GN Berg en Dal Heumen Mook

10 augustus 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 10 augustus 2016


PolderPop, neus voor talent

LEUTH – Op zondag 14 augustus vindt in Leuth (bij Nijmegen) de 27e editie van PolderPop plaats. Als je van live muziek houdt, is dat de plek om nieuwe bands te ontdekken. Op het gratis festival spelen op 2 podia 12 veelbelovende bands op. Groeidiamantjes, nog onbekend bij het grote publiek maar met de potentie om door te breken.

Kom kijken, geniet en ontdek! PolderPop opent om 13:00 uur de poorten van de nieuwe festivallocatie op Lieskes Wengs in Leuth. Op de podia spelen achtereenvolgens:

Spectors Wall (hardrock & roll)
Remove Before Flight (bluesy moderne rock)
The Stangs (sixties beat groep)
Penelope (female fronted heavy rock)
Barefoot & the Shoes (indiefolk uit België)
The Royal Engineers (vrolijke pop met het gevoel van de jaren ’70)
45AcidBabies (garage elektropunk)
February Moon (postrock meets indiepop, winnaar Roos van Nijmegen)
Lou Patty (crossover van rock, hip hop en electro)
Darlyn (rootsy pop en folk)
Rhinorino (sexy stoner rock’n’roll)
Donnerwetter (rootsy avant-garde-rock.

PolderPop heeft door de jaren heen bewezen een neus te hebben voor nieuw talent. Zo waren bands zoals Kensington, De Staat, Marike Jager, De Kik (toen The Madd), Towns of Saints, Julian Sas en vele andere te gast op het festival voordat ze bij het grote publiek hen kende. Kom kijken, geniet en ontdek de nu al de grote bands van de toekomst. Als je op de hoogte wilt blijven, volg PolderPop op www.facebook.com/polderpop.leuth of www.polderpop.com.

Doe mee, kom naar de Doe Markt

GROESBEEK - In de gemeente Berg en Dal is veel te beleven. Dat is te zien tijdens de Doe Markt op zondag 18 september op het Dorpsplein in Groesbeek. Organisaties, verenigingen en initiatieven van de gemeente laten op die dag zien wat ze te bieden hebben. Ook zijn er muzikale, sportieve en dansoptredens. Verder is er nog een AED-workshop.


De Doe Markt is tegelijk met het Bevrijdingsfestival, dat wordt georganiseerd door het Bevrijdingsmuseum. De markt sluit hierop aan en staat in het teken van 'in vrijheid een ander helpen' en 'in vrijheid kunnen en mogen meedoen'.


Bal hoog houden
De bezoeker kan op zondag 18 september optredens verwachten van Groesbeeks Gemengd Koor, dansschool Wendy's Way Dancing, Dance Centre E-Line Pro, Line Dance The Stars en D & D Dansschool. Daarnaast kan men een AED-workshop volgen, die wordt verzorgd door Ehbo-Groesbeek of een prijs winnen bij het hooghouden van een tennisbal verzorgd door tennisvereniging Groesbeek. Bij de kramen geven de deelnemer(ster)s informatie over hun organisatie of club.


Op zoek naar vrijwilligers?
Verenigingen en clubs die op zoek zijn naar vrijwilligers of leden of die hun organisatie willen presenteren op de Doe Markt, kunnen contact opnemen met vrijwilligerssteunpunt@welzijngroesbeek.nl. Er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De organisatie is in handen van Stichting Welzijn Groesbeek en de gemeente Berg en Dal. De Doe Markt duurt van 10.30 tot 16.30 uur.

Bijzonder verhaal van gesneuvelde Belgische soldaat op Canadese Erebegraafplaats

Bijdrage: Stichting Groesbeek Airborne Vrienden.

Foto: Brigade Piron

GROESBEEK – Op de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek liggen drie soldaten van Belgische nationaliteit. Minder bekend is het bijzondere verhaal van de Belgische soldaat André Delobel.

André kwam met de Belgische Brigade Piron begin april 1945 naar deze regio na enkele maanden training in België en Engeland. Tijdens de gevechten bij Kesteren – Opheusden wordt in de vooravond van 22 april 1945 een groep van zeven mannen van het tweede peloton van de Compagnie B van het derde Bataljon ontdekt door de Duitse artillerie. Een 88 mm granaat ontploft midden in de groep. Soldaat Emilius Vanden Bosch is op slag dood. André Debonnez en André Delobel raken zwaar gewond en worden met een Bren-Carrier overgebracht naar het 3rd Canadian General Hospital in Nijmegen.

Debonnez sterft er op 24 april 1945 en enkele dagen later sterft ook André Delobel op 21-jarige leeftijd. André krijgt een graf op de Canadese begraafplaats in Groesbeek en wordt een jaar later herbegraven in een familiegraf op het kerkhof in het Belgische Elverdinge.

DVSG-accommodatiedag

GROESBEEK - Op zaterdag 20 augustus houd DVSG weer zijn jaarlijkse accommodatiedag. Er zullen op die dag weer de nodige hand- en spandiensten verricht moeten worden en daarbij is de hulp nodig van vele handen.

"Het zou prettig zijn als velen bereid zijn om gezamenlijk de schouders eronder te zetten, zodat we de zaken die we aan willen pakken die dag ook gerealiseerd krijgen. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. Tot ziens op de accommodatiedag van DVSG die om 09.00 zijn aanvang heeft en zo rond de klok van 14.30 eindigt", aldus het bestuur van de vereniging.

3 Oever Festival

REGIO - In het derde weekend van september vindt het 3 Oever Festival plaats. Wat vorig jaar begon als een fietstocht met muzikale omlijsting op enkele plaatsen op de route, groeit uit tot een 3-daags evenement in een groot gebied, waar bezoekers kunnen genieten van natuur en cultuur in de ruimste zin van het woord.

Mensen hebben bij een festival het beeld van een afgebakend terrein waar verschillende optredens zijn. Het 3 Oever Festival geeft het woord festival een extra dimensie. De organisatoren Servaas Beunk en Stefan Posthuma over het doel van het festival: “We organiseren voor onze gasten in de Gelderse Poort een feestje voor iedereen, laagdrempelig en toegankelijk. Voor jong en oud, cultuurliefhebber en natuurliefhebber, voor mensen met een gevulde beurs en mensen met een kleine portemonnee, met professionals en amateurs.

Anders dan de festivalbeleving op een locatie waar verschillende activiteiten plaatsvinden zullen de gasten zelf naar verschillende locaties toe moeten fietsen of wandelen. Ze worden niet continu vermaakt, maar zichzelf moeten vermaken door te genieten van de natuur. We zullen wel zorgen voor wat verrassende festivalelementen onderweg. Bezoekers hoeven niet een bepaalde route af te leggen. Iedereen kan zelf bepalen wanneer hij welke locaties bezoekt. Wij zorgen er voor dat in kaart wordt gebracht welke activiteit waar, wanneer en op welk tijdstip plaatsvindt.

We willen met het 3 Oever Festival de verbinding leggen tussen de drie oevers. Door samen te werken aan het recreatiegevoel in dit gebied kunnen we de Gelderse Poort nog beter als toeristische trekpleister op de Nederlandse kaart zetten.”

Jong NEC winnaar bij De Treffers

GROESBEEK - Jong NEC Nijmegen is de winnaar geworden van de tweede editie van het Gerrit Langeveld toernooi.

Op de laatste speeldag wonnen de jeugdige mannen van Ron de Groot en Patrick Pothuizen met liefst 7-0 van derde divisionist Juliana'31 uit Malden. Door deze dikke overwinning was het voor de mannen van Anton Janssen duidelijk wat er gedaan moest worden om de toernooiwinst te pakken. Dit was namelijk een overwinning met 7 doelpunten verschil op buurman JVC Cuijk... Onmogelijk is niets maar schier onmogelijk kan deze opgave toch wel genoemd worden.

In een leuke, open wedstrijd werd de eindstand tussen De Treffers en JVC Cuijk 1-1, de ruststand was 0-0. De Treffers kreeg gedurende de wedstrijd kansen genoeg maar het vizier stond steeds niet op scherp. Zaimi, de middenvelder van JVC, was de eerste die het vizier wel op scherp had staan. Hij tekende voor de 0-1.

De kansen voor de rood-zwarten bleven komen en het wachten bleef tot vijf minuten voor tijd op de 1-1. Invaller Luuk Langeveld was er als de kippen bij om een kopbal van Twan Smits (via de lat) tot een doelpunt te promoveren. Hiermee was het ook gedaan, de eindstand werd 1-1.


De gespeelde wedstrijden:
JVC Cuijk - Jong NEC Nijmegen 1-4
Juliana'31 - De Treffers 0-3
Jong NEC Nijmegen - Juliana'31 7-0
De Treffers - JVC Cuijk 1-1

Komt er dan toch een rotonde op Nieuweweg / Zevenheuvelenweg?

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Eindelijk is het bijna zover, een rotonde op de kruising Nieuweweg / Zevenheuvelenweg in Groesbeek. Onlangs is de vergunning verleend, nadat in 2013 de gemeenteraad van Groesbeek in 2013 al besloten had dat er op dat kruispunt een rotonde moest komen.

Op het ontwerpbesluit is een zienswijze ingediend door Werkgroep Milieubeheer Groesbeek en een door een aanwonende. De aanwonende maakte zich zorgen over de geluids- en lichtoverlast, die worden veroorzaakt door het verkeer, waarbij men het vermoeden heeft dat hierdoor de woning in waarde zal dalen. De WMG had de nodige vragen over de bomenkap en maakte zich zorgen om de verkeersveiligheid. Door deze zienswijze zijn er enkele wijzigingen doorgevoerd, die geen noemenswaardig effect hebben op de rotonde zelf.

Voor het realiseren van de langverwachte rotonde zullen er in totaal 35 bomen gekapt moeten worden: 22 lindebomen langs de Nieuweweg en 13 eikenbomen langs de Zevenheuvelenweg. De gemeente heeft door het kappen van deze bomen een herplantplicht van 35 bomen. Het Total tankstation krijgt rechtstreeks vanaf de rotonde een in– en uitrit. Verwacht wordt dat eind september / begin oktober met de werkzaamheden zal worden gestart, volgens wethouder Ten Westeneind. Tijdens deze werkzaamheden, die voornamelijk door de weeks uitgevoerd zullen worden tussen 07.00 en 18.00 uur, zal het verkeer worden omgeleid.

7 / 20

8 / 20

Breedeweggers gaan actie voeren tegen de rijksweg door hun dorp

BREEDEWEG - "Ons dorp Groesbeek – Breedeweg wordt door een weg in tweeën gesplitst. Dit is geen dorpsweg maar een rijksweg. Dat betekent dat het een doorgaande route is, tevens een ontsluitingsweg. Verkeer vica versa vanuit het zuiden dat Berg en Dal opzoekt of nog verder, Nijmegen-Oost of zelfs Elst, Bemmel en verder, gebruikt deze weg. De provincie heeft er alles over te zeggen."

De weg is bovendien een zeer geliefde toeristische route en wordt ook steeds meer als zodanig gebruikt. Er zijn ook veel boerenbedrijven in de omgeving. Erg grote landbouwvoertuigen gebruiken de (smalle) weg. Het vrachtverkeer wordt steeds aanzienlijker. De gemeente heeft ook invloed op het gebruik van de weg.

Er is veel verkeer. Op deze weg wordt vaak veel te snel gereden. Aan de weg ligt een groot sportcomplex, De Groesbeekse Boys. Ook ligt daar de kerk, de buurtmarkt, de school is er vlakbij, het cafetaria, de kapper en nog andere ondernemers. Dan zijn er nog de huisartsen…

Vorig jaar heeft de provincie de zebra tegenover de buurtmarkt weggehaald. Deze lag eigenlijk al op de verkeerde plek. Ouderen, schoolkinderen en volwassenen steken dagelijks vele malen de weg over. Een groep mensen uit de Breedeweg wil nu de provincie en de gemeente bewegen om maatregelen te nemen                        

Afgelopen zaterdag zijn er posters uitgedeeld aan de bewoners van deze rijksweg met het verzoek deze op te hangen. Donderdag 11 augustus zijn de Zomerfeesten op het kerkplein aan de Breedeweg. De groep zal daar aanwezig zijn met een stand bij de Buurtmarkt. Woordvoerder is Mirjam Verweij-Weima. Zij is intiator van de groep.

Vakantielunch met muziek voor mantelzorgers in gemeente

BERG EN DAL – Zorgt u voor uw broer, moeder, buurman of kind, dan bent u mantelzorger. Voor u als mantelzorger gaat in de zomer de zorg gewoon door, terwijl om u heen veel mensen op vakantie gaan of zijn.

Onder het motto 'Even er tussen uit' nodigt Mantelzorg Berg en Dal de mantelzorgers in haar gemeente uit voor iets gezelligs. Wilt u genieten van een smakelijke lunch met live pianomuziek? Kom dan naar het lunchbuffet in Groesbeek. Als u wilt, kunt u hier samen naar toe met degene voor wie u zorgt.

Deze gratis lunch is bedoeld voor mantelzorgers uit de hele gemeente Berg en Dal! De vakantielunch was vorig jaar een groot succes; toen zaten er 60 mensen aan tafel die het erg naar hun zin hadden. Lisette Cillessen zal voor de muzikale omlijsting zorgdragen. Lisette was op 11-jarige leeftijd al kerkorganist, later bekwaamde ze zich ook in het bespelen van piano en saxofoon.


Aanmelden kan men zich via de Stichting Welzijn Groesbeek: 024 3974188 tussen 09.00 en 13.00 uur of mailen naar info@mantelzorgbergendal.nl tot uiterlijk 15 augustus. Bij de aanmelding niet vergeten te vermelden of u (of degene waarvoor u zorgt) dieetwensen heeft en of u vervoer nodig heeft om bij De Mallemolen te kunnen komen. De vakantielunch vindt plaats op zaterdag 20 augustus van 12.00 tot 14.00 uur in De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

Fietsroute Giro di Berg en Dal officieel met paarse Giro-paaltjes aangegeven

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Berg en Dal is een nieuwe fietsroute rijker geworden, dankzij de doorkomst van de Giro d' Italia op 7 mei 2016 door de gemeente Berg en Dal. De nieuwe fietsroute heeft de naam gekregen van 'Giro di Berg en Dal' en heeft een lengte van 26 kilometer.

Het is exact dezelfde route, die die wielrenners tijdens de etappe van de Giro d'Italia op 7 mei hebben afgelegd over het grondgebied van de gemeente Berg en Dal met Beek, Berg en Dal en Groesbeek. Ook het stukje Duitsland in Wyler is in de Giro di Berg en Dalfietsroute opgenomen. Inmiddels zijn er zo'n 10 Giropaarse paaltjes langs de Giro di Berg en Dalroute geplaatst, die de hoogte en de nog te rijden kilometers aangeven.

In het centrum van Groesbeek nabij de kruising Dorpsstraat / Kerkstraat stond afgelopen zondag de 41-jarige wielrenner Robert Nibbeling uit Didam. Hij had al met een stel wielermaten de Giro di Berg en Dal gereden voor het goede doel: ALS. Dankzij de Zevenaarse rotary club Quvanis heeft dat een bedrag opgeleverd van 5.500 euro. Het is beslist een mooie route, liet Robert desgevraagd weten, het heeft iets vooral met de Muur van Beek en de Zevenheuvelenweg. "Het enige verschil is dat de profs de route op de weg hebben afgelegd terwijl wij de route op het fietspad moeten afleggen."

Spionagetraining in Groesbeek

GROESBEEK - Kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar kunnen op woensdag 17 augustus een spionagetraining volgen in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

Het programma is van 14.00-15.30 uur en gaat over spionage en geheimschrift in de oorlog. Ga na afloop met een diploma naar huis. Standaard tarieven. Museumkaart geldig. Begeleidende (groot)ouders 5,00 euro. Reserveren noodzakelijk: 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Live muziek op terras Dikkemik

GROESBEEK - Op 14 augustus speelt Corazon 4 music vanaf 16.00 uur live op het terras van Dikkemik in Groesbeek.

Deze viermansformatie speelt een keur van Spaanse songs, tex-mexmuziek, songs uit de sixties, blues en rock 'n' roll. Kortom zeer gevarieerd met een grote dosis enthousiasme. Bovendien is het heerlijk toeven op het lommerijke terras aan de Mooksestraat 24.

Jackpot op wekelijkse bingoavond begint weer met 50 euro

GROESBEEK – Op donderdagavond 11 augustus wordt de wekelijkse bingoavond gehouden in De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De jackpot is er vorige maal uitgegaan waardoor de jackpot nu weer start met 50,00 euro. De hoofdprijs van deze avond is traditioneel 250 euro. De zaal van De Mallemolen is al om 19.00 uur geopend. De bingoballen gaan pas om 20.00 uur rollen. De opbrengst is bestemd voor zes verenigingen. Iedereen is op deze bingoavond welkom.

Verbetering hulpverlening Millingen

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur van Berg en Dal blijft zich inzetten voor verbetering van de hulpverlening in Millingen aan de Rijn. Millingen is door zijn ligging niet snel bereikbaar voor de ambulance.

In 2015 zijn verschillende maatregelen genomen om de aanrijtijden van de ambulance in Millingen aan de Rijn te verbeteren. Om te kijken of die maatregelen ook voldoende resultaat opleverden, heeft burgemeester Slinkman de hulpverleners in Millingen aan de Rijn aangeschreven om hun ervaringen met hem te delen. Uit de reacties blijkt onder andere dat de plaatselijke hulpverleners vrij positief zijn over de spoedeisende ambulancezorg.


De reacties van de plaatselijke hulpverleners (huisartsengroep, ehbo-vereniging en brandweerpost) heeft Slinkman met de heer Honigh, directeur van de ambulancedienst (RAV Gelderland – Zuid) besproken. De ambulancedienst heeft ook onderzocht of het verplaatsen van de standplaats van Beek naar Millingen de service zou verbeteren. Uit dit onderzoek bleek dat, binnen de norm van 15 minuten, daarmee niet meer personen geholpen zouden worden in het hele verzorgingsgebied. Als aanvullende actiepunten zijn naar voren gekomen:
- Ambulancedienst gaat met de zorgverzekeraars in overleg om tijdige ambulancezorg voor de kern Millingen uit de reguliere zorggelden te laten bekostigen.
- Het optimaal benutten van het alarmeringssysteem HartslagNu, inclusief een zo volledig mogelijke registratie in dit systeem van de beschikbare AED's en actueel opgeleide AED-bedieners (burgerhulpverleners)
- De ambulancedienst onderzoekt samen met de regionaal commandant brandweer of de brandweer ook kan worden ingezet bij (medische) hulpverleningen.
- Nader onderzoeken of er in de kern Millingen nu voldoende AED's op de juiste locaties aanwezig staan.
- De ambulancedienst organiseert een bijeenkomst met brandweer, ehbo en huisartsen over een betere onderlinge taakverdeling bij AED inzetten in Millingen aan de Rijn.
Burgemeester Slinkman zal in 2017 weer een evaluatie uitvoeren over de hulpverlening in Millingen aan de Rijn.                                                                                                                

Ooij krijgt beweegpark bij dorpshuis De Sprong

Één van de drie toestellen. Er komen ook nog een voet- en een handfiets. Afbeelding: gemeente Berg en Dal.

OOIJ - Achter Dorpshuis De Sprong in Ooij komt een beweegpark. Onlangs is een gebruiksovereenkomst gerealiseerd tussen de gemeente Berg en Dal en stichting De Speulplek in Ooij. Ooijse bewoners hebben zelf het initiatief genomen om een dergelijk park te realiseren in hun dorp.

De bedoeling is dat het beweegpark voor jong en oud is en de mogelijkheid biedt om te oefenen op spierkracht, uithoudingsvermogen, coördinatie en balans. Er is overeengekomen dat er een drietal toestellen zal worden aangebracht die jaarlijks in opdracht van de gemeente Berg en Dal worden gekeurd. Ook heeft de gemeente toegezegd dat het pad rondom de vijver toegankelijk zal worden gemaakt voor minder-validen.

Stichting Speulplek zal de toestellen betalen, plaatsen en onderhouden. Daarnaast moet de stichting het park onderhouden en dient tevens een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. De financiering wordt door de inwoners van Ooij zelf geregeld.

Lokale ondernemers en woningcorporatie Oosterpoort steunen het project. Een groenbedrijf is door de stichting al gevonden voor het maaien en het verwijderen van onkruid. De stichting verwacht nog extra financiële middelen te creëren van diverse instanties en fondsen. Het gemeentebestuur van Berg en Dal verwacht dat er steeds meer initiatieven van burgers komen om in de openbare ruimte iets te gaan creëren.

Regenboog boven De Drul

GROESBEEK - Het was woensdagavond een bijzonder mooi gezicht boven de oude en nieuwe wijk van De Drul in Groesbeek.

Het leek erop of de regenboog bij iemand in de tuin stond, maar dat bleek gezichtsbedrog te zijn. Een oplettende lezeres van Hét Gemeente Nieuws maakte deze mooie prent. Overigens, deze regenboog zal niet alleen te zien zijn geweest boven de oude en nieuwe wijk van De Drul, maar is ongetwijfeld in heel Groesbeek waargenomen.

Schutterij EMM Kekerdom op scherp

KEKERDOM - Schutterij EMM Kekerdom maakt zich weer op voor de kermis in het laatste weekend van augustus. Een prachtig programma, maar ook de tradities worden in stand gehouden. De schuttersmis op zaterdag en het koningschieten op zondag.

Verder komen er weer diverse Nederlandse muzikale toppers: Henk Dissel, Stef Ekkel en John de Bever. Alles vindt plaats op het terrein en feesttent op de wei van Jan Sanders gelegen aan de Weverstraat te Kekerdom. Voor het volledige programma verwijzen wij naar www.schutterijemmkekerdom.nl. Iedereen is van welkom in het mooie kerkdorp.

Navigatiesysteem uit auto ontvreemd in Groesbeek

GROESBEEK – Uit een auto die stond geparkeerd aan De Eg in Groesbeek is in de nacht van woensdag op donderdag een navigatiesysteem ontvreemd.

Men is de auto binnengekomen door de achterruit te vernielen en is er met de apparatuur vandoor gegaan. De auto is eigendom van een 49-jarige inwoner uit Groesbeek.

13 / 20

Inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten

GROESBEEK - Het Inloophuis, gevestigd in De Mallemolen in Groesbeek is bestemd voor mensen die zelf of in hun omgeving te maken hebben met kanker. U kunt altijd zomaar even binnenlopen, maar ook tijdens georganiseerde activiteiten is er alle ruimte voor een praatje of gesprek.

In augustus zijn wij alleen op dinsdag geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Vanaf september zijn wij weer op dinsdag, woensdag en donderdag geopend (11.00-16.00 uur). Dan start ook een nieuw activiteitenprogramma (vooraf aanmelden voor een activiteit).

- Schilderworkshop (in het atelier van Mariel Poelen). Een keer per maand op maandagochtend (start op 5 september) 10.00-12.00 uur.
- Themawandeling (Lieke Vullings). Iedere 2e maandag van de maand, telkens vanaf een andere locatie rondom Groesbeek (start op 12 september) 10.00-13.00 uur.

- Voetreflexmassage (Ria Hutting). Iedere dinsdag (start op 13 september) 11.00-12.00 uur:
- Diverse creatieve activiteiten in een groep. Iedere dinsdag 14.00-16.00 uur.
- Boetseren en creëren (Elma Burg). Iedere woensdag 13.00-15.00 uur.
- Ontspanning en meditatie (Margret Arts). Een keer per maand op woensdag (start op 7 september) 13.00-15.00 uur.
- Mozaïek (Annet Jacobs). Om de week op donderdag (start op 15 september) 13.30-16.00 uur.
- Gespreksgroep voor nabestaanden van mensen met kanker (Mieke Hendriks). Gaat bij voldoende aanmeldingen van start in het najaar.

Inloophuis Groesbeek, De Mallemolen, Kloosterstraat 11, Groesbeek. Bereikbaar via: 024 6756071, info@inloophuisgroesbeek.nl, www.inloophuisgroesbeek.nl.

Monseigneur Bekkers en burgemeester jhr. Van Grotenhuis, 27 juni 1966

Door Gerrie Driessen

(Heemkundekring Groesbeek)

GROESBEEK - Vijftig jaar geleden werd Bekkers tot bisschop gewijd en Jhr. Van Grotenhuis was daarbij aanwezig als coadjutor van de Soevereine Militaire Orde van Malta (Maltezer ridders). Monseigneur Bekkers overleed op 9 mei 1966, voor Van Grotenhuis aanleiding zijn herinneringen aan de bisschopswijding en aan Bekkers op schrift te zetten.

'Na de kerkelijke plechtigheid volgde een drukbezochte receptie, waarop hij urenlang de hand drukte van hen die hem kwamen feliciteren. En de gulheid in vriendschap voor iemand uit Groesbeek, een plaats welke een warm plekje in zijn grote hart innam, blijkt voldoende uit bijgaande foto, gemaakt tijdens die receptie. Ja, Groesbeek. Herinneren we ons nog die dag rond 1950 toen op het Treffersveld de toenmalige Directeur van de Katholieke Actie, rector Bekkers, een gloedvolle rede hield. Hij sprak niet alleen woorden van deernis over de vele en grote verwoestingen, die door de oorlog over Groesbeek waren gekomen, maar gaf de Groesbekers ook een compliment over de snelle vorderingen in het herstel en de wederopbouw en hij zei (met Brabantse tongval): 'om zó hard te werken, daar hedde oew jasjes voor uitgetrokken; maar voor wat ik u nu ga vragen, daar moete ge bovendien nog ouw mouwen voor opstropen!' En toen had hij het over de echte katholieke actie waarvoor hij vocht: de naastenliefde. Het is niet aan dovemans- oren geweest: Gezinszorg, Veilig Verkeer, EHBO, Wit-Gele Kruis, Rode Kruis enz. zijn er in Groesbeek duidelijke bewijzen van geweest. Er was een tijd waarin we in Groesbeek niet goed de weg wisten te vinden tussen enerzijds 'voorgezet lager onderwijs', anderzijds 'huishoudschool –onderwijs'. De geleerden waren het er niet over eens. Het was de geestelijk adviseur van de NCB (Noord –Brabantse –Christelijke Boerenbond), rector Bekkers, die de partijen samenbracht. Zijn warme en wijze woorden hebben veel bijgedragen de knoop door te hakken in de richting van huishoudschoolonderwijs, maar op zodanige wijze, dat, bij het stoppen van het bestaande en mooie voortgezet lager onderwijs, die maatregel zo weinig mogelijk pijn deed aan de daarbij betrokken leerkrachten. En het was Mgr. Bekkers die er voor zorgde dat de parochie Sionsheuvel in 1961 een eigen noodkerk kreeg. (…) Ik zou nog kunnen voortgaan in mijn herinneringen over Mgr. Bekkers met als middelpunt:

Groesbeek, maar het is voldoende. Wij, Groesbekers, zullen doorgaan met te bewijzen dat wij hem hebben begrepen, wij zullen de mouwen opgestroopt houden en dankbaar voortgaan op de door hem aangegeven weg en wijze: in liefde tot de evennaaste'. Aldus Jhr. R.M.J.F.L.van Grotenhuis.

Oud-burgemeester van Groesbeek op 12 mei 1966.

Gevaarlijke vijver in park bij scholen gedempt in Groesbeek

GROESBEEK – De vijver die spontaan in het park tussen de basisscholen 't Vossenhol aan de Van Ruysdaelweg en openbare school De Sieppe aan de Paulus Potterweg in Groesbeek was ontstaan, is inmiddels gedempt.

Door een attente bewoner werd de gemeente Berg en Dal op de hoogte gesteld van de vijver, waarin door de jeugd trottoirtegels, stenen en hout waren gedeponeerd, een gevaar opleverde voor de spelende leerlingen.

Volgens een woordvoeder van de gemeente Berg en Dal is het nooit de bedoeling geweest om bij de scholen een vijver te creëren, maar door het glooiend terrein is die er spontaan gekomen. De gemeente heeft spoed gezet om de spontane vijver te laten ontdoen van tegels, stenen en takken en heeft direct een bedrijf de opdracht gegeven de vijver te dempen. Inmiddels is de klus geklaard en is er op de plek in het park waar de vijver was, geëgaliseerd en opnieuw gras ingezaaid. Bij het begin van het nieuwe schooljaar kunnen de leerlingen veilig in het park spelen.

Repair-/internetcafé Millingen zoekt vrijwilligers

MILLINGEN - Repair-/internetcafé Millingen is op zoek naar vrijwilligers, die ervaring hebben met het repareren van elektronica en/of uurwerken.

"Samen met cliënten probeert u een voorwerp dat niet meer werkt een tweede leven te geven. Zo voorkomen we een grote afvalberg en helpen we mensen met een kleine beurs. Ons Repair- /internetcafé is elke laatste zaterdag van de maand van 10.00-12.00uur met uitzondering van juli, augustus en december in gebouw OEV1, Heerbaan 117, Millingen aan de Rijn. In 2016 op 1 oktober, 29 oktober en 26 november

Heeft u Interesse, neem dan contact met ons op via Stichting Welzijn Ouderen, Heerbaan 115, Millingen aan de Rijn; 0481 431105 elke werkdag tussen 09.00 en 11.00 uur."

Actie 'Niet weggooien' in Bevrijdingsmuseum Groesbeek

GROESBEEK - Op maandag 15 augustus, de dag van de jaarlijkse herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië, geeft het Nationaal Bevrijdingsmuseum extra aandacht aan het Indonesisch/Nederlands-Indisch erfgoed.

Bezoekers krijgen advies van deskundigen over het behoud van het materiaal dat zij in huis hebben. Ze zijn ook in de gelegenheid hun eigen erfgoed over te dragen aan het museum: foto's, brieven, documenten, voorwerpen et cetera. Het museum heeft ze graag! Uiteraard is materiaal over de Tweede Wereldoorlog in Nederland ook bijzonder welkom. Gehele dag doorlopend van 10.00 tot 17.00 uur (Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek).

Vandalen vernielen ruiten bushalte

Foto: Marcel Vink

BEEK – Alle ruiten van de bushalte aan de Sint Hubertusweg / Rijksweg in Beek zijn vernield en levert een schade op van vele honderden euro's.

Mensen die gebruik maken van de busdiensten kunnen nu niet meer wind- en regenvrij op de bus wachten. De politie hoopt dat er getuigen zijn geweest van deze ergerlijke vernieling. Zij worden verzocht contact op te nemen met de politie 0900 8844.

Afgewaaide tak verspert gedeelte Oude Kleefsebaan

BERG EN DAL – Een afgewaaide tak van een boom heeft woensdagavond even na acht uur een gedeelte van de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal versperd.

De vallende tak heeft geen gewonden of schade veroorzaakt op de overigens drukbereden weg. Automobilisten hebben getracht eigenhandig de tak van de weg te verwijderen, wat niet bleek te lukken. Omdat de tak gevaarlijk lag – net na een bocht – werd de brandweer van Ubbergen gealarmeerd die de tak van het wegdek verwijderd heeft. Tijdens het ruimen heeft een wijkagent het verkeer in goede banen weten te leiden.

Protestantse gemeente Groesbeek

Zondag 14 augustus

Aanvang 10.00 uur

Voorganger is ds. R. Benjamins uit Beuningen

Tijdens de dienst is er een collecte voor het Platform Asielzoekers Wijchen e.o..

Na de dienst is er koffie en thee in de Serre

Tot en met 11 september:is er in de kerk een fototentoonstelling ”Geloof in Berg en Dal” met foto’s van Marijke Bleeker van de twaalf kerken in de gemeente Berg en Dal.

Gratis te bezichtigen elke zondagmiddag van 14.30 tot 16.30 uur.

zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Cursus Beter Fotograferen in De Mallemolen Groesbeek

GROESBEEK - Wil je echt mooie foto's maken in plaats van kiekjes? Wil je je instellingen steeds meer zelf gaan bepalen en een betere compositie bepalen bij je beelden? In cultureel centrum De Mallemolen start in september een fotocursus door Helma Groenen (www.wonderendernatuur.nl).

De technieken om betere opnames te maken worden uitgelegd aan de hand van de verschillende types camera's. Aan de hand van opdrachten doe je ervaring op met de belangrijkste mogelijkheden en er worden foto's van de cursisten besproken om de praktijk hiervan te ervaren. Indien mogelijk wordt er ook een keer in het veld gefotografeerd om al doende te leren. De geplande cursusdata zijn 15 en 29 september, 13 en 20 oktober en 3 en 17 november. De cursus begint op alle dagen om 14.00 uur. De prijs bedraagt 36,00 euro per persoon voor 6 bijeenkomsten van 2 uur. Aanmelden kan men zich via De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek, via info@mallemolengroesbeek.nl of telefonisch 024 3976360. In maart wordt een vervolgcursus gegeven voor gevorderden.

Beweegtuin Millingen weer open vanaf 22 augustus

MILLINGEN - Vanaf maandag 22 augustus is de beweegtuin weer geopend.

Elke woensdag van 14.30 tot 15.30 uur en donderdag van 10.00 tot 11.00 uur is er een coach voor senioren aanwezig. Er is een warming-up, sportprogramma en cooling-down waar men op eigen niveau aan deel kan nemen. Ook bij slecht weer gaat het gewoon door. Iedereen is welkom. Na afloop is het mogelijk op eigen kosten een kopje koffie, thee of iets fris te drinken.

"Wilt u zonder begeleiding gebruik maken van de toestellen van de beweegtuin, dan bent u welkom op tijden dat het sportpark geopend is. Aanwezigheid in de beweegtuin is altijd op eigen risico."

Groesbeker mishandeld na verkeersruzie in Nijmegen

NIJMEGEN - Vrijdagmiddag is op de Spoorstraat in Nijmegen een 22-jarige inwoner uit Groesbeek mishandeld door een 31-jarige inwoner uit Nijmegen.

De twee kregen op de Sint-Annastraat ruzie na een invoegmanoeuvre, waarbij de Nijmegenaar een blikje frisdrank tegen de auto van de Groesbeker had gegooid. Hierdoor raakte de auto van de Groesbeker beschadigd. Op de Nassausingel reed een motoragent die door de Groesbeker werd aangesproken. De twee automobilisten werden vervolgens door de motoragent naar de Spoorstraat gedirigeerd. Toen zag de agent dat de Nijmegenaar de Groesbeker een vuistslag in zijn gezicht gaf en uitte vervolgens diverse doodbedreigingen tegen de motoragent. De motoragent had inmiddels collega's opgeroepen ter plaatse te komen, waarop de Nijmegenaar werd aangehouden voor mishandeling en bedreiging. Hij werd voor onderzoek ingesloten in het bureau van Nijmegen.

Baby Isa zorgt voor vierde generatie in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Isa Lanters heeft zeven weken geleden voor de vierde generatie gezorgd in Groesbeek.

Isa is de dochter van de 29-jarige Suzanne Wijnhoven die woonachtig is aan de Pieter de Hooghweg in Groesbeek. Suzanne Wijnhoven is de dochter van de 58-jarige Ine Wijnhoven – Janssen uit de Haydnstraat in Groesbeek. Ine Wijnhoven – Janssen is de oma van Isa en de overgrootoma is de 89-jarige Annie Janssen – Eikholt, die sinds 2015 verblijft in De Eikenhorst aan de Parklaan op het terrein van Dekkerswald in Groesbeek.

De foto is afgelopen vrijdagmiddag gemaakt in de knusse kamer van Annie Janssen – Eikholt op de dag dat zij haar 89ste verjaardag vierde. Voor Annie is Isa na Sem het tweede achterkleinkind, waar op ze apetrots is. Ook oma Ine en de moeder van Isa Suzanne zijn dolgelukkig met de kleine.

Anne Frankmiddag

GROESBEEK - Speciaal voor kinderen van 10-14 jaar is er op dinsdagmiddag 16 augustus een Anne Frankmiddag in het Nationaal Bevrijdingsmuseum.

Het programma begint met de vertoning van de film 'Het korte leven van Anne Frank' (Nederlands gesproken, Duitse ondertiteling). Daarna bezoeken de kinderen onder leiding van een gids de tentoonstelling waarbij de thema's onderduiken en dagboeken worden herbeleefd.

Standaard tarieven. Museumkaart geldig. Begeleidende (groot)ouders 5,00 euro. Reserveren noodzakelijk: telefonisch via 024-3974404 of per mail, info@bevrijdingsmuseum.nl.

19 / 20

Deze Robin Hood Rens was vrijdag 29 juli vier jaar geworden. Opa Johan was de foto vergeten sorry Rens. Alsnog gefeliciteerd oma Tonnie en oma Ria. opa Gerrie en opa Johan.

Onze Frank wordt 13 augustus 12 jaar. Van harte gefeliciteerd en een fijne verjaardag gewenst, tevens veel succes op het CSV.
Harry, Ina en ome Ruud.

Kiano wordt 13 augustus, 7 jaar.
7 kusjes
Oma en Opa

Op 12 augustus wordt
Herman Cornelissen 81 jaar jong!
Gefeliciteerd en op naar de 90..
Dikke kus Shirley

Hiep Hiep Hoera,
lieve Roan alweer 1 jaar.
Hartelijk gefeliciteerd en een hele
dikke knuffel van
Opa, Oma en Hayka.

Hiep hiep hoera (o)ma 65 jaar!
Een hele gezellige dag!
Vincent, Bianca, Anouk,
Daan en Elise

Hiep Hiep Hoera
Hirad en Hirbod worden op
10 augustus, 9 jaar.
Gefeliciteerd!
Papa en Mama

Petra 40 jaar!
Nog van harte gefeliciteerd
Namens alle Vaanderingen

Hoera onze oma Gerrie wordt
70 jaar
En dat zie je niet aan haar!
Van harte gefeliciteerd!
Luuk & Lieve

Onze opa en oma zijn 12 augustus
50 jaar getrouwd.
Hartelijk gefeliciteerd!
Dikke kus en knuffel van
Thijs en Amy

hiep hiep hoera
12 augustus wordt Viggo alweer
5 jaar.
gefeliciteerd grote knul.
dikke kus opa & oma
Charlie & Yolanda

Hoera,
mijn pappa is op 8 augustus 33 jaar geworden, nog een keer gefeliciteerd pappa
XXX May