GN Berg en Dal Heumen Mook

2 september 2015

GN Berg en Dal Heumen Mook 2 september 2015


Eerste Oogstfeest zet Breedeweg op de kaart

Marcel en Hans wijzen op natuurcamping het festivalterrein aan Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK/BREEDEWEG – Hans Nelissen en Marcel Janssen gaan met het organiseren van het eerste Oogstfeest op zondag 13 september het kerkdorp Breedeweg op de kaart zetten. Beiden liepen al langer met het idee rond om iets te gaan organiseren op de landelijk knusgelegen camping 'De Zoete Aagt 'aan de Grafwegen 31 in Groesbeek.

Hans, bedrijfsleider van Buurtsuper Breedeweg, betrekt veel versproducten van plaatselijke ondernemers. Toen was al gauw het idee geboren. "Een oogstfeest met een kleine knipoog naar een festival waar producten uit het kerkdorp Breedeweg en Groesbeek centraal staan." Ook Marcel was gelijk in voor dit idee, zo kunnen de bezoekers eens zien wat de Breedeweg en Groesbeek allemaal te bieden heeft, ook de vier hectare grote camping. De camping van vier ha valt nauwelijks op, als men er langs loopt fietst of rijdt, maar het is gewoon een plaatje diverse soorten bomen waaronder appels- , peren-, pruimen– en notenbomen.

Tijdens het oogstfeest kunnen de bezoekers genieten van de kookkunst van streekproducten, markt van streekproducten zoals vlees van boerderijslager Peter Hubbers, groente, hamburgers, vers brood (Buurtmarkt Breedeweg), friet van aardappelenboer Lamers, Groesbeekse wijn, verse fruitsappen, pompoenen, bierbrouwerij, kaas en paling. Maar ook de smederij van Bram Kerkhoff zal aanwezig zijn. Voor de kinderen is er een speciaal kinderveld ingericht met een kasteel van hooibalen en een verhalenvertelster. Daarnaast zijn er workshops en kunst uitingen van handboogschutterij Ons Genoegen en kleindiervereniging Edelras. Muziek zal ook niet ontbreken, zoals fanfare Jubilate Deo, koor Ochaarm, Jan van Tutti met zijn band en de band La Bande Dessinée. Het intiem oogstfeest is van 10.00 tot 17.00 uur.

Monique Awater van Thiel schutterskoningin Eendracht Ooij

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – Zondagmiddag 23 augustus is tijdens het traditionele Koningschieten van schutterij Eendracht Monique Awater van Thiel schutterskoningin geworden. Het schuttersgebeuren werd vooraf gegaan door een Open lucht H. Mis die werd voorgegaan door pastoor Henk Janssen op het schietterrein achter dorpshuis De Sprong.

Na de H. Mis werd er genoten van een gezamenlijke brunch, waarbij enkele leden die de schutterij 60-, 40-, en 25 jaar trouw gebleven waren. Vanwege het warme weer werd de rondgang – waarbij ook schutterij ASG uit Nütterden aan deelnam - door de Ooij wat verkort werd. Om half vier werd het eerste schot gelost door Pastoor Henk Janssen gevolgd door loco-burgemeester Sylvia Fleuren, wethouder Ria Berber, konings- en keizerspaar en de ere leden van Eendracht. Het was even spannend of dat er wel kandidaten zouden zijn voor het Koning c.q. koninginschieten. Maar op de valreep meldde zich twee kandidaten te weten Monique Awater van Thiel en haar echtgenoot Franc Awater.

Monique wist met het 73ste schot de geheel versplinterde vogel naar beneden te schieten en werd hiermee de schutterskoningin 2015 / 2016 van schutterij Eendracht. Een uur eerder had de dochter van Monique en Franc , Pamela Peters de vogel bij de jeugd naar beneden weten te schieten en werd daarmee de jeugdkoningin. Zondag 13 september zal de schuttersfamilie gehuldigd worden en zullen zij tijdens de Ooijse kermis de scepter gaan zwaaien.

Studiebegeleiding Nijmegen in ontwikkeling: nieuwe locatie in Groesbeek

GROESBEEK - Studiebegeleiding Nijmegen, het studiebegeleidingsinstituut met de langste ervaring en de beste resultaten in de regio, is de afgelopen periode in ontwikkeling geweest. De begeleiding heeft zich gespecialiseerd in ‘Executieve Functies’.

Executieve functies zijn de hogere controle functies van hersenen die een belangrijke rol spelen bij het leren. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat executieve functies meer zeggen over de schoolprestaties van een leerling dan de intelligentie. Hoe beter de executieve functies zijn ontwikkeld, hoe beter de prestaties zijn. Executieve functies ontwikkelen bij iedereen in een ander tempo. Er zijn bijvoorbeeld leerlingen die in de eerste klas al over goed ontwikkelde executieve functies beschikken, maar er zijn ook leerlingen die pas in het 4e of 5e leerjaar een groei doormaken. Binnen Studiebegeleiding Nijmegen worden de executieve functies van de leerlingen gevolgd en getraind, middels het unieke, speciaal door hen ontwikkelde studiesysteem.

Een tweede mooie ontwikkeling is dat Studiebegeleiding Nijmegen per 1 september een nieuwe locatie in Groesbeek opent. In de Adelbrecht-Windekindschool zullen leerlingen uit Groesbeek en omgeving dagelijks vanaf 15:00 uur terecht kunnen voor passende ondersteuning bij hun studievaardigheden.

Voor informatie en aanvullende vragen kan men Studiebegeleiding Nijmegen bereiken via mail; info@studiebegeleidingnijmegen.nl, of telefoon; 024 3448728.

Thema-avond Inloophuis Groesbeek

GROESBEEK - In het najaar vindt een aantal thema-avonden plaats in het Inloophuis Groesbeek (De Mallemolen).

De thema-avonden worden gegeven door Marijke Verhoeven, Oncologisch Counseler bij Lifecrystal in Groesbeek:

23 september: "Omgaan met vermoeidheid tijdens en na een ernstige ziekte"

21 oktober: "Omgaan met blijvende veranderingen”

25 november: "Mannen, kanker en dan?" en "Vrouwen, kanker en dan?" Aanvang 19.30 uur, einde 21.30 uur. Aanmelden kan nu al, de bijeenkomsten zijn niet afhankelijk van het aantal deelnemers dus gaan sowieso door.

Thema-avond door José Hendrikse, fysiotherapeute voor oncologie patiënten bij Groepspraktijk Fysiotherapie Groesbeek: 18 november van 19.00 uur tot 20.30 uur, “Bewegen tijdens en na ziek zijn” Minimum aantal deelnemers: vijf. Bij te weinig belangstelling gaat deze avond niet door.


"U kunt tijdens openingstijden gewoon binnenlopen. Voor activiteiten graag vooraf aanmelden. Onze activiteiten zijn gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom. Op onze website staat alle actuele informatie. Interesse in vrijwilligerswerk? Ook dan verwelkomen wij u graag!"

Inloophuis Groesbeek, De Mallemolen, Kloosterstraat 11, Groesbeek; 024 6756071, info@inloophuisgroesbeek.nl, www.inloophuisgroesbeek.nl.

Groesbeek maakt zich op voor jaarlijkse kermis

GROESBEEK – Groesbeek is zich al aan het opmaken voor het jaarlijkse kermisgebeuren dat vanaf zaterdag 6 tot en met 9 september in het heuveldorp zal plaatsvinden. Deze week zullen alle café's en zaalhouders en niet te vergeten de schutterstent op De Horst zich laten bevoorraden door het goud gele vocht dat ongetwijfeld rijkelijk zal vloeien.

Ook zal het marktterrein aan de Spoorlaan waar de 22 kermisattracties zullen worden opgesteld vijf dagen in het teken van de kermis staan. Op het Marktterrein zullen geplaatst worden de oud-Hollandse oliebollenkraam, viskraam, bussensport, kleurenspel, nougat- en snoepkraam, schietsalon, skee-ball, sweet chocolatbar, buggy's, Lucky Duck, suikerspin/popcorn , cake walk, lijntrekspel, speed, x factory, bungee / trampoline, autoscooters, pusher schuifspel , e-claw cranes, draaimolen De Grand Carrousel, ballonnenshop en de polyp copacabana. Voor jong en oud is er vertier op het kermisterrein. De weekmarkt zal in verband met de kermis op dinsdagmorgen verplaatst gaan worden naar het Dorpsplein. Ook dit jaar is er een speciaal kermisprogramma dat er fantastisch uitziet.

Jelle Hampsink nieuwe Koning schutterij EMM Kekerdom

Foto: Peter Hendriks

KEKERDOM – Jelle Hampsink is tijdens het Koningschieten van schutterij EMM de nieuwe Koning geworden. Jelle wist de romp van de houten vogel naar beneden te krijgen en sleepte daarmee de hoogste eer van de schutterij in de wacht.

Samen met zijn vriendin Marlou Haukes zal Jelle de scepter zwaaien tijdens de kermis. Isa Haukes (foto midden) wist de titel van Jeugdkoningin binnen te halen. De vader van Jelle Harry Hampsink is in 2013 Koning geweest van EMM. Tijdens het Koningschieten verzorgde fanfare UNA de muzikale omlijsting terwijl niemand minder dan Koos Albers enkele bekende hits van hem live ten gehore bracht.

Alles gebeurde onder een stralende zon. Het bestuur van EMM nam van deze gelegenheid gebruik om enkele jubilarissen in het zonnetje te zetten als dank voor hun jarenlange trouw aan schutterij EMM. Henk van Haren was de schutterij vijftig jaar trouw terwijl Harm Haukes er al veertig jaar op had zitten. Astrid van de Broek werd bedankt voor haar 25-jarig lidmaatschap.

Kinderkleding- en speelgoedbeurs Millingen aan de Rijn

MILLINGEN – Zaterdag 26 september organiseert Stichting Beurs voor een Kind opnieuw een najaarsbeurs. Tussen 10.00 en 12.00 uur kunnen bezoekers in sporthal De Duffelt aan ‘t Gengske 10 terecht.

Het aanbod bestaat uit tweedehands speelgoed, najaars- en winterkleding (van maat 50 tot en met 182), sportkleding, zwemkleding en babyspulletjes. De artikelen, vaak meer dan 12.000(!) stuks, zijn zeer aantrekkelijk geprijsd en dus erg interessant voor iedereen die het een uitdaging vindt om voordelig inkopen te doen. Het entreegeld bedraagt 0,50 euro. Kinderen onder begeleiding zijn gratis. Om diefstal tegen te gaan is het tijdens de verkoop niet toegestaan om eigen tassen mee naar binnen te nemen. U krijgt een tas bij de entree.

"Wilt u artikelen voor deze beurs inbrengen, vraag dan een persoonlijk nummer aan. Hiervoor kunt u vanaf 29 augustus een mail sturen naar nummeraanvraag@stichtingbeursvooreenkind.nl. U ontvangt dan een mail met een volgnummer en de beursvoorwaarden.

Voor al uw verkochte spullen ontvangt u 75 procent van de opbrengst. Het resterende geld wordt gebruikt om goede initiatieven voor de Millingse jeugd te ondersteunen.

De organisatie van deze kleding- en speelgoedbeurs brengt veel werk met zich mee. We kunnen daarbij altijd extra hulp gebruiken, vooral op de zaterdagochtend en -middag. Heeft u tijd en zin om te helpen? Stuur dan een mail naar info@stichtingbeursvooreenkind.nl.

De windmolens bij Kranenburg...

GROESBEEK – Op 18 juni heeft de gemeenteraad van Kranenburg besloten het bestemmingsplan zo te wijzigen dat windmolens geplaatst mogen worden in het Reichswald aan de Karterspielerweg.

Groesbeek vraagt zich af of er wel een onderzoek is gedaan naar duurzame energie en op welke locaties het meest geschikt daarvoor is. Anders gezegd het meeste rendement heeft in relatie tot de minste verstoring voor de omgeving. Omdat iedere gemeente voor zich inzet op duurzame energie krijgt die energie niet de positieve aandacht en vertaling in concrete projecten die het wel nodig heeft om toekomst bestendig te blijven.

Groesbeek zou graag zien dat Kreis Kleve met name de discussie met betrekking tot meer geschikte (alternatieve) locaties voor windenergie onderdeel laat zijn van het uitvoeren UVU. Groesbeek stelt voor onderzoek te doen naar geschikte(re) alternatieve locaties naar onder andere de volgende varianten: Bestaande windenergieparken vergroten of aanwezige Windkraftanlagen verhogen om zo meer rendement te realiseren. Omdat deze locaties al ingericht zijn, kan voorkomen worden dat maagdelijk (natuur)gebied verstoord wordt. Een andere locatie, waar de landschappelijke impact van 200 meter hoge windmolens minder
groot is.


Volgens Groesbeek is in het hele onderzoekstraject, dat ten grondslag ligt aan de wijziging van dit bestemmingsplan, op geen enkele wijze onderzoek verricht naar de rendabiliteit van andere duurzame energievormen of alternatieve locaties binnen het grondgebied van bijvoorbeeld de Kreis Kleve of naar uitbreidingsmogelijkheden binnen bestaande windparken. Kranenburg heeft er voor gekozen om vanuit een lokaal onderzoek een windenergiezone op te nemen in een natuurgebied, dat zowel visueel als fysiek direct grenst aan de gemeente Groesbeek. De gemeente Groesbeek verzoekt het besluit te heroverwegen.

Veelindiener krijgt bij gemeente Groesbeek geen poot aan de grond

GROESBEEK – De heer Dico heeft bij de gemeente Groesbeek een aantal wob-verzoeken ingediend over diverse onderwerpen. Daarnaast heeft hij meerdere ingebrekestellingen ingediend zonder onderwerp dan wel andere aanduiding om welke aanvraag het ging.

Hierdoor is verwarring ontstaan zodanig dat binnen de aanvraagprocedure inzake wob-verzoek bijstand is gereageerd middels toezending besluit inzake hondenbelasting. Door de overgang van de MUG-gemeenten naar één gemeente Groesbeek per 1 januari en de inhuur van tijdelijke krachten voor het coördineren van Wob-besluiten is de overdracht van het onderliggend Wob-verzoek niet optimaal verlopen, erkent de gemeente Groesbeek.

Op alle overige brieven van de heer Dico is overigens binnen de wettelijke termijn gereageerd. Omdat sprake is van door de heer Dico gecreëerde verwarring en sprake is van veelvuldig ingediende wob-verzoeken op meerdere terreinen bij veel gemeenten, is volgens het college misbruik van de WOB aan de orde. Om die reden wordt het verzoek om een dwangsom uit te betalen door het college afgewezen. Gelet op het veelvuldig indienen van Wob verzoeken bij veel gemeenten in Nederland kan de heer Dico gezien worden als een veelindiener en dient het indienen van deze verzoeken enkel en alleen tot het incasseren van dwangsommen. Volgens het college is er hier ook sprake van misbruik van recht. Ambtelijk is afgestemd dat gekozen wordt voor het aangaan van procederen en niet voor het toekennen van een dwangsom. De reden is dat de aanname van misbruik van recht en het college binnen de wettelijke termijnen heeft gereageerd.

Super 8 films in De Mallemolen Groesbeek

GROESBEEK – Na het succes van de films in het voorjaar worden er in dit najaar nieuwe super 8 films vertoond in De Mallemolen Groesbeek. Zondag 13 september gaat het programma over India en Nepal.

De film start in de hoofdstad Delhi met een bezoek aan de vermaarde Shamid Moskee. Vervolgens ziet men de stad Veranasi, voorheen Benares geheten, waar bedevaartgangers zich wassen en reinigen in de heilige rivier de Ganges. Daarna wordt er een bezoek gebracht naar het paalgraf de Taj Mahal van koningin Mumtaz Mahal.

In het Noorden van India ligt Rajastan het land van Maharadjas, de koningen met hun imposante paleizen. Hier worden enkele paleizen bezocht. Na de pauze wordt er over de Himalaya gevlogen naar Katmandu, de hoofdstad van Nepal. Hier zien de aanwezigen nog het onbeschadigde centrum van voor de aardbeving. Na een tocht door de bergen en de vruchtbare Pokara vallei komen de kijkers aan bij het Pekameer. Daar wordt een bezoek gebracht aan de Fishtail Lodge. Op dit klein eilandje is een goed restaurant gelegen in een mooie tuin. De films worden zondag 13 september om 11.00 uur vertoond in De Mallemolen. De entree bedraagt twee euro waar men nog een kopje koffie bij krijgt.

Plastic-plus eens in veertien dagen

GROESBEEK - Vanaf 1 september wordt het plastic + eenmaal in de veertien dagen opgehaald. Dit komt omdat plastic + meer wordt gescheiden zoals plastic, blik en pakken. Deze grondstoffen worden weer hergebruikt.

De inzameling van plastic + blijft in Millingen aan de Rijn op de dinsdag en in het gebied van de voormalige gemeente Groesbeek op de vrijdag ( in Ubbergen werd er al tweewekelijks ingezameld ). De inzameldagen zijn vanaf 1 september anders dan op de papieren afvalwijzer staat aangegeven. Inwoners wordt verzocht te kijken op de digitale afvalwijzer+ www.dar.nl/afvalwijzer.nl voor de inzameldata. Op deze afvalwijzer is altijd te zien wanneer het afval wordt ingezameld en wat de aanbiedregels zijn. Ook kan men de Dar app downladen, met de app ontvangen zij een melding wanneer zij het afval buiten kunnen zetten.

Inmiddels heeft de Dar nieuwe stevige plastic afvalzakken, die vanaf heden bij de diverse afhaalpunten zoals supermarkten verkrijgbaar zijn. Deze zakken blijven gratis en er staat ook op vermeld wat er wel en niet in mag. Het totale overzicht van wat er wel en niet in mag alsmede meer informatie over plastic + zoals afhaalpunten is te vinden op www.dar.nl/plastic+. Voor vragen kan men contact opnemen met het klantencontactcentrum van Dar. Bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur via 024 3716000 of via info@dar.nl.

Rommelmarkt 't Trefpunt De Meent

GROESBEEK - Zaterdag 10 oktober verzorgt het bestuur van ’t Trefpunt De Meent van 10:00 tot 13:00 uur met de hulp van veel vrijwilligers een rommelmarkt in 't Trefpunt De Meent.

"Voor deze markt zoeken wij verkoopbare spullen. Wilt u graag eens goed opruimen maar vindt u het zonde om alles weg te gooien. Wij kunnen uw spullen goed gebruiken. Heeft u familie, kennissen of vrienden waarvan u weet dat ze gaan opruimen, vraag of ze de spullen aan ’t Trefpunt willen schenken ten behoeve van de rommelmarkt. U doet ons er een groot plezier mee."

"De opbrengst van de rommelmarkt gebruiken we om spullen die stuk of versleten zijn te vervangen of voor de inrichting van ’t Trefpunt. Kortom voor alles waarvoor we anders niet de financiële middelen hebben. U kunt uw spullen van maandag ttot en met vrijdag tussen 10:00 en 11:00 uur inleveren bij ’t Trefpunt De Meent. Spullen te zwaar of op een ander moment inleveren, bel 06-46374016 of mail Sjaak_th@msn.com, wij nemen dan contact met u op voor het maken van een afspraak."

Kinderen genoten van Zomerspelen

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN – Voor de negende maal zijn maandagmiddag de Millingse Zomerspelen 2015 van start gegaan. Wethouder Ria Barber verklaarde maandagmiddag in de speciale feesttent in speeltuin de Steense Gemeente aan de Steenstraat de spelen voor geopend.

Zij wenste de organisatie veel succes en hoopte dat de samenwerking met TOF (Jongerencentrum Millingen) zijn vruchten zou afwerpen. Omdat de organisatie van de Zomerspelen te kampen heeft met vrijwilliger(ster)s heeft men een beroep gedaan op de TOF, die zich bereid heeft verklaard de oudere jongeren onder hun hoede te nemen. Momenteel bestaat de leiding uit zes vrijwilligers van de Millingse Zomerspelen en negen van TOF. "Dankzij de inzet van de TOF kunnen we het dit jaar weer organiseren," aldus Astrid Sillesse van de organisatie.

Het volgend jaar worden de Millingse Zomerspelen voor de tiende maal gehouden ook dan hoopt men weer een beroep te kunnen doen op TOF. De oudere deelnemer(ster)s hebben een nacht in de activiteitentent mogen slapen, terwijl de jongeren de hele dag bezig worden gehouden. Donderdag was de laatste dag en trok het hele gezelschap door het centrum van Millingen aan de Rijn, waar ze werden getrakteerd op een ijsje en stukjes kaas. De jongsten gingen daarna een circusvoorstelling voorbereiden om vervolgens het resultaat aan hun ouders te laten zien. Daarmee werden de Millingse Zomerspelen 2015 succesvol afgesloten. Op naar het tweede lustrum in 2016.

Lekker dagje uit voor wildplukkers

BEEK-UBBERGEN - Zondag 13 september wordt de tweede Nationale Wildpluk Conventie georganiseerd. Op deze dag kunnen wildplukkers ervaringen, kennis en recepten uitwisselen, geïnteresseerde beginnelingen kunnen op pad met een deskundige en iedereen kan wandelen, plukken en proeven.

Daarmee wordt op ontspannen, prettige wijze gevierd dat de aloude traditie van het zelf plukken en rapen van eten uit de vrije natuur weer volop in de belangstelling staat. Steeds meer mensen gaan op pad, soms samen, soms ieder voor zich.

De Nationale Wildpluk Conventie vindt plaats in de prachtige weiden en bossen op de Nijmeegse heuvelrug, in en rond Huize Wylerberg in Beek-Ubbergen. Aanvang: 12.00 uur. Er is een proeverij en er kan gepicknickt worden. Daarnaast zijn er Foodwalks en diverse workshops, als 'Wildplukken voor beginners', 'Zelf pesto maken' en 'Kijken in de natuur'. Ook is er een lezing over natuurfotografie en de presentatie van het boek 'Lekker Landschap'. Speciaal voor kinderen is de auteur van het 'Handboek voor Wildplukkertjes' aanwezig en wordt een wildpluk-kinderwandeling door de natuur verzorgd.

Er zijn geen kosten aan deze dag verbonden. Wel is het leuk als bezoekers die dat willen, iets lekkers (uiteraard met wildplukingrediënten!) meenemen, voor een gezamenlijke picknick in het bos, of - bij slecht weer - in de grote zaal van Huize Wylerberg. Aanmelding voor deze conventie kan eenvoudig via het contactformulier op www.lekkerlandschap.nl.

Ouderwets kermis vieren met Aldorum in Mallemolen

GROESBEEK – Op woensdag 9 september wordt in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek een kermismatinee gehouden met medewerking van het Groesbeekse orkest Aldorum.

Het wordt ouderwets kermisvieren op muziek van vroegere tijden. Het beloofdt een gezellige dansmiddag te gaan worden. De toegang is gratis. De aanvang is om 14.00 uur; iedereen is welkom.

Rondleiding voor blinden en slechtzienden

NIJMEGEN - Rondleiding voor blinden en slechtzienden van 16.30-18.00 uur. Het motto van de dag is: kijken mag met je handen. De gids vertelt het verhaal van de bevrijding van Nederland aan de hand van vele originele objecten en is er voor alle zintuigen iets te beleven: voel het gewicht van een granaat, hoor het geluid van Radio Oranje, ruik surrogaatkoffie, proef bevrijdingsbrood naar origineel recept.

Wie met het openbaar vervoer komt wordt opgehaald bij bushalte De Oude Molen op om 16.09 uur, aansluitend op het arriveren van bus 5 vanaf station Nijmegen. Na de rondleiding kunt u ook worden teruggebracht naar de bushalte. Inschrijving noodzakelijk. Standaard tarieven. Begeleiders en museumkaarthouders gratis toegang. Hulphonden toegestaan.

Boze Groesbeker vernielt ruit gemeentehuis

GROESBEEK – Woensdagmiddag rond 14.00 uur heeft een boze inwoner uit Groesbeek is na een scheldkanonnade in de hal van het gemeentehuis naar buiten gewerkt, waar hij vervolgens een ruit naast de hoofdingang heeft vernield.

Toen de gealarmeerde politie arriveerde, was de dader er inmiddels vandoor gegaan. Even later kwam de melding dat een winkeldief bij de Jan Linders supermarkt aan de Burgemeester Ottenhoffstraat er vandoor was gegaan met een fourpack Redbull. Winkelpersoneel zat achter de winkeldief aan. De politie kon de man (een 25-jarige inwoner uit Groesbeek) aanhouden. Het bleek te gaan om de man die ook de ruit van het gemeentehuis vernield had. De dader is ingesloten in het bureau van Nijmegen voor onderzoek.

Installatie nieuwe burgemeester woensdag 16 september

GROESBEEK – De nieuwe burgemeester van Groesbeek Mark Slinkman (de opvolger van waarnemend burgemeester Harry Keereweer) wordt op woensdag 16 september officieel geïnstalleerd.

De installatie zal worden verricht door de commissaris van de Koning in Gelderland Clemens Cornielje tijdens een buitengewone raadsvergadering in de raadzaal van het Groesbeekse gemeentehuis. Na de officiële installatie worden de inwoners, vertegenwoordigers van verenigingen en het bedrijfsleven in de gelegenheid gesteld burgemeester Slinkman en zijn gezin persoonlijk te verwelkomen als burgemeester van Groesbeek.

Vijftig jaar speeltuin d'n Hommel

BREEDEWEG - Speeltuin d'n Speelhoek (nu d'n Hommel) bestaat vijftig jaar en viert dat met een feestprogramma op zaterdag 5 september van 12.00 tot 17.00 uur met een vrijmarkt, kermisspellen zoals touwtje trekken, blikgooien, schieten, rad van fortuin enzovoort.

Voor muziek, een hapje en een drankje wordt gezorgd. Muzikale omlijsting met onder andere jeugdleden d'n Zuu.ten ienval, jeugdleden Jubilate Deo en disco Marc.

Ieder kind uit de Breedeweg en omgeving is tevens welkom in speeltuin D'n Hommel om op de vrijmarkt/rommelmarkt overtollig speelgoed en andere spullen te komen verkopen om zo een zakcentje voor de grote kermis in het dorp te verdienen

Om 14.30 uur openstelling nieuw speeltoestel De tuimelton. Iedereen is welkom op 5 september van 12.00 tot 17.00 in speeltuin d'n Hommel Kruksebaan Breedeweg in Groesbeek. Voor de kinderen is het nog steeds na vijftig jaar een ontmoetingsplaats om te spelen en samen te komen.

Eendracht huldigt tien leden

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – Schutterij Eendracht uit Ooij heeft tijdens de traditionele schuttersdag liefst tien trouwe leden in het zonnetje gezet. Dit gebeurde na de Openlucht H. Mis op het schietterein die werd voorgegaan door pastoor Henk Janssen.

Wim Brugman is jaar de Ooijse schutterij Eendracht trouw gebleven waarvan hij twaalf jaar voorzitter is van de herenschietgroep. Vervolgens werden vijf leden naar voren geroepen die veertig jaar lang Eendracht trouw zijn gebleven te weten Anneke Baron (36 jaar voorzitter damesschietgroep), Franc Awater (lid drumfanfare), Theo Looman, Wilco en Michel Reijnen (beiden actief lid van de drumfanfare).

Tenslotte werden twee leden van Eendracht naar voren geroepen die 25 jaar lang de Ooijse schutterij trouw gebleven waren te weten Bert Roodbeen (officier bij Eendracht ) en Marian Engelen (keizerin en bestuurslid). Kees en Riny Vink die beiden ook 25 jaar lid van schutterij Eendracht zijn, waren niet aanwezig. Zij zullen op een later tijdstip gedecoreerd worden.

Damesfiets ontvreemd uit garage

GROESBEEK – Uit een garage aan de Hoflaan in Groesbeek is in de nacht van zondag op maandag een damesfiets ontvreemd.

Op onbekende wijze is men de garage binnengekomen en is men er met de fiets eigendom van een 77-jarige inwoonster uit Groesbeek vandoor gegaan.

Gouden combinatie brengt De Treffers de eerste winst

Foto: Jan Peters

GROESBEEK – De combinatie Mutzers en Meeuwsen, drie maal vonden ze elkaar en drie maal een doelpunt. De Treffers – HBS 3-0.

Voor de wedstrijd werd een minuut stilte gehouden vanwege het overlijden van erevoorzitter Theo Eikholt twee maanden geleden. Vervolgens kende De Treffers een pikstart. In de tweede minuut werd met een dieptepass Robert Mutzers gevonden, die zag dat Wesley Meeuwsen er beter voor stond 1-0. HBS had vervolgens even daarna de gelijkmaker moeten scoren maar de Groesbeekse keeper Niels Kornelis pareerde voortreffelijk, zoals hij dat die middag vaker deed.

Het spel ging fel op en neer en beide ploegen speelden erg onrustig, maar stevig. Na een half uur moest Twan Smits geblesseerd het veld af en bleek achteraf een gebroken kaak te hebben opgelopen. Hij werd vervangen door Robin Janssen. In de 32ste minuut was het duo Mutzers / Meeuwsen weer uiterst effectief. Ditmaal was het Leemans die de bal op Robert Mutzers plaatste. Mutzers was niet zelfzuchtig en legde breed op Wesley Meeuwsen die de bal zo kon intikken. Tien minuten later had de ijverige Sarkouke een uitgelezen kans om de score verder uit te bouwen.

De bal die Meeuwsen vanaf de achterlijn terug legde, werd door hem niet op waarde geschat en ging over. Na de thee was de wedstrijd wat rommelig, waarbij HBS de beste kansen had, maar Niels Kornelis bleef bij de les en keepte perfect. De Treffers benutte de ruimte niet die in de counter ontstond en daardoor bleef het 3-0.

De Wolfsberg Tribute Party met vuurwerk afgesloten

Foto: Peter Hendriks Foto:

GROESBEEK – Het tweede lustrum van De Wolfsberg Tribute Party is een groot succes geworden. Wat tien jaar geleden begon als een terrasfeestje op een van de mooiste locaties in Groesbeek is uitgegroeid tot een evenement dat bekendheid geniet tot ver in de regio. Al tien jaar hebben er topbands opgetreden uit binnen- en buitenland die hun favoriete zangers of zangeressen van weleer op een voortreffelijke wijze wisten te evenaren.

Deze editie was bijzonder feestelijk in verband met het tienjarig bestaan. Zes van de beste tributebands gaven een show weg, waarvan de duizenden bezoekers met volle teugen van hebben genoten. Zaterdagavond werd het muzikaal gebeuren geopend met muziek van CCR gebracht door René Innemee & The Creedence Revival Band. Zij werden opgevolgd door Coldplay gebracht door Coldplace. Als afsluiting bracht Totally Tina de succesvolle nummers van niemand minder dan Tina Turner ten gehore.

Iedereen keerde tevreden huiswaarts. Zondagmiddag was het de beurt aan The Eagles. Deze Britse band hebben de sporen in de muziekwereld ruimschoots verdiend. Zij werden opgevolgd door de tribute Lenny Kravitz die voortreffelijk werd vertolkt door Let Love Rule. De Wolfsberg Tribute Party 2015 werd afgesloten met een Michael Jackson tribute. Ben Bowman wist als geen ander The King of Pop te evenaren met zijn band. Hij bracht letterlijk en figuurlijk Michael Jackson op het podium van De Wolfsberg. Na zijn spectaculair optreden werd er ter afsluiting een jubileumvuurwerk afgestoken, dat het einde van De Wolfsberg Tribute Party 2015 betekende.

Stortbui zet kelder gemeenschapshuis Kerstendal onder water

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Een fikse stortbui heeft in de nacht van zondag op maandag de kelderverdieping van gemeenschapshuis Kerstendal aan de Kerstendalseweg in Berg en Dal onder water gezet.

Vermoedelijk is het regenwater via trappen en overvolle regenpijpen in de kelder van Kerstendal terecht gekomen. In de kelder zijn gehuisvest ZZG Thuiszorg, kinderdagverblijf Domino, naschoolse opvang, scouting en het magazijn van Kerstendal zelf. Medewerker(ster)s van de ZZG Thuiszorg ontdekte maandagmorgen de wateroverlast van liefst zo'n acht centimeter hoog. Zij alarmeerden direct de brandweer van Groesbeek. De ZZG Thuiszorg bleek de meeste waterschade te hebben opgelopen. Maar ook kinderdagverblijf Domino en de buitenschoolse opvang had de nodige waterschade. Zo waren alle matten drijfnat en moest het water onder en achter de kasten verwijderd worden.

Bij de ZZG Thuiszorg en kinderdagverblijf Domino hebben de brandweerlieden een handje geholpen om de kasten op te beuren. Het is te hopen dat de zeilen vloer geen schade heeft opgelopen door het vele water. De firma Wouters uit Groesbeek heeft gistermiddag het overtollige water wat nog aanwezig met een waterstofzuiger opgezogen. Het kinderdagverblijf Domino en de naschoolse opvang hebben – door toedoen van de medewerksters – gewoon door kunnen draaien, alleen de matten lagen buiten te drogen.

Rommelmarkt bij Groesbeekse Boys

GROESBEEK - In het kader van het 85-jarig jubileum organiseert voetbalvereniging Groesbeekse Boys in het eerste weekend van oktober diverse activiteiten voor jong en oud.

Zaterdag 3 oktober is er een overdekte rommelmarkt in de feesttent die speciaal voor dit jubileum op sportpark Breedeweg geplaatst zal worden. De rommelmarkt duurt van 10.00 tot 13.30 uur. Vanaf nu kunnen daarvoor kramen gehuurd worden. De kosten bedragen twintig euro per kraam. Het is niet toegestaan etenswaren of nieuwe waren te verkopen.

Voor het huren van een kraam of het verkrijgen van meer informatie kan men terecht bij John van Baardewijk (06 50690541) of bij Marcel Eijkhout (06 53900537). Het is ook mogelijk dit per email (activiteiten@groesbeekseboys.nl) te doen.

Ze zijn er weer in alle kleuren, maten en smaken...

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Ze zijn er weer de pompoenen en kalebassen in alle kleuren, maten en niet te vergeten smaken. Chris en Laura Poelen van de Derdebaan in Groesbeek hebben liefst acht voetbalvelden vol gekweekt van de populaire vruchten die ook veel tuinen opsieren in de regio.

Veel mensen uit de hele regio weten inmiddels de pompoenen en kalebassen te vinden en zijn er als de kippen bij om de mooiste exemplaren in de wacht te kunnen slepen. Ook de eetbare pompoenen gaan als warme broodjes weg sinds er steeds meer recepten van deze vruchten te verkrijgen zijn. De laatste drie weekenden van oktober is het helemaal een drukte van jewelste tijdens de Halloweendagen. Dan kunnen vooral de kinderen de kalebassen en pompoenen schilderen, kleuren, snijden en versieren, dat is ieder jaar een groot feest.

Chris en Laura hebben inmiddels al vele honderden pompoenen en kalebassen uitgestald en dat gaat duren tot aan de kerst laat Chris weten. Nu kopen de meeste mensen de vruchten als sier of Halloween en tot aan de kerst worden de pompoenen vooral verkocht om er gerechten van te maken.

Paniek om vuurschaal in tuin

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Donderdagavond rond kwart voor negen werd er groot alarm gegeven voor een industriële brand aan de Pannenstraat in Groesbeek. Politie met twee eenheden, de brandweer met een bluswagen en hoogwerker rukten uit en konden op de Pannenstraat geen brand ontdekken.

Later bleek dat de familie Appel aan de Muldershof gezellig zaten koffie te drinken en hadden daarbij een vuurschaal met haardhout aangestoken. De vuurschaal zorgde wat voor een rookontwikkeling, waardoor het vermoeden bestond dat het om een grote brand zou gaan. De komst van zowel politie als brandweer trok de nodige belangstelling. Iedereen toog met een lach weer huiswaarts, het was storm in een glas water. De familie Appel schrok in eerste instantie van de drukte die hun vuurschaal teweeg had gebracht, maar moest er later toch nog hartelijk om lachen.

Nog enkele plaatsen vrij voor cursus Social Media

GROESBEEK - KBO Groesbeek/De Horst organiseert in september voor de vierde keer een cursus Sociale Media in De Mallemolen.

Facebook en Twitter nemen een steeds belangrijkere plaats in ons sociale contact in. Natuurlijk gaat er niets boven persoonlijk contact. De cursus wordt gegeven door Mariska Roelofs van de SBOG. Zij zal u informeren over de verschillende mogelijkheden van de Sociale Media zoals Facebook en Twitter.

Voor de cursus in het najaar zijn nog enige plaatsen vrij. De data zijn: dinsdag 15, 22, 29 september en 13 oktober van 10.00 tot 12.00 uur in SCC De Mallemolen. De kosten bedragen 25,00 euro.

"Als u belangstelling hebt, geeft u zich dan op per mail op bij de heer Wim Moll, w.moll@kpnmail.nl."

Euregio Vrijheidswandeling

GROESBEEK - Op zondag 20 september in Groesbeek wordt weer de Euregio Vrijheidswandeling gehouden. Een wandeling voor iedereen die wandelen leuk vindt door de mooie grensstreek van Nederland en Duitsland met een gratis bezoek aan het Nationaal Bevrijdingsmuseum.

Startplaats is het Nationaal Bevrijdingsmuseum aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek (gezinstocht 6 km 9.00-14.00 uur).

Vanf sporthal Heuvelland Ambachtsweg 8 in Groesbeek starten de wandelaars van de 10-15-20-25-30 km vanaf 8.00 uur.

Startplaats caféhaus NiederRhein Bahnhofstrasze 15 in Kranenburg voor de 20 km van 9.00 en 12.00 uur.

De grensoverschrijdende Euregio Vrijheidswandeling wordt georganiseerd door stichting Wandelen in Vrijheid in samenwerking met het Nationaal Bevrijdingsmsueum en Euregio Rijn Waal.

Meer informatie staat op www.wandeleninvrijheid.nl.

Traditionele KNA-jaarmarkt in Beek

BEEK - Zondag 20 september organiseert harmonie K.N.A. Beek weer de traditionele KNA-jaarmarkt. De markt is geopend van 11.00 tot 15.00 uur.

In de grote zaal van het Kulturhus Beek, ingang achterzijde, treft de bezoeker vele uiteenlopende kramen aan. Mooie curiosa uit grootmoeders tijd, huishoudelijke artikelen, servies, (strip)boeken, lp’s, cd’s, klein-meubelen en vele verrassende en opwindende zaken uit de vele zolderopruimingen, die de inwoners van Beek in het afgelopen jaar weer verzameld hebben!

Op het gezellige binnenterras kan men even rustig bijkomen van de vele indrukken die men heeft opgedaan. Met een kopje koffie en zelfgebakken taart, zoals men er gewend is!

De opbrengst van de jaarmarkt komt weer geheel ten goede aan de jeugdige muzikanten in opleiding bij harmonie K.N.A. Beek.

Vakantiepondjes...

HAALDEREN - Natuurlijk we kennen het allemaal, vakantie tijd, even onderuit gezakt, iets lekkers erbij, geen zin om te koken, warm weer, we nemen een ijsje, een beetje van dit en een beetje van dat, oeps en daar gaat ons gewicht...

Maar gelukkig is daar Dorien van de EGA afslankclub die wekelijks dames, heren en kinderen begeleid om gezond en lekker te eten en daarbij af te vallen!! Op vele plaatsen in de Betuwe, Nijmegen, Arnhem, Groesbeek en Wijchen. Dorien biedt een deskundige begeleiding, geeft eetadviezen, goede recepten en steun waar nodig is!!

Het programma van EGA is gebaseerd op de maaltijdschijf en het resultaat mag er zijn. Het belangrijkste wat Dorien meegeeft aan haar cursisten is gezond eten, geen pillen, shakes of andere rare dingen maar gewoon normaal mee eten met de pot! Wat je uiteindelijk het langste vol kunt houden in je leven.

De bijeenkomsten zijn gezellig, leerzaam en je valt er van af! Eenmaal op gewicht, gewoon blijven komen, na de controleweken is het gratis!

Neem vrijblijvend contact op met Dorien; www.ega-dorienvernooij.nl of 0481 461413.

13 september open dag manege Hippisch Centrum Groesbeek

GROESBEEK - Vanaf jongs af aan zijn Henri en Jolien van Hippisch Centrum Groesbeek opgegroeid met paarden. Graag laten zij iedereen kennis maken met hun passie. Dit kan op zondag 13 september van 11.00 tot 16.00 uur tijdens de jaarlijkse open dag. Gedurende de hele dag zijn er diverse demonstraties en activiteiten. Uiteraard is er gratis ponyrijden voor de kinderen. Bij inlevering van de kleurplaat en het volgen van de speurtocht maak je kans op leuke prijzen!

Bij Hippisch Centrum Groesbeek kun je terecht voor groeps- & privélessen voor volwassenen, veulenlessen (5 tot 7 jaar), kinderlessen (vanaf 7 jaar) en buitenritten. In de groepslessen ligt het accent op de dressuur, maar ook de basis van het springen komt regelmatig aan bod . Plezier voor paard en ruiter staat hierbij altijd voorop! Als het weer het toelaat, kun je bij ons onder deskundige begeleiding ook buitenritten maken.

Hippisch Centrum Groesbeek organiseert regelmatig officiële FNRS wedstrijden. Tevens kun je de officiële KNHS opleiding voor het buitenrijden (het ruiterbewijs) volgen. Voor iedereen die buitenrijdt, een onmisbare basis! Uiteraard is het ook mogelijk om met jouw eigen paard privé en groepslessen te volgen of jouw paard in pension te zetten.

Hippisch Centrum Groesbeek is aangesloten bij de FNRS en in het bezit van het Veiligheidscertificaat. Alle lessen worden gegeven door gemotiveerde en gediplomeerde instructeurs.

Voor meer informatie over Hippisch Centrum Groesbeek en alle activiteiten, bezoek www.hippischcentrumgroesbeek.nl of kom naar de open dag!

Lekker tennissen, squashen en badmintonnen in de Hubertushal

BEEK - De Hubertus in Beek is de plek om te tennissen, te squashen of om badminton te spelen. De hal bevindt zich op minder dan vijf minuten van Nijmegen en beschikt over een eigen parkeergelegenheid.

De hal beschikt over een tennisbanen, twee squashbanen en een badmintonbaan. De tennisbanen zijn onlangs geheel vernieuwd. Natuurlijk zijn er ook kleedkamers met douches. Verder is er een gezellig horecagedeelte met bruin café voor een hapje en een drankje, en er kan ook op het biljart gespeeld worden. Voor rokers is er een rookruimte ingericht.

Sporten in de Hubertushal is het hele jaar door goedkoop. Een tennis- of squashbaan huren kan er al vanaf zestien en een badmintonbaan kan al voor elf euro. Voor de wintermaanden kunt u ook een contract afsluiten of werken met tienrittenkaart. De prijzen zijn dan nog scherper!

Tennislessen
In de Hubertushal worden ook tennislessen gegeven. Zowel individuele als groepslessen zijn mogelijk. De lessen worden verzorgd door de eigenaar, Marco Jansen met behulp van enkele collega`s uit de regio Nijmegen. Wie interesse heeft in een cursus en meer wilt weten daarover of tennislessen wilt reserveren kan contact opnemen met de Hubertushal; 024 6841234.

De Hubertushal is op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag geopend van 13.00 uur tot middennacht, op woensdag van 9.00 uur tot middennacht, op zaterdag van 10.00 uur tot middennacht en op zondag van 9.00 tot 18.00uur.
Wie gebruik wil maken van een van de banen, doet er goed aan om langs te gaan bij de Hubertushal. Op dit moment zijn er nog aantrekkelijke tijden beschikbaar voor enthousiaste sporters. Voor een indruk van de Hubertushal kunt u ook even een kijkje nemen op de website van de hal: www.huberteshal.nl

N.B. De Hubertushal biedt plaats aan verschillende biljartclubs, deze kunnen nog nieuwe leden opnemen. De biljartclubs spelen op maandag of dinsdagavond. Opgeven kan via telefoonnummer 024 6841234.

Fancy Music snuffelmarkt in Millingen aan de Rijn

MILLINGEN - Op zondag 6 september presenteert fanfarekorps Ons Genoegen de jaarlijkse Fancy Music snuffelmarkt.

Van 10.00 tot 16.00 uur kunnen bezoekers rondstruinen tussen de marktkramen, genietend van de muziek (’t Hart Koor uit Kekerdom en opleidingsorkest Jong & Oud Ons Genoegen), een hapje en een drankje. Ook kunt u een gokje wagen tijdens de loterij en tombola om kans te maken op een van de prijzen uit de goed gevulde prijzenpot. Kortom: alle ingrediënten voor een gezellige dag zijn aanwezig!

"Mocht u interesse hebben in het huren van een kraam, dan kunt u contact opnemen met Wendelien Janssen (fanfareonsgenoegen@gmail.com). De kosten bedragen vijftien euro voor een hele kraam en 7,50 euro voor een halve. Zowel bedrijven als particulieren zijn welkom!

Bona Baana Afrikadag

Lessen onder de boom van Michael Okado Foto: Dollarphotoclub

UBBERGEN - Nog even en dan is de Bona Baana Afrikadag in de Refter in Ubbergen (6 september). Op deze dag willen we naast de rommelmarkt, muziek van Sunshine Roots Reggaeband, kinderactiviteiten en een hoop gezelligheid, ook voor het eerst een jammarkt houden.


Maak je zelf lekkernijen in een potje of flesje? Kun je wat missen? Het hoeft niet je pronkstuk te zijn hoor. Dan houden we ons aanbevolen voor een donatie in natura. Neem dan even contact op met Alieke onder vermelding van jammarkt via info@bonabaana.nl.

De totale opbrengst van dit jaar, ook van de jammarkt, gaat naar de bouw van klaslokalen in Uganda. Met de extra lokalen kan de vakopleiding uitgebreid worden met een training automechanica en een koksopleiding.
Je ingemaakte kersen, mangochutney, roemruchte augurken in zuur, vlierbessensap zullen zeker een goede bestemming vinden.
Voor het hele programma: kijk op www.bonabaana.nl.

Verkoopexpositie in Ooij

OOIJ - Ann Hoogendoorn (beeldend kunstenaar) heeft dankzij haar eigen werk haar intuïtie leren volgen. Ze heeft leren luisteren naar haar eigen stem, hart, ziel (hoe je het ook wilt noemen), waardoor ze meer zicht krijgt op hoe zij zich met de wereld wil verbinden.

Het fenomeen dat iedereen iets anders ziet in haar werk boeit haar mateloos. Tijdens het geven van workshops streefde zij er al naar om mensen zelfbewuster te leren kijken naar hun 'eigen waarde(n)'. Dit is waar ze warm voor loopt. Nu wil ze een stap verder zetten om mensen één op één te gaan begeleiden. Mensen met een specifieke hulpvraag of mensen die hun bewustzijn willen vergroten door middel van het kunstzinnige.

Om haar opleiding hiervoor te kunnen bekostigen, houdt zij een verkoopexpositie (schilderijen en tekeningen) op zaterdag 12 en zondag 13 september van 14.00 tot 22.00 uur. Er is gelegenheid tot koop, huurkoop, of kunstlenen.

Prins Hendrikstraat 1, Ooij. www.annhoogendoorn.nl.

Herstart Reapaircafé Groesbeek

GROESBEEK - Op zaterdag 12 september van 13.00 tot 16.00 uur kunt u terecht op het adres Op de Paap 1 met kapotte spullen. "Misschien lukt het onze techneuten om het apparaat waar aan de praat te krijgen en onze dames kunnen u helpen met kleine herstelwerkjes."

"De kosten bedragen slechts de gebruikte onderdelen. De koffie/thee is voor een vriendenprijsje. Een bijdrage voor de fooienpot wordt op prijs gesteld. En u kunt natuurlijk ook gewoon even komen kijken. We kunnen nog altijd medewerkers (m/v) gebruiken ter ondersteuning van het vrijwilligersteam."

Nieuw!

"We gaan starten met een haal- en brengservice. Heeft u een vervoersprobleem om naar het Repaircafé te komen? Stuur dan even een mailtje of bel even naar (06) 10474589 (Metty) en wij regelen het voor u."

Charles Kazlaukas naar De Treffers

GROESBEEK – De Treffers heeft op het scheiden van de markt de verdediger en middenvelder Charles Kazlaukas aangetrokken.

Vanaf heden zal de in Amerika geboren Kazlaukas tot aan het eind van dit seizoen in het rood-zwarte tenue van De Treffers uitkomen. De 33-jarige verdediger/middenvelder startte zijn Nederlandse carrière in 2001 bij NEC voor vier seizoenen. Tussendoor maakte hij een uitstapje naar Fortuna Sittard. Na vier seizoenen bij Top Oss en zes seizoenen bij Helmond Sport kan Kazlaukas de topklasser De Treffers toevoegen aan zijn cv.

Glas – en kledingcontainers tijdelijk verplaatst tijdens kermis

GROESBEEK – Van 5 tot 9 september is het weer kermis in Groesbeek. In verband met de opbouw van de kermisattracties zullen de glas – en kledingcontainers, die nu naast Scapino aan de Spoorlaan staan tijdelijk worden verplaatst.

De containers zullen nu van 1 tot en met 11 september op het trottoir aan de Spoorlaan naast het parkeerterrein van de voormalige Zoma komen te staan.

Deelnemers gezocht voor afnemen enquêtes sportvisserij onderzoek

Foto: Frank Bosman

REGIO - Altijd al iets willen doen, maar geen zin om je voor langere tijd vast te leggen? Dan hebben we nu iets voor jou! We zijn op zoek naar deelnemers die langs de waterkant een korte enquête willen afnemen bij de sportvissers.

"Om beter inzicht in te krijgen in het sportvisserij gebruik langs en op de grote rivieren willen wij, in samenwerking met Sportvisserij Nederland, korte enquêtes afnemen aan de waterkant van de Waal, Pannerdensch Kanaal en de Neder-Rijn/Lek. Denk hierbij aan vragen over het meenemen van vis, op welke vissoorten wordt gevist, hoe vaak men vist, wat men vangt et cetera." Het is de bedoeling dat deze enquête wordt afgenomen tussen 09.00 en 12.00 uur tot eind september.

De enquêtes zijn een aanvulling op de vliegtuigtellingen die in 2014 zijn uitgevoerd. Met het vliegtuig hebben we in beeld gebracht waar de vissers gaan vissen, met de enquêtes kunnen we ook meer informatie verzamelen over de visser zelf. Op deze manier krijgen we meer inzicht in het gebruik van onze wateren. Deze kennis kan erg bruikbaar zijn in de overleggen met onder andere overheden en terrein beherende organisaties om het sportvisserijbelang in bepaalde gebieden zichtbaar te maken.

Het is wenselijk dat de deelnemer op een korte afstand van de Waal, Pannerdensch Kanaal of de Neder-Rijn/Lek woonachtig is. Deelnemers die deelnemen aan het project krijgen hiervoor een kleine vergoeding.

"Deelnemen? Heeft u vragen of wilt u zich aanmelden neem dan contact met op met Hengelsport Federatie Midden Nederland via telefoonnummer 026- 32 12045 of info@hfmiddennederland.nl."

Frans Eeren nieuwe Koning schutterij Sint-Hubertus Groesbeek

Foto:

GROESBEEK/DE HORST – Frans Eeren is zondagavond de nieuwe Koning van schutterij Sint-Hubertus van De Horst geworden. Met het 88ste schot wist Frans de romp van de houten vogel naar onderen te krijgen en sleepte daarmee de hoogste eer van de schutterij binnen.

Samen met zijn Koningin Anita zal hij het komend jaar in het middelpunt van de belangstelling staan van de schutterij. Het nieuwe Koningspaar kreeg op het korfbalveld de traditionele vendelhulde aangeboden. Vandaar toog het gehele gezelschap naar café-zaal Hopmans waar vervolgens het Koningsbal plaatsvond en er gelegenheid was om het nieuwe Koningspaar te feliciteren.

Ook tijdens de kermis - op 7, 8 en 9 september - in de schutterstent die dit jaar bij café-zaal Oomen aan de Reestraat zal Frans met zijn Anita de scepter zwaaien. Frans moest de strijd aanbinden met Frans Theunissen, de echtgenoot van Dien die vorig jaar schutterskoningin van schutterij Sint-Hubertus was geworden.

Voor de eerste maal werd er dit jaar niet met dubbelladers geschoten, maar met wat zwaardere kaliberpatronen omdat het een vogel betreft zonder lood erin verwerkt. Onder de Prinsenboom was het een drukte van jewelste. Uiteindelijk wist Maurice Giesbers met het 294ste schot de romp van de vogel naar onderen te krijgen en werd daarmee de Prins van schutterij Sint-Hubertus. Bij de jeugdafdeling Willem Tell van de schutterij wat het Wout Schaap bij het 210ste schot een jaar lang Jeugdkoning van schutterij Sint Hubertus mag gaan noemen.

Even wachten voor dakkapel

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Vrijdagmorgen werd het verkeer op de van Ruysdaelweg in Groesbeek even opgehouden omdat er bij een woning aan de Van de Veldeweg een grote dakkapel geplaatst moest worden.

Vroeger moesten timmerlieden dagen aan de slag om deze klus te klaren. In dit geval werd de dakkapel kant en klaar aangeleverd terwijl in het dak van de betreffende woning ook al de nodige voorzieningen getroffen waren. Een grote kraanwagen van Wido beurde vervolgens het grote gevaarte vanaf de Van Ruysdaelweg over tuinen en schuttingen heen en zorgde ervoor dat de dakkapel binnen de kortste tijd op de plaats van bestemming lag, zodat de Van Ruysdaelweg weer vrij gegeven kon worden.

Timmerlieden konden vervolgens de dakkapel definitief bevestigen. De tilwerkzaamheden trokken uit de buurt de nodige belangstelling.

Badminton: de buurtsportcoach begint ook weer

MILLINGEN - Vanaf maandag 31 augustus is er weer badminton in sporthal De Duffelt. Zin om eens wat (meer) te bewegen, wellicht al eens een medisch advies gekregen, maar nog steeds niet begonnen? Dit is je kans om daar vrijblijvend mee te starten!

Elke maandagmiddag van 15.30 tot 17.00 uur wordt door zo’n tien personen actief aan de conditie gewerkt onder leiding van een professionele trainer. Warming up, oefeningen en dan badminton. Je leert er alles over 'het slaan met een shuttletje' en dat is heel wat meer dan het standaard straat- of campingspelletje.

Deze bijeenkomst is in sporthal De Duffelt in Millingen en deelname is gratis. Iedere volwassene met en zonder ervaring in sporten is welkom/ Kleding: sportkleding en sportschoenen.

'Er is nog plaats voor nieuwe deelnemers, kom vrijblijvend langs en werk aan je conditie, dat was je toch al zo lang van plan? Grijp je kans, nu!'

De Buurtsportcoach is een initiatief van het ministerie van VWS. Volleybalvereniging Switch ’87 is namens de gemeente Millingen aan de Rijn een van de uitvoerders van dit initiatief. Behalve deze activiteit voert Switch ’87 ook de volgende activiteiten uit: BSO: Sport en spel voor de BSO-kinderen op dinsdagmiddag. Sint-Martinusschool: Ondersteuning van sport en spel tijdens de reguliere gymlessen. Sint-Jan de Deo: Bewegingstherapie voor ouderen op woensdagmorgen.

Lid worden van fanfare Sint-Cecilia

REGIO - Ben je zes jaar of ouder of zit je in groep drie, vier of vijf en lijkt het je helemaal te gek om muziek te gaan maken? Dan is AMV bij fanfare Sint-Cecilia misschien wel iets voor jou!

Na de zomervakantie start er weer een nieuwe groep. AMV staat voor algemene muzikale vorming en geeft kinderen een goede basis voor het maken van muziek. Dit wordt in groepsvorm gedaan. Ze doen verschillende dingen zoals praten over muziek, bewegen op muziek, luisteren naar muziek en natuurlijk het bespelen van diverse muziekinstrumentjes. Ook worden de volgende muziekeigenschappen behandeld: hoog/laag; hard/zacht; snel/langzaam enzovoort.

Het lesprogramma duurt in principe twee jaar, maar kan ook een jaar zijn als blijkt dat de leerling toe is aan het bespelen van een instrument. Wilt u uw zoon/dochter aanmelden of heeft u vragen dan kunt u mailen met Leonie Janssen-Klomberg of Anita Houkes-Reuvers via: opleiding@fanfare-stcecilia.nl. Meer informatie over de vereniging staat op de website www.fanfare-stcecilia.nl.

Groesbeek zet landschap in zonnetje

GROESBEEK – Op zaterdag 12 september houdt de gemeente Groesbeek de Dag van het Landschap. Daarvoor nodigt de gemeente iedereen uit om mee te doen en te ervaren hoe bijzonder het landschap van Groesbeek is.

In samenwerking met diverse organisaties wordt het bijzondere landschap in het zonnetje gezet en wordt er aandacht besteed aan behoud en verbetering van het landschap. Op die dag is er veel variatie in aanbod en worden er een groot aantal bijzondere plekken in de gemeente bezocht. Op die bijzondere plaatsen krijgen de deelnemers informatie over de geschiedenis van de plek, over een project wat zich daar heeft afgespeeld of over de wensen die er nog zijn.

De deelnemers kunnen zelf kiezen waar ze heen gaan omdat het op 12 september ook Open Monumentenweekend is. Op die dag is er een aantal monumenten opengesteld en zijn er activiteiten van de heemkundekringen. Aangeraden wordt de route per fiets af te leggen daar de parkeerplaatsen beperkt zijn. De deelname is geheel gratis.

Het landschap van Groesbeek strekt zich uit van de grote rivieren Rijn en de Waal in het noorden tot aan Limburg in het zuiden en van de gemeente Nijmegen en Heumen in het westen tot Duitsland in het oosten. Het landschap is heel gevarieerd en wordt alom gewaardeerd. Om het landschap zo te behouden of zelfs nog te verbeteren gaat de gemeente met een groot aantal organisaties een nieuw landschapsontwikkelingsplan op stellen.

Battlefield fietstour 'De Bevrijding van Nijmegen'

NIJMEGEN - Battlefield fietstour 'De Bevrijding van Nijmegen': Fietstocht (met eigen fiets) van tien kilometer over de WO2-slagvelden rond de bruggen in Nijmegen onder begeleiding van twee gidsen.

Startlocatie: standbeeld Mariken van Nimwegen, Grote Markt, centrum Nijmegen. Tijd: 13.00-17.00 uur. Kosten ter plekke te betalen aan de gids inclusief entreebewijs voor het Bevrijdingsmuseum met 50% korting (MK niet geldig) zes euro. Reserveren noodzakelijk. Bij slecht weer vervalt de fietstocht!

Het Bevrijdingsmuseum de lucht in!

GROESBEEK - Het Bevrijdingsmuseum dagelijks de lucht in! Demonstratie van zend- en ontvangstapparatuur uit de oorlogstijd.

Fraaie pronkstukken van verbindingsmiddelen uit de jaren '40. Dagelijks doorlopend programma op het buitenterrein van het Bevrijdingsmuseum (zie onze reguliere openingstijden). (MK geldig).

Keereweer verruilt burgemeesterschap voor oppas-opa

GROESBEEK – Op 4 september neemt burgemeester Harry Keereweer afscheid als waarnemend burgemeester van Groesbeek. Op 1 april 2012 werd Keereweer benoemd tot waarnemend burgemeester van de oude gemeente Groesbeek. Op dezelfde dag ontving hij de kampioenen van handbalvereniging Groesbeeks Glorie op het balkon. Op 26 september 2013 werd Keereweer tevens waarnemend burgemeester van de gemeente Millingen aan de Rijn en op 1 januari 2015 waarnemend van de nieuwe gemeente Groesbeek. Op 16 september als de nieuwe burgemeester aantreedt, komt er een einde aan de leuke tijd die hij in de gemeenten heeft gehad als burgemeester.

Door Joop Verstraaten


Keereweer is blij dat hij dit waarnemerschap heeft kunnen meemaken. "Het was een fantastische tijd. Voorlopig ga ik even niets doen en hoef me niet meer aan de dagagenda te houden. Ik krijg nu meer tijd voor mijn echtgenote en niet te vergeten mijn vier kleinkinderen en in september komt er een vijfde bij. Voor hen zal ik er ook zijn als het moet als oppas-opa, daar had ik tot nog toe weinig of geen tijd voor."


Wat heeft uw voorkeur Gedeputeerde of burgemeester?
"Toen ik aftrad als Gedeputeerde van Gelderland had ik de mooiste hondenbaan van de wereld en heb ik eigenlijk nooit burgemeester willen worden. Nu ik dit ambt 3,5 jaar heb vervuld moet ik eerlijk zeggen dat het burgemeesterschap mijn voorkeur verdient. Het is een fantastisch beroep. Op straat weten ze je direct te herkennen. Het burgemeesterschap is nog steeds een symbool terwijl Gedeputeerde een politieke functie is.


Waar zou u voor gekozen hebben: de naam Groesbeek of Berg en Dal?
In eerste instantie wenste Keereweer geen keuze te maken, maar even later liet hij weten de naam Berg en Dal passender te vinden voor alle twaalf kernen bij elkaar. "Ondanks dat de naam Groesbeek al vanaf 1100 bestaat, symboliseert de naam Berg en Dal meer voor alle kernen. De bevolking heeft gekozen: liefst negenhonderd Groesbekers hebben voor Berg en Dal gekozen. De gemeenteraad heeft unaniem de uitslag van het referendum overgenomen. Overigens, er verandert weinig of niets, alle kernen blijven hun eigen naam en identiteit behouden."


Voorzitter van een gemeenteraad zijn met elf fracties is dat wel werkbaar?
"Ja, het zijn 23 raadsleden verdeeld over elf fracties. Elk gekozen raadslid en fractie heeft het recht om in de gemeenteraad over welk onderwerp dan ook het woord te voeren. Maar als het uit de hand loopt, zullen zij zich moeten houden aan de discipline, als dat niet gebeurt, heb ik als voorzitter al enkele malen moeten optreden. Maar als voorzitter moet je ook wel eens de teugels kunnen laten vieren. Met elf partijen duurt de vergadering meestal langer, maar dat is de jus van de democratie, als de discussie of debat in de raad maar levendig is. De raadsleden moeten kort maar krachtig zijn, beter dan een lang en uitvoerig betoog. Een maal duurde de vergadering zo lang, dat ik die geschorst heb en ben een week daarna met de agenda verder gegaan."


Is er in de twaalf kernen van de gemeente verschil in mentaliteit van de bewoners?
"Ja, dat was er al in de oude gemeente Groesbeek, de inwoners van Heilig Landstichting waren ook inwoners van Groesbeek, maar hebben een ander karakter als mensen van de Breedeweg of De Horst. Zelfs de mensen van de Stekkenberg, Breedeweg, Vilje en De Horst zijn anders, dat is ook het geval in Millingen, Ubbergen en de Ooijpolder. Iedere kern of wijk heeft zijn eigen identiteit. Het Groesbeeks is een speciale en unieke taal en dat moet zo blijven", aldus Keereweer.

Wat is uw mening over alle bezwaar- en beroepszaken van de Werkgroep Milieubeheer Groesbeek?
"Het is jammer, maar zij doen op milieugebied ook hun best. Ik heb meer problemen met het Ministerie en de staatssecretaris. Zoals zij te werk gaan, kan er eigenlijk helemaal niets meer. Wij hebben alle maatregelen getroffen om het leefgebied van de uilen en padden te vergroten. Het is meer een juridische strijd geworden. Momenteel zijn er gesprekken met gemeente en ministerie om uit de impasse te komen. Uit de hele regio komen er complimenten over het prachtige betonnen fietspad. Het schelpenpaadje was voor ons geen enkele optie. Ik heb zelfs telefonisch contact gehad met staatssecretaris Sharon Dijksma, maar zij blijft tot nog toe achter haar Rijksdienst staan."

Persoonlijk is Keereweer van mening dat het betonnen fietspad niet afgebroken hoeft te worden en hij verwacht dat de grensweg Altena Hettsteeg gewoon open zal blijven. In september zal – zoals afgesproken – het fietspad vanwege de jonge hagedissen enkele weken afgesloten worden. Dan wordt er ook gemonitord hoeveel jonge hagedissen het fietspad oversteken. Keereweer is wel van mening dat WMG zich met deze twee zaken niet populair heeft gemaakt, maar er moet tegen hen geen hetze worden gevoerd, want zij doen ook hun werk.


Is de drugsproblematiek en alcohol onder de jongeren afgenomen?
"Wij als gemeente hebben een uitgebreide campagne gevoerd en we kunnen concluderen dat de drugsproblematiek in openbare ruimte verminderd is. Dit is mede te danken aan de inzet van ouders, SWG, politie, gemeente , scholen, Stuw Millingen en jongerenwerk. Ook bij de twee hangplekken aan de Spoorlaan en het Zomaterrein is door de politie lik-op-stukbeleid uitgevoerd. Alcoholgebruik onder de jongeren tot achttien jaar heeft ook de aandacht van de gemeente. Met carnaval is er op de praalwagens een verbod op alcohol, ook daar wordt op toegezien. Bij de cafés zal de kroegbaas er op toe moeten zien, maar ook de ouders en jeugd zelf zijn verantwoordelijk. Wij voeren regelmatig controles uit maar je kunt niet van de gemeente verwachten dat er bij alle 171 evenementen die per jaar plaatsvinden er twee ambtenaren gaan controleren. De mensen zelf en de kroegbazen alsmede de supermarkten zijn volgens de wet verantwoordelijk om jongeren onder de achttien jaar geen alcohol te schenken of te verkopen. We kunnen niet achter iedere persoon een politieagent zetten, dan krijgen we al gauw een politiestaat."


Wat is u het meest bijgebleven van uw periode van 3,5 jaar waarnemend burgemeester?
"Wat ik niet meer zal vergeten is het ongeval met de vrachtwagen die het VVV kantoor binnenreed. Ik zat op mijn kamer en was er als een van de eerste bij. Er waren toen acht gewonden te betreuren waarvan er drie ernstig. Een van hen liep zelfs een verbrijzelde arm op. Ook de sluiting van scheepswerf Bodewes in Millingen aan de Rijn heeft mij pijn gedaan. De scheepswerf was een begrip in Millingen waar in goede tijd veel Millingenaren hun werk vonden."

Ook vergeet Keereweer niet de nare discussie omtrent het Vrijheidsmuseum in Nijmegen. "Ik heb gelukkig kunnen voorkomen dat zeventig procent van de collectie van het Nationaal Bevrijdingsmuseum naar Nijmegen ging zonder dat de Provincie Gelderland ook maar één euro in ons Groesbeeks Bevrijdingsmuseum wilde stoppen."


Wat de leuke herinneringen betreft noemt Keereweer als eerste de carnaval in Groesbeek met hun spectaculaire optocht door het Keulen van Gelderland. Ook de sleuteloverdrachten, waar hij zelf een buut naar voren bracht, blijft in zijn herinnering. Evenals van de huldigingen van handbalvereniging Groesbeeks Glorie, Achilles´29, Rood-Wit, korfbalvereniging De Horst, sportclub Millingen en Feest der kampioenen heeft Keereweer met volle teugen genoten. Daarnaast is de ontvangst van de Vierdaagse deelnemer(ster)s een bijzondere happening. Na afloop doen zijn handen pijn van het klappen naar de duizenden wandelaars. Vooral indrukwekkende evenementen waren de bijzondere ontvangsten op de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg. Daar heeft Keereweer kennis kunnen maken met diverse hoogwaardigheidsbekleders uit binnen– en buitenland. De herdenkingen van zeventig jaar Market Garden en Bevrijding alsmede de taptoe staan bij Keereweer nog op het netvlies gebrand. De diverse stille tochten naar de Canadese Erebegraafplaats tijdens dodenherdenking hebben ook veel indruk op Keereweer gemaakt evenals het bezoek van Koningin Maxima toen zij bij Buurtmarkt Breedeweg het 'Appeltje van Oranje' kwam uitreiken.


Wat gaat u uw opvolger Mark Slinkman influisteren voor hij aan de slag gaat?
"Dat ga ik u niet vertellen, ik zal hem als eerste feliciteren met de prachtige gemeente waarvan hij per 16 september burgemeester wordt. Ik zal hem wel vertellen waar hij op moet letten. Maar hij zal het op zijn eigen persoonlijke manier moeten doen, en daar heb ik alle vertrouwen in", aldus Keereweer. "Groesbeek verdient en krijgt een jonge ambitieuze burgemeester daar ben ik van overtuigd."


Wat gaat u doen na 4 september?
"Ik begin met uitrusten en zoals ik al vertelde, ga ik meer tijd besteden aan mijn vier (en vanaf september vijf) kleinkinderen. Daarnaast ben ik nog bestuurslid van het Oud Burger Gasthuis in Nijmegen, voorzitter van het Nederlands Cultuur Landschap in Ubbergen en ik ben commissaris van BSB advies Zuid Nederland, waar ik vroeger directeur ben geweest."


Afscheid op 4 september
Op vrijdagmiddag 4 september wordt er in de raadzaal van het gemeentehuis van 15.00 tot 17.00 uur een buitengewone raadsvergadering gehouden. Vanaf 17.00 uur wordt de bevolking van Groesbeek in de gelegenheid gesteld persoonlijk afscheid te nemen van Harry Keereweer.

Keereweer verruilt burgemeesterschap voor oppas-opa

GROESBEEK – Op 4 september neemt burgemeester Harry Keereweer afscheid als waarnemend burgemeester van Groesbeek. Op 1 april 2012 werd Keereweer benoemd tot waarnemend burgemeester van de oude gemeente Groesbeek. Op dezelfde dag ontving hij de kampioenen van handbalvereniging Groesbeeks Glorie op het balkon. Op 26 september 2013 werd Keereweer tevens waarnemend burgemeester van de gemeente Millingen aan de Rijn en op 1 januari 2015 waarnemend van de nieuwe gemeente Groesbeek. Op 16 september als de nieuwe burgemeester aantreedt, komt er een einde aan de leuke tijd die hij in de gemeenten heeft gehad als burgemeester.

Door Joop Verstraaten


Keereweer is blij dat hij dit waarnemerschap heeft kunnen meemaken. "Het was een fantastische tijd. Voorlopig ga ik even niets doen en hoef me niet meer aan de dagagenda te houden. Ik krijg nu meer tijd voor mijn echtgenote en niet te vergeten mijn vier kleinkinderen en in september komt er een vijfde bij. Voor hen zal ik er ook zijn als het moet als oppas-opa, daar had ik tot nog toe weinig of geen tijd voor."


Wat heeft uw voorkeur Gedeputeerde of burgemeester?
"Toen ik aftrad als Gedeputeerde van Gelderland had ik de mooiste hondenbaan van de wereld en heb ik eigenlijk nooit burgemeester willen worden. Nu ik dit ambt 3,5 jaar heb vervuld moet ik eerlijk zeggen dat het burgemeesterschap mijn voorkeur verdient. Het is een fantastisch beroep. Op straat weten ze je direct te herkennen. Het burgemeesterschap is nog steeds een symbool terwijl Gedeputeerde een politieke functie is.


Waar zou u voor gekozen hebben: de naam Groesbeek of Berg en Dal?
In eerste instantie wenste Keereweer geen keuze te maken, maar even later liet hij weten de naam Berg en Dal passender te vinden voor alle twaalf kernen bij elkaar. "Ondanks dat de naam Groesbeek al vanaf 1100 bestaat, symboliseert de naam Berg en Dal meer voor alle kernen. De bevolking heeft gekozen: liefst negenhonderd Groesbekers hebben voor Berg en Dal gekozen. De gemeenteraad heeft unaniem de uitslag van het referendum overgenomen. Overigens, er verandert weinig of niets, alle kernen blijven hun eigen naam en identiteit behouden."


Voorzitter van een gemeenteraad zijn met elf fracties is dat wel werkbaar?
"Ja, het zijn 23 raadsleden verdeeld over elf fracties. Elk gekozen raadslid en fractie heeft het recht om in de gemeenteraad over welk onderwerp dan ook het woord te voeren. Maar als het uit de hand loopt, zullen zij zich moeten houden aan de discipline, als dat niet gebeurt, heb ik als voorzitter al enkele malen moeten optreden. Maar als voorzitter moet je ook wel eens de teugels kunnen laten vieren. Met elf partijen duurt de vergadering meestal langer, maar dat is de jus van de democratie, als de discussie of debat in de raad maar levendig is. De raadsleden moeten kort maar krachtig zijn, beter dan een lang en uitvoerig betoog. Een maal duurde de vergadering zo lang, dat ik die geschorst heb en ben een week daarna met de agenda verder gegaan."


Is er in de twaalf kernen van de gemeente verschil in mentaliteit van de bewoners?
"Ja, dat was er al in de oude gemeente Groesbeek, de inwoners van Heilig Landstichting waren ook inwoners van Groesbeek, maar hebben een ander karakter als mensen van de Breedeweg of De Horst. Zelfs de mensen van de Stekkenberg, Breedeweg, Vilje en De Horst zijn anders, dat is ook het geval in Millingen, Ubbergen en de Ooijpolder. Iedere kern of wijk heeft zijn eigen identiteit. Het Groesbeeks is een speciale en unieke taal en dat moet zo blijven", aldus Keereweer.

Wat is uw mening over alle bezwaar- en beroepszaken van de Werkgroep Milieubeheer Groesbeek?
"Het is jammer, maar zij doen op milieugebied ook hun best. Ik heb meer problemen met het Ministerie en de staatssecretaris. Zoals zij te werk gaan, kan er eigenlijk helemaal niets meer. Wij hebben alle maatregelen getroffen om het leefgebied van de uilen en padden te vergroten. Het is meer een juridische strijd geworden. Momenteel zijn er gesprekken met gemeente en ministerie om uit de impasse te komen. Uit de hele regio komen er complimenten over het prachtige betonnen fietspad. Het schelpenpaadje was voor ons geen enkele optie. Ik heb zelfs telefonisch contact gehad met staatssecretaris Sharon Dijksma, maar zij blijft tot nog toe achter haar Rijksdienst staan."

Persoonlijk is Keereweer van mening dat het betonnen fietspad niet afgebroken hoeft te worden en hij verwacht dat de grensweg Altena Hettsteeg gewoon open zal blijven. In september zal – zoals afgesproken – het fietspad vanwege de jonge hagedissen enkele weken afgesloten worden. Dan wordt er ook gemonitord hoeveel jonge hagedissen het fietspad oversteken. Keereweer is wel van mening dat WMG zich met deze twee zaken niet populair heeft gemaakt, maar er moet tegen hen geen hetze worden gevoerd, want zij doen ook hun werk.


Is de drugsproblematiek en alcohol onder de jongeren afgenomen?
"Wij als gemeente hebben een uitgebreide campagne gevoerd en we kunnen concluderen dat de drugsproblematiek in openbare ruimte verminderd is. Dit is mede te danken aan de inzet van ouders, SWG, politie, gemeente , scholen, Stuw Millingen en jongerenwerk. Ook bij de twee hangplekken aan de Spoorlaan en het Zomaterrein is door de politie lik-op-stukbeleid uitgevoerd. Alcoholgebruik onder de jongeren tot achttien jaar heeft ook de aandacht van de gemeente. Met carnaval is er op de praalwagens een verbod op alcohol, ook daar wordt op toegezien. Bij de cafés zal de kroegbaas er op toe moeten zien, maar ook de ouders en jeugd zelf zijn verantwoordelijk. Wij voeren regelmatig controles uit maar je kunt niet van de gemeente verwachten dat er bij alle 171 evenementen die per jaar plaatsvinden er twee ambtenaren gaan controleren. De mensen zelf en de kroegbazen alsmede de supermarkten zijn volgens de wet verantwoordelijk om jongeren onder de achttien jaar geen alcohol te schenken of te verkopen. We kunnen niet achter iedere persoon een politieagent zetten, dan krijgen we al gauw een politiestaat."


Wat is u het meest bijgebleven van uw periode van 3,5 jaar waarnemend burgemeester?
"Wat ik niet meer zal vergeten is het ongeval met de vrachtwagen die het VVV kantoor binnenreed. Ik zat op mijn kamer en was er als een van de eerste bij. Er waren toen acht gewonden te betreuren waarvan er drie ernstig. Een van hen liep zelfs een verbrijzelde arm op. Ook de sluiting van scheepswerf Bodewes in Millingen aan de Rijn heeft mij pijn gedaan. De scheepswerf was een begrip in Millingen waar in goede tijd veel Millingenaren hun werk vonden."

Ook vergeet Keereweer niet de nare discussie omtrent het Vrijheidsmuseum in Nijmegen. "Ik heb gelukkig kunnen voorkomen dat zeventig procent van de collectie van het Nationaal Bevrijdingsmuseum naar Nijmegen ging zonder dat de Provincie Gelderland ook maar één euro in ons Groesbeeks Bevrijdingsmuseum wilde stoppen."


Wat de leuke herinneringen betreft noemt Keereweer als eerste de carnaval in Groesbeek met hun spectaculaire optocht door het Keulen van Gelderland. Ook de sleuteloverdrachten, waar hij zelf een buut naar voren bracht, blijft in zijn herinnering. Evenals van de huldigingen van handbalvereniging Groesbeeks Glorie, Achilles´29, Rood-Wit, korfbalvereniging De Horst, sportclub Millingen en Feest der kampioenen heeft Keereweer met volle teugen genoten. Daarnaast is de ontvangst van de Vierdaagse deelnemer(ster)s een bijzondere happening. Na afloop doen zijn handen pijn van het klappen naar de duizenden wandelaars. Vooral indrukwekkende evenementen waren de bijzondere ontvangsten op de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg. Daar heeft Keereweer kennis kunnen maken met diverse hoogwaardigheidsbekleders uit binnen– en buitenland. De herdenkingen van zeventig jaar Market Garden en Bevrijding alsmede de taptoe staan bij Keereweer nog op het netvlies gebrand. De diverse stille tochten naar de Canadese Erebegraafplaats tijdens dodenherdenking hebben ook veel indruk op Keereweer gemaakt evenals het bezoek van Koningin Maxima toen zij bij Buurtmarkt Breedeweg het 'Appeltje van Oranje' kwam uitreiken.


Wat gaat u uw opvolger Mark Slinkman influisteren voor hij aan de slag gaat?
"Dat ga ik u niet vertellen, ik zal hem als eerste feliciteren met de prachtige gemeente waarvan hij per 16 september burgemeester wordt. Ik zal hem wel vertellen waar hij op moet letten. Maar hij zal het op zijn eigen persoonlijke manier moeten doen, en daar heb ik alle vertrouwen in", aldus Keereweer. "Groesbeek verdient en krijgt een jonge ambitieuze burgemeester daar ben ik van overtuigd."


Wat gaat u doen na 4 september?
"Ik begin met uitrusten en zoals ik al vertelde, ga ik meer tijd besteden aan mijn vier (en vanaf september vijf) kleinkinderen. Daarnaast ben ik nog bestuurslid van het Oud Burger Gasthuis in Nijmegen, voorzitter van het Nederlands Cultuur Landschap in Ubbergen en ik ben commissaris van BSB advies Zuid Nederland, waar ik vroeger directeur ben geweest."


Afscheid op 4 september
Op vrijdagmiddag 4 september wordt er in de raadzaal van het gemeentehuis van 15.00 tot 17.00 uur een buitengewone raadsvergadering gehouden. Vanaf 17.00 uur wordt de bevolking van Groesbeek in de gelegenheid gesteld persoonlijk afscheid te nemen van Harry Keereweer.

Sjaak Thijssen houdt van opruimen

GROESBEEK – De vakantievierende wethouder Sjaak Thijssen houdt van opruimen, dat bleek zaterdagmiddag op het marktterrein aan de Spoorlaan. Sjaak kwam zaterdagmiddag samen met zijn vrouw Hennie per fiets op het Dorpsplein om even wat boodschappen te doen.

Sjaak kon op zijn fiets nog net glasscherven ontwijken anders had hij ongetwijfeld de weg naar De Horst lopend moeten afleggen. Terwijl Hennie de boodschappen deed, vroeg Sjaak een stoffer en blik bij een van de aanwezige winkels. Sjaak voelde zich er niet te groot voor om de glasscherven op te ruimen, zodat men op het marktterrein geen lekke banden meer kon oplopen. Tenslotte komt het centrumplan waartoe ook het marktterrein behoort, eigenlijk uit de koker van Sjaak. Geen wonder dat hij er voor zorgt dat zijn eigen straat schoon blijft, chapeau.

Marjolein Pieks met Droomland

MILLINGEN - Zondag 6 september om 14.00 uur (kerkje open om 13.45 uur) begint een nieuwe serie voorstellingen in het kerkje aan de Zalmstraat in Millingen aan de Rijn. Een speciaal begin dit jaar met Marjolein PieksDroomland van Marjolein Pieks.

"Wij kwamen in contact met Marjolein Pieks die heel enthousiast vertelde over de warme band die zij had met haar overleden oma. Zij is in het leven van deze vrouw gedoken en wil ons in deze voorstelling deelgenoot maken van persoonlijke herinneringen aan haar. Zij geeft haar, als het ware, alsnog een podium: de plek bij uitstek waar droom en werkelijkheid samen komen.

We zien verborgen verlangens,knotsgekke danspasjes,ondergewaardeerde talenten en gezang bij het maanlicht. Zij toont ons een vrouw die tijdens haar leven nooit echt is gezien. We zijn getuige van haar liefde voor de schoffel en opgeklopte melk. We zien een hardwerkende vrouw die leefde voor God en haar verplichtingen, maar het liefst bij de revue was gegaan…"

De regie is in handen van Marga Arents

Zoals gewoonlijk is de entree gratis, maar na afloop zal de bekende hoge hoed weer zijn rondje maken voor een vrijwillige bijdrage!

De Waard van Kekerdom bloeit weer als vanouds

KEKERDOM - Na ’n wat rustige opstart en de vakantieperiode gaat Wilderniscafé De Waard van Kekerdom er weer tegenaan per 12 september.

Na de maandelijks terugkerende Miet en Griet op vrijdags en de Workshops/Swingavonden van Phoenix-Alive op de zaterdagavonden, staat onder andere Lain Barbier op het programma.

Solid as a Rock, a Heart full of soul. Lain was zanger bij verschillende rockbands. Ook doet hij veel akoestisch werk. Hij heeft een zéér krachtige stem en zingt vanuit zijn tenen. Hij wilt iets los maken bij mensen. Daarvoor gaat hij tot het uiterste. Lain is te horen op zaterdagavond 12 september vanaf 21.00 uur. Entree 4,50 euro. De volgende dag, zondag 13 september speelt de zesmans formatie Soft Pyramid vanaf 15.00 uur. Deze band bestaat uit twee gitaristen, slagwerk en blazers. Hun werk bestaat onder andere uit improvisatie. De toegang is gratis!

Het verdere programma staat op www.waardvankekerdom.nl.

Boeken- en platenmarkt in Leuth

LEUTH - Voor de derde keer op een rij organiseert carnavalsvereniging De Sokkennummers een boeken- en platenmarkt. De eerst twee editie waren er nog alleen boeken nu dus ook platen.

De boeken- en platenmarkt wordt gehouden op zondag 13 september van 11:00 tot 15:00 uur in De Vriendenkring in Leuth.

Leergang Woondromen 55+

REGIO - Nu de verzorgingshuizen minder toegankelijk worden, kan gemeenschappelijk wonen een prima alternatief zijn. Hier kunnen senioren enorm van profiteren, maar voor dergelijke initiatieven moet de begeleiding wel in orde zijn.

Hiervoor hebben Spectrum, ActivAge en KCWZ de Leergang Woondromen 55+ ontwikkeld. Professionals in bouwen, wonen, zorg en maatschappelijk ondernemen leren hoe ze deze senioren kunnen begeleiden bij het ontwikkelen en verduurzamen van hun eigen initiatief tot gemeenschappelijk wonen.

Cursusdata: 1 oktober en 15 oktober, 5 november, 10 december en 25 februari van 13.00 tot 17.00 uur.

Erelidmaatschap KBO voor mevrouw Teunissen-Kuster uit Ooij

Foto: Bert Roodbeen

BEEK – Donderdag werd de 90-jarige mevrouw Teunissen-Kuster afkomstig uit Ooij verrast met een bezoek van een delegatie van de Katholieke Belangen Organisatie 50+ uit Ooij.

Mevrouw Teunissen - Kuster woont al geruime tijd in verzorgingshuis ´t Hofke in Beek. Zij werd gefeliciteerd met haar 90ste verjaardag en uit handen van voorzitter Sjef Weiland kreeg zij het erelidmaatschap van de KBO50+ uitgereikt met de daarbij horende oorkonde. Bestuurslid Arnold Wulterkens overhandigde de jarige vervolgens een prachtig boeket bloemen.

KVW Groesbeek bezorgt kinderen negen onvergetelijke dagen

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het Kindervakantie werk Groesbeek heeft de afgelopen negen dagen liefst 525 kinderen onvergetelijke dagen bezorgd. Daarvoor waren negen dagen 170 vrijwilligers van bestuur, leiding en hulpleiding in touw om de 525 kinderen van zes tot twaalf jaar te vermaken. En daar zijn ze gezien de reacties duidelijk in geslaagd.

Vorige week zondag werd onder een stralende zon het traditionele waterspektakel op het evenementen terrein bij sportpark Zuid gehouden. Daar genoten niet alleen zijzelf maar ook ouders en overige familieleden met volle teugen van. Maandag gingen de 525 en 170 vrijwilligers met elf bussen naar Hellendoorn en kwamen maandagavond allemaal veilig weer terug.

Iedere dag waren er vervolgens van 10.00 tot 16.00 uur activiteiten voor de jongeren en ouderen deelnemer(ster)s. Woensdagavond hadden alle vrijwilliger(ster)s een etentje in de feesttent waaraan ook Dirk Wollenberg aan deelnam. Hij liet tijdens het etentje een videoclip zien die hij samen met Youri uit Malden had gemaakt ten behoeve van de Vereniging voor Ouders en Kinderen met kanker. Dirk ging spontaan met de pet rond en wist vijfhonderd euro bijeen te halen voor de vereniging.

Afgelopen vrijdag was de afsluiting met de kindermarkt op het marktterrein aan de Spoorlaan. De kinderen van jong tot oud wisten op een voortreffelijke wijze de artikelen van de Groesbeekse middenstanders aan te prijzen. Het was een drukte van jewelste van vaders, moeders, opa's en oma's, broers en zussen en overige familieleden. Het is allemaal perfect verlopen liet Janneke Derks desgevraagd weten. "Maar een dag regen gehad. Alleen de wespen hebben zo nu en dan getracht roet in het eten te gooien, maar dat is ze niet gelukt. Ondanks dat tientallen kinderen de afgelopen dagen gestoken zijn. De begeleiding van alle 51 groepen hadden wij uit voorzorg uitzuig setjes meegegeven en dat heeft geholpen. Na een traantje wegpinken, gingen de kinderen gewoon weer verder."

Kermis Groesbeek begint voor kinderen in speeltuin D'n Hommel

Joop Verstraaten

GROESBEEK/BREEDEWEG - De kermis in Groesbeek begint zoals jaren voor de kinderen in speeltuin D'n Hommel aan de Kruksebaan in Breedeweg. Ditmaal wordt er extra uitgepakt in verband met het vijftigjarig bestaan van de in de hele regio bekende populaire speeltuin.

Jaarlijks brengen duizenden kinderen een bezoek aan D'n Hommel die ook bij de basisscholen uit de hele regio erg in trek is. Herman Schaap was in 1965 een van de grondleggers en bouwde er zelfs een zwembad voor de jeugd. De toegangsprijs was toentertijd tien cent waarmee D'n Hommel werd onderhouden en er werden nieuwe speeltoestellen van aangeschaft.

Toen in 1989 de gemeente woningen op de plaats van D'n Hommel wilde gaan bouwen kwam de gehele Breedeweg in opstand, waardoor de gemeente dankzij de vele protesten het plan introk. De gehele speeltuin werd vervolgens geheel gerenoveerd. Inmiddels staan er maar dertig speeltoestellen en wordt er vanwege het vijftigjarig jubileum nog een 'Tuimelton' bij geplaatst.

Het programma vanwege een halve eeuw van D'n Hommel op zaterdag 5 september is van 12.00 tot 17.00 uur als volgt:
Vrijmarkt waar alle kinderen hun oud speelgoed van de hand kunnen doen voor kermisgeld, en diverse kermisspelen. Het geheel zal muzikaal worden omlijst door onder andere jeugdleden van D'n Zuuten Ienval, en van fanfare Jubilate Deo, Theo van Blitz, trompettist Leo Wijnhoven, Hemmie Hermsen en niet te vergeten discotheek Marc. De deelname voor de kinderen bedraagt inclusief een natje en een droogje vijf euro, waarvoor ze de hele middag onder de pannen zijn.

Wethouder Eric Weijers houdt toespraak bij opening kunstroute

Foto: Peter Hendriks

KRANENBURG – Wethouder Eric Weijers van Groesbeek heeft afgelopen vrijdagmorgen een toespraak gehouden in het gemeentehuis van Kranenburg in verband met de opening van de kunstroute Groesbeek - Kranenburg. Het is dit jaar voor de vijfde maal (eerste lustrum) dat de Kranenburgse en Groesbeekse kunstenaars bezoekers uitnodigen om naar hun passie te komen kijken.

De kunstenaars zijn veelzijdig in het vervaardigen van kunst zoals schilderijen, beelden, sculpturen van diverse materialen, keramiek, kunst van glas, installaties van metaal en zelfs sierraden. Gemeente Kranenburg heeft alle wanden vrijgemaakt om van iedere deelnemer(ster) van de KunstRoute een kunstwerk te kunnen tonen. Deze overzichtstentoonstelling was zaterdag en zondag te bezichtigen onder het genot van een kopje koffie/thee en een versnapering.

Vele kunstliefhebbers hebben dankbaar gebruik gemaakt van deze veelzijdige tentoonstelling. Daarnaast waren hebben velen de Kunstroute per fiets of per auto gereden om bij de kunstenaars thuis, in hun tuin of atelier te genieten van de kunst. Wethouder Eric Weijers benadrukte de samenwerking tussen de kunstenaars uit zowel Kranenburg als Groesbeek. De samenwerking tussen Kranenburg en Groesbeek is goed en hij hoopte dat het zo zou blijven of zelfs nog meer uitgebreid kan worden. Burgemeester Steins van Kranenburg was het met de Groesbeekse wethouder eens.

Buurtsoepie van start in Berg en Dal

BERG EN DAL - In navolging van andere plaatsen wordt er in Berg en Dal ook een Buurtsoepie georganiseerd. Initiatiefneemster Marijke Raaijmakers heeft een aantal vrijwilligers bij elkaar gebracht en deze groep is met de voorbereidingen bezig om van Buurtsoepie in Berg en Dal een succes te maken. Ze willen er graag in brede kring bekendheid aan geven.

De gemeenschap in Berg en Dal wordt erbij betrokken, er wordt aan mond tot mond reclame gedaan, enzovoort. Er is contact gezocht met Stichting Berg en Dals Bloei die in Berg en Dal huis aan huis de infofolder verspreid.

Initiatiefgroep Buurtsoepie Berg en Dal. Foto: Onno Swart

Eens per maand wordt er een gezellige lunch met soep en brood geserveerd in Dorpshuis Kerstendal. Dit zal steeds zijn op de eerste maandag van de maand. De eerste keer is 7 september. De aanvang is 12.00 maar de mensen kunnen vanaf 11.30 uur binnenlopen. Als ze dat leuk vinden kunnen ze een handje helpen met tafel dekken.

Na de gezamenlijke afwas is er nog gelegenheid om na te zitten. Gewoon verder kennismaken met elkaar. Van alles is mogelijk. Een achterliggende gedachte van de voorbereidingsgroep is ook om een gelegenheid te bieden voor mensen die alleen wonen en graag gezellig onder de mensen willen zijn om elkaar te treffen. Jong en oud en ook mensen buiten Berg en Dal zijn welkom.

In deze tijd is het heel gewoon dat er keuze is tussen twee soorten soep. Een met en een zonder gebruik van vlees. De soepen worden met verse ingrediënten gemaakt op de ochtend vooraf aan de lunch. Hiervoor is de keuken in het Dorpshuis beschikbaar gesteld door de kookstudio van Charles van de Meer. Bij de soep wordt brood geserveerd. Ook is er koffie en thee verkrijgbaar.

Het Buurtsoepie vraagt een bijdrage in de onkosten van drie euro plus iets voor de koffie/thee. Kinderen tot vier jaar gratis en van vier tot twaalf jaar half geld. Er is ruimte voor 24 mensen. Om zeker te zijn van een bord heerlijke soep met brood is het goed om je van te voren aan te melden. Dit kan bij Onno Swart via email: oaswart1951@kpnmail.nl of telefonisch 024 6843987 / 06 30481857. Verdere inlichtingen bij Marijke Raaijmakers 024 3781005.

Betonnen fietspad tijdelijk dicht

GROESBEEK – Vanaf maandag 31 augustus sluit de gemeente Groesbeek het gedeelte van het betonnen fietspad tussen de schietbaan en de Biesseltsebaan tijdelijk af voor het fietsverkeer. Deze afsluiting duurt tot medio oktober.

De afsluiting is opgedragen door de staatssecretaris van Sharon Dijksma van het Ministerie van Economische Zaken. Volgens haar Rijksdienst ( RVO ) is de Flora- en faunawet overtreden met de aanleg van het fietspad eind 2014. De gemeente is het niet eens met het besluit van de Staatssecretaris, maar heeft nu vier opties: Het fietspad moet nu afgebroken worden; Het fietspad moet worden afgesloten tussen maart en oktober; De gemeente moet ter plekke diverse maatregelen nemen om de overtreding te voorkomen; De gemeente kan nogmaals een schorsing van het besluit aanvragen bij de rechter.

De gemeente heeft ervoor gekozen gehoor te geven aan het besluit van de Staatssecretaris door het fietspad tijdelijk af te sluiten. Hiervoor is gekozen om de volgende redenen: Half september zijn er gesprekken tussen gemeente en RVO om gezamenlijk tot een redelijker oplossing te komen. Als de gesprekken niet leiden tot een oplossing is de gemeente genoodzaakt het juridisch pad verder te vervolgen. De gemeente was al van plan het fietspad tijdelijk af te sluiten, op verzoek van de ecologen om nader onderzoek te doen naar het gedrag van de jonge zandhagedissen. Op basis van dit onderzoek kan de gemeente aanvullende maatregelen nemen. In oktober gaan de reptielen in winterslaap en kan het fietspad weer in gebruik worden genomen.


De gemeente vraagt begrip voor de tijdelijke afsluiting en verzoekt de gebruikers de afsluiting te respecteren.

Schrijver streekhistorische romans bij Vrouwen van Nu Groesbeek

GROESBEEK - Siebo van der Veen uit Lent zat vroeger in het onderwijs en kon toen al mooie verhalen vertellen. Daarom is hij kinderboeken gaan schrijven en later werden dat historische boeken.

Een van zijn boeken 'De erfdochters' speelt zich af rondom het Lentse Wijnfort, daar heeft in de veertiende eeuw het slot De Stelt gestaan. Het speurwerk van de schrijver vermengd met zijn fantasie leidde tot dit boek. Een ander boek van hem speelt zich af in de Betuwe: 'Verborgen verten'.

Siebo komt bij Vrouwen van Nu vertellen over zijn boeken en zijn inspiratie. Ook zal hij na de pauze een foto-presentatie laten zien van altaarkunst in Xanten en andere kerken, daar was hij vanwege zijn zoektocht naar de geschiedenis.

De ledenavond is op dinsdag 15 september van 20.00 tot 22.00 uur in de benedenzaal van De Mallemolen in Groesbeek. Niet-leden zijn ook van harte welkom, kom gerust eens kijken bij Vrouwen van Nu! Voor niet-leden zijn de kosten zes euro, daarin is koffie met gebak en een consumptie inbegrepen. Voor informatie kunt u mailen naar: nettyhubbers@hotmail.com of bellen: 024 3971069.

Kindervakantie in Millingen met PAP-dag afgesloten

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN – Voor de veertiende maal is de kindervakantie van de Millingse schooljeugd zondag afgesloten met een verrassende PAP-dag.

Van 13.00 tot 18.00 uur verwenden de uitbaters van De Zeelandsche Hof de schooljeugd met de traditionele PAP-dag (Pony-, Akker- en Paarddag ) aan het einde van de schoolvakantie. De kinderen hebben onder een stralende zon kunnen genieten van Ringsteken en Ponyritjes, diverse spellen en trampolinespringen, schminken en met de bekende hoefijzerkaart kregen ze limonade, snoep, ijs en een leuke herinnering voor de prestaties die ze geleverd hadden. Voor de kleinste onder hen ontbrak de bekende maïsbak niet. De papdag zal ongetwijfeld op de eerste schooldag het gesprek van de dag zijn geweest, want iedereen die er was, heeft genoten.

Jarige wielrenster geschept door auto in Berg en Dal

BERG EN DAL – Zaterdagmorgen rond half elf is op de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal een wielrenster gewond geraakt, doordat ze geschept was door een automobilist.

Het ongeval werd veroorzaakt door een 82-jarige automobilist uit Berg en Dal die vanuit de richting Nijmegen linksaf de Nieuwe Holleweg op wilde rijden. De bestuurder zag daarbij de 35-jarige wielrenster afkomstig uit Nijmegen - die op die dag jarig was - over het hoofd met een aanrijding tot gevolg.

De wielrenster kwam via de ruit van de auto op het wegdek terecht. Het slachtoffer is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen. De verkeersongevallenanalyse van de politie heeft ter plaatse een onderzoek ingesteld. Het verkeer op de Oude Kleefsebaan heeft de nodige hinder van de aanrijding ondervonden.

Open training VAM in Millingen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - De VAM (Voetbal Academie Millingen) organiseert zondag 6 september een open training voor voetballers van zes tot en met twaalf jaar op Sportpark De Hove aan de Hoefseweg 21 in Millingen aan de Rijn.

Voetballers van zowel SC Millingen als uit de andere polderdorpen Kekerdom, Leuth, Ooij en over de grens zijn van harte welkom op deze training. Doel van de VAM is om talentvolle spelers te begeleiden op technisch en motorisch vlak. We streven naar een zo hoog mogelijk niveau van de training enerzijds door deskundige trainers en anderzijds door spelers te selecteren voor de VAM.                                                

Foto: Hans Driessen

"Denk jij talent te hebben en wil je een plekje afdwingen bij de VAM, geef je dan op. Meld je snel aan. Informatie en/of aanmelden via vam@scmillingen.nl. We beginnen zondag 6 september vanaf 9.00 uur met de trainingen."

Meezingavond in Millingen

MILLINGEN - Op woensdag 23 september verzorgt koor Tot Zangs! uit Millingen aan de Rijn een meezingavond. Deze avond begint om 20.00 en duurt tot 22.00 uur.

Iedereen die het fijn vindt om samen met een groep te zingen is welkom. Het is niet noodzakelijk dat je noten kunt lezen. De dirigent, Frans Coerwinkel, zoekt dan ook speciaal voor deze gelegenheid, geschikte liedjes uit.
De meezingavond wordt gehouden in De Gelderse Poort, Rijndijk 6 in Millingen aan de Rijn. "We sluiten overigens deze avond gezellig af met een drankje, dat Tot Zangs!! iedereen aanbiedt.

En misschien bevalt je dat zingen wel zo goed dat je het leuk vindt om eens nader met Tot Zangs! kennis te maken.
Onze repetitieavond is op woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur, in de aula van Basisschool Sint Martinus in Millingen aan de Rijn.
Tot Zangs! is een gemengd koor dat een breed repertoire heeft. Op dit moment zijn we bezig met twee projecten.
Het eerste is het optreden samen met Ernest Beuving in zijn nieuwe theaterprogramma Skoren. "Wij zingen dan als koor de begeleiding bij de nummers van Ernest. Maar ook enkele eigen nummers."
Dit optreden zal plaatsvinden op zondag 1 november in De Natte in Millingen aan de Rijn. Ten tweede zijn we bezig met de voorbereiding van ons kerstconcert dat we in de kerk van Kekerdom gaan houden op zondag 13 december.
Voor volgend jaar staan er ook weer enkele nieuwe projecten op de rol. Je ziet dus dat we zeer gevarieerd bezig zijn. Maar bovenal willen wij mooie, en kwalitatief goede liederen ten gehore brengen. En dat in een fijne en gezellige sfeer!"

Blaasmuziek in de Ooijpolder

GROESBEEK - Zaterdag 19 september is het zo ver: het HaFaBra-festival vindt dan plaats op het terras van huiskamercafé Oortjeshekken.

Er komen zeven HaFaBra (harmonie-, fanfare- en brassband-)orkesten met ieder hun eigen stijl, samenstelling en repertoire. Alle orkesten komen uit de omgeving van Oortjeshekken: Nijmegen, Lent, Kekerdom, Ooij en Groesbeek.

Harmonie Lent en harmonie Tarcisius bijten de spits af, gevolgd door de Nijmeegse politiekapel, een muziekkapel waarbij de nadruk ligt op ritmisch slagwerk. Daarna komt een koperensemble Nijmeegs Koperkonsort met klassieke muziek. Daarna fanfare Una Kekerdom, een fanfare die bekend staat om zijn swingende bigbandmuziek. Daarna fanfare Jubilate Deo uit Bredeweg, een groot fanfare-orkest.

De dag wordt afgesloten door muziekvereniging Ooijse Toekomst, een muziekvereniging met zowel koper- als rietinstumenten die een vlot swingend programma zal brengen. Dus dat wordt een dagje volop genieten op het HaFaBra-festival bij Oortjeshekken, Erlecomsedam 4, Ooij. Aanvang: 11 uur, einde: 17.45 uur.

Vuurwerk tijdens de kermis zorgt voor nodige commotie

GROESBEEK – De reclamecommissie van de Groesbeekse kermis heeft diverse activiteiten georganiseerd om de mensen naar het kermisterrein te krijgen. Hiertoe behoort ook het kermisvuurwerk, dat al jaren in een wei achter in het Binnenveld wordt afgestoken.

Nu heeft men besloten om op de zondagavond het vuurwerk in de Kerkstraat ter hoogte van de ijssalon af te steken. Deze locatie heeft al voor de nodige commotie gezorgd. Dierenliefhebbers snappen niet dat vuurwerk wordt afgestoken in de nabijheid van een dierenweide. Deze dieren springen tegen het hek op laat een dierenvriend weten. Ook zal de Kerkstraat afgesloten worden voor het parkeren van auto's terwijl er jaarlijks auto's zelfs dubbel geparkeerd staan vanwege de drukte aldus een buurtbewoner. De omwonenden mogen hun huis niet uit en moeten ramen en deuren gesloten houden. Ook ijssalon Passione zal zijn zaak eerder moeten gaan sluiten. Voor veel mensen is het onbegrijpelijk dat voor die locatie gekozen is terwijl de overheid tijdens de jaarwisseling de bevolking waarschuwt de dieren zoveel mogelijk binnen te houden. "Waarom niet voor het terrein achter het oude Zomagebouw achter de kermisatracties, dat is ook in het centrum", laat een ander weten.

Poolse arbeider valt van steiger

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN – Een Poolse medewerker van 'Dakkapeldirect ' uit Nijmegen is dinsdagmiddag tijdens werkzaamheden aan een woning aan de Heerbaan in Millingen van de steiger gevallen. De werknemer is daarbij gewond geraakt.

Direct werden hulpverlenende instanties gealarmeerd zoals ambulance en politie en zelfs de trauma helikopter kwam ter plaatse. Het slachtoffer is uiteindelijk met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen. De arbeidsinspectie heeft een onderzoek gestart naar de oorzaak van de val van enkele meters hoog.

Koor Ap/Art viert veertigjarig jubileum

MILLINGEN - Koor Ap/Art uit Millingen aan de Rijn bestaat dit jaar veertig jaar! "Om dit jubileum te vieren treden we op voor ons vaste, trouwe publiek en wel op zaterdagmiddag 26 september voor café ‘t Fuske in Millingen aan de Rijn."

Het optreden begint om 15:00 uur en zal tot ongeveer 17:00 uur duren. Onder de enthousiaste leiding van dirigent Frans Coerwinkel en begeleiding van onze vaste live-band gaan we een spetterend optreden verzorgen. De nummers die we ten gehore brengen, lopen uiteen van ‘Tears in Heaven’ tot ‘Happy’ van Pharell Williams, maar ook hoort men bijvoorbeeld een swingende disco medley en ‘Home’ van Dotan.

Politie-eenheden op zoek naar inbreker in Berg en Dal

GROESBEEK – Woensdagmiddag rond 14.00 uur heeft een boze inwoner uit Groesbeek is na een scheldkanonnade in de hal van het gemeente huis naar buiten gewerkt waar hij vervolgens een ruit naast de hoofdingang vernield.

Toen de gealarmeerde politie arriveerde was de dader er inmiddels vandoor gegaan. Even later kwam de melding dat een winkeldief bij de Jan Linders supermarkt aan de Burgemeester Ottenhoffstraat er vandoor was gegaan met een four Pack Redbull. Winkelpersoneel zat achter de winkeldief aan. De politie kon de man = een 25 jarige inwoner uit Groesbeek – aanhouden. Het bleek te gaan om de man die ook de ruit van het gemeentehuis vernield had. De dader is ingesloten in het bureau van Nijmegen voor onderzoek.

Feestprogramma 150 jaar Smitsorgel in Laurentiuskerk

KEKERDOM - De Open Monumentendag op zondag 13 september zal in Kekerdom geheel geplaatst worden in het kader van het 150-jarig bestaan van het recent gerestaureerde historische Smitsorgel.

Dit orgel van de gerenommeerde orgelbouwers Smits uit Reek werd op 7 september 1865 opgeleverd. Om dat te vieren is er een speciaal programma ontworpen, dat de hele dag zal duren. In het kader van het heersende jaargetij zullen zoveel mogelijk streekproducten worden aangeboden. Ook ambachtslieden zullen acte de présence geven.

Feestprogramma

Ochtendprogramma 9.00 - 12.00 uur

09.00 u - 10.00 u Plechtige H. Mis in de Laurentiuskerk. M.m.v. het Laurentius koor

10.00 u - 10.30 u Koffie & Gebak

10.30 u - 12.00 u Kijk, Een kerk! Kinderen (vanaf een jaar of 8) op onderzoek in en rond de kerk

Middagprogramma 12.00 - 17.30 uur

Op het plein:

12.00 u officiële programma-opening door burgemeester Harry Keereweer

12.00 u - 17.30 u Feestplein met zitjes, statafels en kraampjes. Broodje speenvarken van het spit, koffie, bier, wijn en fris- dranken, soepen, aardappels, walnoten, sapjes, speciale braadworst of taarten, ter plekke te nuttigen of om mee te nemen. Vers gebakken pizza’s.

16.00 u - 17.00 u Muziek van een ensemble van de fanfare UNA.

In de kerk:

13.00 u - 13.40 u Hoe werkt een orgel?

Aan de hand van een houten model wordt gedemonstreerd hoe een orgel werkt. Vervolgens hoort u 10 minuten hoe het Smitsorgel klinkt.

13.50 u - 14.30 u Hoe werkt een orgel?

14.40 u - 15.20 u Hoe werkt een orgel?

15.30 u - 16.00 u Geschiedenis van kerk en orgel door Harry Sanders

16.00 u - 17.00 u Muziek van een ensemble van fanfare UNA

17.30 u Einde middagprogramma

Avondprogramma 19.30 - 20.30 uur

19.30 u - 20.30 u Orgelconcert, georganiseerd door Musica Sacra met organist Susanne Paulsen.

Susanne Paulsen zal ons laten genieten van de prachtige klanken van het Smitsorgel. Dat doet zij als gastorganist namens Musica Sacra, de Duits-Nederlandse vereniging die het orgel-spel tracht te stimuleren. De toegang voor het concert is gratis. Na afloop is er een collecte voor Musica Sacra.

Mevrouw Paulsen zal werk spelen van:

Georg Muffat (1653-1704)

Louis-Nicolas Clérambault (1676-1749)

Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788)

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Léon Boëlmann (1862-1897)

Wylerberg-concert door Flos Campi

BEEK - Op zondag 20 september geeft klassiek orkest Flos Campi een concert in Huize Wylerberg. Het brengt werken ten gehore van Debussy, Beethoven, Brahms, Francaix en Martin.

Bij mooi weer vindt het concert deels buiten op het terras plaats.Tevens kan men de beeldende kunst bekijken van de kunstenaar Dieter von Leventzow, die exposeert in Huize Wylerberg.

Aanvang concert 13.00 uur, entree tien euro (kinderen vijf euro). Reserveren: info.groeneconcerten@gmail.com. Meer info staat op www.groeneconcerten.nl.

Bekenaar aangehouden voor vernieling en bedreiging

BEEK – De politie heeft donderdagavond in Beek-Ubbergen een 35-jarige inwoner uit die plaats aangehouden voor vernieling van zijn huurwoning en bedreiging huurder en politie.

De verdachte zou vernielingen hebben aangericht in de huurwoning. Toen de eigenaresse de man daar over wilde aanspreken kreeg zij een scheldkanonnade en werd vervolgens met de dood bedreigd. De gealarmeerde politie die met meerdere eenheden ter plaatse ging, werd vervolgens door de man ook uitgescholden voor alles wat lelijk was. Toen de man vanuit de woning een fles terpetine naar de politie en politieauto gooide en dreigde dit in brand te steken was voor de politie de maat vol. De man werd vervolgens aangehouden, maar pleegde daarbij het nodige verzet. Het lukte de politie de man te overmeesteren en werd overgebracht naar het bureau in Nijmegen, waar hij is ingesloten.

'Wegens succes verhuisd, het is echt zo'

MILLINGEN - Met een sleutel in de hand kwam ze hoog te paard afgelopen februari haar droomwinkel openen. En Brenda Nieborg opende daarmee een langgekoesterde wens onder de naam 'Pics On Wood and More' en had daarmee eindelijk haar eigen winkeltje. Maar het werd véél meer dan dat.

Zo véél meer dat het zelfs té veel werd. ''Je zit hier op de mooiste locatie van Millingen, mensen hoeven niet naar je winkel te komen, door de supermarkt zijn ze er al. En daardoor had ik zoveel aanloop dat het ten kosten ging van mijn creativiteit. Nét te weinig om er personeel bij te nemen, maar veel te veel om er een gezin bij te runnen én 's avonds de verkochte opdrachten te maken.

Nieborg begint daarom met ingang van 1 september een winkel aan huis. Bovendien zijn veel producten op internet te bestellen. Pasfoto's kunnen voortaan op afspraak aan de Pastoor Graatweg 38 worden gemaakt omdat het equipment meeverhuist naar haar woning.

''Hoe fijn is dat wanneer je ook 's avonds even een pasfoto kunt laten maken? Na je werk of wanneer het jou uitkomt? En dat kan ik nu bieden, geen sluitingstijden meer, alleen wel even bellen. Het enige wat ik nu wel weer moet gaan doen zijn boodschappen!'' lacht Brenda, ''Maar ik kan in ieder geval zeggen dat ik mijn droom heb nagestreefd en dat ik nu 'wegens succes' verhuisd ben. Daar kan ik met een winkeltje aan huis best mee leven''.

Pics on Wood & More, Pastoor Graatweg 38, Millingen aan de Rijn; 06 51599122; www.picsonwood.nl.

Schildercursus bij Mariel voor kinderen en volwassenen

GROESBEEK – Deze maand gaan de cursussen cursussen schilderen voor kinderen en volwassenen bij Mariel weer van start. Voor volwassenen is dat op de maandagmiddag, donderdagochtend en middag alsmede de vrijdagochtend.

Daarnaast is het mogelijk om op de eerste donderdag van de maand ook 's avonds te schilderen. Alle technieken zijn bij Mariel mogelijk zoals acrylverf, olieverf, aquarel maar ook pastel of potlood. Men kan bij Mariel ook een vaas beschilderen. Iedereen kan komen kijken wat de mogelijkheden zijn en dan kan men gelijk de sfeer proeven. Een les kost voor volwassenen 17,50 euro en men kan zelf bepalen wanneer en hoe vaak men komt. Voor kinderen is er op maandag en donderdag schilderen van 16.00 tot 18.00 uur. Zij kunnen een strippenkaart afnemen en die kunnen ze inzetten wanneer ze zelf willen. Voor tien maal schilderen inclusief materiaal bedragen de kosten tachtig euro. Vriendjes en vriendinnen kunnen ook op die strippenkaart komen schilderen. Voor meer informatie kan men contact opnemen via www.bymariel.nl of telefonisch 06 41816240.

Brandweerlieden maken overuren door noodweer in gedeelte Groesbeek

GROESBEEK - In totaal zijn van zondagavond tot maandagmorgen 06.00 uur veertien brandweerlieden van de groep Groesbeek en Ubbergen druk in de weer geweest door het noodweer dat over de regio trok.

Zondagavond rond 11.30 uur begon de eerste uitruk naar een woning aan de Oude Kleefsebaan, waar de bliksem was ingeslagen. De bliksem was op het dak geslagen en had alle stopcontacten in de woning zwartgeblakerd. Vervolgens was er in de Kwakkenberglaan een putdeksel losgeslagen en was het wegdek verzakt. De gemeente heeft de plaats afgezet. Op de Oude Holleweg in Ubbergen had een vallende boom het wegdek versperd. Dat was ook het geval op de Steenheuvelsestraat in Leuth waar een tak over de weg hing.

Gemeenschapshuis Kerstendal was weer ondergelopen, zoals ook een week geleden gebeurde. Ook daar is de brandweer aan het pompen geweest. Op de Pauluslaan in Heilig Landstichting moesten diverse kelders leeggepompt worden; in een woning – waarvan de bewoners op vakantie waren – stond liefst één meter water. Gelukkig had de buurman een sleutel zodat de brandweer de kelder ook leeg kon pompen. Op de Nijmeegsebaan moest een kelder van de benedenverdieping leeggepompt worden, alsmede een kelder van een woning. De bewoner van de woning waarvan de kelder was ondergelopen moest later in de nacht wegens gezondheidsproblemen opgenomen worden in een ziekenhuis in Nijmegen.

Zomerfair Ooij met kofferbakverkoop

OOIJ - Komende zondag is het zomerfair op de Speulplek in Ooij. Er is van alles te zien en te doen. Voorop staat natuurlijk de kofferbakverkoop - deelname Gratis! (aanmelden via fordson6@kpnmail.nl).


Verder is er een oldtimer-autoshow, Een punk-ponies-act door twee enthousiaste paardendames, een houtgestookte pizza-oven en levende knuffeldieren. Om het geheel compleet te maken is een echte discjockey, een kindercircus-workshop en je kunt mee met de rondrit naar de Kasteelschehof.
Kortom, breng je gebruikte spullen mee in je kofferbak en maak er samen met ons een gezellige dag van. Het begint om 12.00 uur en eindigt rond 16.00 uur. De Speulplek bevindt zich aan straat 'De Rietlanden' in Ooij.

25 / 28

Brandweer Millingen bij kunstenaar Marjolijn Rigtering

MILLINGEN - Om de vakantie in te luiden na een enerverende eerste helft van het jaar, waarin de Brandweer Millingen aan de Rijn meer dan dertig keer uit moest rukken, heeft de Brandweer bij Marjolijn Rigtering, beeldend kunstenaar, haar kunsten ten toon kunnen spreiden op het schildersdoek.                

Op een bijzondere wijze weet Marjolijn zelfs van een brandweerman een kunstenaar te maken... Onder het genot van een hapje en een drankje werd het nog heel laat in de tuin van de kunstenares aan de Zalmstraat 22 in Millingen.

Foto: Hans Driessen

Politie-eenheden op zoek naar inbreker in Berg en Dal

BERG EN DAL – Maandagmiddag rond 13.00 uur zijn meerdere politie- eenheden uit Groesbeek op zoek gegaan naar een inbreker in Berg en Dal.

De inbreker had op klaarlichte dag ingebroken in een woning aan de Prinses Magrietlaan in Berg en Dal tijdens de afwezigheid van de bewoners. Oplettende buurtbewoners hadden een vreemd persoon in de tuin van de buren waargenomen en even later ging het alarm van de woning af.

Vervolgens zagen zij de inbreker wegrennen en waarschuwden de politie die met enkele eenheden ter plaatse kwam. De omgeving werd afgezocht, echter zonder resultaat. De inbrekers had een raam geforceerd om binnen te komen. Toen het alarm afging, heeft hij nog kans gezien om sieraden voor een onbekend bedrag buit te maken.

Geen extra parkeerplaatsen bij Kerstendal en begraafplaats

BERG EN DAL – De gemeente Groesbeek is niet met de parochie Berg en Dal tot een overeenstemming gekomen om tot aankoop van grond te komen voor twaalf parkeerplaatsen. De gemeente heeft de parochie Berg en Dal benaderd en voorgesteld grond te verwerven om de aanleg van de twaalf parkeerplaatsen mogelijk te maken.

De parochie onderkent wel het belang van de aanleg en mogelijkheden voor gebruik ten behoeve van de begraafplaats, wijkcentrum en kinderdagverblijf. Echter de parochie vraagt voor de desbetreffende grond de hoofdprijs die ver boven het gemeentelijk aankoopbeleid en prijsniveau ligt. Daarnaast wilde de parochie dat een veel groter perceel door de gemeente moest worden aangekocht. Ook verlangde het parochiebestuur een opgenomen clausule in de verkoopacte, waarin een onredelijk bezwarend verkoopbeding, ten aanzien van een verrekening bij eventuele toekomstige bebouwing. Het college heeft om die reden besloten niet tot grondverwerving over te gaan omdat zij op alle punten moeten inleveren en dat is niet een reële en redelijke uitkomst van de onderhandelingen is het college van mening. Het parochiebestuur is inmiddels over het besluit van het college op de hoogte gesteld. Door het mislukken van de aankoop zullen er geen extra parkeerplaatsen worden aangelegd ten behoeve van wijkcentrum Kerstendal, de begraafplaats (eigendom van de parochie) en kinderdagverblijf Domino.

Gemeente roept bedrijven op deel te nemen aan bedrijvendag

GROESBEEK/LEUTH - Handvaten voor de handel daar is de gemeente van overtuigd als ondernemers deelnemen aan de eerste bedrijven dag die in de Leuth zal worden gehouden op 12 oktober. Hier krijgen de ondernemers de gelegenheid hun bedrijf of activiteit onder de aandacht te brengen van de overige ondernemers in de gemeente.

Onder het thema 'Handvaten voor Handel ' ontmoeten de ondernemers van de voormalige gemeenten Groesbeek, Ubbergen en Millingen aan de Rijn elkaar om elkaar beter te leren kennen en bestaat ruimschoots de gelegenheid om te netwerken. De thema's als toerisme, arbeidsmarkt zaken doen in Duitsland, duurzaamheid en innovatie zullen aan bod komen. De catering zal worden verzorgd door ondernemers uit de nieuwe gemeente. Ook zullen er relevante vertegenwoordigers van de gemeente op deze middag aanwezig zijn. De bedrijvendag vindt plaats in de bedrijfshal van Kuijpers Grondwerken op het bedrijventerrein Lieske Wengs in Leuth.

Het programma op maandag 12 oktober is als volgt:
16.30 – tot 16.00 uur: Inloop c.q. ontvangst
16.00 – tot 16.15 uur: Opening door wethouder Economische Zaken Sylvia Fleuren, gevolgd door uitleg over de dag door de dagvoorzitter.
16.15 – tot 17.00 uur: Activiteiten; onder andere speeddating, catering en kraampjes
17.00 – tot 17.20 uur: 1ste Podium gesprekken; Zakendoen in Duitsland (Euregio Rijn – Waal) en Arbeidsmarkt (WerkBedrijf).
17.30 –tot 18.00 uur: Gastspreker Econoom van de Rabobank over economische kansen en bedreigingen.
18.00 – tot 18.45 uur: Vervolg activiteiten
18.45 – tot 19.05 uur: 2de Podium gesprekken; Landschap ( Gem. Groesbeek) en Toerisme Stichting Toerisme en recreatie.
19.30 – tot 19.50 uur; 3de Podium gesprekken; Innovatieplatvorm (Rabo en Duurzaamheid, Arjan Vernhout)
20.00 uur: Sluiting.

Annie en Hilda even terug in Millingen aan de Rijn

MILLINGEN AAN DE RIJN - Annie en Hilda de uitbaatsters van het cafetaria in Millingen aan de Rijn zijn weer even terug bij hun cafetaria die hen landelijke bekendheid gaf vanwege hun eigen gemaakte mayonaise.

Momenteel zijn beiden op vakantie in Nederland om ouders en familieleden te bezoeken en hebben Millingen aangedaan om oude bekende te op te zoeken. Ook hebben zij een bezoek gebracht aan hun voormalige cafetaria. Het stel woont nu al vier jaar in Curaçao en verdienen daar de kost met een kip- en grillwagen genaamd 'De Chickies' en verkopen kip, shoarma en friet.

Monumentendag 13 september

UBBERGEN - De Stichting tot behoud van Monument en Landschap in de gemeente Ubbergen verzorgt ook dit jaar weer een Open Monumentendag. "Wij denken er in geslaagd te zijn om u een gevarieerd programma aan te bieden."

Programma van 12.00 tot 17.00 uur

Kleine Bartholomeuskerk, Nieuwe Holleweg 2 Beek.

Rondleiding kerk en kerkhof met als accent de restauratie en de grafsteen van Rosalie Ries, waarover in november een boekje verschijnt.

Huis Wylerberg, Rijksstraatweg 178 Beek

De onder Duitse expressionistische architectuur gebouwde villa behoorde vanaf 1906 toe aan Marie Schuster-Hilby en was een trefpunt van allerlei kunstenaars.

Stichting Sovon heet u welkom met korte lezingen over kunst en de historie van de villa. Tevens kunt u genieten van muzikale optredens. Daarnaast stelt Das en Boom gratis de miniatuur landschapstuinen open.

Thornsche molen Leuth

Onlangs werd begonnen met de herbouw van de vijfhonderd jaar oude wipmolen, die in 1944 door oorlogsgeweld werd verwoest. De balkconstructie, de bodem van de maalzolder is al geplaatst. Vrijwilligers van de Thornsche molen hebben een expositie ingericht en vertellen u graag over de geschiedenis en de wederopbouw van de molen.

Kekerdomse molen De Duffelt, Botsestraat 23 in Kekerdom

Na een grondige renovatie draaien de wieken weer en is het indrukwekkende binnenwerk te bezichtigen.

Laurentiuskerk, Duffeltdijk 11, Kekerdom

Ter gelegenheid van de 150e verjaardag van het Smitsorgel heeft de Stichting Vrienden van het Kerkje van Kekerdom een feestprogramma samengesteld. Het kerkplein is omgebouwd tot feestlocatie met zitjes en kraampjes. Je kunt er een broodje speenvarken van het spit proeven, maar ook allerlei hapjes en drankjes van streekproducten zullen uw smaakpapillen verwennen. Van 16.00 tot 17.00 uur zorgt fanfare UNA voor een feestelijke noot.

In de kerk:

Om 14.00 en 15.00 uur laat Johan Zoutendijk aan de hand van een houten model zien hoe een orgel werkt, waarna hij tien minuten het orgel bespeelt. Om 16.00 uur vertelt Harry Sanders de geschiedenis van de kerk en het orgel.

Ook Supplement, Van Randwijckweg 2 in Beek is open en hier ligt een uitgebreid programma over de Open Monumentendag in Ubbergen.

Bevrijdingsfestival en kindervrijmarkt

GROESBEEK - Op zondag 20 september is er het Bevrijdingsfestival van 10.30-16.30 uur met kleurrijke kindervrijmarkt rond De Koepel.

De entreeprijs is drie euro (inclusief museumbezoek, festiviteiten en parkeren). Tevens: live muziek; static show van historische legervoertuigen;
workshops van de Circuswinkel; radioshow met zend- en ontvangstapparatuur uit WO2; verkoop tweedehands boeken WO2; show van radiografisch bestuurbare militaire modelvoertuigen; battlefieldtours: in historische legervoertuigen van de LiberationTour langs de locaties van Operatie Market Garden en het Rijnlandoffensief. Vertrek vanaf het Bevrijdingsmuseum om 10.00 uur, 11.30 uur, 13.30 uur, 15.00 uur en 16.30 uur (1,5 uur per tour). Kosten 17,50 euro (inclusief museumbezoek, festiviteiten en parkeren), MK niet geldig. Reserveren voor battlefieldtours is noodzakelijk.

Tevens doortocht door het museum van de Euregio Vrijheidswandeling.

Burendagen Kekerdom

KEKERDOM - Het braakliggende terrein aan de Jan Arntzstraat in Kekerdom is in korte tijd omgetoverd in een groene ontmoetingsplaats. Het terrein is inmiddels ingericht met onder andere picknicktafels, een Romeinse kruidentuin, een volleybalveld, een buitenluchtschaakbord, een klim- en klauterplek en een barbecueplek.

En we zijn er nog niet! Binnenkort komt er nog een picknicktafel bij, wordt er een waterpomp aangesloten, gaan we een minibibliotheek plaatsen en een pipowagen gebruiken als opslag. Verder wordt het terrein nog levendiger groen door het plaatsen van diverse bloeiende heesters.

"Ligt Kekerdom jou na aan het hart? En vind je ook dat Kekerdom beter verdient dan een kaal braakliggend terrein in de kern van het dorp? Kom dan naar de Burendagen op vrijdag 25 september tussen 15:00 en 20:00 uur en op zaterdag 26 september tussen 9:00 en 14:00 uur en help een handje mee om de plannen te realiseren. Natuurlijk sluiten we het harde werken af met een hapje en een drankje. Je bent van harte welkom!"

Doorloop Monumenten dag

Doorloop Monumenten dag

Filosoferen over het leven en andere gevaarlijke situaties

BEEK - Levenskunst is momenteel ‘hot’, voor de een daagt sport je daartoe uit, voor de ander filosoferen. Letterlijk en figuurlijk vallen, opstaan en weer doorgaan.

5 september Wylerbergronde: We zijn blij dat Lokaaloogsten deze triatlon verzorgt in en rondom het Wylermeer. Zie www.lokaaloogsten.nl

17 september Filosofieavond: De eerste van tien avonden waarin we in gesprek gaan rondom Filosofie voor het leven en andere gevaarlijke situaties van Jules Evans in het Antiquariaat Supplement te Beek. Zie: wylerbergkring/filosoferen-op-straat.

Blaasmuziek in de Ooijpolder

GROESBEEK - Zaterdag 19 september is het zo ver: het HaFaBra-festival vindt dan plaats op het terras van huiskamercafé Oortjeshekken.

Er komen zeven HaFaBra (harmonie-, fanfare- en brassband-)orkesten met ieder hun eigen stijl, samenstelling en repertoire. Alle orkesten komen uit de omgeving van Oortjeshekken: Nijmegen, Lent, Kekerdom, Ooij en Groesbeek.

Harmonie Lent en harmonie Tarcisius bijten de spits af, gevolgd door de Nijmeegse politiekapel, een muziekkapel waarbij de nadruk ligt op ritmisch slagwerk. Daarna komt een koperensemble Nijmeegs Koperkonsort met klassieke muziek. Daarna fanfare Una Kekerdom, een fanfare die bekend staat om zijn swingende bigbandmuziek. Daarna fanfare Jubilate Deo uit Bredeweg, een groot fanfare-orkest.

De dag wordt afgesloten door muziekvereniging Ooijse Toekomst, een muziekvereniging met zowel koper- als rietinstumenten die een vlot swingend programma zal brengen. Dus dat wordt een dagje volop genieten op het HaFaBra-festival bij Oortjeshekken, Erlecomsedam 4, Ooij. Aanvang: 11 uur, einde: 17.45 uur.

Gemeente subsidieert armaturen hoofdveld De Treffers

GROESBEEK – De verlichting armaturen op het hoofdveld van de Groesbeekse topklasser De Treffers aan het Nijerf in Groesbeek zijn na vijfentwintig jaar hoognodig aan vervanging toe. De Treffers heeft in oktober de subsidie aangevraagd voor de vervanging van de armaturen.

Met de vervanging van de armaturen kan voor de komende vijfentwintig jaar op sportpark Zuid in het donker gebruik worden gemaakt van het hoofdveld. Een vervangingssubsidie wordt alleen verleend als de aanvrager duurzaam levensvatbaar is. Op basis van de meerjarenraming van de Stichting Nijerf en het aantal (jeugd)leden van De Treffers is de levensvatbaarheid voldoende vastgesteld. Volgens de gemeente is het hoofdveld en de mogelijkheid hiervan na zonsondergang evident noodzakelijk voor een voetbal – vereniging. De gemeente heeft tevens vastgesteld dat de elektronica van de armaturen na bijna dertig jaar in de buitenlucht aan vervanging toe zijn. De Treffers heeft de armaturen al vervangen en voorgefinancierd. Dit was noodzakelijk in verband met de tv-uitzending, die vorig jaar plaatsvond voor het bekerduel tegen NEC.

De Treffers heeft veertig armaturen met een lichtopbrengst van 600 lux aangebracht, terwijl de gemeente Groesbeek alleen vergoedt volgens de NOC – NSF norm en dat is 250 lux. De gemeente verleent – tenminste als de gemeenteraad het opneemt in de begroting van 2016 – subsidie ter hoogte van 15.219,20 euro.

Kermisprogramma, dat er zijn mag...

GROESBEEK – Zoals voorgaande jaren heeft Groesbeek een speciaal kermisprogramma opgesteld waar jong en oud van kan genieten tijdens de kermisdagen. Zo geeft fanfare Wilhelmina op zaterdagmiddag 5 september van 17.00 tot 18.00 uur een concert in de autoscooters.

Na dit kermisconcert zal de kermis op een spectaculaire wijze geopend gaan worden voor de jeugd. Er zullen boven het kermisterrein tweehonderd ballonnen gedropt worden waarin gratis kermismunten zullen zitten. Zondag 6 september vindt rond 21.45 uur een gigantisch vuurwerk plaats in de Kerkstraat op een steenworp afstand van het kermisterrein. Voorheen werd het vuurwerk afgestoken achter in het Binnenveld maar het is nu terug in het centrum. Maandag 7 september is er vanaf 15.00 uur een groot variété met clown Dessalles. Men kan die middag gezellig kermisvieren met kans op gratis kermismunten.

Om 19.00 en 21.00 uur is er een gratis verloting met fantastische prijzen bij het kleurenspel. Bij ieder trekking zijn er twee extra manden gevuld met kermismunten en kermisprijzen. Dinsdag 8 september is er vanaf 18.00 tot 22.30 uur een muziekfancyfair aan de Dorpsstraat waaraan diverse Groesbeekse artiesten hun medewerking zullen verlenen. Woensdag 9 september wordt voor de jeugd de Groesbeekse kermis afgesloten om 15.00 uur met een optreden van de vrolijke kabouters en om 19.00 uur met een grote ballonnenwedstrijd.

Open dag in Dorpshuis De Slenk

GROESBEEK - In Dorpshuis De Slenk op De Horst, Groesbeek is op 12 september vanaf 11.00 uur een open dag. Alle groepen die tijdens het seizoen activiteiten ontplooien binnen de muren van De Slenk zullen zich presenteren. Onder anderen zullen het kerkkoor Horst-Sion-Breedeweg, buikdanseressen, de sportclub 'jonge boeren – veteranen' optreden in de Grote Zaal. De schilder- en tekenschool Atelier Berg en Dal en het Aquarel Atelier van Vegchel zullen gratis workshops geven.

De middag wordt afgesloten met een optreden van een dj van de jeugdsoos en van Soylent Green. Soylent Green is een van de vele bands die oefenen in Red House, oefenruimte voor jazz- en rockbands en onderdeel van De Slenk.

De jeugdsoos is sinds februari dit jaar een initiatief van een aantal ouders op De Horst. Elke eerste vrijdag van de maand is er om 19:15 uur voor groep vijf tot en met acht van de basisschool en om 20:45 uur voor brugklassers een jeugdsoos met muziek en spelletjes. Een eigen dj verzorgt de muziek!

De jeugdsoos is een groot succes en wordt goed bezocht. Vanaf 4 september is het weer elke maand prijs! Tijdens de open dag willen we dit initiatief vieren met pannenkoeken. Alle kinderen van De Horst kunnen gratis pannenkoeken eten op De Slenk tijdens het optreden van de 'hun eigen dj' om 14:30 uur!