GN Berg en Dal Heumen Mook

3 mei 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 3 mei 2017


The Soul Broadway Show - Live at the Apollo Theatre

GROESBEEK - Grote namen uit de wereld van de soul brengen een ode aan de sterren en legends van het New Yorkse Apollo Theater: Ella Fitzgerald, Little Richard, Aretha Franklin, Stevie Wonder, The Temptations, Jackson 5, The Supremes, Sam and Dave, Chaka Khan, Patti LaBelle en niet te vergeten The Godfather of Soul James Brown en The King of Pop Michael Jackson.

Zij allen traden ooit op in het legendarische theater aan de 253 West 125th Street in Manhattan. Troyson James creëert nu een show die de magie van Apollo naar Cardo Theater brengt. We zien geweldige zangers en live band, oogverblindende kostuums en de bekende moves van de beste dansers. We’ve got soul in Cardo Theater op 12 mei, aanvang 20.30 uur. Tickets kosten 17,50 euro bij alle Primerawinkels en online www.cardotheater.nl.

Nationale Bevrijdingsdag in Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek bestaat dit jaar in mei 30 jaar. Dat wordt gevierd tijdens het Bevrijdingsfestival op 5 mei. Van 10.00-16.30 uur is er een feestelijk programma in en rondom het museum met onder andere muziek en film. Entree bedraagt drie euro (inclusief museum, festiviteiten en parkeren). De Museumkaart is geldig.

Met onder andere:

- Live muziekoptredens door de Pauwergirls (jaren ’40 zang), Trio Dixieswing (dixieland orkest) en doedelzakspeler Albert van Spierenburg.

- Verkoop 2e hands boeken WO2.

- Een radioshow met zend- en ontvangstapparatuur uit de oorlog.

- Van 14.00-15.30 uur opa's en oma's vertellen over de oorlog: het persoonlijke verhaal van opa's en oma's, speciaal verteld voor kinderen van 10-12 jaar. Een beleving voor de jeugd! Reserveren noodzakelijk.

- Grateful Generation Tours organiseert spannende fieldtrips in een authentieke Willy's MB uit WO2 (2 tot 3 personen, 30 minuten) langs de slagvelden van Market Garden. Kosten: 7,50 euro, alleen contant te betalen. (exclusief 3 euro voor festiviteiten en bezoek museum). Museumkaart niet geldig. Ieder half uur doorlopend van 10.00-16.30 uur. Reserveren ter plekke op de dag zelf.

- Open rondleidingen om 14.00 uur en 15.00 uur door één van de conservatoren in tijdelijke tentoonstelling ‘Rosie the Riveter.

- Aankomst deelnemers Ride to Remember.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek.

80 & 90 Party in Millingen

MILLINGEN - De 80 & 90's Party in de Natte gaat voor de zesde keer in successie op zaterdag 13 mei om 20.30 uur.

Voor de zesde keer in successie organiseert schutterij OEV1, de Natte wederom een spectaculaire 80 & 90's Party op zaterdag 13 mei in de Natte tent in Millingen aan de Rijn. Een feest van herkenning dat zijn weerga niet kent in de regio en ieder jaar weer een volle zaal trekt!

Vorig jaar was de zaal dan ook volledig uitverkocht De voorverkoop is nu al gestart en kaarten zijn te koop bij Woon & Sfeerwinkel Binnenste Buiten en Slagerij Kees van de Velden. Met de muziek van toen en de techniek van nu belooft het weer een topavond te worden.

Rommelmarkt Germania

GROESBEEK - Op zondag 28 mei is er op het terrein van Germania een rommelmarkt. Dit evenement vindt plaats samen met de 'Kus de Linkse'-cup 2017 en het tweedee open Berg en Dalse Jeu de bouleskampioenschap.


"De komende weken zouden wij graag spullen willen inzamelen, die u thuis niet meer kunt gebruiken of anderzijds kunt missen. U kunt deze spullen inleveren op de dagen en tijden hierna genoemd. Bent u echter niet in de gelegenheid de spullen te komen brengen, laat dit dan even aan ons weten via info@germaniagroesbeek.nl, zodat wij de spullen eventueel kunnen komen ophalen. Aanleveren spullen rommelmarkt kan tot 27 mei."

Enkele mensen van Germania zullen de komende weken spullen inzamelen, die op sportpark Noord afgegeven kunnen worden op de volgende dagen: elke maandag, woensdag-, vrijdag- en zaterdagmorgen van 9:00 tot 12:00 uur; elke dinsdagavond van 18:00 tot 20:00 uur, elke donderdagmorgen van 9:00 tot 12:00 uur en -avond van 18:00 tot 20:00 uur.

Voorjaarsreis voor leden KBO

GROESBEEK – Voor de leden van KBO Groesbeek de Horst -die interesse hebben - heeft het bestuur weer een gezellige voorjaarsreis in petto op dinsdag 30 mei. Tussen 09.00 en 09.30 uur worden de leden opgehaald bij enkele opstapplaatsen. Vandaar gaat de reis naar Terwolde waar in Brasserie Kriebelz koffie/thee met gebak staat te wachten.

Daarna wacht er een rondrit met gids langs de Ijssel en Landgoederen in deze mooie omgeving. Teruggekeerd gaan de gasten aan tafel voor een verrassende maaltijd 'Dekselse Pannetjes'. Hierna gaat het gezelschap naar Zelhem waar een prachtige gerestaureerde boerderij wordt bezocht en waar men tevens een rondleiding krijgt over de leefwijze van de Zelhemmers door de eeuwen heen. Voordat men de reis weer naar Groesbeek gaan aanvaarden wacht hen nog koffie / thee met Plaggen Hendrik Koek. Het is de bedoeling dat de Groesbeekse gasten rond de klok van 19.30 uur weer in Groesbeek zullen arriveren.

Onderzoek naar ondervoeding door eenzaamheid bij ouderen

GROESBEEK – Ondervoeding is een medisch probleem bij ouderen; naarmate men ouder wordt neemt de kans op ondervoeding toe.

Mensen die ondervoed zijn komen eerder in aanraking met het ziekenhuis dan goedgevoede mensen. Wanneer zij zijn opgenomen duurt het herstel ook langer. Een groep eerstejaars studenten van de Radbouduniversiteit in Nijmegen heeft een innovatie bedacht om de sfeer tijdens het eten te verbeteren.

Er zijn verschillende manieren om ondervoeding tegen te gaan. De meeste interventies gaan uit van het toedienen van extra voedingsstoffen. Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat om voldoende voeding binnen te krijgen de sfeer tijdens de maaltijd heel belangrijk is. Door via een projectie met behulp van een bril familie of kennissen mee te laten eten, kan het eetmoment voor de alleenstaande ouderen gezelliger worden en wellicht dat de ouderen dan meer gaan eten. De groep studenten is op zoek naar mensen (voornamelijk ouderen), die met hen mee willen denken en aan wie zij af en toe vragen mag stellen. Ouderen die hieraan mee willen werken kunnen zich aanmelden via info@kbogelderland.nl of telefonisch: 0481 450252.

Koninklijke Onderscheidingen in de gemeente Berg en Dal

Foto: Peter Hendriks

Koninklijke Onderscheidingen in de gemeente Berg en Dal

Foto: Peter Hendriks/Andre Daalmeijer

Foto onderschrift gedecoreerden gemeente Berg en Dal van links naar rechts;De heer W. Heinen ( Ooij ), de heer P. Hubbers ( Beek-Ubbergen ), de heer H. Baron ( Ooij ), de heer J. Loock ( Millingen aan de Rijn ), de heer R. van Loon ( Groesbeek ), mevrouw L. Middelkoop ( Millingen aan de Rijn ), burgemeester Slinkman , Mevrouw Bruijsten – Coenen ( Breedeweg – Groesbeek )en de heer H. Klaassen ( Groesbeek )De heer W. Heinen ( Ooij ), de heer P. Hubbers ( Beek-Ubbergen ), de heer H. Baron ( Ooij ), de heer J. Loock ( Millingen aan de Rijn ), de heer R. van Loon ( Groesbeek ), mevrouw L. Middelkoop ( Millingen aan de Rijn ), burgemeester Slinkman, mevrouw Bruijsten – Coenen ( Breedeweg – Groesbeek )en de heer H. Klaassen ( Groesbeek ).

BERG EN DAL - Op 26 april heeft burgemeester Mark Slinkman acht Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt aan inwoners van de gemeente Berg en Dal. De plechtigheid heeft plaats gevonden op woensdag tussen 10.30 en 12.00 uur in de raadszaal van het gemeentehuis. Alle decorandi hebben zich op uiteenlopende terreinen verdienstelijk gemaakt en zich op vele manieren ingezet voor onze samenleving. Hieronder volgt een greep uit hun verdiensten.

De heer H.W. Baron uit OoijDe heer Baron , voorheen werkzaam bij de Regiopolitie Gelderland – Zuid, heeft diverse vrijwillige en onbezoldigde activiteiten ontplooit. Zo is hij vanaf 1968 fotograaf van het district Nijmegen van de Internationale Police Association (IPA). Hij geeft al jarenlang verkeerslessen op de basisscholen in Ooij en Beek en bam de verkeersexamens af. Hij is sinds 1991 als vrijwillig fotograaf actief bij evenementen. Vanaf 1995 is hij fotojournalist van de Rozet, vrijwilliger bij omroep BD1 en oprichter en beheerder van de website 'Nieuw uit de Ooijpolder '. Daarnaast is hij sinds 1990 tentoonsteller van zijn verzameling politie –uniformen en attributen die afkomstig zijn uit de hele wereld. De heer Baron is benoemd tot lid in Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw A.J.M. Bruijsten-Coenen uit Groesbeek is al vele jaren vrijwillig actief bij Voetbalvereniging Groesbeekse Boys. Zij heeft daar 14 jaar het wedstrijdsecretariaat gedaan en is 17 jaar lid geweest van het Jeugdbestuur. Ze is nog steeds de mede-beheerder van de website en Commissielid van de North Limburg Cup. Daarnaast is zij al jarenlang contactpersoon en voorzitter van de afdeling Groesbeek voor de collecte van het KWF. Ook is zij lid van de Raad van Toezicht van de Voedselbank.
Mevrouw Bruijsten-Coenen is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw L.A. Middelkoop uit Millingen aan de Rijn, krijgt haar Koninklijke Onderscheiding voor haar belangeloze inzet bij het initiëren van diverse kunstgerichte activiteiten. Zij is sinds 1999 (enig) bestuurslid van Stichting Kunstcommissie Millingen aan de Rijn. Deze stichting brengt kunst in Millingen onder de aandacht van zowel volwassenen als de jeugd.                                         Mevrouw Middelkoop wordt Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer J.H.C. Loock uit Millingen aan de Rijn krijgt zijn Koninklijke Onderscheiding voor vele uiteenlopende functies bij verschillende verenigingen uit Kekerdom en Millingen aan de Rijn. Bijvoorbeeld voor zijn werkzaamheden bij de Sinterklaasintochten en als collectant van de Nierstichting. Ook was hij als bestuurslid van de volgende verenigingen actief: carnavalsvereniging de Polderschuupers, Oranje comité Kekerdom, tafeltennisvereniging de Batkings, stichting Kiekeboe, KKK en Ssjam. Ook was hij als vrijwilliger actief bij jongerencentrum Tjoeki en ook nu nog als medewerker bij Rondje Millingen. Daarnaast is hij ook nog vrijwilliger bij verpleeghuis Kalorama.

De heer Loock mag de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau in ontvangst nemen.

De heer W.T.B. Heinen uit Ooij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau onder andere vanwege zijn voorzitterschap van Schutterij Eendracht Ooij. Ook was hij secretaris en later voorzitter van Oranje Comité Ooij. Daarnaast is hij 6 jaar lid van de gemeenteraad in de voormalige gemeente Ubbergen geweest. De heer Heinen is voorzitter van de jeu de boulesvereniging De Zilveren Kogels en vrijwilliger bij de politiehondenvereniging MTVUO in Beek.

De heer P.J. Hubbers uit Beek is bij diverse organisaties als penningmeester actief geweest. Zo was hij 9 jaar penningmeester van basisschool de Biezenkamp in Beek. Hij is ook 5 jaar penningmeester geweest van de Petanque Vereniging Beek, waar hij tot op heden vrijwilliger is. Aansluitend aan dit penningmeesterschap werd hij penningmeester van de Stichting ter bevordering van de Petanquesport in Beek. Ook is hij penningmeester geweest van de Beheersstichting Kulturhus. Daarnaast was hij jarenlang vrijwilliger bij voetbalvereniging BVC'12. Hij was medeoprichter en penningmeester van de Stichting Maaltijdvoorziening te Beek. Door zijn verdiensten wordt de heer Hubbers Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer H.J.P. Klaassen uit Groesbeek is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau door zijn jarenlange inzet voor de natuur en de vogels in het bijzonder.Vanaf 1977 is hij vrijwilliger bij de vereniging Sovon Vogelonderzoek te Nijmegen. Vanaf 1993 is hij vrijwilliger bij de Vereniging Werkgroep Milieubeheer Groesbeek. Van deze vereniging is hij ook enige tijd bestuurslid geweest. Hij is sinds 2008 vrijwilliger bij het Vogeltrekstation, Centrum voor vogeltrek en –demografie van het Nederlands Instituut voor Ecologie te Wageningen. De laatste jaren is hij ook als vrijwilliger actief bij de Stichting Landschap Ooijpolder-Groesbeek en is hij vrijwillig boswachter van het avonturenbos Stekkenberg te Groesbeek. Daarnaast is hij vrijwilliger bij de wandelsportvereniging De Bosbesjes te Groesbeek.

De heer R.G.M. van Loon uit Groesbeek krijgt zijn onderscheiding omdat hij 50 jaar vrijwilliger is bij de Zonnebloem regio Groesbeek. De laatste 30 jaar is hij tevens bestuurslid van deze vereniging. Daarnaast heeft hij vrijwilligerswerk gedaan bij Voetbalvereniging Achilles '29 als jeugdleider en grensrechter .De heer Van Loon wordt vanwege deze inspanningen Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Nationale molendagen op 13 en 14 mei Ook voor de Thornsche molen

PERSINGEN - Op 13 en 14 mei is de Nationale Molendag. Ruim 900 molens door het hele land zullen draaien en/of malen waarvan het merendeel ook de deuren voor je open zet. Voor de allerkleinsten ligt op elke opengestelde molen een Molenkleurboekje klaar. Daarnaast kunnen de kinderen meedoen aan een kleurwedstrijd. De Hollandsche Molen beloont de mooiste kleurplaat met een molenbezoek voor de hele schoolklas van de winnaar.


Ook de Thornsche molen doet hieraan mee en allen zijn welkom. "We doen meer dan alleen de molen laten draaien.. De Stichting Thornsche Molen is sterk betrokken bij cultuurhistorie en wil meer bieden dan alleen een mooi landschapsobject. De locatie van de molen is een TOP (toeristische overstap plaats). Het biedt een prachtig uitzicht op de heuvelrug en er is volop de gelegenheid om te wandelen en fietsen in de omgeving."

"Ook hebben wij een informatiecentrum. Wij kunnen een Powerpointpresentatie verzorgen die verschillende onderwerpen kan bevatten. Zoals de molengeschiedenis, oorlog, geschiedenis van de omgeving en overstromingen. Aansluitend bent u dan in de gelegenheid het inwendige van de molen te bekijken. Hiervoor vragen wij een donatie van 3,50 euro voor het molenonderhoud. Dit is ook voor schoolklassen (donatie 30 euro). Misschien een educatief idee in de laatste weken van het schooljaar, Tijdsduur is ongeveer anderhalf uur. U kunt dit alles natuurlijk combineren met lunch, diner of gewoon een drankje in het restaurant of op ons mooie terras."

Uitslag paasloterij Switch '87

MILLINGEN - Op maandag 24 april is de trekking verricht van de Paasloterij en zijn de geldprijzen op de volgende loten gevallen:

• 1e Prijs 100 Euro op lotnummer 3176
• 2e Prijs 50 Euro op lotnummer 2353
• 3e Prijs 50 Euro op lotnummer 1033
• 4e Prijs 25 Euro op lotnummer 2317
• 5e Prijs 25 Euro op lotnummer 3420
• 6e Prijs 10 Euro op lotnummer 1216
• 7e Prijs 10 Euro op lotnummer 1047
• 8e Prijs 10 Euro op lotnummer 0448

De prijzen kunnen worden opgehaald bij John Hendriks, Zalmstraat 21 in Millingen a/d Rijn, graag vooraf even bellen: 0481 459360.

Het bestuur van Switch '87 is Mieke van Swelm dankbaar, evenals de leden voor hun verkoopactiviteiten en de inwoners van Millingen, Kekerdom en Leuth voor hun financiële bijdrage. Hierdoor is Switch '87 in staat de jeugdopleiding op een hoog niveau te handhaven.

Weinstube Alt Berg und Tal

BERG EN DAL - Vlak bij het logement Oud Berg en Dal stond een huis. Het huis heeft geruime tijd, van 1914 tot 1923, leeg gestaan. In 1923, twee jaar na de fatale brand van het logement, werd in dit huis de 'Weinstube van Verstegen' gevestigd.

Op de plaats van het logement verscheen de speeltuin van hotel Nederland. De Weinstube kende geen sluitingstijd, zodat men zelden voor een gesloten deur stond. Dit maakte het café zeer geliefd. Diverse likeuren waaronder de in deze streek bekende kummel (gestookt uit karwijzaad) behoorden tot de verkrijgbare speciale dranken. Op een ansichtkaart uit 1927 staat vermeld: 'Wyler bei Cranenburg (Niederrhein) Wein- und Likörstube Alt Berg und Tal, Besitzer: Peter Jansen'.

Lang heeft dit roemruchte etablissement niet bestaan. Zoals zoveel panden in dit gebied van Berg en Dal, werd het totaal verwoest tijdens de gevechtshandelingen in tussen 1944 en 1945.

(Uit: Berg en Dal, Mooi Nederland. De geschiedenis van een heuveldorp. Uitgave Stichting Heemkunde Berg en Dal, 1997).

Dennenboom vermoedelijk door broei in brand geraakt

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Vermoedelijk door broei is maandagmiddag in een tuin bij een woning aan de Heer Zegerstraat in Groesbeek een grote dennenboom in brand geraakt.

Door de brandende dennenboom is ook een coniferenhaag in brand geraakt en geheel verloren gegaan. Verder hebben twee naastgelegen percelen schade opgelopen doordat het boei– en dakboord ook vlam vatten, maar deze branden werden door de brandweerlieden in de kiem gesmoord. Uit voorzorg werd zowel het boei- als dakboord verwijderd om er zeker van de zijn dat er geen vuur meer achter zat. Volgens een woordvoerder van de brandweer heeft er een groencontainer onder de dennenboom gestaan en is vermoedelijk door broei de dennenboom in brand geraakt

Bevrijdingsmuseum

Programma 5 mei en 30-jarig jubileum Bevrijdingsmuseum Groesbeek

Tekst

GROESBEEK - Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek bestaat dit jaar in mei 30 jaar. Dit jubileum wordt gevierd tijdens het Bevrijdingsfestival op 5 mei. Van 10.00-16.30 uur is er een feestelijk programma in en rondom het museum. De entree voor het festival bedraagt 3 euro per persoon. Dit is inclusief toegang tot het museum, de festiviteiten en de parkeergelegenheid. De Museumkaart is geldig.

De gehele dag door is er een radioshow met zend- en ontvangstapparatuur uit de oorlog en een tweedehands boeken verkoop met diverse stands. Verspreid over het museumterrein vinden tevens diverse muzikale optredens plaats, waaronder een optreden van Pauwergirls (jaren '40 zang), Trio Dixieswing (dixieland orkest) en de Politiekapel Gelderland-Zuid.

Daarnaast vertellen opa's en oma's van 14.00-15.30 uur persoonlijke verhalen over de oorlog, afgewisseld met een film en een bezoek aan enkele hoogtepunten in de vaste tentoonstelling (reserveren is noodzakelijk) en organiseert Grateful Generation Tours spannende fieldtrips in een authentieke Willy's MB uit WO2 (2 tot 3 personen, 30 minuten) langs de slagvelden van Market Garden. Kosten: 7,50 euro, alleen contant te betalen (exclusief 3,- voor festiviteiten en bezoek museum, de Museumkaart is niet geldig).

U kunt deze dag ook meegaan met een open rondleiding om 14.00 of om 15.00 uur door de nieuwe tijdelijke tentoonstelling 'Rosie the Riveter'. Deze expositie vertelt het verhaal van de miljoenen Amerikaanse vrouwen die tijdens WO2 in fabrieken gingen werken om oorlogsmaterieel te maken.

Bovendien ontvangt het museum om 15.00 uur de deelnemers van de Ride to Remember. Deze fietsers treden in de voetsporen van onze bevrijders door een 8-daagse tocht te maken van Utah Beach naar het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

!!!!!

Hierbij graag de volgende foto's plaatsen:'Pauwergirls, en ''Bevrijdingsfestival'

!!!!!!

Titel

Rosie the Riveter

Tekst

Rosie the Riveter' is de naam die symbool werd voor de miljoenen Amerikaanse vrouwen die tijdens WO2 in fabrieken gingen werken om oorlogsmaterieel te maken. Ze deden zwaar en soms gevaarlijk werk dat voorheen als 'mannenwerk' was bestempeld, en kregen een salaris dat vrouwen vóór de oorlog niet snel konden verdienen. Dit bood jonge vrouwen een onafhankelijkheid die smaakte naar meer. De rol van vrouwen op de arbeidsmarkt zou nooit meer hetzelfde zijn. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 laat hun zinderende geschiedenis zien van tot en met 1 oktober 2017 in de tijdelijke tentoonstelling 'Rosie the Riveter'.

Letterlijk vertaald betekent Riveter 'klinknagelschietster', op dat moment het belangrijkste beroep bij het maken van vliegtuigen. Voor het maken van één B-26 bommenwerper moesten 25.000 onderdelen aan elkaar bevestigd worden met 300.000 klinknagels. De duizenden vrouwen die dit werk deden werden symbool voor de werkende vrouw in oorlogstijd. Maar vrouwen deden veel meer tijdens de Tweede Wereldoorlog. Overal waar mannen naar het front gingen namen zij het werk over. Ze onderhielden de spoorwegen, werkten bij de brandweer, vlogen transportvliegtuigen, haalden de oogst binnen, testten wapens, tekenden blauwdrukken en nog veel meer.

Van de schitterende propagandaposters die vrouwen opriepen te gaan werken tot de soms weinig glamoureuze realiteit van lange overuren maken en slapen in een overvolle noodwoning: de tentoonstelling 'Rosie the Riveter' zet hun veelzijdige verhaal in een brede internationale context. Ook wordt getoond hoe deze geschiedenis generaties vrouwen inspireerden en hoe de beroemde poster met de slogan 'We Can Do It!' een feministisch icoon werd.

Een historisch onderzoeker van het Bevrijdingsmuseum reisde voor deze tentoonstelling naar de Verenigde Staten en verzamelde honderden nog nooit getoonde foto's en vele nog nooit vertelde verhalen. Het resultaat is een overvloed aan meeslepende filmbeelden, muziek, historische objecten van echte Rosies en een groot aantal prachtige foto's.

!!!!!

Hierbij graag de volgende foto's plaatsen:'Rosie 1 en ''Rosies aan B-25'

!!!!!

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

Tel. 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl; www.bevrijdingsmuseum.nl

Fieldtrips Grateful Generation Tours

GROESBEEK - In samenwerking met het Nationaal Bevrijdingsmuseum organiseert Grateful Generation Tours op zondag 7 mei spannende fieldtrips in een authentieke Willy's MB uit WO2 (2 tot 3 personen) langs de slagvelden van Market Garden.

Het zijn korte tours van dertig minuten, voor jong en oud maar absoluut een must voor de jeugd. Kosten: 7,50 euro, alleen contant te betalen. Museumkaart niet geldig. Ieder half uur doorlopend van 13.00-17.00 uur. Reserveren ter plekke op de dag zelf.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek

Battlefield fietstour 'De Bevrijding van Nijmegen'

GROESBEEK - Zondag 7 mei verzorgt het Nationaal Bevrijdingsmuseum van 13.00-17.00 uur een battlefield een fietstocht (met eigen fiets) van 10 km over de WO2-slagvelden rond de bruggen in Nijmegen onder begeleiding van twee deskundige gidsen.

De startlocatie is bij het Standbeeld Mariken van Nimwegen, Grote Markt, centrum Nijmegen. Bij slecht weer vervalt de fietstocht.

Kosten ter plekke te betalen aan de gids: 6,00 euro, incl. entreebewijs met 50 procent korting voor het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. De Museumkaart is niet geldig. Reserveren is noodzakelijk: 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Open huis zaterdag 6 mei bij stichting 2ehands-zorghulpmiddelen

Foto: Margreet Oerlemans

Foto: Margreet Oerlemans

GROESBEEK - Zaterdag 6 mei is het weer de eerste zaterdag van de maand, en dus van 10.00 tot 14.00 uur open huis bij stichting 2ehands-zorghulpmiddelen aan de Reestraat 5 in Groesbeek.

Men kan (zonder afspraak vooraf) komen kijken naar onze rollators - douchestoeltjes - toiletsteunen - scootmobielen – (elektrische) rolstoelen – tilliften – elektrisch verstelbare hoog/laag bedden en bijpassende bedkastjes – wandsteunen – loeplampen – luierbroekjes et cetera. Voor alle andere keren dat men langs wilt komen, èn als men grotere artikelen nodig heeft (zoals elektrisch verstelbare hoog/laag bedden en bedkastjes, statafels/sta-ortheses of 2-wiel/3-wielfietsen), kan men een telefonische afspraak maken op 06 42898537. Meer informatie staat op www.2ehands-zorghulpmiddelen.nl.

De opbrengst wordt geheel aan een goed doel geschonken: 'fun' voor gehandicapte kinderen (denk aan aangepast paardrijden, buitenschools sporten, speelweek, atletiek).

Nationale Dodenherdenking en stille tocht Groesbeek

GROESBEEK - Op donderdag 4 mei is er om 19.00 uur een stille tocht naar de Canadese Begraafplaats in Groesbeek vanaf het gemeentehuis in Groesbeek en vanuit Berg en Dal.

Gevolgd door een plechtigheid op de Canadese Begraafplaats. Na afloop is er een bijeenkomst in het Nationaal Bevrijdingsmuseum, Wylerbaan 4, Groesbeek.

13 / 28

14 / 28

Start loterij Zonnebloem

GROESBEEK - De Zonnebloemvrijwilligers komen in de maanden mei en juni weer langs met de Zonnebloemloten.

De opbrengst is voor activiteiten voor mensen met fysieke beperkingen door leeftijd, ziekte of handicap. Van de opbrengst van elk lot gaat een groot deel naar de eigen Regio afdeling Zonnebloem Groesbeek, waar we weer leuke en waardevolle acties mee kunnen organiseren voor onze Groesbeekse zieken. Van het landelijk deel van de opbrengst komt ook een groot deel retour via de boottocht en culturele activiteiten.

Naast de vele geldprijzen zijn er dit jaar ook andere leuke prijzen te winnen, zoals:

een droomreis, elektrische fiets, weekendje weg, I-pad, E-reader, fotoalbum van Albelli en bloemen van Topbloemen. De trekking vindt plaats op 9 oktober.

De Zonnebloem Groesbeek is nog steeds op zoek naar vrijwilligers, zoals wijkcontactpersonen, lotenverkopers voor diverse wijken en bezoekers van gasten. "Hebt u interesse of wilt u meer informatie neem dan contact op met Bernadet Snijders, 024 3975598 of Sjaak Bons, 024 3976046."

Laatste Treffers-thuiswedstrijd met feestje op Zuid

GROESBEEK - Op 6 mei is de laatste thuiswedstrijd van seizoen 2016-2017 van De Treffers.

De club speelt om 18.00 uur tegen Koninklijke HFC. Traditiegetrouw staan er een aantal leuke dingen op het programma na de wedstrijd. Zo wordt de ADCO Speler van het Jaar bekend gemaakt en wordt er afscheid genomen van de spelers die volgend seizoen niet meer bij de rood-zwarten voetballen. Na de wedstrijd zit er welbekende muziek in de kantine: Triple. Iedereen is welkom!

Anja Middelkoop gastexposant van Kunstgroep Kolonie Plasmolen

GROESBEEK - De vanwege haar jarenlange inzet voor de cultuur In Millingen, onlangs koninklijk onderscheiden Anja Middelkoop uit Millingen aan de Rijn, neemt op zaterdag 13 en zondag 14 mei als gastexposant deel aan de Atelierroute van de Kunstgroep Kolonie Plasmolen.

Tijdens deze dagen tonen 29 kunstenaars tussen 11.00 en 17.00 uur hun werk op veertien locaties in de omgeving van Mook, Plasmolen en Gennep. Dit jaar zijn er naast de vertrouwde ateliers ook expositielocaties in horecagelegenheden. Anja Middelkoop exposeert objecten als gast van Ingrid Claessen. Tijdens het hele weekend zijn de kunstenaars aanwezig om belangstellenden te vertellen over hun werk en inspiratiebronnen.

Dit jaar wordt het vertrouwde Atelierrouteboekje vervangen door een folder met duidelijke informatie over de deelnemers en locaties. Deze folder is vanaf begin mei op te halen bij onder andere de VVV's in de omgeving, of te downloaden via de website. Op www.kunstgroepkp.nl kunnen bezoekers de kunstenaars en locaties uitzoeken die zij graag willen bezoeken, en zo hun route bepalen. Deze gepersonaliseerde route is daarna te downloaden en af te drukken. (Locatie: Ingrid Claessen, Hoge Horst 44 in Groesbeek; entree: gratis).

Leuth pakt flink uit met Koningsdag

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

LEUTH - Leuth heeft zoals gewoonlijk de Koningsdag niet zonder meer voorbij laten gaan, want voor de jeugd was er van alles georganiseerd op de sportvelden van VVLK.

De Koningsdag begon met de traditionele tocht door het dorp waarbij de kinderen konden pronken met hun versierde fietsen, steppen en dergelijke. De stoet eindigde bij de sportvelden van VVLK dat omgetoverd was tot een waar spellen-accommodatie . Voor de allerkleinste was er een springkussen en niet te vergeten het konijnen knuffelen – van Hendrik Awater uit Erlecom – alsmede het cupcake maken. Ook is er menig ritje gemaakt bij het ponyrijden. De wat ouderen vermaakten zich uitstekend bij de diverse spelen en niet te vergeten het Abseilen – waarvoor een extra steiger gemaakt was – kruisboog en katapult schieten of het afleggen van een stormbaantje. Kortom een zeer geslaagde Koningsdag in Leuth.

De Treffers laat het afweten

GROESBEEK - Na de wedstrijd gingen de complimenten terecht naar Jong FC Twente. De ploeg staat stijf onderaan in de tweede divisie en is al weken gedegradeerd. Zij liet echter wel zien dat voetbal geen plichtpleging is maar plezier. Dit viel De Treffers zaterdagmiddag op alle fronten te verwijten. De ploeg van Anton Janssen liet zien dat de officieuze titel 'Beste amateurclub van Nederland' enkel bij de supporters leeft en dat -wat betreft de spelers- het seizoen niet snel genoeg voorbij kan zijn.

Vanwege bovenstaande tekst houden we het dit keer kort, heel kort. We nemen hierbij de instelling van zaterdagmiddag op het veld aan.
Jong FC Twente kwam voor rust (38ste minuut) op voorsprong door een afstandsschot van Thijs van Hofwegen. De Treffers kreeg wel kansen en had wellicht recht op een strafschop maar die werd niet gegeven. Robin Janssen viel voor rust uit na een duel waarin hij een voet in zijn gezicht kreeg. Later bleek in het ziekenhuis dat zijn kaak op twee plaatsen gebroken was. Robin is inmiddels al geopereerd.

In de tweede helft liep het slimme team van Paul Bosveldt via Junte en twee keer Schmidt uit naar 4-0. Invaller Remy Raterink kopte de eretreffer binnen na een corner van Bas Hendriks 4-1. De Treffers zal met een slecht gevoel de terugreis naar Groesbeek gemaakt hebben. Zaterdag 6 mei speelt De Treffers de ene laatste wedstrijd thuis tegen Koninklijke HFC aanvang 18.00 uur.

Stronks verlengt bij De Treffers

GROESBEEK - Jan Willem Stronks en De Treffers blijven ook volgend seizoen een combinatie. De op Koningsdag 25 jaar geworden blonde back/middenvelder gaat hiermee zijn vierde seizoen in op sportpark Zuid.


In de bekerwedstrijd op 26 augustus 2015 liep Jan Willem (of Stronksie of Jawi) een ernstige knieblessure op waarvan hij maandenlang moest revalideren. Op 29 oktober 2016 maakte Jan Willem zijn rentree in de thuiswedstrijd tegen Barendrecht (1-2 verlies). Hij verving na 430 dagen blessureleed aanvaller Nick de Bondt.
Dit seizoen speelde Jan Willem reeds twaalf wedstrijden voor De Treffers, alle als linksback. De goedlachse Achterhoeker is blij met zijn verlenging: 'Volgend seizoen speel ik weer met trots in het rood/zwarte tenue. We hebben een leuk team, een mooi niveau en de gezellige en ambitieuze club en supporters geven me gewoon een goed gevoel.'
Jan Willem is na zijn zware blessure bijna de oude. 'Om weer helemaal de oude te worden moet ik nog meer inhoud krijgen. Tot de laatste minuut vol gaan daar werk ik hard aan. Ik ben dichtbij maar wil nog verder komen.'
'Zowel dit seizoen als volgend seizoen ga ik alles geven. Ik vind het mooi dat de supporters fanatiek, meelevend en gezellig zijn. Er wordt veel van de spelers verwacht maar na afloop wordt de wedstrijd gezellig nog even nabesproken. Dit fanatisme en deze gezelligheid staan voor mij symbool voor de supporters van deze mooie club!'

Berg en Dal Actief

BERG EN DAL - Berg en Dal is een actieve kern van de Gemeente Berg en Dal. Veel dorpsbewoners nemen deel aan activiteiten van de diverse verenigingen in het dorp, ontmoeten elkaar op diverse plaatsen zoals dorpshuis Kerstendal of het Hamersveld.

De verhalen over Berg en Dal nu en in het verleden zijn legio en worden graag verteld en gehoord. In het komende jaar willen we maandelijks een verhaal over Berg en Dal, over zijn bewoners of de activiteiten plaatsen in deze krant gekoppeld aan de activiteitenagenda van de komende periode in Berg en Dal. We hopen dat alle inwoners van Berg en Dal op deze manier kunnen genieten en deelnemen aan de activiteiten.

Agenda Berg en Dal mei:

1 mei 11.30 uur Buurtsoepie. 1 mei kunnen de bezoekers genieten van een heerlijke aspergesoep, maar voor degenen die daar niet van houden is er altijd een reservesoep. De bijdrage is 3 euro. Opgeven van te voren is zeker gewenst. Dan belt u met Onno Swart: 0630481857. Kerstendal aan de Kerstendalseweg 17 te Berg en Dal.

13 mei 10.00 tot 15.00 uur Vitaliteitsmarkt. Zie website Kerstendal.nl, Vitaal Berg en Dal.

17 mei 10.00 uur Wandelen met ....let op krant en facebook voor tijdstip en vertrekpunt

26 mei 20.00 uur Klaverjassen in kerstendal.

Wekelijks op de maandag in Kerstendal 18.15 uur Kwiek senioren gym , 20.00 uur repetitie symfonieorkest

Wekelijks op de maandagavond op de tennisbaan 19.30 tot 20.30 uur labeltoss

Wekelijks op de dinsdagmorgen op de tennisbaan 9.00 tot 12.00 uur labeltoss

Wekelijks op de dinsdagmiddag in de parochiekerk Repetitie van het gemengd koor van 13.30 tot 15.30 uur aansluitend koffie drinken Wekelijks op de dinsdag in Kerstendal 19.00 uur sportclub Berg en Dal, 20.30 uur Dames gymclub Total Body, 19.30 uur Kundalini Yoga Berg en Dal zie www.kundaliniyogabergendal.nl

Wekelijks op de woensdag in Kerstendal 10.00 – 15.00 open inloop en ontmoeting "de huiskamer" in Kerstendal. Er wordt een warme maaltijd gekookt en de lunch vangt om 12.30 uur aan en kost € 3,=. Koffie en thee € 0,75 10.00 uur Biljart, 10.45 uur BVO Bejaardengym, 213.30 uur Koersbal, 19.30 uur Biljart

Wekelijks op de woensdagavond in Emmalaan 35 19.30 uur Kundalini Yoga Berg en Dal

Wekelijks op de woensdagavond in de parochiekerk Repetitie van kamerkoor Kalliope om 20.00 uur zie www.koorkalliope.nl

Wekelijks op de donderdagochtend om 9.30 uur dienst in onze parochiekerk Met aansluitend gezellig koffiedrinken

Wekelijks op de donderdag in Kerstendal 14.00 uur Bridge, 17.00 uur Dansschool DenD, 20.00 uur Biljart.

Wekelijks op vrijdagochtend in de Emmalaan 35 9.30 uur Kundalini Yoga Berg en Dal

Wekelijks op de vrijdag in Kerstendal 10.00 – 15.00 open inloop en ontmoeting "de huiskamer" in Kerstendal. Er wordt een warme

maaltijd gekookt en de lunch vangt om 12.30 uur aan en kost € 3,=. Koffie en thee € 0,75 14.00 uur BVO Biljart, 19.00 uur repetitie Edelweisz, 19.30 Volleybal met Volleydal Hi 50

Wekelijks op de zaterdag 8.30 uur zaterdag trim

Wekelijks op de zondagochtend om 10.30 uur kerkdienst in onze parochiekerk. Met aansluitend gezellig koffiedrinken

Dagelijks kunt u de dierenweide bij de Vijverhof bezoeken

Via het internet forum Berg en Deel kunnen de inwoners van ons dorp spullen, tips of vraag en aanbod van hulp met elkaar delen. www.bergendeel.nl Bent u ook benieuwd naar meer verenigingen, stichtingen of andere organisaties in Berg en Dal kijk dan op de volgende websites: www.dorpsraad.nl, www.kerstendal.nl, www.bergendalsbloei.nl en www.woonwerkbabylon.nl.

Sport- en spelochtend Millingen

MILLINGEN - Donderdag 4 mei houden turnvereniging De Hazenkamp, judoschool Theunissen, volleybalvereniging Switch '87, dansschool D&D en BSO Op Stelten van Kinderopvang Humanitas een spetterende sport- en spelmorgen in sporthal De Duffelt.

Onder leiding van trainers, assistenten en vrijwilligers kun je springen, hangen, rollen en zweven op diverse spectaculaire toestellen, zoals luchtkussens en trampolines. Je leert de basistechnieken bij judo, je kunt dansen bij dansschool D&D en de Nederlandse Volleybalbond levert een bus vol met spectaculaire volleybalmaterialen zoals een smashmeter, een springstadion, duikmat en een superluxe tropisch volleybalveld

Je hoeft je niet van te voren op te geven, maar gewoon op tijd komen zodat je overal aan mee kunt doen: Aanmelden: 9.30 – 9.45 uur; start activiteiten: 9.50 uur. Einde: rond 12.00 uur. Entree: 3 euro per kind.

"Iedereen is welkom, ook als je geen lid bent van een van bovengenoemde verenigingen. Dus neem gezellig je broer, zus, vriendje of vriendinnetje mee naar de sportochtend."

Protestantse gemeente Groesbeek

Foto: Jannie Schaapman

Zondag 7 mei. Aanvang 10.00 uur.

Voorganger is ds. D. Stolk uit Nijmegen.

Tijdens de dienst is er een collecte voor Het Roosevelthuis.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Meer informatie staat op www.pkn-groesbeek.nl.

DOORLOOP Berg en Dal Actief

Millingse Volleybalfeesten op sportpark De Hove

MILLINGEN - De Koningsfeesten zijn achter de rug en de volgende feesten in Millingen dienen zich al weer aan: In het kader van het 2-daags Volleybaltoernooi van Switch ’87 organiseert STAM de Millingse Volleybalfeesten op 20 en 21 mei op sportpark De Hove.

Het aantal inschrijvingen is inmiddels ruim de 100 gepasseerd maar er is nog wel een plaatsje vrij als je er nog niet toe gekomen bent om een team op te geven, tenslotte telden wij vorig jaar 175 teams over alle categorieën van 6x6, 3x3, 2x2 en jeugd. Maar wacht niet te lang meer: “14 mei sluiten de lijnen”.

Gespeeld kan worden in de volgende klassen:

Senioren

6x6 op gras: regioklasse, dames en heren
6x6 op gras: recreatief voor dames, heren en mixteams
3x3 op gras: 1e divisie t/m 4e klasse, dames en heren
2x2 beach: 1e divisie t/m 1e klasse en Aspiranten A Hoofd en Topklasse

Jeugd

Aspiranten A, B, C
CMV (9-12 jaar) op zaterdag

Informatie en inschrijven via www.stamvolleybal.nl en info@stamvolleybal.nl. In De Tent op vrijdagavond 19 mei de Audio Live Roadshow met bekende lokale dj’s en een fantastische lasershow: toegang kost 2,50 euro, op zaterdagavond 20 mei Saints ’n Sinners (ex-HIKE), toegang 5 euro tot 18 jaar en daarboven 7,50 euro. "Wij gaan er van uit dat het lekker zonnig weer wordt en dat vieren we overdag met 'Muziek Met De Zon Op Je Bol'. Zorg dus dat je er weer bij bent, overdag op terras of veld en ’s avonds in De Tent."

Gemeente kapt bomen rondom woonwagenkamp

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur van Berg en Dal heeft ingestemd met het kappen van alle essenbomen rondom het woonwagenkamp aan de Nieuwe Drulseweg in Groesbeek.

De bewoners klagen al jaren bij de gemeente vanwege de overlast van de bomen, die te dicht op de perceelgrenzen staan. Hierdoor reiken de takken tot ver boven de woningen, terwijl de wortels de verharding omhoog drukken. De gemeente zal wel voor iedere gekapte boom er een boom terugplaatsen. Daar is volgens de gemeente rondom het woonwagenpark voldoende ruimte voor.

Het verwijderen van de bomen aan de achterzijde van het park zal uitgevoerd dienen te worden via klimmen, omdat ze met een hoogwerker nauwelijks bereikbaar zijn. Dat doet de gemeente niet zelf en zal uitbesteed dienen te worden, wat relatief kostbaar is. Omdat de gemeente Berg en Dal dit jaar civiele werkzaamheden op het woonwagenkamp moet uitvoeren, zoals het vervangen van het riool en de verharding opnieuw moeten leggen worden de bomen ook tegelijkertijd verwijderd. Door de werken op elkaar aan te sluiten zitten de bewoners ook niet langdurig in de werkzaamheden. Dit kan pas na 15 juli gebeuren als het broedseizoen voorbij is.

Rood Wit staat

laatste plaats af

GROESBEEK - Afgelopen zondag wist Rood Wit met een goede wedstrijd van concurrent Rheden te winnen. De ploeg van Joop van de Ing versloeg de gasten met 5-2. Daardoor wist de ploeg de laatste plaats aan de concurrentie over te doen.

In de achtste minuut wist Rood Wit de score te openen toen Glen Wijnhoven door een vrije trap van 17 meter diagonaal in de bovenhoek schoot 1-0. Beide ploegen gingen aanvallend door maar er werd niet gescoord. Rheden scoorde wel in de 44ste minuut maar dat doelpunt werd vanwege buitenspel afgekeurd. In de blessuretijd maakt Rood Wit toch nog een doelpunt. Khalid el Hadouti werd door de verdediging weggestuurd en kwam goed voor het doel en met een bekeken schot in de verre hoek werd de 2-0 gemaakt. Dat werd ook de terechte ruststand. Na de thee waren er meteen twee goede mogelijkheden voor Rood Wit maar het lukte nog niet om de bal in het net te krijgen. In de derde minuut was ook Rheden gevaarlijk maar de bal ging er via de paal uit. Toch lukte het om in de 65ste minuut de voorsprong te vergroten. Een aanval van de gasten werd goed opgevangen en Michael van Geele stuurde Kahlid weg en hij zette de bal goed voor op Jordi Wijnhoven die de bal goed in kon tikken in het lege doel, 3-0. Vier minuten later deden de gasten weer wat terug. Een goede aanval over rechts werd keurig afgerond met een schot in de verre hoek, 3-1. In de 76ste minuut was het Soufianne Dadda die met een mooi schot uit de tweede lijn de stand op 4-1 bracht. In de 80ste minuut was het invaller Jan Janssen die de bal goed aannam en met een fraai schot de keeper wist te passeren, 5-1. Vlak voor het einde van de wedstrijd kwamen de gasten nog iets dichterbij maar verder dan de 5-2 kwamen de gasten niet meer. Rood Wit hoopt de laatste 2 wedstrijden nog wat punten te pakken zodat de nacompetitie ook uit zicht raakt. Dat zal niet makkelijk worden maar zo blijft er wel hoop. Volgende week gaat de ploeg naar Elst om het tegen Spero op te nemen. Ook dan weer om 14.00 uur.

Dag van Europa

GROESBEEK - Dinsdag 9 mei staat het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek stil bij de 'Dag van Europa'.

De gehele dag is er van 10.00-17.00 uur een doorlopend filmprogramma in de filmzaal over de wording van Europa. Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. gelden. Museumkaart is ook geldig.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek

Grensoverschrijdende Europadag 9 mei in Stadhalle in Kleef

REGIO - Dinsdag 9 mei verzorgen de PvdA-afdelingen Nijmegen en Berg en Dal samen met de SPD-afdelingen Kleve en Kranenburg voor de vierde keer de Dag van Europa. Met hun gezamenlijk demonstratieve bijeenkomst vóór een sociaal en democratisch Europa onderstrepen de sociaal democraten hun afkeer tegen nationalistische en a-sociale tendenzen. Specifiek thema is dit jaar: Goed werk, tegen fatsoenlijke voorwaarden.

De inhoudelijke aftrap wordt dit jaar gegeven door de Nederlandse actrice Erna van den Berg en de Duitse acteur Harald Kleinecke die de avond openen met twee korte monologen van schrijver/regisseur Hans van den Boom. Franz-Josef Lersch-Mense (SPD-Europaminister NRW) en Agnes Jongerius (Europarlementariër voor de PvdA) reageren op de waargebeurde voorbeelden van moderne uitbuiting in Duitsland en Nederland. Thorsten Rupp reikt in de Stadthalle in Kleve dit jaar de erespeld Grenzland Europäer van het Jaar 2017 uit aan de Nederlandse vakbondsman Wilco Veldhorst. Muzikale omlijsting: Petr Bertrams. De Dag van Europa vindt plaats van 19.30 tot 21.15 uur in de Stadthalle, Lohstätte 7, 47533 Kleve. (De Stadthalle Kleve is te vinden in het centrum van de Unterstadt. Iedereen is er welkom!

Van Swieten Society in de Sint Bartholomaeuskerk in Beek Concert Mozart(k)ring Gelre-Niederrhein

BEEK - Op zondag 7 mei zal het befaamde ensemble Van Swieten Society een speciaal Mozart concert verzorgen in de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek. Het ensemble speelt op historische instrumenten zoals in en rond de tijd van Mozart (1756 – 1791).

De naam van het ensemble is ontleend aan de in Leiden geboren Baron Godfried van Swieten. Gottfried Freiherr van Swieten (1733 Leiden – 1803 Wenen) werd in 1777 benoemd tot bibliothecaris van de Keizerlijke Bibliotheek in Wenen. Van Swieten stond bekend als een groot en actief muziek-liefhebber. In zijn bibliotheek was Wolfgang Amadeus regelmatig te gast. Aldaar liet hij Mozart kennis nemen van de muziek van Bach. De Van Swieten Society speelt op zondagmiddag 7 mei een heel bijzonder programma.

Ieder land heeft zijn eigen Mozart. Die traditie begon al in de tweede helft van de 18e eeuw: een kind dat op zeer jonge leeftijd blijk gaf van muzikale begaafdheid werd al snel in een adem genoemd met de beroemde Wolfgang Amadeus. Maar hoe goed waren die zogenoemde Mozarts nu werkelijk? Welnu dat kunt u op zondag 7 mei 2017 komen beluisteren. De Van Swieten Society speelt van de echte ‘grote’ W. A. Mozart het Strijkkwartet in d-klein, KV 421 en het Pianotrio in E-groot, KV 542. Daartegenover laat de Van Swieten Society muziek van de zogenoemde Mozarts uit diverse landen van Europa horen.

Inleiding is om 13.15 uur, fortepianist Bart van Oort, Hotel ‘t Spijker Rijksstraatweg 191, Beek. Aanvang concert 15.00 uur in de Sint-Bartholomaeuskerk Kerkberg 1 Beek. Entree 15,- / Leden Mozart(k)ring hebben gratis toegang.

Fotolezing door Helma Groenen over Griekenland

GROESBEEK - Woensdag 10 mei is er in de Bibliotheek Groesbeek een fotolezing door Helma Groenen over Griekenland. Aanvang 20 uur in De Mallemolen aan de Kloosterstraat 13 Groesbeek. Iedereen is van harte uitgenodigd en de toegang is gratis!

Helma Groenen is misschien wel de grootste natuurliefhebster in Groesbeek. Geboren aan de rand van het natuurreservaat “De Bruuk” kreeg ze de natuur al met de paplepel ingegoten en de liefde voor al wat buiten te zien is speelt een belangrijke rol in haar leven.
Om al dit moois met anderen te delen probeert zij door middel van foto’s iedereen het bijzondere van de natuur te laten zien. Omdat ze een studie Biologie heeft gevolgd en steeds leergierig blijft in alles wat er buiten speelt weet ze er ook heel veel over te vertellen.
Met haar fotografie groeit ook haar visie en krijgt ze steeds meer oog voor de details in de natuur. Maar ook de techniek wordt door ervaring steeds verbeterd.

In 2015 bezocht ze de Prespameren in Noord-Griekenland met hun bijzondere flora en fauna en zocht daar de mooiste plekjes op. Indrukwekkende uitzichten, grote wateren en bijzondere planten en dieren maken deel uit van de beelden. Meer informatie staat op www.wonderendernatuur.nl.

Grensoverschrijdende Europadag 9 mei in Stadhalle in Kleef

Grensoverschrijdende Europadag 9 mei in Stadhalle in Kleef

REGIO - Dinsdag 9 mei verzorgen de PvdA-afdelingen Nijmegen en Berg en Dal samen met de SPD-afdelingen Kleve en Kranenburg voor de vierde keer de Dag van Europa. Met hun gezamenlijk demonstratieve bijeenkomst vóór een sociaal en democratisch Europa onderstrepen de sociaal democraten hun afkeer tegen nationalistische en a-sociale tendenzen. Specifiek thema is dit jaar: Goed werk, tegen fatsoenlijke voorwaarden.

De inhoudelijke aftrap wordt dit jaar gegeven door de Nederlandse actrice Erna van den Berg en de Duitse acteur Harald Kleinecke die de avond openen met twee korte monologen van schrijver/regisseur Hans van den Boom. Franz-Josef Lersch-Mense (SPD-Europaminister NRW) en Agnes Jongerius (Europarlementariër voor de PvdA) reageren op de waargebeurde voorbeelden van moderne uitbuiting in Duitsland en Nederland. Thorsten Rupp reikt in de Stadthalle in Kleve dit jaar de erespeld Grenzland Europäer van het Jaar 2017 uit aan de Nederlandse vakbondsman Wilco Veldhorst. Muzikale omlijsting: Petr Bertrams. De Dag van Europa vindt plaats van 19.30 tot 21.15 uur in de Stadthalle, Lohstätte 7, 47533 Kleve. (De Stadthalle Kleve is te vinden in het centrum van de Unterstadt. Iedereen is er welkom!

Uniek optreden Zuid-Afrikaans koor

GROESBEEK - Zondag 2 juli om 20.00 uur geeft het fantastisch mooie Potchefstroomse Universiteitskoor uit Potchefstroom (Zuid-Afrika) geeft een groot concert in de kerk van Cosmas en Damianus in Groesbeek.

Het Potchefstroomse Universiteitskoor staat onder leiding van zijn dirigent Kobus Venter. Degenen die ook in 2003, 2008, 2001 of 2014 bij het indrukwekkende optreden van dit koor zijn geweest, zullen nu zeker wéér van de partij willen zijn! Mocht u er toen niet bij zijn geweest, dan is dit uw kans! Kerk van Cosmas en Damianus in Groesbeek Het koor reist drie weken lang vanaf Zuid-Afrika door Europa, via Bemmel en Groesbeek naar Duitsland, Slovenië, Kroatië, Oostenrijk en Italië, alvorens weer terug te vliegen naar Johannesburg.

In Nederland verblijft het koor een aantal dagen in Bemmel en Groesbeek en zal overnachten bij gastgezinnen. De entree is gratis. Door de hoge kosten, die het koor maakt (vooral door de sterke euro), zal er na het concert in de Cosmas een collecte worden gehouden. Na afloop zullen cd's van het koor worden verkocht voor 10 euro per stuk.

"Ik zou het ontzettend fijn vinden, wanneer de kerk helemaal afgeladen vol zou zitten en we het gastkoor op die manier een geweldig onthaal zouden geven, net als in 2003, 2008, 2011 en 2014. Ook dat was een overweldigend succes. Niemand zal er spijt van krijgen. Voor mij is dit het mooiste koor in de wereld! Van harte aanbevolen!", zegt Eugène Ceulemans.

Mozaïekprojecten onthuld bij ‘t Groeske

Foto: Forte Welzijn

GROESBEEK - Aan ’t Groeske, het groene Hart van Groesbeek zijn veel initiatieven verbonden. Er gebeurt veel en regelmatig is er iets over te lezen of te horen. Zo zijn er ook veel vrijwilligers bezig met mozaïeken. “Het is een mooie manier om met elkaar bezig te zijn en de mensen uit de buurt een beetje te leren kennen,” aldus een van de vrijwilligers.

En langzamerhand worden de eerste resultaten zichtbaar. Onlangs onthulde wethouder Erik Weijers een paar mooie mozaïekprojecten, te weten: het toegangsbord voor de Kloostertuinen en twee met mozaïek ingelegde tuintafels voor in de binnentuin. Onder leiding van Heidi de Vos en Annet Jacobs hebben vele vrijwilligers hier een mooi bijdrage aan geleverd. En er zit nog meer aan te komen… Iedereen is welkom om eens te komen kijken of mee te doen! Wie meer informatie wenst of ook vrijwilliger worden bij een van de mooie projecten rond ’t Groeske, die kan contact opnemen met kwartiermaker Ernest Jansen, via ernest.jansen@fortewelzijn.nl of 06 15968895.

DVSG start goed

GROESBEEK - DVSG speelt thuis tegen UHC; een van de 5 titelkandidaten in deze competitie. In de basisopstelling spelen Maikel de Bruin, Mitch Derksen en Niek Derksen voor geblesseerde of geschorste spelers.

DVSG speelt de eerste helft aanvallend. Zet druk vooruit en krijgt een aantal goede kansen. Met name de corners zijn gevaarlijk. Vanuit een corner wordt het schot van Pieter Spanjers uit het doel gekopt. Een kopbal van Mitch Derksen vanuit een corner wordt eveneens uit het doel gekopt. En een kopbal van Wilco Bons vanuit een corner gaat net over.

Helaas voor DVSG levert de enige keer dat UHC voor het doel van DVSG komt ook meteen een tegengoal op. DVSG komt voor rust nog een keer in scoringspositie, maar Ward Janssen schiet de bal over het doel.

Na rust valt meteen de 0-2. Het is nu UHC die aanvalt en DVSG houdt alleen maar tegen. De aanvallen van DVSG zijn spaarzaam. Toch scoort de ingevallen Tim Eikholt nog de 1-2 met een boogbal over de keeper van UHC. Het lijkt alsnog er de laatste 10 minuten nog een offensief van DVSG komt, maar als de keeper van DVSG een lange bal verkeerd inschat stuit deze over hem heen en staat het 1-3. De wedstrijd is gepeeld.

DVSG had een hele goede eerste helft, maar wist niet te scoren. UHC wel. In de tweede helft was DVSG de onderliggend partij. Volgende week speelt DVSG uit tegen Unitas’28.

Afsluiting seizoen Groesbeekse Boys

BREEDEWEG - Zondag 7 mei speelt Groesbeekse Boys haar laatste thuiswedstrijd van het seizoen 2016-2017. Tegenstander op sportpark Breedeweg is dan Hatert.

Traditiegetrouw wordt na afloop van deze wedstrijd de speler van het seizoen bekend gemaakt. Ook wordt er afscheid genomen van begeleiders en spelers die Groesbeekse Boys 1 gaan verlaten. Na afloop van de wedstrijd is er muziek van DJ Bas Janssen. Alle supporters zijn welkom!

Voorproefje theatervoorstelling Verhalen van de Ooij

OOIJ - Op zaterdag 22 april kwamen meer dan 300 spelers en tijdelijk theaterdirecteuren bijeen om elkaar een voorproefje te geven van Verhalen van de Ooij. Op de website staat een impressie met foto’s en video’s van de bijeenkomst (https://stroomvandewaal.nl/voorproefjeverhalenvandeooij/).

Aan Verhalen van de Ooij doen de regionale amateurkunstverenigingen mee: toneelvereniging De Optimist, Muziekvereniging de Ooijse Toekomst, fanfare DES uit Leuth, koor Encore uit Ooij, koor Kalliope uit Berg en Dal, Toonkunstkoor, fanfare Kladderadatsch en dansgezelschap Improvi uit Nijmegen. De voorstellingen zijn op woensdag 28 juni, donderdag 29 juni, vrijdag 30 juni, zaterdag 1 juli, woensdag 5 juli, donderdag 6 juli, vrijdag 7 juli en zaterdag 8 juli.

Wie nog een kaartje wil bemachtigen moet er snel bij zijn, de voorstelling is al op twee van de acht dagen uitverkocht en voor de laatste vrijdag en zaterdag zijn nog maar een paar kaartjes verkrijgbaar.

U kunt vóór de voorstelling om 17:00 uur terecht bij Buitengast voor een Verhalen van de Ooij Expeditie-maaltijd. Deze kunt u tegelijk met de kaartjes bestellen. Meer informatie over de voorstelling en de link naar de kaartverkoop staan op de projectwebsite: www.stroomvandewaal.nl.

Giroesbeek fietst 800 kilometer van Utah Beach naar Groesbeek

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Burgemeester Slinkman van Berg en Dal heeft dinsdagmiddag 4 van de 5 fietsers een hart onder de riem gestoken voor hun lange fietstocht voor het goede doel. De wielrenners vertrekken woensdagmorgen naar Normandië vanwaar ze vrijdag aan hun 800 kilometer fietstocht naar Groesbeen zullen gaan beginnen.

Van Slinkman kregen de sportievelingen een kistje met lokale producten mee. Het lag in de bedoeling dat het kistje met Berg en Dals lekkers aangeboden zou worden aan de Staatssecretaris van veteranenzaken, maar die is op dat moment als de wielrenners in Parijs aankomen niet aanwezig. "Maar wij vinden ongetwijfeld een perfect alternatief", liet Wim Houben dinsdagmiddag weten.

Na met Slinkman koffie te hebben gedronken zwaaide Groesbeeks eerste burger de wielrenners uit. Tijdens de 800 kilometer lange fietstocht zullen ze plaatsen aandoen waar in de periode tussen 6 juni en 24 september zich van alles heeft afgespeeld. De aankomst van de wielrenners is gepland op 5 mei rond 13.00 uur bij de bevrijdingsactiviteiten bij het bevrijdingsmuseum. Evenals het vorig jaar is aan deze fietstocht een goed doel gekoppeld te weten 'Sjors Sportief ' van Forte Welzijn met als doel dat de jeugd deel kan nemen aan alle soorten van sport.

Dodenherdenking Leuth

LEUTH - Donderdag 4 mei herdenkt Leuth oorlogsslachtoffers en staan we stil bij vrede en vrijheid. Het dorp Leuth verliest meerdere dorpsgenoten tijdens de oorlog.

Gedenkstenen op het plein voor de kerk houdt de namen van de burgerslachtoffers en gesneuvelde militairen in herinnering. Deels werden zij in Nederland slachtoffer, maar ook het oorlogsgeweld in Indonesië eiste zijn tol.

Om 19.00 uur begint de herdenking met een bijeenkomst in het Kulturhus. Gedichten en gedachten zullen worden afgewisseld met muziek. Omstreeks 19.40 uur vertrekt vanaf het schoolplein vervolgens de stille tocht naar het Kerkplein. Aansluitend vindt om 20.00 uur, na de twee minuten stilte, de kranslegging plaats bij de beide monumenten.

"Ook dit jaar wordt u weer uitgenodigd om aan de herdenking deel te nemen. Er is gelegenheid om een zelf meegebrachte bloem of bloemen bij de monumenten te leggen", aldus het Herdenkingscomité Leut: Wim Megens, Marit Lijnse, Marian Jansen, Willem Schenk en Annelies Zegers.

Spelende kinderen veroorzaken met knalvuurwerk bosbrand

GROESBEEK – Twee jeugdige jongens uit Groesbeek hebben zondagmiddag voor de nodige consternatie gezorgd in het bosgebied langs de Rijlaan in Groesbeek.

Het tweetal was van huis gegaan met een pakketje knalvuurwerk om er in het bos nog van te kunnen genieten. Toen ze het vuurwerk aanstaken liep het vervolgens helemaal uit de hand en raakten ze in paniek. Ze hebben zelf nog getracht het vuur te blussen maar toen dat niet bleek te lukken alarmeerde ze zelf de brandweer van Groesbeek en leidden deze naar de plek des onheils.

Gezien de rookontwikkeling werd de brand ingeschaald in droogtefactor oranje. Ook gezien de harde wind rukte Groesbeek uit met twee autotankspuiten en werd de hulp ingeroepen van de waterwagen uit Ubbergen. Ondanks het snel ingrijpen van de brandweer is er in totaal 2500 m2 natuurschoon verloren gegaan. De politie heeft zich ontfermd over de twee jeugdige daders – die totaal ontdaan waren en heeft ze overgedragen aan hun ouders. Het bureau HALT zal de jongens een alternatieve straf opleggen.

Leerlingen De Biezenkamp bezoeken raadsvergadering

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Leerlingen van de kangoeroeklas van basisschool De Biezenkamp in Beek-Berg en Dal waren donderdag aanwezig bij de raadsvergadering van de gemeente Berg en Dal. Dit was in het kader van een schoolproject.

De raadsleden Irma van der Scheur (GVP) en Mechteld ten Doesschate (VVD) hebben De Biezenkamp onlangs bezocht om leerlingen voorlichting te geven over de democratie en lokale politiek. Tessa Vorderman (D66) en Peter Maas (VOLG) deden dat al eens op de Sint-Martinusschool in Millingen aan de Rijn.

Donderdagavond kwam de kangoeroeklas van De Biezenkamp naar het gemeentehuis, om het project af te sluiten. Zij waren er om even naar een raadsvergadering te kijken. Voorafgaand aan de raadsvergadering zijn de kinderen met mevrouw Van der Scheur en mevrouw Ten Doesschate naar de dierenweide in Groesbeek gegaan, één van de onderwerpen op de raadsagenda. Het voorstel om de dierenweide voor 80.000 euro op te knappen is aangenomen.

De jongeren waren onder de indruk van het feit dat de beelden van de vergadering live worden uitgezonden en wilden ook zelf even in beeld komen. Enkele raadsleden stonden op om plaats te maken voor de kinderen, die vervolgens op de raadszetels gingen zitten. Door het aanzetten van de microfoon en zichzelf één voor één voor te stellen kwamen de leerlingen in beeld. De leerlingen waren zo enthousiast over de dierenweide dat zij hoopten dat de heer Van de Ven, die al jaren de dierenweide beheert een Koninklijke onderscheiding moet krijgen. Burgemeester Slinkman liet weten dat de onderscheiding voor dit jaar te laat is. Na de behandeling van het agendapunt over de dierenweide verlieten de kinderen de raadzaal.

In 1915: eerst bosbessen plukken en dan naar De Peel voor veenbessen

Foto: Archief Gerrie Driessen

GROESBEEK - Pas na de opmaak en de ontdekking van de website Historische Kranten, kon de decennia geleden vergaarde mondelinge overlevering getoetst worden aan schriftelijke bronnen. Zo blijkt het hier eertijds gebezigde woord 'schipke' (bosbessenmandje) afgeleid te zijn van 'chips', een in Saksen (D) gefabriceerd fruitmandje, inhoud drie kilo. Verder kwam aan het licht dat volwassen plukkers ná de bosbessenoogst naar de Peel trokken voor het plukken van Veenbessen, een sup-groep van de bosbes.

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek

Nieuwe Apeldoornsche Courant, 19 juni 1915: 'Zodra in Groesbeek een bes rijp wordt, beginnen daar de aanvallen van bosbessenkoorts. Trots de leerplicht, loopt de school in een minimum van tijd leeg. Allen moeten en zullen naar het bos. De kinderen worden van de opbrengst van den pluk gekleed: velen verschijnen later met een nieuw pakje weer in de school. Het komt voor dat één gezin met het plukken van bessen 35 gulden per dag verdient, en zo zijn er gezinnen, die over den gehele pluktijd tot 200 gulden en meer verdienen. De gehele opbrengst wordt naar de laatste jaren geschat op 120.000 gulden.

Chips. De bessen worden naar Engeland en Duitsland uitgevoerd. Vroeger verzond men ze in kuipjes, thans in zogeheten chips, die ongeveer 3 kilo bevatten. Deze chips worden gemaakt in Saksen. Eén handelaar te Groesbeek heeft in 1914 72.000 chips (10.000 per wagon) verzonden. De bessen worden door Nederlandse handelaren ook veel ontvangen in Grünewald, bij Kessel, en vandaar verder Duitsland in verzonden. De pluk in het uitgestrekte Reichswald is dit jaar verboden (WO1), maar de kleine Groesbekers zullen de bessen toch wel weten te vinden. Onder of zonder geleide trekken zij 's ochtends om 2 of 3 uur het bos in en plukken tot de middag; sommigen gaan ook 's namiddags nog erop uit. Doch de meesten blijven thuis. De pluk duurt ongeveer vier weken. Voor de Stekkenbergers volgen de veenbessen in de Peel. FOTO. Deze circa 1920 bij station Groesbeek gemaakte opname toont de bedrijvigheid tijdens de bosbessentijd. Honderden 'schipke's' (ofwel wasberre- benneke's) staan klaar voor verzending.

400 euro op wekelijkse bingo

GROESBEEK – Op de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek is donderdagavond 4 mei 400 euro in de wacht te slepen.

De jackpot is gegroeid tot 150 euro terwijl de hoofdprijs zoals gewoonlijk 250 euro bedraagt. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur geopend; de bingoballen gaan om 20.00 uur rollen. De opbrengst van deze bingo avonden is bestemd voor zes verenigingen. Iedereen is op deze avond welkom.

Zware takken dennenboom vallen door serre in Heilig Landstichting

HEILIG LANDSTICHTING – De brandweer van Ubbergen is zondagmiddag gealarmeerd omdat zware takken van een dennenboom door een serre bij een woning waren gevallen.

De bewoners van de woning aan de Simonlaan schrokken zich wezenloos, toen zij flinke klappen hoorden. Zij gingen poolshoogte nemen en toen constateerden ze dat de afgebroken takken van een dennenboom -eigendom van hun buurman- hun serre en tuin vernield hadden. Omdat de boom verder geen gevaar opliep zijn de brandweerlieden weer naar de garage vertrokken zonder iets uit te richten. Zij hebben de buurman en het slachtoffer geadviseerd hun verzekering in te schakelen alsmede een bedrijf die de takken verwijdert. De bewoners moeten de serre mijden totdat de takken verwijderd zijn.

Schoonmaakorganisatie Wouters

Foto: Broer van den Boom

Foto: Broer van den Boom

GROESBEEK – Het was op 1 april jongstleden exact 25 jaar geleden – 1 april 1992 - dat René en Truus Wouters begonnen met hun eigen schoonmaakbedrijf in hun woning aan de Heidebloemstraat in Groesbeek. René had de kneepjes van het vak van zijn vader geleerd die ook glasbewassing deed, op 14-jarige leeftijd ging René al met zijn vader op pad.

De woning werd al gauw te klein en na 4 jaar betrokken René en Truus een nieuwe woning waar een kantoortje was aangebouwd. Op dat moment waren er al 8 werknemers in dienst. Het was ongelooflijk, laat René weten, de expansie was zo groot dat het bedrijf moest verhuizen naar een hal van voormalig eierhandel Hofmans aan de Cranenburgsestraat.

Later is het bedrijf nog 7 jaar gevestigd geweest in de voormalige Fiat-garage van Theo van Bergen aan de Dorpsstraat, eveneens in Groesbeek. Toen kreeg het bedrijf groen licht om op het Industrieterrein te gaan bouwen waar ze inmiddels al 13 jaar in een modern pand gehuisvest zijn aan De Ren 28 dat voldoet aan alle eisen.

In 2006 trad Winfred Leenders toe tot de directie en momenteel zijn er op topdagen tussen de 90 en 100 medewerkers actief binnen het bedrijf, dat geheel geprofessionaliseerd is. Voor alles wat met schoonmaak te maken heeft kan men bij schoonmaakorganisatie Wouters terecht, van particulier tot zakelijk: Glasbewassing, interieurverzorging, industriële reiniging, gevelreiniging, woning- bouw- en projectoplevering, carcleaning, specialistisch vloeronderhoud en reiniging van zonnepanelen. Ook voor calamiteiten staat het Groesbeekse bedrijf in heel Nederland hoog aangeschreven en weet men Wouters te vinden dag en nacht, want 24 uur per dag staat het bedrijf klaar. Onlangs is het jubileum groots gevierd in een feestpaviljoen op het naastgelegen terrein.

Volop mooie gekleurde perkplanten bij Kwekerij Jansen

OTTERSUM – Het koude weer is voorbij! Eindelijk is het tijd voor de tuinen, terrasjes en balkons. Deze schreeuwen om kleur en fleur. Het is tijd voor mooie perkplanten, gekleurde kant-en-klare hanging baskets en kuipplanten. Reden om een bezoekje te brengen aan Kwekerij Jansen aan de Oude Panovenseweg 8 – 10 in Ottersum.

Daar vindt u een ruim assortiment perkplanten (en ook vaste planten) voor uw tuin, terras en balkon. Het zijn bijna allemaal éénjarige planten, welke voor heel veel kleur in uw tuin of op uw balkon zorgen. "Als je ze goed verzorgt en ze regelmatig water geeft, kun je er heel lang plezier van hebben", zeggen Wiljan en Monique Jansen, die zich al bijna dertig jaar toeleggen op het kweken van perk- en vaste planten. Dat het met de kwaliteit en prijs wel goed zit, merken zij aan de nog steeds groeiende klantenkring, die zich bij de eerste lentestralen al melden om de tuinen op te vrolijken.

Uitbundig met perkplanten uitgedost zijn de kant-en-klare hangingbaskets. Deze brengen op een speelse wijze overal kleur en zijn razend populair! Ook kuipplanten zijn er volop en planten voor het terras, de borders, balkons et cetera. "Bij ons koop je planten rechtstreeks van het veld of uit de kas. Dus altijd vers", zegt Wiljan. "Wij zijn ook geopend op bevrijdingsdag (5/5), hemelvaartsdag (25/5) en 2e pinksterdag (5/6). Wie de weg naar ons zoekt, volg de borden die langs de Nijmeegseweg (Ottersum/Gennep (tegenover de Multimate) en de Zwarteweg (Milsbeek) staan."

Kwekerij Jansen, Oude Panovenseweg 8-10 in Ottersum; (06) 51602466. Geopend: maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur. Op genoemde feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur. (www.jansen-kwekerij.nl).

Kindervakantiewerk Groesbeek

GROESBEEK - Van donderdag 17 tot en met vrijdag 25 augustus is het tijd voor Kindervakantiewerk Groesbeek.

"Het thema zullen we later pas bekend maken. Op dinsdag 9 en woensdag 10 mei kun je je via www.kvwgroesbeek.nl aanmelden als hulpleiding of leiding. De kaartverkoop voor de kinderen staat gepland op zaterdag 24 juni. Een kaartje kost 43 euro. Vanaf dit jaar is het mogelijk om te pinnen tijdens de kaartverkoop! Tijdens de kaartverkoop kunt u ook een T-shirt bestellen. Dit jaar is het niet meer mogelijk om een shirt in de week zelf te kopen."

Vierde editie van de Tour voor MS

ARNHEM - Marcel van Domselaar, organiseert zaterdag 27 mei de Tour voor MS. Een goededoelen tocht om geld bij elkaar te fietsen om onderzoeken mogelijk te maken die een medicijn op moeten leveren om Primair Progressieve MS, de ziekte waar Marcel zelf aan lijdt, te kunnen behandelen. Wat dat is er nog steeds niet.

Er zijn drie afstanden: 30 km voor de recreant, 70 km voor de tourfietser en de 115 km voor wie geen uitdaging uit de weg gaat. E-bikers zijn ook welkom. Het vertrek is vanaf sportpark De Paasberg, Vondellaan 121 te Arnhem.

Inschrijvingen kan via www.tourvoorms.nl/inschrijfformulier/ maar kan ook op de dag zelf. Minimaal 10 euro; meer is uiteraard gewenst.

Meer info staat op www.tourvoorms.nl.

Kindervrijmarkt traditie tijdens Koningsdag in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het Dorpsplein in Groesbeek was traditioneel omgetoverd tot een ware kindervrijmarkt. Tientallen kinderen – meestal vergezeld van hun ouders – hadden de kou getrotseerd om op de grond een verkoop plaatsje te creëren.

Het was de bedoeling dat de kinderen voorgoed afscheid zouden nemen van hun eens zo geliefd speelgoed om zo hun spaarpot te kunnen spekken, daar zijn er velen in geslaagd. De 11-jarige Jonne De Mej uit Groesbeek wist met het keyboard het nodige bij elkaar te spelen. Op het Dorpsplein konden de kinderen zelf super grote bellenblazen en genoten van het springkussen. Over belangstelling had de kindervrijmarkt niet te klagen. Van het grote terras van EigenWeijs hebben – door het koude weer - minder mensen gebruik gemaakt dan was verwacht. De kinderen zijn tevreden huiswaarts gekeerd, zij hebben hun speelgoed verruild voor een aanvulling in hun spaarpot.

Kapsalon Ramon uit Groesbeek uit jasje gegroeid

Foto: Britt Hendriks

Foto: Britt Hendriks

GROESBEEK – Kapsalon Ramon aan de Herwendaalseweg 13 a in Groesbeek is letterlijk en figuurlijk uit zijn jasje gegroeid. In vijf jaar tijd heeft Ramon met zijn team een klantenkring opgebouwd die er zijn mag en die nog steeds groeiende is. Vandaar dat zijn huidige ruimte te klein werd en hij verkast is naar een groter pand – eveneens aan de Herwendaalseweg – ietsjes lager aan de andere kant van de weg op nummer 24.

Ramon kwam voor de eerste maal in Groesbeek toen hij Roy Kersten ontmoette die in de Vijverweg woonde. Ramon wist het gelijk, hier wil ik wonen en die kapsalon aan de overkant wil ik hebben, en 2 jaar later was het ook zover. Hij verkocht zijn kapsalon in het Brabantse Nuenen en vestigde zich voorgoed in Groesbeek en zoals nu blijkt niet zonder resultaat. Ramon ging van start met twee kapsters en momenteel zijn er twee kapsters en twee stagiaires werkzaam. Ramon staat bekend als een trendy kapsalon en is in de hele regio bekend om de kleurtechnieken die hij toepast. In de nieuwe kapsalon staan liefst zes kaptafels, een luxe wachtruimte wat op een warme huiskamer lijkt met een tv-hoekje en een color– en koffiebar.

Roy is ook bij de succesvolle kapsalon betrokken zij het meer op de achtergrond. Dinsdag 2 mei zijn na een fantastische opening op zondag 30 april de deuren van de nieuwe kapsalon open gegaan en is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.30 en van 13.30 tot 18.00 uur en op zaterdag van 08.30 tot 13.00 uur. Men kan bij Ramon terecht met en zonder afspraak; het valt op dat veel mensen – waaronder ook ouderen – via internet een afspraak maken. www.kapsalonramon.nl of telefonisch 024 8488866 .

Groesbeekse Boys geeft niet thuis

BREEDEWEG - Groesbeekse Boys moest het in Malden opnemen tegen Union. De gasten uit Groesbeek gaven niet thuis en waren niet in staat om het de koploper van de competitie lastig te maken. Na een 3-0 ruststand werd de 6-0 eindstand in het voordeel van de Maldenaren bereikt.

Het was aan alles te merken dat de gastheren hun twee verliespartijen goed wilden maken. Al na twee minuten stond de 1-0 op het scorebord. Siemen van Straaten speelde zich op de rand van het strafschopgebied vrij en schoot via binnenkant paal binnen. Dezelfde van Straaten scoorde voor rust nog twee keer. Een kwartier na zijn eerste treffer was hij de Groesbeekse verdediging te snel af. Vijf minuten voor rust scoorde hij vanuit vermeend buitenspel positie.

Na ruim een uur voetballen scoorde Siemen van Straaten zijn vierde treffer van de middag. Ditmaal was hij trefzeker met een kopbal uit een corner. De Union spelers David Smit en Joeri Broeders maakten het halve dozijn doelpunten vol. Beide doelpunten kwamen vanuit snelle omschakelingen tot stand.

Het team van trainer Camiel Jager kan er volgende week, in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen, voor zorgen dat deze jaargang op een waardige manier afgesloten gaat worden. Op sportpark Breedeweg komt tegenstander Hatert op bezoek. Een belangrijke wedstrijd voor de bezoekers uit Nijmegen in verband met klassebehoud. Aanvang van de wedstrijd is 14.30 uur. Na afloop van de wedstrijd zal het seizoen met de supporters afgesloten worden. Er is muziek van DJ Bas Janssen en de speler van het seizoen wordt bekend gemaakt.

AH Groesbeek scoort op voedselveiligheid

GROESBEEK – Op dinsdag 25 april heeft het Albert Heijnfiliaal aan de Bellevue 3 in het Groesbeekse winkelcentrum een 100%-score behaald op de voedselveiligheid.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het externe bedrijf 'Sealed air diversey care'. Het bedrijf controleerde de AH-vestiging op hygiëne, coderingen en de producttemperaturen. De onlangs aangetreden supermarktmanager Sander Verdijk is bijzonder trots op zijn medewerker(ster)s dat dit resultaat met het hele team is bereikt .

Millingen maakt naam Oranjeplein meer dan waar

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN – Op het Oranjeplein heeft Millingen de naam van het plein weer meer dan waargemaakt. Het hele plein stond in het teken van Koningsdag met alle tradities die er in Millingen al jaren bij horen.

Voordat de activiteiten pas echt begonnen hadden de kinderen al een rondtocht door het dorp gemaakt met hun versierde vervoersmiddelen dat eindigde op het Oranjeplein. Daar waren de nodige kinderspelen opgesteld. Tegelijkertijd verzorgde fanfare Sint-Cecilia een Koningsconcert met als thema 'Volendam'.

Dit concert werd gade geslagen vanaf de ere tafel door diverse genodigden - oud- en onlangs gedecoreerden, burgemeester Slinkman en wethouder Ten Westeneind. Het Oranjeplein waande zich ook een beetje in Zuiderzee sfeer gezien de aanwezigheid van een palingroker en een strandjutter. Het ' Hart koor 'uit Kekerdom maakte de sfeer helemaal compleet door het zingen van zeemansliederen. De organisatie was ook blij met de gift die zij van de Rabobank hadden gekregen, daarvoor waren de stoelen, statafels en een toiletwagen aangeschaft. Koningsdag 2017 werd in Millingen aan de Rijn afgesloten met een optreden van DJ Jos Vink die de stemming tot top wist te brengen.

Kinderen genoten op Koningsfeesten in Ooij

Foto: Marcel Vink

Foto: Marcel Vink

OOIJ – Gezien de weersvoorspellingen heeft het Oranje comité Ooij maatregelen genomen en is voor de activiteiten uitgeweken naar het clubhuis van SVO. Achteraf was het misschien niet nodig geweest maar de kinderen hebben volop genoten en een daar ging het allemaal om in Ooij.

De kinderen verzamelden zich rond het middaguur op het Reiner van Ooiplein met hun versierde vervoermiddelen, waarbij kosten nog moeite gespaard waren gebleven. Bij aankomst bij het clubhuis van SVO nam wethouder Sylvia Fleuren het defilé af, waarna de kinderen konden genieten van de diverse spelen, springkussen, en vooral ook van Tim en Tino's die een show brachten met tal van goocheltrucs, waarbij de kinderen ook een rol in mochten vervullen. Tussen de bedrijven door werden de kinderen verwend met de nodige lekkernijen, waarna er pannenkoeken werden versierd en uiteraard door de kinderen opgegeten. Voordat de kinderen huiswaarts keerden kozen tientallen ballonnen het luchtruim in de hoop dat de vinders de kaartjes terug sturen naar Ooij.

Vorig jaar werd het kaartje van Nik Janssen gevonden door niemand minder dan Arjan Robben in Munchen. Het is alleen jammer voor Nik en het Oranje comité dat Arjan het kaartje niet zelf even terug is komen brengen. Het was in ieder geval een zeer geslaagde Koningsdag in Ooij.

Zeepkistenrace Beek steeds populairder

Foto: Marcel Vink

Foto: Marcel Vink

BEEK – De Zeepkistenrace in Beek die voor de derde maal plaats vond is weer een groot succes geworden. Voor de eerste maal was er ook een skelters aan het race evenement toegevoegd. In totaal kwamen er 25 zeepkisten de Nieuwe Holleweg af racen en liefst 50 skelters.

De waaghalzen werden gade geslagen en aangemoedigd door honderden toeschouwers. Vooral in de bocht bij eetcafé De Witte stond het publiek rijen dik. Door de organisatie waren er diverse prijzen beschikbaar gesteld, zoals de originaliteitsprijs, die werd gewonnen door Lars Hendriks met zijn 'Dracosaurus'. Pim Scherpenzeel viel in de prijzen met zijn zeepkist 'De Geest', terwijl Stijn Jaspers de poedelprijs kreeg, omdat hij met zijn zeepkist in de strobalen belandde.

Yves Straathof bleek uiteindelijk met 43 seconden de snelste coureur te zijn, gevolgd door Andreas Brouns en Guus Straathof. Bij de skelterrace werd Maikel Top eerste, tweede werd Kevin Hendriks en derde Douwe Tilstra. De organisatie had geen enkel risico genomen betreffende de veiligheid want ze had liefst 700 balen stro langs het 400 meter lange parcours gelegd.

Koffie met… Dennis Willems over bewegen

GROESBEEK - Op maandag 8 mei is er weer de maandelijkse editie van 'Koffie met…'. Deze keer zal ergotherapeut Dennis Willems ingaan op praktische tips rond het thema bewegen. We staan stil bij hoe je als mantelzorger om kunt gaan met iemand die moeite heeft met bewegen. Dit doen we aan de hand van praktijkvoorbeelden; Dennis kent deze natuurlijk vanuit zijn praktijk als geen ander.

Hoe kunt u iemand ondersteunen die moeite heeft met bewegen? Zonder dat u zelf geblesseerd raakt natuurlijk… Of zijn er tips als iemand moeite heeft met het reiken naar bijvoorbeeld een kopje koffie... Zijn daar hulpmiddelen voor? Of iemand heeft moeite om op te staan vanuit de stoel… u wilt wel helpen, maar ook een zwakke rug… Allerlei praktische voorbeelden komen voorbij waarbij ook allerlei praktische tips passen waar u iets aan heeft!

'Koffie met…' vindt plaats in cultureel centrum De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek van 14.00 tot 15.30 uur. Het is één van de activiteiten van Mantelzorg Berg en Dal en bedoeld voor mensen die langdurig voor een ander zorgen (mantelzorgers) uit de hele gemeente Berg en Dal.

Heeft u vragen? Laat het ons weten: 06-13 85 9106 (mantelzorgtelefoon) of info@mantelzorgbergendal.nl of bel op werkdagen tot 13.00 uur naar Forte Welzijn 085 0406066.

De Treffers Meiden O17-1 kampioen!

GROESBEEK - Vier maal op rij kampioen, een prestatie van formaat. Door het tweede gelijke spel van Eldenia vandaag is het al voor de topper van komende zaterdag zeker. De Treffers Meiden O17-1 is, met een voorsprong van vier punten en nog één wedstrijd te spelen, weer de beste van iedereen.


Het begon vorige wedstrijd nog matig vroeg in Westervoort. De eerste de beste aanval van de thuisploeg was meteen raak. 1-0, maar geen paniek, gewoon gaan voetballen. Nadat de plaatselijke vaandelier was geslaagd voor zijn eindexamen werd ook niet meer elke bal over de middenlijn afgevlagd. Het sein voor Merle om de gelijkmaker met links binnen te tikken. Direct gevolgd door een schitterende halve omhaal van Nele die de keepster kansloos liet 1-2. Meteen gevolgd door wederom Merle die de 1-3 kon aantekenen. Daarna ging het gas er weer wat af, hetgeen resulteerde in een (ook) schitterende 2-3, over de keepster in de kruising vanaf rand 16. Hiermee gingen ze de rust in.

De afspraak was om gelijk de druk weer op te voeren, AVW moest dan wel bezwijken en dat deden ze dan ook. Binnen de minuut scoorde Merle de op één na mooiste van de dag door vanaf rechts er weer langs te flitsen en de bal vanaf hoek 16 met een boog snoeihard in de kruising te schieten. 2-4! Meteen werd het ook 2-5, toen Ruby de bal wist te onderscheppen en al slalommend door de defensie heen de bal uiteindelijk in het doel wist te prikken. De 2-6 was voor Bionda die met links zo wist af te drukken dat de thuis keepster geen passend antwoord had. De 2-7 was een eigen goal. Volgende week vieren we het uitgebreid, als we om 13.15 uur aftrappen tegen Eldenia (de nummer 2). Iedereen is welkom om deze unieke gebeurtenis live te volgen. Zoals ook bij de drie voorgaande titels, de entree is gratis. Daarnaast wordt op 3 juni gespeeld om de bekerfinale tegen Be Quick uit Zwolle in Lichtenvoorde.

Koningsdagtoernooi P.V. Leuth

LEUTH - Op donderdag 27 april speelde P.V. Leuth het Koningsdagtoernooi. Het zou zeer koud (10 graden), veel regen en winderig worden. Achteraf viel het 100 procent mee. Een klein buitje van vijf minuten kon de pret niet drukken. In het zonnetje was het zelfs lekker.

Met 25 deelnemers werd volop jeu de boules gespeeld en er was voldoende spanning met de standen die vaak wisselden. Er was natuurlijk ook de Oranjebitter met de toost op de Koning. Ook weer een lekker soepje en de hapjes deden het weer goed. Na de drie speelrondes was de winnaar bekend.

Eerste werd Jan Tissen met drie gewonnen partijen en 27 pluspunten. Tweede Wil Gunsing met 21 plus en derde werd Henk Gunsing met 19 pluspunten. Zij kregen alledrie een mooie pot met bloemen, die de tuin zeker aantrekkelijker maakt. Deze werden gesponsord door Bloemisterij 't Molentje, Berg en Dalseweg, Nijmegen.

Er werd daarna nog even gezellig wat gedronken en geklets en we hadden er weer een zeer geslaagd toernooi opzitten. Het volgende toernooi is het Dauwboulen op 25 mei 's morgens om 6 uur!

Fanfare Jubilate Deo start Koningsfeest Breedeweg

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

BREEDEWEG - Door het hijsen van de Nederlandse driekleur en het spelen van het Wilhelmus door fanfare Jubilate Deo bij de Sint-Antoniuskerk op het Kerkplein is donderdagmorgen het startsein gegeven van het Koningsfeest op Breedeweg.

Wethouder Eric Weijers was bij deze ceremonie aanwezig en bekeek de vele versierde fietsen, steppen, skelters, bolder– en kinderwagens. De bonte stoet vertrok vanaf het Kerkplein door de straten van de Breedeweg richting accommodatie van voetbalvereniging Groesbeekse Boys aan de Sint-Antoniusweg. Daar was hard gewerkt door het Oranjecomité van de Breedeweg om de echte ouderwetse Hollandse spelen op te zetten, waar iedereen met volle teugen van heeft kunnen genieten. Tussen de spelen door werden de kinderen verwend met een natje en een droogje waarna ze allemaal tevreden huiswaarts keerden.

Op pad als Romein: Loop je eigen ontdekkingstocht

HEILIG LANDSTICHTING - Romeinen Nu organiseert landelijke de Romeinenweek, met speciale aandacht voor het thema 100% Romeins?

Dé Romein bestaat niet. In Museumpark Heilig Land Stichting Orientalis In Museumpark Heilig Land Stichting Orientalis kunnen kinderen een dag ruilen met een Romein. Het begint bij de kassa waar je mag omkleden als een Romein. Gewapend met je doe-boekje trek je het park in, waar je allerlei Romeinse activiteiten tegenkomt. Leer Romeins rekenen, vilten of doe Romeinse spelletjes. Want hoe goed zijn jouw Romeinse skills? Kom hierachter tijdens de Romeinenweek in Orientalis.

Een rugzak met het doe-boekje (geschikt voor kinderen van 8 – 12 jaar) met verdere spulletjes erin, ontvangt je bij de kassa voor 3,50 euro. Tijdens je museumbezoek mag je een Romeins tuniek gratis bij de kassa lenen. Meer informatie staat op www.museumparkorientalis.nl.

Odayin Trio geeft Lente-concert

Foto: Odayin Trio

BEEK-UBBERGEN - Op zondag 7 mei geeft het Odayin Trio een gevarieerd kamerconcert met werken van Mozart, Bach, Rachmaninov, Ravel en Sjostakovitsj. Aanvang 12.00 uur, entree 10 euro.

Tevens is er een bijzondere expositie door de Nijmeegse kunstenaar Ben Luderer, met gedetailleerde tekeningen van vooroorlogs Nijmegen. En omdat het Nationale Vogelweek is, kun je al vanaf 8.00 uur 's ochtends aanwezig zijn bij het vogels ringen (gratis) bij Huis Wylerberg, Rijksstraatweg 178, Beek-Ubbergen. (Auto's beneden aan de straat parkeren.) Meer info staat op www.groeneconcerten.nl.

Sportvisseizoen hengelsportvereniging 't Mokse Broek in volle gang

GROESBEEK - Nu het weer wat beter wordt zijn er veel mensen die graag de waterkant opzoeken om een hengeltje uit te gooien, maar wat hebt u aan documenten nodig? Als u wilt vissen dan hebt u een geldige Vispas met bijbehorende gezamenlijke lijst van Nederlandse Viswateren 2016-2017-2018 nodig. Met deze documenten kunt u in heel Nederland op vele locaties vissen.

Bij Hengelsportvereniging ’t Mokse Broek kan men een visvergunning aanvragen. Dit kan via www.tmoksebroek.mijnhengelsportvereniging.nl, alsmede via www.sportvisserijnederland.nl, in de winkel van Hertog Hengelsport Nijmegen b.v. Eerste Oude Heselaan 268 in Nijmegen, telefoon 024 3775389; Boerenbond Kloosterstraat 29 in Groesbeek, telefoon 024 3971313 en VVV-kantoor Plasmolen direct naast de Pannenkoekenbakker Witteweg 10.

Wie lid is van de vereniging kan ook deel nemen aan de viswedstrijden.

SVO 2 wint van Groesbeekse elftal Rood Wit en is kampioen

Foto: Marcel Vink

Foto: Marcel Vink

OOIJ - Het was alweer een mooi tijdje geleden, maar zondag 30 april was het dan zover.

Met 9-0 tegen het Groesbeekse elftal Rood Wit werd SVO 2 kampioen 2016-2017. En dat werd gevierd in de kantine in Ooij van SVO'68 en met luid getoeter ging het team door de straten van Ooij om het kampioenschap wereldkundig te maken met platte kar. Het kampioensfeest werd tot in de kleine uurtjes gevierd in het clubgebouw.