GN Lingewaard

27 februari 2019

GN Lingewaard 27 februari 2019


Sleuteloverdracht van Lingewaard in het Keujesgat

(foto: Henk Sluiter)

ANGEREN - Dit jaar is de sleuteloverdracht van de gemeente Lingewaard aan alle prinsen in Angeren. De carnavalsverenigingen verzamelen zich op zaterdag 2 maart vanaf 9.30 uur bij de Letste Stuyver. Rond 10.15 uur start de optocht vanaf de Letste Stuyver richting het Keutje. Daar wordt even halt gehouden en een toast uitgebracht op het Keutje en het carnaval in Lingewaard.

Van daaruit gaat de optocht via de Bernardstraat en Julianastraaat naar het dorpshuis. Aanwonenden van de route worden gevraagd deze autovrij te houden en hun huizen en tuinen feestelijk te versieren voor deze bonte carnavalsstoet.

Om 11.11 uur begint het programma in het dorpshuis. Als alle prinsen en Burgemeester Marianne Schuurmans-Wijdeven binnen zijn gehaald begint het programma. De burgemeester zal de orde van de vlinder uitreiken aan een persoon die veel betekend voor het carnaval in zijn of haar dorp. Wie deze orde dit jaar zal krijgen blijft tot op het laatst geheim. Daarnaast zal zij de sleutels van de dorpen uitreiken aan de prinsen, zodat zij symbolisch tijdens de dolle dagen de baas zijn van zijn dorp. Ook zijn er uit alle dorpen spetterende optredens te zien. Rond 13.30 uur is het officiële programma afgelopen.

Iedereen is uitgenodigd om op dit gemeentelijke carnavalsevenement is het mooie Keujesgat aanwezig te zijn.

Joop Brons vulde Huissense carnavalskrant altijd alleen 'Mister Blèk' neemt na 33 jaar afscheid

Joop als buutreedner tijdens het jubileumfeest van 'zijn' vriendengroep Stichting Volkswagen, oktober vorig jaar.

HUISSEN - Voor het eerst sinds 33 jaar maakt Joop Brons 't Blèk niet meer. De Huissense carnavalskrant die jaarlijks verschijnt, werd al die jaren door hem volledig in z'n eentje gevuld. Alle artikelen waren in 'plat Huusses'. Uniek. Dit jaar is 't Blèk overigens deels in het Standaardnederlands.

De nieuwe editie van 't Blèk wordt deze week verspreid en is inmiddels toe aan de 64e jaargang! Hoogstwaarschijnlijk kan geen enkele plaats in de regio op zo'n decennia lange periode bogen als de Huissense carnavalskrant. Als er in een dorp of stad in de buurt überhaupt nog een dergelijk medium wordt uitgebracht. Jaarlijks. En volledig in het dialect. En door één persoon vol geschreven, geredigeerd en opgemaakt.

Die persoon is Joop Brons, kleinzoon van Toon Lippmann. Nota bene de laatste stadsomroeper van Huissen. Om aandacht te krijgen voor zijn mededelingen sloeg hij op een blik, in dialect: blèk. Vandaar de naam voor de (carnavals)krant. (zie ook kader) Journalist Brons was maar liefst 33 jaar lang verantwoordelijk voor het jaarlijks verschijnen van 't Blèk.

,,Ik nam er zelfs dagen voor vrij bij mijn werkgever'', gaf hij al eens aan. Die 'baas' was De Gelderlander, waar de Huissenaar jarenlang chef van de redactie Betuwe was. Wekelijks verschijnen op zaterdag in het regionale dagblad nog columns van de hand van Brons, genaamd Binnendijks. Altijd doorspekt met spitsvondige taalgrappen.

Net zoals in ieder artikel in 't Blèk. 33 jaar lang. En ook nog eens in het 'plat Huusses'. Een ongelofelijke prestatie. ,,Mensen konden de artikelen vaak pas begrijpen als ze het hardop lazen. Dan volgde altijd of even later alsnog de lach'', weet Hans Schmeinck, die dit jaar als coördinator van 't Blèk werd gevraagd door carnavalsgezelschap De Kraonige Zwaone, onder wiens auspiciën de carnavalskrant wordt gemaakt. Oplage: 7200 stuks (Lees verder op pagina 3)

Klootschietkampioenschap met Pinksteren in Hulhuizen

Klootschieten Hulhuizen. (foto: Wilco Witjes)

HULHUIZEN - Op eerste pinksterdag, 9 juni organiseert het Comité Hulhuizen200, samen met zaal Concordia het jaarlijkse 'Pinkster aan de Waal'.

Op deze dag wordt er een Klootschiettoernooi gehouden voor Hulhuizenaren en iedereen die het gezellig vindt om mee te doen. Op deze dag zal er weer worden gestreden om de grote wisselbeker, welke vorig jaar werd gewonnen door het jeugdteam 'De Kloothommels'. "Wilt u ook sportief meedoen met een team van minimaal zes personen?" Inschrijven kan via de website van Hulhuizen200: www.hulhuizen200.nl. Het inschrijfgeld is tien euro per team. Minimale deelnemers per team is zes personen. Er is geen gebonden leeftijdsrestrictie.

Na het Kampioenschappen klootschieten is er aansluitend een groot feest met een bbq en muziek.

Dolle dagen in Keujesgat!

ANGEREN - Kom gezellig carnaval vieren in het Keujesgat onder het motto van Prins Jochem de Kartrekker en zijn hofdame Suzie 'Samen houwe wij de gang d’r ien'.

Zaterdag 2 maart: Het bouwersbal, The night before Lingewaards mooiste optocht is dit jaar bij de Letste Stuyver. Vanaf 20.11 uur is prins Jochem de Kartrekker, hofdame Suzie en A.K.G De Narrenpoel aanwezig. Kom allen naar de Letste Stuyver om er een onvergetelijk carnavalsfeest van te maken op de muziek van DJ Guus. De entree is gratis.

Zondag 3 maart: Angerse optocht.Lingewaards mooiste carnavalsoptocht. De lange, gekleurde optocht start om 13.30 uur vanaf het kermisterrein aan de Zahnstraat. Rond 17.00 uur zal de prijsuitreiking van de optocht zijn in het dorpshuis. Daar kan op de muziek van Magic Sound nog nagefeest, gepraat en gedronken worden.

Maandag 4 maart; Frühshoppen in het Keujesgat. We gaan weer frühshoppen in het Keujesgat. De Letste Stuyver organiseert dit jaar voor het eerst het frühshoppen in het Keujesgat. Kom gezellig allemaal naar de Letste Stuyver en laten we er samen een geweldig feest van maken in ons dorp.Het frühshoppen begint om 11.00 uur en eindigt om 20.00 uur. De entree is gratis.

Dinsdag 5 maart: Afsluiting van de carnaval in de Letste Stuyver. We vieren deze avond carnaval en zullen om 24.00 uur de dolle dagen en het carnavalsseizoen afsluiten. Vanaf 20.00 uur is iedereen van harte welkom.Om 24.00 uur gaan de steken af. De avond wordt traditioneel afgesloten met haringhappen. De muziek wordt verzorgd door Vision. De entree is gratis.

Slagwerkgroep Doornenburg naar NK 2019

DOORNENBURG - Op zaterdag 13 april vindt in het Schaffelaartheater te Barneveld het Open Nederlandse Slagwerkkampioenschap 2019 plaats.

In de topklasse ongestemd zal het werk Equilibrium van Etienne Houben worden beoordeeld. De Doornenburgers spelen onder leiding van Casper Traa in de hoogste afdeling en de concurrentie is afkomstig uit Susteren en Leveroy. De aanvang van topklasse staat gepland om 18.00 uur. Uitgebreide informatie staat op www.onsk.nl.

Verlichte Carnavalsavondoptocht Gendt

GENDT - De bonte stoet van carnavalisten en verlichte praalwagens zal weer te bewonderen zijn wanneer ze zondagavond 3 maart de straten van Gendt doorkruisen.

De start van de optocht is om 19.00 uur bij 'Villa Ganita', het voormalige gemeentehuis. Route: Nijmeegsestraat, Bernhardstraat, ventweg/parallelweg Langstraat, Hendrik Braamstraat, Wilhelminastraat, Dorpstraat, Markt, Torenlaan, Burchtgraafstraat, Dijkstraat, Dorpstraat, Nijmeegsestraat waar de optocht wordt beëindigd.

De gezelligste plek om te kijken is tussen De Klok en Providentia (overdekt terras, warme choco, glühwein, snoep uitdelen). Het optochtterras bij Providentia en café De Klok zijn ruim vooraf geopend, de eerste wagens van de optocht zijn hier vanaf 19.15 uur. Na de optocht zijn optochtdeelnemers, toeschouwers en carnavalsvierders welkom om na te borrelen of te feesten in zaal Providentia. Hier zal de prijsuitreiking en trekking van de carnavalsloterij plaatsvinden. Ook bij café De Klok is het de hele avond gezellig druk met bezoekers en optochtdeelnemers.

De prijzen van de loterij zijn vanaf woensdag 6 maart af te halen bij Schoenmakerij Nico Jansen. De uitslag van de verlichte avondoptocht en loterij zullen ook op de website van de Gentenarren (optochtcommissie) worden vermeld.

Er wordt een dringend verzoek aan de bewoners van de optochtroute gedaan: "Vanaf 17.00 uur tot na afloop van de optocht uw auto niet langs de weg te parkeren voor een goede doorstroming van de optocht. Bezoekers erop attenderen hun auto elders te parkeren. Bij problemen contact opnemen met 06 46002670 of 06 53842596."

(vervolg van voorpagina) Joop Brons vulde Huissense carnavalskrant altijd alleen

Schmeinck, ooit (als freelancer) werkzaam onder Brons, wist zich omringd door een tiental personen, schrijvers en vormgevers. Tien meer dan Brons in die drie keer elf jaar om zich heen had. De krantenman pur sang gaf vorig jaar aan te willen stoppen met het maken van 't Blèk. ,,Ik vind het welletjes geweest'', zei hij even duidelijk als eerlijk.

Toeval of niet. Na zijn afscheid zijn de artikelen in de Huissense carnavalskrant niet alleen in het dialect. Voor het eerst in de geschiedenis ervan staan er in de nieuwe editie –oplage: 7200 stuks!- ook berichten in het Standaardnederlands. ,,De Kraonige wil een breder, en vooral ook jonger, publiek aanspreken. Dit moet de eerste aanzet zijn'', aldus Schmeinck.

Het eerste exemplaar van 't Blèk 2019/nieuwe stijl is afgelopen vrijdag in het onderkomen van De Kraonige Zwaone ('t Zwaonehüs') uitgereikt aan Brons. ,,Het is bijna onmogelijk zijn werk te evenaren, er zelfs maar in de buurt van te komen'', vindt Schmeinck. ,,Zijn geest waart nog rond in de nieuwe editie, want hij heeft vooraf prima tips gegeven en zelfs nog enkele tekstuele bijdragen geleverd. De Kraonige dankt hem voor al die jaren inzet, onder meer met een eigen pagina. Volgens ons is Joop met recht Mister Blèk.''

Huissense historie

't Ble`k is de carnavalskrant van Huissen. Uitgegeven door De Kraonige Zwaone en gebaseerd en vernoemd naar het instrument van de Huissense stadsomroeper; het blik (zie foto). De laatste stadsomroeper was Toon Lippmann.

Huissenaren Henny Derksen en Kees Berendsen riepen 65 jaar geleden 't Blèk in het leven, als een vrolijk vervolg op het blaadje Contact, dat was bedoeld voor 'onze jongens in Indie¨'.

De (hoofd- en eind)redactie was sinds 1985 altijd in handen van Joop Brons, kleinzoon van Toon Lippmann. Brons gaf vorig jaar te kennen te willen stoppen na 33 jaar. De Kraonige Zwaone wist een tiental personen te strikken om het werk van Brons over te nemen. De opmaak en druk van 't Blèk is verzorgd door Inktvis Media in Huissen. Overigens zijn oude edities (van 1976 tot en met 2015) van de Huissense carnavalskrant te vinden op www.dekraonigezwaone.nl.

Brons trad tijdens pronkzittingen van 'De Kraonige' talloze malen op als buutreedner. Hij is voorzitter van het Huissense buutreednersgilde Filippus Neri, dat zijn patras familias liefkozend 'Vâd' noemt.

De lente is in aantocht, de tuin moet op de schop!

De rups van de buxusmot heeft zich helaas in veel buxusstruiken uitgeleefd...

ANGEREN - Op zondag 3 maart is er tussen 13.00 en 13.30 uur gratis tuinadvies in Angeren. Een gerenommeerde tuinman zal gratis advies geven, zodat de tuin er deze zomer er weer prachtig bij staat. De architect komt om 13.00 uur aan in de Zahnstraat. Breng een foto van uw tuin mee voor goed en deskundig advies.

De maand februari is een mooie maand geweest en menigeen kan niet wachten om snoeischaar ter hand te nemen en de eerste bloemen te plukken uit eigen tuin. Ook vele mensen zitten nog met de schade van vorig jaar zomer. Door droogte is niet alles uitgekomen, maar ook door een vervelende mot zien er veel heggen en hagen er niet meer uit. Niet zo zeer de mot, maar de rupsen waren de boosdoeners.

Alvast een tip van de tuinarchitect is: ben er vroeg bij dan valt er in de zomer nog veel te genieten van uw tuin.

De architect en zijn team maken die zondag een ronde door Angeren, wellicht komt u hen tegen. Als u ze toch gemist hebben kunt u zich rond 16.00 uur melden op het tijdelijke kantoor gevestigd aan de Emmastraat 23 te Angeren. Op deze stek, hebben ze net iets meer tijd en als u een goede foto van uw tuin kunt laten zien dan zal het team u alle aandacht geven, die u, maar ook uw tuin verdient.

Slagwerkgroep Doornenburg naar NK 2019

DOORNENBURG - Op zaterdag 13 april vindt in het Schaffelaartheater te Barneveld het Open Nederlandse Slagwerkkampioenschap 2019 plaats.

In de topklasse ongestemd zal het werk Equilibrium van Etienne Houben worden beoordeeld. De Doornenburgers spelen onder leiding van Casper Traa in de hoogste afdeling en de concurrentie is afkomstig uit Susteren en Leveroy. De aanvang van topklasse staat gepland om 18.00 uur. Uitgebreide informatie staat op www.onsk.nl.

'Duitse Angerense' Monique Peters lonkt naar Italië 'Het Duits staatsburgerschap zou ik nooit aannemen'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Monique Peters (53) uit Angeren die al in 1985 in Duitsland terecht kwam. Daar ontmoette ze de 'liefde van haar leven', totdat ze hem én Duitsland moest verlaten en juist toen het noodlot toesloeg. Toch kwam Monique weer bij onze oosterburen uit.

Het verhaal van Monique Peters is er een van een vaak hobbelig tot regelmatig dramatisch pad. Ze werd in 1965 geboren in Huissen, maar verhuisde op haar tweede met haar vader en moeder en broer naar Angeren, waar later haar zus(je) het gezin completeerde.

Na de middelbare school werd horeca al snel haar passie. Eerst bij Boerderij De Zilverkamp in Huissen en later op de Korenmarkt in Arnhem achter de bar. Ze verhuisde er zelfs voor naar 'de grote stad'. Bij haar werkgever c.q. het café ging het slechter en Monique vond een nieuwe baan. ,,Als 'stewardess op een passagiersschip', zoals in de vacature stond. Het was hard aanpoten op het schip met als ligplaats Keulen. ,,En ik kon eigenlijk helemaal geen Duits. Die verplichte drie jaar Duits op de MAVO was voor mij een horror. Op het schip leerde ik wel de liefde van mijn leven leren kennen. Hij was de stuurman.'' Na enkele maanden ging het stel van boord en samen de binnenvaart op. Toch moest Monique in 1988 na ruim 2,5 jaar Duitsland uit. ,,Omdat ik geen baan had en ook geen familieband.'' Ze moest minimaal drie maanden wegblijven. ,,Juist in die periode is mijn partner van boord gevallen en verdronken.'' Na die verschrikkelijke gebeurtenis bleef ze tot april 1993 in Nederland. ,,Steeds met het gevoel terug naar Duitsland te moeten.''

Rampspoed

En zo geschiedde. In Xanten leerde ze de vader van haar kinderen Laura (nu 24) en Daphne (22) kennen. Van 1998 tot 2014, toen haar huwelijk strandde, woonde(n) ze in het gehucht Landrup, rechts naast Drenthe. Sindsdien woont Monique in het nabijgelegen Lingen (Ems). ,,Alweer 2,5 jaar met mijn huidige partner. Hier bevalt het me goed, het is een klein stadje met charme. '' De plaatselijke charmeurs (van de schuttersvereniging) wilden wel met haar op de foto.

Maar vorig jaar was er nieuwe rampspoed. ,,Mijn moeder overleed in mei, maar ik ben dankbaar dat ik vanaf januari tot aan haar dood bij haar in Huissen heb gewoond. En al die vijf maanden voor haar heb kunnen zorgen.''

Een turbulent leven dus. En hoewel het in Duitsland goed bevalt is het wat Monique (momenteel filiaalleidster van een kiosk) betreft niet het eindstation. ,,De Duitse mentaliteit is over het algemeen toch nog wel conservatief en stijf. Ik heb nooit getwijfeld of ik het Duitse staatsburgerschap aan had moeten nemen. In mijn hart blijf ik Nederlandse! Maar het liefst zou ik per direct in Italië gaan wonen. Dat wordt mijn doel voor mijn zesde decennium. Al met al, had en héb ik een afwisselend leven. Ik hoop dat ik pas op de helft ben.'' Eerst wacht medio maart nog een reünie van de lagere school in Angeren. ,,Daar verheug ik me heel erg op!''


'Ik kon geen Duits, die verplichte drie jaar op school was een horror voor mij'

Dolle dagen in het Baggergat!

HAALDEREN - De dagen zijn letterlijk afgeteld door de Kleibakkers. We kunnen starten met één groot feest tijdens carnaval in Haalderen. Oftewel: het Baggergat staat van vrijdag 1 maart tot dinsdag 5 maart op zijn kop!

Wat te denken van onze aftrap in Hent's café op vrijdagavond? En dan op zaterdag na de Lingewaardse sleuteloverdracht gaan we verder om 20:11 uur in ons thuishonk, De Kolk. Een feestavond waar je U tegen zegt. 'Seven days' zorgt voor de muziek en Prins William du Verve geeft de meute het goede voorbeeld hoe men in Haalderen een feestje viert.

Zondag is onze optocht door het mooie Baggergat en op maandag bezoeken we tijdens ons Fruhshoppen opnieuw bij Hent's café én De Kolk.

Dinsdag is dan wel onze laatste carnavalsdag, maar juist die middag staat volledig in het teken van de kinderen uit het Baggergat. Jeugdmiddag vanaf 14:00 uur. Tot slot nog een geweldige 'Vaute Avont' om onze dolle dagen mee af te sluiten. Vorig jaar bleek deze laatste avond een geweldig succes met muziek van Mighty Mike.

"Tot slot een oproep aan al onze Kleibakkers: We hebben massaal onze vlag gepromoot. We konden rekenen op overweldigende reacties, u was erg enthousiast. Dus laat deze vlag tijdens de dolle dagen massaal wapperen!"

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Zaterdag 2 maart van 14.00 – 16.00 u in Huissen (Langekerkstraat 15).

De datums van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Geile hesjes Keujesgat

LINGEWAARD - In navolging van Frankrijk en andere delen in Nederland zijn nu ook de geile hesjes opgedoken in Lingewaard. Op zondag 3 maart zullen zij aanwezig zijn in het Keujesgat.

"Wij willen een ieder oproepen om hierbij aanwezig te zijn en een geil hesje aan te doen. Niet om te protesteren of ergens tegen aan te schoppen, maar gewoon om te laten zien dat we met carnaval eensgezind zijn. Eén gedachte en het zelfde doel nastreven. Dus kijk even achter in de auto, trek hem aan en zorg dat je erbij bent. Na het middaguur zullen we door het Keujesgat trekken en laten horen en zien wat we in huis hebben! Zo af en toe zullen we het gordijntje los trekken."

Oproep: Betuwenaren in het Buitenland

BETUWE - Wie heeft familie of vrienden die uit Bemmel, Elst, Huissen, Zetten, Gendt, Driel, Angeren, of andere plaatsen in de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe, vertrokken zijn om het avontuur in het buitenland aan te gaan?

En graag zijn/haar verhaal in de veel gelezen rubriek Betuwenaren in het Buitenland wil delen? Stuur dan een mail rechtstreeks naar de auteur van de rubriek, Hans Schmeinck: hansschmeinck@gmail.com. Daarin vermelden: naam emigrant, leeftijd, geboorteplaats/voormalige woonplaats, land van bestemming en mailadres. En wie weet staat je familielid en/of vriend(in) binnenkort in Hét GemeenteNieuws! Zoals Veronique Bannwart uit Bemmel hier op de foto. Natuurlijk mag de emigrant zelf ook een mail sturen.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Zaterdag 2 maart van 14.00 – 16.00 u in Huissen (Langekerkstraat 15).

De datums van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Inschrijven voor een marktkraam op Koningsdag 2019

Deelnemers vlooienmarkt 2018. (foto: John Regensburg)

BEMMEL - Het is misschien nog wat vroeg, maar het is vanaf nu weer mogelijk om in te schrijven voor de vlooienmarkt op Koningsdag 2019.

Reserveer een kraam en verkoop spulletjes op deze gezellige dag! Koningsdag op Het Kinkelplein in Bemmel is de drukst bezochte dag in de gemeente Lingewaard met veel (gratis) attracties voor de kinderen en gezellige Horeca voor de volwassenen. In de ochtend is er een versierde fietsenoptocht en kleurwedstrijd. Daarna de altijd drukke kindervrijmarkt. Koningsdag in Bemmel is altijd een geslaagde feestelijke dag voor jong en oud. Kijk voor meer informatie en het inschrijfformulier op de site van het OC : http://www.oranjecomitebemmel.nl/vlooienmarkt.htm.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 2 maart
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Herenkoor


Zondag 3 maart
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering met kinderwoorddienst, V. Bulthuis, GK De Levensbron
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Exotherm
H. Maria Geboorte Driel: 11.00 u: woord- en communieviering, Carnavalsviering, Lit. Werkgroep, Enjoy
St. Willibrordus Herveld: 11.00 u: woord- en communieviering, Carnavalsviering, J. Rademakers, St. Caeciliakoor en In B'tween
O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren: 9.30 u: woord- en communieviering, Lit. Werkgroep, Ubi Caritas
H. Maria Geboorte Lent: 10.00 u: eucharistieviering, Carnavalsviering, F. Bomers, St. Caeciliakoor

Woensdag 6 maart Aswoensdag
St. Werenfridus Elst: 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, St. Caeciliakoor
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-Stad: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, GK De Levensbron

Doordeweekse vieringen R.K. Parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg 09.30 u. kerk, 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel, 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Kindercarnaval in Keujesgat

Prins Tibbe de Veldduuker en prinses Jenna. (foto: Henk Sluiter)

ANGEREN - De @pestaartjes zijn weer volop van de partij dit jaar met carnaval in Angeren!

Vrijdag 1 maart; De jeugdsleuteloverdracht van de gemeente Lingewaard aan alle jeugdprinsen is dit jaar in het Keujesgat. De burgemeester reikt deze middag de sleutels uit aan alle jeugdprinsen, zij zijn dan tijdens de dolle dagen de baas over het jeugdcarnaval in zijn of haar dorp. Alle dorpen verzorgen deze middag een spetterend optreden. Iedereen is deze middag van harte welkom in het dorpshuis in Angeren, om dit feest met ons mee te vieren. De middag begint om 15.15 uur en zal rond 17.00 uur afgelopen zijn.

Dinsdag 5 maart; Kindermiddag
Op dinsdagmiddag van 14.30 -16.30 uur is er weer de kindermiddag in het Dorpshuis. We gaan hossen, dansen en springen, je kunt geschminkt worden en we hebben weer een loterij met leuke prijsjes. Entree is 2,50 euro per kind.

Startschot WO II boek Betuwe

BETUWE - Michel Bongers is geen onbekende in de regio. Hij heeft reeds tientallen streekromans op zijn naam staan. Daarbij neemt hij de bewoner als het ware mee in het verhaal.

In 2014 werd een boek gepubliceerd, De Heuvel genaamd, waarin hij veel feiten uit de historie van de oorlog met elkaar in verbinding brengt. Het boek werd een succes. Het zal niemand verbazen dat dit vraagt om een vervolg in de herdenkingsjaren 2019 en 2020.

Het Exoduscomité heeft een aantal initiatieven op het program staan en het contact met Michel Bongers wordt als het ware voortgeborduurd op De Heuvel als historische roman. In de afgelopen jaren is de omgeving verrijkt met markeringen die op bescheiden, doch goed herkenbare wijze elementen uit WO II tonen. Markante herkenning is monument De Vleugel, dat langs de Linge opvalt en het woord ' Liberation' in zich draagt.

Michel is geboren in de Betuwe en hij heeft een warme relatie met de mensen en woonkernen. Tijdens de werkzaamheden voor het boek De Heuvel heeft hij zich reeds verdiept in het thema. Daarbij is hij - net als het Exoduscomité - van mening dat de positie van burgers in WO II centrale aandacht verdient. Zijn boek zou wel eens een ode kunnen worden aan al die honderden door oorlogsgeweld gestorven bewoners.

Market Garden mislukte jammerlijk. Dat had vergaande gevolgen; tot en met de evacuatie. De Betuwe werd frontgebied. Michel broedt op het samenbrengen van verhalen. Het startschot is gevallen en het herdenkingsboek gaat er komen. Michel Bongers heeft weer pakkende ideeën. "We blijven u op de hoogte houden."

Boeken-ruil-kast De Lingehof

Een bezoekster van De Lingehof, die een boek leest in ons boeken-ruil-kast hoekje. (foto: Bianca)

BEMMEL - Bent u ook gek op het lezen van boeken? Heeft u uw eigen boeken al uit? Kom dan eens een boek halen uit de boeken-ruil-kast van De Lingehof.

In De Lingehof in Bemmel (tegenover het grandcafé) is een gezellig hoekje gemaakt met wat boekenkasten. "U kunt hier lekker zitten om te lezen maar ook een boek meenemen om thuis te lezen. Heeft u uw eigen boeken al uit dan mag u de boeken ook altijd in de kast plaatsen. Wij hopen dat er veel gebruik van deze boekenkast gemaakt wordt zodat het aanbod van boeken wekelijks wisselt. Komt u gerust eens kijken... en neem dan lekker een boek mee!"

Kindercarnaval in De Zilverkamp

HUISSEN - Wijkvereniging De Zilverkamp organiseert, op zaterdagmiddag 2 maart, een vrolijk carnavalsfeest voor kinderen met hun ouders.

Van 14.00 tot 16.00 uur is iedereen welkom bij De Kuul, om samen in polonaise de zaal door te gaan. Bezoekers kunnen rekenen op muziek, optredens en veel gezelligheid. Er komt hoog bezoek, de organisatie kiest een eigen prinsje en prinsesje én er is een open podium.Open Podium.

Ken jij nog een vrolijk liedje om te zingen of op te dansen, of heb je een andere leuke act? (alleen of in een groepje). Grijp dan je kans en meld je meteen aan voor het open podium via info@zilverkamp.nl. De plaatsen voor het open podium zijn beperkt, dus geef je snel op! Meer informatie staat op: www.zilverkamp.nl.

Derde wedstrijd voor jonge zwemmers De Ward

BEMMEL - In Arnhem hebben 31 jongere zwemmers van zwemvereniging De Ward meegedaan aan de derde uitgave van het Minioren Junioren circuit. Zij verbeterden hier in totaal 46 persoonlijke records en behaalden in totaal dertien eerste plaatsen.

Nienke Meijer verbeterde wederom vier persoonlijke records. Steijn Bosman, Thomas van Dijk, Cas Prinse, Eline Baas, Mijs Duijnhouwer en Minke Lamers verbeterden ieder drie persoonlijke records.

Twee persoonlijke bestaande beste tijden werden verbeterd door Noor Akkerman, Emma de Man, Mila Otten, Inge Ruisch, Iris de Schrijver, Ties Akkerman, Marijn Baas, Léon van Grevenbroek en Mees Peters. Daarnaast verbeterden Mathieu Gepkens, Jasper de Vries, Sander de Vries, Sofie van Eunen, Mara Lubbers en Fenna Reijmers een persoonlijk record op één afstand.

Charlie Donckers, Pepijn Jansen, Lieke Verhoeven kwamen voor het eerst uit op twee afstanden. Noor Akkerman en Jasmine Tmim debuteerden op één afstand. Mees Peters en Liz Veltman werden (beiden op de 50m vrije slag, 50m rugslag en 100m vlinderslag) eerste op drie afstanden. Cas Prinse en Fenna Reijmers (beiden op de100m rugslag en 400m vrije slag) tikten op twee afstanden als snelste aan. Verder waren Thomas Bergmans (100m rugslag( en Mathieu Gepkens (100m vrije slag) de snelste op één afstand. Ook de jonge dames op de estafette 4x50m vrije slag (Eline Baas, Iris de Schrijver, Mila Otten en Liz Veltman) waren deze middag de snelste. Verder kwamen ook nog Felix Gepkens, Lieke Molthoff en Annelotte Schüssel nog op verschillende afstanden voor De Ward in actie.

Ontmoetingsdag voor inwoners

Gendt, Haalderen en Doornenburg

DOORNENBURG - Op woensdag 3 april wordt een ontmoetingsdag voor de inwoners van Gendt, Haalderen en Doornenburg gehouden.

Deze dag vindt plaats in het ontmoetingscentrum van Doornenburg. Aanvang: 10.00 uur, de dag eindigt om 16.15 uur. De kosten zijn vijf euro. "Indien u gebruik maakt van ons vervoer, dan zijn de kosten zeven euro. wij vragen u gelijk af te rekenen bij aanmelding."

We starten met een viering in het ontmoetingscentrum. Verder wordt u deze dag vermaakt onder het genot van een hapje en een drankje. Het programma blijft een verrassing.

Als u deze dag mee wilt maken kunt u zich voor 27 maart aanmelden op een van onderstaande adressen:

Voor Gendt; Marian Lamers Thorbeckeplein 8; 425505
Voor Haalderen; Betsie Janssen Lage Zandsestr. 8; 461659
Voor Doornenburg; Dorothé Kamps Pannerdenseweg 79; 424569

Wisseling penningmeester bij Zonnebloem in Bemmel

Van links van rechts: Nico Broex, Cora Sluiter, Luc Claessens. (foto: Ria Hesselink)

LINGEWAARD - "Maandag 19 februari hebben we tijdens de afdelingsvergadering van de Zonnebloem Bemmel, Haalderen en Ressen afscheid genomen van onze penningmeester Nico Broex. Twaalf jaar heeft hij zich ingezet voor onze afdeling."

"Nico ging altijd zeer nauwkeurig te werk. De begroting en de uitgaven hield hij nauwlettend in de gaten. Als medebestuurder was hij voor mij ook erg belangrijk. Samen keken we vooruit om onze afdeling financieel gezond te houden. Daarvoor moesten we nieuwe uitdagingen aangaan. Het benaderen van sponsoren werd steeds belangrijker voor de afdeling. En mede daardoor kunnen we veel activiteiten organiseren voor onze gasten. Nico bedankt voor je fijne samenwerking en je inzet voor de afdeling. We hebben je ervaren als een warme en kundige man. Gelukkig hebben we voor jou een plaatsvervanger gevonden. Vanaf nu neemt Luc Claessens het stokje van je over. We hebben met Luc al wat vergaderingen gehad en we hebben er het volle vertrouwen in dat dit goed komt. Ook de vrijwilligers hebben hem het vertrouwen gegeven tijdens de vergadering. Luc heel veel succes van ons allen. We maken er weer een fantastisch jaar van voor al onze gasten", aldus voorzitter Cora Sluiter.

Kindermiddag van De Waskniepers

Aap aan het dansen met kinderen. (foto: Natasja Bouwman)

GENDT - Dinsdagmiddag 5 maart worden alle Lingewaardse kinderen weer uitgenodigd om samen met De Waskniepers carnaval te komen vieren en er samen weer een gezellig feest ervan te maken. Ook dit jaar zullen de Knieperinnen weer de sterren van de hemel dansen met gardedansen, gardedans solo en een showdans.

Jeugdprins Luuk uut Hulleze en prins Jan-Willem de Buutegewone met zijn schoonheid Anita en een delegatie van de Gentenarren zullen de vereniging met een bezoek vereren. Halverwege de middag krijgen de kinderen natuurlijk iets te drinken met iets lekkers erbij. De hele middag kunnen de kinderen zich laten schminken en zal de muziek worden verzorgd door een echte kinder-dj met volop gelegenheid voor polonaise. Ook zal er deze middag opnieuw een 'special guest' een bezoek brengen.

Aan het eind van de middag krijgen de kinderen bij vertrek nog een warme snack; reden genoeg dus om deze middag mee te vieren bij De Klok Horeca Gendt aan de Markt 1 in Gendt. Het feest begint om 14:30 uur. Zaal is open vanaf 14:00 uur. En het feest eindigt om 17:30 uur. Entree kinderen 3.00 euro volwassenen 2.00 euro. De Waskniepers heten groot en klein welkom.

Ontmoetingsdag voor inwoners Gendt, Haalderen en Doornenburg

DOORNENBURG - Op woensdag 3 april wordt een ontmoetingsdag voor de inwoners van Gendt, Haalderen en Doornenburg gehouden.

Deze dag vindt plaats in het ontmoetingscentrum van Doornenburg. Aanvang: 10.00 uur, de dag eindigt om 16.15 uur. De kosten zijn vijf euro. "Indien u gebruik maakt van ons vervoer, dan zijn de kosten zeven euro. wij vragen u gelijk af te rekenen bij aanmelding."

We starten met een viering in het ontmoetingscentrum. Verder wordt u deze dag vermaakt onder het genot van een hapje en een drankje. Het programma blijft een verrassing.

Als u deze dag mee wilt maken kunt u zich voor 27 maart aanmelden op een van onderstaande adressen:

Voor Gendt; Marian Lamers Thorbeckeplein 8; 425505
Voor Haalderen; Betsie Janssen Lage Zandsestr. 8; 461659
Voor Doornenburg; Dorothé Kamps Pannerdenseweg 79; 424569

Na Huissenaren ook Gendtenaren in gevaar De Bataven-RKHVV straks hogedrukketel

Pass van Niek van den Berg (11) van RKHVV in het duel tegen Hoogland. De Huissense hekkensluiter speelde teleurstellend gelijk: 2-2.

Van RKHVV was al bekend dat ze in de hoofdklasse A in acuut degradatiegevaar verkeren. Hoewel er nog twaalf wedstrijden zijn te spelen hebben ze in Huissen rechtstreekse handhaving al uit het hoofd gezet. De Gendtse aartsrivaal De Bataven staan nu ook in de gevarenzone. Eerstkomende wedstrijd: op zaterdag 9 maart… De Bataven-RKHVV!

Tekst: Hans Schmeinck

Zondagmiddag zegen een aantal spelers van RKHVV neer op het eigen (kunstgras)veld na het laatste fluitsignaal van arbiter Michielsen. De 'blauwen' hadden 2-2 gelijkgespeeld tegen Hoogland. Vooraf had de Huissense hekkensluiter van de Hoofdklasse A wellicht getekend voor een punt tegen de subtopper uit Utrecht, maar het hadden er twee meer moeten zijn, gezien de stand bij rust: 2-0. Maar gezien de allerbelabberdste tweede helft mocht RKHVV niet eens klagen met een remise.

Zoals het een goed aanvoerder betaamt hielp Rutger Worm een paar teleurgestelde medespelers omhoog. Hoewel hij zelf ook zwaar teleurgesteld was. ,,Ik kan al niet eens meer boos worden, het is vooral moedeloos om van te worden. Ik mis de absolute winnaarsmentaliteit om die voorsprong vast te houden en die zege over de streep te trekken.''

Zelf had de ex-prof na een half uur de 2-0 gescoord. ,,Dat kon best in buitenspelpositie zijn'', gaf hij zelf al aan. Maar nu zat het de Huissense ploeg in de eerste helft ook eens mee voor wat betreft arbitrale beslissingen. Iets ervoor had Bob Kamp uit een prima aanval de 1-0 gescoord.

Mentaliteit

Maar na rust zakte en kakte RKHVV totaal in. En Bas Wobbes en Henk Baum zorgden voor de volledig terechte eindstand: 2-2. Worm: ,,Tja, toch nog een puntje, maar daar schieten we eigenlijk niets mee op.'' De Huissense hekkensluiter heeft negen punten en dat zijn er acht minder dan nummer voorlaatst Achilles 1894. En tien minder dan aartsrivaal De Bataven.

De Gendtenaren verloren zondag zelf bij koploper RKZVC met 4-1. De geplaagde ploeg van trainer Rob Bouman is in direct gevaar. Het staat op de nacompetitieplek die RKHVV als laatste en hoogst haalbare doel heeft gesteld. De Bataven is op plek 14 terecht gekomen omdat er in de laatste acht duels maar drie punten (3 gelijke spelen) werden gepeurd. De laatste overwinning is van bijna vier maanden geleden, toen werd met 0-3 gewonnen bij…. RKHVV. En de eerstvolgende wedstrijd spelen de Huissense en Gendtse degradatiekandidaat tegen elkaar! De toch altijd al enorm beladen derby zal op zaterdag 9 maart in Gendt vanaf 19.00 uur als een hogedrukketel zijn.

                                

Doorgaan Worm onzeker

Ja, hij is al door enkele clubs benaderd. Maar Rutger Worm (33) weet nog niet of hij in gaat op de aanbiedingen, zegt de aanvaller van RKHVV zelf. ,,Ik moet eerst hier nog gaan praten. RKHVV is een warme gezellige club, maar het is afhankelijk van een aantal factoren of ik blijf.'' De ex-prof van onder meer NEC is ook jeugdtrainer bij de club uit Nijmegen en zijn contract werd onlangs verlengd. RKHVV maakt medio maart bekend wie interim Ben Gerritsen opvolgt. Of assistent Julian Vlietstra aanblijft is onzeker.

Jubileum en afscheid bij Zonnebloem Angeren

(foto: Sjoukje Veldkamp)

ANGEREN - Op 14 februari hield de afdeling Angeren van de Zonnebloem haar jaarvergadering. De afdeling kon terugkijken op een vruchtbaar jaar waarin zij hun activiteiten kon realiseren door welwillende medewerking van de Angerense bevolking. Die steunde de afdeling door op ons te stemmen bij de 'Rabobank clubactie' en door hun statiegeld te doneren bij de 'Coop-statiegeldactie'. Ook 'Leefbaar Angeren' was ons gunstig gestemd.

Deze avond hebben we na 16 jaar afscheid genomen van John Kuster, die stopt als penningmeester én vrijwilliger. De voorzitter memoreerde aan het informele afscheid dat John ten deel viel tijdens het stamppottenbuffet, waar hij in het bijzijn van de gasten het beeldje 'waardering' kreeg overhandigd. Op deze avond was het definitieve afscheid waarin hij voor de laatste keer verantwoording aflegde van de het financiële wel-en-wee van de afdeling. De voorzitter overhandigde hem een grote bos bloemen als blijk van waardering.

Ook was er een heuglijk feit te constateren. Riet Kruijs is tien jaar vrijwilligster bij de afdeling. Riet is iemand waar je altijd op kunt rekenen, trouw bezoekt ze haar gasten en is er een activiteit, dan is Riet van de partij. De gasten stellen haar helpende hand zeer op prijs.

Ook weet ze al jaren op rij de meeste loten voor de afdeling te verkopen. Haar verdiensten werden onderstreept door het opspelden van het 'waarderingsspeldje' met daarbij behorende oorkonde van het Nationaal bureau en ook zij ging met een mooi boeket naar huis.

Energieloket Lingewaard in De Zilverkamp Huissen

Energieloket in De Brink in Huissen. (foto: Henk Andringa)

HUISSEN - Donderdag 7 februari heeft wethouder Helga Witjes de aftrap verricht van het Energieloket Lingewaard in de wijk Zilverkamp.

Deze wijk in Huissen is sinds de zomer van 2018 de 'Wijk van de Toekomst'. Een werkgroep van bewoners onder de werknaam 'Duurzaam Zilverkamp' zet zich in om een eigen, gedragen en ambitieuze beweging te initiëren, faciliteren en aan te jagen ten behoeve van een duurzame en toekomstbestendige leef-en woonomgeving in de wijk. De bewoners zijn dus aan de leiding als het gaat om een transitie naar een duurzame en energieneutrale wijk.

Dit is de aanleiding geweest om het Energieloket, dat eerder in het centrum van Huissen was gehuisvest, te verplaatsen naar De Brink. En dat bleek meteen een schot in de roos. Meteen vanaf de opening om 9.30 uur hadden de drie energieadviseurs van het loket de handen vol om iedereen te kunnen helpen. Wellicht dat er ook mensen vanwege de drukte eerder zijn weggegaan, maar op 7 maart is het loket in de Zilverkamp weer geopend tussen 9.30 en 11.30 uur. Heeft u vragen over het besparen van energie, isolatie, of over het installeren van zonnepanelen, kom dat volgende keer naar het loket, of bezoek www.energieloketlingewaard.nl.

In haar woordje prees de wethouder alle vrijwilligers die zich inzetten voor Lingewaard Energie dat de bemensing van het loket verzorgt. Hierbij gaf zij ook aan dat er nog een grote behoefte is aan vrijwilligers om met Lingewaard Energie en met het energieloket mee te werken aan de energietransitie van de gemeente.

Meer informatie over Lingewaard Energie staat op www.lingewaardenergie.nl.

Gerrit Jeurissen Award 2019: Win 3.000 euro voor jouw vereniging of stichting

Winnaar Gerrit Jeurissen Award 2018. (foto: Frank Lambertz)

HUISSEN - Heeft jouw vereniging of stichting een goed idee, maar ontbreken de financiële middelen? Dien dan een aanvraag in voor de zesde editie van de Gerrit Jeurissen Award.

De drie beste initiatieven ontvangen een bedrag van 3.000 (1e prijs), 1.500 (2e prijs) of 500 euro (3e prijs). Ook is er een publieksprijs van 250 euro beschikbaar gesteld door ONS Accountants en Belastingadviseurs.

Valt jouw vereniging of stichting dit jaar in de prijzen? Kan jouw vereniging of stichting nog wel wat financiële hulp gebruiken? Je kunt een aanvraag indienen op het gebied van kunst, cultuur, sport, natuur of maatschappelijk welzijn in Lingewaard en omstreken. Zo won in 2018 het Roparun team Lingewaard 3.000 euro voor onder meer het huren van een camper tijdens de Roparun 2018 van Parijs naar Rotterdam. Ook de overige twee genomineerden (Stichting 1411-1661 en Dierenpark Het Slingerbos) vielen in de prijzen.

Aanvraag indienen
Graag ontvangen wij jouw aanvraag uiterlijk vóór 20 maart. De uitreiking van de Award zal plaatsvinden op donderdagavond 25 april in De Valom in Huissen. De genomineerde prijswinnaars dienen tijdens de uitreiking een korte publieke presentatie te geven.
De Gerrit Jeurissen Award is een initiatief van Stichting Gerrit Jeurissen Fonds. Deze award wordt vanaf 2014 jaarlijks toegekend aan initiatieven met een sociale en/of ideële strekking ten behoeve van het algemeen maatschappelijk belang in Huissen. De stichting is opgericht door wijlen Gerrit Jeurissen. Meer informatie staat op www.gerritjeurissenfonds.nl.

Woensdag Geluksdag? Winning Wednesday in Holland Casino Nijmegen

NIJMEGEN - Iedere tweede en vierde woensdag van de maand is het Winning Wednesday bij Holland Casino Nijmegen en profiteert u tot 19.00 uur van vele aanbiedingen en acties.

Maak op alle speelautomaten kans op 100 euro cash, ontvang tot 16.00 uur 10 euro extra speelgeld bij opname van minimaal 60 euro aan onze kassa en speel gratis mee met de loterij, waar u kans maakt op geldbedragen oplopend tot 150 euro! En dat is nog niet alles. Speel mee met ons Spinferno toernooi en maak kans op leuke extra prijzen en profiteer van een lunchplateau bestaande uit een luxe broodje, een kopje soep en een fruitcocktail voor vier euro. Wedden dat vanaf nu woensdag uw geluksdag wordt?

Tentoonstelling bij schippersvereniging Sterreschans

DOORNENBURG - Schippersvereniging Sterreschans uit Doornenburg organiseert op vrijdag 8 maart van 17.00 tot 22.00 uur en zaterdag 9 maart van 10.00 tot 18.00 uur een tentoonstelling in Het Ontmoetingscentrum Kerkstraat 3 in Doornenburg.

Sterreschans heeft nog zoveel materialen -die niet getoond zijn vorig jaar- dat deze dan nu tentoongesteld gaan worden. Het gaat om oude rivierkaarten, veel binnenvaartboeken, foto's met 'oude' binnenvaartschepen, scheepsmodellen, 'oude' werktuigen die vroeger op de schepen gebruikt werden, vlaggen, enzovoort. Iedereen is welkom en de entree is gratis.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 4 maart - 17.30 - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Dinsdag 5 maart - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 6 maart - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 7 maart - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17.00 uur open. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 4 maart - 17.30 - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Dinsdag 5 maart - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 6 maart - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 7 maart - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17.00 uur open. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl.

Bijeenkomst Gendt.Vooruit

Drukte bij de onderwerpen. (foto: Wim Meijer)

GENDT - Maandag 18 februari was het dan zover. De startbijeenkomst van Gendt.Vooruit. Waar willen wij als Gendtenaren ons in de komende tien jaar druk en hard voor maken? Wat zijn nijpende speerpunten waar zeker aan moet worden gewerkt? Een, voor Gendt, ongekend hoge opkomst (>150) geeft aan dat er genoeg ideeën zijn.

Deze ideeën worden door de werkgroep gerubriceerd en vervolgens in delen verder uitgewerkt. Iedereen die mee wil werken deze speerpunten verder gestalte te geven kan zich melden via Gendt.Vooruit@gmail.com. De grote thema's zijn: Onderlinge betrokkenheid, Wonen en veiligheid, Milieu duurzaamheid en natuur, Ondernemerschap en werkgelegenheid, Bereikbaarheid erkeer en vervoer, Jongeren en Overigen.

Wethouder Helga Witjes sloot de startbijeenkomst af met een pleidooi aan alle Gendtenaren om samen te gaan werken aan een mooie toekomst voor dit fantastische dorp aan de Waal. Houd de kranten, Facebook en Instagram (wordt volger van Gendt.Vooruit) in de gaten want daar gaat de werkgroep de verdere stappen op communiceren. Wij zijn er voor jullie en vragen jullie; doe mee aan dit initiatief! Gendt blijf in beweging, nu is het moment.

Wat te doen met mijn CV-ketel ?

HUISSEN - Deze vraag leeft onder veel bewoners van Lingewaard. Lingewaard Energie houdt daarom op 12 maart in De Kuul op De Zilverkamp in Huissen een Thema-avond met dit onderwerp.

De energietransitie begint op gang te komen. De kern van de transitie is dat we energie vanaf het aardoppervlak halen in plaats van uit de aarde. De transitie bestaat uit twee delen, minder energie verbruiken en de energie die we gebruiken duurzaam opwekken.

Verduurzamen van de energie behoefte begint bij de vermindering van de energievraag. Immers energie die je niet gebruikt hoef je ook niet op te wekken. Het aanpassen van gedrag, vervangen van energieslurpers en isolatie van je woning levert hiervoor een belangrijke bijdrage aan de energiebesparing. Hierover gaat het eerste deel van de avond.

Stap 2 is duurzaam opwekken van je energie. Warmte kost circa 2/3 van de energie die je nodig hebt, deze komt bij de meeste mensen nu uit de cv-Ketel, een kampvuur in een blikken doosje. Op internet zijn tegenwoordig veel alternatieven te vinden voor de cv-ketel. Wat de alternatieven zijn komt aan de orde tijdens het tweede deel van de avond. Er wordt ook ingegaan op praktijkvoorbeelden en de voor- en nadelen van de verschillende opties. Tot slot wordt er ook nog ingegaan op financieringsmogelijkheden voor het verduurzamen van je huis en energiebehoefte.

Lingewaard Energie ziet u graag 12 maart In De Kuul op De Zilverkamp in Huissen. Inloop 19.00 uur, het programma start om 19.30 uur. Voor koffie/thee wordt gezorgd.

Thom van der Ree kampioen judo van Midden-Nederland

Podium DK -18 Jaar klasse -50 kg. (foto: Paul van der Ree)

BEMMEL - Thom van der Ree heeft zaterdag 16 februari in Ede tijdens de districtskampioenschappen judo goud behaald in het gewicht -50 kg in de leeftijdsklasse -18 jaar.

Nadat hij met zijn team afgelopen december Nederlands kampioen is geworden mag hij nu 9 maart strijden om de individuele titel op het Nederlands Kampioenschap Judo -18 in Almere.

Thom is 11 jaar geleden in Bemmel begonnen met judo, inmiddels komt hij uit voor stichting Top Judo Nijmegen.

Menu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 4 maart kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: kippensoep, spaghetti met kip en groenten én 'n toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te brengen!

Wilt u ook genieten van zo'n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu's beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het 'Bemmels afhaalpunt' is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550). Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl.

Handtekeningenactie

GENDT - De groep van negen vrijwilligers die deze weken huis-aan-huis actie voeren tegen een eventuele fusie van Woonstichting Gendt en Waardwonen, willen alle inwoners van Gendt laten weten, dat men in bijna alle winkels van Gendt ook zijn of haar handtekening kan plaatsen.

Op woensdag 20 maart om 14.30 uur zullen in het Hof van Breunissen alle handtekeningen overhandigd worden aan interim-directeur Liesbeth van Beek.

ReumaNederland zoekt collectanten en wijkhoofden in Huissen

HUISSEN - In de week van 18 tot en met 23 maart is weer de jaarlijkse collecteweek van ReumaNederland (voorheen het Reumafonds). Ook dit jaar zetten duizenden vrijwilligers zich met hart en ziel in om door heel Nederland geld op te halen voor onderzoek naar reuma.

We zoeken nog vrijwilligers in Huissen. Kunnen we ook op uw steun rekenen? Door te collecteren of de collecte bij u in de buurt te organiseren helpt u mee om geld voor reumaonderzoek op te halen. Want alle kleine beetjes helpen!

Geld voor reumaonderzoek hard nodig

Meer dan twee miljoen Nederlanders hebben reuma, waarbij artrose het meest voorkomt. Daarmee is reuma helaas de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Reuma beperkt je - thuis, op school, op het werk. Door ernstige pijn en vermoeidheid, beschadigde spieren en gewrichten die moeilijk bewegen.

Met de opbrengst van de collecte helpt u mee aan het doel dat ReumaNederland nastreeft: een betere kwaliteit van leven voor mensen met reuma. Nog meer wetenschappelijk onderzoek is nodig om dit doel te bereiken. Naast het financieren van wetenschappelijk onderzoek geeft ReumaNederland ook voorlichting, ondersteunen we patiëntenactiviteiten en komen we op voor de belangen van mensen met reuma in de politiek en zorg.

Helpt u mee?

U kunt zich opgeven via reumanederland.nl/werving-vrijwilligers. Bel voor meer informatie met Mechteld Dicker, telefoon: 026-3259333 of Annemieke Arends, telefoon: 026-3254371 of met ReumaNederland in Amsterdam op 020-5896471.

U kunt ook een mail sturen aan: vrijwilligers@Reumanederland.nl

Vlinderfonds helpt Scouting Bemmel aan groepstent

BEMMEL – Dankzij een flinke donatie van het Vlinderfonds Lingewaard kan Scouting Bemmel een nieuwe groepstent aanschaffen.

De tent, een onmisbaar element tijdens zomer- en weekendkampen van de scouts, is op verscheidene manieren in te zetten. Ze wordt gebruikt als kooktent, maar met een oppervlakte van 45 vierkante meter, is de accommodatie bij slecht weer ook een onderkomen voor de hele groep.

Het vorige exemplaar was twintig jaar oud. Een flinke storm heeft die oude groepstent onbruikbaar gemaakt. Daardoor werd niet alleen Scouting Bemmel getroffen, maar ook de organisatie van Kinderdorp Bemmel leed een strop. Voor het kinderdorp werd namelijk altijd dankbaar gebruik gemaakt van de tent. Scouting Bemmel had weinig geld meer in kas voor een vervangend exemplaar. De vereniging heeft vorig jaar bijna alle reserves gestoken in het overnemen en opknappen van het permanente clubgebouw van de gemeente Lingewaard.

Het Vlinderfonds is bedoeld om maatschappelijke initiatieven en concrete projecten in de gemeente Lingewaard te ondersteunen. Zo heeft het fonds meebetaald aan werkzaamheden aan het tuinbouwmuseum Mea Vota, aan jeugdcarnavalsverenigingen, maar ook aan de aanstaande realisering van het muziekpodium op de Huissense Markt.

                

Ingezonden brief

Stof tot nadenken #2

Enkele weken geleden schreef ik over de discussie over fijnstof door houtstokers en de geitenfarm in Gendt van de familie Bouwens. Er is echter nog een issue waarop onze gemeente een 'duaal beleid' voert, namelijk het gemeentelijke groen. In onze straat staan sinds de jaren '90 elzen. Mooie, inheemse bomen, daar niet van, maar deze zijn destijds als antwoord geplant op de vraag van bewoners om een zo min mogelijk overlast gevende boom, en niet te hoog…. Blijkbaar is luisteren het sterkste punt niet, want we worden door deze hoge jongens (ruim 15 meter) die door 'vergeten te snoeien' nu niet meer terug te nemen zijn elk jaar 5 keer getrakteerd op blad, zaadstrengen, elzenproppen en 2x per jaar geel fijnstof..(waar hebben we dat meer gehoord?). Verder gaat de riolering naar de (elzen)knoppen, is het voetpad eens in de drie jaar aan renovering toe en zie je de gemeentejongens van Presikhaaf de straat om de zoveel tijd extra schoonmaken….Wat mag deze blunder van destijds wel niet kosten ? Laat onverlet dat de gemeente bij het niet handelen ook nog aansprakelijk kan worden gesteld voor geleden schade….

Kortom; kappen die dingen. En iets fatsoenlijks planten graag. Geen enkel (CO2-)probleem als er direct herplanting volgt.

In het kader van de klimaatdoelstellingen wil de overheid dat we straks voldoen aan energieneutrale woningen. Dat gaat niet met deze 15 meter grote jongens voor de deur. Op jaarbasis nemen deze bomen 35% van het licht weg. In de zomer is het opbrengstverlies zo mogelijk nog groter.

Wat wel lukt is op het oude kerkhof in het kader van 'dorpsontwikkeling' 25 oude monumentale bomen te kappen, zodat een projectontwikkelaar daar koopwoningen -energieneutraal natuurlijk- neer kan zetten. Als dit een argument is om zoiets te doen, hoe kan onze gemeente dan niet meedenken en meedoen met het energieneutraal maken van en overlast voorkomen bij bestaande woningen ? Dat noem ik meten met twee maten. Stof tot nadenken?

M. Peters, Gendt

Vlinderfonds helpt Scouting Bemmel aan groepstent

BEMMEL – Dankzij een flinke donatie van het Vlinderfonds Lingewaard kan Scouting Bemmel een nieuwe groepstent aanschaffen.

De tent, een onmisbaar element tijdens zomer- en weekendkampen van de scouts, is op verscheidene manieren in te zetten. Ze wordt gebruikt als kooktent, maar met een oppervlakte van 45 vierkante meter, is de accommodatie bij slecht weer ook een onderkomen voor de hele groep.

Het vorige exemplaar was twintig jaar oud. Een flinke storm heeft die oude groepstent onbruikbaar gemaakt. Daardoor werd niet alleen Scouting Bemmel getroffen, maar ook de organisatie van Kinderdorp Bemmel leed een strop. Voor het kinderdorp werd namelijk altijd dankbaar gebruik gemaakt van de tent. Scouting Bemmel had weinig geld meer in kas voor een vervangend exemplaar. De vereniging heeft vorig jaar bijna alle reserves gestoken in het overnemen en opknappen van het permanente clubgebouw van de gemeente Lingewaard.

Het Vlinderfonds is bedoeld om maatschappelijke initiatieven en concrete projecten in de gemeente Lingewaard te ondersteunen. Zo heeft het fonds meebetaald aan werkzaamheden aan het tuinbouwmuseum Mea Vota, aan jeugdcarnavalsverenigingen, maar ook aan de aanstaande realisering van het muziekpodium op de Huissense Markt.

Bridgeclub Doublet Bemmel

Winnaars vierde ronde. (foto: A. Ariens-Bruil)

BEMMEL - In de vierde ronde ging de strijd om de wisselbeker tussen Steef en Herman tegen Nel en Arie, in het voordeel beslist voor Steef en Herman met een miniem verschil van 0,21%. Zij mochten dan ook van voorzitter Henny de wisseltrofee van Verfhandel en Woonwinkel Mattijssen met de bijbehorende cadeaubonnen in ontvangst nemen.

De vierde ronde is inmiddels afgesloten met de volgende resultaten: In de A-lijn behaalden Hans en Hans de eerste plaats met een score van 56,86%, tweede werden Sjoukje en Anton met 56,54% gevolgd door Erik en Jaap als derde met 54,65% en vierde Annet en Piet met 54,20%.

In de B-lijn scoorden Steef en Herman de hoogste score met 58,23%. Zij starten in de A-lijn samen met Gerrit en Con als tweede geëindigd met 56,25%, derde Yvonne en Els met 53,63% en Wilna en Theo met 53,36%

In de C-lijn werden Nel en Arie eerste met 58,02%, tweede Corry en Lyt met 55,71%, dan Riet en Ine als derde met 54,81% vervolgens Cathrien en Corrie als vierde met 54,43%. Deze paren starten in de B-lijn.

Lid worden van Doublet? Bel of e-mail ons secretariaat: Annemarie Ariëns, e-mail secretariaat.doublet@gmail.com, of bezoek onze website: http://www.nbbclubsites.nl/club/15030.

Op zoek naar de fundamenten van Kasteel Hulhuizen!

Inzet grondradar (GPR). (foto: euroradar)

HULHUIZEN - Aanstaande zaterdag is het zo ver, dan gaat Rocco van de firma euroradar in samenwerking met de projectgroep Hulhuizen200, Staatsbosbeheer en Historische Kring Gente op zoek naar de funderingsresten van kasteel Hulhuizen.

In de 17e eeuw werd het kasteel Hulhuizen, ondanks de verdedigingswerken, verzwolgen door de Waal. De exacte locatie van het kasteel is echter nooit achterhaald. Het kasteel van circa 40 bij 40 meter moet ergens bij de veerstoep van het pontje naar Millingen hebben gestaan, in de Klompenwaard. Maar waar stond het precies? Met dit vraagstuk gingen Gerico de Vries en Geert Visser (Historische Kring Gente) aan de slag.

Uit vele historische documenten en satelliet beelden kunnen de heren met enige zekerheid zeggen wat de locatie is, maar ze kunnen niet in de grond kijken. Vandaar dat deze vraag uiteindelijk bij euroradar terecht kwam.

Door middel van grondradar zal euroradar aanstaande zaterdag, 23 februari, een poging wagen de fundatie van het kasteel te lokaliseren. Er wordt een groot raster gelopen om een zo groot mogelijk oppervlakte in te meten, de data zal vervolgens worden geïnterpreteerd door data-analisten.

Het is een lastige klus, omdat de funderingsresten waarschijnlijk vrij diep liggen en het een zeer vochtige grond betreft. Dit weerhoudt de samenwerking van euroradar, Hulhuizen200 en Historische Kring Gente er natuurlijk niet van om een poging te wagen om dit mysterie op te lossen!

Verkeersregelaars gezocht voor deBol Junior Avond4Daagse

BEMMEL - Op dinsdag 21 mei gaat voor de twaalfde keer de deBol Junior Avond4Daagse van start. Elke avond wandelen er ruim 1200 kinderen met veel plezier door Bemmel en omgeving.

Als er zoveel kinderen onderweg zijn, is het heel belangrijk dat zij ook veilig kunnen wandelen. Elke avond staan er dan ook zo’n 25 tot 30 gediplomeerde verkeersregelaars langs de route die er voor zorgen dat de kinderen veilig kunnen wandelen en plezier hebben. "Er zijn al heel veel verkeersregelaars die zich hebben aangemeld, en toch komen we nog mensen tekort. Jij wilt toch ook dat die supergezellige Bemmelse Avond-4-Daagse door kan gaan? En dat de kinderen niet teleurgesteld worden omdat we niet mogen vertrekken?

Ben je 18 jaar of ouder? En heb je in die week een avondje vrij? Meld je dan aan als verkeersregelaar; de cursus die via de computer gevolgd kan worden, kost je een klein uurtje van je tijd; het verkeer regelen kost je ongeveer een uur en de avond(en) waarop je als verkeersregelaar wordt ingedeeld kun je zelf bepalen. Aan deze cursus zijn geen kosten verbonden! Stuur een mailtje aan stichting.debol@planet.nl. Dan word je uitgenodigd om de cursus te volgen en kun je aangeven op welke avond(en) je ons kunt helpen. Dan kan de organisatie van deBol Junior Avond4Daagse met een gerust hart verder alles regelen!"

17 / 32

18 / 32

19 / 32

20 / 32

21 / 32

De Rimpelzitting

Ferdinandus.

BEMMEL - Op dinsdag 5 maart is het weer zover! Dan begint om 14.30 uur de veelgeprezen jaarlijkse Seniorenzitting in De Roskam, een niet meer weg te denken carnavalstraditie!

Dit jaar wordt de Seniorenzitting omgedoopt tot 'Rimpelzitting', een evenement zonder weerga in zijn soort, een festijn van jewelste waar je gegarandeerd echt blij vandaan komt! Ook deze keer opnieuw een weergaloos, afwisselend programma met zang, dans, en buuts van het Bemmels Mins en Ferdinandus!

Aan het slot van deze gezellige middag zal er zoals elk jaar opnieuw, een indrukwekkende, tot tranen toe bewogen emotionele afsluiting met Bemmelse carnavalskrakers zijn! De 50plusser mag dit evenement echt niet missen. Kom op tijd want de zaal in De Roskam loopt snel vol.

De Opperstalmeesters nodigen alle senioren (vanaf 50+) uit om mee te genieten tijdens de oergezellige Rimpelzitting op dinsdag 5 maart in zaal De Roskam, Dorpsstraat 95 in Bemmel. Entree, een kopje koffie/thee en een drankje zijn gratis! Aanvang: 14.30 uur, zaal open om 14.00 uur. Voor invaliden kan een plaats worden gereserveerd: bel voor 5 maart naar 06 54975063. De Rimpelzitting wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van MGZ, KBO Bemmel-Doornenburg, stichting De Plak en De Roskam.

De Ward bij limietwedstrijd lange baan

BEMMEL - Zwemmers van De Ward hebben in Eindhoven geprobeerd hun richttijden voor de verschillende kampioenschappen scherper te stellen. In totaal verbeterden zij 44 persoonlijke records.

Liz Veltman kwam op vijf afstanden uit en verbeterde vier persoonlijke records. Op vier afstanden zwom Mick Schüssel in totaal vijf persoonlijke records. Mila Otten was goed voor een verbetering van liefst zes persoonlijke records op de drie afstanden waarop zij uitkwam. Twan van Engen en Inge Ruisch kwamen uit op drie afstanden en verbeterde deze wedstrijd in totaal vier van hun bestaande beste tijden. Inge zette ook nog drie nieuwe afstandstijden neer. Ook Mees Peters was goed voor vier persoonlijke records op de twee afstanden waarop hij uitkwam. Cas Polman verbeterde op de drie startafstanden eveneens vier persoonlijke records en zette een debuuttijd neer op de 50m rugslag.

Op de twee afstanden waarop Jon de Wit uitkwam verbeterde hij twee persoonlijke records. Claudia van Grevenbroek verbeterde op de vier afstanden waarop zij uitkwam twee van haar beste tijden. Eline van Kempen zwom op drie afstanden twee persoonlijke records uit de boeken. Esmee Kok en Noor Polman verbeterden één persoonlijk record op de drie afstanden waarop zij deelnamen. Victor Willemse kwam uit op twee afstanden en stelde één beste tijd een fractie scherper. Léon van Grevenbroek debuteerde op de 400m vrije slag en verbeterde tijdens zijn race nog twee persoonlijke records. Tenslotte kwamen Niels Versteeg (één afstand) en Anniek Takken (drie afstanden) nog voor De Ward in actie.

Topprestatie van Froukje Verhagen en Atlantic Trio

Ridderzaal kasteel Doornenburg concert met Atlantic Trio. (foto: Hennie Diest)

DOORNENBURG - Voor een recital door het Nederlandse Atlantic Trio (viool, cello en piano) op zondag 17 februari om 11.00 uur op bovengenoemde bijzondere locatie, werd ik uitgenodigd om dit bij te wonen in de Ridderzaal van Kasteel Doornenburg.

Voor de pauze werden trios van Brahms (Andante con moto, uit pianotrio opus 87) en van Beethoven (Variaties over 'Ich bin der Schneider Kakadu', opus 121a) hooggekwalificeerd uit gevoerd door drie musici: Janneke van Proyen/viool, Ansfried Plat/cello en Bas Verheyden/piano + toelichting. Daarna als 'voorgift', speelde dit pianotrio een bewerking van een compositie van de Latijns-Amerikaanse componist Astor Piazzolla, wat het publiek goed kon waarderen.

Na de pauze konden we genieten van een superbe uitvoering van de vijf Invocaties van de componist Froukje Verhagen. De musici van het Atlantic Trio leefden zich heel diep in, bij deze uitvoering. De vormgeving van de compositie is als vogt: In vocatie I is gecomponeerd voor viool en piano. Nummer II idem, nr III voor cello en piano, nr IV viool, cello en piano en nr V idem. Froukje Verhagen heeft haar Invocaties meesterlijk geïnstrumenteerd, mijns inzien is zij een topper in Componistenwereld." Rolf Knap, 19 februari 2019.

DE WEEKHOROSCOOP VAN HÉT GEMEENTENIEUWS
van 28 februari tot en met 6 maart

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS VISSEN. Dit is het gevoeligste sterrenbeeld van alle twaalf. Ze kunnen zich zo goed in de ander verplaatsen dat meeleven ook meelijden wordt. Ze zijn absoluut niet materialistisch en kunnen alles missen. Ze cijferen zichzelf weg en komen op voor de zwakkeren van de samenleving. Ze kunnen heerlijk wegdromen bij mooie muziek. Helaas zijn ze zeer verslavingsgevoelig.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Op donderdag krijg je allerlei complimenten over wat je gepresteerd hebt. Je mag best wel trots op jezelf zijn. Maar je neemt niet veel tijd om hierbij stil te staan. Ook al druppelen op vrijdag nog wat reacties binnen, jij bent al weer volop aan de slag. Zondag drijft jouw natuurlijke onrust je naar buiten.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Vanaf aanstaande vrijdag gaat jouw planeet Venus naar het teken waterman. Dat betekent dat je meer aandacht aan vrienden gaat geven. Dat is meteen op vrijdag en op zaterdag nodig want een paar mensen in jouw directe omgeving zitten in de problemen. Jij zoekt naar praktische oplossingen.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Het is goed om voor of zelfs in het weekend bepaalde belangrijke zaken af te werken. Want vanaf volgende week dinsdag gaat jouw planeet Mercurius een paar weken (schijnbaar) achteruit lopen. Dat betekent dat je nergens van op aan kunt en dat veel eerder gemaakte afspraken niet doorgaan.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Als je stevig doorwerkt (je hebt er de energie voor) kun je op vrijdag een punt zetten achter bepaalde klussen. Zaterdag wordt een dag van intense contacten die heel wat bij jou losmaken. Je moet daar op zondag nog vaak aan denken. Volgende week woensdag is het nieuwe maan en ben jij zeer gevoelig.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Voor het weekend heb jij veel te doen maar heb je ook energie voor twee! Je gaat er in ieder geval flink tegenaan. Volgende week dinsdag zit jij met een dilemma. De situatie vraagt aan jou om voor het algemeen belang te kiezen, maar jouw zaken dien je daar niet mee. Je intuïtie wijst je de weg.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Net als voor de tweelingen is het ook voor jou, maagd, beter om belangrijke zaken voor de volgende week af te werken. Jouw planeet Mercurius gaat een paar weken (schijnbaar) achteruit lopen en dat zorgt ervoor dat allerlei zaken misgaan. Hou rekening met vertraging bij bepaalde klussen en veel tegenwind.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Vanaf aanstaande vrijdag gaat jouw planeet Venus enkele weken in het teken waterman lopen. Dat geeft dat je liefde en vriendschap goed met elkaar kunt combineren. Voor de mensen in jouw directe omgeving kan dat heel verwarrend zijn. Voor hen is het of liefde of vriendschap en niet twee in één.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Op donderdag ben jij heel direct. En dat is voor jou als schorpioen best wel uniek én eng. Gespannen wacht jij de reactie van anderen af. Maar die is juist heel positief. Ze zijn die directheid van jou niet gewend maar waarderen het juist heel erg. In het weekend kunnen intense emoties omhoog komen.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Jouw grote probleem is dat je vaak teveel hooi op je vork neemt. Dat is nu ook het geval. En dat terwijl je weet dat je steeds minder tijd hebt om alles voor elkaar te boksen. Probeer je tijd wat beter in te plannen. Misschien is het beter als je een agenda koopt en die goed bijhoudt. Dat helpt!

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Voor het weekend ben jij heel betrokken bij bepaalde familieleden. Ze worstelen nogal met bepaalde zaken en kijken naar jou voor een verlossend woord. Laat jij dat nu in de aanbieding hebben! Neem in het weekend de tijd om tot jezelf te komen. Zo kun je uitgerust de nieuwe (werk)week in.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Vanaf aanstaande vrijdag gaat de planeet Venus in jouw sterrenbeeld lopen. Dat geeft een periode van enkele weken waarin relaties (in het algemeen) centraal staan. Vanaf volgende week woensdag gaat jouw planeet Uranus 7 jaar in het teken stier staan. Dat is een goede stand om in jezelf te investeren.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
In het weekend merk je dat een vriendin afstand neemt. Je snapt niet waar dat ineens vandaan komt. Maar als je links en rechts hiernaar informeert, kom je er achter dat er verhalen over jou de ronde doen. Helaas is hier weinig kruid tegen gewassen. Volgende week woensdag kun je wel wat recht zetten.

Modelbouwers gezocht

BETUWE - "Kom eens uit... de zolderkamer of het schuurtje. Ik wil namelijk een modelbouwclub oprichten. In eerste instantie voor modelbouw treinfanaten die met HO werken."

"Uitbreiding wordt wellicht later besproken. Wij (inmiddels vier man) hebben nog geen vaste ruimte, maar die komt op korte termijn (binnen 1½ maand). Een verenging oprichten is niet de bedoeling, maar gewoon een club waar je binnen vaste afspraken gewoon kunt binnenlopen om een gezamenlijk baan te bouwen. Dure treinen moet je dus mee naar huis nemen. De rest kan wanneer we in modules bouwen, blijven staan. Hoe de vorm eruit ziet wordt op de eerste bijeenkomst uitgelegd. Kosten zullen maximaal 5,00 euro per keer zijn. Je betaalt per bezoek. Ik hoop op vele reacties van bouwers, techneuten en trein liefhebbers. Stuur je mail naar b.willems45@gmail.com."

Ingezonden brief

Antwoord Woonstichting Gendt op Digitale petitie Woonstichting Gendt mot Woonstichting Gendt blieve!

Wij hebben antwoord van Woonstichting Gendt omtrent de digitale petitie Woonstichting Gendt mot Woonstichting Gendt blieve. Woonstichting Gendt geeft aan dat alle huurders gratis lid kunnen worden van Huurdersvereniging Gendt. Huurdersvereniging Gendt heeft mede door onze digitale petitie meer leden er bij gekregen de afgelopen tijd.Hoe meer leden tegen een fusie, hoe groter de kans dat Woonstichting Gendt gewoon Woonstichting Gendt blieft! Huurdersvereniging Gendt komt op voor de belangen van Gendtse huurders en staat open voor al uw vragen omtrent wonen en huren in Gendt. Website: http://www.hvgendt.nl Dit geldt ook voor alle woning zoekenden die inschreven staan bij Woonstichting Gendt. Op dit moment is het helaas nog niet mogelijk lid te worden als woning zoekende. Maar Woonstichting Gendt heeft al wel aangeven dat dit aangepast dient te worden. Dus als woning zoekende vooral even mailen of een tweet sturen naar HVGendt. Mocht dit niet lukken? Stuur dan een mail naar Woonstichting Gendt, dat je graag lid wilt worden van HVGendt als woning zoekende.

Wij willen iedereen bedanken voor de aandacht en de steun die wij hebben gekregen. Waardwonen heeft inmiddels met ons persoonlijk het probleem wat wij met hen hadden na ongeveer 5 jaar opgelost. Ook hen willen wij bedanken voor de oplossing, echter blijven wij wel van mening dat een kleinere woonstichting beter zicht heeft op haar medewerkers en haar huurders en woningzoekende. Waardwonen belooft hierin verbeteringen door te voeren en zegt al bezig te zijn met oplossingen in de wijken waar Waardwonen actief is. Wordt lid van HVgendt.. Woonstichting Gendt mot Woonstichting Gendt blieve! Nogmaals Bedankt.

Met vriendelijke groet, Roel van de Laarschot.

Lingewaard Doet - succesvolle eerste ronde met ooievaarsnest Hulhuizen200: nu het tweede project!

Wilde bij op bloem. (foto: H200)

HULHUIZEN - Binnen 10 dagen heeft het Comité Hulhuizen200 het bedrag binnen door de fantastische reacties van inwoners Gendt en Hulhuizen. Het Comité Hulhuizen200 is iedereen dankbaar voor de steun en donatie.

Hulhuizen200 komt in actie voor de wilde bij. Dat is hard nodig, want de Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar. De helft van alle 358 soorten is bedreigd, terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening. Tientallen soorten zijn verdwenen en de helft van de overgebleven soorten is bedreigd. Bijen zijn onmisbaar, want zij zorgen samen met andere bestuivers, zoals zweefvliegen voor de bestuiving van driekwart van onze eetbare gewassen zoals appels, peren, kersen en tomaten.

"Gelukkig kunnen we de bijen een handje helpen. Comité Hulhuizen200 gaat samen met Lingewaard Natuurlijk een actie houden met hulp van de opbrengst van 'Lingewaard doet' om stroken grond in te zaaien met een- en meerjarig bloemenmengsels. Daarnaast willen we op een van de zaai percelen een groot Bijenhotel plaatsen van 2,50 x 2,30 meter.

Help ons mee en maak uw perceel geschikt voor de bijen. Wij hopen dat door deze actie in Hulhuizen één groot bijenlint ontstaat, waardoor er een bloemrijke en gezonde buurt voor de bijen ontstaat zodat Héél Hulhuizen Zoemt. Wilt u meer weten over dit project, dan kunt u zich vervoegen bij de projectcoördinator Jos van Betuw, 06 23738031."

Woensdag 27 maart is de informatie avond 'Héél Hulhuizen Zoemt' in het Veerhuis Concordia. Aanvang 20:00 uur.

Vogels spotten in de Bemmelse waard

Buizerd. (foto: Herman Hendriks) Herman Hendriks

BEMMEL - De zomergasten komen er aan! Dat wordt vogels spotten in de Bemmelse waard. Zondag 3 maart om 08.30 uur bij café Sprok, Waaldijk 9 in Bemmel.

De IVN RijnWaalgids verwacht dat wij wintergasten en al enkele zomergasten te zien krijgen zoals kievit, ringmus, ganzen, eenden en mogelijk een ijsvogel. En natuurlijk is er ook een goede kans om een buizerd of torenvalk te spotten.

Blauwe reiger met nijlganzen. (foto: Herman Hendriks) Herman Hendriks

De excursie staat onder leiding van Ben Brouwer en is voor deze fietsexcursie bereikbaar op 06 53927477. De deelname is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wandelschoenen of laarzen, een verrekijker en natuurlijk een fiets zijn aanbevolen. Meer informatie over deze excursie en IVN RijnWaal staat op: www.ivn.nl/afdeling/rijnwaal.

De Bemmelse Waard met Doornik is een prachtig natuurgebied, deels recent, aangelegd en toegankelijk gemaakt met struinpaden en fietspaden. De begroeiing langs en in het water, op de dijken en de daar tussenliggende velden is voor vogels een rijk voedsel- en rustgebied.

Tom en Linda zijn zeer overtuigd over de toegevoegde waarde van een verkoopmakelaar 'Er hing meteen een ongedwongen sfeer'

HUISSEN - Tijdens de eerste ontmoeting met Johan de Leeuw, van Arns & de Leeuw Makelaars in Huissen, waren ze al positief over zijn expertise en vakkennis. Dat was de reden waarom ze voor de verkoop van hun woning Johan hebben ingeschakeld.


Bij de verkoop van je woning is goede begeleiding van een capabele makelaar beslist van belang. "De samenwerking verliep goed, helder en alles werd duidelijk uitgelegd." Bovendien vinden Tom en Linda dat een lokale makelaar zeker meerwaarde geeft. De lokale makelaar kent de lokale markt en heeft vooral veel ervaring in zijn omgeving. Linda: "Hij vertelt en wijst je op praktische zaken waar je normaal niet over nadenkt, zaken waar je zelf niet van bewust bent als je daar woont."

De woning was met 5 weken verkocht. "Het verkoopproces verliep heel soepel, we zaten met Johan op één lijn qua prijs en die lijn hebben we gevolgd. Daar is het ook op uitgekomen." Daarnaast vonden Tom en Linda het fijn dat ze zelf niet aan tafel zaten met de kopers om te onderhandelen: "Dat is het voordeel van een makelaar, je kunt het anoniem houden". Dit is een dergelijk onderdeel waar de makelaar zijn vakkennis en ervaring kan laten spreken om uiteindelijk tot een mooie overeenkomst te komen. "De onafhankelijkheid van iemand hierin vind ik prettig", aldus Linda.

Ben jij ook opzoek naar een waardevolle ondersteuning bij de ver-/aankoop van uw woning? Neem dan contact op met Arns & de Leeuw Makelaars: 026 325 82 10. Of kom even langs op het kantoor aan de Langestraat 18 te Huissen.

We gaan (misschien) uit elkaar. En nu?

Gezin met kinderen I-Stock

HUISSEN -Uit elkaar gaan kan voor veel stress zorgen. Er komt van alles op je af. Weet je niet zo goed wat er allemaal bij komt kijken en hoe je er mee om kunt gaan?

Rijnstad informeert je graag. Kom op onze (gratis) informatiebijeenkomsten en laat je informeren. Je kunt één of meerdere avonden komen. Locatie: Langekerkstraat 15 te Huissen.

Dinsdag 12 maart: 19.30 tot 20.30 uur: Financiële gevolgen van uit elkaar gaan. 20.30 tot 21.30 uur: Hoe vertel ik het de kinderen? Wat hebben ze van mij nodig?

Maandag 18 maart: 19.30 tot 20.30 uur: Juridische vragen rondom scheiden.Wat moeten we allemaal regelen? Wat is een ouderschapsplan? Tijdens deze avond is er een advocaat aanwezig. 20.30 tot 21.30 uur: Omgaan met het verlies en emoties.

Dinsdag 26 maart: 19.30 tot 20.30 uur: Huisvesting. Wie blijft er in het huis wonen? Hoe vind ik een andere woning?
20.30 tot 21.30 uur: Hulp voor de kinderen. Wat kan ik doen, zodat het goed blijft gaan met de kinderen? Tijdens deze avond is er een kindercoach aanwezig.

Aanmelden? Wil je een avond komen? Aanmelden kan via e-mail bij: e.joosten@rijnstad.nl, maar is niet verplicht. Of voor meer informatie kun je bellen met Elles Joosten, 06 52729661.

Genomineerden voor Meest Klantvriendelijke Ondernemer van Bemmel bekend

De genomineerden. (foto: Henk Wieland)

BEMMEL - Op dinsdag 19 februari zijn de drie genomineerden bekendgemaakt voor de prijs van de Meest Klantvriendelijke Ondernemer van Bemmel. De genomineerden zijn AJ Eten en Drinken, Eetwinkel Polly en Schoen- en sleutelservice Huting.

Twee van de drie genomineerden waren afgelopen jaar ook al in de race om winnaar te worden van deze aansprekende prijs. Dat waren AJ Eten en Drinken en Schoen- en Sleutelservice Huting. Eetwinkel Polly, die in 2017 al werd uitgeroepen tot beste cafetaria van Nederland is hier nu bijgekomen. Het is natuurlijk een grote eer als je door je klanten genomineerd wordt om voor deze publieksprijs in aanmerking te komen. Zowel Kamel en Jordi Askander van AJ Eten en Drinken als Rob en Jesper Polman Van Eetwinkel Polly en Luuk Huting van Schoen- en Sleutelservice Huting zijn zeer verrast en vereerd met deze nominatie. Ze zeggen: “Eigenlijk ben je nu al een winnaar."

In totaal hebben meer dan vijfhonderd personen meegedaan aan deze verkiezing. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar toen AJ Eten en Drinken met de eer ging strijken. Voor de drie ondernemers zijn het nog spannende weken totdat op 18 maart tijdens de jaarlijkse algemene ledenvergadering de prijswinnaar bekend wordt gemaakt.
Ook op de andere ondernemers van Bemmel is natuurlijk gestemd en dat betekent dat Bemmel, met vier grote supermarkten, een grote variëteit aan winkels, gezellige horecavoorzieningen en een ruim aanbod in de dienstverlenende sector, zeker de moeite waard is om te bezoeken. Parkeren is overal gratis. De ondernemers van Bemmel heten een ieder welkom.

Vier dolle (carnavals)dagen in Buitenpoort

HUISSEN - Dé kick-off van het carnaval in Huissen in De Buitenpoort is op zaterdag 2 maart met Idols. Op zondag Optocht kijken & Feesten, 's maandags Frühschoppen en dinsdag de dolle, of tolle, afsluiter: Deutsche Mittag Carnaval, met DJ Hansi Schimanski en maar liefst drie live acts!

Ieder fuifnummer staat te popelen om aan het carnaval te beginnen Dé kick-off voor het carnaval in Huissen, de doldwaze talentenjacht Idols, op zaterdag zorgt dan ook steevast voor een beregezellig én uitverkocht huis. Wees op tijd (18+), De Buitenpoort opent om 20.00 uur!

Op zondag vanaf 13.00 uur de (After Optocht Party en op maandag vanaf 11.00 uur Frühschoppen. Topdj Antoine draait zaterdag, zondag en maandag in de zaal en partydj René –zondag en maandag- in de tent.

De dinsdag begint met een cadeau van De Buitenpoort aan de carnavalisten met de langste adem; vanaf 11.30 uur biedt het Buitenpoort Büffet. Gratis! Met ook Duitse lekkernijen, want het is dus Deutsche Mittag Carnaval. Met koffie voor het goede doel (Stichting Loes) en Blasmusik van de Bevelanders en DJ Hansi Schimanski. Daarna (live) Tantchen Anna, Die Lustige Leute en Ingrid Striek als Rosi. Met prijzen voor best verklede man, vrouw én groep. Tip: dagelijks 'verse' partyfoto's op Facebook! Huusse' Helau!

Open dag gemist? Geen probleem!

LINGEWAARD - Een belangrijk sporttoernooi, een weekendje weg, verjaardag of gewoon helemaal vergeten? Heb je de Open dag van OBC Bemmel, OBC Huissen en/of OBC Elst gemist? Geen probleem!

Op woensdag 13 maart om 14:30 uur is er voor groep 8 leerlingen en hun ouder(s)/verzorger(s) een mogelijkheid om een rondleiding door de school te krijgen. In de avond kunnen geïnteresseerden van 19:00 tot 20:30 uur op de school terecht voor de aanmeldingsavond.

Ouder(s)/verzorger(s) zijn op woensdag 13 maart om 14:30 uur samen met hun zoon of dochter uit groep 8 van harte welkom voor een ronde door de school. Daarnaast is er natuurlijk de mogelijkheid om brandende vragen nog even te stellen. De keuze voor een middelbare school maak je immers niet zomaar. Geïnteresseerden dienen zich voor de rondleiding van te voren op te geven via de school.

Naast de rondleiding organiseren de OBC-scholen op woensdag 13 maart een aanmeldingsavond. Op deze avond kunnen leerlingen met hun ouder(s)/verzorger(s) zich tussen 19:00 en 20:30 uur aan komen melden en uiteraard is er ruimte om vragen te stellen. Meer informatie staat op de websites van de OBC-scholen.

Plezier spat ervan af tijdens Dansgala Lingewaard

De Deurdouwers uit Millingen aan de Rijn namen net als vorig jaar de wisselbeker mee naar huis. (foto: Rezie Leenders)

BEMMEL - Zondag 17 februari presenteerde carnavalsvereniging De Geintrappers in een bomvolle Theaterkerk de zeventiende editie van Dansgala Lingewaard. Ruim tweehonderd danseressen (en één danser) presenteerden hun nieuwste garde- en showdansen.

Carnavalsvereniging De Deurdouwers uit Millingen aan de Rijn kwam net als vorig jaar als beste uit de bus en neemt de felbegeerde wisselbeker mee naar huis. De hoofdprijs is bestemd voor de vereniging met het hoogste aantal punten in de categorie groepsdansen. Ook in alle overige categorieën werden prijzen uitgereikt.

Het publiek genoot, alle deelnemers glommen van trots. En daar gaat het om, zegt organisator Theo Rikken. ‘Bij ons staat het plezier van het meedoen voorop, iedereen mag meedoen. We hanteren geen speciale eisen voor dansen.’ Mede door deze laagdrempeligheid groeide het gala uit tot een danstoernooi met grote bekendheid in de regio, maar waar tevens verenigingen van heinde en verre op afkomen. ‘Allemaal toppers!’, aldus Rikken.


Een compleet overzicht van alle deelnemers, de behaalde resultaten en een fotoverslag van het evenement is beschikbaar op de website van De Geintrappers (www.degeintrappers.nl).

Soldaten van Fort Pannerden

DOORNENBURG - De Vrienden van Fort Pannerden zoekt foto's en verhalen van soldaten.

De werkgroep History is op zoek naar namen en foto's van soldaten die ooit in Fort Pannerden gelegerd waren. Als uw (schoon) vader, opa of oom op het fort soldaat is geweest, hopen we dat u contact met ons opneemt.

Namens de werkgroep: Wim Haafs Dr. Rudolf van Oppenraaystraat 40, 6681 ZB Bemmel; 06 10685566 of mail to: wim.haafs@planet.nl.

De mooiste kamermuziek in Driel

Ensemble Vijf! (foto: Anouschka Hendriks van den Hoogen) Anouschka Hendriks van den Hoogen

DRIEL - Zondag 10 maart 14.30 uur presenteert ensemble Vijf! sprankelende kamermuziek in de katholieke kerk. De werkgroep 'Blije kerk Concerten Driel' is het gelukt dit toptalent te programmeren.

Vijf! is een ensemble met 'n unieke gouden combinatie: fluit, viool, (alt)hobo, fagot en harp. De dames van Vijf! hebben 'n grote passie voor kamermuziek; ze spelen al jaren samen in verschillende orkesten. Daarbij componeert dit kwintet vaak zelf de arrangementen (www.ensemblevijf.nl). Het concert wordt geopend met Chanson de Matin van Edward Elgar, 'n sfeervol, lyrisch stuk, dat blijft ontroeren.

"Daarna genieten we – vertrouwde herkenning – van Erik Saties Gnossienne 1 en 3; wat ons nieuwsgierig maakt naar de tempi die Vijf! brengt. Dit wordt gevolgd door de balletsuite Ma mère l'Oye van Maurice Ravel; welke feeërieke sfeer zal Vijf! ons voortoveren in hun arrangement?"

Na de pauze: een feest van herkenning: Carmen van Georges Bizet. En tot slot het wervelende Dancing Dervish van Ad de Jong, dat hij heeft opgedragen aan Vijf! Hij zegt er zelf over: "Dit ensemble brengt op voortreffelijke wijze deze muziek ten gehore voor een breed publiek in de wetenschap dat muziek mensen verbindt in plaats van verdeelt."
Vijf bevlogen vrouwen, vijf unieke instrumenten, vijf muzikale harten: dat is Vijf! Kom hier anderhalf uur van genieten in Driel, Maria Geboortekerk, Kerkstraat 27. Toegang gratis, deurcollecte na afloop.

Jubilarissen Essentia in het zonnetje gezet

Jos (uiterst rechts), Hans (3e van rechts, Grad (2e links).

BEMMEL - Onlangs vierde tafeltennisvereniging Essentia uit Bemmel haar 55-jarig bestaan. Deze festiviteiten vonden plaats bij schietvereniging ‘Op de Korrel’ in Bemmel.

Onder het genot van een hapje, een drankje en een gezellige bingo werd er stil gestaan bij de rijke geschiedenis van de tafeltennisclub. Natuurlijk kregen de junioren, senioren, ouders en partners ook een schietclinic aangeboden.

Daarnaast werd er stil gestaan bij de jubilarissen. Grad Nijman, Sjaak Reijnen, Hans Bremer en Jos Oude Ophuis zijn elk zo’n vijftig jaar aan de vereniging verbonden. Een heuse mijlpaal! De heren wisten mooie verhalen over de wedstrijden van vroeger te delen met de aanwezigen.

Mocht u ook eens een balletje willen slaan tegen een van de jubilarissen dan is men welkom op een vrijdagavond (senioren vanaf 20.15 uur) of dinsdagmiddag (55+ers vanaf 14.00 uur) in De Schaapskooi in Bemmel. Ook de jeugd is natuurlijk welkom. Zij spelen op vrijdagavond om 18.15 uur (beginners) en om 19.15 uur (gevorderden).

Carnavalsoptocht in Doornenburg

DOORNENBURG - Schutterij Gijsbrecht van Aemstel organiseert in samenwerking het Carnavalscomité Doornenburg zaterdag 2 maart de carnavalsoptocht in Doornenburg.

De optocht start om 15:00 uur vanaf het schuttersgebouw op het dorpsplein in Doornenburg. Deelnemers kunnen zich tot 14:00 uur aanmelden in het schuttersgebouw. Ook carnavalvierders van buiten Doornenburg zijn welkom.

Na de optocht vinden in het schuttersgebouw de prijsuitreiking en after-party plaats met medewerking van het bekende Lingewaardse trio 3xNix. Voor informatie kan men contact opnemen met Gudo Peters 06 54783854 of Geert Claassen 06 22334276.

Buutegewone Night of the Pronks

Showdans PrinseGarde. (foto: Foto Mireat)

GENDT - De Gentenarren pronkte op 16 en 17 februari voor Prins Jan-Willem de Buutegewone en Jeugdprins Luuk uut Hulluze Met twee uitverkochte voorstellingen werden de bezoekers getrakteerd op dans en cabaret van eigen bodem.

Night of the Pronks begint bij De Gentenarren steeds meer uit te groeien tot een avondje volwaardig theater. De voorstelling werd muzikaal ondersteund door Fanfare Word Je Zeeziek (zaterdag) en De Bevelanders (zondag).

Anoek van Swaaij nam de zaal mee als BatMom in haar persoonlijke levensverhaal. Hierbij kwamen haar tweeling en haar vlinders voor raadslid Lippmann op ludieke wijze aan bod. De Gentekwêkers toverde het podium om tot een camping op de Zwarte Cross. De mooie Achterhoekse liederen met veel gevoel voor humor zorgde voor een meedeinende zaal. Pleeboy John Joosten zorgde voor een humoristisch intermezzo tijdens deze act. Zijn zeer goede act als schoonmaker van toiletten zorgde voor veel hilariteit.

Toen was het de beurt aan De Nachtegaaltjes. De sketches over een bruid met een duiveltje op haar schouder èn over de twee koeien op weg naar het slachthuis, waren van hoogstaand niveau. Ook Hugo Peeters bewees met zijn bloemlezing over scheten als Rogier van Rufteren dat een plaats op een cabaretfestival hem niet zou misstaan.

Er was ook ruimte voor optredens van De jeugdraad van XI, de PrinseParels en de PrinseGarde. zij lieten zeer strak ingestudeerde dansen zien. De PrinseParels namen de zaal mee naar het eiland van Vaiana. De PrinseGarde lieten hun prachtige vertolking van The Wizard of OZ zien, om hiermee deze Night of the Pronk swingend en vrolijk af te sluiten.

Druk bezocht koffieconcert van Volharding

A-orkest muziekvereniging Volharding Arno Leijser

HUISSEN - Zondag 17 februari geeft muziekvereniging Volharding een koffieconcert in de Zandse Kerk onder leiding van Casper Braafhart. De zaal is goed gevuld. Er is koffie, thee, fris enzovoort voor de bezoekers. Het A-orkest is ingespeeld, dus dat moet goed gaan...

We spelen wat vlotte nummers, zoals Flashdance, Love is in the air, een medley uit The Lion King, maar ook Hotel California en Queen of the Dolomites. Net na de pauze geeft de blokfluitgroep, onder leiding van Nadine, een presentatie van wat ze tijdens de lessen hebben geleerd. En wat vooral goed klonk waren de stukken die dwarsfluitdocente Truus met haar leerlingen liet horen. Na deze presentaties nam het A-orkest het weer over voor een klein half uur waarna de voorzitter het bestuur van de stichting De Zandse Kerk en vrijwilligers bedankte voor de gastvrijheid.

En zo heeft het A-orkest toch nog iets van een repetitie gehad die ze op de maandag hebben moeten missen vanwege de algemene ledenvergadering. Kon je er zondag niet bij zijn, zet dan zaterdag 11 mei in de agenda. Dan zal het A-orkest van Volharding een themaconcert met als thema 'Pop en Rock' verzorgen in de Zandse Kerk. Het wordt een spetterend en voor iedereen herkenbare muzikale avond. Meer informatie staat op www.volhardinghuissen.nl.

Soldaten van Fort Pannerden

DOORNENBURG - De Vrienden van Fort Pannerden zoekt foto’s en verhalen van soldaten.

De werkgroep History is op zoek naar namen en foto’s van soldaten die ooit in Fort Pannerden gelegerd waren. Als uw (schoon) vader, opa of oom op het fort soldaat is geweest, hopen we dat u contact met ons opneemt.

Namens de werkgroep: Wim Haafs Dr. Rudolf van Oppenraaystraat 40, 6681 ZB Bemmel; 06 10685566 of mail to: wim.haafs@planet.nl.

Carnavalsoptocht in Doornenburg

DOORNENBURG - Schutterij Gijsbrecht van Aemstel organiseert in samenwerking het Carnavalscomité Doornenburg zaterdag 2 maart de carnavalsoptocht in Doornenburg.

De optocht start om 15:00 uur vanaf het schuttersgebouw op het dorpsplein in Doornenburg. Deelnemers kunnen zich tot 14:00 uur aanmelden in het schuttersgebouw. Ook carnavalvierders van buiten Doornenburg zijn welkom.

Na de optocht vinden in het schuttersgebouw de prijsuitreiking en after-party plaats met medewerking van het bekende Lingewaardse trio 3xNix. Voor informatie kan men contact opnemen met Gudo Peters 06 54783854 of Geert Claassen 06 22334276.

Sasa soep en kaarten: een mooie combinatie

Kaarten maakt hongerig. (foto: Henk van Gelder)

ANGEREN - Het eerste Sasa-kaarttoernooi van 2019 werd gehouden op zaterdag 16 februari. Met een record opkomst van honderd enthousiaste kaart-liefhebbers was het Dorpshuis goed bezet.

De deelnemers hebben genoten van de vele partijtjes jokeren, klaverjassen en bridge. Het was een gezellige middag.

De uitslag was als volgt.:

Bij het jokeren:        

1e. Toos Gerrits 85 punten.

2e.Sip Veronica 89 punten.

3e. Trees Elshof 97 punten.

4e. Doortje Bik 99 punten.

5e. Grada Niels 107 punten.

6e. Ineke van Bon 111 punten.

Bij het klaverjassen:

1e. Klaas Reinderts 10850 punten

2e. Theo Clappers 10309 punten.

3e. Corry Kuster 9952 punten.

4e. Laus Hauptman 9594 punten                         .

5e.Henk Nijenhuis 9558 punten.

6e. Elles Roestenburg 9522 punten.

Bij het Bridgen:

1e. Prijs. Nico en Toos van Alst 150 punten

2e. Prijs Jacques en Truus Hoogveld 111 punten

Halverwege het kaarten werd de lunch geserveerd. Na het slotwoord van de voorzitter van Sasa, mevrouw Corry Wijlhuizen, werden de winnende lotnummers van de verloting getrokken en volgde de prijsuitreiking. De gelukkigen gingen naar huis met een mooi prijs met dank aan de Sasa-vrijwilligers. Door hun grote inzet is het weer een geslaagd toernooi geworden.

Kutkabouters: het sprookje dat vroeger nooit werd voorgelezen

De drie titelrollen. (foto: Jurre Nieuwenhuis)

HUISSEN – Na het grote succes van ‘Puck van de Slettenflat’ vorig jaar komt Jeugdtheater StairKees met een nieuwe voorstelling: ‘Kutkabouters’. Een opvallende titel voor een minstens zo wonderlijk verhaal. In de vorm van een klassiek sprookje worden allerlei stereotyperingen op de hak genomen. Ondersteund met live muziek belooft het jeugdtheater Lingewaard opnieuw te verrassen.

Bezoekers maken kennis met de Kutkabouters die onder het regime van Prinses Polly Polak in opstand komen. Terwijl ze eigenlijk hele andere zorgen aan hun hoofdjes hebben. Maar de prinses heeft de bomenhoge bosbijdrage verhoogd, zodat ze niet af hoeft te kicken van haar internetshopverslaving. Bovendien moet en zal haar bouwproject – de 'Waterfallus Erectus' – koste wat het kost doorgaan. Zullen de bosbewoners het voor elkaar krijgen de plannen van Polly te dwarsbomen?

Kutkabouters is een voorstelling vol muziek, drama en een hoop schuine grappen. Geschreven, geproduceerd en gespeeld door de jonge theatermakers van Jeugdtheater StairKees.

Kom voor 5,00 euro naar de try-out op zaterdag 9 maart. De reguliere voorstellingen zijn van vrijdag 15 tot en met zaterdag 30 maart te zien voor 8,50 euro in Theater Kees aan het Kampstuk 23 in Huissen. Info & tickets: www.kutkabouters.nl. Adviesleeftijd: 12+.

Column

Pronkzitting

Ik ben hartstikke trots op onze jongste dochter. Leonie kan met humor creatief schrijven. Onder haar pseudoniem Mevrouw Gug schrijft ze kostelijke verslagen voor mijn website groetenuitgendt.eu. Mijn redding. Als niet-carnavalliefhebber toog deze azijnpisser naar de pronkzitting. Hét carnavaleske hoogtepunt waar de prins en zijn geliefde met optredens worden vermaakt. Diepe zucht. Ik zie altijd mannen in een zwart pak, witte handschoenen aan en met een steek op hun hoofd. Ze gedragen zich als dé notabelen van het plaatselijke zottenrijk. Ze zijn natuurlijk geen steek belangrijker dan deze stukjestikker en Jan met de pet. Met zo'n gedachte ga ik met de camera vaak naar het carnaval. Ook naar de pronkzitting. Voel je mijn stemming? En dan redt mijn dochter de avond. Ze zit er als toeschouwer. Als Mevrouw Gug wil ze voor paps een recensie schrijven. Ik richt me op foto's en YouTube. Tijdens de pauze ga ik naar huis en laat het programma de revue passeren. De maan schijnt en denk, mwah. Toch wordt ons gezamenlijk verslag door dé notabelen van het zottenrijk met jubel ontvangen. Dankzij het kostelijke verslag van mijn slimme en menslievende dochter. Ze weet heel knap aan haar oordeel een humoristische positieve draai te geven. Mijn journalistieke bloed komt boven. De 5W1H-methode. Wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe. Politiek Lingewaard houdt hier kennelijk van. De gemeenteraad wil zichtbaar, bereikbaar en herkenbaar zijn voor de inwoners, zo meldt hun communicatieplan. Wat Vladimir Poetin niet lukt, fikst ons democratisch gekozen gemeenteraad wel. Lange neus naar de media. Weg met vrije nieuwsgaring. De raad begint een eigen persbureau. Er staat gedrukt 'Huisstijl ontwikkelen voor sociale mediakanalen, columns en eigen verslag van de raadsvergaderingen op de gemeentepagina.' Het benauwde regiem van Lingewaard wil hiervoor een redacteur, fotograaf en/of filmmaker werven. Ik blijf hartstikke trots op mijn dochter. Mevrouw Gug zal voor geen goud redacteur willen worden van zo'n zotte gemeenteraad. Het is alsof de Raad van Elf een jubelende recensie schrijft over hun slechte pronkzitting.
Sjaak

Jeugdcarnaval in De Valom

Presentatoren kinderenmiddag President Guus en clown Click. (foto: Kraonige Zwaone)

HUISSEN - Dinsdag 5 maart is in de tent van De Valom weer de carnavalsmiddag voor alle kinderen in Huissen e/o.

De middag begint om 14.00 (de zaal is vanaf 13.30 uur open). Tijdens deze middag zal clown Click optreden en de zaal weer laten lachen met zijn grappen. Aansluitend is er de playbackshow. Tijdens deze playbackshow mag samen met je vrienden of alleen je favoriete idool nadoen. Dus wil je meedoen geef je dan snel op via: hjcdekrossels@live.nl. Er is plaats voor elf optredens; zorg dat je er snel bij bent! Misschien ga jij wel als de winnaar van de playbackshow naar huis.

Heb je zin in een gezellig kindercarnavalsmiddag dan we zien we je graag terug op dinsdag 5 maart in de tent bij De Valom. Entree: twee euro.

Wie krijgt het Huissense Räökeliezer?

HUISSEN – Vrijdag 1 maart wordt in Huissen het carnavalsvuur opnieuw flink opgerakeld. Dat gebeurt in Het Moment waar de jaarlijkse Räökelaovend wordt gehouden.

Hoogtepunt van de avond is de uitreiking van het Räökeliezer aan iemand die zich het afgelopen jaar in de kijker heeft gespeeld. Dat kan iemand zijn die op een bijzondere manier de schijnwerpers heeft gericht op een plaatselijke situatie, maar ook een persoon die de vingers heeft gebrand aan een gebeurtenis in Huissen.

Tijdens deze feestelijke start van de Huissense ‘vastenaovend’ wordt ook in zang en muziek stilgestaan bij de manier waarop het stadje 33 jaar geleden carnaval vierde, in aanwezigheid van de hoogwaardigheidsbekleders van toen. Aan de Räökelaovend wordt meegewerkt door de Bevelanders, Piratenkoor, Slubkes, Chantal Hegeman en Femke & Trudy. Het feest, onder het motto ‘Bèter ‘n goeie vrejdag dan Aswoensdag’ begint om 20.41 uur. Voor de mooist verklede bezoekers is er een prijs.

Bingo voor KBO-leden

HUISSEN - Er is op 28 februari bingo voor KBO-leden in Sancta Maria van Lingewaal in de Helmichstraat.

Wie kent het bingo-spel niet, een spel dat hele dorpen in zijn greep had. "Bij de KBO spelen we een keer in de maand op donderdagavond vanaf 19.00 uur. Hier speelt u voor 10,50 euro zeven rondes. Er zijn kleine geldprijzen te winnen als de verschillende figuren vol zijn.

Voor meer informatie let op bericht op KBO Facebook of www.kbohuissen.nl en Hét GemeenteNieuws.

Mozaïek in de goot

ANGEREN - Hoe belandt men in de goot? Vele oorzaken; overlijden van een dierbare, het vertrek van een opkomend talent. Verjaagd worden van je goede stekje. Zomaar een paar redenen.

Het is ons allemaal overkomen.Toch zijn wij niet in de goot beland, maar spelen op 6 en 7 april met twee nieuwe spelers en een nieuwe souffleur een eigentijds blijspel. Met verrassende titel 'De goot' van Ton Davids onder leiding van Willeke Meijer.

Beide avonden zijn ze te zien in het Dorpshuis van Angeren. Begonnen wordt om 20.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur. Entree bedraagt 8.00 euro. Voor vragen of aanmelden: Door Mom 026 3252094.

Inloopspreekuur bij huurdersvereniging Gendt

GENDT - Zoals iedere eerste dinsdag van de maand is er op 5 maart weer een inloopspreekuur van de huurdersvereniging Gendt.

Van 18.30 tot 19.00 uur kan men binnenlopen bij het vertrouwde adres: De Leemhof Gendt.

28 / 32

Mama, wat fijn dat jij nu ook Verweij heet, net als papa en ik.
Knuffel en kusjes van jullie Lizze.

Op 26 februari wordt Luke alweer 12 jaar.

Volgend jaar naar de middelbare school.

Groetjes Oma Annie & Opa Harry

Christian & Camilla

Het is echt waar,
Bep wordt 5 maart 80 Jaar!
Wij gaan dit samen vieren

Alvast Proficiat.

Er was eens een djenje uut Gendt
Die staat als Rita bekend
Het wordt even wennen
Om jou te herkennen
Want ben jij zuster of cliënt?

Rita 50!

Lieve Noa,
Kijk, je staat weer in de krant!
Van harte gefeliciteerd, eindelijk daar, die 15 jaar!
Een hele fijne verjaardag!
Liefs van Pap en Mam

Hiep Hiep Hoera
Op 2 maart wordt Isabella al 7 jaar.
Proficiat meisje, fijne dag gewenst. Van Oma uit Colombia en Ome Twan uit Druten en Opa en Oma Gendt.

Tobi 15 jaar alweer.
Gefeliciteerd van Mama, Papa en Kiki. Maak er een mooi 15e jaar van, met wellicht weer een kampioenschap

Iedereen mag het horen.
Rita wordt 50 jaar!
Je weet wel van wie.

Van harte gefeliciteerd Fenna.

Neil, Glenn, Roan en Owen

Lieve Rijk,
Eindelijk! Van harte proficiat met je 6e verjaardag, kanjer!
Dikke kussen van Oma en Opa!

Sweet 16
Iris gefeliciteerd.
Papa, Mama, Laura,
Opa(s), Oma en een poot van Patser.

De "1e prijs" voor de verzorgingspost, Wil, Fia en Irene van de IJsvogels Angeren

Alaaf wat zijn wij trots op onze Prins Carnaval Job de 1ste.
Veel plezier.
Gefeliciteerd namens de hele familie.

Gefeliciteerd met jullie 60 jarig huwelijk.

Liefs: kinderen-klein en achter kleinkinderen

Lieve Julia,

2 maart word je 18 jaar

Hou van je en ben supertrots op je

Dikke kus mama

Stap in de Stilte in Ressen

RESSEN - Op zaterdag 9 maart is er in Ressen (Kerkenhofstraat 3) weer een retraitedag met als thema: 'Kijken met de ogen van je ziel’.

We worden uitgenodigd om met aandacht onze zintuigen te gebruiken. Ervaar hoe heilzaam dat is, juist in deze tijd waarin er zoveel prikkels op ons afkomen. Omdat we ook naar buiten gaan is het raadzaam stevige schoenen en regenkleding mee te nemen. Een lunchpakket neem je ook zelf mee, wij zorgen voor vegetarische soep.
De retraitedag is van 10:30 uur (inloop vanaf 10:00 uur) tot 16:00 uur. De kosten bedragen 15 euro per persoon. Het maximum aantal deelnemers is vijftien; geef je op bij: info@pleisterplaatsressen.nl.

De dag is georganiseerd door de commissie Pleisterplaats Ressen, onderdeel van de Vierplek (www.pleisterplaatsressen.nl).

Swingende Saxotone Jazz Quartet treedt op in de Theaterkerk

BEMMEL - Noteer vrijdag 1 maart maar vast in uw agenda, want het theaterkerkcafé verandert voor deze gelegenheid in een swingende jazzclub. Neem plaats aan een tafeltje, bestel een drankje en laat je meevoeren op de tonen van de saxofoon, gitaar en contrabas.

Deze avond staat in het teken van de pure schoonheid van jazzmuziek met invloeden uit de soul, bebop, blues en latin. Saxotone Jazz Quartet is geboren vanuit het sax/gitaar duo Toon Meijer en Raymond Nijenhuis, en hun gedeelde adoratie voor de muziek van de legendarische, Amerikaanse jazzsaxofonist Zoot Sims en jazzgitarist Joe Pass. De muzikanten van dit kwartet hebben alle drie ruim ervaring als het gaat over spelen met de crème de la crème van de internationale muziekscene. Drie zeer gepassioneerde instrumentalisten gaan u laten horen hoe mooi, helder en swingend jazz kan zijn, in al zijn kracht en eenvoud. Ze nemen een zangeres mee, maar die naam houden ze nog even geheim.

Aanvang 21:00 (zaal open 20:00). Locatie Foyer. Kaartjes kosten 10,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en zijn tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

AED Buurtschap Flieren Gendt

GENDT - Dankzij de vele donaties van waardecheques van buurtbewoners en andere inwoners van Gendt is het initiatief AED Buurtschap Flieren in heel korte tijd bij elkaar gespaard!

De initiatiefnemers zijn iedereen dankbaar, die dit mogelijk hebben gemaakt! Stichting Kloppend Hart voor Lingewaard en Overbetuwe gaat er nu voor zorgen dat er een AED wordt geïnstalleerd bij boerderijwinkel De Geer in het buurtschap Flieren in Gendt.

Een AED in buurtschap Flieren is onmisbaar om levens te redden. Een AED geeft iemand met een hartstilstand een elektrische schok. Die kan ervoor zorgen dat het hart weer normaal gaat kloppen. Zo kan een AED iemands leven redden. Zie ook: www.kloppendhartvoorlingewaard.nl.

Carnavalsmiddag voor senioren

DOORNENBURG - De carrnavalsmiddag voor senioren is op dinsdag 5 maart in het ontmoetingscentrum van Doornenburg. Aanvang 13.30 uur (tot ongeveer 16.30 uur)

Afgelopen jaar was de carnavalsmiddag voor senioren een groot succes. Er waren veel mensen aanwezig. Jonge en oudere senioren. Luisterend en dansend. Het is weer een schitterend programma met muziek en dans. "Wij hopen weer veel mensen uit de verschillende buurten van Doornenburg te kunnen verwelkomen! Ook dit jaar verwachten we naast Doornenburgse bewoners, Oud-Doornenburgers en senioren uit de buurt , die graag met ons er een schitterende middag van willen maken. (Oud-Doornenburgers zijn natuurlijk nog gewoon Doornenburgers, maar zijn verhuisd naar Gendt of elders. Vaak omdat in Doornenburg te weinig geschikte woningen voor senioren beschikbaar zijn.) Het zal fijn zijn elkaar weer te ontmoeten."

Grune Cross: Met je skelter van de dijk!

BEMMEL - Met je skelter van de dijk? Het kan tijdens de eerste editie van de Grune Cross Skelterrace op maandag 4 maart. Jong en oud mag meedoen.

Versier je skelter of misschien kun je hem zelfs ombouwen tot hét snelheidsmonster waar iedereen naar omkijkt. De bedoeling is in ieder geval dat er wordt gecrosst. Het parcours ligt bij de hervormde kerk (Oude Kerkhof 13, Bemmel) en deelname is gratis. Op deze middag is er ook gelegenheid om ‘brommers te kieken’. Wil je komen kijken en deelnemers aanmoedigen? De start is om 16.00 uur.

De Grune Cross wordt georganiseerd door carnavalsvereniging De Geintrappers. Jarenlang vond op maandag tijdens carnaval de boerenbruiloft plaats, maar de belangstelling hiervoor nam af. Toch heeft de vervanger nog voldoende boerse trekjes. Na de race staat café De Roskam in het teken van een Høken-party. Er zal snert en friet geserveerd worden en dj Thijs draait tot in de late uurtjes boerenrock. Om 19.00 uur is de prijsuitreiking. En wie wordt de mooiste verklede boerenvrouw? Een jury wijst de eerste Grune Bertha aan.

Meedoen?
Er zijn prijzen in diverse categorieën te winnen. Inschrijven kan tot uiterlijk zondag 3 maart bij eetwinkel Polly en café De Roskam. Het inschrijfformulier is tevens beschikbaar op www.degeintrappers.nl.

Kindercarnaval bij Piejassen

BEMMEL - De carnavalsdagen komen steeds dichterbij en ons carnavalshart begint alweer sneller te kloppen. De Piejassen uit Bemmel gaan er dit jaar weer een knalfeest van maken en hopen weer veel kinderen te verwelkomen in De Kinkel.

Vrijdag 1 maart trekken De Piejassen met jeugdprins Job 'de Vliegende Keep', zijn prinses Nikki en de jeugdraad langs de Bemmelse basisscholen. Dit is traditiegetrouw de aftrap voor drie dagen kindercarnaval bij de Piejassen. Zondag 3 maart is er na de carnavalsoptocht vrij entree voor iedereen. Op maandag 4 en dinsdag 5 maart starten ze om 14.11 uur met ons programma. De zaal is geopend om 13.30 uur. Een programma gevuld met optredens, veel polonaises, Bemmel got Talent en ga zo maar door.

Dit jaar zijn er ook weer fantastische prijzen te winnen! Wat dacht je van een 'all in' entreebewijs voor De Leemkuil in Nijmegen. Dit gaan wij verloten onder de gezinnen/kinderen die het mooist verkleed komen. #hoedan?! Zorg ervoor dat papa, mama, broertje en/of zusje ook meekomen en verras ons. Zet hem op!

Bid & Breakfast Ressen

Kerk Ressen. (foto: Marion Zwart)

RESSEN - Normaliter is op elke laatste vrijdag van de maand Bid & Breakfast in de kerk van Ressen (Kerkenhofstraat 3). In verband met werkzaamheden in de kerk is de Bid & Breakfast deze keer niet op de laatste vrijdag van de maand, maar op vrijdag 1 maart.


Je bent weer welkom om aansluitend aan het dagelijkse ochtendgebed te genieten van een goed gesprek en gezamenlijk ontbijt. Aanmelden is niet nodig. De ochtendgebeden gaan wel gewoon op alle werkdagen van 9:00 - 9:15 uur door.

Bid & Breakfast wordt georganiseerd door de commissie Pleisterplaats Ressen, onderdeel van de Vierplek (www.pleisterplaatsressen.nl).

Afscheid dirigent b-slagwerkgroep Sint-Caecilia Gendt

Dirigent B-Slagwerkgroep St. Caecilia Gendt. (foto: Sint-Caecilia / Albert Berns)

GENDT - Op woensdag 27 februari zal Martijn Reulink de laatste repetitie verzorgen als dirigent van b-slagwerkgroep Sint-Caecilia Gendt.

Martijn heeft vijf jaar lang met veel plezier de b-slagwerkgroep gedirigeerd en samen met de jeugdige slagwerkers in deze jaren veel bereikt. Martijn zal deze laatste repetitie een afscheidsconcert geven waarin hij de afgelopen vijf jaar aan muziek laat passeren. Iedereen is welkom om bij dit afscheidsconcert te komen luisteren en kijken. Het concert vindt op woensdag 27 februari plaats in de theaterzaal van Providentia en begint om 19.15 uur. De toegang is gratis!

Uitslagen teams Tweestroom

GENDT - Kidang-DS6 ontving Tweestroom-DS2 dat een moeizame start had, want de eerste set werd nipt gewonnen.(26-28) Door de andere set ook te winnen, werden wel 5 punten voor de ranglijst binnen gehaald.(0-40(26-28/15-25/20-25/18-25)

Tweestroom-DS3 speelde uit bij Heijendaal-DS10 en verloor de eerste en tweede set. In de derde set ging het spel beter en dat leverde de setwinst op. Helaas werd de vierde set weer verloren. De setwinst is een goede opsteker voor de nadere wedstrijden om die ook te kunnen winnen, zodat men veilig kan spelen voor lijfbehoud. (Niet degraderen) Uitslag(3-1)(25-10/25-12/22-25/25-12) Hexagon-DS1 speelde de uitgestelde uit bij Tweestroom-DS1. Onze dames hadden er geen enkele moeite deze wedstrijd te winnen. De setstanden spreken duidelijk jet verschil.(4-0(25-11/25-15/25-14/25-06)

Tweestroom-MB1 ontving koploer Gemini-MB1. Naar gelang de sets werden gespeeld scoorde het team, steeds meer punten, maar niet genoeg voor de setwinst. In de vierde set was men dichtbij de winst, maar helaas werd er nipt verloren.(23-25) Deze uitslag geeft het team veel moed voor de komende wedstrijden.(0-4)(15-25/19-25/21-25/23-25) Trivos-MC2 speelde uit bijTweestroom-MC1, dat in de eerste set start problemen had. Want die set werd nipt gewonnen.(26-24) In de andere sets kwam men niet in de problemen;,het werd een overtuigende overwinning.(4-0)(26-24/25-06/25-09/25-18)

Tweestroom-mix-JB1 speelde thuis tegen Vocasa-JB1 en had alleen in de tweede set de meeste moeite die te winnen. Nipte winst.(25-23) Door deze oerwinning bleven de 5 punten in Gendt.(4-0)(25-15/25-23/25-14/25-16) Voreo-JC1 speelde uit bij Tweestroom-mix-JC1, dat nog ongeslagen is. Zo ook deze wedstrijd werd met duidelijke cijfers gewonnen. De winst levert 5 punten op voor de ranglijst.(4-0)(25-13/25-11/25-09/25-09)

Loop je Vitaal; Running- therapie maar dan meer...

LINGEWAARD - WdoCare heeft samen met BronV (vitaliteitscoaching) 'Loop je Vitaal' ontwikkeld. Loop je Vitaal is bedoeld voor alle mensen die op welke manier dan ook stress ervaren. Dit kan bijvoorbeeld een burnout zijn. Naast stressgerelateerde klachten is deze manier van bewegen ook voor depressie effectief gebleken.

Er wordt gestart met een individuele intake. Daarna wordt er bij iedere bijeenkomst een thema besproken en/of ervaren. De thema's die aan bod komen zijn voeding, stress, ademhaling, yoga en mindfulness. Ook wordt er van iedere deelnemer een hardloopanalyse gemaakt door een fysiotherapeut. Er vinden tijdens de bijeenkomsten geen groepsgesprekken plaats.

Daarna gaan we buiten aan de slag met het hardlopen. Je hoeft hiervoor niet sportief te zijn. Het gaat hierbij om de beweging en niet om de prestatie.
Uniek aan 'Loop je Vitaal' is de multidisciplinaire aanpak. Wij werken samen met een gediplomeerd diëtist, yoga docent, mindfulness docent, fysiotherapeut en vitaliteitscoach.

Er zijn acht gezamenlijke bijeenkomsten van anderhalf uur per bijeenkomst. De bijeenkomsten vinden plaats bij WdoCare in Gendt. We starten met de eerste bijeenkomst op woensdag 13 maart. Deze is van 9:30 uur tot 11:00 uur. Wil je meer informatie of wil jij je aanmelden? Kijk hiervoor op www.wdocare.nl/loopjevitaal.

Nieuw: WW (Weight Watchers) nu ook in Bemmel!

BEMMEL - Mijn naam is Marieke en ik ben Wellness-coach voor WW in Bemmel. Ik begeleid mensen naar een gezonde levensstijl en naar een gezond(er) gewicht. Lekker en gezond eten staat daarbij centraal. WW is al meer dan 50 jaar succesvol in het begeleiden van mensen naar een gezond gewicht.

Ons wetenschappelijk onderbouwd programma kijkt verder dan alleen het getal op de weegschaal! Wij denken in kansen en gaan op weg naar succes, naar een complete gezonde leefstijl! Als ondersteuning in het programma hebben wij geweldige online tools, zoals een account op de WW website en een app waarin je al je beweging en eten & drinken kunt bijhouden. Ook hebben we een online forum 'Connect' waarmee je contact met andere members kunt houden; heel inspirerend en motiverend. En, 'last but not least', hebben we wekelijkse workshops. Daar kom je uiteraard alles te weten over ons programma maar ook hoe je bijvoorbeeld omgaat met verleidingen of wat je kunt doen om vol te houden. Kortom alles om jou te helpen op weg naar succes!

De workshop in Bemmel is op dinsdagavond in de Theaterkerk, Markt 5. Ontvangst tussen 19.00 uur en 19.30 uur. Met aansluitend de workshop tot 20.00 uur.

Je bent van harte welkom voor een meet & greet met je coach! De eerste sessie mag je gratis en vrijblijvend bijwonen.

Musical-in-1-dag voor kinderen

LENT - Op zaterdag 30 maart is het zo ver: voor de tweede keer wordt er in de Vierplek een Musical-in-1-dag georganiseerd.

'Jona', wordt ingestudeerd en opgevoerd door kinderen van 4-12 jaar, samen met de professionele theatermakers van 'De Vliegende Speeldoos'. Opnieuw een prachtig actueel en hoopvol verhaal voor en door kinderen. Er kunnen 50-100 kinderen meedoen, vriendjes en vriendinnetjes zijn ook van harte welkom om mee te spelen.

Deelname is gratis, aanmelden bij wilma@4-plek.nl. Locatie: Citadel (Griftdijk Noord 9A in Lent). Kinderen van zes tot en met twaalf jaar starten om 10:15 uur met de repetities (voor lunch wordt gezorgd) en kinderen van vier en vijf jaar beginnen om 12:30 uur. De voorstelling waarbij iedereen welkom is, start om 16:00 uur.

Uitslagen teams Tweestroom

Uitslagen teams Tweestroom

GENDT - Kidang-DS6 ontving Tweestroom-DS2 dat een moeizame start had, want de eerste set werd nipt gewonnen.(26-28) Door de andere set ook te winnen, werden wel 5 punten voor de ranglijst binnen gehaald.(0-40(26-28/15-25/20-25/18-25)

Tweestroom-DS3 speelde uit bij Heijendaal-DS10 en verloor de eerste en tweede set. In de derde set ging het spel beter en dat leverde de setwinst op. Helaas werd de vierde set weer verloren. De setwinst is een goede opsteker voor de nadere wedstrijden om die ook te kunnen winnen, zodat men veilig kan spelen voor lijfbehoud. (Niet degraderen) Uitslag(3-1)(25-10/25-12/22-25/25-12) Hexagon-DS1 speelde de uitgestelde uit bij Tweestroom-DS1. Onze dames hadden er geen enkele moeite deze wedstrijd te winnen. De setstanden spreken duidelijk jet verschil.(4-0(25-11/25-15/25-14/25-06)

Tweestroom-MB1 ontving koploer Gemini-MB1. Naar gelang de sets werden gespeeld scoorde het team, steeds meer punten, maar niet genoeg voor de setwinst. In de vierde set was men dichtbij de winst, maar helaas werd er nipt verloren.(23-25) Deze uitslag geeft het team veel moed voor de komende wedstrijden.(0-4)(15-25/19-25/21-25/23-25) Trivos-MC2 speelde uit bijTweestroom-MC1, dat in de eerste set start problemen had. Want die set werd nipt gewonnen.(26-24) In de andere sets kwam men niet in de problemen;,het werd een overtuigende overwinning.(4-0)(26-24/25-06/25-09/25-18)

Tweestroom-mix-JB1 speelde thuis tegen Vocasa-JB1 en had alleen in de tweede set de meeste moeite die te winnen. Nipte winst.(25-23) Door deze oerwinning bleven de 5 punten in Gendt.(4-0)(25-15/25-23/25-14/25-16) Voreo-JC1 speelde uit bij Tweestroom-mix-JC1, dat nog ongeslagen is. Zo ook deze wedstrijd werd met duidelijke cijfers gewonnen. De winst levert 5 punten op voor de ranglijst.(4-0)(25-13/25-11/25-09/25-09)

Musical-in-1-dag voor kinderen

LENT - Op zaterdag 30 maart is het zo ver: voor de tweede keer wordt er in de Vierplek een Musical-in-1-dag georganiseerd.

‘Jona’, wordt ingestudeerd en opgevoerd door kinderen van 4-12 jaar, samen met de professionele theatermakers van ‘De Vliegende Speeldoos’. Opnieuw een prachtig actueel en hoopvol verhaal voor en door kinderen. Er kunnen 50-100 kinderen meedoen, vriendjes en vriendinnetjes zijn ook van harte welkom om mee te spelen.

Deelname is gratis, aanmelden bij wilma@4-plek.nl. Locatie: Citadel (Griftdijk Noord 9A in Lent). Kinderen van zes tot en met twaalf jaar starten om 10:15 uur met de repetities (voor lunch wordt gezorgd) en kinderen van vier en vijf jaar beginnen om 12:30 uur. De voorstelling waarbij iedereen welkom is, start om 16:00 uur.