GN Berg en Dal Heumen Mook

6 juli 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 6 juli 2016


1 / 32

Juffrouw Ellen na pensionering gewoon weer Els Sterenborg-Van der Putten Na 45 jaar verlaat kleuterleidster Ellen het basisonderwijs

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Juffrouw Ellen Sterenborg (64) kleuterleidster bij basisschool Breedeweg neemt op vrijdag 8 juli na 45 jaar afscheid van het basisonderwijs en gaat dan genieten van haar hobby's hockey, tennis, zwemmen, puzzelen en lezen.

45 jaar geleden startte Els als kleuteronderwijzeres in Uden waarna ze vijf jaar later in 1976 in Groesbeek terecht kwam in kleuterschool Op De Dries en vanaf 1977 werd ze hoofdleidster van Wolkewietje in Breedeweg. Daar werd haar naam gewijzigd in Ellen omdat er toentertijd vijf leraressen waren die Els heetten en dat is tot vandaag de dag zo gebleven, aldus Ellen. Na 40 jaar wordt het weer mijn eigen naam Els.

Breedewegschool heeft altijd haar voorkeur gehad, vandaar haar lange staat van dienst. In 1984 werd de nieuwe school gebouwd op de plek waar ze nu staat. Toen ik in Groesbeek kwam was er nog veel armoede maar Groesbeek ging met de jaren voorruit, dankzij de vele mensen die handige handjes (vakmensen) hadden. Groesbeek is volgens juf Ellen een dorp geworden met stadse allure door de komst van landelijke winkelketens. In al die jaren heeft Juf Ellen enkele tientallen collega's zien gaan en zien komen en heeft ruim 1500 kleuters in haar klas gehad. Tientallen, die momenteel een prachtige baan hebben gekregen, verscheidenen hebben een universitaire opleiding gevolgd.

Ellen is van mening dat door de sociale media de kleuters veel meer weten dan vroeger het geval was. Ook het onderwijs heeft zich in de loop der jaren blijven ontwikkelen, maar het is er niet altijd beter op geworden. Er wordt steeds meer bij de scholen neergelegd zoals de kinderen die passend onderwijs nodig hebben, de taak van het onderwijzend personeel wordt daardoor steeds zwaarder, daarvan is Ellen overtuigd.

Wat Ellen het mooie vindt van het onderwijs is dat ieder kind zijn eigen talent heeft en gelukkig mag zijn met de on/mogelijkheden die het heeft. "Ik heb altijd gelijk gezien dat ieder kind iets moois in zich had en daar ben ik blij om. Ik heb altijd geprobeerd het beste uit een leerling naar boven te halen." Haar collega's van basisschool Breedeweg hebben respect voor juf Ellen omdat zij tot het laatste moment bij de school betrokken is. Zo heeft zij onlangs nog een ICT-workshop gevolgd om de toepassingen in de klas nog te kunnen gebruiken. Ook is Ellen jaren lang cultuurcoördinator van de school geweest. Zo zorgde zij mede dat er werd gedanst, beeldende kunst, muziek en voorstellingen werden georganiseerd die ieder jaar op een speciale manier weer terug kwamen.

Vrijdagmiddag 8 juli van 14.30 tot 16.30 uur vindt er een afscheidsreceptie plaats van juf Ellen. Bij mooi weer op de speelplaats en bij slecht weer in De Kuil van de school. Alle leerlingen en oud-leerlingen, alsmede ouders en niet te vergeten de collega's en oud-collega's zijn hierbij welkom.

Wilhelmina on tour!

GROESBEEK - Deze zomer gaat Wilhelmina on tour, om samen met alle geïnteresseerden de zomervakantie muzikaal in te luiden!

Wijnhoeve De Heikant is op 10 juli het decor van onze eerste editie van Wilhelmina on tour. Onder het genot van een drankje te midden van de prachtige natuur genieten van muziek! Klinkt aantrekkelijk, nietwaar? Met medewerking van fanfare Wilhelmina, Het Opleidingsorkest, De Slagwerkgroep, De Junior Percussion Groep en de Jeugdshowgroep.

De lokatie is Wijnhoeve De Heikant, Cranenburgsestraat 47. Aanvang: 14.00 uur. Einde: 17.00 uur.

Anne Frankmiddag in het Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Op dinsdag 12 juli in het Bevrijdingsmuseum aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek: een Anne Frankmiddag speciaal voor kinderen van 10-14 jaar.

Het programma duurt van 14.00-15.30 uur en start met een vertoning van de film 'Het korte leven van Anne Frank' (Nederlands gesproken, Duitse ondertiteling). Daarna bezoeken de kinderen onder leiding van een gids de vaste tentoonstelling waar de thema's onderduiken en dagboeken worden herbeleefd.

Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Museumkaart geldig. Begeleidende (groot)ouders 5,00 euro. Reserveren noodzakelijk: 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Koor Ap/Art geeft optreden bij de Thornse Molen in Persingen

MILLINGEN - Koor Ap/Art uit Millingen aan de Rijn treedt zondag 10 juli op bij de Thornse Molen. Kom luisteren, genieten, meezingen, dansen, kijken, zonnen, drinken, eten enz.ovoort op deze bijzondere lokatie.

Het optreden van koor Ap/Art begint om 14:00 uur en zal tot ongeveer 16:30 uur duren. Onder de enthousiaste leiding van dirigent Frans Coerwinkel en begeleiding van onze vaste live-band gaat het koor een spetterend optreden verzorgen. De nummers die ten gehore worden gebracht, lopen uiteen van ‘Bohemian Rhapsody’ tot ‘Imagine’ van John Lennon, maar ook hoort men bijvoorbeeld het swingende ‘Turn the beat around’ en ‘Home’ van Dotan. Bij extreem slecht weer gaat het optreden niet door.

Provincie investeert twee miljoen in Bevrijdingsmuseum Groesbeek

GROESBEEK/ARNHEM – De directeur van het Nationaal Bevrijdingsmuseum Wiel Lenders heeft woensdagmiddag – tijdens de veteranenmiddag – laten weten dat eerder die dag de Provincie Gelderland 2 miljoen euro gaat investeren in het nieuwe museum.

Lenders liet weten bijzonder verheugd te zijn met deze provinciale bijdrage. "Wij zijn nu een jaar bezig met het werven van geld en nu al hebben we 4,1 miljoen euro bij elkaar, dat is twee derde van het totale bedrag", zo liet hij weten. "De provincie 2 miljoen, het V-Fonds 1,5 miljoen en de gemeente Berg en Dal had al eerder een bedrag van 600.000 euro toegezegd. Ook liet Lenders weten dat er in het nieuwe museum een aparte ruimte komt voor de veteranen. "Over 10 jaar zullen er nog maar weinigen zijn die de oorlog aan den lijve hebben meegemaakt, dus zullen wij van memorie naar historie moeten gaan", aldus Lenders, die verwacht dat het nieuwe en grotere museum in het voorjaar van 2019 geopend wordt.

Edelweisz sluit muziekseizoen af met Midzomerwijkconcert

Edelweisz tijdens het Midzomerwijkconcert van 2015

BERG EN DAL - Traditioneel sluit muziekgezelschap Edelweisz het muziekseizoen af met het Midzomerwijkconcert. Elk jaar vindt het concert plaats op een andere locatie in Berg en Dal. Dit jaar is het concert op vrijdag 15 juli in de Prins Mauritslaan in Berg en Dal.

Deze avond wordt het seizoen muzikaal samengevat. Zo komt een deel van het jaarconcert terug; drummer Niels van Laanen laat zijn spetterende drumsolo nog een keer horen. Tevens staat Caribbean Variation op het programma waarin dirigent Theo Jetten ook de steeldrumstokjes in handen neemt. Met een oud-collega van de Steelband van de Marinierskapel laat hij Caribische klanken horen. Natuurlijk heeft Edelweisz ook nieuwe muziek op de lessenaar staan. Het wordt een avond vol luchtige muziek waardoor zowel de muzikanten als de luisteraars al een beetje in vakantiestemming kunnen komen. Ook de leerlingen laten van zich horen tijdens dit concert.

Edelweisz tijdens het Midzomerwijkconcert van 2015

Het concert begint om 19.30 uur. Edelweisz houdt het graag informeel en om het vakantiegevoel snel te laten komen worden bezoekers uitgenodigd hun eigen tuinstoel mee te nemen en aan te schuiven. Dat maakt het nog gezelliger!V Meer informatie over Edelweisz staat op www.edelweisz-bergendal.nl.

Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met de bladluis

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal gaat met 15.000 larven van lieveheersbeestjes de strijd aan tegen de bladluis. Op het eerste oog zal er gedacht worden wat zijn dat voor een vieze beestjes, maar het zijn jonge lieveheersbeestjes, laat de ambtenaar Groen van de gemeente Berg en Dal Wouter van der Lest desgevraagd weten.

Onlangs zijn er 15.000 larven van lieveheersbeestjes uitgezet. De larven worden in linnen zakjes opgehangen in de buurt waar veel eiken en lindebomen staan, zoals op de Atelierweg in Groesbeek. Want daar is vooral de overlast van bladluizen. De larven zullen zelfstandig uit het zakje kruipen en op zoek gaan naar luizen. De larven zijn bij droog en rustig weer uitgezet en zijn erg agressief en zeer efficiënt in haarden (groep luizen bij elkaar). Per dag kan een larve ongeveer 50 tot 80 bladluizen opeten. De gemeente heeft er 15.000 uitgezet voor 750.000 tot 1.200.000 bladluizen. Afhankelijk van de temperatuur zullen na enkele weken lieveheersbeestjes verschijnen die ook van de bladluizen leven. De bladluizen kunnen bij de mensen jeuk en irritatie veroorzaken.

Dorpsbijeenkomst De Horst

DE HORST - Afgelopen dinsdagavond, 28 juni was er weer een algemene bijeenkomst van de wijkraad Samen op de Horst. In en om het dorpshuis De Slenk waren verschillende activiteiten georganiseerd en er was daarbij nog van alles te zien en te doen.

Voor de jeugd draaide er een film, was er muziek en de kinderen konden bij een vuurkorf marshmallows eten. De aanwezige ouders konden onder het genot van een drankje en zelfgemaakte hapjes genieten van de vuurkorf en bij praten over de laatste nieuwtjes van De Horst. Ook het grote schaakspel en het damspel waren opgebouwd. Het was leuk om te zien dat verschillende aanwezigen daarvan gebruik maakten.

De bijeenkomst stond in het teken van het samenkomen in de kern van De Horst. Iedereen was welkom en als je wat te eten en te drinken wilde meebrengen, was dat mogelijk. Het was een gezellige en geslaagde avond, waaraan kinderen, jongeren en ouderen hebben deelgenomen.

In het najaar wil de wijkraad weer een algemene bijeenkomst organiseren, waarbij ook weer iedereen welkom is. Het thema van die bijeenkomst is nog niet vastgelegd. Daarover zal in de volgende nieuwsbrief meer volgen. Mocht u meer over de wijkraad van De Horst willen weten, kunt u de laatste ontwikkelingen volgen op de site van de wijkraad: www.samenopdehorst.nl.

Historisch vervoer getrakteerd op defilé in Groesbeek

Peter Hendriks en Joop Verstraaten

Foto's: Peter Hendriks

en Joop Verstraaten

GROESBEEK – Zondagmorgen zijn de ruim 300 historische viertuigen, die op weg waren naar Millingen aan de Rijn in het centrum van Groesbeek bij het gemeentehuis, getrakteerd op een defilé. Het defilé werd afgenomen door burgemeester Slinkman, enkele wethouders, onder wie de kersverse wethouder Alex ten Westeneind en enkele raadsleden.

Peter Hendriks en Joop Verstraaten

De mooiste en oudste modellen van oldtimers kwamen voorbijrijden en de bestuurders alsmede de inzittenden konden gezien hun reacties het defilé erg waarderen. De organisatie van Historisch Vervoer Millingen had voor de 29ste editie van het Historisch Vervoer voor een speciale route gekozen. Alle deelnemende bejaarde voertuigen reden door elk dorp van de nieuwe gemeente Berg en Dal voordat ze in Millingen aankwamen. Onderweg hadden de oudjes al veel belangstelling, maar in Millingen kon men de voertuigen van dichtbij bekijken.

De oldtimerfans hebben hun hart weer op kunnen halen en hadden de dag van hun leven in Millingen aan de Rijn. Dit populaire evenement wist ook nu weer vele duizenden belangstellenden naar het Rijndorp te halen. Dit jaar stond het Historisch Vervoer in het teken van Citroen DS of te wel 'De Snoek', waarvan de eerste exemplaren 60 jaar geleden van de band rolden, en de BMW die 100 jaar bestaat. Alle merken waren in Millingen van de partij van groot tot klein, alsmede vrachtwagens en motoren die er alle al een heel leven hadden opzitten. Het volgend jaar wordt de 30ste editie gehouden van het Historisch Vervoer ook weer op de eerste zondag in juli.

Winkelwagenvandalisme blijft aanhouden in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Jongelui schijnen er momenteel in Groesbeek een sport van te maken om met winkelwagentjes capriolen uit te halen, wat op kunst begint te lijken.

In de nacht van zaterdag 4 op zondag 5 juni werd een winkelwagentje tussen een van de bewegwijzering borden gehangen op de rotonde op de rotonde bij de Kloosterstraat, Nieuwe Drulseweg en Hulsbroek. Enkele weken daarna was het weer het geval op dezelfde rotonde, maar toen werd daarbij het verwijzingsbord beschadigd.

Het afgelopen weekend zochten de winkelwagenvandalen het een stuk lager. Ditmaal werd een winkelwagentje op de Gooiseweg ter hoogte van de Frieselaan over een voorrangspaal bij een wegversmalling getrokken. Voor die tijd was er ook nog een bordje van 'De Mies' en van 'Breng' elders verwijderd, die ook aan het winkelwagentje bevestigd waren. Ditmaal leverde het winkelwagentje een gevaar op voor het verkeer in verband met het voorrang geven. Ook de politie tast in het duister over het motief van de daders en zal het winkelwagenvandalisme scherper in de gaten houden.

Bingo Senioren Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 5 juli is er bij de senioren weer een bingomiddag. De aanvang is om 14.00 uur.

De zaal is open vanaf 13.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39. De grote kaarten kosten zes euro en de kleine kaarten kosten een euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden. Te bereiken met de buurtbus. Bushalte bij het voorzieningenhart Op de Heuvel.

KBO Groesbeek De Horst zoekt versterking voor bestuur

GROESBEEK – KBO Groesbeek / De Horst doet een oproep aan de leden die iets willen betekenen voor de senioren van zowel Groesbeek als De Horst om het bestuur te versterken.

Volgens het bestuur zijn er onder de leden beslist personen, die met het organiseren van de diverse activiteiten een handje willen helpen. Door deel uit te maken van het bestuur kan men meehelpen om voor de senioren een leuke middag of avond te realiseren. Diegenen, die meer willen weten over onder andere wat de werkzaamheden exact inhouden, hoeveel tijd het kost, maar ook willen weten hoeveel genoegdoening het werk geeft, kunnen contact opnemen met Anny Eijmers: 024 3974606.

Moestuinbakken maken tuinen bij gasterij 't Groeske compleet

Foto: Kirsten Kuipers

GROESBEEK – Liefst twintig grote moestuinbakken zijn afgelopen donderdag gevuld met plantjes van gangbare groenten en kruiden: waterkers, radijs, diverse soorten sla, worteltjes, venkel, kervel, pompoen, courgette, selderij, Oost-Indische kers, peultjes, tuinbonen, aardbeien, bieten, citroenmelisse, basilicum, tijm, majoraan, oregano, rozemarijn, munt, peterselie en bieslook.

Projectleidster Kirsten Kuipers van Pluryn is blij dat zoveel mensen waaronder cliënten van Pluryn en vrijwilligers de handen uit de mouwen hebben gestoken om dit mooie project gerealiseerd te krijgen. De grote houten moestuinbakken zijn alle gemaakt door cliënten van 'Pluryn werkt'. In het park van 't Groeske zijn ook diverse fruitstruiken geplant: bessen, frambozen, bramen enzovoort.

Richard Kerkhoff heeft samen met zijn zoon Bram de laatste hand gelegd aan een smeedijzeren rozenboog die de ingang van het park op zal sieren. Het park en de tuinen zijn gerealiseerd om ook de cliënten van Pluryn te laten integreren. Verder is het voor de oudere is het een mooie bezigheid om de groenten en kruiden bij te houden, omdat de bakken op hoogte zijn gemaakt en bukken overbodig is. Het is de bedoeling dat het een biologische moestuin gaat worden, waarbij de hele oogst onbespoten zal zijn en voor het grote deel bestemd is voor Gasterij 't Groeske. Het is de bedoeling dat er elk jaar een oogstfeest zal worden gehouden voor alle vrijwilligers die aan dit mooie project hebben meegewerkt en nog werken, aldus Kirsten Kuipers.

Echtpaar zestig jaar getrouwd

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Burgemeester Slinkman heeft woensdagmorgen een bezoek gebracht aan het diamantenpaar The de Bruin (87) en Dien Verhoeven (85) in De Kloostertuin in Groesbeek.

Burgemeester Slinkman had een ingelijste trouwactie uit 1956 bij zich alsmede een prachtige bloementaart. Het stel leerde elkaar 64 jaar geleden kennen op de Heumense kermis, het was liefde op het eerste gezicht. Na vier jaar verkering te hebben gehad, trouwden The en Dien samen met de broer van The, Piet en de zus van Dien, Marie. Het was een dubbel huwelijk zoals men dat toen onder woorden bracht.

Het feest werd gevierd in café De Valk in Heumen. Daarna zijn The en Dien gaan inwonen bij de ouders van Dien in Heumen. In 1987 is het stel verhuisd naar Malden en sinds vier jaar wonen ze in het prachtige appartement aan de Kloostertuin en is The weer in zijn geboortedorp beland. Daar hebben ze zicht op het nieuwe winkelcentrum Bellevue en het marktterrein. Het diamanten paar heeft twee zoons gekregen en twee kleinkinderen. Helaas kan Dien zelf niet meer koken, maar maken ze gebruik van tafeltje-dekje. Dat is best goed, laat ze weten. Wat de gezondheid betreft, heeft Dien grote moeite met lopen. Terwijl The niet te klagen heeft. De hobby's zijn bingo en wandelen, zij het dat Dien de afstand in een rolstoel moet afleggen. Het feest wordt binnenkort gevierd met een etentje voor familie en kennissen.

Berg en Dalse veteranen in het zonnetje gezet

BERG EN DAL – De ruim dertig veteranen die met echtgenoten of een familielid aanwezig waren op de jaarlijkse veteranenmiddag in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 zijn woensdagmiddag in het zonnetje gezet.

Zij werden welkom geheten door directeur Wiel Lenders van het museum. "Over 10 jaar zijn er nog weinig veteranen die de oorlog meegemaakt hebben, dan moeten we van de Memorie naar de historie" aldus Lenders. Voor burgemeester Slinkman was het in Berg en Dal de eerste maal dat hij een dergelijke veteranenmiddag meemaakte. Hij was blij met zo'n grote opkomst en liet weten grote bewondering te hebben voor de veteranen. "Ieder van jullie heeft een grote bijdrage geleverd ver van huis. Op deze veteranenmiddag zijn we bij elkaar gekomen om ervaringen te delen en elkaar te ontmoeten. Wij (heel Berg en Dal) zijn jullie dankbaar, want de wereld zou er heel anders uitgezien hebben als jullie er niet waren geweest. Daarom zetten wij jullie graag in het zonnetje. Elke oorlog en missie gaat langzaam voorbij in de tijd, daarom zijn jullie verhalen ook zo belangrijk", besloot Slinkman zijn toespraak. Vervolgens spraken kapitein ter zee mr. drs. Michel Loof en adjudant Rob Walgien van de Marchaussee de aanwezigen toe. Beiden zijn ook veteraan en vertelden over hun ervaringen. Daarna werd er gezellig nagepraat onder het genot van een hapje en een drankje.

Plus-eigenaar Nico de Witt: 'Streven is in november te heropenen'

BEEK – Op tafel ligt een bouwtekening van het ambitieuze project waarmee Nico al langere tijd bezig is. Buiten het feit dat hier nogal wat visie en draagvlak voor nodig is, getuigt dit project ook van durf, flexibiliteit en puur ondernemerschap. En dat is Nico; een ondernemer pur sang.

Het werd hem in de genen meegegeven. 'Mijn vader was pas dertien toen hij in het kruidenierswezen begon en in de voetsporen van zijn vader trad en ook ik volgde in mijn vaders voetsporen', aldus Nico de Witt, spil van de grootse verbouwing van Nico de Witt Plus supermarkt te Beek. Nico: 'De reden van onze verbouwing is dat we een nog groter assortiment uit de regio willen aanbieden. Nu verkopen wij in onze Plus onder andere rundvlees dat uit Groesbeek komt, en veel fruit halen wij uit Leuth, maar we willen onze klanten nog meer bieden. Zo gaan we straks in onze vernieuwde winkel ook zelf verse noten branden'.

Bij Plus staan de klant, duurzaamheid en betrokkenheid centraal. Nico: 'Ook wat duurzaamheid betreft willen wij vooruitstrevend zijn. Straks zal onze winkel volledig voorzien zijn van led-verlichting, en zal er vloerverwarming zijn gerealiseerd waarbij er warmte uit onze koelinstallatie zal worden gebruikt.'

Het streven is in november te heropenen, maar dan moet er niets tegen zitten. Één ding staat wel vast: de heropening zal zeker een feest worden! Op de hoogte blijven? Kom eens langs aan Waterstraat nr. 27 in Beek, kijk op www.plus.nl/Nico_de_Witt_Plus of volg Plus Nico de Witt op facebook.

Groot muziekspektakel tijdens de 100ste 4daagse in Groesbeek

GROESBEEK - In het kader van de 100ste 4daagse verzorgt Omroep Berg een Dal twee dagen lang een groot muziekspektakel op het marktterrein in Groesbeek. Woensdag 20 juli zal wethouder Fleuren om 19.00 uur het gebeuren officieel openen.

Aansluitend zal er een 'Hollandse Muziekavond' plaatsvinden. Vanaf een podiumtrailer vinden er diverse optredens plaats van onder andere Smartlappenkoor Ochaarm, Gerrie Liebers, Eline Vissers, Helen Liebers, Hemmie Hermsen, Marcel van Kempen, Martijn Schmiermann en als hoofdact de bekende feestdj Danny. Van het gebeuren worden tv-opnames gemaakt.

Donderdag 21 juli tijdens de 'Dag van Groesbeek' vinden er op het '4daagse Muziekspektakel' van 10.00 tot 17.00 uur live optredens plaats van onder andere Sherana, John Enter, John Grey, Rick Krete, Gebroeders Knipping, Janneke de Roo, Helen Liebers, Marco de Hollander en Theo van Blitz. Het geheel wordt muzikaal gelardeerd door dj Mark – Gewoon Gezellig. Zij allen zullen de duizenden 4daagselopers oppeppen om de zware loop van de Zevenheuvelenweg te vergemakkelijken.

De presentatie van deze dag is in handen van Twan Vissers, Herman de Bruin en Vera Driessen en wordt live op TV Berg en Dal uitgezonden. Iedereen is welkom op het terras en de toegang van beide dagen is gratis! Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Berg en Dal.

Bloemisterij Roos Groesbeek gaat voor vernieuwing!

GROESBEEK - Van 11 tot en met 21 juli zijn wij gesloten in verband met het verbouwen van onze winkel. Verrassend, verfrissend en vernieuwend, dat wordt het!

Iedereen wordt van harte welkom geheten vanaf vrijdag 22 juli in onze vernieuwde winkel. Uiteraard starten wij die vrijdag natuurlijk ook met de verkoop van de gladiolen voor de uitloop van de 100e Nijmeegse vierdaagse! "We kijken er enorm naar uit", aldus Paulien en Roos. Bloemisterij Roos, Molenweg 1a in Groesbeek.

Hugo de kleine gastheer van Hampshire Hotel – Holthurnsche Hof

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Vrijdagmiddag is in het Hampshire Hotel – Holthurnse Hof in Berg en Dal de nieuwe kleine gastheer 'Hugo' gepresenteerd door general manager Peter Vos.

De charmante en sympathieke robot 'Hugo' spreekt liefst 19 talen, beschikt over twee camera's en software voor gezichtsherkenning, zodat hij de gasten tot zes maanden kan herinneren. De gasten worden bij binnenkomst begroet door de kleine gastheer van slechts 57 centimeter groot en kan een aantal taken van het receptiepersoneel uitvoeren zoals het overhandigen van sleutelkaarten.

Ook kan 'Hugo' de gasten vertellen hoe ze met de bus bij een museum kunnen komen of wat een taxi naar Schiphol kost. Maar ongetwijfeld zullen ook kinderen van de kleine 'Hugo' kunnen genieten en kan hij op verzoek een dansje maken. Het personeel van Hampshire maakte zich al zorgen, omdat zij bang waren dat hij personeel zou gaan vervangen. Op die vraag liet Hugo zelf weten dat hij alleen maar een aanvulling is bij de balie, in de vergaderruimte om vergaderingen te begeleiden of een PowerPoint presentatie te geven. General manager Peter Vos liet weten dat 'Hugo' een welkome collega is die op diverse fronten assistentie kan verlenen "We houden technische innovaties die we kunnen toepassen in de hotelbranche nauwlettend in de gaten. Hugo is een schakel in de wereldwijde ontwikkeling van humanoïde robots", aldus Peter Vos. Wethouder Sylvia Fleuren zou bij de presentatie aanwezig zijn, maar heeft af moeten bellen.

Geen planschade voor bewoners Hoflaan 2b in Groesbeek

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur kent geen planschade toe aan de bewoners van een woning aan de Hoflaan 2b in Groesbeek. De bewoners hebben gesteld dat zij schade hebben geleden door de uitvoering van het bestemmingsplan Centrum Groesbeek.

Het uitzicht en privacy is volgens de bewoners verminderd, alsmede is er toename van geluidsoverlast en lichthinder door de centrumbebouwing. Door al deze zaken is er sprake van waardevermindering van hun onroerend goed. Uit een opgesteld planschadeadviesrapport blijkt dat er slechts in geringe mate schade en overlast is ontstaan qua privacy, bezonning en uitzicht, dat geven ook burgemeester en wethouders toe.

De waardevermindering van de woning is getaxeerd op 5.000 euro en is daarmee lager dan het maatschappelijk risico. Ook het betaalde drempelbedrag van 300 euro om de behandeling van de aanvraag in gang te zetten, krijgen de bewoners niet terug, omdat niet positief beslist is op hun aanvraag.

Kermistoernooi PV Beek

BEEK - Kermistoernooi bij PV Beek betekent: gezelligheid met heerlijke oliebollen, gebakken door ons aller Ine Gout, deelnemers die er allemaal voor gaan om een persoonlijke overwinning te behalen, want dit was een mêlee-toernooi.

Dat betekent dat je aan het begin een nummer trekt en dat je telkens met een andere medespeler een team vormt. De plus-en minpunten tellen wel persoonlijk en geldt voor alle drie de partijen, die gespeeld worden. Dat maakt de uitslag wat minder voorspelbaar en daardoor is het een uitdaging om met een nieuwe medespeler toch een team te zijn. Met tweeëntwintig spelers betekende dit dat er ook teams van zes personen werden gevormd, maar dat maakte eigenlijk niet echt verschil. Het was weer een heel leuk toernooi.

Henk Gunsing ging met de eerste prijs strijken met drie gewonnen partijen. Albert Janssen had de tweede prijs en de derde plaats was voor Jan Goud. Natuurlijk werden de winnaars weer op de gevoelige plaat vastgelegd. Een leuke dag was ten einde.

550 euro op bingoavond Groesbeek

GROESBEEK – Op de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek is donderdagavond 7 juli als alles mee zit 550 euro in de wacht te slepen.

De hoofdprijs is 250 euro, terwijl er in de jackpot een bedrag van 300 zit. Het bingospel begint om 20.00 uur terwijl de grote zaal van De Mallemolen al om 19.00 uur geopend is. De opbrengst komt geheel ten goede aan zes Groesbeekse verenigingen. Iedereen is op deze avond welkom.

Gemeente besteedt onderhoud asfalt uit aan Mouwrik

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur van Berg en Dal heeft het onderhoud van asfaltwegen in de gehele gemeente Berg en Dal uitbesteed aan Mouwrik Waardenburg Oost B.V. voor een bedrag van 264.000 euro.

Van de vijf bedrijven die aan de inschrijving hebben meegedaan was Mouwrik de goedkoopste. In vergelijking met de duurste inschrijver scheelde het 100.000 euro. De onderhoudswerkzaamheden bestaan uit het repareren van scheuren, gaten en deklagen waar nodig herstellen et cetera.

Buurtsoepie in de gemeente

REGIO - Buurtsoep, soep gemaakt voor en door buurtbewoners, voor iedereen toegankelijk, naast een goed gevulde kop soep met stokbrood ontmoet je andere wijkbewoners en dorpsgenoten. Inmiddels wordt er op heel veel plekken in de gemeente Berg en Dal soep voor elkaar gekookt.

De soep is voor iedereen toegankelijk en voel je ook welkom in een andere deel van het dorp. Er wordt een kleine bijdrage van drie euro gevraagd. Op de meeste plaats een is koffie of thee na de soep bij de prijs inbegrepen. Een overzicht van de buurtsoep in Berg en dal:

Op de Heuvel, Ericastraat 27, iedere maandag om 12.00 uur soep, inloop vanaf 11.00 uur

Berg en Dal, Kerstendal, iedere eerste maandag van de maand soep om 12 uur

Breedeweg, Buurtmarkt Breedeweg, iedere dinsdag om 12.00 uur soep in de Buurtmarkt.

Op de Paap, paap 1, iedere laatste donderdag van de maand soep

Kulturhus Beek, roerdompstraat 6, elke woensdag om 12.00 uur, andere dagen wisselend lunch of maaltijd.

Kulturhus Ooij, lunch op woensdag, maaltijd op vrijdag, ook voor drie euro.

Bedevaart naar Kevelaer

GROESBEEK - Dit jaar is de bedevaart op dinsdag 9 augustus. De kosten zijn 10,00 euro, graag contant te betalen. Het programma mag bekend zijn van vorige jaren.

De bussen vertrekken 's middags om 17.00 uur weer uit Kevelaer vanaf de Peter Pumpeplatz. Pastor Van Gestel zal voorgaan in de mis, in het lof en in de kruisweg. Leden van de koren, enkele solisten en fanfaremuziek luisteren de diensten op.

Vertrektijden en opstapplaatsen:

9.30 uur Kerk Berg en Dal        

9.45 uur Kerk De Horst

10.00 uur Kerk centrum

10.00 uur Kerk Breedeweg

Opgeven is noodzakelijk. De opgave-adressen voor deelname en misintenties (gratis):

Dhr. S. Meilink Fretstraat 15

Dhr. H. Janssen Grafwegen 10

Mw. W. Bleize Jonkershof 38

Mw. A. Roelofs Oude Kleefsebaan 38

Dhr. G. van Doorn Paulus Potterweg 38

Pastoraal centrum Kloosterstraat 2

Pastorie Breedeweg Sint-Antoniusweg 2

Ook vóór en na de missen in de kerken kan nog worden opgegeven tot uiterlijk 31 juli. Dit in verband met de reservering van de bus(sen). Bij aanmelding het geld bijvoegen in een envelop met alle namen op of in de envelop.

Spionagetraining in museum

GROESBEEK - Volg op woensdag 13 juli in het Nationaal Bevrijdingsmuseum aan de Wylerbaan 4 een spoedcursus om spion te worden! Speciaal voor kinderen van 8-12 jaar.

Kinderprogramma van 14.00-15.30 uur over spionage en geheimschrift in de oorlog en ga na afloop met een diploma naar huis! Standaard tarieven. Museumkaart geldig. Begeleidende (groot)ouders 5,00 euro. Reserveren noodzakelijk: 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Landschapskunstwerk Open bij Thornsche molen wordt wildernis

WERCHEREN – Een rustplek voor wandelaars of fietsers die gebruik maken van de Boerenwandelroute, zo wordt het kunstwerk bij de Thornsche molen Querdam gepromoot op de internetsite.

Het landschapskunstwerk is enkele jaren geleden op 24 juni ingezaaid. Het gras heeft gedaan wat het moest doen en dat is groeien en heeft er een wildernis van gemaakt. Van een rustplek wat eigenlijk de bedoeling was van dit landschapskunstwerk is momenteel geen sprake. Het Open kunstwerk is niet meer zodanig te herkennen.

13 / 32

14 / 32

15 / 32

Stichting Schuldhulpbuddy zoekt hulpvragers

BERG EN DAL - De Stichting SchuldHulpBuddy Berg en Dal biedt kosteloos praktische ondersteuning aan mensen in Berg en Dal die in financiële problemen zijn geraakt. Nu op 25 juni elf buddy's hun opleiding hebben afgerond, kan het werk beginnen en kunnen hulpvragers zich melden.

Heeft u schulden? Bedenk dat u niet de enige bent, want er zijn heel veel mensen die in de schulden zijn geraakt. Schaam u niet. Het kan namelijk iedereen overkomen. U kunt een grote terugval van inkomsten hebben, als u werkloos raakt, of als u gaat scheiden of uw partner komt plotseling te overlijden en u mist zijn/haar inkomen. Schakel zo snel mogelijk hulp in. Stichting SchuldHulpBuddy Berg en Dal kan u hierin ondersteunen.

"Wij hebben vrijwilligers, buddy's genaamd, die u willen helpen om uw administratie weer op orde te krijgen. Ze maken met u een overzicht van uw schulden. Afhankelijk van uw vraag kunnen we u helpen budgetteren, met u onderzoeken hoe u met minder geld kunt rondkomen, meegaan naar instanties of u doorverwijzen indien nodig."

Werkwijze: De hulpvrager meldt zich bij Schuldhulpbuddy met een vraag op het gebied van financiele schuldproblematiek en onderzoekt of zij hierin een begeleidende rol kan vervullen. Hierna zal er een buddy en een reserve buddy worden toegewezen die de hulpvrager zullen gaan begeleiden. De hulpvrager is en blijft zelf verantwoordelijk voor alle te nemen stappen in het begeleidingstraject.

Hulp nodig? Kijk op www.schuldhulpbuddy.nl wat onze organisatie u te bieden heeft in Berg en Dal of meldt u aan via 06 130817 34 of via info@sshb.nl.

KBO-leden uit Ooij vermaken zich prima in Den Bosch

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – Donderdag 30 juni zijn in totaal 60 leden van KBO Ooij vertrokken per touringcar naar den Bosch voor het jaarlijkse uitstapje. In Rosmalen werd al een voorproefje genomen op de Bossche specialiteit, daar werd koffie gedronken met een Bossche bol.

In de binnenstad van Den Bosch aangekomen, werden de Ooijse KBO-leden ingescheept in rondvaartbootjes voor een tocht over de Binnendieze, die gedeeltelijk onder het centrum doorloopt. Ervaren gidsen gaven duidelijke uitleg over de Binnendieze en Den Bosch.

Onderweg werd ook volop gezongen 'Dat gaat naar Den Bosch toe', maar daar waren ze al. Bij terugkomst waren de gasten uit Ooij enige tijd vrij. Velen van hen hebben een bezoek gebracht aan de kathedraal Sint–Jan. Anderen bezochten een andere bezienswaardigheid of gingen winkelen. Het weer liet wat te wensen over; de gehele dag bewolkt met af en toe een buitje regen. Het jaarlijkse uitstapje werd in zalencentrum 'De Zon' in Overasselt afgesloten met een diner.

Vierdaagse-souvenirs te kust en te keur bij VVV Groesbeek

GROESBEEK - Het VVV-kantoor aan het Dorpsplein in Groesbeek lijkt wel een 4Daagse-vesting van alle 4Daagse-souvenirs die er in het knusse kantoor zijn uitgestald.

Naast de Groesbeekse en Berg en Dalse souvenirs is er een breed assortiment van 4Daagse-herinneringen. Naast de gebruikelijke 4Daagse-vlaggen en -vlaggetjes op stok alsmede de zilveren gladiool als hanger of speld, heeft ook de Tinnen Roos uit Millingen aan de uitbreiding van assortiment bijgedragen. Met de populaire tinnen beeldjes op voet van 'Kareltje', 'Anna'' en de 'Sint Steven' zijn er ook sleutelhangers met de 4Daagse-schoen, diverse speldjes en 4Daagse-kruisjes als speld of hanger.

Het bijzondere in de collectie van 4Daagse-souvenirs zijn wel de echte zilveren bedels van de 4Daagse met 30, 40, 50 en 100 kilometer erop. Daarnaast zijn ook zilveren hangers met 4 kruisjes of 4 kroontjes verkrijgbaar, alsmede bedels van de Waalbrug, 4Daagse kruisjes en gladiool.

De nieuwe trend van dit jaar zijn ook de 4Daagse-schildjes, die aan de deur bevestigd kunnen worden en speciaal voor de puzzelaars de 4Daagsepuzzel, ook bij de Groesbeekse VVV te koop. Herman Oolbekkink van het VVV-kantoor Groesbeek is in zijn nopjes met zo'n groot assortiment 4Daagse-souvenirs en naar verwachting komt er nog meer de kant van Groesbeek op, aldus Herman Oolbekkink. Hij verwacht de komende weken een drukte van jewelste in het VVV-kantoor van Groesbeek. Wat zou je verder weghalen, terwijl het dichtbij ook kan, zo zullen de toeristen die Groesbeek aandoen, gaan denken.

Seniorenzwemmen op de tocht

GROESBEEK – Het seniorenzwemmen in Groesbeek staat op de tocht. Al jaren zwemmen de senioren elke donderdagmorgen in zwembad De Lubert onder deskundige begeleiding om de senioren de gelegenheid te geven te bewegen in het water.

Om de kosten van het zwemmen zo goedkoop mogelijk te houden, heeft KBO Groesbeek/De Horst al een aantal jaren hand– en spandiensten verricht. De gemeenteraad van Berg en Dal heeft echter bepaald dat het college nog wel bevoegd blijft voor uitvoeringsmaatregelen en de eindverantwoordelijkheid voor het zwembad behoudt. Maar de beheerder van het zwembad zal diverse zaken van de gemeente overnemen. Hoe dat zal gaan gebeuren is momenteel niet bekend.

Het zwembad zal ook moeten regelen wat er met het seniorenzwemmen gaat gebeuren. In ieder geval verdwijnt hiermee de rol van de KBO. De verkoop van de 10-baden kaart is inmiddels al stopgezet. Iedereen die nog beschikt over een 10-badenkaart kan deze nog tot half juli gebruiken voor het donderdagmorgenzwemmen, daarna is dit zwemmen afgelopen. De resterende baden kunnen tot 1 september 2016 opgemaakt worden op uren dat er vrij zwemmen is in De Lubert. Het lot van het seniorenzwemmen is momenteel in handen van het beheer van het zwembad.

Onderzoek naar asfalt op Hulsbroek en Nieuwe Drulseweg

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Op verzoek van de gemeente Berg en Dal heeft maandag een onderzoek plaatsgevonden naar de toestand van het asfalt op de Hulsbroek en de Nieuwe Drulseweg in Groesbeek.

Omac uit Waardenburg heeft om de 68 meter met een diamantboor gaten geboord in het asfalt met een omtrek van 110 millimeter en 22 centimeter diep. De ronde stukken die eruit geboord zijn, zullen door Koac uit Vught worden onderzocht of het asfalt herbruikbaar is. Het gat dat er door de boring is ontstaan werd direct weer opgevuld met zand en koud asfalt.

De medewerker liet desgevraagd weten dat als er geen teer in het asfalt aanwezig is, het hergebruikt kan worden. Hij vermoedt dat er zowel in het asfalt van de Hulsbroek als de Nieuwe Drulseweg geen teer aanwezig is; onderzoek zal dit definitief moeten uitwijzen", aldus de medewerker. De gemeente wil in de nabije toekomst de Hulsbroek en de Nieuwe Drulseweg opnieuw gaan asfalteren, omdat het asfalt momenteel op diverse plaatsen slecht aan het worden is.

Snel nieuwe baan voor ex-wethouder Ria Barber?

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BEEK – De bewoners rondom basisschool De Biezenkamp zullen woensdagmorgen wel gedacht hebben, dat de scheidende wethouder van de gemeente Berg en Dal Ria Barber snel een nieuwe baan gevonden had. Echter niets was minder waar.

Ria verrichtte haar laatste officiële daad en opende de speelwei tegenover de leerlingen van De Biezenkampschool in de hoop dat de baasjes de speelwei niet meer gebruiken als uitlaatplaats voor hun honden. Nadat - de zelfgemaakte - bordjes tegen de hondenpoep waren onthuld togen de kinderen de wijk in om huis aan huis een flyer af te geven en in de brievenbus te deponeren om de wijkbewoners er nogmaals op te attenderen geen hondenpoep in de speelwei achter te laten. Ook daarmee ondersteunde Ria de wens van de kinderen en ging meeflyeren. De mensen die dachten dat Ria Barber folders aan het rondbrengen was, hebben het helemaal mis; zij deed goed werk wat door de kinderen bijzonder werd gewaardeerd.

Speeltuinconcert Jubilate Deo

BREEDEWEG - Op donderdag 14 juli vindt het jaarlijkse speeltuinconcert plaats in speeltuin D’n Hommel aan de Kruksebaan in de Breedeweg. Sinds jaar en dag sluit fanfare Jubilate Deo met dit concert het muzikale seizoen af en luidt hiermee het begin van de zomervakantie in.

Naast het fanfare-orkest en de slagwerkgroep zullen ook het leerlingenorkest en de blokfluitgroep op dit concert te horen zijn. Het concert begint om 19:00 uur. Bij slecht weer wordt het concert verplaatst naar verenigingsgebouw De Sleutel.

Muziek! Iets voor jou? Tijdens het speeltuinconcert bestaat er voor geïnteresseerden ook de mogelijkheid om zich te laten informeren over het volgen van muzieklessen bij Jubilate Deo. Fanfare Jubilate Deo heeft altijd plek voor nieuwe muzikanten. Om muziekles te volgen bij Jubilate Deo is geen muzikale voorkennis nodig. Iedereen, jong of oud, kan instromen op zijn eigen niveau. Jubilate Deo biedt lessen aan voor alle blaas- en slaginstrumenten die bij een fanfare voorkomen.

Tevens zal er in september bij voldoende animo weer gestart worden met een nieuwe blokfluitgroep. Voor de allerjongste jeugd (vanaf groep 4) wordt hier spelenderwijs een basis gecreëerd om muziek te maken. Meer informatie staat op www.jubilatedeo.nl of informeer ernaar op het speeltuinconcert bij een van de leden.

Wijkagent André Vreemann met pensioen

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Van sergeant in het leger is André Vreeman in 1975 in dienst getreden bij het korps Rijkspolitie. Na de opleiding in Horn werd hij gestationeerd in het Rijndorp Millingen aan de Rijn. Het nieuwe politiebureau aan de Heerbaan was net geopend.

"In totaal hebben we daar met zeven collega's gewerkt", aldus Andre. Anno 2016 moet Millingen het doen met 1 wijkagent, Jeroen Caerteling. Het bureau was in de jaren '70 dagelijks geopend van 09.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur. Nu moet je een afspraak maken als er iets is, dat is het grote verschil. Toentertijd konden we alles aanpakken tegenwoordig moet je keuzes maken, omdat de mankracht en tijd ontbreekt, ook dat is een behoorlijk verschil."
"In de jaren 80 ging het bureau in Millingen dicht en verhuisden wij naar het bureau aan de Rijksstraatweg in Beek." Kort na de verhuizing werd er een prachtig nieuw bureau gebouwd aan de Hazeldonklaan eveneens in Beek. In 1994 werd André na weer een reorganisatie wijkagent. Hij had elke dinsdagavond spreekuur in het gemeentehuis in Millingen. Op het gemeentehuis van zowel Millingen als Ubbergen konden de inwoners bij de balie van burgerzaken een afspraak maken voor contact met hem.
Vier jaar geleden werd André wijkagent in Groesbeek-Noord en weer 2 jaar later werd het Groesbeek -Centrum-Noord. In al die jaren in Millingen en Ubbergen wijkagent te zijn geweest was het wel lastig om over te stappen naar Groesbeek. "Ik was echter snel gewend in het Groesbeekse. Ik heb me zowel in Millingen, Ubbergen als de laatste jaren in Groesbeek altijd zoveel mogelijk onder de mensen begeven. Respect hebben voor elkaar dat is het allerbelangrijkst", daar is André van overtuigd. "Politiewerk betekent dat je mensen bekeurt of aanhoudt, als je daarna gewoon respectvol met elkaar om gaat, is er weinig aan de hand", vindt hij.
"In heb de laatste jaren in Groesbeek een prachtige tijd gehad, vooral in Groesbeek-Noord De Stekkenberg." André vindt het jammer dat ze op Noord bij Germania niet in de rij staan om het sportpark op te sporten. Het is een geweldige vereniging voor de wijk, waar elke dag van de week wel iets te doen is.
"Er is de laatste jaren heel wat nieuwbouw gepleegd op De Stekkenberg, wat weer zorgt voor veel jeugd. Ik hoop dat die jeugd naar Germania trekt, dat heeft de club verdiend. Het is bovendien het mooist gelegen sportpark. dat ik ken in de hele omgeving", aldus André. "De bewoners van de Stekkenberg heb ik leren kennen als geweldige mensen. Voor een wijkagent is het prima werken in Groesbeek-Centrum-Noord."
André heeft woensdag 29 juni afscheid genomen van zijn collega's. Een officieel afscheid is niet aan André besteed en komt er dus niet. Wijkagent Patrick van der Wal gaat de wijk van André overnemen exclusief de winkels en de appartementen in het centrum. Wijkagent David Strankinga wordt de wijkagent voor het hele Groesbeekse centrum en alle ondernemers. Wijkagent Martin Bekkenk is aanspreekbaar voor de wijk Groesbeek-Zuid (Breedeweg en De Horst), de voormalige wijk van Patrick van der Wal.

Ondernemer in toeristische sector moet betere ambassadeur worden

BERG EN DAL – Een van de projecten die zijn beschreven in het landschapsontwikkelingsplan 2015 'Landschap voor iedereen', is het ontwikkelen van een netwerk voor gastheerschap. Met als doel dat de ondernemers in de recreatieve en toeristische sector betere ambassadeurs van natuur en landschap gaan worden.

Met het houden van twee excursies / netwerkbijeenkomsten voor de sector in hun medewerkers hoopt men 2 tot 4 aantrekkelijke natuurarrangementen te kunnen realiseren. De kosten voor dit project bedragen 5.500, waarvan 1.500 euro voor rekening komt van de Ster. Het is de bedoeling dat Via Natura het project gaat uitvoeren. Volgens Via Natura is er voor de verlevendiging en verdieping voldoende belangstelling. Het college is akkoord met het krediet van 4.000 euro voor dit voor de toeristische sector belangrijk project.

Schutterij OEV valt in de prijzen

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - Schutterij OEV uit Millingen aan de Rijn heeft zondag 26 juni met een groot gezelschap deelgenomen aan de Kringdag De Liemers in Pannerden die georganiseerd werd door Schuttersgilde Claudius Civilis.

Het bijzondere was dat de gehele schutterij van OEV de oversteek per fiets gemaakt hebben. Daar hebben ze meegedaan aan de mars en defilé wedstrijden. Ook de kleinste majorettes van OEV hebben hun beste beentje voorgezet en hebben de gehele mars uitgelopen. Voor hen waren er helaas geen wedstrijden meer. Ondanks de regen konden er toch nog heel wat wedstrijden doorgaan. Voor OEV was het een bijzondere dag omdat zij in Pannerden flink in de prijzen is gevallen te weten; 3e prijs bij de mars, defilé 1e prijs, het beste tamboerkorps en daarnaast werd de linkervleugel eraf geschoten bij het koninginnenschieten door Wendelien Janssen. Bij het schieten werden alle korpsprijzen met een eerste prijs beloond, waaronder pistool, kruisboog en luchtgeweer. Ook het jeugdkorps van OEV behaalde een eerste prijs.

Bij het individueel schieten werden de volgende prijzen behaald:
Luchtgeweer; 2
e prijs Jeffrey Makaaij, luchtpistoot 1e prijs Michael Makaaij, 2e prijs Jeffrey Makaaij, 3e prijs Dimitry Janssen.
Kruisboog; 1e prijs Sascha Bekker, 2e prijs Hetty Groothuizen, 3e prijs Alexander Janssen.
Jeugd individueel; 1e prijs Sander Hendriks, 2e prijs Wesley Tissen en 3e prijs Antoinette Lelie.

OEV ging vervolgens gepakt en gezakt en met een goed gevoel weer naar Millingen waar onder het genot van een natje de kringdag nog eens werd doorgenomen en werden de prijswinnaars nog in het zonnetje gezet.

Al ruim 4 miljoen voor nieuwbouw Bevrijdingsmuseum

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Op woensdag 29 juni hebben de Provinciale Staten van Gelderland ingestemd met het voorstel van Gedeputeerde Staten om 2 miljoen te investeren in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Naast 300.000 voor de eerste vernieuwing van de presentatie-units gaat het om een reservering van 1,7 miljoen voor de nieuwbouw.

Het voorstel is onderdeel van de voorgenomen versterking van het Herinneringstoerisme in de provincie Gelderland. De inzet daarbij is samenhang, samen-werking, kwaliteit en publieksbereik van het erfgoed WO2.

Directeur Wiel Lenders is bijzonder verheugd. Vorige week werd al bekend dat ook het vfonds (Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) een bijdrage aan het nieuwe museum wil leveren voor een bedrag van € 1.5 miljoen. Dit fonds is actief en betrokken bij diverse projecten die de democratie, mensenrechten en de internationale rechtsorde stimuleren. Het vfonds wil daarmee het maatschappelijk debat over de waardering voor veteranen, vrijheid, vrede en veiligheid op gang brengen en houden.

Het Bevrijdingsmuseum heeft al bijna 30 jaar een bewezen exploitatie met een sterk zelfverdien-model. Het nieuwe museum zal groeien in omvang van 2.250 naar 3.000 m2. Centraal staat het grensoverschrijdende vrijheidsverhaal van de Tweede Wereldoorlog, de aanloop, wederopbouw en de relatie met de actualiteit rond vrijheid, democratie en mensenrechten. Het vizier zal daarbij gericht worden op authenticiteit, beleving en interactie in de museale presentatie.

Het museum zal ook een forse internationaliseringsslag maken en zich mede daardoor, behalve op de regio, het nationale niveau, Europa en de Angelsaksische landen, ook sterk op het gebied van Nordrhein-Westfalen richten. Het streven is om het nieuwe museum operationeel te hebben voor het begin van de 75-jarige vieringen en herdenkingen van WO2 (die starten vanaf D-Day juni 2019). Het publieksbereik van het nieuwe museum zal een positieve impuls geven aan cultuur, educatie en economie. Het museum zoekt daarbij naar een optimale samenwerking binnen vooral het Landelijke Platform WO2, Provincie Gelderland, de Liberation Route Europe en het Rijk van Nijmegen.

Nu de Provincie Gelderland en het vfonds bekend hebben gemaakt het nieuwbouwproject substantieel te willen steunen komt de actuele stand van de fondswerving van het Bevrijdings-museum, inclusief de bijdrage van 600.000 van de Gemeente Berg en Dal, op 4.1 miljoen euro. Daarmee is in ruim een jaar tijd ca. 2/3 van de geplande investering van € 6.5 miljoen gegenereerd. Het Bevrijdingsmuseum is zeer tevreden met deze ontwikkeling en maakt zich op voor het afrondende traject van de fondswerving zodat de nieuwbouw, die geheel in het teken zal staan van de zo belangrijke vrijheidsboodschap, gerealiseerd kan worden.

Bevrijdingsmuseum ontvangt uitmuntend Tripadvisor-certificaat

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek heeft bekendgemaakt dat TripAdvisor® haar een Certificaat van uitmuntendheid heeft toegekend. Het certificaat wordt voor de zesde keer uitgereikt aan bedrijven die het afgelopen jaar uitstekende reizigersbeoordelingen op TripAdvisor hebben ontvangen.

Onder de ontvangers van een Certificaat van uitmuntendheid bevinden zich museale instellingen, accommodaties, eetgelegenheden en attracties uit de hele wereld die constant een goede klantervaring bieden. "Met het Certificaat van Uitmuntendheid eert TripAdvisor horecabedrijven die constant lof en hoge waarderingen van reizigers krijgen", aldus Heather Leisman, Vice President van Industry Marketing van TripAdvisor. "Met behulp van deze erkenning kunnen reizigers gelegenheden boeken die doorlopend goede service bieden. TripAdvisor biedt reizigers het vertrouwen dat ze de juiste boekingsbeslissingen maken en is hier trots op."

Het Certificaat van uitmuntendheid houdt rekening met de kwaliteit, kwantiteit en recentheid van de beoordelingen die in de afgelopen 12 maanden door reizigers op TripAdvisor zijn ingediend. Om in aanmerking te komen, moet een bedrijf een algemene TripAdvisor-bollenwaardering van ten minste 4 van de 5 hebben, een minimumaantal beoordelingen hebben en ten minste 12 maanden op TripAdvisor vermeld staan.

TripAdvisor

TripAdvisor is de grootste reiswebsite ter wereld, waarmee reizigers de perfecte reis kunnen plannen en boeken. TripAdvisor biedt advies van miljoenen reizigers, een groot reisaanbod en hulpmiddelen voor het plannen van een reis met rechtstreekse links naar boekingsfuncties, waarbij honderden websites worden doorzocht om de beste hotelprijzen te vinden. Websites met het TripAdvisor-merk vormen de grootste reiscommunity ter wereld, met 340 miljoen unieke bezoekers per maand en 350 miljoen beoordelingen van en meningen over 6,5 miljoen accommodaties, restaurants en attracties. De websites zijn actief in 48 markten over de hele wereld. (Meer informatie staat op www.bevrijdingsmuseum.nl; Facebook: /Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijding).

Met bosbessenlikeur van slijterij Theo Borgers makkelijk over finish

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De Groesbeekse Vierdaagse lopers van de Nijmegse4Daagse krijgen op de laatste dag - enkele kilometers voor de finish - een bosbessenlikeurtje aangeboden op de rustplaats tegenover de Unionvelden. Slijterij Theo Borgers heeft van deze bekende Groesbeekse likeur enkele flessen ter beschikking gesteld.

Het idee is afkomstig van Sjaak Pouwels, voorzitter van wandelsportvereniging De Bosbesjes. Ieder jaar neemt hijzelf een fles bosbessenlikeur mee op de laatste dag, maar omdat het de 100ste 4Daagse is, wil hij alle Groesbeekse lopers ervan laten mee genieten. Theo van slijterij Borgers gaf ook enkele flessen van deze gezonde Groesbeekse likeur, evenals De Bosbesjes zelf. De Groesbeekse wandelaars zullen met dit typisch Groesbeeks likeurtje zonder blaren de finish overgaan, daar zijn Theo en Sjaak het over eens.

De Groesbeekse wandelsportvereniging De Bosbesjes bestaat dit jaar 60 jaar en telt 100 leden. Van deze leden lopen er 50 met de 100ste Nijmeegse4Daagse mee. De rustpost van De Bosbesjes staat alle vier de dagen langs de route, en wordt geheel bemand door leden en vrijwilligers, die ieder jaar voor dag en dauw voor de Groesbeekse wandelaars klaar staan. Op de eerste dag staat de rustpost na Valburg, de brug over de A15, aan de linker kant, tweede dag na Beuningen op de van Heemstraweg aan de rechterkant, derde dag Zevenheuvelenweg voorbij de Canadese begraafplaats aan de linkerkant en op de vierde dag – Bosbessenlikeurdag van Borgers – Rijksweg Malden tegenover de Unionvelden aan de linkerkant.

Inbraak in Groesbeeks cafetaria

GROESBEEK – In de nacht van zondag op maandag is ingebroken in een cafetaria aan De Stekkenberg in Groesbeek.

Door de toegangsdeur van de cafetaria te forceren zijn de inbrekers binnengekomen. Ze zijn er vandoor gegaan met wisselgeld en de aanwezige voorraad sigaretten. Getuigen hebben gezien dat er een donkerblauwe BMW oud model wegreed met vier personen erin.

Coert Janssen weer hoofdsponsor Millingse Zomerspelen

MILLINGEN - Ook dit jaar mag handelsonderneming Coert Janssen zich hoofdsponsor noemen van de Millingse Zomerspelen.

De ondernemer (die voornamelijk handelt in oud ijzer en metalen, maar ook in auto`s, aanhangers, caravans, restpartijen et cetera) heeft net als vorig een bedrag van 500 euro gedoneerd, omdat hij het belangrijk vind dat er iets georganiseerd wordt in de zomervakantie voor de kinderen uit het dorp. En hij wilt op deze manier een steentje bijdragen aan de Millingse samenleving.
Zijn bedrijf is gevestigd op het industrieterrein van Millingen op Molenveld 10A.

Oud ijzer brengen kan 7 dagen per week in de daarvoor bestemde bak aan de straat op zijn bedrijf. Tevens kunt u gebruik maken van de gratis ophaaldienst. U belt dan 06 10534242 om een afspraak te maken. Ook kleine hoeveelheden zijn welkom!

Geld en sieraden buitgemaakt na babbeltruc in Beek

BEEK – Een bejaarde bewoonster aan de Oude Gracht in Beek is zaterdagmiddag rond 16.00 uur door een babbeltruc geld en sieraden kwijtgeraakt.

De bewoonster werd aangesproken door een tot nog toe onbekende vrouw die haar naar binnen wist te praten. In een onbewaakt ogenblik heeft zij vermoedelijk de achterdeur kunnen openen waardoor een andere onbekende persoon ook naar binnen is gekomen en de woning doorzocht heeft. Toen de onbekende vrouw weer vertrok, ontdekte de bewoonster later dat de achterdeur open stond en dat een geldbedrag en sieraden verdwenen waren. De politie verzoekt eventuele getuigen contact op te nemen 0900 8844.

Hardlopen is een heerlijke sport voor iedereen

Miek, Judith, Diana en Anja tijdens een training in de Millingerwaard

MILLINGEN - Lekker Lopen verzorgt trainingen voor beginners en gevorderden onder andere in Millingen aan de Rijn en Berg en Dal. Trainer Gerrit Jan Griepsma biedt ‘zijn’ lopers een gezellige, kleine groep met persoonlijke aandacht en een training die je helpt om verantwoord van start te gaan.

Geen groepen van twintig mensen waar je in verzuipt. Geen haantjesgedrag, geen 'wie is de snelste', wel een training die is afgestemd op wat jij kunt en wilt. Samen trainen en toch op je eigen niveau aan het werk voor jouw doelen. Na elke training krijg je persoonlijk advies over hoe je je eigen trainingen kunt doen.
Lekker Lopen traint altijd op mooie locaties en de trainer zorgt wekelijks voor afwisselende trainingen. Vanaf 30 augustus op dinsdagmorgen in Berg en Dal en vanaf vrijdagmorgen 2 september kun je daarvoor in Millingen terecht. Een ideaal begin van je vrije dag of een mooie gelegenheid om overdag te sporten als je kind naar school is.

Miek, Judith, Diana en Anja tijdens een training in de Millingerwaard

Het is heerlijk om in beweging te komen. Genieten van de natuur, van een gezond lichaam. Niets is daarvoor zo handig als hardlopen. Een uurtje over? Schoenen aan, deur achter je dicht en op pad. Na je rondje onder de douche en je bent weer helemaal klaar voor de rest van de dag. Na je inspanning voel je je voldaan, opgewekt en energiek. Meld je aan voor een beginnersgroep bij jou in de buurt: je eerste stap naar veel loopplezier. Lekker Lopen verzorgt ook trainingen voor gevorderden.

Meld je aan via info@lekkerlopen.com. Meer info: www.lekkerlopen.com.

Brons voor jongens -15 bij NK teams voor Bushi Arnhem

NIJMEGEN/ARNHEM - Op zaterdag 25 juni zijn in het Triavium in Nijmegen de Nationale kampioenschappen voor jeugdteams gehouden. Bushi Arnhem had zich via het DK met drie teams geplaatst: de jongens en meisjes tot 15 jaar en het meisjesteam tot 12 jaar. Het jongensteam -15 behaalde brons en de meisjesteams (-15 en -12) werden respectievelijk vijfde en zevende van Nederland.

Het jongensteam -15 van Bushi Arnhem begon sterk met 6-1 winst tegen J.C. Helden. De halve finale tegen Essink sport was een lastige strijd, waar winst en verlies dicht bij elkaar lag. De partij werd met 4-3 verloren. In de derde wedstrijd kwam het op de laatste partij aan. Na een spannende strijd trok Bushi Arnhem aan het langste eind met een mooie derde plaats als resultaat.

Het meisjesteam -12 van Bushi Arnhem verloor twee keer, maar de wedstijden waren tot het einde spannend. Nipt werd beide keren met 4-3 verloren. Het meisjesteam -15 startte ook met een 4-3 verliespartij. In de herkansing herpakten ze zich door overtuigend met 6-1 te winnen van Zuid-Holland. In de derde partij om het brons moesten de Bushi-meiden hun meerdere erkennen in Hercules uit Limburg (2-5) .

De judoka’s van Bushi Arnhem hebben laten zien met brons, een vijfde en zevende plaats dat ze horen bij de top van Nederland. De judoka’s steunen elkaar en maken elkaar beter. Met de steun van coaches, ouders en vrijwilligers is de Bushi jeugd een belofte voor een mooie sportieve toekomst.

Informatie over judo, en de club Bushi Arnhem staat op de website www.bushiarnhem.nl Bushi Arnhem kunt ook volgen via facebook.

Ingebruikstelling Thornsche Molen

PERSINGEN - Op 15 juli om 14.00 uur zal de Commissaris van de Koning van de provincie Gelderland, de Hr. Cornielje, samen met de heer Heijdra, provinciale ambtenaar en zoon van de overleden molenarchitect Heijdra, de recent herbouwde Thornsche Molen officieel in gebruik stellen.

De ingebruikstelling zal gebeuren na de traditionele kerkelijke inzegening. Aansluitend zullen nazaten van de molenaarsfamilie Vierboom het naambord van het terras onthullen. Door de Jan van Eck zal de boekpresentatie plaatsvinden en het eerste exemplaar worden aangeboden van het door hem geschreven, prachtige boek, over geschiedenis en herbouw van de Thornsche Molen.

Het feestelijk gebeuren zal worden opgeluisterd door een vocaal optreden van het koor Ap/Art en een muzikaal optreden van De Spetters. Aanvullende gegevens over de stichting staan op wwwthornschemolen.nl.

Protestantse gemeente Groesbeek

Zondag 10 juli. Viering van het Heilig Avondmaal

Aanvang: 10.00 uur

Voorganger: ds. M. Dijkstra uit Ede

Tijdens dienst is er een Avondmaalscollecte

Na de dienst koffie en thee in de Serre

Tot en met 11 sept.: Fototentoonstelling 'Geloven in Berg en Dal' in de kerk, met foto's van Marijke Bleeker van de twaalf kerken in de gemeente Berg en Dal. Gratis te bezichtigen: elke zondagmiddag van 14.30 tot 16.30 uur uur

Duitse bewoners langs Grafwegen houden al jaren hun hart vast

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De Duitse bewoners die met hun tuin aan de Grafwegen grenzen, houden al jaren hun hart vast. Vooral de motoren komen de bocht door alsof er een alternatieve TT wordt verreden.

In de loop der jaren zijn er al tientallen motoren – door te hoge snelheid – uit de bocht gevlogen. Wonder boven wonder zijn er nog geen dodelijke slachtoffers bij te betreuren geweest. Maar dat moet er een keer van komen, daar zijn het grensbewoners het over eens. Een van de bewoners heeft een keer een nep flitspaal in zijn eigen tuin (Duits grondgebied) geplaatst. maar die werd door de Groesbeekse politie in beslag genomen omdat volgens hen die flitspaal verkeersonveilig was. Bij het zien van de paal trapten de weggebruikers op de rem en zorgden volgens de politie voor gevaarlijke situaties. Een van de grensbewoners heeft onlangs een viertal kruisjes in de berm van de 'Bocht des doods' zoals de bocht door de grensbewoners genoemd wordt, geplaatst met de volgende teksten;
- Kawasaki 1250 – snelle vriend 'Roest in Vrede '130 km per uur, was fataal 2002-2016 total loss.
- Honda Goldwing 2005 – 2016.
- Ducato 750 1989 – 2016.
- R.I.P. Suzuki Alto 2001 – 2016.
"Als alle ongevallen met motoren met kruisjes zouden zijn aangegeven dan zou de berm te klein zijn", aldus een buurtbewoner. Ongetwijfeld is de Grafwegen in Groesbeek bekend bij alle verzekeringmaatschappijen door de vele schadeclaims die ingediend zijn in de loop der jaren.

Voorzitter Henri Goverde neemt afscheid van Vianatura

Foto: Peter Hendriks

PERSINGEN - In restaurant De Thornsche Molen in Persingen is vrijdagmiddag afscheid genomen van de voorzitter Henri Goverde. Henri heeft zich vanaf de oprichting van Vianatura op 27 april 2005 en sinds 2009 als voorzitter ingezet voor de stichting.

In de afgelopen jaren heeft hij veel ontwikkelingen meegemaakt, maar er is vooral ook veel gerealiseerd samen met de partners van Vianatura en de boeren. Tegelijkertijd werd ook afscheid genomen van bestuurslid Ina Horlings; zij is jarenlang actief geweest in de werkgroep van de landschap community. Zij gaat Vianatura verlaten in verband met een uitdagende baan die zij onlangs heeft aangenomen in Groningen.

Diverse sprekers betreurden het vertrek van beiden, zowel de voorzitter Henri Goverde alsmede bestuurslid Ina Horlings. Zij werden van diverse kanten bedankt voor hun enorme inzet voor Vianatura. Het bestuur heeft na de aankondiging van de voorzitter dat hij zou stoppen niet stil gezeten. Het heeft Ton Duffhues, zeer bekend met de ontwikkelingen op het platteland en onder andere werkzaam bij de ZLTO, bereid gevonden het voorzitterschap op zich te nemen.

Wethouder Erik Weijers deelde mede dat onlangs de gemeente Berg en Dal een nieuw samenwerkingsovereenkomst heeft getekend. De bedoeling is dat Vianatura zich gaat toeleggen op de samenwerking met andere sectoren zoals recreatie en toerisme en actief de weg gaat om inwoners jong en oud bij natuur en landschap te betrekken", aldus Weijers. De coördinatie van de eerste landschapsparade op 11 september sluit zich hier goed bij aan.

Vrijdagavond kon de Special Olympics al bijna niet meer stuk

Foto's: Piet Spanjers en Joop Verstraaten

Foto's: Piet Spanjers

en Joop Verstraaten

REGIO NIJMEGEN – Zonder ook nog maar een seconde gesport te hebben, kon vrijdagavond in De Goffert de Special Olympics al niet meer stuk. Frans Bauer zorgde ervoor dat de openingsceremonie er een was die de 2400 sporters nooit meer zullen vergeten.

Foto's: Piet Spanjers en Joop Verstraaten

Nadat de Olympicsvlam in De Goffert was aangekomen en staatssecretaris Van Rijn en burgemeester Bruls namens de gemeente Nijmegen, Wijchen en Groesbeek de sporters en de ruim 1100 begeleiders hadden toegesproken, kondigde presentator Jochem van Gelder Frans Bauer aan. Toen was de regen die viel al gauw vergeten en kon de Special Olympics eigenlijk al niet meer kapot. Nat maar voldaan gingen de meesten naar Heumensoord en de rest huiswaarts om zich voor te bereiden op de twee dagen die kwamen.

Zaterdagmorgen nadat burgemeester Slinkman en wethouder Weijers de spelen in sporthal Heuvelland in Groesbeek voor geopend hadden verklaard, stonden de sporters al te trappelen van ongeduld. In en rondom sporthal Heuvelland werden de sporten handbal, skaten en wielrennen afgewikkeld, terwijl er op Golfbaan Het Rijk van Nijmegen gegolfd moest worden.

Ook de wandelmarsen van 2,5, 5 en 25 kilometer liepen als een rode draad door de organiserende gemeente heen. Aan de Kerkstraat ter hoogte van lunchroom De Kroon – waar een rustplaats was gecreëerd - werden de wandelaars muzikaal begroet door het opleidingsorkest van fanfare Wilhelmina, terwijl enkele clowns bij iedereen de lachspieren aan de gang kregen. Alle deelnemers van de Nederlandse Special Olympics hebben een medaille ontvangen met daarop het motto van de spelen 'Meedoen is belangrijker als winnen'.

26 / 32

Pianorecitals in protestantse kerk en witte kerk op De Horst

GROESBEEK - Even tot rust komen tijdens de 100ste Vierdaagse. Deze internationale pianoconcerten vinden reeds voor de zesde keer plaats.

Op vrijdag 22 juli speelt om 20.00 uur in de protestantse kerk aan de Kerkstraat Yuna Nakagawa uit Duitsland. Ze werd geboren in 1999 in Düsseldorf en begon op vijfjarige leeftijd piano te spelen. Sinds oktober 2012 studeert ze aan de Robert Schumann Musikhochschule Düsseldorf. Ze won al verschillende concoursen. Ze speelt deze avond werken van J. S. Bach, L. van Beethoven, Fr. Chopin en Fr. Liszt.

Op zaterdag 23 juli speelt om 20.00 uur in de protestantse kerk Johannes Asfaw uit Nederland. Hij werd geboren in 2000. Johannes haalde halve finales van verschillende concoursen. In 2013 was hij solist in Mozarts Tweede Pianoconcert met het Residentieorkest. Hij heeft inmiddels diverse prijzen gewonnen. Hij heeft naast piano ook belangstelling voor dirigeren. Zo was hij bij Podium Witteman als dirigent en solist in Beethovens 3e pianoconcert. Hij speelt werken van J. S. Bach, L. van Beethoven, Fr. Chopin en P. Tchaikowsky.

Op maandag 25 juli speelt om 20.00 uur in de witte kerk op De Horst aan de Ketelstraat Dorothea Motyczynska uit Polen. Zij werd geboren in 1990. Dorothea is finaliste van de Poolse Nationale Chopin Piano Wedstrijd in Warschau. Zij won reeds vele prijzen en gaf over de hele wereld concerten. Ze speelde ook bij het International Festival of Young Music Competition Laureates in Kotowice, waar ze Bachs Goldbergvariaties vertolkte. Zij speelt werken van Fr. Chopin en M. Ravel.

Op dinsdag 26 juli om 20.00 uur in de witte kerk op De Horst krijgen we twee pianisten te horen: Peiyun Xue en Vincent Kusters. Zij komen beiden uit Nederland. Peiyun is 24 jaar oud en is opgegroeid in Tilburg. Bij het Prinses Christian Concours won ze in 2007 de eerste prijs. Eveneens won ze de eerste prijs bij de Steinway Pianowedstrijd in het Concertgebouw in 2008. Peiyun was reeds te horen bij talrijke live concerten zoals: de Grachtenconcerten in Amsterdam en het Vrijthof in Maastricht. Zij speelt werken van W. A. Mozart, Fr. Chopin, Fr. Liszt, R. Schumann en V. Novak. Dezelfde avond speelt Vincent Kusters. Hij speelt niet alleen piano, maar hij zingt ook en trad reeds op als solist bij diverse koren in oratoria- en operaproducties. Zo was Vincent prijswinnaar zang bij het Prinses Christina Concours in 2008. Hij zal werken spelen van J. Haydn, Fr. Chopin, Fr. Liszt en G. Fauré.

Er wordt geen entreegeld gevraagd. De gemeente Berg en Dal organiseert deze pianoconcerten nu reeds voor de zesde keer. Beide kerken zijn akoestisch fenomenaal. Even uit de drukte en genieten van deze fantastische pianomuziek.

Tuinmachine-dieven de laatste tijd actief in Groesbeek

GROESBEEK – De laatste tijd zijn tuinmachine-dieven erg actief in Groesbeek. Afgelopen week werd er ingebroken in een gereedschapsbak bij De Heuvel van Pluryn aan de Ds. Visscherlaan in Groesbeek.

Daar klommen de dieven over een hek om op het afgesloten terrein te komen. Vervolgens verbraken ze met grof geweld het slot van de gereedschapsbak en gingen er vandoor met een bosmaaier, multifunctionele machine met diverse hulpstukken -beide met benzinemotor - en een bladblazer. Daarnaast werd ook nog wat handgereedschap meegenomen. De waarde loopt in de duizenden euro's.

Enkele weken geleden werd ook al ingebroken in een schuur bij De Heuvel. Daar werd de deur geforceerd om binnen te komen. De dieven wilden er vandoor gaan met een kluis, maar die bleek zo verankerd te zijn dat het niet lukte, waarna ze onverrichter zaken zijn vertrokken.

Bij een bomenrooibedrijf aan de Lage Horst in Groesbeek werd een schuur opengebroken waarna ze er vandoor zijn gegaan met diverse motorzagen en overig gereedschap. Ook hier loopt de schade in de duizenden euro's. Daarnaast zijn de tuingereedschapsdieven er bij de Golfbaan Het Rijk van Nijmegen op klaarlichte dag er vandoorgegaan met diverse tuinmachines, terwijl de medewerkers aan het werken waren. Ook hier bedraagt de schade van de gestolen tuinmachines duizenden euro's.

Bijzonder kiekje vanaf zolder van Gasterij 't Groeske

Foto: Gerrie Driessen

Foto: Gerrie Driessen

GROESBEEK – De Groesbeekse amateur-historicus Gerrie Driessen heeft de afgelopen jaren de sloop, nieuwbouw en aanleg van het centrum rondom Mariëndaal op de voet gevolgd en op de gevoelige plaat vastgelegd.

Hij heeft de centrumplannen zien groeien tot wat het nu is. Zo heeft hij Bellevue vanaf de grond omhoog zien komen. Zondagmorgen 26 juni ging Gerrie – gewapend met fototoestel – weer eens naar de plaats waar de Duitse nonnen tot 2008 de scepter zwaaiden: 'Mariëndaal'. Daar bezocht hij weer eens de zolder van het klooster, boven de onlangs geopende Gasterij 't Groeske. Vandaar heeft hij door het gietijzeren raam de bouw van het nieuwe dorpshart gevolgd. Deze foto toont een fraai beeld van het eindresultaat. Een meanderende Spoorbeek loopt tussen de winkels en appartementen door. Men waant zich in Utrecht, maar het is echt in Groesbeek, dat stadse allures begint te krijgen. Het haantje dat voor het raam staat is als enige op de zolder achtergebleven. Een verhuizer heeft het op de richel geplaatst, voor hanengekraai echter hoeft de buurt niet bang te zijn.

Jos van Campen vervangt Alex ten Westeneind in raad

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – De heer Jos van Campen (GJS) is donderdagavond beëdigd als raadslid van de gemeente Berg en Dal.

Er was een vacature ontstaan in de raad door de installatie van Alex ten Westeneind die eerder die avond werd geïnstalleerd als wethouder. Burgemeester Slinkman feliciteerde het kersverse raadslid uit Millingen aan de Rijn en wenste hem veel succes toe. Na de raadsvergadering werden zowel Alex ten Westeneind als Jos van Campen gefeliciteerd met hun benoeming door de collega-raadsleden en overige aanwezigen.

Week waterpret bij jou om de hoek

MIDDELAAR – Wie wil leren zeilen hoeft helemaal niet naar een Fries zeilkamp. Dit kan gewoon bij jou in de regio. De waterscoutinggroepen uit de omgeving van Nijmegen slaan de handen weer ineen om kinderen te leren zeilen met een hoge dosis plezier.

Vanaf 22 augustus tot en met 26 augustus kunnen vele kinderen leren zeilen onder leiding van ervaren instructeurs. "Het idee is heel simpel. In de zomervakantie liggen de boten van de zeeverkenners langs de kant van het water stil, terwijl het mooi weer is en kinderen uit de omgeving ook graag eens het water op willen", aldus Tom Neijenhuijzen die in 2016 zijn tweede jaar beleeft als organisator. "Naast het zeilen gaat het er ons vooral om dat iedereen plezier heeft. Naast de serieuze activiteiten als manoeuvres oefenen en knopen, is er genoeg tijd voor zeilwedstrijden, zwemmen en buitenspellen."

"Doordat we in de afgelopen jaren een alsmaar groeiend aantal gemotiveerde instructeurs én enthousiaste deelnemers hebben, blijft de zeilweek een geweldig evenement. Zonder hen hadden we de aankomende 50e editie nooit gehaald." De Mookse Zeilweek is voor jong en oud. De leeftijden variëren van 7 tot 17 jaar. "We hebben de zeilweek opgedeeld in vijf leeftijdsgroepen. Kinderen tot 11 jaar zitten in de juniorengroep. Hier maken ze spelenderwijs kennis met de boot. Vanaf 11 leren de kinderen verdeeld over vier jaren voldoende om veilig, zelfstandig te kunnen zeilen."
Meer info: mzw@chello.nl of Tom Neijenhuijzen,; 06 50824525. Inschrijven kan via www.mooksezeilweek.nl.

Groesbekenaar Ton Nillessen op podium tijdens TT in Assen

Foto: Ton Nillessen

GROESBEEK/ASSEN - De Groesbekenaar Ton Nillessen heeft zondag bij de Dutch Ducati Challence in Assen de derde plaats weten te bereiken. Als enige van het Haldu Racing Team nam Ton Nillessen deel aan de eerste en tweede ronde en wist daarbij een achtste startplaats te bereiken.

De 106.000 toeschouwers moesten even geduld hebben want door de regen liep het grote motorspektakel van de TT de 'MotoGP-race enige tijd uit. Daardoor was de startopstelling van de Dutch Ducati Challence pas om 17.35 uur, waarna ze aan de twaalf ronden konden beginnen. Bij het Haldu Team was er paniek en twijfel welke keuze er gemaakt moest worden met de banden te weten regenbanden of slicks? Uiteindelijk werd besloten op slicks te gaan rijden. Vanaf de achtste plaats vertrok Ton met een Wheely richting de natte haarbocht en kwam op de twaalfde plaats door de eerste ronde. Met een zeer snel drogende baan werd het steeds duidelijker dat Ton de juiste bandenkeuze had gemaakt en kwam iedere ronde wel een plek naar voren. Met nog drie ronden te gaan had Ton de derde plaats bereikt en naderde steeds meer de tweede man in het startveld. Vol spanning zaten de aanwezige supporters en sponsoren op de tribune en zagen dat er meer in zat. In de laatste bocht zat Ton naast de tweede man, maar kwam achthonderdste van een seconde te kort over de finishlijn. Hiermee had Ton de derde podiumplaats bereikt, dat had Ton pas in de gaten, toen hij door zijn mede-coureurs werd gefeliciteerd.

Ten Westeneind nieuwe wethouder van gemeente Berg en Dal

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – De 52-jarige Alex ten Westeneind (GJS) is donderdagavond tijdens de raadsvergadering geïnstalleerd als de nieuwe wethouder van de gemeente Berg en Dal.

Hij volgt wethouder Ria Barber ( C'90 ) uit Ooij op, dat was overeengekomen tijdens de coalitie-onderhandelingen. Beiden zouden in de raadsperiode de wethouderszetel verdelen. Met 15 stemmen voor, 4 blanco en twee ongeldige (omdat er ' voor' op het stembriefje stond geschreven). Burgemeester Slinkman had nog voor de stemming de raadsleden voorgehouden dat alleen de naam Ten Westeneind op het stembriefje geschreven moest worden als men voor was. Als men tegen zijn benoeming was, moest men blanco stemmen. Donderdag was het tevens de laatste vergadering van wethouder Ria Barber. Zij zal ook niet in de gemeenteraad terugkeren. Misschien dat zij in 2018 weer van zich laat horen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Verklaring toponiem Heidal Helkuil Helweg en Diepe Hel

Door G. Driessen

REGIO - In het wandelboekje 'Randje Mook' van samensteller L. Tonnaer waarin hij tevens historische informatie geeft over de punten die de route aandoet het volgende citaat: 'Zoals het Heldal, dat zo heet omdat vluchtende soldaten tijdens de Slag om de Mookerheide daar werden afgemaakt door de Spanjaarden.' Na het lezen van deze zin voelde schrijver dezes zich geroepen een meer onderbouwde uitleg over de naam te geven.


In 1915, na zich eerst verdiept te hebben in de materie, schrijft publicist D.J. v.d. Ven: 'In de helkuil is een onvergetelijke schone en interessante flora, waaronder vertegenwoordigers die de herinnering wekken aan voorhistorische plantengenootschappen. En die herinnering aan het grijs verleden leeft voort in de zinrijke namen van het Zevendal en het Galgendal. Want evenals de Helkuil niets te maken heeft met het gevreesde oord der eeuwige verdoeming, houdt de naam Zevendal volgens geleerde etymologen geen verband met een op een vervolging van zeven dalen, maar met het oud-Keltisch woord 'Severn 'of 'Saevern', dat bergwater betekent.

Ook is nooit gewag gemaakt van een galg, die in het dal van dien naam zou staan. De galgen werden als schrikwekkend voorbeeld bij voorkeur geplaatst hoog op bergen en niet verscholen in bosdalen. Bij het woord 'galg' moet men hier denken aan de oorspronkelijke betekenis van 'berg', welke het ook nog steeds bezit in Wales, zodat het Galgendal niets anders beduidt dan 'bergdal', evenals 'Helkuil' en synoniem is met 'heuvelkuil ', aldus Van de Ven. Deze informatie is ook gebruikt in de uitgave 'De Historie van de Canadese begraafplaats en de Zevenheuvelenweg te Groesbeek'. Op bladzijde 186 wordt zo de benaming 'De Diepe Hel' verklaard, welke natuurlijk ook slaat op de tussen Groesbeek en Milsbeek gelegen 'Helweg'.

Eendaagse workshops olieverf schilderen in het Attiljee

GROESBEEK - Attiljee is het nieuwe atelier van Tilly Gerbecks. Tilly is geen onbekende in de kunstkringen. Vele jaren verzorgde ze workshops maar door gebrek aan een geschikte ruimte was daar de afgelopen jaren geen mogelijkheid toe.

Nu is er ‘Attiljee‘. Uitkijkend op het mooie natuurgebied De Botterpot in de Groesbeekse Bruuk kunt u inspiratie opsnuiven en dit vertalen naar een kunstwerk. Om deel te nemen aan deze dag(en) is ervaring niet nodig. Na een uitleg over mogelijkheden en materiaalgebruik gaan de cursisten met olieverf op doek aan het werk. De verf kan opgebracht worden met paletmes, kwast of vingers. De deelnemers aan de workshop kunnen zelf het onderwerp bepalen en inspiratie halen uit bijvoorbeeld de omgeving of andere schilderijen. Ook het onderwerp dat geschilderd wordt bepaald de cursist zelf. Het is vooral belangrijk dat de cursist ervaart hoe leuk het is om te schilderen.

De dag is compleet verzorgd, inclusief materialen en een uitgebreide lunch en duurt van 10.30 tot 16.30 uur. Aan het eind van deze creatieve dag gaat u met uw eigen kunstwerk naar huis. De workshop is op de vrijdagen 15 juli, 19 augustus, 26 augustus. 9 september en 30 september op De Bruuk 93a. Men kan contact opnemen met Tilly: 06 12834874 of mailen naar: tillygerbecks@gmail.com.

Wethouder Ria Barber laatste daad: speelveldje in gebruik genomen

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BEEK – Woensdagmorgen is het nieuwe Beekse speelveldje tegenover de Biezenkampschool officieel in gebruik genomen.

Voorheen was dit echt een plek om de hond uit te laten met als gevolg overal hondenpoep. Nu is het een speelveldje geworden waar de leerlingen van De Biezenkamp in de pauzes en na schooltijd gebruik van gaan maken. De nieuwe leefruimte is nu met het speelveldje compleet, waar hondenpoep nu tot het verleden moet gaan behoren. Om hier extra aandacht voor te vragen hebben de leerlingen van De Biezenkamp zelf vier verbodsborden gemaakt met tekeningen dat hondenpoep taboe is.

Wethouder Barber was naar Beek gekomen om de speelweide officieel te openen, door het doorknippen van een lint. De leerlingen van de leerlingenraad van de groepen 5 tot en met 8 stoven daarna het speelveld op net alsof de koeien vanuit de stal voor de eerste keer de wei weer in mochten. Wethouder Barbar was van mening dat de ergernis de hondenpoep was en hoopt dat de baasjes vanaf nu de poep opruimen, daarvoor hebben jullie de bordjes gemaakt. "Op deze manier hopen wij de mensen op te voeden dankzij jullie initiatief", aldus Ria Barber. Daarna werden de bordjes onthuld door Jans-Ties Koop, Loes Verschuren, Lotte van Megen en Naut Sas. Vervolgens werden er in de naaste omgeving huis voor huis zelfgemaakte flyers uitgedeeld aan de bewoners, waar ook wethouder Barber aan meedeed. Directeur Jolanda Kleinjan van De Biezenkamp was ook in haar nopjes met het idee van de leerlingen, hopelijk ook geen hondenpoep (onder de schoenen) meer op school, liet zij weten.

Gemeente verkort behandeltermijn bezwaarschriften

BERG EN DAL - De Commissie Bezwaarschriften heeft aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berg en Dal verslag uitgebracht over de werkzaamheden in 2015.

De commissie was tevreden over de kwaliteit van de stukken, verweren en de bijgaande adviezen. Alleen wat betreft de gehaalde termijnen was die tevredenheid er allerminst. Om diverse redenen zoals gemeentelijke herindeling en overdracht van taken naar de ODRN, zijn de termijnen maar voor de helft gehaald. Met name in het eerste half jaar van 2015 kwam de bezwarenbehandeling maar moeilijk op gang.

Daarnaast zijn er zaken geweest waarbij in goed overleg met de bezwaarmakers gezocht is naar een oplossing, maar dat is niet gelukt. In 2015 is wel een aantal zaken uit eerdere verslagjaren aanzienlijk opgeschoond. Volgens de commissie verloopt de bezwarenbehandeling momenteel naar behoren en zijn, behoudens de meest recente zaken, bezwaarzaken ingepland voor een zitting dan wel is er overleg met de bezwaarmakers. Op initiatief van de directie heeft de commissie acties ondernomen om te komen tot snellere en minder formele, klantvriendelijkere afwikkeling van bezwaren.

Op dit moment loopt er al een traject op de afdeling Sociale Zaken. De behaalde resultaten zullen ook op andere afdelingen worden gebruikt. Wat de commissie erg vervelend heeft ervaren, is dat bij een tweetal zaken de gemeentelijk vertegenwoordiger ontbrak; het betrof echter incidentele, specifieke omstandigheden. Het college is van mening dat bij elke bezwarenzaak een gemeentelijk vertegenwoordiger aanwezig dient te zijn.

Papavers in bloei voor Thornsche Molen

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

WERCHEREN – Op dit moment staat de akker tegenover de Thornsche molen in volle bloei met de papaverplant en kleurt de akker roze-rood.

Vanuit de polder gezien een prachtig bloemengezicht met de Thornsche molen op de achtergrond. De bloeitijd van de papaver is van mei tot en met augustus. Bij de officiële opening van de Thornsche molen op 15 juli geeft deze bloemenpracht een extra feestelijk tintje. Onze fotograaf Bert Roodbeen maakte dit zomerse plaatje.

30 / 32

Antoon wordt 11 juli 50 plus!
Van ons een dikke kus!
Ga vol goeie moed,
Het leven na 50 tegemoet!
Diana, Joeri en Desi xxx

De meeste dromen zijn bedrog
Maar nu jij 50 wordt écht waar
dan droom je nog
Blijf genieten, dat doe jij goed
Een DIKKE zoen en ’n lieve groet!

Hiep hiep hoera onze mooie
Maas Moll wordt 1 jaar.
Hartelijk gefeliciteerd en een dikke knuffel van,
opa Theo, oma Nelly en
je zusje Nova.

Hoera Luuk Wordt 9 juli 4 jaar.
Gefeliciteerd
Veel plezier op de basisschool
Kusjes Opa's en Oma's

Hiep hiep hoera
11 Juli is de dag
dat Lola 1 kaarsje
uitblazen mag.
Gefeliciteerd en een dikke kus van ons allemaal.

Onze kanjer
Geslaagd
Van harte gefeliciteerd lieve schat.
Heel veel liefs.
We zijn trots op jou.
Papa en Mama

Hiep hiep hoera!
Deze twee kanjers
Mama Bep & zoon Kevin
Zijn op 8 juli jarig
Van harte gefeliciteerd!
Opa & Oma

Yanaika, gefeliciteerd met het behalen van je diploma.
Jan en Annie
Johnny
en pootje van Tommy.

(O)pa Toontje 65 jaar en Lenn 7 jaar.
Hartelijk gefeliciteerd met
jullie verjaardag.
Liefs (O)ma Tonny en de kinderen.

13-07-2016
Dubbel feest, onze Inge 18 jaar en haar HAVO-diploma binnen.
Genoeg reden voor een feestje!
Gefeliciteerd meiske.
Papa en Mama, Lise en Vincent

Hoera!
Op 1 juli is Glenn alweer
8 jaar geworden.
Gefeliciteerd
Neil Ryan
Roan en Fenna

Juan
Gefeliciteerd met je zwemdiploma A!
Papa Mama en Wiebe

Geslaagd!
Toppie Emma!
Op naar Tilburg.
Mama, Theo, Papa, Merel, Stefan, Joris, Maartje

Deze stoere meid ziet
7 juli Sara
Lisette, hartelijk gefeliciteerd.
Pa en Ma

Het is echt waar
Dit klein zusje
wordt 6 juli
60 jaar
Margriet gefeliciteerd.

Ook De Horst veiliger met BuurtApp

DE HORST - Na succes in Kekerdom start de buurtApp nu ook in De Horst. Wijkraad De Horst en gemeente Berg en Dal zetten zich samen in voor de veiligheid in De Horst.

Inwoners van De Horst kunnen door deelname aan de BuurtApp binnenkort zelf de veiligheid in hun dorp helpen vergroten. Verdachte situaties kunnen ze dan snel met dorpsgenoten en met de politie delen. In een huis-aan-huisbrief vragen wijkraad De Horst en gemeente inwoners deze week deel te nemen aan de BuurtApp.

Wat is een BuurtApp? Een BuurtApp is een WhatsAppgroep. Via deze groep kunnen inwoners actief bijdragen aan de veiligheid in de buurt. Als zij zijn aangesloten bij deze groep kunnen zij verdachte situaties snel delen met buurtgenoten, die ook in de WhatsAppgroep zitten. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Inwoners kunnen elkaar op die manier helpen, een verdacht persoon in de gaten houden en zo nodig de politie inlichten. Veel dorpen en buurten in Nederland werken al met een BuurtApp. En met succes. Er zijn criminelen aangehouden en het aantal woninginbraken is in sommige wijken gedaald.


Gemeentedekkend-Appnetwerk
BuurtApps bestaan al her en der in de gemeente Berg en Dal. "Maar helaas nog niet overal", aldus burgemeester Mark Slinkman, "Om onze gemeente nog veiliger en leefbaarder te maken moeten we streven naar een gemeentedekkend-App-netwerk. Op die manier krijgen inbrekers geen kans. De goedwerkende BuurtApps in Beek en Kekerdom zijn daarvan een veelbelovend begin."

Eerste duurzaamheidscafé in Kulturhus Beek geslaagd

Foto: Bert Roodbeen

BEEK – Afgelopen woensdagavond was de eerste duurzaanheidscafé in het Kulturhus in Beek waarbij zo'n 50 belangstellenden aanwezig waren. Wethouder Erik Weijers van de gemeente Berg en Dal en Thed Maas journalist van De Gelderlander waren de sprekers van de avond.

Het doel van deze bijeenkomst was om met groepsgesprekken te kijken welke energiebesparende maatregelen er genomen kunnen worden om samen met de gemeente Berg en Dal in 2050 energieneutraal te zijn.
Duurzaam Beek café is een lokaal initiatief van inwoners uit Beek die gezamenlijk energiebesparende maatregelen willen gaan nemen. De avond was vooral bedoeld om op een gezellige manier na te denken en te praten om gezamenlijk energie te kunnen besparen en zo mogelijk in 2050 het streven van de gemeente te halen. Wethouder Weijers verschafte de aanwezigen informatie over het duurzaamheidsbeleid van de gemeente Berg en Dal. Gerard de Boer en Thed Maas zorgden tussen de bedrijven door voor de muzikale ondersteuning.

Consternatie op Herwendaalseweg in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Op de Herwendaalseweg in Groesbeek is vrijdagmiddag rond half vijf de nodige consternatie ontstaan. Een bestuurder van een scooter werd geschept door een aanhanger die achter een personenauto zat.

De scooterrijder kwam hierbij ten val en liep diverse verwondingen op aan zijn hoofd en arm. De bestuurder van de personenauto met aanhanger is doorgereden. Die heeft vermoedelijk niets van de aanrijding gemerkt. Nadat de scooterrijder uit Groesbeek per ambulance naar een ziekenhuis in Nijmegen was vervoerd, werd vrijwel op dezelfde plaats een automobiliste uit Groesbeek onwel. Ambulancepersoneel heeft haar eerste hulp verleend. De politie heeft op deze vooral op vrijdagmiddag drukke straat het verkeer enige tijd in goede banen geleid.