GN Lingewaard

22 januari 2020

GN Lingewaard 22 januari 2020


Angerse vlag wordt overgenomen!

Vlagoverdracht Bouwman/Coop. (foto: Rob Roelofs) Rob Roelofs

ANGEREN - De vlag van Angeren, welke Angerse kent hem nou niet. Zo hier en daar zie je de blauwe wit met rood het hele jaar met trots wapperen. Nu Schoenenwinkel Bouwman is gesloten, omdat de familie Bouwman met welverdiende pensioen is gegaan is het verkooppunt overgedragen aan Coop Rutten Angeren.

De ondernemers vereninging Angeren wil dan ook de familie bedanken voor de inzet waar heel Angeren baat bij heeft gehad. Met veel geduld en plezier hebben vele inwoner binnen en buiten Angeren schoenen en natuurlijk de Angerse vlag kunnen kopen. "De vlaggen, die voor kleine en grote vlaggenmasten beschikbaar zijn, kunt u kopen bij de balie binnen de Coop in Angeren. Met de bijdrage die O.V.A. krijgt, steunen wij veel doelen binnen de gemeenschap. U moet dan denken aan een bijdrage voor de sinterklaasintocht, led-sterren met kerst, een drankje voor vele carnavalbouwers op locatie en natuurlijk De Lentekriebels."

Het tweede verkooppunt blijft ongewijzigd. Dit blijft bij Tuincentrum Hofs. Angeren zou Angeren niet zijn om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Want wat zou het toch mooi zijn dat met de start van De Lentekriebels overal de vlag van Angeren wappert en dat in de toekomst met meerdere feestdagen, deze vlag aan elke gevel of mast te zien is!
Ondernemersvereniging gaat de uitdaging aan. "Wie doet er met ons mee? Tevens is de vereniging op zoek naar nieuwe (jonge)ondernemers. Ben u nou een eenmanszaak, of heeft u personeel. Heb je een affiniteit met Angeren en wil je samen met ons goeie doelen steunen en misschien wel nieuwe opzetten. Niet moet, alles kan! Ga dan naar www.ondernemendangeren.nl/inschrijfformulier."

Haalderen pronkt in Het Baggergat

HAALDEREN - Op zaterdag 25 januari organiseert carnavalsvereniging De Kleibakkers in zalencentrum De Kolk in Haalderen een pronkzitting voor heel Lingewaard. Iedereen is welkom, de avond begint om 20:11 uur.

Er zijn diverse optredens van onder andere de Raad van 11 en dansgarde De Kluutjes. Deze dametjes zijn het hele jaar druk met trainen, en willen u graag de nieuwste dansen laten zien. "Ook u kunt zelf deze avond optreden, met bijvoorbeeld zingen of dansen. Opgeven kan via cv.de.kleibakkers@gmail.com. Tijdens deze avond zal ook rond de klok van 21:00 uur De Grootste Kleibakker van 2019 gehuldigd worden. Dit jaar is de eer aan de in Haalderen welbekende Hent van Haaften. Tijdens deze avond is er speciale gelegenheid om Hent hiermee te feliciteren. Het zou leuk zijn als u hierbij aanwezig bent. Daarnaast is er volop gelegenheid om te feesten en te dansen op de muziek van R P K sound & light. Kom gezellig 25 januari naar Het Baggergat, in zalencentum De Kolk is het waar het allemaal gebeurt. De entree is gratis.

Voor de pubquizliefhebbers. "Noteert u ook vast maandagavond 24 februari in uw agenda. Carnavalsvereniging De Kleibakkers organiseert samen met Betty Paul bij De Kolk in Haalderen een pubquiz zoals de kenners van Betty Paul gewend zijn, met een klein vleugje carnaval. Zalencentrum De Kolk is open vanaf 18.00 uur. Begintijd pubquiz 19.30 uur. U mag verkleed komen, maar is niet verplicht. Welk team gaat de eerste prijs binnen halen met de 1ste Kleibakkers pupquiz? Opgeven kan via Betty Paul of via cv.de.kleibakkers@gmail.com."

.

Speelotheek Zwaan Kleef Aan kan verder met de activiteiten

HUISSEN - Na lange tijd in het onzekere geleefd te hebben met betrekking tot een andere locatie, kan worden gemeld dat samen met de Gemeente Lingewaard, een nieuwe locatie is gevonden in het Gemeenschapshuis 't Zand. In februari zal de verhuizing een feit zijn en op 29 februari hoopt speelotheek Zwaan Kleef Aan de deuren officieel te openen. Exacte informatie hierover volgt nog.

"Uiteindelijk zijn wij er, samen met de gemeente uitgekomen! Ilse bedankt! Hoewel het kostenplaatje hoger uitkomt, zijn wij een eind op weg geholpen middels een donatie van het fonds Huissens Weldoen. Hiervoor spreken wij nogmaals onze dank van harte uit. Zaterdag 22 februari zal de verhuizing plaatsvinden en in de week voor de voorjaarsvakantie zijn we gesloten om het speelgoed in te pakken. Wij zijn gesloten van 17 - 29 febr. Op woensdag 4 maart zijn we weer geopend op ons nieuwe adres: Van Wijkstraat 31.

Bent u op zoek naar vrijwilligerswerk? Wij hebben behoefte aan wat extra hulp in de uitleen! Onze openingstijden zijn: woensdagavond van 18.30-19.30 uur, vrijdagmiddag van 15.00-16.00 uur en zaterdagmorgen van 10.00-11.00 uur."

Met de Borrelbus naar Pronkzitting Kraonige Zwaone

HUISSEN - Op zaterdag 26 januari wordt in sporthal De Brink in Huissen weer de jaarlijkse Pronkzitting van de De Kraonige Zwaone gehouden. Ook dit jaar zal, voorafgaande en na afloop van die Pronkzitting, de traditionele borrelbus weer gratis rijden.

Rijschema Borrelbus

Route: Opstapplaats: Vertrektijden:

Veilingstraat Tankstation Hegeman 18.00 18.30 19.00 19.30

Karstraat Halte Nieuwe Diep 18.02 18.32 19.02 19.32

Karstraat Halte Florapark 18.03 18.33 19.03 19.33

Gochsestraat Halte Valom 18.05 18.35 19.05 19.35

Huismanstraat Halte ‘t Binnenveld 18.06 18.36 19.06 19.36

Helmichstraat Café De Gouden Engel 18.08 18.38 19.08 19.38

Lange Kerkstraat R.K. Kerk 18.09 18.39 19.09 19.39

Stadswal Halte RABO-Bank 18.11 18.41 19.11 19.41

Julianastraat Café Brouwershof 18.13 18.43 19.13 19.43

Loostraat Halte Loostraat 18.15 18.45 19.15 19.45

Wagenweg Sporthal De Brink 18.17 18.47 19.17 19.47

Direct na afloop van de Pronkzitting rijdt de bus vanaf ± 00.45 uur, ieder half uur de omgekeerde route vanaf de sporthal naar het veilingterrein. De Bus zal tot 03.00 rijden.

Hersenstichting collecteert

LINGEWAARD - Van 27 januari tot en met 1 februari vraagt de Hersenstichting om ieders steun. Vele enthousiaste collectanten gaan dan in Bemmel, Haalderen en een deel van Gendt op pad om geld in te zamelen voor al die mensen met een hersenaandoening.

Vrijwel iedereen krijgt ooit te maken met een hersenaandoening. Hieronder vallen onder meer beroerte, dementie, autisme, hersentumor, de ziekte van Parkinson en ADHD. Er komen per jaar 160.000 mensen met een hersenziekte bij. Bijna een half miljoen mensen kampen met blijvende ernstige gevolgen.

De Hersenstichting zet alles op alles om hersenen gezond te houden en hersenaandoeningen te genezen. "Om dit te bereiken laten we onderzoek doen, geven we voorlichting, voeren we vernieuwende projecten uit en werken we aan goede patiëntenzorg. Voor dit werk is veel geld nodig. Geef daarom aan de collectant. U kunt ook uw gift overmaken op IBAN: NL18 INGB 0000 000 860 t.n.v. Hersenstichting Nederland, Den Haag. Meer informatie staat op www.hersenstichting.nl."

Première Temmenvanhetbeest

GENDT - Cultureel podium Gendt is er in geslaagd om theatergroep Het WEB op de planken te krijgen in Providentia Gendt. Deze toneelgroep heeft een een enorme staat van dienst. In voorgaande voorstelling heeft deze theatergroep bewezen het publiek te boeien met hun spannende voorstellingen.

De reeks van voorstellingen gaat van start met de première op zaterdag 7 maart om 20.00 uur in ons mooie sfeervolle theater. In deze bloedstollende thriller duikt Marjolein na een aanranding te hebben overleefd samen met haar twee beste vriendinnen Debbie en Patricia onder in een huisje in de duinen. Wanneer haar overvaller haar daar weet te vinden, besluit Marjolein terug te vechten en hem met meer dan gelijke munt terug te betalen. Ze gaat ver, maar gaat ze té ver?

In deze voorstelling van Theatergroep het Web wordt op het scherpst van de snede gespeeld en vraagt het uiterste van de spelers. Hoe ver mag je gaan om gerechtigheid te krijgen? En wat als gerechtigheid niet rechtvaardig is? Met Wieneke Weitering, Thelma Evers, Heidi Drenth en Erwin Teering. Marco Rochette, tevens verantwoordelijk voor de eindregie, schreef deze thriller speciaal voor Theatergroep het Web. Bekijk de volledige speellijst op www.theatergroephetweb.nl.

Pro Deo - God is gratis?!

HUISSEN - Er zijn landen waar de rechters om te kopen zijn. Wie veel geld heeft wast vuile handen schoon. Er zijn privéscholen en privéziekenhuizen waar de rijken hun kinderen naar toe sturen en zichzelf laten behandelen: wie geld heeft kan een betere toekomst kopen.

Er zijn talloze films waarin een arme jongen/meisje wordt afgewezen door de rijke tegenpartij: jij verdient niet genoeg om van hem/haar. Zonder geld is jullie liefde kansloos.


Wat blijft er van samen-leven over in een samenleving als rechtvaardigheid, welzijn en zorg, geluk en liefde gekocht kunnen worden? Bezuinigingen in de portemonnee van de overheid raken vaak net de mensen die al zo weinig hebben. In vroegere tijden, toen de armen niets hadden om mee terug te betalen, waren er toch mensen die hielpen, die hun tijd en aandacht deelden. Daarbij ontstond de zegswijze: goede werken aan de armen die door hen niet betaald kunnen worden, zullen uiteindelijk door God worden beloond. We laten de armen niet aan hun lot over, wij zorgen nu voor elkaar. Dat doen we pro Deo, voor God. Gratis. Want er zijn dingen in het leven die ik niet voor geld doet, niet voor een beloning, maar voor jou (Matthijs Glastra).

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen, zondag 26 januari (3e zondag na Epifanie),10.00 uur, ds. Matthijs Glastra. Ook op vrijdagmiddag tussen 14.00 en 16,00 uur is de kerk open; voor een kopje koffie/thee en/of een goed gesprek. Graag tot ziens.

Menu Afhaalpunt Lingewaard

LINGEWAARD - Op maandag 27 januari kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: soep, hartige taart én 'n toetje. Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers.

Het afhaaladres is Cuperstraat 9 te Bemmel. "Graag zelf vier afsluitbare bakjes en gepast geld meenemen! Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555."

‘Afhaalpunt Lingewaard’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550). Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

Vergadering wijkplatform Het Hoog

LINGEWAARD - Woensdag 29 januari kunnen de bewoners van Het Hoog weer aanschuiven bij een vergadering van de wijkplatform Het Hoogste Belang.

"Daarvoor willen we graag de bewoners van Het Hoog uitnodigen. U kunt meedenken over gemeentelijke plannen. U hoort wat er zoal in de wijk gebeurt of gaat gebeuren. Maar u als bewoner van Het Hoog kan ook een idee aandragen voor de buurt. Tevens en indien mogelijk zal er ook iemand van de gemeente en de wijkagent er zijn.

Vanaf 19:45 zijn de deuren van De Borgwal geopend en om 20:00 uur gaan we starten met de vergadering. Voor meer informatie kunt u terecht op onze website Het Hoogste Belang en op facebook t Hoog."

Vergadering wijkplatform Het Hoog

LINGEWAARD - Woensdag 29 januari kunnen de bewoners van Het Hoog weer aanschuiven bij een vergadering van de wijkplatform Het Hoogste Belang.

"Daarvoor willen we graag de bewoners van Het Hoog uitnodigen. U kunt meedenken over gemeentelijke plannen. U hoort wat er zoal in de wijk gebeurt of gaat gebeuren. Maar u als bewoner van Het Hoog kan ook een idee aandragen voor de buurt. Tevens en indien mogelijk zal er ook iemand van de gemeente en de wijkagent er zijn.

Vanaf 19:45 zijn de deuren van De Borgwal geopend en om 20:00 uur gaan we starten met de vergadering. Voor meer informatie kunt u terecht op onze website Het Hoogste Belang en op facebook t Hoog."

Jaarlijkse lampionoptocht door Bemmel

Deelnemers lampionoptocht 2019. (foto: John Regensburg)

BEMMEL - Ook dit jaar organiseert het Oranjecomité Bemmel-Ressen de traditionele jaarlijkse lampionoptocht. Deze feestelijke gebeurtenis is op vrijdag 31 januari en bedoeld voor alle kinderen tot en met 12 jaar die in Bemmel wonen of in Bemmel op school zitten.

Het verzamelen is op het plein voor De Kinkel in Bemmel vanaf 18.00 uur, de optocht start om 18.30 uur. Vanaf 18.00 uur kunnen de kinderen in De Kinkel voor één euro een lampionstokje met verlichting en lampion kopen. Meelopen met een zelfgemaakt exemplaar mag natuurlijk ook. Om 18.30 uur vertrekt de optocht onder muzikale begeleiding van drumfanfare Eska.

Deelnemers lampionoptocht 2019. (foto: John Regensburg)

De route gaat dwars door het centrum van Bemmel en eindigt rond 19.00 uur op het plein voor Grand Café Lingehof, bij De Gouden Appel. Daar zijn er voor de kinderen gratis stroopwafels en warme chocolademelk. Voor de ouders is er gratis koffie en glühwein. Er is muziek van dweilorkest De Dreumels.

Via de basisscholen en peuterspeelzalen ontvangen kinderen en hun ouders een uitnodiging. Kinderen die buiten Bemmel op een basisschool zitten zijn ook welkom om deel te nemen aan de optocht.

Net als voorgaande jaren is er een tekenwedstrijd. Kinderen die de kleurplaat het mooist of origineelst inkleuren maken kans op een leuke prijs! De kleurplaat wordt geleverd bij de uitnodiging en is ook te downloaden op de website. Tevens is de kleurplaat te verkrijgen bij de Jumbo Supermarkt in Bemmel.

Als de optocht niet zou kunnen doorgaan wordt dat op www.oranjecomitebemmel.nl en op Facebook gemeld!

De Hersenstichting collecteert

LINGEWAARD - Van 27 januari tot en met 1 februari vraagt de Hersenstichting om ieders steun. Vele enthousiaste collectanten gaan dan in Bemmel, Haalderen en een deel van Gendt op pad om geld in te zamelen voor al die mensen met een hersenaandoening.

Vrijwel iedereen krijgt ooit te maken met een hersenaandoening. Hieronder vallen onder meer beroerte, dementie, autisme, hersentumor, de ziekte van Parkinson en ADHD. Er komen per jaar 160.000 mensen met een hersenziekte bij. Bijna een half miljoen mensen kampen met blijvende ernstige gevolgen.

De Hersenstichting zet alles op alles om hersenen gezond te houden en hersenaandoeningen te genezen. "Om dit te bereiken laten we onderzoek doen, geven we voorlichting, voeren we vernieuwende projecten uit en werken we aan goede patiëntenzorg. Voor dit werk is veel geld nodig. Geef daarom aan de collectant. U kunt ook uw gift overmaken op IBAN: NL18 INGB 0000 000 860 t.n.v. Hersenstichting Nederland, Den Haag. Meer informatie staat op www.hersenstichting.nl."

Pro Deo - God is gratis?!

HUISSEN - Er zijn landen waar de rechters om te kopen zijn. Wie veel geld heeft wast vuile handen schoon. Er zijn privéscholen en privéziekenhuizen waar de rijken hun kinderen naar toe sturen en zichzelf laten behandelen: wie geld heeft kan een betere toekomst kopen. Er zijn talloze films waarin een arme jongen/meisje wordt afgewezen door de rijke tegenpartij: jij verdient niet genoeg om van hem/haar. Zonder geld is jullie liefde kansloos.


Wat blijft er van samen-leven over in een samenleving als rechtvaardigheid, welzijn en zorg, geluk en liefde gekocht kunnen worden? Bezuinigingen in de portemonnee van de overheid raken vaak net de mensen die al zo weinig hebben. In vroegere tijden, toen de armen niets hadden om mee terug te betalen, waren er toch mensen die hielpen, die hun tijd en aandacht deelden. Daarbij ontstond de zegswijze: goede werken aan de armen die door hen niet betaald kunnen worden, zullen uiteindelijk door God worden beloond. We laten de armen niet aan hun lot over, wij zorgen nu voor elkaar. Dat doen we pro Deo, voor God. Gratis. Want er zijn dingen in het leven die ik niet voor geld doet, niet voor een beloning, maar voor jou (Matthijs Glastra).

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen, zondag 26 januari (3e zondag na Epifanie),10.00 uur, ds. Matthijs Glastra. Ook op vrijdagmiddag tussen 14.00 en 16,00 uur is de kerk open; voor een kopje koffie/thee en/of een goed gesprek. Graag tot ziens.

Van 23 tot en met 29 januari

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS WATERMAN. Op sociaal vlak is de waterman een echte bezige bij. Ze zitten in allerlei clubjes en verenigingen. Het liefste ontmoeten ze mensen die op dezelfde golflengte zitten als zij zelf. Maar ze houden er ook van om met allerlei verschillende types om te gaan. Hun vriendenkring is dan ook van een grote diversiteit. Ze vallen op mensen die apart en uniek zijn. Net zoals zij zelf!

RAM van 21 maart t/m 20 april
Tijdens het komende weekend maak je tijd om gezellig met vrienden of kennissen om te gaan. Het deert je dan niet dat er ook emotionele onderwerpen ter sprake komen. Na het weekend wordt door de een en ander de strijdbijl opgegraven. En dus ook door jou. Op maandag en woensdag is dit echt link.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Op donderdag heb je een kleine meevaller. Maar die is ook snel gespendeerd. Op vrijdag is een het een goede dag om lekker de stad in te gaan met vrienden. Na een rustig weekend kun je kiezen; vechten of vluchten. Waarschijnlijk wordt het vluchten. En op dinsdag dreigt iemand met een breuk.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Voor het weekend speel jij postiljon d'amour. Je brengt in ieder geval wonderbaarlijke combinaties bij elkaar. In het weekend ben je eerst heel actief bezig om daarna vooral ontspanning te zoeken. Rond volgende week dinsdag heb jij het ene na het andere lumineuze idee. Werk die ideeën snel uit!

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Voor het weekend is donderdag een topdag waarop jij je zeer goed voelt. Vrijdag is het weer Jantje huilt. Op zaterdag pak jij de positieve tendens weer op en ben je zeer actief. Na het weekend is dinsdag een opvallende dag. Veel van je zaakjes verlopen dan voorspoedig, maar er is iemand die jij mist.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Op donderdag krijg je te maken met een duivels dilemma. Jouw belangen staan dan haaks op die van de groepsbelangen. Als je kiest voor jezelf, krijg je de groep tegenover je. En als je kiest voor de groep, voel jij je tekort gedaan. Misschien dat vrijdag uitkomst biedt. Je maakt dan als het ware een nieuw begin.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Donderdag en vrijdag ben jij koopjes aan het jagen. Het is nog maar de vraag of dat echt voordeel oplevert. Op zaterdag vind je het leuk om de degens te kruizen op communicatief niveau. En op zondag hou jij je heel stilletjes. Volgende week dinsdag vind jij een oplossing voor een oud probleem.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Voor het weekend lacht het (kleine) geluk je toe. En je bent in de stemming om gezellig met vrienden uit te gaan. Het weekend verloopt vrij rustig. Dat mag ook wel eens weer. Op maandag ben jij in een romantische bui. Maar op dinsdag kun je juist niemand om je heen hebben. Je hebt genoeg aan jezelf.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Op zaterdag heb jij zin om bepaalde klusjes aan te pakken. Je bent er energiek genoeg voor. Vanaf maandag dienen zich problemen aan. Op maandag ligt dat in de relationele sfeer. Op dinsdag heb jij het gevoel dat bepaalde dingen zinloos zijn. En op woensdag wordt je ergens door overvallen.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Vlak voor het weekend ben je helemaal gericht op persoonlijk contact. Tussen een hoop gezelligheid door ben jij in staat om anderen van waardevolle adviezen te voorzien. Maar leg dat er niet te dik bovenop. Anders gooit men de kont tegen de krib. De rest van deze week is min of meer saai.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Vlak voor het weekend heb je veel zorgen aan je hoofd. Daarbij heb je wel de neiging om dat voor jezelf te houden. Toch kan het echt geen kwaad om iets van emotie te tonen als bepaalde onderwerpen aan bod komen. Na het weekend gaat dat beter. Je wordt er 'meer mens' van.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Voor het weekend krijg je te maken met iemand die min of meer macht naar zich toe wil trekken. Dat laat jij niet over je kant gaan! Volgende week dinsdag heb jij een geweldig idee. Maar al snel merk je dat je dit in je eentje moet uitwerken. Op woensdag krijg je te maken met technische problemen.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Op donderdag ben jij helemaal in de stemming voor een feestje. Is die er niet? Dan bouw je toch zelf een feestje! Volgende week maandag ben je erg gecharmeerd door iemand. Je ziet het in je fantasie al helemaal zitten. Maar op dinsdag doet die persoon iets waardoor je helemaal teleurgesteld bent.

IVN jeugdgroep De Polderbende gaat op stap

Kinderen aan het werk tijdens een Polderbendetocht. (foto: Henny Campschroer)

LINGEWAARD - Al jarenlang gaan ongeveer eens per maand kinderen de natuur in op verschillende plaatsen in Lingewaard met De Polderbende. Het gaat om kinderen van 6 - 9 jaar of van 9 -12 jaar.


Op een speelse manier leren kinderen heel veel over allerlei natuurverschijnselen en over dieren die ter plekke voor komen. Per keer mogen 15 kinderen mee en er zijn geen kosten aan verbonden. Gidsen van IVN Rijn Waal begeleiden de kinderen hierbij.

Bij de eerstvolgende tocht zijn nog een paar plaatsen vrij voor kinderen van 6-9 jaar en kun je je nog aanmelden bij Henny Campschroer, 0481 421758 of mail: 19henny51@kpnmail.nl.

"Op 26 januari, starten we om 11.00 uur bij het hek naar de polder tegenover camping Waalstrand. Om 13.00 uur zijn we daar weer terug. We gaan dit keer op zoek naar sporen van twee grote zoogdieren die in de polder wonen en zeker is dat we hun huizen ook gaan vinden. Wil jij weten over welke dieren het gaat, meld je dan snel aan."

TOP-film: Yesterday

BEMMEL - Op donderdag 30 januari is in de TheaterKerk de komische Britse film Yesterday te zien.

Hoofdpersoon in de film is Jack Malik, een liedjesschrijver met een zieltogende carrière die toch al nooit van de grond kwam. Hij komt erachter dat hij van de ene op de andere dag de enige persoon op aarde is die zich de 'Beatles' kan herinneren. Yesterday, Let it be - niemand heeft ooit van deze geniale liedjes gehoord en Jack heeft daarmee uiteraard goud in handen. Maar bij hem knagen twee dingen: de leugen dat hij de liedjes niet zelf schrijft en de vraag of zijn liefde voor zijn loyale Britse manager Ellie, met wie hij jarenlang lief en leed deelde, niet belangrijker is dan de roem.

Aanvang 20:00 uur. Kaartjes kosten 7,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.theaterkerk.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Liturgie derde zondag in de tijd door het jaar Dit weekend eindigt de internationale bidweek voor de eenheid van de christenen. In de liturgie lezen wij over de verdeeldheid waartegen Paulus schrijft: Ieder van u schijnt zijn eigen leus te hebben: 'Ik ben van Paulus.' 'Ik van Apollos.' 'Ik van Kefas.' 'Ik van Christus.' Is Christus dan in stukken verdeeld? Of zijt gij gedoopt in de naam van Paulus?

Zaterdag 25 januari

O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: Eucharistieviering, K. Donders, Herenkoor

St. Willibrordus Herveld: 19.00 u: Eucharistieviering. V. Bulthuis, Magna Voce

St. Leonardus Oosterhout 19.00 u: Eucharistieviering, A. Lurvink, Musica Nova


Zondag 26 januari
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: Eucharistieviering, Presentatieviering EHC, V. Bulthuis Jeugdkoor
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad: 10.00 u: Eucharistieviering,
K. Donders, GK De Levensbron
H. Maria Geboorte Driel: 10.00 u PK-kerk Oecumenische viering, M. Sanders en E Kamper, Enjoy

H. Martinus Gendt: 10.00 u Oecumenischeviering PKN Kerk

Zaterdag 1 februari

O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: Eucharistieviering, kinderwoorddienst, Feest van Licht, K. Donders, Exotherm

H. Maria Geboorte Lent: 19.00 u Eucharistieviering, V. Bulthuis, Young at Heart

Zondag 2 februari

St. Werenfridus Elst: 10.00 u: Eucharistieviering met kinderwoorddienst, K. Donders, Musica Amare
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad: 10.00 u: Eucharistieviering, V. Bulthuis, GK De Levensbron

H. Maria Geboorte Driel: 09.30 u: Woord- en Communieviering, Liturgische Werkgroep, Enjoy

O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren: 09.30 u: Woord- en Communieviering, Liturgische Werkgroep Ubi Caritas

St. Jacobus de Meerdere Valburg: 09.30 u: Eucharistieviering, F. Bomers, Dameskoor

Huissense schoonheidsspecialiste Wendy Meyer genomineerd voor Beauty Award

HUISSEN - Wendy Meyer, eigenaresse van schoonheidssalon Perfect Skin & Beauty, is genomineerd voor de Beauty Award 2020. Na het bezoek van een zogenoemde mystery guest en een grondig beraad van de vakjury is Meyer genomineerd in de categorie Newcomer of the Year. Op 19 april wordt bekend of de Huissense schoonheidsspecialiste de award mee naar huis mag nemen.

In november 2018 opende Wendy Meyer haar salon Perfect Skin & Beauty. Sindsdien is zij een begrip in Huissen en omgeving. De salon is voornamelijk gericht op huidverbetering en anti-aging. Met name de persoonlijke aandacht en adviezen voor iedere klant worden gewaardeerd. Dat uit zich in een grote klantenkring in Huissen, maar ook in omliggende dorpen en steden. De kwaliteitsnormen die de schoonheidsspecialiste hanteert, zijn ook de vakjury van de Beauty Award opgevallen.

Het verlossende woord over de nominatie kwam afgelopen vrijdag. Wendy was op dat moment op Curaçao, waar zij onder meer verbleef voor haar opleiding tot Medisch Schoonheidsspecialiste. Diep in de nacht kreeg zij een e-mail van de organisatie. Hierin stond dat zij tot de drie genomineerden voor de Beauty Award voor Newcomer of the Year behoorde en daarmee bovendien tot de top van haar vakgebied.

Wendy dient zich in de laatste ronde nog één keer te bewijzen voordat haar lot in de handen van de vakjury ligt. Op 19 april wordt bekendgemaakt wie de Beauty Award mee naar huis mag nemen. Meer weten over de salon? Kijk dan op www.perfectskinenbeauty.nl of neem contact op met eigenaresse Wendy Meyer via info@perfectskinenbeauty.nl of 06 53306334.

Koninklijke hulde bij brandweer Bemmel

Gérard Leenders en Toine Knipping. (foto: Brandweer Bemmel) Brandweer Bemmel

BEMMEL - Zaterdag 11 januari zijn tijdens de jaarbijeenkomst van de brandweerpost Bemmel de heren Knipping en Leenders Koninklijk onderscheiden.

Toine Knipping werd op 1 augustus 1992 aangesteld als lid van de vrijwillige brandweer in de oude gemeente Bemmel. Bij dit korps volgde hij opleidingen en maakte carrière tot postcommandant. De Bemmelnaar vervult buiten de diverse uitrukfuncties binnen de post tevens ruim twintig jaar de regionale functie van Officier van Dienst. Opvallend is zijn passie en gedrevenheid voor het brandweervak en het feit dat hij bij nacht en ontij klaar staat om zijn medemens te helpen. Hiervoor is hij benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau.

Naast Knipping is ook de heer Gérard Leenders Koninklijk onderscheiden voor zijn verdiensten bij de brandweer van Bemmel. Leenders is sinds 1 november 1997 lid van het Bemmelse korps in de functie van manschap en chauffeur. Hij volgde zijn vader op die daarvoor dezelfde functies binnen post Bemmel vervulde.

In het bijzijn van de brandweercollega’s en familieleden zijn beide heren tijdens de druk bezochte bijeenkomst toegesproken door waarnemend burgemeester Josan Meijers en werden de onderscheidingen door haar namens Hare Majesteit de Koning opgespeld.

Burgemeester Meijers had deze avond nog een taak. Namelijk de heer Ruben Jansen te onderscheiden voor zijn 12,5 jaar brandweerdienstjubileum.

Gediplomeerden bij brandweer Bemmel

Richel Reijnen en Toine Knipping. (foto: Brandweer Bemmel)

BEMMEL - Tijdens de jaarbijeenkomst van de brandweer Bemmel hield postcommandant Toine Knipping een toespraak waarbij hij onder andere een aantal van zijn korpsleden feliciteerde met de behaalde diploma’s en bevorderingen.

Voor het diploma Manschap zijn in 2019 geslaagd de heren Reinier van ’t Hullenaar en Wim Knorth. Beide mannen werden door Knipping bevorderd in de rang van Manschap A. Jurjen ten Berge en Ruben Jansen slaagden voor het diploma Bevelvoerder. Richel Reijnen slaagde zowel voor het diploma Brandweer Chauffeur als Voertuigbediener en werd bevorderd tot Hoofdbrandwacht. Verder werden tijdens de toespraak de nieuwe leden Dennis Schaeffer, Ramon Ratering en Bart Lemkens welkom geheten.

Wim Knort, Reinier van 't Hullenaar, Toine Knipping. (foto: Brandweer Bemmel)

Wordt u ook vrijwilliger bij de Zonnebloem?

GENDT - Enige tijd geleden heeft De Zonnebloem Gendt in deze krant een oproep geplaatst om mensen te interesseren vrijwilliger te worden. Dit heeft wel enkele reacties opgeleverd. "Maar we kunnen nog meer aanvulling van ons team gebruiken."

"Misschien heeft u onlangs gehoord van de busreis die De Zonnebloem heeft georganiseerd voor haar gasten. Ruim 40 mensen, velen met rolstoel of rollator, hebben een geweldige dag gehad op de Passiflora Hoeve in Harskamp en hebben in Garderen de zandsculpturen bewonderd. Een dagje uit, wat deze mensen zonder hulp van vrijwilligers niet kunnen meemaken. De dankbaarheid en blijde gezichten aan het einde van de dag geeft de vrijwilligers enorm veel voldoening.

Wilt u ook een helpende hand uitsteken bij een van onze volgende activiteiten? Als u zich meldt bij onze secretaresse, zonnebloem13@gmail.com, krijgt u meer inlichtingen om misschien binnenkort eens mee te draaien. U kunt ook bellen naar José Joosten 0481 421670."

The Musical Night in Bemmel

BEMMEL - Het kon niet uitblijven: na het grote succes in 2018 staat zondag op 26 januari opnieuw The Musical Night geprogrammeerd in de TheaterKerk. Dit seizoen op zondagmiddag, samen met de hele familie genieten van onvervalste musicalhits.

Dat is wel toevertrouwd aan Silencio Pinas, Miriam Venema en Hanneke Engels. Drie professionele musical zangers (bekend uit onder andere Soldaat Van Oranje, Sister Act, Love Story, The Lion King) die hun talenten bundelen en het publiek betoveren in een middag vol ingetogen ballads, anekdotes en spectaculaire meezingers. In een frisse, spetterende, nieuwe show The Musical Night nemen ze het publiek mee op een reis langs alle grote musicals. Denk aan Elisabeth, The Phantom of the Opera, Mary Poppins, The Lion King, Mamma Mia, en On your Feet. Samen met het 4-koppig combo presenteren zij een fantastische musicalmiddag.

Aanvang 14:00 uur. Locatie Theaterzaal. Kaartjes kosten 18,50 euro per stuk en zijn te bestellen op www.theaterkerk.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Wordt u ook vrijwilliger bij de Zonnebloem?

GENDT - Enige tijd geleden heeft De Zonnebloem Gendt in deze krant een oproep geplaatst om mensen te interesseren vrijwilliger te worden. Dit heeft wel enkele reacties opgeleverd. "Maar we kunnen nog meer aanvulling van ons team gebruiken."

"Misschien heeft u onlangs gehoord van de busreis die De Zonnebloem heeft georganiseerd voor haar gasten. Ruim 40 mensen, velen met rolstoel of rollator, hebben een geweldige dag gehad op de Passiflora Hoeve in Harskamp en hebben in Garderen de zandsculpturen bewonderd. Een dagje uit, wat deze mensen zonder hulp van vrijwilligers niet kunnen meemaken. De dankbaarheid en blijde gezichten aan het einde van de dag geeft de vrijwilligers enorm veel voldoening.

Wilt u ook een helpende hand uitsteken bij een van onze volgende activiteiten? Als u zich meldt bij onze secretaresse, zonnebloem13@gmail.com, krijgt u meer inlichtingen om misschien binnenkort eens mee te draaien. U kunt ook bellen naar José Joosten 0481 421670."

Bedankje voor vrijwilligers oliebollenactie

HUISSEN - In de laatste week van 2019 is er weer keihard gewerkt door vele vrijwilligers om de jaarlijkse oliebollenactie van de Welpengroep van Scouting Huissen-Zand weer te laten slagen.

En dat is ie! Helemaal geslaagd! Van de opbrengst gaat de welpengroep ieder jaar een gezellige dag uit naar een, door de welpen zelf gekozen, pretpark. Ook dit jaar zal dat weer het geval zijn! Iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan deze oliebollenactie is dan ook heel erg bedankt! In het bijzonder: Henk Roelofs, Fruitbedrijf-Uijttewaal, Profile Ouwerling, de ouders en onze vaste club met vrijwilligers en de mensen die bij ons oliebollen hebben gekocht. En om natuurlijk niet te vergeten de welpen zelf, die op 31 december langs de deuren zijn gegaan om de oliebollen te verkopen. Zonder deze mensen kan deze oliebollenactie niet doorgaan!

Inschrijving Verlichte carnavalsoptocht Gendt

GENDT - Dit jaar zal er opnieuw een Verlichte avondoptocht plaatsvinden in Gendt, deze zal plaatsvinden op zondagavond 23 februari om aanvang 19.00 uur. Deelname aan de Verlichte Optocht in Gendt is gratis!

Evenals voorgaande jaren zal er een stoet van kleurrijke verlichte praalwagens en uitgedoste mensen door de straten van Gendt trekken. Ook is het weer feest bij zaal Providentia en café De Klok in Gendt. SCG De Gentenarren zal zorg dragen voor een feestelijk geheel waar jong en oud welkom is.

Doe mee aan deze mooie en gezellige Verlichte carnavalsoptocht in Gendt en win mooie prijzen. Bedenk een leuk en creatief ontwerp en schrijf je in! Voor deelname aan de Verlichte Optocht in Gendt is het digitale inschrijfformulier te vinden op www.gentenarren.nl onder Evenementen 'Verlichte Optocht'. Voor overige vragen kun je een mail sturen naar verlichteoptochtgendt@hotmail.nl.

Bemmelnaar Walter Weterings vertrekt uit Australië 'Door de bosbranden voelen we ons hulpeloos en gefrustreerd'

Vele Betuwenaren zijn al naar het buitenland vertrokken. Sommigen verblijven er nog steeds, anderen zijn terug gekeerd. In deze rubriek tekent de Huissense journalist Hans Schmeinck hun ervaringen op, ook die van actuele en urgente aard. Zoals de bosbranden in Australië en in het bijzonder in en om Sydney. Waar Walter Weterings (41) al jaren woont. De branden zijn een van de redenen om met zijn gezin naar Nederland te verkassen. 'Ik ben geen fan van het politieke klimaat hier.'

Als we voor dit verhaal contact hebben met Walter heeft hij naar eigen zeggen 'goed nieuws'. ,,Het gaat aankomend weekend, 17, 18 en 19 januari, flink regenen, zo is voorspeld.'' Dat biedt in ieder geval tegenwicht aan de nog steeds fel woedende bosbranden in Australië in het algemeen. Die hebben al geleid tot de dood van tientallen mensen en honderden miljoenen dieren. Een gebied zo groot als Zuid-Korea is volledig platgebrand en tienduizenden inwoners moesten worden geëvacueerd.

In Sydney en omgeving in het bijzonder waren de branden tot nu ongekend fel. In de miljoenenstad Down Under woont Walter al ruim vier jaar met zijn (Australische!) vrouw Rebecca en dochter Ava in Cronulla, een suburb van Sydney aan de kust. Nog meer goed nieuws; een tweede kindje (lees: zoon) wordt binnenkort verwacht en het gezin is tot op heden ongedeerd gebleven. ,,Ik werk in Sydney centrum, en mijn vrouw iets meer ten westen daarvan, maar daar zijn geen branden in de buurt. Alleen rook soms. Soms staat de wind verkeerd en is de lucht niet te harden. Dan blijven we zoveel mogelijk binnen; is gezonder.''

De manager 'planning & analysis' verwacht in Cronulla ook niet meer te maken te krijgen met de branden. ,,Er zijn twee nationale parken hier vlak bij, maar die zijn nog steeds ver genoeg weg en er zit water tussen. Volgens mij zijn we hier dus veilig.''

[tussenkop]

Vertrek

De huidige situatie is de geboren Bemmelnaar en zijn gezin niet in de koude kleren gaan zitten. ,,We voelen ons hulpeloos en gefrustreerd. Tegelijkertijd gaat alles gewoon ook door alsof er niks aan de hand is. Gefrustreerd met de politiek hier, die iedere relatie met klimaatverandering blijft wegwuiven, vanwege afhankelijkheid van kolensector. Ze lijken te weinig middelen beschikbaar te stellen om de problemen aan te pakken. En er dus allerlei burgerinitiatieven op touw worden gezet om de brandweer bij te staan. Zoals donaties voor gasmaskers, echt te gek voor woorden!''

Het besluit om – definitief – naar Nederland te verkassen is inmiddels genomen. ,,Vanwege de klimaatverandering, het ieder jaar groter wordende brandgevaar en de onwil van de politiek hier om er ook maar iets aan te doen ben ik niet ongelukkig om weer naar Nederland te gaan. Ik ben op z'n zachtst gezegd geen erge fan van het liberale politieke klimaat hier, waarbij voor iedere beleidsafweging alleen maar gekeken wordt naar de hoeveelheid banen die het oplevert/kost.''

Het vertrek staat gepland voor juli. ,,We zijn de laatste weken zelfs al aan het inpakken. Want over twee maanden verwachten we gezinsuitbreiding, dus dan gaan we niet heel veel vrije tijd hebben, vrezen we. Als de kleine het goed doet en z'n eerste serie prikjes heeft gehad, gaan we hier weg.'' Ze gaan dan wonen in Tilburg. ,,Daar hebben we al/nog een huis. Maar ik zal regelmatig in Bemmel zijn, want m'n ouders en een boel bekenden wonen daar nog.''

[streamer]
'We zijn al aan het inpakken, want na de gezinsuitbreiding is er niet veel tijd meer'

Knotploeg Doornenburg helpt kasteel

Wilgenknotten rond Kasteel Doornenburg door enthousiaste vrijwilligers. (foto: Sjaak Veldkamp) Sjaak Veldkamp

DOORNENBURG - De knotwilgen rondom kasteel Doornenburg hebben een opknapbeurt gehad. Voor een bak koffie, een saucijzenbroodjes en een kasteelse dankjewel hebben de vrijwilligers van de Doornenburgse Knotploeg de bomen professioneel onder handen genomen.

De knotwilg is één van de meest beeldbepalende bomen in het Nederlandse landschap. Maar de oer-Hollandse bomen vragen wel om periodiek onderhoud. Knotploeg Doornenburg onderhoudt de oude wilgen op De Roswaard. De vrijwilligersgroep van zo’n vijftien mannen en vrouwen is in de wintermaanden daar enthousiast aan het werk. Nu ook rond het kasteel.

Doornenburger Alex van Alst vertelt dat ze voor tweede keer hun ‘vakbroeders’ van het kasteel met plezier helpen. Het knotten wordt voor de groen- en klussengroep van het kasteel een steeds zwaardere klus, legt coördinator Rob Fréhé uit. Elke vrijdag is de groep van over het algemeen gepensioneerden op en rond het kasteel aan het klussen. Hilariteit bij de koffie. Fréhé: “Uh, ook de tijd ontbreekt, maar wij hebben hier vrijwilligers die een bietje ouder beginnen te worden.”

Het kasteel en hun actieve pensionado’s kunnen volgens Alex van Alst over twee jaar weer rekenen op de plaatselijke knotploeg. Dan is het weer tijd om te snoeien.

Oecumenische viering in Gendt

GENDT- Op zondag 26 januari is er een oecumenische viering in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan. De aanvangstijd is 10.00 uur.

De viering is voorbereid door de oecumenische werkgroep van de katholieke parochie en de protestantse gemeente Gendt-Doornenburg, in samenwerking met predikante Margreet de Bree. Na afloop van de viering is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken. Allen welkom!

Laat ons geen vooruitgang noemen,
waar een ander aan ten onder gaat.

Laat ons geen groei noemen,
waar een ander minder van wordt.

Laat ons vrijheid noemen,
wat een ander de ruimte geeft om er te zijn.

Laat ons gemeenschap noemen,
waarin mensen gezien en gekend worden.

Laat ons zelf de verandering zijn,
die we in de wereld willen zien.

Naar een gedicht van Mahatma Ghandi

Dansgala Lingewaard

BEMMEL - Dansgala Lingewaard komt er weer aan! De achttiende editie vindt plaats op zondag 9 februari in de Theaterkerk van Bemmel. Het gala wordt georganiseerd door carnavalsvereniging De Geintrappers.

Vorig jaar namen De Deurdouwers uit Millingen aan de Rijn voor de tweede keer de wisseltrofee mee naar huis. Na afloop waren er alleen maar winnaars en blije gezichten. Ook dit jaar belooft weer een spektakel te worden voor deelnemers én bezoekers.
De eerste jaren deden honderd danseressen mee, tegenwoordig zijn het er bijna drie keer zoveel die hun danskunsten vertonen. Het evenement groeide uit naar een landelijke vertegenwoordiging, maar sinds een paar jaar ligt de nadruk weer op de regio. Toch blijft de aantrekkingskracht groot. Dit komt door de strakke organisatie en de laagdrempeligheid: er worden geen speciale eisen gesteld aan de kwaliteit van de dansen, zoals bonden dat doen. Iedereen kan en mag meedoen. Dat neemt niet weg dat er ook toppers deelnemen.
Dansen kan in de categorieën solo, duo of als groep met de leeftijden tot en met 8 jaar, 9 tot en met 11 jaar, 12 tot en met 15 jaar en 16 jaar en ouder.

Om 10.00 uur gaat de grote zaal (Markt 5) open en het gala duurt tot ongeveer 17.00 uur. Voor volwassenen is de entree drie euro en voor kinderen één euro. Om het lage inschrijfgeld mogelijk te maken, steunt een flink aantal sponsoren het evenement. Uit Bemmel: Tweewielerspeciaalzaak Hermans, B.O.D. Totaalinstallateur bv, Makelaardij Frans Knorth, P.A.M. Derks bv, Dierenspeciaalzaak De Bok en Otters Bouwbedrijf. Uit Huissen: Tandartsenpraktijk Berendsen. En K3 Delta uit Oosterhout.

Eerste Zwab-actie van dit jaar

Resultaat opruimactie van 11 januari. (foto: Marga Reintjens) Marga Reintjens

BEMMEL - "Zaterdag 11 januari stonden we weer paraat om met een club van ongeveer 9 man/vrouw afval te lijf te gaan. Er waren zelfs twee junioren aanwezig: Manon bracht Wout mee en Quinten mocht met zijn oma mee. Dat juichen we toe!"

"Helaas voor de derde keer op rij geen AH-medewerkers, ondanks de toezegging van de manager is het er nog niet van gekomen, terwijl er rondom de winkel en tegenover AH heel veel troep lag. Ook het plein bij de Lidl is weer aangepakt, dat heeft twee volle vuilniszakken met troep opgeleverd. Ongelooflijk wat mensen allemaal van zich afgooien. Er lag ook nog heel veel rommel van het afgestoken vuurwerk. Wij hopen als Zwab dat men volgend jaar, na het afsteken van vuurwerk, zelf de bezem ter hand neemt en met z'n allen even de straat aanvegen. Dus rotzooi maken betekent ook opruimen!

De Zandsestraat is ook aangepakt, ruim 2,5 km aan beide kanten van de weg schoongemaakt. Dat leverde twee volle vuilniszakken troep op. Rondom AH is schoongemaakt en bij de woningen bij Bloem. Daar liggen heel veel peuken overal, en of die peuken nu komen van het personeel van Bloem of van bewoners of van mensen die daar langs komen, dat weten wij niet, maar ook dit hoort niet. Het filter van een peuk vergaat niet en blijft wel zo'n 10 jaar in stand. Dat is slecht voor de natuur en de vogels, maar ook voor ons.

Onze volgende actie is op zaterdag 8 februari. 09.45 uur verzamelen we bij de Theaterkerk in Bemmel, om 10.00 uur gaan we ieder een kant op en om 11.45 ongeveer komen we weer terug bij het startpunt. Dus heb je zin en tijd en wil je iets gezonds en nuttigs doen: kom bij ons en doe mee!"

Lezing 'Dood doet leven'

(foto: David Dohnal)

BEMMEL - Stichting Lingewaard Natuurlijk nodigt iedereen uit om de lezing 'Dood doet leven' bij te wonen. Bart Beekers van stichting ARK is de gastdocent. Hij houdt zich al tien jaar bezig met onderzoek en projecten zoals ‘Dood doet leven’.

Dood doet leven zet zich in voor terugkeer van grote dode dieren en aaseters in de natuur. Meer dan honderd gewervelde aaseters in West-Europa zijn vastgelegd. Bart vertelt ons over kadavers, die de laatste schakel in een ingenieuze voedselketen vormen. De dood van het ene dier, kan het overleven van een ander dier betekenen.

Dode dieren zijn onmisbaar in de natuur. Een dood dier vervult de functie van een druk bezocht restaurant, waar veel verschillende dieren aan de dis schuiven. In Nederland is het laten liggen van grote dode dieren in de natuur ongebruikelijk. Wanneer kadavers van grote dieren in de natuur mogen blijven liggen, wordt deze wel een stuk completer. Allerlei voedingsstoffen en mineralen worden door natuurlijke recycling weer toegankelijk voor andere dieren en planten. Nog veel meer informatie over dit onderwerp en de natuurlijke processen die daarbij passen kunt u verwachten.

Iedereen is welkom om de lezing bij te wonen op dinsdag 28 januari in De Veldschuur, Sportlaan 1M in Bemmel. Inloop 19.30 uur Aanvang 20.00 uur. De kosten voor de lezing inclusief koffie of thee zijn 7,50 per persoon. Houders van de Vriendenkaart van 2019/2020 van Stichting Lingewaard Natuurlijk hebben gratis toegang. Vriendenkaarten zijn voor de lezing te koop. Nadere informatie: info@lingewaardnatuurlijk.nl.

Tweestroom recreanten zoeken volleyballers

Leden van de club. (foto: Lian Steenhof)

GENDT - Al ongeveer 30 jaar wordt er op de dinsdagmorgen door een groep recreanten gevolleybald in sporthal Walburgen in Gendt.

In het begin was het een damesgroep. De laatste jaren zijn er ook enkele heren bijgekomen. We hebben ook een trainer/coach. Na de warming-up doen we onder zijn leiding wat technische en tactische oefeningen. De leeftijd van de spelers varieert van plusminus 50 tot ongeveer 70 jaar. Een aantal leden doet ook mee met een regionale recreantencompetitie.

"We spelen dan een wedstrijd tegen een ander recreantenteam op een avond, eens in de drie weken ongeveer. Het plezier in het volleyen staat voorop, maar ook het gezamenlijk koffie drinken na afloop, vinden we belangrijk. Het laatste jaar zijn er echter door blessures een aantal leden afgehaakt en kampen we bijna elke week met een tekort aan spelers om aan het einde van de training enkele partijtjes te spelen. Hiervoor zijn twaalf mensen nodig. Daarom doen we een oproep: Hou je van volleyballen en vind je het leuk om op dinsdagmorgen van 8.45 tot 10.15 uur te volleyen op recreantenniveau, kom dan eens geheel vrijblijvend meedoen. Wij zijn onderdeel van de Sportvereniging Tweestroom in Gendt."

Voeten van de vloer met Men In Black tijdens de Swingnight

BEMMEL - Zaterdag 1 februari kan er weer geswingd worden in de TheaterKerk met de meerkoppige band Men in Black.

Al meer dan 25 jaar maakt Men in Black de podia onveilig met onvervalste rock-, funk- en soulmuziek, waar zij komen ontstaat geheid een feestje. Met humor, vakmanschap en heel veel passie voor muziek. Met hun strakke blazerssectie en werelds groovende ritmesectie maken ze er altijd een swingende avond van! De zwarte mannen wisselen voor de hand liggende covers af met kwaliteitsnummers, die zich aan de randen van de popmuziek bevinden: nummers die je bijna niet meer hoort, maar nog wel in het collectieve geheugen zijn opgeslagen. En als ze worden afgestoft een feest van herkenning opleveren. De band weet hun aanstekelijk enthousiasme moeiteloos over te brengen op de zaal. Men in Black staat garant voor een geslaagde avond, waarbij de voetjes van de vloer gaan.

Aanvang 21:00 uur. Kaartjes kosten 10,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.theaterkerk.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Nieuwkomer wint 'Nacht van Bemmel'

Van links naar rechts: Alwin Dekker, Larissa Hövelings, Willem Sterling, Bob Linders overall winnaar Siefkes-bokaal, Con Hövelings. (foto: Frank Streng) Frank Streng

BEMMEL - Vrijdag op zaterdagnacht, 10 op 11 januari, werd bij schietsportvereniging Op de Korrel de Internationale Pistoolnacht gehouden. Van 23.00 tot 11.00 uur kwamen de schutters uit op de onderdelen Luchtpistool of Luchtpistool Opgelegd, tijdens deze 28e 'Nacht van Bemmel'. Bob Linders wist de Siefkes-bokaal na 750 schoten op zijn naam te schrijven.


Vanaf serie 1 was er een voorsprong, al was dit maar één puntje. Van de 25 series wist hij zeven keer boven de 280 van de maximale 300 te scoren, met een top van zelfs 285 punten. En dat om 1.00 uur ’s nachts! Alwin Dekker, met zilver uit 2019, had een spannende strijd met Con Hövelings die weet hoe goud voelt. Met maar 27 punten verschil op 750 schoten, lagen hun scores erg dicht bij elkaar. Bij aanvang liep Alwin iets uit, maar Con kwam in de kleine uurtjes dichterbij. Hierdoor was het verschil rond 6.00 uur slechts negen punten. Uiteindelijk wist Alwin het zilver veilig te stellen, vóór Con.

Larissa Hövelings stond lange tijd tiende, maar had het zwaar in de laatste series van de zaterdagochtend. Hierdoor verloor ze terrein op Remon Langezaal die haar in de laatste twee series voorbij kwam en wist te winnen met één punt. Wel is Larissa geëindigd als beste dame.

Bij de Opgelegd schutters was de spanning wat minder dan de afgelopen edities, wat de prestatie verre van teniet doet. Willem Sterling zat zelfs even boven zijn eigen gouden score uit 2019 en wist uiteindelijk op de hoogste trede te eindigen voor Jeroen Oosthof en Ed van de Aardweg. Meer scores en het wedstrijdverslag staan op www.svopdekorrel.nl.

13 / 24

14 / 24

Tweestroom teams houden punten in Gendt

GENDT - Op 9 januari begonnen de senioren weer met hun competitie, D5 en D4 speelden tegen elkaar, D4 wist drie sets overtuigend te winnen, maar D5 sleepte knap de tweede set binnen. D3 kreeg Weekenders D2 op bezoek en wist de laatste set te winnen. H1 kreeg SC Wychen op bezoek en wist eenvoudig met 4-0 te winnen. D2 kreeg Kidang D3 op bezoek, er werd goed partij gegeven, maar helaas verloren met 4-0.

Op 16 januari speelden bijna alle senioren teams van Tweestroom thuis. D1 kreeg Vocasa D7 op bezoek, in de uitwedstrijd werd nog een puntje weggegeven, maar nu hielden de dames alle punten in Gendt. De tweede en derde set werd nog wel spannend. D2 kreeg naaste concurrent Kidang D4 op bezoek, het werd een spannende pot, ook hier bleven alle punten in Gendt. D3 ging op bezoek bij koploper Volamie D1, dit team was duidelijk een maatje te groot voor de Tweestroom-dames, er werd met 4-0 verloren.

D4 kreeg de nummer 2 op bezoek, de eerste twee sets waren spannend, de derde set ging niet goed en de vierde set speelde D4 weer zeer overtuigend, dus een knappe 3-1 overwinning. D5 kreeg hekkensluiter Pegasus D12 op bezoek, al werd het soms spannend, toch bleven ook hier alle punten in Gendt. H1 kreeg Pegasus H8 op bezoek, er werd wisselend gespeeld, helaas werd de derde set afgegeven, maar toch een 3-1 overwinning.

Op 18 januari was de jeugd aan de beurt, de MB1 ging op bezoek bij Xanthos MB1 en had daar weinig moeite mee, 4-0 winst. De JB1 ging bij Ikaros JB1 op bezoek, dit was een mooie en spannende pot, met uiteindelijk 3-2 verlies. De JB2 ging bij Aetos op bezoek, ook hier een leuke vijfsetter, waarbij werd verloren met 3-2.

W.O.II-voorstelling 'Vannacht naar Dag' bijzondere ervaring

GENDT - In de vroege ochtend van 2 februari wordt de bijzondere voorstelling 'Vannacht naar Dag' opgevoerd in de Grote Cirkel van Prospect in Gendt.

Tijdens het ochtend gloren zal Quirine Melsen een bijzonder verhaal vertellen over de Tweede Wereldoorlog. Zij zingt daarbij prachtige liederen onder begeleiding van een pianist en een cellist. Na de voorstelling is er een gezamenlijk, lekker verzorgd, ontbijt met nagesprek. Aanmelden via www.bureauprospect.nl.

Uitbreiding werkgebied De Kruijf & De Waal adviseurs Oosterbeek Werner ten Westeneind leidt 'filiaal Huissen'

HUISSEN - Er was al 'Van krantenjongen tot miljonair', een nieuwe variant is: 'Van slager tot Register Belastingconsulent'. Want die opmerkelijke switch heeft Werner ten Westeneind gemaakt. De Huissenaar belichaamt de uitbreiding van het werkgebied van het Oosterbeekse De Kruijf & De Waal adviseurs. Dat weet wat voor vlees het in de kuip heeft nu Ten Westeneind 'filiaal Huissen' gaat leiden. Hij legt de gewenste extra focus op de Betuwse regio.

Slagerij Ten Westeneind in Huissen was decennia lang een begrip. Groot gemaakt door vader Jo en moeder Ans. Later pakt ook zoon Werner het ondernemersstokje op. Maar begin deze eeuw houdt de slagerij op te bestaan. Vader wil genieten van zijn 'oude dag' en zoon zoekt juist nieuwe uitdagingen. Werner, altijd al bovenmatig geïnteresseerd in cijfermatigheden en financiële en economische kwesties, begint aan de opleiding tot Register Belastingconsulent (RBc). Een opmerkelijke carrièrewisseling. Ook nog eens op -relatief- late leeftijd, want 33 jaar destijds. ,,Je bent nooit te oud om te leren'', glimlacht Werner (nu 51). Na het succesvol afronden van de vierjarige opleiding vindt hij al snel emplooi bij De Kruijf & De Waal adviseurs in Oosterbeek. Een gerenommeerde onderneming in administratieve dienstverlening en belastingadvies. De geboren Huissenaar maakt er vlot naam. Sinds kort is hij zelfs partner in de maatschap.


Voorbeeldkantoor
Omdat De Kruijf & De Waal sterk is gegroeid én blijft groeien, breidt het haar werkgebied uit. Met een 'filiaal' in Huissen, uiteraard geleid door Werner. ,,We focussen ons extra op mkb-ondernemers in Lingewaard en Overbetuwe. Ik houd kantoor aan huis. Al fiets ik nog regelmatig naar het kantoor in Oosterbeek. Mijn collega's en ik delen onze enorme kennis en ervaring graag met elkaar.''

De Kruijf & De Waal valt vanwege haar gevolgde procedures en kwaliteit van het werk, onder het zogeheten Horizontaal toezicht. ,,Een samenwerking met de Belastingdienst waar goede afspraken worden gemaakt met alle partijen die bij het aangifteproces betrokken zijn. Wij zijn een voorbeeldkantoor bij de Belastingdienst. Onze voordelen: kortere lijnen voor een snelle afhandeling van fiscale aangiften, minder administratieve rompslomp en meer zekerheid. Onze relaties krijgen zo een bijzondere positie.'' Op www.kwadviseurs.nl staat: 'Vertrouwen is goed, controle is beter! En juist dat laatste laat de Belastingdienst voor een groot deel over aan ons. Dat is waar u als ondernemer weer de vruchten van kan plukken'. ,,Dat zegt veel, zo niet alles'', aldus Werner. ,,Naast alle genoemde voordelen bied ik mijn eigen ervaring als ondernemer én persoonlijk contact. Ik weet wat er speelt bij zelfstandigen. Mail me dus gerust
op huissen@kwadviseurs.nl. Graag tot ziens!''

Gratis proeflessen bij Theaterschool Theater&Zo

HUISSEN - Zaterdag 1 februari is er de mogelijkheid om gratis deel te nemen aan de toneelles, zangles en musicalles. De lessen worden gegeven door Zora de Leeuw-Smith, afgestudeerd Theaterdocent, werkzaam als musicaldocent bij onder andere de Telekids Musicalschool en artistiek leidster van Theaterschool Theater&Zo.

Leeftijd vanaf 7 jaar en zonder leeftijdsgrens. Jongeren en volwassenen zijn zeker welkom en bij genoeg animo start een nieuwe groep. Theater is van 09.30 tot 11.00. Zangles van 11.00-12.00. Musical van 12.00-13.30. De lessen vinden plaats bij de protestantse gemeente, Raadhuisplein 35. Hartjes centrum Huissen, met gratis parkeergelegenheid voor de deur.

"Keuzestress? Geen zorgen, deze dag zijn alle lessen gratis te volgen. Kan je 1 februari niet maar wil je toch meedoen, neem dan even contact op voor een inhaalmoment van jouw gratis proeflessen. Wees er wel snel bij want om de kwaliteit de waarborgen hanteert Theaterschool Theater&Zo een maximum aantal deelnemers per groep. Wil jij kijken of het iets voor jou is? Kom dan gezellig meedoen met de gratis proeflessen! Geef je op via info@theaterschooltheaterenzo.nl."

Meer informatie staat op www.theaterschooltheaterenzo.nl.

Bestuurswijzigingen bij Bemmel en Haalderenstichting

BEMMEL - De Bemmel en Haalderenstichting ondersteunt onder meer allerlei sociaal-culturele activiteiten in voornamelijk Bemmel en Haalderen, maar toch ook wel in de andere kernen van onze gemeente. De samenstelling van het stichtingsbestuur is vanaf 2003 tot voor kort ongewijzigd gebleven. Dit bestuur bestond uit vijf leden onder voorzitterschap van Henk de Ruijter, tevens het enige bestuurslid vanuit Bemmel en Haalderen.

Afgelopen jaar zijn door bijzondere omstandigheden een tweetal vacatures in het bestuur ontstaan. Voor de vervulling daarvan is statutair een bijzondere procedure vastgelegd. Het bestuur prijst zich gelukkig dat in deze vacatures kon worden voorzien door de benoeming van een tweetal uit Bemmel afkomstige nieuwe bestuursleden in de personen van de heer Ed Masselink en mevrouw Dorine Burmanje. Henk de Ruijter blijft voorzitter van het bestuur, Ed Masselink vervult het secretariaat en Dorine Burmanje belast zich met het penningmeesterschap. De beide andere bestuursleden zijn mevrouw Maria Martens uit Nijmegen en de heer. Barthold van de Voordt uit Harderwijk.

Het bestuur komt jaarlijks drie tot vier keer bijeen om de ontvangen bijdrageverzoeken te behandelen. Deze verzoeken kunnen worden ingediend bij een van de Bemmelse bestuursleden of per post naar ons postadres Markt 5 6681 AE in Bemmel. De eerstkomende vergadering dit jaar is medio maart. De Bemmel en Haalderenstichting en de stichtingen Mi Corazon en MGZ onderhouden open contacten. Daar waar statutaire doelstellingen van de drie fondsen overlappend en/of aanvullend zijn vindt dan ook, afhankelijk van inhoud en impact van ontvangen verzoeken, afstemmingsoverleg tussen de drie fondsen plaats.

Column

Marketing

Lingewaard vernieuwt. Het thema van 2020 heeft me de hele week achtervolgd. Wat ze (willen) vernieuwen weet ik niet. Hoe en waarom weet ik ook niet. Wat zit hier achter. Waarom doet Lingewaard tegenover burgers aan marketing. In Trouw las ik dat ze in de studentenwereld iets nieuws hebben ontdekt. Schenkkoffie. Een glazen kan, een filter erop met verse koffie en je schenkt er zelf water op. Wij-doen-het-nog-steeds! Vernieuwd betekent in de reclamewereld verleiden naar een al bestaand product. Vernieuwd, kretologie die ons brein moet beïnvloeden. Ik heb al ontelbare keren bij Appie alwéér vernieuwde bakboter, vla of wasmiddel in de schappen gezien. Volgens Van Dale is vernieuwen het oude vervangen. Dat brengt mij naar de basis. Naar het moderne fenomeen vernieuwingsdrang. Lingewaard vernieuwt? Deze azijnslurpende pensionado is wantrouwend en triest gestemd. Welk oud wordt vervangen. De gemeente Gendt telt in 1960 4.879 inwoners. Mijn herinnering zegt dat je op woensdag bij de slagers een speldje kreeg bij een pond gehakt, het dorp telde zo'n tien kruideniers of bakkers en nog meer kroegen, een volle winkelstraat, een bejaardenhuis, politiebureau, een huisarts die ook in het weekeinde komt, een parochie met een pastoor en twee kapelaans, vier spaarbanken en een gemeenteraad met bekende dorpsgenoten. Terug naar de werkelijkheid van de moderne internetmaatschappij met alsmaar honger naar vernieuwing en groei. Gendt, een dorp van de vernieuwde gemeente Lingewaard, telt nu 7.180 inwoners. Meer bewoners, maar minder winkels en voorzieningen. Geen speldje bij een pond gehakt, een kroegentocht is onmogelijk, de kerk als wooncomplex, zelfstandig wonen zonder uitzicht op een beschermd bejaardenhuis. We zouden meer huizen bouwen moeten bouwen om het schamele winkelbestand te kunnen behouden. Ondertussen koopt een fors deel van de Lingewaardse bevolking, inclusief politici, via internet net zo gemakkelijk een product in China, dan dat ik op de fiets stap voor een bak lekkere nasi bij de Aldi in Haalderen. Lingewaard vernieuwt. Politici die burgers met gladde marketing proberen te verleiden kunnen wat mij betreft worden vernieuwd.
Sjaak

Geslaagd oliebollentoernooi BC Bemmel'72

Deelnemers Jeugd oliebollentoernooi. (foto: Piet van der Horst)

BEMMEL - Op woensdag 8 januari vond bij Badmintonclub Bemmel'72 het jaarlijkse 'Oliebollentoernooi' plaats. Alweer waren dit jaar de oliebollen gebakken door de heer Horstink, gepensioneerd vader van Harry, de trainer van de vereniging.

Voor zowel de jeugd als de senioren kan teruggekeken worden op een geslaagd, gezellig toernooi waarin om het hardst gestreden werd om zoveel mogelijk punten te behalen. De opkomst in beide categorieën was zeer goed te noemen. Bij de senioren is Job van der Meer opnieuw de winnaar geworden, bij de jeugd Tom Lenselink.

"Mocht u interesse hebben om ook eens mee te spelen bij deze gezellige club fanatiekelingen, bezoek dan www.bcbemmel.nl voor meer informatie. De eerste drie keer kunt u geheel gratis en vrijblijvend een keer meespelen en/of een training volgen!"

Bingo in Lingehof

BEMMEL - Op zondagavond 26 januari is er weer een gezellige bingo in het grand café van De Lingehof.

Iedereen is er welkom: familie, buren of vrienden mee. Er zijn leuke prijzen te winnen. Aanvang 19.00 uur. Bingokaarten inclusief één keer koffie/thee met wat lekkers kosten 5.00 euro per stuk.

Senioren Actief Bemmel

BEMMEL - Op donderdag 9 januari is er een tweede groep Meer Bewegen voor ouderen MBVO gestart om 15.00 uur in De Kinkel in Bemmel.

Deze lessen worden gegeven door Jessie Bakker en zijn zeer geschikt voor mensen die moeite hebben met bewegen en balans. Zich hiervoor opgeven kan bij onderstaande coördinatoren.

Voor (meer) informatie kan men bellen (bij voorkeur tussen 16.00-18.00 uur) met: Cursuscoördinatoren Senioren Actief Bemmel SAB: Anja Berns, T 06 16714168 of José van Rossum T 0481 461856.

Ledenstop bij de Gendtse Ouderenvereniging

GENDT - Het is mooi om populair te zijn maar heeft ook z'n schaduwzijde. Zeker het laatste half jaar was de aanmelding van nieuwe leden erg groot wat voor het bestuur aanleiding is geweest op de rem te gaan staan.

Het betekent dat men even geen lid kan worden. Aanmelden kan wel maar het lidmaatschap gaat dan pas gelden vanaf 1 juli 2020. Die aanmelding moet dan wel vóór 1 juni zijn gedaan, zodat er voldoende tijd is om het administratief allemaal te verwerken en het lidmaatschap per 1 juli kan ingaan. Vervolgens kan men dan pas weer per 1 januari 2021 lid worden.

Jubilarissen bij Gannita Gendt

Jubilarissen (foto: Richard Meijer)

GENDT - Zeven jubilarissen bij ehbo-vereniging Gannita Gendt. De uitzonderlijkste onderscheiding ging naar Riek Gerritsen-Derksen, zij is reeds 65 jaar lid van de vereniging en tevens voorzitster.

Jos Joosten (laatste jeugdlid) werd onderscheiden voor 50 jaar trouw lid. Daarnaast kregen Truus Joosten-Dekker, Trees Janssen-van Dreumel en Truus Rensen (staat niet op de foto) een onderscheiding voor 40 jaar en Henk Keizer en Marion Aarntzen een onderscheiding voor 25 jaar trouw lid. De vereniging is trots op alle leden. Wil je ook ehbo'er worden neem dan contact op met secretaris Jan van de Sant e-mail: janvandesant@zonnet.nl om je in te schrijven voor een cursus Ehbo.

Aanmelden optocht Kraonige Zwaone kan nog

(foto: Tom Levels)

HUISSEN - Dé carnavalsoptocht van de regio kan niet groot genoeg zijn. Daarom is aanmelden voor de optocht van de Kraonige Zwaone op 23 februari aanstaande nog steeds mogelijk.

Met duizenden mensen langs de route, altijd een goede sfeer en een grote diversiteit aan loopgroepen, praalwagens, duo's met lokale, regionale en (inter)nationale onderwerpen, is meedoen aan de optocht iets wat je een keer gedaan moet hebben. Via de website van de Kraonige Zwaone (www.dekraoningezwaone.nl) kun je je tot 15 februari opgeven. Wel een waarschuwing vooraf: Meedoen aan de optocht werkt verslavend.

Vrouwenvereniging Haalderen

HAALDEREN - Op 29 januari komt Mark Pinta bij vrouwenvereniging Haalderen vertellen over magnetiseren en over healing (therapeutische en paranormale handelingen).

De start is deze avond om 20:00 uur in De Tichel.

Huissense damwinnaars op Gelderse kampioenschappen

Eerste prijs groep 7/8. (Marije ter Maat) Marije ter Maat

HUISSEN - Zaterdag 11 januari werd er door groep 5/6 en groep 7/8 van IKC Binnenstebuiten de halve finale van Gelderland gedamd.

Het team van groep 5/6, dat bestaat uit Ize, Tessa, Rik en Manuel, moest in Laren dammen. Na een rustige start kregen ze de smaak te pakken en stegen ze op de ranglijst. Aan het einde van de dag konden ze met een mooie beker voor de tweede plaats naar huis.
Raf, Ruben, Cas en Joris vormen samen het team van groep 7/8. Zij mochten een thuiswedstrijd in Huissen spelen. Vanaf het eerste potje gingen zij samen met een ander team aan kop.

De vierde wedstrijd moesten ze tegen elkaar en werd het spannend. Resultaat: Remise en dus nog steeds een gedeelde eerste plaats. "Gelukkig voor ons had de andere koploper puntverlies tegen De Borgwal in Bemmel, die uiteindelijk op de derde plaats eindigde."
De mooie eerste prijs voor de dammers van groep 7/8 IKC Binnenstebuiten was verdiend, want ze waren ongeslagen.
Beide teams spelen op zaterdag 14 maart de finale van Gelderland in Apeldoorn.

De Geintrappers: na 50 jaar nog altijd hét Bemmels feest

BEMMEL – Vijf decennia geleden werd carnavalsvereniging De Geintrappers geboren en afgelopen zaterdag vond de vijftigste pronkzitting plaats. In een afgeladen volle De Kinkel was één ding duidelijk: hét feest van Bemmel is nog steeds springlevend.

In de aanloop naar het carnavalsweekend geldt de pronkzitting als een van de hoogtepunten. Alles wordt uit de kast getrokken om er een onvergetelijke avond van te maken. Bij de Geintrappers betekent dat gegarandeerde gezelligheid tot diep in de avond.
Het publiek genoot zichtbaar van onder andere het haast legendarische buutduo ’t Is Gruun en ’t blief Gruun, de optredens van dansgarde De Kinkeltjes, het Nijmeegse dweilorkest Al Mo We Krupe en sambaband Os Malandros uit Eindhoven. Ook prins Frans de Steenenschuuver betrad op een gegeven moment het podium en ging los.

‘Dit is waar we het voor doen’, geeft Henk Weber aan. De voorzitter kijkt terug op een zeer geslaagde avond en ziet dat ‘zijn club’ het na een periode van vernieuwing goed doet. ‘Bij De Geintrappers is carnaval meer dan carnaval. Carnaval vier je met z’n allen.’ Een tip voor de dolle dagen in februari? ‘Maak het met ons mee.’

Aftrap van de koffieochtenden Zandse Kerk

De Zandse Kerk, uitvaartcentrum en pastorie. (foto: N. Hubers)

HUISSEN - Op 29 januari pakt Stichting de Zandse Kerk weer het vaste ritme op van de koffieochtenden op de laatste woensdag van de maand. Deze mooie traditie vindt plaats in de warme en sfeervolle Zandse Kerk aan de Van Wijkstraat 33 in Huissen.

De Stichting hoopt in 2020 weer veel vaste en nieuwe bezoekers te mogen ontvangen. Neem gerust een buur, vriend of kennis mee. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Samen een vers kopje koffie of thee drinken met (oud)buurtbewoners zorgt voor een band. Tijdens een koffieochtend maak je gemakkelijk contact met nieuwe mensen. Het gaat vooral om de gezelligheid.

Het bezoekersaantal van de koffieochtenden groeide in 2019 per keer. Stichting de Zandse Kerk hoopt dat dit ook in 2020 het geval is. De gastvrouwen hebben er weer zin in en heten u van harte welkom. Vanaf 10:00 uur is de kerk open en kun je een plaatsje zoeken aan de tafels. Om 10.30 uur start het serveren van koffie en thee.

Contact Werkgroep Koffieochtenden: mail info@zandsekerk.nl; bel 06-14803998. Kijk op: www.zandsekerk.nl

Politie BigBand zoekt muzikanten

Jaarconcert. (foto: D. de Wit) D. de Wit

LINGEWAARD - Door natuurlijk verloop heeft de Politie BigBand Oost-Nederland een aantal vacatures die zij op zo snel mogelijke termijn ingevuld zou willen hebben.

"Wij hebben op dit moment in de vaste bezetting ruimte voor een bas-trombonist, 3e trombonist, 2e alt-saxofonist en pianist. We zoeken
enthousiaste politiemensen of medewerkers die binnen de politieorganisatie in de administratieve e/o technische ondersteuning werkzaam zijn en deel uit willen gaan maken van onze bigband.

Bent u als opsporingsambtenaar in dienst bij een andere opsporingsorganisatie en houdt u ervan muziek te maken? Dan bent u ook van harte welkom binnen onze bigband. Bent u geïnteresseerd en heeft u ervaring in een HaFaBra orkest en wilt u kennis maken met het BigBand repertoire ? Neem dan contact met ons op via info@politiebigband.nl. Of kom tijdens onze repetitie avond binnenlopen. We repeteren op woensdag van 20.00 tot 22.00 uur in het Muziekhuus van de Liemers Harmonie Duiven aan de Visserlaan 39 in Duiven.

Ga voor meer informatie over onze bigband naar onze website www.politiebigband.nl. Indien u geen politieambtenaar bent en wel geïnteresseerd om in onze bigband mee te spelen, schroom dan niet en meldt u aan. Onder bepaalde voorwaarden bestaat de mogelijkheid om lid te worden."

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 27 januari - 17.30 - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt.

Dinsdag 28 januari - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel.

Woensdag 29 januari - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen.

Donderdag 30 januari - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt.

Donderdag 30 januari - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a, Haalderen (van tevoren aanmelden bij de bar van De Tichel of bellen op maandag tussen 12.00 en 17.00 uur naar 0481 464409).

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. "Wij vragen deelnemers gepast geld mee te brengen. De zaal gaat om 17.00 uur open. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen raden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op."

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies en dergelijke hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende locaties voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Woensdag 29 januari van 10.00 – 12.30 uur in het Hof van Breunissen (Kloosterplein 4) in Gendt.

Woensdag 29 januari van 19.30 – 21.30 uur in Dorpshuis De Tichel (Kolkweg 5a) in Haalderen.

De datums van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder ‘Activiteiten'. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

E&S Kado in Bemmel vergroot afdeling Mousset chocolade

BEMMEL - Esther en Sanne zijn het jaar 2020 goed begonnen en hebben meer ruimte in de winkel vrijgemaakt voor de bonbons en andere chocolade-artikelen van Mousset.

Hiertoe hebben ze de winkelindeling gewijzigd en is er plaats gemaakt voor een nieuwe en grotere vitrine voor de chocoladeproducten en zijn er ook nieuwe wandstellingen achter de toonbank geplaatst. Zo is er fors meer ruimte gecreëerd voor nog meer keuze in zowel bonbons als ook kado-artikelen van chocolade. Natuurlijk blijft de kwaliteit van Mousset garant staan voor een overheerlijke smaak.

Parkinson Café Nijmegen over slaapproblemen bij Parkinson

NIJMEGEN - Profesor Sebastiaan Overeem, art-somnoloog bij het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe in Heeze geeft een presentatie over slaapproblemen bij Parkinson.

Een goede slaap is essentieel voor ons functioneren. De presentatie vindt plaats op vrijdag 24 januari van 14.00-16.00 uur in De Ark van Oost, Cipresstraat 154 in Nijmegen. Aanmelden kan via info@parkinsoncafenijmegen.nl.

Gezellig schaaktoernooi in Elst

ELST - Op zaterdag 22 februari houdt schaakvereniging De Elster Toren voor de veertiende keer het Elster Toren Rapidtoernooi.

Het toernooi wordt gehouden in zalencentrum Onder de Toren in Elst. Het toernooi begint om 10.00 uur. Er worden zeven ronden van twintig minuten per persoon per partij gespeeld. Het inschrijfgeld inclusief lunch bedraagt 12,50 euro. Aanmelden kan via e-mail: toernooi14@elstertoren.nl of via Henk Russens 06 14762172. Aanmelden kan ook op de dag zelf tot 9.45 uur.

Er zijn leuke prijsjes beschikbaar. Dit toernooi is geschikt voor huisschakers en gevorderden. Meer informatie staat op de website van De Elster Toren.

Parkinson Café Nijmegen over slaapproblemen bij Parkinson

NIJMEGEN - Profesor Sebastiaan Overeem, art-somnoloog bij het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe in Heeze geeft een presentatie over slaapproblemen bij Parkinson.

Een goede slaap is essentieel voor ons functioneren. De presentatie vindt plaats op vrijdag 24 januari van 14.00-16.00 uur in De Ark van Oost, Cipresstraat 154 in Nijmegen. Aanmelden kan via info@parkinsoncafenijmegen.nl.

Gezellig schaaktoernooi in Elst

ELST - Op zaterdag 22 februari houdt schaakvereniging De Elster Toren voor de veertiende keer het Elster Toren Rapidtoernooi.

Het toernooi wordt gehouden in zalencentrum Onder de Toren in Elst. Het toernooi begint om 10.00 uur. Er worden zeven ronden van twintig minuten per persoon per partij gespeeld. Het inschrijfgeld inclusief lunch bedraagt 12,50 euro. Aanmelden kan via e-mail: toernooi14@elstertoren.nl of via Henk Russens 06 14762172. Aanmelden kan ook op de dag zelf tot 9.45 uur.

Er zijn leuke prijsjes beschikbaar. Dit toernooi is geschikt voor huisschakers en gevorderden. Meer informatie staat op de website van De Elster Toren.

Een winterse sigaar

LINGEWAARD - Bij een winterse wandeling langs de oever van een watertje kwamen we de bekende 'sigaren' tegen. De grote lisdodde valt op omdat deze hoog boven de andere planten uitsteekt.

Mijn vader vertelde over kwajongensstreken. Zo werd de lisdodde vroeger nog wel eens aangestoken. Men sprak over 'stinksigaar' omdat deze erg veel rook veroorzaakte. Deze aren zijn namelijk erg handig voor het aanmaken van vuur en langdurige rook. De lisdodde is vaak verankerd aan kruipende wortelstokken, in een zeer voedselrijke omgeving en niet aan grote open wateren maar meer aan plassen. Het is een zogenaamde pionier plant in pas onder water gezet land, en geeft aan dat een moerassig watertje langzaam verandert in land. De bruine sigaren zijn de gedroogde rijpe vrouwelijke aren van de grote lisdodde.
Soms zie je een kaal stukje bovenop de 'sigaar' zitten, dit is de mannelijke aar. In de maanden juni-juli is de bloeiperiode en komt er geel stuifmeel van de mannelijke aar. Dit stuifmeel valt op de stempels van de onderliggende vrouwelijke sigaar en dan vindt de bevruchting plaats. Na de zaadzetting ontploft de vrouwelijke aar in een pluizige massa die door de wind wordt meegevoerd. Ze vallen in het water en daar laten de zaden zich nog een stukje meevoeren voordat het zaadje naar de bodem zinkt en voor een nieuwe plant zorgt. Een goed uitgetest systeem, want er zijn pollen van deze waterplant gevonden bij opgravingen, afkomstig uit het laatste tijdvak vóór de grote ijstijden (Plioceen).

Sandra Bak, natuurgids bij Stichting Lingewaard Natuurlijk

Trainer van profs Excelsior neemt GVA onder handen

DOORNENBURG - Dat was aanpoten geblazen voor de selectie van GVA. De Doornenburgse voetballers kregen op het eigen sportpark Het Kasteel vorige week zondag training van niemand minder dan Ricardo Moniz.


De fanatieke oefenmeester van Excelsior Rotterdam – 7e in de Keuken Kampioendivisie – nam de spelers van GVA flink onder handen. Moniz was eerder jeugdtrainer bij PSV en Tottenham Hotspur en hoofdtrainer van onder meer HSV, Red Bull Salzburg, 1860 München en FC Eindhoven.
In de training op het Kasteel werden er veel voorbeelden gegeven om te trainen op voetbaltechniek. Ook aan regionale trainers uit het amateurvoetbal. De mannen van GVA 1 werden aardig op de proef gesteld om techniek op hoog tempo te laten zien. Hun 'vaste' trainer, Johan Scholten, was met zijn bedrijf Voetbalscholing.nl, initiatiefnemer van de middag. GVA staat zonder puntverlies aan kop in de vierde klasse D, maar wacht zondag 26 januari de loodzware wedstrijd bij Jonge Kracht, nummer 2 én vorige ploeg van Scholten. Wellicht helpt de training van Moniz hen in de derby.

Veron en gemeente blijven krachten bundelen

BEMMEL - Tijdens de inmiddels traditionele Nieuwjaarslunch van Veronop donderdag 16 januari, die dit jaar plaatsvond in Bemmel, sprak onder andere Helga Witjes, wethouder Economische Zaken van de gemeente Lingewaard, de aanwezige ondernemers toe. Er werd gerefereerd aan de activiteiten die de gemeente samen met Veron heeft georganiseerd.

Mooie voorbeelden hiervan zijn het ontbijt voor jonge ondernemers, de bijeenkomst over 'Inkoop en Aanbesteding' en de ondernemersborrel tijdens 'de dag van de Ondernemer' in november 2019. Door de krachten te bundelen, stimuleer je het lokaal ondernemen, dit kan echter alleen als je van elkaars bestaan af weet. Door evenementen te faciliteren om bedrijven met elkaar kennis te laten maken, ontstaat deze kruisbestuiving. En wat is er nou mooier dan elkaar opdrachten te gunnen en de economie te laten bloeien, dus 'Wees loyaal, koop lokaal'.

Mevrouw Witjes ziet de toekomst en het economisch klimaat positief tegemoet, mede door de ontwikkeling van de bedrijventerreinen en nieuwe bedrijven die zich in de gemeente Lingewaard gaan vestigen. Speerpunt is om met de ondernemers in gesprek te blijven, en met elkaar mooie projecten te kunnen realiseren. Ondernemersvereniging Veron juicht dit van harte toe. Zij zijn een enthousiaste belangenbehartiger en netwerkvereniging, met 115 ondernemers uit Lingewaard. Doel van de Veron is om de leden met elkaar te verbinden zodat men van elkaars kennis, ervaring en netwerk kunnen profiteren. Veron heeft zeer regelmatig overleg met de gemeenten en andere belangenorganisaties, en is hiermee hét platform en schakel tussen ondernemers en de gemeente. Zij biedt haar leden diverse netwerkbijeenkomsten zoals bedrijfsbezoeken, themaborrels, inspirerende workshops en symposia. Ook een bijeenkomst bijwonen? Kijk op www.veron.nu voor de activiteiten van dit jaar.

Egerländerkapel meets showharmonie!

Egerländerkapel De Leemkuulers. (foto: Niels Sparnaaij)

RHENEN/BEMMEL - Op zondag 8 maart geeft Egerländerkapel De Leemkuulers een duoconcert met showharmonie OBK uit Rhenen.

Dit concert vindt plaats in cultureel centrum De Kinkel aan de Van Ambestraat 1 in Bemmel. De zaal gaat open om 10.30 uur en het concert duurt van 11.00 - 13.30 uur. De entree inclusief vijf enveloppen voor de loterij bedraagt zeven euro vijftig. De voorverkoop gaat via info@deleemkuulers.nl of via Annie Altena, 06 51600818.

Sponsor bedankt!

Tweestroom Dames 4.

GENDT - Ook Tweestroom Dames 4 is dit seizoen in het nieuw gestoken.

Mogelijk gemaakt door de sponsor ONS, acountants en belastingadviseurs. Momenteel staan de dames bovenaan in hun poule.

Pronkzitting Kraonige Zwaone

HJC De Krossels. (foto: Patrick van Wolferen)

HUISSEN - Zaterdag 25 januari zal vanaf 20.00 uur weer de traditionele Pronkzitting van De Kraonige Zwaone in De Brink plaatsvinden. Ook dit jaar heeft de pronkcommissie onder leiding van Stadspresident Bas Boerboom, een divers en kleurrijk programma vorm weten te geven.

Het is een bomvol programma geworden dat strak staat van al het mooie dat De Kraonige Zwaone rijk is. Muziek, zang, dans en buut zal in een hoog tempo aan de scheidend Prins Lucas op d’n Bok en zijn gevolg gepresenteerd worden. Liefst zes buutreedners uit de geledingen van Filipus Neris, het buutreedners gilde van De Kraonige Zwaone, zullen hun opwachting as zaterdag maken. Wie dit zijn is nog een goed bewaard geheim. De narrenspiegelaor staat vast maar verder...?

Het programma zal verder bestaan uit zang van verassende de winnaar van het Zwaonefestival: Het Badjassenkoor, en andere artiesten die tijdens het Zwaonefestival hebben laten zien ook klaar te zijn voor het groter werk in De Brink. Naast zang zal als vanouds ook dans weer deel uitmaken van het programma. Zowel de kleintjes van de Minigarde als De Garde zullen een mars uitvoeren. De Garde zal daarbij natuurlijk ook een showdans op het podium brengen. De gehele pronk zal weer muzikaal omlijst worden door de Dieseltrekkers.

Kaarten voor de Pronkzitting van De Kraonige Zwaone zijn verkrijgbaar via de site van de Kraonige Zwaone of bij de volgende verkoopadressen: Foto Van Eimeren in de Langestaat, Drankenhandel Degen op ’t Zand, en Primera op De Zilverkamp.

Enige Overbetuwse club met ARAG Fair Play certificaat Kevin Blom ziet; arbitrage bij RKSV Driel goed

Stefan Emons (midden) van RKSV Driel heeft het felbegeerde ARAG Fair Play certificaat uit handen van Kevin Blom ontvangen. Links: E. Franken (ARAG).

DRIEL - RKSV Driel heeft afgelopen zaterdag het zogeheten ARAG Fair Play certificaat ontvangen. Topscheidsrechter Kevin Blom was daarvoor reikte het document uit. De voetbalclub is daarmee de enige in de (Over)Betuwe. Het toont dat het met het arbitragebeleid binnen de dorpsvereniging goed is.

De uitreiking afgelopen zaterdagochtend in het clubhuis van RKSV Driel is de kroon op het werk voor Stefan Emons, die scheidsrechtercoördinator is. Hij is al anderhalf jaar geleden aan de slag gegaan om het certificaat aan te vragen. De vereniging, waarvan het vlaggenschip uitkomt in de derde klasse D West, moest daarvoor voldoen aan een groot aantal richtlijnen, vastgelegd door zowel KNVB als (sponsor) ARAG, onderneming in rechtsbijstand. Als hieraan voldaan zou worden kan Driel aantonen dat het met beleid op het gebied van arbitrage in orde is.Daarvoor moest in ieder geval eerst een goed en vooral duidelijk arbitrageplan geschreven worden. Nogal een uitdaging, want als kleine dorpsclub (ca. 590 leden) was er een dergelijk plan gewoonweg niet. Maar Emons en anderen pakten de handschoen op en na een half jaar lag er 'al' een conceptbeleidsplan. Na enige tijd werd dit goedgekeurd door de KNVB.


Een andere richtlijn waaraan voldaan moest worden was het diplomeren van de eigen scheidsrechters. Ook dat lukte, want inmiddels is op een enkeling na iedereen gediplomeerd. Daardoor kunnen bijna alle wedstrijden van zowel jeugd- als seniorenteams worden voorzien van een gecertifieerde arbiter! Voor de duels van de allerjongsten (lees: O8-, O9- en O10-teams) worden er zogeheten spelbegeleiders ingezet. Zij moeten het al aanwezige spelplezier verder verhogen.
Voor startende scheidsrechters heeft Driel een opgeleide scheidsrechter begeleider in huis. Ook heeft de club voor deze scheidsrechters kleding beschikbaar gesteld zodat zij in een 'professioneel' tenue de wedstrijd kunnen leiden.


Grondlegger

De aanvraag van het ARAG Fair Play certificaat leverde mooie bij-effecten op. Driel werd onder andere grondlegger van een breed regionaal scheidsrechterscoördinatoren overleg, inmiddels SVVA Gelderland-Midden (Samenwerkingsverband Verenigingsarbitrage Gelderland-Midden) genaamd. In dit samenwerkingsverband zitten tot nu toe 15 verenigingen, en deze overleggen maandelijks over allerlei zaken binnen de verenigingen aangaande arbitrage. Ook verlopen via de SVVA onderlinge uitwisselingen van scheidsrechters.

Emons was zaterdag zichtbaar in zijn nopjes toen hij van de topscheidsrechter Kevin Blom het zo vurig gewenste certificaat uitgereikt kreeg, het 91ste exemplaar in Nederland overigens: ,,Het heeft ons ruim anderhalf jaar gekost om het certificaat te mogen ontvangen. Het heeft veel bloed, zweet en tranen gekost om dit voor elkaar te krijgen, maar gelukkig hebben we nu ook de goedkeuring van de KNVB. Zij hebben ons hier goed in begeleid, maar ook het vertrouwen van het bestuur van de vereniging heeft hieraan bijgedragen. Ik ben blij dat we ons als eerste vereniging in de gemeente Overbetuwe mogen certificeren met het ARAG Fair Play certificaat.'' Blom gaf tenslotte ook nog een, volgens Emons, leerzame presentatie over arbitrage.

Integrade daverend succes

Alle deelnemers bij de opening van de 35e Integrade. (foto: Sjaak Bouwmeister)

BETUWE - Integrade was weer daverend succes. Een dag waar 'de Klupleden' al lange tijd naar uit hebben gekeken. Maar ook alle trouwe vrijwilligers van de Klup, als ook de deelnemende sportverenigingen komen met heel veel plezier naar dit jaarlijkse festijn.

De dag wordt altijd geopend door de Scoutingband uit Huissen en officieel geopend door voorzitter Ineke van Cuijk en wethouder Wijnte Hol van gemeente Over-Betuwe. Een uitstekende organisatie zorgt er voor dat het gehele spellencircuit (17 spellen) soepeltjes kan worden afgewerkt. Tijdens de lunch, uitstekend verzorgd door De Kuul, zorgen De Bevelanders voor de muzikale omlijsting en kon iedereen even ontspannen.

Rond de klok van vier uur was het tijd voor de prijsuitreiking, die wordt gedaan door wethouder Theo Janssen. Voor de eerste drie teams waren er prachtige bekers beschikbaar en verder kreeg iedere deelnemer als herinnering een medaille. Dat de 35e Integrade was geslaagd, wordt bevestigd door de vele blije gezichten die de gehele dag door zijn gezien. Dan is meedoen inderdaad misschien nog wel belangrijker dan winnen. De goede organisatie is al genoemd, maar zonder alle andere vrijwilligers van de deelnemende sportverenigingen en van de Klup is dit niet mogelijk. Iedereen werd daarvoor nogmaals hartelijk bedankt!

Spinningmarathon en outdoortraining in Bemmel voor kankeronderzoek

BEMMEL - Op zondag 16 februari van 9.30-14.00 uur houdt TWC ’t Verzetje uit Bemmel in samenwerking met Bewust Fit en Gezond uit Elst voor het zesde jaar een vier uur durende spinningmarathon voor het goede doel.

Nieuw dit jaar is ook de mogelijkheid om een outdoortraining te volgen bij Bewust Fit en Gezond. Deze training start om 9.30 uur, afhankelijk van het aantal inschrijvingen wordt er ook een tweede uur outdoortraining gegeven.

Voor de spinningmarathon kun je je één of meerdere uren opgeven, het eerste uur start ook om 9.30 uur. De kosten bedragen 7,50 euro per uur en je kunt je aanmelden via teamkanjerselst@gmail.com. De opbrengsten van deze dag komen ten goede aan 'Zeven voor Leven' en 'Swim to Fight Cancer'. Team Kanjers Elst heeft beide evenementen (georganiseerd om geld op halen voor kankeronderzoek) als doel gesteld voor 2020 en zal ook deel gaan nemen aan beide evenementen. De locatie is: Clubhuis TWC ’t Verzetje, Sportlaan 18 in Bemmel.

Bridgeclub Doublet Bemmel

BEMMEL - Na een zeer geslaagde en gezellige kerstdrive, waaraan veel clubleden hun steentje hebben bijgedragen in de vorm van diverse heerlijke hapjes voor het kerstbuffet, is inmiddels ronde vier van start gegaan.

Veel leden van de D-lijn hebben te kennen gegeven op te gaan in de C-lijn. Dit heeft tot gevolg dat de indelingen in de verschillende lijnen veranderen en dit keer meerdere promovendi gefeliciteerd kunnen worden. De uitslagen zijn als volgt:

In de A-lijn zijn als eerste geëindigd Marian en Steef met 59,22%, tweede Paul en Wim met 58,82%, derde Sjoukje en Bert met 55,86% en vierde Erik en Jaap met 53,05%. In de B-lijn waren Annet en Piet eerste met 57,43%, gevolgd door Gerrit en Con met 55,69%, dan Truus en Gerard met 55,18, vierde Maria en Jan met 54,72% en vijfde Steef en Herman met 50,99%. Deze paren starten in de A-lijn.

In de C-lijn werden Riet en Marina eerste met 55,10%, dan Trees en José met 54,27%, gevolgd door Rita en An met 53,89%, vierde Annemarie en Connie met 53,08%, vijfde Anja en Gerard met 51,10% en zesde Ine en Arie met 51,04%. Genoemde paren starten in de B-lijn.

In de D-lijn werden Willy en Jan met een knappe score van 62,77% eerste. Zij ontvangen de Harry Mattijssen wisseltrofee met cadeaubon.

Lid worden van Doublet? Bel of e-mail het secretariaat: Annemarie Ariëns, e-mail secretariaat.doublet@gmail.com, of bezoek http://www.nbbclubsites.nl/club/15030.

Met deze knapperd vieren we 27 januari feest,
omdat ze dan pas 73 is geweest!
Dikke kus van de Kustertjes

Hieperdepieperdepiep.....
Hoeraaaaa!! Van harte lieve Luus!
Dat we het nog maar lang gezellig mogen
hebben samen!

"21 januari is déze kanjer alweer 5 jaar!
Dikke kus van Oma en Opa voor onze grote vriend."

Lune alweer 6 jaar,
gefeliciteerd door papa, mama,
Ize en de gehele familie.

Onze lieve Lieve wordt 4 jaar
Ze mag dan eindelijk naar school
Echt waar! Gefeliciteerd
Oma en Opa uut Huessen

Deze sportieve meid word op 24 januari
al weer 8 jaar! Gefeliciteerd lieve Lisa.
Een Dikke kus van Papa & Mama

Voor deze mooie toverfee,
neem ik zaterdag 3 kaarsjes mee.
Fijne dag xxx

Lizzy

Met je zwemdiploma C in je hand,
staat Lizzy in de krant.
Gefeliciteerd Lizzy
Liefs van Oma Ria.

Alvast gefeliciteerd Abraham!
Cheers !!

Kyra18 jaar! Gefeliciteerd en succes
met je rijlessen #binnendelijntjes
Papa, mama en Tamar

En dan is het nog maar 3 weken!
Deze 'sportieve' dame bijna 50 jaar.

Obdam staat garant voor eerlijk en onafhankelijk financieel advies 'We komen elkaar in het dorp weer tegen'

(foto: Ilona Kuster)

BEMMEL – Toen Gendtenaar Rinus Obdam in 1992 zijn eigen advieskantoor aan huis begon, had hij nog geen idee dat zijn bedrijf later een behoorlijke groei zou gaan doormaken. In 2011 nam hij een assurantiekantoor in Haalderen over en 24 januari opent hij in Bemmel zijn tweede vestiging van Obdam Financieel Advies.

Om alle klanten in de regio zo optimaal mogelijk te bedienen kon een tweede vestiging echt niet langer uitblijven. Een geschikte locatie vond Rinus in Bemmel, tegenover de ingang van de Jumbo. Net als in Haalderen, waar u zelfs nog contant geld kunt storten, is ook Bemmel een klein kantoor. Bewust kleinschalig, omdat persoonlijk contact kenmerkend is bij Obdam.

In beide vestigingen kunt u bij Obdam terecht voor advies over diverse financiële diensten. Heeft u vragen over uw pensioen of bent u benieuwd of uw verzekeringen of hypotheek nog wel bij u past? Obdam werkt onafhankelijk, u bent er dus zeker van dat Obdam voor u de meest geschikte financiële instelling kan vinden. Voor al uw bankzaken biedt Obdam u alle gemakken van de RegioBank, waarvan Obdam zelfstandig adviseur is. Naast al zijn ervaring en kennis uit de financiële branche, kent Rinus ook de regio goed. "Ik woon met mijn gezin in Gendt en in mijn vrije tijd zet ik me vrijwillig in bij de voetbalvereniging. Onze klanten komen hier uit de regio, dus we komen elkaar weer tegen in het dorp", vertelt hij. Het gezegde: 'Wie goed doet, goed ontmoet' past bij Obdam.

Eerlijkheid en openheid zijn dan ook de rode draad in zijn bedrijfsvoering. "Dat geldt voor ons voltallige team dat bestaat uit acht vakbekwame medewerkers, die stuk voor stuk ervaren en gediplomeerd zijn", voegt Rinus er aan toe. Wilt u eens laten bekijken of u geld kunt besparen door uw financiële zaken anders te organiseren? Wees welkom aan de Van der Mondeweg 74 in Haalderen of aan de Klappenburgstraat 1a in Bemmel. www.obdamfa.nl T: 0481 464855.

Guijt verrast dorpsauto De Wielewaal met cheque!

(foto: Ilona Kuster)

GENDT – Omringd door vrijwilligers nam Henny Campschroer, coördinator van het ParticipatiePunt Gendt, de 'goede doelen cheque' met een waarde van 500 euro van Guijt in ontvangst. Deze werd maandag 13 januari persoonlijk uitgereikt door de directeur van Guijt; Arold de Jong. "Dit helpt ons mee om te kunnen blijven rijden!", reageerde Henny opgetogen.

Ieder jaar biedt Guijt Lingewaarders de mogelijkheid om te stemmen op een lokaal goed doel. Afgelopen december kon er bij Guijt op de kerstmarkt in Gendt gestemd worden op vier goede doelen in Lingewaard. Vervolgens mocht er aan een rad worden gedraaid om punten te scoren voor het gekozen goede doel. Er werd massaal gestemd voor dorpsauto De Wielewaal in Gendt. "Diepgewortelde initiatieven die van belang zijn voor de gemeenschap ondersteunen we graag", sprak Arold de vrijwilligers toe. Toen er na de overhandiging van de cheque werd geapplaudisseerd door de vrijwilligers, sloot Arold zijn speech af met de mooie woorden: "Dit applaus is geheel voor jullie zelf. Het is namelijk niet vanzelfsprekend wat jullie allemaal doen. Hulde voor jullie allemaal!"

Voor iedereen die niet of moeilijk zelfstandig kan reizen, wordt de Gendtse dorpsauto met plezier door één van de chauffeurs voorgereden. Chauffeurs die dat overigens allemaal vrijwillig doen en die graag nog kennis maken met nieuwe vrijwilligers! Het maakt niet uit waarheen u vervoerd wilt worden, als de route maar binnen Gendt en Doornenburg ligt. Een ritje reserveren kan telefonisch: 06 19192882. Meerijden met De Wielewaal is gratis en is mogelijk op werkdagen tussen 9.30 en 17.30 uur. De Wielewaal kan blijven rijden dankzij vrijwillige giften van gebruikers en van giften zoals nu deze cheque van Guijt. Het toont opnieuw dat Guijt maatschappelijke betrokkenheid hoog in het vaandel heeft staan. "Guijt is van oorsprong een Gendts familiebedrijf met veelal lokale klanten en we doen graag iets terug voor de gemeenschap", aldus Arold. Guijt is gevestigd aan de Langstraat 1 in Gendt. T: 0481 427777. www.guijt.nl.

Sfeer proeven op OBC open dagen

BETUWE - Op woensdag 29 januari houdt OBC Elst en op zaterdag 8 februari houden OBC Huissen en OBC Bemmel een open dag. Bezoekers kunnen op deze dagen een kijkje nemen in de scholen.


OBC Elst bijt op woensdag 29 januari het spits af. Van 13:30 tot 16:00 uur en van 18:30 tot 21:00 uur zijn geïnteresseerden welkom op de Van der Duyn van Maasdamstraat 25. Er is informatie over het reguliere mavo- en havo-traject, het populaire STEAM-programma (programma met 21st century skills), het speciale Mavoplus traject, het Cambridge-programma, lesmethodes, begeleiding, buitenlesactiviteiten en natuurlijk over de keuzewerktijd (KWT)-uren.

Zaterdag 8 februari opent OBC Huissen de deuren van 10:00 tot 15:00 uur. Er zijn allerlei activiteiten georganiseerd om kennis te maken met deze dynamische vmbo-school. OBC Huissen is specialist in de sectoren: Zorg en Welzijn, Techniek (Produceren, Installeren en Energie (PIE) of Bouw, Wonen & Interieur (BWI)) en Dienstverlening en Producten (D&P). Daarnaast kunnen leerlingen in de onderbouw de talentenprogramma's Kunst & Cultuur, Techniek of Sport volgen. Tot slot biedt OBC Huissen sinds 2019 het onderwijsconcept BAASis aan. In kleine groepen krijgen de scholieren onder andere les van een klein team docenten, in een speciaal voor dit onderwijs ingerichte vleugel.

Zaterdag 8 februari zal het ook op OBC Bemmel bruisen van 10:00 tot 15:00 uur op de Essenpas (vmbo-t) en op locatie de Heister (havo, vwo en tweetalig onderwijs). Proef de sfeer tijdens de open dag en ontvang informatie over vmbo-t, havo, vwo en tweetalig onderwijs. Er is ook uitleg over de nieuwe onderwijsaanpak, die in grote lijnen samen te vatten is in: meer keuzes en maatwerk voor de individuele leerling, minder vakken op een dag en meer aandacht en begeleiding in langere lessen. Uiteraard komt ook het vmbo-t Lifestyle-programma aan bod.
De OBC-scholen organiseren naast de open dagen op woensdag 11 maart 2020 van 19:00 tot 20:30 uur ook een 'aanmeldingsavond'. Tijdens de aanmeldingsavond kunnen leerlingen ingeschreven worden. Voor meer informatie kan men terecht op www.overbetuwecollege.nl.

Kaartverkoop Pronkzitting De Kraonige Zwaone

HUISSEN - Het eerste grote carnavalsfeest dat de Kraonige Zwaone na de jaarwisseling organiseren is de Pronkzitting.

Op 25 januari zal in sporthal De Brink, die als vanouds weer omgetoverd zal zijn tot grootse theaterzaal, een avond voor buut, zang en dans worden aangeboden aan Z.D.H. Prins Lucas op d’n Bok en zijn gevolg. Een avond die je niet wilt en mag missen. Kaarten voor de Pronkzitting à 17,50 euro zijn verkrijgbaar via de site van de Kraonige Zwaone: www.dekraonigezwaone.nl

Pronk of Vriendenkaart

Een Pronkkaart geeft de zekerheid van een plek op de tribune en mogelijk in de zaal. Wie verzekerd wilt zijn van een plek in de zaal kan Vriend van De Kraonige Zwaone worden. Een dergelijke kaart verzekert niet alleen een gegarandeerde plaats in de zaal, een Vriendenkaart geeft ook toegang tot alle andere carnavalsavonden die door De Kraonige in De Gouden Engel worden georganiseerd zoals Het Wievebal, Boel op Stelten, De Seniorenpronkzitting en de drie dolle dagen.

Verkoopadressen

Naast de site is er een viertal verkoopadressen waar men in het bezit kunt komen van een Pronkkaart. Dit zijn: Slijterij Degen in de Elsstraat op ’t Zand, Foto Van Eimeren in de Langestraat en bij Primera in winkelcentrum De Brink op De Zilverkamp. "Zorg dat u op tijd in het bezit komt van een kaart want vol is vol."

Wievebal in Huissen

HUISSEN - "Lieve dames, hebben jullie zin om met je vriendinnen een avondje gezellig op de muziek van Blind Date jullie partners in de maling te nemen? Kom dan naar het Wievebal van Huusse!"

Deze is zaterdag 8 februari met als thema 'Huussese wief: altied ien de mode'. Aanvang dames: 20.00 uur bij Het Moment om de voorpret alvast te delen met een gratis drankje. Aanvang heren: 20.11 uur bij De Gouden Engel.

Wievebal in Huissen

HUISSEN - "Lieve dames, hebben jullie zin om met je vriendinnen een avondje gezellig op de muziek van Blind Date jullie partners in de maling te nemen? Kom dan naar het Wievebal van Huusse!"

Deze is zaterdag 8 februari met als thema 'Huussese wief: altied ien de mode'. Aanvang dames: 20.00 uur bij Het Moment om de voorpret alvast te delen met een gratis drankje. Aanvang heren: 20.11 uur bij De Gouden Engel.