GN Berg en Dal Heumen Mook

14 juni 2019

GN Berg en Dal Heumen Mook 14 juni 2019


KBO Beek is er altijd en overal

(foto: Rene Hendriks) Foto: Rene Hendriks

BEEK - De KBO Beek, met ruim 400 leden, is er altijd en overal voor u als het gaat uw belangen te behartiging op landelijk, provinciaal, regionaal en gemeentelijk niveau, denkt u aan de AOW, uw pensioen, uw veiligheid, uw welzijn en uw woongenot.

"Op de maandag, wandelen, fietsen en Dans Je Fit, woensdag lijndansen, wandelen, koersbal, bridgen, bij onze soosmiddag op de donderdag, kunt u biljarten, kaarten, sjoelen en andere spellen, vrijdag fietsen. Graag nog andere activiteiten, u vraagt en wij proberen het mogelijk te maken. En natuurlijk onze themamiddagen met veel educatie over bij voorbeeld, gezondheid, zelfstandigheid, maar ook over financiën en informatica. Maar ook onze culturele uitstapjes door het jaar heen zijn inmiddels vermaard en graag en goed bezocht.

Bij de KBO Beek is plaats voor alle gezindten en staat ook open voor mensen van alle seksuele geaardheden, iedereen is welkom om mee te doen aan onze veelzijdige activiteiten. Als lid van de KBO Beek, geniet u niet alleen van ons uitgebreide programma, maar ook van tal van kortingen, meer dan 50 bedrijven in onze gemeenten, geselecteerde ziektekostenmaatschappijen, elektriciteitsbedrijven staan voor u klaar om u als lid van de KBO Beek, bij hen te mogen begroeten..."

"Dit is het moment om lid te worden, genieten van alles wat de KBO Beek u biedt kan voor 20 euro per kalender jaar. Genieten doet u samen, geef daarom uw familie of bekenden een lidmaatschap van de KBO Beek cadeau. Meld je aan bij de voorzitter 024 3226377."

Nieuws insturen?

REGIO - Wilt u graag iets onder de aandacht brengen in de regio? Dat kan in Hét GemeenteNieuws!

Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl. Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waarover uw bericht gaat. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' De rest wijst zich vanzelf. De deadline is op dinsdag 17.00 uur. De krant verschijnt in het weekend en mag tot zondagavond bezorgd worden, dus let op dat u uw bericht op tijd instuurt. Bij vragen belt u: 0481- 464770.

Openbaar D-examen bij fanfare Wilhelmina

GROESBEEK - Op maandag 17 juni vindt er een bijzonder concert plaats bij fanfare Wilhelmina Groesbeek.

Lieke Bouwman legt dan het D-examen af. Het hoogste examen voor amateurmusici. Als examen geeft Lieke samen met de fanfare een concert. Dit concert-examen is vrij toegankelijk voor publiek. Lieke Bouwman speelt bugel bij fanfare Wilhelmina in Groesbeek. Samen met haar muziekdocent Femke Tijenk heeft zij maanden gerepeteerd voor haar openbaar D-examen. Zij zal verschillende stukken met de fanfare spelen, onder andere Libertango van Astor Piazolla en Rhapsody van Andre Waignein. Verder een duet en enkele stukken samen met een kwartet. De fanfare staat onder leiding van Louis van de Waarsenburg. Iedereen is welkom om dit bijzondere concert bij te wonen bij fanfare Wilhelmina op maandag 17 juni om 18:45 uur in het repetitielokaal, Kloosterstraat 7 in Groesbeek.

Miniconcert stichting Muziekopleiding Ooij

OOIJ -Op vrijdag 21 juni zal de stichting Muziekopleiding Ooij het jaarlijkse miniconcert houden, ter afsluiting van het muzikale schooljaar.

Na een muzikale intro van drumfanfare Eendracht en muziekvereniging Ooijse Toekomst zullen de blokfluiters laten horen wat ze het afgelopen schooljaar hebben geleerd van hun lerares Marjan Jacobs.

Daarna is de beurt aan de tweedejaars leerlingen die onder leiding van muziekdocent Ed Waskowsky laten horen, welke muziek ze al kunnen maken met hun klarinet of saxofoon. Vervolgens krijgen de blokfluiters hun diploma. Iedereen is welkom, met name de ouders, broers, zussen, grootouders, ooms en tantes van de leerlingen, maar ook iedereen die overweegt muziekles te gaan nemen. Bestuursleden van de stichting Muziekopleiding Ooij zullen na afloop van het miniconcert graag ieders vragen beantwoorden. Voor iedereen is er koffie, thee en ranja. Het miniconcert wordt gehouden in dorpshuis De Sprong en begint om 19.00 uur.

Edelweisz bedankt stemmers

Edelweisz tijdens een optreden in Berg en Dal.

BERG EN DAL - In de maand mei deed muziekgezelschap Edelweisz uit Berg en Dal mee met de Rabobank Clubkas Campagne.

Rabobank Rijk van Nijmegen steunt met deze campagne het rijke verenigingsleven in de regio. Alle leden van de Rabobank konden tijdens de stemperiode hun stem uitbrengen op hun favoriete club. Inmiddels is de uitslag bekend. Muziekgezelschap Edelweisz kan dankzij de 83 stemmen een extra bijdrage besteden aan de organisatie van concerten, activiteiten voor de jeugdleden en de aanschaf van instrumenten voor de leerlingen. Edelweisz bedankt alle stemmers en bedankt ook Rabobank Rijk van Nijmegen voor het opzetten van deze campagne. Meer informatie over Muziekgezelschap Edelweisz staat op www.edelweisz-bergendal.nl, op www.facebook.com/MuziekgezelschapEdelweisz en op www.instagram.com/edelweisz_bergendal.

Automobiliste gewond bij aanrijding in Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Woensdagmiddag rond kwart voor zes heeft op de Molenweg in Groesbeek een botsing plaats gevonden tussen twee personenauto's.

Het ongeval gebeurde doordat een automobiliste uit Malden die uit de richting Nijmegen kwam vermoedelijk onwel is geworden en op de linkerkant van de weg tegen een tegemoetkomende automobiliste uit Groesbeek reed. De veroorzaakster kwam na de aanrijding tegen een heg van een woning tot stilstand. De bestuurster uit Malden raakte bij de aanrijding gewond en is per ambulance met onbekend letsel overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen. Beide voertuigen zijn door een bergingsbedrijf afgevoerd. Een bromfietser uit Groesbeek reed al bij het begin van de Nieuweweg achter de bestuurster uit Malden die slingerend richting Groesbeek centrum reed. Hij probeerde haar nog te laten stoppen, maar dat bleek niet te lukken totdat zij een tegenligger aanreed. Het verkeer op de drukke Molenweg heeft de nodige stagnatie opgelopen.

Nieuw-Zeeland in het LOP

MOLENHOEK - Op 25 juni houdt Prof dr. Jan van Groenendael van 20.00-22.00 uur een lezing over Nieuw-Zeeland in het Lees- en OntmoetingsPunt (LOP), winkelcentrum, Molenhoek.

Hij gaat in op de processen die het landschap van Nieuw Zeeland hebben bepaald en maken dat het land eruit ziet zoals het nu is. De bijzondere geologie, een unieke evolutionaire geschiedenis, een klimaat dat varieert van subtropisch tot subarctisch, een bijzonder koloniaal verleden, met als resultaat een interessante en bijzondere hedendaagse maatschappij in een even bijzonder als uniek landschap met een verbluffende biodiversiteit. Tijdens hun verblijf en rondreis hebben Jan en zijn vrouw onvergetelijke ervaringen opgedaan die hij graag met andere wil delen. Entree is twee euro.

KKZ kaart en knoest 1.250 euro bij elkaar voor Kinder Vakantie Werk

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Koninklijke Kaartclub Zuid die enkele weken geleden op het hoofdveld van De Treffers met 100 man hebben gekaart en geknoest, waarbij de finale op de middenstip heeft plaatsvond, heeft zaterdagmiddag de jaarafsluiting gehad bij Hotel Restaurant De Oude Molen aan de Molenweg in Groesbeek.

De uit 24 bestaande actieve kaarters zijn vijf jaar geleden opgericht door een stel fanatieke kaarters bij voetbalvereniging De Treffers. Tijdens de competitie komen de kaarters en knoesters om de drie weken op de donderdagavond in het clubgebouw van De Treffers bij elkaar om een kaartje te gaan leggen. De jaarafsluiting vindt nu al voor de vijfde maal plaats in De Oude Molen. Na eerst te kaarten wordt de dag afgesloten met een barbecue. Zaterdagmiddag was er even een onderbreking om het Kinder Vakantie Werk Groesbeek te verrassen met een cheque van 1.250 euro. Deze cheque werd door Diny Haerkens (penningmeester en manusje van alles voor de kaartclub en enige vrouw) overhandigd aan Rosanne Wollenberg en Gijs Müskens van Kinder Vakantie Werk Groesbeek. Het tweetal bedankte alle kaarters persoonlijk voor hun geweldige gift en zij zullen er voor zorgdragen dat het geld tijdens de Kinder Vakantie Week van vrijdag 9 tot vrijdag 16 augustus zal plaatsvinden, goed besteed wordt voor de kinderen van Groesbeek.

Kerk H. Antonius Abt Malden

Zaterdag 22 juni om 19.00 uur H. Mis met H. van der Donk en zang door Ernst & Van Heumen.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.

Kerk Heumen,

Nederasselt

en Overasselt

Heumen-St Georgius

Weekend 22/23 juni Geen viering

Nederasselt-H.Antonius Abt

Zaterdag 22 juni 19.00 uur Eucharistieviering; m.m.v. Mazing

Joy; Yves Mambueni.

Gebedsintenties: Rie Bruijsten en Johanna Bruijsten; Lies van den Boogard namens de KBO;

Overasselt-H.Antonius Abt

Donderdag 20 juni 19.00 uur Donderdagavondgebed in het parochiecentrum.

Zondag 23 juni 11.00 uur Woord en Communieviering; Samenzang; Andreas Inderwisch.

Gebedsintenties: Thé van Haren; Leo Arts.

Kerkberichten Heumen, Nederasselt en Overasselt

Kerkberichten Heumen, Nederasselt en Overasselt

Heumen-St Georgius

Weekend 22/23 juni Geen viering

Nederasselt-H.Antonius Abt

Zaterdag 22 juni 19.00 uur Eucharistieviering; m.m.v. Mazing

Joy; Yves Mambueni.

Gebedsintenties: Rie Bruijsten en Johanna Bruijsten; Lies van den Boogard namens de KBO;

Overasselt-H.Antonius Abt

Donderdag 20 juni 19.00 uur Donderdagavondgebed in het parochiecentrum.

Zondag 23 juni 11.00 uur Woord en Communieviering; Samenzang; Andreas Inderwisch.

Gebedsintenties: Thé van Haren; Leo Arts.

Jannie Schaapman

Zondag 23 juni. Aanvang: 10.00 uur. Voorganger: ds. J. Ruijs.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor het Werelddiaconaat van Kerk in Actie.

Vanaf 14.00 uur is er in de kerk een feestelijke bijeenkomst ter ere van het 25-jarig predikantschap van da. Janneke Ruijs. Het thema van deze middag is “25 jaar Passie voor Bijbelverhalen.”

Voor meer info. zie www.pkn-groesbeek.nl.

Schildbroek, dichtbij maar onbekend

Schildbroek. (foto: Peter Pouwels)

GROESBEEK - Vanaf een van de twee bankjes in het Schildbroek tuur ik over het landschap. Voor me een nat veld met wilde bloemen zoals Spaanse ruiter, gevlekte orchis, moeraskartelblad en nog vele andere bijzondere planten.

Rechts van me op een betonnen paaltje lekker in de zon zit een levendbarende hagedis, het is vermoedelijk een zwanger vrouwtje. Ze draait zich richting de zon zodat de jongen in haar buik zoveel mogelijk warmte ontvangen om zich te ontwikkelen. In augustus zullen ze geboren worden en zijn dan 1,5 cm groot. Daarachter komen fietsers voorbij, ze fietsen langs de voormalige spoorlijn en steken de landsgrens over. Niet iedereen zal weten dat er 5 meter verderop een natuurpareltje ligt.

Dit pareltje bestaat ook pas sinds 2012. "Bent u nieuwsgierig geworden? Wandel dan op zondag 30 juni mee met de natuurgidsen van Landschapsbeheer Groesbeek (LBG). We vertrekken om 14.00 bij camping Bij Ons, Cranenburgsestraat 178 in Groesbeek. Tegen 16.00 uur zullen we terug zijn en is er nog alle tijd om de gedane indrukken te delen met elkaar onder het genot van een glaasje. Deelname is gratis. Voor meer informatie belt u met Dianne de Bruin, 024 3974257."

Rommelmarkt Millingen spekt kas van twee verenigingen

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN - De twintigste rommelmarkt van de Millingse voetbalvereniging SC Millingen en carnavalsvereniging De Deurdouwers heeft de kas van beide verenigingen gespekt.

De rommelmarkt vond plaats in en om het verenigingsgebouw van carnavalsvereniging De Deurdouwers De Reinhal aan het Ons Genoegenpad in Millingen. Onlangs is het voorterrein van de Reinhal volledig verhard, zodat de kraamopstelling gewijzigd was ten opzichte van eerdere edities. Het voordeel was dat de ondergrond hard was en dat men beter de aangeboden spullen kon bekijken en kopen. Ondanks dat de rommelmarkt pas om 11.00 uur open ging, stonden al ruimschoots voor tijd mensen te wachten om hun geliefde spullen te kunnen bemachtigen. De opbrengst van deze 20ste editie komt geheel ten goede aan de jeugd van beide verenigingen.

Je (groot)ouders zestig jaar of langer getrouwd?

REGIO - Zijn je ouders, schoonouders of je opa en oma zestig jaar of soms nog langer getrouwd en willen ze dat delen met familie, buren, kennissen en oude bekenden? Laat het dan weten.

Wij zorgen ervoor dat er een artikel met foto verschijnt in Hét GemeenteNieuws. Dan wordt dat heugelijke feit bekend in heel de gemeente Berg en Dal, gemeente Heumen en gemeente Mook en Middelaar. Bij een dergelijke gelegenheid komt in de regel de burgemeester bij het diamanten paar op bezoek. Laat dit weten aan Joop Verstraaten (06 22768479), dan wordt er een afspraak gemaakt en komt het goed.
Niet alleen bij een diamanten paar komen wij; ook voor briljant (65 jaar), platina (70 jaar), albast (75 jaar) en eik (80 jaar) komen wij graag naar u toe voor een reportage en foto. De komst van een verslaggever en fotograaf voor deze gelegenheden kost helemaal niets; dat is service van Hét GemeenteNieuws.

Wasserijspelen in Beek

BEEK -Op vrijdag 5 juli om 18.00 uur is het weer zover, een van de leukste evenementen die de Beekse feestkalender rijk is, vindt dit jaar voor de zesde keer plaats. De zeskamp die onderdeel uitmaakt van de kermis en Schuttersfeesten van de B.U.B. vindt zoals ieder jaar weer plaats op de Rijksstraatweg vanaf Sous les Eglises tot aan het voormalige Rabobankgebouw.


Ook dit keer worden de teams getest op sportiviteit, snelheid, inzicht, souplesse, brains, gezelligheid en kracht bij de zes fantastische spellen. Er kunnen maximaal 24 teams van minimaal zes personen meedoen. De minimumleeftijd is 18 jaar. Elk team moet een teamcaptain en een vrijwilliger hebben, deze laatste doet niet mee aan de spellen. Je kan je team inschrijven via http://www.sousleseglises.nl/ bij het kopje ‘Wasserijspelen’. Hier staat ook meer informatie.
Inschrijven kan alleen op deze manier en de volgorde van aanmelding bepaalt of je net nog wel of net niet meer mee kan doen. Wil je dit spektakel meemaken, maar liever niet als deelnemer? Dan kunnen wij jou goed gebruiken als spelleider of in een andere rol. Je kan dit laten weten via info@sousleseglises.nl. Houd ook de facebookpagina ‘Beekse Zomerfeesten’ in de gaten.

Kbo Beek

themamiddag

BEEK - "Annemiek Lukassen is de gaste, een vrouw altijd bezig met de geschiedenis, zij werkt nu aan een boek waarin alles over de Rijksstraatweg, hier in Beek door de jaren heen en wanneer zij met die uitgave gereed is gaat deze aan de orde komen bij onze KBO-vereniging."

"Tot voor enkele jaren geleden woonden wij nog in de gemeente Ubbergen, vanmiddag gaat het over de kern Ubbergen, Annemiek vertelt alles maar dan ook alles over de gemeente van vroeger tot de kern van nu. Voor alle inwoners van de vroegere gemeente is het haast een must om deze middag bij te wonen. Haar boek over Ubbergen werd bijzonder goed ontvangen bij de presentatie, alom lovende woorden. Ontvangen doen wij u met een kopje koffie of thee en in de pauze ontvangt u van ons nog een consumptie. Natuurlijk is deze middag (aanvang 14.30 uur in hotel 't Spijker) voor onze leden van de KBO Beek gratis te bezoeken, niet-leden van de KBO Beek betalen vijf euro voor deze middag', aldus Gérard Tesser, voorzitter van de KBO Beek-Ubbergen (024 3226377).

Battlefield Fietstour 'de Bevrijding

van Nijmegen'

GROESBEEK - Op zondag 23 juni verzorgt het Nationaal Bevrijdingsmuseum opnieuw van 13.00-17.00 uur een battlefield-fietstocht (met eigen fiets) van 10 km over de WO2-slagvelden rond de bruggen in Nijmegen onder Battlefield Fietstour 'de Bevrijding van Nijmegen'begeleiding van twee gidsen.

Startlocatie is bij het standbeeld Mariken van Nimwegen, Grote Markt, centrum Nijmegen. Bij slecht weer vervalt de fietstocht. Kosten ter plekke te betalen aan de gids: 8,00 euro, inclusief entreebewijs met 50 procent korting voor het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. De Museumkaart is niet geldig. Reserveren noodzakelijk via 024 3974404 of via info@bevrijdingsmuseum.nl. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Vriendinnen vinden in de buurt

Dames gaan fietsen. (foto: Wilma Berends)

REGIO - In de regio Nijmegen zijn 70 Leuke luitjes op zoek naar buurtgenoten met dezelfde hobby. Het is dankzij Leuke luitjes makkelijk om nieuwe maatjes te vinden. Als het klikt kun je gezellig samen op stap. Hoe vind je elkaar?

Iedereen kent wel iemand die eenzaam is of niemand meer heeft om zijn hobby uit te oefenen? Ronald, Wilma en Lukas gingen samenwerken om iets te doen aan eenzaamheid bij ouderen. Ronald (uit Oosterbeek): “Bestaande maatjes vallen soms weg als je ouder wordt en hoe vind je dan nieuwe maatjes voor de gezelligheid of om actief te blijven? Met je laptop, je tablet of je smartphone natuurlijk! Jongeren doen dat en ouderen kunnen dat ook.”

Fietsen, wandelen, cultuur, een hapje eten. Leuke luitjes is speciaal voor ouderen vanaf 60 jaar. Leuke luitjes zijn dichterbij dan je denkt en ze willen ook fietsen, wandelen, samen koffie drinken of samen eten, naar een museum, concert of samen aan de slag met fotocamera of de breipennen. Joke: “Ik heb ondertussen al 4x met Anja afgesproken en er staan nog twee afspraken gepland. Volgens mij is dit een fijn, langdurig contact aan het worden.”

Alle 60-plussers uit Berg en Dal, Groesbeek en Nijmegen zijn welkom bij Leuke luitjes. Na aanmelding kun je zelf nieuwe contacten zoeken en vinden en gaan kennis maken. Deelname is gratis. Leuke luitjes kan dit gratis doen voor ouderen dankzij steun van fondsen, zoals het Oranjefonds, en door donaties. En ook omdat de mensen achter Leuke luitjes zich onbetaald inzetten.

Open Boerderijdag trekt vele honderden bezoekers

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Het melkveebedrijf van de familie Nillesen aan de Lage Horst 6 in Groesbeek heeft over belangstelling niet te klagen gehad tijdens de Open Boerderijdagen waar het bedrijf ook aan meedeed.

Zij hadden de deuren van hun bedrijf niet wijd, maar wagenwijd open gezet zodat de bezoekers – veel ouders met kinderen vergezeld van opa's en oma's – zodat zij het echte boerenleven met eigen ogen konden ervaren. Het maakte bij velen een diepe indruk om te zien welke weg de melk aflegt van de koe op de boerderij totdat de pak melk, vla, yoghurt, karnemelk en roomboter in de koeling verschijnt. Bij melkveebedrijf van Nillesen was men op het juiste adres, voor tien uur stonden er al belangstellenden te wachten om het bedrijf met 170 melkkoeien en 80 stuks jong vee van dichtbij te kunnen bekijken.

"Wij doen aan deze open boerderijdagen mee om zo een binding met de burger te krijgen", aldus Martien Nillesen. Zo kunnen de mensen met eigen ogen aanschouwen wat je ervoor moet doen om voedsel te produceren. "Wij zijn een van de 45 melkbedrijven in Nederland die aan deze open dag meedoen, dankzij Campina die de randvoorwaarden heeft geschept." Voor de kinderen waren er allerlei spellen die uiteraard met koeien te maken hadden zoals Ontmoet de koe, voer de koe, Skippy Koe Race, melkpak vissen bij de koe in de buurt, productenmemory, melkwegrace, schminken en kleuren. Daarnaast kon iedere aanwezige – en dat waren er vele honderden – genieten van de gratis melkproducten die door Campina ter beschikking werden gesteld. Bij het naar huis gaan konden de kinderen de antwoorden van de quiz inleveren waarvoor ze een medaille als herinnering in ontvangst mochten nemen. Als sluitstuk van de open dag werd er een vaarskalfje geboren.

Battlefield Fietstour 'de Bevrijding van Nijmegen'

Battlefield Fietstour 'de Bevrijding van Nijmegen'

GROESBEEK - Op zondag 23 juni verzorgt het Nationaal Bevrijdingsmuseum opnieuw van 13.00-17.00 uur een battlefield-fietstocht (met eigen fiets) van 10 km over de WO2-slagvelden rond de bruggen in Nijmegen onder Battlefield Fietstour 'de Bevrijding van Nijmegen'begeleiding van twee gidsen.

Startlocatie is bij het standbeeld Mariken van Nimwegen, Grote Markt, centrum Nijmegen. Bij slecht weer vervalt de fietstocht. Kosten ter plekke te betalen aan de gids: 8,00 euro, inclusief entreebewijs met 50 procent korting voor het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. De Museumkaart is niet geldig. Reserveren noodzakelijk via 024 3974404 of via info@bevrijdingsmuseum.nl. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek.

De collecte voor Natuurmonumenten komt er aan

Logo van de collecte 2019. (foto: Simone Kok) Simone Kok

REGIO - Van 23 juni tot en met 29 juni gaan vrijwilligers van Natuurmonumenten collecteren. De ruim 10.000 collectanten van Natuurmonumenten zamelen geld in om wilde bloemen te redden. Want die verdwijnen in snel tempo uit ons landschap en dat is een groot probleem.

Wilde bloemen vormen de basis van een gezonde natuur. Zonder bloemen zijn er geen insecten. En insecten zijn weer een belangrijke voedselbron voor veel vogels. Natuurmonumenten wil daarom wilde bloemen weer de ruimte geven. Teo Wams, directeur natuurbeheer: “We proberen zoveel mogelijk dieren en planten te beschermen en te behouden. Daar moeten we veel voor doen, van begrazing door koeien en schapen tot het herstellen van bijna verdwenen landschappen als heide en bloemrijke graslanden. We zaaien bloemen in plukweides, vlinderidylles of op voedselakkers voor wilde dieren.” De opbrengst van de collecte is van groot belang voor de natuur in Nederland! Wams: “Met een gift van 2,50 euro kunnen we ruim 1m2 grond weer in bloei zetten. Ook kleine giften helpen ons dus.”

10.000 bloemenredders
In bijna 300 gemeenten gaan 10.000 vrijwilligers van deur tot deur met een collectebus. ‘Ik organiseer de collecte in Groesbeek omdat ik het belangrijk vind dat de natuur gezond en divers blijft in ons land. Ik maak me zorgen om het verdwijnen van wilde bloemen en loop daarom graag mee’, zegt wijkcoördinator Jos Perenboom ‘Hou jij ook van de natuur in Nederland? Geef dan tijdens de collecteweek van Natuurmonumenten.’

Concert Jubilate Deo gaat niet door

(foto: archief buurtpark 't Groeske)

GROESBEEK - Op donderdag 27 juni staat fanfare Jubilate Deo op het zomerprogramma in het Amfitheater van buurtpark 't Groeske. Helaas gaat deze mooie en gezellige traditie, dit jaar zou de derde keer zijn, dit jaar niet door.

De fanfare is van slag! Op dit moment is er geen slagwerker bij de fanfare en dit is de reden dat het concert is afgelast. Er is afgesproken dat we volgend jaar weer zeker voor een mooie uitvoering in buurtpark 't Groeske gaan. "Heb jij belangstelling om slagwerker te worden bij Jubilate Deo?Meld je dan bij René Janssen op 06 52116655 of mail naar G.janssen@chello.nl."

Beleef de midzomernacht in Heumensoord

Midzomernachtwandeling. (foto: Natuurmonumenten)

HEUMEN - Beleef dicht bij de stad de rust en ruimte van Heumensoord bij Nijmegen. Wandel over de statige beukenlanen van Heumensoord de nacht in en verwonder je over de geluiden van de nacht. Op 22 juni geeft de Midzomernachtloop geeft je de kans om dit van dichtbij mee te maken. Er zijn verschillende starttijden tussen 20.00 en 23.00 uur.

Als het donker wordt zoeken veel dieren een veilige overnachtingsplek om hun ogen te sluiten. Maar wanneer de zon achter de horizon zakt, is dat voor een aantal dieren juist het teken om te ontwaken. Vleermuizen vertrouwen bij hun nachtelijke jacht op insecten op hun sonar, slapen overdag en komen in de schemering tevoorschijn. En uilen en nachtzwaluw beginnen hun dag pas als alle andere vogels zwijgen.

Op weg door het donkere bos ontmoet je onze boswachters en kom je van alles te weten over de dieren in het donker, over de Romeinen of over de sterren. Ga mee met deze unieke tocht door bos en over heide en beleef dit prachtige gebied op de stuwwal van het Rijk van Nijmegen. Je kunt in de tocht van bijna 8 km. op je eigen tempo lopen. Het is ook erg leuk voor kinderen.

Je kunt op de website zelf aangeven op welke tijd je wilt starten. Je wordt dan welkom geheten bij het beheerkantoor van Natuurmonumenten. Daarna ga je op pad en kom je onderweg verschillende posten tegen met uitleg over het gebied of de dieren. Meld je dan aan via www.natuurmonumenten.nl/heumensoord. Deelname kost 10,00 euro per persoon. Niet-leden betalen 14,50 euro per persoon. Voor deze activiteit is vooraf inschrijven noodzakelijk! De opbrengst gaat naar de bloemencampagne.

Zomerconcert harmonie Erica Mook

MOOK - Harmonie Erica luidt muzikaal de zomer in! Op zondag 23 juni houdt Harmonie Erica haar jaarlijkse zomerconcert bij ’t Zwaantje aan de Groesbeekseweg in Mook.

Dit concert dat geheel in het teken staat van de naderende zomer begint om 11.00 uur. De leden van zowel het opleidingsorkest als van het harmonieorkest nemen dan plaats op de Biesseltsebaan en het publiek kan ruimschoots een plekje vinden op het ruime terras van ’t Zwaantje. Het opleidingsorkest staat onder leiding van Marieke van der Lee en het harmonieorkest onder leiding van Vincent van de Logt. Het belooft een sprankelend concert te worden met een knipoog naar de zomer.

Speel mee tijdens het 3 Oever Festival Saxofonisten gezocht!

Stroomopwaarts op het 3 Oever Festrival 2019. (foto: Feline van Die) Feline van Die

REGIO - Schrijf je in voor het gelegenheidssaxofooncollectief 'Stroomopwaarts'.

Dit jaar al weer de vierde editie van het 3 Oever Festival in de Gelderse Poort het derde weekend van september (20-21-22 september). Op en rond de oevers van Gendt, Pannerden/Lobith en Millingen/Kekerdom.

Net als vorig jaar zal 'Stroomopwaarts!' weer van zich laten horen! Dit gelegenheidssaxofooncollectief is samengesteld uit saxofonisten uit het festival gebied en omstreken. Vaak spelen de deelnemers ze in de plaatselijke muziekverenigingen en bands.

Speciaal voor deze gelegenheid worden dit jaar stukken geschreven. Pianist Daniël van der Duim speelt samen met het 3 Oever Orkest zijn compositie Pentatonic. In één deel van dit uit vijf delen bestaande stuk zal Stroomopwaarts als blazers sectie optreden. De Nijmeegse componist Jos Engelhard componeert een symfonisch stuk, geïnspireerd op de rivier, voor minimaal 12, maximaal 72 saxofoons.

"Speel je saxofoon en vind je het leuk om hieraan mee te werken? Sluit je dan aan bij dit tijdelijke saxofoonensemble. Alle saxofoons zijn welkom (en nodig) van tubax tot en met sopranino! Voorwaarde is dat je muziek leest en een redelijk niveau hebt. Er zijn makkelijkere en moeilijkere partijen dus we kunnen wat schuiven. Ook professionals zijn welkom. Om deel te nemen schrijf je je voor 15 juni in. Vul het formulier in op de website www.3oeverfestival.nl

Tijdens het festival treed je een aantal keren op onder andere zaterdagavond op de Jazzboot. Als muzikant vaar je dan gratis mee en kun je genieten van het programma op de boot."

Nieuw snelfietspad Kleef-Nijmegen officieel in gebruik genomen

(foto: Peter Hendriks)

KLEEF – Vrijdagmiddag 7 juni is het snelfietspad Kleef – Nijmegen met veel tamtam officieel in gebruik genomen. Bij die grensoverschrijdende gelegenheid waren aanwezig de burgemeester van Kranenburg en Kleef, wethouder Sylvia Fleuren van Berg en Dal alsmede de Bundes Minister van de SPD Dr. Barbara Hendricks die het lint doorknipte.

Pastoor Scholtens van Kranenburg zegende vervolgens het laatste stuk van 11 kilometer snel fietspad in. Het fietspad dat nu een lengte heeft van 30 kilometer is voor zover bekend het langste stuk fietspad van Nordrhein-Westfalen. Het snelfietspad begint in het centrum van Kleef naast de Hochschule bij de start van de draisine naar Kranenburg en Groesbeek. De bedoeling van dit grensoverschrijdende fietspad is om de inwoners van Kleef meer op de fiets te krijgen en het is een fantastische route door het prachtige natuurgebied aan beide kanten van de grens voor toeristen. Op enkele plekken waar het fietspad de weg over moet steken worden ze beveiligd door stoplichten. Zo gauw de fietsers eraan komen springt het verkeerslicht voor de automobilisten al op rood. Zover is het aan deze kant van de grens nog niet. In de gemeente Berg en Dal maakt de Werkgroep Milieu Beheer zich druk over eventuele reptielen die het slachtoffer van de fietsers worden, maar daar praat men in Duitsland niet over. Het afgelopen pinksterweekend is het nieuwe snelfietspad al door vele honderden fietsers bereden.

Receptie 100 jaar De Treffers

GROESBEEK -De Treffers bestaat 100 jaar. Op 1 augustus 1919 wordt in het toenmalige café Hombergen op de hoek van de Kerkstraat en Bosstraat de club opgericht.

Op voorstel van Bertus Geurts wordt de club De Treffers genoemd. Via het eerste Treffersveld, dat op de Bisselt lag, wordt al snel verhuisd naar een veld in het Herwendaal en in 1925 wordt verhuisd naar een terrein in De Drul. Via een terrein aan de Pannenstraat, opnieuw naar Herwendaal en Mooksebaan, zal de club uiteindelijk zich vestigen op sportpark Zuid aan het Nijerf. Een prachtige accommodatie die symbool staat voor de ontwikkelingen van de club. De Treffers is uitgegroeid tot een volwassen, gezonde vereniging met 1300 leden. De Treffers speelt op het hoogste amateurniveau en kende veel successen zowel met de prestatieve- als breedtesportteams.

Om dit alles te vieren nodigt De Treffers iedereen van harte uit voor de jubileumreceptie, die gehouden wordt op donderdag 20 juni in de feesttent op sportpark Zuid. Aanvang 19.00 uur. Iedereen is welkom.

Bingo in De Mallemolen Groesbeek

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. Daarnaast is nog de jackpot in de wacht te slepen. Als de jackpot de 400 euro bereikt heeft, worden er vier extra rondes gespeeld van 100 euro. De opbrengst van deze bingo-avonden komt geheel ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen is al om 19.00 uur geopend. De bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

13 / 32

14 / 32

15 / 32

16 / 32

Concert door Collin Hoeve en Marieke van Ruitenbeek

(foto: Henk Baron)

BEEK - Op zaterdag 29 juni vindt er in de Grote Bartholomaeuskerk te Beek een bijzonder concert plaats. Dit concert is een samenwerking tussen de Nijmeegse singer-songwriter Collin Hoeve en de Beekse zangeres en liedjesschrijfster Marieke van Ruitenbeek.

Collin Hoeve staat bekend als de snelste songwriter van Nederland en is tevens bekend van zijn deelname aan The Voice of Holland seizoen 9. Zijn EP #addicted kwam uit op 23 mei. Marieke van Ruitenbeek bracht in 2018 een ode aan het dorp 'Beek'. Met dat nummer kwam ze met stip binnen op nummer 6 van de Gelderse Top-100. Op 17 mei was de presentatie van haar Nederlandstalige debuutalbum, met de titel 'Ongelofelijk Fantastisch.' Tijdens het concert zullen er afwisselend nummers van zowel Collin als Marieke te beluisteren zijn. Het concert begint om 20:00 uur, kaartjes zijn voor drie euro te koop aan de deur.

Fanfare in Middelaar maakt eeuw vol

Fanfare Sint-Caecilia anno 2019. (foto: Jos Janssen) Jos Janssen

MIDDELAAR - Fanfare Sint-Caecilia uit Middelaar bestaat 100 jaar. Dat wordt gevierd met en in het dorp in een tent op het kerkplein. Het feest is op 15 juni begonnen met het themaconcert 'Back to the Future': een terugblik op 100 jaar Middelaar en Plasmolen, een inkijkje in het moderne orkest dat de fanfare nu is en een voorstelling van hoe de toekomst van de fanfare eruit zou kunnen zien.

Op zaterdag 22 juni is er in MFC De Koppel een feestelijke reünie-avond voor alle leden en oud-leden van de fanfare of de drumband, aanvang 20.00 uur. Voor nadere informatie en opgave zie www.fanfaremiddelaar.nl.

Henk Krechting nieuwe fladderkoning schutterij EMM Kekerdom

(foto: Peter Hendriks)

KEKERDOM – Traditiegetrouw heeft schutterij EMM uit Kekerdom op eerste pinksterdag het jaarlijkse evenement 4-tallen en fladderschieten georganiseerd.

Er werd weer geschoten op diverse disciplines zoals luchtgeweer, luchtpistool, flobert en kruisboog. Henk Krechting wist uiteindelijk de fladderkoning 2019 op zijn naam te krijgen. Na het schietgebeuren konden de deelnemers genieten van de barbecue. Naast de deelnemers waren er belangstellenden die een kijkje kwamen nemen en genieten van een hapje en een drankje in de wei van Jan Sanders waar alle activiteiten plaatsvonden. Ook aan de kinderen was gedacht in de vorm van een springkasteel.

Van 13 tot en met 19 mei

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS TWEELINGEN. De tweelingen is een echte duizendpoot. Hij kan van alles en doet van alles. Op het gevaar af van 12 ambachten, 13 ongelukken. Hij is erg op zijn plaats in het vervoer. Pakketjes rondbrengen of post bezorgen. Maar zijn grootste talent is het verkopen! Hij is rap van tong en kan als het moet zijn eigen moeder nog verkopen. Wat hij verkoopt maakt hem niet uit.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Op donderdag lukt samenwerken voor geen meter. Het is dan ieder voor zich. Op vrijdag moet je kiezen voor een 'zachte' aanpak of een 'harde'. De zachte heeft uiteindelijk de voorkeur. Volgende week dinsdag heb je de neiging om dingen net iets te scherp te formuleren met alle gevolgen van dien.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Op donderdag heb je goede ideeën. Maar helaas krijg je niemand mee. Hou die ideeën wel vast voor later! In het weekend krijg je te maken met een soort rollercoaster aan emoties. Dat komt vooral omdat mensen nogal wat druk op je uitoefenen. Volgende week woensdag regel jij je zaken heel goed.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Tijdens het komende weekend laat jij je fantasie de vrije loop. Je bedenkt van alles wat je zou kunnen gaan doen. Helaas voor jou dat iemand op zondag min of meer op de rem trapt. Volgende week dinsdag en woensdag ontstaan er gemakkelijk twistgesprekken. Dat leidt tot een soort impasse.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Aanstaande donderdag en vrijdag gaat alles je voor de wind. Maak dankbaar gebruik van je kansen en mogelijkheden! In het weekend ben jij in een filosofische bui. Helaas begrijpen de mensen om je heen er geen snars van. Volgende week woensdag sta je voor een paar moeilijke keuzes.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Aanstaande donderdag heerst er chaos om je heen. Daardoor lijkt het in eerste instantie dat jij de weg kwijt bent. Maar dat is in wezen niet zo. Laat je niet teveel afleiden door het gehannes van de mensen in jouw directe omgeving. Volgende week maandag niet twijfelen maar doorpakken, leeuw.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
In het weekend kom jij met de meest creatieve oplossingen voor de lopende problemen. De mensen om je heen begrijpen er helemaal niets van en betwijfelen of jij wel effectief te werk gaat. Volgende week dinsdag en woensdag is het belangrijk dat jij je niet in een hoek laat drukken. Reageer!

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Op donderdag zit er niks anders op dan je eigen weg te gaan. Degenen waarmee je eigenlijk samen op weg wilde gaan laten het helaas afweten. In het weekend word je onder druk gezet om je principes in te leveren. Laat het niet zover komen! Op woensdag de 19e kun je een goede deal sluiten.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Aanstaande vrijdag ben jij héél gevoelig. En dat terwijl je voor een nogal moeilijke klus staat. Wees vooral een beetje lief voor jezelf! In het weekend krijg je te maken met mensen die erg moeilijk doen. Trap er niet in! In het midden van de volgende week sta je voor een ingewikkelde keuze.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Rond aanstaande vrijdag krijg je ondersteuning bij het vooruitkomen met een bepaalde klus. Dat kan zelfs van officiële zijde zijn! Maak daar dankbaar gebruik van maar verwacht geen wonderen. Zondag krijg je te maken met een hoop misverstanden waardoor jij het gevoel krijgt dat je de weg kwijt bent.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Aan het einde van deze (werk)week ervaar je vooruitgang, maar moet je wel concluderen dat je daar erg veel voor moet doen. Op zondag kun je niet de juiste woorden vinden om je uit te drukken. Laat de ander maar praten! Volgende week dinsdag en woensdag ben je in een romantische stemming.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Donderdag is een uitstekende dag om met een vriendin op stap te gaan. Op zaterdag ben jij in staat om zaken heel helder te formuleren. Zondag lukt dat niet meer. Volgende week dinsdag en woensdag kunnen er veel emoties vrijkomen. Schaam je er niet voor om die ook te tonen.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Aanstaande donderdag en vrijdag gaat niet alles zoals jij wilt, maar het meeste wél. Maak daar dankbaar gebruik van! Op zondag kun je het beste op je gevoel vertrouwen. Dat wijst je de weg naar de best passende situatie. Rond volgende week dinsdag krijg je een kans op maatschappelijke vooruitgang.

De laatste tickets voor cruise met fanfare Wilhelmina...

GROESBEEK - Op zaterdagavond 29 en zondagmiddag 30 juni presenteert fanfare Wilhelmina weer een prachtig themaconcert! Tijdens de repetities maar ook achter de schermen wordt er hard gewerkt om er een bijzondere show van te maken.

"En zoals u ongetwijfeld al eerder gelezen heeft, wordt het dit jaar iets heel speciaals. De fanfare gaat namelijk op cruise met de Loveboat. Kent u deze serie uit de jaren ’70 en ’80 nog waarin lief en leed werd gedeeld? Een prachtig thema om muzikaal te omlijsten. Uiteraard komt het bekende loveboat-themanummer aan bod, een deuntje wat in uw hoofd blijft zitten! Maar denk bijvoorbeeld ook aan muziek van Boudewijn de Groot, Shirley Bassey, Acda en de Munnik en Caro Emerald.

Dit jaar stellen we u voor aan twee nieuwe vocalisten, namelijk Katja Lentjes en Marcel Schut. Uiteraard staat de fanfare, maar ook het schip, onder leiding van Kapitein Louis van de Waarsenburg. Daarnaast zal ook Sjack Esmyer voor het eerst optreden met de slagwerkgroep, en dat belooft een waar spektakel te worden! Wat er verder allemaal gaat gebeuren blijft een verrassing, dus boek uw tickets snel voordat het schip vol zit en u de boot dus mist!

Tickets zijn te boeken via Trudy Rikken, 06 30658323 of per e-mail: trudy.rikken@hotmail.com of via De Mallemolen.

DVSG tijdens Horster Spektakeldag

Vrijwilligers Wanted

GROESBEEK – DE HORST – Het bestuur van de Groesbeekse voetbalvereniging DVSG heeft het afgelopen weekend tijdens de drukte op de velden van DVSG aardig gelobbyd om vrijwilligers te werven. Vooral zondag tijdens de Horster Spektakeldag waar honderden mensen waren, hingen overal posters met de tekst ' Vrijwilligers WANTED Vrijwilligers'.

Hiermede deden ze een beroep op leden en niet-leden van DVSG om zich aan te melden als vrijwilliger(ster) bij de vereniging. Er zijn bij DVSG diverse vacatures zoals in de poetsgroep, bestuur en jeugdbestuur en de sponsorcommissie van de vereniging. Om de vereniging draaiende te houden is het meer dan noodzakelijk dat deze opeenstaande functies worden ingevuld. Om die reden een dringende oproep aan de leden en niet-leden die interesse hebben of binnen de familie- of vriendengroep te informeren of er mensen zijn die iets willen betekenen voor de vereniging.

"Geef het dan door aan het bestuur. Meld je aan voor onder andere de poetsgroep op dinsdag, een maal in de twee maanden. Deze vrijwilligersgroep bestond uit tien personen, om uiteenlopende redenen is dit aantal gehalveerd. De overgebleven dames zouden er graag meer dames of heren bij willen hebben. Met als doelstelling om het voor jong en oud schoon en hygiënisch te houden in de douches, kleedkamers en vergader- en ehbo-ruimte.
Vacatures in Bestuur en Jeugdbestuur: die zich inzetten dat alles zo goed mogelijk geregeld is zodat iedereen kan blijven trainen en voetballen.
Vacatures in de sponsorcommissie; ook DVSG kan niet zonder trouwe sponsoren daarom is het belangrijk die voor de vereniging te behouden en eventueel uit te breiden. Vooral door het steeds krimpende subsidie beleid van de gemeente Berg en Dal is dit een zeer belangrijke commissie." Ton Kersten hoopt dat deze flyer vruchten zal afwerpen, echter zondagmiddag rond 13.00 uur had zich nog niemand aangemeld .

Horster spektakeldag zet heel sportpark De Horst op z'n kop

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK -DE HORST – Op een zonovergoten sportpark De Horst is eerste pinksterdag de 28ste editie van de Horster Spektakeldag afgewerkt.

Liefst dertig teams – waaronder drie jeugdteams van 5- tot 10 jaar hebben met volle overgave gestreden op de 17 spelen die op de velden van voetbalvereniging DVSG waren opgesteld. Met ruim zestig vrijwilligers werd alles in goede banen geleid en zo'n dertig scheidsrechters zorgde ervoor dat de ruim vierhonderd spelers de punten kregen toebedeeld die ze verdiend hadden. De sporters werden de hele middag gadegeslagen door familie, vrienden en bekenden zodat het een drukte van jewelste was op sportpark De Horst.

Ook de Captains van de teams hebben het later op de middag tegen elkaar opgenomen om de felbegeerde titel Captain 2019 in de wacht te slepen. Traditiegetrouw werd zondagavond om 18.00 uur de koe Bertha 28 op het hoofdveld van DVSG losgelaten om de deelnemers rijk te schijten. Het veld was verdeeld in 600 vakken die te koop waren voor een euro per vak. De deelnemers stonden in de rij om een vak te bemachtigen. In het vak waar Bertha 28 schijt krijgt diegene die er op gewed had 25 procent van de inleg zo'n 150 euro. Het is en was een geweldig weekend, laat een van de organisatoren Ton Kersten weten, dat doet de vereniging goed.

Molenweg in Groesbeek, 1958

(foto: Archief Gerrie Driessen)

De foto, waarschijnlijk gemaakt vanwege de ingebruikneming van het fietspad, kan bij deze en gene weleens nostalgische herinneringen oproepen. Een veel te smal fietspad, bereden door fietsers op rijwielen zonder versnellingen en hulpmotor. De moeder, getooid met de gebruikelijke hoofddoek, trapt zonder een spoor van inspanning de heuvel op. Vader fietst met een zoontje voor op de stang en achter hem op de drager zit zijn dochtertje. De daarachter fietsende jonge jongen is even als zijn broertje gekleed in de voor de schoolgaande jongens gebruikelijke korte broek.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

Wat de tijd verder typeert is de autoloze Molenweg. Een auto was voor de meeste mensen nog niet te betalen. Het aanschaffen van een rijwiel met hulpmotor (Solex) of van een brommer (b.v. een Mobylete of Flandria) was het meest haalbare. Ook de links van de bomen opgestelde goudgele korenschoven kenmerken de tijd, het woord 'schoven' is voor de huidige jongeren een onbekend begrip geworden. Het tussen het korenveld en de bomenrij gelegen natuurlijke talud is nog ongerept. Dit doet veronderstellen dat het tegelpad ook door voetgangers gebruikt werd. Als er fietsers aankwamen ging men gewoon op de rijweg lopen. Om hier een einde aan te maken ging de gemeente tot actie over, zo blijkt uit de notulen van de raadsvergadering van 14 augustus 1959: 'Ten behoeve van de aanleg van een wandelpad aan de oostzijde van de Molenweg wordt, conform voorstel B&W, besloten tot de aankoop van grond (…) van de familie G. Fleuren, Molenweg 48, ter grootte van circa 750 m2 voor de prijs van 1625,- gulden. (f. 2,16 de m2). Op die grond staan nu chalets van Vakantiepark De Oude Molen. Het toen op het talud aangelegde wandelpad is omstreeks 1966 uitgebreid met een fietspad.

Foto Beeldbank Nijmegen. Afgebeeld zijn: Dina Giesbers-van Kesteren (1923) met in het stoeltje Heinz (1957). Tweede fiets: Hein Giesbers (1917) met op de stang Theo (1950) en op de bagagedrager Marleen (1953) Derde fiets: Will (1948). Ze zijn onderweg naar de speeltuin Erica in Berg en Dal.

Spel zonder grenzen start van eeuwfeest schutterij Vriendenkring Leuth

(foto: Peter Hendriks)

LEUTH – Ondanks de harde wind en forse windstoten is het 100-jarig bestaan van schutterij Vriendenkring van start gegaan met een 'Spel zonder Grenzen' rondom het schuttersgebouw.

Vanaf 11.00 uur werd er op een sportieve wijze gestreden door teams van bedrijven en verenigingen voor de eeuwige roem van het dorp. Naast het sport en spel ging het ook vooral om de gezelligheid en die was er. Tussen de spelen door verzorgde Juliana Bicyleteam uit Millingen door de middag heen drie demonstraties. De sporters werden gade geslagen en aangemoedigd door familie, vrienden en kennissen zodat het geheel een echt dorpsspektakel werd. De sportieve dag werd afgesloten met een barbecue.
Zondag 9 juni is het Jubileumkoningschieten vanaf 13.00 uur gevolgd van 16.00 tot 18.00 uur de jubileumreceptie waarna de feestavond van start gaat. Maandag 10 juni is er een ledenontbijt waarna een rondtocht door Leuth met de nieuwe jubileumkoning(in). Het feestweekend wordt afgesloten met een matineé waarbij Sowieso voor de muzikale omlijsting zal zorgdragen.

Muziekspektakel bij De Treffers

GROESBEEK - In het weekend van 21 en 22 juni viert De Treffers haar 100-jarig bestaan met een grandioos feestweekend met onder andere de band Spitze, Jannes en Martijn Fischer.

Er zijn optredens van onder andere de Zuid-Limburgse powerband Wir sind Spitze, musicalster Martijn Fischer en volkszanger Jannes. Wir Sind Spitze treedt op 21 juni om staat bekend om hun veelzijdige repertoire en deze band speelt dance, schlagers en de nieuwste hits. Dit aangevuld met dikke blazers en vingervlug accordeonwerk hebben ze al menig podia weten te verrassen doordat geen enkel optreden hetzelfde is. Wir sind Spitze zal het in een zogeheten Band Battle opnemen tegen Baby Blue. Dit is een band bestaande uit vijf enthousiaste jongemannen die een spetterende show neerzetten met Pop, Rock 'n Roll en Nederlandstalige muziek. Op de Zwarte Cross en Paaspop wisten ze al duizenden mensen mee te nemen met hun aanstekelijke muziek. Op zaterdag 22 juni wordt een Hollandse Avond met volkszanger Jannes georganiseerd. Deze 'koning der Piraten' en stond eerder in een uitverkocht Ahoy Rotterdam. Daarnaast zal de Groesbeekse band Regroove covermuziek van 'De Dijk' ten gehore brengen en zingt Martijn Fischer hits van Hazes.
Iedereen is welkom. Reserveren kan via www.detreffers.nl.

Koor Tot Zangs! terug in de tijd

MILLINGEN - Op zondag 23 juni treedt koor Tot Zangs! uit Millingen aan de Rijn op met een speciaal concert. Het is getiteld: A trip down memory lane.

Het koor heeft een flink aantal liederen ingestudeerd uit de periode vijftiger tot en met tachtiger jaren van de vorige eeuw. De muziek uit die tijd zal voor velen bekend zijn en hopelijk vooral goede herinneringen naar boven halen! Voor de jongere generatie is het wellicht een eerste en misschien verrassende kennismaking!

Koor Tot Zangs! staat onder leiding van dirigent Frans Coerwinkel. Hij zal ook de begeleiding op de piano verzorgen. Daarnaast zijn er verschillende andere muzikanten die bij een aantal nummers op gitaar, viool en cajon het koor gaan ondersteunen. Het belooft een spetterend geheel te worden. "Wij willen graag iedereen uitnodigen om te komen luisteren. Het concert zal plaatsvinden in de H. Laurentiuskerk van Kekerdom aan de Duffeltdijk 11, Kekerdom. Aanvang: 15.00 uur. Iedereen is welkom bij dit mooie concert. De toegang is gratis. Na het concert is er een gezellige afsluiting in het in de buurt gelegen café De Waard van Kekerdom. U kunt dan samen met alle koorleden nagenieten."

Opening van de Social Sofa en de mozaïektegels

Social sofa. (foto: Forte Welzijn)

GROESBEEK - Opening van de Social Sofa en de mozaïektegels is op 24 juni om 15.30 uur in de kloostertuin!

"Samen met kinderen, bewoners en bezoekers van ’t Groene Hart en allerlei mensen uit de buurt hebben we kleurrijke mozaïektegels gemaakt. Deze unieke kunstwerkjes liggen inmiddels in het park. De tegels hebben we verkocht en van de opbrengst hebben we een social sofa gerealiseerd. Met veel vrijwilligers hebben we aan de bank gewerkt en het resultaat mag er wezen! Wij willen de bank en de tegels heel graag feestelijk openen met jullie samen! Iedereen is welkom!"

A.M.D.G. Sacredconcert

NIJMEGEN - Op 19 juni om 20.00 uur vindt in de Petrus Canisiuskerk in Nijmegen een bijzonder concert plaats.

Met medewerking van acht internationale solisten van hoge kwaliteit en het A.M.D.G.koor onder leiding van Robert Voogdgeert. Op het programma staan: Spatzenmesse van Mozart, Gloria uit de Krönungs-messe en werken van Händel, Bach, Franck, Rossini en Vivaldi. De toegang is vrij.

Millingen heeft sinds kort een eigen MOK-ruimte

(foto: Peter Hendriks)

MIILINGEN – Donderdag 6 juni was er een open dag van de MOK (Millingen Ontmoet Kreatief) Millingen gevestigd in de WMO-ruimte van de Martinusschool. Tussen 15.00 en 18.00 uur konden belangstellenden binnenlopen om meer informatie te krijgen of zomaar een kijkje te komen nemen.

De MOK is een 'huiskamer 'waar inwoner(ster)s van Millingen elkaar kunnen ontmoeten en samen activiteiten ontplooien. Momenteel zijn er al inloop mogelijkheden maar er is in 'De Huiskamer 'nog veel meer mogelijk, aldus Petra Krechting van Forte Welzijn die dit project hebben opgezet.
Tijdens de open dag was er al een voorproefje van de mogelijkheden. Zo werd er muziek gemaakt en gezongen, wat mooi aanslaat bij de inwoner uit Millingen die graag samen met anderen muziek wil maken. Daarnaast werd er geverfd aan een collage waardoor het idee van een knutselclub in de zomerperiode naar voren werd gebracht. Een inwoonster van Millingen zou graag aan de slag gaan met patchwork en wil dit ook graag leren aan anderen. Mooie voorbeelden van hoe mensen samen gebruik kunnen maken van de ruimte. Natuurlijk zijn er een paar regels en randvoorwaarden, maar als men interesse heeft neem dan contact op met MOK@fortewelzijn.nl of Manon Hofmans via manon.hofmans@fortewelzijn.nl.

Stormschade in gemeente Berg en Dal

(foto: Bert Roodbeen)

BERG EN DAL/OOIJ – De storm met sterke rukwinden hebben dinsdagavond 4 juni ook in de gemeente Berg en Dal en gemeente in de omgeving op diverse plaatsen voor de nodige schade gezorgd, met vooral omgewaaide bomen en afgebroken takken.

In Ooij moest de Valse Christendoorn er aan geloven, een boom die op het schoolplein van basisschool Op Weg' staat, daar brak een zware tak vanaf die op het dak van de naastgelegen sportschool Morgen Fit terecht kwam. Een zijtak doorboorde hiermee het dak van de spotzaal. De brandweer die woensdagmorgen kwam kijken, deed in dit geval niets, omdat er geen gevaarzetting was voor de omgeving en ging verder naar een volgende klus. Voor de kinderen van de laagste groepen een mooi moment om de brandweerwagen van dichtbij te bekijken. De bassisschool en sportschool moesten een particulier bedrijf inschakelen om de boom te verwijderen.

Er werd door een plaatselijk dakdekkers bedrijf een noodvoorziening aangebracht en werd de firma Knoest uit Afferden (Lb) ingeschakeld om de tak verantwoord te verwijderen. In Leuth waaide de grote tent op de sportveld van VVLK tegen de grond, die was er neergezet vanwege de festiviteiten van schutterij Vriendenkring in verband met haar 100-jarig bestaan in het pinksterweekend.

Inwoners van Leuth bespreken dorpsagenda

Entreebord Leuth. (foto: Jo Coerwinkel)

LEUTH - Op woensdag 19 juni wordt het concept van de dorpsagenda ‘Laat Leuth Leven’ gepresenteerd aan de inwoners van Leuth in de grote zaal van De Vriendenkring.

De mensen van de werkgroep Dorpsagenda hebben het afgelopen jaar hard gewerkt om uitwerking te geven aan de plannen en ideeën die door de bewoners van Leuth vorig jaar september zijn ingediend.
Dat wil zeggen dat er door de themagroepen is onderzocht of de meest scorende suggesties zouden kunnen worden gerealiseerd. Daarvoor zijn er veel overleggen geweest, veel plekken in Leuth bezocht en bekeken en zijn er gesprekken gevoerd met medewerkers van de gemeente Berg en Dal en de provincie Gelderland.

De verschillende themagroepen verzorgen nu een presentatie van wat er allemaal is uitgezocht en hoe dat in hun ogen zou kunnen worden uitgevoerd. Een van die thema’s waar veel belangstelling voor is, betreft de veiligheid op de Steenheuvelsestraat. Er zijn ook medewerkers van de gemeente aanwezig om een en ander toe te lichten en vragen te beantwoorden. Na een pauze krijgen de aanwezigen nog gelegenheid de voorstellen te becommentariëren. De bedoeling is dat alle op- en aanmerkingen worden meegenomen en verwerkt, immers, het draagvlak voor de plannen moet zo groot mogelijk zijn. In het najaar wordt de definitieve Dorpsagenda aangeboden aan het gemeentebestuur.

Alle inwoners, verenigingen, organisaties en bedrijven uit Leuth worden van harte uitgenodigd op 19 juni in De Vriendenkring mee te komen praten over het concept, aanvang 20.00 uur.

Schakers Mook pakken brons

MOOK - Voor de tweede maal in haar geschiedenis wist schaakvereniging Mook zich te plaatsen voor de finaleronde van de OSBO-Cup, het bekertoernooi van de Oostelijke Schaakbond. Deze wedstrijd vond plaats in Arnhem op zaterdag 1 juni.

"In de halve finale tegen Elster Toren waren we op alle borden de underdog. Toch kwam Mook al snel op voorsprong door Niek van Diepen, die een stuk cadeau kreeg. Een wanhopig dameoffer werd snel weerlegd. Helaas kon alleen Huub Blom hier nog een halfje aan toevoegen, de andere twee spelers verloren na taaie strijd."

De troostfinale tegen Schaakstad Apeldoorn begon met een 1-0 voorsprong, omdat een van de Apeldoorners ziek was geworden. Maar weer hadden alle drie overgebleven tegenstanders een hogere rating. Piet de Leeuw kwam solide uit de opening, en hij mocht al snel een halfje bijschrijven. Niek van Diepen werd matchwinnaar door een fraaie combinatie, die een toren opleverde. De tegenstander van Jorg Benningshof probeerde het nog heel lang, maar het was en bleef remise. De 3-1 overwinning was goed voor de hoogste plaats ooit van Schaakvereniging Mook in de OSBO-cup: brons.

, 2019 Jubileumjaar, Sacramentsdag 23 juni Honderd jaar Kapel Onder de Bogen

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK - Zondag 23 juni is het Sacramentsdag. In het kader van het 100 jarig jubileum van Kapel Onder de Bogen wordt dat gevierd op park Dekkerswald met een zondagviering in de open lucht op het grasveld nabij de kapel aan de kant van brasserie De Serre. Het thema is: 'gebroken om te delen'. Aanvang: 10.30 uur. Bij regen of onweer wordt de viering naar binnen verplaatst.

In de buitenlucht op het gras bij de kapel kijken de aanwezigen vier kanten op. Naar de Eikenhorst in het oosten, het Herstelcentrum in het zuiden, het Longcentrum in het westen en De Plataan in het noorden. Elk huis heeft zijn eigen specifieke zorg voor bewoners en herstellenden. Met onze blik gericht naar de windrichting waar het huis staat wordt die zorg belicht. Onze ogen gaan als het ware in processie van het ene naar het andere huis, van het oosten naar het zuiden, naar het westen en het noorden. Niet alles is rooskleurig in het leven, een mens kan gebroken worden door wat hem overkomt. Dat maakt een mens niet minder mens. De mens, zorgverlener of zorgontvanger, kan blijven delen, geven en ontvangen en daar vreugde aan beleven.

Brood breken en delen. Doorgaans wordt er tijdens de zondagviering communie gedeeld. Deze keer breken we zelf de broden en delen dat met elkaar, geven en ontvangen het brood en de brokstukken worden opgehaald. Precies zoals gebeurde ten tijde van de wonderbare broodvermenigvuldiging. Voor de mensen die zich dat mooie indrukwekkende verhaal niet herinneren: Geen nood. Het verhaal, volgens het evangelie van Lucas, wordt voorgelezen.

Er is muziek en de cantors zingen. Natuurlijk wordt de viering begeleid door muziek. Passende muziek via een muziekinstallatie en liederen gezongen door de cantors. En natuurlijk mag iedereen mee zingen. Iedereen is welkom. Bewoners en mensen die verblijven op Dekkerswald, familie en verwanten en ook mensen van buiten Dekkerswald om met elkaar te vieren, te breken en te delen. Zondag 23 mei, 10.30 uur, openluchtviering bij Kapel Onder de Bogen, park Dekkerswald, Sacramentsdag.

Gedicht van de Week

Ode aan een vakvrouw

M Martine is meesterlijk

A attractief en authentiek

R rin-kel-de-kink ramp

T talentvol taalvirtuoos

I ironisch en inventief

N nauwlettend letterend

E elegant en enerverend

B breekbaar en briljant

IJ ijzersterke vertaalster

L letterlijk onsterflijk

Charlotte Selten

Meiden ONA E1 kampioen!

Team ONA E1 als kampioen, samen met de trainers en coach. (foto: Jos Arts, vader van een teamlid)

OVERASSELT - Maandagavond 3 juni speelde ONA E1 uit Overasselt thuis haar laatste kampioenswedstrijd van dit seizoen tegen Klick '15 E1.

Heel veel publiek was op de been, de welpen, de F-jes, papa's en mama's, andere leden van ONA om ze aan te moedigen. De meiden gingen direct fel van start met veel balbezit en kansen. Ze eindigden dit kampioenschap met 7-2. Hiermee wonnen ze overtuigend als kampioen van de competitie en laten de andere teams op afstand achter zich.

Dames 3 Ikaros Groesbeek

Dames 3 Ikaros kampioen!

GROESBEEK - Van links naar rechts achterste rij: Willie, Kim N., Kim G., Lotte, Nastia, Paul. Voorste rij: José, Trudy, Odiel, Monique.

Overasseltse boys JO-9

OVERASSELT - Deze kanjers van de JO-9 van de Overasseltse boys zijn kampioen!

Odio F1

MILLINGEN - De F1 is ongeslagen kampioen geworden.

Odio 3e team

MILLINGEN - Ons derde team. Een gezelligheidsteam. Goed in de wedstrijd en na de wedstrijd.

Infocentrum WO2 Nijmegen zoekt vrijwilligers

De interactieve belevingswand in het Infocentrum WO2 Nijmegen. (foto: Archief Infocentrum WO2 Nijmegen)

NIJMEGEN - Het Infocentrum WO2 Nijmegen is een historisch, toeristisch en educatief informatiepunt. Het geeft de bezoekers aan het Rijk van Nijmegen de beste introductie op de verhalen, historisch erfgoed, evenementen en musea die de regio te bieden heeft als het gaat om WO2.

"Voor het Infocentrum zoeken we meerdere vrijwillige gastheren en gastvrouwen. We zoeken een collega die de bezoekers professioneel, klantvriendelijk en enthousiast kan ontvangen. In deze functie ontvangt u de bezoekers bij binnenkomst van het Infocentrum en heet hen welkom. U hebt affiniteit met het onderwerp en u kunt bezoekers wegwijs maken in stad en regio.

Gezien het grote aantal Duits- en Engelstalige bezoekers is een basiskennis van deze talen van belang. Daarnaast bedient u de kassa van zowel de entree als de winkel en verzorgt u alle daarbij behorende werkzaamheden. Inzet: hele dagen, minimaal twee keer per maand zowel door de week als in het weekend en in vakantieperiodes. Bent u flexibel, zelfstandig en klantvriendelijk? Meldt u dan snel aan!

Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij de Coördinator Personeelszaken, mevrouw Karen van Gelder, via welkom@infocentrumwo2.nl. Kijk voor meer informatie over het Infocentrum WO2 op www.infocentrumwo2.nl. Infocentrum WO2 Nijmegen, Ridderstraat 27, 6511 TM Nijmegen

AED-inloopdag bij AH-Van den Hatert

Reanimatie door Richel Bach. (foto: Hans Driessen)

MILLINGEN - Zaterdag 8 juni van 9.30 tot 15.00 uur organiseerde ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn - Kekerdom een Informatiedag bij supermarkt AH -Van den Hatert in Millingen aan de Rijn. Een jaarlijkse terugkerende Inloopdag van de lokale ehbo-afdeling over AED, Reanimatie en ehbo.Die dag werden demonstraties getoond, uitleg gegeven over AED, reanimatie en ehbo aan geïnteresseerde mensen, die graag wilden weten hoe en wat er bij een Reanimatie komt kijken. Er werd ook geïnformeerd naar de nieuwe cursus ehbo. De nieuwe ehbo-basiscursus is een complete basisopleiding met onder andere de onderdelen Reanimatie, AED, ehbo aan kinderen en veel Eerste Hulp in het pakket. De start is komend najaar, september 2019, u mag zich nu al opgeven. Kijk hiervoor op www.ehbomillingenkekerdom.nl.

Ook enkele geoefenden, mensen met een geldig AED-certificaat, bezochten ons en maakten gebruik van de gelegenheid om even te oefenen. Al met al een zeer geslaagde en leuke AED Inloopdag, mede door de aanwezigheid van Richel Bach, aspirant-Lotus. Op deze Informatiedag werd gebruik gemaakt van de nieuw aangeschafte Ambuman. Een zeer modern wireless apparaat met bijbehorende oefenpop, die veel gebruikt zal gaan worden bij de instructie en opleidingen in het kader van reanimatie/AED. Direct wordt de diepgang, aantal stoten, goede plaatsing van de handen et cetera via de beamer op het scherm weergegeven in grafiekvorm, zodat je meteen ziet, hoe je het doet.

Boek nu de laatste tickets voor de cruise met fanfare Wilhelmina

(foto: Fanfare Wilhelmina)

GROESBEEK - Op zaterdagavond 29 juni en zondagmiddag 30 juni presenteert fanfare Wilhelmina weer een prachtig themaconcert!

Tijdens de repetities maar ook achter de schermen wordt er hard gewerkt om er een bijzondere show van te maken. 'En zoals u ongetwijfeld al eerder gelezen heeft, wordt het dit jaar iets heel speciaals. De fanfare gaat namelijk op cruise met de Loveboat. Kunt u deze serie uit de jaren '70 en '80 nog herinneren waarin lief en leed werd gedeeld? Een prachtig thema om muzikaal te omlijsten. Uiteraard komt het bekende loveboat-themanummer aan bod, een deuntje wat in uw hoofd blijft zitten! Maar denk bijvoorbeeld ook aan muziek van Boudewijn de Groot, Shirley Bassey, Acda en de Munnik en Caro Emerald.
Dit jaar stellen we u voor aan twee nieuwe vocalisten, namelijk Katja Lentjes en Marcel Schut. Uiteraard staat de fanfare, maar ook het schip, onder leiding van Kapitein Louis van de Waarsenburg. Daarnaast zal ook Sjack Esmyer voor het eerst optreden met de slagwerkgroep, en dat belooft een waar spektakel te worden! Wat er verder allemaal gaat gebeuren blijft een verrassing, dus boek uw tickets snel voordat het schip vol zit en u de boot dus mist!' Tickets zijn te boeken via Trudy Rikken, telefoon 06 30658323 of per e-mail: trudy.rikken@hotmail.com of via De Mallemolen.

Nieuwe technologie maakt houten vloer extreem duurzaam

HEUMEN - De Vree Kleur in Wonen presenteert u met trots de Lindura vloer! "In de tijd dat PVC-vloeren 'hot' zijn, vanwege gemakkelijk onderhoud en een goede duurzaamheid, kunnen wij een vloer aanbieden met een echt houten toplaag die net zo onderhoudsvriendelijk, zelfs duurzamer en milieuvriendelijker is. En laten we eerlijk zijn, echt hout is toch veel mooier dan een houtprint!"

De Lindura vloer is een echt houten vloer met de Wood Powder technologie. Wood Powder, een mix van fijne houtvezels en natuurlijke materialen, wordt onder hoge druk en temperatuur samengeperst met een toplaag van echt hout, een HDF tussenlaag en een tegenfineer. Op deze manier ontstaan drukstabiele planken die aangenaam warm voor de voeten, belastbaar en gemakkelijk te onderhouden zijn.

Planken van 220 of 260 cm lang en 27 of 32 cm breed geven een mooi en krachtige uitstraling. Er zijn 15 natuurgeoliede en 11 matgelakte dessins in 4 vier verschillende sorteringen, genoeg keuze dus! De Lindura vloer is een natuurproduct, werkt vochtregulerend en zorgt voor een gezond en prettig binnenklimaat.

"Wij kunnen deze vloer voor u leggen, maar deze is eventueel ook zelf te leggen. Wij hebben de nieuwste, zeer uitgebreide, Lindura vloer presentatie. Kom naar onze winkel en laat je volledig informeren over deze fantastische vloer. Tot snel!"

De Vree Kleur in Wonen, Sluisweg 3a; 024-3556144.

't Margrietje Groesbeek sluit deuren

(foto: 't Margrietje ) Foto: 't Margrietje

GROESBEEK - Na 16 jaar heeft Loes Wildeman-Janssen, eigenaresse van bloemen- en cadeaushop 't Margrietje aan de Margrietstraat, besloten de deuren van haar vertrouwde winkel op de Stekkenberg te sluiten.

De reden van de sluiting is dat Loes zelf steeds minder voldoening uit haar werk haalt en niet met dezelfde drive in haar zaak staat dan voorheen. Loes is van mening dat als je je bedrijf niet meer voor 200 procent kunt of wil leiden dat er dan maar één keuze is; stoppen. Daarnaast is de markt de laatste jaren erg veranderd. Veel omzet komt tegenwoordig online binnen, waardoor onder andere de creativiteit wordt beperkt. Terwijl in feite de persoonlijke verkoop juist de jus is van het winkeliers vak.

Al met al was het geen makkelijke beslissing, aangezien 't Margrietje 16 jaar een heel groot deel van haar leven en dat van haar gezin geweest is. 'Het is ook een emotionele periode, met name "afscheid" nemen van mijn meiden Bianca en Miranda en van de plek waar we lief en leed samen hebben gedeeld', aldus Loes. 'Ook zal ik zeker de klanten gaan missen waar ik in al die jaren een fijne band mee heb opgebouwd' daar is Loes van overtuigd. 'Maar het is nu eerst tijd voor wat rust, en daarna zien we weer verder'.


Vanaf dinsdag 18 juni begint de opheffingsuitverkoop met kortingen tot 50% op (bijna) alle woonaccessoires en cadeauartikelen. Zaterdag 13 juli is de laatste dag van 't Margrietje, tot die tijd zal in ieder geval de bloemenhoek gevuld blijven en mag u tot dan dezelfde kwaliteit en service dan voorheen blijven verwachten. De succesvolle kerstworkshop in december gaat gewoon door (volg Facebook voor de data).

39 huurappartementen in Elst

ELST - Op de hoek van de Nieuwe Aamsestraat en de Ceintuurbaan in Elst worden 39 huurappartementen gerealiseerd. Het project heeft de naam Aamsehof gekregen en ligt aan de rand van de wijk Westeraam. Een sfeervolle woonwijk met alle dagelijkse voorzieningen voorhanden.

De appartementen zijn verdeeld over drie aparte gebouwen en variëren in grootte van 68 tot 82 m2. Alle appartementen hebben een hoog afwerkingsniveau en een eigen parkeerplaats. Ook voor bezoekers is voldoende ruimte om te parkeren.

De appartementen zijn voorzien van vloerverwarming, een luxe keuken met onder andere een vaatwasser en combimagnetron, hoogwaardig sanitair en een royaal formaat wand- en vloertegels in toilet en badkamer. Een glazen douchewand maakt de badkamer compleet. De wanden in de hal, woon- en slaapkamers worden volledig afgewerkt.
De gebouwen zijn met elkaar verbonden door middel van een centraal liftgebouw met trappenhuis.

De bouw van de appartementen verloopt voorspoedig. De eerste appartementen zullen na de zomervakantie opgeleverd worden. Er zijn nog enkele appartementen beschikbaar. Wilt u wonen in een nieuw en fris appartement? Op loop- of fietsafstand van voorzieningen, centraal station of een natuurgebied? Op slechts 10 autominuten van Nijmegen en Arnhem? Belt u dan met NederWoon Nijmegen 024 – 322 00 15 of Jansen Makelaars Elst 0481 373000. Zij kijken graag voor u welk appartement nog beschikbaar is.

Treffers bijzondere voetbalwedstrijd

Elftal van de eeuw De Treffers. (foto: Wilma Berends) Jan Peters

GROESBEEK - Op zondag 16 juni om 11.00 uur vindt een bijzondere voetbalwedstrijd plaats. Oud-spelers die in november verkozen zijn in het Elftal van de Eeuw, spelen die ochtend tegen het huidige Voetbal Plus team van De Treffers.

Het was een bont gezelschap in november. De oud-spelers, gekozen door de eigen leden van de vereniging, kregen van presentator Frank Evenblij te horen dat ze in het jubileumteam hoorden. Hierna is het idee geboren om tijdens de feestweek waarin de Groesbeekse voetbalclub haar honderdjarig bestaan viert, een wedstrijd te spelen met als tegenstander het Voetbal Plus team van De Treffers. Dit team bestaat uit voetballers met een lichamelijke of geestelijke beperking.

Het Elftal van de Eeuw wordt gecoacht door trainer Jan Peters. Verder ziet het team er als volgt uit: Jan Liebers (keeper). In de achterhoede: Jasper Zuidwijk, Willie Willems, Piet Giebels en Joop van den Ing. In de middenlinie: Erwin Wennekers, Frank Wijnhoven en Paul Janssen. In de voorhoede spelen: Henk Grim, Saïd Echarqui en Sandy Schreur.
Bram Janssen, de zoon van Paul, neemt deel in het Voetbal Plus team waarmee vader en zoon tegelijk op de grasmat zullen verschijnen.

Bent u nieuwsgierig of de oud-voetballers hun technieken nog beheersen en of de conditie van destijds nog steeds op peil is? En in hoeverre zijn zij bestand tegen het op elkaar ingespeelde Voetbal Plus team? Bezoek dan deze bijzondere gratis wedstrijd op sportpak Zuid.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren (vóór maandag 12.00 uur bij ons Parochie centrum).

H.H. COSMAS EN DAMIANUS

Zaterdag 22 juni 17.00 uur H. Mis Trefpunt Meent m.m.v. Seniorenkoor Dorp

22 juni 19.00 uur H. Mis Kapel Kloostertuin m.m.v. KK St. Caecilia

Zondag 23 juni 10.00 uur H. Mis m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Misintenties: Overl. ouders Driessen-Nillessen en zoon Willy, Theo Bieleveldt en zus Riny, Huub Schipperheijn, Frans Derksen, Anne Driessen, Peter Lemmens en Pieter Driessen; Siem Straatman, overl. fam. Straatman en fam. Ebbers en Marco; Ouders Voss-Schoenmakers, Ria en Toon, Thijs Dennissen vw verjaardag en Harry Peters.

Dinsdag 25 juni 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Donderdag 27 juni 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Vrijdag 28 juni 09.00 uur H. Mis Kapel Kloostertuin

                                                                                

ST. ANTONIUS BREEDEWEG

Zondag 23 juni 09.30 uur H. Mis m.m.v. Seniorenkoor Breedeweg

Misintenties: Jaargetijde voor Hendrikus van Breemen en Hendrina Janssen, echtg. en dochter Bertha; Johan Wiendels nms Seniorenbond Breedeweg.

Woensdag 26 juni 19.00 uur H. Mis met samenzang.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Prins-gemaal Melvin Rutjes wint Jubileumkoningschieten in Leuth

(foto: Peter Hendriks)

LEUTH – Tijdens het jubileumkoningschieten van schutterij De Vriendenkring in Leuth ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan heeft de prins – gemaal Melvin Rutjes de vogel naar beneden weten te schieten.

Na een spannende strijd waaraan burgemeester Slinkman van Berg en Dal ook deel nam, bleek Melvin toch het juiste schot in zich te hebben om de vogel naar onderen te krijgen. Melvin mocht zich vervolgens tot maandagavond jubileumkoning noemen van schutterij De Vriendenkring in Leuth. De eerste prijs van het Koningschieten ging naar Paul Jans die de kop naar onderen schoot, Jan Nielen schoot de rechtervleugel naar onderen en kreeg de tweede prijs, terwijl de derde prijs was voor Jan Vink met de rechtervleugel. De jeugdkoning werd Stef Vink. Jelle Reijnen wist de eerste alsmede de tweede prijs in de wacht te slepen (kop en rechter vleugel) en tenslotte wist Ties Vink de linkervleugel naar beneden te halen en kreeg hiermee de derde prijs.

Nieuwe jonge koningen bij Sint-Sebastianusgilde in Middelaar

MIDDELAAR - Op 2e pinksterdag, 10 juni werd het jaarlijkse Koning(in)­schieten gehouden op het schuttersterrein De Kolk van Gilde Sint Sebastianus, waar Marco Hermsen zich tot de nieuwe koning van het gilde heeft geschoten.

Ook heeft Juup Boekholt zich tot jeugdkoning van het gilde geschoten. De uitdaging van dit Koning/inschieten ging tussen gildezuster Willemien Thoonen en gildebroeders Sjaak Gossens en Marco Hermsen.

Heel bijzonder voor Marco, want hij was in 2018 Jeugdkoning. Marco wist de titel in deze zeer spannende strijd te winnen. Bij het 27e schot op de romp heeft Marco zich tot Koning 2019 geschoten. Hij is de jongste Koning ooit.

De uitdaging bij de jeugd ging tussen Juup Boekholt en Tim Kuiltjes. Juup Boekholt deed voor de eerste keer mee en heeft zich, op de vogel van de jeugd, bij het 24ste schot op de romp tot Jeugdkoning 2019 geschoten. Evenals voorgaande jaren heeft het publiek met het lepel schieten meegedaan en hiermee werden mooie vleesprijzen gewonnen. Rond 18.00 uur werden Marco en Juup geïnstalleerd tot Koning en Jeugdkoning 2019. Aansluitend was er gelegenheid voor de gildeleden, familie, publiek en gildes uit de regio om de beide Koningen te feliciteren. De middag werd gezellig opgeluisterd door muziekkapel De Everlanders. De kinderen werden vrolijk geschminkt en konden volop genieten van het springkussen. Het was een zonnige, sportieve en geslaagde middag voor het Gilde Sint-Sebastianus.

Protestantse kerk Groesbeek houdt weer Open Kerk

Kerk aan de Groesbeek. (foto: Marijke Bleeker)

GROESBEEK – 21 juni is de start van de zomeropenstelling van de protestantse kerk aan de Groesbeek. Met als doel de inwoners van Groesbeek, de regio en vakantiegangers gelegenheid te geven een kijkje te nemen in de historische kerk aan de Groesbeek.

Dit kerkgebouw met zijn eeuwenoude toren is een juweeltje! Vanaf 21 juni t/ot en met Monumenten Weekend in september is de Kerk aan de Groesbeek iedere vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur geopend. Dat kan dankzij een grote groep vrijwilligers die, ook door de oproep in deze krant, zich hebben aangemeld: gastenontvangers, muzikanten, zangers, kunstenaars en een Qigong docent. Het volledige programma Zomeropenstelling, tot zover bekend staat op www.pkn-groesbeek.nl.

Vrijdag 21 juni zingt sopraan en muziekdocente Tineke Rietbergen uit Mook. Arie Hogendoorn, organist tijdens de zondagse kerkdiensten, begeleidt haar en speelt ook solo. Vervolgens geeft Tineke een zangworkshop. "Laat u verrassen! Kom meedoen. Mannen, vrouwen. Jongens en meisjes. Van zingen word je blij! Ook van de schilderijen van Ron Claassen uit Nijmegen. Kleurrijk, abstract en vrolijk. Zijn werk is te zien op 21 en 28 juni. Op de site www.zorgvoorzang.nl kunt u alvast kennis maken met de zang van Tineke Rietbergen. Vrij entree. Gift welkom. U ook! Open van 14.00 tot 16.00 uur. Aanmelden voor de zangworkshop is gewenst. Dat kan via info.pkn.groesbeek@gmail.com."

Janneke Ruijs 25 jaar predikante

Jannie Schaapman

GROESBEEK - Zondagmiddag 23 juni viert de protestantse gemeente van Groesbeek dat Janneke Ruijs 25 jaar predikante is. Het wordt een feestelijke middag met als thema: ‘25 jaar Passie voor Bijbelverhalen’.

Er is samenzang, de cantorij uit Haaksbergen-Buurse - haar eerste gemeente – zingt, er klinkt Ghanese muziek – Ghana was haar tweede werkplek - en er zijn twee interviews. Domina Janneke Ruijs zal burgemeester Mark Slinkman en mevrouw Els Theunissen interviewen over de betekenis van geloof en kerk in hun leven. De pastoraalwerksters Anneke van Veelen en Isabel van Baal zullen de favoriete Bijbeltekst van burgemeester Slinkman en mevrouw Theunissen voorlezen.

Na afloop is er tijd voor ontmoeting in de Serre naast de kerk. Om 14.00 uur staat de koffie klaar. Het programma begint om 14.30 uur, vanzelfsprekend in de protestantse kerk aan de Kerkstraat in Groesbeek. Iedereen is van welkom dit feest met Janneke en de protestantse gemeente mee te vieren.

Deze knappe man blaast woensdag 85 kaarsjes uit!

Felicitaties van: kinderen,
kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Lieve pap,

Met je verjaardag was ik net te laat,

vandaar dat je alsnog voor vaderdag in de krant staat.

Liefs Carla

Hiep Hiep Hoera, onze lieve knappe meid Isis is op 9 juni 8 jaar geworden!

Liefs, papa, mama, Lars
en van je pony Jeroen

Naar 4 jaar niet meer op zwemles te zijn geweest toch haar C zwemdiploma nog weten te behalen!! Gefeliciteerd papa, mama, Mila, de opa's en oma.

Lieve vrouw

Deze lieve vrouw en mama wordt 14 Juni 50 jaar.
We houden van jou. Groetjes van,
Mario & Dominique.

Hiep Hiep Hoera papa en mama al 12 1/2 jaar een paar.

Kusjes Charissa en Felicia.

Ja het is echt waar Ronnie ziet 14 juni Abraham
Gefeliciteerd!
Liefs van Lisa, Astrid en Cees

'Ons schatje alweer 50 jaar !!
Kusjes Robert, Henny,
Tara en shanna. "

Dea en Delano
Gefeliciteerd
30 jaar getrouwd

Monique heeft het voor elkaar
Ze is nu ook 50 jaar

Evenement voor startende ondernemers

BERG EN DAL - Op dinsdag 25 juni verzorgt de gemeente Berg en Dal een bijeenkomst voor startende ondernemers uit de gemeente.

"Tijdens dit Startersevent helpen we starters op weg met vier informatieve workshops. Daarnaast lanceert wethouder Irma van de Scheur de wedstrijd 'Bedrijvig Berg en Dal zoekt slimme starters'. Met deze wedstrijd kunnen vijf slimme starters ieder 5.000 euro winnen. Prof. Harry Hummels neemt de deelnemers tijdens het evenement op inspirerende wijze mee naar de wereld van innovaties en startups bij Nederlands Wijnbouwcentrum aan de Bredeweg 2, Groesbeek op 25 juni van 15.00 tot 19.00 uur. Ervaren ondernemers zijn ook welkom om hun ervaringen te delen.

Programma

Inloop: 15.00 - 15.30 uur . Opening 15.30 uur door wethouder Irma van de Scheur. Presentatie prof. Harry Hummels. 4 Workshops: 1. Zorgtoerisme en -innovatie, 2. Streekproducten, gezonde voeding, 3. Duurzaamheid, circulaire economie, 4. Arbeidsparticipatie, sociaal ondernemen. Borrel met hapjes: 18.00 - 19.00 uur.
De 4 workshops sluiten aan bij lokale economische thema's die veel groeipotentie hebben. Deze thema's komen ook terug bij de selectiecriteria van de wedstrijd.

Bedrijvig Berg en Dal Het Startersevenement is onderdeel van Bedrijvig Berg en Dal. Hierbij werkt de gemeente samen met ondernemers en andere partners aan versterking en vernieuwing van de lokale economie. Aanmelden Ondernemers kunnen zich tot en met 18 juni aanmelden voor het evenement door te mailen naar slimmestarters@bergendal.nl. Hierbij moeten ze aangeven wat hun eerste en tweede voorkeur is voor de workshops. Meer informatie: www.bergendal.nl/slimmestarters.

Ingezonden brief

Foto: Gerrie Driessen

Speeltuin Kerkstraat Groesbeek

Bestuur Stichting Speeltuin Kerkstraat Groesbeek, verdraaiing en verdoezeling feiten

In het op 31 mei j.l. verschenen 'Hét GemeenteNieuws', wordt door het bestuur van de speeltuin (Eefje, Kim en Sandra) uitgebreid verteld over de aan te leggen speeltuin op de uniek gelegen groenstrook aan de Kerkstraat. In het artikel staan een aantal beweringen die nodig weersproken moeten worden.

Het meest storende is de stelling dat er een aantal buurtbewoners bezwaar gemaakt heeft tegen het eerste speeltuinplan. Voor de goede orde, het zijn er vijftig. 50 omwonenden die een handtekening gezet hebben, plus negen bezwaarschriften, onder meer ingediend door: Ver. Heemkundekring Groesbeek, Werkgroep Milieubeheer Berg en Dal, Stichting Monument en Landschap uit Ubbergen, Ver. Behoud Dorpsgezichten.

De bestaande weerstand tegen het plan is vooral te wijten aan het feit dat met de buurtbewoners nooit is 'gebrainstormd'. Het ruim 60.000 euro kostende plan is door ambtenaren uitgewerkt, zonder wie dan ook erbij te betrekken, zelfs de gemeenteraad is niet geraadpleegd. Het is een z.g. college -besluit, genomen zonder de ingezetenen inspraak te verlenen. Zodoende zonder zich op de hoogte te stellen van de gevolgen voor de om- en aanwonenden, de aantasting van de ruimtelijke ordening en van het zicht op Groesbeeks oudste monument. En dit in een tijd waarin de overheid de indruk wil wekken open te staan voor overleg met de burgers en burgerparticipatie aanmoedigt.

De stelling van het bestuur: 'dat het jammer is dat door het toedoen van de bezwaarmakers de speeltoestellen pas ná de zomervakantie geplaats kunnen worden' getuigt van weinig zelfreflectie. Immers, dankzij hun verweer worden er nu geen vijf meter hoge sport en klimtoestellen opgesteld, waardoor het plan enigszins in de richting komt van de oorspronkelijke aanvraag: 'een speelplekje voor jonge kinderen', waartegen vrijwel niemand bezwaar had!

Mededeling dat in het natuur- en bosrijke Groesbeek een subsidie van duizenden euro's (tenminste 5000,- ) van de stichting Jantje Beton gebruikt wordt voor de aantasting van het prachtige en pittoresk gelegen dorpspark, daar zal menigeen verontwaardigd over zijn.

Gerrie G.Driessen, Groesbeek

Toerisme is een goudhaantje in regio Arnhem-Nijmegen

(foto: Toerisme)

ARNHEM/NIJMEGEN – Het toerisme heeft de economie in de regio Arnhem Nijmegen in 2018 ruim 1,6 miljard euro opgeleverd, aldus directeur Herre Dijkema van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen.

Dit blijkt uit een onderzoek van marktonderzoeksbureau Dynamic Concepts Consultancy. "Toerisme levert zoveel meer op dan wij denken", aldus Dijkema, "het zorgt voor veel inkomsten en daarnaast voor banen in de regio. Uit het onderzoek is duidelijk gebleken dat toeristisch bezoek uit binnen– en buitenland heel belangrijk is voor deze mooie regio. Daarnaast versterkt het toerisme ook de sfeer en de functie van binnensteden en de kleine dorpskernen. Wat ook uit het onderzoek is gebleken is dat zowel de Nederlandse als Duitse toeristen in de regio Arnhem-Nijmegen een groot attractiepark missen. Maar of iedereen daar zo op zit te wachten, is maar de vraag.