GN Lingewaard

1 mei 2019

GN Lingewaard 1 mei 2019


Wie helpt de Bemmelse Paardendagen?

Ponymarkt Bemmel. (foto: Jo de Haar) Jo de Haar

BEMMEL - De Bemmelse Paardendagen komen er weer aan. Nog 100 dagen en dan is het weer zover. In het centrum vindt de Ponymarkt plaats op 12 augustus. De Buitenzorg Kortebaandraverij wordt op 13 augustus verreden op De Teselaar. "Wij vanuit de Bemmelse Paardendagen hebben er weer zin in om hier een mooi evenement van te maken."

"Om de Bemmelse Paardendagen nog beter te laten verlopen doen wij een beroep op u. Het zou fijn zijn als meer mensen ons willen helpen bij het organiseren van de activiteiten. Vele handen maken tenslotte licht werk. Met meer mensen gaat het makkelijker, sneller en verminderd de inspanning voor ons allemaal. We moeten toch gezamenlijk zorgen dat onze tradities in stand worden gehouden voor de toekomst.

Wij zijn een groep enthousiaste mensen die met plezier beide dagen organiseert. Wij zoeken ondersteuning voor in het bestuur, die helpt bij de voorbereidingen. En wij zoeken ondersteuning van vrijwilligers op de dagen zelf. Met name tijdens de start van de Ponymarkt om 04.00 uur is er ondersteuning nodig om de markt op te bouwen, de handelaren met hun dieren te begeleiden en de secretariaatstent te bemensen. Wie helpt ons? Heb je iets met paarden of vind je het gewoon leuk om mee te helpen met de organisatie, meld je aan.

Ook hiervoor geldt dat je ons kunt benaderen via de mail: info@bemmelsepaardendagen.nl. Voor meer informatie kun je ook terecht bij de voorzitter van de stichting, Cor Grasmeijer. Hij is bereikbaar onder telefoonnummer 06 51608051."

Bloesemrit met de Angerse Oldtimer Club

Molen in Zevenaar als pauzeplaats. (foto: Johan Kuster)

ANGEREN - Op zondag 5 mei gaat de Angerse Oldtimer Club de Bloesemrit rijden. De rituitzetters hebben er weer een mooie rit van gemaakt. Voor de auto's, motoren, bromfietsen, Solexen en traktoren.

Ieder rijdt een eigen rit door de Betuwe met een gezamenlijke pauzeplaats. Vanaf 9.30 uur kunnen de deelnemers zich inschrijven bij clubhuis Herberg De Letste Stuyver aan de Molenstraat 6 in Angeren. Danielle en Gerben hebben de koffie klaar. Onder het genot van een kopje koffie komen de verhalen boven drijven. Na het inschrijven wordt er rond 10.30 uur gestart. Als eerste vertrekken de auto's. Dan de motoren, bromfietsen en Solexen. Als laatste vertrekken de traktoren om de veiligheid te waarborgen.

"Bent u in het bezit van een oldtimer en geen lid, meldt u aan en rijdt rustig mee. Aanmelden kan tot en met vrijdag 3 mei via mail info@angerseoldtimerclub.nl of bel Johan Kuster 06 13189274. Zo kan de organisatie inschatten hoeveel deelnemers er te verwachten zijn. Gezien routebeschrijvingen en natje en droogje op de pauze plaats. Het publiek is ook welkom om de deelnemers uit te zwaaien tijdens de start.

Herdenken en vieren 4/5 mei

Onderweg naar Bemmel.

LINGEWAARD - Op zondag 5 mei – Bevrijdingsdag – zal het bevrijdingsvuur in Huissen opgehaald worden door wandelaars van deBol en kan iedereen die de tocht mee wil maken aansluiten om 10.30 uur op de Markt in Huissen.

Na een korte en feestelijke ceremonie zullen verschillende loopgroepen het vuur naar de diverse kernen van de gemeente Lingewaard brengen. De wandelaars uit Bemmel lopen via de Heuvelsestraat waar bij de kapel van 'Maria van de bloeiende Betuwe' wordt stil gestaan. Na een korte plechtigheid worden er bloemen neergelegd bij de kapel of kan men een kaarsje opsteken!

Voor alle wandelaars is er daarna een pauze met koffie en broodjes. Na de pauze gaat de tocht verder naar Bemmel en zal het vuur gebracht worden naar het Oorlogsmonument op het gazon bij kasteel De Kinkelenburg in Bemmel, waar deze tocht wordt afgesloten met een korte plechtigheid.

Het bestuur van stichting deBol nodigt graag jong en oud uit om aan deze bijzondere tocht mee te doen. "Het zou fijn zijn als u ons (in verband met koffie en broodjes) even via de mail: stichting.debol@planet.nl laat weten of u mee gaat lopen en met hoeveel personen u gaat deelnemen. Voor deelname aan deze tocht, inclusief koffie en lunch vragen wij vier euro per persoon (u kunt dit betalen voor vertrek uit Huissen). Meer informatie staat op: www.debolbemmel.nl of bel ervoor naar 06 54975063 / 06 22540214."

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 4 mei
H.Maria Geboorte Driel: 19.00 u: oecumenischeviering, dodenherdenking
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 18.30 u: eucharistieviering, G. Peters, samenzang

Zondag 5 mei
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Musica Amare
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Exotherm, Gangulphusdag
O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren: 9.30 u: woord- en communieviering, Lit. werkgroep, Ubi Caritas
St. Leonardus Oosterhout: 11.00 u. eucharistieviering, F. Bomers, GK De Levensbron, Bevrijdingsviering

Doordeweekse vieringen R.K. Parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg 09.30 u. kerk, 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel, 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Ingezonden brief

Politiek en Lingewaard

Helaas kon ik door gezondheidsproblemen alleen volgend de lokale politieke ontwikkelingen tot mij nemen. Toch reageer ik nu nog op de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen en het gevormde college. Na afloop van de provinciale verkiezingen moge duidelijk zijn dat er onvrede bestaat bij vele burgers. Vorig jaar waren er in Lingewaard al flinke wijzigingen zichtbaar. Behoudens de VVD kregen de college partijen flinke klappen. De forse winst van de VVD verbaasde mij, maar misschien had dit te maken met een bestuurlijke coupe van een clan uit Doornenburg. In de eerste gesprekken toonde winnaar VVD haar goede wil en ging met de winnende partijen aan tafel zitten. De Rutte-truc, die hij ook na de Tweede Kamerverkiezingen toepaste. Dat een college met de andere winnende partijen niet zou lukken, stond bij voorbaat vast. Daarom maar vlot daarna met de oude vertrouwde partijen om tafel en doorgaan op de oude voet. De matig presterende WMO-wethouder Sluiter van LBL mocht zich als wethouder nu gaan bezighouden met onder andere sport- en woningbouwprojecten. Nieuwkomer Slob uit Doornenburg mocht zich als wethouder gaan bezig houden met de WMO. De oude CDA-wethouder Pere, bekend om nogal wat blunders, trad niet af, maar kwam als fractievoorzitter van het CDA terug. Verrassend. VVD-wethouder Witjes houdt zich onder andere bezig met woningbouw en past op de financiën, maar verzoeken van burgers over gemaakte kosten en financiële verliezen in enkele discutabele projecten worden niet direct en duidelijk beantwoord? Jammer en bedenkelijk!! Het nieuwe college ging op de oude voet verder. De opgeborrelde onvrede bij de burger werd genegeerd. Is er nu al sprake van een verbeterde uitvoering van de WMO? Sport- en woningbouwprojecten worden binnen niet al te open en bevriende netwerken ontwikkeld. Van objectieve kritiek uit de gemeenteraad is weinig te merken. Is dit het bestuur en de gemeentelijke democratie die de burger in Lingewaard wenst?

Ben Maasman

Angeren

Het landschapsinventarisatieproject in Lingewaard

De laatste trainingsactiviteiten. (foto: Jos Peters) Jos Peters

LINGEWAARD - Stichting Lingewaard Natuurlijk gaat de komende maanden met vrijwilligers alle landschapselementen inventariseren. Voor dit landschapsinventarisatieproject zijn uit alle kernen van Lingewaard, de afgelopen maanden meer dan twintig vrijwilligers getraind door Landschapsbeheer Gelderland.

Het doel van deze inventarisatie is een overzicht te maken van alle landschapselementen in het buitengebied van Lingewaard. Deze informatie is van belang om de situatie nu vast te leggen. De ontwikkeling van het landschap te analyseren en plannen voor de toekomst te maken.

"Het landschap hoort bij onze dagelijkse leefomgeving. Het is de plek waar we ons thuis voelen en vrij kunnen bewegen. Waar we graag recreëren en in verbinding staan met de natuur en de aarde. Veranderingen in het landschap gaan meestal erg langzaam, maar er zijn wel altijd veranderingen. Natuurlijk, hebben wij wel een vermoeden over hoe veranderingen ons landschap kunnen bepalen, maar we willen het zeker weten en daarom gaan we meten. Want meten is weten!

Binnenkort kunt u groepjes vrijwilligers tegenkomen bij hun meetactiviteiten. De coördinatie van de activiteiten is in handen van Stichting Lingewaard Natuurlijk." Het project wordt begeleid door Stichting Landschapsbeheer Gelderland, gefinancierd door de gemeente Lingewaard en is afgestemd met de agrarische belangenorganisatie LTO.

'Help ons aan de traplift'

HUISSEN - "Hoe gaat het met de traplift in ons museum. We zijn nog niet op de eerste etage, maar we gaan wel omhoog. Vandaar dat ik u nogmaals vraag om uw bijdrage te leveren, zodat ook diegenen die minder goed ter been zijn naar boven kunnen komen in ons museum De Hof van Hessen."

"Wilt u de situatie zelf eens bekijken, dan bent u van dinsdag - zondag van 14.00 tot 16.30 uur welkom in de Vierakkerstraat 39 in Huissen. Ook breng ik nog eens onder uw aandacht de Rabo Clubkasactie, waar u uw stem op de Historische |Kring kunt uitbrengen. Elke stem brengt de trap[lift weer iets naar boven. De stand staat op dit moment iets boven de 2000 euro. U kunt uw bijdrage storten op rekening NL74 RABO 0124 0197 22."

Activiteiten Oranje Stichting Gendt

Eigengereid. (foto: E. Blankert)

GENDT - Vrijdagavond 3 mei om 19.00 uur is de feestavond 55+ in Gendt. Alle mensen van 55 jaar en ouder worden verwacht in zaal Providentia voor een gezellige feestavond.

In samenwerking met Ouderen Vereniging Gendt is weer een zeer aantrekkelijk programma tot stand gekomen. De avond zal geheel in het teken staan van amusement door Eigereid Zij zullen u ongetwijfeld amuseren met een programma vol gezelligheid en de vertolking van bekende en nostalgische liederen. U zult zich absoluut geen minuut vervelen!U wordt natuurlijk weer ontvangen met koffie, iets lekkers erbij en enkele (gratis) consumpties. Dankzij sponsoren die ons elk jaar ondersteunen. met vele prachtige prijzen is de kans groot dat u niet met lege handen huiswaarts keert als u lootjes koopt ter ondersteuning van de avond. Meer informatie staat op http://www.swo-gendt.nl/OVGpagina.html.

Stedelijke Muziekvereniging Huissen verzorgt Bevrijdingsconcert

HUISSEN - Zondag 5 mei verzorgt de Stedelijke Muziekvereniging Huissen -samen met Dick van Altena- het traditionele Bevrijdingsconcert in de Stadsparochiekerk Huissen, aanvang 20.00 uur.

Het is het eerste concert van de Stedelijke Muziekvereniging onder leiding van de nieuwe dirigent Rudy Böhmer. Deze heeft een rijke muzikale loopbaan onder meer als kapelmeester bij de Koninklijke Luchtmachtkapel en dirigeert momenteel diverse orkesten in de regio. Tijdens het bevrijdingsconcert worden vijf bekende muzikale werken ten gehore gebracht die in het teken staan van de bevrijding. Daarnaast begeleidt het orkest Dick van Altena in enkele van zijn zangnummers. Met het aantrekken van Böhmer kiest de 'Stedelijke' voor een orkest dat zich verder wil bekwamen in de moderne harmoniemuziek. Rudy Böhmer arrangeert de meeste werken zelf en het bestuur hoopt en verwacht hierdoor op een nieuw elan voor het orkest zodat gevorderde muzikanten interesse krijgen voor de Stedelijke Muziekvereniging.

Daarnaast is het de bedoeling bij jongere muzikanten meer belangstelling te wekken om bij een harmonie-orkest te spelen. Want dat is een probleem waar veel orkesten mee te kampen hebben. Daarom werkt de Stedelijke Muziekvereniging nauw samen met basisscholen om de jeugd hiervoor te interesseren. Is eenmaal de belangstelling gewekt dan heeft de Stedelijke Muziekvereniging zelf docenten in dienst die de leerlingen verder kunnen opleiden in het spelen van allerlei muziekinstrumenten.

"Heb je interesse, schroom niet, kijk op www.stedelijkemuziekhuissen.nl en meld je aan voor lessen of voor het orkest. Sturen van een mail kan ook naar: stedelijke@gmail.com."

Training over laaggeletterdheid

BEMMEL - In samenwerking met Stichting Lezen en schrijven organiseert Stichting Welzijn Lingewaard de training ‘Signaleren en doorverwijzen Laaggeletterdheid’.

De training is primair bedoeld voor SWL vrijwilligers van de Participatiepunten en/of vrijwilligers die betrokken zijn bij de doelgroep. Ook vrijwilligers/medewerkers van samenwerkingspartners als Rijnstad, Bibliotheek, PlanGroep et cetera zijn welkom. Aan de cursus kunnen maximaal 15 deelnemers deelnemen. Bij overschrijding van dit aantal zullen wij proberen om iedere genodigde instelling of ieder Participatiepunt te laten deelnemen.

De training ‘Signaleren en doorverwijzen Laaggeletterdheid’ is dinsdag 14 mei van 9.30 tot 11.30 uur bij SWL, Cuperstraat 9 in Bemmel (ruimte 2). Deelname is gratis. Opgeven kan via het SWL Meldpunt (uiterlijk voor 10 mei), 088 2552555 of email: meldpunt@swlingewaard.nl.

Koffieochtend Zilverkamp

HUISSEN - Op 2 mei is men vanaf 10.00 uur weer welkom op de koffieochtend Zilverkamp in De Brink. "Wilt u daarvoor nog een uurtje wandelen dan kunt u aansluiten bij het Wandeluurtje om 9.30 uur. Er wordt gestart vanaf de Wagenweg 12 (ingang zalencentrum Kuul) en daarna een rondje Zilverkamp gelopen."

Als de wandelaars terug zijn rond 10.30 uur, zal de heer Moein Hasanzadeh, beleidsmedewerker Mantelzorg, vrijwilligers en ouderen zich even komen voorstellen. Natuurlijk is er nog genoeg tijd over om gezellig bij te kletsen, een vraag te stellen aan iemand van het ParticipatiePunt of het Energieloket. Neem de buurvrouw/-man of kennis mee en schuif gezellig aan koffieochtend op donderdag 4 april van 10.00-12.00 uur in De Brink.

Voorjaarsmarkt op Pro College Bemmel

BEMMEL - Op woensdag 15 mei van 14.00 tot 17.00 uur is er weer de jaarlijkse voorjaarsmark op PRO College Bemmel.

Restaurant met high tea, hapjes en drankjes. Voor de high tea is reservering gewenst per e-mail naar bemmel@procollege.nl.

Verder is er de verkoop van perkgoed, vaste planten, bloemen, groenten en kruiden. En producten die leerlingen gemaakt hebben bij de praktijkvakken. Ook worden er tweedehandse spullen verkocht. Er zijn Oudhollandse spellen en voor de kinderen leuke activiteiten.

Bevrijdingsvuur in Gendt

GENDT - Zondag 5 mei wordt het bevrijdingsvuur in Gendt ontstoken.

Om circa 13.00 uur is de ontvangst van de lopers van Stinase, die het vuur van uit Wageningen en Huissen naar Gendt brengen. Voor hun inspanningen is er koffie en broodjes. Na enkele toespraken zal bij het monument zal het bevrijdingsvuur worden aangestoken. Het bevrijdingenmuseum Niemandsland zal dan ook geopend zijn. Voor volgend jaar als de 75 bevrijding wordt gevierd is men bezig een zeer attractief programma te maken.

Koffieochtend Zilverkamp

Koffieochtend Zilverkamp

HUISSEN - Op 2 mei is men vanaf 10.00 uur weer welkom op de koffieochtend Zilverkamp in De Brink. "Wilt u daarvoor nog een uurtje wandelen dan kunt u aansluiten bij het Wandeluurtje om 9.30 uur. Er wordt gestart vanaf de Wagenweg 12 (ingang zalencentrum Kuul) en daarna een rondje Zilverkamp gelopen."

Als de wandelaars terug zijn rond 10.30 uur, zal de heer Moein Hasanzadeh, beleidsmedewerker Mantelzorg, vrijwilligers en ouderen zich even komen voorstellen. Natuurlijk is er nog genoeg tijd over om gezellig bij te kletsen, een vraag te stellen aan iemand van het ParticipatiePunt of het Energieloket. Neem de buurvrouw/-man of kennis mee en schuif gezellig aan koffieochtend op donderdag 4 april van 10.00-12.00 uur in De Brink.

Maurice en Jennifer van Bemmel naar de bergen 'Te Zwitsers om nog in Nederland te kunnen leven'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Maurice Wigman die alweer 15 jaar in Zwitserland leeft met Jennifer Bannwart, beiden uit Bemmel. Het stel is inclusief hun vier dochters helemaal happy in de Alpen. 'De bergen zijn geweldig, wat ik niet mis aan Nederland is dan ook dat het zo plat als een pannenkoek is'.

,,Ik heb al van kleins af aan gezegd dat ik in het buitenland zou gaan wonen, in Amerika of Australië. Dit waren de landen waar je vroeger alleen over las en spannend en avontuurlijk leken." Aldus Maurice Wigman. Die tot zijn 18e in Bemmel woonde en daarna -vanwege studie- in Tilburg, Maastricht en Nijmegen. Hij kwam aan zijn jonge buitenlandwens tegemoet toen hij in 1999 voor een jaar naar Amerika ging.

Maar 'pas' in 2004 volgde een heuse emigratie. Naar Zwitserland! Want toen Maurice terug was uit de VS leerde hij -op de tennisbaan van TC Bemmel, want nog steeds lid- Jennifer Bannwart kennen en haar vader is Zwitsers.

,,Na mijn afstuderen ben ik in 2004 naar Luzern gegaan, waar Jennifer al een jaar woonde. We hebben inmiddels 4 dochters, Puk van 7, Teuntje van 5, Jip van 4 en Frea Franzi van 6 maanden. Ze zijn meer Zwitsers als Nederlands, hebben ook alleen een Zwitsers paspoort, en spreken voornamelijk Zwitsers met elkaar tijdens het spelen, ondanks dat wij zelf eigenlijk Nederlands met ze praten.''

Het gezin woont sinds 2017 in Engelberg, op 1000 meter aan de berg Titlis van 3000 meter. ,,Een typisch Zwitsers ansichtkaart skidorpje. De zomers zijn er kort en de winters lang. Op 5 april viel er nog een meter sneeuw, maar dit kan eind april ook nog gebeuren. De kinderen staan 's winters bijna dagelijks op de skipiste en ook in de zomer verbrengen we veel tijd door in de bergen.''

'Bemmel verandert'

Jennifer werkt als sociaalpedagoge en Maurice op een tweetalige basisschool, waar hij Engels doceert. ,,Het leven hier bevalt ons goed. Doordat er veel toerisme is, heb je in vergelijking tot andere dorpen veel restaurants, hotels, barretjes, flexibele openingstijden en leeft het daardoor meer als in andere dorpen. Als je deelneemt aan het verenigingsleven, integreer je snel. We voelen ons inmiddels toch meer Zwitser dan Nederlander. We zijn in ieder geval aardig 'verzwitserd' in ons doen en laten. Al zijn we nog steeds wel veel directer dan een Zwitser.''

Het gezin komt hooguit nog maar eens per jaar naar Nederland/Bemmel. ,,Meestal vragen de kids al na een paar dagen of ze terug mogen naar de bergen. Maar het is altijd gezellig om weer even terug te zijn en familie en vrienden te bezoeken. We zijn telkens verbaasd hoe snel een dorp als Bemmel en de omgeving ervan verandert.''

Maurice zegt nog nooit heimwee te hebben gehad. ,,Dit komt denk ik ook omdat het voor mij altijd al duidelijk was dat ik niet in Nederland zou blijven.'' Terugkeren doen ze 'zeker niet meer'. ,,We hebben het hier zo goed naar onze zin, onze kinderen zijn hier geboren en zijn echte Zwitserse Alpenbokjes. We zijn inmiddels geloof ik te veel Zwitsers om nog in Nederland te kunnen leven. En de bergen, die kunnen wij niet meer missen!''


'We zijn natuurmensen, onze kinderen zijn echte Zwitserse Alpenbokjes'

Toneeluitvoering Jong Belegen

Groepsfoto Jong Belegen. (foto: Jong Belegen)

BEMMEL - Toneelgroep Jong Belegen van SAB (Senioren Actief Bemmel) is al maanden enthousiast aan het repeteren voor de uitvoeringen in De Kinkel.

De optredens zijn gepland op zaterdagavond 18 en zondagavond 19 mei. De aanvang is om 20.00 uur. Dit jaar is er gekozen voor twee komische eenakters. In 'Bezoek voor graaf Roderick' loopt het hele huis vol met kibbelende dames. Zij brengen een bezoek aan de zieke Graaf Roderick. Daarna volgt: 'Gebrul in Huis'. Willy komt bij de gravin de hand van haar dochter vragen. Alles loopt in het honderd als er vanuit de keuken plotseling een groot gevaar dreigt.

Vanaf begin mei zijn de toegangskaarten à 7,50 euro verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en modehuis Poortman.

Exodustocht biedt zich aan

Bij de Bloesemtocht maakt men kennis met de Exodustocht. (foto: Martien van Hemmen)

HUISSEN - Al geruime tijd wordt gewerkt aan een bijzondere editie van de Exoduswandeltocht. De wandelaars zullen op zaterdag 29 juni weer kennis nemen van een mix die bestaat uit sportieve, culturele, natuurlijke en historische elementen.

Er zal regelmatig muziek te beluisteren zijn langs het parcours. Huissen centrum zal zich weer presenteren als gastvrij stadje waar het gezellig is. Bovenal zal voor iedere wandelaar op de één of andere manier voelbaar worden dat het òòk een herdenkingstocht is. In 2019 herdenken we dat 75 jaar geleden de operatie Market Garden strandde. De daaruit voortvloeiende evacuatie van alle burgers wordt met de Exodustocht herdacht. U loopt langs diverse monumenten en op een traject dat destijds gebruikt werd op de vlucht.

Nu zijn het prachtige dijken en mooie wegen waar we in vrede en vrijheid kunnen wandelen. Om half 10 is er op 29 juni weer de bijeenkomst voor een ieder bij het Massagraf. In het kader van Gelderland Herdenkt zijn er tientallen projecten. "Deze sportieve activiteit mag u niet missen. Voor een ieder is er een geschikte afstand; en voor de 4-daagse loper een geschikt onderdeel van de voorbereiding. De Goede Doelen partner is het Rode Kruis. Een deel van uw bijdrage gaat naar deze organisatie. Digitaal inschrijven kan. Ter plekke aanmelden ook. Kijk voor info op www.exodustocht.nl."

Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 6 mei kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur een maaltijd afhalen. Dit menu kost 4 euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers.

Het afhaaladres is Cuperstraat 9 te Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te brengen! "Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via tel. 088 2552555.

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550). Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

van 2 tot en met 8 mei

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS STIER. De stier is erg lijfelijk ingesteld. Noem ze maar extra 'knuffelbaar'. Ze genieten met al hun zintuigen, maar voor een massage staan ze vooraan. Hun lijf heeft wel de neiging om extra vet weg te zetten. Overgewicht is een stier probleem! Daarnaast is hun nek een gevoelig punt. De stembanden vallen ook onder stier. Ze hebben vaak een prachtige stem.

RAM van 21 maart t/m 20 april
De komende week ligt de nadruk op het weekend. Rammen die voor een sportieve uitdaging staan kunnen hun kansen iets te rooskleurig inschatten. Pas op met het teveel of te lang belasten van bepaalde spiergroepen. Sta je voor een keuze? Stel die liever een tijdje uit dan nu iets te forceren.

STIER van 21 april t/m 21 mei
In het weekend staan de planeten goed om helemaal tot ontspanning te komen. Slaap lekker uit en ga overdag relaxed in de natuur picknicken. Vanaf maandag gaat de planeet Mercurius in jouw sterrenbeeld lopen. Dat geeft een periode waarin de reislust toeneemt en je sociaal actiever bent.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Voor het weekend probeert iemand een soort bekentenis uit jou te krijgen. Je weet er slim omheen te praten. Vanaf maandag loopt jouw planeet Mercurius in het teken stier. Een goede stand om volop van de lente te genieten. Volgende week woensdag heb jij een geweldige ingeving. Noteren!

KREEFT van 22 juni t/m 22 juli
Vóór het weekend stapelen de problemen zich op. Maar jij bent deze allemaal aan het relativeren. De nieuwe maan op zaterdag geeft jou zelfinzicht. Zondag heb je daar zeer interessante gesprekken over. Dinsdag ben je even de weg kwijt. Maar op woensdag heb jij je doel weer duidelijk voor ogen.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
De nieuwe maan op zaterdag is een uitstekend moment om met nieuwe initiatieven te komen. Men reageert daar enthousiast op en men erkent jou meteen als de natuurlijke leider. Volgende week woensdag klopt men bij jou aan voor advies. In de woorden die je gebruikt klinkt veel wijsheid door.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Aan het einde van de week hik je tegen een klus aan die veel van je vergt. Toch blijf je de zaken zo positief mogelijk benaderen. Deze optimistische houding sleept jou er doorheen. Vanaf maandag gaat jouw planeet Mercurius in het teken stier lopen. Daardoor kun je vanaf dan resultaten 'cashen'.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Op donderdag voel jij je erg op je gemak bij een bepaalde persoon. Je kunt bij hem of haar gerust je hart uitstorten. In het weekend wil je helemaal niks. Dat is een goede zaak! Laat je maar eens door anderen verwennen! Rond volgende week dinsdag krijg je te maken met een bittere tegenvaller.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Vlak voor het weekend stuurt je gevoel je naar links terwijl je verstand je naar rechts stuurt. Laat de kwestie nog even rijpen. Op zondag stelt iemand jou voor een keuze. Maar is het wel een echte keuze? Of zit diegene jou te manipuleren? Ook hier is het advies om alles even te laten rijpen.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Op vrijdag zit jij weer eens ouderwets op je praatstoel. Maar je hebt dan ook interessante dingen te melden. Ze hangen niet voor niets aan je lippen! In het weekend sta je voor een keuze. Ingrijpen of afstand nemen. Volgende week woensdag heb jij hele creatieve adviezen voor de ander in huis.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Vlak voor het weekend ben jij een tikje chagrijnig. Het is deze week niet helemaal gelopen zoals jij zou willen. Maar tijdens het weekend, met oude bekenden en familie om je heen, ontdooi je gelukkig weer. Volgende week dinsdag zit je in je maag met een financieel probleem. Negeer dit niet!

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Aan het einde van deze week krijg je te maken met veel chaos. Daardoor lukt het je maar niet om in een ritme te komen of te blijven. Alles staat min of meer op z'n kop. Pas na het weekend kun je ingrijpen door je heel stug aan de regeltjes te houden. Woensdag is er wel ruimte voor improvisatie.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Vlak voor het weekend krijg je te maken met onverwachte veranderingen. Die schoppen de boel in de war, maar op vrijdag lukt het je toch om je hoofd koel te houden. In het weekend daagt iemand je uit, maar ga je daar wijselijk niet op in. Op woensdag is het belangrijk dat jij boven de partijen staat.

Sjors Sportief op wieltjes

Ontspanning na inspanning. (foto: Susan de Man)

BEMMEL - De Sjors Sportief skeelertrainingsavonden zijn met veel succes bij b.o.d. De Sprinters in Bemmel gehouden. Het weer werkte goed mee. De ouders konden lekker op het terras zitten voor het clubhuis, terwijl hun kinderen aan het skeeleren waren.


Zo’n 15 kinderen waren gekomen voor hun twee skeelerlessen. Het was een gezellige drukte in het clubhuis. Alle tafels en stoelen waren bezet met kinderen die druk bezig waren met hun skeelers en met hun knie-, elleboog-, handbeschermers en helm. Want zonder bescherming: niet skeeleren!
De kinderen moesten eerst een rondje van 400 meter rijden en werden daarna verdeeld in drie groepen. De drie trainers Hans, Herman en Paul hadden mooie oefenprogramma’s gemaakt. Onder het toeziend oog van de ouders skeelerden de kinderen hun rondjes en deden balansoefeningen en andere oefeningen om hun techniek te verbeteren.


Na afloop van de training werden de kinderen getrakteerd op limonade en gezonde snacks. Dat hadden ze dubbel en dwars verdiend, want het was een inspannende avond geweest. Het was weer een heel gezellige Sjors Sportief. Niet alleen voor de kinderen en ouders, maar ook voor de Jeugdskeelercommissie van b.o.d. De Sprinters.
Via Sjors Sportief en Creatief kunnen basisschoolkinderen (vaak gratis) kennismaken met activiteiten zonder meteen lid te hoeven worden. Een fantastisch initiatief om zoveel mogelijk kinderen aan het sporten te krijgen en kennis te laten maken met de vele sporten en culturele activiteiten in Lingewaard.

AVR Duiven kiest 'Under the Milky Way' als goede doel

Overhandiging cheque aan UTMW. (foto: Benno Arends)

HUISSEN - Bij afvalverwerking AVR in Duiven wordt elke maand gespaard voor een goed doel. Dat doen ze door voor elke Perfect Day die het bedrijf draait een bedrag in de spaarpot te doen. Op deze manier zet het bedrijf de gezamenlijke prestatie van een perfect gedraaide dag in het zonnetje.

Op een Perfect Day loopt alles zoals het moet: geen ongelukken of incidenten, geen emissie overschrijdingen, geen ingeplande stops en binnen het budget. Afgelopen maand werden er twee goede doelen gekozen om in aanmerking te komen voor een donatie van AVR. Festival 'Under the Milky Way' was een van die goede doelen. Uit handen van de operationmanager Robert Hageman ontvingen twee vertegenwoordigers van het festival (Marian Pruijn en Piet Peters) een cheque van 950 euro. De uitreiking kon natuurlijk niet anders dan plaatsvinden op het nu nog lege festivalterrein. Op zaterdag 7 september zal dat anders zijn, want dan vindt de zesde editie plaats van UTMW.

OBHR: Dé spel- en sportgroep voor hartpatiënten

LINGEWAARD - O.B.H.R. is aangesloten bij Harteraad en dé spel- en sportgroep voor hartpatiënten in regio Lingewaard. "We richten ons op mannelijke en vrouwelijke hart- en vaatpatiënten. Zij hebben net als 'gezonde' mensen verschillende redenen om te sporten. Vaak gaat het om plezier, het gevoel er weer bij te horen, contact met lotgenoten maar ook ter preventie en leren verkennen van eigen grenzen. Een deel van onze leden is vanuit de hartrevalidatie terecht gekomen bij onze sportgroep. Maar er zijn ook mensen met hartfalen of een stabiele angina pectoris, welke enkel medicatie krijgen vanuit de arts. Ook deze groep is bij ons van harte welkom!"

"Wij sporten op verantwoorde wijze waarin een ieder op zijn/haar eigen niveau kan deelnemen. Dit alles onder het motto 'Alles mag, niets moet'. Onder deskundige begeleiding van een sport/spelcoach is er wekelijks een gevarieerd sportaanbod, zowel qua activiteiten als qua intensiteit. Oefeningen worden in meerdere vormen aangeboden, zodat een ieder op eigen niveau kan sporten.
Waarom zou u zich moeten aansluiten bij OBHR? Omdat regelmatig bewegen onder andere leidt tot: toename van het inspanningsvermogen, psychisch en sociaal welbevinden en kwaliteit van leven. Daarbij komt dat wij een enorm gezellige en fanatieke groep zijn en wie wil daar nou niet bijhoren? Kom bij ons sporten onder deskundige begeleiding. Wij sporten op woensdag van 18.30 – 19.30 uur in sporthal Walburgen Nijmeegsestraat 65c in Gendt. Kom langs, kijk op www.OBHR.nl, bel 0481-421850 of mail naar info@obhr.nl. Wij zien u graag verschijnen.

Vrijdag geen oud papier in Haalderen

HAALDEREN - Aanstaande vrijdag zal er wegens vakantie van de scholieren geen oud papier opgehaald worden.

Het oud papier word op vrijdag 10 mei opgehaald. Gelieven dus geen oud papier aan de straat te zetten.

Huurdersvereniging Gendt

GENDT - Dinsdag 7 mei is er weer een inloopspreekuur van de huurdersvereniging Gendt om 18.30 tot 19.00 uur in De Leemhof.

Iedereen is er welkom. Ook is de vereniging te bereiken via info@hvgendt.nl.

Repair Cafés

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies e.d. hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert binnenkort weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Zaterdag 4 mei van 14.00 – 16.00 uur in Huissen (Langekerkstraat 15).

De data van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'. "Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is."

TOP-Film: Bankier van het verzet

BEMMEL - Op donderdag 2 mei staat de mooie Nederlandse film Bankier van het verzet bij TOP op de rol.

Spil van de film (onder regie van Joram Lürsen) is Walraven (Barry Atsma), een bankier en nette familieman die in de beginjaren van de oorlog wordt benaderd om een illegaal steunfonds voor zeelui op te zetten. Als zijn slimme administratieve goochelwerk blijkt te werken, ambieert Walraven meer. En meer - tot het Nationaal Steunfonds goed is voor zo'n 100 miljoen gulden en zo'n beetje de hele illegaliteit financiert. Walraven wordt bijgestaan door zijn tobbende broer Gijs (Jacob Derwig).

Aanvang 20:00 uur. Locatie Theaterzaal. Kaartjes kosten 7,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies e.d. hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert binnenkort weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Zaterdag 4 mei van 14.00 – 16.00 uur in Huissen (Langekerkstraat 15).

De data van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'. "Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is."

TOP-Film: Bankier van het verzet

BEMMEL - Op donderdag 2 mei staat de mooie Nederlandse film Bankier van het verzet bij TOP op de rol.

Spil van de film (onder regie van Joram Lürsen) is Walraven (Barry Atsma), een bankier en nette familieman die in de beginjaren van de oorlog wordt benaderd om een illegaal steunfonds voor zeelui op te zetten. Als zijn slimme administratieve goochelwerk blijkt te werken, ambieert Walraven meer. En meer - tot het Nationaal Steunfonds goed is voor zo'n 100 miljoen gulden en zo'n beetje de hele illegaliteit financiert. Walraven wordt bijgestaan door zijn tobbende broer Gijs (Jacob Derwig).

Aanvang 20:00 uur. Locatie Theaterzaal. Kaartjes kosten 7,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Inloopspreekuur huurdersvereniging Gendt

GENDT - Dinsdag 7 mei is er weer een inloopspreekuur van de huurdersvereniging Gendt om 18.30 tot 19.00 uur in De Leemhof.

Iedereen is er welkom. Ook is de vereniging te bereiken via info@hvgendt.nl.

Fietsploeg De Snelbinders veertig jaar

Leden van fietsploeg De Snelbinders met presentatie van de nieuwe kleding gesponsord door fysiotherapie Wismans en Deko. (foto: Veronique Arnts)

BEMMEL - Het was op een verjaardag van 25 april 1979 dat door een aantal mannen werd besloten te stoppen met (sigaren) roken en te gaan sporten. Zo gebeurde het dat zondag erop Willy Pere, Jan Kamminga, Jan Holtslag en Henk, Ben en Jan Schaars begonnen met fietsen. Niet realiserende dat 40 jaar later nog steeds een groep van 15 personen elke zondag vanaf maart t/m oktober een tocht tussen de 75 en 100 km fietst.

De eerste 'race'-fietsen waren zeer verschillend van aard. Van behoorlijk professioneel tot fietsen voorzien van spatborden, een drager, een stelt en snelbinders. De naam De Snelbinders komt hier dan ook vandaan, waarbij 'snel' staat voor snel fietsen en 'binders voor het verbinden als team. Als sociaal aspect wordt na de rit om toerbeurt bij één der leden koffie gedronken. En natuurlijk een biertje als er wat te vieren valt. De groep werd geleidelijk aan groter, maar om praktische redenen tot maximaal 15 personen. Dit om het fietsen overzichtelijk en veilig te houden en het gezellig samenzijn na afloop van de rit niet in gevaar te brengen. In de loop der jaren werd meer uitdaging gezocht. Er wordt deelgenomen aan klassiekers als Luik-Bastenaken-Luik et cetera en weekenden fietsen in Zuid-Limburg, de Ardennen of de Eiffel. In 1994 wordt voor het eerst een week in het hooggebergte gefietst. Geweldige ervaring om bergen als de Galibier en Alpe d'Huez te beklimmen, die men alleen kende van de Tour de France. De oudsten zijn ondertussen al 70 jaar, maar fietsen nog steeds met veel enthousiasme mee. "We hopen dit nog jaren te kunnen en mogen doen."

Angerenaar Michiel Huberts boert goed in Huissen Degradatie RKHVV 1, maar promotie voor 2

Trainer Michiel Huberts uit Angeren als 'veldheer' in Huissen bij 'zijn' RKHVV 2, afgelopen donderdag.

De lijdensweg van RKHVV is (eindelijk) voorbij. Na het 1-0 verlies bij AWC is degradatie uit de hoogste amateurklasse, de hoofdklasse, een feit. Daarentegen zal het tweede team zeer binnenkort promotie vieren! Aan de hand van trainer Michiel Huberts uit Angeren presteert het team vol 'Huussese jungskes' uitstekend. De hoogste klasse voor tweede elftallen lonkt.

Tekst: Hans Schmeinck

Huberts was 20 jaar speler bij 'zijn' Angeren en zeven jaar trainer van het eerste. Totdat hij in 2017 zijn vleugels uitsloeg en in het Zwanestadje terecht kwam. Bij het 'grote' RKHVV in Huissen. Niet als oefenmeester van het eerste, maar van het tweede. In zijn eerste seizoen bij de blauwen reikte de Angerenaar met zijn ensemble vol jonge honden tot de subtop van de eerste klasse. En dit seizoen pakt Huberts en het 'twidde' doorrrrr.

In 1B staat het team vol 'Huussese jungskes' eerste met 45 punten uit 20 wedstrijden en doelsaldo van 64 voor en 21 tegen. Door de 5-0 overwinning donderdagavond thuis tegen Silvolde 2 pakte RKHVV 2 en passant de eerste periodetitel. En staat inmiddels zeven punten voor op de nummer 2.

Huberts: ,,De titel kan ons niet meer ontgaan. We hopen op 5 mei thuis kampioen te worden, anders op 12 mei uit.'' Dan wacht komend seizoen het hoogste niveau voor tweede teams; de (reserve) hoofdklasse, met RKHVV dan als enige Betuwse club (zie ook kader). ,,We hebben zeker wat te zoeken daar. En we gaan ook ons eigen aanvallende spel spelen.''

Mijn geheim

De toevoeging dit seizoen van voormalig spelers van het eerste (Bas Witjes, Leon Pruis en Maray Vahlkamp) was mede een sleutel tot succes, aldus Huberts. ,,Zij maken spelers beter, nog meer dan ik dat kan. Een andere sleutel is, de teamspirit. Iedereen heeft iets voor elkaar over. Mijn geheim? Ze mogen aanvallend spelen en daardoor is er heel veel spelplezier. Ik heb er ook veel schik in, mede dankzij de geweldige assistenten, en daarom ga ik voor mijn derde jaar hier.''

De prestatie van RKHVV 2 staat in schril contrast met die van 1. Dat vorige week maandag na negen jaren degradeerde uit de hoofdklasse (A). De Huissenaren staan stijf laatste en kunnen de concurrentie, waaronder De Bataven uit Gendt, niet meer achterhalen. En dat al vier duels voor het einde van het seizoen. Een passend slot van een voetbaljaargang vol kommer en kwel. Met onder meer trainerswisselingen, matig tot slecht spel, dikke nederlagen en gekrakeel in de selectie. Voor het nieuwe seizoen is de hoop, onder meer, gevestigd op de jonge Huissense honden van het tweede.

Tweede teams Betuwse clubs

Mocht RKHVV 2 daadwerkelijk kampioen worden dan is dat redelijk uniek voor de tweede teams van alle 18 Betuwse voetbalclubs. Alleen Bemmel 2 maakt –in 2D- kans op de titel. En Elistha 2 uit Elst wordt vast en zeker eerste, maar wel op het laagste niveau: de zevende klasse (04). Verder speelt de tweede garnituur van aansprekende clubs als Bataven, Spero, DVOL (allen 1B) en Driel, Jonge Kracht, GVA (allen 2D) weinig tot geen rol van betekenis in hun klasse of spelen ze op een (veel) lager niveau.

Loop Nijmeegse Vierdaagse voor de Parkinson Vereniging

REGIO - Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wordt voor verschillende goede doelen gelopen, zo ook voor de Parkinson Vereniging. Vorig jaar haalden onze sponsorlopers ruim 23.000 euro op voor mensen met parkinson of een parkinsonisme. Een mooi bedrag dat wordt ingezet om de kwaliteit van leven van mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme te vergroten.

Meerdere sponsorlopers hebben zich aangemeld. We vinden het geweldig dat zij zich willen inzetten voor mensen met deze progressieve hersenaandoening. Maar meer sponsorlopers zijn natuurlijk heel welkom. Wilt u iets betekenen voor de 50.000 mensen in Nederland die de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme hebben? En samen met anderen proberen om zoveel mogelijk geld bij elkaar te lopen voor een betere kwaliteit van leven voor mensen met parkinson(isme)?

Kortom: loopt u zelf de Vierdaagse en wilt u daarmee de Parkinson Vereniging steunen? Neem dan contact met ons op per mail: info@parkinson-vereniging.nl, of telefoon, 030 6561369. Wilt u de sponsorlopers steunen? Dat kan via https://www.devierdaagsesponsorloop.nl/goede-doelen/parkinson-vereniging.

Koken jouw liefhebberij?

De Minkhof. (foto: Mireat)

BEMMEL - Koken jouw liefhebberij? Dan is leef- en doeboerderij De Minkhof op zoek naar jou. "Wij komen graag in contact met een (hobby)kok die het leuk vindt om samen met de andere koks op vrijwillige basis een aantal keren per maand een maaltijd te bereiden voor senioren uit de gemeente Lingewaard."

De Minkhof richt op ouderen die op zoek zijn naar gezelschap, een goed gesprek, maar vooral ook op ouderen die bezigheden willen hebben en activiteiten willen ondernemen zodat er een zinvolle invulling van de dag is. Ontmoeten en beleven is dan ook iets waar wij als Minkhof voor staan. Zo gewenst kunnen deze deelnemers ook rond het middaguur genieten van een versbereide driegangenmaaltijd, die in het seizoen worden bereid met producten uit de eigen biologische moestuin.

"Er wordt gekookt op maandag, woensdag, vrijdag en de eerste zondag van de maand voor een groep die varieert van 6 tot 15 bezoekers. Wilt u hier meer over weten of zelfs al komen kijken of het iets voor u is, dan kunt u contact opnemen met Bianca Link via de mail met coördinator@minkhof.nl."

IKC Sterrebos en Abacus lopen tegen kanker

HUISSEN - Een leven voor oud en jong zonder kanker? Zullen we dat ooit beleven? Ja, als het aan de kinderen van de Huissense basisscholen Sterrebos en Abacus ligt.

De groepen 1 tot en met 8 van deze beide scholen hebben op 3 en 12 april hun sponsorloop tegen kanker gelopen. Daarvoor moesten de kinderen de met familieleden en bekenden gemaakte sponsorafspraken wel nakomen. En dat hebben ze gedaan! Met inzet, enthousiasme en plezier hebben ze heel wat rondjes voor het goede doel gelopen. Door de vele aanmoedigingen plakten de meest fanatieken er nog wat extra rondjes aan vast. Zo is een mooi financieel bedrag opgehaald. Het totale bedrag van beide scholen wordt op vrijdag 7 juni, wanneer het Roparun team naar Parijs vertrekt, bekendgemaakt.

Roparun team-031 Lingewaard gaat met het bedrag kleur en fleur brengen in het leven van mensen (oud en jong) met kanker.

Ingezonden brief

Ontmoedigingsbeleid hout stoken (2)

Het stukje van gemeente Lingewaard over de gevolgen van schadelijke houtrook heeft nog een keerzijde. De mensen die de kachel stoken zijn in ieder geval solidair met onze Groningse landgenoten. Dus hoe meer wij hout stoken, hoe minder hun huizen scheuren en dat is óók wat waard. Nu het zeer dubieuze beleid van het gemeentebestuur. Waarom die kleine kacheltjes mismoedigen, terwijl ze grote tot zeer grote houtgestookte kachels wél een vergunning geven? Ik bedoel de kachels welke bloemenkassen verwarmen. Deze kachels branden op zeer nat groen snoeihout en kunnen wel 100 m3 snippers per drie etmalen verbranden. En dat voor een luxe product. Hoeveel fijnstof produceert die tuinbouwkachel? Voor in huis is er een mooi kacheltje, de pelletkachel. Automatisch, maar wel op hout. Hoeveel fijnstof produceert die? Het schoorsteenkanaal is maar 80 mm. Voor mij is het gemeentebestuur dus duidelijk: we moeten van het gas stoken én van het hout stoken af vanwege COPD. Dan moeten we in Zwitserland gaan kijken. Boven op de bergen stichten ze klinieken, ver van de industrie, autosnelwegen enz. Alles wordt daar met electrocars getransporteerd en menig kind en oudere knapt daar flink op. Als het niet anders is, moet dan in Holland ook maar zo gehandeld worden. Oh ja, wie zei dat toch: 'Elk voordeel hep z'n nadeel...'

Nico Besselink, Angeren.

Zonnige Zonnebloemmiddag vlak voor pasen

Bloemschikmiddag Zonnebloem. (foto: N. Pinta) N. Pinta

GENDT - "Een aantal weken geleden waren we op pad met de mannen, nu werd het tijd voor een damesaangelegenheid. Onder onze gasten werd al eens gesproken over bloemschikken."

"Dat vonden wij als Zonnebloem Gendt een leuk idee. Vorige week werden wij hartelijk ontvangen bij de familie Joosten aan de Kommerdijk. Natuurlijk opende we de middag met koffie met iets lekkers en daarna gingen we aan de slag om een mooi paasstukje te maken. Bijkomend voordeel het zonnetje scheen heerlijk en van de kleuren geel van de primula en blauw van de blauwe druifjes hielden we ons ook nog eens aan de mooie kleuren van de Gendtse vlag. Daarnaast was er nog de mogelijkheid om bij de bijen te kijken, de heer Joosten is imker en door het mooie weer waren de bijen behoorlijk actief. Het was een gezellige middag en ieder ging met een mooi paasstukje naar huis."

"Er wordt heel wat georganiseerd bij de Zonnebloem Gendt, zo komen we woensdag 24 april en donderdag 25 april weer langs de deur met onze loten. Een groot deel van de opbrengst gaat naar onze eigen afdeling, zodat we weer leuke activiteiten kunnen organiseren. Tevens is de Rabobankclubactie van start gegaan, daarbij kunt u deze week nog op ons stemmen, mits u lid bent.

17 mei organiseren we ook weer de scootmobieltocht, beschikt u over een scootmobiel en lijkt het u leuk om een keer mee te rijden, schroom dan niet en neem contact op met het secretariaat van Zonnebloem Gendt via 0481 425258. De kosten voor deze middag zijn 15 euro en u hoeft geen lid te zijn van de Zonnebloem, dit is overigens bij alle activiteiten van de Zonnebloem het geval."

Eerste 'Vlam van Gendt' is Edmund Viergever

GENDT - Op het zonovergoten winkelplein in Gendt is op zaterdag 20 april voor het eerst 'De Vlam van Gendt' uitgereikt aan Edmund Viergever. Organisatie Right Direction Music (RDM) heeft dit initiatief in het leven geroepen om jaarlijks een Gendtenaar die veel bijdraagt aan de gemeenschap in het zonnetje te zetten.

Met bloemen, bokaal, trompetten en saxofoon, ging een delegatie van RDM naar het winkelplein om Edmund te verrassen. Na de eerste verbazing en de toestroom van het winkelend publiek was het tijd voor de onthulling. Edmund werd geroemd om de vele initiatieven en activiteiten waarbij hij betrokken is. Zijn actieve rol in de winkeliersverening, de organisatie rondom Sinterklaas, het Kersenfeest, de decemberactie en de betrokkenheid bij al zijn klanten en het dorp Gendt.

Na de uitreiking van de bokaal en de muzikale ode, bood Edmund -geheel passend- de aanwezigen een drankje aan namens hem en zijn vrouw. Hoewel het paasvuur helaas zelf geen doorgang kon vinden, is het toch gelukt dit nieuwe initiatief door te laten gaan. Organisatie Right Direction Music hoopt dat zij volgend jaar wél weer het mooie paasvuur in Gendt mét de uitreiking van de tweede 'Vlam van Gendt' kunnen organiseren. Hoewel de zon en de droogte voor het paasvuur zelf roet in het eten strooide, kan teruggekeken worden op een mooie zonnige dag waarin het vuur van traditie en gemeenschapsgevoel wel degelijk is ontstoken met de uitreiking van 'De Vlam van Gendt'.

Thema 'Hersenletsel en de gevolgen' in Bemmel

BEMMEL - In het Ontmoetingscafé van dinsdag 14 mei van 19.30 - 21.00 uur wordt het thema ‘Hersenletsel en de gevolgen voor diegene die het treft en familieleden’ besproken. Geeke Blenk, gedragskundige bij Siza/Hersenz, zal deze avond een presentatie geven. Deelname is kosteloos.

Zij zal ingaan op de medische werking van de hersenen, maar ook op de gevolgen. Daarnaast zal ze vragen uit de zaal beantwoorden en tips en adviezen geven. Het Ontmoetingscafé is een informatie- en ontmoetingstrefpunt met thema's rondom ziektebeelden waar mantelzorgers mee te maken krijgen. Organisaties betrokken bij de ouderenzorg in Lingewaard (RijnWaal Zorggroep, Zinzia Zorggroep, huisartsenpraktijk De Teselaar en stichting Welzijn Lingewaard) organiseren deze avonden voor betrokkenen, familieleden en belangstellenden.

Contactpersonen van Stichting Welzijn Lingewaard, RijnWaal Zorggroep, huisartsenpraktijk de Teselaar en Zinzia Zorggroep zijn ook aanwezig zijn voor uw vragen. Deze informatieavond zal u helpen hersenletsel beter te begrijpen. Daarnaast krijgt u veel informatie hoe en bij wie u ondersteuning, hulp kunt krijgen.

Grand Café Verpleeghuis de Lingehof is aan Gouden Appel 122 in Bemmel. Bent u geïnteresseerd in dit onderwerp en wilt u deze avond bezoeken, dan kunt u zich aanmelden via SWL Meldpunt:meldpunt@swlingewaard.nl of 088 2552555.

Hutaf levert twee kampioensteams

HUISSEN - Hutaf 1 begon afgelopen zaterdag met als doel het kampioenschap in deze Landelijk A poule binnen te halen. Met een goed resultaat tegen Red Stars 1 uit Venray zou dit mogelijk moeten zijn.

Dankzij degelijk spel aan Hutaf-zijde met drie prima overwinningen van Anne van Bolderen, twee winstpartijen van Joeri van Ekeren, één gewonnen wedstrijd van Sam ten Westenend en de overwinning in het dubbelspel werd het 7-3. Doordat directe concurrent De Treffers '70 1 uit Klazienaveen in Terborg tegen een onverwachte nederlaag aanliep was het kampioenschap voor Hutaf 1 een feit!

Ook Hutaf 7 kon kampioen worden hiervoor was een ruime overwinning nodig in Dodewaard tegen Sethone 2. Nova Brethouwer en Isabel Korthouwer lieten er geen gras over groeien en trakteerden hun tegenstanders op een 9-1 nederlaag. Dankzij deze overwinning pakte Hutaf 7 het kampioenschap. Naast Isabel en Nova heeft ook Famke van Wissen een belangrijk aandeel gehad in de titel.

Hutaf 2 speelde thuis tegen Never Despair 2 uit Den Bosch. Deze sterke tegenstander had het erg moeilijk in Huissen en ging uiteindelijk met een nipte 6-4 overwinning huiswaarts. Mathhijs van Hilten won twee wedstrijden, Jaimie Brans en Jesper van Zanten wonnen beiden één partij aan Hutaf-zijde.

Hutaf levert twee kampioensteams

HUISSEN - Hutaf 1 begon afgelopen zaterdag met als doel het kampioenschap in deze Landelijk A poule binnen te halen. Met een goed resultaat tegen Red Stars 1 uit Venray zou dit mogelijk moeten zijn.

Dankzij degelijk spel aan Hutaf-zijde met drie prima overwinningen van Anne van Bolderen, twee winstpartijen van Joeri van Ekeren, één gewonnen wedstrijd van Sam ten Westenend en de overwinning in het dubbelspel werd het 7-3. Doordat directe concurrent De Treffers ’70 1 uit Klazienaveen in Terborg tegen een onverwachte nederlaag aanliep was het kampioenschap voor Hutaf 1 een feit!

Ook Hutaf 7 kon kampioen worden hiervoor was een ruime overwinning nodig in Dodewaard tegen Sethone 2. Nova Brethouwer en Isabel Korthouwer lieten er geen gras over groeien en trakteerden hun tegenstanders op een 9-1 nederlaag. Dankzij deze overwinning pakte Hutaf 7 het kampioenschap. Naast Isabel en Nova heeft ook Famke van Wissen een belangrijk aandeel gehad in de titel.

Hutaf 2 speelde thuis tegen Never Despair 2 uit Den Bosch. Deze sterke tegenstander had het erg moeilijk in Huissen en ging uiteindelijk met een nipte 6-4 overwinning huiswaarts. Mathhijs van Hilten won twee wedstrijden, Jaimie Brans en Jesper van Zanten wonnen beiden één partij aan Hutaf-zijde.

Sasa gezellig kaarten, ook bij mooi weer

Nummer trekken voor het volgende spel. (foto: Henk van Gelder) Henk van Gelder

ANGEREN - Het 2e Sasa-kaarttoernooi van 2019 werd gehouden op zaterdag 20 april.

Het mooie zomerse weer was voor de 66 enthousiaste kaart-liefhebbers geen reden om thuis te blijven. Met een drankje erbij hebben ze genoten van het jokeren en het klaverjassen en natuurlijk van het 'bijkletsen'. Het was een fijne middag. De uitslag was als volgt: Bij het jokeren:        

1e. Greet Giesen 89 punten.

2e. Tonny van Rijswijk 91 punten.

3e. Paula Hogerslag 99 punten.

4e. Marcel Hoks 104 punten.

4e. Riet Pelkman 110 punten.

6e. Miep Stegeman 111 punten.

Bij het klaverjassen:

1e. Harrie Hendriks 11.033 punten.

2e. Theo Maassen 10.510 punten.

3e. Marian Hombergen 9.882 punten.

4e. Tonnie Leenders 9.812 punten.

5e. Anny Knipping 9.788 punten.

6e. Tonny Hendriks 9.632 punten.

De bridgers waren er vandaag niet. Er was een bridge drive in Gendt waardoor er te weinig aanmeldingen waren                                                                

Halverwege het kaarten werd de lunch geserveerd. Na het slotwoord van de voorzitter van Sasa, Corry Wijlhuizen, werden de winnende lotnummers van de verloting getrokken en volgde de prijsuitreiking. De gelukkigen gingen naar huis met een mooi bloemstuk of lekkere fruitmand. De deelnemers en de organisatie kunnen terugzien op een geslaagd toernooi. Voor meer foto’s kijkt u op www.sasa-angeren.nl.

Van Olderen & Meuwsen pakt het totale podium

DOORNENBURG - Op 20 april stond de tweede vlucht van 2019 op het programma vanuit het Belgische Bierges (158 km) hieraan deden 306 duiven mee van twaalf liefhebbers die om 9.45 uur gelost werden.Van Olderen & Meuwsen 61 mee 29 pr. 1, 2, 3, 6, 8, 9, 10, 11, 15 t/m 21, 28, 31, 32, 33, 35, 36, 42, 43, 45, 47, 48, 49, 65, 75
Nissen & Vermaas 40 mee 16 pr. 4, 5, 12, 13, 22, 37, 39, 40, 50, 52, 53, 57, 58, 60, 61.
H. van Hal 30 mee 7 pr. 7, 41, 44, 46, 56, 62, 63.
J. Pauwelsen 20 mee 4 pr. 14, 38, 68, 76
W. Geurtz & Zn 33 mee 9 pr. 23, 24, 34, 54, 64, 66, 67, 71, 72
P.C. Engelen 39 mee 8 pr. 25, 26, 27, 29, 51, 59, 69, 77
G. Peters 12 mee 2 pr. 30, 55
J. v.d. Scheur 12 mee 2 pr. 70, 74.

Hans Witjes presenteert nieuw boek

Hans Witjes met het eerste boek. (foto: Heleen Lem)

HUISSEN - De Huissense schrijver annex singer-songwriter Hans Witjes heeft een nieuw boek geschreven. Het is de thriller 'Dodenweg naar geluk'.

Het boek gaat over de 49-jarige interim-manager Pieter de Waard, die zijn baan opzegt, zijn huis verkoopt en de weg inslaat naar meer geluk. Hij verhuist naar Playa del Inglés op Gran Canaria om daar van zijn hobby als singer-songwriter zijn beroep te maken. Dat op zichzelf blijkt al moeilijk genoeg te zijn, maar hij raakt ook nog eens volop betrokken bij een seriemoordzaak in Nederland. Die is in onderzoek bij het vermaarde inspectie-duo Victor van der Hoek en Carmen Borst, die ondanks hun faam na drie moorden in een aangekondigde serie van zes, nog steeds geen enkele aanwijzing hebben die tot de dader of daders kan leiden. Dankzij informatie van Pieter wordt de zaak vlot getrokken en uiteindelijk ook opgelost, al neemt deze nog wel een verrassende wending.

In deze literaire thriller komen ook levenskwesties als #MeToo, overspel en dementie aan de orde. Op zaterdag 4 mei tussen 14.30 en 16.00 uur zal Witjes het boek presenteren en signeren in café Het Moment aan de Vierakkerstraat 28 in Huissen. De presentatie zal muzikaal worden omlijst met drie van zijn eigen liedjes, waarvan teksten in het boek worden gebruikt. Deze liedjes zal Witjes samen met de bekende Huissense muzikant Peter Sluiter ten gehore brengen. Belangstellenden zijn welkom.

Twee jeugdteams TTV Essentia kampioen geworden

De drie jeugdteams van TTV Essentia. (foto: Maarten Nijenhuis)

BEMMEL - Prachtig nieuws vanuit De Schaapskooi in Bemmel. Zowel het eerste als het tweede jeugdteam van Essentia zijn kampioen geworden. Een prachtige prestatie.


Het eerste team wist dit seizoen in de tweede klasse elke wedstrijd winnend af te sluiten. Robin Peperkamp, Thijs Stalpers en Piet Rijsemus waren dit seizoen dan ook oppermachtig. De nummer twee, TVO uit Oosterhout, eindigde met 20 punten minder dan Essentia. Essentia 2 speelde een keer gelijk tegen de nummer 2, maar wisten de andere wedstrijden in winst om te zetten. Tom Coopmann, Sander Lammers en Tom Winters werden dan ook met een ruime voorsprong van 17 punten kampioen in de 4e klasse.
Het derde jeugdteam van Essentia heeft een heel knap seizoen gedraaid in de 4e klasse. Ondanks dat de tegenstand zwaar was, hebben Coen Derks, Dilaz Lamers, Thijs Derks en Teun Coopmann liefst 24 punten behaald! Erg knap gedaan!

Mocht u ook eens een balletje willen slaan dan bent u van harte welkom op een vrijdagavond (senioren vanaf 20.15 uur) of dinsdagmiddag (55+ers vanaf 14.00 uur) in De Schaapskooi in Bemmel. Ook de jeugd is natuurlijk welkom. Zij spelen op vrijdagavond om 18.15 uur (beginners) en om 19.15 uur (gevorderden).

4 meiviering en vredesvuur in Doornenburg

DOORNENBURG - Op zaterdag 4 mei wordt de jaarlijkse Dodenherdenking gehouden voor alle slachtoffers, die vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook staan we stil bij de slachtoffers die nu nog steeds vallen in de strijd om mensenrechten waar ook ter wereld.

Het thema van dit jaar is: 'In vrijheid kiezen'. Ieder wordt van harte uitgenodigd voor deze Herdenkingsbijeenkomst in onze kerk en bij het Oorlogsmonument. De bijeenkomst begint om 19.00 uur in de Sint-Martinuskerk in Doornenburg en wordt verzorgd door de Avondwakegroep, het herenkoor, Jekadee en harmonie Sint-Caecilia.

"Na afloop gaan we in stille tocht naar het Oorlogsmonument, waar de plechtigheden plaatsvinden. Het Oranjecomité, Schutterij Gijsbrecht van Aemstel en Honderdmorgen en harmonie Sint-Caecilia zullen de stoet begeleiden met stille trom. Na afloop van de plechtigheden wordt u in het ontmoetingscentrum een kopje koffie aangeboden. Men wordt vriendelijk verzocht vanaf 18.00 uur tot zonsondergang de Nederlandse vlag halfstok te hangen.

Op Bevrijdingsdag 5 mei wordt het Vredesvuur vanuit Huissen ook door enkele wandelaars naar Doornenburg gebracht. Rond 13.00 uur zullen de wandelaars op het Dorsplein opgewacht worden met muziek door harmonie Sint-Ceacilia, het Oranjecomité. Hierna volgt een vendelhulde door vendeliers van schutterij Gijsbrecht van Aemstel en Honderdmorgen. Ook hierbij is men als inwoner van Doornenburg van harte uitgenodigd.        

Dodenherdenking in Bemmel

Oorlogsmonument 'Waarom ik?' (foto: M. van Eechoud)

BEMMEL - Op 4 mei is er een sfeervolle herdenkingsbijeenkomst in de Theaterkerk van Bemmel. Aan de Dodenherdenkingsbijeenkomst in Bemmel wordt dit jaar meegewerkt door diverse sprekers, Scouting Bemmel, Ddrumfanfare Eska en kinderen van de Tuin van de Vrijheid. De organisatie ligt in handen van stichting deBol.

De Theaterkerk aan de Markt/Loostraat gaat open om 18.15 uur en het programma begint om 18.45 uur. Na de herdenking in de Theaterkerk wordt er vanaf 19.35 uur een stille tocht gehouden naar het monument op het gazon voor kasteel De Kinkelenburg onder begeleiding van drumfanfare Eska.

Vanaf 19.50 uur zullen de namen van de gevallenen uit Bemmel worden voorgelezen en worden er kaarsen aangestoken.

Om 20.00 uur volgen de twee minuten stilte, daarna wordt het Wilhelmus gezongen en zullen er bloemen worden neergelegd. De kinderen van de 'Tuin van de Vrijheid' zullen aandacht schenken aan het thema 'in vrijheid kiezen'.

Jong en oud worden uitgenodigd om deze herdenking bij te wonen, want 'herdenken en vieren' doe je samen! Alle kinderen krijgen een waxinelichtje dat ze bij het monument kunnen neerzetten. Meer informatie staat op www.debolbemmel.

Stoere en sportieve meiden die van voetballen houden

Team MO11-1. (foto: Danielle Megens) Danielle Megens

BEMMEL - Aankomend seizoen wil SC Bemmel een meisjesteam onder de 9 jaar starten. "We hebben al vier sportieve meiden voor dit team, maar we zoeken er nog een paar gezellige en stoere meiden bij."

"Je hoeft niet te kunnen voetballen, je moet vooral plezier hebben De rest leren de trainer(s) je wel. We trainen op de maandag- en woensdagavond van 18.00 tot 19.15 uur. Kom gerust een paar keer meetrainen. Ben je ouder dan 9 jaar dan ben je natuurlijk ook welkom. Voor iedere leeftijdscategorie hebben we wel een team. Het is altijd reuze gezellig, maar er wordt natuurlijk ook serieus getraind. Heb je interesse neem dan contact op met de meisjescoördinator Berry Menting, 06 40508142 of stuur een mail naar fam.menting@upcmail.nl."

Lentefeest ouderen in Huissen

Lentefeest, gezellig. (foto: KBO Huissen)

HUISSEN - Op 3 mei houdt KBO Huissen weer haar jaarlijkse lentefeest voor de senioren van Huissen. Dit zal plaats vinden in de zaal van De Buitenpoort aan de Helmichstraat in Huissen. Aanvang 19.30 uur.

Het programma is voorzien van zang en muziek. Voor de gezellige dansmuziek zorgt op veler verzoek weer 'Dubbel Live' en -ook weer op verzoek- het het alom bekende Piratenkoor uit Huissen. Tijdens de avond zullen ook weer de trekkingen zijn van de verloting 2018, die helpt de onkosten te bestrijden. Mede dankzij een sponsoring voor deze avond van Stinase Huissen en de SWOH is gezelligheid gewaarborgd.

17 / 32

18 / 32

19 / 32

20 / 32

21 / 32

In het Waterrijk en langs de Linge Vogels spotten te voet en op fiets

Waterijk in 2017. (foto: Herman Hendriks) Herman Hendriks

BEMMEL - Het Waterrijk is een prachtig natuurgebied deels recent aangelegd en toegankelijk gemaakt met struinpaden en fietspaden rondom.

Het Waterrijk valt onder het beheer van Staatsbosbeheer welke het gebied, na voltooiing, deels gaat inrichten voor vogels welke specifiek voorkomen in zogenaamd nat riet zoals roerdomp, waterral, grote karekiet, blauwborst en baardman. Ook is de kiekendief in dit gebied actief.

Grutto. (foto: Herman Hendriks) Herman Hendriks

De fietstocht staat onder leiding van Ben Brouwer die enthousiast over de vogelwereld kan vertellen. Deze IVN RijnWaal vogelaar verwacht dat wij al zomergasten te zien krijgen zoals de grutto, kluut, tureluur, gele en witte kwikstaart en kleine karekiet. Er is ook een goede kans om een lepelaar of grote zilverreiger te spotten. En natuurlijk een grote verscheidenheid aan eenden ganzen en andere watervogels. Ben is voor deze fietsexcursie bereikbaar op 06 53927477

Start: zondag 5 mei om 07.00 uur bij Viola 3 op industrieterrein Bergerden 6681 RA in Bemmel. De deelname is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wandelschoenen of laarzen en een verrekijker zijn aanbevolen. Meer informatie over deze excursie en IVN RijnWaal staat op: www.ivn.nl/afdeling/rijnwaal.

Dodenherdenking in Gendt

GENDT - Zaterdag 4 mei is ook in Gendt de dodenherdenking. Bij deze herdenking worden allen herdacht die sinds 10 mei 1940, wanneer of waar ook ter wereld, in het belang van het Koninkrijk of tijdens vredesmissies van internationale organisaties zijn gevallen, dan wel door oorlogshandelingen of terreur zijn omgekomen.

18.00 uur Vlaggen halfstok Van 18.00 uur tot zonsondergang dienen alle vlaggen halfstok te hangen.

19.00 uur Herdenking bijeenkomst/ samenkomst. In de Providentia wordt een oecumenische bijeenkomst/ samenkomst gehouden, met medewerking van de projectgroep 'Tuin van de vrijheid'. Een bijeenkomst voor iedereen om gezamenlijk te herdenken en ons te bezinnen op heden en toekomst.

19.35 uur Stille tocht Vooraf gegaan door harmonie Sint-Caecilia vertrekt vanaf Providentia de stille tocht naar het monument nabij het voormalige gemeentehuis. Tijdens de tocht luiden de klokken. Herdenkingsplechtigheid. Aansluitend aan de stille tocht vindt de herdenkingsplechtigheid plaats. Koraalmuziek. Herdenking gevallenen. Gedicht Last Post.

20.00 uur Stilte Wilhelmus Kranslegging door gemeentelijke overheid, kranslegging door kerkelijke overheid en oorlogsmuseum Niemandsland, kranslegging door Oranjestichting Gendt Defilé en bloemlegging door 'Tuin van de Vrijheid'-kinderen. Defilé en bloemlegging door alle aanwezigen. Na afloop zal voor alle deelnemers koffie worden geserveerd in zaal De Klok.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 6 mei - 17.30 - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Dinsdag 7 mei - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 8 mei - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 9 mei - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 9 mei - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a in Haalderen (van tevoren aanmelden bij de bar van De Tichel of bellen op maandag tussen 12 en 17 uur naar 0481 464409)

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17.00 uur open.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

Column

Kater

Er is een run op vier pasgeboren katjes van Helga Witjes. Het zijn snoezige poesjes en katers van de populaire wethouder. De eigenaren kunnen met trots zeggen, bij ons loopt een echte VVD-poes. Ik heb het Helga niet durven te vragen wat ze moeten kosten. Ik verwacht eigenlijk niets. Een koopje dus. Ze heeft als wethouder zelfs geen behoefte om aan invoering van een kattenbelasting te denken. Anders ligt het met de hondenbelasting. Helga is voorstander. Er is gemor over de enquête wel of niet afschaffen van de hondenbelasting. De politiek staat op scherp. Er zijn 1.300 mensen aangeschreven, 243 hondenbezitters en 1.057 niet-hondenbezitters. Ik bedoel er verder niks mee. Maar het college wil, gezien de uitkomst van de enquête, de belasting handhaven. Helga Witjes is wethouder financiën en Theo Janssen mag als wethouder hondenbeleid en handhaver het collegevoorstel in de raad verdedigen. Stop! Mijn geblaf doet er niet toe, maar een levendig dorp zonder hondenpoep op de stoep is een dood dorp. De politiek is nu aan zet. Raadsfracties nemen al stelling in. Het ziet er naar uit dat het er om gaat. Wel of niet afschaffen van hondenbelasting. Lokaal Belang Lingewaard is als schoothondjes van het college het roerend eens. Niet afschaffen. Coalitiediscipline noemen ze dat in bestuurlijk jargon. Ik verheug me al op het raadsdebat hondenbelasting. Wethouder Theo Janssen van lingewaard.NU ging als rebelse lijsttrekker de verkiezing in met de strijdkreet: afschaffen hondenbelasting. Nu mag die ziel het tegenovergestelde verdedigen. Hij ziet er naar uitziet dat hij het nieuwe en rebelse raadslid Tamara Zonnenberg van lingewaard.NU tegenover zich ziet. Tamara lijkt zich wel aan de verkiezingsbelofte te houden. Niks coalitiediscipline. VVD-fractievoorzitter Matthew van de Woerdt is wel collegetrouw. Hij heeft in de nachtelijke uren een appje naar de tegendraadse Tamara gestuurd. Matthew heeft het nieuwe raadslid er op gewezen dat ze zich moet houden aan coalitiediscipline. Een VVD-kater in het nauw doet rare sprongen. De toekomstige eigenaren van een snoezig Helga-katje zijn gewaarschuwd.

Sjaak

Schaakprobleem 7

Wit geeft mat in 2.

Oplossing mailen binnen twee weken na publicatie in deze krant naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com onder vermelding van schaakprobleem 7. De oplossing staat daarna op de site van de Elster Toren: www.elstertoren.nl.

"Mocht u interesse hebben om te schaken, neem dan een kijkje op onze site voor meer informatie."

Aanpakken zwerfvuil, hoe doen we dat?

HAALDEREN - Dinsdag 7 mei om 19.30 uur is in De Tichel in Haalderen een bijeenkomst met het onderwerp zwerfvuil.

Er wordt gesproken over het opruimen van het zwerfvuil en hoe je andere zou kunnen motiveren om aan te sluiten bij een zwerfvuilbrigade. Dit is te allen tijde vrijwillig. Er wordt een app aangemaakt, waarop je aangeeft wanneer en waar je zwerfvuil wilt ruimen. Als je mee wilt werken, meld je je aan.
Deze bijeenkomst is voor iedereen!

Drie generaties op één veld bij KNVB-schoolvoetbal

Opa Rein, zoon René en Mara en Lynn. (foto: Willy Evers)

GENDT - Tijdens het laatste KNVB Meiden Schoolvoetbal bij De Bataven waren drie generaties uit één familie tegelijk op het veld:

Opa Rein Hoenholt als scheidsrechter, zoon René als teamleider, en Lynn en Mara als speelsters van het IKC Vonkenmorgenteam!

Groot assortiment perkgoed bij Kwekerij 't Kleintje

(foto: Ilona Kuster) Foto: ilona kuster,

HUISSEN – De verkoop in de kas aan de Geer nummer 9 is weer begonnen en het assortiment is groter dan voorgaande jaren. Zo zijn er onder andere meer verschillende geraniums verkrijgbaar. Ook zeer gewild zijn de mixpotten met waterreservoir, zodat je maar eenmaal per week water hoeft te geven. Hierin worden vijf verschillende soorten (hang)planten samen gecombineerd.

De Million Bells, de Sanvitalia, de Bacopa en de Surfinia (oftewel hangpetunia) worden hiervoor veel gebruikt. Of wat dacht u bijvoorbeeld van de mooie Helichrysum? Dit wordt ook wel de Kerrieplant genoemd vanwege de gele bloempjes die eraan bloeien van juli tot september. Deze plant heeft smal, zilvergrijs blad en is een uitblinker in 'mixpotten'. Keuze in perkgoed heeft u bij Kwekerij 't Kleintje meer dan genoeg, maar twijfelt u over wat goed te combineren is? Bij Kwekerij 't Kleintje vinden ze het een kleine moeite om u even te helpen. Waar u zeker niet over hoeft te twijfelen is de kwaliteit, want alle planten komen van eigen kweek. 'Van zaadjes zaaien en laten ontkiemen tot plantjes verspenen en verpotten, doen we allemaal zelf. Zo kunnen we goede kwaliteit garanderen', legt Ewelina Wagener uit. Samen met echtgenoot Henk Wagener is zij alweer 15 jaar het gezicht van Kwekerij 't Kleintje. Graag staat zij met haar team voor u klaar aan De Geer 9 in Huissen. Nog tot half juni elke dag geopend, ook op zon- en feestdagen, van 9.00 tot 17.00 uur. www.kwekerijhuissen.nl T: 026 3886728 / 06 51423338 (ook op Facebook),

Culinaire zondag is… samen genieten van scherpe restaurantacties

NIJMEGEN - Elke zondag in mei en juni in Holland Casino Nijmegen. Zondag is bij uitstek de dag om tijd door te brengen met familie en vrienden. Samen te genieten in een ongedwongen sfeer en dan het liefst ook nog profiteren van een goede restaurantaanbieding.

Bent u het hier mee eens? Dan hebben wij bij uitstek een goede tip voor u: Culinaire Zondag in Holland Casino Nijmegen. Elke zondag in mei en juni kunt u tijdens Culinaire Zondag profiteren van twee scherpe acties: Luxe lunchbuffet voor 7,50 euro (vanaf 12.30 uur). Uitgebreid tapas buffet voor 17,50 euro, inclusief een feestelijk welkomstdrankje. Bovendien maakt u ook nog gratis kans op speelgeld ter waarde van 25 euro.

Reserveer alvast uw restauranttafel op hollandcasino.nl of telefonisch via 024 3816381 (dagelijks vanaf 12.00 uur bereikbaar). Indien u vooraf reserveert is de entree tot Holland Casino Nijmegen ook nog eens gratis. Beproef uw geluk tijdens de Culinaire Zondag. Entreevoorwaarden: minimumleeftijd 18 jaar en geldig legitimatiebewijs. Dresscode: stijlvol en verzorgd.

Schouderklachten

ANGEREN / HUISSEN - De schouder is een complex gewricht en bij klachten vraagt dit om onderzoek en behandeling door fysiotherapeuten die zich gespecialiseerd hebben in
de schouder.

Binnen onze praktijk zijn dat Bas Heerze en Gosse Bootsma. Zij beschikken over de juiste kennis en ervaring op schoudergebied. Ook staan zij in direct contact met orthopeden in
Rijnstate en Medinova, waardoor goed en snel overleg mogelijk is. Heb jij last van schouderklachten? Maak dan een afspraak bij één van onze twee locaties en kijk voormeer informatie op de vernieuwde website www.fysiotherapievanderploeg.nl
Locatie AngerenLocatie Huissen
Jan Joostenstraat40a Polseweg 17
026 325 5272026 325 5272

Bemmelse pedicure vertrekt...

BEMMEL - Kent u het programma ik Vertrek of het Roer om, Droomhuis op het platteland gezocht? Nou dat is voor ons van toepassing, wij hebben ons droomhuis gevonden! Dus wij gooien het roer om, Wat als gevolg heeft: ik vertrek!

Na jaren een praktijk voor voetverzorging te hebben gehad, is het nu tijd voor wat anders. Wij gaan niet stil zitten, we beginnen een Chambres D'Hôtes (oftewel een B&B,) in Bass Normandie, in het Departement Manche. Het Dorp heet Courcy, en ligt 4 km van Coutances, een redelijk grote stad zoals Nijmegen. St Lô, bekend van de parachutist aan de kerktoren ligt 10 km bij ons vandaan. Ook het strand is binnen handbereik 11 km. U mag daar ook met de hond wandelen.

Wij gaan ook weer hondenshows doen in Frankrijk, maar alles op zijn tijd. Honden zijn bij ons ook welkom, wij weten uit eigen ervaring, hoe lastig het is om met de hond op vakantie te kunnen, bij ons op het terrein kan dat (14000 m2 terrein, verdeeld in bos, park en gras).

Samen met mijn man Rob van Reem en onze vier honden, en drie katten, gaan wij dit grote avontuur aan. U kunt ons volgen op FB Instagram en op onze website www.bandbformidable.com.

Bedankt lieve klanten die mij jaren trouw zijn gebleven! Wij hopen tot ziens!

Rob en Angela van Reem.

Guijt en lokale ondernemers versterken elkaar

GENDT - Familiebedrijf Guijt laat al jaren zien dat actieve betrokkenheid in de eigen regio bijzonder waardevol is. Voor de nieuwe actie van Guijt, als zelfstandig adviseur van RegioBank, wordt er samengewerkt met de Gendtse Winkeliers Vereniging en... u kunt ervan profiteren!

Bij het openen van een particuliere betaalrekening met overstapservice bij Guijt, zelfstandig adviseur van RegioBank, ontvangt u een cadeaubon ter waarde van 25 euro als welkomstgeschenk, te besteden bij de aangesloten Gendtse winkels. Wat houdt die overstapservice nu precies in? Adviseur Miranda Hegeman legt uit: 'Dat houdt in dat wij de overstap snel en vakkundig in orde maken. Men hoeft er zelf niets voor te doen. Overstappen van bank is zo geregeld.' Ook uit deze service blijkt weer dat klantvriendelijkheid en persoonlijke service bij Guijt hoog in het vaandel staan. Niet voor niets staat het kantoor van Guijt bekend als het Gendtse gebouw 'zonder drempels'. Gewoon maar even binnenwandelen zonder afspraak, is er aan de orde van de dag. 'Logisch toch? We bieden alle expertise onder één dak, dus voor het hele gezin kan men bij ons terecht en we zitten om de hoek!', aldus Miranda. Met 'alle expertise' bedoelt zij alle kennis op het gebied van verzekeringen, hypotheken, pensioenen, erfrechtplanning, makelaardij en bankzaken. Guijt werkt onafhankelijk waardoor u verzekerd bent van persoonlijk advies op maat. De actie met de Gendtse Winkeliers Vereniging loopt tot 28 juni 2019. Twijfelt u nog? U bent van harte welkom om vrijblijvend meer informatie te vragen. 'We zien u graag aan de Langstraat 1 in Gendt.' www.guijt.nl, T: 0481 427777.

La Saporita aan de Dorpsstraat 50a in Bemmel eindelijk geopend

BEMMEL - Wij hebben lang gewacht op onze exploitatievergunning, maar eindelijk is het binnen. In die zin kunnen wij tegen alle Bemmelnaren en geïnteresseerden zeggen de deuren zijn geopend! U kunt bij ons terecht voor diverse soorten koffie, thee, frisdrank, Italiaanse ijs, softijs, vlaaien, bonbons, schepsnoep en last but not least Molukse lekkernijen.

Wie nog nooit Molukse lekkernijen geproefd heeft, moet er zeker eens langs gaan het is de moeite waard! Het gaat om lekkernijen zoals: balibroodjes gevuld met gehakt of kaas (het ziet eruit als een oliebol maar dan met heerlijk Moluks-gekruid gehakt of kaas erin), bapaobroodje, pasteitjes, lemper (kleefrijstrol gevuld met gehakt), portie saté, gado-gado en sotosoep. Deze lekkernijen komen uit eigen keuken. Op bestelling kunt u uiteraard terecht voor de spekkoek, sponscake en andere diverse Molukse lekkernijen.

Op zondag 5 mei vindt dan bij La Saporita de officiële opening plaats. U bent dan van harte welkom om de vernieuwde zaak te bezichtigen en als warme welkom diverse Molukse lekkernijen gratis te proeven of een heerlijke bonbons gratis te proberen.

Uiteraard kunt u nader kennis maken met de eigenaar en eigenaresse van La Saporita Erwin Deelstra en Irene Deelstra-Leuwol, mocht u hen nog niet kennen! Zij zijn Bemmelnaren en willen heel graag in Bemmel ondernemen!

Schouderklachten

ANGEREN / HUISSEN - De schouder is een complex gewricht en bij klachten vraagt dit om onderzoek en behandeling door fysiotherapeuten die zich gespecialiseerd hebben in
de schouder.

Binnen onze praktijk zijn dat Bas Heerze en Gosse Bootsma. Zij beschikken over de juiste kennis en ervaring op schoudergebied. Ook staan zij in direct contact met orthopeden in
Rijnstate en Medinova, waardoor goed en snel overleg mogelijk is. Heb jij last van schouderklachten? Maak dan een afspraak bij één van onze twee locaties en kijk voormeer informatie op de vernieuwde website www.fysiotherapievanderploeg.nl
Locatie Angeren                         Locatie Huissen
Jan Joostenstraat                         40a Polseweg 17
026 325 5272                                 026 325 5272

Geldersch Landschap & Kasteelen 90 jaar

Margot Ribberink. (foto: Geldersch Landschap & Kasteelen) Geldersch Landschap & Kasteelen

REGIO - Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) zet zich al negentig jaar in voor het behoud van natuur, landgoederen en kastelen in Gelderland. De nieuwe slogan sluit daar naadloos op aan: ‘Geldersch Landschap & Kasteelen, voor áltijd bijzonder’. Met een speciale uitgave van het kwartaalblad Mooi Gelderland heeft GLK een cadeau voor iedereen, want u kunt het gratis aanvragen via www.glkmagazine.nl.


In de feestelijke uitgave van het magazine Mooi Gelderland vertellen bekende Gelderlanders aan de hand van thema’s zoals klimaat, duurzaam tuinieren, architectuur en wandelen in de natuur wat de provincie voor hen bijzonder maakt. Zo blijkt Margot Ribberink een meteoroloog met een missie. Deze speciale uitgave laat zich niet alleen lezen. Alle ambassadeurs die aan het woord komen, vertellen ook in een video op de website van GLK wat Gelderland zo bijzonder maakt.


Bekende Gelderlanders
“Ik wil mensen in beweging krijgen voor vergroening. Te beginnen in mijn eigen stad, Nijmegen.” Margot Ribberink laat geen misverstand bestaan over haar missie om wateroverlast en hittestress tegen te gaan en hoopt dat GLK daar ook een rol in kan spelen. “Op verschillende plekken zijn al maatregelen uitgevoerd om een gebied meer klimaatbestendig te maken, zoals in de Heerlijkheid Beek.” Die maatregelen in Beek-Ubbergen moeten voorkomen dat hoosbuien daar schade veroorzaken
In Mooi Gelderland staan de volledige interviews met Margot Ribberink en nog veel meer over de mooie plekken in uw ‘achtertuin’. iedereen kan het magazine aanvragen op www.glkmagazine.nl.

Paasdrive bridgeclub 3 Sans-Atout

Paasdrive BC 3 Sans-Atout. (foto: Henk Pennings) Henk Pennings

HERVELD - Pasen, we hebben er naar uitgekeken, niet alleen naar de paasdagen zelf maar ook naar de hieraan verbonden paasdrive. Wat zouden technische commissie en evenementencommissie voor ludieks hebben bedacht? Scrabblebridge!

Allereerst was er een warm welkom voor de acht nieuwe bridgecursisten. 22 weken lang, op dinsdagavond, hebben zij les gekregen van Wouter Toxopeus en Henk Pennings zodat zij zich, weliswaar wat gespannen, deze avond met ervaringsdeskundigen konden meten.
En om alle deelnemers een gelijke kans te geven eerste te worden, was niet het bridgeresultaat leidend. Wat dan wel. Het langste woord! Verkregen door middel van scrabblebridge. Elk spel leverde een letter op, gekoppeld aan het bridgeresultaat van dat spel. Twintig spellen werden gespeeld, dus elk paar verzamelde twintig letters. Tussendoor getrakteerd op een heerlijk gevuld eitje werd na vijf ronden van vier spellen een ander deel van het brein in werking gezet. Van iedere lijn ging het winnend paar van het langste bestaande woord met een prachtige prijs naar huis. Daarnaast was er een prijs voor het meest bridgegerelateerde woord en de nummers 1 van iedere lijn werden ook niet vergeten! Het was weer top!
A-lijn: Liesbeth Minks-Wim Damen 60,63%, B-lijn: Grada en Tom Eltink 75%, C-lijn: Iet Huisman-Meüs Veens 69%, D-lijn ex aequo Bert Fintelman-Tine van Hoenselaar en Gerda Kieneker-Joop van Workum 60,63%.
Met op 25 mei de huis aan huisdrive eindigt de parencompetitie 2018-2019. Op 6 juni start de zomercompetitie. Ook niet leden zijn hiervoor van harte uitgenodigd. Informatie hieromtrent kunt u lezen op onze site www.nbbclubsites.nl/club/7064.

Saxofoon, bugel of trompet leren spelen?

Repetitie jongerenorkest Future. (foto: Van Workum)

HERVELD - Vanaf 6 mei tot en met 1 juli is het mogelijk gratis muzieklessen te volgen bij muziekvereniging Sint-Willibrordus uit Herveld-Andelst. De lessen zijn bedoeld voor kinderen vanaf groep 5-8.

"Je kunt, zolang de voorraad strekt, kiezen uit saxofoon, trompet, bugel of hoorn en ook slagwerklessen zijn mogelijk. De lessen zijn in de grote zaal van De Hoendrik in Herveld, van 17.05-17.45 uur. Als je na de zomervakantie verder wil gaan met muziek maken, dan pas word je lid van onze vereniging. Als je hier ook aan mee wil doen, moet je je wel even aanmelden via willibrordus.ha@gmail.com. Vermeld je naam, telefoonnummer, je leeftijd en welk instrument je het liefste wil gaan uitproberen."

Speciaal om iedereen, ook oudere kinderen en volwassenen, te laten zien hoe gezellig het is om samen muziek te maken, is er op maandagavond 6 mei een inlooprepetitie van ons jongerenorkest Future. Dat repeteert van 18.50-19.20 uur in De Hoendrik en laat deze avond horen hoe een repetitie in elkaar steekt. "Onze dirigent Hans van Hees, die ook de groepslessen zal verzorgen, heeft weer een nieuw muziekstuk dat we gaan repeteren. Je kunt dus meemaken hoe zo'n nieuw nummer voor de eerste keer uitgeprobeerd wordt!"

"Als je zelf al een instrument speelt, dan mag je deze avond ook gewoon mee komen spelen bij Future! Ook volwassenen die misschien jaren geleden muziek hebben gemaakt, zijn uitgenodigd te komen kijken, luisteren en eventueel mee te spelen. Voor hen is het mogelijk een aantal opfrislessen te komen volgen tot de zomervakantie."

Zevende Lentse Pinksterrit

Foto: Picasa

LENT - Nu het paasweekend ons al getrakteerd heeft op zomerse temperaturen, kunnen we bijna niet wachten op wat het pinksterweekend ons brengen zal.

Om die dagen niet loom in de tuin te hoeven hangen, bieden we u ook dit jaar weer de mogelijkheid om op tweede pinksterdag, 10 juni uw young-en/of oldtimer van minimaal 25 jaar oud, cabriolet of andere bijzondere auto uit te laten op de fraaie wegen rond Lent. Met een record aantal deelnemers vorig jaar, belooft het ook deze editie weer een gezellige dag te worden. Opnieuw wordt gezorgd voor een zeer afwisselend parcours en tevens zal de rit hoogstaand culinair worden afgesloten.

Wilt u deelnemen aan dit dagvullend evenement? Geef u dan op, voor 28 mei, door een email te sturen naar lentsepinksterrit@gmail.com of bel 024 3603137 (na 18:00 uur). Wilt u de stoet aanschouwen en uitzwaaien? Dan bent u ook welkom op 10 juni vanaf 10:00 uur aan de Oosterhoutsedijk 16 in Lent.

Workshop mozaïek bij Creatief Collectief Elst

ELST - Op de zaterdagmiddagen 18 mei en 29 juni is er in de Werkplaats van Creatief Collectief Elst (CCE) een workshop mozaïek. In drie uur maak je een mozaïek in de vorm van een vogeltje, vis of hartje, bijvoorbeeld te gebruiken als sleutelhanger of leuk cadeautje.

Je kunt de workshop natuurlijk ook aan iemand cadeau doen! De workshop is inclusief alle materialen, koffie of thee en iets lekkers. Belangstelling voor deze gezellige, creatieve middag? Inschrijven kan via info@creatiefcollectiefelst.nl. Voor meer informatie over de workshop kunt u contact opnemen met de docente Annelou Teunissen (06 46167353) of villa.teun@gmail.com.

De workshop is van 13.30 tot 16.30 uur; inloop vanaf 13.15 uur bij CCE, Prinses Irenestraat 49, Elst. De ingang van de werkplaats is halverwege het voetgangerspaadje langs het gebouw De Wieken.

Groot Gemini Grastoernooi op Westeraam in Elst

Een foto van het Groot Gemini Grastoernooi van vorig jaar

ELST - Op zaterdag 29 juni houdt volleybalvereniging Gemini uit Elst de vijfde editie van het Groot Gemini Grastoernooi.

Het is een 4 tegen 4-grastoernooi en er zal worden gespeeld op twee niveaus: recreatief- en competitieniveau. Zin om gewoon even langs te komen mag altijd, publiek is meer dan van harte welkom en er is meer dan genoeg eet- en drinkgelegenheid. Naast het toernooi zullen er ook leuke activiteiten worden georganiseerd voor kinderen, zoals een groot speelveld met leuke spellen, schminken en een springkussen. Ook wordt er dit jaar nog extra aandacht besteed aan het lustrum.

"Heeft u zin om mee te doen? Stelt u dan een team samen en meldt u aan via www.gemini-elst.nl/gggt.

Rots & Water training voor kinderen met ADHD en ASS

BEMMEL - Naast de vertrouwde Rots & Water training, is er nu ook een training speciaal voor kinderen met ADHD en ASS (Autisme Spectrum Stoornis). We werken in kleinere groepen en hebben hierdoor meer aandacht voor de deelnemers. Is jouw kind gebaat bij een training waardoor hij/zij weerbaarder wordt? Geef je kind dan nu op voor Rots & Water.

Bij Rots & Water leer je zo sterk te staan als een rots en mee te bewegen als water. We gaan aan de slag met het verbeteren van zelfbeheersing, zelfreflectie, zelfvertrouwen, communicatieve en sociale vaardigheden. Daarnaast zijn het leren maken van eigen keuzes en het leren gaan van een eigen weg belangrijke thema’s.

Door mee te doen aan de vierdelige Rots & Water training in een kleine groep, leer je steviger in je schoenen te staan, zodat je beter voor jezelf kunt opkomen. Dit doen we door een combinatie van fysieke oefeningen en groepsgesprekken. De training is geschikt voor jongens en meiden uit groep zeven en acht.

De volgende serie van vier trainingen, speciaal voor kinderen met ADHD en ASS, start op 9 mei (iedere donderdagmiddag) van 16.00 – 17.00 uur in Bemmel. Deelname aan deze cursus is gratis, Heb je vragen of twijfel je nog, neem contact op met trainer Kaj Dreis: 06 13826608 of bel het Meldpunt van SWL: 088 255 25 55.

Avondvierdaagse en Zwanentocht in Huissen

HUISSEN - De veertigste avondvierdaagse in Huissen is van dinsdag 4 - vrijdag 7 juni. Er kan gestart worden vanaf 18.30 uur vanaf De Rijnstede de Jongstraat 3.

Het inschrijfgeld is 3.50 euro. Bij voorinschrijven is het 3.00 euro. Dit kan vanaf 13 mei bij Coby Vermaas Ariensstraat 24 van 18.00 tot 20.00 uur en bij Lenie Janssen Klaphek 3. "We komen ook op de scholen om in te schrijven 15 mei bij Het Drieluik, 16 mei Het Sterrenbos, 22 mei De Abacus en De Boemerang. Wij zijn de oudercommissies dankbaar voor hun hulp. Op 22, 23 en 24 mei staan we met een kraam op het winkelcentrum Zilverkamp. U kunt daar ook voorinschrijven. We zouden het waarderen als begeleiders zich ook inschrijven tegen de kosten van 1.00 euro. Wij als vereniging zullen onze uiterste best doen een mooie en veilige avondvierdaagse te organiseren. Hopelijk trekt ook dit jaar weer een lang gerekt lint van wandelaars door de straten van Huissen.

Voor de vijfde maal organiseren wij de Zwanentocht. De afstanden zijn 5 - 10 - 15 - 25 - 40 km. De startplaats is in De Rijnstede aan De Jongstraat 3 in Huissen. Starttijden zijn voor de 25 en 40 km vanaf 07.00 uur de andere afstanden vanaf 09.00 uur. Voor de vierdaagselopers een goede training, maar ook voor jong en oud die geen vierdaagse lopen een mooie tocht."

Wijs, ambachtelijk ijs viert feest

BETUWE - "Wie wordt er nu niet blij van een ijsje?" Jeroen Pohlmann ijsmaker bij Wijs, ambachtelijk ijs blikt met plezier terug op de afgelopen vijf jaar. In 2014 startte hij met zijn ambachtelijke ijssalon in Gendt. Inmiddels is er een tweede winkel in Elst (Overbetuwe) en levert hij zijn ijs ook aan diverse bedrijven in de regio.

Vijf jaar geleden was Pohlmann stellig over zijn concept; ambachtelijk bereid schepijs met zo veel mogelijk lokale en verse producten. Én Luikse wafels. "Tsja, die wafels zijn er helaas niet meer, te weinig markt voor. Maar het concept voor het ijs staat nog steeds als een huis". Zijn klanten zijn vanaf dag één razend enthousiast. "We streven ernaar het beste ijs uit de regio te maken. De lat ligt altijd hoog en gelukkig wordt dat dus ook gewaardeerd". Ook landelijk is dat opgevallen; in 2018 werd het ijs bekroond met de tweede plaats bij de Gouden IJsspatel verkiezing.

Inmiddels is er een groot team, zowel in de ijskeuken in Gendt als in de winkels. "En in Elst hebben we de ijssalon uitgebreid met een chocolaterie met de allerlekkerste bonbons." Collega-ijsmaker Ilse is erbij vanaf het eerste uur. Ook 'ijsmeisjes' Lise en Fenna draaien al 5 jaar mee in de winkel. Zij kunnen het beamen; "het is hard werken met mooi weer, maar mensen blij maken met wat je verkoopt is het leukste dat er is".

Wijs viert het lustrum dit seizoen met een prijzenfestival. Op zondag 5 mei staan beide winkels de hele dag extra in het zonnetje. Tussen 14.00 – 17.00 uur komt er een springkussen, de kinderen kunnen hun ijsje (gratis) versieren en er wordt geschminkt. Ook is die dag het tweede bolletje ijs gratis! Meer info staat op www.wijsijs.nl.

Open dagen zorgkwekerij Epric

HUISSEN - Op vrijdag 10 en zaterdag 11 mei, van 9.00 tot 17.00 uur, zijn er weer voor de eerste keer sinds een aantal jaren open dagen bij zorgkwekerij Epric in Huissen.

Op beide dagen is het mogelijk de grote collectie planten te bekijken en ook planten te kopen, die hier zelf geproduceerd worden. Met name fuchsia's, bladcactussen en cactussen kunnen worden bekeken. Alles wordt op een kleine schaal geproduceerd.

Stichting Epric is een zorgkwekerij waar mensen met een beperking werken en voor de planten zorgen. We proberen juist met de liefde voor planten ervoor te zorgen dat mensen een zinvolle dagbesteding hebben. Wil je meer weten over het worden van vrijwilliger of assistent medewerker via de WMO, kom dan eens een kijkje nemen op de open dagen. Stichting Epric is gevestigd aan het Nieuwediep 9a in Huissen.

Lezing bij Kinkelacademie door prof. dr. Ron Wevers

Prof. dr. Ron Wevers. (foto: Peter van der Horst)

BEMMEL - De laatste lezing van dit seizoen op 20 mei bij De Kinkelacademie heeft als titel: Het zit in mijn DNA; De laatste ontwikkelingen in de genetica.

Nu al enige tijd het menselijk genoom in kaart is gebracht zie je her en der een toename van de verwachtingen met gebruikmaking van deze kennis. In de misdaad bestrijding kunnen we nauwkeuriger bewijsvoering gebruiken, in de geneeskunde wordt op diverse terreinen gewerkt aan betere diagnoses bij erfelijke aandoening en tevens gezocht naar genezing op gen-niveau. Ron Wevers is er als specialist op dit gebied nauw bij betrokken en mede door het goed functioneren van collegiale-netwerken blijkt men complexe probleemgebieden sneller in kaart te kunnen brengen. Gaan we op korte termijn geneesmiddelen direct naar de defecte plaats brengen in een organisme om het te herstellen of te genezen? Kunnen we erfelijke aandoeningen al in de vroegste ontwikkeling ontdekken en uitschakelen? Op deze en andere vragen gaat Ron Wevers in na een korte refreshment van de kennis van de genetica. Welke belemmeringen (politiek en juridisch) staan de wetenschap in de weg om binnen het moreel aanvaardbare nieuwe zaken te ontwikkelen op het gebied van de genetica?

Plaats: Cultureel centrum De Kinkel, van Amberstraat 1, Bemmel. Aanvang lezing: 20.00 uur, gevolgd door vragen, gesprek, discussie om 21.30 uur
Kaarten: 12,50 euro (inclusief kopje koffie/thee voor aanvang) via www.dekinkel.nl en dan naar lezingen en bij boekhandel De Toren van Bemmel.

Historische Kring viert 30-jarig bestaan

Het carillon bij De Kinkelenburg. (Tekenaar: Joop Verburg)

LINGEWAARD - In het kader van dit 30-jarig bestaan organiseert de Historische Kring Bemmel, Haalderen en Ressen (HKB) de expositie '30 jaar verbeeld'. Er worden pentekeningen van Bemmelaar Joop Verburg tentoongesteld.

Op 18 en 19 mei is de expositie van 14:00 tot 17:00 uur geopend voor publiek in de Kringruimte in cultureel centrum De Kinkel, Van Ambestraat 1, Bemmel. Joop Verburg was tot aan zijn pensionering hoofd van de Christelijke Lagere School in Bemmel. Hij was heel actief binnen de HKB: hij was lang secretaris, schreef in het Kringblad, en werkte mee aan verscheidene projecten. Zijn grote hobby was pentekenen en dat heeft de HKB aangegrepen om hem postuum in het zonnetje te zetten. In een periode van ongeveer 30 jaar heeft hij van diverse plekken in Bemmel en Ressen pentekeningen gemaakt. De expositie bestaat uit dertig van deze pentekeningen en dertig foto’s van de actuele situatie. Daarnaast heeft de HKB van veel pentekeningen ansichtkaarten gemaakt die tijdens de expositie te koop zijn en ook daarna nog zolang de voorraad strekt.

Avondvierdaagse en Zwanentocht in Huissen

HUISSEN - De veertigste avondvierdaagse in Huissen is van dinsdag 4 - vrijdag 7 juni. Er kan gestart worden vanaf 18.30 uur vanaf De Rijnstede de Jongstraat 3.

Het inschrijfgeld is 3.50 euro. Bij voorinschrijven is het 3.00 euro. Dit kan vanaf 13 mei bij Coby Vermaas Ariensstraat 24 van 18.00 tot 20.00 uur en bij Lenie Janssen Klaphek 3. "We komen ook op de scholen om in te schrijven 15 mei bij Het Drieluik, 16 mei Het Sterrenbos, 22 mei De Abacus en De Boemerang. Wij zijn de oudercommissies dankbaar voor hun hulp. Op 22, 23 en 24 mei staan we met een kraam op het winkelcentrum Zilverkamp. U kunt daar ook voorinschrijven. We zouden het waarderen als begeleiders zich ook inschrijven tegen de kosten van 1.00 euro. Wij als vereniging zullen onze uiterste best doen een mooie en veilige avondvierdaagse te organiseren. Hopelijk trekt ook dit jaar weer een lang gerekt lint van wandelaars door de straten van Huissen.

Voor de vijfde maal organiseren wij de Zwanentocht. De afstanden zijn 5 - 10 - 15 - 25 - 40 km. De startplaats is in De Rijnstede aan De Jongstraat 3 in Huissen. Starttijden zijn voor de 25 en 40 km vanaf 07.00 uur de andere afstanden vanaf 09.00 uur. Voor de vierdaagselopers een goede training, maar ook voor jong en oud die geen vierdaagse lopen een mooie tocht."

Gemeentehuis Lingewaard groeit uit tot bestuurlijk centrum

Volgens het college beschikt Lingewaard straks  over een sober, doelmatig gemeentehuis dat de komende 40 jaar  voorziet in de huisvesting. (foto: Sjaak Veldkamp) Foto: Sjaak

BEMMEL – De brand van vorig jaar heeft aanpassingen in een stroomversnelling gebracht. Betere afscheiding van publiek en werkruimte, beveiliging, aparte bestuursvleugel, klimaatbeheersing en akoestiek. Bemmel wordt het bestuurlijk centrum van Lingewaard met de mogelijkheid voor het houden van bewonersbijeenkomsten en raadsvergaderingen. Naar verwacht is volgend jaar zomer het gemeentehuis gereed.

Ver voor de brand was al geconstateerd dat het kantoorgebouw na acht jaar uit zijn voegen barst. Door toename van het aantal wettelijke taken heeft dat zijn weerslag op de omvang van de ambtelijke organisatie. Maar het gemeentehuis is al lang niet meer van deze tijd. Het schiet volgens het college tekort in de interactie met de inwoners. "Het moet meer in het teken staan van het veilig ontmoeten van en overleg hebben met de inwoners. De verschillende adviesraden moeten beter gefaciliteerd worden."


Raadsleden zijn terughoudend om in het openbaar een discussie te beginnen over een raadszaal in Bemmel. De politieke bijeenkomsten worden in de gemeentelijke vergaderzaal in Huissen gehouden, maar dat gebouw gaat tegen de grond. De raadsvergaderingen vinden plaats in zaal De Valom. Het is een publiek geheim dat burgemeester Schuurmans hiervan geen voorstander is.

In het ontwerp is op de begane grond ruimte voor een werkkamer voor de burgemeester, wethouders, directie en griffie. Acht jaar geleden werd op advies van burgemeester Harry de Vries iedereen geacht een flexwerkplek te gebruiken. Er komen op de begaande grond twee multifunctionele vergaderruimten die samengevoegd kunnen worden. Het college ziet het als dé oplossing waar gemeentelijke bijeenkomsten gehouden kunnen worden. "Hier kunnen groepen inwoners worden ontvangen bijvoorbeeld voor een avond voor nieuwe inwoners, of een inloopavond maar er zouden eventueel raadsvergaderingen kunnen plaatsvinden."

Het college weet ook dat een 'eventuele' verhuizing van de raadsvergadering gevoelig ligt. Niet alleen onder raadsleden, maar ook bij wethouders en burgemeester. Het spook van de gemeentelijke herindeling waart nog steeds boven Huissen en Bemmel.

Donderdag 9 mei begint het politieke traject met een Politieke Avond. In de vergaderzaal in Huissen.

Bloemkwekerij Jos Mom gestart op tweede verkooplocatie Bloempotten- en –bakkenoutlet in kas Bloemkwekerij Olieslager


HUISSEN – Dit jaar heeft Jos Mom voor het eerst ook de deuren geopend op een tweede verkooplocatie. Het is de plek waar Appie Olieslager voorheen zijn Bloemkwekerij Olieslager runde. Jos Mom zet de bedrijvigheid op Appies locatie voort, maar de naam Olieslager zal in ere worden behouden.

'Op onze tweede locatie hebben we momenteel een outlet ingericht met prachtige bloempotten en -bakken. Deze worden verkocht met minstens 50 procent korting!' vertelt zoon Michel. 'In het ruime assortiment hebben we nieuwe bloempotten en -bakken en ook veel demo's. Dus potten die tentoongesteld hebben gestaan bij tuincentra bijvoorbeeld. Daarnaast hebben we de kas bij Olieslager ook vol staan met eigen kweek (perk)planten voor de verkoop. In de kas bij Olieslager verkopen we geraniums voor slechts € 0,90 per stuk en natuurlijk onze actie van 10 + 2 gratis'. Michel houdt ieder jaar tussen april en juni vrij in zijn agenda, om zijn vader Jos te helpen tijdens deze drukke periode. En met plezier! Jos Mom staat vooral bekend om de sterke kwaliteit van zijn planten en om zijn uitspraak: 'Ik hou van veul voor weinig'. En dat is precies wat hij zijn klanten ook biedt. De potterie-outlet is dan ook een goede aanvulling op zijn huidige assortiment. De potten gaan namelijk voor de helft van de prijs van de hand, sommigen zelfs voor nóg minder. Wees er dus snel bij! Nog tot en met juni is de potterie-outlet iedere dag geopend, ook op zon- en feestdagen, van 9.00 tot 17.00 uur. Locatie: Kas Olieslager, De Geer 20 in Huissen. (Achter Pannenkoekenhuis Boerderij De Lande). www.bloemenkwekerijolieslager.nl

Schilderijen Nikky Boekhorst in De Kijkruit

GENDT - Nikky Boekhorst laat haar schilderijen nog tot en met 7 juni zien in De Kijkruit (raammanifestatie) aan de Dorpstraat 21b in Gendt.

“Mijn naam is Nikky Boekhorst , ik ben 20 jaar en woon in Doornenburg. Ik studeer voor kraamzorg. De schilderijen heb ik zelf gemaakt. Graffiti spreekt mij altijd erg aan. Ik vind het ook iets moois hebben. Toen zag ik graffiti zonder letters voorbij komen. Dit wilde ik ook kunnen. En ik wist dat mijn vader nog spuitbussen in de garage had liggen. Dus heb ik mijn vaders overall aan gedaan (veel te groot), en ging maar gewoon iets proberen op een stukje hout. Tot mijn verbazing vond ik het echt leuk om te doen. Ik ben er betere spullen voor gaan kopen en probeer nu steeds nieuwe dingen uit.

Ik doe dit sinds een jaar. En heb al veel schilderijen gemaakt. Het bevalt me nog steeds. Ik vind het leuk dat andere mensen naar mijn schilderijen kunnen gaan kijken: hopelijk vinden ze het mooi.” Mijn mailadres is: nikky.boekhorst@hotmail.com

Werkgroep De Kijkruit is bereikbaar via Anneke van Huystee, Dorpstraat 56, Gendt; 0481421156; mail: a.huystee@planet.nl;https://twitter.com/GendtVerbeeld; https://www.facebook.com/GendtVerbeeld. "Interesse om ook eens te exposeren in De Kijkruit? Geef je op via het aanmeldingsformulier op www.kunstkringgendtverbeeld.nl."

Inschrijving triathlon Gendt gestart

Het onderdeel fietsen vindt voor een groot deel plaats op de Waaldijk. (foto: Willy Derksen)

GENDT - Op zondag 30 juni zullen om 13.00 uur 175 atleten voor de kwarttriathlon en 25 drietallen voor de trio-triathlon op het Gendtse Sportpark Walburgen met het traditionele kersenkanon worden weggeschoten voor de 31ste editie van de onverminderd populaire Gendtse Kersenfeest Triathlon. Het startschot zal, volgens goed gebruik, gelost worden door de Kersenkoningin.

De wedstrijd is een van de vaste onderdelen van het jaarlijkse Kersenfeest, waar de organisatie dit jaar in handen is van harmonie Sint-Caecilia. Aan de start van de sterk op de regio gerichte kwart triathlon zullen weer veel bekende gezichten strijden om de ereplaatsen of om de eigen-best-tijd te verbeteren. Strijd tussen familieleden, vrienden en buren maken deze triathlon bijzonder. Dat geldt ook voor het parcours, in en om Gendt, waarbij de loopbrug over de hoofden van de bezoekers van de braderie als een zware hindernis wordt ervaren.

Ook de trio’s, waarbij het parcours wordt afgelegd door drie personen, een zwemt (1 km), de ander fietst (40 km) en de laatste sluit af met het looponderdeel (10 km) vormt ondertussen een vast onderdeel. De inschrijving is in de koningsnacht van vorige week geopend en liep weer storm. Nog inschrijven? Check de website www.duursportgendt.nl of neem even contact op met Edwin Rutten info@duursportgendt.nl. Kortom, het belooft weer een fantastisch sportevenement te worden op zondag 30 juni. Een bezoek meer dan waard.

Huissense Bloemenmarkt

HUISSEN - Zaterdag 11 mei wordt door de stichting 'Huissen Bloemenstad' de traditionele Huissense Bloemenmarkt georganiseerd. De markt wordt gehouden van 10.00 tot 16.00 uur op de Markt in Huissen.

Op de markt wordt een breed assortiment aan planten, bloemen en aanverwante artikelen aangeboden. Vele mensen uit Huissen en omstreken bezoeken de Bloemenmarkt en kopen mooie planten; onder meer om zijn/haar moeder te verrassen voor moederdag. De stichting geeft ook jaarlijks een muurtegel uit aan mensen die de voorgevel van hun huis, hun balkon en/of hun voortuin opfleuren met bloembakken en/of bloeiende planten. Om in aanmerking te komen voor een muurtegel kan men zich tijdens de bloemenmarkt aanmelden bij het bestuur dat op de Bloemenmarkt aanwezig is.

n.b.
n.b.
n.b.
n.b.
n.b.

Ook is het mogelijk om buren, vrienden of familie waarvan men weet dat deze graag in aanmerking willen komen voor de muurtegel, aan te melden. Tot slot kan men zich ook schriftelijk of persoonlijk aanmelden bij het secretariaat van de stichting: Julianastraat 2a, 6851 KK Huissen; e-mail: vanelst@lwnot.nl.

30 / 32

Hiep hiep hoeraaaaa
Op 2e paasdag is onze lieve (o)ma 84 jaar geworden!
Liefs xxx
Je kinderen , kleinkinderen, achterkleinkinderen & pootjes van de hondjes

Dit dernje, ken je, met höär läpke, is ze gestege op ût träpke.
Ût träpke van Tien, want ze hêt op
3 mei, Sarah gezien.

Proficiat, lieve schat.
Vurdegekhouerij, liefs wij xx

Op 1 mei wordt deze jonge man Michiel Straatman al weer 11 jaar van harte gefeliciteerd en een dikke zoen van Opa en Oma Straatman maak er een leuke dag van.

Opgepast: Deze jongeman heeft zijn rijbewijs gehaald.

Gefeliciteerd Rens!

Lieve Luuk
Van harte gefeliciteerd met je
8e verjaardag!

Liefs,
Mama & Maik
Knuffel van Daan

Het is echt waar.
Op 5 mei wordt
Rob ook 60 jaar.

Hartelijk gefeliciteerd.

Liefs, José en de kids.

Ja ja GLITTERTJE ook jij

moet er aan geloven

Gefeliciteerd met je

50e verjaardag.

Ons prinsesje wordt 30 april alweer 2 jaar.
Indy, gefeliciteerd van
Oma Annette en Opa Dick.

raar maar waar,
onze kloek-kloek nu ook al 50 jaar!
Gefeliciteerd.
Je nichtjes.

Ja mensen het is echt waar,

deze stresskip is nu toch echt 50 jaar!

Bijna is het zover

Mieske 50 jaar

Gefeliciteerd van familie en vrienden

Scary Symphony met Claudia van Kesteren

Claudia ven Kesteren. (foto: Claudia van Kesteren)

DOORNENBURG - Op vrijdag 18 en zaterdag 19 oktober organiseert harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg het muziekspektakel Scary Symphony. De plaatselijke Martinuskerk wordt voor deze gelegenheid omgetoverd tot een muziektempel in Halloweensfeer.

Voor de presentatie van deze avond heeft de harmonie Claudia van Kesteren weten te contracteren. De Nijmeegse Van Kesteren is professioneel gastspreker, motivator, inspirator en presentator. Door haar ervaring als gastspreker en motivator weet Van Kesteren altijd het publiek te betrekken bij evenementen waar zij als presentator optreedt: “In mijn werkwijze gaat het altijd om contact maken met het publiek en de interactie aangaan”, geeft Van Kesteren aan. “De communicatie met de zaal is essentieel. Zonder contact en verbinding gebeurt er niets.”

Van Kesteren blijft nog wat mysterieus over de wijze waarop zij precies invulling gaat geven aan de presentatie van Scary Symphony: “Wat is ga doen is waarschijnlijk behoorlijk scary en radicaal mensgericht maar wel in completen harmonie... Meer wil ik daarover nog niet kwijt.”, aldus Van Kesteren. ”Laat je verrassen zou ik zeggen! Heb onwijs veel zin in de samenwerking, leuke uitdaging om verschillende disciplines samen te brengen.”

De voorverkoop voor Scary Symphony start op zaterdag 1 juni. Kaarten zijn vanaf die datum te koop bij Spar Witjes en Ontmoetingscentrum in Doornenburg en bij The Read Shop Viergever in Gendt.

Het Lingewaards Mannenkoor zoekt...

'n Bosje bassen. (foto: Jan Startman)

HUISSEN - Het is al eerder gezegd: het vieren van een feest voor een koor kost geld. Veel geld. De simpelste oplossing is de contributie verhogen, maar daar zit ook geen rek meer in. Er zijn allerlei acties al gestart, maar de zoektocht naar pecunia gaat constant door.

En dan…. ineens valt je een berichtje op bij de statiegeld-retourbonnen-automaat (SRA) van Albert Heijn in Huissen. Goh, dat is misschien wel een mogelijkheid om het 100-jarig bestaan van mannenzang in Huissen extra glans te geven! Een telefoontje was genoeg: ja, dat was mogelijk! Wat is het leven simpel! Nu heeft uw schrijver al jaren als levensmotto: Niet geschoten is altijd mis en zo zie je maar weer. Vanaf 20 mei hangt er een keurig A4-tje op de SRA van Albert Heijn met de vermelding dat we graag uw retourgeldbon willen ontvangen. Een suggestie, vraagt u? Wat lekker aantikt zijn bierkratten met lege flesjes. Dank, dank. Maar we hebben ook wat aan te bieden. Het Lingewaards Mannenkoor beschikt nog over ongeveer veertig herenkostuums in verschillende maten. Colbert, gilet en pantalon. Het ziet er allemaal keurig uit, maar het hangt ons in de weg. Heb je er een leuke, goede, mooie bestemming voor: laat het ons weten. En verder op ons verlanglijstje staan nog een paar tenoren. Deze wat hogere stemmen zijn een weinig ondervertegenwoordigd. Wat u daarvoor in de plaats krijgt als nieuw lid? Heel veel zangplezier, een heel goede dirigent, fantastische collega-zangers en veel bewondering van uw naasten! Pak de telefoon, en bel onze secretaris Theo Vermaas op 026 3257408 en het komt dik voor elkaar!

Jekadee 50-jarig jubileum

Jekadee. (foto: Patrick Brom)

DOORNENBURG - Op vrijdag 10 en zaterdag 11 mei geeft het Jekadee twee concerten ter ere van het 50-jarig jubileum. Heel bijzonder omdat er zelfs vier koorleden zijn die ook al 50 jaar lid zijn van het Jekadee!

De twee concerten hebben als titel gekregen '50 tinten Jekadee'. "50 tinten omdat we allemaal zo verschillend zijn en uit verschillende plaatsen komen. 50 tinten omdat we 50 jaar bestaan. 50 tinten omdat we verschillende muziekgenres zingen, maar ook omdat we in meerdere talen zingen. Zo kunnen we nog heel veel dingen opnoemen die het Jekadee zo bijzonder maken."

Voor de concerten zijn nog enkele kaarten te koop. Ze kosten € 5,00 per stuk en dat is inclusief consumptie. Daarnaast gaat de opbrengst van de kaarten naar een goed doel nl. Stichting Jarige Job.
Dit is een stichting die kinderen helpt die zelf hun verjaardag niet kunnen vieren, omdat er thuis te weinig geld is. Dus een extra reden om een kaartje te kopen!

De kaarten zijn te koop op de volgende adressen: Spar Witjes in Doornenburg, Dorpshuis in Angeren en the Read Shop in Gendt. Na beide concerten is er ook een gezellige afterparty met medewerking van DJ Maarten. Voor aanvang van de concerten (zaal open om 19.30 uur) kunt u een kijkje nemen bij de expositie in de orgelzaal over 50 jaar Jekadee. Even een aandachtspunt: op uw entreekaart staat een rijnummer. 0p de avond zelf zullen Jekadee-leden de bezoeker begeleiden naar de juiste rij.

Winnaars Gerrit Jeurissen Award

Winnaar Gerrit Jeurissen Award 2019. (foto: Gerrit Jeurissen Fonds) Gerrit Jeurissen Fonds

HUISSEN - Afgelopen donderdag 25 april was de prijsuitreiking van de zesde editie van de Gerrit Jeurissen Award. Stichting Pay it Forward Huissen won een bedrag van 3.000 euro voor het onderhoud en de reparatie van een tweedehands bus.

Zij gebruiken de bus voor het vervoeren van goederen voor mensen met een (zeer) laag inkomen. Ook wonnen zij de publieksprijs, beschikbaar gesteld door ONS Accountants en Belastingadviseurs. Scoutingband Huissen en wijkverenging ’t Kempke vielen ook in de prijzen.

Na de opening door wethouder Johan Sluiter, gaven de genomineerden een korte publieke presentatie bij zalencentrum De Valom in Huissen. Ook gaf de winnaar van vorig jaar, Roparun Lingewaard, een presentatie. Na het juryberaad werden de prijzen uitgereikt. Scoutingband Huissen won de tweede prijs (1.500 euro) voor de aanschaf van een trommel en twee trompetten. De derde prijs (500 euro) ging naar wijkvereniging ‘t Kempke voor de aanschaf van een AED in de wijk en een financiële reserve voor activiteiten ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum.

De Gerrit Jeurissen Award is een initiatief van stichting Gerrit Jeurissen Fonds. Deze award wordt jaarlijks toegekend aan initiatieven met een sociale en/of ideële strekking ten behoeve van het algemeen maatschappelijk belang in Huissen.

Volgend jaar ook meedoen? Heeft uw vereniging of stichting een goed initiatief, maar ontbreken de financiële middelen? Dien dan een aanvraag in voor de volgende Gerrit Jeurissen Award. Deze zal plaatsvinden in het voorjaar van 2020. Voor meer informatie zie www.gerritjeurissenfonds.nl.

Gevarieerd repertoire bij dameskoor Just do It

Optreden in protestante kerkje Gendt. (foto: Lex Hendriks) Lex Hendriks

GENDT - Wist u hoe prettig het is om in een gemotiveerd, enthousiast dameskoor te zingen? Aarzel niet en voeg de daad bij het woord bij 'Just do It' kan iedereen het leren. Hoewel plezier in het zingen voorop staat, willen we ook goed voor de dag komen en vooruitgang boeken voor optredens!

"Tijdens de repetities wordt er serieus gezongen en geoefend. Onze insteek is: iedereen kan zingen of kan het leren. De repetities zijn op woensdagavond in basisschool De Vonkenmorgen in Gendt. Ons repertoire bestaat uit pop, rock, folksongs maar ook klassieke nummers, onder andere ABBA, Bon Jovi, John Lennon, Elton John, Adèle en Oceaan van Racoon. We zingen 2-, 3- en zelfs 4-stemmige nummers. Hierbij worden we op de piano virtuoos begeleid door onze jonge pianist Jochem Macare. Het dameskoor (leeftijdsopbouw tussen 35 en 70 jaar) bestaat ruim 20 jaar en wordt sinds kort geleid door onze nieuwe enthousiaste dirigente, Debby Saft. Het aantal leden schommelt tussen de 20 en 24 en komen uit Gendt en omgeving. Iedereen is welkom bij ons koor maar we zijn vooral speciaal op zoek naar alten en sopranen. Onder de koorleden heerst een gezellige sfeer en er is respect voor elkaar. We openen het seizoen altijd met een activiteit. Ieder lid draagt een steentje bij en heeft een taak binnen het koor. Interesse? Neem contact op met Agnes Janssen (0481 424926, mobiel 06 13441112) voor vrijblijvend bijwonen van een repetitie."