De Liemers Helemaal Goed Courant

15 juli 2015

De Liemers Helemaal Goed Courant 15 juli 2015


Jaarlijkse busdagtocht voor 55-plussers

REGIO - Op dinsdag 25 augustus houdt Stichting Senioren Kontakt Didam, Loil en Nieuw-Dijk jaarlijks uitstapje. Dit keer wordt het een gezellig dagje uit naar het Brabantse Land.

"We hebben ons best gedaan een gevarieerd programma samen te stellen. De dagindeling is als volgt uit: vertrek 08.15 uur vanaf Loil, zaal Hendriks en vanaf Didam, Mariakerk om 08.30 uur.

Wij rijden via de autobaan naar Zeeland (NBr.) waar we De paardenmelkerij gaan beleven. We beginnen eerst met koffie drinken met wat erbij. Daarna krijgen we een uiteenzetting over het geheel waarna we de paarden mogen bewonderen en aaien. Hierna gaan we op weg naar Het Witte Huis', waar we tegen 12.30 uur een goede lunch krijgen voorgeschoteld.

Daarna vertrekken we naar 'De kip of het ei...?' of anders gezegd: naar Strohotel Aalshof. Onder het genot van een kopje koffie, huisgemaakte appeltaart en 'doortje'advocaat-proeverij krijgen we een verhaal voorgeschoteld van het Hapse platteland. De terugreis begint om 16.30 uur beginnen; rond 18.00 uur zijn we bij zaal Hendriksen voor het diner."

De kosten bedragen 55,00 euro per persoon en dienen contant te worden voldaan bij opgave. Inbegrepen zijn twee keer koffie/thee met wat er bij, lunch en diner.

De kaartverkoop is op donderdag 20 augustus in de soos Waverlo 10, Meulenvelden van 15.00 tot 16.30 uur. We vertrekken met maximaal twee bussen, indien nodig. Het bestuur van de stichting heeft besloten iedere 55-plusser, die zin heeft in een gezellige dag uit met leeftijdgenoten, mee te laten gaan.

Naar het theater met Vier het Leven

LIEMERS - Nu de zomer is aangebroken is het leuk om vooruit te kijken naar wat het nieuwe theaterseizoen te bieden heeft en kaarten te bestellen. Echter is niet elke theaterliefhebber in staat om zelfstandig naar een voorstelling te gaan. Een groeiend aantal ouderen ziet op tegen het zelf organiseren van een middag of avond uit.

Het regelen van tickets en vervoer is vaak een heel gedoe. Voor alleengaande ouderen is dit een extra uitdaging. Stichting Vier het Leven heeft de oplossing voor ouderen die zich hierin herkennen.

In het kort gaat het als volgt te werk: deelnemers worden thuis opgehaald door een vrijwilliger van Vier het Leven en gebracht naar het theater, waar de koffie al klaar staat. Samen met de vrijwilligers genieten de gasten van toneel, dans, film of muziek en na afloop wordt iedereen weer veilig thuis gebracht.
“Wat kan een mens nog meer wensen als je op leeftijd bent en samen met anderen op een comfortabele manier nog naar de schouwburg kunt gaan” vertelde een deelnemer na afloop van een uitje."

Het gloednieuwe programmaboekje valt in de zomer op de deurmat bij mensen die al eerder zijn mee geweest. Met een zeer gevarieerd aanbod van Het Gelders Orkest tot Spiel mir einer en van Bloedverwanten tot De Notenkraker. Elke drie maanden ontvangen belangstellenden het nieuwe programmaboekje en kan een keuze worden gemaakt uit voorstellingen in het Musiater, Stadstheater Arnhem en Het Amphion.

Geïnteresseerden kunnen het programmaboekje voor regio Liemers aanvragen via 035 5245156 of kijken op www.4hetleven.nl.

Instuif voor het meidenvoetbal bij DCS

ZEVENAAR - Na het succes van de laatste jaren is besloten om ook komend voetbalseizoen een instuif voor het meidenvoetbal bij DCS te houden en wel op zaterdag 5 september.

Binnen de prestatiegerichte familievereniging neemt de populariteit van het meidenvoetbal steeds meer toe. Voor het komende seizoen zijn er vanaf de E in alle leeftijdscategorieën de mogelijkheid om in een meidenteam te spelen op de zaterdag. Op de zondag zal er ook namens DCS een damesteam in competitieverband spelen!

Deze instuif is de gelegenheid om samen met andere meiden de sfeer bij de familievereniging DCS te proeven. Komend seizoen zullen de meidenteams in verschillende categorieën deelnemen in competitieverband. In de jongste categorieën zullen de meiden nog in een gemengd team bij de jongens spelen.

De instuif is voor meiden van negen tot en met achttien jaar. Deze instuif is uiteraard ook voor alle meiden die reeds bij DCS voetballen, en voor hun is het natuurlijk een unieke gelegenheid om een vriendin kennis te laten maken met de leuke sport die ze beoefenen!

Tijdens deze instuif zullen er op en rond het hoofdveld van DCS, op sportpark Hengelder, verschillende activiteiten plaatsvinden. Deze meideninstuif begint om 13.30 uur en zal rond de klok van 15.30 uur afgelopen zijn.

Vanaf 13.00 uur kan men zich inschrijven, je kunt je ook nu al aanmelden via meidenvoetbal@svdcs.nl Vergeet niet je naam, adres, geboortedatum en telefoonnummer door te geven.

SIDN schenkt Bendoo Boxen aan De Bem

ZEVENAAR - Stichting Internet Domeinregistratie Nederland schenkt basisschool De Bem vier techniekboxen (Bendoo Boxen). Dit is een mooie kans om kinderen bekend te maken met het leren programmeren. Basisschool de Bem start volgend schooljaar een techniek en ICT-lokaal met de naam de Bem Academie. Hier kunnen leerlingen kennismaken met de nieuwste technische snufjes. De Bem Academie is opgezet door meester Joost die hiermee de landelijke Onderwijs Pioniersprijs heeft gewonnen.

De Bendoo Box is een compleet pakket om kinderen op een leuke en interactieve manier de basisbeginselen van technologie en programmeren te leren. De box gebruikt de Raspberry Pi, een minisupercomputer zo groot als een pinpas. Het bevat uitgebreid lesmateriaal waarin kinderen de werking van hardware leren en de eerste stappen zetten in de wereld van het programmeren.

Het programmeren wordt de Bendoo Kids spelenderwijs bijgebracht in de grafische programmeertaal Scratch, maar ze zullen ook leren om live te programmeren in Minecraft. Welk kind wil dat nou niet? Uiteraard is er in het lesmateriaal ook aandacht voor het maken van websites. Kinderen leren hun eigen website maken in Wordpress. Kortom, de Bendoo Box is de scheikundedoos van de toekomst!

Deze box is zo goed afgestemd op kinderen dat ze er zelf mee aan de slag kunnen. De kinderen ontdekken op een speelse manier de mogelijkheden van programmeren. Hiermee hoopt SIDN dat kinderen op latere leeftijd een afgewogen studiekeuze kunnen maken, waarbij de mogelijkheden van techniek iets duidelijker zijn geworden door de kennismaking met programmeren.

Breulyfeest: Het feest aan de oever van de Breuly!

ZEVENAAR - Zaterdag 25 juli gaat het gebeuren. De 23e editie van het Breulyfeest. Carnavalsvereniging De Toetenburgers heeft vorig jaar een fantastisch feest georganiseerd en is ervan overtuigd dat ze dit in 2015 weer gaan evenaren. Ze hebben weer twee topbands weten te contracteren: coverband The Euro’s en de band Beat It zullen naar de Breuly komen.

Beat It is een zesmans formatie met ruime ervaring in de entertainment wereld en niet geheel onbekend op het Breulyfeest, want een aantal bandleden heeft voorheen gespeeld in de band Beethoven, die in 2013 op het Breulyfeest stond. Met een wervelende lichtshow en XL ledwall belooft dit een spetterend optreden te worden.

The Euro’s is een driemansformatie met de allerbeste hits uit het heden en verleden. Met een videowall en CO2 kanonnen maken zij er een unieke show van. Deze bekende band uit het Oosten speelde voorheen onder de naam 30Eurolive.

Vanwege het volle muzikale programma, zal ook dit jaar het Breulyfeest al om 19.00 uur starten. Wil jij er ook bij zijn? Entreekaarten kosten in de voorverkoop 12,50 en aan de poort 17,50 euro. Toegang vanaf achttien jaar. De kaarten zijn verkrijgbaar bij TabAktief Gemak Shop Leuven in Zevenaar, Biercafé De Nostalgie in Zevenaar en Sporthuis Willems in Zevenaar. Meer informatie staat op www.breulyfeest.nl.

Afscheid van coach Kor bij De Breuly

ZEVENAAR - Op dinsdag 7 juli gaf Kor de Boer zijn laatste training aan de wedstrijdleden van reddingsbrigade De Breuly in het Lentebad. Deze bijzondere inzet heeft het bestuur van reddingsbrigade de Breuly doen besluiten om Kor het 'lidmaatschap van verdienste' toe te kennen voor zijn jarenlange inzet.

Na bijna veertig jaar wedstrijdtrainer en coach van de wedstrijdploeg geweest te zijn, gaat Kor zelf weer meer sporten en activiteiten met zijn gezin ondernemen. De trainingen worden vanaf nu verzorgd door Stefan Ubbink, instructeur en jarenlang lid bij de reddingsbrigade.

Wedstrijden

Kor is al sinds 1974 lid van de reddingsbrigade. Hij verzorgde de trainingen voor zowel de senioren, junioren als de aspiranten. Iedere dinsdagavond en zaterdagochtend stond hij aan het bad om de leden te trainen voor diverse (inter-)nationale wedstrijden. Vele zondagen ging hij mee als coach naar wedstrijden. Kor behaalde met deze zwemmers diverse gouden, zilveren en bronzen medailles op diverse NK's, EK's en WK's.

Nationale selectie

Dat Kor een verdienstelijk trainer is, blijkt ook uit het feit dat door zijn begeleiding tientallen leden in diverse nationale selecties van de Reddingsbrigade hebben gezwommen. De bekendste is Robert Hendriks uit Pannerden. Hij kreeg een A-status van NOC*NSF en zwemt momenteel nog steeds in de nationale selectie.

Nieuwe trainer/coach

Afgelopen dinsdag heeft Kor zijn laatste training gegeven en draagt hij het stokje over aan Stefan Ubbink. Stefan is dit jaar begonnen met zijn opleiding tot wedstrijdtrainer bij de Reddingsbrigade. Hier vult hij zijn kennis en vaardigheden verder aan. Stefan is namelijk al bekend als instructeur en zwemmer bij de wedstrijdploeg en verschijnt aan de start bij diverse (inter-) nationale wedstrijden. Hij weet precies wat er van de zwemmers verwacht wordt.

Trefpunt Alleengaanden zaterdag 1 augustus

ZEVENAAR - Het Trefpunt Alleengaanden is de plek waar alleengaanden eenmaal per twee maanden op een ontspannen manier mensen kan ontmoeten die ook alleen zijn.

De bijeenkomsten hebben een open sfeer waar je je snel welkom voelt. Doel van de middag is kennis te maken en aan te haken bij initiatieven die ontstaan zijn vanuit interesses en hobby's van de aanwezigen. Inmiddels zijn er vanuit de groep diverse activiteiten opgezet, zoals een wandel- en fietsgroep, een eetclub en een groep theater/filmhuisbezoek.

Het eerstvolgende Trefpunt is op zaterdag 1 augustus van 14.00 tot 16.00 uur aan De Hooge Bongert 3 in Zevenaar. Iedereen is welkom. Aanmelden kan tot 30 juli bij de balie van De Hooge Bongert; 06 20635563 of mail m.boshuis@caleidoz.nl.?

Fietstocht ZijActief Zevenaar

ZEVENAAR - ZijAktief verzorgt een fietstocht voor haar leden op woensdag 5 augustus. Er zal een bezoek gebracht worden aan het planetarium in Toldijk.

De kosten voor deze dag zijn 4,50 euro. Vertrek is 's morgens om 09.15 uur vanaf sporthal Lentemorgen. Dames die niet fietsen, maar toch het planetarium willen bezoeken kunnen zich opgeven bij Riet Godschalk: 0316 524390.

Vakantiesluiting Kledingbank Montferland

DIDAM - Tijdens de zomervakantie is Kledingbank Montferland gesloten. Van 20 juli tot en met 30 augustus is het niet mogelijk om kleding in te leveren bij haar vestiging in Didam.

De vrijwilligers rusten dan uit van een drukke periode. In het eerste halfjaar werden ruim zeshonderd personen van kleding voorzien. Deze kwamen onder andere uit Duiven, Zevenaar, Rijnwaarden en Montferland.

De laatste mogelijkheid om kleding in te leveren voor de vakantie is zaterdag 18 juli tussen 10.00 en 12.30 uur. Na de vakantie pakt de kledingbank de draad weer op. Met ingang van woensdag 2 september is men weer welkom met kleding. "Alle kleding, mits schoon en heel, kunnen we heel goed gebruiken om onze medemensen te helpen."

Duivense Truckparking een stap dichterbij

DUIVEN - Goed nieuws voor de gemeente Duiven vanuit Brussel. De subsidieaanvraag voor drie truckparkings, waaronder de truckparking Centerpoort-Noord in Duiven wordt met een positieve beoordeling voorgelegd aan de Europese Commissie.

Het advies moet nu nog worden geaccordeerd door de Europese Commissie en het ministerie van Infrastructuur en Milieu, dat doorgaans integraal wordt overgenomen. De subsidie bedraagt in totaal 1,3 miljoen euro voor de drie truckparkings samen.

Revanche WK Beach eind augustus

WESTERVOORT - Op 10 juli organiseerde Actief ’81, dé recreatieve volleybalvereniging van Westervoort samen met Wevoc de eerste WK Beach in Westervoort.

Twee teams van Actief ’81 en Wevoc speelden op het professioneel opgezette veld bij natuurbad De Waaij om het Westervoorts Kampioenschap (WK) Beach 2015. Dat gebeurde tijdens de jaarlijks georganiseerde beachclinics, mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van de Gemeente Westervoort (afdeling BOS). Tijdens het grote Beachtoernooi tijdens Westervoort in Beweging op 29 en 30 augustus zal de revanche worden ingepland, zodat we dit jaar twee keer een WK Beach 2015 in Westervoort kunnen noteren.

Overigens is iedereen, jong of oud, met of zonder volleybalervaring welkom op de vrijdagavonden 4 en 11 september tussen 19.00 en 21.00 uur. Verder bent u ook welkom op het grote beachtoernooi dat op 29 en 30 augustus wordt georganiseerd op hetzelfde terrein. Kijk gerust op onze site www.actief81.nl voor meer informatie.

Op www.actief81.nl staan ook de andere volleybalmogelijkheden bij Actief’81. U kunt ook mailen naar: secretariaat@actief81.nl voor meer informatie.

Zonnebloemdagtocht naar Amsterdam

ZEVENAAR - Op vrijdag 26 juni heeft de Zonnebloem regioafdeling de Liemers haar jaarlijkse rondvaartboottocht door Amsterdam gehouden.

"Met vijfenveertig gasten en hun begeleidende vrijwilligers werd de busreis naar Amsterdam ondernomen; de speciale rolstoeltoegankelijke bus van de Betuwe Expres stond voor ons klaar in Zevenaar. Vergezeld met leuke bezienswaardigheden verteld door de chauffeur, en met enkele Amsterdamse liedjes werd richting Amsterdam gereden. Onderweg bekeken we de mooie landhuizen met de theekoepels langs de Vecht, prachtig! In Amsterdam lag de Zonnebloem rondvaartboot al op ons te wachten en na het inschepen werden we ontvangen met koffie en thee met cake."

"In ruim drie uur tijd zagen we veel van de grachten en het IJ, waarbij de gids veel over de stad wist te vertellen. We genoten van het prachtige weer, waardoor de drukke stad op het water en daarbuiten gezellig aandeed. Vooral de mooie grachten met de bruggetjes en de panden voorzien van diverse ornamenten waren mooi om te zien. De lunch die later werd geserveerd maakte het geheel compleet. Voldaan gingen we na afloop weer in de bus richting Zevenaar. Zowel de gasten als de vrijwilligers van de Zonnebloem kunnen terug kijken op een zeer geslaagde dag."

Jeugdsnorkelaars van Sub Aqua Libera verkennen Liemerse onderwaterwereld

Jeugdleden voorafgaand aan hun snorkelavontuur

TOLKAMER - Op donderdag 9 juli verkenden de jeugdsnorkelaars van duikteam Sub Aqua Libera (SAL) het onderwaterleven in Nederlands zoet water. De jeugdleden verzamelden zich begin van de avond aan de waterkant en onder begeleiding van ervaren duikers snorkelden zij langs de rietkragen.

Daar zagen zij onder andere scholen voorntjes, kikkervisjes, poelslakken en baarzen. “Voor een aantal jeugdleden was dit hun eerste snorkelles in het buitenwater. Dat is natuurlijk best even spannend maar het enthousiasme van de kinderen groeide bij ieder dier dat ze tegen kwamen”, aldus Angela Bergsma, jeugdtrainer en bestuurslid van duikteam SAL. Na afloop van deze spannende funles genoten de kinderen van een heerlijke bbq en een kampvuur.

De jeugdlessen bij duikteam SAL bestaan uit een vierwekelijks programma. Er zijn snorkellessen waarin de kinderen trainen voor hun snorkelbrevet, persluchtlessen waarin zij met een duikset trainen, conditietrainingen die gaan van estafettes tot stormbanen en funlessen, waarin bijvoorbeeld een nachtduik wordt nagebootst of waarin de kinderen gezellig buiten gaan snorkelen. Daarnaast gaat de jeugdgroep ieder jaar een dagje zwemmen in een subtropisch zwemparadijs, wordt er sinterkerst gevierd en was er onlangs nog een gezellige jeugddisco.

De contributie voor jeugdleden bedraagt tien euro per maand (bij automatische incasso) en natuurlijk mag je eerst vier keer gratis komen proberen of je het leuk vindt. Op www.subaqualibera.nl staat informatie over de speciale actieaanbieding voor beginnende jeugdleden en de mogelijkheid om een supercool kinderduikfeestje te vieren bij duikteam SAL. Duikteam SAL geeft duikopleidingen voor beginnende tot en met gevorderde duikers.

Koningspaar Clemens en Renate van Onna bedankt

ZEVENAAR - De vendeliers van schutterij Sint Andreas-'t Grieth Zevenaar zijn het oude koningspaar Clemens & Renate van Onna dankbaar. Als afscheidscadeau ontvingen alle vendeliers tijdens de Zevenaarse kermis een mooie dasspeld met daarop het logo van de schutterij. Op de foto staan te midden van de vendeliers en commandant het koningspaar Clemens & Renate.

Geslaagd Sanderstoernooi Judo Groessen

GROESSEN - Traditiegetrouw werd op zondag 5 juli als afsluiting van het seizoen het 34ste Sanderstoernooi gehouden in zaal Gieling.

Er waren vele mooie wedstrijden te zien en voor iedereen was er een prijs beschikbaar. De stijlprijs ging dit jaar naar Chiel Wijnen. Oprichter en trainer Ben Sanders werd in zonnetje gezet vanwege zijn zestigjarig judo jubileum. Een knappe prestatie zeker gezien het feit dat hij nog steeds actief is op de judomat! Op www.judogroessen.nl zijn foto’s van het toernooi te bekijken.

"Het nieuwe seizoen start weer in september. Vind je het leuk om ook te gaan judoën of deel te nemen aan jiu-jitsu? Kom gerust een keer kijken. De eerste drie lessen zijn vrijblijvend!"

DCS Spelinstuif: hét voetbalfeest voor de jeugd

ZEVENAAR - Op zaterdag 5 september is het weer zover: de DCS Spelinstuif. De start van het nieuwe voetbalseizoen voor de jongste jeugdleden van DCS, maar OOK voor niet-leden, voor alle jongens en meisjes tussen vier en tien jaar uit Zevenaar of daarbuiten. Je mag al je vriendjes, vriendinnetjes, broertjes en zusjes meenemen deze ochtend. Zij zijn welkom! De Spelinstuif begint om 10.00 uur en eindigt rond 12.15 uur.

Op deze dag biedt DCS alle jongens en meisjes tussen de vier en tien jaar oud de kans om mee te doen of kennis te maken met het leukste spelletje ter wereld: voetbal. Want wie wil er nu niet penalty schieten op een echte keeper, in een pannakooi zijn of haar kunsten vertonen of zoveel mogelijk emmers met veel lawaai omschieten? Al deze leuke en vele andere voetbalspellen, samen met de prettige en ongedwongen sfeer, maken deze dag tot een heerlijk evenement.

Een geweldige combinatie van voetbal en plezier gaan er weer voor zorgen dat jullie een prima dag in het verschiet hebben. Verder zal er ook weer een lekker ijsje van Pisa zijn, is er een springkussen en zal er voor meer dan genoeg limonade en lekkers gezorgd worden. "Tot slot hebben we voor iedere deelnemer een verrassing en niet te vergeten voor de (nog) niet-leden van DCS: als je tijdens of net na de Spelinstuif lid van DCS wordt, dan ontvang je een echt DCS wedstrijdshirt met een opdruk naar keuze."

"Ben je tussen de drie, vijf en tien jaar oud en mocht je zin hebben of al weken uitgekeken hebben naar de DCS Spelinstuif: zorg dan dat je je op zaterdag 5 september vanaf 9.45 uur meldt op sportpark Hengelder bij de kantine van DCS! En ben je stiekum pas drie of al heel groot en elf, ben je uiteraard ook welkom. Kunnen jullie ouders/verzorgers en/of opa's en oma's gelijk een kijkje nemen in de prachtige kantine van DCS, het veelgebruikte pannaveldje voor de jeugd bewonderen of zelfs uitproberen en de heerlijke ongedwongen familiesfeer van DCS opsnuiven. Ze zullen hun ogen uitkijken!"

Jeugdwedstrijden Ons Genoegen Giesbeek

GIESBEEK - Ook dit jaar heeft hengelsportvereniging Ons Genoegen Giesbeek zich afgelopen maanden ingezet om meer jeugd enthousiast te maken voor het vissen.

Voor het tweede jaar in successie was er weer een heuse competitie opgezet voor de jeugd van vijf tot en met dertien jaar uit de regio. Voor beginnende vissers, die zelf geen hengelspullen hadden, werd er voor hengels en tuigjes gezorgd die, evenals voer en maden, waren gesponsord door Holland Baits uit Lathum en Vissers hengelsport.nl uit Beek.

Elke wedstrijd werd er door de jeugdige vissers op het 'scherpst van de snede; gestreden. Er zijn vier wedstrijden gevist. Op alle wedstrijdavonden werd er door iedere deelnemer vis gevangen. Na elke wedstrijd werd de gevangen vis gemeten en wie aan het eind de meeste lengte vis had, mocht zich in zijn leeftijdsklasse jeugdkampioen van Ons Genoegen noemen. Toen het laatste fluitsignaal van de vierde wedstrijd had geklonken trok iedereen richting het clubgebouw waar de kinderen en hun begeleiders werden getrakteerd op frites en fris.

Daarna kwam eindelijk het moment waar alle vissers in spanning op zaten te wachten: de prijsuitreiking!

Er was een leeftijdscategorie van vijf tot en met negen jaar en een van tien tot en met dertien jaar.

Uitslag:

Leeftijd vijf tot en met negen jaar

1. Lars 957 cm

2. Joshua 665 cm

3. Douwe 648 cm

4. Joyce 353 cm (ook prijs voor de grootste vis van 30 cm, enige meisje in het deelnemersveld)

5. Vince 266 cm

Leeftijd tien tot en met dertien jaar

1. Jeffrey 984 cm (ook prijs voor de meest gevangen vis in één wedstrijd 41 stuks)

2. Dirk 495 cm

3. Bram 407 cm

4. Jarik 398 cm

Al met al kijkt de organisatie terug op een geslaagde competitie.

Coach gezocht voor begeleiding van burgers, die vrijwilligerswerk willen doen

REGIO - Meedoen in de maatschappij… inmiddels kennen we dat allemaal. Maar dat is niet voor iedereen even makkelijk. Niet alle kwetsbare burgers zijn in staat om zomaar op een organisatie af te stappen en vrijwilligerswerk te gaan doen, ook al zouden ze dit heel graag willen! Vrijwilligerswerk biedt deze groep (voor wie 'meedoen' niet vanzelfsprekend is) sociale steun, een netwerk en een zinvolle tijdsbesteding.

Mikado zet daarom een project op waar kwetsbare burgers die vrijwilligerswerk willen doen een handje geholpen worden door hen te koppelen aan een coach. Het gaat hierbij niet om mensen met een verstandelijke beperking maar om mensen met een psychiatrische/psychische stoornis (zoals bijv. manisch depressiviteit), of een lichamelijke beperking (zoals rolstoelgebruikers).

De coaches zijn vrijwilligers die vanuit Mikado een workshop krijgen, waar onder andere een ervaringsdeskundige bij betrokken is. Iemand die precies kan uitleggen waar de knelpunten zitten bij het aangaan van vrijwilligerswerk. Daarnaast zullen de coaches elkaar regelmatig zien om ervaringen uit te wisselen en de succesverhalen te delen.

"Bent u ook iemand die kijkt naar talenten ipv beperkingen? Gunt u iedereen een kans om deel te nemen in de maatschappij? Neem dan contact op met b.hoeste@mikado-welzijn.nl voor meer informatie."

Liefde voor werk houdt medewerkers Diafaan al bijna leven lang in zorg

Jacqueline Linderman, Gerjanne Stronks en Patricia Winants houden een foto van hun team vast. “We hebben zo’n fijn en hecht team. Mede daardoor houden we het al zo lang vol in de zorg”

WESTERVOORT – Ze werken alle drie al bijna een leven lang in de zorg. Dat doen ze inmiddels een groot aantal jaren in dienst van Diafaan. Onlangs vierden Gerjanne Stronks en Jacqueline Linderman hun twaalfenhalfjarig jubileum en Patricia Winants haar vijfentwintigjarig dienstverband. Hun geheim: "Zorg dat je plezier en uitdaging in je werk houdt, dan gaat het eigenlijk vanzelf."

De drie werken bij Diafaan als verzorgenden in de thuiszorg. De cliënten van Patricia en Gerjanne wonen voornamelijk op de Wilgenpas in Westervoort, Jacqueline heeft sinds de opening van Hamerstaete het nieuwe woonzorgcentrum als haar thuisbasis. “Ik start in september met de opleiding voor niveau 4 verpleegkundige”, zegt Jacqueline. “Door alle veranderingen in de zorg is de inhoud van ons werk een beetje uitgekleed. Als niveau 4 verpleegkundige mag ik meer. Dat houdt het werk voor mij uitdagend en leuk.”


Patricia en Gerjanne zijn daarentegen wat meer honkvast. De twee collega’s hebben het goed naar hun zin op de Wilgenpas en hopen er voorlopig te blijven. “We hebben zo’n fijn en hecht team en een goede leidinggevende”, vertelt Gerjanne. “We kunnen alles tegen elkaar zeggen en houden zoveel mogelijk rekening met elkaar. Zo roosteren we zelf, waarbij we ieders wensen proberen in te willigen.”
Daarbij vinden de drie, ondanks alle veranderingen in de zorg, hun werk ook nog gewoon erg leuk. Jacqueline: “Hobby is een groot woord, maar ik heb wel veel liefde voor mijn werk. Ik vind het geweldig als ik mensen kan helpen om langer op zichzelf te blijven wonen."

Schietwedstrijden Nieuw-Dijk

NIEUW-DIJK - Op 19 juli zal schutterij Sint-Antonius uit Nieuw-Dijk schietwedstrijden houden bij de schietpaal aan de Smallestraat. Van 11.00 tot 13.00 uur kan er één kampbeurt worden geschoten op de beide schietbanen. Vanaf ongeveer 13.00 uur zal de spanning opgevoerd worden en zal er worden begonnen met het kampen.

Zowel leden als niet-leden zijn welkom; voor de leden is het een mooie mogelijkheid, om te oefenen voor het schuttersfeest van begin augustus. Zoals gebruikelijk is er een aantal leuke geldprijzen te winnen. Doordat de schutterij is gecertificeerd door de KNSA (Koninklijke Nederlandse Schiet Associatie), zoals dit door de minister van justitie is verplicht, is er een aantal vooral administratieve veranderingen doorgevoerd. Voor de schutters is de belangrijkste informatie, dat men zich moet legitimeren, om te kunnen schieten. Zonder identiteitsbewijs (ID kaart, paspoort of rijbewijs) te laten zien, kan iemand niet deelnemen aan het schieten.

Kerkberichten Sint-Martinus Oud-Zevenaar

Zaterdag 19 juli is er geen viering.

Zondag 19 juli 11.00 uur: Communieviering met Pastor Lemmen en gemengd koor.

Gebedsintenties:

Johan en Grada Engelen-Polman en dochter Ria

Dineke Gudden-de Kinkelder

Collecte:

Eigen geloofsgemeenschap

Mededelingen:

Overleden op maandag 29 juni de heer Gerrit Gerritsen, Kerkweg 1, Oud-Zevenaar, 84 jaar.

Overleden op woensdag 1 juli mevrouw Gerry van der Looy-van Brandenburg,

Hunneveldweg 42, Zevenaar, 75 jaar.

Zaterdag 25 juli en zondag 26 juli is er geen viering.

H. Andreas-Maria Koningin

Geloofsgemeenschap H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Zondag 19 juli, 9.30 uur: Eucharistieviering, Voorganger: Pastoor Thanh. Koor: Samenzang. Intenties: Overleden ouders van Gool-van Abeelen, Familie Schennink, Familie Visser-Verkerk, Jac van Sommeren, Hanneke van Berkel.

Zondag 26 juli, 9.30 uur: Eucharistieviering, Voorganger: Pater G. Remmers. Stille viering. Intenties: Leny van Vliet-Oudshoorn, Jan Berntzen, Aloys Lueb en familie, Wim Henkens.

Overleden:

-15 Juni: Wim Hermsen, 70 jaar, Kampsingel 48. -15 Juni: Joannes Berndsen, 70 jaar, Gersdorfstraat 1. -16 Juni: Geert Elfrink, 68 jaar, Van Oldenbarneveldtlaan 22. - 17 Juni: Gerard Gerritsen, 72 jaar, Elsweide 57. - 20 Juni: Loura Geurds-Berndsen, 80 jaar, Wilhelminalaan 10. - 23 Juni: Jan Straatsma, 76 jaar, Albert Verweijstraat 16. -3 Juli: Pieter van der Straat, 71 jaar, Populierenhoek 19. - 6 Juli: Jos Joosten, 90 jaar, Karel van Gelrestraat 10 Zevenaar.

Excelsior in Loo trots op nieuw buitenpodium

LOO - De Dorpsnoot in Loo is een fraai buitenpodium rijker. Afgelopen vrijdagavond werd 'De Hoge Noot' (de naam van het podium) naast het multifunctionele gebouw geopend en in gebruik genomen. Leerlingen van de Bernadetteschool waren daarbij aanwezig. Zij kregen er een buitenconcert van muziekvereniging Excelsior voorgeschoteld. Excelsior is één van de belangrijkste huurders van De Dorpsnoot.

Het podiumproject is uitgegroeid tot een mooi voorbeeld van burgerparticipatie. De gemeente Duiven heeft eerder een groenstrook aan de Loostraat ter beschikking gesteld en hoeft deze niet langer te onderhouden. De muzikanten van Excelsior hebben met behulp van gesponsorde materialen het buitenpodium aangelegd en dragen voortaan zorg voor het onderhoud. Bovendien repeteren zij er op warme vrijdagavonden (vanaf 19.30 uur). Dorpsbewoners en muziekliefhebbers zijn uitgenodigd om te komen luisteren.

Met de opening van het buitenpodium is een grote wens van Excelsior in vervulling gegaan. Al sinds de opening van De Dorpsnoot (2004) leefden er ideeën om een buitenpodium aan te leggen. De komst van 'De Hoge Noot' is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Duiven, het Oranjefonds, Grondbewerking Segers en vele vrijwilligers. Op de landelijke actiedag NLDoet werd een begin gemaakt met de aanleg. Stichting De Dorpsnoot en muziekvereniging Excelsior zijn iedereen dankbaar, die een steentje heeft bijgedragen.

Openingsconcert
Rudi Segers, uitvoerder van het plan en muzikant bij Excelsior, mocht 'De Hoge Noot' vrijdagavond officieel openen. De ingebruikname ging gepaard met een concert van Excelsior voor leerlingen van de Bernadetteschool. De afgelopen tijd hebben de Loose basisschool en muzikanten samengewerkt. Muzikanten verzorgden op school onder meer een presentatie om de jeugd bekender te maken met muziekspelen en de vereniging. De jeugd kreeg bij enkele bekende werken (Happy, Pharell Wiliams) de kans om mee te spelen.

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - De Vrijwilligerscentrale van Caleidoz Welzijn zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties.

- Het Musiater zoekt een instrumentenvervoerder, die met een bestelbus bij scholen instrumenten brengt en haalt, in het kader van muzikale projecten.

- Opera Gelderland-Oost zoekt een pr-medewerker die zorgdraagt voor het vormgeven van affiches/flyers, entreebewijzen, programmaboekjes, schrijven van persberichten, nieuwsbrieven, contacten met de media, benaderen van potentiële sponsors en ledenwerving.

- Participatieraad Zevenaar zoekt een secretarieel medewerker, die de maandelijkse vergaderingen van de PRZ notuleert, de actielijsten bijhoudt en overige secretariële werkzaamheden verzorgt (in samenspraak met de secretaris).

- Zorgburo de Liemers zoekt een vrijwillige groepsbegeleider die cliënten ondersteunt bij activiteiten en ervoor zorgt dat de cliënten een leuke dag hebben gehad.

Voor meer informatie over deze en circa 250 andere vacatures kan men contact opnemen met de Vacaturebank van Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316-243299). Men kan ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Zomerwandeling over landgoed Bingerden

ANGERLO - Op zondag 19 juli verzorgt IVN De Oude IJsselstreek werkgroep de Liemers een excursie over landgoed Bingerden.

De deelnemer maakt kennis met Huize Wielbergen, waar de wandeling begint en eindigt. De vele bloeiende planten en struiken zullen iedereen verbazen. Ervaar het bij deze tocht door dit geweldig stukje natuur. Een aantal IVN gidsen leidt de groep met veel enthousiasme rond. Samen beleven staat centraal, de natuur doet de rest. Duur van de wandeling is ongeveer twee uur.

Meer informatie wordt gegeven door Klaas Tuinema via 0316 331535. Zie ook: www.ivn.nl/afdeling/de-oude-ijsselstreek
De start is om 13.30 uur Huize Wielbergen Mariëndaalseweg 21d in Angerlo.

Kerkddiensten Gereformeerde Kerk Duiven-Velp

Morgendienst Candea College Saturnus 3 te Duiven

Middagdienst S.o.W. kapel Rijksweg 56B te Duiven

zondag 19 juli 09.30 u ds J. Luiten

16.30 u drs P. Houtman

zondag 26 juli 09.30 u ds P. Drost

16.30 u ds D. Grutter

Pianorecitals in Aerdt

AERDT - In de kerk van Aerdt worden drie pianorecitals gegeven door studenten van het vijfde Internationaal Euregio Rijn-Waal Studentenmuziekfestival. Op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 juli steeds 's avonds om 20.00 uur. De toegang is vrij.

De optredende studenten werken overdag in een masterclass in de Wasserburg in Rindern en kunnen 's avonds de verworven kennis al proberen toe te passen in hun optreden. Op vrijdag 24 juli speelt het pianoduo Dorota en Pawel Motyczynski, uit Polen, muziek van Schubert en Ravel. Zaterdag 25 juli is het de Duitser Christian Fritz die Beethoven en Schubert speelt. En op zondagavond 26 juli speelt Max-Philip Klüser, uit Duitsland, werk van Beethoven en Chopin.

De protestantse kerk van Aerdt ligt aan Kerkweg 26 in Aerdt.

Kerkdiensten protestantse kerk Rijnwaarden

LOBITH - Zondag 19 juli is er om 10.00 uur kerkdienst in de protestantse kerk in Lobith. In deze dienst zal dominee Den Besten uit Zevenaar voorgaan.

De week erna op zondag 26 juli zal dominee Grandia uit Doesburg voorgaan. Deze dienst begint om 10.00 uur en is de protestantse kerk aan de Markt 15 in Lobith. Na de dienst is er gelegenheid om een kopje koffie of thee te drinken en met elkaar na te praten.Iedereen is welkom!

Geloofgemeenschap Sint-Fransiscus Babberich

BABBERICH - Zondag 19 juli is er een communieviering met als voorganger Pastor Elly Lemmen.

Op donderdag 2 juli is op bijna 71-jarige leeftijd overleden Bennie Burgers, wonende aan Het Witte Kruis 39 in Babberich. De avondwake heeft plaats gevonden op maandag 6 juli.

De uitvaartdienst is gehouden op dinsdag 7 juli in onze parochiekerk waarna de begrafenis heeft plaatsgevonden op de begraafplaats van de Sint-Fransiscusparochie.

De eerstvolgende viering is op zaterdag 1 augustus, een eucharistieviering met Pater G.Remmers en het gemengd koor.

Vieringen H.H. Vier Evangelisten

H. Antonius Abt Loo

Zaterdag 18-07 18.00 Zomeravondgebed T. Menting samenzang

Zondag 26-07 09.30 Woord en communie Diaken van Zundert samenzang

Zaterdag 01-08 18.00 Viering schrift en tafel T. Menting Dameskoor

Zaterdag 08-08 18.00 Woord en communie Diaken van Zundert samenzang

Zondag 16-08 10.30 Eucharistie / processie Pastoor Thanh Dameskoor

Zondag 23-08 09.30 Woord en communie Pastor Lemmen samenzang

Zaterdag 29-08 18.00 Zomeravondgebed T. Menting Dameskoor

Sint-Werenfridus Westervoort

Zaterdag 18-07 19.00 Eucharistie Pastoor Thanh cantor

Zondag 26-07 12.30 Eucharistie Fr. Firas Irakese Thomasparochie

vrijdag 31-07 09.00 Uitstelling en eucharistie Pastoor Thanh

Zondag 02-08 09.30 Woord en communie Pastor Doornbusch Werenfriduskoor

Zaterdag 08-08 19.00 Woord en communie Parochiële voorgangers cantor

Zaterdag 15-08 19.00 Woord en communie Pastor Heemink D-H koor

Zondag 23-08 12.30 Eucharistie Fr. Firas Irakese Thomasparochie

Vrijdag 28-08 09.00 Uitstelling en eucharistie Pastoor Thanh

Zondag 30-08 09.30 Woord en communie Pastor Smits D-H koor

H. Remigius Duiven

Zondag 19-07 11.00 Eucharistie Pastoor Thanh samenzang

Zondag 26-07 11.00 Eucharistie Pastor Remmers samenzang

Dinsdag 28-07 15.00 Viering Thuvine Ds. Van Buuren

Zondag 02-08 11.00 Eucharistie Pastor Hendriksen samenzang

Zondag 09-08 11.00 Eucharistie Pastor Remmers/diaken van Zundert D-H koor

Zondag 16-08 11.00 Eucharistie Pastor Hendriksen D-H koor

Zondag 23-08 11.00 Eucharistie Pastoor Thanh D-H koor

Dinsdag 25-08 15.00 Viering Thuvine Ds. Van Buuren

Zondag 30-08 10.00 Eucharistie / processie Pastoor Thanh D-H koor

H. Andreas Groessen

Zaterdag 18-07 19.00 Woord en communie Pastor Lemmen organist

Zondag 02-08 09.30 Woord en communie Diaken van Boven Herenkoor

Zondag 09-08 09.30 Woord en communie Parochiële voorgangers organist

Zaterdag 15-08 19.00 Eucharistie Pastoor Thanh Herenkoor

Zondag 30-08 09.30 Woord en communie Pastor Heemink Herenkoor

Jaarlijkse ledenbijeenkomst van Rabobank De Liemers

ZEVENAAR - Op donderdag 2 juli was de jaarlijkse ledenbijeenkomst van Rabobank De Liemers. Als gasten waren Astrid Joosten, Wiebe Draijer en Jeroen van de Boom aanwezig. Tijdens de avond werden ook de prijzen voor het Stimuleringsfonds van de bank uitgereikt.

Astrid Joosten ging in gesprek met Wiebe Draijer, bestuursvoorzitter van Rabobank Nederland, over de diverse ontwikkelingen in de financiële wereld en bij de Rabobank. Ook de voorzitter van de raad van commissarissen van Rabobank De Liemers, Bert Cornelese, en directievoorzitter Jan Ummenthum, voegden zich bij het gesprek.

Jeroen van der Boom
Jeroen van der Boom verzorgde een spetterend optreden en bleek een uitstekende vervanger voor de oorspronkelijk verwachte Nick en Simon, die door omstandigheden hadden moeten afzeggen.

Hoofdprijs Stimuleringsfonds
Ook dit jaar waren er vijf projecten genomineerd voor het Stimuleringsfonds van de bank. Alle aanwezige leden brachten hun stem uit op één van deze projecten. De hoofdprijs van tienduizend euro werd dit jaar gewonnen door de Oudheidkundige Vereniging Didam. Zij gaan het gewonnen bedrag gebruiken om markante historische locaties in Didam zichtbaar te maken. De andere prijswinnaars zijn Nutstuinen Zevenaar, dorpsraad Loo, jongerensoos de Duim en korfbalvereniging Duko.

Waarnemend burgemeester voor Rijnwaarden

RIJNWAARDEN - Met de benoeming van Mark Slinkman tot burgemeester van de gemeente Groesbeek is het burgemeestersambt van de gemeente Rijnwaarden per 16 september vacant. De gemeente krijgt na de zomer een waarnemend burgemeester voor langere duur.

Op 30 juni heeft de commissaris van de Koning, de heer C.G.A. Cornielje, met een delegatie van de gemeenteraad van Rijnwaarden gesproken over de vervulling van de burgemeestersvacature, mede gelet op de bijzondere situatie waarin de gemeente is komen te verkeren in verband met plannen voor gemeentelijke herindeling. Gelet op deze plannen wordt het verstandiger gevonden om de vacature niet, zoals te doen gebruikelijk, open te stellen, maar te kiezen voor de benoeming van een waarnemend burgemeester voor langere duur, in beginsel tot het moment waarop de herindeling zal zijn gerealiseerd. De commissaris van de Koning en de raad van Rijnwaarden zijn het met elkaar eens over deze benadering. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) moet nog instemmen met het verzoek tot niet openstelling van de burgemeestersvacature.

Als de minister van BZK instemt, zal de commissaris van de Koning na de zomervakantie een aantal, in zijn ogen geschikte, kandidaten voor deze waarneming aan de vertrouwenscommissie van de raad van de gemeente Rijnwaarden voorleggen. De raad heeft een profielschets gemaakt, waarin een aantal wensen zijn opgenomen met betrekking tot de te benoemen waarnemend burgemeester. De vertrouwenscommissie krijgt vervolgens de gelegenheid om met deze kandidaten een gesprek te voeren en een voorkeur voor één van hen uit te spreken. Het is de bevoegdheid van de Commissaris van de Koning om een waarnemend burgemeester te benoemen. Er wordt naar gestreefd om deze procedure eind september afgerond te hebben.

Uitvoering IJsseluiterwaarden Westervoort

WESTERVOORT - De partijen Struyk Verwo Infra BV, Putman Exploitatie BV / Putman Recycling BV, Emptepol Handelsmaatschappij BV, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer en de gemeente Westervoort geven samen richting aan de ontwikkeling van de Westervoortse IJsseluiterwaarden; het gebied tussen de twee bruggen. Hiervoor is het Uitvoeringsplan IJsseluiterwaarden Westervoort opgesteld.

Het Uitvoeringsplan geeft een samenhangend en geïntegreerd beeld van de manier waarop de uiterwaarden volgens de gebiedspartijen toekomstbestendig en aantrekkelijk kunnen worden ingericht. Hierbij zijn de functies water, natuur, recreatie en economie verenigd.


Het Uitvoeringsplan is in aanwezigheid van alle partners door wethouder Arthur Boone uitgereikt aan gedeputeerde Van Dijk van de provincie Gelderland. De provincie leidt het MIRT(Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport)-onderzoek voor het Rivierklimaatpark IJsselpoort. Dit MIRT-onderzoek vindt plaats in het kader van de toekomstige wateropgave in het nationale Deltaprogramma.

Het uitvoeringsplan

Het Uitvoeringsplan is een uitwerking van het Masterplan Westervoort Noord (door de gemeenteraad vastgestelde gebiedsvisie) en de Ontwikkelingsvisie voor het Rivierklimaatpark IJsselpoort (visie van vier gemeenten, provincie Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer), gericht op de toekomstige wateropgave in het Deltaprogramma.

Anders dan de naam doet vermoeden, is het Uitvoeringsplan geen plan op basis waarvan de schop in de grond kan. Het plan is vergenoeg doordacht om een concreet beeld op te roepen terwijl het ook nader uit te werken vraagstukken aangeeft zoals de ruimte voor de bedrijven, de inpassing van het agrarisch medegebruik en een rivierkundige doorrekening.

Het Uitvoeringsplan geeft de vanuit het gebied gewenste richting voor ontwikkeling van het gebied van de Westervoortse uiterwaarden en daarmee inhoud aan het MIRT-proces voor wat betreft het deel van het Rivierklimaatpark in Westervoort.

Sponsor bedankt Café Rooie Jan sponsort GZK Boemelburcht

ZEVENAAR - Het bestuur van de Stichting GZK Boemelburcht is blij met haar nieuwe sponsor café Rooie Jan van ondernemer Jan Nijlant in de Weverstraat in Zevenaar. Het sponsorcontract heeft een looptijd van drie jaar.

Het gaat om een bijzondere overeenkomst, want het is voor de eerste maal dat een Zevenaarse horeca-ondernemer Boemelburcht gaat sponsoren. Met deze overeenkomst heeft Boemelburcht weer een stap gezet om haar huidige activiteiten te kunnen blijven organiseren en uit te breiden. Het gaat om de presentatie van de stadsprins, de opening van het carnaval, de Boemelparade, het frühschoppen en het kindercarnaval. Ook de jaarlijkse carnavalskrant 'De Pretgazet' zal bij het sponsorbedrag van café Rooie Jan baat hebben!

Jan Nijlant is trots dat hij als eerste horeca-uitbater uit Zevenaar Boemelburcht met zijn sponsoring helpt om de huidige carnavalsactiviteiten te blijven organiseren. Het zijn evenementen waarbij alle horeca-ondernemers in Zevenaar tijdens de carnavalsperiode voordeel hebben.

Boemelburcht streeft er naar om samen met de horeca-ondernemers Zevenaar nog meer als carnavalshoofdstad van de Liemers te promoten. Inmiddels zijn het frühschoppen op maandag en de grote Boemelparade op zondag belangrijke evenement geworden waar duizenden bezoekers uit de wijde omgeving op afkomen.

Daarom blijft Boemelburcht zoeken naar nieuwe sponsors omdat de stichting de ondernemers nodig hebben én de ondernemers Boemelburcht. Geïnteresseerden die het belangrijk vinden om met hun onderneming, net zoals de bestaande sponsoren Bril 2000 en café Rooie Jan, Zevenaar als centrum van de Liemers via het carnaval te promoten, kunnen contact opnemen met stichting Boemelburcht. Meer informatie staat op www.Boemelburcht.info.

Dialectavond op Kotmans

REGIO - De Dialectkring Achterhook en Liemers (zie www.dialectkring.nl) houdt op donderdag 30 juli de tweede en laatste dialectavond van dit seizoen bij het Schrieverspad op landgoed Kotmans aan de Kotmansweg in Winterswijk-Miste.

Esther Kämink en Thea Onnink uit Aalten en Ferry Broshuis uit Groenlo lezen voor uit eigen werk.

Zij hebben diverse publicaties op hun naam staan en werken regelmatig mee aan dialect- en andere tijdschriften, waaronder 'De Moespot', het driemaandelijks tijdschrift van het Verbond van Nedersaksische Dialectkringen.

Deze avond is ook voor niet-leden van de Dialectkring. De avond begint om 19.30 uur en duurt tot circa 21.30 uur, de toegang is gratis. Een eventuele vrije gift ten bate van Het Schrieverspad is welkom.

Succesvolle start burenisolatieproject

WESTERVOORT - Onder de noemer Buurten Over Energie heeft een aantal bewoners in de wijk Emmerik /Vredenburg en Het Slag samen isolerende materialen gekocht en zodoende extra voordeel en subsidie gekregen.

Een van de bewoners Pascal ter Maat (Van der Hoevenstraat): “De isolatie is nog niet zo lang geleden geplaatst, al we hebben wel direct gezien dat in ons huis de temperatuur bleef hangen op 1achttien graden, met name in de ochtend. Normaal daalde de temperatuur naar zestien graden. Daarnaast is het zoals nu erg warm buiten en ons huis blijft koel.

Veel bewoners hadden hetzelfde idee over de isolatie. Ik denk dat wij in de toekomst zeker profijt van onze isolatie krijgen door een comfortabeler huis te hebben en het zal zeker onze stookkosten naar beneden brengen. Het bedrijf dat ons heeft voorzien van spouwmuur-isolatie heeft snel en vakkundig gewerkt en was binnen een dag klaar."

"Wel een goede tip: maak van tevoren goede afspraken over de werkzaamheden, de voorbereidingen en de verwachtingen (om kosten aan meerwerk bijvoorbeeld te voorkomen). Al met al ben ik tevreden."

"Ook een buurtinitiatief opzetten? Bewoners die een buurtinitiatief voor energiebesparing willen opzetten kunnen hierbij worden geholpen door 5plus1. Dit bureau is door de gemeente gekozen als 'aanjaag- en adviesbureau'.

Subsidie stopt? Op dit moment is duidelijk dat de subsidie gaat stoppen. Wanneer precies is nog niet bekend. Tijd om er snel bij te zijn… Ook Interesse om samen met uw buurtgenoten ook te kijken naar goede isolatiemogelijkheden? Mail ons: daan@5plus1.nl."

Leer jouw tablet optimaal te gebruiken

WESTERVOORT - Veel senioren beschikken over een tablet, iPad of Samsung, en weten er geen raad mee. Leuk ding, maar hoe kan het je nu helpen in de dagelijkse digitale wereld. iPad4Senior biedt cursussen aan in het leren gebruiken van tablets.

"Deze zomer starten we weer een nieuwe cursus, speciaal voor deelnemers met een Samsung of andere Androidtablet. In groepen van maximaal tien deelnemers krijg je vijf maal twee uur les op een donderdagmorgen. We starten 6 augustus in Westervoort om 10.00 uur. De onderwerpen die aan de orde komen zijn: knoppen en functies, email, internetten (in het bijzonder DigiID leren gebruiken), videobellen en foto's en video's maken. Na afloop ben je minstens jouw knoppenvrees kwijt en weet je de tablet te gebruiken voor de dagelijkse, leuke digitale zaken die er in jouw leven zijn."

Opgeven via info@iPad4senior.nl of telefonisch: 026 3121410.

Feestweek Groessen: Tributenight van Toto

GROESSEN - Het programma van Feestweek Groessen dat dit najaar weer wordt gehouden is klaar.

Allereerst is er vrijdag 9 oktober het Teenage Dance Event voor de jongste jeugd. Daarna, op zaterdag de 10e het Gerstfeest met voor het eerst de snel rijzende ster onder de Nederlandse top-coverbands: Slamm, een jonge, knallende coverband uit Brabant. De organisatie is in haar nopjes dat het is gelukt om deze klasseband te boeken. Het eerste weekend wordt afgesloten met de inmiddels al legendarische Groessense Bokbier Pruuveri-j. Dit jaar met een sterk verbeterde wijnproeverij!

Het tweede weekend begint op vrijdag 16 oktober met een nieuw onderdeel: een Tributenight met Totoly Live. Totoly Lve bestaat uit negen muzikale virtuozen die erin slagen om de muziek van de legendarische band Toto zó goed te benaderen dat je je bijna afvraagt of het wel live is. De leden van de band hebben overal hun sporen al verdiend en weten dus heel goed hoe het publiek te vermaken. Live is het zeker en de vele fans van Toto, maar ook degenen die ‘gewoon’ van een lekker concert willen genieten zullen zeker niet teleurgesteld naar huis gaan!

Op zaterdag 17 oktober is het grote Maïsfeest, met weer de populairste partyband van Nederland: Hike! Met Hike staat de organisatie van het Maïsfeest weer garant voor een topavond! Afsluiter van Feestweek Groessen is traditiegetrouw de grote vlooienmarkt. Nieuw is dat deze dit jaar wordt uitgebreid met een bazaar. Het volledige programma staat op www.feestweekgroessen.nl.

MASCOTTE 'LIEVE' ONTVREEMD

ZEVENAAR – Na een jarenlange rondreis langs bijna alle dorpen en steden in de Liemers, is 'Lieve', de koe die de Liever de Liemers Cultuurprijs onder de aandacht moet brengen, op een parkeerplaats in Zeddam gestolen.

De levensgrote koe van kunststof stond op het moment van de verdwijning vastgesjord bovenop een rode aanhangwagen op een parkeerplaats in Zeddam 'Afgelopen week kregen we een telefoontje van een oplettende Zeddammer' vertelt Geert Korte 'Dat onze vertrouwde mascotte is verdwenen doet na al die jaren wel een beetje pijn.' De roodbonte koe bleek in het verleden een uitstekende eyecatcher. In de aanloop naar het 'Liever de Liemers' spektakel dat al jaren in oktober plaatsvindt, wordt gezocht naar podiumtalent uit de Liemers. Door de koe van dorp naar dorp te vervoeren op een kar met wervende teksten, bracht de organisatie iedere potentiële artiest op de hoogte van het regionale podiumspektakel. De werving van regionaal talent is inmiddels begonnen. De organisatie laat weten dat de koe niet wordt vervangen. www.lieverdeliemers.nl

DVV op supergezellig meidenkamp

DUIVEN - In het weekend van 10 tot 12 juli zijn de meiden van voetbalvereniging DVV op kamp geweest in Neede.

"We hebben een supergezellig weekend gehad met veel leuke activiteiten." De winnaar van dit jaar is: Fc Voetbal-chicks met teamleden: Lotte Oogjes, Lisanne Drost, Sam Rosendahl, Sanne van Wijk, Julia Groeneveld, Sanne Dekker en Audrey Stolk.

KerkvoorNu: Summercamp in het Horsterpark

DUIVEN/WESTERVOORT - Van vrijdag 17 tot en met maandag 20 juli verzorgt KerkvoorNu een Summercamp met als thema UpsideDown! Het kamp zal voor de derde keer op rij plaatsvinden in het Horsterpark tussen Duiven en Westervoort. Jongeren tussen de twaalf (groep acht) en twintig jaar kunnen drie dagen lang genieten van sport, outdoor, entertainment en meer. Samen vieren we het begin van de zomervakantie!

Al sinds een aantal jaren is de organisatie van het kamp bezig om zich ook op jongeren uit de omgeving te richten. Daar gaan ze dit jaar zeker mee door. Alle jongeren uit de regio Liemers zijn welkom om mee op kamp te gaan. Er is niet alleen aandacht voor sport & spel, er worden ook diverse workshops als zumba en creatief schilderen aangeboden. Ook maak je op een vrijblijvende manier tijdens het kamp kennis met het christelijk geloof.

Upside down
Het thema van het weekend is Upside Down. "Ben jij bereid om je zomer een weekend lang op z’n kop te zetten? We gaan binnenstebuiten, achterstevoren en ondersteboven! Kortom; misschien verandert dit kamp wel jouw perspectief!
Het kamp begint op vrijdag de zeventiende om 15:00 uur. Het programma zit bomvol leuke activiteiten. Wil je hierover meer weten? Houd dan de site www.summercampnl.nl in de gaten! Natuurlijk laten we nog niet al teveel los…"


Deelnemers aan het kamp kunnen zich opgeven voor een weekend of voor een dag. Als ze deelnemen aan het hele weekend, kunnen ze overnachten in een eigen tentje op het speciaal gereserveerde en beveiligde kampeerterrein in het Horsterpark.

Senioren Kontakt viert schuttersfeest

DIDAM - Maandag 27 juli viert Stichting Senioren Kontakt haar jaarlijks schuttersfeest in zalencentrum Jan en Jan aan het Lieve Vrouweplein 4 in Didam.

Alle 55-plussers worden om 19.00 uur verwacht om dit gezellige feest mee te maken. Uiteraard zijn introducés welkom; zij kunnen echter geen koning of koningin worden. Schutterij Stint-Isidorus Oud-Dijk verleent ook dit jaar weer haar spontane medewerking.

De avond wordt geopend met een muzikale intocht van de kruisboog-koningin Greet Geurts-Weetink en de luchtbukskoning Jo Peters.

Na ongetwijfeld ook dit jaar weer spannende wedstrijden zullen de prijzen worden uitgereikt. De dan bekende nieuwe koningin en koning krijgen een vendelhulde van de vendeliers van de schutterij. Tussendoor is er weer voldoende gelegenheid om een dansje te maken op de muziek van Hans Neervoort.

Ook dit jaar wordt zo omstreeks 23.00 uur de gezellige avond beëindigd. Verdere inlichtingen zijn te verkrijgen bij Annie Clappers: 0316 223478 of Henk Boerstal: 0316 223885.

Schuttersfeest in Meulenvelden

DIDAM - Seniorenschutterij Meulenvelden viert dit jaar het schuttersfeest op vrijdag 31 juli in gebouw Waverlo met als thema: Seniorenschutterij Meulenvelden = Schuttersplezier voor ouderen. Als gebruikelijk wordt er weer gestreden om de titels koning en koningin schieten en kegelen. De winnaars mogen zich een jaar lang koning/koningin van Meulenvelden noemen.

Alle bewoners van woonservicegebied Meulenvelden (de Hoeksteen, Mariahof, Odahof, Piushof, Piusklooster, Panhuis, Tesma en Waverlo zijn welkom om dit 'Diemse feest' te komen meevieren en mee te doen aan de wedstrijden. De toegang is gratis en aan het meedoen aan de wedstrijden zijn geen kosten verbonden. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door dj Hans Neervoort.

Programma:

14.00 uur: Opening van het schuttersfeest

14.15 uur: Begin wedstrijden

16.00 uur: Trekking prijzen loterij

16.15 uur: Bekendmaking nieuwe koningen en koninginnen

16.30 uur: Vendelhulde schutterij Sint-Antonius

De theaterzaal in Meulenvelden, Waverlo 8, Didam is open vanaf 13.30 uur, de middag begint om 14.00 uur en is om 16.30 uur afgelopen. "Voor informatie kunt u terecht bij het Servicepunt (0316) 293 100 of e-mail activiteiten.meulenvelden@diafaan.org."

Fietsinformatie- en e-bikedag

WESTERVOORT - De gemeente Westervoort vindt het belangrijk dat senioren in de gemeente plezierig en veilig kunnen blijven fietsen en organiseert daarom een fietsinformatiedag op donderdag 10 september in zalencentrum Wieleman. De cursus is bedoeld voor senioren die al een e-bike bezitten, die erover denken om over te stappen op een e-bike, maar zeker ook voor senioren die deze behoefte niet hebben. Aanmelden kan al!

Hoe ziet de cursusdag eruit? De deelnemers komen op de eigen fiets of e-bike naar de fietsinformatiedag. De cursusdag duurt van 9.00 tot 16.00 uur en wordt rond 12.30 uur onderbroken voor een gezellige en lekkere lunch.

Ontvangst

Presentatie over alle facetten van de aanschaf van en het rijden op een e-bike.

Praktijkoefeningen: de deelnemers krijgen 'fietsgymnastiek' van een beweegdocente: de reactiesnelheid, het evenwicht en de fietsvaardigheid wordt getest en er kunnen verschillende typen e-bike worden uitgeprobeerd.

Ook is er de mogelijkheid de eigen fiets/e-bike te laten controleren door een lokale rijwielhandelaar.

Testen van de kennis van de verkeersregels en het verkeersinzicht, met speciale aandacht voor lokale verkeerssituaties.

Tijd voor de praktijk: een korte fietstocht.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via www.fietsersbond.nl/fietsinformatiedagen of een mail sturen naar fietsschool@fietsersbond.nl (onder vermelding van 'aanmelding fietsinformatiedag Westervoort, 10 september 2015'). "Noteer in de mail uw naam, adres, telefoonnummer, leeftijd, of u met de fiets/ e-bike komt en of u WA verzekerd bent. Deelname is gratis en op eigen risico."

De gemeente organiseert deze dag in samenwerking met het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland en de Fietsersbond.

Judoexamens judokwai Fred Schilder

REGIO - Op alle locaties van Judokwai Fred Schilder (Zevenaar, Rheden, Elst en Giesbeek) werden onder grote belangstelling de halfjaarlijkse judoexamens afgenomen.

Er was een echte judoexamencommissie aanwezig, die de judoka's hun technische vaardigheden beoordeelde. Na flink zwoegen konden de judoka's weer een nieuwe judograad worden verleend.

De judoexaminatoren waren Mirjam Boerboom, Luuk Timmermans, Jori Florissen, David Willemsen, Jorn Massink en Armand Samson.

Oudijzer-container Babberich

BABBERICH - Op sportpark De Buitenboom is sinds kort een oudijzer-container geplaatst. Iedereen kan hier, tijdens kantooruren, al zijn oud ijzer deponeren.

De opbrengst van al dit oude ijzer zal worden gebruikt om allerlei materialen voor de jeugdafdeling van sportvereniging Babberich/Liemers aan te schaffen. Hierbij valt te denken aan ballen, doelen, netten et cetera.

"Heeft u, uw familie, vrienden of kennissen oud ijzer, dump het in de container op ons sportpark. U kunt hiervoor terecht tijdens kantooruren en de container staat aan de achterkant van de kantoren." Sportpark De Buitenboom ligt aan Beekseweg 5 in Babberich.

Helhoek viert feest

GROESSEN - De jaarlijkse buurtbbq van de buurtvereniging Helhoek was dit jaar extra feestelijk vanwege het vijfendertigjarig bestaan van de vereniging.

De muziek van ‘Kiep movin’ zorgde ervoor dat de beentjes van de vloer kwamen. Het optreden van de eigen Helhoekse ‘buut’ Piet Derksen maakte de lachspieren los en het mooie warme weer deed de rest.

Foto van de jaarlijkse buurtbbq, georganiseerd door de bbq-commissie van de buurtvereniging Helhoek

Zoals al een aantal jaren traditie is, was familie Harry en Dorothe Uffing weer op en top gastheer. "We hopen dat het dorpse karakter van het buurtschap nog lang behouden blijft, ondanks de komst van de A15."

Nieuwbouw gestart voor Mitsubishi W.P.I. Zevenaar

ZEVENAAR - Na een heftige periode van de brand in maart van dit jaar en de verhuizing naar de huidige tijdelijke locatie aan de Nobelstraat in Zevenaar, wordt er inmiddels weer hard gewerkt aan de nieuwbouw voor Mitsubishi-dealer W.P.I. Zevenaar. De brand heeft het oude pand voor 90% verwoest, alleen het stalen frame is behouden gebleven en kan gebruikt worden voor de wederopbouw. Dit betekent dat u vanaf volgend jaar Autobedrijf W.P.I. weer terugvindt aan de Ampèrestraat 2 in Zevenaar.

Na alle ellende die een brand met zich meebrengt, richt W.P.I. zich weer volledig op de toekomst met een nieuw, modern pand in het vooruitzicht die straks van alle gemakken is voorzien. De verwachting nu is dat deze locatie vanaf begin voorjaar 2016 helemaal gereed zal zijn. Tot die tijd kunt u W.P.I. vinden om de hoek van de oude locatie achter de Opeldealer Bleekstein. Vanuit deze tijdelijke locatie kunt u terecht voor service en onderhoud aan alle auto`s, verkoop van nieuwe Mitsubishi-modellen en zeer aantrekkelijke occasions.

Mitsubishi Motors komt vanaf september met een nieuw model Outlander die ook weer uitgebracht gaat worden als Plug in Hybride (PHEV) met een zeer interessante zakelijke bijtelling van slechts zeven procent! Voorwaarde is wel dat deze auto in 2015 wordt geregistreerd. W.P.I. Zevenaar is nu reeds gestart met het plaatsen van bestellingen voor een gegarandeerde levering in 2015. Informeer daarom snel wat voor u de mogelijkheden zijn zodat ook u gebruik kunt maken van alle voordelen die de Outlander PHEV kan bieden! U vindt W.P.I. aan de Nobelstraat 21 in Zevenaar; telefonisch bereikt u het team van W.P.I. op nummer 0316 331866; www.wpizevenaar.nl.

Bubblelicious is exclusief dealer van Caldera spa's in Gelderland

ARNHEM - Deze comfortabele en elegant vormgegevens spa's bieden niet alleen ontspanning maar zijn kwalitatief van een zeer hoogwaardig niveau. In 2013 kwam het merk niet voor niets als beste uit de test in de Verenigde Staten. Alles klopt. Van de uitstraling tot aan de service en van betrouwbaarheid tot aan kwaliteit.

Harry Polman, eigenaar: "Je merkt de laatste tijd dat de klant echt voor kwaliteit gaat. Men wil de problemen voorkomen van ontbrekende producten en van inferieur materiaal in de tuin. Natuurlijk, het blijft een luxegoed, maar veel mensen komen langs voor een spa of sauna terwijl ze bezig zijn met de aankoop of verbouw van een woning. Neem je één van beide producten mee in de hypotheek of bouwdepot, dan maakt dat de aanschaf ineens een stuk aantrekkelijker." Naast de aanschaf van een spa of sauna kan men bij Bubblelicious ook terecht voor alle vormen van onderhoud en reparatie.

Nieuw bij Bubblelicious: Bubbel (barrel) Sauna
Deze topkwaliteit barrelsauna is zonder twijfel een echte eyecatcher in uw tuin. Zowel de vorm als het hout maken deze buitensauna heel speciaal. De sauna werkt op 220 volt en heeft één ligplaats van 1,95m. De vorm van de barrel zorgt voor een uiterst comfortabele sauna-ervaring. De ronde vorm van de ton doet de warme lucht perfect circuleren. Dankzij diezelfde ronde vorm hoef je voor 23 procent minder ruimte te verwarmen. De sauna is sneller opgewarmd dus bespaart tijd én energie! Het geeft het design ook een tijdloze look die in elke omgeving past. Voor meer informatie bel: 026-4428688, www.bubbel.nl.

Zonnekinderen zet vol in op samenwerking

LIEMERS - Het Integraal Kindcentrum (IKC) is in Nederland een relatief nieuw, maar aantrekkelijk verschijnsel voor basisscholen en kinderopvangvoorzieningen.

Zonnekinderen is al sinds jaren zeer actief in het aangaan van intensieve samenwerking met het onderwijs en daaraan gerelateerde partners. "Wij doen dit met twee doelen voor ogen. Allereerst willen we in gezamenlijkheid kinderen ondersteunen bij hun ontwikkeling en hen optimaal faciliteren in het ontdekken en ontwikkelen van hun talenten. Daarnaast faciliteert een IKC ouders in het combineren van werk en zorg. Een IKC biedt een sluitend aanbod van opvang en onderwijs tussen 07.00 en 18.30 uur, waarbij kinderen zoveel mogelijk te maken hebben met dezelfde gezichten in een voor hen vertrouwde omgeving. Dit geeft rust voor zowel kind als ouders. In een integraal kindcentrum sluiten opvang en onderwijs naadloos op elkaar aan. We werken vanuit één pedagogische visie, één organisatie, één regie en in één team."

Zonnekinderen is al actief in meerdere integrale kindcentra in Lingewaard en de Achterhoek. Door de ondertekening van samenwerkingsovereenkomsten en een intensief voorbereidingstraject met een aantal (school)besturen in de Liemers starten er met ingang van het schooljaar 2015 / 2016 vier nieuwe integrale kindcentra in Duiven, Westervoort, Zevenaar en Didam. Dat betekent dat er een extra aanbod ontstaat op het gebied van kinderdagopvang en naschoolse opvang in deze plaatsen. "Interesse? Neem dan contact op met onze afdeling Relatiebeheer via: 0316 340079 of kijk op onze website: www.zonnekinderen.nl."

Pro Facility Service blinkt uit in maatwerk

ZEVENAAR – Pro Facility Service is een jonge speler in de schoonmaakbranche. Mike Pfeifer (24) en Nawal Tachfi (23) startten een jaar geleden met hun bedrijf. "Wij scoren hoog op kwaliteit", ervaart het Zevenaarse ondernemersduo.

Schoonmaken. Doen is één, kunnen is twee. "Schoonmaken is zoveel meer dan vegen, stofzuigen en een lap erover heen. Het is echt vakwerk", vertelt Mike Pfeifer. "Zeker specialistische schoonmaak in de zorgbranche en de foodsector. Daar komt echt wat bij kijken." Nawal Tachfi knikt. "Daarbij komt dat iedereen het begrip 'schoon' op een andere manier beleeft. Daarom gaan wij helemaal van de klant zelf uit. Daar gaan we mee om tafel. Wat wil hij of zij? We stemmen onze werkzaamheden af op de werkzaamheden van de klant. Voor elke pand of iedere ruimte stellen we een werkplan op maat samen. Vanuit die strakke planning zetten we de juiste mensen in. We houden van open communicatie en hebben korte lijnen. Wij blinken echt uit in kwaliteit en maatwerk. Wij geven ook een reële prijs af, mensen krijgen echt waar voor hun geld."

Pro Facility Service werkt voor bedrijven en particulieren in de hele regio. Schoonmaakonderhoud, glasbewassing, keukenreiniging en specialistische reiniging staat er op het visitekaartje van het bedrijf. De medewerkers op de werkvloer vormen het gezicht van de dienstverlener. Zij worden zorgvuldig geselecteerd op vaardigheden die passen bij de dienstverlening van de klanten. Mike en Nawal: "De zorg voor ons personeel is een belangrijk aandachtspunt. Ontplooiings- en opleidingsmogelijkheden van medewerkers staan bij ons hoog in het vaandel."

"Stap in de wereld van reinheid en ordelijkheid en bel 06 43176481 of mail naar info@profacilityservice.nl."

Dorpsraad Pannerden formeel aan de slag

PANNERDEN - Op vrijdag 10 juli werd, door het plaatsen van de benodigde handtekeningen op de notariële akte, de Dorpsraad Pannerden geformaliseerd. Hiermee is de status van 'in oprichting' komen te vervallen en is het nu formeel een stichting.

Twintig enthousiaste vrijwilligers staan klaar om de belangen van het dorp te behartigen. Dit alles met als doel om zo de leefbaarheid te behouden of te verhogen.

Om het geheel beter te stroomlijnen is de Dorpsraad onderverdeeld in een dagelijks bestuur en commissies. Dit zijn de commissies; Zorg & welzijn, Wonen & Werken, Verkeer & Veiligheid en Algemeen. Onder algemeen valt ook cultuur en het verenigingsleven.

Na de start in maart van dit jaar is de Dorpsraad al bezig geweest met een aantal zaken. Zo zijn er al informatieavonden georganiseerd om een bepaald onderwerp te belichten die de mensen binnen Pannerden bezig houdt. Denk hierbij aan de overheveling van de kosten voor de zorg van het rijk naar de gemeente, het sluiten van de aula aan de begraafplaats, maar ook de rattenplaag binnen een woongebied. Betreffende informatie kunt u ook terugvinden op de website pannerden.info.

"Heeft u een vraag of wilt u meedenken met de Dorpsraad? Stuur dan een mail naar dorpsraad@pannerden.info of spreek een van de leden aan. Zij staan u graag te woord."

Frank van Uem uit Zevenaar nieuwe koning Sint-Andreas

ZEVENAAR - Op dinsdag 7 juli was het vogelschieten voor het koningschap van schutterij Sint-Andreas. Na 82 schoten werd de houten vogel door Johan Terwisscha naar beneden geschoten en was het nieuwe koningspaar bekend.

Frank en Diana zijn het nieuwe koningspaar. De andere prijzen zijn als volgt geschoten: Kop door Dennis Vermeulen. Linker vleugel door Albert Eijkelkamp. Rechter vleugel door Jos Vermeulen.

De schutterij is Clemens en Renate van Onna dankbaar voor het afgelopen jaar, waarbij zij de schutterij bij verschillende evenementen vertegenwoordigd hebben.