De Liemers Helemaal Goed Courant

13 mei 2016

De Liemers Helemaal Goed Courant 13 mei 2016


Schutterij uit Nieuw-Dijk viert 21 mei haar 95-jarig jubileum

NIEUW-DIJK - Dit jaar bestaat schutterij Sint-Antonius uit Nieuw-Dijk 95 jaar. Dat gaan ze uiteraard vieren. Voor dit 19e lustrum gaan ze op zaterdag 21 mei een compact maar mooi feest houden rondom het schuttersterrein.

Voor deze dag worden alle koningen die zij sinds de oprichting hebben gekend uitgenodigd om de strijd onderling aan te gaan voor de titel 'koning der koningen'. Uiteraard voor zowel schutters- als de ruiterkoningen. Ook de jeugdkoningen worden hiervoor uitgenodigd. Daarnaast zal er door de leden, door bezoekers en ook door de dames gestreden kunnen worden voor mooie geld prijzen. Voor zowel het schieten als het ringrijden. Aan het einde van de middag worden de 'koningen der koningen' gehuldigd. Vervolgens zal er een mooi gemoedelijk feestje in de feesttent zijn, dat op het terrein van de schutterij aan de Smallestraat in Nieuw-Dijk wordt opgezet. Een mooi stukje muziek zal uiteraard niet ontbreken. Voor de warme hap is deze dag ook gezorgd. Overdag is er voor de kleintjes een schmink- en figuurballonnenclown.

Iedereen, leden en niet -eden zijn welkom om dit lustrum te komen vieren. Waarbij geüniformeerde leden worden gevraagd in uniform aanwezig te zijn. "Kom een borrel drinken op dit jubileum, moedig onze oud-koningen aan en probeer zelf eens je schiet- en/of ringsteek kunsten te testen."

Het programma voor zaterdag 21 mei ziet er als volgt uit:

13.30 uur: Ontvangst van de genodigden

14.00 uur: Opening door de voorzitter

14.30 uur: Aanvang van de wedstrijden

16.30 uur: Einde van de wedstrijden

16.45 uur: Prijs uitreiking

17.30 uur: Officieel einde van de dag

21.00 uur: Einde

Schutterij Sint-Antonius uit Nieuw-Dijk ziet graag dat velen dit 21 mei bij de schutterstent mee komt vieren.

Trekpaarden spektakel in het Horsterpark

DUIVEN - Op 21 en 22 mei vindt de 15e editie van Power Horse Duiven plaats in het Horsterpark. Op zaterdagmorgen beginnen we om 8.30 met de veterinaire keuring en het wegen van de paarden. De trekpaarden moeten minimaal 650 kg wegen en 4 jaar oud zijn om mee te mogen doen. Daarna wordt er dressuur gereden en die wordt gevolgd door de afstandsrit, die dit keer door Duiven gaat. De dag wordt afgesloten met de (water)hindernissen in de middag.

Op zondag beginnen we weer om 8.30 uur met de veterinaire keuring, daarna de vaardigheid en trekpaardproeven, in de middag dan het spectaculaire spiegelparcours en het bijzondere defilé met authentieke rijtuigen en kleding.

Op zaterdag is er tijdens de pauze een spannende demonstratie van de Nederlandse Politie Honden Vereniging. Scouting Duiven, die 65 jaar bestaat!, zal beide dagen een vlot/brug bij het water bouwen, Floo organiseert bootcamps en spectaculaire demo's en er is op beide dagen een Landmarkt met veel leuke en bijzondere stands. Kortom voor iedereen is er iets te beleven!

Horeca

Ook is er dit weekend genoeg te eten en drinken. Welling Catering is aanwezig met een grote horeca tent, Calamita verkoopt heerlijk Italiaans ijs en staan er op de Landmarkt ook een aantal stands die lekkere zelfgemaakte etenswaren verkopen.

Gratis

Het evenement blijft gratis, alleen aan bezoekers die met de auto komen wordt een kleine parkeerbijdrage gevraagd.

Meer info staat op www.powerhorseduiven.nl.

Nieuwe koning Excelsior

REGIO - Na 104 schoten mag Patrice Papenborg zich de nieuwe koning van Schuttersgilde Excelsior noemen. Hij koos zijn vrouw Sonja als Koningin.

Patrice was de enige kandidaat en is afgelopen jaar toegetreden tot het bestuur van Excelsior. Hij vervult hierbij de functie van penningmeester.

Nieuw dit jaar was het buitenterras op de zondagmiddag en mede daardoor was het bij het koningschieten gezellig druk.

Traditionele Ierse Folksongs

ZEVENAAR - De liefhebbers van traditionele Ierse Folkmuziek komen op zaterdag 21 mei volledig aan hun trekken in De Lantaern. Het Muziekcafé heeft het succesvolle dames duo O’Hooley and Tidow weer weten te strikken voor een weergaloos optreden.

In juni 2014 gaven Belinda O’Hooley en Heidi Tidow voor het eerst concerten in Nederland. Waaronder ook in Muziekcafé De Lantaern. Het publiek was laaiend enthousiast over onder andere de harmonieuze samenzang van de uit Yorkshire afkomstige singer-songwriters. Het repertoire van de dames bestaat uit zelfgeschreven nummers afgewisseld met traditionele bekende songs. Soms ingetogen en klein om daarna weer uit te pakken als echte folk rockers. Maar ook humoristische folk tales en harmonieuze nummers met mooie pianobegeleiding zullen niet ontbreken. O’Hooley speelt piano en accordeon en zingt en Tidow maakt alleen gebruik van haar stem. O’Hooley and Tidow hebben inmiddels drie albums op hun naam staan. Het laatste album, the Hum (2014) werd door Mojo Magazine uitgeroepen tot Folk Album of the Year 2014. Kortom het belooft een heerlijke ouderwetse folk avond te worden in Muziekcafé De Lantaern. Om 21.00 uur zullen de dames aanvangen met hun muzikale sessie. De zaal gaat open om 20.15. Een kaartje kost 10,00 euro. Plus- donateurs betalen 9,00 euro.

Activiteiten Trefcentrum in Westervoort

WESTERVOORT - Er is weer plaats bij de leesclub en bij gymnastiek. Het Trefcentrum is een vereniging voor senioren vanaf ongeveer 55 jaar, gelegen aan de Dorpsstraat 102 in Westervoort; 026 3113027. De openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag van 10.00-12.30 uur, van 13.30-17.00 uur en op zondag van 10.30-13.00 uur. U kunt dan langskomen om gezellig wat te praten, de krant te lezen of wat te drinken.

Ook kunnen wij nog vrijwilligers gebruiken om te helpen achter de bar, bij de technische klusjes en bij het schoonhouden van het Trefcentrum.

Ook zijn we op zoek naar: Een kandidaat/opvolger als voorzitter van de Vereniging voor Ouderen in het Trefcentrum te Westervoort.
De functie-inhoud is die van coördinator en bestuurder zijn in een hecht team van een zeer dynamische vereniging met een grote verscheidenheid aan activiteiten. Iets voor jou? Meld je dan aan bij het secretariaat. Overige informatie staat op onze website: www.trefcentrumwestervoort.nl.

Maandag: 10.00 uur: Tekenen en schilderen

13.30 uur: Koersballen

14.00 uur: Leesclub 1x in de 6 weken

Dinsdag: 08.30 uur: Yoga

09.45 uur: Gymnastiek groep 1

11.00 uur: Gymnastiek groep 2

13.30 uur: Bridge (vrij bridgen)

13.30 uur: Biljarten

13.30 uur: Bloemschikken, 2e dinsdag van de maand

19.30 uur: De Speelluden

Woensdag: 10.00 uur: Volksdansgroep

12.00 uur: Yoga

20.30 uur: Herensoos

Donderdag: 10.00 uur: Seniorenkoor Vivace

13.30 uur: Bridgeclub,

19.30 uur: Koersballen 1x per 14 dagen

Vrijdag:        13.30 uur: Klaverjassen en jokeren

Bazaar en Penaltycup Omni-Vereniging SDZZ

ZEVENAAR - Op zondag 12 juni worden tal van activiteiten georganiseerd op sportpark De Griethse Poort tijdens de grootste bazaar van Zevenaar en de sportieve strijd om de Penaltycup.

De bazaarcommissie van SDZZ organiseert een grote bazaar van 11.00 tot 16.00 uur. Op deze dag zijn er tal van activiteiten en attracties voor jong en oud, zoals een loterij, rommelmarkt, rad van fortuin en een DJ zorgt voor de muzikale sfeer en gezelligheid tijdens deze dag. In de kantine en op het terras zijn er hapjes en drankjes verkrijgbaar. Het is deze dag dus goed vertoeven bij Voetbalvereniging SDZZ.

Vorig jaar was het aantal verhuurde kramen 110, dit jaar streven wij naar 120 kramen. Standhouders uit de hele regio vinden het elk jaar een feest om op deze grootste bazaar van Zevenaar te staan met hun verkoopwaren. Natuurlijk kan iedereen ook dit jaar zelf weer een kraam huren, hiervoor kun je contact opnemen met Gerard Kelderman, email naar bazaar@sdzz.nl op deze site kan men ook het inschrijfformulier invullen.

De huur van 1 kraam bedraagt 15,00 inclusief btw. Dit bedrag moet u bij inschrijving overmaken op bankrekening Rabobank: IBAN: NL65RABO 037.48.35.306 t.n.v. S.D.Z.Z. Zevenaar onder vermelding van uw naam (overeenkomstig met uw opgave) en bazaar 2016, of contant meesturen met uw aanmelding.

Penalty cup:

Deze sfeervolle en sportieve zondag zou niet compleet zijn zonder de strijd om de SDZZ penaltycup Zevenaar. Dit jaar wordt het evenement alweer voor de zesde keer georganiseerd, waarbij veel kinderen in de leeftijd van 5 tot 14 jaar strijden om de penaltykoning(in) van Zevenaar te worden. Deze zesde editie zal ook op 12 juni van 12.00 tot 15.00 uur plaatsvinden op de velden van voetbalvereniging SDZZ.

We zijn gebonden aan een maximum aantal deelnemers dus schrijf je snel in, het kan nog tot 5 juni via de site van sdzz.nl, bij deelname ontvang je een leuke attentie en elke vijftiende deelnemer ontvangt een gratis voetbal.

Dus er is van alles te beleven op 12 juni op Sportpark de Grietshe Poort aan de Doesburgseweg 14 in Zevenaar tijdens de grootte bazaar en de sportieve strijd om de Penaltycup van Zevenaar, want voetballen doe je bij SDZZ.

Rommelmartkt in Kulturhus De Nieuwhof in Westervoort

WESTERVOORT - Zaterdag 4 juni is er een kleine maar gezellige markt in Kulturhus De Nieuwhof in Westervoort. Er worden tweedehands artikelen aangeboden, maar ook zelfgemaakte spulletjes en zelfgebakken lekkernijen.

U huurt al een tafel voor zes euro. U kunt zich opgeven en betalen bij de balie van De Nieuwhof. Bij voorkeur tijdens de ochtenduren. U kunt zich opgeven tot woensdag 1 juni. De markt is van 12.00 - 16.00 uur. Bezoekers hebben gratis toegang. Het adres van de Nieuwhof is: Rivierweg 1, Westervoort. telefoon: 026 3113498.

Meer bewegen voor ouderen

DUIVEN - Onder professionele begeleiding van José Bugter wordt aandacht besteed aan verschillende spiergroepen teneinde deze soepel te houden. Er wordt gewerkt met diverse materialen waarmede zowel staande als zittende oefeningen worden gehouden.

Dus iedereen kan altijd altijd meedoen; bij deze groep is gezelligheid een belangrijk gegeven. We sluiten af met een kopje koffie of thee en een vehaal. Je kan ook een proefles volgens. Iedere woensdag om 10.30 in de Seniorclub Eilandplein, Vlielandlaan 300 ingang De Waddenborg. Meer informatie in onze club of telefoon 026-3114077 of mail j.bugter@chello.nl.Ook 0316-842824; 0613255521; 0316-261654.

Spirituele wandeltocht

WESTERVOORT - Op 21 mei is er weer een spirituele wandeltocht georganiseerd door de protestantse gemeente van Westervoort. De afstand is ongeveer 8 km en u kunt zo aanhaken, ook als u een vorige keer niet mee geweest bent.

We reizen af naar Doesburg, bekend onder andere van de Doesbursche mosterd. Er is een spreekwoord dat zegt: “Hij weet waar Abraham de mosterd haalt” , wat betekent: weten hoe iets in zijn werk gaat; dingen goed snappen. Maar weet je dan ook hoe je in contact met mensen komt. Niet oppervlakkig maar écht contact? Het thema van de wandeling is 'Mensen'. Kom en loop en praat mee.

Startplaats: Het Paalmanhuis Dorpstraat 63, Westervoort. Starttijd: 10.00 uur. Kosten 3 euro. Als u mee wilt wandelen geeft u zich dan uiterlijk 16 mei op bij Arjen Hiemstra. 026 3114104 of via e-mail: arjenhiemstra@prot-gem-westervoort.nl.

Paard-versus-menstouwtrekwedstrijd tijdens Power Horse Duiven

DUIVEN -Tijdens de Power Horse dagen in Duiven krijgen de bezoekers al jarenlang een zeer gevarieerd en uiterst attractief aanbod van paarden-activiteiten. Dit jaar wordt het evenement nóg breder opgezet en is er ook aandacht voor outdoor-activiteiten.

Floo (uit Duiven) zal tijdens de Power Horse dagen de bezoekers kennis laten maken met hun outdoor activiteiten: bootcamptraining, verschillende sportieve uitdagingen (met mooie prijzen) en een zeer attractieve touwtrekwedstrijd van mens tegen paard. Durf jij het aan om mee te doen? Deelname is geheel gratis. Vooraf aanmelden wordt wél op prijs gesteld (www.floo.nu/power-horse-duiven).

Naast bovenstaande activiteiten is Floo aanwezig met een stand, waar je informatie kan krijgen over al hun diensten en producten: niet alleen over hun sportieve activiteiten zoals racefietsclinics, bootcamptrainingen en HIT, maar ook over persoonlijke coaching door arts op het gebied van candida, afvallen, voeding en sport.

"Trek je sportieve kleding aan en wees niet bang om jezelf uit te dagen en misschien wat vies te worden."

BN'er Tom Coronel gastspreker in Duiven

GROESSEN - 'De wereld verandert sneller dan je denkt'. Dat is de titel van de interactieve spreekbeurt die Tom Coronel houdt tijdens de ledenvergadering van MKB Duiven op donderdag 19 mei om 20.30 uur in Zaal Gieling in Groessen. Tom Coronel is autocoureur, zakenman en BN'er. Maar hij is nog iets: nooit saai.

Tom Coronel (43) is bovendien succesvol. Als autocoureur én als zakenman. Zijn spreekbeurt gaat over beide. Eerst komt zijn racecarrière aan bod, daarna zijn succes als internetondernemer. In 2011 werd Tom Coronel door de site Emerce gekozen tot 'E-commerce man van het jaar'.

"We hebben ons internetbedrijf in 2001 opgericht. Niemand geloofde nog in e-commerce, maar wij wel. Het is zoals met alles: als je ergens in gelooft en het leuk vindt wat je doet, moet je ervoor gaan. Keihard werken, altijd blijven doorontwikkelen, altijd blijven investeren, en dan wordt input output", aldus Tom Coronel, die ook mede-eigenaar is van een kartbaan in Huizen in Noord-Holland.

Het competitieve zit er bij Tom Coronel zowel van moeders als vaders kant ingebakken. Het uitte zich als eerste in de sport. Van monteur van zijn broers werkte hij zich op tot succesvol autocoureur.

Op 19 mei in Duiven vertelt spraakwaterval Tom Coronel niet alleen zijn levensverhaal. Hij is als geen ander in staat de koppeling te maken met datgene waar ondernemers dagelijks mee bezig zijn: ondernemen. Tom: "Ik wil inspireren en ik geef tips en tricks vanuit een vooruitstrevende visie. Vast één tip? Vernieuwen, niet blijven hangen in wat je doet."

Het optreden van Tom Coronel kan ook worden bijgewoond door ondernemers in Duiven, Groessen en Loo die geen lid zijn van MKB Duiven.

Boerenrockavond in De Cluse

HERWEN – De jeugdcommissie van Herwen Actief houdt op zaterdag 14 mei een boerenrockavond in dorpshuis De Cluse. Van knallende rock en boerenkneiters tot Duitse Schlagers en Nederpop.

Alles komt voorbij op deze avond, het eerste optreden in de 'the world for free tour 2016' van de Hewink Band. De zaal is open om 20.00 uur. De entree bedraagt 5 euro.

SDZZ E en F Pupillentoernooi

ZEVENAAR - Ook dit jaar zal SDZZ weer haar jaarlijkse E en F pupillentoernooi met penaltybokaal organiseren op sportpark De Grietsche Poort op 21 mei.

Steeds meer teams uit de omgeving weten inmiddels hun weg te vinden naar het toernooi in Zevenaar, en alles lijkt er op dat SDZZ weer klaar is voor het ontvangen van een twintigtal teams van onder andere Elistha uit Elst, Spero uit Elst, ESA uit Arnhem, sc Bemmel uit Bemmel, HAVO uit Haalderen, FC Zutphen uit Zutphen, MvR uit 's Heerenberg, Redichem uit Renkum, Eendracht uit Arnhem, OBW en DCS uit Zevenaar en de eigen teams van SDZZ.

Nieuwe voorzitter voor KBO Gelderland

BEMMEL – De heer Paul Peters uit ‘s-Heerenberg is vorige week tot nieuwe voorzitter gekozen tijdens de algemene vergadering. Hij nam de voorzittershamer over van de heer Fred Rappange, die tijdelijk was aangesteld als voorzitter.

Paul Peters was eerder burgemeester van de Limburgse gemeenten Wijlre en Belfeld en de Gelderse gemeente Didam en waarnemend burgemeester in de gemeente Montferland en Lingewaard.

Naast een nieuwe voorzitter heeft de KBO in Gelderland nog drie nieuwe bestuursleden mogen verwelkomen, de heren Wiel van Lier (Wijchen), Gerard Wolters (Doesburg) en mevrouw Marina Naijen uit Leuth.

De KBO timmert hard aan de weg om ook voor de jonge senioren een aantrekkelijke vereniging te blijven. Paul Peters ziet dit als een uitdaging: “Senioren , een derde deel van onze bevolking, blijven medeverantwoordelijk voor onze participatiemaatschappij. Het blijven meedoen in de samenleving is uitermate belangrijk!” aldus Paul Peters.

KBO Gelderland is de grootste belangenorganisatie van en voor senioren in Gelderland. Zij vertegenwoordigt 34.000 leden die aangesloten zijn bij 85 plaatselijke KBO Verenigingen.

Avondvierdaagse Rijnwaarden

RIJNWAARDEN - De avondvierdaagse Rijnwaarden wordt dit jaar gelopen van maandag 30 mei tot en met vrijdag 3 juni. De vierdaagse is over vijf dagen verspreid, zodat de deelnemers één avond naar keuze kunnen overslaan. De wandelaars kunnen kiezen uit twee afstanden: 5 of 10 km.

Voorverkoop van de startkaarten vindt plaats bij Coccie aan de Komstraat 9 in Lobith, Jumbo Tolkamer, alle basisscholen in Rijnwaarden en bij de J. Verplanke, Schoolstraat 34 in Aerdt. Ook tijdens de eerste twee avonden kan men vanaf 17.30 uur startkaarten kopen.

Op maandag tot en met donderdag wordt er vanaf 18.00 tot uiterlijk 18.30 uur gestart: Startplaatsen: maandag vanaf het WoonServiceCentrum in Pannerden, dinsdag vanuit café-restaurant Taveerne De Bijland in Tolkamer, op woensdag vanaf dorpshuis De Spieker in Spijk en op donderdag bij sporthal De Cluse in Herwen.

Op de laatste avond start men vanuit dorpshuis Eensgezindheid in Aerdt. De 10 km start dan om 18.00 uur, terwijl de 5 km-wandelaars pas om 19.00 uur kunnen starten. Vanaf het voetbalveld aan de Loostraat in Aerdt lopen de wandelaars gezamenlijk de laatste meters naar het eindpunt dorpshuis Eensgezindheid in Aerdt.

De feestelijke intocht begint om ongeveer 20.00 uur en wordt muzikaal opgefleurd door muziekvereniging drumfanfare Eensgezindheid Aerdt. Het is de bedoeling dat de wandelaars vanaf het verzamelpunt massaal achter de muziek richting eindpunt lopen. Hierna vindt bij dorpshuis Eensgezindheid de medaille-uitreiking plaats.

Meer informatie staat op de vernieuwde website www.a4daagserijnwaarden.nl.

Trefpunt alleengaanden

ZEVENAAR - Het Trefpunt is de ontmoetingsplek voor mensen zonder partner. Je kunt er nieuwe contacten opdoen om samen activiteiten ondernemen.

Bij de inloopbijeenkomsten van het Trefpunt kunt u in een ontspannen sfeer mensen ontmoeten, die ook alleen wonen. De gemiddelde leeftijd is 50+, maar iedereen is welkom. Door met elkaar in gesprek te gaan, interesses en hobby’s te delen, kunnen nieuwe initiatieven ontstaan. Gezellig een kopje koffie drinken, samen gaan wandelen of naar de film gaan.

Vind je het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten of zoek je bijvoorbeeld een fietsmaatje, kom dan eens kijken bij het Trefpunt of het iets voor je is.

Het eerstvolgende Trefpunt is op zaterdag 4 juni van 14.00 tot 16.00 uur op De Hooge Bongert, De Hooge Bongert 3 in Zevenaar. Ieder is welkom.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marrie Boshuis van Caleidoz Welzijn, per telefoon 06 20635563 of mail m.boshuis@caleidoz.nl.

Cd-presentatie van Paul Mulder & vrienden

Foto: Ilse Lambert

LIEMERS - Op zijn nieuwe album 'Rivier' heeft de in Tolkamer geboren zanger en liedschrijver Paul Mulder zich laten inspireren door zijn geboorteplek, het gebied waar de Rijn vanuit Duitsland ons land binnenkomt. Dat blijkt niet alleen uit de onderwerpen van zijn liedjes, maar ook uit de taal die hij op dit album hanteert, namelijk de Liemerse streektaal. Bovendien opent en eindigt de CD met riviergeluiden; je hoort stromend water en geluiden uit de scheepvaart, de soundtrack van Pauls jeugd.

In het eerste lied, het titelnummer, bezingt Paul zijn liefde voor de rivier. Daarna volgen liedjes die soms lichtvoetig zijn, zoals het vrolijke 'Rosalien', of bespiegelend, zoals het liedje 'Stap veur stap' dat gaat over opgroeiende kinderen: 'Ik laot ow niet vallen, maor ik hou ow o'k niet vast'. Door het gebruik van akoestische instrumenten zoals westerngitaar, dobro, banjo, accordeon en blues harp, heeft het album een geluid dat misschien wel het beste kan worden omschreven als Americana, maar dan op z'n Liemers. Het album was inmiddels cd van de week bij Omrop Fryslân en de clip van het nummer 'Bidden op de fiets' staat op YouTube.

Op zondagmiddagmiddag 22 mei wordt het nieuwe liedjesalbum gepresenteerd. Paul zal samen met zijn muzikale vrienden Margit Gasseling, Fred Hissink, Pascal Mulder en Theo Scholten een feestelijk optreden geven bij Centrum Reijmer te Babberich. Kaartjes kosten vijf euro en zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij de zaal of via www.paulmuldermuziek.nl.

Cd-presentatie "Rivier" door Paul Mulder & vrienden, 22 mei, inloop 13.30, start 14.00, 't Centrum Reijmer, Dorpstraat 78, Babberich.

Bluegrass & country met charmant damestrio

WESTERVOORT - Dolly, I Beg Your Pardon: bluegrass & country met charmant damestrio op woensdagavond 18 mei om 20.00 uur in Huize Vredenburg in Westervoort.

Dolly, I Beg Your Pardon deelt een grote liefde voor Amerikaanse akoestische muziek als bluegrass en country. Met als begeleidingsinstrumenten gitaar, mandoline, banjo en contrabas vallen zij vooral op door hun sprankelende meerstemmigheid.

Ondertussen heeft de band veel eigen werk geschreven en dit wisselen zij af met traditionals en bewerkingen van liedjes van onder andereGillian Welch, Ricky-Lee Jones en de Dixie Chicks. De drie dames spelen al jaren samen en hebben de cd Homebound uitgebracht.

Dolly, I beg your pardon was te zien bij diverse festivals zoals Sonsbeek theater, Arnhem, de Nijmeegse zomerfeesten, op het European World of Bluegrass festival in Voorthuizen, in La Roche in Frankrijk en het Nisville Jazzfestival in Servië. Verder als voorprogramma van onder andere Rowwen Heze en Israel Nash, bij de viering van Wageningen 750 en in de Johnny Cash memorial in het Klokgebouw in Eindhoven. Ook mochten zij het bezoek van de Koning en Koningin opluisteren bij hun bezoek aan Gelderland.

Contrabas en zang: Ines van Deursen; Gitaar,banjo en zang Corina Golsteyn; gitaar, mandoline en zang: Mariska Petrovic.

Passage Zevenaar

ZEVENAAR - Woensdag 18 mei om 19.30 uur staat in het programma als laatste avond van het seizoen 2015-2016.

Het thema van de avond zal zijn 'Holland wat ben je mooi'. De avond wordt verzorgd door bestuur en leden. De avond is in Ons Huis aan de Dr. Honigstraat. Een gezellige afsluiting (voor de leden) van Passage vindt plaats op 1 juni.

Kampioenen Wevoc

WESTERVOORT - CMV 51 en 52: trainsters: Lisanne Moolhuijzen en Manou de Rooy, spelers: Carlijn Reijers, Lonneke Brandt, Amber Zaaijer, Thijmen Mc Que, Sanne van Tongeren, Janneke Terberg, Marit Witjes, Femke Mateman, Lotte van Tongeren, Kira Visser.

Colleges stemmen in met herindelingsadvies Rijnwaarden-Zevenaar

REGIO - De colleges van B&W van zowel Rijnwaarden als Zevenaar hebben ingestemd met het herindelingsadvies. Daarmee kiezen zij er voor om beide gemeenten te laten samengaan. Op 24 mei besluiten de gemeenteraden definitief of zij Rijwaarden en Zevenaar willen samenvoegen tot een nieuwe gemeente.

Het herindelingsadvies is tot stand gekomen na een zienswijzeperiode van acht weken. Tijdens deze periode zijn vier gespreksavonden georganiseerd met inwoners, verenigingen, bedrijven en instellingen. De avonden en de zienswijzen hebben waardevolle aanvullingen en aandachtspunten opgeleverd, zoals

behoud van korte lijnen tussen inwoners en bestuur;

instandhouding en zo mogelijk verbetering van het openbaar vervoer;

behoud voorzieningen in de dorpen (onderwijs, sport, cultuur);

harmonisatie belastingen (OZB en toeristenbelasting);

samenwerking met (Duitse) buurgemeenten intensiveren;

stimuleren werkgelegenheid en toerisme.

Daar waar mogelijk zijn de zienswijzen en aandachtspunten meegenomen in het herindelingsadvies.

Bereikbaarheid

Tijdens de gespreksavonden bleek een goede bereikbaarheid van alle kernen van de nieuwe gemeente een punt van zorg. Dit blijkt ook uit veel van de ingediende zienswijzen. In het herindelingsadvies krijgt de bereikbaarheid van de gemeente veel aandacht.

De visie op de nieuwe gemeente laat zich vatten in de omschrijving 'Stad en ommelanden': Een sterke stad Zevenaar met een goed en compleet voorzieningenaanbod en daaromheen krachtige kernen, die met het voorzieningenaanbod aansluiten op de stad. Een goede bereikbaarheid van de dorpen en de stad Zevenaar is een cruciale randvoorwaarde voor het welslagen van de ontwikkeling van de deze visie. Ook een gezonde economische structuur is alleen mogelijk met een optimale bereikbaarheid.

Naam fusiegemeente

De fusie van Rijnwaarden en Zevenaar leidt tot een krachtige nieuwe gemeente. De naam van deze gemeente moet dan ook een sterke, praktische en herkenbare naam zijn. Een naam die iedereen al kent en gemakkelijk te onthouden is en die ook meteen schetst waar de nieuwe gemeente ligt. De colleges stellen de gemeenteraden voor om te kiezen voor de naam Zevenaar.

Begeleiding van provincie

De colleges hebben waardering voor de betrokkenheid van de provincie bij het fusieproces. De provincie heeft zich er sterk voor gemaakt om de belangrijke infrastructurele voorzieningen op de bestuurlijke agenda te krijgen. In actief partnerschap met de provincie wordt bekeken of er vanuit het programma Sterk Bestuur en bestaande provinciale programma's een bijdrage kan worden geleverd aan het creëren van een robuuste nieuwe gemeente. De gedeputeerde is van plan om Provinciale Staten voor te stellen hiervoor een substantiële bijdrage uit te trekken.

Vervolg fusietraject

Op 24 mei besluiten de beide gemeenteraden over het herindelingsadvies. Geven zij hun fiat aan het herindelingsadvies, dan wordt het voor definitieve besluitvorming doorgezonden naar provincie en rijk.

Direct na de besluitvorming door de gemeenteraden volgt de fusiefase van de herindeling. De fusiefase richt zich op de bouw van een nieuwe ambtelijke organisatie, de huisvesting van het ambtelijk apparaat en de harmonisatie van beleid, producten en diensten.

Willem Tell in feeststemming met pinksteren

LOO – Schuttersgebouw Willem Tell in Loo is met Pinksteren dé feestlocatie van de Liemers. Op zaterdag 14 mei is er een groot schuttersfeest met de muziek van Triple. De avond begint om 19.30 uur en is voor iedereen (vanaf 16 jaar) toegankelijk.

Triple is een frisse, veelzijdige coverband die, zoals de naam wellicht al doet vermoeden, bestaat uit drie muzikanten (op drums, gitaar en keyboard). Ze heeft elders de nodige 'kermiservaring' opgedaan en speelt ook geregeld op feesten en partijen in Duitsland. Triple beschikt over een breed repertoire dat uiteenloopt van evergreens en nederpop tot aan top 40-muziek en country. Willem Tell is ervan overtuigd dat Triple ook in Loo voor een grandioze avond zorgt.

Leden (en partners), kermiskaarthouders en jeugdkaarthouders hebben gratis toegang tot het schuttersgebouw (Loostraat 38, Loo). Niet-leden en -kaarthouders (vanaf 16 jaar) hebben entree voor 10,00 euro per persoon. Er is alleen kaartverkoop aan de deur. Er kan bij de entree om een geldig legitimatiebewijs gevraagd worden. Willem Tell ziet streng toe op naleving van de geldende regelgeving met betrekking tot alcoholgebruik. Zie ook: www.willemtellloo.nl.

Pop-Rockavond in café De Dijk in Pannerden

PANNERDEN - Het Pinkster Rockteam organiseert in plaats van het welbekende Pinkster Rock dit jaar: Rocken in de kroeg!

Op zaterdag 4 juni zal Bokito's Revenge de kroeg De Dijk in Pannerden op de kop zetten met onvervalste bekende rocknummers waarbij Herman Brood geregeld voorbij zal komen. Aanvang: 21.00 uur; entree: vijf euro.

Clubkampioenen BC Thuve

Alle clubkampioenen (fotograaf Polman)

DUIVEN - Bij badmintonvereniging Thuve hebben de afgelopen weken in het teken gestaan van de clubkampioenschappen voor volwassenen in het enkelspel. Gedurende 10 speelavonden hebben zo’n 40 deelnemers het racket opgenomen en zijn de strijd aangegaan met clubgenoten, met als doel het behalen van het hoogst denkbare: de eer.

Er werd gestreden op drie niveaus bij de heren en twee niveaus bij de dames. Voor sommige dames ging dat niet ver genoeg, zij wilden liever bij de mannen meedoen. Het resultaat laat zich raden, felle duels, bloed zweet en tranen en bij de winnaars dat ultieme gevoel…Yes!

De strenge wedstrijdleiding stond garant voor een vlot verloop van het toernooi. Daarbij werd ieder weekend verslag gedaan van de resultaten van die week, zodat ook degenen die niet aanwezig konden zijn, volledig op de hoogte bleven. Daarnaast werden de uitslagen online bijgehouden op de toernooisite van de Nederlandse Badmintonbond. Op de finaledag werden de prijzen uitgereikt.

De hoofdprijzen waren voor de winnaars van de hoogste categorie, die zich daardoor een jaar lang clubkampioen mogen noemen. Bij de dames werd deze prijs gewonnen door Cynthia de Bont en bij de heren door Dion Dieker. Dit jaar viert BC Thuve haar 40 jarig bestaan. Ondanks die leeftijd is de vereniging springlevend en zal volgend seizoen met maar liefst 7 teams vertegenwoordigd zijn in de regio competitie. Wil je ook een keer kennismaken met deze sport voor jong en oud? Kom gerust langs op maandagavond in sporthal Triominos. Tussen 18.00 en 20.00 uur trainen de jongeren tot 18 jaar, daarna zijn de volwassen aan de beurt. Voor meer informatie: www.bcthuve.nl.

Dubbelexpositie Theo en Lidy Röling: foto's en art-quilts

WESTERVOORT - Vanaf zaterdag 21 mei tot en met zondag 12 juni 2organiseert de Stichting Kunstwerk Westervoort een unieke expositie met foto's en art-quilts van Theo en Lidy Röling.

Wat hebben trostomaatjes gemeen met straatverlichting of cactussen met tractorbanden? U ziet het op de foto's in huize Vredenburg van Theo Röling. Daar is een maand lang een dubbelexpositie van foto's en art-quilts te zien. De quilts zijn gemaakt door echtgenote Lidy Röling. Theo, voormalig leraar handvaardigheid te Arnhem, en Lidy, voormalig peuterleidster te Westervoort, zijn beiden creatief bezig. Hij met de camera, zij met textiel.

Verrassend is de samenhang tussen de foto's en de art-quilts. Bij de thema's - winter, land en water, flora en fauna - is het opvallend hoe de foto's en art-quilts elkaar versterken of aanvullen. In de veertig jaar dat het echtpaar in Westervoort woont hebben zij het zien veranderen van een agrarisch dorp naar het dorp van nu. Ook dat is terug te vinden in de foto's en textielwerken.

De expositie is te bezichtigen van zaterdag 21 mei t/m zondag 12 juni, zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur in Huize Vredenburg, Klapstraat 112 in Westervoort..Zie ook: www.kunstwerkwestervoort.nl en www.hkwestervoort.nl.

Weer drie medailles voor de Pajodosmeiden!

PANNERDEN - Op zondag 10 april was het dan weer zover, de laatste voorronde wedstrijd voor de turnmeiden uit de vijfde divisie van Pajodos uit Pannerden. Deze wedstrijd was voor vele bepalend voor een plek in de finale..

De dag begon al vroeg in de SaZa turnhal te Doetinchem. In de eerste wedstrijd behaalde Kyra Mulder een 8e plaats, mede door haar eerder behaalde medaille plaatste zij zich voor de finale. Bij haar teamgenootje Jade Jie-A-Sang ging het die dag helaas iets minder goed, maar toch haalde ze nog een goede 13e plaats.
> Bij de 2e wedstrijd was het erg spannend, de eerste medaille werd binnen gehaald door Kira Theunisse. De andere meiden hebben ook erg goed hun best gedaan. Julia van Tongeren werd 9e, Loes Wezendonk 10e, Megan Heijmen 11e, Janne Wezendonk 15e en Sanne van de Wetering werd 19e. Tegelijkertijd turnde Nienke de Vries aan de andere kant van de zaal haar oefeningen, ze werd zelfs eerstee op het onderdeel brug. In het totaal waren haar resultaten goed voor een mooie 5e plaats.

In de derde wedstrijd waren de verschillen erg klein, hier turnde Mickey op alle vier de onderdelen en behaalde een 13e plaats. Aan de andere kant van de zaal behaalde Mirre Lukassen de 1e plek, dit kwam mede door haar super goede uitvoering op sprong. Zoë Polman werd liefst eerste op vloer en derde op brug, helaas ging de balk iets minder goed waardoor ze totaal een goede 11e plek behaalde. In de laatste wedstrijd was Jacky Heijmen aan de beurt, met wat kleine foutjes werd zij 14e. Tegelijkertijd turnde de senioren Isa Vermaas, Nienke te Westeneind en Ellis Jansen hun oefeningen. Isa behaalde de 3e plek, wat goed was voor een medaille. Ook Nienke en Ellis turnde op alle vier de toestellen maar behaalde helaas geen medaille, Ellis werd hier 11e en Nienke 12e.
Er zijn zeven meiden door naar de finale op 21 mei.

Loo Budget Concerten presenteert Trio Pagero

LOO - Loo Budget Concerten organiseert maandelijks concerten op zondagmiddag in de H. Antonius Abt kerk te Loo (gem Duiven). Het aanbod is wisselend omdat ook de interesse van mensen wisselend is, zo is er voor elk wat wils. Bezoekers wordt een gezellig samenzijn bezorgd met mooie muziek. Zij kunnen bovendien een kijkje nemen in de mooie, authentieke Loose kerk.

Het eerstvolgende concert is zondag 22 mei om 15.00 uur; u kunt al vanaf 14.30 uur in de kerk. Trio PaGeRo, bestaande uit percussionist Paul Welsing, zanger Geert Hermans en gitarist/ zanger Roger Nusselein treedt op. Iedereen is welkom. Entree is inclusief een consumptie (koffie, thee, chocomel) in de pauze 7,50/

In 'Mooie liedjes;, zoals het programma heet, zingt het Trio PaGeRo uit Duiven/Arnhem bekende en minder bekende Nederlandstalige liedjes van onder andere Huub van der Lubbe, Daniël Lohues, Kommil Foo, Toon Hermans en vele anderen De liedjes zijn doordrenkt van passie, drama en humor; ze gaan over ieders leven, zonder dat u moet denken aan het bekende 'levenslied'. Het trio bestaat uit percussionist Paul Welsing, zanger Geert Hermans en gitarist/ zanger Roger Nusselein.

Kaartverkoop is voorafgaand aan het concert bij de kerk. Telefonisch reserveren via Peter Koopmans, 0316 – 261612 of maandag tussen 10.00 en 12.30 uur bij het secretariaat van het kerk, 0316 – 263981.

NestkastenWerkgroep- Zevenaar zoekt vrijwilligers

ZEVENAAR - Het nieuwe seizoen staat voor de deur, wij gaan weer nestkasten controleren, daar kunnen wij nog wel een aantal vrijwilligers voor gebruiken, dus als je zin en tijd hebt meld je aan bij Henk Hubers telefoon 06 20184650.

Een avondje heerlijk lachen in De Lantaern

Foto: Suzanne Bunning

ZEVENAAR - Op 14 mei valt er veel te lachen tijdens het Open Podium in Muziekcafé De Lantaern. Want dan treden er drie cabaretières en een singer-songwriter op.Cabaretière Joyce Termeer werd op jonge leeftijd al gezien als de komiek van de klas. Van komiek van de klas naar komiek op het podium is een hele stap. Joyce heeft hem genomen en vanavond speelt ze haar show ‘Onbegrenst’, waarin ze op komische wijze zoek gaat naar onze grens.

Troubadour Hans Witjes woont in Huissen, maar is geboren en getogen in Arnhem. Hans is pas na zijn 40ste gaan gitaarspelen. Eerst popsongs, maar later eigen liedjes. Ruim zeventig songs, merendeel Nederlandstalig, heeft Witjes al op zijn naam staan. Onlangs heeft hij de cd ’Situaties rond relaties’ uitgebracht.

De Nijmeegse cabaretière Suzanne Bunning is, met rood geverfde lippen op naaldhakken, in de klei van haar eigen achtertuin aan het scheppen. Dat geeft haar rust. Tussen de schutting en het schuurtje staat ze haar eigen kwetsbaarheid te omarmen. Ze is dan ook buitengewoon verbaasd hoe vaak mensen zichzelf over het hoofd zien. Durven ze niet te kijken? Of ziet zij zelf iets over het hoofd

Cabaretiere Joyce Hofhuis is huisarts en een verhalenverteller pur sang. In haar voorstelling vat zij op zeer humoristische wijze het leven tussen de conceptie en het mortuarium samen. Zelfspot is haar niet vreemd.

Aanvang: 21.00 uur. Zaal open: 20.15 uur. Toegang: Gratis.

Sangers Ruitersport Concours Hippique RV 't Stille Wald Wehl

WEHL - Ruitervereniging 't Stille Wald uit Wehl houdt, met behulp van vele vrijwilligers, haar jaarlijkse Concours Hippique voor pony's en paarden op zaterdag 21 en zondag 22 mei 2016. De wedstrijden worden gehouden op het terrein aan de Groot Lobberikweg 4 in Loerbeek.

Zaterdag:

Op zaterdag zijn de selectie wedstrijden voor pony's, zowel dressuur als springen in alle klassen. En B springen voor paarden

Ook zijn er BB wedstrijden pony's en paarden voor zowel het springen als de dressuur (mogelijkheid voor 2 proeven). Hiervoor heb je geen startpas nodig.

Zondag:

Op zondag zijn de wedstrijden voor paarden, zowel dressuur selectie BB tot en met Z2 als springen (geen selectie) BB t/m Z2.

Op beide dagen begint het programma om ongeveer 9.00 uur en rond de middag zal de prijsuitreiking plaatsvinden van het ochtendprogramma in de horecatent. Om ongeveer 17.00 uur zal de afsluiting plaatsvinden door middel van een prijsuitreiking van het middagprogramma in de horecatent.

Op de concoursdagen zal Sangers Ruitersport aanwezig zijn met een stand voor verkoop van paardensportartikelen. In de horecatent kunt u van wat te eten of drinken genieten of een lekker ijsje nuttigen. De toegang is gratis.

Kijk voor het complete programma en meer informatie op onze website www.rvstillewald.nl.

Iedereen heeft recht op eten

ZEVENAAR - Twee tot drie maaltijden per dag vinden we heel gewoon. Vaak komen er ook wat tussendoortjes bij. Helaas is dit niet bij iedereen vanzelfsprekend om elke dag een goede maaltijd op tafel te krijgen. Hiervoor is er jaren geleden op diverse plaatsen een voedselbank opgericht.

Vrijwilligers zorgen ervoor dat overtollig of gegeven eten wordt verdeeld over hen die dit nodig hebben. Ook in Zevenaar bevindt zich een Voedselbank. Wekelijks worden bijna honderd adressen van een aanvullend pakket voorzien. U begrijpt er zijn altijd weer die bijkomende kosten. Zoals transport, energie, onderhoud en schoonmaakartikelen enzpvoort. Zo kost elk verstrekt pakket toch nog bijna 3,- Op de eerste pinksterdag vindt er om 11.00 uur een Gospel-Jazz-Viering plaats in de Andreaskerk. Na afloop van dit mooie evenement is er een inzameling of collecte. Het geld van deze collecte willen we afdragen aan de Voedselbank Zevenaar-Rijnwaarden. Iedereen heeft recht op een goede maaltijd, geef daarom aan de collecte bij de Pinkster-Gospel-Jazz-Viering.

Bedankt en geniet allemaal van een verdiende maaltijd! ; namens Diaconie, ZWO en Caritas van de RK-Parochie St Willibrord en de Protestantse Gemeente.

Repair Café Zevenaar

ZEVENAAR - Ook de lentekriebels? Als u uw kast opgeruimd heeft en u wilt graag dat ene kledingstuk aan, maar er moet nog iets aan veranderd worden, kom dan naar het Repair Café Zevenaar.

U wilt gaan klussen in huis of in de tuin, maar de boormachine doet het niet goed of de grasmaaier heeft kuren, kom dan naar het Repair Café Zevenaar. U wilt weer gaan fietsen, maar er hapert iets aan uw fiets kom dan ook naar het Repair Café Zevenaar.

We kunnen nog veel meer andere redenen opnoemen, zoals computers die haperen en nog veel meer. De enthousiaste reparateurs helpen u graag uit de brand.

Het eerstvolgende Repair Café is woensdag 11 mei van 14.00 tot 16.30 uur op Steenhuizen 6 Zevenaar. Repair Café Zevenaar is een initiatief van Caleidoz Welzijn.

Keizersbal op 14 mei

BABBERICH - Op zondag 6 september 2015 heeft Maurice Driessen voor de derde keer de vogel eraf geschoten. Dit maakt het dat het Gilde Sint-Jan voor de tweede keer in de geschiedenis een keizer heeft.

Op zaterdag 14 mei willen we daar een speciaal tintje aan geven. Om 19.00 is er een kerkdienst met voorganger pastor Thanh met medewerking van het dames- en herenkoor uit Babberich met daarbij het koor uit Elten- Hüthem.

Na de kerkdienst zal in Kulturhus De Borg een keizersbal volgen met medewerking van de band A Maximized Party, AMP dus!

Molenweekend kraam huren

GIESBEEK - Op tweede pinksterdag (maandag 16 mei) viert Giesbeek al voor de 35e keer het Molenweekend. Het centrum staat bol van de kramen en kan men heerlijk snuffelen tussen tweedehands spulletjes.

Ook is er een grote jaarmarkt, activiteiten voor kinderen, een Amerikaanse verkoop, demonstraties van verschillende verenigingen en Liemers Got Talent. Woont u niet in Giesbeek maar wit u toch spulletjes verkopen op deze grootste (gratis) jaar- en rommelmarkt in de regio? Bel dan met 06 - 47495927 voor het huren van een kraam.

Braderie in Loo

LOO - Zaterdag 14 mei verzorgt Peters Events een braderie in de Loostraat in Loo (nabij het Schutterijgebouw Willem Tell). Deze braderie vindt plaats op zaterdag 14 mei van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Wij nodigen iedereen uit om deze gezellige en veelzijdige braderie met live muziek te komen bezoeken. Laat u verrassen door het brede assortiment artikelen verdeeld over ca 25 kramen. Denk hierbij onder andere aan diverse kleding en modeaccessoires, sieraden, lederwaren, woondecoratie et cetera en etenswaren. Ook is het terras van zalencentrum Berendsen geopend waar er heerlijk genoten kan worden van een hapje en een drankje. En ook aan de kleintjes wordt gedacht!

De Zwaluwen Midweek 2 in actie voor KWF

ZEVENAAR - De spelers van het midweek team van korfbalvereniging De Zwaluwen hebben zelf een actie opgezet voor sponsoring en nieuwe wedstrijdshirts.

Daarbij hebben ze een goed doel gekozen om een gift te geven. Ze komen in actie voor het KWF. Het in actie logo staat ook op de voorkant van de shirts.

Gemaal De Oude Rijn aan Deukerdijk in Pannerden heet bezoekers welkom

Foto: Theo Rutten

PANNERDEN - Een verborgen parel is weer gaan glanzen. Het Gemaal De Oude Rijn aan de Deukerdijk in Pannerden heet bezoekers welkom. Na een grondige renovatie is het Gemaal Oude Rijn weer in volle glorie te bewonderen. Het machinehuis is in originele staat gebleven. Het ketelhuis is omgebouwd tot een eethuisje waar een kleine kaart wordt gepresenteerd. De veldschuur heeft de bestemming expositieruimte gekregen en het achtergedeelte is omgebouwd tot een artist-in-residence en waar in het hoogseizoen toeristen kunnen verblijven.

Het pronkstuk is de schoorsteen, die geen schoorsteen mag heten maar een kunstwerk is met een knipoog naar de schoorsteen die er eens stond. Passend bij de bestemming die dit cultureel erfgoed heeft gekregen. Het buitengebeuren heeft een kleine boomgaard, bestaande uit oude fruitbomen en een mooi groot terras waar genoten kan worden van alles wat deze omgeving aan natuur te bieden heeft.

De uitdaging voor het gemaal is, deze blijvend te transformeren naar een voor de regio aantrekkelijke bezoekers- en verblijfsaccommodatie. Kunst, historie, educatie, participatie en toerisme met elkaar verbinden. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een omgeving te bieden waar we samen werken aan een mooi product en service.

Het gemaal is als een restaurant waar je geen menukaart krijgt, maar de ober je vraagt waar je vandaag trek in hebt. De inhoud wordt bepaald door de bezoeker. We creëren een marktplein waarin verschillende klantgroepen en afnemers profiteren van het gepresenteerde aanbod van producten en service. De toegang tot - het cultureel erfgoed, in een eigentijdse vormgeving en organisatie. Kleurrijk, onderscheidend, bruisend, innovatief wordt beheerd door een veelzijdige onderneemster, als een spin in 't web.

Avondvierdaagse in Didam

DIDAM - Op maandag 30 mei start de 58ste Didamse Avondvierdaagse. Inschrijven kan via www.a4ddidam.nl of via de voorinschrijving op vrijdag 27 mei van 14.00 tot 17.30 uur in de Markthal aan het Marktplein 3 te Didam. De kosten voor deelname bedragen 4,- bij voorinschrijving en 4,50 euro bij inschrijving op 30 mei (aan de start).

Het vier dagen durende sportieve evenement is dit jaar van maandag 30 mei tot en met donderdag 2 juni. Ook dit jaar lopen de wandelaars door de straten van Didam, haar kerkdorpen Loil en Nieuw-Dijk en door de prachtige natuur in verschillende buurtschappen. Wandelaars kunnen kiezen uit een afstand van 5 of 10 kilometer. Daarnaast is er speciaal voor de mindervaliden, met één begeleider per persoon, nog de 2.5 kilometer.

Dagelijks starten de 5 en 10 km om 18.00 uur vanaf de Markthal, behalve op donderdag dan start de 10 km om 17.45 uur. De 2.5 km start dagelijks om 18.15 uur vanaf Meulenvelden. Voor de veiligheid zullen gevaarlijke punten tot uiterlijk 20.30 uur bemand zijn door verkeersregelaars en is de inhaalroute op de laatste dag wederom vanaf het grasveld achter het Liemers College.

Mooie routes, traktaties onderweg en samen lopen, maken de avondvierdaagse tot een sportief én gezellig Diems evenement. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw A. Hazenbrink; telefoon 06 51770359 (van 13 april tot en met 21 juni) of email contact@a4ddidam.nl.

Super EK Voetbaldag bij sv OBW Zevenaar

ZEVENAAR - Op donderdag 5 mei organiseerde sv OBW voor de zevende keer een voetbaldag. Hierbij namen ze alvast een voorproefje op het komend EK voetbal in Frankrijk met de EK-Voetbaldag. Het beloofde een mooie dag te worden, immers de weergoden waren de jonge talenten op Hemelvaartsdag gunstig gezind.

Ruim honderd jongens en meiden in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar kwamen naar Sportpark Hengelder om in het tenue van hun favoriete land zoals: België, Frankrijk, Duitsland, Portugal, Spanje & Italië een heel programma af te werken.

De ochtend begon met het verwelkomen van deze toplanden, fotoshoot en uiteraard het Wilhelmus. Voordat de kinderen met het programma van de EK-voetbaldag gingen starten moesten de spieren even warm gemaakt worden met een gezamenlijke warming-up.

De rest van de ochtend waren er voor ieder team diverse voetbalvormen, een looptraining, voetbalwedstrijden, pannavoetbal, levend tafelvoetbalspel, speed check shot en de strijd om de penaltybokaal.

Na een gezamenlijke lunch barstte 's middags de strijd om de bovenste plaatsen en de penaltybokaal echt los. In de leeftijdscategorie van 6 tot en met 9 jaar werd Spanje Europees Kampioen en in de categorie van 10 tot en met 12 jaar pakte België overtuigend de eerste plaats door alle wedstrijden te winnen. De penaltybokaal werd na een spannende strijd gewonnen door Cayden van Mill & Sander Witkamp.

Na een intensieve dag gingen alle kinderen aan het eind van de middag met een medaille en certificaat naar huis. Dankzij de inzet van de organisatie, alle vrijwilligers en sponsoren was het een onvergetelijke dag.

Korenfestival Duiven

Shantykoor Kantje Boord

DUIVEN - Op zondag 29 mei zal voor het zesde achtereenvolgende jaar het Korenfestival Duiven plaatsvinden.

Dit jaar zijn er zeven koren, die aan het Korenfestival Duiven hun medewerking verlenen: het smartlappenkoor Leedvermaak uit Oeffelt, het shantykoor Kantje Boord uit Vaassen, musicalkoor Feelin'Good uit Huissen, Qoorieus en het Hoge Bongerd Koor uit Zevenaar en het jeugdpopkoor Shake It en de gemengde zangvereniging Look Who's Singing uit Duiven.

Evenals de voorgaande editie zijn er drie lokaties waar de koren zullen optreden: de Sint-Remigiuskerk, het overdekte winkelcentrum De Elshofpassage en het Remigiusplein.

Het zesde Korenfestival Duiven begint om 12.00 en eindigt om 17.00 uur.

De Vlieger vaker open

DUIVEN - Vanaf 23 mei kunnen kinderen en hun ouders ook op maandag terecht bij speelotheek De Vlieger. Je kunt speelgoed komen lenen tussen 14.30 en 16.00 uur.

De speelotheek vind je in Integraal KindCentrum Het Klokhuis aan de Walcherenstraat 7 in Duiven. Vanwege de toeloop van nieuwe leden zijn de woensdagmiddag en vrijdagavond druk bezocht. Door de maandag toe te voegen, blijft de speelotheek plek houden voor nieuwe leden. Ook kan hiermee aan de wens van bestaande leden om wat later op de middag langs te kunnen komen, tegemoet worden gekomen.

De opening op maandagmiddag loopt in elk geval tot de zomervakantie. Bij voldoende belangstelling en genoeg vrijwilligers wordt dit na de zomervakantie voortgezet.

Parkinson Café Zevenaar over 'Wilsbeschikkingen'

ZEVENAAR - Op dinsdag 31 mei is iedereen van 14.00 tot 16.00 uur welkom in Parkinson Café Zevenaar, dat wordt gehouden bij Liemerije aan de Hunneveldweg 12 in Zevenaar.

Parkinson Café Zevenaar staat deze keer in het teken van wilsbeschikkingen. Veel mensen met een chronische ziekte denken wel na over hun levenseinde, maar relatief weinig mensen zetten hun wensen op papier. Dit geldt ook voor mensen met de ziekte van Parkinson.

Door bijvoorbeeld problemen met spreken en schrijven of geestelijke achteruitgang kan het in de loop van het ziekteproces moeilijk worden wensen rondom het levenseinde te uiten. Het is daarom belangrijk om in een vroeg stadium een wilsbeschikking op te stellen. In een wilsbeschikking kunt u wensen op het gebied van behandelingen, niet-reanimeren en euthanasie vastleggen.

Frank Schaapsmeerders, specialist ouderengeneeskunde en Scen-arts vertelt waarom het opstellen van een wilsbeschikking belangrijk is en wat er allemaal in een wilsbeschikking opgenomen kan worden.

Parkinson Café Zevenaar is een ontmoetingsplek voor iedereen die met Parkinson te maken heeft: mensen met Parkinson, hun partner, mantelzorgers en zorgverleners. In een ontspannen sfeer wordt er per keer een onderwerp besproken, afgestemd op de wensen en behoeften van de bezoekers.

Parkinson Café Zevenaar is een initiatief van Liemerije en de Parkinson Vereniging. U hoeft geen lid te zijn van de Parkinson Vereniging. De bijeenkomst is wel expliciet bedoeld voor mensen met Parkinson en hun partners. U kunt zich opgeven vóór 28 mei via info@liemerije.nl of via 088 0441999.

Doedorp in Zevenaar

ZEVENAAR - Doedorp is een bekend begrip onder de kinderen en ouders in Zevenaar. Elk jaar, in de laatste week van de zomervakantie, organiseren wij een geweldige vakantieweek, vol avontuur en spanning. Samen met een grote groep vrijwilligers en sponsors, proberen wij Doedorp elk jaar weer tot een groot succes te maken.

Dit jaar is Doedorp van maandag 29 augustus tot en met vrijdag 2 september op de zonneweide van voormalig zwembad De Breuly. Elk jaar hebben we een ander thema, deze keer gaan we terug in de tijd, het thema is Vikingdorp.
Vindt u het leuk om mee te draaien als vrijwilliger, neem dan contact op met de vrijwilligerscentrale van Caleidoz. Telefoon 0316 243299; infovrijwilligerscentrale@caleidoz.nl.

We willen als activiteit een legoplein maken. Dus heeft u nog Lego thuis, waar u niets meer doet, wilt u dat dan doneren aan Doedorp? Uiteraard zijn we op zoek naar sponsoren die ons willen ondersteunen met pallets, spijkers, knutselspullen en allerlei ander materiaal.

Voor meer informatie, kunt u contact opnemen met Barbara van Hall van Caleidoz Welzijn: b.vanhall@caleidoz.nl / 06 20634299. Doedorp is een initiatief van Caleidoz Welzijn.

Leven in Liemers brengt leven in brouwerij!

LIEMERS - Elf bijzondere initiatieven mede mogelijk gemaakt dankzij Leven in de Liemers. Leven in de Liemers heeft een financiële bijdrage toegekend aan elf bijzondere ideeën. In totaal is er 18.000 euro verdeeld onder de initiatieven.

Het bedrag is beschikbaar gesteld door de gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar. Met deze financiële bijdrage ondersteunt Leven in de Liemers lokale initiatieven die de geschiedenis van de Liemers beleefbaar maken.

Begin dit jaar deed Leven in de Liemers een oproep voor het aanmelden van ideeën. Eind april kwam de stuurgroep van Leven in de Liemers bijeen om de twintig ingediende ideeën te beoordelen. Wel elf van deze ideeën zijn door de gemeente Westervoort, Duiven en Zevenaar gehonoreerd met een financiële bijdrage.

Een greep uit de activiteiten

Dankzij deze ondersteuning zijn er dit jaar allerlei mooie activiteiten mogelijk gemaakt. Zo leren kinderen van de Joannesschool in Groessen op een interactieve manier over de geschiedenis van hun school. In Tolkamer vindt het festival Sterke Verhalen Tijd plaats. Er komt een canonkwartet en zowel de Video Club Duiven als de leerlingen van het Liemers College gaan aan de slag met film.

Wat is er te beleven

Dit is slechts een greep uit de elf gehonoreerde ideeën. Er wordt in 2016 nog veel meer bijzonders georganiseerd dankzij Leven in de Liemers. Alle elf ideeën zijn stuk voor stuk de moeite waard. Houdt daarom de website en sociale media van Leven in de Liemers goed in de gaten en ontdek wat er in 2016 te beleven is bij jou in de buurt!

Museumparel: portret van Baron van Hugenpoth tot Aerdt

Foto: Liemers Museum

ZEVENAAR - Elk museum heeft ze. Bijzondere of heel gewone voorwerpen met een eigen verhaal. Zo óók het Liemers Museum. Maandelijks zal er een object/voorwerp via onze website onder de aandacht worden gebracht middels het predicaat Museumparel!

Meer info & huidige Museumparel zie www.liemersmuseum.nl. Dit olieverfportret van een destijds regionale beroemdheid: Baron van Hugenpoth tot Aerdt (1695-1780) prijkt vol trots in het Liemers Museum. De Baron poseert op dit portret in ceremoniële kleding: borstharnas en oranje rok. Zijn hand rust op een helm met rode en witte pluimen. Baron van Hugenpoth tot Aerdt werd in 1695 in Dortmund geboren. Van zijn neef Joost Steenhuys, die kinderloos stierf, erfde hij Huis Aerdt met landerijen en pachtboerderijen. In 1762 werd er een portret van hem geschilderd. De oorspronkelijke schilder is deels onbekend gebleven (… van Mander). In 1930 heeft Ernest Grip dit schilderij gekopieerd. Het portret dat u in het Liemers Museum kunt aanschouwen is van zijn hand.

'Heeft u een privé-parel in huis? Laat het ons weten, als u het goed vindt dat uw pareltje, samen met andere, een tijdje hier te zien zal zijn.'

The Charlestown Jazz Band sluit seizoen af

OUD-ZEVENAAR - Jazzclub Zevenaar/Liemers sluit het seizoen 2015/16 af met het optreden van het orkest The Charlestown Jazz Band in Careza De Kroon in Oud-Zevenaar op zaterdag 21 mei.

Deze band is één van de oudste jazzorkesten in het land en bestaat uit een aantal doorgewinterde jazzmusici, die door hun jarenlange samenspel een soepel lopende sound bereikt heeft. Vooral de liefhebbers van de Shufflesstijl zullen dit orkest tot hun favorieten rekenen, ook al brengen de Charlestowners met even gemak New Orleans, swing en dixieland tot leven. De band uit de volgende muzikanten: Jan Dokter, trompet, klarinet, saxen - Pieter Duker, trombone - Henk van Amerongen, trompet – Piet Beyé piano – Leo van der Velden banjo, gitaar – Rob Egging contrabas – Eric Beijnvoort, drums.

Het optreden vindt plaats op zaterdag 21 mei bij Careza De Kroon, Kerkweg 2, (naast de kerk) in Oud-Zevenaar. De band begint om 20.30 uur te spelen, maar de zaal is ruim tevoren open. De toegangsprijs is twaalf euro. Donateurs ontvangen vier euro korting.

Culturele voorzieningen in de Liemers

LIEMERS - Voor de nieuwe culturele voorziening in de Liemers is gekozen voor de naam 'Kunstwerk!' Kunstwerk! symboliseert de creativiteit van de organisatie, het kunstwerk verbindt de verschillende disciplines (muziek, podiumkunst, cultureel erfgoed, educatie, bibliotheek et cetera) met haar omgeving.

Naar een kunstwerk kun je op verschillende manieren kijken en iedereen ziet er weer wat anders in. Een kunstwerk bouw je op en ons kunstwerk is heel
dynamisch en nooit af. Kunst in de letterlijke betekenis is het product van creatieve menselijke uitingen. De associaties zijn groot, want ook het woord 'werk' zit er in.
We werken aan een mooie culturele voorziening in de Liemers, bovendien werken we aan ons netwerk en aan het leggen van verbindingen. Naar kunst kun je kijken en ervan genieten, maar je kunt ook een kunstwerk uitvoeren of er over leren. Kunst staat midden in de culturele omgeving. Over kunst kun je een mening hebben, je praat erover, er vinden debatten en ontmoetingen plaats.
Kunst prikkelt, schuurt en opent je ogen, verbreedt je blik en draagt bij aan je ontwikkeling.

Koninklijke onderscheiding

BABBERICH - Was het enkele maanden geleden de 20.000ste bezoeker van de Senioren Computersoos van Caleidoz die in het zonnetje werd gezet, dit keer was een van de vrijwilligers aan de beurt. Ben Claes werd namens Zijne Majesteit door Anja van Norel benoemd tot 'Lid in de orde van Oranje Nassau'.

Ben is al bijna 15 jaar vrijwilliger bij de soos maar als we de wethouder mogen geloven houdt hij ook al vele jaren Babberich min of meer overeind. Proficiat, Ben met je onderscheiding namens je collega's van de Computer Soos.

De Soos is elke maandag-, dinsdag- en woensdagmiddag open van 13:45 tot 16:30 uur in De Hooge Bongert.

Feestelijke opening buitenduikseizoen

Duikers in het water bij 1e buitenduik van het seizoen/ Foto: pr-team van duikteam Sub Aqua Libera

LOBITH - Op zondag 24 april opende duikteam Sub Aqua Libera (SAL) op feestelijke wijze haar buitenduik seizoen. Volgens traditie verzamelden de duikers zich bij het Heidemeer, de vaste duikstek van de club, om het seizoen te openen met een verfrissende duik. Daarna verzamelden de clubleden zich in het clubhuis in Lobith voor een drankje en heerlijke BBQ.

Duikers in het water bij 1e buitenduik van het seizoen/ Foto: pr-team van duikteam Sub Aqua Libera

“Ondanks het koude weer, de harde wind en een voorbijtrekkende hagelbui durfden een kleine groep duikers het toch aan om te duiken. Gelukkig was het gezellig druk na afloop in het clubhuis. Onder het genot van een drankje en een lekker broodje hamburger werden er alvast plannen gemaakt voor het komende duikseizoen. Zo gaan we met de club een aantal duiken maken hier in de regio en in het najaar gaan we natuurlijk weer gezellig met de hele club naar Zeeland”, aldus bestuurslid Angela Bergsma over de leuke clubactiviteiten die op de planning staan.
Duikteam SAL is een van de grootste duikverenigingen van Nederland en zij geeftduiklessen (vanaf veertien jaar) aan beginnende en gevorderde duikers. Daarnaast heeft zij een speciaal jeugdprogramma voor kinderen vanaf tien jaar. Op dit moment loopt er een speciale jeugdactie waarbij kinderen t/m 13 jaar een gratis snorkelset krijgen bij een jaar lidmaatschap. Daarnaast kun je bij deze leuke vereniging ook je super stoere kinderduikfeestje vieren of een origineel bedrijfsfeest houden. Wil jij ook kennismaken met de duiksport? Kijk dan voor meer informatie op www.subaqualibera.nl en maak vrijblijvend een afspraak voor een introductieduik.

Dorus komt naar Meulenvelden

DIDAM - Dorus in Meulenvelden. Wie kent hem niet? Tom Manders die de rol van Dorus voortreffelijk vertolkte. Menig uurtje zaten we aan de buis gekluisterd en hebben we smakelijk gelachen om zijn kostelijke humor.

Donderdag 19 mei kunt u weer genieten van de grappen en grollen van Dorus. Ditmaal betreft het een parodie welke niet van de 'echte Dorus' is te onderscheiden. Kom kijken en beleef de fantastische momenten met Dorus opnieuw.

Belangstellenden uit Didam en omgeving zijn welkom. De theaterzaal in Meulenvelden, Waverlo 8, Didam, is open vanaf 19.00 uur, de avond begint om 19.30 uur en is om 21.30 uur afgelopen. De entree bedraagt 3,00.

Voor informatie kunt u terecht bij het Servicepunt (0316) 293 100 of e-mail: info@meulenvelden.nl.

Ruil & Reparatie Kring van alle markten thuis

DUIVEN - Wist U dat er naast het repareren van elektrische apparaten, speelgoed, kleding et cetera (zodat het milieu minder belast wordt) en het ruilen voor producten waar we verrassingstassen mee vullen, ook voor andere goede doelen actief zijn?

U kunt bij ons uw oude mobieltjes inleveren voor Stichting Opkikker, plastic doppen voor Hulphond Nederland en er wordt gebreid op de woensdagmiddag, namelijk lapjes van 20 x 20 cm om zo een lappendeken te breien die de kring wil veilen en waarvan de opbrengst naar de KWF kankerbestrijding gaat. Iedereen is welkom om op woensdagmiddag mee te breien of om gebreide lapjes te komen brengen.

Één keer per maand is er een extra activiteit om mensen met elkaar te verbinden, dit kan van alles zijn van creatief tot voorlichting, omdat we het sociale aspect ook heel belangrijk vinden. Verder wil de kring er in de toekomst naar streven dat de wachttijden voor reparaties minder worden en dat kleine reparaties gelijk kunnen worden afgehandeld. Hiervoor zoeken wij nog handige en liefst technische mensen die ons hierbij kunnen komen helpen.

Ook gewoon een gratis kopje koffie of thee komen drinken met een gezellig gesprek behoort tot de mogelijkheden. Dus kom eens langs een neem dan gelijk een kijkje in de weggeefkasten, waarin boeken, cd’s, dvd’s en leuke spulletjes staan die u zo mee mag nemen. U bent welkom op de woensdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur bij De Boomgaard aan de Schoolstraat 9 in Duiven. Meer info: mail: ruilkringdeliemers@hotmail.com (www.ruilkringdeliemers.nl).

Ledenmiddag PCOB Duiven/Westervoort

DUIVEN - Op 31 mei sluit PCOB het seizoen af om 14.30 uur in het Theepaviljoen van het Horsterpark. Daar hebben ze lekkere koffie(thee) en appelgebak. (De kosten zijn voor eigen rekening).

We kunnen wat rondwandelen, bij de stallen kijken en bij mooi weer op het terrras zitten. Op deze middag nemen we ook afscheid van Ali Baarslag als bestuurslid. Jarenlang heeft ze het secretariaat en andere taken binnen het bestuur vervuld. Ze blijft natuurlijk wel lid en vrijwilligster, zodat we best nog wel eens een beroep op haar kunnen doen. Toch willen we even stilstaan bij haar afscheid.

Omdat we moeten aangeven met hoeveel personen we ongeveer komen, willen we graag, dat u zich opgeeft bij Luus, 0316 261361 of per email anker-vossebel@kpnplanet.nl of bij Ali.

Nederlands vrouwenpolitie-elftal versus Nevelhorst elftal

DIDAM - Tijdens Pinksteren is de voetbalvereniging DVC’26 gastheer voor 500 voetballers en voetbalsters. Uit het hele land komen verenigingen op vrijdag naar Didam om mee te doen aan het tweedaagse voetbaltoernooi. Naast het voetbal zijn er op vrijdag- en zaterdagavond twee feestavonden met als thema’s 'Oktoberfest' en 'Beachparty'.

De organisatie is het gelukt om het Nederlands vrouwenpolitie-elftal naar Didam te lokken om tegen een samengesteld team van de deelnemende dames te spelen. Het Nederlands elftal bereidt zich voor om in juni in Tsjechië op het EK in een poule met Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk uit te komen.

Het Nederlands elftal komt met 16 van de 23 dames naar Didam en staat onder leiding van bondscoach Tjeerd Strengholt. Deze dames komen uit heel Nederland en een groot gedeelte zal blijven slapen.

De weergoden schijnen ons gunstig gezind en het niets staat een mooi toernooi in de weg. Iedereen is welkom.

Familiedag Zonnebloem

RIJNWAARDEN - Wij zijn van de Zonnebloem, afdeling Lobith, Tolkamer en Spijk. Zaterdag 23 april hebben we weer een gezellige middag georganiseerd voor onze gasten van de Zonnebloem.

Het thema was 'familiedag', de gasten mochten familie of vrienden meenemen. De middag was zeer geslaagd. Er waren ongeveer 100 mensen aanwezig en zij werden vermaakt door een zeer bijzondere dame: mevrouw Riet Suiker die de middag een pikant tintje gaf.

En één van onze zeer enthousiaste vrijwilligers, Gerda Peelen, werd in het zonnetje gezet vanwege het feit dat ze al 15 jaar vrijwilligster is. Ze kreeg van wethouder Belinda Elfrink een mooi waarderingsbeeldje van de Zonnebloem aangeboden en een prachtige bos bloemen.

Zwaluwen Midweek 2 in actie voor KWF

ZEVENAAR - De spelers van het midweek team van korfbalvereniging De Zwaluwen hebben zelf een actie opgezet voor sponsoring en nieuwe wedstrijdshirts.

Daarbij hebben ze een goed doel gekozen om een gift te geven. Ze komen in actie voor het KWF. Het in actielogo staat ook op de voorkant van de shirts.

Kampioenen Wevoc

WESTERVOORT - Wevoc volleybalkampioensteams CMV 31: trainster Lisanne Moolhuijzen, spelers: Iris de Laar, Suzan Hullekes, Kyan den Otter, Asya Özdemir, Sam Wiersema, Daan van Vliet.

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

Morgendienst Candea College Saturnus 3

Middagdienst SoW kapel Rijksweg 56B

15 mei 9.30 u drs. R.T. te Velde

15.00 u ds H.S.van Hemmen

22 mei 9.30 u ds J.J. Burger

17.00 u ds S. de Bruine

Meifeest op kinderboerderij Rosorum

ZEVENAAR - Het Meifeest is een gezellige middag voor iedereen! Er zijn leuke spellen voorbereid voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar oud.

Door het behalen van alle spellen kunnen de deelnemers een dierendiploma verdienen met leuke stickers. Volwassenen zijn gratis.

Het is op 22 mei van 12.30 tot 16.00 op de Kinderboerderij in Zevenaar.

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

KERKDIENSTEN                

Zevenaar:

1e Pinksterdag, Zondag 15 mei om 9.30 uur: Eucharistieviering.

Voorganger: Pastoor Thanh, Koor: Stella Maris.

Intenties: Jan Bokken, familie Visser-Verkerk, overleden ouders Wentholt-

Knippenborg, Jan ten Brinke, Dick Ghijben, overleden families Opdenoordt en

Peijnenburg, Antoinet Otten-Willemsen, Ouders C. de Jager-Barten, Jan van Alst.

-Om 11.30 uur: Gospelviering in het kader van Muziekstad Zevenaar.

Voorganger: pastor J. Heeming

2e Pinksterdag, Maandag 16 mei om 9.30 uur: Eucharistieviering,

Voorganger: Pater G. Remmers met koor AMK.

Intentie: Harry Gademann.

Woensdag 18 mei: 19.00 uur Mariaviering.

Voorganger: werkgroep Mariavieringen. Koor: N.G.K.

Zondag 22 mei om 9.30 uur: Eucharistieviering.

Voorganger: Pastoor Thanh, Koor: N.G.K.

Intenties: Theo te Molder, Mia van Dalen-Kelderman -jaargetijde,

Overleden familie Degen-Evers, Aloys Lueb en familie.

Woensdag 25 mei: 19.00 uur Mariaviering.

Voorgangers: werkgroep Mariavieringen. Koor: N.G.K.

Overleden:

19 april: Rein Florissen, 55 jaar, Schoolstraat 18,

1 mei: Thea Wevelkate-Bijlsma, 78 jaar, Hunneveldweg 17-111, Zevenaar

Openstelling Giesbeekse kerk en toren

Zondag 29 mei. Openstelling Giesbeekse kerk en toren van 13.00 tot 17.00 uur.

Zondag 26 juni. Openstelling Giesbeekse kerk en toren van 13.00 tot 17.00 uur.

Platformbijeenkomst vrijetijdseconomie de Liemers

LATHUM – Op maandag 25 april vond de platformbijeenkomst vrijetijdseconomie voor ondernemers uit de Liemers plaats bij Gasterij De Kommensaal in Lathum. Deze avond wordt twee keer per jaar georganiseerd door het Regionaal Bureau Toerisme Arnhem Nijmegen (RBT KAN) om ondernemers te inspireren, verbinden en ondersteunen. Ditmaal stond de avond in het teken van praktische promotie middels social media.

Bastiaan Overeem, campagne coördinator, opende de avond met een update over de activiteiten die RBT KAN onderneemt om bezoek aan de regio te stimuleren. Een voorbeeld hiervan is het online trainingsplatform voor iedereen uit de gastvrijheidssector. Het trainingsplatform zorgt ervoor dat bijvoorbeeld receptionisten goed op de hoogte zijn van de regio en zo als ambassadeur op kunnen treden. Vervolgens brachten de wethouders van de gemeenten Duiven, Rijnwaarden en Zevenaar de bezoekers op de hoogte over de laatste ontwikkelingen rond vrijetijdseconomie.

Platformbijeenkomst vrijetijdseconomie

Sanne Bakker nam namens RBT KAN de ondernemers mee in de wereld van praktische promotie middels social media. Tijdens deze workshop informeerde Sanne de ondernemers over hoe zij social media kunnen inzetten om de betrokkenheid van hun achterban te vergroten. Na afloop beschikten de ondernemers over hands-on tips om direct aan de slag te gaan met hun social media.

De ondernemers reageerden enthousiast op de bijeenkomst. ''De inzet van social media heb ik altijd een beetje links laten liggen, met de tips van Sanne in mijn achterzak denk ik dat ik morgen toch eens goed ga kijken naar mijn Facebook''. De volgende bijeenkomst in het najaar zal in het teken staan van ontmoeten en verbinden middels speeddates. Op deze manier zorgt RBT KAN voor de onderlinge betrokkenheid en bekendheid van de diverse ondernemers uit de Liemers, samen zetten zij de Liemers op de kaart!

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

KERKDIENSTEN                

Zevenaar:

1e Pinksterdag, Zondag 15 mei om 9.30 uur: Eucharistieviering.

Voorganger: Pastoor Thanh, Koor: Stella Maris.

Intenties: Jan Bokken, familie Visser-Verkerk, overleden ouders Wentholt-

Knippenborg, Jan ten Brinke, Dick Ghijben, overleden families Opdenoordt en

Peijnenburg, Antoinet Otten-Willemsen, Ouders C. de Jager-Barten, Jan van Alst.

-Om 11.30 uur: Gospelviering in het kader van Muziekstad Zevenaar.

Voorganger: pastor J. Heeming

2e Pinksterdag, Maandag 16 mei om 9.30 uur: Eucharistieviering,

Voorganger: Pater G. Remmers met koor AMK.

Intentie: Harry Gademann.

Woensdag 18 mei: 19.00 uur Mariaviering.

Voorganger: werkgroep Mariavieringen. Koor: N.G.K.

Zondag 22 mei om 9.30 uur: Eucharistieviering.

Voorganger: Pastoor Thanh, Koor: N.G.K.

Intenties: Theo te Molder, Mia van Dalen-Kelderman -jaargetijde,

Overleden familie Degen-Evers, Aloys Lueb en familie.

Woensdag 25 mei: 19.00 uur Mariaviering.

Voorgangers: werkgroep Mariavieringen. Koor: N.G.K.

Overleden:

19 april: Rein Florissen, 55 jaar, Schoolstraat 18,

1 mei: Thea Wevelkate-Bijlsma, 78 jaar, Hunneveldweg 17-111, Zevenaar

Een 10 voor Tom, Sef, Bram en Remo

Foto: Marika Pes

LIEMERS - OBS De Carrousel spaart hard plastic doppen voor een hulphond voor Sacha. Toen de studenten van het Liemers college kwamen om een sponsorloop te organiseren was het goede doel snel bepaald: een hulphond voor Sacha.

De kinderen van OBS De Carrousel hebben heel veel rondjes gelopen op lokatie Bizet. Ze gingen door de school en langs het CC. Super gedaan allemaal. De organisatie door de jongens was zo prima dat ze een dikke tien verdienen.

Gisteren werd het bedrag dat bij elkaar gerend is aangeboden aan Sacha. Hij werd er stil van!

Rommelmarkt De Boemelaars

ZEVENAAR - Carnavalsvereniging De Boemelaars houdt elk jaar zowel in het voorjaar als in het najaar een grote rommelmarkt. De eerste rommelmarkt van 2016 wordt gehouden op zondag 29 mei van 11:00 tot 14:00 uur. Deze voorjaarsmarkt zal als vanouds gehouden worden in het Schuttersgebouw St. Andreas aan de Oude Doesburgseweg 1 in Zevenaar. De entree voor de rommelmarkt bedraagt een euro.

Ook voor deze rommelmarkt is er weer veel goed bruikbare tweedehands goederen ingezameld. Dit jaar is het aanbod weer heel divers. In de diverse verkoopkraampjes zullen weer volop boeken, platen, cd's, (kinder)kleding, (kinder)schoenen, speelgoed, huishoudelijke goederen, porselein, glaswerk, elektronica en dergelijke aangeboden worden.

Na of tijdens het bezoek aan onze rommelmarkt is er in het schuttersgebouw natuurlijk zoals altijd de mogelijkheid om een heerlijk vers gezet kopje koffie of thee te drinken.

Meer informatie over de rommelmarkt staat op www.cvdeboemelaars.nl.

Algemene ledenvergadering van Rijnwaarden50plus

De vakantiereis, die ieder jaar volgeboekt is.

RIJNWAARDEN - Rijnwaarden50plus organiseerde in 2015 totaal 125 activiteiten, met ruim 3300 deelnemers. Voorzitter Jan Bruns kon dit op de ledenvergadering melden. Hierop hadden de wekelijkse spel- en kaartmiddagen natuurlijk de grootste invloed. Maar ook de dagtochten, vakantiereis, en kerstfeest waren weer in trek. Via een geanimeerde diashow, werden deze evenementen door de waarnemend secretaris John Stoll gepresenteerd.

Ook werd in 2015 het eigen maandblad flink uitgebreid en werd een nieuwe website gerealiseerd. Er meldden zich 62 nieuwe leden aan. Verder namen er 41 leden afscheid, waarvan 28 door overlijden. Het ledenaantal nam in 2015 toe tot 882 leden. Penningmeester Joop Joosten bracht, via een PowerPoint presentatie, een uitgebreid verslag van het financiële reilen en zeilen van de vereniging in 2015. De balans, jaarrekening 2015 en begroting 2016 werden overzichtelijk gepresenteerd. Het jaar werd afgesloten met een klein positief saldo. De kascommissie was tevreden over het gevoerde financiële beleid en de inzet van de penningmeester. Periodiek aftredend was dit jaar Joop Joosten. Hij werd per acclamatie herkozen. De komende jaren liggen nog vele onzekerheden in het verschiet, aldus de voorzitter. Denk aan de fusie Zevenaar/Rijnwaarden en het samengaan KBO en PCOB. Bovendien verwacht het bestuur de komende jaren contributie stijgingen van de KBO. Daarom werd voor 2017 een contributie verhoging van 1.50 per lid voorgesteld. Totaal komt de contributie dan op 18,50 per jaar. Hiermee ligt de contributie van Rijnwaarden50plus nog steeds ruimschoots onder dat van vergelijkbare verenigingen in de omgeving.

Meifeest op kinderboerderij Rosorum

ZEVENAAR - Het Meifeest is een gezellige middag voor iedereen! Er zijn leuke spellen voorbereid voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar oud.

Door het behalen van alle spellen kunnen de deelnemers een dierendiploma verdienen met leuke stickers. Volwassenen zijn gratis.

Het is op 22 mei van 12.30 tot 16.00 op de Kinderboerderij in Zevenaar.

Gastlenen

REGIO- Lenen bij een andere bibliotheek met jouw eigen pas! Werk je in een andere regio dan de onze, en red je het door de reistijd niet om ons voor sluitingstijd te bezoeken? Of wil je op vakantie ook gewoon boeken kunnen lenen zonder naar onze locaties terug te hoeven keren? Dan hebben we de perfecte oplossing voor jou!

Je kunt gebruik maken van de dienst 'Gastlenen' door je in te schrijven als gastlener bij andere bibliotheken in Gelderland, Brabant en Limburg. Dit gaat zeer gemakkelijk en snel. Wanneer je eenmaal ingeschreven bent, kun je gebruik maken van alle materialen van de bibliotheek waar je te gast bent. Voor leners van een andere bibliotheek die bij onze bibliotheek gastlenen, gelden de voorwaarden van het Anders-dan-anders abonnement. Kijk op http://www.gastlenen.nl/voor alle condities en voorwaarden. Je vindt er ook een overzicht van alle bibliotheken waar je kunt gastlenen.

Ontmoetingskerk

REGIO - Op pinksterzondag 15 mei gaat de viering om 09.30 uur voor mw.ds. IJ de Mol-Buizert uit Doetinchem.

Om 11.00 uur is er in gebouw Ons Huis de oecumenische kinderkerk voor kinderen van 3 -7 jaar.

Om 11.30 uur is er in de Andreaskerk de oecumenische Jazz/Gospelviering. Medewerking aan deze dienst zal worden verleend door het Gospelkoor “Desiré” uit Arnhem. Ds. A. Jonkman voorgaan in deze viering.

Op zondag 22 mei gaat om 09.30 uur voor ds. A. Jonkman. Na afloop van deze viering is er de mogelijkheid om na te praten over de viering onder het genot van koffie,thee of limonade.

Openstelling Giesbeekse kerk en toren

Zondag 29 mei. Openstelling Giesbeekse kerk en toren van 13.00 tot 17.00 uur.

Zondag 26 juni. Openstelling Giesbeekse kerk en toren van 13.00 tot 17.00 uur.

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- Stichting behoud landgoed Huis Sevenaer zoekt een medewerker archivering die samen met bewoner(s) allerlei oude stukken en artikelen ordent en archiveert.

- De Voedselbank Zevenaar-Rijnwaarden zoekt een bijrijder (in noodgevallen chauffeur van de bus) om op donderdag en vrijdag spullen op te halen bij leveranciers en op vrijdagmiddag deze af te leveren bij de diverse uitgiftepunten.

- VluchtelingenWerk Oost-Nederland is voor Rijnwaarden op zoek naar een vrijwilliger die het als een uitdaging ziet om ervoor te zorgen dat nieuw gevestigde vluchtelingen beschikken over een (tweedehands) fiets.

- Zorgburo De Liemers zoekt voor op de woensdagmiddag en zaterdag een vrijwilliger die activiteitenondersteuning kan bieden, in vaste groepen, van kinderen en jongeren met autisme.

Voor meer informatie over deze en circa 280 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316-243299). U kunt ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Tijs Groen

ZEVENAAR - 'Het geluk van het hoefijzer' is een documentaire die zich afspeelt in Andalusië, Zuid-Spanje. Op zo'n 75 kilometer ten Oosten van Malaga ligt het dorpje La Herradura. Dit oude visserdorp ligt in een pittoreske baai die met haar extreem gebogen vorm voor de naam van het dorp gezorgd heeft; La Herradura is het Spaanse woord voor 'hoefijzer'.

De hoofdpersoon van 'Het geluk van het hoefijzer' is Tijs Groen. Deze 30-jarige Nederlander was een veelbelovend topatleet (2 x Goud NK korte cross en Goud 3.000 meter). Tijdens een vakantie naar Andalusië kwam Tijs terecht in La Herradura en was daar niet alleen onder de indruk van de omgeving, maar ook van de muzikale gemeenschap en de creatieve, gepassioneerde bewoners.

Tijs komt uit een muzikale familie en heeft altijd als hobby gitaar gespeeld. Geïnspireerd door de trip naar Spanje pakte Tijs terug in Nederland het gitaarspelen weer op. En al snel neemt hij een radicaal besluit om zijn leven om te gooien: Tijs stopt tijdelijk met atletiek en bereid zich voor op een creatieve ontdekkingsreis en een zoektocht naar een nieuwe, muzikale identiteit in Spanje.

Zaterdag 21 mei om 20:15 in Het Musiater aan de Bommersheufsestraat 62 in Zevenaar.

Molenweekend Giesbeek komt er weer aan!

GIESBEEK – 1e en 2e pinksterdag is er het Molenweekend in Giesbeek, al voor de 35e keer! Dit grote en gewaardeerde event rond de Giese molen wordt georganiseerd door drum- en showfanfare Red & Black.

Maandag 16 mei is er weer een groots opgezette jaar- en rommelmarkt in de Meentsestraat en Pastoor Slingerstraat. Deze markt, die om 10.00 uur begint, is in de loop der jaren uitgegroeid tot één van de gezelligste uit de regio met zo'n 10.000 bezoekers. Op verschillende plekken langs de route is er (live) muziek en zijn de terrassen geopend.

Op het Molenplein en Dorpsplein is de grote rommel- en snuffelmarkt opgesteld waarbij de liefhebbers van tweedehands artikelen volledig aan hun trekken komen. Ook een kraam huren? Info en aanmelden kan op 06 47495927. In de middag is er op het Molenplein een Amerikaanse Verkoop waarbij allerlei spullen zoals antiek, kunst, curiosa en ludieke maar soms ook waardevolle verrassingspakketten per opbod worden verkocht. Sla uw slag!

Ook staat er in de middag ‘Liemers Got Talent’ op het programma. Alle kinderen van de basisschool kunnen meedoen en de winnaar gaat met 100 euro naar huis. Dus kun jij iets leuks op het gebied van zang, dans, muziek en/of gewoon een kunstje? Geef je dan op! Informatie inwinnen en aanmelden kan tot en met 13 mei via telefoonnummer 06 13806864.

Eerste pinksterdag zondagavond 15 mei zal entertainer dj-Henry vanaf 20.00 uur op het Molenplein het Molenweekend openen. Zijn muziekkeuze staat garant voor een gezellige avond onder de verlichte molen. Eenieder wordt hiervoor van harte uitgenodigd! Entree beide dagen: gratis.

Westerduiven doet Wereldrecordpoging Langste HockeyMarathon

Foto: Sanne Outhuis Voorbereidingen in volle gang. Deelnemers zijn er klaar voor!

DUIVEN - Een plek in het Guinness Book of World Records… dat is de inzet van 32 spelers van MHC de Westerduiven. In het weekend van 13 tot 15 mei gaan ze minimaal 52 uur hockeyen om zo het wereldrecord ‘Langste veldhockeymarathon’ op hun naam te krijgen. Het clubhuis en bar zijn het hele weekend geopend en er zijn diverse activiteiten voor de jeugd. Iedereen is welkom om dit bijzondere evenement mee te beleven en de spelers aan te moedigen.

"Er zijn strenge regels gesteld vanuit de organisatie Guinness of World Records", aldus Joris van Wijk, voorzitter van de club. "Zo moet je alles opnemen op camera, is het noodzakelijk om van minuut tot minuut een logboek bij te houden en mogen de spelers niet van het veld af. Er moet een volwaardige hockeywedstrijd gespeeld worden met officiële scheidsrechters. Elk team bestaat uit 16 spelers. Ze kunnen dus wel wisselen."

"Er doen zowel mannen als vrouwen mee en de leeftijd varieert van 16 tot 51 jaar. Vanzelfsprekend zijn er daarnaast ook vele vrijwilligers die hen zowel fysiek als mentaal terzijde staan," aldus Van Wijk.

Max Kamphuis, een van de jongste deelnemers van de hockeymarathon: "Ik vind het supergaaf om mee te doen aan deze uitdaging. Dat ik straks kan vertellen dat ik namens mijn hockeyvereniging, samen met clubgenoten heb meegedaan aan een wereldrecordpoging!’"

Het huidige geverifieerde record van 40 uur hockey dateert uit 2013 en is gevestigd door Holcombe hockey club uit Rochester (Engeland). Westerduiven doet de recordpoging in het kader van haar 25-jarig bestaan.

Expositie van Ine Gooren

ZEVENAAR - De liefde voor de schilderkunst bestaat al sinds haar vroegste jeugd. Tijdens haar opleiding voor kleuterleidsters kreeg zij les van de Deurnse kunstenaar Pieter Vriends, onder andere leerling van Nico Molenkamp. In die tijd sloeg het schildervirus pas echt toe en is de liefde voor het 'echte' werk ontstaan!

Schilderde Ine vroeger kleine stukjes natuur of stillevens; nu gaat zij voor haar huidige expressionistische schilderijen waarvoor kleur het belangrijkste uitgangspunt is. “Muziek, bloemen of zomaar een vogeltje op het balkon, het zijn de kleine dingen in mijn omgeving die zomaar tot inspiratie kunnen leiden.”

Na een periode van bezinning kon zij in 1997 ter afsluiting van haar opleiding tot activiteitenbegeleider een olieverf-atelier opzetten voor mensen met een verstandelijke beperking. Het schilderen met deze bijzondere mensen heeft de doorslag gegeven om rond 2003 de kwast of beter het mes op te nemen voor haar eigen vrijere werk en zich meer te laten leiden door emotie en intuïtie. Het schilderproces is voor Ine de grootste uitdaging. Steeds weer een ontdekkingsreis met verrassende resultaten.

Na haar pensionering is zij de schilderopleiding gaan volgen aan de academie in Arendonk België. Zij exposeert regelmatig. In Oss is zij aangesloten bij het GBK-Oss, een kunstgenootschap. De expositie is te zien in het bewonerscafé en de aansluitende gangen in Liemerije locatie Zevenaar, Hunneveldweg 12 en is dagelijks vrij toegankelijk van 8.00 - 20-00 uur.

Het werk van Ine kunt u ook bekijken op haar website www.inegooren.nl.

Processie Herwen en Aerdt

HERWEN - Voor de zevende opeenvolgende keer organiseert de Rooms Katholieke geloofsgemeenschap Sint-Martinus Herwen en Aerdt een sacramentsprocessie.

De processie van vorig jaar was met prachtig, zonnig weer, veel belangstelling en een mooie viering. "Uiteraard hopen we ook dit jaar op mooi weer, maar ook op slecht weer zijn we voorbereid. De belangstelling voor de processie is groot en de processie wordt breed gedragen in Herwen en Aerdt. Daarom zijn we verheugd ook dit jaar weer de processie te kunnen organiseren en wel op zondag 29 mei."

Er wordt ook nu weer alles aan gedaan om er een feestelijke viering van te maken. Alle vrijwilligers van de geloofsgemeenschap werken hieraan mee. De drie koren zijn weer present en ook dit jaar doen zowel harmonie van Herwen als de drumfanfare van Aerdt mee. Ook zijn de twee schutterijen van Herwen en Aerdt aanwezig. Dit jaar zal er net zoals vorig jaar een aantal bruidjes in de processie meelopen. "We zijn bijzonder verheugd met het feit dat we pastor Hans de Visser als gast mogen ontvangen, hij zal tevens voorgaan in deze eucharistieviering."

De route van processie is dezelfde als voorgaande jaren met het eerste rustaltaar op basisschool De Berkhaag en een tweede rustaltaar op de parkeerplaats bij de kerk. Het laatste rustaltaar is in de prachtige Mariakapel op het kerkhof. Alle altaren zijn prachtig versierd en passen daarmee erg mooi in deze, voor onze geloofsgemeenschap, erg belangrijke en feestelijke dag.

Na de viering is er in de kerk gelegenheid om onder het genot van koffie en cake nog even na te praten over deze viering. De processie begint zondag 29 mei om 9.30 uur bij de Sint-Martinuskerk aan de Keurbeek 9 in Herwen. Voorgangers zijn pastor Hans de Visser en André van Boven.

Schaapscheren en diervezorgingsdag bij kinderboedererij Rosorium

ZEVENAAR - Op maandag 16 mei, tweede Pinksterdag, worden niet alleen de schapen van Kinderboerderij Rosorum geschoren, maar deze dag staat helemaal in het teken van de verzorging van kleine huisdieren.

Van 12.30 tot 16.30 uur kun je aan verschillende leuke en gezellige activiteiten mee doen. Zo kun je zien hoe de schapen worden geschoren, je kunt knutselen met wol, er wordt wol gesponnen, er is een springkussen, de ballonnenman komt.

Ook zijn er verschillende organisaties die iets vertellen over de verzorging van huisdieren. Zo kun je informatie krijgen over bijen, volièrevogels, huisvesting van konijnen en knaagdieren, enzovoort.

Heb je trouwens wel eens de dierenambulance goed bekeken? Dat kan ook op die dag. Voor deze gelegenheid komt dierenarts Charlotte Verkooijen van Dierenkliniek van den Elzen om konijnen en knaagdieren van kinderen een gratis gezondheidscheck te geven. Daarnaast zal iemand van de kinderboerderij met de jonge eigenaar van het dier een kort gesprekje houden over hoe het diertje wordt verzorgd. Als alles goed is, krijgt de trotse eigenaar een certificaat voor de goede verzorging van zijn of haar huisdier.

Natuurlijk kun je kennis maken met de jongste bewoners, lekker knuffelen met een konijntje in de knuffelhoek of je laten schminken als je lievelingsdier. Uiteraard zijn er diverse versnaperingen verkrijgbaar op deze gezellige dag.

Deze dag is de entree zowel voor kinderen als voor volwassenen 0,50 als bijdrage in de kosten. Je vindt de kinderboerderij aan de Methen 2b in Zevenaar.

DCS E4 dubbel kampien!

ZEVENAAR - De jonge voetballers van DCS E4 uit Zevenaar hebben dit seizoen maar liefst twee keer de titel gepakt. Wat begon als een onsamenhangende groep jongens, is door hun enthousiaste leiders geleidelijk gesmeed tot een hecht team. De spelers gunden elkaar de kansen en speelden meestal goed samen. Langzaam werd duidelijk dat het weleens een prachtig seizoen kon worden. Dat werd het ook. De jongens scoorden volop en hadden weinig goals tegen. In de winter werden ze overtuigend zaalkampioen.

Na een spannende voorjaarscompetitie waarbij de jongens gestaag de koppositie pakten met een indrukwekkend doelsaldo, won het team vervolgens ook nog eens het kampioenschap voor buiten. Daarbij gaf pas de allerlaatste wedstrijd de definitieve doorslag. Dit was een spannende uitwedstrijd tegen DVC uit Didam. Na een vroege achterstand, werd het 1-1, daarna kwam DCS op voorsprong en het werd een zinderende finale die eindigde in 2-2. Dat was voldoende om definitief als eerste te eindigen. Een knappe prestatie!

Het team bestaat uit: de rotsvaste keeper Stijn Beskers; de stabiele verdedigers Steven Kniest en Caden Longhorn; het actieve middenveld met Denzel van Welie, Milan Bragonje en Ties Stevering; de gretige spitsen Tijmen Visser, Oscar Pucek en Stijn Lensink. De trainers Roel Visser en Jeroen Beskers hebben wat moois gerealiseerd. Moeder Chantal Bragonje sprong wanneer nodig bij. Het team kent geen ego's en hanteert de theorie van Cruijff: alleen kun je niets en samen kun je alles.

Operakooroor op zoek naar projectmedewerkers

OOY - Dit jaar viert Opera Gelderland-Oost (OGO) haar dertigjarig bestaan met een jubileumconcert in oktober. Het koor is op zoek naar projectmedewerkers die willen helpen met de uitvoering van de opera Carmen van Bizet.

Tijdens het eerste gedeelte van het concert zingt het koor klassiekers uit andere bekende en minder bekende opera's, die de afgelopen dertig jaar op het repertoire stonden. Om de week worden muziekstukken uit Carmen gerepeteerd. Dat betekent dat projectleden slechts één keer in de twee weken hoeven te komen. Op dit moment is het koor druk bezig met het instuderen van de koorstukken.

Alle stemmen zijn welkom. Het is niet noodzakelijk muziek te kunnen lezen. De muziek is digitaal beschikbaar, zodat men thuis kan oefenen en de repetities soepeler verlopen. Belangstellenden kunnen vrijblijvend een aantal keren meezingen. Na enkele weken wordt een stemtest afgenomen. Vanaf dat moment betaalt men contributie tegen een sterk gereduceerd tarief.

Opera Gelderland-Oost repeteert iedere dinsdagavond van 20.00 tot 22.00 uur in het Crescendogebouw aan de Slenterweg 8 in Ooy (gemeente Zevenaar). Wie interesse heeft om mee te zingen met Carmen kan contact opnemen met Gemma Zonneveld, 0316 371496 of e-mail info@operago.nl.

Sint-Martinus Oud-Zevenaar

1e Pinksterdag zondag 15 mei 11.00 uur:

Communieviering met Diaken van Boven en gemengd koor.

Gebedsintenties:

Riet en Wim Medze

Gerrit en Dineke Gudden-de Kinkelder, kinderen en kleinkind

Echtpaar Ben de Jong en Nel de Jong-ter Schure

Mies Berntssen-van Alst

Overleden ouders Cor en Josephien Fontein-Ross

Overleden ouders Jan en Doortje van Kempen-Wieleman

Johanna Koenders

Annie Klutman-Baars

Theo Otten

Joke van den Boom-de Jager

Gerard Stokman

Overleden ouders Stokman-Elshof

Arthur Bol

Gisela Kleinpenning

Mies Lemm-Roelofsen

Gerrit en Riet Witjes-Kleinpenning

Jan en Wilfred Smits

Collecte:

Pinksteractie / Week Nederlandse Missionaris

Mededeling:

Overleden op zondag 24 april de heer Rinie van Heugten, Rosandeweg 2, Ooy-Zevenaar,

71 jaar.

Kerkberichten week 20 van 21 mei tot en met 27 mei 2016.

Zaterdag 21 mei 19.00 uur:

Eucharistieviering met Pater Remmers en gemengd koor.

Gebedsintenties:

Annie Elferink-van Mierlo

Wilhelmina Maria Koenders

Johan en Grada Engelen-Polman en dochter Ria

Gerrit en Riek Ross-Heitink

Gerry van der Looy-van Brandenburg

Arthur Bol

Collecte:

Eigen geloofsgemeenschap

Maak gratis kennis met tennis bij De Rackets

ZEVENAAR - Zondag 22 mei houdt tennisvereniging De Rackets van 11:00 tot 17:00 uur open dag. Dé gelegenheid bij uitstek om op een ontspannen wijze en gratis kennis te maken met tennis.

Ervaar de gezelligheid en gemoedelijkheid van deze vereniging, waar het vooral gaat om recreatief tennissen. Dat zijn geschikte omstandigheden om plezierig te sporten en voor voldoende lichaamsbeweging in de buitenlucht. Belangrijk voor uw fitheid en gezondheid.

Tijdens de open dag kunt u een ‘balletje slaan’ op de prima smashcourtbanen. Leden begeleiden u; rackets en ballen zijn beschikbaar. Uiteraard kunt u ook alle gewenste informatie krijgen over de tennisvereniging en het lidmaatschap.

Hoogstwaarschijnlijk zijn ook fysiotherapeuten aanwezig. Zij geven advies over verantwoord opbouwen en verbeteren van de conditie en het voorkomen van blessures. U kunt dan ook een conditietest doen. Wellicht is er verder een kraampje met tennisartikelen.

Weet u nog niet zeker of tennis iets voor u is? De vereniging biedt de mogelijkheid van een proefperiode. In die periode kunt u gratis introductielessen krijgen van (één van) onze leden. Kortom: kom naar de tennisvereniging De Rackets, Einsteinstraat 16, Zevenaar. Meer informatie is te krijgen via www.tvrzevenaar.nl en cwamberbee@hotmail.com.

Prijswinnaars Giro-activiteiten in Westervoort

Van links naar rechts: Mevrouw Evers, Frieda van Geest, Janet ten Heuvel, mevrouw Rutjes Foto: Karlo Bolder

WESTERVOORT - Op zondag 8 mei heeft op het terras van AVW'66 in Westervoort de prijsuitreiking voor de kleurplaten wedstrijd en de Giro spaaractie plaats gevonden. Veel prijswinnaars waren aanwezig om hun prijs in ontvangst te nemen.

Kleurplaten. De eerste prijs, ter beschikking gesteld door Jumbo Mennings, is gewonnen door Miki de Vlieger. Hij mag 1 minuut gratis winkelen bij Jumbo Mennings.

Er zijn tien ijsbonnen, te besteden bij Mario's ijs Westervoort, gewonnen door Sam van den Berg, Danique Burgmeijer, Julian Bus, Azelia Naz Erklic, Naomi Gidding, Marenthe Gidding, Anastasia Hogeling, Riske Steijvers, Youri Theusn en Yentl (achternaam onbekend, adres bekend bij de organisatie).

Daarnaast mochten nog dertig kinderen een klein cadeautje uitzoeken als prijs. Kinderen die niet in de gelegenheid waren om hun prijs op te halen, kunnen deze de komende weken alsnog ophalen bij Jumbo Mennings.

Spaaractie

De hoofdprijs, een fiets ter beschikking gesteld door Reerink rijwielhandel en Pennekamp fietsen, is gewonnen door mevrouw Rutjes. Mevrouw Evers mag een minuut gratis winkelen bij Jumbo Mennings. De kofferset, ter beschikking gesteld door Kroon Oil, is gewonnen door Frieda van Geest en de fietsonderhoudsset van Kroon Oil is gewonnen door Janet ten Heuvel.

Daarnaast waren er nog 50 prijswinnaars, die een waardebon van 20 euro wonnen, ter beschikking gesteld door Jumbo Mennings en winkeliersvereniging De Wyborgh.

Degene die niet in de gelegenheid waren om hun prijs op te halen, kunnen dit de komende weken nog doen bij Slagerij Hetterschijt in winkelcentrum De Wyborgh.

Auto SteDa… Van en voor autoliefhebbers

LOBITH - Wij zijn Stephan en Danny Vis en zijn ruim 10 jaar actief in de Kunststoftechniek. Medio 2008 hebben wij de krachten gebundeld en hebben wij SteDa Kunststoftechniek opgericht. Daarnaast is er altijd veel interesse geweest in auto's en motoren. Deze passie hebben we door kunnen zetten tot een tweede onderneming Auto SteDa.

Wat kunt u van ons verwachten? Flexibiliteit, snelheid en vooral de juiste prijs/ kwaliteitverhouding bieden is voor ons iedere keer weer een uitdaging én vanzelfsprekend. Een tevreden klant is het hoogst haalbare en dat geeft ons voldoening. Dit is ook hoe wij naar buiten willen treden en dat zullen de afnemers van Auto SteDa ook merken. Betrouwbaarheid en openheid is onze kracht! Bij Auto SteDa heeft u als 'potentiële klant geen onnodige communicatie, wij regelen alles voor u!

Feestelijke opening Auto SteDa

"Om dit heugelijke feit samen met ons te vieren onder het genot van een hapje en een drankje, nodigen wij u graag uit in onze showroom zaterdag 21 Mei tussen 11:00 en 17:00 uur. Deze dag zal een lust voor het oog zijn en ook aan de kinderen wordt gedacht."

Wij zijn ook actief op Facebook… volgt u ons al?

Auto SteDa, Industrieweg 6 in Lobith; 0316 540075.

Open deurdagen bij Boerboom Deuren

BEMMEL - Van maandag 23 tot en met zaterdag 29 mei bij Boerboom Deuren acties op de Sectionaal deuren, Duoport, Easyport, Novorol, Kanteldeuren, Sectionaaldeur en een kanteldeur ook mogelijk met loopdeur.

De Novoferm sectionaaldeuren zijn verkrijgbaar in diverse profilering, dessins en vrijwel alle RAL-kleuren. Een sectionaaldeur biedt comfort, isolatie, een hoge veiligheid en optimale ruimtebesparing. De deur kan voorzien worden van een elektrische aandrijving met afstandsbediening. Denk eens aan het gemak wanneer u met de auto of fiets komt aanrijden en met één druk op de knop eenvoudig naar binnen kunt. Deze deuren zijn nu ook leverbaar met loopdeur.

Geïsoleerde openslaande deuren, de Duoport is ook mogelijk. Bij beperkte inbouwdiepte of u wilt geen horizontale looprails aan het plafond, kunnen wij u een Novorol aanbieden. De Novorol is opgebouwd uit geïsoleerde aluminiumprofielen voorzien van een thermische onderbreking. Hierdoor houdt u de warmte binnen en de kou buiten. De deur is voorzien van een elektrische aandrijving met afstandsbediening. Denk eens aan het gemak wanneer u met de auto of fiets komt aanrijden en met één druk op de knop eenvoudig naar binnen kunt.

Ook uw bestaande garagedeur kunt u voorzien van een elektrische aandrijving. Op de elektrische aandrijving krijgt u 5 jaar garantie.

Kom naar onze showroom in de week van de open deuren dagen en laat u informeren over de vele acties, de koffie staat klaar. Wij zijn open van 9.00 tot 17.00 uur.

Boerboom Deuren, Groenestraat 2, Bemmel; 0481 350208; e-mail: info@boerboomdeuren.nl; www.boerboomdeuren.nl.

Wilt u ook langer zelfstandig blijven wonen maar heeft u moeite met het opstaan?

DUIVEN - Remco Kluck, jarenlang werkzaam in de dienstverlenende sector, is nu zijn eigen bedrijf begonnen in betaalbare en zeer goed onderhouden tweedehands sta op stoelen met garantie.

Doordat de ouder wordende mens steeds langer zelfstandig moet blijven wonen kan een sta op stoel een goed en onmisbaar hulpmiddel zijn. Uiteraard kan men een nieuwe stoel aanschaffen en betaald u tussen de 2000 en 4.000 euro.

Bij ons kleinschalige familiebedrijf in Duiven vindt u een wisselende voorraad zeer goed onderhouden sta op stoelen met garantie die voor een fractie van de nieuwprijs worden aangeboden. Deze stoelen van uitsluitend Nederlands fabricaat, zijn volledig gereinigd, nagekeken en verkeren in bijna nieuw staat.

Bent u niet in de gelegenheid om mijn bedrijf zelfstandig te bezoeken dan verleen ik een gratis service om u thuis op te halen mits u in de Liemers of directie omgeving daarvan woont.

Waarom een sta op stoel kopen bij www.staopmetgemak.nl?

- eerlijke transparante en vriendelijke werkwijze

- grote diverse voorraad

- gratis bezorging in Duiven e.o.

- vakkundige en snelle service

- door de vaste kosten van bijvoorbeeld huisvesting, transport en personeelsbezetting laag                                        

te houden en een scherpe inkoop kunnen we onze stoelen voor een lage prijs aanbieden

Wij zijn gevestigd op het 't Holland 51A in Duiven en op de website www.staopmetgemak.nl treft u onze actuele voorraad aan. U kunt een mail versturen naar info@staopmetgemak.nl of u neemt contact op via 06 51821098.

Tour voor MS: anders, beter!

ARNHEM - De voorbereidingen voor de derde editie van de Stichting Tour voor MS, die op 28 mei wordt gehouden zijn al van start gegaan! Iniatiefnemer Marcel van Domselaar organiseert deze mooie fietstour voor de derde keer door Arnhem en omstreken.

"Aangezien we met de Tour voor MS de hoogste waardering hebben gekregen van de NTFU gaan we er vanuit dat de derde editie weer een groot succes gaat worden", aldus Marcel van Domselaar die zelf ook MS heeft. Dit jaar zal er weer bij de start en finish kraampjes staan, live muziek en nog veel meer leuke activiteiten plaatsvinden op deze unieke locatie op de kruising van de Burgermeester Bloemenweg/Monnikensteeg in Arnhem. Er is ook een mini-Tour waar de kinderen aan mee kunnen doen. Via de website www.TourvoorMS.nl kunt u zich inschrijven voor de tourritten.


Helpt u ook mee? Uiteraard zijn wij altijd opzoek naar sponsoren en vrijwilligers. Of u nu op een groot collectief reclamebord zal willen staan bij de start en finish of met een bedrijfslogo op onze site www.TourvoorMS.nl wil komen te staan? Zal u zelf een een mooie spandoek willen ophangen die dag, of wilt u er misschien een kraam huren of zelf gaan staan met uw eigen kraam? Er zijn vele mogelijkheden waarmee u ons kan helpen deze dag.
De opbrengst gaat in zijn geheel naar Stichting Tour voor MS en zal gebruikt worden voor onderzoek en bestrijding van MS.

Voor meer informatie over Stichting Tour voor MS: www.TourvoorMS.nl, info@tourvoorms.nl,

Giant E-Bike Experience Corner in Doesburg

DOESBURG - Bij Xycleservice in Doesburg is vrij recent de eerste Giant E-Bike Experience Corner van Nederland geopend.

In samenwerking met de grootste fietsen fabrikant van de wereld werd een concept ontwikkeld waarbij u als consument alle huidige beschikbare modellen elektrische fietsen van Giant kunt bekijken en uitproberen onder één dak! Xycleservice is al jaren een gerenommeerd dealer van Giant en daardoor kunnen zij u op alle vragen een antwoord geven en voorzien u van de meest recente informatie en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van elektrisch fietsen. In de Giant E-Bike Experience Corner krijgt u als koper ook voorrang op levering, dus de meest complete informatie inclusief proefrit en de snelste levering van de door u gewenste E-Bike.

U vindt Xycleservice aan de Leigraafseweg 33F in Doesburg, telefoon 0313-412727 of kijk op www.xycleservice.nl voor meer informatie.

Creatieve activiteit voor mantelzorgers

WESTERVOORT - Op donderdagmiddag 12 mei biedt het Servicepunt Mantelzorg van Mikado mantelzorgers een ontspannende en creatieve activiteit aan van 13.30 – 15.30 uur bij Kulturhus De Nieuwhof aan de Rivierweg 1 in Westervoort.

Een mantelzorger ben je als je voor een naaste uit je directe omgeving zorgt die langdurig ziek, gehandicapt of hulpbehoevend is. Het kan gaan om je partner, ouder(s), een ander familielid of een kennis. Het is een taak die veel voldoening kan geven, maar ook ingewikkeld kan zijn en veel van iemand kan vragen. Zo kun je als mantelzorger overbelast raken, (te) weinig tijd hebben voor sociale contacten, (te) weinig aan jezelf toekomen of door omstandigheden te maken krijgen met financiële problemen.

Deze bijeenkomst biedt de mogelijkheid om even te ontspannen en ervaringen uit te wisselen met andere mantelzorgers. U kunt zich voor deze verrassingsactiviteit opgeven bij het Meldpunt Vrijwillige Thuishulp/Servicepunt Mantelzorg, tel.: 0316-282032 (iedere werkdag tussen 9.00 en 11.00 uur) of via MVT@mikado-welzijn.nl. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

DCS D1 ongeslagen kampioen

ZEVENAAR - Na een prima seizoen werd DCS D1 in de voorlaatste wedstrijd in de competitie uit bij ZSV Zelos D1 ongeslagen kampioen.

Voor de winterstop was er al een stevige basis gelegd en ging men de winterstop in met slechts één gelijkspel, uit bij Sportclub Groessen de nummer twee, werd met 3-3 gelijk gespeeld. Het winterkampioenschap werd behaald met vier punten voorsprong op de nummer twee. Na de winterstop liep het wat stroever met de D1. De grote overwinningen van voor de winterstop werden niet meer gehaald uitgezonderd de 8-0 tegen OBW en de 0-6 bij Zelos. Moeizame overwinningen waren er ook, denk hierbij aan de uitoverwinning bij Dieren 1-2, en de uitwedstrijd bij Kilder waar ook met hangen en wurgen een 1-2 op het bord kwam. Toch is de D1 nooit echt in de problemen geweest en heeft verdiend de ongeslagen status behouden en is hiermee een waardig kampioen met dank aan de trainersstaf: Fred Bresser, Terry en Stanley en leider Marcel Timmerman.

Het kampioenschap is voor DCS na ook het kampioenschap van de C1 uiteraard zeer welkom. Men heeft nu alle 1e selectie teams van de junioren en pupillen op minimaal 1e klasse niveau wat al erg lang geleden was.

DCS D1 is ook nog in de race om de KNVB beker 2e klasse. Op 14 mei staat de D1 in de bekerfinale tegen Aquila D1 in Millingen aan de Rijn.

Unieke Pink Floyd Movie Show in de Cluse Herwen

HERWEN - Zaterdag 21 mei organiseren Theo Elfring en Alex van Zijl een twee uur durende audiovisuele Pink Floyd show in de Cluse in Herwen.

Voor deze gelegenheid wordt de Cluse in stijl omgebouwd. Op een groot scherm in surround sound worden diverse unieke fragmenten en concertregistraties vertoond van uiteraard Pink Floyd, maar ook van Roger Waters.

Theo en Alex zijn al jaren grote liefhebbers van deze muziek, waarbij Theo al meer dan 13 jaar programmamaker is bij RTV Favoriet en jaarlijks met een eigen stand aanwezig is op de officiele Pink Floyd fanclubdag. Alex heeft zelfs onlangs een tattoo van Pink Floyd op zijn arm laten zetten.

De Cluse is geopend vanaf 19:00, de show begint om 20:00 en eindigt circa 22:00 uur. De toegang is geheel gratis en iedereen is welkom.

Liemerse poëzieavond in De OGtent

DUIVEN - Op woensdag 18 mei van 20.00 – 22.00 uur verzorgt Kunstwerk! de Bibliotheek Liemers, in samenwerking met cultuurcentrum De OGtent, een Poëzieavond in Duiven. De avond vindt plaats in de zaal Bij Bert op de eerste verdieping van De OGtent.

Bekende en (nog) onbekende dichters afkomstig uit De Liemers verzorgen voordrachten en lezen voor uit eigen werk. Met muzikale omlijsting wordt deze avond een echte poëtische Liemerse avond!

De dichters Rien van den Heuvel en Humphrey Ottenhof kunnen natuurlijk niet ontbreken op een Liemerse poëzieavond. Rien van den Heuvel schrijft en organiseert poëzie, theater en boeken over het streekeigene van Nederland in het algemeen en het rivierengebied in het bijzonder. Humphrey Ottenhof is neerlandicus, auteur en uitgever. Hij schrijft vanaf zijn vijftiende gedichten die zijn gepubliceerd in talloze bundels en tijdschriften. Sinds 2015 is hij door de gemeente Westervoort benoemd dot Dorpsdichter. Binnenkort publiceert hij zijn columns in dagblad De Gelderlander.

De nieuwe lichting dichters wordt vertegenwoordigd door Martine Reesink en Jasper Wieseman. Martine Reesink is fotografe en vormgeefster en schrijft gedichten over het leven met HMS/EDS, de acceptatie en de frustratie, maar ook over dementie en depressie, buren- perikelen en kinderlijke fantasie. Jasper Wieseman deelt op de poëzieavond zijn haiku's met het publiek. Hij treedt hiermee in de voetsporen van zijn vader Robert Joseph, die samen met Rien van den Heuvel en Humphrey Ottenhof deel uitmaakte van het Liemers Trio. Jasper brengt hiermee een eerbetoon aan zijn vader. Zaal Bij Bert is in cultuurcentrum De OGtent, Remigiusplein 9 in Duiven.Toegangsprijs 2,50.

Reflex jongensteam JB1 kampioen

team met trainer en coach Van links naar rechts boven: Coach Annette Kersten, Karsten Blok, Bas van Steenbrugge, Bernd Kruit, Stan van Driel, Niels de Boer, Tim Raven, Tim Töpfer. Van links naar rechts: Trainer Hans van Steenbrugge, Ruben van Laar, Benjamin Bernards, Twan van Bekkum

DUIVEN - Op 23 april is Jongens B1 van Volleybalvereniging Reflex kampioen geworden. In Triominos werden voor eigen publiek de twee setpunten die nog nodig waren binnengehaald, daarna werd het team uitgebreid door de vereniging en de andere teams in het zonnetje gezet.

Dit team is één van de weinige jongensteams in de regio dat enkel uit jongens bestaat. Het kampioenschap betekent ook het afscheid van de trainer Hans van Steenbrugge en coach Annette Kersten. De afgelopen twee seizoenen hebben zij dit team begeleid, en met succes naar een hoger niveau weten te brengen.

Bloemenexcursie langs Tolkamerdijk

Foto: Gerrit van Alst De bloem is de veldsalie

LOBITH - Op zaterdag 21 mei verzorgt IVN de oude IJsselstreek werkgroep de Liemers een bloemenexcursie langs de Tolkamerdijk.

In dit mooiste stukje aan de Rijn bloeien bijzondere planten zoals de rode Bremraap, de Wede, Veldsalie, de grote Centaurie, de Ratelaar. Vanwege de kalkrijke bodem en de door het af en toe hoge water uit de Rijn zijn hier bloemzaden afgezet van midden-Europa.

De warme zon aan de zuidkant van dit zomerdijkje doet deze bloemenpracht bloeien. Informatie bij Sjoukje Gerritzen: 0316 541089. Start 10.00 uur bij het informatiebord in de bocht van de Bijlanddseweg in Tolkamer. Zie ook www.ivn.nl/afdeling/de-oude-ijsselstreek.

Excursie door De Karekiet

OUD-ZEVENAAR - Op zondag 22 mei verzorgt IVN werkgroep de Liemers een excursie door het gebied De Karekiet in Oud-Zevenaar. De grote Karekiet is gebonden aan stevig overjarig riet, om daar zijn nest in te maken.

Het zijn trekvogels die de winter doorbrengen in tropisch Afrika. Ook is er aandacht voor andere flora en fauna. Laarzen worden aanbevolen. Informatie Miep Deen: 0316 268200. Start: 10.00 uur parkeerplaats Sint-Martinuskerk, Kerkweg11 in Oud-Zevenaar. Zie ook: www.ivn.nl/afdeling/de-oude-ijsselstreek.

Avondwandeling door Rosandse polder

Foto: Gerrit van Alst

OUD-ZEVENAAR - Donderdagavond 26 mei verzorgt IVN werkgroep de Liemers een excursie door de Rosandse polder. Onder leiding van natuurgidsen is er aandacht voor het landschap en de flora en fauna.

Zijn de zwarte sterns reeds teruggekeerd uit westelijk Afrika en zijn ze al aan het broeden? Duur van de wandeling is ongeveer twee uur. Zorg voor stevig schoeisel en neem een verrekijker mee. Start: 19.30 uur vanaf parkeerterrein bij sterrenwacht Corona Borealis aan de breulylaan in Oud-Zevenaar. Inlichtingen bij Dick van den berg tel: 0316-262649. zie ook www.ivn.nl/afdeling/de-oude-ijsselstreek.