GN Berg en Dal Heumen Mook

23 maart 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 23 maart 2016


Mag jouw tuin gezien worden?

BERG EN DAL - Op zondag 3 juli is in de nieuwe gemeente Berg en Dal de eerste gezamenlijke Open Tuindag.

Heb jij een tuin die je graag eens aan anderen wilt laten zien? Of een volkstuin waar je trots op bent? Meld je dan aan voor deelname of voor de informatieavond op dinsdag 17 mei, mail naar info@opentuindagbergendal.nl. Bellen mag natuurlijk ook: 024 3977973.

Zijn er voorwaarden om mee te mogen doen? Eigenlijk niet. Of je nu een mega-tuin hebt of een mini-plekje, of hij door een professional is aangelegd of door jezelf, of je nu van plantjes houdt of meer van tuindesign: het gaat juist om de variatie. Dit jaar zijn er al 30 tuinen aangemeld, in Beek, Berg en Dal, Breedeweg, De Horst, Groesbeek, Heilig Landstichting, Kekerdom, Millingen aan de Rijn en Ubbergen.

Op www.opentuindagbergendal.nl kun je al wat informatie aantreffen. In de loop van mei zal deze verder worden aangevuld.

Politie Berg en Dal heeft handen vol aan innen achterstallige boetes

BERG EN DAL – De politie van Berg en Dal heeft momenteel de handen vol aan het innen van achterstallige boetes. Naast de surveillance wagens van de politie zijn ook de wijkagenten hiermee actief bezig. Het gaat om boetes van 85,-- tot zelfs tienduizenden euro's.

In totaal moeten vele tientallen bezoeken worden afgelegd. Als de ter naam gestelde thuis is en hij kan niet betalen, dan wordt hij direct aangehouden en ingesloten. Voor het afgelopen weekend is al een inwoner uit Berg en Dal daarvoor aangehouden. De politie denkt hiervoor enkele maanden nodig te hebben om al deze openstaande boetes te kunnen innen. Mensen die nog een boete open hebben staan en beslist geen politie aan de deur willen hebben, kunnen de boete bij de politie betalen.

Verkeerd parkeren taboe in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur van Berg en Dal heeft de twee BOA's (Bijzondere Opsporings Ambtenaren), die Berg en Dal rijk is opdracht gegeven streng op te gaan treden tegen foutparkeerders in het centrum van Groesbeek.

De afgelopen dagen zijn liefst al 39 parkeerboetes uitgedeeld in het centrum van Groesbeek. Een normale parkeerboete kost momenteel 90,-- maar staat men op een invalideparkeerplaats, dan krijgt men een bon van 379 euro. Dat was in Groesbeek eenmaal het geval. Ook in de weekenden zal er gecontroleerd worden op foutparkeerders.

Speciaal wordt er gelet op het Dorpsplein voor de Rabobank en aan de Dorpsstraat voor winkelcentrum Bellevue. Daar wordt maar geparkeerd, laat burgemeester Slinkman weten. Het verkeerd parkeren zorgt ervoor dat het laden en lossen bij Bellevue ernstig bemoeilijkt wordt, met als gevolg files in het centrum. Volgens burgemeester Slinkman zijn er in het centrum van Groesbeek voldoende parkeerplaatsen, maar veel automobilisten parkeren hun auto uit gemakzucht om niet ver te lopen. Dit veroorzaakt hinder en levert gevaar op voor overige weggebruikers. "Daarnaast is het foutparkeren een grote ergernis", aldus Groesbeeks eerste burger. "Wij als college hebben dan ook besloten, dat er streng tegen foutparkeerders zal worden opgetreden. De tijd van waarschuwen is voorbij", aldus Slinkman.

Wielrenner gewond bij aanrijding in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Bij de kruising Heselenberg / Schrouwenberg in Groesbeek is woensdagmiddag rond vier uur een wielrenner gewond geraakt bij een aanrijding.

De wielrenner kwam vanaf de Heselenberg en wilde de Schrouwenberg oprijden, maar werd geschept door een automobiliste uit Groesbeek die op de Schrouwenberg reed en de wielrenner over het hoofd zag. De klap was zo hard dat de wielrennersfiets doormidden brak. Het slachtoffer kwam via de stijl van de auto op het wegdek terecht en liep daarbij letsel aan zijn ribben op.

Ambulancepersoneel heeft eerste hulp verleend, waarna hij is overgebracht naar het Radboud UMC in Nijmegen. De verkeersongevallenanalyse van de politie heeft ter plaatse een onderzoek ingesteld. Het kruispunt is voor onderzoek enige tijd afgesloten geweest voor het verkeer. Naast de fiets – die als verloren kan worden beschouwd – liep de auto ook flinke schade op.

Duitse automobilist kan nog niet wennen aan automaat

GROESBEEK – Een Duitse automobilist – die net een nieuwe auto had gekocht – zal een van zijn eerste ritjes niet gauw meer vergeten.

De man had voor de eerste maal een auto met automaat aangeschaft, maar daar bleek hij niet zo goed mee uit de voeten te kunnen. Op de Lage Wald in Groesbeek ging het vrijdagmorgen helemaal mis. Hij schoot met zijn splinternieuwe door een omheining van een weiland heen en kwam in de wei tot stilstand. De auto raakte hierbij zo zwaar beschadigd, dat deze moest worden afgesleept. De 46-jarige bestuurder kwam er zonder kleerscheuren vanaf.

Kookworkshop SC Millingen 45+

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Vrijdagavond 11 maart heeft het seniorenteam 45+ 1 van SC Millingen, samen met hun partners en onder leiding van Berthy Serveert een kookworkshop gedaan.

Onder een goede stemming zorgden de Oud-Hollandse spelletjes voor een vrolijke noot. In het clubhuis worden de tafels prachtig gedekt. In de keuken zijn afwisselend in groepjes de spelers, hun partners en Berthy Serveert druk bezig om te zorgen, dat iedereen met plezier zijn/ haar gerecht kan maken.

Alle deelnemers hebben het geweldig gedaan. De gerechten zien er mooi en verzorgd uit en smaken goed. De zelfgemaakte kruidenboter met brood wordt gevolgd door knolselderijsoep met gerookte forel, pijnboompitjes en basilicum. De receptuur voor de Vitello Tonnato wordt eerst gezongen om het gerecht nog lekkerder te laten smaken. Het hoofdgerecht is slastamppot met spekjes, zalm, dille, paprika en ui. De kookworkshop wordt afgesloten met hangop met vanille en vers fruit op mooie bordjes.

SC Millingen 45+ 1 en hun partners zijn Berthy Serveert dankbaar voor de gezellige, enthousiaste en inspirerende kookworkshop.

Gemeente versoepelt trouwbeleid

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur van Berg en Dal gaat het trouwbeleid harmoniseren, waardoor het gehele trouwbeleid in de gemeente wordt versoepeld. Trouwlustigen mogen trouwen waar ze dat willen. "Het moet uiteraard niet extreem zijn", zo laat burgemeester Slinkman doorschemeren.

"Als jonge paartjes willen trouwen op een boerderij, in de eigen tuin en dergelijke dan moet dat kunnen. Ook kunnen ze getrouwd worden door bijvoorbeeld hun vader, schoonvader, een goede vriend, kennis of buurman, noem maar op: alles is mogelijk. Wel dient deze Babs (Bijzondere Ambtenaar Burgerlijke Stand) bij de rechtbank in Arnhem beëdigd te worden. Deze beëdiging hoeft maar eenmaal te gebeuren. Als de Babs later nog iemand wil trouwen, is beëdiging niet meer nodig. Uiteraard moeten de trouwlustigen hun trouwdag en locatie alsmede de Babs melden bij de burgerlijke stand van de gemeente Berg en Dal.

Discozwemmen in Lubert

GROESBEEK - Vrijdag 25 maart verzorgt zwembad De Lubert, Cranenburgsestraat 23d in Groesbeek van 19.00- 20.30 uur discozwemmen voor iedereen.

Op swingende Top 40 muziek met een spetterende discoverlichting kan er volop gedanst en gezwommen worden. De entree is voor kinderen 4,00 en voor volwassenen 4,50.

Hoofdprijs en jackpot 450 euro op bingoavond Groesbeek

GROESBEEK – Tijdens de bingoavond op donderdag 24 maart in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek is met de hoofdprijs en de jackpot een bedrag van 450,-- in de wacht te slepen.

De bingoballetjes gaan in De Mallemolen om 20.00 uur rollen, maar vanaf 19.00 uur kan men in de grote zaal terecht. De opbrengst van deze wekelijkse bingoavond komt ten goede aan zes Groesbeekse verenigingen.

Gezocht: hotelgasten

GROESBEEK - Alex is een van de 30 kinderen die tijdens NLdoet een prachtig bijenhotel hebben gemaakt. Het was een initiatief van de Werkgroep Milieubeheer Groesbeek die deze activiteit speciaal voor de jeugd organiseerde.

Hopelijk krijgen de kasten een mooi plekje in de tuin, zodat wilde bijen er gebruik van kunnen gaan maken. Het is leuk en leerzaam om te ontdekken welke soorten dat zijn. Helaas gaat het niet zo goed met de wilde bijen in Nederland. Meer dan de helft van de 357 soorten staat op de Rode lijst van zeldzame of bedreigde soorten. Als belangrijkste oorzaak van de achteruitgang wordt het verdwijnen van bloeiende planten en plantensoorten in het landschap beschouwd. Bijen zijn immers volledig afhankelijk van nectar en stuifmeel. U kunt de wilde bijen een handje helpen door in uw tuin de juiste plantensoorten te zetten. Dat zijn inheemse, bloeiende planten: een- of tweejarige kruiden, vaste planten, struiken en bomen. Op de website www.bestuivers.nl vindt u alle informatie over wilde bijensoorten en de voor hen geschikte planten. Ook staan er tips voor het zelf maken van een bijenhotel.

Statushouders komen in appartementen bij De Muntberg en De Helling

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal heeft groen licht gegeven om een procedure op te starten om het bestemmingsplan van de locaties De Muntberg en De Helling aan de Ds. Visscherlaan aan te passen voor het creëren voor 24 appartementen.

Het is de bedoeling dat twaalf appartementen bestemd gaan worden voor statushouders (asielzoekers die een verblijfsvergunning voor 5 jaar hebben gekregen). De 24 appartementen vormen volgens het college een welkome aanvulling op het sociale woningaanbod in Berg en Dal. Is de belangstelling van andere woningzoekenden nihil dan komt er meer ruimte vrij voor de statushouders. Pluryn-eigenaar van de panden zou het liefst met wooncombinatie Oosterpoort samen dit traject op gaan starten, maar ook andere partijen krijgen de kans deze functie op te pakken.

Het college hoopt dat ook andere woningzoekenden belangstelling voor deze appartementen zullen hebben zodat er een mix ontstaat van bewoners wat integratie bevorderd. Het rijk bepaalt hoeveel statushouders iedere gemeente jaarlijks van een woning moet worden voorzien. Het college verwacht dat dit in 2016 zo'n 90 personen zal zijn. Dit aantal is ook afhankelijk van de vluchtelingeninstroom. De appartementen zijn er van 50m2 tot 130 m2 en zijn bedoeld voor alleenstaanden en gezinnen. Op deze manier krijgen de reguliere woningzoekenden ook een kans aldus wethouder Thijssen. De bedoeling is dat begin 2017 de eerste bewoners in de appartementen kunnen gaan wonen. Inmiddels zijn de aanwonenden van de Heumensebaan en Bosstraat al geïnformeerd over de komst van de statushouders.

9 / 28

10 / 28

11 / 28

Gezamenlijke sportdag bij De Lubert

GROESBEEK - Tennisvereniging Groesbeek, zwembad De Lubert en Total Spirit bieden op zondag 3 april (van 9.30 – 16.00 uur) een gezamenlijke sportdag aan. Dit ter ere van het 45-jarige jubileum van sportpark De Lubert. Iedere locatie heeft een aanbod van verschillende sportclinics en activiteiten, men kan zich hiervoor (op de dag zelf) aanmelden. Om 9.45 uur wordt deze sportieve dag officieel geopend door wethouder Erik Weijers.

Tussen 10.00 en 12.00 uur èn tussen 13.30 en 15.30 uur zijn er diverse sportclinics (met inschrijving) te volgen. Denk bijvoorbeeld aan tennisles (voor jong en oud), zweminstuif, spinningles, maar ook midgetgolf, aqua-music, Total Fit en nog veel meer. Van 12.00 tot 13.20 uur zijn er verschillende demo’s te zien. Zo komen de Viking Girls langs voor een Bootcamp demo, in het zwembad is een demo synchroon zwemmen en op de tennisbaan staan een aantal top tennissers te spelen!

Natuurlijk zijn er nog vele andere activiteiten de gehele dag door (Clown Kwibus, muziek van Theo van Blitz, het treintje van De oude Molen, enzovoort). Kijk voor nog meer informatie en speciale aanbiedingen op de websites van de verschillende locaties.

Deze diverse sportclinics en activiteiten zijn voor jong & oud en worden (in het kader van sportstimulering) gratis aangeboden door zwembad De Lubert, Total Spirit Sport & Welness Club en tennisvereniging Groesbeek.

Start collecteweek Reumafonds

REGIO - Het Reumafonds houdt binnenkort de jaarlijkse landelijke collecte. In de week van 21 tot en met 26 maart komen ruim 60.000 vrijwilligers in actie om door heel Nederland geld op te halen voor de bestrijding van reuma.


In Nederland leven bijna twee miljoen mensen met deze ingrijpende aandoening, die niet te genezen of te voorkomen is. Onderzoek naar de oorzaak en behandeling van reuma is kostbaar. Daarom is uw bijdrage hard nodig.

Onzichtbare ziekte
Mensen met reuma hebben vooral last van pijn en moeheid, beide onzichtbare kenmerken van deze chronische ziekte. Reuma is een verzamelnaam voor ruim 100 aandoeningen aan botten, gewrichten en spieren. Het is een auto-immuunziekte. Dit betekent dat het natuurlijke afweersysteem het eigen gewrichtsweefsel (en soms organen) aanvalt. Hierdoor hebben mensen met reuma vaak last van ontstekingen aan gewrichten of spieren, en is bewegen pijnlijk. Reuma is een ingrijpende aandoening en kan jong en oud overkomen.


Steun van iedere Nederlander nodig
Het Reumafonds strijdt al 90 jaar voor een beter leven met reuma. Nu en in de toekomst. We financieren onderzoek naar betere behandelmethoden en naar de oorzaak van reuma. We geven voorlichting, ondersteunen patiëntenactiviteiten en komen op voor de belangen van mensen met reuma bij politiek en zorg. Dat brengt ons steeds een stap dichter bij een wereld zonder reuma. We zijn blij met iedere gift die hieraan bijdraagt. Bankrekeningnr: NL86RABO0123040000, Amsterdam. www.reumafonds.nl.

Nieuwe activiteiten bij de Heksendans

BERG EN DAL - Pannenkoekenrestaurant De Heksendans is al meer dan 30 jaar een begrip in Nijmegen en wijde omgeving. De Heksendans ligt in een prachtige bosrijke omgeving in Berg en Dal, pal tegenover pretpark Tivoli.

Met 200 zitplaatsen binnen en 200 zitplaatsen op het zonnige terras is er altijd wel een plekje voor u vrij om te genieten van onze heerlijke pannenkoeken (ruim 200 soorten) of vele andere gerechten zoals poffertjes,salades,uitsmijters en omeletten. Speciaal voor de kleintjes hebben we in het weekend diverse frietgerechten.De kwaliteit van onze gerechten,de gemoedelijke sfeer,de kindvriendelijke ambiance en de prachtige omgeving zorgen ervoor dat het u aan niets zal ontbreken. Op het moment wij bezig met het aanleggen van een compleet nieuwe speeltuin met een verrassende attractie!! En iedere zondag van 17.00-19.00 uur gratis schminken voor kinderen van onze gasten.Na telefonische bestelling kunt u bij ons ook pannenkoeken,poffertjes en salades afhalen.wij zijn geopend van 11.00-20.00 uur,zondags vanaf 10.00 uur. www.deheksendans.nl 024 6841610.

Amusementspark Tivoli, 't leukste pretpark voor kids vanaf 2

REGIO - Kom ook spelen, genieten, gillen en ravotten in Amusementspark Tivoli, het leukste pretpark voor basisschoolkids! Het park heeft meer dan dertig superleuke attracties en speeltoestellen, waar kinderen niet op uitgekeken raken!

Het park is zeer overzichtelijk, veilig, kindvriendelijk én betaalbaar zonder al te lange wachttijden! Zo is er onder andere een achtbaan, botsboten, zweefmolen, trampolines, botsauto's, draaimolen, treintjes, buggy's, midgetgolfbaan en nog veel meer... Regent het? Geen probleem! Er kan gewoon doorgespeeld worden in onze binnenspeeltuin. Samen in alle attracties, maar ook heerlijk alleen spelen.

Superleuke evenementen in 2016. Ben jij klaar voor een dag vol avontuur? Kom dan langs tijdens Pasen voor een Circus Workshop, of op één van onze Dierendagen in juli en augustus. Ook de verjaardag van Tiffi en Toffi, onze vrolijke tweeling, wordt dit jaar een knalfeest! Wij sluiten het seizoen griezelend af tijdens Happy Halloween.

Online tickets met korting. Wil je het liefst gelijk naar binnen zonder in de rij bij de kassa te moeten staan? Bestel dan online je toegangskaarten en profiteer ook nog eens van korting per kaartje!

Kijk op www.parktivoli.nl voor meer informatie, de actuele openingstijden, entreeprijzen, kortingsacties, abonnementen, kinderfeestjes, animatiekalender, schoolreisjes, groepsuitjes en nog veel meer.

Wijkbewoners blij met komst Coop-super aan De Bats

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Dinsdagmorgen om 09.00 uur was het zover. Aan De Bats in Groesbeek werd super Coop officieel geopend. De jongste leerlingen van basisschool 't Vossenhol lieten zo'n 100 ballonnen opstijgen, waarmee de opening officieel een feit was.

Bedrijfsleider Patrick van Putten was een zichtbaar gelukkig mens, hij was blij dat hij in deze grote Groesbeekse wijk (de oude en nieuwe Drul ) een tweede Coop in Groesbeek mag gaan runnen. Ook de bewoners waren zeer attent dat na het verkassen van AH naar Bellevue in het centrum van Groesbeek zij weer een eigen supermarkt hadden gekregen. "En niet zomaar een", liet een van de klanten desgevraagd weten.

"Het is een volledige supermarkt van 800 m2 met vijf kassa's (dus lang wachten is niet van toepassing) met een slijterij, bakkerij, pinautomaat en een OV-oplaadpunt dit als extra service naar de klanten toe", aldus Patrick. Patrick heeft van 2006 tot 2013 als waarnemend bedrijfsleider gewerkt in de Coop aan de Pannenstraat eveneens in Groesbeek en daarna heeft hij in Blerick en Gennep Coop supermarkten opgezet. "Toen deze kans zich voordeed, heb ik het met twee handen aangegrepen", aldus Patrick. De Coop aan de Bats is geopend van maandag tot en met donderdag van 08.00 tot 20.00 uur, vrijdags van 08.00 tot 21.00 uur, zaterdags van 08.00 tot 20.00 uur en zondags van 10.00 tot 18.00 uur.

Lente in Repaircafé Groesbeek

GROESBEEK - Op zaterdag 9 april van 13.00-16.00 uur is er weer een Repaircafé in Inloop Op de Paap. Deze keer met aandacht voor uw tuin en gereedschappen door middel van een stekjesmarkt.

Eén van de doelstellingen van het Repaircafé is het terugdringen van de afvalberg. In deze tijd gaan veel mensen de tuin in. Ze komen tot de ontdekking dat veel gereedschap aan vervanging toe is. Misschien is het gereedschap nog te repareren, onze vrijwilligers kijken er graag naar en geven u tips. Heeft u overtollig tuingereedschap? Lever dit in bij Repaircafé Groesbeek. Wij zorgen voor een nieuwe bestemming, bijvoorbeeld door een donatie aan de basisscholen met een schooltuin.

Ook blijkt dat tuinplanten te overvloedig zijn gegroeid. Zonde als veel van die stekken bij het gft belanden, omdat je niet weet wat je er mee aan moet. Daarom organiseren wij een stekjesmarkt.

Iedereen die wil, kan zijn overtollige tuinplanten bij ons aanbieden om deze met anderen te delen. Dit is in principe gratis of voor een vrijwillige bijdrage. Als het kan graag aanbieden in een pot. U maakt er een ander blij mee. Als u wilt meedoen, graag voor 6 april aanmelden bij: Erna Gerrits, 06 15922921 of Metty Kainama 06 10474589.

Deze telefoonnummers kunt u ook gebruiken om aan te geven, dat u een vervoersprobleem hebt. Repaircafé Groesbeek zorgt dat u wordt opgehaald en thuisgebracht.

Bomen moesten wijken voor bestrating Heerbaan Millingen

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – In opdracht van de gemeente Berg en Dal zijn dinsdag 15 maart langs de Heerbaan in Millingen aan de Rijn in totaal 19 lindebomen gekapt.

De bomen stonden tussen de huisnummers Heerbaan 119 en 127. De gemeente Berg en Dal gaat binnenkort groot onderhoud plegen aan de bestrating van dit gedeelte van de Heerbaan. Echter de boomwortels van deze lindebomen waren zo uit de kluiten gewassen dat het niet meer mogelijk bleek te zijn om fatsoenlijke bestrating aan te leggen. Daarnaast hadden volgens bomenkenners deze lindebomen nog maar tien jaar te leven. Het gemeentebestuur van Berg en Dal heeft ervoor gekozen om deze 19 bomen te kappen en daarvoor in de plaats nieuwe bomen te planten die weer 50 jaar mee kunnen. De nieuwe bomen zullen in het najaar worden geplant, aldus een woordvoerder van de gemeente Berg en Dal.

Berg en Dal sluit zich definitief aan bij Uniek Sporten

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – De gemeente heeft zich maandagavond officieel aangesloten bij het project Uniek Sporten, dat is opgestart door de gemeente Nijmegen. Vertegenwoordigers van zo'n 20 Berg en Dalse en Nijmeegse verenigingen waren er getuigen van dat de overeenkomst werd getekend door wethouder Renske Helmer van de gemeente Nijmegen en wethouder Erik Weijers van de gemeente Groesbeek.

Uniek sporten moet een verbindende factor worden voor mensen met een beperking, het moet een olievlek gaan worden, waar steeds meer gemeenten zich bij aansluiten, liet wethouder Weijers van Groesbeek weten. Wethouder Helmer van Nijmegen was blij dat zo'n grote gemeente als Berg en Dal zich bij Uniek Sporten heeft aangesloten. Zij verwacht dat binnenkort de gemeente Heumen en Beuningen het voorbeeld van Berg en Dal ook zullen volgen. Het moet mogelijk zijn om in een plaats als Berg en Dal die veel verenigingen telt, mensen met een beperking aan het sporten te krijgen, want er zijn zoveel variaties in sport dat het zeker moet lukken. Momenteel zijn er al diverse verenigingen in Berg en Dal, die mensen met een beperking in haar midden hebben en met succes.

Ook werd er stilgestaan bij de Special Olympics dat in juli ook in de gemeente Berg en Dal gehouden zal worden. Het is de bedoeling dat in en om sporthal Heuvelland er een groots sportfeest gehouden zal worden wat zijn weerga niet kent. Na de pauze werd in het sportcafé gesproken over de werving van vrijwilligers door de diverse verenigingen. De volgende sportcafé zal gehouden worden bij De Treffers, dat werd maandagavond aangeboden.

KBO Groesbeek/De Horst verzorgt tabletcursus

GROESBEEK - Op woensdag 6, 13, 20 en 27 april organiseert KBO Groesbeek/De Horst van 14.00-16.00 uur een tabletcursus in SCC De Mallemolen. De cursus wordt geven door de heer W. Dalmulder, docent bij Seniorweb. De groepsgrootte bestaat uit maximaal 8 deelnemers. De kosten bedragen 25 voor leden en 30 euro voor niet-leden.

De cursus is bedoeld voor beginnende tabletgebruikers, mensen die nog weinig met hun tablet kunnen. Met tablets wordt hier bedoeld: Android-tablets zoals Samsung, Medion, Lenovo en dergelijke. Mensen met een iPad (van Apple) kunnen niet deelnemen aan deze cursus. De werking van een iPad en een Android-tablet is te verschillend om in één cursus te kunnen behandelen. De cursus is ook niet bedoeld voor ervaren gebruikers. Voor deze mensen hopen wij in de toekomst een aanbod te kunnen doen.

Denkt u dat deze tabletcursus iets voor u is, meldt u zich dan voor 1 april aan bij Wim Moll; 024 3974353 of per mail: w.moll@kpnmail.nl. Graag vermelden: naam, adres, postcode en woonplaats, telefoon, mailadres, merk tablet en wel/niet KBO-lid.

Omgaan met

gevolgen van kanker of andere ernstige ziekte

GROESBEEK - Het Inloophuis Groesbeek is bestemd voor iedereen die te maken heeft met kanker of een andere ernstige ziekte. Elke dinsdag, woensdag en donderdag kun je tussen 11.00 en 16.00 uur binnenlopen voor informatie, een gesprek of zomaar een praatje.

Daarnaast vinden er veel activiteiten plaats (vooraf aanmelden), variërend van schilderen, mozaïek, meditatie, natuurwandeling, spreekuren, boetseren en creëren, voetreflexmassage en natuurfotografie.

Mieke Hendriks heeft binnen het Inloophuis een aantal keren een gespreksgroep voor nabestaanden van kankerpatiënten begeleid. Het delen van ervaringen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt, wordt als zeer waardevol ervaren. Bij voldoende aanmelding gaan we van start met een nieuwe groep. Deze gespreksgroep zal eens per maand bij elkaar komen. In totaal zullen er 12 bijeenkomsten (in de avonduren) gepland worden.

Thema-ochtenden

Marijke Verhoeven, oncologisch counselor (www.lifecrystal.nl) verzorgt, naast haar maandelijkse spreekuur in het Inloophuis Groesbeek, regelmatig thema-bijeenkomsten. In mei en juni kunt u deelnemen aan een reeks van thema-ochtenden (10 en 24 mei, 7 juni) die gaan over het omgaan met de gevolgen van kanker. U kunt zich nu al aanmelden.

Vrijwilligers

Wij zoeken vrijwilligers: gastheren en -vrouwen en mensen die helpen met het organiseren van activiteiten of op een andere manier een steentje willen bijdragen.

Inloophuis Groesbeek (voor iedereen uit de gemeente Berg en Dal en wijde omgeving), De Mallemolen, Kloosterstraat 11, Groesbeek; 024 6756071; info@inloophuisgroesbeek.nl; www.inloophuisgroesbeek.nl.

Commotie omtrent wenskaartenkraam op weekmarkt Groesbeek

GROESBEEK – Afgelopen dinsdag is er op de wekelijkse markt in Groesbeek de nodige commotie ontstaan rondom de bezetting van een wenskaartenkraam. Anderhalf jaar geleden werd – overigens tot grote schrik van de marktkooplieden – een verkoopwagen met wenskaarten bij het scheiden van de markt, door de FIOD in beslag genomen en afgevoerd.

Groesbeek was daarna op zoek naar een geschikte vervanger om de wenskaartenbranche op de weekmarkt op te gaan vullen. Sinds een jaar staat er een ruim gesorteerde wenskaartenkraam die gerund wordt door Job de Gooier. Zowel de marktklanten alsmede de overige marktkooplieden waren blij dat er een goede vervanger gevonden was. Echter afgelopen week liet de vorige kraamhouder weten weer terug te willen komen in Groesbeek en wel op dinsdag 15 maart jongstleden.

De Gooier werd door de gemeente afgebeld dat hij voorlopig niet meer naar Groesbeek hoefde te komen. Echter wat was het geval, de oude wenskaartverkoper liet zich dinsdag niet zien. De marktkooplieden waren verbouwereerd en snapte niet wat het beleid van de gemeente Berg en Dal in deze is. Zij hebben spontaan een handtekeningenactie gehouden om Job de Gooier terug te krijgen op de markt. Ook de marktbezoekers vroegen zich wat er aan de hand was.

Wethouder Sylvia Fleuren alsmede marktmeester Van de Poll hielden zich op de vlakte. "We hebben hier met een juridische kwestie te maken. De heer de Gooier had geen standplaats gekregen voor onbepaalde tijd. We zijn in gesprek", daar wilde wethouder Fleuren het bij laten.

Inzamelen rommelmarktspullen

GROESBEEK - Ten behoeve van fanfare Wilhelmina kan men iedere zaterdag terecht met oude bruikbare spullen aan de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek tussen 11.00 en 12.00 uur.

Boeken, meubelen, speelgoed, schoenen, computers et cetera zijn welkom! Graag geen tv's.

Sportieve inwijding Gemeente Berg en Dal

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN – Het heeft even geduurd, maar per 1 januari was het dan zover: ‘onze’ gemeente Berg en Dal is een feit. Langzamerhand verdwijnen de komborden met onderschrift ‘gemeente Groesbeek’. Misschien voor sommigen even wennen, maar we horen toch echt bij elkaar nu.

Het eerste grote evenement in onze nieuwe gemeente is het vertrouwde‘Rondje Millingen’ op 10 april. Een mooi moment om de sportieve handen ineen te slaan en zo de nieuwe gemeente een flitsende start te geven. Doe je ook mee? De inschrijving is al geopend. Het gezellige hardloopevenement met haar prachtige routes is bovendien aan haar tiende editie toe. Een feestje komt nooit alleen. En als je niet kunt of wilt lopen, kom dan kijken. Het is altijd gezellig voor jong en oud op deze tweede zondag in april. Het parcours van de 10 km loopt zoals elk jaar deels door de Millingerwaard, maar het parcours is veranderd, sneller geworden. En als het je eerste tien kilometer is, waar kun je die dan beter doen dan tijdens dit prachtige rondje door dit alom gewaardeerde natuurgebied.” De 5 km voert grotendeels over de Waaldijk met zicht op de rivier en de Millingerwaard. Naast de 5 en 10 km worden er ook kinderloopjes gehouden. Er is keuze uit twee afstanden: 500 en 1000 meter. De kids rennen gezellig door het dorp, onder aanmoediging van familie en vrienden. En: iedereen is een winnaar en wordt beloond met een medaille!

Voor-inschrijven kan tot 7 april 24.00 uur. Ga voor alle informatie en inschrijven naar www.loopgroepooijpolder.nl en klik op ‘rondje millingen’.

Belangrijke zaken werpen (in Millingen) hun Shadows vooruit

MILLINGEN - Een vreemde kop? Nee hoor, het past geheel in de viering van Koningsdag in Millingen aan de Rijn. Koningsdag 2016 zal qua opzet vergelijkbaar zijn met andere jaren. Dus met aubade en braderie, met kinderspelen en gezelligheid op het Oranjeplein.

Dit jaar is echter niet gekozen voor een thema dat eenduidig voor de gehele dag geldt. Fanfare Sint-Cecilia zal haar concert gieten in de sfeer van Duitse Schlagers en onze dj zal de muziek maken die u wilt, dit onder het motto "U vraagt en wij draaien". Er is een bijzonder optreden van een Duitse buikspreker, die wegens groot succes op de pronkzitting van de Deurdouwers zijn act ook aan derden wil laten zien.

Wat heeft dat te maken met die vreemde kop boven dit artikel, zult u vragen. Welnu, als kers op de taart zal die middag voor u spelen het orkest Real Imitation, met daarin enkele bekende Millingenaren. Het orkest is onder meer bekend om haar vertolkingen van de jaren '60 en '70 muziek en daarbij speciaal om het vertolken van nummers van (ja hoor daar komt hij) The Shadows.

Daarnaast is de organisatie nog bezig met een heel bijzonder optreden. Nog nooit vertoond in Millingen. Bent u benieuwd lees dan zorgvuldig het volgende Het Gemeente Nieuws.

Tweede ploeg dag Millingen wederom een succes

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN – Zaterdag werd in Millingen aan de Rijn de tweede ploegdag van Tractoren Gezelschap Millingen aan de Rijn gehouden. In totaal kwamen zaterdagmorgen om 09.00 uur een 13-tal oude tractoren bij elkaar om de akker van Henk Coerwinkel aan de Koningdaalseweg in Millingen aan de Rijn om te ploegen.

Het ploegen gebeurde voor het merendeel uit hobbyisten dus de eigenaar van de akker zal nog het nodige moeten doen voordat hij de akker kan inzaaien. Volgens een van de organisatoren Harrie Coerwinkel is de tweede editie geslaagd en is het vrijwel zeker dat het volgend jaar voor de derde maal de Ploeg dag zal worden gehouden. Rond 16.00 uur was de klus geklaard en werd er nabij de akker nog het nodige na gekuierd. Het was een gezellige middag voor de bestuurders van de tractoren maar ook voor de belangstellenden aldus Harrie Coerwinkel.

SC Millingen eerste kampioen voetbal in Berg en Dal

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Het eerste team van SC Millingen is zondagmiddag nadat zij gewonnen hadden van Brakkenstein kampioen geworden in de 4de klasse E. Toen de kampioenen met de bus zondagmiddag op sportpark De Hove arriveerde stond de carnavalswagen van Prins Rob de entertainer klaar om met de kersverse kampioenen een rondrit door Millingen aan de Rijn te maken, gadergeslagen door veel inwoners van Millingen aan de Rijn.

Rond 19.00 uur arriveerde loco burgemeester Erik Weijers die de kampioenen toesprak. " Jullie zijn met recht een topteam want jullie hebben nog geen enkele wedstrijd verloren, alleen op die manier wordt je zo vroeg kampioen. Maar ook de trainers, leiders en verzorgers hebben aan het succes bijgedragen. Maar ook het publiek heeft jullie het hele seizoen op een voortreffelijke wijze gesteund. Jullie zijn de eerste voetbalkampioenen in de gemeente Berg en Dal en krijgen als eersten de felbegeerde officiële Berg en Dalse medailles ", aldus loco burgemeester Erik Weijers, die vervolgens de champagne ontkurkte.
Ook had de loco burgemeester een hoge pet op van de trainer Martin Winkel, hij is dag en nacht met zijn team bezig en komt 's nachts op de meest geniale inzichten, tactische plannen, nieuwe trainingsvormen en vooral de nieuwe manieren om zijn spelers steeds weer te prikkelen. Met zo'n trainer moet je wel kam[pioen worden aldus Erik Weijers. Het kampioensfeest in het clubgebouw van SC Millingen duurde tot in de kleine uurtjes voort.

Speelgoed- en kledingbeurs Ooij

OOIJ - Op zaterdag 9 april van 10.00 tot 12.00 uur is er weer een speelgoed- en kledingbeurs bij basisschool 'Op Weg' (Beatrixstraat 55) in Ooij.

Verkoop van onder andere baby- en kinderkleding, zwangerschapskleding, kinderboeken, spelletjes, fietsstoeltjes, buggy’s, fietsjes, babybadjes, schoenen, sportkleding, poppen en auto’s.

Entree: 0,50 (kinderen onder begeleiding zijn gratis). Wandelwagens/buggy's zijn in verband met de brandveiligheid niet toegestaan.

U kunt ook zelf kleding en speelgoed inbrengen. Bij verkoop ontvangt u 75 procent van het bedrag. Van de resterende 25 procent worden speel- en leermiddelen aangeschaft voor de school. Op www.kledingbeursooij.nl vindt u informatie over onze werkwijze en een mailadres om u voor de inbreng op te geven.

The Fabulous Sneakerboyz

GROESBEEK - In Pluryn, Cardo Theater op het terrein van Werkenrode, Nijmeegsebaan 9 is donderdag 24 maart 20.00 uur een optreden van The Fabulous Sneakerboyz. Kaarten voor deze zitvoorstelling kosten 15,00 euro.

Roy Julen staat bekend als de sympathieke hoofdchoreograaf van tv programma's als o.a. So You Think You Can Dance, The ultimate dance battle en The Voice van Vlaanderen. Naast tv-programma's en films is ook theater een passie van Roy en heeft hij al mogen choreograferen voor internationale hit musicals van Joop van den Ende en Albert Verlinde. In 2016 gaat hij een nieuwe uitdaging tegemoet namelijk zijn eigen theatertour.

The Fabulous Sneakerboyz speelt zich af in een sneakerwinkel waar sneakerverkoper, Roy Julen, samen met The fabulous sneakerboyz, op zoek gaat naar de ware liefde aan hand van de sneakers die hun klanten dragen. We zullen in de sneakers van choreograaf Roy Julen komen te staan en zien hoe de liefdesverhalen samen komen met vijf sneakerboyz genaamd de Shy Guy, Momma's Boy, The Player, The Richkid en de friendzone kid. Een ware sensatie waar liefdesverhalen vertaald worden in dans.

Van spectaculaire hiphop moves tot kippenvel momenten in de moderne dans stukken met een vleugje humor en dit allemaal in avondvullende voorstelling waar je nog lang over kan doorpraten met vrienden, collega's of je geliefde.

De toegangskaarten voor de voorstellingen zijn online te bestellen via www.cardotheater.nl en verkrijgbaar bij alle Primera vestigingen in Nederland. Voor algemene informatie over Cardo Theater, informatie over de kaartverkoop en de beschikbaarheid van kaartjes kunt u kijken op www.cardotheater.nl of contact opnemen met de Cardo infolijn 088 7792094.

Paaswandeling ‘Vanuit het donker naar het licht’

Zicht op Klein Amerika. Foto: Ingrid Claessen

Foto: Ingrid Claessen

GROESBEEK - Heb je het wel eens met volle aandacht licht zien worden, heel vroeg in de morgen als de nacht tot dag wordt? Hoe fijn is het om dan in de stilte buiten te zijn en te wachten op het licht en op de zon die alles verwarmt en weer tot leven wekt.

Dianne de Bruin en Kirsten Kuipers verzorgen op eerste paasdag, zondagochtend 27 maart een vroege paaswandeling. De start is om 6.00 uur bij de protestantse kerk, aan de Kerkstraat 18 in Groesbeek. Wie mee wil wandelen, is welkom.

De natuur om ons heen is constant in ontwikkeling en vol fenomenen die we als spiegel voor ons innerlijk leven kunnen zien en ervaren. Het gloren van het ochtendlicht is als het openen van ons hart, als innerlijk wakker worden. Franciscus van Assisi bezingt de zon en haar licht vol liefde in zijn hartverwarmende Zonnelied (uit 1225): “Wees geprezen, mijn Heer met al uw schepselen, vooral door mijnheer broeder zon, die de dag is en door wie Gij ons verlicht.En hij is mooi en straalt met grote pracht;van U, Allerhoogste, draagt hij het teken.”

We nodigen je uit om op paaszondag met ons mee te wandelen. We verzamelen om 6.00 uur binnen in de kerk (let op: dit is de nieuwe zomertijd). Van daar uit wandelen we - deels in stilte en deels met uitleg over de nachtelijke natuur onderweg - naar de Keizerskop, bij Klein Amerika. Als de zon op is, wandelen we terug naar de kerk voor een koffie en thee met paasbrood in de Serre. Als je meewandelt, is het fijn als je je aanmeldt. Dat kan via: info.pkn.groesbeek@gmail.com.

Hoogfeest van pasen met Vivace

Foto: Karola Hendriks

MILLINGEN - De Heilige Mis op het hoogfeest van Pasen zal door zangvereniging Vivace worden opgeluisterd.

De bezoeker zal de prachtige Messe Brève van Charles Gounod en onder andere het jubelende Alleluia van Mozart ervaren als een zalig begin van uw paasfeest. Een vreugdevolle uitvoering onder leiding van Dirigent Frans Coerwinkel en met Wouter Broens als muzikaal begeleider. U bent welkom op eerste paasdag, 27 maart om 11.00 uur in de Heilige Antonius van Paduakerk in Millingen.

Flessenactie voor stichting Obonto

REGIO - Wij zijn Active Collect, vijf 3-VWO leerlingen van het Canisius College. Voor een economieproject zamelen wij zo veel mogelijk lege statiegeldflessen in voor stichting Obonto.

Zij begeleiden en organiseren ontwikkelingsprojecten in Zuid-Afrika. Heeft u misschien nog een paar flessen voor ons? (De actie loopt tot 10 april). Mail naar: activecollect@outlook.com.

Gratis excursies van de vereniging voor veldbiologie

Dinsdag 29 mrt. | 10.00 - ± 14.00 uur | KNNV landschapexc. naar de 'Diepen' bij de St. Jansberg (Duitse grens). Thema: de fytocoenosen op de stuwwallen. Een tocht naar het Himmenthal en de 3 bosvijvers. Aandacht voor: geologie, geomorfologie, hydrologie, bodemkunde en geobotanie. Vertrek: p-plaats bij de 'Diepen'. Zwarteweg 60, te Milsbeek. Exc.leider: Jan Nillesen. Tel. 0485-574780. Mail: jannillesen35@hetnet.nl

Zaterdag 2 apr. | 09.00 – ± 11.30 uur | KNNV Vogelexcursie te voet door het Leursebos. Na vorig jaar door het Hernsebos te hebben gelopen, voert deze jaarlijkse exc. nu weer door het Leursebos. Inmiddels is er weer wat groen aan de bomen, maar zal er nog genoeg zicht zijn om de vroege voorjaarszangers te zien en vooral te horen. Vertrek: Huis te Leur in Leur. Na de kerk in Leur een paar honderd meter doorrijden tot een boerderij aan de rechter hand. Daar parkeren. Exc.leider: Jan v.d. berg.

Wens zieke Peter Stam in vervulling gegaan

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – MOLENHOEK – De wens van de ernstig zieke Peter Stam ( 85 ) uit Molenhoek is zaterdagmiddag met een verrassingstocht van Kevers in vervulling gegaan.

De dochter van Peter Stam, Ingeborg Stam wist dat haar vader een grote wens had als kever liefhebber een kever tocht te organiseren. Echter een dergelijke organisatie vergt enorm veel tijd waarop Ingeborg besloot op facebook een oproep te plaatsen om de organisatie van de kevertocht van haar over te nemen. Ilona Peters en Stefan van Berlo reageerden daarop en gingen direct aan de slag. Er werden diverse oproepen geplaatst en sponsoren benaderd die graag aan deze wens van Peter Stam mee wilde werken. Zaterdagmorgen om half 12 was het zover, uit het hele land en zelfs uit België kwamen maar liefst 48 Volkswagens Kevers de grote weide van De Hoeve oprijden voor deze bijzondere Kever tocht. Ze werden ontvangen op koffie met koek. Nadat pastor van Gestel alle kevers gezegend had ging de tocht voorafgegaan door 3 motor ordonnansen van de Jumbo run naar de Iepenhof in de Molenhoek waar Peter woont. Peter kon helaas niet, vanwege zijn slechte gezondheid meerijden, maar aanschouwde – zichtbaar ontroerd - de lange stoet vanaf een rolstoel voor zijn woning. Na een flinke tocht door het Noord Limburgse gereden te hebben arriveerde der 48 kevers weer op de parkeerplaats van De Hoeve waar de aanwezigen werden getrakteerd op broodjes frikadel, croquet en pizza allen gesponsord .

Inwoner Berg en Dal zonder reden mishandeld

BERG EN DAL – Vrijdag tegen de avond is een 68-jarige inwoner uit Berg en Dal op de Kerstendalseweg door een 42-jarige inwoner uit Nijmegen tegen de grond geslagen.

Het slachtoffer werd zonder reden tegen de grond gewerkt. De man heeft zich onder doktersbehandeling moeten stellen. De dader kon even later bij zijn woning in Nijmegen worden aangehouden en is geboeid afgevoerd. De man is ingesloten voor nader onderzoek.

Groesbekenaar aangehouden voor heling snorfiets

GROESBEEK – De politie van Berg en Dal heeft het afgelopen weekend een snorfietser gecontroleerd op de Jan Steenweg in Groesbeek.

Bij controle bleek het te gaan om een gedemonteerde snorfiets die van diefstal afkomstig bleek te zijn. De snorfiets was eerder in Groesbeek ontvreemd. De bestuurder -een 21-jarige inwoner uit Groesbeek- is daarop aangehouden voor heling en ingesloten in het bureau van Nijmegen voor onderzoek. De snorfiets zal weer aan de rechtmatige eigenaar worden overhandigd.

Rommelmarkt

in Groesbeek

GROESBEEK - Zondag 3 april wordt de rommelmarkt van fanfare Wilhelmina gehouden.

Deze is open van 10:00 tot 14:00, entree 1,50. Hal van Hofei aan de Cranenburgsestraat 160 Groesbeek.

Scholieren planten samen met wethouders bijzondere bomen in park

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Ook de gemeente Berg en Dal heeft dit jaar weer deelgenomen aan de landelijke Boomfeestdag op woensdag 16 maart. Dit jaar waren de groepen 7 en 8 van Adelbracht – Windekindschool van meester Marc en groep 8 van de Carolusschool van meester Theo uitgenodigd bijzondere bomen te planten.

De wethouders Ria Barber en Erik Weijers haalden de leerlingen rond 10.00 uur op bij school om gezamenlijk naar Park Mariendaal te gaan via park 't Groeske. Bij de locatie aangekomen wachtte de kinderen een educatief spel (speurtocht - bomenspel) met als thema 'belang van bomen in stadsbossen'.

Diegenen die het spel er het beste vanaf brachten, wachtte een groen boomfeestdagshirt. Medewerkers van de gemeente Berg en Dal hadden al voorzorgsmaatregelen getroffen en hadden de bijzondere bomen – gezien de grootte – al in de grond gezet. Voor de leerlingen en de wethouders was het de taak de grond rondom de bomen aan te gaan vullen.

In totaal ging het om negen bijzondere bomen te weten: kastanje, beuken en esdoorns die bijzonder zijn vanwege de kweekvorm. Ze zijn op een bijzondere wijze geënt, liet een woordvoerster van de gemeente Berg en Dal weten. Na deze voor de scholieren bijzondere taak wachtten hen fris en koek en kregen diverse boomfeestdagmaterialen uitgereikt, waarna ze weer tevreden naar school terug keerden. Het was voor de 60ste maal dat de boomfeestdag werd gehouden.

Geen wijnfeesten Groesbeek in 2016?

GROESBEEK – De afgelopen negen jaar heeft de Stichting Nederlandse Wijnfeesten het wijndorp Groesbeek en de regio, zowel nationaal als internationaal, succesvol op de kaart gezet. Helaas vergt de organisatie van het festijn te veel inzet van de huidige vrijwilligers. Daarom overweegt de Stichting dat er dit jaar geen tiende editie van de Nederlandse Wijnfeesten plaatsvindt.


Alle activiteiten behorende bij de Wijnfeesten worden georganiseerd door het bestuur van de Stichting, het Comité , een klein aantal lokale ondernemers en andere vrijwilligers; allen onbezoldigd. De Stichting is financieel gezond, maar het financieel risico is door de jaren heen gegroeid. Het is inmiddels zo groot dat de vrijwilligers het niet meer kunnen dragen.
Bestuur en Comité gaan de komende maand op zoek naar mogelijkheden om deze breed gedragen en geaccepteerde, succesvolle en betekenisvolle activiteit met internationale allure een toekomst te geven en te laten behouden.

Wijnfeesten in het kort:
De Stichting zorgde het gehele jaar voor de promotie van het wijndorp Groesbeek. Het hoogtepunt was jaarlijks het laatste weekend van september wanneer de Nederlandse Wijnfeesten plaats vonden. In dit weekend werd een breed scala aan activiteiten georganiseerd die voor iedereen vrij toegankelijk waren zoals de;
Nationale en internationale Wijnmarkt op het marktterrein en bij een aantal wijnboeren.
Algemene markt (vintage, mode, ambacht, speeltoestellen et cetera op het Dorpsplein)
Muziekfestijn (overdag op de pleinen en avonden in de tent) en dweilfestijn op Dorpsplein.
Kunstmarkt langs de Spoorbeek.
Wijnworkshops lokaal en internationaal in de protestante kerk.
Daarnaast zijn er een reeds van kleinere activiteiten georganiseerd zoals diverse fietsroutes, diverse wedstrijden zoals wijnvat bouwen, wijnvatrollen en open podia kleinkunst amateurs.
De activiteiten hebben de laatste jaren minstens 15.000 bezoekers getrokken in het feestweekend. Daarnaast kwamen dankzij deze promotie vele extra duizenden mensen gedurende de rest van het jaar naar onze omgeving.

Inbraak en poging inbraak in auto's Heilig Landstichting

HEILIG LANDSTICHTING – Zondag is op de Van Haaftenlaan in Heilig Landstichting tussen 10.00 – en 15.00 uur ingebroken in een geparkeerde personenauto.

Van de auto -eigendom van een 41-jarige inwoonster uit Sint-Antonis- werd een zijruit vernield, waarbij ook de spiegel aan diggelen werd geslagen, waarna de autokrakers er vandoor gingen met een tas inhoudende persoonlijke bezittingen.

Van een andere auto van een 55 jarige inwoner uit Volkel- werden eveneens een zijruit en spiegel vernield, maar hierbij zijn de dader(s) vermoedelijk gestoord omdat er niets uit de auto werd ontvreemd.

Ian Parker in De Comm

Foto: Peter Vroon

GROESBEEK - Op eerste paasdag 27 maart is Ian Parker te vinden op het podium van café-bar De Comm in Groesbeek.

Het café is open om 15:30 uur en Ian Parker zal met zijn band om omstreeks 17:30 uur acte de présence geven. Kaartjes zijn in beperkt aantal in de voorverkoop te bestellen via de website van Cafe Bar De Comm

Ian Parker is een Brit die in 1976 werd geboren in Birmingham. De jonge Ian werd als 8-jarig mannetje al geïnspireerd door niemand minder dan de Beatles, Cream en Jimi Hendrix. Het duurt niet lang meer voordat hij begint met gitaarspelen en eigenlijk is hij daar nooit meer mee opgehouden. Ian Parker heeft er inmiddels al heel wat muzikale jaartjes opzitten als frontman van de Ian Parker Band, waarmee hij vier albums en een live dvd (Rockpalast) op zijn naam uitbracht.

Ruim twee jaar geleden besluit Ian solo te gaan om een meer intieme sfeer te scheppen. Hij wil zijn oude en nieuwe nummers in de meest pure vorm aan zijn publiek presenteren. Maar het bloed kruipt… december 2012 werkte Ian Parker al weer 20 jaar in de muziekindustrie en besloot dit feit met een aantal muzikale vrienden te vieren. Er volgde een optreden in de Robin 2. Wat een plezier om al die songs weer te spelen! Ze besloten om in 2013 weer een aantal ‘bandoptredens’ te gaan doen. Niet alleen in de UK maar ook in Nederland!! Deze optredens gaat Ian samen met Chris Finn op de drums, David Jenkins op de bas en Morg Morgan op de toetsen(!) doen.

Café-bar de Comm, Dorpsstraat 12 Groesbeek; entree 10,-; www.decomm.nl.

Activiteiten voor mantelzorgers in de gemeente

BERG EN DAL - Dinsdag 5 april is er Kopje koffie voor mantelzorgers in Kulturhus, Reusensestraat 6, Leuth Bent u mantelzorger, heeft u vragen en/of wilt u andere mantelzorgers ontmoeten dan bent u welkom op dinsdag 5 april tussen 15.00-16.30 uur in het Kulturhus in Leuth. Aanmelden is niet noodzakelijk, de koffie/thee is gratis.

Woensdag 6 april is er weer de maandelijkse koffie met….Momenteel is nog niet bekend wie de spreker zal zijn. Wij zullen dit op een later moment publiceren in de lokale media. U bent van harte welkom van 14.00-15.30uur in de Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek. U kunt zo binnenlopen, de koffie/thee is gratis.

Wilt u vanuit Millingen aan de Rijn, Kekerdom en Leuth naar de koffie met.. en heeft u geen vervoer? Dan kunt u hiervoor(personenauto) contact opnemen tot uiterlijk 4 april met Iraida Peeters, telefoon 0481 432262; Thea de Wijse, telefoon 0481-431105, elke werkdag tussen 09.00-11.00 uur. Mail: info@mantelzorgbergendal.nl.

Elektrovakman Henk Hanssen in Millingen aan de Rijn gaat samenwerken met Vobis computershop.

MILLINGEN AAN DE RIJN- Vobis is al 30 jaar een begrip in Nederland, als toonaangevende leverancier van hoogwaardige computer- en randapparatuur. Net zoals Elektrovakman stelt Vobis u als klant centraal en koppelt dit aan een perfecte service. Om van elkaars kennis en kunde te profiteren, en daardoor een nog betere service te kunnen leveren, is Elektrovakman Henk Hanssen een samenwerking gestart met Vobis!

Het assortiment is inmiddels uitgebreid met bekende merken zoals Apple, Asus, HP en Lenovo. Evenals losse PC onderdelen, software en accessoires zijn uit voorraad leverbaar.

Tegenwoordig is er ook veel behoefte aan veiligheid op de computer. Online shoppen en internetbankieren zijn voorbeelden, "Hierbij is een goed Kaspersky security programma dan ook zeker aan te bevelen" zeggen medewerkers, deskundigen op gebied van computersystemen.

Binnenkort start de samenwerking met het uitbrengen van een nieuwe folder. Hierin staan leuke aanbiedingen van nieuwe producten en een tijdelijke APK actie voor uw laptop of PC, een uitgebreide check van uw computer voor slechts € 19,95.

Nieuwsgierig geworden? Kom gerust langs voor een advies op maat.

Elektrovakman Henk Hanssen BV
Heerbaan 166
6566 EV Millingen aan de Rijn
Tel.: 0481-431306

www.henkhanssen.nl
info@henkhanssen.nl

Potgrondactie SC Millingen / ODIO

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN -Zaterdag 19 maart hielden voetbalvereniging SC Millingen en dameskorfbal-vereniging ODIO voor de vijfde keer de jaarlijkse potgrondactie.

Leden van beide verenigingen gingen, verdeeld in groepen en in wijken, in Millingen aan de Rijn van 10.00 tot 15.00 uur langs de deur om zakken potgrond te verkopen. Met deze huis-aan-huisactie zijn heel veel zakken potgrond verkocht. De opbrengst van deze potgrondactie is bestemd voor FC De Hove, die de gelden gaat gebruiken voor de verdere inrichting en verfraaiing van het gezamenlijke clubhuis op sportpark De Hove in Millingen.

De organisatie is alle kopers, vrijwilligers en vooral de chauffeurs, die deze potgrondactie weer tot een succes hebben gemaakt, dankbaar.

Nordic Walking Vereniging Groesbeek sponsort racerunner voor Pluryn Werkenrode!

GROESBEEK - Nordic Walking Vereniging Groesbeek telt zo'n 120 enthousiaste leden die drie dagen per week kunnen genieten van het sporten in de prachtige natuur.

"Onze vereniging organiseert dit jaar voor de zevende keer de Onnutte to-gt, een nordic walking (wandel) tocht door het prachtige bosgebied bij Groesbeek. De tocht is zowel geschikt voor nordic walking als gewoon wandelen." Énne ónnutte to-gt! Dat is Groesbeeks voor 'een mooie tocht'

Naast het nordic walken staat ook het sociale contact bij onze vereniging hoog in het vaandel. De organisatie van deze tocht wordt daarom ook mede ondersteund door Werkenrode jeugd van Pluryn. Ook dit jaar komt de opbrengst van deze tocht weer geheel ten goede aan de jongeren van Werkenrode. De opbrengst willen zij deze keer besteden voor de aanschaf van een racerunner.

Een Racerunner is een driewielfiets zonder pedalen en met een borststeun, waarmee je je kunt voortbewegen door te lopen of te rennen. Hierdoor is de Racerunner geschikt voor kinderen (of volwassenen) met een lichamelijke beperking (zoals bv. cerebrale parese, spina bifida of syndromen) die in het dagelijks leven een rollator of rolstoel gebruiken voor hun mobiliteit. Kinderen (of volwassenen) worden door hun beperkingen belemmert in het deelnemen aan rolstoelsporten, de racerunner neemt deze belemmering weg waardoor er toch gesport kan worden.

Vanuit Werkenrode willen we graag aansluiten bij de ontwikkeling van de racerunner als een sport. Dit om ook "onze jongeren" de kans te geven om op een 'aangepaste manier' sport te kunnen beoefenen en daar veel plezier aan te beleven.

De Onnutte to-gt is op 10 april. Er kan gekozen worden uit drie routes: 6km 12,5km en 20km.

De start en finish zijn bij het Cardo-theater op het terrein van Pluryn Werkenrode aan de Nijmeegsebaan 9 in Groesbeek. Inschrijfgeld voor deelname is vijf euro. Meer info staat op www.nwvgroesbeek.nl.

Winkeliers en gebruikers openbaar vervoer dupe van afsluiting

GROESBEEK – Het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal heeft onlangs besloten het centrum van Groesbeek tijdens de kermis een week lang af te sluiten voor alle verkeer. Irma van de Scheur heeft namens de Groesbeekse Volks Partij (GVP) schriftelijke vragen aan het college gesteld omtrent deze afsluiting.

De GVP-fractie kan het standpunt van de kermisexploitanten en bezoekers begrijpen dat het prettig is als de kermis niet over meerdere plaatsen wordt gespreid en dat de veiligheid van de kermisbezoekers ook belangrijk is. Daar tegenover staat dat een slechte bereikbaarheid van het centrum nadelig is voor de Groesbeekse winkeliers, die daardoor hun omzet terug zien lopen in deze voor hen toch al moeilijke economische tijd.

De GVP vindt de afsluiting van de Dorpsstraat dan ook een te verregaande maatregel en vraagt het college alles in het werk te stellen om te voorkomen dat de Dorpsstraat wordt afgesloten en de jaarlijkse kermis toch nog een geslaagd evenement zal gaan worden. Ook de Groesbeekse ondernemers zijn het naar verluidt niet eens met het besluit van het gemeentebestuur om het centrum een week af te sluiten. Maar ouderen die gebruik moeten maken van het openbaar vervoer zijn in die week helemaal de dupe. Willen zij gebruik maken van het openbaar vervoer dan zullen zij naar de Gooiseweg of Cranenburgsestraat moeten lopen voor ze bij een bushalte zijn. Vooral voor ouderen is dit ondoenlijk.

Repaircafé voor jong en oud in Millingen

MILLINGEN - Op zaterdag 26 maart van 10.00 -12.00 uur is er weer een Repaircafé voor jong en oud in OEV1, Heerbaan 117, Millingen aan de Rijn.

Een grote groep vrijwilligers staat klaar. Staan uw strijkbout of koffiezetapparaat klaar om naar de Dar gebracht te worden, kom dan langs. Misschien krijgen de vrijwilligers uw apparaat weer aan de praat. Ook kan een kleine correctie uw kledingstuk behoeden van een reis naar de kledingcontainer. Eenvoudige gordijnklusjes zijn eveneens mogelijk. Lijmklusjes of kleine reparaties aan uw fiets of rollator behoren eveneens tot de mogelijkheden.

Ook wie niets heeft om te repareren is van harte welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee kost 0,50 euro. De reparatie is gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Het Repaircafé is elke laatste zaterdag van de maand. Het volgende Repaircafé is zaterdag 30 april.

Meer informatie geeft Stichting Welzijn Ouderen, Heerbaan 115, Millingen aan de Rijn; 0481 431105 elke werkdag van 09.00 -11.00 uur.

Jaarlijkse zeskamp in Millingen

MILLINGEN - Donderdag, 5 mei hemelvaartsdag, houdt SC Millingen weer de jaarlijkse zeskamp.

Ook dit jaar proberen we er weer een sportieve en gezellige dag van te maken met fanatieke, sportieve en ook tactische spellen. Meteen na afloop wordt de zeskamp feestelijk afgesloten met medewerking van dj Erwin. Geef jezelf op samen met familie, vrienden, buurtgenoten of sportmaatjes. Een team moet minimaal uit zes, maximaal uit tien personen bestaan.

De minimumleeftijd voor deelname is 16 jaar. Het inschrijfgeld bedraagt 40,= per team. Je kunt je tot 23 april mei opgeven. Inschrijfformulieren zijn te in te vullen op de site van SC Millingen. Meer informatie staat op www.scmillingen.nl/zeskamp.

Hollandse Avond in Millingen

MILLINGEN - Zaterdagavond 26 maart is het weer zover..! De tweede Hollandse Avond van SC Millingen / Odio in het clubhuis op sportpark De Hove, Hoefseweg 21 in Millingen aan de Rijn.

Van 20.30 tot 1.00 uur is het echt knalfeest voor leden, vrijwilligers, supporters en sponsoren met partners. Feest-DJ Matthew zorgt voor de muzikale omlijsting. Iedereen is welkom.

DOORLOOP Nordic Walking Vereniging Groesbeek sponsort project racerunner voor Pluryn Werkenrode!

Germania verliest matige wedstrijd met 0-2

GROESBEEK - Op een koud sportpark Noord begonnen Germania en Tubantia voorzichtig aan hun wedstrijd. Na 10 minuten kwam Bas Steggink op links goed door maar stuitte hij op de debuterende Germania keeper, Dide Broeder.

In de 20e minuut een mooie steekbal van Ismael Aktas op Wesley Deenen die de bal pan klaar wist te leggen op de geheel vrijstaande Yannis Ngola. Deze laatste was echter niet alert genoeg waardoor een verdediger deze enorme kans nog tijdig wist te keren. In dezelfde minuut probeerde Deenen het ook nog van afstand maar zijn schot ging enkele meters over. In de 40e minuut een voorzet van Tubantia die iedereen leek te missen maar bij de 2e paal was het de ongedekt staande Mickeal Stuut die de bal direct op de pantoffel nam en de 0-1 wist binnen te schieten. Direct daarna had Germania op 1-1 moeten komen na een slippertje van de Tubantia verdediging maar Bas Broekman schoot vanaf 10 meter, vrij voor de keeper, te slap in waardoor deze laatste eenvoudig kon tegenhouden.

In de erg matige tweede helft was Germania niet bij machte om het de bezoekers lastig te maken en kreeg Tubantia de nodige mogelijkheden om de stand de verdubbelen. Dide Broeder wist zijn doel echter tot de 85e minuut schoon te houden toen Hugo ter Hedde er dan toch 0-2 van maakte.

Waarom scheidsrechter Veerkamp nog 8 minuten liet doorspelen was een ieder een raadsel maar ook in deze periode werd niet gescoord en won Tubantia verdient met
0-2. Over 14 dagen speelt Germania de Derby uit tegen Rood-Wit en aankomend paasweekend zal het 80-jarig jubileum van de club van de Stekkenberg gevierd worden.

De Treffers verliest wederom

Foto: Jan Peters

Cuijk – De wedstrijd De Treffers – JVC eerder dit seizoen was pure reclame voor het voetbal. De wedstrijd van zondagmiddag in Cuijk was vanuit De Treffers oogpunt het aangluren niet waard. De Treffers verloor met 1-0.

Al weken lang hebben de rood zwarten supporters ( in Cuijk wederom in grote getale aanwezig ) geen schim gezien van de ploeg die eerder dit seizoen zo'n imponerende reeks neerzette. In Cuijk maakte de ploeg van Anton Janssen geen enkel moment aanspraak op de overwinning. JVC zegevierde op haar eigen sportpark terecht, zij hadden de gehele wedstrijd het betere spel en creëerde de meeste kansen . De cornerverhouding was veelzeggend JVC 11 en De Treffers 2. Een van de 11 corners bleek in de 87ste minuut beslissend te zijn toen Simon van Zeelst de uiteindelijke winnende treffer tegen de touwen kopte. De Treffers had slechts één grote kans, in de 74ste minuut zorgde Coen Maertsdorf er met een steekpass voor dat Frenk Keukens een voorzet kon afleveren aan Jean Black maar die was te onstuimig en knalde hard over. Het was aan keeper Niels Kornelis te danken dat het lang spannend bleef ook nadat JVC kans na kans creëerde hield hij het doel schoon tot de 87ste minuut. Een schot van de ingevallen Hafid Sarkouk ging net over en hiermee was het slotoffensief van De Treffers direct ten einde. Voor De Treffers is het zaak alle zeilen bij te zetten voor promotie naar de tweede divisie.

Rood Wit in ernstig weer

GROESBEEK - Door de nederlaag tegen hekkensluiter TVC uit Tubbergen is Rood Wit in ernstig weer terecht gekomen. Het staat nu derde van onder en heel dicht bij een degradatie plaats.

De ploeg zal in de komende wedstrijden moeten strijden voor haar laatste kansen om in de derde klasse te blijven.
In Tubbergen waren de gastheren te sterk voor Rood Wit, die er nauwelijks aan te pas kwamen. De passes waren slecht en de aanvallen niet goed benut. De verdediging had er alle moeite mee om de aanvallen te weerstaan. De TVC 'ers waren veel in de aanval en waren feller dan de rood witten, zij kregen diverse mogelijkheden maar die werden ook niet benut. Rood wit kreeg in de 26ste minuut een kans op een voorsprong. Marco Wientjes faalde alleen voor de keeper die de bal uit de lucht plukte. 7 minuten later kregen de gastheren een gelukkig doelpunt . Een goed schot werd door de keeper van Rood Wit gestopt maar werd in de rebound hard ingeschoten 1-0. Vlak voor rust werd een bal door Wesley Klomp niet goed aangenomen waardoor de bal kon worden weggewerkt. In de tweede helft zette Rood Wit de aanval in op de gelijkmaker dat resulteerde in de 50ste minuut in een counter mogelijkheid voor TVC en kwam de aanvaller alleen voor de keeper 2-0. In de 86ste minuut wist Rood Wit de aansluitingstreffer te maken. Een goede aanval van Marco Wientjes werd door Marco voor doel gegeven die Jeroen Bardoel kon intikken 2-1. Komend Paasweekend moet Rood Wit een dubbel programma afwerken, zaterdagmiddag om 17.00 uur komt Bemmel naar Groesbeek en 2de Paasdag gaat Rood Wit naar Nijverdal 14.00 uur.

80 jarig jubileum VV Germania

GROESBEEK - Aankomende zaterdag 26 maart zal vv Germania haar 80-jarig jubileum vieren met een groot feest in haar eigen clubhuis aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek.


De Muzikale leiding is in handen van nationaal entertainer "Bennie Solo" en iedereen is van harte welkom.
Deze bijzondere avond begint om 20:00uur

Schaakvereniging Millingen aan de Rijn speelt remise

MILLINGEN AAN DE RIJN - Op tien maart j.l. speelde schaakvereniging Millingen aan de Rijn de thuiswedstrijd tegen Elster Toren.


Gerben vliegt de tegenstander met 2 paarden aan, verstoort diens rokade, wint een loper en de partij. Een mooi kunstwerkje.
René speelde een prima partij en krijgt winnend spel, maar dan.gaat door een blunder een toren verloren en verliest de partij.
Ben speelde .een oerdegelijke partij , maar zijn tegenstander ook, en dus werd het remise.
Ton speelde weer zijn betrouwbare opening, wist geleidelijk een overwicht te verwerven, wint wat materiaal en uiteindelijk de partij.
Bernd op bord 1 heeft een moeilijke avond. De tegenstander laveert zijn stukken naar de zwarte koning, 2 paarden richten een ware verwoesting aan en Bernd moet opgeven.
Frank op bord 2 krijgt ook geen poot aan de grond. In het eindspel staat hij glad verloren, maar hij heeft een vrijpion. Dit kleintje maakt het de tegenstander zo lastig, dat hij de Dame verliest, en dan is het ineens nog net remise.
Uitslag 3-3.

Aron Winter maakt selectie EK-kwalificatiewedstrijden bekend

E1 de Treffers, de toekomst van Aaron Winter

Foto Peter Hendriks

GROESBEEK - KNVB-coach Aron Winter heeft woensdagmiddag in het clubgebouw van De Treffers de achttien spelers bekend gemaakt voor de aankomende EK-kwalificatiewedstrijden tegen Oekraïne , Noord-Ierland en Polen.

De wedstrijden tijdens de zogenoemde Eliteronde vinden plaats van 24 tot en met 29 maart bij De Treffers in Groesbeek en UDI in Uden. De groepswinnaar plaatst zich voor het Europees kampioenschap in Duitsland dat van 11 tot en met 24 juli wordt gehouden. Aron Winter had Julian Lelieveld van Vitesse meegebracht bij de bekendmaking van de definitieve selectie:
Hidde ter Avest ( FC Twente ), Donny van de Beek ( Ajax ), Martijn Berben ( PSV ), Justin Bijlow
( Feijenoord ), Gino Dekker ( Ajax ), Rick van Drongelen ( Sparta Rotterdam ) Laros Duarte ( PSV ),
Carel Eiting ( Ajax ) Timothy Fosu Mensah ( Manchester United ), Frenkie de Jong ( Ajax ), Joris Klein Holte ( Vitesse), Sam Lammers ( PSV ) Julian Lelieveld ( Vitesse) Abdelhak Nouri ( Ajax ) , Yanick van Osch ( PSV ) , Pablo Rosario ( Almere City ) en Jan Schuurman ( Feijenoord ).

Tijdens de Eliteronde komen in totaal 28 landen uit, verdeeld over 7 groepen. Alleen de groepswinnaars gaan naar het EK in Duitsland dat als gastheer automatisch is geplaatst.
Donderdag 24 maart; 16.30 uur; Polen – Noord Ierland ( Uden )
19.30 uur; Nederland – Oekraïne ( Groesbeek )
Zaterdag 26 maart; 13.00 uur; Polen – Oekraïne ( Groesbeek )
16.00 uur; Nederland – Noord – Ierland ( Uden )
Dinsdag 29 maart 19.30 uur; Polen – Nederland ( Groesbeek )
10.30 uur; Noord – Ierland – Oekraïne ( Uden )
Informatie over de kaartverkoop is te vinden op www.detreffers.nl en www.udi19.nl. Aron Winter dankte de organisatie van De Treffers voor de geweldige samenwerking en ontvangst.

Tevredenheidsonderzoek DAR brengt enkele opvallende zaken naar boven

NIJMEGEN-BERG EN DAL – Jaarlijks wordt door DAR een regionaal onderzoek verricht naar de tevredenheid onder de burgers over het gevoerde afvalbeleid, de informatievoorziening over afval, de vindbaarheid en bereikbaarheid van DAR en de ervaringen met de milieustraten.

Uit het onderzoek blijkt dat er een goede tevredenheid heerst. Voor de gemeente Berg en Dal zijn echter een paar opvallende zaken waargenomen;
Een behoorlijk deel van de respondenten zouden graag een hogere inzamelfrequentie voor oud papier en Plastic+ willen. Per 1 september 2015 is deze inzamelfrequentie verhoogd. Sindsdien zijn er geen signalen meer geweest dat de inzamelfrequentie nog verder omhoog zou moeten.
De kwaliteit van de Plastic+ zak zou beter mogen. De inkoop van deze zakken wordt regionaal door de DAR uitgevoerd. Vanwege de toevoeging van drankkartons en blik bij het plastic afval zijn gedurende 2015 al dikkere zakken met een andere opdruk in omloop gebracht.
De milieustraten worden regionaal zeer gewaardeerd alleen de opzet van de milieustraat in Groesbeek zou ruimer mogen.
De resultaten van dit onderzoek zijn inmiddels doorgestuurd naar de gemeenteraad van Berg en Dal.

Potgrondactie D.E.S.

LEUTH - Op zaterdag 26 maart houdt muziekvereniging D.E.S. weer een potgrondactie in Leuth. De leden van D.E.S. zullen op 26 maart van 10:00 tot 15:00 uur potgrond aan de deur verkopen.

Eventueel kan er van tevoren ook besteld worden door te bellen naar: 06 57329870. Door dit jaar de potgrond te kopen bij uw muziekvereniging steunt u ons hier ontzettend mee. Ook als u nog oud ijzer heeft kunt u ons steunen door te bellen naar: 06 14297140, en dan wordt uw ijzer opgehaald. Met de opbrengst van de deze acties kunnen wij namelijk muzieklessen blijven aanbieden en concerten voor u organiseren.

Verbeterplan Veilig Thuis wordt opnieuw aan gemeenteraad voorgelegd

BERG EN DAL – Naar aanleiding van het vernietigend rapport van de inspecties Jeugdzorg en Gezondheidszorg heeft Veilig Thuis (onderdeel van de GGD) een verbeterplan opgesteld. Om de voortgang van de realisatie van de verbeterpunten te monitoren zijn in een tijdsbestek van 3 maanden (november 2015 – februari 2016) twee voortgangsaudits gehouden met een externe deskundige.

Daarnaast is er een externe audit uitgevoerd met als focus de interactie/samenwerking met het veiligheidshuis. De tweede voortgangsrapportage geeft een overzicht van de gerealiseerde voortgang, de aandachtspunten en de -door het management geformuleerde- actiepunten. De rapportage laat zien dat de goede stappen die zijn gezet – in de richting van Veilig Thuisorganisaties waar de veiligheid van kinderen, gezinsleden, volwassenen en ouderen is geborgd – worden doorgezet en versterkt.

Op hoofdlijnen laat de tweede voortgangsaudit de volgende resultaten zien;
Huidige manager heeft draagvlak binnen het team.
Alle medewerkers zitten bij elkaar in een gebouw.
Per 1 februari een teammanager aangesteld waardoor betere aansturing plaats vindt.
Het scholingsplan is vastgesteld.
Ook medewerkers constateren verbeteringen.
De werkprocessen zijn beschreven en geïmplementeerd zodat medewerkers nu eenduidig werken.
Bij crisiszaken vertonen de medewerkers een grote mate van flexibiliteit.
Er is een tweede gedragsdeskundige aangesteld zodat medewerkers tijdens kantoortijd een beroep
kunnen doen op een gedragswetenschapper.
Er zal wel meer moeten worden geïnvesteerd; voor de eerste zes maanden bedraagt dat voor de gemeente Berg en Dal 20.640,-- extra.

DOORLOOP Aron Winter maakt selectie EK-kwalificatiewedstrijden bekend

Drie fietsen ongewild van eigenaar veranderd in Leuth

LEUTH – Begin deze maand zijn op een donderdagavond liefst drie fietsen ongewild van eigenaar veranderd.

De fietsen stonden op het sportpark van VVLK aan de Pastoor van Tielstraat in Leuth. De diefstal moet in de vroege donderdagavond gepleegd zijn. De fietsen waren eigendom van twee inwoners uit Leuth en een inwoner uit Ooij. De politie vermoedt dat de fietsendieven met een busje of bestelauto de fietsen hebben ingeladen en meegenomen. Getuigen worden vriendelijk verzocht contact met de politie op te nemen: 0900 8844.

Leadzanger bekende orkest The Sunstreams Wim Liebers overleden

Foto: Archief Gerrie Driessen

tekst: Huub Arents

GROESBEEK – NIJMEGEN – Zaterdag is in een ziekenhuis in Nijmegen op 70 jarige leeftijd overleden de leadzanger van het alom bekende orkest The Sunstreams , Wim Liebers . Wim wist met zijn stem vele duizenden aan het huilen te krijgen.

De leadzanger van het alom bekende orkest 'The Sunstreams ', in Groesbeek en omgeving beter bekend als Wim d'n Bul sukkelde al geruime tijd met zijn gezondheid. Dat was ook de reden dat hij in 2007 besloot om na 46 jaar een einde te maken aan zijn muziek carrière. In 1979 scoorde hij met zijn Sunstreams de gigantische hit "Aan de grens van de Duitse Heuvelen " . Zij kregen met deze hit landelijke bekendheid en wisten vanaf dat moment het muziekdorp Groesbeek definitief op de kaart te zetten. Wim Liebers is aan een hartstilstand overleden. Honderden liedjes van hen verschenen in de loop der jaren. Nadat het orkest na meer dan 30 jaar ophield te bestaan ging Wim nog een aantal jaren verder met het orkest 'Summersound '. Wim was en bleef een gewone jongen van de Stekkenberg die geen sterallures had en dan ook heel gewoon tijdens het opnemen van een lied in de studio van producer Ad Kraamer, met in zijn ene hand een zware shag en de andere hand in zijn zak, de prachtigste liedjes vol overgave inzong. Maar ook tegenover zijn muzikale collega's in Groesbeek bleef hij gewoon en voelde zich niets meer dan hen en daardoor was hij een graag gezien persoon. Wat velen niet weten is dat hij veel liedjes zelf heeft geschreven met teksten die je diep in je hart konden raken. Hij genoot in stilte van het succes dat hij had als hij de mensen zag genieten van zijn liedjes. Maar dat liet hij nooit merken, dat paste niet bij hem. Zijn stemgeluid en eenvoudige maar vaak aangrijpende teksten als "Heb ik jou verloren "en "Zonder jou kan ik niet leven " maakten iets los bij het publiek. Men vergat daardoor even het verdriet en de ellende om zich heen, maar waarbij menigeen die zich daarin herkende ook vaak emotioneel werd. Ondanks dat het niet goed ging met zijn gezondheid benaderde hij onlangs nog Huub Arents over het nog één keer opnemen van een liedje en of hij hem er mee helpen kon. Terwijl Arents wist dat het vanwege zijn gezondheid niet makkelijk zou worden, kwamen zij toch samen tot de volgende tekst:
Alles is zo vaak voorbestemd
Iets gaat komen, maar gaat ook weer voorbij
Niemand weet hoelang je mag blijven
Maar eens dan komt dan toch die ene dag !

Maar als ik ga ……. Laat ik mijn hart bij jou
Zodat je voelt dat ik van je hou
Dat je weet, nee nooit vergeet
Dat mijn liefde voor jou onsterfelijk is !

Het liedje zal er nooit gaan komen. Maar al die vele andere liedjes zullen blijven bestaan en een herinnering blijven aan hem.

De uitvaartdienst vindt plaats op vrijdag 25 maart om 10.00 uur in de Cosmas en Damianuskerk aan de Pannenstraat in Groesbeek, waarna om 12.00 uur de crematie zal plaatsvinden in crematorium Jonkerbos in Nijmegen.

Zorg 200 jaar geleden in Groesbeek

Foto en tekst: Gerrie Driessen

GROESBEEK - Zoals de meeste dorpen kende Groesbeek vroeger geen verzorgingshuis, zodat het gemeentebestuur genoodzaakt was de verzorging en verpleging van armlastige alleenstaande hulpbehoevende uit te besteden aan particulieren.

In het gemeentearchief zijn hier enige voorbeelden van aangetroffen. Op 16 december 1811 wordt door het gemeentebestuur vergaderd over de vergoeding aan de inwoner Evert Visser: 'Die op zich genomen heeft om de verarmde Geertrij Well den tijd van haar leven van het nodige onderhoud van kost en klederen te voorzien, en haar in ziekten behulpzaam te zijn, naar enige betaling van dertig stuivers per week (1,50 gulden per week is 78 gulden per jaar).

Tijdens de B & W vergadering van 21 mei 1852 wordt besloten: 'bekend te maken dat zal worden aanbesteed het in huis nemen, voeden, onderhoud en oppassen van den krankzinnige P.J. Huiskens, ten koste der Gemeente'. Naar de uitslag van de aanbesteding is geen onderzoek gedaan.
Op 29 januari 1859 besluit de gemeenteraad: 'naar aanleiding van de eerder gehouden publieke aanbesteding, de onderstand van Lamert Vaassen en Johannes Tillemans te gunnen aan J. Leenders
en Gradus Winkels (F 78,99). Dit wil zeggen dat de genoemde families voor en vergoeding van 2 cent per dag de mannen in huis opnamen. Opmerkelijk is dat dat de hoogte van de vergoeding tussen 1811 en 1859 niet gestegen is.

Heupletsel na val met fiets in Groesbeek

GROESBEEK – Zaterdagmiddag is een 60 jarige inwoonster uit Groesbeek op het Dorpsplein in die plaats ten val gekomen en heeft daarbij heupletsel opgelopen.

Het slachtoffer reed met haar elektrische fiets het Dorpsplein op en wilde bij een van de zaken op het Dorpsplein stoppen. Door onbekende oorzaak is ze daarbij ten val gekomen en op haar heup terecht gekomen. Ambulance personeel heeft het slachtoffer eerste hulp verleend maar constateerde dat het slachtoffer niet naar het ziekenhuis moest worden vervoerd.