GN Lingewaard

30 januari 2019

GN Lingewaard 30 januari 2019


Oranje Fonds nodigt verenigingen uit mee te doen met Oranje Fonds Collecte

(foto: Oranje Fonds)

LINGEWAARD - Het Oranje Fonds nodigt alle stichtingen en verenigingen in gemeente Lingewaard uit om mee te doen met de Oranje Fonds Collecte. Hiermee kunnen zij niet alleen de eigen kas spekken, maar ook een groot verschil maken voor Nederlanders die in een sociaal isolement zitten of dreigen te komen.

. Dit kan zolang er gebieden beschikbaar zijn of uiterlijk tot 1 april.www.oranjefonds.nl/collecteIn Lingewaard zijn acht collectegebieden beschikbaar voor de Oranje Fonds collecteweek, die van 11 - 15 juni gehouden wordt. Een collectegebied claimen kan via

Deelnemende stichtingen en verenigingen mogen de helft van de opbrengst houden om aan hun eigen maatschappelijke doelstellingen te besteden. Voorwaarde is dat het geld in Nederland besteed wordt. De andere helft gaat naar sociale projecten in de provincie waar gecollecteerd is. Zo wordt alle opbrengst lokaal besteed. Projecten die ervoor zorgen dat niemand in Nederland er alleen voor hoeft te staan. Denk bijvoorbeeld aan Voedselbanken, projecten die eenzaamheid onder ouderen tegengaan of die ervoor zorgen dat kinderen met een beperking mee kunnen doen in de maatschappij.

Iedere euro goed besteed

Het is de vijfde keer dat het Oranje Fonds deze landelijke collecteweek organiseert. Alle kosten van de collecte (organisatie, materiaal) zijn voor rekening van het Oranje Fonds. RegioBank neemt de kosten voor het geldtransport op zich. Hierdoor wordt iedere euro uit de collectebussen besteed aan projecten die onze samenleving socialer maken.

Oranje Fonds

Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. De steun bestaat uit inspiratie, advies, kennis en geld. Het Fonds kan dit doen dankzij onder andere de Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Struinen in de Klompenwaard

Konik paarden. (foto: Herman Hendriks) Herman Hendriks

DOORNENBURG - Zaterdag 9 februari vanaf 14.00 uur organiseert IVN RijnWaal een struintocht door de Klompenwaard bij Doornenburg.

Twintig jaar geleden is de Klompenwaard geheel op de schop gegaan in het kader van 'ruimte voor de rivier' en is het vlakke grasland veranderd in een dynamisch natuurlandschap met veel hoogteverschillen. Om het gebied open te houden wordt het gebied begraast door Konikpaarden en imposante Rode Geuzen. In de lage slikkerige nevengeulen gaan we op zoek naar overwinterende watervogels en op de hogere delen naar kramsvogels, putters, groenlingen en vinken die zich te goed doen aan de bessen van de meidoorns en zaden in de ruigtes. Deze struintocht is ook geschikt voor kinderen.

Rode geuzen. (foto: Herman Hendriks) Herman Hendriks

Het gebied kan erg modderig zijn dus trek Laarzen aan en neem een verrekijker mee! De wandeling start bij het toegangshek naar Fort Pannerden, Sterreschansweg in Doornenburg. De tocht duurt ongeveer twee uur en zal worden begeleid door IVN-gids Jos van Betuw. Meer informatie: 06 23738031.

Spinningmarathon bij 't Verzetje voor Alpe d'HuZes

BEMMEL - Op zondag 24 februari van 9.30-14.00 uur presenteert TWC ’t Verzetje uit Bemmel in samenwerking met Team Kanjers Elst voor het vijfde jaar een vier uur durende spinningmarathon voor het goede doel Alpe d’HuZes.


Elk uur vindt een virtuele beklimming plaats en je kunt je voor één uur inschrijven of voor meerdere uren.
De tijden zijn als volgt: 1e uur: 9.30 - 10.30 uur; 2e uur 10.45 - 11.45 uur; 3e uur 12.00 - 13.00 uur; 4e uur 13.15 - 14.15 uur. De kosten bedragen 7,50 euro per uur en je kunt je aanmelden via info@kanjerselst.nl.

Na betaling is je deelname definitief. Wees er snel bij, want er zijn maar negentien fietsen per uur beschikbaar.
Laat je opzwepen door heerlijke beats en schitterende beelden onderweg en fiets met ons mee op zondag 24 februari voor het goede doel. De locatie is: clubhuis TWC ’t Verzetje, Sportlaan 18 in Bemmel.

Maakt u kennis met René Jelsma, astroloog en Tarotist

HUISSEN – De een hecht er waarde aan, de ander gelooft er niet in maar leest het soms toch uit nieuwsgierigheid; de horoscoop. Binnenkort kunt u ook in Hét GemeenteNieuws wekelijks uw horoscoop lezen. Het berekenen ervan zal deskundig worden verzorgd door astroloog René Jelsma.

De in Huissen wonende René (63) legde zo'n 40 jaar geleden al tarotkaarten voor anderen, maar hij wilde zich verder ontwikkelen. Hij bezocht eens een helderziende astrologe voor advies. 'Zij bleek mij nog beter te kennen dan mijn eigen moeder!' zegt hij zichtbaar nog verwonderd. 'Na een consult bij haar wist ik zeker dat ik me wilde verdiepen in astrologie.' En zo geschiedde. Hij maakte zich de ingewikkelde astrologische kennis eigen en raakte er steeds meer door geboeid. Aan de mensen die in die tijd bij hem op consult kwamen voor een tarotkaartlegging, vroeg hij of hij ook een horoscoop van hen mocht trekken. Als 'studiemateriaal' als het ware, want zo kon hij zijn astrologische kennis controleren. René groeide uit tot een gerespecteerd astroloog, zette zelf studies op en schreef drie cursusboeken. Het geven van workshops en het verzorgen van masterclasses werden wekelijkse kost. Toch haalt hij de meeste voldoening uit de persoonlijke consulten waarvoor men zijn praktijk bezoekt.

Geboortehoroscoop
Eenvoudig uitgelegd wordt het 'trekken' van een horoscoop gedaan op basis van de actuele zon-, maan- en planeetstanden die dan worden vergeleken met de planeetstanden bij iemands geboorte. Met deze gegevens maakt René iemands uitgebreide karakterschets, wat bruikbaar kan zijn bij een beroeps- of schoolkeuze bijvoorbeeld. Het kan ook helderheid bieden bij relatieproblemen. 'Als iemand mij belt om een afspraak te maken voor een uitgebreide geboortehoroscoop, vraag ik vooraf al de geboortegegevens. Tijdens het consult kan ik natuurlijk specifieke vragen beantwoorden en omdat ik vaak veel kan vertellen, maak ik tegelijkertijd een audio-opname. Deze mail ik nog na, zodat men alles op het gemak terug kan luisteren.' Een persoonlijk consult bij René kan u inzicht bieden bij het nemen van beslissingen, maar zal u vooral... versteld doen staan! Bel: 026 2133359; www.rljelsma-astroloog.nl.

Leerlingen OBC Bemmel steunen Hart voor Haïti

Leerlingen OBC Bemmel overhandigen het bedrag aan Johan Smoorenburg. (foto: Wendy Tiebosch)

BEMMEL - Marktkraampjes regelen, hapjes en drankjes maken, producten verkopen, sponsors zoeken, vergunningen aanvragen en hoe zit het met de verkeersveiligheid? Het zijn onderwerpen voor de vmbo-t leerlingen van OBC Bemmel geweest waar ze flink mee aan de slag zijn gegaan. Gevolg: een gezellige kerstmarkt met een opbrengst van liefst 2.828,82 euro voor het goede doel: Stichting Hart voor Haïti.

Maandag 21 januari heeft Johan Smoorenburg van Stichting Hart voor Haïti de cheque van 2.828,82 euro van de vmbo-t leerlingen in ontvangst mogen nemen. De volledige opbrengst van de kerstmarkt kwam ten goede aan een goed doel.

“We vinden het belangrijk dat onze leerlingen zich inzetten voor een goed doel. De ene keer is dat in de omgeving van de school en de andere keer verder weg. Afgelopen kerstmarkt is gekozen voor Stichting Hart voor Haïti. Onze leerlingen hebben zich ingezet voor kinderen in het kinderdorp Bon Repos en in het bijzonder voor de aanschaf van muziekinstrumenten. Het idee ontstond doordat één van de docenten, Wouter van der Weij – docent Leefstijl daar als kind heeft gewoond, voordat hij geadopteerd werd. In overleg met de leerlingen, Wouter en Johan Smoorenburg is het doel van muziekinstrumenten geboren,” aldus de trotse teamleider vmbo-t OBC Bemmel.

Meer informatie over de stichting staat op www.hartvoorhaiti.nl en op de website van OBC Bemmel www.obc-bemmel.nl.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 2 februari
H. Maria Geboorte Driel: 19.00 u: woord- en communieviering, Liturgische werkgroep, Cantorije
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering met kinderwoorddienst en Blasiuszegen, G. Peters, Feest van Licht, Spetters
H. Maria Geboorte Lent: 19.00 u: eucharistieviering met Blasiuszegen, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor

Zondag 3 februari
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering en kinderwoorddienst, eucharistieviering met Blasiuszegen, V. Bulthuis en M. Sanders, presentatie Vormelingen, Musica Amare
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering met Blasiuszegen, G. Peters,
GK De Levensbron
O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren: 09.30 u: woord- en communieviering, Liturgische werkgroep,
Ubi Caritas
St. Jacobus de Meerdere Valburg: 09.30 u: eucharistieviering met Blasiuszegen? F. Bomers, Chaveriem

Doordeweekse vieringen R.K. parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Carnavalsoptocht Bemmel

(foto: C.Tap)

BEMMEL - Het carnavalsseizoen gaat weer van start. Een mooie gelegenheid om met elkaar eens ideeën op te doen voor de optocht. Zondag 3 maart komt de carnavalsoptocht weer in Bemmel.

(foto: C.Tap) C.Tap

"Wij willen Bemmel en omgeving aansporen om mee te doen aan deze wel hele leuke optocht. Ook dit jaar hopen met hulp van onze sponsoren weer mooie prijzen uit te kunnen delen. Dus mensen, raap je familie, vrienden, buurt en vereniging bij elkaar. Het publiek die de kou trotseert zal hier zeker blij mee zijn. Wees creatief en kijk een wat je kunt (her)gebruiken. Heb je een ruimte voor het opbouwen van een wagen tot je beschikking mag je dit aan de BOK laten weten. Er zijn vast carnavalisten, die hier graag gebruik van zouden willen maken. Voor info of contact zie onze website www.bok-bemmel.nl."

Inloopspreekuur bij huurdersvereniging Gendt

GENDT - Dinsdag 5 februari is er -zoals ieder eerste dinsdag van de maand- een inloopspreekuur van huurdersvereniging Gendt in De Leemhof.

"U kunt vanaf 18.30 tot 19.00 uur binnenlopen voor al uw vragen. Ook zijn wij te bereiken via de mail, info@hvgendt.nl."

Bridgeclub Doublet Bemmel

Winnaars derde ronde. (foto: A. Ariens-Bruil)

BEMMEL - Na een zeer gezellige kerstdrive, gevolgd door een pauze tijdens de feestdagen is het bridgen weer van start gegaan. De derde ronde is inmiddels afgesloten met de volgende resultaten.

In de A-lijn behaalden Marian en Steef de eerste plaats met een score van 56,14%, tweede Erik en Jaap met 54,71% gevolgd door Loes en Piet met 54,51% en vierde Annet en Piet met 53,96%.

In de B-lijn scoorden Henny en Liz de hoogste score met 56,55%. Zij mochten dan ook van wedstrijdleider Bert de wisseltrofee van Verfhandel en Woonwinkel Mattijssen met de bijbehorende cadeaubonnen in ontvangst nemen. Zij starten in de A-lijn samen met Doortje en Ben als tweede met 55,63%, derde Toos en Ria met 52,94% en Trees en José met 53.35.

In de C-lijn werden Rita en Kitty eerste met 55,42%, tweede Sijan en An met 53,77%, dan Yvonne en Willem als derde met 53,35% en Trees en José als vierde met 53,35%. Deze paren starten in de B-lijn.

Lid worden van Doublet? Bel of e-mail ons secretariaat: Annemarie Ariëns, e-mail secretariaat.doublet@gmail.com, of bezoek onze website: http://www.nbbclubsites.nl/club/15030

Minioren-limietwedstrijd voor De Ward

BEMMEL - In Kampen hebben acht jonge wedstrijdzwemmers van De Ward deelgenomen aan de Jaargang Limietwedstrijd. Zij verbeterden daar in totaal twintig persoonlijke records. Verder werd er achtmaal een eerste plaats behaald.

Caitlin Sülter werd eerste op de 50m vrije slag, 100m vrije slag, 50m vlinderslag en 100m wisselslag. Zij verbeterde verder haar persoonlijke records op de 50m vrije slag, 50m vlinderslag en 100m vrije slag. Thomas Bergmans eindigde op de 50m vrije slag en 100m rugslag als eerste. Hij verbeterde zijn persoonlijke beste tijden op de 50m vrije slag, 100m vrije slag en 100m wisselslag.

Ook Mathieu Gepkens tikte eenmaal als snelste aan op de 100m vrije slag. Op de 50m vrije slag, de 100m vrije slag en de 100m schoolslag zwom hij sneller dan voorheen. Fenna Reijmers was bij haar debuut op de 400m vrije slag ook direct de snelste. Op startte zij voor het eerst op de 200m vrije slag. Op de 100m schoolslag en 100m vlinderslag verbeterde zij nog haar bestaande beste tijden. Lynn Verhoeven deed ook voor het eerst mee op de 400m vrije slag en werd verdienstelijk derde. Zij verbeterde verder zichzelf op de 50m vlinderslag en de 200m vrije slag.

Felix Gepkens was goed voor een verbetering van zijn persoonlijke records op de 50m vrije slag, de 100m rugslag en de 100m schoolslag. Cas Prinse zwom op de 50m vrije slag en de 200m vrije slag zijn bestaande tijden uit de boeken. Mies de Wit lukte dit ook op de 50m vrije slag en 100m rugslag.

Koffieochtend Zilverkamp in De Brink

HUISSEN - Op 7 februari is iedereen vanaf 10.00 uur weer welkom op de koffieochtend Zilverkamp in De Brink.

Deze keer zal Angela Geelen een ieder bekend maken met FitStap, een nieuw en uniek beweegprogramma. Met FitStap voel jij je in 12 weken (weer) fit en vitaal. Daarbij is niet alleen voldoende beweging belangrijk. Juist de combinatie van een gezonde geest in een vitaal lijf staat centraal. Tijdens de trainingen is er – naast beweging – ook aandacht voor voedingskennis, motivatie/coaching en cognitieve fitness. FitStap is er voor iedereen. Of je nu al een basisconditie hebt of niet. Of je gezond bent of rekening moet houden met een beperking. En – belangrijk – FitStap is leuk én haalbaar. Voorafgaand aan de koffieochtend is er een FitStap clinic bij de wandelgroep van de Zilverkamp. Zij wandelen van 09:30 uur tot 10:15 uur.

Na de FitStap presentatie is er natuurlijk nog genoeg tijd over om gezellig bij te kletsen, een vraag te stellen aan iemand van het ParticipatiePunt of het Energieloket. Neem de buurvrouw/-man of kennis mee en schuif gezellig aan koffieochtend op donderdag 7 februari van 10.00-12.00 uur in De Brink. * FitStap is een initiatief van Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN)*

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 4 februari - 17.30 - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Dinsdag 5 februari - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 6 februari - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 7 februari - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17.00 uur open. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer 088 2552555.

Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen raden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl.

Weekmenu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 4 februari kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: champignonsoep, vis met gemengde groenten en gebakken aardappels én een toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 te Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te brengen! "Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via tel. 088 2552555."

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550). Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl.

Eerste theateravond CPG succesvol met Toon

Wes Leurs als Toon. (foto: Hennie van Diest)

GENDT - Het Cultuur Podium Gendt hield op zaterdag 19 januari zijn eerste theateravond.

De mooie en bijzonder sfeervolle zaal van de Providentia werd speciaal ingericht om de gasten te ontvangen. Onder het motto 'alles was even mooi' vertolkte Wes Leurs het theater leven van Toon Hermans op weergaloze wijze. Vele liedjes en anekdotes passeerde de revue en de toehoorders werden meegenomen in de liedjes uit de zeventiger en tachtiger jaren. Het professionele orkest zorgde voor de begeleidende warme klanken en vormde zo met Toon een perfect harmonieus geheel.

Vooraf was het natuurlijk spannend voor het CPG hoe deze avond zou worden ontvangen. Na afloop tijdens de afterparty in foyer van de Providentia bleek uit de vele complimenten en enthousiaste reacties dat de avond als zeer geslaagd mag worden beschouwd. Voor het CPG betekent dit natuurlijk een enorme stimulans om zich vol enthousiasme te richten op een volgende theateravond in deze mooie zaal van Gendt.

Jubileumjaar Zonnebloem afdeling Doornenburg

Zonnebloem Doornenburg. (foto: Jaap Plattel)

DOORNENBURG - Al 25 jaar lang worden ouderen en mindervaliden door de vrijwilligers van de Zonnebloem Doornenburg, regelmatig in de watten gelegd. En worden allerlei activiteiten met gezellige bijeenkomsten georganiseerd.

Zonnebloem Doornenburg gaat dit jaar vrolijk het nieuwe jaar in, namelijk zij bestaat dit jaar 25 jaar. Dus tijd om daar even bij stil te staan. Afgelopen woensdagavond tijdens de eerste vergadering van het jaar 2019 werden de vrijwilligers verrast met mooie shirts bedrukt met het Zonnebloemlogo. Sponsoren hadden zich gemeld om de vereniging dubbel in het zonnetje te zetten. Dank was er aan Auto Rijnhoeve,Tante Sip, Eet-en Drinkfestijn De Waay en Huisman Sport. Het hele jaar door worden aan alle activiteiten een feestelijk tintje gegeven.

Choral Evensong in Dominicanenklooster Huissen

Kapel Dominicanenklooster. (foto: Fenna Boomsma)

HUISSEN - Ook dit jaar wordt weer een prachtige Evensong (een bijna in zijn geheel gezongen dienst) ten gehore gebracht tijdens een bijzondere avonddienst in de kapel van het Dominicanenklooster Huissen

Vanaf vrijdag 22 februari worden diverse liederen ingestudeerd door ervaren koorzangers, die vanuit heel het land afreizen om hier aan deel te nemen. Ze staan dat weekend onder leiding van de Engelse dirigent Peter Leech die voor de gelegenheid naar Huissen is gekomen. In de dienst gaat de Engelstalige Anglicaanse priester David Philips voor. Aanmelden is niet nodig. Er is een deurcollecte. Zondag 24 februari van 17.30 - 18.30 uur.

Meezingavond Heisterkoor

BEMMEL - Het Heisterkoor is springlevend! Deelname aan het Korenfestival in Doetinchem in 2018 en het ten gehore brengen van diverse kerstconcerten – onder meer in de Stevenskerk in Nijmegen en het Openluchtmuseum te Arnhem – zijn daarvan luisterrijke voorbeelden.

Het koor staat onder de enthousiaste en inspirerende leiding van Mathijs Dubbeldam en wordt op piano begeleid door de talentvolle Jenny Chen. Momenteel wordt er gewerkt aan een nieuw en veelzijdig repertoire met zowel licht klassieke als hedendaagse liederen. Graag wil het Heisterkoor door een meezingavond het plezier in zingen uitdragen en delen met anderen. Iedereen, of je nu veel of weinig zangervaring hebt, is van harte welkom om te komen kijken, luisteren én mee te doen. Zingen geeft je energie!

"Voor een evenwichtige verdeling van de stemmen zijn we vooral op zoek naar bassen, tenoren en alten. De meezingavond vindt plaats op woensdag 6 februari van 20.00-21.30 uur in cultureel centrum De Kinkel, Van Ambestraat 1 in Bemmel."

Limieten lange baan De Ward

BEMMEL - Met achttien zwemmers heeft De Ward deelgenomen aan de Limietwedstrijd Lange Baan. Zij zwommen 32 persoonlijke records en behaalden vier eerste plaatsen.

Eline van Kempen verbeterde in deze wedstrijd vier persoonlijke records. Claudia van Grevenbroek was goed voor drie persoonlijke records. Verder deed zij voor het eerst mee op de 200m wisselslag. Ook drie persoonlijke verbeteringen waren er voor Eline Baas, Noor Polman en Mees Peters. Dominique van Grevenbroek zwom op twee afstanden sneller dan voorheen. Hij debuteerde op de 200m vrije slag. Léon van Grevenbroek kwam eveneens tot twee persoonlijke verbeteringen en startte voor het eerst op de 200m rugslag. Ook Mick van Kempen stelde twee van zijn tijden scherper en werd ook nog eerste op de 200m vrije slag. Jon de Wit werd eveneens eerste op de 50m rugslag en zwom twee van zijn tijden uit de boeken. Iris de Schrijver bleef niet achter en verbeterde eveneens twee persoonlijke records.

Nienke Meijer stelde op één afstand haar persoonlijke record scherper en debuteerde op twee afstanden (50m rugslag en 200m wisselslag). Sanne Meijer kwam voor het eerst uit op de 50m vlinderslag en 100m rugslag. Verder verbeterde zij één persoonlijk record. Dit was ook het geval voor Nienke de Vos, die ook debuteerde op de 50m vrije slag en 50m schoolslag. Liz Veltman was goed voor een persoonlijke verbetering en een eerste plaats op de 100m vlinderslag. Anniek Takken en Niels Versteeg zwommen op één afstand sneller. Niels was ook nog eerste op de 50m vlinderslag. Verder deden Cas Polman en Esmee Kok nog mee.

TOP-film: The Happy Prince

BEMMEL - Donderdag 7 februari is de film The Happy Prince (hoofdrol en regie Rupert Everett) te zien in de Theaterkerk.

In de film wordt de teloorgang van Oscar Wilde (1854-1900) gespiegeld in de locaties waar de legendarische schrijver, estheet en dandy zijn laatste jaren sleet. Van de Londense salons gaat het naar een zwaarbewaakte gevangenis, nadat Wilde is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf met dwangarbeid vanwege grove onzedelijke handelingen met jonge mannen. Na zijn vrijlating komt Wilde als banneling terecht in een chic Frans strandhotel. Binnen de kortste keren hervat hij het contact met zijn verboden minnaar en dan gaat het van Frankrijk naar Italië en, als eindstation, een troosteloos appartement in Parijs. Op die laatste locatie vindt de vereenzaamde en berooide Wilde zijn sterfbed.

Aanvang 20:00 uur. Locatie Theaterzaal. Kaartjes kosten zeven euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Meezingavond Heisterkoor

BEMMEL - Het Heisterkoor is springlevend! Deelname aan het Korenfestival in Doetinchem in 2018 en het ten gehore brengen van diverse kerstconcerten – onder meer in de Stevenskerk in Nijmegen en het Openluchtmuseum te Arnhem – zijn daarvan luisterrijke voorbeelden.

Het koor staat onder de enthousiaste en inspirerende leiding van Mathijs Dubbeldam en wordt op piano begeleid door de talentvolle Jenny Chen. Momenteel wordt er gewerkt aan een nieuw en veelzijdig repertoire met zowel licht klassieke als hedendaagse liederen. Graag wil het Heisterkoor door een meezingavond het plezier in zingen uitdragen en delen met anderen. Iedereen, of je nu veel of weinig zangervaring hebt, is van harte welkom om te komen kijken, luisteren én mee te doen. Zingen geeft je energie!

"Voor een evenwichtige verdeling van de stemmen zijn we vooral op zoek naar bassen, tenoren en alten. De meezingavond vindt plaats op woensdag 6 februari van 20.00-21.30 uur in cultureel centrum De Kinkel, Van Ambestraat 1 in Bemmel."

Ingezonden brief

Wil de Hurk bij SWL

Op woensdag 9 januari lazen wij in deze krant, dat Wil de Hurk van SWL weinig voor mensen zou doen. Als collega's willen wij toch graag aangeven hoe prettig het werken is bij SWL. En als je het ergens moeilijk mee hebt, kun je altijd Wil de Hurk vragen hoe je het oplost. Wil is er gewoon altijd voor je!

Met vriendelijke groet,
Annie Driessen, namens alle collega's

Muzikale lunch bij De Minkhof

De Minkhof (Foto: Mireat) Mireat

BEMMEL - Zondag 3 februari om 11.00 uur komen Rita Lusing, Joop Koopman en Rob de Waal gezellig muziek maken bij De Minkhof.

Tijdens de zang van Rita, die begeleid wordt door Joop en Rob, wordt er door de koks een heerlijke lunch verzorgd. Meezingend met liedjes van vroeger en misschien zelfs wel met een dansje zal een ieder een onvergetelijke middag hebben! "We zijn geopend van 11.00 tot 14:30 uur. Zich aanmelden kan tot en met vrijdag 1 februari bij De Minkhof. De kosten voor deze zondag zijn 9.00 euro en men wordt verzocht om gelijktijdig met uw opgave dit bedrag te voldoen tijdens de openingstijden van De Minkhof, Molenwei 57, Bemmel (ma, wo en vrij) of telefonisch via 0481 357185. Meer info staat op www.minkhof.nl; coordinator@minkhof.nl.

Sponsor bedankt

BEMMEL - Biljartvereniging O.B.K. uit Bemmel hield van 15 -20 januari het 32e Open 3 Banden Toernooi 2019 in café-bar De Roskam/zaal De Meijerij.

"Wij willen de sponsors bedanken die dit toernooi mede mogelijk hebben gemaakt: Harry Mattijssen Schilderwerken, Toon van Aalst schilders en stukadoors en Derks Rijplaten B.V. Dit overigens zonder de overige sponsors en vrijwilligers die het driebandenbiljarttoernooi opnieuw tot een groot succes hebben gemaakt te willen vergeten."

9 / 24

Sneeuw

DOORNENBURG - De eerste sneeuw van dit jaar was een feit. Wandelen door deze witte wereld levert altijd wel wat mooie plaatjes op. Zo ook in Doornenburg", aldus Joyce Derksen, de fotograaf van dit witte plaatje.

Inschrijving speelgoed- en kledingbeurs in Gendt

GENDT - Op zaterdag 23 maart houdt Speelotheek 't Gentje een beurs voor speelgoed en kinderkleding.

Op deze beurs kunnen baby-artikelen, zomerkleding in de maten 80 tot en met 176, 34-36 en xxs, xs, s en m worden aangeboden. Ook kan carnavalskleding en speelgoed verkocht worden. De wijze van inschrijven is als volgt: Als u artikelen op deze beurs wilt verkopen, kunt u vanaf 28 januari langskomen bij de speelotheek. U krijgt dan een inschrijflijst, prijskaartjes en een handleiding zodat u thuis alle artikelen kunt inschrijven en voorzien van een code en de prijs. De inschrijving start op maandag 28 januari. De lijsten kosten 1,50 euro per stuk.

De speelotheek is gevestigd bij Integraal KindCentrum De Vonkenmorgen, Schoolstraat 1 (ingang kerk/ voliëre) in Gendt. De openingstijden zijn: maandag van 18.00 tot 19.00 uur en vrijdag van 16.00 tot 17.00 uur. De te verkopen spullen levert u aan op vrijdag 22 maart vanaf 9.00 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 18.00 uur in de Providentia. Na afloop van de beurs haalt u de opbrengst van de verkochte artikelen samen met de overgebleven spullen op. Ook is er de mogelijkheid om niet-verkochte artikelen te schenken aan een goed doel.

De opbrengst van de beurs wordt gebruikt voor de aanschaf van nieuw speelgoed. De beurs vindt plaats op zaterdag 23 maart van 10.00 tot 12.00 uur in zaal Providentia, Dorpstraat 5 in Gendt.

30 jaar Zonnebloem

Bemmel, Haalderen en Ressen

LINGEWAARD - "Zaterdag 19 januari waren we met bijna alle vrijwilligers samen in De Minkhof. Omdat de afdeling dit jaar dertig jaar bestaat werd het feestelijk gevierd. Tijdens deze middag was er een optreden van Theater aan de lijn uit Deventer."

"Het was een schitterend optreden dat zowel vermakelijk als informatief was voor de vrijwilligers. De middag sloten we deze keer af met een gezamenlijke maaltijd. Deze middag is mede mogelijk gemaakt door Jumbo, Veja en Polly. Elly Hendriks, Marli Ruzette en Ans Huisman werden deze middag in het zonnetje gezet, omdat ze tien jaar vrijwilliger zijn bij de Zonnebloemafdeling. Ze kregen uit handen van de voorzitter Cora Sluiter het zilveren speldje uitgereikt en natuurlijk waren daar ook de mooie en welverdiende bloemen bij. Helaas moesten we deze dag ook even stilstaan bij het komende afscheid van Nico Broex. Na 12 jaar penningmeesterschap bij onze afdeling geeft hij het stokje over aan Luc Claessens. Heel veel dank voor het vele werk dat door Nico verzet is.. In de vergadering van februari zal de officiële overdracht plaats vinden. Ons 30-jarig bestaan vieren we met onze gasten waar we een speciaal jaarprogramma voor hebben gemaakt met vele leuke en gezellige activiteiten. We verwachten weer veel gasten die aan het einde van de dag met een glimlach naar huis gaan, want daar doen we het voor", aldus voorzitter Cora Sluiter.

Uitslagen teams Tweestroom

GENDT - Tweestroom-HS1 speelde uit bij Pegasus-HS9 en had het moeilijk in de eerste set. De tweede set werd vrij gemakkelijk gewonnen. De derde set werd een spanende set, mar die set werd wel nipt gewonnen, (23-25) De vierde set werd weer gewonnen. Een fraaie overwinning met 5 punten mee naar huis voor de ranglijst.(0-4)(22-25/14-25/23-25/17-25)

Heijendaal-DS5 was gastvrouw voor Tweestroom-DS1 en had alleen in de derde set de meeste tegenstand van onze dames. Helaas een verliespartij.94-0)(25-15/25-17/25-22/25-20). Tweestroom-DS2 bezocht Heijendaal-DS11 en over de gehele wedstrijd de betere ploeg/team. Alle set werden ruim gewonnen, zodat men deze overwinning, wel 5 punten aan de ranglijst toevoegen.(0-4)(14-25/18-25/13-25/20-25)

Tweestroom-MB1 ging op bezoek bijVolamie-B1 en speelde er een goede wedstrijd. In iedere set waren de onze meiden de betere. Door deze overwinning werden er wel 5 punten mee naar huisGendt) genomen.(0-4)(13-25/22-25/17-25/18-25). Vocasa-JB1 ontving Tweestroom-JB1 en won de eerste set ruim. In de tweede set lied het mixteam liggen; verlies. De derde en vierde set waren weer duidelijk onze meiden en jongens. Helaas voor dat set verlies, maar toch 4 punten voor de ranglijst.(1-3)(12-25/25-19/11-25/13-25)

Tweestroom-MC1 speelde uit bij Pegasus-MC2, beide teams maakte er een spannende wedstrijd van. De eerste set werd, door onze meiden nipt gewonnen.(23-25) De tweede set was duidelijk voor ons team. De derde set werd nipt verloren.(26-24) Ook de vierde set werd verloren, zodat de vijfde set de beslissing voor de overwinning moest brengen. Deze set werd door onze meiden gewonnen en zo werden er 3 punten voor de ranglijst binnen gehaald.(2-3)(23-25/12-25/26-24/25-19/06-15)

Workshop 'Digitaal nalaten' in Bibliotheek Huissen

Digitale workshop in de bibliotheek. (foto: SeniorWeb)

HUISSEN - Online zijn ontzettend veel gegevens van jezelf opgeslagen op overheidswebsites, sociale media en digitale apparaten. Hoe regel je jouw digitale erfenis met je nabestaanden? Op 12 en 19 februari leer je dit tijdens twee workshops van Seniorweb in Bibliotheek Huissen.

De bieb helpt senioren een handje in de digitale wereld. In Bemmel en Huissen verzorgt de bibliotheek in samenwerking met SeniorWeb verschillende nieuwe workshops om (beter) digitaal je weg te kunnen vinden.

Op 12 februari start de workshop ‘Digitaal nalaten’ in Bibliotheek Huissen. Tussen 10.00 en 12.00 uur kom je meer te weten over hoe je je digitale leven inzichtelijk houdt, zodat nabestaanden na jouw overlijden toegang hebben tot je wachtwoorden en accounts. Op 19 februari tussen 10.00 en 12.00 uur vindt het tweede deel van deze workshop plaats. Lukt het niet op deze data te komen? Op 6 en 13 mei kun je in Bibliotheek Bemmel dezelfde workshop volgen.

Later in het jaar vinden er ook workshops plaats rond ‘genealogie’ (het uitpluizen van je stamboom), e-readers en online fotoalbums maken. Wil je meedoen? Geef je op bij Magda Steegh, e-mailadres msteegh@obgz.nl of via 06 86807257. Er zijn ook folders met meer informatie over de workshops aanwezig in de bibliotheken in de gemeente Lingewaard.

Dertig jaar Zonnebloem Bemmel, Haalderen en Ressen

Dertig jaar Zonnebloem

Bemmel, Haalderen en Ressen

LINGEWAARD - "Zaterdag 19 januari waren we met bijna alle vrijwilligers samen in De Minkhof. Omdat de afdeling dit jaar dertig jaar bestaat werd het feestelijk gevierd. Tijdens deze middag was er een optreden van Theater aan de lijn uit Deventer."

"Het was een schitterend optreden dat zowel vermakelijk als informatief was voor de vrijwilligers. De middag sloten we deze keer af met een gezamenlijke maaltijd. Deze middag is mede mogelijk gemaakt door Jumbo, Veja en Polly. Elly Hendriks, Marli Ruzette en Ans Huisman werden deze middag in het zonnetje gezet, omdat ze tien jaar vrijwilliger zijn bij de Zonnebloemafdeling. Ze kregen uit handen van de voorzitter Cora Sluiter het zilveren speldje uitgereikt en natuurlijk waren daar ook de mooie en welverdiende bloemen bij. Helaas moesten we deze dag ook even stilstaan bij het komende afscheid van Nico Broex. Na 12 jaar penningmeesterschap bij onze afdeling geeft hij het stokje over aan Luc Claessens. Heel veel dank voor het vele werk dat door Nico verzet is.. In de vergadering van februari zal de officiële overdracht plaats vinden. Ons 30-jarig bestaan vieren we met onze gasten waar we een speciaal jaarprogramma voor hebben gemaakt met vele leuke en gezellige activiteiten. We verwachten weer veel gasten die aan het einde van de dag met een glimlach naar huis gaan, want daar doen we het voor", aldus voorzitter Cora Sluiter.

Vogels spotten in Immerloo

Koperwiek. (foto: Herman Hendriks) Herman Hendriks

ARNHEM - Het Immerloo is een park in Arnhem op de zuidelijke oever van de Immerloo plas. Park Immerloo is aangelegd tussen 1969 en 1972 en was daarmee het eerste stadspark in het stadsdeel Arnhem-Zuid. De begroeiing langs en in het water, op de dijken en de tussenliggende velden is voor vogels een rijk voedsel- en rustgebied.

De excursie staat onder leiding van Ben Brouwer die enthousiast over de vogelwereld kan vertellen. Deze IVN RijnWaal-vogelaar verwacht dat wij wintervogels te zien krijgen zoals putter, sijs, koperwiek en kramsvogel. En mogelijk een appelvink. Ben is voor deze excursie bereikbaar op 06 53927477. Start: zondag 3 februari om 09.00 uur bij de parkeerplaats langs de Loostraat in Huissen tegenover de ingang Parkdreef. (Loostraat helemaal tot het einde volgen). De deelname is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wandelschoenen of laarzen en een verrekijker worden aanbevolen.

Blauwe reiger. (foto: Herman Hendriks)

Meer informatie over deze excursie en IVN RijnWaal staat op: www.ivn.nl/afdeling/rijnwaal en op www.holthuizen.net/immerloopark.php.

Een professionele en betrokken aanpak voor, tijdens en na uw scheiding!

HUISSEN - Een scheiding is een van de ingrijpendste gebeurtenissen in een mensenleven. Zeker wanneer er kinderen bij betrokken zijn. Een scheiding gaat over emoties en over praktische zaken. En over geld. Hoe kom je daar samen uit?

Mediation. Eugenia van Bon uit Huissen is een ervaren scheidingsmediator en financieel adviseur. Een mediator is een neutrale vertrouwenspersoon die jullie helpt samen in gesprek te blijven. Eugenia begeleidt stellen die uit elkaar gaan en denkt mee in mogelijke oplossingen. Stellen komen voor veel keuzes te staan. Er moet een ouderschapsplan en een scheidingsconvenant opgesteld worden. Er is sprake van ten minste een verhuizing en er komt financieel, fiscaal en juridisch veel op jullie af.

Financiële expertise

Elke keuze die je maakt heeft financiële gevolgen. In het ouderschapsplan, over gezamenlijke bezittingen en schulden, waaronder jullie woning en de verzekeringen. En dan zijn daar nog kinder- en partneralimentatie, pensioen of huurtoeslag. Met Eugenia als financieel adviseur en mediator hebben de (ex-)paren, die al zoveel aan het hoofd hebben, te maken met één aanspreekpunt die voor jullie doorrekent en coördineert, financieel, fiscaal en juridisch.

Wanneer partijen al de stap naar een advocaat hebben gezet, is er vaak behoefte aan een second opinion over de financiële kanten van de scheiding. En ook na de scheiding of wanneer er nieuwe wetgeving komt zijn er vaak nog vragen. Ook daarvoor kun je bij Eugenia terecht. Eugenia bemiddelt niet alleen maar begeleidt ook naar een stukje rust. 'Bel mij voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek.'

eugeniavanbon@scheidingsbegeleiding.com // www.scheidingsbegeleiding.com; Eugenia van Bon: 06 26628726.

Ticketverkoop Koningsfeest bij De Wolfsberg gestart

GROESBEEK - Extra vroeg dit jaar is De Wolfsberg begonnen met de kaartverkoop van het oranjefeest op Koningsdag. Opnieuw maken op 27 april drie live bands hun opwachting op het podium aan de rand van het Groesbeekse bos.

Ditmaal de eer aan Bouke en de 12-mans ElvisMatters band om het programma af te trappen met hits uit de jaren '60, waaronder klassiekers van The King, maar ook het repertoire van onder andere Johnny Cash en Tom Jones. VOF De Kunst brengt een uur lang vermakelijke feel-good nederpop voor alle leeftijden. Je kent ze ofwel van de liedjes uit je kindertijd of van Nederlandstalige hits als 'Suzanne' en 'Een Kopje Koffie'. De band is onlangs weer bij elkaar gekomen om hun 35-jarig bestaan te vieren met een tour langs de popzalen.

Afsluiter van het feest zijn Daredevils, een mashup coverband die al enkele jaren onder het management van The Dirty Daddies meedraait in het live circuit. In anderhalf uur laten ze zien dat klassiekers perfect samensmelten met de nieuwste hits en wisselen ze creatief Bon Jovi met Katy Perry en gaan ze van Taio Cruz naar Golden Earring. Tickets zijn voor 16 euro te koop via de website www.tributeparty.nl en verkrijgbaar bij The Read Shop Malden, Bruna Groesbeek en De Wolfsberg. Meer een rockliefhebber? Een dag later zijn drie tributebands te gast met muzikale odes aan Van Halen, The Doors en Foo Fighters.

Foute avond en Seven Days Music op één avond!

Wievebal 2018. (foto: Tom Levels) Tom Levels

HUISSEN - Beste dames van Lingewaard, houden jullie ook van een geintje? Vind je het leuk om jouw man of vriend eens goed in de maling te nemen? Wil je hem testen of hij je echt zo goed (her)kent als hij dat beweert?

Vind je het leuk om met een paar vriendinnen in het geheim een outfit bij elkaar te shoppen? Dan is het 'Foute Wievebal' op zaterdag 9 februari echt iets voor jou! Kom samen met jouw vriendinnen jullie partners om de tuin leiden door in je foute outfit, liefst onherkenbaar naar De Gouden Engel in Huissen te komen. Doe de parfum op van je beste vriendin, ruil van schoenen met de buurvrouw, zet een masker op en ervaar deze geweldige avond.
Het thema van deze avond is 'Fout steet ons goed', leuk als inspiratie maar het is niet verplicht. De band Seven Days Music zorgt voor een feestelijke afwisseling tussen hits van toen en nu! Zin in een Foute Party? Trek je foutste outfit uit de kast en kom op zaterdag 9 februari naar De Gouden Engel in Huissen! Aanvang dames: 20:00 uur bij Het Moment om de voorpret alvast te delen met een gratis drankje. Aanvang heren: 20:11 uur bij De Gouden Engel om de 'gok'-strategie te bepalen.

Heeft u last van diabetes, reuma, syndroom van Reynaud, neuropathie of gewoon last van transpirerende en/of koude voeten?

GENDT - Maak kennis met onze Medisocks! Ze zorgen voor een verbeterde circulatie, houden uw voeten warm en worden zelfs door patiënten met ernstige neuropathie erg gewaardeerd. Dus ook zeer geschikt ter voorkoming van wintertenen.

Deze sokken worden vervaardigd in Zuid Afrika en zijn gemaakt van de natuurlijke materialen als bamboe, mohair en merinowol.

- een zeer flexibele sok met een plat gestikte naad aan de teenpartij.

- hebben een niet-afknellend boord dus voorkomen drukplekken aan het scheenbeen.

- vochtregulerend.

- voorkomt blaarvorming door de zachte vezels en de sneldrogende eigenschappen die wrijving verminderen.

- vrij van schadelijke stoffen, ecologisch verwerkt!

- van nature antibacterieel en voorkomt nare geurtjes door het natuurlijk ademend vermogen en de isolerende eigenschappen.

- houden voeten koel in de zomer en warm in de winter.

- het superzachte bamboe staat garant voor een aangenaam pasvorm en hindert de bloedcirculatie niet.

- bamboe is een zeer sterke maar ook zachte vezel die van nature schimmelwerend en antibacterieel is!

- de zool is volledig gevoerd met mohair dat garant staat voor een zeer zacht voetbed en tevens vocht absorbeert.

Verkrijgbaar in de kleuren antraciet, donkerblauw, zwart, lichtbruin, ecru. Vele klanten zijn inmiddels overtuigd van de uitstekende kwaliteit. Wij bieden een hoogwaardig product voor een zeer betaalbare prijs.

Voor info en verkoopadressen: Lifestyle en Wol, Henri Dunantstraat 16, 6691 CC Gendt. Tel. 06 20238965; Reguliere openingstijden: vrijdag en zaterdag 09.00 - 17.00 uur

Jouw woning goed en snel verkopen

HUISSEN - Een woning kopen is voor velen een grote stap in het leven. Daarom is het belangrijk om hier met veel zorg een aandacht mee om te gaan en de juiste beslissing te nemen. Ron Pieters Makelaardij helpt je jouw woning goed een voor een realistische prijs te verkopen.

Ron Pieters Makelaardij presenteert jouw woning perfect, onderzoekt de markt, adviseert én onderhandelt over een realistische koopsom. Dit doet Ron Pieters Makelaardij op een no-nonsense manier. Ron Pieters Makelaardij staat voor eerlijkheid in al haar handelen. Wij zijn niet van de 'gladde praatjes'. Zoals klanten over Ron Pieters Makelaardij zeggen: "We weten precies waar we aan toe zijn." Wij gaan verder dan alleen het bord in de tuin plaatsen én een vermelding op Funda. Ron Pieters Makelaardij verkoopt actief en houdt gedurende het gehele proces goed contact met de klant. De hoge klantwaardering bevestigt dit. Nieuwsgierig geworden naar ons plan van aanpak? Neem contact op met een van onze makelaars via 026 3886683 of kijk voor meer informatie op www.ronpietersmakelaardij.nl.

De Minkhof in de race voor donatie ING Nederland Fonds

BEMMEL - De Minkhof in Bemmel is geselecteerd voor een donatie van het ING Nederland Fonds. Men kan helpen om een bedrag van 5.000 euro te ontvangen door op De Minkhorst te stemmen.

Dat kan op deze website: helpnederlandvooruit.nl/doel/leef-en-doe-boerderij-de-minkhof. Stemmen kan tot en met 10 februari. "Stem alstublieft op De Minkhof! Alvast heel veel dank." Meer informatie over het ING Nederland Fonds staat op: ing.nl/nederlandfonds.nl.

13 / 24

14 / 24

15 / 24

16 / 24

Heel Bemmel Loopt !

BEMMEL - Heeft u de wandelschoenen al klaar gezet? Natuurlijk!.. want op zaterdag loopt heel Bemmel mee met de door deBol georganiseerde snerttocht voor het goede doel: Stichting Duchenne Parent Project.

Herman van Veen schreef het prachtige lied 'Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan', maar kinderen die lijden aan Duchenne verliezen steeds meer lichaamsfuncties en kunnen uiteindelijk niets meer op eigen kracht! Daarom wil deBol heel veel geld bij elkaar lopen om een steentje bij te kunnen dragen aan het onderzoek naar deze verschrikkelijke ziekte.

Wij zijn zo gelukkig dat we mógen en kúnnen lopen, bovendien genieten we van onze eigen mooie omgeving en de gezellige sociale contacten die elke wandeltocht weer met zich mee brengt. Wij zijn zó bevoorrecht en vinden het maar heel normaal dat we lekker op pad kunnen gaan, dus laten we daar maar eens goed bij stil staan en op zaterdag 2 februari in grote getale meedoen! "Dus kom op! Er zijn wandelroutes van 8 en 15 kilometer."

Bij de finish staat er voor alle deelnemers een heerlijke kop erwtensoep klaar en speelt trio Diato’48! Het inschrijfgeld bedraagt 7,50 (volwassenen) en 5 euro voor kinderen tot 12 jaar, waarvan minimaal 3,50 euro ten goede komt aan Stichting Duchenne.

Start bij CC De Kinkel vanaf 09.30 tot 10.30 uur (15 km) en vanaf 10.00 tot 11.00 uur (8 km). De finish is om uiterlijk 16.00 uur. Informatie: www.debolbemmel.nl of 06 54975063 / 0627507051 / 22540214.

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT - Op zondag 3 februari is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan, om 10 uur. Hierin zal ds. L. van Buuren voorgaan.

De collecte van deze zondag is bestemd voor organisaties in Bangladesh, die zich toeleggen op een goede waterbeheersing en een veilig bestaan voor de inwoners van het land. Water staat Bengalen aan de lippen Bijna jaarlijks treden in Bangladesh de rivieren buiten hun oevers. Een ramp, maar ook een zegen omdat het rivierwater zorgt voor vruchtbaar land. De klimaatverandering heeft tot gevolg dat de overstromingen talrijker en meer onberekenbaar zullen worden. Een goede voorbereiding is dan noodzakelijk. Door je huis op een hogere plek te bouwen bijvoorbeeld of op grotere afstand van de rivier. Of door een goed waarschuwingssysteem op te zetten, zodat mensen zichzelf en hun vee tijdig in veiligheid kunnen brengen. Vanuit Kerk in Actie wordt er ondersteuning geboden aan lokale organisaties. Medewerkers krijgen training in rampenpreventie en programma’s worden ontwikkeld om de bevolking zo veilig mogelijk te laten leven. Na afloop van de viering is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken. Allen uitgenodigd!

Laat ons geen vooruitgang noemen,
waar een ander aan ten onder gaat.
Laat ons geen vrijheid noemen,
wat een ander het recht ontneemt om zichzelf te zijn.
Laat ons geen gemeenschap noemen,
waar de minste niet de meeste aandacht krijgt.
Laat ons zelf de verandering zijn,
die we in de wereld willen zien.
Mahatma Gandhi

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien de vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. "We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!"

SWL organiseert binnenkort weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee: Zaterdag 2 februari van 14.00 – 16.00 uur in Huissen (Langekerkstraat 15)

De data van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder ’Activiteiten'. "Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is."

Zonnevelden en windparken in Lingewaard niet in natuurgebieden

Zonnepanelen. (foto: Tonny Berns) Tonny Berns

LINGEWAARD - Stichting Lingewaard Natuurlijk (SLN) wordt regelmatig gevraagd haar zienswijze te geven over zonnevelden en windparken. Wij hebben gekeken naar de impact op natuur en landschap. In Lingewaard zijn diverse initiatieven gestart voor de aanleg van windmolens. Deze worden nu elk afzonderlijk in procedure gebracht. Dat is ons inziens onwenselijk, aldus vindt de stichting.

Voor een goede landschappelijke inpassing en voor de leefomgeving (draagvlak) is het belangrijk om de locaties in gezamenlijkheid te beschouwen. SLN is niet tegen zonnevelden of windparken. Ze bieden een schone en duurzame manier om elektriciteit op te wekken. Maar het heeft wel impact op ons landschap en daar hebben we in Nederland moeite mee.

SLN heeft de gemeente gevraagd om, voorafgaande aan het in behandeling nemen van aanvragen voor zonnevelden en windparken, gemeentelijk beleid vast te stellen voor grootschalige zonnevelden en windparken. SLN vraagt om geen aanleg toe te staan in natuurgebieden en bij de zoektocht naar locaties te kijken waar een toegevoegde waarde geleverd kan worden voor onder andere biodiversiteit en voedselproductie. Met een goede landschappelijke inpassing, de juiste mix aan plantensoorten kan een goede leefomgeving worden gecreëerd voor planten, bijen en andere insecten. Door de randzone in te richten met natuurlijke elementen kunnen vogels en insecten profiteren en kijkt de omgeving niet tegen een hekwerk en panelen aan.

De brief aan de gemeente staat op www.lingewaardnatuurlijk.nl.

Forte Fit en Landerij de Park brengen senior kneepjes van moestuinieren bij

Resultaat moestuinieren. (foto: Jan Zwier)

BETUWE - Forte Fit gaat, in samenwerking met de perma-cultuurtuin van Landerij de Park, in 2019 iets doen aan moestuinieren voor senioren. Doel van de nieuwe activiteit is het enthousiasmeren van senioren om hun eigen groenten, kruiden en bloemen te gaan verbouwen op verhoogde bedden van één vierkante meter.

De activiteit is hierdoor ook geschikt voor ouderen met rollators en rolstoelen. Het wordt een praktische cursus, waarin mensen zoveel mogelijk zelf aan het werk gaan in de tuin en/of kas van Landerij de Park. De begeleiding is in handen van Emma Haspels (teamtrekker van de permacultuurtuin).

In vier middagen worden alles fases van het moestuinieren behandeld: 1. De voorbereiding en het maken van een plan; 2. Het zaaien en verzorgen; 3. Het verspenen en uitplanten; 4. Het oogsten en het genieten van een gezamenlijke maaltijd.

Is uw belangstelling gewekt? Meldt u dan aan! Start cursus: 27 februari. Duur cursus: 4 keer, iedere laatste woensdagmiddag van de maand. Einde cursus: 29 mei. Cursustijden: 14:00 – 16:00 uur. Locatie: tuin/kas van Landerij de Park in Elst. Kosten: 56 euro (inclusief thee in de pauze). Aanmelden: uiterlijk 13 februari. Informatie en aanmelden bij: Lene Schetters, telefoon: 06 30764452; mail: Lene.schetters@upcmail.nl; website: www.fortefit.nl.

Alex Roeka in Theaterkerk met wervelende muziek

BEMMEL - Op zaterdag 9 februari kunt u genieten van een prachtig muziekoptreden van Alex Roeka. In juli 1992 schreef Roeka zijn eerste Nederlandstalige liedjes en sprong er meteen mee het podium op. Nu, 25 jaar later, kan hij terugzien op een rijke carrière met honderden voorstellingen, diverse prijzen en een stoet aan juichende recensies en 3 optredens bij TOP!

'En toen ineens' laat in een wervelend programma de hele Alex Roeka zien, van verstild tot uitbundig, van gevoelig tot rauw, van absurd en duister tot glashelder en herkenbaar. Zelden maakt Roeka gebruik van oude nummers. Hoogste tijd dus de parels uit zijn omvangrijke oeuvre in een jubileumvoorstelling samen te brengen: Neem Dit Kleine Hart Van Mij, Vuur En IJs, Kermis In Ravenstein, Lege Ochtendkroeg blijven oorstrelend. Mensen die Alex Roeka niet kennen, kunnen de schade inhalen en zullen aangenaam verrast worden door de persoonlijke kracht van zijn repertoire. Waarom Alex Roeka beleven? In 2017 kreeg hij de Nederlandse Oeuvreprijs Kleinkunst en Cabaret!

Zaal open 20:00, aanvang 20:30 uur. Locatie Theaterzaal. Kaartjes kosten 19,50 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Ingezonden brief

Gemeente Lingewaard:

Pluim op je hoed!

Mijn rijbewijs moest worden verlengd. Ik meldde mij in een van de noodlokalen bij de gemeente Lingewaard en werd vlot en vriendelijk geholpen. Binnen vijf dagen zou ik het rijbewijs kunnen ophalen.

Daarover kreeg ik via de mailbericht, dus ik spoedde mij (zonder afspraak) wederom naar het gemeentehuis. Er waren vier mensen voor me. Dat zou toch nog wel even kunnen duren, bedacht ik me. Een vriendelijke bode vroeg aan de aanwezigen of we iets wilden drinken. Op het scherm kon ik volgen hoe de voortgang in de afhandeling van de wachtenden was en ik was binnen 10 minuten aan de beurt. Werd net zoals de eerste keer, nu door een andere medewerkster, zeer vriendelijk te woord gestaan en stond in zeer korte tijd, met mijn rijbewijs op zak, weer buiten.
In termen van klantvriendelijkheid past hier een groot compliment. Hier had niets beter gekund dan waarop het plaatsvond. Alles keurig geregeld, binnen redelijke termijnen, gemeentepersoneel dat uitermate vriendelijk optreedt en een product (rijbewijs) dat qua kosten (39,70 euro) toch binnen de perken blijft.

Waarom schrijf ik dit nu. Jarenlang was ik werkzaam bij de lagere overheid (meerdere gemeenten). In al die jaren en ook nu nog steeds doen gemeenten hun uiterste best om de klantvriendelijkheid te verbeteren. Bij de laatste gemeente waarbij ik werkte (Overbetuwe), heb ik daarvan ook al vele goede voorbeelden gezien. Natuurlijk zal er best wel eens wat over te gemeente te klagen zijn, maar de wijze waarop ik deze dienstverlening (weer) heb ervaren verdient niets anders dan lof.
Dit doet geen enkel bedrijf beter!!

Steef Weijers

Column

Mijn

Mijn weekeinde is altijd stukjesweekeinde. Soms weet ik niet nog geen onderwerp. Elke morgen struin ik digitaal de krantenkoppen af. Parool, Volkskrant. Reformatorische Dagblad, de Gelderlander en De Telegraaf. Deze chocoladerletterkrant heeft het bericht op de voet gevolgd hoe in Andalusië de 2-jarige peuter Julen aan zijn einde kwam. Elke morgen draaide mijn maag om als er weer een onheilspellende krantenkop op mijn scherm verscheen. Ik zie het beeld van een onschuldig knulletje dat in eenzaamheid doodgaat. In dagblad Trouw wordt ondertussen dagelijks aandacht besteed aan het kinderpardon. Het gaat plots om 700 onschuldige kinderen De politiek is in rep en roer. Behoud van het kabinet weegt zwaarder. Tijdens de discussie wordt een Armeens gezin met drie kinderen op het vliegtuig gezet. Wie met de VVD regeert weet dat ze een scherpe asielpolitiek voorstaan. Buikspreekpop Klaas Dijkhoff doet de rest. Mijn maag draait om. Echter, voor het uitdragen van een scherpe asielpolitiek doet hij het uit-ste-kend. Een man met ballen. Dan zie je Lingewaard met zes VVD-raadsleden. Onzichtbaar. Sterker nog, als je, jezelf iets in de Lingewaardse politiek verdiept dan moet je ervaren dat VVD-raadsleden tijdens een raadsvergadering zich gedragen als poedelteefjes die achter hun wethouder aan trippelen. Ik heb deze poedels zelfs nooit horen keffen. Mijn stukje moet bijna klaar zijn. De eindredactie geeft me maximaal 328 woorden. Waarom zijn ze net als Klaas Dijkhoff VVD-er geworden. Ik denk aan 700 onschuldige asielkinderen. Ik lees op de website het standpunt van VVD Lingewaard. 'Belangrijk is dat we ons veilig voelen in Mijn Lingewaard, in onze eigen buurt en thuis.' Over 700 onschuldige asielkinderen is de VVD in Lingewaard muisstil. Zes raadsleden, een wethouder én een VVD burgemeester. Een machtsfactor waar we niet omheen kunnen. Zouden ze óók een scherp asielbeleid voorstaan als óók in mijn Lingewaard een onschuldig asielkind op transport wordt gezet? Welke VVD-er van mijn Lingewaard is het hiermee eens? Mark en Klaas, pleur op met jullie scherpe asielpolitiek.
Sjaak

Jurgen Seegers wint open driebandentoernooi Bemmel

BEMMEL - In de week van 15 - 20 januari hield biljartvereniging O.B.K. Bemmel voor de 32e keer het Open 3 Banden Toernooi in café-bar De Roskam/ zaal De Meijerij.

Het toernooi is gestart met 80 deelnemers waarna erop zondagmiddag nog 16 deelnemers overbleven. Deze 16 deelnemers speelden in poulevorm ieder nog drie partijen, waarna alleen de poulewinnaars (Yasin Yozgat, Jurgen Seegers, Antoine Konings en Dave Snijders) over bleven. Deze 4 spelers streden in een kruisfinale wie er om plek 1 en 2 of plek 3 en 4 zouden spelen.

Nadat deze wedstrijden gespeeld waren, werd er gestreden om de finaleplaats (Jurgen Seegers – Dave Snijders). Jurgen Seegers was tijdens deze partij te sterk voor viervoudig achtereen winnende Snijders. Wedstrijd om plek 3 werd gewonnen door Gerard Dappers. Einduitslag: 1. Jurgen Seegers, 2. Dave Snijders, 3. Gerard Dappers, 4. Yasiz Yozgat.

Inschrijven voor Lentekriebels Angeren

ANGEREN - Op zondag 7 april vindt alweer de 22e editie plaats van de Lentekriebels in Angeren. Op deze dag zullen in de Molenstraat en Zahnstraat tal van activiteiten plaats vinden.

Lokale verenigingen zullen hun activiteiten tentoonstellen en/of uitvoeren. Inwoners en ondernemers van Angeren en omgeving worden de mogelijkheid geboden om deel te nemen aan de braderie. Nieuw dit jaar is de opening op zaterdagavond 6 april op het evenemententerrein aan de Zahnstraat.

Kijk voor opgave, voor zowel ondernemers, particulieren en verenigingen op de website van de ondernemersvereniging. (www.ondernemendangeren.nl). Onder het kopje Lentekriebels staat alle informatie en het inschrijjfformulier. Inschrijven kan tot en met 15 maart.

Oud papier Haalderen

HAALDEREN - Vrijdag komen ze van basisschool De Wieling weer oud papier ophalen.

Gevraagd wordt het oud papier voor 17.45 te zettenuur in gesloten dozen aan de straat.

Dick Wismans en Johan Schuurman kampioen Essentia

Johan Schuurman & Dick Wismans. (foto: Maarten Nijenhuis)

BEMMEL - Zondag 20 januari waren de jaarlijkse clubkampioenschappen bij tafeltennisvereniging Essentia uit Bemmel. Bij de Senioren-A ging de finale opnieuw tussen Johan Schuurman en Peter van Wetten. Johan wist uiteindelijk aan het langste eind te trekken. Het was een finale van hoog niveau waar het publiek uitermate van heeft genoten.

Bij de Senioren-B ging de titel naar Dick Wismans. Na twee maal een finale verloren te hebben, wist hij ditmaal wel de felbegeerde titel binnen te halen. In de finale wist hij met 3-2 te winnen van Adri Leissner. Maarten Nijenhuis en Toon Stinissen speelden die dag heel behoorlijk, maar werden in de halve finales uitgeschakeld.

De jeugdspelers hebben ook een strijd uitgevochten om de felbegeerde titel. Coen Derks wist in de finale van de jeugd B te winnen van Mika van Onna. Het was een felle strijd waarbij een vijfde game nodig was om een winnaar aan te wijzen.
De jeugd A speelden met de senioren mee. Thijs Stalpers, Robin Peperkamp en Thijs Rijsemus hebben heel goed gespeeld. Mogelijk zal een van deze heren in de toekomst de titel bij de senioren pakken.

Interesse om bij TTV Essentia te komen tafeltennissen? Neem dan contact op via info@essentiabemmel.nl. Of kom op een dinsdagmiddag om 14.00 uur (55+groep) of vrijdagavond (18.15 uur beginnende jeugd, 19.15 uur gevorderde jeugd, 20.15 uur senioren) langs in De Schaapskooi in Bemmel.

Resultaten De Ward in nationale competitie

BEMMEL - Zwemvereniging De Ward is succesvol in de tweede wedstrijd van de nationale zwemcompetitie uitgekomen.

Mick Schüssel verbeterde vier persoonlijke records. Minke Lamers, Mara Lubbers, Nienke Meijer, Fenna Reijmers, Anouk de Schrijver, Lisa Tassche, Mathijs van Dijk, Thijs van Hoorn, Cas Prinse, Victor Willemse en Mies de Wit waren ieder goed voor een verbetering van drie persoonlijke records.

Op twee afstanden werden de bestaande beste tijden verbeterd door Ties Akkerman, Thomas Bergmans, Mick van Kempen, Mees Peters, Cas Polman, Niels Versteeg, Sander de Vries, Kiran de Wit, Noor Akkerman, Eline Baas, Marit Dekker, Mijs Duijnhouwer, Sofie van Eunen, Aniek Henken, Mila Otten, Iris de Schrijver, Caitlin Sülter, Lynn Verhoeven, Evelijn van Verseveld en Nienke de Vos.

Claudia van Grevenbroek, Jette Jansen, Eva Kattouw, Lieke Molthoff, Noor Polman, Inge Ruisch, Jasmine Tmim, Steijn Bosman, Twan van Engen, Dominique van Grevenbroek, Léon van Grevenbroek en Jon de Wit waren allen goed voor een verbetering van één persoonlijk record.

Veder werden Liz Veltman, Mick van Kempen en Mees Peters en de heren estafette op twee afstanden eerste. Niels Versteeg was op één afstand de snelste. Thomas van Dijk en Dominique van Grevenbroek deden voor het eerst mee op de 200m rugslag. Stijn Bosman en Marit Dekker startten voor het eerst op de 100m rugslag. Anne Jansen zwom de 50m schoolslag en de 100m rugslag voor de eerste keer. Tenslotte kwamen ook Kyra Huisman, Eline van Kempen, Esmee Kok, Ilse Molthoff, Anniek Takken en Stephan van Grevenbroek in actie.

Projectontwikkelaars dwingen voor meer huurwoningen

GroenLinks ziet in Haalderen hoe het niet moet. Gemeenteraad heeft te weinig grip op projectontwikkelaars. (foto: Sjaak Veldkamp)

LINGEWAARD – Om de leefbaarheid in alle kernen in stand te kunnen houden is een meer gemengde samenstelling van huur- en koopwoningen noodzakelijk. GroenLinks wil dat de gemeenteraad meer grip krijgt op het doen en laten van projectontwikkelaars. Fractieleider Lianne Duiven heeft het college schriftelijk gevraagd of ze bereid zijn aan projectontwikkelaars eisen te stellen voor meer sociale huurwoningen.

GroenLinks heeft het gevoel dat bij bouwplannen aan de rand van het dorp de politiek achter de feiten aanholt. "Als de plannen bij de gemeenteraad bekend worden, zijn deze vaak al aan een nieuwe eigenaar verkocht, veelal een projectontwikkelaar." De gemeenteraad kan het dan niet meer tegenhouden. De projectontwikkelaars kunnen hun gang gaan, zo schrijft Lianne Duiven aan het college.
Er verschijnen dan grote kavels met ruimte voor grote huizen. Als voorbeeld noemt ze de bouw op de Paddepoel en Everstraat in Angeren en Van de Mondeweg in Haalderen. Volgens GroenLinks is er ondertussen vooral in de kleine kernen een groot gebrek aan sociale woningen.

De oppositiepartij wil van het college weten of ze die mening deelt. Een oplossing zou kunnen zijn schrijft Duiven, dat aan projectontwikkelaars voorwaarde worden gesteld om medewerking te verlenen voor een bestemmingsplan, Projectontwikkelaars zullen dan bijvoorbeeld bereid moeten zijn om samen te werken met Woonstichting Gendt of Waardwonen in Huissen. Lokale corporaties die 30 procent van de te realiseren woningen voor hun rekening mogen nemen. En ook tegen aanvaardbare grondprijzen

Het college is gevraagd bereid te zijn de geschetste mogelijkheden te onderzoeken.

'Plankstukje' pastoraat

HUISSEN - Pastoraat: Wat verstaan we daaronder? Onder pastoraat verstaan we het ondersteunen van gemeenteleden, zowel jong als oud, niet alleen bij verdriet of in moeilijke tijden, maar ook in goede tijden. Samen leuke dingen doen en wat vreugde brengen is namelijk ook pastoraal werk!

Pastoraat: Wie verzorgen het? Het pastoraat wordt binnen onze kerk verzorgd door een groep gemeenteleden, de pastorale medewerkers. Zij hebben de zorg voor gemeenteleden die daar behoefte aan hebben.

Pastoraat: Wat het houdt het in? Als pastoraal medewerkers werken we samen met de diaconie bij ouderenvieringen, zoals de Kerst- en Paasviering. Wij bezoeken ouderen en zieken, maar ook bij blijde gebeurtenissen zijn we aanwezig. Nieuw ingekomen gemeenteleden worden bezocht, welkom geheten en wegwijs gemaakt in onze kerkelijke gemeenschap. Wij zijn dus veelzijdig bezig. Maar bovenaan staat het “samen zijn”. Dat komt ook sterk naar voren in onze themamiddagen. Afgelopen jaar gingen die over: kruiswegstaties, film, muziek en dans (Riek Siekman en Mariette van Herwijnen).

Viering

Protestantse Gemeente Huissen

Zondag 3 februari, 4e zondag van Epifanie, 10.00 uur. Voorganger ds. Theo de Zwart, Arnhem. U bent altijd welkom in onze kerk. Ook op de vrijdagmiddaginloop tussen 14 en 16 uur. Voor een kop koffie, thee en/of een praatje.

Vrijwilligers langs de deuren bij huurders woonstichting Gendt voor petitie

GENDT - De digitale petitie 'Woonstichting Gendt mot Woonstichting Gendt blieve' is afgelopen op 25 januari.

De oude petitie was al eerder gestopt, hierop zijn zeven digitale handtekeningen binnen gekomen en bij de website van petities ongeveer 138 ondertekeningen. Inmiddels gaan er meer dan negen vrijwilligers langs alle huurders van Woonstichting Gendt.

Een huis aan huis petitie. Zodra deze alles is afgerond zullen de petities worden aangeboden aan woonstichting Gendt. De meesten zien een grote fusie met een grote woonstichting zoals Waardwonen niet zitten.

Schip Ahoy weer aan wal

Schip Ahoy weer aan wal

ANGEREN - De 65-koppige bemanning van het zeemanskoor Schip Ahoy onder begeleiding van dirigent Gert Huting gaat weer aan wal.

De mannen zijn druk met het instuderen van een nieuw repertoire en staan te popelen om het te laten horen. "Wilt u daar ook bij zijn? Dat kan op zondagmiddag 10 februari om 13.30 uur in de thuishaven de grote zaal van het dorpshuis in Angeren. De zaal gaat 13.00 uur open."

Toegangskaarten voor dit zondagmiddagmatinee kosten vijf euro en zijn verkrijgbaar tegen contante betaling in het dorpshuis van Angeren. Kaarten kunnen ook per e-mail (hpvermeulen48@hotmail.com) worden besteld. Aansluitend ontvangt men via de mail een bevestiging met het rekeningnummer, waarop het entreebedrag overgemaakt moet worden.

Nadat deze betaling is bijgeschreven, worden de kaarten gereserveerd en liggen ze op 10 februari klaar in het dorpshuis. De gehele bemanning van het zeemanskoor heet iedereen 10 februari welkom aan boord om te genieten van de prachtige zeemansliedjes!

Sjors Sportief bij tennisclub Bemmel

BEMMEL - Vanaf woensdag 20 februari start de gratis lessenserie Sjors Sportief Tennis bij tennisclub Bemmel.

Spelenderwijs maken de kinderen kennis met tennis onder leiding van een van de clubtrainers. De serie bestaat uit drie lessen van een uur op de woensdagmiddag van 14.30-15.30 uur. "Lijkt het jou leuk om kennis te maken met deze leuke sport? Stuur dan snel een mail naar sec@tennisclubbemmel.nl of ga naar sjorssportief.nl."

Schip Ahoy weer aan wal

ANGEREN - De 65-koppige bemanning van het zeemanskoor Schip Ahoy onder begeleiding van dirigent Gert Huting gaat weer aan wal.

De mannen zijn druk met het instuderen van een nieuw repertoire en staan te popelen om het te laten horen. "Wilt u daar ook bij zijn? Dat kan op zondagmiddag 10 februari om 13.30 uur in de thuishaven de grote zaal van het dorpshuis in Angeren. De zaal gaat 13.00 uur open."

Toegangskaarten voor dit zondagmiddagmatinee kosten vijf euro en zijn verkrijgbaar tegen contante betaling in het dorpshuis van Angeren. Kaarten kunnen ook per e-mail (hpvermeulen48@hotmail.com) worden besteld. Aansluitend ontvangt men via de mail een bevestiging met het rekeningnummer, waarop het entreebedrag overgemaakt moet worden.

Nadat deze betaling is bijgeschreven, worden de kaarten gereserveerd en liggen ze op 10 februari klaar in het dorpshuis. De gehele bemanning van het zeemanskoor heet iedereen 10 februari welkom aan boord om te genieten van de prachtige zeemansliedjes!

Vrijwilligers langs de deuren bij huurders woonstichting Gendt voor petitie

Vrijwilligers langs de deuren bij huurders woonstichting Gendt voor petitie

GENDT - De digitale petitie 'Woonstichting Gendt mot Woonstichting Gendt blieve' is afgelopen op 25 januari.

De oude petitie was al eerder gestopt, hierop zijn zeven digitale handtekeningen binnen gekomen en bij de website van petities ongeveer 138 ondertekeningen. Inmiddels gaan er meer dan negen vrijwilligers langs alle huurders van Woonstichting Gendt.

Een huis aan huis petitie. Zodra deze alles is afgerond zullen de petities worden aangeboden aan woonstichting Gendt. De meesten zien een grote fusie met een grote woonstichting zoals Waardwonen niet zitten.

Huissense bokser is back! Na NK wil Enrico Lacruz meer

Bijschrift: Enrico Lacruz uit Huissen is Nederlands kampioen, na de zege op Ferenc Soepboer (rood). (Beeld: NOS)

Hij twijfelde enige tijd geleden even aan zichzelf. 'Kan ik het nog wel?'. Het antwoord kwam al snel voor Enrico Lacruz. Ja, de bokser uit Huissen kan het nog. Na zijn soevereine partijen vorig weekend en uiteindelijk de zege op het NK zondag, wil Lacruz meer. Zeker internationaal gezien. Vooral noodzakelijk voor zijn droom, goud in Tokio 2020.

Tekst: Hans Schmeinck

'Bam, bam'. Zegt Enrico Lacruz (25) over zijn partij in de halve finale op het Nederlands Kampioenschap elite boksen tegen Naser Shala, vorige zaterdag in Rotterdam. ,,De scheidsrechter had hem al een twee keer acht tellen gegeven. En daarna nog eens en toen was het na twee ronden al klaar.'' De superlichtgewicht (tot 64 kg) uit Huissen vertelt over zijn tactiek. ,,Rustig blijven, maar hard en gericht uithalen. Het lukte goed.''

De dag erna wachtte in de finale Ferenc Soepboer. Het werd een mooie partij in het tjokvolle World Hotel Wings op Rotterdam Airport, waarin Soepboer aardig meekwam. Maar toch duidelijk zijn meerdere moest erkennen in Lacruz. ,,Ook in de finale ging het lekker. Uiteindelijk won ik ruim op punten.'' En zette de 62,2 kilo wegende Huissenaar de titel Nederlands kampioen elite boksen 2019 in het superlichtgewicht op zijn naam.

Van een feestje kwam het evenwel niet. ,,Nee, gewoon rustig aan gedaan. Ik moest de volgende dag weer trainen'', vertelde Lacruz daags na de gewonnen finale op het NK. De sporter met een hernieuwde A-status van sportkoepel NOC*NSF heeft grote(re) plannen.

Via WK naar Tokio

Die plannen zijn internationaal en bedoeld om het grote doel, een gouden medaille op de Olympische Spelen (zie ook kader), te halen. Om zich überhaupt voor 'Tokio 2020' te kwalificeren volgt een intensief programma. Eerste 'horde' zijn de European Games in Minsk (Wit-Rusland) in juni, waar Lacruz zich voor het WK -in september in het Russische Sotsji- hoopt te plaatsen.

,,Daar moet ik bij de beste zes van de wereld eindigen om naar Tokio te kunnen. Het wordt zwaar, want sinds kort boks ik in een hogere gewichtsklasse. Dat is al wennen, maar omdat er een gewichtsklasse is opgeheven is er ook nog eens meer concurrentie.'' Maar de Huissenaar, Olympier tijdens Rio 2016, voelt zich goed. He's back, zoals ze in Amerika zeggen.

Dat was eind vorig jaar wel anders. Lacruz had er pas twee partijen op zitten na zijn operatie en herstel aan zijn (rechter)bokshand. ,,Toen dacht ik nadat ik verloor in de interland tegen de USA even 'kan ik het nog wel?'. Maar ja, ik kan het zeker nog. Ik heb op het NK heerlijk voluit gestoten.''

                                        

Tokio: boksen no go?

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) schrapte eind november vorig jaar boksen van het programma op de Olympische Spelen van Tokio volgend jaar zomer. Reden: aanhoudende (financiële) problemen bij de wereldboksbond AIBA. Enrico Lacruz schrok zich wezenloos en zag zijn droom om goud te halen in Tokio even vervliegen. ,,Maar ik maak me er niet meer druk om, want als het goed is gaat het IOC het zonder hulp van AIBA zelf organiseren.''

Overdekte vlooienmarkt in Bemmel

BEMMEL - In het sportcentrum De Schaapskooi aan de Sportlaan 3 is er zondag 3 februari van 9.00 tot 16.00 uur (voor de eerste keer) een grote vlooienmarkt.

Het is een grote vlooienmarkt waar veel tweedehands, antiek, curiosa, snuisterijen, brocante, huisraad en kleding te koop wordt aangeboden. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen. De markt wordt georganiseerd door Animo vlooienmarkten b.v. (06 39108152, www.animo-vlooienmarkten.nl).

De markt bezoeken kost 3,00 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor 65-plussers; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. Het sportcentrum zorgt voor de catering.

Bloedmaan in Huissen

Bloedmaan. (foto: W. Woudt)

Bloedmaan in Huissen vanaf de Boskoops Glorie in Huissen.

Inloopspreekuur Werkgroep Doornenburg

DOORNENBURG - Themagroep Leefomgeving, onderdeel van de werkgroep Doornenburg vergadert elke éérste woensdag van de maand (nu 6 februari ) in het Ontmoetingscentrum aan de Kerkstraat 3 in Doornenburg. Het inloopspreekuur is van 20.00 tot 20.30 uur.

Men mag zonder afspraak binnenlopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur. Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men bij de themagroep Leefomgeving van de werkgroep Doornenburg terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende openbare verlichting, verkeer, leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk. Dit wordt in de aansluitende vergadering besproken en krijgt alle aandacht en wordt indien nodig doorgestuurd naar de Gemeente en of Politie. Als men niet kan komen op het afgesproken tijdstip, kan men ook een e-mail sturen aan het secretariaat, secretariaat@werkgroepdoornenburg.nl.

Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera kan men rechtstreeks contact opnemen met de Gemeente Lingewaard; 026 3260111 of www.lingewaard.nl.

Damvereniging VBI boekt vlotte overwinning

Jos Stokkel.

HUISSEN - De reserves van Van Stigt Thans vormen een goede ploeg. Zij hebben verschillende sterke spelers en mogen dus niet onderschat worden. Zij spelen dan ook niet voor niets in de ereklasse van de KNDB.

Gérard Jansen zette de eerste uitslag neer in een goede partij met een gelijkwaardige remise. Toen Wouter Ludwig onderuit ging kwamen de gasten zelfs op voorsprong. Hij liep in een vrij simpel zetje en dat werd hem fataal. Joost Hendriksen had het in het middenspel zwaar maar kwam uiteindelijk tot remise.

Toen kwam de eerste Huissense winstpartij op het scorebord. Johan Krajenbrink kreeg voordeel tegen een wispelturige tegenstander en won uiteindelijk op tijdsoverschrijding. Fred de Koning speelde een gelijkwaardige remise na een partij waarin eigenlijk niet veel gebeurde.

Zo stond halverwege de wedstrijd de stand nog steeds in evenwicht. De positie op verschillende borden was echter sterk zodat het wachten was op meer resultaat. Dat kwam al door Guntis Valneris, die ogenschijnlijk niet direct gewonnen stond, maar hij vervulde zijn bekende rol als sluipmoordenaar tegen het einde weer eens. Geert van Aalten maakte remise tegen een oude rivaal.

Vervolgens sloten de laatste drie partijen alle met winst voor Damvereniging VBI af. Jasper Lemmen zette zijn tegenstander langzaam maar zeker van het bord. Alexander Baljakin brak door de handrem van zijn opponent en Jos Stokkel voerde de druk zover op dat hij het eindspel perfect kon afwikkelen. Zo werd de uiteindelijke uitslag bepaald op 14-6. Daarmee klommen de Huissenaren naar de derde plaats in de rangschikking.

Expositie in etalage Bouwman Angeren

Werk van Ton van Rijswijk. (foto: Els Tijssen)

ANGEREN - Afgelopen week is er al voor de vijftiende keer een expositie ingericht in de etalage van de voormalige schoenwinkel Bouwman aan de Jan Joostenstraat 20 in Angeren. Te zien zijn werken van Nell van Groningen en de zussen Riekie Huberts-Peters en Ton van Rijswijk-Peters.

Nell van Groningen, wonende in Angeren, is met de etalage bekend. Van haar waren er in 2017 al enkele schilderijen te zien. Nu is de grote etalage gevuld met zeven kleurrijke abstracte werken. In de kleine etalage ziet men vijf verschillende natuurgetrouw geschilderde koeien.

De zussen Riekie Huberts-Peters en Ton van Rijswijk-Peters zijn geboren in Angeren en groeiden op in de Kampsestraat. Later zijn zij verhuisd naar Huissen en Veenendaal maar komen nog steeds in Angeren.

Riekie heeft heel divers werk van keramiek gemaakt. Zij gebruikte verschillende technieken waaronder de draaischijf. Te zien zijn onder andere een torso, schalen, beelden en vazen. Ook maakte zij twee vrolijke kinderschilderijtjes.

Ton werkt met natuursteen zoals speksteen en marmer. Van haar zijn er vijf werken, figuratief en abstract, te bewonderen. Deze expositie is te zien tot en met 26 maart.

Inloopspreekuur Werkgroep Doornenburg

DOORNENBURG - Themagroep Leefomgeving, onderdeel van de werkgroep Doornenburg vergadert elke éérste woensdag van de maand (nu 6 februari ) in het Ontmoetingscentrum aan de Kerkstraat 3 in Doornenburg. Het inloopspreekuur is van 20.00 tot 20.30 uur.

Men mag zonder afspraak binnenlopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur. Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men bij de themagroep Leefomgeving van de werkgroep Doornenburg terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende openbare verlichting, verkeer, leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk. Dit wordt in de aansluitende vergadering besproken en krijgt alle aandacht en wordt indien nodig doorgestuurd naar de Gemeente en of Politie. Als men niet kan komen op het afgesproken tijdstip, kan men ook een e-mail sturen aan het secretariaat, secretariaat@werkgroepdoornenburg.nl.

Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera kan men rechtstreeks contact opnemen met de Gemeente Lingewaard; 026 3260111 of www.lingewaard.nl.

Reneé Évers word 1 februari 18 jaar. Ons oudste kleinkind die dan volwassen word daarom feliciteren we haar. Opa Jan en oma Lies
heel veel liefs van ons opa en oma

Feyenoorder

Hiep hiep hoera deze Feyenoorder
word 3 februari alweer 9 jaar!!!
Jeraino gefeliciteerd met je verjaardag,
liefs papa en mama

Yvonne 3 februari
50 jaar

Proosten doen we met
een wijntje of bier

We wensen je tijdens ons
uitje veel plezier

Wauw super trots op
onze kanjer Mila.
Zwemdiploma A in the pocket
Nu voor B!

Liefs, papa, mama, Sari,
oma en de opa's.

Monique
1 februari 50 jaar!

Daar moet op gedronken worden, en dat gaan we zeker doen.

Van harte gefeliciteerd!

HIEP HIEP HOERA
BAS wordt 1 februari 13 Jaar.

Veel liefs en kusjes
Opa en Oma Koeien

HIEP HIEP HOERA
onze PA(T) wordt 3 februari
50 JAAR
gefeliciteerd van Tom Luuk en Trudy

Lieve (O)Pa en (O)Ma,
Van harte gefeliciteerd met jullie 40 jarig huwelijk!

Groeten Kinderen en Kleinkinderen

Riet 5 februari

90 Jaar

Van harte gefeliciteerd

Je familie

Ja echt waar!
Onze tante Suzanne (suuz) wordt
31 jaar!

Liefs Silvy, Lizzy, Jimmy

Emile, Richard en Romy
en jou knuffeldier Boijke
feliciteert Charl van Engen
met zijn 21e verjaardag.

Joshua van Harte proficiat met je 3" verjaardag

Groetjes Opa en Oma Küper

En Omi

Hiep hiep hoera!

Noud is 2 jaar.

Dikke kus opa Joop, oma Ria, Ome Edwin,

Tante Melanie, Sanne en Sophie

Thecla 1 februari 50 jaar.
Het feestje was geweldig, je had het goed voor mekaar!

Jan en Marieke,
Nog van harte gefeliciteerd met jullie 15e verjaardag.

Hartelijke groet,
Het bessenteam

Dorien

Dorien,

Nog van harte gefeliciteerd
met je 21e verjaardag.
Hartelijke groet,
Het bessenteam

Huissense globetrotter Chantal Jansen nu in VS 'Ik weet niet of ik wel zou willen emigreren'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Chantal Jansen (43) die in Huissen opgroeide, maar al veel van de wereld zag, zoals Canada, Schotland en nu de VS. Mede 'dankzij' haar partner Erik, piloot bij de luchtmacht. Tamelijk uniek: hun vier kinderen werden in vier verschillende landen geboren!

Zelf werd Chantal in juni 1975 geboren in Arnhem, al begon haar reisdrift al vroeg. Eerste stop: Huissen. ,,Daar groeide ik op. Op m'n 17e vertrok ik naar Londen, was ik een jaar au-pair. Daarna van 1993 tot en met 1997 naar Groningen voor m'n studie HEAO Communicatie. Voor studiestage een half jaar in Durban, Zuid-Afrika, gewoond.''

Vervolgens woonde ze in Amsterdam, maar vloog ze als stewardess van Martinair naar tal van bestemmingen. Na twee jaar Rijkswaterstaat –woonplaats: Arnhem- wilde Chantal bij Defensie werken, maar daarvoor moest ze de officiersopleiding op de Koninklijke Militaire Academie in Breda doen. Met goed gevolg, waarna drie jaar Landmacht volgde. Ze leerde tussentijds haar –huidige- vriend Erik kennen en samen kochten ze een huis in Huissen.

Maar het 'grote reizen' samen volgde al snel. Canada (2004-2008), tussenstop Huissen (2008-2011) en Schotland (2011-2015) en Friesland, vanwege Vliegbasis Leeuwarden (2015-2017). ,,Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en nu leven we in Texas, USA. Inmiddels zijn we vier kinderen verder; Yannick (12), Merlijn (11), Senna (3) en Vesper (1,5). Ze zijn alle vier in een verschillend land geboren!''

Vanwege het werk van Erik -Luchtmachtpiloot- is Chantal helemaal een globetrotter geworden. ,,Nu is hij instructeur op Sheppard Airforce Base in Wichita Falls. Ik heb geen greencard, omdat we niet getrouwd zijn, dus ik kan niet werken in de VS. Maar dat is niet erg, want ik heb het druk genoeg met vier kinderen.''

Gezelligheid

Ze vindt de cultuurverschillen met Amerika groter dan ze dacht. ,,Maar ja, we wonen wel in Texas. Vrij conservatief en erg religieus én een Trump-staat. Onze oudste zoon zei in z'n eerste week op school wat wij in Nederland allemaal vinden van Trump. Hij kon zich meteen melden bij het schoolhoofd. Tja, we weten dat we over anderhalf jaar hier weer weg zijn; dan neem je alles wat lichthartiger.''

Met een camper trekken ze als gezin er op uit in de VS. ,,Want waar wij wonen is het niet zo mooi. Dus we zijn al in Arizona, New Orleans, Utah, New Mexico, Colorado en Nevada geweest. Doordat we telkens voor een bepaalde periode in het buitenland zitten, halen we eruit wat erin zit, want we keren toch weer terug naar Nederland. Ik weet ook niet of ik wel zou willen emigreren. Al mis ik de gezelligheid van Nederland wel, ik weet ook dat ik er niet voor altijd blijf. We hebben in Schotland een traditionele fishermans cottage aan zee gekocht en helemaal gerenoveerd.'' Ze verhuren deze ook, check: www.lossiemouthholidaycottage.co.uk.
,,In de zomer ga ik ook naar Nederland met de kids; vier weken bij de opa's en oma's logeren. Fijn voor iedereen, en voor mij ook. Weer 'thuis' komen in de Betuwe.'' En na de VS? ,,Waarschijnlijk naar Nederland, zodat de twee oudsten hun middelbare school af kunnen maken. Maar je weet het nooit met ons.''


'Onze zoon zei op school wat over Trump, dat viel niet goed'

Vlinderfonds helpt Liduina en Scoutingband

HUISSEN – Verzorgingshuis Liduina uit Bemmel en Scoutingband Huissen-stad hebben van het Vlinderfonds Lingewaard een bijdrage gekregen.

Liduina wil de tuin bij het huis een metamorfose laten ondergaan, onder meer door de aanleg van een jeu de boules-baan en een beschut terras. De nieuwe voorzieningen zorgen ervoor dat de tuin actiever gebruikt kan gaan worden door de bewoners. Het Vlinderfonds ondersteunt dit initiatief en heeft geld beschikbaar gesteld voor de aanschaf van de tuinbank.

Ook de Scoutingband Huissen-stad krijgt een bijdrage. Na een aantal jaren van terugloop is de band aan het groeien. Om die positieve ontwikkeling vast te houden, wil de vereniging investeren in nieuwe trommels. Het Vlinderfonds stelt een bijdrage beschikbaar voor de aanschaf van drie trommels en bijpassende harnassen. Als tegenprestatie wordt van de band een optreden gevraagd bij het nieuwe Sancta Maria.

't Zeuvende geeft ruim 3755 euro cadeau!

BEMMEL - Op 30 en 31 december heeft ’t Zeuvende weer haar beroemde oliebollen en appelflappen gebakken voor een goed doel.

Onlangs zijn twee goede doelen blij gemaakt met de opbrengst van de oliebollenactie. Maike Ratering van Stichting Buurtspeelplein Donatushof en Joan Bouwmeister van Stichting Kloppend Hart voor Lingewaard mochten elk een cheque van 1877,77 euro in ontvangst nemen.

Dit jaar diende Stichting Buurtspeelplein Donatushof een aanvraag in om het betegelde schoolplein bij de Donatushof om te toveren tot een groen, uitdagend, en gevarieerd buurtspeelplein. Een plein waar alle kinderen van de school en uit de buurt kunnen spelen, met en zonder beperking.

Stichting Kloppend Hart voorLingewaard heeft een bijdrage gevraagd voor een Automatische Externe Defibrillator (AED). Het is al weer tien jaar geleden dat ’t Zeuvende een AED voor plaatsing op de Plak in Bemmel heeft gesponsord. Dit apparaat is inmiddels afgeschreven en hard aan vervanging toe.

De leden en de aanhang van 't Zeuvende steunen al jaren goede doelen. Ze geven niet alleen geldelijke bijdragen, maar leveren ook spierkracht. Afgelopen jaar waren de mannen van ’t Zeuvende actief bij de aanleg van een rolstolvriendelijke groentetuin bij verpleeghuis Lingehof en in het najaar is weer hard gewerkt aan de inrichting van de buitenruimte rondom het gebouw van Koinonia op de Oude Kerkhof.

Dank is er aan alle sponsoren die ons dit jaar weer gesteund hebben en vooral dank aan iedereen, die massaal de oliebollen en appelflappen gekocht hebben!

Wilgen knotten bij De Molenkolk in Huissen

Knotploeg poseert op oogst van de dag. (foto: Vera van Meurs)

HUISSEN - Zaterdagochtend 19 januari bij -3 graden waren de leden van de knotploeg, van Stichting Lingewaard Natuurlijk afdeling Huissen, al weer vroeg aan het werk.

Er werd geknot bij De Molenkolk in Huissen. Dat was extra zwaar want alle takken moesten naar boven gesleept worden. Toch kon dat de pret niet drukken. Op de foto poseren de heren trots op de oogst van de dag.

De knotploeg komt zo’n zes keer in het winterseizoen bij elkaar en knot vele wilgen op verschillende plaatsen in- en rond Huissen. Daar kunnen we in het voorjaar dan weer allemaal volop van genieten. Zo gebeurt dat ook door onze knotploeg in Bemmel. Met elkaar maken we Lingewaard zo weer een beetje mooier. Wil je ook meedoen? Stuur dan een mail naar info@lingewaardnatuurlijk.nl.

Lieve Seline,
Gefeliciteerd met je rijbewijs!
Super gedaan.

Liefs,
Je broers en zussen