GN Berg en Dal Heumen Mook

26 april 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 26 april 2017


Inschrijving E-toernooi in Millingen kan tot 1 mei

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Zondag 4 juni wordt voor het vierde achtereenvolgende jaar het SC Millingen Cup E-League / Runners-up Cup-toernooi gehouden op sportpark De Hove in Millingen aan de Rijn.

Er zal worden deelgenomen door veel jeugdteams van diverse gastverenigingen, ook uit Duitsland. De eigen voetbalvereniging SC Millingen is uiteraard met enkele jeugdteams vertegenwoordigd op dit grote jeugdvoetbaltoernooi.

Het voetbaltoernooi
Zondag 4 juni 2017 wordt het toernooi om 9.30 uur geopend. Na een officiële presentatie met clubvlag, clubkleuren en teamfoto starten om 10.00 uur de eerste wedstrijden. Rond 15.00 uur worden de finales verwacht en de prijsuitreikingen zullen rond de klok van 16.00 uur plaatsvinden. Net als vorige jaren belooft het een geweldig mooi toernooi te gaan worden met veel, leuk en sportief voetbal.


Men kan de E-pupillenteam nog tot 1 mei voor deelname aan dit mooie jeugdvoetbaltoernooi opgeven. Dan sluit hiervoor de inzendtermijn.

Voor meer informatie en / of opgave van een E-pupillenteam kunt u bellen met Edwin Hermsen, 06 30444809 of Marcel Celissen 06 20923291. Men mag ook mailen eleague.runnersupcup@gmail.com. Meer informatie staat op www.scmillingen.nl/toernooien. De entree is gratis.

Anne Frankmiddag in Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Maandag 1 mei is er van 14.00-15.30 uur een Anne Frankmiddag in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek, speciaal voor kinderen van 10-14 jaar.

Het programma begint met een vertoning van de film 'Het korte leven van Anne Frank' (Nederlands gesproken, Duitse ondertiteling). Daarna bezoeken de kinderen onder leiding van een gids de vaste tentoonstelling waar de thema's onderduiken en dagboeken worden herbeleefd.

Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Museumkaart geldig. Begeleidende (groot)ouders € 5,00 euro. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Gemeente komt met Ereburgerschap in zilver

BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal heeft momenteel geen instrument om mensen die uitzonderlijke verdiensten of prestaties hebben geleverd op een lokale wijze te onderscheiden. Dat wil ze wel graag hebben. Het moet een lokale onderscheiding worden voor en door de gemeenschap.

De gemeente wil een instrument om vanuit een eigen initiatief, zowel ingezetenen als niet-ingezetenen de gelegenheid krijgen om een persoon voor te dragen voor een gemeentelijke onderscheiding. De voorgedragen persoon moet uiteraard wel een link hebben met Berg en Dal, zo moet hij/zij ingezetene of voormalig ingezetene zijn en /of een prestatie hebben geleverd ten opzichte van de Berg en Dalse gemeenschap. De reden dat Berg en Dal het Ereburgerschap wil invoeren is, omdat in de voormalige 3 MUG-gemeenten een verschillend systeem werd gehanteerd om burgers te eren zoals: Ubbergen het Ereburgerschap (erepenning in zilver en oorkonde, Erepenning (in brons en oorkonde); Millingen aan de Rijn: Erepenning (verzilverd brons en oorkonde) De Pluim, voor vrijwilliger(ster) van het jaar, die traditioneel tijdens de nieuwjaarsreceptie uitgereikt werd met oorkonde; en tenslotte Groesbeek: Erepenning in goud en in zilver met oorkonde.

De gemeente Berg en Dal wil de volgende gemeentelijke onderscheidingen in gaan voeren waarmee ze recht doen aan alle leeftijdscategorieën alsmede de aard van verdienste:
- Aan volwassenen vanaf 18 haar, het Ereburgerschap, voor uitzonderlijke verdiensten en/of prestaties.
- Aan volwassenen vanaf 18 jaar, de Erepenning, voor bijzondere verdiensten en/of prestaties.
- Aan kinderen/ jongeren in de leeftijdscategorie van 4 tot en met 17 jaar, het kinder-/jongerenlintje voor bijzondere prestaties en/of jarenlange bijzondere inzet.
De kosten bedragen buiten een eenmalige ontwerp- en instelkosten van 1.260 euro; de erepenningen zelf variëren tussen de100 en 45 euro per stuk.                                                

Internetcafé in Groesbeek

GROESBEEK - Op dinsdag 2 mei is er weer een Internetcafé van 10.00 – 12.00 uur in de Bibliotheek van Groesbeek.

Het is een plek om hulp te krijgen bij het werken met iPad, tablet of laptop en bij het werken met Social Media. Internetcafé Groesbeek is een initiatief van Bibliotheek Groesbeek en KBO Groesbeek/De Horst en vindt plaats op iedere eerste dinsdag van de maand. Het Internetcafé is bedoeld voor iedereen die iets meer wil weten van computers in de breedste zin van het woord. Men kan er met alle vragen terecht en er zelf ook werken onder het genot van een kopje koffie/thee. De inloop is vrij.

Avondvierdaagse Millingen aan de Rijn gaat wèl door

MILLINGEN - "Wij krijgen vragen naar aanleiding van het niet doorgaan van de Dorpen Avond4Daagse in Berg en Dal. Onze Avondvierdaagse in Millingen gaat gewoon door in Millingen."

Iedereen uit de omliggende dorpen in natuurlijk welkom om bij ons mee te komen lopen van 6 tot en met 9 juni. Inschrijven: kan op zaterdag 29 april van 12.00-15.00 uur bij ijssalon Eigenwijs op de Burg. Eijkelhofstraat in Millingen aan de Rijn.

Kindervakantiewerk Groesbeek

GROESBEEK - Van donderdag 17 tot en met vrijdag 25 augustus is het tijd voor Kindervakantiewerk Groesbeek.

"Het thema zullen we later pas bekend maken. Op dinsdag 9 en woensdag 10 mei kun je je via www.kvwgroesbeek.nl aanmelden als hulpleiding of leiding. De kaartverkoop voor de kinderen staat gepland op zaterdag 24 juni. Een kaartje kost 43 euro. Vanaf dit jaar is het mogelijk om te pinnen tijdens de kaartverkoop! Tijdens de kaartverkoop kunt u ook een T-shirt bestellen. Dit jaar is het niet meer mogelijk om een shirt in de week zelf te kopen."

MILLINGEN - "Wij krijgen vragen naar aanleiding van het niet doorgaan van de Dorpen Avond4Daagse in Berg en Dal. Onze Avondvierdaagse in Millingen gaat gewoon door in Millingen."

Iedereen uit de omliggende dorpen in natuurlijk welkom om bij ons mee te komen lopen van 6 tot en met 9 juni. Inschrijven: kan op zaterdag 29 april van 12.00-15.00 uur bij ijssalon Eigenwijs op de Burg. Eijkelhofstraat in Millingen aan de Rijn.

Concert: een gelooflijk duet

BEEK-UBBERGEN - Vocaal ensemble Basilius College trakteert Beek-Ubbergen op een bijzonder fraai concert met muziek van Hendrik Andriessen en Albert de Klerk. De heren zijn 125 respectievelijk 100 jaar geleden geboren. Een gelooflijk jubileum!

Basilius College is een uitzonderlijk Nederlands kamerkoor onder leiding van Bas Ramselaar. Het koor bestaat uit beroepsmusici – professionele zangers, instrumentalisten en dirigenten. Basilius geeft hen de mogelijkheid op hoog niveau te zingen. De uiteenlopende achtergronden van de zangers geven Basilius een fraaie klank, vaak met een spannende twist. Prijswinnend organist Bert Mooiman vergezelt hen dit keer.

Basilius is bepaald niet het enige koor dat aandacht besteedt aan dit duo-jubileum. Om zich te onderscheiden heeft het ensemble twee meesterwerken, die onterecht zelden worden uitgevoerd, op het programma gezet – Omaggio a Marenzio van Andriessen en Super Omnia van de Klerk, een Geestelijk Cantata uit 1961 – speciaal geschreven voor Aafje Heynis.

Zij was destijds een gevierd altzangeres met een zeer warm stemgeluid. Voor dirigent Bas Ramselaar, zelf een beroemd zanger in Nederland, was zij destijds zijn favoriete zangdocent. Het is dan ook een grote eer dit stuk uit te voeren, nu met twee top-solisten uit het Basilius College zelf. Voorafgaand aan dit stuk zal Bas een korte lezing houden.

Het concert is zondag 21 mei om 16.00 uur in de Sint-Bartholomaeuskerk aan de Kerkberg 3 in Beek-Ubbergen. Meer informatie over kaartverkoop, het koor, de zangers, dirigent, organist en programma staat op basiliuscollege.nl.

Vijfde keer avondvierdaagse Millingen aan de Rijn

MILLINGEN - Dit jaar wordt voor de vijfde keer de avondvierdaagse in Millingen aan de Rijn gehouden. "Ons eerste jubileum, daar willen we met zijn allen toch een leuk feestje van maken?"


"We lopen de avondvierdaagse van dinsdag 6 tot en met vrijdag 9 juni en er kan weer gekozen worden voor routes van 5 of 10 km. Kom je inschrijven op zaterdag 29 april tussen 12.00 en 15.00 uur bij IJssalon Eigenwijs op de Burg. Eijkelhofstraat. De kosten zijn 5 euro bij voorinschrijving (6,50 euro op de dag zelf).
Voor alle duidelijkheid: Voor deze 5 euro verzorgen wij 4 dagen mooie routes, iets lekkers onderweg, overtocht met het pontje en natuurlijk een mooie medaille! Zonder bewijs van inschrijving moet men de overtocht met het pontje betalen en mist men natuurlijk al het lekkers onderweg."

Twee Syrische vluchtelingen vertellen hun verhaal

GROESBEEK - Op dinsdag 2 mei vertellen twee Syrische vluchtelingen hun verhaal in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. De avond start om 19.00 uur met Syrische muziek.

Mohammed Obedo en Mahmoud Shikhali ontmoetten elkaar op de universiteit van Damascus, waar ze allebei psychologie studeerden, het begin van een hechte vriendschap. Samen vluchtten ze in 2015 naar Europa en arriveerden in september 2015 in Arnhem. De twee vinden goed contact tussen Nederlanders en vluchtelingen essentieel, net als wederzijds begrip. Aan de hand van vragen door schrijver en docent Marike Spee uit Arnhem, vertellen zij, in het Nederlands, over hun vlucht uit Syrië en hun ervaringen in Nederland.

De avond wordt afgesloten met muziek, hapjes en drankjes in het Museumcafé. Entree kost 5,00 per persoon. Museumkaart geldig. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Kinderwandeling over de Heerlijkheid Beek

Foto: Ton Rothengatter

Foto: Ton Rothengatter

BEEK-UBBERGEN - De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen neemt op woensdag 3 mei kinderen en hun (groot)ouders mee naar Heerlijkheid Beek, gelegen op de stuwwal van Nijmegen.

Deze hoge stuwwal is altijd een belangrijke plaats geweest waar handelsroutes goed in de gaten gehouden konden worden. Daarom hadden de Romeinen hier een van hun noordelijkste vestigingsplaatsen. In de directe omgeving van de heerlijkheid Beek zijn grafvelden, pottenbakkerijen en steenbakkerijen uit de Romeinse tijd gevonden. Het enige dat in de Heerlijkheid Beek nu nog zichtbaar herinnert aan het feit dat de Romeinen er zijn geweest, zijn de tamme kastanjes. Een van deze tamme kastanjes, de zogenaamde kabouterboom, is de dikste boom van Nederland. De kinderen gaan samen met de boswachter op zoek naar deze boom. Ook wordt gezocht naar mooie uitzichtpunten en verrassende doorkijkjes. Het terrein kent veel hoogteverschil dus dat wordt klimmen en dalen. Pret verzekerd! Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Start: 14.00 uur bij het beeld van het wasvrouwtje, tegenover het voormalige gemeentehuis, Rijksstraatweg 139, Beek-Ubbergen. U kunt uw auto parkeren aan de achterzijde van het voormalige gemeentehuis. Duur: 1,5 uur. Deelname: 5,00 euro, kinderen 4 -12 jaar 2,50 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/evenementen. Informatie: Bert Vos, 06 19717255 of Jan Taat, 06 83086024.

Schilderijen in kerkje Persingen

PERSINGEN - In het weekend van 29/30 april zijn in het kerkje van Persingen schilderijen te zien van drie verschillende kunstenaars: Marieke Blijleven (Bemmel), Martje van Wijk (Beek-Ubbergen) en Masja van Driel (Gendt).

Over het schilderen zegt Marieke het volgende: "Stoppen met denken en me laten gaan in de flow van het proces, dat is wat ik wil. Dat is voor mij de manier waarop ik die dingen kan creëren waarmee ik hoop mensen te raken. Om dat te bereiken moest ik eerst nog wat doen…"

En Martje: "Schilderen is een rode draad in mijn leven. Veiligheid die er altijd is en mij altijd sterkt. Door te schilderen kan ik mijzelf troosten en doen lachen."

Voor Masja is het een uitdaging om te experimenteren met kleur, vorm en compositie. De tentoonstellingen die ze bezoekt of de beelden op foto's zorgen voor inspiratie. Het steeds meer loslaten van de afbeelding vindt ze een leuke zoektocht en spannend leerproces (www.masja-art.nl).

Zaterdag om 12.00 uur is de opening. 'KwARTet' zorgt hierbij voor de muzikale omlijsting. Dit kwartet is speciaal voor deze gelegenheid samengesteld.

De expositie is in het Kerkje van Persingen, Persingensestraat 7, Persingen. De openingstijden zijn zaterdag 29 en zondag 30 april van 11.00-17.00 uur.

Atelierroute Kunstgroep Plasmolen

REGIO - Kunstgroep Kolonie Plasmolen organiseert op zaterdag 13 en zondag 14 mei voor de zevende keer haar Atelierroute. Twintig leden en negen gastkunstenaars tonen tussen 11.00 en 17.00 uur hun werk op veertien locaties in de omgeving van Mook, Plasmolen en Gennep.

Dit jaar zijn er naast de vertrouwde ateliers ook expositielocaties in horecagelegenheden. Tijdens het hele weekend zijn de kunstenaars aanwezig om belangstellenden te vertellen over hun werk en inspiratiebronnen.

Dit jaar wordt het vertrouwde Atelierrouteboekje vervangen door een folder met duidelijke informatie over de deelnemers en locaties. Deze folder is vanaf begin mei op te halen bij onder andere de VVV's in de omgeving, of te downloaden via de website. Op www.kunstgroepkp.nl kunnen bezoekers de kunstenaars en locaties uitzoeken die zij graag willen bezoeken, en zo hun route bepalen. Deze gepersonaliseerde route is daarna te downloaden en af te drukken.

Op veler verzoek zijn dit jaar kunstkaartenboekjes te koop met daarop zorgvuldig geselecteerde foto's van het werk van leden van de Kunstgroep. Er zijn twee verschillende versies met in elk dertien kunstkaarten. Ze zijn tijdens het weekend op de expositielocaties te koop voor 10 euro. Met de aankoop steunen de kopers de kunstgroep bij het organiseren van kunstevenementen in de regio. (Locaties: zie website. Entree: gratis).

Themamiddag KBO over ouderenmishandeling

Foto: Rene Hendriks

Foto : René Hendriks

BEEK - Donderdagmiddag 20 april was er een zeer geslaagde themamiddag van de KBO Beek in hotel `t Spijker. Gast was de ZZG uit Beek.

In deze door de energieke en talentvolle Irene, Annemarie en supervisor Henny, van de ZZG gepresenteerde middag stond ouderenmishandeling centraal, er werd over alle facetten van ouderenmishandeling duidelijk ingegaan. Ook ouderen adviseurs uit de andere kernen waren aanwezig.


Ouderen kunnen slachtoffer worden van uitbuiting, verwaarlozing of mishandeling door degene van wie zij voor hulp en ondersteuning afhankelijk zijn. Zowel ouderen die zelfstandig wonen als ouderen in zorginstellingen kunnen slachtoffer zijn van een vorm van psychische of fysieke mishandeling, materiële en financiële uitbuiting door een familielid, kennis of professionele hulpverlener. Het slachtoffer en de pleger zijn in de meeste gevallen bekenden van elkaar.
Ouderen worden ook kwetsbaarder voor ouderenmishandeling nu zij door veranderingen in de langdurige zorg langer thuis moeten blijven wonen. De kans dat mishandeling niet wordt opgemerkt neemt toe en vaak herkent u zich zelf niet altijd als slachtoffer.


Het was een bijzondere middag, helaas is er nog weinig zicht op het werkelijke aantal slachtoffers in ons land. De KBO Beek heeft iedere maand iets bijzonders in petto voor haar leden, educatie, belangenbehartiging, soos, sport, maar ook uitstapjes, een seniorenvereniging waar je bij wilt horen en voor 20 euro per kalender jaar kunt ook u alles meemaken Gérard Tesser, voorzitter KBO Beek.

Mike Hijmans Boysman van het jaar

Foto: Frank Ermers

Foto: Frank Ermers

GROESBEEK-BREEDEWEG - Tijdens het vrijwilligersfeest van de Groesbeekse voetbalvereniging Groesbeekse Boys is Mike Hijmans uitgeroepen tot 'Boysman van het jaar 2016'.

Deze benoeming van de grootste eer binnen de vereniging vindt jaarlijks plaats tijdens het vrijwilligersfeest voor hen die zich in het bijzonder inzetten voor de vereniging. De vele vrijwilligers werden voorzien van een hapje en een drankje terwijl op het eind van de avond de inwendige mens nog versterkt werd. Duo Uniek verzorgde de muzikale omlijsting van de succesvolle avond, terwijl het optreden van de mysterie guest 'Gradje' zorgde dat de lachspieren loskwamen.

Een speciaal moment was de bekendmaking van de Boysman van het jaar 2016, die eer viel Mike Hijmans te beurt. Mike is al vele garen lid van de Groesbeekse Boys. Naast zijn actieve voetballoopbaan bij diverse jeugdelftallen en lagere seniorenteams is Mike zeer actief geweest binnen de vereniging. Als leider van diverse teams maar zeer zeker ook voor de jeugd. Via het jeugdbestuur bepaalde hij mede het jeugdbeleid en was mede-organisator van diverse jeugdactiviteiten zoals de jeugd instuif, jeugdkamp, pupillentoernooi en de familiedag. Maar ook als er handjes nodig waren achter de bar, tapte hij menig biertje. Een vrijwilliger waar je als vereniging trots op mag zijn, aldus voorzitter Harm Hubers. Gezien het applaus was iedereen het erover eens dat Mike een goede keuze was.

Tom Beissel naar De Treffers

GROESBEEK - Met Tom Beissel is de volgende aanwinst van De Treffers voor het seizoen 2017-2018 bekend. De 22-jarige rechtsbenige verdediger komt over van Jupiler League club Telstar waar hij sinds het seizoen 2014-2015 speelt.Tom kwam in de afgelopen seizoenen tot 28 competitiewedstrijden voor de IJmuiders. Voordat Tom voor Telstar ging voetballen speelde hij in de jeugd voor SV Juliana'31, NEC av en Vitesse. Bij laatstgenoemde club speelde hij vanaf O-13 (voorheen D-jeugd) tot het Jong team voordat hij de stap naar de witte leeuwen maakte.

Op 11 augustus 2014 maakte Tom zijn debuut voor Telstar in de uitwedstrijd tegen Jong Ajax. Hij verving Anthony Correia. De wedstrijd erop (thuis tegen Roda JC) had de oorspronkelijk Maldenaar zijn eerste basisplaats te pakken.

Tom is blij met de stap naar de rood-zwarten: 'Bijna ieder jongetje heeft de droom om betaald voetballer te worden. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik dit heb mogen verwezenlijken. Door wat pech met blessures (Tom scheurde zijn voorste kruisband in de voorbereiding van het seizoen 2015-2016) ga je nadenken over de toekomst.
Tom vervolgt: 'De Treffers heeft me al vaker benaderd en ik heb altijd een goed gevoel overgehouden aan de club. Een mooie ambitieuze club waar alles goed voor elkaar is. Daar wil ik graag deel van gaan uitmaken!'

Van de huidige selectie kent Tom onder andere Nick de Bondt, Niels Kornelis en Joris Janssen. 'Het is een klein wereldje en ik heb met en tegen die mannen gespeeld, nu word ik hun teamgenoot.'


Naast Patrick Heesakkers is Tom Beissel de tweede versterking voor volgend seizoen.

Rondleiding 'Gevleugelde Vrijheid'

GROESBEEK - Op vrijdag 28 april verzorgt het Bevrijdingsmuseum Groesbeek een rondleiding in de tentoonstelling 'Gevleugelde Vrijheid, de Tweede Wereldoorlog in de lucht' voor kinderen van 10-15 jaar.

De rondleiding duurt van 14.00-15.30 uur en zal worden gegeven door gids en luchtoorlogsdeskundige Gerrit Kok. De tentoonstelling van meer dan 750 prachtige modelvliegtuigjes geeft een compleet beeld van WO2 in de lucht, waarvan jongeren zullen smullen. Van de piloot in de kleinste cockpit tot de reusachtige vliegende forten: geen aspect blijft onbelicht van de wereldwijde luchtstrijd boven land en zee.

Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Begeleidende (groot)ouders 5,00 euro. Museumkaart geldig.

Reserveren noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Optreden Vivace in Groesbeek

MILLINGEN - Zaterdag 29 april verzorgt Vivace zangkoor Millingen in samenwerking met saxofoon ensemble fanfare Sint-Cecilia en het Nationaal Bevrijdingsmuseum een bevrijdingsconcert met als thema 'Vrede en Vrijheid'. Aanvang: 19.30 uur in de protestantse kerk in Groesbeek.

Breed repertoire van muziek rond thema’s van herdenking, vrijheid en blijheid. Het concert vindt plaats in de protestantse kerk in Groesbeek (Kerkstraat 18). Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek, bij de Primera in Millingen aan de Rijn (Heerbaan 99B) en bij ‘Bloemen uit Millingen’ (Heerbaan 174 in Millingen aan de Rijn).

Kaarten kosten 5,00 euro in de voorverkoop en op de avond zelf 7,50. Aanvang: 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur. Museumkaart niet geldig.

Weer een peutercafé in Leuth en Millingen

MILLINGEN/LEUTH - In mei zijn er weer twee peutercafés. Je bent er welkom. Jouw kind kan er lekker spelen en je kunt er ook andere ouders ontmoeten.

Leuth: Maandag 8 mei gaat over ‘het blote-voeten-pad’. De peuters en ouders gaan tijdens een wandeling hun blote voeten voelen en ervaren. Spannend en leuk, maar ook het effect van deze ervaring wat intelligentie, spierversterking en stabiliteit betreft. Wanneer kinderen op blote voeten lopen ervaren zij allerlei sensaties die de intelligentie stimuleren. Er wordt ook wat verteld over de voordelen: je staat gewoon steviger op je voeten, kunt je vrijer bewegen en geeft een beter evenwicht en stabiliteit! Tijdens de pauze wordt er een verhaal voorgelezen! Het peutercafé Leuth vindt plaats in het kulturhus in Leuth aan de Reusensestraat 4 van 10.00 tot 11.30 uur.

Millingen: op woensdag 10 mei is er van 10.00 tot 11.30 uur bij Kinderopvang Humanitas (’t Gengske 5) is er alle aandacht voor de 'peuterpuberteit, wat nu?'. De praktijkondersteuner van de huisartsenpraktijk komt vertellen over een lastige fase bij peuters, de peuterpuberteit. Een fase die niet alleen voor peuters ingewikkeld is, maar ook voor ouders en dat gaan we ook bespreken.

Uiteraard zijn ouders met de peuters bij beide peuter cafés welkom. Je hoeft je niet aan te melden. Het is gratis en een kopje koffie of thee staat klaar.

Wilhelmina zamelt spullen in

GROESBEEK - Heeft u opgeruimd, een woning leeg moeten halen en heeft u nog goedgebruikte spullen die wij nog kunnen verkopen ten bate van onze vereniging, fanfare Wilhelmina uit Groesbeek?

Dan zijn deze spullen elke zaterdag tussen 11.00 en 12.00 uur in te leveren op Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek. Curiosa, klein meubelen, speelgoed, boeken, lampen, computers, et cetera zijn welkom. Geen grote meubelen, geen kleding.

Vierde editie van de Tour voor MS

ARNHEM - Marcel van Domselaar, organiseert zaterdag 27 mei de Tour voor MS. Een goededoelen tocht om geld bij elkaar te fietsen om onderzoeken mogelijk te maken die een medicijn op moeten leveren om Primair Progressieve MS, de ziekte waar Marcel zelf aan lijdt, te kunnen behandelen. Wat dat is er nog steeds niet.

Er zijn drie afstanden: 30 km voor de recreant, 70 km voor de tourfietser en de 115 km voor wie geen uitdaging uit de weg gaat. E-bikers zijn ook welkom. Het vertrek is vanaf sportpark De Paasberg, Vondellaan 121 te Arnhem.

Inschrijvingen kan via www.tourvoorms.nl/inschrijfformulier/ maar kan ook op de dag zelf. Minimaal 10 euro; meer is uiteraard gewenst.

Meer info staat op www.tourvoorms.nl.

Fruitbedrijf van René Smijers nam passende maatregelen

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - Het fruitbedrijf van René Smijers aan de Crumpsestrtaat in Millingen aan de Rijn heeft afgelopen week passende maatregelen genomen om zijn fruitoogst zoveel mogelijk veilig te stellen.

De weersvoorspellingen waren voor de nacht van woensdag op donderdag enkele graden vorst waardoor hij vreesde voor zijn fruitoogst. De fruitteler bedacht zich geen moment en ging zijn fruitbomen besproeien zodat de vorst aan de bloesem weinig schade aan kon richten. Fotograaf Peter Hendriks maakte deze prachtige foto van de bloesem in het ijs.

Kinderen bezoeken hoogste bioscoop van Millingen

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Ter voorbereiding van het Heilige Vormsel bezoeken jaarlijks kinderen de toren van de kerk in Millingen aan de Rijn.

Speciaal voor hen wordt de toren omgebouwd tot de hoogste bioscoop van Berg en Dal. Zij kregen een film te zien over het vormsel en de 7 sacramenten waarbij pastoor Eric Smits het verhaal erbij vertelde.

PV Leuth openingstoernooi

LEUTH - De PV Leuth speelt weer buiten. Zoals ieder jaar tuurden de organisatoren op de vooravond angstig naar het weerbericht, zou de grote spelbreker: zou de regen, werkelijk daar zijn? Gelukkig bleef het water in de wolken op deze 15e april. We konden dus het openingstoernooi van de PV Leuth spelen.

De drie partijen in de namiddag speelden zich af onder een bescheiden zonnetje dat zowel de temperatuur als het humeur opwarmde van de 27 deelnemers .Wat kunnen wij nog meer zeggen als dat de getrouwen van altijd op post waren. Jammer genoeg moesten enkele vanwege persoonlijke omstandigheden afzeggen.

Er waren weer enerverende partijen bij. Vermeldingswaardig is wellicht ook het gegeven dat er 14 mannen en 13 vrouwen deelnamen aan dit openingstoernooi. Je ziet dus: een enerverende sport voor beide geslachten. Hoewel er normaal behoorlijk wat partijen eindigen in 13 – 12 was dat dit jaar niet het geval. Niet een dus. Wel waren er aan aantal met 13 – 11 hetgeen weer aangeeft hoe spannend het kan zijn. Tijdens de jaarvergadering werd ook gevraagd of we niet een Fanny kunnen aanschaffen. Een Fanny is een beeld met blote billen die je moet kussen als je een partij met 13 – 0 hebt verloren. Dat zouden er dan vier zijn. Wellicht dus toch te overwegen.

Vermelden we de grote winnaars van het toernooi: Huub Lamers (pseudoniem voor Roel Brink) werd eerste met 3 gewonnen en plus 28, tweede Ben Rutten met drie gewonnen en plus 26 en derde Gerrit van Eldijk met drie gewonnen en plus 23. Ze kregen alle drie een prachtig opgemaakte paas(snoep)mand aangeboden door Triangel (onderdeel van de Vriendenkring).

Repair- en Internetcafé in Millingen

MILLINGEN - Op zaterdag 29 april is er weer het maandelijkse Repair- en Internetcafé in Millingen aan de Rijn. U bent welkom van 10.00-12.00 uur in Kulturhus Den Ienloop, Heerbaan 115.

Kom even langs met kleine elektrische apparaten voordat u naar de DAR rijdt. Misschien krijgen onze vrijwilligers het apparaat samen met u weer aan de praat. Ook kleine reparaties aan kledingstukken zijn bij de vrijwilligers in goede handen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan carnavalskleding die niet helemaal schadevrij is gebleven!

De reparatie is gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wilt u hulp bij het werken met en instellen van iPad/tablet, laptop, e-reader of mobiel? Ook dan zien wij u graag bij het Repair- en Internetcafé. Neem uw eigen apparaat mee en eventueel benodigde inlogcodes.

Wie niets heeft om te repareren is welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee is gratis. Het café is de volgende data open: 27 mei, 24 juni, 30 september, 28 oktober en 25 november.

Het Repair- en Internetcafé is een initiatief van Stichting Welzijn Ouderen Millingen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de coördinator, 0481 431105 of mail swom@hetnet.nl.

Paaswandelaars genieten van ochtendgloren

Foto: Toon van Iperen

Foto : Toon van Iperen

GROESBEEK - Pasen is het feest van het licht, van wakkerheid, warmte en leven. Een groep van 19 wandelaars was eerste paasdag al heel vroeg uit de veren om dat op een speciale manier te beleven. Om zes uur verzamelde de groep zich bij de protestantse kerk aan de Kerkstraat in Groesbeek om te wandelen van het donker naar het licht.

Het vroege opstaan werd beloond met een schitterend ochtendgloren in alle tinten rood, roze, oranje en goud, te zien op een open plek middenin het bos bij de oude spoorbrug. Onderweg stonden wandelgidsen Dianne de Bruin en Kirsten Kuipers stil bij de ontwakende natuur vol fris nieuw groen en vogelgezang. En bij de opkomende zon, die in verschillende geestelijke tradities een spiegel is voor onze innerlijke natuur, voor het openen van ons hart en ontwakende bewustzijn. Na de wandeling was er voor alle wandelaars een klein paasontbijt in de Serre bij de kerk. De paaswandeling werd dit jaar voor de tweede keer georganiseerd. De eerste maal trok deze bijzondere wandeling elf wandelaars.

Bingo senioren van Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 2 mei is er bij de senioren weer een bingomiddag. De aanvang is om 14.00 uur.

De zaal is open vanaf 13.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39. De grote kaarten kosten zes euro en de kleine kaarten kosten een euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden. Te bereiken met de buurtbus. Bushalte bij het voorzieningenhart Op de Heuvel.

DVSG start zwak

GROESBEEK - DVSG speelde op tweede paasdag uit tegen SVHA. In de eerste minuut krijgt SVHA al een corner. Door een communicatiefout in de verdediging kan een speler van SVHA de bal intikken en staat DVSG al meteen met 0-1 achter.

SVHA heeft snelle en wendbare buitenspelers. Deze worden vanaf het middenveld goed bediend en DVSG heeft hier nog geen gepast antwoord op. In de 11e min krijgt SVHA een inworp. Deze wordt zover ingegooid dat eigenlijk iedereen van DVSG niet goed staat en hieruit de 2-0 valt. In de 27e min levert een aanval over rechts een goede voorzet op van Tim Eikholt. Wilco Bons kan de bal goed aannemen en schiet vanuit de draai de bal in het doel. Stand 1-2. Na rust begint DVSG sterk en in de 52e min scoort het de verdiende gelijkmaker. Tom Sillessen komt als back goed voor zijn man en speelt meteen Wilco Bons aan. Deze maakt een rush naar voren en geeft een voorzet op Tim Eikholt die de 2-2 maakt. DVSG probeert de wedstrijd naar zich toetrekken, maar in de 62e min is er een uitbraak van SVHA. De spits schiet op doel, en een medespeler kan de bal nog net intikken DVSG staat nu weer achter: 3-2. Bij een corner staan drie man van SVHA achterin vrij en een van hen loopt de bal binnen. Stand 4-2. De wedstrijd is nu wel uit handen van DVSG geglipt. Zeker als 10 minuten later de 5-2 valt.

In de laatste speelminuten kan DVSG nog wel de via Pieter Spanjers de 5-3 scoren, maar de wedstrijd is verloren. DVSG heeft in de eerste minuten de wedstrijd uit handen gegeven. DVSG heeft het wel geprobeerd, maar kon de opgelopen schade nadien niet meer repareren. Volgende week is DVSG vrij. Op 30 april speelt DVSG thuis tegen UHC.

Tweede thuisnederlaag voor De Treffers

Foto: Jan Peters

Foto: Jan Peters

GROESBEEK - Het was slecht, wat De Treffers op paasmaandag aan haar publiek voorschotelde. Als de Groesbekers niet uitkijken, gaat een geslaagd seizoen uit als een nachtkaars. De Treffers – AFC: 0-2.                                        

Eindelijk eens een wedstrijd op zondagmiddag. Dat voelde voor het Trefferspubliek uiterst vertrouwd aan. Ons clubje zou met deze inhaalwedstrijd wel eens de sprong naar de tweede plaats kunnen gaan maken. De weersomstandigheden werkten ook nog eens mee: een prettig zonnetje op aprilsterkte. De eerste helft van het duel tegen de nog in degradatienood verkerende Amsterdammers was nauwelijks het beschrijven waard. Een gezapig partijtje. Zomeravondvoetbal op de maandagmiddag. Geen tempo, nauwelijks kansen. Frenk Keukens onderscheidde zich redelijk positief door af en toe behoorlijk gevaarlijk door te komen. Zonder succes. AFC leek voor een punt te komen en loste af en toe een afstandsschot in de persoon van Daan Sutorius respectievelijk Jonathan Richard.

Direct na rust moest AFC-doelman Patrick Sonneveld een bal tot corner verwerken uit een vrije trap van Nick de Bondt. Een vrije trap, omdat scheidsrechter Bronsvoort weigerde de voordeelregel toe te passen in een kansrijke situatie voor de Treffersvoorwaartsen. En toen was daar in de 52e minuut ineens de voorsprong voor AFC. Uit een hoekschop van Koen Bosma nam Pieter Koopman de bal ineens op de pantoffel om keihard raak te schieten: 0-1. Een inzet vanuit een hoekschop van Nick de Bondt werd door Sutorius van de lijn getrapt. En even later een combinatie tussen de ingevallen Coen Maertzdorf en Nick de Bondt, die via Remy Raterink de bal bij Robin Janssen bracht: Janssen kwam teenlengte te kort. En een schot van voornoemde Coen belandde in handen van Zonneveld. Het doelpunt viel zoals gebruikelijk aan de andere kant, toen Koen Bosma vanuit een vrije trap in 67e minuut ineens in doel schoot: 0-2. Pim Balkenstein ging naar voren om de aanval te versterken en er kwamen wat kansen in de laatste twintig minuten. Mutzers, die op de doelman stuitte, een bal op de paal, Zonneveld die de bal voor de voeten van De Bondt wegplukte. De tweede thuisnederlaag voor De Treffers in dit seizoen was een feit. Zondag weer thuis en wel tegen FC Lienden. Hopelijk gaan de roodzwarten met revanchegevoelens het veld op.

Het Bevrijdingsmuseum de lucht in!

GROESBEEK - Dinsdag 2 tot en met zondag 7 mei in het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek: Het Bevrijdingsmuseum de lucht in!

Demonstratie van zend- en ontvangstapparatuur uit de oorlogstijd. Fraaie pronkstukken van verbindingsmiddelen uit de jaren '40. Doorlopend programma van 10.00-17.00 uur op het buitenterrein van het Bevrijdingsmuseum (op zondag van 12.00-17.00 uur).

Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Museumkaart geldig. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Een halve eeuw Willem: Koningsnacht in Millingen

MILLINGEN - Op donderdag 27 april viert het hele land dat onze koning jarig is. En dan niet zomaar jarig, maar onze Willem viert dan al zijn vijftigste jaar. Dat moment willen we vanaf de eerste seconde gaan meemaken. Daarom gaat op woensdag 26 april het dak er al vast af wanneer de Deurdouwers en schuttersgenootschap O.E.V.1 samen de 2e koningsnacht organiseren.

Vanaf 20:30 uur ben je van harte welkom in de rijk versierde Ridderzaal van de Duffelt. Het feest barst dan gegarandeerd los als entertainer en DJ Robert Pouwels het podium beklimt en de zaal verovert met feest en muziek.Gratis entree! Heerbaan 117 in Millingen aan de Rijn of volg de kronen.

Open Dag Nijmeegse Stadstuinen

NIJMEGEN - Dit jaar vindt op zaterdag 10 juni van 10.00 – 17.00 uur voor de negentiende keer de Open Dag van de Nijmeegse Stadstuinen plaats. Op deze zaterdag wordt het verborgen groen van Nijmegen zichtbaar als ruim 25 particuliere tuinen worden opengesteld voor het publiek.

Tuinliefhebbers krijgen de unieke kans kennis te maken met de groene oases in de gemeente Nijmegen, die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor het publiek. Iedereen is welkom!

De kracht van het evenement ligt in de variatie aan tuinen. Grote tuinen, kleine tuinen. Gecultiveerd of wild. Elke tuin met zijn eigen verhaal. Met als gezamenlijke noemer het enthousiasme waarmee iedere tuinder bezig is in haar of zijn paradijs!

In enkele tuinen wordt door kunstenaars geëxposeerd! Verdere info staat op www.nijmeegsestadstuinen.nl

Subsidie voor stichting Welzijn Ouderen Millingen

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur van Berg en Dal heeft besloten om aan de stichting Welzijn Ouderen Millingen (SWOM) voor 2017 een subsidie toe te kennen van 50.000 euro, 6.000 euro meer dan voorgaande jaren.

De SWOM is een instelling die ondersteuning biedt aan ouderen in het Rijndorp met als doel dat de ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen in hun vertrouwde omgeving. Dit doet de SWOM door middel van een vervoerservice, mantelzorg, bezoekgroep, beweegtuin, repaircafé en een klussenservice. Ter ondersteuning heeft het SWOM hiervoor een professional in dienst voor een halve fulltimebaan.

Omdat in 2016 het voedingsgebied van het SWOM is uitgebreid met Leuth en Kekerdom heeft de gemeente Berg en Dal besloten 50.000 euro toe te kennen. Dat is 2.015 euro minder als het SWOM gevraagd heeft. Volgens de gemeente is dit te rechtvaardigen omdat een post initiatieven van 1.550 euro buiten beschouwing is gebleven, waar geen onderbouwing voor aangegeven was. Verder komt 465 euro voort uit inflatie van de kosten die niet subsidiabel zijn.

De gemeente heeft inmiddels overleg gevoerd met het SWOM over de beperking van het budget als gevolg van het ontbreken van concrete plannen bij eventiele nieuwe (inwoners)initiatieven. Zodra er concrete plannen zijn kan subsidie worden aangevraagd in het kader van inwonersinitiatieven, aldus het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal.

Paulus- en Johannesreis naar Turkije

REGIO - In de eerste eeuw noemden de volgelingen van Jezus zich mensen van de Weg. In die tijd kreeg het christendom voorzichtig vorm. Dat gebeurde met name in de gemeenten in Klein-Azië, het huidige Turkije. Paulus van Tarsus en Johannes van Patmos hebben daarbij met hun geschriften een grote rol gespeeld.

Een boeiende en goed verzorgde reis! Er zijn nog plaatsen vrij! Op onze reis gaan we zelf zien waar het verhaal van de mensen van de Weg is begonnen. We bezoeken onder andere Antakya, Tarsus en Cappadocië. In Pergamon en Efeze bewandelen we letterlijk dezelfde weg als Paulus. We gaan Pamukele en Hierapolis zien. We bezoeken Laodiceia, Filadelfia, Sardes en Thyatira, behorend tot de gemeenten van Johannes. Twee dagen Patmos waar we de grot bezoeken waar Johannes zijn visioenen optekende, maakt deze reis compleet.

De 15-daagse reis vindt plaats van 20 september tot en met 4 oktober. Aantal deelnemers: 20 tot 40 personen. Aan de reis gaan studieavonden vooraf op 15 mei en 12 juni van 19.30 – 21.30 uur in De Hoeksteen, Prinses Irenestraat 58 in Elst.

Organisatie en begeleiding: pastor Janine Kallen (06 12303956; jkallen@parochiedelevensbron.nl) en Yvonne Vos-Hegge (06 28546892; yvonne-vos@hotmail.com).

Workshop 'Het leven van de parachutist in WO2'

GROESBEEK - Speciaal voor kinderen van 8-12 jaar organiseert het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek op woensdag 3 mei de workshop 'Het leven van de parachutist in WO2' van 14.00-15.30 uur.

Je ziet in films van toen hoe parachutisten werden getraind voor de bevrijding en de spannende geschiedenis van de luchtlandingen. Je mag daarna een echte parachute vouwen en een volle bepakking dragen. Kortom: beleef het verhaal van de parachutist in WO2.

Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Museumkaart geldig. Begeleidende (groot)ouders 5,00 euro. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek.

15 / 36

16 / 36

Eretribuneplaats voor Diny Makaay bij Omroep Berg en Dal

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL - Wegens haar gezondheid heeft Diny Makaay een stapje terug moeten doen bij Omroep Berg en Dal. Diny presenteerde samen met Berry Joosten, de live-radio-uitzending van het programma Agenda, tegenwoordig Zo Zondag.

Bijna 20 jaar zorgde Diny voor een schone studio in Millingen en was actief in de acquisitie. Vanwege haar jarenlange inzet werd zij op eerste paasdag in het zonnetje gezet. Zij ontving een oorkonde en een bloemstuk. Het bestuur en de programmastaf heeft Diny tevens een plaats op de 'Eretribune' van Omroep Berg en Dal gegeven. Een plaats op de eretribune wordt gegeven aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de omroep. Eerder kregen Geer Schoonderwoerd en de inmiddels overleden Hans Driessen deze plaats.

Germania zet de schouders eronder

GROESBEEK – In een vol clubhuis op sportpark Noord hebben de leden van Germania donderdagavond samen een signaal afgegeven dat Germania nog wel degelijk 'de trots van De Stekkenberg is en ook richting de toekomst bestaansrecht heeft.

Ongeveer 120 leden waren aanwezig in het clubhuis na de brandbrief, die het bestuur enkele weken geleden aan alle leden verstuurd had.
In deze brief werd aangegeven dat het voortbestaan van de club in gevaar zou komen als er niet meer vrijwilligers zich zouden inzetten voor de club. Wegens een gebrek aan vrijwilligers bleven er teveel taken liggen bij de club waardoor het bestuur te weinig aan beleid maken toe kwam.
De leden van Germania hebben hier massaal gehoor aan gegeven. Nadat eenieder in de gelegenheid werd gesteld om aan te geven welke punten er verbeterd moesten worden, werd vervolgens langdurig oplossingsgericht nagedacht en gesproken over welke koers men wil gaan bepalen.


Tijdens deze extra bijeenkomst hebben ongeveer dertig leden zich aangeboden om een vrijwilligersfunctie te gaan vervullen bij de club van Noord. Daarnaast heeft een groot aantal leden aangegeven zich te willen beraden of te willen nadenken over wat zij voor Germania kunnen gaan betekenen. Een zeer positief signaal vanuit de leden richting het huidige bestuur om gezamenlijk de schouders er stevig onder te zetten en vol enthousiasme en vertrouwen verder te gaan.

Kleuters basisschool 't Vossenhol luisteren bezoekers De Meent op

Foto: Josje Smans

Foto: Josje Smans

GROESBEEK - In het kader van de steeds meer structurele samenwerking tussen De Meent en 't Vossenhol zijn alle kleuters van Juf Josje op 12 april na het paasontbijt en de paasbingo waar de bezoekers van 't Trefpunt van hebben genoten, oude kinderliedjes gaan zingen voor hen.

Ook zongen ze paasliedjes. Veel mensen kenden de liedjes nog van vroeger en zongen volop mee. Het was een mooie ochtend om nog lang van na te genieten. Zowel de bezoekers als de kleuters vonden het voor herhaling vatbaar.

Spionagetraining in Groesbeek

GROESBEEK - Volg een spoedcursus om spion te worden op dinsdag 2 mei in het Nationaal Bevrijdingsmuseum! Voor kinderen van 8-12 jaar.

Kinderprogramma van 14.00-15.30 uur over spionage en geheimschrift in de oorlog en ga na afloop met een diploma naar huis! Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Museumkaart geldig. Begeleidende (groot)ouders 5,00 euro. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Omgeving Dries in Groesbeek heeft eigen hondenlosloopveldje

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De omgeving van De Dries in Groesbeek heeft sinds kort een eigen hondenlosloopveldje gekregen waar de trouwe viervoeters hun behoefte kunnen doen.

Bij het afgezette losloopveldje heeft de gemeente Berg en Dal op enkele bomen en op de toegangspoort van het veldje een A4 gehangen met de volgende tekst: Beste Hondenbezitters! Zoals u hebt kunnen zien is er een losloopveldje aan de Dries aangelegd. Met zijn allen maken we een mooie speelheide tussen de Dries en Nieuweweg waar iedereen van kan genieten. Daarom vragen wij van u; laat uw hond op het losloopveldje poepen. Dan ruimt de gemeente de poep op. Overal elders moet u zelf de poep opruimen. Ook namens de Werkgroep Speelheide Dries; hartelijk dank voor uw medewerking."

Sla, tomaten, courgettes, eetbare bloemen en nog veel meer…

GROESBEEK - Sla, tomaten, courgettes, eetbare bloemen en nog veel meer op zaterdag 29 april van 9.00-17.00 uur.

Al maandenlang bereiden de vrijwilligers van Park Mariëndaal en de kinderen van de schoolmoestuin een grote plantenmarkt voor. Naast de kweek van groenten, kruiden, eetbare bloemen en tomaten voor eigen tuin hebben we extra veel gezaaid voor deze plantenmarkt. Aardbeien, courgettes, pompoenen, diverse soorten sla en kruiden. Te veel om op te noemen. En al deze kweeksels verkopen we voor 0,50 euro per potje.

De ijsheiligen komen er aan en vanaf 15 mei kun je met een gerust hart alles buiten in de volle grond of in potten buiten zetten.

Deze verkoop is buiten bij de winkel van Jan Linders in de Ottenhoflaan in Groesbeek in het kader van het goede doel van het Jan Linders Fonds 2017. Zaterdag 29 april van 9.00-17.00 uur.

Woosje Wasser exposeert werk

VELP - Woosje Wasser werkt al een leven lang in textiel. Begonnen met geappliqueerde wandkleden koos zij uiteindelijk voor kunstenaarsboeken als favoriete exprssievorm.

Deze expositie toont naast wandkleden en ingelijst werk een selectie textiele boeken als objecten en installaties met staalkaarten: De Fluweelboom, De Cracatclub en Parcours van Herinnering.

Deze expositie is te zien in het Kerkje van Velp bij Grave zaterdag en zondag 29/30 april, 6/7 en 13/14 mei van 11 tot 17 uur. Meer informatie staat op www.kunstinhetkerkje.nl.

Groesbeekse Boys herstelt zich

BREEDEWEG - Nadat vorige week de derby van sc Millingen werd verloren, herstelde Groesbeekse Boys zich tweede paasdag van deze misstap. In Beuningen werd met 0-2 van de plaatselijke Boys gewonnen. Door deze overwinning staat Groesbeekse Boys nu op de vijfde plaats. Twee punten achter nummer drie waardoor het zelf nog alle mogelijkheden heeft het seizoen met de nacompetitie te verlengen.

Groesbeekse Boys was een groot deel van de eerste helft de bovenliggende partij. Toch leken de Boys uit Beuningen snel op voorsprong te komen. Het was aan de Groesbeekse goalie Jens van de Berg te danken dat hij zijn zelf veroorzaakte penalty wist te keren. Na ruim twintig minuten voetballen scoorde Thom Jochoms vanuit een corner de eerste Groesbeekse treffer. Op slag van rust verdubbelde Sander Bisseling de marge, nadat hij eerder een doelpunt wegens buitenspel afgekeurd zag worden.

De tweede helft van de sportieve wedstrijd, speelde zich voornamelijk op het middenveld af. Er werden veel persoonlijke duels uitgevochten zonder dat er grote doelkansen gecreëerd werden. Mede ook door enkele goede reddingen van Jens van de Berg kwam de Groesbeekse overwinning niet meer in gevaar.

Zondag 23 april speelt Groesbeekse Boys een thuiswedstrijd tegen Trekvogels. Deze tegenstander uit Nijmegen heeft met één wedstrijd meer gespeeld één punt minder en maakt net als Groesbeekse Boys aanspraak op de derde plaats van de ranglijst. Alle redenen voor beide teams om er een mooie wedstrijd van te maken. De wedstrijd op sportpark Breedeweg begint om 14.00 uur.

Actie 'Niet Wegooien'

GROESBEEK - Woensdag 3 mei in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek: Actie 'Niet Weggooien'.

Bezoekers zijn in de gelegenheid hun eigen historisch materiaal uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië over te dragen aan het museum: foto's, brieven, documenten, voorwerpen et cetera. Het museum heeft ze graag!

De gehele dag doorlopend van 10.00-17.00 uur. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Ehbo kan in gemeente geen AED's vervangen

BERG EN DAL – De ehbo-verenigingen uit Groesbeek en Millingen hebben geen geld om de AED's die ze onderhouden te vervangen. Om die reden heeft het gemeentebestuur besloten eenmalig financieel bij te springen.


Ehbo-Groesbeek heeft voor het onderhoud van twaalf AED's 1.545 euro nodig. De gemeente heeft drie AED's in haar beheer die nu nog binnen hangen in De Mallemolen, sporthal Heuvelland en zwembad De Lubert. Als deze kasten naar buiten worden geplaatst (kosten 2.100 euro voor gemeente) ontvangt Ehbo-Groesbeek 1.755 euro voor onderhoud.

Ehbo-Millingen aan de Rijn komt ook geld tekort. De vereniging heeft hoge kosten maar doet volgens de gemeente te weinig aan fondsenwerving. Voor het aanwezig zijn bij activiteiten wordt veelal geen vergoeding gevraagd. De gemeente gaat met de Millingse vereniging in gesprek om te kijken of er meer inkomsten gegenereerd kunnen worden en of er bezuinigingen mogelijk zijn.

Stichting AED beheer Ubbergen ontvangt al enkele jaren subsidie voor het onderhoud, beheer en verzekering en heeft inmiddels kunnen sparen voor vervanging van AED's.

De drie verenigingen krijgen over enkele jaren te maken met vervanging van AED's die tussen 2010 en 2012 zijn aangeschaft en normaliter tien jaar meegaan. De gemeente Berg en Dal heeft besloten om de zestien gemeentelijke AED's te vervangen, de kosten hiervan bedragen in totaal 24.000 euro. De overige AED's moeten de drie verenigingen zelf vervangen: Groesbeek 4, Millingen 2 en Ubbergen 18. De gemeente verwacht dat de komende jaren er minder AED's in de kerkdorpen zullen hangen, omdat vervanging financieel niet haalbaar voor de verenigingen zal zijn.

BERG EN DAL – De ehbo-verenigingen uit Groesbeek en Millingen hebben geen geld om de AED's die ze onderhouden te vervangen. Om die reden heeft het gemeentebestuur besloten eenmalig financieel bij te springen.


Ehbo-Groesbeek heeft voor het onderhoud van twaalf AED's 1.545 euro nodig. De gemeente heeft drie AED's in haar beheer die nu nog binnen hangen in De Mallemolen, sporthal Heuvelland en zwembad De Lubert. Als deze kasten naar buiten worden geplaatst (kosten 2.100 euro voor gemeente) ontvangt Ehbo-Groesbeek 1.755 euro voor onderhoud.

Ehbo-Millingen aan de Rijn komt ook geld tekort. De vereniging heeft hoge kosten maar doet volgens de gemeente te weinig aan fondsenwerving. Voor het aanwezig zijn bij activiteiten wordt veelal geen vergoeding gevraagd. De gemeente gaat met de Millingse vereniging in gesprek om te kijken of er meer inkomsten gegenereerd kunnen worden en of er bezuinigingen mogelijk zijn.

Stichting AED beheer Ubbergen ontvangt al enkele jaren subsidie voor het onderhoud, beheer en verzekering en heeft inmiddels kunnen sparen voor vervanging van AED's.

De drie verenigingen krijgen over enkele jaren te maken met vervanging van AED's die tussen 2010 en 2012 zijn aangeschaft en normaliter tien jaar meegaan. De gemeente Berg en Dal heeft besloten om de zestien gemeentelijke AED's te vervangen, de kosten hiervan bedragen in totaal 24.000 euro. De overige AED's moeten de drie verenigingen zelf vervangen: Groesbeek 4, Millingen 2 en Ubbergen 18. De gemeente verwacht dat de komende jaren er minder AED's in de kerkdorpen zullen hangen, omdat vervanging financieel niet haalbaar voor de verenigingen zal zijn.

Gemeente start project herstructurering Vijverhof

BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal is bereid om een pilottraject ten behoeve van Vijverhof op te starten. Aanleiding van dit pilotproject is dat alle denkbare aspecten van de Omgevingswet samenkomen in het project Vijverhof. Van stedenbouwkundige herinrichting tot eigendomssituatie, openbare ruimte, voorzieningen, verschillende woonvormen, extramuralisering, horeca, grenscorrectie, brandveiligheid, afvalinzameling, groen, flora en fauna tot aan leefbaarheid.

Alle partijen werken veelal naast elkaar heen en niemand voelt zich voor belangrijke zaken verantwoordelijk. Door al deze zaken komt de leefbaarheid van het complex onder druk te staan terwijl er al jaren lang weinig schot zit in de herinrichting van het terrein. De Omgevingswet kan volgens de gemeente Berg en Dal een goede oplossing voor deze problemen zijn en om die reden is de gemeente bereid de regie van het project op zich te nemen. Omdat de herstructurering nog wel enkele jaren kan duren is het volgens de gemeente van belang om tot aan de sloop de leefbaarheid van het complex op peil te houden. Eigenlijk zou de eigenaar ZZG de kar moeten trekken voor zowel de herinrichting als het beheer, maar tot nog toe is dat niet volledig van de grond gekomen. De gemeente is van mening dat in een zorgvuldig proces een integraal leefbaarheids- en stedenbouwkundig plan kan worden opgesteld waarin alle betrokken partijen hun rol kunnen vervullen. Om dit project te doen slagen is de medewerking van verschillende partijen noodzakelijk om iets voor elkaar te krijgen.

Honderdjarig bestaan van Sint-Martinusschool Millingen

MILLINGEN - De Sint-Martinusschool in Millingen bestaat honderd jaar! Ter ere van het honderdjarig bestaan organiseren wij een expositie op school.

Om deze expositie goed te laten slagen, zijn wij op zoek naar oude foto´s, anekdotes, lesmateriaal, rapporten et cetera. Wie kan ons hieraan helpen? Informatie of foto’s kunt u mailen naar: 100jaarmartinus@gmail.com. Of op sturen naar basisschool Sint-Martinus ter attentie van de expositiegroep, Chopinstraat 2, 6566 DV Millingen aan de Rijn.

Avondvierdaagse afgelast door te weinig vrijwilligers

Foto: Lidwien de Haan

UBBERGEN – De traditionele avondvierdaagse in de voormalige gemeente Ubbergen die dit jaar voor de zesde maal gehouden zou worden van 30 mei tot en met 2 juni kan geen doorgang vinden. Ondanks de voorbereidingen en de herhaaldelijke oproepen voor nieuwe bestuursleden en vrijwilligers is er tot nu toe onvoldoende hulp bij het uitvoeren van de organisatorische taken.

De huidige organisatie – nu vier personen waarvan er twee om persoonlijke reden stoppen laat weten dat zij door verschillende redenen dit jaar niet voor de volle 100 procent kunnen werken en daardoor niet bij machte zijn de taken zorgvuldig te kunnen uitvoeren. Hierdoor kunnen zij de veiligheid van de deelnemende kinderen en hun ouders niet garanderen, aldus Lidwien de Haan, een van de organisatoren.

Voor de avondvierdaagse van 2018 zijn er minimaal twee organisatoren en diverse vrijwilligers nodig om deze avond4daagse met een prachtig parcours - dat jaarlijks ruim 600 wandelaars waaronder 400 kinderen trekt - voert door het mooie natuurgebied van Beek, Berg en Dal en de Ooijpolder. Dit jaar zou er ook een school uit Nijmegen deelnemen maar die zal uit moeten zien naar een andere avondvierdaagse in de regio, aldus Lidwien de Haan. Diegene die interesse hebben om ervoor te zorgen dat de avond4daagse in 2018 wel doorgang kan vinden kunnen zich aanmelden bij A4D.bergendal@gmail.com. Men is ook nog naarstig op zoek naar een vrijwillige coördinator, routecoördinator en een verkeersregelaarscoördinator.

Brandweer Groesbeek rukt ook uit bij reanimaties

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Op initiatief van de leden van de Groesbeekse vrijwillige brandweer rukt de brandweer van Groesbeek niet alleen uit voor branden en dieren in nood maar vanaf nu ook bij reanimaties. Volgens de groepschef Paul van Ooijen en teamleider Edwin van Deelen – tijdens het Nieuwscafé van De Gelderlander in De Mallemolen - hebben de vrijwilligers aangegeven meer te willen doen voor de inwoners van Groesbeek.

Inmiddels hebben achttien brandweerlieden van het Groesbeekse korps een opleiding daarvoor met succes afgesloten. Wat hen betreft zijn ze er klaar voor. Elke seconde telt niet alleen bij brand, maar zeer zeker ook bij reanimaties en dan kan de rijtijd van een ambulance die vanuit Nijmegen naar Groesbeek moet komen net te laat zijn. Als er een inwoner(ster) gereanimeerd moet worden, gaat er ook een AED-alarm naar mensen die in de buurt wonen en een opleiding gevolgd hebben naar de plek des onheils. Vanaf nu rukt de brandweer van Groesbeek ook uit – in afwachting van de gealarmeerde ambulance - en kijkt ter plaatse of zij de helpende hand kan bieden.

In Millingen aan de Rijn doen de brandweerlieden deze service al enkele jaren met succes. Per jaar rukken zij liefst zestig maal uit voor slachtoffers die gereanimeerd moeten worden. Vorig jaar hebben de Millingse brandweervrijwilligers hiermee drie mensenlevens gered.

Werkenrode herdenkt traditioneel oorlogsslachtoffers

Foto: Remco Wildeman

Foto: Remco Wildeman

GROESBEEK – De leerlingen van de Werkenrodeschool aan de Nijmeegsebaan hebben donderdagmorgen voor de 31ste maal de oorlogsslachtoffers op de Canadese erebegraafplaats aan de Zevenheuvelen herdacht.

Donderdagmorgen vertrok een grote stoet van zo'n 200 leerlingen, leerkrachten en medewerkers en burgemeester Slinkman vanaf Werkenrode lopend naar de begraafplaats. De leerlingen Ajay, Djaimy en Shirly beten de spits af met een eigen toespraak waarin vrijheid centraal stond. "Hier liggen soldaten die hebben gestreden voor onze vrijheid."

Burgemeester Slinkman stond bij zijn toespraak stil bij de locatie van de herdenking "Hier liggen ruim 2500 jonge soldaten begraven. De mooie blauwe lucht boven ons was ooit gevuld met gevechtsvliegtuigen. Wij denken terug aan diegenen die ons vrijheid hebben gebracht, en die vrijheid moeten we doorgeven", aldus Slinkman.

Nadat Irene een prachtig lied gezongen had werden er door Daan, Damian, Jason en Rens kransen gelegd namens Werkenrode en de gemeente Berg en Dal. Bij het monument op de begraafplaats – geadopteerd door de Werkenrodeschool - stonden de klassenvertegenwoordigers en werd er 1 minuut stilte in acht genomen. Tenslotte werden er gerbera's uitgedeeld die bij de graven gelegd werden. De koperblazers van fanfare Wilhelmina hebben de ceremonie muzikaal opgeluisterd. Bij terugkomst op Werkenrode barstte vervolgens het Bevrijdingsfestival los.

Drukte bij hanekraaitoernooi Grafwegen

Foto: Joop Verstraaten

KRANENBURG-GROESBEEK – Het dertiende traditionele hanekraaitoernooi, dat tweede paasdag werd georganiseerd door de Groesbeekse kleindiervereniging Edelras bij Boscafé Merlijn aan de Grafwegen is een groot succes geworden. In totaal waren er 26 hanen die aan deze wedstrijd deelnamen.

Vooral de eerste ronde gingen de hanen tegen elkaar op met het kraaien zodat het voor de driekoppige jury best een lastige taak was om het kraaien met erwten bij te kunnen houden. De Groesbeekse Mariëlle van Boven had haar Erdogan meegebracht, maar hij hield in tegenstelling tot zijn Turkse naamgenoot, de snavel stijf op elkaar, tot grote teleurstelling van Mariëlle, want thuis houdt hij zijn snavel niet op elkaar.

Het D66-raadslid Tesse Vorderman had ter plaatse voor 2,00 euro een haan geleased, maar had het geld beter in haar portemonnee kunnen houden, want haar geleasede haan gaf geen krimp. Zij vroeg zich af of het wel een haan was. Uiteindelijk kwamen er vijf hanen die de finale hadden bereikt tegen elkaar uit, waarbij de spanning te snijden was.

Kukkie van Manfred Meijer uit het Duitse Mehr werd met liefst 21 kraaien eerste, tweede werd Sneeuwbal van Milo Lamers uit Groesbeek met 18 kraaien en derde werd haan Harrie van Daan Peters, eveneens Groesbeek met 12 kraaien. Het was vooral de eer en de kampioensbokaal waar de hanen en vooral hun baasjes om streden.

Het 85-jarig jubileum van voetbalvereniging Leuth–Kekerdom

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

LEUTH – In april was het 85 jaar geleden (8 april 1932) dat voetbalvereniging Leuth-Kekerdom (VVLK) werd opgericht in café Rutten in Leuth. De oprichters waren onder andere B. Driessen, B. Seegers en Th. Janssen. Dit werd zaterdagavond 15 april in zaal De Vriendenkring groots gevierd met een grandioze feestavond voor alle leden en iedereen die VVLK een warm hart toedraagt.

De Brabantse topband Millstreet slaagde er binnen de kortste tijd in dat het een geslaagd jubileumfeest werd. Voorzitter Geert Keukens heette iedereen welkom, in het bijzonder de sponsor, ereleden, leden, stil-leden en niet te vergeten de vrijwilligers. Helaas kon Harry Spiering die al 75 jaar lid is, om gezondheidsredenen niet aanwezig zijn. Keukens wenste vervolgens het tweede en derde elftal succes toe, want misschien zit er nog een kampioensfeestje in, aldus Keukens.


In het prille bestaan van VVLK werd er gespeeld in een weiland aan de Plezenburgsestraat, waar eerst de koeienvlaaien moesten worden opgeruimd. VVLK had in die tijd nog geen sportcomplex laat staan een kantine en kleedkamers. De ene week moest er omgekleed worden in café Verheijen later De Rosmolen en de andere week in café Rutten aan het Kerkplein in Leuth. In 1961 kreeg VVLK haar eigen accommodatie, die in 1971 werd uitgebreid met een clubhuis (niet meer dan een dubbele woonbarak van hout). Tegenwoordig heeft de 310 leden tellende VVLK een prachtig sportcomplex bestaande uit twee voetbalvelden en twee trainingsvelden.

Canadese veteraan (94) bezoekt voor laatste maal graf van broer

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – De 94-jarige Canadese veteraan William McGregor heeft afgelopen week voor de laatste maal het graf van zijn broer bezocht op de Canadese erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek. Liberation Tours Canada maakt momenteel een speciale reis door Frankrijk, België en Nederland naar diverse historische plaatsen uit de eerste en tweede wereldoorlog.

Zo'n 150 Canadese gasten hebben afgelopen week een bezoek gebracht aan de Canadese Erebegraafplaats onder hen de eregast William McGregor. De 94-jarige William is een Tweede Wereldoorlog-veteraan. Tijdens de oorlog heeft hij als doctor gewerkt in Frankrijk en Duitsland met de Royal Canadian Army Medical Corps (RCAMC). Williams broer John McGregor heeft ook deelgenomen aan de Tweede Wereldoorlog en is in de strijd op 27 februari 1945 gesneuveld. Hij ligt begraven op de Canadese begraafplaats in Groesbeek. William heeft in het verleden ook al het graf van zijn broer in Groesbeek bezocht en afgelopen week heeft hij het graf – gezien zijn hoge leeftijd – voor de laatste maal bezocht. Dit emotioneel bezoek werd bijgewoond door 150 Canadese gasten.

Flessenactie SC Millingen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Vrijdagavond 21 april werd de jaarlijkse flessenactie van het JAC van SC Millingen georganiseerd. Elk jaar is dat de eerste vrijdag na het paasweekend. Vanaf 18.00 uur gingen de spelertjes van alle pupillen-teams (JO13, JO11, JO09) van SC Millingen met hun chauffeurs vanaf het clubhuis, in groepjes en verdeeld in 30 routes, op pad door Millingen aan de Rijn om lege statiegeldflessen op te halen.


Veel statiegeldflessen werden afgegeven, soms bierkratten en ook Duitse flessen. Als men geen flessen had, werd er spontaan geld gegeven. Nadien kregen alle spelertjes in het clubhuis wat te drinken en een zak snoep.
Innamepunt van alle flessen was dit jaar de parkeerplaats bij het sportpark. Rond 20.30 uur werden de opgehaalde Nederlandse flessen, Duitse flessen en kratten ingeleverd bij de winkels en het statiegeld afgedragen aan het JAC. De opbrengst van deze bliksemactie is bestemd voor de vele jeugdactiviteiten.

Het JAC is de chauffeurs dankbaar, evenals de vrijwilligers, maar vooral alle spelertjes van SC Millingen, die meegeholpen hebben.

Rood Wit stevig

op laatste plaats

GROESBEEK - Het werd voor Rood Wit in Voren een nederlaag, waardoor de ploeg nu stevig op de onderste plaats staat. Degradatie komt in zicht en het zal moeilijk worden om rechtstreekse degradatie nog af te wenden. Een plek in de nacompetitie is nog het hoogst haalbare.

Rood Wit kon in Vorden de eerste helft nog aardig meekomen en deed niet onder voor de gastheren. Beide ploegen kregen kansen om te scoren maar dat lukte niet. De eerste mogelijkheid was voor Vorden, maar de beste voor Rood Wit. Een schot van Jordy Wijnhoven in de 8ste minuut ging maar net naast. Een aanval van Rood Wit in de 21ste minuut werd door Mika van Geel op doel geschoten waarbij afleggen opzij een betere optie geweest zou zijn. Vorden had twee schoten die beiden naast het doel gingen. In de 42ste minuut werd de score geopend voor Vorden. De bal kwam bij de tweede paal waar de bal ongehinderd werd ingetikt door de aanvaller van Vorden, 1-0. Dat was meteen de ruststand.

Na de thee trok Rood Wit weer ten strijde om de gelijkmaker te maken. In de 57ste minuut lukte dat ook. Een mooie voorzet werd bij de tweede paal door Max Beissel goed ingekopt, 1-1. De kansen kwamen daarna voor beide ploegen. In de 77ste minuut kwam er weer een doelpunt voor Vorden. Een voorzet kwam voor het doel in een kluts terecht en via het been van een verdediger viel de bal uiteindelijk in het doel, 2-1. Rood Wit bleef het proberen maar vlak voor tijd werd het definitieve oordeel geveld. Een goed uitgespeelde aanval van Voren werd hard in het dak van het doel geschoten zodat de eindstand 3-1 werd. Volgende week zondag krijgt Rood Wit Rheden op bezoek aanvang 14.00 uur op sportpark Kapittelland.

De Treffers haalt uit tegen Lienden

Foto: Jan Peters

Foto: Jan Peters

De Treffers won met 4-0 van Lienden dankzij een uitstekend spel in de tweede helft. Van de vier doelpunten nam Robert Mutzers er drie voor zijn rekening: een zuivere hattrick, dus.

Voorafgaand aan het duel was er één minuut stilte vanwege het overlijden van Treffers-erelid Gerrit Verstegen. Het duurde daarna enige tijd, voordat de wedstrijd goed op gang kwam op Sportpark Zuid. De thuisclub kon een paar kansjes laten noteren, waarbij Wesley Meeuwsen steeds betrokken was. Rick Verbeek, die in het zijnet schoot, een schot naast van Robin Janssen, een kopbal over doel van Meeuwsen zelf uit een hoekschop van Nick de Bondt en een kopbal voorlangs van opnieuw Meeuwsen na een goede voorzet van opnieuw Nick de Bondt. Lienden kwam enkele keren gevaarlijk dicht bij via vrije trappen op de rand van de 16-meterlijn en een schot van Goorman over doel.

De eerste helft liet beter voetbal zien dan op paasmaandag, maar echt overtuigend was het allemaal nog niet. Dat werd anders na rust. Ineens gingen de doelpunten als warme broodjes over de toonbank met dank aan balsponsor Hans de Echte Bakker. In de 51e minuut een geweldige pass van Pim Balkenstein diagonaal over het veld, die door Nick de Bondt op waarde werd geschat. Hij kapte zijn directe tegenstander uit en knalde loeihard raak 1-0. In de 55e minuut kwam de bal na een combinatie over veel schijven bij De Bondt, die goed meegaf aan Mutzers 2-0.

Even leek Lienden weer aansluiting te krijgen, maar een snelle tegenaanval werd ten koste van een hoekschop tijdig onderschept. Uit een uittrap van Niels Kornelis werd de bal doorgekopt naar Robert Mutzers. Die nam prima aan en schoot de 3-0 binnen. Er sloop ook enige nonchalance in het spel, waardoor Lienden af en toe gevaarlijk kon uitvallen. Mutzers maakte hoogst persoonlijk aan alle eventuele Liendense illusies een einde door op aangeven van Rick Verbeek tien minuten voor tijd de 4-0 te scoren. De roodzwarten kunnen de resterende drie wedstrijden weer met vertrouwen tegemoet zien.

Volksmisleiding

Gister naar de voorlichtingsavond geweest over de plannen met de kippenfarm aan de Dennenkamp. Dat een ondernemer doet aan volksverlakkerij begrijp ik, maar dat de gemeente zich hier aan waagt uit geldbehoefte is me een doorn in het oog. Het bestaansrecht van de gemeente hoort het dienen van het volk te zijn, de gemeente is geen commerciële organisatie.

Er werd gezegd dat het voor de bevolking beter op zou worden. Ik vind dit misleiding er is weliswaar geen geuroverlast meer maar er kan wel overlast ontstaan op een ander milieucompartiment (geluid). Geuroverlast ontstond er vooral (incidenteel) bij het ruimen van de kippen. Geluidoverlast door het vrachtverkeer is dagelijks, ook in de nachtperiode en in het weekend. Het wordt er dus niet beter op voor de bewoners, integendeel!

De cijfermatige onderbouwing gaf een vertekend beeld. Uitgaand van de worstcase (bedrijven willen altijd groeien) betekent dat de melkfabriek per dag (2x10=) 20 vrachtbewegingen en (38 werknemers x2 =) 76 personenautoverkeersbewegingen dus in totaal bijna 100 vervoersbewegingen per dag meer veroorzaakt.

Er werd door de wethouder aangegeven dat men het verkeersprobleem zou onderzoeken. Er is echter geen concrete oplossing voor de Kranenburgseweg mogelijk, deze zijn namelijk al benut, meer zit er niet in. Een rondweg die uitkomt op de Wylerbaan is een optie, alleen: laten de bewoners van de Wylerbaan nu net bij de gemeente een verzoek doen om de voor hen meer dan gevaarlijke en verkeersdrukke situatie onder de politieke aandacht te brengen.

Er werd door de wethouder steeds gesproken over bestaande rechten van het bedrijf. Volgens mij is dit niet juist. Er is sprake van een vernietigde beschikking en van een aanvraag waarop een ontwerp-beschikking is geschreven. Er is nog helemaal geen sprake van een onherroepelijke vergunde situatie. Dus er is ook geen sprake van een situatie waarbij er een kippenfarm in potentie aanwezig is! Ik vind dit misleidend.

Wel is er sprake van een bestemmingsplan waarbij er sprake is van een agrarische bestemming, geen industriële. Het is dus in strijd met het bestemmingsplan. Het bestemmingsplan beoogt hier immers een agrarisch gebied met landschappelijke waarden te waarborgen. Een melkfabriek met wat 'schaamgroen' er omheen past hier gewoonweg niet.

Mevr. Hubers, Wylerbaan Groesbeek

Twee nieuwe historische routes

MOOK - Iedereen die zich in onze vaderlandse geschiedenis heeft verdiept weet dat op 14 april 1574 de Slag op de Mookerhei plaats had. Een veldslag die bepalend was voor het verloop van de Tachtigjarige oorlog tegen de Spanjaarden.

Afgelopen 14 april werden twee nieuwe routes geopend: een fiets- en een wandelroute die je beide terugvoeren naar de omgeving van Mook in het jaar 1574. Van elke route is een routeboekje verschenen. De twee boekjes worden verkocht bij de VVV aan de Witteweg in Plasmolen.

De wandelroute 'Beleef Mook in de Tachtigjarige Oorlog' vertelt veel meer dan alleen het verhaal van de Slag op de Mookerheide. Er is hier in die tijd namelijk veel meer gebeurd. Die verhalen worden in dit boekje op aantrekkelijke wijze gepresenteerd, gezien door de ogen van een inwoner van Mook in die tijd. De wandeling is in een uur te lopen.

De fietsroute 'Fiets door de Tachtigjarige Oorlog' gaat langs de beide oevers van de Maas. De tocht begint in Mook in het jaar 1574 met de Slag op de Mookerheide en eindigt na 25 kilometer in 1648 met de rol van Huyse Middelaer bij de Vrede van Münster.

De twee routes zijn uitgebracht door de Stichting Huys te Moock. De schat van Kiste Trui Na de Slag op de Mookerhei ging in de 16e eeuw het verhaal ter plaatse rond, dat de soldatenkas van het Staatse leger ter plekke in de moerassen zou zijn verdwenen. Een vrouwtje uit Plasmolen zou haar leven lang naar die schat gezocht hebben, zonder hem ooit te vinden. Ter herdenking aan haar is bij het gemeentehuis aan standbeeld geplaatst met een plaquette die verhaal over de legende van 'Kiste Trui'. Stichting Huys te Moock heeft de legende opgepakt en verwerkt in een speurtocht voor kinderen waarin zij aan de hand van een schatkaart op zoek kunnen gaan naar de verborgen schat. En aan het eind van de route die schat daadwerkelijk kunnen opgraven. Schatkaart en attributen zijn verkrijgbaar bij de VVV in Plasmolen. Een leuk uitstapje met het gezin!

Programma Koningsdag Millingen

MILLINGEN - Oude zeemansambachten, de geur van vers gerookte paling, Volendamse huisjes en een koor met zeemansliederen zullen daarvoor zorgen. Natuurlijk kun je jezelf ook op de gevoelige plaat vast leggen in Volendams kostuum en in een Volendamse huiskamer. Met simpele middelen een optimale sfeer. U bent van harte welkom. Hieronder vind je het programma.

Programma Koningsdag

10.30 uur optocht met versierde fietsjes

10.45 uur aubade op het Kastanjeplein

11.00 uur Opening spellen en braderie

11.30 uur ontvangst genodigden op het Oranjeplein

12.00 uur concert fanfare St Cecilia.

13.00 uur DJ Jos Vink

14.00 uur Eerste optreden Hartkoor

14.30 uur DJ Jos Vink

15.30 uur Tweede optreden Hartkoor

16.00 uur DJ Jos Vink

18.30 uur einde OFM

Uw consumptiebonnen en uw informatie kunt u halen in de ter plaatse afgemeerde boot. Daarnaast is er natuurlijk ook voor de kinderen gezorgd. Voor de deelnemers aan de versierde fietsjesoptocht is er na afloop een bon waarmee ze gratis een heerlijke suikerspin kunnen halen. Daarnaast hebben we de inmiddels bekende schuitjes, is er een reuzenrad voor kinderen en voor de wat groteren is er een speciaal luchtkussen waar je hangend in een tuig allerhande mogelijk capriolen kunt maken.

Bij slecht weer wordt het feestprogramma verplaatst naar Millings Centrum en de braderie naar de Dröge tent. De attracties staan dan tussen die twee gebouwen. Dus weer of geen weer Millingen is klaar voor Koningsdag.

Gezellige ploegdag van Tractor Gezelschap Millingen

Foto: Peter Hendriks

Foto : Peter Hendriks

MILLINGEN – De derde editie van de Ploegdag van Tractor Gezelschap Millingen is een gezellig en succesvol gebeuren geweest.

Onlangs kwamen de bestuurders met hun historische tractoren naar een akker langs de Koning Daalseweg in Millingen bij elkaar om te genieten van elkaars gemotoriseerde paardenkrachten in de diverse kleuren. Bij de akker was een tentje opgetuigd waar voor de inwendige mens werd gezorgd. Zoals verwacht werden er ook nu weer oude koeien uit de sloot gehaald maar dat maakte het er alleen maar gezelliger op. Voordat de derde editie erop zat werden door de tractoren nog enkele ploegbanen getrokken die er mochten zijn.

Coop en klanten zamelen geld in voor de Nierstichting

REGIO - Coop komt in actie voor de Nierstichting! Van maandag 17 april tot 1 juli kunnen klanten van de supermarkt hun statiegeld doneren aan de stichting. Coop verdubbelt het eindbedrag. De Nierstichting zet alles op alles om ervoor te zorgen dat mensen met een nierziekte in leven blijven en écht kunnen blijven leven.

Sinds 2008 organiseert Coop ieder jaar verschillende statiegeldacties voor wisselende goede doelen. Klanten kunnen bij het inleveren van hun lege flessen het statiegeld doneren aan een goed doel. De opbrengst van de statiegeldacties wordt door Coop verdubbeld. Met de acties is in totaal al meer dan 1,6 miljoen euro opgehaald.


De Nierstichting zet zich op diverse manieren in om ervoor te zorgen dat mensen met een nierziekte in leven blijven en ook écht blijven leven. Dialyse houdt nierpatiënten in leven, maar is loodzwaar. Voluit leven kunnen nierpatiënten die dialyse krijgen dan ook niet. De Nierstichting werkt keihard aan een draagbare kunstnier. Hiermee krijgen nierpatiënten hun vrijheid terug.

"We zijn superblij met deze sympathieke actie", vertelt Corinne Hamming, specialist partnerships van de Nierstichting. "En Coop zegt het precies goed: deze actie laat zien dat je samen, met donaties hoe klein ook, een groot verschil maakt voor nierpatiënten."

Meer informatie staat op www.coop.nl en www.nierstichting.nl.

Sta op met gemak

Remco Kluck is u graag van dienst.

DUIVEN - Wij zijn een specialist op het gebied van betaalbare en goed onderhouden, tweedehands zorgfauteuils van de bekende topmerken Fitform en Doge die voorzien zijn van een handige sta op functie die u gemakkelijk zelfstandig laat opstaan.

Wanneer u een nieuwe stoel koopt, betaalt u al gauw 2.500 euro, terwijl u bij ons z.g.a.n. stoelen aantreft met een prijs variërend tussen de 350,00 en 700,00 euro. Deze zijn uiteraard technisch nagekeken, volledig gereinigd en worden met een schriftelijke garantie verkocht. Bovendien gratis bezorgd indien u in de regio Duiven woont. Maar wanneer u iets verder weg woont dan berekenen wij slechts een geringe vergoeding.

U kunt bij ons terecht voor het vakkundig reinigen van uw bestaande stoel en voor reparaties. Uw stoel wordt dan thuis opgehaald en in onze professionele werkplaats gereinigd. Daarna wordt uw 'nieuwe' stoel weer bij u thuis afgeleverd.

Sta op met gemak, 't Holland 51A, Duiven; 06 51821098; www.staopmetgemak.nl; info@staopmetgemak.nl.

Ingezonden brief

Legkippen of melkpakken?

Op 13 april was ik aanwezig op de bijeenkomst over het plan van ondernemer Koolen om een melkfabriek te starten in de leegstaande kippenstallen van (voorheen) Van Deurzen aan de Dennenkamp in Groesbeek. Er werd een positief verhaal geschetst waarin alles en iedereen er op vooruit gaat. Maar zo eenvoudig bleek het niet te zijn, want wensdenken en feiten(kennis) gaan vaak niet samen. En, zoals gebruikelijk, worden kritische vragen afgeserveerd als emoties.

De grote vraag is of we echt iets opschieten met een melkfabriek op deze plek. Alles beter dan een stinkende megastal, zou je zeggen. Het is te prijzen dat het gemeentebestuur inmiddels zelf ook tot het inzicht is gekomen dat kippen ongewenst zijn. Dat is een breuk met het verleden, want vanaf 2001 heeft men voortdurend alles in het werk gesteld om Van Deurzen aan een geldige vergunning te helpen.

Het maakt niet uit of je door de hond of door de kat gebeten wordt, zo luidt het spreekwoord. Een melkfabriek is een industriële activiteit die thuishoort op een bedrijventerrein. Dat is niet voor niets. Staat er eenmaal een fabriek, dan krijg je hem nooit meer weg. Wat klein begint, kan/wil groter groeien met meer gevolgen voor de omgeving. En zo dreigt Groesbeek een nieuw probleem ‘ingerommeld’ te worden. Legkippen of melkpakken, zijn dat echt de enige twee opties? Zou het niet beter zijn als gemeente, provincie en ondernemer een passende plek zoeken op een bedrijventerrein in de regio? En tegelijkertijd de intensieve veehouderij aan de Dennenkamp saneren en het lelijke stallencomplex opruimen?

Nel van den Bergh

LaVér Optiek gaat samenwerken met Van Schijndel Hoortechniek

BEEK - In een wereld waar communicatie centraal staat is het kunnen verstaan en verstaan worden erg belangrijk. Bij LaVér Optiek in Beek delen wij deze mening en om die reden zijn wij een samenwerking gestart met Van Schijndel Hoortechniek.

Bij Van Schijndel Hoortechniek werken hoog opgeleide professionals die snappen dat het om meer gaat dan alleen uw gehoor. Door gebruik te maken van een klantgerichte aanpak en ons vakmanschap zullen wij er bij Van Schijndel Hoortechniek alles aan doen u weer zo goed mogelijk te laten horen.

Iedere donderdag is de audicien van Van Schijndel Hoortechniek bij ons te vinden in de winkel. U kunt geheel vrijblijvend met hem een afspraak maken om een uitgebreide gehoortest te laten doen en zo uw gehoor te beoordelen. Ook bent u van harte welkom voor het beste hooradvies, gehoorbescherming of zwemdopjes.

Om er zeker van te zijn dat wij alle tijd voor u hebben, vragen wij u om vooraf een afspraak te maken bij LaVér Optiek; 024 6843105 Schellingshof 5 Beek

Trouwen bij Fletcher Hotel-Restaurant Erica

BERG en DAL - Trouwen is een bezegeling van de liefde voor elkaar, een belofte om voor elkaar te zorgen en er altijd voor elkaar te zijn. De huwelijksdag is dan ook één van de mooiste dagen uit uw leven, waaraan veel zorg en aandacht besteed moet worden. Fletcher Hotel-Restaurant Erica neemt u graag een stukje zorg uit handen.

Hotel Erica is een prachtig landhuis en bevindt zich midden in de bossen. Deze veelzijdige trouwlocatie in Berg en Dal biedt vele mogelijkheden voor een complete huwelijksdag. Geef elkaar het jawoord in één van de sfeervolle zalen met schitterend uitzicht en vier uw receptie op het royale terras. Of wat dacht u van buiten trouwen in het park of onder het romantische witte prieel? Stralender kan uw huwelijksceremonie niet worden!

Het diner kan in overleg met u worden samengesteld, zodat het aan al uw wensen zal voldoen. Maak uw huwelijksfeest compleet met een spetterend avondfeest in één van de zalen of in het restaurant, met een maximale capaciteit tot 400 gasten. De feestzaal kan geheel naar uw wensen gedecoreerd worden. Na een zeer geslaagd huwelijksfeest in Hotel-Restaurant Erica kunt u heerlijk ontspannen in de sfeervolle en comfortabele bruidssuite. Uiteraard kunnen uw gasten ook verblijven in één van de comfortabele hotelkamers.

Kortom, bij Fletcher Hotel-Restaurant Erica is alles mogelijk! Nieuwsgierig? Bezoek deze unieke locatie tijdens het Fletcher Trouwen Inspiratieweekend op 29 en 30 april van 11.00 – 17.00 uur. Ontvang een glaasje bubbels, een rondleiding, een Fletcher Trouwen Shopper boordevol inspiratie en maak kans op mooie prijzen t.w.v. in totaal 40.000! Meer informatie staat op www.trouwenbijfletcher.nl/inspiratieweekend en meldt u aan!

Groesbeekse restaurants ontvangen Zonnebloemgasten Dinerdag de Zonnebloem

GROESBEEK - De Zonnebloem regio Groesbeek hoorde van allerlei afdelingen in het land: “Wat een leuk idee”. Een initiatief van Groesbeek van een tien jaar geleden. Inmiddels organiseren we het voor de achtste keer: Dinerdag Groesbeek op donderdag 11 mei. Zowel gasten van De Zonnebloem Groesbeek (slecht ter been zijnde medemensen) als ook de restaurants reageren elk jaar weer enthousiast.

De Dinerdag Groesbeek is een prima samenwerking: de restaurants stellen voor een symbolisch bedrag van 15 euro een leuk driegangendiner met een drankje samen voor de Zonnebloemgasten. De gasten zelf betalen een deel (10 euro voor eten en drankje) en de rest wordt bijgelegd door De Zonnebloem. Zo kunnen mensen die door handicap, ziekte of ouderdom slecht ter been zijn en weinig uit huis komen, toch een keer ‘uit eten’.

Geweldig dat ieder jaar weer onze restaurants meedoen: Bistro Le Steak - In Geuren en Kleuren – Puur – Santorini – Rozenhof – Konbanwa/Sionshof - De Oude Molen – Le Monde – De Locomotief - Het Broertje - Lee Ho Fook - La Vie – Dikkemik - De Verrassing – Erica - De Wolfsberg. Nieuw dit jaar ook De Spil – Gasterij het Groeske – Huis Valois. Liefst 76 gasten en begeleiders hebben zich aangemeld en worden onthaald door de 19 restaurants.

Op de dinerdag bereiken ze meestal ongeveer zestig gasten van De Zonnebloem die ‘buiten de deur’ gaan eten, dit jaar zelfs meer.

De week van het Weven

DRIEL - Overal in Nederland geven weefsters hun huis open om bezoekers kennis te laten maken met het getouw weven. De Week start 30 april in het Arnhemse Open Lucht Museum, waar de hele week veel activiteiten gerelateerd aan het weven getoond worden.


Irene van der Horst geeft ook 'Open Huis' en verkoopt deze week haar restant sjaals en omslagdoeken tegen fantasieprijzen. Ook verkoopt zij al haar garens en weefartikelen, waaronder veel hoog kwalitatief materiaal. Zij is gestopt na 40 jaar weven met dit werk.

Mooie garens van echt prachtige kleuren en kwaliteit, plus alle restanten sjaals en veel rieten en schuitjes liggen te wachten op klanten van 11.00-17.00 uur, van zaterdag 30 april - zaterdag 6 mei.

Irene van der Horst, Noordhoeksestraat 4, Driel; 026 4742932; www.weefdesign.nl.

Sint-Martinusschool honderd jaar!

MILLINGEN - De Sint-Martinusschool in Millingen bestaat 100 jaar!

"Ter ere van het 100 jarig bestaan organiseren wij een expositie op school. Om deze expositie goed te laten slagen, zijn wij op zoek naar oude foto´s, anekdotes, lesmateriaal, rapporten etc. Wie kan ons hieraan helpen? Informatie of foto’s kunt u mailen naar: 100jaarmartinus@gmail.com Of op sturen naar: basisschool Sint-Martinus t.a.v. de expositiegroep Chopinstraat 2, 6566 DV Millingen aan de Rijn."

Uitreiking Erfgoedprijzen

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Vorige week vond er in dorpshuis Kerstendal de prijsuitreiking plaats van de tweejaarlijkse Erfgoedprijzen Monument en Landschap in de gemeente Berg en Dal.

Rond de 100 aanwezigen werden welkom geheten door de voorzitter Toon de Jong van de Stichting Monument en Landschap Berg en Dal. Hij was blij met zo'n grote belangstelling. Hij gaf vervolgens het woord aan wethouder Erik Weijers. "De gezamenlijke waardering en liefde voor ons erfgoed is wat ons allen hier bindt. De hele gemeente Berg en Dal bezit momenteel 379 monumenten waarvan 109 rijksmonumenten. Tot de herindeling had de gemeente Millingen aan de Rijn nog geen enkel monument en binnen twee jaar zijn er nu al 17, zo is de gemeente er mee bezig. Erfgoed leeft daar is Weijers van overtuigd. Chapeau voor alle vrijwilligers die hier actief mee zijn besloot Weijers zijn toespraak."

Vervolgens gaf Theo Giesbers een les over het Groesbeeks dialect, wat volgens hem ook erfgoed is. Hij wist de zaal muisstil te krijgen. Daarna bracht zijn echtgenote Wilma een sketch over ondergoed van het adam- en evakostuum tot en met de hedendaagse bikini en alles wat er tussen kwam uiteraard in het Groesbeeks dialect. Voor de pauze waren het Ronnie en Wil Hol die de aanwezigen bezig hielden met Millingse liedjes.

Na de pauze was het Marieke Mastboom (juryvoorzitter) die de dertien genomineerden presenteerde. In de categorie A Restauratie, herbestemming en nieuwbouw won de open kapschuur op het terrein van de waterkerskwekerij De Klispoel in Ubbergen. In de categorie B Levend houden van het verleden viel stichting Groesbeek Airborne Vrienden uit Groesbeek in de prijzen en in de categorie C Cultuurlandschap en ruimtelijk beleid ging de prijs naar Werkgroep Milieubeheer Groesbeek over het project Ketelwald rond Groesbeek. De geslaagde avond werd afgesloten met enkele Millingse liedjes van Tonnie en Wil Hol.

Voorzitter Stichting Kattenzorg Nijmegen koninklijk onderscheiden

NIJMEGEN - Op 26 april is de voorzitter van Stichting Kattenzorg Nijmegen Ineke de Groot-Ribbe gedecoreerd met een Koninklijke Onderscheiding vanwege haar jarenlange inzet voor deze stichting.

De organisatie bemiddelt tussen mensen die genoodzaakt zijn afstand te doen van hun kat en mensen die een kat zoeken. Daarnaast geeft zij persoonlijk advies en voorlichting over katten. Gemiddeld worden 25 katten per jaar via deze stichting bemiddeld naar een nieuw thuis.

Sinds 1991 runt Ineke vakkundig de stichting zonder winstoogmerk. Als voorzitter maakt zij deel uit van het bestuur en zij houdt zich ook zeer actief bezig met het dagelijks bestuur. De vrijwilligers die haar hebben voorgedragen voor een lintje waarderen haar om haar kennis en kunde. Ook kunnen zij altijd bij Ineke terecht voor een luisterend oor, advies over katten of steun in moeilijke tijden. Op zakelijk vlak is Ineke erg kundig. Streng doch rechtvaardig! Ineke heeft sterke normen en waarden en een uitgesproken mening. Deze eigenschappen wendt zij aan om klanten, die bijv. niet goed voor hun huisdier zorgen, aan te spreken op hun gedrag. Dit is zeker geen gemakkelijke taak, maar wel hard nodig! Zij voorziet klanten altijd van goed advies en tips, en probeert bij ieder probleem mee te denken. Ineke handelt altijd in het belang van het dier. Ook bij gemeenten strijdt Ineke voor het recht van katten; het valt onder de gemeentelijke verantwoordelijkheid om actie te ondernemen om (overlast veroorzaakt door) zwerfkatten te bestrijden. Kattenzorg kiest altijd voor de diervriendelijke methode: vangen, castreren en proberen een nieuw thuis te vinden. Lukt dat niet, dan wordt geprobeerd de kat terug te plaatsen op de vindplaats, als bewoners bereid zijn de kat te voeren en in de gaten te houden. Doordat de kat gecastreerd is, veroorzaakt deze geen overlast meer. Met haar jarenlange ervaring en kunde weet Ineke de meeste gemeenten van deze noodzakelijke diervriendelijke aanpak te overtuigen. Sterker nog, een groot aantal gemeenten in ons werkgebied (een straal van 25 km rondom Nijmegen) vergoedt de medische kosten die onze stichting maakt om zwerfkatten te castreren. Voor de uitvoering van de zwerfkattenacties werkt Kattenzorg samen met andere organisaties in de regio. Ineke is voortdurend bezig om nieuwe initiatieven te bedenken om honden en katten in nood te helpen.

Telefoontjes van klanten komen de hele week door, ook in het weekend, zowel overdag als 's avonds. Ineke besteedt veel van haar privétijd aan het beantwoorden van deze telefoontjes. Zij geeft klanten advies, tips en kundige uitleg als zij problemen hebben met hun kat. Als het enigszins mogelijk is, zoekt Ineke een opvangadres voor een kat in nood.

Ineke probeert altijd nieuwe manieren te vinden om fondsen te werven. Onze stichting krijgt geen subsidie en moet volledig draaien op donaties. Ineke doet actief aan acquisitie bij particulieren, bedrijven en dierenartsen, om fondsen te werven en zo onze stichting te laten voortbestaan. Verder beheert Ineke samen met de penningmeester de financiële administratie en tot slot verspreidt ook zij, net als alle andere vrijwilligers van Kattenzorg, de "Muurkrant' in haar eigen woongebied. Dit is een overzicht met een greep uit het kattenaanbod dat via Kattenzorg een thuis zoekt.

Protestantse gemeente Groesbeek

Zondag 30 april. Aanvang 10.00 uur

Voorganger is ds. P. van der Vange uit Nijmegen

Collecte tijdens de dienst voor het Roosevelthuis

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom; www.pkn-groesbeek.nl.

NIJMEGEN - Doornroosje kan met gepaste trots de finalisten van de Roos van Nijmegen bekend maken. De finale zal plaatsvinden op 25 mei. Hierin zal gestreden worden door de Nijmeegse bands Beerbottle Chopsticks, Altijd Onderweg, Louwie en Cloud Cukkoo.

Poppodium Doornroosje organiseert in 2017 de 31e editie van de bandcompetitie Roos van Nijmegen. Deze bandcompetitie is de perfecte springplank voor beginnende bands uit Nijmegen.

Na drie spannende voorrondes in poppodium Merleyn is de jury tot een beslissing gekomen. Zij hebben de bands Beerbottle Chopsticks, Cloud Cukkoo en Louwie uitgekozen. Daarnaast speelt het publiek ook een grote rol tijdens de competitie. Zij hebben ervoor gezorgd dat Altijd Onderweg in de finale te bewonderen zal zijn.

De finale zal op 25 mei om 20:30 uur plaatsvinden. Tijdens deze bloedstollende finale zal er onder andere gestreden worden voor drie dagen studiotijd én mastering, een coachingstraject en 200 euro winkeltegoed bij Stockenhof Muziek. Kaarten kosten online 9 euro (verkrijgbaar op www.doornroosje.nl) en 7,50 euro bij de deelnemende bands.

De Roos van Nijmegen is te volgen op Facebook, Twitter, website en Instagram.

Achthonderd Groesbeekse schoolkinderen genieten van Koningspelen op accommodatie De Treffers

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Achthonderd leerlingen van acht basisscholen uit Groesbeek en de Titus Brandsmaschool uit Berg en Dal hebben vrijdag met volle teugen kunnen genieten van de Koningspelen op de accommodatie van De Treffers aan het Nijerf in Groesbeek.

De groepen 4 tot en met 8 hadden zich vrijdagmorgen om half negen al verzameld bij De Treffers waar ze vervolgens de uitleg kregen over het verloop van de dag. Alle teams werden gemixt. De leerlingen konden vervolgens gaan genieten van wat de acht Groesbeekse verenigingen zoals tennis, handbal, dance centre Eline, bootcamp (Jesse van Deelen), judo, korfbal, turnen, volley te bieden hadden en twee activiteiten die door de hulpouders bedacht waren.

Daarnaast was Werkenrode er om te laten zien wat gehandicapten aan sport konden doen. Ook waren er enkele clinics en een grote stormbaan waarop de leerlingen zich konden uitkuren. De organisatie werd de gehele dag bijgestaan door 22 stagiaires van de ROC uit Nijmegen. Zo'n 10 ouders waren druk doende om alle kinderen van een fruithapje te voorzien. Zo werden er 250 appels, 150 bananen, 150 peren en 150 mandarijnen schoongemaakt en uitgedeeld. Het waren bijzonder geslaagde Koningspelen waar iedereen van heeft genoten, ook de tientallen vrijwilligers. Landelijk hebben 1,2 miljoen kinderen aan de Koningspelen deelgenomen.

Germania ook

onderuit tegen

Rohda Raalte

GROESBEEK - Germania begon prima aan de wedstrijd tegen Rohda Raalte waarbij het ook enkele mogelijkheden creëerde.

In de 11e minuut kwam een voorzet Mo Ired bij Melvin de Klijn terecht maar dienst kopbal ging rakelings over. In de 15e minuut was het Stan Broenland die kopte maar deze bal was een prooi voor Rohda doelman Jens Veldwachter. In de tegenstoot was het
Ronald Gomez die namens Rohda kon inkoppen maar met een geweldige redding wist Alie Sesay te 0-1 hier nog te voorkomen. Een minuut later werd het alsnog 0-1 toen diezelfde Ronald Gomez de bal kreeg en vanaf rand strafschopgebied, de bal langs Sesay wist te schuiven.
Germania was dicht bij een doelpunt toen Tijn Jellema plotseling alleen voor de keeper stond maar zijn poging trof slechts de lat.
Direct daarna was het Melvin de Klijn die een prima kans kreeg maar hij liet zich opzichtelijk vallen daar waar een doelpoging een betere optie was geweest? De laatste kans voor de rust was voor Oguzhan Sahin van Rohda maar zijn kopbal ging over.

In de tweede helft ging het snel mis toen de erg matige maar vooral pietlutigge scheidsrechter Nijmeijer, in de 55e minuut een makkelijke penalty gaf aan Rohda na een vermeende overtreding op Ronald Gomez. Oguzhan Sahin wist wel raad met dit buitenkansje en maakte er 0-2 van.
Rohda domineerde de rest van de wedstrijd en Germania was onmachtig om hier iets tegenover te stellen. Er waren nog wel plaagstootjes van van Arjan Verhey en Jordy de Klijn maar Rohda had de beste kansen om er 0-3 van te maken Germania blijft door dit resultaat helaas laatste en nacompetitie lijkt op dit moment het hoogst haalbare.

Gelijkspel Groesbeekse Boys

BREEDEWEG - Groesbeekse Boys en Trekvogels namen het afgelopen zondag op sportpark Breedeweg tegen elkaar op. Het duel eindigde in een 3-3 gelijkspel. Zoals de uitslag al doet vermoeden zagen de toeschouwers een leuke wedstrijd waarin beide teams niet veel voor elkaar onder deden. Ondanks de puntendeling maken beide teams nog aanspraak op de derde plaats van de ranglijst.

Na een half uur voetballen opende Sander Bisseling namens de gastheren de score. Hij kopte een indraaiende vrije trap van Sil Eikholt binnen. Op slag van rust brachten de Nijmegenaren de score weer in evenwicht. Tom Buiting schoot een vrije trap op fraaie wijze in de verre hoek boven Groesbeekse Boys goalie Jeffrey Hoogenbosch.

Direct na de hervatting van de tweede helft kwam Trekvogels op een 1-2 voorsprong. Brian Janssen werkte bij de eerste paal een voorzet vanaf de rechter zijde binnen. Spits Dave Kleijnen werd in het verloop van de wedstrijd door Trekvogels doelman Mitch van de Dobbelsteen binnen de 16 meter lijnen gevloerd en scoorde zelf de toegekende strafschop. Dezelfde Dave Kleijnen was kort daarop ook de maker van de 3-2. Een kwartier voor het eindsignaal werd de 3-3 eindstand door opnieuw Brian Janssen op het scorebord gezet. Ook hij was met een fraaie vrije trap trefzeker. In het restant van de wedstrijd waren er nog grote kansen voor Dave Kleijnen en Maarten van de Burg.

Zondag 30 april staat voor Groesbeekse Boys een zware tegenstander op het programma. Het team van trainer Camiel Jager gaat dan op bezoek bij koploper Union. De wedstrijd in Malden begint om 14.30 uur.

Ouderwets dansen in Groesbeek

Foto: Aldorum

GROESBEEK – Op vrijdagavond 28 april vindt er een gezellige dansavond plaats in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

De muziek zal op deze avond worden verzorgd door het alom bekende Groesbeekse orkest Aldorum. De ouderwetse dansavond begint om 20.00 uur, de entree bedraagt vier euro per persoon en natuurlijk zullen de warme hapjes op deze avond niet ontbreken. Iedereen is op deze ouderwetse avond welkom.

Bingo-jackpot op 100 euro

GROESBEEK – De jackpot van de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek begint donderdagavond 27 april weer met 100 euro.

Met de traditionele hoofdprijs van 250 euro is er nog een behoorlijk bedrag in de wacht te slepen. Het bingospel begint om 20.00 uur; de zaal is al om 19.00 uur open. De opbrengst van deze bingoavonden komt geheel ten goede aan een zevental verenigingen: De Treffers, Ikaros, zwemvereniging Groesbeek, fanfare Wilhelmina, sportvereniging Sionsheuvel en Omroep Berg en Dal. Iedereen is op deze bingoavonden welkom.

Geen tijd voor je boodschappen? Geen probleem!

REGIO - Je bent druk, druk, druk en hebt eigenlijk helemaal geen tijd om boodschappen te doen. Of gewoon geen zin (dat kan natuurlijk ook). Op zo'n moment schiet Coop je graag te hulp. Op coop.nl. Het onlineadres voor alle boodschappen. Dichtbij. Betaalbaar. En gegarandeerd vers. Van het land, uit de oven, uit de boom, of uit het nest.

Via coop.nl haal je de kwaliteit en het voordeel van de dichtstbijzijnde Coop winkel in huis. Zonder dat je de deur uit hoeft! Dat is lekker. En lekker makkelijk! Dus sla je laptop open, of start je computer op, en bestel op coop.nl. Dan zorgt jouw Coop ervoor dat het keurig wordt geregeld. En zet al jouw boodschappen voor je klaar. Zodat je ze op kunt halen op een moment dat het jou het beste uitkomt. Trouwens, je kunt je boodschappen ook rechtstreeks thuis laten bezorgen. Tot in de keuken, als je wilt. Geen enkel probleem!

Dus heb je het druk en zit je lastig in je tijd. Of staat je hoofd er gewoon niet naar? Doe dan je voordeel met coop.nl. Je eigen vertrouwde, verse, voordelige winkel. Onze medewerkers helpen je graag!

Online bestellen gaat in drie simpele stappen. Ga naar coop.nl, kies een ophaal- of bezorgdatum en rekening pas af wanneer de boodschappen opgehaald of afgeleverd worden. Dus profiteer ervan. Probeer het eens uit. En geniet van het gemak. Ga voor je eerste bestelling of meer informatie naar coop.nl.

Herdenking in Beek

BEEK - De Stichting Reünie Paratroopers organiseert, samen met de gemeente Berg en Dal, op donderdag 4 mei de Nationale Herdenking bij het bevrijdingsmonument aan het Lt. J.P. Foleyplantsoen in Beek. Hier worden, naast de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog, ook alle andere oorlogsgetroffenen in de wereld herdacht.

Programma herdenking:

19.00 uur        - Oecumenische kerkdienst in de R.K. Heilige Bartholomaeuskerk

19.45 uur        - Tocht naar het bevrijdingsmonument, Voorafgegaan door de Schutterij BUB

19.55 uur        - Welkomstwoord door voorzitter Stichting Reünie Paratroopers

19.59 uur - Signaal Taptoe, gespeeld door trompettist van de Harmonie KNA

20.00 uur - Twee minuten stilte

20.02 uur        - Wilhelmus, eerste couplet

20.05 uur - Toespraak door Erik Weijers, wethouder gemeente Berg en Dal

20.15 uur - Gelegenheid tot het leggen van bloemen en bloemstukken

20.25 uur - Voordracht van gedichten door leerlingen van de basisschool De Biezenkamp (Beek) en door een leerling van de Havo Nôtre Dame des Anges (Ubbergen)

20.30 uur - Spelen van een muziekstuk ter afsluiting door de Harmonie KNA

Na de herdenking is er gelegenheid tot het drinken van een kopje koffie in het nabij gelegen hotel-restaurant ’t Spijker.

De bloemen en bloemstukken kunnen op donderdag 4 mei vanaf 18.30 uur worden afgegeven bij het monument.

De Stichting Reünie Paratroopers hoopt en vertrouwt op een grote opkomst en aller deelname!

Zaterdag 27 en zondag 28 mei Internationale Modelbouw Dagen in Elst (Gld) Modelbouwevenement in Elst

ELST - Voor de achtste keer op rij worden in Elst (Gelderland) op zaterdag 27 en zondag 28 mei de Grote Internationale Modelbouwdagen gehouden. Dit evenement, dat eens in de twee jaar georganiseerd wordt, trok twee jaar geleden liefst meer dan 100.000 bezoekers naar Elst. Ofschoon het weer af en toe te wensen overliet, waren de bezoekers laaiend enthousiast over de indrukwekkende presentaties van alles wat op modelbouwgebied te vinden was.


Ook dit jaar vindt dit evenement weer plaats. Op een gebied van liefst vier vierkante meter vinden demonstraties plaats van alle mogelijke takken van de modelbouw, kunt u genieten van allerlei shows op het gebied van modelbouw en presenteren diverse ondernemers op het industriepark De Aam hun producten. Bovendien kunnen kinderen bij de meeste attracties zelf actief aan de slag. Wat kunt u zoal bekijken: doorlopende vliegshows, off-road auto's, RC-trucks, RC-Tractor Pulling, RC-driften, RC-militaire voertuigen en tanks, RC-speedboten en modelbouwschepen, enzovoort.

De organisatie hoopt ook dit jaar weer op schitterend weer (de meeste demonstraties vinden in de buitenlucht plaats) en verwachten een grote toestroom van bezoekers. De grote parkeergarage bij NS-station Elst is gratis toegankelijk. Tijdens deze Internationale Modelbouwdagen rijden er doorlopend gratis bussen van en naar station Elst. Ook rijden er gratis pendelbussenrond over de Industrieweg Oost. Toegang en parkeren gratis. Meer informatie staat op www.modelbouwdagen.nl.

GROESBEEK – De jackpot van de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek begint donderdagavond 27 april weer met 100 euro.

Met de traditionele hoofdprijs van 250 euro is er nog een behoorlijk bedrag in de wacht te slepen. Het bingospel begint om 20.00 uur; de zaal is al om 19.00 uur open. De opbrengst van deze bingoavonden komt geheel ten goede aan een zevental verenigingen: De Treffers, Ikaros, zwemvereniging Groesbeek, fanfare Wilhelmina, sportvereniging Sionsheuvel en Omroep Berg en Dal. Iedereen is op deze bingoavonden welkom.

Eerste expositie geopend in ruimten rond Gasterij 't Groeske

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

GROESBEEK – Zaterdagmiddag is de eerste expositie officieel geopend in en rond Gasterij 't Groeske in het voormalige klooster Mariëndaal aan de Stationsweg in Groesbeek.

De aanwezigen waaronder de eerste zes kunstenaars werden welkom geheten door Theo Giesbers die de aanwezigen meenam in de geschiedenis van Mariëndaal met haar nonnen die zich in 1875 vanuit Kleef in Groesbeek gingen vestigen. Giesbers vond het bijzonder dat de kapel uit 1940/1941 nog geheel in tact is gebleven.

Mede dankzij de Stichting Vitaal Mariëndaal is er in Groesbeek een cultureel centrum bij gekomen waarvoor nu al de ambitie groot is. Dat belooft wat goeds, aldus Giesbers. Ook volgens wethouder Erik Weijers is er iets moois tot stand gekomen. "Met veel kunst en vliegwerk is deze mooie plek tot stand gekomen waar onze amateur-kunstenaars uit de gehele gemeente Berg en Dal kunnen exposeren. Samen moeten we gaan proberen er het kloppend hart van te gaan maken in het centrum van Groesbeek", waarna Weijers de eerste expositie officieel opende. De eerste expositie werd muzikaal omlijst door het accordeon duo Wout Cornelissen en Leon Schelfhout. De in totaal 61 kunstwerken van onder andere Peter Rutten (beeldend kunstenaar), Mechelien Rensen – Derksen (schilderijen) , Harrie Willems (beelden), Marjon Rath (textiele werkvormen en tekenen), Jan de Koning (beelden) en Sjef Reichelt (schilderijen) werden al door velen bewonderd. De kunstwerken zijn dagelijks tussen 11.00 en 17.00 uur te bekijken in de tuinkamer, hal, bibliotheek en Gasterij 't Groeske aan de Stationsweg 9 in Groesbeek.

Stichting 2ehands-zorghulp- middelen deelt opbrengst uit

Foto: Stichting zorghulpmiddelen

GROESBEEK - De stichting 2ehands-zorghulpmiddelen verkoopt de haar aangeboden hulpmiddelen voor het goede doel: 'fun' voor gehandicapte kinderen. Zoals ieder jaar is de balans opgemaakt en is de opbrengst 6.500 euro verdeeld over de passende aanvragen. Dat maakte dat we in april voor Sinterklaas konden spelen!

De opbrengst over 2016 is gegaan naar:
* de ondersteuning van het paardrijden van gehandicapte kinderen, georganiseerd door de Stichting CAP (Centra voor Aangepast Paardrijden van Maartenshoeve en Winkelsteeg);
* de aanschaf van een Racerunner (hardloophulpmiddel voor jongeren met een lichamelijke beperking) door atletiekvereniging Cifla te Nijmegen (zie foto);
* de Speelweek 2017 (voor kinderen met een beperking), georganiseerd door het GVO te Nijmegen;
* de aanschaf van stelten door het Circustheater Stoffel te Nijmegen;
* het Buitenschools Sporten van de Maartenschool (Maartenskliniek te Ubbergen).

"Ook in de toekomst hopen we weer de 'fun' van gehandicapte kinderen te kunnen ondersteunen! Heeft u dus zorghulpmiddelen over of juist nodig (denk daarbij aan rollators – badstoeltjes – toiletsteunen – douchezitjes – (elektrische) rolstoelen – tilliften – hoog/laag bedden – wandsteunen – luierbroekjes et cetera), bel ons op 06 42898537. Op afspraak (want we mogen geen winkeltijden hanteren) zien we u graag op Reestraat 5, Groesbeek (De Horst). Raadpleeg ook www.2ehands-zorghulpmiddelen.nl. Ons aanbod wisselt snel, en we zetten nieuw beschikbare artikelen zo snel mogelijk op de site."

Lente: lekker samen fietsen

Foto: Gijs Kroes

MILLINGEN - Vorig jaar is Stichting Fietsmaatjes Millingen aan de Rijn opgericht met als doel om mensen die zelfstandig niet meer kunnen fietsen de mogelijkheid te bieden samen met een vrijwilliger nog mooie en gezellige fietstochten te maken op een duofiets.

Op een duofiets zit je naast elkaar en de fiets heeft elektrische trapondersteuning, waarbij de vrijwilliger stuurt en trapt. De gast mag lekker meetrappen maar dat is niet noodzakelijk. Naast het lekker buiten zijn is gezelligheid en aanspraak een belangrijk onderdeel van de tocht. Inmiddels zijn er ruim 25 vrijwilligers beschikbaar om samen met een gast frequent een leuke tocht te maken.

"De bijdrage voor de gast hebben wij laag kunnen houden en bedraagt twee euro per rit. Het is mogelijk dat kinderen (vanaf 18 jaar) als vrijwilliger met hun (bejaarde) ouder gaan fietsen en dat geldt natuurlijk ook voor echtparen waarvan een partner niet meer zelfstanding kan fietsen.

Lijkt het u leuk om vrijwilliger te worden of als gast twee tot vier keer in de maand een mooie fietstocht te maken, kijk dan voor meer informatie op www.fietsmaatjesmillingen.nl of neem contact op met Carla Derks (0481 431968)."

Jeu de Boules Golf bij Germania 2017 groot succes

BERG EN DAL - Het Jeu de Boules Golf bij Germania op paaszaterdag is een enorm succes geworden Ondanks het mindere weer hadden zich tegen half drie een veertigtal enthousiaste jeu de boulers gemeld om deel te nemen aan deze activiteit waarbij alle vaardigheden die men bij jeu de boules nodig heeft, werden getest.

Dat gebeurde door het moeten nemen van tien hindernissen waarbij zuiverheid, balsnelheid, kaatsen maar vooral de concentratie van de deelnemers op de proef wed gesteld. De hindernissen moesten allemaal in maximaal zeven worpen worden genomen.

Voor de winnaars waren er drie leuke prijzen beschikbaar maar het ging vooral om het plezier dat men onder elkaar beleefde bij het nemen wat de hindernissen die veelal moeilijker waren dan ze aanvankelijk leken. Bij sommige hindernissen werd zelfs wanhopig geroepen dat ze niet te nemen zouden zijn, maar die uitspraak werd dan vaak meteen teniet gedaan door iemand die liet zien dat het wel degelijk kon.

De uiteindelijek winnaar (Theo Bartholomaus) had uiteindelijk 45 worpen nodig voor de 10 hindernissen en de nummer 40 van de uitslag had hier 69 worpen voor nodig. Theo bleef daarmee het drietal Marietje Janssen, Jan Wijers en Theo Liebers met 1 worp voor want zij hadden alledrie 46 worpen nodig.

Na de wedstrijd was iedereen het erover eens dat dit volgend jaar herhaald moest worden maar dan met 16 hindernissen. Het enthousiasme bij de deelnemers was groot en er werden lovende woorden gesproken tegen de organiastie van dit fantastische gebeuren.

Het volgend jaar dus wegens enorm succes dit jaar op kleine schaal in mei op de prachtige Jeu de Boules banen bij Germania de: kampioenschappen Jeu de Boules Golf Gemeente Berg en Dal. In mei 2018 kampioenschapswedstrijden Jeu de Boules Golf gemeente Berg en Dal bij Germania

William Janssen carrousellid raad

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Burgemeester Slinkman van de gemeente Berg en Dal heeft donderdagavond tijdens de raadsvergadering als laatste agendapunt de 52-jarige William Janssen benoemd tot carrousellid voor Sociaal Groesbeek.

Janssen is vanaf de oprichting in 2006 lid van Sociaal Groesbeek. Janssen is al eerder carrousellid geweest voor Sociaal Groesbeek, maar moest in 2010 vanwege drukke werkzaamheden – eigenaar van een aantal cafés - hiermee stoppen. Nu heeft William nog een horecazaak in Nijmegen en een in Groesbeek. Daarnaast is hij voorzitter van het filmarchief in Groesbeek.

Leerlingen Sint-Martinusschool leggen bloemen bij oorlogsmonument

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Leerlingen van de Sint-Martinusschool in Millingen aan de Rijn hebben een bloemstuk gelegd bij het oorlogsmonument bij het voormalige gemeentehuis aan de Heerbaan in Millingen.

Het is een traditie geworden dat elk haar het monument wordt overgedragen aan de volgende groep 7 om dit monument te adopteren. Het is maar de vraag of het oorlogsmonument het volgend jaar nog op dezelfde plaats staat. In ieder geval vindt de dodenherdenking op 4 mei nog plaats bij het monument bij het voormalige gemeentehuis aan de Heerbaan.

Open dag Nijmeegse stadstuinen

NIJMEGEN - Dit jaar vindt op zaterdag 10 juni van 10.00 – 17.00 uur voor de negentiende keer de Open Dag van de Nijmeegse Stadstuinen plaats. Op deze zaterdag wordt het verborgen groen van Nijmegen zichtbaar als ruim 25 particuliere tuinen worden opengesteld voor het publiek.

Tuinliefhebbers krijgen de unieke kans kennis te maken met de groene oases in de gemeente Nijmegen, die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor het publiek. Iedereen is welkom!

De kracht van het evenement ligt in de variatie aan tuinen. Grote tuinen, kleine tuinen. Gecultiveerd of wild. Elke tuin met zijn eigen verhaal. Met als gezamenlijke noemer het enthousiasme waarmee iedere tuinder bezig is in haar of zijn paradijs!

In enkele tuinen wordt door kunstenaars geëxposeerd! Verdere info staat op www.nijmeegsestadstuinen.nl

Romeinen leefden in luxe achter de limes Fietsroute langs Romeinse schatten

RIJK VAN NIJMEGEN – Op 20 april is een bijzondere fietsroute geopend die 28 plekken uit de tijd van de Romeinen met elkaar verbindt.

Aan de route van 49 kilometer staan bij veel van de hotspots-informatiepanelen en kan er op diverse plekken met de mobiele telefoon een verhaal over die plek in de Romeinse tijd worden beluisterd. Ook zijn er onderweg prachtige 360 graden-animaties waarmee je kunt rondkijken in het leven van toen. De route kan met een gratis route-app worden gevolgd en er is een handige routegids verschenen.

Onderbezetting brandweer Groesbeek baart politiek ernstige zorgen

BERG EN DAL –Onderbezetting van de vrijwillige brandweer in Groesbeek baart de politiek ernstige zorgen. De fractie van Sociaal Groesbeek heeft in een schrijven aan het college met verbazing gelezen dat de brandweer van Groesbeek te laat was bij de brand in restaurant De Put aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal.

De partij vindt dit verontrustend en heeft de volgende vragen aan het college gesteld:
- Is er sprake van een structurele of incidentele onderbezetting bij de posten Groesbeek, Ubbergen en Millingen aan de Rijn ?
- Is dit een direct gevolg van de regionalisering van de Veiligheidsregio Gelderland Zuid?
- Onlangs hebben er brandveiligheidscontroles plaats gehad in de zorggebouwen in de gemeente Berg en Dal, is het aannemelijk om ook de gebruiksfunctie horeca/bijeenkomst gebouwen, te
controleren in het kader van brandveiligheid? En wat is het brandveiligheid c.q. risiconiveau van deze gebruiksfuncties.
- Is er nog sprake van beroepskrachten op de genoemde posten en zo ja, hoeveel beroepskrachten zijn er gestationeerd per post?
- Hoeveel vrijwilligers zijn er per post? Wonen deze vrijwilligers in de nabijheid van de kazernes. Is er rekening gehouden bij de aanstelling van vrijwilligers, met reistijden van en naar de kazerne? Is sprake van piketdiensten en zo nee, waarom niet?
- Bij de post Groesbeek is er sprake van een mogelijke herschikking van voertuigen. Zo zou er sprake zijn van het vertrek van de hoogwerker en het vertrek van een tankautospuit? Heeft dit indien deze herschikking daadwerkelijk geschiedt, invloed op de motivatie van de vrijwilligers?
- Lopen onze inwoners door de regionalisering extra gevaar? Wat doen we om in de toekomst een onderbezetting van de posten te voorkomen?
- Aangezien onze vragen betrekking hebben op de veiligheid, dan wel het veiligheidsgevoel van onze inwoners, willen wij een snel antwoord op onze vragen en is een beantwoordingstermijn van 30 dagen irreëel. Aldus de fractie van Sociaal Groesbeek, die overigens vol lof waren over de brand- weer vrijwilligers.

Burgemeester Slinkman reageerde summier op de vragen van Sociaal Groesbeek. Hij liet weten dat vroeger ook de beroepskrachten van de brandweer ook uitrukten, maar die zijn nu elders ondergebracht. "Ik maak me ook zorgen over de daguitruk van de vrijwilligers die over het algemeen een eigen baan hebben. Ik zal met de Veiligheidsregio Gelderland Zuid gaan overleggen op welke wijze we dit probleem op kunnen lossen. Misschien is het mogelijk dat de vaste krachten weer in Groesbeek gesetteld kunnen worden zodat zij ook mee uit kunnen rukken."

Hennie Eikholt (GVP) liet weten dat vroeger diverse buitendienst medewerkers ook lid waren van het vrijwillige brandweerkorps die waren vlak bij als er brand was en konden snel uitrukten. Toen was er geen onderbezetting. Robert Houkes (C'90) was van mening dat een vrijwilliger van de brandweer veel vrije tijd kwijt is en dagen op moet nemen om aan alle taken, opleidingen, cursussen en oefeningen te kunnen voldoen. Hij stelde voor de vrijwilligers hiervoor financieel tegemoet te komen.

Zo gauw Slinkman de gesprekken met de Veiligheidsregio Gelderland Zuid heeft afgerond zal hij de gemeenteraad informeren zo liet hij weten.

Kalorama Wandeltocht ideale training voor Vierdaagse

BEEK - Op zaterdag 20 en zondag 21 mei wordt voor de 79e keer de Kalorama Wandeltocht gehouden. Wandelaars kunnen voor de ééndaagse kiezen uit vijf afstanden: 5, 10, 20, 30 of 40 km per dag.

Men kan ook het tweedaagse parcours lopen met totale afstanden van 50, 60, 70 of 80 km. De mooiste wandeltocht. De routes leiden onder andere door Beek-Ubbergen, de prachtige Ooijpolder en, afhankelijk van de afstand, over Duits grondgebied. Uiteraard klimt men ook door het heuvellandschap van Berg en Dal. Alle wandelaars doen Verpleeghuis Kalorama aan, ongeacht welke route men loopt. De opbrengst van de tocht komt ten goede aan de bewoners van Stichting Kalorama.

De Kalorama Wandeltocht is van oudsher een goede laatste test of men de Vierdaagse aan kan. Vooral het tweedaagse parcours is hier uitermate geschikt voor.

Inschrijven kan op zaterdag en zondag tussen 07:00 en 14:00 uur; afmelden kan uiterlijk tot 17:00 uur. De start is vanuit het Kulturhus aan de Roerdompstraat 6 in Beek. Op zaterdag- en zondagmorgen rijdt er een speciale pendeldienst voor de wandelaars van het CS Nijmegen (ingang Mercure Hotel naast het CS) naar het startpunt in Beek. De vertrektijden zijn: zaterdag 07:30 en 08:30 uur en zondag 07:30, 08:30 en 09:15 uur.

In 2018 vindt de 80e Kalorama Wandeltocht plaats op 26 en 27 mei. Noteer deze datum alvast in uw agenda! Meer informatie kunt u vinden op www.kaloramawandeltocht.nl. Like ook de Facebookpagina!

Spuulput in De Smorenhoek en wegdek

REGIO - De Smorenhoekse Spuulput ligt er weer spik en span bij na een grondige was en zuigbeurt, anders is het gesteld met het wegdek waarbij het gat in de weg steeds groter wordt.

Wanneer gaat de eerste verkeersdeelnemer er op de fiets of motor daar onderuit? ( even voor de duidelijheid: alleen de binnenkant van de Spuulput is onderhanden genomen). Aldus buurtreporter Henk Burgers.

Kindervrijmarkt op Koningsdag op Dorpsplein in Groesbeek

Foto: Werkgroep Koningsdag

GROESBEEK - Ook dit jaar is er op koningsdag in Groesbeek weer een oranje kinderfestijn. Op donderdag 27 april is het Dorpsplein (voor het gemeentehuis) in Groesbeek van 8:30 tot 15:00 uur omgetoverd tot een leuke kindervrijmarkt. Aanmelden is niet noodzakelijk en de toegang is gratis.


Alle kinderen uit Groesbeek en omgeving zijn welkom om hun spulletjes te verkopen op het Dorpsplein. Ze mogen naast het verkopen van eigen spullen, ook het publiek verbazen met knappe kunsten, zoals bijzondere muzikale talenten, jongleren, goochelen, of door te tonen hoe goed ze stil kunnen staan als Living Statue. Alle talenten zijn welkom.

Op 29 april as zijn Johan en Dinie van Gelder
al 40 jaar gelukkig getrouwd. Wij wensen hen
nog veel gezonde en gelukkige jaren samen!
Liefs van jullie familie

Dit knappe stel
viert op 27 april
hun 45 jarig huwelijk.
Jan en Roos willen hen
hiermee van harte feliciteren,
en een mooie dag wensen.

Zoey & Quinty Lenting zijn jarig!
Hiep hiep hoera, op 27 April 7 jaar.
Een fijne dag. Opa Hans Oma Ivon.

Wat u niet wist over deze drogist:
Hij is nu ook gediplomeerd in de hardloperij.
En dat maakt ons heel blij!
B.o.d. De Sprinters

Niet gewonnen toch de krant gehaald.
Onze joker, proficiat met je
75 ste verjaardag! Het was gezellig.
De kaartclub.

Hiep hiep hoeraaaaa
Op 27 april blaast Thijs zijn 1e kaarsje uit!
Gefeliciteerd lieverdje..
Kusjes van Papa, Mama, Luuk en Tessa

Deze lieve meid wordt 27 April 4 jaar!
Ze wordt gefeliciteerd door
Opa en Oma Stienstra

Deze lieve schat wordt 30 april 2017
25 jaar. We houden van je.
Van harte gefeliciteerd.
Stefan, papa, mama,
oma,eva,kim en anthony.

Hiep hiep hoera!
Ja ja Danielle 40 jaar.
van harte gefeliciteerd!
Groetjes van je kids en zusters en vader

Hoera!
3 mei wordt Luuk 6 jaar
Gefeliciteerd lieve schat!
Dikke kus van mama
en een knuffel van Daan

Noviomagumtocht

HEILIG LANDSTICHTING - Op zondag 30 april houdt wandelvereniging Magnus haar jaarlijkse Noviomagumtocht.

Deze unieke tocht voert de wandelaars vanaf startbureau Hotel Restaurant Konbanwa, Nijmeegsebaan 53, Heilig Landstichting, door een prachtige omgeving, waar bossen en heuvels elkaar afwisselen. "Van hinderlijk verkeer zult u maar weinig last hebben omdat al onze routes zo zijn uitgezet, dat zij grotendeels door de bossen gaan. De talrijke heuvels die opgenomen zijn in het parkoers kunnen soms lastig te nemen obstakels zijn.

De afstand van 40 km (speciaal voor de wat doorgewinterde wandelaar) is best pittig te noemen. Er kan gestart worden op de volgende tijden:

5 – 10 km tussen 08.00 en 14.00 uur

15 – 20 km tussen 08.00 en 12.00 uur

25 – 30 – 40 km tussen 08.00 en 10.00 uur

De Noviomagumtocht biedt voor jong en oud een uitgelezen kans om er een dagje helemaal uit te zijn en is natuurlijk ook heel geschikt als voorbereiding voor de Nijmeegse Vierdaagse! Het startbureau is met het openbaar vervoer te bereiken met lijn 5: Nijmegen-Groesbeek, halte Sionsweg, Heilig Landstichting.

Er is voldoende parkeergelegenheid. Inlichtingen over de Noviomagumtocht zijn te verkrijgen via www.wvmagnus.nl of telefonisch 024 3445125 of 06 51757645.

In 1918: beukennoten door het Rijk opgekocht á 25 cent per kilo

Foto: Archief Gerrie Driessen

GROESBEEK - Veel dorpelingen leefden vroeger van alles wat de natuur hen bood. Vooral de bossen waren van levensbelang. Er werd wild gestroopt, de hei diende voor het maken van bezems en heimandjes, het hout werd gesprokkeld om te verkopen als kachelhout en het plukken van bosbessen was een zeer belangrijke bron van inkomsten. Daarnaast werden er dennenappels, eikels en beukennoten geraapt en daarover is interessante informatie gevonden. Uit het onderstaand bericht blijkt namelijk dat het rapen en inkopen gebeurde onder toezicht van de Rijksoverheid.

Door Gerrie Driessen

Heemkundekring Groesbeek.

Bericht uit de Prov. Geldersche en Nijmeegsche Courant van 21 en 28 september 1918: Rijksinzameling Beukennoten in 1918

Aan de rapers van Beukennoten wordt hierbij nog eens kennis gegeven, dat de aflevering UITSLUITEND mag geschieden aan houders van een door de Regering verstrekte ONTVANGSTKAART in ORANJEKLEUR. Aangezien alle andere aflevering strafbaar is wordt den rapers nadrukkelijk aangeraden bij de inlevering van de noten zich te overtuigen of de houder die kaart steeds bezit. BIJVOORKEUR BEZORGE MEN DE NOTEN BIJ DEN ONTVANGER, DIE HET MEEST NABIJ WOONT. De ontvangers moeten 25 cents per kilo uitbetalen voor goede rijpe en schone noten, zonder steentjes of doppen. Overal waar Beukennoten te vinden zijn raadplege men de blauwe aanplakbiljetten. STRENG VERBODEN IS HET AFSLAAN, AFSCHUDDEN OF OP ANDERE WIJZE ONTIJDIG VERWIJDEREN DER NOTEN. Hierbij de namen van allen, die door de Regering tot ontvangstname gerechtigd zijn.

(De lijst bevat namen in de plaatsen: Sint Anna, Beek, Hees, Neerbosch, Malden, Berg en Dal en Meerwijk, Groesbeek, Plasmolen, Mook en Middelaar; hier niet allemaal opgesomd.)

Te Beek: K.J.van Echtveld, G.Gerritsen en G.v.d.Brink. Te Berg en Dal: W.A. Derksen, J.Janssen en Th.Wanders. Meerwijk: P.Kamps (boswachter), J.Maas Uilenput, M.van Driel (boswachter) en N.Arts (Holdeurense Hof). Te Groesbeek: L. Driessen (Stekkenberg), W. Kersten (Stekkenberg), Jac. Kouws (Herwesdaal), W.Wellens (Heikant), L. Dennissen, G. Klok (Lagewald) en G. de Bruin (Vilje). De foto dateert circa 1920 en toont geen beukennoten – maar dennenappelrapers.