GN Berg en Dal Heumen Mook

20 januari 2018

GN Berg en Dal Heumen Mook 20 januari 2018


Startersdag Nijmegen

Foto: René Egbring Fotografie

NIJMEGEN - Op woensdag 28 februari verzorgt Startersdagen.com in samenwerking met Rabobank Rijk van Nijmegen en Interpolis een gratis startersdag bij De Lindenberg in Nijmegen. Aanvang: 19.45 uur.

De avond bevat veel informatie en kennis over beginnend ondernemerschap en is bedoeld voor starters en eigenaren van een bedrijf tot drie jaar oud of oriënterende starters. Waarom een startersdag? Zeventig procent van de beginnende zelfstandigen en jonge bedrijven blijkt na achttien maanden alweer te zijn gestopt. Zonde! Het gebrek aan een goede voorbereiding is daarvan meestal de oorzaak. Daarom biedt Startersdagen.com de kans op een goede voorbereiding door het organiseren van een startersdag. Het evenement bestaat uit een rijk avondprogramma dat wordt gevuld met een startersmarkt, seminars, workshops en een netwerkborrel.

De avond bestaat uit een officiële opening en plenaire kennisdeling, een startersmarkt met landelijke en regionale kennispartners en doorlopende seminars en workshops. Aanmelden is alvast mogelijk via www.startersdagen.com/nijmegen2018. Het aanbod aan kennispartners wordt de komende weken aangevuld.

Jurgen Willems lid van verdienste Groesbeekse Boys

Jurgen Willems geflankeerd door secretaris Geert Cloosterman (links) en voorzitter Harm Hubers (rechts) (Foto: Sandra Eeren)

Foto: Sandra Eeren

BREEDEWEG - Jurgen Willems benoemd tot lid van verdienste Groesbeekse Boys! Hij is als A-speler bij Groesbeekse Boys begonnen en werd toen direct actief als vrijwilliger. Hij begon als leider bij de B2 waarna hij actief bleef voor de jeugdafdeling.

Als voorzitter van het jeugdbestuur en na de herstructurering in 2000 ook als vertegenwoordiger van de jeugd in het algemeen bestuur. Jurgen steekt de handen uit de mouwen bij diverse jeugdactiviteiten zoals het jeugdkamp, jeugdtoernooi, het A/B toernooi, sinterklaasfeest en is fanatiek begeleider van ons meidenteam. Ook de soep bij de dropping komt maakt hij jaarlijks met liefde.

Jurgen stopt nu als commissielid bij de jeugd maar heeft aangegeven actief te blijven voor Groesbeekse Boys. Voor genoemde inzet is Jurgen in 1998 al tot Boysman van het jaar verkozen. Voor al wat hij voor Groesbeekse Boys gedaan heeft, heeft het bestuur besloten hem nu te benoemen tot lid van verdienste.

Nieuwjaarstoernooi P.V. Leuth

LEUTH - Het nieuwjaarstoernooi van P.V. Leuth vond plaats op 9 januari met 26 deelnemers.

Er waren weer drie voorgeloten wedstrijden. Opvallend is dat er dit keer geen enkele wedstrijd eindigde in 13-12. Wel werd er twee keer een Fanny gespeeld of te wel 13-0. Theo van Dreumel werd eerste met drie gewonnen wedstrijden en plus18. Tweede werd Ben Rutten met drie gewonnen en plus 15, derde Frans Kersten met twee gewonnen en plus 17. In april wordt er weer buiten jeu de boules gespeeld. Kom gerust eens kijken.

Leningen gemeente om accommodaties te verduurzamen

BERG EN DAL - Het gemeentebestuur is van plan om verenigingen en instellingen een geldlening te verstrekken als zij hun eigen accommodatie (niet-gehuurde accommodatie) willen gaan verduurzamen. Hiermee volgt het college de motie uit die VOLG tijdens de behandeling van de begroting had ingediend.

Veel van deze non-profitorganisaties hebben niet voldoende financiële middelen om in duurzaamheid te investeren. Deze regeling biedt de verenigingen en stichtingen de mogelijkheid om tegen een lage rente een lening af te sluiten om hun accommodatie te verduurzamen, met een looptijd van vijftien jaar. In principe heeft de gemeente daarvoor 200.000 euro uitgetrokken. Mocht dat niet voldoende zijn, kan het bedrag nog altijd worden verhoogd. Het lag in de bedoeling dat er maximaal 25.000 euro per aanvraag geleend kon worden, maar daar heeft het college vanaf gezien. Het college wil dat een aanvraag volledig afgehandeld wordt en geen half werk achterlaat.

De gemeenteraad van Berg en Dal moet het plan op 8 februari goedkeuren, waarna er een informatieavond voor verenigingen en stichtingen volgt.

Berichten aanleveren

Berg en Dal - Wist u, dat u zelf persberichten mag insturen voor in Hét Gemeente Nieuws? U moet dan wel op een paar dingen letten!

De krant wordt nu in iedere week op zaterdag of zondag bezorgd. Als u een activiteit heeft, die in dat weekend plaatsvindt, dan is het uiteraard verstandig om dit al in het weekend ervoor in Hét Gemeente Nieuws te plaatsen. De redactie moet dan al op de dinsdag voor 17.00 uur bij ons binnen zijn. U kunt de tekst en foto aanleveren via onze website; www.gemeentenieuwsonline.nl en kiezen voor nieuws insturen.

Open Laag Toernooi TV PIT

REGIO - Dit jaar organiseert TV PIT alweer voor de zesde keer het Open Laag Toernooi van zaterdag 24 maart tot en met zondag 1 april.

"We beschikken over een prachtig sportpark met vier verlichte kunstgras banen voorzien van alle faciliteiten. Het toernooi is een perfecte voorbereiding voor de diverse competities die beginnen vanaf april. Je kunt je inschrijven voor maximaal twee onderdelen in de categorieën 4 - 8: DD, HD en MD."

Het belooft zoals andere jaren weer een sportief en gezellig toernooi te worden. Op vrijdagavond 30 maart wordt weer een superleuke feestavond met pubquiz georganiseerd. De inschrijving staat vanaf nu open voor alle speelgerechtigde KNLTB -eden. Opgeven is eenvoudig, via toernooi.nl kun jij je aanmelden tot begin maart.

Nieuwjaarsbijeenkomst Ehbo-vereniging Millingen / Kekerdom

MILLINGEN - Vrijdagavond 12 januari zijn tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van Ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn/ Kekerdom in Grand Café De Taverne in Millingen de diploma's uitgereikt aan de geslaagde cursisten van het Ehbo-examen op 13 december en zijn zes leden gehuldigd voor hun jarenlange lidmaatschap.

Voorzitter Alex Janssen gaf in zijn Nieuwjaarstoespraak aan dat, als je bereid bent om je jarenlang in te zetten voor de plaatselijke Ehbo-vereniging, dit zeker een beloning waard is. De plaatselijke Ehbo-vereniging groeit, wordt meer gevraagd, is dus vaker aanwezig op lokale evenementen en het ledental is stijgende. Het is de kleine vereniging afgelopen jaren gelukt om financieel gezond te zijn en te blijven, temeer omdat het als gemeenschapsclub echt niet makkelijk is om het hoofd boven water te houden.
Van de laatste Ehbo-basisopleiding waren negen (van de tien) cursisten geslaagd, waarvan zeven geslaagden deze avond aanwezig waren en konden het diploma in ontvangst nemen.
De geslaagden zijn: Antoinet Vermeulen, Linda Sweben, Antoine Sinderdinck, Janine Vreeman, Jacqueline Dollevoet, Yvonne Bruins-Teunissen en Henk Jeuriëns. De geslaagde cursisten Jolanda Spann en Carmen Verstegen waren niet aanwezig. Het Bestuur feliciteert de geslaagden van harte met het behalen van het Ehbo-diploma.

Van de jubilarissen waren twee personen niet aanwezig, zodat zes jubilarissen werden gehuldigd door de voorzitter met bijbehorend jaarspeldje en een mooi boeketje bloemen. 5 jaar Johan van Deelen, Jos Driessen, Gerard Mulders. 15 jaar Emmy Driessen-Lörx, Diny Meeuwissen. 40 jaar Theo Burgers. * Paul Kuijper (5 jaar) en Marion van Herp (20 jaar) waren helaas verhinderd en niet aanwezig.


Uit handen van penningmeester Jan van Neck ontving voorzitter Alex Janssen een fles wijn vanwege het onlangs behalen van het Instructeursdiploma Eerste Hulp.Verenigingslid Wim van Deelen, die die dag jarig was, 76 jaar geworden en aanwezig, werd door de voorzitter extra benoemd en door alle aanwezigen aangenaam verrast met een gezamenlijk gezongen 'Lang zal ie Leven'. Theo Burgers is 40 jaar lid en omdat hij, naast zijn lidmaatschap, veel bestuurswerk heeft verricht en nog doet, ontving Theo een zilveren speld van de landelijke Ehbo. De site www.ehbomillingenkekerdom.nl is door Theo en anderen flink onder handen genomen, veel innovaties zijn aangebracht en de site is gebruiksvriendelijker, actueler en completer geworden. Theo demonstreerde de vele toepassingen en mogelijkheden van de vernieuwde site.

Iemand in nood bij u in de buurt, dat kan zomaar gebeuren! Wilt u dan kunnen helpen? Als u geïnteresseerd bent in de nieuwe basisopleiding Ehbo of Reanimatie/ AED, neem dan contact op met Alex Janssen, 06 10434247. Kijk gerust eens op: www.ehbomillingenkekerdom.nl of op Facebook: EHBO Millingen aan de Rijn / Kekerdom.

Eerste bier van Groesbeeks hop

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Maandagavond zijn de eerste flesjes bier overhandigd van de hop, die William Janssen (van Fiem en uitbater van café 't Huuske aan de Kloosterstraat in Groesbeek) in zijn tuin gekweekt had.

William had drie jaar geleden vier hopplanten gekocht en had die in zijn tuin achter het café 't Huuske geplant. De hopplanten gaven dit jaar de eerste hopbellen. Luuk -de zoon van de hobbybrouwer Ruud Mulders- hoorde van de hopbellen. Samen met de zoons Luuk en Bart en schoonzoon Bram werd van de 100 gram hopbellen het eerste bier van Groesbeeks hop gebrouwen in de garage achter hun woning aan de Bosstraat in Groesbeek onder de naam 'Fiemulus'.

Van de 100 gram hopbellen werd dertig liter 'Fiemulusbier' gebrouwen. William Janssen (van Fiem) leek het een leuk idee om de eerste flesjes 'Fiemulus' aan te bieden aan Henk en Hans Hop (Peters). Het bier is erg lekker, lieten zowel Henk als Hans Hop weten, maar de brouwers wilden wel kwijt dat het bier nergens te koop is. Het is bestemd voor vrienden en bekenden en eigen gebruik, omdat zij een hobbybrouwerij runnen. Misschien in de toekomst dat zij uit gaan groeien tot een echte brouwerij. William Janssen liet weten dat hij dan wel voor de hop zal zorgdragen, want hoe ouder de plant, hoe meer hopbellen ze geven.

Donderdag bingo

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs is wekelijks 250 euro, terwijl de jackpot kan oplopen tot wel 400 euro. Dat is het maximale bedrag dat in de jackpot mag zitten. Als die met dat bedrag niet sneuvelt, worden er vier extra rondes gespeeld van ieder 100 euro. De opbrengst van deze bingoavonden komt ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen gaat iedere donderdagavond om 19.00 uur open; de bingo begint om 20.00 uur.

Switch '87 dames pakken een puntje

MILLINGEN - Het kerstreces zit er weer op en we konden weer vol aan de bak tegen Heyendaal 2. We begonnen met Niké als spelverdeelster aan de wedstrijd.

Vanaf het begin werd er hard gewerkt, speelde Niké de aanvalsters goed aan en scoorden we veel punten. Onze service was in deze eerste set ook erg sterk. Regelmatig werden er series gemaakt en dat leverde makkelijke punten op. Onze verdediging en passing was alert genoeg en we speelden de set gemakkelijk uit, 19-25. In de tweede set begonnen we met een dip. Op 9-3 had Joost beide time-outs al gebruikt. Omdat de passing beter werd, werd het voor Niké ook makkelijker. Met tweede tempoballen op Kristel, balletjes achterover op Adriënne en later ook Emmie, kwamen we langzaamaan terug in de wedstrijd. Maar omdat onze service het te vaak liet afweten, konden we te weinig terug doen en moesten de set dan ook aan Heyendaal laten, 25-19. De derde set startten we ook niet goed, maakten teveel fouten, en waren niet alert in de verdediging. Bo bracht ons terug in de set met een mooie serviceserie van zes punten. Het werd spannend en wij kwamen als eerste op setpunt. Die wisten we niet te maken. De setpunten gingen over en weer. Helaas trok Heyendaal aan het langste eind en pakte de set, 29-27.
In de vierde set was het op. Het verlies van de belangrijke en spannende derde set, kwamen we niet te boven. Er zat geen vuur meer in en bij sommige was fysiek ook de koek een beetje op. We pakten nog wel een paar mooie punten, maar het was veel te weinig om te winnen, 25-12.

GROESBEEK - Op zaterdag 13 januari speelde Groesbeeks Glorie de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar. Dit betrof een thuiswedstrijd tegen Aristos dames 1 uit Best. Aristos staat momenteel één plaats hoger in de ranglijst. In de eerste helft van de competitie troffen de dames elkaar ook al, toen met een einduitslag van 20-14 in het voordeel van Aristos.

Afgelopen zaterdag opende de dames uit Best de score. Groesbeeks Glorie wist Aristos de eerste 15 minuten qua score goed bij te houden. Daarna kreeg Groesbeek het lastiger met scoren, terwijl Aristos de kansen wel bleef benutten. Zo keken de Groesbeekse dames binnen enkele minuten tegen een achterstand van 4-8 aan. Aan het eind van de eerste helft stond Aristos niet sterk in de verdediging. Groesbeek wist hier goed gebruik van te maken. Dit resulteerde in een ruststand van 9-10 in het voordeel van de uitploeg.

De tweede helft waren de teams weer aan elkaar gewaagd. De stand liep gelijk op. Een kwartier voor het eind wist Groesbeek voor de eerste keer op voorsprong te komen. Helaas werden aan de kant van Groesbeek de kansen op een grotere voorsprong meerdere keren gemist. Het was een zenuwslopende wedstrijd tot de laatste secondes. Waarbij de scheidsrechter meerdere malen aan beide kanten een twee minuten tijdstraf heeft gegeven. Toch bleef Groesbeek knokken tot het eind, dit leverde een gelijke stand op van 16-16. Op zaterdag 27 januari speelt Groesbeek uit tegen The Flyers in Wijchen om 18.10 uur.

MILLINGEN - Het kerstreces zit er weer op en vandaag konden we vol aan de bak tegen Heyendaal 2. We begonnen met Niké als spelverdeelster aan de wedstrijd.

Vanaf het begin werd er hard gewerkt, speelde Niké de aanvalsters goed aan en scoorden we veel punten. Onze service was in deze eerste set ook erg sterk. Regelmatig werden er series gemaakt en dat leverde makkelijke punten op. Onze verdediging en passing was alert genoeg en we speelden de set gemakkelijk uit, 19-25.
In de tweede set begonnen we met een dip. Op 9-3 had Joost beide time-outs al gebruikt. Omdat de passing beter werd, werd het voor Niké ook makkelijker. Met tweede tempoballen op Kristel, balletjes achterover op Adriënne en later ook Emmie, kwamen we langzaamaan terug in de wedstrijd. Maar omdat onze service het te vaak liet afweten, konden we te weinig terug doen en moesten de set dan ook aan Heyendaal laten, 25-19.
De derde set startten we ook niet goed, maakten teveel fouten, en waren niet alert in de verdediging. Bo bracht ons terug in de set met een mooie serviceserie van zes punten. Het werd spannend en wij kwamen als eerste op setpunt. Die wisten we niet te maken. De setpunten gingen over en weer. Helaas trok Heyendaal aan het langste eind en pakte de set, 29-27.
In de vierde set was het op. Het verlies van de belangrijke en spannende derde set, kwamen we niet te boven. Er zat geen vuur meer in en bij sommige was fysiek ook de koek een beetje op. We pakten nog wel een paar mooie punten, maar het was veel te weinig om te winnen, 25-12.
Op naar zaterdag 20 januari, dan spelen we om 16.30 thuis tegen Arvevo 1.

Het gaat goed met de jeu de boulesafdeling Germania

GROESBEEK - De jeu de boulesafdeling van Germania gaat geweldig. Elke week van maandag tot en met vrijdag tussen 14.00 en 16.00 uur spelen circa twintig mensen op de mooie banen van Germania dit leuke spel.

Naast een individuele competitie overdag kan iedereen aan de bak die zich op Noord meldt. Men krijgt dan drie keer zonder enige verplichting de gelegenheid voor zichzelf uit te maken of men de sport leuk vindt. Naast het spelen van dit spel heeft de jeu de boulesafdeling naast een sportieve ook een maatschappelijke functie want het is een ontmoetingsplek waar mensen elkaar treffen en leuke contacten onderhouden. Voetbalclub heeft deze velden gefaciliteerd om vooral ook de oudere leden de gelegenheid te geven aan sport te doen. Mensen die enige tijd geleden zijn begonnen, zeggen er merkbaar fitter door te zijn geworden.

Naast de 'dagploeg' heeft de jeu de boulesafdeling de groep Alte Herren, het voormalige veteranenteam dat deze mogelijkheid heeft aangegrepen elkaar na hun actieve voetbalcarrière toch te blijven ontmoeten. Zij spelen elke zaterdag vanaf 17.00 uur. De wedstrijden worden in de zomer gespeeld op de prachtige jeu de boulesbanen van Germania en vanaf september tot en met maart indoor.

Na een spannend jaar waarin elke week wedstrijden werden gegooid, is John Kamps kampioen geworden. Hij bleef Theo Kersten en Gerrie Kamps voor die respectievelijk een tweede en derde plaats veroverden. Al voordat de laatste wedstrijd was gespeeld, was John Kamps niet meer in te halen. Verschillende ondergronden dus waardoor de spelers zich steeds weer moeten aanpassen. De volledige uitslag van het jaar 2017 is als volgt. Het totaal aantal gespeelde wedstrijden is 105 (35 bijeenkomsten met elk 3 wedstrijden). Daarnaast organiseert de Germania Afdeling van Germania elk jaar het Hemmie Sillessen toernooi en het kampioenschap tweetallen van de gemeente Berg en Dal.

1

John Kamps

179

2

Theo Kersten

162

3

Gerrie Kamps

152

4

Toon Sillessen

139

5

Wim Nillessen

138

6

Marie Janssen

131

7

Kees Heijmans

129

8

Theo Lenssen

116

9

Erik Giebels

95

10

Gieneke Gijtenbeek

95

Wilt u ook eens een balletje komen gooien, iedereen is van maandag tot en met vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur welkom op sportpark Noord. De koffie staat klaar.

Herdenking

Operatie Veritable

GROESBEEK – Op donderdag 8 februari vindt op de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg de jaarlijkse herdenking plaats van de Operatie Veritable 08-02-1945.

Om 10.45 uur worden de gasten op de ere begraafplaats ontvangen waarna om 11.00 uur de herdenking begint. Om 11.30 uur is de plechtigheid afgelopen en is er voor de aanwezigen koffie / thee. De organisatie is in handen van de Groesbeek Airborne Vrienden.

Eerste wedstrijd Groesbeeks Glorie

GROESBEEK - Op zaterdag 13 januari speelde Groesbeeks Glorie de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar. Dit betrof een thuiswedstrijd tegen Aristos dames 1 uit Best. Aristos staat momenteel één plaats hoger in de ranglijst. In de eerste helft van de competitie troffen de dames elkaar ook al, toen met een einduitslag van 20-14 in het voordeel van Aristos.

Afgelopen zaterdag opende de dames uit Best de score. Groesbeeks Glorie wist Aristos de eerste 15 minuten qua score goed bij te houden. Daarna kreeg Groesbeek het lastiger met scoren, terwijl Aristos de kansen wel bleef benutten. Zo keken de Groesbeekse dames binnen enkele minuten tegen een achterstand van 4-8 aan. Aan het eind van de eerste helft stond Aristos niet sterk in de verdediging. Groesbeek wist hier goed gebruik van te maken. Dit resulteerde in een ruststand van 9-10 in het voordeel van de uitploeg.

De tweede helft waren de teams weer aan elkaar gewaagd. De stand liep gelijk op. Een kwartier voor het eind wist Groesbeek voor de eerste keer op voorsprong te komen. Helaas werden aan de kant van Groesbeek de kansen op een grotere voorsprong meerdere keren gemist. Het was een zenuwslopende wedstrijd tot de laatste secondes. Waarbij de scheidsrechter meerdere malen aan beide kanten een twee minuten tijdstraf heeft gegeven. Toch bleef Groesbeek knokken tot het eind, dit leverde een gelijke stand op van 16-16. Op zaterdag 27 januari speelt Groesbeek uit tegen The Flyers in Wijchen om 18.10 uur.

De Treffers laat het afweten

GROESBEEK - Tegen een bepaald niet imponerend De Dijk ging de eerste wedstrijd na de winterstop verloren met 1 – 2. Het was niet alleen de nederlaag, die zorgen baarde. Het door de roodzwarten vertoonde spel was bedroevend, met name in de tweede helft.

Het begin was nog niet eens zo slecht. Beide ploegen voetbalden erg onrustig, maar de thuisclub had toch wel het betere van het spel. In de zesde minuut kreeg De Treffers de eerste mogelijkheid. De slecht uittrappende doelman Frank Schilder leverde de bal zo maar in bij Cedric Badjeck. Die lobde het leder keurig over de sluitpost, maar helaas ook over de lat. Ruim vijf minuten later werd een voorzet van diezelfde Badjeck door Nick Kuipers bijna in eigen doel gewerkt. Toen moest de mooiste kans om de score te openen nog komen. In de 23e minuut zette Nick de Bondt zijn medespeler Badjeck geheel vrij voor doel. Maar die kans was niet aan de Treffersspits besteed. Hij schoot recht op doelman Schilder af. Daarna zakte het spelpeil. Op slag van rust was er een aanval over links van de Amsterdammers, die succes sorteerde. Kuipers mikte daaruit van dichtbij raak. Het was de eerste keer, dat de tegenpartij echt gevaarlijk was.

De tweede helft was niet best, sterker nog het was helemaal niet best. Even leek het er op, dat De Treffers de bakens nog snel zou kunnen verzetten. Uit een voorzet van Coen Maertzdorf – een van de weinigen, die wel een voldoende scoorden – kopte Joris Janssen net over. En vervolgens kopte Badjeck uit een vrije trap van Nick de Bondt recht in de handen van de keeper. Maar daarmee was het een heel eind over. Aan de overkant liet De Dijk zien hoe het wel moest: uit een hoekschop van Zwarthoed kopte Verschraagen van dichtbij de 0-2 binnen. Wat fout kon gaan, ging fout. Veel balverlies, maar ook veel verloren duels, die het gevolg leken van een gebrek aan beleving. Maertzdorf kwam op rechts nog wel een paar keer goed door, maar zijn voorzetten werden niet op waarde geschat. En De Dijk werd in een zetel naar het einde gebracht. De Amsterdammers gingen steeds lekkerder voetballen. Maar ook aan die kant was er toch gebrek aan kwaliteit om de voorsprong uit te bouwen. Een oprisping in de 90e minuut: uit een vrije trap poeierde Bas Hendriks de bal in een keer in doel 1-2 maar de aansluiting kwam te laat.

Inzameling voor rommelmarkt

GROESBEEK - Het opleidingsorkest groeit gestaag, dat is fijn want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Maar dat brengt veel kosten met zich mee aan opleiding en instrumentaria. Daarom houdt fanfare Wilhelmina periodiek een rommelmarkt.

Inzameling hiervoor is elke zaterdagochtend van 11.00-12.00 uur op de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek. De organisatie laat weten dat er veel vraag is naar: boeken, lp’s, dvd’s, lego, strijkijzers en pannen. Groot meubilair, pc’s, kleding en tassen kunnen helaas niet worden ingenomen. Kleinmeubilair en brocante zijn welkom. Dus mocht u gaan opruimen, denk dan even aan fanfare Wilhelmina.

Ooij in de ban van De Kèls

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – De Groesbeekse zanggroep De Kèls heeft zondagmiddag een optreden verzorgd in een vol dorpshuis De Sprong in Ooij.

In de voorverkoop waren er 225 kaarten de deur uit gegaan en zondagmiddag meldden zich nog enkele tientallen mensen zich bij de kassa van De Sprong. De Kèls brachten 25 evergreens die het merendeel van de aanwezigen een aantal en sommige wel tientallen jaren terug brachten in de tijd.

De evergreens bracht bij menigeen nog mooie herinneringen op uit de goede oude tijd. Nummers als Ritme van de regentijd, One Way Wind, Vergangen Vergessen, Merci Cheri, Du Bist Nicht Allein en de kraker Mooi Volendam passeerden naast de medley van Cliff Richard de revue. Na de pauze waren er gastoptredens van Der Fröhliche Blechbläser en de Groesbeekse Elvis Jan van Tuttie die samen met Teetje Bruuns ook een nummer zong. Ook de accordeonist Bart Eikhout liet zich op deze middag niet onbetuigd. Al met al hebben de ruim 250 bezoekers met volle teugen kunnen genieten van de evergreens die ten gehore werden gebracht door De Kèls.

Sint-Maartenoptocht in Millingen aan de Rijn

MILLINGEN - Afgelopen jaar is er in Millingen gebroken met een mooie traditie. Er was geen Sint-Maartenoptocht meer. Van diverse kanten waren geluiden te beluisteren dat het toch wel erg jammer was dat zo’n mooie traditie voor de kinderen uit ons dorpsbeeld zou verdwijnen.

Binnen de carnavalsvereniging De Deurdouwers bestaat er de commissie OFM (Oranje Festijn Millingen), waarvan u het nieuwe, door Paul van den Broek ontworpen, logo bij dit artikel ziet staan. Deze commissie organiseert al 30 jaar Koningsdag. Ook dit Festijn is in belangrijke mate gericht op kinderen. Helemaal vreemd is het dus niet dat deze commissie het idee heeft geopperd om de Sint-Maartentraditie weer nieuw leven in te blazen. Het bestuur van De Deurdouwers heeft inmiddels de commissie groen licht gegeven om dit idee verder uit te werken.

In goed overleg met de Sint-Martinusschool en met Renske Lentjes (die ook ideeën had om de traditie voort te zetten), kunnen we bij deze dan ook zeggen dat er in 2018 opnieuw een Sint-Maartenoptocht georganiseerd gaat worden. Te zijner tijd zullen we de Millingse dorpsgemeenschap hierover verder informeren.

Peutercafé Leuth

LEUTH - Op 5 februari is er weer een peutercafé in het kulturhus van Leuth. Iedereen is welkom. Jouw kind kan er lekker spelen en je kunt er ook andere ouders, opa’s / oma’s of gastouders ontmoeten.

Deze keer is gaan we het gezellig maken met spelen, knutselen, en elkaar ontmoeten met een kop koffie of thee daarbij. De inhoud van de activiteit staat nu nog open, maar het wordt vast op een leuke wijze met elkaar ingevuld. Daarnaast is er in het kader van de Nationale Voorleesdagen op 24 januari ook al een bibliotheek- activiteit in het kulturhus van 09.30 – 10.30 uur, wat voor de bezoekers van het peutercafé ook erg leuk en leerzaam is.

Het peutercafé Leuth vindt plaats in het kulturhus in Leuth aan de Reusensestraat 4 van 10.00 tot 11.30 uur. Voor dit peutercafé hoef je je niet aan te melden. Het is bedoeld voor Leuth en omliggende dorpen. Daarbij is het ook nog eens gratis.

9 / 24

10 / 24

11 / 24

Groen genieten in het centrum van Groesbeek

Jonge Sperwer in eigen tuin Foto: Helma Groenen

GROESBEEK - Veel mensen denken dat je naar een natuurgebied moet om te kunnen genieten van het groen, maar het kan ook in je eigen tuin! Een aantal jaren geleden viel het op dat het gekwetter van de huismussen in de heg wel érg plotseling verstomde.

Ik zag nog net een flits van een grote vogel en ging voorzichtig in de tuin kijken. Daar zat, op z'n dooie gemakje een mannetje sperwer een huismus te plukken die hij net gevangen had.

We hadden al eerder vogelveren gezien, maar door voorzichtig te kijken en behoedzaam vanachter de schuur het hoekje om te loeren, kon ik hem fotograferen. Duidelijk met die gele ogen en poten en die blauwe rug. Dan de dwarsstrepen op de buik, fantastich! Ook al is het helaas voor het huismusje...

Vorig jaar en ook dit jaar enkele weken geleden zat er wéér een, maar nu wat kleiner en bruiner. Het kon niet het vrouwtje zijn want die is groter dan het mannetje. Maar die ogen, die poten en die strepen, Het bleek een jonge sperwer en ik heb die vrij uitgebreid kunnen fotograferen. We hebben een groene tuin en de tranen springen me dan ook in de ogen, wanneer ik vrijwel elke zaterdag de motorzaag hoor en er in de buurt een boom omgaat. In onze straat zijn helaas de laatste jaren heel wat tuinen volgelegd met stenen of tegels. Jammer! Ik wil een lans breken voor een groene tuin en de mensen vragen daar wat moeite voor te doen: plant eens een boom terug of kies voor een paar borders met bloemen.

Het geeft de mogelijkheid om óók in het centrum van het groen te genieten, Het is nodig, want er is al veel verdwenen of bedreigd.

Badmintonclub Groesbeek huldigt Teun van Grinsven

Foto: Badmintonclub

GROESBEEK – Badminton Groesbeek heeft tijdens de nieuwjaarsreceptie Teun van Grinsven gehuldigd omdat Teun 40 jaar de badmintonclub trouw is gebleven.

Teun kwam in juni 1977 vanuit Terneuzen naar Groesbeek waar hij aan de slag ging bij de gemeente Groesbeek als groen-ambtenaar. Nadat Teun in Groesbeek kwam wonen kwam hij al snel in aanraking met de badmintonsport waaraan hij zijn hart verpand had. Teun begon ter badmintonnen in sportzaal De Zevensprong toen nog met een houten vloer en heeft zelfs nog jaren gespeeld met een houten racket. Daarnaast heeft Teun jarenlang op de zaterdag ochtenden en woensdagavonden je jeugd van badminton Groesbeek begeleid. Teun kreeg in verband met zijn trouwe lidmaatschap een oorkonde overhandigd alsmede een boeket bloemen.

Oorlogstuig langs Wylerbaan

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Maandagmorgen is er een begin gemaakt met de uitbreiding van een dassenraster langs de Wylerbaan in Groesbeek. In totaal gaat het om 400 meter dassenraster tussen De Kamp en de Derdebaan.

Verwacht wordt dat vrijdag 19 januari de klus geklaard is. De Wylerbaan is voor één rijstrook afgesloten. Het verkeer wordt met verkeerslichten geregeld. Tijdens graafwerkzaamheden bij de start werd maandagmorgen al oorlogstuig aangetroffen. De werknemers van Loonbedrijf Hubers en gemeenteambtenaren hebben de politie van de vondst op de hoogte gesteld. De politie is er geweest en heeft een deskundige benaderd om daar te gaan kijken wat voor projectiel het betrof. Inmiddels is de Explosieve Opruimingsdienst gewaarschuwd, die het projectiel onschadelijk komt maken. In afwachting daarvan is het projectiel onder een pion in veiligheid gebracht. Overigens is ter plaatse in de oorlog flink gevochten. De kans bestaat dat er meer oorlogstuig tijdens het graven naar boven komt.

Zingend mediteren in Groesbeek

Kirtan-Mantra zingen bij Yogacentrum Gaia te Groesbeek Foto: Hans Beenhakkers

GROESBEEK - Op zondagmiddag 28 januari is er in Yogapraktijk Gaia een Kirtan-Mantra Happening met Hans(uman). Ingetogen én uitbundig zingen, stilte, bewegen, en meditatie. Iedereen kan meedoen, ervaring of goede stem is niet belangrijk!

Kirtan, een andere manier van Mantra-zingen: meditatief, vreugdevol én uitbundig zingen in call-response vorm, met meeklappen en meebewegen onder begeleiding van harmonium, gitaar, mrdinga en elektronische tanpura (andere instrumenten zijn welkom!).Tussendoor Stilte. Zonder jou geen Kirtan! Dus kom, doe mee en laat jouw ziel zingen! We doen een korte warming-up voor stem & lijf aan het begin.

Je bent welkom vanaf 13.45, zingen van 14.00 tot 16.00 uur. Voorgestelde minimum-donatie vijf euro (graag zoveel mogelijk gepast geld meenemen); opgeven is niet nodig. Adres: 1e Colonjes 7, Groesbeek. Meer informatie en verdere data staan op www.kirtan.nu , of op https://www.facebook.com/hansuman.kirtan.

Switch '87 2 - N2 kampioen

MILLINGEN - Het eerste kampioenschap van 2018 is een feit. Switch '87 2 niveau 2 is zondag 14 januari kampioen geworden.

In Gendt werd tijdens de laatste speelronde het kampioenschap veiliggesteld. Marith, Nikki, Loïs en Hayley kregen vele felicitaties. Van de Nevobo kregen de meiden een mooie medaille als aandenken.

Pronkzitting nieuwe stijl slaat aan

(Foto:Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - De traditionele pronkzitting die zaterdagavond voor de 15de maal plaats vond in De Mallemolen in Groesbeek is voor de eerste maal met een andere opzet van start gegaan. In de vorige edities zat Prins Ummenie met zijn gevolg op het podium alsmede een gelegenheids- of dweilorkest.

Ditmaal zaten de carnavalshoogheden gewoon in de zaal en werd de muziek verzorgd door de Groesbeekse Feestdj Mark. Ook stonden er vijf buutreedners op het programma te weten uit Deurne,Helmond, Hilvarenbeek, Udenhout en een uit Groesbeek. Buiten de twee Prinsen met hun gevolg waren er zo'n 100 mensen aanwezig waarbij ongetwijfeld een beroep werd gedaan op hun lachspieren.

De spits werd afgebeten door Hans van Baarschot uit Deurne die in zijn buut de relatieproblemen bloot legde met alle grappen en grollen van dien. Hij werd gevolgd door de schlager van Prins Ummenie de 58ste waarna Harm Wijnhoven er nog een schepje bovenop deed. De tweede buutreedner was Rob Scheepers uit Helmond die met zijn buut 'Theo van de Thuiszorg' ook de handen op elkaar wist te krijgen. Hierna was het de 22-jarige Prinsensenaat die hun schlager ten gehore bracht. De derde buutreedner was van eigen bodem: Jo Schoofs die als conciërge van De Mallemolen de zaal op een geweldige manier wist te boeien. Hij kreeg dan ook terecht een staande ovatie.

De dames 'Van Alles Wa' en de Prins van De Feestneus brachten enkele schlagers ten gehore, waarna Peter van de Maas als schoolmeester het podium besteeg. Ook hij presenteerde een geweldige buut en kreeg menigmaal de handen op elkaar. Als laatste kwam Ton Brekelmans uit Udenhout als verlegen jongen op het podium die een mooie buut had. Daarna was het duo 'Alt van Huus', die de geweldige avond afsloot met vijf nummers gevolgd door de finale van Feestdj Mark. Het was jammer dat er niet meer mensen hebben genoten van deze pronkzitting nieuwe stijl, want het was een fantastische avond.

Specialistische jeugdhulpaanbieder voor iedere kinderopvang

BERG EN DAL - Als het aan het college ligt moet op ieder kinderopvanglocatie in de gemeente Berg en Dal een specialistische jeugdhulpaanbieder inzetbaar zijn indien het nodig is tot en met 2021.

Een dergelijke hulp kan direct ondersteuning bieden. De gemeente is sinds 2015 verantwoordelijk voor de jeugdhulp. In Berg en Dal wonen 1070 kinderen in de leeftijd van 0 - 4 jaar. Men gaat ervan uit dat bij vijftien procent van de kinderen in meer of mindere mate sprake is van een ontwikkelingsrisico. Het doel is dat de jeugdhulp de doelgroepkinderen en hun gezinnen vroegtijdig ondersteunt, zodat ze snel geholpen kunnen worden waardoor zwaardere problematiek kan worden voorkomen.

Volgens het college wordt er ingezet op passende hulp. Dat kan zowel lichte als zwaardere hulp zijn. In Millingen en Groesbeek bij respectievelijk Humanitas en Domino is al proefgedraaid en dat is goed bevallen. Dit heeft al gezorgd voor een vroege signalering van problemen bij kinderen waardoor de uitbreiding naar veertien locaties voor het college het logisch gevolg is.

De projectkosten bedragen 86.000 euro per jaar. Volgens het college kan het op termijn een besparing opleveren omdat er waarschijnlijk minder plaatsingen in specialistische opvang nodig zullen zijn. De gemeenteraad van Berg en Dal moet het voorstel van het college op 8 februari vaststellen.

School's cool Nederland ontvangt cheque Oranje Fonds

REGIO - School's cool Nederland krijgt voor het schooljaar 2017 – 2018 een bijdrage van 55.000 euro van het Oranje Fonds om beter te kunnen aansluiten op de behoefte van jongeren met een vluchtelingenachtergrond en hun ouders.

School's cool organisaties willen ook deze jongeren kansen bieden tijdens een van de breekpunten in de schoolloopbaan van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. School 's cool is een mentorprogramma dat kansrijke, maar ook kwetsbare jongeren vanaf het voorjaar in groep 8 ondersteuning biedt bij de overgang naar de brugklas. De begeleiding richt zich op alles wat aan school raakt en duurt 1,5 jaar. Een mentor komt wekelijks bij de jongere thuis. Dat maakt dat de mentor jongere en ouders goed leert kennen en kan nagaan wat nodig is. Binnen deze veilige situatie met de mentor ontwikkelt het zelfvertrouwen van de jongere, wat leidt tot betere schoolprestaties. De jongere leert te vertrouwen op zijn of haar eigen kracht en vraagt waar nodig steun aan ouders of mentor. De mentor zet zich op vrijwillige basis in.


Ook leerlingen met een vluchtelingachtergrond hebben veel baat bij begeleiding door een mentor van School's cool. Maar met de bijdrage van het Oranje Fonds kunnen we meer jongeren met een vluchtachtergrond begeleiden en daarbij door middel van training van medewerkers en vrijwilligers beter aan te sluiten bij de wensen en behoeften van deze jongeren en hun ouders.

Groesbeek meets topsport

GROESBEEK – Tweede divisionist De Treffers organiseert op donderdagavond 25 januari het event 'Groesbeek meets topsport'. Ben Wegh en Eddie Geerts gaan in gesprek met topsportbestuurders uit Nederland. Marcel Wintels (bondsvoorzitter van de Koninklijke Wielerunie) en Alex Tielbeke (directeur Eredivisie CV).

Marcel Wintels heeft verschillende bestuurlijke functies ( sinds 2006 ) als voorzitter van de KNWU en sinds 2013 voorzitter van de Raad van Toezicht van het kenniscentrum sport en eveneens sinds 2013 lid van de etische commissie van de UCI (Internationale Wielerunie). Daarnaast was Wintels van 2008 tot 2014 voorzitter van het College van Bestuur van Fontys Hogescholen en eerder was hij bestuurder van andere hogescholen.
"Wij moeten meer doen om dopinggebruik terug te dringen, maar dan hebben we het niet over toprenners want die worden al genoeg gecontroleerd. Meer inzetten op bewustwording en meer controles bij de jeugd", aldus Marcel Wintels in 2015.

Alex Tielbeke is directeur de van Eredivisie CV-overkoepelend orgaan eredivisieclubs. Daarvoor was Tielbeke zes jaar werkzaam als algemeen directeur van profvoetbalclub NEC. Hij is tevens commercieel directeur Eredivisie Media & Marketing en voorheen was hij werkzaam bij Holland Casino.

De avond wordt gehouden op donderdag 25 januari aanvang 20.00 uur in het clubgebouw van De Treffers op sportpark Zuid aan het Nijerf. De kantine is vanaf 19.30 uur geopend. Iedereen is er welkom.

Groesbeek meets topsport

GROESBEEK – Tweede divisionist De Treffers organiseert op donderdagavond 25 januari het event 'Groesbeek meets topsport'. Ben Wegh en Eddie Geerts gaan in gesprek met topsportbestuurders uit Nederland. Marcel Wintels (bondsvoorzitter van de Koninklijke Wielerunie) en Alex Tielbeke (directeur Eredivisie CV) zullen

Marcel Wintels heeft verschillende bestuurlijke functies ( sinds 2006 ) als voorzitter van de KNWU en sinds 2013 voorzitter van de Raad van Toezicht van het kenniscentrum sport en eveneens sinds 2013 lid van de etische commissie van de UCI (Internationale Wielerunie). Daarnaast was Wintels van 2008 tot 2014 voorzitter van het College van Bestuur van Fontys Hogescholen en eerder was hij bestuurder van andere hogescholen.
"Wij moeten meer doen om dopinggebruik terug te dringen, maar dan hebben we het niet over toprenners want die worden al genoeg gecontroleerd. Meer inzetten op bewustwording en meer controles bij de jeugd", aldus Marcel Wintels in 2015.

Alex Tielbeke is directeur de van Eredivisie CV-overkoepelend orgaan eredivisieclubs. Daarvoor was Tielbeke zes jaar werkzaam als algemeen directeur van profvoetbalclub NEC. Hij is tevens commercieel directeur Eredivisie Media & Marketing en voorheen was hij werkzaam bij Holland Casino.

De avond wordt gehouden op donderdag 25 januari aanvang 20.00 uur in het clubgebouw van De Treffers op sportpark Zuid aan het Nijerf. De kantine is vanaf 19.30 uur geopend. Iedereen is er welkom.

Speelplaatsen 't Vossenhol officieel geopend

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – De twee heringerichte speelplaatsen van basisschool 't Vossenhol aan de Van Ruysdaelweg in Groesbeek zijn vrijdagmiddag officieel geopend.

De opening werd verricht door Ruth van Langen, de locatie directeur van ´t Vossenhol. De opening vond plaats op het 'Kleuterplein' in het bijzijn van de 235 leerlingen en diverse ouders en niet te vergeten een gedeelte van de sponsoren die de herinrichting van de twee speelplaatsen mogelijk hebben gemaakt.

Ondanks dat de geheel vernieuwde speelplaatsen al enige tijd dienst hebben gedaan waren ze nog niet officieel geopend. De dank ging uit naar de ruim twintig sponsoren die allemaal een certificaat van dank hebben gekregen en diverse ouders van kinderen die ook een bijdrage hadden geleverd aan het tot stand komen van deze prachtige speelplaatsen, aldus Ruth van Langen. Aan de bijdrage van de ouders was een actie aan verbonden te weten de verloting van een paar voetbal- en handschoenen, die Jasper Cillessen ter beschikking had gesteld. De gesigneerde voetbalschoenen werden gewonnen door Naud Schoonenberg, terwijl de handschoenen werden gewonnen door Jim Leenders. Voordat enkele luchtballen het luchtruim hadden gekozen had Ruth nog een belangrijke mededeling. De actie van Jantje Beton had een bedrag opgebracht voor 't Vossenhol van 2.086,50 euro, waarvoor zij de jeugdige verkoper(ster)s hartelijk dankte.

Nieuwjaarsreceptie DVSG

60-jarig jubileum

GROESBEEK - Zondag 7 januari vond de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van DVSG plaats.

Tijdens deze druk bezochte receptie die plaats vond in clubhome café-zaal Hopmans werd er op deze middag een aantal jubilarissen in het zonnetje gezet. Na het uitbrengen van de nieuwjaarstoost werd in de openingstoespraak van de voorzitter teruggekeken op 2017 en tevens vooruit, naar wat komen gaat. Nadat de jubilarissen waren gehuldigd, werd ook de DVSG-er van het jaar bekend gemaakt. Paul Vissers ging deze maal met die eer strijken. Het was een zeer geslaagde middag, waar het na het officiële gedeelte nog lang gezellig bleef.

25 jarig jubileum
50 jarig jubilaris Verriet
DVSG-er Paul Vissers
40 jarig jubileum

De jubilarissen zijn:

25 jaar: Rob Janssen, Niek Janssen, Peter Jochoms, Johan Teunissen, Ruud Kosman, Rens Lamers, Tim Nillesen, Kenny de Man                                                                

40 jaar: Frans Peters, Erik Kersten

50 jaar: Jo Verriet, Pieter van Eck

60 jaar: Guus Oomen, Thijs Bekers                                                                

                                                

Schlagerfestival live op tv en radio

GROESBEEK – Omroep Berg en Dal heeft onlangs laten weten dat het schlagerfestival dat gehouden wordt op zaterdagavond 20 januari in sporthal Heuvelland live zal worden uitgezonden op zowel tv als radio.

De radiouitzending start om 19.00 uur, terwijl de tv-uitzending om 20.00 uur van start gaat. In de pauzes – tussen de blokken met optredens - zal Omroep Berg en Dal een spel presenteren waarbij de luisteraars leuke prijzen in de wacht kunnen slepen. Na het laatste optreden en tijdens het beraad van de jury kunnen de luisteraars luisteren naar een compilatie van alle deelnemende schlagers.

Verwacht wordt dat rond 00.30 uur de prijswinnaars bekend zullen worden gemaakt. Na afsluiting van de live-uitzending rond 01.00 uur kan men via de radio luisteren naar een integrale herhaling van de gehele uitzending. Zondagmorgen 21 januari zal de reguliere radioprogrammering op Omroep Berg en Dal worden hervat.

24 okt. 1917. Voor 10.000 gulden aan smokkelwaar gesnapt

Foto: Archief Gerrie Driessen

Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) werd wegens schaarste alle denkbare levensbehoefte gesmokkeld. Naar gelang de oorlog voortduurde en de nood in Duitsland steeg, nam het smokkelen steeds grotere proporties aan. De hier gestationeerde grenscommiezen reageerden met harde hand. In die tijd zijn hier verschillende smokkelaars doodgeschoten. Dat risico werd genomen vanwege de armoede, zo is het verhaal, men moést wel smokkelen! Na het lezen van onderstaand verhaal rijst de vraag: wie financierde nu de aankoop van die smokkelwaar? In het volgende bericht wordt melding gemaakt van in beslag genomen contrabande ter waarde van 10.000 gulden, welk bedrag nu een koopkracht zou hebben van 172.232 euro.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek.

Leeuwarder Courant van 25 okt. 1917.

Men meldt ons uit Groesbeek : Toen de assistent Rademaker en dienstgeleider Hents dezen nacht op controle waren, vonden zij den commies Winkelhorst en den buitengewoon commies Richter op de zogenaamde 'Aschhorst' in een sloot neergedoken, alwaar ze bij 1 ½ uur in 't water hadden gezeten. Reeds waren enige voorposten (verkenners) van smokkelaars hen gepasseerd. Nu bleef het viertal in afwachtende houding bijeen. 't Was een stik donkere nacht. Daar vertoont zich weer een groepje voorposten. Ze onderzoeken het terrein, maar zien de commiezen aan voor grote molshopen. Eindelijk verschijnt er een bende van plm. 60 personen, die belast en beladen den uittocht wagen. Op het viervoudige 'halt' der commiezen, trachten ze te vluchten en werpen daartoe hunne pakken links en rechts voor de voeten der achtervolgende commiezen neer. Begunstigd door de duisternis wisten zij grotendeels te ontkomen. Vermoedelijk zijn enigen aangeschoten. Eén werd gearresteerd en 15 personen zijn reeds bekend. Doch nu kwam de buit. Deze werd met karvrachten binnengebracht en bleek een verzameling van allerlei smokkelgoed. Namelijk een grote partij brede drijfriemen, grote pakken linnen en katoenen stoffen, ondergoed, harde zeep, sajet, chocolade, raapolie, slaolie, boter, vet enz. enz. een gewicht uitmakende van ruim 2500 pond en een waarde van 10.000 gulden. Wel een strop voor de smokkelaars.

De foto is circa 1922 gemaakt aan de Hettsteeg, bij een dicht bij de grens gelegen boerderij. Daar poseren grensbewoners van dizze en gunne kant'. Gelet op hun onverschrokken gezichtsuitdrukking, hun maatpakken en overjassen, modieuze hoeden, hoge leren schoenen en zilveren horlogekettingen moeten zij van wanten geweten hebben. Collectie Matthijs Theunissen.

Brandalarm bij bewoner De Meent

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Zondagmiddag even na half vier is het brandalarm afgegaan op de kamer op de eerste verdieping van woonzorgcentrum De Meent in Groesbeek.

Toen het dienstdoende personeel poolshoogte ging nemen, konden ze de kamer des onheils niet binnen komen. Uit voorzorg werd de Groesbeekse brandweer gealarmeerd. Door flink op de deur en raam te bonzen werd de bejaarde bewoner wakker, waarna hij de deur van zijn kamer opende. Bij binnenkomst rook de brandweer een sterke deodorant geur, maar verder was er niets op de kamer te ontdekken. De deodorant geur kan volgens een woordvoerder van de brandweer onmogelijk de oorzaak van het in werking stellende brandalarm zijn. Wat de oorzaak dan wel is geweest, tast de brandweer in het duister.

Inbrekers in Ooij weinig kansrijk...

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

OOIJ – Sinds vrijdagmorgen worden mogelijke inbrekers er in Ooij via een WhatsApp Buurtpreventiebord erop geattendeerd dat zijn in Ooij ook weinig kans maken om hun slag te slaan.

Een groot deel van Ooij is inmiddels aangesloten bij een van de vier BuurtsWhatsApp-groepen. Alleen aan de westkant van Ooij zoals de Maurits en Hendrikstraat en omgeving daar is momenteel nog geen groep actief. Burgemeester Slinkman heeft vrijdagmorgen een WhatsApp – Buurtpreventiebord samen met een van de beheersters Roos Huberts onthuld aan de Kerkdijk in Ooij.

De gemeente Berg en Dal plaats op alle toegangswegen van het dorp een waarschuwingsbord dat de bewoners een oogje in het zeil houden wat er in hun dorp gebeurt. Momenteel zijn veel dorpen en buurten in Nederland die werken met een BuurtWhatsApp dat al heeft geleid dat er criminelen zijn aangehouden en dat het aantal woninginbraken in sommige wijken is gehalveerd. Ooij is na Groesbeek, Leuth, Breedeweg, Millingen aan de Rijn, De Horst en Kekerdom nu al het zevende dorp in de gemeente Berg en Dal dat al een dekkend aantal BuurtWhatsAppgroepen heeft.

Inloop en Ontmoeting In Polderzaal De Sprong in Ooij loopt als een trein

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

OOIJ – De Inloop en Ontmoeting die iedere woensdag en vrijdag plaats vindt in de Polderzaal van dorpshuis De Sprong in Ooij loopt als een trein.

Iedere woensdag kunnen ouderen en alleenstaanden terecht voor een uitgebreide lunch en iedere vrijdag voor een warme maaltijd. Iedere ochtend nemen er zo'n 25 ouderen en alleenstaanden deel aan deze gezellige activiteiten. Het eten is niet de hoofdzaak, maar gaat om het er even uit zijn, iets anders dan alleen maar thuis zitten.

Daarnaast worden door deze inloop en ontmoeting de eventuele mantelzorgers ontlast. De deelnemers komen om 10.00 uur bij elkaar en gaan onder het genot van een kopje koffie / thee spelletjes met elkaar doen zoals scrabble, breien, handenarbeid en veelal zitten de mannen te kaarten. Het samenzijn wordt 's woensdags afgesloten met een lunch met wat lekkers en vrijdags met een warme maaltijd. Ditmaal had Ruud de Wit (vrijwillige kok) een grote pan nasi klaargemaakt, die er in ging als koek. Het geheel staat onder leiding van activiteitenbegeleidster mevrouw Verbiesen van Kalorama samen met vrijwilligsters als Roos Huberts en het raadslid Miengske Borremans, die vrijdag aanwezig waren.

Succesvol Millings schlagerfestival

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

MILLINGEN – In totaal hebben acht deelnemende groepen deelgenomen aan het Millingse Schlagerfestival dat al vele jaren wordt georganiseerd door carnavalsvereniging De Deurdouwers. In totaal waren er zo'n 150 bezoekers waaronder de carnavalsprinsen uit Groesbeek, Leuth en Beek en de prinses uit Kekerdom.

Liefst vier deelnemende groepen waren afkomstig uit Groesbeek, één uit Den Bosch, één uit Malden en twee uit eigen dorp Millingen aan de Rijn. Het schlagerfestival werd geopend door de winnaar van het vorig jaar de Verrapzakte Boy's die na de pauze nog een keer terug kwamen met hun nieuwe schlager 'Stap maar in de bus'. De spits werd afgebeten door 't Gefoekst Trûpke uit Groesbeek met hun schlager 'Waorien en klein daarop groot kan zien terwijl de' Dwase Wijfen' uit Malden afsloten met hun lied 'Carnaval versie punt nul '.

De Dwarse Wijven zijn visueel winnaar geworden met hun schlager 'Carnaval verzie twee punt nul'. In de categorie muzikaal wist de schlagergroep 'Da Kroltt uit Groesbeek de derde plaats te bemachtigen. Tweede bij muzikaal werden De Dwarse Wijven 'uit Malden. De eerste plaats van muzikaal kwam in handen van de Millingse formatie Verrapzakte Boy's. Deze won ook vorig jaar. Prins Willie de Fluitende Dolle Draaier van carnavalsvereniging De Deurdouwers reikte na middernacht de prijzen uit.

Informatieavond duurzame energie Millingen druk bezocht

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Maandagavond vond de eerste informatieavond plaats om ervoor te zorgen dat de gemeente Berg en Dal in 2050 een energieneutraal gemeente zal zijn.

In Hotel Millings Centrum was het drukker als verwacht, in eerste instantie waren er 20 aanmeldingen, maar dit aantal liep fors uit. Volgens milieu-wethouder Erik Weijers werd er in 2015 nog maar vijf procent van alle gebruikte energie ter plaatse opgewekt met onder andere zonnepanelen. Volgens Weijers is er om die reden nog veel te doen en hoe gaan we het doen was zijn vraag aan de zaal. Wij vinden dat de inwoners van Berg en Dal daarover mogen meepraten vandaar deze informatie bijeenkomst, aldus Weijers.

Aan de hand van kansenkaarten mochten de aanwezigen zeggen wat ze wilden. Op de kansenkaart stonden wel de wettelijke beperkingen wat er wel en wat er niet mag. Daaruit blijkt dat in de wijk Nielingen kleine zonneparkjes mogen komen en verder mag er eigenlijk niet zoveel in de polder. Wil de gemeente, bedrijven of burgers toch iets van duurzame energie, dan zullen er wetten moeten worden aangepast. Dat duurt alleen veel langer voordat het gerealiseerd is. Als voorbeeld om grote zonneparken van 6 tot 12 hectare aan te leggen op plassen zoals die van De Beier, K3 zandwinning en Biesterveld, dat werd door de aanwezigen omarmd, maar mag volgens de huidige wetgeving niet.

Ook het idee om zonneparkjes tegen de dijk aan te leggen werd omarmd. Ook kreeg een waterkrachtcentrale langs de kribben in de Waal veel bijval. Windmolens wilden de aanwezigen alleen als er niets anders mogelijk is, maar liever niet.

Nieuwjaarsconcert schot in de roos

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK/BREEDEWEG – Het nieuwjaarsconcert van fanfare Jubilate Deo met als speciaal thema 'Muziek Maakt Kunst' is in verenigingsgebouw De Sleutel een schot in de roos gebleken.

De fanfare heeft hiermee muziek met schilderkunst gecombineerd. De fanfare had zeven Groesbeekse kunstenaars bereid gevonden om aan het concert mee te werken: Ans Masseling, Tilly Gerbecks, Wendy Bekers, Jannie Schaapman, Iris Roselie, Ingrid Giesbers en Wilma Verzijl. Terwijl het orkest zowel afgelopen zaterdag en zondag een muziekstuk ten gehore bracht met in de titel of in de artiestennaam een bepaalde kleur gingen de kunstenaars live met de betreffende kleur aan de slag op het canvas. Zo ontstonden er gaandeweg het nieuwjaarsconcert zeven kunstwerken, die er mochten zijn. Dat bleek wel, want na het concert werden de kunststukken geveild en hebben 2.800 euro voor Jubilate Deo opgebracht. Zowel het bestuur als leden waren totaal overdonderd door dit grote succes en dat verdient ongetwijfeld navolging.

Meezingavond in Groesbeek

Foto: Eigen foto

Foto: Hemmie Hermsen

GROESBEEK - Vrijdagavond 26 januari verzorgt cultureel centrum De Mallemolen een meezingavond in het theatercafé.

Onder leiding van Hemmie Hermsen komen Nederlandse, Duitse en Groesbeekse liederen voorbij. Meezingen in een ongedwongen sfeer. Leden van diverse koren zijn ook weer aanwezig. Tussendoor worden gratis hapjes geserveerd. Aanvang 20.00 tot 22.00 uur. Iedereen is van harte uitgenodigd en de toegang is gratis. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Hema neemt intrek in winkelcentrum Bellevue Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Maandag en dinsdag is er door personeel van Hema Groesbeek met man en macht gewerkt aan de verhuizing van het filiaal aan het Marktterrein naar winkelcentrum Bellevue.

Woensdagmorgen gingen de deuren open van de nieuwe locatie van Hema Groesbeek. De nieuwe vestiging ligt tussen Etos en Albert Heijn en heeft een grote van 550 m2 (100 m2 groter dan op de oude locatie op het marktterrein). De nieuwe vestiging heeft een veel ruimer assortiment en alles is veel ruimer van opzet ingericht, aldus filiaalmanager Marga Slaats. De speelgoedafdeling is uitgebreider alsmede de schoonmaakartikelen, cadeau-artikelen en gereedschappen. "Wij zijn bijzonder tevreden met de nieuwe huisvesting en ook de winkeliers in Bellevue zijn blij met de komst van deze publiekstrekker."

Paul Wilbers voorgedragen voor Kranichorde in Kranenburg

Foto: Joop Verstraaten

KRANENBURG – De oud-wethouder van Groesbeek en burgemeester van Beek – Ubbergen de 69-jarige Paul Wilbers is voorgedragen om de Kranich-orde in ontvangst te nemen.

Maandagmorgen werd Paul Wilbers in het gemeentehuis van Kranenburg in het bijzijn van burgemeester Steins voorgesteld aan de pers. Deze hoge orden wordt jaarlijks uitgereikt aan diegene die zich in het bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van bevorderen van de Europese gedachte. Het is een onderscheiding die in1990 in het leven is geroepen door kerk (pastoor Scholten) en gemeente Kranenburg, alsmede carnavalsvereniging Krunekroane uit Kranenburg.

Paul Wilbers was als wethouder van Groesbeek (1986 – 1996) nauw betrokken was bij de nabuurschapsfeesten in Groesbeek en Beek. Als wethouder is hij altijd vertegenwoordigd geweest in het bestuur van de Euregio Rijn Waal en haar commissies. Daarnaast is hij lid en voorzitter geweest van het partnerschapsverband Groesbeek – Ubbergen – Kranenburg en de Hongaarse stad Körmend en heeft verschillende uitwisselingen georganiseerd van scholieren, kunstenaars, Groesbeeks Gemengd Koor, dweilorkest Drek pak Ow, ambtenaren en raadsleden. In 2011 mocht Wilbers de Kranichorden al in ontvangst nemen vanwege het Partnerschaft en nu valt hem die onderscheiding persoonlijk ten deel. Deze hoge onderscheiding wordt zondagmorgen 21 januari om 09.30 uur uitgereikt in het Bürgerhaus van Kranenburg in het bijzijn van regionale bestuurders en afgevaardigden van het parlement uit Düsseldorf.

Parochie Groesbeek

GROESBEEK - Opgeven van intenties: Intenties moeten 10 dagen voor het verschijnen van de krant opgegeven zijn. In verband met de gewijzigde dag waarop de weekbladen in ons dorp verspreid gaan worden, zal het tijdstip voor het aanleveren van kopij aan de redactie van de weekbladen ook aangepast moeten worden. Aan u het verzoek om voortaan uw misintenties vóór maandag 12.00 uur bij ons Pastorie, Parochie centrum) in te leveren s.v.p.

Overleden: Hendrikus Johannes Wijers; Albertha Maria Teuwsen, Alwine Käthe Kosman-Lukassen; Petrus Cornelis Heijmans

VIERINGEN PAROCHIE GROESBEEK

Cosmas en Damianus

Zaterdag 27 januari 19:00 uur H. Mis m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Misintenties: Voor overled. Ouders Hem Janssen en Doortje Driessen en schoonzoon Theo van Loon en kleinkind Roy Leenders

Zondag 28 januari 10.00 uur H. Mis m.m.v. KK St. Caecilia

Misintenties: Overleden ouders Hermsen-Nillesen

St. Antonius Breedeweg

Woensdag 24 januari. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Misintentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Zondag 28 januari 09.30 uur Woord Communiedienst met samenzang

Misintenties: Truus Jacobs –v.d. Logt nms de Bond van Ouderen, Breedeweg

Woensdag 31 januari. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg. Naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Nieuwjaarsbijeenkomst Schuttersgenootschap OEV

erevoorzitter, koningspaar en jubilarissen Foto: Alexander Janssen

Foto: Alexander Janssen

MILLINGEN - Op 7 januari werden de jubilarissen van OEV gehuldigd tijdens de druk bezochte nieuwjaarsbijeenkomst. De Dreuge Tent stroomde rond de klok van twee uur lekker vol waarna onze voorzitter alle aanwezig welkom heette.

Een speciaal woord van welkom was er voor de erevoorzitter Rein Driessen en het keizer- en koningspaar Herman & Ria en Joop & René. Vervolgens werd de feestvlag van OEV uitgereikt aan alle aanwezige ex-koningen, die niet aanwezig konden zijn tijdens het jubileumfeest. Met een korte terugblik op 2017, maar vooral kijkend naar de toekomst brachten alle aanwezigen een toost uit op het nieuwe schuttersjaar.

Koning Joop onthulde zijn koningspaar-portret en plaatste deze aan het einde van de lange eregalerij in het clubgebouw. De voorzitter ging nu over tot het huldigen van de jubilarissen. Ronnie Janssen werd gehuldigd voor zijn 25 jaar lidmaatschap, net als Theo van Haaren. Berry Maayen en Willie van Ophuizen voor hun 40-jarig en Kees Gerritsen voor zijn 50-jarig lidmaatschap. (Wim Brouwer, 25 jaar en Bennie van de Bos 50 jaar konden niet aanwezig zijn). Nu kon het feest beginnen met feestdj Mark, gewoon lekker gezellige muziek. OEV is het nieuwe jaar goed begonnen met een fantastische middag.

22 / 24

Hoera Oma 65 jaar!
Gefeliciteerd van Jarno, Lars
en ons broertje of zusje dat
bijna wordt geboren!

Het zal jullie vast verbazen,
maar deze topper mag
zaterdag 35 kaarsjes uitblazen!
Gefeliciteerd!! Dikke kus

Lieve Mike,
21 januari word je al 9 jaar.
We maken er samen een mooie
dag van! Gefeliciteerd lieverd!
Dikke kus van papa en mama

21 januari
50 jaar
Rob, proficiat

Sweet Sixteen!
Gefeliciteerd en een dikke kus.
Mama.

Blagenbal in Millingen aan de Rijn

MILLINGEN - Op zaterdag 27 januari is het weer feest in Millingen: Blagenbal. Een supergezellige avond vol met optredens van kinderen van alle leeftijden uit Millingen en omliggende dorpen.

Kom gezellig nog een keer mee feesten met Jeugdprins Mylan en pages Merel en Faye en hun Raad van Elf en ze steunen als ze afscheid moeten nemen. En wie o wie wordt onze nieuwe Jeugdprins of Jeugdprinses? Na de optredens is er een disco voor de kinderen met de bekende Millingse D-JaR.

Dus schrijf allemaal 27 januari op de kalender. De avond gaat beginnen om 19:30 uur in Hotel Millings Centrum en zal omstreeks 23:00 uur eindigen. Je kunt al vanaf 19:00 naar binnen. Iedereen is van harte welkom om te komen kijken. De entree is helemaal gratis dus neem je ouders, opa’s en oma’s, broers en zussen, vrienden en vriendinnen gerust mee.

Ingezonden brief

Afrika al in Groesbeek aangegeven

In Hét Gemeente Nieuws van zaterdag 6 januari schrijft u onder 'Afrika al in Groesbeek aangegeven!', dat het lijkt alsof Afrika enkele kilometers verder op ligt. Echter niets is minder waar...

Even dachten wij (Gonny en Herman Berteler), dat andersom ook toen we op 16 november 2017, in het gebergte nabij Citrusdal, op enkele uren rijden van Kaapstad naar het noorden, de afslag naar Berg en Dal tegenkwamen. Alsof 'ons' Berg en Dal enkele kilometers verder op ligt. Zie bijgaande foto's.

Boekpresentatie 'Wonen aan de Straatweg'

De Rijksstraatweg in Ubbergen. (Foto: P. Coenen) Foto: P. Coenen

Foto: P. Coenen

BEEK - Zaterdag 27 januari is er bij Antiquariaat-Boekhandel Supplement aan de Van Randwijckweg 2 in Beek de boekpresentatie van 'Wonen aan de Straatweg'

Vanaf 10.00 uur is de ontvangst met koffie/thee. Vervolgens om 10.30 uur start het officiële gedeelte met korte toespraak door burgemeester M. Slinkman, gevolgd door de boekpresentatie. Hierna is er gelegenheid om vooraf bestelde boeken af te halen (graag gepast betalen) en te laten signeren door de auteurs.

Van 14.00-16.30 uur is er een doorlopende diavoorstelling en mogelijkheid om het boek te kopen en te laten signeren. Het boek is deze dag voor 27,50 euro te koop in Supplement. Na 27 januari zal het 30 euro kosten.

Protestantse gemeente Groesbeek

Jannie Schaapman

Foto: Jannie Schaapman

Zondag 28 januari. Aanvang: 10.00 uur

Voorganger: ds. G. Ruiterkamp uit Wijchen.

Foto: Jannie Schaapman

Tijdens de dienst is er een collecte voor Kamuli, een kleine woongemeenschap in Oeganda, voor steun bij het onderwijs aldaar.

Na de dienst is er koffie en thee in de Serre.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl