GN Berg en Dal Heumen Mook

23 augustus 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 23 augustus 2017


Op jacht naar 'Het Geheim van Kekerdom'

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

KEKERDOM – Woensdagmorgen is het startsein gegeven van de tweede spannende speurroute van de 'Geheimen van Berg en Dal'. Na het grote succes van afgelopen jaar 'De Geheimen van Millingen' waarvan nu al 400 pakketten zijn verkocht is het nu de beurt aan Kekerdom.

Wethouder Sylvia Fleuren was in café De Waard aanwezig om het eerste deelnamepakket in ontvangst te nemen. Zij complimenteerde initiatiefneemster Anja Middelkoop van Kunst in Millingen voor het vele werk dat zij heeft verzet om zowel de speurroute van Millingen alsmede Kekerdom in elkaar te zetten. Fleuren was blij dat er zovelen (50 personen) bij de presentatie aanwezig waren, onder wie ook verscheidene jongeren. Want dit is eigenlijk de doelgroep, aldus Fleuren.

Om de geheimen van Kekerdom te ontdekken moeten de deelnemers een afstand afleggen van zo´n vier kilometer en doen er gemiddeld twee uur over. De hoofdpersoon in het geheim van Kekerdom is de fantasiefiguur Dirkje Buytendijk, die als 10-jarig meisje regelmatig in Kekerdom te vinden was voor de uitbreiding van haar verzameling. De deelnemers krijgen allemaal een sleutel die na afloop toegang verschaft tot het blauwe huisje het Mini Museum. Hier kunnen kinderen alsmede volwassenen een deel van hun verzameling exposeren. De sleutel dient daarna weer ingeleverd te worden bij café De Waard.

Anja Middelkoop liet weten dat dit tot stand is gekomen, dankzij veel hulp die zij gekregen heeft om dit te realiseren. Of er nog een ander kerkdorp van Berg en Dal in aanmerking komt kon Anja op dit moment nog niet zeggen.

Koningschieten Ooij

OOIJ - Zondag 27 augustus verzorgt Schutterij Eendracht voor de 98e keer in zijn bestaan het jaarlijks Koningschieten.

Om 11.30 uur is de Heilige Mis (Schuttersmis) met medewerking van zangkoor Encore in dorpshuis De Sprong aan de Prins Bernhardstraat 3 (op het veld achter het dorpshuis). Het koningschieten begint om 15.15 uur op het veld achter dorpshuis De Sprong met medewerking van muziekvereniging Ooijse ToekomstAlle inwoners van Ooij en ook bezoekers van de Ooij mogen meedoen aan het zogenoemde wipschieten ook wel 'lepeltjesschieten' genoemd: met een moderne luchtbuks schieten op metalen 'lepels'. Elke omgeschoten lepel levert punten op. Wie de meeste punten scoort, wint de wedstrijd. Deelname is gratis. Inschrijving ter plaatse bij het wedstrijdsecretariaat.

De vogelschietwedstrijd is voor leden van de schutterij. Voor het afschieten van kop, vleugels en staart zijn prijzen te verdienen. Het schieten van de romp is traditioneel voorbehouden aan die schutters die koning/koningin willen worden. Leden kunnen hiervoor opgeven bij het bestuur van de schutterij 024-663 28 33 of via secretaris@schutterij-eendracht.nl Er is ook mogelijkheid zich voorafgaand aan de wedstrijd op te geven bij het wedstrijdsecretariaat.

Het 3 Oever Festival: de Artist in Residence

REGIO - Van 15-17 september wordt De Gelderse Poort omgetoverd tot het decor van het 3 Oever Festival. Drie dagen lang muziek, theater, verhalen, eten& drinken, dans en exposities in het mooiste landschap van Nederland. Heel veel mensen doen mee om hier een onvergetelijk weekend van te maken: artiesten, kunstenaars, horeca-ondernemers, vrijwilligers en publiek.

Een bijzonder fenomeen tijdens het festival is de Artist in Residence: een kunstenaar die, tijdens het festival, op één van de locaties logeert en daar het hele weekend actief is met kunstbeoefening. Dit jaar zijn er twee van deze plekken.

Bij Gemaal Oude Rijn in Pannerden zal Gerard Kessels aan de slag gaan met hout dat hij in de Rijnstrangen gaat zoeken. Zoals Gerard zegt: "Het beeld is er al, ik haal het overbodige weg". Dit proces is mee te maken voor het publiek. Tussendoor is er ook ruimte voor een zangworkshop, want de stem is voor Gerard ook een belangrijk instrument.

Bij de Piramide aan de Waal in Gendt is de Nijmeegse slagwerker Eugene Flören al langere tijd bezig om een heel programma samen te stellen. Eugene heeft meerdere muzikanten gevraagd om stukken met hem uit te gaan voeren. Rode draad hierbij is de minimal music componist Steve Reich die dit jaar 80 jaar is geworden. Voor meer informatie en het concrete programma: www.3oeverfestival.nl.

Brandweer Groesbeek op pad voor aangebrande speklappen

GROESBEEK – De brandweer van Groesbeek werd in de nacht van dinsdag op woensdag rond kwart voor twee gealarmeerd dat er een brandmelder was afgegaan bij Schoonoord, een van de gebouwen van Pluryn aan de Kerkstraat in Groesbeek.

De brandweer kwam met zes brandweerlieden, terwijl er zes in de kazerne klaar stonden om ook te gaan. Ter plaatse bleek dat een bewoner rond half twee 's nachts nog zin had om speklappen te bakken. Echter hij had even daarna de speklappen alweer vergeten, waardoor de speklappen aanbrandden en voor een flinke rookontwikkeling zorgden, waardoor de brandmelder in werking trad. De brandweer heeft de pan met aangebrande speklappen verwijderd en heeft de ruimte op koolmonoxide gemeten. Toen deze niet werd aangetroffen is het pand geventileerd, waarna de lieden weer konden inrukken en hun slaap konden hervatten.

Seniorenlunch in Groesbeek

Foto: Paul Jacobs

Foto: Paul Jacobs

GROESBEEK – Op zondag 27 augustus wordt in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek de eerste seniorenlunch na de vakantiegehouden.

Het betreft een ruim twee uur durend gezellig samenzijn voor senioren. De lunch bestaat uit een gevarieerd warm buffet met heerlijke gerechten. Deelnemers voor deze lunch kunnen zich tot uiterlijk vrijdag 25 augustus 14.00 uur opgeven bij de receptie van De Mallemolen of telefonisch 024 3976360. Ook ligt er bij de receptie een inschrijvingslijst klaar. De kosten voor deze sfeervolle lunch bedragen 9,95 euro per persoon. De lunch begint om 12.00 uur en is een initiatief van De Mallemolen en de KBO Groesbeek – De Horst. De sfeermuziek tijdens de lunch zal worden verzorgd door Hemmie Hermsen. Iedereen is welkom.

Politie houdt man met balletjespistool aan

GROESBEEK – De politie van Berg en Dal heeft donderdagmiddag in het centrum van Groesbeek een 19-jarige man aangehouden die in het bezit bleek te zijn van een pistool.

Getuigen hadden de politie gealarmeerd dat er in het centrum van Groesbeek een man met een pistool rondliep en hadden daarbij een duidelijk signalement doorgegeven. De politie ging direct in het centrum op zoek naar de man en trof een man aan die duidelijk aan het opgegeven signalement voldeed. Bij nader onderzoek bleek de man inderdaad een wapen bij zich te hebben. Het bleek te gaan om een balletjespistool. Het dragen van een balletjespistool in het openbaar is strafbaar, vandaar dat de man is aangehouden. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

CamouflageCollege met de Natuurdetective

NIJMEGEN - Kom op de laatste woensdag van de zomervakantie, 23 augustus, naar een super chill CamouflageCollege met de Natuurdetective binnen en buiten het Natuurmuseum Nijmegen!

Deze leuke activiteit voor kinderen van 8 - 12 jaar begint om 14.00 uur en duurt ongeveer twee uur. Deelname kost vijf euro. Aanmelden via info@debastei.nl of 024 3297070.

In de natuur woedt een ware wapenwedloop! Wie is het beste gecamoufleerd: de jager of de prooi? De wereldberoemde, maar o zo geheime natuurdetective Jac. P. Struiner deelt in een college zijn kennis over dit fascinerende onderwerp. Hij legt zelfs uit wat camouflage betekent! Hij weet namelijk als geen ander hoe een dier zich onzichtbaar kan maken.

Door heel Nederland onderzoekt deze speurneus dan ook dierenmisdaden voor natuurorganisaties zoals Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Nationale Parken. Dieren eten elkaar op, oké, maar iemand moet dit wel grondig onderzoeken! En dat is dus Jac. P.

Na het college ga je met de detective de uiterwaarden in op zoek naar voorbeelden van camouflagekunst. Wat blijkt: hij heeft ogen op steeltjes, niets ontsnapt aan zijn spiedende ogen! Dieren houden misschien lekker hun moeder voor de gek, maar niet de Natuurdetective! Onderwerpen die aan bod komen zijn camouflage bij uilen en roofvogels, opvallende albino’s, mannetje vogel mooi/vrouwtje vogel saai, onzichtbare eieren en kleurige uitslovers.

Informatie over nieuwe ehbo-cursus

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - De ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn / Kekerdom start woensdag 13 september met een nieuwe basisopleiding ehbo en Reanimatie / AED. Deze cursus wordt gehouden in de kantine van het clubhuis van SC Millingen / Odio aan de Hoefseweg 21 en duurt tien avonden, wekelijks op woensdagavond van 19.30 - 21.30 uur.

Voor meer informatie en als voorbereiding op deze nieuwe basiscursus EHBO en Reanimatie / AED bent u van harte welkom op de Informatie-avond ehbo op woensdagavond 30 augustus om 19.30 uur in de kantine van het clubhuis van SC Millingen / Odio aan de Hoefseweg 21 in Millingen aan de Rijn.
U mag zo binnenlopen en krijgt dan alle uitleg en informatie over de nieuwe basisopleiding ehbo, de onderwerpen, Reanimatie / AED, de ehbo-vereniging Millingen / Kekerdom, haar activiteiten en de regelmatige oefenavonden. (www.ehbomillingenkekerdom.nl; Facebook: EHBO Millingen / Kekerdom.)

Protestantse gemeente Groesbeek

Zondag 27 augustus: Gezamenlijke Viering met de Protestantse Gemeente van Heumen in de kerk van Heumen.

Aanvang: 10.00 uur. Voorgangers: ds. D. J. Deunk en da. J. Ruijs.

Viering van het Heilig Avondmaal.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Deze zondag is er dus geen dienst in de kerk van Groesbeek

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Bingo bij Bond voor Senioren

BREEDEWEG - Bij de Bond voor Senioren Breedeweg wordt er bingo gespeeld op dinsdag 22 augustus in De Goei.j Ka.mer om 14.00 uur.

De zaal is om 13.00 uur open. De kaarten kosten 6.00 euro, er zijn ook kleine kaarten verkrijgbaar. In de jackpot zit een bedrag van 110 euro. Dit betekent twee extra rondes. Volle kaart 30 en een rijtje 15 euro. Het tempo van de bingo is aangepast aan oudere spelers en spelers met meerdere kaarten. Niet-leden zijn ook welkom. Door mee te spelen steunt de speler de Bond voor Senioren Breedeweg.

Supervleeskermisbingo

GROESBEEK - Op zaterdagavond 26 augustus houdt de Groesbeekse vogelvereniging De Gekleurde Zanger een supervleeskermis-bingoavond in ontmoetingscentrum Op De Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek.

Op deze speciale bingoavond is er veel te winnen: vers gerookte paling, vleesschalen, barbecue schalen, rollades, tassen boodschappen en een supervleesschaal tijdens de superronde. In totaal worden er 19 rondes gespeeld; een grote kaart kost tien euro. De zaal in Op De Heuvel is om 19.00 uur geopend. Het bingospel begint om 20.00 uur. Iedereen is welkom.

Geen subsidie voor kermis- activiteiten Kekerdomse schutterij

KEKERDOM – De 70-jarige schutterij EMM uit Kekerdom heeft bij het college nul op haar rekest gekregen voor subsidie voor kermisactiviteiten in Kekerdom.

EMM had 500 euro gevraagd, maar het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal heeft het afgewezen, omdat het subsidiëren van kermisactiviteiten geen taak van de gemeente is, zo heeft het laten weten. EMM krijgt overigens voor andere schutterstaken wel subsidie van de gemeente Berg en Dal. Daarnaast laat het college weten bang te zijn voor precedentwerking als zij wel subsidie zouden verlenen.

6 / 16

Han Theunissen nieuwe koning schutterij Sint-Hubertus Groesbeek

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK/DE HORST – De 39-jarige Han Theunissen is zondagavond om 18.45 uur de nieuwe koning geworden van schutterij Sint-Hubertus van De Horst. Het zag er in de namiddag naar uit dat er voor de eerste maal in 89 jaar geen koning(in)s kandidaten zouden zijn. Maar na een oproep van de voorzitter Jan Zwartjes achter gesloten deuren heeft hij een beroep gedaan op de leden om zich alsnog kandidaat te stellen en dat was niet tegen dovemansoren gezegd.

Foto: Peter Hendriks

Spontaan meldden zich vijf kandidaten: Carla van Leur (56), Jeroen Meilink (36), Stef van de Poll (61), Ria Rutten (56) en Han Theunissen (39). De koningsstrijd duurde slechts 45 minuten. Met het 54ste schot wist Han de romp van de vogel naar beneden te krijgen. Hiermee werd Han de nieuwe koning van schutterij Sint-Hubertus en samen met zijn Judith zal hij de komende kermis in de schutterstent bij café-zaal Oomen de scepter zwaaien tijdens de schuttersfeesten op maandag 4, 5 en 6 september. In het dagelijks leven is Han eigenaar van een zand-, grind- en afvalcontainerbedrijf in Groesbeek. De 6-jarige Yara Meilink is de jeugdkoningin geworden.

7 / 16

Vereniging De Hollandse Molen maakt melding sloop van de 'eigenaardige' windkorenmolen van Groesbeek (2)

Foto: Archief Gerrie Driessen

Uit de 'Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant' van 20 mei 1925. Fragment uit het jaarverslag van de Vereniging De Hollandse Molen.

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekering Groesbeek

(…) De voortgang der algemene inventarisatie van de aanwezige en verdwenen molens mag bevredigend worden genoemd. (…) Terwijl een aantal gegevens nog in onderzoek zijn, waren er op 1 mei 1925 in de registers ingeschreven 1520 bestaande en 733 verdwenen molens. Ondanks dit betrekkelijk hoge cijfer, mindert echter het aantal antieke, waardevolle standaard –en wipmolens onrustbarend. In het afgelopen jaar verdwenen o.m. de standaardmolens van Buggenum (L), Helvoirt, St. Kruis (Zeeland), Sijtaard gem. Veghel, Welh (G) en Weersselo (O), terwijl tenminste een vijftal op het punt staan gesloopt te worden; die van Ilpendam werd tot een onherkenbaar wangedrocht vervormd. Een der zeven nog aanwezige paltrokmolens, die te Numansdorp, zal eveneens binnenkort gesloopt worden evenals DE EIGENAARDIGE korenmolen te Groesbeek. Van de zo zeldzame wipkorenmolens werd die te Noordwelle (Z) gesloopt, terwijl die van den Hoorn, gemeente Aduard (Gr.) verdwijnen zal. Tot zover het Jaarverslag.

Foto: De Witte- of Noordermolen boven aan de Molenweg was een niet zoveel voorkomende torenmolen, van welk type molen momenteel alleen die te Zeddam nog overeind staat. De stenen molen werd gebouwd circa 1400 en is tot 1924 in bedrijf geweest. Op 9 febr. 1925 wordt bericht: 'dat de voormalige Windkorenmolen en aangelegen Bouwterrein aan de Molenweg en den Nieuwe Verbindingsweg verkocht is aan P. Hendriks te Groesbeek voor 2700, - gulden. (…) Begin 1926 wordt het bouwwerk ontdaan van de kap en het molenkruis, waarna de romp wordt ingericht tot uitzichttoren en dranklokaal. Naar verluidt werd de uitspanning in 1931 door wel vijfduizend mensen bezocht. Voor meer info zie de uitgave 'De Groesbeekse korenwindmolens en hun mulders deel 1. Over de Noordermolen, De Korenbloem en de Jonge Hermanus'.

Dierenweitje 't Venneke onder grote belangstelling geopend

Foto's: Peter Hendriks /

Joop Verstraaten

GROESBEEK – Onder grote belangstelling van enkele honderden ouders, opa's en oma's met niet te vergeten de vele kinderen is donderdagmiddag om 16.00 uur het dierenweitje aan de Kerkstraat / Houtlaan officieel heropend.

Foto: Peter Hendriks

Wethouder Sjaak Thijssen liet weten gezien de grote belangstelling dat het dierenweitje in Groesbeek de afgelopen vijftig jaar zijn bestaan bewezen heeft. De gehele dierenwei heeft een ware facelift gehad en het resultaat mag er zijn, aldus Thijssen. "Wij hebben er weer een fantastische beestenbende vlak bij het gemeentehuis bij gekregen mede dankzij de hulp van Pluryn en de familie van de Ven, vooral Hugo (de zoon van de grondlegger de 90-jarige Jan van de Ven, die 50 jaar geleden de eerste pony's in de dierenwei liet lopen) hij heeft gezorgd voor de nieuwe hokken."

Thijssen was blij dat we van de diensten van de familie van de Ven gebruik mogen maken. Vervolgens was het aalmoezenier Bernhard van Welzenes van de congregatie Don Bosco die vereerd was dat hij de hernieuwde dierenwei mocht inzegenen, waarbij de 90-jarige Jan van de Ven een hoofdact vervulde. Met het water uit de vijver – dat door Welzenes werd gewijd – werd de dierenwei en de dieren gezegend. Hugo van de Ven die het beheer gaat vervullen heette iedereen, die de regen getrotseerd hadden, welkom en dankte vervolgens het college, het team van Pluryn en alle medewerkers, die voor dit geweldige resultaat hebben gezorgd.

Nadat het eerste dier een pony mocht genieten in de nieuwe dierenwei was het de taak om de naam te onthullen. Dit gebeurde onder een luid applaus door Jan van de Ven, Hugo van de Ven en Sjaak Thijssen: 'Dierenweitje 't Venneke'. Alle aanwezigen kinderen kregen ter afsluiting een bon voor een gratis ijsje bij ijssalon Passione.

Late summerfair

in Millingen

MILLINGEN - Op zondag 10 september presenteert Fanfarekorps Ons Genoegen Late summer Fair snuffelmarkt.

Van 10.00 tot en met 16.00 uur kunnen bezoekers rondstruinen tussen de verschillende marktkramen, genietend van muziek, een heerlijk zelfgebakken stukje taart bij de koffie, een hapje en een drankje. Ook kan men een gokje wagen tijdens verschillende loterijen en kans maken op mooie prijzen! Kortom: alle ingrediënten voor een gezellige dag zijn aanwezig! Nog een kraam huren kan door een mail te sturen naar fanfareonsgenoegen@gmail.com.

Peutercafé en

kinderboekenweek

LEUTH - In september is er weer een peutercafé in het kulturhus van Leuth. Je bent er van harte welkom. Jouw kind kan er lekker spelen en je kunt er ook andere ouders, opa's / oma's of gastouders ontmoeten.

Op maandag 4 september gaat het dit keer over de Kinderboekenweek. Ingeborg Simonetti komt iets vertellen over de waarde van het voorlezen. Zij heeft een boekenwinkel in Nijmegen, die gespecialiseerd is in kinderboeken. Ze zal ook diverse soorten boeken laten zien, die eventueel ter plekke ook te koop zijn. En uiteraard wordt er voorgelezen aan de peuters.

Het peutercafé Leuth vindt plaats in het kulturhus in Leuth aan de Reusensestraat 4 van 10.00 tot 11.30 uur. Voor dit peutercafé hoeft je niet aan te melden. Het is bedoeld voor Leuth en omliggende dorpen. Daarbij is het gratis en een kopje koffie of thee staat klaar.

Jackpot bingo

GROESBEEK – Op de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek is de jackpot er afgelopen week er niet uitgegaan en staat daarom op donderdag 24 augustus 100 euro.

Samen met de traditionele hoofdprijs van 250 euro is er 350 euro te winnen voor de bingospeler. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur geopend. Om 20.00 uur zullen de bingoballetjes rollen.

Kamerhuurders zorgen voor consternatie in Millingen

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN – Twee kamerhuurders boven een cafetaria aan de Burgemeester Eijckelhofstraat in Millingen aan de Rijn hebben maandagmiddag rond kwart voor twee voor consternatie gezorgd.

De verhuurder was naar de huurders boven de zaak gegaan, omdat de muziek installatie loeihard aan stond. Toen hij de geluidsinstallatie uitgezet had, zag hij de twee huurders roerloos op de bank liggen. Hij heeft vervolgens de twee Boa's van de gemeente Berg en Dal die in Millingen actief waren gewaarschuwd, omdat hij dacht dat zijn huurders dood waren. Toen de Boa's poolshoogte namen - met kogelvrije vesten aan – werden ze geconfronteerd met een enorme alcohollucht en dat verklaarde de vele lege halveliters-blikken bier in de kamer.

Ook zij kregen het tweetal niet wakker. Toen zij een drietal pistolen op de tafel aantroffen, werd de politie en ambulance gealarmeerd. De politie verscheen met twee patrouillewagens en een motoragent, terwijl de ambulance op een afstandje bleef voor het geval dat er gewonden zouden zijn. De politie wist uiteindelijk het beschonken tweetal wakker te krijgen. De wapens –die bij controle nepwapens bleken te zijn, en voor afdreiging geschikt waren- zijn in beslag genomen. Het tweetal was zodanig onder invloed dat verhoren geen zin had. Zij zullen als ze weer nuchter zijn zich moeten verantwoorden op het politiebureau. Voor toeschouwers was het onvoorstelbaar dat ze niet werden aangehouden. De consternatie aan de Burgemeester Eijckelhofstraat in Millingen heeft voor het nodige bekijks gezorgd.

Kindervakantiewerk met wervelende show van start

Foto: Remco Wildeman

Foto: Remco Wildeman

GROESBEEK – De 49ste editie van het Kindervakantiewerk Groesbeek is donderdagavond feestelijk geopend met wervelende openingsshow.

De kinderen vergezeld van hun ouders verzamelden zich op het grasveld bij De Zuidmolen vanwaar men in een kleurrijke optocht vertrokken naar het KVW-terrein nabij De Treffers op sportpark Zuid. Alle kinderen – enkele honderden – kregen allen een ballon echter zonder helium vanwege het milieu. Het motto van dit jaar is 'Wereldreis' en dat werd donderdagavond op sportpark Zuid al direct duidelijk, want de kinderen waanden zich op het vliegveld.

Negen dagenlang zullen ze dan ook een groot gedeelte van de wereld gaan bezoeken zoals Italië, Australië, Egypte, China, Brazilië, de Verenigde Staten en niet te vergeten Toverland, dat dichterbij is dan men vermoed.

Na de openingsshow – waar van ieder bezoekend land een verhaaltje werd verteld - mochten de kinderen de ballonnen kapot trappen waarbij enkele ballonnen een prijsje herbergden. Vrijdag 25 augustus wordt Kindervakantiewerk afgesloten met een grandioze jeugdmark die gehouden wordt op het KVW-terrein bij De Treffers waar ook een rommelmarkt is van Kringloop Groesbeek van 10.00 – tot 15.00 uur.


In verband met het Kindervakantiewerk is het Nijerf uit veiligheidsoverwegingen van donderdag 17 tot en met vrijdag 25 augustus eenrichtingsverkeer van de Koningin Wilhelminaweg tot aan de Tuier.

Peutercafé en de kinderboekenweek

Peutercafé en de kinderboekenweek

LEUTH - In september is er weer een peutercafé in het kulturhus van Leuth. Je bent er van harte welkom. Jouw kind kan er lekker spelen en je kunt er ook andere ouders, opa’s / oma’s of gastouders ontmoeten.

Op maandag 4 september gaat het dit keer over de Kinderboekenweek. Ingeborg Simonetti komt iets vertellen over de waarde van het voorlezen. Zij heeft een boekenwinkel in Nijmegen, die gespecialiseerd is in kinderboeken. Ze zal ook diverse soorten boeken laten zien, die eventueel ter plekke ook te koop zijn. En uiteraard wordt er voorgelezen aan de peuters.

Het peutercafé Leuth vindt plaats in het kulturhus in Leuth aan de Reusensestraat 4 van 10.00 tot 11.30 uur. Voor dit peutercafé hoeft je niet aan te melden. Het is bedoeld voor Leuth en omliggende dorpen. Daarbij is het gratis en een kopje koffie of thee staat klaar.

Jackpot bingo

Jackpot bingo

GROESBEEK – Op de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek is de jackpot er afgelopen week er niet uitgegaan en staat daarom op donderdag 24 augustus 100 euro.

Samen met de traditionele hoofdprijs van 250 euro is er 350 euro te winnen voor de bingospeler. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur geopend. Om 20.00 uur zullen de bingoballetjes rollen.

9 / 16

Inloopspreekuur SchuldHulpBuddy

BERG EN DAL - Vanaf 4 september start Stichting SchuldHulpBuddy op drie locaties in de gemeente Berg en Dal een Inloopspreekuur voor mensen die vragen hebben over het oplossen van hun schulden.

Tijdens de openingstijden op drie verschillende maandagen kun je vrijuit binnen lopen en word je te woord gestaan door opgeleide vrijwilligers, buddy’s genaamd. Ook kan men zich van te voren melden via de coördinator per mail info@sshb.nl of telefonisch 06 13081734.

SchuldHulpBuddy biedt nu ruim een jaar praktische ondersteuning aan mensen die in financiële problemen zitten. Zij denkt mee, helpt om overzicht te krijgen, probeert een morele steun te zijn, zonder de verantwoordelijkheid over te nemen. Het Inloopspreekuur is een nieuwe activiteit om voor meer mensen beter toegankelijk te zijn.


De Inloopspreekuren worden op de volgende tijden en locaties gehouden:

elke 1e maandag van de maand van 10:00 – 12:00 uur, te beginnen op 4 september in het Voorzieningenhart Op de Heuvel Ericastraat 39 in Groesbeek;

elke 2e maandag van de maand van 14:00 – 16:00 uur, te beginnen op 11 september in Het Kulturhus Den Ienloop Heerbaan 115 in Millingen aan de Rijn;

elke 3e maandag in de maand van 10:00 – 12:00 uur, te beginnen op 18 september in Dorpshuis De Sprong Prins Bernhardstraat 3 in Ooij.

Nieuw programmaboekje bieb

REGIO - Het nieuwe seizoen van de Bibliotheek Gelderland Zuid gaat in september van start. Vanaf half augustus zijn de programmaboekjes in alle 26 bibliotheken van de Bibliotheek Gelderland Zuid verkrijgbaar.

Een paar mooie activiteiten die binnenkort in Berg en Dal op het programma staan zijn de aftrap van de Universiteit van Beek (6 september) en een workshop 3D Printen (13 september) in de Bibliotheek Beek-Ubbergen, voorlezen in Kekerdom (14 september) en 'Vertel eens', het uitwisselen van verhalen van vroeger, in Millingen en Leuth (6 en 7 september).

Kom naar de bibliotheek om een programmaboekje op te halen op kijk voor de activiteiten op www.obgz.nl/agenda. Voor wie meer wil leren op taal of digitaal gebied, heeft de bibliotheek naast het programmaboekje een brochure met cursussen, workshops, presentaties en bijeenkomsten.

Boek- en platenmarkt in Leuth

LEUTH - Op 17 september verzorgt carnavalsvereniging De Sokkenummers voor de vijfde keer een boek- en platenmarkt.

Er is op deze markt diversiteit aan boeken en platen. De boeken en platen zijn door De Sokkenummers zelf ingebracht. Er zijn op deze markt geen standhouders. Het evenement wordt gehouden in het dorpshuis De Vriendenkring in Leuth. Er is een ruime parkeerplaats aanwezig. De entree is gratis. "Hebt u zelf nog boeken of platen waar u van af wilt laat het ons weten, wij komen ze graag bij u ophalen", aldus Sibrand 06 49049869; Email: info@sokkenummers.nl.

Kerkberichten

Parochie Cosmas en Damianus

Overleden: Catharina Gerharda Peters-Verbeet

Huwelijk: vrijdag 25 aug., Goddelijk Hart, Horst: Linda Beers en Bart de Bruin

Zaterdag 26 aug. 19.00 uur: H.Mis; m.m.v. KK St. Caecilia

Misintenties: Zr. Jo Laming; Theodorus van Duynhoven; Hendrikus Jansen v.w. verjaardag; Uit dankbaarheid voor een Gouden Huwelijksjubileum; Voor de overl. fam. Krebbers en Wijers

Zondag 27 aug. 10.00 uur H.Mis; met samenzang

Misintenties: Overleden ouders Driessen-Nillesen en zoon Willy, Theo Bieleveldt en zus Riny, Huub Schipperheijn, Frans Derksen en Anne Driessen en Pieter Driessen; Wim Derks en Lies Derks-Lamers, Gerrit Derks, Bertha Derks-Janssen en overige overl. fam. Derks-Janssen

Dinsdag 29 aug. 09.00 uur; H.Mis in Mariakapel C&D

Donderdag 31 aug. 09.00 uur; H.Mis in Mariakapel C&D

Sint-Antonius Breedeweg

Woensdag 23 aug. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Zondag 27 aug..21e zondag door het jaar. Aandacht voor de MIVA (Missie Verkeersmiddelen Actie). Hiervoor zal een extra collecte gehouden worden.

09.30 uur: Viering van Woord, Gebed en Communie. KK Horst-Sion-Breedeweg.

Intenties: voor Gerrit Ebbers van de Bond voor Senioren Breedeweg; Jaargetijde van Mientje Pouwels-Jacobs van Jo, Toine en Angelica en kleinkinderen. Voor de verjaardag van Bert Zilessen en Lies Zilessen-van Elst de echtg. en dochter Barry; Pastoor Herman Hoek; Diaken Jacques van Montfort.

Woensdag 30 aug. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Tennisvereniging Pit veertig jaar

REGIO - Nog ruim twee weken en dan viert tennisvereniging Pit op zaterdag 9 september het 40-jarig bestaan.

De aanmeldingen lopen al aardig binnen, maar vol zitten we natuurlijk nooit. Van 11.00 tot 15.00 uur wordt er getennist en daarna tot 18.00 uur genoeg tijd om onder het genot van een drankje oude glorieuze tennismomenten de revue te laten passeren. Daarna nog een stevige hap en na 20.00 uur live muziek van The Rivals. Kortom een leuke, actieve dag in het vooruitzicht.

"We zouden het vooral leuk vinden om naast leden/jeugdleden veel -oud-pitters' te kunnen begroeten. Aanmelden kan nog tot en met zondag 27 augustus via de site www.tvpit.nl. Mocht je dat nog niet kunnen inplannen, ben je desalniettemin welkom de 9e, alleen voor de planning is het wel fijn dat we ongeveer weten hoeveel mensen er komen."

Beweegtuin Millingen weer open

MILLINGEN - De coaches van de beweegtuin zijn vanaf woensdag 30 augustus weer elke woensdag van 14.30-15.30 uur en donderdag van 10.00-11.00 uur aanwezig.

Na afloop is er gelegenheid op eigen kosten een kopje koffie of thee te drinken. Op zaterdag 26 augustus tijdens de Kick-off dag van SC Millingen en Odio zijn ook de coaches van de beweegtuin aanwezig. Om 15.30 uur zullen zij een demonstratie geven. Iedereen is welkom!

Wielrenner gewond bij aanrijding in centrum Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een wielrenner uit Nijmegen is zondagmiddag bij een aanrijding op de kruising Molenweg / Burgemeester Ottenhoffstraat gewond geraakt, nadat hij door een automobilist was geschept.

Het ongeval werd veroorzaakt door een automobilist uit Groesbeek die vanaf de Dorpsstraat de Burgemeester Ottenhoffstraat wilde inrijden. Hij zag daarbij de wielrenner die op de Molenweg rechtdoor de Dorpsstraat op wilde rijden over het hoofd. Bij de val raakte de wielrenner gewond en liep onder andere letsel op aan zijn ribben en diverse schaafwonden. Het slachtoffer is per ambulance naar een ziekenhuis in Nijmegen vervoerd. Beide voertuigen raakten licht beschadigd.

Karl Leisner (deel 3)

Foto: Kindervakantiekamp in Groesbeek

Door: Theo Giesbers en

pastoor Christoph Scholten.

Vervolg: Wat is de relatie tussen Karl Leisner en Groesbeek?

Om het zo onopvallend mogelijk te regelen, noemde men het een kindervakantiekamp en pendelde men om die reden vooraf ook op fietsen tussen Kleef en Groesbeek om al het benodigde materiaal op de plek te krijgen. Veel spullen werden ook tijdens de tocht naar Groesbeek vervoerd door een vrachtwagen van de firma Teurlings. De jongens reden vanuit Kleef tot aan de Wylerse grens hierop mee. De spullen werden verder met kar en paard van Marinus Kersten naar Groesbeek gebracht. In marscolonne marcheerden de jongens met trommels, vlag en gezang het dorp in naar het kamp waar de chocolademelk al klaar stond.

Het leidmotief van Karl Leisner was: "Christus, Du bist meine Leidenschaft". In plaats van voor Hitler, wilde hij de jeugd voor Christus winnen. De Groesbekers dachten aanvankelijk nog dat het jongens van de Hitlerjugend waren. Bij het kamp werd een eenvoudig houten kruis uit dunne boomstammen opgericht en een vlaggenmast met daaraan een witte vlag met een groot zwart kruis. Ze gingen iedere morgen naar de Heilige Mis in de Cosmas en Damianus. Ze brachten de dag door met gymoefeningen, boogschieten, wandelingen, bosspelen, sporen zoeken en volgen, gebed, verhalen vertellen en liederen (zowel wereldlijke, als kerkelijke) zingen et cetera. Maar ze gingen ook een dag zwemmen in het Maas-Waalkanaal en een dag naar Nijmegen om te gaan kijken naar de haven en de Waalbrug in aanbouw.

Op de voorlaatste dag van het kamp op vrijdag 24 augustus bezochten ze, uit dankbaarheid dat het kamp zo voorspoedig verlopen was, het feestelijk Lof in de kapel van Mariëndaal. Karl Leisner schreef dat alles uitgebreid op in zijn dagboeken, voorzien van foto's en tekeningen. In september 1934 werd Karl Leisner leider van alle katholieke jongens in het bisdom Münster. In 1936 praat hij in Rome met paus Pius XI over de moeilijkheden van het katholieke jeugdwerk in het Derde Rijk.

Groots toernooi bij Germania

GROESBEEK - Germania organiseert deze week voor de vijfde maal het Willie Verbeet Cuptoernooi. Deze editie zullen 12 verenigingen deelnemen en strijden om de Cup waaraan behalve de Cup ook leuke geldprijzen verbonden zijn.

Op woensdag 23 augustus zullen de eerste zes verenigingen spelen en op donderdag 24 augustus de andere. Op zaterdag 26 augustus zullen alle 12 teams op Sportpark Noord in actie komen. De entree voor de wedstrijden is vastgesteld op 3 Euro. De supporters uorters kunnen tijdens dit toernooi hun nieuw samengestelde selectie vaak voor het eerst aan het werk zien dus alleen dat al maakt een bezoekje aan dit toernooi zeer de moeite waard.

Hieronder het volledige programma:

Programma Woensdag 23 augustus

19.00 uur        BVC '12-Blauw Wit Hoofdveld

19.00 uur        Bemmel-Union Kunstgras

19.00 uur Orion-Quick 1888 Veld 2

Programma Donderdag 24 augustus

19.00 uur        Germania-de Bataven Hoofdveld

19.00 uur        RKHVV-Beuningse Boys Kunstgras

19.00 uur        NEC Am.-RKSV Driel Veld 2

Programma Zaterdag 26 augustus

14.30 uur        Quick 1888-Union Hoofdveld

14.30 uur        BVC '12-NEC Am Kunstgras

14.30 uur        Blauw Wit-de Bataven Veld 2

17.30 uur        Germania-RKSV Driel Hoofdveld

17.30 uur        Orion-Beuningse Boys Kunstgras

17.30 uur        Bemmel-RKHVV Veld 2

Groesbeek Airborne Vrienden: 75 jaar 82nd Airborne Division

Foto: Marco Cillessen

Foto : Marco Cillessen

GROESBEEK - Het 75-jarig bestaan van de 82nd Airborne Division werd 15 augustus herdacht op de voormalige Amerikaanse begraafplaats Molenhoek achter landgoed Bergzicht - de Raaf aan de Rijksweg in Heumen.

Foto: Foto: Marco Cillessen

In de prachtige tuinen van dit landgoed vond dinsdagavond 15 augustus een korte herdenkingsplechtigheid plaats ter ere van het 75-jarig jubileum van deze inmiddels wereldberoemde eenheid. Maar waarom daar? Dat behoeft enige uitleg.
Amper een jaar na hun oprichting vocht de 82nd twee maanden lang een bloedige strijd in deze regio tijdens Operatie Market-Garden. Het was in die tijd gebruikelijk een tijdelijk kerkhof voor de gesneuvelden aan te leggen dichtbij het divisie veldhospitaal. Het veldhospitaal van de 82nd was gelegen in het bosperceel tussen Heumensebaan en Bisseltsebaan maar als locatie voor de begraafplaats werd Bergzicht - de Raaf, enkele kilometers verderop, gekozen. Vanaf 20 september 1944 begon men daar hun doden te begraven in zes plots. Eind jaren veertig van de vorige eeuw werden de graven, 836 in getal, weer geruimd. De contouren van de zes voormalige plots bleven onaangetast en zijn vele jaren later omgetoverd tot prachtige tuinen waar men in alle rust van de natuur kan genieten.
Tijdens de herdenkingsplechtigheid werd gesproken over de inzet van de 82nd in de regio. Ook werden gebeden opgelezen. Burgemeester Mariet Mittendorff legde namens de gemeente Heumen een bloemstuk, gevolgd door Peter Paul Fransen namens de Airborne Vrienden. Gastvrouw Marieke Kruissen bood de gasten na afloop een drankje aan.

Kleding- en speelgoedbeurs in Millingen aan de Rijn

MILLINGEN – Zaterdag 30 september houdt stichting Beurs voor een Kind opnieuw een najaarsbeurs. Tussen 10.00 en 12.00 uur kunnen bezoekers in sporthal De Duffelt aan ‘t Gengske 10 terecht.

Het aanbod bestaat uit tweedehands speelgoed, najaars- en winterkleding (van maat 50 tot en met 182), sportkleding, zwemkleding en babyspulletjes. De artikelen, vaak meer dan 12.000(!) stuks, zijn zeer aantrekkelijk geprijsd en dus erg interessant voor iedereen die het een uitdaging vindt om voordelig inkopen te doen. Het entreegeld bedraagt 0,50 euro. Kinderen onder begeleiding zijn gratis. Om diefstal tegen te gaan is het tijdens de verkoop niet toegestaan om eigen tassen mee naar binnen te nemen. De bezoeker krijgt een tas bij de entree.

"Wilt u artikelen voor deze beurs inbrengen, vraag dan een persoonlijk nummer aan. Hiervoor kunt u vanaf 28 augustus een mail sturen naar nummeraanvraag@stichtingbeursvooreenkind.nl. U ontvangt dan een mail met een volgnummer en de beursvoorwaarden. Voor al uw verkochte spullen ontvangt u 75 procent van de opbrengst. Het resterende geld wordt gebruikt om goede initiatieven voor de Millingse jeugd te ondersteunen."

De organisatie van deze kleding- en speelgoedbeurs brengt veel werk met zich mee. "We kunnen daarbij altijd extra hulp gebruiken, vooral op de zaterdagochtend en -middag. Heeft u tijd en zin om te helpen? Stuur dan een mail naar info@stichtingbeursvooreenkind.nl."

Omroep Berg en Dal Sport nu ook op zaterdagavond

BERG EN DAL - Dit voetbalseizoen komen twee teams uit de gemeente Berg en Dal uit in de tweede divisie. Zowel Achilles'29 als De Treffers spelen het merendeel van hun wedstrijden voortaan op zaterdagavond. Uiteraard zal Omroep Berg en Dal de verslaggeving verzorgen van deze wedstrijden.

Op zondagmiddag tussen 14.00 en 17.00 uur maakt de omroep al jarenlang het sportprogramma Op de Stip. Dit programma zal nu ook op zaterdagavond tussen 18.00 en 20.00 uur geprogrammeerd gaan worden, zodat er ook verslag gedaan wordt van de twee hoogstspelende mannenvoetbalverenigingen in de gemeente.

Als gevolg hiervan sluiten voorlopig de deuren van het B&D Sportcafé op vrijdagavond. Presentator Twan Vissers zal een van de presentatoren worden op de zaterdagavond en zondagmiddag samen met het viertal overige presentatoren.

Vooruitlopend op het nieuwe voetbalseizoen wordt op vrijdagavond 25 augustus van 19.00 tot 21.00 uur vanuit de foyer van De Mallemolen in Groesbeek, nog een keer een live B&D Sportcafé gemaakt. In dit café bespreekt Twan Vissers samen met onder andere Arno Arts het aanstaande voetbalseizoen. Met de trainers van de diverse Berg en Dalse clubs worden de kansen en uitdagingen voor het nieuwe seizoen besproken.

De uitzending is live op TV en radio te volgen maar kan ook bijgewoond worden door publiek in het theatercafé van De Mallemolen.

Omroep Berg en Dal Sport nu ook op zaterdagavond

Omroep Berg en Dal Sport nu ook op zaterdagavond

BERG EN DAL - Dit voetbalseizoen komen twee teams uit de gemeente Berg en Dal uit in de tweede divisie. Zowel Achilles'29 als De Treffers spelen het merendeel van hun wedstrijden voortaan op zaterdagavond. Uiteraard zal Omroep Berg en Dal de verslaggeving verzorgen van deze wedstrijden.

Op zondagmiddag tussen 14.00 en 17.00 uur maakt de omroep al jarenlang het sportprogramma Op de Stip. Dit programma zal nu ook op zaterdagavond tussen 18.00 en 20.00 uur geprogrammeerd gaan worden, zodat er ook verslag gedaan wordt van de twee hoogstspelende mannenvoetbalverenigingen in de gemeente.

Als gevolg hiervan sluiten voorlopig de deuren van het B&D Sportcafé op vrijdagavond. Presentator Twan Vissers zal een van de presentatoren worden op de zaterdagavond en zondagmiddag samen met het viertal overige presentatoren.

Vooruitlopend op het nieuwe voetbalseizoen wordt op vrijdagavond 25 augustus van 19.00 tot 21.00 uur vanuit de foyer van De Mallemolen in Groesbeek, nog een keer een live B&D Sportcafé gemaakt. In dit café bespreekt Twan Vissers samen met onder andere Arno Arts het aanstaande voetbalseizoen. Met de trainers van de diverse Berg en Dalse clubs worden de kansen en uitdagingen voor het nieuwe seizoen besproken.

De uitzending is live op TV en radio te volgen maar kan ook bijgewoond worden door publiek in het theatercafé van De Mallemolen.

Nacht van de vleermuis

REGIO - In het laatste weekend van augustus wordt de Europese Nacht van de vleermuis georganiseerd. Volwassenen en kinderen kunnen zo meer te weten komen over de vleermuizen die hier rondvliegen in de avonduren op zaterdag 26 augustus.

IVN Rijk van Nijmegen nodigt uit tot het meedoen aan deze bijzondere activiteit: "We zullen deze avond gaan kijken welke vleermuizen er in dit stukje Nijmegen rondvliegen. We doen dit onder andere met een vleermuisdetector. Deelnemers die zelf zo'n batdetector hebben worden uitgenodigd deze mee te brengen. Natuurlijk zal ook het leven van deze bijzondere vliegende zoogdiersoort uitgebreid belicht worden. Het is verstandig goede schoenen aan te trekken, want we lopen ook een stuk door een natuurgebied met voornamelijk zandpaden."

Start om 20.30 uur vanaf het Hollands-Duits gemaal, Dijkgraaf van Wijckweg 4 in Nijmegen. Het einde zal rond 22.30 uur zijn. De kosten bedragen twee euro. Kinderen en leden van IVN, KNNV en Groei en Bloei mogen gratis mee. Meer info staat op www.ivn-nijmegen.nl.

Tiende Euregio Vrijheidswandeling

GROESBEEK - De tiende Euregio Vrijheidswandeling is zondag 17 september. Bij dit jaarlijks terugkerende grensoverschrijdende wandelevenement in Groesbeek wil Stichting Wandelen in Vrijheid de nadruk leggen op het wandelen in vrijheid en het beleven van de vrijheid, democratie en mensenrechten.

Als ook het blijvend levend houden van de herinnering en het bevorderen van de positieve betrekkingen tussen Nederland en Duitsland. Dit alles in samenwerking met het Nationaal Bevrijdingsmuseum en het Tourist Info Center Kranenburg. Alle wandelaars hebben gratis toegang tot het Nationaal Bevrijdingsmuseum. Een wandeling voor iedereen die van wandelen houdt door de mooie grensstreek van Nederland en Duitsland. Startplaats gezinstocht/parachutetocht ca. 6 km Nationaal Bevrijdingsmuseum 9.00-14.00 uur. (Een aanrader voor kinderen en toegankelijk voor mensen met een beperking)

Startplaats Sporthal Heuvelland Groesbeek 10-15-15-20-25-30 km 8.00 uur

Startplaats Tourist Info Center Alter Bahnhof Kranenburg 20 km 9.00-12.00 uur

Meer info staat op www.wandeleninvrijheid.nl.

De Treffers eerste thuiswedstrijd zaterdag tegen GVVV

GROESBEEK - Zaterdag 26 augustus start de competitie van De Treffers met een thuiswedstrijd tegen GVVV uit Veenendaal om 18.00 uur.

Afgelopen voorjaar was deze wedstrijd de beste wedstrijd van het seizoen. Dat belooft een spetterend begin te worden. De club nodigt iedereen uit te komen kijken.

De spelers van De Treffers 1 zijn tijdens de presentatie gehuld in prachtige nieuwe pakken van Hoogenboom Mode Nijmegen. Ook de nieuwe gids 2017-2018 wordt gepresenteerd na de wedstrijd in de kantine.

Waar in Millingen komt de Vis Ontmoetingsbank te staan?

MILLINGEN - Afgelopen jaar is een groep van tien Millingenaren bezig geweest een grote betonnen bank te mozaïeken met serviesgoed van inwoners uit Millingen.

Het project genaamd: Vis Ontmoetings Bank zal in september met de Kunstroute afgerond worden. Meer info staat op www.lynke.nl. In oktober zal de bank geplaatst worden en hiervoor wordt de mening van de inwoners van Millingen gevraagd! In de afbeelding ziet men drie (mogelijke) plekken waar de bank kan komen te staan. Daarvoor is er reeds contact geweest met omwonenden.

Plek 1: Begin aan de Heerbaan tegen over het tankstation; De Tem.

Plek 2: Ter hoogte van de Heerbaan 240, in het midden van de groenstrook.

Plek 3: Groenstrook tegenover de Boerenbond, zo dicht mogelijk aan de weg.

De inwoners van Millingen kunnen tot 18 september stemmen waar en op welke plek ze bank het liefste zien. Hiervoor heeft men de volgende opties: Ga naar het Kulturhus den Ienloop aan de Heerbaan en stem via de daar aanwezige stembus. Of stuur een mailtje naar: visontmoetingsbank@gmail.com. U kunt ook stemmen via Facebook (https://www.facebook.com/Mozaiekproject-VOB-140460423212075/)

Eind september wordt bekendgemaakt op welke plek de bank komt te staan.

Debacle schutterij Sint-Hubertus Groesbeek op nippertje voorkomen

GROESBEEK/DE HORST – De 89-jarige schutterij Sint-Hubertus met haar ruim 250 leden van De Horst in Groesbeek is zondagmiddag op het nippertje aan een debacle voorkomen.

In het 89-jarig bestaan van de schutterij – die de traditie hoog in haar vaandel heeft – is dit nog nooit gebeurd, liet voorzitter Jan Zwartjes zondag in het begin van de middag weten. Normaliter moet een kandidaat of kandidate zich 2 weken voor het koning(in )schieten zich bij het bestuur aanmelden, maar dat was ditmaal niet het geval. Het bestuur heeft de afgelopen twee weken enkele crisisvergaderingen gehad, met het gegeven wat te doen als er geen kandidaat komt.

Zondagmiddag één uur voor het traditionele koning(in)schieten was er nog steeds geen kandidaat waarop voorzitter Jan Zwartjes verzocht alle aanwezige schuttersleden naar binnen te gaan. In het schuttersgebouw aan de Vendelierstraat werd achter gesloten deuren een laatste oproep aan de schutters gedaan zich alsnog kandidaat te stellen om in ieder geval een debacle voor de schutterij te voorkomen.

Dit laatste crisisberaad heeft uiteindelijk haar vruchten afgeworpen. Voorzitter Jan Zwartjes deelde even na 17.00 uur mee dat het koning(in)schieten van schutterij Sint-Hubertus gewoon doorgaat en dat er liefst 5 kandidaten zijn: Carla van Leur, Jeroen Meilink, Stef van de Poll , Ria Rutten en Han Theunissen. Even voor 18.00 uur werden de eerste schoten onder de Koningsboom gelost en werd het toch nog spannend op De Horst.

Fietsster gewond

na val in Groesbeek

GROESBEEK – Zondagmiddag is op de Bisseltsebaan in Groesbeek een fietsster uit Nijmegen door onbekende oorzaak met haar fiets ten val gekomen.

Het slachtoffer werd hierbij met haar hoofd tegen de grond gesmakt. Hierbij liep zij hoofdletsel op en klaagde vervolgens over duizeligheid. De gealarmeerde ambulance heeft eerste hulp verleend waarna het slachtoffer voor nader onderzoek per ambulance naar een ziekenhuis in Nijmegen heeft vervoerd.

Bingomiddag

Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 29 augustus is er bij de senioren weer een bingomiddag. De aanvang is om 14.00 uur.

De zaal is open vanaf 13.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39. De grote kaarten kosten zes euro en de kleine kaarten kosten een euro. De jackpot staat op 15 euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden. Te bereiken met de buurtbus. Bushalte bij het voorzieningenhart Op de Heuvel.

Brandweer

gealarmeerd voor bakken en braden

GROESBEEK – De brandweer van Groesbeek werd zondagmiddag gealarmeerd dat er een brandmelder was afgegaan in een gebouw van Werkenrode aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek.

Ter plaatse gingen enkele brandweerlieden met gasmaskers het gebouw binnen. Alras werd duidelijk dat er een bewoner aan het bakken en braden was. Dat gebeurde met de nodige rookontwikkeling waardoor een brandmelder in werking trad. De brandweer is na controle weer onverrichter zaken naar de kazerne vertrokken .

Hengelsportvereniging De Zeelt

MILLINGEN - Hengelsportvereniging De Zeelt houdt een dobberwedstrijd op zondag 3 september in De Molenkolk in Millingen van 08:00 – 12:00 uur.

Deze wedstrijd moet met een dobber gevist worden en de maximale lengte van hengel + lijn is 15 meter en voeren met een maximum van 1 kg. Per persoon inschrijven is van 07:15 - 07:30 uur aan het viswater bij het parkeerveld. Het inschrijfgeld is 5,00 euro, het inschrijfgeld is prijzengeld.

De prijsuitreiking is aansluitend aan het viswater met een hapje en een drankje voor rekening van de vereniging. "Dus aarzel niet en doe mee om er een sportieve en vooral gezellige ochtend van te maken. Tevens willen wij van de gelegenheid gebruik maken om nogmaals aan ieder lid te vragen om zich op onze site aan te melden voor de nieuwsbrief. Dit is zeer belangrijk omdat alle informatie (dus ook alle uitnodigingen) voortaan via een nieuwsbrief gestuurd zal worden om zo honderden euro's aan drukwerk en postzegels te besparen. U dient zich aan te melden via onze site: hsvdezeelt.mijnhengelsportvereniging.nl."

Brandweer Groesbeek gealarmeerd voor bakken en braden Werkenrode

Brandweer Groesbeek gealarmeerd voor bakken en braden Werkenrode

GROESBEEK – De brandweer van Groesbeek werd zondagmiddag gealarmeerd dat er een brandmelder was afgegaan in een gebouw van Werkenrode aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek.

Ter plaatse gingen enkele brandweerlieden met gasmaskers het gebouw binnen. Alras werd duidelijk dat er een bewoner aan het bakken en braden was. Dat gebeurde met de nodige rookontwikkeling waardoor een brandmelder in werking trad. De brandweer is na controle weer onverrichter zaken naar de kazerne vertrokken .

Bingomiddag Sionsheuvel

Bingomiddag Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 29 augustus is er bij de senioren weer een bingomiddag. De aanvang is om 14.00 uur.

De zaal is open vanaf 13.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39. De grote kaarten kosten zes euro en de kleine kaarten kosten een euro. De jackpot staat op 15 euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden. Te bereiken met de buurtbus. Bushalte bij het voorzieningenhart Op de Heuvel.

Dikkemik sluit deuren

GROESBEEK - Vanaf 1 oktober kun je bij Dikkemik niet meer terecht voor een hapje en een drankje. Bernard Coenen en Coby Poelen besluiten na ruim elf en een half jaar te stoppen met hun restaurant.

Coby heeft inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en "samen willen we nog wat genieten van leuke dingen die we tijdens de bedrijfsvoering hebben moeten laten schieten", zegt zij. Bernard wil nog een paar jaar als ambulante kok aan de slag. Daar is op dit moment veel vraag naar en het voordeel is dat hij daarbij beter zijn eigen tijd kan indelen. "We hebben het jaren met veel plezier gedaan maar er is geen opvolging en verkopen is op dit moment binnen de horeca erg lastig", aldus Bernard.

Tot 1 oktober blijft alles gewoon zoals het was en kunnen dinerbonnen nog ingewisseld worden. Na 1 oktober is dit niet meer mogelijk en is er ook geen terugbetaling mogelijk. "We willen iedereen bedanken voor het jarenlange trouwe bezoek en zullen nog regelmatig terugdenken aan de vele gezellige avonden die we bij Dikkemik beleefden."

Dikkemik eten & drinken, Mooksestraat 24 Groesbeek, 024 3977070.

Flowers & Miracles in Groesbeek voor handgebonden bloemen en unieke cadeaus

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Perry en Herold openen op zaterdag 26 augustus om 09.00 uur de deuren van hun nieuwe bloemen– en cadeaushop met als speciale naam Flowers en Miracles aan de Dorpsstraat 36 in het centrum van Groesbeek.

Perry en Herold kwamen in hun zoektocht naar het juiste pand op een zondag door het gastvrije Groesbeek en zagen dit pand en wisten het gelijk, dit is de plek waar 'hun kindje' moest komen.

Alle bloemen zullen dagelijks vers aangeleverd worden en worden in de nieuwe koelcel ook onder optimale omstandigheden vers gehouden. Naast de alom bekende bloemensoorten zullen Perry en Herold ook een aantal unieke en aparte bloemsoorten in hun assortiment opnemen. Ook voor alle trouw– en rouwarrangementen is men bij Flowers & Miracles op het juiste adres. Ook voor de zakelijke markt kan men op maat gemaakte arrangementen leveren; via de website www.flowersandmiracles.nl kan men een op maat gemaakte offerte opvragen.

Cadeau-artikelen
Ook wat de cadeauartikelen betreft moet men bij Flowers & Miracles zijn. Daar zijn de cadeau-artikelen te kust en te keur, uniek en divers en voor iedere portemonnee verkrijgbaar. De namen van de leveranciers liegen er niet om zoals: WoodWick Candles, Ashleigh & Burwood geurlampen, Greenleaf en de unieke vazen van Loranto. Daarnaast zullen Perry en Herold op korte termijn leuke workshops gaan geven. Voor de cliënten zijn er in de openingsweken leuke acties en voor iedere klant is er zolang de voorraad strekt een leuke goodiebag.

Donatie spierziekte van Duchenne

Van links naar rechts: Rob, Marcel, Maria en Roy

REGIO - Namens de Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Groesbeek-Millingen-Ubbergen, overhandigde Maria Leenders van der Haghen een waarde cheque van liefst 5000 euro aan Marcel van de Vorst en Rob Krebbers. Marcel en Rob fietsen met hun mountainbike, als Duchenne Heroes, voor het goede doel: de strijd tegen de spierziekte van Duchenne.

Elke mountainbiker zal een sponsorbedrag van 2500 en inschrijfkosten van 395 euro bij elkaar moeten verzamelen. De opbrengst van de Duchenne Heroes gaat naar onderzoek naar deze wrede spierziekte. Sponsoring is nog altijd mogelijk, raadpleeg hiervoor de website: www.duchenneheroes.nl.

Van links naar rechts: Rob, Marcel, Maria en Roy

Deze gulle gave werd mogelijk doordat de stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Groesbeek-Millingen-Ubbergen ophoudt met hun bestaan en daar er nog voldoende geld in hun kas bleek te zitten, kozen voor meerdere goede doelen.

Op zondag 17 september start deze zware toer. Voor de 12e keer gaan dan 338 Duchenne Heroes van start in Saarland, Duitsland. De Duchenne Heroes fietsen in een loodzware tocht via Luxemburg en België naar Nederland. De helden fietsen voor Duchenne-patiënten 700 kilometer in zeven dagen door vier verschillende landen om geld in te zamelen voor onderzoek naar deze ernstige spierziekte.
Ook dit jaar doet de mountainbikegroep Mudhunters4Duchenne, Marcel en Rob, weer mee. Hun boegbeeld is Roy Leenders uit Groesbeek. Roy lijdt aan de spierziekte van Duchenne en zit vanaf zijn tiende levensjaar in een rolstoel. De mountainbikers zullen zich vanaf 17 september in het zweet en modder gaan werken voor de Duchenne-patiënten.