GN Overbetuwe

16 oktober 2019

GN Overbetuwe 16 oktober 2019


Theaterconcert van The Contenders in De KiK

Theaterconcert van The Contenders. (foto: Contenders)

ELST - The Contenders geeft op vrijdag 18 oktober vanaf 20:30 uur een theaterconcert. Jay Nash (gitaar) en Josh Day (percussie) spelen die avond in Theater De KiK.

Jay en Josh vormen het Amerikaanse singer-songwriter duo The Contenders. Hun Americana muziek is een mix van folk, rock en country met als basis laid back storytelling en lekkere grooves. De songs zijn soms hoopvol, soms romantisch. Maar het mooiste zijn de stemmen, zowel warm en subtiel als ruw en krachtig, ontroerend en bemoedigend tegelijk.

Jay heeft verschillende solo albums uitgebracht waarbij hij onder andere begeleid werd door Counting Crows leden David Immerglück en Charlie Gillingham. Josh was lead drummer in de bands van John Oates en Sara Bareilles.

Een fan nodigde deze mannen uit om naar Elst te komen. Dat ze in De Kik komen spelen kun je dus op zijn minst bijzonder en zeker uniek noemen. Kom vooral luisteren en genieten van dit speciale optreden!

Tweekorenconcert in het Hendrik Pierson College in Zetten

ZETTEN - Op zondag 10 november geven twee Zettense zangkoren samen een concert in het Hendrik Pierson College in Zetten. Het gaat om de Vluchtheuvelcantorij en het koor Together.

Aanleiding voor het organiseren van dit concert is simpelweg om het zingen in een koor weer meer onder de aandacht te brengen. Zingen heelt, zingen verbindt, zingen geeft kracht en het is gezellig. De koren openen samen het concert met 'Gabriëla's song' en zingen daarna voor en na de pauze per koor een aantal liederen uit hun repertoire.

Voor de Cantorij is dat onder andere het ingetogen 'Thou knowest Lord' van Henry Purcell en het Franse 'Dirait on' van Morten Johannes Lauridsen. Together zingt het inmiddels wereldberoemde 'Halleluja' van Leonard Cohen en het zeker niet minder bekende 'One moment in time', geschreven door Albert Hammond en John Bettis in 1988.

De koren zingen aan het slot van dit concert weer gezamenlijk het mooie Ierse afscheidslied 'An Irish blessing'. De Vluchtheuvelcantorij staat onder de muzikale leiding van dirigent José Brands en voor het koor Together staat Lex van Diepen. Het is zeker de moeite waard om deze twee koren op 10 november te gaan beluisteren en te ontdekken hoe mooi er gezongen wordt in Zetten.

Het concert begint om 15.00 uur, de entreeprijs bedraagt 5 euro, inclusief een consumptie in de pauze. De zaal is open om 14.30 uur. Voor meer informatie kunt u bellen: 06 12132681.

Tweekorenconcert in het Hendrik Pierson College in Zetten

ZETTEN - Op zondag 10 november geven twee Zettense zangkoren samen een concert in het Hendrik Pierson College in Zetten. Het gaat om de Vluchtheuvelcantorij en het koor Together.

Aanleiding voor het organiseren van dit concert is simpelweg om het zingen in een koor weer meer onder de aandacht te brengen. Zingen heelt, zingen verbindt, zingen geeft kracht en het is gezellig. De koren openen samen het concert met ‘Gabriëla’s song’ en zingen daarna voor en na de pauze per koor een aantal liederen uit hun repertoire.

Voor de Cantorij is dat onder andere het ingetogen ‘Thou knowest Lord’ van Henry Purcell en het Franse ‘Dirait on’ van Morten Johannes Lauridsen. Together zingt het inmiddels wereldberoemde ‘Halleluja’ van Leonard Cohen en het zeker niet minder bekende ‘One moment in time’, geschreven door Albert Hammond en John Bettis in 1988.

De koren zingen aan het slot van dit concert weer gezamenlijk het mooie Ierse afscheidslied ‘An Irish blessing’. De Vluchtheuvelcantorij staat onder de muzikale leiding van dirigent José Brands en voor het koor Together staat Lex van Diepen. Het is zeker de moeite waard om deze twee koren op 10 november te gaan beluisteren en te ontdekken hoe mooi er gezongen wordt in Zetten.

Het concert begint om 15.00 uur, de entreeprijs bedraagt 5 euro, inclusief een consumptie in de pauze. De zaal is open om 14.30 uur. Voor meer informatie kunt u bellen: 06 12132681.

Open repetitie Herveld-Andelst

Repetitie Future. (foto: Van Workum)

HERVELD - Muziekvereniging Sint-Willibrordus verruimt haar grenzen en zet de deuren wagenwijd open op maandag 28 oktober. Iedereen die eens mee wil kijken met een repetitie van (één van) de geledingen van de vereniging is welkom in de loods aan de Binnenstraat 23 in Herveld (ons tijdelijke onderkomen zolang De Hoendrik gesloten is).

De tijden zijn achtereenvolgens van 18.50-19.20 uur (opleidingsorkest Future), van 19.30-20.45 uur (orkest) en van 21.00-22.00 uur (slagwerkgroep). Kom gerust kijken of breng je instrument mee en schuif aan! Op dit moment wordt er gerepeteerd voor ons theaterconcert op zondag 8 december.

De vereniging heeft sinds kort naast de instrumenten van de originele fanfare-bezetting ook de deuren opgezet voor andere instrumenten. Zo speelt er al een bas-accordeon mee, maar ook andere instrumenten zoals bijvoorbeeld gitaar of dwarsfluit, zijn vanaf nu welkom bij het orkest. Wel blijft de vereniging alleen lessen aanbieden voor saxofoons, koperinstrumenten en slagwerk. Wie dus met een ander instrument mee wil spelen, moet zelf voor eventuele lessen zorgen. De vereniging zorgt ervoor dat er passende partijen worden geschreven. Wie durft? Zoals altijd zijn de eerste zes repetities of lessen gratis voor nieuwe leerlingen en leden. Voor meer informatie: willibrordus.ha@gmail.com.

Kat vermist

HETEREN - Deze kat met de naam Ginger is vermist in Heteren sinds 29 september. Hij is gechipped en dus ook geregistreerd.

Ginger is nogal schuw, maar eet graag. Hij is aangemeld bij Amiveda zonder foto. Hij staat ook op Facebook. Het zou kunnen zijn dat hij opgesloten is geraakt in een schuurtje of iets dergelijks. Heeft iemand enige informatie, neemt u dan contact op met Hét GemeenteNieuws: 0481 464770. Kijkt u alstublieft uit naar Ginger? Hij wordt erg gemist...

Huurdersvereniging op zoek naar kandidaten

ELST - Huurdersvereniging HvOB is op zoek naar kandidaten Leefbaarheidsaward.

Huurdersvereniging Over-Betuwe (HvOB) die de belangen van de huurders van Woningcorporatie Vivare in Elst behartigt, zal op 11 januari 2020 tijdens haar nieuwjaarsreceptie voor de dertiende maal de leefbaarheidsaward 'De Regelaar' uitreiken aan degene die een aantoonbare bijdrage heeft geleverd aan de leefbaarheid in Elst.

De huurdersvereniging nodigt inwoners van Elst uit om verenigingen of mensen in persoon die in aanmerking kunnen komen voor deze Award, voor te dragen. De winnaar ontvangt een cheque van éénduizend euro, te besteden aan een bestaand of nieuw project. Daarnaast krijgt de daarvoor in aanmerking komende persoon 'De Regelaar' zoals de award heet, in beeldvorm uitgereikt.

Het spreekt voor zich dat bij een inzending een heldere omschrijving dient te worden verstrekt waarom men van mening is, dat deze persoon met zijn eventuele organisatie de award verdient. Voorbeelden om te kunnen worden voorgedragen zijn: het op vrijwillige basis organiseren en bevorderen van projecten voor het algemeen belang kortom alles moet te maken hebben met de leefbaarheidsbevordering.

Eventueel te nomineren kandidaten kunnen worden voorgedragen bij het secretariaat van de Huurdersvereniging Over-Betuwe, Antwoordnummer 210, 6660 WB Elst of per e-mail: hvob@outlook.com.

Kerstmarkt in Slijk-Ewijk

Kerstsfeer. (foto: Dini Huijbers) Dini Huijbers

SLIJK-EWIJK - De R is weer in de maand en dan komen de gezellige avonden er weer aan. Als je de R dan flink laat rollen kom je snel bij de maand december uit.

Het Sinterklaasfeest is weer in zicht, een spannende tijd, vooral voor kinderen, maar ook volwassenen kijken naar de decembermaand uit. December wordt ook wel de feestmaand van het jaar worden genoemd. Zodra Sinterklaas weer is vertrokken kijken veel mensen alweer uit naar Kerstmis.

In Slijk-Ewijk is daar rekening mee gehouden, want op zaterdag 7 december wordt er in Dorpshuis Beatrix een gezellige kerstmarkt gehouden. Er zijn kerstbomen te koop, dus iedereen kan direct de kerstsfeer in huis halen.

Op de markt is een diversiteit aan spullen. Kramen met kerstspullen en versieringen, maar ook oliebollen, glühwein en andere lekkernijen. Er zijn ook volop andere mooie spullen te koop, die misschien wel als kerstcadeautje kunnen dienen. Na de markt is het gezellig om even in de serre te zitten met een kopje koffie en wat lekkers, of die lekkere oliebollen al te proeven. Daarna is het niet meer zo erg om de kou weer in te moeten.

Het adres van dorpshuis Beatrix is: Dorpsstraat 15 in Slijk-Ewijk. De markt is van 15.00 – 19.30 uur. "Wilt u op deze gezellige markt ook een tafel huren? Een tafel van 2.40 x 0.80 meter kost tien euro. Mail naar Dini Huijbers: ralfendini@dinih.nl of bel 06 36565385."

Activiteiten Stichting Samen Zorgen

Liefkenshoek Heteren

Donderdag 17 oktober: 11.00 uur meer bewegen, 14.30 uur Bingo, 19.00 uur Shanthy koor alle Hens uit Driel

Vrijdag 18 oktober: 10.30 uur Zingen met begeleiding, 14.30 uur Vragenderwijs, 18.30 Weeksluiting.

Maandag 21 oktober:13.15 uur Bridge,18.30 uur R.K. dienst, 19.45 uur Bingo

Dinsdag 22 oktober: 10.00 uur Schilderen met Hennie, 10.00 uur Bibliotheekservice, 14.30 uur Koersbal, 18.30 uur Bewonerskoor, 20 00 uur De Lofstem

Woensdag 23 oktober: 10.00 Schilderen met Hennie, 14.00 Sjoelen en Rummikub, 14.00 Kaartclub, 16.30 uur Liefkenssmullerij

De Hoge Hof Herveld

Donderdag 17 oktober: 10.00 uur Handwerken met Jannie, 13.30 uur Schilderen met Hennie, 14.15 Repetitie Hoge Hof koor, 16.00 uur Uitzending videoteam

Vrijdag 18 oktober: 09.30 uur Kaarten borduren met Nellie, 10.00 uur Geheugentraining, 14.30 uur Bingo.

Zaterdag 19 oktober : 10.00 uur Bibliotheek met Annie, 10.00 uur Themadag Oktoberfest.

Maandag 21 oktober: 9.30 uur Workshop kaarten maken met de Gerdie , 13.30 uur Bridge, 14.00 uur 3d kaarten maken met Truus. 14.00 Biljart, 14.30 Roll-bal

Dinsdag 22 oktober: 11.00 uur: Geheugentraining, 14.00 Rummikub en spelletjes, 14.30 uur Handwerken met Els, 19.00 uur Bingo.

Woensdag 23 oktober: 14:00 Sjoelen en Kaartclubs, 17.00 uur Eet en drink café.

Gregoriaans koor Magna Voce zingt in Herveld

HERVELD - Zondag 20 oktober om 11.00 uur zingt Magna Voce tijdens de eucharistieviering in de RK kerk van Herveld, eerder dit jaar was het koor ook te gast in Herveld. Voorganger tijdens deze viering is pastoor K. Donders.

Het is de 29e zondag door het jaar en het thema is 'Recht verschaffen'. Het koor zingt onder andere het Introitus Ego clamavi en het alleluia Lauda,anima mea, tevens zal het meerstemmig Ave Maria van Perosi worden gezongen. Wij nodigen u uit om samen met ons eucharistie te vieren in Herveld. De muzikale begeleiding zal worden verzorgd door Harry Wassenberg uit Heteren aan het orgel en Harry van Kempen uit Elst verzorgd een muzikaal intermezzo van onder andere Handel, Larghetto uit sonate nr 1. Het geheel staat onder leiding van Rita Branderhorst.

                                                                                                                                        

Huurdersvereniging op zoek naar kandidaten

ELST - Huurdersvereniging HvOB is op zoek naar kandidaten Leefbaarheidsaward.

Huurdersvereniging Over-Betuwe (HvOB) die de belangen van de huurders van Woningcorporatie Vivare in Elst behartigt, zal op 11 januari 2020 tijdens haar nieuwjaarsreceptie voor de dertiende maal de leefbaarheidsaward 'De Regelaar' uitreiken aan degene die een aantoonbare bijdrage heeft geleverd aan de leefbaarheid in Elst.

De huurdersvereniging nodigt inwoners van Elst uit om verenigingen of mensen in persoon die in aanmerking kunnen komen voor deze Award, voor te dragen. De winnaar ontvangt een cheque van éénduizend euro, te besteden aan een bestaand of nieuw project. Daarnaast krijgt de daarvoor in aanmerking komende persoon 'De Regelaar' zoals de award heet, in beeldvorm uitgereikt.

Het spreekt voor zich dat bij een inzending een heldere omschrijving dient te worden verstrekt waarom men van mening is, dat deze persoon met zijn eventuele organisatie de award verdient. Voorbeelden om te kunnen worden voorgedragen zijn: het op vrijwillige basis organiseren en bevorderen van projecten voor het algemeen belang kortom alles moet te maken hebben met de leefbaarheidsbevordering.

Eventueel te nomineren kandidaten kunnen worden voorgedragen bij het secretariaat van de Huurdersvereniging Over-Betuwe, Antwoordnummer 210, 6660 WB Elst of per e-mail: hvob@outlook.com.

Mantelzorger, je kunt het zomaar zijn!

ELST - Buurtzorg Elst heeft voor de vierde bijeenkomst op 9 oktober, ergotherapeuten Nicole Tebarts en Anje Korsten van Viek Ergotherapie uitgenodigd.

Viek staat voor Vertrouwen In Eigen Kunnen en dit is waar het om draait binnen de ergotherapie. Deze middag werd er informatie gegeven en geoefend met onder andere: opstaan en gaan zitten in de rolstoel, hulpmiddelen voor aan en uittrekken van steunkousen, draaien in bed door middel van een glijlaken en daarnaast konden de deelnemers ervaren hoe het is om geholpen te worden in een actieve lift.

De hulpmiddelen zoals het hoog laag bed, de rolstoel, actieve lift en de douchestoel zijn geleverd door Joerns Healthcare B.V., leverancier van medische hulpmiddelen. Daarnaast werd er informatie gegeven over vergoedingen van de benoemde hulpmiddelen via de zorgverzekering en/of WMO.

De vijfde en tevens laatste bijeenkomst is op 23 oktober en dan komt Jiske van den Bovenkamp apotheker van de Batouwe apotheek. Zij zal informatie geven over alles rondom de apotheek en medicatie. De bijeenkomst is woensdag 23 oktober vanaf 13:15 uur in De Wieken.

Gregoriaans koor Magna Voce zingt in Herveld

HERVELD - Zondag 20 oktober om 11.00 uur zingt Magna Voce tijdens de eucharistieviering in de RK kerk van Herveld, eerder dit jaar was het koor ook te gast in Herveld. Voorganger tijdens deze viering is pastoor K. Donders.

Het is de 29e zondag door het jaar en het thema is 'Recht verschaffen'. Het koor zingt onder andere het Introitus Ego clamavi en het alleluia Lauda,anima mea, tevens zal het meerstemmig Ave Maria van Perosi worden gezongen. Wij nodigen u uit om samen met ons eucharistie te vieren in Herveld. De muzikale begeleiding zal worden verzorgd door Harry Wassenberg uit Heteren aan het orgel en Harry van Kempen uit Elst verzorgd een muzikaal intermezzo van onder andere Handel, Larghetto uit sonate nr 1. Het geheel staat onder leiding van Rita Branderhorst.

Wedstrijdseizoen bij Elster Ponyclub van start

ELST - Op zondag 6 oktober is een 54-tal ruitertjes weer begonnen om de fel begeerde titel van clubkampioen. Gelukkig beschikt manege De Hoeven over een prachtige binnenbak, want de weergoden lieten het niet toe om deze zondag buiten te rijden.

Elk jaar wordt een zestal wedstrijden gereden, drie dressuur- en drie springwedstrijden. Om voor het clubkampioenschap in aanmerking te komen, moeten de ruitertjes minimaal twee dressuur en twee springwedstrijden meerijden. De vakkundige jury deze dag had de handen vol om toch een juiste plaatsing in verschillende groepen op een juiste manier te beoordelen. Gelukkig hebben familie leden, vrienden en kennissen gezorgd dat de ruitertjes voldoende belangstelling hadden. Dit bleek ook tijdens de bekendmaking van de plaatsing waar het applaus duidelijk hoorbaar aanwezig was.

De volgende wedstrijd is de eerste springwedstrijd en deze is gepland op zondag 10 november. "Mocht u ook eens genieten van de jeugdige ruiters, u bent deze dag welkom. De uitslagen van de eerste dressuurwedstrijd is als volgt:

Groep 1: 1ste Charlotte Scholten, 2e Kiki Jansen en 3e (ex aequo) Eveline van Wichem en Jorinde van Regteren.

Groep 2: 1ste (ex aequo) Femke Schut en Zoe Verhaaf, 3e Nina Jongerius

Groep 3: 1ste Anouk van der Heijden, 2e Brechje Thannhauser

Groep 4: 1ste Marijn Kivits, 2e (ex aequo) Fleur Hansen en Amber van Workum

Groep 5: 1ste Jade Wijnhoven, 2e Yara Grootaarts, 3e Froukje van Hattum

Groep 6: 1ste Myrthe Peters,2e Guusje Roelofs

Groep 7: 1ste Kania Peters, 2e Eline Poppelaars, 3e Bregje van Zadelhoff

Groep 8: 1ste Ingrid Wortel, 2e Isabel Strik

Dierengeluiden Vogeltrek

Scandinavische buizerd.

HETEREN - De vogeltrek komt altijd in oktober goed op gang, vogels uit noord en oost Europa komen onze kant op en onze trekvogels gaan naar zuid Europa of Afrika. De zwaluwen zijn al eind september weggetrokken.

Voor de zwaluw komt eigenlijk geen soortgelijke vogel in de plaats zoals wel voor bijvoorbeeld de spreeuw en de roodborst. 'Onze' spreeuw en roodborst vliegen naar het zuiden en wij krijgen daar de vogels uit Scandinavië voor terug. Buizerds daarentegen komen wel uit Scandinavië bij ons overwinteren, maar onze buizerds vliegen niet naar zuidelijke gebieden maar blijven in ons land. In de winter hebben we dus aanzienlijk meer van deze mooie roofvogel dan in de zomer. Er zijn ook vogels die wij helemaal in de zomer niet hebben maar die uit het noorden en oosten komen om hier te overwinteren. De koperwiek en kramsvogel zijn zulke wintergasten. Heel vaak komen deze vogels dan in grote groepen en strijken op een struik met bessen neer, die dan in een mum van tijd leeg gegeten is. Kramsvogels en koperwieken zijn verwant aan onze merel, ze lijken erop en gedragen zich ook een beetje zo. Een andere erg mooie vogel die steeds meer bij ons komt overwinteren is de witte reiger. Deze komt niet ui Scandinavië maar uit oost Europa. Zomers zie je bijna geen witte reiger terwijl als je in de winter door het landschap rijdt je soms wel een tiental op een weiland kunt treffen. Vogels spotten is in de winter sowieso makkelijker omdat ze zich minder in de vegetatie kunnen verstoppen. Ook bij ons op landgoed Overbetuwe aan de Uilenburgsesraat in Heteren zijn er weer volop vogels te zien.

Kerstmarkt

in Hemmen

HEMMEN - Dorpsvereniging Hemmen organiseert al jaren een kerstmarkt in en rondom De Oude School in Hemmen.

Voor deze oudste kerstmarkt in de regio worden kraamhouders gezocht. Deze markt is op zaterdag 14 december van 11.00-17.00 uur. Voor inlichtingen bellen naar 0488 451002.

Spreekuur HVOB

Elst - HVOB houdt spreekuur van 19.00-20.00 uur voor haar leden, die inlichtingen willen en /of problemen hebben met hun verhuurder Vivare.

"Schroom niet om contact met ons op te nemen. Het spreekuur is in het kantoor van HVOB aan de Verdistraat 27a in Elst. Het spreekuur is iedere derde donderdag van de maand."

Bingotime in Elst

ELST - Het is weer bingo-time. Vrijdag 18 oktober is het weer zover. Het bingoteam van Elst Noord, heeft weer een gezellige bingoavond georganiseerd!

De bingo is om 20.00 uur in zaal 002 van het cultureel centrum De Wieken. De zaal is open om 19.30 uur. Er zijn mooie prijzen te winnen en er is gelegenheid om koffie of een drankje te nuttigen.

Activiteiten

in De Loohof

Bingo. Op donderdag 17 oktober om 19.00 uur is er weer een gezellige bingo in De Loohof met mooie prijzen en, bij voldoende animo een superprijs.

Dinsdag 15-10 10.00 uur Koffiedrinken, 13.30 uur Kaarten, 14.00 uur Schilderen.

Woensdag 16-10 10.00 uur Koffiedrinken, 14.00 uur Sjoelen.

Donderdag 17-10 10.00 uur Bloemschikken, 14.00 uur Creatief, 14.00 uur Schildercursus, 19.00 uur Bingo.

Vrijdag 18-10 10.00 uur Koersbal, 19.30 uur Klaverjassen (Joker Troef).

Maandag 21-10 10.00 uur Koffiedrinken, 17.00 uur Samen Eten.

De Piratenprinses

ELST - Tijdens de Kinderboekenweek is de interactieve voorstelling 'Piratenprinses' 3+ op zaterdag 12 oktober van 13:30 tot 14:05 uur in Bibliotheek Elst.

Prinses Penny vindt het prinsessenleven maar saai. Ze wil piraat worden! Varen op zee en vechten met een zwaard. Dan verschijnt ineens een schip met een piraat. Rob de Landrot heet hij. Hij laat haar het piratenleven zien. Is dat net zo leuk als Penny had gedacht? Interactief muziektheater met veel liedjes.

Kaartjes zijn vooraf in de bibliotheek of online te koop, kosten: leden 3 euro; overige bezoekers 4 euro. Voor meer informatie: https://www.obgz.nl/agenda/kbw-piratenprinses-12okt.html.

Spreekuur HVOB

Elst - HVOB houdt spreekuur van 19.00-20.00 uur voor haar leden, die inlichtingen willen en /of problemen hebben met hun verhuurder Vivare.

"Schroom niet om contact met ons op te nemen. Het spreekuur is in het kantoor van HVOB aan de Verdistraat 27a in Elst. Het spreekuur is iedere derde donderdag van de maand."

Hoorcollege over psychiatrie

Hoorcollege 'Psychiatrie anno 2019' in de bieb.

ELST - Psychiater Julia Liefferink vertelt op donderdag 24 oktober over haar werk tijdens een hoorcollege in Bibliotheek Elst. Ze gaat in op de verschillende behandelingen die mensen met een psychiatrische stoornis krijgen.

Verwarde mensen, aanranders, drugsgebruikers: bijna dagelijks worden we in het nieuws met mensen met psychiatrische stoornissen geconfronteerd. Hoe vangen psychiaters, psychologen en verpleegkundigen deze cliënten op? Welke behandeling krijgen ze en hoe worden ze begeleid naar passend werk? Julia Lieferink werkt als psychiater bij de GGZ en komt dagelijks met deze mensen in aanraking. Haar hoorcollege ‘Psychiatrie anno 2019’ begint om 20.00 uur en duurt tot 21.30 uur.

Dit hoorcollege is onderdeel van de reeks ‘Universiteit van Overbetuwe’. Bibliotheekleden en studenten betalen 2,50 euro, overige bezoekers kopen een kaartje voor 4 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar in de bibliotheek of via www.obgz.nl/uni-overbetuwe. Hier staat ook een overzicht van de komende hoorcolleges.

Bingotime in Elst

ELST - Het is weer bingo-time. Vrijdag 18 oktober is het weer zover. Het bingoteam van Elst Noord, heeft weer een gezellige bingoavond georganiseerd!

De bingo is om 20.00 uur in zaal 002 van het cultureel centrum De Wieken. De zaal is open om 19.30 uur. Er zijn mooie prijzen te winnen en er is gelegenheid om koffie of een drankje te nuttigen.

Voorstelling De Piratenprinses

ELST - Tijdens de Kinderboekenweek is de interactieve voorstelling 'Piratenprinses' 3+ op zaterdag 12 oktober van 13:30 tot 14:05 uur in Bibliotheek Elst.

Prinses Penny vindt het prinsessenleven maar saai. Ze wil piraat worden! Varen op zee en vechten met een zwaard. Dan verschijnt ineens een schip met een piraat. Rob de Landrot heet hij. Hij laat haar het piratenleven zien. Is dat net zo leuk als Penny had gedacht? Interactief muziektheater met veel liedjes.

Kaartjes zijn vooraf in de bibliotheek of online te koop, kosten: leden 3 euro; overige bezoekers 4 euro. Voor meer informatie: https://www.obgz.nl/agenda/kbw-piratenprinses-12okt.html.

Peuter- en kleuterviering

Beer. (foto: Wilma) wilma

OOSTERHOUT - Wil je je kleintje(s) laten kennismaken met andere peuters en met de mooiste Bijbelverhalen? Dan is dit iets voor jullie!

Een ‘kerk op schoot viering’ is een korte belevingsgerichte viering voor kinderen van 0 tot 5 jaar met hun ouders/opa's oma's, broertjes en zusjes. Tijdens deze vieringen maken ze op een speelse manier kennis met Bijbelverhalen en kunnen ook de volwassenen elkaar op een informele manier ontmoeten.

"We vertellen een mooie verhaal, afgewisseld met veel liedjes (op bekende peutermelodieën) en belevingsgerichte activiteiten. Welkom op zondag 27 oktober om 11:30 uur in de protestantse kerk van Oosterhout (Dorpsstraat 54). We ontmoeten dan een schaapje dat op avontuur gaat en de weg kwijt raakt.

Na de dienst is er koffie, thee, limonade en een krentenbol. Meer informatie staat ook op www.4-plek.nl en op www.kerkopschoot.nl. Aanmelden mag bij wilma@4-plek.nl, maar je bent ook zonder aanmelden welkom."

Try-out Rob Scheepers

ELST - Na een jaar te hebben overgeslagen heeft CV De Batsers de razend populaire nieuwjaarsconference van Rob Scheepers weer naar Elst weten te halen!

Na het cabaretdebuut van Rob in 2014 gebeurde er veel. Tournees verkochten uit, radio- en televisieoptredens volgden en zijn eerste landelijke tournee sloot hij af in een vol DeLaMar theater in Amsterdam. Na twee cabaretprogramma’s waarmee hij door het hele land tourde is het nu weer tijd voor een nieuwjaarsconference onder de rivieren, traditioneel afgesloten met een weekbespeling in het Parktheater Eindhoven.

Alle ingrediënten voor een leuke avond dus! De voorstelling zal op 26 oktober om 20:15 uur plaatsvinden in Het Wapen van Elst. De zaal gaat open vanaf 19:30 uur. Er is nog een beperkt aantal kaarten te koop, onder andere bij Dierspecialist Moniek, Albert Heijn en de Jumbo in Elst. Voor deze kaarten geldt op=op! Zie https://www.batsers.nl voor een actuele lijst van verkoopadressen.

Activiteiten DeLoohof

Bingo. Op donderdag 17 oktober om 19.00 uur is er weer een gezellige bingo in De Loohof met mooie prijzen en, bij voldoende animo een superprijs.

Dinsdag 15-10 10.00 uur Koffiedrinken, 13.30 uur Kaarten, 14.00 uur Schilderen.

Woensdag 16-10 10.00 uur Koffiedrinken, 14.00 uur Sjoelen.

Donderdag 17-10 10.00 uur Bloemschikken, 14.00 uur Creatief, 14.00 uur Schildercursus, 19.00 uur Bingo.

Vrijdag 18-10 10.00 uur Koersbal, 19.30 uur Klaverjassen (Joker Troef).

Maandag 21-10 10.00 uur Koffiedrinken, 17.00 uur Samen Eten.

Samen trappen we ALS de wereld uit! Doneer jij ook?

LINGEWAARD - "Onze broer, vriend, papa, man en zoon, Bram Emmerzaal heeft twee jaar geleden de diagnose ALS gekregen. We kunnen niets doen. Maar wel de Mont Ventoux fietsen samen met Bram om zoveel mogelijk geld op te halen voor stichting ALS! Samen trappen we ALS de wereld uit! Doneer jij ook?"

Deze woorden staan als startschot op de facebook pagina "allesvoorBram" op www.facebook.com/allesvoorbram voor een geweldig actie, maar vervelende en vrijwel onbekende ziekte ALS. Voor deze actie wil Bram de Mon Ventoux beklimmen met familie en vrienden. Met 16 deelnemers willen ze een groot bedrag binnen halen. Ze hebben 1500 euro per deelnemer nodig om te starten, die symbolisch staan voor de 1500 mensen in Nederland die de diagnose ALS hebben.

Toen Rob Roelofs en Wout van Riel dit hoorde, aarzelde ze geen moment en kwamen ze met de koppen bij elkaar. Rob, die eigenaar is van dagbesteding en coaching bedrijf Werkkans, zet zich graag in voor maatschappelijke doelen. "Kansen geven aan iedereen. Dit is een visie van mijn bedrijf! Hierbij heeft hij al meerdere goede doelen gesteund, maar dit wordt toch mijn grootste goede doel! Vooral omdat ik Bram van vroeger ken, en ook hier veel op het bedrijf heb gelopen."

Dit geldt ook voor Wout van Riel. Eigenaar van dagbesteding de Kweekvijver uit Gendt. "We willen graag wat doen voor Bram en verbinden onze bedrijven, die beide mensen met een achterstand ondersteunen. En mensen werk biedt in resocialisatie. Rob steunt de actie met zijn dagbesteding. Hij werkt veel in de groenvoorziening met de mannen, maar maken met slecht weer ook producten van hout en staal voor klanten. Bij elke klant vragen wij een donatie voor 'allesvoorbram', die ten goed komt voor stichting ALS. Met elke donatie die we krijgen, zal Werkkans de donatie verdubbelen tot 25,- euro. "We zijn vorige week gestart toen de facebookpagina van Bram de lucht in ging. Zonder Bram wat te zeggen, hadden we al snel ruim 250 euro opgehaald. En onze deelnemers in de dagbesteding hebben de helft van hun fooienpot gedoneerd aan Bram. Geweldig en kippenvel", aldus Rob en Wout. Ons doel is dat we minimaal één persoon kunnen laten starten, maar hopen natuurlijk op meer."

Wout van Riel zal met zijn actie ook donaties vragen aan klanten, maar maakt ook nog een speciale 'Bramburger', die hij zal verkopen. Alles over de burger zal bekend worden gemaakt op facebook.

Heeft u nou ook een tuin die winterklaar gemaakt moet worden? Of wil u ook iets doen voor deze vreselijke ziekte? Vraag naar de mogelijkheden op www.facebook.com/Werkkans of info@werk-kans.nl Wil u nou gelijk een donatie doen, zodat de 16 deelnemers kunnen starten om de top te bereiken! www.tourduals.nl/team/alles-voor-bram/doneren.

Wilt u op de hoogte blijven? Ga dan naar www.facebook.com/allesvoorbram, like de pagina dan trappen we samen ALS de wereld uit!

Bemmelnaar Jordy Visser speelt collegetennis in VS 'Ik moest erg wennen aan de hoge temperaturen en hoogteverschillen'

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek tekent de Huissense journalist Hans Schmeinck hun ervaringen op. Deze week: Jordy Visser, het 19-jarig tennistalent uit Bemmel dat naar Amerika is gegaan voor de combi tussen studie en zijn favoriete sport. 'Het mooie aan dit systeem is dat ik me zowel qua tennis als persoonlijk goed kan ontwikkelen.'

Zijn eerste klappen met het tennisracket deelde Jordy (rechts op de foto) al uit toen hij vijf jaar oud was. Bij TC Bemmel. Bij de club waar zijn ouders en broers ook actief waren en zijn. Ook voetbalde hij bij de plaatselijke trots van het dorp, maar nadat een stage bij zowel Vitesse als NEC op niets uitliep koos de Bemmelnaar definitief voor tennis. Niet zonder succes, want de KNLTB scoutte hem (telkens) voor het jeugd bondsprogramma.Om te slagen in zijn favoriete sport kreeg hij zelfs een studiebeurs in Amerika voor elkaar. Sinds augustus dit jaar combineert Jordy tennis en een – vierjarige – marketingopleiding aan de New Mexico State University in Las Cruces. ,,Ik woon op de campus en ga gemiddeld twee uur per dag naar school en heb zes dagen per week tenminste drie uur per dag training. Het mooie aan dit systeem is dat ik me zowel qua tennis als persoon goed kan ontwikkelen.''

Naast trainingen speelt het Betuwse talent ook veel wedstrijden. ,,Ik speel tot december een aantal toernooien met telkens minimaal 6 wedstrijden. Tijdens het tennisseizoen, van januari tot april, tennis ik zo'n 40 partijen. Véél meer dan in Nederland.'' Nog een verschil met ons land, hij moet reizen over grote afstanden en in elke plaats zijn er andere temperaturen en zelfs hoogteverschillen. ,,Daar moest ik wel aan wennen, want daardoor moet je ook anders tennissen.''

Het reizen (met bus en/of vliegtuig) heeft een prettige kant. ,,We gaan met het volledige team en die tripjes zijn erg gezellig.'' Jordy roemt ook de de faciliteiten en de professionaliteit. ,,Alles is goed geregeld, we hebben zelfs een eigen fysiotherapeut. Voor een Nederlands tennisteam is dat heel bijzonder.''

Heet

Zijn huidige verblijfplaats Las Cruces ligt vlakbij Mexico. ,,In deze periode is het altijd warmer dan 30 graden en in de winter wordt het niet kouder dan 15 graden. Verder ligt het op 1000 meter hoogte en is het heel droog, met een luchtvochtigheid van soms maar 10 procent.'' Maar de Bemmelnaar vindt het leven in Southwest America fijn. ,,Het is bijna altijd lekker weer en na school en trainingen kun je op de campus van alles doen. En op een vrije dag ga je naar het zwembad met vrienden.''
Alleen het eten kan wat beter volgens hem. ,,Het vlees hier is toch minder.'' In december gaat hij voor 3,5 week terug naar zijn ouders in Bemmel. En in de zomer(vakantie) van 2020 voor een nog iets langere periode. En daarna er weer tegenaan, want Jordy wil op termijn van de tennissport kunnen leven. Volgens hem kan dat al vanaf plek 200 op de wereldranglijst.

De Bemmelnaar acht het realistisch dat hij dat kan halen en wil er voor gaan. Om op die beroemde ATP-ranking te komen moet hij dus internationale toernooien gaan spelen en punten verzamelen. ,,Misschien blijf ik hier dan ook wel na mijn studie.'''In New Mexico is het in deze periode altijd warmer dan 30 graden'

René van Meurs - Hunkert (try-out)

René van Meurs. (foto: Anne van Zantwijk)

ELST - Cabaret van René van Meurs komt met Hunkert op zaterdag 19 oktober om 20:30 uur naar Theater De KiK. Als het op de liefde aankomt, heeft René van Meurs geleefd en geloofd. Met wisselend succes.

Deksels op neuzen, meerdere keren gestoten aan dezelfde aantrekkelijke steen, maar altijd vol vertrouwen en zelfspot de borst weer vooruit. Want wat betekent het eigenlijk om lief te hebben, te houden en te verliezen?

René weet er alles van en tegelijkertijd ook helemaal niets. Maar hij kan er wél goed over vertellen. Zoals we van hem gewend zijn, levert dat ook vanavond weer prachtige verhalen vol mooie inzichten, hilarische improvisaties en bovenal enorm veel goede grappen op.

Je kunt op zoek zijn naar de liefde, je kunt er naar verlangen of zelfs smachten. René doet daar een schepje bovenop. René van Meurs hunkert. En jij kunt niet anders dan van hem houden. (Regie: Laurens Krispijn de Boer. Meer informatie: www.theaterdekik.nl).

René van Meurs is al jaren een vaste waarde van comedycollectief Comedytrain. Hij won de jury- en publieksprijs van Cameretten, toerde met drie avondvullende programma’s langs uitverkochte zalen en met zijn vorige voorstelling 'Ik beloof niks' werd hij zelfs genomineerd voor de Neerlands Hoop 2018. Nu pakt hij door, met zijn nieuwe avondvullende voorstelling Hunkert.

Zoekplaatje Reünie 1961-1964 Land- en tuinbouwschool Bemmel

BEMMEL - Wij zoeken naar de klasgenoten van Lagere Landbouwschool in Bemmel van het studiejaar 1961-1963, onder leiding van directeur Johan Oude Ophuis (zie de bijgaande klasfoto).

Wij zoeken: Voor- en achternaam; Adres met huisnummer; Postcode en Plaats; Gsm-nummer en vooral het Email-adres

Gaarne de gegevens retour aan joopvanworkum@gmail.com; Gsm 06 42882897.

Live muziek in café bij Tante: Dudes Left

ELST - Zondag 20 oktober weer lekkere live muziek in café bij Tante. Dit keer een variatie aan genre's met een jazzy sausje!

Zes ervaren muzikanten met achtergronden in diverse bandjes en diverse stijlen spelen een afwisselend repertoire zoals fusion, pop, latin en soul en alles in een jazzy groove. De band bestaat uit saxofoniste: José; dwarsfluitist en zang; Ernst-Jan, gitarist; Kees Rietveld, drummer; Lev Atlas, basgitarist; Mario Muller en toetsenist; Humphrey R. Ottenhoff.

Drie jaar geleden vonden deze muzikanten uit Nijmegen, Arnhem, Lent en Gennep elkaar. In deze samenwerking was het voornamelijk de fun en het samen spelen in besloten repetities altijd heel plezierig. Iedereen is welkom om op een gezellige zondagmiddag mee te genieten.

Cafe bij Tante in Elst is zondag 20 oktober vanaf 14.00 uur geopend, Dudes Left speelt vanaf 15.00 uur.

Lezing 'Leven is als weven'

HETEREN - Ontmoeting & Inspiratie Heteren (HOI-IOH) organiseert op donderdag 17 oktober de lezing ‘Leven is als weven’. De lezing is van 20:00-22:00 (inloop vanaf 19:30) in zalencentrum De Bongerd in Heteren. Entree: 8,50 euro, inclusief kop koffie/thee.

‘Als de samenleving een weefsel zou zijn, dan weefden wij elk een draad met daarin onze eigen kleur en eigenschappen.’ Spreeksters Evelien Geluk en Grady Hendriks nemen je tijdens deze avond mee in de wereld van symboliek en rituelen van de Orde van Weefsters.

Een boeiend verhaal over de ontstaansgeschiedenis en werkwijze van deze groep vrouwen die bewust(er) in het leven wil staan. Hoe de Weefsters het vrije denken en kiezen bij elkaar stimuleren om tot verdere individuele ontplooiing en groei te komen. Welke symboliek en rituelen zij daarbij gebruiken. Want laat een ding duidelijk zijn: Bij de Orde van Weefsters wordt niet letterlijk geweven.Een lezing voor vrouwen en mannen, waarbij dichte deuren voor je opengaan.

Aanmelden graag via inspiratie.ontmoeting.heteren@gmail.com (www.spirituele-ontmoeting-heteren.com).

Tafeltenniscompetitie HTTC

HETEREN - Het eerste team behaalde een 6-4 overwinning. In Heteren bleef HTTC, tegen Cevelum, met goed spel aan de goede kant van de score. Lennard Springvloet Dubbeld en Andre' Jansen wonnen tweemaal en waren ook in het dubbelspel goed op dreef. Het laatste punt werd door Marco Knaap binnen gehaald.

Team twee kende personele problemen en verloor met 8-2 van Revanche. Invaller Bert Vennik wist heel knap te scoren en Rudy Geritsen won ook eenmaal. Het derde team verloor met 6-4 van Getave'. De broers Bart en Daan Barends wonnen keurig tweemaal. Jammer dat het dubbelspel verloren ging. Tean vier won in Veenendaal met 7-3 van SKF. Frank Balzer won fraai driemaal, Hans Wassink scoorde tweemaal en Johan Soppe was eenmaal succesvol. Het dubbelspel ging naar Frank en Hans. Het vijfde team was, in het treffen tegen ONI, niet volledig, maar behaalde toch een 5-5 eindscore. Alaa Alsaaidi en Jaap van der Garde wonnen knap tweemaal en waren ook top in de dubbel. Team zes speelt goed en deze week werd Hutaf met 6-4 verslagen. Bert Liethof was met drie zeges prima op dreef. Bert Vennik en Sascha Colen wonnen eenmaal. Sascha en Bert Liethof waren ook trefzeker in het dubbelspel. Het jeugdteam kreeg De Treffers, de naaste belager, op bezoek. Er werd een spannende wedstrijd verwacht, maar dat kwam er niet van. Niels Loeffen en Bodhi Lindeboom waren voortreffelijk op dreef en wonnen met 10-0. Het spel wordt met de week beter en dit team stevent rechtstreeks op het kampioenschap af.

Voor info over tafeltennis in heteren zie: www.httc71.nl

Eerste Longloop in Nederland

Met deBol op pad, altijd puur genieten!

BEMMEL - In Bemmel, gemeente Lingewaard wordt op zondag 3 november voor de eerste keer de LongLoop georganiseerd. Een indrukwekkend wandelevenement dat in het teken staat van lopen voor gezonde longen en steun voor iedereen die met een longziekte te maken heeft (gehad).

De wandeltocht van vijf kilometer is speciaal uitgezet om zoveel mogelijk geld op te halen voor het Longfonds. Elke LongLoop begint met een ereronde van circa 600 m. Een symbolische ronde om stil te staan bij iedereen met een longziekte, die zelf geen lucht meer heeft om mee te kunnen lopen en iedereen die we verloren zijn aan een longziekte.

In Bemmel is er ook nog een route van 3 km en een van 10 km uitgezet! De start en finish is bij cc De Kinkel aan het Kinkelplein in Bemmel om 09.30 uur. Deelname is gratis! "Ga naar Longloop.nl/Bemmel. Na aanmelding krijgt u van het Longfonds een mail met een actiepagina waarmee u, familie en kennissen kunt stimuleren om uw deelname te sponsoren! Bovendien krijgt u een paar roze veters en bij sponsoring van 100 euro krijgt u een Longloop T-shirt!"

De LongLoop in Bemmel is een initiatief van het bestuur van stichting deBol: "We waren direct enthousiast omdat wij ieder jaar op zoek zijn naar een goed doel voor een sponsor-wandel-tocht onder de naam 'Heel Bemmel Loopt …', dat wordt dit jaar dus: Heel Lingewaard loopt voor gezonde longen! Informatie: 06 54975063; 06 27507051; 06 22540214.

Gelderse bedevaart Renkum

RENKUM - Op zondagmiddag 20 oktober vindt in het Mariabedevaartsoord Renkum de Gelderse bedevaart plaats ter ere van Maria van Renkum, de Vrouwe van Gelderland.

Het programma begint om 14.00 uur met de bloemenprocessie, om 14.30 uur: Feestelijke eucharistieviering met muzikale begeleiding door leden van het Arnhems Kevelaerkoor onder leiding van dirigente Monique Verhoeven, organist is Ton Nagel van de Sint-Janskathedraal 's-Hertogenbosch. Hoofdcelebrant is pastoor drs. Tuan T. Nguyen van de RK parochie Sint Eusebius in Arnhem.

15.45 uur: Lof en aanbidding. Vanaf circa 16.15 uur is er in de pastorie gelegenheid voor ontmoeting. Kinderen kunnen meelopen in de bloemenprocessie. Ze dienen dan uiterlijk 13.45 uur in de kerk aanwezig te zijn. Kosten deelname: vrijwillige bijdrage.

R.K. Bedevaartskerk O.L.V. Ten Hemelopneming Dorpsstraat 1, Renkum; 0317 312321/ 0619344199. Via OV bereikbaar met buslijn 352, uitstaphalte Don Boscoweg Renkum.

Vijfde Open Rock Middag in de kroeg

Fuzzball Jr uit Elst. (foto: M. Rooijakkers)

ANDELST - Zondagmiddag 6 oktober vond de vijfde open rockmiddag plaats, dit keer in een mooie kroeg. De Hoendrik wordt verbouwd, dus werd uitgeweken naar De Posthoorn in Andelst. Die middag omgedoopt tot 'Jian’s Hardrock Café'. Jian is namelijk de voornaam van de uitermate gastvrije eigenaar van deze gezellige kroeg in Andelst.


Tussen half 2 en half 5 stonden vijf – voor de Open Rock Middag - nieuwe acts lekker te rocken. Kingspin, Bad Jokes, Band on the Run, Fuzzball Jr en de Ouwe RØckers vermaakten het publiek met hun optredens. Daarna was er voldoende ruimte om in wisselende samenstellingen te spelen. Zoals dat hoort bij dit Open Rock Evenement.

"Kon je er niet bij zijn, dan zien we je de volgende keer! We hebben nog geen nieuwe datum, maar zullen die direct kenbaar maken zodra deze is vastgesteld. Wil je op de hoogte worden gehouden over alles met betrekking tot de Open Rock Middag? Ga dan naar onze website: www.betuweopenpodium.com. Heb je vragen, vul dan het contactformulier in, of stuur een mail naar: info@betuweopenpodium.com. Informatie over de vijfde rockmiddagvind je ook op onze Facebook pagina: https://www.facebook.com/betuweopenpodium."

Xanthos H2 pakt voor eerst de volle buit

Xanthos H2 - Heyendaal H3. (foto: Melissa Burgers)

ZETTEN - Heren 2 beleeft tot nu toe een wisselvallig seizoen met 2 overwinningen en 1 verliespartij. Dinsdag 8 oktober mogen ze aan de bak, want het sterke Heijendaal 3 kwam op bezoek.

Set 1 kwam Xanthos goed uit de startblokken, en zette meteen flink druk tegen de studenten uit Nijmegen. Waar het achterin tot nu toe wel eens moeizaam verliep, kwamen dit keer de passes perfect bij spelverdeler Sander Leenders. Hierdoor kon de belangrijke variatie in aanval toegepast worden, waar Heijendaal geen antwoord op had. Tel daarbij op een flinke servicedruk, en het stond in een mum van tijd 14-5. Xanthos ging geconcentreerd verder en kon met 25-15 vol vertrouwen naar set 2.

De tweede set kon Heijendaal iets beter tegenstand bieden, maar keek o.a. door middenaanvallen van Imco Boomsma en Ruben Verwoert opnieuw snel tegen een achterstand aan. Een service-serie van Arno Hassink leidde de winst van tweede set in; 25-18.

Set 3 was veruit de spannendste, wat voornamelijk kwam door gemakzucht bij de Zettenaren. Heijendaal kwam beter in het spel, en kreeg zelfs als eerste een setpunt bij 24-23. Dit werd door een belangrijk blok van Pieter Koldenhof weggewerkt, waarna Xanthos de set alsnog binnen haalde; 26-24.

In de vierde set voerde coach Edo van Leersum diverse wijzigingen door, wat prima uitpakte. Leo Smid schoof door richting spelverdeling, en Dirk de Greef maakte na lange afwezigheid zijn eerste minuten deze competitie. Nieuweling Luuk de Weijert scoorde er lustig op los op diagonaal, waarna met 25-15 de eerste 4-0 overwinning dit seizoen een feit was. Heren 2 doet hiermee goede zaken en bevindt zich in de subtop van de eerste klasse.

Elkaar ontmoeten in Lourdes

Uitzicht op Lourdes vanuit het Château Fort de Lourdes. (foto: Femke van Ottele)

BETUWE - Met 53 mensen gingen we de eerste week van oktober op bedevaart naar Lourdes. Samen gingen we onderweg. Na een lange reis met bus en vliegtuig was er de eerste kennismaking met Lourdes.

Zo zagen we de plaatsen waar Bernadette woonde. We staken samen de kaars van de parochie aan. Vanuit onze eigen gedachten en gebeden werd er ook vaak een kaarsje aangestoken. Samen met andere pelgrims van de VNB (Vereniging Nederlandse Bedevaarten) waren er verschillende vieringen deze week, waaronder een mooie viering aan de grot. We liepen mee met de lichtprocessie en sacramentsprocessie. Doordat er een grote Franse bedevaart was met 20.000 mensen, waren beide processies erg indrukwekkend. Allemaal waren we gekomen naar Lourdes. De plaats waar de hemel de aarde even raakte. Om hier kracht op te doen en onze verhalen met elkaar te delen.

Met alle pelgrims uit de R.K. Maria Magdalena parochie hadden we een viering in Bartrès. Een klein dorpje vlakbij Lourdes waar Bernadette een tijd heeft gewoond. We bezochten daar haar schaapskooi en vervolgens Cité Saint-Pierre. Een mooie, groene en stille plek waar het draait om elkaar betekenisvol te ontmoeten. Als groep leerden we elkaar deze dagen kennen met mooie gesprekken. We startten met 53 mensen, maar werden een verbonden groep. Met iedereen is er wel contact geweest. In gesprekken, een vriendelijk gebaar, om elkaar te helpen of als tafelgenoot. Mooi en dankbaar om mee te maken! Wil je meer weten? Kijk dan op www.facebook.com/lourdesbedevaart

Open dag Kindcentrum Sunte Werfert

ELST - Op donderdag 24 oktober is er een open dag op Kindcentrum Sunte Werfert van 9.00 – 13.00 uur. "Deze dag zetten wij voor iedereen de deuren open om kennis te maken met ons Kindcentrum."

"Wij geven u graag een rondleiding. Uiteraard bent u ook welkom om zelf (samen met uw kind) rond te lopen en te kijken naar en mee te doen met de verschillende activiteiten, zoals: Lekker appelflappen bakken in onze keuken; Klimmen en klauteren in onze speelzaal; Lezen en voorgelezen worden in onze bibliotheek."

Samen groter groeien

Samen spelen, leren en ontwikkelen is wat kinderen bij ons doen op de kinderdagopvang, het peutercentrum en school. In Kindcentrum Sunte Werfert werken school, kinderdagopvang (de Kikkerkoning Kinderopvang) en peutercentrum (stichting Peutercentra Overbetuwe) samen. Een nieuwe bruisende samenwerking met een enthousiast team van leerkrachten en pedagogisch medewerkers.

"De zorg en aandacht voor kinderen die wij met elkaar delen maakt dat we het beste willen en doen voor ieder kind: een veilige en vertrouwde basis bieden waarin ruimte is om talenten spelenderwijs te ontdekken en te ontwikkelen en waarbij je anderen ontmoet die jou daarbij helpen. Ieder kind is uniek en krijgt ruimte om te groeien in ons kleinschalige kindcentrum waar ieder kind gekend en gezien wordt. Wij zien uit naar uw komst en hopen u te mogen verwelkomen op donderdag 24 oktober."

EPD Ziekenhuis Rivierenland is live

BETUWE - Jan Willem Haan (namens de patiënten), Jan Meeuse (namens de artsen), René van Blitterswijk (namens de verpleegkundigen) en Janneke Weiman (projectleider) hebben met een ferme slag op de knop het nieuwe EPD in gebruik genomen in Ziekenhuis Rivierenland. Daarmee is HiX, het nieuwe elektronisch patiëntendossier een feit.

Hiermee zet het ziekenhuis in op meer efficiëntie, veiligheid en een nog betere samenwerking met patiënten en andere zorgaanbieders. Die verandering voltrekt zich voor een groot deel achter de schermen, maar ook patiënten gaan er iets van merken. Zo kunnen zij straks thuis online hun dossier inzien en komen er aanmeldzuilen in de hal waar zij zich melden voor hun afspraak.

In het ziekenhuis is tot vandaag met meerdere EPD-deelsystemen gewerkt. Die zijn vervangen door HiX, een geïntegreerd systeem dat moet leiden tot meer efficiency, veiligheid en een nog betere samenwerking met patiënten en andere zorgaanbieders. Bestuurder Marc Hendriks: "Het systeem stelt ons in staat om administratieve taken efficiënter uit te voeren. Dat betekent meer tijd voor handen aan het bed. En voor patiënten betekent het dat zij straks informatie kunnen uitwisselen met het ziekenhuis via een beveiligde internetsite."

Aanmeldzuil
Patiënten van Ziekenhuis Rivierenland melden zich vanaf nu voor hun afspraak bij aanmeldzuilen in de hal. De zuil controleert de identiteit van de patiënt door zijn of haar identiteitsbewijs te scannen. De eerste weken staan er vrijwilligers klaar om daarbij te helpen. De aanmeldzuil print vervolgens de tijd en plaats van de afspraak voor de patiënt.

Ook nieuw is de komst van MijnZR, het patiëntenportaal. Daarin kunnen patiënten vanaf vandaag thuis hun medische gegevens bekijken. Denk daarbij aan een overzicht van afspraken, uitslagen en brieven. Ook kunnen patiënten communiceren met hun arts, een afspraak wijzigen of herhaalmedicatie aanvragen. Om in te loggen is computer, DigiD met sms-verificatie en een mobiele telefoon nodig.

Zuid-Afrikaanse sferen in de Theaterkerk Bemmel met Luna Paige

BEMMEL - TOP heeft op vrijdagavond 25 oktober een bijzondere voorstelling voor een ieder in petto: Korreltjie Kantel, uitgevoerd door Luna Paige c.s.! Luna Paige is een Zuid- Afrikaanse zangeres, die samen met twee muzikanten en twee acteurs de prachtige voorstelling Korreltjie Kantel ten tonele brengt. Korreltjie Kantel is een aangrijpend en intiem portret van verlangen, verboden liefde, verwoesting en onvoorwaardelijke overgave aan de hartstocht.

De prachtige muziek- en toneelvoorstelling vertelt het verhaal van de tragische, intense en verboden liefde tussen twee iconische Zuid-Afrikaanse schrijvers: Ingrid Jonker en André Brink. Voor dit bijzondere project zijn drie heel uiteenlopende songwriters bij elkaar gekomen om samen Ingrid Jonkers poëzie te interpreteren en te toonzetten. De gedichten worden afgewisseld met dramatische en muzikale interpretaties van de liefdesbrieven tussen Brink en Jonker.

De rollen van Ingrid Jonker en André Brink worden gespeeld door de bekende Zuid-Afrikaanse acteurs Wessel Pretorius en Christine Truter. Zij slagen erin het publiek te betoveren met hun passievolle spel. Luna Paige, Nick Turner en Jamie Jupiter verzorgen niet alleen de muzikale omlijsting, maar brengen ook hun eigen muzikale interpretaties van Jonkers gedichten. Het is een voorstelling van wereldformaat die een unieke ervaring belooft.

Aanvang 20:30 uur. Kaartjes kosten €17,50 euro per stuk (inclusief consumptie) en zijn te bestellen op www.theaterkerk.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

12 / 22

13 / 22

Collecte nederlandse brandwondenstichting succes!

ZETTEN/HEMMEN - In de week van 7 tot en met 12 oktober collecteerden in heel Nederland meer dan 50.000 vrijwilligers voor de Nederlandse Brandwonden Stichting. Ook in Zetten/Hemmen gingen de collectanten langs de deuren. En met succes!

Gezamenlijk werd een bedrag van € 1.563,37 opgehaald. De opbrengsten van de collecte stelt de Brandwonden Stichting in staat om haar werk voor mensen met brandwonden voort te zetten. Ernstige brandwonden kunnen je hele leven op zijn kop zetten. Het medische traject, met tientallen operaties, duurt soms jaren. Daarnaast zijn er de verwerkingsproblemen van het vaak traumatische ongeluk. En tot slot zijn het vooral de ontsierende littekens die het leven van brandwondenslachtoffers moeilijk maken. Mensen met brandwonden worden vaak nagestaard, gemeden en soms niet voor vol aangezien. Daar moeten zij mee leren leven. De Brandwonden Stichting helpt hen daarbij.

Al meer dan 40 jaar voert de Nederlandse Brandwonden Stichting haar strijd tegen deze littekens. Dit doet zij op drie fronten: het voorkomen van brandwonden, het verbeteren van de behandeling (door onderzoek) en het bevorderen van de psychosociale nazorg en begeleiding. Dankzij de collecte kan de Nederlandse Brandwonden Stichting haar activiteiten voortzetten. Namens de plaatselijke collecteorganisator dankt de Brandwonden Stichting alle collectanten en gulle gevers in Zetten/Hemmen voor hun bijdrage aan ‘de strijd tegen de littekens’.

Rommelmarkt

KESTEREN - Zaterdag 19 oktober is er weer de jaarlijks terugkerende rommelmarkt van de Hersteld Hervormde Gemeente van Kesteren.

Er zijn allerlei tweedehands spullen die in het achterliggende jaar door ons zijn ingezameld en op zaterdag door ons zullen worden verkocht. Maar er worden niet alleen maar tweedehands spullen verkocht, er is ook allerlei etenswaar te koop zoals: oliebollen, fruit, kaas, haring, taart, wafels, koek, koffie en thee. Ook een frietkraam is aanwezig en is er voor de kinderen blik gooien. De rommelmarkt is van 10.00 tot 16.00 uur, op het terrein van Van den Dikkenberg, Rijnbandijk 171 in Kesteren.

bijzondere november expositie in Galerie De Sleedoorn

exuberante 2 (foto: Francien de Jonge)

ZETTEN - Van 1 tot en met 24 november loopt in Galerie De Sleedoorn een mooie expositie van Yvonne van de Weijer en Francien de Jonge. Yvonne van de Weijer maakt kleurrijke schilderijen in een voor haar kenmerkende stijl en kleurgebruik.

De beelden van Francien de Jonge die in deze expositie zijn te zien hebben een bijzondere en sterke uitstraling. Op zondagmiddag 3 november a.s. wordt de expositie feestelijk geopend waarbij beide kunstenaars aanwezig zullen zijn en waar beiden een korte toelichting over hun werk zullen geven. Galerie de Sleedoorn is open op vrijdag- zaterdag- en zondagmiddag van 14.00 uur tot 17.00 uur.

Francien de Jonge maakt beelden van klei, was en brons. Ze maakt beelden waarbij de uitstraling belangrijker is dan het detail. Eén van haar beelden was genomineerd voor de Nederlandse Portretprijs, een ander beeld werd geselecteerd voor de zomerexpo 2019 .De Jonge ziet deze expositie als een goede gelegenheid om van de beschouwer reacties te horen en daardoor inspiratie op te doen. Deze kennismaking met haar beschouwer ziet zij als de ultieme gelegenheid om haar zoektocht voort te zetten.

In haar lange loopbaan als schilder en docent heeft Yvonne vooral de menselijke figuur geschilderd als portret en in verhalen. Daarbij gaat zij de fantasiewereld binnen en komt zij in een half abstracte stijl terecht. Op bijvoorbeeld het thema communicatie kan ze eindeloos voortborduren. De laatste tijd verkeert zij in een wat rustiger vaarwater en verbeeldt ze meer natuur, water en het varen. Associatief schilderen heeft haar voorkeur en haar kleurgebruik blijft kenmerkend.

Basiscursus christelijk geloof

REGIO - Vanaf de derde week van oktober wordt er een basiscursus christelijk geloof gegeven. Deze cursus is speciaal voor mensen die op een laagdrempelige manier kennis willen maken met de Bijbel en het christelijk geloof.

"We beginnen de eerste keer met een maaltijd om 18.30 uur om elkaar te ontmoeten. Dat zal op 17 oktober zijn. De volgende keren, ongeveer 8-10 lessen zijn van 19.30 tot 21.30 uur. Daarna sluiten we de reeks af met opnieuw een maaltijd. Tijdens de lessen volgen we de belangrijkste kernbegrippen uit de Bijbel en bespreken we wat dit voor ons betekent in deze tijd. Daarbij is er ruimte voor ieders vragen en inbreng.

Als je wilt weten of dit iets voor je is, kom dan een keer langs of neem contact op met één van de contactpersonen: Geurette Nijland: 06 15388307 geurette@gmail.com; Jan Sterk: 06 26212821 jsterk@buntgroep.nl; Adri Visser: 06 24537698 adri1@gmail.com."

Basiscursus christelijk geloof

REGIO - Vanaf de derde week van oktober wordt er een basiscursus christelijk geloof gegeven. Deze cursus is speciaal voor mensen die op een laagdrempelige manier kennis willen maken met de Bijbel en het christelijk geloof.

"We beginnen de eerste keer met een maaltijd om 18.30 uur om elkaar te ontmoeten. Dat zal op 17 oktober zijn. De volgende keren, ongeveer 8-10 lessen zijn van 19.30 tot 21.30 uur. Daarna sluiten we de reeks af met opnieuw een maaltijd. Tijdens de lessen volgen we de belangrijkste kernbegrippen uit de Bijbel en bespreken we wat dit voor ons betekent in deze tijd. Daarbij is er ruimte voor ieders vragen en inbreng.

Als je wilt weten of dit iets voor je is, kom dan een keer langs of neem contact op met één van de contactpersonen: Geurette Nijland: 06 15388307 geurette@gmail.com; Jan Sterk: 06 26212821 jsterk@buntgroep.nl; Adri Visser: 06 24537698 adri1@gmail.com."

Rommelmarkt

KESTEREN - Zaterdag 19 oktober is er weer de jaarlijks terugkerende rommelmarkt van de Hersteld Hervormde Gemeente van Kesteren.

Er zijn allerlei tweedehands spullen die in het achterliggende jaar door ons zijn ingezameld en op zaterdag door ons zullen worden verkocht. Maar er worden niet alleen maar tweedehands spullen verkocht, er is ook allerlei etenswaar te koop zoals: oliebollen, fruit, kaas, haring, taart, wafels, koek, koffie en thee. Ook een frietkraam is aanwezig en is er voor de kinderen blik gooien. Het belooft weer een gezellige dag te worden.

De rommelmarkt wordt gehouden van 10.00 tot 16.00 uur, op het terrein van Van den Dikkenberg, Rijnbandijk 171 in Kesteren.

Jaarlijks uitje Hulpdienst Elst

Vrijwilligers Hulpdienst geïnteresseerd in Vrijheidsmuseum. (foto: Eddie van Hattum)

ELST - Vrijdagmiddag 4 oktober vertrokken 65 Elstenaren naar Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Aanleiding was het jaarlijkse vrijwilligersuitje van de Stichting Algemene Hulpdienst Elst.

Na een indrukwekkende film over Operatie Market Garden volgde een boeiende rondleiding door het nieuwe Vrijheidsmuseum. Aansluitend volgde een gezellig samenzijn in restaurant De Vereniging in Elst.

Het jaarlijkse uitje is een waardering voor de vele vrijwilligers van de Hulpdienst die zich inzetten voor de Elster samenleving Zij maken het mogelijk dat dagelijks maaltijden worden verspreid (Tafeltje Dekje) en inwoners van Elst die dat zelf niet kunnen (regelen) naar het ziekenhuis, huisarts of andere bestemming te vervoeren. Ook worden tuinklusjes en karweitjes in en om het huis verricht.

"Meer weten over de Hulpdienst? Zie https://hulpdienstelst.nl, e-mail naar info@hulpdienstelst.nl of bel op werkdagen tussen 9.00 en 10.00 uur 0481 374926."

Politiek positief over BIZ-plannen Centrum Management Elst

Centrum Elst. (foto: Eric Duffhuis)

ELST - Tijdens de politieke avond op 1 oktober gaf CME-voorzitter Paul Kok een presentatie over de plannen die het Centrum Management Elst (CME) heeft om over te gaan van de reclamebelasting-regeling naar een zogenaamde BIZ (Bedrijven Investerings Zone).

Het centrum van Elst staat er goed voor; het is zaak om nu een en ander te borgen voor de toekomst. Samenwerken en collectief investeren is meer nodig dan ooit! CME, ondernemers, vastgoedeigenaren en de gemeente Overbetuwe hebben zich verenigd in een initiatiefgroep en stellen na een gedegen onderzoek en informele draagvlakmeting een gezamenlijke BIZ voor.

De toegevoegde waarde van een BIZ is vooral het gezamenlijk optrekken met elkaar. Met een BIZ dragen niet alleen de ondernemers, maar ook de vastgoedeigenaren bij én profiteren zij gezamenlijk van de economische vitaliteit en leefbaarheid van het gebied.

De volgende stap is een draagvlakmeting medio november; in december worden de stemmen geteld en zal duidelijk worden of het CME verder kan gaan met deze BIZ om zodoende te komen tot nog meer bredere samenwerking en betrokkenheid aan de hand van de kernwoorden: gastvrij, compleet, economisch verantwoord, duurzaam en vooral samen.

TOP-film: Searching for sugarman

BEMMEL - Op donderdag 24 oktober, tijdens de Zuid-Afrikaanse week in de Theaterkerk Bemmel, kunt u bij TOP een met prijzen overladen filmdocumentaire zien. De film vertelt het onwaarschijnlijke en sprookjesachtig mooie verhaal over de Amerikaanse singer-songwriter Sixto Rodriguez.

Rodriguez maakte begin jaren zeventig twee prachtige albums die werden bejubeld maar door een gebrekkige distributie commercieel niets deden. Het betekende het einde van Rodriguez' carrière.

Wat niemand wist, inclusief Rodriguez zelf, was dat zijn eerste album, Cold Fact, in Zuid-Afrika uitgroeide tot, zoals het in de film verwoord wordt, 'de hymne van een revolutie'. In Zuid-Afrika was apartheid nog springlevend, het was om die reden een geïsoleerd land. Wat inwoners aan internationale kennis opdeden, werd bepaald door de overheid. 'Het was een nazistaat', zegt iemand in de film. Maar de jeugd kwam al wel in opstand en dat was waarop Rodriguez' plaat zo perfect aansloot. Onder de blanken groeide hij vervolgens uit tot de muzikale stem van de anti-apartheidsbeweging. Intussen was de persoon van Rodriguez een mysterie, niemand wist waar hij zich bevond. Zuid-Afrikaanse fans, onder wie een journalist en een platenzaakeigenaar, begonnen een zoektocht, die pas na de komst van internet tot succes leidde.

Aanvang 20:00. Kaartjes kosten 7,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.theaterkerk.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Zonnebloem Heteren naar Openluchtmuseum

HETEREN - Het jaar is inmiddels alweer een eind gevorderd. Afdeling Heteren van de Zonnebloem heeft al heel wat leuke en geslaagde activiteiten voor haar deelnemers achter de rug. Nog twee te gaan dit jaar.

En zo ging dinsdag 8 oktober een select gezelschap van een man of vijftien op weg naar het Openluchtmuseum. Wellicht een bekend uitstapje en ook in deze tijd van het jaar een risico wat het weer betreft. Maar daar was over nagedacht. In het Openluchtmuseum is sinds enige tijd iets nieuws te zien, de Canon van Nederland en laat die nou ook helemaal overdekt zijn. Een prima plek om te gaan verkennen.

Het is een prachtige presentatie van de geschiedenis van Nederland; van 'hunebed tot heden' zoals het wordt aangekondigd. Dat wordt op een spectaculaire manier gepresenteerd met alle mogelijke digitale en interactieve middelen die er zijn. Dat betekent veel zelf ondernemen en daar hadden onze deelnemers totaal geen moeite mee. Met de handen aan de knoppen toverden ze de mooiste beelden en verhalen tevoorschijn. Dat verveelde niet gauw en dus vloog de middag voorbij. Op het laatst toch nog snel in het trammetje gestapt om een rondje door het park te maken. Dat roept nostalgische herinneringen op aan vorige bezoeken.

Nog één activiteit staat er voor dit jaar op het programma, een gezellige kerstbijeenkomst. Volgend jaar hoopt de Zonnebloem Heteren helemaal flink uit te pakken; de afdeling bestaat dan 25 jaar en dat gaat gevierd worden. Achter de schermen wordt daar al druk over nagedacht.

Jeugdfilm Pieter Konijn in theater De KiK

Jeugdfilm in de vakantie. (foto: Pieter K)

ELST - Op vrijdagmiddag in de herfstvakantie draait om 14:00 uur de jeugdfilm Pieter Konijn in Theater De KiK.

Moderne verfilming van de kinderverhalen van Beatrix Potter. Het verhaal volgt een jong, opstandig konijn, Peter Rabbit genaamd, en de rivaliteit met zijn norse buurman Mr. MacGregor. Die rivaliteit is ontstaan wanneer Peter op zoek is naar een feestmaal van groentes in de moestuin van Mr. Macgregor, terwijl deze zijn tuin vrij van konijnen probeert te houden.

Kom, op vrijdag 18 oktober, samen met je vrienden gezellig naar deze animatiefilm kijken, kaartjes via www.theaterdekik.nl (5,00 euro).

Sponsor bedankt!

rick

KESTEREN - Het jonge tweede elftal van Kesteren is in het nieuw gestoken door Vercon Elst BV uit Lienden.


Afgelopen zaterdag mocht het team de nieuwe tenues, polo's en tassen in ontvangst nemen van de heer Bert van der Heijden, directeur van Vercon Elst BV. "Wij bedanken de heer Van der Heijden voor deze fantastische sponsoring als ook voor dit mooie gebaar en betrokkenheid bij onze club."

Vercon is ijzersterk in constructiewerk, staalbouw, trap- en hekwerken, conservering, dak- en gevelbekleding et cetera. Vercon Elst BV is gevestigd op de Hofstede 61a in Lienden.

Prinsenbal CV De Batsers en CV Zet 'm Op

Wie neemt 'de steek' over van prins Ron uut de Perenbuurt? (foto: A. Janssen)

ELST - Zaterdagavond 16 november vindt vanaf 20.11 uur in Het Wapen van Elst het prinsenbal van Batsers en Zet ‘m Op plaats.

Tijdens een avondvullend programma nemen beide carnavalsverenigingen voor de pauze afscheid van Prins Ron uut de Perenbuurt en zijn adjudant Willy. Na de pauze presenteert Zet ‘m Op 'de neie' prins en adjudant van Batsers en Zet ‘m Op. Kaarten voor deze avond zijn vanaf 19 oktober verkrijgbaar bij dierenspecialist Moniek en Bruna Herberts.

Voorzitter Wim Brandts nu erelid Sv Angeren 'Ik blijf nog even aan vanwege belangrijke zaken'

Wim Brandts, met naast zich zijn charmante vrouw Wilma, is zichtbaar blij met het erelidmaatschap van Sv Angeren. (foto: Vincent Janssen)

Tekst: Hans Schmeinck

ANGEREN – Hij gaat zijn 22e seizoen in als voorzitter van Sv Angeren. Is al meer dan 30 jaar vrijwilliger bij 'zijn' club. Wim Brandts was de afgelopen jaren al bedeeld met enkele onderscheidingen, maar het erelidmaatschap van de voetbalvereniging ontbrak nog. 'Toch kwam het als een verrassing'.

Toen tijdens de algemene ledenvergadering vorige week maandag de rondvraag kwam werd het heuglijke feit aan Brandts meegedeeld. ,,Hadden ze me weer te pakken. Eerder wist ik van niks bij de benoeming tot lid van verdienste, de uitreiking van de gouden speld en, afgelopen april, het lintje'', aldus de voorzitter van Sv Angeren. ,,Dat ik erelid ben geworden is echt een verrassing voor me. Het doet echt iets met me, want pas acht gingen er mij voor.''

Volgens Brandts gaat heel veel dank uit naar alle andere (bestuurs)leden. ,,In m'n eentje had ik het nooit kunnen doen. Dankzij hen staan we nu ook waar we staan. Dat moet over drie, vijf of tien jaar nog steeds zo zijn. Dat de club voldoende leden en dus bestaansrecht heeft. Mede om dat te bewerkstelligen wil ik de samenwerking aantrekken met overige verenigingen binnen Angeren, zoals handbal, volleybal en schutterij.''

De herstructurering van sportpark De Poel speelt -daarbij- een belangrijke rol. ,,Als de woningbouw op een deel van het sportpark doorgaat krijgen we betere voorzieningen, zoals twee kunstgrasvelden.''

Beloning

Brandts zegt dat er tijdens zijn voorzitterschap enorm veel gebeurd is. ,,Onder meer twee grote renovaties aan en op De Poel, de laatste in 2013 en de vieringen van het 60- en 75-jarig jubileum. Sportief gezien was de periode begin 2000 geweldig, we speelden toen tweede klasse. En haalden zelfs de nacompetitie.'' Het vlaggenschip doet het nu overigens ook aardig goed, in de vierde klasse (zie ook kader).

Behalve dat Brandts trots is op de vereniging in zijn geheel is hij dat ook op zichzelf. ,,Vooral dat ik bepaalde zaken altijd van meerdere kanten bekijk. Misschien dat ik het daarom al dik 21 jaar volhoud.'' Dankbaar is de ras-Angerenaar ook. ,, Het voorzitterschap is goed geweest voor mijn eigen ontwikkeling.''

Hoewel hij al eens zijn afscheid als preses aankondigde blijft hij nog even aan. ,,Ik heb geen goede vervanger kunnen aandragen en bovendien zijn er nog belangrijke, lopende zaken. Iemand zei ooit: een erelidmaatschap is een beloning voor wat je gedaan hebt én een stimulans om door te gaan.'' Brandts doet ook al meer dan 30 jaar vrijwilligerswerk bij Sv Angeren. ,,Ook al stop ik als voorzitter, ik zal door blijven gaan als vrijwilliger.''

Walking football

Angeren 1 presteert aardig in 4D, met negen punten uit vier wedstrijden. In de -jonge- selectie van de nieuwe trainer Gerrit-Jan Barten alle drie de zonen (!) van voorzitter annex kersvers erelid Wim Brandts: Tim, Job en Len. De (bijna) dertigers zijn de oudste annex meest ervaren spelers. Wim zelf voetbalt ook nog, in het vierde en hij doet tevens aan walking football.

Nieuwe expositie met werk van Nienke en... Nienke!

ELST - Er is een nieuwe expositie met werk van Nienke Wiering (fotografie) en Nienke Faber (keramiek) bij Tertzio, zorglocatie van Attent Zorg en Behandeling, in Elst.

Op dinsdag 8 oktober om 10.30 uur is er een feestelijke opening van de expositie bij woonzorglocatie Tertzio in Elst. Met prachtige foto’s, zwart-wit en kleur, gemaakt door Nienke Wiering. In de vitrines staat keramiek gemaakt door Nienke Faber.


Nienke is een professionele fotograaf die fotografeert voor zowel bedrijven als particulieren. Daarnaast geeft zij fotografiecursussen en workshops. Eén serie, gemaakt in de studio, gaat over inwoners (van Valburg/Overbetuwe) met een link naar hun beroep of passie. De andere serie gaat over inwoners op een plek waar ze zich thuis voelen.


Na veel tekenen en schilderen is Nienke in 1981 ruimtelijk gaan werken. Sinds 1991 geeft zij les aan verschillende keramiekgroepen binnen Valburg en vanaf 1999 werkt Nienke vanuit eigen atelier. Thema’s in haar werk zijn onder meer abstracte vormen, dieren en de vrouwentorso. Om het materiaal te laten spreken en in beweging te zetten bewerk zij de klei ruw en glad, met woeste bewegingen of strakke lijnen. Zij houdt van de sfeer van archeologische vondsten, waar begrippen van oud en nieuw met elkaar verbonden lijken.

De expositie is ongeveer drie maanden te zien in en rond het Grand Café van Tertzio. Iedereen is welkom bij Attent Zorg en Behandeling, Woonzorglocatie Tertzio aan de Bachstraat 29 in Elst.

Nel van der Laan en Hans van Vlaanderen winnen Azenkampioenschap

Nel van der Laan Hans van Vlaanderen. (foto: B. Ammelung) B.Ammelung

ELST - Met een percentage van liefst 68,75% hebben Nel van der Laan en Hans van Vlaanderen het Azenkampioenschap bij de Elster Bridgeclub op hun naam geschreven.

Zij zijn de EBC-kampioenen van de dinsdagavond. André Boon en Harrie Rietberg clubkampioenen van de maandagavond werden met 56.88% zesde.

Immaterieel erfgoed en de rol van kunst

Frank Hemeltjen. (foto: Els Mathijssen) Els Mathijssen

ELST - Vrijdagavond 25 oktober komt Frank Hemeltjen naar het Kunst- en Cultuur Café Overbetuwe.

Frank is beeldend kunstenaar én is als adviseur erfgoedzorg verbonden aan het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Deze avond geeft Frank inzicht in het belang van zorg voor immaterieel erfgoed en de rol die kunst daarin kan spelen.

Immateriële erfgoederen zijn cultuuruitingen. Denk aan tradities, vaardigheden en rituelen die mensen of gemeenschappen koesteren en hen een gevoel van identiteit en continuïteit geven. Het is de schakel tussen heden, verleden en toekomst. Het is cultuur van nu, geeft een gevoel van verbondenheid met vorige generaties en is tegelijkertijd ook toekomstgericht omdat mensen het willen doorgeven aan volgende generaties.

Elster Paardenmarkt

De Elster paardenmarkt, Smeden in Andelst en het ambacht van molenaars (met molens in Valburg en Herveld) zijn voorbeelden van erkend Overbetuws immaterieel erfgoed.

Frank Hemeltjen vertelt deze avond wat we onder immaterieel erfgoed verstaan en waarom behoud ervan belangrijk is. Ook vertelt hij welke ontwikkelingen zichtbaar zijn om het betreffende erfgoed levend te houden voor nieuwe generaties. Frank ontwikkelde het Ambachtenlab in het openluchtmuseum. Ambachtslieden, studenten uit het vakonderwijs, ontwerpers, kunstenaars en producenten komen daar bij elkaar om kennis uit te wisselen en zo tot nieuwe ideeën te komen en te ontwikkelen. Meer informatie staat op kunstencultuurcafeoverbetuwe@gmail.com

De lezing begint om 20.00 uur in Theater De KiK. Vrijwillige bijdrage: richtbedrag 7 euro.

Nieuws insturen?

REGIO - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' De rest wijst zich vanzelf. Hulp nodig? Bel even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 19 oktober
H. Maria Geboorte Driel, 19.00 u: Eucharistieviering, K. Donders, Cantorije
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, 19.00 u: Eucharistieviering, F. Bomers, Herenkoor
H. Maria Geboorte Lent, 19.00 u: Eucharistieviering, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor


Zondag 20 oktober
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering, N. Sales, Musica Amare
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Exotherm
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad: 13.00 u: eucharistieviering Spaans, G. Peters
St. Jacobus de Meerdere Valburg, 09.30 u: eucharistieviering, K. Donders, Dameskoor
St. Willibrordus Herveld: 11.00 u: Eucharistieviering, K. Donders, Magna Voce

Doordeweekse vieringen R.K. parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv).
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Nieuws insturen?

REGIO - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' De rest wijst zich vanzelf. Hulp nodig? Bel even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

Van 17 tot en met 23 oktober

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS WEEGSCHAAL. Over het algemeen zijn weegschalen zeer gezonde types. Wel is hun huid een gevoelig punt. Vrouwelijke weegschalen wensen een egale huid en gebruiken daarom een foundation. Maar daardoor verstikken ze hun huid met alle gevolgen van dien. De nieren zijn ook een gevoelig punt. Ze kunnen dan ook last hebben van nierstenen.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Donderdag en vrijdag zijn topdagen! Je bent dan in een zeer optimistische stemming en je blaakt van de energie. Goede dagen om een sportieve topprestatie neer te zetten. In het weekend baal je va verplichte bezoekjes aan (schoon-)familie. Dinsdag ben je zeer open over je persoonlijke emoties.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Het weekend is uiterst geschikt om bepaalde relaties wat aan te trekken. Het bevalt je dat je min of meer vaste afspraken met de ander kunt maken. Op maandag staan de planeten goed om heerlijk van het leven te genieten. Geef jezelf bijvoorbeeld een cadeautje! Woensdag zit je met een financiële kwestie.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Zaterdag is een goede dag voor een indringend gesprek. Daarbij wordt wel gevraagd of jij ook met 'de billen bloot' gaat. Op zondag is het tijd voor sterke verhalen. En niet alleen die van anderen. Je hebt er zelf ook een paar in petto. Woensdag zit je in de knoop met de spanning tussen gevoel en verstand.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Nadat jij op donderdag alles hebt gegeven, knap jij op vrijdag min of meer af. Zaterdag is een prima dag om met vrienden door te brengen. De onderlinge verschillen maken het contact extra spannend! Vanaf zondag heb jij iedere dag zowel een opsteker als een afknapper. Op woensdag kies jij voor jezelf.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
In het weekend ben jij erg complimenteus naar anderen toe. De aandacht die je de ander schenkt wordt heel erg gewaardeerd. Maandag ben je echter in een wat negatievere stemming. Woensdag duiken we dieper de herfst in en dat heeft gevolgen voor jouw humeur. Probeer de moed erin te houden.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Op zaterdag kun je door een goed gesprek achterhalen wat de motieven van de ander zijn. Heel onthullend! Op zondag merk je dat anderen jouw visie op bepaalde zaken graag horen. Als je die geeft, kun je de ander helpen om betere keuzes te maken. Op maandag krijg je positieve respons.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
In het weekend trek je het liefste op met je vaste vrienden of vriendinnen. Het feit dat jullie elkaar al zo lang kennen schept vertrouwen en jullie leunen graag op elkaar als dat nodig is. Maandag staan de planeten goed om uit te delen. Vergeet jij jezelf daarbij niet! Woensdag ben je een tikje humeurig.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Vlak voor het weekend ben jij erg open en ook nogal actief. Deze combinatie zorgt ervoor dat je zo'n beetje alles wat je in je hoofd haalt kunt bewerkstelligen. Het weekend is erg geschikt voor een korte trip. Bezoek iemand die je al lang niet meer gesproken hebt. Woensdag begint de schorpioenen tijd weer.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Door je eigen actieve en zoekende houding weet je nog voor het weekend de kwaliteit van je leven te verbeteren. Jij kunt zaken nu naar je eigen hand zetten en niemand legt jou een strobreed in de weg! In het weekend hangen de mensen om je heen weer eens aan je lippen. Komen zij ook aan het woord?

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Gedurende het komende weekend heeft u een broertje dood aan familie. Ze hangen u momenteel min of meer de strot uit. Liever gaat u nu om met de mensen waar u zelf voor gekozen heeft. U voelt dat de aantrekkingskracht wederzijds is en dat u met deze mensen vele interesses deelt.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Op zaterdag laat u weer eens zien hoe grillig uw gedrag kan zijn. Maar absoluut niet aanstootgevend! Op zondag daarentegen laat u juist zien dat de ander op u kan bouwen. Volgende week dinsdag bent u nogal nerveus. Dat heeft te maken met het feit dat anderen uw plannen dreigen te doorkruizen.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Vlak voor het weekend voel jij je uitermate krachtig. Je kunt de wereld aan! Zelfs de emotionele dip van vrijdag kan jou niet weerhouden om je eigen plannen door te zetten. Op zondag vindt er een levendige uitwisseling van ideeën plaats. En op maandag geef jij de ander een bijzonder gevoel.

Scheidsrechters bedankt!

HETEREN - De week van 5 tot en met 13 oktober is uitgeroepen tot de week van de scheidsrechter. Net als bij nagenoeg alle andere voetbalverenigingen is ook bij voetbalvereniging S.D.O.O. sprake van een dalende belangstelling om scheidsrechter te willen worden.

Lisette de Wild (lid van de jeugdcommissie van S.D.O.O): 'De week van de scheidsrechter is om te benadrukken dat de sport niet zonder scheidsrechters kan. Hulde dus voor de scheidsrechters!’ Op de foto overhandigt Natascha de Kok speelster van de MO15-1 een scheidsrechtersfluit als bedankje aan jeugdscheidsrechter Wesley de Kok.

Ontmoetingsmiddag Ouders Overleden Kind met Martin Los in Elst

ELST (Gld) - OOK, Ouders van Overleden Kind(eren), is een vereniging en draait op een grote groep geweldige vrijwilligers. Allemaal lotgenoten die weten hoe belangrijk het is om naar je verhaal te luisteren en ervaringen uit te wisselen en met wie je op persoonlijke basis gesprekken kunt voeren.

"We werken samen vanuit onze ‘ervaringsdeskundigheid’. Een lotgenoot heeft vaak maar een half woord nodig om jouw gevoelens te herkennen. We leren van elkaar, zijn er voor elkaar, we bieden 'troost', herkenning en perspectief."

Op 19 oktober komt Martin Los vertellen over zijn boek ‘Rouw op mijn dak’ en zal na de pauze met lotgenoten in gesprek gaan.

Martin Los is lotgenoot, voormalig gereformeerd predikant, priester gewijd in 1991, nu werkzaam als pastoor, getrouwd en vader van vijf kinderen. Zijn dochter Rosa overleed in 2016 op 37-jarige leeftijd aan longkanker.
In 2017 verscheen zijn boek over Rosa, over rouw en over verbinding. Een aangrijpend relaas over de wendingen die het leven kan nemen. Herkenbaar voor mensen die een groot verlies meemaken. Een spiegel voor degenen die troost en ondersteuning bieden in tijden van grote verslagenheid.

"Vanaf 13.30 uur ben je welkom bij Onder de Toren, Sint-Maartenstraat 34 in Elst (Gld), zaal 5. De toegang is gratis. Niet-leden, broers en zussen, grootouders, familie en vrienden zijn ook welkom. Graag aanmelden via www.oudersoverledenkind.nl of bellen met Bettie Elzenaar 06 40875275. Mocht je op het laatste moment besluiten om naar deze middag te komen, dan is dit ook prima. Je mag een foto van je kind(eren) meenemen."

Boek en website Hemelse Vaders en hun dochters

ELST - De eerste man in je leven is de grote, sterke, liefhebbende vader. Als je geluk hebt. Is je vader ongeneeslijk ziek of komt hij onverwachts te overlijden, dan wordt alles anders.

Dochters schrijven: “Rouwen is een soort fantoompijn. Het knerpt en knerst en je kunt er niet bij. Het moet vanzelf overgaan. Maar ik heb dit nog nooit meegemaakt. Ik heb maar één vader.” – Marianne Koopman.

“Mijn pa vroeg elke dag: “Waar blijft het meisje nou?” - Monique Bek.

“Mijn vader was een energieke, levendige en ijdele man. Hij wilde nog niet met een pleister gezien worden.” - Dees van den Berg.

“Ik denk dat ik je nooit meer terug ga zien. Maar ik heb je absoluut teruggevonden. Binnenkort ben ik niet alleen moeder, maar moet ik ook vader zijn. Een beter voorbeeld kon ik niet krijgen.” - Sascha Groen.

“Hij heeft tot op het laatst zijn moestuin bijgehouden als een geschoren bikinilijn.” - Tine Quadens.

ISBN: 978-94-90352-99-8; Prijs: 19,95 euro; Goed doel: 10 procent gaat naar stichting Topsport for Life.

De boekpresentatie is 27 oktober van 14.00 tot 17.00 uur in de Grote Kerk in Elst. Website met informatie, foto's en de lievelingsliedjes van de vaders: www.hemelsevaders.com.

Harmonieus klassiek concert van Nova in Driel

Orkest Nova. (foto: Nova)

DRIEL - Liefhebbers van en nieuwsgierigen naar gevarieerde klassieke muziek kunnen zondagmiddag 27 oktober genieten van ‘t Arnhems Symphonieorkest Nova in de Drielse katholieke kerk (aanvang 15.00, Kerkstraat 27; toegang gratis, met deurcollecte).

De gevorderde amateurmusici van Nova streven ernaar met plezier te spelen en het publiek te laten genieten van mooie muziek. Het programma opent met de harmonieuze Sinfonia in D van de Spaanse componist Juan de Arriaga (1823). Deze talentvolle Bask is maar 20 jaar geworden; toch had hij al de bijnaam ‘de Spaanse Mozart’ verworven. Vervolgens staat op het programma de Ouvertüre zum Märchen von der schönen Melusine van Felix Mendelssohn (1834). De poëtische componist schildert in mooie klank-colorieten de rivier de Rijn, en weerspiegelt het sprookjesleven, waarover hij als romanticus graag fantaseerde. Eigentijds is het nieuwe romantisch klassieke werk Peace Opus van Teresa Takken en Tom Schipper (première oktober 2019); Nova brengt hiervan de ouverture. Teresa Takken is religieuze, en zet zich met haar Your Song Projects in voor goede doelen, zoals Vluchtelingenwerk.

Nova, onder leiding van Ghislain Bellefroid, vervolgt met enkele delen van de befaamde L'Arlésienne van Georges Bizet (1872): feest van herkenning! Nova heeft dit najaar een volle agenda; daarom is de werkgroep Blije Kerk Concerten vereerd dit mooie concert in Driel te kunnen presenteren.

21 Oktober
ziet dit lekkere mannetje al Abraham!
Marcel van harte gefeliciteerd.
Je vrienden.

Hiep Hiep Hoera
Yara wordt 1 jaar
Veel liefs Oma Alie, Peettante Mariska
en lieve nicht Ashly

Onze kanjer Tessa wordt op 16 oktober
17 jaar. Veel succes op je eerste bivak!
Liefs Papa & Mama xxx

Heb je deze vrolijke meid gezien?
Sinds 11 Oktober is ze 16!
Groetjes Opa en Oma Koeien

Zaterdag de 18e wordt onze jongste kleinkind
Michelle tot haar eigen vreugde 12 jaar! Fijne dag
toegewenst van opa Ard en oma Luus.

Deze kanjer al 20 jaar bij EGA,
waar blijft de tijd...
Afslanken op een gezonde manier is haar motto
en ook nog je kilo's kwijt.

Hoera!
Op 18 oktober wordt Dani 4 jaar
Gefeliciteerd en veel plezier op de basisschool
Liefs Ryan en Fenna

Hoera!
Onze vriend Owen is jarig geweest
Gefeliciteerd! Neil, Glenn, Ryan,
Roan en Fenna

Hoera!
Oma is jarig geweest op 10 oktober.
Gefeliciteerd
Ryan Fenna en Dani

Niet te geloven maar waar,
Marian vandaag 63 jaar! Liefs René.