GN Lingewaard

15 april 2015

GN Lingewaard 15 april 2015


Spannende Spelletjeszondag: Versla de soldaten van Fort Pannerden!

DOORNENBURG - Fort Pannerden daagt zondag 19 april kinderen en hun (groot)ouders uit. Kom schieten met een waterkanon, gooi soldaten om in een soldatenballenbak en versla een echte Fort Pannerden-soldaat in een spannend kaartenspel. Of kies voor een speurtocht door het fort, met al zijn geheimzinnige gangen en trappen.

Je kunt je ook laten schminken. Of schieten met een luchtgeweer onder begeleiding van de schietvereniging Kort Oisterwijck. Iedereen kan een prijs winnen, de hoofdprijs is een kinderrondleiding. Deze spannende spelletjeszondag duurt van 12.00 tot 17.00 uur.

Maar er is meer. Zoals demonstraties van een smid en een koperslager, unieke exposities, films. Er zijn nieuwe aanwinsten in de collectie te bewonderen. Aanrader is ook het schitterende uitzicht over de Rijnsplitsing tot in Duitsland, bovenop het fort. Een rondleider vertelt ook over het grootste kanon dat ooit op Fort Pannerden stond: de 15L25 uit 1884.

Deze spelletjeszondag staat in het teken van de seizoensopening van alle forten de Hollandse Waterlinie met als thema "'Feest en Vermaak'. Fort Pannerden is één van de ruim veertig forten van de Hollandse Waterlinie. Fort Pannerden moest vijanden op afstand houden, was het slot op de waterkraan van de Hollandse Waterlinie.

Fort Pannerden ligt aan de Waaldijk 1 in Doornenburg. De entreeprijzen (inclusief een consumptie): vier tot dertien jaar twee euro vijftig; dertien jaar en ouder vijf euro. Rondleiding tussen 12.00 en 15.30 uur (een euro extra, groepen op aanvraag). Gratis pendelvervoer aanwezig (www.fortpannerden.eu).

Sebastianus presenteert nieuwe show!

GENDT - Aanstaande zondag 19 april vanaf 14.30 uur presenteert Sint-Sebastianus voor het eerst de nieuwe show The 4 Elements Experience op het Julianaplein in Gendt. Er zijn prachtige vendeldemonstraties te zien zijn en de Stageband laat ook mooie muziekwerken horen.

Er is hard gewerkt door de leden van Sint-Sebastianus. Vanaf september is de drumfanfare begonnen met het instuderen van de muziek. Jong Sint-Sebastianus is met alle nieuwe aanwas ook aan de slag gegaan met de muziek en showfiguren op te zetten. De jeugdvendeliers en de senioren-vendeliers zijn druk bezig geweest met het instuderen van het showvendelen. Hiermee haalden ze beiden zelfs een eerste prijs. Het resultaat van al dit harde werken willen ze graag presenteren.

Als geweldige afsluiter zal het showkorps van Sint-Sebastianus de nieuwe show The 4 Elements Experience voor het eerst presenteren. In deze nieuwe show beleeft men de vier elementen van water, aarde, lucht en vuur. Dit is te beleven in de muziek en in de showfiguratie.

Ridderzaalconcert

DOORNENBURG - Zaterdag 18 april geeft Ingrid van Thiel-Sluiter het concert The Sounds of My Heart in het kader van de Ridderzaalconcerten.

Ingrid van Thiel-Sluiter is een veelbelovend muzikaal talent uit eigen regio. Vanaf haar tiende volgde zij vele jaren pianoles bij Annemarie Verberne en zangles bij Elke Rouwmaat. Op het OBC in Bemmel begeleidde ze het schoolkoor en -orkest.

Ingrid heeft diverse koren begeleid, gezongen in projectkoren en in de band iClose treedt zij op als pianiste en zangeres. Regelmatig doet ze mee aan open podia en als solozangeres zong zij tijdens het Winterconcert van harmonie UDI. Haar passie ligt vooral bij het zingen van Engelstalige pop- en rockballads, daarnaast speelt zij ook klassieke pianostukken.

Ingrid trad onder andere op in de Waalse kerk in Arnhem, De Westerbouwing in Oosterbeek, en begeleidde het OBC schoolkoor- en orkest in De Vereeniging te Nijmegen en in het Concertgebouw in Amsterdam.

Op Kasteel Doornenburg speelt zij Clair de Lune (Debussy), Heartsounds (David Lanz) en The Blessing (Celtic Woman). Tijdens een leuk intermezzo wordt Ingrid begeleid door de leden van haar band iClose: Loet (gitaar), Joop (basgitaar), John (cajón) en Ingrid (zang).

Op het NK straatmuzikantenfestival in Elst zijn ze tweede geworden in de categorie bands. Tijdens het concert spelen ze popballads van Ed Sheeran en Sam Smith.

Het concert begint om 19.30 uur, kasteel is open vanaf19.00 uur. De toegang bedraagt tien euro. Na afloop is er gelegenheid tot gezellig naborrelen in de hal van het kasteel. Reserveren bij: 0481 422847 / 026 3255682; concerten@kasteeldoornenburg nl.

Open Huis: zondag 19 april tussen 11.00 en 16.00 uur Welkom in Ronald McDonald Huis Arnhem

ARNHEM – Ronald McDonald Huis Arnhem is een onmisbaar en warm (t)Huis voor gezinnen met een kind met een ernstige ziekte of beperking. Om iedereen de mogelijkheid te geven eens kennis te maken met dit bijzondere Huis, organiseren de vrijwilligers op zondag 19 april een Open Huis.

Ronald McDonald Huis Arnhem biedt - overdag en 's nachts - een thuis aan ouders, broertjes en zusjes van kinderen die worden behandeld in RMC Groot Klimmendaal of ziekenhuis Rijnstate. Daarnaast is het een Vakantiehuis voor gezinnen met een kind met een ernstige of langdurige ziekte of meervoudige beperking. Het Huis is volledig drempelvrij, benodigde hulpmiddelen zijn aanwezig en voor de kinderen is het een geweldig 'speelparadijs'.

Zondag 19 april van 11.00 tot 16.00 uur is er een Open Huis. Iedereen is welkom voor rondleidingen en gesprekken met vrijwilligers en ouders. Ronald McDonald Huis Arnhem is een bijzonder (t)Huis voor ouders én kinderen. Daarom zijn er die dag voor kinderen diverse leuke activiteiten waarbij zij prijsjes kunnen winnen. Ook is er een loterij en zijn er heerlijke hapjes en mooie Huis-cadeau's te koop. De opbrengst van de extra activiteiten komt ten goede aan Ronald McDonald Huis Arnhem. Het Huis is 365 dagen per jaar geopend dankzij zo'n vijftig onmisbare vrijwilligers. Zij zorgen voor een schoon en gastvrij thuis. Voor alle kosten (zoals energie en onderhoud) is het Huis volledig afhankelijk van giften en sponsoring.

"Benieuwd naar dit bijzondere Arnhemse (t)Huis? U én uw kinderen zijn op zondag 19 april welkom! Ronald McDonald Huis Arnhem is op het dak van Gebouw A van RMC Groot Klimmendaal (Heijenoordseweg 5, 6813 GG Arnhem). Meer informatie: www.ronaldmcdonaldhuisarnhem.nl en Facebook (RonaldMcDonaldHuisArnhem). Wilt u iets voor deze gezinnen doen? Uw steun is ook altijd welkom."

Goed doel voor Koningsdag gezocht!

HUISSEN - Wijkvereniging De Zilverkamp verzorgt ieder jaar op Koningsdag een rommelmarkt voor particulieren, die van hun eigen spulletjes af willen. "Wij noemen dit de leukste recyclemarkt van het jaar. Aan het eind van de markt komt er traditiegetrouw een kraakwagen.'

Alle overgebleven spullen, die mensen niet meer mee naar huis willen nemen, mogen in de kraakwagen. Ons is opgevallen dat er vaak mooie, goedbruikbare spullen in de kraakwagen verdwijnen. Sinds vorig jaar zijn wij daarom gestart met een nieuw duurzamer initiatief.

Aan het einde van de markt komt naast de kraakwagen een mogelijkheid uw spullen te doneren aan een goed doel. Vorig jaar werd dit goede doel overladen met spullen en zijn er hiermee kindertehuizen in Roemenië blij gemaakt.

Ook dit jaar willen we een goed doel de gelegenheid bieden om een inleverpunt te zijn voor alle overgebleven spullen. "We roepen daarom alle geïnteresseerde goede doelen op om ons te mailen. Mail uw gegevens uiterlijk 19 april naar info@zilverkamp.nl en wij selecteren op basis van de inzendingen een goed doel voor dit jaar."

Meer informatie over wijkvereniging De Zilverkamp en over de Koningsdagviering staat op www.zilverkamp.nl.

Nieuws uit dorpshuis De Tichel Haalderen

HAALDEREN - Iedere laatste woensdag van de maand is er een koffie uurtje voor de ouderen van Haalderen. Bejaard maar Jong organiseert dit al zo'n twintig jaar voor de ouderen. Men kan onder het genot van een kopje koffie gezellig buurten en gezellig nieuwtjes uitwisselen.

Ook kan men, door te luisteren en praten, van elkaar soms een stuk wijzer worden. Men kan elkaar handige tips geven, zeker bij het ouder worden kan dit handig zijn. Samen weet men altijd nog meer dan alleen. De eerst komende bijeenkomst is woensdag 29 april. Woensdag 15 april is er weer een bingoavond in ons dorpshuis om 20.00 uur.

Iedere eerste en derde woensdag van de maand wordt gezorgd voor een gezellige bingoavond. Er worden vijftien rondes gespeeld en één tussenronde. Ook is er een kleine pauze. Bingo in De Tichel: 15 april / 6 en 20 mei / 3 en 17 juni.

Het dorpshuis heeft nog ruimtes vrij voor diverse activiteiten. Hebt u belangstelling neem dan contact op met onze beheerster tijdens openingstijden telefoon 0481-464409 (tijdens openingstijden) en mail: info@dorpshuisdetichel.nl.

Wij zijn van maandag tot en met vrijdag geopend vanaf 19.00 uur. Op zaterdag en zondag kunnen activiteiten na overleg met onze medewerksters worden geregeld. Er zijn dagelijks, overdag en 's avonds, diverse activiteiten van diverse verenigingen in het dorpshuis. "Voor informatie verwijzen wij u graag naar de betreffende besturen, naar onze website of naar onze medewerksters."

De Zandvoort moet ruim vierduizend varkens ontvangen

De kans is groot dat straks op deze inrit dertig vrachtwagen per dag rijden Foto: Sjaak Veldkamp

GENDT - Omwonenden van de varkenshouderij aan de Zandvoortsestraat in Gendt gaan op 21 april weer naar de Raad van State voor het laatste sprankje hoop om de komst van een mega stal voor 4.348 varkens tegen te houden. Het college heeft wel een omgevingsvergunning afgegeven. De bouw kan in principe beginnen.

Er volgt nog een inspraaktermijn, maar de race is in feiten gelopen. De vergunning gaat over de bouw van een loods, een centraal afzuigkanaal, het verlengen van de bestaande stal, de nieuwbouw van een stal en het plaatsen van voedersilo's.

De beroepszaak richt zich op het collegebesluit in 2012 dat een verhoogde geluidsnorm toestaat voor luchtwassers, het vullen van voedersilo's en het laden en lossen van biggen en varkens. Het gaat om 30 vrachtwagens per dag.

De bouw van megastallen is ook een landelijk vraagstuk. De SP gaat zich in de tweede Kamer sterk maken voor een noodwet om nieuwe megastallen per direct tegen te houden. In de Zandvoort is de sympathie richting de SP groot. Alle dertig bewoners met bezwaren hebben tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op de SP gestemd.

Ook Yvonne Maters. Die verzet zich al vanaf het begin tegen de megastal. "Alleen SP Lingewaard heeft onderzoek gedaan", zegt ze. Het vertrouwen in de rest van de Lingewaardse politiek is voor Maters diep gedaald.


Wethouder Theo Janssen zegt dat Lingewaard nooit wettelijke mogelijkheden in handen heeft gehad om de bouw van een megastal in de Zandvoort tegen te houden. Wat de bezwaarmakers Lingewaard kwalijk kunnen nemen is dat het college nooit echt duidelijk is geweest. De vorige wethouder Barth van Eeten had moeten volhouden om te zeggen dat bezwaar maken tegen een megastal in het buitengebied geen kans van slagen heeft.

De kans dat de Raad van State De Zandvoort alsnog in het gelijk stelt acht Maters op 20 procent. Zo niet, dan blijven volgens Yvonne Maters de dertig bezwaarmakers naar andere juridische mogelijkheden zoeken.

Pittige Kobudo examens tot een goed einde volbracht

HUISSEN - Afgelopen zaterdag was het weer zover: drie Yugen ryu Kobudo leerlingen van de Kokoro dojo in Huissen legden hun examen af. Zij werden geëxamineerd door Menkyo Kaiden Cees Janssen en sempai Rutger Buitendijk (derde dan).

De leerlingen lieten tijdens het examen zien wat zij het afgelopen jaar hebben geleerd. Twee leerlingen voltooiden het examen voor de tweede kyu graad (blauwe band). Daarnaast legde één leerling het examen voor de vijfde kyu graad (gele band) met goed gevolg af. Cees Jansen vertelt: "Tijdens het examen kijken we of leerlingen de lesstof beheersen. We zetten de leerlingen onder een lichte vorm van druk, om te kijken hoe ze in een stresssituatie reageren. Want dan zie je pas écht wat iemand heeft geleerd in het afgelopen jaar en dat is niet alleen fysiek."

Tevreden met het resultaat

De leerlingen mogen met voldoening terug kijken op een fysiek pittig examen. "Wat ik vandaag heb gezien stemt mij tevreden", vertelt Cees enthousiast. "Natuurlijk zijn er altijd verbeterpunten, maar daar blijven we dan ook altijd aan werken. "Namens de Kokoro dojo feliciteer ik de leerlingen die vandaag geslaagd zijn!"

Wat is Yugen ryu Kobudo?

Cees legt uit: "In het Kobudo leer je klassieke wapens hanteren die vroeger werden gebruikt op de Ryukyu eilanden in Japan. De eerste vier wapens die je leert zijn diverse stokken een ijzeren drietand en de sikkel. Maar ook ongewapende technieken uit het Karate en Aiki Jujutsu, komen uitgebreid aan bod. Praktische zelfverdediging vormt dus ook een onderdeel dat steeds terugkomt."

Kennismaken met Okinawa Kobudo? Volg dan twee gratis proeflessen. Elk moment is een goed moment voor nieuwe leerlingen om in te stromen! Benieuwd naar het Kobudo? Kom dan gerust eens langs. De trainingen vinden zaterdags van 16.00 tot 17.30 uur plaats in de gymzaal aan de Van Gelrestraat in Huissen.

Sponsoracties voor nieuwe uniformen succesvol

DOORNENBURG – Aan het einde van dit jaar zal harmonie Sint-Caecilia een compleet nieuw uniform aanschaffen ter vervanging van haar38 jaar oude uniform. Hiervoor is de vereniging al sinds 2007 aan het sparen.

Sinds eind 2014 zijn er verschillende activiteiten gestart om de ontbrekende financiële middelen (ongeveer 17.000 euro) binnen te halen. Onder andere zijn verschillende fondsen benaderd waarvan het Prins Bernard Cultuurfonds en de Stichting Bemmel en Haalderen inmiddels een toezegging hebben gedaan. Ook zijn er al verschillende sponsoren die een bijdrage hebben toegezegd (hierover later meer).

Daarnaast lopen er een ook een aantal andere acties waarin de (Doornenburgse) bevolking om een bijdrage wordt gevraagd. Eén van deze acties is de statiegeldactie bij Spar Witjes in Doornenburg. Deze heeft inmiddels vijfhonderd euro opgebracht waarmee één uniform kan worden aangeschaft. Deze actie loop nog even door en de vereniging hoopt dat met de opbrengst van deze actie uiteindelijk ook een tweede uniform kan worden aangeschaft.

De nieuwe uniformen zullen begin januari 2016 tijdens de opening van het honderdjarig jubileumjaar van de harmonie worden gepresenteerd.

Met Ballen: actie van Lentse Lawn Tennisvereniging

LENT - Sinds enige tijd zit Sjon den Blonde - lid van de Lentse Lawn Tennisvereniging - in Congo waar hij voor een periode van negen maanden vrijwillig zijn steentje bijdraagt aan het gevecht tegen malaria en vele andere levensbedreigende ziektes.

"Als tennisvereniging willen wij hem moreel steunen door in het lustrum jaar van onze vereniging geld in te zamelen voor Artsen Zonder Grenzen. Dat doen wij in ons eigen clubhuis, in het dorp Lent door middel van collectebussen bij de lokale middenstand en ook u kunt een bijdrage leveren door rechstreeks geld over te maken op IBAN: NL61ABNA0242525555 ten name van Artsen zonder Grenzen te Amsterdam, onder vermelding van 'Actie John de Blonde, Congo'. De actie 'Met Ballen' loopt tot ons grote veertigjarig lustrumfeest eind september."

De actie staat ook op youtube. De verhalen en belevenissen van Sjon de Blonde zijn te volgen via zijn weblog: http://congojohnny.waarbenjij.nu.

Zwemclub De Ward uit Bemmel weer kampioen!

Groepsfoto gemaakt door Wendy Takken

BEMMEL - In het jaar dat de club vijftig jaar bestaat is zwemclub De Ward weer kampioen geworden in de landelijke zwemcompetitie.

Waarom weer? Vorig jaar was de club namelijk ook al kampioen in de derde klasse en is toen gepromoveerd naar de tweede klasse. Volgend seizoen komt De Ward dus uit in de eerste klasse! Natuurlijk was het kampioenschap een feestje waard. De trainers werden in het zonnetje gezet en de zwemmers werden niet vergeten. Iedereen heeft een mooie medaille gekregen en er is een groepsfoto gemaakt. Daarna is er natuurlijk weer gewoon verder getraind, want er staan nog meer leuke wedstrijden op het programma de komende weken!

Francis Hurkmans (Huissen) gehuldigd als erevrijwilliger van het Sophia SnuffelCollege

HUISSEN – Francis Hurkmans uit Huissen mag zich sinds kort 'erevrijwilliger' noemen van het Sophia SnuffelCollege. Zij werd door de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren gehuldigd voor haar belangeloze inzet voor dit project.

Samen met haar honden Floss en Fam bezoekt Francis al sinds 2009 basisscholen in Gelderland, om kinderen te leren hoe ze veilig met honden omgaan. Zo worden hondenbeten voorkomen, neemt angst voor honden af en ontstaat er meer begrip en respect voor honden en andere dieren.

In haar carrière als SnuffelVrijwilliger heeft Francis honderden kinderen van een SnuffelDiploma voorzien. Reden voor de Sophia-Vereeniging om haar te huldigen. Als dank en waardering ontving Francis een speldje en een oorkonde. De projectmanager van het Sophia SnuffelCollege vertelt: "Francis heeft de titel 'erevrijwilliger' absoluut verdiend met haar belangeloze inzet voor het project. Als kind is Francis zelf gebeten en dat motiveert haar enorm om kinderen veilig te leren omgaan met honden. Juist door deze vervelende jeugdervaring is Francis is staat de stof heel goed over te brengen. Een waardevolle vrijwilliger!". Scholen die interesse hebben in het Sophia SnuffelCollege, kunnen zich aanmelden via www.sophiasnuffelcollege.nl.

Vrolijke toneelavond bij de Gendtse Ouderenvereniging

GENDT - Woensdagavond 15 april staat er bij de Gendtse Ouderenvereniging een vrolijke bijeenkomst op het programma. Toneelgroep Jong Belegen uit Bemmel staat deze avond met de klucht 'Held op Sokkel' op de Gendtse planken.

In deze klucht draait het allemaal om een statig beeldhouwwerk waar omheen heel wat problemen en hilarische toestanden ontstaan. Zoals gebruikelijk is er voor de aanwezige leden koffie met iets lekkers en wordt een consumptie aangeboden. Ook de verloting met fraaie prijzen staat weer op het programma.

Op deze avond zij ook niet leden tegen betaling van entree welkom. In de entreebijdrage is de koffie met iets lekkers inbegrepen, overige consumpties zijn voor eigen rekening. De aanvang van de avond is 19.00 uur en vindt plaats in zaal Tinneveld aan de Dorpstraat.

Klaverjas- & jokertoernooi in Angeren

ANGEREN - Stichting Actieve Senioren Angeren (Sasa) verzorgt op zaterdag 25 april een groot klaverjas- en jokertoernooi in Het Dorpshuis aan de Emmastraat 23. De aanvang is 10.00 uur, Het Dorpshuis is open vanaf 09.30 uur, einde 16.00 uur.

Iedereen, die graag gezellig wil klaverjassen of jokeren is welkom; men hoeft niet speciaal lid / deelnemer te zijn van de Sasa. Er zijn weer mooie vlees prijzen te winnen en tussen de middag wordt er een lunch geserveerd. Het inschrijfgeld inclusief lunch voor SASA-leden is 7,50 euro per persoon, voor niet-leden negen euro per persoon. Inschrijven kan tot en met donderdag 23 april bij Cor Janssen 026 3253723 of bij Theo Buurman 026 3250746.

"Wilt u graag iedere week bij de Sasa komen jokeren of klaverjassen, dan bent u op iedere dinsdag welkom in Het Dorpshuis van 13.00 tot 16.30 uur." Andere activiteiten in Het Dorpshuis in Angeren zijn stijldansen op 24 april van 13.30 tot 16.30 uur. "Wilt graag wandelen, kom dan op 28 april naar Angeren, er wordt gestart bij Het Dorpshuis om 09.15 uur en men is om 11.15 uur weer terug. De Sasa-bustocht naar Brabant is op 2 juni; opgeven bij Theo Buurman 026 3250746. Meer info staat op www.sasa-angeren.nl.

Koffieconcert Jubilate Gendt

GENDT - Op zondag 19 april om 11.30 uur houdt gemengd koor Jubilate weer een koffieconcert in de zaal van restaurant De Klok, Markt 1 in Gendt. Wat kan men er dit keer van verwachten?

Het koor dacht er goed aan te doen in de lente over de liefde te zingen en dan krijg je bijvoorbeeld een lied als 'Love is the answer', maar ook Leonard Cohen met z'n bekende Hallelujah staat op het programma. Het prachtige lied: 'You raise me up' kent u ongetwijfeld, maar geldt dat óók voor The Rhythm of Life?

"Zo brengen we verder nog tal van andere prachtige liederen ten gehore. Als intermezzo kunt u luisteren naar een miniconcert van bariton Thomas Hagenaars, op de piano begeleid door Milou Kouwijzer, die een aantal Old American songs van Aaron Copland ten gehore brengen."

De zaal is open vanaf 11.00 uur, de entreeprijs is inclusief de koffie en een plakje cake zes euro.

Fietsers Plaza en Nielant door autoverkeer in de knel

Foto: Sjaak Veldkamp

HUISSEN – De verkeerssituatie op de Loostraat in Huissen tussen Plaza en Nielant is niet optimaal, maar het gaat te ver om te zeggen dat de veiligheid voor het fietsverkeer in het geding is. Dit meldt het college op schriftelijke vragen van raadslid Patrick Hegeman van B06-L2000. Die vindt zich niet serieus genomen en het antwoord van een 'bedenkelijk niveau'.

Hegeman vindt het traject tussen Plaza en Nielant te smal, slecht verlicht en er ontbreekt een fietspad. Het raadslid uit Huissen is door platform Loovelden op het verkeerde been gezet. Het platform is in de veronderstelling dat het stukje Loostraat in 2016 op de planning staat voor een reconstructie.

Niks van waar, schrijft het college. Aanpassingen zouden worden meegenomen als de doortrekking van de trolleylijn vanuit Arnhem door was gegaan. De financiering van de reconstructie zat grotendeels in de aanleg van de trolleylijn. Omdat de oppositie destijds zo groot was struikelde de trolleylijn, inclusief de reconstructie, zo laat het college met een sneer weten.

Het fietsverkeer is volgens het college niet in het gedrang omdat tussen Nielant en Plaza een 30 km-regiem geldt. Bovendien zijn in de afgelopen periode geen ongevallen met fietsers bekend, zo luidt de reactie.

Hegeman laat het er niet bij zitten. Hij heeft de stellige indruk dat er nauwelijks naar zijn geschetste problematiek is gekeken. Het college heeft zich met de antwoorden er met een jantje-van-leiden vanaf gemaakt. Dat er nog geen ongelukken zijn gebeurd, is volgens hem geen reden dat het bewuste stuk Loostraat veilig genoemd kan en mag worden. Het college kan van B06-L2000 aanvullende vragen tegemoet zien.

Met wedstrijd Schots team tegen Lismore RFC RC Betuwe viert vijfendertigjarig jubileum

BEMMEL - Aankomende zaterdag komt Lismore RFC speciaal vanuit Schotland over om tegen RC Betuwe te spelen voor het vijfendertigjarig bestaan van de rugbyclub uit Bemmel. Om 14.30 uur zal de kick off zijn van deze nu al legendarische wedstrijd, op sportpark De Heister (achter het OBC) in Bemmel.

Maar er is natuurlijk meer op deze bijzondere dag, waarop tussen 09.30 en 12.00 uur diverse jeugdwedstrijden plaatsvinden voor kinderen in de leeftijdscategorieën 7&8 jaar, 9&10 jaar en 11&12 jaar oud. Er zullen deze ochtend meer dan honderd kids vanuit het hele land komen om wedstrijden tegen leeftijdsgenoten te spelen. En na de senioren zullen om 16.00 uur de Oude Meesters (heren van vijfendertig jaar en ouder) een pot spelen tegen de Oude Meesters van Nestorix. Om de dag gezellig af te sluiten vindt er een borrel plaats met muziek van dj Anselm.


Vijfendertig jaar geleden werd Rugby Club Betuwe opgericht door drie in Bemmel wonende spelers van Rc Wasps uit Nijmegen. Willy Janssen, WilIem Ebben en Hans Westdorp waren de mannen die deze prachtige sport naar Bemmel brachten. Een sport waarin iedereen zijn of haar ei kwijt kan; groot of klein, zwaar of licht, langzaam of snel en wendbaar. Voor iedereen is er een plek op het rugbyveld. Bij rugby staat respect hoog in het vaandel, maar ook broederschap en gezelligheid.

Rugby is ook een van de weinige nog groeiende sporten van Nederland. Ook bij RC Betuwe is dit goed te merken. De jeugd floreert en groeit met de week, in alle leeftijdscategorieën kan in wedstrijdverband gespeeld worden. Ook bij de senioren merken we dat rugby steeds bekender wordt en groeit het aantal leden gestaag.

Iedereen is welkom om tijdens de wedstrijden voor de jeugd en senioren te komen kijken! Meer informatie staat op: www.rugbyclubbetuwe.nl.

Lentecakejes versieren

HUISSEN - Na witte donderdag, goede vrijdag, en pasen. Voor hemelvaart, pinksteren en koningsdag vieren wij gewoon nog steeds dat het lente is.

"Zaterdag 18 april gaan we daarom lentecakejes versieren. Komen er bloemen, bijtjes, vlinders of lammetjes op jouw cakeje? Het kan en mag allemaal op 18 april tussen 11.00 en 14.00 uut bij winkelcentrum De Zilverkamp. Like ons op Facebook-pagina: www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp."

Sponor bedankt!

GENDT - Dames 5 van volleybalvereniging Tweestroom uit Gendt bedankt Bruna Viergever uit Gendt voor de sponsoring van de flitsende trainingsjacks.

Het resulteerde gelijk in een 4-0 overwinning!

11 / 24

12 / 24

Hartstocht in Doornenburg

DOORNENBURG - Galerieruimte Martinuskerk Doornenburg heeft een expositie met twee beeldend kunstenaars van 18 tot 26 april.

Marjo Wiltingh (1961) presenteert beelden, objecten, gemengde technieken, fotografie. Alida de Jong (1943) presenteert beelden steen en brons. Beide exposanten zijn zeer verhalend binnen hun discipline.

Marjo Wiltingh is blij met deze tentoonstelling. "Het gebeurt zelden dat ik al mijn disciplines tegelijk kan laten zien." Thema's als verbinding, vrouw zijn, vrijheid, varen en wonen worden in series uitgewerkt. De beelden bestaan veelal uit verschillende materialen: gecombineerde werken van brons met glas, brons met hout, brons met steen. De foto's laten vooral details zien van de schoonheid van verval.

Voor Alida de Jong is deze tentoonstelling de kans om een oeuvre te laten zien van tien jaar beeldhouwen. "Door wat oudere beelden te combineren met het meest recente werk zie ik nu hoe de thema's vrouw zijn, intimiteit, ouderdom, nieuw leven zich ontwikkelen en verdiepen. De laatste tijd maak ik kleinere beelden, speelser, minder glad afgewerkt, en verder werk ik soms in brons en recent ook in hout."

Het werkproces wordt binnen deze tentoonstelling ook zichtbaar gemaakt door kleine atelier opstellingen, collages en teksten. Voortdurend zijn wij hartstochtelijk op zoek naar de verhoudingen zowel in materiaal als ook binnen de combinaties van het verhaal en elk beeld. Ieder op onze eigen manier.

"Wij vinden het een uitdaging om u, de potentiële kijker /koper /kunsthandelaar een overzicht te geven van ons oeuvre. Wij willen dat het meer is dan het exposeren van een serie beelden. We willen u meenemen in het spel, de ernst en de hartstocht van de kunstenaar en u laten zien hoe hier steeds nieuwe vragen, verbindingen en beeld-talen ontstaan. Met als resultaat beelden die hoogst persoonlijk en steeds weer nieuw zijn. Voor ons is dit een interessante weg. Een weg waarop we u graag ontmoeten en u uitnodigen om daar met ons op te reflecteren. U bent van harte welkom binnen onze openingstijden maar u kunt ook op afspraak naar de expositie komen kijken", aldus Alida de Jong (06 22975700; www.alida-art.nl) en Marjo Wiltingh (06 51587368; www.marjowiltingh.nl).

Column

Sliep uut

Vrijdag ging ik mijn kleindochter Liz ophalen van de peuterspeelzaal. Wachtend op een bankje op de zonovergoten speelplaats volgde ik het spelende grut. De zandbak zat mudje vol.

Het verbaasde me dat kinderen zo fijn met elkaar konden spelen. Spelenderwijs leren samenwerken. Ik dacht bij mezelf. Er komt geen ambtelijke regelneef aan te pas, geen ambitieus college met een niet te doorgronden beleidsnota en geen controlerende gemeenteraad. En toch wordt er samengewerkt om het zand door een trechter van het ene bakje in het andere bakje te kiepen.

Ik was op het bankje de enige man. Terwijl op en naast het bankje het vrouwengepraat steeds meer de nadruk kreeg, vroeg ik mezelf af hoe het in mijn jeugd er aan toeging. Juffrouw Ans zei dat de sfeer in de zandbak veel te maken heeft met het mooie weer. In mijn beleving was het vroeger altijd mooi weer, maar was er onderling ook strijd. Omdat ik een verlegen watje was, kreeg ik de volle laag als er wat verkeerd ging. 'Sliep uut, sliep uut'. Het staat in mijn geheugen gebrand. Sliep uit, een uitroep die vroeger kinderen gebruikten om iemand uit te lachen. De wijsvingers maakten een over elkaar strijkend gebaar.

Politiek Lingewaard kent het kunstje nog steeds. D66 Lingewaard maakt collega-partijen graag belachelijk. Op twitter hadden de Democraten daarom een raadsel bedacht. 'Welke politieke partij in Lingewaard heeft twee maanden geleden haar laatste tweet verzonden?' Het GroenLinks breimeisje Lianne Duiven twitterde opgetogen dat ze als raadslid graag twittert. Lang niet alle raadsleden zijn helaas actief op sociale media, maar om dat zo kinderachtig voor het voetlicht te brengen. D66 is zelfs nog te jong voor de peuterspeelraadszaal. Ze janken op twitter als politieke watjes. 'Onze raadsleden werken zich 3¼ in de rondte. Alleen burgers lezen er weinig over.' Een blaag dat zeurt om aandacht heeft het moeilijk in de politieke zandbak. Sliep uut, sliep uut.

Sjaak

Kerkdienst protestantse gemeente Huissen

HUISSEN - De kerkdienst van de protestantse gemeente Huissen is zondag 19 april om 10.00 uur te bezoeken in het kerkgebouw aan het Raadhuisplein 35.

Voorganger is dominee M. Glastra. Crèche tot vier jaar; kinderkerk vier tot twaalf jaar; jeugdsoos om 15.00 uur

Wil je meer weten over de soos, bel dan Roeland van der Wel: 3254812 of Jonathan en Daniëlle van Deutekom: 3519928. Meer informatie staat op www.pknhuissen.nl.

Maandelijkse Koffieochtend

HUISSEN - De maandelijkse Koffieochtend op dinsdagochtend is er voor iedereen die gesteld is op een praatje. De nadruk ligt op elkaar ontmoeten in een ongedwongen sfeer. Iedereen is welkom ongeacht leeftijd.

Men kan binnenlopen van 10.00 tot 12.00 uur. Vrijwilligers van de KBO en het Participatiepunt zijn tijdens deze ochtend gastvrouw/heer. Ook kunnen er vragen gesteld worden aan de vrijwilligers van het Participatiepunt over allerlei zaken over bijvoorbeeld hulp of andere informatievragen.

Loopt u gerust eens binnen of nog leuker komt u samen eens een kijkje nemen. Men betaalt voor een kopje koffie/thee en iets lekkers anderhalve euro per keer.

De eerstvolgende koffieochtend zal worden gehouden op dinsdag 28 april van 10.00-12.00 uur bij het Dominicanenklooster Onder de Pannen (voormalige wasserij van het klooster) Stadsdam 1 in Huissen.

DOORLOOP Hartstocht

Praktisch verkeersexamen Pius X Bemmel

BEMMEL - In samenwerking met de politie, gemeente Lingewaard en de verkeersouders van de Pius X zal op woensdag 29 april het praktisch verkeersexamen worden gereden door de leerlingen van groep zeven van basisschool Pius X uit Bemmel.

Nadat de fietsen door Tweewielerspeciaalzaak Hermans zijn gekeurd of ze voldoen aan de eisen van de wegenverkeerswet zullen de leerlingen op donderdag 16 april het theorie examen afleggen.

De kinderen zullen op woensdagochtend 29 april vanaf circa 8.45 uur van start gaan en zullen een route afleggen in en rond Bemmel. De route is voorzien van oranje routebordjes en de kinderen zijn duidelijk zichtbaar door de genummerde vestjes van 3VO. Op de route zullen ouders staan om de kinderen te beoordelen op het fietsgedrag. Op basis hiervan zal aan het eind geëvalueerd worden of de kinderen wel of niet geslaagd zijn.

Optreden koor 'Van alles wat' bij Liduina Betuweland

BEMMEL - Op donderdagavond 30 april om 19.00 uur treedt het koor Van Alles Wat op.

Het optreden zal plaatsvinden in de recreatiezaal van verzorgingshuis Liduina aan Gouden Appel 120 in Bemmel. Het koor bestaat uit dertig leden en zingen is hun lust en leven. Het zal diverse Nederlandstalige liederen ten gehore brengen. Bewoners en buurtbewoners zijn welkom.

Voor de huurders met laagste inkomens Waardwonen voert beperkte huurverhoging door

HUISSEN - Woningcorporatie Waardwonen vraagt dit jaar bij de huurverhogingsronde eenmalig de huurders met een inkomen onder de 43.768 euro een inflatievolgende huurverhoging, oftewel één procent. Dat betekent dat 86 procent van de huurders van Waardwonen een minimale huurverhoging gaat betalen. Dat doet de corporatie omdat zij oog heeft voor de woonlasten van zijn huurders en de huurwoningen betaalbaar wil houden.

Huishoudens met een inkomen boven de 43.768 euro krijgen een huurverhoging van 5procent zoals door het Rijk is toegestaan. Waardwonen beschouwt de lage- en middeninkomens als haar doelgroep van beleid. De hogere inkomens hoeven geen aanspraak te maken op de (beperkte) voorraad sociale huurwoningen met een gereduceerde huurprijs.

Waardwonen vindt energiebesparing belangrijk om de woonlasten voor huurders laag en betaalbaar te houden. Daarom investeert de corporatie flink in energiebesparende maatregelen. Waardwonen heeft als doelstelling dat in 2020 het gehele woningbezit een gemiddeld energielabel van B heeft. Daarom worden de komende jaren aan 1300 woningen energiebesparende maatregelen aangebracht. Dit levert huurders gemiddeld een besparing van circa vijfentwintig euro per maand op.

'Maak het verschil op social media': thema van Rabobank Starterscafé

BETUWE - Op dinsdag 7 april organiseerde Rabobank Oost Betuwe, met medewerking van gemeente Overbetuwe, het Starterscafé. Oriënterende en startende ondernemers ontmoetten elkaar in café In den Ommelanden in Elst. Het thema dit keer was 'Maak het verschil op social media'.

Erwin Janssen, starterscoördinator van Rabobank Oost Betuwe, heette de vijfenveertig aanwezige ondernemers welkom. "Een van de belangrijke speerpunten van onze bank is om kennis te delen en ondernemers met elkaar in contact te brengen. Zo kunnen ze van elkaar leren en mogelijk samen zaken doen."

Daarna nam Lonieke de Ruiter van Lonieke.nl op inspirerende en interactieve wijze de aanwezigen mee in de wereld van social media. Veel starters hebben hun eerste stappen gezet op social media, platformen gekozen waarop hun klanten actief zijn en profielen ingevuld. Maar dan begint het pas! Lonieke gaf de ondernemers praktische tips. Zoals 'Bekijk je mailbox eens met andere ogen. Uit nieuwsbrieven
haal je vaak interessante informatie die je kunt delen'. Of 'Neem een abonnement op bepaalde zoekwoorden in Google Alerts. Relevante content op een presenteerblaadje!'.

Tijdens de netwerkborrel werd druk nagepraat over dit onderwerp. In het najaar organiseert Rabobank Oost Betuwe opnieuw een Starterscafé. Dit wordt aangekondigd op www.rabobank.nl/oostbetuwe.

Autobedrijf Wientjes verhuisd naar 't Kattenleger in Bemmel

BEMMEL – Autobedrijf Wientjes is per half april verhuisd van industrieterrein De Aam in Elst naar zijn 'oude' locatie aan 't Kattenleger in Bemmel. Vanuit het vertrouwde pand zullen vader Herman en zoon Nicky hun bedrijf voeren. Op deze 'nieuwe' locatie kunnen de klanten weer rekenen op een full-service: van onderhoud, reparatie, apk, bandentechniek tot en met specialistisch technieken als aircoservice en het spoelen van automaten.

Herman heeft al meer dan vijfendertig jaar ervaring in de autobranche; zijn zoon Nicky (mede-eigenaar en opvolger) is al vijf jaar aan het bedrijf verbonden en is bedreven in de moderne technieken en het uitlezen met moderne diagnose-apparatuur.

Het bedrijf is vertrouwd met vele merken en talrijke werkzaamheden: tot en met schadeherstel, spuitwerk en ruitreparatie. Autobedrijf Wientjes verricht alle werkzaamheden, die men van een garage mag verwachten. "We zijn Mercedes- en Volvospecialist, maar ook Mazda- en Hyundaiklanten en anderen zijn welkom."

Een groot voordeel is dat bij autobedrijf Wientjes steeds dezelfde monteur aan de auto werkt. "Onnodige reparaties zijn zo vrijwel uitgesloten."

Het autobedrijf heeft ook een collectie goede en betaalbare occasions in de prijsklasse van duizend tot vijftienduizend euro. En wie Wientjes kent, weet dat het bedrijf de tijd neemt voor zijn klanten.

"Gezellig een kop koffie drinken, even bijpraten hoort er toch bij?", zegt Herman, die een stuk eerlijk werk leveren als vanzelfsprekend beschouwt. "Een goede service is de basis van je bedrijf. Even tussendoor een lampje vervangen is eveneens een vanzelfsprekende zaak. We zijn op z'n dorps een klantvriendelijke garagebedrijf."

Autobedrijf Wientjes is per 1 april gevestigd aan 't Kattenleger 9 in Bemmel; telefoon 0481 355451 / 06 13469121; www.autobedrijfwientjes.nl.

Koningsdag: 'Earring' en 'Stones' live bij Buitenpoort in Huissen

Foto: Benno Arends

HUISSEN – Vanwege het enorme succes vorig jaar ook dit jaar met Koningsdag een Tribute-party bij De Buitenpoort. Op maandag 27 april wordt al om 13.00 uur gestart. Vlak daarna treedt de Golden Earring live op en even later de Rolling Stones! De avond ervoor een vlammend concert van Virgil & the Accelerators.

De Buitenpoort heeft op de Koninklijke feestdag een royaal programma samengesteld. Een van de beste coverbands van de 'Earring' en van de 'Stones' zijn gestrikt. Zij zullen de muziekfans maandag 27 april op onvergetelijke live concerten trakteren.
Bloody Buccaneers trappen al om 14.00 uur af (wees dus op tijd!) met de grootste hits van Nederlands beroemdste rockband ever. Radar Love, When the lady smiles en Twilight Zone komen natuurlijk voorbij, maar ook Golden Earring-klassiekers als Back Home, Buddy Joe en Long blond animal. Rocken en dansen geblazen.

Uiteraard ook bij de Stolling Rones. Die in een wervelende show ook alle hits en classics brengen van de 'Greatest Rock 'n rollband On Earth'. Denk aan: Sympathy for the devil, I can't get no satisfaction, Start me up, Paint it black en Brown sugar.
DJ Kinki Sminki zorgt voor de dj-support en er is heerlijke catering (proef die Flammkuchen!). Bovendien is er volop vertier voor de kinderen: sleutelhangers, armbanden en keycords maken met de Creatieve Muis. Verder: schminken, t-shirts ontwerpen, kleedjesmarkt, luchtkussen (van Toptrampolines) en de ijskar van La Differenza.

Papa's en mama's kunnen dus ongestoord van de muziek (en meer) genieten. De avond ervoor zelfs al. Want op Koningsavond/-nacht (zondag 26 april) geeft de Engelse rockband Virgil & the Accelerators een vlammend concert. Dat is overigens (wel) binnen en de entree bedraagt tien euro. De Tribute-party op Koningsdag maandag 27 april is buiten en de entree op het 'Koningsplein' (voor één dag) is gratis!

Handbalkampioenen!

Van links naar rechts, staand : Chayenna, Frank, Anne,Maaike, Inge, Marlou &Ellen; zittend : Lotte, Judith, Evi, Renée & Anniek.

HUISSEN - De meiden van het C1 van HV Huissen zijn dit seizoen ongeslagen kampioen geworden. Alle twinrtig competitiewedstrijden werden gewonnen!

Ledenvergadering van

Eigen Geërfden van Gendt

GENDT - Op dinsdag 28 april vindt de algemene ledenvergadering van de Eigen Geërfden van Gendt plaats.

Deze vergadering wordt gehouden in zalencentrum Im Weissen Rössel aan de Dorpstraat 58 in Gendt. De aanvang is 20.30 uur.

Kronenburg in the Sky: een groot succes!

Foto: Mathijs Hanenkamp

ARNHEM - Op zaterdag 4 april vond Kronenburg in the Sky plaats bij winkelcentrum Kronenburg in Arnhem. "Het was een enorm succes met veel enthousiaste prijswinnaars", aldus de organisatie van het evenement.

Bezoekers van het winkelcentrum hebben afgelopen weken een flyer gekregen bij iedere aankoop in het centrum. Hiermee maakten zij kans op een paasbrunch op liefst vijftig meter hoogte.

Op het parkeerterrein werd een enorme kraan met daaraan een plateau met tafel en stoelen geplaatst. Vervolgens werden de prijswinnaars naar grote hoogte gebracht om daar te genieten van het spectaculaire uitzicht en een overheerlijke paasbrunch!

Omdat Kronenburg in the Sky mogelijk werd gemaakt door de winkeliers van winkelcentrum waren kaarten niet te koop en alleen te winnen door een besteding te doen in het winkelcentrum.

17 / 24

De leukste wijkvereniging in Huissen zoekt maatschappelijke stagiaires

HUISSEN - Sinds enkele jaren lopen scholieren van het voortgezet onderwijs maatschappelijke stage. Jongeren kunnen zo tijdens hun schooltijd kennismaken met de samenleving en daaraan een bijdrage leveren. Wijkvereniging De Zilverkamp begeleidt al jaren met veel plezier maatschappelijke stagiaires uit de Gemeente Lingewaard en Arnhem.

De voorzitter vertelt: "Wij willen jongeren uit Huissen en omgeving op een leuke manier betrekken bij ons vrijwilligerswerk: Koningsdag, de maandelijkse Tienerdisco, maar ook Paaseieren zoeken, de Halloween griezeltocht, Sinterklaasviering en Kindercarnaval. Stuk voor stuk druk bezochte en vooral gezellige activiteiten, waar we hulp bij kunnen gebruiken."

Voor de kinderspelen op Koningsdag zoeken wij stagiaires en vrijwilligers in de leeftijd vanaf vijftien jaar oud, die diverse spellen begeleiden. Daarnaast doen we een oproep voor jongeren of volwassenen, die suikerspinnen willen draaien. Dit jaar hebben we liefst twee machines op het spellenterrein!
De spellen zijn van 10:00 tot 13:30 uur, dus je kunt zelf daarna nog volop feest vieren!

"Spreekt het je aan, heb je nog geen stage of heb je nog uren over, neem dan contact op met Rob Pasman 06 47216055. Voor meer informatie over de wijkvereniging en over Koningsdag kun je kijken op www.zilverkamp.nl."

Stormachtige kaartverkoop jubileumvoorstelling Kleine Kees

Foto:Annie Middeldorp-Jansen voorstelling De Gelaarsde Kat van vorig jaar.

HUISSEN - Het loopt storm met de online kaartverkoop voor de jubileumvoorstelling ´De verjaardag van koning Lodewijk de Enige´ van Kindertheater Kleine Kees. De première van deze voorstelling vol actie, humor en aanstekelijke liedjes op 25 april in Theater Kees aan het Kampstuk 23 in Huissen is nu al uitverkocht!

Voor de overige uitvoeringen van deze door Koos Meinderts geschreven productie zijn nog wel kaarten beschikbaar. Gezien de enorme belangstelling raadt Kleine Kees iedereen aan om snel kaarten te bestellen via www.theater-kees.nl. Deze kosten acht euro per stuk.

Na de uitverkochte première op 25 april zijn de andere speeldata van 'De verjaardag van koning Lodewijk de Enige': 26 april (14.00 uur), 2 mei (14.00 uur), 3 mei (14.00 uur) , 5 mei (14.00 en 19.00 uur), 6 mei (14.00 en 19.00 uur), 7 mei (14.00 uur), 8 mei (19.00 uur) en 9 mei 14.00 uur). Met deze sprankelende voorstelling, ontsnapt aan de creatieve geest van Koos Meinderts die ook 'De snoepwinkel van Zevensloten' schreef, viert Kindertheater Kleine Kees zijn tienjarig bestaan. Deze mijlpaal wordt officieel op 1 mei 2015 bereikt.

In de jubileumvoorstelling van Kleine Kees staat koning Lodewijk de Enige centraal. Hij viert bijna zijn vijfentwintigste verjaardag. Genoeg reden om een feest te organiseren en aan trouwen te denken, zo vinden zijn moeder en zijn personal coach JP. Zijn moeder ziet in dit feest de ideale gelegenheid om zijn nog te vinden vrouw aan het volk te presenteren. Lodewijk zit hier echter helemaal niet op te wachten. Tot zijn grote ergernis draagt zij keer op keer nieuwe huwelijkskandidaten aan.

Lodewijk gelooft alleen in oprechte liefde. Een theatergezelschap repeteert ondertussen voor de voorstelling die tijdens het feest wordt gespeeld. De regisseur kiest voor Romeo en Julia, maar de koning ziet niets in de stukkeuze. Dan verschijnt Lisa, die de regie uit handen neemt van de regisseur. Koning Lodewijk valt als een blok voor Lisa en wil met haar trouwen. Zijn moeder is ontstemd: zo'n burgermeisje is toch helemaal niets voor haar zoon! Het is de grote vraag of het koning Lodewijk toch lukt om in het huwelijksbootje met Lisa te stappen.

"Wilt u deze bijzondere en feestelijke voorstelling van Kleine Kees niet missen? Bestel dan nu kaarten via www.theater-kees.nl! U kunt de kaarten direct via Ideal online betalen, uitprinten en meenemen naar Theater Kees, waar ze worden ingescand."

Oranje Fondscollecte voor Providentia in Gendt

GENDT - In Gendt organiseert Stichting Providentia samen met de kerngebruikers, harmonie, schutterij en de Gentenarren de Oranje Fonds collecte. De collecte van het Oranje Fonds steunt sociaal maatschappelijke initiatieven. Juist daarom mag stichting Providentia deze collecte doen.

Van de opbrengst van de collecte is vijftig procent voor de renovatie van Providentia. De andere vijftig procent wordt besteed aan doelen in de provincie Gelderland. U kunt de collectanten tussen 27 april en 2 mei verwachten.

Afgelopen jaar besteedde het Oranje Fonds 32 miljoen euro aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving.

Organisaties proberen op allerlei manieren aan geld te komen. Logisch, de noodzaak groeit, maar er is minder geld beschikbaar. De stichting Providentia merkt dat er veel mensen genegen zijn geld te geven om het doel van de stichting te behalen, namelijk het behoud van Providentia. "We kunnen de lezers van Hét Gemeente Nieuws melden dat de verbouwing van Providentia in volle gang is. De collecte is weer een financiële impuls voor het behalen van die doelstelling.

Wie helpt dames deBOL aan een af te sluiten opslagruimte

BEMMEL - Stichting deBOL bestaat op 28 april officieel 12,5 jaar en de dames van deBOL hebben in de loop der jaren heel veel spullen aangeschaft die nodig zijn bij alle activiteiten die zij organiseren.

Zo is er 'de familie BOL', de mascottes van de stichting, die graag op een droog plekje staan als ze niet met de dames op pad mogen! Verder is er van alles op te bergen, zoals de pijlen voor de tochten, verkeersregelaarshesjes, shirts, grote en kleinere aanwijzingsborden, ballonnen, petjes, medailles, middeleeuwse kleding et cetera.

Wie helpt deBOL aan een opslagruimte in Bemmel die af te sluiten is en waar de dames ook eventueel 's avonds en in de weekenden terecht kunnen? Bel naar Marianne van Eechoud (06 54975063) of Trudy Francissen (06 22540214).

Gratis paasontbijt bij Coop Lamers in Huissen

HUISSEN - In de twee weken voor de pasen konden klanten van Coop Lamers in Huissen een 'paaseitje' inleveren om kans te maken op één van de drie paasontbijtjes die gratis werden weggegeven.

De gelukkige winnaars namen op zaterdag 4 april de rijk gevulde doos met alles voor een heerlijk paasontbijt in ontvangst. Op de foto staan de gelukkige winnaars: mevrouw Janssen, mevrouw Helsen en mevrouw Cornelissen.

"Wist u dat Coop Lamers iedere maand twee gratis boeketten bloemen weggeeft. U kunt een wenskaartje in de 'bloemetjesbus' doen en iemand kans laten maken op een mooi boeket bloemen.

Coop Lamers, Gochsestraat 3 in Huissen; 026 3250755; Lamers.huissen@coop.nl.

Stichting Huissens Weldoen

HUISSEN - Afgelopen oktober organiseerde hobby dj Hans Schmeinck de 25-uursmarathon van Le Hans in De Buitenpoort in Huissen. De opbrengst van de muzikale marathon doneerde hij aan Stichting Huissens Weldoen. De opbrengst werd verdubbeld door de enthousiaste stichting.

Inmiddels is er een bestemming gevonden voor de opbrengst. Deze komt tegoed aan de bij de gemeente bekende Huissense minimagezinnen. Er is een donatie bij de voedselbank gedaan, waarvan kleding, schoeisel en voedingsmiddelen kunnen worden aangeschaft en verdeeld onder betrokkenen.

Deze actie is medemogelijk gemaakt door samenwerking met Huissense winkeliers, namelijk:
Juul Bodyfashion, Broekman Mode, Hema, Shoeby Fashion, Huisman Sport en Huisman Schoenen.

Stichting Huissens Weldoen is nu ruim een jaar actief in Huissen. Het is een stichting die opkomt voor minima gezinnen in Huissen. Met materiële steun kan de stichting ervoor zorgen dat bewoners aan de Huissense maatschappij kunnen blijven meedoen. "Denkt u bijvoorbeeld aan de contributie voor een sportvereniging of de aanschaf van een fiets, zodat een kind naar de middelbare school kan fietsen. De stichting richt zich met name op de jongere gezinsleden (tot en met vijfentwintig jaar). Wilt u meer weten over het werk van Stichting Huissens Weldoen of wilt u een donatieaanvraag indienen? Kijkt u dan op de website: www.huissensweldoen.nl."

BC Bemmel deelnemer Nationale Sportweek

BEMMEL - BC Bemmel '72 doet mee met de Nationale Sportweek van het NOC*NSF. Dit is een landelijk sportevenement dat een week lang sporten in de etalage zet. De Sportweek laat zien hoe gezond en vooral leuk sporten en bewegen is. De Nationale Sportweek wordt gehouden van zaterdag 18 tot en met zaterdag 25 april.

De hele week zetten honderden sportverenigingen, waaronder BC Bemmel '72, sportclubs, sportbonden, bedrijven, het onderwijs en andere sportaanbieders hun deuren open en organiseren clinics, toernooien en demonstraties. Iedereen, jong en oud, kan deze week kennis maken met (nieuwe) sporten.

De eerste Nationale Sportweek werd in 2004 georganiseerd. Nu is dit sportieve evenement uitgegroeid tot een van de grootste sportevenementen van Nederland met ieder jaar weer een recordaantal deelnemers, deelnemende gemeenten en sportaanbieders. De Nationale Sportweek heeft als doel meer mensen kennis te laten maken met een sport die bij hen past en ze vervolgens de weg naar de sportvereniging te laten vinden. Nog steeds sporten veel mensen niet.

De organisatie van de Nationale Sportweek is een van de initiatieven die de positieve bijdrage die sport geeft aan mensen en maatschappij vergroot. Ook in 2015 verbindt NOC*NSF vanuit 'vriendschap' een thema aan de Nationale Sportweek: 'Ik neem je mee!'. Een thema dat eenvoudigweg betekent dat enthousiaste sporters een sportmaatje meenemen naar hun sportclub die niet of weinig sport. Want samen sporten is leuk! Een effectieve manier om (nog) niet-sporters van de bank te krijgen! Op deze manier wordt voor niet-sporters de drempel verlaagd om toch een keer de sportclub in te stappen.

BC Bemmel '72 werkt graag mee aan dit thema en organiseert daarom op woensdag 22 april in sporthal De Heister in Bemmel een 'Ik neem je mee-avond'. Ieder lid van BC Bemmel'72 mag een bekende (bijvoorbeeld vriend(in), buurman/-vrouw, familie et cetera) meenemen en speelt daar de hele avond mee. Dit geldt voor zowel de jeugd als de seniorenspelers. De jeugd speelt/traint van 18:30 tot 20:30 uur; de senioren spelen van 20:30 tot 22:30 uur. Op www.bcbemmel.nl staat meer informatie.

Kasteeltocht Doornenburg geslaagd

DOORNENBURG - Dankzij vele vrijwilligers is het SV Olympia ook dit jaar weer gelukt om twee dagen de Kasteeltocht te houden.

Door een spontane windstoot zaterdagmorgen om 6.45 uur ging de tent van het startbureau de gracht in. Gelukkig was daar Remi van het kasteel die de kapel beschikbaar stelde. Daar hebben de vrijwilligers warm en droog gezeten. Ruim 1300 wandelaars liepen rondom Kasteel Doornenburg, de '42 km' liep zelfs naar Huissen. Helaas helaas waren daar veel bordjes 'zomaar' verdwenen. Gelukkig wisten alle wandelaars het startbureau weer te bereiken.

Diverse doelgroepen wisten het parcours te doorlopen. Op zaterdag liep er een groep militairen vijfentwintig kilometer als training voor de Nijmeegse 4Daagse. Op zondag waren Babette en Corné er. Ook zij hebben de twintig kilometer volbracht! Babette zit in een rolstoel maar doet dit jaar voor de zevende keer weer mee aan de Nijmeegse 4Daagse.

Sportvereniging Olympia is alle vrijwilligers, Kasteel Doornenburg en vooral alle wandelaars dankbaar voor de fijne samenwerking.

DOORLOOP Dames Tweestroom 5 pakt volle winst

Dames Tweestroom 5 pakt volle winst

GENDT - Tweestroom-DS5 ontving Heijendaal-DS12 en won in een goede wedstrijd, toch vrij eenvoudig deze strijd: (4-0). Hexgaon-DS1 ontving Tweestroom-DS2 en de dames konden alleen de tweede set winnen.

Tweestroom-DS4 ging op bezoek bij Vocasa-DS8, verloor de derde set nipt: (25-23). Dit was het breekpunt om alsnog de zege veilig te stellen: (4-0). Tweestroom-DS5 speelde thuis tegen Heijendaal-DS12 en won deze strijd met goed spel en inzet: (4-0).

Heren-Tweestroom-HS1 bezocht Pegasus-HS8. Zij wonnen zowel de eerste als derde set met goed spel. De tegenstander wonnen de tweede en vierde set. Dus was de vijfde set nodig om de winnaar aan te wijzen. Onze trokken nipt aan het langste end: (14-16). Hierdoor de zege: (2-3).


Aspiranten-Tweestroom-MB2 speelde uit bij SV-Loil-MB2, speelde goed mee om de punten. Helaas werd alleen de derde set gewonnen: (3-1). Volamie-MC1 ontving onze meiden Tweestroom-MC1. Het was een eenzijdige wedstrijd. Zowel de eerste als de derde set werd zeer ruim gewonnen. In de tweede en vierde set was de tegenstand groter, de winst was toch daar: (0-4).

Tweestroom-MC2 bezocht Isala'77-MC1. Ook hier was de stand in de sets divers, de eerste en derde set ruim verloren. In de tweede en vierde set werd werden er meer punten gescoord, maar niet voldoende voor de winst: (4-0).

Tweestroom-MC3 speelde uit bij Bruvoc-MC1. In deze wedstrijd was er geen eer te behalen voor o ze meiden: (4-0). Meiden-Tweestroom-MC4 speelde hun laatste wedstrijd uit bij streekgenoot.

Volamie-MC2. Het werd een spanende wedstrijd, want de eerste plaats kon nog bereikt worden. De eerste set moest men nog in het spel komen, dus helaas verlies. In de tweede set werd met goed spel, deze gewonnen. De derde set werd weer verloren maar de vierde set werd weer gewonnen. Dus de vijfde set is beslissend. Helaas werd die in principe ingeleverd. Helaas verloren: (3-2).

Minitoernooi handbal Huissen

HUISSEN - Zondag 19 april verzorgt handbalvereniging Huissen een minitoernooi bij de buitenvelden aan de Julianastraat 19. Er zullen ook verscheidene spellen te doen zijn tussen de wedstrijdjes door.

Het toernooi is van 10.00 tot 13.00 uur. Er doen in totaal vier verenigingen mee: Duiven, Loo, Winterswijk en Huissen. De leeftijd van de kinderen varieeren van vijf tot en met acht jaar. Iedereen is welkom om de kinderen te komen zien spelen en aan te moedigen.

20 t/m 25 april 2015: collecte Longfonds voor onderzoek

Voor Bas is ademen niet vanzelfsprekend…

Van 20 t/m 25 april 2015 is de landelijke collecte van het Longfonds (voorheen Astma Fonds). Zo'n 40.000 collectanten gaan dan samen op pad, met maar één doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor de strijd tegen longziekten. Elk jaar worden duizenden kinderen met astma benauwd opgenomen in het ziekenhuis. Kinderen zoals Bas. Daarom wil het Longfonds investeren in onderzoek om astma te voorkomen en genezen.

Bas lijkt een gewone 9-jarige jongen. Toch belandt hij door zijn astma zeker tien keer per jaar in het ziekenhuis en kan hij weken niet naar school. Sinds zijn geboorte heeft hij problemen met ademhalen. Bas: 'Ik lig vaak in het ziekenhuis. Mijn grootste wens is dat ik weer normaal kan ademen.' Gewoon kunnen ademen is voor deze kinderen niet vanzelfsprekend. Daarom wil het Longfonds investeren in onderzoek om astma te voorkomen en genezen.

Longfonds

In Nederland hebben meer dan 1 miljoen mensen een ongeneeslijke longziekte, zoals astma of COPD. Het Longfonds strijdt voor mensen met een longziekte en wil gezonde longen gezond houden. Want gezonde longen zijn van levensbelang. Geef daarom in de week van 20 t/m 25 april aan de collectant!

Fietsen leden KBO Huissen

HUISSEN - Dinsdag 21 april start de KBO weer met het fietsen voor de leden. Samen met Rieky van Dalen gaan ze er weer een leuk fietsseizoen van maken.

"De eerste keer fietsen we via de Pleijbrug richting Westervoort/Groesen en gaan we met de pont weer terug. Het is ongeveer 22 kilometer (dit is om er een beetje in te komen!). Vertrek 13.00 uur vanaf de Zandse Kerk. De fietstochten zijn tussen de 25 en 30 km.

De volgende data zijn: dinsdag 19 mei, 16 juni, 21 juli, 18 augustus en 15 september."

Koppelwedstrijd Haas Peters

HUISSEN - Met een waterstand van boven de elf meter was de wedstrijd van Haas/Peters weer vol bezet!
Twintig koppels hadden zich voor deze wedstrijd opgegeven.

Met een waterstand van boven de elf meter zijn de verwachtingen altijd weer hoog gespannen en dat is ook zeer terecht gebleken. Het koppel dat ook nummer één werd, wist ook uiteindelijk net iets meer dan dertig kilo te vangen!

1e J.Derksen- J.Boshoven 30.200 Gr
2e G.Bakker-B.Schuurmans 19.300 Gr
3e A.de.Haas-T.de.Haas 16.490 Gr
4e F.Enklaar-L.Klok 15.920 Gr
5e L.Dennissen-B.Thijssen 15.550 Gr

Getavé zoekt oud-leden

GENDT – Tafeltennisvereniging Getavé bestaat dit jaar veertig jaar. Op 29 september is het veertig jaar geleden dat de club werd opgericht.

Om het jubileum te vieren worden er dit jaar meerdere activiteiten georganiseerd voor zowel leden als oud-leden, met als afsluiting een feestavond op zaterdag 19 september. Getavé wil hiervoor zoveel mogelijk oud-leden benaderen en verzoekt hen dan ook hun gegevens door te geven. Dit kan op de website www.getave.nl via de button aanmelden jubileum of via een e-mail naar getave40jaar@gmail.com.

Wijkplatform

Huissen-centrum

HUISSEN - Op woensdag 15 april vindt een vergadering plaats van het wijkplaform Huissen-centrum.

"Wilt u meepraten en/of ideeën betreffende uw wijk, kom gerust langs. Er is vooraf een spreekuur vanaf 19:00 tot 19:20 uur. De wijk bestaat uit: de kom, Johannahoeve, 't Kempke en Mea Vota."

De bijeenkomst is in vergaderzaal 2 aan de Langekerkstraat in Huissen.

Toneel bij vrouwenvereniging Angeren

ANGEREN - Dinsdag 21 april komt toneelvereniging Micro uit Dieren met het blijspel 'Uitvinden is een kunst'.


Toneelgezelschap Micro heeft al vaker een uitvoering gegeven bij de vrouwenvereniging. "Dus weten we dat dit weer veel belooft." Ook niet-leden zijn welkom, ze betalen inclusief een kopje koffie vijf euro.
De avond is in het Kulturhus aan de Emmastraat in Angeren en begint om 20.00 uur.

Oud papier

in Doornenburg

DOORNENBURG – Op zaterdag 18 april halen leden van de harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg vanaf 8:30 uur het oud papier op.

Alle inwoners van Doornenburg worden verzocht het papier tijdig en goed verpakt aan de straat te zetten.

Paaswedstrijd van De Karper

HAALDEREN/BEMMEL - Op zaterdag 4 April werd de jaarlijkse paaswedstrijd van hsv de karper gehouden in de Waal.

Aan deze wedstrijd deden elf vissers mee en vandaag kreeg iedere visser een eigen krib. Door het hoge water moest elke visser vanaf de wal vissen, want de kribben stonden onder water. Het regende de eerste twee uur nog en het was ook nog frisjes aan de waterkant.

Bijna overal werd wel een visje gevangen, maar er waren er ook drie die niets vingen. Na vier uur vissen werden de vangsten gewogen en gingen we naar café Haalderen voor de prijsuitreiking. Iedereen kreeg een heerlijk gehaktballetje van de eigenaar en voor iedere visser was er een prijs. Hieronder de uitslag van die dag:

1 Mart sweers 13.380 gram

2 Michon plones 12.880 gram

3 Chris v moerkerk 10.400 gram

4 Frank enklaar 8.700 gram

5 Jan derksen 6.300 gram

6 Roy v moerkerk 5.300 gram

7 Luuk dennissen 2.420 gram

8 Teuni peters 2.100 gram

9 Menno albouts 0 gram

10 Bert v vorsselen 0 gram

11 John boshoven 0 gram

Wedstrijdprogramma Havo

THUIS

Zaterdag 18 april

10:00 HAVO E1- ESA E12

10:30 HAVO F2- Arnhemse Boys F14

12:00 HAVO D2- OVC'85 D6G

14:00 HAVO 2- VDZ 4

Zondag 19 april

10:30 HAVO 3- Angeren 4

UIT

Woensdag 15 april

18:30 ESA D9- HAVO D2

Donderdag 16 april

18:45 Uchta1- HAVO 1

Zaterdag 18 april

14:30 Doesburg SC A2- HAVO A1D

12:45 Woezik C3- HAVO C1D

9:45 Trekvogels D2- HAVO D1GD

9:45 OSC E11- HAVO E2G

10:00 Eldenia F4- HAVO F1

Zondag 19 april

14:00Veluwezoom 1 -HAVO 1

11:30 Elistha 2- HAVO 2

9:45 Brakkenstein 7- HAVO 4

Doe mee aan de Kick off Nationale Sportweek

HUISSEN - Zaterdag 18 april om 10.00 uur vindt bij sporthal De Brink de kick-off van de Nationale Sportweek Lingewaard plaats. Het thema van de Nationale Sportweek is 'Ik neem je mee'. Stichting Welzijn Lingewaard nodigt je daarom uit om samen met je familie, buren, vrienden en kinderen deel te nemen aan de kick-off.

In samenwerking met Bootcamp Huissen verzorgt Stichting Welzijn Lingewaard tijdens de kick-off een clinic in park Holthuysen voor iedereen, jong en oud. Onder begeleiding van een professionele instructeur van Bootcamp Huissen wordt er gesport in de openbare ruimte. Ieder op zijn/haar eigen niveau! "Naast bewegen en plezier maak je bij deelname aan deze kick off ook nog kans op mooie prijzen in de loterij! Wij nodigen je van harte uit om aanwezig te zijn en deel te nemen op zaterdag 18 april, 10.00 uur."

Aanmelden voor deze kick off kan via het SWL Meldpunt, 088 2552555 of via meldpunt@swlingewaard.nl. "Ook kun je een Participatiepunt binnen lopen en je daar aanmelden. Deelname is gratis maar wel op eigen risico."

Buurtsportcoach
De buurtsportcoach is een initiatief van Gemeente Lingewaard en Stichting Welzijn Lingewaard. De buurtsportcoach verbindt, netwerkt, ontplooit, coacht en innoveert op het gebied van beweging, cultuur en sport.

Spulletjes verkopen op Koningsdag in Bemmel

BEMMEL - Het belooft weer een gezellige drukke Koningsdag te worden op 27 april. Wilt u ook uw spulletjes verkopen en een leuke dag meemaken? Dat kan op de traditionele vlooienmarkt op Het Kinkelplein in Bemmel.

"U kunt nu nog een marktkraam huren via het Oranjecomité. Er zijn reeds veel kramen verhuurd, maar er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar." Op deze vlooienmarkt mogen alleen eigengemaakte- en tweedehands spullen aangeboden worden. Bloemen en planten zijn eveneens toegestaan.

Een standplaats met kraam (vier meter, voorzien van een zeil) kost 25 plus vijf euro borg. Deelname is alleen mogelijk via inschrijving vooraf, omdat het comité de kramen tijdig moet bestellen. Inschrijvingen kan tot 18 april. Voor de kinderen is er op die dag de gratis kindervrijmarkt vanaf 13.30 uur.

Inschrijfformulieren staan op www.oranjecomitebemmel.nl/vlooienmarkt.htm. Of hiervoor bellen met Johan van Schaijk mobiel: 06 13200732 of na 18.00 uur: 0481 465467.

Nederlands kampioenschap schooldammen

Foto: Robèrt Borgers

HUISSEN - Afgelopen zaterdag 11 april hebben 91 schoolteams op zes verschillende plaatsen in Nederland, de halve finale van het Nederlands kampioenschappen schooldammen gespeeld.

In iedere speelplaats gingen de eerste drie teams door naar het Nederlands kampioenschap, dat op 30 mei in Alpen aan de Rijn gehouden wordt.

Na acht spannende partijen gespeeld te hebben, is uiteindelijk team Het Sterrenbos met Danny de Haas, Cas Aleven, Ted Polman en Tijn Borgers eerste geworden in de speelplaats Huissen. De damvereniging van Huissen was de gastheer. Het team gaat voor de derde keer door naar de finale van Nederland. Ze zijn al een keer Nederlands kampioen geworden! Zou het ze nog een keer lukken?

Expositie ´Back to nature´ Trio-expositie met etsen en pentekeningen in witte kerk van Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - Van 18 april tot en met 17 mei loopt de expositie ´Back to nature´. De expositie toont werken van 3 kunstenaars: Jops Jacobs, Rob van Es en Jos van Brakel. Etsen en pentekeningen met de natuur als rode draad.

Jops Jacobs

De Hortus botanicus in Amsterdam schonk Jops Jacobs een blad van de Victoria cruziana, een reuzenwaterlelie. Hiermee creëerde Jops Jacobs haar meest omvangrijke ets ooit (1.55 x 1.55 cm)!

Jacobs legt het leven vast met de natuur als bladmotief en de techniek als voedingsbodem. Het resultaat is een artistieke bloemlezing met een opmerkelijk kleurgebruik.

Jos van Brakel

Van Brakel maakt kleurrijke tekeningen waarbij grafische vormen in de natuur een belangrijke inspiratiebron zijn. De tekeningen zijn vaak later weer een inspiratie om er (drogenaald-) etsen van te maken.

Rob van Es

Herkenbare botanische vormen zijn het uitgangspunt. Van deze vormen is alleen de essentie meegenomen in één of twee volle, krachtige kleuren. Extra ballast, zoals een achtergrond en andere afleidende elementen, is bewust weggelaten. Wat blijft, zijn pure natuur-symbolen.

De expositie wordt geopend op vrijdag 17 april om 19.00 uur met een vernissage voor genodigden. De inleiding van de expositie zal worden verzorgd door, kunstverzamelaar en voorzitter van stichting Kunstgebeuren Ede, Guus Vlaskamp. Live muziek is er van Julian Hertz

U bent hierbij van harte uitgenodigd.

Met vriendelijke groet,

Lincy & Pim Bakker

Vernissage vrijdag 17 april 2015 19:00-22:00 uur, daarna tot en met 17 mei elke zaterdag en zondag van 11:00-17:00 uur.

BOB is goed op weg!

BETUWE - De voorbereidingen van Betuwe Onderneemt Beter editie 2015 zijn in volle gang. Zo hebben we onlangs twee mooie namen weten te strikken voor het avondprogramma op maandag 1 juni. Mindf*ck-illusionist Victor Mids laat de gasten zien dat alles KAN in de Betuwe. En presentatrice Angelique Krüger leidt de VIP-avond in goede banen.

Er is nog meer goed nieuws van ondernemend Betuwe. Want voor de beurs op dinsdag 2 juni hebben zich al ruim 80 standhouders aangemeld en meer dan 25 Official Partners. Afgelopen week hebben we de volgende deelnemers mogen toevoegen aan onze lijst: Impact Personeel / Wijnhandel de Halve Morgen (Official Partner), Werkgevers Servicepunt Midden-Gelderland (Official Partner), Bordbusters (beursdeelnemer), Jacobs Beheersbaar Onderhoud (beursdeelnemer) en Logistiek Expertise Centrum (beursdeelnemer).

"Zorg dat u gezien wordt! Wilt u uw bedrijf presenteren tijdens Betuwe Onderneemt Beter? Meldt u dan snel aan voor de beurs op 2 juni. Er zijn nog maar enkele plekken beschikbaar!"

Ondernemer van het jaar

Ook dit jaar zijn er weer veel Betuwse bedrijven voorgedragen voor de verkiezing van Ondernemer van het jaar. Een onafhankelijke jury is nu druk bezig om de aanmeldingen te beoordelen. Op maandag 1 juni maken we de winnaar bekend tijdens de VIP-avond van Betuwe Onderneemt Beter.

Tickets voor de VIP-avond

"Wilt u de verkiezing live meemaken? En u laten verbazen door Victor Mids, met Angelique Krüger als gastvrouw? Reserveer dan binnenkort uw stoel voor de VIP-avond! We houden u op de hoogte wanneer de kaartverkoop van start gaat. Voor Official Partners en beursdeelnemers hebben wij de tickets alvast gereserveerd."

Wijkverpleegkundigen Betuweland, persoonlijk in zorg!

Links Ivonne Evers, rechts Froukje de Does

BETUWE - Sinds januari 2015 is er veel veranderd in de zorg. De AWBZ bestaat niet meer, de gemeente heeft diverse taken overgenomen en het indiceren voor thuiszorg wordt door de wijkverpleegkundige gedaan. De wijkverpleegkundigen van Betuweland Froukje de Does en Ivonne Evers zijn vanaf 1 januari volop actief in de gemeente Lingewaard en kijken terug op de eerste maanden.

"Het is even omschakelen maar inmiddels is het een verademing om zo te werken. Dat de lijnen met de cliënt kort en persoonlijk zijn werkt doelgericht", aldus Froukje. Hierop vult Ivonne aan dat het keukentafelgesprek een goed middel is om allerlei facetten van de zorgvraag in kaart te brengen. Je bent dan werkelijk in dialoog met de cliënt. Gaandeweg wordt vaak veel duidelijk wat écht nodig is aan professionele zorg en wat door de mantelzorgers gedaan kan worden.

Een ander voordeel is dat de informatie over de zorgvraag snel verwerkt is. We werken nu nauw samen met de gemeente als het over bijvoorbeeld dagverzorging of huishoudelijke hulp gaat. Maar ook als er verpleging of verzorging nodig is, worden tijdens het keukentafelgesprek gelijk afspraken gemaakt over hoe en wanneer de zorg start. We werken met kleine wijkteams. Kortom de lijnen zijn kort en persoonlijk.

Betuweland is al jarenlang voor veel ouderen in de gemeente Lingewaard en Nijmegen-Noord een vertrouwd gezicht. Naast de thuiszorg en de diverse woonvormen richten we ons ook steeds meer op welszijnsactiviteiten. Over alle diensten van Betuweland kunt u ook de website bezoeken: www.betuweland.com.

Virgil & the Accelerators laat Beuitenpoort Huissen rocken

HUISSEN - De Britse band, bestaande uit de broertjes Virgil (gitaar/zang) en Gabriel McMahon (drums) aangevuld met Jac Timmis (vijfsnarige bas) timmeren al enige jaren aan de weg binnen het (blues)rockcircuit van Groot-Brittannië. Je zou bijna zeggen: letterlijk, want een optreden van dit powertrio gaat je niet in de kouwe kleren zitten.

De heren staan garant voor stevige 'rock' met ruige blues invloeden afgewisseld met de meest prachtige ballads. Hun in het najaar 2014 verschenen cd 'Army of three' is in het eerste kwartaal van dit jaar het populairste album in Hit-Tracks top100 van Engeland. Ze laten daarbij onder andere het album van Joe Bonamassa achter zich. En dat wil wel wat zeggen. Als support voor onder andere Michael Schenkers Temple Of Rock, Uriah Heep and Wilko Johnson maakten ze 2012 al indruk in Europa, net zoals op de vele (blues)rock festivals die ze inmiddels al deden. Tijd om Nederland weer eens letterlijk wakker te schudden!

Supportact is de Lingewaardse band Apollo. Blues-rock van het beste soort. Van het jonge trio, want het zijn jongens van rond de achttien, wordt veel verwacht. Entree tien euro in de voorverkoop, zaal open 20.00 uur, aanvang 20.30 uur. Info en kaartverkoop: debuitenpoort.nl en bij CDshop Kroese Arnhem, Foto Van Eimeren Huissen, Cafetaria Braulio Angeren en Gendt.

Dagje uit voor mensen met beperking en begeleiding

DRIEL - Mensen met een beperking die afhankelijk zijn van begeleiding kunnen door deze omstandigheden zelden een leuk dagje uit beleven, maar hier gaat verandering in komen.

Linsen Tours en Peppie Events hebben gezamenlijk een uniek concept ontwikkeld voor deze doelgroep: een compleet dagje uit voor alle mensen met een beperking die begeleiding nodig hebben of het fijn vinden dat er begeleiding is. De dagjes uit zijn compleet verzorgd met entree, koffie met gebak, een uitgebreide lunch, diner, vervoer per luxe touringcar en natuurlijk professionele begeleiding gedurende de gehele dag.

Er zullen veel verschillende dagjes uit worden aangeboden. Op het programma staan onder andere Volendam, een boottocht over rivier De Moezel, een muziekfestival en skiën. Maar er is nog veel meer mogelijk, de organisatie wil graag inspelen op de behoefte van deze mensen die in onze drukke maatschappij afhankelijk zijn van andere mensen.

Er is voor dit concept een speciale website ontwikkeld die vanaf 1 april (geen grap!) in de lucht is, kijk voor meer informatie op www.begeleiddagjeuit.nl. Natuurlijk is er ook informatie verkrijgbaar via telefoonnummer 026 7501112.

Fitpunt: sportief, maatschappelijk betrokken

BEMMEL - Je kent het vast wel: ben je net lekker aan het sporten, krijg je ergens last van. Weekje rust nemen en dan maar weer proberen. Soms gaat het goed, maar net zo vaak ook niet. Op zo'n moment is een deskundig advies welkom.

Bij Fitpunt fysiotherapie en training kan je voor dit advies terecht. De fysiotherapeuten van Fitpunt hebben veel ervaring in het begeleiden van sporters met blessures. De ruime trainingsmogelijkheden in de praktijk aan de Dorpsstraat in Bemmel bieden uitstekende mogelijkheden om optimaal te revalideren. Naast het werk in de praktijk verzorgt Fitpunt al enkele jaren voor leden van BOD de Sprinters en sinds kort ook voor hockeyvereniging MHC Bemmel een gratis inloopspreekuur op de vereniging.

Omdat veel sporters niet aangesloten zijn bij een vereniging, is besloten om de mogelijkheid van een gratis consult bij een sportblessure ook in de praktijk aan te bieden. Vanuit Maatschappelijk Verantwoord Ondernemerschap willen de therapeuten van Fitpunt graag hun kennis inzetten om zo iets extra's te betekenen voor sporters die advies nodig hebben. Doelstelling van het consult is een diagnose te stellen en passend advies geven om het herstel zo optimaal mogelijk te laten verlopen zodat de sporter weer snel kan doen wat hij wil: sporten!!

Heb je een blessure en wil je een deskundig advies, bel dan naar Fitpunt fysiotherapie en training. Het telefoonnummer is 0481 454425. Maar binnen lopen kan ook. De praktijk bevindt zich aan de Dorpsstraat 41B (pad links van DA-Bruna Van Appeldoorn) in Bemmel.

22 / 24

Mario en Marjolein al 12 1/2 jaar
een stralend paar

En nog steeds gelukkig met elkaar

Gefeliciteerd en tot op het feest

We hebben er zin in!

De vriendenploeg

Hoera,
dit lieve stoere knaapje Wessel wordt op 19 april al weer 4 jaar.

Van harte gefeliciteerd,
Opa en Ria

Onze lieve papa/Jo wordt woensdag 15 april 50 jaar!

Van harte gefeliciteerd en een dikke kus van ons.

Job, Menke, Sanne en Angelique

Hieperdepipi
Op 7 maart is kleine grote Cathe helemaal drie jaar!

Dikke kus van je mama's en van Loek

Dit mooie stel is op 28 April 2015,

50 jaar getrouwd!.

Gefeliciteerd en een hele fijne dag toegewenst.

Veel liefs van jullie kinderen & kleinkinderen

18 april zijn Toon en Frieda Witjes 40 jaar getrouwd!
Van harte!
Marielle en Maurits
Jeroen, Jessica, Céline en Justin

Simsalabim simsalabeven,
maandag 13 april wordt Esra alweer 7!

Hartelijk gefeliciteerd, lieve schat.
Wij wensen je een super gezellige dag!
XXX

Wij, Opa Hans en Oma Ivon zijn
verblijd met onze 2 de kleinzoon Mels. Geboren op 1 April. Kleine broertje van Tijs Lenting.
Van Harte Gefeliciteerd Guido, Janneke & Tijs. Liefs Opa en Oma.

Hoera,
op 20 april wordt deze lieve meid alweer 8 jaar!

Proficiat en een fijne dag,
Oma Leen & Opa Jacques uit Angeren en
Oma Jo & Opa Pons uit Epe.

Hoera voor onze Cees.
Op 19 April wordt hij 4 jaar.

Veel plezier op de basis school.
Liefs Opa John en Oma Sonja

Hoera Sjaantjuh wordt 12 april 30 jaar!!

         Liefs van het Dreamteam

Hiep hiep hoera deze meid is nu 21 jaar

liefs van papa en mama

Lieve Bram en Iris
Gefeliciteerd met jullie C-diploma!
Veel plezier in Griekenland
Een dikke knuffel van papa en mama

Hoera
Rens wordt 16 april alweer 13 jaar
Gefeliciteerd en een dikke knuffel
van Opa en Oma Bosje

Hoera lisa op 17 april alweer 6 jaar.

liefs papa mama, twan en een pootje van ollie

Hoera!
Onze grote vriend Neil was jarig op 13 april
7 jaar alweer
Gefeliciteerd
Glenn Ryan Roan
Owen en Fenna

5 mei wordt ook in Bemmel gevierd

BEMMEL - In de nacht van 4 op 5 mei zal door de stichting Stinase het bevrijdingsvuur in Wageningen worden opgehaald en naar Huissen worden gebracht.

Stichting deBOL zal met een groot aantal wandelaars op 5 mei om 11.00 uur het bevrijdingsvuur in Huissen ophalen en via Angeren naar Bemmel brengen, waar het 's middags zal branden op de Markt.

De normaal geplande wandeltocht van woensdagmorgen zal voor deze keer verzet worden naar dinsdag 5 mei en ook de tijd zal anders dan anders zijn. Kijk voor informatie hierover op de website: www. debolbemmel.nl / wandelen 50+.

De wandelaars zullen om 12.45 uur aankomen in Bemmel in de Dorpsstraat bij basisschool De Vlinderboom en dan kan iedereen aansluiten om het vuur naar de Markt te brengen waar het om 13.00 uur ontstoken zal worden.

Op de Markt worden van 13.30 tot 15.30 uur kinderspelen gehouden en zal muziek gedraaid worden. Brasserie Bloem zal een gezellig terras inrichten en zo hoopt deBOL er voor jong en oud een gezellige middag van te maken.

Om 16.00 uur zullen de wandelaars het bevrijdingsvuur naar de Mariakapel op De Heuvel brengen en iedereen die meeloopt krijgt daar een kaarsje dat aangestoken kan worden aan het bevrijdingsvuur en die kaarsjes kunnen dan blijven branden in de Mariakapel.

Batouwe Basketball veertig jaar!

BEMMEL - Batouwe Basketball bestaat in april precies veertig jaar en dat wil de vereniging graag vieren met alle leden, oud-leden, vrienden, sponsoren en supporters van de vereniging.

Vrijdagavond 24 april viert de jeugd van Batouwe alvast feest in sporthal De Heister. Henk Pieterse geeft vanaf 17.00 uur twee fantastische clinics. Ouders en leden zijn welkom en de koffie staat klaar. Dit evenement is mogelijk gemaakt dankzij de gulle bijdragen van de stichting Bemmel Haalderen en stichting De Plak.

Op zaterdag 25 april is het zover: sporthal De Bongerd is de hele dag de feestlocatie. De receptie is van 15.30 tot 17.00 uur n de sportkantine. Van 13.30 tot 17.30 uur worden er wedstrijden gespeeld tussen teams van 'vroeger' en van 'nu'. Het belooft een gezellige reünie te worden.

Om 19.00 uur speelt ons vlaggenschip dames 1 Lekdetec.nl / Batouwe. Als het de komende weken allemaal goed verloopt, wordt dit één van de play-offwedstrijden om het Nederlands kampioenschap, waarvoor iedereen welkom is.

Vanaf 21.00 uur is er een feest in de sportkantine voor de leden, oud-leden, vrienden, sponsoren en supporters van Batouwe Basketball. "Wilt u meer weten over de feestelijkheden, dan verwijzen wij u graag naar batouwebasketball.nl. Bent u van plan te komen, laat het ons weten: 40jaar@batouwebasketball.nl."

Dag voor mantelzorgers

LINGEWAARD - Bent u mantelzorger voor uw partner, ouder, kind of buur en zorgt u meer dan acht uur per week? Wilt u deze dagelijkse zorg even doorbreken door in een ontspannen omgeving te zijn? Kom dan naar de speciale Waarderingsdag voor Mantelzorgers in Lingewaard en beleef deze dag met andere mantelzorgers.

Deze is vrijdag 22 mei van 10.00 tot 15.00 uur (inloop vanaf 9.30 uur). Het startpunt is het restaurant van camping De Waay, Rijndijk 67a in Doornenburg.

Er is een afwisselend programma met ontspan- en verwenactiviteiten en de mogelijkheid tot het onderling uitwisselen van ervaringen! Gebiedsinformatie over de Klompenwaard Doornenburg door Ferdinand van Hemmen, landschapshistoricus. Daarna de mogelijkheid tot een wandeling in het gebied, een rondleiding in het fort Pannerden of het bijwonen van een lezing door Ferdinand van Hemmen. Rond 13.30 uur is er een gezamenlijke lunch.

Deze dag is een speciale editie rondom het tienjarig bestaan. Met medewerking van diverse vrijwilligersorganisaties zoals IVN, Fort Pannerden en Stichting Lingewaard Natuurlijk. Camping De Waay stelt tijdens deze dag de huifkar beschikbaar voor vervoer naar de Kop van Pannerden. Deze dag wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Lingewaard.

Voor meer informatie en opgave: Meldpunt SWL (088 2552555).

Rommelmarkt bij Volharding goed bezocht

HUISSEN - Muziekvereniging Volharding uit Huissen kan tevreden terugkijken op de op tweede paasdag gehouden rommelmarkt in de zaal van het Zandse Gemeenschapshuis.

Ook de tafelhuurders waren over het algemeen tevreden met de grote belangstelling en de opbrengst van de verkochte spullen. Blaasorkest 'Torkest' zorgde vroeg in de middag voor een prima sfeer in de zaal. De vereniging kan, als gevolg van de politieke bezuinigingsronde van de afgelopen jaren, best een extra centje gebruiken, ook al heeft dit soort activiteiten weinig met het echte muziek maken van doen.

Toch werd door de medewerkers van die lange dag aangegeven dat Volharding dit volgend jaar gewoon weer moet doen.

Alle groepen binnen Volharding gaan zich nu volop richten op het themaconcert 'Reisje rond de Wereld' dat op zondag 26 april in de Zandse kerk gaat plaatsvinden. Informatie over Volharding staat op www.volhardinghuissen.nl.

DOORLOOP Batouwe Basketbal 40 jaar!

Vergadering platform Zilverkamp-Zuid

HUISSEN - Het platform Zilverkamp-Zuid heeft donderdag 16 april de maandelijkse vergadering. Deze vindt plaats in de oude raadszaal aan de Lange Kerkstraat 17. Aanvang 19.30 uur.

De vergadering is openbaar. Wijkbewoners kunnen de vergadering bijwonen en hun vragen, wensen en problemen kenbaar maken. Mogelijk kunnen die in een volgende vergadering beproken worden en via de gebiedscoördinator aan de gemeente kenbaar gemaakt worden.

Op de agenda staat onder meer uitvoering werkplan 2015: verwijdering bielzen op verschillende locaties in de wijk, verbetering parkeersituatie aan De Paalsteen, onveilige verkeerssituatie hoek Heirweg/Mast /Bakboord, onterecht gebruik van de blikvangers.

Het platform zoekt versterking. "Heeft u belangstelling of voelt zich betrokken bij uw leefomgeving of verkeer en veiligheid in de wijk, schroom niet contact op te nemen met het secretariaat van het platform:secreariaat @zilverkamp-zuid.nl. Telefonisch kan ook: R.Cheizoo 026 3254711."

Meer informatie is ook te vinden op www.zilverkamp-zuid. Hier kan men de notulen van de vergadering lezen, alsmede bekijken wat in de in de wijk is gedaan aan leefbaarheid, veiligheid en verkeer.

Tijdrit om clubkampioenschap 't Verzetje verreden

BEMMEL - Op 12 april was de eerste wedstrijd bij TWC 't Verzetje om het clubkampioenschap met een tijdrit over 7,5 kilometer vanaf de Heuvelsestraat naar de Lingewal.

Bij de wedstrijdrenners is het in jaren niet zo spannend geweest. De hegemonie van Cor van der Ploeg lijkt na vijf clubkampioenschappen op rij verbroken. De jaren lijken te gaan tellen voor Van der Ploeg die lijdzaam moest toezien hoe Joost van Bezooijen de snelste tijd neerzette. Achter Van der Ploeg kwam de nog jonge Michel Ahoud op slechts één seconde. Ruud Steeghs debuteerde op Tijdrit Heuvel en werd vierde op slechts veertien tellen van Van der Ploeg. Spanning dus in de top van het klassement!

Bij de senioren (niet-wedstrijdrijders) noteerde Eric Bouwmeister de snelste tijd en deed daarmee goede zaken om het kampioenschap in zijn categorie met een jaar te verlengen.

In de categorie junioren was de zeventienjarige Joost Hakvoort de snelste met een tijd die zich kan meten met de sterkste wedstrijdrijders. Bij de dames was Esther Straub de snelste en bij de jeugd Esmee Balk.

Onder het genot van koffie en thee werd in het clubgebouw nagepraat over de geleverde prestaties.

Vergadering Schutterij Gijsbrecht van Aemstel

DOORNENBURG - De jaarvergadering van De Schutterij Gijsbrecht van Aemstel van Doornenburg en Honderd Morgen zal plaatsvinden op zondag 19 april.

Op de agenda staan onder andere de gebruikelijke verslagen van de secretaris en de penningmeester, de aanname van nieuwe leden en de bestuursverkiezingen. Periodiek aftredend en herkiesbaar zijn Gudo Peters (vice-president), Wim Raaijmakers (secretaris) en Sjaak Witjes (senator).

De jaarvergadering zal plaatsvinden in het schuttersgebouw en begint om 11.00 uur. Het bestuur nodigt alle schutters uit deze vergadering bij te wonen.

In een Oogopslag

Weekendvieringen voor de weekendvieringen voor de RK parochie De Levensbron (Gem. Lingewaard)

woensdag 15 april 2015 09.30 u. HH Martelaren van Gorcumkerk Huissen-Zand, Eucharistieviering met Pastoor Peters
zaterdag 18 april 2015 19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Middenkoor
zondag 19 april 2015 10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Gemengd koor

woensdag 22 april 2015 09.30 u. H. Martinus Gendt, Eucharistieviering met Pastoor Peters.