niet de juiste De Liemers

2 augustus 2019

niet de juiste De Liemers 2 augustus 2019


Vakantie

'Vakantie is een meerdaagse periode waarin een persoon zijn gewoonlijke dagelijkse activiteiten staakt; hij of zij gaat tijdelijk niet naar school, studie, of werk. Het woord vakantie is afgeleid van het Latijnse vacantia, dat staat voor vrij zijn van verplichtingen: vrije tijd.' Zo staat het op de alleswetende website Wikipedia. Ik heb het maar even voor u opgezocht. Bij deze krant is het zo dat niemand de vaste verplichting heeft om deze rubriek op de voorpagina van de krant te vullen. Door het jaar heen meldt zich altijd wel een van de jeugdige redacteuren die het leuk vindt om hier iets te melden. Echter in deze periode van vakanties is dat toch anders. Op de groeps-app moet er soms gevraagd worden of er nog iemand is die voor deze rubriek iets wil schrijven. Dan ben je als gepensioneerde vrijwilliger degene die beschikt over heel veel vrije tijd, maar niet meer over vakantie. Tenminste als je de definitie van Wiki blijft hanteren. Want vakantie is iets dat een relatie heeft met werk, studie of school. Ik kan me nog goed herinneren hoe het was om een aantal weken niet bezig te hoeven zijn met mijn dagelijkse werkzaamheden. Dat gevoel van vrijheid gun ik mijn jeugdige collega's bij deze krant dan ook van harte. Ze hebben, naast hun studie en school, weer een jaar lang gezorgd voor een elke keer fijn leesbare krant. Vandaar hier en nu mijn bijdrage. Ik doe juist in deze periode graag vrijwilligerswerk. Dan kan ik met een gerust hart daarna weer genieten van mijn vrije tijd. Genieten jullie, medewerkers en lezers, maar van de vakantie. Want daarna zijn jullie weer aan zet!

Peter Schampers

Schuttersboog zonder groen Buurtbewoners Kerckhoveweg halen het beste uit melk

Bijna drieduizend melkpakken sieren de boog. Foto: PR

DIDAM - Een schuttersboog van melkverpakkingen in plaats van dennengroen en roosjes. Je moet er maar opkomen. De Kerckhovebuurt in de Greffelkamp won er geen prijs mee tijdens het schuttersfeest van 2019, maar origineel was het wel. En duurzaam.

Elk jaar weer zijn talloze Didammers al maanden van tevoren in de ban van het schuttersfeest. Veel inwoners van de voormalige gemeente Didam zijn lid van één van de zeven schutterijen. De Eendracht, De Heegh, Loil Vooruit, St. Antonius, St. Isidorus, St. Martinus en Wilhelmina, allemaal hebben ze hun eigen thuisbasis, historie en gebruiken en vieren ze hartstochtelijk het schuttersfeest. Maar voor het zover is, is één van de belangrijkste vragen die beantwoord moet worden hoe de boog er uit komt te zien. Dat vereist het nodige denkwerk, want elk jaar iets nieuws brengen is niet gemakkelijk. De vele buurtschappen, vriendenclubs of straatverenigingen komen daarom al ver van te voren meerdere keren bijeen voor overleg, het uitwisselen van ideeën en het verdelen van het werk. In het kader van duurzaamheid en een circulaire economie bedachten Mini Rompelaar en Saskia Weykamp de alternatieve boog met melkverpakkingen. Bogenbouwer Bart-Jan Krouwel: "Het wordt steeds moeilijker om aan dennengroen te komen. En waarom zoveel bomen kappen voor die paar dagen feest? Dat moest anders vonden we." De buurt spaarde vanaf schuttersfeest vorig jaar bijna drieduizend pakken bij elkaar voor de prachtige boog.

Gratis naar Poppentheater Kierewiet

ZEVENAAR - Op 16 augustus is het groot feest tijdens de Kindermiddag bij Eet-Lokaal Café Restaurant & Zalen. Poppentheater Kierewiet verzorgt op deze laatste vrijdag van de zomervakantie een leuke voorstelling in de binnentuin van Eet-Lokaal.

Susanne Vroom is de poppenspeelster achter Kierewiet. Zij maakt speciaal voor deze middag een leuk boeiend verhaal. Naast een voorstelling van het Poppentheater kunnen kinderen heerlijk knutselen, kleuren, spelletjes spelen en kun je worden geschminkt in je favoriete creatie.

Pannenkoek en ranja

Voor elk kind is er een gratis pannenkoek en ranja. Toegang tot deze kindermiddag is geheel gratis, reserveren is wel verplicht in verband met de beperkte ruimte. Kinderen hebben alleen toegang onder toezicht van een of meerdere volwassenen. Ze hoeven dus niet alleen te komen, ook papa's, mama's, opa's, oma's en vriendjes en vriendinnetjes zijn welkom tijdens deze unieke Kindermiddag. Het belooft een beregezellige middag te worden waarbij de kinderen heerlijk ontspannen worden vermaakt. De ouders en begeleiders kunnen zonder zorgen genieten van het terras van Eet-Lokaal. Zin in een heerlijke kindermiddag in de binnentuin op Landgoed Huis Sevenaer? Op vrijdagmiddag 16 augustus begint de Kindermiddag om 11.00 uur en het duurt tot ongeveer 14.00 uur. Susan Vroom vindt het leuk als zoveel mogelijk kinderen komen. Maar het is wel belangrijk even te reserveren. Stuur een mailtje naar info@eet-lokaal.com of bel 0316-242409.

BOSS-café op 23 september voor lokaal sportakkoord

DUIVEN - De gemeente Duiven nodigt belanghebbenden uit om mee te denken over een lokaal sportakkoord tijdens een speciaal BOSS-café op 23 september.

In 2018 is een Nationaal Sportakkoord gesloten met als hoofddoel om zoveel mogelijk mensen te laten sporten en bewegen. Dat kan alleen slagen als op lokaal niveau de krachten worden gebundeld. Lokale sportakkoorden zijn daarvoor het instrument. Hiervoor is een brede samenwerking met sportaanbieders, scholen, dorpsraden, ondernemers, maatschappelijke partnersen andere organisaties nodig. Een onafhankelijke sportformateur van de Gelderse Sport Federatie begeleidt het Sportcafé en zorgt voor de verdere uitwerking van gemaakte afspraken.

Wethouder Johannes Goosen roept zoveel mogelijk belanghebbenden op om mee te praten: "Sport en bewegen is fijn. Je wordt er fysiek moe van en het levert je energie op, ook mentaal. Je leert mensen kennen en zit beter in je vel." Het café begint om 19.00 uur en eindigt om 21.00 uur.

Wie mee wil praten kan zich aanmelden door een mail te sturen naar boss@duiven.nl. Aanmelders krijgen een week vantevoren een bevestiging met de locatie en het programma opgestuurd.

Foto: @Rob-Herstel

Fort Pannerden podium

van een moderne opera

Lindus zet vol in op

bestrijding fileleed A12

Foto: Ben Houdijk

Bassist Kobus Groen:

25 festivals per zomer

Door onze redactie

Door onze redactie

Door onze redactie

Alleen maar lachende gezichten tijdens het schieten van het traditionele staatsieportret van alle 'Didamse' schutterskoningsparen op dinsdagochtend na het schuttersfeest. Ook de jeugdkoningen en –koninginnen gingen op de foto onder de schuttersboog van de organiserende schutterij St. Martinus aan de Manhorstweg in de buurtschap Greffelkamp.

Heb je een idee, kom langs!!


DE OGTENT wordt vaak aangesproken om ideeën die er leven om te zetten in activiteiten. Zo hielpen we de computersoos, idee van Pierre Rietjes, mede opzetten en die draait nu al jaren zelfstandig. Elke donderdagochtend komen ongeveer 40 ouderen bijeen om te computeren. Het autisme-café loopt. De Afrikadag, meer nog een Oegandadag, was een succes.
Binnenkort een gesprek over duo-fietsen. Het voorzittersdiner staat ook op de rol. 'Uniek', een club mensen met een kleine beperking, treft elkaar regelmatig in DE OGTENT.


Uit de eerste, en hopelijk niet de laatste, gemeentelijke burgerbegroting kwamen prachtige voorstellen en daar zijn we bij enkele ook direct bij betrokken. Mooi is het 'çentrumidee' van twee dames. De uitvoering is wat lastig, maar ze hebben iets verzonnen met daarin ook een rol voor leerlingen van het Candea College. Onderdeel van het plan was ook een groot schaakbord voor buiten. Hoe het plan ook verder verloopt, dat schaakbord is er al. We hebben onze plaatselijke houtvirtuoos Wim Rutten, leerling van Will Schrob gevraagd, een groot schaakspel te maken.
Dat heeft hij gedaan. En hoe!

De twee mannen, Cees en Frank, die bij DE OGTENT elke woensdag allerlei karweien doen, gaan de stukken nog schilderen. Het schaakspel kunnen we op verschillende plaatsen inzetten, al naar gelang het weer en activiteiten.

Hierboven zijn wat voorbeelden van de verbinding die we kunnen zijn tussen verschillende groepen in Duiven en… Westervoort. Westervoorters zijn natuurlijk ook van harte welkom.
We groeien als gemeenten langzaam maar zeker naar elkaar toe en ik wil de voorspelling wel doen dat we over 10 jaar één gemeente zijn.
Misschien heb ik het mis en schop ik sommigen tegen het zere been, maar het zo me verbazen als het anders zal lopen.
Tien jaar is nog lang!

Mocht u rondlopen met een idee, of het begin van een idee, of het begin van het begin van een idee, schroom niet om ons te benaderen. Koffie staat klaar en een uurtje er over doorpraten kan heel productief zijn.

Mooi is als er teams gevormd kunnen worden zodat die samen de schouders eronder kunnen zetten. We zien dat in de praktijk heel goed functioneren. Dickens-team, Filmhuis-team, CUL-team.
Allemaal begonnen met een idee!Want: niets zo sterk als een idee dat op het juiste moment wordt gelanceerd!

Iemand zin om een algemene klaverjasclub op te starten?

2e Leven

In februari 2019 is de werkgroep "Een Tweede Leven Ruilen en Repareren" gestart. Nadat in 2018 "Stichting Ruil en Reparatiekring De Liemers" werd opgeheven, hebben enkele vrijwilligers de koppen bij elkaar gestoken om een doorstart te maken. Het uitgangspunt is nog steeds hetzelfde gebleven. Spullen een tweede leven geven door middel van ruilen en repareren. Bij het ruilen brengen mensen spullen in, die weer op Facebook worden gezet en waar er dan weer boodschappen voor worden gevraagd. Met deze boodschappen wordt dan weer een tas gemaakt, die dan weer verloot wordt. De spullen die niet op Facebook komen, worden op een weggeeftafel gezet en zijn gratis mee te nemen.
Mensen kunnen er ook spullen komen brengen die kapot zijn en dat wordt dan weer gerepareerd. Denk hierbij aan elektrische en mechanische apparaten, maar ook kleding wordt er hersteld. Veel mensen zijn blij dat hun favoriete lamp, radio of koffiezetapparaat e.d. nog gemaakt kan worden.
Een Tweede Leven staat ook voor gezelligheid en contacten leggen. Wekelijks staat er een kopje koffie of thee klaar met een koekje en is er altijd wel iemand met wie je een praatje kan maken. Dit wordt voorlopig allemaal gedaan op de woensdagmiddag in De Ogtent bij zaal Oma in Duiven, want er is nog steeds geen vaste locatie gevonden. Veel mensen hebben de weg nog niet gevonden naar zaal Oma in De Ogtent. Op Facebook is de groep te vinden onder "Een Tweede Leven Ruilen", via die weg kan er ook contact gelegd worden. Kom gewoon een keer kijken en ontmoet de vrijwilligers.

Overweldigend!!!

Het lijkt een feuilleton te worden, maar ik kom voor de derde keer terug op Aaltjes crowdfunding voor de aanpassingen in het paviljoen van het Horsterpark. Kon ik hier, twee weken geleden, melden dat na drie dagen al negen mensen hadden gedoneerd. Nu staat de teller op 31 giften.
Een dank je wel aan, en ik hoop niemand te hebben overgeslagen:
Lieferink, Zuiderhoek, Sloot, Looys, Havekes, Gieben, Haanschoten, St. Zijnsweg, Hogenstijn, Aalbers, Dijkstra, Baarslag, Heijden, Egberts, Berg, Dreu, Kuppens, Ruffin, Smit, Biallosterski, Nog een Berg, en Donk. En Aaltje doneerde zelf ook, ze stond erop!
We naderen met de donaties de 1200,-- , en voor het geval dat u nog zou willen bijdragen:
NL30RABO0327950889
Stichting Activiteiten Horsterpark.
O.v.v. Appelparadijs en huiskamer

CHRIS VAN DE VEN

NR. 202 | 2 AUGUSTUS 2019

Vijfentwintig festivals per zomer Succesvolle basgitarist Kobus Groen: 'Ik heb een fantastische baan'

Kobus op zijn best: als bassist van Miss Montreal tijdens Pinkpop. Foto: Ben Houdijk Foto: Ben Houdijk

DIDAM - Hij heeft al opgetreden met Miss Montreal en Wulf: Kobus Groen (35) is een jonge en succesvolle basgitarist. Door zijn werk is hij niet vaak thuis in Amsterdam en hij heeft slechts weinig tijd om zijn oorspronkelijke thuis te bezoeken. Didam, in de Liemers.

Het begon allemaal in de Reijermanszaal van Liemers College Heerenmäten, toen Kobus in de vijfde zat. "Er was toen een klein optreden en ik hielp met het geluid. Ze speelden toen 'Hotel California' van The Eagles, dat heb ik altijd al een mooi liedje gevonden. Het werd gespeeld op gitaren en drums. Nog nooit eerder had ik leeftijdsgenoten zo goed zien spelen." En daar was de inspiratiebron.

Kobus ging sparen en kocht een gitaar. "Een jaar later stond ik op hetzelfde podium. Ik ben toen ook via via in een bandje gekomen. We oefenden elke donderdag in het muzieklokaal op school en hadden één keer in de zoveel tijd een optreden." Nu is het wel wat vaker dan dat. "Jongeren bezoeken vaak twee of drie festivals per zomer. Wij gaan er naar vijfentwintig."

Hard werken

Backstage is er altijd lekker eten en drinken, veel festivals en ook andere bandjes die je van dichtbij kan beluisteren, constant onderweg met je vrienden. "Het klinkt zo een beetje alsof mijn leven 'lang leve de lol' is, maar het is ook hard werken en jezelf ontwikkelen."

Zo heeft Kobus veel vaardigheden geleerd door zijn opleiding op het conservatorium en weet hij hoe de muziekwereld in elkaar zit door zijn optredens met Miss Montreal. "Het heeft invloed op je gewone leven," vertelt Kobus. "Als de meeste mensen weekend vieren ben ik aan het werken, en andersom. Dit maakt vriendschappen en relaties vaak net wat lastiger, simpelweg omdat je elkaar niet zo vaak ziet."

De agenda van een muzikant is gewoon net wat anders. "Daarnaast is het blijven presteren en op niveau blijven."

Teamsport

Naast het harde werken is er dan natuurlijk ook nog de leuke kant. "Dit is eigenlijk gewoon mijn werk: ik heb een fantastisch baantje," vertelt hij enthousiast. "Het is een soort teamsport: de zanger, gitarist en drummer moeten allemaal samen werken. We zijn dan ook goede vrienden geworden."

Naast de vriendschappen heb je nog het reizen. Soms wordt de band ook geboekt in Bonaire of Curaçao, dan krijgen ze een soort gratis weekje in dat land. "Je wordt heen en weer gevlogen, moet dan de hele avond optreden en voor de rest wordt er helemaal voor je gezorgd. Je krijgt een auto, hotelkamer, en ga zo maar door. Dat is natuurlijk heel bijzonder."

Veel optredens dus, ook in andere landen. In het begin was dat natuurlijk spannend. Maar volgens Kobus wen je uiteindelijk overal wel aan. "Het optreden is nog steeds super leuk en bijzonder, maar het spannende is er onderhand wel af. Nu speel ik gewoon een paar liedjes, zing wat, spring een beetje in het rond en zwaai even naar de mensen: het is gewoon lol maken."

'Er zijn voor de ander is ons hoofddoel' Ria Pouwels is actief als vrijwilliger palliatieve terminale zorg

Magneten met het logo van VPTZ worden op de bus van Liemerije gezet. Foto: Hans Teunissen

WESTERVOORT/DUIVEN - Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg staan klaar voor mensen die hun laatste levensfase ingaan en hun mantelzorgers. De vrijwilligers nemen voor even de zorg van een mantelzorger over. De vrijwilligers voeren geen verpleegkundige handelingen uit, wel helpen ze de zieke en de mantelzorger waar nodig.

VPTZ is een landelijke organisatie die onderverdeeld is in kleinere regionale organisaties. VPTZ bestaat uit allemaal vrijwilligers die kosteloos mantelzorgers ondersteunen. De vrijwilligers worden voor deze bijzondere taak goed opgeleid. De opleiding duurt zo'n acht dagen, waarvan één avond in het hospice. Hier wordt geleerd hoe je palliatieve en terminale zorg kan toepassen in de thuissituatie, in een verzorgingshuis of hospice. Hulpbehoevenden kunnen contact opnemen met de VPTZ in hun buurt. De coördinator zorgt ervoor dat de juiste vrijwilliger eropaf wordt gestuurd.

Ria Pouwels is één van de vrijwilligers van VPTZ Duiven/ Westervoort. ''Meestal komen we bij mensen thuis over de vloer, omdat mensen graag in hun vertrouwde omgeving willen overlijden''. Door het inzetten van de vrijwilligers kan de desbetreffende mantelzorger even een 'pauze' inlassen. De mantelzorger die de meeste zorg draagt kan in die tussentijd even wat anders doen. ''Even naar de kapper, boodschappen doen, of een kop koffie met een vriend of vriendin'', zegt Ria.

De vrijwilliger neemt voor even de zware taak over, dit doet natuurlijk wel wat met je als mens vindt Ria: ''Ik ben dit ooit gaan doen omdat het me heel mooi en dankbaar werk leek. Je leert er zelf ook veel van. Hoe mensen omgaan met hun laatste levensfase en bepaalde levensvragen is erg indrukwekkend. De mensen kunnen aan ons hun verhalen kwijt, soms vertellen mensen dit liever aan ons dan aan de direct naasten. Dat kan voor hen een hele opluchting zijn. Het is fijn om zo nuttig van dienst te kunnen zijn.'' Vrijwilligers kunnen daarom ook altijd hun hart luchten tijdens de vrijwilligersbijeenkomsten. Ria Pouwels is inmiddels bijna 65 en ze heeft ruim 43 jaar in het onderwijs gewerkt. Werken doet ze er niet meer naast. Het vrijwilligerswerk is totaal iets anders voor haar en toch heeft het werk raakvlakken. ''Het voor elkaar klaarstaan en zorgen voor de ander heeft mij altijd wel aangetrokken'', vertelt Ria.

Ze kwam voor het eerst in aanraking met de VPTZ tijdens Duuve Te Gek. Daar waren vrijwilligers folders aan het uitdelen, na het lezen van deze folder wist Ria dat ze zich in zou schrijven. ''Helaas weet je vaak van tevoren al dat je niet erg lang de mantelzorg zult overnemen voor de zieken. Omdat je dit werk doet kom je veel in aanraking met de dood, daarvoor moet je sterk in je schoenen staan. Wanneer je wèl een keer voor een langere tijd mantelzorgt voor iemand kan het overlijden hard aankomen. Toch zijn mensen na je komst altijd dankbaar. 'Er zijn' is dan ook een van onze hoofddoelen'', aldus Ria. Voor meer informatie over de stichting: bezoek www.vptzmiddengelderland.nl of bel het algemene nummer bij hulpvragen: 06-174 55 664.

Kyra Sannes

Foto: jan van den heuij

Camillia Stokman

HOPE XXL ARCHIEF: Index

Vorige keer stond op deze plek het verhaal van de VN-medewerker Jonathan Hall waar HOPE XXL veel contact mee heeft.

Door die contacten ontstond vier jaar geleden het idee om een eigen HOPE XXL-INDEX te maken die hieronder staat afgebeeld. Laat u niet afschrikken door de letters en cijfers. HOPE XXL wilde een breed spectrum van gegevens gebruiken om het welzijns- of geluksniveau van een land te meten.

Daarvoor gebruiken ze de 'harde' cijfers die de VN publiceert onder de naam HUMAN DEVELOPMENT INDEX, de 'zachte' cijfers van de Amerikaanse econoom Jeffrey Sachs van Colombia University uit zijn Happiness Report. Verder de GINI-coëfficiënt en de footprint van de Happy Planet Index. U ziet om de spreiding van nul tot tien te krijgen voor het grote wortelteken, 11,5 met een x tot de achtste, en aan het einde -1,5. Die mag u meteen vergeten, dat is een 'formule ding'. Binnen het wortelteken ziet u HDI staan. Dat is de uitkomst van heel veel verschillende cijfers die de VN levert en die nemen we drie keer. Dat vermenigvuldigen we met de wortel uit de cijfers van Sachs. Het gaat om SL, dat is levensstandaard. OLS is de totale tevredenheid over het leven. TIG, geloof in de overheid. CJS, vertrouwen in het juridisch systeem. Deze reeks laten we ook drie keer meewegen. De GINI weegt met de factor 1 en geeft de spreiding weer van de rijkdom over een land. Is de GINI 1 dan heeft één persoon alles. Is de GINI 0, dan heeft iedereen even veel. Beide zijn niet wenselijk. Een GINI van rond de 0,25 is volgens de kenners ideaal. Als laatste met factor een, de footprint van een land, dat is de belasting van een land op de natuurlijke bronnen die de aarde biedt. Tel alles op en deel het door 8 en je hebt een getal tussen nul en 10. De formule is gemaakt door wiskundeleraar Hans Koman oorspronkelijk afkomstig uit Zevenaar en oud-leerling van het Liemers College. Wat is de uitkomst? Noorwegen scoort 8,2, Nederland 7,8, China 6,1 en Congo 4,5.

'Goede bereikbaarheid van vitaal belang'

Ben Visser gaat een Liemerse Uitdaging aan met met Carine Pots van de Stichting Bio Vakantie Oord Foto: Jacques Kok

Voor de rubriek De Liemers werkt bezoeken we een ondernemer of medewerker van een Liemers bedrijf.

Naam? Ben Visser, ik woon in Duiven.

Bedrijf? Sinds 2010 werk ik zelfstandig als directeur binnen mijn eigen bedrijf Alsandair. Alsandair heeft een vergunning van het ministerie van Justitie en houdt menselijk toezicht in diverse geledingen van onze maatschappij. Je treft onze medewerkers als winkelsurveillant aan in winkels, industrie, in voetbalstadions, bij evenementen zoals het Boemelburchtse frühschoppen en in het openbaar vervoer. Vaak als steward of beveiliger, soms ook als BOA of toezichthouder.

Vrije tijd? Samen met mijn vrouw Els ga ik graag op reis. Daarnaast heb ik altijd graag aan duursport gedaan. Aanvankelijk hardlopen, maar de laatste 15 jaar meer op de racefiets.

Wat heeft u met de Liemers? De diversiteit van het landschap is een sterk punt. Tegelijkertijd zien we dat veel inwoners, organisaties, politiek en bedrijven barsten van de ambitie. Een belangrijke troef is de centrale ligging. De resultaten van deze ambities en bedrijvigheid zien we overal om ons heen met de ontwikkeling van de bedrijventerreinen, nieuwe bedrijven, het nieuwe outletcenter en initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Ik denk ook dat deze streek een forse toeristische potentie heeft. Buiten de Liemers worden we vaak verward met de Achterhoek. Door samenwerking worden de mogelijkheden van onze regio beter naar buiten geventileerd. Als ondernemer denk ik bovendien dat het goed is om in het ondernemen altijd zoveel mogelijk de aansluiting met lokale partners te zoeken. Naast ons lidmaatschap van de diverse lokale ondernemersverenigingen, is het partnerschap van De Liemers Helemaal Goed, daar ook een mooie bijdrage aan.

Wilt u nog iets kwijt? De landelijke overheid, provincie, gemeente en ondernemers moeten gaan samenwerken om nu en in de toekomst een goede bereikbaarheid van de Liemers te garanderen.

World's Best News: bevolking groeit

Ondanks de groeiende bevolking, zijn we ons meer bewust geworden van het verlies aan biodiversiteit.

De Verenigde Naties heeft een nieuwe prognose naar buiten gebracht. Als deze prognose juist is, dan zijn we in 2100 met 10.9 miljard mensen op de aarde. Dat betekent dat er vanaf nu nog 3,2 miljard mensen bij komen.

Je kunt de groeiende wereldbevolking bekijken vanuit een historisch perspectief. Hieruit blijkt dat deze bevolkingsgroei al een keer eerder voorkwam. Afgelopen 81 jaar zijn er 5,4 miljard mensen bijgekomen. De komende 81 jaar wordt een toename van 3,2 miljard mensen verwacht. Vier jaar geleden lag de prognose van de Verenigde Naties nog op 11,2 miljard mensen in 2100. Dit was vijf jaar geleden een nog groter aantal van 12,3 miljard. Een oorzaak van deze daling is dat het aantal kinderen per vrouw snel afneemt. Dit is wereldwijd het geval. Gemiddeld kregen vrouwen in 1964 nog meer dan vijf kinderen. Op dit moment is het aantal kinderen per vrouw gedaald naar gemiddeld 2,4. Te verwachten is, dat na 2100 de wereldbevolking niet meer zal groeien. World's Best News wijst erop dat het leven van de meeste mensen wereldwijd is verbeterd. Sinds 1938 is er minder armoede, minder moeder- en kindersterfte, minder oorlog en meer mensen die leven in een democratie. Dit betekent echter niet dat de uitdaging van de bestrijding van armoede die nog heerst onder 9 procent van de wereldbevolking, verdwijnt. En veel mensen vragen zich af waar we zoveel voedsel vandaan gaan halen. Hoe we iedereen een woonplek kunnen geven. De belangrijkste vraag is misschien wel: hoe werken we aan het opwarmende klimaat en de belasting van de biodiversiteit? Het verlies aan biodiversiteit en het opwarmende klimaat blijven nog uitdagingen. Ondanks de groeiende bevolking, zijn we ons meer bewust geworden van deze uitdagingen. Er wordt steeds meer actie ondernomen om armoede tegen te gaan en onze natuur, ons klimaat en het milieu te beschermen.

De slag om Den Haag

Op 10 mei 1940 viel het Duitse leger Nederland binnen.

Tegelijkertijd met een aanval van het grootste gedeelte van het leger aan de gemeenschappelijke grens van de twee landen had het Duitse opperbevel het plan opgevat om een luchtlanding te laten plaatsvinden rondom de drie vliegvelden van Den Haag: Ypenburg, Ockenburg en Valkenburg. Vervolgens zouden de gelande troepen een poging moeten doen om koningin Wilhelmina, leden van het kabinet Geer-II en het Nederlandse opperbevel gevangen te nemen tijdens een aanval op Den Haag. Er werd gehoopt dat hierdoor een directe capitulatie van Nederland af te dwingen was, waardoor de invasie binnen één dag beëindigd kon worden. In de nacht zouden Duitse vliegtuigen over Nederland richting de Noordzee vliegen, zodat de Nederlanders zouden denken dat deze naar Engeland op weg waren, om vervolgens om te keren en de vliegvelden te bombarderen. Na deze bombardementen slaagde de Duitse luchtlandingsdivisie erin om parachutisten op de vliegvelden te krijgen en deze over te nemen. Ook het plaatsje Valkenburg viel in Duitse handen. De Nederlandse troepen kregen het echter na verloop van tijd voor elkaar om een tegenaanval op te zetten en, door hun eigen vliegvelden met kanonnen te bestoken, konden ze de Duitse soldaten terugdringen. Uiteindelijk hadden deze, geïsoleerd van de grotere legermacht, geen andere keuze dan hun posities te verlaten. Op het einde van de dag waren de vliegvelden dan ook in handen van de Nederlandse troepen. Veel tijd om deze overwinning te vieren was er niet voor de Nederlanders, gezien het feit dat er Duitse successen elders waren. Wat wel van groot belang was was het feit dat er vele Duitse transportvliegtuigen waren vernietigd gedurende de operatie, hetgeen hen parten speelde gedurende de slag om Engeland en andere momenten in de oorlog waarbij luchtlandingen mogelijk geweest zouden zijn.

Kyra Sannes

Foto: Jan van den Heuij

Maaike Hageman

5 / 8

Fort Pannerden podium voor moderne opera Eva Beunk neemt bezoekers op sleeptouw tijdens reis door geschiedenis van het fort

De bezoeker waant zich in de oorlogstijd, voelt de dreiging van de vijand en is getuige van de strijd tussen de Soldaat, de Macht en de Kraker. Foto: Rob Herstel Foto: @Rob-Herstel

LOBITH - De 20-jarige Eva Beunk, geboren en getogen in Lobith, componeerde in het afgelopen jaar een wel heel bijzondere opera. Ter ere het jubileum van Fort Pannerden schreef ze de partituren voor de opera 'Op Wacht'. 33 hoornisten en drie zangers voeren 'Op Wacht' uit in het derde weekend van september ter ere van de 150e verjaardag van Fort Pannerden.

De uitvoeringen vallen samen met het 3 Oever Festival en vormen een belangrijk programmaonderdeel van het festival. De uitvoerende artiesten komen uit het hele land, uiteraard zijn er ook mensen bij uit de Liemers en omgeving. Tijdens de eerste repetitie viel al op dat de kennismaking erg soepel verliep. "Het is belangrijk dat de spelers enthousiast zijn en dat er een soort band ontstaat. Voor veel van de hoornisten is het een nieuwe vorm van musiceren, out-of-the box en buiten hun comfortzone. Dat maakt het voor hen ook extra spannend en uitdagend", aldus de jonge componiste.

33 hoornisten en drie zangers voeren 'Op Wacht' uit in Fort Pannerden. Foto: Rob Herstel Foto: @Rob-Herstel

Op sleeptouw

Ook voor de bezoekers is het spannend om de opera mee te beleven. Achteroverleunen op een stoel in een volle zaal is er niet bij. Tijdens de voorstelling wordt de bezoeker figuurlijk en zelfs even letterlijk op sleeptouw tijdens een reis door de geschiedenis van het fort. De hoornblazers weten perfect de sfeer weer te geven van dreiging en spanning van de soldaat terwijl hij op wacht staat. Door de bijzondere akoestiek van het gebouw komt het hoorngeschal nog beter uit de verf. De bezoeker waant zich in de oorlogstijd, voelt de dreiging van de vijand en is getuige van de strijd tussen de Soldaat, de Macht en de Kraker die worden vertolkt door respectievelijk Guido Groenland, Yonathan van den Brink en Desiree Verlaan. De voorstelling eindigt met een bevrijdend muzikaal spektakel in de buitenlucht, op het dak van het fort. Na ongeveer een uur in de donkere gangen van het fort te zijn geweest, kan de bezoeker genieten van het zonlicht dat schijnt op de Kop van Pannerden, de splitsing van de drie grote stromen in Gelderland.

Verwonderen, verbazen en samenbrengen

Eva wilde al haar hele leven kunstenaar en wereldverbeteraar worden. Ze probeert die twee idealen te combineren met veel verschillende projecten. "Vaak zijn het ambitieuze projecten", vindt ze. "Ik probeer mensen samen te brengen met muziek. Of anderen te enthousiasmeren voor mijn passie. Ik ben nu halverwege mijn bachelor compositie aan het koninklijk conservatorium in Den Haag. Ik wil mensen verwonderen, verbazen en samenbrengen. Soldaten die op wacht stonden in Fort Pannerden hadden soms lange tijd niets te doen. Dat heeft mij aan het denken gezet. Het zou ook mooi zijn als ik een paar mensen ook kan laten nadenken over de snelheid waarin we leven. Want hoe vaak vervelen we ons tegenwoordig nog echt? Hoe vaak doen wij eigenlijk nog niets?"

Architectuur

De opera 'Op Wacht' werd geboren in huize Beunk. Het leek vader Servaas Beunk, directeur van het 3 Oever Festival, een mooi idee om iets te doen met een grote groep hoorns in de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Hij vroeg zijn dochter om daar een stuk voor schrijven. Eva: "Toen ik onderzoek ging doen naar Fort Pannerden, vond ik de geschiedenis ontzettend interessant. Ik wilde het verhaal van het fort vertellen. Daarom besloot ik dat het een opera moest worden over Fort Pannerden. Ik wilde zo goed mogelijk gebruik maken van de architectuur van het fort. Door de kleine onoverzichtelijke ruimtes moest ik op zoek naar oplossingen voor samenspel. Die oplossingen brachten een soort muziek die ik zelf nog nooit eerder heb geschreven. De muzikanten hebben in de muziek meer vrijheid, maar ook meer verantwoordelijkheid, omdat ze goed naar elkaar moeten luisteren en eigen initiatief moeten tonen. Dat maakt het project en de opera zo ontzettend boeiend."Toen de opera geschreven was, moesten er muzikanten komen. Drie zangers waren snel gevonden. "Ik vond het spannend of ik mensen zou kunnen vinden die hieraan zouden willen meewerken, maar ik ben heel blij met dit team. Ze hebben alle drie een geweldige stem."33 hoornisten verzamelen was een stuk lastiger, want er zijn niet veel hoornisten in Nederland. Producent Dick Hesselink gebruikte zijn grote netwerk en samen met Eva benaderde hij hiervoor veel mensen via onder meerFacebook. "Het scheelt dat ik zelf ontzettend enthousiast over dit project ben en zeker weet dat het voor iedereen die mee doet een leuke en leerzame ervaring kan zijn," vertelt Eva.

Eva werkte samen met producent Dick Hesselink en regisseur Rob Hoekstra. Voor de jonge componiste was het even wennen om haar werk voor een deel uit handen te geven. Maar gaandeweg het project merkte ze dat ze niet alles alleen kon doen. De samenwerking met de beide mannen verliep heel goed. Eva: "Ze werkten met de ideeën die ik had en gaven me de ruimte om te wennen aan de nieuwe ideeën die zij hadden. Als ik echt niets voelde voor zo'n idee dan zochten we daar samen een oplossing voor. Door deze samenwerking heb ik geleerd om op anderen te vertrouwen en dat is heel waardevol. Deze opera heeft me flink aan het denken gezet over wat voor componist en wat voor mens ik wil zijn. Ik ben erachter gekomen dat ik alles om het componeren heen, de productie, mensen werven, contact met muzikanten ontzettend leuk vind. De manier van muziek maken waarin de muzikanten veel verantwoordelijkheid hebben vind ik fantastisch. Daar wil ik meer mee gaan doen. Dit project is leerzaam voor alle mensen die eraan meewerken."


3 Oever Festival

De opdracht voor deze opera kwam vanuit het 3 Oever Festival. Fort Pannerden ligt op het middelpunt van dit festival. Eva: 'Daarom vond ik 33 een mooi symbolisch getal. Drie zangers kwam toevallig zo uit omdat er drie rollen zijn, de Soldaat, de Kraker en de Macht.' Tijdens het 3 Oever Festival zal 'Op Wacht' zes keer worden uitgevoerd in Fort Pannerden. In het derde weekend van september zullen er op verschillende locaties in de gemeenten Zevenaar, Lingewaard en Berg en Dal activiteiten plaatsvinden, met grotere voorstellingen op de pleisterplaatsen Heerlijckheid Herwen, de Piramide aan de Waal in Gendt en Atelier Marjolijn Rigtering in Millingen aan de Rijn. In de hele Gelderse Poort zal er kunst te zien zijn van ongeveer 50 kunstenaars in de 3 Oever Open Atelier Route.

Meer informatie: www.opwacht.nl en www.3oeverfestival.nl

Alie Engelsman

Multatuliaanse reactie

~Commentaar

Geen mensen op de wereld, wat een idee. Maar geen verkeerd idee. Als je ziet wat de mensheid veroorzaakt (eigenlijk alles) dan zou je denken dat we zo onderhand wel beter zouden weten. In de bijbel staat ook vaak zat dat de mensheid uitgeroeid moet worden vanwege al het slechte dat ze doen. Maar blijkbaar valt onder uitroeien dat er altijd minstens een man en vrouw blijven leven, waaruit de mensheid weer wordt herboren tot we opnieuw weer op datzelfde punt beland zijn. Ik snap dat niet. Volgens mij moet er dan ook incest gepleegd worden, maar goed, dat is een ander punt, al is het wel een punt. Want die kinderen hebben dan in een keer ook families en dan ineens is er een wereldbevolking. Alsof god stiekem toch meer mensen op de wereld heeft gezet, terwijl jij dacht dat je de redder was. Je bent gewoon beet genomen, bedrogen, in dat geval. Of er is echt alleen incest. Maar terug naar het probleem. De mensheid uitroeien, nooit laten bestaan. Geen gebouwen, geen dieren die door ons toedoen uitsterven, geen natuur verwoest, geen dieren in kooien. Dieren zouden met de natuur samenleven, de wereld zou in evenwicht zijn. Geen mens die denkt het beter te weten en die besluit de manier van leven te veranderen. Als wij onszelf niet als bovennatuurlijk dier zouden zien, zou de wereld er waarschijnlijk ook al heel anders uit zien. Jammer genoeg bestaan wij en je hebt een kernbomoorlog of iets nodig om de mensheid uit te roeien. En dan is de vraag of als wij nu, op dit moment, uitgeroeid worden, wat er dan met de wereld gebeurt. Wat gebeurt er met de diersoorten en de natuur, alle gebouwen staan er immers nog. En wat als al het menselijke, zoals de gebouwen, ook verdwijnen, wat gebeurt er dan? Zou de wereld weer in balans komen of zou het zelfs dan onmogelijk zijn voor de dieren en de natuur om de balans te vinden die we nodig hebben.

Ondergesneeuwd nieuws

Foto: Bas van Spankeren

Inmiddels geniet bijna heel Nederland van vakantie en staan veel dingen even op een lager pitje. Zo ook bij ons. En toch, gebeurt er voldoende. De tentoonstellingen in het Liemers Museum die door gastkunstenaars worden ingericht zijn een groot succes. Zo'n groot succes zelfs dat we de vraag niet aan kunnen. Dit is natuurlijk geweldig, want kennelijk is er een grote behoefte aan een plek waar kunstenaars hun werk kunnen tonen. Iets om zeker over na te denken voor de toekomst. Maar wist je dat veel kinderen juist in een lange zomerperiode taalachterstanden kunnen oplopen? Daarvoor hebben we samen met de gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar de zomerschool opgezet. Op een leuke en interessante manier proberen we het taalniveau op peil te houden. Mooi was te zien dat er met zoveel plezier aan de activiteiten wordt deelgenomen. We hebben dus niet stil gezeten. Ook het nieuws dat mensen in een rolstoel gemakkelijker gebruik kunnen maken van de computerplekken is in deze periode naar buiten gebracht. En ga zo maar door. Ook politici mogen genieten van hun zomerreces.

Maar ik hoop dat hen het volgende nieuws niet is ontgaan. Want het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft cijfers gepresenteerd waaruit blijkt dat het economische belang van de creatieve en culturele sector veel groter is dan vaak wordt gedacht. Met een toegevoegde waarde van 25,5 miljard euro (3,7 procent) aan het bbp is onze sector iets kleiner dan de bouwnijverheid maar tweemaal zo groot als de landbouw. De creatieve en culturele sector is bovendien goed voor zo'n 320 duizend banen, 4,5 procent van de totale werkgelegenheid. Behalve de maatschappelijke en sociale waarde leg ik vaak deze economische waarde uit. Met dit rapport wordt dit weer eens onderstreept. Nu maar hopen dat dit belangrijke nieuws, ondanks de hitte, niet is ondergesneeuwd.

Hoed op, laarzen aan en dansen maar

Van heinde en ver komen mensen naar het Spikker Country & Westernfestival

ZEVENAAR – Hoed op, laarzen aan en dansen maar. Hartje Zevenaar staat in het weekend van 9, 10 en 11 augustus helemaal in het teken van country & western.

Het hoofdpodium tijdens het Spikker Country & Westernfestival van Muziekstad Zevenaar staat op het Raadhuisplein, maar ook de artiesten op kleinere podia in de Weverstraat en op Muldershof zorgen voor een echt 'wild-westen' gevoel bij de bezoekers. Het festival start op vrijdagavond 9 augustus in Vida dansstudio's met een avondvullend optreden van Beehive Country Band. Liefhebbers van linedancen komen op deze avond helemaal aan hun trekken.Het zaterdagprogramma start om 13.30 uur. Op het Raadhuisplein treden The Cockroach Killers tot 17.00 uur op. Op de hoek van de Weverstraat/Markt geeft Reward de toon aan; op Muldershof maakt Blackmail er een feest van. Zaterdagavond verzorgt Savannah van 20.00 tot 23.45 uur de hoofdact. Stilzitten is er niet bij in de pauzes. Dan zorgt DJ Danny voor de beentjes van de vloer. Zondagmiddag sluiten de Johnny Bernhard Band & Jacky (Raadhuisplein), The Texas Drifters (Weverstraat/Markt) en Little Montana (Muldershof) het Country & Westernfestival af. De toegang voor alle optredens is gratis.Om alvast in de stemming te komen voor ons Country & Westernfestival draait Filmhuis Zevenaar op vrijdag-, zondag- en donderdagavond 2, 4 en 8 augustus en vrijdagmiddag 9 augustus de film Wild Rose. Hoofdpersoon in deze film is Rose-Lynn Harlan, die er van droomt om naar Nashville te verhuizen en countryster te worden. De soundtrack van de film bevat originele nummers die exclusief voor deze film zijn geschreven én covers van bekende countrymuzikanten. Reserveren kan via www.filmhuiszevenaar.nl. Wie ook na 9-10-11 augustus in countrysferen wil blijven kan Wild Rose ook nog op woensdagavond 14 en donderdagmiddag 15 augustus zien in het Filmhuis.

Kim Kleijkers

Column, Bert Frölich, de Verbinder

Door onze redactie

Sam Dijkstra optimistisch verder naar tweede universiteitsjaar

Sam: "Dit afgelopen jaar was makkelijker dan verwacht"

DUIVEN - Een jaar geleden ruilde Sam Dijkstra (20) de routine van werken en feestjes in voor zijn nieuwe studentenleven. Na eerder een tussenjaar te hebben genomen, heeft de Duivenaar afgelopen jaar zijn eerste universiteitservaringen opgedaan. Toch kan Sam door blijven feesten, hij is namelijk netjes overgegaan naar zijn tweede jaar.

Sam had besloten een tussenjaar te nemen nadat hij zijn vwo-diploma had gehaald. In dit tussenjaar heeft hij zich georiënteerd op bepaalde studies en viel de uiteindelijke keus op de studie geschiedenis bij Universiteit Utrecht. Afscheid nemen van zijn vertrouwde dorp doet Sam nog niet. "Ik werk en sport nog in Duiven, daarnaast heb ik ook nog veel vrienden hier." Een leeg plekje vinden in de agenda van deze student is niet gemakkelijk, naast zijn studie werkt hij ook nog bij de Albert Heijn en speelt hij graag korfbal.

Eerste universiteitsjaar

"Dit afgelopen jaar was makkelijker dan verwacht", vertelt Sam. "Na een tussenjaar viel het best mee om weer te wennen aan de lessen. Het is even anders dan fulltime werken, maar dat vind ik juist wel fijn. Ik heb niet veel contacturen en daarnaast beginnen mijn colleges wat later op de dag." Dit maakt het voor Sam mogelijk in Duiven te wonen, te werken en te sporten. Op de universiteit is hij ook bevriend geraakt met een groep mede-studenten. "Wanneer je pauzes hebt, ga je gezellig samen wat eten of drinken."

Veel essays

Het systeem is op de universiteit wel anders dan op de middelbare school. Het universiteitsjaar heeft vier blokken en per blok moet de student twee vakken volgen.
Tijdens de 'toetsweek' is er per vak een groot tentamen. "In vergelijking met de middelbare school heb je een stuk minder toetsen, wat wel fijn is", vervolgt hij. "Daarnaast moet ik veel essays schrijven, waardoor ik mijn academische schrijfvaardigheden aanscherp. Ook leer ik onderzoek te verantwoorden en dus te onderbouwen."

Werk- en hoorcolleges

De 'lessen' zijn onderverdeeld in werkcolleges en hoorcolleges. De werkcolleges volgt Sam met een vaste groep medestudenten, de hoorcolleges zijn er voor meerdere groepen tegelijk. Een van de interessantste hoorcolleges die Sam kreeg, was van Beatrice de Graaf over terrorisme. Maar over het algemeen vindt Sam de werkcolleges wat fijner. "Hier krijg je persoonlijke feedback, maak je opdrachten en leer je je mening goed onderbouwen. Je bouwt hier ook een sterkere band op met je professor en je klasgenoten."

Geen onvoldoendes

Het komende schooljaar zal de samenstelling van zijn groep wel veranderen. "Het is een uitdaging, maar tegelijkertijd ook erg leuk om nieuwe mensen te leren kennen", vertelt Sam optimistisch. Dat hij het afgelopen jaar erg leuk en leerzaam vond, is terug te zien in zijn resultaten. Voor zowel tentamens als essays heeft hij geen onvoldoendes gehaald.

Toekomst

Wat hij na zijn universitaire opleiding wil doen, weet hij nog niet. Journalistiek en psychologie hebben op het moment zijn meeste aandacht.
Een passende stageplek zal positief bijdragen aan het leerproces en helpt om connecties maken en later gemakkelijker werk te vinden. Sam is blij dat hij deze studie heeft gekozen. "Je moet goed kijken wat je leuk vindt om te doen, dan wordt je studententijd om nooit meer te vergeten."

Lindus doet er alles aan om fileleed op A12 te verzachten

Stefan de Jong: "Hoe krijg je mensen, ondanks dat het gewoontedieren zijn, toch in beweging om hun gedrag aan te passen?" Foto: Linda Ruijs

LIEMERS – Woonwerkverkeer en ongelukken zorgen dagelijks voor kilometerslange files op de A12. Ondernemersvereniging Lindus luidt de noodklok en zet in op gedragsverandering.

Als er nu niets verandert, wordt het probleem in de toekomst alleen nog maar erger stelt de ondernemersvereniging. Vicevoorzitter Stefan de Jong: "Het nieuwe horeca- en recreatiecentrum Fresh & Fast in Duiven, het toekomstige outletcentrum in Zevenaar en Hornbach en Loods 5 in Duiven zullen nog meer bezoekers, en dus nog meer auto's, naar de Liemers trekken. De A15 gaat er komen en ook de A12 wordt verbreed van twee- naar driebaans. Toch is dat bij lange na niet voldoende om het huidige probleem op te lossen."

Gedragsverandering

De door hem in samenwerking met VNO-NCW geinitieerde werkgroep Via15, waarin ook Rijkswaterstaat en de provincie zitting hebben, zet daarom in op gedragsverandering. "Hoe krijg je mensen, ondanks dat het gewoontedieren zijn, toch in beweging om hun gedrag aan te passen? Rijkswaterstaat heeft het uitgerekend: als er vijf tot tien procent minder auto's zijn, dan scheelt dat vijftig procent in filezwaarte." Mensen die meer gaan carpoolen, de fiets of het openbaar vervoer pakken, eerder of later van huis vertrekken, van huis uit gaan werken. Dat wil Lindus bewerkstelligen.

(Leen)fiets

Rekening rijden helpt volgens Stefan de Jong niet echt. "We hebben eerder gezien dat wanneer de benzine duurder wordt, mensen niet uit de auto stappen."

De werkgroep ondersteunt het project om te starten met verschillende proeven. Zoals het sluiten van deals met bedrijven, zodat werknemers een (leen)fiets van de zaak kunnen krijgen. Ook komen er experimenten met OV-korting. Daarnaast worden onder andere leden van Lindus benaderd om hun werknemers aan te moedigen om te carpoolen en vaker een dagje per week thuis te laten werken.

'Vijf tot tien procent

minder auto's scheelt

vijftig procent in

filezwaarte'

"Op deze manieren hopen we het gedrag van de mensen op een positieve manier te veranderen. De nieuwe maatregelen hebben niet alleen een goede invloed op het oplossen van het fileprobleem, ook zijn werknemers die fietsend naar het werk komen minder vaak ziek, blijkt uit onderzoek. Twee vliegen in één klap dus."

Ongelukken

Daarnaast spant Lindus zich in om de extra reistijd die door ongelukken wordt veroorzaakt zoveel mogelijk te verminderen. "We willen dat andere partijen proberen om de weg zo snel mogelijk vrij te geven. Door bijvoorbeeld zo snel mogelijk een schoonmaakploeg in te zetten om olie op de weg op te ruimen." Helaas kan het complete fileprobleem niet opgelost worden stelt hij ondanks het nieuwe pakket aan maatregelen. "We moeten het voor een deel accepteren."

Nieuwe maatregelen gaan vrijwel altijd ten koste van iets. Zo zorgt het verbreden van de wegen er voor dat er wat natuur moet worden weggehaald. "Er wordt door Rijkswaterstaat wel gekeken naar hoe ze dit het beste kunnen compenseren", besluit Stefan de Jong.

3 augustus Komkommerfestival Didam

Van 21.00 tot 00.30 uur is het podium bij Jan& Jan aan Sher.

6, 13 augustus Weekmarkt Angerlo

Elke week op de dinsdag vindt van 9.00 uur tot en met 13.00 uur de weekmarkt van Angerlo plaats aan de Prinses Margrietlaan 3.

6, 13 augustus Weekmarkt Duiven

De weekmarkt van Duiven is te vinden aan de Remigiusplein. Je kunt hier van 8.30 tot 12.30 uur terecht voor de kleine en grote boodschappen.

6,13 augustus Weekmarkt Giesbeek

De markt van Giesbeek is een kleinschalige markt en is wekelijks op de dinsdag van 13.30 uur tot 18.00 uur op het Dorpsplein.

8, 15 augustus Weekmarkt Pannerden

Iedere donderdag is er van 09.00 tot 12.00 uur een warenmarkt op het Dorpsplein in Pannerden.

9, 16 augustus Weekmarkt Zevenaar

Elke vrijdag van 12.30 uur tot en met 20.00 uur is in het centrum van Zevenaar de weekmarkt.

8, 9, 14, 15 augustus Film Wild Rose in Filmhuis Zevenaar

Rose-Lynn uit Glasgow kreeg veel te jong kinderen en heeft net een jaar vastgezeten, maar dat staat haar grote droom: countryster worden in Nashville, bepaald niet in de weg. Dit muzikale drama heeft een prettig rauw randje en een fantastische hoofdrolspeelster: de Ierse Jessie Buckley steelt onmiddellijk je hart en kan nog prachtig zingen ook. Aanvang 20.15 uur of 14.30 uur (zie www.filmhuiszevenaar.nl). Entree: € 9,-.

8 augustus Film Rafiki in Filmhuis Zevenaar

Rafiki vertelt het verhaal van twee jonge meisjes uit Nairobi die tot hun eigen verbazing verliefd worden op elkaar. Aanvang 14.30 uur. Entree: € 9.

9, 10 en 11 augustus Spikker Country & Westernfestival in Zevenaar

Vrijdagavond vanaf 20.00 uur in Vida Studio's. Zaterdag en zondag vanaf 13.30 uur op het Raadhuisplein, Muldershof en de Weverstraat/Markt. Zaterdagavond speelt hoofdact Savannah. Toegang is gratis. Organisatie Muziekstad Zevenaar.

10 augustus Open dag/rondleiding Martinusmolen Didam

De Martinus molen is een korenmolen, bouwjaar 1855. De molen is elke zaterdag open voor bezoekers. Molenaars zijn aanwezig voor de rondleidingen. Er is een klein museum ingericht over de historie van de molen en een vroegere zaadhandel. Verder is er verkoop van brood en cake mixen. Openingstijden 9.30 tot 16.00 uur

16 augustus Zomerfair Westervoort

De Zomerfair in Westervoort, tijdens Westervoort in Beweging, begint om16.00 uur en duurt tot 21:00 uur en vindt plaats in het centrum vanaf het Dorpsplein en loopt door op de Dorpsstraat. Op het Gaba-plein, het parkeerterrein bij zalencentrum Wieleman, is vanaf 19.00 uur groot terras met live muziek.

16 augustus Kinderrommelmarkt Westervoort

Organisatie: Stichting Promotie Westervoort n samenwerking met Fanfare OBK. De Kinderrommelmarkt vormt de afsluiting van de Kindervakantieweek. Locatie: Dorpsplein van 16.00 tot 19.00 uur.

17 augustus Komkommerfestival Didam

Van 21.00 tot 00.30 uur is het podium bij Jan& Jan aan Maart Covers.

4 september Bruidsbeurs Didam

Bij Partycentrum Plok van 19.00 tot 22.00 uur

Linda Ruijs

Foto: Jan van den Heuij

Rahma Maqboul