GN Berg en Dal Heumen Mook

26 april 2019

GN Berg en Dal Heumen Mook 26 april 2019


Steeds meer maatjes vinden elkaar in de gemeente Heumen

Maatjes Ricky en Mientje. (foto: Judith Visser)

HEUMEN - Begin dit jaar startte de Heumense campagne ‘100 maatjes gezocht!’. Het doel van deze campagne is om in één jaar tijd 100 nieuwe maatjes te werven die mensen uit gemeente Heumen een steuntje in rug kunnen geven. Dankzij deze campagne vinden steeds meer maatjes elkaar.

Uit hun verhalen blijkt hoe waardevol maatjes zijn. Ook een maatje nodig? Of wil je maatje worden? Kijk op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/heumen/maatjes-heumen. Om de drie weken gaat Ricky bij Mientje op bezoek. Ze blijken veel met elkaar gemeen te hebben en kletsen heel wat af. Via Maatjes Heumen zijn ze aan elkaar gekoppeld en inmiddels zijn ze echt elkaars maatjes geworden.

Ricky: “In onze gemeente zijn er zoveel mensen, jong en oud die een maatje kunnen gebruiken. Van harte hoop ik dat ons verhaal mensen op het idee brengt om zich ook als maatje aan te melden. Iets betekenen voor een ander, een zonnetje brengen, wat is er mooier?”

“Er was meteen een klik! Ondanks dat we ruim 20 jaar schelen. Leeftijd doet er niet toe. Wat zo leuk is, Mientje en ik komen er steeds meer achter dat we veel dingen gemeen hebben. Dus steeds genoeg onderwerpen om over te praten. Het voelt zeker niet als ‘iets goeds doen voor een ander, een verplichting of een opgave. Welnee! Het voelt ook goed voor mezelf.”

De maatjescampagne is een initiatief van (welzijns)organisaties Dichterbij, Pluryn, Malderburch centrum voor Welzijn, Wonen en Zorg, Steunpunt Vrijwilligerswerk Heumen en gemeente Heumen.

Actie 'Niet weggooien'

Archief Bevrijdingsmuseum Groesbeek

GROESBEEK - Op vrijdag 3 mei organiseert het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek opnieuw een Actie 'Niet Weggooien'.

Bezoekers zijn de gehele dag doorlopend tussen 10.00-17.00 uur in de gelegenheid hun eigen historisch materiaal uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië over te dragen aan het museum: foto's, brieven, documenten, voorwerpen etc. Het Bevrijdingsmuseum heeft ze graag!

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

Wat kun je doen aan dementie?

MOLENHOEK - Wat kun je doen aan dementie? Deze vraag wordt donderdag 2 mei besproken bij het Alzheimer Café Heumen-Mook en Middelaar.

Met professor Roy Kessels, hoogleraar neuropsychologie aan de Radboud universiteit. Hij is een van de auteurs van het boek ‘Wat kun je doen aan dementie?’ De effecten van medicatie, leefstijl, voeding en geheugentraining’. Hij geeft uitleg, beantwoordt vragen en geeft adviezen over wat u voor uzelf of uw naaste kunt doen bij dementie. Iedereen is welkom bij Van der Valk Hotel de Molenhoek, Rijksweg 1 in Molenhoek. Inloop vanaf 19.00, start om 19.30 uur. Afsluiting rond 21.00 uur. Toegang en koffie/thee zijn gratis. Aanmelden is niet nodig. Meer informatie is verkrijgbaar bij: Malderburch, Centrum voor Welzijn, Wonen en Zorg, 024 3570570.

Plantjesverkoop De Veldruiters

MILLINGEN - Vrijdag 10 en zaterdag 11 mei houdt PSV De Veldruiters weer haar jaarlijkse plantjes verkoop op het parkeerterrein voor de Albet Hein/Primera in Millingen.

Net als voorgaande jaren kan men de enige ponyvereniging binnen de gemeente steunen door met de aangeboden planten huis en tuin op te vrolijken en zomer klaar te maken. Vrijwilligers staan als vanouds weer klaar en de winst zal geheel ten goede komen aan de club. Deze kan de inkomsten goed gebruiken, daar dit jaar het clubgebouw van binnen grondig is aangepakt. Er staat weer een honk om trots op te zijn wat wel een paar centen gekost heeft. "Koop die vrijdag een mooie plant voor moederdag of ga voor het aanbod in de tuin. U blij, de club blij, de ruitertjes blij. En het laatste: daar doe je het voor."

Doorgereden na aanrijden kater, bloedend op straat achtergelaten

GROESBEEK - Donderdag 18 april tussen 08.00 en 08.30 uur, heeft een laffe bestuurder een rood-witte kat aangereden ter hoogte van Zevenheuvelenweg nummer 18.

De bestuurder heeft de kat bloedend op het wegdek achtergelaten. Wie kan ons helpen bij het vinden van de dader.

Mevrouw Coenen, Groesbeek

Mini's van de maand Switch '87

(foto: Arrianne Kersten)

MILLINGEN - Zaterdag 14 april waren Nikki en Hidde mini van de maand april. Ze waren aanwezig bij de wedstrijd van Switch '87 D1 tegen Ikaros D1, voor beide teams de afsluiting van het seizoen.

De wedstrijd werd door beide mini's met een mooie service geopend. Tijdens de wedstrijd verzorgden ze de puntentelling en deelden ze de briefjes voor Topper van de dag uit. Daarnaast waren ze ook regelmatig als ballenjongen en ballenmeisje actief om de bal weer terug te rollen. De wedstrijd eindigde na een spannende vijfde set in een 3-2 overwinning voor Switch '87. Hidde en Nikki mochten de Topper bekend maken, vandaag was dit Niké. Na afloop werden de namen van alle speelster nog op het 'mini van de maand'-shirts gezet.

(Groot)ouders 60 jaar of langer getrouwd?

REGIO - Zijn je ouders, schoonouders of je opa en oma zestigjaar of soms nog langer getrouwd en willen ze dat delen met familie, buren, kennissen en oude bekenden? Laat het dan weten.

Wij zorgen ervoor dat er een artikel met foto verschijnt in Hét GemeenteNieuws. Dan wordt dat heugelijke feit bekend in heel de gemeente Berg en Dal, gemeente Heumen en gemeente Mook en Middelaar. Bij een dergelijke gelegenheid komt in de regel de burgemeester bij het diamanten paar op bezoek. Laat dit weten aan Joop Verstraaten (06 22768479), dan wordt er een afspraak gemaakt en komt het goed.
Niet alleen bij een diamanten paar komen wij; ook voor briljant (65 jaar), platina (70 jaar), albast (75 jaar) en eik (80 jaar) komen wij graag naar u toe voor een reportage en foto. De komst van een verslaggever en fotograaf voor deze gelegenheden kost helemaal niets; dat is service van Hét GemeenteNieuws.

Doorgereden na aanrijden kater, bloedend op straat achtergelaten

GROESBEEK - Donderdag 18 april tussen 08.00 en 08.30 uur, heeft een laffe bestuurder een rood-witte kat aangereden ter hoogte van Zevenheuvelenweg nummer 18.

De bestuurder heeft de kat bloedend op het wegdek achtergelaten. Wie kan ons helpen bij het vinden van de dader.

Mevrouw Coenen, Groesbeek

Bingo Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 30 april is er bij de senioren weer een bingomiddag in het voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat 39.

De aanvang is om14.00 uur, de zaal is open vanaf 13.00 uur. De grote kaarten kosten 6 euro. De jackpot staat op 40 euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden. De locatie is te bereiken met de buurtbus; de bushalte is bij het voorzieningenhart.

Bestuursleden gezocht voor Avond4daagse Berg en Dal

BERG EN DAL - Geniet jij ook zo van de jaarlijkse Avond4daagse in Berg en Dal en vind jij het belangrijk dat dit wandelevenement voor de jeugd van Beek, Berg en Dal, Ooij, Ubbergen en Nijmegen Oost behouden blijft?

De Avondvierdaagse is een jaarlijkse gezellige aangelegenheid voor kinderen en volwassenen. Bewegen en gezelligheid staat centraal. Elk jaar nemen hier circa 450 mensen aan deel. Dit vraagt natuurlijk om een goede organisatie en helpende handjes. Gelukkig kan de organisatie elk jaar weer rekenen op de nodige vrijwilligers maar blijft nieuwe aanwas nodig om dit evenement voort te kunnen blijven zetten. Zo is er op dit moment ruimte voor nieuwe bestuursleden die het leuk vinden om hieraan bij te dragen.

Het kost niet heel veel tijd! Met een gelikt draaiboek lukt het de organisatie om het aantal overlegmomenten met een gezellige kleine groep tot een minimum te beperken. Met name in de weken naar de avondvierdaagse toe en tijdens de dagen zelf ben je slechts enkele uurtjes in touw.

Vind jij het leuk om mee te helpen of wil je meer weten? Dan ben je van harte uitgenodigd dit te laten weten en een e-mailbericht te sturen naar a4d.bergendal@gmail.com. Zij nemen dan snel contact met je op! Meer informatie over de Avond4daagse Berg en Dal staat op http://www.avondvierdaagse-ubbergen.nl.

Werkgroep Dorpsagenda Ooij gaat met vijf wensen naar gemeente Berg en Dal

(foto: Joop Verstraaten)

OOIJ – Donderdagavond werd er in dorpshuis De Sprong de voortgang van de diverse werkgroepen teruggekoppeld betreffende tijdens de vergadering van de Dorpsagenda voor de Ooij. Zo'n 14 leden van diverse werkgroepen waren bijeen om uiteindelijk samen uit te maken welke agendapunten namens de Ooij kunnen worden aangeboden aan de gemeente Berg en Dal.


In ieder geval is besloten een vijftal wensen na de zomer aan het gemeentebestuur van Berg en Dal kenbaar te maken te weten;
Waterplas bij het Wilhelminaplein
Deze waterplas aan de rand van het dorp is al jaren lang een doorn in het oog van de bewoners van Ooij. Door de jaren heen is er beton in de plas gegooid en wordt nu met regelmaat gebruikt als vuilnisstort. De aanwezige ambtenaar van de gemeente Berg en Dal Cees van der Ree liet weten dat deze waterplas ook bij de gemeente inmiddels aandacht heeft.

Traplift naar het koor in de kerk van de parochie Maria ten Hemel opneming
Voor veel ouderen die naar het koor in de kerk willen is het bijna ondoenlijk om ongeschonden boven te komen. Zij willen dan ook een beroep doen op het gemeente bestuur om door middel van subsidie of fondsen een andere trap te realiseren die vooral voor ouderen toegankelijker is als deze trap .

Zandpaden houden en onderhouden
Ook vinden de werkgroepen het heel belangrijk dat de zandpaden die er in Ooij zijn worden behouden en worden onderhouden. Volgens kenners komen er op en langs de zandpaden veel bijzondere planten en diverse dieren voor. Ook voor de toeristen zijn deze paden een prachtige wandelroute waar men met rust kan genieten van de prachtige natuur die Ooij te bieden heeft.

Aantrekkelijk maken van het Renier van Ooijplein
Vrijwel het merendeel van de werkgroepen is van mening dat het Renier van Ooijplein – het hart van Ooij – aantrekkelijker gemaakt moet worden. Het moet volgens de werkgroepen een echt warm plein gaan worden met een warme uitstraling waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Welzijn jongeren van 4 tot 17 jaar
Voor de groep jongeren in de leeftijd van 4 tot 17 jaar is er helemaal niets in het dorp Ooij. Het verzoek is om wel degelijk aandacht te besteden aan deze doelgroep in de vorm van bijvoorbeeld een sportkooi, skatebaan of een childrek.

De kans bestaat nog dat er nog een wens aan deze dorpsagenda kan worden toegevoegd als die in het najaar aan de gemeente Berg en Dal zal worden aangeboden. De beide initiatiefnemers Emile Verstege en Renate de Vos zijn bijzonder tevreden over het resultaat van de Dorpsagenda. We hebben duidelijk niet voor niets diverse malen bij elkaar gezeten. De werkgroepen verdienen een compliment. Ook dank voor Patty Velthuis van Forte Welzijn die het een en ander gecoördineerd heeft aldus de initiatiefnemers.

Nieuwe bestuursleden gezocht voor de Avond4daagse Berg en Dal

Nieuwe bestuursleden gezocht voor de Avond4daagse Berg en Dal

BERG EN DAL - Geniet jij ook zo van de jaarlijkse Avond4daagse in Berg en Dal en vind jij het belangrijk dat dit wandelevenement voor de jeugd van Beek, Berg en Dal, Ooij, Ubbergen en Nijmegen Oost behouden blijft?

De Avondvierdaagse is een jaarlijkse gezellige aangelegenheid voor kinderen en volwassenen. Bewegen en gezelligheid staat centraal. Elk jaar nemen hier circa 450 mensen aan deel. Dit vraagt natuurlijk om een goede organisatie en helpende handjes. Gelukkig kan de organisatie elk jaar weer rekenen op de nodige vrijwilligers maar blijft nieuwe aanwas nodig om dit evenement voort te kunnen blijven zetten. Zo is er op dit moment ruimte voor nieuwe bestuursleden die het leuk vinden om hieraan bij te dragen.

Het kost niet heel veel tijd! Met een gelikt draaiboek lukt het de organisatie om het aantal overlegmomenten met een gezellige kleine groep tot een minimum te beperken. Met name in de weken naar de avondvierdaagse toe en tijdens de dagen zelf ben je slechts enkele uurtjes in touw.

Vind jij het leuk om mee te helpen of wil je meer weten? Dan ben je van harte uitgenodigd dit te laten weten en een e-mailbericht te sturen naar a4d.bergendal@gmail.com. Zij nemen dan snel contact met je op! Meer informatie over de Avond4daagse Berg en Dal staat op http://www.avondvierdaagse-ubbergen.nl.

Paastoernooi Petanque Vereniging Beek

BEEK - Onder een stralende zon waren op tweede paasdag 22 april de leden van PVBeek naar de buitenbanen aan De Alde Wetering gekomen om het paastoernooi te spelen.

De opkomst was niet erg groot maar de stemming des te beter. Misschien dankzij het geserveerde advocaatje. Er werden drie rondes gespeeld. Met een miniem puntenverschil werd Riekie Groothuizen winnaar van het toernooi met 23 pluspunten. Tweede werd Ellie Damhuis met 22 pluspunten en derde werd Marian van Thiel met 21 pluspunten. Dankzij het mooie weer werd het nog een gezellige nazit op dit paastoernooi.

Internationale Bosbesjestocht

Het Duitse Reichswald. (foto: Sjaak Pouwels)

GROESBEEK - Op zaterdag 4 en zondag 5 mei houdt wsv De Bosbesjes haar 27ste Bosbesjestocht. De routes bestaan uit de afstanden 5-10-15-20-25-30-35-40 km.

Het startbureau is verenigingsgebouw De Sleutel, Bredeweg 71 in Groesbeek. Inschrijfgeld: Met beloning 4.50 (medaille of cijfertje), zonder beloning 3.50 euro. Leden van de KWBN krijgen op vertoon van hun lidmaatschapskaart 1.00 euro korting. Op het startbureau kan men contant, of met pin betalen. Het telefoonnummer hiervan is 024 3974181 en alleen op beide wandeldagen bereikbaar.

Voor meer inlichtingen: info@bosbesjes.nl of bellen naar 024 3972911 (bereikbaar tussen 19.00 en 21.00 uur. Website is: www.bosbesjes.nl. De routes lopen zowel door het Duitse Reichswad als ook door natuurreservaat De Bruuk. Er zijn diverse rustposten in het Reichswald, met daarbij toiletten en ehbo. De grotere afstanden vanaf 25 km komen ook bij de rustplaats van de burgerschutzenverein in het Duitse Schottheide.

De Bosbesjestocht is een prima training voor onder andere de Nijmeegse 4-daagse wandelaars, alsmede ook voor de recreatieve sporter die een dagje uit wil. Welkom zijn ook de Nordic Walkinglopers. Al met al reden genoeg om op 4 en/of 5 mei mee te doen aan alweer de 27ste Internationale Bosbesjestocht.

Nabij het startbureau is er voldoende parkeergelegenheid. Parkeren kost 2.00 euro per auto. Gevraagd wordt hiervan gebruik te maken. Het is niet toegestaan de auto langs de weg te parkeren, hier geldt dan ook een parkeerverbod.

Kinder Activiteiten Club organiseert interessante middag voor de kids

(foto: Marscha Weijers)

GROESBEEK – De Kinder Activiteiten Club (KAC) van Op De Heuvel heeft woensdagmiddag een interessante middag gehouden voor kinderen van 4 tot 10 jaar.

Deze activiteiten worden iedere woensdagmiddag gehouden en daaraan kunnen niet alleen de kinderen van de wijk Stekkenberg aan deelnemen, maar ook kinderen uit heel Berg en Dal zijn de kids welkom. Ditmaal was gekozen voor het thema van een televisie programma 'Saved by the Bell' en konden de 24 kinderen die aanwezig waren vragen stellen over alles wat ze wilden aan de brandweer, politie en ambulancepersoneel, waarvan alle instanties afgevaardigden aanwezig waren. Aan de brandweer werd onder andere gevraagd, heeft u zelf ook wel eens brand thuis gehad? Daar werd bevestigend op geantwoord. Hij bleek eens een keukenbrand gehad te hebben. Aan ambulancepersoneel werd gevraagd wat zij het ergste in hun werk hebben meegemaakt? Dat is als je ergens in een woning komt en ziet dat de ouders niet goed voor hun kinderen zorgen, dat doet pijn, aldus een ambulancemedewerker. Tenslotte werd een politieman gevraagd of er veel boeven in Berg en Dal waren? Dat valt wel mee, liet hij de kinderen weten. In Berg en Dal zijn niet veel boeven. Het was voor de kinderen best een geruststelling en gingen tevreden naar huis om te vertellen wat ze allemaal gehoord hadden die middag.

65 granaten ter ontploffing gebracht in Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten )

GROESBEEK – De explosieve Opruimings Dienst van het Ministerie van Defensie heeft woensdagmiddag in totaal 65 granaten uit de Tweede Wereldoorlog op het springterrein in het bosgebied bij De But ter ontploffing gebracht.

Volgens sergeant Majoor Frank de Deugd commandant van de ruimploeg van de EOD komt dit oorlogstuig voor het grootste deel uit een tuin in Milsbeek. "Daar werden afgelopen weekend in eerste instantie zes granaten aangetroffen en toen wij maandag ter plaatse kwamen hebben wij het gebied rond de woning afgezocht en troffen nogmaals 52 granaten aan. Deze waren van Amerikaanse makelij. Ze kwamen aan het licht tijdens graafwerkzaamheden voor het plaatsen van een tuinhuisje."

Twee granaten werden aangetroffen tijdens landbouwwerkzaamheden in Nederasselt. Het bijzondere van deze vondst is dat er een opslag is geweest. "Wij komen vooral in deze tijd. Boeren beginnen weer op het land en bewoners gaan in de tuin bezig – vrijwel dagelijks in Berg en Dal, daar is flink gevochten", aldus Frank de Deugd. Even na twee uur werd woensdagmiddag al het oorlogstuig 45 brisant pantsergranaten, 13 brisantgranaten en 7 pantsergranaten tot ontploffing gebracht. De hele omgeving werd nauwlettend in de gaten gehouden, dat er geen wandelaars liepen.

Copd-café in Groesbeek

GROESBEEK - Het eerste copd-café is geweest en het was gezellig. Over veel onderwerpen is uitgewisseld, gewoon aan tafel met elkaar en echt niet alleen over het leven met copd.

De bezoekers wilden graag meer weten over personenalarmering, over de vergoedingen en mogelijkheden bij fysiotherapie en over wat een ergotherapeut kan betekenen. Zij komt dat in juni vertellen. We gaan tijdens het copd-café de vragen beantwoorden die bezoekers stellen.

Het leven met copd kan (soms) zwaar zijn. Gewone zaken in het dagelijkse leven, waar je eerder niet bij stil stond, kunnen veel moeite en energie vragen. Meedoen aan activiteiten, een keer erop uit gaan is niet voor iedereen vanzelfsprekend en soms zelfs onmogelijk. ´Je denkt altijd over wat de beste route is om ergens te komen en of dat haalbaar is´, aldus een bezoeker. Dit werd zeer herkend. Maar, zoals een ander vertelde: aan de buitenkant zie je niet hoe moeilijk het soms is en daardoor kunnen mensen denken dat je je aanstelt.

Wilt u hier ook bij zijn? Het copd-café is er maandelijks op een maandag, behalve in de zomermaanden. U bent tot de zomer welkom op maandag 20 mei en 17 juni in De Mallemolen van 15.00-17.00 uur. Voor koffie en thee wordt gezorgd.

Wilt u graag komen en hebt u geen vervoer? Laat het ons weten, dan zorgen we er voor. Telefoon Forte Welzijn: 085 0406066 of info@fortewelzijn.nl.

Heerlijk besluit van bidweek

(foto: Arnold Luijben)

Voor dienstplichtige soldaten in Nederlands- Indië, 1948 . Een verslag uit de periode van Het Rijke Roomse Leven. De Gelderlander, 13 oktober 1948. HEERLIJK BESLUIT VAN BIDWEEK. Ruim zeshonderd mannen en jongens trokken op een zonovergoten zondagmiddag naar het genade -oord van O.L. Vrouw te Katwijk. Een uitstekend gehouden bidweek besloten met een grote bedevaart, welke wel zeer duidelijk blijk geeft hoezeer de gelovigen van de Cosmas en Damianusparochie meeleven met de jongens overzee en hoe zij voor hen weten te bidden en te offeren.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

Foto: A. Luijben - Bedevaart naar Katwijk in 1947 – collectoe G.G.D.

Een heerlijk tafereel noemde kapelaan Van den Heuvel in zijn predicatie, de aanblik aan deze bedevaart van zovelen, die kwamen tot 'ons Moeder Maria'. Zijne Eerwaarde schetste in gloedvolle en aangrijpende woorden de angst, de zorg en het leed van de achterblijvenden in het vaderland, maar ook wees Zijne Eerwaarde op de ontberingen, de gevaren en de onrust van de militairen in Indië, die voor het vaderland hun plicht doen!. 'n Bedroefd kind gaat bij zijn moeder troost zoeken- gij zijt tot Moeder Maria gegaan en Zij heeft Haar beschermende handen naar ons uitgereikt. Geen enkel slachtoffer daarginds telt onze parochie en dat stemt ons hart tot troost. Vragen wij de altijddurende bijstand van O.L. Vrouw en de kracht en de sterkte – mocht het nodig zijn- het ons opgelegde kruis te dragen! De voettocht naar het genadeoord werd met gebeden en gezangen afgewisseld. Het Lof in de openlucht werd door pastoor Pijnenborg gehouden en nadat het Allerheiligste was weggedragen, werd met gezangen deze dienst besloten. Te ongeveer vijf uur aanvaardden de bedevaartgangers de terugtocht naar Groesbeek, waar bij aankomst in de parochiekerk de Zegen met het Allerheiligste de bedevaart besloot. * Helaas er zou toch nog een parochiaan slachtoffer worden. Op 6 juni 1949 verongelukte op Midden -Java te Magalan de in 1925 geboren Wim P.J. Cillessen (Wim van Petje uit de Dorpsstraat)

Kampioenen bij Switch '87!

MILLINGEN - Zondag 14 april zijn twee miniteams van Switch kampioen geworden. De teams speelden deze zondag het laatste toernooi in Bemmel.

Zowel Switch N3.1 als Switch N3.2 stonden aan het einde van de dag samen bovenaan. Het onderlinge resultaat moest de winnaar bepalen, dat werd N3.2. N3.1: Lois, Hayley, Nikki, Fien en Marit. N3.2: Rosalie, Lieke, Yasmijn, Luuk en Jelte.

GTTC Groesbeek Jeugd 1 kampioen 2e klasse

Van links naar rechts: Noah Hagenbeek, Liz Beers, Sem van der Kroft, Damian van Sambeek, achter Ronald van der Kroft (coach) en Kes van der Kroft

GROESBEEK - Afgelopen zaterdag is het eerste jeugdteam van GTTC Groesbeek kampioen geworden: Liz Beers, Sem van der Kroft, Noah Hagenbeek, Damian van Sambeek en Kes van der Kroft.

Zij werden begeleid door Coach Ronald van der Kroft. Zij hadden zaterdag maar één punt nodig tegen Shot 2 uit Wageningen om kampioen te worden in eigen huis. Liz Beers had de eer om dit punt binnen te halen en zij wonnen de wedstrijd uiteindelijk makkelijk met 10-0 van Shot 2. Nu op naar de eerste klasse.

Basisschoolleerlingen genieten met volle teugen van Koningsspelen

(foto: Jakko Diepenbrock)

GROESBEEK – De accommodatie van De Treffers aan het Nijerf in Groesbeek was vrijdag het domein van liefst 800 basisschoolleerlingen in de leeftijd van 7- tot 12 jaar.

De leerlingen deden mee aan de zesde editie van de Koningsspelen die daar werden gehouden. Het vorig jaar had deze spelen een internationaal tintje door de deelname van de basisschool uit Kranenburg. Maar omdat het goede vrijdag was, moesten zij verstek laten gaan. De leerlingen waren afkomstig van 't Vossenhol, De Sieppe, Op de Heuvel, Carolus, Adelbrecht, Breedeweg, De Horst en de Titus Brandsmaschool uit Berg en Dal.

Alle leerlingen werden in 32 groepen door elkaar gefutseld, verdeeld over vier velden waar op ieder veld acht activiteiten plaatsvonden. Zo kregen de kinderen van de groepen 4 - 8 te maken met de volgende activiteiten: tennis, handbal, korfbal, volleybal, voetbal, judo, turnen, sporten van Total Vit (waarvan iedereen een Bidon kreeg), diverse krachtspelen van van Deelen uit Millingen en een hardloopclinic van de Run to Day, de vervanger van de Zwitserloot Dak Run.

Ook belangrijk was de aanwezigheid van de stichting Koprol uit Nijmegen (spelen voor blinden). Deze spelen moesten met een blinddoek afgedaan worden. Om even bij te komen stonden er op alle vier velden een stormbaan, waar de jeugd zich op uit kon kuren. Voor Mitch Stekhuizen en Jakko Piepenbrock kon de dag niet meer kapot. Al vanaf januari zijn zij met de organisatie bezig en mede dankzij het mooie zomerse weer en de honderd vrijwilligers waaronder 32 leerkrachten van de deelnemende scholen is ook deze zesde editie een groot succes geworden. Het enige minpuntje was dat de ehbo-post het iets drukker heeft gehad dan voorgaande jaren, maar het waren allemaal kleine verwondingen die de kinderen hadden opgelopen. De Koningsspelen werden rond 13.00 uur afgesloten met een gezamenlijk Koningslied dat tot ver in de omgeving van De Treffers-accommodatie te horen was.

Zomeropenstelling kerk aan de Groesbeek

(foto: Gerie van der Land)

GROESBEEK - Zomeropenstelling Kerk aan de Groesbeek. Onder die naam brengt de protestantse gemeente Groesbeek in de zomermaanden hun kerkgebouw onder de aandacht. Die openstelling is speciaal bedoeld voor mensen uit Groesbeek en de regio die de kerk niet op zondag bezoeken en voor vakantiegangers.

Vrijwilligers gevraagd! In de komende zomermaanden is de kerk aan de Groesbeek met zijn eeuwenoude toren ook geopend op vrijdagmiddag. Om dat te realiseren zijn veel vrijwilligers nodig. In verband met de organisatie worden die nu al opgeroepen om zich (weer) aan te melden. De zomeropenstelling was vorig jaar een initiatief van Ben Verdonk. Het werd een succes. Daarom dit jaar weer! Marijke Bleeker, Janny Meerstadt en Gerie van der Land-Zijderveld trekken dit jaar de zomeropenstellingskar. Wie helpt mee? Iedereen mag zich aanmelden.

In de periode van 21 juni tot en met september (Monumentenweekend) is de kerk, naast de zondagse viering, geopend op vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur. Iedereen is dan vrij om binnen te lopen voor een moment van bezinning, meditatie, het aansteken van een kaars, of om te ontmoeten, kunst te kijken of zomaar een praatje.

Tijdens de openingsuren kan het gebeuren dat er muziek is of dat een koor of muziekgroep repeteert of een regionale kunstenaar aanwezig is, misschien wel aan het werk is en zijn/haar werk laat zien. Ook die kunnen zich aanmelden via info.pkn.groesbeek@gmail.com. Of bel met Janny Meerstadt 06 51052298.

Brandweer Wyler houdt paasvuur in ere alleen op andere locatie

(foto: Joop Verstraaten)

WYLER –De vrijwillige brandweer van Wyler heeft zondagavond het traditionele paasvuur in ere gehouden. In Nederland is menig paasvuur vanwege de droogte afgeblazen omdat men bang was dat er brandjes zouden ontstaan.

In Wyler is het paasvuur al tien jaar op de Dorpsplaats geweest maar voor de veiligheid zijn ze uitgeweken naar een wei van de familie Vierboom naast de brandweerkazerne aan de Hauptstrasse in Wyler. Het feest was er niet minder om. Om 19.00 uur ging het vuur in de stapel hout, struikenafval en menige kerstboom. Zo'n honderd belangstellenden uit Wyler waren naar het terrein van de brandweer gekomen, niet alleen voor het paasvuur maar vooral ook voor het feest wat er in Wyler bij hoort. De ouderen konden genieten van broodjes braadworst en uiteraard van het goudgele vocht dat rijkelijk aanwezig was. Voor de kinderen was een klein paasvuur georganiseerd waar de kinderen stokbrood konden bakken. Het is weer geslaagd, iedereen heeft genoten liet de brandweer commandant Klaus Verhoeven van de vrijwillige brandweer Wyler weten.

Goede zaken Groesbeekse Boys

Thom Jochoms viert zijn doelpunt. (foto: Hans Hoogenbosch) Hans Hoogenbosch

BREEDEWEG - Voor Groesbeekse Boys stond paasmaandag de uitwedstrijd tegen nummer vier van de ranglijst FC Kunde op het programma. Met 0-4 werd overtuigend met deze tegenstander uit Nijmegen afgerekend. Omdat concurrent Ewijk vrij was deed Groesbeekse Boys goede zaken. Met nog vier wedstrijden te gaan bedraagt de voorsprong op de nummer twee nu vier punten.

De vele meegereisde Groesbeekse supporters zagen de geel-zwarte formatie met veel overtuiging aan de wedstrijd beginnen. Voor rust leverde dit een comfortabele 0-3 voorsprong op. Dave Kleijne was twee keer doeltreffend. Tussendoor wist Thom Jochoms een strafschop te verzilveren nadat Bram de Bruin binnen het strafschop gebied gevloerd was.

In de tweede helft ging de strijd gelijk op. Beide teams wisten diverse kansen te creëren. De Groesbeekse verdediging kwam echter niet onder grote druk te staan. Tien minuten voor het eindsignaal gooide Sander de Bruin de wedstrijd definitief op slot door de 0-4 op het scorebord te brengen.

Zondag 28 april staat voor Groesbeekse Boys opnieuw een uitwedstrijd op het programma. Dan moet het team uit Breedeweg het opnemen tegen Batavia. Deze wedstrijd in Batenburg begint om 14.00 uur.

van 25 april tot en met 1 mei

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS STIER: Omdat stier van lekker eten en drinken houdt, is een beroep in de horeca voor de hand liggend. Niet in de bediening, want dat is te vermoeiend. Maar wel achter de tap of in de keuken. In het verlengde daarvan is banketbakker ook een goede beroepskeuze. Ze hebben 'iets' met geld. Werken bij een bank of in de verzekeringsbranche ligt hen heel goed.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Aanstaande vrijdag heb je de kracht om iets groots voor elkaar te krijgen. Maar dat moet je op zaterdag wel bezuren. Je hebt een gevoel van totale uitputting! Volgende week woensdag heb je een hele grote mond. Jij bent de beste! Maar een bepaalde moeilijke klus krijg je die dag toch niet klaar.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Aan de sterrenhemel is het deze week heel rustig. Maar van binnen ervaar je die onrust niet. De planeet Uranus loopt nu al een aantal weken in jouw sterrenbeeld en dat geeft (vooral de vroege stieren) een onrustig gevoel. Uranus geeft verandering en vernieuwing en jij zit daar niet op te wachten.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Deze keer ligt de nadruk op na het weekend. Op maandag weet je bepaalde gevoelszaken heel mooi te omschrijven. Wellicht dat bepaalde stieren aan het schrijven gaan. Op dinsdag voel jij je door een bepaalde klus uitgedaagd. Maar de weerstand die je tegenkomt kan heel demotiverend werken.

KREEFT van 22 juni t/m 22 juli
Aanstaande donderdag is een beetje een moeizame dag. Niet voor niks heb je de neiging om je terug te trekken. Vrijdag is een dag van uitdagingen, maar je hebt eigenlijk pas op zaterdag de puf om ermee aan de slag te gaan. Volgende week dinsdag ben jij hypergevoelig. Zorg dan goed voor jezelf!

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Vrijdag heb jij het helemaal gehad. Je hebt de afgelopen week dan ook alles gegeven. Gelukkig breekt er een rustig weekend aan! Volgende week maandag heb jij de neiging om je ego flink op te blazen. Waarom heb jij toch het gevoel dat jij je moet bewijzen? En waarom heb je overal een mening over?

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Of je hebt een lang weekend (inclusief maandag) of je neemt maandag een snipperdag. Want veel puf heb je dan niet. Die 'puf' komt pas op woensdag weer terug. Je voelt je dan opgewassen tegen 'het leven' en eventuele problemen die jij op moet lossen. Bedenk dat kracht door weerstand ontstaat!

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Doordat de felle planeet Mars door jouw sterrenbeeld raast, voel jij je nogal onrustig. Af en toe weet jij je geen raad met de energie die je door je lijf voelt gaan. En dan doe je maar wat. Vaak ook in je eentje. Toch is het nu veel leuker om dingen samen te ondernemen. Zoek samen het avontuur op!

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Aan het einde van deze week zet jij alles op alles om iets voor elkaar te krijgen. En dat doe jij op een hele creatieve manier. Je merkt wel dat dit je zowel fysiek als geestelijk uitput. Daarom is het in het weekend van belang dat je uitrust. Volgende week woensdag wacht jou een bijzondere uitdaging.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Tot en met het komende weekend is het redelijk rustig in jouw bestaan. Dat geeft jou de rust en de ruimte om zaken op een rijtje te zetten en om plannen te smeden voor de komende tijd. Aan het begin van de volgende week valt het op dat je over alles een mening hebt. Niet iedereen waardeert dat.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Vlak voor het weekend zijn er een paar emotionele zaken die nu toch écht besproken moeten worden. Probeer de ander te vertrouwen en vertel wat er allemaal in je omgaat. Op dinsdag vindt er een soort kentering plaats. Na dinsdag zul je bepaalde zaken overnieuw moeten aanpakken.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Nadat je op donderdag netjes in het gareel hebt gelopen, laat je vrijdag je ware aard weer zien; de rebel! Je gooit je kont tegen de krib en je gaat vooral je eigen weg. Dat hoort ook bij jouw sterrenbeeld. Volgende week woensdag sta je voor een onmogelijke taak. Overleggen helpt!

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
In het komende weekend heb je de neiging om water naar de zee te brengen. Dat schiet dus niet op! Volgende week maandag blaak jij van het zelfvertrouwen. Je hebt het gevoel de wereld aan te kunnen. Maar op dinsdag voel jij je juist heel kwetsbaar. Hou daar in je planning rekening mee.

Noviomagumtocht

HEILIG LANDSTICHTING - Op zondag 28 april organiseert Wandelvereniging Magnus haar jaarlijkse Noviomagumtocht. Deze unieke tocht voert de wandelaars vanaf startbureau Hotel Restaurant Konbanwa, Nijmeegsebaan 53, Heilig Landstichting, door een prachtige omgeving, waar bossen en heuvels elkaar afwisselen.

Van hinderlijk verkeer zal de deelnemer maar weinig last hebben omdat al onze routes zo zijn uitgezet dat zij grotendeels door de bossen gaan. De talrijke heuvels die opgenomen zijn in het parkoers kunnen soms lastig te nemen obstakels zijn. De afstand van 40 km (speciaal voor de wat doorgewinterde wandelaar) is best pittig te noemen.

Starten kan op de volgende tijden: 5 – 10 km tussen 08.00 en 14.00 uur; 15 – 20 km tussen 08.00 en 12.00 uur; 25 – 30 – 40 km tussen 08.00 en 10.00 uur. De Noviomagumtocht biedt voor jong en oud een uitgelezen kans om er een dagje helemaal uit te zijn en is natuurlijk ook heel geschikt als voorbereiding voor de Nijmeegse Vierdaagse. Parkeren is tegen betaling mogelijk bij Museumpark Orientalis. Het startbureau is met het openbaar vervoer te bereiken met lijn 5: Nijmegen-Groesbeek halte Sionsweg, Heilig Landstichting. Inlichtingen over de Noviomagumtocht zijn te verkrijgen via www.wvmagnus.nl of telefonisch 024 3445125 of 06 51757645.

Kuikens de topper van de open dag bij pluimveebedrijf Grutters in Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK/DE HORST – De open dag bij pluimveebedrijf Grutters aan de Ketelstraat in Groesbeek heeft tweede paasdag niet over belangstelling te klagen gehad.

Veel ouders met kinderen waren naar het kerkdorp De Horst getogen om vooral de kinderen kennis te laten maken met hun geliefde kuikentjes. In een van de kippenschuren was een afgeschermde gedeelte waar kinderen – overigens onder deskundige begeleiding – de kuikentjes even vast mochten houden. De kinderen waren zo trots als een pauw. Iedereen kon met eigen ogen zien op welke wijze de kippen gehouden worden en wat voor voer zij krijgen.

Bij Grutters hebben de kippen een ruimte van 9 op de vierkante meter, terwijl dat regulier 18 per vierkante meter is. Bij Grutters komen de kuikentjes aan als ze vijf dagen oud zijn en gaan weg bij acht weken. Als de kippenschuren schoongemaakt zijn, komen er gelijk weer nieuwe kuikentjes van haantjes tot vleeskippen in. Momenteel zijn de kippenschuren van Grutters gevuld met in de ene schuur 1.600 en in de andere 8.000 kuikens en kippen. De velen tientallen bezoekers konden gelijk kennismaken met wijngaard De Plack waar goede wijnen worden gebotteld. Onder het genot van een drankje werden er kippendijtjes geserveerd, die niet aan te slepen waren. De familie Grutters is bijzonder tevreden over de toeloop van de open dag en hebben alleen maar positieve reacties van de bezoekers mogen ontvangen.

Duizend mensen genieten van Gruusbêkse Passion

(foto: Bianca Peters)

GROESBEEK/BEEDEWEG – De eerste editie van de 'Gruusbêkse Passion 'is een groot succes geworden wat zeer zeker voor herhaling vatbaar is. Zowel op vrijdagavond 19 april als op zaterdag 20 april was de kerk in de Breedeweg te klein om alle belangstellenden te kunnen herbergen.

Op beide dagen was de Gruusbêkse Passion helemaal uitverkocht en hebben in totaal duizend mensen de Passion bijgewoond. Het was een spektakel van fanfare Jubilate Deo dat zijn weerga niet kent. De twee initiatiefnemers Marcel Toonen en René Janssen, die al vanaf eind 2017 met het idee aan de slag zijn gegaan, kregen dan ook een staande ovatie. Beide initiatiefnemers kregen het bijna te kwaad toen Jezus (Bas Wegh) 'Who wants to live forever' op het podium zong samen met fanfare (Jubilate Deo), band (Music on Demand) en koor (Trente Plus). In totaal met 85 man. Terecht kregen alle deelnemers na afloop een staande ovatie die minuten lang duurde. 'We wilden eerst het Passion-spektakel op het kerkplein gaan organiseren maar daar kwam zoveel bij kijken dat het ondoenlijk was om het allemaal uit te voeren. Toen hebben we contact gezocht met het kerkbestuur, dat ons de volledige medewerking verleende.'

Op beide avonden was de Gruusbêkse Passion rond 21.15 uur afgelopen, waarna bijna alle bezoekers over het verlichtte pad naar verenigingsgebouw De Sleutel togen om na te kuieren over dit fantastische schouwspel ter ere van 70 jaar fanfare Jubilate Deo. Gezien het grote succes wordt de Gruusbêkse Passion over drie jaar weer gehouden, in 2022. Het heeft in ieder geval fanfare Jubilate Deo geen windeieren gelegd.

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Dinsdag 30 april: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 5 mei: 11.00 uur H. Mis met gemengd koor.; 14.00 uur H. Mis Engelstalig.

Kerk Mook

Parochie H. Antonius Abt

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Maandag 29 april: 9.00 uur H. Mis met aansluitend aanbidding tot 10.00 uur.

Vrijdag 3 mei: 9.00 uur H. Mis met aansluitend barmhartigheidsrozenkrans.

Zaterdag 4 mei: 19.00 uur Oecumenische dienst Dodenherdenking

Zondag 5 mei: 9.30 uur H. Mis.

Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Woensdag 1 mei: 9.00 uur H. Mis

Donderdag 2 mei: 19.00 uur H. Mis in Riethorstkapel, voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zaterdag 4 mei: 17.30 uur H. Mis

Kerk H. Antonius Abt Malden

Zaterdag 4 mei om 19.00 uur H. Mis met J. van Banning en volkszang door het Maldens Gemengd Koor.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.

Pubquiz UNA

KEKERDOM - Zaterdag 25 mei organiseert stichting beheerzaal UNA een pubquiz voor iedereen uit Kekerdom en omgeving.

Met vragen over zeer uiteenlopende onderwerpen, samengesteld door een ervaren quizteam, wordt het een spannende strijd welk team als winnaar uit de strijd zal komen. Deelname is gratis voor teams van drie tot vijf personen. Opgave via pubquizuna@hotmail.com. Begonnen wordt om 20.00 uur in zaal UNA in Kekerdom.

Pubquiz UNA Kekerdom

Pubquiz UNA Kekerdom

KEKERDOM - Zaterdag 25 mei organiseert stichting beheerzaal UNA een pubquiz voor iedereen uit Kekerdom en omgeving.

Met vragen over zeer uiteenlopende onderwerpen, samengesteld door een ervaren quizteam, wordt het een spannende strijd welk team als winnaar uit de strijd zal komen. Deelname is gratis voor teams van drie tot vijf personen. Opgave via pubquizuna@hotmail.com. Begonnen wordt om 20.00 uur in zaal UNA in Kekerdom.

Kerk Mook

Kerk Mook

Parochie H. Antonius Abt

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Maandag 29 april: 9.00 uur H. Mis met aansluitend aanbidding tot 10.00 uur.

Vrijdag 3 mei: 9.00 uur H. Mis met aansluitend barmhartigheidsrozenkrans.

Zaterdag 4 mei: 19.00 uur Oecumenische dienst Dodenherdenking

Zondag 5 mei: 9.30 uur H. Mis.

Kerk Middelaar

Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Woensdag 1 mei: 9.00 uur H. Mis

Donderdag 2 mei: 19.00 uur H. Mis in Riethorstkapel, voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zaterdag 4 mei: 17.30 uur H. Mis

KerkH. Antonius Abt Malden

KerkH. Antonius Abt Malden

Zaterdag 4 mei om 19.00 uur H. Mis met J. van Banning en volkszang door het Maldens Gemengd Koor.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.

Vivace bezorgt moederdagontbijtjes in Groesbeek en omgeving

GROESBEEK - Het is alweer ’n aantal jaren geleden dat Vivace vele moeders in Groesbeek verraste met een ontbijtje op de tweede zondag van mei. Dit jaar gaan we deze actie herhalen.

De leden van het koor Vivace bezorgen op zondag 12 mei heerlijke ontbijtjes bij moeders en andere moederlijke types (zoals oma’s, tantes en oppassen, en vooruit, ook vaders) in Groesbeek en directe omgeving! Het standaardontbijt kost 16 euro en bevat diverse broodjes, boter, verschillende soorten hartig en zoet beleg, ’n hardgekookt eitje, thee of koffie, verse jus d’orange en een roos. Wil je je moeder nóg meer verwennen, dan kun je het luxe ontbijt bestellen dat ook nog champagne, bonbons en fruit bevat. De kosten hiervan bedragen 23,50 euro. De ontbijtjes worden geleverd in een mooie verpakking.

Voor een euro extra bezorgen we ook ontbijtjes in Mook, Molenhoek, Milsbeek en Kranenburg. Belangstellenden die niet in deze dorpen wonen kunnen de bestelde ontbijtjes zelf afhalen op zondagochtend 12 mei bij Dorpshuis De Slenk, Reestraat 2 op de Horst in Groesbeek.

Wil jij ook zo’n ontbijtje laten bezorgen, kijk dan op www.vivacegroesbeek.nl of mail naar vivace_ludiek@hotmail.com. Bellen kan ook: Esther, 06 11431357 of Monique, 06 53141307. Je kunt je bestelling doorgeven tot uiterlijk woensdag 8 mei.

Buurtbemiddelaars gezocht

REGIO - Door het enorme succes van buurtbemiddeling is men op zoek naar vrijwillige buurtbemiddelaars.

"Ben je woonachtig in de gemeente Berg en Dal of Heumen en wil jij vrijwillige buurtbemiddelaar worden? Wil jij een aantal uren per maand meehelpen aan relatieherstel en woongenot? "Dan zijn wij op zoek naar jou. Bemiddelaars zijn neutraal, zij kiezen geen partij in een conflict. De bemiddelaar brengt mensen in contact en zorgt dat de bestaande problemen bespreekbaar worden. Hij of zij leidt het gesprek in goede banen. Uiteindelijk zijn het de buren zelf die het probleem oplossen. Wat vraagt buurtbemiddeling van een vrijwilliger? Goed kunnen luisteren en een neutrale houding; een positieve benadering van mensen; je bent in staat om tot de kern van een probleem door te dringen; je respecteert mensen uit verschillende culturen; dringt eigen waarden en normen niet op bij een van de partijen; enkele uren per maand beschikbaar; intentie om je voor minimaal een jaar in te zetten als         bemiddelaar; deelname aan teamavonden, intervisie en nascholing (7 keer per jaar)."

"Wat kan een vrijwilliger van buurtbemiddeling verwachten? Een specifieke training in de methodiek buurtbemiddeling; Samenwerking met gemotiveerde buurtbemiddelaars; Begeleiding door de coördinator; Waardering in verschillende vormen. Mocht je interesse hebben om als vrijwillige buurtbemiddelaar aan de slag te gaan dan ontvangen wij graag jouw motivatie via www.buurtbemiddelingbergendal.nl of www.buurtbemiddelingheumen.nl." Vervolgens neemt buurtbemiddeling contact op.

Lezing over Tweede Wereldoorlog

MOLENHOEK - Dit jaar is het 75 jaar geleden dat het zuidelijk deel van Nederland werd bevrijd van vijf jaar bezetting door Duitsland.

Reden om daar een avond bij stil te staan. Wat waren de redenen waarom de Tweede Wereldoorlog uitbrak en hoe verliep die oorlog? Er zijn bibliotheken over vol geschreven. Historicus Piet Roberts neemt de toehoorder mee en legt in zijn lezing de oorzaken en de de gevolgen van deze gruwelijke oorlog uit op 1 mei in het Lees- en Ontmoetingespunt (LOP), winkelcentrum, Molenhoek van 20.00-22.00 uur (entree: twee euro).

Het dammetje in de Millingerwaard

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN – Zaterdag 20 april is het langverwachte dammetje / brug officieel in gebruik geopend in de Millingerwaard. Het is uiteindelijk een wandelkade geworden in plaats van een brug.

Maar Kees Nuijten – de initiatiefnemer – zou hier ongetwijfeld ook blij mee zijn geweest. Voordat de wandelkade officieel in gebruik werd genomen, was er eerst een lezing in De Waard in Kekerdom. Vandaar werd een wandeling gemaakt naar de bewuste wandelkade. Daar werd door Johan Bekhuis een korte terugblik op alle ontwikkelingen rond dit bruggetje / wandelpad gegeven. Na deze terugblik werd de naam van wandelkade bekend gemaakt: 'De Dam van Nuijten ', dit als herinnering aan Kees Nuijten.

Koningsweer bij Koningsspelen Sint-Martinuschool

(foto: Bert Roodbeen)

MILLINGEN – Een prima keus van de Sint-Matinusschool om de Koningsspelen op goede vrijdag 19 april te organiseren.

Het was dan ook Koningsweer met volop zon op de sportvelden van sportclub Millingen. Door de hele school werden van groot tot klein gesport en spelletjes gedaan zoals, blik-, en zaklopen touwtrekken en vierpersoons ski-lopen, stormbaan. Maar werden er natuurlijk ook bijna alle balsporten gespeeld. Waar een week eerder de Koningspelen begonnen met de pasapasdans, werden deze er nu mee afgesloten, waarna de vakantie kon beginnen.

15 / 28

16 / 28

17 / 28

18 / 28

Cd-single Niek Hermsen: Blowin' in the Wind

(foto: Piet Spanjers) Foto: Piet Spanjers

GROESBEEK - Het lied 'Blowin' in the Wind' is een wereldhit geschreven en gezongen door Bob Dylan in 1962 en later door tientallen wereldartiesten gecoverd.

De tekst is echter nog steeds van toepassing. Want kijk maar eens om je heen wat er in de wereld op dit moment gebeurt en dat het nog steeds bij woorden blijft als men het heeft over; geen oorlog meer, terreur moet stoppen et ceera. Het antwoord daar op verwaaid telkens weer als de wind.

Reden te meer voor de Groesbeker Niek Hermsen het nummer na bijna '75 jaar Vrijheid' in Europa op zijn eigen wijze uit te brengen. Een bijkomstigheid is ook dat dit het eerste liedje was dat hij ooit op zijn gitaar leerde spelen. Niek, gitarist en zanger vertolkt al jaren de Ierse folkmuziek en naast zijn solo optredens speelt hij bij de groep The ipaddies. Onlangs zong hij 'Blowin'in the Wind' tijdens een optreden en kreeg er vele positieve reacties op.

Niek nam contact op met Paul Adriaansens van Pars Muziekstudio in Milsbeek waar hij al vele jaren mee samenwerkt. Paul, producer, arrangeur maar vooral muzikant in hart en nieren wist er een prachtig arrangement van te maken. Het resultaat is een lied met een Iers tintje, mede door o.a. banjo, viool, gitaar en Ierse fluit, door Niek en Paul ingespeeld en waarbij het aparte stemgeluid van Niek geheel tot zijn recht komt.

De heren benaderden producer Huub Arents om eens naar het lied te luisteren en men besloot al snel om een cd-single uit te brengen en er een toepasselijke videoclip bij te maken. De beelden zijn opgenomen in Groesbeek op Klein Amerika. Een historische plek waar op 17 september 1944 de luchtlandingen van duizenden Amerikaanse parachutisten tijdens de 'Operatie Market Garden' plaats hebben gevonden. De single is beschikbaar als cd via de bekende downloadshops en streamingsites.

'80 & '90 Party in De Natte

80 & 90 Party 2018. (foto: N. Huls)

MILLINGEN -Voor alweer de zevende keer in successie organiseert OEV 1 De Natte op 11 mei de 80 & 90 Party in Millingen aan de Rijn.

Met een wervelende licht en geluidsshow en muziek van Mike en René komt het weer dik voor elkaar. De prachtige lichtvloer beviel zo goed dat we dit jaar deze opnieuw zullen aanbrengen, maar nog wat groter dan vorig jaar. Dus gegarandeerd dansplezier voor jong en oud!

Kaarten zijn al te koop voor vijf euro bij meubelstoffeerderij Theo Koppes en bij slagerij Kees van de Velden.

Bingoavond in Groesbeek

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. Daarnaast is nog de jackpot in de wacht te slepen. Als de jackpot de 400 euro bereikt heeft, worden er vier extra rondes gespeeld van 100 euro. De opbrengst van deze bingo-avonden komt geheel ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen is al om 19.00 uur geopend. De bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Kerk Heumen, Nederasselt en Overasselt

Dodenherdenking op zaterdag 04 mei om 18.30 uur in de kerk

van Nederasselt.Voorgangers zijn : Yves Mambueni en Ds Derk Jan Deunk

Heumen St Georgius

Zondag 05 mei 09.30uur Eucharistieviering m.m.v. Parochieel Zangkoor Yves Mambueni

Gebedsintenties: Jan en Dora de Valk; Reinder Huisman; Gerrit en Mientje Vroom-Paau.

Nederasselt H.Antonius Abt

Zondag 05 mei 09.30uur Eucharistieviering m.m.v. Gemengd koor Aloys van Velthoven

Gebedsintenties:overleden fam.van Hezewijk-Teijssen.

Overasselt H.Antonius Abt

Donderdag 02 mei 19.00 uur Donderdagavondgebed in het Parochiecentrum

Zondag 05 mei 11.00 uur Eucharistieviering Gemengd koor Aloys van Velthoven

Gebedsintenties: Marijke Vertogen-van den Wijngaart; Zus Duighuisen-Fleuren en Gerrit en Roland; Til Kamps-Janssen; Bert Broekman en Ricky Broekman-Willems; Nellie van den Berg-Dinnissen; An den Brok-Klabbers; Gerard Arts; Jan Gerrits en overleden fam.Gerrits-Rutten.

Spionagetraining

Spionagetraining voor kinderen in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. (foto: Archief Bevrijdingsmuseum Groesbeek) Archief Bevrijdingsmuseum Groesbeek

GROESBEEK - Woensdag 1 mei presenteert het Nationaal Bevrijdingsmuseum speciaal voor kinderen van 8-12 jaar een spannende spionagetraining!

Het programma duurt van 14.00-15.30 uur en staat volledig in het teken van spionage en geheimschrift in de oorlog. Ga na afloop met een spionnendiploma naar huis! Tarieven: Kinderen (7-17 jaar): 6,50 euro. Begeleidende (groot)ouders 6,00 euro. De museumkaart is geldig.

Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek.

Groesbeek had degelijk behoefte aan een ambachtelijke slager

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Sinds donderdagmorgen heeft Groesbeek weer een eigen slager. De 21-jarige Tim Janssen heeft in winkelcentrum Bellevue 72 een pand gehuurd en heeft daar na enkele weken van hard werken een slagerij gerealiseerd.

Tim die al vanaf zijn twaalfde jaar werkzaam is geweest in diverse slagerijen in de regio greep de kans toen er in winkelcentrum Bellevue nog een geschikt pand beschikbaar was. Tim heeft zich aangesloten bij de 'Keurslager', een organisatie die de slagers bijstaat en zorgt dat er kwaliteitsproducten worden geleverd. Jaren geleden waren er nog zo'n zeven ambachtelijke slagerijen in Groesbeek, maar in de loop der jaren liep dit aantal terug en de laatste jaren was er geen enkele ambachtelijke slager meer in Groesbeek.

Tim ontdekte dat dit een gat in de markt kon zijn en dat blijkt sinds enkele dagen. Er is inderdaad behoefte aan een ambachtelijke slager in Groesbeek. De afgelopen twee dagen was het een drukte van jewelste en met regelmaat stonden de klanten in de rij te wachten om geholpen te worden. Dit had ik niet durven dromen, liet Tim zaterdagmiddag na sluitingstijd weten. Bij Tim kunnen de klanten terecht voor alle soorten vlees zoals rundvlees van Groesbeekse bodem, alle soorten vleeswaren, worsten, kant-en-klaarmaaltijden, diverse salades en vleessnacks. Ook voor barbecueën en gourmetten kan men bij Tim terecht .

Van Doorn Studio 59 doet Groesbeek aan met Wannabe Event

GROESBEEK – Van Doorn bekend van feestartikelen in Groesbeek voor de carnaval in de voormalige supermarkt van Jan Linders aan de Burgemeester Ottenhoffstraat 1 doet binnenkort Groesbeek aan met de Studio 59 een Wannabe Event.

Tijdens deze event kan men onbeperkt verkleden, schminken en fotoshoots maken. Studio 59 komt op woensdag 1, donderdag 2, vrijdag 3 , en zaterdag 4 april naar de Burgemeester Ottenhoffstraat 1 in Groesbeek van 10.00 tot 17.00 uur. Het beloofteen gezellig dagje uit te gaan worden voor iedereen jong of oud. Het is lekker jezelf onbeperkt verkleden en schminken of laten schminken, wonden maken, glittertattoos zetten en nagels lakken. Daarnaast is er volop eten en drinken aanwezig bij dit speciale event.

De verwenwinkel 't Soetrijck is er met de Candyshop en verder is er verse popcorn en zijn er suikerspinnen. Iedereen is vervolgens in de gelegenheid om op de verlichte catwalk je eigen modeshow te lopen, of lekker de saturdaynightdansvloer op in jouw favoriete outfit. Of jezelf fotograferen of laten fotograferen op de verschillende stages is ook mogelijk. Al met al een belevenis voor iedereen van jong tot oud die kennis maakt met de Studio59 van Van Doorn. Op de facebookpagina van Van Doorn kan men de actuele informatie over dit gebeuren bekijken.

Kidspret Springkussens in De Vasim Nijmegen

NIJMEGEN - Van maandag 29 april tot en met zondag 5 mei strijkt Kidspret voor de eerste keer neer in cultuurspinnerij De Vasim in Nijmegen. In de twee hallen worden vele springkussens geplaatst aangevuld met andere leuke activiteiten voor kinderen.

En stiekem is het ook heel erg leuk voor (groot)ouders. Zij mogen ook meespringen op de tal van springkussens die er staan. Een groot bewegend springkussen, dansen, wedstrijdje op de stormbaan, interactief tikkertje of klimmen in de klimtoren. Glijbanen, een ballenbak, kasteel, voetbal en nog veel meer. Uniek is de combinatie met een Silent Disco en game area. Diverse games zoals Fifa- en race- of loopspellen kunnen hier worden gedaan. Met de Silent Disco kun je kiezen uit twee soorten muziek en lekker swingen met een koptelefoon op. Je kiest je favoriete muziek en de beentjes kunnen van de vloer. Bijkomen kan op het terras onder het genot van een hapje of drankje je heerlijk kunt relaxen. Vanuit hier heb je ook goed zicht op de peuterhoek. Dus, kom lekker springen, spelen, gamen en dansen in de Vasim aan de Winselingseweg 41 in Nijmegen. Kleintjes tot 80 cm lengte én volwassenen hebben gratis toegang. Kidspret is dagelijks open van 10.00 tot 17.00 uur. Kaarten zijn aan de kassa verkrijgbaar of online en meer info op www.kidspret.nl.

Vandalen richten vernielingen aan, in en om winkelcentrum

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Opnieuw hebben vandalen vernielingen aangericht in winkelcentrum Bellevue in het centrum van Groesbeek.

Nadat al tweemaal de vier bloembakken het doelwit waren, is onlangs met een fiets / bromfiets door een bloembak met tulpen gereden. Volgens omwonenden is dit gewoon op klaarlichte dag gebeurd en men verbaast zich erover dat niemand, maar dan ook niemand optreedt tegen deze vandalen. De winkeliers willen om die reden camera's in het winkelcentrum geplaatst hebben, zodat er eindelijk een einde komt aan de vernielingen en aan de vervuiling van het winkelcentrum en omgeving zoals bij de draisine.

Expositie portretten en glaskunst

Portret BB KIng kleurpotlood. (foto: Tonnie Peters) tonnie peters

NIJMEGEN - Tot en met 23 juni is bij 'De hemel' kracht van ambacht, aan de Franseplaats 1 in Nijmegen, in samenwerking met 'Kiesjekunstenaar', de werken van Tonnie Peters te zien.

Tonnie is geboren op 23 februari1958 en opgegroeid in Groesbeek. Glas in lood geeft aan een ruimte een eigen sfeer. Door het steeds verschillend binnen vallen van het licht, dat door het gekleurd glas gebroken wordt, krijgt men steeds een andere gloed en een warme sfeer in het vertrek. Tonnie maakt op ambachtelijke manier glas in lood. Dit wordt in alle soorten en maten vervaardigd (in overleg met de klant natuurlijk). Dit glas in lood kan ook in thermopane gezet worden.

Keltisch objesct met technieken fusing/brandschilderen en zandstralen. (foto: Tonnie Peters) tonnie peters

Glaskunst

Tevens houdt hij zich bezig met de techniek glas fusing (smelten van glas), en het al oude brandschilderen. Hier vervaardigt hij de meest mooie glaskunst mee. Nieuw bij Tonnie is het zandstralen van glas, dit in combinatie met de eerdere glaskunst geeft dit een extra dimensie aan de glas objecten. In zijn atelier aan de Frieselaan 12 in Groesbeek, worden de fraaiste objecten gemaakt.

Daarnaast maakt hij levensechte portretten van mens en dier. Men kan bij Tonnie kiezen uit, pastel-, potlood- of kleurpotlood tekeningen. Zoals Tonnie zelf zegt: "Elk gezicht is uniek en heeft zijn eigen kenmerken en details." Al deze verschillende technieken zijn te bewonderen en te koop in bovengenoemde expositie.

Meidenteam OBS De Sieppe neemt de beker mee naar huis

De meiden van De Sieppe. (foto: Anne Arts)

REGIO - Tijdens het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi mocht het meidenvoetbalteam OBS De Sieppe de beker mee naar huis nemen. Het team won twee wedstrijden en speelde één keer gelijk.

In een spannende laatste wedstrijd tegen het sterke team van ‘t Vossenhol, wonnen ze met 1-0. Dit zorgde voor een overwinning voor De Sieppe. De school is trots op de meiden. De behaalde beker krijgt een centrale plaats binnen de school. Woensdag 15 mei speelt De Sieppe de regiofinale in Woezik.

De Sieppe streeft ernaar om een gezonde school te zijn en besteedt veel aandacht aan gezond gedrag, gecombineerd met plezier. Ontwikkelingsgericht Onderwijs is de kern van het onderwijsprogramma op De Sieppe. Leren binnen en buiten de school. Zo gaan bijvoorbeeld de kleuters elke donderdag de natuur in om te bewegen en te beleven.

Afgelopen week zijn ouders uitgenodigd om met de school in gesprek te gaan over verschillende thema's; zoals de toekomst van het onderwijs en wat betekent dat voor De Sieppe. De school weet zeker dat er nog veel meer prijzen worden verdiend.

Hanenkraaiwedstrijd bij Merlijn in Grafwegen

(foto: Edelras)

GROESBEEK/GRAFWEGEN – Het was een drukte van jewelste tijdens de traditionele hanenkraaiwedstrijd die voor de vijftiende maal werd gehouden op tweede paasdag bij café Merlijn aan de Grafwegen op een steenworp afstand van de Nederlandse grens.

De Groesbeekse kleindiervereniging Edelras had samen met de uitbaatster van café Merlijn alles uit de kast gehaald om van deze 15de editie ook een groot feest te maken. Liefst 38 inzenders hebben met hun hanen om het kampioenschap kraaien gestreden. Op een zonovergoten terras van café Merlijn verdrongen de belangstellenden zich om een glimp te kunnen opvangen van de kraaiende hanen. Een driekoppige jury moest ogen en vooral oren de kost geven om de kraaien bij de juiste haan te plaatsen. Uiteindelijk was het de haan 'Janus' van de Groesbeker Koos de Bruin die met 20 kraaien kampioen 2019 werd. Bij de jeugd was het de haan van Janne die met haar haan 'Johan' 17 kraaien liet horen. De aanmoedigingsprijs ging naar Fraukje met haar haan 'George', die nu al drie jaar op rij geen enkele kraai heeft laten horen tijdens de haanenkraaiwedstrijd. Sjef Reichelt werd benoemd tot ere-voorkraaier van kleindiervereniging Edelras uit Groesbeek.

Kalorama zet rolstoelvriendelijke routes uit: Kalorama Kanjerroutes

Bestuurder Fieke van Deutekom geeft het startsein samen met bewoners. (foto: Kalorama) Kalorama

BEEK - Maandag 15 april was het zover: de Kalorama Kanjerroutes zijn feestelijk geopend! Het doorknippen van een lint door bestuurder Fieke van Deutekom was het startsein voor de eerste Kalorama Kanjerroute.

Bewegen en buiten zijn in de natuur is gezond voor iedereen! Kalorama ligt midden in die natuur in een prachtige omgeving. Samen met de stichting Kalorama Wandeltocht is er een aantal rolstoelvriendelijke wandelroutes in en óm Kalorama aan de Nieuwe Holleweg 12 in Beek uitgezet.

Samen de Kalorama Kanjerroute wandelen. (foto: Kalorama) Kalorama

"Bewegen is goed voor ieders gezondheid, zowel lichamelijk als mentaal", vertelt Fieke van Deutekom. "Je voelt je sterker en fitter. Buiten zijn is gezond. Niet alleen omdat je via het zonlicht vitamine D aanmaakt maar je slaapt er ook beter van. We stimuleren graag dat bewoners samen met familie of vrienden gaan wandelen en zo mooie gesprekken voeren en de tijd voor elkaar nemen. Als beloning krijgen de wandelaars een Kanjerkoek na afloop."

Leerlingen houden eigen herdenking op begraafplaats Groesbeek

(foto:: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – De leerlingen van Werkenrode en het Montessori College in Groesbeek hebben traditiegetrouw op donderdagmorgen 18 april een eigen herdenking gehouden op de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek.

Het is traditie dat voor de meivakantie deze herdenking plaatsvindt. 's Morgens werd op beide scholen aandacht besteed aan deze herdenking en de leerlingen krijgen dan les van een of andere organisatie. Dit jaar was dat Vluchtelingen Werk. Daarna gingen ze te voet naar de begraafplaats waar gedichten werden voorgelezen en liederen gezongen. Namens de gemeente Berg en Dal was wethouder Annelies Visser aanwezig. Samen met de directeur van de school werden er kransen gelegd. Toen de leerlingen een bloem op de graven aan het legden, speelden de koperblazers van fanfare Wilhelmina koraalmuziek.

Mookse Cantantes zoeken nieuwe dirigent

MOOK - Iedere woensdagavond is de repetitie van zanggroep de Cantantes in de kerk van Mook. Per eind augustus is dit ‘leukste koor van Mook’ op zoek naar een nieuwe dirigent.

Het koor bestaat uit 19 vrouwen, waarvan de jongste 44 is. Het repertoire is divers en er wordt één-, twee- en driestemmig gezongen, zowel a capella als met pianobegeleiding. Van een dirigent wordt verwacht dat hij of zij kan dirigeren en kan pianospelen. Een beetje ervaring is fijn en lef om de touwtjes in handen te nemen wordt zeer op prijs gesteld. Geïnteresseerd? Stuur een mail naar CantantesMook@gmail.com.

Workshop 'Het leven van de parachutist in WO2'

GROESBEEK - Kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar kunnen op donderdag 2 mei in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek terecht voor een workshop over 'Het leven van de parachutist in WO2'.

Het programma duurt van 14.00-15.30 uur. Je ziet in films van toen hoe parachutisten werden getraind voor de bevrijding en de spannende geschiedenis van de luchtlandingen. Je mag daarna een echte parachute vouwen en een volle bepakking dragen. Kortom: beleef het verhaal van de parachutist in WO2. Tarieven: Kinderen (7-17 jaar): 6,50 euro. Begeleidende (groot)ouders 6,00 euro. De museumkaart is geldig.

Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek.

Paaseieren gezocht, en gevonden!

Kinderen vinden de paaseieren in het bos, gezellig samen met hun vader of moeder. (foto: Jolanda Tebbens)

GROESBEEK - Op zaterdagochtend 13 april stond de speelweide aan de Ds. J.A. Visscherlaan in Groesbeek weer even in het teken van paaseieren zoeken door vele peuters en kleuters van Gemeente Berg en Dal. Reden: het jaarlijks terugkerende paasfestijn vond plaats van kindercentrum Domino.

In totaal kwamen zo’n 150 kinderen met mooi versierde mandjes paaseieren zoeken, die in het bos rondom de speelweide door gelegenheids-paashazen waren verstopt. Dankzij lokale sponsors waren er voor de kinderen en de ouders diverse versnaperingen. Het was een geslaagd vroeg paasfestijn!

Workshop 'Het leven van de parachutist in WO2'

(foto: Archief Bevrijdingsmuseum Groesbeek) Archief Bevrijdingsmuseum Groesbeek

GROESBEEK - Kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar kunnen op donderdag 2 mei in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek terecht voor een workshop over 'Het leven van de parachutist in WO2'.

Het programma duurt van 14.00-15.30 uur. Je ziet in films van toen hoe parachutisten werden getraind voor de bevrijding en de spannende geschiedenis van de luchtlandingen. Je mag daarna een echte parachute vouwen en een volle bepakking dragen. Kortom: beleef het verhaal van de parachutist in WO2. Tarieven: Kinderen (7-17 jaar): 6,50 euro. Begeleidende (groot)ouders 6,00 euro. De museumkaart is geldig.

Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek.

Albert Heijn Bellevue krijgt dry misting bij groente en fruit

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – De Albert Heijnvestiging in het Groesbeekse winkelcentrum Bellevue krijgt begin juni het dry mistingsysteem bij de groente en fruitafdeling van de supermarkt. Hiermee behoort de Groesbeekse Albert Heijn tot de eerste 200 supermarkten van de ruim 1000 van het concern waar dit systeem wordt toegepast.

Bij het dry mistingsysteem worden zowel de groente als fruit beneveld met zuiver water zodat ze langer vers blijven. Ook verpakte producten met gaatjes erin kunnen op deze manier langer vers gehouden worden zoals bijvoorbeeld bananen of bospeen. Ook wordt door dit systeem de kwaliteit van de producten langer behouden.
Volgens Sander Verdijk -de supermarktmanager van de Groesbeekse Albert Heijn- willen ze de beste kwaliteit van groente en fruit blijven bieden. "Met het toevoegen van dry misting zorgen we voor een hogere luchtvochtigheid en lagere temperatuur, waardoor de product kwaliteit constanter en daarmee beter wordt. Op deze manier wordt kwaliteitsverlies van groente en bananen door vocht– en gewichtsverlies tegengegaan en hierdoor vermindering van de onnodige voedselverspilling. Daarnaast zorgt de mist voor extra beleving van verse en pure producten", aldus Verdijk. "Bij ons wordt de voedsel veiligheid en de kwaliteit van de groente en fruit continu bewaakt. Ik ben blij dat de dry misting installatie in onze super op 3 juni wordt geïnstalleerd, dit als extra service naar onze klanten." Volgens Verdijk is Albert Heijn Groesbeek de eerste supermarkt in Groesbeek, waar dit systeem wordt toegepast.

Hema zet in op en geeft voorbeeld van duurzaamheid

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De Hema-organisatie, waaronder ook het filiaal in het Groesbeekse winkelcentrum Bellevue heeft grotendeels ingezet op duurzaamheid.

Daarbij speelt bamboe een zeer grote rol, laat Marja Slaats bedrijfsleidster van de Groesbeekse Hema-vestiging weten. Dames– en heren ondergoed en niet te vergeten de babyrompertjes en -luierpakjes worden gefabriceerd van bamboe. Het voordeel van bamboe is volgens Slaats dat het vocht absorbeert en de lucht (poepluiers en zweetvoeten) vermindert.

Ook nieuw bij de Hema is de dameskleding van gerecycled katoen. De kledingstof Tencel, volgens een nieuw productieproces gemaakt van versnipperd hout, heeft minder schadelijke oplosmiddelen. Als klap op de vuurpijl is de zwemkleding van gerecycled plastic, dat binnenkort te verkrijgen is in de grotere Hema's en te bestellen via online. Ook nieuw is de 'Bea Before Anything Else' make-upline die 100 procent vegan is. Deze make-up is uitermate geschikt voor de jongere huid, dus speciaal voor de jeugd. Het pand van de Hema in winkelcentrum Bellevue is de gehele maand van het gas af en heeft een klimaatbeheersing. Daarom kunnen zowel in de zomer als in de winter de deuren open blijven staan.

Zeeman zet de zomer in op kleur

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De nieuwe collectie van Zeeman in winkelcentrum Bellevue is onlangs binnengekomen en wat opvalt is de grote variatie in kleur. Ze heeft alle kleuren van de regenboog.

De dames-, heren- en kinderkleding,collectie is van de winter naar de zomer gegaan. Wat volgens de bedrijfsleidster Jasmine van Ophuizen opvalt zijn de badpakjes voor de kinderen met leuke printjes. Ook de basickleding voor de dames geeft het zomerseizoen veel kleur, maar de heren collectie met de diverse shirts en korte broeken mag er ook zijn.

Dit seizoen is het assortiment van Zeeman uitgebreid met tuinartikelen zoals schepjes, tuinhandschoenen en diverse bloempotten. Maar ook voor huis– en keukenartikelen kan men bij Zeeman terecht zoals dienbladen , tafelkleden et cetera. Op speelgoedgebied wordt het assortiment ook steeds groter; hiermee speelt Zeeman in op de jaargetijden en thema's zoals koningsdag et cetera. Zeeman is ook het juiste adres voor drogisterijartikelen – uitgezonderd medicijnen – zoals pleisters, shampoos en diverse soorten crèmes. De winkel van Zeeman in Bellevue is onlangs ook logischer ingedeeld, zodat de klanten alles beter kunnen vinden wat ze nodig hebben.

26 / 28

Zoey & Quinty jullie vieren samen met onze Koning 27 April jullie verjaardag.
Alweer 9 jaar|
hiep hiep hoera.

Van Harte Gefeliciteerd
Opa Hans & Oma Ivon.

Bo M. Vernooij

Bo, van harte gefeliciteerd met je 7e verjaardag.
Liefs papa, mama en Raf.

Deze lieve papa wordt 20 april
40 jaar.
Veel liefs je vrouw en je jongentjes

Linda 50 Jaar!
Bijzonder is het wel
En het is niet te merken
De jaren helpen blijkbaar
Je charmes nog te versterken!

Gefeliciteerd van je collega's.

Lieve Lize,
Heel veel succes in de finale
van het NK turnen in Duiven.
Wees trots op jezelf,
Je bent een topper!
Liefs van ons allemaal.

Hiep hiep hoeraaaaa
Op 2e paasdag is onze lieve (o)ma 84 jaar geworden!
Liefs xxx
Je kinderen , kleinkinderen, achterkleinkinderen & pootjes van de hondjes

Deze oma wordt op
Koningsdag
88 jaar!

Raf van harte met je 5e verjaardag.
Liefs papa, mama en Bo

Hiep-hiep...HOERA......

23 April is DUUK alweer 1 jaar geworden!

XX Opa Goeje en Oma Nelly!

Een 50 jarig huwelijk samen is,

18 jaar gelukkig met 32 jaar ervaring.

Natuurexcursie IVN

BERG EN DAL - Natuurexcursie: Rhythm of Nature, Music of Life. Een bijzondere excursie van IVN Rijk van Nijmegen over ritmes en elektromagnetische velden in de natuur op zondag 28 april.

Zoals in de toenemende puls van op gang komende sapstromen in bomen in het voorjaar, onze eigen hartslag, de ritmische vleugelslagen waar vogels aan te herkennen zijn, oriënteren van diverse diersoorten op elektromagnetische velden bij migratie, voorspellend vermogen van plant en dier op basis ervan. Hoe door de elektrische puls van het hart van elk levend wezen een elektromagnetisch (meetbaar / voelbaar) veld ontstaat dat het leven zowel in het lichaam als in de omgeving beïnvloeden. We gaan met een stethoscoop sapstromen beluisteren en komen er achter wat het is dat natuur zo rust gevend op mensen kan werken. Maak dit mee en ervaar het ritme van de natuur.

Het verzamelen is op de parkeerplaats aan de voet van de Duivelsberg Rijksstraatweg 377 in Berg en Dal. Kosten: twee euro per persoon. Het is gratis voor jongeren onder de 16 jaar en voor leden van IVN, KNNV en Groei en Bloei. Meer informatie staat op www.ivnnijmegen.nl.

DVSG begint slecht

GROESBEEK - Op tweede paasdag speelde DVSG uit tegen Heumen ’28. De thuiswedstrijd werd door DVSG gewonnen.

DVSG zit de laatste weken in een moeilijke fase. Het creëert wel kansen, maar weet deze te weinig te verzilveren. Vandaag is er voor gekozen om de spelwijze aan te passen en speelt DVSG met twee spitsen. Al in de 5e minuut wordt een voorzet die verlengd wordt niet weggewerkt en scoort Heumen de 1-0. Een domper voor DVSG. Als in de 10e minuut keeper Stan Peters een stuiterbal verkeerd inschat, staat het al 2-0. DVSG is voor het eerst gevaarlijk in de 25e minuut als Rico Voeten een vrije trap op de lat schiet. DVSG wisselt Wout Pouwels voor Rick Goossens. Er komt meteen meer druk naar voren door Ivo van Balkom op de half positie. Het is voor de wedstrijd én DVSG fijn dat in de 39e minuut Niek Derksen een hoge bal voor het doel inkopt en we met 2-1 de rust ingaan.

In de rust is Rick Loeffen gewisseld voor Tijs de Jong. In de 46e minuut wordt Ivo van Balkon diep gestuurd. Hij neemt de bal goed mee, loopt zijn tegenstander er uit en scoort de 2-2. De wedstrijd ligt nu weer helemaal open. Heumen en DVSG houden elkaar in evenwicht qua spel. Beiden proberen kansen te creëren, maar willen zeker geen goal tegen krijgen. In de 77e minuut scoort Heumen de beslissende 3-2. DVSG probeert nog de gelijkmaker te forceren, maar de wedstrijd is gespeeld en verloren. DVSG heeft vandaag teveel persoonlijke fouten gemaakt, maar begon ook met een te verdedigende opstelling. Beide feiten samen waren oorzaak van het verlies van deze partij.

Zondag speelt DVSG thuis tegen SCD’33, aanvang 14.00 uur.

Bruidsmodeshow de topper in de week met als thema trouwen in Gasthuis Sint-Jan de Deo

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN – De gehele week stond het thema trouwen centraal in het Millingse Gasthuis Sint-Jan de Deo. Een van de uitschieters was wel woensdag 17 april toen een ware bruidsmodeshow werd opgevoerd.

Trouwjurken te kust en te keur en niet te vergeten de pakken van vroeger werden her en der uit de kasten gehaald die vervolgens door vrijwilligers en personeel van het Gasthuis werden geshowd. Het was lachen, gieren en brullen hoe de vrijwilligers en personeel hier mee omgingen. Er was zelfs nog een huwelijkspaar die in de onecht werd verbonden, dit tot grote hilariteit van de bewoners van het gasthuis. In het gasthuis stonden diverse trouwjurken opgesteld en was er een vitrine met trouw schoenen, kaarsen, trouwboekjes en kroontjes en overige attributen die vroeger bij het trouwen voor de dag werden gehaald. Al met al werd het een bruidsshow die veel herinneringen deed ophalen.

Verwantenmiddag Groesbeekse Tehuizen in teken van Dierenbescherming Nederland

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Woensdagmiddag vond de tweejaarlijkse verwantenmiddag plaats in het Trefpunt boven het clubgebouw van De Treffers aan het Nijerf in Groesbeek.

Op deze middag werden spullen tentoongesteld en verkocht die op de dagbesteding 't Trefpunt door de cliënten van de Groesbeekse Tehuizen gemaakt zijn. Ouders van verwanten, familie, vrijwilligers, vrienden, kinderen van basisschool 't Vossenhol en buurtbewoners waren uitgenodigd om een kijkje te komen nemen. De koffie / thee stond voor de bezoekers klaar met wat lekkers erbij dat geschonken was door Coop De Bats. De dagbesteding spullen gingen grift van de hand waarvan de opbrengst gekoppeld was aan een goed doel te weten Dierenbescherming Nederland. De makers van de meeste spullen genoten met volle teugen dat er belangstelling was voor hun gemaakte spullen zoals vogelkooitjes et cetera. Ook het team van 't Trefpunt was zichtbaar tevreden over de toeloop van deze tweejaarlijkse verwantenmiddag.