GN Nijmegen-Noord

1 november 2017

GN Nijmegen-Noord 1 november 2017


Openingweekend De Wielewoalers

OOSTERHOUT - De Overbetuwse carnavalsverenigingen organiseren al vele jaren het Prinsentreffen, een gezellige avond aan de start van het seizoen, om het carnavalsgevoel weer aan te wakkeren. Dit jaar zijn de Wielewoalers gastheer van dit evenement.

Op vrijdag 10 november gaan om 20.11 uur de deuren van dorpshuis De Schakel, Honsvoet 2 in Oosterhout, open voor burgemeester Van Asseldonk, beschermvrouw Elisabeth Tuijnman, alle carnavalsverenigingen en belangstellenden. Over het verloop van de avond laten zij niet veel los maar als rode draad in het programma zit een opdracht voor de Prinsen die zij moeten volbrengen. Tijdens deze avond heeft iedereen vrij entree.

Zaterdag de elfde van de elfde openen ze het seizoen met hun eigen Prinsenwissel. Ergens in Nölerhout worden in het diepste geheim voorbereidingen getroffen voor de onthulling van het nieuwe trio van de Wielewoalers. Kleding passen, proclamatie schrijven, en dat alles zonder dat iemand iets ontdekt. Na deze avond zal alle spanning voorbij zijn want nadat ze afscheid genomen hebben van Prins Jordi de Deurcrosser, Manon en Susan zal omstreeks 23.11 uur het nieuwe trio ten tonele verschijnen in Dorpshuis de Schakel. Ook deze avond heeft iedereen vrij entree. De muziek wordt verzorgd door Slamm.

Meanderconcert Duurzaamheid

BEMMEL - De kranten staan er vol mee en wereldomspannend breken regeringen er zich het hoofd over: de duurzaamheid van mens en milieu.


Het koor Meander uit Bemmel onder leiding van dirigent Frans Coerwinkel, brengt dit veelomvattende onderwerp muzikaal onder de aandacht, onder het voor zich sprekende motto ‘Natuurlijk Meander natuurlijk!”. Veelkleurige liederen die melodieus zon, zee en land bezingen. Een welgemeend vierstemmig pleidooi met een knipoog, om toch vooral voorzichtig te zijn met die grote rijke natuur om ons heen.

Nee, Meander komt zeker niet met de definitieve oplossing voor een duurzame wereld. Wat we wel doen is zingend onder de aandacht brengen hoe mooi, verrassend en lieflijk die gezonde groene natuur van ons (nog steeds) is.

Natuurlijk is ‘duurzaamheid’ een belangrijk onderwerp dat de volle aandacht van iedereen verdient. Maar tijdens het concert steekt het cabaretduo Theaterzaken er ook even vrolijk de draak mee: u zult versteld staan van de vele hilarische betekenissen die het begrip ‘duurzaamheid’ kan hebben. Dus kom allemaal luisteren en lachen in de Theaterkerk!

Zondag 26 november 14.30 in de Theaterkerk Bemmel. Kaarten à 15 euro via www.meander-bemmel.nl of boekhandel De Toren van Bemmel.

Tuinbouwgebied beste plek voor windturbines

BEMMEL- Tuinbouwgebied NEXTgarden (Bergerden) is in beeld voor het plaatsen van maximaal drie windturbines. Het college ziet het gebied langs de Linge het meest geschikt voor windenergie. De keuze is gevallen na een onderzoek uit vijf locaties. Draagvlak zoeken heeft hoge prioriteit.

De voordelen van de locatie zijn volgens het college dat de windturbines op gemeentelijke grond kunnen staan en dat een combinatie met het tuinbouwgebied gemaakt kan worden

Het college hecht er grote waarde aan dat de turbines op gemeentegrond komen Als grondeigenaar is onderhandelen over een resultaat niet aan de orde. Dat geeft mogelijkheden om te sturen op een gewenste ontwikkelingswijze, zo stelt het college. Er wordt gedacht aan compensatie van direct omwonenden en participatiemogelijkheden voor alle inwoners van Lingewaard. Niet onbelangrijk, de inkomsten van grondhuur komen in de gemeentekas terecht. Lingewaard moet ook de regie blijven voeren, zo vindt het college. "Als de gemeente als grondeigenaar de regie in handen heeft kan de gemeente ook in een gebiedsproces samen met de omwonenden tot nadere afspraken komen, en op deze manier aan draagvlak voor de windlocatie werken."

De raad en college hebben in het verleden al een stevige discussie over windenergie gevoerd toen Windpark Lingewaard in oprichting aanklopte, die winst zag in vijf windturbines. Die zouden een plek krijgen evenwijdig aan de Betuweroute en de nog door te trekken A15. Tussen Baal, Haalderen, Angeren en Flieren.
Het college ziet nog steeds niets in plannen op die locatie. Volgens de initiatiefnemers van Windpark Lingewaard destijds er geen andere locatie binnen de gemeentegrenzen die zich zo goed leent voor een windpark.

Het college denkt er anders over. Beter is drie turbines op Bergerden en er zelf ook nog een zakcent aan overhouden. Langs de A15 zijn weliswaar vier windturbines mogelijk, maar als zwaarwegende nadelen worden opgevoerd de landschappelijke bezwaren, het aantal woningen in de omgeving en dat niet de gemeente als grondeigenaar er financieel van kan profiteren, maar andere grondeigenaren en ontwikkelaars.

Het onderwerp staat op de raadsagenda van 14 december.

Jaarlijkse loterij De Geintrappers Bemmel

BEMMEL – Carnavalsvereniging De Geintrappers komt tot en met 11 november weer langs de deur met loten voor de jaarlijkse loterij. Op zaterdagmiddag 4 november zullen de raadsleden daarbij worden geholpen door leden van dansgarde De Kinkeltjes.

Van de opbrengst wordt onder andere een gezellige avond georganiseerd in verzorgingshuis Liduina en verpleeghuis De Lingehof. Doet u mee? Een lot kost één euro. Met een enkel lot draagt u al bij aan een onvergetelijke avond. Na de verkoop zal de trekking in aanwezigheid van notaris Van Schaik plaatsvinden op vrijdag 17 november in Het Wapen. Misschien wint u wel de hoofdprijs: een waardebon van 200 euro die u bij Het Wapen aan de Dorpsstraat in Bemmel kunt besteden. Of op uw lotnummer valt een van andere prijzen. Kort na de trekking is de uitslag terug te vinden op www.degeintrappers.nl. Ook zullen de winnende lotnummers worden gepubliceerd in Hét Gemeente Nieuws en Lingewaard Actueel.

Duo Oldenosborn met '#LIFE' in Theater De KiK

ELST - In #LIFE buigen Lize van Olden en Anna Hermanns – beiden begin 30 – zich over de grote vraag: 'Hoe te leven?' Ze gaan de strijd aan met het egocentrisme, de angst voor het cliché en het heimelijk verlangen naar een overzichtelijk leven.

Naar zichzelf zoekende hipsters, multitaskende bakfietsmoeders en overspannen wereldverbeteraars passeren de revue. Hilarisch, herkenbaar, confronterend en troostend.

De voorstellingen van Oldenosborn zijn beeldend, fysiek en een tikje schurend. Met een scherpe blik op hun omgeving en op zichzelf plaatsen ze doodgewone en bizarre fenomenen uit deze tijd in een ander daglicht. "Een heel eigen en veelbelovend nieuw damesduo", aldus het juryrapport van Cameretten.

Dorpsstraat 39 in Elst. Datum: 4 november. Aanvang 20:30 uur. Kaarten en meer informatie op www.theaterdekik.nl.

Aankomst Sint in Elst

ELST - Op zondag 19 november komt Sinterklaas aan in Elst. Het gerucht gaat dat er een verstekeling aan boord is! Ben jij ook zo benieuwd wie dit is?

Sinterklaas komt rond 14.00 uur aan bij de kruising Dorpsstraat/Valburgseweg. Vanaf daar zal hij lopen naar het gemeentehuis, waarbij hij onderweg verschillende Pietenacts tegenkomt. Vanaf 13.30 uur wordt het bij het gemeentehuis al gezellig! Dan gaan we meezingen met de band P.W.A en de Pietenband.

PS: Je kunt je brief aan Sinterklaas alvast kwijt in de brievenbus die staat bij Colors at Home (naast het gemeentehuis) in Elst. Wie weet wordt jouw brief op 19 november voorgelezen!

5 / 16

Zaterdag Slachtdag

HERVELD - Slachtdag op zaterdag 4 november: Een oeroude traditie 'varken op de leer' wordt bij museumboerderij Den Tip in Herveld- zuid in ere gehouden door het varken, nadat het eerst vet was gemest, te slachten en daarna op te hangen. De dorpsslager kwam dan langs en ging aan het werk om zoveel mogelijk delen van het varken te gebruiken.

Zo werd er voor de wintermaanden worst, bloedworst, balkenbrij en zult gemaakt maar daarnaast werden ook de ribbetjes, spek en de ham in de spekbak, bij ons museum nog altijd aanwezig, geconserveerd.

Niet eetbare delen van het varken werden voor andere doeleinden gebruikt zoals reuzel voor het invetten, van de varkensharen werden kwasten gemaakt en ook de varkensblazen kregen een nuttige bestemming.

Vanaf 11.00 uur kunt u bij ons museum deze oer traditie bijwonen. Ook voor uw kinderen en/of kleinkinderen kan dit een leerzaam moment zijn om te zien en beleven hoe door slager Diepeveen uit Herveld het varken vakkundig wordt aangesneden. Misschien mogen ze de slager wel helpen bij het maken van onder andere de verse worst. Daarna worden de diverse vlees- en worstsoorten ter plaatse verkocht en verser kan het haast niet zijn.

ZVO neemt deel aan zwemcircuit

ELST - Dertien zwemmers van de Zwemvereniging Overbetuwe hebben deelgenomen aan het eerste Junioren, Jeugd en Senioren Circuit in Zutphen. Zij behaalden negen finaleplaatsen.

Sven Beemer kwam uit op de 50m vrije slag, 100m wisselslag en de 200m wisselslag. Hij verbeterde twee persoonlijke records. Op de 100m wisselslag kwam hij in de finale uit. Anouk van Beugen verbeterde twee persoonlijke records. Drie persoonlijke records waren er voor Benjamin McCarthy. In de finale haalde hij goud op de 100m vrije slag. Luc McCarthy verbeterde een persoonlijk record op de 100m rugslag.

Iris de Meij verbeterde zich op de 200m rugslag. Op de 100m rugslag mocht zij uitkomen in de finale. Sam Pollmann verbeterde zijn persoonlijke records op drie afstanden. Hij mocht op de 100m vrije slag uitkomen in de finale. Isabelle van Rooijen verbeterde haar bestaande beste tijd op de 200m wisselslag. Vera Scholten deed deze wedstrijd voor het eerst mee op de 50m rugslag en de 100m vrije slag. Roos Stoteler stelde haar tijden op de 50m en 100m schoolslag wederom scherper. Sanne Teunissen verbeterde haar persoonlijke records op de 100m wisselslag en 200m wisselslag. Op de 100m wisselslag mocht zij verder in de finale uitkomen. Jilles Vink zwom op zowel de 50m vrije slag als de 50m schoolslag sneller dan hij voorheen deed. Voor Esmee Wilcke waren er drie persoonlijke verbeteringen en kwam zij op de 100m wisselslag uit in de finale. Tenslotte waren er drie persoonlijke verbeteringen voor Stephan Willemse. Op de 100m wisselslag behaalde hij in de finale brons.

TOP TLC Session met Eli Goffa

BEMMEL - Vrijdag 3 november kunt u weer genieten van een mooi liveoptreden in de Theaterkerk. TOP heeft de rasmuzikant Eli Goffa weten te strikken. Deze Vlaamse zanger werd geïnspireerd door de elpees uit zijn vaders collectie, en dat hoor je terug in zijn muziek.

De Paul Simons en Bob Dylans van deze wereld hebben duidelijk hun invloed gehad. Elie de Prijcker, zoals deze singer-songwriter eigenlijk heet, combineert op krachtige wijze rock, folk, soul en americana met een breekbaar en eerlijk geluid.

Eli’s nummers gaan over zijn eigen leven en dat van anderen om hem heen. Samen met zijn band brengt hij nummers over liefde, afscheid, dromen en alles wat hem maar inspireert. Eli heeft de laatste jaren flink naam gemaakt voor zichzelf en zijn muziek. Zijn single ‘How about a little love’ was in 2016 regelmatig op de radio te horen.

Tijdens de TOP TLC Session brengt Eli zijn zelfgeschreven nummers ten gehore. Zijn optredens staan garant voor intimiteit en muzikaal genot. Eli heeft een eigen sound die je beslist moet horen!

Aanvang 21:00 uur. Kaartjes kosten tien euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Pleisterplaatsviering en ochtendgebeden in Ressen

RESSEN - We leven in een vaak roerige wereld waarin je soms voor je gevoel wordt geleefd. De Pleisterplaatsvieringen en de ochtendgebeden in het prachtige Middeleeuwse kerkje van Ressen helpen je om ruimte te maken in je hoofd en in je hart. Dit jaar putten we uit de schatten van de Keltische traditie.

Iedere eerste zondag van de oneven maanden is er 's avonds een Pleisterplaatsviering. De eerstvolgende is op vijf november. Er is ruimte voor inspirerende teksten, stilte, meditatieve muziek en liederen uit onder andere Taize en Iona. De vieringen beginnen om 19:30 uur, duren ongeveer drie kwartier en worden afgesloten met koffie/thee/ontmoeting in de Kosterij.

Daarnaast is er sinds begin september op elke werkdag een ochtendgebed van 9:00-9:15 uur. Je neemt aan het begin van de dag de tijd en de rust om even stil te worden, te luisteren, inspiratie en nabijheid te zoeken voor het hier en nu. Een mogelijkheid voor een betekenisvol moment voor iedereen, kerkganger of niet.

Je bent welkom, of je nu eenmalig mee doet, of regelmatig. Het adres van de kerk is: Kerkenhofstraat 3 in Ressen. Info: www.4-plek.nl.

Gezocht: Mensen met lef en ‘n passie voor zingen! Audities voor de Dag van het Levenslied

Fotograaf Ton Gelsing

NIJMEGEN - Op vrijdag 2 en zaterdag 3 maart vinden de audities van het Nijmeegs smartlappenfestival 'De Dag van het Levenslied' plaats. Het belooft weer een muzikaal feestje te worden in de Steigerzaal van De Lindenberg te Nijmegen. Liefhebbers en uitvoerders van het levenslied kunnen zich nu inschrijven via:www.dedagvanhetlevenslied.nl .

Tijdens deze voorrondes worden de artiesten geselecteerd die op zondag 13 mei optreden tijdens de 36ste editie van het festival op het Valkhof in Nijmegen.

Altijd al mee willen doen aan het leukste festival van Nijmegen? Dan moet het er nu maar eens van komen! De organisatie van De Dag van het Levenslied is op zoek mensen met een passie voor zingen, die dit theatraal kunnen brengen met een leuke levenslied act.
De acts worden door een smartelijke jury beoordeeld op meezingbaarheid, presentatie (met een knipoog!), muzikaliteit en geschiktheid voor het grote podium. De acts dienen minimaal vijf en maximaal twaalf minuten te duren. Het is toegestaan om met een tape mee te zingen.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.dedagvanhetlevenslied.nl.

Het festival De Dag van Het Levenslied heeft zijn oorsprong in het theater. Tijdens het festival zingt een keur aan kleurrijke artiesten het levenslied, met een sympathieke knipoog naar de echte volkscultuur. De editie van 2018 vindt net als vorig jaar plaats op Moederdag, zondag 13 mei, in het Valkhofpark en is gratis toegankelijk.


Meer informatie: www.dedagvanhetlevenslied.nl en www.facebook.com/Dagvanhetlevenslied

Vieringen Sint-Benedictusparochie

Woensdag 1 november (Allerheiligen)
19.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst eucharistieviering, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor
Donderdag 2 november (Allerzielen)
19.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst, wgv, N. Sales, Koor Zonder Grenzen
20.00 uur: Maria Geboortekerk Driel, wgv. M. Sanders, Cantorije
19.00 uur: St. Willibrorduskerk Herveld, wgv. V. Bulthuis, St. Caeciliakoor
20.00 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen kerk Heteren, wgv. R. Heinen, Ubi Caritas
18.00 uur: H. Johannes de Doperkerk Indoornik, wgv., R. Heinen, R.K.G.K.I.
19.00 uur: Maria Geboortekerk Lent, wgv. , F. Bomers, St. Caeciliakoor
19.00 uur: St. Leonarduskerk Oosterhout, wgv. J. Rademakers,
19.00 uur: St. Jacobus de Meerderekerk Valburg, wgv. Avondwakegroep, Chaveriem

Zaterdag 4 november
19.00 uur: Maria Geboortekerk Driel, woord- en communieviering, J. Kallen, St. Caeciliakoor Elst
19.00 uur: Maria Geboortekerk Lent, eucharistieviering, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor

Zondag 5 november
10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst, eucharistieviering met kinderwoorddienst, V. Bulthuis, Magne Voce
09.30 uur: St. Jacobus de Meerderekerk Valburg, woord- en communieviering, R. Heinen, Dameskoor

Elster Ponyclub presenteert nieuw springmateriaal

ELST - Op vrijdag 3 november wordt er een geweldige springclinic gegeven door Pam Nieuwenhuis (Nederlands kampioen en brons op het EK). "Tijdens deze avond presenteert de EPC het nieuwe springmateriaal dat wij dankzij de bijdrage van onze sponsors aan hebben kunnen schaffen."


Ook hebben meerdere vrijwilligers meerdere avonden hard gewerkt om de bestaande staanders naar de eisen van het heden helemaal in orde te maken. Alles is nu aangepast volgens de huidige veiligheidsnormen. Vanaf 19.00 uur is iedereen welkom om onze Nederlandse kampioen actief in manege De Hoeven bezig te zien. Het opgestelde parcours is getekend en opgesteld door Arie Gijsberts eigenaar van de manege.

U kunt er van op aan dat het een geweldig springspektakel gaat worden, dat voorzien wordt van commentaar van haar vader de heer Nieuwenhuis. Deze zal op zeer vakkundige wijze onze ruitertjes en alle aanwezigen uitleg geven over wat er allemaal gebeurt in de manege. Manege De Hoeven ligt aan de Hollanderbroeksestraat 28 in Elst.

Gregoriaans koor zingt in Elst

ELST - Het Gregoriaans koor Magna Voce van de Sint-Benedictusparochie laat weer van zich horen in Elst. Zondag 5 november om 10.00 uur zal het koor weer de gezangen verzorgen in de parochiekerk van Elst. Pastor Victor Bulthuis is de voorganger in deze viering en het thema is 'Uit de ene Vader'.

Het is de 31e zondag door het jaar. Magna Voce zal de gregoriaanse gezangen van deze zondag zingen. Het introitus Ne derelinquas me en het Alleluia Verbo domini caeli firmati sunt, en het offertorium Benedic anima mea, zullen weer als vanouds gezongen worden door het koor.

Verder zal het koor Kyrie, Gloria, Sanctus, Agnus Dei meerstemmig zingen. Magna Voce nodigt een ieder uit om samen met hun de eucharistie mee te vieren. De muzikale begeleiding zal worden verzorgd door Harry van Kempen uit Oosterhout en Harry van Kempen uit Elst en Harry Wassenberg uit Heteren zullen ook een muzikaal intermezzo verzorgen, en het geheel staat weer onder leiding van Rita Branderhorst.

Metselconcert met muziekklokken: De Hoogste Tijd!

BEMMEL - Een bijzonder concert voor behoud van 'Bemmel & Ressen' wordt gehouden op zondag 5 november vanaf 14.00 uur in de Toren van Ressen. Voor Jong en Oud. Welkom!

Door: Karen Langerwerf

Na de buitenbezichtiging van de oude Koningstoren, gaan we binnen aan de slag met eenvoudig metselwerk op schaal. Voor belangstellenden is er een concert door jeugdige talenten ter behoud van Bemmel en Ressen. Op verzoek volgt een korte uitleg over de muziekklokjes en het eerste cursusboek. De klok-productie is handmatig in eigen beheer waardoor ze uniek blijven.

We staan stil bij de deccenia lange politieke druk op Bemmel & Ressen. Kinderen willen veilig naar bijvoorbeeld school of bibliotheek, ook vanuit nieuwe wijken. Stichting Talento Metissimo zet zich in voor de jeugdigen. Elk talent telt! Een drukke autoweg door Bemmel of een weg door Ressen tast veiligheid en leefbaarheid aan. Zowel Gemeente Nijmegen als Gemeente Arnhem tonen dat ze hele wijken, knooppunten en wegen uit de grond stampen waarbij kosten nog moeite worden gespaard. Ontbreekt zorgplicht naar Lingewaard? Tientallen jaren lang is nu politieke druk, dreiging en strijd het toneel geworden voor vele burgers van Ressen en Bemmel. En dat gaat maar door...

Hoogste tijd om samen in Lingewaard te behouden wat mogelijk is!

Entree inclusief een Betuws Appeltap-sapje met flapje in de pauze kost vijf euro (overige consumpties voor eigen rekening). Meer informatie is te verkrijgen via ANBI Stichting Talento Metissimo: www.TalentoMetissimo.nl of 06 25506566. Giro: NL82INGB 0007099526. Voor ontwikkeling van nieuwe educatiematerialen.

De Deurdouwers opent carnavalsseizoen

HERVELD - De Deurdouwers maakt zich op voor de opening van het seizoen 2017/2018 in ons Deurdouwersnest (zalencentrum De Hoendrik in Herveld) met het openingsbal op zaterdag 18 november.

Om de twee jaar wordt op het openingsbal de nieuwe Prins en Hofdames bekend gemaakt. Vorig jaar was dat het geval, daarom is dit jaar een tussen jaar. We gaan er samen met Prins Olaf uut de Bongerd en zijn hofdames Malou en Joyce een leuk feest van maken. Met live optreden van Feest DJ Danny wordt het een knallende opening van het nieuwe seizoen. Het thema deze avond is: In de Bongerd.


De Raadsleden gaan in dit thema verkleed, en het zou leuk zijn als de bezoekers bij de kledingkeuze ook aan dit thema denken. Heb je geen inspiratie, of die avond even geen zin in een verkleedpartij, ook dan ben je natuurlijk van harte welkom. De kassa opent om 20.11 uur, dan begint ook de verkoop van de Pronkzittingskaarten. Wees er op tijd bij om niets te hoeven missen van dat geweldige spektakel. Tevens is deze avond het begin van de voorverkoop voor de Dolle dagen, er zijn kaarten voor de zaterdag, zondag en ook maandagavond. En met een Vier-Dolle Dagenkaart weet je zeker dat je niets zult missen van deze Dolle avonden.
De buskaarten voor de Fruhshopreis van maandagochtend/middag zijn dan ook al te verkrijgen.
Dit jaar zal er geen nieuwjaarsduik zijn, dus geen verfrissend begin van 2018. Maar het seizoen 2017/2018 gaan we met ons openingsbal wel degelijk knallend starten, en we hopen dat weer samen met veel Deurdouwers te mogen doen!
Alle data en overige informatie staan op de vernieuwde website: www.cvdedeurdouwers.nl.

Paddenstoelenwandeling in Oosterhouts bos

OOSTERHOUT - Zondag 12 november om 14.00 uur start een paddenstoelenwandeling voor jong en ouder met gidsen van IVN RijnWaal.

Op zoek naar de V.V.V. van het bos. Veel paddenstoelen zijn vrienden van het bos, anderen zijn, vijanden die bomen ziek maken, maar de meeste paddenstoelen zijn de vuilnismannen van het bos. Zij ruimen de planten, bladeren en houtresten op en maken daar compost van. "Kom mee en zoek met de IVN gidsen naar honing- en nevelzwammen, houtknotszwammen en witte pruikzwammen en geniet van het bos."

De wandeling onder leiding van Gijsbert Peelen (06 10864179) vertrekt vanaf de parkeerplaats bij de dokterspost Van Boetselaerstraat 12 in Oosterhout. De deelname is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wandelschoenen of laarzen en een verrekijker worden aanbevolen. Meer informatie over deze excursie en IVN RijnWaal staat op: www.ivn.nl/afdeling/rijnwaal.

Team Hoge Wick Groen 1 kampioen

Van links naar rechts: Maarten Moonen, Maxim van Holland, Julian Hoendervanger en Jasper Swinkels

OOSTERHOUT - Het eerste team Groen 1 van tennisvereniging De Hoge Wick uit Oosterhout is kampioen geworden.

Op de voorlaatste wedstrijddag van de najaarscompetitie hadden de vier jongens van het team voldoende punten verzameld om het kampioenschap te kunnen vieren met mooie bekers en taart. Volgend voorjaar mogen zij hun vaardigheden een niveau hoger in de gele tenniscompetitie gaan demonstreren. Ze gaan ervoor!

Keltische avond in Elst

ELST - Op woensdag 8 november in Het Wapen van Elst verzorgen de vier historische verenigingen/kringen uit de gemeente Overbetuwe een Keltische avond.

Aanvang voorstelling om 20.00 uur. De toegang is voor leden van de Overbetuwse Historische Verenigingen gratis. Aan niet-leden wordt een bijdrage van vijf euro gevraagd.

De keltologen Aukje Borkent en Daan van Loon uit Slijk-Ewijk nemen de bezoeker mee naar de geschiedenis en cultuur van de Kelten. De voordracht wordt afgewisseld met Ierse volksmuziek, traditioneel uitgevoerd door Irish Cream.

Vorig jaar is deze Keltische avond met succes uitgevoerd in het Witte Kerkje van Slijk-Ewijk.

Geslaagde Open Rockmiddag in Herveld

HERVELD - In Herveld wordt veel georganiseerd, maar er ontbrak nog een Rockpodium. Maar dat ‘probleem’ lijkt opgelost. Op zondagmiddag 22 oktober vond namelijk een zeer geslaagde eerste editie van de Open Rockmiddag plaats.


Er stond een geluidsset, drumkit, toetsen, gitaar/basversterker enzovoort klaar, en het was afwachten wie er deze middag naar de Hoendrik zouden komen. Boven verwachting verschenen er meer dan 20 muzikanten (jong en oud), die als band maar ook in wisselende samenstellingen hun muzikale kwaliteiten lieten horen. De aanwezige bezoekers (ja, die waren er bij deze eerste editie ook al) genoten van de diversiteit en het samenspel tussen de artiesten.
In de loop van de middag ontstond zelfs een wachtrij van artiesten die graag in de spotlights wilden staan. We kunnen dus terugkijken op een zeer geslaagde eerste Open Rockmiddag.
Een aantal aanwezigen sprak de hoop uit dat dit evenement maandelijks terug gaat keren. Zo ver zijn we nog niet, maar deze middag wordt zeker herhaald. De volgende Rock middag staat namelijk gepland op zondag 18 februari.

Geweldige avond van Vrouwen van Nu bij Griffie van Overbetuwe

ELST - Op woensdagavond 8 oktober was het een drukte van belang voor de ingang van het gemeentehuis. Meer dan 40 Vrouwen stonden te wachten . Menigeen keek er een beetje vreemd van op. Wat was het geval. Deze avond had de Griffie haar deuren geopend voor Vrouwen van Nu.

De avond ging over het reilen en zeilen van de gemeente Overbetuwe. Wat doen de ambtenaren. Wat is de taak van de wethouders en raadsleden. En, niet onbelangrijk ‘Wie’ is de baas van de gemeente. Het voor de hand liggende antwoord, de burgemeester, was niet juist. Wij als burgers zijn eigenlijk de baas in de Gemeente. Vele verbaasde gezichten in de zaal.

Het was een geweldige avond. Er werd uitleg gegeven over alle zaken en taken die de gemeente heeft. En ook, wat is de verantwoordelijkheid van de burger zelf.

Ook werden er veel vragen gesteld. De Griffie, 3 heren en 1 dame, hadden geweldig hun best gedaan om ons een mooie en informatieve avond te bezorgen. En dat is prima gelukt.

Het leuke kado, het Overbetuws kookboek, met recepten van nieuwe Overbetuwenaren, werd zeer op prijs gesteld. De Griffie werd heel hartelijk bedankt voor deze mooie en informatieve avond.

Schoenendoosactie 'Voor jou van mij'

BEMMEL - Ook dit jaar zamelen Daltonbasisschool De Borgwal en de protestantse gemeente Bemmel schoenendozen in voor Actie4Kids. De schoenendozen worden versierd en gevuld met spullen, zoals schriften, potloden, een knuffel, een tandenborstel en zeep.

Dit jaar weer gaan de schoenendozen naar Afrika, Azië, Oost Europa en het Midden-Oosten. Daar zijn veel kinderen die het moeilijk hebben. Na meer dan twintig jaar is Actie4kids nog steeds nodig. Ook nu nog leeft één op de twee kinderen wereldwijd in armoede.
In sommige gevallen is het zelfs zo dat kinderen alleen naar school kunnen dankzij de spullen die ze in de schoenendoos gekregen hebben. Voor veel kinderen is het de eerste keer in hun leven dat zij een cadeautje krijgen. Niet alleen de inhoud van de schoenendoos is voor hen waardevol, maar ook het feit dat iemand aan hen denkt. De slogan van Actie4kids is “Voor jou van mij”. Elke schoenendoos is persoonlijk en met aandacht door iemand gevuld. Kinderen kunnen ook speelgoed waar ze zelf niet meer mee spelen doorgeven aan een kind die er erg blij mee is of een persoonlijk berichtje met de schoenendoos meesturen.
Op zondag 5 november staat de gezinsdienst in het teken van de schoenendoosactie en kunnen de schoenendozen ingeleverd worden. De dienst begint om 10:00 uur in de Protestantse Kerk, Oude Kerkhof 13 in Bemmel. U bent van harte uitgenodigd.


Meer informatie over Actie4kids staat op www.actie4kids.nl. "Wilt u ook meedoen maar kunt u niet bij de dienst aanwezig zijn? Stuur dan een email naar diaconie@protestantsegemeentebemmel.nl."

Bridgeclub Doublet Bemmel

BEMMEL - Het bridgeseizoen is weer volop aan de gang en de eerste ronde is gespeeld.

In de A eindigden Marian en Steef als eerste met de mooie score van 60.81%, als tweede op de voet gevolgd door Hans en Hub met 60.53%. Derde Erik en Jaap met 56.19%.

In de B wisten Loes en Piet beslag te leggen op de eerste plaats met 57.70%, tweede werden Liesbeth en Theo met 57.00%, derde Doortje en Ben met 54.19%. Zij starten dan ook in de A.

In de C scoorden Connie en Annemarie 55.99% en dit leverde de eerste plaats op. Niek en Cornelis werden tweede met 54.42%. Deze paren starten in de B.

Verfhandel en Woonwinkel Mattijssen is de komende vijf jaar onze nieuwe hoofdsponsor. Harry Mattijssen was persoonlijk naar de Kinkel gekomen om de wisseltrofee uit te reiken. Deze fraai uitgevoerde trofee in glas laat zowel het logo van Mattijssen als van Doublet zien. Alom bewondering voor deze trofee, die vergezeld ging van de waardebonnen van de firma Mattijssen.

Lid worden van Doublet? Bel of e-mail ons secretariaat: Annemarie Ariëns, e-mail anne.ariens70@gmail.com, of bezoek onze website: http://www.nbbclubsites.nl/club/15030.

De Geintrappers opent met Ronnie Ruysdael

BEMMEL – Op zaterdag 11 november gaat officieel het nieuwe carnavalsseizoen van start en carnavalsvereniging De Geintrappers neemt de aftrap met een spectaculair optreden van Ronnie Ruysdael. Ook feestduo Suitz zorgt voor de nodige opschudding in café-bar De Roskam.

Rasartiest Ruysdael is de voormalige leadzanger van De Sjonnies. Overal waar hij komt, krijgt hij iedereen in de polonaise. Ruysdael brengt ongetwijfeld zijn in januari van dit jaar uitgebrachte carnavalssingle Friet met Mayonaise ten gehore. De mannen van Suitz zijn onder andere bekend van hun auditie bij Holland’s Got Talent. Nu vieren ze met hun uitgebreide en verrassende repertoire het begin van de Bemmelse carnaval.

President Frank Hoekjan is er enthousiast over: ‘Traditioneel zal er geopend worden met het binnenhalen van prinses Mirjam van het Festijn en adjudant Jan. De steken gaan op en onze dansgarde laat nieuwe dansen zien. Iedereen staat weer te popelen om carnaval te vieren. Daarna gaan de tafels en stoelen aan de kant om het feest, dat voor jong en oud is, compleet te maken. Het dak gaat er af!’

De zaal gaat open om 19.30 uur en de entree is geheel vrij voor iedereen. Kom op tijd, want vol is vol. Ga voor meer informatie naar de geheel vernieuwde website (www.degeintrappers.nl).

Top-act in de funkmuziek: The Jig

Foto: Janneke Michels

BEMMEL - Zin in een avondje funk? Op naar de Theaterkerk, want zaterdagavond 11 november speelt daar een absoluut toporkest in dit genre! The Jig. Op festivals behoren ze steevast tot de smaakmakers, met een onversneden rock & roll-attitude beuken ze net zo lang op het publiek in totdat de hele zaal op zijn kop staat.

The Jig is een zevenkoppige band uit Amsterdam die onversneden funk speelt. De Mokumse Funkatiers behoren tot de beste live-acts van dit moment en geven concerten op heel wat belangrijke jazz- en poppodia in binnen- en buitenland.

In de muziek van The Jig tref je invloeden aan uit de vintage funk van James Brown, Bootsy Collins en The Meters. Samen met elementen uit de jazz, Afro-beat, pop en rock wordt deze muzikale mix als een onweerstaanbare cocktail ten gehore gebracht. Spontaan krijg je zin om van je huiskamer een ouderwetse discotheek te maken. De nummers klinken lekker vet, net zoals de funk-lp’s van voorheen.

De muzikanten hebben een gezamenlijke missie: het verspreiden van de vreugde van funk voor iedereen met de wil om het te horen en te voelen.

Aanvang 21:00 uur. Kaartjes kosten 15 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Lezing Jeroense: 'De ziel van Luther'

BEMMEL - Op 31 oktober is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther in een pamflet met 95 stellingen de belangrijkste religieuze beginselen uit zijn tijd van de hand wees: de mis, de paus, het vagevuur, het doen van goede werken en het kopen van aflaten als voorwaarden om in de hemel te komen. Onbijbels en dus onchristelijk.

Wie was Maarten Luther en wat maakt hem tot man van het jaar en wat heeft hij ons vandaag nog te vertellen? In deze lezing proberen we de ziel van Maarten Luther bloot te leggen. We bekijken leven en werk van deze kerkhervormer nu eens niet vanuit een theologisch maar vanuit een psychologisch perspectief.

Een rijk leven, vervuld en strijdlustig, vol conflicten en triomfen, jachtig en rusteloos: Maarten Luther was een rebel en hervormer, een denker en maker, hij was zijn tijd ver vooruit, maar bleef toch hechten aan de middeleeuwen. Naast zijn koppige karakter was hij ook een zeer emotioneel mens.

De Kinkelacademie heeft dr. ds. Jeroen Jeroense, predikant uit Elst, uitgenodigd om hierover een inspirerende lezing te geven op 6 november.

Kaarten zijn te bestellen op: www.dekinkel.nl/kinkelacademie.html en bij boekhandel De Toren van Bemmel, Dorpsstraat 42, Bemmel. Prijs (inclusief kopje koffie/thee bij aanvang): 12,50 euro.

De Kinkelacademie wijst op de mogelijkheid om voor de vier komende lezingen een passe-partouts te bestellen. U betaalt voor deze vier lezingen 40 euro. Via de www.dekinkel.nl -agenda-6 november is meer informatie beschikbaar over de lezing. Aanvang is om 20.00 uur in het cultureel centrum De Kinkel, Van Ambestraat 1 in Bemmel.

Ontmoetingsdagen Bemmel

BEMMEL - Op 19 en 20 oktober kwamen in De Kinkel ruim zestig ouderen uit Bemmel samen voor de jaarlijkse Ontmoetingsdagen met het thema ‘Tied van Lève.

De vieringen waar de dagen mee begonnen werden donderdag opgeluisterd door het Seniorenkoor onder leiding van Jacob Graansma en vrijdag het Donatuskoor onder leiding van Frans Coerwinkel. Dat maakte deze vieringen, met de voorgangers pastor Janine Kallen en pastoor Gerard Peters, extra plechtig. Tijdens de koffie met gebak en de borrel zorgde het ensemble Animuze onder leiding van Henk Wierink voor een vrolijke noot. De sfeer was goed en al snel raakten de mensen met elkaar in gesprek.

Na de lunch was er op de eerste dag een levendige presentatie met foto’s van oud Bemmel. Nol van Rossum van de Historische Kring Bemmel wist de aanwezigen actief te betrekken. Herkenning volop en voor velen een leerzame middag.

Op de tweede dag was er het concert van MusiKado, een muziekcollectief van zangers en muzikanten die mensen belangeloos een mooie muzikale middag willen bezorgen. De zangers Dianne Huberts en Miquel Elbers wisten met hun warme stemmen en met de uitstekende begeleiding van Nico Witjes piano en Marcel Lieskamp en Floor Nijhuis beiden gitaar, de mensen te ontroeren met hun prachtige ballads. Luisterliederen om stil van te worden. De pianist Nico Witjes verraste iedereen met twee prachtige klassieke nummers en ook Dianne zong een prachtig lied van Schubert. Echte cadeautjes!

"We zijn alle mensen, ook de mensen van de Zonnebloem, bloemenshop Veja, alle chauffeurs en het personeel van De Kinkel, die deze dagen voor de ouderen van Bemmel zo waardevol maken, zeer dankbaar."

Natuurwerkdag Overbetuwe

OVERBETUWE - De Landelijke Natuurwerkdag is 4 november van 9.00 tot 14.00 uur. "We zijn hard aan het werk geweest om de toegang tot het Oostermeintbos toegankelijker te maken. Eigenlijk was het terrein binnen de fruitbomen cirkel te ruw begroeid geraakt, in het voorjaar en zomer nog prachtig met lisdodde, rozen en hoog opgaand gras en brandnetels, maar nu zo in de herfst niet meer doorheen te komen."

"We nodigen geïnteresseerden uit in deze natuur van de Overbetuwe. Een bosje van Staatsbosbeheer, tussen Elst en Driel, in het kommenlandschap van de Overbetuwe, een beschermd landschap: lange rechte sloten, de stuwwal van Doorwerth, en het open land in de wijde omtrek. De Linge is daar nog beeldbepalend. Ondanks dat open landschap zijn er tal van dieren te vinden, reeën bij voorbeeld, maar geen dassen. Hier heeft een oude rivierloop gelegen, en het bos van de Oostermeint is aangelegd in de tijd van de grootscheepse ruilverkavelingen. Nu kunnen we het bos dat toen is aangelegd weer terugvinden aan de Langstraat. Met een uitloper naar Homoet, dat prachtige buurschapje in de richting van Heteren.

Stichting Overbetuwe Groen Natuurlijk heeft een paddenpoel aangelegd, die gaan we opschonen, de paden worden weer zichtbaar gemaakt, en de opslag van de monumentale abelen wordt verwijderd. Doet u mee? Meldt u aan op https://www.natuurwerkdag.nl of kijk op https://overbetuwegroennatuurlijk.nl."

Concert In Den OmmelandenKop

ELST - Onder het motto 'De Heeren Presenteren' is het genieten van populaire meezingers door het koor Heeren van de Ommelanden en met een gastoptreden van Mirjan and friends.

Programma

14.30 uur ontvangst gasten

15.00 uur Opening door dirigente Monique Jansen met koor Heeren van de Ommelanden vijf liederen.

Pauze

15.35 uur Koor "Mirjan and friends".4 liederen.

Pauze

16.10 uur Koor Heeren van de Ommelanden en Mirjan and friends.

Gezamenlijk vijf liederen waaronder het meerstemmige lied Maestricht.
16.30 uur Finale

Borreltijd

De toegang is gratis en iedereen is welkom op deze bijzondere zondagmiddag 5 november bij café In den Ommelanden, Rijksweg Noord 19, Elst.

Allerzielenconcert Surplus

BEMMEL - Koor Surplus - hét koor voor de ambitieuze 50-plusser - verzorgt in het najaar twee Allerzielen-concerten.

Op het programma staan werken van Christoph Willibald Gluck, Johann Adolf Hasse, Luigi Cherubini en César Franck. Pianist is Leo Driesenaar. De algehele leiding berust bij José Doodkorte.

Zaterdag 4 november om 20.00 uur, De Boskapel, Graafseweg 276 in Nijmegen en zondag 12 november om 15.00 uur in de Theaterkerk, Markt 5 6681 AE Bemmel. Voor nadere informatie en kaarten: www.koorsurplus.nl.

Schaakprobleem 2

Wit geeft mat in 2

Oplossing mailen binnen 3 weken na plaatsing in deze krant naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com

onder vermelding van schaakprobleem 2. De oplossing staat daarna op de site van de Elster Toren: www.elstertoren.nl

Mocht u interesse hebben om te schaken, neem dan een kijkje op onze site voor meer informatie.

Bandyinterland Nederland - Duitsland in Triavium

NIJMEGEN - Op zaterdag 11 november speelt het Nederlands Bandy Team een vriendschappelijke interland tegen Duitsland ter voorbereiding op de WK in China.

Toegang gratis. De wedstrijd begint om 18.00 uur. Voorafgaand aan de wedstrijd zijn er vele activiteiten gepland voor jong en oud.

HPR Schilders & Onderhoud Vof: Na nieuwbouw komt onderhoud'

REGIO - Een aantal jaren na de nieuwbouw van een woning komt het onderhoud van een woning. Dit is nog een belangrijker onderdeel, omdat je je woning, pand of gebouw dan in stand moet gaan houden, zodat de waarde hetzelfde blijft of vermeerdert. En dat men na een aantal jaren niet voor grote onderhoudskosten komt staan.

HPR Schilders & Onderhoud een bedrijf wat zich al jaren heeft gespecialiseerd in het totale onderhoud. Speciaal voor particuliere woningbezitters evenals bedrijfspanden, scholen en mutatiewerkzaamheden in de sociale woningbouw sector hoofdzakelijk in de regio Nijmegen (Noord) en Berg en Dal. "Wij informeren en adviseren onze klanten over de staat van het schilderwerk zowel binnen als buiten. Dit doen wij vaak in samenwerking met een verfproducent die voor onze klanten desgewenst een vrijblijvend en kosteloos verftechnisch advies uitbrengt. In een verftechnisch advies wordt duidelijk onderbouwd, hoe het beste onderhoud aan de te schilderen onderdelen in een meerjarenplan kan worden uitgevoerd. In het verftechnisch advies staat ook duidelijk omschreven welke onderdelen en met welke producten geschilderd gaat worden. En in het meerjarenschema wordt een onderhoudsplanning voor de komende tien jaar afgegeven."

Het binnenschilderwerk is een verlengde van het buitenschilderwerk en andersom. Het is daarom zaak om bij een opname deze onderdelen te allen tijde gezamenlijk te controleren om een zo goed mogelijk en betaalbaar advies te geven. (www.hprschilders.nl)

In de winterperiode van november tot en met maart 2018 hanteren we voor binnenschilderwerkzaamheden speciale kortingstarieven.

Lezing 'Felle Streken' in boekhandel De Toren van Bemmel

BEMMEL – Zaterdag 4 november vindt er een lezing plaats in De Toren van Bemmel, over de recentelijk verschenen tweede historische roman Felle streken van de in Bemmel opgegroeide Brenda Meuleman.

Felle streken gaat over een jonge, talentvolle kunstschilder die gebukt gaat onder een geheim. In 1620 is Antonie van Dyck als hoofdassistent van Peter Paul Rubens uitgegroeid tot een van de meest vermaarde schilders van Antwerpen. Maar dan laat hij zijn leermeester botweg in de steek en vertrekt hij naar Londen om te schilderen aan het hof van de excentrieke King James. Hij laat niet alleen Rubens achter, maar ook zijn familie. Vanwaar die haast? Waarom brengt hij de achterblijvers zo in moeilijkheden? En waartoe leidt dit alles? Felle streken is voor een belangrijk deel gebaseerd op waargebeurde feiten.

Tijdens de lezing zal Meuleman dieper ingaan op de vraag wat haar bewogen heeft om deze roman te gaan schrijven, waarom ze gekozen heeft voor juist deze wereldberoemde kunstenaar die uitgerekend in Nederland misschien wat minder bekend is, welke andere keuzes ze heeft moeten maken en hoe het boek tot stand is gekomen. Na afloop is er gelegenheid tot signeren.

Brenda Meuleman (1972) studeerde bedrijfscommunicatie en kunstgeschiedenis, waarbij ze zich toelegde op de klassieke oudheid. Haar debuut, Het verraad van Julia, verscheen in 2016 (Ambo|Anthos).

De lezing wordt gehouden in boekhandel De Toren van Bemmel, Dorpsstraat 42, om 16.00 uur (inloop vanaf 15.45). De toegang is gratis; iedereen is welkom!

Nieuw in Bemmel bij Afslankstudio Ladystyle Het alternatief voor liposuctie!

BEMMEL - Afslankstudio Ladystyle Bemmel begint met Liposuctie zonder operatie.

Afslanken.Veel vrouwen maar ook mannen hebben last van overtollig vet en cellulitis. Gezonde voeding en regelmatig sporten is vaak niet voldoende om deze ongemakken op te lossen. Zeker als het gaat om probleemzones, zoals buik, heupen, benen en billen. En liposuctie mag dan door velen worden gezien als het ultieme redmiddel, een dergelijke behandelwijze is en blijft risicovol. Om over de vaak pijnlijke bijwerkingen en het torenhoge kostenplaatje nog maar te zwijgen.

Cavitatie. Laagfrequent ultrasone geluidsgolven maken allereerst het overtollige lichaamsvet vrij. Vervolgens wordt het vet op een geheel natuurlijke manier afgebroken en afgevoerd.

De QB LIPO plus biedt hét alternatief: een behandeling met het effect van liposuctie, zonder gevaarlijke operatie. Twee specifieke behandeltechnologieën in één systeem, cavitatie en elektrostimulatie

Verstevigen. Elektrostimulatie: Met pads die op de huid worden geplaats, stuurt de QB LIPO PLUS, signalen naar de spieren, waardoor deze samentrekken. De contracties zijn vergelijkbaar met een intensieve sportbeoefening, maar kost u geen enkele inspanning.

Na slechts enkele behandelingen bereikt u het resultaat van liposuctie, zonder een pijnlijke operatie en blijvende littekens.

De voordelen. Verlies in centimeters zonder sporten. Doelgerichte aanpak van probleemgebieden zoals heupen, buik, billen en dijen. Zeer plaatselijke behandeling mogelijk. Reductie van cellulitis. Korte behandeltijd van 20 tot 40 minuten. Geen medische ingreep – geen bijwerkingen. Zowel voor dames als heren.

Bel voor vrijblijvende informatie met Wilma van Schaijk van afslankstudio Ladystyle Bemmel 06 55504672. Voor meer informatie zie www.ladystyle.nl.

Marion 1 september '17
Nellie 1 november '17
Beide 40 jaar in dienst !!
Gefeliciteerd namens
jullie collega's

31 oktober Gery
1 november Moniek
4 november Joy Linn
Samen 100!
Van harte gefeliciteerd
namens de hele familie.

Hiep, Hiep Hoera onze
kleinzoon Siem van Blitterswijk
wordt dinsdag 7 november 3 jaar.
Hartelijk gefeliciteerd van
Opa Bart en Oma Wenda

Hoera het is feest
Fee 5 jaar!
Gefeliciteerd!
xxx
Ize & Lune

Op 2 november is het zover!
Veerle Wareman "Sweet Sixteen"!
Lieve Veerle, van harte gefeliciteerd
en een mooie dag gewenst.
Veel liefs
papa en mama

Je bent nog niet jarig!
Maar.....wel willen we jou
complimenteren met jouw
inzet voor de EHBO. Chapeau!
Groeten van al je collega's

Onze pap en mam zijn
3 november 45 jaar getrouwd.
Wij houden van jullie!!

Hiep hiep hoera
4 november wordt onze
stoere kleinzoon Daley 2 jaar.
Dikke knuffel van
opa en oma Hermeling.

Deze kanjer heeft er
40 dienstjaren opzitten.
Gefeliciteerd van: Liesbeth, Rob en Emily, Wendy, en de kleinkinderen Fenna,
Evelien, Justin.

Lieve papa en mama,
Wat hadden we een mooie trouwdag.
Gefeliciteerd van Cadi
en een dikke kus.