GN Lingewaard

13 januari 2016

GN Lingewaard 13 januari 2016


Pronkzitting Stadspresident Bas Boerboom bij Kraonige Zwaone in Huissen

HUISSEN - Zaterdag 23 januari wordt door SHCG De Kraonige Zwaone voor de tweede maal aan Prins Danny d’n Utvlieger de pronkzitting aangeboden. Zoals van De Kraonige verwacht mag worden, is er weer sprake van een kwalitatief hoogstaand programma.

Dit jaar is de centrale regierol voor de eerste maal in handen van de nieuwe Stadspresident Bas Boerboom. Vanaf 20.11 uur zal hij het programma, in lijn met zijn voorganger Jan Zweers, strak moeten leiden om ervoor te zorgen dat 'de finaole' tegen de klok van 24.00 uur weer kan worden ingezet.

Het programma zal net als voorgaande jaren een groot aantal artiesten kennen die garant staan voor een leuke en gezellige avond. Naast de beide gardes en de Slubkes, hebben Philippus Neri en Cantaquibus (de initiatiefnemers van het Zwaonefestival) een belangrijk aandeel in de Pronkzitting. Zij zijn verantwoordelijk voor de buuts en de ‘eigen’ carnavalsliedjes die de pronk in Huissen zo speciaal maakt. Samen met alle artiesten en de mensen achter de schermen verwachten De Kraonige Zwaone, alle aanwezigen weer een mooie pronk aan te kunnen bieden. Dit alles zal zoals gebruikelijk plaatsvinden in Sporthal De Brink op de Zilverkamp.

Kaarten en borrelbus

Kaarten voor de Pronkzitting à 15 euro zijn te bestellen via de website van De Kraonige Zwaone: www.kraoningezwaone.nl. Ook kunt u Pronkkaarten verkrijgen bij Slijterij Degen op ’t Zand, bij Foto Van Eimeren in de Langestraat en bij Inktvismedia in de Duisterestraat. Ook dit jaar zal de traditionele ‘borrelbus’ weer rondrijden om de gasten zowel naar de Brink, als weer naar huis te brengen.

Luidruchtig pronken voor Prins Thijs de Luidruchtige

BEMMEL - Carnavalsvereniging De Geintrappers gaat komende zaterdag 16 januari pronken. Deze zitting wordt voor de dorstluchtige en luidruchtige prins Thijs en zijn prinses in het bijzijn van zoveel mogelijk Bemmelse carnavallisten op de bühne gebracht.

De voorbereidingen zijn in volle gang en het belooft weer een spectaculaire avond te worden met verschillende optredens uit de eigen gelederen. Met onder andere de optredens van De Kinkeltjes; minioren, junioren en de senioren. Ook dit jaar weer de traditionele buut van het duo 't is gruun en 't blief gruun, waar menige grap en grol over Bemmel en de Lingewaardse politiek aan de orde komt. Uit het mooie Nijmegen zijn er optredens zoals van het dweilorkest De Kwakbergband, dat alvast het publiek in de sfeer brengt waar Bemmel om bekend staat, namelijk 'dweilen'. Bekend van het programma Bloed, Zweet en Tranen kunt u genieten van zangeres Peggy Mays. Zoals u hebt kunnen lezen een vol programma, dat u niet mag missen.

Deze avond vindt plaatst in café-bar De Roskam waar de zaal open gaat om 19:30 uur en de toegang gratis is. Tijdens de after-party kunt u genieten van dj Ed van Showcase.

Carnavalsvereniging De Geintrappers is een vereniging die evenementen organiseert voor jong en oud. Zij zet zich ook in buiten de carnaval tijdens de jeugdavondvierdaagse, Lingewaardse trucktrekkampioenschappen en dansgala Lingewaard. Kortom een vereniging die er is voor u. Meer info staat op www.degeintrappers.nl.

Pronkzitting in Angeren

ANGEREN - Op zaterdag 16 januari is de jaarlijkse pronkzitting van A.K.G. De Narrenpoel uit Angeren.

De pronkzitting wordt gehouden voor Prins Dick van het Roode Wald en prinses Yvonne, onder het motto 'Wij maken graag overal een feestje van'. Er is deze avond een boordevol programma met artiesten veelal uit Angeren. Op deze avond zullen buutreedners zijn die hun sketches op ludieke wijze brengen. Ook zullen onder andere Blauw Bloed, dansgarde The Stars en dweilorkest De Deurdweilers optreden. Tevens zullen nieuwe Angerse artiesten het podium betreden. Het wordt een gevarieerde avond, met zang, dans, muziek, buutreedners en nog veel meer.

De pronkzitting wordt gehouden in het Dorpshuis, Emmastraat 23 te Angeren en begint om 19.30 uur. De zaal is open om 19.00 uur.

Jonge Kracht huldigt haar sportsterren

HUISSEN - In een overvolle kantine, waar een gezellige sfeer hing, werden tijdens de nieuwjaarsreceptie de jubilarissen gehuldigd door voorzitter Lambert Neijenhuis.


Ook de sportman, de vrijwilliger, het jeugdidool en de sportploeg van Jonge Kracht werden tijdens deze receptie bekend gemaakt. Verder werd er voor het eerst een aanmoedigingsprijs uitgereikt. De eerste aanmoedigingsprijs, werd gewonnen door Luke Roelofs. Luke die als doelstelling heeft dit seizoen om een completere voetballer te worden, en zo een aanwinst voor de A-selektie, kreeg met deze prijs een steuntje in de rug om zijn doelstelling te behalen.

Het jeugdidool van 2015 werd Patrick Zuchouwski. Hij ontving deze prijs voor zijn totale inzet bij de jeugdafdeling van Jonge Kracht. Vrijwilligster van 2015 werd Sandra Janssen. Zij is al jaren het gezicht van de kantine en ontving deze prijs voor haar inzet al deze jaren.
De felbegeerde prijs van sportman van het jaar 2015, ging naar Herry van Bon. Herry die vanaf zijn negende al bij Jonge Kracht voetbalt. Oud-speler van het eerste elftal en nu speler, aanvoerder van het zesde elftal.

Sportploeg van Jonge Kracht werd de meisjes D1. Die na twee jaar te hebben gevoetbald, het kampioenschap in hun klasse wisten te behalen.

Leef- en doeboerderij De Minkhof versterkt met een vrijwilligerscoördinator

BEMMEL - De ruim vijftig vrijwilligers die De Minkhof draaiende houden, kunnen terugvallen op een betaalde vrijwilligerscoördinator. Op 1 december is Ina Rutgers (52) aangesteld. Haar werkzaamheden worden bekostigd uit een gift van het Oranje Fonds.

Ina volgde een opleiding in de sociale sector aan de Kopse Hof in Nijmegen, academie voor educatieve arbeid. Nog steeds is ze heel blij dat ze haar hart heeft gevolgd en uiteindelijk bij de dagopvang van ouderen terecht is gekomen. Bijna twintig jaar werkte ze voor Stichting Welzijn Ouderen in Arnhem.

“Ik heb ervaren dat het ontzettend leuk is om met ouderen te werken. Met een heel leven achter zich hebben ze veel te vertellen. Toen ik de advertentie van De Minkhof las, was ik meteen om. Pionieren en een project van de grond proberen te tillen. Dat doe ik graag.” Zo heeft ze in de wijk Monnikenhuizen een project opgezet om de sociale binding tussen bewoners te vergroten. Het is mooi te zien hoe er contacten tussen bewoners tot stand komen. Het werken met ouderen, het opzetten van projecten en ook het werken met vrijwilligers is voor Ina bekend terrein.

Op de vraag of iedereen vrijwilliger op De Minkhof kan worden, antwoordt ze stellig: “Natuurlijk kijken we of er een klik is met degene die zich aanmeldt. Als dat goed zit dan kan iemand altijd op de een of andere manier een bijdrage leveren. Men denkt al gauw dat we op zoek zijn naar zorgzame types maar dat is een misverstand. We vinden het vooral belangrijk dat de deelnemers worden geactiveerd. De Minkhof wenst Ina de komende drie jaren veel succes en veel plezier in haar nieuwe uitdaging."

Brief Galm Lingewaard binnenkort op deurmat

LINGEWAARD - Inwoners van de gemeente Lingewaard in de leeftijd van 50 tot 65 jaar uit Gendt en uit de Zilverkamp in Huissen kunnen vanaf zaterdag 20 februari ervaren hoe gezond en gezellig het is om samen in beweging te zijn.

Op die dag biedt Stichting Welzijn Lingewaard in samenwerking met Gemeente Lingewaard, SWOH, SWOG, SASA, volleybalvereniging Setash, Gelderse Sport Federatie, fysiotherapie Marten van der Ploeg, Optimaal Fysio en Broersen en Van Oeyen een fitheidstest aan speciaal voor volwassenen die onvoldoende actief zijn en graag weer energieker en vitaler in het leven willen staan.

Gemeente Lingewaard en Stichting Welzijn Lingewaard sturen deze inwoners op 18 januari een brief. "Als u een brief op uw deurmat vindt, kunt u zich aan- of afmelden voor deelname aan het project. Reageert u niet vóór 29 januari dan wordt u in de week van 1 februari bezocht door vrijwillige medewerkers van het project die u nadere toelichting over het project geven en/of vragen over het project beantwoorden."

De kracht van het programma is dat het in de groepen erg gezellig en plezierig is. Tijdens het sporten en bewegen zorgt de begeleiding voor een goede sfeer en na het sporten is er gelegenheid voor gezamenlijk koffie en thee drinken. De ervaring leert dat een aantal leden van sport-/beweeggroepen ook buiten de wekelijkse sportuurtjes met elkaar afspreken.

Zowel bij de fitheidstest als tijdens de beweeglessen is er deskundige begeleiding aanwezig. Bij de fitheidstest worden bloeddruk, kracht en uithoudingsvermogen gemeten. Er is een fysiotherapeut aanwezig die geraadpleegd kan worden en die een beweegadvies geeft.

Vrijwilligers gezocht voor een fitheidstest

HUISSEN - In Lingewaard start binnenkort een nieuw bewegingsstimuleringsproject voor volwassenen: Galm Lingewaard.


Voor het project worden rond de 1400 personen tussen de 50 en 65 jaar uit delen van Huissen en Gendt uitgenodigd. Mensen die zich opgeven starten met een fitheidtest. In deze test worden verschillende onderdelen van lichamelijke fitheid en gezondheid gemeten zoals bloeddruk, lengte & gewicht, lenigheid, kracht, reactiesnelheid en uithoudingsvermogen. Ook zijn er fysiotherapeuten aanwezig die ervoor zorgen dat iedereen veilig kan meedoen en een persoonlijk beweegadvies geven. Na afloop van de fitheidstest kunnen deelnemers zich opgeven voor een sport- en beweegprogramma van twaalf weken.Voor deze test, die voor deelnemers een eerste opstap naar een sportiever leven is, zoeken wij testleiders voor de diverse onderdelen. Er wordt ter plekke een instructie gegeven en de onderdelen zijn gemakkelijk uit te leggen aan de deelnemers.

Wie zoeken we?
- personen vanaf 16 jaar;
- met enthousiasme om bewegen te stimuleren;
- die graag willen meehelpen dit project tot een succes te maken;
- die communicatief vaardig zijn;
- die bereid zijn eenmalig te helpen bij de fitheidstest (lunch inbegrepen)

Zaterdag 20 februari van 8.30 uur tot 16.30 uur in sporthal De Brink in Huissen. (Tijd is afhankelijk van het aantal inschrijvingen). (Het is ook mogelijk om een dagdeel te helpen)

Ben je beschikbaar en wil je graag helpen, of meer informatie? Mail of bel dan met Nick van der Ham via n.vanderham@swlingewaard.nl of 06 83678991.

Hilde Kwint toont werk in De Kijkruit Gendt

GENDT - Van 8 januari tot en met 4 maart toont Hilde Kwint haar werk in De Kijkruit.

Voor Hilde Kwint is tekenen heel belangrijk, het is een innerlijke noodzaak. Wat zij denkt, voelt en ziet kan ze omzetten in beeld. Haar kunstzinnig werk is heel divers: ze tekent, schildert, maakt strips en printjes en fotografeert. De tekeningen die Hilde in de Kijkruit laat zien geven een mooi beeld van haar uitgebreide keuze in onderwerpen: bloemen, portretten en dieren.

Hilde maakt veel portretten van mensen die ze kent; of van haarzelf. Maar ook van haar katten: ze weet hoe de vacht van haar kat voelt en vertaalt dat in vorm en kleur en structuur. Ook houdt ze van de natuur. Ze beheerst de vorm van veel bloemen en insecten zo goed dat zij die geabstraheerd kan tekenen.

De tekeningen zijn gemaakt met stift en direct op papier gezet, zonder voorschetsen. Het werk is opgebouwd uit veel kleine lijntjes en vakjes. De vormen zijn heel strak getekend, alsof Hilde een stempel gebruikt. Haar lijnvoering is spannend en gevoelig. In elke tekening zit een herinnering, een gevoelservaring. Er zit herhaling in, een duidelijk ritme en veel versiering. Ze vindt het heerlijk rustig om zo bezig te zijn. Hilde leert door te experimenteren, is heel kritisch en is op die manier haar eigen leermeester.

Werkgroep De Kijkruit is bereikbaar via Anneke van Huystee, Dorpstraat 56, Gendt; 0481 421156; email: a.huystee@planet.nl; twitter.com/GendtVerbeeld; www.facebook.com/GendtVerbeeld. Het expositieadres (raammanifestatie) is Dorpstraat 21b in Gendt

Loopgroep Huissen start met loopscholing

HUISSEN - Nog geen hardloopervaring maar wel ambities? Daarom start Loopgroep Huissen op donderdag 18 februari weer een loopscholingscursus. Deze cursus, voor beginners, duurt tien weken. Rustig beginnen en dan langzaam opbouwen. 'Dat is waar het om draait als u met plezier wilt leren hardlopen.' Tijdens de cursus komen alle belangrijke onderdelen van het hardlopen aan de orde.

De trainingsintensiteit wordt op een verantwoorde manier opgebouwd. Hardlopen, dribbelen, wandelen en oefeningen wisselen elkaar af. De lopers stimuleren en prikkelen elkaar waardoor meer wordt bereikt dan wanneer je alleen gaat trainen. Over 10 weken kun je 5 kilometer hardlopen en instromen in één van de vele trainingen, die Loopgroep Huissen wekelijks organiseert. Deze loopscholing kost 45 euro (inclusief veiligheidshesje).

Hoe leuk is het om gezellig samen te bewegen. Bij de loopgroep Huissen kun je naast hardlopen ook sportief wandelen en Nordic Walken. Voor elk niveau voor elke leeftijd.

Meer informatie over de hardlopen, loopscholing, nordic walking of sportief wandelen: www.loopgroephuissen.nl, stuur een mail naar info@loopgroephuissen.nl of bel met Marcel de Kroon 06 22420111.

Wederopbouw boerderijen in en rond Elst

ELST - De Historische vereniging Marithaime verzorgt op 26 januari om 20.00 uur in het Wapen van Elst de lezing 'Wederopbouw boerderijen in en rond Elst' door Sophie Elpers.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in Nederland meer dan negenduizend boerderijen totaal verwoest. De meeste boerderijen gingen - zoals in Elst - in de laatste oorlogsjaren verloren, maar ook eerder in 1940 bij de strijd om de Grebbeberg. Met het oog op herstel van de voedselvoorziening kreeg de wederopbouw van de boerderijen hoge prioriteit. Al in 1940 werd door de rijksoverheid het Bureau Wederopbouw Boerderijen (BWB) opgericht. Tot in de jaren '50 organiseerden en coördineerden het BWB en zijn opvolger (de Afdeling Boerderijenbouw van het ministerie van Wederopbouw en Volkshuisvesting) de wederopbouw. Deze vond plaats in een - toentertijd heftig bediscussieerd - spanningsveld tussen modernisering en traditie, innovatie en behoud. De door het BWB vastgestelde richtlijnen bepaalden uiteindelijk dat er eenvoudige, maar doelmatige gebouwen moesten ontstaan die een efficiënte eigentijdse bedrijfsvoering mogelijk maakten. De vormgeving van de modernisering leunde in de eerste wederopbouwjaren op 'het bekende' en kan als streekeigen worden gekarakteriseerd. Maar de roep om het streekeigene te verlaten werd steeds groter.

"In mijn lezing laat ik zien welke actoren betrokken waren bij de wederopbouw. Welke uiteenlopende ambities en wensen hadden zij en tot wat voor een architectuur heeft dat uiteindelijk geleid? Daarbij wordt de focus gelegd op de wederopbouwboerderijen die in en rond Elst staan", aldus Sophie Elpers.

Sophie Elpers, etnologe, eerder wetenschappelijk medewerker van de Stichting Historisch Boerderij-Onderzoek in Arnhem, tegenwoordig wetenschappelijk medewerker bij het Meertens Instituut in Amsterdam, heeft een proefschrift over de wederopbouw van boerderijen geschreven, getiteld 'Erfenis van het verlies. De strijd om de wederopbouw van boerderijen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog'. Toegang is gratis voor leden van Marithaime, anderen betalen 2,50 euro.

Jongeren ruimen op

Foto: L. Damen

HUISSEN - Deze twee jongeren Robert Mattijssen en Thomas Maassen weten wat opruimen is.

Samen hebben ze met behulp van een bladzuiger en vegers al het vuurwerk afval opgeruimd van het schoolplein gelegen bij IKC Het Sterrenbos.

Open eetcafé Huissen

HUISSEN - Donderdag 14 januari verzorgt de SWL weer een open eetcafé in het Dominicanenklooster van Huissen. Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Huissen.

Sponsor bedankt

LENT - Ook in 2016 kunnen de competitiespelers van badmintonvereniging 't Pluumke uit Lent weer rekenen op de steun van grondverzet Mari-mini, het bedrijf voor al uw graafwerkzaamheden.

"Wij willen de sponsor hierbij hartelijk bedanken voor deze welkome steun in de rug. 't Pluumke is een gezellige vereniging waar plek is voor fanatieke competitiespelers, maar ook voor badmintonners die voor de gezelligheid komen. We hebben clubspeelavond op de dinsdagavond in sporthal De Spil. Senioren en junioren zijn welkom om drie avonden gratis mee te komen doen. Kom lekker meppen bij ons in 2016. Voor info bel 06 19794814."

DOORLOOP Wederopbouw boerderijen in en rond Elst

Zondag 17 januari popquiz in Huissen

HUISSEN - Zondag 17 januari vindt Popquiz 2016 plaats in Huissen. Café De Dijk opent de deur vanaf 14.30 uur. Popquiz 2016 is gratis toegankelijk. De organisatie is in handen van TLH Presents.

De formatie Samsonight zal de popquiz opluisteren met een verrassend mini-optreden met Guilty Pleasures. Vervolgens maakt dj Kinky Sminki zijn opwachting om de sfeer tot ongekende hoogte te laten stijgen. Dus laat je popkennis weer eens testen en kom zondag naar de Popquiz 2016.

Vier generaties in Lent

LENT - Vier generaties Disveld: overgrootmoeder Anny, oma Helma, mama Linda en de kleine Kee Rosa.

Gouden Sport Ster Huissen 2015 uitgereikt

HUISSEN - Sportverenigingen uit Huissen konden dit jaar een goed presterende sporter of sportteam nomineren voor de eerste Gouden Sport Ster verkiezing. Afgelopen zondag 3 januari is de Gouden Sport Ster Huissen 2015 uitgereikt aan de winnaar, het eerste herenteam van handbalvereniging HV Huissen.

Dit herenteam won afgelopen seizoen de beker en werd kampioen. Hierdoor promoveerden ze naar de hoofdklasse, waar ze momenteel een goede subtopper zijn. Het herenteam ontving een waardebon van 250 euro van medesponsor Sport 2000 Huisman. Van een tweede sponsor, Stichting Sport en Ondernemen Lingewaard (SOL), heeft de handbalvereniging een SOL-evenement aangeboden gekregen. In samenwerking met de handbalvereniging zal SOL voor sponsoren, leden en belangstellenden van HV Huissen een sportevenement organiseren waar bekende sporters een rol in zullen spelen. Dit zal plaatsvinden op een door de handbalvereniging aangewezen locatie.

De overige twee genomineerden waren damvereniging VBI (kampioen van Nederland) en een individuele nominatie (voorgedragen door Jonge Kracht) voor Vera ten Westeneind (als 17-jarige speelde zij alle kwalificatiewedstrijden voor het Europees kampioenschap onder de 19 jaar). Naast een sportclinic bij Bootcamp Huissen kregen zij een sportevenement aangeboden waarbij ze in de keuken van de prijswinnaar mogen kijken.

De prijsuitreiking vond plaats tijdens de drukbezochte nieuwjaarsreceptie van voetbalvereniging Jonge Kracht. Organisator en initiatiefnemer Sportpromotie Huissen, in samenwerking met Stichting Welzijn Lingewaard (SWL), kijkt dan ook terug op een geslaagde eerste editie.

Bekijk hier de video uitreiking op de website van Omroep Lingewaard: http://www.omroeplingewaard.nl/en-de-winnaar-is/.

Column

Onderbroek

Stan van nog geen 2 wil onderbroeken met letters. Tijdens een stoeipartij heeft hij gezien dat zijn oudste neefje Bas dat ook heeft. Onderbroek met of zonder letters. Een keuzevraagstuk waarmee de jeugd opgroeit. Mijn Zeeman billengaderobe schreeuwt USA Sportswear. Onderbroeken maken de man of vrouw?

Tijdens ons avondeten stip ik het vraagstuk aan. Mijn vrouw weet als kasteelgids van De Doornenburg dat ze in de Middeleeuwen geen onderbroek kenden. Volgens de informatieve kinderwebsite Willem Wever was bovenkleding zo ruw dat het ondergoed je beschermde tegen de schurende kleding. Kleding was vroeger moeilijk te wassen. Door ondergoed te dragen werd de bovenkleding minder snel smerig. Maar ondergoed was peperduur. Een statussymbool en alleen bereikbaar voor notabelen. Rond 1900 droeg iedereen een onderbroek. Voor mannen en vrouwen bijna hetzelfde model. Wit, zonder letters. De onderbroek is weer geworden tot een statussymbool.

Tijdens de Nieuwjaarsreceptie van Lingewaard zag en sprak ik veel mensen. Automatisch denk je dan welke onderbroeken al die mensen dragen. Of niet. Wat vind je er van, vroeg ik Stefan Franken uit Huissen bij het overzien van de selecte meute. Hij stelde me dezelfde vraag. Die probeer ik in mijn stukje te beantwoorden, zo beloofde ik Frank van ZELF Lingewaard. Terug naar huis, achterlatend de kakeldrukte, komt het besef. Zou ik als niet-stukjesschrijver ook aanwezig zijn. Wie heb ik gezien. Waarom waren heb ik geen gewone mensen van de straat gezien. Waarom moet ik horen dat bepaalde mensen uit Lingewaard door het college persoonlijk zijn uitgenodigd. Het voetvolk mag het doen met een bericht in deze krant. De burgemeester zei in haar toespraak dat overheid en inwoners steeds meer samen bewegen. Samen de schouders er onder. Zorg dan eerst het onderscheid weg te nemen tussen het voetvolk en genodigden. Geen enkele Lingewaardse burger persoonlijk uitnodigen, al heeft die een onderbroek met gouden letters aan. Benieuwd wie in januari 2017 het college de hand komt schudden.

Sjaak

Vrouwenvereniging Angeren

ANGEREN - Dinsdag 19 januari wordt de jaarvergadering van Vrouwenvereniging Angeren gehouden.

De agenda is als volgt: opening door de voorzitster, verslag van de secretaresse en de penningmeesteresse. Bestuurdverkiezing. Aftredend en herkiesbaar secretaris mevrouw L. Kuster-Rutgers.Tegenkandidaten moeten zich voor 17 januari melden bij het bestuur.

Hierna de rondvraag en huldiging van de jubilarissen. Na de pauze worden er nog een paar rondjes bingo gespeeld.De avond wordt gehouden in het Kulturhus en begint om 20.00 uur.

In een Oogopslag

woensdag 13 januari
09.30 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastor Hulleman.

zaterdag 16 januari
18.30 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, gebedsviering met Pastor Roelofs en Kinderkoor Spetters, Presentatieviering 1e Communicanten van Angeren, Huissen-Stad en Huissen-Zand.

19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Herenkoor

zondag 17 januari: Begin van de week van het Gebed
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Gemengd Koor.

woensdag 20 januari
09.30 u. HH Martelaren van Gorcum, Huissen-Zand, Eucharistieviering met Pastoor Peters.

Damvereniging VBI zet zegereeks voort tegen Amsterdam

Gérard Jansen in zijn partij tegen 020

HUISSEN - Met de 15-5 overwinning tegen het verzwakte 020 blijft damvereniging VBI ook na de zevende ronde in de ereklasse zonder puntverlies aan kop. Ook achtervolger Hijken kwam tot winst zodat het onderlinge verschil één punt blijft. Met nog vier rondes te gaan wordt het ongemeen spannend in de strijd om de nationale titel.

Jos Stokkel had het moeilijk, stond voortdurend zwak maar wist ondanks schijfverlies op het nippertje de remisehaven te bereiken. Pepijn van den Brink speelde een goede positionele partij en boekte een gelijkwaardige remise. De eerste winst kwam van Joost Hendriksen. Hij stond de hele partij sterk maar toen zijn tegenstander in zware tijdnood kwam was het snel over. Alexander Baljakin veegde een zwakke tegenstander vakkundig onder de mat. Geert van Aalten stond de hele partij op licht voordeel. Met een flexibele verdediging liet zijn tegenstander het niet verder komen dan remise. Halverwege de wedstrijd had Damvereniging VBI met een 7-3 voorsprong weinig meer te duchten.

Johan Krajenbrink stond er goed voor, forceerde schijfwinst maar maakte in de afwerking een foutje en kwam niet verder dan remise. Yuriy Lagoda had aanvankelijk niet veel voordeel, maar ook bij zijn tegenstander ging onder tijdsdruk in het eindspel het licht uit. Iets soortgelijks gebeurde in de partij van Maarten Linssen. Licht voordeel, een tegenstander die het lang volhield maar in het eindspel het fatale avontuur zocht. Gérard Jansen zette positioneel een voordelige stand op die hij leidde tot een overmachtseindspel. Guntis Valneris zette een puike partij op maar kon het eindspel niet in zijn voordeel beslissen.

Nieuws van Stichting Ouderenwerk Doornenburg

DOORNENBURG - SOD is in januari gestart met het organiseren van een gezellige middag voor senioren, waarin het elkaar ontmoeten centraal staat, even het huis uit om te praten, een kaartje te leggen, te rummicuppen of te sjoelen.

Elke dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur in het Ontmoetingscentrum van Doornenburg. Met als thema Ontmoeten in het Ontmoetingscentrum. SOD nodigt een ieder van harte uit om een kijkje te nemen en om mee te doen.

Bestuurleden gevraagd

Voorzitter Wil kaak is per 1 januari gestopt als bestuurslid van SOD. Wil is vijf jaar bestuurslid geweest met de taken van voorzitter en ondersteuning van het secretariaat. "Wij zijn Wil dankbaar voor het vele werk dat hij de afgelopen vijf jaar met groot enthousiasme voor de senioren in Doornenburg en voor SOD heeft gedaan. Dat betekent dat we erg verlegen zitten om nieuwe bestuursleden, die ons kunnen ondersteunen bij het organiseren van de vele activiteiten en de dagelijkse bestuurlijke taken. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Bud Joosten." Per mail naar budjoosten@gmail.com; bellen mag ook naar 06 30069770.

Open eetcafé Bemmel

BEMMEL - Dinsdag 19 januari verzorgt de SWL weer een open eetcafé in creatief centrum Hofstede (Hoefslag 28 in Bemmel). Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Op het menu van 19 januari: staat rijst met kip kerrie met als nagerecht een verrassingstoetje. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

Verwarm de mensen, niet het gebouw

HUISSEN - Ik las bovenstaande prachtige slogan bij de introductie van het eerste warmtekussen in een kerkgebouw. U kent ze vast wel: oude en ’s winters vaak ijskoude kerkgebouwen. ‘Hoe krijgen we het warm zonder torenhoge stookkosten?’ Het antwoord: een draadloos warmtekussen!

Actie Kerkbalans zoekt de balans. Ook bij de protestantse gemeente Huissen. De goede verbinding tussen mensen en gebouw, tussen geld en geloven. Daarbij gaat het om een open (geloofs)ruimte in Huissen waar leven en geloven, lief en leed met God en mensen gedeeld kunnen worden. Vieringen, zingen, gesprekken, aandacht voor elkaar – daar word je warm van! Actie kerkbalans heeft niet tot doel dat de protestantse gemeente in Huissen er financieel warmpjes bij komt te zitten. Verwarm de mensen, niet het gebouw – dáár gaat het om! Houdt die inspiratie brandende, geef die inspiratie door. Geef aan Kerkbalans.

Ds. Matthijs Glastra


Kerkdienst protestantse gemeente Huissen, Raadhuisplein 35. Meer informatie staat op www.pknhuissen.nl.

Zondag 17 januari 10.00 uur: voorganger ds. Matthijs Glastra.

Vrouwenvereniging

HAALDEREN - Op 24 januari komt de heer Rob van Eck een thema-avond verzorgen over de '7 WereldWonderen'. Aanvang 20:00 uur in De Tichel, Haalderen.

De presentatie met cultuurhistorische inhoud is gemaakt met prachtige foto's en video's, ondersteund door gesproken tekst en bijbehorende muziek. De reis gaat zowel langs de 7 klassieke wereldwonderen als de 7 nieuwe wereldwonderen. We zien en horen alles over deze prachtige bouwwerken met hun culturele achtergrond en aardige anekdotes.

Gratis proefles bij Open Academie Lingewaard

BEMMEL - In september zijn we gestart met een fris, nieuw en veelzijdig cultureel cursusprogramma voor oud en jong. In januari starten er nieuwe cursussen, maar men kan ook instromen bij een reeds gestarte cursus. Alle cursussen zijn in De Kinkel, dichtbij en er is gratis parkeren.

Op de website www.openacademie.nl zie je wat er in 2015-2016 aan cursussen plaatsvindt. Dus inschrijven? Kwestie van doen! Wil je een proefles? Geef je telefonisch op 0481 465705 of via de mail info@openacademie.nl.

Vrouwengilde Doornenburg

DOORNENBURG - Maandag 18 januari is er voor de leden van het Vrouwengilde Doornenburg een lezing met fotomateriaal.

De lezing gaat over een koffer vol oorlogsverhalen, die zich afspeelden in de Betuwe. Het belooft een interessante avond te worden. De lezing wordt gegeven in zaal Kort Oisterwijk in Doornenburg en begint om 20.00 uur.

Nieuwjaarsbegroeting van de Zonnebloem afdeling Huissen

Foto: Marijke Slootman

HUISSEN - De Valom doorstond ook met de nieuwjaarsbegroeting weer de enorme aanloop van zoveel Zonnebloemgasten, vrijwilligers en koorleden van Schip Ahoy.

Ongeveer 180 mensen vierden het nieuwe jaar op uitbundige wijze. Na het zingen van hun eerste lied zat de stemming er al goed in. Er werd meegezongen, geklapt en volop gelachen. Een einde breien aan zoveel plezier is altijd weer moeilijk daarom werd er liefst drie keer een toegave gegeven. Toch kwam er om 17.00 uur een slot aan en werd iedereen weer door onze eigen chauffeurs naar huis gebracht.

11 / 22

12 / 22

Bridgeclub Doublet Bemmel

BEMMEL - Nadat iedereen elkaar het beste had gewenst voor het jaar 2016 kon worden overgegaan tot het uitreiken van de wisselbeker door de voorzitter Henny.

Met een uiterst klein verschil van 0,16 wisten Erik en Jaap de beker te veroveren met 57,59 procent. Zij mochten de Jansen Totaalwonenbeker in ontvangst nemen met de waardebon. Tweede werden Theo en Jeroen met 57,43, gevolgd door Paul en Wim met 55,78 procent. Vierde waren Sjoukje en Anton met 55,63 en Ans en Jetta werden vijfde met 52,80 procent.

In de B-lijn eindigden Helmi en Arnold met 57,17 procent. Toos en Ria werden tweede met 53,21, terwijl Jan en Ab op de derde plaats in beslag namen met 52,89 procent. Vierde en vijfde werden respectievelijk Sonja en Riet met 52,80 en Ine en Els met 52,58 procent. Deze vijf paren starten in de vierde ronde in de A-lijn.

"Interesse om meer te weten over de bridgesport en Doublet in het bijzonder? Bel of e-mail ons secretariaat: Erik Willems: 06 46204302; e-mail secretariaatdoublet@mail.com of bezoek onze website: http://www.nbbclubsites.nl/club/15030."

Steun voor historische boomgaard in Gendt

Weinig inwoners weten dat deze boomgaard, met circa 12 verschillende appelrassen, een publiek bezit is. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL/GENDT – Stichting Lingewaard Natuurlijk heeft een subsidie van 4.500 euro ontvangen om in Gendt een historische boomgaard op te knappen en geschikt te maken voor educatie voor basisscholen en om ouderen een fijn plekje te bieden om te zitten. Het initiatief is van Maarten Peters uit Gendt die met een aantal vrijwilligers de handen uit de mouwen gaat steken.

De boomgaard met een aantal hoogstamfruitbomen is in 1990 aangeplant als compensatie van de dijkverzwaring. De boomgaard is van de Gendtse bevolking en iedereen mag er gratis (onbespoten) appels van oude rassen plukken. Het onderhoud ligt bij de gemeente die de bomen eens in de 3 á 4 jaar komt snoeien. Volgens Maarten Peters blijkt dat onvoldoende. Er is een behoorlijke achterstand in het onderhoud.

Met steun van Stichting Lingewaard Natuurlijk is er een onderhoudsplan gemaakt en een werkgroep gevormd van vrijwilligers. Behalve het jaarlijks onderhoud neemt de werkgroep de inrichting van de boomgaard onder handen. Het college heeft het burgerinitiatief financieel ondersteund uit het budget Leefbaarheid. Als stimulans om de leefbaarheid in je dorp te verbeteren. Uitgangspunt blijft dat de initiatiefnemers zelf de verantwoordelijkheid nemen.

Het college ziet Lingewaard Natuurlijk als rechtspersoon die ook de aanvraag met een niet sluitende begroting heeft ingediend. Cor van Dalen van Lingewaard Natuurlijk zegt in eerste instantie niet op zoek te zijn naar meer financiële bronnen. "Die zijn zeker welkom", zegt Van Dalen, maar hij gaat uit van zelfredzaamheid van vrijwilligers en samen met Maarten Peters ondernemers te benaderen voor hulp in natura.

Volkstuin-

vereniging

DOORNENBURG - Volkstuinvereniging Doornenburg heeft voor het nieuwe seizoen 2016-2017 nog enige tuintjes ter beschikking.

Personen die ook graag een tuintje willen, kunnen zich melden bij H.Drost Gildestraat 118 te Gendt; 0481-421566 of Hans Gerdsen Langerakstraat 19 in Doornenburg; 0481 424560.

Volkstuinvereniging

DOORNENBURG - Volkstuinvereniging Doornenburg heeft voor het nieuwe seizoen 2016-2017 nog enige tuintjes ter beschikking.

Personen die ook graag een tuintje willen, kunnen zich melden bij H.Drost Gildestraat 118 te Gendt; 0481-421566 of Hans Gerdsen Langerakstraat 19 in Doornenburg; 0481 424560.

Kasteelconcert: An English Afternoon

DOORNENBURG - Voor het programma 'An Englisch Afternoon' hebben twee jonge aanstormende coryfeeën van de Oude Muziek Cecilia Bernardi (barokviool) en sopraan Klaartje van Veldhoven de handen ineen geslagen om een programma te maken met highlights uit het Engelse repertoire.

Wanneer hoort u nou en één programma liederen van Purcell en Händel, stukken van Simpson en Matteis, en liederen voor zang en viool van Vaughan Williams? (gespeeld door Cecilia Bernardini, met barokviool!) Laat u verrassen door alle kleuren die het Engelse repertoire te bieden heeft, gespeeld door internationale topmusici.

Klaartje van Veldhoven Ensemble: Klaartje van Veldhoven – sopraan, Cecilia Bernardini – barokviool, Robert Smith – viola da gamba, Guillermo Brachetta – klavecimbel, Mike Fentross – theorbe, luit. Het concert wordt georganiseerd in samenwerking met stichting Kasteelconcerten en is 17 januari om 15.00 uur in Kasteel Doornenburg, Nadere informatie en reservering: www.kasteelconcerten.nl.

Seniorenpronkziting Kraonige Zwaone in De Gouden Engel

HUISSEN - In tegenstelling tot voorgaande jaren zal de seniorenpronkzitting van SHCG De Kraonige Zwaone dit jaar na de Pronkzitting in De Brink worden gehouden. Plaats van handeling is De Gouden Engel.

De reden om de seniorenpronkzitting later te organiseren is dat pronkartiesten niet bang hoeven te zijn hun kruid vooraf te verschieten. Men kan dus nogmaals het optreden verzorgen zonder dat men bang hoeft te zijn dat deze al 'op straat komt te liggen', voordat het optreden in de 'grote' pronk plaatsvindt.

Dat betekent dat er onder leiding van Stadspresident Bas Boerboom een gevarieerd programma van zang, dans en buut, waar onder het Huusses Mins, zal worden aangeboden. De seniorenpronk vindt plaats op zondagmiddag 31 januari vanaf 14.11 uur.

Kom kijken in de theaterkerk

Foto: Hans Rutgers

BEMMEL - Wie met eigen ogen wil zien wat er tot nu toe verbouwd is in de Donatuskerk in Bemmel kan daar terecht op zondag 17 januari van 14.00 tot 16.00 uur. Er is dan open huis en vrijwilligers zullen bezoekers rondleiden en vertellen over de verrichte werkzaamheden tot nu toe. Zij kunnen dat tot in detail vertellen, want ze werken dagelijks mee aan de verbouwing in samenwerking met bedrijven die ingehuurd zijn. Op deze wijze wordt flink op de kosten bespaard.

De verbouwing van de aanstaande theaterkerk loopt volgens plan. Voor de feestdagen is de complete kerkvloer verwijderd. In het nieuwe jaar is begonnen met het leggen van al het leidingwerk in de grond. De eerste fase bestaat uit het leggen van de kanalen voor de luchtbehandeling, daarna volgen alle leidingen voor water en sanitair en tenslotte worden alle loze leidingen gelegd voor electra.

Tijdens het open huis ligt de complete vloer nog open en kunnen bezoekers het leidingwerk zien dat aangelegd is. In februari zal een nieuwe betonvloer worden gestort en zal al het leidingwerk aan het zicht onttrokken zijn. Bekijk ook de video-uitnodiging: www.kerkbemmel.nl/open-huis/.

Expositie heel januari te bezichtigen

DOORNENBURG – Met veel enthousiasme is op zondag 3 januari de expositie ontvangen over 100 jaar harmonie Sint-Caecilia Doornenburg. De expositie werd aansluitend aan de jubileummis in de kerk geopend door beschermheer Leonard van Nispen tot Pannerden. De expositie vertelt het verhaal van de vereniging vanaf de oprichting in juli 1916 tot aan het heden.

Ruim zesduizend foto’s zijn verzameld, waarvan een selectie is uitgestald in de expositie. De overige foto’s zijn gebundeld in boeken die onder het genot van een kopje koffie of thee kunnen worden bekeken in de zithoek. Verder is er ook videomateriaal te bekijken, oude uniformen, oude memorabilia en alle onderscheidingen die de vereniging heeft behaald tijdens de deelnames aan verschillende wedstrijden, festivals en concoursen.

De expositie is gesitueerd in het achterste gedeelte van de kerk in Doornenburg en is nog de gehele maand januari te bekijken op vrijdag van 18:00 tot 20:00 uur, op zaterdag van 15:00 tot 20:00 uur en op zondag van 11:00 tot 17:00 uur. De toegang tot de expositie is gratis.

Open voetbalsessie voor meiden- en dames

BEMMEL - Open voetbalsessie meiden- dames bij Sportclub Bemmel, want ook meiden kunnen hun voetbaldromen waar maken.

"Meidenvoetbal is het de snelst groeiende teamsport van Nederland. SC Bemmel wil een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het meiden- vrouwenvoetbal. "Daarom organiseren wij een open voetbal sessie op zondag 24 januari en nodigen wij jou uit om kennis te komen maken met het meiden- vrouwenvoetbal bij ons op de club. Voor deze dag zijn alle speelsters van onze club uitgenodigd en hebben wij hen gevraagd om een of meerdere vriendinnen mee te nemen.

Sportclub Bemmel heeft zich ten doel gesteld om meer vrouwen te werven voor de club, want vrouwenvoetbal is hip. Wij kunnen bij zowel de meiden als dames nog genoeg leden gebruiken, om zo het beleid meiden- en damesvoetbal meer gestalte te geven.
We kunnen al bekend maken dat de dames om 10.30 uur een oefenwedstrijd spelen tegen de dames van Quick. De rest van het programma volgt nog. Het programma zal tot 14.30 uur duren, voor de lunch wordt gezorgd. Geef je op voor deze voetbalsessie, doe dat voor zaterdag 17 januari bij via damesvoetbal@sportclubbemmel.nl."

Vernieuwde website PKN Huissen online

HUISSEN - Vanaf nu staat de nieuwe website van PKN Huissen online. Met de nieuwe website wordt voorzien in de informatiebehoefte van bekenden en onbekenden van de protestantse gemeente Huissen.

Op zondag 3 januari is de nieuwe website van PKN Huissen tijdens de dienst gelanceerd. Na maanden van voorbereidingen is de site geheel vernieuwd ‘de lucht in’ gegaan. Vooral de nieuwe, frisse vormgeving valt op, maar iedere websitebezoeker zal versteld staan van de mogelijkheden die de site biedt. Bezoekers blijven via ‘agenda’ op de hoogte van de activiteiten die komen gaan. Daarnaast is het mogelijk om boekrecensies, columns en overdenkingen te lezen, geschreven door predikant Matthijs Glastra.

Via de site ontdekt u wat de protestantse gemeente Huissen te bieden heeft en vindt u er praktische informatie zoals contactgegevens. Dat is informatie die ook op de voormalige website te vinden was, maar die nu in een fris nieuw jasje gestoken is. Zie www.pknhuissen.nl.

Collectanten in Huissen gezocht voor Amnesty

HUISSEN - De jaarlijkse collecte van Amnesty is weer in aantocht. Voor Huissen is men nog op zoek naar collectanten.

Heeft u in de week van 13 tot 19 maart nog een paar uurtjes beschikbaar, en bent u bereid om mee te helpen met collecteren, meldt u zich dan aan! De te lopen wijk gaat in overleg en u bepaalt zelf de grootte van de wijk. Bel met Bea Boxum: 026 3252390.

Centro Mio helpt bij vinden van rust en geluk

ELST - Binnen acht weken anders in het leven staan. Trainen om dichter bij jezelf te komen en te ontdekken wat jou rust geeft. Het kan bij Centro Mio met vestigingen in Elst en Huissen.

Het geluk vinden en de kracht in jezelf ontdekken. Weer energie krijgen, zonder angst en stress leven, met meer zelfvertrouwen in het leven staan, meer in balans komen met jezelf, rust vinden. Het zijn de sleutelwoorden van Brigitta Derksen die bij Centro Mio mindfulness-trainingen geeft.

Daar is onder alle lagen van de bevolking grote belangstelling voor. Er komen steeds meer mensen naar Centro Mio voor een beginner- of verdiepingstraining. En ook niet onbelangrijk: de trainingen zijn er ook voor kinderen. Want Brigitta Derksen komt genoeg kinderen tegen die met angst naar school gaan of slecht slapen en baat hebben bij een training.

Ze leert mensen de tijd te nemen voor een innerlijke ontdekkingsreis. Wie ben je, wat wil je? "Ik leer mensen dat ze minder moeten, dat ze naar hun grenzen mogen luisteren. Daar zijn individuele gesprekken of mindfulness-trainingen voor. Het lijkt wel of er steeds meer mensen zover doorgaan dat hun hart het niet meer aankan, soms met een hartinfarct tot gevolg. Eigenlijk zijn ze dan te ver gegaan. Meer rust, meer balans en beter voor jezelf en daarmee ook beter voor de omgeving zorgen." De praktijk Centro Mio breidt zich uit, nu worden er niet alleen trainingen in Elst gegeven, maar ook in Huissen en vanaf maart ook in Valburg.

In Elst beginnen de trainingen op 27 januari en 18 februari, in Huissen op 19 februari en in Valburg start er op 2 maart een nieuwe training.


Praktijk voor Mindfulness & Persoonlijke Ontwikkeling, Prinses Irenestraat 80, Elst; 06 11200295; 0481 842194; Brigitta@centromio.nl.

Het Drieluik – De Vlindertuin nieuw IKC

Foto: Fedor Meuwsen

HUISSEN - Integraal Kindcentrum (IKC) Het Drieluik – De Vlindertuin opent op 20 januari 2016 officieel haar deuren. Het IKC combineert peuterspeelzaal, kinderopvang, onderwijs en buitenschoolse opvang in één pand en met één team voor kinderen van 0 tot 13 jaar.

Het nieuwe IKC, onderdeel van Stichting De Linge, bestaat uit basisschool Het Drieluik, peuterspeelzalen De Vlindertuin en 't Blagehöfke, kinderopvang De Vlindertuin en BSO Het Drieluik en ligt aan het Ot en Sien pad in Huissen (Zilverkamp).

Foto: Fedor Meuwsen

Opvang en onderwijs onder één dak. IKC Het Drieluik – De Vlindertuin combineert flexibele opvang en onderwijs. Kinderdagverblijf of BSO is al mogelijk vanaf één dagdeel. Voor ouders met wisselende roosters bieden we opvang op maat. En ondanks de flexibiliteit in opvang, werkt het IKC met vaste en vertrouwde gezichten voor de kinderen. Door opvang en onderwijs te combineren, leren we de kinderen nog beter kennen. We stimuleren hen het beste uit zichzelf te halen met één doorgaande leerlijn. Ouders hebben bovendien binnen het IKC één duidelijk aanspreekpunt.

Daltononderwijs. IKC Het Drieluik – De Vlindertuin is gebaseerd op het Dalton onderwijs. Binnen een duidelijke structuur stimuleren we zelfstandigheid en verantwoordelijkheid bij kinderen. Dat begint spelenderwijs bij de peuterspeelzaal en wordt in het basisonderwijs uitgebreid. Hierbij houden we zicht op het kind en kijken we naar de manier van leren die bij hem of haar past.

Zaterdag 30 januari is iedereen welkom tijdens de open dag van10:00 tot 12:00 uur.

Ledenvergadering van Sint-Sebastianus

GENDT - Op 31 januari vindt rond 11.30 uur de algemene ledenvergadering van schuttersgilde Sint-Sebastianus plaats in Providentia. Dan wordt er teruggekeken op het afgelopen jaar en worden de activiteiten voor het nieuwe jaar toegelicht.

Voorafgaand aan de algemene ledenvergadering is er een concert verzorgt door de jeugdband, de drumfanfare en de stageband van Sint-Sebastianus met medewerking van parochie De Levensbron. Dit concert zal plaatsvinden in de theaterzaal van Providentia, aanvang 10.00 uur, en is voor alle inwoners van Gendt gratis toegankelijk (vol is vol).

Na dit concert kan er nog wat gedronken worden in de Foyer van Providentia en zal de Theaterzaal verbouwd worden tot vergaderruimte voor de Algemene Ledenvergadering.

Agenda algemene ledenvergadering:

  • opening;

  • vaststellen agenda;

  • korte toelichting notulen algemene ledenvergadering 2015 en het algemeen jaarverslag 2015 die ter inzage liggen bij het secretariaat;

  • financieel verslag door de penningmeester;

  • statuten wijziging;

  • bestuursverkiezing;

Tijdens de algemene ledenvergadering zijn de bestuursleden Berrie Rensen (penningmeester), Jan Lubberink en Robert-Jan Derksen aftredend en herkiesbaar en zal het nieuwe bestuurslid Carlo Spoeltman worden geïnstalleerd.

  • mededelingen;

  • rondvraag;

  • sluiting.

Gratis proefles beeldhouwen: 18 tot 21 januari

DOORNENBURG - Zepplinn Zin in Vormgeving is weer gestart met het nieuwe cursusseizoen beeldhouwen.

"Wilt u ook eens uitproberen of beeldhouwen iets voor u is? Wellicht er wel eens over gedacht maar u weet niet of u het echt leuk vindt en of u het wel kunt..daar twijfelen wij niet aan! Maak gebruik van een gratis proefles! Meld u zich vooraf aan via info@zepplinn.nl met vermelding welke avond. Maandag, dinsdag of woensdagavond van 19.30 tot 22.00 uur Of woensdag of donderdagochtend van 9.30 tot 12.00 uur.

U kunt zich ook opgeven voor de cursus. Deze actie is geldig van 18 tot 21 januari. Zepplinn Zin in Vormgeving, Pannerdenseweg 28. Voor meer info 06 51587368.

OBC Bemmel op bezoek bij gemeente Lingewaard

BEMMEL - Vrijdag 8 januari brachten de 4-havo-leerlingen van OBC Bemmel een bezoek aan de gemeente Lingewaard. Zij werden hartelijk ontvangen door de gemeenteraadsleden Nick Hubers (B06-L2000) en Hans Nijboer (D66).

Doel van het bezoek is leerlingen kennis laten maken met de lokale politiek en hen wegwijs maken op het gemeentehuis. In de raadszaal hebben de leerlingen een raadsvergadering over vuurwerkgebruik nagespeeld. Tijdens deze ‘vergadering’ werden de leerlingen geadviseerd door lokale politici. Wat wordt er eigenlijk besproken in raadsvergaderingen? Wat zijn de geschreven en ongeschreven regels tijdens zo’n vergadering? Vragen waar een delegatie van de gemeente goed antwoord op wist te geven.

“Het bezoek aan de gemeente is een perfecte gelegenheid om de werking en het belang van de lokale politiek te laten zien. Doordat leerlingen met politici kunnen praten, komt de politiek veel meer tot leven en kunnen zij de informatie uit de lessen beter plaatsen. Andersom krijgen de politici ook inzicht in wat er speelt bij jongeren” aldus een docent OBC Bemmel.

Over drie weken gaan de OBC-leerlingen naar de Tweede Kamer in den Haag om ook de landelijke politiek aan het werk te zien.

Leefbaar Doornenburg blikt terug en vooruit

DOORNENBURG - De dorpscontactpersonen hebben in 2015 mooie projecten gerealiseerd, zoals bijvoorbeeld de vorming van een nieuw Oranje-/Sinterklaascomité, “Efkes un bèkske”, een maandelijks terugkerend ontmoetingsmoment voor ouderen, en het “Open eetcafé” waarbij de dorpscontactpersonen samen met medewerkers van SWL en het Ontmoetingscentrum Doornenburg voor een klein bedrag een heerlijke maaltijd voorschotelen (en waarbij alle beschikbare plaatsen reeds waren gereserveerd) zijn succesvol opgezet.

Dan het moestuinproject voor de basisschoolleerlingen, waarbij de kinderen leren zelf groenten te verbouwen. Voor dit laatste project is inmiddels continuering voor de komende tien jaar gewaarborgd!

Daarnaast heeft de stichting dit jaar het initiatief genomen om een Dorpsontwikkelingsplan op te stellen van en voor Doornenburg. Hiervoor zijn inmiddels diverse bijeenkomsten geweest, een heuse dorpsschouw en de goedbezochte startbijeenkomst waarbij alle inwoners van Doornenburg hun wensen voor de toekomst van Doornenburg kenbaar konden maken.

Inmiddels is een grote groep burgers in werkgroepen actief om dit mooie plan met elkaar te realiseren. "Hoe wij vooruitkijken op 2016? Met heel veel energie! Tegen de zomervakantie hopen wij ons Dorpsontwikkelingsplan af te ronden en aan te bieden aan de Gemeente Lingewaard." De Dorpscontactpersonen hebben mooie nieuwe projecten op de plank liggen en gaan door met de lopende projecten. "Wij blijven bezig om alles wat betrekking heeft op de leefbaarheid van Doornenburg bespreekbaar te maken, levendig te houden en te laten groeien!"

Geslaagd kerstfeest op basisschool Mikado

BEMMEL - Donderdag 17 december stond basisschool Mikado geheel in het teken van het kerstfeest. In de dagen voorafgaand, hebben de kinderen veel geknutseld. Er zijn kerststerren, kerstfiguren, kerstkaarten en kerstlantaarns gemaakt. Doel was om deze tijdens de kerstmarkt te verkopen.

Deze dag is door de kinderen, met hulp van leerkrachten en ouders, een uitgebreide kerstlunch voor en door henzelf gemaakt, en er waren ook hapjes voor de kerstmarkt. 's Avonds was er dan de kerstmarkt. De school was mooi, sfeervol versierd en stond vol met kraampjes. Ouders, broertjes, zusjes, grootouders en zelfs buurtbewoners waren uitgenodigd. Bij binnenkomst kon een knipkaart gekocht worden. Met deze knipkaart konden vervolgens bij de verschillende, door kinderen bemande kraampjes, hun eigen knutselwerkjes, eigengemaakte hapjes en drankjes gekocht worden. Er waren ook kraampjes waar je je nagels kon laten lakken, een massage kon krijgen, je haren kon laten stylen. Natuurlijk hadden alle groepen ook optredens voorbereid.

Het was een gezellige drukte en aan het eind van de avond waren alle hapjes op en alle kramen bijna uitverkocht. De kerstmarkt heeft veel geld opgebracht wat intussen al is geschonken aan de door de kinderen gekozen goede doelen.

Natuurlijk was dit alles niet mogelijk geweest zonder onze sponsors: de supermarkten Coop, Jumbo en Albert Heijn, groentewinkel Kersten, bakkerij Van Engelen en Eetwinkel Polly.

Sneak preview in Fort Pannerden

Vrienden van Fort Pannerden Foto: Erik van ít Hullenaar

DOORNENBURG - Fort Pannerden is een spannende plek. Maar die wordt nóg spannender, met een nieuwe inrichting en nieuwe beleef-programma’s. De eerste veranderingen in het fort zie je tijdens een ‘sneak preview’ op zondag 17 januari van 12.00 tot 16.00 uur. De entree is gratis.

In de nieuwe filmzaal gaat de spannende introductiefilm in première met Fort Pannerden in de hoofdrol in de periode van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, W.O. I, W.O. II en in de tijd van de krakers. Maar ook wordt duidelijk hoe Fort Pannerden dag in dag uit strijdt met de elementen. Soms staat het water op de vloer van het fort.

Neem ook een kijkje in de winkel en in het bezoekerscentrum. Hier kom je op een leuke manier veel te weten over Fort Pannerden en de elementen water, aarde, lucht en vuur. Bij Aarde wordt bijvoorbeeld het verhaal verteld hoe een nieuwe wildernis is ontstaan in het voormalige akkerland rondom het fort. Bij Vuur het militaire verhaal van het fort.

In het fort werken vrijwilligers aan de bouw van het instructiekanon: een kopie van kanon, dat ooit in Fort Pannerden stond. Vanaf de heropening van het fort - in april 2016 - zorgen de vrijwilligers voor demonstraties, compleet met licht-, rook- en geluidseffecten.

Fort Pannerden ligt aan Waaldijk 1in Doornenburg. Zondag 17 januari is er vrij entree van 12.00 tot 16.00 uur. Parkeren op de P-plaats Pannerdense Weg, Doornenburg. Vanaf de hoek Sterreschans 9/ Waaldijk gratis vervoerservice naar het fort en terug. Meer informatie staat op www.fortpannerden.eu.

Wondere wereld: van kerk naar theater aan de markt

Hosties glutenvrij, wijn alcoholvrij? Foto: Hans Rutgers

BEMMEL - De wonderen zijn de wereld nog niet uit, of misschien is dit wel het eerste wonder in Bemmel. Als je ziet wat daarbinnen gebeurt, dan is de verwondering groot: de betonnen vloer is verwijderd en de werkers hebben een sleuf van 1 meter diep en 1 meter breed gegraven waar eerder het gangpad was.

Daarin worden, misschien wel terwijl u dit leest, 4 kilometer aan leidingen gelegd: water, elektriciteit, beluchting, afvoer en diverse loze leidingen voor onvoorziene zaken. Vrijwilliger Jan Gosseling was zo smart om de beluchtingsbuizen van 150 kilo 't stuk, met een liertje de sleuf in te trekken. In de loop van januari komt dit karwei af: zand erover en op naar de volgende uitdaging: de vloerverwarming. Er worden buizen 120 meter diep de grond ingeslagen waarin slangen met glycerine rondlopen en warmte en koude uitwisselen met het grondwater. Daarmee wordt de vloer op temperatuur gebracht en de kerk belucht: 's winters verwarming en 's zomers verkoeling, co2 gestuurd: hebben de aanwezigen de lucht zuurstofarm (= co2-rijk) gemaakt met hun verwondering, dan wordt de lucht automatisch ververst en tevens de warmte met het uitwisselingssysteem behouden. De vloerverwarming geschiedt door de kilometers lange waterslang, die ook weer door de vrijwilligers wordt gelegd. Aldoende loop je als bezoeker, net als onze grote Voorganger, over water.

Frits Celsius

Oud papier

DOORNENBURG – Op zaterdag 16 januari halen leden van de harmonie Sint-Caecilia in Doornenburg vanaf 8:30 uur het oud papier weer op.

Alle inwoners van Doornenburg worden verzocht het papier tijdig en goed verpakt aan de straat te zetten.

Zondagse warme winter- uurtjes in De Veldschuur

BEMMEL - KBO Bemmel/Doornenburg verzorgt in samenweking met De Veldschuur op de derde zondag van de wintermaanden (tot en met maart)een informatie- en ontmoetingsbijeenkomst voor senioren en eventuele familileden en vrienden.


In de koude wintermaanden is bij oudere en soms ook wat jongere mensen behoefte aan hartverwarmende ontmoetingsuurtjes, zo menen beide organisaties.
De informatie betreft de ontwikkelingen van de natuurgebieden rondom Bemmel en de rol van De Veldschuur daarbij. Daarnaast kan bij het genot van een kopje koffie en enige muzikale omlijsting in alle ongedwongenheid en gezelligheid met elkaar van gedachten gewisseld worden over wat iedereen beweegt, boeit en bindt.
De Veldschuur (Sportlaan 1m, te bereiken via de Wardstraat) is open vanaf 11.00 uur. Om half twaalf begint het informatieve deel, dat om ongeveer 12.00 uur overgaat in een gezellig samenzijn, afgewisseld met enkele muzikale intermezzo’s. Het geheel duurt tot ongeveer 13.00 uur, waarna iedereen – voor de liefhebbers mogelijk na het nuttigen van een hartverwarmend glaasje – weer huiswaarts keert.
Een warme afwisseling van de koude dagen die we in dit jaargetijde veelal thuis doorbrengen. Wie wil zo’n afwisseling nou niet?! Dus kom naar De Veldschuur op de derde zondag in de maanden januari, februari en maart. De entree is vrij en na afloop wordt een vrije bijdrage gevraagd. Iedereen is welkom!
Op de eerste zondag (17 januari) wordt de muzikale omlijsting verzorgd door het Bemmelse Seniorenorkest The Young Once.

Kapster Linda Kempkens gaat nieuwe uitdaging aan Nieuwe kapsalon in Huissen: Hair 4 Seasons

HUISSEN – In de wijk Zilverkamp aan Griend 18 is sinds december een nieuwe kapsalon gevestigd: Hair 4 Seasons. In een prachtige ruimte op de begane grond is de salon gevestigd. Cliënten kunnen er na afspraak terecht.

Hair 4 Seasons is een kapsalon, waar de cliënten een moment van rust en ontspanning vinden, om vervolgens de salon te verlaten met een kapsel dat bij hen past. Een kapsalon waar geluisterd wordt naar ieders wensen. Een moderne en kleine salon waar zowel dames, heren als kinderen van harte welkom zijn. "U kunt bij mij terecht voor verschillende behandelingen: knippen, stylen, kleuren, permanenten, bruidskapsels en opsteken. Voor alle behandelingen geldt dat professionaliteit en aandacht op nummer één staan", vertelt Linda, die reeds zestien jaar met succes en veel plezier werkt in deze branche. "Een lekker kopje koffie of thee behoort net als de ontspannende hoofdmassage tot de service."

Linda Kempkens kiest voor de kwalitatief hoogstaande producten van het professionele merk Goldwell. Hiermee heeft ze reeds jaren een zeer goede ervaring. Ze volgt periodiek de hairstyle-cursussen, waardoor ze op de hoogte is van de nieuwste trends en kniptechnieken. De Goldwell-producten zijn hier tevens verkrijgbaar voor de haarverzorging thuis.

Hair4Seasons, Griend 18, Huissen; 06 13558544; www.hair4seasons.nl. Geopend op dinsdag en vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur, en donderdags van 09.00 tot 13.00 uur.

Op dinsdag tot en met donderdag 'all you can eat'-concept Al sushi gegeten bij Xuxi in Huissen?

HUISSEN – Al anderhalf jaar is Xuxi gevestigd aan de Gochsestraat 14 in Huissen. Een klein gezellige sushi-bar van wereldnaam! Je kunt er eten à la carte, maar ook extra voordelig op dinsdag, woensdag en donderdag volgens het 'all you can eat'-concept. Bovendien is Xuxi in Huissen bekend door de mogelijkheden van sushi's afhalen of laten bezorgen.

Xuxi Huissen is de sushi-bar, take-away & delivery van Ferry en Monique Bahnerth. Met enorm enthousiasme hebben ze een prachtige zaak opgebouwd, waar gasten graag komen genieten van de Japanse gerechtjes. Wie kiest voor het 'al you can eat'-concept, hoeft zich geen zorgen te maken over de tijd, want er is geen tijdslimiet. Vanaf 16.00 is de keuken tot 21.00 uur open.

Je krijgt per gang twee gerechtjes, die met alle zorg vers worden bereid. "Kwaliteit staat boven alles", aldus Ferry en Monique. Veel Huissenaren hebben het restaurant met afhaal- (en bezorg)service al gevonden. Voor anderen is er een perfecte gelegenheid om kennis te maken: op de dinsdag, woensdag en donderdag een hele avond sushi's eten voor slechts 25 euro.

Geen sushi-liefhebber of kinderen, die wat anders willen? Geen punt, het kan!

Vooral is Xuxi in Huissen bekend door de afhaalservice. "Een half uurtje van tevoren telefonisch (of via de website; let op vestiging Huissen!) bestellen en ze staan vers bereid, wanneer mogelijk op de gewenste tijd klaar. Op de hoogte blijven van de acties bij Xuxi? Kijk op facebook! En een tip is de mooi verpakte kadobon van Xuxi Huissen!

Xuxi, sushi-bar, take-away & delivery, Gochsestraat 14, Huissen; 06 14619868; www.xuxi.nl; ook op facebook!

Stamppotbuffet bij restaurant Hof van Breunissen

Het restaurantteam staat voor u klaar!

GENDT - Elke maand is er in het restaurant Hof van Breunissen van RijnWaal Zorggroep, locatie Sint-Jozef in Gendt, een themadiner. Op vrijdag 22 januari serveren de koks van restaurant Hof van Breunissen van RijnWaal Zorggroep, locatie Sint-Jozef Gendt weer een themadiner, een stamppotbuffet. Het restaurant opent de deuren voor om 18.00 uur.

Er wordt een heerlijke boerengroentesoep vóóraf gereserveerd. Vervolgens kunt u genieten van diverse stamppotten: boerenkool, zuurkool, rode kool, hutspot en hete bliksem. Hierbij kunt rookworst, Zeeuws spek, ribbetjes en/of hachee nemen. Deze gerechten worden in buffetvorm geserveerd. Als dessert krijgt u griesmeel met abrikozensaus. De avond wordt afgesloten met koffie of thee met een bonbon.

Kortom: een heerlijk menu voor ná de feestdagen en een gezellige avond. Het stamppotbuffet kost, exclusief de drankjes,15,95 euro per persoon.

U kunt zich tot 16 januari dagelijks aanmelden bij het restaurant Hof van Breunissen, Kloosterplein 4 in Gendt. Telefonisch kan ook: 0481 421338 (vragen naar het restaurant).

Recreantenteam steunt rode neuzenactie De Kater

HUISSEN - Café De Kater is al enige tijd bezig met de rode neuzenactie. Vanwege het vijfjarig bestaan hebben Karel en Ria van Dalen besloten zich in te zetten voor een goed doel.

Namelijk stichting Loes een stichting die zich in zet voor jonge mensen die het verdienen; die ziek zijn geweest of die altijd ziek zullen zijn, die een belangrijk persoon zijn verloren of zichzelf onderweg ergens zijn verloren, die uit een diep dal komen of er nog midden in zitten. Jongeren die er al een lange tijd alleen voor staan of die de pracht van het leven even zijn vergeten. Aan jonge mensen, die dat steuntje in de rug gewoon meer dan wie ook verdienen.

Er zijn al vele neuzen verkocht en al enkele Huissense ondernemers hebben de actie gesteund. Heeft u nog geen rode neus gekocht? Dan is dit het moment! De actie loopt nog tot carnaval dinsdag, 9 februari. De rode neuzen zijn verkrijgbaar bij café De Kater voor 2,50 euro of maak uw bijdrage over op NL36SNSB092859439. Wilt u de actie op andere wijze steunen, met eventueel uw eigen onderneming? Neem dan contact op via cafe-dekater@outlook.com.

Paasbrunch bij KBO Huissen

HUISSEN - In navolging van 2015 organiseert KBO Huissen een paasbrunch. In 2015 was het een overweldigend succes, dus voor herhaling vatbaar. Arno, de kok van Sancta Maria zal weer een heerlijke brunch samenstellen, die in een gezellige paassfeer zal plaatsvinden in het restaurant van Sancta Maria aan de Helmichstraat in Huissen.

De brunch start om 11.30 uur en duurt tot 14.00 uur op tweede paasdag 28 maart. Deelname is mogelijk door persoonlijke opgave tegen betaling van 12,50 euro voor leden KBO en 15,00 euro voor niet-leden bij onderstaande bestuursleden: S.Groenen Paalgrens 2 Huissen, 0263255218; C.Huisman Wilgenstraat 4 Huissen, 0263254762. Er is een maximaal aan deelnemers.

Gezellige

rommelmarkt

HUISSEN - Op zaterdag 23 en zondag 24 januari is er in clubgebouw Den Ark (lokaal van PV De Vriendenkring) aan de Hazenkamp 2b in Huissen weer een gezellige rommelmarkt.

Rondneuzen kan beide dagen van 09.00 tot 16.00 uur. De entree is vrij.

Stichting RijnWaal Zorggroep garandeert voor 160 cliënten uit Lingewaard huishoudelijke hulp

BEMMEL - Vanaf maandag 11 januari zijn 160 cliënten uit Lingewaard verzekerd van huishoudelijke hulp door Stichting RijnWaal Zorggroep. Daarnaast heeft Stichting RijnWaal Zorggroep (SRWZ) 24 boventallige medewerkers in dienst genomen van Stichting Thuiszorg Midden-Gelderland (STMG).

Michel Hodes, voorzitter Raad van Bestuur, verklaart dat het helaas niet mogelijk was om de cliënten en medewerkers op een eerder moment over te nemen gezien de onderhandelingen met de Gemeente Lingewaard en STMG. Toch is hij verheugd dat door de cliënten van huishoudelijke hulp te voorzien, Stichting RijnWaal Zorggroep haar ambitie direct na de start van de zorgorganisatie een positieve impuls kan geven. Op donderdag 7 januari zijn de vakbonden akkoord gegaan met de afspraken over de overgang van medewerkers tussen STMG en Stichting RijnWaal Zorggroep.

Stichting RijnWaal Zorggroep is per 1 januari 2016 ontstaan uit een fusie tussen Betuweland en zorgcentrum Sint-Jozef. De nieuwe zorgorganisatie biedt aan ongeveer 600 ouderen diverse vormen van wonen, zorg en welzijn. Het werkgebied omvat de gemeenten Lingewaard en Nijmegen Noord/Lent en omgeving. Ruim 600 medewerkers en 300 vrijwilligers zetten zich in om deze diensten te realiseren.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met de heer Hodes via telefoonnummer 0481 421338. (www.betuweland.com / www.jozefgendt.nl).

Eska huldigt jubilaris

Patrick Wagener 25 jaar Eska

BEMMEL - Tijdens de nieuwjaarsreceptie vierde Patrick Wagener zijn 25-jarig ESKA/KNMO-jubileum. Patrick is van jongs af aan verbonden aan Eska. Hij begon als slagwerker en speelde de laatste jaren sousafoon.

Op dit moment leidt hij slagwerk leerlingen op en maakt deel uit van de muziekcommissie waar hij mee beslist over het repertoire. Zijn vrouw Nicole ontving een mooie bos bloemen en Patrick werd gedecoreerd met het zilveren KNMO speldje. Bij het vijfentwintig jarig lidmaatschap hoort een keramisch beeldje, wat speciaal voor de jubilaris is laten maken.

Verder blikte voorzitter Hans Gradussen, die dit jaar voor het laatst de nieuwjaarstoespraak hield, even terug op het afgelopen jaar maar keek vooral naar het nieuwe jaar dat voor ons ligt. Er komen diverse aanvragen uit binnen- en buitenland en zal er aan het repertoire worden gewerkt. Komend seizoen stroomt ook een vijftal leerlingen door die tijdens het mini-kerstconcert een certificaat ontvingen, waarmee ze hun opleidingsperiode hebben afgesloten. Binnenkort gaan er weer nieuwe jeugdopleidingen van start dus wees er snel bij en beleef Eska.

"Houd de facebookpagina en website in de gaten en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en aanstaande optredens.

Tweestroom start wisselvallig

GENDT - Tweestroom-DS1 begon het nieuwe jaar gelijk met een streekderby n.l. Hexagon-DS1. De eerste en tweede set werden ruim gewonnen.

Het is in verleden regelmatig voor gekomen dat men de wedstrijd eenvoudig kon uitspelen voor de volle winst, maar ook dat men de derde of vierde set vrij gemakkelijk weggaf. Zo ook nu in de derde set. Gelukkig was dit een foutje, want de vierde set werd ruim gewonnen.(3-1)

Pegasus-DS10 was gast bij onze dames-2 dat de eerste en de derde et wist te winnen, In de tweede en vierde set waren onze dames goed bezig, door helaas die sets nipt te verliezen.(23-25) Helaas geen punten voor onze dames.(4-0) Tweestroom-DS4 speelde uit bij Ikaros-DS3 dat de 1ste set nipt verloor.(25-23) De andere sets waren duidelijk voor onze dames.(1-3) Dames-5 speelde in Groesbeek tegen de koploper Ikaros-DS4. Dit team had alle wedstrijden, zonder setverlies gewonnen en stond fier aan kop. Helaas hadden onze dames in de wedstrijd niets in te brengen.(4-0)

'Het is ons gelukt: De Electrokar komt!'

GENDT - Het is Team Gendt Mobiel gelukt om het voltallig bedrag van 20.000 euro bij elkaar te krijgen voor de aanschaf van een electrokar in Gendt.

In oktober ging Team Gendt Mobiel 24 uur op de pedalen om geld in te zamelen voor dit doel: een electrokar om de oudere mensen weer deel te laten nemen binnen de Gendtse Gemeenschap. Sindsdien is het een tijdje stil geweest, maar Team Gendt Mobiel heeft niet stilgezeten. Na het geweldige opgehaalde bedrag heeft uiteindelijk Gemeente Lingewaard en steun stichting Gendt-Doornenburg het laatste zetje gegeven om de electrokar te kunnen realiseren.

In week 11 (14 tot en met 20 maart) zal de electrokar geleverd worden. Deze zal op een feestelijke manier worden gepresenteerd aan de Gendtse bevolking. Meer informatie hierover en exacte datum volgt.

"Wij zijn alle sponsoren, deelnemers en eenieder die op welke wijze dan ook een steentje heeft bijgedrag om dit geweldige initiatief tot een overweldigend succes te maken heel dankbaar", aldus TGM Team Gendt Mobiel.

Huldiging Nancy van Limbeek

GENDT - Dynamic tennisvereniging Old Dutch Gendt huldigt het oudste actieve bondslid van Nederland met haar negentigste verjaardag.

Op 7 januari werd Nancy door de dynamic tennisvereniging en in het bijzijn van wethouder Theo Janssen van de gemeente Lingewaard in het zonnetje gezet. Helaas heeft Nancy haar middenvoetsbeentje gebroken, wat haar verhinderde om een potje tennis te spelen met wethouder Janssen. De wethouder heeft toegezegd, als Nancy weer blessurevrij is, een keer terug te komen om alsnog tegen haar te spelen.

Na afloop van de trainingen werd er in de kantine van sporthal Walburgen onder het genot van een bakje koffie en een gebakje stil gestaan bij de unieke gebeurtenis dat Nancy op negentigjarige leeftijd nog steeds actief dynamic tennis speelt.

De coördinator van de vereniging, de heer Theo Nienhaus bood Nancy een mooi boeket aan en sprak de hoop uit dat Nancy nog vele jaren actief mag blijven bij de vereniging.

Inschrijving kinderkleding- en speelgoedbeurs

GENDT- Op zaterdag 20 februari houdt Speelotheek 't Gentje een beurs voor speelgoed en kinderkleding. Op deze beurs kunnen baby-artikelen, zomerkleding in de maten 74 tot en met 176, 34-36 en xxs, xs en s worden aangeboden. Ook kan speelgoed verkocht worden. Er zijn een paar veranderingen bij de inschrijving voor deze beurs.

Als u artikelen op deze beurs wilt verkopen, kunt u vanaf 11 januari langskomen op de speelotheek. U kunt dan een inschrijflijst, prijskaartjes en een handleiding krijgen zodat u thuis alle artikelen kunt inschrijven en voorzien van een code en de prijs. Het is mogelijk een lijst voor 25 artikelen in plaats van 50 te krijgen. Het inschrijfgeld is 1,50 euro per lijst. Iedereen die een inschrijflijst wil, moet persoonlijk langskomen.

De speelotheek is gevestigd in Integraal KindCentrum de Vonkenmorgen, Schoolstraat 1 (ingang kerk/ voliëre) in Gendt. De openingstijden zijn: maandag van 18.30 tot 20.00 uur en vrijdag van 15.00 tot 17.00 uur. De te verkopen spullen levert u vrijdag 19 februari in bij De Providentia in Gendt. Na afloop van de beurs haalt u de opbrengst van de verkochte artikelen samen met de overgebleven spullen op. Ook is er de mogelijkheid om niet-verkochte artikelen te schenken aan een goed doel.

De opbrengst van de beurs wordt gebruikt voor de aanschaf van nieuw speelgoed en het organiseren van activiteiten voor kinderen. De beurs vindt plaats op zaterdag 20 februari van 10.00 tot 12.00 uur in De Provientia, Dorpstraat 5 in Gendt.

Energiebewust in 2016

LINGEWAARD - De gemeente Lingewaard en Coöperatie Lingewaard Energie willen ook in 2016 weer aan de slag om huishoudens helpen energie te besparen. Voor onze aarde moeten we allemaal bewuster met energie omgaan. Heeft u nog geen goed voornemen voor 2016, dan is energie besparen met je gezin een goed idee!

Je draagt al bij aan een beter klimaat door iedere week een dag geen vlees te eten of vaker de fiets te pakken. Nog een duurzaam voorbeeld is het project ‘De Knop Om’ in Gendt. Bewoners worden bewust gemaakt van (onnodig) energieverbruik. En met succes want gemiddeld hebben de deelnemers, met weinig inspanning, 15% bespaard op hun jaarlijkse energiekosten! Woont u in de wijk Molenwijk-Dries in Gendt en wilt u in 2016 energie en geld besparen? We hebben voor de nieuwe teams in 2016 nog plaatsen over als u zich via deknopom@lingewaardenergie.nl inschrijft.

Met behulp van de Wattcher (een apparaat dat inzicht geeft in het eigen elektraverbruik) en een online besparingsprogramma kunt u makkelijk zelf besparen! Door de samenwerking tussen Lingewaard Energie en de Gemeente Lingewaard is deelname kosteloos.

Waarom meedoen?

• U kunt eenvoudig 15% besparen op uw energierekening (en ook meer!);

• U leent een Wattcher en krijgt inzicht in uw eigen elektraverbruik;

• U krijgt via een online besparings-programma 6 weken extra hulp in nog zuiniger omgaan met energie;

• U kunt deelnemen aan evaluatiebijeenkomsten waar bruikbare tips worden uitgewisseld;

• En u kunt een bijdrage leveren aan onze aarde door er zuinig mee om te gaan.

Wie komt team versterken?

HUISSEN - De brigadiers aan de Karstraat te Huissen (ter hoogte van Kapsalon Sjaak van Wissen) zijn naarstig op zoek naar vrijwilligers, die een half uurtje per week vrij willen maken, om de kinderen uit de wijk veilig de Karstraat over te laten steken van en naar school.

De te brigadieren tijden zijn ’s ochtends van 08.00-08.30 uur en ’s middags van 14.30-15.00 uur. Wie komt ons brigadiers-team versterken? Iedereen is welkom! Dus... heb je een half uurtje per week over geef je dan nu op!

Voor opgave en inlichtingen kunt u contact opnemen met Esther Neijenhuis (esther.cor@planet.nl / 026 3251796) of Jessica Neijenhuis (j.neijenhuis@kpnplanet.nl / 026 3257799).

20 / 22

Deze kruisboogdame wordt 16 januari ..... jaar.
Van harte gefeliciteerd.
Liefs Pa en Ma en familie

"Lieve (o)pa & (o)ma"
50 jaar getrouwd.
Bedankt voor het etentje.
Anita, Mariska, Henri & Loes.

Deze kanjer heeft 2 januari haar B diploma gehaald en wordt 15 januari 6 jaar. Gefeliciteerd opa en oma De Man en opa en oma Brouwer.

Hoera voor onze kleinste grote schat!
Lieve Daan van harte gefeliciteerd
met je 1e verjaardag!
Dikke knuffel
papa & mama
je trotse grote broer Luuk

Hiep Hiep Hoera, onze lieve kleinzoon Kian wordt 15 januari 2 jaar.

Liefs van Opa Gerard en Oma Ria

Op 11 januari gaat Fenna voor t eerst naar de basisschool
Heel veel plezier lieve meid

Papa Mama en Fenna

Hiep hiep hoera
op 17 januari wordt Trudy 65 jaar!

Johan, kinderen en kleinkinderen.

Oepsie vergeten.....,
6 januari werd deze dame 15 jaar!
Nog gefeliciteerd meis
Liefs papa, mama, Romy, Lynn
en een knuffel van Femi

Oepsie vergeten....., deze knapperd
werd 28 december 2015 41 jaar.
Een gezond en fijn nieuw levensjaar!
Liefs Corina, Zoey, Romy en Lynn

Ook jij mag het weten, dat je vanaf nu ook SARAH zult heten!

Liefs van ons uut het mooie Bemmel XXX

21 / 22

'De toekomst van onze vereniging ziet er goed uit'

Carnavalsvereniging De Kleibakkers uit Haalderen bestaat 33 jaar en kwam voor die gelegenheid in z'n geheel bijeen. (foto: Vincent van Leeuwen)

HAALDEREN – De periode van festiviteiten ter gelegenheid van het 33-jarig bestaan van De Kleibakkers uit Haalderen begon bij de jeugd in november, afgelopen zaterdag deed de carnavalsvereniging er een schepje bovenop in zalencentrum De Kolk. Tijdens de officiële receptie hield burgemeester Marianne Schuurmans een toespraak..

Veel (eerder) betrokken Kleibakkers waren erbij. Volgens voorzitter Anja Verhoeven vormen alle vrijwilligers de kern van het succes. 'Men weet ons te vinden. Dat merken we tijdens de activiteiten die we organiseren en zeker ook dit jubileumfeest getuigt ervan. Iedereen die ons een warm hart toedraagt, wilde het meemaken.' Naast de woorden van verschillende gastsprekers waren er diverse optredens en kon iedereen de dansvloer op en meedoen aan een groots opgezette loterij.

De carnavalsvereniging is een van de grootste clubs in Haalderen. En een gezonde club, vult Verhoeven aan. 'Onze toekomst ziet er goed uit. Aan alle plezier gaat veel werk vooraf, maar dat drukt de pret niet. De jeugd laat van zich horen en zij heeft de toekomst in handen. We kunnen er met z'n allen trots op zijn dat we het al 33 jaar uithouden. Daarvoor wil ik iedereen bedanken. Leden, oud-leden, zusterverenigingen en natuurlijk ook onze sponsoren en adverteerders. Op naar de 44 jaar!'

Nieuwsgierig naar meer over De Kleibakkers? Op www.kleibakkers.nl zijn het laatste nieuws, de agenda, het dagboek van het prinsenpaar en heel veel foto's terug te vinden. Een bezoekje waard.

Wat verbindt Lingewaard met de stad Kleef?

LINGEWAARD - Ieder van ons kent mensen die naar de andere kant van de grens gaan. Vaak wordt een bezoek aan Duitsland dan gekoppeld aan boodschappen doen.

Op een heel ander terrein is het mogelijk de 'over en weer contacten' te stimuleren. Dat geldt met name op het gebied van toerisme en uitwisselen van culturele activiteiten. De historische band die de stad Kleef en Huissen hebben, kan dan een aanknopingspunt vormen.

Al langere tijd wil het Exoduscomité de positie die de burgers hadden tijdens de laatste oorlogsjaren verder versterken. Daar liggen veel raakvlakken, omdat burgers zwaar hebben geleden. De onderwaterzettingen van de Betuwe, de Ooypolder en de waarden bij Kleef in '44-'45 zijn als project een uitdaging.

Onlangs vond een gesprek plaats tussen wethouder Theo Janssen en de heer Josef Gietemann, bestuurder uit Kleef.

Schoorsteenveger als symbool... De heer Gietemann gaf een presentje: ieder kreeg een kleine schoorsteenveger uitgereikt.In Duitsland al eeuwenlang een symbool voor samenwerking en succes. Eén van de zaken die besproken werden was het realiseren van markeringen WO II bij respectievelijk Rindern bij Kleef en in de Betuwe bij Elden. Doel is om het bindende thema van het 'water als wapen' uit te werken op panelen. Ook is de ambitie om aansluiting te krijgen bij de Liberation Route.

Historie en natuur in een recreatieve dimensie verwerkt in fietsroutes. Dat kan extra aantrekkelijk gemaakt worden door de ontwikkeling van een recreatieve fietsroute van Driel (Pools infocentrum) door Overbetuwe en Lingewaard heen naar Kleef v.v.

De bestuurders lieten zich handen schuddend vereeuwigen in het Wapen van Bemmel. Op deze manier wordt er naar gestreefd om historische thema's uit WO II als het ware te verbinden met actuele zaken zoals waterbeheersing anno 2016 en het stimuleren van toerisme en begrip.

Er worden nu meer partners gezocht. We houden u graag op de hoogte van de ontwikkelingen. De schoorsteenveger zal zeker geluk brengen...

Vierentwintigste pistoolnacht van Bemmel

Van links naar rechts: Con Hovelings, Gertjan de Brouwer, Eric Rietjens Foto: Frank Streng

BEMMEL - Na een spannende strijd om de Studio Stens Wisselbokaal van STP Modeling trok Gertjan De Brouwer aan het langste eind.

Na vier uur strijd stonden de Brouwer en debutant Con Hövelings punt gelijk, 2751p. Bart Grutters, getipte kanshebber, stond toen al 41p op achterstand. Eric Rietjens, ook debutant, wist zich beide koplopers goed te volgen. Hövelings voerde tot het tiende uur de ranglijst aan. De Brouwer nam toen 1p voorsprong en bouwde die langzaam uit om na 12 uur en 750 schoten later op een totaal van 6849p te komen.

Van links naar rechts: Con Hovelings, Gertjan de Brouwer, Eric Rietjens Foto: Frank Streng

Hij komt met het aantal overwinningen op gelijke hoogte met Theo Lamers, die deze nacht ook vier keer op zijn naam schreef. Tweede plaats Hövelings 6833p, derde plaats Eric Rietjens 6795p. De winnaar van de afgelopen twee edities Robert Drissen eindigde net naast het podium en werd vierde met 6753p Bart Grutters uiteindelijk op de zevende plaats met 6640p. Bart Wolters, enige die aan alle edities meegedaan heeft, eindigde op zijn `vaste` tiende plaats met 6353p en de andere debutant, Hans Kooij op de vijftiende plaats met 5908p.

Bij de opgelegde pistoolschutters was Koos Janssen oppermachtig en verbeterde zijn eigen record. Zijn gemiddelde score was 293,2p van de 300 te behalen punten per serie. Na afloop stond de schaal met haring weer klaar van sponsor Visspeciaalzaak Pouwels uit Nijmegen, wat de 19 schutters bijzonder konden waarderen. De 25e editie is op 6 / 7 januari 2017.

Alzheimer Café Arnhem 21 januari: Met mij is toch niets aan de hand?

ARNHEM - Mensen merken vaak dat bij het ouder worden hun geheugen achteruitgaat: niet op namen of woorden kunnen komen, niet meer weten waar je iets neergelegd hebt, vergeten wat je wilde gaan doen. Bij sommige mensen roept dat angst voor dementie op, maar heel vaak is die vergeetachtigheid een normaal verschijnsel.

Soms kan toch het vermoeden bestaan dat er meer aan de hand is, bijvoorbeeld als iemand erg vergeetachtig wordt, en daarvan hinder ondervindt in het dagelijks leven. Dan is het goed om dergelijke klachten te bespreken met de huisarts. Een onderzoek naar de aard en de oorzaak van de geheugenstoornissen is belangrijk voor het bepalen van de juiste behandeling.

Voor de pauze is er een presentatie en komen vragen aan de orde als: Hoe kun je merken of er sprake is van 'normale' vergeetachtigheid of van een beginnende dementie? Kunnen er ook andere oorzaken zijn voor geheugenklachten? Op welke manier kan de huisarts dementie herkennen? Wanneer word je doorverwezen naar de poli geriatrie?

Na de pauze is er uitgebreid gelegenheid om vragen te stellen, om onderling van gedachten te wisselen en ervaringen te delen. De gastspreker van deze avond is Renate Pol, een verpleegkundig specialist werkzaam in de poli geriatrie, zij zal in duidelijke taal uitleg te geven over het thema van deze avond.

Marianne Gorter is op deze avond de gespreksleider. Het Alzheimer Café wordt gehouden op donderdag 21 januari, inloop vanaf 18.30 uur, start om 19.00 uur, sluiting uiterlijk 21.00 uur.

Woonzorgcentrum Waalstaete, Waalstraat 36 in Arnhem (Presikhaaf). De toegang is gratis.