GN Overbetuwe-Nederbetuwe

22 mei 2019

GN Overbetuwe-Nederbetuwe 22 mei 2019


Koetsiersmarathon bij strandpark Slijk-Ewijk

Tweespan Groninger paarden in de waterbak. (foto: Rient Ploeger)

SLIJK-EWIJK - De Betuwse Aanspanning, de vereniging van koetsiers en menners in de Betuwe, houdt zondag 26 mei een oefenmarathon vanaf het terrein bij strandpark Slijk Ewijk, in samenwerking met de Uit(R)waarde.

Om 10.00 uur wordt het startschot gegeven voor het wegtraject rond het water van het -trandpark. Daarna door Slijk Ewijk en het Loenense bos en via Herveld-Zuid weer terug naar het beginpunt. In het parcours zijn een viertal hindernissen opgenomen, bestaande uit 5 of 6 al dan niet natuurlijke doorgangen, die in de juiste volgorde zo snel mogelijk gereden moeten worden. Het is daarom spectaculair om te zien.

Na het wegtraject en de hindernissen is er een pauze voor paard, pony en mens. Er volgt een vaardigheidsproef. Dat bestaat uit een traject van 14 – 18 poortjes van pilonnen, met tennisballen, die natuurlijk moeten blijven liggen. Strafseconden worden uitgedeeld bij het vallen van de ballen en bij een tijdsoverschrijding. De vaardigheidsproef moet zo snel mogelijk gereden worden. Aan het eind van de dag worden de winnaars bekend gemaakt en wie welke punten heeft verdiend voor het clubklassement.

Belangstellenden zijn welkom en koetsiers en menners, ook van buiten de club kunnen zich per mail nog opgeven tot 20 mei ’19 bij Rient Ploeger: rient.ploeger@hetnet.nl (06 30391460).

Braderie, muziek, terrassen, rad van fortuin en attracties
Bruisende Hemelvaartsmarkt in Zetten

ZETTEN – Donderdag 30 mei is iedereen weer van harte welkom in het gezellige centrum van Zetten voor de jaarlijks terugkerende Wizet Hemelvaartsmarkt. Winkeliers- en ondernemingsvereniging Zetten- de Wizet- heeft zich volop ingezet om een mooie dag te organiseren.

Op diverse sfeervolle terrasjes op het Julianaplein kunt u zich tegoed doen aan heerlijke, vers bereide maaltijden, maar ook losse hapjes en drankjes zijn verkrijgbaar. De kramen en standhouders staan opgesteld in het centrum, goed bereikbaar voor iedereen. Ondertussen zijn er muziekoptredens op het plein. Ook aan de kinderen is ruimschoots gedacht, er staan een groot aantal speelattracties opgesteld. Komen jullie ook mee genieten? Gedurende de hele dag zijn er bij het rad van fortuin, op het plein bij het terras, heel veel fraaie prijzen te winnen, deze zijn door de ondernemers van Zetten en omstreken ter beschikking gesteld. Let op; dit keer is de hoofdprijs spectaculair (laatste ronde van de verkoop rond 16:50 uur), namelijk een buurt-barbecue voor 55 personen, de tweede prijs een buurt-barbecue voor twintig personen en als derde prijs een BBQ-pakket-compleet. Dit maakt het kopen van een lootje waardevol!

Dit jaar vraagt de Wizet uw bijzondere aandacht voor de finale van de talentenjacht Zett'n Toon. Deze talentenjacht is georganiseerd door de Wizet in samenwerking met Jazzebel Music. Bij Restaurant Antonn aan het Schweitzerpark kunt u dit spetterend zangspektakel beleven. Na de spraakmakende voorrondes zijn er namelijk vijf finalisten overgebleven, die deze dag gaan strijden om de titel. In het voorprogramma treden de bands 'Back to Blondie' en 'S-tricks' op. "We zien u heel graag op donderdag 30 mei." De Hemelvaartsmarkt is van 11.00 tot 17.00 uur. De finale van de talentenjacht Zett'n Toon start om 17.30 uur. Aansluitend aan de markt. Parkeren is in heel Zetten gratis.

Avond over afval scheiden

IJZENDOORN - Wist je dat een chipszak bij het restafval hoort? En vraag je je wel eens af waarom je afval scheidt, en wat er mee gebeurt? Kom dan naar de bewonersavond over afval scheiden!

Op verzoek van Huis van IJzendoorn geeft Avri-voorlichter Jose Bosschart uitleg over het belang van afval scheiden en de werkzaamheden van de Avri. Op woensdag 22 mei om 19.30 uur is iedereen welkom in dorpshuis Ons Tehuis. De entree is gratis en de koffie staat klaar! Aanmelden is niet nodig. "Vervoer nodig? Laat het even weten! Wilt u graag komen en heeft u vervoer nodig? Belt u ons even, dan halen wij u op. U kunt bellen naar Dorine Bos 06 13078802 of Dick van Kampen 06 10564748."

Kim Peeters regiokampioen turnen

Kim Peeters werd regiokampioen. (foto: Cyril Haggenburg) Cyril Haggenburg

ZETTEN - Tijdens de regiofinale voor de 5e divisie-damesturnen heeft Kim Peeters van GV Excelsior Zetten zeer knap de eerste plaats behaald!

Vijf turnsters van GV Excelsior Zetten wisten zich te plaatsen voor deze finaledag. Ilana Scholtus kwam uit in de categorie instap, Kim Peeters en Annelee Mensing bij jeugd1, Brechje Oei bij jeugd2, en Nomi Haggenburg bij de junioren. Niet alles lukte bij iedereen zoals het wel in de lessen lukte, maar over het algemeen mogen we zeer tevreden zijn over de behaalde resultaten bij de turnsters. De finale dag eindigde zeer mooi met een dubbele podiumplaats bij de categorie jeugd1. Kim Peeters liet een serie mooie oefeningen zien. Ondanks dat Kim een keer van de balk af ging na een geslaagde radslag werd ze toch knap eerste en mag zich regiokampioen noemen in de categorie jeugd 1. Heel verrassend mocht ook Annelee een medaille in ontvangst nemen voor haar vierde plaats.

Op dezelfde dag vond ook de districtsfinale van de 4e divisie plaats in Hengelo (OV), waar Tirsa Pieters (pupil1) en Isabel Kroon (junior) voor GV Excelsior uitkwamen. Beiden draaiden een goede wedstrijd en werden respectievelijk 12e en 9e in hun eindklassement.

Het turnseizoen is nu vrijwel en einde en GV Excelsior kan terugkijken op een zeer geslaagd seizoen met veel prijzen en mooie wedstrijdresultaten van alle turnsters. De turntrainers Wil Gulpers, Marjolein Lekkerkerker en Cyril Haggenburg werden bedankt voor hun inzet om dit seizoen tot een groot succes te maken en ook de juryleden Moniek Megens en Eva Duijn voor de inzet bij de jury tijdens de wedstrijden.

Hans Witjes bij Open Podium

Huissenaar Hans Witjes is vrijdag 24 mei te zien en te horen bij het Open Podium in Elst. (foto: PR)

ELST/HUISSEN – Twee gitaristen en een zangeres zijn vrijdag 24 mei te aanschouwen en te beluisteren tijdens het Open Podium Elst. Zij verzorgen die avond in zalen- en partijcentrum Onder de Toren aan de Sint-Maartenstraat 34 In Elst, ieder afzonderlijk, een optreden.

Het betreft deze avond drie regionale muzikanten, die vanaf 20.30 uur het podium betreden. Zo brengt de in Huissen woonachtige singer-songwriter Hans Witjes weer eens bezoek aan het Open Podium. Hij is met enkele van zijn eigen Nederlandstalige luisterliedjes te zien en te beluisteren.
Verder is ook gitarist/zanger Wes Leurs present. De Elstenaar speelt dan onder meer nummers van Dire Straits en The Rolling Stones. De enige vrouwelijke muzikant in het gezelschap is zangeres Yoke Anders, in Elst en omgeving geen onbekende. Zij begeleidt zichzelf op de piano bij nummers van artiesten als Kate Bush, Cindy Lauper en Marco Borsato.
Wie altijd al op het podium wil staan, of wie zin heeft om een keer het publiek te laten horen wat hij/zij zoal in zijn/haar mars heeft, kan dat doen tijdens het Open Podium. Dat aanbod geldt ook voor bandjes. De organisatie Muziek In Elst faciliteert de deelnemers daarbij met de benodigde apparatuur, zoals versterkers en microfoon. Die zijn in de zaal aanwezig. Wie eind juni wil optreden, die meldt zich aan vóór 14 juni via 06-53868766, of via Tonny@muziekinelst.nl. Publiek is bij het Open Podium altijd welkom. De entree bedraagt twee euro. Info staat op www.muziekinelst.nl/open-podium.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 25 mei
H. Maria Geboorte Driel: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Cantorije
H. Maria Geboorte Lent: 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Young at Heart


Zondag 26 mei
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering, N. Sales, St. Caeciliakoor
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad: 10.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, GK De Levensbron
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 10.00 u: eucharistieviering G. Peters, Spetters, Eerste Heilige Communie
St. Jacobus de Meerdere Valburg, 09.30 u: woord- en communieviering J. Rademakers, Dameskoor
St. Willibrordus Herveld: 16.00 u: Marialof, V. Bulthuis, St.Caeciliakoor

Doordeweekse vieringen R.K. Parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg 09.30 u. kerk, 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel, 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Gezellige ouderendag
in de Oude School in Hemmen

Zonnebloem. (foto: cnme Hemmen)

HEMMEN - In samenwerking met de Zonnebloem organiseert CNME Hemmen weer een gezellige ouderendag op zaterdag 22 juni in de Oude School in Hemmen

Het programma voor deze dag ziet er dit jaar als volgt uit: We beginnen deze zaterdagochtend om 11.00 uur met koffie en wat lekkers. Rond 12.30 uur zal Anton de deelnemer verrassen op een heerlijke uitgebreide lunch. Om 14.00 uur vervolgen we ons programma met een lezing over weidevogels die in onze omgeving voorkomen. En rond 15.00 uur sluiten we deze gezellige dag af.

De kosten zijn 20 euro voor het hele programma. Iedere oudere in Zetten, Hemmen en Randwijk is welkom en kan zich opgeven bij Stien op den Brouw, 0488 429991.

Apparaat, lamp of gereedschap defect?
Kom er mee naar het Repair Café!

OVERBETUWE - Repair Café Overbetuwe is open op donderdag 23 mei, maandag 3 en vrijdag 7 juni. Bent u al eens bij het Repair Café geweest. Kom eens langs. Onder het motto “Weggooien? Mooi niet.

Hebt u thuis defecte huishoudelijke apparatuur of elektrisch gereedschap dat niet meer werkt, kom dan naar het repair café in de Overbetuwe in Elst, Zetten of Randwijk. Misschien kan het gerepareerd worden of krijgt u goed advies. De vrijwilligers repareren diverse soorten elektrische huishoudelijke artikelen, elektrisch gereedschap, audioapparatuur, verlichting en doen ook kleine kledingreparaties (Elst). Televisies en witgoed vallen buiten het bereik van dit Repair Café. Ook voor vragen op het gebied van uw laptop of tablet kunt u in Elst terecht, bijvoorbeeld hoe om te gaan met de USB-stick, de printer of een app.

Het repair café in Elst vindt plaats op donderdag 23 mei van 13.00-16.00 uur in de Kringloopwinkel 2Switch aan de Aamsestraat 42. Ze zitten boven. In Randwijk staan de vrijwilligers klaar op vrijdag 7 juni van 19.00-21.00 uur in het cultureel centrum Randwijks Hof aan de Bredeweg 8a. In Zetten zitten ze in de Jongerensoos UniqZ in de Schweitzerpark 2 op maandag 3 juni van 13.30-16.00 uur. Voor meer info: www.fortewelzijn.nl 085 0406066.

Rode Kruis zoekt collectanten

Rode Kruis Lingewaard-Overbetuwe was onlangs nog actief in Doornenburg. (foto: Eric Versteeg/Rode Kruis) Eric Versteeg (Rode Kruis)


BETUWE - Op 16 juni start de jaarlijkse collecte als onderdeel van de Rode Kruis Week. In Nederland gaan dan tienduizenden vrijwilligers met de collectebus langs de deur om steun te vragen voor de activiteiten van het Rode Kruis. Dat gebeurt ook in de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe. Hiervoor worden collectanten gezocht!


Tijdens de Rode Kruis Week (dit jaar van 16 - 22 juni) wordt met allerhande georganiseerde activiteiten aandacht gevraagd voor de inzet van onze Rode Kruis vrijwilligers in Nederland. Men kan deze activiteiten steunen door tijdens deze week te geven aan de Rode Kruiscollectant. De opbrengst van de collecte komt dit jaar geheel ten goede aan de Rode Kruis activiteiten van de afdeling Lingewaard-Overbetuwe. Zo worden EHBO-lessen ondersteund aan leerlingen van groep 7 en 8 op basisscholen in Lingewaard en Overbetuwe. Ook kunnen (sport-)verenigingen lessen krijgen in reanimeren en in het omgaan met een AED. "Heeft u in de week van 16 - 22 juni een uurtje vrij? Wilt u graag het Rode Kruis ondersteunen met een collecte in uw eigen woonomgeving? U kunt zich aanmelden bij Rick Bouwman via rbouwman@rodekruis.nl of 06 20594243." Meer info staat op www.rodekruis.nl/lingewaard-overbetuwe en op Facebook.

Mindful walkclinic bij het CNME Hemmen

Mindful walkclinic. (foto: cnme hemmen)

HEMMEN - Druk, druk, druk? Kom tot rust met het CNME Hemmen tijdens de mindful walkclinic op de nationale wandel-coach-dag. Zaterdag 25 mei van 10.00-11.30 uur (om 9.45 uur verzamelen) is het nationale wandel- & natuur coachdag.

Je kunt op een laagdrempelige manier kennismaken met wandelcoaching. Wandelcoaching is een natuurlijke vorm van coachen in de buitenlucht. Op deze dag organiseert leefstijl- en wandelcoach sabine jansen samen met het CNME Hemmen de 'mindful walkclinic', de combinatie van wandelen, mindfulness en ademhalingstechnieken. Wandel mee en kom tot rust op het prachtige landgoed Hemmen. Mindful walk is de combinatie van wandelen, mindfulness en ademhalingstechnieken.

Tijdens de wandeling is er aandacht voor de omgeving en worden je zintuigen geprikkeld met allerlei intermezzo’s over de thema’s focus, loslaten, vertrouwen en ontspanning. bewegen in de buitenlucht maakt dat je loskomt van vaste denkpatronen en gewoonten en ontspant. Zo geeft een mindful walk je wat je nodig hebt en dat zal voor iedereen anders zijn. De wandeling duurt 1,5 uur en is geschikt voor beginnende en gevorderde wandelaars. de wandelroute is 5 km; maximaal 16 deelnemers kunnen meedoen. Meer info staat op www.cnmehemmen.nl. Start & eindpunt is dorpshuis De Oude School, Kerkstraat 4, Hemmen. De kosten zijn 7,50 euro (inclusief een flesje drinken en een lekkere versnapering onderweg). Aanmelden kan door Sabine Jansen een berichtje te sturen of te bellen 06 11278063, info@lifefullnesscoaching.nl.

Ophalen rommelmarktspullen in Ingen

INGEN - De jaarlijkse rommelmarkt voor de Ingense Kerk wordt georganiseerd op zaterdag 15 juni. Een grote groep enthousiaste vrijwilligers zijn er weken van te voren al druk mee.

Op zaterdagochtend 1 juni rijden ze het dorp door om bruikbare spullen op te halen. Vanaf 9.00 uur gaan ze in Ingen de huizen langs en is het laden geblazen! Ook worden er loten verkocht. Daarmee zijn tijdens de rommelmarkt mooie prijzen te verdienen.

Sponsor bedankt!

Elistha JO19-1. (foto: Wim Hendriks) Wim Hendriks

ELST - Elistha JO19-1 speelt al een tijdje in nieuwe shirts. Maar nu was er eindelijk tijd om te poseren in deze nieuwe shirts met de sponsorHendriks Cleaning uit Elst. http://www.hendrikscleaning.nl/

De sponsors Rianne en John Hendriks bedankt! Natuurlijk poseerde het team trots met de sponsors. Op de achterste rij staan Rianne en John tweede en derde van links.

Sponsor bedankt!

OPHEUSDEN - Het boomkwekersteam van DFS is deze week verrast door Adriaan van de Bijl boomkwekerijen en van Dijk bedrijfskleding beide ondernemers uit Opheusden.

Voor de wedstrijd tegen Treffers 2 die overigens werd gewonnen met 3-2 zijn de sportieve mannen in het nieuw gestoken. Op de foto staat het elftal gekleed in nieuwe vesten. Meer info staat op www.boomkwekersteam.nl.

Filmavond in
Herberg De Aandacht

HETEREN - Filmavond op woensdag 22 mei: 'Der Himmel über Berlin' (Wim Wenders, 1987).

De engel Damiel zweeft samen met andere engelen boven Berlijn om eenzame en verdrietige inwoners te helpen. Na eeuwen als engel te hebben geleefd, wil hij graag een mens van vlees en bloed worden, om te zien wat hij zoals mist en om de aardse geneugten te kunnen proeven. Als hij op een dag een circusacrobate ontmoet, zal zijn bestaan nooit meer hetzelfde zijn. Inleiding en nagesprek: pastor Victor Bulthuis. Entree inclusief koffie/thee vier euro. Adres; Kerkplein 1, Heteren. Opgeven bij Corina Vos 06 33331746.

Sponsor bedankt!

KESTEREN - V.O.F. van Bruggen, RoyRodi en Go Tan BV hebben het vrouwen 1 team van Kesteren voorzien van nieuwe inloopshirts.

De dames bedanken deze sponsoren, Bert, Han Go en Roy, hartelijk voor dit mooie gebaar. Han Go kon helaas niet aanwezig zijn bij de uitreiking. Het vrouwenteam en de meidenteams kunnen nog nieuwe aanwas gebruiken. Heb je interesse, kom gezellig een keer kijken.

Huissenaar Jan van Helvoort met gezin in China

'Er heerst in Shanghai een enorme prestatiecultuur'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Jan van Helvoort (44), een geboren Huissenaar die vanwege zijn baan bij Ikea in 2014 naar Zweden trok en vorig jaar naar China. Met vrouw en drie kinderen. 'We wonen in Shanghai, het contrast met het Zweedse bos kan niet groter'.

Een mooi rijtje; Huissen, Amsterdam, Hilversum, Almhult en Shanghai. De eerste is de geboorteplaats van Jan van Helvoort en waar hij opgroeide. De tweede de stad waar hij studeerde, woonde en werkte en zijn vrouw Mascha leerde kennen. De derde plaats is waar het stel woonde en werkte voor Nike en de vierde is het Zweedse dorp waar ze in 2014 naar toe vertrokken, omdat hun -destijds- nieuwe werkgever Ikea er domicilie houdt.

De vijfde tenslotte is de metropool in China waar ze sinds vorig jaar januari verblijven. Met hun drie kinderen Maud (16), Zeger (11) en Ambroos (9). Het stel verhuisde naar Shanghai vanwege hun werk voor Ikea. ,,Mascha's achtergrond is designer en die van mij Human Resources: we hebben in het professionele leven niet met elkaar te maken. Gelukkig maar, want 24 uur per dag zou wat veel zijn.''

Jan vindt Shanghai een 'gigantische stad met een enorme drive, inspiratie en interessante historie'. ,,Er heerst hier een enorme prestatiecultuur. Mijn zoon van 11 vroeg: 'Waarom zie ik nooit leeftijdsgenoten of andere kinderen in de stad?'. Nou, omdat kinderen hier huiswerk maken, bijles krijgen, Engelse cursus volgen, extra wiskunde studeren, muziek studeren et cetera. Onze kinderen sporten veel, zijn druk met school en muziek en we zien veel musea en maken trips: in Shanghai en China. Japan en Korea zijn om de hoek en ook Thailand, Indonesie. De Filipijnen, Vietnam et cetera zijn makkelijk en snel te bereiken.''

De Betuwe

Het wonen in Shanghai is volgens de geboren Huissenaar 'erg op gemak gericht'. ,,Alles is hier en er is veel te ontdekken. China is een geweldig land met contrasten, natuur en een enorme historie. Het is heel gaaf om in dit deel van de wereld te wonen en de snelle ontwikkelingen op gobal level vanuit hier te zien.''

Een gemis voor hem is het (geringe) contact met mensen op straat. ,,Ik spreek geen Mandarijn (de meest gangbare Chinese taal, HS) en weinig mensen spreken Engels. Gelukkig kunnen mijn kinderen zich al aardig redden in het Mandarijn. Ik voel me zeker niet meer Chinees dan Nederlander, wel meer Europeaan. Daarnaast is de luchtverontreiniging soms lastig en missen we de natuur. Het contrast tussen Shanghai en Almhult kan ook niet groter.''

In Zweden woonde het gezin midden in het bos en aan een meer. ,,We hebben er nog een zomerhuis en weten zeker dat we ooit weer terugkeren naar Zweden want de ruimte en de natuur en de mogelijkheden voor kinderen zijn er geweldig.''

Dan, over zijn eigen jeugd: ,,Die was fantastisch in Huissen. Dierbare herinneringen heb ik aan m'n vrienden van toen, de bijbaantjes zoals de Zondagkrant bezorgen (ging niet altijd helemaal goed) en werken bij restaurant De Betuwe waar we met eigenaren Johnny en Jeanette en collega's veel plezier maakten.'' Hoewel hij in Shanghai leeft, mist Jan 'de drukte en gejaagdheid van Nederland absoluut niet'. ,,Evenals de polariserende meningen.''

'Gelukkig redden mijn kinderen zich al aardig in het Mandarijn'

Dijk Xperience

Hoe gaat de dijk eruit zien? (foto: Waterschap Rivierenland)

BETUWE - Van techniek tot veilig werken, van klei-proéven tot klei-proefjes. Groot of klein kon zelf een dijktalud maken met een rupskraan, dumper of bulldozer. Met een virtual reality-bril in de toekomst kijken hoe de dijk er tussen Sprok (Lent) en Wolferen (Overbetuwe) uit komt te zien.

Zo kregen bewoners op het terrein naast stadsbrug De Oversteek een kijkje achter de schermen van een dijkversterking. Deze Dijk Xperience werd bewoners van de Waaldijk aangeboden door het ontwerpteam De Betuwse Waard.

De dijk vanaf Wolferen (Overbetuwe) tot aan Sprok (Lent) moet versterkt worden zodat deze voor de toekomst voldoende veilig is. Het Ontwerpteam De Betuwse Waard werkt aan een slim, efficiënt, veilig en uitvoerbaar ontwerp voor deze dijkversterking en bestaat uit Waterschap Rivierenland, aannemer Combinatie De Betuwse Waard en Witteveen+Bos.

T.V.H.A. organiseert Kleintje Wimbledon voor de 32e keer!

Prijswinnaars editie 2018. (foto: Ingrid Breunissen)

HERVELD - Dit jaar vindt het open tennistoernooi van T.V.H.A. 'Kleintje Wimbledon' weer plaats in week 25 (16 - 23 juni).

Dit jaar weer in week 25 zodat het finaleweekend van Kleintje Wimbledon niet samenvalt met het Beachpleinvolleybaltoernooi. Op deze manier kan iedereen genieten van twee mooie evenementen in Herveld. Dit jaar zal het park weer vrolijk aangekleed zijn. Ook dit jaar hebben we weer een leuk thema, te weten 'De Foute Week'. Op vrijdagavond is er de traditionele feestavond, volledig in het teken van ons thema. Meld je aan als lid op Facebook (zie verderop) zodat je niets mist met betrekking tot deze feestavond. En dit jaar zullen de wedstrijden op zaterdag opnieuw doorlopen tot ver in de avond. Grote kans dat de zaterdagavond dus ook lang gezellig zal blijven!

"Ook als u niet deelneemt aan het toernooi kunt u zich dus de gehele week uitstekend vermaken op ons tennispark. U bent allen de gehele week van harte uitgenodigd om sfeer te komen proeven. Tijdens de finales op zondag 23 juni zal de bekende Britse traditie (aardbeien met slagroom) ook weer niet ontbreken. Alle relevante informatie met betrekking tot het toernooi is te vinden op onze site www.tvha.nl. Ook is het toernooi te volgen via Facebook: www.facebook.com/Kleintje Wimbledon TVHA. Neem hier gerust een kijkje om alvast sfeer te proeven en like de pagina om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes.

Parencompetitie Bridge Vereniging Lienden

LIENDEN – Uitslag top-5 wekelijkse parencompetitie ronde 6, zitting 4, bij Bridge Vereniging Lienden

Lijn A

1 Alieke van de Kraats & Willem Mos 64,58%

2 Elis Segers & John Wesselingh 63,89%

3 Johan Eerbeek & Kees de Haas 58,33%

4 Bets & Evert van Daalen 55,83%

5 Corrie van Soest & Rinus van Soest 55,56%

Lijn B

1 Josseke Jonker & Inge van Rossum 72,92%

2 Corrie van der Klift & Cees Riemers 61,11%

3 Lena & Wim Holtman 50,69%

(4) Jan van Lienden & Dick van Ommeren 44,44%

(4) Ida & Gerard van Dort 44,44%

Lijn C

1 Corinne van der Kooi & Pieter Hielckert 62,74%

2 Jannie & Toon van de Kant 60,42%

3 Toos & Mark Dubelaar 57,05%

4 Rianne van den Boomen & Hero Breuning 55,98%

5 Thea & Bert Smit 55,21%

Honing slingeren bij Landerij De Park

Raten klaarmaken voor het honing slingeren. (foto: Reverse Pixels Photography) Reverse Pixels Photography

ELST - Op zaterdagmiddag 25 mei van 14-16 uur gaan de imkers van Landerij De Park de eerste honing van dit jaar oogsten.

De imkers vinden het leuk als er kinderen meehelpen bij het ontzegelen van de raten en het slingeren van de honing. Dat is namelijk best veel werk. "Natuurlijk vertellen we hoe de imkers dit allemaal doen en hoe de honing vanuit de bloemen uiteindelijk in potjes terecht komt. We gaan ook bij de bijen op bezoek, kijken in hun huis. Als je naar jouw eigen huis gaat, weet je héél veel over bijen en smaakt je honing daar waarschijnlijk véél lekkerder. Kom je helpen? Toegang is gratis."
"Landerij De Park vind je aan De Park 12 in Elst. Je vindt de imkers in De Pakschuur. En kom je graag op Landerij De Park? Steun dan de Makers! Kijk op landerijdepark.nl/steundemakers en help mee."

Team Hold It uit Zetten naar EK!

Hold It. (foto: Suzanne Hoogakker)

ZETTEN - Na maanden trainen en vele wedstrijden te hebben gedanst heeft het hiphop team “Hold It” uit Zetten een fantastisch resultaat neergezet op het Nederlands Kampioenschap. Dit was gelijk hun ticket naar het Europees Kampioenschap.

In een klein dorp als Zetten woont wel degelijk heel veel talent! Het weekend van 10, 11 en 12 mei was het zo ver! The European Streetdance Championships van Udo Global. Dit jaar toevallig gehouden in Nederland! Wat een mazzel. Het NH Conference Centre in Veldhoven was de locatie waar twintig landen samen kwamen om de battle met elkaar aan te gaan. Honderden talentvolle teams die het tegen elkaar opnamen.

De dansers uit Hold It van dansschool L2D hadden zich goed voorbereid en zijn twee dagen lang gaan strijden voor hun plekje! Met een geweldige zevende plek als eindresultaat hebben ze het dorp Zetten op de kaart gezet. Mede door heel veel lieve mensen, sponsoren, familie en vrienden mochten de dansers zich gaan bewijzen op het EK! De dank naar iedereen die dit heeft mogelijk gemaakt is groot! Zo trots, zo waardevol! Een ervaring om nooit te vergeten. (www.dansschooll2d.nl).

Bloemrijke akkerranden:
mooie en nuttige omlijsting van boerenland

BETUWE - Ook dit voorjaar worden en net als in voorgaande jaren in LIngewaard en Overbetuwe weer bloemrijke akkerranden ingezaaid.

Dit initiatief van boeren in samenwerking met de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe is weer van start gegaan. De akkerbouwers en veeboeren hebben met hun machines de laatste weken weer stroken van vier meter en breder ingezaaid aan de randen van percelen bieten graan en maïs.

Doel is om met mengsels van bloemen- en kruidenzaden meer biodiversiteit te ontwikkelen. Dit is niet alleen nuttig voor de insecten en bijen maar ook om de natuurlijke vijanden van de gewassen de pas af te snijden. Door natuurlijke vijanden meer leefruimte te geven. Ook geeft het extra voedsel waar de akkervogels zoals de patrijs weer van kunnen profiteren. Boeren en tuinders van de land- en tuinbouworganisatie LTO-afdeling Oost Betuwe zijn blij met de financiële steun van uit de gemeenten nu de de subsidie van de provincie dit jaar is opgedroogd. Hopelijk kunnen burgers en buitenlui in de loop van de zomer weer volop gaan genieten van de bloemrijke versiering van onze percelen en zijn de bijen en patrijzen er mee in hun sas.

Bomenexcursie in het Galamapark in Elst

Anna Pawlownaboom. (foto: Bomengids)

ELST - Zondag 26 mei start om 14.00 uur in het Galamapark in Elst een bomenexcursie die begeleid wordt door IVN RijnWaal-gidsen.

"We verzamelen bij het zitje aan de Randweg bij de entree van het Galamapark tegenover Europaplein 39 in Elst. In het park staan meer dan honderd boomsoorten die voor iedereen te bewonderen zijn. Bomen maken onze wereld niet alleen mooi maar bieden ook schaduw bij warmte en ze verbeteren de lucht kwaliteit. Al eeuwen wordt het hout gebruikt voor het maken van werktuigen, meubels en onder andere muziekinstrumenten. Kent u bijvoorbeeld de Anna Paulowna boom? Deze heeft mooie, violette bloemtrossen voordat het grote blad gaat groeien. Ook de vruchten en zaaddozen zijn bijzonder fraai. Tijdens deze excursie komen ook de groeiwijze, vormen, familie namen en hoe bomen samenwerken ter sprake. Laat u verrassen en kom bomen beleven!"

Open dag
Nijmeegse stadstuinen

NIJMEGEN - Op zaterdag 8 juni openen een dertigtal tuinliefhebbers hun poorten tijdens de 21ste editie van de Nijmeegse Open Tuinendag. Tussen 10.00 en 17.00 uur bent u welkom om een kijkje te nemen en geïnspireerd te raken door tuinen in allerlei maten en vormen.

In zowel Nijmegen als Lent heeft u op deze dag de kans eens in de achtertuin van een wildvreemde te kijken. Verborgen achter oude en nieuwe gevels treft u een diversiteit aan tuinen aan. Van hele grote tuinen aan de rand van het bos, historische tuinen in het centrum tot aan nieuwe stadstuinen in de nieuwbouw van Lent. Juist deze diversiteit maakt de Nijmeegse Open Tuinendag zo uniek.
Alle deelnemers tuinieren op hun eigen manier en naar eigen inzicht, maar wat zij delen is hun passie voor tuinieren. Bent u nieuwsgierig naar hoe anderen tuinieren of heeft u inspiratie nodig?
Wees dan welkom in de Nijmeegse en Lentse tuinen!

Brochures met adressen en tuinomschrijvingen zijn vanaf heden mei à 3,00 euro verkrijgbaar bij Intratuin Malden, Intratuin Elst, VVV Rijk van Nijmegen, Dekker van de Vegt Boekverkopers in Nijmegen en ‘Geknipt voor uw tuin’ in Lent. Meer informatie staat op www.nijmeegsestadstuinen.nl.

Driehonderdste wedstrijd boomkwekersteam

OPHEUSDEN - Afgelopen zaterdag speelde Pel van de Bijl zijn driehonderdste wedstrijd bij het boomkwekersteam van sv DFS.

Een unieke prestatie voor deze speler die zaterdag ook zijn 256e doelpunt tegen de treffers scoorde. Na afloop werd Pel gehuldigd voor deze mijlpaal. Meer info staat op www.boomkwekersteam.nl.

Van 23 tot en met 29 mei

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS TWEELINGEN. De tweelingen is een mens die van afwisseling houdt. Niemand anders kan beter drie dingen tegelijk doen dan zij. Ze hebben veel gevoel voor humor. Een eigen mening hebben ze niet. Ze passen zich naadloos aan aan hun omgeving. Verwondering is hun grootste kracht. Hun algemene ontwikkeling is groot. Daarom weten ze over van alles mee te praten.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Aanstaande donderdag is argumenteren jouw grootste kracht. Je kunt op een felle manier bepaalde standpunten verdedigen. In het weekend staan de planeten goed om iets aan lichaamsbeweging te doen. Volgende week woensdag kunnen de emoties tijdens een bijeenkomst hoog oplopen.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Vrijdagavond staan de planeten goed voor een gezellig avondje uit! Volgende week maandag laat je zien dat je heel creatief bent. En je laat anderen daarvan genieten. De woensdag daarna is een beetje een rommelige dag omdat je zoveel verschillende dingen te doen hebt. Maar het is wel gezellig!

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Aan het einde van de werkweek heb je leuke nieuwe ideeën. Die ga je vanaf maandag uitwerken. In het tussenliggende weekend zijn er diepgaande gesprekken waarbij jij ook 'met de billen bloot' moet. Volgende week woensdag kun jij mensen bij elkaar brengen. Je bent dan een soort bemiddelaar.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Op donderdag ben jij een beetje stilletjes. Er gaat van alles in je om. In het weekend reageer je fel als iemand jou over het hoofd ziet. Maandag begint wat chaotisch. Je weet daardoor niet goed wat te doen. Maar op dinsdag en woensdag vind jij je draai weer en ga je juist heel doelgericht te werk.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Op zaterdag heb je briljante ideeën. Maar na een nachtje slapen zie je ineens leeuwen en beren op de weg. Dat kan je wel helpen om je plannen wat meer handen en voeten te geven. Volgende week woensdag krijg je te maken met een heel krachtige persoonlijkheid. Wordt dit een machtsstrijd?

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Aan het einde van deze werkweek stapelen de problemen zich op. Maar jij hebt voor elk probleem een passende en slimme oplossing. In het weekend doet iemand erg moeilijk. Jij helpt om het eenvoudiger te zien. Volgende week woensdag is een intense dag op het gebied van relaties.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Op vrijdag ga je op zoek naar ontspanning. Na het weekend klopt men bij jou aan voor advies. Je laat zien dat jij heel wat wijsheid in huis hebt. Aan jouw woorden heeft men echt iets! Volgende week woensdag ontmoet je mensen van allerlei aard. Juist de verschillen maken deze ontmoetingen zo leuk.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Op donderdag ben jij tegen iedereen heel open. Ook over persoonlijke zaken. Op zaterdag is dat juist heel anders. Naar buiten toe doe je alsof er niets aan de hand is. Maar van binnen speelt er van alles. Volgende week woensdag spelen er spanningen. Maar jouw relativerende woorden halen de angel eruit.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Tot en met zondag heb je alle tijd van de wereld om plannetjes uit te werken. Maak je plannen zo concreet mogelijk. Aanstaande maandag speelt geluk een grote rol. Richt je energie vooral op datgene wat je (materieel) verder brengt. Op dinsdag wil je erachter komen wat jou zo aan de ander ergert.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Aanstaande donderdag wijst je verstand je de verkeerde weg. Ga gewoon op je gevoel af, steenbok. In het weekend alsmaar dubben over je werk is niet de bedoeling. Maar zo kun je wel op je gemak nagaan wat je te wachten staat. Op maandag kun jij je ideeën en plannen heel goed verwoorden.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Op donderdag neem je te grote stappen bij een uitleg. Het lijkt overdreven, in jouw ogen dan, maar vertel het echt stap voor stap. In het weekend kies je eerst voor de broodnodige ontspanning, om daarna wat verplichte nummers af te werken. Op maandag kies je precies de juiste woorden.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Volgende week maandag ben je aan de ene kant graag onder de mensen. Maar tegelijkertijd ben je die dag hypergevoelig. Selecteer alleen diegenen die je kunt vertrouwen en die jou goed kennen. Die houden wel rekening met jouw gevoeligheid. Op woensdag ontstaan er makkelijk misverstanden.

Between Two Rivers zoekt dirigent

Between Two Rivers, april 2019. (foto: Between Two Rivers)

BETUWE - Na de zomerstop zet vrouwenkoor Between Two Rivers de schouders eronder met een nieuwe dirigent. Die moet alleen nog even gevonden worden.


Between Two Rivers is al bijna 17 jaar een begrip in de regio Arnhem/Nijmegen. De afgelopen twee jaar heeft dirigent Bram Versteegen enthousiast en vakkundig met de vrouwen samengewerkt. In verband met andere werkzaamheden neemt hij aan het einde van dit seizoen afscheid.
Van oorsprong is Between Two Rivers een echt Barbershopkoor. Barbershop is een Amerikaanse a capella zangstijl met veel vastomlijnde gebruiken. Hoewel die Barbershop-basis overeind blijft, heeft het koor onder Versteegens directie ook een frisse ontwikkeling doorgemaakt. Er is meer ruimte ontstaan voor nieuwe stemtechnieken (EVTS) en een moderner repertoire.

Repetities
De 25 leden van Between Two Rivers komen uit de hele regio Arnhem/Nijmegen. De partijen worden in principe thuis ingestudeerd. Tijdens de repetities op woensdagavond komt alles samen. Dan wordt er hard gewerkt én hard gelachen. Uiteraard probeert het koor wel de balans te houden tussen gezelligheid en groei.
Between Two Rivers wil steeds een beetje beter worden. Van een toekomstige dirigent wordt dan ook verwacht dat hij/zij de groep kan uitdagen om het beste uit zichzelf te halen. Een mooi ijkmoment is de tweejaarlijkse wedstrijd tussen Nederlandse Barbershopkoren. Afgelopen april waren ze tevreden met een mooie score van 69%. Voor 2021 staat alvast een stip aan de horizon. De vacature staat op www.betweentworivers.nl of op facebook/B2Rbarbershop. Solliciteren kan tot 16 mei.

Markt op recreatiepark De Linie

Markt op recreatiepark De Linie

OPHEUSDEN - Recreatiepark De Linie houdt op zaterdag 20 juli de Romeinse markt op De Linie.

Dit vindt plaats bij de Romeinse wachttoren die gevestigd is op de Rijnbandijk in Opheusden. Een gezellige kleinschalige markt waar mensen staan met nieuwe en gebruikte spullen. De Romeinse wachttoren is open voor een hapje en een drankje. De markt begint om 10.00 tot 16.00 uur.

Activteiten ontmoetingscentrum De Loohof

ZETTEN - Zoals hieronder kunt lezen zitten we bijna op de oude sterkte wat de activiteiten betreft Deze week is er op donderdagavond een prachtige film te zien: Whale Ridder genaamd. Informatie over deze film kunt elders in deze krant lezen. U bent allen van harte welkom.

Woensdag 22 mei: 10.00 uur koffiedrinken met Cees, 14.00 uur sjoelen met Els en Zeinab.

Donderdag 23 mei: 10.uur bloemschikken met Anneke, 14.00 uur creatief, 19.00 uur film met Alfred.

Vrijdag 24 mei: 10.00 uur koersbal met Jack, 19.00 uur kaarten Joker Troef met Nel.

Maandag 25 mei: 10.00 uur koffiedrinken met Chelo, 17.00 uur eten met Christien (inloop vanaf 16.30 uur).

Dinsdag 26 mei: 10.00 uur koffiedrinken met Joke, 13.30 uur kaarten met Ben, 14.00 uur:schilderen met Jack.

Markt op recreatiepark De Linie

OPHEUSDEN - Recreatiepark De Linie houdt op zaterdag 20 juli de Romeinse markt op De Linie.

Dit vindt plaats bij de Romeinse wachttoren die gevestigd is op de Rijnbandijk in Opheusden. Een gezellige kleinschalige markt waar mensen staan met nieuwe en gebruikte spullen. De Romeinse wachttoren is open voor een hapje en een drankje. De markt begint om 10.00 tot 16.00 uur.

Gezellige afsluiting Oranjeseizoen

Die & Die team tijdens Zeepkistenrace 2019. (foto: Martin Sahalessy)

OCHTEN – Het zit er weer op. Oranjevereniging Ochten-Eldik kijkt terug op een waanzinnig oranjeseizoen. Koningsdag 2019 kan de boeken in als onwijs druk en zeer gezellig. Dodenherdenking is weer ontzettend mooi en eervol verlopen. Tijd voor een gezellige afsluiting!

Oranjevereniging Ochten-Eldik nodigt iedereen van harte uit om onder het genot van een hapje en drankje afgelopen Koningsdag en Dodenherdenking te evalueren. De jaarcijfers worden gepresenteerd, het nieuwe bestuur wordt voorgesteld en de gehouden enquête wordt doorgenomen. Heb je een leuk idee voor een attractie of activiteit, heb je afgelopen jaar iets gemist of wil je wat anders kwijt? Meld dit tijdens de gezellige drinks, bites & info avond. Welkom op woensdagavond 22 mei om 20:00 uur in het Dorpshuis in Ochten.

Activiteiten Stichting Samen Zorgen

Liefkenshoek Heteren

Woensdag 22 mei: 10.00 uur Schilderen met Hennie, 14.00 uur, 14.00 uur Sjoelen en Rummikub, 14.00 uur kaartclub, 143.00 uur Lingerie verkoop AT Home 16.30 uur Liefkenssmullerij

Donderdag 23 mei: 11.00 uur Meer bewegen, 14.30 uur Bingo.

Vrijdag 24 mei: 10.30 uur Zingen met begeleiding, 18.30 uur Weeksluiting

Maandag 27 mei: 13.15 uur Bridge, 19.45 uur Bingo

Dinsdag 28 mei: 10.00 uur Schilderen met Hennie, 10.00 uur Bibliotheekservice, 14.30 uur Koersbal, 18.30 uur Bewonerskoor, 20.00 uur De Lofstem

De Hoge Hof Herveld

Woensdag 22 mei: 14.00 uur Sjoelen en kaartclubs, 17.00 uur Eet en drink café

Donderdag 23 mei: 10.00 uur Handwerken met Jannie, 13.30 uur Schilderen met Hennie, 14.15 Hoge Hof koor, 16.00 uur Uitzending videoteam in de huiskamer.

Vrijdag 24 mei: 09.30 uur Kaarten borduren met Nellie, 10.00 uur Geheugentraining, 14.30 uur Bingo.

Zaterdag 25 mei: 10.00 uur Bibliotheek met Annie, 19.00 uur Rad v. Fortuin

Maandag 27 mei: 9.30 uur Workshop kaarten maken met Gerdie, 14.00 uur 3d kaarten maken met Truus, 14.00 uur Biljarten, 14.30 uur Roll-bal.

Dinsdag 28 mei: 11.00 uur: Geheugentraining, 14.00 uur Rummikub en spelletjes, 14.30 uur Handwerken met Els, 19.00 uur Bingo

Markt op recreatiepark De Linie

OPHEUSDEN - Recreatiepark De Linie houdt op zaterdag 20 juli de Romeinse markt op De Linie.

Dit vindt plaats bij de Romeinse wachttoren die gevestigd is op de Rijnbandijk in Opheusden. Een gezellige kleinschalige markt waar mensen staan met nieuwe en gebruikte spullen. De Romeinse wachttoren is open voor een hapje en een drankje. De markt begint om 10.00 tot 16.00 uur.

                                                                                                                                        

13 / 24

14 / 24

15 / 24

16 / 24

Twee finales voor GV Elistha

Een tweede plaats voor Audry Smit

ELST - Afgelopen zaterdag turnden zowel in Hengelo als in Ede liefst 11 turnsters van Elistha hun finale in de 4e en 5e divisie.

In Hengelo turnden Nikki en Emma beiden een goede wedstrijd waarbij Nikki zelfs als 8e geëindigd is, hierbij staat ze met 3 van de 4 toestelscores zelfs in de top10. In Ede turnde Jenna (instap) haar allereerste finale waarbij ze bij de top scoorde op het toestel brug. Ook Nieke (pupil1) scoorde op dit onderdeel een tweede score en Marit wist op vloer de een na hoogste score binnen te halen. Babet, Dominique en Maaike (pupil2) turnden ieder een stabiele wedstrijd, maar de concurrentie was erg sterk. Ook Daphne (senior) had hier mee te maken; waar zij tijdens de plaatsingswedstrijden standaard op de eerste plaats eindigde, was dit niet zo vanzelfsprekend in de finale. Desondanks eindigde zij knap in de top10. In de laatste wedstrijd turnde Audry (junior) een spannende wedstrijd waarbij zij met een lagere moeilijkheidsgraad maar erg goede vormspanning geheel onverwacht een zilveren medaille mocht ontvangen. Hiermee promoveert Audry naar een divisie hoger! Eind mei zullen de Nederlands Kampioenschappen in de tweede divisie nog plaatsvinden en zullen de turnsters van GV Elistha deelnemen aan de toestelkampioenschappen. Voor nu kunnen we al terugblikken op een succesvol sportseizoen.

Rembrandt Bruil derde plaats bij NK Jeugdschaak

Foto: Harry Gielen

ASSEN/ELST - Afgelopen zaterdag is in Assen de vijftienjarige Rembrandt Bruil uit Elst op de derde plaats geëindigd bij het Nederlands Jeugdschaak Kampioenschap tot en met 16 jaar.

Zeven dagen lang stond dagelijks een wedstrijd op het programma van negentig minuten per persoon met een bijtelling van dertig seconden per zet. Na veertig zetten binnen negentig minuten kregen de spelers dertig minuten extra speeltijd. Rembrandt, Candidate Master en speler van BSV Bennekom, haalde een score van 5 uit 7.

Sinds twee jaar worden er zeven wedstrijden gespeeld in plaats van negen. Dit heeft dit jaar een cruciale impact op het wedstrijdverloop gehad. In de voorgaande jaren speelden alle favorieten onderling tegen elkaar. Dit in tegenstelling tot dit jaar waarbij het kon gebeuren dat de nummers een en twee niet tegen elkaar speelden en de uiteindelijke winnaar ook niet tegen nummer drie, vier, vijf en zes van de plaatsingslijst werd ingedeeld. Zulks terwijl de uiteindelijke nummer drie wel tegen alle topfavorieten werd ingedeeld. Rembrandt behaalde de hoogste TPR (Toernooi Performance Rating) en de meeste weerstandpunten (punten van de tegenstanders opgeteld). En hij versloeg als enige de latere kampioen. Ook kregen hij en zijn tegenstander de spektakelprijs voor hun partij in de derde ronde.

Voorbereidingen
Elst Op Stelten op rolletjes

(foto: Hein Arns) Foto: Hein Arns

ELST – Traditioneel is het centrum van Elst op tweede pinksterdag het toneel voor Elst op Stelten (EOS). Het topevenement van Centrum Management Elst dat jaarlijks tienduizenden bezoekers naar Elst trekt heeft ook in 2019 veel te bieden.

Vanaf 11.00 tot 18.00 uur staat het kernwinkelgebied van Elst bol van de activiteiten en marktkramen. De door spelers van Spero bewaakte fietsenstallingen bij de Grote Kerk en de ING-bank zijn inmiddels niet meer weg te denken. Nieuw in 2019 is dat een gratis pendeldienst ingericht wordt die de P&R Parkeergarage bij het station verbindt met het centrum. Uiteraard is het centrum ook per openbaar vervoer goed te bereiken met diverse buslijnen die op de Rijksweg stoppen en het NS-station op loopafstand.

Attracties

Vrijwel alle attracties krijgen, door de verbouwing van het gemeentehuis, een nieuwe plaats, waarover later meer. Verheugend is het feit dat de brandweer post Elst weer van de partij is met spectaculaire demonstraties. Meer informatie en een inschrijfformulier is te vinden op www.elstopstelten.nl.

Mini-Roparun in Elst

ELST - Op zondagochtend 26 mei, aansluitend op het Parklopen, houdt Running Elst in het kader van het tienjarige jubileum en in samenwerking met Roparun -Team 090 en Team - Connected 324 een Mini-Roparun.

Deze Mini-run wordt gehouden om geld in te zamelen voor de stichting Roparun en is een stap naar de 'grote' Roparun 2019. De 'grote' Roparun is een estafetteloop in het pinksterweekend van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam, waarbij mensen in teamverband een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met Kanker. Iedereen is welkom en kan na een vrijwillige donatie mee rennen voor dit goede doel ! De Mini-Roparun start op Landerij De Park, Elst, waar wij ontvangen worden in de zogeheten 'Pakschuur'.

Er is vervolgens een prachtig parcours voor de deelnemers uitgezet van ruim 1,5 km per ronde. Als team loop je maximaal 12 km, wat overeenkomt met 8 rondjes. Inschrijven is mogelijk vanaf 09.00 uur op het Park Lingezegen (De Park 10) in Elst. Bij een vrijwillige donatie vanaf 3,50 euro per deelnemer zijn er leuke prijzen te winnen. Je kunt je inschrijven als team met minimaal 2 lopers tot maximaal 4 lopers.

De starttijd zal direct na het Parklopen plaatsvinden omstreeks 10.00 uur. Nadat het laatste team binnen is zal aansluitend een prijsuitreiking plaatsvinden. De totale opbrengst van dit evenement gaat naar Roparun 2019.

Johnny's Garden
live in 't Veilingcafé

ZETTEN/ANDELST - Zondag 26 mei sluit het Vuurspoor Veilingcafé het livemuziek seizoen af met een optreden van Johnny's Garden.

De vierkoppige band uit de omgeving van Zaltbommel timmert al geruime tijd aan de weg met nummers van the Kinks, Goldens Earring, Crosby Stills, Nash and Young en bijvoorbeeld Lynnerd Skynnerd. De meeste nummers zijn bekend bij jong en oud en de herkenning zal menig medemens doen meedeinen en zelfs meezingen. Dus lekker luisteren onder het genot van een biertje en een bitterbal en misschien zelfs afsluiten met een heerlijke BBQ bij de buren staat garant voor een heerlijke middag music and Bites. Zoals we het noemen; een Rock 'n Roll Light optreden.

Het Veilingcafé aan de Wageningsestraat 35a in Zetten naast het Restaurant t Vuurspoor gaat open om 14.00 uur en er wordt geen entree gevraagd.

Beweegpark In 't Riet
in Kesteren

KESTEREN - In april is het beweegpark In 't Riet aan de Rijnbandijk in Kesteren feestelijk geopend door Olga Commandeur.

Iedere woensdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur is een groep actief in het beweegpark In 't Riet aan de Rijnbandijk in Kesteren. De bewegingen vinden plaats onder leiding van een enthousiaste instructrice. De groep is nog niet compleet. Iedere belangstellende van jong tot oud en man of vrouw is welkom. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Meer informatie bij Renza Frings, 06 80145235.

Dierengeluiden, nee....kindergeluiden

Staafwants.

HETEREN - De laatste weken is het druk met excursies voor basisschoolleerlingen bij ons op het Landgoed Overbetuwe. Na vlak voor de mei vakantie de school uit Randwijk op bezoek gehad te hebben om naar de vogels te luisteren en kijken.

Wat erg leuk is met verrekijkers en werkbladen waar de bij ons voorkomende vogels opstaan. Waarna we in de kantine uilenballen gaan pluizen. Uilenballen zijn de braakballen van de ransuilen, die bij ons in de winter roesten in de grote spar. Deze braakballen zitten vol met botjes van muizen. Met de plaat van het skelet van de muis is het goed uit te zoeken welke botjes er gevonden worden. Dan na de vakantie komt er een andere klas uit Randwijk om de diertjes die in het water leven te bestuderen. Met schepnetjes en zoekkaarten gewapend gaan we dan naar de poel, die verleden jaar is opgeklapt en waar je nu goed in kan vissen, om te zien wat er zoal leeft in het water. We vangen deze keer relatief weinig kikkervisjes maar wel veel grote libelle larven. En heel veel kleine visjes. Op eens komt er een kind met een beestje dat nog geen centimeter lang is en zo dun als een potloodlstreep vragen wat dat dan wel is. Ja, dat is een staafwants, maar dan wel een hele kleine. Zo klein heb ik hem nog nooit gezien. Maar kijk daar is er nog een en nog een, nou die moeten nog behoorlijk groeien om zo groot te worden als de wants op de foto. En de donderdag komt dan weer een groep, nu van de Haafakkers, op Landgoed Overbetuwe aan de Uilenburgsestraat 3 in Heteren naar vogels kijken en luisteren. Ja mei is een gezellig drukke periode.

Veel Betuwse clubs onder hoogspanning
Degradatiedreiging en titel- en promotiekoorts

Ontzetting bij Sportclub Bemmel als de titel in 1E definitief is verspeeld aan Longa'30. Maar captain Ricky Houterman en co maken nog kans op promotie. (foto: Dennis Peters)

Met nog één reguliere competitieronde te gaan in het amateurvoetbal is het enorm spannend. Voor liefst elf van de achttien Betuwse clubs staat er nog iets op het spel. Een titel, het toetje voor promotie of de dreiging van (nacompetitie tot) degradatie. Zoek de velden op zaterdag en/of zondag (en de weken erna)!

Tekst: Hans Schmeinck

Hoofdklasse: RKHVV is weken geleden al gedegradeerd. Zondag was er een 3-2 thuisverlies tegen Purmersteijn. Daarmee hielpen de Huissenaren streekgenoot/aartsrivaal De Bataven niet in hun strijd onderin. De Gendtenaren wonnen zelf bij concurrent Be Quick Groningen (1-2), maar voor klassebehoud moeten ze zondag zelf hoogvlieger RKZVC verslaan. En dan zijn de oranjehemden nog afhankelijk van overige teams. Anders wacht een zuur toetje.

1E: Sportclub Bemmel speelde lang mee om de titel, maar moest die twee weken geleden thuis laten aan concurrent Longa'30. De roodzwarten gaan op voor de nacompetitie voor promotie. Daarin mag Bemmel de eerste ronde overslaan als het zondag thuis remiseert tegen Tubantia.

2I: Spero heeft ook nog 1 punt nodig en dan haalt het de play-offs voor promotie. Dat moet lukken tegen het reeds afgedaalde Warnsveldse Boys. Maar de Elster club verspeelde eerder al het kampioenschap en is, mede door vele afwezigen, niet in beste doen.

3D: Ook in deze klasse Betuwse kansen op een stapje hoger. HAVO leek rechtstreeks op de titel af te stevenen, maar dreigt deze te moeten laten aan DIO'30. Het kampioenschap kan toch worden gevierd als de Haalderense ploeg zelf in de derby bij DVOL in Lent -dat veilig is- wint en DIO ten onder gaat bij Eldenia. Anders rest HAVO nacompetitie. Dat geldt hoogwaarschijnlijk ook voor Driel, zeker als het zondag buurman en rode lantaarndrager Arnhemse Boys opzij zet.

Wel/Geen toetje

4D: Jonge Kracht eindigt als tweede en wacht mogelijk een zeer smakelijk slot, want de Huissenaren eindigen als tweede en mogen de eerste ronde van de play-offs overslaan. Daarna zal in een tweeluik (9 en 16 juni) met, mogelijk Arnhemse Boys, promotie moeten worden afgedwongen.

Angeren kan het toetje ook nog bereiken, ondanks de smadelijke 2-0 nederlaag bij buurman GVA dat uitgespeeld is, als het thuis concurrent Westervoort verslaat.

4E: OSC (Oosterhout) moet vrezen voor nacompetitie tot lijfsbehoud. Voor klassebehoud moet de ploeg van scheidend trainer Manfred van den Broek uit Angeren drie punten pakken bij kampioen Groesbeekse Boys en dan nog is het afhankelijk van de overige laagvliegers.

5D: SDOO uit Heteren gaat de nacompetitie in voor promotie. SVHA uit Herveld-Andelst speelt om des keizers baard.

Zinderende zaterdag

Bij de regionale zaterdagamateurs ook spanning. Excelsior Zetten is in 3A in nood, het kan nog laatste eindigen en rechtstreeks degraderen. Maar het wordt waarschijnlijk de nacompetitie. In 4B kan Dodewaard het toetje voor promotie bereiken. Dan is winst op nummer laatst Wodanseck noodzakelijk. In diezelfde klasse maken EMM Randwijk en Valburg in een rechtstreeks duel uit wie het laagst gaat eindigen. In 4A kan Elistha uit Elst nog laatste worden, degraderen kan niet.

Scholidiair steunt
stichting Kwame in Ghana!

Kinderen in uniform. (foto: stichting Kwame) Foto: stichting Kwame

ZETTEN - Elk jaar steunt OBS De Okkernoot in Zetten een goed doel met behulp van de actie Scholidair. Dit jaar zetten de kinderen zich in voor een schooltje in Ago Meda, Ghana: https://www.stichting-kwame.nl/school-in-ago-meda/.

Ooit begon het schooltje met certig leerlingen maar deze is inmiddels al uitgegroeid naar 180 basisschoolleerlingen! Het 'gebouw' bestaat uit vier muren, een golfplaten dak, wat oude houten bankjes, een oud schoolbord en een grote zandvlakte. De kinderen van De Okkernoot zullen dit jaar geld in gaan zamelen voor diverse speeltoestellen (onder andere klimrek, voetbalgoaltjes) zodat de kinderen in hun vrije tijd samen kunnen spelen en sporten.

Wat gaan de kinderen de komende weken doen? Op zaterdag 25 mei kan men de kinderen van De Okkernoot tussen 09:00 en 12:30 uur aan de deur verwachten voor het ophalen van lege statiegeldflessen. Zorg dat u thuis bent! Van 3 tot 14 juni kunt u uw gebruikte kleding/textiel inleveren bij De Okkernoot in speciale Bag2school zakken, voor dit textiel geeft stichting Bag2school een vergoeding per kilo. De periode wordt op vrijdag 7 juni feestelijk afgesloten met een sponsorloop met daaromheen diverse activiteiten op het schoolplein van De Okkernoot.

Iedereen is welkom tijdens dag van de sponsorloop. "Dus kom je (klein) kind(eren), nichtje, neefje, vriend of vriendin, buurjongen of –meisje aanmoedigen tijdens de sponsorloop op 7 juni en help ze mee geld in te zamelen voor Kwame!"

Muizenpap of kikkermoes?

7 mei Rijnbandijk Lienden. De jongen krijgen het voedsel bijna met de snavelpaplepel ingegoten. (foto: Henk van der Kooij)

LIENDEN - Het gaat goed met de paalwoningbewoners bij Lienden. De krant van 20 maart heeft u erover bericht dat er op 18 februari al twee volwassen ooievaars op dit paalnest stonden.

Deze foto is gemaakt op 7 mei. Weer vanaf de Rijnbandijk. Elke fietser die daar voorbijkomt, kan genieten van het nest. Menige voorbijganger is al met foto’s ervan naar huis gegaan. De broedperiode in april is succesvol geweest. U ziet drie kleine jongen bij de oudersnavel. Ze worden gevoerd. De oudervogel braakt het al wat voorverteerde voedsel op en doet daarbij de snavel wat open. De jongen pikken het papvoedsel met hun snaveltjes op. Wat ze eten? Ooievaars pakken het meeste voedsel van de grond, tussen lage vegetatie en uit ondiep water. Zo kun je ze momenteel na het maaien van een grasland daar gelijk voedsel zien zoeken. Ze eten insecten, vissen, kikkers, muizen, mollen en kleine vogels. Ja helaas, ze pakken ook de jongen van weidevogels en die vogels hebben het al niet breed. Wat zouden de jongen op de foto krijgen? Kikkermoes, muizenpap, een insectenbrei of vis met maagzuur? In ieder geval groeizaam voedsel! Het is eigenlijk best verbazend dat dit nest drie kleine jongen heeft. Hoe koud is het de afgelopen weken niet geweest .. en toch hebben de oudervogels elke dag genoeg voedsel weten te verzamelen! Verbazend .. maar ze moeten er wel de hele dag voor op pad. Bijzonder: wat een trouw.

High Tea op zorgboerderij Hoog-Broek

LIENDEN - "Op vrijdag 31 mei is er op onze zorgboerderij een high tea, samengesteld en geserveerd door medewerkers en gasten van Hoog-Broek."

"U bent welkom tussen 13.30 en 15.30 uur. Wij serveren dan verse thee en een mix van zoete en hartige hapjes uit eigen keuken. Aanmelden kan tot en met dinsdag 28 mei. Bent u vegetariër of heeft u een dieet, laat het ons weten dan houden wij er rekening mee. Wees er snel bij want het aantal plaatsen is beperkt. De prijs bedraagt 15,00 euro per persoon. En mocht u geen vervoer hebben, wij kunnen u ophalen en weer thuisbrengen. Binnen de kernen Kesteren, Lienden en Ommeren zijn hieraan geen kosten verbonden. Ons adres is: Zorgboerderij Hoog-Broek, Burg. Houtkoperweg 6, Lienden; 0488 483208; info@hoogbroek.nl."

Dé expert bij scheiden, zeker als er óók kinderen zijn
'Scheiden doe je samen'

ELST - Waar moet ik beginnen als wij gaan scheiden? Hoe vertel ik onze kinderen dat wij gaan scheiden? Kan ik hier blijven wonen of moet ik andere woonruimte gaan zoeken? Welke toeslagen kan ik als alleen staande ouder allemaal aanvragen en wanneer kan dit?

Dit zijn allemaal vragen die door je hoofd gaan als je aan het begin staat van een scheidingstraject. Zeker als er kinderen zijn is vaak de belangrijkste vraag: "Hoe kunnen wij het als ouders zó regelen dat de kinderen hier zo min mogelijk schade van ondervinden?" Wij van "Scheiden doe je samen" hebben zelf een scheiding met kinderen meegemaakt en herkennen deze vragen dan ook. Het is gewoon één grote brei van onzekerheden en onduidelijkheden. Tijd dus om met een kantoor te gaan samenwerken die snel die brei kan ontrafelen en er een overzichtelijk geheel van kan maken. Laten wij hier nu eens écht goed in zijn! We werken met een duidelijk stappenplan die alle zaken die geregeld moeten worden rondom jullie scheiding snel overzichtelijk maakt. Johan is financieel scheidingsplanner, hypotheekadviseur en MfN mediator met een family accreditatie. Van het financieren van je (nieuwe) woning, en alle overige financiële zaken die geregeld moeten worden rondom een scheiding kan je met Johan bespreken en regelen. Het allerbelangrijkste zijn uiteraard jullie kinderen. Ook hebben wij onze eigen ervaringsdeskundige kindercoach Denise. Zij kan de kinderen een veilige plek geven waar zij zich gehoord en gezien voelen. Inge Bosveld is ook MfN mediator met een family accreditatie en is juridisch geschoold. Inge heeft zich vooral gespecialiseerd in het begeleiden en opstellen van een zeer goed zorgplan voor jullie kinderen. Je leest het dus al: 'Alle kennis en know-how' is bij ons dus ruimschoots aanwezig.

Wij nodigen jullie dan ook graag uit voor een gratis kennismakingsgesprek. Bellen kan via telefoonnummer: 085-4010839 of naar www.scheidendoejesamen.nl. Wij hebben de koffie in ieder geval klaar staan!

Gratis jubileumtijdschrift

REGIO - Geldersch Landschap & Kasteelen geeft eenmalig een speciaal tijdschrift uit omdat zij 90 jaar bestaat.

Iedereen die houdt van wandelen en fietsen door het mooie Gelderse landschap of de geschiedenis wil beleven in een imposant Gelders kasteel, kan het nu gratis aanvragen.

In de speciale uitgave van 'Mooi Gelderland' vertellen bekende Gelderlanders wat de provincie voor hen bijzonder maakt. Chef-kok Nel Schellekens wordt enthousiast van een bezoek aan de moestuin van kasteel Doorwerth met oude rassen en tophandbalster Estavana Polman vertelt over haar band met de Bedriegertjes. Lodewijk Hoekstra heeft een missie tuinen en parken duurzaam te maken zodat ze aantrekkelijk zijn voor wandelaars, goed voor het insectenleven en onderhoudsvriendelijk. Informatie over Gelderse natuur en cultuur, achtergrondverhalen, foto's en natuurlijk eropuit-tips staan ook in deze speciale jubileumuitgave. Het magazine is zonder verplichtingen en zolang de voorraad strekt, aan te vragen via glkmagazine.nl.

Bedrijvig HPC vijf jaar

ZETTEN - Praktijkervaring op de havo onvoldoende aanwezig? Daar steekt Bedrijvig HPC al jaren een stokje voor. Bedrijvig HPC, een initiatief dat een brug slaat tussen onderwijs en (regionale) organisaties bestaat vijf jaar.

Op donderdag 16 mei organiseerde het Hendrik Pierson College (HPC) te Zetten een feestelijke bijeenkomst voor de havoleerlingen, ouder(s)/verzorger(s) en de aangesloten bedrijven (vrienden van HPC) ter afsluiting van de Bedrijfsdagen en om het glas te heffen op dit jubileum.

Bedrijvig HPC maakt het mogelijk om theorie en praktijk voor de leerlingen aan elkaar te koppelen. Leerlingen schrijven zelf een motivatiebrief en gaan vervolgens op gesprek bij een organisatie/bedrijf. Zij bespreken dan samen welke praktijkopdracht zij gaan uitvoeren tijdens de Bedrijfsdagen. De initiatiefnemers Cor Aarns en Ulli Bakker zijn in oktober 2014 begonnen met dit succesvolle initiatief. Waar Bedrijvig HPC destijds begon met 17 bedrijven, openen inmiddels 60 regionale organisaties hun deuren om leerlingen te laten ervaren hoe het is om werkzaam te zijn in een bepaalde branche. Van hotels, communicatiebureaus tot gemeentes, ziekenhuizen etc.. Het is een breed netwerk waar de school erg trots op is.

Cor en Ulli: "Het raakt ons dat bedrijven zoveel tijd en energie vrijmaken om onze leerlingen deze ervaring te gunnen. Bedrijven geven daarbij aan het belangrijk te vinden om in contact te komen met jongeren en eventuele toekomstige werknemers. Daarnaast zijn de reacties van de leerlingen zeer positief! Reacties als: "Nu snap ik beter waarom ik die stof moet leren" en "Ik wist niet dat dit beroep zo afwisselend is" - geven aan dat het een succesvol initiatief is, waar we zeker mee door willen blijven gaan."

Dominass
finalist Advies Award

Hans en Kees van Klaarbergen van Dominass ontvangen van juryvoorzitter Astrid van de Bovekamp de plaquette voor de Advies Award 2019

OCHTEN - Hans en Kees van Klaarbergen staan met Dominass in de finale van de Advies Award 2019. Zij nemen het op tegen Paul Robbe van Adviesbureau Robbe uit Oosterhout en Jacco Kuiper van Kuiper Verzekeringen uit Heerenveen. De finale vindt op 11 juni plaats tijdens de Dag van het Topadvies. Het publiek bepaalt wie zich winnaar mag noemen van de Advies Award 2019. Volgens de jury zijn alle drie de kantoren echte toppers in hun vak.

De jury had zes genomineerden opgeroepen een prepresentatie te geven op het kantoor van SVC Groep in Amersfoort. De genomineerden, allemaal excellente voorbeelden van kantoren die uitblinken in klantgerichtheid en deze ook weten te verzilveren, werden beoordeeld op de Adviesfactor, praktijkvoorbeelden, het verzilveren van de Adviesfactor en op de presentatie. Zij kregen allemaal uit handen van de juryvoorzitter Astrid van de Bovekamp een plaquette uitgereikt voor hun nominatie. De zes kantoren (naast de drie finalisten waren dat Gabriël Financiële Bescherming, Taylor Mates en CM Personal Finance) werden daags na de prepresentatie door de juryvoorzitter ingelicht over de tussentijdse uitslag.

Adviesbureau Robbe, Dominass Assurantiën en Kuiper Verzekeringen gaan door naar de grote finale op 11 juni, die wordt gepresenteerd door Maureen du Toit (presentatrice, duizendpoot en verbonden als locatiecoördinator bij Lindenhaege). Bijzonder detail: Hans van Klaarbergen van Dominass Assurantiën onderbreekt speciaal voor deze finaleronde voor één dag zijn vakantie in Italië. Op de foto krijgen Kees en Hans van Klaarbergen hun plaquette uitgereikt.

Dominass Assurantiën: de drie A's

Aandacht, aandacht en aandacht oftewel de drie A's. Dat is wat Dominass biedt volgens Hans van Klaarbergen. Aan de eerste doelgroep van het kantoor (theologen, waaronder bijna alle predikanten in Nederland), maar ook steeds meer aan andere klanten (uit de regio). Dankzij een specifiek pakket en hele korte lijnen kan Dominass theologen uitstekend bedienen. Uitgangspunten van het kantoor zijn onder meer: doe wat de klant wil en nog iets meer en wij zijn er voor jou als je ons nodig hebt. Van Klaarbergen vertelde dat hij keer in het holst van de nacht langs de A15 een Groene Kaart is gaan afgeven aan iemand die op reis ging en dat document miste.

Dominass Assurantiën, Bonegraafseweg 6, Ochten; 0344 642404, www.dominass.nl.

Archieven tijdelijk niet toegankelijk

BETUWE - De gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal zijn per 1 januari 2019 gefuseerd tot de nieuwe gemeente West Betuwe.

Alle archieven van de gemeente West Betuwe worden bij het Regionaal Archief Rivierenland ondergebracht. Daarom worden ook de archieven van de ‘oude’ gemeenten Lingewaal en Neerijnen in week 20, 13-17 mei, naar het RAR verhuisd. Deze archieven zijn helaas een aantal weken niet in te zien. "Zodra de archieven hier zijn, kunnen we bepalen wanneer de archieven wel weer beschikbaar zijn. We houden u op de hoogte! Een overzicht van de archieven vindt u op: https://regionaalarchiefrivierenland.nl/archieven-lingewaal-en-neerijnen-tijdelijk-niet-toegankelijk."

Sponsor bedankt

OPHEUSDEN - Sportverening DFS J010-1 bedankt Bouwbedrijf van Ommeren uit Elst (U) voor de sponsoring van de prachtige nieuwe jacks.

Archieven tijdelijk niet toegankelijk

BETUWE - De gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal zijn per 1 januari 2019 gefuseerd tot de nieuwe gemeente West Betuwe.

Alle archieven van de gemeente West Betuwe worden bij het Regionaal Archief Rivierenland ondergebracht. Daarom worden ook de archieven van de 'oude' gemeenten Lingewaal en Neerijnen in week 20, 13-17 mei, naar het RAR verhuisd. Deze archieven zijn helaas een aantal weken niet in te zien. "Zodra de archieven hier zijn, kunnen we bepalen wanneer de archieven wel weer beschikbaar zijn. We houden u op de hoogte! Een overzicht van de archieven vindt u op: https://regionaalarchiefrivierenland.nl/archieven-lingewaal-en-neerijnen-tijdelijk-niet-toegankelijk."

Filmavond in De Loohof

ZETTEN - In ontmoetingscentrum De Loohof aan de Stationsstraat 1 in Zetten draait donderdag 23 mei om 19.00 uur de film Whale Rider.

Maorileider Koro is in afwachting van een nieuwe leider. Wanneer zijn kleinzoon bij geboorte overlijdt, is hij teleurgesteld. Zijn kleindochter kan geen opvolger worden, want zij is geen man.De film vertelt het verhaal van Paikea,een klein meisje dat zo graag wil en van haar opa die haar niet ziet. Haar vader Porourangi weet met de situatie geen raad en laat het kind bij zijn ouders, maar staat er wel op dat zijn dochter genoemd wordt naar de grote leider! De prijzen zijn voor abonnementhouders zijn 1 euro en voor niet-abonnementhouders 3 euro. Koffie/thee kost 50 eurocent

Gratis jubileumtijdschrift

REGIO - Geldersch Landschap & Kasteelen geeft eenmalig een speciaal tijdschrift uit omdat zij 90 jaar bestaat.

Iedereen die houdt van wandelen en fietsen door het mooie Gelderse landschap of de geschiedenis wil beleven in een imposant Gelders kasteel, kan het nu gratis aanvragen.

In de speciale uitgave van ‘Mooi Gelderland’ vertellen bekende Gelderlanders wat de provincie voor hen bijzonder maakt. Chef-kok Nel Schellekens wordt enthousiast van een bezoek aan de moestuin van kasteel Doorwerth met oude rassen en tophandbalster Estavana Polman vertelt over haar band met de Bedriegertjes. Lodewijk Hoekstra heeft een missie tuinen en parken duurzaam te maken zodat ze aantrekkelijk zijn voor wandelaars, goed voor het insectenleven en onderhoudsvriendelijk. Informatie over Gelderse natuur en cultuur, achtergrondverhalen, foto’s en natuurlijk eropuit-tips staan ook in deze speciale jubileumuitgave. Het magazine is gratis, zonder verplichtingen en zolang de voorraad strekt, aan te vragen via glkmagazine.nl.

22 / 24

Hiep Hiep Hoera onze kleinzoon
Tijl van Blitterswijk wordt op 23 Mei 10 jaar
Hartelijk Gefeliciteerd en
een dikke knuffel
van Opa Bart en Oma Wenda.

Leg de ballonnen en slingers maar vast klaar!
Want deze stoere meid wordt 26 mei 3 jaar.
Dafne van harte gefeliciteerd.
Liefs : Oma Moekie.

Fabio Jansen wordt 27 mei 18 Jaar en mag dan met zijn rijbewijs en nieuwe auto zijn eerste ritje maken,

heel veel veilige ritjes en felicitaties gewenst van Oma

Hiep, hiep, hoera 26 mei wordt Puk 8 jaar.

Gefeliciteerd lieverd.

Liefs van Opa, Oma, Annabel, Jasper, Saar en Juul.

Xxx.

Hiep Hiep Hoera!
Angelique Goercharn-Ramlal
Gefeliciteerd met je 35ste verjaardag

Liefs van Kiara & Andy

Liefste Anniek, Mirte, Mila en Jolie, heel erg bedankt voor het verrassingsfeest.
Ik vond het super leuk!
Liefs, Chris

Dit guitige meisje werd op 22 mei 2009 geboren
en wordt nu dus 10 jaar!

gefeliciteerd Amber!
verjaardagskus van opa en oma
en een likje van onze Fam.

Hudepohl Fotografie

Brianna van harte gefeliciteerd met het behalen van je easy swim zwemdiploma. We zijn heel trots op je.

Mama en Rick
Jan en Julian
opa en oma

Lieve Juul,
gefeliciteerd met je 2e verjaardag!
Kus en knuffel van opa Peter en oma Diana.

Deze dieren vriendin Mila wordt 9 jaar.
Gefeliciteerd van opa Ad en oma Ans.

Ize alweer 8 jaar,
gefeliciteerd door Papa, Mama,
Lune en de gehele Familie.

Onze lieve vriendinnetje is jarig!
Gefeliciteerd Ize.
Liefs,
Lev, Fee en Lux

Vijf DGV-turnsters in regiofinale 5e divisie

Tirza en Jasmijn na afloop van hun regiofinale. (eigen foto)

DODEWAARD - Op 11 mei was het dan zover: De regiofinale Gelderland Midden voor turnsters die uitkomen in de 5e divisie. Er hadden zich vijf turnsters van DGV Dodewaard voor deze finale geplaatst. Met zes deelneemsters in de voorrondes was dit alleen al een prachtig resultaat!

In de mooie en nieuwe sporthal in Ede turnden Irene van der Gaarden (Instap), Jada Kandzetovic en Tess Wouters (beide Pupil 2) in de eerste ronde. Irene liet een mooie balkoefening zien, dit was meteen ook haar beste toestel in deze finale. Bij sprong ging het niet vlekkeloos en ze werd uiteindelijk 20e. Jada en Tess kwamen in de andere baan uit. Jada turnde een hele goede wedstrijd, ze werd zelfs derde op brug en vierde op balk. Op vloer turnde ze een element dubbel wat haar punten aftrek én een podiumplek kostte. Jada werd heel mooi zesde. Het was niet de wedstrijd van Tess, ze viel helaas van brug en van balk waardoor ze uiteindelijk 23e werd. In de laatste wedstrijd deden Jasmijn van de Voort (Jeugd 1) en Tirza Klomp (Junior) mee. Jasmijn turnde een stabiele wedstrijd met een mooie balkoefening wat haar beste toestel was. Ze werd keurig 14e. Ook Tirza had een erg goede wedstrijd, op brug turnde ze de kip en waarbij ze bij het inturnen op balk er een aantal keer vanaf viel bleef ze er tijdens de wedstrijdoefening netjes opstaan en liet ook nog een arabier zien. Tirza werd heel knap 9e van de 27 turnsters in haar wedstrijd.
Voor deze turnsters was dit de laatste wedstrijd. Ze kunnen allemaal trots terugkijken op een succesvol wedstrijdseizoen!

WO II-excursie krijgt gestalte

De nieuwe outfit voor het WO II gilde. (foto: Herman Janssen)

BETUWE - Gelderland Herdenkt, dus ook de Betuwe. In het lopende jaar 2019 wordt de jammerlijke mislukking van de Operatie Market Garden herdacht. Nu, 75 jaar later, zijn er nog burgers, die hun herinneringen kunnen delen. Gelukkig is veel van hetgeen gebeurde in de periode '44-'45 verwerkt op schrift. Het boek Bevrijdingsbloesem is daar zeer kenmerkend in.

Tal van organisaties gaan aandacht geven aan het thema WO II en daarin past een lang gekoesterde wens van het Exoduscomité om excursies te gaan verzorgen. Inmiddels is een kerngroep geformeerd van zeven personen. Er zullen vanaf medio september periodiek excursies worden aangeboden. Tevens is het dan mogelijk om aan te geven, dat men aan zo'n WO II rondleiding wenst deel te nemen. Dit initiatief zal zich richten op het thema 'Betuwe in de frontlijn'.

De rondleidingen zullen in eerste instantie plaats hebben in Huissen, dat met kernen als Gendt, Doornenburg, Angeren, Arnhem Zuid en Elden in onze omgeving nog acht maanden onderdeel uitmaakten van bezet gebied. De start is in het Dominicanenklooster (voormalig toevluchtsoord en noodhospitaal). Vervolgens bezoekt men het ere-massagraf (waar circa 140 burgers zijn begraven), de Liberation Route Luisterkei en WO II monument De Klok Na afloop kan men het museum De Hof van Hessen bezoeken.

In een later stadium zullen er fietsexcursies aan toegevoegd worden rond het Lingegebied. De outfit voor het WOII gilde maakt onderdeel uit van 'Gelderland Herdenkt'. Jan Gerritsen leverde de Exodusblauwe jacks, waar we zichtbaar blij mee zijn. Meer informatie staat op www.exodustocht.nl.

Reprise concert Oosterbeeks Kamerkoor

Jubileumconcert OKK, uitvoering februari. (foto: Danique Regterschot) Danique Regterschot

ARNHEM - Het Oosterbeeks Kamerkoor (OKK) bestaat 30 jaar en wil dit feit luister bijzetten met een uitvoering van de Carmina Burana van Carl Orff. Na twee uitverkochte voorstellingen in februari volgt een reprise op zondagmiddag 2 juni om 15.00 uur in de Diaconessenkerk aan de Izaak Evertslaan 11 in Arnhem.

De Carmina Burana wordt uitgevoerd in de versie met twee vleugels en slagwerk. Pianisten Ella Kamerich en Gan Sun begeleiden het koor en spelen daarnaast een verkorte versie van het indrukwekkende en meditatieve werk 'Canto Ostinato' van Simeon ten Holt. De slagwerkgroep staat onder leiding van Hein de Jong. Zangsolisten zijn de sopraan Diane Hidding en de tenor Erik van Maanen.
Het geheel staat onder de bezielende leiding van dirigente Annelies Boone.

Kaarten kunt U bestellen door een email te sturen naar carminaOKK@gmail.com. Daarin a.u.b. vermelden het gewenste aantal kaarten en hoeveel kaarten er voor jongeren bij zijn. Ook bij de koor- en projectleden en overige uitvoerenden kunt U kaarten bestellen. Méér info staat op www.oosterbeekskamerkoor.nl.

Choral Evensong in Lent

VTE in Lent. (foto: Etienne) etienne

LENT - Op 26 mei vindt er weer een oecumenische Choral Evensong plaats, voor de derde keer georganiseerd door de Protestantse Vierplek en de Maria Magdalenaparochie.

Deze grotendeels gezongen avondviering is afkomstig uit de Anglicaanse Kerk en wortelt in de monastieke traditie. De combinatie van stijlvolle, hoogwaardig uitgevoerde muziek en koorzang, ingebed in een eeuwenoud ritueel maakt dat ook mensen zonder kerkelijke achtergrond de Choral Evensong zeer waarderen.

De muziek wordt verzorgd door het Vocaal Theologen Ensemble onder leiding van Hanna Rijken, organist is Sebastiaan 't Hart. De Evensong vindt 26 mei om 19:00 uur plaats in de O.L.V. Maria Geboortekerk Pastoor van Laakstraat 42 in Lent. Vanaf 18.30 uur is de kerk open. De toegang is gratis. Na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Iedereen is welkom!

Hemelse Bid, Walk & Breakfast

Rugzak. (foto: Hans Rutgers) Hans Rutgers

RESSEN - Voor wie eens iets bijzonders wil doen op hemelvaartsdag organiseert Pleisterplaats Ressen op donderdag 30 mei een bijzondere combinatie van pelgrimswandeling en Bid&Breakfast.

Om 9:00 uur start in de kerk van Ressen (Kerkenhofstraat 5) een kort meditatief ochtendgebed gevolgd door een gezamenlijk ontbijt en een stiltewandeling van ongeveer 4 kilometer. Wie voorafgaand hieraan een uurtje wil fietsen is om 8:00 uur al welkom! Dan vertrekt er een groep fietsers van de Vierplek die om 9:00 uur ook aansluit bij het ochtendgebed. "Aanmelden is niet nodig, wij zorgen voor een eenvoudig ontbijt. Vrijwillige bijdrage is welkom." Informatie staat op www.4-plek.nl en www.pleisterplaatsressen.nl.

Oranje Vereniging Echteld
sluit festiviteiten af met revue

Spelers en de crew. (foto: Marloes Budding)

ECHTELD - Oranje Vereniging Echteld sluit hun festiviteiten af met de revue 'Alle gekheid uit een stokje'.

Vrijdag 17 en zaterdag 18 mei vond de afsluiting plaats van de oranje festiviteiten in Echteld. De revue 'Alle gekheid uit een stokje', die geschreven is door Teunis Sanders werd door meer dan 260 mensen bezocht in dorpshuis De Hoge Hof.