niet de juiste De Liemers

21 juni 2019

niet de juiste De Liemers 21 juni 2019


Afgelopen week heb ik stage gelopen bij Regio8. Via Susan Wiendels, begeleidend redacteur van deze krant, kwam ik terecht bij Joost Jonker, eindredacteur bij Regio8.

Hij was enthousiast en ik mocht een week meelopen. Op maandag was het zover, mijn eerste stagedag. Ik kreeg een rondleiding en er werd van alles uitgelegd over de werkwijze binnen het bedrijf. Gedurende de week vielen mij steeds meer dingen op, zo ook de andere wijze van schrijven ten opzichte van deze krant.

Bij regio8 wordt veel directer geschreven en meer afstand gehouden van de lezers dan bij deze krant. Mede daardoor ben ik erachter gekomen dat elk medium een eigen wijze heeft waarop ze nieuws produceren en/of delen. Regio8 heeft ook een andere benadering: er is geen krant, alles gaat via online media, radio en televisie. Dat was helemaal nieuw voor mij en soms ook een beetje chaotisch door de snelheid waarmee alles online gebracht moet worden. Wat ik echt superleuk vond deze week was de radio: Optimaal FM. Ik vind het gaaf dat je nieuws rechtstreeks overbrengt aan mensen die meeluisteren, en dat je daarbij ook je mening mag geven. Dat is goed, zolang het maar duidelijk is dat het een mening is. Samen met Balthazar van Puffelen heb ik donderdag en vrijdag radio gemaakt, en ik werd er steeds beter in. Het wordt voor mij steeds duidelijker wat mij wel en niet aanspreekt, maar één ding is zeker: journalistiek spreekt mij absoluut aan.

Nina Elbers

Glasvezel in buitengebied dichterbij

ZEVENAAR/DUIVEN - Het sein staat op groen voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied van de gemeenten Duiven en Zevenaar.

Op maandag 17 juni ondertekenden wethouders Gemma Tiedink (Duiven) en Hans Winters (Zevenaar) een samenwerkingsovereenkomst met Delta Rijssen Glasvezel Investeringen B.V., die deze aanleg mogelijk maakt. Delta start in september met de wervingscampagne voor inwoners onder de naam 'Digitale Stad'. De inwoners van het buitengebied in Zevenaar en Duiven krijgen een aanbod van Digitale Stad voor de aansluiting van hun woning. Bij voldoende aanmeldingen legt Digitale Stad glasvezel aan. Als Digitale Stad start met de aanleg van glasvezel in het buitengebied dan sluit het bedrijf ook de Zevenaarse kernen Aerdt, Herwen en Spijk en in Duiven de kernen van Groessen en Loo aan. Inwoners van deze kernen hoeven zich niet eerst aan te melden. De aanleg begint in het najaar van 2019. Medio 2020 is de aanleg gereed. Wethouder Hans Winters is enthousiast de ontwikkeling. "Snel internet is niet meer weg te denken uit ons leven." Met de komst van glasvezel wordt het internet sneller, de tv scherper en het geluid helderder. Het netwerk is stabieler dan de traditionele koperkabel. Inwoners van het buitengebied van Duiven en Zevenaar kunnen op www.digitale-stad.nlzien of hun adres in het projectgebied van Digitale Stad valt. Daar kunnen zij ook meer informatie over glasvezel in het buitengebied van Zevenaar en Duiven vinden en zich voor een glasvezelaansluiting aanmelden.

Sin-Ching Kwok (18) uit Duiven is net als veel andere Liemerse leetijdsgenoten geslaagd voor haar examen. Dat is een feestje waard! Foto: Nina Elbers

Sin-Ching Kwok (18) kreeg net als honderden andere vmbo-, havo- en vwo leerlingen in de Liemers op 12 juni het verlossende telefoontje: geslaagd! Dat is een feestje waard! Foto: Nina Elbers

Nina Elbers

Door onze redactie

Door onze redactie

De Wyborgh viert haar

twintigste verjaardag

Ted Prost wint het Lagerhuis en gaat naar New York

De Aerdtse brug van

burgemeester Bruns

2 / 12

NR. 199 | 21 JUNI 2019

3 / 12

Makerspace in de maak bij Horsterpark Emil Glänzer en Evert Handelé zoeken sponsors en vrijwilligers

Makerspace in notendop

DUIVEN - Het project Makerspace project heeft niet stilgelegen. Voortgekomen uit de Duivense Burgerbegroting in februari, waar de inwoners van de gemeente zelf geld konden verdelen over initiatieven, heeft het project nu de nodige financiële middelen ontvangen voor een zogenaamde 'kickstart'. De initiatiefnemers Emil Glänzer en Evert Handelé steken samen de handen uit de mouwen en zetten alles op alles om deze uitdaging te volbrengen.

Een Makerspace is een plek waar creatievelingen, jong en oud, samenkomen om samen – of alleen technisch bezig te zijn. Binnen de muren van deze ruimte komen oude ambachten als timmeren, houtbewerken en solderen bijeen met het digitale tijdperk dat zich kenmerkt met computers en 3D-printers. "Het is belangrijk een plek te hebben waar je je vaardigheden kunt ontwikkelen," zegt Evert. "Het is nóg belangrijker om een plek te hebben waar je de ruimte geboden krijgt te doen wat je écht leuk vindt." Van werken in projectvorm, tot individueel klussen; een Makerspace kent vele functies.

Bewonderenswaardig

Emil heeft zich laten inspireren door een aantal andere werkende voorbeelden van een Makerspace waar hij zijn passie met zowel techniek als met jongeren verwerkelijkt zag: "Het is alleen maar bewonderenswaardig om te zien dat ieder met een passie voor het maken laagdrempelig aansluiting vinden kan."

Zodra een aantal vrijwilligers zich bij Evert en Emil meldt kunnen zij een belangrijke rol kunnen gaan vervullen binnen de Makerspace. Het idee is namelijk om begeleiding aan jongeren te verschaffen die op hun beurt weer vol interesse luisteren naar de ervaringen van hen die jaren in het vak zitten. Andersom kunnen de ietwat jeugdigere figuren onder hen weer het een en ander vertellen over de werking van 3D-printers, een leuke wisselwerking dus. Conceptueel zit het wel snor met de Makerspace, maar om dit alles gedaan te krijgen, staan Emil en Evert tegenover enkele opgaven. Het goede nieuws is dat het project onderdak zal kunnen vinden bij het Horsterpark, een plek groot genoeg voor activiteiten in de vorm van drone-races en andere experimenten.

Met de 'space' op zak, wordt er nu gezocht naar geïnteresseerden, sponsoring en vooral

naar geld, nodig om gebruik te kunnen maken van de ruimte.

Iedereen die interesse heeft om bij te dragen aan het initiatief of graag meer informatie zou willen, is vrij om te mailen naar zo.diva.nu@gmail.com.

Emil en Evert zullen daarnaast aanwezig zijn op de buurtcamping van zo!Diva van 22 op 23 juni.

De Wyborgh bestaat twintig jaar Winkeliersvereniging houdt groot feest op 29 juni met balkoncert als hoogtepunt

Tachtig muzikanten staan 29 juni op grote hoogte. Foto: Karlo Bolder

WESTERVOORT – Twintig jaar De Wyborgh, al die tijd hét kloppend hart van Westervoort, dat is een feestje waard. Op zaterdag 29 juni is het zover. Het Balkoncert wordt letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van Het Wyborgh feest, dat de winkeliersvereniging houdt vanwege het jubileum.

Maar liefst tachtig muzikanten uit Westervoort en omgeving zorgen op deze zaterdagavond vanaf de steigers aan het Dorpsplein voor een spetterende muzikale show. De organisatoren Fons Wigman, Dennis Bisselink, William Boekhorst en Miranda Bravenboer hebben zin in het balconcert, dat inmiddels een vaste stek op de jaarlijkse evenementenkalender in Westervoort heeft gekregen. In 2012 vond de eerste editie plaats, dit jaar de achtste. Met een andere presentator. Clemens van den Oord geeft het stokje over aan Arthur Boone. Clemens: "Ik vind het na zeven jaar tijd voor verversing, dat is de voornaamste reden dat ik er mee stop. Daarnaast speelt ook mijn gezondheid een rol. Ik kamp met de naweeën van een gezichtsverlamming. Als ik anderhalf, twee uur voluit ga, dan heb ik het wel gehad." Hij roept iedereen op om op 29 juni naar het Dorpsplein te komen. "Het balkoncert is echt fantastisch. Al die retegoeie muzikanten, wel duizend man publiek, het is altijd geweldig." De winkeliersvereniging heeft gezorgd voor een sfeervol voorprogramma. Vanaf 20.00 uur treden Belinda Kinnaer, Ancora en William Bonne op. Zangeres Belinda Kinnaer vertolkt solo het levenslied. "Nederlands, Duits, eigen nummers en covers, ik maak er weer een feestje van", lacht ze. Haar man Patrick van Bree maakt onderdeel uit van Ancora. Deze band speelt Shantymuziek met Ierse invloeden. William Bonne speelt een thuiswedstrijd. "Het optreden is een cadeautje van mij aan de winkeliersvereniging", vertelt hij. "Ik heb er al een aantal keren mogen staan. Miranda Bravenboer benaderde mij, ik wilde een keer wat terugdoen, juist omdat ze twintig jaar bestaan." Een half uurtje staat hij in het voorprogramma van het Balkoncert. In die dertig minuten zullen singles als 'Ik ben toch wie ik ben', 'Als ik maar bij je ben', 'Liever vrij zijn' en 'Wij gaan door tot morgen' de revue passeren. Hardcorefans zullen de 29e uit volle borst meezingen, Bonne is een bekend gezicht in zijn woonplaats. Zaterdagmiddag staat in het teken van de kinderen. Vanaf 13.30 uur houdt Jordy Dekker in de gedaante van Pipo de Clown en Mamaloe een gezellige meezingshow op het plein voor de Lidl. Na afloop is er een meet & greet met Pipo en zijn circusvrouwtje. Tijdens eerdere feesten zorgde Jordy met andere originele attracties voor een lach op het gezicht van bezoekers en de winkeliers. Het feest is niet het enige goede nieuws van het winkelcentrum. Tegenover de ingang van Albert Heijn zit een echt versplein in het vat. Door een interne verplaatsing en concentratie van huurders die zich richten op de verkoop van versproducten ontstaat er een bundeling van aaneengesloten winkels die elkaar aanvullen. Ook komt er dan door het weghalen van de tussenwanden en het openzetten van de puntdaken meer daglicht binnen. Dat verhoogt de sfeer.

Door onze redactie

HOPE XXL Archief: Raad van Aanbeveling

Een strookje van de Remigiuskerk op de achtergrond. Vier mannen voor de HOPE XXL-caravan. Het is 30 april 2008.

Sjef van Groningen, Henk Zomerdijk, Henk Nijland en Karel Schols vormen het toenmalige College van B&W in Duiven. HOPE XXL staat in de kinderschoenen. Net van start gegaan, maar al wel een Raad van Aanbeveling in het leven geroepen, waar Henk Zomerdijk en Jan de Ruiter, toenmalig burgervader van Zevenaar, de eerste waren die daarin vermeld werden.
Ze ondersteunden het flinterdunne initiatief met de enorme ambities om de Liemers List op te stellen en deze bij de VN te presenteren en uitvoering van het gedachtegoed te bewerkstelligen. Een vrolijk kwartet wat het prima met elkaar lijkt te kunnen vinden.
Met De Ruiter en Zomerdijk op zak, als Liemerse prominenten en eerste aanbevelers, ging de tocht verder en werden Nederlandse aanbevelingsleden benaderd.
Na elk gesprek werd er gevraagd of ze zitting wilde nemen in de RvA. Dat resulteerde in indrukwekkend lijstje.

Een greep uit de lange lijst:

Herman Wijffels
Freek de Jonge
Hanna Verboom
Maarten van Rossem
Jan Peter Balkenende
Dries van Agt
Aniek Mauser
Bettine Vriesekoop
Kirsten van de Hul
Bercan Günel
Marjan Minnesma

Fris en fruitig concert bij De Stokhorst

EMM in actie in de wagenloods. Foto: Stijn Kuster

GROESSEN - Fanfare EMM heeft het jaarlijkse concert dit maal bij Fruitkwekerij de Stokhorst opgevoerd. De fanfare presenteerde meerdere muziekstukken tegenover een overvolle Stokhorst. Naast alle muziek bood Theo Wolters, eigenaar van de Stokhorst, ook een 'flitsexcursie' door de boomgaarden van de Stokhorst aan.

Vanwege het wisselvallige weer is het concert naar de oude wagenloods van de Stokhorst verplaatst en zijn er partytenten opgezet. Om 19.00 uur begint fanfare EMM te spelen, alle banken zitten vol wanneer de eerste tonen te horen zijn. Naast de vele muziekstukken opgevoerd door de (jong)volwassene van EMM is er ook plaats voor de jonge muzikanten. Net voor de pauze mogen zij een solo-optreden doen op hun eigen instrument. Velen zijn nog een beetje verlegen en komen maar net boven de muziekstandaard uit. Maar zodra zij de eerste noten spelen lijken de zenuwen te verdwijnen en geniet iedereen van de aandoenlijkheid van de jongste muzikanten van EMM. In de pauze is er in CEL 6 een bar geopend, Dj Nouche verzorgt hierbij de muziek. Theo is ondertussen druk bezig in de boomgaard. Hier proeven de mensen van onze andere de verse kersen waar Theo zich elke dag voor inzet. Het idee voor deze flitsexcursie is net zo spontaan op komen zetten als het idee voor het concert. "Vorig jaar stond ik bij het EMM concert bij de koepel in Groessen, ik hoorde daar dat EMM wel eens een nieuwe locatie zocht om op te treden. Ik sta altijd wel open voor dat soort spontane dingen, dus ik zei dat het wel bij de Stokhorst kon." Nog snoepend van de vers geplukte kersen en met een biertje in de rechterhand gaat de menigte weer rustig voor de winkel van de Stokhorst zitten. Genietend van de tweede helft van het optreden van EMM begint het langzaam iets te schemeren. Na een daverend applaus is er nog tijd voor een borrel in CEL 6. Het blijft nog lang onrustig op de Stokhorst.

Het oude fort Pannerden

Het oude uit 1869 daterende sperfort op de Pannerdense kop, de splitsing van de Waal en het Pannerdens Kanaal, was in 1939 versterkt met een aantal betonnen kazematten. Het fort had tot taak te voorkomen dat de vijand met schepen de rivier afzakte en moest tevens verhinderen dat er afvloeiingsmaatregelen werden genomen waardoor er onvoldoende water in de te 'inunderen' gebieden in de Grebbestelling en de Waterlinie zou overblijven. Inunderen refereert hierbij aan het onder water zetten van gebieden om zo de toegang van de vijand te verhinderen. Het fort maakte in feite geen deel meer uit van de weerstandslinie. Na de hergroepering van de Nederlandse troepen op de lijn Huissen-Bemmel in begin 1940 had het fort Pannerden een geïsoleerde positie gekregen. Telefonische verbinding van de foutcommandant met de bataljonscommandant te Elst bestond uit een aan palen opgehangen draad, die al spoedig na het eerste gevechtscontact door granaatvuur werd vernield.

De compagnie die het fort moest behouden bestond uit 150 man, waarvan drie infanteriesecties en een lichte mitrailleursectie. Hierbij had men een sectie zwaardere mitrailleurs ontvangen en twee kazemattenkannonen. Deze kanonnen werden echter bemand door matrozen die hiervoor geen opleiding hadden ontvangen. De verdediging van het fort bestond uit het fort zelf, een aantal gegraven mitrailleuropstellingen en een zestal rivierkazematten langs de Waal en het Pannerdens Kanaal. De beide kanonnen stonden opgesteld in het fort en de mitrailleurs waren verdeeld over de kazematten. Op 10 mei 1940 omstreeks 04.30 verschenen Duitse eenheden bij de veerstoep in Pannerden. Zij namen vanuit hun pantserwagens de kazematten onder vuur. Maar er werd vanuit de Nederlandse zijde zo fel gereageerd en teruggevuurd, dat de Duitsers die de kracht van het fort kenden of althans konden vermoeden zich voor het moment terugtrokken.

Wings of freedom 2019

Het verkrijgen van superioriteit in de lucht was tijdens de Tweede Wereldoorlog een cruciaal onderdeel van iedere militaire strateeg; het vliegtuig was een potent wapen geworden dat offensieven kon faciliteren of kon afweren.

Zo kon de Duitse manier van snelle oorlogsvoering plaats vinden door het gebruik van de vliegende artillerie, die posities van verzet snel murw kon bombarderen. Gedurende de slag om Engeland hebben Britse vliegers de Duitse luchtmacht de macht in de lucht ontzegd, waardoor een amfibische invasie van het Britse eiland onmogelijk werd. Gedurende en na de geallieerde landingen in Normandië speelde het vliegtuig natuurlijk ook een belangrijke rol. Om voldoende capaciteit in de lucht te kunnen hebben, na de landingen, legden geallieerden troepen dikwijls tijdelijke vliegvelden aan, die ervoor zorgen dat de geallieerde luchtvloot telkens bij kon dragen aan de handelingen van de legers op de grond. Deze tijdelijke vliegvelden waren dan ook van groot belang voor een gestage opmars.

Van 21 tot 24 augustus wordt in Ede de vliegshow "wings of freedom" georganiseerd, waarbij een tijdelijk vliegveld wordt nagebouwd en er met verschillende vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog gevlogen zullen worden. Tevens wordt er hierbij aan historische re-enactment gedaan, zodat bezoekers zichzelf echt terug in de tijd kunnen wanen. Op zaterdag 24 augustus vindt de daadwerkelijke vliegshow plaats, op de eerdere dagen kan men echter al komen kijken hoe het er allemaal op het tijdelijke vliegveld aan toe gaat. Ook worden op de eerdeer dagen verschillende films vertoond die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog.

Kaartjes zijn te koop op de website van Wings of freedom 2019 (www.vliegshowede.nl), meer informatie over het evenement is hier ook terug te vinden.

Sylvain Thöni

Foto: SJOERD GEURTS

Stijn Kuster

Piet Bus

5 / 12

Ted Prost wint het Lagerhuis Leerling van het Candea College is één van de vijf beste jonge debaters van Nederland

Ted is letterlijk en figuurlijk een kleurrijk figuur.

DUIVEN - Wie zondag 2 juni de finale van de debatcompetitie 'Op weg naar het Lagerhuis' heeft gezien, weet dat het All-Starteam het nationale scholendebat heeft gewonnen. Dit All-Starteam werd gevormd door de vijf beste individuele debaters uit de competitie. Eén van de teamleden was Ted Prost uit Duiven. "Door te winnen heb ik toch een beetje het gevoel dat ik het verlies van het Candea College heb gewroken." Begin juli gaat hij met zijn team naar New York, een welverdiende beloning.

Het spreken zit de 18-jarige Ted in het bloed, al zit het niet direct in de familie. Ted: "Volgens mijn moeder zou ik het van een ver overgrootfamilielid geërfd hebben." Al op de basisschool viel hij op omdat hij zo makkelijk kon praten met klasgenootjes en juffen en meesters. Hij speelde dan ook de hoofdrol in de musical van groep 8. Daarna ging hij naar het vwo op het Candea College. Daar bracht hij zeven jaar van zijn jonge leven door. "In het eerste jaar ging ik echt even hard onderuit", vertelt Ted. "Het ging allemaal zo makkelijk op de basisschool dat ik niet goed raad wist met de juiste werkhouding op het vwo." Maar de andere schooljaren doorliep hij goed. Dit jaar slaagde hij voor zijn examen.

Het All-Star team heeft gewonnen! In het midden jurylid Rob Jetten.

Dubbel gevoel

Ted deed voor het Candea College mee aan de scholendebatwedstrijd 'Op weg naar het Lagerhuis.' Voor hem een mooie en vooral leerzame periode. "Ik heb nu vier keer in het Candea Collegeteam aan deze wedstrijd meegedaan. Driemaal hebben we verloren en dit jaar behaalde het Candea College de landelijke voorrondes. Maar in de halve finale verloren we helaas van het Cambreur College Dongen. Ik dacht: 'nou dat was het dan, maar ik was blij verrast toen ik werd gekozen voor het All-Starteam.' Het was een dubbel gevoel. Je laat toch je team achter, waar je zoveel mee hebt geoefend en meegemaakt. Maar aan de andere kant, ik kon zo het Candea College toch wel mooi op de kaart zetten."

Teamgeest is belangrijk

Het All-Starteam bestaat uit de vijf beste jonge debaters van Nederland. "Ze komen uit alle hoeken van het land. Het zijn ook hele leuke en hartelijke mensen èn we waren een goed team. En dat terwijl we maar twee keer hebben geoefend en een keer samen uit eten zijn geweest. Dat is wel belangrijk in zo'n competitie, dat je ook echt een team bent. Vorig jaar verloor het All-Starteam van 2018, omdat ze niet echt die teamgeest hadden en als los zand aan elkaar hingen." Het mooiste moment van de wedstrijd vond Ted natuurlijk de uitslag. "Het voelt fantastisch om dan uiteindelijk toch als winnaar uit de bus te komen. Maar de switches in het debat vond ik ook geweldig. Je moet dan ineens het debat waar je mee bezig bent omdraaien. Als je voor een bepaalde stelling bent moet je er, als de zoemer gaat, ineens tegen zijn. Ik geloof dat ik daar aardig in geslaagd ben. De jury was in ieder geval enthousiast. Ook de speeches en het jurycommentaar waren erg goed. Ik kan daar zo van genieten."

Ted vond het een hele bijzondere ervaring om die televisieuitzendingen mee te maken. "Het was heel hectisch. Ik was ook best nerveus. Eerst een half uur naar de visagie en daarna word je als het ware overal naar toe geleid. En al die camera's... Het is een hele show. Leuk om een keer mee te maken, maar ik moet er niet aan denken om dat elke dag te doen." Ted ziet een carrière als presentator dan ook niet zitten.

Ted gaat studeren aan de universiteit in Utrecht. "Ik heb me ingeschreven voor twee opleidingen, te weten Philosophy, Politics and Economics en Bestuurs- en Organisatiewetenschap. Het zijn opleidingen met een zware selectie, dus het is spannend waar ik uiteindelijk terecht kom. Als ik in Utrecht ga studeren, zal ik daar ook op kamers gaan, nieuwe kansen, nieuwe mensen ontmoeten. Maar ik zal de Liemers altijd een warm hart toedragen. Ik heb daar zo'n mooi netwerk op mogen bouwen, zoveel mooie mensen leren kennen."

Op het lijf geschreven

Ted is erg actief in de regio. Zo is hij al jaren nauw betrokken bij Hope XXL. Hij zit in de werkgroep, organiseert en fungeert vaak als spreker tijdens evenementen. Vooral dat laatste is uiteraard op zijn lijf geschreven. Hij vindt het leuk om te spreken voor groot publiek. Ted is letterlijk en figuurlijk een kleurrijk figuur. Hij valt graag op, zoals hij dat zelf zegt. "Ik draag vaak flamboyante kleding, veel roze of bloemetjes, bretels en vlinderstrikjes. Ik hou van humor in een debat, in alle andere dingen die ik doe, in het leven." Behalve voor Hope-XXL zet Ted zich ook in voor de Burgerbegroting in Duiven, voor GoClean de Liemers en werkte hij samen met B&W van Arnhem aan een jeugdmanifestproject. "Ik woon dan wel niet in Arnhem, maar ben er vaak. Ik heb er vrienden en ben wel bekend met het uitgaansleven daar. Ik kan dus best goed meepraten en ik laat me nu eenmaal graag horen," grapt de Duivenaar. En Ted schrijft natuurlijk zelf ook voor de De Liemers Helemaal Goed Courant. Hij leert graag van de projecten waar hij aan meewerkt. "Ik weet nu heel veel van het bijenleven, omdat ik heb meegeholpen aan "Duiven bloeit". Verschillende stukken grond in de gemeente Duiven (Duiven, Loo en Groessen) zijn met bloemenzaadmengsels ingezaaid om op die manier meer vlinders en bijen te trekken."

Debat of dialoog?

Op de vraag: Debat of Dialoog? kiest Ted voor de dialoog. "Een debat is meer een spel, een manier om het publiek te overtuigen van jouw gelijk. Een dialoog brengt je verder, zowel in de politiek als in zakelijke of privérelaties. Bij een dialoog is het de kunst om naar elkaar te luisteren. Dat mis ik bij debatten. Ik zou graag zien dat politici meer in dialoog gaan. Dat zou een groot verschil maken." Ted ziet zichzelf geen politicus worden. Hij vindt het wel leuk om te lobbyen. Een functie als diplomaat of ambassadeur past hem beter. Ondernemen om een verschil te maken, is wat hij wil. "Ik hoef geen wereldverbeteraar worden. Ik wil op kleine schaal het leven van mensen om mij heen verbeteren. Vooral ook mezelf ontwikkelen en als dat dan kan in een maatschappelijk project, dan is dat toch een mooie win-winsituatie." Praten is zijn passie, één van zijn hobby's is het spel Dungeons and Dragons. Ted: "Het is heerlijk om met zo'n fantasyspel, gewoon aan tafel met pen, papier en dobbelstenen, je hoofd leeg te maken."

Alie Engelsman

De Aerdtse brug van burgemeester Bruns Geduld van het Gelders Eiland werd op de proef gesteld

Het grensbataljon bewaakt de pont in 1939

Herwen en Aerdt waren vroeger alleen met een pontje te bereiken. Ter hoogte van Huis Aerdt ligt tegenwoordig een mooie brug. Maar die is er niet vanzelf gekomen!

Eén van de mooiste klompenpaden van Gelderland is het Rijnstrangenpad. Het pad loopt door een prachtig natuurgebied met twee trekpontjes over de Oude Rijn. Het pontje in Aerdt ligt aan het eind van de Veerweg. Voor de Tweede Wereldoorlog ging je op dezelfde plek met een wat grotere pont, waar ook auto's op pasten, van Aerdt naar Oud-Zevenaar. Willem Bruns werd in 1924 burgemeester van Herwen en Aerdt. Hij ergerde zich aan de slechte bereikbaarheid van zijn gemeente en wilde daarom graag een brug. Maar die moest dan wel door de regering in Den Haag worden betaald. Bruns stuurde brieven aan de minister, waarin hij zijn verzoek toelichtte. De aanhouder wint, zo bleek ook dit keer. In 1938 werd er een brug gebouwd, maar deze was nog niet gereed, of er dreigde een oorlog. Duitsland kon ieder moment Nederland binnenvallen. De brug zou door het Duitse leger gebruikt kunnen worden om snel Arnhem te bereiken. Daarom werd de brug nog niet meteen aangesloten op de weg. Aan beide kanten kwamen er diepe greppels. Er was dus wel een mooie brug gekomen, maar je kon er met geen mogelijkheid met de auto op komen. De winter van 1939-1940 was erg koud en de pont lag stil. Vervoer van goederen was deze winter lange tijd niet mogelijk. Er ontstond op het Gelders Eiland een groot tekort aan levensmiddelen en brandstof. Burgemeester Bruns kreeg het voor elkaar dat de weg naar de brug toch werd afgemaakt om het Gelders eiland te ontsluiten. Op 10 april 1940 werd de brug feestelijk geopend, precies één maand voordat het Duitse leger Nederland binnenviel. De brug werd daarop meteen weer opgeblazen in een poging om de Duitsers tegen te houden. Het hielp niet en binnen een jaar was de brug alweer gerepareerd.

Hoog bezoek op de pont in 1935

In de lente van 1945 trokken Canadese troepen de Liemers in om de Duitsers te verdrijven. Dit keer waren het de Duitsers die de brug opbliezen. Er ontstond een enorme ravage. Er werd nog wel een houten noodbrug gebouwd, maar daar konden geen zware vrachtwagens overheen. Pas in 1948, lang nadat de Duitsers waren vertrokken, werden er tijdelijke ijzeren bruggen neergelegd, zogenaamde Baileybruggen van het leger. Niet alleen heel lelijk maar voor fietsers ook heel gevaarijk. Maar er konden wel vrachtwagens overheen. Het fietspad was slechts een houten plank aan de buitenkant van de brug. De meeste mensen durfden er niet overheen te fietsen en schuifelden lopend met de fiets aan de hand over de brug. Het geduld van de bewoners van het Gelders Eiland werd op de proef gesteld. Pas in 1958 verwijderde het leger de Baileybruggen en kwam er een nieuwe brug. Dat ging niet zonder slag of stoot. Op 23 mei gebeurde er een vreselijk ongeluk. Vier jonge dienstplichtige militairen verdronken toen de boot, waarmee ze over de Oude Rijn werden gezet, zonk. Op het grasveld achter Huis Aerdt staat nog steeds een monument dat aan dit drama herinnert. De nieuwe brug is er uiteindelijk gekomen en draagt sindsdien de naam van burgemeester Bruns, de man die zich enorm heeft ingespannen om het Gelders Eiland beter bereikbaar te maken. En hoewel tegenwoordig een brug het Gelders Eiland met Zevenaar verbindt, blijft het de moeite waard om via het Klompenpad het pontje weer eens te gebruiken en te beseffen hoe het vroeger was.

Bronnen: Liemers Museum, 't Gelders Eiland Verhaalt, Heemkundekring Rijnwaarden, nr. 2, 2009.

Studentenbedrijf Gigg wordt Nederlands kampioen

Tijmen, Paul en Jurre krijgen de cheque overhandigd. Jostijn Ligtvoet Fotografie

GROESSEN – Nadat studentenbedrijf Gigg kampioen oost-Nederland is geworden, is het nu ook Nederlands kampioen. Na een jaar hard werken mogen de drie studenten Tijmen (20), Jurre (19) en Paul (20) Nederland gaan vertegenwoordigen op de Europese kampioenschappen in Lille.

"Ons bedrijf maakt geschenkartikelen van groeipapier, dit voor zowel de zakelijke- als consumentenmark. Groeipapier is papier waar zaden in verwerkt zitten. Als je dit groeipapier in de grond plaatst groeit het uit tot een plant", aldus Tijmen Kuster, medeoprichter van Gigg. Gigg is begonnen met een ecologisch geschenkdoosje met pepermuntjes is een composteerbare verpakking. "Later hebben wij dit uitgebreid tot doosjes met Tony's Chocolonely en Biologische thee", vertelt Tijmen.

Wat begon als een idee bedacht naar aanleiding van een schoolopdracht, is nu uitgegroeid tot Nederlands beste studentenbedrijf. Dit bepaalde de jury van Jong Ondernemen, een stichting die zich inzet om het ondernemerschap bij jongen te ontwikkelen. Na kampioen van oost-Nederland te zijn geworden mocht Gigg door naar Utrecht. Hier moesten de studenten het producten pitchen, een stand presenteren en een ondervraging ondergaan. Dit allemaal onder het streng toeziende ook van de vakjury. "We zaten met z'n drieën naast elkaar in het Beatrix theater. We werden naar voren geroepen en kregen de cheque in handen. Van tevoren hadden wij niet kunnen bedenken dat we kampioen zouden worden", vertelt Tijmen. Volgens de medeoprichter was de concurrentie ook erg sterk. "Maar we hadden er vertrouwen in de wij wel hoge ogen zouden gooien met ons product."

In juli vertrekt het studentenbedrijf naar Lille. Hier gaat het de strijd aan met studentenbedrijven uit andere landen. "We zullen in Lille ons bedrijf in het Engels moeten pitchen, naast deze 'hindernis' is het niveau van de Europese competitie een stuk hoger. We moeten het namelijk opnemen tegen veertig kampioenen", vertelt Tijmen. "Ondanks dat het dus niet makkelijk gaat worden, gaan we vol goede moet richting Lille en we gaan er sowieso een feestje van maken", aldus Tijmen.

Naast de geschenkartikelen is Gigg bezig met het een nieuw product. "Wij zijn bezig met het ontwikkelen van een groeiboekje, dit groeiboekje is gemaakt voor kinderen en ouders. Naast de normale bladzijdes zijn bladzijdes die onbelangrijk zijn voor de verhaallijn van groeipapier gemaakt. Kinderen kunnen deze eruit scheuren en in de grond pootten", zegt Tijmen."Het is erg leerzaam voor kinderen. Naast het leuk maken van lezen leren kinderen ook hoe hun voedsel groeit. Want aardbeien worden niet in de fabriek gemaakt", besluit hij.

Foto: SJOERD GEURTS

Stijn Kuster

Door onze redactie

Bloemen zaaien is goed voor de bijenpopulatie

Stichting Duiven, Groessen, Loo bloeit! en het schoolteam-8 van het Candea College zaaien bloempercelen in. Foto: Bert Carpaij

DUIVEN - Het schoolteam-8 van het Candea College en de stichting Duiven, Groessen, Loo bloeit! steken de handen uit de mouwen voor een gemeente waarin bijen van harte welkom zijn op de vers aangelegde bloemenpercelen.

Zoem, zoem, zoem: een geluid dat we vandaag minder horen dan goed voor ons is. Alsof wij tegenwoordig nog niet genoeg aan ons hoofd hebben; een vervuild milieu, een - naar zeggen -versplinterd politiek landschap, groeiende achterdocht jegens de vaccinaties en ga zo maar door. Helaas, worden wij dan óók nog eens geconfronteerd met een zorgwekkende afname van onze zwart-gele zoemers: de bijen, maar… treur niet! Het goede nieuws is dat het schoolteam-8 van het Candea College in Duiven, samen met stichting Duiven, Groessen, Loo bloeit! passende maatregelen neemt om ervoor te zorgen dat de bijenpopulatie in de gemeente Duiven altijd wat te zoeken zal hebben.

Bloembestuiving

Waarom dat nou? Niet voor de honing op je boterham, dat is zeker, maar wél voor die boterham zelf. Bijen zijn door middel van de bloembestuiving, het onbewust aan hun vacht laten kleven van pollen en het bevruchten van andere planten, verantwoordelijk voor zo'n tachtig van de totale landbouwopbrengst. Volgens de Rode Lijst van het compendium voor de leefomgeving, een overzicht van bedreigde/uitgestorven diersoorten, blijken van de 338 bijensoorten in Nederland er zeventig erg kwetsbaar te zijn, 83 serieus bedreigd te zijn en er 35 al verdwenen te zijn. Het zou wat zijn als ook de functie om ál deze bijen alsmaar te tellen voor onderzoek zou uitsterven.

Alle gekheid op een stokje. Op papier gaat het flink de verkeerde kant op met deze insecten, maar het is niet de theorie die zal helpen dit proces van bijensterfte om te draaien, dat is immers de praktijk. Het door HopeXXL opgezette schoolteam-8 heeft er werk van gemaakt om samen met een forse groep leerlingen van de verschillende leerjaren onder begeleiding van ambitieuze imkers en andere bijenfanaten, bloemenpercelen in te zaaien. Deze bloemenvelden zijn van redelijk formaat en zijn overal door de drie dorpen Duiven, Groessen en Loo te vinden. De oplettende wandelaar, fietser of automobilist heeft er wellicht een paar gespot die te herkennen zijn aan het bijhorende paaltje met daarop het logo van stichting Duiven, Groessen, Loo bloeit! Leerling Lars van Onna (V2A Candea College) deelt zijn ervaring: "Ik ben trots op mijn groepje dat we dit samen in zo'n korte tijd hebben kunnen realiseren. Dat het allemaal gelukt is heeft ook te maken met de vele sponsoren, hiervoor wil ik ze namens mij en m'n groepje hartelijk bedanken."

Goed voorbeeld

Een stiekeme hoop van de betrokken partijen is uiteraard dat goed voorbeeld, goed doet volgen en dat omliggende gemeentes het initiatief meedragen door ook daar de groene vingers te laten zien.

Maandag 12 mei zijn de eerste percelen ingezaaid door de betrokken partijen die, verspreid over de komende weken, de rest van de kavels ook onder handen zullen nemen. Een kleurrijkere, bruisendere gemeente is natuurlijk nooit weg, zeker niet als het er ook voor zal zorgen dat bijen genoeg voedsel zullen hebben om de koloniën mee te onderhouden. Laten we dan ten slotte, zeker in tijden als deze waarin maar al te veel problemen de kop op steken, optimistisch blijven: komt er géén enkele bij op af, hebben we alsnog iets leuks om naar te kijken.

22 en 23 juni Horsterpark

Ontmoetingen: Buurtcamping
Inwoners van Duiven kunnen kosteloos overnachten in het park tussen Duiven en Westervoort. Er is water en elektriciteit. Georganiseerd door Zo!Diva

22 juni De Lantaern Zevenaar

Concert / 20:30 / € 5,00
Meezingen met smartlappen: Of je nou wel of niet kan zingen. Het maakt niet uit. Gewoon lekker mee deinen en zingen met nummers zoals: 'Kleine Greetje uit de polder. Smartlappenkoor De Liemers.

22 juni De OGtent Duiven

Dansen / 21:00 / € 7,50

SWING NIGHT: Gezellig swingen met z'n allen!

23 juni Kerk Loo

Concert / 15:00 / € 7,50

Loo Budget Concerten: een verrassend optreden plaats van het Arnhemse popkoor o|two|six.
Kaartverkoop voorafgaand aan het concert bij de kerk.

22 en 23 juni Zevenaar

Natuur / 16:00 / Gratis

Open tuinen weekend in de Liemers: Mensen stellen hun tuin in dit weekend een of twee dagen open voor publiek. https://liemers.groei.nl

25 juni Thoen & Thans Oud-Zevenaar

Culinair / 12:30 / € 7,--

Samen aan Tafel. www.seniorencluboudzevenaarooy.nl

26-27-28 Juni OGtent Duiven

Musical / divers / Gratis
Hans en Grietje: een voorstelling van de Nederlandse Musical Academie Rijn-IJssel
wo 26: 18:45 en 20:45
do 27: 9:00 11:00 13:00 18:45 20:45
vr 28: 9:00 11:00

Reserveer uw gratis kaarten https://forms.gle/B1CabZQem9jAsMBm8

26-27 Juni De OGtent Duiven

Creatief / 13:30 / € 2,50

Kom creatief bezig zijn: knutselen (wo) sieraden maken, leren (tunisch)-haken (do). Materialen en koffie/thee aanwezig.
Op wo kunt u gratis uw (kleinkind) meenemen

27 juni De Groene Schuur in Groessen

Culinair / 12:00 / € 49,50

Kookworkshop: Gezamenlijke workshop en natuurlijk heerlijk eten!
Aanmelden via: info@odeonbeauty.nl www.sicq.nl/

28 juni De OGtent Duiven

Kinderen / 19:00 / € 5,-- incl. 1 drankje

Eindvoorstelling van de Zonnekinderen Academy

28 juni tot 2 juni Zevenaar

Kermis:
Vr. 17.00 uur Meet & Greet met Paw Patrol
Zo: Familiedag, gratis parkeren
Ma: 20.30 uur Kermisloterij
Di: 23.00 uur Groot vuurwerk
https://www.facebook.com/kermiszevenaar/

29 juni Zaal Gieling Groessen

Feest / 19:30 / --

De grote en feestelijke ontknoping van de Das Groessen Kwis . Iedereen is welkom tijdens deze feestavond waarop de prijzen worden uitgereikt.
www.dasgroessen.nl

30 juni De Borg Babberich

Kinderconcert / 11:00 / Gratis

Basischool en harmonie st.franciscus geven een gezamenlijk concert. Groep 4, 5, 6 en 7 van de school laten horen wat ze hebben geleerd tijdens de muzieklessen gegeven door de harmonie op school. Een leuk concert voor alle leeftijden

30 juni Centrum Doesburg

Braderie / 10:00 / Gratis

Montmartre Markt Doesburg: Waan je even in Frankrijk, slenter langs de tientallen kramen, en ga lekker op een sfeervol terras zitten en luister naar live muziek.

30 juni Dorpsplein 1 Giesbeek

Braderie / 9:00 / € 2,50

Snuffelmarkt Giesbeek: Info / kraamhuur 06-10252829

30 juni Horsterpark Duiven

Muziek / 14:00 / Gratis

Live muziekmiddag in het Theepaviljoen.
Bass and Treble Guitar Band

3-4 juli De OGtent Duiven

Creatief / 13:30 / € 2,50

Kom creatief bezig zijn: knutselen (wo) sieraden maken, leren (tunisch)-haken (do). Materialen en koffie/thee aanwezig.
Op wo kunt u gratis uw (kleinkind) meenemen

Stedencontact Zevenaar is op zoek naar gastgezinnen

Theo Gijsberts en Jan Boerboom: "Wat opfrissing kunnen we wel gebruiken" Foto: Nina Elbers

ZEVENAAR - Ieder jaar organiseert Stedencontact Zevenaar een uitwisseling tussen scholieren en volwassenen uit Zevenaar en Weilburg. Aankomend 5 tot en met 8 september komen volwassenen uit Weilburg naar Zevenaar voor de uitwisseling. Daarvoor is Stedencontact op zoek naar gastgezinnen.


In 1966 is Het Zevenaars Comité voor het stedencontract opgericht. Het doel van de organisatie was om mensen uit verschillende Europese landen met elkaar in contact te brengen om zo te leren over andermans cultuur. Destijds vonden er uitwisselingen plaats tussen de landen Italië, Frankrijk, Duitsland en Nederland.

Sindsdien is er veel veranderd; er was nog geen sociale media waarmee je over de hele wereld contacten kunt leggen en geen internet om informatie te zoeken. Ook waren er veel minder mogelijkheden om te reizen, terwijl je nu binnen drie uur in Parijs bent.

Inmiddels zijn de uitwisselingen met Frankrijk en Italië beëindigd en heeft Stedencontact Zevenaar ervoor gekozen om zich volledig te focussen op de contacten tussen de Zevenaarse en Weilburgse inwoners.

Verrassing

Secretaris van Stedencontact Zevenaar, Jan Boerboom: "Als er vroeger een uitwisseling plaatsvond wist je niet waar je terecht zou komen en moest je alles zelf ontdekken. Ondertussen is de wereld zo klein geworden, omdat je overal naartoe kunt en alles kunt opzoeken dat het niet echt een verrassing blijft." Theo Gijsberts, lid van de organisatie, vult aan: "Het avontuur blijft ondanks alles toch in deze tijden nog bestaan. De mensen maken nog steeds veel dingen mee, en zien zaken die ze nog nooit eerder hebben gezien. Zo leren ze toch veel dingen, en dat is de bedoeling."

Vernieuwing

Toch is er behoefte aan vernieuwing. Het eerste aspect daarbij is verfrissing en het tweede aspect is een informatiever programma. Gijsberts vertelt: "In de laatste jaren is het gaan lijken alsof er telkens vaste gezinnen meedoen aan de uitwisseling, die dan ook dezelfde mensen uit Weilburg op bezoek krijgen. Er wordt dan niets nieuws ontdekt en dat is wel de bedoeling. Ons lijkt het leuk om nieuwe gastgezinnen erbij te hebben en zo onze vriendenkring te vergroten!"
Voorheen bestond het programma vooral uit gezellige uitstapjes, daarvoor in de plaats komen nu meer serieuze thema's. Boerboom legt dit verder uit: "Met het nieuwe programma hopen we te bereiken dat er een nieuwe gedrevenheid bij de deelnemers ontstaat. De mensen uit Weilburg hebben altijd veel interesse in hoe het in Zevenaar gaat en hoe de gemeente alles regelt. Wij hopen door middel van het nieuwe programma dat mensen uit Weilburg speciaal meekomen, omdat zij daar concreet belangstelling voor hebben. Wij hopen dat dit nieuwe onderdeel ook enthousiast ontvangen wordt door de Zevenaarse gastgezinnen."


Vriendschap

De familie Cloo is al een aantal jaren een vast gastgezin: "Wij ervaren de uitwisseling elk jaar weer als gezellig. We volgen met elkaar het programma en zorgen dat ze niets te kort komen. Ik vind de vernieuwingen goede initiatieven, omdat de mensen dan veel meer inhoudelijk over de gemeente Zevenaar leren, dat is belangrijk. Ongeacht wie je in huis krijgt, het is altijd fijn en je houdt er een goede vriendschap aan over."
Wie geïnteresseerd is en graag mee wil doen aan het programma kan zich aanmelden als gastgezin via het emailadres info@stedencontact.nl.

Vlinderpopulatie blij met waardplanten Meer inzicht in libellen en vlinders door lezing van Vlinderstichting

Albert Vliegenthart tijdens de lezing. Foto: Kyra Sannes Foto: Kyra Sannes

DUIVEN – Vlinders en libellen zijn prachtige insecten. Helaas gaat het niet zo goed met de vlinderpopulatie. Albert Vliegenthart van de Vlinderstichting vertelde tijdens een lezing in De Wijkern hoe we hier iets aan kunnen doen.

"Vossen, olifanten en tijgers in je tuin", begint Albert zijn lezing. "Geloof je me niet?" Op een dia verschijnt een plaatje van een prachtige rode vlinder. "Denk dan maar eens aan de 'kleine vos,' de 'olifantsvlinder' of de rups van de 'grote beervlinder'."

Albert is een ecoloog bij De Vlinderstichting. "We doen onderzoek en tellingen, geven lespakketten, beheeradvies én we beschermen de vlinders en libellen natuurlijk." Dan zijn er nog de lezingen. "Dit is bedoeld om te laten zien hoe complex de wereld van vlinders en libellen eigenlijk is. Als je ze wil beschermen, moet je een aantal dingen goed in het oog houden."

Vlinders

Deze vrolijk gekleurde insecten zijn heel belangrijk voor de natuur. "Ze zorgen voor biodiversiteit en -massa. Ze zijn een voedselbron, maar bestuiven ook veel planten. Denk maar aan kamperfoelie of silene." Maar niet alleen voor de natuur zijn vlinders belangrijk. "Ze doen ook echt iets met ménsen. We worden op kantoor heel vaak gebeld door mensen die een vlinder hebben gezien en dan even hun verhaal willen vertellen", vertelt Albert lachend.

Helaas zijn er de laatste 100 jaar 84% minder vlinders. Daar is niet één duidelijke oorzaak voor. Het is een combinatie, van bijvoorbeeld versnippering van het landschap en verdroging, maar ook door vermesting en bestrijdingsmiddelen."

Libellen

Gelukkig is er ook goed nieuws. "Eigenlijk gaat het met de libellen nu heel goed. De waterkwaliteit is vooruitgegaan en de bedreigde libellensoorten op de rode lijst zijn teruggebracht tot 20%! Libellen vertellen ecologen ook weer veel over de omgeving, vooral over het water. Daarnaast dienen ze zelf als voedsel, maar ze jagen ook. Ze houden, heel belangrijk, de muggen in toom!"

Wat te doen?

"Veel mensen denken dat de vlinderstruik dé oplossing is, maar dit is eigenlijk alleen een kroeg", vertelt Albert. "Vlinders kunnen er nectar halen, maar hebben er verder geen voordeel van. Ze hebben planten nodig waar ze zich kunnen verstoppen of eitjes in kunnen leggen, waardplanten genoemd. Denk bijvoorbeeld aan klimop, heide, kattenstaart en brandnetel. Soms is het niet zo erg om onkruid te laten staan. Af en toe wat bloemetjes in het gazon is prima. Ook open plekjes zijn belangrijk. Dit hebben de vlinders nodig om op te warmen in de zon en zo hun temperatuur op peil te houden."

Voor libellen is er altijd water nodig: liefst geen vis, wel afvlakkende oevers, voldoende planten boven én onder water. Hoogteverschil en afwisseling zijn voor beide soorten heel belangrijk. "Door dit natuurbeheer over te brengen naar je eigen tuin, draag je zelf ook een beetje bij", besluit Albert.

Joggend de omgeving schoon maken

Iedereen kan op zaterdag 22 juni meehelpen aan een schonere wereld. Foto: Walter Verwaal (Fotic) Foto: Walter Verwaal

DUIVEN - GoClean de Liemers en de Duivense loopgroep FRoS houden op zaterdag 22 juni voor de tweede keer een Plogging Evenement. Die zaterdagmorgen zullen mensen, gewapend met grijpstok en 'wimmerring' zwerfafval opruimen.

"En registreren in de Litterati-app, want het is belangrijk dat we anderen bewust maken van het probleem zwerfvuil," aldus Peggy Blaauw, medeoprichter van GoClean de Liemers en medeorganisator van het evenement. Ploggen is overgewaaid uit Zweden. Het woord is een samenvoeging van het Zweedse woord 'Plocka up' (oprapen) en joggen. Deelnemers krijgen een grijpstok mee, waarmee ze het afval op kunnen rapen. Ze kunnen ook een 'wimmering' meenemen om het afval in te verzamelen. Deze handige ringen met afvalzakken zijn ontworpen door Wim Zwikker, een van de schoonwandelaars van GoClean. "We vragen de deelnemers om de Litterati-app te installeren op hun mobiele telefoon. Met deze app kunnen ze een foto maken van het zwerfafval, de locatie vastleggen en tags geven aan het stukje afval. Hiermee maken we de producent van de verpakking er bewust van wat er mee gebeurt." GoClean hoopt met het evenement te bereiken dat meer mensen het normaal gaan vinden om tijdens het joggen of wandelen zwerfafval vast te leggen en op te ruimen. Wethouders van Duiven, Zevenaar en Westervoort openen het evenement. Peggy: 'We maken er een mooie happening van. Iedereen kan meedoen: kinderen, ouderen, mensen met een beperking. Het startpunt is het Horsterpark. Van daar uit zijn er tien routes uitgezet, variërend van 3,5 km tot 10 km. Het opgeraapte vuil wordt naar recyclingbedrijven gebracht. De gemeenten Duiven en Westervoort sponsoren het evenement. De WFO (Waste Free Oceans) stelt duurzame bidons ter beschikking. Lions de Liemers ondersteunt het evenement met mankracht, deelname en een drankje voor iedereen.

SONY DSC

Eindexamen

Voor de één de euforie van het slagen,

De tas hangt aan de vlag.

Je vleugels uitspreiden en een gokje wagen

Je zomer begint met een lach.

Voor de ander verdriet,

Geen diploma, geen nieuw begin.

Volgend jaar komt jouw tijd, vergeet dat niet

Nu lekker de lange vakantie in

Nina Elbers

Kyra Sannes

Alie Engelsman

Multatuliaanse reactie

~Commentaar

In onze samenleving is geen plaats voor geloof, daar lijkt het op neer te komen. Alsof de samenleving gebouwd is op alleen feiten, wetenschappelijke dan wel te verstaan, en dat geloof er niet in voor komt. Nee, geloof is een eigen samenleving, maar toch ook weer niet. Geloof bestaat in veel vormen die samen een eigen contract hebben, maar dat contract heeft niks te maken met de samenleving. Het contract van het geloof zou niet eens binnen de samenleving passen. Dat is wat ik eruit opmaak, uit Multaboni's ideeën. Maar ik denk dat het eigenlijk weer gewoon iets is om het geloof neer te halen en de grond in te boren. Om te laten zien dat wetenschappelijke feiten en denkers beter zijn dan gelovigen. Maar waarom kan een gelovige geen denker zijn? Of kan dat wel volgens Multaboni, maar is het gewoon volkomen onlogisch. Misschien moet hij daar eens over nadenken.

Elke keer dat geloof proberen 'uit te schelden', maar er dan gelijk nieuwe vraagstukken in gooien waar hij volgens mij zelf nog niet eens over nagedacht heeft. Ik vraag me ook af of elk geloof niet iets heeft wat hetzelfde is als bij een ander geloof. Misschien wel het geloven zelf, maar het kan ook iets anders zijn. Misschien de hogere macht, als god aangeschreven. Maar waarom is god de hoogste macht in het geloof? Waarom niet het lot? Bij de Grieken en Romeinen stond het lot boven de goden.

Met het lot konden zelfs de goden niet tarten. De goden konden je leven wegen in een weegschaal en daar kwam dan leven of sterven uit. Dat de goden een voorkeur hadden voor die persoon had geen invloed op de weegschaal. Dat zou betekenen dat het lot dan bepaalde of de weegschaal leven of dood aangaf. Dus wat is de hoogste macht? Voor de gelovigen, maar ook voor de denkers. Er is altijd een hogere macht. Wij weten alleen niet welke, zo onwetend zijn we.

Einde seizoen

Foto: Bas van Spankeren

Het bijzondere aan onze sector is dat er gedurende een kalenderjaar een knip is. We werken halverwege het jaar toe naar een fictief einde. Een groot aantal muziekleerlingen hebben recentelijk een muziekexamen gedaan. Overigens altijd weer een genot om, als commissielid, bij een aantal examens aanwezig te zijn. Mooi om te zien dat leerlingen er nog steeds voor willen werken, want muziek vereist ook doorzettingsvermogen. Hoe veel groter wordt het plezier als het lukt. Ik heb een enorme dosis aan talent, creativiteit en enthousiasme gezien. Maar binnenkort dus het slotconcert en de diploma uitreiking, maar ook de afronding van schoolprojecten, het einde van cursussen, de laatste voorstellingen in het theater en ga zo maar door. We werken toe naar dat psychologische einde. Want het is natuurlijk geen einde. Na een lange zomervakantie gaan we gewoon weer door en starten al die mooie activiteiten, cursussen en projecten en kun je genieten van het theaterprogramma. Het is bijzonder dat we in ons hoofd eigenlijk toewerken naar het moment van de vakantie. Daardoor werken we in korte tijd naar een piekmoment, terwijl een paar weken later we weer net zo druk zijn met de opstart. De vakantie, waar je eerst zo naar uitkeek als moment van ultieme ontspanning, is al snel naar de achtergrond verdwenen. Maar een vakantie is ook goed. Ik kijk er zelf naar uit, als een moment van reflectie en inspiratie. Vaak kom ik met een koffer vol ideeën weer terug. En in alle eerlijkheid, ik kan enorm genieten van het einde seizoen, juist omdat er veel resultaten zichtbaar worden. Dat motiveert om er volgend seizoen met positieve energie tegenaan te gaan. Een rustmoment en even achterover hangen is altijd fijn! Natuurlijk zijn we niet helemaal dicht. Het museum en de bibliotheek zijn uiteraard gedurende de zomer te bezoeken. Ik wens iedereen succes met de laatste loodjes en een fijne vakantie!

'Ik werk graag met mensen uit de regio'

Marjan Span-Joosten: "Mijn werk is ook zeker mijn hobby." Foto: Kyra Sannes

Voor 'De Liemers Werkt' bezoeken we een ondernemer of medewerker van een Liemers bedrijf.

Naam?

"Marjan Span-Joosten. Ons bedrijf heet 'het Span Vormgevers,' de laatste jaren ook wel 'het Span.nl'. Toen we dertig jaar geleden de naam van dit bedrijf moesten verzinnen, wilde ik absoluut niet de naam het Span, want dat is ook niet mijn oorspronkelijke achternaam. Maar een span is ook een team en dát past er juist wel weer goed bij. Mijn man heeft een eigen schildersbedrijf en Industriële Spuiterij. Samen zijn we echt een team."

Bedrijf?

"Online en offline, opmerkelijke beeldtaal. Zo ontwerpen we bijvoorbeeld logo's, magazines en catalogussen. Maar de laatste jaren ook online, zoals websites. We hebben bijvoorbeeld een fabrikant die bruidsschoenen verkoopt, waar we ieder jaar diverse brochures, advertenties en overige communicatiemiddelen voor ontwerpen. Wij fotograferen de schoenen zodat ze deze productfoto's op diverse manieren kunnen delen onder hun klanten."

Vrije tijd?

"Ik werk full-time, dus veel vrije tijd heb ik niet. Mijn werk is ook zeker mijn hobby. Mijn gezin is natuurlijk belangrijk: ik heb twee dochters en sinds kort een jonge hond. Verder houd ik erg van wandelen. Één keer per jaar ga ik twee weken slapen op het strand, in een huisje. Dan ga ik 'creatief' bijtanken."

De Liemers?

"Ik ben in Zevenaar geboren. Sindsdien ben ik eigenlijk nooit meer weggegaan, nu woon ik in Oud-Zevenaar. Een prachtige omgeving."

Liemerse partners?

"Ik vind het fijn om te werken met mensen uit de regio. Om samen iets te bouwen. Want dat kan je eigenlijk alleen met mensen die je goed kent. Hiermee bedoel ik dus ook onze klanten. Zij maken mij sterker met hun ideeën en daar werk ik graag aan mee. Met een idee van een ander kom je veel verder."

Kim Kleijkers

Column Bert Frölich, de Verbinder

Kyra Sannes

Cultuur/werk

Gospeldienst hoogtepunt Jazz- en Bluesfestival

Sugar Mama, één van de hoofdacts op zaterdagavond.

Het contrast was groot tijdens het Varilux Jazz- en Bluesfestival van Muziekstad Zevenaar op 8 en 9 juni. Op zaterdagmiddag kwam de regen met bakken uit de hemel. 24 uur later scheen de zon volop en was het bomvol in hartje Zevenaar. Op het Raadhuisplein, op de hoek van de Weverstraat/Markt, Muldershof en bij het Eet-Lokaal speelden verschillende bands de pannen van het dak. Het hoogtepunt van het weekend vormde de gospeldienst in de St. Andreaskerk. Gospelgroep G-Roots bracht samen met Jay Jay's Border Jazzmen de honderden bezoekers aan het dansen en swingen.

Na Suger Mama was het de beurt aan de River Zydeco Band
G-Roots: één brok energie en vol zangkwaliteiten.
Voetjes van de vloer in de St. Andreaskerk.
Volle terassen op de zonnige zondag
Alleen maar passie! Deze keyboardspeler van Blues Rock La Grange heeft het.
Op Muldershof haalde de Hi-5 Rhythm & Blues Band alles uit de kast

Fotoreportage