niet de juiste De Liemers

27 april 2018

niet de juiste De Liemers 27 april 2018


Ik schrijf nu enkele weken voor De Liemers Helemaal Goed Courant. Ik houd er enorm veel van om dit te doen. Het is geweldig dat middelbare scholieren ook de kans krijgen om zoiets moois neer te kunnen zetten met behulp van ervaren journalisten en redacteuren.

Momenteel schrijf ik enorm veel, waaronder vooral veel poëzie. Dat komt mooi uit, want in deze krant is er elke editie op onze cultuurpagina ruimte voor een gedicht. Ook het gedicht in deze krant op pagina 9 heb ik geschreven.

Mijn droom is daarom ook om als ik oud ben te kunnen zeggen dat ik schrijver ben geworden. Het gevoel dat mensen oprecht geïnteresseerd zijn in wat je te zeggen of te schrijven hebt vind ik zo fijn.

Het schrijven voor deze krant geeft daarom ook de kracht om nog meer te schrijven in plaats van dat het energie kost.

Alleen het regelen van interviews vind ik eerlijk gezegd doodeng. Maar door handige tips van de begeleidende journalisten gaat mij dat ook steeds gemakkelijker af.

Ik ben daarom ook zo enorm trots op het hele team, de krant en alles waar we voor staan. De krant laat helemaal zien dat ook middelbare scholieren potentie hebben en zeker al beschikken over een staaltje talent! Al met al vind ik het een fenomenaal initiatief.

Ik wens dat deze krant nog onmenselijk lang uitgebracht zal worden!

Floortje van Lierop

Muziekstad opent met bevrijdingsfestival

ZEVENAAR - Muziekstad Zevenaar opent het muzikale jaar traditioneel met het bevrijdingsfestival. Op zaterdag 5 mei is het zover. De band de Coronas is de grote publiekstrekker van het evenement op het Raadhuisplein.

Muziekstad Zevenaar houdt jaarlijks vijf evenementen in hartje Zevenaar. Naast de 5 mei viering zijn dat het Varilux Jazz- en Bluesfestival, de Summerparty, het Bevrijdingsfeest, het Spikker Country & Westernfestival en het Najaarsfestival met het Dweilorkesten- en smartlappenfestival.

De evenementen zijn voor jong en oud. Omdat de stichting niet op winst gericht is, zijn alle evenementen gratis te bezoeken.

Gerrie Uffing, voorzitter van Muziekstad Zevenaar, verwacht op 5 mei een druk plein en veel gezelligheid. "Organisatorisch is alles geregeld, maar het weer speelt een grote rol in de opkomst, dus hopelijk houdt het mooie weer nog even aan." Om 12.00 uur wordt de vlag gehesen met muzikale omlijsting van het seniorenorkest van Zevenaar. Daarna speelt de band Music4U de pannen van het dak.

Om 19.30 uur wordt het vredesvuur ontstoken met medewerking van de Stichting Veteranen de Liemers, slagwerkgroep Palooza uit Ooy en atletiekvereniging de Liemers.

De Coronas verzorgen de muziek in de avond. Het publiek is het belangrijkste instrument bij De Coronas. Ze dagen het publiek uit om via een live telefoongesprek op het balkon hun muzikale wensen kenbaar te maken. Het verzoekje wordt daarna meteen gespeeld met de nodige vocale, muzikale en fysieke acrobatiek.

Touwtrekken in hartje Duiven Bevrijdingsfeest met muziek en recreatieve folklore

"We hopen op deelname van veel stoere mannen en vrouwen."

DUIVEN – Het Remigiusplein in Duiven is op zaterdagmiddag 5 mei het decor van de eerste Liemerse Touwtrekkampioenschappen.

Edwin Teunissen, eigenaar van Brasserie Een Mooie Dag, kwam op het idee om een touwtrekkampioenschap te organiseren op het gemeenschappelijke plein voor zijn zaak. Edwin komt uit de Achterhoek, waar ze altijd dit soort kampioenschappen organiseren.

Allerlei verschillende groepen kunnen zich aanmelden: bedrijven, wijken, vriendengroepen, of verenigingen. "Iedereen heeft de mogelijkheid om een team samen te stellen en ook supporters zijn natuurlijk van harte welkom", aldus Stef Schaap, bestuurslid van stichting SPOED (Stichting Promotie Evenementen Duiven). "We hopen op veel belangstelling." Een team bestaat uit zes touwtrekkers van veertien jaar of ouder en een coach. Inschrijven kan tot en met 27 april door een mail te sturen naar info@deogtent.nl. De inschrijving bedraagt 25 euro. Er kunnen maximaal twintig teams meedoen. Voor de winnaar is er straks eeuwige roem weggelegd en een wisselbeker. Voorafgaand aan de touwtrekkampioenschappen is Elsa Jean MacTaggart te gast op het Remigiusplein. Samen met haar begeleider Gary Lister brengt de Schotse zangeres en multi-instrumentalist Ierse en Schotse muziek en partymuziek ten gehore. Hun show begint om 14.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Daarna is het het touwtrekken geblazen. De toegang is gratis.

Internationale Bordspellendag bij Caleidoz

ZEVENAAR – Wie nieuwe bordspellen wil ontdekken of gewoon gezellig samen een spelletje wil spelen, kan op zondag 6 mei zijn of haar hart ophalen. De Zevenaarse bordspelclub de BordspelFanaat organiseert dan voor het tweede achtereenvolgende jaar de Internationale Bordspellendag bij Caleidoz in Zevenaar.

Dit evenement is een aanvulling op de internationale TableTopDay, dat wereldwijd honderdduizenden bordspelliefhebbers bijeen brengt. Namens de groep organisatoren benadrukken Jan Stronkman, Anne Wil Ankersmit en Rob Meijer dat de Internationale Bordspellendag vooral een gezellig dagje uit is voor mensen die van bordspellen houden. "We geven bezoekers graag een indruk van al het moois dat naast gerenommeerde spellen, zoals Monopoly en Risk, bestaat. Van de ruim duizend spellen, die jaarlijks uitkomen, bereikt immers maar een heel klein deel het grote publiek." Bordspellen zitten wel in de lift merken de drie. "Onze groep de BordspelFanaat groeit bijvoorbeeld gestaag." De Internationale Bordspellendag begint op zondag 6 mei om 12.00 uur bij Caleidoz aan de Steenhuizen 6 in Zevenaar. Deelname is gratis.

Lees vervolginterview op pagina 5

Silke Janssen

Ilse van Velsen

Sam Dijkstra

Website voor vriendschappelijk

daten: 'Samen is alles leuker'

Appie Straub (51) bij De Nevelhorst: "De rust, het weer, je vangt vis, geniet van de natuur. Fantastisch." Foto: Jairo in der Beeck.

Appie Straub (51) vist bij De Nevelhorst: "De rust, het weer, de natuur. Fantastisch." Foto: Jairo in der Beeck.

Een gezellige avond

bij BordspelFanaat

Bakkende bakkers

in Ooys bakhuisje

Wo 2 mei        

Kid's Filmhuis

Aanvang 14.30 uur – gratis toegang

Do 3 mei        

Filmhuis Bij Bert

aanvang 20.00 uur – entree € 4,-

Vr 4 mei        

Filmhuis Bij Bert

aanvang 20.05 uur – gratis entree

Za 5 mei        

Filmhuis Bij Bert

aanvang 20.00 uur – gratis entree

Zo 6 mei

Indisch Dansmatinee

Van 13.00 – 18.30 uur

Entree €12,50 / bij reservering €10,-

Wo 9 mei        

Meezingcafé

Aanvang 20.00 uur – gratis entree

Do 10 mei

Geen film i.v.m. Hemelvaartsdag

Vr 11 mei                

Folkcafé De Liemers

Aanvang 20.30 uur – gratis entree

Zie voor meer informatie:

www.deogtent.nl

ROC voor de kids

Het mooiste zijn onverwachte samenwerkingsverbanden. Het duurt vaak even. Je praat met mensen en dan ineens komen plannen in een stroomversnelling. Zo werden we uitgenodigd door het ROC voor hun spectaculaire DINER SHOW in Bemmel. Studenten van de horeca-opleiding en de theateropleiding van het ROC verzorgden een kwalitatief hoogstaande avond met eten, dans en muziek. Het was geweldig. "Ook leuk voor de Liemers!"

Er was direct een klik met de organisatoren en het gaat gebeuren!!! Maar niet alleen een dinershow…

Er zijn tal van theatervoorstellingen. We zagen tijdens DUUVE TE GEK al een mini-musical over Annie M.G. Schmidt. Nu komen ze drie weken lang om op te treden voor de leerlingen van de basisscholen.

De voorbereidingen zijn in volle gang. De afspraken gemaakt. De jongste kinderen zien nu jongeren van 15 tot 18 optreden. Dat moet ze stimuleren en dat ze jeuk krijgen en thuis roepen…"Papa mamma, ik wil bij de revue!"

ROC voor de kids

CHRIS VAN DE VEN

Woensdag 2 mei 14:30 uur        

PINKELTJE

Dick Laan schreef de boeken, Harrie Geelen maakte in 1978 de film. Een professor onderzoekt of pinkels echt bestaan. Maar daar proberen boeven een stokje voor te steken. Alles komt goed dankzij het jeukpoeder.

Kinderfilm, toegang gratis

(alle leeftijden, 88 minuten, Nederlands gesproken)

Donderdag 3 mei 20:00 uur

DUNKIRK

Oorlogsfilm uit 2017 over Operatie Dynamo aan het begin van de Tweede Wereldoorlog met als doel de evacuatie van geallieerde soldaten van het strand bij Duinkerken. De film kreeg 3 Oscars.

(vanaf 12 jaar, 106 minuten, Engels gesproken)

Vrijdag 4 mei 20:05 uur

EEN BRUG TE VER

Film uit 1976 over de poging van de geallieerden via de bruggen van Nijmegen en Arnhem een snelle

doorbraak naar het Duitse Ruhrgebied te forceren.

Toegang gratis

(vanaf 12 jaar, 176 minuten, Engels/Duits/Nederlands gesproken)

Zaterdag 5 mei 20:00 uur        

THE ZOOKEEPER'S WIFE

Oorlogsdrama, in 2017 verfilmd. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Diane Ackerman.

De film vertelt het waargebeurde verhaal van honderden joden die voor de Nazi's verborgen werden in de

dierentuin van Warschau.

Toegang gratis

(vanaf 16 jaar, 126 minuten, Engels gesproken)

Folkcafé de Liemers

Vrijdagavond 11 mei zal een avond worden gegeven in het folkcafé.

Hans Elzinga begon begin jaren tachtig met het maken van eigen muziekstukken. Het resultaat is een mix van meditatieve stukken en wat stevigere americana.

Mannen In De War (MIDW) spelen pop, folk-pop en pop bewerkingen van nummers van o.a. Mumford and Sons, Eddie Vedder, Metallica en Mark Knopfler. Dit alles doen zij akoestisch en begeleiden zichzelf op o.a accordeon, gitaar, banjo en ander ritmespul.

RemmiDemmi is ook van de partij. Vincent Gal en de broers Paul en Pascal Mulder zijn drie door de wol geverfde muzikanten. Samen spelen ze blues, rock 'n roll en rootsmuziek. Dit doen ze op slagwerk, gitaar, bluesharp en zang.

Zaal open om 20:00 uur. Toegang is gratis.....www.folkcafe-de-liemers.webnode.nl

Feest in het Horsterpark

De zon gaat weer schijnen en de schapen krijgen het warm. Daarom is er zondagmiddag 29 april van 12.00 tot 16.00 uur het Schaapscheerdersfeest in het Horsterpark.

Naast het schapen scheren is er nog veel meer te beleven: je kan worden geschminkt, er is een springkussen, de paardentram, touwtje trekken, blikgooien, schaapjes en egeltjes kleien, walnoten-loterij en dit jaar voor het eerst een boerenrace. Klimmen en klauteren over balen hooi, strobanden en racen tegen je vriendjes. Opgeven kan op de dag zelf. Kortom; gezellig voor de hele familie!

Om de kosten te dekken wordt er voor iedere activiteit een kleine bijdrage gevraagd.

Nieuwsgierig geworden? … Kom naar het Schaapscheerdersfeest!

NR. 169 | 27 APRIL 2018

'We moeten ecodenken, niet egodenken' Rien van den Heuvel schrijft boek 'om te herkauwen'

Rien van den Heuvel leest voor uit 'Van ego naar eco' bij Rebers Boek en Euro. Foto: Kim Kleijkers

ZEVENAAR - Rien van den Heuvel is een taalman. Hij vindt zijn inspiratie voor zijn gedichten, toneelstukken en verhalen dicht bij huis. Geboren in 1945 noemt hij zichzelf een bevrijdingskind, een kind van de verwende generatie.

Het nieuwste boek van Rien van den Heuvel is 'Van ego naar eco – Het verhaal van vier generaties'. Zijn jongste geesteskind kwam in maart uit. Het boek laat verbanden zien tussen generaties en maatschappelijke groeperingen en hoe mondiale ontwikkelingen ingrijpen in de levens van gewone mensen. Het verhaal gaat over vier generaties in een katholiek boerendorp, gespiegeld aan wereldwijde, economische en sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen. "Het is een boek van hoop. Niet van valse verwachtingen. Een boek om te herkauwen," zegt de schrijver.

Cycli

Volgens Rien van den Heuvel gaat het in het boek om economische ontwikkelingen en mondiale en sociale geschiedenis, waarbij ontwikkelingen cyclisch zijn opgebouwd. Er zijn cycli zoals seizoenen, dag en nacht, bloei, afbraak en herstel. "Het boek beschrijft de grote cycli in het menselijk bestaan, legt verbanden naar het nu en naar de toekomst. Alles draait net zoals in de kosmos om zijn eigen as en om elkaar heen en daarbij gaat alles pijlsnel vooruit. In cyclisch verband heeft dit ook invloed op de kleinere cycli. De vraag is: waar gaan we dan heen? Vertrouwen we op de veerkracht van de natuur? Vertrouwen we erop dat alles uiteindelijk weer goed gaat komen of zijn we bezig de boel op deze aarde naar de gort te helpen? Kunnen en moeten we het zover laten komen of kan het ook anders en kunnen we de zaken veranderen? We moeten ecodenken, denken aan de natuur, in plaats van egodenken, denken aan het individu."

Schaduwkanten

Om de aarde te kunnen veranderen wil Rien het boek vooral onder de aandacht brengen in het onderwijs en de politiek. "Verandering begint bij hen. Ik geloof dat als ik verander, de hele wereld verandert. Elke beweging in jou verandert de wereld." De verandering van de aarde begon in het verleden met de dualiteit tussen moeder aarde en de goden. Hierbij ontstonden er veel schaduwkanten. "Schaduwkanten zijn altijd aanwezig. Zonder licht is er geen duisternis. We moeten de huidige consumptiemaatschappij, de waarheid en de schaduwkanten onder ogen durven zien. We moeten ons bewust worden van dingen. Het is aan tijd en ruimte om dat te beseffen en geheeld te worden. We moeten ons van het eeuwig zijnde bewust worden, evolutie is er om ons te openbaren wie we eigenlijk echt zijn. Wij zijn goden, wij zijn allemaal goden en we moeten als goden de werkelijkheid omarmen en onder ogen zien. Wat we afwijzen zal als een boemerang op ons afkomen. Het belangrijkste is het besef dat de wereld niet bestaat zonder jou en dat jij niet bestaat zonder de wereld."

Het boek 'Van ego naar eco – Het verhaal van vier generaties' is verkrijgbaar bij Rebers Boek en Euro in Zevenaar en kost € 19,50.

Liemerse website voor vriendschappelijk daten Loes Kemperman: 'Samen is alles leuker'

Loes Kemperman van 2do-Liemers: "Deze site is echt op vriendschap gericht"

ZEVENAAR - Loes Kemperman heeft een website opgericht om vriendschappen te creëren voor mensen die alleen zijn. De site, www. 2do-liemers.jimdo.com, is bedoeld voor mensen die op vriendschappelijke basis graag een leuke vriend of vriendin erbij willen. Het project is nog maar vijf weken onderweg en nu al zijn er veel positieve reacties binnen gekomen.

"Iets samen ondernemen is tien keer leuker dan alleen", vindt Loes Kemperman. Ze vertelt hoe het werkt. "Op de site kun je je inschrijven en wordt er na een match een verassingsontbijtje verzorgd bij Brownies & downieS in Zevenaar. Je weet nog niet wie er tegenover je zit, wat het afspraakje een blind date maakt. Dat maakt het veilig."

Evaluatie

"Bij veel datingsites weet de ander al alles van je, hier is dat anders en dat maakt het juist zo veilig", vertelt de Zevenaarse. "Niemand heeft je telefoonnummer of adres. Na het eerste afspraakje vul je een evaluatie in om zo te kijken of je nog een keer wilt afspreken." Tot nu toe zijn er al zeven koppels op vriendschappelijke date geweest. Die mensen waren erg enthousiast, maar ook van buitenaf reageren mensen positief. "Ik krijg veel leuke reacties omdat men het doel goed vindt. Mensen vinden het mooi dat er moeite wordt gedaan om leuke dingen te ondernemen met elkaar."

Bloemenzaak Baltus Bloemen vond het zelfs zo'n leuk idee, dat de zaak bij elke date een roosje sponsort.

Matchen

Loes Kemperman vervolgt: "Je kunt aan van alles denken bij de activiteiten die mensen met elkaar gaan ondernemen. Zo kun je gezellige dingen met elkaar doen als een terrasje pakken, winkelen of naar de film gaan. Ook kun je een sportieve activiteit ondernemen als fietsen, wandelen of vissen. De mensen die zich inschrijven zijn minstens veertig jaar oud en willen allemaal graag een vriend of vriendin erbij. De match wordt verschillend gemaakt. Zo kan een man met een vrouw gekoppeld worden, maar ook twee mannen of twee vrouwen. Je kunt een voorkeur aangeven bij je aanmelding. Er zijn ook mensen die met meerdere personen gekoppeld willen worden. Hierbij kan je denken aan mensen die met de ene persoon gaan fietsen en met de ander een theater willen bezoeken of wat dan ook."

Veilig en laagdrempelig

Ze kwam op het idee, omdat er geen website bestaat zoals deze. "Weinig sites zijn zo veilig en laagdrempelig. Andere alternatieven zijn vaak voor de liefde bedoeld, terwijl dit echt op vriendschap is gericht." Ze is in elk geval ontzettend enthousiast over het project. "Ik ben blij met wat ik doe en ik maak daarbij ook nog eens andere mensen gelukkig." Informatie: loeskemperman@hotmail.com, telefoon 0622960663.

Kim Kleijkers

Ilse van Velsen

10 mei 1940

Uit: Ik herinner me....Jan te Witt:

In de vroege ochtend van die tiende mei 1940 werd iedereen gewekt door - voor die tijd – zeer vele in westelijke richting overvliegende en duidelijk als Duits herkenbare vliegtuigen. Wie daardoor nog niet wakker was geworden, werd het wel door de enorme knal om ongeveer 4.30 uur waarmee – naar later op die dag bekend werd – de Westervoortse brug werd opgeblazen. Een Duitse pantsertrein uit Emmerich kon daardoor niet verder en de daarmee aangevoerde militairen en het materieel werden tegen fort Westervoort ingezet.

Later op de dag keerden de vliegtuigen terug, richting 'Heimat', en het was goed te zien hoe zwaar sommige beschadigd waren. Niemand wist wat hun bestemming was geweest, men dacht aan bombardementen achter de Waterlinie, aan parachutisten dacht niemand.

In de loop van de middag liep het dorp vol Duitse soldaten, die met vrachtauto's en motoren met zijspan werden aangevoerd. De soldaten zagen er schoon, vrolijk en uitgerust uit, blijkbaar hadden ze nog niet gevochten.
Vele soldaten maakten een run op de winkels – toen hadden we die nog in Groessen – om sigaretten, tabak en koffie te kopen, want koffie van echte koffiebonen vonden ze zo lekker. Ze gedroegen zich ontspannen, vielen niemand lastig en probeerden een praatje met ons te maken. Enkelen liepen bewapend rond en hadden kennelijk de opdracht toe te zien op rust en orde.

De volgende ochtend vroeg bleek dat de Duitsers al waren vertrokken, richting Grebbeberg naar later bleek. Eén Duitse motorrijder heb ik jaren later nog eens weer gezien, hij vertelde dat bijna geen van de Duitsers van die nacht in Groessen het hadden overleefd op de Grebbenberg.

Hijzelf had alles overleefd in zijn functie als motorordonnans: 'dichtbij de generaals blijven', zo noemde hij dat!

World's Best News: hoop voor arme landen

Er is hoop voor landen waar mensen in honger en een onhygiënische omgeving leven.

Het is voor een arm land mogelijk om de lijst met 'minst ontwikkelde landen' te verlaten. Dat is bewezen door elf arme landen. Zij hebben hun onderwijs en gezondheidszorg verbeterd en door groeiende economie worden zij nu niet meer erkend als één van de minst ontwikkelde landen.

Arme landen: mensen leven in honger en in een onhygiënische omgeving. Verder krijgen de kinderen slecht onderwijs, als dat er al is. Werk is er niet en als je ziek wordt, ligt er kilometers verderop een ziekenhuis.

Botswana en Kaapverdië

Nu hebben elf landen laten zien dat arme landen niet voor altijd arm blijven. Dat is een positieve tendens. Zoals in 1994 Botswana en in 2001 Kaapverdië. Natuurlijk kunnen landen niet zomaar naar een nieuw level. Er wordt op drie criteria beoordeeld: bruto nationaal inkomen per hoofd van de bevolking, de toegankelijkheid van mensen voor voeding, gezondheid en scholing en of het land tegen schokken op de financiële markten kan. Hier moet zes jaar lang aan voldaan worden willen ze de naam 'minst ontwikkeld land' verlaten.

Dalende werkeloosheid

Het beeld van buitenstaanders verandert daarmee ook. Mensen worden minder snel ziek, omdat er veel veranderingen plaats vinden. Het risico om ziek te worden wordt kleiner door verbetering van riolering, minder afval en meer wc's. Er zijn meer winkels, waardoor er meer mensen kunnen werken.

Door de dalende werkloosheid daalt het aantal bedelaars en het aantal mensen dat rondhangt op straat. Vervolgens kunnen de kinderen zonder honger naar school en is er een kliniek dichtbij die betaalbaar is voor de mensen.

Airbornstories: Airborn at the Bridge

Stel je eens voor: Het is september 1944. Arnhem is al vier jaar bezet door nazi-Duitsland. De geallieerde opmars is begonnen, maar het front is ver weg in Frankrijk. De storm van de oorlog lijkt aan Arnhem voorbij te gaan.


Dan barst Operatie Market Garden los. De grootste luchtlandingsoperatie die de wereld ooit heeft gezien. Uitgevoerd door 41.628 Engelse, Amerikaanse en Poolse luchtlandingstroepen en drie divisies grondtroepen. Geallieerde troepen proberen in één klap de bruggen over de grote rivieren de Maas, Waal en de Rijn in Nederland in handen te krijgen. Ook de bruggen bij Arnhem.

De stad wordt plotseling een grimmig frontgebied. Na de gevechten verlaten bijna 100.000 mensen in grote haast hun huizen. Operatie Market Garden komt tot stilstand bij Arnhem. Arnhem blijft achter als een spookstad.


Audioverhaal

Wil je weten hoe het was? Doe je dopjes in je oren en wandel mee door Arnhem. Op 25 luisterplekken in de stad krijg je te horen wat er zich daar – precies op die plek – afspeelde. In een reeks audioverhalen komt het Arnhem van 1944 tot leven en word je ondergedompeld in de Slag om Arnhem.

Dichterbij dan dit kun je niet komen!


Verschillende scenario's

Je kunt verschillende scenario's kiezen. Wil je weten hoe het was voor de inwoners van de stad? Wil je horen hoe het was voor een kind? Of ga je voor het militaire verhaal? Je kunt kiezen voor één scenario, of beluister alle audioverhalen door elkaar!


Download de app 'Airbornstories' voor iPhone of Android.

Archief Hope XXL: speech bij de VN

Een bijzonder moment. We schrijven januari 2015.

We hadden de Youth Envoy (Ban Ki Moons jongerengezant binnen de verenigde Naties) in New York gesproken en gevraagd of hij zich hard wilde maken voor HOPE XXL en ervoor kon zorgen of Yama Akbari uit Duiven de VN zou toespreken.

Hij was onder de indruk van de stappen die HOPE XXL had gezet en werkte aan alles mee. Wat hij ook deed was een filmpje opsturen voor onze conferentie in Costa Rica. Daar sprak hij de jongeren toe die de laatste versie de Liemers List zouden vastleggen.

Het hele filmpje is te zien op https://www.youtube.com/watch?v=pReGt00_TV4.


De Jordanees Ahmad Alhendawi sprak mooie woorden over HOPE XXL en wenste de deelnemers het beste. Ook nodigde hij ons uit om de Liemers List te presenteren in New York.

Hij benadrukte dat jongeren hun stem moeten laten horen. Het toeval wilde dat zijn persoonlijk assistent de Nederlandse Saskia Schellekes was, waardoor de wereld ook weer heel klein bleek te zijn. We zeggen persoonlijk assistent, maar het heette voluit: Special Adviser to the Secretary General's Envoy on Youth at United Nations.


Nadat zijn periode er op zat werd Alhendawi de voorzitter van de World Scouting Foundation. De baas van de padvinderij, opper-hopman.


Door zijn handelen kwam HOPE XXL binnen bij de VN en daar gaat in juni de elfde ontmoeting plaatsvinden. Met name bij de afdeling United Nations Development Programme.

Maaike Hageman

Sylvain Thöni

Door de redactie

'Een bordspel is de ideale sociale ontspanning' BordspelFanaat elke donderdagavond aan zet

Jan Stronkman (rechts), Rob Meijer en Anne Wil Ankersmit: "Een bordspel is een duurzame investering". Foto: Sam Dijkstra

ZEVENAAR – Elke donderdagavond komen ze gemiddeld met zijn twintigen bij elkaar voor hun gezamenlijke passie: bordspellen spelen. Van Mens-erger-je-niet tot spellen, die wel 7 uur duren. Vooraf wordt vaak in een app-groep gepolst welke spellen ze die avond bij het thuishonk (Caleidoz in Zevenaar) van bordspelgroep de BordspelFanaat zullen spelen. Iedereen neemt zijn eigen spullen mee. Aan het woord oprichter Jan Stronkman en leden Anne Wil Ankersmit en Rob Meijer.

Jan Stronkman wilde graag intensiever met zijn verzameling bordspellen aan de slag. Daarom richtte hij in 2014 een groep op voor bordspelliefhebbers uit de Liemers: JijBent! genaamd. Bij Caleidoz in Zevenaar vond hij een geschikte locatie. "Omdat we dit als burgers zelf organiseren, hoeven we geen huur te betalen", vertelt hij. De eerste paar maanden zat Stronkman er vooral in z'n eentje, maar via lokale media en positieve mond-tot-mond reclame groeide de groep - inmiddels de BordspelFanaat geheten - de afgelopen jaren gestaag.

"Dat komt vooral omdat onze groep erg laagdrempelig is," denkt Rob Meijer. "We zijn elke week open, waardoor mensen zich minder verplicht voelen om altijd te komen. Anne Wil Ankersmit voegt toe: "Het enige wat we van de mensen vragen is een euro per avond aan koffiegeld. En dat ze respectvol met elkaar en elkaars spullen omgaan. Daar krijgen ze een hele gezellige avond voor terug, waarbij ontspanning het allerbelangrijkste is. Mensen worden even afgeleid van de dagelijkse sleur, kunnen even een andere wereld induiken."

Rob Meijer benadrukt vooral het sociale aspect: "Ikzelf ben niet zo'n verwoede verzamelaar als Jan en Anne Wil, maar zit er puur voor de gezelligheid." Dat herkent hij bij meer mensen. "Juist doordat de samenleving steeds individualistischer wordt, zoeken mensen een stukje gezelschap. Een bordspel bindt, het is de ideale sociale ontspanning. We hebben leden van verschillende niveaus en van alle leeftijden vanaf 16 jaar en bouwen veel vriendschappen op."

Naast het stijgende ledenaantal zien de drie meer signalen van een groeiende bordspelinteresse. "Spellenwinkels draaien goed en ook bij de grote speelgoedwinkels liggen steeds meer bordspellen in het schap", ziet Anne Wil Ankersmit. "Een bordspel is dan ook een duurzame investering die een leven lang meegaat."

Jan Stronkman: "Naast de Internationale Bordspellendag zijn er wereldwijde kampioenschappen en enorme beurzen waar duizenden mensen op af komen. Daarnaast worden de spellen steeds origineler en gevarieerder."

Van El Grande, Trickerion, Seven Wonders, Lords of Waterdeep, Carcassonne tot Majong; de variatie is enorm. Een nieuw spel leren remt mensen echter vaak af. Vandaar dat bordspellen vaker een link leggen met het internet. Jan Stronkman: "Online zijn er duizenden spellen, apps, rankings en uitlegvideo's te vinden, wat de instap gemakkelijker maakt. Rob Meijer vult aan: "Op die manier kun je al een beetje ontdekken welk spel bij jou past."

Een keer meespelen? De BordspelFanaat heeft een gratis proeftijd van vier weken.

Wereldwinkel zet zich in voor eerlijke handel Fairtrade Week van 5 tot en met 13 mei

Fair trade artikelen en cadeaus in Wereldwinkel Zevenaar. Foto: Jairo in der Beeck Foto: Jairo in der Beeck

ZEVENAAR - Al 30 jaar wordt in Nederland de Wereldwinkeldag (World Fairtrade Day) gehouden. Tien geleden is dat uitgegroeid tot de Fairtrade Week, die dit jaar van 5 tot en met 13 mei plaatsvindt. De wereldwijde Fairtrade Dag is op zaterdag 12 mei.

Met de Fairtrade week wordt aandacht gevestigd op eerlijke werk- en handelsomstandigheden in ontwikkelingslanden. In deze landen worden boeren vaak slecht betaald voor de producten die ze produceren en verkopen. Ze krijgen doorgaans 60 cent per dag, daar kunnen ze niet van leven. Het minimumloon is ongeveer 2 euro. Langzaam verbeteren de leefomstandigheden wel. Deze vooruitgang komt onder andere doordat supermarken steeds meer Fairtrade producten gaan verkopen.

Naast de naam Fairtrade, zijn de producten te herkennen aan het keurmerk Max Havelaar, een Nederlands keurmerk voor eerlijke handel dat wereldwijd wordt gebruikt. Eerlijke handel ontstaat doordat boeren een minimumloon en een investeringspremie krijgen. Er worden langdurige relaties aangegaan met de boeren en er is geen sprake van kinderarbeid.

Wereldwinkels vestigen de aandacht op het belang van eerlijke handel, en met succes. Het begon met eerlijk geproduceerde koffie en thee, maar ondertussen is het assortiment enorm uitgebreid. Harry Koster van Wereldwinkel Zevenaar: "Het grootste succes van de Wereldwinkel is dat je inmiddels in alle supermarkten Fairtrade producten kan kopen. We proberen ook onze gemeente zo ver te krijgen dat ze een soort promotor worden van Fairtrade producten: campagne Fairtrade gemeente in de Liemers. In het gemeentehuis van Duiven drinken ze al jarenlang Fairtrade koffie.

Voor sommige mensen is een euro extra betalen voor een product best veel, maar het keurmerk van Fairtrade borgt dat de producenten niet worden uitgebuit. De meeste mensen kopen niet uit zichzelf Fairtrade producten, bewustwording gaat langzaam en vergt continue aandacht."

Het lukt dan ook niet alle Wereldwinkels om de boel draaiende te houden. "Wij kunnen in Zevenaar het hoofd boven water houden. We zijn niet uit op winst, als we maar uit de kosten komen."

Tony Chocolonely is een bekend merk dat aan fair trade doet. Dit merk biedt ongeveer 4000 boeren de garantie op de verkoop van hun cacao. Tony Chocolonely is in tien jaar het grootste en bekendste chocoladerepenmerk van Nederland geworden en ook in het buitenland loopt het steeds beter. Ook andere bedrijven gaan steeds meer het belang en de meerwaarde van fair trade producten zien.

Harry Koster: "In de Fairtrade Week proberen we extra aandacht te vragen voor fairtrade. Het doel is dat meer mensen Fairtrade producten gaan herkennen, deze producten gaan kopen en blijven kopen. We verspreiden tijdens de Fairtrade Week een extra folder landelijk huis aan huis. Sommige supermarkten besteden in die week ook extra aandacht aan Fairtrade producten door speciale aanbiedingen. De Wereldwinkel heeft in de Fairtrade Week een tasje met thee uit Nepal in de aanbieding."

Sam Dijkstra

Nina Elbers

Bakkende bakkers in het bakhuisje Jan Godschalk en Jan Hetterschijt maken ambachtelijke Ooyse bollen

De bollen gaan de oven in. Foto: Kim Kleijkers

ZEVENAAR - Elke eerste zaterdag van de maand en op monumentendag ruikt het op de Slenterweg in Zevenaar naar vers gebakken brood. Twee oud-bakkers zijn dan druk bezig in het Ooyse bakhuisje met het bakken van Ooyse bollen. Deze broden worden alleen in het bakhuisje gemaakt.

Het bakhuisje is een huisje dat bij de voorganger van de huidige boerderij van de familie Melgers hoorde. Deze boerderij is in 1877 door brand verwoest. Het bakhuisje met de oven stond juist naast het huis in verband met brandgevaar. De daken van de vroegere boerderijen waren namelijk van riet.

Jan Hetterschijt, Eugene Driessen en Jan Godschalk in het bakhuisje. Foto: Kim Kleijkers

Het oorspronkelijke bakhuisje, dat vroeger ook gebruikt werd voor koeien en kippen, is al voor de Tweede Wereldoorlog afgebroken. Het bakhuisje zoals het er nu staat is gebouwd op de oude fundering van het oude bakhuisje. Het huisje kon in ere hersteld worden door een initiatief van Jan Verhagen, archeoloog en lid van Leefklimaat Zevenaar. Met behulp van het prijzengeld van Landschapsbeheer Gelderland is het huisje tussen 2011 en 2013 herbouwd. Dit werd mede mogelijk gemaakt door Werkgroep Leefklimaat Zevenaar, Cultuurhistorische Vereniging Zevenaar en Dorpsraad Ooy. Het huisje is opgebouwd uit stenen en heeft zand als isolatiemateriaal voor de oven. Het zand zorgt ervoor dat de warmte in de oven wordt vastgehouden en dat de oven een temperatuur van wel 300 graden Celsius zou kunnen bereiken. Voor het brood wordt een temperatuur van ongeveer 230 graden Celsius gehandhaafd.

Godschalk brood en banket en Aleven

De sponsors van het bakhuisje zijn bakkerij Godschalk brood en banket en Aleven Groessen. De eigenaar van de boerderij naast het bakhuisje zorgt voor koffie voor de bakkers. Bakkerij Godschalk is degene die het deeg voor de Ooyse bol maakt. Aleven Groessen levert het hout voor de oven. Vroeger werd het deeg voor het brood in de boerderij zelf gemaakt, nu van tevoren in de bakkerij. Ook de bollen worden in de bakkerij gemaakt door de bakkers van het bakhuisje. In het begin, toen de bakkers net begonnen met bakken in het huisje, wilden ze de bollen in het bakhuisje zelf maken. Dit was echter bijna onmogelijk, aangezien er geen water en elektriciteit in het bakhuisje is. Het deeg voor de Ooyse bollen bestaat uit water, meel, honing en desem. Er kan natuurlijk wel water meegenomen worden, maar dat moet dan een temperatuur hebben van ongeveer 30 graden Celsius om ervoor te zorgen dat het deeg ongeveer 26 graden Celsius is. Dit is echter zeer lastig. Vandaar dat besloten is om het deeg in de bakkerij te laten maken.

Een praatje met de bakkers

De bakkers van het bakhuisje zijn Jan Godschalk (80 jaar), wiens zoon nu bakkerij Godschalk runt. De tweede bakker is Jan Hetterschijt van bakkerij De Olde Jan in Herwen. Als bakkersknecht is Eugène Driessen aanwezig. Het is allemaal vrijwilligerswerk, maar ze vinden het super leuk om te doen. "Er komen veel mensen langs voor een praatje. Soms nemen ze ook wel eens kleine flesjes likeur, kruidenboter of komkommers mee. Dat maakt dit vrijwilligerswerk ook extra leuk."

De bakkers bakken al ongeveer vier jaar in het bakhuisje. De eerste tien keer brandde het brood nog aan, voordat ze de techniek doorhadden om het perfecte brood te krijgen. Om de gewenste temperatuur in de oven te krijgen, wordt de oven op vrijdag al aangestoken, een soort voorverwarmen. Op zaterdag steken de bakkers om zes uur 's ochtends het vuur aan, om ongeveer tweeëneenhalf uur later de juiste temperatuur van de oven bereikt te hebben.

32 broden per ronde

Wanneer de oven op temperatuur gestookt is, doen de bakkers de broden in de oven. Er gaan ongeveer 32 broden per ronde in de oven en er worden elke eerste zaterdag drie rondes gebakken. Tijdens het bakken van het brood wordt het gewelf van de oven zwart van de as. De bakkers halen de broden na ongeveer een half uur bakken uit de oven. Daarna stoken ze de oven opnieuw op, waardoor het gewelf weer wit wordt. Het vuur wordt van achter naar voren verplaatst om de hele oven te verwarmen. Wanneer het hele gewelf wit is weten de bakkers dat de nieuwe broden in de oven gedaan kunnen worden. Voor de zekerheid meten ze nog wel even de temperatuur met een speciale thermometer.
Bij het stoken maken ze gebruik van een doofpot. Hier zit het resthout uit de oven in. Het vuur in de oven wordt gebruikt voor het stoken om het gewelf wit te maken en het vuur wordt na gebruik in de doofpot gestopt, waar het vuur dooft, maar het hout warm blijft. Dit hout wordt hergebruikt bij het stoken tussen de rondes van het bakken door.

Nadat het resthout uit de oven is gehaald, vegen ze de as uit de oven. Vroeger gebeurde dit met een rakel. Dit is een soort magneet die gebruikt werd om spijkers weg te halen, zodat deze spijkers niet in het brood zouden komen. Nu wordt de oven na het vegen even snel gedweild.

Restwarmte

Als de bakkers klaar zijn met het brood is de oven nog steeds heel warm. Daarom wordt de restwarmte van de oven vaak nog gebruikt voor bijvoorbeeld brood, vlees of pizza. Als mensen gebruik willen maken van de restwarmte, dan kunnen zij dat op de dag zelf aan de bakkers doorgeven. Zij zorgen dan dat de tijd gereserveerd wordt. De dag erna is de oven door de goede isolatie van het zand vaak nog 125 graden Celsius.

Vroeger was er ook een balk aanwezig in het bakhuisje waar vlees aan gehangen kon worden. Dit vlees kon dan met de warmte uit de oven gebraden worden. De oven was voor vlees zeer geschikt, omdat het niet aan kon branden in de oven. Ook werd er vaak voor de hele buurt gebakken en zo kon iedereen in de omgeving profiteren van het bakhuisje. Hoogstwaarschijnlijk zijn er vroeger wel meerdere bakhuisjes in Zevenaar geweest, maar het bakhuisje in Ooy is de enige in de omgeving die ook echt gebruikt wordt.

Normaal gesproken moet er voor het bakken en verkopen van de broden een goede planning zijn. Dat is hier echter niet altijd mogelijk, aangezien het ook tegen kan zitten met de oven. Dan duurt het bakken van de broden langer. Om dit op te lossen is er een systeem bedacht. Als mensen bollen wil, dan moeten ze een maand van tevoren een bestelling (maximaal twee bollen per persoon) doorgeven (en betalen). Om 09.00 uur, 11.00 uur en 13.00 uur zijn de bollen ongeveer klaar. Natuurlijk is losse verkoop ook nog mogelijk. Zaterdag 5 mei is de volgende bakdag van Ooyse bollen.

Kim Kleijkers

Recensie: Hilariteit om Harrie en Eva

Jon van Eerd als Harrie Vermeulen in het paradijs. foto: Lesley Pols Foto: Lesley Pols

ZEVENAAR - Gezien op 10 april in Kunstwerk! Het Musiater: de komedie Harrie en Eva. Geschreven en geregisseerd door Jon van Eerd, met Margo Dames, Karel Simons, Rosalie de Jong en Mouna Goeman Borgesius op de planken. Natuurlijk ontbreekt ook de ster hemzelf niet: Jon van Eerd als Harrie Vermeulen. Deze voorstelling is één van de vele uit de reeks van Harrie Vermeulen theatervoorstellingen.

De voorstelling van Harrie en Eva gaat over een 'theatergroep' die een voorstelling wil maken over het scheppingsverhaal. Tijdens het opzetten van de voorstelling gebeurt er veel en gaan er allerlei dingen verkeerd. Het theaterstuk vertelt het verhaal van Adam en Eva op een grappige manier, waarbij het in een modern jasje is gestoken als Harrie en Eva.

De kostuums in deze voorstelling waren mooi en grappig. Sommige intieme onderdelen waren snel verwisselbaar, wat voor hilarische taferelen zorgde. Ook was er interactie met het publiek. Er werden zelfs mensen uit het publiek gekozen, die later in de voorstelling mee konden spelen. Er waren veel rolwisselingen, waarbij mannen soms vrouwen speelden, dit maakte de voorstelling juist grappig. Er werd gebruik gemaakt van een draaibaar decor, waardoor er snel in scènes gewisseld kon worden.

De voorstelling is een aanrader, voor zowel jong als oud. De verrassingselementen waren erg humoristisch. Soms leek het of er iets volledig misging, maar dat was dan gewoon de bedoeling. Veel bezoekers van deze voorstelling, waaronder ikzelf, hebben veel gelachen. Het was een zeer vermakelijke avond.

De komende voorstellingen in Kunstwerk! Het Musiater: Ashton Brothers, Ashtonia try-out, 9 mei. African mama's en Leoni Jansen, 10 mei. Marlies Claasen e.a., so long Cohen, 18 mei. Jeugdtheatergroep UIT, Not Another Grease Musical, 25 en 26 mei.

Cultuur- en Erfgoedpact: Feest! Tradities in ere!

De cultuur in de Liemers kenmerkt zich door schutterijen, feesten en tradities. Foto: Karin Degen.

LIEMERS - Toeters en slingers in de aanslag! Dit derde artikel in de reeks van het Cultuur- en Erfgoedpact van Leven in de Liemers gaat over het volgende deelproject, namelijk: "Feest! Tradities in ere!". De cultuur in de Liemers is uniek en kenmerkt zich door schutterijen, feesten en tradities. Het is zaak dat deze Liemerse identiteit gewaarborgd blijft.

Feest is op zich al een aangename bedoeling, maar wanneer onze regio zo'n rijke cultuur kent, is het natuurlijk doodzonde als we deze niet omarmen en hier niet volledig de vruchten van plukken. Het goede nieuws is dat veel van deze cultuur zich al toonbaar maakt in onze tradities en regionale evenementen. "Het hele verenigingswezen in de Liemers speelt zich grotendeels al af rondom feestelijke en openbare gelegenheden", vertelt Ingrid Mens, hoofd van de kunstcollectie van het Liemers museum. Door deze tradities verder te accentueren kunnen Leven in de Liemers en haar partners de Liemers niet alleen cultureel op de kaart zetten, maar wordt onze regio er ook alleen nog maar gezelliger op! De Gelderse schuttersfederatie, de Liemerse kring van schutterijen, oranje- en carnavalsverenigingen en verscheidene spreektaalspecialisten werken mee het deelproject door hun culturele ervaringen en inzichten te bundelen en in te zetten, zodat we ook morgen nog volop kunnen genieten van de cultuur van vandaag en gisteren.

Lespakketten

Ook Kunstwerk! Liemers Museum draagt bij aan het project door het stimuleren van de Liemerse identiteit door middel van eigen ontwikkelde lespakketten voor basisscholen in de regio. Deze lespakketten geven onze jongere generatie een beeld van wat de Liemerse identiteit inhoudt. De onderwerpen die tijdens deze Liemerse lessen aan bod komen, zijn: schutters, vendelzwaaien, spreektaal, religie en carnaval.

Maar de projectleiders houden het niet enkel bij boeken, bij feest hoort natuurlijk ook doen! Door leerlingen actief te betrekken bij tradities, houden we deze tradities levend. Zo wordt op Fort Geldersoord in Westervoort een slotmanifestatie georganiseerd met lokale verenigingen, toegankelijk voor alle inwoners van de Liemers. "De ideale uitkomst hiervan is dat de jeugdparticipatie bij lokale verenigingen toe zal nemen", spreekt Ingrid Mens.

Pop-up expositie

Maar daarmee is het feest pas net begonnen! Verder wordt er een pop-up expositie opgezet die door de hele regio rond zal kunnen reizen om de Liemerse tradities te visualiseren en levend te maken. Deze expositie zal duurzaam inzetbaar zijn bij activiteiten van zorginstellingen, lokale verenigingen en culturele activiteiten binnen en buiten het Cultuur- en Erfgoedpact. Door deze expositie in zowel het Duits als het Nederlands te presenteren kunnen wij in het Duitse grensgebied nog veel meer toeristen aantrekken ter bevordering van de recreatie. "In onze streek zijn wij uniek in onze tradities, dat onderscheidt ons van andere regio's", aldus Ingrid Mens.

Oudere inwoners

Maar als we praten over feestelijke tradities, komen de mooiste verhalen vaak bij de oudere inwoners van onze regio vandaan. Door Feest! Tradities in Ere! nauw samen te laten werken met zorg- en welzijnsorganisaties in de regio, kunnen wij deze mooie verhalen verzamelen om als waardevolle bron van inspiratie laten gelden voor zowel de lespakketten als de pop-up expositie. Al met al maken wij er zo gezamenlijk een feest van voor iedereen!

28 april concert Joop Boxtart

In Muziekcafé De Lantaern, treden Boxtart, John te Dorsthorst, Peter Loeters en Marcel Tiemessen op. Aanvang 21.00 uur. Entree: € 15,00, Gelrepashouders € 7,50.

28 april wereld Tai-Chi dag

In Zevenaar in de Gimbornhof, van 12.00 tot 12.30 uur. Deelname is gratis.

29 april Expositie Sybrecht Bosker

Bosker exposeert in de Galluskerk in Angerlo met textiele panelen. De expositie is tot en met 20 mei elke zondag te bezichtigen van 13.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

5 mei - Duiven in Vuur en Vlam

8.00 uur kranslegging met ontsteken vredesvuur bij v. Dorth tot Medlerstraat. Centrum Vanaf 13.30 uur opening met vredesvuur, muziek, touwtrekkampioenschappen en vuurspuwers.

5 mei - Bevrijdingsfestival Zevenaar

Zevenaar, vanaf 12.00 uur op het Raadhuisplein met 's avonds de Coronas. Toegang gratis.

6 mei - Concert Rose-île Westervoort

Westervoort, Huize Vredenburg, van 14.00 tot 16.00 uur. Entree € 2,50.

6 mei - Meimarkt Tolkamer

Standhouders bieden een grote variatie aan goederen aan. Ook zijn er kinderattracties aanwezig. Van 12.00 tot 18.00 uur. Toegang gratis.

10 mei - Hemelslief Didam

Op het grasveld naast de Mariakerk, een daverend muzikaal festival met regionale bands en activiteiten voor jong en oud. Van 12.00 toto 23.00 uur. Entree gratis.

Hartstocht

We verstoppen onze gevoelens niet
Bevaren oceanen
We hebben elkaar gezien
We gaan elkaar zien
We zien elkaar
Met hartstocht als drijfveer komen we er wel
We komen er wel
Onze hartstocht gaat verder dan ons hart
Als we dan al onze harten verenigen
Dan bedoel ik ook echt alle harten
Vinden we hartstocht
Aan het randje van de oceaan
Vinden we
We

FvL

Nomi Vermeulen

9 / 12

Al veertig jaar van alle markten thuis Duivense markt op dinsdagochtend, sfeermaker in het dorpshart

Persoonlijk contact tussen verkoper en klant staat centraal op de markt in Duiven. Foto: Walter Verwaal.

DUIVEN - "Twee bakjes kibbeling alstublieft." Deze woorden zijn wekelijks te horen bij visspecialist De Laak op de markt in Duiven. Elke dinsdagmorgen staat hij daar met zijn wagen net als acht andere kraamhouders. De markt leeft volop sinds de terugkeer op het vernieuwde Remigiusplein in hartje Duiven eind 2017.

Een stukje geschiedenis. In 1977 begon de dinsdagmorgenmarkt met ongeveer veertig kraampjes op de plek waar voorheen sporthal de Spelleward stond. De plek ook waar in de wintermaanden de ijsbaan staat. Later werd de markt verplaatst naar het Remigiusplein, waar nu gloednieuwe panden staan. Omdat daar destijds nog niets stond, was dit de perfecte stek voor de dinsdagochtendmarkt: er was immers genoeg ruimte. Tot 2009. Vanwege de realisatie van Vitaal Centrum Duiven, een ambitieus plan voor een uitnodigend dorpshart met onder meer uitbreiding van 3.500 m2 aan winkelruimte en appartementen, moest de weekmarkt op dinsdagmorgen tijdelijk uitwijken naar de parkeerplaats nabij Albert Heijn aan de Thuvinestraat. Een deel van de parkeerplaats werd daarvoor afgezet met hekken en daardoor kon de markt gewoon doorgaan. De beschikbare ruimte was echter beperkt.

Ook de kaasboer ontbreekt niet op de Duivense weekmarkt. Foto: Walter Verwaal.

Beste tijdelijke oplossing

Geen ideale situatie dus, maar wel de beste tijdelijke oplossing. Zeker met het vooruitzicht van een compleet nieuw centrum inclusief horecaplein met terrasjes, kunstwerken, een fontein en een multifunctioneel cultuurcentrum. Waar op dinsdagmorgen het winkelend publiek terecht kan voor een ontmoeting, een moot gebakken vis, brood, fruit, groenten, een bloemetje of een kopje koffie met iets lekkers. "En de mensen weer uitzicht hebben op de kerktoren", voegt visboer Anton de Laak daar aan toe. "Dat hoort nu eenmaal bij een markt."

Tweeverdieners

Visboer Anton de Laak was er vanaf het eerste uur in 1977 bij, hij maakte alle ups en downs mee. De teruggang in het aantal kramen wijt hij niet aan de tijdelijke verplaatsing van afgelopen jaren. "Het is in andere plaatsen niet anders", vertelt hij. "Het heeft vooral met leeftijd te maken en soms heeft het een financiële reden." Vroeger waren de mensen meer in de gelegenheid om naar de markt te gaan. Nu bestaan gezinnen uit tweeverdieners. Die werken de hele dag. Herstel- en reparatiewerk werd vaak thuis uitgevoerd. Had je bijvoorbeeld draad nodig om te naaien, dan ging je even naar de markt. Ook werd er toen meer tijd genomen om het eten klaar te maken, daarvoor werden verse ingrediënten gehaald van de markt. Nu kopen mensen steeds meer en meer kant-en-klaar-eten. En de non-food op de markt heeft extra moeilijk door internet en dumpprijzen van prijsvechters als Primark en de Action.

Sfeerbeleving

Toch hoeven die ontwikkelingen geen groot probleem te zijn voor de voortgang van de markt, vindt de 60-jarige visspecialist. Volgens De Laak zijn er genoeg redenen om naar de markt te gaan. Naast het halen van de boodschappen is sfeerbeleving een belangrijke reden. "Op de markt kom je veel kennissen, dorpsgenoten en andere mensen tegen. Ook heerst er altijd een gezellige sfeer, vooral ook omdat de kraameigenaren vaak een praatje aangaan met hun klanten en voorbijgangers", zegt De Laak. "De foodsector redt zich uitstekend. We verdienen allemaal een goede boterham hier."

Gezellige sfeer

Toen het centrum van Duiven de afgelopen jaar een metamorfose onderging, is De Laak samen met de marktmeesters Wim Hagen en Rene van Brandenburg heel actief geweest om in samenspraak met de gemeente Duiven de markt weer terug te brengen naar het Remigiusplein. De Laak vindt de mooie plek waar de markt nu staat wel wat aan de krappe kant, maar dat zorgt niet voor een minder gezellige sfeer. Integendeel, doordat de markt zo dicht bij cafeetjes met terrassen staat, is de sfeer volgens hem juist nog gezelliger. "De sfeer moet je zelf ook maken", vertelt De Laak. Volgens de visspecialist zorgen het contact tussen de marktkooplui en de klanten en de gezellige omgang, ervoor dat ze zich kunnen blijven onderscheiden van supermarkten en veel alledaagse winkels. Ook de sfeer tussen de verkopers onderling is goed. "Er zijn wel minder kramen dan vroeger, maar de markt leeft nog steeds. Zo is er pas weer een kraam bijgekomen waar ze noten en olijven verkopen. De sfeer blijft er altijd in zitten."

Meer kraampjes

Net zo divers als de markt is, zo verschillend zijn ook de bezoekers. Sommige klanten bezoeken de markt wekelijks, andere komen er sporadisch. "Het idee van de markt in Duiven is prima, maar er mogen van mij wel meer kraampjes bij", zegt Fatima Al Zahraa Abrahim. Ze komt tegenwoordig niet meer wekelijks op de markt, omdat er volgens haar minder variatie is dan vroeger. Bij de visspecialist komt ze echter nog wel voor een heerlijk visje tussendoor.

'We verdienen

allemaal een goede

boterham hier'

Uitbreiding van de markt zou mooi zijn, vinden ook de marktmeesters. De twee zijn vanuit de gemeente verantwoordelijk voor de organisatie van de markt, het contact met de kooplieden en de handhaving van het marktreglement. "Deze plek is fantastisch, op een plein vlakbij de winkels en terrassen. Duiven met zijn bijna 26.000 inwoners verdient een goede markt. Daar doen we alles aan. Iedereen is welkom. We hebben slechts één regel: maximaal één ondernemer per branche." Waar behoefte aan is? Wim Hagen, Rene van Brandenburg en Anton de Laak zijn eensgezind: "Ondergoed, fournituren en een goede poelier."

Terrasjesweer

Nu het voorjaar in volle gang is, lokken de terrasjes op het vernieuwde Remigiusplein. Daaraan voorafgaand is een bezoek aan de markt op dinsdagochtend een mooie gelegenheid om te zien welk waar hier wordt aangeboden. Nog een pluspunt: in het centrum van Duiven kunnen bezoekers met de parkeerschijf gratis parkeren.

Bedrijvigheid

Rahma Maqboul

Ideeën

1287

Om niet beschuldigd te kunnen worden van makkelijk praten is er, met veel inspanning en inventiviteit, tussen 2008 en 2016 de Liemers List ontwikkeld. Vanaf 2016 is deze concreet vorm gegeven, vertaald naar de praktijk, met het lanceren van 80 TR8-projecten in 2018. De Liemers List wil wereldwijd bijdragen aan het streven naar een fatsoenlijke wereld waarop mensen, waar dan ook, hun leven, op een schaal van 0 tot 10, met een 8 beoordelen. De tr8-projecten moeten of kunnen, of moeten kunnen, daaraan bijdragen. Think Global, Act Local!
Veel idioterie en chronische verongelijktheid komt van mensen die denken dat het pas oké is, als alles tip top in kannen en kruiken en optimaal is. Geen plaats voor misère, teleurstelling, botte pech, verduvelde samenlopen van omstandigheden of overvloed aan wetten van Murphy. Zij eisen een tien en meestal verwachten zij van anderen die tien te leveren.
Stel je een alleraardigst lief meisje voor, een jaar of twaalf, sproetjes, vlechten, beetje doorgeschoten qua lengte. Ze is behulpzaam, lief en schrander… zo een waar je met de beste wil van de wereld niets onaardigs van kunt vinden. Stel je haar vader voor… als het meisje thuiskomt met haar eerste rapport van de middelbare school, een rapport met louter achten…
Stel je de vader voor dat hij ontploft van boosheid, het kind alle hoeken van de kamer laat zien, haar vernedert en kleineert. Ze heeft immers 20 % van de stof schijnbaar niet begrepen. Ze heeft een vijfde van de tijd zitten suffen en is daardoor ernstig in gebreke gebleven…in de ogen van deze vader. U zou hem geen knip voor de neus waard vinden.
Maar als diezelfde vader in de gedaante van uw buurman loopt te klagen over de erbarmelijke toestand van de gezondheidszorg in Nederland, dan geeft u niet thuis. Erger nog…u kletst met hem mee…

Multatuliaanse reactie op Multaboni

Commentaar bij idee 1287

We zien wat we willen zien en we lezen wat we willen lezen. Spreekt het u niet aan, dan kijkt u weg of u acht uzelf beter te zijn dan de ander. We lezen niet tussen de lijntjes door, tenzij het ons uitkomt. We geven onszelf een tien, maar beseffen niet dat er geen tien kan zijn. Een tien (of misschien zelfs een elf, dat ligt aan de norm) kan niet bestaan in ons leven, behalve als het op een papiertje staat. Een tien ligt buiten ons bereik en is alleen bereikbaar voor een hogere macht, voor God. Maar het gaat hier niet om God, het gaat hier om ons mensen, geschapen door God. Geschapen door God en niet perfect, dat is een mens. Daarom kan een mens nooit een tien zijn. De acht daarentegen is haalbaar en om die te bereiken zijn de Liemers List en TR8-projecten bedacht. Daarmee halen we meer uit onszelf en uit anderen om ons hoogst haalbare cijfer te halen. De acht is het waard.

Verder ingaand op het cijfer acht wil ik ook graag ingaan op idee 5 van Multatuli: 'Veel uitstekend-goede - of veel uitstekend-slechte - menschen, by elkaar en verbonden, stellen zooveel faktoren daar, die 'n enorm produkt leveren van goed of slecht. Maar de som van veel middelmatigheden blyft altyd gelyk aan één middelmatigheid.'

Kunnen we hieruit niet ook opmaken dat we nooit een tien kunnen behalen?

Er zijn te veel factoren die al dan niet veroorzaakt zijn door ons mensen die meespelen. Daarbij is er altijd middelmatigheid aanwezig, al is het dan een som van meerdere middelmatigheden. Er staat geen perfectie, er staat middelmatigheid. Middelmatigheid blijft middelmatigheid en zal dus geen perfectie kunnen worden. We kunnen onszelf dus nooit een tien geven, want wij zullen nooit perfect worden.

We zijn middelmatig, we zijn goed en we zijn slecht en we zijn de tien niet waard. Zorg ervoor dat je de acht wel waard bent.

Liemers Lijstje, de eerste belofte

"Iedereen heeft eigen kwaliteiten en dat wordt benadrukt"

Het Liemers Lijstje bestaat uit zeven beloften aan leerlingen. Het doel van het lijstje is om de kinderopvang, het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs met elkaar te verbinden. De eerste belofte van het Liemers Lijstje luidt als volgt: "We zien wie je bent en je merkt dat we in je geloven."

Het Liemers College biedt leerlingen de kans om mee te doen aan de LCAward.

Dit is een langlopend project voor ambitieuze leerlingen. Zij moeten op vier vlakken een bijzondere prestatie leveren: cultuur, maatschappij, sport en onderwijs.

Voor elk onderdeel maak je een plan en daarna voer je deze ook uit. Het leuke is dat de leerling zelf mag bepalen hoe hij of zij het onderdeel af wil sluiten.

De eerste belofte past hier goed bij, omdat de school ziet dat leerlingen meer uitdaging kunnen gebruiken en dit vervolgens ook aanbiedt.

Een ander voorbeeld op het Liemers College is de trajectgroep.De trajectgroep biedt passend onderwijs aan leerlingen die moeite hebben met het deelnemen aan het gewone onderwijsproces. Er kan sprake zijn van bijvoorbeeld AD(H)D, autisme, angststoornissen of problemen thuis.

Ook zijn er leerlingen die vanwege hun werkhouding of om sociaal-emotionele redenen behoefte hebben aan extra ondersteuning. In tussenuren kunnen zij rustig werken in de ruimte van de trajectgroep en dat kan fijn zijn.

Binnen de trajectgroep wordt er vooral gefocust op het positieve zegt één van de leerlingen. "Iedereen heeft eigen kwaliteiten en dat wordt benadrukt."

Er wordt gezien wie de leerlingen zijn doordat ze extra hulp aangeboden krijgen waar dit nodig is. Door kwaliteiten te benadrukken merk je ook dat er in je geloofd wordt als leerling zijnde en dat is precies waar deze eerste belofte om draait.

'Partners' dragen Liemers gevoel uit

Een groeiend aantal 'partners' maakt gebruik van het beeldmerk

De Liemers is een prachtig gebied om te wonen werken en recreëren. De campagne De Liemers Helemaal Goed maakt zich sterk voor deze regio.

De promotie van de Liemers richt zich op vier pijlers: wonen, werken, leven en recreëren. Eén van de speerpunten is het partnerprogramma voor verenigingen en bedrijven. "Mensen die trots zijn op deze regio, zijn de beste ambassadeurs", zegt Pascal Lindeman van de projectgroep De Liemers Helemaal Goed. "Onze partners dragen het Liemerse gevoel vol overtuiging uit. Dat gevoel kun je versterken met ons beeldmerk. Wij willen bedrijven, instellingen en verenigingen de gelegenheid schenken om dit bekende logo te voeren. Des te meer bedrijven en organisaties partner worden en het logo uitdragen, des te krachtiger en uitgebreider de Liemers wordt gepromoot."
Het logo is gratis aan te vragen bij de projectgroep via info@deliemershelemaalgoed.nl. Het logo kan terugkomen in bestaande communicatie-middelen zoals briefpapier, aanmeldingsformulieren, ledenkaarten of op een website. Lindeman: "Een groeiend aantal 'partners' maakt gebruik van het beeldmerk. We zien het voorbij komen in advertenties, op bedrijfswagens en in de aankleding van stands op beurzen. Daar zijn we blij mee want je mag best laten zien dat je trots bent op deze regio."
Iedereen die het logo gebruikt wordt uitgenodigd een foto daarvan te sturen. "We gaan daarmee onze partners in het zonnetje zetten. Aan de ene kant door materialen beschikbaar te stellen, maar aan de andere kant via onze websites en de social media. Liemerse bedrijven mogen gezien worden."
Partners kunnen zelf ook acties ontplooien. Er zijn al bedrijven die bijvoorbeeld ambassadeurs korting aanbieden. Meer informatie: info@deliemershelemaalgoed.nl.

Kim Kleijkers

Silke Janssen

Door onze redactie

In de boternacht wordt Elten weer Duits Wim Koekoek: 'Ik voelde geen vijandigheid'

1 augustus 1963: de volgeladen vrachtwagens bleven gewoon staan. Foto: Kunstwerk! Liemers Museum

BABBERICH/ELTEN - Elten, dat mooie plaatsje net over de grens bij Babberich heeft 69 jaar geleden een poosje bij Nederland gehoord. Het was een soort terugbetaling voor de schade die Nederland geleden had in de Tweede Wereldoorlog. In de nacht van 31 juli en 1 augustus 1963, om middernacht, werd Elten weer Duits. Die nacht gebeurde er iets unieks: de boternacht!

'Niemand wist hoe de Duitse douane ging reageren' Foto: Kunstwerk! Liemers Museum

We vinden het nu heel gewoon om te reizen zonder een grens tegen te komen. Ze zijn er natuurlijk wel, maar je hoeft nergens je paspoort te laten zien en je mag (bijna) alles meenemen. Vroeger was dat wel anders. Je mocht maar een kleine hoeveelheid goederen over de grens meenemen. Daar werd door de douane streng op gecontroleerd. Sommige levensmiddelen, zoals boter en koffie waren in Duitsland veel duurder dan in Nederland. Als je het dus stiekem meenam kon je daar aardig wat op verdienen. De douane maakte voortdurend jacht op de 'smokkelaars' die dat probeerden te doen.

Slagerij heette Metzgerei

De vader van Wim Koekoek werkte bij de douane. Zijn familie kwam in 1961 in Elten wonen en Wim ging naar de lagere school in Lobith. Samen met zijn zusje, op de fiets. De Nederlanders waren eigenlijk een soort bezetter van Elten, maar de Eltenaren hadden er geen moeite mee, herinnert Wim zich: "Ik voelde helemaal geen vijandigheid. We hadden Duitse buren waar we heel goed mee omgingen. Het voelde gewoon als Duitsland. Alles was in het Duits. De slagerij heette Metzgerei, alleen een straatnaambordje zoalsbijvoorbeeld Klosterstrasse was veranderd in Kloosterstraat. De enige Nederlanders die er woonden hadden er hun werk, zoals mijn vader."

Nederlandse en Duitse vrachtwagens

In de zomer van 1963 veranderde alles. De vijanden van vroeger waren weer goede vrienden en er werd besloten om Elten terug te geven aan Duitsland. Wim herinnert zich die dag nog goed: "De hele straat stond vol met Nederlandse en Duitse vrachtwagens. Ze begonnen dozen met boter uit de Nederlandse in de Duitse vrachtwagen over te laden. Ik heb meegeholpen en aan het eind van de dag kreeg ik er zowaar een gulden voor. Toen ik de volgende morgen wakker werd waren alle vrachtwagens weer verdwenen. De Nederlandse wagens waren leeg weer teruggereden naar Nederland. De volgeladen Duitse wagen waren blijven staan. Toen om middernacht Elten weer Duits werd stonden die wagens, zonder een centimeter gereden te hebben, ineens in Duitsland. De lading boter die erin zat, was ineens duizenden guldens meer waard! Niemand wist hoe de Duitse douane erop zou reageren. De Nederlandse en Duitse overheid zullen het geweten hebben, want het moet lang van te voren bedacht zijn. Maar ze wisten blijkbaar niet goed wat ze er aan moesten doen, dus hebben ze het maar laten gaan. De Eltenaren zelf zijn er niet veel mee opgeschoten. Je moest natuurlijk veel geld hebben om groot in te kopen en om het vervoer en de opslag te regelen. Wat dat betreft is er niet veel veranderd, als je rijk bent is het niet moeilijk om nog rijker te worden!"

Deze serie is een initiatief van De Liemers Helemaal Goed. Met medewerking van Kunstwerk! Liemers Museum en gesteund door Rabobank Arnhem en Omstreken. Via vlogs en verhalen geven we op deze wijze een gezicht aan de geschiedenis van de Liemers.

De natuur in met de Liemers Posbankloop

De 80 kilometer gaat door de Liemers en over de Posbank.Foto: Bärbel Weigel

DUIVEN - De Liemerse Posbankloop is een eendaagse wandeltocht die elk jaar op de laatste zaterdag van juni wordt gehouden. Wie deel wil nemen, kan op 30 juni kiezen tussen de afstanden 80, 50, 40 en 30 kilometer.

Eén van de organisatoren, Martien van Diek, loopt zelf regelmatig wandeltochten en heeft de passie om een mooie natuurwandeling klaar te zetten door de Liemers. Hij vertelt: "Ik was met een van mijn vrienden aan het wandelen in Giethoorn en bedacht me, waarom zou het ook niet dichterbij in de Liemers kunnen?" De organisatie van de wandeltocht is in handen van de Stichting Liemers Klumpke uit Duiven. Tegenwoordig zijn er afstanden bijgekomen en daardoor is de tocht enorm uitgebreid. Dit jaar is er voor het eerst een dertig en veertig kilometer wandeling. Het bijzondere aan de Liemers Posbankloop is de all-inclusive formule. De verzorging en catering is helemaal geregeld.

De tachtig kilometer komt van de Kennedy-mars, omdat de vroegere president van Amerika, John F. Kennedy, zich destijds afvroeg of het US Marine Corps 50 mijl (80 kilometer) in 20 uur kon lopen. Dit bleek te lukken en hierdoor is de tijdregeling ook een blijvende regel geworden. De 80 kilometer, een afwisselende tocht dor de Liemers en over de Posbank, moet nog steeds in twintig uur gelopen worden. Meestal start de wandeling 's nachts, zodat de wandelaars 's avonds weer binnenkomen. De opzet van de Liemers Posbank=

loop vraagt om veel vrijwilligers. De kern wordt gevormd door de brandweer in de omgeving. Deze vrijwilligers zorgen ervoor dat er op elke post verzorging is, zoals eten en drinken, maar ook heel belangrijk: EHBO. Tijdens de tocht rijdt er ook altijd een mobiele EHBO rond, zodat mensen met blaren niet naar de volgende post hoeven te strompelen. Naast de vrijwilligers die vanuit de brandweer komen, zijn er ook niet-brandweer vrijwilligers, zoals Tessa van Zon. Haar man is brandweerman. Via hem is zij in de organisatie gerold. "De eerste keer dat ik hielp als vrijwilliger, werd ik enorm geïntrigeerd door de verhalen van de wandelaars. Deze verhalen en de passie van de wandelaars maken dit vrijwilligerswerk zo leuk, ik heb mij het jaar erop weer aangemeld." De zoon van Tessa waagt zich dit jaar aan de wandeling en Tessa werkt weer mee aan het organiseren van de tocht. Het doel van de wandeling zit 'm in de uitdaging, maar ook vooral in het laten zien van de mooie omgeving van de Liemers. Elk jaar zorgt de organisatie ervoor dat de wandelaars langs unieke posten lopen. Dit jaar staat er bijvoorbeeld een post in een wijngaard in Dieren. De startlocatie van de Liemers Posbankloop is Huis van Droo, Fuutstraat 42 in Duiven. Voor meer informatie en de routes: www.liemersposbankloop.nl.

Peter Donker

Bärbel Weigel