GN Berg en Dal Heumen Mook

21 april 2018

GN Berg en Dal Heumen Mook 21 april 2018


Bloemen voor 13-jarige Mirthe van Kerkhof Nederlands kampioen judo

(Foto: Peter Hendriks)

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – In het Groningse Leek is afgelopen weekend de 13-jarige Mirthe van Kerkhof Nederlands kampioen judo geworden in de klasse judoka's tot 15 jaar en de gewichtsklasse tot 44 kilogram.

Mirthe wist in de finale te winnen van de heersend kampioene Rossen. Zij wist de finale te bereiken door overwinningen op Bloemers, Trimbach en Van Maren. Een goed gevuld Topsportcentrum in Leek zag hoe Mirthe de winst in de eindstrijd naar haar toe trok, nadat twee ingezette aanvallen door de scheidsrechter met een wazi-ri en dus ippon werden beloond.

Voor Mirthe is dit de vierde medaille op het hoogste judo podium. Ze heeft al twee bronzen en een zilveren medaille behaald. Daarnaast heeft zij als pupil het prestigieuze Dutch Open Espoir van de stichting Judo Nijmegen op haar naam weten te zetten. Ter gelegenheid van dit Nederlands kampioenschap kwam wethouder Erik Weijers de kersverse kampioene feliciteren met haar behaalde resultaat. Namens het gemeentebestuur overhandigde hij Mirthe een fraai boeket bloemen, dat vergezeld ging van een cadeaubon.

Hardloopclinics voor Groesbeekse basisscholen

(Foto: Zwitserloot Dakrun)

Foto: Zwitserloot Dakrun

GROESBEEK – In aanloop naar de Zwitserloot Dak Run in Groesbeek worden er hardloopclinics aangeboden aan alle leerlingen van groep 3 - 8 van de basisscholen in Groesbeek. De trainingen vinden plaats onder de reguliere lestijden.

Running Kids Groesbeek is een initiatief van de voormalige toplopers Daphne Panhuysen en Twan Lensen. De hardloopclinics worden aangeboden door sportstimulering Berg en Dal. Running Kids Groesbeek probeert op deze manier middels hun jarenlange loopervaring het plezier van het hardlopen over te brengen en de kinderen op deze manier klaar te stomen voor de in Groesbeek populaire Zwitserloot Dak Run die op zondag 3 juni in het centrum gehouden zal worden.

De leerlingen van basisschool 't Vossenhol hebben de clinic in het Groesbeekse bos langs de Knapheideweg gehad, terwijl de leerlingen van basisschool Breedeweg op het sportcomplex van voetbalvereniging Groesbeekse Boy's aan de Sint Antoniusweg onder handen werden genomen. De andere scholen komen later aan de beurt.

Stichting De Historische kerk aan de Groesbeek zoekt vrijwilligers

GROESBEEK - Vrijwilligerswerk is onmisbaar in onze huidige samenleving en wordt op veel plekken gedaan en/of gevraagd. Zo worden er mensen gezocht om iets voor ouderen te betekenen, om een gastvrouw of –heer functie te bekleden of om een voetbalteam te coachen.

Het Vrijwilligerssteunpunt van gemeente Berg en Dal verzamelt alle vacatures uit de gemeente en bemiddelt potentiële vrijwilligers aan de organisatie die de vacature heeft geplaatst. De vacature die het Vrijwilligerssteunpunt deze keer uitlicht is: stichting De Historische kerk aan de Groesbeek, waar organisaties geregeld belangstelling tonen om een ruimte te huren.

"We zoeken iemand extra die het (agenda)beheer kan verzorgen; boeken en beheren agenda; openen en sluiten van het gebouw; diverse beheerswerkzaamheden kan verrichten. Contactpersoon: Roel Gerritsen; E-mail: roelgerritsen65@gmail.com. Bent u geïnspireerd geraakt om eens rond te kijken tussen de diverse vrijwilligersvacatures? Neem dan eens een kijkje op de vacaturebank van het Vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal."

VVLK te sterk voor DVSG

GROESBEEK - DVSG speelde afgelopen week thuis tegen VVLK. Door blessures spelen de A- spelers Rick Goossens en Max Thijssen in de basis. Vanuit het tweede elftal zijn er Patrick Janssen en Stan Weijers. Als team zal DVSG het vandaag moeilijk krijgen tegen VVLK. Na tien minuten wordt een terugspeelbal door keeper Stan Peters gemist en is de 0-1 een feit.

Voor DVSG is dit catastrofaal. Score doet DVSG dit seizoen moeizaam. In de 27e minuut wordt het 0-2. Bij een goede aanval van VVLK wordt de voorzet achterin onhoudbaar ingekopt.

In de rust wordt Jens Liebers gewisseld voor Rick Loeffen. Na tien minuten heeft DVSG uit een corner een goed kans om te scoren. De eerste inzet wordt door een speler van VVLK van de lijn gehaald, op de tweede inzet redt de keeper. Jammer, dit had de spanning in de wedstrijd terug kunnen brengen. DVSG is veel bezig met tegenhouden en is aanvallend onmachtig. Gijs Bach en Tijs de Jong worden nog gewisseld voor Per Berns en Wout Pouwels. DVSG probeert het wel, maar is niet in staat om aanvallend nog iets te creëren.

Vandaag wordt er als collectief nog hard gestreden om de tegenscore beperkt te houden Dit lukt ook aardig. In de 75e min maakt VVLK nog de 0-3, maar DVSG heeft vandaag laten zien dat het knokt en werkt en heeft zeker in de tweede helft goed stand gehouden tegen een sterker VVLK.

De wedstrijd was achteraf na tien minuten al verloren, maar het team met veel A-spelers heeft zich goed geweerd. Volgende week speelt DVSG uit tegen Unitas’28. De week ontvangt DVSG Unitas’28 thuis. Wie weet wat twee duels tegen eenzelfde tegenstander achter elkaar oplevert voor DVSG?

Zilveren NHV-fluit voor John Toonen

John Toonen ontvangt zilveren NHV fluit (foto: Bernadette Janssen)

GROESBEEK - In een volle sporthal Heuvelland mocht scheidsrechter John Toonen afgelopen zondag uit handen van Groesbeeks Glorie-voorzitter Frans Nas de zilveren NHV-fluit in ontvangst nemen.

John Toonen werd hiermee door het NHV (Nederlands Handbal Verbond) beloond voor 25 jaar inzet als bondsscheidsrechter uitkomend voor handbalvereniging Groesbeeks Glorie. John staat bekend als een zeer getalenteerde en ervaren scheidsrechter die de wedstrijd strak, correct en consequent leidt op een prettige en sportieve manier. Na een korte speech van Frans Nas, waarin John bedankt werd voor al zijn jaren als scheidsrechter, kreeg John een cadeau aangeboden als blijk van waardering.

Bezoekgroep voor ouderen

MILLINGEN - Stichting Welzijn Ouderen Millingen aan de Rijn heeft vrijwilligsters die regelmatig een bezoekje brengen aan senioren die hier behoefte aan hebben. Zij komen ook graag bij ouderen op bezoek!

Het gaat dan bijvoorbeeld om het drinken van een kopje koffie en het maken van een praatje. Ook een wandeling, het samen doen van een boodschap, een activiteit of een bezoekje elders behoort tot de mogelijkheden. "Bent u niet meer zo mobiel en lijkt dit u wel iets, neem dan contact op met Thea de Wijse, de coördinator. Zij is elke werkdag bereikbaar voor informatie tussen 09.00 en 11.00 uur via 0481 431105." Bezoekadres: Kulturhus Den Ienloop, Heerbaan 115 in Millingen aan de Rijn.

Eerste warme maaltijd bezorgd in Leuth!

Marcel Hulzink overhandigt de warme maaltijd

LEUTH - Woensdag 11 april was het zover: de eerste warme maaltijden in Leuth werden bezorgd. Marcel Hulzink (vrijwilliger) viel de eer te beurt om de eerste maaltijden te gaan bezorgen.

Maanden waren alle chauffeurs al klaar om te beginnen. Afspraken, roosters gemaakt om maar te zorgen dat er niets verkeerd kon gaan. Op maandag 9 april kwam de aanvraag binnen en op woensdag konden we van start. Met de desbetreffende familie was even overleg geweest of er een foto gemaakt mocht worden van dit ‘historische’ moment voor Gasthuis Sint-Jan de Deo. De familie had geen bezwaar en getuige de foto is het goed verlopen.

"Wij hopen dat er nog vele maaltijden volgen en veel bewoners uit Leuth en Kekerdom mogen genieten van de maaltijden uit de eigen keuken van het Gasthuis. Als u dit leest en nieuwsgierig bent geworden: u mag altijd bellen naar het Gasthuis voor informatie (0481 431644). Indien mogelijk kunt u ook even kijken op de website van het Gasthuis, http://www.stjandedeo.nl/voorzieningen/tafeltje-dek-je."

Omloop der Zevenheuvelen zoekt vrijwilligers

BERG EN DAL – Wielerevenement Omloop der Zevenheuvelen is op zoek naar vrijwilligers voor zondag 8 juli. Om het evenement in goede banen te leiden zijn ruim honderd vrijwilligers nodig. Het evenement kent een toertocht voor recreatieve wielrenners en wedstrijdonderdelen voor recreanten, amateurs/sportklasse en eliterenners die uitkomen in de KNWU Clubcompetitie.

De taken die vrijwilligers in kunnen vullen zijn zeer divers. Vrijwilligers zorgen onder andere voor de op- en afbouw van het evenemententerrein, doorstroom bij de start en finish van de toertocht, registratie van daginschrijvingen, startnummeruitgifte en het regelen van verkeer. De vrijwilligers krijgen een bijzondere ervaring als vrijwilliger bij een goed georganiseerde, ambitieuze wielerwedstrijd en worden voorzien van eten, drinken en een crew-shirt. Iedereen is welkom om mee te komen helpen op zondag 8 juli.

Aanmelden als vrijwilliger kan via www.omloopderzevenheuvelen.nl/vrijwilligers. Meer informatie is te verkrijgen via info@omloopderzevenheuvelen.nl.

Nationale beachvolleybalcompetitie op sportpark De Hove

(foto: STAM) Foto: STAM

MILLINGEN - Op zaterdag 5 mei organiseert STAM/Switch '87 in samenwerking met de Nevobo een nationaal beachtoernooi voor dames 3e divisie op sportpark De Hove in het kader van de Nationale Beachcompetitie.

Het is ook mogelijk om in te schrijven als je in een lagere zaalcompetitieklasse speelt. Je moet uiteraard wel lid zijn van de Nevobo. Inschrijven kan uitsluitend via de Nevobo: www.zelfbeachen.nl tot en met 30 april 12.00 uur.

Het programma is als volgt:

Tijdstip uiterlijk aanmelden op de toernooidag: 08.30 uur

Tijdstip start toernooi: 09.00 uur

Richttijd finale: 16.00 uur

Het toernooi wordt mede mogelijk gemaakt door Albert Heijn Van den Hatert - Millingen.

Op 5 mei is de aftrap van een serie beachvolleybaltoernooien in het kader van de Nationale Beachvolleybalcompetitie die tot eind augustus door het hele land op zo’n vijftig verschillende locaties worden georganiseerd door de Nevobo samen lokale (beach)volleybalverenigingen die als promotor fungeren en daar zit dit jaar dus ook Millingen aan de Rijn bij. Het volgende toernooi in dit verband organiseert Switch ‘87/STAM op 3 juni tijdens het buitentoernooi. Dan wordt een toernooi georganiseerd in het kader van het Junior Beach Circuit en kan worden deelgenomen door meisjes in de klassen < 13, < 15, < 17 en < 19 jaar. In de jongste klasse (< 13 jaar) kunnen ook mix-teams inschrijven.

Komende zomer vindt ook het EK beachvolleybal plaats in de vier steden Den Haag, Utrecht, Apeldoorn en Rotterdam. Meer informatie op www.stamvolleybal.nl, www.zelfbeachen.nl of via volleystam@gmail.com.

Gemeente stelt verzuimprotocol voortgezet onderwijs vast

BERG EN DAL – De Onderwijsinspectie heeft de gemeenten verplicht de verzuimprotocollen van het voortgezet onderwijs aan te passen. De Inspectie wil de meldingen van ernstig schoolverzuim voortaan eerder ontvangen.

De gemeente Nijmegen heeft inmiddels de regiogemeenten het convenant met het aangepast verzuimprotocol ter ondertekening voorgelegd aan de wethouders onderwijs, in dit geval de demissionair wethouder Erik Weijers. Het beoogd effect is het vaststellen van een geactualiseerde werkwijze voor melding en aanpak van schoolverzuim. Het gaat om een werkwijze waarin rekening is gehouden met de bevoegdheden van de Onderwijsinspectie met als beoogd resultaat een lager schoolverzuim.

In de oude werkwijze gaf de leerplicht de school een termijn om met de leerling / ouders in gesprek te gaan, voordat de melding werd doorgegeven aan de Inspectie. Daarnaast is opgenomen dat scholen en leerplichtambtenaren verplicht moeten melden in de Verwijsindex Risico Jongeren indien er sprake is van een zorgwekkende situatie met betrekking tot deze jongeren. De desbetreffende scholen hebben inmiddels ingestemd met de aanpassingen in de nieuwe verzuimprotocollen.

Party-regiofeest van allure

Foto: Nancy Hulst

MILLINGEN - Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. En vrijheid vier je natuurlijk in De Natte. Voor de zevende keer in successie staat, juist op die avond, de spectaculaire de 80’s & 90’s party in de Natte agenda.

Alle goede en foute hits uit die jaren zullen aan de lopende band aaneengeregen worden door DJ Mike & René. Het is natuurlijk weer een feest van herkenning, dat zijn weerga niet kent. De hele regio kijkt er ieder jaar weer naar uit. In het verleden resulteerde dit in een enorm harmonieus feestende menigte. Naast de prachtige nostalgische muziek zal er ook weer een flitsende licht- en geluidsshow met twee mega-ledschermen in De Natte opduiken. Kijk, luister en huiver! Met een biertje in je hand, voel je je weer een echte bengel in Hertog Janland. Hoe mooi is dat!

Aanvang 20:30 uur. De entree bedraagt vijf euro. Waar treffen we dit nog in de regio aan? Kaarten zijn al een tijdje verkrijgbaar bij Slagerij Kees van der Velden en meubelstoffeerder Theo Koppes. Er niet bij zijn 'kommt nicht in im Frage'. Geen kaartje? Kom dan lekker vroeg naar de 80’s & 90’s party want 'vol is vol'.

Siem Daals en Robin de Kleijn Pupil van de Week

2 Pupillen van de Week met hoofdtrainer Martin de Winkel (Foto: Hans Driessen) Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Zondagmiddag 15 april speelde SC Millingen 1 haar competitiewedstrijd in de derde klasse D op sportpark De Hove tegen Beuningse Boys, uitslag 0 - 3.

Omdat volgende week zondag 22 april met de thuiswedstrijd tegen Blauw-Wit het JAC verhinderd is -vanwege de eerste heilige communie- is besloten om deze keer twee Pupillen van de Week te benoemen: Siem Daals van de J08-1 en Robin de Kleijn van de J08-2.

Siem Daals, 7 jaar. Siem is de broer van Fiene (8 jaar) en zoon van Marc Daals en Esther Derksen uit Kekerdom. Siem is voor SC Millingen voetballer in het pupillenteam JO08-1en hij is in het veld overal te vinden. Zijn favoriete club is NEC en zijn favoriete speler is Ferdi Kadioglu (NEC).

Robin de Kleijn (7 jaar) is de grote broer van Mara (4 jaar) en zoon van Sander en Debora de Kleijn. Robin is voor het eerste seizoen voetballer bij SC Millingen in het pupillenteam JO08-2 en hij speelt in het veld middenvelder. Zijn favoriete clubs zijn Ajax en Barcelona en zijn favoriete spelers zijn Huntelaar en Messi.
Beide pupillenteams (J08-1 en J08-2) waren Team van de Week en Hovy, de mascotte van SC Millingen, was ook aanwezig.

Geslaagd schoolhandbaltoernooi bij Groesbeeks Glorie

Doelpoging van basisschool Breedeweg tijdens het 36e schoolhandbaltoernooi (foto: Wendy van Herk) Foto: Wendy van Herk

GROESBEEK - Op zondag 15 april namen de kinderen uit de groepen 5/6 en 7/8 van de Groesbeekse basisscholen het in sporthal Heuvelland tegen elkaar op om de felbegeerd bekers tijdens het 36e Schoolhandbaltoernooi in Groesbeek georganiseerd door handbalvereniging Groesbeeks Glorie.

’s Ochtends namen de teams van basisschool Breedeweg en basisschool De Sieppe het tegen elkaar op in een gezellige ochtend vol sportiviteit. Zo kwamen ze erachter dat je ook zittend kan handballen! Ondanks dat De Sieppe erg dichtbij kwam, ging het gemengde team van Breedeweg er met de winst vandoor.

’s Middags waren de jongens, meisjes en gemengde teams van de groepen 7 en 8 aan de beurt. In meisjes poule B was het tot aan de laatste seconde spannend doordat de teams van Breedeweg A en ’t Vossenhol A aan elkaar gewaagd waren. Uiteindelijk waren het de dames van ’t Vossenhol A die met één punt verschil op doelsaldo de winst pakten. Zij mogen volgende maand op 16 mei mee doen aan de Gelderse kampioenschappen in Arnhem.

In de gemengde poule C bleef het ook lang spannend, maar uiteindelijk was het het team van De Sieppe 1 die met kop en schouders boven de rest uitstak. Ook zij mogen op 16 mei mee doen aan de Gelderse kampioenschappen in Arnhem.

Nederlands oefenen in de Groesbeekse bibliotheek

GROESBEEK - Ken of ben je iemand die de Nederlandse taal wil oefenen? In Bibliotheek Groesbeek ben je vanaf 24 april welkom bij het wekelijkse Taalcafé om samen Nederlands te praten.

Praat in het Taalcafé met andere mensen die de Nederlandse taal willen leren. In het Taalcafé zijn ook vrijwilligers om je te helpen oefenen. Het zijn gezellige ontmoetingen, met elke keer een ander onderwerp om over te praten. Bijvoorbeeld vervoer of een Nederlands feest zoals Koningsdag.

Op dinsdagochtend 24 april ben je welkom bij de feestelijke opening van het allereerste Taalcafé in Groesbeek van 10.00 tot 12.00 uur. Benieuwd hoe het in zijn werk gaat? Het is geen les of cursus. Je mag per keer besluiten of je mee wil doen. Aanmelden is niet nodig. Het Taalcafé is gratis.

Het Taalcafé wordt in Groesbeek georganiseerd door de Bibliotheek Gelderland Zuid in samenwerking met Gemeente Berg en Dal, Forte Welzijn, ROC Nijmegen en VluchtelingenWerk. Kijk op www.obgz.nl/taalvaardig voor meer informatie.

Do you want to practice Dutch? In the Language Café you can talk to other people who are learning Dutch and native speakers who like to help you practice. Each informal meeting has a particular topic. Starting from April, there is a Language Café in the Groesbeek library every Tuesday from 10 a.m. till 12 a.m. You are always welcome and you do not have to register beforehand. More information? Check out www.obgz.nl/welcome.

Na bijna dertig jaar weer een cd-album van muziek uit Groesbeek

GROESBEEK - In het najaar verschijnt er een derde verzameling van muziek uit het muzikale dorp Groesbeek.

De eerste lp onder de titel 'De Muzikale groeten uit Groesbeek' verscheen in 1984. De tweede lp/cd 'Groesbeek dorp vol muziek' werd vijf jaar later in 1989 uitgebracht en kreeg veel landelijke aandacht op radio en tv.

In oktober moet het derde album getiteld 'Groesbeek … Daar zit muziek in' gereed zijn en zal op een grootse wijze aan het publiek worden gepresenteerd. Het geheel is een initiatief van Huub Arents, die ook aan de cd-uitgave in 1989 heeft meegewerkt.

Anders dan de voorgaande uitgaves is er nu gekozen voor een groot aantal Groesbeekse artiesten in plaats van alleen maar orkesten. Mede natuurlijk ook omdat er vooral de laatste jaren veel orkesten zijn verdwenen. Wat overigens een algeheel landelijk verschijnsel is. Toezeggingen kwamen van musici uit verschillende muziekgenres, zodat het ongetwijfeld een zeer gevarieerd muziekproduct wordt van zwoele gitaarklanken tot smartlappen en waarbij ook onze 'bullensound' niet wordt vergeten. Op het album komen zo'n twintig in het Nederlands gezongen liedjes en enkele instrumentale muziekstukken te staan.

Op dit moment wordt er druk gewerkt aan het samenstellen, componeren, schrijven en arrangeren van de liedjes. De eerste opnames gaan binnenkort beginnen. Deze vinden plaats in de opname studio van Will Geerling in Valkenburg, die reeds opnames maakte voor Ben Cramer, Jeroen van den Boom en Helen Liebers en veel anderen. De volgende artiesten geven hun medewerking: Alt van Huus – Theo Gerrits – Helen Liebers – Trudy Rikken – Gerry Liebers – Harm Wijnhoven – Hemmie Hermsen – William Smulders – Gerard Schoenmakers – Cor Kersten – Theo Peters & Wim Gerritzen – Hans Peter Weijers – Band Alles – Jaqueline Kemperman – Jan Janssen ( Galgenhei) – Frank Wijers – Smartlappenkoor Ocharm – Tonny Pouwels – New Leaf - History Sound.

Uniek Groesbeeks toeristisch geschenk

Een uit liefst zestien pagina's bestaand boekwerkje geeft ruime informatie over de artiesten met prachtige foto's, gemaakt op diverse toeristische plaatsen in Groesbeek door de Groesbeekse fotograaf Piet Spanjers. Dus tevens uitstekend geschikt als een Groesbeeks toeristisch geschenk. Het art-work wordt gedaan door Remi van Bergen, uitgever van onder andere Topic Berg en Dal. De cd zal landelijk uitgebracht gaan worden en bij vele radio– en televisiestations in Nederland en België onder de aandacht worden gebracht. Natuurlijk is hij ook verkrijgbaar bij alle download stations en te beluisteren op Spotify.

Autismebijeenkomst in Millingen

MILLINGEN - Het Sociaal Team Kekerdom, Leuth en Millingen houdt op woensdagavond 25 april de vierde bijeenkomst over autisme.

Op de agenda staat waar we met z’n allen naar toe willen werken met de presentatie van de vorige bijeenkomst met de werkgroep autisme Wijchen (WAuW) in ons ‘achterhoofd’. Er is ook ruimte om ervaringen op dit gebied met elkaar te delen.

Deze bijeenkomsten zijn zowel bedoeld voor mensen die graag iets op dit gebied voor hun nabije omgeving willen doen, én voor mensen die zelf veel met autisme te maken hebben. Wilt u op dit gebied actief worden in uw dorp? Heeft u vragen over autisme? Hoe om te gaan met allerlei zaken rondom autisme? Of wilt u ervaringen met anderen delen? Dan bent u van harte welkom. Er zijn naast andere ervaringsdeskundigen, ook mensen van het Sociaal Team aanwezig.

Deze informatieve bijeenkomst over autisme en delen van ervaringen is woensdag 25 april van 19.30 tot 21.00 uur in de presentatieruimte van het kulturhus Den Ienloop aan de Heerbaan 115 in Millingen aan de Rijn.

Kerkberichten Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: Intenties moeten 10 dagen voor het verschijnen van de krant opgegeven zijn. In verband met de dag waarop de weekbladen in ons dorp verspreid worden, is het tijdstip voor het aanleveren van kopij aan de redactie van de weekbladen ook aangepast. Aan u het verzoek om voortaan uw misintenties vóór maandag 12.00 uur bij ons Pastorie, Parochie centrum) in te leveren.

PAROCHIE GROESBEEK

Cosmas en Damianus

Zaterdag 28 april 19.00 uur H. Mis m.m.v. KK St. Caecilia

Misintenties: Piet Spanjers en Annie Spanjers-Kosman namens kinderen en kleinkinderen; Marie-José van Lieshout-Brans uit Mook vw sterfdag; Henk Arts, familie Arts, Hein Grutters, familie Grutters, Wiek Gerrits; Hein Theunissen en Mien Theunissen-Theunissen en Leida de dochter

Zondag 29 april 10.00 uur H. Mis m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Misintenties: Theo van Kesteren vw verjaardag en ouders; Henricus v. Kesteren en echtgenote en zwagers André van Elst en Jan van Heumen

Dinsdag 1 mei 14.00 uur Ziekendienst

Vrijdag 11 mei 19.30 uur Meditatie

MEIMAAND – MARIAMAAND.

In de kerk van H.H. Cosmas en Damianus wordt op de doordeweekse avonden in de meimaand om 18.30 uur de rozenkrans gebeden en kunt u naar Marialiederen luisteren en/of mee zingen.

U wordt van harte uitgenodigd.

In de kerk van H.H. St. Antonius (Breedeweg) wordt op de woensdagen in mei, voorafgaande aan de eucharistieviering om 19.00 uur het rozenhoedje gebeden. Van harte welkom.

St. Antonius Breedeweg

Woensdag 25 april 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Zondag 29 april. 5e zondag van Pasen. 09.30 Eucharistieviering met samenzang.

Misintenties: Peter Johannes Janssen en de overleden familie; Elizabeth Kuijltjes-v.d. Logt en Johannes Kuijltjes de echtgenoot, zonen Jaap en Thé en schoonzonen en schoondochters;

Voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen..

Woensdag 2 mei 19.00 uur, Rozenhoedje gevolgd door Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Bingo in Breedeweg

BREEDEWEG - De Bond voor Senioren Breedeweg houdt een gezellige bingomiddag op dinsdag 24 april om 14.00 uur in 'De Goei.j Ka.mer' aan de Sint-Antoniusweg 8c.

De zaal is open om 13.15 uur. Grote kaarten kosten 6.00 euro, kleine kaarten 4,00. In de jackpot zit momenteel een bedrag van 80 euro. Het tempo van de bingo is aangepast aan oudere spelers en spelers met meerdere kaarten. Ook niet-leden van de seniorenbond zijn welkom.

Door deel te nemen aan deze bingomiddag steunt men de Bond voor Senioren Breedeweg. De bond is hiervoor de deelnemers dankbaar.

Voetgangster gewond bij aanrijding

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Bij een aanrijding op de Koningin Wilhelminaweg in Groesbeek is vrijdagavond rond 22.00 uur een voetgangster gewond geraakt.

Het slachtoffer liep op de onverlichte Koningin Wilhelminaweg toen zij werd geschept door een automobilist uit Groesbeek. De bestuurder van de personenauto is vermoedelijk verblind door een tegenligger of heeft het slachtoffer vanwege de duisternis niet of te laat opgemerkt. Het slachtoffer is door ambulancepersoneel eerste hulp verleend en is met onbekend letsel overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen. De auto raakte bij de aanrijding licht beschadigd.

.

11 / 28

12 / 28

Cum laude geslaagd voor verkeersexamen in Ooij

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – Donderdagavond vond in de aula van basisschool Op Weg in Ooij de uitreiking plaats van de verkeersexamens. Voor het 39e jaar heeft Henk Baron samen met Miengske Borremans van Veilig Verkeer Nederland elke week één uur les gegeven en liefst een half jaar lang aan 19 leerlingen van groep 7 van leraar Meeuwissen.

Bij de uitreiking waren de ouders aanwezig. Henk Baron liet weten dat liefst 15 van de 19 het verkeersexamen cum laude hebben afgesloten de overige vier hadden slechts één of twee fouten. Een bijzonder goed resultaat omdat niemand kantje boord geslaagd is, aldus Baron. "Daar ben ik best trots op, de complimenten voor jullie allemaal." Burgemeester Slinkman was nu voor de derde maal aanwezig om bij de uitreiking van de verkeersdiploma's. "Ik ben jaloers op jullie, want vroeger ben ik voor het verkeersexamen gezakt", vertelde Berg en Dalse eerste burger met schaamrood op zijn kaken. Hij hoopte – kijkend naar Baron – op een herkansing om alsnog zijn verkeersdiploma te mogen halen. "Zeker als jullie naar de middelbare school gaan is een verkeersdiploma eigenlijk een vereiste. Met het diploma op zak kunnen jullie gerust en met zekerheid aan het verkeer deelnemen", besloot Slinkman zijn toespraak. Voordat hij de diploma's uitreikte gaf Meingske Borremans de aanwezige ouders nog een opfriscursus verkeersles in vogelvlucht.

Creatieve groepsvrijwilliger gezocht voor muziektheaterproductie

BERG EN DAL - Vrijwilligerswerk is onmisbaar in onze huidige samenleving en wordt op veel plekken gedaan en/of gevraagd. Het Vrijwilligerssteunpunt van gemeente Berg en Dal verzamelt alle vacatures uit de gemeente en bemiddelt potentiële vrijwilligers aan de organisatie die de vacature heeft geplaatst.

Samen met cliënten produceer je een muziektheaterstuk. Toneelspelen, muziek luisteren en dansen behoren tot jouw vrijwilligerstaken. Onder jouw begeleiding (8 uur pw) voeg je samen met de cliënten dit tot één theaterstuk.

Muziektheater KomOp is een project van Pluryn voor mensen met een beperking. Zowel acteurs als muzikanten zijn welkom. Onder professionele begeleiding werken we samen aan een voorstelling vol theater en muziek. Plezier maken staat voorop bij muziektheater KomOp, maar we verwachten wel dat alles uitgeprobeerd wordt. Doorgaans is KomOp overdag op de dinsdag open. Als er een voorstelling is, dan is dit anders, dan is het in de avond en zelfs op andere dagen.

De groep die je ondersteunt zijn jongeren met een lichamelijke en verstandelijke beperking. Wat hen samenbrengt is gedrevenheid voor muziek, theater en dans. Dit plaatst hun beperking voor even op de achtergrond. Ze genieten van een prettige en uitdagende tijdsbesteding.

Ze zijn al dan niet rolstoelafhankelijk of auditief beperkt. Ook structuur is voor hen van belang. E: info.vrijwilligers@pluryn.nl Maaike Nawijn; 06 10116347.

Neem eens een kijkje op de vacaturebank van het Vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal.

Koningsdag in Millingen aan de Rijn

MILLINGEN - Dertig jaar al organiseert De Deurdouwers in Millingen de Oranjefeesten. OFM (Oranje Festijn Millingen) is een begrip geworden in de regio. En natuurlijk krijgt Koningsdag dit jaar daardoor een bijzonder tintje.

We beginnen om 10.30 uur met de optocht en aubade op het Kastanjeplein. Daarna is er de gebruikelijke braderie en vrije markt voor de kinderen en het gebruikelijke feest op het Oranjeplein met onder meer om 12.00 uur het concert van de fanfare Sint-Cecilia. Dit jaar zit er echter ook live-muziek. Het duo Decibel zal het publiek die middag zeker vermaken.

Voor de kinderen hebben we dit jaar tal van activiteiten en dergelijke. Zo hebben we naast de suikerspin nu ook popcorn. Er is een heel groot opblaasbaar dartbord (er wordt natuurlijk gegooid met aangepaste pijltjes), verder is er een klimparadijs, een speelgelegenheid voor de kleintjes en er is een formule 1-simulator. Alle kinderen maar ook groteren kunnen daarin de race van hun leven rijden. Je kunt je voor één keer Max Verstappen voelen.

Voor de volwassenen is er het gebruikelijke drankje maar nu ook een uitgebreid hapje. In acht kramen worden er op het Oranjeplein zelf tal van kleine lekkernijen aangeboden. De prijs hebben we bewust laag gehouden zodat men van meerdere lekkernijen kan proeven. Denk daarbij bij voorbeeld aan loempia’s, hete kip, poffertjes, wraps, en diverse andere lekkernijen. De Deurdouwers wenst u alvast een zonnige en mooie Koningsdag

Koningsspelen 2018 Groesbeek-Breedeweg

Breedeweg - Om 10.30 uur verzamelen we met mooie versierde fietsen op het kerkplein in de Breedeweg.

De dag wordt geopend door Jubilate Deo; vervolgens gaan met z'n allen op de fiets in een optocht door de Breedeweg richting het van de Groesbeekse Boys.

Bij aankomst rond 11.30 uur: de prijsuitreiking van de mooist versierde fiets. Daarna gaan de kinderen beginnen aan de spelletjes.

Rond 13.00 uur is er voor de kinderen wat lekkers te eten en drinken, aansluitend de afsluiting en prijsuitreiking van de spelletjes!

Kom allemaal gezellig naar de Breedeweg!

De Jacht op de Kroonjuwelen

BEEK - Beek presenteert De Jacht op de Kroonjuwelen! Een superspannend avontuur voor jong en oud waarbij jouw team onder-, boven- en dwarsdoor Beek wordt gestuurd om puzzels op te lossen, vragen te beantwoorden en opdrachten uit te voeren.

Je kan je opgeven samen met je buren, je voetbalteam of gewoon als gezin. In ieder geval minimaal vier en maximaal vijftien. Van 10.00 tot 15.00 uur ben je bezig met de geschiedenis over Beek en natuurlijk het Koningshuis. Het team met de meeste vragen goed en opdrachten vervult, krijgt om 16.00 uur als eerste de kans om de code in te voeren die je onderweg bij elkaar hebt gespeeld. De hoofdprijs is welgeteld precies 1000 euro.

Is dat alles? Nee hoor. Om 9.30 uur kunnen kinderen bij het Kulturhus hun fiets versieren. Om 10.30 uur start de fietsoptocht. Natuurlijk is er vanaf 10.00 uur de oude vertrouwde Vrijmarkt op de Rijksstraatweg voor Hotel Spijker. Er is muziek, springkussens en nog veel meer vertier!

Inschrijven voor Jacht op de Kroonjuwelen en de vrijmarkt kan op www.jachtopdekroonjuwelen.nl.

Programma

9.30 uur Fiets versieren bij Kulturhus

10.00 uur Start Jacht op de Kroonjuwelen

10.00 uur Start Vrijmarkt

10.30 uur Start Fietsoptocht

14.00 uur Muziek bij Sous les Eglises

15.00 uur Einde Jacht op de Kroonjuwelen

16.00 uur Prijsuitreiking

17.00 uur DJ

Koningsdag Groesbeek Breedeweg

BREEDEWEG - Koningsspelen 2018 Groesbeek-Breedeweg.

Om 10.30 uur verzamelen we met mooie versierde fietsen op het kerkplein in de Breedeweg. De dag wordt geopend door Jubilate Deo; vervolgens gaan met z'n allen op de fiets in een optocht door de Breedeweg richting het van de Groesbeekse Boys.

Bij aankomst rond 11.30 uur: de prijsuitreiking van de mooist versierde fiets. Daarna gaan de kinderen beginnen aan de spelletjes.

Rond 13.00 uur is er voor de kinderen wat lekkers te eten en drinken, aansluitend de afsluiting en prijsuitreiking van de spelletjes! Kom allemaal gezellig naar de Breedeweg!

Centrum Groesbeek bruist voor eerste maal op Koningsdag

Foto; Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Ten opzichte van voorgaande jaren bruist nu het centrum van Groesbeek als nooit tevoren op Koningsdag 27 april. Naast de traditionele kindervrijmarkt op het Dorpsplein waar de kinderen van hun overtollig speelgoed af kunnen komen om hun spaarpot te spekken, is er van alles te doen in het centrum.

Anne, Perry, Anja en Pascale hebben vanuit de BIZ de koppen bij elkaar gestoken en hebben in samenwerking met Inge Sanders - die voor de attracties en artiesten zorgt – ervoor gezorgd dat het centrum van Groesbeek gaat bruisen. Gedurende de gehele dag zullen elf attracties en artiesten van begin Dorpsstraat / Kloosterstraat tot aan Valois hun opwachting maken. Het mooie van het bruisende centrum is dat er een verbinding wordt gemaakt tussen de pleinen in het centrum. Veel ondernemers hebben het organiserende comité laten weten hun zaak open te doen op Koningsdag, dankzij de activiteiten die georganiseerd worden in het centrum van Groesbeek.

'Onder de bomen' zoekt maatjes

BERG EN DAL - Vrijwilligerswerk is onmisbaar in onze huidige samenleving en wordt op veel plekken gedaan en/of gevraagd. Zo worden er mensen gezocht om iets voor ouderen te betekenen, om een gastvrouw of –heer functie te bekleden of om een voetbalteam te coachen. Het Vrijwilligerssteunpunt van gemeente Berg en Dal verzamelt alle vacatures uit de gemeente en bemiddelt potentiële vrijwilligers aan de organisatie die de vacature heeft geplaatst.

De Vacature die het Vrijwilligerssteunpunt deze keer uitlicht is: Onder de bomen zoekt maatjes.

Onder de Bomen wil mensen met een verstandelijke beperking en/of een psychiatrische achtergrond ondersteunen zo zelfstandig mogelijk te (blijven) leven.

"Ik ben op zoek naar een gezellig maatje die met mij leuke activiteiten wil ondernemen. Mijn sociale netwerk is klein en ik ga niet zo snel alleen op pad, daarom zou ik graag met een maatje leuke dingen doen. Ik ben een gezellige 42 jarige vrouw. Ik ben creatief, heb veel humor en ik ben op zoek naar een maatje. Ik zou graag met een maatje verschillende activiteiten ondernemen zoals: winkelen, zwemmen, terrasje pakken, wandelen en een dagje pretpark."

Contactpersoon is Narda de Vries, 06 246470113, E-mail: nardadevries@onderdebomen.nl. Geïnspireerd geraakt om eens rond te kijken tussen de diverse vrijwilligersvacatures? Neem dan eens een kijkje op de vacaturebank van het Vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal.

Bewoners Stekkenberg uren zonder water door leidingbreuk

(Foto: Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Vrijdag in de namiddag is er een spontane breuk ontstaan in de waterleiding op De Stekkenberg in Groesbeek.

De breuk werd ontdekt door een aannemer die er grondwerkzaamheden verrichtte. Direct werden monteurs van Vitens gewaarschuwd, die met twee wagens kwam. Direct werd de waterleiding afgesloten om vervolgens de breuk te herstellen. De bewoners van de Stekkenberg en de naast gelegen straten Varenstraat en Meikeverstraat zijn enkele uren verstoken geweest van water. De monteurs hebben nadat de breuk hersteld was de leiding doorgespoeld, zodat het nodige water op De Stekkenberg vrij kwam. De bewoners hebben nog enige tijd met bruin water te kampen gehad.

Oogstfeest maakt plaats voor Streekmarkt in Breedeweg

GROESBEEK/BREEDEWEG – Het Oogstfeest dat al enkele jaren gehouden werd op camping De Zoete Aagt aan de Grafwegen vindt dit jaar niet plaats.

Daarvoor in de plaats wordt er een grootse streekmarkt gehouden waar naast de lokale producten in allerlei vorm ook ruimschoots aandacht zal worden besteed aan muziek. De Streekmarkt wordt gehouden op zondag 27 mei en zondag 1 juli op het Kerkplein aan de Breedeweg. De diverse kramen zijnn op beide dagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur. De muziek wordt op beide dagen van 15.00 tot 20.00 uur verzorgd door het bekende orkest 'Meaple Leaf' met Marcel Janssen. Ook is er een grote tent van tien bij tien meter op het Kerkplein.

Ingezonden brief

Veilig fietspad?

Tijdens mijn wandeling ontdekte ik in Beek een nieuwe aanplant langs het fietspad bij de oversteek naar De Smorenhoek. Volgens mij is er bij de reconstructie van de N325 juist een bocht in het fietspad gemaakt om een beter uitzicht te krijgen. Wat mij erg verbaast is dat er nu struikjes zijn geplant die over een tijdje het zicht op de snelweg weer wegneemt, wat zorgt voor een onveilige oversteek.

Ik vraag me af waarom dit fietspad zo nodig van een bocht moest worden voorzien voor beter uitzicht en het nu weer vol met struikjes wordt geplant.

Buurtreporter Henk Burgers.

Spreekuur burgemeester van Kranenburg

KRANENBURG – Burgemeester Gunter Steins van Kranenburg houdt op maandag 30 april aanstaande van 14.00 tot 16.00 uur een spreekuur voor alle inwoners van Kranenburg.

Steins zal voor de belangen van iedereen een luisterend oor hebben. Het spreekuur vindt plaats op de kamer van de burgemeester op de eerste etage op het gemeentehuis. Voor andere belangrijke vragen en opmerkingen van welke aard dan ook, zoals plannen voor verbeteringen en dergelijke kunnen te allen tijde gesteld worden via het e-mail adres van de burgemeester buergermeister@kranenburg.de.

Vriendinnendag SC Millingen

MILLINGEN - Zondag 6 mei van 9.30-14.00 is er een speciale Vriendinnendag op sportpark De Hove. Kom gezellig en maak kennis met voetbal.

De dames van Achilles'29 eredivisie vrouwenvoetbal zijn er ook en zullen jullie een leuke training geven! Meld je aan voor 30 april via mailadres: vriendinnendag@scmillingen.nl.

Uitreiking certificaten aan vrijwilligers

(Foto: Peter Hendriks)

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL - Zeven nieuwe vrijwilligers hebben op 12 april het certificaat uitgereikt gekregen door wethouder J. Thijssen.

Forte Thuis biedt sinds 2018 gezinsondersteuning aan gezinnen die in een situatie zijn terecht komen waarin alles niet zo goed loopt. Dat kan zijn door ziekte, moeilijkheden met de kinderen, weinig sociaal contact, geldgebrek of spanningen in je relatie. Een gecertificeerde vrijwilliger van Forte Thuis zou dat steuntje in de rug kunnen bieden.

Forte Thuis, biedt gezinnen ondersteuning aan ouders met kinderen in de leeftijd van 0 – 12 jaar in de gemeente Berg en Dal. Als ouder geef je zelf aan waar jij het meeste behoefte aan hebt. De duur van de ondersteuning is afhankelijk van de ondersteuningsvraag. Uitgangspunt is gelijkwaardigheid en vertrouwen. Als ouder kun jij je zelf aanmelden bij Forte Thuis. Een vrijwilliger die jou persoonlijke aandacht geeft, een luisterend oor en een steuntje in de rug.

Bij overbelasting neemt de vrijwilliger, in gezamenlijk overleg, jouw kinderen even mee naar huis zodat je even tijd krijgt voor activiteiten waar je met jonge kinderen niet aan toe komt. Denk aan het bijhouden van de administratie of een doktersbezoek. Het sociale netwerk uitbreiden. Wat is er allemaal in het dorp waar mensen elkaar kunnen ontmoeten? Hulp bij praktische zaken. Soms halen of brengen van je kind naar of van school, zwemles enzovoort.

Forte Thuis maakt deel uit van Forte Welzijn in de gemeenten Berg en Dal.en Overbetuwe. Voor meer info: www.fortewelzijn.nl en coördinator: Roly Buijs-Sanders, 06 33793841; roly.buijs@fortewelzijn.nl.

De Treffers boekt belangrijke winst

GROESBEEK - De Treffers won in Noordwijkerhout met 0-3 en deed prima zaken op de ranglijst. Qua historie en prestatie is VVSB een ontzettend lastige wedstrijd voor de rood-zwarten uit Groesbeek. De Treffers wist dat het door de eerder die dag behaalde resultaten van de concurrenten goede zaken kon doen bij een overwinning.

De uitploeg was de gehele wedstrijd sterker dan VVSB, de eerste kans was echter voor de thuisploeg en één minuut later had De Treffers op 0 -1 moeten komen. Net voor rust bracht De Treffers doelman redding. Na rust was duidelijk dat er maar één ploeg recht had op drie punten en dat was De Treffers. De Treffers kreeg een penalty na een domme handsbal van de tegenstander die Boy van Beek in de netten wist te schieten 0-1. Door dit doelpunt leek het (minimale) verzet van de thuisploeg gebroken. Dit resulteerde vijf minuten later tot een verdubbeling van de marge. Coen Maertzdorf gaf een voorzet die nog verlengt werd door een Noordwijkse verdediger. Door die verlenging kwam de bal precies goed bij Niek Versteegen die hierdoor kon volleren. De volley ging door de benen van keeper Valk en liet het doelnet bollen 0-2.

Trainer Jack Honsbeek van VVSB voerde drie wissels door en ging alles of niets spelen, het werd het laatste. De solide verdediging van De Treffers gaf geen kansen weg en zag zelfs dat uit een counter het derde doelpunt van de avond aangetekend kon worden. In een counter gaf Niels Wouters de bal diep op Niek Versteegen die de verdediging van VVSB aardig bezig hield. In een scrimmage kwam de bal bij Coen Maertzdorf die niet aarzelde en de 0-3 tegen de touwen aan schoot. Een geweldig resultaat wat ook geweldig welkom is. Niet alleen gezien de stand op de ranglijst maar ook voor het gevoel in de groep. Zaterdag 21 februari komt de koploper Katwijk naar sportpark Zuid en gaat De Treffers weer proberen weer een mooi resultaat te behalen.

Geert Cloosterman Boysman van het jaar

Boysman Geert Cloosterman (foto: Sandra Eeren)

BREEDEWEG - Vrijdagavond 13 april op het vrijwilligersfeest 2.0. van Groesbeekse Boys werd de nieuwe formule goed ontvangen door de vele aanwezige vrijwilligers. Een quiz zorgde voor onderlinge verbondenheid. Vragen over Groesbeekse straatnamen en carnavalsschlagers werden afgewisseld met algemene vragen. Voorzitter Harm Hubers stond stil bij de vrijwilligers die de vereniging het afgelopen jaar ontvallen zijn en de ontwikkelingen op het vrijwilligersfront. En tussendoor was er gelegenheid om bij te praten.

Toch draaide het tijdens het vrijwilligersfeest om die ene vraag. Wie mag zich tot Boysman (m/v) van het jaar 2017 laten kronen? Deze eer kwam toe aan Geert Cloosterman, secretaris van Groesbeekse Boys. Gezien zijn staat van dienst een zeer terechte keuze. Als voetballer stapte Geert na zijn jeugdjaren over naar het zaterdag-één-elftal en speelde nog geruime tijd met vrienden in één van de lagere seniorenteams van Groesbeekse Boys.

Als vrijwilliger werd hij na de herstructurering in 2000 bestuurlijk verantwoordelijk voor de commissie accommodatie. Nadat hij structuur aangebracht had binnen deze commissie volgde de stap naar het dagelijks bestuur. Als secretaris stuurt hij nu het secretariaat aan en als sponsor ondersteunt hij de vereniging. Niet alleen achter de schermen besteedt Geert veel tijd aan zijn club Groesbeekse Boys, als jeugdleider is hij ook regelmatig op sportpark Breedeweg te vinden. De verbondenheid met Groesbeekse Boys is groot, reden voor het bestuur om Geert als Boysman van het jaar te benoemen.

Verenigingen en stichtingen in actie

REGIO - Op initiatief van het project ‘Bewegen en meedoen in Ooij’ zijn drie stichtingen en verenigingen in de gemeente Berg en Dal gestart met de succesvolle cursus ‘Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd’. Het doel is duidelijk: meer vrijwilligers werven voor de vereniging of organisatie. De deelnemende verenigingen en organisaties zijn korfbalvereniging SVO uit Ooij, Stichting Triangel en Schutterij Vriendenkring uit Leuth.


Vrijwilligerswerk is het fundament voor verenigingen en stichtingen in de regio. “Iedereen heeft het druk, maar iets doen voor je vereniging waarvan jezelf, je partner of je kinderen lid zijn, hoort erbij”, stelt cursusleider Roel Hazenberg van de Gelderse Sport Federatie vast. Hij vervolgt: “De vraag aan de leden of buurtbewoners is dan ook niet óf zij iets willen doen, maar wát zij willen doen. Een persoonlijke benadering is essentieel in het vinden van vrijwilligers. Hoe breder dat draagvlak is, des te gezonder een vereniging of organisatie is." Bestuursleden en vrijwilligers van de deelnemende partijen zullen in juni de cursus afronden.

Succesmethode
Met de succesmethode Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd helpt de GSF (sport)verenigingen en organisaties aan meer vrijwilligers. Ruim 165 verengingen en organisaties in Nederland hebben met succes de methode toegepast en het vrijwilligerstekort opgelost. Vandaar het predicaat 'succes gegarandeerd'. Gemiddeld blijkt meer dan 80 procent van de bevraagde personen bereid tot vrijwilligerswerk.

Donderdag bingo

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs is wekelijks 250 euro, terwijl de jackpot kan oplopen tot wel 400 euro. Dat is het maximale bedrag dat in de jackpot mag zitten. Als die met dat bedrag niet sneuvelt, worden er vier extra rondes gespeeld van ieder 100 euro. De opbrengst van deze bingoavonden komt ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen gaat iedere donderdagavond om 19.00 uur open; de bingo begint om 20.00 uur.

Kinderboswandeling in de Heerlijkheid Beek Op zoek naar sporen van de Romeinen

Foto: Geldersch Landschap & Kasteelen

BEEK - De Heerlijkheid Beek ligt op de stuwwal van Nijmegen. Deze hoge stuwwal is altijd een belangrijke plaats geweest waar handelsroutes goed in de gaten gehouden konden worden. Daarom hadden de Romeinen hier een van hun noordelijkste vestigingsplaatsen.

In de directe omgeving van de heerlijkheid Beek zijn grafvelden, pottenbakkerijen en steenbakkerijen uit de Romeinse tijd gevonden. Het enige dat in de Heerlijkheid Beek nu nog zichtbaar herinnert aan het feit dat de Romeinen er zijn geweest, zijn de tamme kastanjes. Een van deze tamme kastanjes, de zogeheten kabouterboom, is de dikste boom van Nederland. Op woensdag 2 mei gaat de boswachter samen met (groot)ouders en hun (klein)kinderen op zoek naar deze boom. Ook wordt gezocht naar mooie uitzichtpunten en verrassende doorkijkjes. Omdat het terrein veel hoogteverschil kent, wordt het klimmen en dalen.

Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Start om 14.00 uur. Duur: 1,5 uur. Deelname: 5,00 euro, kinderen 6 - 12 jaar 2,50 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Startlocatie is het beeld van het wasvrouwtje, tegenover het voormalige gemeentehuis, Rijksstraatweg 139, Beek (bij Nijmegen). Uw auto parkeren kan aan de achterzijde van het voormalige gemeentehuis. Informatie: Anton van der Velde, 06 16651048 of Jan Taat, 06 83086024. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/evenementen.

De Vossenberg gewenste locatie herbouw uitkijktoren

BEEK - Er is een verdere stap gezet in de gewenste herbouw van de voormalige uitkijktoren aan De Sterrenberg in Beek. Stichting Monument en Landschap, de heer Terwindt en de gemeente geven de voorkeur aan herbouw van de uitkijktoren op De Vossenberg. De gemeente gaat aan Staatsbosbeheer (SBB) vragen of ze hier aan wil meewerken en tegen welke voorwaarden. SBB is eigenaar van dit gebied.

Wat is er de afgelopen jaar gebeurd rond de uitkijktoren? Jarenlang stond een uitkijktoren nabij het voormalige pannenkoekrestaurant aan de Westerbergweg. In 2000/2001 maakte de perceeleigenaar- de heer Terwindt- plannen om op dat terrein een landhuis te bouwen. Om deze plannen uit te kunnen voeren was een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Ook zou de uitkijktoren verplaatst moeten worden naar een andere plek op het perceel. In 2006 sloten de toenmalige gemeente Ubbergen en de heer Terwindt een overeenkomst waarin afspraken over de verplaatsing werden gemaakt. In 2003 had de Stichting Monument en Landschap in de gemeente Ubbergen al een vergelijkbare overeenkomst met de heer Terwindt gesloten.

Kort voordat met de bouw van het landhuis werd begonnen is de uitkijktoren afgebroken. Deze is vervolgens voor restauratiewerkzaamheden naar een constructiebedrijf vervoerd. Dit bedrijf is failliet gegaan. De onderdelen van de toren zijn vermengd geraakt met de failliete boedel en per abuis door de curator in delen verkocht. De heer Terwindt vond dat hij door deze gang van zaken geen verplichtingen meer had. De gemeente en de stichting vonden dat hij desnoods een kopie van de uitkijktoren zou moeten bouwen.

Voordat de zaak aan de rechter zou worden voorgelegd werd een laatste poging ondernomen om er gezamenlijk uit te komen. De heer Terwindt wilde alsnog meewerken aan de bouw van een kopie van de oorspronkelijke uitkijktoren, mits dat op een ander locatie dan de Sterrenberg zou zijn. Ook de gemeente ziet nadelen als herbouw op de oorspronkelijke locatie zou plaatsvinden. Zo zou bijvoorbeeld de uitkijktoren dan slechts twaalf dagen per jaar geopend kunnen zijn, conform een eerder gemaakt afspraak.

De wens van de gemeente en stichting is echter om de uitkijktoren het gehele jaar toegankelijk te maken. Daarom zijn de verschillende partijen op zoek gegaan naar een andere locatie. Hierbij waren de heer Terwindt, de Stichting en de gemeente het er over eens dat de nieuwe locatie in ieder geval op de stuwwal zou moeten zijn. De wens is dus dat die locatie De Vossenberg wordt. Totdat de nieuwe plannen officieel zijn vastgelegd blijven de oorspronkelijke afspraken gelden.

Donderdag bingo

Donderdag bingo

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs is wekelijks 250 euro, terwijl de jackpot kan oplopen tot wel 400 euro. Dat is het maximale bedrag dat in de jackpot mag zitten. Als die met dat bedrag niet sneuvelt, worden er vier extra rondes gespeeld van ieder 100 euro. De opbrengst van deze bingoavonden komt ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen gaat iedere donderdagavond om 19.00 uur open; de bingo begint om 20.00 uur.

Sociaal Culturele Projecten: aanvragen subsidie mogelijk

REGIO - Stichting Steunfonds Buurt- en Klubhuiswerk start in mei weer met haar jaarlijkse subsidieronde.

Reeds vele jaren subsidieert de stichting activiteiten die liggen op het terrein van sociaal cultureel werk, buurtwerk of educatie. De stichting focust daarbij vooral op initiatieven waarbij vrijwilligers zelf het heft in handen nemen en waarvoor het moeilijk is om op andere wijze inkomsten te krijgen. Jaarlijks wordt ongeveer 10.000 euro aan bijdragen gegeven.

Het werkgebied van de SSBK is het Rijk van Nijmegen. Dit jaar -in de maand mei- kunnen weer aanvragen worden ingediend. In juni worden de aanvragen in een bestuursvergadering beoordeeld en krijgen de aanvragers vervolgens een reactie. In het verleden heeft de SSBK bijvoorbeeld aan de volgende projecten subsidie verstrekt:

- Koersbalmat voor de seniorenvereniging in Kekerdom.

- Zomeractiviteit Kindervakantieweek Beek.

- Actie Raad voor Levensbeschouwing en Religie: Wat doe jij aan de vrede?

- Een braderie in het Willemskwartier.

- Kanjerdagen voor ernstig getraumatiseerde kinderen.

- Bijdrage stichting Interlokaal: sportdag allochtone ouders.

- Survivalweekend stichting Moria (opvang/begeleiding jeugdige ex-gedetineerden).

De stichting heeft bovendien een extra bijdrage van duizend euro gereserveerd voor dát project van subsidieronde 2018 dat door een onafhankelijke jury beoordeeld wordt als beste project. "Wilt u meer weten of wilt u een aanvraag doen, dan kunt u daarvoor onze folder aanvragen via: secretariaat SSBK, Lindestraat 2, 6566 ZV Millingen a/d Rijn. Of via e-mail: J.Nijenhuis1@chello.nl. Zie ook: www.stichtingsteunfonds.nl voor informatie over de aanvragen."

Brandweerkorpsen Millingen en Ubbergen komen weer goed voor de dag

Foto: Marcel Vink

Foto: Marcel Vink

PERSINGEN – Op de parkeerplaats van de Thornse Molen in Persingen was het zaterdag een drukte van jewelste van tientallen brandweerlieden in uitgaansuniformen en diverse genodigden. Van Duitse zijde waren aanwezig de brandweer korpsen van Kranenburg en Rinderen.

De brandweerkorpsen van Millingen en Ubbergen kregen een hypermoderne tankautospuit aangeboden. Hun oude voertuigen hadden de respectabele leeftijd van 18 jaar doorlopen en waren hoognodig aan vervanging toe. Via een Europese aanbesteding heeft de projectleider aanbesteding René Rieken namens de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid liefst elf tankautospuiten aangeschaft in Oostenrijk voor een totaal bedrag van 4.730.000 euro, dat houdt in 430.000 euro per tankautospuit.

Theo Willemsen van brandweerpost Millingen heette allen welkom ter gelegenheid van dit heugelijk feit. Hij liet weten dat de brandweerlieden van beide korpsen de afgelopen vijf weken intensief met de nieuwe tankautospuiten geoefend hebben. René Rieken liet vervolgens weten welke nieuwe snufjes er allemaal in de nieuwe wagens zaten, zoals een dompelpompapplicatie, waarmee water uit een sloot of rivier gehaald kan worden, een voorbouwlier om voertuigen uit het water te kunnen trekken en voorzieningen voor het schoonwerken van de brandweerlieden na een uitruk zoals het afspoelen en afborstelen. Ook gereedschap is er in de wagens ruim aanwezig. Wethouder Alex ten Westeneind vond het een mooi moment. "Hierdoor stijgt de motivatie nog naar een hoger niveau." Hij wenste beide korpsen er veilige kilometers mee. "Als jullie moeten uitrukken, komen jullie goed voor de dag", aldus Ten Westeneind. Door het parachutezeil vanuit de hoogwerker van Groesbeek omhoog te hijsen, verrichtte Ten Westeneind de overhandiging onder groot applaus.

20 / 28

Lieve mama,
29 april wordt je 50 jaar!

Gefeliciteerd!
Liefs Robin, Lauren en Nola

Hoera, Lisa alweer 6 jaar!
Gefeliciteerd namens opa Gerard en oma Nolly, dikke knuffel van Luuk en een pootje van Max

Yes ……you did it girl!
Zondag gevochten voor een finale plaats op het NK Turnen in Tilburg. Succes op 2 Juni Sofie.
Wij zijn super trots op jou!
Dikke kus van ons allen.

hiep hiep hoera
Cheyenne was 10 april 1 jaar.

Dikke kus papa, mama en Bailey.

Onze mooie kleindochter Cheyenne was 10 april alweer 1 jaar.

dikke Knuffel. Trotse Opa & Oma Budding..

Watertappunten in Beek

Foto en tekst:

Buurtreporter: Henk Burgers

BEEK - In 2014 werd in Beek bij het wasvrouwtje door jeugdburgemeester Elian Lavrijsen het eerste watertappunt in gebruik gesteld.

In De smorenhoek werd deze week een tweede watertappunt aangelegd als cadeautje van waterbedrijf Vitens, die sinds de fusie tien jaar bestaat. Dit waterpunt ziet er anders uit als die van in 2014. Dit waterpunt is hufterproef gemaakt. "We hopen dan ook, dat we lang mogen genieten van het water, dat als bronwater tot ons genomen kan worden." Binnenkort zal het waterpunt in De Smorenhoek feestelijk worden overgedragen.

Scholingsdag over veiligheid

WESTERVOORT - Onlangs deed KBO-PCOB een groot Veiligheidsonderzoek onder haar leden. Daaruit bleek dat de meeste senioren niet goed op de hoogte zijn van mogelijkheden om hun huis en de omgeving te beveiligen.

Seniorenorganisaties kunnen helpen met kennis en bewustwording rondom dit thema te creëren. Daarom organiseert KBO Gelderland een scholingsochtend over veiligheid op maandag 14 mei van 10.00 – 12.00 uur in zalencentrum Wieleman, Dorpstraat 11 in Westervoort.

Op deze bijeenkomst laten veiligheidsadviseurs zien wat senioren kunnen doen om hun woning en woonomgeving zo veilig mogelijk te maken, en wat vrijwilligers kunnen doen om mensen daarbij te helpen. Ook verstrekt een bank informatie over financiële veiligheid en tot slot zal een medewerker van Veilig Thuis vertellen wat vrijwilligers kunnen doen wanneer zij vermoeden dat een senior zich in een onveilige situatie bevindt. Aanmelden kan via info@kbogelderland.nl of door te bellen naar 0481 450252.

Jubileumviering 120 jaar fanfare Wilhelmina

GROESBEEK - Op 31 augustus 1898 werd de fanfare Wilhelmina opgericht ter gelegenheid van de verjaardag van prinses Wilhelmina. Nog steeds is de vereniging heel actief en niet weg te denken in de Groesbeekse samenleving.

De fanfare luistert vele muzikale activiteiten op zoals de intocht van Sinterklaas, Dodenherdenking en de huldiging bij het kampioenschap van een voetbalvereniging. Ook organiseert de fanfare jaarlijks een groots opgezet themaconcert in cultureel centrum De Mallemolen.

In juni zijn er veel jubileum-activiteiten in het centrum van Groesbeek. Het officiële gedeelte van de viering vindt plaats in november met een receptie en jubileumconcert. In het weekend van 22 - 24 juni vindt op het evenementenplein een voorjaarskermis plaats.

Op 23 en 24 juni worden muzikale activiteiten georganiseerd op het Dorpsplein. Zaterdag van 14.00-22.00 uur treden diverse Groesbeekse koren en artiesten op. Onder andere zijn zanggroep De Kels, Vivace, History Sounds, Mojo Hand Blues Band, slagwerkgroep fanfare Wilhelmina, De Smiermannen, Alfred Arts en Foek Aus Holland gecontracteerd.

Zondag van 13.00 tot 18.00 uur treden de bevriende muziekkorpsen Jubilate Deo, Edelweiss, UNA en KNA op. Natuurlijk mag de jubilerende vereniging zelf niet ontbreken. De organisatie zorgt voor een gezellig terras. Tevens kunnen de bezoekers terecht bij 'De koffiebar van Groesbeek Eigenwijs' om te genieten van het gratis aangeboden muziekspektakel. Verdere info staat op www.fanfarewilhelminagroesbeek.nl.

Ludiek voorjaarsconcert DES Leuth met bijzondere gasten

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

LEUTH – De Leuthse muziekvereniging DES heeft zondagmorgen het jaarlijkse voorjaarsconcert gegeven in De Vriendenkring in Leuth.

Het bijzondere was dat dit concert ook werd opgeluisterd door toneelvereniging 'De Optimist' en het koor 'Encore', beide afkomstig uit Ooij. Samen werd nogmaals de scene uit 'Verhalen van de Ooij' dat in de zomer van 2017 in de Ooij in een verkorte versie opgevoerd. Ook de koe van Geert Kroes was aanwezig. Die had een ereplaats gekregen voor het podium. Hiervoor waren nog al wat voorzorgsmaatregelen genomen, maar de koe hield zich netjes en liet geen koeienflats achter in De Vriendenkring. Nadat het koor Encore enkele nummers ten gehore had gebracht, was het de beurt aan muziekvereniging DES onder leiding van Andy Kievits. Het bijzondere voorjaarsconcert werd op een ludieke wijze afgesloten door de slagwerkgroep van DES, die met emmers, potten, pannen en tonnen zes verschillende muziekstukken bracht onder de naam 'Dit slaat alles'. Het was een geweldig en ludiek concert.

MaxStudios uitgeroepen tot de beste dansschool van Gelderland

Foto: Dave van Hout

NIJMEGEN - De in Nijmegen gelegen dansschool MaxStudios is in het nieuwe tv-programma 'De beste van Nederland' door RTL4 uitgeroepen tot beste dansschool van Gelderland. MaxStudios geeft aan trots te zijn op deze benoeming en gaat nu de strijd aan met andere provincies voor de titel 'Beste dansschool van Nederland'.

MaxStudios wordt gerund door de familie Odarty. De allround dansschool heeft in het voorjaar van 2015 zijn intrek genomen in Dukenburg aan de Van Rosenburgweg 6 (zijkant Triavium). Zij verzorgen een breed aanbod aan danslessen, waaronder kidsdance, streetdance/hiphop en breakdance, maar ook modern, showdance, dancehall, female hiphop en afrodance. MaxStudios staat daarnaast bekend om workshops die gegeven worden door bekende (inter)nationale choreografen. Zo hebben choreografen van Beyoncé, Usher en Justin Bieber workshops verzorgd, en hebben ook de Nederlandse (en Vlaamse) choreografen Timor Steffens, Vincent Vianen en Min Hee Bervoets hun dans-skills overgedragen.

Met het nieuwe tv-programma 'De beste van Nederland' slaat RTL4 een nieuwe weg in op het gebied van televisie maken. Zo leveren de verschillende participanten zelf beeldmateriaal aan, onder andere in de vorm van vlogs. Het idee hierachter is persoonlijkheid, karakter en realiteit, aldus MaxStudios. Op zaterdag 28 april om 16:00 uur zal de aflevering op RTL4 te zien zijn.

Wil je dat een dansschool uit Nijmegen deze prijs gaat winnen? Dan moet je zeker op MaxStudios stemmen!

MaxStudios Nijmegen, Van Rosenburgweg 6 (zijkant Triavium); 06 26484206; www.maxstudios.nl.

Drie horecabedrijven promoten 'ouderwets gezellig uitgaan' Retro Party Groesbeek schot in de roos

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Drie Groesbeekse horecabedrijven op een steenworp afstand (café De Comm, Huis Valois en Brouwerij D'n Drul alle drie aan de Dorpsstraat) hebben zaterdagavond een start gemaakt met het promoten van het ouderwets gezellig uitgaan.

De laatste jaren is de landelijke trend dat het cafébezoek terrein dreigt te gaan verliezen. Daar willen de drie horecabazen samen iets aan gaan doen met het houden van een 'Retro Party'. Zij hebben de handen ineen geslagen en iedere lokaliteit op een speciale wijze versierd. Daarnaast waren er op een centraal punt munten te koop, inwisselbaar bij de drie lokaliteiten. Ook zat er in elk horecabedrijf een dj: Fenna Hubregtse (De Comm), Frans (Brouwerij D'n Drul) en Mark Harcken (Huis Valois) die tot 01.30 uur hun muzikale kwaliteiten op het stukje Dorpsstraat uitstrooiden. De Retro Party zal ongetwijfeld worden herhaald, want het was weer ouderwets spontaan met dansen, drinken, happen en vooral genieten.

Francois Nuijen: hét adres voor exclusieve kwaliteitsbedden en boxsprings

NIJMEGEN – De Nijmeegse familie Nuijen is met drie generaties al bijna tachtig jaar uw specialist op het gebied van bedden en boxsprings. Francois levert een breed assortiment aan boxsprings, elektrische boxsprings matrassen, toppers en bedbodems.


In de winkel/verkoopruimte in Nijmegen worden de boxsprings en bedden door Francois zelf gemaakt. U heeft al een boxspring inclusief hoofdbord en matras voor slechts 295 euro. Omdat Francois geen hoog arbeidsloon rekent en geen dure showroom heeft op A-locatie kan hij scherpe prijzen hanteren voor zijn kwaliteitsproducten. Gecombineerd met de uitstekende service maakt dit van Francois Nuijen uw ideale adres voor boxsprings.

Doordat Francois goed luistert naar zijn opdrachtgevers en gebruikt maakt van hoogwaardige materialen kunt u rekenen op kwaliteit en een persoonlijke service. Want een matras of boxspring koopt u slechts eens in de tien jaar, juist daarom is een deskundig en juist advies van groot belang. "Hoe goed een matras ook is, het neemt nooit de pijn weg, maar kan het leed wel verzachten!"

Zelf uw boxsprings samenstellen. Bij aankoop van een boxspring kunt u zelf een keuze maken uit diverse maten, stofsoorten, kleuren, matrassen, topmatrassen en hoofdborden. Voor het ultieme ligcomfort kunt u zelf uw droombed samenstellen.

Aanbieding:
Elektrische verstelbare boxspring inclusief matrasstopper, splittopper, matrassen, gestoffeerd met hoofdbord, 160 X 200 cm Nu voor slechts 995 euro
In diverse kleuren en maten leverbaar.

Francois Nuijen, Heidebloemstraat 45, Nijmegen; 024 3503355.

De Sieppe-meiden ongeslagen voetbalkampioen

GROESBEEK - Op woensdag 11 april waren de meiden aan de bal tijdens het schoolvoetbal toernooi in Groesbeek. Vorige week speelden de jongens en die hadden in de middag alleen nog een finale wedstrijd te spelen. Voor de meiden was er één grote poule gemaakt en zou het beste team de winnaar worden.


Het meidenteam van De Sieppe heeft zes wedstrijden gespeeld en alle wedstrijden overduidelijk gewonnen! Er is supermooi voetbal gespeeld.
De laatste wedstrijd was tegen 't Vossenhol, dit was tevens de nummer twee in de poule. Maar ook hier waren de Sieppe-meiden te sterk voor de tegenstanders.
Het jongensteam van De Sieppe speelde de finale, ook tegen 't Vossenhol. Hier waren echter de jongens van 't Vossenhol te sterk voor het team van De Sieppe en hebben ze een mooie tweede plek gekregen.

Het Bevrijdingsmuseum Groesbeek zoekt vrijwilligers

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 (foto: Archief Bevrijdingsmuseum)

GROESBEEK - Het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek wil graag het vrijwilligersteam versterken. Momenteel zijn wij op zoek naar een vrijwillige medewerker m/v in het Museumcafé en een vrijwillige gastheer/gastvrouw Entree/Winkel. Inzet: hele dagen, minimaal twee keer per maand zowel door de week als in het weekend en in vakantieperiodes.

Vrijwilliger Museumcafé. U ontvangt en bedient de bezoekers in het café van het museum. Naast het schenken van diverse dranken en het uitserveren van tosti’s en gebak bent u ook verantwoordelijk voor het schoonhouden van het café. Ook kunt u gevraagd worden een lunch voor groepen te verzorgen. Cafémedewerkers staan in principe de gehele dag individueel ingepland, met uitzondering van hoogtijdagen, bijzondere evenementen of de komst van grote groepen.

Vrijwilliger Entree/Winkel. In deze functie ontvangt u de bezoekers bij binnenkomst van het museum en geeft u een korte introductie. Gezien het grote aantal Duits- en Engelstalige bezoekers is kennis van deze talen van belang. Daarnaast bedient u de kassa’s van zowel de entree als de museumwinkel en alle daarbij behorende werkzaamheden.

Bent u flexibel, zelfstandig en klantvriendelijk? Meldt u dan snel aan! Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij de coördinator personeelszaken, de heer Hans Bredewoud; 024 3974404 of per e-mail: info@bevrijdingsmuseum.nl. Meer informatie en de volledige functieomschrijvingen staan op www.bevrijdingsmuseum.nl. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 ligt aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Dansmiddag voor senioren

GROESBEEK – Op zaterdagmiddag 21 april houdt de Bond van Senioren Breedeweg een gezellige dansmiddag in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

De muziek op deze middag zal worden verzorgd door Jo van Doorn. Iedereen is op deze middag welkom. Leden van de Bond van Senioren Breedeweg hebben gratis toegang; niet-leden betalen inclusief een kopje koffie / thee , één consumptie en hapjes vijf euro. De dansmiddag is van 14.00 tot 17.00 uur. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Kind fietst tegen zijkant auto

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Op de Kerkstraat in Groesbeek is dinsdagmiddag een jongen tegen de zijkant van een passerende auto - bestuurd door een inwoner uit Groesbeek - gereden.

De jongen had zojuist een ijsje gehaald bij ijssalon Passione en stak plotseling met zijn fietsje de weg over zonder op het verkeer te letten. Hij reed vervolgens met zijn fietsje tegen achterzijkant van de wagen en kwam ten val. Van de schrik zette hij het op een gillen, ook mede doordat zijn ijsje bij de valpartij verloren was gegaan. Personeel van Passione zag het gebeuren en brachten de peuter een nieuw ijsje, waarmee het leed geleden was. Met de moeder van de jongen zijn gegevens uitgewisseld om eventuele schade te regelen. In de Kerkstraat zijn sinds de komst van ijssalon Passione al vaker bijna aanrijdingen geweest van jongelui, die plotseling de Kerkstraat oversteken.

Bomen op Dorpsplein Groesbeek uit voorzorg gekapt

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Van de bomen die midden op het Dorpsplein in Groesbeek het plein opsieren zijn er drie vanwege de veiligheid gekapt.

De meerstammige geelbladerige acacia's sieren al enige jaren het Dorpsplein. Echter door de zware storm van afgelopen januari kwamen er drie aan de kant van het gemeentehuis scheef te staan. Drie bomen stonden zo scheef dat uit veiligheidsoverweging deze zijn gekapt. Alleen een gedeelte van de stammen staat er nog. Volgens de groenambtenaar van de gemeente Berg en Dal Wouter van de Lest wordt er momenteel bekeken of de bomen herplant moeten worden of dat er wat anders op die plek komt. Als de bomen herplant worden, zal er ook wat aan de grond moeten gebeuren. "Want deze groeiplaats in verre van optimaal", aldus Van de Lest.

Concert muziekvereniging UNA met gasten Fanfare Wilhelmina

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

KEKERDOM - In een goed gevulde zaal UNA in Kekerdom werd zondagmiddag 15 april foor muziekvereniging UNA een voorjaarsconcert gegeven. Als gastvereniging had UNA de 120 -jarige fanfare Wilhelmina uit Groesbeek uitgenodigd onder leiding van Louis van de Waarsenburg.

De gasten brachten voor de pauze acht nummers ten gehore en begonnen met het concert met Aztec Fire 'De Spaanse verovering' van Jay Bocook en Wilhelmina sloot haar bijdrage swingend af met 'Sing Sing Sing' van Louis Prima. Na de pauze was het de beurt aan muziekvereniging UNA, zij voerde liefst twaalf nummers op waaronder van Gershwin, John Denver en Billy Joel. Naast de muzikanten kregen ook de solisten zoals Lieke Bouwman op haar bugel en het saxofoonkwartet en trombone duo de handen op elkaar. Dit alles stond onder leiding van Peter Wintjes.

Protestantse gemeente Groesbeek

Zondag 29 april. Aanvang: 10.00 uur

Voorganger: ds. J. Waagmeester uit Nijmegen

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor Het Roosevelthuis.

Na de dienst is er Koffie Plus in de Serre. Het onderwerp van gesprek zal dan zijn: Kerk 2025.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl.

Schade bij brand in woning

(Foto: Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – In een woning aan De Ashorst in Groesbeek is zondagmorgen brand ontstaan door vermoedelijk een storing in de verwarmingsketel.

De brand werd door de bewoners zelf ontdekt, doordat zij plotseling een brandlucht in de woning waarnamen. Waren zij niet thuis geweest, dan was het ongetwijfeld een zeer grote brand geworden. Direct werd de brandweer van Groesbeek gealarmeerd die met twee wagens ter plaatse kwam. Daar bleek dat door de brandende verwarmingsketel de kledingkast, het plafond en de berging vlam hadden gevat, evenals een gedeelte van de slaapkamer op de eerste verdieping. Toen de brandweer arriveerde, was het vuur al grotendeels onder controle. Wel werd het plafond – naar de slaapkamer toe - door de brandweerlieden uit voorzorg verwijderd. Een groot gedeelte van de woning heeft veel rookschade opgelopen. De brandweer heeft de gehele woning geventileerd. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. De aangerichte schade loopt in duizenden euro's.

Groesbeekse Boys lijkt weg kwijt

BREEDEWEG - Groesbeekse Boys kende een goede reeks wedstrijden in de tweede periode. De laatste wedstrijden ging het duidelijk minder goed. Drie keer volgde een gelijkspel en twee keer werd verloren. Ook afgelopen zondag wist Groesbeekse Boys niet te winnen. Tegen ONA '53, nummer laatst van de competitie, werd met 4-2 verloren. Hopelijk weet het team van trainer Koen Renswoude de juiste vorm snel weer te vinden.

Groesbeekse Boys begon in Wageningen nog wel goed tegen hekkensluiter ONA. Na vijf minuten voetballen kopte Rens Hubers een corner binnen. Ondanks het lichte veldoverwicht in het eerste deel van de wedstrijd komt ONA na een half uur voetballen op gelijke hoogte. Dennie Lamers profiteerde van ongelukkig Groesbeeks balverlies. Vanaf dat moment was Groesbeekse Boys de weg kwijt en keek het enkele minuten later al tegen een 2-1 achterstand aan. Voor het rustsignaal wist Dave Kleijnen de stand nog wel op gelijke hoogte te brengen met een kopbal uit een voorzet van Maarten van de Burg.

In het tweede bedrijf van de wedstrijd was de thuisploeg duidelijk beter. Het vocht met veel passie voor lijfsbehoud. Luuk van de Harst strafte slap verdedigend werk af. Groesbeekse Boys wist daar in het verloop van de wedstrijd niets meer tegenover te zetten. In de slotminuut scoorde Tim Dierkes vanuit een penalty de 4-2 eindstand.

Zondag 22 april krijgt Groesbeekse Boys een nieuwe kans om zich te revancheren van de slechte reeks wedstrijden. Op sportpark Breedeweg komt Hatert, dat net als ONA onder de degradatiestreep staat, op bezoek. Deze wedstrijd begint om 14.00 uur.

Switch N4-2 kampioen

MILLINGEN - Zondag 15 april was het laatste minitoernooi van dit seizoen in Wijchen. Een spannend toernooi voor Switch N4-2. Het team stond bovenaan in de poule, maar moest nog wel wat punten pakken deze laatste speelronde.

De spelers wisten de wedstrijden tegen Trivos en Switch 3 te winnen en tegen de nummer 2 werd een gelijkspel bereikt. Dit was genoeg om met vijf punten voorsprong kampioen te worden. Julia, Ilyane, Merle, Milan en Demi werden gefeliciteerd met het behaalde kampioenschap!

Switch '87 N5-1 kampioen

MILLINGEN - Zondag 15 april zijn de meisjes en jongen van Switch N5-1 overtuigend kampioen geworden in Wijchen.

Met zes punten voorsprong op de nummer 2 kon het deze laatste competitieronde bijna niet meer misgaan. De wedstrijden tegen Kidang en Trivos werden eenvoudig gewonnen. Bij winst van de derde wedstrijd zou het kampioenschap binnen zijn. De overwinning kwam geen moment in gevaar en met ruime winst was de buit binnen. De laatste wedstrijd was alleen voor de statistieken en werd er gelijkgespeeld.

Hierna kregen ze een mooie medaille van de Nevobo en heel veel lekkers van de meegereisde supporters voor hun knappe prestatie. Felicitaties waren er voor de toppers: Anne, Marit, Kayleigh, Asanke en Eva.