GN Berg en Dal Heumen Mook

23 augustus 2019

GN Berg en Dal Heumen Mook 23 augustus 2019


Jubileumreünie 100 jaar De Treffers

Het Nederlands Elftal, 9 juli 1988 samen met De Treffers. Een gedenkwaardig moment in de clubgeschiedenis van De Treffers.

GROESBEEK - Een rijke historie staat achter voetbalclub De Treffers die al één eeuw lang aan de weg timmert. Samen met De Treffers worden er bij deze club vele dierbare herinneringen en sportieve hoogtepunten meegemaakt! Voor de spelers op de foto is de wedstrijd tegen het Nederlands elftal ongetwijfeld een fantastisch hoogtepunt geweest. Op 4 oktober is het mogelijk om met jouw eigen (oude) voetbalteam de mooie momenten die jullie samen hebben meegemaakt te herbeleven!

De jubileum/reüniecommissie heeft al vele enthousiaste reacties ontvangen, een groot aantal aanmeldingen van teams zijn inmiddels binnen. Het belooft een druk bezochte avond te worden! In het eerste halfjaar van 2019 heeft de jubileumcommissie al wel een naam opgebouwd. Vele complimenten hebben zij mogen ontvangen voor eerdere activiteiten en uiteraard de geweldige feestweek waar het voor jong en oud een feest was om erbij te mogen zijn. Gezien de beperkte capaciteit van ons clubgebouw adviseren wij om je of jouw team op tijd aan te melden. Hier geldt eens temeer dat 'vol is vol'!

"Wij hebben als commissie ook diverse oud-teams benaderd. Heeft jouw team niets gehoord, neem het ons niet kwalijk maar ga zelf je oud-medespelers benaderen en maak er samen een onvergetelijke avond van! Tijdens de reüniefeestavond hebben wij een bijzondere activiteit weten vast te leggen waardoor deze avond voor een ieder een onvergetelijk belevenis zal zijn."

Individuele kaartjes zijn op de donderdag avonden: 29/8, 5/9 en 12/9 van 18.30 tot 20.30 uur verkrijgbaar in de kantine. Entree prijs bedraagt tien euro per persoon waarbij inbegrepen; koffie/thee en drie consumpties. Aanmelding teams kan via e-mail; reunie100jaar@detreffers.nl onder vermelding van; naam, adres, woonplaats met telefoonnummer. Eventueel team omschrijving met de daarbij behorende spelers, en/of speler met partner/metgezel, zodat wij weten hoe groot het gezelschap is.

Entreekaarten zullen door team leider in samenwerking met de jubileum/reüniecommissie verzorgd worden.

Seniorenkermis Ooij

OOIJ - Vrijdag 6 september houdt KBO Ooij in samenwerking met dorpshuis De Sprong een gezellige kermismiddag voor alle senioren uit Ooij en omgeving.

Dans op de muziek van DJ Theo van Blitz de veleta, mazurka, quickstep, samba, tango, twist of misschien een Weense wals! Kom ballen gooien in de ballengooitent en waag een paar schoten in de schiettent. Zin in wat zoetigheid: in de snoep- en popcorntent is er volop keuze. De kermis begint om 14.00 uur en we eindigen om 18.00 uur. En… de toegang is gratis!

Open dag Stichting Ontspanning Ontmoetingsruimte

MALDEN - Op 29 augustus is de open dag van Stichting Ontspanning Ontmoetingsruimte.

Stichting Ontspanning Ontmoetingsruimte biedt diverse cursussen schilderen, bloemschikken, naaien en handwerken aan en gezellige activiteiten zoals bridge, bingo en rikken. Tussen 9.30 en 13.00 uur in Maldensteijn. Koffie staat bruin.

Deelnemers Kom Mar Kieke gezocht

GROESBEEK - Op 1, 2 en 3 november is de tiende editie van de kunsttentoonstelling 'Kom Mar Kieke'. Er is nog plaats voor enkele deelnemers.

Voorwaarden zijn: bewoner of ex-bewoner van De Horst; werk moet kunstzinnig zijn; de tentoonstelling heeft geen verkoopintentie; deelnemers moeten bereid zijn te helpen met de organisatie en dergelijke. "Wil je meedoen? Neem contact op met Simon Meilink, 024 972934; s.meilink@upcmail.nl. Kijk alvast op www.kommarkieke.nl."

Nieuws van inspiratieplek EigenAardig

Twee bergkristallen. (foto: Cees Bakkker)

GROESBEEK - "Ik nodig je van harte uit voor heel diverse, maar allemaal inspirerende bijeenkomsten voor het komende seizoen! Ik kijk er weer naar uit je te verwelkomen. Hieronder de activiteiten voor de maand september op een rijtje."

Over elke activiteit volgt een uitgebreider stukje in de komenden uitgaven van Hèt GemeenteNieuws. Hier alvast een voorproefje.

3 september: Interactieve huiskamerlezing, 10.30 en 19.30 uur, eerste van vier lezingen.

8 september: Deelname aan het oogstfeest van Wijncentrum Groesbeek met drie keer een speelse workshop over verbinding en bewustwording met natuurlijk materiaal, 12.00, 14.30 en 16.30 uur.

11 september: Tafelgesprek met Hadewien Dobbelaer, kunstenares in Groesbeek, maaltijd, presentatie en expositie, 18.00 uur.

19 september: Edelsteenmeditatie met regenboogobsidiaan. 19.30 uur.

24 september: Verwerking door creativiteit met natuur en andere materialen, open atelier 10.30, eerste van drie ochtenden.

27 september: Tafelgesprek: delen van maaltijd en creativiteit.18.00 uur.

3 en 19 september: Biologische maaltijd, 18.00-19.30 uur.

Informatie of aanmelden bij Adelheid Jochemsen, Haydnstraat 51, Groesbeek. 06 27009796, Adelheid@inspiratieplekeigenaardig.nl. Meer informatie staat op www.inspiratieplekeigenaardig.nl.

Deelnemers Kom Mar Kieke gezocht

GROESBEEK - Op 1, 2 en 3 november is de tiende editie van de kunsttentoonstelling 'Kom Mar Kieke'. Er is nog plaats voor enkele deelnemers.

Voorwaarden zijn: bewoner of ex-bewoner van De Horst; werk moet kunstzinnig zijn; de tentoonstelling heeft geen verkoopintentie; deelnemers moeten bereid zijn te helpen met de organisatie en dergelijke. "Wil je meedoen? Neem contact op met Simon Meilink, 024 972934; s.meilink@upcmail.nl. Kijk alvast op www.kommarkieke.nl."

De bieb maakt je digisterker

Digitaal vaardig met hulp van de bieb.

REGIO - Wil je belangrijke zaken als belastingaangifte of een toeslag aanvragen zelf online kunnen doen? De bibliotheken in Malden, Beek-Ubbergen, Groesbeek en Millingen aan de Rijn kunnen je hierbij helpen.

Tijdens de gratis cursus ‘Werken met de digitale overheid’ leer je onder meer hoe je een DigiD moet aanvragen en gebruiken. Ook leer je je weg vinden op allerlei websites van de overheid. Leuke bijkomstigheid: je ontmoet ook nog eens nieuwe mensen!

Kun je al een beetje met de computer overweg en heb je een e-mailadres? Dan is de cursus ‘Werken met de digitale overheid’ misschien wat voor jou. Tijdens deze ‘Digisterker’ cursus leer je bijvoorbeeld hoe je huur- of zorgtoeslag aanvraagt, je weg vindt op de website van de Belastingdienst of een baan zoekt via internet. Cursist Theo (68): “Ik sta nu niet meer een half uur bij de Belastingdienst in de wacht voor ik iemand aan de telefoon krijg, ik regel het gewoon online.”

Na het volgen van de cursus weet je ook hoe je een afspraak bij de gemeente maakt en de OV-chipkaart gebruikt. Stap voor stap en in kleine groepjes ga je aan de slag. De cursus bestaat uit vijf tot zeven bijeenkomsten.

"Meer informatie of inschrijven voor de cursus ‘Werken met de digitale overheid’? Ga naar de bibliotheek en laat je inschrijven bij de balie. Je kunt je ook (laten) aanmelden via www.obgz.nl/digitaalvaardig. We nemen dan contact met je op. Bij voldoende aanmeldingen gaat de cursus van start. De dag en startdatum bepaal je samen met de docent en je medecursisten."

Een nieuw beweegseizoen start

Lessen bewegen voor ouderen. (eigen foto)

MOOK - Speciaal voor senioren in Mook en Middelaar gaat in augustus de sport weer van start. Op plezierige manier werken aan je gezondheid en lekker fit blijven. Dat kan in iedere kerkdorp in de gemeente Mook en Middelaar bij het Beweegcollectief Mook en Middelaar. Vanaf 26 augustus starten alle sportlessen weer.

Je kunt dan weer terecht voor de lessen sport & spel, sportief wandelen, bootcamp, nordic walking, zumba, countrydans, werelddans, qi gong, pilates en functioneel bewegen. Deze activiteiten worden verzorgd door gespecialiseerde sportdocenten van Beweegcollectief Mook en Middelaar op verschillende locaties. Het volledige sportprogramma staat op www.beweegcollectiefmookenmiddelaar.nl. Er wordt volop aandacht besteed aan de conditie en het versterken van de spieren. Ook spelvormen ontbreken niet. Vanzelfsprekend wordt rekening gehouden met de mogelijkheden van de individuele sporter.

"Bewegen is belangrijk. Daarmee blijf je gezond en fit en is in groepsverband ook erg gezellig. Wil je een keer meedoen, dat kan! Kom gerust langs voor twee gratis proeflessen. Voor vragen of meer info zie www.beweegcollectiefmookenmiddelaar.nl of bel de beweegcoach 06 1326057."

Wekelijkse inzameling rommelmarkt fanfare Wilhelmina

GROESBEEK - Ook weer toe aan het opruimen in huis en schuur? De organisatie van de rommelmarkt van fanfare Wilhelmina is heel blij met nog goed te gebruiken spullen. Tweemaal per jaar wordt een rommelmarkt gehouden bij wijngaard De Plack.

De opbrengsten worden besteed aan de opleiding en aanschaf van nieuwe instrumenten voor onze leerlingen. De vrijwilligers van de fanfare ontvangen u graag elke zaterdagochtend van 11.00-12.00 uur op de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek. De organisatie laat weten dat er veel vraag is naar: boeken, lp’s, dvd’s, lego, speelgoed, strijkijzers en pannen. Groot meubilair, pc’s, kleding en tassen kunnen helaas niet ingenomen worden. Kleinmeubilair en brocante zijn welkom.

Kerk Heumen, Nederasselt en Overasselt

In verband met de landelijke Nationale Ziekendag vindt de ontmoetingsmiddag voor ouderen,zieken en belangstellenden uit Heumen, Overasselt en Nederasselt plaats op zaterdag 07 september in het Verenigingsgebouw te Overasselt. Aanvang 13.30 uur. Voorganger is Yves Mambueni. Voor evt. vervoer kunt u contact opnemen met Riet Dinnissen tel. 024 6222247.

Heumen St Georgius

Weekend 31 aug/01 sept Geen viering in deze kerk

Nederasselt H.Antonius Abt

Zaterdag 31 aug 19.00 uur Eucharistieviering m.m.v. Gemengd Koor en Yves Mambueni

Gebedsintentie: Jan van Haren

Overasselt H. Antonius Abt

Donderdag 29 aug 19.00 uur Donderdagavondgebed in het Parochiecentrum.

Zondag 01 sept 11.00 uur Eucharistieviering,Samenzang en Yves Mambueni

Gebedsintenties: Voor de weldoeners van het Charitatief Centrum; Til Kamps-Janssen; Bert Broekman en Rieky Broekman-Willems; Tineke Schouten; Nellie van den Berg-Dinnissen; An den Brok-Klabbers; Jan Martens.

Kerk Heumen, Nederasselt en Overasselt

In verband met de landelijke Nationale Ziekendag vindt de ontmoetingsmiddag voor ouderen, zieken en belangstellenden uit Heumen, Overasselt en Nederasselt plaats op zaterdag 07 september in het Verenigingsgebouw te Overasselt. Aanvang 13.30 uur. Voorganger is Yves Mambueni. Voor evt. vervoer kunt u contact opnemen met Riet Dinnissen tel. 024-6222247.

Heumen St Georgius

Weekend 31 aug/01 sept Geen viering in deze kerk

Nederasselt H. Antonius Abt

Zaterdag 31 aug 19.00 uur Eucharistieviering m.m.v. Gemengd Koor en Yves Mambueni

Gebedsintentie: Jan van Haren

Overasselt H.Antonius Abt

Donderdag 29 aug 19.00 uur Donderdagavondgebed in het Parochiecentrum.

Zondag 01 sept 11.00 uur Eucharistieviering,Samenzang en Yves Mambueni

Gebedsintenties: Voor de weldoeners van het Charitatief Centrum; Til Kamps-Janssen; Bert Broekman en Rieky Broekman-Willems; Tineke Schouten; Nellie van den Berg-Dinnissen; An den Brok-Klabbers; Jan Martens.

7 / 32

8 / 32

9 / 32

Gratis proefles Ninjutsu!

BEEK - Maak in september gratis kennis met Ninjutsu (Bujinkan Budo Taijutsu). Deze bijzondere Japanse krijgskunst van Ninja en Samurai leert je zelfbescherming, basics, technieken en vrij bewegen.

"We trainen klemmen en bevrijdingen, stoten, trappen, rollen en ontsnappen, kata’s en (veilig) met oefenwapens zoals stok en zwaard op de dinsdagavonden 20:00-21:30 in Kulturhus Beek! Voor iedereen (m/v) vanaf 16 jaar." Meld je aan voor een gratis proefles via: info@bujinkan-beek.nl. Meer informatie staat op www.bujinkan-beek.nl.

Hoezo Buurtsoepie in Malden?

Tafel met soep. (foto: Marleen) Marleen

MALDEN - Buurtsoepie is een lekker vers soepie met brood, door vrijwilligers gemaakt.

Het Buurtsoepie wordt samen gegeten, gezelligheid staat voorop. Alle inwoners zijn welkom. Je zou naar het Buurtsoepie in Malden komen, omdat het heerlijk soep eten is. Omdat het fijn is samen te eten. Omdat je nieuwe mensen treft. Omdat het er gezellig is. Omdat er voor iedereen plaats is en…omdat je er welkom bent!

Iedere eerste maandag van de maand wordt soep geserveerd vanaf 12.30 uur in de VCM-rijhal aan de Lierseweg 4 in Malden. "Makkelijk te onthouden: iedere eerste maandag van de maand na het testalarm serveren we vanaf 12.30 uur ons Buurtsoepie! Kosten soep met brood inclusief koffie, thee met een koekje 3,50 euro. Vind je het leuk en wil je als vrijwilliger helpen? Kom dan zeker langs om de sfeer te proeven en spreek ons daar aan", aldus Saskia, Marleen en Jan en alle andere vrijwilligers.

Jeu de Ruyter nieuwe koning bij Sint-Hubertus

Jeu de Ruyter is de nieuwe koning geworden van schutterij Sint-Hubertus Groesbeek, De Horst. (foto: Peter Hendriks) Peter Hendriks

GROESBEEK - Jeu de Ruyter is de nieuwe koning geworden van schutterij Sint-Hubertus Groesbeek, De Horst.

Als eerste begon de dag met het hijsen van de vlag en een lunch in het schuttersgebouw, waarna de optocht door het dorp gehouden werd. Na een woord van voorzitter Jan Zwartjes, wethouder Sylvia Fleuren en voorzitter van het Kringbestuur Nijmegen de Betuwe Hans Schreven is het eerste schot door wethouder Sylvia Fleuren van de gemeente Berg en Dal gelost, waarna de leden konden schieten. Er waren deze keer twee kandidaten voor de titel, Jeu de Ruyter en Rob Beijer. Er waren 67 schoten nodig om de romp naar beneden te schieten en dat is door Jeu gebeurd.

Dapperheidsonderscheiding voor Henk Struijs

Henk Struijs met onderscheiding. (foto; Peter Hendriks) Peter Hendriks

GROESBEEK - Op woensdag 14 augustus heeft de heer Struijs een erepenning voor menslievend hulpbetoon in zilver ontvangen.

Minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten reikt de civiele dapperheidsonderscheiding aan de heer Struijs uit in het gemeentehuis van de gemeente Berg en Dal in Groesbeek. De minister sprak publiekelijk haar bewondering uit voor kapitein b.d. Henk Struijs. Hij wist een familiedrama te
voorkomen en ontving daarvoor een civiele dapperheidsonderscheiding.

Ga je mee op Weg? Inspiratieplek EigenAardig met vier huiskamerlezingen

Adelheid met kleindochter (foto: Leonieke Pool) Leonieke Pool

GROESBEEK - Inspiratieplek EigenAardig start het nieuwe seizoen met veel inspiratie, onder andere door middel van vier interactieve huiskamerlezingen. Voor ieder die de weg wil gaan, al of niet zo bewust, van innerlijke groei, van bewustwording over wie je in wezen bent, welke geweldige mogelijkheden dat voor je opent en welke hindernissen en struikelblokken je tegenkomt.

Naast de overkoepelende titel ‘Ga je mee op weg?’, heeft iedere avond een eigen thema of aandachtspunt. De eerste keer, 3 september, is dat jouw innerlijk kind. Wie of wat is dat eigenlijk? En is dat belangrijk om te weten? Ben ik me wel bewust van het bestaan ervan? Ervaar ik het als een vat vol onbetrouwbare impulsen, storende patronen en kinderachtige neigingen die ik onder de duim moet zien te houden ? Of is het voor mij als een bron van speelsheid en levensvreugde? En wat hebben mijn lichamelijke klachten en emotionele disbalans daar mee te maken? Voel je welkom om mee te luisteren, te denken, ervaringen, vragen en inzichten uit te wisselen, want het is fantastisch om met een kleine groep ziels- en/of geestverwanten samen te komen in een mooie, sfeervolle omgeving waar je jezelf mag zijn. We sluiten af met een helende meditatie.

Vervolgens iedere eerste dinsdag van de maand: 1 oktober, 5 november en 3 december. Tijd, 10.30-12.00 uur en 19.30-21.00 uur, kies uit de ochtend- of avondbijeenkomst. Locatie Haydnstraat 51, Groesbeek. Kosten: een vrije bijdrage. Graag aanmelden, bel
06-17009796 of mail: Adelheid@inspiratieplekeigenaardig.nl (3-10 personen) De lezingen zijn ook apart te volgen.

Digitaal Café Groesbeek

GROESBEEK - Iedereen weer terug van vakantie? Meestal heeft u dan toch ook uw laptop, tablet of mobiele telefoon meegenomen. En nu wilt u toch iets meer weten van de computer, laptop, tablet of telefoon!

Kom dinsdag 3 september van 10.00 tot 12.00 uur naar het Digitaal Café in de bieb in Groesbeek! Je kunt er met je vragen terecht en zelf ook werken onder het genot van een kopje koffie/thee. Het Digitaal Café Groesbeek is een initiatief van Bibliotheek Groesbeek en KBO Groesbeek/De Horst. De inloop is vrij, je bent er welkom.

Duurzame Dorpen Tour komt langs in Groesbeek

GROESBEEK - De Duurzame Dorpen Tour komt langs in Groesbeek bij Montessori College aan de Spoorlaan 16 op woensdag 18 september om 20.00 uur (inloop vanaf 19:30 uur)

Deze tour is voor alle inwoners, verenigingen en bedrijven uit de gemeente. Geboden worden inspirerende verhalen en praktische informatie over hoe je in het dagelijks leven in en rond het huis beter met energie kunt omgaan, gezond en bewuster kan eten, verantwoord kan consumeren en afval kan scheiden. Kortom: hoe zorg ik dat mijn voetafdruk op deze aarde zo klein mogelijk wordt.

"Noteer deze avond in je agenda en ook 13 november, dan komen we in Millingen. Voor vragen en informatie: samenduurzaambergendal@gmail.com.

13 / 32

14 / 32

15 / 32

16 / 32

17 / 32

18 / 32

19 / 32

Wandel mee over de paarse heide

Mookerheide. (foto: Laurence Delderfield)

MOOK - Ondanks de droogte en hitte in 2018 en 2019 bloeit de heide toch massaal in Rijk van Nijmegen.

Nu is de heide op haar mooist. Wandel op 25 augustus mee met de excursie-boswachter van Natuurmonumenten over de paarse heide van de Mookerheide.

De struikheide bloeit volop. De zon komt langzaam omhoog en voor je op het pad schiet een zandhagedis weg. In de verte ritselt een gladde slang. Geniet samen van de natuur en het unieke uitzicht Trek stevige schoenen aan en ga mee op ontdekkingstocht. Ontdek wat er nog meer te zien is op de Mookerheide. Wellicht komen we de Schotse Hooglanders nog tegen die het gebied begrazen. Tijdens deze wandeling laat de gids je de schoonheid van de Mookerheide zien en leer je de kleurrijke heide kennen.

Tijdens deze ochtend op 25 augustus word je om 09.30 uur welkom geheten op de parkeerplaats van Natuurmonumenten op de kruising van de Papenbergseweg en de Hendrik van Nassaulaan in Mook. Graag een kwartier van tevoren aanwezig. Daarna ga je op pad met de excursie-boswachter. De ochtend duurt tot 11.30 uur. Er kunnen maximaal twintig personen mee. Deelname kost drie euro voor leden van Natuurmonumenten. Ben je geen lid, dan betaal je vijf euro. Voor deze activiteit is vooraf inschrijven noodzakelijk! Aanmelden via www.natuurmonumenten.nl/mookerheide en dan door klikken naar activiteiten.

Nationale Nachtvlindernacht in Heumensoord

Nachtvlinder opstelling. (foto: Natuurmonumenten) Natuurmonumenten

MALDEN - ’s Avonds komt de natuur tot leven. Alles wat overdag verborgen leeft, komt ’s nachts tevoorschijn. Zoals nachtvlinders die alleen in het donker actief zijn. Om deze, vaak prachtige, vlinders te zien organiseert Natuurmonumenten tijdens de Nationale Nachtvlindernacht op zaterdag 31 augustus een nachtvlinderavond in Heumensoord bij Nijmegen.

De natuur In Heumensoord is ontzettend leuk. In het gevarieerde natuurgebied vind je niet alleen bossen, maar ook stuifzand, heide en lossen bomengroepjes op de heide. Hier vinden we nachtvlinders als de tauvlinder en ook de schijnnonvlinder. Door de grote afwisseling in begroeiing en in overgangen van heide naar bos komen hier vele nachtvlinders voor. Een goede uitgangsbasis voor een fantastische avond. Nachtvlinderexperts zullen op 31 augustus opstellingen maken van lampen en doeken waar de vlinders vervolgens op af komen.

Wil je ook meedoen met deze bijzondere avond? Vanaf 21.00 uur staan de vlinderexperts klaar om je alles over deze mooie vlinders van de nacht te vertellen. De nachtvlindernacht duurt tot ongeveer 01.00 uur. Iedereen is welkom om te komen kijken en mee te genieten. Start bij het beheerkantoor van Heumensoord aan de Scheidingsweg 99 in Malden (Nijmegen). Voor deze activiteit is vooraf inschrijven noodzakelijk! Dat kan via www.natuurmonumenten.nl/rijk-van-nijmegen en dan doorklikken op activiteiten.

Speeltuin in wording aan de Kerkstraat in Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Er is de afgelopen maanden heel wat om te doen geweest over de speeltuin aan de Kerkstraat in het centrum van Groesbeek. De tegenstanders hebben alles uit de kast gehaald om de komst van de speeltuin te verhinderen wat uiteindelijk niet gelukt is.

Wel hebben ze het voor elkaar gekregen dat de enkele speeltoestellen wat kleinschaliger zijn geworden. Afgelopen maandag is er een begin gemaakt met het plaatsen van de speeltoestellen. Zondag 25 augustus dan is het zover: de speeltuin aan de Kerkstraat wordt feestelijk geopend van 11.00 tot 13.00 uur. Dan krijgen de kinderen gratis een ijsje en limonade. Voor de ouders opa's en oma's is er koffie / thee. Ook zullen er springkussens staan, waar de jeugd zich ook op uit kan kuren en ze kunnen zich daarnaast laten schminken. Een dj zal voor de muzikale sfeer zorgdragen. De speeltuin is mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van onder andere NSGK, Jantje Beton, Rabobank, VSB Fonds, stichting De Beide Weeshuizen, Provincie Gelderland en de Gemeente Berg en Dal.

Nieuw seizoen bewegen voor 50+

HEUMEN - Op plezierige manier werken aan je gezondheid en lekker fit blijven. Dat kan bij de Old Socks, de senioren sport vereniging in de gemeente Heumen.

Vanaf 26 augustus starten alle sportlessen weer. Je kunt dan weer terecht voor de lessen sport & spel, sportief wandelen, bootcamp, Nordic walking, zumba, dans, ontspannen bewegen, pilates en functioneel bewegen.

Deze activiteiten worden verzorgd door gespecialiseerde sportdocenten op verschillende locaties in de vier kerkdorpen van de gemeente. Het volledige sportprogramma is te vinden op de website.

Er wordt volop aandacht besteed aan de conditie en het versterken van de spieren. Ook spelvormen ontbreken niet. Vanzelfsprekend wordt rekening gehouden met de mogelijkheden van de individuele sporter.

"Bewegen is belangrijk. Daarmee blijf je gezond en fit en is in groepsverband ook erg gezellig. Wil je een keer meedoen, dat kan! Kom gerust langs voor twee gratis proeflessen. Voor vragen of meer info zie www.oldsocks.nl of bel de beweegcoach 06 13260571."

Oogstdag bij Buurderij De Lage Hof

Pompoen snijden op vorige Oogstdag (foto: André Arts)

OVERASSELT - In het oude boerenbedrijf werd de rijke oogst van het land en de moestuin zoveel mogelijk bewerkt om te kunnen bewaren. Het graan werd gedorst en gewand, bonen gedroogd en opgeslagen. Vruchten werden ingemaakt of gekookt tot zoete jam. Alles om een flinke voedselvoorraad te hebben voor de barre wintermaanden.

Tijdens de Oogstdag van Buurderij De Lage Hof op zondag 1 september van 11.00 – 16.00 uur kun je deze traditionele verwerkingen zelf bekijken en ervaren. De toegang is gratis.

Vrijwilligers van de Buurderij dorsen en wannen de geoogste mais en rogge met traditionele machines. Er zijn allerhande oogstproducten te koop, zoals honing, jams en rieten manden. En heerlijke soep gemaakt van groenten uit de moestuin van De Lage Hof. De houtoven wordt deze dag flink heet opgestookt voor onze bakkers. Andere vrijwilligers demonstreren ambachten als touwdraaien, persen, smeden, wassen en weven. Er zijn boerderijdieren en voor de liefhebbers van techniek is er show van oude tractoren.

Behalve dat er van alles te zien is, kun je tijdens de Oogstdag ook van alles doen. Kinderen kunnen dieren maken uit hout, pompoenen snijden en stickers van insecten plakken op stenen. Er is een springkussen om je op uit te leven en ’s middags is de uitslag van de pompoenwedstrijd. Kinderen die op de Zaaidag in april pompoenzaad hebben opgehaald, mogen hun zelf gekweekte pompoen meenemen. Wie de zwaarste pompoen heeft, krijgt een prijs. Dat wordt spannend!

Buurderij De Lage Hof vind je aan de Kasteelsestraat 5 te Overasselt.

Repair- en Internetcafé in Millingen

Banner repaircafé. (foto: swom) swom

MILLINGEN - Het Repair- en Internetcafé op zaterdag 31 augustus in Kulturhus Den Ienloop Millingen heeft voor jong en oud als extra aandachtspunt de fietsverlichting.

Het wordt weer vroeger donker en ook ’s ochtends moet de fietsverlichting weer aan. Wil je deze even na laten kijken, kom dan gerust langs. Ook kun je langskomen met kleine elektrische apparaten voordat je naar de DAR rijdt. Misschien krijgen onze vrijwilligers het apparaat samen met jou weer aan de praat.

Kleine reparaties aan kledingstukken zijn bij de vrijwilligers in goede handen. De reparaties zijn gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. "Wil je hulp bij het werken met en instellen van iPad/tablet, laptop, e-reader of mobiel? Dan zien wij je graag bij het Repair- en Internetcafé. Neem jouw eigen apparaat mee en eventueel benodigde inlogcodes. Wie niets heeft om te repareren is welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee is gratis. Je bent welkom tussen 10.00 en 12.00 uur in Kulturhus Den Ienloop aan de Heerbaan 115."

Het volgende Repair- en Internetcafé is op zaterdag 28 september. Het Repair- en Internetcafé is een initiatief van Stichting Welzijn Ouderen Millingen. Voor meer informatie kan men contact opnemen met de coördinator, 0481 431105 of mail swom@hetnet.nl.

Protestantse Gemeente Groesbeek

Zondag 1 september: Oecumenische Viering met de Katholieke parochie van Breedeweg.

We vieren deze Zondag van de Schepping in de open lucht op het plein voor de R.K. kerk van de Breedeweg. Aanvang: 10.00 uur.

De kerkkoren en fanfare Jubilate Deo zullen muzikale medewerking verlenen.

Na afloop van de dienst is er tijd voor koffie en ontmoeting op het plein voor de kerk.

Mocht het (gaan) regenen dan houden we de viering in de kerk.

Deze zondag is er dus geen dienst in de kerk van Groesbeek!

Voor meer info. zie www.pkn-groesbeek.nl.

Vleesbingo in Groesbeek

GROESBEEK - Op zaterdag 7 september presenteert de Groesbeekse vogelvereniging De Gekleurde Zanger een gezellige vleesbingo-avond.

Op deze bingo zijn vleesschalen, fondueschalen, rollades en tassen boodschappen en een supervleesschaal in de wacht te slepen. De bingo wordt gehouden in wijkcentrum Op de Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek..

De zaal is open om 19.00 uur en de aanvang is om 20.00 uur. Er worden 18 rondes gespeeld en één superronde. Een grote kaart kost tien euro.

Op de koffie bij de boswachters

Boswachters Ellen en Lydie. (foto: Natuurmonumenten) Natuurmonumenten

MOLENHOEK - Woon jij vlak bij de Mookerheide of kom je wel eens genieten van het Groesbeekse bos? Wandel je regelmatig op de Sint Jansberg, ga je graag naar Heumensoord of geniet je regelmatig van de Bruuk? Vanaf woensdagmiddag 28 augustus starten na de zomerstop weer de maandelijkse koffiemiddagen bij de boswachter en kun je gezellig met de boswachters een gesprek aanknopen.

Een woensdagmiddag in de maand zijn boswachter Ellen Luijks van Natuurmonumenten en boswachter Lydie van Santen of boswachter Twan Teunissen tussen 15 en 17 uur aanwezig in Landwinkel de Mookerheide op Landgoed Mookerheide. De data zijn: 28 augustus, 25 september 30 oktober en 20 november. Samen verwelkomen je graag in onze gebieden.

Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer willen graag weten waar je van geniet, waar je enthousiast over bent of waar je je aan stoort. Of kom gewoon langs voor een gezellig praatje. Je bent van harte welkom op woensdag 28 augustus tussen 15 en 17 uur in Landwinkel de Mookerheide op Landgoed Mookerheide, Heumensebaan 2 in Molenhoek. De koffie staat klaar!

Jubileumloterij De Treffers met grote geldprijzen

Promotiemateriaal Jubileumloterij Tom van Haaren

GROESBEEK - De Treffers viert dit jaar haar honderdjarig bestaan en daarom organiseert de club een jubileumloterij.

De opbrengst van de loterij zal besteed worden aan verbetering en verduurzaming van de accommodatie van De Treffers. Zo zal er geleidelijk worden over gegaan op led-verlichting. Bij deze loterij maakt men kans op vele geldprijzen, de vier hoofdprijzen bedragen liefst vierhonderd euro! In totaal worden er tweeduizend loten in omloop gebracht en één lot kost tien euro.

De loten zijn te verkrijgen in de kantine van De Treffers, tevens zijn loten te koop bij Cor Jochoms (06 10199717), Bert Langes (06 81524940), Theo Jochoms (06 80064490) en Peter van den Brink (06 53981657). De uitslag van de loterij wordt bekend gemaakt op 26 oktober na afloop van de wedstrijd De Treffers – IJsselmeervogels.

Protestantse Gemeente Heumen

Knopstoelen.

Kerkdiensten

Zondag 25 aug. 10.00 uur. Jaarlijkse gezamenlijke dienst met de PKN Groesbeek in Heumen. Voorgangers ds.D.J. Deunk, Malden en da. J. Ruijs, Groesbeek. De collectes zijn bestemd voor de Casey Troy Foundation en de Diaconie. Na de dienst is er koffiedrinken in de kerk.

Zondag 1 sept. 10.00 uur. Voorganger ds. F. van de Hoek, Arnhem. De collectes zijn bestemd voor Pax en de Diaconie. Na de dienst is er koffiedrinken in de Terp

Interesse in kerkstoelen?

De protestantse kerk in Heumen gaat binnenkort het interieur moderniseren. Dat houdt in dat ondermeer de stoelen en lampen vervangen gaan worden. De houten donkerrood geverfde knopstoelen met biezen zittingen (zie foto) hebben hun dienst bewezen en zijn tegen door u te bepalen prijs op te halen in de kerk. "Interesse? Stuur dan een mail met vermelding van het aantal dat u wilt naar : plkranendonk71@gmail.com. U krijgt daarna te horen op welke dag u uw bestelling kunt ophalen."

Succesvolle muziekopleidingen bij fanfare Wilhelmina

De geslaagden van links naar rechts:Liz de Ridder, Lena Nieuwenhuis, Lieke Bouwman, Britt Kuijpers en Lieverke Overduin. (foto: Theo Kersten) Theo Kersten

GROESBEEK - Fanfare Wilhelmina is trots op het grote aantal leerlingen. Deze muzieklessen zijn zeer succesvol wat blijkt uit het aantal geslaagden.

Op de foto staan (van links naar rechts): Liz de Ridder, diploma A op trompet, Lena Nieuwenhuis, diploma A op saxofoon, Lieke Bouman, diploma D op bugel, Britt Kuijpers, diploma B op saxofoon en Lieverke Overduin bouwsteen diploma op slagwerk.

Ook dit jaar worden er projecten en muzieklessen op enkele basisscholen gegeven in samenwerking met 'Beat it Muziekeducatie' en 'Hafa Scool'. Naast deze muzieklessen worden er individuele muzieklessen gegeven door vakdocenten. Wil je ook muziekles of een proefles? Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Meer informatie over de opleidingen staat op www.fanfanfarewilhelminagroesbeek.nl of mail er voor naar info@fanfarewilhelminagroesbeek.nl.

Start aanleg moestuin in Ooij

Deelnemers aan de moestuin. (foto: Peter Hendriks) Peter Hendriks

OOIJ - Dinsdagmorgen 20 augustus is er een start gemaakt met een moestuin in Ooij.

Deze moestuin is een initiatief van een aantal inwoners van Ooij. Er is een stukje grond beschikbaar gesteld die door oude en nieuwe inwoners van Ooij ingericht wordt als moestuin. Forte Welzijn ondersteunt dit initiatief. Op 20 augustus is het stukje grond bouwrijp gemaakt, in opdracht van de gemeente Berg en Dal zal Jan Lemmens uit Millingen aan de Rijn (grondverzet), het stuk land onkruidvrij maken.

Alzheimercafé Berg en Dal over dementie en karakterverandering

GROESBEEK - In juli was het in het Alzheimercafé Berg en Dal een vrolijke boel, toen het seizoen werd afgesloten met het thema muziek. Eens te meer werd die avond duidelijk dat muziek een geneesmiddel is voor iedereen en nog wel zonder enige bijwerking!

In het café van 2 september is het tijd voor serieuzere koek en is er aandacht voor karakterveranderingen bij dementie. Het komt voor dat mensen met dementie langzaam maar zeker veranderen. Zo wordt de een sneller boos en de een ander juist opvallend vrolijk. Soms spreken we van ontremd gedrag. Dit is lastig. Voor de persoon zelf, maar vooral ook voor zijn of haar omgeving. Er is onbegrip en radeloosheid, want zo was de ander toch niet? Soms verandert het karakter zelfs radicaal door beschadiging van de hersenen. Daarbij kunnen mensen ook nog eens erg achterdochtig worden. Voor de mantelzorger is het moeilijk met dit alles om te gaan.

Op 2 september gaan we met een expert in gesprek over karakterverandering bij dementie en hoe hiermee om te gaan. Het Alzheimer Café vindt plaats op 2 september in Gasterij ’t Groeske, Stationsweg 9t in Groesbeek. U bent welkom vanaf 19.00 uur, start van het programma om 19.30 uur. Afsluiting 21.00 uur. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Voor een kop koffie wordt gezorgd.

Nog dagelijks strijd voor vrijheid

Marianna Bakker, jurylid poëziewedstrijd Vier de vrijheid/ Geef vrijheid door. (foto: Rodi)

MOLENHOEK - Dorpsraad Molenhoek organiseert samen met de Heumense Dorpsdichter een poëziewedstrijd over vrijheid in het kader van 75 jaar bevrijding van onze regio.

Iedereen (12+) mag een gedicht inzenden naar info@dorpsdichterheumen.nl De jury bestaat uit vijf professionals in het schrijversvak. Hieronder is jurylid Marianna Bakker (communicatiespecialist) aan het woord:

"Market Garden klinkt zonder historisch besef als een soort tuincentrum. In werkelijkheid was het een grootschalige actie van de geallieerden (mensen uit verschillende landen) om het landjepik door de Duitsers en hun terreur te beëindigen en Nederland te bevrijden. Vechten voor de vrijheid van een ander is een nobele daad, het herdenken waard.

Vrijheid is voor mij vrijheid van geest, denken en bewegingsvrijheid, die een ander niet schaadt. Ten tijde van oorlog is vooral de bewegingsvrijheid beperkt. Vaak word je van materiële eigendommen beroofd. Tegenwoordig zijn er nog genoeg landen waar het geen oorlog is, maar machthebbers hun eigen mensen beroven van vrijheid van denken en doen. En wat te denken van 'oorlog' achter de voordeur? De ene partner probeert, al dan niet met geweld, het denken en gedrag van de ander te bepalen. De strijd voor vrijheid is voor velen nog een dagelijkse gevecht. Bij de inzendingen voor de poëziewedstrijd let ik vooral op de begrijpelijkheid van de tekst: Kan deze ook bij mensen met minder leesvaardigheid het gevoel van vrijheid overbrengen?"

Meer info over de wedstrijd is te lezen op www.dorpsdichterheumen.nl.

Marieke en Boerenmaasjazz & Friends in Kulturhus Beek

(foto: Eigen foto)

BEEK - Boerenmaasjazz en zangeres Marieke van Ruitenbeek verzorgen op zondag 8 september om 15.00 uur een ontmoeting met een aantal muzikale vrienden in het Kulturhus in Beek. Blazers, zangeressen en zangers, een violiste en pianisten zullen er samen met Boerenmaasjazz en Marieke muziek maken.

Boerenmaasjazz is een nieuw format van muziek maken. Begeleid door een combo-uit-een-blikje verkennen Marieke van Ruitenbeek (zang), Thed Maas (trompet) en Gerard de Boer (saxofoon) de wereld van de jazz. Van jazz oude stijl tot aan jazz zoals die vandaag de dag in de krochten van de internationale jazzclubs gespeeld wordt. Maas en De Boer waren daar en geven de traditie door.

Van Ruitenbeek https://www.mariekevanruitenbeek.nl/) is en veelzijdige artieste. Ze zingt jazz met de mannen van Boerenmaasjaaz maar bracht net zo gemakkelijk onlangs haar goed ontvangen eerste album uit met zelfgeschreven Nederlandstalige nummers. Een aanrader.

Molenhoekdag: evenement voor en door dorpsgenoten

MOLENHOEK - Nog even en dan bruist het centrum van Molenhoek van de activiteiten voor alle leeftijden. Op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september vindt namelijk het jaarlijkse dorpsevenement Molenhoekdag plaats, dit jaar voor de 49e keer.

Voor het eerst trappen we het evenement af met een neonparty op vrijdagavond, voor kinderen van 10 - 13 jaar in de gemeente Mook en Middelaar. Bijzonder aan dit feest is dat het niet door de organisatie van Molenhoekdag, maar door de jeugd zelf georganiseerd wordt.

Op zaterdagavond is er tijdens een spetterend feest een dubbelconcert van ‘The ultimate mix: B Machine – De Thuisband’, en op de achtergrond van het activiteitenprogramma op zondagmiddag vinden er diverse optredens plaats van bands en ander muzikaal talent uit het dorp.

Ook schatzoekers halen hun hart op tijdens Molenhoekdag. Kom lekker rondsnuffelen tussen speelgoed en kinderboeken op de kindervrijmarkt op zaterdag. Of struin met z’n allen op zondag door de marktstraat die door het centrum slingert, met talloze lokale ondernemers en verenigingen.

Er is een volleybaltoernooi, een jeu de boulestoernooi en een hardloopwedstrijd voor kinderen. Er vinden diverse demonstraties plaats en je kunt jezelf helemaal moe springen en rennen in het Prett-in Speelpark.

Een bezoek aan Molenhoekdag is leuk, voor iedereen en bovendien nog gratis ook. Lokale vrijwilligers en sponsoren zorgen er ieder jaar weer voor dat dit tweedaagse evenement georganiseerd kan worden. Het complete programma staat op www.molenhoekdag.nl.

Euregio Toernooi Beek

De prijswinnaars. (foto: Peter Hendriks) Peter Hendriks

Door Kees Rijk

BEEK - Op zondag 18 augustus werd in Beek het Euregio Toernooi gespeeld. Er waren twintig equipes uit de grensregio naar het bouleterrein aan de Alde Weteringweg gekomen. Elk equipe bestaat uit drie spelers: een triplet.

De spelers kwamen uit Kleve, Goch, Geldern, Leuth, Rees, Wijchen, Nijmegen, Montferland en Beek. Om 11.00 uur begonnen de wedstrijden. Het is de bedoeling om de stalen boules zo dicht mogelijk bij het houten butje te plaatsen. Een goed geplaatste boule wordt vervolgens weggeschoten. Petanque is op deze dag niet alleen een gezellig spel, maar vooral een uiterst serieuze sport.

Het was de 25e editie van dit jaarlijkse evenement en daarom werd wedstrijdleider Kees Rijk in het zonnetje gezet. Na drie speelronden werd de tussenstand opgemaakt, waarna de finales werden gespeeld. De strijd om de derde plaats ging tussen Frans Krol, Hilda van Kesteren en Wil Grotens (Jeu de Boules Club Lingewaard) tegen Jan Arnts, Ine Gout en Mirjam Arnts (P.V. Beek). Beek kwam voor met 0-4 en 4-6, maar Lingewaard won met 13-6.

De finale ging tussen Willem Walraven, Moulay Mansouri en Bart Janssen (Le Chateau Wijchen) tegen Emmy Burgers, Hans Bos en Marian Hoogma (P.V.Beek). Le Chateau kwam met 8-0 voor, vervolgens haalde Beek in tot 8-5, maar door enkele boules handig op te duwen ging de toernooiwinst met 13-5 naar Le Chateau. Het toernooi werd mede mogelijk gemaakt door Interreg Euregio Rijn-Waal en Plus Nico de Witt.

Vers van de Dorpsdichter

Droogte zomer 2019. (foto: Marjolein Pieks) marjolein pieks

HEUMEN - Dorpsdichter van de gemeente Heumen is Marjolein Pieks. In 2017 werd zij officieel verkozen door een deskundige jury.Sindsdien publiceert zij regelmatig haar gedichten in de lokale media.

Droogval

stijgende hitte

barst uit de aarde

wolkenloos

sissend de grond

nemend het water

dorstig

brult de regen

www.dorpsdichterheumen.nl

Groots Vivace jubileumconcert

MILLINGEN - Zangvereniging Vivace in Millingen aan de Rijn viert haar vijftigjarig bestaan op grootse wijze met een fantastisch jubileumconcert zondag 6 oktober om 15.30 uur in de Parochiekerk In Millingen aan de Rijn.

Het koor onder leiding van Frans Coerwinkel is na de vakantie al weer druk aan het repeteren voor een heel bijzonder optreden. Bijzonder vanwege het indrukwekkende en interessante repertoire, maar zeker ook door het optreden van - en samen met - symfonieorkest Flos Campi uit Nijmegen onder leiding van Dick Bolt.

Start ehbo-cursus in Groesbeek

GROESBEEK - Op 18 september start ehbo-vereniging Groesbeek weer met een cursus ehbo, wekelijks op woensdag van 19.30-21.30 uur.

Deze duurt elf lessen, gevolgd door een examen en wordt gegeven in het Montessori College, Spoorlaan 16 in Groesbeek. De kosten zijn 185 euro, inclusief lesboeken EHBO en AED, examen en diploma. (Bij een aantal zorgverzekeraars kan men de kosten (gedeeltelijk) declareren.
De lesstof is volgens het Oranje Kruisboekje 27e druk. Aanmelden en/of informatie via : ehbogroesbeek@hotmail.com of de heer Leenders 06 13801152.

Kerk H. Antonius Abt Malden

Zaterdag 31 augustus om 19.00 uur H. Mis met samenzang.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.

Kinderkleding- en speelgoedbeurs

MILLINGEN – Zaterdag 28 september houdt Stichting Beurs voor een Kind opnieuw een najaarsbeurs. Tussen 10.00 en 12.00 uur is iedereen welkom in sporthal De Duffelt aan ‘t Gengske 10.


Het aanbod bestaat uit tweedehands speelgoed, najaars- en winterkleding (van maat 50 tot en met 182), sportkleding en babyspulletjes. Met meer dan 12.000 aantrekkelijk geprijsde artikelen, is er voor ieder wat wils. Het entreegeld bedraagt 0,50 euro. Kinderen onder begeleiding zijn gratis. Om diefstal tegen te gaan is het tijdens de verkoop niet toegestaan om eigen tassen mee naar binnen te nemen. De bezoeker krijgt een tas bij de entree.

"Wilt u artikelen verkopen? Vanaf 26 augustus kunt u een persoonlijk nummer aanvragen. Hiervoor kunt u een mail sturen naar nummeraanvraag@stichtingbeursvooreenkind.nl. U ontvangt dan een mail met een volgnummer en de beursvoorwaarden.

Voor al uw verkochte spullen ontvangt u 75 procent van de opbrengst. Het resterende geld wordt gebruikt om goede initiatieven voor de Millingse jeugd te ondersteunen.

Komt u een handje helpen? De organisatie van deze kleding- en speelgoedbeurs brengt veel werk met zich mee. We kunnen daarbij altijd extra hulp gebruiken, vooral op de zaterdagochtend en -middag. Heeft u tijd en zin om te helpen? Stuur dan een mail naar info@stichtingbeursvooreenkind.nl."

Zomeropstelling van Kerk aan de Groesbeek

Ook kerkhof met historische graven en gedenkboom is de moeite waard om een kijkje te nemen. (foto: Gerie van der Land-Zijderveld)

GROESBEEK - Sopraan en zangdocente Tineke Rietbergen uit Mook heeft er fans bij! Wat genoten de bezoekers van de Zomeropenstelling de afgelopen weken van haar zangworkshops én van haar zang. “Kippenvel”, zei een van de luisteraars.

Tijdens Open Monumenten weekend op 14 en 15 september wordt de activiteit zomeropenstelling afgesloten. Rietbergen heeft aangeboden om dat te doen met een concert. Daar zei de organisatie graag 'ja' tegen! Daarover volgt binnenkort meer informatie. Maar noteer de datum vast, het belooft een mooi optreden te worden op 15 september van 16.00 tot 17.00 uur.

Maar eerst valt er nog te genieten van andere muziek in de kerk met de bijzondere akoestiek en de sobere wanden waarop kunst zo goed tot z’n recht komt. De foto-expositie van Jannie Schaapman krijgt lovende reacties. Vrijdag 30 augustus repeteert Het Groesbeekse Molenbergstrijkkwartet dat bestaat uit: Yvonne Visser, viool, Addi Weima, viool, Gerard Polman, altviool en Hub Meyboom speelt cello. Een plezier om naar te luisteren en de koffie staat klaar.

Zomeropenstelling in de kerk is bedoeld om iedereen een kijkje te gunnen in het meest historische gebouw van Groesbeek en om even te genieten van de rust en de ruimte. Zowel in de kerk als er omheen. Welkom! Kerk open op vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur. (www.pkn-groesbeek.nl)

MaxiMuM Neon Party voor jongeren tussen de 10 en 13 jaar

Flyer van de MaxiMuM Neon Party. (foto: Max Windau) Max Windau

MOLENHOEK - "Wij zijn jongeren uit de gemeente Mook en Middelaar. Op vrijdag 30 augustus om 19:30 organiseren wij een feest voor iedereen tussen de 10 en 13 jaar in de kelder van De Wieken (Esdoornlaan 5 in Molenhoek)."

"Onze djJ mixt al jouw verzoeknummers aan elkaar en zorgt dat jij en je vrienden lekker los kunnen gaan. Het thema van het feest is neon, dus trek je felgekleurde shirts, broeken, schoenen en nagellak maar uit de kast! Dan zorgen wij voor neon polsbandjes, die je voor een euro aan de deur kunt kopen. Voor die euro krijg je toegang tot het feest én een gratis neon polsbandje. Volg ons via Insta en mis niets: @maximum.mookmiddelaar."

Ooijse Toekomst bedankt Rabobankleden voor hun stem

Muziekvereninging Ooijse Toekomst. (foto: Herman Leensen)

OOIJ - De leden van muziekvereniging Ooijse Toekomst bedanken alle leden van de Rabobank die bij de Grote Clubkasactie hun stem hebben uitgebracht op Ooijse Toekomst voor hun steun.

"Dank zij u hebben we nieuwe muziekinstrumenten kunnen aanschaffen ter vervanging van de oude instrumenten die hoognodig aan vervanging toe waren. Hoe goed onze muziek nu klinkt dankzij u kunt u horen tijdens het Open Podium in dorpshuis De Sprong in Ooij op zaterdag 2 november.

Tandarts Strijbos neemt afscheid

Tandarts Strijbos. (foto: H. Strijbos) H.Strijbos

GROESBEEK - "Na 42 jaar ga ik stoppen als tandarts in Groesbeek. Tegelijk verlaten ook drie trouwe assistentes, Hanny, Jolanda en Mary de praktijk. Zij waren respectievelijk 42, 31 en 19 jaar het gezicht van de praktijk."

"Juni 1977 zijn tandarts Den Boer en ik begonnen met de praktijk in het gebouw aan het Dorpsplein naast de apotheek. Toen dit gebouw gesloopt moest worden zijn wij verhuisd naar de Kloosterstraat. Vijf jaar geleden is tandarts Den Boer al met pensioen gegaan en nu is ook voor mij de tijd gekomen om afscheid te nemen."

"Hiervoor nodigen wij alle patiënten, en iedereen die zich bij onze praktijk betrokken voelt, uit om op vrijdag 30 augustus van 16.00 tot 18.30 uur in het restaurant Het Zwaantje in Mook een glaasje te komen drinken. Met veel plezier hebben wij in Groesbeek gewerkt en wij bewaren dan ook een fijne herinnering aan deze tijd.         Ik bedank hierbij alle patiënten voor hun vertrouwen en loyaliteit de afgelopen jaren."

Geen dieet maar weet wat je eet!

GROESBEEK - Afvallen en een gezondere leefstijl ontwikkelen. Kilos & Goals is ontwikkeld door erkend BGN voedingsconsulent en gecertificeerd trainer Dennis Gerritzen. Dennis Gerritzen is 40 jaar oud, getrouwd en vader van twee kinderen.

"Ik ben zelf een groot aanhanger van normaal eten: driemaal daags een hoofdmaaltijd en driemaal een tussendoortje. Inmiddels zie je overal diëten de kop opduiken die gouden bergen beloven. De werkelijkheid is dat diëten negen van de tien keer niet werken op de lange termijn. Een dieet houdt men op wilskracht een paar maanden vol om daarna weer keihard terug te vallen. Ik werk ga als voedingsconsulent uit van alledaagse voedingsmiddelen en gerechten."

Het traject 12 weken duurt; een wetenschappelijke bewezen periode om gedrag te veranderen. Net als het succes van werken in een groep. "Naast voedingsvoorlichting en advies gaan we bewegen en duurzaam ontspannen. Niet nutteloos aan gewichten trekken maar je echt fitter en sterker voelen waar je in de praktijk echt iets aan hebt! Mijn visie op gebied van sport is dat het eerst en vooral leuk moet zijn. Maar ook zeker pittig aan moet voelen. Elke week twee keer tien kilometer lopen doet na 1-2 maanden niets meer voor je. Ik ben een groot aanhanger van functioneel bewegen en elke training iets anders… Zo daag je je lichaam iedere training weer uit."

Het traject wordt aangeboden op the top locaties: sportcentrum indoor action, Boekhorstenstraat 75 in Arnhem en Anytime Fitness, Hoflaan 5 in Groesbeek. "We starten met twee nieuwe groepen op 17 en 20 september!" Geïnteresseerd in Dennis zijn programma? Kijk op www.kilosgoals.com.

'Op de Stip' terug

BERG EN DAL - Het wekelijkse sportprogramma 'Op de Stip' keert na een welverdiende zomervakantie op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september terug bij Omroep Berg en Dal. Op zaterdag wordt 'Op de Stip' op de radio uitgezonden van 18.00 tot 20.00 uur, op zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

In het openingsweekeinde schenkt het sportprogramma meteen volop aandacht aan voetbal. De Treffers is die zaterdag al bezig aan zijn tweede competitiewedstrijd in de landelijke tweede divisie. Op 18.00 uur is de aftrap voor de Groesbekers op sportpark Zuid in het duel tegen Kozakken Boys. De verslaggever van Omroep Berg en Dal is daar natuurlijk live bij.

Diezelfde middag begint Achilles '29 om 15.00 uur het seizoen in Doorwerth tegen DUNO. In 'Op de Stip' een nabeschouwing, hoe de Groesbeekse voetballers deze nieuwe start in de amateurhoofdklasse hebben doorstaan. Onder leiding van een nieuwe technische commissie probeert Achilles na de financiële en sportieve perikelen van de afgelopen jaren met inzet van voornamelijk regionale spelers de weg omhoog terug te vinden.

Daarnaast zullen op zaterdag en zondag de verrichtingen van de overige plaatselijke voetbalclubs in het districtsbekertoernooi en de competitie uitgebreid aan de orde komen. Terwijl vanzelfsprekend in 'Op de Stip' ook de prestaties van andere sporters en clubs worden belicht. En wordt al het sportnieuws uit de regio de luisteraars voorgeschoteld.

Onduidelijkheid over verloren parkeerkaart in garage onder Bellevue

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Als men het heeft over verwarring dan is dat er een bij de parkeergarage onder winkelcentrum Bellevue aan de Dorpsstraat in Groesbeek.

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Veerstraaten

Als men vanaf de Dorpstraat de parkeergarage inrijdt, wordt men bij de ingang geconfronteerd met een tarievenbord en openingstijden. Daar is niets mis mee. Maar als men de parkeerkaart verloren heeft of die is zoekgeraakt, dan moet bij het tarievenbord bij de ingang 25,00 euro betalen (zie foto). Echter, bij het bord als men de roltrap af komt of de lift uitkomt om de parkeerkaart uit te checken dat staat daar op het tarievenbord dat men bij een verloren of zoekgeraakte parkeerkaart 95,00 moet betalen (zie foto). Via intercom contact gehad met iemand in Nijmegen die liet weten dat er van een vergissing sprake is en dat het bord zo snel mogelijk aangepast wordt.

Het duurt een jaar,
maar nu is het klaar.
Nang is Nederlandse geworden,
Gefeliciteerd Jos

Sanne en Sophie

Hoera! Sanne en Sophie 4 jaar!
Gefeliciteerd meiden.
Liefs opa Joop, oma Ria,
Ome Alexander, Tante Bianca en Noud.

Sofie

Lieve Sofie,
nog een paar nachtjes slapen,
en dan eindelijk je Sweet Sixteen feestje!!
Gefeliciteerd lieve schat geniet er lekker van.
xx

Lieke

Hiep hiep hoera Lieke
wordt 22 september 1 jaar
Fijne verjaardag
Liefs papa mama en Kevin

Sari

Eindelijk 2 cijfers, hiep hiep hoera
Sari 10 jaar! Gefeliciteerd,
liefs:papa, mama, Mila, de opa's en oma, en pip.

Hoera!
Roan is 8 jaar geworden.
Gefeliciteerd.
Neil Glenn Ryan
Owen en Fenna

Het zal misschien raar klinken,
maar ook 'Petra' mag nu legaal drinken!
Het fuifje was top!

Opa en oma gefeliciteerd met
jullie saffieren bruiloft!
Anna & Roos, Luuk & Maartje

Sweety

My Sweety, liefde van mijn leven
gefeliciteerd met dit nieuwe jaar in je leven.
God zegene je,te amo mi amorcito.
Dikke kus van je vrouw.

Nog 2 weken


Nog 2 weken en dan gaat het gebeuren.

Hieperdepiep Hoera,
Sanne is 10 jaar.
Gefeliciteerd van oma Alies

Romani Festum; het Romeinse Rijk op zijn hoogtepunt!

Romeinse re-enactors in vechthouding. (foto: Museumpark Orientalis) Museumpark Orientalis

HEILIG LANDSTICHTING - Het Romani Festum op 24 en 25 augustus is het tweedaags groot slotfeest van de Romeinse zomer. In een strakke show op 24 en 25 augustus zie je hoe Romeinse legionairs met strenge discipline gedrild werden.

Meng je tussen de kleurrijke inwoners die uit alle (veroverde) hoeken van het grote Romeinse Rijk komen. Leer landmeten zoals de Romeinen deden. Volg een offerceremonie. Huiver bij het zien hoe een Romeinse chirurg gewonden behandelt zonder verdoving of bezoek de Romeinse vroedvrouw. Neem een heerlijke Romeinse massage of bezoek de demonstraties van Romeinse handvaardigheden, zoals hoeden vlechten en sieraden maken.

In de Romeinse Herberg kun je bij het genot van een heerlijke maaltijd en een drankje alle indrukken nog eens rustig de revue laten passeren. Meer info staat op www.museumparkorientalis.nl/romani-festum-24-25-augustus. De locatie is Profetenlaan 2, Heilig Landstichting (024 3823110).

Vrijwilligerswerk in Berg en Dal

BERG EN DAL - Vrijwilligerswerk is onmisbaar in onze huidige samenleving en wordt op veel plekken gedaan en/of gevraagd. Het Vrijwilligerssteunpunt van gemeente Berg en Dal verzamelt alle vacatures uit de gemeente en bemiddelt potentiële vrijwilligers aan de organisatie die de vacature heeft geplaatst.

De Vacatures die het Vrijwilligerssteunpunt deze keer uitlicht zijn: De vrijwilligers van de felicitatiegroep, parochie H.H. Cosmas en Damianus bezoeken alle jarigen vanaf tachtig jaar, die daar behoefte aan hebben. Zij zijn op zoek naar mensen die de groep komt versterken. Het gaat om felicitatiekaarten bezorgen op de verjaardag. Eventueel op wens de betreffende persoon te bezoeken. Heb jij een luisterend oor en ben jij geïnteresseerd naar het levensverhaal van ouderen? Neem dan contact op met mevrouw Lamers: p.lamers10@kpnplanet.nl.

Vervoersservice SWOM in Millingen, zorgt voor het vervoer van senioren in Millingen, Kekerdom en Leuth. Het gaat om het bezoeken van familie of kennissen en van activiteiten. Fysiotherapie of huisarts bezoek hoort daar ook bij. Het komt regelmatig voor dat ze vrijwillige chauffeurs tekort komen die willen rijden met de auto die ook de maaltijden bezorgt. Heb jij een rijbewijs B en tijd op doordeweekse dagen? Neem dan contact op met SWOM: swom@hetnet.nl.

Bent u geïnspireerd geraakt om eens rond te kijken tussen de diverse vrijwilligersvacatures? Neem dan eens een kijkje op de vacaturebank van het Vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal. Bellen kan natuurlijk ook naar Forte Welzijn 085 0406066.

Lob van Gennep

MOOK - PvdA Mook en Middelaar stelt veiligheid inwoners voorop. Er ligt nog geen definitief stuk ter besluitvorming over Lob van Gennep bij de gemeenteraad. Alvorens het zover is zal de fractie van PvdA Lokaal-Sociaal Gemeente Mook en Middelaar, zoals altijd aandachtig luisteren naar argumenten van iedereen die hier iets over te zeggen heeft: Rijk, provincies, gemeenten, waterschappen, inwoners en spontaan gevormde actiecomités.

Fractievoorzitter Lee Tonnaer: “De onrust die er is bij veel inwoners in het Lobgebied nemen wij uiterst serieus. Daarom zullen wij zoveel als mogelijk aanwezig zijn bij bijeenkomsten over dit onderwerp om ons zo goed mogelijk te laten voorlichten.

Het gaat om persoonlijke veiligheid. Wij geven een dringend advies aan de inwoners van onze dorpen Plasmolen en Middelaar, en ook de inwoners van Milsbeek, Ottersum en Ven-Zelderheide, die tezamen de Lob van Gennep vormen, ook de door Lob van Gennep georganiseerde informatiebijeenkomsten te bezoeken en daar vragen te stellen.

Het is de taak van de gemeenteraad om goed naar argumenten te luisteren, zowel van voor- als tegenstanders. PvdA Lokaal-Sociaal heeft ook veel vragen. Een aantal zijn ingegeven door de actiecomités en vragen van individuele inwoners. Wij gaan allereerst voor de veiligheid van de inwoners. In commissie- en raadsvergaderingen zullen wij het college kritisch bevragen over dit dossier. Graag worden wij gevoed met kennis en informatie. Van harte hoop ik dat inwoners niet schromen om contact met ons op te nemen.” Lee.tonnaer@pvda.mookenmiddelaar.nl Kijk ook op www.lobvangennep.

Ergenis over afgewaaide tak

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Al ruim twee weken voor de grote vakantie van de leerlingen van basisschool 't Vossenhol ligt er een grote afgewaaide tak op de speelweide van 't Vossenhol aan de van Ruysdaelweg in Groesbeek.

De tak ligt er al ruim achtweken en is inmiddels helemaal verdord. De tak is een doorn in het oog van leerkrachten en ouders die de kinderen naar school brengen. De kinderen hebben er niet zo'n moeite mee want zij spelen verstoppertje tussen de takken waar inmiddels de insecten zich hebben verschanst. Het is de vraag wanneer de gemeente Berg en Dal de tak komt verwijderen. "Ten eerste is het geen gezicht en ten tweede kan het nog gevaar opleveren voor de spelende kinderen", aldus een bezorgde ouder.