor jou een buurtgenoot kunnen vinden die hetzelfde leuk vindt. Gezellig!

Cindy Franken-Hendriks schittert

Foto: Gerben Pul Fotografie

ELST – Van 21 tot en met 25 juni was de Belgische stad Gent het decor voor de 21e European Company Sport Games, ofwel de Europese bedrijfssportspelen. Deze spelen bieden een mix van sportcompetitie, sportbeleving en sociale contacten. EZ&PC-zwemster Cindy Franken-Hendriks, werkzaam bij stichting Philadelphia Zorg, keerde huiswaarts met tien medailles.

Vitaliteit en bedrijfssport staan tegenwoordig steeds hoger op de bedrijfsagenda. Desondanks staan de European Company Sport Games bij veel Nederlandse bedrijven nog niet op het netvlies, maar waren er in Gent toch ruim 150 Nederlandse deelnemers en duizenden andere Europese bedrijfssporters die de sportieve strijd met elkaar aangingen. Het sportevenement is gestoeld op de Olympische Spelen, maar dan specifiek voor bedrijven. Er werd liefst in 23 verschillende disciplines gesport en het uitgangspunt is het bevorderen van vitaliteit op de werkvloer en het versterken van de onderlinge band en teamgeest.

Door de geweldige sportprestaties wist Nederland met 34 medailles een zesde plaats op de medaillespiegel te veroveren. Een prachtige prestatie voor een relatief klein sportersteam. Cindy Franken-Hendriks viel op vanwege haar forse aandeel in deze medailleoogst. De vlaggendraagster van Team NL tijdens de openingsceremonie was goed voor 3 gouden, 2 zilveren en 5 bronzen medailles. De prachtige tijden die Cindy liet registreren zijn bovendien veelbelovend voor komend seizoen.

In 2019 staan de ECSG gepland in Salzburg, maar in 2021 worden de 23e European Company Sport Games georganiseerd in Nederland en zal Gelderland het decor vormen.

Voorstelling, ook in jouw tuin?

ARNHEM - Drie spelers. Eén sprookje. Veel te vaak verteld. Er was eens bla bla bla… Met een fee… Of een draak… Of een weet-ik-veel… Bla bla bla nog lang en gelukkig.

Er zou eens kunnen zijn… gaat over spelen. Wat mag je wel spelen? En wat mag je niet spelen? En wanneer is het nog spelen? Wanneer is het voor het echie? Speel je dan nog wel? Deze speelse, fysieke familievoorstelling stelt vragen bij de stereotypering en beeldvorming zoals we die allemaal voor 'waar' hebben aangenomen. Verwacht grapjes binnen het serieuze, gekte binnen het normale en het onverwachte binnen het verwachte. Acteurs zijn Marloes Bokhoven, Brian Pawirodinomo en Cees Sleven, Jimmy Deegens schreef het script en verantwoordelijk voor de regie. Nieuwsgierig? Op 30 juni speelde de voorstelling in de Rosandegaerd in Oosterbeek.

Nachttheater speelt deze voorstelling ook in particuliere tuinen of op bijzonder buitenplaatsen in Arnhem, Nijmegen en Wageningen en omstreken. "Samen met de tuineigenaren maken we er een bijzondere middag of avond van. En we zoeken nog tuinen! Op 13 augustus, 1, 2, 3, 8, 24 september hebben wij nog plek om onze voorstelling te spelen in een tuin. Interesse? Stuur dan mail naar deegens9@hotmail.com."

Bushi en Vitex: een sterk team!

ARNHEM - Bushi Arnhem en Vitex hebben de handtekening gezet onder een samenwerkingsovereenkomst ! Vitex is een preventieve gezondheidsinstelling die individuen ondersteunt op fysiek, mentaal en sociaal vlak.

Deze expertise gaat Vitex inzetten om onze topjudoka's te helpen zich nog verder te ontwikkelen. Voor een sport als judo is het erg belangrijk dat deze elementen samenkomen op het juiste (piek)moment.

We hebben het glas geheven op de goede samenwerking en een mooie toekomst! Meer informatie staat op de websites: BushiArnhem.nl en Vitex.nu.

Muzieklessen in Elderveld

ARNHEM - Op 1 september begint in Elderveld bij muziekverenging Mystique de muzieklessen in de blazerklas.

Je leert samen spelen met andere leerlingen. Hoe leuk is dat! Je kan leren spelen op trompet, saxofoon, fluit, bariton schuiftrombone, of leren spelen op de kleine trom, dit alles onder leiding van een vakdocent. Daarnaast krijg je ook nog les om je instrument goed te leren bespelen.

In de blazerklas wordt gezamenlijk muziek gemaakt en staat plezier in het muziek maken voorop. De leerlingen worden opgeleid volgens het landelijk diplomastelsel en leren op speelse wijze meespelen in het orkest. Ze krijgen les van een vakdocent die zelf het instrument kent, ervoor heeft gestudeerd en er bovendien zelf op speelt. De Blazerklas is op woensdagavond van 19.15 tot 20.00 uur.
Meld je nu aan en dan krijg je de eerste maand gratis les in de blazersklas. Het instrument krijg je van de vereniging in bruikleen.

Recentelijk onderzoek heeft uitgewezen dat muziek maken je slimmer maakt en je hersenen stimuleert beter te functioneren. De lessen zijn in ons clubgebouw op het sportpark Drielsedijk aan de Drielsedijk 17 in Arnhem. Op de maandag en woensdagavond kun je altijd komen kijken en luisteren. Voor aanmelden of informatie kan men contact opnemen met John van Alebeek: 06 52024783 of mailen naar: john@showbandmystique.nl.

Singer-songwriter Hans Witjes theater in

HUISSEN/ARNHEM - De in Arnhem geboren en getogen, tegenwoordig in Huissen woonachtige singer-songwriter Hans Witjes gaat het theater in. Op zaterdag 23 september van 14.30 tot 16.30 uur brengt hij het programma 'De gitarist' in de kleine zaal (80 stoelen) van het Posttheater, Rosendaalsestraat 27 in Arnhem. Hij wordt daarbij muzikaal ondersteund door enkele andere muzikanten: de groep Karah en pianiste Mirjam van den Bos.

Het programma bestaat uit een stuk of twintig Nederlandstalige luisterliedjes, die worden gekenmerkt door spitsvondige teksten met hier en daar een knipoog. Hans gaat die liedjes niet alleen spelen, maar ook op luchtige wijze toelichten en waar mogelijk met elkaar verbinden.

De groep Karah bestaat uit moeder Klaartje en dochter Sarah, die gespecialiseerd zijn in meerstemmige samenzang. Zij zullen aan (delen van) liedjes een tweede en derde stem gaan toevoegen. Mirjam van den Bos is een zeer talentvolle pianiste, die onlangs haar debuutalbum Firemark heeft uitgebracht met daarop elf zelfgeschreven modern klassieke stukken. Enkele daarvan zal zij ten gehore brengen.

Toegangskaarten voor deze middag kosten 7,50 euro. In verband met de beperkte grootte van de zaal moeten deze vooraf worden besteld via e-mailadres hanswitjes49@gmail.com.

Bijzondere whiskyproeverij in Theaterkerk Bemmel

LINGEWAARD - Vrijdag 22 september verzorgt WijnZinnig Gendt de Virtuele Whiskyreis in de Theaterkerk in Bemmel.

Een kijkje in de wondere wereld van whisky tijdens een virtuele rondleiding door de meest bekende distilleerderij van Schotland: Glenfiddich. Leer alles over het eeuwenoude ambacht van het distilleren van whisky. Met aanstekelijke passie neemt Glenfiddich's eigen whisky ambassadeur, Tony van Rooijen, (beginnende) liefhebbers van de Schotse lekkernij mee op reis langs prachtige beelden en persoonlijke verhalen. Ontdek, aan de hand van de verschillende smaken, kleuren en geuren, de mystiek van Schotland en de drank waarmee het land wereldberoemd is geworden

Natuurlijk is een whiskyreis niet compleet zonder dat bezoekers ook zelf kunnen proeven. Elke deelnemer krijgt een tasting box, met zes verschillende whisky's. Een enorme whiskykenner hoef je niet te zijn, om een mooie avond te hebben. Ook voor de beginnende whiskydrinker of voor mensen die er gewoon wat meer over willen weten en het eens willen proeven, is het een aanrader.

Deze unieke ervaring zal plaatsvinden in de grote theaterzaal van de Theaterkerk in Bemmel. "Een bijzondere locatie waar we als inwoners van de Gemeente Lingewaard trots op mogen zijn. De avond start om 20.30 uur en sluit 22.00 uur. Uiteraard is het daarna mogelijk om de geproefde whisky nog per glas te bestellen in de gezellige foyer van de Theaterkerk. Uw persoonlijk entreebewijs kunt u uitsluitend kopen via WijnZinnig Gendt."

WijnZinnig Gendt, Dorpstraat 34, Gendt; www.wijnzinnig.eu; info@wijnzinnig.eu; 06 57592194.

Thuis-pc.nl voor particulier, ZZP én MKB

ARNHEM – Als particulier of ZZP'er heeft u veel geld uitgegeven aan een goede computer. Inmiddels is hij een stuk trager, loopt soms vast, maar u heeft geen garantie meer. U heeft geen zin in hoge reparatiekosten, maar hij moet wél vakkundig gemaakt. Wat nu?

Piet Hoogland, eigenaar van Thuis-pc.nl, herkent dit probleem als geen ander. 'Ik repareer en verkoop nu al meer dan zes jaar pc's en laptops. Een virus, een kapotte harde schijf of traagheid zijn voor de leek nu eenmaal niet eenvoudig zelf op te lossen. Thuis-pc.nl repareert, adviseert én verkoopt ook nieuwe en tweedehands computers en laptops.

De nieuwe trend: hulp op afstand
Thuis-pc.nl werkt vanaf eigen locatie of komt bij u langs. Liever hulp op afstand? Thuis-pc.nl maakt rechtstreeks verbinding met uw pc en lost zo online uw problemen op! Zie de webshop voor onder andere diverse laptops. "Zoekt u iets wat niet in de webshop staat? Alles wat mijn klanten op PC-gebied nodig hebben, regel ik voor ze."

Thuis-pc.nl, voor particulier, ZZP én MKB, Bingelradestraat 3 Arnhem-Zuid; 06 81469489, www.thuis-pc.nl.

Toon Hermans Huis Arnhem gaat verhuizen

ARNHEM - Het Toon Hermans Huis Arnhem gaat verhuizen! In april 2013 heeft het Toon Hermans Huis Arnhem (THHA) voor het eerst haar deuren geopend in een prachtig en sfeervol pand aan de Eusebiusbuitensingel 34.

Sinds de opening heeft het THHA een gestage groei doorgemaakt. Steeds meer bezoekers, zowel (ex-)patiënten als hun naasten, weten het huis te vinden. Daar worden zij ontvangen door gastvrouwen die een luisterend oor bieden en zo nodig, een arm om de schouders. Gasten kunnen meedoen aan een mooi en divers aanbod aan activiteiten voor ontspanning, informatie en lotgenotencontact.

In de afgelopen jaren is gebleken, dat het pand aan de Eusebiusbuitensingel niet geschikt is voor gasten qua toegankelijkheid binnen het huis door veel en steile trappen. Ook de hoge parkeertarieven voor de deur werken drempelverhogend.

Het THHA vestigt zich daarom per 1 augustus in het fraaie en karakteristieke voormalige -Sint-Peters Gasthuis' aan de Stadhoudersstraat 60 in Arnhem en gaat hiermee een nieuwe fase in. In het nieuwe pand zijn alle ruimtes op de begane grond, waardoor het voor iedereen toegankelijk is. In de buurt is voldoende en gratis parkeergelegenheid. Bovendien is de Stadhoudersstraat ook goed bereikbaar met het OV.

Het THHA is van 17 - 31 juli gesloten. Vanaf 1 augustus is iedereen welkom om binnen te lopen en een kijkje te nemen in het nieuwe THHA. Vanaf september zijn er weer volop activiteiten om aan mee te doen.

Meer informatie over het huis, activiteiten en openingstijden staat op www.thharnhem.nl.

Energiebank zoekt energiecoaches

ARNHEM - De Energiebank wil energie als eerste levensbehoefte bereikbaar houden. Energie is essentieel voor ons welzijn en onze welvaart. Zonder energie kunnen we ons huis niet verwarmen, niet koken en niet communiceren. In Nederland hebben ongeveer 750.000 huishoudens moeite om hun energierekening te betalen.

De Energiebank wil een bijdrage leveren om energie voor hen bereikbaar te houden. Dit doen we door huishoudens met een minimum inkomen, hulp te bieden, bij betaling, bij besparing en bij bewustwording. "Wil jij je horizon verbreden, meewerken aan een duurzame wereld, energie krijgen van energie geven, vrijwilligerswerk doen wanneer het voor jou past en ben je circa 4 uur per maand beschikbaar? Dan nodigen wij je graag uit voor een vrijblijvend gesprek. Stuur je reactie via een whatsapp bericht naar: Marjan Jansen: 06 15028143, of e-mail: marjan.jansen@energiebanknederland.nl." Meer info staat op: www.energiebanknederland.nl.

Tafelkleedservice Geitenkamp heeft plek voor vrijwilligers

ARNHEM - Een warme maaltijd is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend. De vrijwilligers van SWOA gaan op pad om de tafel te dekken, de kant-en-klaar maaltijd voor te bereiden en een praatje te maken bij kwetsbare ouderen.

Het idee voor een tafelkleedservice kwam van thuiszorgorganisatie Groot Gelre in Elderveld. Jan Jacobs, Projectadviseur bij SWOA, geeft aan dat de Thuiszorg onder druk staat en medewerkers steeds minder tijd hebben om te zorgen dat mensen ook daadwerkelijk hun maaltijd op eten.

Voor de Tafelkleedservice zoekt SWOA enthousiaste vrijwilligers. De Tafelkleedservice is bedoeld voor kwetsbare inwoners uit de wijk Geitenkamp. Lees het volledige profiel op www.swoa.nl/nieuws. Voor vragen kan er contact opgenomen worden via 026 3272266 of vrijwilliger@swoa.nl.

Vrijwilligers SWOA bezorgen maaltijden bij ouderen Arnhem

ARNHEM - Vrijwilligers spelen een belangrijke rol voor ouderen in Arnhem: ze zijn behulpzaam en bieden een luisterend oor. Dit geldt ook voor de vrijwilligers van SWOA, de welzijnsorganisatie voor ouderen in Arnhem. Wekelijks bezorgen de vrijwilligers van de maaltijdservice maaltijden bij hun klanten.

Mevrouw Heumen is al enige tijd klant van SWOA. “De maaltijdservice is prima geregeld. De maaltijden zijn lekker en gevarieerd en het is handig dat ik geen boodschappen hoef te doen”. Ze heeft wekelijks contact met de bezorgers van SWOA. “Het is fantastisch dat er vrijwilligers zijn die dit doen. Ze zijn vriendelijk, maken een praatje en ze zijn heel behulpzaam. Zo helpen ze mij met het invullen van de menukaart en zetten ze de maaltijden in de koelkast. Ik ben heel tevreden”.

Onlangs voerde SWOA een klanttevredenheidsonderzoek uit onder haar klanten, waarin zij de tevredenheid onderzocht over de maaltijden en dienstverlening van SWOA. Er kwam een hoge score van 7,7 uit dit onderzoek. De vrijwilligers zijn trots dat hun werk zo gewaardeerd wordt.

Voor de maaltijdservice werkt SWOA samen met Food Connect, zij koken de maaltijden in een echte keuken. Ze koken met verse ingrediënten, lekker, gevarieerd en persoonlijk. Het bestellen van een maaltijd is eenvoudig en snel geregeld. Mantelzorgers of ouderen die op zoek zijn naar een maaltijdservice voor henzelf of ouders in Arnhem kunnen contact opnemen met SWOA via 088 8101010 of via www.swoa.uwmaaltijd.nl.

Taekwon-Do Gelderland wint prijzen

ARNHEM - Tijdens het laatste toernooi van het seizoen heeft Taekwon-do academie Gelderland (TAG) op het Brotherhood tournament in Amsterdam met een klein selectie nog mooie prijzen weten te winnen.

Annelot Bakker 1e Tuls, 2e Sparren.
Gregory Bekker 2e Tuls
Michael de Geus 2e Tuls, 1e Sparren...
Lennart 3e Tuls
Suraj Veerman3e Tuls
Kimberly de Geus 3e Sparren

Taekwon-Do is Koreaanse zelfverdedigingskunst. Het kan ook als (wedstrijd) sport worden beoefend. Meer informatie staat op www.tagelderland.nl.

De zomer van Bibliotheek Arnhem

ARNHEM - Bibliotheek Arnhem heeft een prachtig programma samengesteld voor kinderen in de zomervakantie. Zo hoeft niemand zich te vervelen.

Kinderen kunnen vragen stellen aan een echt model, gamen, videogames maken, picknicken, film kijken, meedoen met een recycle-workshop, ansichtkaarten maken, een speurtocht doen en nog veel meer.
Bijna alle activiteiten zijn gratis. Meer informatie staat op www.bibliotheekarnhem.nl/zomer met een overzicht van alle activiteiten.

Zomerfeestdag bij Insula Dei Huize Kohlmann

ARNHEM - Op donderdag 6 juli was het zover! De jaarlijkse zomer feestdag met als thema campingvakantie in Nederland veranderde verzorgings- en verpleeghuis Insula Dei Huize Kohlmann voor een dag in camping 'Playa des Insula'.

De bewoners, mantelzorgers en familie hebben genoten van heerlijke hapjes en tal van activiteiten georganiseerd door het animatieteam zoals een campingbingo met mooie prijzen, een roofvogelshow, muziek en theater. Om 11.30 uur openden de deuren van camping Playa des Insula en het was al snel gezellig druk. Voor de innerlijke mens kon men terecht bij de verschillende kramen.

De zonnige dag werd afgesloten met een talentenshow door het personeel. Een beetje moe maar voldaan verlieten de bewoners vervolgens camping Playa des Insula.

Ingezonden brief

Wijkdemocratie weet van geen wijken

In de wijk De Laar in Arnhem is er geen wijkplatform meer. Het is volgens de wijkwebsite omgezet in een wijkcontactpunt. Is dit nu de eerste stap van het de nek omdraaien van de onafhankelijke wijkdemocratie? Een directe manier van 'meespraak' is verdwenen nu het wijkplatform is opgeheven.

Het idee van Van Wijken Weten van oud-wethouder Anja Haga (ChristenUnie) was echt een prima idee. Ambtenaren van de teams Leefomgeving die de wijken ingaan om echt contact te maken, te leggen en te houden met Arnhemmers. De gemeente die het gemeentehuis en het stadskantoor uitkomt. Prima! Maar burgers moeten zich kunnen laten horen zonder inmenging van ambtenaren. Daarom waren de wijkplatforms zoals oud-wethouder Henk Kok (GroenLinks) deze ooit in heeft gesteld zo goed. Wijkbewoners die adviezen kunnen geven aan de gemeente en over kleine wijkbudgetten kunnen besluiten zorgen voor de nodige smeerolie en participatie in de wijken. Daarnaast hebben de adviezen status en gewicht aangezien de wijkplatforms formele adviescommissies zijn.

In mijn woonwijk De Laar is nu het wijkplatform verdwenen. Zonder dat de bewoners hierover geconsulteerd of zelfs maar geïnformeerd zijn. Een hele slechte zaak voor de wijkdemocratie. Om die reden heb ik de gemeente Arnhem om opheldering gevraagd over deze gang van zaken. Ik hoop dat het credo 'met de stad' ook in de wijken van toepassing blijft.

Met de stad, met de wijk, met de inwoners...?

Ramon Barends
Arnhem

Documentaire over Dick van Altena

ARNHEM - Op vrijdag 28 juli om 17.20 uur zendt TV Gelderland de documentaire uit met als titel '1094 liedjes, Dick van Altena 40 jaar singer-songwriter'.

Het programma wordt die avond en nacht ieder uur herhaald. De filmmaker Angelo Damen volgde Dick de afgelopen weken onder andere thuis, in de studio en tijdens optredens. Hij geeft een kijkje in de ziel van een liedjesschrijver bij uitstek. Hoe wordt een liedje geboren? Welke strijd gaat daar aan vooraf en wat maakt de liedjes van Dick van Altena zo bijzonder?

Ook zijn er in de boeiende documentaire fragmenten te zien van een speciaal opgenomen concert vanuit het Kulturhus in Angeren. Daar speelt en zingt Dick met een voltallige band en gasten. Van deze opnames wordt ook een dvd uitgebracht die in het najaar te koop zal zijn.

Angelo Damen maakte al eerder een serie documentaires over Gelderse topartiesten zoals Thijs van Leer, Harry Sacksioni en Bert Heerink en was winnaar NL.Award 2001 en genomineerde NL.Award 2008.

Arnhem stemt in met plannen Windpark Koningspleij

ARNHEM - Op maandagavond 10 juli heeft de gemeenteraad van Arnhem unaniem ingestemd met de plannen voor Windpark Koningspleij. Dit betekent dat de omgevingsvergunning wordt verleend en dat het bestemmingsplan voor Koningspleij Noord wordt vernieuwd. Naar verwachting zullen de vier windmolens eind 2018 gaan draaien.

David Willemsen van Rijn en IJssel Energiecoöperatie – één van de initiatiefnemers van Windpark Koningspleij zegt hierover: "Het is geweldig dat Arnhem de beslissing heeft genomen om grootschalig duurzame energie te produceren binnen haar eigen stadsgrenzen. De energietransitie kan niet meer wachten en Arnhem geeft daar nu gehoor aan."

Voordat Windpark Koningspleij gerealiseerd kan worden, moeten er nog een aantal stappen worden gezet. Drie van de vier windmolens zijn een burgerinitiatief. Dit betekent dat inwoners uit Arnhem en omgeving kunnen mee-investeren door middel van het kopen van windaandelen. Willemsen: "Dit positieve besluit is een geweldige mijlpaal. We gaan door met het werven van voorinschrijvingen voor de windaandelen en in september kunnen we de SDE+ subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie) aanvragen."

Inwoners van Arnhem en omgeving die interesse hebben om een voorinschrijving te doen, kunnen terecht op www.windparkkoningspleij.nl. Een windaandeel kost 250 euro en levert naar schatting tussen de 5 en 6 procent rendement op gedurende een looptijd van 20 jaar. De prospectus met de definitieve winstberekeningen wordt in het najaar opgesteld.

Vijf dagen lang Vierdaagse bij Omroep Gelderland

ARNHEM - Je komt Omroep Gelderland overal tegen tijdens de 101ste Vierdaagse. "Vijf dagen lang volgen we de grootste wandelkaravaan van Nederland langs de route. We doen live verslag via radio, blogs en social media. En natuurlijk presenteert 'Mister Vierdaagse' Harm Edens weer elke avond het 4Daagse Journaal. Ook de intocht zie en hoor je live bij Omroep Gelderland."

Al het Vierdaagsenieuws is te volgen in de Omroep Gelderland app en op onze website www.gld.nl. Daar is onder meer een liveblog te vinden. Voor de mooiste foto's en video's en een vooruitblik op het 4daagse Journaal volg je ons op Facebook , Twitter en Instagram. De wandelkaravaan is ook te zien via webcams langs de route. Wandel je mee? Vergeet dan niet te zwaaien!

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse zendt Radio Gelderland dagelijks uit van 03.00 tot 19.00 uur. "We beginnen maandag 17 juli om 9.00 uur wanneer de startbewijzen opgehaald worden en gaan door tot vrijdag 21 juli 19.00 uur als de laatste wandelaar zijn Vierdaagsekruisje heeft. We verzorgen een uitgebreid sfeerverslag door onze verslaggevers en vanuit het wandellegioen. Kom je onderweg onze radioverslaggevers tegen, schiet hen aan! En vergeet niet onze radiostudio op de Wedren te bezoeken!"

Via TV Gelderland zie je overdag webcambeelden. En Harm Edens presenteert elke dag het 4Daagse Journaal om 17.20 uur (en ieder uur herhaald). Op vrijdag van 14.00 tot 18.15 uur doen we live verslag van de intocht. Op zaterdag 22 juli zenden we om 17.20 uur een compilatie uit (ieder uur herhaald). Radio- en TV-Gelderland kun je ook online luisteren en bekijken en via Uitzending Gemist kun je alles terugkijken en luisteren.

'Zet buitenspelen hoog op de politieke agenda'

Foto: Kompan_mandschommel.jpg. (©Kompan)

ARNHEM - Jantje Beton en de Branchevereniging Spelen en Bewegen roepen gemeenten op: zet in op een gezonde ontwikkeling van kinderen.

Eén op de vijf kinderen in Nederland speelt minder vaak buiten dan ze willen. Daar is wat aan te doen door de gemeente. Jantje Beton en de Branchevereniging Spelen en Bewegen doen daarom een oproep aan alle lokale politieke partijen. Zij doen dit in een brief en via de website buitenspelen2018.nl. Zij richten zich daarmee tot alle partijen, die hun verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018 maken: "Zet buitenspelen hoog op de politieke agenda."

Een kindvriendelijke buitenruimte waar kinderen leuk kunnen spelen is belangrijk voor alle inwoners van de gemeente. Het draagt er aan bij dat kinderen spelenderwijs gezond kunnen ontwikkelen. Ruimte voor spelen en sporten vergroot de leefbaarheid van een buurt. En het bevordert integratie, sociale cohesie en veiligheid. De speelplekken bieden kansen om via burgerparticipatie mensen te betrekken bij hun omgeving.

Jantje Beton en de Branchevereniging spelen roepen lokale partijen op in te zetten op een kindvriendelijke gemeente met een leefbare omgeving. Plaats buitenspelen hoog op de agenda met de volgende punten:

1. In onze gemeente maken we ruimte voor buitenspelen

2. Wij betrekken kinderen bij buitenspelen

3. Onze gemeente stimuleert activiteiten om kinderen naar buiten te halen

Gemeenten kunnen faciliteren dat buitenspelen vanzelfsprekend wordt. Zo stimuleren ze ontmoeting en beweging voor jong en oud. En verder is buitenspelen gewoon leuk en maakt het kinderen blij!

Ondersteun deze oproep op buitenspelen2018.nl

Jantje Beton en de Branchevereniging Spelen en Bewegen doen ook een oproep aan organisaties die de kracht van buitenspelen onderschrijven. Zij kunnen de oproep aan de gemeenten steunen, via de website buitenspelen2018.nl. Onderaan de website kunnen zij hun naam invullen. Alle namen komen op de website te staan.

Kerkdienst Eusebiuskerk

ARNHEM - Een keer per maand is er een kerkdienst in de historische Eusebiuskerk. Meestal wordt de dienst geleid door een van de Arnhemse predikanten.

Een paar keer per jaar wordt een gastpredikant van buiten uitgenodigd, een predikant die landelijk bekendheid geniet, of een predikant met bijzondere preektalenten. Op zestien juli is ds Wim Scheltens uit Lunteren gevraagd om voor te gaan in de Eusebiuskerk. Dit is niet voor het eerst. Zijn stijl wordt zeer gewaardeerd. Het orgel wordt bespeeld door Jack Blok

De dienst begint om 10.15 uur. "Het zal de moeite om de Eusebiuskerk te kunnen bereiken zeker waard zijn. U bent van harte welkom."

Tirolerfest op jaarmarkt van camping Waalstrand

GENDT - Op Camping Waalstrand wordt zaterdag 29 juli van 13.30 tot 20.00 uur de traditionele jaarmarkt gehouden.

Dit jaar staat de jaarmarkt in teken van een TirolerfestT. Er is een leuke braderie, rad van avontuur, een springkussen, verschillende optredens en natuurlijk zijn er braadworsten te koop. Ook onze vertrouwde riefkoeken zijn weer aanwezig. De opbrengst van de riefkoeken gaat dit jaar naar de Burgrun

"Komt u verkleed in lederhosen of dirndljurk dan wordt dit erg gewaardeerd. Er is nog één kraam vrij voor een creatieve inwoner van Lingewaard, bel 0481 421604.

De jaarmarkt is op camping Waalstrand, Waaldijk 23A in Gendt.