GN Berg en Dal Heumen Mook

24 juni 2015

GN Berg en Dal Heumen Mook 24 juni 2015


Streekgala: Op bezoek bij de boer!

OOIJ - Stichting Landwaard houdt zondag 28 juni voor de dertiende keer het Streekgala. Zestien boeren en tuinders zetten hun staldeuren open voor publiek. Het thema van het Streekgala 2015 is ‘Liefde op de boerderij’. Wil je kalfjes knuffelen, zelf cider bottelen of een rit maken met de huifkar? Kom dan tussen 11.00 en 17.00 uur naar dit gratis evenement voor het hele gezin. Op www.streekgala.nl staat een overzicht van alle bedrijven waar men op bezoek kan.

Het Streekgala heeft dit jaar een speciaal thema: 'Liefde op de boerderij'. Wil je hier meer over weten? De boeren vertellen graag over voortplanting tussen dieren, bestuiving van gewassen maar ook over hun liefde voor het vak.

Voor de sportieve bezoekers is er een fiets/wandelroute uitgezet die de verschillende bedrijven in de Ooijpolder met elkaar verbindt. De route Ooijpolder is 23 kilometer lang. Ook dit jaar is er weer van alles te beleven. Zo kun je bij schooltuin De Wielewaal een bezoek brengen aan de kruidentuin en boer Geert van boerderij Buitengast vertelt je alles over de melkrobot. Bij de Kekerdomse molen kun je zelf meel malen. Bij de Beekse Ridder is het mogelijk om cider te bottelen en heerlijke likeuren te proeven. Bij de zelfpluktuin Ooijs Moos kun je fruit plukken en bij stalhouderij De Kasteelsche Hof kun je een rit maken met de huifkar.

"Verzamel je vrienden en familie, download één van de mooie routes en ga op 28 juni op bezoek bij de boer. Je zult verrast zijn door de schoonheid van het platteland, de heerlijke producten en de gezelligheid!"

Schutterij OEV uit Millingen staat bol van activiteiten

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Schutterij OEV is bijzonder actief. Door het jaar heen worden er diverse activiteiten georganiseerd en niet zonder succes. Ook worden er deels activiteiten ontplooid om jeugd voor het schuttersgebeuren warm te maken.

Zaterdagmiddag 13 juni was het weer zover en werd er een kidsmiddag gehouden voor de Millingse jeugd tot zestien jaar in het schuttersgebouw van OEV aan de Heerbaan. Tijdens deze kidsmiddag waren er diverse activiteiten zoals schminken, foto shots, broodbakken, cup cakes maken en niet te vergeten knutselen.

Daarnaast waren er op de goed bezochte middag demonstraties van de majorettes van OEV en de schietclub, zodat je jeugd daar ook kennis mee kond maken. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst moet de organisatie van OEV gedacht hebben en hopelijk werpt dat in de nabije toekomst zijn vruchten af.

Oproep voor reünie dameselftal

MILLINGEN - Het ligt in de bedoeling om een reünie van oud-speelsters, trainers, leiders en sponsors van het oude damesteam van MVV’18 en oude damesteam van SC Millingen te gaan organiseren. Daarom worden alle oud-speelsters, leidsters, trainers, sponsors gezocht van het oude MVV'18 damesteam en het oude SC Millingen damesteam.

"Heb je interesse voor een reünie/feestje? Stuur dan een mail naar damesmvv18@gmail.com. Schrijf daarin de volgende gegevens:
voornaam, achternaam (en meisjesnaam), geboortedatum, adres, postcode, woonplaats, telefoonnummer, je voetbalperiode (bijvoorbeeld: 1985 tot en met 1991) en welke positie in het veld."

"Heb je nog foto's? Scan de foto’s in en mail deze samen met jouw gegevens (bestanden niet verkleinen!). Kun je niet inscannen, geef dit dan aan, dan maken we een afspraak om het in te scannen. Heb je geen mail? Schrijf jouw gegevens op een briefje en deponeer dit in de brievenbus bij Willie Maassen, Wethouder Koenenstraat 29 in Millingen aan de Rijn", aldus De Feestneuzen (Willie Maassen, Mechteld Driessen-Rutjes, Leonie Wessels-de Jong, Angela Sanders-Bijsterveld).

Tweede AED in Kekerdom

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Door ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn/ Kekerdom is donderdagmiddag 11 juni een AED met buitenkast geplaatst bij Ruth en Wil Awater in Kekerdom aan de Botsestraat 37. Aan de doorgaande weg naar Millingen, schuin tegenover de uitstaphalte van de busdienst.

Dankzij de financiële steun van de gemeente is het de lokale ehbo-vereniging mogelijk gemaakt een AED met buitenkast voor Kekerdom aan te schaffen.

In Millingen hangen ruim twintig AED-apparaten. Omdat er in Kekerdom slechts één AED (UNA-gebouw) openbaar beschikbaar is zijn, is in overleg met Ruth en Wil Awater overeengekomen, dat de AED met buitenkast aan de voorkant van hun woning aan de Botsestraat 37, Kekerdom geplaatst wordt. Het AED-apparaat is op vakkundige wijze geïnstalleerd en beschikbaar voor getrainde mensen uit de omgeving. Een getrainde vrijwilliger kan het AED-apparaat gebruiken, als dit noodzakelijk mocht zijn.

Zonder enige tekenen vooraf vallen mensen op de grond en reageren niet meer op aanroepen en aanschudden. Er is dan sprake van hartfalen en noodzakelijk zo snel mogelijk te alarmeren, te starten met de reanimatie en te vragen om een AED. "Als u wordt getroffen door hartfalen, wilt u toch ook geholpen worden? Volg daarom in het najaar een cursus reanimatie/AED bij ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn/ Kekerdom en leer hoe je moet handelen om een mensenleven te kunnen redden. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Alex Janssen van de ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn/ Kekerdom, 06 10434247.

Rommelmarkt bij Rood Wit

GROESBEEK-BREEDEWEG - De jaarlijkse rommelmarkt van voetbalvereniging Rood Wit wordt dit jaar gehouden op zondag 28 juni van 11.00 tot 14.00 uur op het terrein aan het kapittelland in Groesbeek.

Op zaterdag 27 juni worden de spullen opgehaald in de Breedeweg, Generaal Gavinstraat, Mansberg, Hobbemaweg en de wijk Lage Horst (achter AH). Bruikbare spullen kunnen aan de kant van de weg gezet worden, onbruikbare spullen worden niet meegenomen. Iemand die spullen heeft en niet aan de route woont, kan bellen met de kantine van Rood Wit (024 3971130) of met een van de bestuursleden.

Op zaterdag 27 juni kan iedereen spullen naar Rood Wit brengen tussen 10.00 en 14.00 uur .Op zondag 28 juni is er weer veel te koop, waarmee de voetbalclub geholpen wordt. Iedereen is welkom op deze traditionele rommelmarkt.

Deuren Inloophuis open, ook in de zomerperiode!

GROESBEEK - Het Inloophuis Groesbeek is een ontmoetingsplek, een tweede huiskamer, voor mensen die zélf of in hun omgeving te maken hebben (gehad) met een ernstige ziekte, zoals kanker. Voor informatie, ontspanning, om even niet met ziek zijn bezig te zijn of een praatje te maken met mensen die weten welke invloed een ernstige ziekte op je leven kan hebben.

Activiteiten komende periode (Graag aanmelden, zie ook www.inloophuisgroesbeek.nl).

Openingstijden: dinsdag en donderdag 11.00-16.00 uur en woensdag 13.00-21.00 uur. Wij zijn gesloten van 21 juli t/m 30 juli en op 5, 6, 12, 13 augustus.

Iedere donderdag 11.00-12.00 uur: Info-uur ZZG Zorggroep
Donderdag 25 juni 10.00-12.00 uur: Themawandeling in de natuur

Donderdag 2 juli 13.30-16.00 uur: Mozaïekworkshop
Dinsdag 7 juli 20.00-22.00 uur: Rouwverwerking – gespreksgroep nabestaanden

Woensdag 8 juli 13.00-15.00 uur: Ontspanningsoefeningen
Maandag 13 juli 10.00-12.00 uur: Themawandeling in de natuur
Donderdag 16 juli 13.30-16.00 uur: Mozaïekworkshop

"Interesse om eens naar ons toe te komen? Welkom! Ook nieuwe vrijwilligers die een bijdrage willen leveren aan ons Inloophuis verwelkomen wij graag. Onze activiteiten zijn gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom. Aanmelding via: Inloophuis Groesbeek, De Mallemolen, Kloosterstraat 11, Groesbeek (024 6756071, info@inloophuisgroesbeek.nl, www.inloophuisgroesbeek.nl)."

Ehbo-diploma's in Millingen

MILLINGEN - Vrijdagavond 12 juni was de jaarlijkse algemene ledenvergadering van ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn/ Kekerdom in het clubhuis van SC Millingen/ Odio. Aansluitend kregen de deelnemers aan de basisopleiding EHBO/AED hun diploma uitgereikt door voorzitter Alex Janssen.

De voorzitter liet weten, dat de cursisten goed hun best hebben gedaan de kennis te vergaren om zodoende het examen succesvol af te kunnen leggen. Mede dankzij de inzet van instructrice Angela Konings en de lotusslachtoffers, Gerda en Martien Seegers waren zij in staat het examen met goed gevolg af te leggen

De voorzitter reikte aan twintig geslaagden het diploma van het Oranje Kruis uit, voorzien van de ehbo-speld. Het diploma is twee jaar geldig. De geslaagden dienen voldoende bijscholingen te volgen om het diploma geldig te houden. Het bestuur van ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn/Kekerdom feliciteerde de geslaagden met het diploma.

"Vindt u het ook belangrijk dat u, als dit nodig mocht zijn, geholpen wordt bij een ongeval? Volg dan in het najaar een cursus EHBO/AED bij onze vereniging. U kunt zich opgeven bij Alex Janssen, 06 10434247. In veel gevallen wordt deze cursus geheel of gedeeltelijk vergoed door uw werkgever of ziektekostenverzekeraar.

Echtpaar Gordon onder de indruk op Canadese Erebegraafplaats

Foto: Piet Spanjes

GROESBEEK – Het echtpaar John en Margaret Gordon uit het Canadese Toronto was vrijdagmorgen danig onder de indruk bij het plaatsen van de 2338 Canadese Vlaggetjes op de graven van hun gesneuvelde landgenoten. De educatiecommissie van het Bevrijdingsmuseum had groep zeven en acht van basisschool 'Op De Heuvel ' gevraagd de vlaggetjes bij de graven in de grond te steken.

Samen met de jufs Henny en Nancy en meneer Mitch waren de kinderen naar de begraafplaats getogen, waar ze kennis konden maken met het echtpaar John en Magaret Gordon. In de schaduw onder de bomen werd hen door vrijwilligers van het Bevrijdingsmuseum de geschiedenis van de Canadese Erebegraafplaats uitgelegd, waarna ze een rondleiding kregen op de begraafplaats. De schooljeugd werd ook duidelijk gemaakt waarom deze vaak jonge militairen hier in Groesbeek begraven lagen.

Vervolgens kon worden gestart met het in de grond steken van de 2338 Canadese vlaggetjes; de klus was rond twaalf uur geklaard. Het echtpaar Gordon was ontroerd bij het aanschouwen van de vlaggetjes. Uit verhalen en boeken had het vernomen dat veel landgenoten op een prachtig kerkhof in Groesbeek begraven lagen. Daarmee was niets te veel gezegd, lieten zij desgevraagd weten. "Het is veel mooier dan wij gedacht hadden."

De overige driehonderd graven van vooral Engelse, Poolse, Belgische, Russische, Joegoslavische en enkele Nederlandse soldaten kregen van vrijwilligers van het Bevrijdingsmuseum ook een vlaggetje op hun graven. De jeugd werd vervolgens een lunch aangeboden in het Bevrijdingsmuseum door het echtpaar Gordon, dat deze reis niet gauw meer zal vergeten.

Cursus kunstgeschiedenis

GROESBEEK - KBO Groesbeek/De Horst heeft het afgelopen jaar een cursus kunstgeschiedenis georganiseerd. In het nieuwe seizoen 2015-2016 wordt deze voortgezet. De cursus vindt plaats in de benedenzaal van SCC De Mallemolen op steeds de eerste maandag van de maand van 19.30 tot 21.30 uur.

Er is plaats voor 25 personen. De docente is Marjon Rath uit Nijmegen, docente culturele en kunstzinnige vorming aan het Karel de Grote College in Nijmegen.

Het programma besteedt aandacht aan Van Gogh (2015 is het Van Goghjaar), Rembrandt en Jeroen Bosch (in 2016 wordt in ’s Hertogenbosch het BOSCH500jaar gevierd). Andere onderwerpen zijn: iconen, Dali, Jugendstil en Art Deco, Entartete Kunst, architectuur, het portret door de eeuwen heen en conceptuele kunst. Kortom: zeer gevarieerd en voor ieder wat wils.

De kosten bedragen tachtig euro voor tien bijeenkomsten. De data in 2015-2016 zijn: 7 september, 5 oktober, 2 november, 7 december, 4 januari, 1 februari, 7 maart, 4 april, 2 mei en 6 juni. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Aanmelden kan bij Wim Moll, bestuurslid KBO Groesbeek/De Horst, telefoon (024) 3974353 of per mail: w.moll@kpnmail.nl.

Kentekenplaten van Volkswagens ontvreemd

GROESBEEK – De afgelopen dagen zijn van twee personenauto's beide van het merk Volkswagen Golf de kentekenplaten ontvreemd.

Een van de auto's stond langs de Bieseltsebaan en is eigendom van een inwoner uit Nijmegen. De andere diefstal vond plaats bij een Golf, die stond geparkeerd langs de Thornsesestraat in Persingen; de auto is eigendom van een inwoner uit Persingen. De politie vermoedt dat de kentekenplaten op een andere Volkswagen wordt geplaatst om zo de belasting en bekeuringen te ontlopen.

Verkeersruzie loop uit de hand

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een verkeersruzie tussen een bestuurder van een personenauto en een bestuurder van een bestelbus is vrijdagmiddag op het Dorpsplein in Groesbeek flink uit de hand gelopen.

De bestuurder van de personenauto wilde het Dorpsplein oprijden op het moment dat de bestuurder van de bestelbus achteruit het Dorpsplein wilde verlaten. In eerste instantie leek het erop dat hij hierbij de personenauto zou schampen. De bestuurder claxonneerde om een aanrijding te voorkomen. Daarop stapte de bestuurder van de personenauto uit en ging verhaal halen bij de bestuurder van de bestelbus.

Na diverse scheldkanonnades stapte de bijrijder van de bestelwagen uit en vervolgens ontstond duw- en trekwerk, dat in een vechtpartij ontaardde tussen de bestuurder en bijrijder van de bestelwagen en de bestuurder van de personenauto.

De echtgenote van de bestuurder van de personenauto, alsmede enkele omstanders probeerden nog de vechtenden te scheiden. Toen de gealarmeerde politie met drie patrouillewagens arriveerde, waren de twee partijen redelijk gescheiden. De bestuurder van de personenauto werd meegenomen naar het bureau in Groesbeek, waar ook de bestuurder en bijrijder van de bestelbus op eigen gelegenheid heengingen. Alle drie vechtenden hebben wat blauwe plekken en schaafwonden opgelopen.

Inwoner Beek wil Van Randwijck- weg afsluiten voor motorrijders

Foto: Peter Hendriks

BEEK – Een inwoner van Beek heeft het gemeentebestuur verzocht om onder andere de Van Randwijckweg in Beek af te sluiten voor motorrijders. De verzoeker woont aan de Oosterbergweg en zegt dat de geluidsproductie van motoren ziekmakend is en de rust door oorverdovende uitlaatherrie verstoort.

Als alternatief geeft de verzoeker aan een 30-kilometer zone in te stellen op de Van Randwijckweg, inclusief effectieve verkeersremmende plateaus in plaats van drempels. Verder stelt hij voor geluidsschermen te plaatsen langs beide zijden van de Van Randwijckweg en daarnaast op alle dagen in het seizoen effectieve geluidscontroles te houden.

Het gemeentebestuur heeft inmiddels de verzoeker laten weten het verzoek, alsmede de alternatieve opties af te wijzen. Op de eerste plaats deelt het gemeentebestuur de stelling niet dat de geluidsproductie van motoren ziekmakend is. Aan een eventueel verkeersbesluit tot het weren van de categorie motoren moet een zwaarwegend belang ten grondslag liggen en dat is hier niet het geval, schrijft het college aan de verzoeker.

"De Van Randwijckweg is een belangrijke weg met een ontsluitende functie voor de kernen Berg en Dal en Beek. Ook voor motoren vervult de Van Randwijckweg een belangrijke verbindende functie, waarvoor geen reëel alternatief voorhanden is. Het weren van motoren staat volgens het college haaks op het gastvrije karakter, dat wij als gemeente wensen uit te stralen uit overwegingen van onder andere toerisme, economie en vestigingsklimaat."

Ook het verlagen van de maximumsnelheid en het plaatsen van geluidsschermen zijn -volgens het college- niet aan de orde. "En geluidscontroles zijn door de capaciteit van de politie onuitvoerbaar", aldus het college aan de verzoeker.

Initiatief Berg en Dal Cup

GROESBEEK/BERG EN DAL – Op 1 januari 2016 is het zover, de nieuwe gemeente Berg en Dal is dan een feit. Op dat moment telt de gemeente tien voetbalclubs verspreid over de hele gemeente.

Voor de seniorenafdeling van De Treffers aanleiding om aan het eind van het seizoen 2015/2016 de eerste Berg en Dal Cup op sportpark Zuid te gaan organiseren. "Het wordt een toernooi waaraan alle amateurclubs een elftal kunnen afvaardigen", aldus Hennie Eikholt, die samen met Theo Albers van de seniorencommissie het voortouw heeft genomen.

Hoe en op welke wijze het toernooi er precies gaat uitzien, is op dit moment nog niet exact bekend. "Na de vakantie zullen we alle voetbalverenigingen in de nieuwe gemeente gaan informeren. Achilles '29 zal ook uitgenodigd worden om met een amateurelftal mee te doen aan dit toernooi", laat Hennie Eikholt weten. Het is de bedoeling dat de Berg en Dal Cup een jaarlijks terugkerend gebeuren gaat worden.

Tandartspraktijk Beckers heeft dependance in Millings Kulturhus

MILLINGEN AAN DE RIJN – De Leuthse tandartspraktijk Beckers heeft sinds half mei een dependance in het Millingse Kulturhus aan de Heerbaan in Millingen.

Momenteel worden er twee middagen in de week controles uitgevoerd op afspraak, daarnaast kunnen oude Millingenaren er terecht voor tandprothesen. Op de woensdagochtend is er een mondhygiëniste aanwezig. De tandartspraktijk Beckers werkt momenteel met drie tandartsen en een mondhygiëniste. Na de zomervakantie zal de dependance helemaal up-to-date zijn. "Nu is het nog even wennen", aldus een woordvoerder van de praktijk. De praktijk is te bereiken op 024 6632557 of via info@tandartsbeckers.nl.

Topscorer Santiage Palacios Mecedo naar Roda JC

GROESBEEK – Het goede spel dat Santiago Palacios Mecedo het afgelopen seizoen bij de Groesbeekse topklasser De Treffers heeft laten zien, heeft zijn vruchten afgeworpen.

De eredivisionist Roda JC heeft de topscorer van de Topklasase (27 goals afgelopen seizoen) voor twee jaar vastgelegd. Hiermee doet de Mexicaan zijn intrede in de eredivisie en gaat er voor hem een voetbaldroom in vervulling. Dit seizoen was Santi (zoals De Treffersfans hem noemen) nog de speler van het jaar en mocht uit handen van Ad Peters de Adco-trofee in ontvangst nemen.

Samenwerking wijkagenten Kranenburg en Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

KRANENBURG/GROESBEEK – Het afgelopen weekend hebben de wijkagenten van Kranenburg en Groesbeek op een unieke wijze samengewerkt. De Kranenburgse wijkagent Claus Dercks kreeg assistentie van de Groesbeekse wijkagent André Vreemann.

De samenwerking is in het leven geroepen, omdat tijdens de tweejaarlijkse Stupkesmarkt - die het afgelopen weekend in Kranenburg werd gehouden – veel Nederlanders trekt, onder hen veel Groesbekers. De samenwerking heeft wel zijn diensten bewezen, omdat er nu ook veel vragen gesteld werden door de Nederlandse bezoekers aan de wijkagenten.

De uitwisseling zal ook plaatsvinden tijdens de traditionele jaarmarkt die op dinsdag 28 juli in het centrum van Groesbeek wordt gehouden. Op die dag zal de Kranenburgse wijkagent Claus Dercks zijn Groesbeekse college André Vreemann assisteren, omdat veel Duitsers een bezoek brengen aan de Groesbeekse jaarmarkt.

Bezwaar ondernemers tegen afsluiting Zevenheuvelenweg tijdens Vierdaagseweek

GROESBEEK - De Groesbeekse Ondernemers Vereniging (GOV) heeft bij de provincie Gelderland bezwaar gemaakt tegen het voornemen om de Zevenheuvelenweg af te sluiten in de Vierdaagseweek.

Met de afsluiting wordt volgens de GOV de reisweg naar de kern van Groesbeek zwaar ontmoedigd. Voor de ondernemers in Groesbeek, die in de zomermaanden sterk afhankelijk zijn van de toeristische omzet, zal het gemis van de directe verbinding vaan een naar de Zevenheuvelenweg leiden tot een forse economische strop. "Het positieve effect van uw voorgenomen maatregel – bevordering van de verkeersveiligheid – staat in geen verhouding tot de negatieve consequenties voor de lokale economie."

Volgens de GOV zijn in plaats van fysiek afsluiten van de Zevenheuvelenweg tal van andere maatregelen denkbaar om de ongewenste en onveilige situatie van het 'wild' kamperen in de bermen tegen te gaan. Met een heldere communicatie, een duidelijk parkeerverbod in combinatie met een wegsleepregeling, wordt volgens de GOV al een zeer duidelijk verbod opgelegd. De GOV verzoekt de provincie de voorgenomen maatregel voor wat betreft het fysiek afsluiten van de Zevenheuvelenweg te herzien en te kiezen voor het instellen van een duidelijk parkeerverbod voor de bermen; het van toepassing verklaren van een wegsleepregeling; het instellen van een snelheidsverlaging en het plaatsen van waarschuwingsborden; via lokale, regionale en landelijke media communiceren dat kamperen in de bermen van de Zevenheuvelenweg uit veiligheidsoverwegingen niet meer is toegestaan; en ter plaatse mobiele matrixborden het verkeer nogmaals attenderen op het parkeerverbod.

Crowdfunding actie voor duurzame bloemenweides en bloemrijke bermen in Berg en Dal

Duurzame bloemenweides Berg & Dal Foto: Arjan Vernhout

BERG EN DAL - Planten en bloemen (vegetatie- of plantengemeenschappen) vormen de basis voor ons land-ecosysteem. Ze zijn een van de belangrijkste bronnen van ons bestaan, maar ook die van bijen, hommels, vlinders en vogels. En laten we die bijen nou ook net nodig hebben voor onze voedselvoorziening!

Nederlands eerste crowdfunding actie voor duurzame bloemenweides en bloemrijke bermen wordt gerealiseerd in Berg en Dal.

Dat het niet goed gaat met bijen, hommels en vlinders, de bestuivers van zo'n tachtig procent van onze voedselgewassen, weten we al een tijdje. Een kwart van de twintig hommelsoorten wordt met uitsterven bedreigd. Van de ruim driehonderd soorten bijen is zestig bedreigd bedreigd. Dat is slecht nieuws voor ons allemaal. Door de teruglopende biodiversiteit is er steeds minder voedsel, stuifmeel en nectar voor deze belangrijke dieren beschikbaar. Dit wordt doorgaans toegeschreven aan het gebruik van landbouwgif, in combinatie met het verlies aan bloeiende bloemen in het landschap, waardoor de insecten minder voedsel kunnen verzamelen. Ook is nog maar vier procent van alle graslanden is nog natuurlijk en bloemrijk! Het omvormen van 'arme' graslanden naar nectarrijke bloemenweides levert dan ook een enorme impuls op voor de biodiversiteit en aantrekkelijkheid van onze leefomgeving.

Meer informatie staat op http://duurzaambergendal.nl/bloemenweides.html en http://duurzaambergendal.nl/crowdfunding/index.html

SC Millingen 8 zoekt spelers

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Het seniorenteam SC Millingen 8 is voor de nieuwe competitie dringend op zoek naar spelers, die mee willen voetballen. Om SC Millingen 8 in te schrijven bij de KNVB voor de nieuwe competitie, zijn er een paar spelers te weinig.

"Vind je het leuk om te voetballen, zoek je een sportieve uitdaging en ben je ook ouder dan achttien jaar, kom dan bij SC Millingen 8 meedoen! Het elftal speelt wekelijks op zondagochtend een gezellig potje voetbal, waarbij sportiviteit, fair play en gezelligheid voorop staan. Trainen mag op woensdagavond.

Is jouw belangstelling gewekt en wil je meer weten of jezelf opgeven? Neem dan contact op met Henk Nielen, leider van SC Millingen 8, te bereiken onder telefoonnummer 06 20776694."

College staat herbestemming paardenstal tot burgerwoning toe

GROESBEEK – Het college van burgemeester en wethouders van Groesbeek staat de herbestemming van een paardenstal aan de Grafwegen tot een burgerwoning in Groesbeek toe.

Echter de woning mag niet groter worden dan driehonderd m3. Het gemeentebestuur is in principe bereid om aan een bestemmingsplanprocedure mee te werken. Daarnaast is het college zeer coulant met de aanvrager om geen leges te heffen voor het voeren van de bestemmingsplanprocedure. Het is van mening dat de locatie niet goed is opgenomen in het oude bestemmingsplan en daar hoeft de eigenaar niet de dupe van te worden, vindt het college. De herbestemming past in de stedenbouwkundige opzet. Voorheen was er ook een nertsenfarm op de locatie.

Amendement om op scholen zonnepanelen te plaatsen

GROESBEEK - De Groesbeekse Volkspartij heeft een amendement ingediend voor het plaatsen van zonnepanelen op basisscholen. Hiervoor kan een deel van het rekeningresultaat worden ingezet, is zij van mening.

Zij verzoekt het besluit inzake de vaststelling van de jaarrekening dit amendement er aan toe te voegen: "Ten laste van het rekeningresultaat een bedrag van 100.000 euro beschikbaar te stellen voor het plaatsen van zonnepanelen op basisscholen".

In de collegeonderhandelingen is op hoofdlijnen duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt geweest. De ambitie is uitgesproken om een klimaatneutrale gemeente te worden. "Plaatsing van zonnepanelen op scholen is een goede manier om verduurzaming te realiseren en biedt bovendien een voordeel voor het onderwijs", aldus de fractie. De raad van de (voormalige) gemeente Groesbeek heeft in mei 2014 in het kader van de besteding van de middelen uit het fonds sociaal–economische versterking 100.000 euro beschikbaar gesteld voor de plaatsing van zonnepanelen op basisscholen, uit te voeren door het lokale bedrijfsleven, dit ter bevordering van de werkgelegenheid. Dit bedrag blijkt volgens de GVP-fractie niet meer beschikbaar te zijn.

Hulpdiensten rukken massaal uit voor gevallen fietsster in Groesbeek

GROESBEEK – Hulpdiensten zijn in de nacht van zaterdag op zondag massaal uitgerukt voor een gevallen fietsster op de Plakseweg in Groesbeek.

De melding kwam binnen dat het slachtoffer (afkomstig uit Groesbeek) bij de val op haar hoofd terecht was gekomen waarna ambulance, politie en traumaheli in actie kwamen. Het slachtoffer is uiteindelijk voor onderzoek per ambulance naar een ziekenhuis in Nijmegen vervoerd.

Eerste bosbrandje van dit jaar in de kiem gesmoord

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Dinsdagmiddag rond half vijf is het eerste bosbrandje van dit jaar in de kiem gesmoord.

De brandweer van Groesbeek kreeg de melding van voorbijgangers dat het brandde langs de Mooksebaan. Ter plaatse aangekomen bleek het te gaan om een perceel, waar de bomen gekapt waren. Daar bleek een stuk van enkele vierkante meters buntgras en bladeren in brand te staan. De brandweer had binnen de kortste tijd de brand onder controle.

Auto met scherp voorwerp bekrast

GROESBEEK – In de Van Nispenstraat in Groesbeek is een auto met een scherp voorwerp bekrast.

De auto -eigendom van een inwoner uit Nijmegen- werd aan de linkerzijde en aan de achterkant flink onder handen genomen. De schade loopt in de vele honderden euro's.

MUG gemeenten hebben over 2014 een meevaller van ruim 3 miljoen euro

GROESBEEK – De jaarstukken 2014 van de voormalige gemeenten Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek laten een voordelig saldo zien van 3.058.000 euro.

Het college stelt de gemeenteraad voor een bedrag van 321.500 euro te storten in de algemene reserve. Met name voor de realisatie van een aantal specifieke activiteiten in 2015, die in 2014 gepland en begroot waren, maar nog niet geheel of gedeeltelijk gerealiseerd zijn. Daarnaast wil het college 9.000 euro toevoegen aan de bestemmingsreserve 'lopende projecten'. Aan de bestemmingsplanreserve 'buitenonderhoud gymzalen scholen' wil het college ook 20.500 euro toevoegen en als het aan het college ligt, wil het ook de bestemmingsplanreserve 'rekeningresultaten' in gaan stellen en het restant van het voordelig saldo van 2.707.000 euro aan deze reserve toe te voegen.

Buiten het boven genoemde saldo van 3.058.000 euro wil men een bedrag van 1.826.500 euro over hevelen van 2014 naar de rekening van 2015. Het gaat hierbij om reeds beschikbaar gestelde budgetten, waarvan de activiteiten niet (volledig) in 2014 zijn uitgevoerd. De gemeenteraad zal de jaarstukken over 2014 vast moeten stellen, waarna de gemeente voor 15 juli ter goedkeuring dienen te worden verzonden naar het naar de Provincie Gelderland.

Radarsnelheidscontrole in Persingen

PERSINGEN – De politie heeft vrijdag 12 juni van 08.30 tot 11.30 uur een radarsnelheidscontrole gehouden op de Thornsestraat in Persingen.

In totaal passeerden 710 voertuigen de radarcontrole. Van hen gingen er negen te hard; de hoogst gemeten snelheid bedroeg 110 kilometer; de toegestane snelheid ter plaatse bedraagt tachtig kilometer per uur.

KBO organiseert

cursus Social Media

GROESBOEEK - KBO Groesbeek/De Horst organiseert voor de 4e keer een cursus Sociale Media in De Mallemolen in Groesbeek.

Facebook en Twitter nemen een steeds belangrijkere plaats in ons sociale contact in. Natuurlijk gaat er niets boven persoonlijk contact. Maar toch handig om er iets meer van te weten.

De cursus wordt gegeven door Mariska Roelofs van de SBOG. Zij zal informeren over de verschillende mogelijkheden van de sociale media zoals Facebook en Twitter.

Bij voldoende belangstelling wordt de cursus in het najaar herhaald. De data zijn reeds bekend: dinsdag 15, 22, 29 september, 13 oktober van 10.00 tot 12.00 uur in SCC De Mallemolen op de Kloosterstraat in Groesbeek.

"Als u belangstelling voor de cursus heeft, geeft u zich dan op per mail bij Wim Moll, w.moll@kpnmail.nl. Graag naam, adres, woonplaats en telefoonnummer vermelden. U maakt gebruik van uw eigen laptop, iPad of tablet. We nemen aan, dat u er redelijk mee overweg kunt om te surfen en te mailen."

Gemeente staat alsnog woningsplitsing op Crumpsestraat Millingen toe

MILLINGEN – In eerste instantie zag het Groesbeekse college het niet zitten dat er een woningsplitsing zou plaatsvinden bij een woning aan de Crumpsestraat in Millingen. Echter bij nader inzien staat het college wel positief tegenover de voorgestelde splitsing van de bestaande woning aan de Crumpsestraat in Millingen in twee wooneenheden.

Het college is ook bereid om via een omgevingsvergunning voor het afwijken van het bestemmingsplan planologische medewerking te verlenen aan de voorgestelde woningsplitsing. Het gezin woont nu in een te groot woonblok. Er kan pas met de splitsing begonnen worden als het bestemmingsplan en de huisnummering geregeld is.

Kentekenplaat

van auto gestolen

GROESBEEK – In de nacht van dinsdag op woensdag is een kentekenplaat gestolen van een auto.

De auto stond geparkeerd langs de Cranenburgsestraat in Groesbeek. Het kan zijn dat het gaat om een verzamelaar, maar het is ook goed mogelijk dat de nummerplaat voor andere doeleinden wordt gebruikt.

Griezeltocht Leuth

LEUTH - Het lijkt nog ver weg, maar de voorbereidingen van griezeltocht Leuth 2015 zijn alweer in volle gang. "Dit jaar gaan we het succes van vorig jaar zeker weer overtreffen."

De titel van het verhaal wordt 'Het spoor van de ratten'. De tocht gaat over een kreupele boerenzoon genaamd Venka. Verstoten door zijn broers en gekozen om lijkkisten te timmeren...

Het aftellen is begonnen! Zaterdag 21 november is de Griezeltocht Leuth. "Volg ons op griezeltochtleuth.simpsite.nl Voor vragen griezeltochtleuth@live.nl."

Autokrakers actief in gemeente

GROESBEEK – De afgelopen dagen zijn autokrakers actief geweest in de gemeente Groesbeek en hebben ingebroken in een tiental auto's.

Op de Nieuwe Rijksweg in Beek werden vier auto's opengebroken. In alle gevallen bleek het slot geforceerd te zijn. Ontvreemd werden een portemonnee van een inwoonster uit Nijmegen, geluidsapparatuur, een Tomtom en kleding van een inwoner uit Ooij. Wat er uit de auto van een inwoner uit Heelsum is ontvreemd is niet bekend. Van een inwoner uit Nijmegen werd eveneens een Tomtom en een tas met gereedschap ontvreemd.

Op de Alde Weteringweg in Beek werd in drie auto's ingebroken. Van een inwoner uit Beek werd een ruit van de auto vernield waarna ze er met geluidsapparatuur en een tablet vandoor zijn gegaan. Van een auto van een inwoner uit Nijmegen werd het slot geforceerd. Daar verdween een koffer met persoonlijke bezittingen. Eveneens verdween uit een auto eigendom van een inwoner uit Nijmegen; kleding en schoeisel. Vanuit een auto die stond geparkeerd aan de Vlietberg in Ooij werd computerapparatuur ontvreemd. De politie heeft de autokraken in onderzoek en verzoekt eventuele getuigen met hen contact op te nemen via 0900 8844.

Portemonnee gerold in supermarkt

GROESBEEK – Vermoedelijk twee buitenlandse jongedames hebben vrijdagmiddag in een supermarkt aan de Burgemeester Ottenhoffstraat in Groesbeek een portemonnee gerold van een 68-jarige inwoonster uit Groesbeek.

Het slachtoffer merkte bij de kassa dat ze haar portemonnee niet meer in haar bezit had. Even daarna werd de politie gealarmeerd door de eigenaar van een croissanterie aan de Dorpsstraat dat hij een portemonnee (gewikkeld in toiletpapier) in de prullenbak van het toilet gevonden had. Er waren bij hem twee buitenlandse jongedames de zaak binnengekomen, die alleen maar gebruik maakten van het toilet en op een verdachte manier weer waren vertrokken.

Toen hij op het toilet poolshoogte ging nemen trof hij de portemonnee aan waaruit het geld en pasjes verdwenen waren. Een patrouillewagen ging direct naar het slachtoffer, zodat de rekening nog op tijd geblokkeerd kon worden. De andere patrouillewagen ging in de omgeving op zoek naar beide dames, maar helaas zonder resultaat. Het slachtoffer verklaarde tegen de politie dat in de supermarkt wel twee dames vlak bij haar hadden gestaan, maar ze heeft niets gemerkt dat ze haar portemonnee weggegrist hadden.

Zeer geslaagd volleybaltoernooi Switch ‘87

MILLINGEN - In het weekend van 6 en 7 juni vond het 41e buitentoernooi van Switch ’87 plaats. Met 145 ingeschreven teams waarvan veertig jeugdteams in de leeftijd van negen tot achttien jaar was dat weer een prima bezetting, hoger dan voorgaande jaren.

De Audiolive Roadshow opende op vrijdag in de feesttent het toernooi met de door de deelnemers samengestelde Stam-top 30 met op nummer 1, Liquido van Narcotic. Na een onstuimige vrijdagavond met veel regen en harde wind die verschillende (party)tenten het leven kostte, was het zaterdag en zondag uitzonderlijk goed volleybalweer met verschillende hoogtepunten: Zaterdagmiddag speelden oud-dames 1' tegen 'jong dames 1'van Switch ’87. De kampioenen van dit seizoen wonnen de wedstrijd met 2-0, maar de tweede set was kantje boord, ze verloren die bijna tegen de oude dames - die één keer in het veld - als vanzelf elkaar weer vonden met passen en aanval.

Er werd op beide dagen gespeeld in ruim twintig poules, op de foto staan de winnaars van de gemengde recreanten gevorderd met het team van de Snap op de eerste plaats.

Na de huldiging van de Dames van ODIO en Switch '87 voor hun kampioenschap van het seizoen 2014/2015 speelde Hike het dak van de tent. Op zaterdag- en zondagmiddag verzorgde Mike’s Retroshow de muziek en na de wedstrijden was het nog lang heel gezellig op het sportpark.

De toernooiorganisatie Stam is haar vrijwilligers dankbaar voor hun uitstekende en enthousiaste medewerking en SC-Millingen en Odio voor de goede samenwerking tijdens de samenvallende activiteiten als de avond-vierdaagse en jeugdvoetbaltoernooi dat ook op zondag plaats vond.

Geen bon hardrijders

GROESBEEK – De politie heeft maandagmorgen twee radarsnelheidscontroles gehouden in Groesbeek. De hardrijders hadden ditmaal geluk en krijgen geen bon in verband met de cao-actie van de politie.

Op de Grafwegen werd gecontroleerd van 07.00 tot 11.00 uur. Daar passeerden 536 voertuigen de radarapparatuur. Er werd geen bon uitgedeeld. Op de Wijlerbaan in Groesbeek werd gecontroleerd van 09.00 tot 12.00 uur. Daar werden vijf overtreders wél op de bon geslingerd, omdat ze veel te hard reden. De overigen kwamen er zonder een bon vanaf.

Natuuragenda

Zaterdag 27 juni 20.30- 22.30 uur: KNNV Gierzwaluw-excursie in het centrum van Nijmegen. Start 20:30 vanaf de Waalkade bij het Besiendershuis (iets ten westen van Holland Casino). Wandelexcursie door de Nijmeegse benedenstad. De excursieleider vertelt onderweg over de wetenswaardigheden over de bijzondere vogelsoort en er is veel aandacht voor verschillende nestplaatsen die in de stenige omgeving voor een oplettende waarnemer te vinden zijn. Verrekijker niet noodzakelijk, wel aanbevolen. Excursieleider Jochem Kühnen, 06-51914095, kuhnenjm@hotmail.com, www.xjochemx.nl/gierzwaluwen.

Zaterdag 4 juli 14.00-16.00 uur: Ommetje Mooker-Plas-Molen. Verzamelen om 14.00 uur op de parkeerplaats aan de Witteweg in Plasmolen; IVN Maas en Niers.

Dinsdag 7 juli 10.00 -13.00 uur: KNNV Wandelexcursie Park Staddijk. We bekijken wat er in dit park dat aangelegd is ten behoeve van de recreatie in Dukenburg aan flora en fauna te vinden is. Vertrek: Streekweg, afslag naar Mundial College; voor ov: bus 15 of 99. Excursiebegeleider: Ton Ebben, 06 12276405, email ton.ebben@gmail.com.

Woensdag 8 juli 19.30-22.30 uur: KNNV Gierzwaluw-excursie door het Waterkwartier. Start 19:30 hoek Voorstadslaan / Weurtseweg (parkje). Wandelexcursie met als onderwerp de 'pootloze vogel'; de gierzwaluw. Gierzwaluw-expert Jochem Kühnen vertelt over de bijzondere vogelsoort. Hopelijk krijgen we veel van de spectaculaire vliegkunsten te zien en we maken een goede kans op het ontdekken van nest-locaties, die zelfs bij de excursieleider nog niet bekend zijn! Verrekijker niet noodzakelijk, wel aanbevolen. Excursieleider Jochem Kühnen, 06 51914095, kuhnenjm@hotmail.com, www.xjochemx.nl/gierzwaluwen.

Zaterdag 27 juni 20.30- 22.30 uur: KNNV Gierzwaluw-excursie in het centrum van Nijmegen. Start 20:30 vanaf de Waalkade bij het Besiendershuis (iets ten westen van Holland Casino). Wandelexcursie door de Nijmeegse benedenstad. De excursieleider vertelt onderweg over de wetenswaardigheden over de bijzondere vogelsoort en er is veel aandacht voor verschillende nestplaatsen die in de stenige omgeving voor een oplettende waarnemer te vinden zijn. Verrekijker niet noodzakelijk, wel aanbevolen. Excursieleider Jochem Kühnen, 06-51914095, kuhnenjm@hotmail.com, www.xjochemx.nl/gierzwaluwen.

Zaterdag 4 juli 14.00-16.00 uur: Ommetje Mooker-Plas-Molen. Verzamelen om 14.00 uur op de parkeerplaats aan de Witteweg in Plasmolen; IVN Maas en Niers.

Dinsdag 7 juli 10.00 -13.00 uur: KNNV Wandelexcursie Park Staddijk. We bekijken wat er in dit park dat aangelegd is ten behoeve van de recreatie in Dukenburg aan flora en fauna te vinden is. Vertrek: Streekweg, afslag naar Mundial College; voor ov: bus 15 of 99. Excursiebegeleider: Ton Ebben, 06 12276405, email ton.ebben@gmail.com.

Woensdag 8 juli 19.30-22.30 uur: KNNV Gierzwaluw-excursie door het Waterkwartier. Start 19:30 hoek Voorstadslaan / Weurtseweg (parkje). Wandelexcursie met als onderwerp de 'pootloze vogel'; de gierzwaluw. Gierzwaluw-expert Jochem Kühnen vertelt over de bijzondere vogelsoort. Hopelijk krijgen we veel van de spectaculaire vliegkunsten te zien en we maken een goede kans op het ontdekken van nest-locaties, die zelfs bij de excursieleider nog niet bekend zijn! Verrekijker niet noodzakelijk, wel aanbevolen. Excursieleider Jochem Kühnen, 06 51914095, kuhnenjm@hotmail.com, www.xjochemx.nl/gierzwaluwen.

Korfbal- en volleybaldameskampioenen gehuldigd

MILLINGEN - In een gezamenlijke actie zijn op zaterdag 6 juni de eerste damesteams van korfbalvereniging Odio en volleybalvereniging Switch ’87 door wethouder Eric Weijers gehuldigd voor het behalen van het kampioenschap.

Het eerste damesteam van ODIO promoveert naar de hoofdklasse, de een na hoogste klasse in het korfbal. Het team van Switch ’87 gaat naar de promotieklasse. De huldiging vond plaats tijdens het tweedaags volleybaltoernooi in de grote feesttent op het sportpark De Hove in Millingen aan de Rijn. De wethouder had zich terdege voorbereid door de sites van de verenigingen goed te bestuderen en de weetjes in een passende toespraak te verwoorden. Alle dames, trainer en coach ontvingen een unieke medaille van de Gemeente Groesbeek. Na de huldiging kon het feest beginnen met Hike in het hoofdprogramma.

Première tennistoernooi HoogLaag Beek en Berg en Dal

BERG EN DAL - In de nieuwe gemeente Berg en Dal is tennis in beweging! Diverse clubs vernieuwen hun banen en we zijn begonnen om samen toernooien te organiseren. Zo vond op 8 maart de première van het Bloemig-toernooi plaats (letters staan voor Beek, Berg en Dal, Leuth, Ooy, Millingen en Groesbeek). Dit was een groot succes.

Nu nemen de tennisverenigingen De Oorsprong en Berg en Dal gezamenlijk het initiatief om de Nieuwe Club Kampioenschappen voor senioren te organiseren.
"Wij nodigen onze leden en die van onze Bloemig-partners Leuth, Ooij, Millingen en Groesbeek van harte uit om mee te doen aan dit HoogLaag-toernooi, in navolging op de al bekende Hoog-Laag jeugdtoernooi.

De onderdelen krijgen een vaste speelavond. Het is al bekend op welke datum de poulewedstrijden per onderdeel worden gespeeld. Zo weet je ruim van te voren op welke dag je moet spelen. Je speelt maximaal twee wedstrijden op een dag/avond, net zoals in de reguliere competitie/racketavond. Dus in een poule van vier speel je bijvoorbeeld maandag twee wedstrijden, en bijvoorbeeld woensdag de laatste poulewedstrijd. Indien er twee poules zijn, worden zaterdag de kruisfinales gespeeld en zondag de finales. Zo kun je je ook voor twee onderdelen opgeven."

De wedstrijden worden dit jaar gespeeld op de banen van tennisvereniging De Oorsprong in Beek-Ubbergen. Op zaterdag 4 juli vinden de halve finales plaats. Zondag 5 juli zijn de finales en de prijsuitreiking, gevolgd door een gezellige en smaakvolle barbecue! Geef je dus op nu op via www.toernooi.nl.

Jeu de boules op z'n Frans in Leuth

LEUTH - Op 13 juni hield de Petanque Vereniging Leuth een toernooi op z'n Frans. Het was 's morgens niet aan te zien dat het een prachtige dag zou worden.

Tussen 12.00 en 13.00 uur werd het droog en kwam de gewenste Franse zon er goed door heen. Er werden drie wedstrijden gespeeld door 24 leden, die probeerden de boules zo dicht mogelijk bij de but te spelen. Na twee rondes bleken er nog vijf spelers te zijn met hun beide partijen te hebben gewonnen.

Tussen de rondes door was er weer de bekende Franse uiensoep met stokbrood en kaas en daarna was er stokbrood met diverse soorten kazen. Na de derde partij was er nog maar één speler met drie gewonnen wedstrijden en 32 pluspunten. Dit was Jan Tissen, die hiermee de eerste prijs in ontvangst kon nemen. Tweede werden ex aequo Roel Brink en Henk Gunsing met twee gewonnen partijen en achttien pluspunten. Als derde eindigde Riekie Groothuizen met twee gewonnen partijen en elf pluspunten.

De mooie prijzen met een Franse uitstraling werden gesponsord door Kaasboer Splithof, waarvoor de organisatie dankbaar is. Onder een heerlijk zonnetje werd er nog gezellig van een hapje en drankje genoten. Het was weer een gezellig en sportief toernooi.

Golfbaan wil kantoor afstoten en verkopen als woning

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het Rijk Golfbanen heeft het gemeentebestuur van Groesbeek toestemming gevraagd voor wijziging van het bestemmingsplan van het kantoor (de voormalige boerderij) aan de Derdebaan in Groesbeek.

Het Rijk Golfbanen is voornemens het gebouw met aangrenzende grond met een oppervlakte van gezamenlijk tweeduizend vierkante meter te verkopen als woning. Het gebouw heeft de laatste jaren dienst gedaan als kantoor van de staf van Het Rijk Golfbanen, die vier golfbanen van Het Rijk faciliteert, terwijl de schuren naast het gebouw dienst hebben gedaan als opslag.

In verband met de aanstaande reorganisatie wordt het gebouw per 1 januari 2016 verlaten. Een deel van de staf zal intrek gaan nemen in het hoofdgebouw van Golfbaan Het Rijk van Nijmegen aan de Postweg in Groesbeek.

Het college staat positief tegenover de wijziging van het bestemmingsplan temeer dat het betreffende gebouw tot 2007 in gebruik was als bedrijfswoning van een agrariër. De aanvrager wordt verzocht een stedenbouwkundig bureau in de arm te nemen om een herziening van het bestemmingsplan voor te bereiden. De kosten van een herziening van het bestemmingsplan komen voor rekening van de aanvrager.

SC Millingen E 2 bedankt trainers/ leiders Hoe leuk is voetbal...

Eric, Jordy, Robbert en François werden namens Jorn, Bram, Hidde, Wesley, Ian, Melle, Jasper, Eyup en Milan bedankt. Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Na afloop van het SC Millingen E-Cup toernooi bedankten de spelers van het pupillenteam SC Millingen E 2 haar trainers Eric en Jordy en haar leiders Robbert en François.

Deze mensen maakten het mogelijk, dat de jongens van SC Millingen E 2 weer een geweldig seizoen achter de rug hebben. Helaas werd de finale van het SC Millingen toernooi na penalty’s verloren, maar door met veel plezier en goed voetbal van de jongens van SC Millingen E 2 werden er prachtige resultaten in de competitie behaald met als absoluut hoogtepunt: het winnen van de KNVB-beker.

Poging inbraak ijssalon Groesbeek

GROESBEEK – In de nacht van zondag op maandag is getracht in te breken in ijssalon Passione aan de Kerkstraat in Groesbeek.

De daders hebben het slot van de toegangsdeur eruit genomen en zijn vermoedelijk gestoord, waarna ze zijn vertrokken. Getuigen hebben rond 02.30 uur twee mannen bezig gezien. Ze waren in donkere kleding en hadden een capuchon op. De daders zijn niet in de ijssalon geweest.

Vier neven diepen hele familie Hubers uit

Foto:Piet Hubers

GROESBEEK – Vier neven van het geslacht Hubers hebben in acht jaar de hele familie Hubers uitgediept. Het was een hele klus laat Piet Janssen (zijn moeder heette Hubers) weten. Daarvoor heeft het kwartet stad en land afgereisd om in de archieven van de gemeenten te neuzen of zij daar nazaten van de Hubersen tegenkwamen. En daar zijn ze wonderwel in geslaagd.

De oorsprong van de familie Hubers was in Groot-Linden, vandaar naar vervolgens Neerbosch en later Hatert om vervolgens op Klein Amerika in Groesbeek terecht te komen, waar men ook gebleven is. Grootvader Theodorus Hubers zorgde voor dertien nazaten waaruit weer 104 kleinkinderen werden geboren en enkele honderden achterkleinkinderen.

Theodorus Hubers is ook nog van 1927 tot 1931 wethouder van Groesbeek geweest. Om alles uit te zoeken voor 1700 was eigenlijk het grootste probleem, volgens Piet Janssen. "Dat hebben we jammer genoeg niet tot in de kleinste details uit kunnen pluizen." Maar niet te min zijn ze over de tweeduizend Hubersen tegen gekomen, die in feite allen familie van elkaar zijn.

Toen de amateur-archivarissen de stamboom compleet hadden, werd er een reüniecommissie gevormd, maar dat kon volgens hen niet zonder een familieboek samen te stellen en dat is ook gebeurd. De stamboom zit verwerkt in het familieboek en dat is een prachtig stuk werk geworden, dat wil Piet wel kwijt. In totaal zijn er 265 exemplaren van het familieboek van de drukpers gerold.

De stadsdichteres Sylvia Hubers van de stad Haarlem heeft er ook een bijzonder gedicht ingeschreven. Zaterdag 20 juni werd het verenigingsgebouw De Sleutel aan de Breedeweg bezet door 220 familieleden van Hubers. Normaal spreekt men bij een voetbalvereniging van één grote familie, maar zaterdag was het één grote echte familie van de Hubersen. Van 13.00 tot 15.00 uur werd de stamboom van A tot Z uit de doeken gedaan, waarna het eerste exemplaar van het familieboek aan de oudste Henry Janssen (87) uit Canada en de jongste Hubers Ronny (51) werd overhandigd. Daarna was er de ruimte voor de echte reünie van de Hubers (een van de grootste families in Groesbeek) tot 20.00 uur en werden veel oude koeien uit de sloot gehaald.

Tankwagen belandt in sloot

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Zondagmorgen even voor elf uur is op de Cranenburgsestraat in Groesbeek een Duitse tankwagen met melk in een sloot beland.

De chauffeur moest uitwijken voor een tegemoetkomende automobilist die uit de richting Groesbeek kwam. Hierbij raakte de tankwagen –geladen met 16.000 liter melk- in de berm en belandde vervolgens op de zijkant in een langs de weg gelegen sloot.

De chauffeur kon op eigen gelegenheid de melkwagen ongedeerd verlaten. De wagen begon in kleine hoeveelheden melk te lekken. Nadat de melk uit de tankwagen was overgepompt, moest een grote kraan de tankwagen uit de sloot takelen. De Cranenburgsestraat is vele uren afgesloten geweest voor alle verkeer.

Veenendaler opgepakt na slaan en schoppen 24-jarige Groesbeekse

ARNHEM – Een 22-jarige inwoner uit Veenendaal is donderdagavond 18 juni aan de Kleine Oord in Arnhem door de politie aangehouden.

Omstanders waarschuwden de politie, omdat zij getuige waren dat de man zijn vriendin (een 24-jarige inwoonster uit Groesbeek) geschopt en geslagen had op straat. De politie trof het stel aan op de Kleine Oord en volgens getuigen had de man zijn vriendin diverse malen geschopt en geslagen omdat zij vergeefs om sigaretten gevraagd had.

Het slachtoffer wilde echter geen aangifte doen. Ondanks dat besloot de politie het geweld ambtshalve te vervolgen en wilde de Veenendaler aanhouden maar moest bij zijn arrestatie geweld gebruiken, omdat de dader het nodige verzet bood. Hij is uiteindelijk ingesloten voor nader onderzoek.

Nostalgische schaapskudde heeft ook nadelen

GROESBEEK – De nostalgische schaapskudde van het schaapherdersechtpaar Bart en Hester Willems-van Male die het duurzaam beheer van bermen langs het spoor en landschap verzorgt, is een pilot van de gemeente Groesbeek.

De ruim driehonderd schapen zorgen ervoor dat er op termijn een gevarieerder, mooier en kleurrijker landschap ontstaat en is goed voor de flora en fauna. Driemaal per jaar brengt de kudde een bezoek aan Groesbeek en heeft aan belangstelling niet te klagen. Echter kleeft er wel een nadeel aan de mekkerende kudde: de uitwerpselen.

De bewering van de schaapsherder dat zijn kudde de gewoonte heeft de keutels achter te laten waar ze rusten, blijkt niet helemaal te kloppen. Tijdens de Zwitserloot Dak Run werden de schapen verplaatst via het marktterrein aan de Spoorlaan, naar het gazon naast het gemeentehuis waar ze bij Het Groeske konden grazen. Een groot gedeelte van het marktterrein lag vervolgens onder de keutels, alsmede een gedeelte van het fietspad.

Vooral ouderen klaagden steen en been, omdat de uitwerpselen aan de wieltjes van de rollators en rolstoelen vast bleven zitten en ze deze niet zelf konden verwijderen. "De gemeente wil hondenbezitters streng aanpakken, maar als schapen en paarden de boel vervuilen, wordt een oogje dichtgeknepen", is het gevoel. Burgemeester Keereweer laat desgevraagd weten, dat de gemeente wel degelijk de keutels met een Avant Veegmachine opruimt. Dat het opruimen niet op zondag is gebeurd, kan hij zich voorstellen. "De veegmachine is onlangs al diverse malen in actie geweest", aldus Keereweer.

Historisch Vervoer Millingen aan de Rijn

MILLINGEN - Op zondag 5 juli is het weer zover: Historisch Vervoer Millingen aan de Rijn. Een treffen van oldtimerliefhebbers, levensgenieters, hobbyisten en ook 'gewone mensen'. De grootste gemene deler van deze menigte is de liefde voor techniek, historie en nostalgie.

De dag bestaat uit een ontvangst bij Fletcher Hotel Restaurant Erica in Berg en Dal, een toertocht en een spetterend middagprogramma rondom de deelnemende voertuigen. Er zijn er zeker 350 auto's, motoren, brommers, motoren, vrachtauto's en tractoren.

De toertocht is dit jaar een bijzondere. Officieel bestaat de gemeente Millingen aan de Rijn niet meer. De stoet van deelnemers zal zich dit jaar presenteren aan de nieuwe gemeente. Dat wil zeggen dat alle dorpen van de nieuwe gemeente aangedaan zullen worden. Het hoogtepunt van de toertocht zal in het centrum van Groesbeek liggen. Het college zal hier het defilé van de deelnemende voertuigen afnemen. In de Pannenstraat zal het een komen en gaan van oldtimers zijn. Een uniek schouwspel dit als voorproefje op de presentatie in Millingen aan de Rijn na de middag.

Items in het middagprogramma (gratis toegankelijk) is dit jaar onder andere de show van de deelnemers met voertuigen, Citroën DS 60 jaar, VW Transporter 65 jaar Meccano, trekkertrek-tractoren, radiografische voertuigen. Er zijn restauratiestands, miniaturen, onderdelenmarkt, clubstands en nog vele andere bijzonder items.

Vooral het vakantieplein met historische caravans en campers zal bijzonder zijn, waarbij badpakken zijn toegestaan. Voor de kinderen is er de blagenhoek waar naar hartenlust gespeeld, geschminkt, gekleurd en zelfs een oldtimer geschilderd kan worden.

"Kom naar Millingen op zondag 5 juli en beleef een fantastische dag in dit Rijndorp. Wat Facebook en Instagram maar gedeeltelijk kunnen weergeven, maak je live mee als bezoeker en deelnemer van deze dag." Meer informatie staat op www.historischvervoer.nl.

Autoinbraak Leuth

LEUTH – In een auto die stond geparkeerd aan de Margrietstraat in Leuth is ingebroken.

Door de achterruit te vernielen, is men de auto binnengekomen en is er een tas met persoonlijke bezittingen meegenomen. De eigenaar van de auto is een 37-jarige inwoner uit Leuth.

Beddengoed in brand

GROESBEEK – Maandagavond omstreeks half tien heeft een cliënt van Kemnade aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek zijn beddengoed op zijn kamer in brand gestoken.

Personeel werd door een rookmelder erop attent gemaakt, dat op de eerste verdieping brand op een kamer was. Direct werd de cliënt in veiligheid gebracht en met een draagbare schuimblusser werd de brand gedoofd. De inmiddels gealarmeerde brandweer van Groesbeek heeft het beddengoed van de kamer gehaald en naar buiten gegooid.

Daarna is de afdeling gecontroleerd op gevaar voor koolmonoxide, wat niet het geval bleek. De kamer en afdeling werden vervolgens geventileerd. De brandstichter heeft geen letsel opgelopen. Volgens een woordvoerder van de brandweer loopt de schade in de honderden euro's. Kemnade is een werk-woonvoorziening voor (jong-)volwassenen met een licht verstandelijke handicap en ernstige gedragsproblemen.

Kippenfarm Groesbeek kan over enkele weken starten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De kippenfarm van Willy Derks aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek kan over enkele weken weer van start gaan na ruim drie maanden stilgelegen te zijn geweest. De kippenfarm heeft het bedrijf omgezet van het fokken van legkippen naar het houden van veertigduizend vleeskuikens.

De vergunning was rond, alleen de farm was nog niet aangepast aan de geldende milieu-eisen zoals het aanbrengen van een warmtewisselaar om zo de uitstoot van ammoniak te beperken. Daarvoor kreeg Derks de tijd tot 1 maart 2015. Echter de levering van de warmtewisselaar liep vertraging op, waardoor Derks in de problemen kwam.

Milieuorganisaties zoals de Werkgroep Milieubeheer Groesbeek hebben vervolgens bij de provincie Gelderland en de gemeente Groesbeek een handhavingsverzoek ingediend, waardoor het bedrijf werd stilgelegd. "Het is pure overmacht", laat Derks desgevraagd weten. "Het heeft mij al twee productiecyclussen gekost. Gelukkig is de warmtewisselaar binnen en zijn wij met de inbouw begonnen. Over enkele weken kan de farm weer van start gaan", zegt Willy Derks.

De Buitenmeesters: 'Ga met de agrarische gebouwen creatief om'

GROESBEEK – Reeds vele jaren maakt het collectief 'De Buitenmeesters' zich zorgen over het buitengebied, ook in Groesbeek. Steeds meer voormalige agrarische bedrijfsgebouwen komen buiten gebruik in de agrarische sector. Vele jaren geleden werd de sloop van deze bedrijfsgebouwen gestimuleerd door de 'Ruimte voor Ruimte'- en soortgelijke regelingen. Deze regelingen hebben toentertijd hun vruchten afgeworpen met als resultaat dat er toen veel gebouwen werden gesloopt.

De marktontwikkelingen door de crisis hebben deze regelingen achterhaald. De grote bouwkavels zijn vrijwel onverkoopbaar geworden en voormalige agrariërs gaan door de hoge sloopkosten en kosten rondom de regelingen niet meer slopen, waardoor de stallen blijven staan. Verpaupering en gebruik van deze gebouwen voor doeleinden –die niemand moet willen– dreigt doordat deze gebouwen een agrarische bestemming hebben en niet alternatief gebruikt mogen worden.

Naar het inzicht van De Buitenmeesters is het de hoogste tijd voor creativiteit en meedenken van de overheid met betrekking tot dit probleem. Er zijn veel ondernemers die hun kleinschalige onderneming graag in het buitengebied in bestaande gebouwen willen vestigen. Sommigen van hen is het ondanks de moeizame weg gelukt hun bedrijf in het buitengebied te exploiteren. "Het mooie buitengebied verdient het om een nieuwe impuls te krijgen. Dit kan gebeuren door met al die leegstaande gebouwen creatief om te gaan. De medewerking van de gemeentelijke overheden is hierbij van essentieel belang", aldus De Buitenmeesters in een brief aan het college en aan de gemeenteraadsleden.

College: 'Centrum is geen afvalbelt'

GROESBEEK – Het college van burgemeester en wethouders van Groesbeek schrijft in een brief aan Hans Peters van Sociaal Groesbeek, dat het centrum van Groesbeek geen afvalbelt is, in tegendeel zelfs.

Het gemeentebestuur reageert hier op schriftelijke vragen van het raadslid. Peters had op eerste Pinksterdag volgens hem een grote hoeveelheid zwerfvuil op en langs het marktterrein gesignaleerd. In zijn algemeenheid is het college tevreden met de gemiddelde beperkte hoeveelheid zwerfvuil, die wordt aangetroffen in de winkelcentra van de kernen Groesbeek, Millingen, Beek en Leuth.

Dat er in het Pinksterweekend meer zwerfvuil ligt dan gewoonlijk is vrij logisch omdat er in het weekend niet wordt opgeruimd. Daarnaast zijn er met Pinksteren meer activiteiten als in een normaal weekend. Het college is het met de briefschrijver eens dat het voorkomen van zwerfvuil de voorkeur heeft boven het opruimen. Controle op zwerfvuil dumpen is alleen mogelijk als de vervuiler op heterdaad wordt betrapt; om hiervoor extra mensen in te zetten is vanwege de hoge kosten niet gekozen.

Het college deelt niet de mening dat het centrum een afvalbelt is; zelfs het tegenovergestelde is van toepassing; het college krijgt juist veel complimenten over de kwaliteitsverbetering, de toeristische aantrekkelijkheid en bereikbaarheid van het centrum. Ook het inzetten van camera´s ziet het college niet zitten, vanwege de kosten en privacy en de hoeveelheid zwerfvuil.

Landschapsontwikkeling Ooijpolder landelijk voorbeeld

Foto: Peter Hendriks

OOIJ - Op 15 juni is er een symposium gehouden over de resultaten van het landelijk voorbeeldgebied landschapsontwikkeling Ooijpolder onder de titel 'Wie in landschap investeert, zal natuur oogsten'.

De deelnemers aan dit symposium hebben tijdens de fietstocht met eigen ogen kunnen zien wat de resultaten van de succesvolle aanpak agrarisch natuurbeheer in de Ooijpolder voor moois heeft opgeleverd. Niet alleen de natuur profiteert hiervan, maar ook in het bijzonder de recreant. Op de grond van particulieren, met name agrariërs, zijn in enkele jaren tijd over een lengte van veertig kilometer allerlei landschapselementen aangelegd zoals hagen, bloemrijke natuurstroken, knotbomen, poelen en natuurvriendelijke oevers langs de sloten.

De grondeigenaren hebben meegewerkt aan de landschapsplannen omdat de financiën voor het beheer dertig jaar lang zijn gegarandeerd. De resultaten van deze landschapsontwikkeling zijn onder andere, dat tegen de landelijke trend in, de veldleeuwerik het in de Ooijpolder juist goed doet. Door de ontstane variatie in het landschap is er veel voedsel beschikbaar, voldoende nestgelegenheid is en zodoende succes in de voortplanting. Volgens deskundige kan met gefaseerd maaibeheer in de komende jaren de biodiversiteit zeker nog toenemen. Daarnaast is het agrarisch cultuurlandschap de verbindende schakel tussen natuurgebieden geworden, waardoor uitwisseling mogelijk is en populaties gezond blijven.

Grote belangstelling bij veertigjarig jubileum GTTC

Lies en Frans Kapteijns, Maartje en Bertus vd Brink, Paul en Betsie van de Boogaard

GROESBEEK - Tijdens de receptie ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum van GTTC werden drie leden benoemd tot erelid van GTTC.

Dit zijn Bertus van der Brink, lid van het eerste uur, oud-voorzitter en nog steeds actief competitiespeler. Frans Kapteijns, hij heeft binnen GTTC diverse bestuursfuncties bekleed en heeft zich vele jaren als trainer ingezet voor de jeugd en Paul van den Boogaard, oud-voorzitter en bouwcoördinator van de accommodatie van GTTC.
Tijdens de diverse activiteiten, de receptie, de feestavond en het jeugd- en seniorentoernooi was er een gezellige sfeer en een goede opkomst. GTTC kan terugkijken op een geslaagd jubileum.

Inbrekers woning Mansberg Groesbeek vermoedelijk gestoord

GROESBEEK – In de nacht van zondag op maandag is ingebroken in een woning aan de Mansberg in Groesbeek.

De achterdeur werd geforceerd om binnen te komen. De dader is hierbij vermoedelijk gestoord, doordat de bewoonster wakker werd. Autosleutels en een laptop zijn meegenomen. De laptop werd in de tuin van de woning teruggevonden en de auto stond nog op de parkeerplaats.

Geslaagd internationaal E-Toernooi SC Millingen

MILLINGEN - Zondag 7 juni streden 23 jeugdteams voor de tweede keer om E-league Cup en de Runners-Up Cup bij SC Millingen. De teams kwamen vanuit alle windstreken.

Met het zonnetje hoog aan de hemel werden de ploegen één voor één voorgesteld aan het publiek. Trots als een pauw liepen alle E-teams in hun clubkleuren en clubvlag langs de (pers)tribune, waarna van elk team een teamfoto gemaakt werd. De wedstrijden waren onderverdeeld in eerste en tweede klasse (E-league) en derde klasse en lagere (Runners-up). En het voetbaldarten.

In de finale van de E-league staan SC Millingen E1 en Krommenie E1. De strijd om de Runners- up Cup ging tussen ESA E8 uit Arnhem en Jonge Kracht E3 uit Huissen. In een zeer spannende strijd om de Runners-Up Cup was het uiteindelijk ESA, die Jonge kracht met 2-0 wist te verslaan.

In de strijd om de E-League Cup was de strijd in de reguliere speeltijd na kansen van beide teams onbeslist, 0-0. Strafschoppen moesten uiteindelijk uitkomst brengen. Net als vorig jaar delfde SC Millingen het onderspit. Krommenie wist uiteindelijk door goed keeperswerk en een gemiste strafschop van SC Millingen de E-League Cup te winnen.

In de strijd om het voetbaldarten ging de prijs naar SC Millingen E 1 met zestig punten.

De toernooicommissie is alle teams, vrijwilligers, JAC, supportersvereniging, kantine commissie, terreinmeesters dankbaar voor hun deelname en het succesvol maken van dit toernooi.

Na negen jaar en 109.000 euro armer...

GROESBEEK/KRANENBURG - Eindelijk na negen jaar procederen en 109.000 euro armer mag van de rechter de grensovergang Altena – Hettsteeg open gesteld worden voor auto's. De kwestie zelf speelt al ruim twintig jaar.

In 1994 heeft de gemeente Groesbeek het wegdek direct voor de grens gesloten verklaard voor gemotoriseerd verkeer op meer dan twee wielen (met uitzondering van landbouwverkeer). Sinds 1997 zijn diverse procedures gevoerd over het al dan niet opheffen van deze gesloten verklaring.

De Raad van State besloot korte tijd later dat de gemeente dan wel eerst goed moest onderzoeken waarom de grens open zou moeten. Op 2 februari 2006 hebben de gemeenteraden van Groesbeek en Kranenburg zich gezamenlijk uitgesproken voor het opheffen van de geslotenverklaring. Sinds die tijd is een aantal onderzoeken uitgevoerd en is de procedure gestart met een voorgenomen verkeersbesluit, waarop belanghebbenden hun zienswijzen kenbaar hebben kunnen maken.

Het laatste verkeersbesluit tot opheffing van de gesloten verklaring voor personenauto's dateert van 20 juli 2010, welke op 12 december 2012 door de Raad van State onherroepelijk is verklaard. Sindsdien wordt met de dienst RVO van het Ministerie van EZ gediscussieerd over de vraag of onder de aanwezige steen- en kerkuilen een toename van verkeersslachtoffers te verwachten is en legde de gemeente Groesbeek een dwangsom op van 25.000 euro per dag zodra de weg open zou gaan voor auto's.

De Arnhemse rechtbank heeft onlangs geoordeeld dat de gemeente Groesbeek de dwangsom ten onrechte is opgelegd. Volgens de rechtbank moet er sprake zijn van een duidelijk gevaar dat uilen gedood zullen worden en dat is in de onderhavige kwestie niet aangetoond volgens de rechter. De proceskosten hebben de gemeente Groesbeek ongeveer 109.000 euro gekost inclusief 34.000 euro aan uren van ambtenaren. Daarnaast hebben de recente aanpassingen aan de Cranenburgsestraat ongeveer 750.000 euro gekost, waarvan 150.000 euro aan achterstallig onderhoud. Het merendeel van de kosten zitten in het verbreden van de van de weg en de daarmee gepaard gaande werken zoals het verleggen van kabels en leidingen. Het is niet bekend of RVO en / of Werkgroep Milieubeheer Groesbeek in beroep gaan bij de Raad van State. Indien dat het geval is, komen de kosten nog hoger uit. Ook moet het Ministerie van Economische Zaken van de rechter nog wat juridische schoonheidsfoutjes rechtzetten. De gemeente Groesbeek gaat er vanuit dat dit echter geen invloed meer heeft op de openstelling van de grensovergang Altena – Hettsteeg, waarschijnlijk deze week.

Ouderen met geheugenproblemen kunnen nu in Millingen blijven wonen

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – De nieuwe vleugel van Gasthuis Sint-Jan de Deo in Millingen is dinsdagmiddag officieel geopend door directeur Hubert Kolkman en burgemeester Keereweer van Groesbeek.

Vanaf nu kunnen ouderen die geboren en getogen Milingenaren zijn in hun geliefde dorp blijven wonen, ook als hun geheugen hen in de steek laat. De bewoners van Sint-Jan de Deo moeten er niet aan denken als hun geheugen hen in de steek laat, dat ze naar elders moeten gaan vertrekken. Nu kunnen ze rustig slapen omdat er in de nabije toekomst vierentwintig kamers ter beschikking zijn, waar ze kleinschalig kunnen wonen en permanent verzorgd worden. Ook voor de familieleden is het een geweldige uitkomst dat hun naasten dicht bij hen kunnen blijven wonen. Van de in totaal vierentiwntig kamers zijn er nu twaalf bewoond.

Gemeente sluit woningen op Vlietberg aan op riolering

GROESBEEK/OOIJ – Het gemeentebestuur van Groesbeek heeft besloten om de woningen aan de Vlietberg in Ooij aan te sluiten op de riolering.

Daarmee heeft Groesbeek het besluit dat al was gemaakt door de voormalige gemeente Ubbergen overgenomen. Nu zijn de woningen nog aangesloten op IBA´s (Individuele Behandeling Afvalwater), die op kleine schaal het water zuiveren en veroorzaken stank, lawaai, hoge kosten en zorgen voor een hoge elektriciteitsnota.

Daarnaast functioneren de IBA's niet goed. Volgens de gemeente is het aansluiten op de riolering de beste oplossing ondanks het feit dat het 110.000 euro meer kost. In de raadsvergadering van 17 september zal de gemeenteraad daarover nader geïnformeerd worden.

Eigenweijs na vijf jaar een begrip voor Groesbeek en omgeving

GROESBEEK – Eigenweijs heeft het gepresteerd om binnen vijf jaar een begrip te worden in Groesbeek en omliggende gemeenten.

In 2010 startte Eigenweijs in de lingeriezaak van Nel aan de Dorpsstraat, maar al snel bleek de locatie te klein. Eind 2013 verhuisde Eigenweijs naar het Dorpsplein waar ze de beschikking kregen over een groter terras en ruim vijftig zitplaatsen binnen, wat nog steeds niet voldoende lijkt voor het grote aantal gasten.

Het succes van vijf jaar Eigenweijs is volgens de eigenaren John, Lies, Niki en Reny Hendriks, mede te danken aan de trouwe schare vaste, gasten, de medewerkers en hun passie voor horeca. Horeca is hen met de paplepel ingegoten. Naam hebben ze vooral gemaakt door het gebruik van verse producten van lokale leveranciers. Eigenweijs springt steeds in op nieuwe trends, waarvoor ze in binnen- en buitenland inspiratie opdoen.

Een zeer populair gerecht is bijvoorbeeld de 'tuna melt', die ze hebben geproefd in Californië en daarna zelf hebben ontwikkeld, of de dagelijks versbereide fruitsmooties en ijsthee. Op vrijdagavond kun je bij Eigenweijs terecht voor 'sharing dining', het samen delen van tapas-achtige gerechtjes, of een gezellige borrel. Het eerste lustrum willen ze niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom wordt er in de hele maand juli feest gevierd. Houd de regionale kranten en de Facebookpagina van Eigenweijs in de gaten voor alle activiteiten.

Michel Verheijen uit Ooij specialist in staalconstructies

OOIJ – De 44-jarige Michel Verheijen uit Ooij kan zich onderhand wel specialist noemen voor wat betreft staalconstructies. In 1999 begon Michel als ZZP-er nadat hij de landbouwschool en bij een constructiebedrijf had gewerkt.

In 2002 startte hij met de bouw van zijn eigen hal en werkplaats van liefst negenhonderd vierkante meter aan de Bouwkamp 15 in Ooij, dat was zijn eerste grote werk. Daarna heeft Michel zich gespecialiseerd in constructiewerk, het bouwen van bedrijfshallen en agrarische loodsen. Op het Ooijse industrieterrein De Bouwkamp heeft Michel zeven hallen gebouwd en niet te vergeten diverse hallen en loodsen in de omgeving.

Ook werkt Michel veel voor aannemers zoals het maken van spanten, trappen of de gehele staalconstructie. Nu is hij bezig met het realiseren van bedrijfsverzamelgebouwen van drie units eveneens op De Bouwkamp. "Die moeten als het goed is het eind van dit jaar een heel eind gereed zijn", aldus Michel. Twee units hebben een grootte van 375 m2 met kantoorruimte in totaal 425 m2 en 1 kleinere unit van 350 m2 inclusief het kantoor. Deze units bouwt Michel voor eigen rekening en zijn bestemd voor de verhuur, want daar is belangstelling voor, daarvan is Michel overtuigd, vooral nu de economie aantrekt.

Ingrid Claessen in Telpost Millingen

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Telpost Millingen, een klein karakteristiek gebouw met zicht op de rivieren in Millingen aan de Rijn. Stichting Kunst in Millingen heeft sinds enkele jaren dit waarnemingsstation in bruikleen gekregen van Rijkswaterstaat.

Van april tot en met september is de Telpost in alle weekenden toegankelijk voor het publiek. De plek geeft niet alleen een fantastisch uitzicht op de splitsing van de Rijn in de Waal en het Pannerdensch kanaal, maar bezoekers kunnen ook de kunstenaar ontmoeten die op dat moment in de Telpost verblijft.

Sector Millingen is de naam van het jaarlijks project waarbij ieder jaar elf kunstenaars om de beurt elf dagen in de Telpost verblijven. Momenteel wordt de Telpost bewoond door Ingrid Claessen. "Voor mij is deze omgeving niet nieuw. Ik hou van de rivieren en daarom schilder ik ook graag in dit soort landschappen", aldus Ingrid. Bij voorkeur schildert zij op grote doeken, maar ook kleinere werken geven haar de mogelijkheid om te zeggen wat het landschap haar vertelt.

De zware bewolking, de verandering van kleur in het water, de dauw op het gras. Met haar schildertechniek en haar kleurgevoel weet zij haar abstracte composities ruimte en spanning te geven. In het weekend van 27 en 28 juni is de Telpost aan de Rijndijk 29 geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Iedereen is welkom om de recente werken van Ingrid Claessen te bekijken met het uitzicht op het landschap, waarin zij de afgelopen tien dagen schilderde (www.kunstinmillingen.nl).

Toeristen in Groesbeek worden verwend met nieuwe Romeinse munten

GROESBEEK – De Romeinen hadden zo'n tweeduizend jaar geleden al grote belangstelling voor deze streek, dat is nog altijd terug te zien op diverse plekken in Groesbeek en vanaf dit jaar ook te beleven.

Speciaal voor de verblijfstoeristen in de hele gemeente Groesbeek is de Romeinse munt gemaakt door tingieterij De Tinnen Roos uit Millingen. Een munt waarmee de toerist kan genieten van leuke kortingen terwijl zij zich wanen in het verleden. Bij aankomst in een verblijfsaccommodatie ontvangen de gasten drie munten in een welkomstenvelop. De munten kunnen ingeleverd worden voor korting bij heel veel leuke adressen! Geniet bijvoorbeeld van vijfentwintig procent korting op één entreekaartje bij het Afrika Museum, of krijg bij aankoop van een kop koffie een gevulde koek gratis bij De Taverne in Millingen.

Het overzicht is te vinden op www.vvvrijkvannijmegen.nl/romeinsemunt . De munt is op een feestelijke wijze gepresenteerd in restaurant Geuren en Kleuren in Berg en Dal. Tijdens deze lancering werden de munten door Romeinen van Groep CORBVLO opgegraven uit het Romeinse Aquaduct dat door Berg en Dal loopt. De Romeinen deden dit onder begeleiding van zes leerlingen van groep zeven van basisschool Titus Brandsma in Berg en Dal. Ook kan men het Romeinse verleden ontdekken bij het Aquaduct, dat water aanvoerde van de bronnen bij Berg en Dal. Of de voetsporen na gaan op de Via Romana, de 'Heerweg', die dwars door Groesbeek de Romeinse kampementen in Nijmegen met het Duitse Xanten verbond. Ook kan de Romeinse munt meegenomen worden als souvenir. VVV Groesbeek en tingieterij De Tinnen Roos bieden speciale geschenksets aan inhoudende vijf Romeinse munten.

Alcoholcontrole in Heilig Landstichting

HEILIG LANDSTICHTING – De politie heeft dinsdagavond tussen 18.00 en 21.00 uur een alcoholcontrole gehouden op de Nijmeegsebaan in Heilig Landstichting.

In totaal moesten vijftig automobilisten een blaastest ondergaan; niemand bleek te veel gedronken te hebben.

Gemeenteraad Kranenburg laat windmolens toe Groesbeeks protest heeft weinig zin

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK/KRANENBURG – Tweehonderd demonstranten voor het gemeentehuis van Kranenburg hebben donderdagavond de raadsleden van het Duitse grensstadje niet op andere gedachten kunnen brengen inzake het plaatsen van twaalf windmolens.

Van de 27 raadsleden stemden er twee tegen en onthielden vijf zich van stemmen. Twintig raadsleden – een grote meerderheid – stelden het bestemmingsplan vast, dat ruimte biedt voor de bouw van de twaalf windturbines van tweehonderd meter hoog . Alleen CDU-raadslid Silvia Schürmann liet van haar horen: "Ik heb niets tegen windmolens, maar dit is de verkeerde plek." Hiervoor mocht ze een daverend applaus in ontvangst mocht nemen van vooral het Nederlandse publiek, dat in de raadzaal aanwezig was.

Hiermee is het plaatsen van de windmolens aan de Nederlands – Duitse grens dichterbij gekomen. In april heeft het gemeentebestuur van Groesbeek nog laten weten hoog in te zetten tegen de plaatsing van windmolens in het Reichswald. Daarvoor hebben ze tienduizend euro uitgetrokken voor Duitse advocaten, die de zienswijze van Groesbeek moeten verdedigen. Maar of ze daar in zullen slagen valt te betwijfelen, nu de gemeenteraad van Kranenburg het bestemmingsplan gewijzigd heeft.

Rock- en Tirolerspektakel groot succes

Foto: Stef van Loon

GROESBEEK – De zesde editie van Het Tiroler Feest, dat werd gehouden op het festivalterrein nabij De Hoeve, is een groot succes geworden.

Voor de eerste maal werd zaterdagavond 'Het Rockfestival' gehouden en niet zonder succes. Ruim zeshonderd rockliefhebbers waren naar het feestterrein gekomen om te genieten van de echte rock door drie rockbands uit Groesbeek en directe omgeving: Plegband, Regroove en Van Trien. Zij wisten de aanwezigen tot 01.00 uur zondagmorgen te verwennen met rock- en popcovers.

Tijdens de pauzes wist eveneens de Groesbeekse Rob Toonen het publiek op een voortreffelijke wijze te vermaken. Zondagmiddag werd 'Het Tiroler Feest' gehouden waar zo'n kleine duizend Tiroler liefhebber(ster)s bij aanwezig was. Velen waren gekleed in lederen hosen terwijl diverse vrouwen er rondborstig uitzagen, echt Oostenrijks.

Ruud Appelboom (virtuoos op het Steirische harmonica) beet het spits af. Hij werd opgevolgd door 'Die Orginal Siebentaler' uit Mook. De band 'Wir sind Spitse' bracht vervolgens een veelzijdig repertoire ten gehore. Zij had niet voor niets de hoofdact van dit gebeuren.

Rond 19.00 uur was er een gastoptreden van het bekende duo De Fantastico's, dat er mede voor zorgde dat 'Het Tiroler Feest' een groot succes werd en zeer zeker het volgend jaar voor de zevende maal zal plaatsvinden. Het geluid is zowel zaterdag als zondag in opdracht van de gemeente gemeten; het niveau is binnen de normen gebleven, laat een van de organisatoren weten.

Bromfiets ontvreemd in Groesbeek

GROESBEEK – Het afgelopen weekend is bij een appartement aan De Paap in Groesbeek een op slot staande bromfiets ontvreemd.

De eigenaresse van de bromfiets is een 52-jarige inwoonster uit Groesbeek.

Muziekweekend bij camping De Oude Molen op 4 en 5 juli

GROESBEEK - Zaterdag 4 en zondag 5 juli is het weer genieten op camping De Oude Molen tijdens het muziekweekend, georganiseerd door fanfare Wilhelmina Groesbeek. Een bomvol programma, een toplocatie en een hapje en een drankje staan garant voor een heerlijk weekendje, waarmee fanfare Wilhelmina de vakantie wil inluiden!

Op zaterdagavond 4 juli van 20.00 tot 23.00 uur staat blaaskapel Štesti uit Boxmeer op het op het programma: een groep enthousiaste muzikanten, die allen hun hart hebben verpand aan voornamelijk de Tsjechische muziek. Sinds 2010 is de muzikale leiding van blaaskapel Štesti in handen van Henri van Breugel. Blaaskapel Štesti heeft instrumentale Tsjechsiche én Oostenrijkse muziek op het repertoire.

Op zondag 5 juli is er tussen 13.00 en 17.00 uur een gezellig samenzijn op camping De Oude Molen. Die middag is er gevarieerd aanbod. De harmonie Unitas et Fidelitas uit Gennep zal deze muzikale middag aftrappen. Later op de middag zal harmonie Tarcisius uit Nijmegen van zich laten horen. Deze muzikanten omschrijven zichzelf als eigentijds, fris, gezellig, actief en natuurlijk swingend muzikaal. Een modern orkest voor jong en oud, en alles daartussenin. Een optreden van het opleidingsorkest en de slagwerkgroep van fanfare Wilhelmina ontbreekt niet op deze middag. Tot slot zal fanfare Wilhelmina met de showgroep deze middag afsluiten.

Op beide dagen is de toegang gratis! Camping De Oude Molen ligt aan de Wylerbaan 2a in Groesbeek. Meer info staat op www.fanfarewilhelminagroesbeek.nl.

Groeske viert zomerfeest

GROESBEEK - Buurtpark Het Groeske is zo goed als af en dat mag gevierd worden! Buurtvrijwilligers houden op zaterdag 27 juni een wijkfeest in het park. Het feest begint 's middags om 15.00 uur met natuuractiviteiten voor kinderen.

Dianne de Bruin van de Aardmannetjes doet een parknatuurquiz en je kunt meedoen met een knutselactiviteit bootjes maken (verzamelen bij het amfitheater). Om 15.45 uur start voor volwassenen een natuurrondleiding door het park, begeleid door de natuurgidsen Henny Brinkhof en Henk Klaassen.

Vanaf 16.45 uur wordt het nieuwe amfitheatertje in het park ingewijd met een uitgebreid muzikaal programma met optredens van lokale muziekgroepen en artiesten zoals Theo van Blitz, Martijn Schmiermann van Aarm Snuutje (met de hit over het Groeske…), Eline Vissers, Marcel van Kempen, Helen Liebers, Niek Hermsen (met gitaar), Det en de Distels (akoestisch) en Theetje Bruuns.

Alle artiesten verlenen belangeloos hun medewerking aan het parkfeest. Vanaf 17.00 uur is er een springkussen voor kinderen en is er ook iets te eten: Boy Stappershoef komt hamburgers bakken en er is soep. Om 21.00 uur wordt het feest afgesloten. Alle opbrengsten van het feest komen ten goede aan het buurtpark. Meer informatie staat op www.buurtparkgroeske.nl. Verscheidene Groesbeekse bedrijven en organisaties maken het feest mede mogelijk, waaronder Albert Heijn, Axitraxi, The Rock Koffiebranderij, Kuijpers Tenten & Zeilmakerij, Slager Boy Stappershoef en Oosterpoort.

Samenwerking Gasterij 't Groeske

GROESBEEK - Vrijdag 12 juni ondertekenden stichting Vitaal Mariëndaal en Hofmans Catering een samenwerkingscontract. Hiermee geven beide partijen de aftrap voor de realisatie van de nieuwe sociale onderneming 'Gasterij 't Groeske'.

Gasterij 't Groeske wordt een restaurant in combinatie met een eetwinkel en diverse tuinen in Park Mariëndaal, in en rond het 'oude' klooster Mariëndaal.

Stichting Vitaal Mariëndaal is initiatiefnemer van de sociale onderneming waarin mensen komen te werken die moeilijk een plek op de arbeidsmarkt kunnen vinden. Dit zijn cliënten van Pluryn, ZZG, en RIBW, en integratie-kandidaten van de gemeente. Ze werken er, leren er en stromen voor een deel uit naar reguliere banen.

De stichting is enthousiast over Ger Hofmans als stuwende kracht in de onderneming. En Hofmans ziet het helemaal zitten: "Na vijfentwintig jaar maaltijden verzorgen voor ouderen weet ik goed waar hun wensen en voorkeuren liggen. En sinds vijftien jaar begeleid ik jongeren met een beperking op de werkvloer. Maar eigenlijk praat ik niet over beperkingen. Als je maar vroeg genoeg begint met opleiden tijdens het werk, kunnen zij hun talenten volledig ontplooien. En na een paar jaar draaien ze volwaardig mee."

In het restaurant en de eetwinkel is iedereen welkom, buurtbewoners en inwoners van Groesbeek en omgeving. De Gasterij is bijzonder, omdat de keuken vooral regionale producten en groenten en kruiden uit de eigen tuin gaat gebruiken. Ook gaat de Gasterij zich actief inzetten voor het welzijn van de buurtbewoners, zowel ouderen als jongeren. Daarin spelen de tuinen een belangrijke rol. In het centrum van Groesbeek bieden zij een rustplek, een prachtig terras, dat uitkijkt op het water van de beek die achter het oude klooster lang stroomt, en vormen zij een bron voor buitenactiviteiten.

Voormalige boerderij van Toon Kaal maakt plaats voor woonhuis

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De al jaren leegstaande voormalige boerderij van Toon Kaal aan de Tweede Colonjes in Groesbeek gaat als het aan het college van burgemeester en wethouder ligt, plaats maken voor een woonhuis met een aantal bijbehorende bouwwerken.

De aanvrager is voornemens om alle op het perceel aanwezige bebouwing te slopen. Ondanks dat de aanvraag niet past in het bestemmingsplan kan het college vergunning verlenen, indien het strijdig planologisch gebruik en de activiteit bouwen niet in strijd is met een goede ruimtelijke ordening en de motivering van het besluit een goede ruimtelijke onderbouwing bevat. De inbreuk op het geldende bestemmingsplan wordt als beperkt beschouwd. Wel moet de herbouw van de woning en bijgebouwen aan de volgende voorwaarden voldoen: de herbouw dient plaats te vinden binnen het bestemmingsvlak; de herbouw dient noodzakelijk te zijn op grond van wet- en regelgeving of indien dit leidt tot een landschappelijke , stedenbouwkundige of milieu hygiënische verbetering; de herbouwing mag geen aantasting veroorzaken van omliggende natuur- , en landschapscultuur-
historische of hydrologische waarden.
Gesteld kan worden dat de herbouw leidt tot een landschappelijke en stedenbouwkundige verbetering ter plaatse.

Grote diversiteit aan activiteiten tijdens Groesbeek in Beweging

GROESBEEK – Op zaterdag 27 juni staat het centrum van Groesbeek weer in het teken van gezondheid en beweging. Op die dag organiseert de Groesbeekse Ondernemers Vereniging (GOV) een evenement voor de hele familie: 'Groesbeek in Beweging'.

De ondernemers presenteren zich met tal van producten en aanbiedingen op het gebied van een gezonde lifestyle zoals gezonde kookboeken bij Bruna en verse fruitsapjes uit de blender van Blokker. Loop eens een rondje door het dorp op StrechWalkers van Villastrada of strijk op het terras neer van Dikke Mik voor een frisse zomersalade. Geniet van extra korting op sport-bh's van De Lingeriewinkel of van diverse soorten gehoorbescherming bij Optiek Groesbeek. En sluit de dag af met een rondje langs de verswinkels en maak kennis met bijzondere producten.


Springen voor Zonnebloem
Ook dit jaar wordt er een maatschappelijke organisatie centraal gesteld tijdens Groesbeek in Beweging. Gekozen is voor de plaatselijke afdeling van de Zonnebloem. Kinderen kunnen springen op de bungeetrampoline aan de Kerkstraat voor twee euro die geheel naar de Zonnebloem gaan.

Daarnaast kunnen de kinderen aan de hand van een stempelkaart een heel aantal spannende, leuke en avontuurlijke spelen langs, zoals de megaballs, luchtkussen of de reuze belleblaas die in het centrum staan en worden begeleid door vrijwilligers van de Zonnebloem. Op het Dorpsplein verzorgt Total Spirit workouts om 11.30 en 13.30 uur. Dj-duo Dave de Bruijn en Bas Janssen alsmede een dweilorkest zorgen voor de muzikale omlijsting. Bij aankoop bij een van de aangesloten ondernemers krijgt men een lot, waarmee mooie prijzen in de wacht te slepen zijn. De trekking is rond 15.15 uur in de Kerkstraat.

Koor Ap/Art: veertigjarig jubileum

MILLINGEN - Koor Ap/Art uit Millingen aan de Rijn bestaat dit jaar veertig jaar! Om dit jubileum te vieren werd er door een vierkoppige commissie een verrassingsweekend georganiseerd, waarvan de bestemming tot aan het vertrek voor iedereen onbekend was.

Deze bestemming bleek op vrijdag 5 juni in Friesland te liggen. Het koor, vergezeld door vele vrienden van het koor, verbleef het hele weekend in de omgeving van Sneek. Daar waren allerlei activiteiten voorbereid, waaronder een uitstapje naar het centrum van Leeuwarden. Onder de enthousiaste leiding van dirigent Frans Coerwinkel en begeleiding van de vaste live-band werd daar een spetterend optreden neergezet. "Dit optreden zal in ons jubileumjaar nog herhaald worden voor ons vaste, trouwe publiek en wel op zaterdagmiddag 26 september in Millingen aan de Rijn."

Vijftig jaar getrouwd in Millingen

MILLINGEN - Donderdag 18 juni waren Wim van Deelen en Gonda Awater uit Millingen aan de Rijn precies vijftig jaar getrouwd.

Wim en Gonda en hun zoon Johan vierden dit vijftigjarig huwelijksjubileum zaterdag 20 juni samen met familie, vrienden en bekenden bij café-restaurant De Kastanje. Door enkele muzikale familieleden onder andere Kathleen, Dennis, Ruth en Frank werd een serenade aan het gouden bruidspaar gebracht.

Ramon Jahn van De Tinnen Roos druk met Vierdaagse-souvenir

Foto: Robert Kuster

MILLINGEN AAN DE RIJN – De 32-jarige Ramon Jahn van tingieterij 'De Tinnen Roos' in het Kulturhus Den Ienloop aan de Heerbaan in Millingen is toevallig in het tingieten beland.

Het was dankzij zijn moeder Margret die in België studeerde vlak bij tingieterijen in Tongeren. Zij bracht met regelmaat wat tinnen souvenirs mee en verkocht die door aan toeristen. Vanaf die tijd raakte Ramon helemaal in de ban van tinnen souvenirs en cadeaus waar hij in 2004 mee begon te handelen en niet zonder succes.

In 2006 stopte een tingieterij in Tongeren en Ramon werd gevraagd of hij de machines en materialen over wilde nemen. "Dat heb ik toen gedaan en ben er blanco ingestapt." Na twee jaar geoefend te hebben met de machines en materialen, maakte Ramon een Vierdaagse-schoentje en dat sloeg aan.

In 2008 ging zijn machine kapot en kwam hij in Italië terecht, waar hij een nieuwe machine kocht. Hij kreeg daar zo'n hechte band dat Ramon momenteel machines en materialen in West-Europa verkoopt, waar hij ook trainingen verzorgt. Engeland, Duitsland en Nederland zijn de grootste afnemers volgens Ramon. Momenteel is hij druk bezig met de Vierdaagse karikaturen waar hij in 2013 mee begon. Het eerste was Steven (Sint-Stevenskerk) tweede Anna (Sint-Annastraat) en dit jaar wordt het Kareltje (Keizer Karelplein).

Tijdens de Vierdaagse is Kareltje op twee plaatsen in Nijmegen verkrijgbaar: in een kraam tegenover de Hema en op de Schevinkhavenstraat tegenover AH. In menige huiskamer over de hele wereld staan de Vierdaagse-karikaturen van 'De Tinnen Roos' te pronken.

'Fest der Begegnung' aan de Grafwegen

Foto: Peter Hendriks

REGIO - Fest der Begegnung. Een prachtige term voor een feest waarmee de gemeente Kranenburg het grensoverschrijdende heden en verleden in deze grensregio wilde samenbrengen. Niet voor niets waren vertegenwoordigers van de gemeenteraad uit Groesbeek op het evenement afgekomen, alsmede de Stichting Groesbeekse Airborne Vrienden en het Bevrijdingsmuseum.

Burgemeester Steins van Kranenburg liet in zijn welkomstwoord weten, dat het 'Fest der Begegnung' toch vooral gevierd moet worden. Dat er direct wat geroepen werd over de windmolens deerde hem weinig, hij pareerde dit met gevoel voor humor en een serieuze ondertoon.

Het feest werd begonnen met een serieus onderwerp, de nieuwe luisterkei aan de Grafwegenerstrasse, die het aangrijpende verhaal vertelt van Jodensmokkel door een dochter van het Duitse boswachtersgezin Rausch in de jaren 1938-1939. De kei is geplaatst op de plek waar destijds de boswachterswoning stond. "Maar tot een officiële onthulling is het nooit gekomen", liet Steins weten.

Nadat het geluidsfragment van dit grensoverschrijdend verhaal werd afgespeeld, bracht een pendelbus de gasten naar de luisterkei. Onder de gasten waren Annemarie Rausch, een nazaat uit het geslacht Rausch en Nellie van Raaij, die destijds in de boerderij woonde waar Joodse vluchtelingen 's nachts naar toe werden gebracht. Samen met burgemeester Steins en Cees Pot (Bevrijdingsmuseum) werd de luisterkei onthuld. Terug op de Grafwegen zorgde muzikverein Zyfflich voor de muzikale omlijsting. Tijdens en na de barbecue zochten de Duiters en Nederlanders elkaar op onder het genot van een drankje. Over windmolens werd niet meer gesproken...

Foto: Van links naar rechts; Nellie van Raaij, burgemeester Steins van Kranenburg, Maarten Dekker (Bevrijdingsmuseum), Marco Cillessen (Groesbeekse Airborne Vrienden) en Annemarie Rausch.

De Beweegtuin in Millingen aan de Rijn

MILLINGEN - Gedurende de maand juli zal er op woensdag en donderdag geen Beweegtuin met begeleiding van sportcoaches zijn op sportpark De Hove in Millingen aan Rijn. "Om niet helemaal uit ons sportieve ritme te komen gaan we ter vervanging hiervan op de donderdagochtend wandelen."

"We verzamelen om 10.00 uur bij De Gelderse Poort en maken een mooie dijkwandeling. Bij genoeg interesse splitsen we de groep in de snelle lopers en langzame lopers. Rond 11.00 uur sluiten we af met een kopje koffie bij De Gelderse Poort. Mocht u niet in staat zijn om te wandelen, maar wel gezellig met de groep een drankje willen nuttigen, kom dan om 11.00 uur naar De Gelderse Poort."

"De Beweegtuin bestaat nu ruim een half jaar en we hebben een groep enthousiaste ouderen die komen bewegen onder begeleiding van de sportcoaches. We starten altijd met bewegen op muziek en maken daarna gebruik van de toestellen buiten op het sportpark. Bij koud en nat weer sporten we binnen. Na het sporten drinken we samen nog iets in de kantine op het sportpark."

Repair café

MILLINGEN - Stichting Welzijn Ouderen Millingen organiseert het tweede Repaircafé Millingen/Kekerdom/Leuth op zaterdag 27 juni van 10.00 tot 13.00 uur in OEV1, Heerbaan 117 in Millingen aan de Rijn.

In een sfeervol ingerichte zaal staat weer een grote groep vrijwilligers klaar voor kleine klusjes en/of verstelwerk. De werkzaamheden variëren van verstelwerk tot het weer in werking krijgen van een naaimachine of een heggenschaar. Ook kleine klusjes aan de rollator of fiets kunnen gerepareerd worden.

De reparatie is gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage is welkom. "Wij hopen weer veel mensen van dienst te kunnen zijn. Ook als u geen klusje hebt, bent u welkom om eens te kijken."