GN Berg en Dal Heumen Mook

30 november 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 30 november 2016


Peutercafés Millingen en Leuth

MILLINGEN - Op 7 december is er van 10.00 tot 11.30 uur bij Kinderopvang Humanitas ('t Gengske 5) weer een peutercafé. Je bent er welkom. Jouw kind kan er lekker spelen en je kunt er ook andere ouders ontmoeten.

Dit keer is er in Millingen alle aandacht voor 'Muziek op schoot': lekker muziek maken met je kind onder begeleiding van een docente. Niet alleen leuk maar ook positief voor de ontwikkeling van het kind. Heb je hierover nog een vraag, kunt je deze stellen aan een van de organisatoren van dit peuter café (Karin Broens) via het e-mailadres: peutercafemillingen@gmail.com

Op 12 december kun je in Leuth samen met je peuter alvast lekker knutselen voor de kerst. En om helemaal in de kerstsfeer te komen, wordt er ook een mooi kerstverhaal voorgelezen. Het peutercafé Leuth vindt plaats in het kulturhus in Leuth aan de Reusensestraat 4 van 10.00 tot 11.30 uur.

Het peutercafé komt voort uit de samenwerking tussen ouders, Bibliotheek Gelderland-Zuid, Kinderopvang Humanitas, Kinderopvang Partou, GGD en het Sociaal Team Millingen-Kekerdom-Leuth.

Uiteraard zijn ouders met de peuters bij beide peutercafés welkom. Je hoeft je niet aan te melden, het is gratis en een kopje koffie of thee staat klaar.

Wandeling 'winterrust' op de Heerlijkheid Beek: Het stuwwallenlandschap in de stilte van de winter

Foto: Ton Rothengatter

BEEK-UBBERGEN - December is voor veel mensen echt een feestmaand. Met gezelligheid, pakjes, etentjes en veel drukte. In de natuur is dat net omgekeerd. Daar heerst stilte. Een mooi moment dus om naar buiten te gaan en te genieten van de rust.

De boswachter van Geldersch Landschap en Kasteelen organiseert daarom op woensdag 7 december een winterwandeling op de Heerlijkheid Beek. De boswachter wandelt met u vanuit Beek de steile helling op. Hier heeft u een prachtig uitzicht over de Gelderse Poort met op de voorgrond het kerkje van Persingen. Op de terugweg voert de wandeling u over de Elyseese Velden en zult u begrijpen waarom dit gedeelte 'oord van de gelukzaligen' wordt genoemd.

Start: 14.00 uur bij het beeld van het wasvrouwtje tegenover het voormalige gemeentehuis, Rijksstraatweg 139, 6573 CL Beek-Ubbergen. Men kan de auto parkeren aan de achterzijde van het voormalige gemeentehuis. Duur: ca. 2 uur. Deelname kost 5,00, kinderen 4 tot en met 12 jaar 2,50 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van geldige donateurskaart. Reserveren niet nodig. Informatie: www.glk.nl/evenementen, Anton van der Velde, 06 16651048 of Jan Taat, 06 83086024.

Top 2000 in Concert in Kekerdom

KEKERDOM - Ieder jaar, tegen het einde van het jaar staat de nederlandse radio in het teken van terugkijken, vooral op radio 2, tijdens de Top 2000. Een aanleiding voor UNA uit Kekerdom om deze top 2000 ook dit jaar te gebruiken als thema voor een groot concert.

Zaterdag 17 december speelt muziekvereniging UNA avondvullend muziek uit de top 2000, samen met een popensemble en een zanger/zangeres. Het wordt allemaal ondersteund door een geweldige lichtshow.

Queen, Leonard Cohen, Billy Joel en nog vele anderen… je hoort de muziek van deze artiesten tijdens een avondvullende show, zaterdag 17 december vanaf 20.00 uur in zaal UNA in Kekerdom. De entree is vrij.

Met de Zonnebloem naar Intratuin

OOIJ - "Op woensdag 7 december willen we met de Zonnebloem afdeling Ooijpolder naar Intratuin in Malden. We doen dit, evenals vorig jaar, samen met de gasten van Polderkamer, dus behoort u niet tot de doelgroep van de Zonnebloem, maar wel tot de Polderkamer en vindt u het leuk om mee te gaan, geef u dan op."

"We willen om 9.00 uur vertrekken en ontbijten dan bij Intratuin. Na het ontbijt kunt u rustig in de winkel rondkijken en rond 12 uur vertrekken we dan weer richting Ooij. In overleg met de Polderkamer kijken we nog of we dan bij terugkeer in Ooij gezamenlijk een soepje eten in de Polderkamer. De precieze kosten weten we nog niet, maar liggen rond de 6 euro. Opgeven kan voor 1 december bij Erna Driessen: 024 6633103."

Erik Schlijper nieuw carrousellid voor Sociaal Groesbeek in Berg en Dal

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Burgemeester Slinkman van de gemeente Berg en Dal heeft donderdagavond als laatste agendapunt de 22-jarige Erik Schlijper benoemd tot carrousellid voor Sociaal Groesbeek.

Erik Schlijper is woonachtig in Groesbeek en studeert voor biomedisch analist. Erik liet desgevraagd weten dat hij sinds enkele maanden lid is van de plaatselijke partij Sociaal Groesbeek. "Ze hebben mij gevraagd of ik zitting wou nemen in de carrousel van de gemeente Berg en Dal, wat ik persoonlijk een hele eer vond", aldus het kersverse carrousellid.

Sinterklaas ook in Ooij gearriveerd

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – Nadat Sinterklaas bijna overal in Nederland zijn intocht heeft gehad, was zondagmorgen 27 november eindelijk ook de Ooij aan de beurt.

Tegen elf uur arriveerde de Sint op zijn paard Americo en enkele zwarte Pieten bij speelplaats 'De Speulplek ' aan de Riertlanden, waar een grote kinderschaar met ouders en/of oma's en opa's hem verwelkomde. Voorafgegaan door de drumband van schutterij Eendracht en muziekvereniging Ooijse - Toekomst vertrok de stoet in optocht via de Rietlanden en Julianalaan naar het versierde dorpshuis De Sprong.

In De Sprong werden de aanwezige kinderen getrakteerd op een Pietenshow. Kinderen die Sinterklaas een handje wilden geven, kregen daar ruimschoots gelegenheid voor. Bij het naar huis gaan kregen alle kinderen een surprise aangeboden.

Natuurexcursies KNNV

Dinsdag 20 december 10.00 - 13.00 uur: KNNV-wandeling 't Grüske, de But, Vlierenberg en Meiberg. Algemeen beschouwelijke wandeling door dit, ook historisch, interessante gebied. Uiteraard hierbij ook alle aandacht voor alles wat de natuur in dit jaargetijde te bieden heeft.
Vertrek: Meerwijkselaan 17-19 parkeerplaats Staatsbosbeheer. Excursieleiders: Ria van Gaal en Titus Frielink, 06 15546656.

Zaterdag 21 januari 09.00 – 11.00 uur: KNNV-wandeling door de Millingerwaard. Er is aandacht voor de laatste ontwikkelingen wat betreft de herinrichting van dit mooie natuurgebied. Goed schoeisel en warme kleding zijn aan te bevelen. Een verrekijker is nuttig maar niet noodzakelijk. Ongetwijfeld zal ook uitgekeken worden naar de wintervogels, die hier altijd hun toevlucht zoeken.

Vertrek: wilderniscafé 'De Waard van Kekerdom', Weverstraat 94, Kekerdom. Excursieleider: Els Coerwinkel, 024 6843952.

Cadeau voor lotenverkopers Switch

MILLINGEN - Zaterdag 20 november, net voordat de volleybaltraining van onze mini’s begon, kregen de beste Grote Clubactie lotenverkopers een cadeautje. Dit jaar hebben de mini’s voor het eerst loten verkocht voor de Grote Clubactie.

Fanatiek ging menig mini vanaf zaterdag 1 oktober aan de slag om loten te verkopen. Sommige liepen de hele straat of buurt af, anderen wisten bij familiefeestjes de ooms, tantes, opa’s en oma’s zo gek te krijgen dat ze loten kochten. We hoopten op gemiddeld vijf loten per mini, dit zou ruim 200 loten zijn. Maar we hebben onze jeugd onderschat. Uiteindelijk hebben ze gezamenlijk 529 loten verkocht!

Vooraf hadden we al gezegd dat de drie beste lotenverkopers een cadeautje zouden krijgen, het werden uiteindelijk vier kinderen. Meyke en Iris hebben de meeste loten van allemaal verkocht, ieder 37! loten. Op een gedeelde derde plaats staan Froukje en Senna met ieder 33 loten.

Namens Switch '87 overhandigde Arrianne deze vier kanjers een mooie handdoek, verkrijgbaar bij onze adverteerder De Letterie, met daarop hun naam en Switch ’87. Een mooi aandenken en iets om nog jaren plezier van te hebben.

Kerstconcert in Cosmas en Damianus nú nog grootser

GROESBEEK - Het lijkt nog ver weg maar voordat je het weet zitten we alweer in december. De tijd van speculaas en kerstkransen. Een maand waarin Trente Plus en Vivace de handen in één slaan om u samen met nog vier koren een mooie avond vol muziek aan te bieden.

In 2015 was het de eerste maal. Het grote succes van dit kerstconcert zal dit jaar met de overtreffende trap een vervolg krijgen. De voorbereidingen zijn in volle gang. Noteer vast in uw agenda: vrijdagavond 16 december, Cosmas en Damianus kerk in Groesbeek. Gratis entree!

Algemene ledenvergadering DVSG

GROESBEEK - Dinsdag 29 november is er de jaarlijks gehouden algemene ledenvergadering van DVSG.

Aanvang: 20.00 uur in Café Zaal Hopmans. De agenda is in te zien bij DVSG en café-zaal Hopmans. Het verslag van vorig jaar ligt voor aanvang van de vergadering ter inzage.

Burgemeester Slinkman: 'Geen AZC in gemeente Berg en Dal'

BERG EN DAL – Burgemeester Slinkman van Berg en Dal heeft donderdagavond tijdens de raadsvergadering aan de raadsleden medegedeeld dat er volgens de COA momenteel geen behoefte meer is om in de gemeente Berg en Dal een AZC te realiseren.

De noodopvang voor de vluchtelingen is afgenomen waarop het COA heeft besloten vooralsnog geen beroep meer te doen op de gemeente Berg en Dal, omdat er in den lande momenteel voldoende opvanglocaties voor asielzoekers aanwezig is volgens het COA. Burgemeester Slinkman liet de raadsleden weten dat er vanaf eind 2015 veel energie door de gemeente in gestoken is om op een zorgvuldige wijze draagvlak -voor een beperkte AZC - zowel bij de raadsleden als de Groesbeekse bevolking te krijgen. "Als de situatie gaat wijzigen – kijk alleen maar naar het Midden-Oosten – dan kom ik bij u terug", aldus burgemeester Slinkman.

GROESBEEK - Dinsdag 29 november is er de jaarlijks gehouden algemene ledenvergadering van DVSG.

Aanvang: 20.00 uur in Café Zaal Hopmans. De agenda is in te zien bij DVSG en café-zaal Hopmans. Het verslag van vorig jaar ligt voor aanvang van de vergadering ter inzage.

Logement Oud Berg en Dal

BERG EN DAL - Als een van de oudste gebouwen van Berg en Dal (± 1750) bezat logement Oud Berg en Dal grote naamsbekendheid. Het logement was vanwege gebrekkige isolatie alleen zomers geopend. Eind vorige eeuw werd het logement met een extra verdieping uitge­breid.

De volgende families voerden er de scepter: Hendriks, Peters, Janssens, Kamps, Jansen, Geel, Stom en als laatste P. Janssen. Het logement lag oorspronkelijk op Pruisisch (= Duits) grondge­bied. De uitbreidingen vonden plaats op Hollands grondgebied. Hierdoor ontstonden veel problemen. Tussen 1903 en het begin van de eerste wereldoorlog in 1914 werden door de Pruisi­sche grenswachten herhaaldelijk invallen gedaan in het loge­ment. De Pruisische regering vreesde voor smokkelhandel via het loge­ment. Tijdens de eerste wereldoorlog was het logement geslo­ten. Optredens van diverse cabaretiers en chansonniers als Emiel Hullebroek, Jean Louis Pisuisse zorgden na 1918 voor internationale bekendheid van het logement. Op donderdag 17 februari 1921 verwoestte een felle brand het karakteristieke pand. De Beekse brandweer trachtte de brand te blussen, maar gezien het watergebrek in die tijd te Berg en Dal was dit bij voorbaat een kansloze strijd. Het pand bestond voornamelijk uit zogenaamde zwemsteen (= poreuze, zeer lichte bouwsteen van puinsteen en kalk) en hout. Het pand ging reddeloos verloren.

Jackpot bingoavond

GROESBEEK – De jackpot van de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat staat op 300 euro.

Daarnaast is de hoofdprijs traditiegetrouw 250 euro. Dus donderdagavond 1 december is er voor de gelukkige liefst 550 euro in de wacht te slepen. De zaal van De Mallemolen gaat om 19.30 open. De bingo begint om 20.00 uur.

Energie-

convenant

Berg en Dal

BERG EN DAL – De leden van Energieconvenant komen op woensdag 30 november weer bij elkaar in sporthal Heuvelland aan de Ambachtsweg in Groesbeek.

Wethouder Erik Weijers opent om 13.30 uur de bijeenkomst. Daarna zal Hans de Raef uitleg geven over energietransitie van sporthal Heuvelland. Nico de Witt van Plus-supermarkt uit Beek geeft aan waarom hij zich aansluit bij het Energieconvenant. Daarna komen de deelnemers aan het woord. De nieuwe deelnemers zullen het energieconvenant tekenen, waarna er afspraken gemaakt worden en de bijeenkomst wordt afgesloten.

Vleesbingo bij vogelvereniging

GROESBEEK – Op zaterdagavond 3 december houdt de Groesbeekse vogelvereniging 'De Gekleurde Zanger' een vleesbingo in het Voorzieningenhart Op De Heuvel aan de Ericastraat in Groesbeek.

Tijdens deze bingoavond zijn er vlees– en gourmetschalen te winnen, alsmede diverse rollades. De zaal van het Voorzieningenhart gaat om 19.00 uur open; de bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen.

Kerstmarkt in Op De Heuvel

GROESBEEK – In het Voorzieningenhart Op De Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek wordt op zondag 11 december van 14.00 tot 20.00 uur een gezellige kerstmarkt gehouden.

Op deze kerstmarkt zijn oliebollen alsmede Indonesische hapjes te krijgen. Ook zal de enige echte zanger Frank Ferarri bekend van de hit 'Sweet Sweet Love en Monza' een optreden verzorgen. Muziek Express zal de gehele dag voor de muzikale kerstsfeer zorgdragen. De toegang tot deze kerstmarkt is geheel gratis.

Kerstreisje haalt ouderen uit isolement

REGIO - 123Comfort is onderdeel van ZZG zorggroep. Zij bieden, zonder winstoogmerk, gemaksdiensten aan huis en organiseren ook uitjes voor thuiswonende ouderen.

123Comfort biedt ouderen de mogelijkheid om voordelig mee te gaan met een kerstreisje. We gaan dit jaar naar de Orchideeënhoeve. Een hele fijne plek om van alles te zien en om elkaar te ontmoeten en samen te zijn onder ouderen. "Heel belangrijk", vindt mevrouw Erkens (zie foto), die al voor de tweede keer meegaat, "afgelopen zomer gingen we naar Giethoorn. Het klikte onderling heel goed!" Ze vervolgt: "De verzorging van het reisje was goed en er was een geweldige koffietafel. Wij ouderen moeten onszelf wat meer gunnen, door met dit soort reisjes mee te gaan. Daar kunnen we dan een tijdje van genieten om uit te kijken naar een volgend uitstapje!!" Voor meer informatie bellen met 123Comfort: 0900 6667778 ('s middags).

Kerstmarkt in Op De Heuvel

GROESBEEK – In het Voorzieningenhart Op De Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek wordt op zondag 11 december van 14.00 tot 20.00 uur een gezellige kerstmarkt gehouden.

Op deze kerstmarkt zijn oliebollen alsmede Indonesische hapjes te krijgen. Ook zal de enige echte zanger Frank Ferarri bekend van de hit 'Sweet Sweet Love en Monza' een optreden verzorgen. Muziek Express zal de gehele dag voor de muzikale kerstsfeer zorgdragen. De toegang tot deze kerstmarkt is geheel gratis.

Personenauto weg na inbraak woning Ooij

OOIJ – In de nacht van donderdag op vrijdag is ingebroken in een woning aan de Prinses Irenestraat in Ooij.

De inbrekers zijn via de achterzijde van de woning binnengekomen en hebben de beneden verdieping doorzocht, terwijl de bewoners sliepen. Wat er uit de woning is ontvreemd is niet bekend; wel zijn de inbrekers er met een personenauto vandoor gegaan. Vermoedelijk hebben ze de sleutels in de woning aangetroffen. De politie heeft de inbraak en diefstal van de auto in onderzoek. Eventuele getuigen worden verzocht contact met de politie op te nemen 0900 8844.

Vleesbingo bij vogelvereniging

GROESBEEK – Op zaterdagavond 3 december houdt de Groesbeekse vogelvereniging 'De Gekleurde Zanger' een vleesbingo in het Voorzieningenhart Op De Heuvel aan de Ericastraat in Groesbeek.

Tijdens deze bingoavond zijn er vlees– en gourmetschalen te winnen, alsmede diverse rollades. De zaal van het Voorzieningenhart gaat om 19.00 uur open; de bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen.

Energieconvenant Berg en Dal

BERG EN DAL – De leden van Energieconvenant komen op woensdag 30 november weer bij elkaar in sporthal Heuvelland aan de Ambachtsweg in Groesbeek.

Wethouder Erik Weijers opent om 13.30 uur de bijeenkomst. Daarna zal Hans de Raef uitleg geven over energietransitie van sporthal Heuvelland. Nico de Witt van Plus-supermarkt uit Beek geeft aan waarom hij zich aansluit bij het Energieconvenant. Daarna komen de deelnemers aan het woord. De nieuwe deelnemers zullen het energieconvenant tekenen, waarna er afspraken gemaakt worden en de bijeenkomst wordt afgesloten.

9 / 24

BVC '12 D1 kampioen!

Foto: Marijn Nijssen

BEEK - Afgelopen zaterdag, 26 november, heeft de D1 van BVC’12 het kampioenschap veilig gesteld door een 13-0 winst op OSC.

In december wordt nog om de eer gespeeld tegen Brakkenstein, dat met vier verliespunten tweede staat in de competitie. Het team van coach Roy Ekkebus en begeleiders Gijs Arts en Hans Wouters pakte de volle winst in alle wedstrijden en promoveert na de winterstop naar de derde klasse.

Worden De Treffers meiden 017-1 weer kampioen?

GROESBEEK – Zaterdag 3 december kunnen de meiden van de voormalige De Treffers B1 voor de derde maal op rij kampioen worden in de hoofdklasse.

Na elf wedstrijden zijn er liefst 31 punten behaald met een doelsaldo van 45 voor en 9 tegen. Om 12.45 uur wordt er op het hoofdveld van sportpark Zuid aan het Nijerf in Groesbeek afgetrapt tegen AVW uit Westervoort. Om er zeker van de zijn dat -twee wedstrijden voor het einde van de competitie- het kampioenschap al binnen is, zal er wel van AVW gewonnen moeten worden. Bij deze wedstrijd is de steun van supporters welkom, zij worden uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Amnesty Schrijfmarathon in Bibliotheek in Beek-Ubbergen

BEEK-UBBERGEN - "Schrijf je mee op 10 december? Elk jaar op 10 december (dag van de rechten van de mens) klimmen we in de pen. Verspreid over de hele wereld, schrijven mensen die dag in bibliotheken, buurthuizen, scholen, supermarkten en cafés miljoenen brieven en kaarten."

Ze schrijven voor mensen die zijn gemarteld om wat ze geloven, die gediscrimineerd worden om wie ze zijn of vastgezet werden omdat ze voor hun mening uitkwamen.

"Kom ook in actie tijdens Amnesty's Schrijfmarathon! In Beek-Ubbergen kun je mee komen schrijven in de bibliotheek in het Kulturhus op zaterdag 10 december tussen 11.30 en 13.30 uur. Je hoeft zelf niets mee te brengen; in de bieb ligt alles klaar om jouw brief te kunnen schrijven. Doe je mee?"

Groesbeek puntloos na zware match

GROESBEEK - Zaterdagavond 26 november ontvingen de dames van Groesbeeks Glorie de dames van Travelbags/HV Zwolle. Gezien de stand was het duidelijk dat dit voor Groesbeek een zware wedstrijd zou worden. Ondanks de gelijke spelen in de afgelopen wedstrijden staat Groesbeek nog onderaan de ranglijst, Zwolle bekleedt een tweede positie in de competitie.


Zwolle begon fel aan de wedstrijd, door snelle aanvallen wisten zij in de beginfase verschillende keren tot scoren te komen. Groesbeek had hier verdedigend geen antwoord op. Ook aanvallend hadden de Groesbeekse dames het zwaar. Ze hadden moeite met het vinden van gaten in de verdediging van Zwolle en mede door het goede keeperswerk van de Zwolse keeper resulteerde dit te weinig in doelpunten. Ruststand 4-11.

Na rust begon Groesbeek fel, zowel verdedigend als aanvallend werd gewerkt. Hierdoor wisten Manon Nas en Maud de Bruin een aantal keer op fraaie wijze tot scoren te komen. Ondanks de grote achterstand bleven de Groesbeekse dames werken, wat een aantal kansen en penalty’s opleverde. Helaas werden deze niet alle verzilverd. De Zwolse dames bewezen een maatje te groot te zijn en bleven scoren. Een verdiende overwinning voor Zwolle, eindstand 12-22. Volgende week zaterdag 3 december spelen de dames van Groesbeeks Glorie om 19.30 uur een uitwedstrijd tegen HV Broekland.

Man of the Match SC Millingen - Blauw-Wit

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - De Man of the Match van de voetbalwedstrijd SC Millingen - Blauw-Wit: Sam van der Velden.

In een helaas voor SC Millingen teleurstellend verlopen wedstrijd tegen Blauw Wit, waarin SC Millingen veel meer verdiende (1-2), was het opnieuw Sam van der Velden, die verkozen werd tot Man of the Match. Het deskundige panel bestond deze keer uit Karel Gerdsen en Wim Brouwer.
Na afloop van het seizoen zal tijdens de seizoensafsluiting de Gouden Schoen worden uitgereikt aan de Man of the Year. Volgende week zondag wacht weer een belangrijke wedstrijd uit tegen Beuningse Boys.

Filmmiddag voor Zonnebloem Ooijpolder en Beek/Ubbergen

OOIJ/BEEK - Op zaterdag 10 december vindt er in het Cardo in Groesbeek een filmmiddag plaats voor gasten van de Zonnebloem. Hier zullen oude filmbeelden van Nijmegen worden vertoond.

Kosten voor deze middag bedragen 5 euro inclusief een drankje in de pauze. De middag begint om 14 uur. Zou u hier wel heen willen, geef u dan op voor 2 december bij: voor Ooij/ Persingen/Leuth, bij Erna Driessen, 024 6633103; voor Beek/ Ubbergen bij Mieke Groothuyse, 024 3564491.

Kerstloterij Konijnen-en Pluimveevereniging Millingen

MILLINGEN - Ook dit jaar kunt u weer de jaarlijkse kerstloten van KPV Millingen en Omstreken verwachten. Van 2 tot en met 10 december worden de loten weer aangeboden door de leden van de vereniging.

We kunnen weer terug kunnen zien op een zeer geslaagde kleindierenshow op 5 en 6 november in zaal OEV1. De knuffelhoek was weer erg populair bij de kinderen en niet te vergeten de jonge kuikens van Rob van Loon. Ook het gewicht raden van een dwergkonijn viel in de smaak. Het konijn woog 1152 gram. Twee personen zaten er het dichts bij, zij hadden 1150 gram geraden. Na loting ging de cadeaubon naar Th.Janssen uit Millingen. Tot slot nog de prijswinnaars van de clubshow: het mooiste konijn had dit jaar Thijs Wijnhoven uit Groesbeek met een Marburger Feh, de mooiste hoender was van Aloys te Dorsthorst uit Kekerdom te weten een Fries hoen roodpel en de prijs voor de mooiste dwerghoender ging naar Henk Awater met een Noord-Hollands hoen kriel. Jan Schuurman uit Millingen had de mooiste van de kleine rassen, een Hollander zwart en Henk Awater de mooiste van de dwergrassen, een Nederlandse Hangoordwerg konijngrijs. De vereniging is alle publiek, sponsoren en begunstigers dankbaar voor hun bijdrage in welke vorm dan ook.
Voor nadere info over onze vereniging of over de verloting kan men secretaris W. Reijmers bellen via 06 651595325."

Filmmiddag voor Zonnebloemgasten afdeling Ooijpolder en Beek/Ubbergen

OOIJ/BEEK - Op zaterdag 10 december vindt er in het Cardo in Groesbeek een filmmiddag plaats voor gasten van de Zonnebloem. Hier zullen oude filmbeelden van Nijmegen worden vertoond.

Kosten voor deze middag bedragen 5 euro inclusief een drankje in de pauze. De middag begint om 14 uur. Zou u hier wel heen willen, geef u dan op voor 2 december bij: voor Ooij/ Persingen/Leuth, bij Erna Driessen, 024 6633103; voor Beek/ Ubbergen bij Mieke Groothuyse, 024 3564491.

Pupil van de week: Bo Janssen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Zondagmiddag 27 november speelde SC Millingen 1 op sportpark De Hove de thuiswedstrijd tegen Blauw - Wit uit Nijmegen, uitslag 1 - 2.

De pupil van de week was Bo Janssen, 9 jaar. Ze is de grote zus van Stijn (4 jaar) en dochter van Patrick en Jenny Janssen. Bo is middenvelder in het pupillenteam JO09 - 1 (F1). Haar favoriete speler is Lionel Messi van FC Barcelona, ook haar favoriete club.
Het pupillenteam van Bo, JO09-1, was Team van de Week en de mascotte van SC Millingen, Hovy, was ook aanwezig.

Berg en Dal Actief

BERG EN DAL - Berg en Dal is een actieve kern van de Gemeente Berg en Dal. Veel dorpsbewoners nemen deel aan activiteiten van de diverse verenigingen in het dorp, ontmoeten elkaar op diverse plaatsen zoals dorpshuis Kerstendal of het Hamersveld.

De verhalen over Berg en Dal nu en in het verleden zijn legio en worden graag verteld en gehoord. In het komende jaar willen we maandelijks een verhaal over Berg en Dal, over zijn bewoners of de activiteiten plaatsen in deze krant gekoppeld aan de activiteitenagenda van de komende periode in Berg en Dal. We hopen dat alle inwoners van Berg en Dal op deze manier kunnen genieten en deelnemen aan de activiteiten.

Agenda Berg en Dal december

Maandag 5 december is er weer het maandelijkse gezellige buurtsoepie met deze keer een heerlijk zelfgemaakte stoofvleesgerecht.
Na afloop is er koffie/thee en wat verrassends want het is dan ook St. Nicolaasdag.
Inloop vanaf 11.30u en we beginnen om 12.00u.
Voor info/aanmelding Marijke Raaijmakers tel. 024 3781005 of Onno Swart tel. 06 30481857
Dinsdag 13 december vanaf 19.30u met inloop vanaf 19.00u Inbraakpreventieavond Berg en Dal en Heilig Landstichting in Kerstendal
vanaf Vrijdag 16 december kerststal op de Oude Kleefsebaan.
Zaterdag 17 december kerstbingo georganiseerd door Berg en Dals bloei.
Zondag 18 december 14.00 - 17.00 uur muziekgezelschap Edelweisz geeft een Kerstconcertmiddag in dorpshuis Kerstendal

Wekelijks op de maandag in Kerstendal
18.15 uur Kwiek senioren gym , 20.00 uur repetitie symfonieorkest
Wekelijks op de dinsdagmorgen op de tennisbaan
9.00 tot 12.00 uur labeltoss
Wekelijks op de dinsdagmiddag in de parochiekerk
Repetitie van het gemengd koor van 13.30 tot 15.30 uur aansluitend koffie drinken
Wekelijks op de dinsdag in Kerstendal
19.00 uur sportclub Berg en Dal, 20.30 uur Dames gymclub Total Body, 21.30 uur Volleybal Nebo
Wekelijks op de dinsdagavond in Emmalaan 35
19.30 uur Kundalini Yoga Berg en Dal zie www.kundaliniyogabergendal.nl
Wekelijks op de woensdag in Kerstendal
10.00 – 15.00 open inloop en ontmoeting "de huiskamer" in Kerstendal. Er wordt een warme maaltijd gekookt en de lunch vangt om 12.30 uur aan en kost € 3,=. Koffie en thee € 0,75
10.00 uur Biljart, 10.45 uur BVO Bejaardengym, 213.30 uur Koersbal, 19.30 uur Biljart
Wekelijks op de woensdagavond in Emmalaan 35
19.30 uur Kundalini Yoga Berg en Dal
Wekelijks op de woensdagavond in de parochiekerk
Repetitie van kamerkoor Kalliope om 20.00 uur zie www.koorkalliope.nl
Wekelijks op de donderdagochtend om 9.30 uur dienst in onze parochiekerk
Met aansluitend gezellig koffiedrinken
Wekelijks op de donderdag in Kerstendal

14.00 uur Bridge, 20.00 uur Biljart.
Wekelijks op de vrijdag in Kerstendal
10.00 – 15.00 open inloop en ontmoeting "de huiskamer" in Kerstendal. Er wordt een warme maaltijd gekookt en de lunch vangt om 12.30 uur aan en kost € 3,=. Koffie en thee € 0,75
14.00 uur BVO Biljart, 19.00 uur repetitie Edelweisz, 19.30 Volleybal met Volleydal
Om de week op vrijdagochtend in de Emmalaan 35
9.30 uur Kundalini Yoga Berg en Dal
Wekelijks op de zaterdag in Kerstendal
8.30 uur zaterdag trim
Wekelijks op de zondagochtend om 10.30 uur kerkdienst in onze parochiekerk
Met aansluitend gezellig koffiedrinken

Dagelijks kunt u de dierenweide bij de Vijverhof bezoeken.
Via het internet forum Berg en Deel kunnen de inwoners van ons dorp spullen, tips of vraag en aanbod van hulp met elkaar delen. www.bergendeel.nl

Bent u ook benieuwd naar meer verenigingen, stichtingen of andere organisaties in Berg en Dal kijk dan op de volgende websites: www.dorpsraad.nl, www.kerstendal.nl en www.bergendalsbloei.nl

Hem generaal kampioen vogelshow

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Hem Weijers van De Gekleurde Zanger is vrijdagavond de generaal kampioen geworden met zijn kanarie Agaat rood schimmel van de 254 vogels bestaande uit kanaries, tropen, wildzang en parkieten.

De 64ste vogel tentoonstelling van De Gekleurde Zanger vond plaats in Voorzieningenhart Op De Heuvel aan de Ericastraat in Groesbeek. De tentoonstelling werd geopend door de manager van Voorzieningenhart Op De Heuvel Frank Hermsen, die verheugd was zoveel zangers in het Voorzieningenhart te hebben. Naast de inzending van vogels van de Groesbeekse zustervereniging De Groesbeekse Vogelvrienden en van De Gekleurde Zanger zelf waren er inzendingen van de Vogelfreunde uit het Duitse Kleve, zodat de tentoonstelling een internationaal tintje heeft gekregen.

Ook viel de gastinzender Hans Kersten van De Groesbeekse Vogelvrienden en Herman Timmermans van De Vogelfreunde uit Kleve in de prijzen. In totaal heeft de vijfkoppige jury 15 kampioenen kunnen aanwijzen. De kinderen van basisschool Op De Heuvel hadden de tentoonstellingszaal opgefleurd met mooie kleurplaten die onder de vogelkooien hingen. Het bestuur van De Gekleurde Zanger is blij dat er ook jeugd vogels heeft ingezonden, want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, zo liet men weten. De tentoonstelling werd het afgelopen weekend druk bezocht.

Groesbeekse Boys onderuit

GROESBEEK - Groesbeekse Boys trainer Camiel Jager moest voor aanvang van de wedstrijd tegen Union puzzelen om een basisteam het veld op te sturen.

Diverse spelers moesten de wedstrijd, tussen de nummers twee en vier van de ranglijst, wegens blessure of schorsing vanaf de zijkant bekijken. Het jeugdige team kon in de eerste helft goed tegenstand bieden aan de gasten. In de tweede helft echter werd het krachtsverschil duidelijk in cijfers uitgedrukt. Eindstand 1-5 in het voordeel van Union.

Al na enkele minuten bracht Teun de Jong op de doellijn redding. De 0-1 na ruim een half uur voetballen kwam uit de lucht vallen. Daan Nilwik kopte een voorzet van dichtbij binnen. Op slag van rust voorkomen de Groesbekers een grotere achterstand. Doelman Jens van den Berg brengt twee keer redding waarna Leroy Kersten de bal van de doellijn weghaalt.

Kort na aanvang van de tweede helft heeft Groesbeekse Boys kans om op gelijke hoogte te komen. Verdediger Gijs Rikken kopt vanuit kansrijke positie naast. In de tegenaanval van Union brengt Jens van den Berg om fraaie wijze redding maar in de daaropvolgende corner moet ook hij capituleren. David Smit kopt de 0-2 binnen. Vanaf dat moment is het verzet van de gastheren gebroken. Sam Nevels en Niels Vos brachten de stand op 0-4. Sil Eikholt tekende voor de 1-4. Hij schoot binnen na een goede voorbereidende actie van Bram de Bruin. Siemen van Straaten bepaalde de 1-5 eindstand.

Ondanks de forse nederlaag blijft Groesbeekse Boys op de vierde positie van de ranglijst staan. Zondag 4 december staat de wedstrijd tegen nummer laatst Hatert op het programma. De wedstrijd in Nijmegen begint om 14.00 uur.

Waterleiding Berg en Dal geopend op 3 oktober 1929

Door Gerrie Driessen

Heemkundekring Groesbeek

GROESBEEK - Deze waterleiding, de eerste groepswaterleiding in Gelderland, omvatte de dorpen Ubbergen, Berg en Dal, Leuth, Kekerdom en Groesbeek. Het buizennet had een lengte van 50 kilometer, vooralsnog bereikte het alleen de kern van de genoemde dorpen.

Met de aanleg was begonnen in de herfst van 1928 en was aangenomen door de firma Wilson uit Den Haag, die in oktober 2028 te maken kreeg met een staking van de in Ubbergen en Groesbeek werkzame transportarbeiders. Aanleiding was de ongelijke lonen. Aan de georganiseerde arbeiders werd een contractloon van 52 cent betaald terwijl de ongeorganiseerde slechts 35 cent per uur ontvingen. Op 5 mei 1929 komt de aanleg van de waterleiding in het nieuws wegens een zwaar ongeluk. Onder de kop 'Muur ingestort een dode en enige gewonden', wordt bericht: Te Ubbergen, waar men bezig is met het leggen van waterleidingbuizen, is in den Holleweg, bij het graven van een sleuf, een daarlangs staande muur ingestort en in de sleuf gevallen, waarin zich 20 werklieden bevonden. Een van hen J.Bons uit Groesbeek (het vorig jaar getrouwd) is dood onder het puin vandaan gehaald. Drie werklui zijn zwaar gewond namelijk Eemers en Schoofs uit Groesbeek en van Asselt uit Soest. Twee werklieden zijn licht gewond.

Op de foto:
Bestuurders van de deelnemende gemeenten aan de lunch in 'Groot – hotel Berg en Dal' ter gelegenheid van de ingebruikname van de waterleiding op 3 oktober 1029.
Tussen de rechts gezeten heren zit (derde van rechts) de burgemeester van Groesbeek Jonkheer O.J.M. van Nispen tot Pannerden. Op de voorste rij zal verder gezeten zijn de burgemeester van Ubbergen mr. E.H.L. baron van Voorst tot Voorst (voorzitter van het waterleidingbedrijf), de gemeentesecretaris van Ubbergen J.B. Gitzels (secretaris van het bedrijf) en de commissaris der koningin van Gelderland mr. S. baron van Heemstra. Tussen de aanwezigen bevinden zich verder de bestuursleden: A.G. Companjes (wonende in Berg en Dal en raadslid in de gemeente Groesbeek) , P.J. Oomen (raadslid gemeente Groesbeek) , W. Lamers (raadslid gemeente Ubbergen) en het onafhankelijk lid Ir. J.M.A. Dorsemagen. In het midden achter de tafel zit de gemeentesecretaris van Groesbeek C.A. Luijben.

Judovereniging Groesbeek helpt je de winter door

GROESBEEK - Bij diverse buitensporten is er in de wintermaanden een winterstop. Het vaste schema van sporten wordt dan doorbroken. Eigenlijk zonde, want juist in de winter is lichaamsbeweging extra belangrijk, omdat de neiging groot is om binnen te blijven zitten.

Om toch aan extra lichaamsbeweging te komen, heeft Judovereniging Groesbeek een ‘tijdelijke lidmaatschap’ bedacht in de vorm van een strippenkaart.

De Treffers is zeer te spreken over de wintertrainingen van de judoclub. Zij zien een duidelijk positief effect: judoka’s zijn socialer en gedisciplineerder, want in de judosport leer je juist rekening te houden met je judopartner. “Stoeien, zonder elkaar pijn te doen”, zo karakteriseert de ervaren jeugdtrainster en voormalig topjudoka Jennifer Kuijpers judo voor de jeugd en zo voedt ze de judokaatjes ook op.

Met een strippenkaart van 25 euro voor tien lessen gedurende de maanden december, januari en februari kan de jeugd op dinsdag en/of vrijdag tijdens de winterstop judolessen volgen. Strippenkaarten zijn te koop tijdens de training bij Jennifer Kuijpers.

Natuurlijk mag iedereen eerst ook een keer gewoon komen kijken of je het leuk vindt. De lessen worden gegeven in de sportzaal van sportpark Zuid / De Treffers.

Trainingstijden
Dinsdag

6-8 jaar: 16.45-17.45 u

8 jaar en ouder: 17.45-19.00 u

Vrijdag

4-7 jaar: 16.00-17.00 u

7-10 jaar: 17.00-18.00 u

10 jaar en ouder: 18.00-19.00 u
Voor meer informatie of contact zie www.judogroesbeek.nl.

Dropping Groesbeekse Boys

BREEDEWEG - Zaterdag 14 januari staat de jaarlijkse dropping van Groesbeekse Boys weer op de agenda. Al jaren een succesvolle activiteit met veel vaste deelnemers. Dit keer de 33e editie.

Met bussen worden de deelnemers naar het droppunt gebracht waarna een wandeling door het mooie Groesbeekse bos volgt. Onderweg worden diverse activiteiten georganiseerd en zal de erwtensoep niet ontbreken. Na afloop krijgen de deelnemers nog iets lekkers geserveerd. Met dj Bas in de kantine is er na afloop een geweldige muzikale sfeer op sportpark Breedeweg.

Groepen van minimaal 8 en maximaal 16 personen kunnen zich vanaf nu inschrijven. Ook liefhebbers van een dropping die geen lid van Groesbeekse Boys zijn, zijn welkom. Kosten voor deelname bedragen 6 euro per persoon en moeten bij aanmelding worden voldaan. Deelname is mogelijk vanaf 16 jaar.

Aanmelden kan bij Wim Peters 024 3974143 of Jon Kersten 06 43591523. Inschrijfformulieren en aanvullende informatie over de activiteit staan op www.groesbeekseboys.nl. Inschrijven is tot uiterlijk zaterdag 7 januari mogelijk.

Reünie Innerspace Groesbeek

Foto : Innerspace

GROESBEEK – Het moest er een keer van komen: een reünie van de roemruchte rockband Innerspace uit Groesbeek! Innerspace maakte van 1970 tot 1993 de podia in de regio en ver daar buiten onveilig met hardrock en blues.

Van de oorspronkelijke bezetting zijn Bert Peters en Jan Müskens van de partij, alsmede de latere bandleden Hans Reuser, Gerrie Peters en Jan Janssen. In totaal zijn er vijf verschillende line-ups geweest, die bij de reünie allen op de een of andere manier aan bod zullen komen. Uiteraard zal er ook aandacht geschonken worden aan de twee bandleden, die ons helaas reeds ontvallen zijn: Jo Eijkhout en Bart Peters.

De reünie vindt plaats op zaterdag 17 december in De Hoeve aan de Herwendaalseweg in Groesbeek. De zaal van De Hoeve zal om 19.30 uur open gaan; de optredens beginnen rond 21.00 uur. Kaarten voor het bijwonen van deze reünie kosten 6 euro per persoon en zijn behalve 's avonds aan de kassa van De Hoeve ook verkrijgbaar bij café De Comm en bij Bruna, beide aan de Dorpsstraat in Groesbeek, bij platenzaak Kroese aan de Molenstraat in Nijmegen, café Spinners aan de Grote Straat in Cuijk en bij Bike Totaal aan de van Lyndenstraat in Millingen aan de Rijn. Als er echt geen andere mogelijkheid is, kunnen kaartjes ook gereserveerd worden door middel van een e-mail aan jannas63@hotmail.com en liggen dan op die avond klaar aan de kassa.

Thuisoverwinning voor Switch '87

MILLINGEN - Zondag speelde Switch '87 tegen Arvevo dames 1 uit Arnhem. "De eerste set begonnen we niet goed. De passing liep nog niet, er was weinig servicedruk en aanvallend liep het ook nog niet naar behoren. Na de time-out op 2-7 ging het pas draaien. Met goede services pakten we snel veel punten. Vooral onze middenaanvalsters Kristel en Emmie scoorden veel. We kwamen bij, gingen erover heen en pakten de set met 25-23."

"In de tweede set gingen we door en maakten al snel een grote voorsprong. De servicedruk werd nog meer opgevoerd en Arvevo kwam meer onder druk te staan. Onze blokkering was goed, de verdediging was op orde en onze aanvalsters zaten er lekker in. Jammer genoeg lieten we het aan het eind van de set wat vieren, Arvevo kwam gevaarlijk dichterbij, maar we wisten het op tijd af te maken, 25-23.

De derde set was echt een stuk minder van onze kant. We lieten Arvevo in het spel komen en het spel maken. Onze servicedruk was er nog steeds, maar Arvevo had deze nu meer onder controle. Wij hadden het lastig in de passing. Onze aanvalsters stonden onder druk, ook omdat het blok van de tegenstander steeds beter werd. We verloren de set met 20-25.

In de vierde set leek het mis te gaan. Weer stonden we snel dik achter en liepen de frustraties op. De knop moest om. Het enthousiasme ging omhoog, er werd harder geschreeuwd, het publiek liet zich horen en er werd beter gevolleybald. Bo zorgde ervoor dat er geen bal meer op de vloer kwam, terwijl Patricia haar best deed om de aanvalsters goed te bedienen. Met een mooie prikbal van Emmie sloten we de set af met 25-22 en wonnen daarmee de wedstrijd. Topper van de dag was terecht Eva."

De wedstrijd Rheden-Rood Wit

GROESBEEK - Na 3 minuten werd de wedstrijd Rheden-Rood Wit stilgelegd voor een indrukwekkend eerbetoon aan de door een ongeluk overleden derde-elftalspeler Niek van Binsbergen. Over de wedstrijd zelf is voor Rood Wit weinig positiefs te melden.

Rheden was vanaf de 1e minuut scherp en fel op elke bal, Rood Wit speelde slecht en verloor verdiend met 3-0. Na 10 minuten bij het eerste gevaarlijke moment werd de bal na een corner binnengekopt: 1-0. Rood Wit kwam in de eerste helft niet verder dan een schot van Dadda naast en een vrije trap over. Rheden kreeg nog minstens 3 kansen om de wedstrijd te beslissen maar verzuimde dat. De tweede helft begon Rood Wit met een schot van Dadda dat door een verdediger geblokt werd. In de 52e minuut kon van Putten de bal nog net van de lijn halen. Drie minuten later na een aanval over de rechts werd de bal voorgegeven en Rheden tikte de bal binnen: 2-0.

Een kwartier voor het eind kreeg Rood Wit een corner de bal kwam bij Emir, maar zijn schot werd door de keeper gestopt. Uit de daarop volgende aanval van Rheden zag de verdediging van Rood Wit er niet goed uit en besliste Rheden de wedstrijd. Eindstand 3-0. Zondag krijgt Rood Wit Spero thuis. Om niet op een degradatieplaats te komen, zullen de spelers van Rood Wit punten moeten pakken. Dan moeten ze wel met een betere instelling het veld op moeten komen.

Levenswater in Berg en Dal

BERG EN DAL - Letterlijk betekent Whisk(e)y 'levenswater'. De Ieren en de Schotten betwistten elkaar al eeuwen over wie dit levenswater als eerste geproduceerd heeft. Terwijl een aantal van de ingrediënten waarschijnlijk door kruisvaarders uit het Midden-Oosten meegebracht is.

Mooi dat er op zaterdag 26 november ook een bron van dit 'levenswater' gevonden werd in de huiskamer van dorpshuis Kerstendal in Berg en Dal. Twee enthousiaste inwoners, betrokken bij dorpshuis en dorpsraad, hadden deze avond georganiseerd. De opbrengst (na aftrek van kosten) van de avond is een bijdrage voor de Toek Toek (vervoersmiddel) die men in Berg en Dal aan wil schaffen.

28 kenners, genieters en nieuwsgierigen gingen hier op een whiskey-wereldreis. Er werden whiskey's geproefd uit onder andere Frankrijk, India, Zweden, Japan en natuurlijk Ierland en Schotland.

Vooraf werd over alle whiskey informatie verstrekt wat betreft smaak, ingrediënten, lagering en dergelijke. Nadat iedereen geproefd had kon men zijn of haar mening delen.

Het was voor alle deelnemers en de organisatie een gezellige, smaakvolle en geslaagde avond.

SC Millingen JO13 - 1 kampioen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - SC Millingen JO13 - 1 (D1) is zaterdagmiddag 26 november op sportpark De Hove in Millingen kampioen geworden door als een echt team elke wedstrijd ervoor te gaan.

Mede ook, door elke week fanatiek te trainen zijn ze elkaar gaan vinden en vooral elkaar sterker gemaakt! In een spannende laatste wedstrijd tegen Trekvogels JO13-2, die gewonnen moest worden, werd na een 3-1 overwinning het kampioenschap binnengehaald.

Kerstoptredens Koor Ap/Art

REGIO - Ook dit jaar zal koor Ap/Art niet ontbreken op de kerstmarkt in Kleve. Het zal een optreden geven op vrijdag 2 december vanaf 18:30 uur. Naast het luisteren, kijken en mee swingen met koor Ap/Art heeft u de gelegenheid om de gezellige Kleefse kerstmarkt te bezoeken. De kerstmarkt is te vinden in het historisch park tegenover Museum Kurhaus en naast de Tiergarten.

Op zaterdag 10 december tussen 19:15 en 21:00 uur zal koor Ap/Art voor het eerst te horen zijn in het sfeervolle Rijnstadje Huissen bij kaarslicht. Het gehele centrum is dan verlicht door kaarsen die op straat geplaatst worden. De straatverlichting wordt daarvoor speciaal uitgeschakeld! Bovendien zullen veel centrumbewoners hun huizen alleen met kaarslicht verlichten. Het geheel geeft een warme en sprookjesachtige uitstraling aan het centrum.

Op deze avond vindt er ook een kerstmarkt plaats en de winkels zijn geopend tot 21.00 uur. Markante gebouwen zoals de Antoniuskapel en het Klooster worden speciaal uitgelicht met kaarsen. Koor Ap/Art zal te beluisteren zijn op het hoofdpodium op de markt.

Tijdens beide kerstmarkten is het repertoire van koor Ap/Art natuurlijk aangepast aan de tijd van het jaar, maar blijft, zoals u van ons gewend bent, swingend. De liedjes lopen uiteen van rustige kerstliederen zoals This Holy Christmas Night, Please come home for Christmas tot bekende ballads als Heal the World, maar ook swingende nummers als Turn the beat-around. Kortom: twee spetterende optredens onder begeleiding van onze live-band en onze enthousiaste dirigent Frans Coerwinkel.

Taart voor ambtenaar die het licht heeft gezien en verstand heeft gekregen Verkeerslichten op knipperen: geen files meer in centrum Groesbeek

GROESBEEK - Al een week staan de verkeerslichten in het centrum van Groesbeek op knipperen, dit tot groot genoegen van de verkeersdeelnemers. De verkeerslichten zijn buiten werking gesteld vanwege de afsluiting van de Nieuweweg waar momenteel de laatste hand wordt gelegd aan de rotonde.

Het verkeer uit de richting Nijmegen moest door de afsluiting van de Nieuweweg via de Dries en de Burgemeester Ottenhoffstraat naar het centrum van Groesbeek. Het gevolg was dat er voor de verkeerslichten een lange file ontstond. Om die reden zijn de verkeerslichten op knipperen gezet, aldus een woordvoerder van de gemeente Groesbeek. Maar zo gauw de rotonde klaar is en in gebruik kan worden genomen, zullen de verkeerslichten weer in werking worden gesteld, aldus de woordvoerder.

Veel verkeersdeelnemers zouden het liefste zien dat de verkeerslichten altijd op knipperen stonden en eventueel weggehaald kunnen worden. Nu stroomt alles door zonder ook maar een file in het centrum. Normaal staan er files op de Pannenstraat / Molenweg en Burgemeester Ottenhoffstraat en die zijn nu verdwenen.

Dick Blaauboer heeft begin deze week een taart bij de receptie van het gemeentehuis afgegeven voor diegene die het licht gezien heeft en verstand heeft gekregen om de verkeerslichten op knipperen te zetten. De gemeente promoot de ledlampen, maar de gemeente lapt de milieuregels en economischer schade aan haar laars doordat er dagelijks onnodig files voor de verkeerslichten staan te wachten met alle uitstoot vandien, aldus Blaauboer.

Volgens de woordvoerder van de gemeente zijn er ouders met schoolgaande kinderen die geklaagd hebben dat de verkeerslichten op knipperen staan, omdat volgens hen de veiligheid van de schoolkinderen in gevaar komt. Onzin, zegt Blaauboer, dan moeten ze 's morgens tussen 8 en 9 uur en 's middags als de school uit is, even de verkeerslichten aanzetten.

Protestantse gemeente Groesbeek

Zondag 4 december, 2e zondag van de Advent: aanvang 10.00 uur.

Voorganger is ds. D. Kruyt uit Oosterhout, m.m.v. Koor de Wielewaal o.l.v. Eugene Ceulemans.

Tijdens de dienst is er een collecte voor de Stichting Gast Nijmegen. Na de dienst is er koffie en thee in de Serre.

zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Grünkohl verovert grensregio in rap tempo

Foto: Peter Hendriks

KRANENBURG – Sinds enkele jaren is 'Grünkohl 'een ware delicatesse geworden in het Duitse grensgebied. In Nederland wordt Grünkohl (boerenkool) in één woord uitgesproken met stampot.

De Grünkohl – in het Duitse grensgebied - heeft de laatste jaren zo'n opmars gemaakt dat er afgelopen zaterdag in Kranenburg voor de derde maal een Grünkohlmarkt heeft plaatsgevonden op de parkeerplaats aan de Grossen Haag. Van 12.00 tot 18.00 uur konden de belangstellenden genieten van de diverse creaties, die de diverse plaatselijke bedrijven met de Grünkohl hadden samengesteld. Hierdoor werd de Grünkohl als een ware delicatesse gepresenteerd. Ook was het mogelijk om verse stonken Grünkohl – verser kon het niet – te kopen om er zelf een culinair gerecht van te maken. Voorbeelden waren er in overvloed. Het is vrijwel zeker dat het volgend jaar de vierde editie van de Grünkohlmarkt in Kranenburg zal plaatsvinden.

Terreur in centrum van Groesbeek

GROESBEEK – De laatste weken gebeuren er zaken in het nieuwe centrum van Groesbeek rondom het park Mariëndaal, wat uitgedrukt kan worden als terreur.

Het is al zo erg dat veel oudere bewoners van onder andere Mariënhof en Kloostertuin bijna niet meer durven te wandelen. Zij worden geconfronteerd met jongeren, die er een hangplek hebben gevonden in en nabij het Mariagrotje waar spuiten, rotzooi en wietzakjes worden aangetroffen.

Daarnaast is enige tijd geleden ingebroken in de keuken van het nieuwe restaurant 't Groeske en onlangs zijn er vijf scootmobielen uit Mariënhof ontvreemd. Deze hulpmiddelen zijn voor de eigenaren hard nodig om zich te kunnen verplaatsen. Zelfs scootmobielen die met kettingen vastgeankerd waren, zijn verdwenen. Daarnaast werd er een bijzondere buitenrolstoel ontvreemd, die gebruikt wordt om met de bewoners te kunnen gaan wandelen.

Voor de benadeelden – die dachten veilig te kunnen wonen – is dit ene grote domper, laat staan de financiële schade die daarbij is aangericht. Maar vernielingen blijven het nieuwe centrum ook niet gespaard. Zo werd er recentelijk van een busje bestemd voor rolstoelvervoer alle ruiten vernield en werden er diverse hakenkruizen ingekrast. Ook twee auto's die in de buurt stonden, liepen flinke krasschade op.

Ook door toedoen van de gemeente Berg en Dal vinden vooral de oudere bewoners dagelijks de nodige hinder om naar het nieuwe winkelcentrum te gaan. Het bruggetje naar het winkelcentrum toe heeft metalen ribbels die boven de planken uitsteken, dat pijn bij ouderen met een rollator of rolstoel veroorzaakt. Daarnaast lopen zij tijdens het winkelen gevaar, omdat fietsers en bromfietsers zich niet houden aan de voetgangerszone met alle gevaren van dien. De hoop van de ouderen is, dat gemeente en politie maatregelen nemen, waarvan tot de dag van vandaag niets terecht is gekomen.

De Treffers keepers-

academie

GROESBEEK - Een overstap van De Treffers naar NEC, van NEC naar Ajax en nu van Ajax naar Barcelona. Welke keeper wil dat nu niet ? Oud-jeugdkeeper van De Treffers Jasper Cillessen is het gelukt. Met De Treffers keepers academie wil De Treffers de jeugdkeepers de mogelijkheid bieden om ook zo'n mooie carrière na te streven.

Het eerste doel van de academie is om elke jeugdkeeper voor zichzelf zo'n hoog mogelijk niveau te laten halen. Doelstelling van De Treffers is om keepers voor elk jeugdteam zelf op te leiden, want niets is mooier dan een eigen clubjongen of meisje te zien schitteren in de B1 of A1.
Uiteindelijk hoopt De Treffers ook keepers te mogen leveren aan het vlaggenschip van De Treffers het eerste elftal op zaterdag of zondag. Iedere vrijdagavond trainen ongeveer twintig jeugdkeepers onder leiding van gediplomeerde trainers en initiatiefnemer Roy Verstege. Iedere training worden een uur lang twee technieken getraind. De keepers leren deze technieken daardoor tot in de perfectie. Alle vorderingen worden bijgehouden in het mooie dotcomsysteem; hierdoor wordt er een goed overzicht gehouden over de keepers bij De Treffers. De keepers worden daardoor in een team ingedeeld, waar ze het beste tot hun recht komen. De Treffers heeft gezorgd voor prima materialen en mooie kleding voor de keepers en de trainers. Inmiddels zijn er al enkele trainingen achter de rug en zijn de reacties positief over dit initiatief. Wie met eigen ogen de keepersacademie wil komen bekijken is welkom op vrijdagavond van 19.00 tot 21.00 uur. Het eerste uur trainen de pupillen en het uur daarna de junioren.

Succes voor De Treffers iedereen blij, de tweede overwinning op rij

Foto: Jan Peters

Het was niet best , afgelopen zondag op Sportpark Zuid,
maar het publiek interesseerde dat uiteindelijk geen fluit.
2-1 winst op Jong FC Twente , dat is een gegeven,
maar tot het eind bleef het schrikken en beven.

In de eerste minuut was het Nick de Bondt,
die met een schot uit een vrijer trap het doel al vond.
Zo'n snelle score dat smaakte naar meer,
maar vervolgens ging het minder keer op keer.
De wedstrijd was rommelig, zo moet worden opgemerkt,
pluspunt is dat er hard werd gewerkt.
Spaarzame kansen waren er een enkele maal,
zoals Rick Verbeek met een fraaie omhaal.
Op een aangesneden voorzet van Maertsdorf, onze rechtsbuiten.
maar naar meer doelpunten kon je voorlopig fluiten.
Aan de overkant leek er overigens ook niet al te veel te gebeuren,
al bleef Twente soms om een penalty zeuren.
Als er door onze achterhoede stevig werd ingegrepen,
gelukkig was scheidsrechter Van der Pol niet al te benepen.
Wesley Meeuwsen miste vervolgens maar net,
toen de bal alweer door Maertsdorf werd voorgezet.
In de 31ste minuut had het zomaar 2-0 kunnen zijn,
Rick Verbeek raakte de paal met veel venijn.
En daarna schoot Robert Mutzers in de rebound op de lat,
had hij toen maar meer geluk gehad.
Dat geluk kwam 5 minuten later wel bij hem terecht,
toen Nick de Bondt de bal alweer had voorgelegd.
De Twentse verdediging was de kluts toen even kwijt,
en Mutzers profiteerde daarvan, maar al te graag bereid.
Met een 2-0 voorsprong kwam de rust,
De Treffers leek daarmee in slaap gesust.
Want in de tweede helft vormde de tukkers de betere ploeg,
alsof De Treffers om meer spanning vroeg.
In de 64ste minuut kwam Jong FC Twente toch dichterbij,
na een schot van Oosterwijk, die stond wel heel vrij.
En dus was het opnieuw, dat zult u begrijpen
nog een lange periode van billen knijpen.
Maar opnieuw bleven de punten, net zoals vorige week
met enig geluk ook deze keer in Groesbeek.

Vindt Sinterklaas een hulpmiddel in Groesbeek?

GROESBEEK – Het is bijna 5 december… Zaterdag 3 december is het weer de eerste zaterdag van de maand en dus open huis bij Stichting 2e hands zorghulpmiddelen aan de Reestraat 5 in het kerkdorp De Horst in Groesbeek.

Van 10.00 tot 14.00 uur is Sinterklaas welkom maar ook anderen kunnen dan zonder afspraak komen kijken naar de rollators – badstoeltjes – toiletsteunen – scootmobielen - ( elektrische ) rolstoelen – tilliften – wandsteunen – loeplampen- luierbroekjes et cetera. Er is zelfs een badlift aanwezig. Voor alle andere momenten en als men grotere artikelen nodig heeft zoals bedden, statafels of 2-wiel/3-wielfietsen kan men telefonisch een afspraak maken via 06 42898537.

Ook kan men de website raadplegen: www.2ehands-zorghulpmiddelen.nl
De opbrengst wordt geheel aan een goed doel geschonken: 'Fun' voor gehandicapten kinderen zoals paardrijden, buitenschools sporten, muziek maken et cetera.

Berg en Dal door de ogen van jongeren

Foto: Eveline Mimpen

BERG EN DAL – Op maandag 21 en woensdag 23 november heeft er op basisschool 't Vossenhol aan de van Ruysdaelweg in Groesbeek een project plaatsgevonden voor groep 8 over hoe zij de gemeente Berg en Dal zien.

Het project bestond uit twee dagen twee uur, waarbij de leerlingen kennis maakten met de gemeente en wat de gemeente nu eigenlijk doet. Op maandag hebben de leerlingen bedacht wat zij het allerbelangrijkste vinden in de omgeving van de school. Ze hebben dat met een camera in kaart gebracht. Vervolgens zijn deze foto's tot posters verwerkt.

Woensdagmorgen kwam wethouder Erik Weijers vergezeld van de groenambtenaar Wouter van de Lest en jongerenwerker Jacky Swinkels, alsmede twee dames van KuSeema (voor overheidsorganisaties en jongerenwerk Nijmegen) in de klas van groep 8 bij Juf Sandra Kersten. Zij vertelden de leerlingen wat de gemeente ook voor hen doet waarna ze samen in gesprek gingen over de gemaakte posters. Wat opviel was de grootste ergernis 'hondenpoep'. Daarnaast vonden ze het jammer dat er geen speeltoestellen in het park staan voor de wat oudere jeugd. Verder dromen de leerlingen ervan dat er een lat op de houten doelpaaltjes gemaakt moet worden en ze zouden het fijn vinden als er een zebra bij de school zou worden aangelegd. De leerlingen werden aan het eind van de bijeenkomst op hun wenken bediend.

Zij mogen zelf een bord tegen hondenpoep in het park ontwerpen waarna de gemeente het bord zal laten maken. Daarnaast komen er latten op de houten goalpaaltjes en daarachter een hek, zodat de ballen niet meer in de struiken terecht komen. De gemeente heeft er 500 euro voor uitgetrokken. Als er elders speeltoestellen over zijn, zal wethouder Weijers bekijken of die in het park geplaatst kunnen worden.

Rotonde Nieuweweg / Zevenheuvelenweg Groesbeek open

Foto: Marcel Vink

GROESBEEK – De nieuwe rotonde op de Nieuweweg / Zevenheuvelenweg in Groesbeek is zaterdag tegen het einde van de middag opengegaan voor het verkeer.

Op enkele afwerkingen na is de rotonde klaar, maar hij is toch opengesteld omdat voor die werkzaamheden geen afsluiting meer nodig is. Direct na de openstelling werd er al veelvuldig gebruik van de rotonde gemaakt, waardoor het verkeer aan de Burgemeester Ottenhoffstraat, Derdebaan, Kamp, Siep en Wylerbaan ontlast werd. Want door de afsluiting werd het verkeer via die wegen omgeleid. De Groesbeekse gemeenteraad besloot drie jaar geleden dat er ter plaatse een rotonde moest komen omdat de kruising Nieuweweg / Zevenheuvelenweg onoverzichtelijk was.

Wat betreft de ongevallen die zich daar hebben voorgedaan, is het meegevallen. Negen weken geleden werd begonnen met de werkzaamheden. Eerst werden er 35 bomen (linden langs Nieuweweg en eiken langs de Zevenheuvelenweg) weggehaald voordat men daadwerkelijk aan de werkzaamheden kon beginnen. De werkzaamheden hebben ruim 7 ton gekost. Inmiddels zijn er jonge bomen aangeplant, hetgeen een van de voorwaarden was, voordat groen licht aan de rotonde kon worden gegeven.

Grote Nikolausmarkt in Kranenburg

KRANENBURG - Op zaterdag 3 en zondag 4 december wordt er in en om het Bürgerhaus aan de Mühlenstrasse traditiegetrouw een Nikolausmarkt gehouden.

Zaterdagmorgen 3 december om 11.00 uur opent burgemeester Günter Steins samen met de voorzitter van de Kranenburgse VVV Manfred Janssen de markt. Op beide dagen zullen er diverse optredens plaatsvinden en zijn er kramen waar marktlieden hun waren aan de man proberen te brengen en daarnaast is er een handwerk markt.

Muziekvereniging Kranenburg zal op beide dagen een optreden verzorgen, geheel in kerststemming. Ook dames - en kinderkoren zullen een bijdrage aan deze markt verlenen. Zondagmiddag om 16.00 uur zal Nikolaus arriveren met een koets als hij een bezoek brengt aan de markt die naar hem is genoemd. Ook voor de kinderen is er op beide dagen van alles te doen. Zaterdag is de markt geopend van 11.00 tot 19.00 uur en zondag van 10.00 tot 18.00 uur.

Oprijplank podium bij Op De Heuvel gerealiseerd

Foto: Voorzieningenhart Op De Heuvel

GROESBEEK – In Voorzieningenhart Op De Heuvel aan de Ericastraat in Groesbeek is een rijplank gerealiseerd voor minder-validen om het podium te kunnen bereiken.

De WMO adviesgroep Berg en Dal heeft onlangs de oprijplank getest. Roy Leenders kon met zijn rolstoel probleemloos op het podium komen. Nadat bleek dat een podiumlift niet haalbaar was, heeft het beheer van het Voorzieningenhart op eigen initiatief een oprijplank laten maken. John Egbers en Mike Scheffers zijn vrijwillig aan de slag gegaan en hebben de oprijplank gerealiseerd.

De werkgroep Welzijn / BTB (Bereikbaarheid Toegankelijkheid en Bruikbaarheid) zet zich al jaren in om dit podium toegankelijk te krijgen voor minder-validen. Ze waardeert het initiatief van het beheer van Voorzieningenhart ten zeerste en was van mening dat een bloemetje op zijn plaats was.

Maikel Geurts van EigenWeijs wint biertapwedstrijd in Afferden

Foto: Kubus

GROESBEEK/AFFERDEN – De 24-jarige Maikel Geurts werkzaam bij EigenWeijs op het Dorpsplein in Groesbeek, is winnaar geworden van de jaarlijkse biertapwedstrijd van Horeca Nederland afdeling Maas Duinen.

In totaal namen 78 deelnemer(ster)s deel aan deze regionale biertapwedstrijd die werd gehouden bij Kubbus in het Limburgse Afferden. Met een volle bus met deelnemer(ster)s uit Groesbeek van de horecabedrijven De Linde, De Comm, café Hopmans en EigenWeijs.

Door de vierkoppige jury kwam Maikel met in totaal 172 punten als beste biertapper uit de bus, op een gedeelde zesde plaats eindigde met 165 punten Eva Derks van De Linde en Niki Hendriks van EigenWeijs beiden uit Groesbeek. Maikel heeft door het behalen van de beste biertapper van Maas Duinen een ticket gekregen om op 11 januari deel te nemen aan de Nationale biertapwedstrijd die wordt gehouden tijdens de Horecava in Amsterdam.

Leverancier van de Maand: Peter Hubers

Foto: Bart Nijs

BREEDEWEG - Buurtmarkt Breedeweg heeft veel biologische streekproducten in de schappen liggen. Ook het vlees komt uit de directe omgeving. Sterker nog, de koeien van leverancier Peter Hubers grazen in de weilanden achter de winkel!

De agrariër levert het vlees rechtstreeks aan de buurtmarkt. Peter Hubers laat de koeien slachten en daarna wordt het vlees door hemzelf en zijn vrouw verpakt. Doordat de tussenhandel eruit is, is het niet duurder dan het vlees dat in grote supermarkten te vinden is.

Klanten komen er speciaal voor naar Breedeweg. Want het vlees is van hoge kwaliteit. De veehouder voegt geen onnodige stoffen toe aan het voer en doet niet aan medicatie. De dieren staan acht maanden per jaar buiten en ook dat komt het vlees ten goede. De veehouderij van Hubers is een gesloten bedrijf. Dat wil zeggen de mest die de koeien produceren op eigen land verwerkt wordt. Er is dus geen mestoverschot. En wat belangrijk is: iedereen kan een kijkje nemen op het bedrijf. De herkomst van het vlees is bekend.

Nog even iets over het ras: de Blonde d'Aquitaine. Dat zijn grote, lange en elegante dieren, met een goed ontwikkelde voor- en achterhand. Dat maakt de Blonde d'Aquitaine tot een prachtige verschijning.

Het vlees is van de hoogste kwaliteit: mals, fijndradig en smaakvol en de dieren vervetten minder snel. Stieren die op een leeftijd van 22 maanden een geslacht gewicht halen van 550 tot 600 kg, zijn geen uitzondering. Jonge meststieren kunnen geweldig groeien. Dat verklaart mede de populariteit van de Blonde.

Sint-Michael Kringloop Groesbeek

GROESBEEK- Daar zit je dan, thuis, altijd thuis. Terwijl je eigenlijk tussen de mensen bent of er gewoon even uit wilt. Dit overkomt veel mensen, misschien overkomt het een ouder, buur, (man/vrouw) of vriend(in) waar u bij betrokken bent.

"Vanuit Stichting Sint Michael Kringloop Groesbeek zijn we bezig een gezellige middag te organiseren voor deze mensen binnen de Gemeente Berg en Dal. Zodat ze een dagje niet tussen de bekende muren zitten. Deze middag vindt plaats op zondag 11 december in De Mallemolen. Aanvang 14.00 uur en duurt tot ongeveer 18.00 uur Weet u iemand of wilt u hieraan mee doen? Laat het ons weten. Wij zorgen voor een gezellige middag met een hapje en een drankje.
Voor eventuele vragen kunt u contact met ons opnemen. Contact via André Brouwer; 06 11199935; kringloopgbk@hotmail.nl."

Kadotip: koop kaartje voor een koninklijk concert

GROESBEEK - Op 8 en 9 april staat het themaconcert van fanfare Wilhelmina weer op de agenda. De kaartverkoop is inmiddels gestart. De feestdagen staan voor de deur, dus verras uw naasten met een kaartje voor het themaconcert!

Kaarten kosten acht euro en zijn verkrijgbaar bij de receptie van De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek. U kunt ook kaarten kopen bij fanfare Wilhelmina op maandagavond vanaf 19.45 uur in het repetitielokaal van de fanfare, Kloosterstraat 7 in Groesbeek of bestellen via trudy.rikken@hotmail.com.

Het belooft op 8 en 9 april een koninklijk spektakel te worden in De Mallemolen. Fanfare Wilhelmina, koor Vivace én de drie topvocalisten Susan Remers, Suzanne Coppens en Wido Fleuren, zorgen samen voor een wervelende muzikale show met de veelzeggende titel: A Night with the Royals. Wat dacht u van titels als Queen for Tonight van Helen Shapiro, of Royals van Lorde. Van een oude klassieker tot hedendaagse pop. Deze show is voor iedereen! Ook ontbreken de King of Rock & Roll, de Queen of Pop, en wat hoogheden uit de Disneywereld niet. Op zaterdag 8 april start het programma om 20.30 uur, en op zondag 9 april om 14.00 uur. Op zondagmiddag 9 april laat het opleidingsorkest en de Junior Percussion Groep van fanfare Wilhelmina ook van zich horen in een voorprogramma.

Er wordt gefluisterd dat er tijdens het concert ook Royals op bezoek komen in De Mallemolen! Zorg dus dat je er bij bent!

22 / 24

Hiep hiep hoera

Vin wordt op 27 november 1 jaar!

Gefeliciteerd en een dikke kus

van opa tractor en oma mini.

Het is zeker niet te zien of te horen maar deze jonge meid gaat
2 december toch echt tot de
sarah's behoren.
fijne dag.
hans xxx

Wordt dit manneke zo 50 jaar!
Bij deze al
Van Harte Gefeliciflapstaart
Hi Hi Ha Ha

Hoera
Fleur wordt 3 december
8 jaar
Gefeliciteerd Fleur
Kusjes Opa's en Oma's

Hoera
Cathelijne wordt 6 december
6 jaar
Dikke knuffels van oma en opa baard, tante Marjolein en Koen.

DVSG kansloos

GROESBEEK - DVSG speelt uit tegen UHC. In de basisopstelling ontbreken Wilco Bons, Ward Janssen en Paul Vissers. Hun plaatsen worden ingenomen door Stijn van de Ven, Guus Piepenbrock en Jeroen Hendriks.

Al in de 2e minuut komt DVSG goed weg met een bal op de paal. UHC heeft meteen de toon gezet en DVSG is bezig met tegenhouden. In de 12e minuut loopt Yuri van de Broek goed vrij en kopt onhoudbaar de 1-0 binnen. Tien minuten later scoort UHC uit een corner. De bal wordt maar net geraakt met het hoofd, maar het is genoeg voor de 2-0.

Daarna is er nog een goede redding van keeper Maikel de Jong. DVSG krijgt een mogelijkheid, maar als Guus Piepenbrock niet meteen schiet is deze kleine kans al weer voorbij. Op slag van rust maakt UHC de 3-0, wederom vanuit een voorzet die ingekopt wordt. UHC heeft ook best veel grote sterke spelers voorin lopen.

In de 2e helft komt Charl Jacobs voor Stein van de Ven en gaat DVSG in een andere opstelling spelen. Het brengt helaas geen verbetering en in de 51e min scoort UHC ook de 4-0. Wederom uit een corner, maar ditmaal laag over de grond gegeven, kan Chris Moors de bal binnen tikken.

Het is allang geen wedstrijd meer. UHC heerst en creëert vele goede aanvallen. Ze zijn snel in de omschakeling, maar niet meer zo trefzeker als in de eerste helft. Gelukkig maar voor DVSG. Toch valt ook nog de 5-0 voor dat deze wedstrijd, die al lang geen wedstrijd meer was, afgefloten wordt.

Volgende week speelt DVSG thuis tegen Unitas’28 en moeten er hoognodig punten behaald worden.

Eind januari volgt feestelijke opening voor iedereen Nu gaan bij Nico de Witt Plus de puntjes op de i!

BEEK – De gigantische verbouwing van Nico de Witt Plus nadert haar voltooiing. De supermarkt behoort met de uitbreiding van 600 naar bijna 2000 vierkante meter tot de grootste en meest trendy supermarkten in de regio. Een waarlijke prestatie voor Nico de Witt, genoemd naar zijn opa, de grondlegger van de kruidenierswinkel, die vanaf 1932 de regio voorziet van levensmiddelen.

Ondernemen en hard werken zit de familie in het bloed. Werd de zaak destijds door opa Nico opgericht, vader Jan nam reeds op veertienjarige leeftijd de winkel over en bouwde deze uit tot de supermarkt. Jan maakte reeds twintig jaar geleden de eerste plannen voor deze nieuwbouw op de huidige locatie. Plannen, die nu door kleinzoon Nico worden gerealiseerd.

De werkzaamheden in en om het pand zijn vrijwel afgerond; de noodtent maakt na Sinterklaas terug plaats voor de parkeerplaatsen en het Plus-team kan vervolgens nog beter de puntjes op de i zetten. "We zijn klaar voor de feestdagen en zullen onze klanten optimaal bedienen", aldus eigenaar Nico de Witt. Eind januari volgt de opening, waarvoor momenteel de plannen worden uitgewerkt.

"We hopen natuurlijk dat onze supermarkt nieuwe stijl bij de klanten in de smaak zal vallen. Met het grotere assortiment van alle Plus-artikelen samen met de producten uit de eigen streek als het rundvlees, diverse groenten en fruit en natuurlijk ook de wijn."

Dat gaan we doen met alle in totaal 150 fulltime en parttime medewerkers. In een heel modern pand, waarin we met aandacht voor het klimaat omgaan", vertelt Nico de Witt, die wijst op de CO2 koelinstallaties, die de warmte weer teruggeven aan bijvoorbeeld het 'hete-luchtgordijn' en de vloerverwarming. De zonnepanelen op het dak zorgen voor een groot deel van de benodigde elektriciteit voor onder andere ook de led-verlichting. Andere noviteiten in de supermarkt zijn de zelfscanmogelijkheid en de elektronische prijskaartjes aan de schappen (gelijk aan de kassa).

Nico de Witt Plus, Waterstraat 27, Beek; 024 6841839; facebook.nl/nicodewittplus.

Ontevreden cliënt Pluryn steekt wasgoed in brand in Groesbeek

GROESBEEK – In de nacht van zondag op maandag omstreeks 10 voor half vier werd de brandweer van Groesbeek gealarmeerd voor een brand in het gebouw Kemnade Schoonoord aan de Kerkstraat in Groesbeek.

Omdat er sprake zou zijn van een grote brand rukte de brandweer met vijftien brandweerlieden uit. Inmiddels waren alle tien bewoners door de begeleiding van hun kamers gehaald en in een andere ruimte in het gebouw in veiligheid gebracht.

Toen de brandweer ter plaatse kwam, bleek dat een cliënt ontevreden was over zijn behandeling, waarna hij vervolgens wasgoed in de wasruimte in brand had gestoken. De brandweer had de brand snel onder controle, maar het hele pand had rookschade opgelopen. Nadat de brandweer het pand helemaal geventileerd had, konden de bewoners weer terug naar hun kamer. De schade aan de inventaris van de wasruimte en het aangestoken wasgoed loopt in de duizenden euro's. De politie heeft zich bekommerd om de brandstichter en heeft een onderzoek ingesteld.

Ida Rutten nieuwe Prinses van carnavalsvereniging Net Aecht

Foto: Bart Claus

GROESBEEK-DE HORST - Zaterdagavond is tijdens het prinsenbal van carnavalsvereniging Net Aecht in De Mallemolen Ida Rutten geïnstalleerd als prinses van deze Horster carnavalsvereniging 'Net Aecht'.

De nieuwe heerseres bleef tot ieders verassing over uit een grote groep mogelijke kandidaten. Tot het laatste moment bleef het spannend. Uiteindelijk werd duidelijk dat ook dit jaar weer een Schutterij Sint-Hubertus lid voorop zou gaan tijdens het komende carnavalsfeest.

Ida is als vrijwilligster zeer betrokken bij de schutterij, in het bijzonder bij het majorettekorps. Na de onthulling zette de mannendansgarde uit Beek de zaal van De Mallemolen op z'n kop. 'Aarm Snuutje , 't Zeivertropker, Un Poar Moje en Muziekexpress vulden de avond muzikaal sfeervol op. Op zondag 11 december vanaf 14.00 uur biedt carnavalsvereniging Net Aecht prinses Ida een receptie aan in De Linde aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek.