niet de juiste De Liemers

13 april 2018

niet de juiste De Liemers 13 april 2018


Vroeger schreef ik altijd verhalen. Verhalen die ik zelf verzon of iets wat ik zelf meegemaakt had. Ik heb het dus altijd al leuk gevonden om te schrijven. Toen ik via via hoorde dat er een krant zou komen waar jongeren de artikelen zouden schrijven, heb ik me meteen aangemeld om een vergadering bij te wonen.

Na deze vergadering was ik meteen enthousiast. Het eerste artikel schrijven was even wennen, maar door een fijne redactie werd ik overal mee geholpen. Elke editie schrijf weer ik met veel plezier voor de krant.

Door de artikelen die ik voor de krant mag schrijven, leer ik veel nieuwe dingen van de omgeving. In het begin was het zelfs nog vaag wat er met de Liemers bedoeld werd, het bleek veel groter te zijn dan dat ik dacht! Wat er in de omgeving speelt en welke betrekkingen jongeren hiermee hebben, is veel meer dan ik mij inbeeldde. Ik vind het super leuk dat onze krant bijna volledig door jongeren geschreven wordt. Om op deze leeftijd al voor een krant te mogen schrijven en mee te maken hoe dat gaat in een redactie, geeft ervaringen waar ik later veel aan zal hebben.

In het begin was het spannend, want ik heb nu ook zelf te maken met het woord "deadline". In plaats van altijd te horen dat er deadlines zijn, moest ik het nu ook zelf waarmaken. Eigenlijk maakt dit het extra leuk. Deze druk om iets goeds neer te zetten, zodat andere mensen er met plezier van kunnen lezen, is leerzaam maar juist heel leuk. Ik zie mezelf elke editie weer groeien met het schrijven van artikelen.

Bärbel Weigel

Opslag voor De Deurdreiers Loods en kassen aan Den Oldenhoek

Willy Driessen (CV De Deurdreiers), Sander Geertsen (Gemeente Duiven) en Loes Jannink (De Kabath vastgoedbescherming).

GROESSEN - Na jarenlang rondzwerven en met de huidige opslag en stalling op ontelbare locaties beschikt Carnavalsvereniging De Deurdreiers vanaf 1 april - geen grap - over een eigen opslag- en bouwlocatie gelegen aan Den Oldenhoek 8 te Groessen.

"Omdat wij nu op veel plekken spullen opgeslagen hebben weten wij soms niet meer waar alles ligt. We zijn daarom erg blij dat wij nu eindelijk een oplossing hebben voor dit probleem", aldus Geert Smits, voorzitter van De Deurdreiers. Op 29 maart vond de sleuteloverdracht plaats op de locatie waarnaar de vereniging al tien jaar geleden naar uitkeek. "De koopprijs was 10 jaar geleden voor ons niet op te brengen, nu kunnen we de huurprijs wel behappen", zegt Smits. De vereniging huurt deze locatie van de Gemeente Duiven, die het op haar beurt van Rijkswaterstaat huurt. Het zou kunnen dat de locatie maar één jaar beschikbaar is, maar het zou ook voor een aantal jaren kunnen zijn. Dat hangt af van de aanleg van de A15. De loods wordt namelijk gesloopt zodra de aanleg van de snelweg aan de orde is. De carnavalsvereniging verwacht dat dat nog een aantal jaren zal duren. "Ondertussen blijven we opzoek naar een alternatieve locatie, of hopen we dat er door de A15 stukken grond over blijven en wij daar een loods op mogen bouwen", zegt de voorzitter. Tot die tijd kunnen praalwagens worden gestald en de vele attributen zoals podiumdelen, decorstukken, garderobe, borden, vlaggen en versieringen worden opgeslagen.

Landgoed Huis Sevenaer zoekt excursieleiders voor 'Het verhaal'

ZEVENAAR - Voor de organisatie van de Historische Eco excursies is het Landgoed Huis Sevenaer op zoek naar vrijwillige excursieleiders die het verhaal van Landgoed Huis Sevenaer met passie kunnen vertellen.

Huis Sevenaer is een gemengd biologisch bedrijf met groenten, fruit, vee en graan. De kasteelboerderij ligt in het hart van Zevenaar en kent een rijke historie. De laatste zeven jaar maakt het landgoed een economische ontwikkeling door. De rijksmonumenten van het landgoed rijk worden gerenoveerd en sinds 2011 zijn ze bezig met de wederopbouw van de tuinderij en landgoedwinkel. De oorsprong van het bedrijf ligt bij Huub van Nispen en zijn ontwikkelde teeltmethode. De intrigerende en leerzame geschiedenis van Landgoed Huis Sevenaer is samengevat in de Historische Eco excursie 'Het verhaal'. Vanaf deze zomer wordt er twee keer per maand op zondagmiddag de excursie georganiseerd. Doel: zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met het landgoed. Tijd en zin om het verhaal van deze bijzondere locatie uit te dragen? Stuur een mail naar de excursiecoördinator Jack Ariës, j.aries@huissevenaer.com. De vacature staat op de site van het landgoed https://huissevenaer.com/vacature-excursieleider.

Lotte Egging

Stijn Kuster

Silke Janssen

Fred Knippen kleurt

buiten de lijnen

Fietsen voor mensen

met een smalle beurs

Stichting Erop uit

maakt ouderen happy

HOP met HOP

Samen met, Brasserie Een Mooie Dag, Grand Café Bij Welling, Jules Eten + Drinken en Turks Restaurant Saray vormen we HOP, Horeca Ondernemers aan het Plein, ons Remigiusplein in het centrum van Duiven. We doen dit nu ruim een jaar en door de samenwerking gonst het rondom DE OGTENT nu ook van buitenactiviteiten. We zullen hier deze buitenactiviteiten vroeg genoeg met u communiceren. We zijn nu doende om een heel programma samen te stellen met speciale muziekoptredens. We koppelen ze ook in één reeks aan elkaar. Zo zullen wij starten met een bruisend feest tijdens Koningsnacht en Koningsdag. Op 5 mei staat er een heel speciaal optreden gepland van de Schotse sing and songwriter Elsa Jean McTaggart, op 10 juni een DJ voor met name ook de jongeren onder ons, op 19 augustus het Jazz- en Bleus festival, vanaf oktober tot en met mei zijn er vijf klassieke concerten die ook bij deze reeks gaan horen. Natuurlijk ook muziek bij onze lente en herfstbok festivals. We doen dit niet alleen maar in samenwerking met tal van sponsoren waarvan de samenwerking met Administratiekantoor Ten Donkelaar Westervoort niet onvermeld kan blijven.

Koningsnacht en Koningsdag

Dit jaar zullen we Koningsdag ook weer uitbundig vieren op het Remigiusplein te Duiven. We beginnen Koningsnacht met een feest in de tent van HOP met een optreden van live band X-Orchestra. De tent is geopend vanaf 20:00 uur en het feest zal doorgaan tot 1:00 uur. Alle horeca ondernemers aan het plein werken aan dit evenement mee om iedereen een leuke avond te bezorgen. Café Bij de Buren zal deze avond gesloten zijn, we begroeten en helpen u graag in de tent!

Ook op Koningsdag zelf is er een groot feest. Café bij de Buren is geopend vanaf 9:30 uur. U bent van harte welkom voor een kopje koffie met huisgemaakte appeltaart, kwarktaart, cake of een drankje op ons terras. Ook deze dag zal er in de tent van HOP een live band spelen. Partyband Nedjus komt er een feest van maken. De tent is geopend vanaf 13:00 uur. Het feest zal tot 18.00 uur doorgaan.

Wij zien jullie graag op dit gezellige evenement!

3 / 12

BuitenBlik 2018, festival voor jong en oud Jubileumeditie belooft opnieuw een waar spektakel te worden

De slagwerkgroep van Crescendo werkt mee aan de spectaculaire openingsact. Foto: Bas van Spankeren.

ZEVENAAR - Muziek, lekker eten, activiteiten voor jong en oud, wat wil je nog meer? En dat ook nog eens op een prachtige locatie aan het water, in Zevenaar. Met Hemelvaart, op 11, 12 en 13 mei, vindt het jaarlijkse festival BuitenBlik plaats aan de Breuly, het belooft opnieuw een spektakel te worden.

Afgelopen jaar besloot de organisatie van BuitenBlik dat het tijd werd voor een nieuwe locatie voor het festival. De eerdere edities werden altijd in het centrum van Zevenaar gehouden, maar in 2017 verhuisde Buitenblik naar de oever van de Breuly. In het centrum van Zevenaar werd een overgroot deel van de activiteiten binnen in een grote spiegeltent gehouden.

Herman ter Heerd, één van de organisatoren: "Dit concept was heel leuk, maar zo weerhoudt je mensen er toch van om binnen een kijkje te komen nemen. Mensen denken al snel dat dingen geld kosten en komen niet kijken wat er te zien valt." Aan de Breuly wordt alles heel open gehouden, er zijn wel tenten, maar zonder wanden en de toegang tot het terrein is ook helemaal gratis. Zo kunnen meer mensen van het festival genieten.

Balans tussen mens en natuur

Helaas waren er wat problemen met het verkrijgen van de vergunning voor dit festival. Enkele natuurliefhebbers zijn erop tegen dat het festival aan de Breuly wordt georganiseerd. Uiteindelijk is de vergunning wel verleend, Herman ter Heerd: "Ik snap hun punt helemaal. De Breuly is een prachtig gebied en daar moeten we zuinig op zijn. Het is niet onze bedoeling om deze natuur aan te tasten. Aan de andere kant is het wel een recreatiegebied, er moet dus een balans worden gevonden tussen mens en natuur."

BuitenBlik aan de Breuly is natuurlijk heel erg afhankelijk van de weersomstandigheden tijdens het Hemelvaart weekend. Door het prachtige weer was de afgelopen editie aan de Breuly een enorm succes en is er veel omzet gedraaid. Een groot deel van deze omzet steekt de organisatie in de jubileumeditie van dit jaar: nog meer beleving, verbinding en culturele verdieping dus. Dat belooft wat.

Jubileumjaar

Buitenblik wordt dit jaar voor de tiende keer georganiseerd. Om dit jubileum van Buitenblik te vieren, wordt er al hard gewerkt aan een spectaculaire openingsact. Buitenblik wil graag de link wil leggen tussen het festival en de locatie, daarom zal de Ooyse muziekvereniging Crescendo in deze opening een grote rol in spelen. Muziek wordt gecombineerd met licht en voor deze lichtshow zal het in het donker plaatsvinden. Het mooiste van dit alles, is dat de openingsact drijvend op de Breuly plaatsvindt. Hierbij gaat een droom van Crescendo in vervulling. De muzikanten wilden altijd al op de Breuly spelen. Na deze openingsact vindt er ook nog een gratis buitenfilm plaats: C'est la vie. Nog een hoogtepunt: een diner voor tweehonderd man op 11 mei. Kaarten zijn te koop via www.buitenblik.nl. Gedurende het hele festival staan er verschillende foodtrucks.

'Een hoopvolle dag voor sarcoompatiënten' Stichting Honderdduizend Keer een Tientje schenkt € 67.000 aan het Radboudumc

Het bestuur van HDKT overhandigt de cheque aan het Radboudumc

ZEVENAAR/NIJMEGEN - De stichting Honderdduizend Keer een Tientje (HDKT) overhandigde dinsdag 27 maart opnieuw een cheque aan het Radboudumc. Dit keer ging het om zesduizendenzevenhonderd tientjes. Dr. Ingrid Desar sprak van een hoopvolle dag voor sarcoompatiënten. "Met deze donatie kunnen we echt stappen gaan zetten in ons onderzoek naar nieuwe doelgerichte en immunotherapeutische behandelingen."

Longkanker, borstkanker en darmkanker. Vormen van kanker waar veel aandacht voor is. Maar er zijn ook vormen van kanker die minder bekend zijn. Zoals sarcomen. De missie van Stichting Honderdduizend Keer een Tientje (HDKT) is het inzamelen van geld voor onderzoek naar deze zeldzame ziekte. Sarcomen zijn agressieve tumoren die in het botweefsel of weefsel van de weke delen ontstaan. Het is van belang dat mensen met een sarcoom snel en goed behandeld worden. Stichting Honderdduizend Keer een Tientje wil met de donaties onderzoek naar sarcomen en een betere behandeling financieren. Het geld dat de stichting ophaalt wordt gedoneerd aan sarcoomcentra in het Radboudumc en het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis.

Het geld wordt op verschillende manieren opgehaald. Zo heeft Stichting HDKT zelf acties georganiseerd, zoals een benefietconcert. Maar veel acties worden door andere mensen verzonnen. Vorig jaar is er bijvoorbeeld € 2740,30 opgehaald door verschillende wandelaars van de 4daagse in Nijmegen. De Rosorumrun bracht toen € 10999,10 op en in 2016 werd met een benefietconcert van Not2BigBand € 2143,80 opgehaald. Van het geld zijn al verschillende onderzoeken bij het Radboudumc en het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis gefinancierd. Maar liefst zeven keer keer werd al een cheque uitgereikt. Niet allemaal voor dezelfde onderzoeken; er zijn verschillende soorten sarcomen die allemaal een eigen onderzoek nodig hebben. De eerste cheque van € 50.000 werd in 2014 uitgereikt aan het Radboudumc voor onderzoek naar het osteosarcoom, een kwaadaardige bottumor en het meest voorkomende sarcoom. De zesde cheque van € 30.000 van HDKT is gebruikt voor onderzoek naar de individuele bestralingsgevoeligheid van de tumorcellen. Dit is een lastig onderzoek. Niet alleen de sarcomen verschillen onderling van elkaar, ook de patiënten. "Onderzoek kan soms wel tonnen of zelfs wel miljoenen kosten", vertelt Leon Vliegen, voorzitter van HDKT. "Wij komen dan met 30.000 euro aanhobbelen. Dan denk je 'wat voegt dat nou toe', maar wij hebben begrepen dat juist de kleine onderzoeken die wij financieren, de artsen en de onderzoekers in staat stellen om hun ideeën met bevindingen te bevestigen. Die bevindingen die wij mogelijk hebben gemaakt, kunnen er bij het KWF weer voor zorgen dat de onderzoeker een grotere subsidie krijgt om verder te gaan." Of er al echte resultaten geboekt zijn is volgens Leon lastig om te zeggen. "Het is een lange adem. Vaak zijn de artsen en onderzoekers aan het zoeken en blijkt ineens dat het niet zo is of worden ze juist een andere kant op gestuurd. Dat is natuurlijk omdat de onderzoeken nog in een beginfase zitten."

Pien Heijneman

World's Best News: meer vrouwen in VN-top

De beëdiging van de adjunct secretaris-generaal

De VN-senior adviseur voor gendergelijkheid liet onlangs weten dat steeds meer vrouwen een belangrijke positie bemachtigen in de VN-top. Van de 44 meest belangrijke posities binnen de Verenigde Naties worden er nu 23 door vrouwen uitgeoefend.

Voor het eerst in de 77-jarige geschiedenis kunnen we spreken van genderneutraliteit binnen de top van de VN, een grote doorbraak. De 44 topposities maken deel uit van de Senior Management Group. Zij vormen een soort kabinet met als voorzitter de Secretaris-Generaal António Guterres. Dit kabinet komt geregeld samen om over bepaalde beleidskwesties op topniveau te discussiëren. Het kabinet bestaat uit directeuren van verschillende afdelingen uit de Verenigde Naties zoals het Wereldvoedselprogrammaen Unicef, leiders van grotere bureaus als deVN-vredeshandhavingen Humanitaire zaken en hoofden van regionale zaken uit de VN. Waarvan dus 23 posities bekleed worden door vrouwen. Ruim achttien jaar geleden gingen de leden van de Verenigde Naties al akkoord met een 'volledige genderneutraliteit'. Toen kreeg de VN weinig politieke steun. In 2015 werden de topbanen nog uitgeoefend door 28 mannen en zestien vrouwen. Nadat António Guterres de titel secretaris-generaal kreeg, is deze verdeling aanzienlijk veranderd. Er was bij voorbaat veel kritiek, vanwege het gegeven dat Guterres de volgende man is met de titel secretaris-generaal. Deze waren namelijk tot nu toe allemaal man. Guterres heeft het tegendeel bewezen door zich inderdaad in te zetten voor meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen binnen de organisatie. Na het aantreden van de nieuwe secretaris-generaal stelde hij meteen een team op van vrouwelijke topadviseurs. Met hun hulp lanceerde hij in september de doelstelling om binnen acht tot tien jaar gendergelijkheid binnen de gehele VN bereikt moet worden.

Historische Kring

Uit: Ik herinner me..... Dh heer J. Kemper:

De avond voor de inval werden wij door de gemeente opgeroepen om een tankval te graven aan de weg naar de Nieuwgraaf. Vlak achter een bruggetje hebben we daar gewerkt. Op gegeven ogenblik werd het donker en werd er bij het licht van een stallantaarn gegraven. Daar moesten we voorzichtig mee zijn, want officieel moest alles verduisterd zijn. De andere dag was het dan zover en kwamen ook Duitse troepen met paarden en wagens bij die tankval. Ze wilden de Rijksweg naar Westervoort en vooral de Hamerdensestraat omzeilen. Toen ik 's avonds van tevoren met de fiets uit Arnhem was gekomen, had ik de blauwe busjes met springstof gezien, die in een krans om de bomen gebonden waren. De Duitsers wilden over de NIeuwgraaf en de IJsseldijk naar de spoorbrug. Ons graafwerk leverde een oponthoud van zo'n anderhalf uur op. De Duitsers hadden haast, want het halve huis, dat vlakbij in aanbouw was, werd in dat gat gedonderd.

De heer Bos herinnert zicht het bereiken van de eerste Duitse troepen in Duiven:

Tegen vier uur kwamen de eerste Duitse stoottroepen door het dorp. Ik had mijn fiets bij het gemeentehuis staan en die namen ze onmiddellijk mee. Die kon ik later in Arnhem weer ophalen, zeiden ze. De eerste soldaten waren zwart gemaakt. Er klonken ontploffingen: de versperringen bij de Heiliglandsestraat. Later zijn die versperringen opgeblazen. Inmiddels hadden de Duitsers geschut geplaatst bij de Plaksestraat en daarmee begonnen ze te schieten op fort Westervoort. Weldra kwamen dan de eerste tropen over de Rijksweg aan en na ruim een uur was de hele weg gevuld. Twee rijen liepen over de weg zelf en twee rijen over de fietspaden. Later kwam er ook paardenvolk tussen. Dat ging zo een daglang door. Ze trokken allemaal naar de Grebbenberg.

Vfonds viert opening in het Vredesbolwerk

Vredesbolwerk in Utrecht

Minister van Defensie Ank Bijleveld heeft op 6 april in Utrecht het Vredesbolwerk geopend. Het pand aan het Lucasbolwerk moet dé basis worden voor Nederlandse initiatieven op het gebied van vrede, democratie en internationale rechtsorde.


Het bolwerk is gevestigd in een monumentaal pand uit 1873. Het vfonds is de initiatiefnemer. Volgens minister Bijleveld mag het pand met recht een 'vredesbolwerk' worden genoemd. "Het pand is één van de zestiende-eeuwse werken om Utrecht te verdedigen tegen ongewenste indringers. Ik vind het fraai dat juist op deze plek nu een ontmoetingsplek staat." Michiel van Hattem, directeur vfonds: 'We merken dat steeds meer Oorlogs- en Verzetsmusea, Herinneringscentra maar ook organisaties als de Oorlogsgravenstichting, het NIOD en gemeentelijke initiatieven, zoals die van de zogenoemde Airborne-gemeenten en gemeentes die door de Canadezen zijn bevrijd, kennis willen delen en samen willen werken. Het vfonds wil daar partijen in stimuleren en samenbrengen. Het Vredesbolwerk kan daarbij een belangrijke uitwerking zijn. Een afvaardiging van HOPE XXL was aanwezig bij de opening. HOPE XXL is de afgelopen zes jaar met name door het vfonds gefinancierd. Aan de adjudant van de minister Ank Bijleveld werd gevraagd of het mogelijk was dat jongeren van HOPE XXL een keer met haar in gesprek konden gaan. HOPE XXL is goed bekend bij de minister omdat ze als Commissaris van de Koning in Overijssel al DE CUMULA, de bronzen 8, in ontvangst heeft genomen. Deniz heeft daar toen de Provinciale Staten toegesproken. Het beeldje staat prominent op de voorzitterstafel in de Statenzaal. De adjudant gaf direct zijn kaartje met de woorden: 'Dat gaan we regelen!' HOPE XXL wil dan samen met de burgermeester van Westervoort Arent van Hout, die ook bij de opening aanwezig was, naar Den Haag en de stap zetten naar het nationaal kabinet.

Uit het archief van HOPE XXL

De deelnemers aan de Hope XXL Woord Conference in 2015

Conferentie Costa Rica

Januari 2015. Met vijftien HOPE XXL-ers vliegen we naar Costa Rica. Hoezo duurzaam! We zijn drie dagen te gast bij de Universiteit voor Vrede.

Deze universiteit was ooit een geschenk van de Verenigde Naties aan Costa Rica, een land zonder eigen leger met inwoners die hun levensgeluk hoog waarderen. Op de Happy Planet Index staan ze zelfs op de eerste plaats! Na vier grote conferenties moest hier de finale versie van De Liemers List worden opgesteld op de Hope XXL World Conference. Met ruim zeventig jongeren vanuit de hele wereld werd er intensief gediscussieerd.
Het voor ons logische en onschuldige begrip, Worldcitenzen, bleek daar voor een aantal Zuid-Amerikanen een Westers ideologisch onderdrukkingswoord te zijn. Er waren immers mensen in de jungle die het woord stad helemaal niets zei. We stonden met onze oren te klapperen. Ook het woord burger kon niet, want die inheemse volkeren kennen geen 'burgers'. Na wat heen en weer gepraat werd het people, gewoon mensen. Dat omvatte iedereen. Prima, doen we dat.
In het bijzijn van twee gerenommeerde filosofen, Thomas Mertens van Universiteit Nijmegen en Thomas Pogge van de Yale University werd er zeer kritisch naar de inhoud gekeken. De twee wijze oude mannen gaven links en rechts advies, maar lieten de jeugd aan het woord en aan zet.
Op de laatste dag werden alle hobbels gladgestreken en was na ruim vijf jaar werken de Liemers List een feit! In het laatste artikel van deze 'Unviversal Declaration Of The Things We Have To Do' staat dat we hem om de vijf jaar herzien. In 2020 gaan we dat doen. Dan wordt de Liemers List geactualiseerd.
Op de foto staan de deelnemers. Zoek de Jongeren uit de Liemers! De twee professoren staan rechts achteraan.

Camillia Stokman

Sylvain Thöni

Door de redactie

'We werken veel met streekproducten' Jeroen Fierkens zorgt voor succesvolle herstart van Villa Copera

Het restaurant heeft een gezellige huiskamersfeer.

SPIJK - Villa Copera stond anderhalf jaar leeg, totdat eigenaar Jeroen Fierkens er met zijn team leven in blies. Sinds 4 augustus 2017 wordt in Villa Copera weer lekker gekookt en heerlijk gegeten.

Villa Copera bestaat sinds 1861. De laatste twintig jaar is er horeca te vinden. De villa ligt op een prachtig plekje aan de Rijn en heeft een mooie tuin. Het pand stond na een faillissement van meesterkok Toine Smulders in 2015 een tijd leeg, maar nu is er weer volop leven in de brouwerij. De nieuwe eigenaar Jeroen Fierkens (23), een jongen van de streek, ging de uitdaging aan en startte een stoer en landelijk concept. Met zijn nieuwe team wordt er weer met liefde gekookt, waarbij producten uit de streek favoriet zijn!

"De herstart ging goed. Buurtbewoners waren blij dat er weer een restaurant in het pand kwam en ik vind het leuk dat mensen de stap nemen om een keer te komen kijken en te proeven, natuurlijk", vertelt Fierkens. "Een klein minpunt was dat we net de zomer hebben gemist, waardoor we in het begin topdrukte hebben gehad en daarna juist een wat rustigere periode hadden, zo vlak voor de feestdagen. Positief is dat je daardoor wel gaat nadenken over oplossingen om meer gasten te krijgen."

Het team bestaat uit jonge mensen en de wat meer ervaren chef-kok Aran Tijmense, die vroeger werkzaam was in het Westervoortse restaurant De Missionaris. De chef-kok is blij met het jonge team en laat zich graag door hen en de mooie omgeving inspireren. Zo blijft hij jong van geest.

Villa Copera heeft zo zijn eigen streken. "Die slogan slaat op het feit dat we dingen net even anders doen dan andere restaurants. Etiketten zijn voor ons erg belangrijk, maar wel op een informele manier. Verder werken we veel met streekproducten en gebruiken we bijvoorbeeld kruiden uit eigen tuin", aldus Fierkens.

Het restaurant heeft een gezellige huiskamersfeer. De bediening zorgt ervoor dat iedereen zich thuis voelt. Op de tafels ligt geen linnen meer, de uitstraling is wat stoerder en daarmee is de drempel om hier gezellig te komen eten, verlaagd. In de winter brandt de open haard, in de zomer kun je gezellig op het terras zitten en wordt er gegrild op een mooie, professionele barbecue. Je kunt in het restaurant ook een vergadering houden, feestjes en borrels."

In het restaurant is er wat voor ieders wil. Op woensdag en donderdag is er hapjesavond waar je voor een vast bedrag kunt genieten van onbeperkte hapjes voor € 29,50. Van vrijdag tot en met zondag kun je lunchen en dineren in Villa Copera, op zondag is de Gelderse streekavond. Tijdens deze streekavond kun je kennismaken met de vele streekproducten uit de regio; eerlijke producten die met veel aandacht en vakmanschaptot stand komen. Ook kun je er vegetarisch eten. Vanaf de derde week in juni is het restaurant van dinsdag tot en met zondag geopend voor het diner en van donderdag tot en met zondag tevens voor de lunch. Jeroen Fierkens is zeer tevreden over het eerste half jaar. "Wij hebben veel positieve reacties gekregen van gasten en dat geeft vertrouwen voor de toekomst."

Bernadetteschool, school van het dorp 'We hebben genoeg leerlingen om open te blijven'

Annemieke Miltenburg met enkele leerlingen. "Het onderwijs is aan verandering toe."

LOO - De Bernadetteschool is klein, maar fijn. Dolle praktijken zoals in de tv-serie De Luizenmoeder vinden hier niet plaats. ''We hebben wel luizenmoeders, maar gelukkig verrichten zij heel goed werk!'' grapt directrice Annemieke Miltenburg. De school biedt de leerlingen een prettige leerplek en de ouders zijn betrokken. De dorpelingen zijn maar wat trots op hun school in Loo.

Veel scholen in kleine dorpen verdwijnen. Geboortecijfers nemen af en veel jonge gezinnen trekken weg uit hun geboortedorp om in de stad een toekomst op te bouwen. Onlangs verscheen het nieuws over de dreigende sluiting van de Spijkse dorpsschool, de angst van elk klein dorp in de Liemers. De Bernadetteschool uit Loo kan het hoofd nog boven water houden. Volgens Annemieke Miltenburg, directrice van de Bernadetteschool in Loo en de Joannesschool in Groessen, loopt het beide dorpen nog niet zo uit de hand. ''Beide scholen blijven voorlopig zeker open, we hebben genoeg leerlingen om open te kunnen blijven.'' De gehele dorpsgemeenschap en Annemieke zelf gaan ervan uit dat dit probleem in de komende vijftien jaar geen moeilijkheid zal worden. ''De geboortecijfers lopen inderdaad terug, maar gelukkig blijft er sprake van doorstroming en trekken er nog steeds jonge gezinnen naar Loo en Groessen. Dit is vaak vanwege een rustige omgeving voor de kinderen'', concludeert zij.

De Joannesschool in Groessen heet sinds afgelopen jaar IKC Joannes. IKC staat voor Integraal Kindcentrum, oftewel de kinderopvang maakt deel uit van de school. In dit geval zijn dat de Zonnekinderen. Zo is de doorstroom meer en meer op elkaar aangesloten. ''De school in Loo is te klein om een IKC te vormen. Wel mogen zij ook gebruik maken van de faciliteiten die het IKC in Groessen biedt. De kinderen worden elke dag met busjes opgehaald en gebracht'', vertelt Miltenburg. De manier van werken op de basisscholen is erg veranderd. Kinderen worden steeds meer de baas over hun eigen leerproces. Kinderen stellen hun eigen leerdoelen op, zodat ook zij weten wat ze precies leren. ''De maatschappij is erg veranderd. Dit betekent dat het onderwijs tevens aan een verandering toe is. Door het inzetten van ICT bestaat de mogelijkheid om anders te kunnen werken'', zegt Miltenburg. Veranderingen in de omgeving, een likje verf op de muur en een nieuw ingedeeld schoolplein dragen bij aan een fijne leerplek. Samen met wat andere scholen zijn de Bernadette- en Joannesschool betrokken bij het Liemers Lijstje. Het Liemers Lijstje bestaat uit zeven beloften aan leerlingen. Eén van deze beloften is: 'We zien wie je bent en je merkt dat we in je geloven'. Nu de doorstroom van voorschoolse opvang naar de basisschool soepeler is geworden, willen de scholen bereiken dat ook de doorstroom van basisschool naar het voortgezet onderwijs soepeler wordt.

De betrokkenheid onder de ouders van de school in Loo is erg groot. Dorpsbewoners willen hun school graag behouden. ''Pas geleden moest er een haag geplant worden rondom de school, maar liefst dertig ouders hadden zich aangemeld om te helpen met het planten van deze haag. "Dat is wat het leiden van een zogenoemde dorpsschool zo bijzonder maakt'', besluit Miltenburg.

Nina Elbers

Camillia Stokman

6 / 12

Fred Knippen kleurt buiten de lijnen Beeldend kunstenaar uit Westervoort creëert, doceert en inspireert

Fred Knippen: "Kunst gaat niet om mooi of lelijk"

WESTERVOORT – Kunst staat centraal in het leven van vrij beeldend kunstenaar en grafisch ontwerper Fred Knippen (67). De Westervoorter creëert, doceert en inspireert jong en oud.

Kunst. Uren kan hij vertellen, verhalen en mijmeren over zijn loopbaan, ontwikkeling, het belang van kunst en de essentie van verwondering. "Ontketen je innerlijke oermens en waan jezelf terug in de prehistorie, de tijd van imposante beesten, ongetemde landschappen en natuurlijk de befaamde muurschilderingen. Muurschilderingen zijn prachtige tekeningen die de kenmerken schilderen van lokale flora en fauna, maar kan de oermens daarom gezien worden als kunstenaar?"

"Zolang er ruimte is voor herkenning, is minder meer"
'Oosters paleis', kunstwerk van een jong volwassen pgb'er

Gezellig aan het hobbyen

Hij geeft zelf antwoord: "In tijden waarin overleven de prioriteit was, lijkt het niet aannemelijk dat voorouders gezellig aan het hobbyen waren met elkaar.

Toch moeten deze schilderingen een zeker doel hebben gehad. Deze schilderingen ontstonden toen de oermensen als nomaden rondtrokken en consequent geconfronteerd werden met de gevaren van de natuur. Het hielp andere stammen.

Door de tekeningen werden ze gewaarschuwd en wisten ze wat hen te wachten stond in de betreffende regio's. Niet door een telefoontje, niet door schrift, maar door beeld.

Door puur de essentiële kenmerken van bijvoorbeeld een kudde buffels aan te brengen op de prehistorische rotswanden, konden mensen toentertijd in één oogopslag zien wat ze konden verwachten."

Deze vorm van kunst is voor Knippen een grote bron van inspiratie geweest; het uitvergroten van dat wat ertoe doet zonder daarbij afbreuk te doen aan de persoonlijke interpretaties en fantasieën van een ieder die zijn ogen zou leggen op hetgeen wat Knippen maakt.

"Zolang er ruimte is voor herkenning, is minder meer", vertelt Fred.

Figuratieve-abstracte kunst

Na het afstuderen aan de kunstacademie in Arnhem en een periode als freelance grafisch ontwerper besloot Knippen dat het roer om moest.

Om zijn creativiteit meer tot uiting te kunnen brengen in zijn werk, begon hij voor zichzelf als typografisch kunstenaar.

Ook deze missie bleek eindig toen Knippen, tijdens het knippen, als bij toverslag zijn roeping vond. In de abstracte, grove papierresten van zijn toenmalige typografische werken, ontdekte hij zijn nieuwe inspiratie: de figuratieve-abstracte kunst. De abstracte kunst had Fred in zijn greep. In combinatie met het, eerdergenoemde, accentueren van essentie, zorgde dat voor een wending in zijn carrière.

Eigenzinnigheid van de kunstenaar

Na een aantal jaren als kunstenaar en tal van succesvolle exposities, is het de vraag hoe Knippen omgaat met commentaar op zijn werken.

De Westervoorter is zeer gematigd in zijn reactie: "Het is de kunst een middenweg te vinden tussen positieve en negatieve kritiek." Volgens Fred kan negatieve kritiek de eigenzinnigheid van de kunstenaar beïnvloeden, omdat deze zich te veel laat leiden door wat anderen willen zien. Toch brengt positief commentaar ook de nodige lasten met zich mee wanneer kunstenaars zichzelf al aan hun plafond wanen. "Negatieve kritiek is nooit leuk, maar goede kritiek is ook niet alles."

Het belang van kunst

De kunstenaar, wiens gum zijn grootste vriend is, doet uit de doeken dat kunstzinnige en culturele interesse niet enkel iets is voor toekomstig schilders.

Fred wil mensen motiveren zich meer te interesseren in de details en de wereld om hen heen, om te blijven ontdekken, maar vooral om buiten de lijnen te durven kleuren.

"Het is de kunst een

middenweg te vinden

tussen positieve en

negatieve kritiek"

Wie dit doet zal volgens de vrij kunstenaar vanzelf minder benauwd gaan denken. "Dat kan mijn kind van drie ook" is een veel gemaakte statement. Volgens Fred Knippen gaat het niet om "mooi" of "lelijk". "Iets wordt pas kunst wanneer het niet meer uitmaakt of iets mooi of lelijk is", vertelt hij. "Iedereen kan iets mooi vinden en vervolgens weer weglopen, maar een werkstuk aan de muur heeft langer nodig dan drie seconden."

Zelfs wanneer je iets minder mooi vindt, is het volgens Knippen de uitdaging om op zoek te gaan naar wat je wél waardeert in het schilderij, "Misschien is het schilderij niet je favoriet, maar wie weet is de boodschap van de kunstenaar wel overgekomen."

Cultuur is interactie

Kunst is daarbij onlosmakelijk verbonden met cultuur, ongeacht welke cultuur. "Een beeld zegt meer dan een duizend woorden", zo luidt het spreekwoord. Cultuur is overal terug te zien: handel, kleding, maar dus ook in schilderingen. En het bijzondere aan cultuur is dat het geïsoleerd weinig waarde heeft, een cultuur deel je met elkaar. Of zoals Fred het verwoordt: "Cultuur is interactie".

Leren verwonderen

Naast zijn werk als kunstenaar, deelt Fred Knippen zijn perspectieven en ervaringen graag met anderen. Zo gaat Knippen scholen rond om de verbeelding van kinderen te verwezenlijken in door hem gekozen opdrachten.

Basisscholen en de onderbouw van het voorgezet onderwijs zijn hierbij de grootste doelgroepen. Vaak draaien zijn lessen om een zeker thema en stelt Fred zichzelf als doel de kinderen te verwonderen en tegelijkertijd te inspireren. Een voorbeeld van kunstzinnig lesmateriaal is dat hij leerlingen leert omgaan met gemengde middelen. Zodat ze meer durven dan alleen met een pen of een potlood te tekenen.

Met zijn ervaringen op veel gebieden weet Knippen er elke keer weer een leuke, maar ook educatieve les uit te halen. "Vind het kunstwerk in je tekening", moedigt Fred de leerlingen aan om hun creatieve grenzen te verleggen.

Een opdracht van Knippen is bijvoorbeeld dat hij kinderen vraagt een tekening te maken, waarna een gedeelte hiervan wordt uitvergroot tot een geheel nieuw beeld: abstracte kunst. Enthousiaste suggesties en ideeën zijn bij Knippen altijd aan het juiste adres, dat is immers waar creativiteit om draait.

Na afloop hoopt Fred dat hij de kinderen heeft kunnen stimuleren om zelf verder te ontdekken, zelf creatief te blijven en op cultureel onderzoek te gaan naar, bijvoorbeeld naar musea. Niet omdat Knippen hoopt op een boel nieuwe schilders en kunstenaars. "Het is belangrijk om de ingeslagen paden te kunnen verlaten en om ook op andere manieren te leren denken."

Leren van elkaar

Behalve zijn werk op scholen, geeft Knippen ook les aan huis. Knippen vertelt open en eerlijk over zijn interacties met jongeren met autisme. "Het duurt lang voordat je het vertrouwen van ze wint en je kunt vervolgens ook niet doen alsof iets wat ze hebben gemaakt mooi is, want ze prikken zo door je vleierij heen."

"Het is belangrijk

om ook op andere

manieren te

leren denken"

Knippen staat altijd klaar om ze te helpen zichzelf te ontplooien en hun talenten tot volledige uiting te laten brengen.

"Deze jongeren ontwikkelen zich niet enkel op kunstzinnig gebied, maar ook sociaal gaan ze er op vooruit", spreekt Knippen met grote bewondering.

Het mooiste van deze interactie is volgens Fred dan ook dat zijn pupillen niet enkel van hem leren, maar ook andersom. "Ik denk dat ik nog meer leer van hen dan zij van mij", vertelt hij trots.

Inspiratie is overal

De grote vraag is natuurlijk hoe diep de bron van inspiratie voor Fred nog is voor de toekomst. Met volle overtuiging antwoordt de beeldend kunstenaar dat hij niet gelooft in een zogeheten 'writers-block', een veel voorkomend fenomeen bij schrijvers en schilders, waarbij de toevoer van inspiratie plots een halt toe wordt geroepen. "Alles wat ik nodig heb staat in mijn schetsboek, het is alleen nog niet ontdekt", spreekt Fred.

Van gedachteloos aan de telefoon krabbelen tot de papierresten van een ander werk, inspiratie is in zijn ogen overal. Want volgens de beeldend kunstenaar is er "niets nieuws onder de zon", alles is al eens gedaan. "Het is dan ook de kunst om je heen te blijven kijken en om dingen te herontdekken op nieuwe manieren", besluit hij.

Recensie: De Passie door koor In Between

De apostelen op de stellage en het koor daaronder kijkend naar Judas. Foto: Nelly Deman

GROESSEN - Geïnspireerd op the Passion die jaarlijks op de Nederlandse televisie in een modern jasje wordt uitgezonden, voerde het Groessense koor In Between 'De Passie' op Witte Donderdag en Goede Vrijdag in de H. Andreaskerk te Groessen op. De show was nog niet begonnen of het was al een groot succes: beide avonden waren uitverkocht.

Al om zeven uur stond er een lange rij voor de deur, terwijl de kerk pas om half acht geopend zou worden. In Between bestaat uit 43 man en staat bekend om haar kerstconcerten. Het koor was echter toe aan iets nieuws. Het idee om de passie op te voeren ontstond. Het hele dorp werd erbij betrokken. De rollen van de apostelen, van Jezus, Pilates en verteller werden vervuld door dorpsbekenden die niet bij het koor zongen. Ook was de voorstelling voorzien van een podium en lichtgevend kruis. Een samengestelde muziekgroep uit de verschillende Groessense muziekverenigingen begeleidde het koor.

'Gelovig hoef je

hiervoor niet te zijn'

De Passie is gebaseerd op het lijdensverhaal van Jezus aangevuld met eigentijdse nummers van bekende Nederlandse artiesten zoals Bløf en Marco Borsato. De passie laat zien hoe levend het paasverhaal nog steeds is. Gelovig hoef je hiervoor niet te zijn. De passie heeft een boodschap. De passie gaat over het opkomen voor de zwakkeren, help elkaar, luister naar je naasten. Bij de Groessense passie werden de vrouwen, de moeders extra in het zonnetje gezet. Dankzij de toewijding van velen heeft de Passie zo'n groot succes kunnen worden. De koorleden en alle anderen die een bijdrage hebben geleverd, werden aan het eind van de voorstelling betaald met een daverend applaus.

Voor 'vergeten groenten' speciaal naar Groessen

Ferdinand Eeuwes van De Groene Schuur tussen zijn vergeten groenten. Foto: Nomi Vermeulen

GROESSEN - De Groene Schuur in Groessen is een bedrijf dat bestaat uit een kwekerij en streekwinkel. Hier worden voor de volle honderd procent biologische producten geteeld, waaronder hele bijzondere soorten. Daarnaast biedt De Groene Schuur nog veel meer activiteiten door het jaar heen.

De Groene Schuur is het bedrijf van Ferdinand en Anja Eeuwes. Ferdinand heeft het tuindersvak met de paplepel ingegoten gekregen. Op de plek waar de Groene Schuur staat, begonnen zijn ouders namelijk al in 1962 een klein tuindersbedrijfje. In 1989 heeft Ferdinand het bedrijf van zijn ouders overgenomen en met zijn vrouw doorontwikkeld tot De Groene Schuur, zoals we die vandaag de dag kennen.

Vergeten groenten

"Nadat ik het bedrijf had overgenomen, had ik op een gegeven moment genoeg van het alleen maar meer kweken en telen van standaard groenten. Want er is altijd wel iemand die nog meer productie draait. Hierdoor is de groeimogelijkheid erg klein", vertelt Ferdinand.

In de behoefte om zichzelf te onderscheiden van andere tuinders besloot hij om het roer om te gooien en een andere koers te varen. Hij vond dat zijn groenten niet in de supermarkt thuis hoorden en heeft toen besloten 'vergeten groenten' te gaan verbouwen. Daardoor heeft hij een speciaal product, waarvoor de mensen speciaal naar Groessen komen. "Met vergeten groenten worden groenten bedoeld die hooguit vier keer per jaar worden gegeten", licht Ferdinand toe. "Voorbeelden zijn koolrabi, raapstelen en snijbiet. Dit wordt tegenwoordig vooral niet vaak meer gegeten door kinderen."

Biologisch

Bij De Groene Schuur zijn maar liefst 350 verschillende soorten groenten te vinden. Naast de vergeten groenten zijn er bijvoorbeeld ook tropische groenten.

Voorbeelden van vergeten

groenten zijn koolrabi,

raapstelen en snijbiet

De groenten die ze bij De Groene Schuur verbouwen hebben een mooiere en vollere smaak dan die uit de supermarkt. Dit komt doordat alles volledig biologisch geteeld en gekweekt wordt. De groenten met de wat mildere smaak, zoals andijvie en spinazie, vallen vaker in de smaak bij de kinderen.

Ferdinand en Anja telen de groenten op drie hectare grond buiten en binnen onder 7000 m² meter glas. Al deze groenten kunnen bezoekers in de eigen van het bedrijf kopen.

In deze streekwinkel zijn naast het zeer brede assortiment aan groente en fruit ook huisgemaakte (streek)producten zoals jam, chutney, compote, vruchtensappen, mosterd, honing en wijn te koop, evenals kruiden, zaden en decoratieartikelen.

Activiteiten

De Groene Schuur verzorgt ook nog andere activiteiten zoals excursies, kooklessen en kinderfeestjes. Bij de kinderfeestjes wordt er onder andere gekookt en geknutseld. Daarnaast is er een samenwerking met scholen en de gemeente, zoals 'Sjors Sportief/Creatief'. Met Halloween kun je er terecht voor pompoen snijden. In de toekomst willen Ferdinand en Anja Eeuwes graag hun activiteiten doorontwikkelen op het gebied van koken, smaakbeleving en educatie.

Dit jaar is er reden voor een feestje, De Groene Schuur bestaat namelijk 25 jaar.

Zwemmen

jij wilde alleen maar zwemmen,

wij brachten de dagen door in het warme zand,

jij stellig je zwemhanddoek omklemmen,

terwijl je woest zand in de rondte trapte,

wij die onze huiden liever laten kussen door de warme zon,

dan de verkoeling van het water opzoeken,

wij die liever te fel leven,

wij met onze veel te literaire leesboeken,

jij die met krokodillentranen huilt,

jij die je eigen zwembad creëert met je ranen,

om toch een beetje te kunnen zwemmen,

jij in jouw eigen badje vlak naast de zwanen.

F.v.L.

14 april - Bookstore Day

Zevenaar, Rebers Boek en Buro. Aanvang: 9.00 uur. Toegang gratis.

14 april - Do You Remember '60 en '70

Nieuw-Dijk, Steak'm. Back to the sixties en seventies met Sinusgroup uit Duiven en classic rock formatie JJETT. Aanvang: 20.00 uur. Prijs: 6,50 p.p.

15 april - Modeshow Model voor een Dag

Didam, Meulenvelden. Aanvang: 14.00 uur. Toegang: gratis.

19 april Bordspelavond

Zevenaar, Caleidoz, Steenhuizen 6, vanaf 16 jaar, prijs één euro inclusief koffie/thee.

20 april - René van Kooten

Shifting Daylight in Het Musiater Zevenaar. Aanvang: 20:15. Toegang 19,50 euro p.p.

20 april Film bij de Sfinx

Lobith, Dorpsdijk 16. Leeftijd: groep 6,7 en 8. Entree: één euro. Aanvang 18.30 uur.

20 april Film 'Taal is zeg maar echt mijn ding'

Filmhuis Didam. Aanvang 20.00 uur. Toegang: zeven euro.

21 april - Open dag St. Martinusmolen

Didam. Aanvang: 9:30. Toegang: gratis.

Nomi Vermeulen

Camillia Stokman

9 / 12

Jobcoaches: 'Je ziet de cliënten groeien' Arbeidsmatige dagbesteding in Koekfabriek Bakkerij Halsaf en restaurant La Pazienza

Koekjes bakken bij Koekfabriek Bakkerij Halsaf

BABBERICH - Koekfabriek Bakkerij Halsaf in Babberich is onderdeel van Werkwinkel De Liemers en is opgericht in januari 2016. Het biedt dagbesteding aan groepen mensen met een verstandelijke beperking die er koekjes en taarten bakken. Dat wordt gedaan op landgoed Halsaf. Een kijkje in de keuken.

De totstandkoming van de koekfabriek is begonnen met twee ZZP'ers, Bart Schrier en Jolanda Wouters. Bart en Jolanda waren beiden jobcoach; Jolanda was bij de start van de Koekfabriek ook activiteitenbegeleidster. Bart en Jolanda wilden graag op een andere manier zorg bieden: werken met kleinere groepen, zodat er meer aandacht is voor het individu. Ze besloten werkwinkel de Liemers op te richten om projecten voor hun doelgroep op te zetten. Toen ze de eigenaar van Landgoed Halsaf tegenkwamen, bood hij aan te helpen om deze droom waar te gaan maken.

Werkwinkel De Liemers

Werkwinkel De Liemers werkt samen met de eigenaar van Landgoed Halsaf en het vlakbij gelegen Italiaanse restaurant La Pazienza. De mensen die bij de Werkwinkel komen, zouden niet zelfstandig in de maatschappij kunnen werken. Maar bij Werkwinkel De Liemers krijgen ze de juiste begeleiding. Daardoor ontstaat toch het gevoel dat ze zelfstandig kunnen werken.

De cliënten doen van alles. Ze bakken koekjes, maken soms taarten, maken alles schoon en verzorgen de ruimtes bij Landgoed Halsaf als er een vergadering is. Op een andere locatie doen ze ook de voorbereidingen voor het Italiaanse restaurant La Pazienza, zoals groenten snijden, de toetjes en pizzadeeg maken.

La Pazienza is gestart in oktober 2017. Zelf vindt Bart het opzetten van het restaurant en het dagelijks werken met de jongeren het leukste. ''Het is natuurlijk heel erg mooi dat wij met ons bedrijf de uitgaven voor de zorg ook weer terugverdienen op een leuke en leerzame manier. Bij La Pazienza verzorgen de cliënten alle voorbereidingen voor de avond, maar wel onder begeleiding van een echte kok. Je ziet de mensen die hier werken echt groeien qua vaardigheden. Een van de redenen dat ze zich zo goed kunnen ontwikkelen is de vrijheid en structuur die ze krijgen. De grootte van de groepen waarmee gewerkt wordt is maximaal zes personen, omdat ze anders niet de aandacht krijgen die ze nodig hebben. Daarnaast is het mooie dat ze zich niet alleen zelf ontwikkelen, maar ook nog eens hele mooie producten maken, vooral bij Koekfabriek Bakkerij Halsaf. Producten van de koekfabriek worden verkocht aan winkels en bedrijven. En bezoekers kunnen hier van maandag tot en met vrijdag van 11.00 tot 16.00 uur koffie nuttigen met een overheerlijk koekje erbij. Ook zijn er koekjes te koop om thuis na te genieten, zoals een lekkere kokosmakroon of dondersteenkoekje. Voor de toekomst hebben we ambities om er nog een paar projecten bij te krijgen en de pizzeria elke avond helemaal vol te hebben. De dagbesteding moet een mooie zinvolle werkplek zijn en de verzorging goed en kleinschalig. Voor de cliënten is het hierbij belangrijk om ze op hun eigen manier te laten werken."

'Het gaat om inzet en de wil iets te doen' Chris Thijssen en Gerard Lamers zijn trouwe vrienden van Hope XXL

Gerard Lamers en Chris Thijssen over hun inzet voor Hope XXL: 'Het lijkt wel alsof we hier meer energie van krijgen'. Foto: Rahma Maqboul Foto: Rahma Maqboul

DUIVEN/DIDAM - Chris Thijssen en Gerard Lamers hadden nooit verwacht dat hun leven zo omgegooid zou worden. De één werkte als IT'er bij de bank en de ander zat in de wooninrichting, maar die periode ligt ver achter hen. Beide mannen zijn erg belangrijk voor Hope XXL en kunnen zich niet voorstellen iets anders te doen, maar wie zijn Gerard Lamers en Chris Thijssen eigenlijk?

Chris Thijssen is zeer actief als facilitair medewerker bij Hope XXL, een stichting die de wereld wil verbeteren. De 72-jarige Duivenaar heeft geen vaste taken, maar doet van alles.

Ook heeft hij veel geholpen bij het idee rondom het Lagerhuis Debat. Dit debat vindt plaats op verschillende plekken door Nederland en zowel Thijssen als Lamers zorgt er onder andere voor dat de benodigde spullen op tijd aankomen bij de bestemming.

Vroeger werkte Thijssen als IT 'er bij de ING-bank, en job die totaal niet in de buurt ligt van wat er nu in zijn leven speelt. Hij voelde zich echter altijd al betrokken bij de maatschappij. Zes jaar geleden bij de oprichting van Hope XXL was Thijssen er al bij, hij voelde zich nauw betrokken bij het idee van Hope XXL. Sindsdien heeft hij vele mensen ontmoet, vriendschappen gesloten en ervaringen opgedaan. Chris Thijssen werkt ook als secretaris bij Hope XXL, maar hij reist vooral veel met Gerard Lamers door Nederland met de aanhanger, voor bijvoorbeeld activiteiten als het Lagerhuis Debat.

Gerard Lamers

De 73-jarige actieve en trotse Didammer Gerard Lamers is al vijf jaar erg actief bij Hope XXL. Lamers werkte vroeger bij een wooninrichting, maar was eigenlijk meer aangetrokken tot het verenigingsleven. Hij werkt veel samen met Chris Thijssen. Lamers is ook actief op facilitair gebied en is algemene reserve. Mocht er bijvoorbeeld een jurylid niet komen opdagen voor het Lagerhuis Debat, dan valt hij in. Er gaat niet een keer voorbij zonder dat Lamers een punt aan de orde brengt bij het voorstellen als jurylid. Hij zegt dan: ''Ik kom uit hét centrum van Nederland.'' Ondanks de verbaasde blikken klopt het wel, wat de trotse Didammer zegt.

Vrijwilligerswerk

Via via kwamen de heren in contact met Chris van de Ven (oprichter van Hope XXL) en ze waren meteen al verkocht. Het werk dat ze doen gaat vrijwilligerswerk, waar ze een kleine vergoeding voor krijgen. Ze maken tijdens hun werkzaamheden veel mee. Zo hebben ze zichzelf eens uit een boete gepraat, toen ze werden aangehouden wegens een te zware aanhanger.

Positieve inzet

De leeftijd van de heren is geen reden voor stoppen. ''Het lijkt wel alsof we hier meer energie van krijgen", vertellen ze. Volgens de twee vrienden draait het allemaal om inzet en de wil iets te doen, want alleen zo kom je echt verder. Zo is met betrokkenen ook de Liemers Helemaal Goed Courant tot stand gekomen. Hope XXL kwam met deze krant die geen negativiteit, maar alleen positief nieuws brengt. Daarom vinden Chris Thijssen en Gerard Lamers de DLHG-courant speciaal.

Rahma Maqboul

Nomi Vermeulen

Toneelgroep Das Mooi op de planken

Das Mooi tijdens de pronkzitting

GROESSEN - De toneelgroep Das Mooi uit Groessen gaat na de pronkzitting in 2017 en 2018 op 20, 21 en 22 april voor het eerst voor het echie. De vijftien leden spelen de klucht 'Het stond er echt' in het dorpshuis van Groessen.

De Groessense toneelgoeroe 's Toos Arends en Mariëtte Bruns staan aan de wieg van Das Mooi. De dames zijn al jaren vriendinnen en hebben elkaar leren kennen tijdens hun bijdragen aan de jaarlijkse musical van de basisschool uit Groessen. Ze vervulden beiden verschillende taken; van de grime tot aan het uitzoeken van toneelstukken en de regie. Na dit dik twaalf jaar gedaan te hebben moest Mariëtte stoppen vanwege haar baan. Ook Toos is na zeventien jaar gestopt met de musicals op school.

Beiden merkten ze dat ze het toneel misten. Door dit gemis namen ze het initiatief om een eigen toneelgroep te beginnen voor volwassenen. De groep ging met weinig aanmeldingen van start in september 2016. Met meer mensen werd daarna gerepeteerd voor een eerste optreden op de pronkzitting in Groessen. ''Wat mooi is aan onze groep is dat de meesten geen acteerervaring hebben, maar we wel allemaal dezelfde passie delen!'' zegt Mariëtte. De pronkzitting diende als een soort oefening. De toneelspelers moesten voor de eerste keer teksten uit hun hoofd leren, dit ook kunnen overbrengen én drie avonden optreden.

'Het stond er echt' is een komisch blijspel worden vol hilarische misverstanden rondom een 'heldenverhaal' uit de krant. Elke dinsdagavond heeft de groep hiervoor gerepeteerd in de Rinoceros.

Vers bloed is van harte welkom. ''Jong en oud en ook mensen die licht, geluid, decor of grime willen doen", aldus Toos. Aanmelden voor de toneelgroep kan via toneelgroepdasmooi@outlook.com. Kaartjes voor de voorstelling zijn te koop bij Bakkerij Godschalk te Groessen.

IDEEËN

1286 - Multaboni

Wie, heden ten dage, de weg wil wijzen moet van goede huizen komen.

Vroeger kon je de mensen met niets om je vingers winden. Hoeveel religies is dat niet gelukt? Zeker als je lezer bang was, kon je hem van alles op de mouw spelden. Schreeuwers komen ook ver.

Nu gaat dat niet meer zo makkelijk. Gelukkig maar. Helemaal van lotje getikt bent u niet meer, of beter niet allemaal.

Wat gaat volgen zal inhoudelijk zijn. U zult het gaan bespreken met uw vrienden of op internet.

Of… u leest dit allemaal niet. U hebt geen interesse in zaken die verder gaan dan de lengte van uw eigen neus, of u richt zich op onbeduidende zaken die nergens toe bijdragen.


Om u wakker te schudden en u wakker te houden zal ik er met een gestrekt been invliegen. Zal ik u gezellig obstinaat benaderen. Militant positief.

Zal het vol neerbuigende vriendelijkheid zijn. Ludiek recalcitrant. Ik schrijf schrander met de bespottelijke eigenwaan die me kenmerkt.


Wat ik ook zal beweren, weet een ding zeker, dat ik het ook niet weet.

4 - Multatuli

"Een verzameling van hout, steen, kalk, enz. is niet altyd 'n gebouw.

Een vergadering van menschen is niet altyd 'n gezelschap."

Multatuliaanse reacties van Kim

Commentaar bij idee 1286 van Multaboni

Multaboni weet het ook niet. Dat is misschien in het voordeel van de onwetende, maar zoals het al zegt, de onwetende. De onwetende zijn wij, het volk. Wie is er hedendaags degene die alles weet of beter gezegd degene die denkt alles te weten. Misschien denkt u nu op dit moment ik weet alles, ik ben niet onwetend. U bent de onwetende, de Multatuliaan met zijn commentaar. Ja, u heeft gelijk, ik ben onwetend, maar wie niet? Wie gelooft dat hij alwetend is, is de grootste onwetende van allemaal. Geloof maar beter wat er hier staat geschreven. Nee, ik speld u niets op de mouw, u bent niet van lotje getikt. Nee, zeker niet bent u van lotje getikt, maar wat hier staat is om u wakker te schudden en u wakker te houden. Het gaat niet om die bespottelijke eigenwaan, maar het gaat om de inhoud.De inhoud waarover u zult spreken of waarover u niet zult spreken als het u niet interesseert. Alles goed als wel, maar beweer niet dat u niet onwetend bent, want onwetend zijn we allemaal, de een alleen net wat meer als de ander.

Commentaar bij idee 4 van Multatuli

Wat bedoelt Multatuli hier mee? Ik ben dan wel Multatuliaans, maar ik ben niet alwetend, toch een poging: Verzamelde materialen hoeven niet altijd onderdeel van een en hetzelfde voorwerp te zijn. Iets hoeft dus niet altijd een onderdeel van hetzelfde te zijn, maar kan ook los bestaan of als onderdeel van iets anders. Er hoeft niet altijd een verband gelegd te worden tussen twee specifieke dingen. Neem als voorbeeld een ecosysteem. Een vis in een aquarium maakt onderdeel uit van het ecosysteem in het aquarium, maar het ecosysteem in een aquarium hoeft niet per se vissen te bevatten, het kunnen ook kreeften zijn.

Stichting Erop Uit maakt ouderen happy

Geert Hermans: "Het is een kleine moeite." Foto: Ilse van Velsen

DUIVEN - De Stichting Erop uit zet zich in voor ouderen door hen gelukkig te maken met een klein, maar dankbaar uitstapje. Met 225 uitstapjes per jaar maken ze meer dan 120 mensen gelukkig.

Alle ouderen uit de gemeente Duiven en Westervoort die alleen zijn, zich eenzaam voelen, geen vervoer hebben of slecht met het openbaar vervoer kunnen, mogen mee. Voorzitter Willem van de Veer van de Stichting Erop uit kwam op het idee via de ouderenbond, een landelijke organisatie die zich inzet voor ouderen. Het bestuur doet het werk graag. Bestuurslid Geert Hermans: "Ik rij elke donderdagavond met zeven mensen naar Arnhem-Zuid. Daar maken ze onder leiding van een muziektherapeute met zo'n dertig man muziek. Om mensen gelukkiger te zien met een kleine moeite geeft voldoening."

De uitstapjes verschillen van elkaar. Zo gaan ze vaak winkelen in verschillende steden zoals Kleve, Bataviastad of Arnhem, maar bezoeken de mensen ook de vlindertuin en het speelgoedmuseum. Ook heeft Erop uit tijdens de gemeenteraadsverkiezingen twintig mensen naar de stembus vervoerd. "Het is natuurlijk veel leuker om zelf naar het hokje te gaan en het stipje rood te maken dan je buurvrouw of een kennis te machtigen. Verder is er in januari een nieuwe activiteit gestart, waarbij ouderen wekelijks de markt in Duiven bezoeken. Zodat ze daar kunnen shoppen, een kopje koffie kunnen drinken en een beetje rond kunnen lopen. Het zijn vaak maar kleine stukjes, maar als je geen vervoer hebt en je bent slecht ter been, dan is dat al een hele onderneming. Wij halen ze thuis op en gaan uitstapjes maken, dat is de doelstelling van onze stichting." Alle projecten hebben een positief verloop en zo reageren de mensen er ook op. "Een extra pluspunt is dat mensen op deze manier ook veel andere mensen leren kennen."

Camillia Stokman

Kim Kleijkers

Ilse van Velsen

Een fiets voor de smalle beurs Low Budget Bikes: 'Wij maken veel mensen gelukkig met iets kleins'

Adri van Zundert van Low Budget Bikes. Foto: Ilse van Velsen

WESTERVOORT - Het Low Budget Bikes project in Westervoort loopt nu al ruim drie jaar volledig op rolletjes. Het project is opgezet door vrijwilligers met als doel: fietsen uitdelen aan mensen met een laag inkomen. Het project wordt volledig gerund door de vrijwilligers Sjon en Ingrid. Ze recyclen oude, afgedankte fietsen en maken hiervan splinternieuwe fietsen met alles erop en eraan. Door de inzet van Sjon en Ingrid zijn er al 240 fietsen uitgedeeld.

De vrijwilligers zijn vier dagen in de week werkzaam voor Low Budget Bikes. Het project wordt gecoördineerd door Adri van Zundert, maar de grote, uitvoerende taken worden overgelaten aan Sjon en Ingrid. De fietsen worden bijvoorbeeld gegeven aan mensen in de bijstand, maar ook veel vluchtelingen hebben baat bij de fietsen die worden gemaakt. Voor het project is slechts een kleine financiering van de kerk beschikbaar gesteld. Verder worden de fietsen haast geheel gerecycled. "Vrijwel alles wat hierbinnen wordt gebracht, kunnen we gebruiken", vertelt Sjon. "Als we de fietsen binnenkrijgen, gaan eerst de banden en de ketting eraf, die worden sowieso vervangen. De rest van de fiets wordt gemaakt met oorspronkelijke onderdelen van de fiets. Elke fiets ziet er daarna weer als nieuw uit. Ook de banden van de fiets worden gerecycled, want die gaan naar kunstenaars die er heel blij mee zijn.

Adri van Zundert is op het idee van Low Budget Bikes gekomen, omdat veel mensen met een laag inkomen geen goedkope vervoersmogelijkheid hebben. Het openbaar vervoer is duur en geld voor een fiets hebben ze niet. "Sjon en Ingrid vinden het leuk om te doen," zegt Adri, "en daarbij maken we ook nog heel veel andere mensen gelukkig met onze fietsen."

Adri van Zundert is ook de contactpersoon van het fietsproject. Hij zorgt ervoor dat de mensen bij Sjon en Ingrid terecht komen, daarom heeft hij contact met de gemeente en de voedselbank. Zo is hij ook Sjon tegengekomen. Sjon en Ingrid leven zelf namelijk ook van een uitkering, omdat Sjon afgekeurd is voor de arbeidsmarkt vanwege zijn schouders. Zo is het project klein begonnen. De eerste fietsen maakte Sjon in zijn appartement. Nu zitten Sjon en Ingrid op de plek van een oude scoutingclub, die door de gemeente Westervoort beschikbaar gesteld is. Hier heeft Sjon een fijne werkplek waar de fietsen in takels hangen, zodat hij geen last heeft van zijn schouder. Adri van Zundert is ook in contact gekomen met mensen van het Deltahuis, hier worden mensen begeleid naar werk. Door arbeidservaring op te doen, kunnen mensen bijvoorbeeld na een burn-out of een ernstig ongeluk weer terug te kunnen keren in de maatschappij.

Adri van Zundert regelt via de gemeente de fietsen voor Sjon en Ingrid. De gemeente vindt veel fietsen die op het station of langs de weg achtergelaten zijn. Die fietsen worden opgeslagen in het gemeentehuis. Na drie maanden komt een advertentie in de krant dat er fietsen zijn gevonden. Als er dan niemand op reageert, komen de fietsen uiteindelijk bij Sjon en Ingrid terecht. Sjon en Ingrid zijn blij dat ze dit vrijwilligerswerk kunnen doen, maar ook de mensen die de fiets krijgen zijn erg dankbaar en enthousiast.

Roefeldag Duiven volop in voorbereiding 150 Kinderen gaan op bezoek bij 120 bedrijven

Cor Pastoors van MAN dieseltruckservice Duiven laat kinderen roefelen.

DUIVEN - Over een paar maanden is het alweer zover, dan is het voor de 26ste keer tijd om te roefelen! Op 23 juni van dit jaar staan dertig bussen klaar om 150 schoolkinderen bij 120 bedrijven te laten roefelen.

Roefelen (Vlaams voor snuffelen) geeft kinderen van de groepen 5,6,7 en 8 van het basisonderwijs de kans om een kijkje te nemen bij een aantal bedrijven. Op 23 juni zijn er veel vrijwilligers die helpen om de Roefeldag goed en leuk te laten verlopen. Zo zijn er de chauffeurs, de EHBO, catering, begeleiders van de groepjes kinderen en natuurlijk de bedrijven. Van tevoren is de hele dag vastgelegd in een draaiboek. Het is druk, maar met een goede planning komt het meestal helemaal in orde.

Diversiteit bedrijven

Sommige bedrijven doen al meerdere jaren achter elkaar mee, zoals Intratuin die dit jaar voor de 25e keer van de partij is. Het is niet altijd makkelijk om bedrijven voor de Roefeldag te vinden. Meestal doen er ongeveer duizend leerlingen mee en zijn daarvoor ongeveer 120 bedrijven nodig. De organisatie ligt in handen van Stichting Roefeldag Duiven.

Voorzitter Gerard van Ham vertelt: "Wij zoeken bedrijven in allerlei verschillende beroepssectoren. Hotels, winkels, agrarische bedrijven en nog veel meer. De prognose is dat er straks veel meer mensen nodig zijn met een technische achtergrond, dus we hopen dat er dit jaar ook meer technische bedrijven mee gaan doen. De bedrijven hoeven niet perse uit Duiven te komen, het kunnen ook bedrijven zijn uit de omgeving."

Een bedrijf dat meedoet aan de Roefeldag kan zelf kiezen wat interessant is om de kinderen te laten zien of te laten doen. Sommige bedrijven vertellen veel over het werk en gaan daarna een quiz met de kinderen doen, andere laten de kinderen echt even meedraaien.

Aangezien de Roefeldag op een zaterdag is, zijn er soms wat aanpassingen nodig bij de bedrijven. Een bedrijf dat normaal gesloten is op zaterdag moet personeelsleden vragen of ze aanwezig willen zijn om een rondleiding, presentatie of een leuke opdracht met de kinderen te doen. Het voordeel is dan wel dat het terrein rustiger en veiliger is voor de groepjes kinderen. Als het bedrijf sowieso open is op zaterdag, vraagt dat soms wat aanpassingen in de bedrijfsvoering.

Leuke ervaring

Een medewerker van de Intratuin zegt over de Roefeldag: "Ik vind het een goed initiatief om kinderen op een leuke manier te laten zien wat er in de winkel gebeurt en dat zij zo ervaring opdoen. Het ligt natuurlijk ook een beetje aan de interesses van de kinderen zelf, maar dat zit vaak wel goed!"Al met al is roefelen elk jaar weer een groot succes. "De enthousiaste kinderen en dat ze op een leuke manier dingen leren, zijn onze drijfveren", vervolgt Van Ham. "Vaak vinden de kinderen het zo leuk dat ze het jaar erop gewoon weer meedoen!"

Meer informatie over de Roefeldag is te vinden op de website: roefeldag-duiven.nl. Voor het aanmelden van bedrijven of vragen, e-mail: info@roefeldag-duiven.nl .

Ilse van Velsen

Nina Elbers

Bedrijvigheid