GN Lingewaard

20 juli 2016

GN Lingewaard 20 juli 2016


Kinderdorp Angeren: van hutten bouwen tot zeephelling

ANGEREN - Hutten bouwen, zwemmen, knutselen, diverse sportclinics, van de zeephelling in de polder afglijden en de fancy fair op zondagmiddag.

"Dit is een greep uit de activiteiten van de leukste vakantieweek voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar uit de regio; het kinderdorp in Angeren. Van 30 juli tot en met 4 augustus zijn wij weer druk in de weer met onze groep enthousiaste vrijwilligers om dit jaarlijkse evenement weer tot een groot succes te maken."

Dit jaar staat de week in het teken van het Wilde Westen. Op zondag zal de jaarlijkse fancy fair dan ook in cowboystijl gehouden worden. Deze middag is niet alleen voor de kinderen, er is een veelzijdig programma voor jong en oud. Onder het genot van een hapje en een drankje zijn er vele mooie prijzen te winnen. Daarnaast zijn er activiteiten voor jong en oud. U bent allen welkom vanaf 14.00 in Angeren bij de kruising Zahnstraat/Lodderhoeksestraat.

"Deze week zou niet zo'n groot succes zijn zonder de groep enthousiaste vrijwilligers die ieder jaar voor de kinderen klaarstaat. Daarom zijn wij hard opzoek naar begeleiders die één- of meerdere dagdelen kunnen helpen. Iedereen van vijftien jaar en ouder is van harte welkom om ons leuke begeleidersteam te komen versterken! Opgeven kan via www.kinderdorpangeren.nl. Daarnaast is het mogelijk om kinderen van 6 tot en met 12 jaar in te schrijven via www.kinderdorpangeren.nl. Hier vindt u ook overige informatie over Kinderdorp Angeren."

Zomerse avondexcursies ‘Op zoek naar jonge bevers’

Foto: Lingewaard Natuurlijk

BEMMEL - Wil je meer te weten komen over de bevers in Bemmel? Met een beetje geluk zijn de jonge bevers toe aan hun eerste zwempoging buiten de beverburcht en kunnen we ze zelfs zien. Lingewaard Natuurlijk organiseert donderdag 21 juli en donderdag 18 augustus avondexcursies 'Op zoek naar jonge bevers'.

De bever is met zijn lengte van soms wel 1.30 meter lang het grootste knaagdier van Europa. Op het land zijn ze log, maar in het water zijn ze sterk en wendbaar. Het zijn schuwe nachtdieren die moeilijk waar te nemen zijn. Toch laten bevers onmiskenbare sporen achter! Met hun speciale voortanden knagen ze complete bomen om. De schors eten ze op, met de takken leggen ze voedselvoorraden van aan en bouwen er burchten mee.

Foto: Lingewaard Natuurlijk

Ooibos op bevermenu

Na een afwezigheid van anderhalve eeuw zwemmen er weer bevers rond de Nederlandse rivieren. De waterkwaliteit is verbeterd. Op de plekken waar ooit klei is gewonnen voor de baksteenindustrie heeft zich volop ooibos ontwikkeld. Bovendien zijn de plassen en oude rivierlopen rijk aan water- en oeverplanten, die een belangrijk onderdeel van het bevermenu uitmaken.

Avondexcursies

De avondexcursies zijn donderdag 21 juli en donderdag 18 augustus avondexcursies van 19.30 tot ongeveer 22.00 uur. Start is bij De Veldschuur aan de Sportlaan 1m in Bemmel. Koffie en thee staan klaar. Deelname 6,- en kinderen half geld. Aanmelden is niet nodig. Tip: Doe oude kleren en laarzen aan. Neem ook een kijker mee en iets om op te zitten. Informatie: Ben Cornelissen 06 448 449 of bencornelissen@hotmail.nl.

Open podium op Under the Milky Way

HUISSEN - Heb je altijd al op willen treden voor een publiek? Kun je mooi zingen, rappen, dansen, moppen tappen of een geweldige drumsolo weggeven? Of heb je een andere bijzondere hobby en wil je dit graag voordragen aan het publiek.

Het optreden mag maximaal vijf minuten in beslag nemen. Dan is dit je kans. Op 3 september vindt het festival Under the Milky Way plaats vanaf 12.30 uur aan de Badweg in Huissen en tussen 16.30-17.15 uur is er een open podium. Dit podium is voor jong en oud en iedereen kan er zijn of haar talenten laten zien.

"Onder de leiding van een flamboyante presentator en een gezellige jury gaan we van start en strijden we voor de eer en de Award van Open Podium UTMW 2016. Je kunt je opgeven via info@underthemilkyway.nl, maar reageer snel want vol is vol."

Sportparken in Lingewaard worden duurzaam

Sportpark Walburgen is bij de gemeente het proefproject om duurzaamheid bij sportparken onder de aandacht te brengen. (foto Sjaak Veldkamp)

GENDT - Sportpark Walburgen Gendt is een gemeentelijke proefproject duurzaamheid voor alle sportparken. In augustus is de binnenverlichting in het sportcafé en de sporthal vervangen door zuinige ledverlichting. Binnen twee jaar komen er 202 zonnepanelen. Wethouder Theo Peren zet zich er voor in dat in deze raadsperiode nog stappen worden gezet om alle sportcomplexen te verduurzamen.

Vertegenwoordigers van sportverenigingen waren naar Walburgen gekomen om uitleg te krijgen van Lingewaard Energie over gemeentelijke duurzaamheidsprojecten. De sfeer was behoudend. Eerst zien dan geloven. Volgens Robert Bakker is er meer dan kostenbesparing. Een sportclub die zich bezig houdt met verduurzamen werkt ook aan een positief imago en heeft kans op meer sponsoren. Grote voetbalverenigingen met veel jeugdleden hebben een voorbeeldfunctie, zegt Robert Bakker. Batavenvoorzitter Arold de Jong onderstreept de opvatting. In een ledenvergadering werd al eerder besloten dat VV De Bataven zich als een maatschappelijk verantwoorde vereniging opstelt.

Sportpark Walburgen is bij de gemeente het proefproject om duurzaamheid bij sportparken onder de aandacht te brengen. (foto Sjaak Veldkamp)

De ledverlichting levert een jaarlijkse besparing op van 6.000 euro. Voor de 202 zonnepanelen is volgens Lingewaard Energie een investering nodig van 61.500 euro, maar dat levert wel een besparing op van 7.000 euro per jaar. Aanpassen van veldverlichting staat nog in een zeer pril stadium. Deze kostbare investering is voor Lingewaard niet haalbaar.

De kosten van het proefproject zijn voor rekening van de gemeente. Toch zijn er ook voor Walburgen financiële voordelen, zegt wethouder Peren. De netto bezuiniging op de energierekening worden fiftyfifty verdeeld tussen Lingewaard en Walburgen. De opbrengst van Lingewaard gaat in het gemeentefonds voor duurzame projecten.

Mantelzorgcafé Lingewaard

LINGEWAARD - Als u voor een zieke, dementerende of gehandicapte in uw directe omgeving zorgt, bent u mantelzorger. Meestal gaat het om zorg voor een familielid, zoals partner, ouder, kind, broer of zus maar het kan ook gaan om zorg voor iemand uit uw vriendenkring of uit uw buurt.

Een ziekte of beperking en de zorg die daarmee gepaard gaat, maken dat de relatie verandert. Ook de beleving van intimiteit en seksualiteit wordt anders, terwijl dit belangrijke aspecten zijn voor de kwaliteit van het leven. Daarbij komt dat veel mensen het lastig vinden om over dit onderwerp te praten. Dat is jammer, want gebrek aan intimiteit leidt vaak tot verdriet en eenzaamheid. Hoe ga je daarmee om? Hoe raak je toch in gesprek daarover? Zijn er tips te geven?

Op 24 augustus kunnen mantelzorgers weer aanschuiven in het mantelzorgcafé met als thema Mantelzorg en intimiteit. Tijdens deze bijeenkomst zal Sjan van Goor, maatschappelijk werker werkzaam bij Zinzia Zorggroep, op dit thema ingaan en komen uw vragen allemaal aan de orde. De middag wordt afgesloten met een gezellige activiteit handverzorging.

Van 14.00–16.00 uur is men welkom in het Dominicanenklooster in Huissen (Onder de Pannen), Stadsdam 1. Er wordt een kleine bijdrage gevraagd van 2 euro.

Voor meer informatie of opgave kunt u contact opnemen met vrijwillig coördinator Anske van Spanje: 026 3254569. Aanmelden kan ook via SWL Meldpunt tel: 088 2552555 of e-mail: meldpunt@swlingewaard.nl.

StiKi Oase in Doornenburg

DOORNENBURG - Op maandagmiddag 22 augustus rond 14.00 uur wordt de keet en het nieuwe logo van StiKiDo onthuld. Doornenburg heeft vorig jaar meegedaan met Zomer in Gelderland en StiKido heeft het geld mogen ontvangen en daarmee is de keet opgeknapt en het logo veranderd.

Het programma ziet er als volgt uit:

Maandag 22 augustus: 09:00 – 16:00 uur: “de Piramides van StiKiDo!” We veranderen het kinderdorpterrein in Stiki Oase. De kinderen timmeren hun Egyptische bouwwerken

Maandagavond 22 augustus:18:00 – 19:00 uur: “Piramide Spotten” Kijkavond om je eigen gemaakte bouwwerkt kan laten zien aan iedereen

Dinsdag 23 augustus:09:00 – 16:00 uur: “Ingewikkeld Hè? We nemen een kijkje buiten Stiki Oase.Dat wordt spannend!

Dinsdagavond 23 augustus:18:30 – 19:30 uur: “Viswedstrijd” ism Lotus Vulgaris.

Woensdag 24 augustus:09:00 – 16:00 uur:“Fata Morgana” Tijdens dit feest gaan alle avonturiers feest vieren

Donderdag 25 augustus: 09:00 – 16:00 uur: “Schatgraven” Op donderdag gaan we als echte schatzoekers aan de slag

Vrijdag 26 augustus: 09:00 – 14:30 uur: “Zonnefeest” Met het Zonnefeest is het grootfeest op Stiki Oase

Vrijdagavond 26 augustus:“Stikdo’s Bazaar” vanaf 18.00 u. sluiten we het kinderdorp af met een feestelijke rommelmarkt, loterij en met live muziek

Inschrijven – Inschrijven voor deze week kan op zaterdag 20 augustus vanaf 10:00 uur. Het inschrijfgeld bedraagt €6,- per kind. Het inschrijfstrookje is te vinden op www.stikido.nl. Maximaal voor 250 kinderen plaats

Begeleiding – Voor de begeleiding van de kinderen zijn we op zoek naar enthousiaste leid(st)ers van 15 jaar en ouder. Stuur een mail naar info@stikido.nl.

Afscheid Jan Rossen met symposium: ‘Huisarts in spagaat’

BEMMEL - Een oudere dame (79) breekt haar heup. Ze moet worden geopereerd. Als ze thuiskomt, is haar vergeetachtigheid toegenomen. Haar man weet zich geen raad met alle hulp in huis en krijgt het eten niet op tijd op tafel. Ik praat met Jan Rossen. Hij nam na 34 jaar afscheid als huisarts in Bemmel.

In het symposium werden verschillende problemen besproken waar huisartsen nu mee kampen. Allereerst wordt de zorg complexer. Eén oorzaak is de vergrijzing. Ouderen komen steeds vaker met meer klachten tegelijk. Dat vraagt om veelzijdige hulp. Voor de heupproblemen en de beginnende dementie zijn er controles in het ziekenhuis en bij de huisarts, hulp van fysio- en ergotherapeut en steun van mantelzorgers. ”Allemaal nodig”, zegt Jan Rossen. “Maar hoe werk je samen, hoe regel je de controle en de verantwoordelijkheid? Ik ben toch geen manager van een administratiekantoor”.

En verder doen huisartsen bij een bepaalde ziekte niet zo maar wat. Wij werken volgens richtlijnen. Er zijn richtlijnen voor dementie, verwardheid en plasproblemen (mannen). Er komen er steeds meer. Jan: “Niemand bestrijdt de waarde van richtlijnen. Ze bieden houvast. Maar het knelt ook. Bij ernstiger ziektes en hogere leeftijd worden richtlijnen ook wat minder nageleefd. Ik begrijp dat wel”.

Patiënten zijn de laatste jaren ook mondiger. Onderzoek stelt dat 97% van de huisartsen wel eens anders handelt door eisen van de patiënt. Jan: “Ja, dat herken ik! Laatst zag ik een blakende baby met twee dagen diarree. De ouders wilden een verwijzing naar de kinderarts. Ik ontkwam er niet aan”.
Jan de Moor

Twintig jaar G-voetbal bij Jonge Kracht

Het G4 team van Jonge Kracht

HUISSEN - Al zo’n 20 jaar biedt de voetbalvereniging Jonge Kracht uit Huissen, de mogelijkheid voor mensen met een beperking, om ook in competitie verband te kunnen voetballen.

Jonge Kracht begon zo’n 20 jaar geleden met 1 team, nu spelen er reeds 4 senioren teams vol overgave in de competitie van de KNVB. Buiten het voetbal en de reguliere activiteiten van de vereniging, worden er voor de G-voetballers nog verschillende activiteiten georganiseerd. Integratie van G-voetballers is bij Jonge Kracht een feit en zij zijn niet meer weg te denken op de velden van de vereniging.

Het G4 team van Jonge Kracht

Wat zou het mooi zijn om in een jubileumjaar te starten met jeugd G-voetbal. "Ook voor de jeugd met een beperking willen wij graag de mogelijkheid bieden om bij Jonge Kracht te komen voetballen. Ben jij in de leeftijd van 12 tot 17 jaar dan willen wij graag bij voldoende animo, jou die mogelijkheid geven. Onder het motto: 'Normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet' biedt v.v. Jonge Kracht mensen met een beperking de mogelijkheid om te voetballen binnen een grote gezellige voetbalfamilie.

Indien er mensen zijn binnen uw familie/vrienden/kennissenkring die interesse hebben om te gaan voetballen of eens te willen kijken of mee willen trainen, zijn zij welkom op maandagavond. Neem vooraf even contact op met Trudy Stellaard (06 34399982) om een afspraak te maken en u bent dan welkom. Om dit alles in goede banen te leiden kunnen wij altijd leiders en trainers plaatsen binnen deze groep. Heb jij affiniteit met deze doelgroep en/of lijkt het je leuk om mee te werken, bel dan ook met bovenstaand telefoonnummer."

Van Kerk naar Theater 24

BEMMEL - Het werkvolk: Ab Klomp is mijn naam en ik ben van 1940, geboren en getogen Nijmegenaar, al 52 jaar getrouwd met Thea en we hebben een zoon, een dochter en drie kleinkinderen. Gezien onze leeftijd hebben we 8,5 jaar geleden ons herenhuis in Nijmegen verwisseld voor een appartement in Bemmel.

Ik ben bij de kerk betrokken geraakt, doordat kleine Frits zomaar op de stoep stond en mij vroeg of ik mij bezig wilde houden met de akoestiek van het te bouwen theater. De kerk kende ik al van uit mijn advieswerk in '69. Er waren toen klachten over de verstaanbaarheid. Ik had zelfs de bouwtekeningen nog, waarnaar de initiatiefnemers - tot op dat moment tevergeefs - naarstig op zoek waren. Ook het zwembad en de gymzaal van het OBC heb ik akoestisch aan kunnen passen.

Om Bemmelaren te leren kennen ben ik lid geworden van de KBO, waar ik diverse cursussen ben gaan volgen. Eén daarvan was muziekgeschiedenis, waar ik soms over mijn beroep als akoestisch adviseur sprak. Ik heb er zelfs eens een lezing over gegeven.

In de eerste gesprekken dacht ik, hoe kunnen deze mensen zo'n enorm project aangaan. Op tekening zag ik echter al meteen, dat er veel zaken in het ontwerp niet klopten en ik heb daarover mijn mening gegeven. Nu sta ik er versteld van hoe goed het gaat en hoe mooi het wordt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat niet verwacht had.

Geluid gaat in een theater alle kanten op en je moet het opvangen of verstrooien. Het blijft ook afwachten, hoe het uiteindelijk gaat klinken, omdat je in een bestaand gebouw geen invloed meer hebt op omgevingsfactoren als de grootte en de vorm van de zaal en het publiek. Toen ik in dit vak begon was het voor velen nog 'zwarte kunst'. In die tijd vroeg men je altijd pas achteraf of je een oplossing wist voor een bestaand probleem. Ik heb het vak in de praktijk moeten leren. Er waren alleen een aantal basisbegrippen en wat formules bekend, die door een paar Amerikanen waren gedefinieerd. Daar moest je het mee doen. Door mijn ervaringen in de theaterwereld ben ik tevens theatertechnisch adviseur geworden.

Voor de Historische Kring schrijf ik verhalen; één daarvan gaat over de familie Klomp die sinds 1795 in Bemmel woont waaraan ik ook aantak. Daar komen diverse architecten van naam in voor. Zo is het Van Mesdag museum door een Bemmelse Klomp gebouwd.

Geslaagde picknick Zonnebloem Angeren

ANGEREN - Zaterdag 9 juli hebben de gasten van de Zonnebloem Angeren weer kunnen genieten van de jaarlijkse picknick op het weitje van Piet Boeijen aan de Kamervoort in Angeren.

Onder goede weersomstandigheden werden zo’n dertig gasten verwend met allerlei lekkernijen, zoals spekkoek, salade, belegde broodjes en de verse aardbeien met slagroom, die door aardbeienkweker De Beijer uit Doornenburg gratis werden verstrekt. Voor de live-muziek waren drie muzikanten van het zeemanskoor Schip Ahoy aanwezig, die belangeloos voor een aantal populaire oude liedjes zorgden. Vooral het Angers volkslied kreeg de nodige bijval van onze gasten en werd daarom op het eind nog een keer herhaald. Kortom, een geslaagde activiteit voor onze gasten, maar ook voor de vrijwilligers van de Zonnebloemafdeling Angeren.

Sasa onderlinge klaverjascompetitie

ANGEREN - Het klaverjasseizoen 2015 - 2016 voor de Stichting Actieve Senioren Angeren zit er weer op. Er werd vooral sportief gekaart en het sociale contact en vriendschap voor de 27 deelnemers stonden voorop.

De 1e prijs ging naar Ger Jansen uit Dodewaard, 2e werd Theo (Floor) Jansen uit Gendt, 3e Wim Polman uit Angeren, 4e Piet Peters uit Huissen, 5e Henk Peters uit Angeren en 6e Frans van Maanen uit Huissen. De poedelprijs ging naar Anny Janssen uit Angeren. De wedstrijdleiders Angela Selman eno Polman kunnen terug zien op een goed georganiseerd klaverjasseizoen.

Op dinsdag 30 augustus om 13.15 uur gaat de nieuwe competitie weer van star;, wie zin heeft om in Het Dorpshuis aan de Emmastraat 23 in Angeren wil komen klaverjassen, is welkom. Ook kunt u op de dinsdagen komen jokeren. Meer informatie staat op www-sasa-angeren.nl.

Harmonie Doornenburg bij intocht 4Ddaagse

DOORNENBURG – Op vrijdag 22 juli zal de jubilerende harmonie uit Doornenburg deelnemen aan de intocht van de Nijmeegse Vierdaagse. In 2016 is het honderd jaar geleden dat de Nijmeegse Vierdaagse is ontstaan. Dit wordt groots gevierd en herdacht.

Elk jaar zijn er tal van Nederlandse orkesten die zich spontaan aanmelden om op de vrijdagmiddag de intocht van dit grootste wandelevenement ter wereld op de Via Gladiola in Nijmegen muzikaal te ondersteunen. De duizenden wandelaars zijn daar altijd erg blij mee, maar zeker ook de tienduizenden mensen die langs de route staan.

Voor het honderdjarig jubileum van het wandelevenement heeft de organisatie iets unieks bedacht. Onder het motto “100 meets 100” wordt de intocht van de Vierdaagse mede opgeluisterd door Nederlandse orkesten die net als de Vierdaagse in 2016 honderd jaar bestaan. Harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg heeft dit initiatief omarmd en zal als mede-honderdjarige daarom aan de intocht deelnemen.

De vereniging uit Doornenburg zal om 15:30 uur starten vanaf sportcomplex De Kluis in Malden en van daaruit de laatste 5,5 kilometer lopen naar het centrum van Nijmegen.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij het volgende eetcafé om gezellig een vorkje mee te prikken:

Donderdag 21 juli - 17.30u – Dominicanenklooster, Stadsdam 1, Huissen

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 - 16.00u via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (max. 24) raden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘'Actief in wijk en buurt’'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Verduurzaming Walburgen: verrassing van gemeente

LINGEWAARD - Op dinsdag 12 juli vond er een informatieavond plaats over de verduurzaming van sporthal Walburgen.

Lingewaard Energie heeft die avond de resultaten van de (samen met WM3) uitgevoerde energiescan gepresenteerd aan bestuursleden van sportverenigingen. Het blijkt dat met geringe inspanningen grote besparingen zijn te behalen. Bij sporthal Walburgen zal begonnen worden met het aanbrengen van led-verlichting in het gehele complex. Hiermee wordt op jaarbasis een energiebesparing van circa 7.000 euro gehaald, uiteraard afhankelijk van het gedrag van de gebruikers.

De gemeente heeft op de informatieavond toegezegd dat zij, als eigenaar van de hal, de kosten van de nieuwe led-verlichting voor haar rekening zal nemen. De besparing die bereikt wordt op de jaarlijkse energiekosten zal 50 - 50 procent worden verdeeld tussen de exploitant en de gemeente. Het gemeentelijk deel wordt in een fonds gestort waaruit verduurzaming van andere gemeentelijke verenigingsgebouwen gefinancierd gaat worden.

Voor verenigingen met eigen accommodaties die willen verduurzamen, maar niet beschikken over (voldoende) eigen middelen zijn door Lingewaard Energie ook andere vormen van financiering toegelicht.

Een groot aantal verenigingen heeft aangegeven meer te willen weten over hun eigen situatie en de mogelijkheden om in aanmerking te komen voor gemeentelijke financiering. Voor deze en alle andere verenigingen geldt dat contact kan worden opgenomen met Lingewaard Energie (info@lingewaardenergie.nl) voor het opstellen van een Energiescan en een Plan van Aanpak. Gezamenlijk wordt vervolgens bekeken welk financieringstraject kan worden gevolgd.

Ingezonden brief

In het gemeentenieuws las ik het artikel Ressen betaalt de rekening van de Waalsprong. Hoe is het mogelijk dat voor deze oplossing is gekozen. En een beetje kortzichtig vind ik het ook. Alsof alleen bestemmingsverkeer voor Bemmel deze weg zal kiezen.

Wat er gebeurt is een aantrekkelijke sluiproute creëren voor al het verkeer dat ook naar Gendt, Haalderen, Doornenburg en waarschijnlijk achter Bemmel liggende dorpen ligt. Al jaren is er een toenemende verkeersdrukte op de Papenstraat van Bemmel, Niet alleen in aantallen, maar ook in soort voertuigen: Grote 4 dubbel assige vrachtwagens die niet op een weghelft passen, Landbouwverkeer op hoge banden en met allerlei uitstekende hulpmaterialen die ook niet op een weghelft passen en met hoge snelheid over de weg razen (mag dit en wat is de remweg van deze voertuigen) . De grote vrachtauto's met auto's en bevoorradingsauto's van de winkels die met grote snelheid over de weg gaan. En dan nog de gepimpte lekker blazende auto's die van de weg een soort race baan maken.Een enorme geluidsoverlast en ongemak voor de aanwonenden. Het is afwachten wanneer het een keer vreselijk mis gaat. De weg is niet afgestemd op deze enorme kolossen in lengte gewicht en motorvermogen. Al jaren is dit onder de aandacht van de gemeente gebracht, maar er gebeurt niets. Niet een maatregel wordt er genomen, of ook maar over nagedacht de overlast te beperken. De toegezegde geluidsarme asfalt stopt net voorbij het verpleeghuis. Dan zelf maar goed dubbelglas aanbrengen, dan wordt je 's morgens om 5.30 niet wakker gemaakt door de herrie.

Afgelopen maanden / jaren is geïnvesteerd ivm waal rijn pad, en (onzinnige) verkeersremmers. Nu weer weghalen?! Kapitaal vernietiging en aantrekkelijk maken voor racers en vluchtroute.

Ik heb voor deze keus en aanpak/maatregelen niet veel begrip, en vind het jammer dat zo met de gemeenschapsgelden wordt omgegaan.

A.V.

Gratis inloop bij www.stichting-sbbo.nl

ARNHEM - Zaterdag 23 juli is er een gratis inloop over problematische schulden voor particulieren en ZZP-ers."Wij voorkomen dat u in de WSNP terecht komt, onze aanpak is direct en effectief en geeft direct rust. Wacht niet tot de deurwaarders op de stoep staan en beslag dreigt."

"U vindt ons vanaf 13.00 tot 17.00 uur in wijkcentrum en zorgboerderij De Kroon aan de Randweg 2 in De Laar Oost in Arnhem net voorbij de woonboulevard. Gratis parkeren aan de andere kant van de weg achter de Jumbo. U kunt direct een afspraak maken voor een gratis intake gesprek bij u thuis. Lees eerst goed onze site op www.stichting/sbbo.nl."

"Geneer u vooral niet; u bent echt een van de 100.000 duizenden en u wordt ontvangen in een neutrale omgeving en geadviseerd en geholpen door ons vakkundig en sterk gemotiveerd team van vrijwilligers van stichting SBBO."

Zomertijd

Vakantie of niet, in de protestantse gemeente is steeds wat te doen. Velen zullen op reis gaan, anderen zijn net geweest of blijven gewoon thuis. Sommigen werken gewoon door of genieten van wat zich voordoet.

In de kerk gaan de zondagse vieringen gewoon door. Iedere zondag opnieuw vieren we het leven en ontmoeten we elkaar. Na afloop van de dienst is er koffie of thee en praten we bij. En natuurlijk is er de vrijdagmiddaginloop. Van 14 – 16 uur is iedereen welkom voor een praatje, een luisterend oor, contact met anderen of gewoon even uitblazen met een kopje thee of koffie. U bent van harte welkom.

Hier zijn wij,

Mensen onderweg een leven lang

Groeiend om te worden tot wie we bedoeld zijn,

Onwetend vaak waarheen en waartoe

Mensen met een hart vol verlangen

Om te zien welke onze weg is…

Met heimwee naar het licht van uw ogen

Wij roepen U toe

Eeuwige wijs ons onze weg.

Kerkdienst protestantse gemeente Huissen op zondag 24 juli om 10.00 uur; voorganger ds. Matthijs Glastra.

Geslaagde sponsorloop voor Bushi Arnhem

ARNHEM - Een geslaagde sponsorloop afgelopen vrijdagavond 8 juli, een succes! Er is hard gelopen en druk gestempeld. Mooi om te merken hoe iedereen zich inzet voor de club en enthousiast en plezier heeft in sport.

De sponsorloop startte vanaf sporthal De Laar West waar Bushi Arnhem na de vakantie een start maakt in een nieuwe dojo. Om de start een succes te laten zijn, was iedereen opgetrommeld voor de sponsorloop voor nieuwe sportmaterialen. Alle judoka's hebben zich afgelopen vrijdagavond in het zweet gelopen, echt top!

De Rotaryclub van Arnhem Huissen was belangstellend komen kijken en was onder de indruk van de inzet en het enthousiasme van de kinderen en de vrijwilligers. De Rotary vindt het belangrijk om lokale initiatieven in Arnhem-Zuid te ondersteunen en de jeugd te stimuleren om te gaan sporten. Zij deden de toezegging van een donatie. Als men naar aanleiding van deze sponsorloop als particulier of als sponsor Bushi Arnhem wil steunen, kan men hierover contact opnemen met info@bushiarnhem.nl

"Als klap op de vuurpijl kwam de judoka Tessie Savelkouls ook nog even kijken naar onze club en onze sponsorloop. Tessie gaat naar de Olympische Spelen in Rio en komt uit bij de dames in de gewichtsklasse +78. Uiteraard was dat voor veel kinderen een gelegenheid om nog een handtekening te bemachtigen!"

De nieuwe judozaal in de sporthal De Laar West sluit ook goed aan bij de wens van het wijkplatform De Laar voor meer sportactiviteiten voor de jeugd in de wijk. Bushi Arnhem hoopt vanaf maandag 5 september met het nieuwe lesrooster te kunnen starten voor recreanten, wedstrijdjudoka's en judoles voor senioren.        

Overbetuwe en Lingewaard werken samen bij belastingen

BETUWE - Met ingang van 1 januari 2017 voeren de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard gezamenlijk hun taken op het gebied van gemeentelijke belastingen uit.

Directe aanleiding voor de samenwerking is het aflopen van de samenwerking tussen Lingewaard en Arnhem. Een gezamenlijk haalbaarheidsonderzoek wees uit dat een belastingsamenwerking met gemeente Overbetuwe het meest kansrijk is en de meeste meerwaarde biedt voor beide gemeenten.

Met het aangaan van een belastingsamenwerking wordt de uitvoering van de belastingtaken goed geborgd, worden voordelen behaald op het vlak van kwaliteit, kwetsbaarheid en kosten en ontstaat er een team dat voldoende kennis, kunde en ervaring heeft om goed in te spelen op de naderende landelijke ontwikkelingen op het vlak van de gemeentelijke belastingen.

Vanuit overwegingen op het vlak van bedrijfsvoering is ervoor gekozen om locatie Elst als standplaats aan te wijzen. De belastingmedewerkers van Lingewaard worden in eerste instantie gedetacheerd naar de gemeente Overbetuwe waar zij na een plaatsingsprocedure in dienst van Overbetuwe komen.

De verantwoordelijke wethouders zijn zeer verheugd met de voorgenomen samenwerking. Wijnte Hol (Overbetuwe): "We zijn blij met deze stap. De samenwerking gaan we aan op basis van een aantoonbare meerwaarde voor beide gemeenten." Helga Witjes (Lingewaard): "Ik ben er trots op dat wij als buurgemeenten elkaar op dit vlak hebben gevonden. Wat mij betreft doen we dat vaker."

Stichting heeft oplossing tegen niet-werkende AED’s

LINGEWAARD - Er is veel te doen geweest over AED’s die niet zouden werken of onvindbaar waren. Volgens de media zouden er problemen zijn met zeker 40.000 AED's.

Zoll, een leverancier van AED's is jaren bezig geweest met het ontwikkelen van een unieke en vooral zeer gebruiksvriendelijke AED. De Zoll AED 3 is hiervan het resultaat.

Het bijzondere aan deze AED is dat hij in staat is zelf te analyseren of hij functioneert. Dit houdt in dat hij zichzelf controleert op houdbaarheid en bruikbaarheid batterij en elektroden en technische staat. De gegevens verstuurt hij via WiFi naar het PlusTracksysteem. Door middel hiervan kan de met WiFi verbonden AED een signaal afgeven of hij wel of niet gebruiksklaar is. Degene die verantwoordelijk is voor het onderhoud ziet via een app op zijn telefoon dat hij direct in actie moet komen. Met deze werkwijze is de kans dat de AED niet gebruiksklaar is teruggebracht naar nul.

Stichting Kloppend Hart voor Lingewaard en Overbetuwe heeft de primeur in Nederland. Deze stichting zet zich al ruim 10 jaar actief in om vrijwilligers te leren reanimeren en AED’s te plaatsen. Op dit moment hangen er ruim 200 AED’s in de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe, die door of via deze stichting zijn aangeschaft.

Inmiddels zijn er drie nieuwe AED’s geplaatst. Op 2 augustus komen daar nog twee bij en de komende jaren zullen de huidige AED’s geleidelijk aan vervangen gaan worden. Door onze intensieve controle had de stichting al geen probleem van niet werkende AED’s, maar dit nieuwe systeem in combinatie met een telefoon app maakt controle op afstand mogelijk.

Column

Om een film goed in me op te kunnen nemen wil ik een spannende film vanaf het begin volgen. Soms mis ik belangrijke fragmenten. Een film dendert maar door. Er is amper tijd om een emotioneel moment goed tot je te nemen. Een foto is veel krachtiger. Daarom lees ik liever een krant dan het nieuws op de tv te volgen. Vorige week bezorgde dagblad Trouw mij een aangenaam ontbijt. De nieuwe Britse premier Theresa May wordt door koningin Elizabeth II in haar paleis beëdigd. Een geweldige foto. May knielt wat ongelukkig. Het paleisvertrek was compleet kitsch. Een openhaard, geflankeerd door twee identieke schemerlampen en boeketten. De zitbank waar een normaal persoon niet op kan zitten. Ik neem een slok thee. Op een indrukwekkend tapijt staat de Queen Mother met een handtasje losjes om haar arm. Ik denk, zou ze de hele dag met een handtas door haar paleis schrijden? Mijn moeder, schoonmoeder en al mijn tantes hadden ook een handtas. Zwart lakleer was favoriet. En er zat bijna altijd een zakdoek en een groen flesje eau de cologne 4711 in. Tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces zoek ik tevergeefs naar vrouwen met een handtas. In het theater wordt een politieke oorlogsfilm getoond. Raadsleden verdedigen Ressen tegen een aanval van dagelijks 4.000 auto's uit de Waalsprong. Nijmegen is hun grote vijand. Heel Ressen lijkt aanwezig. Pierre Cuypers zit goed in zijn rol als raadsclown. Hij wil geen onderzoek naar iets wat hij niet wil. Het publiek wordt op hun wenken bediend. De plannenmakers zijn van de pot gerukt. Er klinkt applaus. Ik blijf de film volgen. Plots een wapenstilstand. Wethouder Peren kan toezeggen dat alle mogelijke scenario's voor een verbinding tussen Bemmel en de Waalsprong worden onderzocht. Samen met de grote vijand Nijmegen. Iedereen oogt tevreden. Inclusief Nijmegen en de raadsclown. Iets gemist? Ja, politiek is moeilijk te volgen. Raadsleden en wethouders hebben handtasjes met geheime vakjes.

Sjaak

Gendt Open Tuin-weekend steunt KiKa

GENDT - Het weekend van 23 en 24 juli is de tuin met één-jarige zomerbloeiers (5000 m2) aan de Langstraat 239 in Gendt, weer opengesteld voor tuinliefhebbers. Van 11.00 tot 17.00 uur bij familie Jeurissen.

De tuin heeft een decor van loofbomen, coniferen, heesters en dergelijke en is verdeeld in vier grote tuinkamers die aangeplant zijn met duizenden één-jarige zomerbloeiers . Het is een kleurrijk geheel met verschillende terrassen en leuke doorkijkjes. Dit jaar staat er weer een standje met Kika-beren en informatie; een vrijwillige bijdrage voor KiKa is welkom en u kunt gratis parkeren bij nummer 40 A JeuPro Potplanten.                                                                                         

Rondwandeling door Huissen


HUISSEN - Op vrijdag 29 juli bestaat de gelegenheid om deel te nemen aan een begeleide rondwandeling door Huissen. Emile Smit van de Historische Kring Huessen zal onderweg een en ander vertellen over wat er te zien is, hoe oud de dingen zijn en of er vroeger bijzondere andere dingen waren.


Er zijn heel wat mensen die zullen denken: “Ach, Huissen, daar woon ik al zo lang… Dat ken ik onderhand wel!” Toch valt bij elke wandeling op, dat juist de 'echte' Huissenaren verrast zijn over wat ze onderweg tegenkomen en niet wisten. In je eigen stad loop je de dingen vaak gewoon voorbij. Een reden dus om toch mee te doen.
De wandeling begint om 18.30 uur vanaf de Hof van Hessen in de Vierakkerstraat en duurt ongeveer anderhalf uur. U kunt zich aanmelden bij Corry Huisman, 026 3254762.

Ingezonden brief

Reputatieschade

Met het besluit 185.000 euro te besteden aan een ambtenaar die reputatieschade moet voorkomen, heeft het gemeentebestuur zichzelf de grootste schade berokkend, die je maar veroorzaken kunt. Ze missen die ambtenaar nu al. Gezien het feit, dat het bestuur niet aan kan geven waartoe deze speciale communicatieadviseur ten tonele verschijnt, is dit besluit te bizar voor woorden. Alsof je een peperduur rijbewijs haalt, maar geen auto gaat rijden. Toen het bruggetje in het park zomaar verdween, dacht ik, niet te filmen, maar de tv-camera's draaiden al. De ovatonde kan het bestuur niet mee uit de voeten en dus draait Ressen voor de schade op. Geen schade, maar schaamte voor het bestuur: haar totale afwezigheid bij het grootste burgerinitiatief ooit. Wat staat ons te wachten, daar deze dure jongen eraan komt, nog meer incompetentie? De totale leegheid? Ik steek een kaars op, al zal dat de zwarte bladzijde niet verlichten.

Jan-Meurs

Sleutelbos gevonden

HUISSEN - Op donderdag 14 juli is er op de stoep bij 't Kruidvat in Huissen, een sleutelbos gevonden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Gemeente Lingewaard, afdeling gevonden voorwerpen, 026 3260111.

De Kluproosjes doet mee met de Special Olympics

REGIO - Van 1 tot en met 3 juli zijn de Special Olympics afgewerkt in Nijmegen, Wijchen en Groesbeek. De Special Olympics is een tweejaarlijks sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking. Vanuit heel Nederland strijden zij om de hoogste plaats in hun sport onder het motto 'Deelnemen is Winnen'.

Na een schitterende opening door Introdans en Frans Bauer op vrijdag begon op zaterdag het sportieve gedeelte. De badmintonners speelden zaterdag morgen eerst de divisioning. Daarna de wedstrijd. Bij de heren enkel won Alik Babajev zilver Bij de dames enkel won Sandra Kersten ook zilver, zij werd ook tweede bij de damesdubbel met een Belgische speelster. Debbie Schrijver en Helianthe Nahar werden in de hoogste klasse damesdubbel tweede . Bij de heren enkel en dubbel lukten het Dick Mastenbroek en Bas Buurman net niet om een medaille te veroveren.

Bij de ruiters werd er zaterdag ook eerst gematched en de divisioning gereden. Zondag was de wedstrijd. Steffi Kregting, Willie Kampschoer en Steffi Kuster reden de A proef. Steffi Kregting won goud met de 1e plaats, Steffi had de 4e plaats en Willie de 8e plaats. Xander Jansen zat in de BI proef en werd 5e. Loes en Mike reden de BIS proef, waarin Loes de 2e prijs won en Mike had een mooie 4e plaats.

Het deelnemen aan de Special Olympics was voor alle spelers en ruiters een hoogtepunt. Zij zien uit naar de volgende spelen over twee jaar in de Achterhoek.

Fred Vis wint fotowedstrijd Back to the Music

Winnaars Meest 60ís verklede bezoekers; Foto: Benno Arends

HUISSEN – De winnaar van de fotowedstrijd Back to the Music 60's op Facebook is Fred Vis uit Bemmel. Die wedstrijd werd georganiseerd in het kader van koopzondag in Huissen met als thema Back to the Music 60's.

De zwart-wit foto van Fred met 'zijn' band The Drumbeats uit begin jaren '60 werd als beste beoordeeld door de organisator, Ondernemersvereniging Huissen. Voorzitter Henk van Eimeren reikte onlangs de prijs uit aan Fred (rechts op de foto): een cadeaubon die te besteden is bij (een van) de deelnemende horecabedrijven; Beide Zussen, De Buitenpoort, Borrelzz, Het Moment, Bar Lekker, De Dijk, De Betuwe, Da Claudio, Big Fish en 't Huessenaartje.

Foto: Hans Schmeinck

Voor een andere wedstrijd op de (koopzon)dag zelf, namelijk Meest 60's verklede bezoeker(s), werd ook zo'n zelfde bon beschikbaar gesteld. Deze werd gewonnen door Astrid van Oostwaard en partner uit 's Heerenberg.

Gendtse fietstochten

GENDT - Op dinsdag 26 juli zal de tweede fietstocht plaatsvinden voor alle mensen van 50 jaar en ouder.

Deze tochten worden georganiseerd door De vrolijke trappers van SWOG. Er is weer een prachtige route samengesteld van 50 km. Men is niet verplicht om de gehele route uit te rijden; bij slechter wordend weer of te zware belasting.

Start en finish zijn weer bij sporthal Walburgen aan de Nijmeegsestraat. Er kan worden gestart vanaf 9.00 uur. U kunt zich inschrijven bij de start. De kosten bedragen 3,00 per persoon inclusief kosten voor ponten. U dient zich vóór 17.00 uur weer af te melden.

Op dinsdag 9 augustus zal de derde en laatste tocht worden verreden. Voor eventueel nader gewenste informatie kunt u bellen met Ton Balduk: 0481 4220690.

Zorg zonder eigen bijdrage, wat vind jij ervan?

LINGEWAARD - Een eigen thuis, een plek onder de mensen, waar jij zolang mogelijk je steentje kunt bijdragen aan de buurt waarin je woont. Een buurt waar jong en oud, gevend en nemend, lerend en ervaren samenleeft en soms zelfs samenwoont.

Het is toch fijn wanneer je jouw kennis en ervaring kunt overdragen aan jongeren, die op hun beurt jou weer inspireren met hun ideeën en plannen. Maar er gewoon ook zijn om elkaar te helpen, bij kleine en grotere zaken, zonder dat je een eigen bijdrage hoeft te betalen. Niet omdat het moet, maar omdat het kan en nog leuk is bovendien.

Daarvoor is nodig een passende woon- en leefomgeving die buurtbewoners uitnodigt om elkaar te ontmoeten, een praatje te maken of samen aan iets moois te werken. De verlaagde drempel van een levensloopbestendige woning is dan niet genoeg. Laat buren dankzij de gebouwde omgeving elkaar makkelijker vinden met voldoende privacy.

De komende jaren zijn er een paar grote woningbouwprojecten in onze gemeente, denk aan de oude Brandweer Kazerne te Bemmel, de Klappenburgwijk en de Zilverkamp in Huissen. Wijken die sociale woningbouw, maar ook eigen woningbezit kennen. Projecten die te maken hebben met huizen, maar ook met de voorzieningen; winkels, zorg en openbare ruimte. Maar allemaal beginnen en eindigen met de inwoners, met jou dus!

Stichting Zelf zoekt inwoners die graag mee willen denken en/of doen over hun woon en leefomgeving, onder het motto samen staan we sterk. Woon jij in de Klappenburgwijk te Bemmel of in de Zilverkamp te Huissen, meld je aan!

info@zelf-lingewaard.nl of bezoek www.zelf-lingewaard.nl. En laat ons weten, wat vind jij ervan?

Sleutelbos gevonden

HUISSEN - Op donderdag 14 juli is er op de stoep bij 't Kruidvat in Huissen, een sleutelbos gevonden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Gemeente Lingewaard, afdeling gevonden voorwerpen, 026 3260111.

TTV Looping: gezellige tafeltennisvereniging

LINGEWAARD - Zin om na de vakantie weer te gaan sporten? Of gewoon een gezellig balletje slaan?

Dat kan bij onze club. Op dinsdag 30 augustus kan er weer volop getraind worden in voorbereiding op het nieuwe seizoen.

12 / 24

13 / 24

14 / 24

15 / 24

Laco Nederland B.V. behaalt in zeer rap tempo de Concern Licentie Zwem-ABC

BEMMEL - Vrijdag 8 juli ontvingen Bert en Ivo Lavrijsen, directie van Laco Nederland B.V., de Concern Licentie Zwem-ABC voor 34 zwembaden uit handen van Evert-Jan Hulshof, directeur van het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ.

"Het is heel bijzonder dat Laco het voor elkaar heeft gekregen om in een tijdsbestek van drie maanden te voldoen aan alle nieuwe kwaliteitscriteria. Dit getuigt van daadkracht en korte lijnen binnen deze organisatie", aldus Evert-Jan Hulshof. De Licentie Zwem-ABC geeft ouders de garantie dat de zwemlesaanbieder die in het bezit is van de Licentie Zwem-ABC handelt volgens de nieuwe kwaliteitsstandaard van de zwembranche. De overhandiging vond plaats in Laco sportcentrum Oirschot.

Al jaren wordt er bij een zwembad, zwemschool of zwemvereniging waar je kunt diplomazwemmen voor het Zwem-ABC gecontroleerd of dit diplomazwemmen verloopt conform de afzwemeisen – de Bepalingen, Richtlijnen en Examenprogramma's Zwemdiploma's - afgekort BREZ. Met de invoering van de Licentie Zwem-ABC wordt een zwemlesaanbieder ook getoetst op zaken die met veiligheid en klantgerichtheid te maken hebben. Zo wordt onder andere gevraagd naar het voldoen aan wet- en regelgeving en getoetst of de zwemonderwijzer gescreend en in het bezit is van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Laco hanteert de methodiek van systeemgericht toezicht voor het behalen van de Licentie Zwem-ABC. Dit betekent dat er op verschillende manieren wordt gecontroleerd: op concernniveau wordt jaarlijks een systeemaudit uitgevoerd door een externe auditor. Vanuit het interne kwaliteitssysteem worden de zwembaden getoetst op de eisen van de Licentie Zwem-ABC. Bij een deel van deze zwembaden wordt door de externe auditor middels een steekproef bekeken of Laco deze toetsing conform criteria heeft uitgevoerd.
Tenslotte wordt de inhoudelijke kwaliteit van het diplomazwemmen door vakmensen getoetst aan de BREZ 2.0. Laco heeft kwaliteit van het zwemonderwijs hoog in het vaandel staan en onderstreept het belang van kwaliteitsborging van het Zwem-ABC. Vanaf het begin is Laco betrokken geweest bij de ontwikkeling van de Licentie Zwem-ABC door zitting te hebben in de Coördinatiewerkgroep en Laco zwembad Heythuysen nam deel aan de pilot.
Jaarlijks halen veel kinderen een Zwemdiploma A. Dit onderstreept het belang van leren zwemmen in Nederland en het Zwem-ABC. In Nederland bestaat een uniek systeem van zwemdiploma's en zwemonderwijs. De basis van het zwemonderwijs is het Zwem-ABC uitgegeven door het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ.

Eef van Aalten wint Chateauroux Parc

LINGEWAARD - Zaterdag 9 juli waren er 2 vluchten: 1 dagfondvlucht en een jongeduivenvlucht.

De duiven op de dagfondvlucht werden in Chateauroux Parc om 07.00 uur gelost op een afstand van 645 kilometer. De eerste duif viel om 14.53 uur op het hok van Eef v. Aalten 2e Nissen & Vermaas ,3e. H. Hegeman ,4e. H.Cor nelissen, 5e. J.Buys.

De jonge duiven werden in Duffel om 10.30 uur gelost op een afstand van 133 kilometer. De eerste duiven haalden een snelheid van dik 90 kilometer per uur. Dit was een duif van H.Hegeman, 2e E.v. Aalten, 3e.Jv. Ingen & Zn,4e. T.Sas, 5.P.J.H. v. Ooijen.

Eef van Aalten haalt met vroege duif teletekst

LINGEWAARD - Vrijdag was er een Z.L.U. vlucht vanaf St Vincent. De duiven werden om 07.15 uur gelost op een afstand van 1064 kilometer.

Een duif van Eef van Aalten kreeg het voor elkaar om al om 21.59 uur op het hok te arriveren. Dit was een hele prestatie, want hij liet dik 3300 duiven achter zich. Op teletekst was dit goed voor een zevende plaats.

Ook was er op 8 juli een lossing vanaf Albi (937km.) .Deze duiven werden om 13.00 uur gelost. Hier draaide Piet Eeuwes op zaterdag om 11.54 uur zijn eerste duif, 2e.W.Buijs, 3e.J.Buys, 4e.H.Cornelissen.

De Zandse kerk blijft!

Foto: N. Hubers. Het betreft het kapelletje op het oude kerkhof 'De Hoeve'.

HUISSEN - Stichting De Zandse Kerk wil de kerk graag behouden en ervoor zorgen dat deze een toegevoegde waarde blijft voor de gemeenschap. De fundingsactie is een groot succes. Dankzij donaties en steun kan de kerk behouden blijven.

"Hiervoor willen wij iedereen hartelijk bedanken. Eindelijk mogen wij u het goede nieuws delen dat de Zandse Kerk Huissen niet zal verlaten. De teller staat inmiddels al op 95.000 euro een bedrag waar we met zijn allen best trots op mogen zijn!

Foto: N. Hubers. Het betreft het kapelletje op het oude kerkhof 'De Hoeve'.

Dankzij de bijdrage van u als bewoner kunnen we een stukje geschiedenis van het Zand behouden en er nieuwe geschiedenis in maken! Het koopcontract voor de kerk is nu in de maak en de verwachting is dat we tegen in dit najaar de kerk 'ons eigendom' mogen noemen.

We zijn alvast volop bezig om plannen te maken voor de toekomst, zo zijn we in gesprek met een ondernemer die de uitvaartverzorging onder haar hoede gaat nemen. Daarnaast is er een aantal dames bijeengekomen om gezamenlijk na te denken over andere activiteiten.

Ook fijn nieuws is dat we van Gemeente Lingewaard het beheer hebben gekregen voor het behoud van de Maria Kapel en het onderhoud van het Oude Kerkhof 'De Hoeve'.

Zoals u kunt lezen zitten we niet stil! Maar dit zou allemaal niet mogelijk zijn zonder uw inbreng. Op financieel gebied, maar ook persoonlijk vlak. Heeft u namelijk idee, een plan of gewoon een onderwerp wat nu te weinig aandacht krijgt in de wijk. En denkt u dat de Zandse Kerk hieraan bij zou kunnen dragen. Laat van u horen! Volg ons op facebook en houdt uw brievenbus in de gaten, binnenkort meer! Kijk ook op www.zandsekerk.nl."

Tropisch concert muziekvereniging Volharding Huissen

HUISSEN - Op zondag 10 juli hebben beide slagwerkgroepen van muziekvereniging Volharding het jaarlijkse concert gegeven ter afsluiting van een zeer muzikaal jaar.

Onder een stralende zon hebben de slagwerkers van Volharding een geweldig mooi en gevarieerd concert gegeven. Als eerste trad de jeugdslagwerkgroep op onder leiding van dirigent Albert van der Heide. Deze groep jonge kinderen heeft vijf nummers ten gehore gebracht waaronder het bekende popnummer Royals van Lorde. Helaas nog zonder zangeres, maar daar komt verandering in.

Na de jeugdslagwerkgroep was het tijd voor drie solo-optredens. Daarna was de slagwerkgroep, eveneens onder leiding van Albert van der Heide, aan de beurt. Ook deze groep heeft een mooi optreden verzorgd. Onder het genot van een hapje en een drankje heeft het aanwezige publiek zich prima vermaakt!

Eef van Aalten haalt met vroege duif teletekst

LINGEWAARD - Vrijdag was er een Z.L.U. vlucht vanaf St Vincent. De duiven werden om 07.15 uur gelost op een afstand van 1064 kilometer.

Een duif van Eef van Aalten kreeg het voor elkaar om al om 21.59 uur op het hok te arriveren. Dit was een hele prestatie, want hij liet dik 3300 duiven achter zich. Op teletekst was dit goed voor een zevende plaats.

Ook was er op 8 juli een lossing vanaf Albi (937km.) .Deze duiven werden om 13.00 uur gelost. Hier draaide Piet Eeuwes op zaterdag om 11.54 uur zijn eerste duif, 2e.W.Buijs, 3e.J.Buys, 4e.H.Cornelissen.

Walking Football bij Jonge Kracht

HUISSEN - Je bent zo jong als je jezelf voelt en je bent nooit te oud om te leren. Dat zijn de basisprincipes van het Walking Football, een nieuwe voetbalvorm voor 60-plussers die op hun oude dag nog lekker actief bezig willen zijn.

Voetbal hoeft niet snel te gaan om mooi te zijn. Dat bewijst deze voetbalvorm waarbij in wandeltempo op een kwart veld gespeeld wordt. Walking Football houdt in dat er tijdens een partijtje niet wordt gerend. Er mogen geen slidings gemaakt worden en de bal mag niet boven heuphoogte komen.

Via Walking Football kun je een leven lang van voetbal blijven genieten. Bovendien kun je bewijzen dat je je voetbalstreken nog niet bent verleerd. Daarnaast is het een uitgelezen mogelijkheid om betrokken te raken bij een vereniging. Jonge Kracht wil iedere 60-plusser de kans geven om hun geliefde spelletje te blijven of te gaan spelen.

"Heb je interesse neem dan contact op met Trudy Stellaard, via mail trudyenben09@gmail.com of telefonisch op 06 34399982. Bij voldoende animo zullen wij beginnen met trainen, waarna we later mee kunnen gaan doen in een competitie."

Ehbo Lingewaard

LINGEWAARD - Tijdens de 100ste wandelvierdaagse van Nijmegen staan de ehbo-verenigingen uit de gemeente Lingewaard klaar om de deelnemende wandelaars te verzorgen. Wandelaars die blaarbehandeling en / of voetverzorging nodig hebben, kunnen terecht bij één van de onderstaande verenigingen. Het meenemen van een eigen handdoek is gewenst.

Ehbo-vereniging Lingewaard Sint-Lucas Doornenburg:

Dinsdag 19 tot en met donderdag 21 juli van 18.00 - 20.00 uur blaarbehandeling en voetverzorging.

Locatie blaarbehandeling: tandarts Geurts, Sint-Maartenstraat 1, Doornenburg (ingang tegenover de RK kerk). Info: ehbodoornenburg@gmail.com.

Locatie's voet/been verzorging:

Fysio Lingewaard, p/a Sint-Maartenstraat 5, Doornenburg bij dhr. Vetsuypens (ingang tegenover de RK Kerk).

Fisio Lingewaard, p/a Van Nispenlaan 2, Bemmel (Laco) bij dhr. J. Blom. Een vrijwillige bijdrage is welkom.

Ehbo-vereniging Gannita Gendt:

Maandag 18 juli vanaf 18.00 preventief plakken en lichte massage.

Dinsdag 19 t/m donderdag 21 juli vanaf 18.00 uur: blaarbehandeling en voetverzorging. Locatie: Fysiotherapie Gendt, Markt 5, Gendt (naast café De Klok). Een vrijwillige bijdrage is welkom.

Ehbo-vereniging Bemmel - Haalderen in Bemmel

Dinsdag 19 tot en met donderdag 21 juli vanaf 18.00 - 21.00 uur blaarbehandeling. Kosten per behandeling 4,00 euro.

Let op: Dit jaar wordt er geen massage gegeven. Voor behandeling van blessures kan uiteraard wel een afspraak gemaakt worden.

Locatie: De Loods fysiotherapie en haptonomie, Dorpsstraat 30a, Bemmel; 0481 461624.

Ehbo-vereniging Sint-Christoffel Huissen

Maandag 18 juli van 16.00 – 19.00 uur preventief plakken, dinsdag 19 tot en met donderdag 21 juli van 15.30 - 21.00 uur blaarbehandeling en voetverzorging door masseurs. Een vrijwillige bijdrage is welkom.

Locatie: Basisschool De Abacus, Van Voorststraat 21, Huissen (ingang Van Gelrestraat).

Informatie: Nelly Liskaljet, secretariaat ehbo Sint-Christoffel Huissen; 06 50413631 of via de website: www.ehbohuissen.nl.

De Minkhof: een bijzondere ontmoetingsplek voor senioren uit Lingewaard

BEMMEL - Leef- en doeboerderij De Minkhof is inmiddels een begrip aan het worden in Bemmel. Twee jaar geleden werd de boerderij geopend voor senioren die anderen willen ontmoeten in een creatieve sfeer.

De unieke locatie met de prachtige moes- en bloementuinen eromheen zorgen ervoor dat u zich een of twee dagen per week op vakantie waant. De activiteiten gedurende de dag zijn afhankelijk van het seizoen en natuurlijk naar eigen wens in te vullen. De gezamenlijke maaltijden tussen de middag zijn grotendeels bereid met producten uit eigen tuin en met zorg klaargemaakt door het professionele kookteam van vrijwilligers.

Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u eens kennismaken, dan kunt u op de opengestelde woens- en vrijdagen gerust binnenlopen voor een kopje koffie en een indruk krijgen wat er zoal op De Minkhof voorbijkomt.

Tijdens de zondagsopening 7 augustus heeft leef-en doeboerderij De Minkhof weer iets bijzonders te bieden. Vanaf 11:00 tot 14:30 uur is iedereen welkom voor een gezellig samenzijn. Naast een soepje vooraf wordt een heerlijk zomers saladebuffet buffet aangeboden vergezeld door twee barbecuegerechten! "De zomerse verrassing op deze dag verklappen wij nog niet."

"U kunt zich aanmelden via email: info@minkhof.nl. De kosten bedragen voor deze ochtend/middag 7,50 (bij inschrijving te voldoen). Graag zien wij uw aanmelding vanaf 20 juli tot uiterlijk 5 augustus tegemoet."

Leef- en doeboerderij De Minkhof ligt aan Molenwei 57 (einde Flierenhofstraat/dijk) in Bemmel; 0481 357185 (alleen op woensdag en vrijdag); www.minkhof.nl.

Feestweekend Sint-Caecilia Doornenburg daverend succes

DOORNENBURG - Harmonie Sint-Caecilia Doornenburg kan met trots en voldoening terugkijken op een uitermate geslaagd feestweekend, hét hoogtepunt van het jubileumjaar.

Het feestweekend begon op vrijdagavond 8 juli; hierbij zorgde dj Deprado voor een sfeervol en gezellig feest tijdens de NIX-party waarbij de aanwezige jeugd volledig los ging.

Het Promsconcert onder de titel 'A Century of Music' op zaterdagavond mag nu al historisch genoemd worden. Het imposante podium, de professionele geluids-, licht- en beeld apparatuur, mede dankzij Rental, en ruim duizend enthousiaste toeschouwers in combinatie met ideale weersomstandigheden miste haar uitwerking niet op de deelnemers. Orkest, slagwerkgroep, combo, de koren Burchtsanghers en Popkoor 2000 en solisten, leverden een indrukwekkende, kwalitatief hoogstaande muzikale prestatie met verschillende kippenvel momenten.

Als kers op de feesttaart werd harmonie Sint-Caecilia Doornenburg die avond door loco-burgemeester Johan Sluiter onderscheiden met de koninklijke erepenning voor haar verdienste binnen de Doornenburgse gemeenschap.

Het weekend kreeg op zondagmiddag onder een stralende zon een prachtige afsluiting. Tijdens het Doornenburgs festijn presenteerden veel verenigingen, voornamelijk van Doornenburgse bodem, zich met muziek, zang en dans. Dit alles onder grote publieke belangstelling.

Bij de organisatie van de verschillende activiteiten tijdens het feestweekend kon de harmonie terugvallen op een groot aantal vrijwilligers buiten de vereniging. Bestuur en leden zijn al deze vrijwilligers dankbaar voor de geweldige steun.

Ingezonden brief

L.S.

Graag wil ik reageren op een artikel in het gemeente nieuws van woensdag 6 juli. Het gaat omLlingewaard/ Huissen. De titel van het stuk is: Een lange weg te gaan voor hoogwatervrije Looveerweg.

Mijn commentaar is dat de industrie in de uiterwaarden bij het Looveer er al helemaal niet had mogen komen! (Heyting, Van Dalen, betonindustrie). Ze trekken dagelijks horden zwaar vrachtverkeer aan dat lawaai en fijnstof overlast veroorzaakt op de Molsweg.

Er is genoeg ruimte voor zulke industrie in Arnhem. Ook fout: het zijn niet de grote werkgevers van Huissen! Dat zijn het ABP en de pensioenfondsen. En de 'werknemers' daarvan wensen geen lawaai etc.!

Hoogachtend

D.J.B. Ringoir, Huissen

W. Geurtz & Zn wint dagfondvlucht Chateauroux

HAALDEREN - Op 09 juli stond de een na laatste dagfondvlucht vanuit Chateauroux (642 km) op het programma hieraan deden 87 duiven mee van 11 liefhebbers, ze werden gelost om 7 uur.

W. Geurtz en Zn 8 mee 6 pr. 1, 3, 6, 16, 18, 21
A.J. van Olderen 11 mee 6 pr. 2, 5, 9, 11, 20, 22
Wiltink-Meijs 12 mee 2 pr. 4, 14
Muller - de Wijse 10 mee 3 pr. 7, 8, 10
A.A. Engelen 4 mee 2 pr. 12, 13
Chr. Graven 9 mee 2 pr. 15, 19
Comb. van Zadelhoff 1 mee 1 pr. 17

Muller-de Wijse wint Duffel

HAALDEREN - Op 09 juli stond de tweede jongeduivenvlucht op het programma vanuit Duffel (132 km) hieraan deden 263 duiven mee van 14 liefhebbers. Ze werden gelost om 10.30 uur.

Muller - de Wijse 24 mee 9 pr. 1, 9, 17, 30, 34, 43, 44, 45, 55
Chr. Graven 30 mee 14 pr. 2, 3, 4, 5, 6, 20, 25, 26, 27, 42, 49, 60, 62, 63
T. Tinnenbroek 22 mee 6 pr. 7, 23, 24, 39, 40, 50
Comb. van Zadelhoff 13 mee 3 pr. 8, 11, 28
H. Leemreise 37 mee 7 pr. 10, 12, 29, 35, 38, 58, 59
A.A. Engelen 20 mee 6 pr. 13, 21, 22, 31, 32, 41
A.J. van Olderen 36 mee 7 pr. 14, 15, 16, 33, 36, 52, 57
P.C. Engelen 17 mee 6 pr. 18, 46, 48, 61, 64, 65
Wiltink - Meijs 19 mee 4 pr. 19, 37, 54, 56
J. Peters (G) 13 mee 2 pr. 47, 53
J. v.d. Scheur 12 mee 2 pr. 51, 66.

In een Oogopslag

woensdag 20 juli
09.30 u. HH Martelaren van Gorcum, Eucharistieviering met Pastoor Peters

19.30 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, concert van Zwitsers Muziekgezelschap Spiel Berner Oberland

zaterdag 23 juli
19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Koor Vox Clara

zondag 24 juli
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Herenkoor

woensdag 27 juli
09.30 u. H. Martinus Gendt, Eucharistieviering met Pastoor Peters

Opbrengst Lourdescollecte

HUISSEN - In mei hebben vele vrijwilligers uit Huissen gecollecteerd voor het Lourdeswerk! De VNB Nationale Bedevaarten ondersteunt deze jaarlijkse collecte!

De opbrengst van de collecte wordt gebruikt om (zieke) pelgrims in de gelegenheid te stellen deel te nemen aan de Lourdesreis. Samen betekenisvol ontmoeten, staat hierbij centraal!

Dit jaar hebben de collectanten van Huissen-Stad en Huissen-Zand samen het mooie bedrag van 5.211,04 euro opgebracht! Dankzij dit bedrag kunnen zes pelgrims uit onze parochie worden gevraagd om in september van dit jaar mee te gaan op bedevaart naar Lourdes. Samen kracht en inspiratie op doen met elkaar op het Heiligdom.

Basisschool Mikado sluit af met geslaagd Afrikaans feest

BEMMEL - Basisschool Mikado in Bemmel heeft dit schooljaar groots afgesloten met het schoolproject Afrika. Niet alleen het schooljaar is donderdag 14 juli afgesloten, maar ook de periode dat de school de naam Mikado heeft gedragen.

Vanaf het nieuwe schooljaar krijgt de school de naam van de fusieschool, namelijk Donatushof. Op het eindfeest hebben de kinderen spetterende Afrikaanse optredens laten zien met djembé en dans. Ook is juf Toos in het zonnetje gezet, omdat zij met pensioen gaat.

In de laatste schoolweken hebben de kinderen volop gewerkt aan het project Afrika. De school is door Stichting Ontwikkelings Samenwerking omgetoverd tot een echt Afrikaans museum. De kinderen zijn naar het Afrika museum geweest, hebben o.a. djembé workshops gehad en hebben een zeer geslaagde sponsorloop met een mooie opbrengst gehouden voor het project Bontassi, dat zich bezig houdt met het maken van waterputten in Niger.

Op donderdag 14 juli is het project afgesloten met het eindfeest. Op het prachtig versierde schoolplein hebben de kinderen vele Afrikaanse activiteiten kunnen doen als hutten bouwen, djembés maken, kleding ontwerpen; sieraden maken; schminken en daarnaast hebben ze vele Afrikaanse spellen kunnen doen.

Op het plein heeft een kraampje van de wereldwinkel gestaan met kleine spulletjes om te kopen. Bij de afsluiting zijn ouders komen kijken en hebben alle groepen een djembé-optreden gegeven met dans en zang. Met dank aan de sponsoren: Jumbo Scheperkamp en Albert Heijn Bemmel. Het buffet is verzorgd door Angela’s catering.

Monument De Vleugel heeft kleur

BETUWE - Natuurlijk is de komst van zoveel duizenden wandelaars een reden om de omgeving van De Vleugel extra aandacht te geven. De bijbehorende informatiekei is nu zodanig geplaatst, dat belangstellenden het verhaal kunnen lezen. Het vormt nu een prachtige twee-eenheid.

Wellicht is bekend, dat in de regio alles een blauwe uitstraling zal krijgen gedurende de 4Daagse. Dat geldt natuurlijk ook voor De Vleugel en niet alleen op de 'Blauwe dinsdag'. Met onmiddellijke ingang is gedurende donkere tijden dit monument in de kleur blauw waar te nemen. Het woord 'Liberation' is aan beide zijden van de Vleugel verlicht en te lezen.

Het monument is klaar voor de toekomst en versterkt het thema van WO II in de regio en legt daarbij de relatie naar het heden. De kleur blauw staat voor de kleur van de rivieren: Waal, Rijn en Linge. Daarbij komt, dat het een associatie is met de blauwe luchten waar een vliegtuig zich als een vis in het water voelt. Tevens is het een ode aan de blauwhelmen. Voor hen die op vredesmissies gaan is de kleur blauw een deel van hun identiteit.

Daarbij is het deels toeval dat het logo van het Exoduscomité ook blauw is. Met nog meer reden dan voorheen. We nodigen iedereen uit het monument dat staat bij de Irish Guards brug aan De Linge te bezoeken. Speciale dank voor de betrokken partners ter plekke, zoals Park Lingezegen, de wegenbouwcombinatie en de gemeente Overbetuwe.

Toptennisweek 6e SportVillage Haalderen 25+

HAALDEREN - Veel spannende wedstrijden waren er te bewonderen in Haalderen. Daarbij hebben we het over de tenniswedstrijden die gespeeld werden tijdens het zesde SportVillage Haalderen Open. Dit jaar werd het toernooi gehouden van 4 tot en met 10 juli jongstleden.

Tijdens het toernooi werd er gespeeld in zeven verschillende categorieën. Er is sprake geweest van een goed en mooi deelnemersveld. Veel nieuwe deelnemers vanuit diverse verenigingen uit met name Lingewaard en Overbetuwe. Het aantal inschrijvingen is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. De weergoden zijn ons gunstig gezind geweest, alle wedstrijden zijn probleemloos uitgespeeld. Het weekend was ons gunstig gezind met lekker tennisweer. Gedurende de hele week en ook op de finaledag zijn er veel bezoekers een kijkje komen nemen bij de wedstrijden. De namen van de winnaars zijn te vinden op de site www.toernooi.nl. Foto’s van het toernooi zijn te zien op de website www.tchaalderen.nl.

"We zijn onze hoofdsponsor SportVillage dankbaar voor de bijdrage aan dit toernooi. Daarnaast willen we SportVillage en de andere sponsoren bedanken voor de leuke prijzen en cadeaus die tijdens de feestavond op vrijdag zijn verloot onder de deelnemers. Ook bedanken wij de nieuwe toernooicommissie voor haar inzet en het goede verloop van het toernooi. Speciale dank gaat uit naar Renate en Ingrid voor het verzorgen van de hapjes voor de deelnemers, en naar dj’s Sem en Co. En tot slot danken wij ook alle deelnemers en vrijwilligers die dit toernooi mede mogelijk hebben gemaakt."

Vrijwilligers gezocht voor huisbezoeken Galm

HUISSEN - Mensen in de leeftijd 65-80 jaar die meer willen gaan bewegen en in Huissen of Angeren wonen, krijgen half september de uitnodiging voor Galm Lingewaard.

Galm is een beweegactiviteit in je buurt waar op een laagdrempelige manier bewegen wordt gestimuleerd. Degenen die twijfelen, worden bezocht door een vrijwilliger die langs de deur komt om uitleg te geven over het project en de activiteiten die daarbij horen. "Voor deze huisbezoeken zijn wij in Huissen (Zilverkamp) op zoek naar enthousiaste mensen."

In de week van 26 september gaan vrijwilligers langs de deuren van mogelijke deelnemers die twijfelen en nog graag iets meer informatie willen ontvangen. "Als vrijwilliger krijg je een trainingsochtend waarin je uitgelegd wordt wat Galm inhoudt. Naast deze trainingsochtend ben je ongeveer vijf uur kwijt in de week van 26 september voor het bezoeken van 65 – 80 jarigen in de wijk Zilverkamp (Huissen). Lijkt het je leuk om deze huisbezoeken te doen? Meld je nu aan. Opgeven kan bij Stichting Welzijn Lingewaard, Manon Huinink via m.huinink@swlingewaard.nl of 06 13966204.

Met Galm motiveren we volwassenen in Huissen en Angeren om meer te gaan bewegen en om ook in contact te komen met mensen uit hun buurt. Vrijwilliger zijn bij de huisbezoeken van Galm is leuk! Volgens de vrijwilligers van de eerste ronde van Galm voer je leuke gesprekken aan de deur. Je bent het eerste aanspreekpunt voor de twijfelaars en kunt dus met jouw enthousiasme mensen over de streep halen."

Het project wordt financieel ondersteund door ZonMW.

Reünie Sancta Maria

LINGEWAARD - "Aangezien Sancta Maria eind dit jaar een tijdelijke huisvesting krijgt in verband met nieuwbouw, lijkt het ons leuk om in het 'oude' Sancta een Meet & Greet te organiseren voor oud- en huidige medewerkers van de locatie Sancta Maria."

"Dit zal plaatsvinden op 7 oktober van 19.30 tot 24.00 uur. Voor dit festijn vragen wij een bijdrage van 7.50 euro. Voor dit groot gebeuren kun je je opgeven tot 9 september bij de receptie van Sancta Maria. Je krijgt dan een bewijs van betaling, deze dien je op de avond zelf in te leveren. Wij hopen op een grote, maar vooral gezellige opkomst!"

Derde Internationaal Kapellenfestival Bemmel overtreft verwachtingen

BEMMEL - Op zondag 17 juli vond het derde Internationaal Kapellenfestival Bemmel plaats. In Bemmel waren liefst 150 muzikanten aanwezig. Het was een groot feest, en het publiek was enthousiast.

Een bezoeker uit Veenendaal: ‘Dit festival overtreft mijn verwachtingen, ik had niet gedacht dat het zó gezellig zou zijn’. Naast de vijf optredende kapellen (waarvan één uit Zwitserland, een uit Venlo, uit Montfoort en Haps) was er ook nog een braderie met 40 kramen waar bezoekers naar hartenlust konden shoppen.

Medewerkers van brasserie Bloem en vrijwilligers van organiserende partij Egerländerkapel De Leemkuulers hebben hard gewerkt, en met veel plezier!

Gezellige middag

DOORNENBURG - Firma De Beijer uit Doornenburg heeft onlangs de bewoners en personeel van verpleeghuis De Lingehof weer getrakteerd op overheerlijke aardbeien met slagroom uit eigen kwekerij.

De muzikale noot werd verzorgd door dj Joep. Mede door inzet van de vrijwilligers was het weer een geweldige middag!

Ruime keus in opslagruimte bij Bart Boxx

HUISSEN – De ene self storage is de andere niet. Ruimte is immers een ruim begrip. Als u echter eens gaat kijken bij Bart Boxx in Huissen, zal het verschil u direct duidelijk worden. 'De speerpunten zijn voor ons vooral veiligheid, gemak en ambiance', aldus Bart Selman, eigenaar van deze opslag in Huissen.

Bart Boxx beheert ruim driehonderd boxen voor opslag, al vanaf één kubieke meter. Alle opslag wordt bewaakt met camera's, zowel het buitenterrein als ook binnen, en een alarminstallatie. Naast deze voorziening is er ook dagelijks iemand van Bart Boxx aanwezig. Iemand die als aanspreekpunt fungeert en indien nodig ook hulp kan bieden. Doordat er altijd iemand aanwezig is, kunnen er ook pakketten / ladingen in ontvangst worden genomen door Bart Boxx. In overleg is het zelfs mogelijk dat, met een sleutelafspraak, betreffende lading in de box van de huurder wordt geplaatst door Bart Boxx. Het pand is voorzien van een goederenlift en een laadperron om het efficiënt laden en lossen mogelijk te maken. 'Bovendien mogen huurders gratis gebruik maken van onze aanhangwagens welke op het terrein aanwezig zijn', aldus Bart Selman.

Bart Boxx is praktisch gelegen aan de Primulalaan 2 in Huissen. Op zoek naar (tijdelijke) opslagruimte? Bel: 085 4017673, kijk op bartboxx.nl of kom even langs. Per 1 augustus is Bart Boxx dagelijks toegankelijk van 06.00 tot 23.00 uur. Bart Boxx, particulier en zakelijke opslag vanaf één kubieke meter.

Nu ook peuterspeelzaal op IKC De Tichelaar

GENDT - Met ingang van 5 september biedt IKC De Tichelaar in Gendt peuterspeelzaalactiviteiten aan voor peuters vanaf 2 jaar. Het aanbod is gelijk aan de bekende peuterspeelzaaluren en biedt ouders de gelegenheid om 2 dagdelen van 3 uur af te nemen.

Voordeel van de peutergroep op IKC De Tichelaar is dat kinderen al vroeg spelenderwijs kennis maken met het IKC en straks optimaal voorbereid hun overstap naar de basisschool maken. De omgeving, kinderen en leerkrachten zijn dan al bekend en vertrouwd, hoe fijn is dat!

IKC De Tichelaar beschikt over een licht en gezellig peuterlokaal met volop speelmateriaal en een eigen natuurlijk ingerichte buitenspeelruimte. Ook wordt er regelmatig samen met de kleuters gespeeld op het buitenspeelplein en wordt er volop gebruik gemaakt van gemeenschappelijke faciliteiten zoals de speelzaal en de aula. De coaches van Zonnekinderen bezoeken de peutergroep regelmatig met een leuke activiteit.

Er wordt intensief samengewerkt met de kleutergroepen. Thema's, vieringen en uitstapjes worden samen afgestemd en naar ieder kind wordt individueel gekeken naar zijn of haar ontwikkeling waarop het aanbod wordt afgestemd.

De tarieven zijn zeer aantrekkelijk en veelal zelfs voordeliger dan de huidige peuterspeelzaaltarieven. IKC De Tichelaar biedt de peuters en hun ouders de mogelijkheid om kosteloos een ochtend mee te draaien op de peutergroep. Tijdens deze ochtend maken ouder en kind kennis met het dagritme en werkwijze op de groep.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.detichelaar.nl of www.zonnekinderen.nl of bel naar onze afdeling Relatiebeheer op telefoonnummer 0316 340079.

Van Dam Tweewielers Gendt gaat verhuizen

Foto: Paul Maters

GENDT - Donderdag 28 juli wordt de nieuwe fietsenzaak feestelijk geopend. “U bent van harte welkom om deze dag met ons te vieren. We hebben diverse openingsaanbiedingen en voor iedereen is er koffie van Max,” zegt eigenaar Max van Dam stralend. In korte tijd is zijn bedrijf gegroeid tot een toonaangevende specialist op fietsgebied. “En daar ben ik enorm trots op.”

Vijf jaar geleden opende Max op 19-jarige leeftijd zijn eerste fietsenzaak aan de Dorpstraat in Gendt en maakte een vliegende start. De eerste verhuizing naar een groter pand aan de overzijde van de Dorpstraat was al snel een feit. Inmiddels groeit de fietsenzaak alweer uit zijn jas en verhuist Van Dam Tweewielers naar de nieuwe locatie aan de Julianastraat 29-31 in Gendt. “Het dubbele pand wordt samengevoegd tot een ruime showroom en fietswerkplaats zodat mijn collega Jeffrey en ik onze vakkundige service kunnen blijven verlenen zoals u die van ons bent gewend”, legt Max uit.

U kunt bij Van Dam Tweewielers terecht voor reparatie, nieuwe en tweedehandsfietsen, elektrische fietsen, fietsonderdelen en accessoires. Wilt u proeffietsen of fietsinspiratie opdoen? Max en Jeffrey adviseren u graag. Voor openingstijden en verdere informatie zie www.merkfiets.nl.

Van Dam Tweewielers, Julianastraat 31, Gendt, 0481 354876. Op 25, 26 en 27 juli zijn wij gesloten in verband met de verhuizing.

Dag erna Huissense Dag, overdag terras Nieuw: Nacht van Huissen met Rolling Beat Machine

HUISSEN - Nieuw dit jaar: de Nacht van Huissen! Op maandag 1 augustus, op partyplein De Buitenpoort. Met de spectaculaire live act Rolling Beat Machine. Op dinsdag 2 augustus de Huissense Dag. Overdag: terras en 's avonds Podiumrock. Met live de bands: Home for Supper en Naked Sweat Drips.

De speciale, magische machine van Rolling Beat Machine met onder meer vijf koperen toeters als geluidssysteem is uniek. Alles wordt aangestuurd door vijf fantastische muzikanten, die met het apparaat een ongekende sound maken. Een snufje reggae, mespuntje ska, tikkie rock, likje Nederlandstalig, scheutje dance. Stilstaan is geen optie, het swingt de toeters uit. Partyplein De Buitenpoort is op maandagavond 1 augustus vanaf 19.00 geopend. Dj Kinki Sminki draait vooraf, tussendoor en erna vinylplaten. Publiek mag eigen lp's en singles meenemen om te laten draaien.

Dat geldt ook voor de dag erna. Wederom vanaf 19.00 uur. De Buitenpoort dan op haar partyplein de live bands Home for Supper en Naked Sweat Drips. Vet rocken! De uren daarvoor is het goed (en relaxt) toeven op het terras. Overigens is de toegang voor zowel de Nacht van Huissen als Huissense Dag gratis.

Boeken blijven gewoon in Bemmel te koop

BEMMEL - "Geen boek meer in Bemmel te verkrijgen"… "Naar Nijmegen of internet"… Heeft u de Gelderlander ook gelezen over het mogelijk sluiten van Boekhandel Polman? Laat u niets wijs maken, boeken blijven gewoon in Bemmel te koop.

Bij The Readshop Van Appeldoorn in Bemmel vindt u de nieuwste boeken. Een boek niet aanwezig, bestellen in de winkel is geen probleem.Thuis bestellen kan via www.thereadshop.nl, u vindt er alles wat u zoekt. In de winkel is er een ruim assortiment kinderboeken aanwezig, ook in de literatuur met de grote letter 'L' kunnen wij voorzien.

The Readshop is makkelijk en leuk! Dorpsstraat 45, Bemmel.

23 / 24

Hiep hiep hoera
Deze kanjer wordt 22 juli
50 jaar.
Liefs Anja

Jaja het is echt waar,
Linnie is 18 jaar!
Nu mag je legaal gaan drinken!
Liefs uit Huissen

Dit groene blaadje is al hard opweg naar de 50!
Christel van harte gefeliciteerd!
Liefs van ons x

14 juli zijn Ben & Annie
40 jaar getrouwd.
Hartelijk gefeliciteerd.
Liefs
Rob & Tamara, Anouk & Stefano,
Tom &J oyce

Hiep Hiep Hoera
Deze lieve Knui wordt 50 jaar!
Van harte gefeliciteerd, je vrienden.
Tot zaterdag.

Hiep Hiep Hoera!
Frans
Van harte gefeliciteerd
met jou 80ste verjaardag
Namens familie

Lieve Britt,
18 juli wordt je al 11 jaar.
Al een hele dame zowaar.
Gefeliciteerd en een fijne vakantie gewenst.
van Oma, oom Jacco en Tino

Frans, succes met het lopen van de 36e vierdaagse.
Jan, Annie, Johhny, poot Tommy

Johnny, heel veel succes met het lopen van de 25e vierdaagse.
Papa, Mama, Monique, Stefan en
pootje van Tommy.

Jeannet, succes met het lopen van de 22e vierdaagse.
Jan, Annie, Johnny, poot Tommy

Deze vrolijke meid wordt 23 juli alweer 3 jaar!
Van harte gefeliciteerd lieve Zoë.
Dikke kus en knuffel van papa, mama en Tygo

Bend van harte gefeliciteerd met je zwemdiploma
Oma Janny en Theo