GN Lingewaard

11 december 2019

GN Lingewaard 11 december 2019


Clubheld van Lingewaard

Annie Altena baritonist De Leemkuulers. (foto: Niels Spanraaij) Niels Spanraaij

LINGEWAARD - Nederland telt zeer veel verenigingen en stichtingen. Deze worden in hoofdzaak gedragen door vrijwilligers. Er zijn vrijwilligers die hart en ziel in één of meerdere verenigingen leggen. De Rabobank, NOC*NSF, het LKCA, Kunstbende, het AD en de regionale dagbladen hebben het initiatief genomen deze vrijwilligers binnen de verenigingen te belonen met de verkiezing Clubheld van het jaar.

Bij Egerländerkapel De Leemkuulers uit Bemmel zijn ook veel leden en vrijwilligers die zich inzetten voor de club en deze club een warm hart toe dragen. Eén ervan wilden ze in het zonnetje zetten. Dus hebben we Annie Altena opgegeven. De afgelopen weken hebben veel mensen op haar gestemd. Annie speelt niet alleen bij De Leemkuulers, maar ook bij schuttersgilde Sint-Bavo Angeren en de EKE uit Ede. Bij deze verenigingen zit ze in het bestuur. Verder helpt ze in commissies en is ze collecte-coördinator van de Brandwondenstichting. Ook de Scoutingband uit Huissen doet regelmatig een beroep op haar om de baritonsectie te versterken. "Annie, bedankt voor al je inzet en enthousiasme. Een topvrijwilliger. We bedanken alle mensen die op Annie Altena hebben gestemd. Deze titel mag ze het komend jaar met trots dragen: Annie Altena, Clubheld van Lingewaard!

Winterkermis in Doornenburg met Beats & Kitsch!

DOORNENBURG - Op zaterdag 21 december neemt dj Jules van Hest je mee in hét feest waar je bij wil zijn: de show VanHest presents Beats & Kitsch! in het Schuttersgebouw van Doornenburg. Jouw kans om in 2019 nog één keer een echte kermisavond te vieren, met al je vrienden uit Lingewaard en omstreken. De entree is gratis!

Beats & Kitsch! gaat alle kanten op: van kitscherige guilty pleasures tot bloedjehete beats. Een avond vol met de favoriete en herkenbare hits uit je jeugd, tot de hits van nu, in één waanzinnige muziekblend.

Door de dynamische interactie en het ijzersterke teamwork met het publiek, ontstaat er een supersfeer! Ook deelt VanHest leuke goodies uit aan iedereen die loeihard meezingt, feest, danst en springt,
dus leef je uit.

DJ Jules van Hest werkte jarenlang als radio-dj voor onder andere Radio 538, Radio Veronica en Qmusic en weet daardoor als geen ander hoe hij het publiek meekrijgt, met de energie, interactie en het enthousiasme dat hij in zijn shows stopt. “Ik wil tijdens de Winterkermis in Doornenburg mensen een supermooie avond vol goede muziek en sfeer laten beleven zodat ze aan het einde van het feest met een lach op hun gezicht naar huis gaan. Dat is wat ik met Beats & Kitsch! wil creëren!”, aldus Jules.

Feest mee, op zaterdag 21 december in Doornenburg tijdens VanHest presents: Beats & Kitsch! Jong en oud is welkom, de zaal gaat om 20:30 uur open.

Huissen bij Kaarslicht in de stadskerk

Kerststal in kerkgebouw. (foto: Kerk Huissen centrum)

HUISSEN - Ook dit jaar opent de kerk Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming, in het centrum van Huissen, haar deuren tijdens Huissen bij Kaarslicht op 14 december.

Vanaf 18.00 uur is iedereen welkom in de kerk, welke dan geheel is aangepast aan de sfeer van deze avond. Voor iedereen is er iets te zien of te doen in de kerk. Onder de toren staat een wens kerstboom. Iedereen die een wens heeft om een naaste een bijzondere kerst te bezorgen, kan dit op een briefje schrijven en in de boom hangen. De Lokatieraad gaat zijn best doen om die wensen te vervullen.

Voor de kinderen is er een knutselhoek waar zij onder andere een ster kunnen versieren voor in de kerstboom. Er is gelegenheid om een kaarsje te ontsteken vooraan in de kerk. En onder het genot van een kopje koffie/thee kunt u luisteren naar de klanken van onder andere het Non Kozakkenkoor, het koor Exotherm, de Stedelijke Muziekvereniging en het koor Feeling Good.

Opnieuw zal dit jaar er in de kerk weer een stand staan van de stichting Loop en werk met leuke kerstcadeaus waarvan de opbrengst gaat naar het goede doel. En in de dagkapel kunt u mooie en bijzondere voorwerpen bezichtigen uit de kerken van de oude parochie De Levensbron.

'Bejaard maar Jong' Haalderen viert kerst in De Tichel

Altaar voor de kerstviering. (foto: I. Pauwels)

HAALDEREN - De jaarlijkse 'Op weg naar Kerstmis'-viering, is dit jaar op maandag 23 december om 14.00 uur in dorpshuis De Tichel in Haalderen en is toegankelijk voor alle 55+ van Haalderen.

De communieviering wordt verzorgd door pastor Janine Kallen met muzikale omlijsting van het zangkoor. Na afloop van de viering is er gelegenheid om onder het genot van een kop thee of koffie na te praten.

Bejaard maar Jong (BMJ) organiseert diverse wekelijkse activiteiten voor de 55+ in Haalderen, zoals koersballen, biljarten, jeu de boules, line-dance, kaarten, gym en natuurlijk de wekelijkse soosmiddag. Jaarlijks een gezellige dag tijdens de Dag van de Ouderen en paas- en kerstviering met medewerking van een zangkoor. Verder is er op de laatste woensdagochtend van de maand de koffiemorgen: onder het genot van een kopje koffie of thee kan men gezellig bijpraten van 10.00 tot 11.30 uur. Deze koffiemorgen staat open voor alle senioren van Haalderen. Via ons sporten en zwemmen tegen gereduceerd tarief bij Laco Bemmel? Om hiervoor in aanmerking te komen, dient u lid te zijn of te worden van BMJ.

(Lidmaatschap BMJ kost 12,00 euro per jaar, respectievelijk 22,00 euro per jaar inclusief het clubblad én deelname aan soos, koersbal, sjoelen en jeu de boules. "Bent u al lid van Bejaard maar Jong en wilt u gaan sporten bij Laco? Geef bij inschrijving aan dat u lid bent en toon de BMJ lidmaatschapskaart. Kom een keer kijken bij een van onze activiteiten in dorpshuis De Tichel. Heeft u nog vragen dan kunt u contact opnemen met bestuurslid Leo van Schaijk, 0481 463307.

'Geef licht'

HUISSEN - Jaarlijks kiest de PKN voor Advent een thema dat in veel kerken gedeeld wordt. Ook in Huissen sluiten we hierbij aan. “Geef licht”. Een prachtig thema: kort, krachtig en inspirerend. Ieder jaar sturen we een Adventsbrief naar onze partnergemeente in Brandenburg (DE).

Het thema van deze brief sluit aan bij ‘Geef licht’. Licht is voor ons verbonden met ons partnerschap. Het geeft licht en warmte waar we blijvend dankbaar voor zijn. Het licht van vriendschap, van mensen die naar elkaar omzien.

In de Adventstijd staat het Bijbelverhaal van de profeet Micha centraal. “Er is jou, mens, gezegd wat goed is. Je weet wat de Heer van je wil: niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God” (Micha 6:8). Hiermee zitten we midden in het leven. Dat wij zo voor God en elkaar licht mogen zijn. Verder wordt in de Adventsbrief gedenken rondom 75 jaar bevrijding genoemd. Vrijheid is een warm en kostbaar licht!

Dit jaar gedenken we ook dat het 30 jaar geleden is dat de muur is gevallen. “Wie kaarsen draagt, kan geen stenen gooien”, was het begin van deze vreedzame revolutie. Of met woorden van een Afrikaans spreekwoord: “wijzen bouwen bruggen, dwazen bouwen muren”. Geef licht door in het licht te blijven geloven en te volharden. Wij wensen elkaar veel licht toe voor het komende jaar. En vriendschap, vertrouwen, moed en liefde. Namens de Brandenburg werkgroep, Ada van Arkel.

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen, zondag 15 december, 3e advent, 10.00 uur, ds. Matthijs Glastra. Vrijdagmiddaginloop van 14-16 uur.

Voorverkoop kaarten Pronkzittingen in Gendt

GENDT- Aanstaande donderdag op 19 december kunt u tussen 20.00 en 21 00 uur uw Pronkkaarten aanschaffen in Providentia Gendt. U kunt contant of met pin betalen.

Op 8 en 9 februari kunt u gaan genieten van een heerlijke avond of middag, zoals u dat van De Gentenarren gewend bent. Talent van eigen bodem is inmiddels druk bezig met de voorbereidingen. Het belooft weer een spectaculaire avond of middag te worden. Mis deze editie niet! Tevens zijn de pronkkaarten online te verkrijgen via www.gentenarren.nl/shop.

Een kleine tip willen u alvast meegeven. Sinds dit jaar kunt u namelijk vriend worden van het Gendtse Carnaval middels de aanschaf van een persoonlijke Narrenkaart. U steunt hiermee het mogelijk maken van alle evenementen die jaarlijks voor u georganiseerd worden èn u bespaart uzelf geld. U krijgt onder andere een flinke korting op uw pronkkaartje en op vele andere evenementen. Ook voor meer uitleg over deze nieuwe Narrenkaart kunt deze avond terecht in Providentia.

Kerstles voor het KWF door Moving feet

Marion met haar hond Tjibbe. (foto: John de Leede)

BEMMEL - Maandag 23 december zal Marion van Toor van Moving feet een speciale kerstles bodyfit verzorgen van 10.00-11.00 uur in sporthal De Bongerd.

Deze les is voor iedereen toegankelijk. Kosten (minimaal) 6 euro. De opbrengst zal geheel naar het KWF gaan. Zelf zal Marion met haar hond 22 februari meedoen aan een wedstrijd, de Pink workingtest, die ook als doel heeft zoveel mogelijk geld op te halen voor dit goede doel.

Mocht je niet in staat zijn naar de kerstles te komen maar toch een bijdrage te leveren tik dan op internet https//acties.kwf.nl/fundraisers/mariontoor.

Nine Lessons and Carols in Ressen

RESSEN - 'A Festival of Nine Lessons and Carols’ is een dienst die in veel Anglicaanse kerken wordt gehouden in de adventstijd. Deze dienst, geïntroduceerd in de 19e eeuw, bestaat uit negen lezingen uit de Bijbel (Lessons) die worden afgewisseld met kerstliederen (Christmas Carols).

De lezingen zijn sinds het begin ongewijzigd gebleven: die komen uit Genesis, Jesaja, Lucas, Mattheus en Johannes en vertellen het verhaal vanaf de zondeval tot aan de komst van Jezus. De samenstelling van de carols verschilt echter jaarlijks en is voor eigen invulling. Met één uitzondering: het lied Once in Royal David’s City is traditiegetrouw de openingscarol. De meest bekende Nine Lessons and Carols dienst wordt gezongen door het koor van King’s College uit Cambridge. De uitzending hiervan door de BBC op kerstavond is zeer geliefd en vormt voor velen het begin van kerstmis.

Dit jaar, dichter bij huis, wordt een Nine Lessons and Carols dienst gehouden op vrijdag 20 december om 20.00 uur in het kerkje van Ressen. De lezingen worden of in het Nederlands of in het Engels gelezen. De koorzang wordt verzorgd door het kamerkoor 'En Suite’ uit Oosterhout onder leiding van Vivien Moffat. Voorganger is ds. Wilma Hartogsveld en het orgel wordt bespeeld door Henk Heins. Iedereen is er welkom.

Voorverkoop kaarten Pronkzittingen in Gendt

GENDT- Aanstaande donderdag op 19 december kunt u tussen 20.00 en 21 00 uur uw Pronkkaarten aanschaffen in Providentia Gendt. U kunt contant of met pin betalen.

Op 8 en 9 februari kunt u gaan genieten van een heerlijke avond of middag, zoals u dat van De Gentenarren gewend bent. Talent van eigen bodem is inmiddels druk bezig met de voorbereidingen. Het belooft weer een spectaculaire avond of middag te worden. Mis deze editie niet! Tevens zijn de pronkkaarten online te verkrijgen via www.gentenarren.nl/shop.

Een kleine tip willen u alvast meegeven. Sinds dit jaar kunt u namelijk vriend worden van het Gendtse Carnaval middels de aanschaf van een persoonlijke Narrenkaart. U steunt hiermee het mogelijk maken van alle evenementen die jaarlijks voor u georganiseerd worden èn u bespaart uzelf geld. U krijgt onder andere een flinke korting op uw pronkkaartje en op vele andere evenementen. Ook voor meer uitleg over deze nieuwe Narrenkaart kunt deze avond terecht in Providentia.

Oliebollen en appelflappen uit de 7e Hemel

Vetsmeden Piet, Bart en Paul. (foto: Hans Rutgers)

LINGEWAARD - Het 36e jaar op rij verkoopt ‘t 7e haar eindejaarslekkernijen en wel op maandag de 30e vanaf 11.00uur en de 31e af 9.00uur vanuit de kraam naast Moos, á 5,50 per zak met 9 oliebollen en á 5,50 euro de zak met 7 appelflappen.

En dat alles voor het goede doel, dit jaar is dat ‘Alles Voor Bram’. 38 jaar is Bram Emmerzeel uit Angeren, als hij de diagnose ALS krijgt. "Met vijftien fietsers sterk gaat hij op de tandem de Ventoux beklimmen, om 23.000 euro op te halen voor onderzoek. U en wij gaan hem daarbij vergezellen met een bijdrage uit het oliebollenfonds, dat dankzij u en alle sponsors aardig kan vollopen."

"Onze bollen en flappen worden gebakken in plantaardige bio-olie en ons bak-gas komt niet uit het noorden des lands, maar uit flessen, dus wij hoeven niet terug van 130 naar 100 bollen in onze mega-bakpan, nee het zeuvende bakt door als nooit tevoren in het bakcentrum op De Plak, waar ze de deur uitvliegen zonder vliegschaamte, het gebrek dat de kerosine cowboy kenmerkt. Zoals het Vlaamse gezegde zegt: Of ge nu bolt of flapt, ‘t is erom, dat ge van het juiste snackje hapt."

Oproep: Betuwenaren in het Buitenland

BETUWE - Wie heeft familie of vrienden die uit de gemeenten Lingewaard of Overbetuwe zijn vertrokken zijn om het avontuur in het buitenland aan te gaan en graag zijn/haar verhaal in de veel gelezen rubriek Betuwenaren in het Buitenland wil delen?

Stuur dan een mail rechtstreeks naar de auteur van de rubriek, Hans Schmeinck: hansschmeinck@gmail.com. Daarin vermelden: naam emigrant, leeftijd, geboorteplaats/voormalige woonplaats, land van bestemming en mailadres. En wie weet staat je familielid en/of vriend(in) binnenkort in Hét GemeenteNieuws! Natuurlijk mag de emigrant zelf ook een mail sturen.

Ine Weijs en gezin van Slijk-Ewijk naar Canada 'We verruilden koeien in de Betuwe, voor mestkippen in Ontario'

Vele Betuwenaren zijn al naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek tekent de Huissense journalist Hans Schmeinck hun ervaringen op. Deze week: Ine Weijs-Van Leeuwen (53) uit Slijk-Ewijk. Die emigreerde ruim 22 jaar geleden met man Willy en hun vier kinderen naar Canada. 'Het klimaat kan hier soms wel heel erg grillig zijn.'

Dat was schrikken, enkele weken geleden voor de familie Weijs. Die in het vlakbij de Amerikaanse grens gelegen Canadese plaatsje Petrolia mestkippen houdt, maar ook sojabonen, mais en tarwe verbouwt. Viel er 'plots' circa 40 centimeter sneeuw. Een spelbreker voor de maisoogst. ,,Men kan zich hier niet herinneren dat er ooit zo vroeg zo'n dik pak is gevallen. Dat wordt een laat oogstjaar'', verzucht Ine.

Zij en haar eveneens in Slijk-Ewijk geboren en getogen man Willy waren/zijn niet onbekend met het boerenleven, want Willy's ouders hadden een melkveebedrijf waar ook mais, suikerbieten en tarwe verbouwd werden. ,,Maar zijn vader overleed al vroeg. Al als twaalfjarig kind kreeg hij zo veel verantwoordelijkheden. Voordat Willy op de fiets naar de Landbouwschool in Bemmel ging, molk hij eerst nog de koeien.''

Het in 1988 getrouwde stel ging met hun vier kinderen Sanne, Theo, Yvonne en Jan (destijds respectievelijk 8, 6, 5 en 3 jaar) in maart 1997 het avontuur tegemoet. Want uitbreiding van het bedrijf in Slijk-Ewijk zat er vanwege onder meer Waalsprong en Betuwelijn niet in. ,,We hebben gekozen voor het zuidwesten van Ontario vanwege de warme zomers, koude winters en een groeiseizoen van zeven maanden. Tevens was er ruimte en de grondprijzen waren aantrekkelijk. Dus verruilden we de koeien in de Betuwe voor de mestkippen in Ontario.''

Cruisevakantie

In 2001 werd ieder lid van het gezin Weijs Canadees staatsburger. ,,In dat zelfde jaar ging mijn oudste broer Wouter en zijn gezin ons achterna. Zij kochten hier dichtbij een boerderij, 68 kilometer verder.'' Inmiddels is het eigen bedrijf enorm uitgebreid, met zelfs een afmeststal voor varkens. Dochter Sanne is getrouwd en heeft twee (klein)kinderen ter wereld gebracht (Darion en Marlise) en verwacht een derde. Zoon Theo is getrouwd en helpt mee op het bedrijf, evenals zoon Jan. Dochter Yvonne woont nog thuis. ,,Met de kinderen zijn we de eerste jaren na de emigratie ieder jaar om beurten op bezoek geweest in Slijk-Ewijk. De moeder van Willy is zelfs tot op 87-jarige leeftijd nog hier naar toe gekomen. Mijn ouders zoeken ons nu nog steeds op en we gaan dan zelfs op cruisevakantie met hen.''
De 'Weijsjes' zoeken Slijk-Ewijk zelf ook nog jaarlijks op. De laatste jaren mede omdat zoon Jan de Vierdaagse loopt. ,,Ik moedig hem dan aan bij mijn ouderlijk huis aan de Oosterhoutsestraat 1, waar we zowel de Nederlandse als Canadese vlag laten wapperen. Mijn vader, Hans van Leeuwen, liep vroeger ook de Vierdaagse.''
Vanwege 'pa' is er komende januari een heuse invasie uit Canada in het Betuwse dorp te verwachten. ,,We komen met z'n veertienen maar liefst! Vanwege de bijzondere verjaardag van papa, opa en overgrootvader.''
Maar als Ine in Slijk-Ewijk en de Betuwe is, moet ze nog steeds wennen. ,,Aan alle verkeersdrempels, rotondes en verkeersdrukte van fietsers en auto's. In Ontario is het wat meer ontspannen en daarom bevalt het ons daar zo goed. Desondanks zal de Betuwe altijd een speciaal plekje hebben!''

'Mijn oudste broer Wouter en zijn gezin gingen ons vier jaar later achterna'

Kerstsfeer bij Vrouwenvereniging Angeren

Kerstgroep jaren '50. (foto: Ria Visser)

ANGEREN - Dinsdagavond 17 december om 19.30 uur viert vrouwenvereniging Angeren de jaarlijkse kerstviering in het Dorpshuis.

De avond wordt geopend met het voorlezen van een kerstgedicht. Daarna wordt in buffetvorm de kerstbroodmaaltijd geserveerd. Voor de muziek en sfeerzang is zangkoor Voice uit Gendt uitgenodigd.

Tussen dit alles door wordt een kerstverhaal voorgelezen. Dan wordt het tijd voor een drankje, gevolgd door een verloting met mooie prijzen. Om vervolgens de avond af te sluiten en iedereen met een goed gevoel naar huis te laten gaan.

Weekmenu 'Afhaalpunt Lingewaard '

BEMMEL - Op maandag 16 december kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30u het volgende menu afhalen: vis met wortels en puree én 'n toetje.

Deze maaltijd kost 4 euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes en gepast geld meenemen!

Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 u via 088 2552555.

‘Afhaalpunt Lingewaard’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550). Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

Adventsviering bij Vrouwengilde Doornenburg

DOORNENBURG - Maandag 16 december wordt er voor de leden van het Vrouwengilde Doornenburg, zoals elk jaar, weer een sfeervolle adventsviering georganiseerd.

Bert en Belinda verlenen hun medewerking, om er samen met de leden, een mooie, sfeervolle avond van te maken. De avond begint om 20.00 uur en vindt plaats in zaal Kort Oisterwijk in Doornenburg.

Oproep: Betuwenaren in het Buitenland

BETUWE - Wie heeft familie of vrienden die uit de Betuwe zijn vertrokken zijn om het avontuur in het buitenland aan te gaan en graag zijn/haar verhaal in de veel gelezen rubriek Betuwenaren in het Buitenland wil delen?

Stuur dan een mail rechtstreeks naar de auteur van de rubriek, Hans Schmeinck: hansschmeinck@gmail.com. Daarin vermelden: naam emigrant, leeftijd, geboorteplaats/voormalige woonplaats, land van bestemming en mailadres. En wie weet staat je familielid en/of vriend(in) binnenkort in Hét GemeenteNieuws! Natuurlijk mag de emigrant zelf ook een mail sturen.

Huissense 'blauwen' uit in derby onderuit: 4-2 RKHVV kleurt rood in burenruzie met Bemmel

Dé nekslag voor RKHVV, rood voor invaller Koen Jeurissen. Vlak voor tijd en 3-2 achter. Waarna Bemmel uit de toegekende vrije trap de 4-2 zege bepaalt. (foto: Dennis Peters)

Tekst: Hans Schmeinck

BEMMEL – RKHVV weet de weg omhoog maar niet te vinden. De 'blauwen' uit Huissen verloren de burenruzie bij Bemmel met 4-2. Het rood van de thuisploeg werkte niet als de bekende lap voor de stier. Er was niet alleen de Betuwse eer, maar ook de stand op de ranglijst als stok achter de (kleedkamer)deur om te presteren. Daar was Bemmel veel beter van doordrongen. Vlak voor tijd liep RKHVV zelfs rood aan.

Voor het eerst sinds mensenheugenis speelden Bemmel en RKHVV tegen elkaar in competitieverband op dit niveau. Voorafgaand aan de Betuwse burenruzie was door het bestuur van de thuisclub een verbod tot het meenemen én uiteraard afsteken van vuurwerk uitgevaardigd. De hoop was dat de bezoekende 'blauwen' uit Huissen en hun 'rode' opponent voor vuurwerk binnen de lijnen zouden zorgen. Maar wat dat betreft knalde het niet, moest de neutrale toeschouwer helaas constateren.

RKHVV had bij winst de weg omhoog weer gevonden. Bemmel ook en was meer doordrongen van het derby- én eergevoel. Ze streden voor de honderden toeschouwers voor iedere meter. En hadden een killersmentaliteit voor de goal. Al na een paar minuten snelde Luke Roelofs op rechts weg en hevelde de bal fraai over RKHVV- (en ex-Bemmel-)goalie Jop Hemink: 1-0. En na een kwartier was het al 2-0. Weer mocht een Bemmelnaar door op rechts, dit keer Ricky Houterman, en zijn afgemeten voorzet werd schitterend binnen gevolleerd door Twan Beijer.

Diezelfde Beijer, verdedigende middenvelder nota bene, schoof vlak voor rust koel een voorzet van Roelofs -wederom vanaf rechts – binnen: 3–0. Wedstrijd gespeeld, vooral omdat de Huissense ploeg aanvallend welhaast niets klaarmaakte en zich in duels de kaas van het brood liet eten.

Spannend

In de tweede helft viel er lang weinig te genieten. RKHVV drong maar een beetje aan en Bemmel consolideerde. Maar sufte zichzelf ook in slaap. En daar maakten Lennart Rekmans en Paco Geutjes (uit een dubieuze penalty) even gretig als uit het niets gebruik van: 3-2 nog maar. Even leek Bemmel te wankelen, maar HVV deed zichzelf de das om. Vlak voor tijd haalde Koen Jeurissen Roelofs neer, rood voor de Huissense invaller en uit de toegekende vrije trap krulde Dennis Knuiman Bemmel naar de 4-2 eindzege. Daarmee meldt Bemmel zich weer in de subtop van 1E, RKHVV is 'maar' middenmoter.

,,Bemmel was scherper. Zij wilden misschien iets meer dan wij'', moest Luuk Pelkman van RKHVV met het schaamrood op de kaken bekennen. ,,Wat ons ook niet hielp was dat zij iedere kans benutten. In de tweede helft waren we beter en zat er na de 3-2 nog een gelijkspel in. We balen van het verlies, maar er zijn nog genoeg wedstrijden om bovenin mee te gaan doen.''

RKHHV: nieuwe trainer nodig

Mark Otten vertrekt al na een jaar bij RKHVV. De 34-jarige trainer uit Nijmegen heeft al vroegtijdig moeten constateren dat zijn werk in Huissen heel lastig te combineren is met zijn functie in de jeugdopleiding van NEC. Otten: ,,Ik vind dat heel erg jammer want ik heb het bij RKHVV prima naar mijn zin. We draaien goed mee in de competitie en RKHVV is een gezellige vereniging. Maar ik moet realistisch zijn.''

Team Essentia jeugdkampioen

De kampioenen. (foto: Johan Schuurman) Johan Schuurman

BEMMEL - Het eerste jeugdteam van Essentia uit Bemmel is afgelopen week kampioen geworden in de 1e klasse! Piet Rijsemus, Robin Peperkamp, & Thijs Stalpers hadden een aantal zenuwslopende weken achter de rug. In de laatste wedstrijd was het team, na de nederlaag van directe concurrent Nijmegen, niet meer te stoppen!

Ze wonnen liefst met 9-1 van Oni uit Wijchen. Hierdoor promoveren ze naar de hoogste klasse van Gelderland. Speciaal moment was de laatste wedstrijd van Thijs die op de valreep ongeslagen is gebleven en alle wedstrijden dit seizoen heeft gewonnen!! Ook Robin (14 van de 18 gewonnen) en Piet (21 van de 30 gewonnen) hebben een geniaal seizoen gespeeld.

Het tweede team van Essentie jeugd is knap in de middenmoot van de 3e klasse geëindigd. Sander Lammers, Coen Derks, Tom Coopmann en Tom Winters speelden hun laatste wedstrijd met 5-5 gelijk tegen SKF waardoor de vierde plek veilig was.

Het team van Dilaz Lamers, Pjotr Steemers, Teun Coopmann, Daan Denker en Sam Bierman (Essentia 3) wist hun laatste wedstrijd te winnen van de directe concurrent uit Zevenaar waardoor zij ook vierde zijn geworden. Wat een knappe prestatie!

Groenste energieleveranciers

LINGEWAARD - Elk jaar wordt er bepaald hoe alle Nederlandse energieleveranciers scoren op duurzaamheid. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE. De ranking van 2019 is deze maand verschenen.

Elf van de 31 leveranciers scoren hoger dan een 8. De slechtst beoordeelde leveranciers kopen grijze stroom in, maar verkopen het als groene stroom. Opvallend is dat grote energieleveranciers als Vattenfall (voormalig NUON) en Eneco vrij gemiddeld scoren. Er is hier dus nog veel winst te behalen. Het gemiddelde rapportcijfer ligt dit jaar op de 5,7. Vorig jaar was dit 5,6. Het verduurzamen van de particuliere energiemarkt gaat helaas erg langzaam. Door over te stappen naar een groene energieleverancier kunnen we samen zorgen dat het aandeel aan groene stroom stijgt.

Via WISE (World Information Service on Energy) kun je gemakkelijk overstappen naar een groene(re) energieleverancier. Er is vaak ook sprake van overstapkorting bij het overstappen naar een groene leverancier.

Wilt u persoonlijk advies over het verduurzamen van uw woning of het opwekken van uw eigen, duurzame energie? Kom dan langs tijdens één van de spreekuren van Het Energieloket Lingewaard. Kijk op www.energieloketlingewaard.nl voor openingstijden en meer informatie.

Spoorzoeken in de Bemmelse polder

Winterlandschap. (foto: Gijsbert Peelen SLN)

BEMMEL - De winter staat voor de deur en de kortste dag nadert. Een uitgelezen moment om, warm gekleed en met je kijker in de hand, de polder te verkennen. Op zoek naar sporen die het leven achter laat.

Vooral de bevers zijn prominent aanwezig, maar er kunnen ook sporen van reeën, vossen, vogels en zelfs dassen gevonden worden op de kale grond. "Met de gidsen van Stichting Lingewaard Natuurlijk gaan we op zoek naar deze diersporen. We speuren op de grond naar pootafdrukken van das en vos en bekijken de verschillen met die van een hond. We zoeken bever- en reeënsporen om ons heen en kijken uit naar kramsvogels en koperwieken die nu in het land zijn. In de weilanden zijn de grazende kolganzen te zien. Misschien ontdekken we wel een enkele toendrarietgans ertussen, wat vroege brandganzen of de zeldzame roodhalsgans. Vergeet ook de planten niet, met hun verdorde staketsels vormen zij fraaie silhouetten in het landschap en geven het een winterse aanblik. De diverse soorten zijn nog prima herkenbaar. Op naar buiten, even een frisse neus halen!"

Gezinnen met kinderen vanaf zes jaar zijn welkom. Deze tocht is niet geschikt voor minder-validen.

Op zondag 15 december vanaf 13.30 uur verzamelen we in De Veldschuur aan de Sportlaan 1M in Bemmel. De tocht start om 14.00 uur en duurt ongeveer twee uur. Deelname volwassenen 3 euro; kinderen 1,50 euro. Aanmelden is niet nodig. Tip: laarzen aan; kijker en fototoestel mee. Informatie: Gijsbert Peelen 06 10864179 of info@lingewaardnatuurlijk.nl.

Santarun voor War Child op IKC De Wieling in Haalderen

HAALDEREN - De leerlingen van IKC De Wieling gaan op woensdag 18 december rennen voor de 357 miljoen kinderen die wereldwijd opgroeien in oorlog. War Child is er voor die kinderen. Altijd en onvoorwaardelijk. Maar War Child kan dat niet alleen. En daarom rennen wij, want elke stap telt deze dag keihard mee.

De sponsorloop gaat van start tussen 9.00 en 10.00 uur in en rondom de school. Hoe meer rondjes hoe hoger het eindbedrag voor War Child. De kinderen zijn vol enthousiasme rond geweest of nog bezig bij familie, kennissen en buren voor het verzamelen van donaties. Het belooft een fantastische sponsorloop te worden dus kom vooral de leerlingen aanmoedigen!

War Child biedt kinderen die opgroeien in oorlog op veilige plekken onderwijs en psychosociale hulp, zodat ze ondanks de oorlog weer kind kunnen zijn. Met muziek, spel en beweging spreekt War Child de veerkracht van kinderen aan. De kinderen bouwen aan hun vertrouwen, in elkaar en in de toekomst.

Goede opbrengst Alzheimer Gendt

GENDT - In de eerste week van de wintertijd, november, zijn we samen met 28 collectanten op pad gegaan om ons weer in te zetten voor Alzheimer Nederland. Het resultaat mag er wezen: 2195,41 euro. Dit is de opbrengst zonder de bijdrage van de QR-code.

Alzheimer Nederland bedankt iedereen voor zijn of haar bijdrage. Deze bijdrage is hard nodig. Ieder jaar komen er weer mensen bij met de diagnose 'alzheimer', onderzoek blijft zeker nodig.

"Zoekt u volgend jaar (2020) een LOOP-baan? Alzheimer Gendt is nog op zoek naar collectanten. U kunt zich opgeven via www.alzheimer-nederland.nl/collecteren of neem contact op met Marja Braam, coördinator Alzheimer Gendt, 06 21916617."

Zonnebloem vierde Sint

BEMMEL - Vrijdag 29 november vierden De Zonnebloemgasten van Bemmel, Haalderen en Ressen Sinterklaas.

Het was een fantastische middag. We hebben gezongen en de Sint en pieten hadden een leuke quiz. De vrijwilligers zorgen met hulp van De Roskam ervoor dat de drankjes en hapjes op tafel kwamen.

Sinterklaas had ook nog voor alle gasten een geschenkje. Onze vrijwilliger Wim Poos droeg een leuk gedicht voor. Sint en pieten hadden ook nog een mooi lied geschreven voor alle vrijwilligers van de Zonnebloem. Geweldig, want zonder de vrijwilligers kan de afdeling niet bestaan. De Zonnebloemgasten aten allemaal nog een lekker broodje kroket en keerden daarna weer huiswaarts. De chauffeurs kwamen onze gasten weer ophalen waarvoor ze hartelijk bedankt werden. Ook De Roskam werd hartelijk bedankt voor de goede verzorging en samenwerking voor onze gasten. Evenals de Sint en de pieten.

Ongeslagen Winterkampioen

BEMMEL - Afgelopen zaterdag 30 november was het dan zover. Op een zonovergoten Sportpark Lent moest de laatste horde DVOL worden genomen om de kanjers van Bemmel JO15-2 officieel kampioen te maken.

Anders als bij alle vorige wedstrijden begon de liefst 18-koppige selectie ietwat nerveus en keek al snel tegen een ongewenste 1-0 achterstand aan. Na de gelijkmaker herpakte de vriendenploeg zich echter snel en vocht zich met wonderschone aanvallen in de tweede helft terug naar een verdiende 1-3 eindzege.

Met toeters, vlaggen, spandoeken, rookpotten, confetti en opzwepende muziek van meegereisde ouders, familie, vrienden en onder de bezielende leiding van de 6-koppige technische staf, bleef de ongeslagen status gehandhaafd en kon de feestweek beginnen met een kampioensshirt, friet, snacks en drank bij 'Het Hart van Bemmel'.

In stijl werd afgelopen zaterdag ook nog de laatste wedstrijd tegen Blauw-Wit uit Nijmegen in stijl afgesloten waarna op de 'platte kar' de overwinningstour door het Bemmelse centrum kon beginnen. Op naar het volgende kampioenschap!

Kerst bij De Woerdt

Bonbons. (foto: Wessel van Olst)

RESSEN - Het is kerst bij landwinkel De Woerdt. Met volop kerstbomen uit eigen kwekerij en de regio: blauwsparren, groensparren en Nordmann sparren van 1,5 meter tot 7 meter.

Boerendelicatessenbox. Op zoek naar een kerstpakket voor uw collega's, relatie's, vrienden of familie? We hebben voldoende keus op onze website (www.dewoerdt.nl). Of kom langs in onze Landwinkel, we helpen u graag.

Bunzlau servies. Nieuw in ons assortiment, het handgemaakte servies van Bunzlau Castle! Dubbel gebakken en geglazuurd, extra sterk voor jarenlang plezier.

Homemade Bonbons. Vanaf nu hebben we een uitgebreid assortiment handgemaakte bonbons van Homemade Chocolate. Ter plekke pakken we deze voor u in. Bijvoorbeeld in luxe bonbondoosjes, schaaltjes of in het nieuwe servies van Bunzlau.

Landwinkel De Woerdt ligt aan de Woerdsestraat 4 in Ressen.

Uitwisseling Europees Metsel & Mozaïek

LINGEWAARD - Het is alweer een paar weken geleden dat de activiteit Metsel en Mozaïek werd gehouden. 's Middags was er een verrijkingsprogramma voor de basisscholieren en 's avonds voor de oudere leerlingen, studenten en belangstellenden. Studenten uit binnen- en buitenland waren actief en deelden vol passie hun ervaringen.

Op vrijdagmiddag 15 november werd bij Talento Metissimo in het kader van de Season Sciences & Culture voor de derde keer de educatieve metsel- en mozaïekactiviteit gehouden. Dit keer in het buitenlokaal. Na een introductie over de verschillende geveltjes en schoorsteentjes gingen de jongste leerlingen 's middags aan de slag met het meten, rekenen, tekenen en metselen van de gebakken steentjes van Juweela, die bedankt werd voor de gesponsorde steentjes! Het was doorwerken want er lag ook de nieuwe mozaïekopdracht. Als verrassing waren er heerlijke warme Betuwse appel-oliebollen met warme chocolademelk (en voor de liefhebber de bekende appeltjes-thee).

's Avonds was de belangstelling groot door zowel buurtbewoners als ook studenten uit binnen- en buitenland. Het buitenlokaal was echt vol. Na de opening presenteerden Lotte en Mees over de stelling van Pythagoras, waarna Karen aansloot met de wiskundige fractal van een bemmel (schaaktorentje). Spontaan ontstond tijdens de metselopdracht een competitie-element die resulteerde in prachtige creaties. Er volgde met Duitsland een educatieve uitwisseling op het gebied van metsel- en mozaïek. Mogelijkheden worden verder onderzocht. Wat een bijzondere verrassingen! Voor educatieve info zie: www.TalentoMetissimo.nl.

Lingewaard Dijkmagazijn: activiteiten in kerstvakantie

BEMMEL - Het Dijkmagazijn is op maandag 30 december en op donderdag 2 januari geopend van 9:00-12:00 uur.

Kom kijken in het kleine maar fijne natuurmuseum in Bemmel, met verschillende activiteiten zoals: uilenballen uitpluizen, fotospeurtocht door het dijkmagazijn, voeldozen, raad het dier en doe een (kerst) wens voor de natuur. Voor de papa’s en mama’s (en iedereen die het aandurft) is er een quiz om de kennis over de natuur te testen. Waaldijk 1, Bemmel. Via de trap de dijk op. Tot dan!

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

Komende periode organiseert SWL weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende locaties voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Zaterdag 14 december van 14.00 – 16.00 u bij SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Dinsdag 17 december van 13.30 – 15.30 u in het Dorpshuis van Angeren (Emmastraat 23)

De datums van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ‘Activiteiten'. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Woensdag 18 december - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 19 december - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a in Haalderen (van tevoren aanmelden bij de bar van De Tichel of bellen op maandag tussen 12.00 en 17.00 uur naar 0481 464409).

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. "Wij vragen deelnemers gepast geld mee te brengen. De zaal gaat om 17.00 uur open."

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555.

Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. "Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen raden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op." Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

Nominaties Gouden Sport Ster Lingewaard

itreiking Sportster Lingewaard 2018. Foto: Fons Sluiter

LINGEWAARD - Na lang wikken en wegen heeft stichting Sportpromotie Lingewaard uit alle inzendingen een keuze gemaakt voor de volgende drie genomineerden:

V.v. Jonge Kracht JO19-1

De jongens onder 19 (A1) van voetbalvereniging Jonge Kracht uit Huissen zijn kampioen geworden in de hoofdklasse en daarmee gepromoveerd naar de 4e divisie waarin ze wederom bovenaan staan. Daarmee zijn ze het enige team in Lingewaard en Overbetuwe dat op dit niveau acteert.

Noelle Kieft en Larissa Vermeul

Deze meiden beoefenen al jaren met veel plezier de turnsport bij SGS Lingewaard. Noelle (13) en Larissa (17) zijn dit seizoen gepromoveerd naar de 1e divisie (het op één na hoogste niveau van Nederland). Dit komt mede door de goede prestaties op het NK.

Het pistolenteam van SV Strijdlust

De heren Theo Lamers, Koos Janssen en Chris de Graaf zijn dit jaar Nederlands Kampioen geworden op het onderdeel: luchtpistool opgelegd. Daarnaast hebben de heren ook nog eens individueel goud, zilver en brons gewonnen.

Uitreiking
Op zondag 5 januari kunnen sportliefhebbers uit Lingewaard stemmen op één van deze drie genomineerden tijdens een feestelijke presentatie in de kantine van v.v. Jonge Kracht. Naast de publieksstem zullen ook het College van B&W, Sport & Ondernemen Lingewaard, Sport 2000 Huisman Sport, Omroep Lingewaard en Sportpromotie Lingewaard hun stem uitbrengen. De sport(st)er of ploeg met de meeste stemmen zal worden gekroond tot Gouden Sport Ster Lingewaard 2019.

Kijk voor meer informatie op www.sportpromotielingewaard.nl

Kerst bij vrouwenvereniging Haalderen

HAALDEREN - Vrouwenvereniging Haalderen viert haar kerstavond op 18 december met medewerking van Ben Calman en Belinda Viergever.

Ze maken er weer een gezellige avond van vanaf 20:00 uur in De Tichel.

TOP-film: Rocketman

BEMMEL - Donderdag 12 december draait de boeiende en aangrijpende film Rocketman in de TheaterKerk. Rocketman is een openhartige musical over de opkomst en bijna ondergang van de artiest die in de jaren zeventig 's-werelds best verkopende popster was.

De kliniek dient als spil; het vertrekpunt voor sprongen terug in de tijd. Hoe de als Reginald Dwight geboren Elton als kind leed onder z'n gevoelsarme vader en onverschillige moeder. Hoe hij zijn aangeboren muzikale talent ontwikkelde en een verbond sloot met tekstschrijver Bernie Taupin.

Aanvang 20:00. Kaartjes kosten 7,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.theaterkerk.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Benefietmasterclass 'Dans gaat ergens over'

Kathrin Gramelsberger en Maarten Krielen. (foto: Anna Fransen)

BEMMEL - Op zondag 12 januari van 14:00 - 16:30 uur organiseert Rotary Lingewaard Bemmel de Benefietmasterclass ‘Dans gaat ergens over' in de theaterkerk in Bemmel.

Treed binnen in de wereld van het danstheater en laat je verrassen. Kathrin Gramelsberger, choreografe, danseres en artistiek leider van danstheater Bühnenbiest, beantwoordt vragen als: Wat is danstheater? Hoe is het ontstaan? Hoe versterken dans, zang en tekst elkaar? Welke rol speelde dans door de eeuwen heen in maatschappelijk en cultureel opzicht? En waarom werkt dans verbindend?

Verbinding is de rode draad in deze voorstelling. Na de pauze geven Kathrin en Maarten Krielen, danser, choreograaf en muzikant met de dans ASHE zowel fysiek als muzikaal uiting aan het woord ‘verbinding’. Hoe treden wij in verbinding met andere mensen? Wanneer voelen wij ons verbonden? Is een band met elkaar altijd wenselijk?
Ashe, afkomstig uit de Yoruba cultuur Nigeria, is de levensenergie die alle organismen op aarde met elkaar verbindt.

Met je kaartje steun je het project van Young Africa Namibië. Young Africa helpt kansarme jongeren met een opleiding en een baan aan een betere toekomst. Aan de huidige integrale ontwikkelingsaanpak willen zij basistrainingen computervaardigheden toevoegen.

Kaartjes zijn 16 euro per stuk (exclusief betalingskosten, maximum euro 0,45), te bestellen via www.rotarylingewaard.nl.

TOP-film: Rocketman

BEMMEL - Donderdag 12 december draait de boeiende en aangrijpende film Rocketman in de TheaterKerk. Rocketman is een openhartige musical over de opkomst en bijna ondergang van de artiest die in de jaren zeventig ’s-werelds best verkopende popster was.

De kliniek dient als spil; het vertrekpunt voor sprongen terug in de tijd. Hoe de als Reginald Dwight geboren Elton als kind leed onder z’n gevoelsarme vader en onverschillige moeder. Hoe hij zijn aangeboren muzikale talent ontwikkelde en een verbond sloot met tekstschrijver Bernie Taupin.

Aanvang 20:00. Kaartjes kosten 7,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.theaterkerk.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Ouderwetse kerstbingo in Angeren

ANGEREN - Op vrijdag 13 december organiseert A.K.G. De Narrenpoel een ouderwetse kerstbingo.

Er wordt op deze avond een bingo gespeeld met kleine kaartjes, waarbij de nummers aangestreept moeten worden. Er zijn leuke prijzen te winnen; onder andere vleesschotels, levensmiddelen pakketten, rollades en nog vele andere mooie prijzen. De bingo wordt gehouden in het dorpshuis, Emmastraat 23 in Angeren. De aanvang is 20.00 uur.

17 / 34

18 / 34

Orkest Stedelijke bij 'Huissen bij Kaarslicht'

Muziekles. (foto: Cor Neijenhuis)

HUISSEN - Dit jaar zal ook het orkest van de Stedelijke Muziekvereniging Huissen optreden tijdens Huissen bij Kaarslicht op 14 december. Die optredens vinden plaats in de Stadskerk.

Er zijn twee optredens. Tussen 19.00-19.30 uur en tussen 20.30-21.00 uur. Loop binnen in de kerk en kom luisteren naar het programma van het orkest. Behalve natuurlijk liederen in de kerstsfeer heeft dirigent Rudy Böhmer een aantal leuke andere arrangementen voor het orkest geschreven.

"Heb je na het luisteren naar het orkest ook de kriebels om muziek te maken meldt je dan aan voor lessen of kom spelen bij ons. Informatie staat op www.stedelijkemuziekhuissen.nl. Of meld je aan via mail: stedelijke@gmail.com. Kom ook gerust eens kijken en luisteren op de repetitieavond van het orkest op woensdagavond en van het slagwerk ensemble op de vrijdagavond. Je bent welkom."

Alle lessen en de repetities zijn in Muziekgebouw Het Stedium, Muntstraat 10 in Huissen.

Huissen bij Kaarslicht: Hof van Hessen open

HUISSEN - Altijd al wat over bijvoorbeeld een stamboom of foto willen vragen? Dat kan zaterdag 14 december van 16.00 tot 21.00 uur.

In het stadsmuseum Hof van Hessen (Vierakkerstraat 39) zijn dan namelijk ook de werkvertrekken en het depot geopend. Leden van de werkgroepen van de Historische Kring Huessen zijn aanwezig om vragen te beantwoorden. Ook kan bijvoorbeeld de fraaie collectie archeologische vondsten in het restauratieatelier bewonderd worden.

Mocht u de unieke, tijdelijke tentoonstelling 'Huissen Getroffen, sprekende voorwerpen, foto's, interviews enzovoort uit de periode 1940-1945' nog niet gezien hebben, dan kan dat ook. De toegang is deze avond gratis.

Volledige line-up Wintergala Sebastianus Gendt bekend

Het Wintergala van 2018. (foto: PR Sebastianus Gendt)

GENDT - Op de tweede editie van het Wintergala van Sebastianus Gendt zal samen met enkele gastartiesten, de Vrienden van Sebastianus, voor een gemixt programma worden gezorgd. De Deurdweilers zorgen voor een vrolijke noot, John van Anholt komt zingen en ook De Swingende Barmannen zijn van de partij.

Onder het genot van een hapje en een drankje zal Sint-Sebastianus de bezoeker warm verwelkomen in de Providentia in Gendt. De muzikale klanken zullen beginnen te klinken op zaterdag 14 december om 20:30 uur. Net als vorig jaar zijn entreekaarten in de verkoop aan de deur ook zullen er op dinsdagavond en donderdagavond voorverkopen plaatsvinden. Een entreekaart staat tevens gelijk aan een kopje koffie. Vervolgens kunt u een mooi plekje in de zaal van de Providentia uitzoeken.

Het belooft een muziekfestijn in winterse sferen met een gala-uitstraling te worden, met de gezelligheid van een skihut…

Uitreiking hoofdprijs loterij van De Geintrappers

BEMMEL – Op donderdag 5 december is de eerste prijs van de jaarlijkse Geintrappers-loterij, een dinerbon van 200 euro, uitgereikt aan de gelukkige winnaar.

Notaris François van Schaik verrichte twee weken eerder de trekking. ‘Ik schoot helemaal vol’, grapt Wim Sip. De bedrijfsleider van Het Wapen, waar de bon te verzilveren is, gaat er zelf met de hoofdprijs vandoor. ‘Ja, dat is wel toevallig. Maar we kopen ieder jaar een straatje en nu is het een keer raak.’ Sip moet de bon delen met collega Rik de Man. Of beide samen aan tafel gaan zitten is allerminst zeker. ‘Ik wil wel’, zegt Sip. De Man: ‘Mijn deel geef ik liever aan mijn ouders.’

Huissen bij Kaarslicht: Hof van Hessen open

HUISSEN - Altijd al wat over bijvoorbeeld een stamboom of foto willen vragen? Dat kan zaterdag 14 december van 16.00 tot 21.00 uur.

In het stadsmuseum Hof van Hessen (Vierakkerstraat 39) zijn dan namelijk ook de werkvertrekken en het depot geopend. Leden van de werkgroepen van de Historische Kring Huessen zijn aanwezig om vragen te beantwoorden. Ook kan bijvoorbeeld de fraaie collectie archeologische vondsten in het restauratieatelier bewonderd worden.

Mocht u de unieke, tijdelijke tentoonstelling 'Huissen Getroffen, sprekende voorwerpen, foto's, interviews enzovoort uit de periode 1940-1945' nog niet gezien hebben, dan kan dat ook. De toegang is deze avond gratis.

Van 12 tot en met 18 december

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS BOOGSCHUTTER. Boogschutters hebben over het algemeen een ijzeren gezondheid. En als ze al iets mankeren, dan piepen ze niet en houden ze de moed erin met veel humor. Hun heupen zijn een gevoelig punt (slijtage). Omdat ze sportief zijn hebben ze ook vaak blessures. Een ander gevoelig punt is de lever. Naarmate ze ouder worden moeten ze hun gewicht in de gaten houden.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Normaal ben jij nogal recht-toe-recht-aan. Maar op vrijdag laat jij je van je gevoelige kant zien. Je kunt je zelfs heel goed verplaatsen in de ander. Een goede dag om eens een goede daad voor een ander te doen. Maandag heb je teveel energie. Werk dat weg met sportieve activiteiten!

STIER van 21 april t/m 21 mei
Vrijdag is een uitstekende dag om dichter bij de ander te komen. Of schrik je daarvoor terug? Misschien is het allemaal wat té intens voor jou. Volgende week maandag heb je een probleem. Je kunt een teveel aan informatie niet meteen verwerken. Het is goed als je de tijd neemt.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Voor zaterdag staat er een moeilijk gesprek op de agenda. Dat ga je momenteel liever uit de weg. Of verplaats het naar zondag want dan zit je een stuk beter in je vel. Je hebt dan ook de meest waanzinnige ideeën. Volgende week maandag maak je van iets eenvoudigs iets moeilijks.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Aanstaande zaterdag wordt je het liefst met rust gelaten. Maar er kloppen nogal wat mensen aan jouw deur met dilemma's die ze jou voorleggen. Hen helpen is een goede daad! Maandag en dinsdag staan in het teken van het maken van toekomstplannen en goede voornemens voor het nieuwe jaar.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Donderdag sta je voor dilemma's. Laat je niet van de wijs brengen door wat anderen daarvan vinden. Je moet je eigen weg vinden! Aanstaande zaterdag voel jij je heel krachtig. Een goed moment om iets wat je graag wilt door te drukken. Maar besef dat je daarmee zowel vrienden als vijanden kunt maken.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Tot en met zaterdag kun je last hebben van zeurende mensen. Wees kritisch, maar niet té. Aanstaande zondag breng je het liefste door met vrienden waarmee je op dezelfde golflengte zit. Dat kan heel gezellig worden! Volgende week maandag zit jou iets dwars. Maak het bespreekbaar.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Vrijdag is een goede dag om de volgende stap in een relatie te zetten. Zorg ervoor dat je niemand onder druk zet. Dat kan de sfeer ernstig verpesten. Op zaterdag voel jij je niet zo op je gemak. Je mist iets. Volgende week maandag wil je iets bespreken maar daar staat de ander niet voor open.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Vrijdag is een uitgesproken dag om te genieten. Maar pas op voor overmaat. Op zaterdag heb je de beste bedoelingen. Je kunt het alleen niet zo goed verwoorden. Ga ervan uit dat je lichaamstaal boekdelen spreekt. Volgende week maandag heb je de neiging om doelloos maar wat te doen.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Gedurende het komende weekend ontwikkel je wilde plannen voor jezelf. Je wilt het roer drastisch omgooien. En je hebt behoefte aan een frisse wind in je leven. Toch valt dit niet bij iedereen goed. Volgende week maandag kun je daarover zelfs ruzie krijgen met iemand waarvan je dat niet verwacht.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Aanstaande donderdag moet je het een en ander uitleggen. Maar je maakt het veel te moeilijk. Gebruik toch liever Jip en Janneke-taal. Gedurende het komende weekend voel jij je niet zo happy. Waarschijnlijk komt dat omdat er familiale verplichtingen zijn die je liever uit de weg gaat.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Aanstaande donderdag schieten woorden ineens tekort. Verplaats belangrijke besprekingen liever naar een later tijdstip. Of vraag de ander om zaken te verduidelijken. Aanstaand weekend heb je geweldig goede ideeën. Die uitwerken en uitvoeren kan jouw toekomst drastisch veranderen.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Aanstaande vrijdag is het goed, ondanks je onzekere gevoelens, om je actief op te stellen. Grijp in als dat nodig is! Zondag is de dag van flitsende inzichten. Sommigen wil je wel van de daken schreeuwen. Volgende week maandag voel jij je nogal nerveus. Water (douchen, bad) geeft je rust.

Kerstconcert met Right-Direction-Music in Providentia Gendt

RDM Band. (foto: Ronald Derks) Ronald Derks

GENDT - Tijdens de kerstmarkt op zondag 15 december presenteert het Cultureel Podium Gendt in samenwerking met de muzikanten van Right-Direction-Music een gezellige middag in de foyer van zaal Providentia te Gendt.

Speciaal voor deze middag zijn er kerstsongs ingestudeerd, maar ook mooie covers van bekende hits zullen niet ontbreken. RDM is een band met een sterke onderlinge sociale binding, voorzien van een geheel eigen geluid. Er wordt wekelijks met veel passie samen gerepeteerd en het plezier staat daarbij centraal.

Geheel belangeloos treedt men vaak op bij Gendtse evenementen voor de inwoners. Deze band is breed zichtbaar binnen de Gendtse gemeenschap en jaarlijks organiseert dit gezelschap het traditionele paasvuur. Door de inzet van deze mensen blijft dit evenement voor de onze gemeenschap behouden.

Deze zomer op Zwembad Walburgen werden de bezoekers tijdens de opening van het vernieuwde terras getrakteerd met de geweldige klanken van deze band. De verscheidenheid in leeftijd en achtergrond maken deze band heel speciaal en het enthousiasme tijdens het spelen zal een ieder zeker verrassen.

"Nieuwsgierig? Kom dan tijdens of na de kerstmarkt naar Providentia (entree gratis) en geniet van de warme klanken onder het genot van een borrel en dompel u in de Gendtse kerstsfeer, want deze band verdient het."

Kerstgezinsviering in De Zandse Kerk

Een deel van de kerststal in de Zandse Kerk. (foto: archief Zandse kerk)

HUISSEN - Vrijwilligers van stichting De Zandse Kerk verzorgen op dinsdagavond 24 december in de Zandse Kerk een kerstgezinsviering van ongeveer een uur voor kinderen en volwassenen.

Tijdens deze viering worden er mooie kerstverhalen verteld. Onder begeleiding van muziek zingen de aanwezigen gezamenlijk kerstliederen. In de dienst mogen kinderen kaarsen aansteken en krijgen ze een kerstversiering die ze in de kerstboom kunnen hangen. Daarbij mogen ze een kerstwens doen.

Tijdens deze viering komt er een bijzondere gast, met een wel heel bijzonder verhaal. Het wordt een speciale viering in een lekker verwarmde kerk met een mooie kerststal. Blaasorkest Torkest zorgt voor de muzikale begeleiding.

Informatie
De viering begint om 19.00 uur. De kerk is open om 18.30 uur. Het einde van de viering is rond de klok van 20:00 uur. Na afloop is er gelegenheid om nog koffie en thee te drinken en voor de kinderen is er ranja.
Iedereen is hartelijk welkom.

Kerstviering bij Sasa

ANGEREN - Vrijdag 20 december verzorgt de Sasa een kerstviering en hiervoor wordt een ieder graag uitgenodigd.

Het wordt een leuke middag met zang en af en toe een moment van bezinning. Het Sasa-koor 'Zang en Vreugde' met dirigent Frans Evers zingt stemmige kerstliedjes waarbij ook de zaal volop mee kan zingen.

Ds. Els de Clerq neemt de aanwezigen mee in haar kerstoverweging en pastoraal werkster Janine Kallen zal op haar eigen wijze aandacht geven aan de betekenis van kerstmis.

Tussendoor zal er een drankje worden geserveerd. Aan het eind van de middag is er nog soep met een broodje. Iedereen is welkom op vrijdag 20 december in het Dorpshuis, Emmastraat 23 in Angeren. Zaal open om 13.00 uur; begin 13.30 uu; einde 17.00 uur. Toegang is gratis. "Wilt u erbij zijn geeft u op vóór 13 december bij uw wijkleid(st)er."

R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 14 december
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, InVoice

Zondag 15 december
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering + Kinderwoorddienst, K Donders, Musica Amare
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, GK De Levensbron                
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 15.00 u: eucharistieviering, Kinderkerstvertelling voor alle kinderen, Projectkoor

Woensdag 18 december
St. Werenfridus Elst: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Guldenmis, St. Caeciliakoor
Valomviering Huissen, 19.00 u: eucharistieviering, K. Donders, GK De Levensbron

Doordeweekse vieringen R.K. Parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg 09.30 u. kerk, 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel, 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Spreekuur Platform Gendt

GENDT - Op donderdag 12 december is het inloopspreekuur van 19.00 tot 19.45 uur in het SKC De Leemhof aan de Dorpstraat 1 in Gendt.

"U mag zonder afspraak binnenlopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur. Onder het genot van een kopje koffie of thee, kunt u bij het platform terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk. Dit wordt in de aansluitende platformvergadering besproken en zo nodig doorgestuurd naar de Gemeente en/of Politie. Als u niet kunt komen op het afgesproken tijdstip, kunt u ook een email sturen naar secr.platformgendt@platformgendt.nl."

"Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera kunt u rechtstreeks contact op nemen met de Gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 in Bemmel, telefoon 026 3260111. Wilt u meer informatie? Bent u geïnteresseerd in het werk van het platform of wilt u er meer van weten? Zie website www.platformgendt.nl."

OVG sluit jaar af met een mooie kerstmiddag

GENDT - Het is al jaren een traditie dat de Gendtse Ouderenvereniging het jaar afsluit met een sfeervolle kerstmiddag. Ook dit jaar staat er op dinsdag 17 december de aanwezige leden een mooie middag te wachten.

Bij aanvang is er koffie met wat lekkers en ook de gebruikelijke consumptiebonnen ontbreken ditmaal niet evenals het feestelijke buffet. Tussen de bedrijven door, wordt er een feestelijke kerstverloting gehouden met prijzen die uitstekend bij de kerstdagen passen. Leerlingen van basisschool De Vonkenmorgen komen hun kerstgedachte in de vorm van declamatie en muziek vertolken.

De muzikale invulling van deze middag komt voor rekening van de band Eigegereid, die bij de OVG al geen onbekende meer is. Na afloop is er voor iedereen ook nog een leuke kerstattentie. Kortom, een waardige afsluiting van een jaar vol activiteiten.

Zoals alle activiteiten, vindt ook deze kerstmiddag plaats in de theaterzaal van Providentia en de aanvang is 13.00 uur. Het biedt de mogelijkheid om van het vervoer van de dorpsauto De Wielewaal gebruik te maken.

Brainstorm 'Beleving van de tuinbouw in Lingewaard'

Bloesem aardbeienplant. (foto: Sandra de Beijer) Sandra de Beijer

HUISSEN - De (glas)tuinbouw speelt een belangrijke economische en maatschappelijke rol in de gemeente Lingewaard. Een sector om trots op te zijn. Deze economische en maatschappelijke rol is er niet vanzelf gekomen.

Het is belangrijk dat burgers (en politiek) de tuinbouwsector blijven kennen, zodat ze deze ook blijven waarderen (onbekend maakt onbemind). Daarnaast is er veel te vertellen over en te beleven in de tuinbouwsector. Veel inwoners hebben dit echter niet goed meer op het netvlies. Ze weten soms amper waar hun voedsel vandaan komt of wat er achter de glazen wanden in de kassen gekweekt wordt. Er mist een plek waar inwoners van Lingewaard en omstreken de tuinbouw kunnen ‘beleven’.

Het project Experience the horticulture Nextgarden wil de Lingewaardse (glas)tuinbouw beter op de kaart zetten door inwoners/consumenten de (glas)tuinbouw beter te laten ervaren. "Om dat ‘ervaren’ concreet te maken, willen we graag in gesprek gaan met u om te horen hoe u denkt dat we de Lingewaardse tuinbouw nadrukkelijker op het netvlies kunnen krijgen van de inwoners in Lingewaard en de omringende regio. We willen ook enkele anderen (onder andere vertegenwoordigers van onderzoek, onderwijs en recreatie) voor deze brainstorm uitnodigen. Om ook hun ideeën mee te nemen in ons project. We zouden graag uw ideeën/visie horen tijdens de brainstormsessie op donderdag 12 december van 08.45 tot 11.15 uur bij Mea Vota, Boscoops Glorie 33 in Huissen."

Aanmelden via r.vorage@greenportarnhemnijmegen.nl of via J.Taks@lingewaard.nl.

Huissen in Tekstbeeld 'De boom van goud!'...

Tekst en fotografie Gerrie Aldershof

HUISSEN - ...Het is herfst! Ik werp een blik op onze Binnendijkse patiotuin. Mijn oog valt gelijk op de ruwe berk (Betula pendula), verder te noemen: berk, die in een bloempot staat. De berk trekt alle aandacht naar zich toe. Prachtig is het goudgele herfstblad. Fraai lichtgevend.

Onze kleindochter Fleur van 5 noemt de berk treffend: 'De boom van goud!'. De berk in herfsttooi was ook nog nooit zo mooi en houdt ons al weken 'in de ban'. Het is alsof de berk je wil opbeuren. De berk is een zaailing. De zaailing is door 'Jan de Wind' in de bloempot beland. Het toen net ontkiemde zaadje vertederde mijn vrouw Coby dusdanig dat de 'kleinood' werd gedoogd. Inmiddels is de berk vijf lentes. Bij het geringste zuchtje wind dansen de blaadjes van de berk al aan de subtiele twijgjes. Kool- en pimpelmeesjes struinen als ware acrobaten blaadje voor blaadje af opzoek naar nog wat 'eiwitrijk' voedsel. Aan de uiteinden van de twijgjes hangen hier en daar al katjes. Prachtig. Zij zullen in het vroege voorjaar bloeien als een van de eerste lentebodes. Bijen en hommels zijn er dol op. Ik kan niet wachten.

Ondertussen dwarrelen diverse bladeren in diverse bladvormen van 'buitenaf' op ons patioterras. Naast het blad van de ginkgo en de robinia zie ik daar ook berkenblad bij. Ik vergelijk dat blad met dat blad van onze berk. Driehoekig, getand (denk aan een zaagblad) en veernervig (denk aan een vogelveer). Een match! Ook van een ruwe berk. Ha, mooi. Dan staat de Moederboom van onze 'zaailingberk' bij het wandelpad van Binnendijk naar Grevenveld. Een rijzige veertiger met een prachtig doorleefde zilvergrijze stam. Ook te spotten vanuit onze Binnendijkse woonkamer...

Hardlopen rondom kasteel Doornenburg

Hardlopers kerstrun 2018. (foto: Gert-Jan van Wezel) Gert-Jan van Wezel

DOORNENBURG - Lijkt het je leuk om hard te lopen rondom kasteel Doornenburg? Kom zaterdag 14 december naar kasteel Doornenburg en doe mee aan de kerstrun.

De kerstrun is een kleinschalige hardloopwedstrijd met start en finish op de binnenplaats van het kasteel. Voor de volwassenen zijn er twee afstanden, de 6 km en de 10 km. De allerkleinsten kunnen meedoen aan de kerstmutsenrun.

Voor meer informatie en inschrijven kijk op www.sportdorpdoornenburg.nl.

Alarmfase 3 zoekt muzikanten

BEMMEL - Alarmfase 3 uit Bemmel zoekt nieuwe muzikanten. Ze zoeken mensen voor trompet, trombone en bariton.

Deze club van 22 man/vrouw repeteert wekelijks op zondagavond van 19:00 uur tot 21:00 uur in de Theaterkerk in Bemmel.

Optredens
Elk jaar staan er enkele vaste optredens op het programma zoals carnaval, De Bemmelse Dweildag, Nijmeegse Vierdaagse Feesten en een Duitse kerstmarkt. Daarnaast zijn er elk jaar weer nieuwe, verrassende plekken waar ze verschijnen voor een optreden.

Feestrepertoire
Alarmfase 3 speelt toffe nummers die je misschien niet zo snel bij een dweilorkest verwacht. De gemiddelde leeftijd ligt zo rond de 28 jaar en ze maken graag van elke show een feest, inclusief confettikanonnen, swingende heupjes en een sjoenkelbox.

Interesse? Leuk! Stuur een mailtje naar info@alarmfase3.nl en kom een keer kijken bij een repetitie. Meer info staat op www.facebook.com/alarmfase3; www.instagram.com/alarmfase3; www.af3.nl/vacatures.

Geniet van puur natuur van poelier Karel Hoogsteder Kip, ik heb je: Tante Door op tafel!

DRIEL - Puur natuur, ambachtelijk, duurzaam en bewust leven. Het zijn woorden die altijd en nog steeds gelden voor de (h)eerlijke producten van de poelier. En nu het wildseizoen is aangebroken, is er een keur aan variatie te krijgen. Kijk maar eens bij Karel Hoogsteder in Driel, die overigens ook de befaamde Tante Door-kip levert!

Er is momenteel volop wild in de winkel van poelier Hoogsteder. Van haas en fazant tot aan eend en konijn. Ook het aanbod van herten- en zwijnsvlees is groot. Veelal geschoten in de Betuwe en op de Veluwe. Op ambachtelijke wijze verwerkt en van een verrukkelijke hoge kwaliteit! Dagelijks komen de vaste jagers uit de regio het wild aanbieden. Karel kent de herkomst. Vraag er maar naar! En maak voor een gezellige warme winterse avond eens een heerlijk stoofpotje. Gemakkelijk te bereiden. Ze zijn er ook kant-en-klaar! Dat is puur genieten! Vraag het recept aan Karel.

Ook aan te bevelen: de kip van Tante Door. Een echt Hollandse kip, opgegroeid in ruime stallen in een natuurlijk dag- en nachtritme. Vlees vrij van antibiotica zonder groeibevorderaars. "Pure kwaliteit tegen een vriendelijke prijs. Je proeft het verschil met de reguliere kip", aldus Karel. Ook prima voor de kerst! Zoals natuurlijk ook een heerlijk biefstuk van de ree of 't hert. Of wat te denken van zwijnsfilet, de kiprollade en de steeds populairder wordende kalkoen? Ideaal voor buitenovens en barbecue!

Voorkom teleurstelling en bestel uw kerstbestelling uiterlijk voor 19 december. Geopend: 19 en 20 december van 09:00 tot 18:00 uur, 21 december van 09:00 tot 16:00 uur; 23 december van 09:00 tot 18:00 uur en 24 december van 09:00 tot 16:00 uur.

Poelier Karel Hoogsteder, Elster Grindweg 22, Driel; 026 4742426; www.poelierhoogsteder.nl.

Ehbo-tools voor (hoog)sensitieve kinderen

Rianne Arends.

LINGEWAARD - Ehbo-tools voor (hoog)sensitieve kinderenIs dit herkenbaar? Je kind ontploft bij het minste of geringste. Het komt vaak vermoeid uit school. Voelt zich regelmatig angstig of verdrietig en weet niet goed waarom. Denkt op jonge leeftijd al diep na. Is dromerig of juist snel afgeleid in de klas. En zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen. Het zou kunnen zijn dat je kind (hoog)sensitief is.

Het zenuwstelsel van een (hoog)sensitief kind heeft gedurende de dag meer prikkels en indrukken te verwerken (zowel intern als extern). Dit kan lijden tot overprikkeling en stress. Deze stress kan zich uiten in emotionele stress (angstig, boos of verdrietig voelen), stress voor het brein (hinder bij leren, concentreren, focussen en reproduceren) of in gedrag (hyperactief, dromerig, sociaal teruggetrokken of agressief gedrag). Al deze stressreacties kunnen een negatieve impact hebben op het zelfvertrouwen van een kind.

Kinesioloog Rianne Arends werkt in haar praktijk veel met (hoog)gevoelige kinderen en geeft een interactieve lezing over eerste hulp bij overprikkeling. Hierin worden kinesiologische tools uitgelegd en geoefend die stress verminderend werken.

Wil je hier meer over weten en wil je deze praktische tools ontvangen, kom dan 28 januari naar de lezing. Informatie over plaats, kosten en opgave voor de lezing staan op www.praktijk-riannearends.nl

Praktijk voor Fysiotherapie Broersen en Van Oeyen wordt: Fysiotherapie Van Oeyen

HUISSEN - Een afscheid, een voortzetting, een nieuwe start. Praktijk voor Fysiotherapie Broersen en Van Oeyen wordt 'Fysiotherapie Van Oeyen'.

Per 01-01-2020 gaat Praktijk voor Fysiotherapie Broersen en Van Oeyen, gevestigd op de Lemoen14-A en in het Medisch Centrum Stadswal te Huissen, verder onder de naam Fysiotherapie Van Oeyen. Wim Broersen zal na bijna 38 jaar per 01-01-2020 zijn functie als fysiotherapeut beëindigen. De nieuwe maatschap wordt gevormd door Lo van Oeyen en Anouk van Oeyen.

"Ter gelegenheid van deze gebeurtenissen is er een informele inloop op 20 december tussen 16.00 en 18.00 uur op de praktijk in Medisch Centrum Stadswal, Van Voorststraat 1 in Huissen, waar wij u gezamenlijk zullen ontvangen. Graag zien wij u samen met ons hele team op 20 december."

Wim Broersen, Lo van Oeyen, Anouk van Oeyen.

Grote overdekte vlooienmarkt in Bemmel

BEMMEL - In de sportcentrum De Schaapskooi aan de Sportlaan 3 is zondag 15 december van 9.00 tot 16.00 uur een grote overdekte vlooienmarkt.

Het is een grote vlooienmarkt waar weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuisterijen, brocante, huisraad en kleding te koop wordt aangeboden. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen. De markt wordt georganiseerd door Animo vlooienmarkten bv. (06 39108152, www.animo-vlooienmarkten.nl).

Een kraam of grondplek huren kan! Een kraam van 4 meter met bovenbouw kost 27,50 euro en een grondplaats van 6 meter 20 euro. Info: 06 39108152, www.animo-vlooienmarkten.nl

De markt bezoeken kost 3,00 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor 65-plussers; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. Het sportcentrum zorgt voor de catering. Er is gratis parkeergelenheid op aanwijzing van de verkeersregelaars!

Jaarlijkse kerstbomenverkoop bij kwekerij Eggenhuizen

ARNHEM – De december feestmaand is weer aangebroken, tijd om de kerstboom op te zetten voor een extra stukje gezelligheid in uw huis of tuin. Bent u op zoekt naar een echte Nederlandse kerstboom, dan bent u bij de familie Eggenhuizen aan het juiste adres.

Sinds jaar en dag verkoopt eigenaar Remco Eggenhuizen al kerstbomen vanuit zijn erf aan de Mooieweg in de wijk Rijkerswoerd. Vanaf heden is de kerstbomenverkoop weer begonnen bij de familie Eggenhuizen. Ook dit jaar kunt u er weer terecht voor de zelfgekweekte kerstbomen uit eigen kwekerij van Hollandse bodem. "Wij verkopen verschillende soorten bomen zoals de Blauwspar, Zilverspar, Fijnspar en de Nordmann in diverse maten van een halve meter tot zes meter hoog. Ook is er keuze in kerstbomen met kluit en een boom zonder kluit." Doordat de kerstbomen vanaf afgelopen donderdag van het veld zijn gehaald blijven ze goed vers en kunnen de bomen langer bij u thuis staan. Hierdoor vallen de naalden ook minder uit.


Mede doordat de familie Eggenhuizen de bomen zelf kweekt en de bedrijfskosten hiermee laag kan houden, kunnen zij de bomen tegen bijna inkoopprijzen verkopen. Hierdoor is de familie Eggenhuizen de goedkoopste kerstbomen verkooppunt uit de regio!
De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 20:00 uur, zaterdag van 09:00 tot 17:00 uur en zondag van 11:00 tot 17:00 uur.

Kwekerij Eggenhuizen, Mooieweg 21, Arnhem (Rijkerswoerd), 026 3236406.

Grote overdekte vlooienmarkt in Bemmel

BEMMEL - In de sportcentrum De Schaapskooi aan de Sportlaan 3 is zondag 15 december van 9.00 tot 16.00 uur een grote overdekte vlooienmarkt.

Het is een grote vlooienmarkt waar weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuisterijen, brocante, huisraad en kleding te koop wordt aangeboden. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen. De markt wordt georganiseerd door Animo vlooienmarkten bv. (06 39108152, www.animo-vlooienmarkten.nl).

Een kraam of grondplek huren kan! Een kraam van 4 meter met bovenbouw kost 27,50 euro en een grondplaats van 6 meter 20 euro. Info: 06 39108152, www.animo-vlooienmarkten.nl

De markt bezoeken kost 3,00 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor 65-plussers; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. Het sportcentrum zorgt voor de catering. Er is gratis parkeergelenheid op aanwijzing van de verkeersregelaars.

Buurtzorg Doornenburg

REGIO – Hierbij willen wij onze hartelijke dank uitspreken aan team 1 van buurtzorg Doornenburg voor de leuke zwarte pieten verrassing en voor de fijne hulp van het afgelopen jaar. Alvast hele fijne feestdagen en alle goeds en gezondheid toegewenst voor 2020. Wij hopen dat jullie als team nog heel lang zo door mogen werken.

Groetjes van Antoon en Annie Fréhé.

Huissen bij Kaarslicht, Top2000-party, Klassiek Kerstmatinee en Pubquiz 'December = feestmaand': vier events in De Buitenpoort

Topcoverband Summerland speelt live het beste uit de Top2000. Zaterdag 21 december vanaf 20.30 uur in De Buitenpoort. Daar nog drie events in deze maand!

HUISSEN - Relaxen op het eind van het jaar? Heerlijk, maar De Buitenpoort is juist extra actief. In multifunctionele horecabedrijf in Huissen-centrum tijdens 'December = feestmaand' liefst vier, zeer uiteenlopende, evenementen. Achtereenvolgens Huissen bij Kaarslicht, Top2000 Party, Klassiek Kerstmatinee en een Pubquiz 2019 Quizzemnetnog!


Ten opzichte van voorgaande jaren mist er een event, namelijk het Oud en Nieuw Feest. ,,We zijn druk bezig met een opvolger, maar het was te kort dag om dat dit jaar te organiseren'', aldus Buitenpoort-eigenaar Herman van Gellecum. ,,We hadden onze handen vol aan een nieuw project, onze strandzaak buiten! En met het bedenken en verzorgen van, nieuwe, evenementen in december.''

Zoals zondag de 29e de Pubquiz 2019 Quizzemnetnog! Een multimediaal en interactief maar tevens ontspannend vragenspel, vanaf 14.00 uur. Met quizmasters Bram en Maarten Seesink en tussendoor en erna een dj. Er is nog ruimte voor enkele teams. Reserveer je deelname via Debuitenpoort.nl. Ook nieuw: het Klassiek Kerstmatinee, op zondag 22 december. Vanaf 14.00 uur is de ontvangst met een bruisend aperitief en even later klassieke muziek in kerstsfeer met vocaal ensemble Muzes, violist Hans Rijkmans en harpiste Renske de Leeuw. Reserveer je entreebewijs/zitplaats voor dit unieke optreden via de site.

Summerland live
Vorig jaar nieuw en vanwege succes en plezier geprolongeerd; de Top2000 Party met live Summerland. Op zaterdag 21 december zal de topcoverband vanaf 20.30 uur de grootste klappers van de 'lijst der lijsten' live ten gehore brengen. Dj-support: Kinki Sminki. Kaartjes raken snel op, bestel ze nu het nog kan snel online.
Het eerstvolgende -publieke- event in De Buitenpoort is zaterdag 14 december, het sfeervolle feest Huissen bij Kaarslicht. Met vanaf 18.00 uur geopende deuren waar in het prachtig gedecoreerde 'partypaleis' Flashback als vanouds de voetjes van de vloer zal laten gaan. Verder live: The BlueBreakers én Popkoor 2000. De entree voor dit traditionele lichtjesfeest is gratis.

Kerst bij Eeuwes Bloemen in Huissen

HUISSEN - Heerlijk die gezellige kerstmis. De hele winkel straalt een gezellige sfeer uit. Zie bijvoorbeeld die mooie natuurlijke takken, zelfs hele grote. Bloesemtakken, Ilex, druivenhout, Magnolia enzovoort. Kerstgroen, mossen, diverse soorten Eucalypthus, Pinus, Nobilus en ander kerstgroen. Prachtig voor in de kerstboeketten en voor in de kerststukjes. Allerlei soorten blad om het bloemstuk of boeket mee te versieren.

Dit alles is verkrijgbaar in een ruime winkel achter het woonhuis. Hier worden ook snijbloemen en planten verkocht. Er staan kant en klare boeketten om zo mee te nemen of te laten bezorgen in de regio. Ook kunnen we voor u een mooi boeket samenstellen. En als u even belt als u nog onderweg bent of opgehouden wordt staat het boeket al voor u klaar.

De winkel herbergt een grote collectie engelen ook voor in de boom. Er zijn Mariabeelden in diverse formaten. Wat is er nu leuker om je eigen kerststuk of krans te maken samen met vriendinnen. Kerst brengt mensen bij elkaar om samen leuke dingen te maken. Alle materialen zijn bij Eeuwes Bloemen te koop. Van oasis tot draad, lint, groen, kaarsenhouders, allerlei soorten kerstverlichting en heel veel decoratiemateriaal. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. En anders brengen we het zo mee vanaf de veiling. Als u iets zoekt vraag ernaar. Die mooie pot of schaal kunnen we voor u opmaken. Hij stond toch maar in de kast. Mooi voor op de kersttafel bij het kerstdiner. In de kleuren wit, zilver of rood of die andere kleur waar u zo dol op bent. Prachtige Skimmia's, Gaultheria's, Hyacinten, kerstrozen, kerstboompjes en nog enkele grote kerstbomen. Je brengt er je huis helemaal mee in die gezellige kerstsfeer. Ook zijn er prachtige takken waar je kerstverlichting in kunt hangen. Leuk voor in huis of naast de voordeur. En wat dacht u van de verlichte handgemaakte sterren. Helemaal terug van weggeweest.

Eeuwes Bloemen ook voor (groente- fruit en fruitschalen) rouwbloemwerk en bloemstukjes voor uw dierbaren op het graf. Bredestraat 87 in Huissen; telefoon 026 3250041; www.eeuwesbloemen.nl. Is in december op alle werkdagen (ook de normaal gesloten woensdag) geopend van 8.30 tot 18.00 uur. Vrijdag tot 20.00 uur en zaterdag tot 17.00 uur. Ook zijn wij 22 december geopend. Er is ruime (eigen)parkeergelegenheid voor/naast de winkel.

Huissen bij Kaarslicht

(foto: Dave Zuring Fotografie) Foto: Dave Zuuring

HUISSEN - Komende zaterdag alweer de 14e editie van Huissen bij Kaarslicht. Een gezellige kerstmarkt in het centrum, verlicht met heel veel kaarsjes, optredens door allerlei zangkoren en veel diverse muzikanten. Ook een avond om te shoppen of te genieten van de vele horeca die het 'Bourgondische' Huissen biedt.

Sfeer en gezelligheid overal. Talloze bezoekers uit de wijde omtrek weten het op deze zaterdagavond feeëriek verlichte Huissen dan ook al jaren prima te vinden. Deze keer wil de Ondernemersvereniging die "Huissen bij kaarslicht" organiseert het geheel een tandje hoger tillen. Door het (gedeeltelijk) gebruiken van andere, mooiere kramen op diverse plekken krijgt het geheel een 2.0 uitstraling. Op de Markt is de organisatie begonnen met het opzetten van een klein 'food' plein waar diverse ondernemers uit Huissen hun "spijzen" kunnen aanprijzen, waar ieder van kan genieten.

Vanaf 16.00 uur worden de Langestraat, Vierakkerstraat, Markt, Lange Kerkstraat en het Raadhuisplein gevuld met diverse 'kerstkramen' waar iedereen keur aan kerstartikelen kan bewonderen en natuurlijk ook aanschaffen. Om 18.00 uur wordt "Huissen bij kaarslicht" officieel geopend door wethouder Theo Janssen, waarna op het Odeon optredens van Dansatelier Lingewaard en diverse artiesten zullen plaatsvinden, deze optredens zullen duren tot 21.00 uur. Door de straten heen en op verschillende locaties in het centrum zullen tevens diverse muziek gezelschappen 'acte de presence' geven.
Kijk voor het volledige programma op de facebook pagina van de Ondernemersvereniging 'Geniet van Heerlijk Huissen. Ook tot 21.00 uur zijn de winkels geopend. Na deze tijd kan ieder nog steeds blijven genieten van de vele horeca gelegenheden. De ondernemers uit Huissen heten u weer van harte welkom op deze sfeervolle editie van 'Huissen bij Kaarslicht'.

Een gezellige decembermaand in De Minkhof in Bemmel

Kerstproducten van De Minkhof. (foto: PR De Minkhof) PR de Minkhof

BEMMEL - Na twee zeer gezellige bingo-ochtenden rondom Sinterklaas maakt De Minkhof zich op voor de kerst. Op vrijdagmiddag 13 december, tussen 13:30 en 16:00 uur, kan men voor 10 euro kerststukjes komen maken op De Minkhof.

"Het zou fijn zijn als u zelf een bakje en eventueel een snoeischaartje of tangetje meeneemt. Op woensdag 18 december organiseren de leerlingen van OBC Bemmel-Essenpas tussen 17:00 en 19:00 uur een kerstmarkt waarbij de volledige opbrengst ten goede komt aan De Minkhof. Hier kunt u ook producten kopen die op De Minkhof zijn gemaakt."

De Minkhof is ook in december geopend op maandag, woensdag en vrijdag, behalve op 18 december (dan schuiven de deelnemers aan de kerstlunch aan, die volgeboekt is) en eerste kerstdag. Nieuwe deelnemers zijn ook in 2020 weer welkom. "U kunt zich aanmelden door te bellen naar 0481 357185. Of kom eens langs aan de Molenwei 57 in Bemmel voor informatie, koffie of thee staan klaar. Voor januari kunnen we alvast verklappen dat op zondag 12 januari een kaart- en jeu de boulesactiviteit wordt georganiseerd. Meer informatie is te vinden op www.minkhof.nl.

deBol Sinterklaaswandeltocht

De nieuwe paadjes op De Plak. (foto: Gerrie Wetters) Gerrie Wetters

BEMMEL - Op 4 december gingen deBol wandelaars ietwat gespannen op pad

misschien had de Sint ook een uitnodiging gehad?

Met twee bestuurs-Pieten voorop

ging het al gauw in galop

richting de nieuwe paadjes op De Plak

wat een aanwinst, het liep met groot gemak

’t is nog wat kaal maar toch was het fijn

om in zo’n nieuw stukje Lingezegen te zijn

een rondje sportvelden doet het altijd goed

als je maar niet op die trimtoestellen moet

de zon scheen en de mist maakte het plaatje compleet

het was te zien dat dat de wandelaars weer goed deed

onderweg stonden de Pieten klaar met appelsap

en taai taai voor de volgende stap

bij De Kinkel kreeg iedereen een warm welkom

van Sint en Piet, het werd vrolijkheid alom

lekkere koffie, banketletter en pepernoten

het was gezellig, zee hebben weer genoten!

Dag Sinterklaasje, tot de volgende keer

wij zien u dan hier of in Spanje vast wel weer

Wij lopen dit jaar nog éen keer een mooie tocht

In kerstsfeer natuurlijk, we hebben de 18e daarvoor uitgezocht!

en... als u de kerstman toevallig nog ziet

zeg hem dan dat je bij deBol nog altijd puur geniet!

Column

Man

Meer vrouwen verplicht in de top van beursgenoteerde bedrijven. Op de dag dat ons college van 3 mannen en 2 vrouwen openbaar maakt dat het gescheiden afval stinkend duur wordt, zit ik in de wachtkamer van het Loop Expertise Centrum van de Sint-Maartenskliniek. Bij de receptie word ik geholpen door een vrouw. Bij de koffiehoek ook door een vrouw. Op de afdeling van 28 artsen is 17 vrouw. Het is geen verrassing dat mijn artsen man zijn. Op de uitnodiging staan twee revalidatieartsen genoemd, waarvan één professor. Aardig jong, maar in alle nederigheid, ik zei tegen professor dr. S. Geurts hoogleraar revalidatiegeneeskunde met subspecialisatie neurorevalidatie, heel beleefd meneer. Vrouw/man, zal wel. Maar waarom liggen in de wachtkamer louter glossy vrouwenbladen. Zoals Vogue, Happinez, Bazar, Cosmolitan en Santé. Met onderwerpen als Niet voor de poes, Liefde voor je lichaam, Raadsel van je clitoris. Ik ben meer een watje dan stoer, maar op dat moment voelde ik me plat gezegd, als man op mijn pik getrapt. Waarom geen gender neutrale bladen. Professor dr. S. Geurts hoogleraar revalidatiegeneeskunde met subspecialisatie neurorevalidatie heeft mijn bezoek aan het Sint-Maartenskliniek toch goed gemaakt. Een boodschap om niet echt over te juichen, maar wel met een duidelijk verhaal en hulp. Terug naar huis om me te verdiepen in de voorstellen van het college. "De raad voor te stellen het vastrecht met 12,36 euro per huishouden te verhogen naar 145,80 euro per jaar. Het DIFTAR-tarief wordt verhoogd tot 8,30 euro per huishouden per lediging." Opgesteld door ambtenaar P. M. (man) onder verantwoordelijkheid van wethouder Theo Janssen (man). De veranderingen op het gebied van afval betekenen veel voor de inwoners. Daarom leggen de mannen het zo uit. "Op twee kerstmarkten in de gemeente leggen we de veranderingen uit met de ludieke actie Party prikkers." Is meer dan 100 procent verhoging ludiek? Op de kerstmarkt in Bemmel en Gendt ga ik als man huilen bij het zien van de partyprikkende afvalwethouder Theo Janssen.
Sjaak

Kerstdrive bridge in Huissen

HUISSEN - Bridgeclub Huissen houdt dinsdag 17 december weer haar jaarlijkse kerstdrive in 't Koelhuis, Koelhuisstraat 3 in Huissen. Aanvangstijd 19.15 uur.

Het is een mooie gelegenheid om oude en nieuwe bridgevrienden te ontmoeten of om kennis te maken met onze club. Zich hiervoor aanmelden kan tot en met woensdag 13 december bij voorkeur via e-mail bij: marijke@boersma-van wettum.nl en/of p.ligtenberg@upcmail.nl. Telefonisch aanmelden kan bij Marijke Boersma, 026 2130214 of bij Paul Ligtenberg, 06 22483290.

Het inschrijfgeld is 5 euro per persoon. U kunt dit voor het begin van de wedstrijd (contant) betalen.

Vocal Virus presenteert: Castle Christmas in Kasteel Doornenburg

Het koor Vocal Virus onder leiding van Elke Jansen. (foto: Paul Kerckhoffs)

DOORNENBURG - Voor de derde achtereenvolgende keer presenteert Vocal Virus Project 'Castle Christmas', een uniek kerstconcert in Kasteel Doornenburg op zondag 15 december.

Vocal Virus Project bestaat uit ambitieuze zangers uit Arnhem en omgeving, die onder leiding van Elke Jansen toe werken naar bijzondere optredens op bijzondere locaties. De diversiteit van de koorzangers komt optimaal naar voren in de verschillende bezettingen (solo, kwartetten, koorstukken) en muziekstijlen (klassiek, jazz, pop en wereldmuziek). Op het programma staan ook ditmaal weer originele, catchy kerstnummers, van aanstekelijk groovy tot kippenvel close harmony, a capella en met pianobegeleiding. En het meezingmoment mag natuurlijk niet ontbreken. Een sprookjesachtige locatie, een betoverend koor én kerstmis: de ultieme mix voor een onvergetelijk concert.

Aanvang ochendconcert 11.30 uur (inloop met koffie vanaf 11.00 uur) en middagconcert 15.00 uur (inloop met koffie vanaf 14.30 uur). Entree: 12,50 / 7,50 (tot 12 jaar), inclusief koffie/thee. Het concert duurt een uur. Reserveren cultuur@kasteeldoornenburg of via 06 10395449.

Laatste Sasa-kaarttoernooi druk bezocht

Concentratie bij bridge. (foto: Bertha de Wild)

ANGEREN - Het vierde Sasa-kaarttoernooi van 2019 werd gehouden op zaterdag 30 november.

De 47 jokeraars, 36 klaverjassers en 28 bridgers zorgden voor een goed bezet toernooi. Met een drankje erbij hebben ze genoten van het spel.

De uitslag was als volgt:

Jokeren:        

1e. Corrie Overmars 85 punten.

2e.Greet Giesen 99 punten.

3e. Hannie Houterman 107 punten.

4e. Mariam Wismans 107punten.

5e. Toos Gerrets 110 punten.

6e. Tonnie Jansen 113 punten.

Klaverjassen:

1e. Stephan van Beek 10.400 punten.

2e. Marian Hombergen 10.184 punten.

3e. Theo Clappers 10.177 punten.

4e. Lenie Gidding 9.606 punten.

5e.Ann Laurentsen 9.525 punten.

6e. Alex Knipping 9.479 punten.

Bridgen:

1e. Dinie Rouw en Anton Rouwhorst 1e prijs.

2e.Joke Kruip en Maja Sparnaay 2e prijs.        

3e.Trees Broere en Liesel Witemann 3e prijs.

Halverwege het kaarten werd de lunch geserveerd. Na het slotwoord van Corry Wijlhuizen, de voorzitter van Sasa, werden de winnende lotnummers van de verloting getrokken en volgde de prijsuitreiking. De gelukkigen gingen naar huis met een mooi bloemstuk of lekkere fruitmand. De dag is goed verlopen en deelnemers en organisatie zijn tevreden.

Kinderkerstsamenzang 'Komt allen tezamen'

HUISSEN - Vrijdagmiddag 20 december is er van 15.15 – 16.00 uur in de protestantse kerk, Raadhuisplein 35 in Huissen een kinderkerstsamenzang.

Alle kinderen van 0-12 jaar, hun (groot)ouders en natuurlijk iedereen die van kerstliederen houdt zijn welkom. "We gaan samen liedjes zingen, muziek maken en daarna chocolademelk drinken bij de kerstboom. Kom allemaal!"

30 / 34

Onze moeke wordt bij deze 50 jaren oud,
gefeliciteerd!
X Marc, Joep & Doethe

'T is waar, de buurtburgemeester
wordt op 11 december, 65 jaar!
Van harte namens jouw onderdanen.
We gaan zondag los!

Hiep hiep hoera!
Tante Annie op 15 december 70 jaar!
Tot op het feestje!
We hebben er zin in!
Liefs, Hans, Carlijn,Trudi

Diny en Frits 40 jaar getrouwd.
7 december 2019
Gefeliciteerd namens de Familie.

50 jaar getrouwd, een prachtige mijlpaal!
Gefeliciteerd met het gouden huwelijk.
Veel liefs van kinderen en kleinkinderen.

Ons paardenmeisje Lynn is 9 december
7 jaar geworden. Gefeliciteerd en een
dikke knuffel van opa Jo, oma Wilma,
ome Remco en tante Patricia

Lief Gouden bruidspaar,
Van harte gefeliciteerd toppers!
Liefs van ons en een kusje van je zusje.

Hoera! Op 10 december zijn
opa en oma 43 jaar getrouwd.
Gefeliciteerd! Ryan, Fenna,
Dani en Diva

16 december istie de klos
Dus het moment is dáár
Sjakie timmert erop los
Dat doet hij al 60 jaar!
Gefeliciteerd van ons voor jou!

het jongste Lammetje wordt 13 december 50 jaar.
Gefeliciteerd!"

(foto:) SONY DSC

Lieve Rowena van harte gefeliciteerd met jou 18e verjaardag!
Liefs ons xxx

'Seniorenhypotheek nu stuk gemakkelijker'

HUISSEN - Bent u met pensioen? Of gaat u over niet al te lange tijd met pensioen? En wilt u verhuizen? Samen met Van de Ree & Partners sluit u nu gemakkelijker een hypotheek af.

Tot voor kort was het voor senioren moeilijker om een hypotheek af te sluiten. Toen werd de hypotheeksom vaak afgelost via onder meer een annuïteitenhypotheek. Mensen vanaf 57 jaar werden door geldverstrekkers getoetst op hun toekomstig pensioeninkomen. Vaak was dat pensioeninkomen lager dan het huidige inkomen, hierdoor kon er minder geleend worden. Maar nu is er goed nieuws: de regels voor een hypotheek voor senioren zijn verruimd. Met behulp van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt het afsluiten van een seniorenhypotheek gemakkelijker.

Ten tweede is er de zogeheten opeet-constructie, ook wel een verzilverhypotheek genoemd. Als u overwaarde heeft op uw huidige woning dan kunt u deze overwaarde (gedeeltelijke) verzilveren. Een van de voordelen van een dergelijke constructie is dat uw hypotheeklasten niet stijgen.
Wilt u weten welke mogelijkheden u heeft? Of wilt u weten wat deze verruiming van de seniorenhypotheek voor u betekent? Wij adviseren u over de mogelijkheden. Neem contact met ons op en maak direct een afspraak: 026 3275888 // www.vanderee-partners.nl.

Circus Bolalou organiseert tweede editie Kerstcircus Arnhem

ARNHEM – Na het succes van afgelopen kerstvakantie geeft Circus Bolalou weer voorstellingen in Arnhem, en wel op een nieuwe locatie. Natuurlijk geheel in kerststijl.

Het jonge ondernemersechtpaar Steffie en Dennis Bossle kijken er al het hele jaar naar uit. Het kerstcircus in Arnhem. Afgelopen jaar organiseerden zij voor de eerste keer de circusvoorstellingen geheel in kerstsferen op het weiland op bedrijventerrein IJsseloord. De bezoekers kwamen met velen en verlieten allen voldaan de circustent. "Daar doe je het natuurlijk voor", zegt Steffie, die samen met haar man Dennis de kapitein is van het circusgezelschap. Ze vult aan: "Alle begin is moeilijk en je hoopt dat je de juiste koers vaart als bedrijf, maar als de eerste voorstelling gegeven is, en het publiek breekt de tent, figuurlijk, af. Dan weet je dat je goed zit."

Dit jaar probeert het circus op vele punten te verbeteren en alles nog meer perfect te maken. Zo is er in samenspraak met de gemeente Arnhem een nieuwe locatie gevonden. Midden in het park Presikhaaf wordt de grote rood-witte circustent opgebouwd. Voordat men daar naar binnen gaat wordt men onthaald in de foyertent, die aangekleed wordt met pluche, klatergoud, tientallen kerstbomen en honderden lampjes. De aankleding zal dit jaar nog mooier en sprookjesachtiger worden dan afgelopen editie.

Voor wie nieuwsgierig is geworden; het Kerstcircus Arnhem geeft vanaf vrijdag 20 december tot en met zondag 5 januari dagelijks voorstellingen in de aangenaam verwarmde circustent op Park Presikhaaf. Kijk voor aanvangstijden en meer informatie op de website van het circus. Ook kan men daar online kaarten reserveren. Dit wordt sterk aangeraden om teleurstellingen te voorkomen. www.circus-bolalou.nl.

Mammacare bij Bodywear Superstore geeft vertrouwen en vrijheid!

DUIVEN - Bij Bodywear Superstore werken stuk voor stuk vakmensen met een passie voor lingerie die het best mogelijke advies geven waar u recht op heeft. Juist dat heeft Bodywear Superstore gemaakt tot wat het nu is, de allergrootste van Nederland met ruim 60 jaar ervaring.

Het laten aanmeten van een borstprothese is niet niks. Zeker als u dit voor het eerst gaat laten doen is het een behoorlijke emotionele stap. "Bij Bodywear Superstore garanderen wij absolute privacy en wordt u in alle rust door onze mammacare-adviseuse geholpen. Stap voor stap kijken we naar uw wensen en mogelijkheden. U kent uw lichaam als geen ander, de adviseuse begeleidt u in het complete proces naar een passende oplossing. Ons brede assortiment geeft u altijd een ruime keuze. Nadat wij u borstprothese hebben aangemeten start onze zorgvuldige nazorg."

"U kunt altijd bij ons terecht voor extra advies. Ook regelen wij voor u de declaraties voor uw zorgverzekering zodat u op dat vlak ook ontzorgd wordt. Mammacare van Bodywear Superstore verlenen wij in samenwerking met Pavette, een gecerticeerd bedrijf. Wilt u een afspraak voor Mammacare? Het aanmeten van een prothese kan op dinsdag, woensdag en donderdag. De Bodywear Superstore's zijn zeven dagen per week geopend, van 09.00 tot 18.00 uur. Op vrijdag zelfs tot 20.00 uur, zaterdags tot 17.00 uur en op zondag kunt u in Duiven van 12.00 tot 17.00 uur bij ons terecht."

Bodywear Superstore Rijksweg 26 in Duiven; (026) 7370298; www.bodywearsuperstore.nl.

Ook in de Rouwhuiskamer is zaterdag muziek bij kaarslicht

HUISSEN - Als u door de Langestraat loopt, ziet u tussen Schoenmaker Schuiling en Dingemans Makelaardij een steegje (gásje) dat u naar de Rouwhuiskamer van Tumulus uitvaartbegeleiding leidt. Bent u wel eens door dat steegje gelopen?

De deur staat open om u te verwelkomen, want zaterdag spelen daar in warme, huiselijke sfeer drie bijzondere artiesten. Ook is er gelegenheid om in de Tumulusboom een kaarsje op te steken voor hen die u in deze kersttijd zo enorm mist. Want juist in de bijzondere eindejaarsdagen zijn de zo voelbaar afwezige mensen des te meer aanwezig in onze harten en levens.

Tussen 16.00 en 17.00 uur hoort u Marta López Vega op haar viool de sterren van de hemel spelen. Als violiste bij orkesten als het Nederlands Philharmonisch Orkest en Het Gelders Orkest, weet Marta als geen ander de huiskamer te vullen met intieme, harmonieuze klanken.

Vanaf 18.00 uur zullen Esther Croez en Tom van Moll u bij kaarslicht in de Rouwhuiskamer verrassen. Esther zong wereldwijd jazz, blues, chansons en folk. Tom is klassiek geschoold gitarist die niet vies is van jazzy blue notes. Hun geluid en interpretatie van de muziek staat bekend als warm, puur en soms ietwat melancholisch.

Komt luisteren naar deze muzikanten, laat u meevoeren, raken en troosten.

Begrafenis/crematieondernemer Cunera Schaapveld, is er natuurlijk ook. Onder het genot van een kop hete chocolademelk kunt u de herinneringen aan uw dierbaren ophalen als troost in deze dagen.

Tumulus Rouwhuiskamer, ingang aan Langestraat 52B om 16.00 en vanaf 18.00 uur. (www.tumulus.nl)

'Onze bank krijgt weer de hoogste waardering!'

GENDT – In het jaarlijkse onderzoek van de consumentenbond is RegioBank voor de derde keer op rij met het hoogste rapportcijfer uit de bus gekomen. Een rapportcijfer waar Guijt, Zelfstandig Adviseur van RegioBank, uitermate trots op is.


Klanten hebben prachtige cijfers gegeven op het gebied van service (8,8), internetbankieren (8,7) en de dienstverlening in het algemeen (9,3). 'Zo zie je maar weer dat onze werkwijze, waarbij we veelal persoonlijk contact met onze klanten onderhouden, zeer op prijs wordt gesteld', zegt adviseur Miranda Hegeman. Zij informeert u graag over het grote gemak waarmee u kunt overstappen naar Guijt, Zelfstandig Adviseur van RegioBank, de bank met de hoogste waardering.

Miranda: 'Sterker nog, u hoeft er zelf niets voor te doen. Dankzij onze gemakkelijke overstapservice regelen wij dat veilig en vlot voor u, zodat u er zelf geen omkijken naar heeft. Of u nu via internet bankieren of via de app uw bankzaken wilt regelen of liever persoonlijk, wij bieden u alle gemakken van deze tijd.' Zoals ook het gemak dat u bij Guijt alle expertise onder één dak kunt regelen: van verzekeringen, hypotheken en pensioen tot erfrechtplanning, makelaardij en bankzaken. Om geheel vrijblijvend informatie in te winnen bent u van harte welkom aan de Langstraat 1 in Gendt. Omdat Guijt onafhankelijk werkt, bent u verzekerd van eerlijk advies op maat. T: 0481 427777, www.guijt.nl.

Op het scheiden van het jaar...

HUISSEN - Op het scheiden van het jaar... leert men zijn mannen kennen.

Aan het Lingewaards Mannenkoor is dit jaar de Cultuurprijs 2019 toegekend vanwege o.a. de viering van 100 jaar Mannenzang in Huissen. Een feestelijke gebeurtenis. Heeft u dit gemist? Het koor verzorgt nog drie optredens om u in kerstsfeer te brengen. Zowel mooie traditionele kerstliederen als verrassend nieuw werk en samenzang.

Huissen bij Kaarslicht op zaterdag 14 december om 19.30 in de protestantse kerk en om 20.30 uur in de Kloosterkapel.

Als kers op de taart de medewerking aan een feestelijke kerstnachtdienst op dinsdag 24 december in de Grote Kerk, Kerkstraat 32 in Velp (bij Arnhem). Aanvang 22.00 uur. Het thema is: de wereld gaat open...

Het sfeervolle repertoire voor alle drie de optredens bevat de sterren die aan die hemel staan. Sterren stralen overal...

Het Nieuw Betuws Kamerkoor

Het Nieuw Betuws Kamerkoor tijdens het Requiemconcert. (foto: Piet van der Horst)

HUISSEN - Op 3 november gaf Het Nieuw Betuws Kamerkoor een Requiemconcert in de Stadskerk in Huissen. Samen met het Haydn ensemble onder leiding van Geertje van der Lugt werden onder meer werken uitgevoerd van Antonio Caldera (het Stabat Mater) en Michael Haydn (het Requiem). Ook Claudia Wijers (sopraan), Erik Janse (tenor), Marie Anne Jacobs (alt) en Rob Hazenberg (bas/bariton) leverden een indrukwekkende bijdrage.

Ruim een maand na dit enthousiast ontvangen Requiemconcert (‘professioneel’, ‘ontroerend’) treedt Het Nieuw Betuws Kamerkoor weer voor het voetlicht in Huissen. Tijdens Huissen bij kaarslicht brengt zij liederen ten gehore die bij uitstek passen bij de sfeer van de kersttijd. Zo kan een ieder onder meer genieten van ‘Christmas Lullaby’ van Rutter, ‘Dance you angels’ van Butler en ‘Herders hij is geboren’ in een arrangement van Julius Röntgen.

Het koor treedt op 14 december op in de Kapel Dominicanen om 19:30 uur en in de Antoniuskapel om 20.30 uur. Overigens: op 26 juni staat het populaire Midzomernachtconcert ook weer op het programma. (www.nieuwbetuwskamerkoor.nl)

Gezellig eten bij het Open Eetcafé in Bemmel

Iedere dinsdag staan de vrijwilligers in de SWL keuken in Bemmel.

LINGEWAARD - De Open Eetcafés is Lingewaard zijn een succes. In vijf kernen kunnen inwoners voor de vriendelijke prijs van vier euro samen met andere inwoners een hapje eten.

Naast een gezonde maaltijd eten, biedt het open eetcafé de mogelijkheid om mensen te ontmoeten en even een praatje te maken. Na afloop wordt er nog een kopje koffie gedronken en daarna gaat iedereen weer naar huis.

Ook een keertje mee eten? In Bemmel bereiden de vrijwilligers iedere dinsdag een maaltijd voor en daar is nog plek voor mensen die mee willen eten. Je bent welkom op dinsdag van 17.30 tot 20.00 uur. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op: 088 2552555.

Basiscursussen digitale fotografie in Huissen

Kermisattractie. (foto: Bart Groenendijk)

HUISSEN - De informatieavond van de cursussen digitale fotografie is op woensdag 8 januari van 20:00 tot 21:00 uur. De basiscursussen digitale fotografie starten op maandag 13 januari en woensdag 15 januari.

Spiegelreflex- en systeemcamera’s van 19:30 tot 21:30 uur, 10 lessen á 2 uur. Datums januari: maandag; 13, 20, 27; woensdag; 15, 22, 29. Datums februari: maandag; 3, 10, 17; woensdag; 5, 12, 19. Datums maart: maandag; 2, 9, 16, 23; woensdag; 4, 11, 18, 25.

Deze basiscursussen zijn geschikt voor alle leeftijdsgroepen met een passie voor fotografie. Voor iedereen met een spiegelrefex- / systeem-camera die hun toestel willen leren kennen of meer uit hun camera halen en anders willen leren kijken. Locatie: Gemeenschapshuis Huissen-Zand, Van Wijkstraat 31 in Huissen. Naast de Zandse kerk. Aanmeldingen via mail en telefoon: bart-groenendijk@versatel.nl en 026 7506273.

Kommil foo – Het beste van België in Bemmel

BEMMEL - Vrijdag 13 december staan er bij TOP twee Belgische toptalenten op het podium die al jaren kwaliteitstheater maken onder de naam Kommil Foo. Hun liederen, verhalen en sketches behoren tot het allerbeste in de cabaretwereld.

Een piano, een gitaar, een viool, hun twee karakterstemmen: meer hebben de broers Raf en Mich Walschaerts niet nodig om hun publiek een memorabele avond te bezorgen. Met weinig creëren zij veel, dat tekent hun pure klasse.

Hun vorige show, Schoft, zorgde voor uitverkochte zalen in het hele land. Bezoekers waren na afloop ontroerd en ontdaan door de schoonheid en de kracht van de voorstelling. Het NRC kopte: “Een toonbeeld van theatrale balanceerkunst” en het Parool schreef: “De broers stralen kracht, klasse en grandeur uit”. Kortom, komt dat zien.

Aanvang 20:30 uur. Kaartjes kosten 25,00 euro per stuk (inclusief consumptie) en zijn te bestellen op www.theaterkerk.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Nieuwjaarsconcert in de Theaterkerk Bemmel

BEMMEL - Een mooie start in 2020: het unieke nieuwjaarsconcert in de Theaterkerk Bemmel in de Theaterkerk Bemmel op zondag 5 januari om 15.00 uur!

DeBol heeft Hanneke Engels, haar man Martijn van Vuuren en haar moeder Sofie Ebben enthousiast weten te maken voor het geven van een mooi nieuwjaarsconcert in de prachtige Theaterkerk in Bemmel. Zij hebben zelf met het Trio Bocaccio het programma samen gesteld en we laten ons graag verrassen! De kaartverkoop voor dit unieke concert is gestart op de Kerstmarkt in Bemmel!

De toegangsprijs is 15 euro en 'Vrienden van deBol' krijgen een gratis toegangskaart! "Wilt u ook 'Vriend van deBol' worden, kijk dan op www.debolbemmel.nl of bel ons! Wij hopen dat wij velen de beste wensen mogen overbrengen op die eerste zondag van het nieuwe jaar en we zo het jaar 2020 met een heel bijzonder en sfeervol concert kunnen inluiden! Wij verwachten natuurlijk een volle kerk! Neem contact op met een van de bestuursleden van stichting deBol en reserveer uw toegangskaart, het aantal is beperkt! Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marianne van Eechoud-Bierens, 06 54975063 of Bep Cornelissen, 06 27507051 of Trudy Francissen, 06 22540214.

Klassiek kerstmatinee met MuZes

MuZes. (foto: MuZes)

HUISSEN - "Wij van MuZes, een ensemble dat bestaat uit zes enthousiaste dames, komen steeds meer in de kerststemming! We zijn druk aan het oefenen voor ons optreden in De Buitenpoort op zondagmiddag 22 december."

Met violist Hans Rijkmans en harpiste Renske de Leuw, zij zullen na de pauze optreden, belooft het een sfeervolle middag te worden. "Wij brengen stemmige liederen ten gehore, zoals The Snow van Edward Elgar en de Cantique de Jean Racine van Fauré. We eindigen met twee welbekende Christmas Carols die iedereen mee kan zingen. Heb je ook zin in dat warme kerstgevoel? Koop dan snel je kaarten via de site van De Buitenpoort." Aanvang is 14.30 uur en de zaal is om 14.00 uur open.