GN Berg en Dal Heumen Mook

16 november 2018

GN Berg en Dal Heumen Mook 16 november 2018


Old Stars Groesbeek: voetbal voor senioren

GROESBEEK -Donderdag 22 november om 13.30 uur is er een informatiemiddag voor senioren die meer willen weten over Old Stars in Groesbeek.

Initiatiefnemers seniorenbeweegcoach Marian Schijf en fysiotherapeut Frank Ermers vertellen samen met enkele Old Stars van onder andere Juliana '31 graag over hun ervaringen vanuit de praktijk.

Old Stars is een actief voetbalspelletje voor senioren dat al bij diverse voetbalverenigingen in de regio wordt gespeeld. Naast het voetbalspelletje staan gezelligheid en elkaar ontmoeten centraal. Old Stars wordt gespeeld op een klein veld met kleine goals. De bal blijft onder de knie, er mag niet worden hardgelopen en er worden geen slidings gemaakt. Om deel te nemen aan Old Stars Groesbeek is lidmaatschap van een voetbalvereniging of voetbalervaring niet nodig. Beleef in een ongedwongen sfeer het voetbalspel met andere leeftijdsgenoten.

Senioren uit Groesbeek en directe omgeving die meer willen weten over dit leuke voetbalspelletje zijn donderdag 22 november welkom in de kantine van Groesbeekse Boys aan de Sint-Antoniusweg. Bij voldoende interesse start dinsdag 27 november om 11.30 uur de eerste training onder deskundige begeleiding in sporthal Heuvelland. "Lukt het niet om naar de informatiemiddag te komen, maar wil je wel mee gaan spelen? Bel dan naar Marian Schijf 06 13260571 of naar Frank Ermers 06 10299103."

Muziek bij de Buren in Millingen

MILLINGEN - Er is een atelierconcert op zondagmiddag 18 november 15.30 uur bij Marjolijn Rigtering in Millingen.

De Nederlands-Australische muzikant Con van Roden is De gast bij een atelierconcert met vertellingen en muziek, die geïnspireerd is door de geschiedenis van de Aboriginals.

In 1952 emigreerde Con van Roden met zijn ouders als kleine jongen naar Australië. In die tijd, na de oorlog, werd het emigreren naar Australië en Canada gestimuleerd door de Nederlandse overheid. In 1972 kwam Con alleen terug naar Nederland. Dat was een duidelijke keus van hem. Voor zijn achterblijvende ouders was dit natuurlijk geen gemakkelijke stap….Hoe anders was het voor de éérste "Westerse" bewoners in Australië….Zij werden door de Engelsen, Schotten en Ieren als gevangenen gedwongen om naar dit verre land te gaan. Dat heeft veel gevolgen gehad voor één van de oorspronkelijke bevolkingsgroepen van Australië: de Aboriginals.

Gelukkig is daar heel veel over geschreven en gezongen. De verhalen van Banjo Patterson zijn beroemd en door Con op muziek gezet. Veel van de liedjes die Con van Roden speelt op gitaar en die hij zingt, zijn oude Australische folk liedjes en gedichten, waaraan hij zelf zijn muzikale vertolking heeft gegeven. Zij gaan over de zelfkant van het leven in Australië gedurende de afgelopen eeuwen, vooral over de geschiedenis van de 18e en begin 19e eeuw. Bij de oude Engelstalige songs zijn ook leuke liedjes, dus niet alles is kommer en kwel.

Con van Roden vertelt in het kort over de geschiedenis van de Aboriginals en de komst van onder andere gedeporteerde gevangenen uit het Britse rijk. Door de armoede in Groot-Brittannië, veroorzaakt door mislukte aardappeloogsten en werkeloosheid, vertrokken ook anderen naar Australië. Dit had een grote impact op de sociaal-maatschappelijke samenleving in Australië. Con van Roden geeft ook uitleg over de gebruikte terminologie in de liedjes.

Iedereen is 18 november welkom in het gezellige atelier van Marjolijn Rigtering. Atelier open vanaf 15.15 uur: Zalmstraat 22, in Millingen aan de Rijn. Graag even telefonisch reserveren: 0481 431563 (eventueel inspreken na vijf signalen), of per mail: marjolijnrigtering@upcmail.nl Aanvang 15.30 uur. Pauze om 16.15 met koffie, thee, drankje. Einde om 17.15 uur. Kosten: bij de uitgang ziet de bezoeker een hoge hoed voor een vrijwillige bijdrage.

Spreekuur voozieningenhart Op de Heuvel in Groesbeek

Jacqueline Coenen en Sandra Smits. (foto: Oosterpoort) Oosterpoort

GROESBEEK - Woont u in Groesbeek-Noord en heeft u vragen over wonen? Sinds 1 november zijn de sociaal wijkconsulenten Jacqueline Coenen en Sandra Smits elke week in het voorzieningenhart Op de Heuvel in Groesbeek aanwezig.

Het kan over van alles gaan. Bijvoorbeeld over de sfeer in de wijk, maar ook over het betalen van de huur of het doen van een reparatieverzoek. Heeft u vragen over fijn wonen? Gewoon een kopje koffie drinken kan natuurlijk ook. men is iedere donderdag welkom tussen 11.00 en 14.00 uur.

"Wij zijn graag dichtbij. Een fijn thuis is meer dan alleen een dak boven uw hoofd. Een thuis maakt u niet alleen. Dit doen wij graag samen met u. Daarom komen we naar u toe. Loop gerust bij ons binnen. Wij zien u graag in voorzieningenhart Op de Heuvel."

Subsidie van 500 euro per aansluiting snel internet in buitengebied

BERG EN DAL – De gemeenteraad van Berg en Dal heeft tijdens de raadsvergadering van 8 november besloten om per aansluiting op snel internet in het buitengebied van de gemeente 500 euro subsidie te verlenen.

Met deze bijdrage hoopt de gemeente dat het merendeel van de 1.700 bewoners in het buitengebied zich aansluit op gasvezel. Als alle 1.700 adressen in het Berg en Dalse buitengebied mee doen, kost dat de gemeente maximaal 8.500.000 euro. Hiermee heeft wethouder Fleuren een motie van CDA , Polderbreed en Groesbeekse Volkspartij uitgevoerd.

Door deze bijdrage van 500 euro hoopt de gemeente dat zoveel mogelijk bewoners zich op het snelle internet via glasvezel zullen aansluiten omdat dit in de toekomst onontbeerlijk zal zijn. Met dit voorstel is haast gemaakt omdat de bewoners tot 20 november zullen moeten laten weten of zij aansluiten of niet. Tot die tijd bieden de twee bedrijven die glasvezel willen aanleggen een vroegboekkorting van 300 euro en resteert er dan nog een bedrag van 1.600 euro waarvan de gemeente nog eens 500 euro zal bijdrage, zodat er voor bewoners een bedrag overblijft van 1.100 euro. Raadslid Theo van der Velden (GJS) wilde de steun aan bedrijven in het buitengebied uitsluiten omdat zij volgens hem de kosten van de belasting kunnen afschrijven.

Esther Wolvers Prinses De Polderschuupers Kekerdom

(foto: Gerard Walvoort)

KEKERDOM – Het is al jaren traditie, dat in de gemeente Berg en Dal de eerste carnavalsreceptie wordt gehouden. Dat gebeurde zondagmiddag 4 november in zaal UNA.

Esther Wolvers werd er benoemd als Prinses van carnavalsvereniging De Polderschuupers. Esther zal tijdens de komende carnaval over het 'Sjoenkelgat' (zoals Kekerdom met de carnaval genoemd wordt) regeren. Met de carnaval zal ze de naam dragen als Prinses Esther de Keizerlijke (ze is keizerin van schutterij E.M.M.).

Tijdens de drukke receptie waren er diverse collega carnavalsverenigingen uit Berg en Dal, afgevaardigden van verenigingen en particulieren om de nieuwe Prinses te feliciteren. Namens het gemeentebestuur van Berg en Dal was wethouder Sylvia Fleuren aanwezig om de kersverse Prinses de hand te drukken.

Jaarvergadering DVSG

GROESBEEK - Op 29 november om 20.00 uur houdt DVSG haar jaarvergadering in zaal-café Hopmans, aanvang.

De notulen van de vorige vergadering liggen ter plekke ter inzage. Naast de vaste agendapunten zoals jaarcijfers, begroting, bestuurssamenstelling en terugblijk op het afgelopen jaar zal er ook aandacht zijn voor: samenwerking jeugdafdeling DVSG met Germania; status nieuwbouw accommodatie; vernieuwen hoofdveld. Iedereen die lid is of geïnteresseerd is, is welkom op deze vergadering.

Bevolkingsonderzoek borstkanker van start in Millingen aan de Rijn

MILLINGEN - Sinds 13 november kunnen vrouwen uit Millingen aan de Rijn in de leeftijd van 50 - 75 jaar weer meedoen aan het tweejaarlijks bevolkingsonderzoek borstkanker. Zij kunnen daarvoor terecht in het borstonderzoekscentrum die op het Oranjeplein staat. Het onderzoekscentrum staat hier tot ongeveer 3 december.


Door het bevolkingsonderzoek kan borstkanker in een vroeg stadium ontdekt worden. Dit verhoogt de kans op genezing. Bovendien is vaker een borstsparende operatie mogelijk. Alle vrouwen in de leeftijd van 50 -75 jaar ontvangen eens per twee jaar een schriftelijke uitnodiging van Bevolkingsonderzoek Oost om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek.
Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto's van beide borsten. De foto's worden gemaakt door speciaal opgeleide radiodiagnostische laboranten. Er wordt gebruik gemaakt van moderne apparatuur, waardoor de stralingsbelasting minimaal is. Deelnemers ontvangen binnen twee weken een schriftelijke uitslag. Deelname aan het onderzoek is gratis en vrijwillig.

Veel voorkomende vorm van kanker
Borstkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Eén op de acht vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. De kans op genezing wordt met name bepaald door het stadium van de ziekte op het moment van ontdekking. Vroege ontdekking verhoogt de kans op genezing en er is vaker een borstsparende operatie mogelijk. Het bevolkingsonderzoek is een momentopname en geeft geen volledige garantie. Bij klachten wordt dan ook geadviseerd direct contact op te nemen met de huisarts.

Resultaten vorige ronde
In de vorige ronde liet 84 procent van de uitgenodigde vrouwen uit Millingen aan de Rijn zich onderzoeken. Bij 2 procen van hen was nader onderzoek nodig. Zij werden doorverwezen naar het ziekenhuis. Bevolkingsonderzoek Oost streeft er naar om alle vrouwen binnen haar regio in de onderzoekcentra het bevolkingsonderzoek borstkanker aan te bieden. De onderzoekscentra zijn in de meeste gevallen toegankelijk voor mindervalide cliënten.

Meer informatie
Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker staat op www.bevolkingsonderzoekoost.nl. Bellen met de informatielijn van Bevolkingsonderzoek Oost, kan ook (088 1186300) op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur.

Kerstmis in Millingen

MILLINGEN - Er wordt weer begonnen met oefenen voor de herdertjesmis.

"Hou je van toneelspelen en of zingen en ben je vijf jaar of ouder, kom dan vooral eens kijken en mee doen met ons. We gaan oefenen op de dinsdagmiddag. We oefenen van 16.00 -17.00 uur en vinden het erg leuk als jij er bent! Wij oefenen in de ontmoetingsruimte van de kerk.

Ook de kinderen u t Kekerdom en Leuth zijn welkom! Tijdens de herdertjesmis zingen we samen met het familie-koor. Tot snel:, aldus Kathleen, Daisy en Mariette. (06 52695990).

Schrijfavond Amnesty in Groesbeek

GROESBEEK - In de bibliotheek van Groesbeek wordt op dinsdag 27 november vanaf 19.00 uur een schrijfavond gehouden.

De brieven gaan deze maand naar de regeringsleiders van China, Philipijnen en Indonesië, om aandacht te vragen voor de rechten van gevangenen in die landen. Denk daarbij aan het recht op medische hulp, juridische bijstand of familiebezoek. Iedereen kan mee komen schrijven. Vanaf 19.00 uur liggen die avond voorbeeldbrieven klaar. Meer info: 024 3972786/3972362.

Jaarfeest Rood-Wit Groesbeek

GROESBEEK – Op vrijdagavond 23 november wordt bij de Groesbeekse voetbalvereniging Rood-Wit aan het Kapittelland 2a het traditionele Rood-Wit-jaarfeest gehouden.

Vanaf 20.00 uur is iedereen welkom in het clubgebouw van Rood-Wit aan het Kapittelland. Naast het orkest Sowieso is er een speciaal optreden van zanger Edward. Ook is er weer de traditionele loterij met leuke prijzen. Door de avond heen zullen er luxe hapjes worden geserveerd.

Plastic puinhoop voor deur verzorgingshuis De Meent

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het is een grote puinhoop voor de ingang van verzorgingshuis De Meent aan de Gooiseweg in Groesbeek.

Vrijdagmorgen heeft het merendeel va de bewoners hun plastic afval in zakken voor de deur van De meent neer gezet, omdat vrijdag de ophaaldag was voor plastic afval. Tot ieders verbazing stonden de tientallen plastic zakken er nog steeds en ontsierde het gehele pand. De zakken trekken niet alleen loslopende katten en eventueel honden aan, maar ook ongedierte zoals ratten en muizen. Ook de gasten die zaterdag en zondag op bezoek kwamen bij de bewoners van De Meent moeten zich ongetwijfeld geërgerd hebben aan de troep. Een passant liet weten dat het altijd rondom de Meent een rotzooi is waar niets aan gedaan wordt. De directeur van ZZG zou contact opnemen met de Dar, maar zondagmiddag lagen de zakken er nog.

Top 2000 bij O.E.V. Millingen

MILLINGEN - Op tweede kerstdag is het Top 2000-café bij O.E.V. in Millingen aan de Rijn weer geopend.

De Top 2000 radio-uitzending start op 25 december en eindigt op oudejaarsdag vlak voor 0:00 uur.
2000 populaire songs in liefst 144 uur. "Heb jij ook zo’n zin in veel van die bekende wereldhits op een rij? Kom dan op tweede kerstdag alvast in de stemming met óók jouw favoriete Top 2000-liedjes. Daarnaast gaan we een heuse 'Millingse en omstreken'-Top 30 ten gehore brengen." Meer info hierover volgt later. De entree is deze avond gratis.

Idylle Vlindertuin Breedeweg uitgebreid met een ooievaarsnest

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK-BREEDEWEG –

Ruim 100 leerlingen van basisschool Breedeweg waren maandagmorgen getuige van de onthulling van een ooievaarsnest dat boven de Vlindertuin uitsteekt.

Ondanks dat het regende, kwamen de leerlingen – vier klassen – lopend naar de Idylle Vlindertuin, waar burgemeester Slinkman de leerlingen al stond op te wachten. De leerlingen van groep 8 hadden speciaal voor deze gelegenheid een ooievaarskwis opgesteld. De antwoorden konden met ja (groen vel papier) of nee (rood vel papier) gegeven worden. Nout en Fenna mochten de vragen stellen. Meester Stan Bons liet aan Slinkman weten dat de school met regelmaat aandacht besteedt aan de Idylle Vlindertuin. Wat we er nog graag bij willen hebben is een pluktuin, liet hij weten. Met het doorknippen van een lint om de oude elektriciteitspaal door burgemeester Slinkman, Nout en Fenna was de onthulling een feit. Slinkman hoopte dat de eerste gasten in maart of april hun vaste stek gaan krijgen in Idylle Vlindertuin in Breedeweg.

Beek heeft eigen ooievaarsnest in dierenweitje aan Gruttostraat

(foto: Peter Hendriks)

BEEK – Burgemeester Slinkman van Berg en Dal heeft maandagmorgen een ooievaarsnest onthuld in het dierenweitje aan de Gruttostraat in Beek.

Toen William Frans - beheerder van het dierenweitje- een koninklijke onderscheiding kreeg, werd de wens van een ooievaarsnest geuit aan burgemeester Slinkman, aldus voorzitter Wiel Fleurkens. En dat was zo blijkt nu niet tegen dovenmansoren gezegd. Slinkman had veel respect voor alle vrijwilligers die er voor zorgen dat het dierenweitje een ontmoetingsplek is voor ouderen en jongeren.

Deze ooievaarsnest is een kers op de taart, zo liet hij weten. "Als ik ooievaar was dan zou ik het wel weten", grapte burgemeester Slinkman. Samen met de voorzitter en beheerder werd het lint om de paal van het nest doorgeknipt waarna de burgemeester een oorkonde overhandigde die ongetwijfeld een plaatsje krijgt in het dierenweitje.

Kerstmuziekfancyfair en kerstmarkt in en rondom De Kringloop Groesbeek

GROESBEEK – Op zondag 16 december is het niets anders dan kerst, dat de klok slaat. In en rondom De Kringloop aan de Industrieweg 19 in Groesbeek is er tijdens de traditionele kerstmarkt ook een kerstmuziekfancyfair.

Vanaf 12.00 uur is de kerstmarkt geopend terwijl om 13.00 uur er een start wordt gemaakt met de kerstmuziekfancyfair waar een keur aan plaatselijke en regionale artiesten een optreden zullen verzorgen. De presentatie van deze kerstmuziekfancyfair is in handen van Theo van Blitz en krijgt daarbij muzikale ondersteuning van feest-dj Mark. Ook in de verwarmde tent is het goed toeven tijdens de kerstmarkt en fancyfair.

Tijdens dit grote kerstgebeuren zal er een grote donatie plaats gaan vinden aan de Voedselbank Berg en Dal en Heumen. In totaal 99 gezinnen zullen ongetwijfeld wat extra's gaan krijgen van De Kringloop in welke vorm dan ook. Overigens wekelijks doneert De Kringloop al verse groente en fruit aan de voedselbank. De kinderen van de voedselbank mogen met Sinterklaas ook de schoen zetten; ongetwijfeld zullen zij ook verwend worden door De Kringloop, laat dat maar aan André Brouwer over.

Momenteel is er in De Kringloop een keur aan kerstartikelen te koop voor elk wat wills. Gezien het grote succes van De Kringloop Groesbeek zijn ook de openingstijden veranderd. Elk maandag, donderdag, vrijdag en zaterdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur en de laatste zondag van de maand van 10.00 tot 13.00 uur. Inname van spullen is op maandag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur.

Repair- en Internetcafé in Millingen

MILLINGEN - Op zaterdag 24 november is het maandelijkse Repair- en Internetcafé in Millingen aan de Rijn. Men is welkom tussen 10.00 en 12.00 uur in Kulturhus Den Ienloop aan de Heerbaan 115.

"Kom even langs met kleine elektrische apparaten voordat u naar de DAR rijdt. Misschien krijgen onze vrijwilligers het apparaat samen met u weer aan de praat. Ook kleine reparaties aan kledingstukken zijn bij de vrijwilligers in goede handen. De reparaties zijn gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Wilt u hulp bij het werken met en instellen van iPad/tablet, laptop, e-reader of mobiel? Ook dan zien wij u graag bij het Repair- en Internetcafé. Neem uw eigen apparaat mee en eventueel benodigde inlogcodes. Wie niets heeft om te repareren is van harte welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee is gratis. Het volgende Repair- en Internetcafé is op zaterdag 26 januari."

Het Repair- en Internetcafé is een initiatief van Stichting Welzijn Ouderen Millingen. Voor meer informatie kan men contact opnemen met de coördinator: 0481-431105 of mail swom@hetnet.nl.

Leuke luitjes willen op stap

Kennismaking met koffie. (foto: Shironosov) Shironosov

REGIO - Tientallen Leuke luitjes uit Nijmegen en omgeving zoeken een of meer buurtgenoten van 60 jaar of ouder om samen op stap te gaan. Ze hebben zich aangemeld bij Leuke luitjes om maatjes te vinden. Sinds vorig jaar zomer zijn al diverse mensen met elkaar in contact gebracht.

Ze gaan samen op stap. Maar het is niet klaar. Nog niet iedereen heeft al voldoende nieuwe contacten gevonden. De organisatie zoekt nog meer Leuke luitjes en dan vooral 60-plussers die willen wandelen, naar cultuur of samen een hapje willen eten.

Buurtgenoten samen op pad? Dat lukt dankzij Leuke luitjes, zo blijkt uit reactie van deelnemers: “Bedankt voor de bemiddeling. Het is gelukt en we hebben al ‘n eerste wandeling gemaakt. Ik zou graag met nog meer mensen in contact komen die graag wandelen."

Ook in Nijmegen zijn Leuke luitjes. Reeds 43 mensen hebben zich aangemeld. De meeste deelnemers zijn vrouwen. De oudste is liefst 100 jaar, de jongste is 55 jaar. Ze hebben interesse in cultuur, wandelen, of samen iets drinken of een hapje eten. Voor meer informatie : https://leukeluitjes.nl/activiteiten. Na intikken van de postcode worden Nijmeegse Leuke luitjes zichtbaar en wat ze willen doen.

Via Leuke luitjes kun je in contact komen met mensen in de buurt die dezelfde hobby’s hebben als jij. Om die buurtgenoot makkelijker te vinden is Leuke luitjes opgericht. Aanmelden is simpel en gratis.

Feestelijke kerstconcerten

Sony DSC. (foto: Simon Meilink) Foto: Simon Meilink

WYLER-GROESBEEK - Op zaterdag 8 december vindt in de Sankt-Johannes Baptistkirche in Wyler in Duitsland om 15.00 uur een kerstconcert plaats. Datzelfde concert wordt herhaald op zaterdag 15 december in de witte kerk van De Horst om 16.00 uur.

Het worden kerstconcerten met het Sankt-Cäcilienchor Wyler bestaande uit 50 koorleden, een symfonieorkest met 20 orkestleden en een viertal solisten: de sopraan Kerstin Jansen; de alt: Ilka Kropmann; de tenor: Andreas Verhoeven en de bariton Chris Jansen. Aan het orgel: Gerard Rutjes. Het geheel staat onder leiding van Theo Giesbers Uitgevoerd worden kerstliederen die allemaal wereldberoemd zijn, van 'Carol of the drum' tot 'Have yourself a merry little Christmas', van 'Quando nascette ninno' tot 'Hark! The Herald angels sing', van 'Stille Nacht' tot 'Joy to the world' et cetera.

De arrangementen zijn fantastisch georkestreerd en gearrangeerd door de Italiaanse componist Marco Frisina. Deze doen sterk denken aan het repertoire en het klankidioom van André Rieu. In het 'decor' bevinden zich drie kunstwerken van Pieter van Eck. Het lijken gestileerde 'kerstbomen'. De toegang tot de concerten is gratis; er wordt alleen een vrijwillige bijdrage in de onkosten gevraagd.

Avond over legendarische zangers en zangeressen

MOLENHOEK - Op woensdag 28 november om 20.00 uur presenteert de stichting Culturele Activiteiten Molenhoek een avond over legendarische zangers en zangeressen.

Van laatste castraat tot Pavarotti en van Maria Callas tot Eva-Maria Westbroek. Wat maakt diva's en divo's legendarisch ? Is het hun zangkunst of hun levensstijl? Maarten-Jan Dongelmans, muziekhistoricus , brengt vorige generaties, maar ook de beste solisten van nu voor het voetlicht en we nemen een kijkje in de levens van deze grootheden. Maarten-Jan Dongelmans studeerde aan de Nijmeegse universiteit en is professioneel actief als publicist en koordirigent. Hij heeft de muzikale leiding over zes koren in binnen- en buitenland.

De avond is in de sacristie van de kerk van Molenhoek. Kosten zijn zes euro; voor leden drie euro.

Elke donderdag bingo

GROESBEEK – Iedere donderdagavond is er in de grote zaal van De Mallemolen bingo.

De zaal van De Mallemolen gaat op die avond al om 19.00 uur open. De bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen. De hoofdprijs is op elke donderdagavond 250 euro; de jackpot kan oplopen tot 400 euro. Als de jackpot er bij de 400 euro er nog niet uit is, worden er vier extra ronden van elk 100 euro gespeeld.

Frits Hoogenbosch, afvalstoffen opkoper, 1963

Frederik Hoogenbosch, geboren 2 maart 1900 te De Helder, kwam in 1924 met vader, moeder en drie broers naar Groesbeek. De schoenfabrikantenfamilie vestigt zich aan de Kerkstraat, waar zijn vader de leegstaande openbare school verbouwd wordt tot schoenfabriek De Ooievaar en waar op een gegeven moment circa 150 mensen werk vinden. Mede wegens de economische crisis, wordt de fabriek in 1936 failliet verklaard.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek.

(foto: Archief Gerrie Driessen en Jan Medendorp) Foto: Archief Gerrie Driessen en Jan Medendorp

Voor Frits, een simpele ziel, was de sluiting van het familiebedrijf een grote slag; huilend werd hij aangetroffen in een schuurtje bij zijn huis, zich afvragend hoe het mogelijk was dat de fabriek failliet was gegaan. Hij bleef niet bij de pakken neer zitten, besloot geen steun aan te vragen of in de werkverschaffing te gaan maar zijn brood te gaan verdienen met het venten van schoenen. Zo begon Frits aan zijn zelfstandige loopbaan, die betreffende de schoenhandel niet lang zou duren. Frits maakte wel naam als opkoper en handelaar in oud ijzer en dergelijke. Frits trouwt in 1941 en bewoont met zijn vrouw de helft van een dubbelwoonhuis, adres Houtlaan 2a. Na de oorlog bezorgt de handel in metaal hem een redelijk inkomen. Vooral de koperen granaathulzen brachten geld op, wat hem in staat stelde om in 1956 achter zijn woonhuis een bergplaats te laten bouwen. Voor het transport van zijn handelswaar gebruikt Frits een bakfiets met aanhangertje, tot hij in 1958 een aftands vrachtwagentje aanschaft. Hij laat twee circulaires drukken: een met alleen tekst en de andere waarop hij staat afgebeeld naast zijn volgeladen vrachtwagentje, vol trots en zoals altijd getooid met een kapiteinspet. (Zie Rampspoed te Groesbeek blz. 174). Veel plezier van zijn aankoop heeft hij niet gehad, want al vlug was hij weer met de bakfiets of de handkar onderweg. De hier opgenomen foto is gemaakt in de Dorpstraat, in 1963, in welke tijd hij de afvalstoffen vervoert op het onderstel van een kinderwagen. De bergplaats is later gekocht en verbouwd door de Hervormde Gemeente en in gebruik genomen als 'Protestants Centrum' Kerkstraat 7. In de achtergevel bevindt zich de 'eerste steen': Gelegd door F. Hoogenbosch 18 – 4 - 1956

Jubilarissen SWO Millingen

  1. MILLINGEN - Zondag 4 november werden tijdens de jaarlijkse brunch van SWOM in Hotel Millings Centrum enkele vrijwilligers in het zonnetje gezet.

Nico Steinfort brengt sinds 2008 de warme maaltijden rond. Hij heeft dit altijd met de hem zo kenmerkende hartelijkheid en belangstelling gedaan. Het bereiken van de mooie leeftijd van 85 jaar is een moment om dit vrijwilligerswerk los te laten.

Annet van Aldenhoven meldde zich tien jaar geleden aan voor de bezoekgroep. Zij bezocht in de loop der jaren meerdere personen. Ze doet dit met een grote mate van hartelijkheid en inlevingsvermogen.

Ingrid Eerden nam eind 2008 het secretariaat over van Joke Reinerman. Zij verzorgt dit inmiddels al tien jaar op de haar kenmerkende rustige en integere wijze. Ze is een waardevolle sparringpartner binnen het bestuur en ook in overlegsituaties met andere instanties.

Voorzitter Cor Broekhuizen bedankt de jubilarissen, zij krijgen allen een vrijwilligersspeld, vervaardigd door Wil Wevers van Smidse Willemijne uit Kekerdom. Annet kon helaas niet op de brunch aanwezig zijn, zij zal de speld op een later moment uitgereikt krijgen.

Na de huldiging kon men nog genieten van de heerlijke brunch en bij het naar huis gaan kreeg men nog een attentie mee van het Gasthuis. Dit omdat in augustus de 300.000ste maaltijd is bezorgd.

SWOM is blij met alle vrijwilligers en hoopt nog lang een beroep op hen te kunnen doen.

Carnavalsvereniging De Wielwaoiers lanceert nieuwe prinsen

De vaste kern 2018/2019. (foto: Rick van de Kamp) Rick van de Kamp

NEDERASSELT - Op zondag d’n 11e van d’n 11e werden in dorpshuis Ons Huis in Nederasselt de nieuwe prinsen gelanceerd. Het gaat om Prins Peter d’n 3e en Jeugdprins Lars d’n 1e die vanaf nu regeren over het Wielwaoiersrijk. Het wordt een erg druk seizoen want CV De Wielwaoiers vieren hun 55 jarig bestaan in 2019!

Peter Thelosen, is al jaren lid van de vaste kern bij de Wielwaoiers en is nu Prins der Wielwaoiers. Hij is er eindelijk in geslaagd zijn dame, Paulien de Groot, te overtuigen van zijn wens om minstens één keer als Prins over het Wielwaoiersrijk te mogen heersen. Samen met Paulien, dochter Floor en zoon Bram woont Peter in buurt De Kuilboulevard.

De vaste kern 2018/2019. (foto: Rick van de Kamp)

Prins Peter d’n 3e is planner bij logistiek dienstverlener Nedcargo in Haaften. In zijn vrije tijd heeft hij Paulien als grootste hobby, maar fietst hij op zondag vaak een rondje op zijn mountainbike. Deze tochtjes duren soms heel lang, maar dat heeft dan vooral weer te maken met de pauze die gehouden wordt in het café om sportief een lekker biertje te drinken. Carnaval is uiteraard ook een grote hobby voor Peter en hij is sinds de tuin af is, gaan tuinieren.

Jeugdprins Lars zit in groep 7 van basisschool De Tandem en komt uit buurt ’t Broekie. Lars speelt bugel bij fanfare Wilhelmina en hij zit op Scouting in Alverna. Hij heeft een grote wens, als jongste lid toegevoegd worden bij de grote fanfare ! Maar… Lars is jeugdprins bij De Wielwaoiers, waar jeugdpages Nica Janssen en Sophie Ruijs hem zullen ondersteunen in het nieuwe carnavalsseizoen.

Ingezonden brief

Bestuurscrisis in huurdersvereniging Woonbelang

Een groot aantal leden van de huurdersvereniging Woonbelang heeft in vergaderingen van de afgelopen jaren flinke kritiek geuit op het functioneren van het zittende bestuur van deze vereniging. Het zijn niet zo maar een paar akkefietjes waar het over gaat, maar onderwerpen en houding van het bestuur die er toe doen, voor leden en andere belanghebbenden partijen in onze gemeente en de gemeente Heumen.

Non-communicatie met de leden, kijk o.a. naar de website; het aantal leden in 2018; niet nakomen van gemaakte afspraken met diverse bewonerscommissies; (geen tijd we zijn maar vrijwilligers) financieel wanbeleid; (men huurt voor elk wissewasje externe experts in die 100 euro per uur kosten) totale kosten 2018 ongeveer 15.000 euro. Het zijn zaken waar we geen verbeteringen in zien, ondanks dat we er vaak om vragen. En overleg blijkt ook niet mogelijk met het bestuur.

Dit heeft geleid tot een groep leden binnen de huurdersvereniging, de Verontruste leden, die vinden dat het nu genoeg is en gaan de bestuursleden vragen op te stappen en plaats te maken voor een nieuw modern, pro-actief, bestuur.

Wij willen dit komende algemene ledenvergadering op 10 december aan de orde stellen. Een van onze verontruste leden zal de vergadering toespreken en uitleggen waarom deze actie nodig is.

Kom dus naar deze vergadering van de huurdersvereniging HV woonbelang zich hierover uit moeten spreken! Kom dus naar deze vergadering en maak gebruik van je stemrecht en beslis mee in belangrijke zaken voor de toekomst als huurder van Oosterpoort.

Namens de verontruste leden,

Rob Jacobs, Herman Meij, Anny Eijmers, Joep Arnts, Lydia van Veen, Margot Nijpels, Theo Jansen, Marion Steenvoorden, Paul Koers, Jac Lelyveld, Marion Schulten.

Traditionele Lichtjesavond Canadese Erebegraafplaats

(eigen foto)

GROESBEEK – De jaarlijkse herdenking van de stichting Lichtjesavond Groesbeek op 24 december zal evenals verleden jaar om 16.00 uur beginnen.

Na een welkomstwoord van de voorzitter van de stichting en de loco-burgemeester gaan de bezoekers onder begeleiding van de vrijwilligers 2619 kaarsen plaatsen bij de graven op de begraafplaats aan de Zevenheuvelenweg. Voor de bezoekers – die met de auto komen – is er langs de Zevenheuvelenweg ruim voldoende parkeergelegenheid, Door de verkeersbegeleiders zullen een plek aanwijzen waarna men lopend de begraafplaats kan bereiken.
Bezoekers die moeilijk ter been zijn kunnen zich via lichtjesavondgroesbeek@gmail.com aanmelden voor een pasje, waarmee men dichter bij de ingang van de begraafplaats kan parkeren. Om te voorkomen dat de woningen aan de Derdebaan niet benaderbaar zijn voor hulpvoertuigen zal er door de politie streng worden toegezien op parkeren buiten de toegestane zones.

Rond 16.45 uur zal Marjolein Pieks, bekend van haar vertolking van Mariken van Nieumeghen en Kiste Trui, haar slotlied ten gehore brengen. De bezoekers kunnen onder het genot van een kop warme chocolademelk nagenieten van het warme kaarslicht dat dan over de begraafplaats schijnt.
Diegenen, die kaarsen willen doneren kunnen hun bijdrage overmaken naar Stichting Lichtjesavond Groesbeek NL69 RABO 0330 5231 12. Diegenen, die liever een donatie geven kunnen terecht bij Brouwerij D'n Drul aan de Dorpsstraat 7 in Groesbeek. Meer informatie staat op www.lichtjesavondgroesbeek.nl.

Weggeefwinkel zoekt goed en heel speelgoed

GROESBEEK - In oktober blijkt dat steeds meer mensen de weggeefwinkel weten te vinden. Zo sluit ook een buurtbewoonster aan als vrijwilliger. De bewoonsters die de weggeefwinkel draaien willen ook iets kunnen betekenen tijdens de feestdagen voor kinderen. Daarom organiseert de weggeefwinkel twee inzamelingsdagen voor goed en heel speelgoed.

Tijdens de inzamelingsdagen sorteert de weggeefwinkel gelijk wat ingenomen kan worden en wat niet. Wilt u speelgoed afgeven? Zou u dit in handzame dozen of tassen willen doen. De inzamelingsdagen zijn: zaterdag 17 november 10.00-14.00 uur en zaterdag 24 november 10.00-14.00 uur. (Let op! De inzameling vindt niet plaats in Op de Heuvel, wel in De Korf, Kerkpad 7, Groesbeek-Breedeweg.)

Uitdeeldagen speelgoed: Zaterdag 1 december 10.00-14.00 in De Korf, Kerkpad 7, Groesbeek-Breedeweg. Woensdag 28 november 10.00-13.00 tijdens reguliere weggeefwinkel. Woensdag 12 december 10.00-13.00 tijdens reguliere weggeefwinkel.

"De Weggeefwinkel zorgt voor inpakpapier, zodat u het speelgoed gelijk kunt inpakken! Tijdens de inzamelingsdagen zal ook een spaarpotje staan zodat de weggeefwinkel ook nog wat kleine cadeautjes kan kopen. Wilt u een kleine bijdragen leveren, dan kan dat. Voor wie: voor hen die het nodig heeft en voor hen die wil consuminderen. Wanneer: iedere twee weken 10.00-13.30 uur. Waar: Voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39. Data november: 7, 21 november Data December: 5, 19 december (+ uitdelen speelgoed)."

Nel Langen 40 jaar apothekersassistente in Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Nel Langen (63) heeft afgelopen week het feit gevierd dat zij liefst veertig jaar apothekersassistente is in Groesbeek.

Nel is in het Limburgse Hoensbroek geboren maar is opgegroeid in Kerkrade. Nel heeft de opleiding apothekersassistente gevolgd in Heerlen. Na drie jaar gewerkt te hebben in een apotheek in Kerkrade, kreeg haar man Tom Langen in 1977 een baan in Groesbeek als leraar bij Werkenrode aan de Nijmeegsebaan. Nel belde toen ze in Groesbeek eenmaal gesetteld was, naar de apotheek van mevrouw Russell-Gulikers, die gevestigd was in het voormalige parochiehuis aan het Dorpsplein in Groesbeek. Zij kon direct beginnen in de apotheek met vijf apothekersassistentes op een inwonersaantal van 16.000 inwoners, dus dat was aanpoten.

Toen moesten de recepten nog allemaal op de doosjes medicijnen voor de cliënten geschreven worden, weet Nel zich nog als de dag van vandaag te herinneren. Later kwamen de typemachines en weer later typemachines, die dubbele etiketten konden verwerken en die hebben vervolgens weer plaatsgemaakt voor de computer. "Dat was een hele vooruitgang", aldus Nel.

Met de intrede van de computer zijn de cliënten wel steeds mondiger geworden, want ze kunnen alles zelf opzoeken. Daar is niets mis mee, is Nel van mening. Nu is Nel al 27 jaar werkzaam bij apotheker Wouter van de Geest die enkele jaren geleden verhuisd is naar gezondheidscentrum De Paap, waar ze nu met 27 collega's de cliënten in de enige apotheek van Groesbeek dagelijks helpt.

"Niet alleen de Groesbekers zijn onze cliënten, ook uit Duitsland komen vaste cliënten en niet te vergeten de velen toeristen, die Apotheek Groesbeek weten te vinden." Nel was een verwoed volleybalspeelster bij Ikaros, maar toen zij zowel in 2001 als in 2002 haar achillespezen afscheurden kwam aan deze actieve sport een einde. Nu wandelt Nel graag in de bergen in haar eigen tempo. Over enkele weken wordt het jubileum van Nel met haar collega's gevierd met een uitje.

Intocht Sint-Nicolaas in Malden

MALDEN - Sinterklaas en zijn zwarte pieten zetten zondag 18 november om 13.45 uur voet aan wal bij het Stenen Hoofd aan 't Maas en Waalkanaal. Daar zal burgemeester Mittendorff de goedheiligman welkom heten.

Vandaar trekt Sinterklaas, gezeten op zijn paard Americo onder muzikale begeleiding, door de wijk Hoogenhof naar de Rooms Katholieke kerk Heilige Antonius Abt te Malden. Sinterklaas vindt het altijd fantastisch als de route is versierd met slingers en/of vlaggen. Aansluitend aan de intocht, van 14:30 tot 16:00 uur is er het Sinterklaasfeest in de Rooms Katholieke kerk Heilige Antonius Abt in Malden.

Voor de kinderen van 2 – 8 jaar heeft Sinterklaas een klein presentje. Hiervoor kan men een gratis kaartje ophalen zolang de voorraad strekt:

Op vrijdag 9 november van 14:30 tot 16:00 uur op het centrale plein in het winkelcentrum. Tevens verkrijgbaar tijdens openingstijden bij de servicebalie van Plus Verbeeten en bij snoepwinkel Z&Z. Zie ook de website http://sinterklaasmalden.jouwweb.nl.

Weggeefwinkel zoekt goed en heel speelgoed

GROESBEEK - In oktober blijkt dat steeds meer mensen de weggeefwinkel weten te vinden. Zo sluit ook een buurtbewoonster aan als vrijwilliger. De bewoonsters die de weggeefwinkel draaien willen ook iets kunnen betekenen tijdens de feestdagen voor kinderen. Daarom organiseert de weggeefwinkel twee inzamelingsdagen voor goed en heel speelgoed.

Tijdens de inzamelingsdagen sorteert de weggeefwinkel gelijk wat ingenomen kan worden en wat niet. Wilt u speelgoed afgeven? Zou u dit in handzame dozen of tassen willen doen. De inzamelingsdagen zijn: zaterdag 17 november 10.00-14.00 uur en zaterdag 24 november 10.00-14.00 uur. (Let op! De inzameling vindt niet plaats in Op de Heuvel, wel in De Korf, Kerkpad 7, Groesbeek-Breedeweg.)

Uitdeeldagen speelgoed: Zaterdag 1 december 10.00-14.00 in De Korf, Kerkpad 7, Groesbeek-Breedeweg. Woensdag 28 november 10.00-13.00 tijdens reguliere weggeefwinkel. Woensdag 12 december 10.00-13.00 tijdens reguliere weggeefwinkel.

"De Weggeefwinkel zorgt voor inpakpapier, zodat u het speelgoed gelijk kunt inpakken! Tijdens de inzamelingsdagen zal ook een spaarpotje staan zodat de weggeefwinkel ook nog wat kleine cadeautjes kan kopen. Wilt u een kleine bijdragen leveren, dan kan dat. Voor wie: voor hen die het nodig heeft en voor hen die wil consuminderen. Wanneer: iedere twee weken 10.00-13.30 uur. Waar: Voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39. Data november: 7, 21 november Data December: 5, 19 december (+ uitdelen speelgoed)."

13 / 32

14 / 32

15 / 32

16 / 32

17 / 32

Ook chauffeur worden?

GROESBEEK - Op verschillende plekken in Groesbeek, Breedeweg en de Horst, kunnen mensen naar de ‘inloop en ontmoeting’. Het is precies wat het zegt: je kunt er zo heen en andere mensen tegen komen, een praatje maken, koffie drinken, meedoen aan een activiteit en/of mee eten bij de buurtsoep of de buurt lunch. Gezellig!


Alleen is het zo dat mensen die slecht ter been zijn er niet zo maar heen kunnen, terwijl ze dat graag willen.
Iets anders is ‘Tafeltje Dekje’: voor ieder die niet (meer) zelf kan koken de warme maaltijd, thuis bezorgd door vrijwillige chauffeurs. De meeste chauffeurs die er zijn doen het al vele jaren, met veel plezier. Een aantal heeft moeten stoppen vanwege hun leeftijd (80+).
"Heeft u een beetje tijd, een auto èn vindt u het leuk om iets voor een ander te betekenen dan is dit misschien iets voor u. Een medewerker van Forte Welzijn regelt de contacten en is dagelijks bereikbaar voor vragen. Er is een vergoeding voor de brandstof.
Hebt u interesse om mensen te brengen naar- en te halen van de ‘inloop en ontmoeting’, of om maaltijden rond te brengen? Of zou u naar de ‘inloop en ontmoeting’ bij u in de buurt willen? Voor meer informatie of aanmelden kunt u bellen (06 21213224) of mailen naar Marjon Galdermans (marjon.galdermans@fortewelzijn.nl)."

Ontvangst Sinterklaas in Groesbeek

GROESBEEK – Op zaterdagmiddag 24 november om 14.00 uur wordt Sinterklaas ontvangen op het bordes van het gemeentehuis aan het Dorpsplein door burgemeester Mark Slinkman.

Vanaf het verenigingsgebouw van fanfare Wilhelmina aan de Kloosterstraat vertrekt Sinterklaas voorafgegaan door fanfare Wilhelmina naar het gemeentehuis, waar Sinterklaas zal worden ontvangen door burgemeester Slinkman. Sinterklaas heeft laten weten dat hij vergezeld zal zijn van zo'n twintig Pieten. Vanaf het bordes zal Sinterklaas de kinderen toespreken. Na de ontvangst zal DJ Disco Piet voor de nodige stemming zorgdragen op het Dorpsplein. Sinterklaas heeft vervolgens een Meet 'n Greet in de hal van het gemeentehuis waar de kinderen met Sinterklaas op de foto kunnen. Sinterklaas komt op uitnodiging van de Groesbeekse Ondernemers Vereniging naar Groesbeek.

Overvallers Jumbo jagen klant en personeel stuipen op het lijf

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Vrijdagavond 9 november hebben net voor sluitingstijd vijf gemaskerde overvallers een overval gepleegd op de Jumbo-supermarkt aan De Meent 1 in Groesbeek.

Op het moment dat de overvallers de supermarkt binnen kwamen was er één klant in de winkel. De overvallers waren gewapend met hakbijlen en een mes en wisten in een kort tijdsbestek een fors geldbedrag buit te maken. De gealarmeerde politie heeft direct een groot gedeelte rondom de supermarkt met linten afgezet waarna de technische recherche in en om de supermarkt een onderzoek heeft ingesteld. De politie heeft de omgeving afgezocht naar de overvallers maar tot nog toe zonder resultaat.

De Jumbo-organisatie heeft direct slachtofferhulp ingeschakeld voor de aanwezige klant alsmede voor het aanwezige personeel. Zaterdagmorgen is het personeel voordat de supermarkt open ging eerst geïnformeerd over hetgeen zich de avond ervoor in de supermarkt had afgespeeld. De klanten hadden zaterdag te doen met het personeel en er hing een geheel andere sfeer als normaliter het geval is in de Jumbo-supermarkt. Enkele klanten vroegen zich af waar dat allemaal heen moet; eerst was het de Jan Linders-supermarkt waar een greep in de kassa werd gedaan en later AH in winkelcentrum Bellevue en nu Jumbo. In alle gevallen gebeurde het net voor sluitingstijd. Nu al zijn er mensen die op dat tijdstip geen boodschappen meer durven doen 's avonds. Het komt nog zover dat er in iedere winkel beveiligers aanwezig moeten zijn.

Bedrijventerrein De Bouwkamp vol

(foto: Bert Roodbeen) Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – Na twintig jaar is het bedrijventerrein De Bouwkamp in Ooij helemaal vol. Donderdagmorgen werden de laatste twee bouwkavels symbolisch overhandigd aan Jaap Sterk en Frank Verweij door wethouder Irma van de Scheur.

De wethouder had speciaal een taart meegebracht met de tekst 'Bedrijvig Berg en Dal aantrekkelijke kavels beschikbaar maar dit geldt niet voor de hele Ooijpolder want op één kavel na op (van Lieskes Wengs in Leuth – maar daar is een optie op) is er geen kavel meer beschikbaar. Momenteel is de gemeente Berg en Dal bezig om het bestemmingsplan De Hulsbeek in Groesbeek te realiseren en dan houdt het op.

De eerste van de twee laatste kavels op De Bouwkamp is gekocht door Jaap Sterk Hoveniers uit Beek die een pand van drie etages bouwt en heeft er een prachtig uitzicht over de Waal. Sterk houdt zich bezig met tuinarchitectuur, tuinaanleg en tuinonderhoud. De tweede kavel is gekocht door Frank Verweij van Fairtex Holding die op de kavel een loods gaat bouwen die hij vervolgens verhuurt aan Clean Lease, zijn toekomstige buurman. Wethouder Van de Scheur feliciteerde beide eigenaren van de laatste bouwkavels op vijf hectare bedrijventerrein De Bouwkamp waar nu na 20 jaar zo'n 25 bedrijven zijn gevestigd. Zij wenste de nieuwe eigenaars veel succes. Frank Verweij hoop dat in de derde week van januari zijn pand opgeleverd wordt. Wethouder van de Scheur zegde toe dat de huisnummering zo snel mogelijk zal worden aangebracht. Nu is het nog zoeken geblazen, liet zij weten.

Ontvangst Sinterklaas in Groesbeek

GROESBEEK – Op zaterdagmiddag 24 november om 14.00 uur wordt Sinterklaas ontvangen op het bordes van het gemeentehuis aan het Dorpsplein door burgemeester Mark Slinkman.

Vanaf het verenigingsgebouw van fanfare Wilhelmina aan de Kloosterstraat vertrekt Sinterklaas voorafgegaan door fanfare Wilhelmina naar het gemeentehuis, waar Sinterklaas zal worden ontvangen door burgemeester Slinkman. Sinterklaas heeft laten weten dat hij vergezeld zal zijn van zo'n twintig Pieten. Vanaf het bordes zal Sinterklaas de kinderen toespreken. Na de ontvangst zal DJ Disco Piet voor de nodige stemming zorgdragen op het Dorpsplein. Sinterklaas heeft vervolgens een Meet 'n Greet in de hal van het gemeentehuis waar de kinderen met Sinterklaas op de foto kunnen. Sinterklaas komt op uitnodiging van de Groesbeekse Ondernemers Vereniging naar Groesbeek.

Hét GemeenteNieuws

BEMMEL - Vanaf 3 november 2018 verschijnt Hét Gemeente Nieuws' ook in de gemeente Heumen en gemeente Mook en Middelaar. Deze wekelijkse krant staat boordevol met nieuws uit de gemeente Berg en Dal, gemeente Heumen en gemeente Mook en Middelaar.

Je vindt in Hét GemeenteNieuws het nieuws, dat je interesseert. Nieuws uit jouw wijk, dorp en regio. Van jouw vereniging, club, organisatie of instelling. Nieuws, dat je graag deelt met de andere lezers. Hét GemeenteNieuws is bij uitstek het medium voor al deze artikelen. Maar hoe komt al dat nieuws in deze krant? Helemaal met jouw hulp en met die van de andere lezers! Dat is uniek: dit GemeenteNieuws wordt gemaakt voor, maar ook door de lezer!

Stuur je berichten in via onze website www.gemeentenieuwsonline.nl. We plaatsen het artikel op onze website en in onze papieren krant. Een bericht mag 250 woorden bevatten en er mag een (rechtenvrije) foto bij. De deadline voor het aanleveren van artikelen ligt op dinsdag 17.00 uur.

Hét GemeenteNieuws Berg & Dal/Heumen/Mook en Middelaar wordt in het weekend verspreid, tot uiterlijk zondagavond. Mocht het bericht gaan over een evenement dat plaats zal vinden in het verspreidingsweekend, dan kun je dus beter de tekst een week eerder insturen, zodat men het de week voor het evenement al kan lezen.

Tip bijvoorbeeld de pr-medewerker van je vereniging op de mogelijkheid om regelmatig gebruik te maken van dit gratis medium. Of klim zelf in de pen of achter de computer. Heb je vragen? Bel gerust 0481 464770.

Groesbékse dames maakten prentenboek Vlieg op Zonna

Zonna met haar prins voor het kasteel. (foto: Richard van Driel) Foto: Richard van Driel

GROESBEEK - Met trots presenteren Netty Müskens en Annie Meussen hun tweede prentenboek. Het heet: 'Vlieg op Zonna'.

Netty, nu Gebbing, is een zus van garagehouder Jacques Müskens en Annies vader was bekend als huis- en kunstschilder. Beide dames waren kleuterjuf en Netty werkte zelfs vijf jaar op De Stekkenberg. Voor Netty was het een makkie om de illustratrice op te sporen. Annie was meteen dol enthousiast.

Zonna met haar prins voor het kasteel. (foto: Richard van Driel)

‘Vlieg op Zonna’ gaat over een zonne-elf die het leven boven op de zon vreselijk saai vindt. Ze zeurt de hele dag door: ‘Waarom is het hier altijd zo warm? Ik wou dat het zo koud was, dat het puntje van mijn neus bijna kon bevriezen. En waarom is het hier nou nooit eens donker? Dat lijkt me zo spannend.’
Gelukkig heeft ze Doler, hij is haar allerbeste vriend en hij helpt haar zo goed als hij kan. Hij weet haar altijd weer op te vrolijken. Zonna wil één ding: leven op de aarde. Daarom bouwt Doler een prachtige regenboog voor haar. Vanaf die plek kan Zonna de mensen heel goed bekijken. Maar toch begint ze weer te zeuren. Dan is voor Doler de maat vol! Woedend stuurt hij haar naar de aarde, maar voor straf gaat ze als bromvlieg. En dan begint haar leventje tussen de mensen...


Een zeer fantasievol verhaal, waarin al het onwaarschijnlijke mogelijk is. Annie Meussen maakte schitterende, kleurrijke aquarellen, waarop je steeds wat nieuws ontdekt. Het sprookje speelt zich af in de Middeleeuwen. Kasteel Doornenburg dient als decor in het boek. De prijs is 14,99 euro en het boek is te koop bij de Bruna in Groesbeek.

Fritespan in brand gevlogen

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – In een woning aan de Pastoor Roversstraat in Groesbeek is dinsdagmorgen een fritespan oververhit geraakt en vervolgens in brand gevlogen.

Dankzij een alerte buurman die de frites pannaar buiten heeft gegooid is de schade in de woning beperkt gebleven bij de enige rookschade in de woning. De bewoonster heeft met haar kind de woning verlaten. De gealarmeerde brandweer kwam in eerste instantie met twee brandweerwagens, waaronder een hoogwerker omdat de melding binnenkwam van een woningbrand. De brandweer heeft de woning geventileerd. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Kinderen kunnen schoen zetten bij veel winkeliers Bellevue Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De deelnemende winkeliers in het Groesbeekse winkelcentrum Bellevue hebben besloten dat kinderen tot en met tien jaar hun schoen kunnen zetten bij één van de deelnemende winkeliers in winkelcentrum Bellevue in het hartje van Groesbeek.

Vanaf maandag 19 november kunnen de kinderen een kleurplaat ophalen bij de deelnemende winkeliers. De kleurplaten kunnen tot uiterlijk donderdag 29 november worden ingeleverd bij één van de deelnemende winkeliers. Daar worden de kleurplaten in voor ieder een speciaal gereserveerde schoen geplaatst, dus men hoeft geen schoen mee te brengen. Op zaterdag 1 december kan de gevulde schoen worden opgehaald bij de winkelier waar de kleurplaat is ingeleverd. Ter verduidelijking er kan maar één schoen per kind gezet worden bij de deelnemende winkelier naar keuze in winkelcentrum Bellevue.

Het Ooijs ommetje, de run van de Ooij

OOIJ - Zondag 11 november is in Ooij de dertiende editie van het Ooijs ommetje, de run van de Ooij gelopen.

De omstandigheden om te lopen waren goed. De dag begon met regen, maar tijdens de run was het droog. Al met al een geslaagde dag voor organisatie en lopers. Om 09.45 werd begonnen met de warming up voor kinderen. 44 kinderen verschenen aan de start.

Bij de mannen is bij de 10 km de winnaar Jay Sauer met een tijd van 35:19; bij de 5 km David van der Geld met een tijd van 18:13. Bij de vrouwen is bij de 10 km de winnaar Peta Baxter met een tijd van 48:05; bij de 5 km Danielle met een tijd van 20:10.

Er is geen parcoursrecord gebroken. De beste lopers uit het dorp Ooij zijn bij de mannen 10 km Mauritz Kleyn en bij de 5 km Gaby Huisman. Bij de vrouwen 10 km Anne Bremer en bij de 5 km Dee-dee van de Werken.

Dit jaar hebben wij de basisscholen van Millingen, Kekerdom, Leuth, Beek en Ooij aangeschreven en informatie gestuurd over het Ooijs ommetje. De scholen waren enthousiast en hebben een bericht van het Ooijs ommetje in hun schoolkrant gezet. De school met procentueel de meeste aanmeldingen krijgt het inschrijfgeld van de kinderen. Basisschool Op Weg uit Ooij is de school met de meeste inschrijvingen.

Tevens is er door Run2Day een cadeaubon à 125 euro beschikbaar gesteld. De cadeaubon is verloot onder de lopers van de 10 en 5 km en is gewonnen door Willemijn van de Ligt.

Switch dames verliest van koploper

(foto: Arrianne Kersten) Arrianne Kersten

MILLINGEN - Zaterdag 10 november speelden we thuis tegen koploper Heijendaal D4. In de eerste set gingen we niet goed van start. In de passing was het niet op orde. Desondanks kwamen de set-ups wel aan en konden we scoren.

Vooral Adriënne was lekker op dreef. Daardoor kwamen we toch terug in de set en als eerste op setpunt. Wat er toen gebeurde weet niemand, maar ineens ging het allemaal mis. Er was een spanning voelbaar, er werden foutjes gemaakt en we scoorden we niet meer. Heyendaal won met 24-26.

In de tweede set gingen we in dezelfde samenstelling door, maar de teleurstelling van het verlies van de eerste set was groot. We konden op een of andere manier geen vuist (meer) maken. Koppies gingen hangen, servicedruk nam af, we waren gewoon niet fel genoeg. Met Marise en Margriet in het veld, kregen we iets meer vuur, maar dat mocht niet meer baten. De set werd overduidelijk verloren, 15-25.

In de derde set ging het nog steeds niet zoals zou moeten. We kregen geen grip op de, soms moeilijke, service van Heyendaal en ook hun middenaanval was erg sterk. Daarbij blokten en verdedigden zij ook nog eens heel goed, waardoor scoren voor ons erg lastig was. We deden wat we konden, maar Heyendaal was gewoon beter, 15-25.

De laatste set wilden we nog vlammen. Alles uit de kast om dat ene puntje binnen te halen. We konden mee met het tempo van Heyendaal, scoorden mooie punten, waren alert(er) in de verdediging en serverend sterker dan de vorige sets. Maar helaas konden we dit toch niet omzetten in setwinst, 23-25.

Zaterdag 17 november spelen we om 16.30 uur thuis tegen de nummer 3, Vocasa D4.

Lezing over geheugen en vergeten

OVERASSELT - Op uitnodiging van KBO Overasselt/Nederasselt verzorgt de Hersenstichting een lezing over de functie van ons geheugen.

De toehoorder krijgt informatie over de werking van de hersenen en er wordt ingegaan op het geheugen; de verschillende soorten geheugen en de onderliggende processen die in de hersenen plaatsvinden. Informatie over het verschil tussen normale vergeetachtigheid en geheugenproblemen veroorzaakt door een hersenaandoening (zoals dementie). Tot slot krijgt men tips om het geheugen te helpen met zowel interne als externe strategieën.

De lezing is op woensdag 21 november in Buurderij De Lage Hof in Overasselt en begint om 14.00 uur. Leden van de KBO Overasselt/Nederasselt, KBO Heumen en KBO Malden hebben, op vertoon van hun ledenpas, gratis toegang. Niet-leden betalen 3,50 euro, dit is inclusief een kopje koffie of thee.

Het Ooijs ommetje, de run van de Ooij

OOIJ - Zondag 11 november is in Ooij de dertiende editie van het Ooijs ommetje, de run van de Ooij gelopen.

De omstandigheden om te lopen waren goed. De dag begon met regen, maar tijdens de run was het droog. Al met al een geslaagde dag voor organisatie en lopers. Om 09.45 werd begonnen met de warming up voor kinderen. 44 kinderen verschenen aan de start.

Bij de mannen is bij de 10 km de winnaar Jay Sauer met een tijd van 35:19; bij de 5 km David van der Geld met een tijd van 18:13. Bij de vrouwen is bij de 10 km de winnaar Peta Baxter met een tijd van 48:05; bij de 5 km Danielle met een tijd van 20:10.

Er is geen parcoursrecord gebroken. De beste lopers uit het dorp Ooij zijn bij de mannen 10 km Mauritz Kleyn en bij de 5 km Gaby Huisman. Bij de vrouwen 10 km Anne Bremer en bij de 5 km Dee-dee van de Werken.

Dit jaar hebben wij de basisscholen van Millingen, Kekerdom, Leuth, Beek en Ooij aangeschreven en informatie gestuurd over het Ooijs ommetje. De scholen waren enthousiast en hebben een bericht van het Ooijs ommetje in hun schoolkrant gezet. De school met procentueel de meeste aanmeldingen krijgt het inschrijfgeld van de kinderen. Basisschool Op Weg uit Ooij is de school met de meeste inschrijvingen.

Tevens is er door Run2Day een cadeaubon à 125 euro beschikbaar gesteld. De cadeaubon is verloot onder de lopers van de 10 en 5 km en is gewonnen door Willemijn van de Ligt.

Receptie Prins Mark van De Cavalieren in Beek

(foto: Henk Burgers)

BEEK - Na de bekendmaking van de nieuwe prins bij carnavalsvereniging De Cavalieren op zaterdag 10 november, vond zondag de receptie plaats voor Prins Mark Huilmand.

(foto: Henk Burgers)
(foto: Henk Burgers)
(foto: Henk Burgers)

Velen waren naar het Kulterhus gekomen om de nieuwe prins en zijn kabinet te feliciteren en hen een geweldig carnavalsseizoen te komen wensen. Onder hen waren vele carnavalsverenigingen uit de regio en ook uit het Duitse Kranenburg waren de Krune Kranen naar Beek gekomen met hun dansgarde. De mannendansgroep De Beekse Heerlijckheden liet haar kunsten zien. Al met al weer een gezellige middag daar in het Beekse kultuhus.

Radboudumc zoekt mensen met beroerte en TIA voor evenwichtsonderzoek

NIJMEGEN - Het Radboudumc zoekt mensen die een lichte beroerte of TIA hebben gehad voor onderzoek naar het evenwicht. Om veilig te kunnen lopen en bewegen is een goed evenwicht belangrijk. Mensen die een lichte beroerte of TIA hebben gehad hebben soms moeite met het bewaren van hun evenwicht.

Om meer inzicht te krijgen in de lange termijn effecten van een lichte beroerte en TIA op het evenwicht, is de afdeling Revalidatie van het Radboudumc in samenwerking met de TU Delft een onderzoek gestart. Met het onderzoek willen we beter begrijpen hoe de handhaving van het evenwicht werkt en hoe het evenwicht samenhangt met het risico om te vallen. Uiteindelijk zullen de resultaten gebruikt worden om te bepalen welke mensen mogelijk baat hebben bij evenwichtstraining. Het Radboudumc zoekt deelnemers die ten minste zes maanden geleden een lichte beroerte of TIA hebben gehad en daarbij uitvalsverschijnselen en/of spierzwakte in het been hebben ervaren. Het maakt voor het onderzoek niet uit of deze verschijnselen nu nog merkbaar zijn.

Deelnemers komen eenmalig naar het Radboudumc. Tijdens het bezoek wordt het evenwicht gemeten met verschillende testen. Daarnaast houdt iedere deelnemer vier keer een week lang bij hoeveel hij/zij beweegt in het dagelijks leven met behulp van een soort stappenteller. Ook vragen wij deelnemers om gedurende een jaar bij te houden hoe vaak ze vallen. Reiskosten worden vergoed. Bent u een volwassene met een lichte beroerte of TIA die uitvalsverschijnselen en/of spierzwakte in het been heeft ervaren? Neem dan vrijblijvend contact op met Sanne Beurskens via 024 3668426 of moveon.reval@radboudumc.nl.

Twee vrijwilligers bij De Treffers nu leden van verdiensten

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Tijdens de jaarlijkse vrijwilligersavond vrijdagavond bij de Groesbeekse voetbalvereniging De Treffers heeft voorzitter Bert Janssen twee vrijwilligers benoemd elk tot lid van verdiensten van De Treffers.

Het betreft de 59-jarige Albert van de Poll, die twintig jaar binnen de jeugd van De Treffers actief is. Daarvan heeft Albert tien jaar als bestuurslid van het jeugdbestuurzitting gehad. Albert is tevens al vele jaren wedstrijdsecretaris en contactpersoon voor de trainers en leiders van de vereniging. Ook zorgt hij met regelmaat voor vernieuwingen van allerlei aard binnen de vereniging. Onlangs wachtte Albert nog een flinke uitdaging toen 140 nieuwe leden zich aanmeldden bij De Treffers (normaal zijn dat er zo'n 30 per jaar). Hij heeft ze alle veertien elftallen onderdak binnen de vereniging kunnen geven. Albert ontving de oorkonde behorende bij de lid van verdiensten, terwijl zijn echtgenote Johanna in de bloemetjes werd gezet.

Vervolgens werd Jan Wijers (52) benoemd tot lid van verdienste omdat Jan al 1tien jaar het jeugdvoorzitterschap met verve vervuld. Daarvan heeft hij ook nog vier jaar in het dagelijks bestuur van De Treffers gezeten. Jan is tevens coördinator van de kleding, materialen en de scheidsrechters, die De Treffers in eigen opleiding heeft. Daarnaast is Jan de grote spil achter de jaarlijkse bloemenactie en het succesvolle veilingdiner. Verenigingsbreed voert Jan diverse overige taken uit. Overigens zijn hele gezin is binnen De Treffers actief. Naast de oorkonde ontving zijn vrouw Nicole een fraai boeket bloemen.

Voorzitter Bert Janssen stak de loftrompet uit over deze twee vrijwilligers, want zonder vrijwilligers kan ook De Treffers niet verder zo liet hij weten. Gezien het applaus van de volle kantine was iedereen het met de benoeming van deze twee leden van verdiensten het eens.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: In verband met de gewijzigde dag waarop de weekbladen in ons dorp verspreid worden, is het tijdstip voor het aanleveren van kopij aan de redactie van de weekbladen ook aangepast. Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren vóór maandag 12.00 uur bij ons Pastorie, Parochie centrum).

H.H. Cosmas en Damianus

Zaterdag 24 nov. 19.00 uur H. Mis met samenzang

Misintenties: Overleden ouders Driessen-Nillesen en zoon Willy, Theo Bieleveldt en zus Riny; Huub Schipperheijn en Frans Derksen, Anne Driessen en Pieter Driessen

Zondag 25 nov. 10.00 uur H. Mis m.m.v. KK St. Caecilia

Misintenties: Theodorus Schoenmakers, echtgenote en familie; Overleden fam. Sluis-Lamers

Vrijdag 30 nov. 19.30 uur Adventsmeditatie

In samenwerking met de protestante gemeente in Groesbeek wordt er een wereldmaaltijd gehouden. Deze is op vrijdag 14 december van 18:00 tot 20:00 uur.

Aanmelden kan door middel van formuliertjes, deze liggen achter in de kerk.

St. Antonius Breedeweg

Woensdag 21 november 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Zondag 25 november, 34e zondag door het jaar. Eucharistieviering m.m.v.. K.K. Horst-Sion-Breedeweg. Intenties: Voor Jacobus Lamers, Wilhelmina Lamers-Hendriks de echtgenote, zoon Siem Lamers en schoonzoon Jan van Tilburg; Verjaardag Paul Janssen, Catharina Lamers de echtgenote en dochter Ria. Voor de levenden en overleden leden van het kerkkoor Horst-Sion -Breedeweg vanwege het Jaarlijkse Ceciliafeest; Voor Toon de Bruin, vanwege sterfdag.

Woensdag 28 november 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Kerstbomen gevraagd

GROESBEEK - De kersttijd komt weer naderbij. In de kerk van De Horst in Groesbeek zal dan de kerststal weer worden opgebouwd en zullen de versieringen worden aangebracht. Daarvoor zijn weer mooie kerstbomen nodig.

"We zoeken drie bomen van 4 - 5 meter en ook 7, 8 bomen van 1,5 tot 3 meter. We komen kijken na een berichtje en als ze goed zijn komen we ze na afspraak halen. In verband met het transport hebben we liefst bomen die niet te ver van De Horst staan. De wortelknot laten we zitten! Heeft u bomen voor ons? Dan graag een telefoontje of mailtje naar Simon Meilink, Fretstraat 15, Groesbeek; 024 3972934; s.meilink@upcmail.nl."

Prachtige lichtjestocht tijdens Sint-Maarten in Beek

Kinderen wachten vol spanning op Sint-Maarten met hun lampion. (foto: Henk-Jan Kooij)

BEEK - Op 9 november om 18.00 uur verzamelden zich ruim driehonderd kinderen met hun ouders, oma's, opa’s op het grasveld voor ’t Höfke.

In het donker van de vroege avond liep daar een arme bedelaar in de kou. Gelukkig kwam Sint-Maarten te paard hem te hulp en schonk hem voor het oog van het publiek zijn halve mantel. Vervolgens vertrok een lange slinger van lichtjes voor de jaarlijkse Sint-Maartenoptocht. Wat waren er veel kinderen, en enkelen dansten met hun zelfgemaakte lampionnen vrolijk in het donker!

De ouders en de leerkrachten van De Biezenkamp hadden hard meegewerkt aan de lampionnen en de lantaarns zagen er prachtig uit. Langs de route waren vele Beekse huizen mooi verlicht. Onderweg ging Sint-Maarten te paard voorop en was KNA-galm onafgebroken een muzikale metgezel. De kinderen konden alle liedjes meezingen door de voorbereidingen die op school, de kinderopvang van KION en de peutergroep hadden plaatsgevonden. De optocht kon veilig door de straten dankzij de begeleiding van de verkeersregelaars. En bij aankomst op het schoolplein stond een batterij aan bereidwillige vrijwilligers klaar om alle kleine 'Sintjes-Maarten' te verwarmen met koek en warme chocolademelk die hen door Nico de Witt was geschonken!
De organisatie -Werkgroep Sint-Maarten- bedankte ieder die een bijdrage heeft gedaan: de verkeersregelaars, Nico de Witt voor de chocolademelk en koek, een zware jongen van brouwerij Maallust voor de relatiegeschenken, het Kulturhus voor het lenen van de keuken, Harmonie KNA, Sint Maarten en haar paard Brave en vele anderen.

Concert Rusquartet in Mook

MOOK - Op zondag 25 november om 20.00 uur komt het Rusquartet naar Mook voor een concert in de Sint-Antonius Abt kerk. Het Rusquartet is een bijzonder getalenteerd strijkkwartet, een ‘groot geheim’ afkomstig uit Moskou.

Het Rusquartet won onder andere de eerste prijs op het Internationale Sjostakovitsj Concours. Critici, publiek en componisten loven hun stijlbesef, hun gepassioneerde spel en hun diversiteit. Kenners en liefhebbers zijn het erover eens: het Rusquartet is een strijkkwartet van wereldformaat. PZC: ‘Ze musiceren als het ware vanuit één groot hart voor de muziek’. CC De Adelberg: ‘Een buitenkans zoals een concert met het Rusquartet krijg je niet dikwijls. Dit strijkkwartet uit Moskou, van een onwaarschijnlijk topniveau en bovendien een lust om te zien spelen’.

Kortom, een unieke kans om het Rusquartet in uw eigen omgeving te zien en horen spelen. Ze spelen: P.I. Tsjaikovski: Strijkkwartet nr. 3 en W.A. Mozart: Requiem, in een bewerking van Peter Lichtenthal voor strijkkwartet.
Meer informatie staat op http://kamermuziekmookenmiddelaar.nl/zondag-25-november-2018/. Kaartjes: online kosten 17 euro en in de kerk voorafgaand aan het concert 18 euro. Jonger dan 18 jaar: 9 euro.

Op de koffie bij Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten

Boswachters Ellen en Lydie. (foto: Natuurmonumenten)

REGIO - Woon jij vlak bij de Mookerheide of kom je wel eens genieten van het Groesbeekse bos? Wandel je regelmatig op de Sint-Jansberg, ga je graag naar Heumensoord of geniet je regelmatig van de Hatertse Vennen?

Woensdagmiddag 21 november is het weer tijd voor de maandelijkse koffiemiddag en kun je gezellig met de boswachters een gesprek aanknopen. Dit keer is boswachter Ellen Luijks van Natuurmonumenten niet alleen, ook de boswachter van Staatsbosbeheer, Lydie van Santen, zal aanwezig zijn in Landwinkel de Mookerheide op Landgoed Jachtslot de Mookerheide.

Boswachter Ellen vertelt: “Er kwamen tijdens mijn eerdere koffiemomenten veel vragen over de aangrenzende natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Onze eigendommen lopen in elkaar over. Daardoor is het voor bezoekers vaak lastig van wie welk natuurgebied is.” Boswachter Lydie: “We zijn elkaars buren en wat is er nu leuker dan samen de mensen ontvangen en te verwelkomen in onze gebieden.”

Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer willen graag weten waar je van geniet, waar je enthousiast over bent of waar je je aan stoort. Of kom gewoon langs voor een gezellig praatje. Je bent welkom op woensdag 21 november tussen 15.00 en 17.00 uur in Landwinkel de Mookerheide op Landgoed Jachtslot de Mookerheide, Heumensebaan 2 in Molenhoek. De koffie staat klaar!

Groesbeek Glorie wint op vechtlust

GROESBEEK - Groesbeek Glorie speelde op zondag 11 november thuis tegen PSV. PSV bekleedt bij aanvang van de wedstrijd de vierde plek op de ranglijst, Groesbeeks Glorie staat derde. De dames uit Groesbeek hadden nooit eerder tegen PSV gespeeld en wisten daarom niet wat ze konden verwachten.

Al na enkele minuten kwam Groesbeeks Glorie erachter dat de midden-opbouwster en de rechter-opbouwster de spelmaaksters waren van dit team. In het begin van de wedstrijd had Groesbeeks Glorie geen grip op deze speelsters, waardoor PSV makkelijk tot scoren kwam. Aanvallend had Groesbeeks Glorie het moeilijk en bleven veel doelkansen onbenut. Toch wist Groesbeeks Glorie bij te blijven, Alba Folgueiras Gonzalez schoot vlak voor rust koelbloedig de 8-9 binnen. In de rust werd afgesproken de schutters van PSV vast te zetten, zodat zij geen scoringsmogelijkheid meer zouden krijgen. Fleur Boonen bracht Groesbeeks Glorie met twee doeltreffers vlak na rust voor het eerst op een voorsprong van 10-9. Toch kon Groesbeeks Glorie dit niet vasthouden. Verdedigend ging het de tweede helft beter, maar Groesbeeks Glorie miste aanvallend te veel kansen waardoor de wedstrijd spannend bleef. Pas in de slotfase van de wedstrijd kwam Groesbeeks Glorie weer op voorsprong via een doelpunt van Chanou Kersten. Deze voorsprong werd de laatste minuten met man en macht verdedigd. Groesbeeks Glorie won deze wedstrijd op samenwerking en doorzettingsvermogen, eindstand was 17-16 in het voordeel van de dames uit Groesbeek. Hiermee behouden zij de derde plaats. Groesbeeks Glorie speelt de volgende wedstrijd op zaterdag 17 november in Etten-Leur tegen Internos.

Net Aecht kiest nieuwe prins(es) uit drie kandidaten

GROESBEEK - Carnavalsvereniging Net Aecht kiest zaterdagavond 24 november in zaal De Mallemolen in Groesbeek de nieuwe prins(es) voor het komende seizoen 2018-2019. Hij of zij zal Net Aecht vertegenwoordigen in het Keulen van Gelderland en de verre omtrek. gedurende het komende carnavals-seizoen, hierbij met raad en daad bijgestaan door zijn/haar nieuwe hofhouding en Raad van Elf.

Op deze avond zal eerst afscheid genomen worden van Prins Ummenie d'n 58ste Hennie Albers, die kan terugzien op een geweldig seizoen. Na enkele optredens van lokale schlagerartiesten zal door middel van een bijzondere Wie van de Drie show de nieuwe prins of prinses worden uitgekozen. Wie van de kandidaten past het beste in het profiel van de ideale prins (es). "Wordt het een nek aan nek race of is het van meet af aan al duidelijk? Hoe dan ook, de verrassing zal groot zijn evenals onze verwachtingen van deze nieuwe heerser (es) van Net Aecht." Na de traditionele plichtplegingen neemt hij (of zij) de prinselijke onderscheidingen in ontvangst en zal de nieuwe hofhouding met Raad van 11 worden voorgesteld. Daarna zal het feest verder gaan met afwisselend lokale schlagergroepen en muziek van De Muziekexpress.

Alle carnavalisten uit het Keulen van Gelderland en de wijde omtrek zijn welkom op deze avond. Aanvang 20.00 uur in de grote zaal van De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek. "We gaan de avond meteen groots van start want de voltallige Tanzgarde van de Krunekroane uit Kranenburg zal de avond op een spectaculaire manier openen. Kom dus allen op tijd."

Sfeervolle herdenking Poppy Day op Canadese Erebegraafplaats

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK – Op de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek heeft zondagmorgen een korte, sfeervolle herdenking plaatsgevonden.

Canadese militairen die in het Duitse Geilenkirchen gelegerd zijn, waren met bussen naar Groesbeek gekomen om de gevallenen van de Eerste en Tweede Wereld Oorlog te herdenken. Het is nu 100 jaar geleden dat de eerste wereldoorlog ten einde kwam. Naast de Canadese militairen was bij de herdenking ook een detachement van de Canadese marine aanwezig. Namens de inwoners van de gemeente Berg en Dal legde burgemeester Slinkman een krans.

Protestantse gemeente Groesbeek

(foto: Jannie Schaapman)

Zondag 25 november: Viering Laatste Zondag van het Kerkelijk Jaar

Aanvang: 10.00 uur. Voorganger: da. Janneke Ruijs, m.m.v. Vrouwenkoor de Cantantes uit Mook, o.l.v. Jan Sinke.

Op deze zondag voordat de Advent begint worden de overledenen van het laatste jaar herdacht. Er worden kaarsen aangestoken aan de Paaskaars en ook kan ieder zelf een kaars aansteken voor het gedenken van allen die ons zijn voorgegaan. Ook wordt in deze viering het Heilig Avondmaal gevierd.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor Stichting Wenchi Hospital in Ghana.

Na de dienst is er koffie en thee in de Serre. Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Nieuw Grieks Restaurant geopend in Heumen Van harte welkom bij Dimitri's Greek Food!

HEUMEN – In een geheel nieuw gebouwd pand, aan de Rijksweg 206 in Heumen, is de afgelopen weken hard gewerkt om de laatste details af te ronden van Restaurant Dimitri's Greek Food.

Eigenaar Dimitri, zijn echtgenote Souad en hun team, nodigen u van harte uit om kennis te komen maken met de authentieke Griekse keuken. Zelf is hij geboren en getogen in Griekenland, de sympathieke horeca-ondernemer Dimitri Kotsalas. Op de kaart staan dan ook de meest traditionele Griekse lekkernijen. 'Maar', zo zegt hij zelf, 'daarnaast bieden we ook keuze uit gerechten uit de moderne westerse keuken, zoals smaakvolle maaltijdsalades bijvoorbeeld.' Met een jarenlange horeca-achtergrond weet Dimitri uit ervaring dat die mix tussen authentiek Grieks en modern westers door zijn gasten gewaardeerd wordt. Vandaar dat deze mix ook is terug te zien in het interieur van Ditmitri's Greek Food. Vanzelfsprekend zijn er veel Griekse details in verwerkt, maar ook is er gekozen voor een westerse stijl, die helemaal bij deze tijd past. Modern maar ook bijzonder sfeervol. Extra aandacht is geschonken aan het creëren van intieme zithoekjes, waardoor de gasten in enige privacy kunnen genieten. Dimitri's Greek Food is dagelijks geopend vanaf 16.30 uur en ook tijdens beide kerstdagen kunt u heerlijk à la carte komen eten. Alvast een tafel reserveren? Stuur een mail naar: reserveren@dimitrisgreekfood.nl of bel: 024 2022665.

Black Friday met Janice

NIJMEGEN - Vrijdag 23 november is het Black Friday bij Holland Casino Nijmegen. Een casinoavond met hoge kortingen, aantrekkelijke winacties en bijzonder entertainment.

Hoge kortingen: Profiteer van honderd procent korting op de entree, eerste drankje en hapje. Dineer in ons restaurant en draai uw korting tot wel zestig procent.

Aantrekkelijke winacties: Zet uw gratis verkregen actiefiche in bij Amerikaanse Roulette en maak kans op vijftig euro. Speel mee op de speelautomaten en maak ongeacht uw inworp of winnende combinatie kans op een luxe stedentrip naar Milaan. Of neem gratis deel aan de loterij en maak kans op diverse giftcards oplopend tot tweehonderd vijftig euro.

Bijzonder entertainment: Wordt het spel u even te spannend? Bezoek dan onze beautycounter voor een bijzondere haarcreatie, visagie of laat u verzorgen door onze barbiers. Bovendien staat stylist Janice voor u klaar met de laatste stylingtips.

Komt u ook? Graag tot ziens op vrijdag 23 november in Holland Casino Nijmegen.

Over Holland Casino

Holland Casino brengt het spannendste spel, altijd gastvrij en betrokken. Jaarlijks bezoeken circa 5,8 miljoen gasten één van de veertien vestigingen van Holland Casino. Een uniek aanbod van spel in een veilige en betrouwbare omgeving staat centraal. Holland Casino is wereldwijd toonaangevend op het gebied van veilig en verantwoord spelen. In samenwerking met verslavingszorg heeft Holland Casino het Preventiebeleid Kansspelen ontwikkeld. Het kansspelaanbod van Holland Casino staat onder extern toezicht van het NMi en de Kansspelautoriteit. De speelautomaten in Holland Casino hebben gemiddeld een uitkeringspercentage van ongeveer tweeennegentig (de wettelijke norm is tachtig procent). Bij een tafelspel als Roulette kan dit oplopen tot 97,3 procent. Meer informatie is beschikbaar op de website of volg Holland Casino Nijmegen op Facebook.

Politiek redt Inloophuis De Korenbloem Groesbeek

GROESBEEK – Dankzij de Berg en Dalse politiek kan het inloophuis De Korenbloem zijn activiteiten in De Mallemolen blijven voortzetten. Tevens zal er naar medegebruikers van de ruimte worden ontmoeten gezocht.

Elke dinsdag– en woensdagmiddag ontmoeten mensen elkaar die getroffen zijn door kanker of een andere ernstige ziekte en hun naasten in het inloophuis. Onlangs liet het bestuur weten de huur van 4.000 euro per maand niet meer te kunnen betalen en dat ze uit moesten zien naar een andere accommodatie. Zij krijgen jaarlijks 1.500 euro subsidie, maar dat is ontoereikend om daar de huur van te kunnen betalen. Om die reden heeft het bestuur een verhoging van de subsidie bij de gemeente Berg en dal gevraagd die in eerste instantie is afgewezen. Daarop diende Hennie Eikholt van de GVP een motie in om de huur te verlagen tot 1.500 euro, omdat volgens Eikholt het Inloophuis in een grote behoefte voorziet.

De huren in De Mallemolen zijn marktconform, liet de beheerder van De Mallemolen tijdens de vergadering weten. Dan verhogen we de subsidie toch, liet Eikholt weten. Wat de gemeenteraad betreft mag het inloophuis blijven zitten waar het zit, alleen zullen er medegebruikers voor de ruimte gezocht gaan worden op tijden dat de ruimte leeg staat...

Al 96 ondertekenaars voor een rookvrij De Treffers-complex

GROESBEEK – De Treffers rookvrij 'Kinderspel!' met één klik op rookvrij.nl.

Inmiddels hebben al 96 personen getekend om De Treffers rookvrij te krijgen. Daarmee is het duidelijk dat er veel draagvlak is voor een helder rookvrij beleid op deze locatie aan Het Nijerf in Groesbeek. Maar hier stopt de actie niet. Het blijft belangrijk dat nog meer mensen tekenen voor 'Rookvrij Kinderspel' hoe meer hoe beter. Hoe meer mensen er tekenen, hoe makkelijker het wordt de bestuurders van de vereniging te overtuigen van een helder rookvrij beleid. En dat is nodig om kinderen het goede voorbeeld te geven en ook écht rookvrij te laten spelen en te voetballen.

Vogeltentoonstelling bij De Gekleurde Zanger Groesbeek

GROESBEEK – De Groesbeekse vogelvereniging De Gekleurde Zanger houdt op vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 november haar jaarlijkse vogeltentoonstelling in Voorzieningenhart Op De Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek.

Pastor van Gestel zal op vrijdagavond 23 november de vogeltentoonstelling rond 19.30 uur officieel openen waarna hij de prijzen zal uitreiken in het bijzijn van de districtsvoorzitter de heer Teloosen. Op deze avond zullen er ook twee jubilarissen worden gehuldigd: Frans Wijers die de vereniging liefst 60 jaar trouw is gebleven en Jos Janssen die er 25 jaar op heeft zitten.
Het is de tentoonstellingscommissie ook nu weer gelukt om een mooie verzameling van vele verschillende en bijzondere vogels te showen. De vele tentoongestelde vogels zijn van zowel de eigen leden van De Gekleurde Zanger als van inzenders van collega-vogelverenigingen en laten daarbij zien wat er allemaal leeft onder de vogelliefhebbers.

De jongeren vinden in de regel vogels wel mooi maar zij besteden tegenwoordig liever hun tijd aan andere dingen. De kinderen van basisschool Op De Heuvel dragen bij aan de tentoonstelling door het kleuren van kleurplaten waarmee de tentoonstelling zal worden opgesierd. Kapelaan Franken zal vrijdagmorgen bij de prijsuitreiking aanwezig zijn voor de groepen 1, 2 en 3. Daarna gaan de kinderen samen met de kapelaan – in groepjes – de vogels bewonderen. De openingstijden van de tentoonstelling is vrijdag van 19.30 tot 21.30, zaterdag 10.30 tot 17.00 en zondag van 10.30 tot 14.30 uur.

Grote snert-actie Ons Genoegen

MILLINGEN - Nu de dagen weer korter worden en de temperatuur buiten daalt, wordt het weer tijd voor snert.

"In de Albert Heijn tin Millingen aan de Rijn kunt u tussen 10.00 en 14.00 uur een heerlijke zelfgemaakte kop erwtensoep proeven voor 1,50 euro en deze verse goedgevulde erwtensoep kunt u ook kopen à 4,50 euro per liter (drie liter voor 12,50 euro). Lekker om direct op te eten of handig voor in de vriezer.

U kunt nu al ingevroren erwtensoep bestellen in literbakken vanaf 4.50 euro per liter. Bestellingen kunt u mailen naar onsgenoegensnertactie@gmail.com (naam, adres, bezorgen of afhalen). De soep kan worden opgehaald op zaterdag 1 december tussen 11.00 en 12.00 uur in verenigingsgebouw Fanfarekorps Ons Genoegen, Ons Genoegenpad 4, Millingen aan de Rijn. Bezorgen is ook een mogelijkheid; wij bezorgen zaterdag 01-12-2018 tussen 11.00 en 12.00 uur.

U kunt ook een briefje met naam, adres, telefoonnummer en aantal liters erwtensoep in brievenbus deponeren op Werfstraat 1. U kunt dan kiezen of u het afhaalt of dat wij bezorgen."

Bewust Studie Kiezen Kies bewust en voorkom studie-uitval!

REGIO - Zit je in of vlak voor je examenjaar en heb je de studie die je wilt gaan volgen nog niet gevonden? Twijfel je misschien tussen meerdere vervolgopleidingen? Of ben je tot de ontdekking gekomen dat de studie die je bent gaan volgen toch niet bij je past? Ik help je graag bij het maken van een bewuste studiekeuze. Een keuze die recht doet aan jouw talent!

Als studie- en loopbaancoach kan ik je helpen door met je mee te kijken, je vragen te stellen en met jou te reflecteren. Samen nemen we uitgebreid de tijd om te ontdekken wat je talenten zijn en wat jou persoonlijk motiveert. Als je jezelf eenmaal goed kent, ben je in staat om een studie en een loopbaan te kiezen die echt bij je past. Je zal bovendien beter presteren en minder snel afhaken. Neem daarom de tijd om jezelf beter te leren kennen!

Twee van de vijf studenten geven aan niet goed nagedacht te hebben over hun studiekeuze. Dat is jammer en onnodig - zeker omdat dit 30% uitval in het eerste jaar tot gevolg heeft.

Wil je meer weten over de methode en de trajecten, kijk dan op www.bewuststudiekiezen.nl.

Gasleiding kapot getrokken bij werkzaamheden in Beek

(foto: Joop Verstraaten)

BEEK – Tijdens het vervangen van een gedeelte van het riool bij een woning aan de Wilgenlaan in Beek hebben werknemers van een Groesbeeks bedrijf per ongeluk door een gasleiding kapot getrokken.

"Wij dachten dat we bij het kapotte riool waren, maar het bleek een gasleiding te zijn. Het begon te sissen en ontdekte toen de gele gasleiding", aldus de werknemers. Direct werd Liander gealarmeerd die op haar beurt de brandweer van Beek heeft gealarmeerd. De brandweer is ter plaatse gebleven totdat de medewerkers van Liander kwamen om het gaslek te repareren. Slechts één woning heeft enkele uren zonder gas gezeten. De bewoners , werken zodat zij geen hinder hebben ondervonden van het gaslek.

Nenini bestaat 20 jaar!

Nenini. (foto: Ineke Jacobs) Ineke Jacobs

BEEK - "November '98 ben ik, Ineke Jacobs, in Beek-Berg en Dal Nenini begonnen met een winkel met tweedehands kwaliteitskleding en originele kadootjes."

"Inmiddels zijn we verhuisd naar een groter pand waar we twee verdiepingen hebben en een kapsalon in de winkel. We hebben een ruim aanbod van dames- en herenkleding. Wij selecteren kleding, schoenen en tassen op merk, kwaliteit, originaliteit en trend. Leuk om de vraag te krijgen 'is dit echt tweedehands?' Een compliment voor de inbrengers van de kleding."

Tweedehands is gelukkig steeds minder taboe. Mensen vinden het fijn om een leuke outfit te vinden voor minder geld. Tevens is bewuster consumeren voor meer mensen een doel op zich geworden. Met de regelmaat organiseert Nenini verschillende activiteiten zoals modeshows, kleuradvies, geurworkshop, haarverzorging, manicure. "Inbreng gaat bij ons op afspraak. Speerpunt komende jaar zal worden om nog meer mooie heren kleding in te nemen. Ken je dus mannen met mooie kleding, attendeer ze op Nenini. Ze krijgen bovendien ook nog eens veertig procent van de opbrengst. Iedere week hangen we ongeveer 150 nieuwe artikelen in de winkel, de moeite dus om regelmatig binnen te komen."

"We werken samen met de kledingbank in Nijmegen waar één keer per maand kleding naar toe gaat, die niet verkocht is. November is onze jubileum maand en daarom zijn er verschillende acties. Leuk als je een keer langskomt om onze winkel te bekijken. We zitten aan de Rijksstraatweg 307 in Beek-Berg en Dal. (www.nenini.nl)

Chinese kunststof dakpannen een prima vervanging van asbestdaken Jan Weijers introduceert kunststof dakpannen in Nederland

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Jan Weijers de algemeen directeur van Weijerseikhout -al jaren gespecialiseerd in het realiseren van pannendaken, dak- en gevelisolatie en sinds enkele jaren ook in zonnepanelen- heeft er een product bij gekregen en wel afkomstig uit China.

Jan heeft in september 2017 voor het eerst contact gelegd met de Chinese markt en is in mei zelf naar China afgereisd. Om de Nederlandse situatie goed te leren kennen is er in juli 2017 een afvaardiging van het Chinese bedrijf in Nederland geweest om enkele projecten te bekijken. De Chinese fabrikant is sterk geïnteresseerd om het product dat in China al jaren lang wordt gebruikt in Europa te introduceren en Nederland is daarvoor een heel goed begin.

Weikkoplex is daarvoor aangewezen als partner en heeft rechten verkregen voor een aantal Europese landen. Vooral nu bekend is dat Nederland in 2014 asbest vrij moet zijn, zijn de kunststof dakpannen een grote uitkomst. Momenteel bevindt zich nog zo'n 200 miljoen m2 asbestdaken in Nederland, dus dat wordt aanpoten om die allemaal voor 2024 verwijderd en vervangen te hebben.

Jan heeft het product eens goed bekeken en zag er al gelijk heil in. Momenteel heeft het nieuwe bedrijf van Jan en enkele compagnons 'Weikkoplex' het levenslicht al gezien en heeft inmiddels al 15.000 m2 in voorraad, inclusief alle hulpstukken. Inmiddels zijn er al diverse projecten naar alle tevredenheid van de opdrachtgevers uitgevoerd. Ook de verwerking van de kunststof dakpannen, is volgens Jan redelijk eenvoudig. Er wordt geleverd in standaardmaten van 2.19 tot 3.05 meter en eventueel kan op maat tot 6 meter worden geleverd. Ook het lage gewicht van 3 kilogram per m2 is een grote vooruitgang. Gewone dakpannen wegen 42 kilogram de m2 wat betekent een flinke besparing op de constructie van het dak.

Jan heeft van het Chinese bedrijf de alleenverkooprechten in Nederland, Duitsland, Frankrijk en België maar gaat eerst de markt in Nederland goed verkennen en gaat daarna de grens over. Namens de firma Weikkoplex verkoopt Raab Karcher momenteel al de kunststof dakpannen en er is al veel vraag naar, aldus Jan, die om die reden de verkooppunten zal gaan uitbreiden.

Jan verwacht dat binnen tien jaar de dakpannen zijn vervangen door zonnepanelen in combinatie met lichte kunststof dakpanelen. Voor Nederland zijn de kleuren antraciet grijs en steenrood op voorraad. Het monteren van zonnepanelen over de kunststof panelen met speciaal ontwikkelde bevestigingsbeugels gaat perfect, daar is Jan van overtuigd. Wat de kleurechtheid betreft is er een garantie van tien jaar en op de levensduur van de kunststof dakpannen zit 30 jaar garantie. Daarnaast is het product recyclebaar. De verwachting is dat dit product een goede toekomst heeft, wat blijkt uit het feit dat binnen een redelijk korte tijd de belangstelling erg groot is.

30 / 32

Gefeliciteerd
papa en mama met jullie huwelijk van een kwart eeuw!

XXX
Sven en Wessel

De leukste juf van het land.
Staat vandaag als jarige Jet in de krant.
Hoera, Jet is nu 50 jaar!

Hiep hiep hoera.
19 november is de dag dat,
Sofie 1 kaarsje uitblazen mag!
Van harte gefeliciteerd
Liefs van Oma Ria.

Hiep hiep hoera!
Mijn liefste Oma wordt 73 jaar.
Gefeliciteerd! Liefs van
Opa - Maickel - Bep en Kevin.

Lieve Amy, van harte gefeliciteerd met het behalen van je zwemdiploma B!
Je bent een kanjer!

FEEST!
Deze lieve meid word 20 november
4 jaar...
Gefeliciteerd Lizzy

Liefs papa, mama en Thomas

Onze Opa & Oma Schreven zijn
50 jaar getrouwd.
Gefeliciteerd!
Liefs van Bjou, Mae en Ty
Dèvon, Damisah en Dilaz xxx

Merel Gefeliciteerd

met je 7de verjaardag

Liefs Opa Wim en Oma Mientje

Hoera, wij gaan per 17 november
officeel samenwonen. Schatje ik ben
al 10 maanden superblij met je. Hoop
op een mooie toekomst saampjes.
Dikke kus je meissie.

Lieve Riet

van harte gefeliciteerd, al 25 jaar bij de Zonnebloem.

Remco Wildeman benoemd tot griffiemedewerker

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Donderdagavond 8 november is tijdens de raadsvergadering in het gemeentehuis Remco Wildeman benoemd tot medewerker van de griffie in tijdelijke dienst voor een jaar.

Wildeman heeft de laatste jaren blijk gegeven met de site 'De Groesbeek' gevoel voor communicatie te hebben en heeft deze succesvolle site gecreëerd. Hij heeft aangegeven dat bij een eventuele benoeming hij de werkzaamheden – om elke vorm van belangenverstrengeling te voorkomen – de werkzaamheden voor 'De Groesbeek' te zullen afbouwen. Direct na zijn benoeming zal hij daarnaast direct stoppen met het plaatsen van politieke bijdrage op deze site en uiterlijk 1 januari 2019 zal hij met alle werkzaamheden voor 'De Groesbeek' stoppen. De benoeming is voor 21 uur in de week. Burgemeester Slinkman heeft -nadat de gemeenteraad akkoord was met zijn benoeming- de belofte van de heer Wildeman afgenomen.

Kater voor DVSG

GROESBEEK - DVSG maakt zaterdag 10 november de gestaakte eerste wedstrijd van het seizoen thuis tegen DVE Trajanus af.

De stand is 2-1 en DVSG mag starten met een penalty en daarna is er nog tien minuten te spelen tegen een tegenstander met 9 man op het veld.

De wedstrijd begint om 17.00 uur en het wordt al wat schemerig. Menno Sillessen neemt de penalty en scoort de 3-1 voor DVSG. Het lijkt nu een eenvoudige klus te worden, maar niets is minder waar. DVE Trajanus gooit zoveel energie en opportunisme in de strijd dat het lijkt alsof zij met twee man meer op hete veld staan. In de vierde minuut scoort DVE Trajanus de 3-2 en nu wordt het helemaal billenknijpen.

De scheidsrechter geeft van de start al aan dat hij tijdrekken bijhoudt en na 10 minuten en 34 seconde scoort DVE Trajanus de 3-3. De scheidsrechter fluit af na het doelpunt. Er is grote vreugde bij DVE Trajanus en verslagenheid, boosheid en onbegrip bij DVSG dat dit zo heeft kunnen gebeuren. Dit is wat je noemt een echte 'kater' overhouden aan een supergoede seizoensstart.

Volgende week speelt DVSG uit tegen AAC Olympia en zal het moeten proberen deze 'ervaring' van zich af te schudden.

Saar aan Huis ontzorgt ouderen en hun mantelzorgers

Foto: ©judithcapponfotografie Foto: ©judithcapponfotografie

Saar aan Huis ontzorgt ouderen en hun mantelzorgers

Regio- sinds begin dit jaar is Saar aan Huis, een landelijke organisatie voor alternatieve mantelzorg van start gegaan in uw regio. Franchisenemer Anita Rossen, woonachtig in Overasselt, voorziet hiermee in een oplossing voor de groeiende vraag naar (betaalde) mantelzorg. Saar aan Huis is een klantgerichte organisatie die passende hulp biedt om comfortabel en verantwoord thuis te kunnen blijven wonen.

De 'Saars' kunnen naast het bieden van gezelschap worden ingezet voor allerlei werkzaamheden zoals licht huishoudelijk werk, (samen) boodschappen doen, koken of begeleiding naar de dokter.
Ze hebben ruime levenservaring, wonen bij de cliënt in de buurt en hebben affiniteit met de zorg. Anita Rossen werft en selecteert de helpende 'Saars' en zorgt voor een passende match tussen de zorgvrager en de 'Saar' aan de hand van persoonlijke intakes. Zij vindt het heel belangrijk dat de ouderen zoveel mogelijk een vast, vertrouwd gezicht over de vloer krijgen.

Saar aan Huis biedt ook ondersteuning aan bewoners van zorginstellingen. Wat extra individuele aandacht doet de mensen vaak heel goed. De Saar kan dan bijvoorbeeld met de bewoner een wandeling maken, ergens een kopje koffie drinken of nagels te lakken.

Onlangs tekende uitvaartorganisatie Yarden een samenwerkingsovereenkomst met Saar aan Huis.

Leden met een Mijn Laatste Wensen uitvaartverzekering kunnen een gedeelte van het verzekerd bedrag vervroegd uit laten keren in geld om hiermee bijvoorbeeld alternatieve mantelzorg in te kopen. Om de kwaliteit te waarborgen is Yarden de samenwerking met Saar aan Huis aangegaan.


Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via nijmegen@saaraanhuis.nl, 06-22841385 of
024-6222512. Voor meer informatie kunt u ook een kijkje nemen op de site www.saaraanhuis.nl.

Marcel Polman nieuwe Prins van Boemelgat

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

MILLINGEN – Zaterdagavond is de 56-jarige Marcel Polman van carnavalsvereniging De Deurdouwers in een volle zaal van hotel Millings Centrum uitgeroepen tot Prins van het Boemelgat, zoals Millingen met de carnaval heet.

Marcel zal het komend carnavalsseizoen door het leven gaan als Prins Mars de Energieke. Samen met zijn pages Sade Wieland en Nikki van der Sterre en adjudant Marinus zal hij tijdens de carnaval de scepter zwaaien over Millingen. Marcel is geboren in Heilig Landstichting en is in 1989 met zijn vrouw Nicole in Millingen komen wonen. In het dagelijks leven is Marcel vestigingsmanager bij elektrotechnisch buro 2H. Daarnaast is Marcel bestuurslid van schutterij OEV 1. Naast carnaval vieren is motorrijden zijn grootste hobby.