GN Nijmegen-Noord

20 februari 2019

GN Nijmegen-Noord 20 februari 2019


Carnavalsoptocht in Lent

LENT - De Lentse carnavalsoptocht wordt al 57 jaar in Lent gehouden en behelst een optocht van praalwagens, loopgroepen en individuen waarbij de verschillende carnavalsgroepen uit Lent en omgeving zich aan het publiek presenteren.

Wie, klein en groot, jong en oud, van carnaval houdt komt allen kijken naar de optocht zaterdag 2 maart. De optocht start om 13.45 uur aan de rotonde Magnolialaan, vervolgens Turennesingel, Steltsestraat, Lentse Schoolstraat, Laauwikstraat, Turennesingel, einde optocht rotonde DVOL. Vanaf 16.00 uur barst het feest los in De Spil, waar tevens de prijsuitreiking plaats vindt.

Repair Café Nijmegen-Noord

Elektronica ter reparatie. (foto: Peter Duteweerd) Peter Duteweerd

NIJMEGEN - In het Wijkvoorzieningenhart De Klif aan de Pijlpuntstraat 1 in Nijmegen wordt op 23 februari van 14.00 uur tot 16.30 uur weer een Repair Café gehouden.

In het Repair Café kan men terecht voor kleine reparaties van elektrische apparaten, kleine meubels, houten voorwerpen, speelgoed, fietsen, tuingereedschap, computers en printers. Ook kan men hier terecht voor naai- en verstelwerk aan kleding. Het is de bedoeling dat men meekijkt met de reparatie of deze onder deskundige begeleiding zelf uitvoert. Gereedschappen en materialen zijn aanwezig. De reparatie wordt gratis uitgevoerd, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. En ook als je niets te repareren hebt, ben je van harte welkom om mee te helpen bij de reparatie van iemand anders of voor een gezellig praatje. Meer informatie staat op www.repaircafenijmegen.nl/noord.

Carnaval in Nölerhout

1e prijs wagens 2018 Foto: Patricia Zwitserloot

OOSTERHOUT - Op zondag 3 maart zal de Grootse Nölerhoutse optocht weer door de straten van Oosterhout trekken. Ook dit jaar belooft het weer een waar spektakel te worden met veel deelnemers uit eigen en omliggende dorpen.

De deelnemers aan de optocht stellen zich, vanaf 13.00 uur, op in de Oosterhoutsestraat. Om 13.30 uur zal onder het toeziend oog van Prins Ben de Zwevende Troef het startsein voor de optocht worden gegeven. Als een lang lint kronkelen de wagens, loopgroepen, paren en individuelen door het dorp om te eindigen bij Dorpshuis de Schakel. Hier is iedereen welkom voor een hapje of een drankje en om lekker bij te komen van de optocht en nog een lekkere polonaise te lopen!

Rond de klok van 17.00 uur zal de prijsuitreiking plaatsvinden. Per categorie worden de winnaars bekend gemaakt. Tevens zijn er twee speciale prijzen. Als eerste de publieksprijs. De Senaat der Wielewoalers zal hiervoor tijdens de optocht naar reacties vragen in het publiek langs de route. De tweede speciale prijs is de 'Dorpshuistrofee', dit is een prijs voor het meest originele idee over Oosterhout of de gemeente Overbetuwe.

Een dag later, op maandag 4 maart, organiseren De Wielewoalers een kindermiddag met het thema 'Pirates of the Wielewoalerians'. Van 13.30 tot 16.30 uur verzorgen wij een leuke middag voor alle kinderen in Dorpshuis De Schakel, Honsvoet 2 in Oosterhout.

Het hele carnavalsprogramma van De Wielewoalers staat op www.dewielewoalers.nl.

Viering wereldgebedsdag

OOSTERHOUT - In de protestantse kerk in Oosterhout wordt op vrijdag 1 maart de jaarlijkse viering van de internationale Wereldgebedsdag gehouden.

Deze viering maakt deel uit van een wereldwijde keten van gebed. De dienst van dit jaar is samengesteld door vrouwen uit Slovenië, met als thema: 'Welkom, God nodigt je uit!'. Deze viering wordt verzorgd door vrijwilligers van de plaatselijke r.k. en protestantse kerken van Lent, Oosterhout en Ressen. Na de dienst is er de mogelijkheid om onder het genot van een kopje koffie nog wat na te praten. De dienst begint om 19.30 uur.

Meer informatie over de Wereldgebedsdag staat op www.wereldgebedsdag.nl.

Inschrijven voor een marktkraam op Koningsdag 2019

Deelnemers vlooienmarkt 2018. (foto: John Regensburg)

BEMMEL - Het is misschien nog wat vroeg, maar het is vanaf nu weer mogelijk om in te schrijven voor de vlooienmarkt op Koningsdag 2019.

Reserveer een kraam en verkoop spulletjes op deze gezellige dag! Koningsdag op Het Kinkelplein in Bemmel is de drukst bezochte dag in de gemeente Lingewaard met veel (gratis) attracties voor de kinderen en gezellige Horeca voor de volwassenen. In de ochtend is er een versierde fietsenoptocht en kleurwedstrijd. Daarna de altijd drukke kindervrijmarkt. Koningsdag in Bemmel is altijd een geslaagde feestelijke dag voor jong en oud. Kijk voor meer informatie en het inschrijfformulier op de site van het OC : http://www.oranjecomitebemmel.nl/vlooienmarkt.htm.

Kinderkleding- en speelgoedbeurs

Beurs OBC. (foto: Sandra Kuster)

BEMMEL - Zaterdag 23 februari vindt in het OBC aan De Heister in Bemmel de tweedehands kinderkleding- en speelgoedbeurs plaats. De beurs is geopend van 9.00 tot 11.30 uur.

Tijdens de beurs is er de mogelijkheid goede en betaalbare (merk)kleding voor het voorjaar en de zomer te kopen. De entree is gratis. Er wordt ruim 18.000 stuks mooie tweedehands zomerkleding vanaf maat 80 - maat S aangeboden. "Naast kleding wordt er ook speelgoed verkocht en kunt u er terecht voor babyspullen, schoenen, sportkleding, autostoeltjes, fietsstoeltjes, kinderwagens en nog meer. En denkt u ook eens aan verkleedkleding, snowboots of skikleding. De kleding is op maat gesorteerd en overzichtelijk in rekken opgehangen, jongens- en meisjesspullen apart; geen gezoek op tafels!

Boven op de verkoopprijs komt 15%, hiervan betalen wij alle kosten. Is er nog geld over dan schenken wij dit, naast kleding en speelgoed, onder andere aan stichting Doe een Wens. Er mogen geen (hand)tassen, buggy's en kinderen tot en met 16 jaar mee het gebouw in. Portemonnee dus in de broekzak of om de nek." Meer informatie staat op www.kinderkledingbeursbemmel.nl.

Carnavalsprogramma Zet 'm Op

Groot carnavalsfeest op De Hucht. (foto: B. Knot)

ELST - Carnavalsvereniging Zet ‘m Op heeft weer een gevarieerd programma voor het carnavalsweekend van vrijdag 1 - dinsdag 5 maart samengesteld.

In de feestzalen op De Hucht is er op vrijdag de inmiddels traditionele Apres ski party (16+) en zaterdagavond carnaval (18+), beide avonden met topdj’s. Zaterdagmiddag vanaf 14.00 uur het kindercarnaval met DJ Patrick. Maandag natuurlijk weer de Hollandse avond met dit jaar de Sjonnies, Bennie Solo en Danny Nicolay op het podium. Dinsdagavond sluiten de Zet ‘m Oppers, aansluitend aan het boerenkool eten, het carnaval af op De Hucht.


Op zaterdagavond is er in De Vereniging de primeur van het jaren 80-90 'Perd ien de gang'-carnaval met DJ Eric en het duo Tsjonge Jonge en op zondagavond na de optocht, na het succes van vorig jaar, weer 'Deurdoen ien De Vereniging' met DJ Twan en Femke Hengeveld. CV Zet ‘m Op ondersteunt deze activiteiten van De Vereniging van harte. Toegang is gratis.
Ook op zaterdagavond is er in de feesttent op Het Plein Tropical carnaval XXL voor de jeugd van 12 -17 jaar en op zondag aansluitend aan de Veko-optocht Duppertzondag met feestband De Bijtels. Deze beide activiteiten worden georganiseerd in samenwerking tussen de carnavalsverenigingen Zet ‘m Op en De Batsers. Entreekaarten zijn verkrijgbaar bij AH Driessen en Bruna Herberts. Meer info staat op www.zetmop.nl, Facebook en Instagram.

Schaatsfilm I, Tonya in Theater De KiK

I, Tonya pr

ELST - De film I, Tonya (Biografisch drama) draait op donderdag 21 februari om 20:00 uur in Theater De KiK. Kaartjes inclusief drankje, zijn voor acht euro te reserveren via theaterdekik.nl.

Het waargebeurde verhaal van Olympisch kunstschaatsster en buitenbeentje Tonya Harding die in opspraak komt vanwege verwonding van haar grootste rivaal. Kunstschaatsster Tonya Harding (Margot Robbie) is een natuurtalent en niets lijkt haar selectie voor de Olympische Spelen in de weg te staan. Maar Tonya is bepaald niet van goede komaf, haar vulgaire outfits en gedrag zijn de keurige schaatswereld een doorn in het oog.

Omringd door idioten, met goede én slechte bedoelingen, beraamt Tonya een plan om wraak te nemen op haar grootste concurrente: de engelachtige Nancy Kerrigan. Eén van de grootste Amerikaanse sportschandalen is geboren… Het waargebeurde I, Tonya is een hilarisch en aandoenlijk portret van een uitzonderlijk getalenteerd buitenbeentje.

Margot Robbie schittert als de verguisde Tonya Harding, en Allison Janney zet als moeder van Tonya een filmpersonage voor de eeuwigheid neer. Regisseur Craig Gillespie (Lars and the Real Girl) levert met I, Tonya een uniek evenwicht tussen humor, geweld en ontroering af.”

Opmerkelijk nieuw en hartverwarmend initiatief voor ouderen in Elst

Deelnemers Eshof aan 'De Soeptafel'. (foto: Edwin Kettelerij)

ELST - Ook zin in gezelligheid en samen soep koken? ‘De Soeptafel’ organiseert in 2019 belangeloos terugkerende gezellige soepdagen waaraan ouderen in Elst kosteloos kunnen deelnemen. Samen koffie drinken, groente snijden, verhalen delen, soep koken en tot slot samen soep eten. Elke bijeenkomst wordt een feestje!

Het idee voor ‘De Soeptafel’ is ontstaan nadat Suzanne Bas en Maaike van Beek, de drijvende krachten achter ‘De Soeptafel’ in Elst, in aanraking waren gekomen met de jongens van ‘Oma’s Soep’ in Amsterdam. ‘Oma’s Soep’, gestart in 2017 door twee studenten en een enorm succes in Amsterdam, beoogt zoveel mogelijk ouderen een gezellige en zinvolle dagbesteding aan te bieden door middel van het samen koken van soep.

De deelname van ouderen aan ‘De Soeptafel’ is gratis; voor 2019 kunnen Suzanne en Maaike deze bijeenkomsten financieren door deelname aan de actie ‘Overbetuwe Doet’ (zie www.overbetuwedoet.nl ) en de emballage-actie bij AH Driessen in Elst.

Suzanne en Maaike zijn nog op zoek naar (jonge) vrijwilligers die het initiatief kunnen ondersteunen en naar kooklocaties in Elst. De eerste twee Soeptafels in 2019 zullen bij Maaike thuis plaats vinden. Reeds geplande data in 2019 zijn vrijdag 8 maart (volgeboekt), vrijdag 29 maart, vrijdag 26 april, vrijdag 24 mei ( in AH Elst) en vrijdag 28 juni.

"Wilt u meer informatie over dit initiatief of wilt u (vrijblijvend) deelnemen aan een Soeptafel neem dan contact op met Maaike van Beek, 06 44986453 of Mvanbeek1966@gmail.com."

Aanpak zwerfafval in Elst: doet u mee?

ELST - Op 21 februari van 19.30 tot 20.30 uur is er een startbijeenkomst over aanpak zwerfafval in Elst voor belangstellenden.

Steeds vaker zie je groepjes mensen die zwerfafval meenemen. Is dat een taakstraf? Nee hoor, het zijn gewoon bewoners uit eigen omgeving die in een opgeruimde buurt willen wonen. Het afgelopen jaar is er een recordaantal opruimacties in Gelderland geweest en is de ene na de andere zwerfafvalbrigade aan de slag gegaan, waaronder de Drielse brigade in onze eigen gemeente. Omwonenden hebben hier veel waardering voor en zo raken steeds meer mensen hierbij betrokken. Samen bereik je een snel en zichtbaar resultaat, want zonder zwerfafval is en blijft de omgeving nou eenmaal leefbaarder.

Ook in Elst komt er nu een zwerfafvalbrigade. Op 21 februari van 19.30 tot 20.30 uur is er een startbijeenkomst voor belangstellenden, op de Prins Hendrikstraat 5a in Elst. Er is koffie en thee. Stichting Landschapsbeheer Gelderland geeft een toelichting op praktische ondersteuning die zij bieden. Iedereen is welkom. Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen: t.essens@landschapsbeheergelderland.nl.

Passieconcert Koor Surplus

(foto: Wim den Hartog)

NIJMEGEN - Op zondag 31 maart om 15.00 uur voert Koor Surplus, hét koor voor de ambitieuze 50-plusser, een passie-concert uit in de Groenestraatkerk te Nijmegen.

Het concert heeft een romantische signatuur. Op het programma staan werken van Henry Purcell (1659-1695), Johann Kuhnau (1660-1722), Charles Gounod (1818-1893), Joseph Gabriel Rheinberger (1839-1901) en Morton Lauridsen (geb. 1943). Al deze componisten weten zich geïnspireerd door het lijden en sterven van Christus. Op een eigen wijze vertolken zij allerlei nuances van gevoelens bij de oorspronkelijke bijbelteksten. Zie voor meer informatie en kaarten: www.koorsurplus.nl.

Open Podium nu echt met een goochelaar

Zangeres Anita. (eigen foto zangeres)

ELST - Stichting Muziek in Elst, de organisatie achter het Open Podium, begroet vrijdag 22 februari vanaf 20.30 uur ook een aantal muzikanten.

De goochelaar die op 25 januari zou optreden werd ziek, maar verschijnt alsnog op vrijdag 22 februari tijdens het Open Podium in zalen- en partycentrum Onder de Toren aan de Sint-Maartenstraat 34 in Elst.

Een van de muzikale artiesten die acte de présence geeft, is Anita. Zij zingt ruim zeven jaar piratennummers die allemaal door haar in een nieuw jasje zijn gestoken. De vijfmansformatie Stone Edge uit Elst en omgeving, speelt een thuiswedstrijd. De groep speelt nummers van Dire Straits, The Rolling Stones en Eric Clapton.

Ook weer van de partij is gitarist/zanger Ton Tacke. Hij zingt en begeleidt zichzelf op de akoestische gitaar.
Een andere gitarist/zanger is Ronnie Rabble, the medleyman. Ronnie Rabble is beter bekend als Rinie van Rijsingen en hij speelt bekende covers van alle tijden.
Zoals eerder vermeld completeert de 50-jarige goochelaar uit Nijmegen, Fred van Drempt, het Open Podiumprogramma, dat voor deze avond letterlijk is volgeboekt.
Publiek is bij het Open Podium altijd van harte welkom. De toegangprijs bedraagt 2 euro.
Info: www.muziekinelst.nl/open-podium

Opening Infocentrum WO2 & flitslezingen

NIJMEGEN - Op 23 februari opent het Infocentrum WO2 Nijmegen vanaf 13.30 uur de deuren voor het grote publiek. Het Infocentrum WO2 geeft bezoekers aan het Rijk van Nijmegen de beste introductie op de verhalen, historisch erfgoed, evenementen en musea die de regio te bieden heeft rond de Tweede Wereldoorlog. Zij krijgen een levendige ervaring van wat WO2 betekende voor Nijmegen en omgeving. Het Infocentrum is gratis toegankelijk.

Ter gelegenheid van de opening organiseert het Infocentrum WO2 op deze dag om 14.00 uur een drietal boeiende flitslezingen. Het centrale thema is Oorlog en vrijheid, toen en nu: waarom is het van belang dat dit thema onder de aandacht moet blijven van de samenleving? Drie verschillende sprekers zullen dit thema ieder vanuit een eigen invalshoek belichten:

- Thom de Graaf: de rechtsstaat. Thom de Graaf is sinds 1 november 2018 vicepresident van de Raad van State. Hiervoor was hij o.a. politiek actief voor D66 als Eerste en Tweede Kamerlid, fractievoorzitter en Minister van Bestuurlijke vernieuwing. Van 2007-2012 was hij burgemeester van de gemeente Nijmegen.

Özcan Akyol: de journalistieke vrijheid. Özcan Akyol is schrijver en opiniemaker. Naast zijn literaire werk is hij vaste columnist voor onder andere het Algemeen Dagblad, de Stentor, Tubantia, De Gelderlander, BN/De Stem, de VARAgids, Nieuwe Revu, Helden en 90 Minutes.

- Martijn Vermeulen: de jeugd. Martijn Vermeulen is docent geschiedenis aan het Pax Christi College, oprichter en eigenaar van Stadswandeling Nijmegen en actief in het Stedelijk 4 & 5 mei Comité Nijmegen. Hij werd eerder uitgeroepen tot Geschiedenisleraar van het jaar.

Iedere flitslezing duurt ongeveer 15 minuten, gevolgd door een korte discussie met de zaal. Gespreksleider van deze middag is dhr. Joost Roosendaal (universitair docent Radboud Universiteit Nijmegen en voorzitter van de Stichting WO2 Gelderland). De lezingen zijn gratis toegankelijk. Reserveren is noodzakelijk. U kunt uw reservering doorgeven via het secretariaat van het Bevrijdingsmuseum. Telefonisch via 024-3974404 of per mail naar info@bevrijdingsmuseum.nl.

Locatie: Infocentrum WO2 Nijmegen, Ridderstraat 27, Nijmegen. Datum: 23 februari 2019. Aanvang: 14.00 uur. De toegang is gratis.

Wandeling voor lotgenoten Ouders Overleden Kind

OOSTERBEEK - Er is een wandeling voor lotgenoten op zondagmiddag 3 maart. OOK Ouders Overleden Kind is een vereniging en draait op een grote groep geweldige vrijwilligers.

Allemaal lotgenoten die weten hoe belangrijk het is om naar je verhaal te luisteren en ervaringen uit te wisselen en met wie je op persoonlijke basis gesprekken kunt voeren. OOK is een zelfhulporganisatie, opgericht in 1981, met ruim 1500 leden verspreid over heel Nederland. Allemaal ouders die een kind, kinderen verloren hebben. Wij helpen onszelf en elkaar bij dit immense verdriet. Herkenning, troost en perspectief vormen het uitgangspunt. Je kunt terecht met je verhaal, keer op keer.

Wil je eens met een lotgenoot praten? Samen wandelen in de natuur en ondertussen ervaringen en herinneringen uitwisselen? Wandel dan mee op zondagmiddag 3 maart in Oosterbeek. Lengte van de wandeling is ongeveer 7 km. Niet-leden zijn ook welkom!

We ontmoeten elkaar vanaf 13.30 uur bij Restaurant De Oude Herbergh, Utrechtseweg 245, Oosterbeek. Start wandeling rond 14.00 uur. Stevige (wandel)schoenen zijn zeker aan te bevelen. Het is geen verhard wandelpad. We moeten best wel klimmen en afdalen. Na afloop van de wandeling is er gelegenheid om bij Restaurant De Oude Herbergh iets te eten of te drinken (voor eigen rekening) en als je dit wilt, samen na te praten.

Voorgaande wandelmiddagen waren waardevolle en fijne middagen. Broers en zussen, grootouders, familie en vrienden zijn ook welkom. Aanmelden wordt op prijs gesteld. Je kunt bellen met Bettie Elzenaar 06 40875275. Besluit je op het laatste moment om mee te lopen, dan is dit prima. www.oudersoverledenkind.nl.

Vlooienmarkt Bemmel

BEMMEL - In de sporthal De Bongerd aan de Sportlaan 1 is er zondag 24 februari van 9.00 tot 16.00 uur een grote overdekte vlooienmarkt.

Het is een grote vlooienmarkt waar weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuisterijen, brocante, huisraad en kleding te koop wordt aangeboden. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen. De markt wordt georganiseerd door Animo vlooienmarkten bv. (06 39108152, www.animo-vlooienmarkten.nl).

De markt bezoeken kost 3,00 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor 65-plussers; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. De sporthal zorgt voor de catering.

Trouwen, verloven of elkaar opnieuw trouw beloven tijdens Vierdaagsefeesten

(foto: Jan-Willem de Venster)

NIJMEGEN - Hoe wil jij de liefde vieren tijdens de 50ste Vierdaagsefeesten? Midden op het Keizer Karelplein, met je blote voeten in de Waal of op het podium van de Stevenskerk? Vertel Vierdaagsefeesten jouw ultieme droom en wie weet maken zij het werkelijkheid.

Vierdaagsefeesten roept stellen op die elkaar hebben ontmoet op de Vierdaagsefeesten, zijn verloofd tijdens de Vierdaagsefeesten of al getrouwd zijn tijdens de Vierdaagsefeesten maar hun huwelijksgeloften opnieuw willen uitspreken.

Stuur jouw liefdesverhaal met de Vierdaagsefeesten in de hoofdrol én jouw droom voor de 50ste Vierdaagsefeesten uiterlijk 1 maart naar info@vierdaagsefeesten.nl. Twee weken na deze deadline neemt de organisatie contact met je op wanneer ze met jouw droom aan de slag gaat

Voorstelling De Maria Passie

HUISSEN - Hartverwarmend en zonder poespas. De Maria Passie komt in de Zandse kerk aan de Van Wijkstraat 33 Huissen op 9 maart. Een groep bijzondere enthousiaste mannen en vrouwen vertellen en zingen over het levensverhaal van Maria. "Een bron hoop en bovenal een moeder van liefde."

Maria wordt vertolkt door verschillende vrouwen, het verhaal verteld door meerdere vertellers. De muziek van bekende artiesten als Blöf, Ruth Jacott, Ilse de Lange (e.a) brengen diepgang in het verhaal én plaatsen het in deze tijd. Het is prachtig om te horen hoe de voor velen voor ons bekende popnummers naadloos in een religieus verhaal passen. Het levens verhaal van Maria dat, volgens productie leider Annemarie van Leen verteld moet worden omdat het zo herkenbaar is. Want ook al speelt het verhaal zich af in het verre verleden, als mens zijn we weinig veranderd. We oordelen, we hebben lief, krijgen te maken met verlies en velen moeten helaas ook op de vlucht net als Maria. Aanvang: 19.30 uur, kerk open vanaf 18.30 uur.

Kosten: 10.00 uur in de voorverkoop; 12.50 euro aan de deur. Kaarten zijn te bestellen via www.demariapassie.nl. Tevens te koop bij Slijterij Degen, Restaurant de Betuwe beide te Huissen en bij schoonheidsspecialiste Jolande Mattijssen in Doornenburg. "Wilt u meer informatie? Informeer bij Lourdeswerk Huissen Janneke Schluter, Ria Vos 06 51047878, Annelies Mulder 06 14287712, Pierre Spaan 06 12681870 of per e-mail lourdeswerk@rkparochiemariamagdalena.nl. Kijk ook eens op www.demariapassie.nl.

Workshop mozaïeken voor senioren

Mozaïeken: Dit kan het worden. (foto: Seniorweb)

ELST - Door een vruchtbare samenwerking van Creatief Collectief Elst met Forte Fit voor senioren kunnen wij u een leuke creatieve workshop aanbieden.

In deze workshop leert men in korte tijd de eerste beginselen van mozaïeken. Op een mdf-plankje van 15 bij 15 cm maakt u met stukjes tegel en allerlei andere materialen een klein werkstukje. Gereedschappen, waaronder mozaïektangen en lijm zijn aanwezig, evenals voorbeelden. Voegen en uitleg hoe je moet voegen worden na de workshop meegegeven. Het uiteindelijke werkstuk kan als onderzetter, maar ook als schilderijtje gebruikt worden.

Heeft u zelf een kopje of bordje met een mooi motiefje dat kapot mag, een schelp, porseleinen figuurtjes of wat dan ook, neem dit dan gerust mee. Dan kun je het op de cursus in een mozaïek verwerken op zaterdag 9 maart van 13:30 tot 15:30 uur (uiterlijk inschrijven tot 28 februari). Locatie is de werkplaats van Creatief Collectief Elst, Pr. Irenestraat 49 (paadje/zijkant De Wieken). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wil Teunissen.

Telefoon 06 30764452 of wilteunissen1956@gmail.com of www.fortefit.nl.

Betuwse Goudsbloem bloeit in Brussel

Martin Schulz ontvangt de Marigold van Martien van Hemmen en Ulrich Francken. (Euregio Rijn Waal) (foto: Jan in 't Hout)

BETUWE - Natuurlijk was het bestuur van het Exoduscomité onlangs weer aanwezig bij de jaarlijkse conferentie van de Liberation Route Europe.In Brussel troffen vertegenwoordigers van Europese groepen elkaar. Doel is om de Bevrijdingsroute verder uit te breiden en te markeren.

Daarbij is voor het Exoduscomité de inzet, dat hetgeen in de Betuwe is gebeurd onderdeel blijft van deze Europese markering. Daartoe is het aantal Luisterkeien met behulp van de gemeenten en de Euregio Rijn Waal uitgebreid. Ook wordt er samengewerkt met initiatiefnemers in Kleef en het Bevrijdingsmuseum.

Bijzonder was het moment waarop de Marigold, de Goudsbloem, als symbool voor burgers in oorlogstijd, kon worden uitgereikt aan de Duits Europse politicus Martin Schulz. Met belangstelling nam hij hiervan kennis; verzekerend dat dit een blijvende plek krijgt in zijn hart.

De conferentie was òòk de gelegenheid om touroperators te ontmoeten, die markante plekken in onze regio aandoen.Herinneringstoeristen uit Amerika en Engeland bezoeken steevast het Airborne- en Bevrijdingsmuseum. Dat is volkomen terecht, maar gaandeweg groeit de interesse voor hetgeen in de Betuwe in de periode '44-'45 is gebeurd. In oktober zal een bus met Amerikanen een bezoek brengen aan Huissen en het daar aanwezige ere Massagraf waar circa 150 burgers zijn begraven.

In het herdenkingsjaar 2019 staan veel initiatieven op stapel. Hierover zal men op de hoogte worden gehouden. Zoals over de Exodustocht op 29 juni en de 2 Oktoberherdenking.

Een debatavond maar dan anders 'Elst, Speerpunt of Doelwit?'

ELST - Theater De KiK presenteert op maandag 11 maart in de theaterzaal een debatavond over de toekomst van Elst. Biedt de ligging van Elst, tussen de steden Arnhem en Nijmegen juist kansen of is het een bedreiging en moet je beschermen wat je hebt.

In maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten en het Waterschap. Op deze avond heb je de kans om je mening te laten horen en om je te laten informeren.

Tijdens deze avond presenteren vier sprekers hun visie met zowel een blik op de toekomst als een terugblik naar het verleden:

- Marieke Helsen (archeoloog en antropoloog) verzorgt de aftrap met een interessant verhaal over het gebied waarin wij leven.

- Wim von der Heijden (Arcadis) geeft vanuit de invalshoek van het bedrijfsleven een beschouwing over de kansen voor dit gebied.

- Jan Brouwer (historicus, Marithaime Elst) betoogt zijn visie op onze omgeving.

- Toon van Asseldonk (burgemeester en inwoner van Overbetuwe) vertelt zijn zienswijze op de mogelijkheden voor onze streek.

De vier sprekers eindigen hun betoog met een stelling. Hierover kunnen de bezoekers in debat gaan met elkaar en hun denkbeeld, gedachte of oordeel duidelijk maken. De avond staat onder de bezielende leiding van Frank Hemeltjen (kunstenaar), van hem zijn we gewend dat hij zijn eigen inkleuring geeft aan de avond. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Chris Korzec (musicus, gitarist). Daarnaast ondersteunt Elmar Noteboom (kunstenaar, docent) met live tekeningen op het scherm de gesprekken en de debatten. Aanvang is 20:00 uur. Kaarten voor deze avond kosten (inclusief drankje) 9,50 euro en zijn te reserveren via www.theaterdekik.nl.

Theater De KiK wil met de debatavonden mensen met elkaar in gesprek brengen over maatschappelijke thema's. Inspireren, uitdagen, anders kijken en wellicht komen tot nieuwe zienswijzen, maar ook een mooie avond beleven is daarbij het doel.

R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 23 februari
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Magna Voce
H. Maria Geboorte Driel: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Cantorije
St. Willibrordus Herveld: 19.00 u: eucharistieviering, F. Bomers, St. Caeciliakoor

Zondag 24 februari
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, G. Peters, InVoice
St. Leonardus Oosterhout: 11.00 u: eucharistieviering, N. Sales, Musica Nova

Doordeweekse vieringen R.K. Parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg 09.30 u. kerk, 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel, 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Projectzangers gezocht

BEMMEL - Zangvereniging Meander uit Bemmel is dringend op zoek naar tenoren en bassen, die op 'projectbasis' willen meezingen met hun high tea-concert op 19 mei in de hervormde kerk in Bemmel.

Ook sopranen en alten zijn welkom! Het repertoire bestaat uit musicalliederen. Het concert is in samenwerking met koor Jubilate uit Gendt. "We repeteren op maandagavond van 20.15 tot 22.15 uur in cultureel centrum De Kinkel, Van Ambestraat 1 in Bemmel. Aanmelden via mevrouw A.van Donselaar, telefoon 0481 450220 of kom gewoon naar onze repetitie. Zie ook: www.meander-bemmel.nl. Schroom niet en zing lekker mee!

Dropping in Hemmen

HEMMEN - Zaterdag 23 februari is de eerste dropping van 2019.

Vanaf 19.00 uur kunnen de deelnemers starten.vanuit dorpshuis De Oude School in Hemmen. Kosten 2.50 euro per persoon (kinderen en volwassenen). Meer info: 0488 451002.

10 / 12

Hoera, Alana wordt 7 jaar.
Het is toch wat, nu sta je alweer in de krant.

Xxx opa's en oma's
Alissa, Eleni en Noud.

Hiep hiep hoera!
24 februari wordt onze Ruud 4 jaar
En mag hij naar de basisschool.

Veel kusjes van
opaRinus en omaMarga

Hoera
Op 21 februari 2019 wordt Mathijs
10 jaar.
Gefeliciteerd en een dikke knuffel
Van Oma en Opa.

Onze grote broer Tijmen wordt 10 jaar!

Kus van Mette en Siebe

Na jaren van zorgzaamheid en werken,
is er aan "onze" Sarah nog steeds niks te merken!
Hiep hiep hoeraaa!
Jolanda 50 jaar
Dikke kuss Evert, Julian, Dylan en fam!

Pas op groot gevaar het is zwart en maakt veel lawaai.
Tom wordt 18 jaar en zijn eerste pilsje staat nu eindelijk klaar.
Opa en Oma.

21 februari 2019
Hoera, het is echt waar
Onze lieve (o)ma Cornelissen wordt 74 jaar

Liefs, Lisa, Esmée, Cas, Ben, Robert-Jan, Tinja en Miranda

Lieve Chan,
Van harte gefeliciteerd!
Jaja echt waar..
Op 19 februari wordt je 30 jaar!
Veel liefs van ons

Hiep, hiep ,hoera.
25 februari wordt Sjors van Meerten
4 jaar, gefeliciteerd. En gaat naar groep 1 van de basisschool.
Veel leerplezier.
Liefs Oma Ria.

Ok al geet ze over t asfalt lankuut.
Noar 50 joar nog steeds 'n
strakke snuut

Lieve Anouk,
Hoera 22 februari word jij 25 jaar!
Gefeliciteerd!
Liefs,
Het feestteam.

Deze kanjer wordt 50!

Hoera!
Onze mooie meid Fenna
24 februari alweer 7 jaar
Gefeliciteerd

Liefs papa mama en Ryan

Jesse van Neerbos
geslaagd zwemmen
A
Knap gedaan.
Opa - Oma - Oma

Sanne
Dit leuke meisje wordt binnenkort 16 jaar.
Gefeliciteerd.
van de beide Oma's!

DE WEEKHOROSCOOP VAN HÉT GEMEENTENIEUWS
van 21 tot en met 27 februari

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS WATERMAN. Het relationele leven van een waterman ziet er wat gecompliceerd uit. Ze verbinden zich wel met de ander, maar lijken er altijd op uit om te benadrukken dat ze het in hun eentje ook goed redden. Een LAT-relatie lijkt echt iets voor de waterman te zijn. Geef de waterman voldoende vrijheid. Dan kruipt hij uiteindelijk dicht tegen je aan.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Vlak voor het weekend lijkt het wel alsof iedere discussie uit moet lopen op ruzie. Het gevaar is dat je teveel de nadruk legt op de verschillen tussen jou en de ander. Probeer eens de overeenkomsten op te sporen! In het weekend voel jij je niet zo op je gemak. Zoek diegenen op waarbij jij je wel goed voelt.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Voor het weekend komt er een kleine verrassing jouw kant op. Dat kan een financiële meevaller zijn of een bijzonder scherp aanbod. Tijdens het weekend is er sprake van een heftig contact. Dat kan twee kanten op gaan. Of het wordt heel intens in positieve zin, of het is zo heftig dat het uit elkaar klapt.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Aanstaande vrijdag gebruik je zoveel woorden om jezelf duidelijk te maken, dat niemand er nog een touw aan vast kan knopen. Gelukkig ben je tijdens het weekend wat compacter qua boodschap. Je brengt wat je zegt terug tot de essentie. Na het weekend is er evenwicht tussen gevoel en verstand.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Zaterdag zijn er wat botsende belangen. Het is goed dat jij opkomt voor jezelf! Zondag is rustiger en harmonieuzer. Samen genieten is dubbel genieten, kreeft! Na het weekend ben je in eerste instantie heel evenwichtig, maar richting woensdag word jij uitgelaten. Er wordt dan heel wat gelachen.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Donderdag ben jij degene met een goed overzicht. Van daar uit kun jij hele goede en passende adviezen geven. In het weekend heb je vooral aandacht voor jouw familie. Het gaat er gezellig aan toe. Volgende week dinsdag loop je het risico dat een meningsverschil uitloopt op machtsstrijd.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Aanstaande vrijdag lijkt een probleem onoplosbaar. Laat het los, neem even afstand, en de oplossing zal zich spontaan aanbieden. In het komende weekend kun je ontspanning vinden door iets spannends. Een goed boek of een spannende film dus. Na het weekend bied jij iemand jouw diensten aan.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Vlak voor het weekend ben jij in goed gezelschap en ontstaan er zeer interessante gesprekken. Tijdens het weekend is er iemand die aan jou iets opbiecht dat héél persoonlijk is. Ga daar zo discreet mogelijk mee om! Misschien is het een goed idee om zelf ook iets aan die ander toe te vertrouwen.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Voor het weekend heb jij de neiging om bepaalde zaken heel scherp te formuleren. Dat kan kwetsend zijn! Tijdens het weekend heb je die neiging niet. Integendeel! Je bent juist heel vriendelijk en open. Pas volgende week dinsdag op dat je je niet laat verleiden tot een onnodige machtsstrijd.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Op donderdag 21 februari sta jij in het middelpunt van de belangstelling. Daar geniet je enorm van. De volgende dag blijkt dat er mensen zijn die jou dit gunnen, maar dat er ook figuren zijn die jaloers zijn en het je niet gunnen. Zoals alles waait dit ook over. Volgende week woensdag is een dag vol humor.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Aan het einde van de huidige werkweek voel jij je niet zo op je gemak. De mensen om je heen doen moeilijk terwijl daar geen enkele reden voor is. Tenminste in jouw ogen. Het weekend gebruik je om uit te rusten en op te laden. Na het weekend functioneer jij heel goed op de automatische piloot.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Vlak voor het weekend zijn er familie beslommeringen die je niet kunt of mag negeren. Juist jouw inbreng als min of meer onpartijdig persoon is belangrijk. In het weekend twijfel je eraan of je de juiste stappen hebt ondernomen. Blijf vertrouwen op jouw sterke intuïtie, waterman! Die heb jij.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Voor het komende weekend krijg jij een geweldige kans! Grijp die kans zodra die zich voordoet want die kans is er maar even. Je merkt aan de reacties van anderen dat ze jou dat wel gunnen, maar dat ze eigenlijk zelf die kans wilden hebben. Volgende week woensdag is een dag met een lach én een traan.

Psychische klachten als thema voor lezing bij Kinkelacademie

BEMMEL - Op maandag 25 februari is er een lezing door Prof. Dr. Jan Spijker.

Zijn synopsis: Er lijkt een tsunami van stress gerelateerde klachten over Nederland te trekken. Het voorkomen van depressie in Nederland is al jarenlang hoog en ook de cijfers over burn-out en overspannenheid lijken op te lopen. Probleem is wel om deze verschillende psychische klachten van elkaar te onderscheiden en goed in kaart te brengen. De oorzaken voor deze toename zijn divers maar veel wordt gewezen naar maatschappelijke factoren zoals toegenomen individualisering en prestatiedruk. Gelukkig zijn er veel goede behandelingen voor deze klachten maar het is duidelijk dat alleen met behandelen het tij niet gekeerd kan worden.
Preventie is een sleutelbegrip en er zal dan ook op alle lagen van de maatschappij veel meer aandacht moeten komen voor signalering en preventie van psychische aandoeningen.

Cultureel centrum De Kinkel, van Ambestraat 1, Bemmel. Aanvang 20.00 uur. Vanaf 21.30 uur vragen/ discussie/ Philipgesprek. Kaarten inclusief kopje koffie of thee voor aanvang kosten 12,50 euro via www.dekinkel.nl en bij boekhandel De Toren van Bemmel.