niet de juiste De Liemers

19 juli 2019

niet de juiste De Liemers 19 juli 2019


Meer mantelzorgers in het zonnetje

WESTERVOORT - Het mantelzorgcompliment in Westervoort gaat in 2020 veranderen. De gemeente gaat in 2020 alle inwoners die Wmo-zorg ontvangen twee cadeaubonnen van € 25,00 geven waarmee zij vervolgens hun mantelzorger(s) kunnen verrassen.

Het mantelzorgcompliment is een blijk van waardering voor de inzet en hulp die inwoners van hun mantelzorger(s) krijgen. Voor de inwoners die wel mantelzorg ontvangen, maar geen Wmo-zorg hebben, heeft de gemeente ook een compliment beschikbaar: op aanvraag. Door de proactieve benadering worden meer mantelzorgers in het zonnetje gezet. Het mantelzorgcompliment is een blijk van waardering voor de inzet en hulp die inwoners van hun mantelzorger(s) krijgen. Wethouder Rob Raaijman: "De gemeenteraad vindt het belangrijk dat mantelzorgers zich gewaardeerd voelen. Het werk van mantelzorgers is onbetaalbaar en onmisbaar. Hun inzet is in geen enkele waarde uit te drukken. De gemeente wil graag aandacht hebben voor de mensen die zich inzetten voor een ander en hen die waardering geven."

Hoe gaat het in 2019?

Inwoners die afgelopen keer het mantelzorgcompliment hebben gehad, krijgen een brief van de gemeente. Hierin staat dat zij automatisch het compliment in 2020 toegekend krijgen. Er wordt een bedrag van € 100,00 overgemaakt aan de mantelzorgontvanger, die dit vervolgens cadeau kan doen aan zijn/haar mantelzorger(s). Inwoners die wel mantelzorg ontvangen maar niet bij de gemeente bekend zijn, kunnen een aanvraag doen voor het mantelzorgcompliment.

Een diploma én een LCAward Zeven leerlingen onderscheiden in 'Theatre of Dreams'

Volop sfeer in het 'Theatre of Dreams'. Foto: Camillia Stokman

ZEVENAAR - Zeven leerlingen van het Liemers College verlaten hun school met een diploma én een LCAward: Suze Berendsen, Vera Veldkamp, Suzanne Klappers, Anne Fleur Verholen, Eva ter Maat, Britt Kraaijenvanger en Eva Visser. Zij kregen hun Award uitgereikt door burgemeester Lucien van Riswijk.

De LCAward is een onderscheiding die wordt uitgereikt aan een leerling die een bijzondere prestatie levert op het gebied van maatschappelijke betrokkenheid, studie, sport/expeditie en cultuur. Alleen of met een groep. Het is een soort stimulans voor jongeren om iets extra's te doen aan zelfontplooiing. Plezier staat daarbij voorop, het is geen wedstrijd. Wie mee wil doen meldt zich in de derde klas op vrijwillige basis aan en werkt en voert na een oriëntatie de rest van de schoolloopbaan de plannen verder uit. Hoe meer de leerlingen hun best doen op alle vlakken, hoe hoger de medaille uiteindelijk kan zijn. De awards werden dit jaar uitgereikt in de 'Theatre of Dreams' bij Eetlokaal te Zevenaar. Er hing een gezellige, maar gespannen sfeer. De leerlingen wisten namelijk tot aan het eind van de avond nog niet welke award ze zouden ontvangen. Genodigden werden ontvangen in de gezellige tuin van Eetlokaal. Na het warme welkom mochten de bezoekers kiezen naar welke presentatie zij wilden kijken en pas aan het einde van de avond, na het luisteren naar de bijzondere verhalen, kregen de leerlingen hun awards.

Vervolg op pagina 4

Foto: jan van den heuij

YES!

28 juni heb ook ik te horen gekregen dat ik alsnog geslaagd ben voor mijn vwo. Zes jaar lang heb ik op het Liemers College gezeten, nu mag ik dan eindelijk afscheid gaan nemen. Ik moest even door de teleurstelling heen, nadat ik te horen kreeg dat ik een herkansing nodig had mocht ik willen slagen. Maar na het grote nieuws was het feest des te groter.

Na de zomervakantie ga ik beginnen aan de studie communicatie- en informatiewetenschappen aan Universiteit Utrecht. De studie is een combinatie van taal & communicatie en media & cultuur, wat mij heel erg aanspreekt. Ik blijf nog thuis wonen, dus jullie kunnen nog steeds artikelen van mij in deze krant verwachten. Daarnaast sluit de studie mooi aan bij het schrijven voor de krant. Vanaf het ontstaan van de krant werk ik al mee, makkelijk afscheid nemen zit er dus niet in. Door De Liemers Helemaal Goed Courant heb ik de kans gekregen te ontdekken wat ik leuk vind. Hierdoor werd de keuze voor een vervolgopleiding iets makkelijker voor mij. Ik heb alvast kunnen ervaren hoe het is om te schrijven, maar ook te zorgen voor de beste communicatie.

Een nieuwe school, nieuwe vrienden en van het kleine dorpje Groessen naar de grote stad Utrecht! In deze krant kunnen jullie een artikel artikel over de Liemers College Awards lezen, in de volgende een artikel over de Vereniging Palliatieve Terminale Zorg in de Liemers.

Ik ben klaar voor een nieuw avontuur en jullie lezers gaan zeker nog van me horen!

Camillia Stokman

Kunstwerk! Het Musiater wijzigt kassatijden in nieuwe theaterseizoen

ZEVENAAR - In aanloop naar de totale ontwikkeling en dienstverlening van Kunstwerk! in Hal12, past Het Musiater in het nieuwe theaterseizoen de kassatijden aan.

Dit betekent dat vanaf dinsdag 20 augustus de kassa van Het Musiater geopend is op dinsdag, woensdag en vrijdag tussen 13.30 uur en 16.30 uur. In een later stadium zal de verkoop van theatertickets ook in Hal12 mogelijk zijn.
In Het Musiater is het theater en de muziekschool van Kunstwerk! gevestigd.

De administratie van de muziekschool is verhuisd naar Hal12 aan de Kerkstraat 27 te Zevenaar.

Tijdens de zomervakantie zijn zij gewoon bereikbaar voor vragen en inschrijvingen op 085-0409971 en info@liemerskunstwerk.nl. Zoals elk jaar sluit het theater voor zes weken in de zomervakantie. Dan wordt er links en rechts groot onderhoud gepleegd in Het Musiater.

Deze zomer gaat men zelfs aan de gang met het "muziekcafé" dat op de oude plek van de administratie komt. Het wordt een prettige plek waar men kan chillen, wachten of werken. In deze periode is het niet mogelijk om aan de kassa kaarten te kopen, maar online op www.liemerskunstwerk.nl gaat de verkoop gewoon door.

Door onze redactie

Foto: jan van den heuij

Camillia Stokman

Dreamfields trok op 6 en 7 juli tienduizenden mensen naar Lathum. Ook Yvonne Abma, Mara van Loenhout en Anne Hulshorst gingen helemaal los! Foto: Rahma Maqboul

Door onze redactie

Duuves Mixed Music

heeft ambitieuze plannen

SSCW ondersteunt culturele

initiatieven in Westervoort

Kunstwerk! de bibliotheek

verhoogt serviceniveau

2 / 8

Namens Aaltje, alvast dank!

In de vorige editie deden we op deze plaats een crowdfunding oproep, een idee van Aaltje, om mee te betalen aan de uitbreiding van onze werkplek voor mensen met een beperking in het Hortsterpark.
Op 8 juli, drie dagen na het verschijnen van deze krant en dus de oproep, kwamen de eerste stortingen al binnen. Variërend van 5 tot 100 euro. Wat leuk! U had het gezicht van Aaltje moeten zien toen ze hoorde dat haar idee werkt! Bedankt aan de eerste gevers, en ik noem alleen de achternaam in verband met privacy: Weelink, Welling, Kuypers, Ulrich, Vosmeijer, Luiting, Brinkman, Vree en Huet. Maar vooral bedankt Aaltje voor je mooie idee! En voor het geval dat u nog zou willen bijdragen:
NL30 RABO 0327950889
Stichting Activiteiten Horsterpark. O.v.v. Appelparadijs en huiskamer

CHRIS VAN DE VEN

NR. 201 | 19 JULI 2019

3 / 8

Feest der herkenning in Thuvine Muziekvereniging Excelsior Loo en Look Who's Singing brengen 'gouwe ouwen'

Het dak van Thuvine ging eraf!. Foto: Ted Prost

DUIVEN - Thuvine, het Duivense verzorgingshuis, vormt een thuis voor vele ouderen. Tijd is echter lastig in te vullen met alleen maar leuke dingen, maar voordat de verveling kon toeslaan, stonden er op 21 juni een aantal muzikale gasten op de stoep. Muziekvereniging Excelsior Loo en het popkoor 'Look Who's Singing' vermaakten de bewoners van het Duivense verzorgingshuis met het 'feest der herkenning'.

Het idee om de maatschappelijke functie van de muziek verder uit de breiden is voortgevloeid uit de Duivense burgerbegroting, een moment waarop geld kan worden toegewezen aan populaire initiatieven. Naar aanleiding van een bijeenkomst 'Iedereen doet mee met cultuur' en een alarmerende video over de kloof tussen jong en oud, sloegen de betrokkenen van de verschillende partijen de handen ineen om samen te werken aan een oplossing: muziek!

'Het feest der herkenning' is de naam die aan het project is gegeven waarbij Excelsior Loo en Look Who's Singing verzorgingstehuizen langsgaan om te laten zien dat iedereen nog meetelt en mee kan doen.

Gouwe ouwen

Het is een knap kunstje om je als muziekvereniging goed aan te passen aan verschillende publieken, zo ook bij Thuvine waar de - soms wat kritische - bewoners sterk weten wat ze leuk vinden.

Gelukkig dat wat liedjes van vroeger een hoop goed doen en wanneer het gros van de ouderen dan ook nog in nostalgie en plezier met elkaar danst, lijkt de muziekkeuze een schot in de roos te zijn geweest. "Het is prachtig om te zien wat deze muziek met de mensen doen kan," vertelt dirigente Maud Lavrijsen, terwijl ze druk in het rond aan het zwaaien is. "Hier doen we het voor!" Met 'gouwe ouwen' zoals 'De woonboot' en 'De Zuiderzee ballade' wordt de grote zaal van het verzorgingshuis omgetoverd tot een dansvloer en gaat het dak eraf. Veel ouderen hechten tot op de dag van vandaag grote waarde aan de herinneringen van de dagen van vroeger. Muziek doet iets bijzonders met mensen. Voor héél even wanen ze zich terug kan in de mooie tijden waaraan deze muziek hen doet denken. Met oog op de grote eenzaamheid onder de Nederlandse ouderen, is het belangrijk goed te blijven zorgen voor onze vorige generatie; dit in de vorm van letterlijke zorg of... muziek!

Iedere dag feest

Met zoveel enthousiasme, vertier én maatschappelijk nut zou het natuurlijk jammer zijn hier een eenmalig iets van te maken, maar als het aan muziekvereniging Excelsior Loo ligt is het iedere dag wel feest. "Vanuit alle bewoners en deelnemers is de wens uitgesproken dit in de nabije toekomst weer te doen," zegt Michael van den Broek tevreden. "Ik zeg 'kom maar op!'"

De betrokken partijen zien er ondertussen al naar uit het festijn weer over te doen en zullen iedere kans aangrijpen om zich dienstbaar op te stellen tegenover hen die de vreugde van de muziek zo hard verdienen.

Duuves Mixed Music heeft ambitieuze plannen Stichting wil Duiven op de kaart zetten met muzikale evenementen

De Charlestown Jazzband treedt in augustus op. Foto: PR

DUIVEN - Duuves Mixed Music, een nieuwe stichting, organiseert muziekevenementen in Duiven. "Muziekactiviteiten organiseren in Duiven die het liefst gratis bezocht kunnen worden en waar er voor een ieder wat wils is", vertelt Lisa Rutten, secretaris van de stichting.

De stichting bestaat nu ongeveer vier maanden en heeft ambitieuze plannen. Op 28 april organiseerde Duuves Mixed Music haar eerste evenement: een bluesconcert. Op blues en jazz wil de stichting vooral de nadruk leggen. Op 17 en 18 augustus houdt Duuves Mixed Music een Jazz- en Bluesfestival. "Er is een groot podium met tien verschillende bands. De entree is gratis", vertelt Rutten. "Voorheen duurde dit festival maar één dag, maar dit jaar kunnen we het via deze stichting groter en officiëler aanpakken. Het Jazz- en Bluesfestival is niet het enige evenement dat in het vat van de stichting zit. Nog niet de hele agenda is rond, maar wel kan Lisa Rutten vertellen dat er op 19 oktober een concert in de Ogtent zal plaatsvinden. Er is dan een stand-up band met een avondvullend programma.

Eigen taak

Al van kinds af aan had Lisa Rutte, één van de bestuursleden, een hart voor muziek die ze door het spelen van dwarsfluit en saxofoon liet kloppen. Zij is niet de enige uit het bestuur. "Iedereen uit het bestuur heeft wel iets met muziek en door het horen van allerlei verschillende muziek, hopen we dat mensen kennis kunnen maken met andere muziek dan normaal", aldus Rutten. In het bestuur heeft iedereen zijn eigen taak. Edwin Tunnissen is de voorzitter.

'Iedereen uit het

bestuur heeft wel

iets met muziek'

Hij luistert daarnaast naar bands om te kijken welke bands geschikt zijn voor een bepaald evenement, Lisa Rutten is secreataris. Zij houdt zich ook bezig met de website, Richard is penningmeester. Tenslotte is Stef Schaap bestuurslid. Verder zijn er meerdere mensen betrokkenen bij de stichting zoals Ben Aarntzen. Hij is de geestelijke vader van de stichting. Hij heeft vooral contact met de sponsoren en vergezelt Edwin in de zoektocht naar goede bands.

Grotere Nederlandse bands

Lisa Rutten: "Wij als stichting hopen ook dat mensen buiten Duiven naar ons dorp trekken voor deze evementen. Het zou super zijn als Duiven zich zo op de kaart kan zetten en er ook grotere Nederlandse bands naar Duiven komen. Op deze manier kan Duiven nog wat bekender worden voor de rest van Nederland en bovendien is het ook goed voor de horeca." Naast de muziekevenementen die op de planning staan, komt ook de website van de stichting binnenkort online: www.duuvesmixedmusic.nl.

Ilse van Velsen

'Passie voor fotografie is jong begonnen'

"Ik probeer, indien mogelijk, zakelijk eerst te kijken of ik gebruik kan maken van de diensten van een Liemerse ondernemer." Foto: Eva Peters

Voor de rubriek De Liemers Werkt bezoeken we regelmatig een ondernemer of medewerker van een Liemers bedrijf.

Naam?

"Jacques Kok, ik ben 55 jaar en woon in Duiven. Mijn bedrijf heet Fotografie Jacques Kok."

Bedrijf?

"Mijn passie voor fotografie is jong begonnen. Op mijn 15e was ik al bezig om foto's te maken als werk. Door de jaren heen ben ik steeds een stapje verder gekomen. Uiteindelijk wist ik zeker dat ik beroepsfotograaf wilde worden en ben er nog meer ingedoken. Zo werkte ik na mijn studie, eerst een aantal jaren in de fotohandel met professionele studio en reportage fotografie. Begin jaren '90 heb ik de stap gezet om als zelfstandig fotograaf een onderneming te starten. Dit bleek een goede keus te zijn! In 1994 is Fotografie Jacques Kok opgericht. Inmiddels werk ik voor veel opdrachtgevers, zowel in de Liemers als daarbuiten."

Vrije tijd?

"Ik kom uit een voetbalfamilie. Sport loopt als een rode draad door mijn leven. Wielrennen, sport kijken op televisie of een wedstrijd van mijn favoriete club Sparta 'op het Kasteel' in Rotterdam kijken, vind ik ook geweldig."

Liemers?

"We kwamen hier wonen in 1991, dat is nu al 28 jaar geleden. De Liemers is een prachtige streek met een afwisselend en mooi landschap."

Mooiste plekje?

"Door mijn vele fietstochtjes ben ik een bepaald gebied erg mooi gaan vinden. Van de mammoet in Groessen tot Spijk over de dijken en langs de rivieren. Dat heeft een speciaal plekje in mijn hart."

Partner van De Liemers Helemaal Goed?

"Jazeker, ik heb een sticker op mijn bedrijfspand in Duiven!

Ik probeer dan ook, indien mogelijk, zakelijk eerst te kijken of ik gebruik kan maken van de diensten van een Liemers partner of ondernemer."

HOPE XXL Archief: UNDP

Jonathan Hall

Op steenworp afstand van het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York ligt het 'bijkantoor' van een bijzondere VN-onderafdeling. Het gaat om één verdieping in een hoog verzamelgebouw waar ongeveer 15 mensen werken die de hele dag bezig zijn met cijferbreien: The United Nations Development Program Report Office.

Het zijn de mensen, ze komen van over de hele wereld, die allerlei gegevens verzamelen. Ze produceren elk jaar een dik rapport met de gegevens van alle landen en verwerken die in hun Human Development Index. Hoe staan de landen er voor en dat dan voor een hele rij van ontwikkelingen. Dat alles tellen ze op en daar rolt een cijfer uit tussen de 0 en 1. Nederland staat nu op plek 5. In principe meten ze de vooruitgang voor de 190 landen en dat doen ze al 30 jaar. HOPE XXL heeft veel contact met deze afdeling, omdat we streven naar een wereld waarin alle landen uiteindelijk op een 8 zouden moeten komen wat betreft hun beleving van hun welzijn. Al acht jaar hebben we contact met de tweede man van UNDP. Jonathan Hall, uit Australië, is de spin in het web en hij zorgde er oor dat HOPE XXL in het rapport van 2017 werd opgenomen als een bijzonder initiatief. Op pagina 100 staat een stuk over HOPE XXL en ons idee van de 8. Daarbij hoort dan een heel verhaal over onze HOPE XXL-index die we zelf hebben opgesteld. Dat staat op hun website. "It gives you credibility", zei John. Je wordt niet zo maar opgenomen in hun jaarverslag. Zijn baas, de uit Bangladesh afkomstige Selim Jahan, was op onze uitnodiging in 2017 in Leiden toen we daar een conferentie hadden met studenten. Op de foto staat Jonathan in 2018. In 2020 komt hij op verzoek van HOPE XXL naar Nederland voor een bijeenkomst die georganiseerd gaat worden over al die indexen die er zijn (244!!!). Een bijeenkomst om na te denken over één gezamenlijke index.

Want meten is weten!

Suze en Britt beloond met LCAward

Britt presenteert haar bijzondere 'gouden' verhaal. Foto: Camillia Stokman

Vervolg van voorpagina

Suze Berendsen kreeg een zilveren Liemers College Award, zij maakte samen met vijf leerlingen een reis naar Ethiopië. Voordat de meiden daarheen konden hebben ze verschillende acties georganiseerd om geld op te halen, waaronder zelfgemaakte cupcakes verkopen, het organiseren van twee schoolfeesten en twee sponsordiners. Zo haalden ze niet hun beoogde 10.00 euro op, maar 12.000 euro ''We hebben met dit geld veel kunnen doen. We wilden een school en een speeltuin opknappen en zonnepanelen plaatsen. We hebben van het overige geld lesboeken gekocht, zodat dit nuttig werd besteed'', vertelt Suze. Verder heeft Suze voor het onderdeel onderwijs haar Engels bijgespijkerd. Dit kwam goed van pas in Ethiopië, maar ook tijdens de lessen. Voor het onderdeel cultuur heeft Suze meegeholpen aan de processie in Oud-Zevenaar en zijn de meiden naar het Afrikamuseum geweest om daar meer te weten te komen over de cultuur in Ethiopië. Voor het laatste onderdeel, sport, is Suze blijven hockeyen en is ze gaan sporten in de sportschool. Britt Kraaijenvanger ontving op 1 juli een gouden Liemers College Award.

Britt heeft ook een bijzondere reis gemaakt, zij ging naar Oeganda. ''Voor het onderdeel onderwijs heb ik een fotografiecursus gedaan, zodat ik dit kon toepassen in Oeganda. Daarnaast heb ik piano leren spelen. Eerst kwam ik niet verder dan 'Vader Jakob', tegenwoordig kan ik enigszins een klassiek stuk spelen. Het onderdeel cultuur vond ik erg lastig, maar ik ben daarvoor met mijn oom een aantal keer bij het Klassiek Ballet wezen kijken. Uiteindelijk bleek dat ik dit hartstikke leuk vind!", vertelt Britt. Op het vlak van sport heeft Britt persoonlijke doelen gesteld. Britt is veel afgevallen, maar daarnaast is ze ook uit een vliegtuig gesprongen. ''Dit was een grote wens, maar ik durfde het tot nu toe niet. Maar voor LCA heb ik toch gezegd dat ik letterlijk en figuurlijk uit een vliegtuig zal springen'', aldus Britt.

De slag om Arnhem

Uit een Zevenaars dagboek, 17 september 1944:

De slag om Arnhem is begonnen. 's-Morgens om 11.00 uur vliegt een 600-tal bommenwerpers en transporttoestellen over. Door hevig afweervuur worden er tien neergeschoten. Hevige luchtgevechten. Vijf keer klinkt het luchtalarm, maar dan is er geen elektriciteit meer. Treinen met tanks komen in Zevenaar aan. De zware gevechtswagens worden gelost aan de loskade van het Oude station achter Mathena. Vervolgens rijden ze door de nauwe Kerkstraat en de Marktstraat naar de Arnhemseweg, waar ze amper de hoek kunnen nemen. De trottoirs worden zwaar beschadigd en er zijn geregeld opstoppingen. Om 16.00 uur cirkelen plotseling twee Spitfires om en over het station, speurend naar wat ze kunnen verslinden. Plotselingen duiken ze in gierende vaart op een stilstaande militaire trein. De hel lijkt losgebarsten als twaalf Lockhead Lightnings hulp komen verlenen. Twee raketbommen worden afgeworpen en na een moorddadig vuur met boordwapens gedurende een kwartier staan twaalf olietankwagens vier wagons met benzine en zes wagons met munitie in lichterlaaie. Wat een enorm spektakel. De zware rookontwikkeling, de enorme steekvlammen, de rondspattende granaten en een regen van neervallende brokken blijven onvergetelijk in onze herinnering.

Panther-tanks

Op 19 september rijden ongeveer 25 Panther-tanks door Zevenaar richting Arnhem om de Duitse troepen aldaar te steunen. Fietsenvorderingen vinden plaats huis aan huis. Er is altijd nog geen elektriciteit. In de middag vinden enkele luchtgevechten plaats. De dag daarop bereikt ons bericht dat Nijmegen is bevrijd. Hevige luchtgevechten blijven plaatsvinden. Hierbij worden zowel een Duits als een Amerikaans toestel neergeschoten. Zowel Arnhem als Nijmegen lijken in brand te staan.

Kyra Sannes

Piet Bus

Foto: jan van den heuij

Camillia Stokman

5 / 8

SSCW ondersteunt cultureel Westervoort Arthur Boone: 'Van, voor en door Westervoort, dat is wat we willen zijn'

Secretaris Martijn Wieleman, Voorzitter Arthur Boone en penningmeester William Boekhorst: 'Wij zijn laagdrempelig". Foto: Irma de Theije.

WESTERVOORT - Een nieuw initiatief in Westervoort: de Stichting Stimulatie Cultureel Westervoort (SSCW). Een interview met Arthur Boone, kersverse voorzitter van deze prille stichting over aanleiding, doel en opzet.

Aanleiding tot oprichting is het honderdjarig bestaan van zalencentrum Wieleman dit jaar. De Westervoortse ondernemersfamilie viert dit met een jubileumweekend begin mei. Arthur: "Bij een eerder jubileum werden zij overstelpt met bloemen. Op zich prachtig, maar bloemen verwelken en dat vinden zij jammer, ook van het geld. De familie wil voor dít jubileum een aandenken dat langer standhoudt en bedenkt de 'Stichting Stimulatie Cultureel Westervoort'. Opgericht om toekomstige culturele activiteiten en initiatieven in het dorp te ondersteunen." Wieleman vraagt de genodigden voor het jubileumweekend om een donatie voor de nieuwbakken stichting, in plaats van bloemen, wijn of anders. Aan dit verzoek is volop gehoor gegeven waarmee de definitieve 'geboorte' van de stichting een feit is.

Waarom een stichting dat juist cultuur in Westervoort wil stimuleren? Arthur: "Cultuur is zo breed hè en wat is precies cultuur? Carnaval is ook cultuur, cultureel erfgoed zelfs. Maar een zangkoor, muziekvereniging of zelfs een sportclub is eveneens cultuur. Zalencentrum Wieleman herbergt veel cultuurclubs die daar repeteren, optreden, feesten of een pijltje gooien. Het bedrijf is er mee groot geworden, heeft veel aan deze verenigingen te danken. Dit is een van de redenen waarom Wieleman langjarig wat wil terugdoen voor cultuur in Westervoort en het initiatief neemt voor de oprichting van SSCW." Maar de familie wil niet dat het een 'Wieleman stichting' wordt en gaat nadrukkelijk op zoek naar een brede maatschappelijke invulling van het bestuur. Arthur wordt gevraagd als voorzitter: hij heeft de nodige ervaring met deze rol, onder andere bij carnavalsvereniging De Dolbotters. "Ik ken Martin Wieleman al heel lang, ook door De Dolbotters, we zijn vrienden geworden." William Boekhorst (penningmeester), Martijn Wieleman (secretaris) en algemene leden Marjolein Wiltink, Dennis Bisseling en Monique Wigman maken het bestuur compleet.

Inmiddels heeft het bestuur de eerste aanvraag binnen. Muziekvereniging OBK wil in haar jubileumjaar allerlei activiteiten opzetten en heeft SSCW om een financiële ondersteuning gevraagd. Het bestuur moet de aanvraag nog behandelen. "We zijn zo nieuw dat we met elkaar nog de spelregels aan het aftasten zijn." Wat al wel vaststaat: 'cultuur' is bij SSCW vrij breed. De stichting wil niet een vernauwende maar brede blik op cultuur hebben. "Iedereen die denkt ons nodig te hebben bij een initiatief om de cultuur in Westervoort te verbreden, kan bij ons aankloppen. Het bestuur bekijkt iedere binnengekomen aanvraag serieus. Wat niet wil zeggen dat we ook alles honoreren. Het moet wel in de 'geest van cultuur' zijn. De sportvereniging die om een financiële bijdrage vraagt voor een clubuitje, dat gaan we niet doen", legt Arthur uit. "Maar we willen wél de verbreding naar sport. Kijk naar een voetbalclub, dat doet iets met het dorp en is ook onderdeel van de Westervoortse cultuur. Als een sportvereniging iets organiseert waar heel Westervoort wat aan heeft, dan willen wij financieel bijdragen. Denk dan aan zoiets als 'Westervoort in Beweging' of de 'Truckersrun'." De bedoeling is een stichting neer te zetten met een stevige financiële basis die langjarig standhoudt. "Ik roep meer jubilarissen op om het voorbeeld van Wieleman te volgen: in plaats van geschenken een oproep voor een gift aan onze stichting. Het overkomt meer mensen die na hun feestje met te veel planten, bloemen of flessen wijn naar huis gaan." De voorzitter heeft nog een oproep: "Denk ook bij het overlijden van een suikeroom of -tante eens na over een gift aan onze stichting." De financiële basis nu is de opbrengst van de donaties van het 'Wieleman jubileumweekend'. Enkele plaatselijke ondernemers en gemeente Westervoort hebben een substantiële financiële bijdrage gedaan. "Het zou geweldig zijn als inwoners en plaatselijke ondernemers naast een landelijk doel ook een plaatselijk doel zouden steunen, zoals onze stichting." Het bestuur wil over een jaar graag laten zien wat de stichting al voor cultureel Westervoort heeft betekend. Arthur: "Zodat meer mensen zeggen 'Daar wil ik ook aan bijdragen'."

De gemeente Westervoort kent subsidieregelingen, wat is het verschil met SSCW? De voorzitter: "De gemeente kent allerlei regels en formulieren voor het aanvragen van subsidies. Dat is voor particulieren en verenigingen niet altijd makkelijk te begrijpen of in te vullen. SSCW wil laagdrempelig zijn en wil geen ingewikkelde aanvraagprocedures. Natuurlijk kijken we of de aanvraag past in wat de stichting voor ogen heeft. Maar we houden het simpel, geen ingewikkelde check achteraf. We willen helpen, stimuleren en assisteren en soms initiëren, maar niet controleren." Arthur lacht: "Maar als het evenement waarvoor we geld hebben gegeven niet heeft plaatsgevonden, dan komt men mij wél tegen." Nog een verschil met de gemeente: SSCW kent geen beleidsplannen, maar is een 'stichting al doende lerende'. Wat formeel nodig is, is geregeld: statuten, inschrijving bij Kamer van Koophandel en dergelijke. Maar opzet en werkwijze worden al doende bepaald. SSCW start met ondersteuning in financiële zin. Intussen denkt het bestuur na over uitbreiding van de ondersteuning zoals het bij elkaar brengen van vraag en aanbod, menskracht, faciliteiten en materiaal en het leggen van verbindingen. Financiële of een andere ondersteuning, het doel van de stichting is versterken van de cultuur in het dorp. "Van, voor en door Westervoort", somt Arthur prachtig op. Het leggen van verbindingen wordt vergemakkelijkt door de diverse achtergronden van de bestuursleden. Komend uit vereniging, MKB, (grotere) ondernemers en politiek is de gezamenlijke achterban en het netwerk groot. "De verankering in het bestuur is zodanig gekozen dat er meteen verbinding is met de Westervoortse samenleving, de politiek en de plaatselijke ondernemers", "Veel plaatselijke ondernemers dragen Westervoort een warm hart toe en hebben het culturele leven hoog in het vaandel staan. Zij willen bijdragen door persoonlijke inzet, het leveren van materialen of door sponsoring. Alle drie zijn welkom." De uitdaging voor de stichting is zorgen voor naamsbekendheid. De SSCW heeft al een Facebookpagina, maar het bestuur wil ook graag een website. De stichting zoekt nog een vrijwilliger voor het bouwen en onderhouden van een website. Heeft iemand interesse, kan hij of zij mailen naar sscwestervoort@gmail.com."

Irma de Theije

Stefan Ebbing 'ontslagen' van Candea College De 17-jarige havo'er geniet van een welverdiende vakantie na een periode van drukte

Stefan accentueert hoe belangrijk het is je best te doen in je laatste twee jaar. "Al deze cijfers tellen mee, het scheelt als je er al goed voor staat." Foto: Tanja Ebbing

DUIVEN - Gelukkig heeft Duivenaar Stefan Ebbing (17) zijn havo diploma weten binnen te halen. Na een drukke periode heeft hij daarmee zijn middelbare schoolperiode afgerond. Tijd voor een nieuw begin. Stefan gaat het Candea College in Duiven inruilen voor de HAN in Arnhem.


In totaal heeft Ebbing zes jaar over zijn middelbare schooltijd gedaan: hij heeft namelijk havo-4 twee keer gedaan. De eerste keer had hij een ander profiel, Natuur & Techniek, omdat hij in de veronderstelling was dat hij de desbetreffende vakken nodig zou hebben voor de opleiding bouwkunde die hij graag wilde doen. Toen Stefan hoorde dat hij met een ander profiel ook zijn droomopleiding kon volgen veranderde hij. Hij deed examen in het profiel Economie & Maatschappij, met informatica en Duits.

Volgens Stefan ging het schooljaar erg snel. Hij had weinig lessen, korte dagen en weinig toetsen in vergelijking met het jaar ervoor. "Het was voorbij voordat ik het wist" , vertelt hij. Ebbing heeft examen gedaan in vijf vakken: Nederlands, Engels, Duits, economie en geschiedenis. Voor wiskunde heeft hij in havo-4 al examen gedaan, met succes. Er is geen examen informatica, wat voor Stefan betekende dat hij meer tijd had om zijn andere vakken voor te bereiden.
"Op school kregen we examentraining, dit bereidt je goed voor op wat er komen gaat. Volgens Stefan was het verplicht naar minimaal één examentraining te gaan van de hoofdvakken Nederlands of Engels. Twee weken van tevoren is hij officieel begonnen met de voorbereidingen. Zo heeft hij examens uit eerdere jaren geoefend en heeft hij zich voor geschiedenis voornamelijk online verdiept in het vak. Voor economie heeft hij wat minder geleerd. Achteraf had hij gewild dat hij meer voor economie had gedaan, aangezien het toch de laatste loodjes waren voor zijn 3-maandenlange vakantie.
Op vrijdag 10 mei startte Stefan met zijn examen Duits, hij eindigde op maandag 20 mei met economie. Stefans examenperiode was erg relaxt voor hem. "Stressen heeft ook geen zin aangezien je er niets meer aan kunt veranderen." Het heeft voor hem ook zeker geholpen dat hij er qua cijfers al goed voor stond voordat hij de examens inging. Het enige moment waarop hij stress heeft gehad kwam omdat hij zijn water was vergeten. "Eén van mijn docenten rende nog snel naar de tafel om water voor mij te pakken, wij konden er nog wel om lachen." Met allemaal voldoendes heeft Stefan een erg mooie examenlijst behaald.
Aankomend jaar gaat Stefan de vierjarige bouwopleiding volgen aan de HAN in Arnhem. Hij is blij dat hij eindelijk klaar is met de middelbare school en naar een andere school gaat. Ebbing wil graag architect worden, daarvoor moet hij echter nog een universitaire master doen. Voor nu is voor hem een mix van theorie en praktijk belangrijk, wat hem erg interessant lijkt. Stefan accentueert hoe belangrijk het is je best te doen in je laatste twee jaar. "Al deze cijfers tellen mee, het scheelt als je er al goed voor staat". Examenleerlingen moeten vroeg aan de bel trekken als ze vakken nog lastig vinden. "Alle moeite is het op het eind zeker waard", eindigt Stefan.

Van groep acht naar brugpieper… Hoe is het nu met Jeno Lammers?

"Op mijn goede cijfers voor Bizo ben ik het meest trots, omdat de lessen onwijs saai zijn en ik er desondanks toch goed voor sta."

ZEVENAAR – Aan het begin van dit schooljaar schreven we wat de ambities en dromen van brugklasser Jeno Lammers (12) waren. Nu, een schooljaar verder, kijken we hoe het gaat met hem en alles wat hij aan het begin van dit schooljaar nog van plan was om voor elkaar te krijgen.

Jeno is aan het begin van dit schooljaar begonnen met zijn eerste leerjaar op het Liemers College. Na gewend te zijn aan hoe het allemaal werkt, bleken zijn verwachtingen van de middelbare school erg mee te vallen. Vooraf dacht hij namelijk dat hij de verandering zwaar zou vinden, maar dit viel hem heel erg mee. "Ik dacht dat de hoeveelheid huiswerk die ik zou krijgen veel te veel zou zijn, maar dit was niet het geval. Nu ben ik nog maar twintig minuutjes per dag hiermee bezig."

'Ik ben maar

twintig minuutjes

per dag met

huiswerk bezig'

Volgend schooljaar verwacht Jeno wel dat de hoeveelheid huiswerk flink zal toenemen, en de hoeveelheid toetsen dan ook. Maar, één geluk voor Jeno, dit dacht hij aan het begin van dit jaar ook.

Door het jaar heen is er bij Jeno een hoop veranderd. Zo is zijn lievelingsvak niet meer aardrijkskunde, maar zijn dit de gymlessen geworden, en ook is Nasktec (natuurkunde, scheikunde en techniek) niet meer zijn minst favoriete vak, maar is dit nu Bizo (biologie en zorg) geworden. Overigens heeft hij wel goede cijfers voor dit vak gehaald. "Op mijn goede cijfers voor Bizo ben ik het meest trots, omdat de lessen onwijs saai zijn en ik er desondanks toch goed voor sta."

Playstation aan de kant

Ook zijn instelling is sterk veranderd. Hij was van plan erg ambitieus het jaar in en uit te gaan, maar dit heeft hij niet tot uiting kunnen brengen. De motivatie die hij aan het begin van het jaar had om goed zijn best te doen, verdween beetje bij beetje. "Dit jaar ga ik waarschijnlijk wel over, maar voor volgend jaar zal ik toch wel meer mijn best moeten doen." Voor hem betekent dit PlayStation aan de kant, en met zijn neus de boeken in. Verder moest zijn keuze in een vervolgopleiding en toekomstdroom een verandering doorgaan. Waar hij vorig jaar nog een eigen ICT-bedrijf wilde beginnen, wil hij nu meester worden. "Ik ben veranderd van gedachte omdat een ICT-bedrijf beginnen erg lastig is en ik graag mensen nieuwe dingen leer. Dan past meester beter bij mij." Dit motiveert hem wel verder om harder zijn best te gaan doen, en toch zijn spelcomputer even aan de kant te zetten. Want wie meester wilt worden, zal het zelf eerst moeten begrijpen!

Voorlopig blijft hij zich focussen op zijn middelbare schooltijd, en kijkt Jeno nog maar even naar hoe het aankomende jaar zal verlopen, nu zijn eerste jaar er net op zit. Maar met frisse moed na de vakantie en een klein steuntje in de rug gaat hij dit zeker redden. Daar gaat hij in ieder geval wel van uit!

Lara Nijhof

Rahma Maqboul

Ideeën

1362

Er is uiteindelijk maar een mysterie. Het Zijn.

1363

Mensen die bidden, doen dat altijd om iets te vragen voor de toekomst. Er wordt nooit met terugwerkende kracht gebeden, terwijl dat misschien veel interessanter kan zijn. Kun je wat mis is gegaan achteraf herstellen. Als jouw god ook invloed heeft op het verleden, door zich niet te hoeven houden aan de natuurwetten en jij bijvoorbeeld aan jouw god vraagt om jouw terminaal zieke kind van vier, dat door de artsen is opgegeven, toch te genezen van de kanker en je kind sterft toch, omdat god even niet luisterde of andere zieke kinderen even belangrijker vond dan die van jou, dan zou je een paar dagen na de begrafenis van jouw kind, jouw god gewoon kunnen vragen om het weer tot leven te wekken.
Hij, jouw god, weet hoe dat in zijn werk gaat. De christen god heeft dat in ieder geval in zijn CV opgenomen. Hij heeft het gedaan met zijn eigen zoon. Toch?

1364

Er zijn nog wel een paar zaken die ik onder de aandacht van de 'n-bidden-heil- ziende-gelovigen' wil brengen. Kies een bepaald onderwerp waar jullie je collectief op richten en je gezamenlijk voor inzetten. God zal wellicht eerder luisteren naar een heleboel dezelfde gebeden door veel mensen dan die specifieke, vaak wat egoïstische gebedjes van de kwezelende enkeling. Zie het als het schrijven van brieven aan een dictatoriaal regime om een veroordeelde, politieke gevangene vrij te krijgen. Amnesty International is daar best succesvol in. Zoiets maar dan anders.
Als eerste zou ik dan willen laten bidden om de voor mij zwartste bladzijde uit de Westerse geschiedenis alsnog ongedaan te maken. De Holocaust en alles wat daar mee samenhing, gaat dan door god uit de geschiedenis gehaald worden doordat die postuum niet heeft plaatsgevonden.

Waarom muziek belangrijk is?

Foto: Bas van Spankeren

Enige tijd geleden is er weer een mooi convenant Méér Muziek in de Klas lokaal getekend. Dit keer in de Achterhoek. Vorig jaar mochten we in de Liemers het eerste convenant van Gelderland tekenen en hebben we enkele vlaggetjes mogen overdragen, zo ook aan de Achterhoek. Het muziekvirus waart door Nederland en er worden met allerlei partijen prachtige afspraken gemaakt om echt te werken aan structureel muziek in de klas. De vraag reist echter of het wel voldoende duidelijk is waarom dit dan zo belangrijk is. Wat is de reden voor de grote aandacht voor muziek? We maken deze afspraken om muziek te borgen binnen het onderwijs. Ieder kind heeft recht op minimaal één keer per week een muziekles. Het probleem is dat we nu nog teveel afhankelijk zijn van incidentele financiële middelen of het enthousiasme van die ene leerkracht. In de Liemers hebben we al op zoveel scholen muziek gebracht. Maar hoe nu verder? Mijn idee is dat als muziek echt gekozen wordt vanuit een diepe intrinsieke motivatie en de onderliggende redenen beter bekend zijn, er altijd een weg te vinden is om te verduurzamen. Tja, moet ik uitleggen waarom het belangrijk is? Muziek stimuleert de creativiteit. Een instrument bespelen draagt bij aan motorische ontwikkeling bij kinderen, bevordert discipline en doorzettingsvermogen. Samen muziek maken leert kinderen rekening houden met elkaar en geeft plezier. 84% van de ouders vindt het belangrijk dat hun kinderen op school in aanraking komen met muziek. En om het in breder perspectief te zien: ieder bedrijf of iedere ondernemer wil toch graag creatieve medewerkers, die kunnen samenwerken en flexibel om kunnen gaan met veranderingen? Als we dat allemaal in ons achterhoofd houden dan kost het ons dus geen geld, maar is het een waardevolle investering voor de toekomst, economisch gezien en wellicht ook om sociale problemen te voorkomen. De convenanten zijn dus mooi, maar aan echte borging moet nog flink gewerkt worden!

Multatuliaanse reactie

~Commentaar

Al een tijdje niks over god en dan nu alleen maar over god. Maar wel anders dan normaal. Het gaat meer over het bidden en waar we voor bidden dan echt over god. Ik heb het idee dat mensen meer bidden bij negatieve gebeurtenissen dan bij positieve. Alsof god al het negatieve maar moet oplossen, maar niet bedankt wordt voor het positieve. En als iets negatiefs wordt omgezet in iets positiefs dan geven we wel een kort, maar vooral ook opgelucht bedankje, maar als iets negatiefs negatief blijft of zelfs wordt omgezet in iets negatievers dan vloeken we er het liefst op los. Maar is dat dan niet gods plan? Ze zeggen toch dat alles gebeurt met een reden? Dan zal al het positieve en negatieve dat je overkomt toch ook gebeuren met een reden. Dan kan je ook gaan nadenken over of we een vrije wil hebben of niet. Veel Griekse filosofen hebben er theorieën over. Over verschillende elementen die overal in terugkomen, over dat alles stroomt en over dat alles stilstaat. Maar zelfs dan lijkt het erop neer te komen dat alles in het universum al bepaald is. Het voelt dan misschien als vrije wil en dat kunnen we ook best geloven, maar eigenlijk staat alles al vast. Tijd is ook maar een concept, een begrip die wij mensen bedacht hebben. Eigenlijk weten we niet wat tijd is. En maakt het eigenlijk verschil of dat we echt vrije wil hebben of dat we alleen maar denken dat we vrije wil hebben? Ik betwijfel het. Als je bepaalde dingen vaak genoeg zegt, ga je het vanzelf geloven. Je zou dus in theorie een idee bij iemand in zijn hoofd kunnen plaatsen zonder dat hij het weet. Wij mensen weten nou eenmaal niet wat we wel en niet moeten geloven. Wij geven alles namen om het begrijpelijk te maken, maar toch weten we niks. En tegelijkertijd zijn onze hersens het enige waardoor wij overleven, want als het om onze kracht gaat, hebben we al verloren.

Kunstwerk! de Bibliotheek verhoogt het serviceniveau

Jeannet Klosse verrast Bert Frölich met een bloemetje.

LIEMERS - Kunstwerk! de Bibliotheek is over op bibliotheeksysteem V-Smart. Om deze mijlpaal te vieren verraste Jeannet Klosse namens Sambis directeur Bert Frölich met een bloemetje.

V-Smart is een webbased bibliotheeksysteem van ICT specialist Actacom. Het streven van Actacom is het aangaan van een hechte samenwerking met bibliotheken om het werk van de bibliothecaris makkelijker, uitdagender en efficiënter te maken. Het doel is eveneens om gelijktijdig bij te dragen aan een innovatieve bibliotheekomgeving waarbij de kwaliteit van de dienstverlening aantoonbaar wordt verhoogd. Dat gebeurt zeker met het nieuwe V-smart systeem, dat meerdere voordelen heeft voor de gebruikers, zowel de bezoekers van de bieb als de mensen die bij de bibliotheek werken.

Mensen hebben vanaf nu toegang tot de collectie van de Gelderse bibliotheken. "Hiermee kun je bijvoorbeeld de collectie van de bibliotheek in Arnhem raadplegen en een reservering maken", vertelt Jeannet Klosse. Bovendien kunnen gebruikers eenvoudiger zoeken en reserveren in de gezamenlijke collectie, zeker via de Iguana Bibliotheek app die ze via de Play Store kunnen downloaden. Daarmee is de app Bibliotheek Wise komen te vervallen. Bert Frölich omarmt het nieuwe systeem. "Het was even doorbijten om over te stappen. We waren in juni een paar dagen niet bereikbaar en mensen konden geen gebruik maken van Mijn Menu. Inloggen, verlengen en reserveren was niet mogelijk. Maar uiteindelijk hebben we de implementatie zonder kleerscheuren volbracht en profiteren onze bezoekers er alleen maar maar van, nu en in de toekomst. En dat is waar we het voor doen. We zijn altijd op zoek naar manieren om het serviceniveau van onze dienstverlening verder te optimaliseren. De overgang op het V-smart systeem is een geweldige stap in dat proces."

Column Bert Frölich, de Verbinder

Kim Kleijkers

Door onze redactie