GN Arnhem

6 mei 2017

GN Arnhem 6 mei 2017


Lezing Bataven in de Romeinse tijd

ARNHEM - Woensdagavond 10 mei wordt er een lezing gegeven over de Bataven door dr. Stijn Heeren. Deze lezing vindt plaats in het kader van de Romeinenweek, die als thema heeft '100% Romeins?'. De lezing is georganiseerd door de AWN (Vereniging van vrijwilligers in de archeologie), Biologische Tuinbouwvereniging Elderveld en Historische Kring Elden.

Generaties kinderen leerden op school dat de Batavieren oftewel de Bataven op houtvlotten de rivier de Rijn afzakten om zich te vestigen in de Lage Landen bij de zee. Zowel Julius Caesar als Tacitus maken melding van de stam der Bataven, die woonde op een 'eiland' (Insula Batavorum) in de oostelijke Rijndelta. Dit stamgebied valt ongeveer samen met wat we nu de Betuwe noemen. De wijk Elderveld is gebouwd op Betuwse grond. Als herinnering aan de bewoners die hier 2000 jaar terug in deze streek woonden, heet de belangrijkste ontsluitingsweg dan ook de Batavierenweg. De Bataven pasten zich al snel bij de Romeinse cultuur en dan hebben we het over het begin van onze jaartelling. Na de derde eeuw lijkt er niets meer vernomen te worden van de Bataven…

Archeoloog Stijn Heeren, is verbonden aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. De titel van zijn proefschrift uit 2009 luidde: 'Romanisering van rurale gemeenschappen in de Civitas Batavorum'.

De lezing begint 10 mei om 20.00 uur. Vanaf 19.30 uur is er inloop met koffie in De Schuur, Hannesstraatje 2a, Arnhem (bij de Drielsedijk). De toegang is gratis.

Eenzaam? Kom in beweging!

ARNHEM - Als je je eenzaam voelt kan het vaak moeilijk lijken om daar verandering in te brengen. Je weet niet goed wat je eraan kunt doen en welke stappen je kunt zetten om een fijner sociaal leven te creëren.

Daarom organiseert Vitale Verbindingen het traject 'Uit de eenzaamheid, in beweging'. Dit bestaat uit een workshop waarin je tips en handvaten aangereikt krijgt die je zullen helpen uit de eenzaamheid te komen en je weer verbonden te voelen. Je kunt dit namelijk heel goed zelf, echt waar!

Daarop volgen nog drie vervolgdagen waar je weer samenkomt met de groep om je ervaringen te delen en verder advies kunt krijgen over je volgende stap vooruit. Door deze terugkerende ondersteuning heb je de zekerheid dat je niet alleen staat in je groei en altijd een plek vindt voor je verhaal.

Workshop 'Uit de eenzaamheid, in beweging' start 18 mei. De vervolgdagen zijn 1 en 22 juni, 3 en 13 juli steeds van 10.00 tot 12.30 uur in wijkcentrum De Nieuwe Hommel, Wildstraat 6 in Arnhem. Er zijn geen kosten aan verbonden. Aanmelden kan via: vitaleverbindingen@gmail.com.

Winnaar SJOA Talent Award

Winnaar SJOA Talent Award met beker, samen met voorzitter Marwin Melis.

ARNHEM - Tijdens het spectaculaire 20-jarige jubileumfeest van de Sociëteit Jong Ondernemend Arnhem in het Stadstheater op vrijdagavond 21 april, werd de winnaar van de SJOA Talent Award 2017 bekend gemaakt.

Namens de jury gaf oprichter Harry Corbeek een korte toelichting op het uitgebreide juryrapport. De winnaar van de SJOA Talent Award 2017 is Martijn Polinder van aannemersbedrijf Polinder. Martijn mag dit jaar de befaamde bokaal heffen en gaat met het geweldige prijzenpakket naar huis.

De volgende prijzen zijn beschikbaar gesteld door de SJOA leden:

Architect Bart van den Hoven, ontwerpend huisvestingsonderzoek 1500 euro, BDO Accountants & Adviseurs 1500 euro, JTP Branding + Marketing 1000 euro, Vitesse, business box arrangement 700 euro, Stunnenberg, belettering 500 euro, Clinic for Beauty, lipvergroting 199 euro en Robbers & van den Hoogen, champagne.

De ereleden van de Sociëteit Jong Ondernemend Arnhem zijn zes jaar geleden met het initiatief gekomen voor een SJOA Talent Award. Deze inmiddels succesvolle ondernemers zijn eerdere winnaars: 2011 Dave Aaldering - Breedband Arnhem, 2012 Marwin Melis - Melis Internationaal Transport, 2013 Vivian ter Huurne - het Bruidsmeisje, 2014 Edwin Jansen – Impact Personeel, Publieksprijs 2014 Marc Verschuren - Sofacompany

SJOA kijkt terug op een succesvolle avond en een zeer geslaagd 20-jarig jubileumfeest.

De vier ereleden zijn: Harry Corbeek - BDO Accountant & Adviseurs, Michiel van Drunen - Compare Consult, Marcel Donders - Robbers & van den Hoogen en Désirée Albers - JTP Branding + Marketing.

Duivensport De Toekomst Elst

ELST - Uitslag van 15-04-2017 Tienen ( belgie ) 138 km.

Winnaar van deze vlucht was Egbert Doezejager uit Elst. De top 10 was als volgt: G.G. Doezejager Elst. 1 en 6 M. Korthouwer Elst. 2, 5 en 10 C.v.d. Kolk Elst. 3 H.G.Burgers. Elst. 4 en 8 E.A. Doezejager. Elst. 7 F. Looyschelder Elden. 9

Uitslag 22-04-2017 Isnes (B ) 176 Km . De winnaar is Erik Burgers Elst.

1 en 2. H.G.Burgers , Elst , 3. C.v.d. Kolk Elst , 4. G.G. Doezejager Elst , 5. G.Kemmink Elden , 6 ,8 en 9. F.Looyschelder Elden, 7. H.Looyschelder Elden , 10. A.Rozijn Oosterhout.

Koffieconcert accordeonverenigng KDOW

ARNHEM - Op 7 mei verzorgt de Eerste Arnhemse Accordeonvereniging Kunst Door Oefening en Wilskracht een koffieconcert in haar eigen muziekcentrum Quattro Musica aan de Honigkamp 1 in de Arnhemse wijk Presikhaaf.

De aanvang van het concert is 11:00 uur en de toegang is gratis. Er zullen stukken worden gespeeld van onder andere Andrew Lloyd Webber en Ennio Morricone.

Tennisvereniging Malburgen zoekt jou!

ARNHEM - TV Malburgen (TVM) start weer met een grandioos aanbod voor nieuwe leden. Voor senioren ligt er een aanbod van 4 lessen (inclusief leenracket) voor 30 euro; voor junioren 20 euro. Een leenracket is uiteraard inbegrepen. Het aanbod is vrijblijvend.

Dit betekent dat je vier lessen kunt volgen onder begeleiding van een erkend tennisleraar, je gedurende de periode van het lessen een leenpas krijgt en dat je gebruik kan maken van de faciliteiten van de vereniging. Na deze periode beslis je pas of je lid van TVM wilt worden.

Ook organiseert TVM diverse toernooien. "We starten het seizoen met het ‘Lady’s Day’ toernooi op 13 juni. Vervolgens komen het Malburgen Open 17+ (3 juli) en het ‘Malburgen Open 30+’ (21 augustus) aan bod.

Bij dit laatste toernooi zal de helft van de opbrengst van de traditionele lotenverkoop ten goede komen van een goed doel. Vorig jaar stond het toernooi in het kader van de verbinding tussen mens en dier. Deze 'verbinding' werd gekoppeld aan stichting Hulphond Nederland. Deze stichting helpt mensen met een fysieke of geestelijke zorgvraag door de inzet van een hulphond (zie www.hulphond.nl). Waar het geld dit jaar aan gedoneerd zal worden is nog een verrassing, maar een mooi initiatief is het sowieso.

Dus wil je als senior of junior goed voor de dag komen in de vakantieperiode, of heb je gewoon zin om te sporten, lol te hebben of de gezelligheid van TVM te ervaren, geef je dan op via www.tvmalburgen.nl. Op onze site vind je uiteraard ook meer informatie over de aankomende toernooien."

ARNHEM - Op 7 mei verzorgt de Eerste Arnhemse Accordeonvereniging Kunst Door Oefening en Wilskracht een koffieconcert in haar eigen muziekcentrum Quattro Musica aan de Honigkamp 1 in de Arnhemse wijk Presikhaaf.

De aanvang van het concert is 11:00 uur en de toegang is gratis. Er zullen stukken worden gespeeld van onder andere Andrew Lloyd Webber en Ennio Morricone.

Feestelijke editie van de Lente-markt!

LENT - Op zaterdag 6 mei staan er ook dit jaar weer 40 kramen in de sfeervolle hoogstamboomgaard van Warmoes Historische Tuinderij Lent. Inmiddels is deze oorspronkelijke ‘stekjes- en plantenmarkt’ uitgegroeid tot een regionaal begrip met ruime keus van diverse aanbieders.

"Zoals altijd maken we er weer een gezellig evenement van, dit jubileumjaar extra feestelijk met een loterij. Van 10:30 tot 16:00 uur bent u welkom, de entree inclusief jubileumlot bedraagt twee euro."

De Lente-markt wordt gehouden op de Warmoes Historische Tuinderij in Lent en in samenwerking met de twee Groei & Bloei-afdelingen georganiseerd. Zowel beroepskwekers als serieuze hobbyisten bieden naast elkaar hun (vaak bijzondere) tuinwaren aan.

Genieten voor iedereen
We hebben leuke activiteiten georganiseerd. Speciaal voor deze feestelijke 15e editie houden we een verloting, mede mogelijk gemaakt door de standhouders. Alle bezoekers maken kans, bij binnenkomst krijgt men een gratis lot!

Wilt u meer weten over de kraamverhuur, neem dan contact op met de marktmeester Joop Galama via: joop.galama@planet.nl. Verdere vragen over de Lente-markt via: info@warmoes-lent.nl

De Lente-markt wordt gehouden op zaterdag 6 mei bij de boomgaard en terrein van De Warmoes Historische Tuinderij Lent aan de Griftdijk Noord 11 in Lent. Warmoes ligt op 5 minuten lopen van station Nijmegen- Lent en is zeker vanaf Nijmegen makkelijk bereikbaar met de fiets. Parkeren van auto's kan slechts heel beperkt in de omgeving.

Alles over Romeinen in Park Lingezegen

BETUWE - Park Lingezegen is een bijzonder park en kent een interessant verleden. Dit verleden heeft haar sporen achtergelaten in de bodem van het park. Meer weten? Kom dan naar onderstaande activiteiten.

Romeinen in Park Lingezegen op zaterdag 6 mei om 15.00 uur in Erfgoedcentrum Rozet.

Park Lingezegen ligt vlakbij de limes, de grens van het Romeinse rijk. Tweeduizend jaar geleden woonden hier de Romeinen. Archeoloog, Harry Pape, vertelt alles over de Romeinse sporen en vondsten van het park. Deze vondsten zijn te bewonderen bij de ArcheoHotspot in het Erfgoedcentrum Rozet.

Lezing Park Lingezegen op donderdag 11 mei om 19.30 uur in Bibliotheek Kronenburg.
Op deze avond wordt alles verteld over het verleden, heden en toekomst van het park. Onderwerpen die aan bod komen zijn: het nieuwe landschapspark, archeologie, recreatie en doorontwikkeling.

Speuren naar de Romeinen op 29 april tot en met 6 meiin Erfgoedcentrum Rozet

Bestudeer de Romeinse vondsten bij de ArcheoHospot in het Erfgoedcentrum en krijg aanwijzingen voor een speurtocht die langs de plek waar de Romeinen hebben gewoond gaat. De ArcheoHotspot is van woensdag t/m zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur geopend.

Kijk voor meer informatie en om aan te melden op: www.bibliotheekarnhem.nl/agenda.

Dorcas kledingactie en fairtrade koffie

ARNHEM - Op zaterdag 15 april werd een kledinginzamelingsactie voor Dorcas houden. Tijdens deze actie kon schone en goede kleding, maar ook schoenen en huishoudelijk textiel zoals dekens, beddengoed, handdoeken en gordijnen worden ingeleverd bij het depot van Dorcas aan Graanhoeve 25 in Arnhem. Er is op deze dag 600 kilo kleding ingeleverd.

Bij het depot (www.dorcasarnhem.nl / 06-48090786) is elke dag gelegenheid deze goederen in te leveren, maar tijdens de kledingactie is er tijd en gelegenheid voor ontmoeting onder genot van fairtrade koffie en thee. Veel mensen maakten van de gelegenheid gebruik om hun kasten op te ruimen. Iedereen die kleding bij Dorcas brengt, kan ervan verzekerd zijn dat de kleding of de opbrengst ervan terechtkomt bij de allerarmsten.

Voor wie nog kleding, schoenen et cetera wil inleveren kan dit brengen naar het depot van Dorcas. Er staat een kast op de oprit waar de goederen in geplaatst kunnen worden bij voorkeur in gesloten zakken.

Tijdens de kledingactie werd de fairtrade koffie van Woord en Daad geschonken. Deze kwaliteitskoffie is te koop via www.woordendaad.nl/koffie. Met de aankoop steunt men het ondernemerschap van boeren in Nicaragua. Een pak gemalen koffie (500 gram, snelfilter) kost 5,85 en een pak koffiebonen (500 gram) kost 6,85 euro.

Dorcas komt in actie voor mensen in nood en diepe armoede, ongeacht hun religie, ras, geslacht of politieke overtuiging. Geïnspireerd door de opdracht uit de Bijbel om te zorgen voor armen en onderdrukten, werkt Dorcas al 37 jaar aan hulp- en ontwikkelingsprojecten in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Vrijwilligers gezocht!

ARNHEM – Op woensdagavond 17 mei en zaterdagmiddag 20 mei verzorgt Ronald McDonald Huis Arnhem een informatiebijeenkomst over vrijwilligerswerk in Huis Arnhem.

Heb jij vier uur per week over? Wil jij iets doen voor de kinderen en ouders in Ronald McDonald Huis Arnhem? Dit bijzondere en onmisbare Arnhemse (t)Huis zoekt extra vrijwilligers! Niet alleen vrijwilligers die de ouders en kinderen welkom heten, wegwijs maken, zorgen dat het Huis schoon en gezellig is en een luisterend oor bieden. Ook vrijwilligers die zich inzetten voor promotie- en fondsenwervende acties, begeleiden en/of organiseren van activiteiten voor gezinnen tijdens schoolvakanties en bijvoorbeeld ICT of technische ondersteuning willen bieden.

In Ronald McDonald Huis Arnhem verblijven ouders, broertjes en zusjes van een kind dat behandeld wordt in revalidatiecentrum 'Klimmendaal Revalidatiespecialisten' of ziekenhuis 'Rijnstate'. Zij kunnen overnachten maar ook alleen overdag (tussen of tijdens de behandelingen van hun kind) gebruik maken van de Huiskamer, de keuken en alle andere voorzieningen en (speel)ruimtes. Daarnaast is Ronald McDonald Huis Arnhem een van de drie Vakantiehuizen van het Ronald McDonald Kinderfonds. Voor veel gezinnen met een zorgintensief kind is een vakantie of weekendje weg niet vanzelfsprekend. In Huis Arnhem zijn zij ook altijd van harte welkom.

Alleen dankzij sponsoren, donaties en giften én de inzet en betrokkenheid van geweldige vrijwilligers, kan Ronald McDonald Huis Arnhem als deze kinderen en ouders 365 dagen per jaar een gastvrij, schoon en warm (t)Huis bieden.

Ben je benieuwd wat jij als vrijwilliger voor deze gezinnen kunt betekenen? Kom dan naar een van de informatiebijeenkomsten in Ronald McDonald Huis Arnhem. Vrijwilligers vertellen dan alles over het Huis en de werkzaamheden die zij doen én je krijgt meteen een rondleiding door het Huis.

Op woensdagavond 17 mei (19.00 - 21.00 uur) en zaterdagmiddag (14.00 - 16.00 uur) ben je van harte welkom! Graag aanmelden via arnhem@ronaldmcdonaldhuis.nl. Wil je alvast meer informatie? Kijk dan op www.kinderfonds.nl/huis-arnhem of onze Facebookpagina.
Ronald McDonald Huis Arnhem (Gebouw A - Klimmendaal Revalidatiespecialisten), Heijenoordseweg 5, 6813 GG Arnhem. T: 026 3525260.

Vierde editie van de Tour voor MS

ARNHEM - Marcel van Domselaar, organiseert op zaterdag 27 mei de Tour voor MS. Een goededoelen-tocht om geld bij elkaar te fietsen om onderzoeken mogelijk te maken die een medicijn op moeten leveren om Primair Progressieve MS, de ziekte waar Marcel zelf aan lijdt, te kunnen behandelen. Wat dat is er nog steeds niet.


Er zijn drie afstanden: 30 km voor de recreant, 70 km voor de tourfietser en de 115 km voor wie geen uitdaging uit de weg gaat. E-bikers zijn ook welkom. Vertrek is vanaf sportpark De Paasberg, Vondellaan 121 in Arnhem.

Inschrijvingen kan via www.tourvoorms.nl/inschrijfformulier/ maar kan ook op de dag zelf. Minimaal tien euro, meer is uiteraard gewenst.

Meer info staat op www.tourvoorms.nl.

Op zoek naar een leuke sport? Kom badmintonnen!

ARNHEM - Wil je de laatste maanden voor de zomervakantie nog even actief bezig zijn? Ben je op zoek naar een nieuwe sport? Kom dan eens langs bij badmintonclub BC Gova in Sporthal De Laar West.

Iedere dinsdagavond van 20.00 - 22.00 uur kan je op elk niveau badmintonnen. Ben je jonger dan 16 jaar? Dan ben je welkom op woensdagavond van 18.30 tot 20.00 uur. Dan leer je onder begeleiding, en op een leuke manier badmintonnen. Kan je al badmintonnen? Ook dan ben je welkom en wie weet wordt je dan nog wel beter! Voor meer informatie kun je een mail sturen naar info@bcgova.nl of kom op de speelavonden eens een kijkje nemen in de sporthal.

Het Immerloo Park Festival

ARNHEM - In het weekend van 1 en 2 juli vindt de vierde editie van Immerloo Park Festival plaats. Een sfeervol, artistiek en gezellig familiefestival in de prachtige groene omgeving van Park Immerloo in Arnhem Zuid, ‘de vergeten achtertuin van Arnhem’ zoals sommigen dit ook noemen.

Het festival heeft duurzaamheid en verbinding hoog in het vaandel staan en biedt een bruisend programma aan met muziek, theater, dans en workshops. Voor kinderen, maar de volwassenen worden zeker niet vergeten! De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang en het programma wordt gevuld. "We zijn op zoek naar jou als je wilt meedoen met een optreden, voorstelling of workshop, of als dj. Ook zoeken we mensen met een eigen food of drink kraam, of met een ander horeca- of catering idee. En last but not least: We zijn op zoek naar bevlogen vrijwilligers die willen helpen het festival te realiseren, die een steentje bij kunnen dragen op allerlei vlak."

Heb je zin om je handen uit de mouwen te steken, plezier te hebben en het ultieme achter de schermen gevoel te beleven deze zomer? Meld je dan bij onderstaande adressen:

Voor een optreden of voorstelling neem je voor 1 mei contact op met onze programmeurs via mail: programmering@immerlooparkfestival.nl

Als je een workshop wilt organiseren neem voor 1 mei contact op met workshop@immerlooparkfestival.nl.

Voor horeca: Neem voor 1 mei contact op met admin@immerlooparkfestival.nl

Vrijwilligers kunnen zich nog tot vlak voor het festival melden op: vrijwilligers@immerlooparkfestival.nl

Meer informatie staat op www.immerlooparkfestival.nl.

Lezing De Kijktuinen van Nunspeet

ARNHEM - Groei&Bloei Arnhem verzorgt op maandag 8 mei een lezing over De Kijktuinen van Nunspeet.

Kijktuinen Nunspeet is 20 jaar geleden met veel liefde voor planten opgezet door tuinarchitect Leen Goedegebuure uit Nunspeet; als proeftuin, maar ook als showtuin. In Kijktuinen Nunspeet worden in een twaalftal thematische tuinen proeven gedaan met het combineren van groene materialen - bomen, heesters, hagen, vaste planten, rozen, bollen en knollen, eenjarigen, grassen en bamboes, klimplanten en waterplanten - en harde materialen zoals steen, hout, water en metaal.

De tuinen zijn bekend om de Engelse borders op kleur, maar er is ook een rozentuin, schaduwtuin, veentuin, grassentuin, en moestuin.Daarnaast is er een blotevoetenpad en een (mais)doolhof (dit laatste vanaf medio juli tot en met de herfstvakantie).

Tijdens de lezing komt de schoonheid van de tuin aan de orde, maar ook de ervaring die inmiddels is opgedaan met zowel aanleg als onderhoud. Uitgangspunt is dat ‘de tuin’ gedurende het gehele jaar door iets aantrekkelijks te bieden heeft. Daarom begint de lezing met winterbeelden en eindigt daar ook mee.

De lezing is van 20:00 - 22:00 uur bij Molenplaats Sonsbeek, Zijpendaalseweg 24a in Arnhem. Meer info staat op www.arnhem.groei.nl.

ATK Brass beleeft op Koningsdag premiére en laat Arnhem swingen!

ARNHEM - Na drie maanden van voorbereiding maakte ATK Brass zijn opwachting in het Arnhemse Stadhuis. Een prachtige première voor een groot publiek dat flink meedeed tijdens de uitvoering van I Want You Back van the Jackson 5 en All About That Bass van Meghan Trainor.

ATK Brass komt voort uit het Arnhems Trompetterkorps waar de muzikanten klaar waren voor een nieuw avontuur. Als je besluit het anders te gaan doen dan moet je het ook goed aanpakken en niet bang zijn. Hardrock is dan ook gewoon opgenomen in het repertoire en in de aankondiging van Welcome to the Jungle van Guns ’n Roses wordt het publiek gewaarschuwd want het is voor sommigen wel even schrikken. Gelukkig is er ook het lieflijke I Will Always Love You van Whitney Houston dat zorgt voor een beetje rust. Verder laat het repertoire zich het beste beschrijven met de woorden pop, funky, jazzy en swing.

Bij nieuwe muziek hoort ook een nieuwe uitstraling en er is gekozen voor blauwe kostuums, die te combineren zijn met steeds andere gadgets, stropdassen, strikjes en hoeden. Hierdoor ziet de groep er altijd perfect uit, maar toch speels en ongedwongen. Op de foto is de speciale Koningsdag outfit te zien.

De banners met hierop informatie over ATK Brass zijn in de bekende ATK kleuren. Naast de citymarketing slogan Music made in [Arnhem] bevat het ook de uitnodiging Join us! en dát staat er niet voor niets. Meer informatie staat op www.atkbrass.nl en www.facebook.com/atkbrass.

Geniet van Arnhem op de fiets!

ARNHEM - Twaalf achtereenvolgende woensdagen genieten van de mooie omgeving van Arnhem. Van de verrassende Betuwe, de rustieke Achterhoek en de heuvelachtige bossen van de Veluwe. In een groep, met z'n tweetjes of alleen.

Dat kan door mee te doen met de fietstochten die de fietscommissie van het Sportbedrijf Arnhem dit jaar voor de dertigste keer organiseert.

De afstand van elke route ligt tussen de 50 en 60 kilometer. "Dit hangt vooral af van de locatie van waaruit u vertrekt. Bij de start ontvang u een beschrijving van de routes, die u vaak leiden langs plekken waar u nog niet eerder bent geweest. U kunt deelnemen met fiets, tandem of elektrische fiets. U rijdt mee op eigen verantwoordelijkheid."

De start is naar keuze op de SWOA-locaties Weldam (Middachtensingel 39), De Gaanderij (Driemondplein 1) of in Wijkcentrum De Vredenburcht (Slochterenweg 29). De openingstocht op 31 mei vertrekt alleen vanaf De Gaanderij.

De voorinschrijving is op woensdag 17 mei op de startlocaties. De eerste tocht is op woensdag 31 mei, de laatste tocht op woensdag 16 augustus. Starten kan tussen 9.00 en 10.00 uur; de groep vertrekt vanuit elke startlocatie om 9.30 uur.

De kosten bedragen twee euro per tocht. "Wanneer u aan alle twaalf tochten wilt deelnemen betaalt u twaalf euro, wanneer u dit bedrag vóór 17 mei overmaakt op rekening NL46ABNA 0629 702 489 t.n.v. Seniorensportfietscommissie onder vermelding van uw startlocatie. U kunt dit ook contant betalen bij uw aanmelding op 17 mei." Informatie staat ook op www.sportinarnhem.nl.

Dagtocht over gevarieerde Arnhemse landgoederen

Foto: Koos Dansen

REGIO - De boswachter van Geldersch Landschap en Kasteelen wandelt donderdag 11 mei een flinke tocht over de landgoederen Mariëndaal, Warnsborn, Westerheide, Lichtenbeek en Boschveld. Voor deze excursie heeft u niet alleen goede schoenen nodig, maar ook een beste conditie.

De 15km lange tocht gaat door bossen, over heidevelden, langs landbouwgronden, statige landhuizen, vergezichten, beken, sprengen en vijvers. Onderweg worden uiteraard de hoogtepunten van de landgoederen aangedaan, zoals de 'Groene Bedstee' en de Christuskoepel op landgoed Mariëndaal en de terrassentuin en zes lanenster op landgoed Warnsborn.

Start om 10.00 uur op de parkeerplaats Mariëndaal: ingang via Mariëndaal, zijstraat Utrechtseweg (N225) tussen Arnhem en Oosterbeek, 200 m voorbij de boogtunnel onder spoorlijn. GPS DD (decimale graden): 51.989998, 5.864342.
Duur 6 à 7 uur. Deelnemers dienen zelf lunch en drinken voor onderweg mee te nemen. Niet geschikt voor kinderen jonger dan 12 jaar.
Deelname 5,00 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Betaling contant op locatie (geen pin aanwezig, graag gepast betalen). Reserveren niet nodig. Meer informatie staat op www.glk.nl/evenementen.

Expositie Mirjam Groothedde in De Transformatie

ARNHEM - Mirjam Groothedde exposeert van zondag 7 mei tot en met zondag 11 juni in de boderuimte van kunstfabriek De Transformatie in Arnhem. De Duivense beeldend kunstenaar laat werk zien dat zij daar het afgelopen jaar heeft gemaakt.

De expositie bestaat grotendeels uit schilderijen en grafische toepassingen. Mirjam Groothedde heeft een heel eigen stijl, die zich niet makkelijk in een hokje laat duwen. Ze werkt zowel abstract als figuratief. De abstracte schilderijen kenmerken zich door de grillige en kleurrijke vormen. Het figuratieve werk varieert van behoorlijk heftige taferelen, waarbij het bloed bijna letterlijk van het doek lijkt te spatten, tot ingetogen portretten van onder anderen haar overleden moeder. Opvallend is het materiaalgebruik, zoals barbies en geprinte stoffen voor kinderkamers die als schilderdoek onderdeel worden van het kunstwerk.

Wie de expositie wil bezichtigen, kan een afspraak maken via Facebook (Mirjam Groothedde beeldend kunstenaar). De officiële opening is zondag 7 mei om 15.00 uur. De Transformatie staat aan de Van Oldenbarneveldtstraat 90 in Arnhem. In het gebouw is een groot aantal ateliers en studio’s gevestigd.

Oriëntatie- en basiscursus koordirectie

REGIO - Dit najaar start de NSGV Utrecht wederom met een oriëntatie- en basiscursus koordirectie 2017 -2018 op verschillende locaties binnen het aartsbisdom.

De cursus bestaat uit vijftien zaterdagen van 10.00 – 14.00 uur met een frequentie van ongeveer eenmaal per twee weken. De cursus wordt gehouden in de periode oktober 2017 – juni 2018, docent is Ronald de Haan.

De cursus is bedoeld voor aankomende- alsmede huidige koordirigenten, die zich graag verder willen bekwamen in het leiden van liturgische koren. Het aanbod is gericht op het ontwikkelen van basis slagtechnische vaardigheden alsmede het benoemen van aspecten waar een dirigent in de praktijk mee te maken krijgt: voorbereiding, muzikaal beleid en een verantwoorde programmering binnen de liturgie. Verder wordt er ingegaan in verdieping en kennismaking van liturgisch repertoire, eenvoudige algemene muziekleer en het ontwikkelen van solfège. Dit laatste houdt in het trainen van horen en zingen van onder andere intervallen binnen het octaaf, eenvoudige drieklanken en het kunnen zingen van een eenvoudige melodie na enige voorbereiding.

Om het geleerde in de praktijk te kunnen brengen zal er een aantal keren tijdens de cursusdagen met een koor gewerkt gaan worden. De cursus wordt afgesloten met een deelname certificaat en rapportage.

Voor aanmelding en nadere informatie kunt u terecht bij cursuscoördinator Marcus de Haard, 030 6982579 of post@nsgv-aartsbisdom.nl.

Muziek in Beeld

ARNHEM - Arnhems Symphonie Orkest Nova neemt je op zondag 21 mei mee in wereld van Harry Potter, John J. Dunbar, Yara Grauwvreugd, Peer Gynth en James Onedin.

Het orkest gaat deze zondag om 15.00 op reis door deze fantatistische filmmuziek in de Salvatorkerk (Salvatorplein 274, Arnhem Zuid). Kaarten (inclusief twee consumpties) zijn te koop bij de kassa aan de kerk (14 euro voor volwassen en 7 voor kinderen tot 16 jaar). De kerk is open vanaf 14.30 uur.

Wie wil nu niet Harry Potter zijn of leven in de zeven koninkrijken van de mythische wereld van de Game of Thrones? Je voelt de magie in je lijf als je via de muziek een kijkje neemt in de wereld van Harry Potter, oog in oog staat met Voldemort en dat je zomaar toeschouwer bent bij de World Cup Zwerkbal.

Behalve de kennismaking met wereld van Harry Potter gaan we ook op reis met het zeilschip Charlotte Rhodes van de Onedin Line en voelen wij de romantische gevoelens van de stoere kapitein James Oniden. En laten we je een kijkje nemen in de levens van de Indianen uit Dances with Wolves, dromen we samen weg met met Peer Gynt en werpen we een blik in de mytische wereld van de Game of Thrones.

Ook brengen wij u Dance Macabre en Schinderslist. Dit doen wij samen met de veelbelovende getalenteerde soliste Tanja Kim. Zij is 17 jaar en speelt al ruim 10 jaar viool. In 2013 behoort zij al tot het selecte clubje musici die toegelaten zijn aan de Academie Muzikaal Talent in Utrecht (hoogwaardige vooropleiding voor getalenteerde jonge musici). Nova speelt onder leiding van dirigent Ghislain Belfroid. Meer informatie staat op www.orkestnova.nl.

Bosbesjestocht

REGIO - De 25ste Internationale Bosbesjestocht die plaats vindt in het weekend van 6 en 7 mei krijgt bezoek van diverse instanties. Zo komt er een Duitse delegatie van Kreis Kleve en het Forst Ambt, en ook de wethouder van sportzaken van de gemeente Berg en Dal op bezoek. Zij doen in samenwerking met het bestuur van WSV De Bosbesjes op zaterdagmorgen rond 07.00 uur de officiële opening van deze feestelijke jubileum editie.

De eerste wandelaars op de grootste afstanden kunnen vanaf 07.00 uur starten en de overige vanaf 08.00 uur. Alle routes zijn door bordjes gemarkeerd en op het startbureau liggen routebeschrijvingen van alle afstanden. Het startbureau sluit beide dagen om 17.00 uur. De te lopen afstanden zijn: 5-10-15-20-25-30-35-40 km. Er is ruime parkeergelegenheid vlakbij De Sleutel

De tocht gaat zowel door de bosrijke heuvels van het Duitse Reichswald als ook door landelijk gebied. Terug op Nederlands grondgebied lopen de wandelaars door natuurreservaat De Bruuk bij Groesbeek. Onderweg zijn er diverse rustposten met toiletten aanwezig, en er is zelfs een binnenrust in Schottheide voor de grootste afstanden. Ook zijn er ehbo-posten en verkeersregelaars op het parcours en ook controleposten.

Bij terugkomst op het startbureau ontvangt iedere deelnemer nog een leuk aandenken, en kan men tevens meedoen aan een prijsvraag. Ook is er een stempelpost aanwezig voor het wandelboekje en kan men een enquête formulier invullen. Voor verdere info zie de website: www.bosbesjes.nl.

Kinderkleding- en speelgoedbeurs Arnhem-Zuid

ARNHEM - Op zaterdag 6 mei van 11:00 tot 13:00 uur zal er weer een kinderkleding- en speelgoedbeurs plaatsvinden in de wijk Vredenburg in Arnhem-Zuid.

Het thema van de beurs is zomer, dus als je nog even op een goedkope manier de zomercollectie van je kinderen wilt aanvullen, dan moet je hier zijn. De maten die we aanbieden gaan van maat 50 tot en met maat 176. En natuurlijk allerlei speelgoed.

De beurs begint om 11:00 uur en zal eindigen om 13:00 uur. Gratis entree. Locatie: Wijkcentrum De Vredenburcht, Slochterenweg 29a in Arnhem-Zuid. Heb je zelf ook nog goede spullen om te verkopen, of wil je meer informatie, mail dan naar: kinderkledingbeursvredenburg@gmail.com dan sturen we je de voorwaarden.

Geslaagde open dag bij Stadslandbouw Mooieweg en Zorgtuin

ARNHEM - Ondanks het frisse weer kwamen er zo’n zeventig belangstellenden af op de open dag op 22 april van Stadslandbouw Mooieweg en de Zorgtuin in Arnhem-Rijkerswoerd.

Bezoekers kregen een rondleiding en konden kiemplantjes kopen of handgemaakte artikelen van de Zorgtuin. Er was volop belangstelling voor de schapen en hun lammetjes. Enkele bezoekers meldden zich enthousiast aan als nieuwe vrijwilliger.

Het atelier ‘Denk mee over de entree’ leverde veel goede ideeën op voor een nieuwe inrichting van de entree van het terrein. Stadslandbouw Mooieweg wil de komende tijd meer ideeën verzamelen en verwerken in een ontwerp dat later dit jaar aan betrokkenen wordt voorgelegd. Meer informatie staat op: www.facebook.com/StadslandbouwMooieweg.

17 / 28

Zaterdag 27 en zondag 28 mei Internationale Modelbouw Dagen Modelbouwevenement in Elst

ELST - Voor de achtste keer op rij worden in Elst (Gelderland) op zaterdag 27 en zondag 28 mei de Grote Internationale Modelbouwdagen gehouden. Dit evenement, dat eens in de twee jaar georganiseerd wordt, trok twee jaar geleden liefst meer dan 100.000 bezoekers naar Elst. Ofschoon het weer af en toe te wensen overliet, waren de bezoekers laaiend enthousiast over de indrukwekkende presentaties van alles wat op modelbouwgebied te vinden was.


Ook dit jaar vindt dit evenement weer plaats. Op een gebied van liefst vier vierkante meter vinden demonstraties plaats van alle mogelijke takken van de modelbouw, kunt u genieten van allerlei shows op het gebied van modelbouw en presenteren diverse ondernemers op het industriepark De Aam hun producten. Bovendien kunnen kinderen bij de meeste attracties zelf actief aan de slag. Wat kunt u zoal bekijken: doorlopende vliegshows, off-road auto's, RC-trucks, RC-Tractor Pulling, RC-driften, RC-militaire voertuigen en tanks, RC-speedboten en modelbouwschepen, enzovoort.

De organisatie hoopt ook dit jaar weer op schitterend weer (de meeste demonstraties vinden in de buitenlucht plaats) en verwachten een grote toestroom van bezoekers. De grote parkeergarage bij NS-station Elst is gratis toegankelijk. Tijdens deze Internationale Modelbouwdagen rijden er doorlopend gratis bussen van en naar station Elst. Ook rijden er gratis pendelbussenrond over de Industrieweg Oost. Toegang en parkeren gratis. Meer informatie staat op www.modelbouwdagen.nl.

Ook Arnhem heeft een Puff Store Niet paffen, maar puffen!

ARNHEM – Een prima alternatief voor de traditionele sigaret: de elektronische of elektrische sigaret. Velen hebben dit alternatief ontdekt. En de Puff Store is voor hen de ideale zaak. Sinds kort ook gevestigd in het centrum van Arnhem aan de Koningstraat 1a. Hier wordt rokers vanaf achttien jaar een compleet assortiment e-sigaretten, e-liquids en accessoires aangeboden.

Nog nooit ge-puff-t? In de Puff Store -een van oorsprong Italiaanse winkel- kun je tegen een geringe vergoeding het zelf ervaren! Je krijgt daarbij alle mogelijke uitleg en advies. De Puff Store is er voor zowel de beginner als de gevorderde liefhebber.

Er kunnen allerlei redenen zijn om over te stappen op de e-sigaret. Voor veel mensen wordt tabak roken gewoon te duur. "Puffen is veel goedkoper", vertelt storemanager Dominique. Anderen kiezen het als minder schadelijk alternatief. "En... anderen vinden het gewoon fijn om weer in huis te kunnen 'roken'." De damp van een e-sigaret geeft namelijk geen stank. Ook heb je bij een e-sigaret geen vieze nasmaak, waardoor je je partner ook weer een 'frisse' kus kunt geven.

Na de overstap van de traditionele tabak naar de e-sigaret, ervaren veel klanten dat ze meer lucht hebben, beter ruiken en zelfs hun eten beter proeven. Naast het kunnen bepalen van de hoeveelheid nicotine, en de mogelijkheid dit niveau gaandeweg af te bouwen, kun je ook kiezen voor veel smaken vloeistoffen. "Je kunt zelfs je eigen smaak samenstellen. Kom vrijblijvend eens binnenlopen en neem de proef op de som!" Puff Store is zeven dagen per week geopend, zie de website!

Puff Store, Koningstraat 1a, Arnhem; www.puff-store.nl.

Uw specialist in natuurlijke gebitsprotheses Tandprothetische Praktijk Primi Dentes

ARNHEM – In onze praktijk behandelen wij iedereen die een kunstgebit draagt of een kunstgebit wenst te dragen. U kunt terecht bij ons voor het aanmeten en vervaardigen van uw nieuwe gebitsprothese maar ook voor allerhande reparaties. Hiervoor heeft u geen verwijzing nodig van uw tandarts. U kunt gewoon binnenlopen in onze praktijk of telefonisch een afspraak maken.

Primi Dentes staat voor kwaliteit. Onze vakbekwaamheid en onze passie zijn onze grootste troeven. Naast een goede functie van uw kunstgebit besteden wij ook aandacht aan de esthetiek van uw nieuwe gebit of tanden. Een mooi gebit komt het best tot zijn recht door het een natuurlijke vorm te geven of te bewaren. Alles is mogelijk naar uw specifieke wensen.

Denkt u aan implantaten? Het komt voor dat patiënten met een kunstgebit moeite hebben met spreken of kauwen. Sommige mensen zijn zich zó bewust van hun kunstgebit dat ze hun kaken het liefst op elkaar geklemd houden of lachen met hun hand voor hun mond. We bespreken graag met u de mogelijkheden voor een klikgebit.

Voor erg gevoelige kaken vervaardigen wij ook flexibele protheses. Dankzij hun veerkrachtige basis zitten ze uiterst comfortabel.
Afhankelijk van de behandeling bedraagt de vergoeding vanuit de basisverzekering 75 tot 90 procent. Wij declareren voor u bij uw zorgverzekeraar. Voor een vrijblijvend adviesgesprek kunt u steeds bij ons terecht:

Primi Dentes Tandprothetische praktijk, Paul Krugerstraat 2, Arnhem, 026 8484887, www.primidentes.nl, info@primidentes.nl.

Ontdek de (h)eerlijke smaak van de veganistische keuken

ARNHEM - Op dinsdag 16 mei is er opnieuw een Allemaal eet - Lokaal in de Wasserij aan de Molenbeekstraat 26a. Vrijwilligers van Milieudefensie Arnhem koken een veganistische, biologische, driegangen maaltijd met zoveel mogelijk lokale producten. Kom ook genieten van de (h)eerlijke smaak van de duurzame keuken!

De maaltijd begint om 18.00 uur en kost acht euro. Er is plaats voor 25 mensen. Mee-eten? Meld je uiterlijk 12 mei aan bij Milieudefensie Arnhem: arnhem@milieudefensie.nl.

1Voor de productie van vlees, zuivel en eieren in Nederland is ruim 1 miljoen voetbalvelden aan sojaplantages nodig. Zolang onze veeteelt in grote mate afhankelijk is van grondstoffen van ver weg blijven we sociale en ecologische misstanden aan de andere kant van de wereld veroorzaken. En zitten boeren in Nederland in een 'race to the bottom', waarin intensivering soms de enige manier is om te overleven.

De oplossing ligt dichterbij dan je denkt. Met het Allemaal eet- Lokaal laat Milieudefensie Arnhem zien dat de oplossing onder handbereik ligt. "Het is heel goed mogelijk om een lekkere plantaardige maaltijd te koken," aldus Hanneke Windhausen, chefkok van het Allemaal eet-Lokaal en vrijwilliger bij Milieudefensie Arnhem. "Minder vlees, zuivel en eieren eten is beter voor het oerwoud, voor de wereldwijde voedselverdeling, het klimaat, de dieren en onze gezondheid. Daarnaast zou het beter zijn als we meer in Europa geteelde gewassen zouden gebruiken als veevoer in plaats van soja uit Zuid-Amerika. Daarmee zouden we ons beslag op landbouwgrond buiten Europa kunnen verkleinen en de kringloop van grond-veevoer-mest kunnen sluiten." Meer informatie staat op www.arnhem.milieudefensie.nl.

Vitale Verbindingen start inloop in Arnhem-Zuid

ARNHEM - Terwijl het succes van de inloop in De Nieuwe Hommel (St Marten) en De Beijer (Geitenkamp) voortduurt, begint Vitale Verbindingen vanaf 15 mei nu ook in Arnhem-Zuid een inloop. Iedere maandag van 11.30 tot 14.30 uur zal deze plaatsvinden in wijkcentrum Elderveld, Breezandpad 15.

De inloop is laagdrempelig en iedereen is welkom, of je nu eenzaam bent, AD(H)D, PTSS of een angststoornis hebt, maar ook als je hier niet mee te maken hebt en er meer over wil weten. Er is een gratis kop soep met brood en altijd een luisterend oor. Ook kun je tijdens de inloop langskomen om kennis te maken met Vitale Verbindingen. En daar word je dan misschien zo enthousiast van, dat je mee wil doen. Ook dan kun je terecht in het wijkcentrum Elderveld in Arnhem-Zuid.

"Als je alleen maar een kop soep wilt eten en verder niets wil zeggen, is dat ook oké. Niets is verplicht! Wij zijn op zoek naar jouw verhaal, kom je ons ontmoeten in Arnhem-Zuid?"

Mantelzorgcafé in Arnhem

ARNHEM - Verzorgt u regelmatig een familielid, vriend of buur met een ziekte of beperking? Woont deze thuis of in een zorglocatie? Dan bent u mantelzorger. Als mantelzorger staat u klaar voor uw naaste, regelt allerlei zorg- en regeltaken en hebt u een luisterend oor.

Daarom organiseren Pleyade en Mantelzorg en Vrijwillige Thuishulp (MVT) Arnhem een aantal keren per jaar een mantelzorgcafé. Hier kunt u onder het genot van een kop koffie of thee een goed gesprek hebben, ervaringen uitwisselen of juist even met heel andere onderwerpen bezig zijn.

Vindt u het leuk om met andere mantelzorgers in contact te komen? Heeft u behoefte om met elkaar te praten over uw ervaringen, zorgen en gevoelens?

Donderdag 11 mei bent u van 14.00 tot 16.00 uur welkom op locatie Malburgstaete, Sint-Gangulphusplein 1 in Arnhem. Bereikbaar met stadsbus lijn 3, richting Het Duifje. Het onderwerp is dan 'plezier in mantelzorgen'. Hoe zorgt u goed voor uzelf zodat u het met plezier volhoudt en wat kan Pleyade en MVT daarin voor ondersteuning bieden? Vooraf aanmelden is niet verplicht, maar wel wenselijk: m.braam@mvtarnhem.nl of bellen naar 026 3270174.

Sponsordag voor wees- en straatkinderen Guinee

ARNHEM - Zaterdag 13 mei wordt er van 14:00-17:00 uur door de Jerome Damey Foundation een activiteitendag gehouden op EBS De Rank, Pythagorasstraat 9 in Arnhem, Rijkerswoerd.

Deze dag staat bol van allerlei activiteiten voor jong en oud, zoals: een springkussen, spellenparcours, verschillende workshops zoals afrikaanse dansen, voetbalclinic, djembé spelen, sminken voor de kleintjes, een knutselhoek om iets leuks voor moederdag te maken en bubblebal. Verder is er live een dj aanwezig, is er een optreden van rapper QuasG, en natuurlijk is er volop (afrikaans) eten en drinken te koop. Ook is er een loterij met leuke prijzen en een kleurplatenwedstrijd.

De dag staat in het teken van onderwijs voor wees- en straatkinderen in Guinee, West-Afrika. De Jerome Damey Foundation wil deze kansarme kinderen een goede basisonderwijs aanbieden en is daarom bezig een school te bouwen in N’Zérékoré, Guinee. Vorig jaar is er al een waterput geslagen op het terrein waar de school komt te staan, deze put is voorzien van een een handpomp én de mogelijkheid om een elektrische pomp op aan te sluiten, deze pomp zal gebruikt gaan worden om cement en stenen te maken voor de bouw van de school en voor de watervoorziening voor als de school klaar is, nu wordt de waterput gebruikt door de lokale bevolking om veilig en schoon drinkwater te verkrijgen, het water komt van 60 meter diepte en is meteen drinkbaar.

Dames Op en Top Vrouw brengen spetterende nieuwe voorstelling

ARNHEM - Na het overweldigende succes van de eerste serie shows komen de dames van Op en Top Vrouw met een spetterende nieuwe voorstelling: Tijd. Deze show zal worden gelanceerd met een viertal concerten rondom moederdag.

Wat kun je verwachten? De nieuwe show is gebaseerd op Prediker 3: "Voor alles is een tijd". Een tijd om te lachen, te huilen, geboren te worden en te sterven. Veel van de onderwerpen uit dit Bijbelgedeelte zullen aan bod komen. Uiteraard gebracht op de bekende Op en Top Vrouw manier; met een lach en een traan. Nieuwe liedjes zoals 'Verliefd', 'Stop de tijd' en de 'Overgangstrein', maar ook een aantal hits uit de vorige show zoals de 'Bevallingsblues' en 'Trouwjurk' zullen de revue passeren.

Als drie gelovige vrouwen weten we dat God de Tijd in Zijn hand heeft. Maar hoe gaan we daar mee om? Soms zouden we willen dat we de Tijd konden terugdraaien.

Heb je tijd? Zin in een leuke avond uit? Kom dan met je moeder, dochter, zus, tante, vriendin, oma of buurvrouw naar één van onze shows om het feest van het vrouw-zijn te beleven met de Pinkstergemeente Filadelfia Arnhem. Voor meer info en kaarten: opentopvrouw.nl.

Flinke korting op consult voor vaccinaties en advies GGD geeft persoonlijke aandacht aan u en uw reis

ARNHEM – GGD Gelderland-Midden houdt zaterdag 20 mei een speciale actiedag voor iedereen die gaat reizen. De GGD wil hen zo volledig mogelijk adviseren over gezondheid op reis. "Persoonlijke aandacht, ook voor reizigers met medische klachten, vinden wij belangrijk. Onze gecertificeerde reizigersadviseurs geven advies op maat."

Nog altijd gaat de helft van de Nederlanders onbeschermd op reis naar landen als Egypte, Turkije of Kroatië. Reizigers zijn zich niet altijd bewust van welk risico ze lopen in het buitenland, als het gaat om infecties door bijvoorbeeld besmet water of voedsel. In de (sub-)tropen is het risico op een besmetting met hondsdolheid, tetanus, tuberculose, hepatitis A of B of een andere infectieziekte hoog. Ook degenen die een lange reis gaan maken of bijvoorbeeld op stage gaan naar de Afrikaanse westkust of Azië, zijn zich niet altijd bewust van de risico´s.

Om reizigers te stimuleren zich toch te laten vaccineren, geeft de GGD Gelderland-Midden zaterdag 20 mei een flinke korting op de consulten. Per persoon betaal je voor een consult geen 21 euro maar 7,50 euro en gezinnen betalen voor een consult geen 48 euro maar 25 euro. Deze prijzen zijn exclusief de vaccinatiekosten.

Van 9.00 – 15.30 uur kunnen mensen op afspraak terecht bij de GGD in Arnhem op onze tijdelijke locatie aan de Rietgrachtstraat 49. Meer informatie op: www.vggm.nl/reizen.

Werk & Mantelzorg Buzz-on-Tour

ARNHEM - Werk combineren met mantelzorg, het is de normaalste zaak van de wereld! Toch wordt er weinig over gesproken. En daar gaat de 'Werk&Mantelzorg Buzz-on-Tour' iets aan doen. Want alleen als dit belangrijke, actuele thema op de werkvloer bespreekbaar wordt, kunnen we werk en zorg beter op elkaar afstemmen.

In opdracht van de ministeries van Volksgezondheid Welzijn en Sport, Onderwijs Cultuur en Wetenschappen en Sociale Zaken en Werkgelegenheid start de Stichting Werk&Mantelzorg een landelijke campagne om ervoor te zorgen dat Nederlandse werkgevers mantelzorgvriendelijker worden. Motto: Werk en mantelzorg, zorg dat 't werkt!

Met de 'Werk&Mantelzorg Buzz-on-tour' trekken vertegenwoordigers van de Stichting Werk&Mantelzorg door heel Nederland om in elke provincie zoveel mogelijk 'buzz' te creëren. Ze brengen werkgevers en werknemers met elkaar in gesprek en inspireren met 'best practices' van werkgevers die al mantelzorgvriendelijk beleid voeren.

10 mei stopt de bus in Arnhem op twee plaatsen. Mantelzorg en Vrijwillige Thuishulp Arnhem (MVT Arnhem) heeft ervoor gezorgd dat op 10 mei de bus in Arnhem stopt. Van 09.00 – 11.00 uur is parkeerplaats P3 van ziekenhuis Rijnstate de bushalte. Daar stappen Rijnstate, VGZ, Pleyade, Thuiszorg Groot Gelre, Rijnstad, Thuiszorg Waalstad, gemeente Arnhem en werkende mantelzorgers in de bus. Samen met Anja Haga, wethouder Zorg, gaan zij in gesprek over dit belangrijke thema. Elkaar informeren & inspireren is het doel.

Daarna rijdt de bus naar Industriepark Kleefse Waard (IPKW), Westervoortsedijk 73, waar van 12.00 – 14.00 uur de Rabobank, Willemsen de Koning, Hogeschool Arnhem – Nijmegen, Vivare en Volkshuisvesting in de bus met elkaar in gesprek gaan.

"Bent u geïnteresseerd om aan te sluiten in de bus, neem dan contact op met MVT Arnhem, Maddy Kloet, 026 3271830 of m.kloet@mvtarnhem.nl. Hoe meer mensen, hoe meer gesprekken, hoe meer 'buzz' en hoe groter de kans dat heel NL mantelzorgvriendelijk wordt!"

Concert in Parkstraatkerk in Arnhem

ARNHEM - Zondag 21 mei treden Tamara Laverman (1995) en Hanke Scheffer (1994) op in de Parkstraatkerk in Arnhem.

Deze twee jonge muzikanten studeren piano aan het ARtEZ conservatorium in Zwolle, waarnaast zij verschillende masterclasses gedaan hebben onder andere bij David Kuijken. Samen vormen zij het duo Laverman&Scheffer en hun interesse ligt vooral bij hedendaagse klassieke muziek.

In dit Quatre-mainsprogramma wordt György Ligeti, Arvo Pärt, Francis Poulenc en Maurice Ravel gespeeld. Het concert begint om 15.30 uur en de zaal is om 15.00 uur open. Toegang: acht euro.

21 / 28

Het ontstaan van de wijk Elderveld

ARNHEM - Elderveld is een woonwijk in Arnhem-zuid. Het is voormalig Eldens gebied. De naam is afgeleid van het Eldensche Veld, zoals dit vermeld stond op de oude streekkaarten.

De bouw startte begin jaren zeventig en eindigde midden jaren tachtig. De wijk bestaat voornamelijk uit eengezinswoningen, enkele flats en grotere groen partijen. Dit typeert dan ook naar de bouw uit die tijd. De wijk heeft wel geteld 9.277 inwoners, verdeeld over 4213 woningen. De wijk is weer opgesplitst in drie kleinere buurten, te weten Elderveld-Zuid, Elderveld-Noord en Elderhof.

Het centrum van de wijk wordt gevormd door het winkelcentrum Elderhof. Naast het wijkwinkelcentrum beschikt de wijk ook over enkele basisscholen, een wijkcentrum, een jongerencentrum, en een diensten centrum voor ouderen en enkele zorgvoorzieningen.

De wijk heeft ook sportvoorzieningen zoals een voetbalvereniging en een squashcentrum. Elderveld is goed bereikbaar met de Arnhemse trolleybus en nu nog beter bereikbaar door het station Arnhem-zuid. De woningen betreffen op dit moment voor 53 procent huurwoningen en 47 procent uit koopwoningen.

Wijkvereniging Elderveld

ARNHEM - In juli 1995 is de wijkvereniging Elderveld opgericht. Zij is ontstaan uit de samenvoeging van stichting Elderveld en wijkvereniging Elderhof. De vereniging heeft tot doel het verbeteren van de leefbaarheid binnen Elderveld en het bevorderen van een goede onderlinge verstandhouding tussen de bewoners van de wijk.

Het hele jaar door worden diverse activiteiten op sociaal, sportief, cultureel en educatief gebied georganiseerd. Het lidmaatschap kost tien euro per jaar per huisadres.

Activiteiten
In januari de kerstboomverbranding; op tweede paasdag paaseieren zoeken; in april Koningsdag; in juli doortocht wandelaars Nijmeegse Vierdaagse en jaarlijkse wijkdag; in het najaar Dag van de Dialoog en Sinterklaasviering (zie foto). Verder is er één keer per veertien dagen een bridgeavond (Elderbridge). Ook worden regelmatig wijkwandelingen georganiseerd.

Cursussen
Daarnaast bieden wij een uitgebreid cursusprogramma aan, waaronder taalcursussen, basiskennis computer, digitale foto- en videobewerking, bloemschikken, eerste hulp aan kinderen, hartreanimatie, bridge, schilderen en tekenen, kleding maken, conditiegym, active body en yoga.

Wijkkrant
Periodiek (zes keer per jaar) wordt de wijkkrant "Elderveld Nieuws" uitgebracht, waarin de bewoners worden geïnformeerd over allerlei activiteiten en actualiteiten, die op de wijk Elderveld betrekking hebben. Ook via flyers, posters en persberichten in de plaatselijke en sociale media worden bewoners op de hoogte gebracht van wat er in de wijk speelt.

Om dit alles te kunnen uitvoeren beschikken wij over een groep vrijwilligers, die bij de organisatie en uitvoering van de verschillende activiteiten betrokken zijn.

Nadere informatie: Wijkvereniging Elderveld, Leimuidenplaats 22a, Arnhem
www.elderveld.nl; 026 3810798.

Voor een waterdichte oplossing naar dakdekkersbedrijf Delsink

ARNHEM – Een goed dak boven je hoofd. Dat wil iedereen. Maar als het dak niet waterdicht is, wie komt het repareren of vernieuwen? Dat is werk voor dakdekkersbedrijf Delsink!

Bert Delsink van het jonge bedrijf heeft al meer dan vijfentwintig jaar ervaring in deze branche. De moeilijkste klus ziet hij als een uitdaging. Bert hecht er waarde aan elk karwei tot in de puntjes op te leveren. Hij verricht alle lood-, koper-, zink- en dakwerkzaamheden.

Dakdekkersbedrijf Delsink levert als dakspecialist een totaal pakket. Als het nodig is, zorgt Bert ook voor de bijkomende werkzaamheden. "Als de werkzaamheden zijn afgerond, wil ik dat mijn klanten tevreden zijn." Het bedrijf gaat voor kwaliteit, geeft tien jaar garantie op de werkzaamheden. Zijn motto is dan ook: 'Altijd een waterdichte oplossing!'

Dakdekkersbedrijf Delsink, Slikkerveerstraat 33, Arnhem-Zuid; 026 3644104; 06 42432468; email: info@dakdekkersbedrijfdelsink.nl.

MaxStudios verhuisd naar nieuwe vestiging in het Matserhuis

Foto: Dansschooleigenaar Max Odarty en zijn stagiaire Rebecca

ARNHEM – Het is nóg plezieriger geworden: dansen bij MaxStudios. De dansstudio is sinds september verhuisd naar een nieuwe zaal in het Matserhuis aan de Burgemeester Matsersingel 200. Je kunt er alle soorten dansstijlen leren en in het weekend zijn er regelmatig workshops. Het dansen is voor iedereen: van vier tot veertig jaar! Neem maar eens een gratis proefles!

Max Odarty is de eigenaar van MaxStudios. Hij danst al vanaf zijn veertiende. Max' passie en hobby werd zijn werk: van danser tot dansdocent en nu zelfs dansschooleigenaar. Sinds 2009 is MaxStudios met meerdere vestigingen befaamd in heel de regio. Momenteel richt Odarty zich met zijn dansscholen op Wageningen, Nijmegen en Arnhem.

Dansen bij MaxStudios is puur. 'Just Dance' is dan ook het motto. "We blijven heel dicht bij de dans, wat verder weg van de sport. Dat geldt voor alle lessen, uitgezonderd voor de MaxStudios Dancecrews, die deelnemen aan wedstrijden en demo's geven", aldus een enthousiaste Max.

Dansen bij MaxStudios is voor iedereen, voor jong en oud. "We geven zelfs dansles aan kinderen met autisme. En ook speciaal aan vijftig-plussers: van disco tot urban, en van jazz tot show!" De workshops zijn vernieuwend: alle dansstijlen kunnen aan de orde komen, zoals hiphop, modern, afrodance, salsa, kizomba en high heels.

Meer informatie hierover staat op de website.

MaxStudios, Burgemeester Matsersingel 200, Arnhem; 06 26484206; www.maxstudios.nl.

Megarestaurant Wereld Atlantis met zeshonderd zitplaatsen grootste restaurant in de regio

ARNHEM - Als voorgerecht wat sushi, dan een bordje poffertjes met een bitterbal. Tussendoor een paar oesters en dan gauw naar de chocoladefontein met een plakje spekkoek toe. Niemand die in megarestaurant Wereld Atlantis gek opkijkt van dit soort combinaties.

"Kijk", zegt bedrijfsleider Wuen-tse Chang van restaurant Wereld Atlantis Opgewekt. "Je kunt, als je wilt, beginnen met de toetje: appeltaart, soesjes, Italiaans ijs en hier bakt de kok je flensjes of je pannenkoek. Eerst carpaccio en dan een pizza? Dat mag ook, geen mens die je zal verbieden." Arnhem-zuid heeft met het pas verbouwde Wereld Atlantis het grootste restaurant van Midden-Gelderland. Het interieur design is gekozen uit London en Milaan het Chinese is eigenlijk helemaal weg."

Suikerspinnen
Families verzamelen zich aan tafels en waaieren uit naar de diverse keukens. Pa valt op Japans, ma is meer van de wok, opa kiest voor de Amerikaanse grill en oma houdt het bij salades. De kinderen spurten naar de suikerspinnen. ,,Een feestje, toch?", lacht een moeder vertederd. Lasagne, sparerib, babi pangang en witlof met ham: het ligt er allemaal en een van de koks schiet al toe om het kunstig het pizzabodem te beleggen. Kok Alex Costea vindt zijn werk in dit megarestaurant geweldig. ,,Ik was al wat gewend, van Fine Food Village in Elst, waar ik eerst werkte, maar dit is nog veel groter en uitgebreider buffet," zeg hij, terwijl hij zorgvuldig de lamskoteletten medium grilt voor de gasten.

Wereldrestaurant Atlantis, Hollandweg 6-8 in Arnhem; 026 3831610. Kijk op www.atlantisarnhem.nl of op Facebook voor meer informatie.

Praktijk voor Podotherapie Bert Horlings

ARNHEM - Praktijk voor Podotherapie Bert Horlings is in februari na 24 jaar totaal vernieuwd. Na een intensieve week van verbouwen, schilderen en opnieuw inrichten biedt de praktijk meer licht en ruimte.

"Hierdoor kan ik nog beter onderzoek en behandeling van uw voetklachten en loopongemakken doen.Binnen de praktijk wordt gebruik gemaakt van diverse drukmeetsystemen, voetscanner, loopband voor een goede loopanalyse. Zowel voor dagelijkse ongemakken als sportblessures.

Tevens is het mogelijk om uw schimmelnagels te laten behandelen middels de Fox-lasertherapie. U kunt voor de meeste voetproblemen terecht zonder verwijzing van uw huisarts. Het onderzoek, de therapie en de behandeling wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit uw aanvullende verzekering."

De praktijk is geopend maandag tot en met vrijdag (woensdag geen spreekuur!). Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u tijdens kantooruren bellen: 026 3830074 of mailen: info@podotherapiearnhem.nl.

Praktijk voor Podotherapie Bert Horlings; Kortlandplaats 4, Arnhem; www.podotherapiearnhem.nl.

Blinkertschool en Troubadour Elderveld rennen de Mini-Roparun

ARNHEM - Vrijdagochtend 21 april hebben de kinderen van De Blinkertschool en de Troubadour Elderveld zich in het zweet gelopen bij de Mini-Roparun. Normaliter is de Roparun een estafetteloop van Parijs naar Rotterdam. Met de Mini-Roparun sponsoren de gezamenlijke scholen het Team 54, die de echte RopaRun lopen.

In Arnhem-Elderveld ging het om zoveel mogelijk rondjes rennen op en om het schoolplein. Hiermee is er 3470 euro opgehaald in de strijd tegen kanker. Het was een geslaagde ochtend waarbij gestart is met het koningsontbijt in de klassen, gevolgd door deze sponsorloop. De kinderen van de bovenbouw gaven de aftrap en gingen na een gezamenlijke warming-up het grote rondje rennen op en om het schoolplein. Daarna was de onderbouw aan de beurt om dansend de spieren warm te maken en de kleinere rondjes op het plein te rennen. Elke groep had als doel om in tien minuten tijd zoveel mogelijk rondjes te lopen. Onder luid gejuich van vriendjes, vriendinnetjes, leerkrachten en ouders werd er fanatiek hard gelopen. Onder stimulans van het Roparun team 54 werden ook de laatste loodjes voor iedereen haalbaar.

Het was een gezellige ochtend en de kinderen hebben zich gezamenlijk en vol energie ingezet voor het goede doel. Vanaf volgend schooljaar gaan beide scholen samen, dus dit was al een mooie activiteit om alvast samen te organiseren. Het is gaaf om te zien hoe snel de kinderen van beide scholen samen één geheel vormen.

De Turk in Elderveld van alle markten thuis

Foto: Saban karakas (eigenaar) Mohammed Ammi (slager)

ARNHEM – De Turk is in de Nederlandse volksmond een welbekend begrip. Vaak wordt er hier dat kleine Turkse supermarkt in het dorp of stad bedoeld met groenten, fruit, (Turks) brood, baklava, feta's, olijven en nog veel meer typische producten uit het Midden-Oosten. In 2016 werd deze bijzondere bedrijfsnaam bedacht omdat de naam ''De Turk' alle lading dekt. Het is een Turkse winkel met een Hollandse en Arabische twist.

Vers en voordelig dat zijn de kenmerken van De Turk in Elderveld, legt eigenaar Saban Karakas uit. De winkel heeft een ruim assortiment met verse groeten, tapenades, feta, pepers, baklava, levensmiddelen, diepvriesproducten, noten, kruiden, zuivelproducten, frisdranken en nog veel meer.
Dagelijks verkoopt men vers brood en pizza's van de 'echte' Turkse bakker. Ook wanneer u gaat barbecuen kunt u bij De Turk terecht voor heerlijke verse lamsrack, kebab, biefstuk en kip van de allerbeste kwaliteit uit eigen slagerij.
Niet voor niets is De Turk van alle markten thuis, vertelt Saban trots. De winkel heeft ruime openingstijden, zo kunt u zeven dagen per week uw dagelijkse boodschappen doen.

De Turk Elderveld; Elderveldplein 16 (Winkelcentrum Elderveld) 6843 JA, Arnhem; 026 - 3798725. Voor meer informatie: www.deturkarnhem.nl.
De Turk in Elderveld is ook te volgen via facebookpagina: De Turk - Elderveld.

Fysiotherapie Van Gilst uw zorgverlener

ARNHEM - Fysiotherapie Van Gilst is gespecialiseerd in Kinderfysiotherapie, Sportfysiotherapie, McKenzie therapie (rug- en nekklachten), bekkenbodemklachten, echografie en beweeg- en/of oefengroepen.

Verhuisbericht: De praktijklocaties in Elderveld zijn verhuisd naar Kromwijkplaats 2! In december en januari is er druk verbouwd en op 30-01-2017 heeft de praktijk haar deuren geopend. Verder is alles hetzelfde gebleven.

"Onze praktijk heeft als visie dat wij met veel aandacht, begrip en geduld uw klachten proberen te verhelpen. Wij nemen de tijd om naar u te luisteren en zoeken naar de beste oplossing, ook als wij deze niet met onze eigen expertise kunnen oplossen!"

De McKenzie therapeuten zijn specialisten in het behandelen van rug- en nekklachten met uitstraling naar arm of been als gevolg van een tussenwervelschijf probleem. Sportfysiotherapie richt zich op het herstellen van allerlei blessures en snelle sporthervatting.

De kinderfysiotherapeuten behandelen kinderen in de leeftijd van nul tot achttien jaar onder andere bij een voorkeursligging of bij het verbeteren van de fijne- en/of grove motoriek. Bekkenbodemtherapie richt zich op klachten betreffende de bekkenbodem.
Oefengroepen zijn er voor Diabetes Mellitus type II, COPD, artrose heup/knie en groepen voor kinderen met overgewicht.

De praktijk heeft twee locaties: in Elderveld aan de Kromwijkplaats 2;
Telefoonnummer 026 3816043, in Vredenburg aan de Aduardstraat 20.
Telefoonnummer 026 3230303; www.fysiotherapievangilst.nl.

Activiteiten SWOA locatie De Gaanderij

ARNHEM – De bingomiddag word gehouden op vrijdag 12 en 26 mei van 14:00 tot 16:30 uur. De zaal gaat open om 13:30 uur. Kosten per plankje 2,50 euro

High Tea
In de Gaanderij op maandag 15 mei van 14.00 tot 16.00 uur. De High Tea is een burgerinitiatief, word georganiseerd door vrijwilligers en gefinancierd door Gemeente Arnhem.

Beautyavond
Deze avond vol fashion, beauty en lifestyle word gehouden op woensdag 17 mei van 19:00 tot 22:00 uur.

Koffie-uurtje
Iedere Woensdagochtend van 10:00 tot 12:00 uur is er een koffie-uurtje in de wijk De Laar-Oost bij boerderij De Kroon (Randweg 2, Arnhem). SWOA en Wijkvereniging Oostelaar willen samen met de mensen uit de wijk De Laar kijken welke activiteiten georganiseerd kunnen worden in de wijk.

SWOA Resto
Is er altijd op de laatste woensdag van de maand.

Entree is gratis voor alle activiteiten. Iedereen is van harte welkom!

SWOA
Wel zijn is lekker in je vel zitten. Doen wat je leuk vindt geeft energie en balans in je leven. SWOA stimuleert mensen te ontdekken wat ze nog wél kunnen en hun talenten te gebruiken. Zelf zoveel mogelijk uit het leven halen. Dát is waar SWOA voor staat.
Mensen kloppen om verschillende redenen bij SWOA aan. Minder alleen zijn, meer bewegen, andere mensen leren kennen, naar buiten kunnen, uitstapjes maken, zich nuttig maken voor de samenleving, creatief bezig zijn en meer in evenwicht komen.

De Gaanderij; SWOA; Driemondplein 1, 6843 AN Arnhem; 026 3810265; www.swoa.nl; VGaanderij@swoa.nl.

IJsheiligenmarkt bij De Steenen Camer

ARNHEM - Zaterdag 13 mei van 10:00 tot 15:00 uur is er bij het boerderijcomplex van de Steenen Camer, bij de volkstuinen aan de Drielsedijk, weer de jaarlijkse IJsheiligenmarkt. De IJsheiligenmarkt is min of meer de start van het tuinseizoen. De jonge plantjes kunnen nu zonder veel gevaar voor nachtvorst buiten worden uitgeplant.

"Onze groente- en kruidenplantjes zijn bijna allemaal opgekweekt in onze eigen biologische kwekerij en geschikt voor zowel de moestuin als uw achtertuintje of balkon. Ook hebben we zachtfruit-struikjes, meloen-, pompoen-, courgetteplanten en vele soorten tomaten-, peper- en paprikaplanten. De geënte komkommerplanten worden in heel Arnhem e.o. geroemd!

Voor het eenjarige plantgoed bent u bij ons ook aan het goede adres: zomerbloemen. geraniums, lobelia, afrikaantjes, begonia’s, margrieten, petunia’s en nog veel meer. Maak uw tuin weer fleurig en zonnig.

Zo net voor moederdag kan de tuin nog even vrolijk gemaakt worden en de bloembakken gevuld. De benodigde potgrond en bemestingsartikelen zijn bij ons niet duur en van zeer goede kwaliteit. We hebben koemestkorrels en kalkkorrels ook per kilo, ook goed voor de rozen, aardbeiplanten en het gras. Verder zijn er diverse kramen met biologische artikelen uit de streek, lekkere hapjes en overige tuinbenodigdheden. U slaagt hier vast en zeker voor een prachtig moederdagcadeau."