GN Lingewaard

15 november 2017

GN Lingewaard 15 november 2017


Aanleg fietsstroken moet wachten op dijkverhoging

De dijk is een gewilde fietsroute. Veilig fietsen gaat nog een fiks aantal jaren duren. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – Ook de resterende dijk in Lingewaard krijgt volgend jaar een snelheidsregiem van 60 km per uur. De maatregel krijgt voorlopig een sobere inrichting. Het wachten is op Waterschap Rivierenland die op zijn vroegst in 2022 de dijken in Lingewaard wil gaan aanpassen om te voldoen aan de norm voor waterveiligheid.

De dijk tussen Huissen en Angeren is dit jaar al aangepast. De snelheidsverlaging tussen Angeren en Lent zat al een poosje in de pen. Aanvankelijk was het de bedoeling om de veiligheid op dijken gefaseerd aan te pakken door aanleg van rode fietsstroken en verkeersdrempels. De gemeenteraad toonde in juni minder geduld en vroeg het college met succes de maatregelen volgend jaar in zijn in geheel uit te voeren.

Totdat het college tet oren kwam dat ook de Lingewaardse dijk voor dijkverbetering op de schop gaat, zegt wethouder Theo Peren. Delen van de dijk tussen Wolferen (bij Andelst) tot aan Sprok zijn nu in voorbereiding. Dit dijktraject is ongeveer 15 kilometer lang. Hiervan valt 12,8 kilometer binnen het dijkversterkingsproject. Dat daarna Lingewaard aan de beurt is voor verhoging en versterking, kwam als een verrassing.
Het college heeft besloten om pas op de plaats te maken met de aanleg van rode fietsstroken en verkeerdrempels. Het 60 km-regiem gaat wel door. Volledig doorgaan met het plan zou kapitaalvernietiging betekenen, weet Peren. De fietsstroken worden nu gemarkeerd met witte belijning. Het uitvrezen van het asfalt en aanleg van rode fietsstroken moet wachten totdat de dijkverbetering achter de rug is. De rode fietsstroken is een kostbare aangelegenheid. De klus is begroot op 800.000 euro.

Gilden in beeld bij Historische Kring Huessen

Gilden in de Stad Huissen. Foto: J. Wannet

HUISSEN - De najaarsbijeenkomst van de Historische Kring Huessen staat in het teken van de Huissense gilden. Wel zal op 23 november worden begonnen met een korte vergadering, maar daarna komen historie en gebruiken van de oudste verenigingen van Huissen aan de orde.

Allereerst zal Jan Wannet, generaal van het Sint-Gangulphusgilde, vertellen over de geschiedenis van de Huissense gilden en hun gebruiken tot op de huidige dag. Huissen kende in de vijftiende eeuw al twee schuttersgilden. Die fuseerden in 1536 tot het Sint-Gangulphusgilde. In het jaar 1661 werd als tweede Huissense gilde dat van Sint-Laurentius opgericht. Sinds 1889 werken de beide gilden nauw samen. In de loop van de eeuwen hebben zich diverse tradities binnen de gilden ontwikkeld. Nationaal en internationaal maken zij meermalen grote indruk. Wannet zal er als kenner bij uitstek veel over vertellen.

De Huissense gilden zijn in het bezit van een enorm aantal koningsschilden. Het oudste nog aanwezige schild is uit het jaar 1554. In de loop der eeuwen zijn er helaas ook schilden verdwenen door oorlog of onachtzaamheid. Soms komen ze terug in Huissen, zoals onlangs nog gebeurde met een schild uit 1781. Jan Zweers heeft zich jarenlang in deze materie verdiept. Hij zal een ongetwijfeld mooi verhaal vertellen over het gildezilver.

De vergadering van de Historische Kring Huessen begint op donderdag 23 november om 19.30 u. in De Buitenpoort (Helmichstraat 1, 6851 CB te Huissen). Niet-leden die de lezingen over de gilden willen bijwonen, zijn welkom vanaf 20.15 u. De entree is – ook voor niet-leden – gratis.

Nieuwe carnavalsprinsen in Lingewaard bekend gemaakt

LINGEWAARD – Afgelopen zaterdag was het de elfde van de elfde, de datum waarop het carnavalsseizoen altijd officieel geopend wordt. De reden voor deze datum ligt bij het getal elf, dat van oudsher het getal van de dwazen en gekken is.

De periode daaraan voorafgaand is altijd weer spannend. Er wordt dan volop gespeculeerd, want iedereen heeft wel een vermoeden wie de nieuwe carnavalsprins van het eigen dorp zal worden. Zaterdag was in verschillende dorpskernen dan eindelijk de bekendmaking. Benieuwd wie er over het carnavalsfeest mogen regeren dit jaar? Lees er alles over op pagina vier!

OBHR: dé spel- en sportgroep voor hartpatiënten

Foto: E. Milder

LINGEWAARD - OBHR is dé spel- en sportgroep voor hartpatiënten in de gemeente Lingewaard en aangesloten bij de Hart & Vaatgroep en richten ons op mannelijke en vrouwelijke hart- en vaatpatiënten. Mensen met een hartziekte kunnen net als ‘gezonde’ mensen verschillende redenen hebben om aan sport te doen. Vaak gaat het om plezier, het gevoel er weer bij te horen, contact met lotgenoten.

"Bovenaan ons lijstje staat: sporten op verantwoorde wijze waarin een ieder op zijn/haar eigen niveau kan deelnemen. Dit alles onder het motto 'Alles mag, niets moet'. "Als sportbegeleider van deze groep vind ik het een mooie uitdaging om een balans te vinden tussen de verschillende individuele verwachtingen en mogelijkheden. Wij bieden een gevarieerd sportaanbod, zowel qua activiteiten als qua intensiteit."

"Waarom zou u zich moeten aansluiten bij OBHR? Omdat regelmatig bewegen (bij mensen met een verhoogd cardiovasculair risicoprofiel en patiënten die een cardiaal event hebben doorgemaakt) leidt tot een toename van het inspanningsvermogen, psychisch en sociaal welbevinden, kwaliteit van leven, afname van mortaliteit en morbiditeit. Daarbij komt dat wij een enorm veelzijdige, gezellige en fanatieke groep zijn en wie wil daar nou niet bijhoren?

Kom vrijblijvend bij ons sporten, onder deskundige begeleiding en op uw eigen niveau. Wij sporten op woensdag van 18.30 – 19.30 uur. Kom langs, neem een kijkje op www.OBHR.nl, bel 0481 421850. Wij sporten in sporthal Walburgen, Nijmeegsestraat 65c in Gendt."

Bouwplek gezocht voor Angerse Optocht

ANGEREN - Carnavalsgroep JBOG doet alweer drie jaar mee aan de Angerse optocht, maar er lijkt nu een kink in de kabel. "De bouwplek van de afgelopen jaren heeft helaas een andere bestemming gekregen waardoor we met de handen in het haar zitten."

"Wij zijn een kleine bouwgroep van eigenlijk drie vaders en wat kinderen voor het betere schilderwerk. Afgelopen jaar hadden we een kunstzinnige zebra gemaakt om het tekort aan brigadiers onder de aandacht te brengen. Ook voor aankomend carnaval hebben we al weer een heel leuk en verrassend idee, maar nu nog een plek in (de buurt van) Angeren om ons idee vorm te geven.

Wie heeft er een schuurtje of corridor waar wij vanaf januari enkele vierkante meters mogen gebruiken? Dan gaan wij er mede voor zorgen dat er op 11 februari een mooie optocht door Angeren rijdt. Heb jij de gouden tip? Mail of bel naar Tom Smits 06 81152062 (tom@deurdweilers.nl)."

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT- Op zondag 19 november is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan. De aanvangstijd is 10.00 uur. In deze dienst zal ds. Margreet de Bree zal voorgaan.

Op deze zondag zal de gedachtenisdienst plaatsvinden. In deze dienst zal er stilgestaan worden bij mensen uit de kerkgemeente en de eigen omgeving, die in het afgelopen jaar zijn overledenen. Voor wie dat wil, is er de gelegenheid om een kaars voor hen aan te steken. Na afloop is een ieder uitgenodigd om een kopje koffie/thee te blijven drinken. "Allen welkom om hierbij te zijn."

Excursie: De winter is in aantocht

Koperwiek Foto: Lingewaard Natuurlijk

BEMMEL - Is de winter wel in aantocht? In onze herinnering is een echte winter al weer een paar jaar geleden. Ook dit jaar zijn de voortekenen van de winter niet echt positief. Maar onze voorbereiding op de winter is wel begonnen. Ieder neemt op zijn eigen manier zijn maatregelen.

Maar wat gebeurt er in de natuur, met de planten en dieren in de polder? Houden zij al rekening met de weersverandering en hoe reageren zij erop? Hoe bieden zij de naderende winter nu het hoofd? Wat gebeurt er met de bomen en planten? Verliezen deze allemaal hun bladeren? Hoe komen de dieren de winter door? Hoe komt de bever uit de polder de winter door? Waar blijven insecten en andere kleine diertjes? Hoe zit dat nu met de vogeltrek ?

Op zondag 19 november is er een excursie onder leiding van een natuurgids van Stichting Lingewaard Natuurlijk. Vanaf 13.45 staat de koffie en thee of limonade klaar. De excursie begint om 14.00 uur vanaf De Veldschuur, Sportlaan 1M Bemmel en duurt tot ongeveer 16.15 uur. Deze excursie is geschikt voor het hele gezin. We gaan de polder in voor een flinke wandeling. Onderweg hebben we oog voor alles wat leeft en probeert te overleven. We begroeten kramsvogels en koperwieken en genieten van de laatste paddenstoelen van het seizoen.

Tip: de juiste kleding, laarzen, verrekijker en fototoestel mee. De tocht is niet geschikt voor minder-validen. Kosten inclusief kopje koffie/thee /limonade vooraf: volwassenen 6, kinderen 3 euro. Aanmelden wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht. Nadere informatie: Gijsbert Peelen 06 10864179; www.lingewaardnatuurlijk.nl.

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT- Op zondag 19 november is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan. De aanvangstijd is 10.00 uur. In deze dienst zal ds. Margreet de Bree zal voorgaan.

Op deze zondag zal de gedachtenisdienst plaatsvinden. In deze dienst zal er stilgestaan worden bij mensen uit de kerkgemeente en de eigen omgeving, die in het afgelopen jaar zijn overledenen. Voor wie dat wil, is er de gelegenheid om een kaars voor hen aan te steken. Na afloop is een ieder uitgenodigd om een kopje koffie/thee te blijven drinken. "Allen welkom om hierbij te zijn."

Donatie Rabo voor Speelotheek Zwaan Kleef

nieuw speelgoed

HUISSEN - Speelotheek Zwaan Kleef Aan kan zeer verheugd melden dat ze een donatie heeft ontvangen van het Rabobankfonds. "Een lang gekoesterde wens is voor ons in vervulling gegaan, namelijk het aanschaffen van muziekinstrumenten."

"Een deel van ons buitenspeelgoed was ook aan vervanging toe. Door deze donatie konden wij dit realiseren! We zijn de Rabobank hiervoor erg dankbaar."

"Momenteel is het speelgoed tentoongesteld op de showtafel en kunnen onze leners dit bewonderen. Men kan het reserveren. Vanaf 2 december wordt het speelgoed uitgeleend. Bent u als niet-lener nieuwsgierig geworden? De speelotheek is geopend woensdagavond 18.30u-19.30u, vrijdagmiddag 15.00u-16.00u, en zaterdagochtend 10.00-11.00 uur in de Aloysiusschool, Lange Kerkstraat 19, Huissen. Voor eventuele vragen: www.speelotheekhuissen.nl of per mail speelotheekhuissen@gmail.com."

Lucas op d'n Bok nieuwe Prins van De Kraonige Zwaone

HUISSEN - Na een lange carnavalsdag die om 11.11 uur begon met het afschieten van het gildekanon en het spelen van 'As ien Huusse de Sterre Straole' op het carillon, was het om 21.11 uur zover om de nieuwe Hoogheid in een bomvolle Gouden Engel aan het publiek te presenteren.

Nadat Veurzitter Wim Roelofs in zijn aankondiging steeds meer tipjes van de spreekwoordelijk sluier oplichtte was het aan het einde van zijn betoog duidelijk. Door de Keurvorsten is Luc van Aalten benoemd als de nieuwe prins van Huissen. Als Prins Lucas op d'n Bok zal hij voor drie jaar de scepter over het Huissens carnaval zwaaien. Na zijn onthulling werden ook zijn beide prinsenvrollie gepresenteerd. Naast Luc vormen Lisa Joosten en Didi Klaassen samen met Hofmaarschalk Georg van Dort het nieuwe Hof.

Zowel Luc als Didi en Lisa werden door de zaal met groot applaus en gejuich ontvangen. Gezien deze reactie konden de keurvorsten tevreden toekijken. Met Luc heeft De Kraonige een waardig opvolger van Prins Danny d'n Utvlieger weten te vinden.

Danny en zijn prinsessen Annemarie en Jannie werden ruim voor de presentatie van Luc door De Kraonige Zwaone bedankt voor hun inzet. Traditioneel werd Danny door verschillende gezagsdragers 'ontmanteld', voordat hij als Danny het podium mocht verlaten. Hij zal als bestuurslid actief bij het gezelschap blijven.

Aan het einde van de dag konden De Kraonige Zwaone terugkijken op een meer dan geslaagde dag. Het Huusses carnaval is op overtuigende wijze afgetrapt. Ondanks het slechte weer waren honderden carnavallisten naar de kom gekomen om samen met De Kraonige het feest der zotten in te luiden. Diverse artiesten en muziekgezelschappen gaven de indruk alsof het carnavalsmaandag was. De mogelijkheid om gezamenlijk gebruik te maken van drank en maaltijden gaf een extra dimensie aan het geheel. Goed dat 11/11 volgend jaar weer in het weekend valt. Dan kunnen de Kraonige weer, dan met prins Lucas aan het roer, uitpakken.

Zandse Kerk bouwt aan toekomst

Tijdelijke rouwkamer van Bloesem Foto: T. Hendriks

HUISSEN - Stichting De Zandse Kerk bouwt momenteel aan de Zandse Kerk. Sinds de overdracht van 29 september is er al veel werk verzet aan de rouwkamer. De komende tijd zal er meer gedaan worden, zodat de Zandse Kerk klaar gemaakt kan worden voor de toekomst.

Na de overdracht heeft de stichting direct een constructieve start gemaakt. De rouwkamer, die onder de naam ‘Bloesem: huis van afscheid’ fungeert, wordt momenteel aan een grondige verbouwing en renovatie onderworpen. Hiermee wordt Bloesem een volwaardig en sfeervol uitvaartcentrum, waar families uit de wijde omgeving gebruik van kunnen maken in een periode van rouw. Gedurende de verbouwing van Bloesem is als alternatief een stijlvol en warm ingerichte rouwkamer gerealiseerd in de voormalige sacristie. Na de heropening biedt Bloesem een ’24-uurskamer’, een rouwkamer, verzorgingsruimte en ceremonie/condoleanceruimte.

Deze enthousiaste stichting, gevormd door betrokkenen uit de omgeving, ontfermt zich nu over het behoud van de prachtige kerk. Vele plannen en ideeën zijn er inmiddels gevormd over de toekomstige bestemming van de kerk, waarbij het gemeenschapsgevoel ten alle tijden centraal zal staan. De komende kersttijd staan een aantal activiteiten op de planning. Meer hierover volgt spoedig.

Via www.zandsekerk.nl en www.bloesem-uitvaartcentrum.nl vindt men meer informatie en zijn de ontwikkelingen te volgen.

Vrouwenvereniging Haalderen

HAALDEREN - Woensdag 29 november om 20:00 uur in De Tichel komen medewerkers van Fysiotherapie Wismans bij Vrouwenvereniging Haalderen vertellen over gezondheid & leefstijl en gezond ouder worden.

Tijdens deze interactieve avond wordt verteld over enkele ziektebeelden die veel voorkomend zijn in de hedendaagse samenleving. Deelnemers worden op de hoogte gebracht over wat deze ziektebeelden precies inhouden, hoe je ze kan voorkomen en hoe deze problemen op te lossen zijn. Naast een stukje theorie zal de avond ook bestaan uit een praktisch gedeelte. In het praktische gedeelte nemen we enkele lichamelijke oefeningen door die gezondheidbevorderend kunnen zijn. Aan het einde van de avond staan de medewerkers van Fysiotherapie Wismans klaar voor vragen en opmerkingen.

Prins Jan-Willem de Buutegewone nieuwe prins van het Sprauwenest

Foto: Helma Derksen

GENDT - Al weken werd er druk gespeculeerd wie de nieuwe Prins van het Sprauwenest zou worden. Zowel op Facebook als in het dorp hield deze vraag de gemoederen flink bezig.

Zaterdagavond, de elfde van de elfde, het dan eindelijk bekend! Jan-Willem Gerritsen is de nieuwe Prins samen met zijn schoonheid Anita. Onder het motto ‘Gewoon Deurdonderen!’ zwaait hij de komende twee jaar het scepter over het Sprauwenest. Providentia was afgelopen zaterdag tot in de nok toe gevuld. De belangstelling voor de onthulling van de nieuwe Prins van Gendt was enorm. Veel carnavalisten, verenigingen en vriendengroepen waren erbij. Na de opening en een laatste dans van de Garde en de PrinseParels werd met een prachtig lied van de Gentekwekers afscheid genomen van het oude prinsenpaar, Prins Bram de Stoemper en schoonheid Daniëlle.

En toen was het afwachten, een aantal zenuwslopende minuten brak aan. Na de pauze werd het donker in Providentia en bereikte de spanning zijn hoogtepunt. Na een spectaculaire openingsact met draken en boerderijdieren stond het nieuwe prinsenpaar op het podium. Prins Jan-Willem de Buutegewone, brandweerman en bouwer bij de carnavalsgroep Buutegewoon gaat samen met zijn schoonheid Anita twee fantastische jaren tegemoet.

Spiritueel Café Theaterkerk Bemmel

Spiritueel Cafe 24 november Foto: Wilma Hartogsveld

BEMMEL - Onder het genot van koffie, bier of iets anders, praten over onderwerpen op het snijvlak van religie en wetenschap, dat is het Spiritueel Café.

Deze keer zal Wilma Hartogsveld, co-auteur voor het als beste theologische boek van 2016/17 genomineerde ‘Liberaal Christendom’ een inleiding houden over de houdbaarheid van ‘God’ in onze moderne tijd. Daarna is er volop gelegenheid met elkaar door te praten. De locatie is dit keer de Theaterkerk in Bemmel (Markt 5) waar iedereen op vrijdag 24 november vanaf 20:00 uur welkom is. De entree is gratis en de eerste kop consumptie is voor onze rekening. Meer informatie staat op www.4-plek.nl.

Prins Jochem de Kartrekker nieuwe prins van het Keujesgat

Foto: Henk Sluiter

ANGEREN - Afgelopen zaterdag is het nieuwe carnavalsseizoen in het Keujesgat geopend. Voordat de nieuwe prins zich bekend maakte is er eerst afscheid genomen van prins Dick van ’t Roode Wald en prinses Yvonne. Zij hebben de afgelopen twee jaar op voortreffelijke wijze geregeerd over het Keujesgat.

De spanning liep daarna verder op en er werden veel namen genoemd in de zaal. Het raadsel werd snel opgelost en Jochem Vermeulen en Daisy Verhoeven werden gepresenteerd als Prins Jochem de Kartrekker en prinses Daisy. De naam van de prins is een eerbetoon aan zijn vader die gedurende een lange reeks van jaren de prinsenwagen van De Narrenpoel heeft gereden tijdens de optocht in het Keujesgat. Jochem heef deze taak, in zijn voetsporen, overgenomen.

Onder het motto van Prins Jochem de kartrekker en prinses Daisy: 'Samen houwe we de gang der in' wordt het komende carnaval in Angeren weer één groot feest. Foto’s van deze avond staan op de facebook pagina van AKG De Narrenpoel en op www.narrenpoel.nl.

Vrouwenvereniging Haalderen

Vrouwenvereniging Haalderen

HAALDEREN - Woensdag 29 november om 20:00 uur in De Tichel komen medewerkers van Fysiotherapie Wismans bij Vrouwenvereniging Haalderen vertellen over gezondheid & leefstijl en gezond ouder worden.

Tijdens deze interactieve avond wordt verteld over enkele ziektebeelden die veel voorkomend zijn in de hedendaagse samenleving. Deelnemers worden op de hoogte gebracht over wat deze ziektebeelden precies inhouden, hoe je ze kan voorkomen en hoe deze problemen op te lossen zijn. Naast een stukje theorie zal de avond ook bestaan uit een praktisch gedeelte. In het praktische gedeelte nemen we enkele lichamelijke oefeningen door die gezondheidbevorderend kunnen zijn. Aan het einde van de avond staan de medewerkers van Fysiotherapie Wismans klaar voor vragen en opmerkingen.

Vrouwenvereniging Medos Gendt

GENDT - Op woensdag 22 november verzorgt een medewerkster van Remedica bij vrouwenvereniging Medos een avond.

Het onderwerp van deze avond is osteoporose en hart- en vaatziekten. Er zijn heel veel mensen die met deze aandoening te maken krijgen.

Dit is een openbare avond zodat ook niet-leden welkom zijn. Aan niet-leden wordt een bedrag van zes euro gevraagd inclusief koffie. Deze avond wordt gegeven bij zaal De Klok, Markt 1 in Gendt en begint om 20.00 uur.

Toneeluitvoering uitgesteld

LENT - In verband met ziekte kan toneelvereniging Nieuw Leven Lent dit najaar geen uitvoering op de planken brengen.

"Wij hopen dit in januari wel te kunnen realiseren. Voor onze donateurs geldt het volgende: Uw donateurskaart van 2017 blijft hiervoor geldig. Ook krijgt u van ons later nader bericht hiervan", aldus het bestuur en leden van toneelvereniging Nieuw Leven Lent.

Oud papier

in Doornenburg

DOORNENBURG – Op zaterdag 18 november halen leden van de harmonie Sint-Caecilia in Doornenburg vanaf 8:30 uur het oud papier weer op.

Alle inwoners van Doornenburg worden verzocht het papier tijdig en goed verpakt aan de straat te zetten.

In een oogopslag

Woensdag 15 november

09.30 uur: Pastorie Huissen-Zand, eucharistieviering, G. Peters

Zaterdag 18 november

19.00 uur: OLV van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, V. Bulthuis, Middenkoor InVoice

Zondag 19 november

10.00 uur: OLV Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, Gemengd koor en Herenkoor

10.00 uur: OLV van Zeven Smarten Haalderen, IGEE-viering, V. Bulthuis en M. Glastra

Woensdag 22 november

09.30 uur: Dagkapel Gendt, eucharistieviering, G. Peters

Zaterdag 25 november

19.00 uur: OLV van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Exotherm

Zondag 26 november

10.00 uur: OLV Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, Gemengd koor

Sinterklaas komt naar Gendt!

Foto: Sjaak Veldkamp GUG Foto: Sjaak Veldkamp

GENDT - Op zondag 19 november komt Sinterklaas naar Gendt. Sinterklaas heeft al een aantal pieten vooruit gestuurd die rond 13.00 uur bij Veerhuis Concordia zullen zijn.

Vóór de aankomst is er al veel te doen bij het veerhuis. De burgemeester en jeugdburgemeester staan klaar op de kade om Sinterklaas en zijn pieten te ontvangen. Jong Sint-Sebastianus maakt tijdens dit kinderfeest muziek voor Sinterklaas en de jeugdvendeliers zullen zelfs een speciale act laten zien met hun .

Na het feest op de kade bij het veerhuis neemt Jong Sint-Sebastianus alle ouders, kinderen, Sinterklaas en de pieten mee naar het centrum van Gendt.

Bij Julianahof, tussen Grandcafé nr.19 en de speelgoedwinkel Toys2Play, zal Henk Gertsen, voorzitter van de Gendtse winkeliersvereniging, Sinterklaas verwelkomen in het dorp Gendt. Stichting Intocht Gendt en de Gendtse winkeliersvereniging hebben dit jaar samen ook een leuke actie bedacht die de hele Sinterklaasperiode zal lopen, maar ook nog een mooie actie op de dag van de intocht in Gendt.

In Providentia zit de harmonie Sint-Caecilia al helemaal klaar en zal voor mooie muziek zorgen. In Providentia wordt het weer een groot kinderfeest met zang, dans, muziek en natuurlijk de pietenband. Dit jaar zal Sinterklaas ook weer de `Orde van de Kindervriend` uitreiken aan bijzondere mensen die zich hebben ingezet voor kinderen in wat voor een vorm dan ook.

Wist je trouwens dat er ook al een piet bezig is met een aparte machine? Wil je weten wat dit is? Zorg dan dat je 29 november bij de kindermiddag bent.

Sinterklaasviering Haalderen

HAALDEREN - Sinterklaas en zijn vrolijke Pieten brengen ook dit jaar een bezoek aan dorpshuis De Tichel in Haalderen. Om 15.00 begint de middag met een gezellig samenzijn op het Mariaplein in Haalderen.

Bij droog weer zal er ook muziek zijn op het Mariaplein om de boel nog feestelijker te maken. Sint en Piet wandelen daarna in een bonte optocht samen met de kinderen naar dorpshuis De Tichel. Afgelopen week zijn er vlaggetjes op school uitgedeeld die de kinderen zelf kunnen versieren om de optocht nog leuker te maken. Indien uw kind nog geen vlaggetje heeft kunt u deze alsnog ophalen bij dorpshuis De Tichel.

In dorpshuis De Tichel krijgen de kinderen een feestelijkprogramma aangeboden, en is ook gelegenheid om een handje te geven of een mooie tekening te overhandigen. Het programma zal met een korte pauze duren tot ongeveer 17:00 uur. Entree is gratis. Ook hebben Sint en Piet gezorgd voor een klein presentje. Kom allemaal op zaterdag 18 november om 15:00 uur naar Haalderen.

Van Wijkplatform Huissen Centrum naar Platform Huissen Centraal

HUISSEN - Wijkplatform Huissen Centrum vanaf nu Platform Huissen Centraal. Van verzorgingsstaat naar participatiemaatschappij.

Een belangrijke reden om een nieuw platform op te stellen is, om als wijk/ buurt verantwoording te nemen. We gaan van de verzorgingsstaat naar een verantwoordingssamenleving. Het betekent dat de overheid op sommige vlakken terugtrekt en meer aan de burgers gaat overdragen. De burgers kan die verantwoording gaan invullen door samen na te denken over de toekomst van hun wijk/ buurt, maar ook over de huidige situatie in de wijk. Over groenvoorziening, onkruidbestrijding, zwerfvuil,straatmeubilair en veiligheid, maar ook invulling van de toekomstige leefomgeving. Daarvoor zullen wijk/ buurtbewoners elkaar moeten kennen, ontmoeten , begrijpen en samenwerken.

Nieuwe start

Platform Huissen Centraal wordt de kern en coördinator van vijf BuurtBV's nl. Buitendijk, Centrum, Johannahoeve, Kempke en Mea Vota. "Om de buurtbewoners, die geen vergadertijgers zijn of willen en toch een steentje bij willen dragen, wordt er een WhatsApp groep opgezet, Een prachtig contact moment toch? Voor verdere informatie zie www.huissencentraal.nl."

Toneeluitvoering uitgesteld

Toneeluitvoering uitgesteld

LENT - In verband met ziekte kan toneelvereniging Nieuw Leven Lent dit najaar geen uitvoering op de planken brengen.

"Wij hopen dit in januari wel te kunnen realiseren. Voor onze donateurs geldt het volgende: Uw donateurskaart van 2017 blijft hiervoor geldig. Ook krijgt u van ons later nader bericht hiervan", aldus het bestuur en leden van toneelvereniging Nieuw Leven Lent.

Oud papier in Doornenburg

Oud papier in Doornenburg

DOORNENBURG – Op zaterdag 18 november halen leden van de harmonie Sint-Caecilia in Doornenburg vanaf 8:30 uur het oud papier weer op.

Alle inwoners van Doornenburg worden verzocht het papier tijdig en goed verpakt aan de straat te zetten.

In een oogopslag

In een oogopslag

Woensdag 15 november

09.30 uur: Pastorie Huissen-Zand, eucharistieviering, G. Peters

Zaterdag 18 november

19.00 uur: OLV van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, V. Bulthuis, Middenkoor InVoice

Zondag 19 november

10.00 uur: OLV Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, Gemengd koor en Herenkoor

10.00 uur: OLV van Zeven Smarten Haalderen, IGEE-viering, V. Bulthuis en M. Glastra

Woensdag 22 november

09.30 uur: Dagkapel Gendt, eucharistieviering, G. Peters

Zaterdag 25 november

19.00 uur: OLV van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Exotherm

Zondag 26 november

10.00 uur: OLV Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, Gemengd koor

Filosofisch café in Gendt

GENDT - Op vrijdagavond 17 november vindt er een bijeenkomst plaats van het filosofisch café in café De Klok in Gendt. Het thema van deze avond is: Geloven in God: realiteit of illusie?

Hoe verhouden wetenschap en religie zich tot elkaar? Is de Bijbel, als het woord van God, de enige waarheid, en moet daarom de evolutietheorie worden verworpen? Staan wetenschap en religie los van elkaar? Of is de werkelijkheid volledig gebaseerd op logica en wetenschap? Jeroen Otten, docent psychologie aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen, geeft een korte inleiding op het thema waarna er ruim de gelegenheid is om met elkaar in discussie te gaan. De aanvang is 20.00 uur; inlopen vanaf 19.30 uur, entree is gratis. Voor meer informatie kan men terecht bij Robbert Bakker (06 53124112 of email: robbert@hesticare.nl) of Jeroen Otten (jeroeno@usa.net). Iedereen is er welkom!

Vrouwengilde Doornenburg

DOORNENBURG - Christien van de Berg van Voedselbank Arnhem, geeft maandag 20 november een presentatie over de voedselbank.

Ze vertelt over het reilen en zeilen van de voedselbank; ofwel we krijgen een kijkje achter de schermen van de voedselbank. De avond vindt plaats in zaal Kort Oisterwijk in Doornenburg en begint om 20.00 uur.

Open repetitie-avond in Theater Kees in Huissen

Decorbouw, kleding, grime, er komt veel kijken bij een productie. Foto: Hannie Bouman

HUISSEN - Iedere dinsdagavond wordt er druk gerepeteerd voor de nieuwe familievoorstelling van theatergroep Koperen Kees. Dit jaar: Aladdin de musical!

"Ben jij nieuwsgierig naar theater? Kom dan een kijkje nemen op onze repetitie! Kom dinsdagavond 28 november om 20.00 uur naar theater Kees aan het Kampstuk 23. Je wordt ontvangen met een heerlijke kop vers gezette koffie of thee.

We willen je heel graag enthousiast maken voor het hele theaterproces, waar Koperen Kees vol passie aan werkt. Wie weet raak jij ook besmet met het theater virus en kunnen wij jou voor volgend seizoen toevoegen aan onze theaterfamilie!

Ben je niet zo gek op de voorgrond en wil je wel iets betekenen voor theatergroep Koperen Kees, dan zijn er achter de schermen nog hele mooie rollen te vinden die bij jou passen. Kijk ook eens op www.theater-kees.nl."

Speculaaspoppenactie van Tweestroom

GENDT - De volleyballende leden van sportvereniging Tweestroom komen ook dit jaar weer bij u langs de deur met de bekende speculaaspoppen.

Op zaterdag 25 november is het weer zover. Er wordt om 10:30 uur vanaf sporthal Walburgen gestart om heel Gendt, Doornenburg en Haalderen te voorzien van de overheerlijke speculaaspoppen. De poppen kosten twee euro per stuk. Bij afname van 3 stuks is de prijs vijf euro.

De opbrengst van deze speculaaspoppenactie wordt volledig besteed aan activiteiten voor de leden van Tweestroom. De jeugdleden krijgen, wanneer zij mee helpen, reductie op de kampkosten. Ook wordt met de opbrengst trainingsmaterialen gefinancierd.

Plechtige Investituurskapittel van de Nobele Orde van de Papegay

DOORNENBURG - Zaterdag 4 november organiseerde Schutterij Gijsbrecht van Aemstel van Doornenburg en Honderd Morgen in samenwerking met de Nobele Orde van de Papegay haar jaarlijkse investituurkappittel.

De Nobele Orde van de Papegay is ingesteld als een Europees instituut van verdiensten. De Orde heeft tot doel: "Diegene te eren en te honoreren, welke door hun inzet of morele steun bijdragen tot de instandhouding en uitstraling der schutsbroederschappen en/of -gilden, of die zich verdienstelijk maakten bij de culturele of sociale werking van deze, die behoren tot het volksculturele patrimonium van Europa."

Na een prachtig ontvangst op Kasteel Doornenburg aangeboden door de Gemeente Lingewaard toog het bonte gezelschap van Schutters en gildebroeders onder begeleiding van harmonie Sint-Caecilia naar het schuttersgebouw. Hier werden de gasten uit België, Duitsland, Frankrijk en Nederland verwelkomd met een muzikale vendelhulde door de vendeliers van Sint-Bavo uit Angeren, Huissense Gilden van Sint-Gangulphus en Sint-Laurentius en Gijsbrecht van Aemstel uit Doornenburg.

In de daarop volgende plechtige Investituur werd aan zeven inwoners van Lingewaard een onderscheiding uitgereikt voor hun inzet en verdienste: Bud Joosten Gildemeester Schutterij Gijsbrecht van Aemstel, Geert Wissing erelid Gijsbrecht van Aemstel, Rob Persoon beschermheer van Gijsbrecht van Aemstel en Gilden van Sint-Gangulphus en Sint-Laurentius, Martien Berendsen Gilden van Sint-Gangulphus en Sint-Laurentius, Hans Puntman Bestuurslid Schutterskring Rijk van Nijmegen – de Betuwe en Geert Claassen President van Schutterij Gijsbrecht van Aemstel.

Na de zitting werd aan de 66 gedecoreerde een receptie aangeboden door de Nobele Orde van de Papegay en Schutterij Gijsbrecht van Aemstel.

Herenzitting in Gendt

Zo kan het ook! Foto: Niels

GENDT - De kaartverkoop voor de herenzitting is in alle voortvarendheid gestart! Op zondag 26 november wordt de vijftiende herenzitting in Gendt gehouden in Providentia. Tijdens deze herenzitting zal weer een keur aan artiesten voorgeschoteld worden.

Zoals gebruikelijk staan 'lach, dans en zang' centraal. De herenzitting Gendt is een herenzitting met een knipoog, maar van de bezoekers wordt wel verwacht dat ze komen in een net pak, het liefst in een smoking. Elk jaar staat er ook een motto centraal. Een motto waaromheen de artiesten zullen acteren. “Zo kan het ook!” doelend o.a. op het geweldige gewijzigde programma wat u voorgeschoteld zal worden. Zalm, kaviaar en bitterballen en natuurlijk heerlijke pils uit speciale fustjes op tafel. Lokaal, regionaal en nationaal talent zal het podium betreden in een snel afwissend tempo en met een knipoog! "Zorg dat u erbij bent, nu het nog kan!" Kaarten zijn te bestellen bij Han Derksen (06 51343807, handerksen@kpnmail.nl ) of Theo Aaldering (06 51765437 Th.aaldering@gmail.com).

Column

Pleideren

Deze opa voelt zich niet oud, maar om als fotograaf een halve dag door klassen struinen, voelt als een fysieke en geestelijke aanslag. Toch denk ik met plezier terug aan IKC het Drieluik. Zonder onderdeel van de klas te worden heb ik lessen gefotografeerd. Dichtbij, soms met een telelens. En altijd met een opdracht. Geef een beeld van het Daltononderwijs met de vijf kernwaarden. Verantwoordelijkheid, zelfstandigheid, effectiviteit, reflectie en samenwerking. Ik val in zwijm als op de gang een Dalton-jongen me terloops een compliment maakt. U hebt een mooie snor meneer. Ik kijk nagenietend door de peuterklas. Fotograferen is observeren. Twee peuters, een Hollands en een Chinees meisje, samen met een spel. Luttele minuten later schuift een knulletje aan om te helpen. Klik, klik. Hebbes. Tijdens de begrotingsbehandeling van de raad dacht ik terug aan de fijne sfeer op school. Het speelkwartier van debatterende raadsleden is in volle gang. Zouden Daltonkinderen voor de harde politiek kiezen? Ik observeer PvdA-er Maarten van den Bos en D66-er Sjoerd Wannet. De hoogopgeleide debaters laten CDA-er Boukje Raes haar debuutverhaal niet afmaken en leggen haar na luttele seconden op het hakblok. Aanleiding verkeerde woordkeus. Boukje hakkelt. Tot ieders genoegen, van raadslid tot wethouder. Ze werd fijntjes gefileerd, gniffelde Helga Witjes me toe. Veel raadsfracties pleiten voor meer inzet om de Zilverkamp sneller op te knappen. Frans Schut pleideert ook voor de Zilverkamp, maar het had niets met de verkiezingen in 2018 te maken. Pleideren? Nee, geen nieuw woord, zegt Frans maar ik vind het leuk klinken. Raadshumor? VVD-raadslid drs. Matthew van de Woerdt maakt zich zorgen over de lokale democratie. Lege tribunes, weinig pers en teveel politieke partijen, orakelt hij. De verslagever van De Gelderlander zie ik een flinke gaap maken. Hij heeft na zes uur nog geen onderwerp. Deze opa gaat om tien uur naar huis. Een hele raadsvergadering volgen voelt als een fysieke en geestelijke aanslag. Ik pleideer voor effectief vergaderen.
Sjaak

Laatste Sasa-kaarttoernooi

Mmm.... Foto: H. van Gelder Foto: H. van Gelder

ANGEREN - Zaterdag 25 november houdt Sasa haar vierde en laatste kaarttoernooi van dit jaar.

Er kan weer gespeeld worden om de prijzen met jokeren, klaverjassen en bridgen. Tussen de middag wordt er een lunch geserveerd. Het inschrijfgeld bedraagt inclusief lunch 9,00 euro (Sasa-deelnemers 7,50 euro). Inschrijven kan tot en met 23 november.

Jokeren van 10.00 -16.00 uur . Opgeven bij Cor Janssen: 026 3253723, email: ca.janssen@hetnet.nl. Of bij Bertha de Wild, 026 3257340, email: bertha@familiedewild.com.

Klaverjassen van 10.00 -16.00 uur. Opgeven bij Th. Buurman: 026 3250746, email: theobuurman@gmail.com.

Bridge van 11.00 -16.00 uur (entree via de zij-ingang). Opgeven bij A. Rouwhorst: 0481 462074, email: anton.rouwhorst@kpnmail.nl.

Dorpshuis, Emmastraat 23, Angeren; 026 3251186. Zaal open vanaf 9.30 uur.

Levensverhaal van oud-Gendtenaar Everardus Huisman Boek te koop in Gendt

GENDT - Everardus Huisman groeit op bij steenfabriek De Zandberg in Gendt. In zijn boek vertelt de 93-jarige over het gezin waarin hij opgroeide en over zijn leven in Gendt.

Hij weet al op jonge leeftijd dat hij een religieus leven wil leiden. Hij was predikant, kapelaan, pastoor en deken. Truus Hopman ging op zoek naar de persoon achter deken/pastoor Huisman en schreef ontroerende en openhartige verhalen over zijn leven.

Het boek over Everardus Huisman is te koop bij The Read Shop, Julianastraat 2 in Gendt en kost 12,50 euro.

Wild in Hof van Breunissen

Wildbuffet Foto: RijnWaal Zorggroep archieffoto

GENDT - Op donderdag 30 november om 18.00 uur is in het restaurant van Hof van Breunissen in Sint-Jozef Gendt van RijnWaal Zorggroep, weer een fantastisch themamenu. De koks hebben deze avond wild op het menu staan.

De herfstperiode is nu echt aangebroken. Het is weer vroeg donker en we kruipen knus bij de open haard. Tijd voor wild op het menu. Een goed glas wijn erbij, en smullen maar. Ieder is van harte uitgenodigd voor deze avond.

Een heerlijk driegangen menu, dat in het teken staat van de herfst. We starten met een romige bospaddenstoelensoep als voorgerecht. Vervolgens is er het hoofdgerecht: hertensukade met rode wijnsaus. We combineren dit met rode kool, grootmoeders stoofpeertjes en zuurkoolstamppotje. Daarbij een frisse rauwkostsalade en pommes duchesses. Als dessert is er advocaatbavarois met slagroom. En dat alles voor een aangename prijs!

Kosten themamenu: 16,95 euro per persoon, exclusief de drankjes. Zich opgeven tot uiterlijk vrijdag 24 november bij het restaurant van Hof van Breunissen (tenzij het maximum aantal gasten eerder is bereikt). Adres: Kloosterplein 4 in Gendt. Telefonisch reserveren kan ook: 0481 421338.

Ingezonden brief

Terug naar af!

Wij hebben een tweepersoons huishouden. Wij produceren niet zoveel afval en de éénpersoons huishoudens waarschijnlijk minder.

Vóór dat het plastic apart werd ingezameld hadden we één container voor restafval en GFT. Vervolgens werden de zakken voor het verzamelen van plastic ingevoerd. Daarna moest het plastic in een container. Hierdoor werden alle huishoudens opgescheept met een tweede container. waarin in een later stadium naast plastic ook metaal en drankkartons mocht worden verzameld.

Waar wij mee geconfronteerd worden is:

Eén container voor restafval die waarschijnlijk niet vaker dan 4 keer per jaar zal worden aangeboden.

Eén container voor alleen GFT die vanwege het voorkomen van stank elke 14 dagen zal worden aangeboden, maar waarvan nauwelijks de bodem gevuld zal zijn. Dit is immers gratis.

Kan dit niet anders??

Wij hebben aan één container met tussenschot voor restafval en GFT en de door u voorgestelde zakken voor PMD genoeg! Dus de tweede container hebben we absoluut niet nodig!

Dit heb ik ook voorgelegd aan de gemeente. En met verbazing heb ik het antwoord gelezen.

Ik citeer: “Zoals u weet heeft elk huishouden zijn eigen wensen maar helaas is het onmogelijk om de huisvuilinzameling per huishouden af te stemmen. Door de invoering van PMD-zakken, kan ieder huishouden onbeperkt PMD-afval aanbieden.“

En moet daarom elk huishouden dan één container hebben voor restafval en één voor GFT, terwijl één container met tussenschot voldoende zou zijn.

H.J.S. van Nunen

Los van het gas...

16 november: bijeenkomst "Los van het gas"

BEMMEL - Los van het gas, wat betekent dat voor u? Frans is al van het gas af!en vertelt hierover op 16-11 in De Veldschuur, Sportlaan 1-K, Bemmel, 19:30 uur op de bijeenkomst van Lingewaard Energie.

Over 33 jaar (in 2050) moeten alle woningen in Nederland gasvrij zijn. Dit betekent dat de woningen geen gas meer kunnen afnemen voor verwarming, koken en warmwater om te douchen. Wat betekent dat voor onze manier van wonen? Kunnen we onze woningen in koude winters nog comfortabel warm krijgen? En kunnen we op een koude winterdag nog een warme douche nemen? Op deze en andere vragen geeft Frans van Herwijnen – Lingewaards eerste bewoner zonder gasaansluiting - een antwoord op de thema-avond “Los van het gas, wat betekent dat voor u?” die door Lingewaard Energie georganiseerd wordt op 16 november in De Veldschuur in Bemmel.

Frans legt uit waarom we de hoogwaardige brandstof aardgas nooit hadden gebruiken voor de verwarming van onze woningen. Hij zal laten zien dat stralingsverwarming veel beter is dan onze gebruikelijke verwarming met radiatoren. Door aardgas te vervangen door elektriciteit, die we ook nog eens zelf opwekken met zonnepanelen, onze woning beter te isoleren en stralingsverwarming toe te passen maken we onze woning niet alleen een stuk energiezuiniger maar ook nog eens comfortabeler.

Dat dit nu al mogelijk is zal hij laten zien aan de hand van zijn eigen Eco Huus, waar hij samen met zijn vrouw Mariette inmiddels al 1,5 jaar woont.

Men kan op de avond zelf lid worden van Lingewaard Energie voor 20 euro per jaar.

Goed eten voor een gezonde leefstijl

BEMMEL - Hoe goed eten we eigenlijk? Hoe groot is de verleiding om door tijdsgebrek te kiezen voor even iets snels, een kant en klare maaltijd en vaak ongezonde voedingsproducten? En wat is nu eigenlijk gezonde voeding?

Vragen die aan bod komen tijdens de training ‘Gezonde Voeding’ georganiseerd door Stichting Welzijn Lingewaard, het Open Eetcafé en Diëtist & Meer. Inwoners uit Lingewaard worden uitgedaagd hun voedingspatroon gezonder te maken in twee trainingsmomenten. De training bevat een theoretisch deel en een praktisch deel. Samen gaan we aan de slag met het koken van een gezonde maaltijd, leren we weer goed te proeven, worden we bewust van wat gezonde voeding is en leren we etiketten lezen. De training vindt rond lunchtijd plaats zodat hetgeen geleerd wordt meteen in de praktijk gebracht kan worden.

De kosten voor de training bedragen vijftien euro. De trainingsdagen zijn op vrijdag 17 november en 11 december van 11.30 tot 13.30 uur bij SWL aan de Cuperstraat 9 in Bemmel. Opgeven kan telefonisch via: 088 2552555 (vraag naar Melissa Davina) of via email: m.davina@swlingewaard.nl.

Herfstbingo in Bemmel

BEMMEL - De Vrienden van Liduina houden weer de jaarlijkse herfstbingo. Iedereen is welkom.

De bingo is donderdag 16 november in de recreatiezaal verzorgingshuis Liduina aan Gouden Appel 120 in Bemmel. Het programma voor deze avond: 19.00 uur ontvangst met koffie/thee en wat lekkers. Om 19.30 uur start verkoop bingoplankjes, ze kosten 2,50 euro per stuk en u kunt dan drie ronden meespelen. Per ronde zijn er drie mooie prijzen te winnen.

Ook zullen er weer enkele hapjes geserveerd worden, aangeboden door De Vrienden van Liduina. De opbrengst van de bongo komt ten goed aan de bewoners.

Sponsor bedankt!

BEMMEL - Deze enthousiaste groep beginnende hardlopers neemt deel aan onze start to run-cursus.

Zij bereiden zich voor op het lopen van een 5 km tijdens de Pietenloop op 26 november. Ze hebben het loopvirus echt te pakken! Mede namens deze groep bedanken we onze hoofdsponsor B.O.D. Totaalinstallateur B.V. voor hun steun aan onze vereniging en al onze activiteiten.

Angerse Aovond Historische Kring Angeren

Huissensewaard Archief Eef Hofs

ANGEREN - De Historische Kring Angeren (HKA) heeft haar Angerse Aovond op dinsdag 21 november in het Dorpshuis. De Aovond begint om 20.00 uur en duurt tot maximaal 22.15 uur. De lezingen gaan over de Angerense steenfabrieken en de 75-jarige voetbalclub SV Angeren.

Eef Hofs heeft een uitgebreid werkstuk gemaakt over de Angerense steenfabriek Huissenswaard. Eef zal op deze Angerse Aovond vertellen over en alvast delen laten zien van zijn boekwerk. Aangezien vele families uit Angeren hun werk op de steenfabriek vonden, zal dit onderwerp zeker aanspreken.

Eef gaat uitgebreid in op de geschiedenis van de steenfabrieken in de Angerense uiterwaarden. Speciale aandacht besteedt hij aan de ontwikkeling van de steenbaktechniek en het automatiseringsproces ervan. Zijn prachtige foto’s, 'gemak ien en um de stinaove', spreken boekdelen.

75 jaar voetbalclub SV Angeren

Na de pauze bladeren Geert Visser en Geert Bouwman door een ander boek. Zij hebben het jubileumboek van voetbalclub SV Angeren geschreven. Dit boek 'Beelden van een dorpsvoetbalclub' is gemaakt ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van voetbalclub Angeren. In die 75 jaar is er heel veel gebeurd. Aan de hand van de vele foto’s worden die (vroegere) gebeurtenissen nog eens opgehaald.

Intocht Sinterklaas Bemmel wordt groots

Sinterklaas poseert samen met z'n pieten voorafgaand aan de intocht van vorig jaar Foto: nvt

BEMMEL - Op zaterdag 25 november doet Sinterklaas Bemmel weer aan. De goedheiligman komt met zijn eigen ‘oldtimerpakjesvrachtwagen’ en wordt vergezeld door de hoofdpiet, stoere motorpieten en verschillende looppieten. Dit alles onder muzikale begeleiding van drumfanfare Eska.

De intocht wordt georganiseerd door carnavalsvereniging De Geintrappers, in samenwerking met de Bemmelse ondernemersvereniging. Het programma is speciaal voor kinderen tot en met groep vijf en vindt vanaf 13.30 uur plaats op het marktplein. Sinterklaas zelf maakt rond 14.00 uur z’n opwachting. Eerst is er een rondgang door het dorp. Hij zal worden verwelkomd door burgemeester Marianne Schuurmans en kinderburgemeester Guus Kramer. Het feest duurt tot ongeveer 15.15 uur. Na afloop krijgen kinderen een traktatie en is er gelegenheid om met pieten op de foto te gaan. Bij (extreem) slecht weer kan de sint terecht in cultureel centrum De Kinkel.

Route optocht
De start is bij Eska (Sportlaan), waarna Sinterklaas rechtsaf de Wardstraat in gaat. Aan het einde van de weg linksaf (Dijkstraat) en vervolgens de tweede weg linksaf de Klappenburgstraat in. Deze weg zal worden gevolgd tot aan de ijssalon, waarna de stoet linksaf gaat (winkelpromenade). Aan het eind slaat Sinterklaas rechtsaf de Loostraat in om te eindigen op het marktplein.

Tekeningen
In De Assenburg bij Fruitcompany Kersten staat een brievenbus waar kinderen tussen 18 en 23 november zelfgemaakte tekeningen, kleurplaten of gedichtjes in kunnen doen. Tijdens het feest op het marktplein worden de mooiste inzendingen beloond met een prijs.

Weekmenu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 20 november kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: soep, gemengde groenten en verse worst én een toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te nemen! Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 u via 088 2552555.

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Repair Café Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

Komende week organiseert SWL weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Dinsdag 21 november van 13.30 – 15.30 uur in het Dorpshuis in Angeren (Emmastraat 23). De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder 'ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Ouders, laat kinderen zoeken in De Buitenpoort op dag intocht Sint

HUISSEN - Waar zijn de verlanglijstjes? De bewoners van 'De Liedjesflat' zijn hun verlanglijstjes kwijt. Die zijn verdwenen! Een oproep aan de ouders: laat kinderen mee zoeken en zingen op zondag 19 november in De Buitenpoort. De Sint en Troef Theater helpen en zingen mee.

Op diezelfde dag komt Sinterklaas aan in Huissen! Rond 14.00 uur bij Het Looveer, waarna hij met zijn Pieten naar het centrum van het stadje van plezier gaat. Vanaf 15.00 uur zijn kinderen en ouders welkom in de behaaglijke en sfeervolle Buitenpoort. En... vanaf 15.30 uur moet de Sint aan de bak om de verlanglijstjes van de bewoners van 'De Liedjesflat' te zoeken. Maar de kinderen en met de mensen van Troef Theater gaat hij op onderzoek uit.

Want waar zijn toch de verlanglijstjes gebleven? Die flat staat midden op het podium. Achter elke deur bevindt zich een bewoner met een eigen verhaal. Met behulp van Sinterklaas komen we er langzaam maar zeker achter wat er nu eigenlijk aan de hand is. Tijdens de voorstelling zijn veel live gespeelde (Sinterklaas) liedjes te horen, zodat iedereen mee kan zingen.

De speciale kindervoorstelling: 'Troef en de verdwenen verlanglijstjes' is gratis toegankelijk. Cadeautje van De Buitenpoort. Maar wees op tijd voor een (goede) plek.

Sponsor bedankt!

RKHVV Dames 3 Fotograaf: Bram Jeurissen

HUISSEN - "Langs deze weg willen begeleiding en dames van RKHVV 3 Jeurissen Wonen die al jaren vaste sponsor is van deze groep bedanken voor de mooie truien en tassen die weer gesponsord zijn het afgelopen en huidig seizoen. Henri Gerritsen, een beetje laat maar alle meiden moesten erop."

Herkent u ze nog?

BEMMEL - Dit zijn de leerlingen van HAVO 5 van SGOB Bemmel in 1983.

Weg kwijt?

Waar ligt nu dominicanenklooster ?

HUISSEN - Is de gemeente de weg kwijt? Het bord wijst naar rechts voor het Dominicanenklooster, terwijl je links de ingang en toren van het klooster ziet...

Kerstverloting Scouting Dannenburcht van start

De welpen gaven donderdagavond het startsein voor de lotenverkoop Foto: Jan Derksen

HUISSEN - Ook dit jaar organiseert Scouting Dannenburcht een kerstverloting waarmee prachtige prijzen te winnen zijn. Houd uw deurbel de komende weken in de gaten: grote kans dat er een scout aan de deur staat. De loten kosten een euro per stuk.

De opbrengst van de kerstverloting wordt onder andere gebruikt voor spelmateriaal, onderhoud van het gebouw en het betalen van vaste lasten zoals gas, water en licht. Met de opbrengst van de kerstverloting kan de contributie betaalbaar blijven zodat ieder kind lid kan worden van Scouting Dannenburcht.

De hoofdprijs is een Bosch boor- en schroefmachine ter waarde van 249,95 euro aangeboden door Formido Elst. Eerste prijs zijn twee waardebonnen van 60 euro aangeboden door Restaurant De Betuwe, tweede prijs een cadeaubon van ‘t Wijnhuys en de derde prijs zijn twee waardebonnen van Van Monique. Daarnaast zijn er prijzen aangeboden door Albert Heijn Huissen, Hermsen & Hermsen, Bruna Huissen en Formido Elst.

De kerstverloting wordt gehouden van 7 november tot 16 december. De trekking is zaterdag 16 december om 11:00 uur in het gebouw van Scouting Dannenburcht aan de Kloosterlaan 1a in Huissen. Gewonnen prijzen worden thuisbezorgd. De trekkingsuitslag staat vanaf 16 december op www.scoutingdannenburcht.nl.

Nasrdin Dchar met DAD in Theaterkerk

BEMMEL - De jury van het Nederlands Theater Festival verkoos Nasrdin Dchar’s DAD tot één van de beste voorstellingen van het afgelopen theaterseizoen! Zaterdag 25 november is deze voorstelling te zien in Bemmel.

Nasrdin Dchar, in 2011 met een Gouden kalf bekroond, maakte dit jaar indruk met zijn lezing op de nationale 5 mei herdenking. TOP is trots om deze bevlogen en maatschappelijk betrokken cabaretier en acteur in de Theaterkerk te kunnen verwelkomen. Nasrdin’s nieuwe show DAD is een monoloog over vaderschap. Nog negen maanden en hij en zijn vrouw worden ouders. Maar hoe bereid je je voor op nieuw leven waar je volledig verantwoordelijk voor bent? Een nieuw leven in dit leven. In deze tijd.

Zijn aanstaande vaderschap is ook een confrontatie met zijn roots en hoe belangrijk dat voor hem is. Welke elementen van het land, de cultuur, het geloof van zijn ouders - al die dingen die hij zo vanzelfsprekend heeft meegekregen in zijn opvoeding - gaat hij overdragen op zijn kind?

Het wordt een avond met een hoge mate van energie. De energie van een aanstaande vader. Beleef het mee! Aanvang optreden 20:30 uur. Kaartjes kosten 17,50 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en zijn ook verkrijgbaar bij Eyewish en aan de kassa in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Première voorstelling cabaret Thijs Kemperink Bonje in De Buitenpoort!

Fotobijschrift: Nieuwe voorstelling van cabaretier Thijs Kemperink, Bonje. Donderdagavond 16 november in De Buitenpoort in Huissen. Foto: via management Thijs Kemperink

HUISSEN - Bonje in De Buitenpoort! Een heuse première van een nieuwe voorstelling van een cabaretier in Huissen. Namelijk Bonje van Thijs Kemperink. In De Buitenpoort. Op donderdagavond 16 november: gegarandeerd lachen.

Kemperink komt uit Twente en dat steekt hij niet onder stoelen of banken. Deze sympathieke ras-Tukker vertelt zo beeldend dat het voelt alsof je bij hem thuis bent. Met ijzersterke grappen over alledaagse situaties, herkenbaar voor iedereen. De grote vertelkracht van Thijs bracht hem niet alleen in Twente volle zalen, maar ook ver daarbuiten.

In zijn vorige, succesvolle programma Zleur (die ook te zien was in De Buitenpoort) schetste Thijs de verhoudingen in de buurt aan de hand van een zomerse buurtbarbecue. Een show zonder wijzend vingertje, met veel humor én met een onderliggend thema dat Thijs aan het hart gaat, namelijk 'noaberschap'.

In zijn nieuwe programma gaat het over de ruzie met zijn allerbeste vriend. Blijf je loyaal, doe je je best om elkaar te begrijpen of blijft het 'Bonje'? Herkenbaar, beeldend verteld, alledaags én typerend voor deze tijd... Dát is de kracht van Thijs Kemperink, waarmee deze jongen van het platteland al provincie voor provincie voor zich won. En Huissen dus. Donderdag 16 november in De Buitenpoort. Foyer open 19:30 uur, aanvang 20:00 uur. Kaarten reserveren via: www.debuitenpoort.nl.

Schip Ahoy in Doornenburg

Het koor tijdens het Vlinderconcert in de Lingehof in Bemmel

DOORNENBURG - Het Angerense zeemanskoor Schip Ahoy verzorgt vrijdag 17 november om 14.00 uur een concert in het Doornenburgse ontmoetingscentrum. Het is het een na laatste optreden in een reeks van zeven jubileumuitvoeringen die in het teken staan van het zilveren jubileum van het Vlinderfonds Lingewaard.

Het concert van het koor is in verband met de beperkte ruimte uitsluitend toegankelijk voor de senioren van Doornenburg. Het Vlinderfonds dat de uitvoeringen faciliteert, ondersteunt maatschappelijke initiatieven en projecten in Lingewaard. Een kwart eeuw geleden werd het fonds daarvoor in het leven geroepen. Om die mijlpaal te vieren worden alle ouderen getrakteerd op een gezellig samenzijn, met de muzikale medewerking van Schip Ahoy en het SVW Piratenkoor Huissen.

Inschrijven

voor verlichte

carnavalsoptocht

OVERBETUWE - Omdat De Toorenuulen 55 jaar bestaan, heeft de carnavalsvereniging van de Gemeente Overbetuwe toestemming gekregen voor een verlichte optocht.

"Deze zal plaatsvinden op zaterdag 10 februari. Omdat de animo zeer groot is gaan wij met inschrijfformulieren werken. Wie mee wilt doen aan deze optocht moet zich zo spoedig mogelijk laten inschrijven of aanmelden. Dat kan via mail, magda.frans@kpnmail.nl of 026 4742779."

Vrolijke middag met Coby en Ton bij Gendtse Ouderenvereniging

Coby Apart en Ton Foto: eigen archief

GENDT - Coby Apart en haar muzikale partner Ton komen woensdagmiddag 22 november de leden van de Gendtse Ouderenvereniging een gezellige middag bezorgen.

Ton is 'n allround muzikant en een kei in stemmige muziek. Coby doet daar nog 'n schepje bovenop door haar eigen wijze van entertainen. Samen hebben zij een 'oer gezellig' repertoire samengesteld met muziek uit de jaren '50, '60 en '70 en hiermee gaat het muzikale duo de theaterzaal van Providentia 'n paar uurtjes op stelten zetten.

Zoals gebruikelijk is bij de opening koffie met iets lekkers en krijgende aanwezige leden ook nog 'n consumptie aangeboden. Ook is er de gebruikelijke verloting met weer een volle prijzentafel. De aanvang van deze ontspanningsmiddag is 14.00 uur en allen toegankelijk voor de leden van de OVG.

Ondertussen is ook het programma voor het eerste halve jaar 2018 bekend met weer elke maand een leuke activiteit. Meer informatie via het secretariaat: 0481 425450.

Angeren 2017 Finale 7vs7 35+

ANGEREN - Op vrijdag 17 november is op sportpark De Poel in Angeren de finale van de KNVB, 1e klasse 2017, 7vs7 35+. In deze competitie strijden de voetbalverenigingen De Bataven uit Gendt, DVOL uit Lent /Nijmegen, SVO uit de Ooij en SV Angeren om de titel. De aftrap van de finale ronde is om 19:30 uur.

Iedereen is vanaf 19.30 uur welkom om naar de finale ronde op sportpark De Poel in Angeren te komen kijken. Het belooft een waar voetbalfeest te worden. Na de finale is er een feestje met muziek van DJ Guus Hegeman en Ome Cor om de avond gezellig af te sluiten. Meer informatie staat op de Facebookpagina van SV Angeren vijfendertig plus.

Ingezonden brief

Opruimen hondenpoep

Buurtgenoten: Sinds enkele dagen staat er gelukkig dit bordje in ons grasperkje (foto's bijgesloten als bijlage), gelegen aan de Gersthof nrs. 22-62 te Bemmel. Dit speelveldje is bedoeld om te spelen (het woord zegt het al), dat kan zijn met de kinderen dat kan zijn met je huisdier. Regelmatig viel het mij op dat 'iemand' daar zijn of haar hond liet poepen zonder het product op te ruimen, terwijl er toch ook een prullenbak staat om het goedje in te deponeren. Zelf heb ik het ook regelmatig opgeruimd, maar dit is eigenlijk de taak van de hondenbezitter. Omdat er dus kinderen spelen is het zeer smerig om die poep te laten liggen, vandaar dat ik bij de gemeente heb gevraagd om zo'n bordje te plaatsen.

Gelukkig zijn zij daarmee akkoord gegaan omdat dit veldje een speelveldje is. Dus bij deze vraag ik: lieve hondenbezitters laat je hond ergens anders poepen dan op dit speelveldje of heb anders het fatsoen om de rommel op te ruimen.

Dank, M. Reintjens

Beginnerscursus Let's Make Music van start bij Eska Bemmel

BEMMEL - Op dit moment loopt via Sjors Creatief de proefcursus voor kinderen uit groep 4, 5 en 6. Als vervolg hierop start Eska met Let's Make Music.

Dit is een muzikale beginnerscursus voor kinderen die alvast kennis willen maken met muziek en muziekinstrumenten. Muziekdocent Monique Jansen geeft deze lessen op een enthousiaste manier en gebruikt hiervoor diverse muziekinstrumenten. Voorkeuren en ideeën van de kinderen worden hierbij zeker meegenomen.

"Vanaf maandag 20 november zal Let's Make Music van start gaan en duurt twaalf lessen. Opgeven hiervoor is nog mogelijk, maar je moet er wel snel bij zijn! Hou je van muziek maken, maar ben je nog een beetje jong om een groot muziekinstrument te bespelen? Dan is Let’s make Music echt iets voor jou! Voor meer informatie en opgeven voor de cursus, neem contact op met Marije Peters via jeugdopleiding@eska.nl of 0481 461801. Bezoek ook www.eska.nl."

CantAnimus met Allerzielen

het koor CantAnimus Foto: Frits Botterblom

ANGEREN - Het koor CantAnimus: Prachtige stemmen in de stilte van de kerk. Allerzielen op een speciale manier, in stilte.

De Sint-Bavokerk in Angeren was versierd met bloemen, verlicht met paars en blauw, brandende kaarsen, mensen in de kerk die geraakt worden door de muziek, het koor, alleen maar luisteren, en denken aan de dierbaren die niet meer bij ons zijn.

Geen lange verhalen over hoe mooi en speciaal deze avond was, de stemmen van het koor, Caspar van der Vinne, de componist en leider van het koor. Kom volgend jaar weer luisteren, hoor de stemmen en ervaar de stilte.

ICT-helpdesk bij Participatiepunt Gendt

GENDT - Bij het ParticipatiePunt Gendt zijn elke week vrijwilligers actief in de gratis Helpdesk ICT. Het idee achter de helpdesk is hulp bieden aan mensen met problemen en vragen op automatiseringsgebied. "Daarbij richten we ons niet op een speciale doelgroep. Iedereen die vragen heeft op het gebied van automatisering kan bij ons terecht."

Automatisering is een heel breed begrip. De ICT-helpdesk in Gendt richt zich met name op oplossing of advies bij problemen met:

hardware en software van computers (desktops, laptops);
app’s en het gebruik ervan op tablets;
app’s en het gebruik ervan op mobiele telefoons;
problemen/vragen over deze apparatuur.

Kom gerust even langs als u problemen heeft. Breng dan wel, indien mogelijk, het apparaat mee waarmee u problemen heeft.

U kunt bij de Helpdesk terecht iedere woensdag van 10.00 tot 12.30 uur, in Hof van Breunissen, Kloosterplein 4 in Gendt. De ICT-helpdesk is ook te bereiken via tel: 088 2552510 / email: ppgendt@swlingewaard.

In Familiekrachtcafé delen ouders en gastspreker ervaringen en kennis Weerbaarheid in je opvoeding: hoe maak je je kind sterker?

BEMMEL - Op dinsdag 21 november verzorgt Stichting Familiekracht en Stichting Welzijn Lingewaard in Bemmel het Familekrachtcafé met als thema Ouders & Weerbaarheid.

Tijdens deze avond vertelt Elles Joosten (maatschappelijk werker bij Rijnstad Lingewaard) meer hoe je als ouder sterker in je schoenen kan staan bij de opvoeding. Opvoeden en ouderschap start bij het leren kennen van jezelf en weten wat jij belangrijk vindt.

De focus ligt deze avond op het delen van kennis, ervaringen en praktische tips van de spreker en de deelnemende ouders/opvoeders. Deelname aan het Familiekrachtcafé is gratis.

Het Familiekrachtcafé start op dinsdag 21 november om 20:00 uur (inloop vanaf 19:45 uur) in het gebouw van Stichting Welzijn Lingewaard, Cuperstraat 9 in Bemmel. Je kunt je ook aanmelden via info@familiekracht.nl of meldpunt@swlingewaard.nl. Uiteraard ben je ook zonder aanmelding welkom!

Betuwenaren in het Buitenland (2) Erik Hoogerbrugge uit Elst happy met 'zijn' Amy Verliefd worden tussen Canadese koeien

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze nieuwe rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Erik Hoogerbrugge in Canada. 'Canadezen zijn soms iets té ontspannen.'

Tekst: Hans Schmeinck

Op de plek waar vele streekgenoten en toeristen tegenwoordig graag verpozen, groeide Erik Hoogerbrugge (40) op. Namelijk Landelijk De Park/Park Lingezegen. ,,De boerderij daar was mijn ouderlijk huis. Als het om Elst gaat, heb ik daar dan ook de beste herinneringen aan. Het doet me wel een beetje zeer als ik het nu zie. Maar ik begrijp wel dat er nu vele mensen van kunnen genieten.''

Hoogerbrugge liet Elst in januari 2001 achter zich. ,,Mijn broer nam thuis het bedrijf over, ik wilde graag boer worden en zag meer mogelijkheden in het buitenland. Ik heb op vele plekken rondgekeken, waaronder Denemarken, het oosten van Duitsland en Polen. Overal lagen mogelijkheden, maar Canada trok mij het meeste. Ik heb hier eerst bij twee Nederlandse boeren gewerkt en uiteindelijk ben ik zelf een gemengd bedrijf met melkvee en akkerbouw begonnen in Watford, Ontario.'' Die provincie ligt voor Quebec, aan de oostkust. Waar (ook) Frans wordt gesproken.

De voormalig Elstenaar werd er verliefd op de Canadese Amy, op een bijzondere plek. ,,In de melkstal bij de eerste boer waar ik werkte. Amy was daar part-time melker. Als je zelf boer wil worden leek me de melkstal een goede plek om een vrouw te leren kennen, haha.'' De twee zijn getrouwd en uiteraard mocht een koe niet ontbreken op de trouwfoto's. Hoogerbrugge is helemaal happy met Amy en zoon Cayden (6) en dochter Averianna (4). ,,Zij krijgen op Franse les op school.''

Hij heeft zelf de Canadese nationaliteit aangenomen. ,,Ik voel me me Canadees, maar Ik blijf altijd Nederlander. Omdat mijn achternaam moeilijk is uit te spreken noemen ze mij in de buurt meestal Dutch Erik of de Dutch dairy farmer.'' 'Boer' Hoogerbrugge merkt dat er voor hem als ondernemer veel minder rompslomp is. ,,Natuurlijk zijn er in Canada ook wel wetten en regels, maar het is hier veel werkbaarder.''

Mede daarom bevalt het hem prima, bijna 6500 kilometer verder. ,,Heerlijk rustig. Mensen zijn hier erg ontspannen. Soms wel eens een beetje té ontspannen.'' Heimwee naar Nederland heeft Hoogerbrugge naar eigen zeggen nooit gehad. ,,Dit is nu helemaal mijn thuis, met een gezin en een eigen bedrijf. Natuurlijk mis ik mijn familie en vrienden wel. Maar vandaag de dag met sociaal media (Facebook en WhatsApp) is het heel makkelijk om contact te houden.''

Om de twee à drie jaar trekt hij naar Elst. De laatste keer was hij er in december 2015. ,,Maar de drukte en krapte in Nederland mis ik niet. Familie en vrienden komen trouwens vaak bij ons op bezoek. Mijn ouders komen zelfs bijna ieder jaar.'' En vertellen hem dan alles over Park Lingezegen…

Uitslagen teams Tweestroom

GENDT - Tweestroom-MC1 ontving streekgenoot Kidang-MC2. Deze wedstrijd werd op de maandagavond gespeeld en werd een spannende strijd. De 1ste set werd nipt gewonen dor onze meiden. De 2de en3de set werden verloren. Door winst in de 4de set, was een 5de set nodig. Helaas werd die nipt verloren.(2-3)(25-23/18-25/22-25/25-12/13-15)

Atalante-MA1 ontving Tweestroom-MA2. In deze strijd werd er over en meer gewonnen. Dus de 5de set moet de winnaar aanwijzen. Het werd een spannende finale, een nipte winst voor onze meiden.(2-3)(25-16/17-25/25-12/18-25/13-15)

Tweestroom-jongens-mix-JB1 speelde uit bij Volamie-JB1. De 1stewas spannend, die door ons team nipt werd gewonnen.(25-27) Hierna werden de 2de en 3de set verloren. In de 4de set werd het weer spannend, nu een nipt verlies(25-23) Helaas werd er maar een punt mee naar Gendt genomen.(3-1)25-27/25-21/25-19/25-23)

Ook onze jongens-mix-JC1 speelde uit bij Volamie-JC1, de 1ste set duidelijk wonnen. De 2de set werd nipt gewonnen.(23-25) De 3de set werd zonder problemen gewonnen, terwijl de 4de set weer nipt werd gewonnen.(24-26) Hierdoor werd de wedstrijd overtuigend gewonnen en werden er 5 punten mee naar huis(Gendt) genomen.(0-4)(906-25/23-25/16-25/24-26)

Mede koploper Ikaros-MC1 ontving onze Meisjes-MC1. Gezien de stand, werd er een spannende wedstrijd verwacht, hetgeen ook gebeurde. De 1ste set werd door onze meiden gewonnen. De 2de set werd nipt door de tegenstander gewonnen.(26-24) De 3de set werd een nipte overwinning voor onze meiden.(23-25) De 4de setwas weer onze meiden. Hierdoor kwam men allen aan kop op de ranglijst, en werden 4 punten mee naar Gendt genomen.(1-3)(16-25/26-24/23-25/16-25)

Tweestroom-MC2 bezocht Gemini-MC2; geen uitslag bekend??

Recreanten dinsdagmorgen speelde thuis tegen Swich'87-REC1. Nadat de 1ste werd gewonnen, werd ook de 2de set gewonnen. Kennelijk was men te vermoeid om de 3de set te winnen.(2-1)(30-20/30-19/20-35)

Tweestroom-DS1 ontving koploper Trivos-DS2. Gezien de scores per set, moeten onze dames veel beter gaan spelen om eens een set e winnen. Helaas een verliespartij.(0-4)(19-25/20-25/16-25/16-25)

Pegasus-DS9 bezocht Tweestroom-DS3 en won de 1ste set. De 2de set was voor onze dames. De 3de set weer voor de tegenstanders. In de vierde set kwam men aan de leiding, maar helaas het op de valreep de winst weggeven. Dus een onnodige verliespartij, want met meer alertheid , had men deze strijd kunnen winnen .(1-3)(22-25/25-12/22-25/26-28/

Tweestroom-HS1 speelde uit bij Volamie-HS2 en kon niet echt overtuigen om deze strijd winnend af te sluiten. Het werd helaas een verliespartij.(4-0)(25-22/25-15/25-19/25-09)

Tweestroom-DS4 speelde thuis tegen Pegasus-DS12 op de maandagavond. De 1ste set werd gewonnen. Daarna kwamen onze dames niet meer in hun ritme, dus 3 verloren sets.(1-3)(25-20/18-25/18-25/17-25)

Tweestroom-DS2 speelde uit bij Vocasa-DS7. De 1ste set werd verloren, ter2wijl de 2de set werd gewonnen. Helaas werd de 3de set verloren.(26-24) Ook de 4de set werd verloren. Uitslag:(3-1)(25-14/17-25/26-24/25-14)

Sfeervol metselconcert met muziekklokken

Drie kinderen uit Haalderen met Ressense Toren op schaal op het Metselconcert zondag 5 november 2017. (Onderdeel van de rekenmodule RekenToren via T. Metissimo).

RESSEN - Op de foto ziet u kinderen uit Haalderen die op schaal, de Ressense Toren na bouwden. Aansluitend klonken concertklanken en bleken de muziekklokken een openbaring...

Sinds zomer 2016 heeft Ressen haar deuren geopend voor velerlei activiteiten. Het concert op zondag 5 november namens stichting Talento Metissimo was wederom sfeervol en rustiek, passend in de omgeving zonder drukke autowegen. Het is fijn als we dat kunnen behouden.

De Toren van Ressen is bijna vierkant, nl. 4,8 bij 4,5 meter. Met attributen zoals de juiste bouwsteentjes, tekening, placemat en touw ligt er weer een unieke Beta-Cultuur module van Stichting Talento Metissimo voor jong en oud! Met of zonder rekenwerk, ieder kiest zijn niveau.

Uitleg volgde over de vondsten van de muziekklokken met klok- en cursuspresentatie, vanaf 6-8 jaar tot en met volleerde musicus in een doorlopende leerlijn. Aansluitend opende Elmar het concert op bariton met een indrukwekkend ritmisch en melodisch spel. Elisa vertolkte op dwarsfluit waardig en warm het bekende Donna Donna. De toppen van de altviool werden bestreken door Ikira, die op een eigen thema op klavier improviseerde (Magical Forest) en afsloot met zang/piano 'They are the stars' (ook eigen werk). Een waardig concert, dank musici en publiek!

In de Kosterij smulden we van appeltap, appel-cake, appelflappen en sterappeltjes van Betuwse bodem met voor de kinderen (appeltjes)thee uit een echt porseleinen serviesje op maat. Genieten! Dank aan het ouderplatform! Kortom: Een eyeopener voor kinderen en ouders en voor herhaling vatbaar. Zie ook: www.TalentoMetissimo.nl.

Eerste muziek- & sciencediploma's

Samenwerkend leren tijdens de module Muziek & Science via T. Metissimo november 2017. Foto van Magriet Wagter.

LINGEWAARD - Afgelopen week behaalden zeven kinderen de eerste Muziek & Science diploma's bij T. Metissimo. Het waren zes slagwerkers uit Winssen van de Koninklijke Fanfare ULTO en een leerling direct via T. Metissimo die ook lid is van Harmonie Udi. Ze slaagden voor het landelijk melodische A(2) level alswel het toplevel A3 Muziek & Science. Doorbraak in Muziek-Onderwijsland!

Voor slagwerkers komt hun melodische B level overeen met het melodische A level van de blazers. Bij T. Metissimo is effectief materiaal ontwikkeld waardoor het basisniveau voor alle muziekinstrumenten gelijkwaardig is. Effectief onderwijs nl. in krap 12 uur. Lekker actief met onder andere unieke Muziekklok, het interactieve spel de Intervalrace en het succesvolle Notenhotel, alles met een scheutje Wiskunde, Taal, Science en nog veel meer. Keileuk en gezellig! Jarenlange research werpt zijn vruchten nu af in een doorlopende leerlijn. Deze wijze van muziekonderwijs sluit beter aan bij de belevingswereld zowel in het orkest als individueel, voor elk instrument, ook zang!

Felicitaties zijn er voor de slagwerkers uit Winssen/Ewijk: Olivier Cuijpers, Lies Tromp, Daniel Jacobs, Ilse Janssen, Bart van Beuningen, Ben Haage en Elisa Wagter op dwarsfluit uit Bemmel. In januari start de tweede cursus MuziekWijs, level A (1,2,3) of level B (1,2,3). Voor workshops Basiswijs onder/middenbouw of midden/boven zie: www. TalentoMetissimo.nl.

De Notenkrakers zet klok vooruit

GENDT - De Notenkrakers uit Gendt heeft er zin in. Loop of fiets je wel eens maandagavond op de Markt of Dorpstraat in Gendt waar bij De Klok muziek en gezang te horen is, dan kan dat zomaar het gezellige geluid van De Notenkrakers zijn!

Jammer toch dat je daar niet bij zit/ staat en nóg niet meedoet met optredens bij verzorgingshuizen, huwelijken, verenigingen, campings, buurtfeesten het Gendtse kersenfeest en de Kerstmarkt op 17 december. Maar... dát kan nog veranderen.

Kom óók gerust eens geheel vrijblijvend aan op maandagavond bij De Klok om 19.30 uur. Dan begint daar het gemengde koor met de repetitie en kun je de sfeer proeven en kennis maken met het repertoire: Levendliederen- oud en nieuw (in diverse talen) en nu is er óók een kerstrepertoire. Zingen en muziek is emotie, ontspanning, prestatie en saamhorigheid. Voor meer info: 0481 423074 of 06 57059298 en www.denotenkrakersgendt.nl.

Kerstmarkt Doornenburg met KerstRun!

DOORNENBURG - Dit jaar is er weer een gezellige kerstmarkt in Doornenburg, die gehouden wordt op zondag 10 december van 12-17 uur.

De inschrijving hiervoor is al in volle gang en er zijn al vele aanmeldingen binnen. Maar... er kan nog meer bij! Je kunt je nog steeds aanmelden, dus wil je jezelf presenteren of iets verkopen, meld je dan nog snel aan! Het inschrijf termijn is verlengd tot 10 november. De kerstmarkt belooft dit jaar weer grootser te worden dan de vorige edities.

We verwachten weer veel kramen van particulieren, verenigingen, bedrijven en hobbyisten uit Doornenburg en omstreken en bovenal veel gezelligheid in kerstsfeer onder het genot van een hapje en een drankje. Uiteraard mag muziek niet ontbreken en zullen diverse koren liederen in kerstsfeer ten gehore brengen. Ook aan activiteiten voor de kinderen is gedacht.

Mocht men interesse hebben om een kraam (of meerdere kramen) op de kerstmarkt te huren dan kunt u zich inschrijven via kerstmarktdoornenburg@gmail.com. Daarna ontvangt men verdere informatie.

Tijdens deze kerstmarkt zal Sportdorp Doornenburg een KerstRun organiseren. "Wil jij de uitdaging aangaan in onze KerstRun, welke wordt gehouden tijdens de kerstmarkt, met start en finish op het markt terrein, schrijf je dan nu in via www.sportdorpdoornenburg.nl. Starttijden zijn: kerstmutsRun( jeugd) om 12.30 en 13.00 uur; kerstRun (volwassenen) om 14.00 en 15.00 uur.

Nieuwe schoenen, meubels, een huis: we willen alles steeds sneller

HUISSEN - Het internet afstruinen naar een goede deal: ik hou ervan. Of het nu gaat om de nieuwste gadgets of een cadeau. Maar niet alleen van een scherpe prijs word ik blij, ik wil ook graag weten hoe snel iets geleverd wordt.

Belangrijk als ik bijvoorbeeld last minute een verjaardagscadeau nodig heb. Steeds meer webshops houden daar rekening
mee. Zo krijg je vaak binnen een paar uur een mail met de track and trace code waarmee je precies kunt zien wanneer en hoe laat je pakketje bezorgd wordt. En kijk je tegenwoordig bijna gek op als het niet binnen een dag geleverd wordt.

Binnen 24 uur goed voorbereid op huizenjacht

De snelheid waarmee we online kunnen shoppen werkt door in onze verwachting in andere diensten. Zo zien we dat mensen ook steeds sneller willen weten waar ze aan toe zijn als ze een huis gaan kopen. Helemaal nu de huizenmarkt weer is aangetrokken. En je snel een bod wil kunnen doen als je je droomhuis spot. Hoeveel kan ik lenen? Kan ik wel een hypotheek krijgen? Wat kost dat me per maand, nu en in de toekomst? Wat moetik allemaal regelen? Hoeveel tijd kost het? Gelukkig kun je met je hypotheekvragen ook steeds sneller terecht. Zo heb je met de Hypotheek 24-uursservice bij SNS al binnen een dag een afspraak voor een oriëntatiegesprek. Goede deal, toch? Ga je ook op huizenjacht? Ga dan goed voorbereid op pad. Kom langs in onze winkel in Huissen voor een gratis oriëntatiegesprek op een doordeweekse dag. Of maak een afspraak binnen 24 uur. Dat kan ook op snsbank.nl/afspraak.

Langestraat 44, Huissen.

Twee bedrijven onder één dak

HUISSEN - Ondernemen anno 2018 is samenwerken. Daarom besloten Meubel Restyle en Interior ID de handen ineen te slaan. De gezamenlijke passie is interieur, waar beide bedrijven jarenlange ervaring in hebben. Ieder met een eigen specialisatie en andere vakkennis.

Meubel Restyle is gespecialiseerd in meubel stoffering met name voor de particuliere markt. Interior ID daarentegen is een interieur architecten bureau voor de zakelijke markt. Beide een eigen vakgebied, maar toch kan je van elkaar leren, elkaar tips geven en van elkaars netwerk gebruik maken. Op die manier kan je veel efficiënter werken wat voordelen oplevert voor het bedrijf en de klant.

De samenwerking begon al door de vernieuwing van de showroom van Meubel Restyle. Het ontwerp is gemaakt door Interior ID en heeft voor een nieuwe en frisse uitstraling gezorgd. Met behoud van de bestaande elementen en een aantal kleine aanpassingen is een nieuwe indeling en sfeer gecreëerd. De 'second life' design meubels komen hierdoor beter tot hun recht.

Ook het kantoor van het ontwerpbureau heeft een metamorfose ondergaan. Op deze plek was voorheen opslag van meubels en nu staat daar een unieke werkplek welke is opgebouwd uit een houten frame. De tafel, lampen en zelfs de kapstok zijn aan dit frame verbonden en vormen zo een eigen 'shop-in-shop' in het grotere geheel.

Voor de toekomst hopen beide bedrijven elkaar te versterken en meer ondernemers op die manier te verenigen. Een initiatief welke hopelijk nog lang blijft bestaan.

Kom gerust eens kijken bij Meubelrestyle - Interior ID, Nijverheidsstraat 5 in Huissen; 026 3275275 en bij Meubel & Interieurrestyle, Edeseweg 28 in Bennekom; 0318 413191; www.meubelrestyle.nl; info@meubelrestyle.nl.

Ladies Night bij tuincentrum De Pas: betoverende avond vol gezelligheid

GENDT – Op donderdag 23 en vrijdag 24 november van 18.30 tot 21.30 uur kunnen dames weer hun hart ophalen bij tuincentrum De Pas tijdens de jaarlijkse Ladies Night. Van sieraden en massages tot verzorgingsproducten en lekkere hapjes, het is er allemaal!

Tijdens deze gezelligste 'vriendinnenavond' van de regio is er van alles te doen, uit te proberen, te zien en natuurlijk te proeven. Sabine: 'Onder andere mooi om te zien zijn de prachtige bloemstukken die gemaakt zijn tijdens één van onze wekelijkse workshops. Alle workshops zijn helaas al volgepland, omdat er ook steeds meer bedrijven zich hiervoor inschrijven. Wegens die enorme belangstelling gaan we vanaf januari dan ook onze workshopruimte uitbreiden.'

Tuincentrum De Pas is inmiddels volledig ondergedompeld in kerstsfeer. Alle nieuwe kersttrends en nieuwe kleuren zijn er volop te bewonderen. 'Dit jaar zien we veel natural looks zoals hout en dennenappels en veel groen', aldus Sabine. Een nieuwe kleur in kerstaccessoires dit jaar is een bijzonder mooie kleur 'ijsgroen' en er is weer veel in het wit. Vorig jaar werd wit gecombineerd met een koele blauwe kleur maar dit jaar veelal met een warme zachtroze tint. Kortom; het is eigenaresse Sabine weer gelukt om samen met wederhelft Vincent en hun team het tuincentrum volledig om te toveren. Zeer de moeite waard om te komen kijken, dat wordt weer heerlijk genieten, dames! Kom gezellig inspiratie opdoen, profiteer tijdens de Ladies Night van tien procent korting en krijg een leuke goodiebag mee naar huis! Tot ziens bij tuincentrum De Pas, Angerensestraat 46, Gendt. www.tuincentrumdepas.nl

Het Rabo Starterstraject: kennis opdoen en ervaringen delen

Starters in gesprek. Foto: Gerard van Bree Fotografie

BETUWE - Een divers gezelschap startende ondernemers deed in de afgelopen weken mee aan het Rabo Starterstraject. Tijdens dit traject deelden Rabobank Oost Betuwe en Arnhem en Omstreken haar kennis met de deelnemers. Tijdens het Rabo Starterstraject werd tal van ondernemersvraagstukken besproken en deelden de deelnemers ervaringen met andere startende ondernemers. Om zo een vliegende start te maken.

Van ondernemersvaardigheden en juridische zaken tot (online) marketing en bedrijfsadministratie. Allerlei onderwerpen kwamen aan bod. 'Heel leerzaam én leuk', vonden Eva en Eric Schrijver. Hun bedrijf 'Zoutkamer Elst' ging eind augustus open. 'Mensen kunnen bij ons terecht voor zouttherapie', vertelt Eva. Tijdens het Starterstraject leerde ze onder andere meer over online marketing. 'Dat was heel verhelderend. Daarnaast leren we veel van elkaar. Er zijn ondernemers die al even bezig zijn en mensen die net de eerste ideeën hebben. Zo hoor je verschillende verhalen en bouw je meteen een netwerk op. Ik ben heel blij met dit aanbod van de Rabobank!'

"Door de verschillende thema's die voor iedere starter relevant zijn, is het Starterstraject interessant voor iedereen die een eigen bedrijf wil beginnen of die stap recent hebben gemaakt.", vertelt Joep van Hoek, accountmanager MKB bij Rabobank Oost Betuwe. "Het is dan ook heel erg leuk om te zien dat het de starters echt verder helpt. Ook doordat de deelnemers uit diverse branches en een grotere regio komen. Je netwerk wordt op deze manier gelijk een stukje groter. Vanuit de Rabobank dragen wij hier graag steentje aan bij."

20 / 32

21 / 32

22 / 32

23 / 32

24 / 32

Speciale activiteit voor mensen met geheugenproblemen

LINGEWAARD - Actief blijven van lichaam en geest is belangrijk voor iedereen, maar zeker voor mensen die te maken krijgen met geheugenproblemen. Daarom organiseert Stichting Welzijn Lingewaard samen met vrijwilligers hiervoor een speciale activiteit.

Onder begeleiding van vier vrijwilligers komen iedere dinsdagmiddag een groepje mensen bij elkaar in boerderij de Minkhof Bemmel om allerhande activiteiten te doen. Dit kan variëren van een klusje in de tuin, samen iets bakken tot een potje biljarten. De middag begint altijd met gezamenlijk een kopje koffie drinken.

Wat mensen nog wel kunnen en wat ze leuk vinden om te doen staat centraal tijdens deze middagen. Zich nuttig voelen, erbij horen, elkaar ontmoeten en samen bezig zijn, is belangrijk voor het gevoels- en emotie-leven van mensen die te maken krijgen met dementie.

Voor mantelzorgers geeft deze activiteit de mogelijkheid om een middagje voor zichzelf te hebben. "Lijkt u het leuk deze dinsdagmiddagen van 14.00 tot 16.30 uur aan te sluiten of wilt u graag meer informatie neem dan contact op met SWL mantelzorgconsulent, Monique Ritzen, 088 2552555 of via e- mail: m.ritzen@swlingewaard.nl. De kosten zijn 2.50 euro per keer. Heeft u problemen met vervoer dan kunt u dat bespreken en zoeken we samen naar een oplossing."

'Ikke eerst' of 'Kijk eens om je heen?'

HUISSEN - ‘Ikke eerst’, brabbelde ik als dreumes die net kon lopen. De groten om mij heen moesten dan meestal wel lachen. Ik vond dat ik erbij hoorde, men mocht mij niet vergeten. En met de lachers op de hand, lukte dat zeker.

Maar dreumesen worden met de jaren groter en groter. En het ‘ikke eerst’ begint minder lollig en komisch te klinken. Gelukkig sturen je ouders je daar tijdig in bij. Alhoewel... er zijn altijd ‘hardliners’ die tot in lengte van dagen, een leven lang ,‘ikke eerst!’ blijven roepen. En maakt het hen dan gelukkiger?

In de IGEE viering op 19 november a.s. in het kerkgebouw ‘O.L.V. van Zeven Smarten’ aan de Van der Mondeweg in Haalderen, staan we erbij stil en willen we eerst even om ons heen kijken. Want, als je om je heen kijkt, zie je, dat jij niet alleen op die wereld bent.

De IGEE viering is een initiatief van de Huissense Kerken. Een kerkdienst met een speciaal karakter, waarin we samen met onze verstandelijk beperkte medemens ons geloven kunnen beleven en uitdragen. Pastor Victor Bulthuis en dominee Matthijs Glastra leiden de viering en het gospelkoor Promises gaat daarbij zingen. De viering duurt een uur en begint om 10 uur. Iedereen is hartelijk welkom, jong en oud, dus jij en ook u. N.B. Er is geen viering in de protestantse kerk in Huissen. Namens de IGEE werkgroep, Leen Capel

Herdenking 2 oktoberbombardement

relaties van slachtoffers leggen bloemen bij massagraf Foto: Wim van de Woudt, Exoduscomité

HUISSEN - Op maandag 2 oktober vond de eerste herdenking plaats van het Bombardement op Huissen. Op die datum werd het stadje getroffen door een geallieerde aanval. Het gevolg was een totale ontreddering door de vernieling en het verlies aan burgerlevens.

Het Massagraf te Huissen in het Gedenkpark is daarvan de stille getuige.Het Massagraf is altijd een markante en druk bezochte locatie geweest bij herdenkingen zoals de 4 mei viering en de Exodustocht. In augustus ontstond het idee om op de dag van het bombardement zelf ook een herdenking te organiseren. In de maand september sloegen de 'zuilen die dit initiatief dragen hun handen ineen.

Concreet gingen de Historische Kring Huessen, de Gilden, Stichting Gedenkpark en het Exoduscomité aan de slag. Na een korte bijeenkomst in de stadskerk trokken deelnermers in een tocht naar Massagraf en WO II monument De Klok. Afsluitend had de gemeente Lingewaard de Antoniuskapel ter beschikkeing gesteld voor een afsluiting met koffie.

De herdenking is een ode is aan de Stille Helden, de burgers, die zwaar getroffen werden. Er was veel aandacht vanuit de pers zoals weekbladen, omroep Max, omroep Gelderland en omroep Lingewaard. Vanuit deze positie is besloten in de toekomst op 2 oktober het bombardement te blijven gedenken.

Ín 2019 hopen we een herdenking te kunnen hebben die nadrukkelijk onderdeel van de regionale activiteiten die verbonden zijn aan de Market Gardenagenda.

Johan Scholten ziet voldoende perspectief voor Jonge Kracht 'Het doel is bij de eerste vier eindigen'

Johan Scholten, trainer bij Jonge Kracht, met voormalig NEC-coach Peter Hyballa

Eerst twee keer 6-0 winst tegen laagvliegers. Daarna drie nederlagen tegen hoogvliegers en een zege tegen een middenmoter. Na zes duels staat Jonge Kracht flets zesde in 4F. Trainer Johan Scholten is desalniettemin positief. 'We creëren in ieder geval veel kansen.'

Tekst: Hans Schmeinck

,,Na die eerste twee wedstrijden weet je de waarde ervan nog niet'', legt Scholten uit. ,,In de drie duels erna verlies je tegen teams die, lang, mee zullen doen om de titel. Tegen GVA speelden we goed, maar gaven we doelpunten weg, de Arnhemse Boys counterden ons uit en tegen DVOL speelden we gewoon minder. Daarom moesten we vorige week winnen van CHRC. Ik was dan ook erg blij met de 3-0.''

Desalniettemin is plek zes toch teleurstellend voor een club die bovenin mee wil draaien? ,,Een beetje wel ja. Ik had ook gedacht dat sommige jongens wat verder zouden zijn. Maar goed, het positieve is… we creëren telkens veel kansen. En ons doel, plek 1 tot en met 4, is uiteraard nog steeds haalbaar.''

Het is voor Scholten (49) het eerste jaar als hoofdtrainer bij de voetbalclub van Huissen-Zand, waar hij eerder al eens als assistent fungeerde. De Angerenaar had hiervoor het zaterdagteam van De Treffers onder zijn hoede. Hij is eigenaar van Voetbalscholing.nl, dat oefenmeesters opleidt en events met toptrainers organiseert (zie kader).

Bij Jonge Kracht kan hij veel van het geleerde in de praktijk brengen. ,,Ik heb een drie spitsen-systeem doorgevoerd. Daar ben ik tevreden over. Al zijn er nog tal van aspecten die ik over wil brengen. Zoals de juiste keuzes maken in aanval en verdediging. Twijfels moeten eruit.''

Scholten werkt graag met jeugd. ,,Dat zit hier wel goed, in het eerste zitten enkele prima jonge spelers en er is een heel goede A1 en B1. Ik laat in oefenduels van het eerste al A-tjes meedoen.'' Eerst wacht zondag in de competitie de uitbeurt bij nummer drie OSC. Getraind door nota bene zijn vriend Manfred van den Broek. Scholten: ,,We hebben het er al over. Ik voorspel een 1-3 winst voor ons.'' Jongekracht.nl

[kader]


Weekend met Peter Hyballa

Wie kent de even sympathieke als flamboyante Peter Hyballa niet van zijn tijd bij NEC. De gedreven Duitse trainer krijgt via Johan Scholten's Voetbalscholing.nl een heus eigen weekend op 20 en 21 januari 2018. Hij is inmiddels docent bij de Duitse voetbalbond DFB en zal dat weekend Nederlandse trainers onder handen nemen.

Info: Voetbalscholing.nl

Flits-cabaret voor kids: Omdat je bent wie je bent

BEMMEL - Op zondagmiddag 19 november verzorgt ‘Flits cabaret voor Kids een fantastisch leuke voorstelling voor kinderen.

Sander en Dookje zijn uniek, net als iedereen. Soms zijn ze lief, soms stout, soms boos, maar gelukkig ook vaak blij. Soms zijn ze Joep en Linda, een andere keer weer de buurman en de buurvrouw. Heel soms hebben ze ruzie, maar dat komt altijd wel weer goed. In deze cabaretvoorstelling voor kinderen volgen sketches en liedjes elkaar snel op, en de kids; die doen ook mee!

De voorstelling is grappig, muzikaal en educatief tegelijk. Flits-cabaret voor Kids biedt kinderen een leuke, bruisende en interactieve cabaretervaring, waarbij liedjes en sketches over allerlei onderwerpen voorbij komen.

Na de pauze geeft dansdocente Lotte Kon uit Nijmegen een workshop Streetdance! Op bekende stoere en swingende muziek worden de jongens en meisjes uitgedaagd zelf de moves te maken uit de videoclips en dansprogramma’s. En wat is er nou mooier dan op een heus, groot podium in een prachtig theater te laten zien wat je kunt!

Aanvang voorstelling 14:30. Kaartjes kosten 7,50 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en zijn ook verkrijgbaar bij Eyewish en aan de kassa in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Leuke museumles in Hof van Hessen

Zandse scholieren in het Stadsmuseum. Foto: J. Eeuwes

HUISSEN - De leerlingen van het Sterrenbos op Huissen-Zand brachten in het kader van een project, waarbij zij zich in de historie van de stad mochten verdiepen, deze week een bezoek aan het Stadsmuseum Hof van Hessen aan de Vierakkerstraat 39.

150 jonge mensen lieten zich in het museum voorlichten en genoten, getuige hun opmerkingen in het gastenboek, met volle teugen. Vooral de filmreportage van de archeologische opgravingen op Loovelden was favoriet. Drs. Eeuwes heeft aan de hand van oude ansichtkaarten tijdens een (frisse) wandeling langs enkele historische huizen de scholieren inzichtelijk gemaakt hoe Huissen er voor de Tweede Wereldoorlog uit heeft gezien.

De Historische Kring Huessen heeft alle basisscholen collectief gratis lid gemaakt, dus kostte deze les buiten de school helemaal niks. De beheerders van het museum hopen dat de andere scholen het goede voorbeeld van de Zandse school zullen volgen. Als geschenk kregen de leerlingen een 'kleurplaat' van de Stad Huissen in 1586 en voor het thuisfront een Huissens puzzelboekje. (www.huessen.nl)

Sint-Sebastianus blijft in de top!

PR St. Sebastianus Foto: Corien Huisman

GENDT - Zaterdag 4 november heeft de Show & Marchingband Sebastianus uit Gendt deelgenomen aan het marsconcours 2017 te Schiedam. Het muziekkorps wist hier een eerste prijs te behalen en blijft hiermee in de top van Nederland.

In de aanloop naar dit concours is er veel werk verzet door de leden, instructie en het bestuur om uiteindelijk een perfect optreden neer te zetten. Het resultaat van de wekelijkse repetities en efficiënte trainingen werden op het concours vol passie getoond aan de jury en het publiek. "De Gendtse muzikanten komen stevig binnen gemarcheerd in hun nieuwe uniformen en wat mij meteen opvalt zijn de keurig gelijke glimmende schoenen!", schreef John van Alebeek, verslaggever van Korpsmuziek bij de aanvang van het optreden. Beide muziekwerken werden marcherend uitgevoerd. Het eerste muziekwerk was Gibraltar en het tweede was Kungl Södermanlands Regiments Marsch. Na het optreden was het nog even wachten op de punten. Om 15.00 uur was de prijsuitreiking. De Show- en Marchingband Sint Sebastianus vertrok met een mooie eerste prijs weer naar Gendt.

Hutaf 1 in balans met DTS 1

Hutaf-spelers Mats Jannsen (l) en Joeri van Ekeren in actie tijdens het dubbelspel

HUISSEN - Hutaf 1 begon de tweede competitiehelft met een thuiswedstrijd tegen DTS 1 uit Enschede. Beide teams waren aan elkaar gewaagd wat ook tot uitdrukking kwam in de einduitslag: 5-5. Anne van Bolderen won twee wedstrijden, Joeri van Ekeren en Mats Janssen wonnen er beiden één.

Ook Hutaf 2 speelde in ’t Koelhuis. Tegenstander was Kampenion 2 uit Kampen. Daar waar het in de uitwedstrijd nog moeizaam 5-5 werd won het Huissense team ditmaal met 8-2. Sam ten Westenend bleef ongeslagen. Matthijs van Hilten won twee partijen en Jaimie Brans één.

Hutaf 7 speelde uit tegen TVO 1 in Oosterhout. Nova Brethouwer, Famke van Wissen en Julia Hendriksen wisten allemaal één partij binnen te slepen. Dankzij winst in het dubbelspel werd de nederlaag, met 6-4 ,tot een minimum beperkt.

In de vijfde klasse wist Hutaf 10, na vier nederlagen, zijn eerste overwinning binnen te slepen. Het team won in Bemmel met 6-4 Essentia 3. Max Kamps, Noa Blankestijn en Noa Scheuer wonnen allen twee wedstrijden.

Mini van de maand bij Setash

Mini's tussen dames 1 Foto: Wil Molenkamp

HUISSEN - Zaterdag 4 november was het weer tijd voor de 'mini van de maand' bij volleybalvereniging Setash uit Huissen. Twee jeugdleden waren te gast bij de wedstrijd van Dames 1 van Setash tegen Dames 1 van Tweestroom.

Deze keer waren dat de 8-jarige Maud Bouwman en de negen jarige Nanouk Goossen. Beide dames spelen al competitie. Deze dag mochten de mini's echter voor een keer vast even mee doen op het hoogste niveau. En dat is een heel verantwoordelijke taak. Zo mochten ze meedoen met de warming up, moesten ze ervoor zorgen dat de wedstrijdkleding klaar lag en mochten ze de eerste opslag van de wedstrijd doen. Als beloning voor al deze inspanningen gingen de mini's naar huis met een "mini van de maand" diploma en een T-shirt met
de handtekeningen van alle spelers van Dames 1.

Ook een keer mee volleyballen? Bij Setash is er CMV, Cool Moves Volleybal. Spelenderwijs leren volleyballen vanaf 7 jaar, samen met leeftijdsgenoten onder begeleiding van enthousiaste jeugdtrainers. Het is mogelijk om vier keer ngratis mee te training in de sporthal De Brink in Huissen. Aanmelden kan via www.setash.nl.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard.

Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 21 november - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 22 november - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 23 november - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 23 november - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a (van tevoren aanmelden bij de bar van De Tichel of bellen op maandag tussen 12 en 17 uur naar 0481-464409 !)

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00u via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Voorlichtingsbijeenkomst vrijwilligerswerk Landerij De Park

BETUWE - Landerij De Park groeit en groeit! En heeft daarom dringend behoefte aan meer vrijwilligers.

Gezocht worden vrijwilligers voor de volgende teams:
* Tuin en kas: voor onderhoud, zaaien, oogsten, verkoop aan publiek en alles wat er bij komt kijken om de tuin te onderhouden.
* PR&Communicatie: voor fotografie, schrijven en social media
* Kinderboerderij: een assistent-beheerder die gedurende één a twee (meer mag ook) dagen per week de dagelijkse leiding over het werk in de kinderboerderij op zich neemt. Daarnaast zoeken we ook dierverzorgers (minimaal één dag per week van 11.30 - 17.15 uur). Je helpt mee met onderhoud/schoonmaken van de stallen, verzorgen van de dieren en je ontvangt de bezoekers.
* Bijen: weet je al het een en ander over bijenhouden of wil je je daar mee bezig gaan houden en vind je het leuk om bezoekers te woord te staan? Dan is er ruimte bij het bijenteam.
*Natuur- en Milieueducatie: het begeleiden van basisschoolkinderen tijdens natuurexcursies op Landerij De Park. Uitgebreidere informatie over deze vacature vind je op de website van NME-Overbetuwe.
En verder nog:
* iemand die het leuk vindt om eens in de 14 dagen op zaterdagmiddag het broodjes bakken bij het kampvuur te begeleiden.
*iemand die af en toe mee wil helpen het terrein rondom terrassen en gebouwen onkruidvrij te houden.

Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst maak je in circa één uur kennis met Landerij De Park. We vertellen je over de aanpak, de vrijwilligersvacatures en geven je een rondleiding over het terrein. Graag je komst aanmelden via: info@landerijdepark.nl. 22 november, van 15.30 - 16.30 uur in de Groene Kamer op Landerij De Park, De Park 12 Elst.

Netwerkbijeenkomst met ex-profwielrenner Gert Jakobs

Gert Jakobs vertelt.. Foto: Jan Adelaar

BETUWE - Op 31 oktober hield voormalig profwielrenner en meesterknecht Gert Jakobs een inspirerend betoog over de link tussen zijn indrukwekkende wielercarrière en het ondernemerschap.

Er zijn nogal wat overeenkomsten: met name op het gebied van leiderschap, committent, teamspirit en elkaar iets gunnen; dit zijn ook belangrijke ingrediënten voor het ondernemerschap. Op zijn welbekende humorvolle wijze nam hij de 150 aanwezigen mee vanaf het begin van zijn carrière tot zijn hedendaagse leven (met de bijbehorende ups en downs...).

Daarna was er tijd voor een heerlijk hapje en drankje, verzorgd door Catering De Commanderie uit Elst en natuurlijk ruimschoots tijd om te netwerken! Want ook binnen het Ondernemers Contact Overbetuwe is elkaar iets gunnen óók een belangrijk onderdeel! Meer info staat op www.oco.nl.

Intratuin neemt Helsen Tuinen en medewerkers over

HUISSEN – Als de spil van een bedrijf onverwachts overlijdt, komen familie en medewerkers in een achtbaan terecht van emoties, zaken regelen, vragen over de toekomst en beslissingen nemen. Het overkwam de medewerkers van Helsen Tuinen in Huissen en de familie Helsen toen zoon Gerald, eigenaar van het bedrijf, hen plotseling ontviel.

'Uw Tuin Hoveniers' is een onderdeel van Intratuin waarvan Joep Ebben directeur is. Tijdens zijn opleiding liep Joep vroeger stage bij Helsen Tuinen. Toen nog onder leiding van Michel, de vader van Gerald. Met inmiddels drie Intratuinvestigingen en 'Uw Tuin Hoveniers' onder zijn hoede, heeft Joep zijn sporen in de branche al wel verdiend. 'Ik zag het zeker als een kans toen ik werd benaderd om na te denken over een overname. Zowel Helsen Tuinen als Uw Tuin Hoveniers zijn sterk in tuinontwerp, -aanleg en -onderhoud, de bedrijven hadden veel overeenkomsten. Bovendien werkten er bij Helsen Tuinen al jaren vakmensen met een enorme passie voor het hoveniers vak. Toen ik de mensen had gesproken was de keuze snel gemaakt om samen te kijken hoe we hier invulling aan konden geven. We hebben hiermee jaren aan ervaring in huis gehaald in de persoon van Eddy Rasing, Rudie van Sommeren en Peter Tijsen', aldus Joep.

Ook Marcelle Vette, die al 25 jaar bij Helsen in het tuincentrum werkte, is onlangs aan de slag gegaan bij Intratuin. In de vestiging in Elst mag zij haar vakkennis inzetten op de tuinplantenafdeling. Marcelle; 'Dat mijn 'Helsen collega's' en ik de kans hebben gekregen om onze passie voort te zetten bij Intratuin, dat vind ik echt geweldig. Ik ben er dan ook zeer dankbaar voor.' Ze pinkt een traantje weg... 'We kwamen uit een moeilijke emotionele situatie, maar ik ben hier in Elst werkelijk in een warm bad terecht gekomen,' aldus Marcelle.

Intratuin en Uw Tuin Hoveniers hopen zo de bestaande en nieuwe klanten optimaal te kunnen bedienen. www.uwtuin.net / www.helsen.nl

McDonald's Oosterhout Park15 zoekt tachtig collega's!

OOSTERHOUT - Sinds recent is het langs de A15 goed zichtbaar: McDonald's opent eind december op het industrieterrein Park15 in Oosterhout en zoekt 80 collega's! Afgelopen weekend startte McDonald's met een grootse campagne waarmee de komende periode de regio geïnformeerd wordt over de vacatures bij het 246e McDonald's restaurant in Nederland.

Een (bij)baan bij McDonald's Oosterhout Park15 biedt veel voordelen. "Werken bij McDonald's betekent voor medewerkers werken wanneer het hen uitkomt, met veel afwisseling in een leuk team. We weten uit onderzoek dat onze crew werken bij de Mac te gek vindt en bijna 80 procent het aan vrienden aanbeveelt", aldus Marcel de Haas, Manager HR van McDonald's. "Medewerkers bij McDonald's krijgen voorafgaand, en tijdens, hun werk de nodige trainingen en opleidingen die niet alleen nu zinvol zijn, maar ook voor later in een andere baan."


Lokale werkgelegenheid
De komst van het nieuwe restaurant biedt de regio minimaal 80 nieuwe arbeidsplaatsen. Marcel de Haas: "Een aantal vacatures zal opgevuld worden door collega's van McDonald's restaurants in de omgeving, maar wij zoeken per direct ook naar enthousiaste nieuwe teamleden. Werken bij McDonald's in Oosterhout kan al vanaf vier uur per week, maar lekker veel uren werken is ook mogelijk. Naast deze flexibiliteit bieden wij medewerkers nog veel meer, zoals opleidingsmogelijkheden via onze McDonald's Academy. Hiermee bieden we onze medewerkers de mogelijkheid om een landelijk erkend mbo-diplomate te behalen. En uiteraard staat McDonald's bekend om de interne doorgroeimogelijkheden; ruim 80 procent van ons managementteam startte ooit als crewlid."

McCafé
McDonald's Oosterhout Park15 biedt met ruim 500 vierkante meter ruimte aan 173 zitplaatsen en een ruim terras. Nico Frentz, franchisenemer van McDonald's Oosterhout Park15, is trots: "Ik ben ontzettend blij dat ik straks, samen met een leuk nieuw team, gasten kennis kan laten maken met dit mooie McDonald's restaurant mét McCafé. In het McCafé kunnen gasten bij een speciale koffiecounter kiezen uit verschillende nieuwe koffievariaties en een uitgebreid assortiment aan lekkernijen voor bij de koffie." Marcel de Haas vult aan: "Ook het McCafé, samen met bijvoorbeeld tafelbediening, is een leuke ervaring voor ons personeel. Je kan immers bij McDonald's zelfs jouw barista-vaardigheden laten zien!"

Retraitedag pleisterplaats Ressen

RESSEN - Een dag voor jezelf. Even niets hoeven, tijd voor bezinning, verstilling en creativiteit in ruime zin. Het thema is 'Gebrokenheid geheeld', ontleend aan de Keltische Spiritualiteit.

Ieder mens krijgt in zijn of haar leven te maken met de gebrokenheid van deze wereld. Dat onder ogen zien en ervaren dat er ook ruimte is en kracht wordt gegeven voor heelwording is iets dat in de Keltische spiritualiteit op een heel mooie manier aanwezig is.

Gun jezelf deze waardevolle dag en geef je op voor deze dag. Deze is op zaterdag 18 november 11.00 - 16.00 uur (inloop vanaf 10.30 uur) bij De Kosterij / Ressense kerk aan de Kerkenhofstraat 3, Ressen. De kosten inclusief koffie/thee en soep zijn 15 euro. Meenemen: lunchpakket en stevige schoenen. Aanmelden kan bij Winny Eijbersen 06 14894540 of via de mail wilma@4-plek.nl. Meer informatie staat op www.4-plek.nl.

'Sterven is doodeenvoudig. Iedereen kan het'

HUISSEN - Over het onderwerp 'Zorg rond het Levenseinde' waarover Tumulus uitvaartverzorging zaterdag 11 november een themamiddag organiseerde, valt veel te vertellen. Zoveel dat het programma met sprekers al bij de eerste spreker uitliep.

Elk van de sprekers, werkzaam in de ouderengeneeskunde (Suzanne Maessen), buurtzorg (Wijchert de Wit), vrijwillige palliatieve terminale zorg VPT (Jaap Toornvliet), uitvaartbegeleiding (Jalb Schut), geestelijke en spirituele begeleiding (Matthijs Glastra) gaf duidelijk aan welke ondersteuning voor, tijdens en na het overlijden beschikbaar is, wat de kosten zijn, of dat door een verzekering betaald wordt en hoe die hulp te bereiken is.

Specialist ouderengeneeskunde Dr. Maessen vertelde dat 80 procent van de ondervraagden in en onderzoek aangaf thuis te willen sterven maar dat de slechts 20 procent daadwerkelijk thuis komt te overlijden. Hoe kan dat? Natuurlijk is daar geen eenduidig antwoord op te geven. In geval van een ongeluk of acuut hartfalen is dat wel duidelijk. Onbekendheid met alle mogelijkheden die er zijn om in de eigen woonomgeving zonder pijn, goed en professioneel verzorgd, de familie ontlast, te overlijden en ook daarna thuis te kunnen blijven tot de uitvaart, onbekendheid daarmee is nadrukkelijk één van de redenen.

De boodschap is uiteindelijk: zorg dat je goed geïnformeerd bent, maak goede afspraken en zorg dat je omgeving op de hoogte is van je wensen. Dan zal de uitspraak van René Gude, de overleden Denker des Vaderlands: 'Sterven is doodeenvoudig. Iedereen kan het' toch meer rust geven.

Tumulus uitvaartverzorging is ook na deze middag telefonisch (026 3258440) of per mail (info@tumulus.nl) beschikbaar voor informatie.

Restaurant De Klomp

ELST - Restaurant De Klomp: een eetgelegenheid op de grens van Elst en Arnhem-zuid, nabij de Rijkerswoerdse Plassen & GelreDome. "Mede door onze centrale ligging en een ruime eigen parkeergelegenheid zijn wij een uitstekende ontmoetingsplek voor u en uw gezelschap."

"Onze gastvrouw Jose Boerstal en chef-kok André van Rijn begroeten u gaarne in ons restaurant voor een overheerlijke lunch of voor een gezellige avond in een prettige entourage met een lekker diner. Wij heten u graag welkom om onze vernieuwde lunch- en menukaart te leren kennen en voor de heerlijke wildspecialiteiten. Tevens wil ik u wijzen op ons uitgebreide kerstmenu waarvoor nog enige plaatsen beschikbaar zijn. U kunt deze vinden op onze website: www.restaurantdeklomp.nl

In het eerste kwartaal hebben wij weer een speciale aanbieding in petto, hou hiervoor onze website in de gaten of schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Deze ontvangt u een keer per kwartaal met nieuws, feiten en actualiteiten. Inschrijven kan via onze website. Wij zien uw bezoek van harte tegemoet."

Retraitedag pleisterplaats Ressen

Retraitedag pleisterplaats Ressen

RESSEN - Een dag voor jezelf. Even niets hoeven, tijd voor bezinning, verstilling en creativiteit in ruime zin. Het thema is ‘Gebrokenheid geheeld’, ontleend aan de Keltische Spiritualiteit.

Ieder mens krijgt in zijn of haar leven te maken met de gebrokenheid van deze wereld. Dat onder ogen zien en ervaren dat er ook ruimte is en kracht wordt gegeven voor heelwording is iets dat in de Keltische spiritualiteit op een heel mooie manier aanwezig is.

Gun jezelf deze waardevolle dag en geef je op voor deze dag. Deze is op zaterdag 18 november 11.00 - 16.00 uur (inloop vanaf 10.30 uur) bij De Kosterij / Ressense kerk aan de Kerkenhofstraat 3, Ressen. De kosten inclusief koffie/thee en soep zijn 15 euro. Meenemen: lunchpakket en stevige schoenen. Aanmelden kan bij Winny Eijbersen 06 14894540 of via de mail wilma@4-plek.nl. Meer informatie staat op www.4-plek.nl.

Kerstpakketten-inspiratie-avond

Ressen Foto: Wessel van Olst

REGIO - Bent u zich ook aan het oriënteren op kerstpakketten voor collega's en/of relaties? Kunt u nog wel wat inspiratie gebruiken? En bent u benieuwd naar de mogelijkheden van streekproducten en boeren delicatessen? Dan is onze kerstpakketten inspiratie avond een avond die u niet mag missen. U bent van harte welkom op woensdag 22 november van 18.00 tot 21.00 uur.

Op deze avond staat onze winkel vol met diverse kerstpakketten. Van 5,00 tot 75,00 euro. "Uiteraard helpen we u graag om samen een persoonlijk pakket vol lekkers samen te stellen. Bijvoorbeeld een persoonlijke kaart of op maat gemaakt etiketten. Verder kunt u deze avond genieten van diverse proeverijen. De inspiratie avond is doorlopend te bezoeken tussen 18.00 en 21.00 uur. Aanmelden kan via info@dewoerdt.nl.

Lukt het u niet om langs te komen? Uiteraard kunt u ook een afspraak maken, dit kan ook in de avond. Bel hiervoor met Wessel van Olst via 06 50215665."

Leuke luitjes uit de Lingewaard willen met jou een hapje gaan eten

Dames op stap Foto: Shironosov

LINGEWAARD - Samen een hapje eten. Leuke luitjes doen het graag, maar liever niet alleen. Diverse 60-plussers uit Lingewaard hebben zich daarom aangemeld op www.leukeluitjes.nl.

Samen is toch leuker dan alleen. Wil je mee? Meld je dan aan op www.leukeluitjes.nl. Wij brengen je in contact met andere Leuke luitjes bij jou in de buurt.

Wat is www.leukeluitjes.nl? "Via Leuke luitjes kun je in contact komen met mensen in de buurt (60+) die dezelfde hobby’s hebben als jij. Je bent echt niet de enige die iemand zoekt om mee op stap te gaan. Aanmelden bij Leuke luitjes is simpel en gratis. Het aanmeldformulier vind je op www.leukeluitjes.nl. Buurtgenoten met dezelfde interesse krijgen elkaars e-mailadres om contact te leggen. Deelnemers houden daarbij zelf de regie. Meestal maken ze dan eerst een afspraak voor een kopje koffie om kennis te maken. Daarna volgen afspraken voor uitjes.

Diverse 60-plussers schreven zich al in bij Leuke luitjes. Een deel van hen vond al een nieuw maatje om mee op pad te gaan. Mogen we jou ook blij maken? Dan kun je gezellig samen koffie drinken, eten, taart of wijn proeven. Leuke luitjes zijn echt dichterbij dan je denkt! Leuke luitjes is speciaal voor mensen vanaf 60 jaar. Wandelen en fietsen zijn populair, maar ook voor andere hobby’s kun je op www.leukeluitjes.nl een buurtgenoot vinden. Samen koken, samen een hapje eten, kaarten, naar een museum of naar een concert bijvoorbeeld. Het is allemaal welkom. Meld je aan, dan kijken wij of we voor jou een buurtgenoot kunnen vinden die hetzelfde leuk vindt."

Damvereniging VBI laat punt liggen in Wageningen

Geert van Aalten (l) en Johan Krajenbrink Foto: Joop Hendriksen

HUISSEN - De vierde competitiewedstrijd verliep voor damvereniging VBI teleurstellend. Uiteindelijk kwamen de Huissenaren tegen medekoploper WSDV Wageningen niet verder dan een 10-10 gelijkspel.

Alexander Baljakin trapte af met een mooie overwinning na een voortdurende combinatieve dreiging. Fred de Koning moest zijn eerste nederlaag in dit seizoen incasseren nadat hij te snel een dam had genomen. Gérard Jansen kon een stand met licht voordeel niet verder uitbouwen en bleef steken op remise. Joost Hendriksen maakte in een voordelige stand een fatale fout. Maarten Linssen stond er niet best voor maar wist door een taaie verdediging het evenwicht te bewaren. Jasper Lemmen was niet in zijn beste vorm. Zijn opponent wist door goed tegenspel de remise te bereiken. Johan Krajenbrink bracht de partijen weer in evenwicht. In een veel betere klassieke stand ging bij zijn tegenstandster langzaam het kaarsje uit. Jos Stokkel probeerde een aanval en kwam tot een voordelige stand. Zijn geroutineerde tegenstander verdedigde taai en sleepte een remise in de wacht. Geert van Aalten speelde een prima partij tegen topspeler Jan Groenendijk, die niet verder kwam dan een licht positioneel voordeel. Geert kon dat succesvol pareren.

Alle hoop was toen gevestigd op Guntis Valneris. Die stond er goed voor maar maakte een rekenfout waardoor hij niet verder kwam dan remise. Na vier ronden staat damvereniging VBI nu op een gedeelde derde plaats met één punt achterstand op de beide koplopers Van Stigt Thans en DEZ Culemborg. Het belooft dit seizoen opnieuw een zeer spannende competitie te worden.

Kampioen onderlinge wedstrijden jeu de boules 'De Ploeg' Angeren

Foto: Ton Hoogveld

ANGEREN - Zondag 29 oktober was de prijsuitreiking van de onderlinge competitie 2017. Na eerst een potje boulen, koffie met een versnapering was het dan zover.

De spanning was al aardig opgelopen, maar uiteindelijk kwam de ware kampioen uit de spreekwoordelijke mouw. Gerry Zwartkruis is de vierde vrouwelijke kampioen van onze club. Een waardig kampioen!

Theo Boerstal eindigde op de tweede plaats, en Rein Kuster is derde geworden. Na een gezellig samenzijn, en oude spelmomenten herhalen ging iedereen huiswaarts.

Wij vieren feest!

BEMMEL - De 11e van de 11e is geweest, het carnavalsseizoen 2017/2018 is geopend! Een bijzonder jaar voor De Piejassen uit Bemmel. "Weet je waarom? Wij bestaan 33 jaar en dat gaan we goed vieren!"


"Wij trappen af op 19 november. Die dag toasten wij met genodigden op ons jubileumjaar. Verder zal dit carnavalsseizoen geheel in het teken staan van onze 33e verjaardag en dat alles onder het motto, '33x alaaf, Piejassen supergaaf'. Wij verwelkomen iedereen graag tijdens de carnavalsdagen in De Kinkel. Jullie komen toch ook onze verjaardag meevieren? Wij verklappen nog niks, maar houd onze facebook en website in de gaten voor alle ins en outs omtrent dit verjaardagsfeestje."

Sinterklaas bezoekt vrouwenvereniging Angeren

Foto: Ria Visser-Huijnk

ANGEREN - Dinsdag 28 november om 20.00 uur brengt Sint en zijn pieten een bezoek aan het dorpshuis van Angeren om de dames van de Vrouwenvereniging te verrassen met een cadeautje en meestal ook een mooi gedicht.

30 / 32

Hoera! Het is echt waar,
16 November wordt onze (o)ma
65 jaar. Hartelijk gefeliciteerd en
een fijne dag! xx Jos, Jan & Cindy,
Thomas en Lizzy, John & Mariela

Hiep hiep hoera!
19 november word Tessa 4 jaar
Veel plezier op de basisschool lieve meid!
Xxx Papa, Mama, Luuk & Thijs

Hiep Hiep Hoera!
Rosemarijn word 17 november 6 jaar!
Hou van jou lief meisje...
liefs papa, mama, je 4 broers en broertje

Op 19 november wordt deze meid alweer 6 jaar.
Gefeliciteerd lieverd
Dikke kus van papa, mama en je broers

Hiep, Hiep, Hoera voor Gonnie!
Gefeliciteerd met je 80e verjaardag.

Kusjes en knuffels!

Al vele jaren een organisator met hart voor de zaak. Een stapje harder waar het nodig was. Een jubileum is in de maak. Ook bij de Pietenloop weer vol gas. Dank Joop!
B.o.d. de Sprinters

Lisanne en Stijn hartelijk gefeliciteerd met het behalen van de muziektheorie voor diploma A.

Schuttersgilde St.Bavo

Van harte gefeliciteerd!
Voor mijn allerliefste Oma, die op 14 november 72 jaar is geworden.
Van Opa, Kevin, Maickel & Bep

HOERA! Onze lieve kleinzoon
Tijn, wordt 15 november 1 jaar
GEFELICITEERD!
Liefs, Opa Klinkenberg,
Opa en Oma Brinkman

Hiep hiep hoera
Eleni wordt op 16 november 3 jaar!
Xx Opa & Oma

Hartelijk Gefeliciteerd met
jullie 50 jarig huwelijk.
Broers en Zussen Buurman.

Mooie regio-vogeltentoonstelling Kantropa Oosterhout

Foto: Kantropa

OOSTERHOUT - Kantropa Oosterhout houdt voor de 53 keer haar vogeltentoonstelling bij zaal/café Merkus Oosterhout.

Tijdens deze geweldige vogelshow worden diverse vogels tentoongesteld waar onder grote parkieten kanaries en tropische vogels en kleine duifjes. De opening van deze tentoonstelling is op vrijdag 17 november om 19.30 uur. Zaterdag is de zaal open om 10.00 tot 19.00 uur en zondag zal de zaal open zijn vanaf 10.00 tot 16.30 uur .

De zaal is rolstoelvriendelijk en de entree is gratis; er is een grote verkoopklassen waar vogels van de kwekers worden verkocht. Mocht u vragen hebben over uw vogel of vogels dan zijn er vogelkwekers die vragen zeker goed kunnen beantwoorden. Vogelvereniging Kantropa heeft het vogelwelzijn hoog in haar vaandel staan en staan garant voor gezonde vogels op de show en in de verkoopklassen. De tentoonstelling is bij zaal/café Merkus in de Hoofdstraat in Oosterhout.

Een beeld van het landschap in Lingewaard

LINGEWAARD - Op woensdag 22 november van 20.00 tot 22.00 uur verzorgt landschapsarchitecte Rebecca Planteijdt een presentatie over de vorming van het landschap in Lingewaard.

Stichting Lingewaard Natuurlijk heeft een missie: 'Lingewaard Natuurlijker'. "Wij willen de natuur in Lingewaard door mensen laten ontdekken, beleven en respecteren. Daarnaast willen wij de biodiversiteit van het rivierenlandschap beschermen en nieuwe bij het gebied passende natuur helpen ontwikkelen. Dat willen we bereiken door educatie, natuurbeleving, natuurbescherming en landschapsontwikkeling.

Om deze missie uit te dragen hebben wij een document opgesteld. In dit document wordt een beeld geschetst van de samenstelling en ontwikkeling van het landschap. Na de pauze zullen Wim Vanweersch en Jos van Betuw de door ons in beeld gebrachte kansen van de (nieuwe) natuur in Lingewaard laten zien. Daarna is er gelegenheid om hierover te discussiëren.

Inwoners en belangstellenden van Lingewaard zijn welkom in De Veldschuur, Sportlaan 1M in Bemmel. De toegang is gratis (www.lingewaardnatuurlijk.nl).

Hulp voor Sinterklaas door Koperen Kees

Ze komen er aan... Sint en zijn Pieten Foto: Hannie Bouman

HUISSEN - Sinterklaas is weer bijna in Nederland en zal, samen met zijn Pieten, druk zijn om alle gezette schoentjes van iets leuks of lekkers te voorzien.

Om de goedheilig man te helpen, regelt Theatergroep Koperen Kees op 2, 3 en 5 december de huisbezoeken van Sint en zijn Zwarte Pieten in en om Huissen. U kunt informatie verkrijgen op www.theater-kees.nl. Deze sintactie van Theatergroep Koperen Kees wordt volledig door enthousiaste vrijwilligers van de vereniging georganiseerd. Alle verdiensten komen ten goede aan de voorstellingen die weer op het programma staan.

Nog ’n week of zes, dan is het weer zover: tweede kerstdag en de première van de familievoorstelling van Theatergroep Koperen Kees uit Huissen. Dit jaar wordt in de kerstvakantie het verhaal van Aladdin gespeeld. Informatie www.theater-kees.nl. In maart speelt Jeugdtheatergroep StairKees het theaterstuk 'Puck van de Sletteflet'. Ook dit jaar is het script weer zelf bedacht en het hele proces door de deelnemers, tussen 14 en 18 jaar, zelf gemaakt. Op www.stair-kees.nl staat meer over deze jongerengroep.

En elke zaterdagmorgen wordt er druk gerepeteerd voor de voorstellingen van Kindertheater Kleine Kees in de meivakantie van 2018. Drie-en-dertig kinderen spelen dan liefst veertien keer het bekende sprookje 'De Chinese Nachtegaal', maar dan op de bekende Kleine Kees wijze. Kijk eens op www.kleine-kees.nl, daar staat alle informatie over deze groep.

Veilig op stap met wandelmaatjes in Bemmel

BEMMEL - Al twee jaar lopen de Wandelmaatjes uit Bemmel wekelijks met elkaar op woensdagmiddag. De wandelgroep is ontstaan uit een samenwerking tussen Diëtistenpraktijk Lingewaard en de Sport- & Cultuurcoach van Stichting Welzijn Lingewaard omdat er te weinig laagdrempelig aanbod was voor mensen die minder dan 5 kilometer willen wandelen.

Door maximaal een uur te wandelen komt al twee jaar lang wekelijks een groep van ruim vijftien personen in beweging. Zij lopen iedere week van 13.30 tot 14.30 uur en vallen op door de groepsgrootte. Zij wilden echter wel graag wat veiliger wandelen.

Uitvaartverzorger Constantijn Koen draagt graag zorg voor de veiligheid van de groep. Hij heeft daarom gezorgd dat de groep voortaan met opvallende hesjes door Bemmel kunnen wandelen. Deze hesjes zijn nodig zodat vooral in dit donkere weer de groep goed opvalt. Op woensdag 8 november heeft de groep onder het genot van een kopje koffie bij Afscheidshuys Lingewaard van Constantijn Koen Uitvaartverzorging de hesjes in ontvangst genomen. De groep nam ze dankbaar in ontvangst. Constantijn Koen, eigenaar van Constantijn Koen Uitvaartverzorging en Afscheidshuys Lingewaard, wenste de wandelmaatjes hiermee veilige kilometers.

Ontmoetingscafé mantelzorgers

LINGEWAARD - Het Ontmoetingscafé is voor familieleden die voor iemand zorgen en andere belangstellenden. Deze keer gaat het over de omgang met gedragsveranderingen bij iemand met dementie. De avond is in het Grand Café verpleeghuis De Lingehof aan de Gouden Appel 122 in Bemmel van 19.30 tot 21.00 uur.

Steeds vorderende dementie vraagt een continu aanpassingsvermogen van zowel mensen met dementie als ook hun naasten. Wanneer je de wereld om je heen niet goed meer begrijpt, wordt onzekerheid en onveiligheid deel van je leven. Bij mensen met dementie is het aanpassingsvermogen soms verminderd, waardoor er vaker gedragsproblemen optreden. Zoals bijvoorbeeld onrust, onverschilligheid, prikkelbaarheid, agressief gedrag en/of ongeremd gedrag.

Tijdens het Ontmoetingscafé van 21 november zal Mariëtte Kroezen, psycholoog bij Zinzia Zorggroep de inleiding verzorgen. In haar werkveld spreekt zij veel met mantelzorgers over die gedragsveranderingen en hoe daar mee om te gaan als naaste. Tijdens de avond is er natuurlijk ook veel ruimte voor het stellen van persoonlijke vragen en een mantelzorger zal over haar eigen ervaringen vertellen.

Stichting Welzijn Lingewaard organiseert deze bijeenkomsten in samenwerking met huisartsenpraktijk De Teselaar, Zinzia Zorggroep locatie verpleeghuis De Lingehof en RijnWaal Zorggroep. Contactpersonen van deze organisaties zijn tijdens de Ontmoetingscafés aanwezig om vragen te beantwoorden.

Voor aanmelding kan men contact opnemen met SWL Meldpunt, 088 2552555 of email: meldpunt@swlingewaard.nl.

Beter lezen en schrijven met een taalmaatje!

LINGEWAARD - Ruim vijftien taalmaatjes hebben de training afgerond en staan klaar om inwoners uit Lingewaard en Overbetuwe, die moeite hebben met de Nederlandse taal, te helpen.

Een taalmaatje is een vrijwilliger die jou kan helpen om de Nederlandse taal beter te begrijpen, te schrijven en te spreken. Je wordt individueel begeleid en je kan dus echt aangeven waar jij moeite mee hebt. De afspraken met je taalmaatje maak je zelf op een moment dat jullie beiden uitkomt. Een taalmaatje kan je helpen als Nederlands niet je moederstaal is of als je gewoon moeite hebt met taal.

Wist je dat 2,5 miljoen Nederlanders moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. En dat twee derde van Nederlandse afkomst zijn. Of je nu jong of ouder bent dat maakt niet uit. Gun jezelf de mogelijkheid om beter uit je woorden te komen, brieven, uithangborden en krantartikelen beter te begrijpen. Je zal zien dat het je een hoop oplevert!

Heb jij moeite met taal en wil je hier iets aan doen, neem dan nu contact op met Stichting Welzijn Lingewaard als je in Lingewaard woont, 088 2552555 of mail meldpunt@swlingewaard.nl. Of met Forte Welzijn als je in Overbetuwe woont, 08 50406066 (werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur) of mail info@fortewelzijn.nl.

Sasa-activiteitenmiddag

ANGEREN - Vrijdag 17 november heeft Sasa weer haar jaarlijkse activiteitenmiddag en hiervoor nodigen we u graag uit.

Om 13.30 uur zal de voorzitter de middag openen. Daarna zullen medewerkers van De Minkhof, een leef- en doe boerderij in Bemmel, een presentatie geven. Op deze ontmoetingsplek kunnen senioren die graag actief bezig zijn allerhande activiteiten ontplooien.

En dan is er koffie en starten we met een spellencircus waaraan iedereen kan meedoen. En degene die nog rap zijn en intussen lang genoeg stil gezeten hebben, kunnen de dansvloer op om lekker te bewegen. Lenie en Henk Gertsen, een Angers danskoppel, zullen dit begeleiden.

Tussendoor wordt er een gratis drankje geschonken en een hapje geserveerd. Iedereen is welkom op vrijdag 17 november in het Dorpshuis, Emmastraat 23 in Angeren. Zaal open om 13.00 uur - begin 13.30 uur - einde ong. 17.00 uur. De toegang is gratis.