De Liemers Helemaal Goed Courant

22 juli 2016

De Liemers Helemaal Goed Courant 22 juli 2016


Bakkers aan de slag in het bakhuisje in Ooy

OOY - Op zaterdag 6 augustus worden drie ronden brood gebakken. Ook deze eerste zaterdag van de maand wordt het bakhuisje aan de Slenterweg in Ooy bij Zevenaar opengesteld voor het publiek en wordt er door bakker Jan Godschalk op ambachtelijke wijze brood gebakken. Daarbij zullen als hulpbakkers Lidy Corveleijn en Eugene Driessen assisteren.

Het ontsteken van de oven start rond 6.00 uur. De tweede stookronde start om 9.30 uur en de laatste ronde om 11.30 uur. Het stoken met hout om de gewenste temperatuur te bereiken kan dan bekeken worden. Vanwege de grote belangstelling worden de Ooyse Bollen in drie ronden gebakken.

De snelheid van het proces is niet volledig te sturen, maar verwacht wordt dat de bollen brood tegen 9.30, 11.30 en later tegen 13.30 uur uit de oven gehaald worden. De 'Ooyse Bol' is dan voor een bedrag van 2,50 te koop.

Nadat de broden uit de oven zijn gehaald, blijft er nog een restwarmte over. Indien u hiervan gebruik wenst te maken, dient u dit bij het bakkersteam aan te geven als u het brood ’s ochtends vroeg of vooraf bestelt.

Toerrit klassieke motoren bij MC ASOM

ZEVENAAR - MC ASOM verzorgt op zaterdag 6 augustus voor de vierde keer de Klassieker Rit.

Na het succes van de afgelopen drie jaar worden de bezitters van oude motoren weer uitgenodigd aan deze rit deel te nemen. De motoren moeten minimaal 25 jaar oud zijn. Normaal staan de motoren keurig opgepoetst en goed onderhouden in de garage of schuur, maar het ultieme genot beleef je natuurlijk pas als je op je klassieker of oldtimer een rit kunt maken en je de enthousiaste blikken van de kenners onder hen waarneemt.

De lengte van de rit is 75 km. Het clubhuis is om 13.15 uur open voor een kop koffie en gelijk een mooie gelegenheid om met anderen over je gezamenlijke hobby te praten en natuurlijk de gestalde motoren te bewonderen. De rit start om 14.00 uur. De kosten zijn 6,00 inclusief een herinnering. Mocht je geïnteresseerd zijn om deel te nemen dan graag een mail sturen voor 1 augustus naar: gerardanneke76@hotmail.com Iedereen is welkom op zaterdag 6 augustus bij het clubhuis van MC ASOM Edisonstraat 3 in Zevenaar.

Waarnemend burgemeester van gemeente Zevenaar

ZEVENAAR - Drs. J.M. Staatsen wordt met ingang van 1 september 2016 benoemd tot waarnemend burgemeester van de gemeente Zevenaar.

Jeroen Staatsen (68 jaar, lid van de VVD, wonende in Voorschoten) is sinds 2007 tot heden burgemeester in de gemeente Voorschoten. Daarvoor was hij waarnemend burgemeester van de gemeente Voorschoten van 2006-2007, in 2006 waarnemend burgemeester van de gemeente Teylingen. Van 2001 tot 2006 burgemeester van de gemeente Den Helder. Van 1989 tot 2001 algemeen directeur/ griffier Provinciale Staten Overijssel van 1983-1988 gemeentesecretaris van de gemeente Rheden. In 1988-1989 was hij 1e loco-griffier bij de Provincie Gelderland. De heer Staatsen begon zijn politieke loopbaan als gemeenteraadslid voor de VVD in Gouda. Hij zal tot aan de herindeling per 1 januari 2018 aanblijven als waarnemend burgemeester van de gemeente Zevenaar.

De Commissaris van de Koning in de provincie Gelderland, de heer C.G.A. Cornielje, heeft in goed overleg met een delegatie van de gemeenteraad van Zevenaar (fractievoorzitters, wethouder, gemeentesecretaris en griffier) besloten tot het benoemen van een waarnemend burgemeester in deze gemeente in verband met de vacature die per 1 september is ontstaan door het vertrek van de huidige burgemeester, drs. J.A. de Ruiter.

De heer Staatsen heeft, voorafgaande aan zijn benoeming, een gesprek gehad met de bovengenoemde delegatie uit de raad van Zevenaar. Daarna adviseerde de delegatie unaniem positief over zijn kandidatuur aan de Commissaris van de Koning, waarna hij besloten heeft hem te benoemen.

De heer Staatsen zal vóór 1 september worden beëdigd door de Commissaris van de Koning. Het benoemen van een waarnemend burgemeester behoort tot de rijkstaken van de Commissaris van de Koning.

Talentenjacht in De Lantaern

ZEVENAAR - ‘De Lantaern omarmt talent’ is de naam van de talentenjacht die Muziekcafé de Lantaern, als opening van het nieuwe seizoen, op zaterdag 3 september organiseert.

Iedereen vanaf 15 jaar tot 100 jaar die iets kan op het gebied van zang, dans, muziek, gedichten schrijven en verhalen vertellen kan meedoen met een optreden van maximaal 10 minuten. De optredens worden beoordeeld door een vakjury en een publieksjury.

In het kader van het 7 art festival, dat op 3 september in het centrum van Zevenaar wordt gehouden, organiseert Muziekcafé De Lantaern een talentjacht. Kan je goed zingen, dansen of een instrument bespelen en wil je graag eens weten wat vakmensen of het publiek hiervan vindt, geef je dan op. Ook mensen die gedichten en of verhalen schrijven. Laat ze horen. Kom de gedichten voordragen en de verhalen vertellen. Iedereen vanaf 15 tot 100 jaar is welkom om een leuke of mooie act van 10 minuten neer te zetten. Alleen of samen met anderen. De optredens worden op een positieve manier beoordeeld door mensen die hun sporen in de muziek en cabaretwereld al hebben verdiend. Ook het publiek heeft een grote stem in dit geheel. Het talent dat als beste uit de bus komt krijgt een toepasselijk aandenken en mag maximaal een half uur optreden tijdens één van de Open Podia vanaf september. Inschrijven kan tot 3 augustus via een mailtje met alle gegevens over het optreden naar talentenjacht@delantaern.nl.

Geloofsgemeenschap Sint-Franciscus Babberich

Zondag 24 juli is om 09.30 uur een Communieviering met Pastoraal werker Maarten Smits en zang (onder voorbehoud) van het gemengd koor.

Gebedsintenties:

Bart Knaven

Dineke en Henk van Dinther

Albert en Henkie van Dinther.

Jan en Anemarie Lenting

Telefoon: 0316 247216; e-mail: babberich@sint-willibrordusparochie.nl.

Cursussen in Het Musiater

Muziek op schoot (9 mnd – 3 jaar)
Muziekles vanaf 9 maanden, kan dat al? Jazeker, bij Muziek op schoot! Samen met je (klein)kind ga je dansen en liedjes zingen, met instrumentjes spelen en muziekspelletjes doen.
Samen plezier maken met muziek verrijkt de band met je (klein)kind. Muziek heeft bovendien een positieve invloed op de ontwikkeling van je kind, zoals taalontwikkeling en waarnemingsvermogen.

Vanwege het enorme succes wordt de cursus na de zomervakantie zowel in Zevenaar (start op 22 september) als Duiven (start op 29 september) aangeboden. De cursus vindt doorgang mits er voldoende aanmeldingen zijn. Voor meer informatie en inschrijven kijk op www.hetmusiater.nl.

Instrumenten-speelplaats (4 – 5 jaar)
Vindt uw kind muziek maken ook zo leuk? Maar weet uw kind nog niet zo goed welk instrument hij/ zij wil leren bespelen? Of is uw kind misschien nog wat jong om al aan echte muzieklessen te beginnen?
Dan is de Instrumenten-speelplaats misschien iets voor uw kind!

De Instrumenten- speelplaats is speciaal ontwikkeld voor kinderen van groep 1 en 2 van het basisonderwijs.
In 10 lessen worden allerlei instrumenten uitgeprobeerd, zoals slagwerkinstrumenten; (blok-)fluit; trompet; snaar- en toetsinstrumenten etc.

Tijdens de lessen wordt spelenderwijs al wat basisbegrippen uit de muziek, zoals hard-zacht/ hoog-laag/ snel-langzaam aangeleerd. Ook maken de kinderen al een klein beetje kennis met het notenschrift. De cursus start op 6 oktober 2016. Eerst een gratis proefles volgen? Dat kan op 29 september a.s. om 15.45 uur in Het Musiater te Zevenaar.
U kunt uw kind aanmelden door een mail te sturen naar info@hetmusiater.nl o.v.v. proefles Instrumenten-speelplaats. De cursus vindt doorgang mits er voldoende aanmeldingen zijn. Voor meer informatie en inschrijven, kijk op www.hetmusiater.nl

Het Liemers Jeugdkoor (7 t/m 11 jaar)
Word jij ook zo blij van zingen? Dan is het Liemers Jeugdkoor echt iets voor jou! Onder begeleiding van het Liemers Jeugdorkest wordt toegewerkt naar twee spetterende sinterklaasvoorstellingen op zondag 13 november 2016. De cursus start op 16 september 2016. De cursus vindt doorgang mits er voldoende aanmeldingen zijn. Voor meer informatie en inschrijven, kijk op www.hetmusiater.nl

Kunstwerk! Het Musiater, Bommersheufsestraat 62; info@hetmusiater.nl / www.hetmusiater.nl; 0316 524477.

Kennismaking met de Liemerse Uitdaging

Foto: Fotogafie Jacques Kok

LIEMERS - Ruim 70 vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties uit Westervoort, Rijnwaarden en Zevenaar kwamen afgelopen donderdagmorgen naar Kulturhus De Nieuwhof en dezelfde avond naar Kulturhus De Borg en om kennis te maken met de Liemerse Uitdaging. Bestuursleden, de wethouders en manager Sylvia Verhaar informeerden de aanwezigen over de werkwijze en de mogelijkheden van dit Liemerse bedrijvennetwerk.

De Uitdaging is een landelijk initiatief dat met steun van het Oranje Fonds op bijna 50 locaties in Nederland actief is. Het doel van de Uitdaging is om stichtingen en verenigingen te ondersteunen. Sinds begin dit jaar zijn de Montferlandse Uitdaging en de Duivense Uitdaging samen opgegaan in de Liemerse Uitdaging. De gemeenten Zevenaar, Rijnwaarden en Westervoort sloten zich hierbij aan.

Foto: Fotogafie Jacques Kok

De Liemerse Uitdaging is een bedrijvennetwerk dat verbindingen legt om de leefbaarheid in de Liemers te vergroten. Concrete hulp (menskracht, middelen en materialen) daar draait het om bij de Liemerse Uitdaging: maatschappelijk betrokken ondernemers in contact brengen met stichtingen en verenigingen, die een vraag of probleem hebben.

De Liemerse Uitdaging werkt met een matchgroep bestaande uit verschillende ondernemers en vrijwilligers. De matchgroep beoordeelt of een aanvraag voldoet aan de gestelde eisen en of het de vraag in behandeling neemt.

Verenigingen en stichtingen die vragen of verzoeken hebben, kunnen die aanmelden via de website www.liemerseuitdaging.nl

Na de vakantie: gezellig bridgen op dinsdag in Duiven

DUIVEN - De Duivense Bridge Club (DBC) start op dinsdag 6 september haar nieuwe bridgeseizoen. Het bridgen vindt plaats elke dinsdagavond van 19.30 tot 23.00 uur in cultuur centrum De Ogtent aan het Remigiusplein 9 in Duiven.

Iedereen is welkom om op de speelavonden in september 'vrijblijvend sfeer te komen proeven' en mee te bridgen. Mocht men hiertoe besluiten, graag een week voor aanvang contact opnemen met de wedstrijdleider (Vic Heunen: 0313 631595), zodat hij het in het wedstrijdschema kan opnemen. Geïnteresseerden kunnen ook voor meer info bellen naar 026 3112130.

Compliment mantelzorger

WESTERVOORT - De gemeente Westervoort biedt mantelzorgers een compliment aan in de vorm van een eenmalige vergoeding van 100 euro.

Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor hulpbehoevenden. Een mantelzorger is meestal een partner, ouder of kind, maar kan ook een familielid, vriend of kennis zijn. Inwoners van Westervoort kunnen dit mantelzorgcompliment aanvragen voor hun mantelzorger (voor één mantelzorger). Dat kan online via www.westervoort.nl of door het formulier dat op de website staat uit te printen, in te vullen en op te sturen. Inwoners die in 2015 een mantelzorgcompliment hebben ontvangen, hebben een brief (met als bijlage een aanvraagformulier en antwoordenvelop) van de gemeente ontvangen. Een aanvraag indienen kan tot 1 oktober.

Voorwaarden

Een compliment aanvragen kan als u langer dan één jaar een maatwerkvoorziening ontvangt en daarnaast een mantelzorger heeft, of geen maatwerkvoorziening ontvangt, omdat in uw situatie alle ondersteuning wordt verricht door een mantelzorger.

Als de aanvraag wordt goedgekeurd, ontvangt de aanvrager het bedrag in november op zijn/haar bankrekening.

Geloofsgemeenschap H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Zevenaar:

Zondag 24 juli om 9.30 uur: Eucharistieviering.

Voorganger: Pastoor Thanh. Koor: N.G.K.

Intenties: Familie Schennink. Aloys Lueb en familie. Jan Berntzen.

Leny van Vliet-Oudshoorn.

Zondag 31 juli om 9.30 uur: Eucharistieviering.

Voorganger: Pastor H. Hendriksen. Koor: Samenzang.

Intenties: Maria en Koos van der Vate.

Overleden:

30 juni: Petra Castrop-Kock, 52 jaar, Albert Verweijstraat 6,

1 juli: Mien Berendsen-Kok, 89 jaar, Molenstraat 7 Pelgromhof,

1 juli: Theodora Gademann, 89 jaar, de Liemerije Zevenaar,

2 juli: Janine Leeuwangh-Jansen, 46 jaar, Briandstraat 18,

2 juli: Jacques Bionda, 69 jaar, Bachstraat 22, Zevenaar.

8 juli: Jeroen Ploegmakers, 51 jaar, Middag 53 Babberich.

12 juli: Antoon Peek, 88 jaar, Rembrandplein 12 Zevenaar.

Geloofsgemeenschap Sint-Franciscus Babberich

Zondag 24 juli is om 09.30 uur een Communieviering met Pastoraal werker Maarten Smits en zang (onder voorbehoud) van het gemengd koor.

Gebedsintenties:

Bart Knaven

Dineke en Henk van Dinther

Albert en Henkie van Dinther.

Jan en Anemarie Lenting

Telefoon: 0316 247216; e-mail: babberich@sint-willibrordusparochie.nl.

Genieten van vakantie bij gastgezinnen!

DUIVEN-WESTERVOORT - De kinderen uit Katowice, Polen, die op uitnodiging van Pax Kinderhulp Duiven-Westervoort e.o. van 26 juni tot 15 juli bij gastgezinnen verblijven, genieten met volle teugen van hun vakantie.

Inmiddels zit de helft van hun vakantie er al weer op. Sponsoren maakten het mogelijk dat de kinderen konden genieten van diverse activiteiten, zoals een beeldje maken van klei, tennisles bij Tenniscentre Duiven, een uurtje zwemmen bij Aerofitt, eten bij Klein Zakopane in Giesbeek, zelf koken bij de Groene Schuur, met z’n allen naar de kerk. Maar ook de gastgezinnen zorgen voor heel bijzondere ervaringen. Want wie krijgt nou de kans om aanwezig te zijn bij het ringen van uiltjes, een doopviering meemaken, in een zijspan van een motor zitten, een sportschool bezoeken, een spel uitzoeken bij De Speelstoet, of helemaal op de fiets naar kasteel Doornenburg?

Voor de komende dagen staan nog op de planning Burger’s Zoo, een middag sporten in de Saturnussporthal, met het hele gastgezin naar Kalkar en wat dacht je van het bezoek aan de brandweer Duiven? Ieder jaar weer een spektakel. Wij hopen op heel mooi weer, want anders is het water wel heel erg koud.

Al deze activiteiten worden mogelijk gemaakt door de sponsoren, de communicantjes van Groessen, Loo, Duiven en Westervoort, maar ook de gastgezinnen. Zelfs Jumbo Duiven sponsort iedere ochtend brood, vleeswaren, kaas en melk.

Sint-Caecilia Herwen houdt Music Herwens Finest II

Oud-tamboers oefenen in De Cluse onder leiding van Arend-Jan van Straten voor Music Herwens II (Fotograaf: Janneke de Laak)

HERWEN - Koninklijke Muziekvereniging Sint-Caecilia bestaat dit jaar 110 jaar. Al jaren genieten en genoten jong en oud van dit muziekgezelschap.De muziekvereniging heeft zich daardoor onmisbaar gemaakt in de Herwense gemeenschap.Ter gelegenheid van het 110-jarig bestaan verzorgt de Koninklijke muziekvereniging op 15 oktober Music Herwens Finest II.

In 2006 vierde de muziekvereniging haar 100-jarig bestaan. In dat jaar werden er diverse festiviteiten georganiseerd met als hoogtepunt de muzikale avond in oktober. Op deze avond heeft Sint-Caecilia, voor haar verdiensten voor de gemeenschap, uit handen van de burgemeester van Rijnwaarden een Koninklijke Onderscheiding ontvangen en mag zich nu de Koninklijke Muziekvereniging Sint-Caecilia uit Herwen noemen. Iets waarop de muziekvereniging trots is.

Oud-tamboers oefenen in De Cluse onder leiding van Arend-Jan van Straten voor Music Herwens II (Fotograaf: Janneke de Laak)

In 2011 werd er opnieuw een spetterende muzikale avond georganiseerd. Bij deze avond, Music Herwens Finest genoemd, was de inbreng uit Herwen groot.

In 2016 (110-jarig bestaan Koninklijke Sint-Caecila), organiseert de muziekvereniging opnieuw een muzikale avond: Music Herwens Finest II. De animo onder de Herwense gemeenschap is opnieuw groot. Zo doen er vier bands mee, drie koren, diverse zangers en zangeressen, 35 oud-tamboers, diverse oud-harmonieleden, de jeugd van de basisschool en nog veel meer.

Ondertussen is de vereniging al een klein jaar bezig met de voorbereidingen en het laatste half jaar druk met repetities met de diverse deelnemers. Het belooft opnieuw een mooie avond te worden met voor iedereen wat wils: van pop tot (hard)rock, van instrumentaal tot Nederlandse meezingers en nog veel meer. Kijk ook op www.stcaeciliaherwen.nl of facebook.

Sprankelende avond tijdens Politiek Actief smaakt naar meer

DUIVEN - Politica uit de gemeenteraad van Duiven deelden hun enthousiasme voor de lokale politiek met de deelnemers, vooral vrouwen, tijdens een sprankelende avond in het gemeentehuis op donderdag 7 juli. De cursus Politiek Actief stroomde tijdens Politiek Ludiek al bijna vol.

Het doel van de avond was om inwoners van gemeente Duiven te laten beleven hoe leuk de lokale poltiek is. De inititatiefnemers Dianne de Geus en Gemma Tiedink-Koning kijken tevreden terug. ‘We hebben na afloop even een aanmeldlijst moeten improviseren’, vertelt raadslid Jessica Segers. Politica Wilma Daams en Marjoleine Snaas verwachten dat door deze avond meer vrouwen politiek actief worden: ’Zo wordt de gemeenteraad een betere afspiegeling van de samenleving en worden discussies op een andere manier gevoerd.’

Fris en fruitig

Een deelnemer vat de avond samen als ‘fris en fruitig, dat wat je niet verwacht van politiek’. Ook de aanwezige mannen uit de gemeenteraad vonden het een bijzondere avond. ‘Misschien kunnen we dit verder uitbouwen,’ vraagt raadslid Hans Stam zich af, ‘zeker nu we aan de slag gaan met de rol van de raad binnen overheidsparticipatie en we onze vergaderstructuur onder de loep nemen.’

Aanmelden voor de gratis cursus Politiek Actief is nog mogelijk. De cursus omvat zes bijeenkomsten in november en december. "Na deze bijeenkomsten gaat u stage lopen bij een gemeente of politieke partij. Meer informatie over de cursus kunt u inwinnen bij griffier Mat Gijsbers, m.gijsbers@duiven.nl."

Een nacht buiten slapen voor straatjongeren

ZEVENAAR - Afgelopen zaterdag brachten 15 jongeren van de Jongerengroep van de Ontmoetingskerk in Zevenaar de nacht door in zelfgebouwde krotten van karton en plastic. Met deze 'Nacht Zonder Dak' haalden ze 3230,90 euro op voor straatjongeren in Bolivia, Kenia en India. Nacht Zonder Dak is een actie van ontwikkelingsorganisatie Tear.

Het grootste deel is door de kinderen zelf opgehaald en ook bedrijven waaronder Bril 2000, Coop Zevenaar, AH Zevenaar, Boek en Buro Rebers, Theo Optiek Zevenaar, ’t Stoepje Zevenaar en Hubo Zevenaar hebben ons financieel of in natura gesponsord.

Voor veel jongeren in de wereld is op straat leven de keiharde realiteit. De opbrengst van deze actie is daarom bestemd voor het straatjongeren in Cochabamba (Bolivia), India en de sloppenwijken van Nairobi (Kenia). De organisaties die hier werken vangen straatjongeren op en doet preventief werk onder jongeren die het risico lopen op straat of in de prostitutie terecht te komen. Tear steunt deze projecten die straatjongeren onderdak, begeleiding, onderwijs en een toekomst geeft.

Door de nacht buiten in een krotje door te brengen wilden de jongeren ervaren hoe het is om geen normaal dak boven je hoofd te hebben. Organisator/deelnemer Daniëlle Werner: “De jongeren hebben zelf krotjes gebouwd van dozen en plastic, cupcakes verkocht in de stad, gecollecteerd, straatvoetbal met een bal van krantenpapier gespeeld, oneerlijke bingo gedaan, en andere activiteiten. Het was een geweldige, leerzame en gezellige ervaring die de jongeren nog lang bij zal blijven. We denken erover om dit initiatief in één van de komende jaren een vervolg te geven.” (www.nachtzonderdak.nl/zevenaar)

Spectaculair eindfeest jongste DCS-jeugd

ZEVENAAR - Op 2 juli heeft sv DCS het voetbalseizoen voor de jongste jeugd, de 4-8 jarigen, afgesloten met een spetterend eindfeest. De DCS Ukken en Mini F (4-6 jarigen) brachten een geslaagd bezoek aan Kiddiez in Babberich, terwijl de F jeugd (6-8 jarigen) een bezoek brachten aan het survivalpark van LOS in Groessen.

Het werd een zeer geslaagde dag waarbij het weer de survivalers in Groessen gunstig gezind was. Er werd geklauterd, gevaren en gekropen waarbij de magen ondertussen goed gevuld werden om de bestede energie aan te vullen. De kinderen hadden de grootste lol op het uitdagende parcours en namen moe maar voldaan afscheid van het voetbalseizoen 2015-2016! Op naar volgend seizoen!

De jongste jeugd vermaakte zich kostelijk in de binnenspeelplaats van Kiddiez. Er werd volop gelachen, gespeeld, gegeten en gedronken. Na een aantal uren werd ook door hun het voetbalseizoen 2015-2016 moe maar zeer voldaan afgesloten.

Overigens is het ‘oude’ seizoen nog maar amper voorbij of de voorbereidingen voor het nieuwe voetbalseizoen zijn alweer in volle gang. De DCS Spelinstuif, hét startfeest voor de jongste voetbaljeugd van Zevenaar, vindt dit jaar plaats op zaterdag 10 september. Noteer deze datum vast in je agenda, dan we zien we elkaar bij voetbalvereniging DCS op zaterdag 10 september vanaf 9.45 uur, tot dan!

Wethouders nemen elektrische dienstauto's in gebruik

Een van de twee elektrische dienstauto’s van de gemeente Zevenaar

ZEVENAAR - De gemeente Zevenaar stelt vanaf 11 juli twee elektrische auto's beschikbaar voor dienstreizen. De Volkswagen e-ups worden gebruikt door medewerkers van de gemeente Zevenaar die nu nog hun eigen auto gebruiken om dienstreizen te maken.

De gemeente Zevenaar wil een groene en gezonde gemeente zijn, die op weg is naar 100% energieneutraal. Het gebruik van elektrische dienstauto's draagt naast onder andere de led-verlichting en zonnepanelen bij aan dit doel. De elektrische auto's zijn niet het enige middel dat de gemeente inzet voor een groene en gezonde gemeente. De gemeente stimuleert ook het gebruik van dienstfietsen en OV Businesscards voor medewerkers die reizen in opdracht van de gemeente. Op eigen terrein van de gemeente komen twee laadpalen te staan om de voertuigen op te laden.

Pianospel in kerk van Aerdt

AERDT - Van 23 tot en met 26 juli spelen dagelijks in de kerk van Aerdt jonge pianisten, deelnemers aan de masterclasses in Kleef. De toegang is gratis. Aanvang 19.30 uur. De toegang is gratis.

Zaterdag 23 juli speelt de 14-jarige Philippe Gang uit Duitsland onder andere muziek van Brahms, Mozart en Scarlatti, een interessante mix van Romantiek, Klassiek en Barok.

Zondag 24 juli treedt Clara Strobel (Sint Niklaas, 2002) op. Momenteel studeert zij aan de Robert Schumann Musikhochschule in Düsseldorf. Zij zal werk van Händel, Beethoven, Chopin, Scriabin en Rachmaninov uitvoeren en maakt daarmee duidelijk dat ze een breed repertoire nastreeft.

Maandag 25 juli is de Spaanse Laura Mercedes Sanchez de solist. Verleden jaar behaalde ze haar bachelor diploma aan het muziekconservatorium in Salamanca. Op haar programma staat werk van Beethoven, Liszt en haar landgenoot Albeniz.

Dinsdag 26 juli besluit Pauline Gropp (Duitsland, 1999) de serie concerten. Sinds oktober 2013 studeert ze piano aan de Musikhochschule in Münster. Zij speelt werk van J.S. Bach, F Liszt, L. van Beethoven en C. Franck.

Tijdens de concerten is er een tentoonstelling met werk van het kunstenaarsechtpaar Fred Sieger en Helen Sieger-White. Dankzij de medewerking van het Liemers Museum.

Sint-Martinus Oud-Zevenaar

Zaterdag 23 juli 10.00 uur:

Eucharistieviering St. Anna Gilde met Pater Remmers en gemengd koor.

Zondag 31 juli 11.00 uur:

Communieviering met Diaken van Boven en gemengd koor.

Gebedsintenties:

Mies Lemm-Roelofsen

Arthur Bol

Maria Driessen-van Rumund en dochter Maria

Johan en Grada Engelen-Polman en dochter Ria

Johanna Reijmer

Gerrit en Riek Ross-Heitink

Ad Bon

Collecte:

Eigen geloofsgemeenschap

Mededeling:

Overleden op vrijdag 1 juli mevrouw Mien Berendsen-Kok, Molenstraat 7-34, Zevenaar; 89 jaar.

Schietwedstrijden bij Sint-Antonius in Nieuw-Dijk

NIEUW-DIJK - Komende zondag 24 juli zal schutterij Sint-Antonius uit Nieuw-Dijk schietwedstrijden verzorgen bij de schietpaal aan de Smallestraat. Van 11.00 tot 13.00 uur kan er 1 kampbeurt worden geschoten op de beide schietbanen. Vanaf ongeveer 13.00 uur zal er worden begonnen met het kampen.

Zowel leden als niet-leden zijn welkom; voor de leden is het een mooie mogelijkheid, om te oefenen voor het schuttersfeest. Zoals gebruikelijk zal er weer een aantal leuke geldprijzen te verdienen zijn. Verder is het goed om te weten dat in verband met slijtage door een aantal vrijwilligers is gewerkt aan nieuwe affuiten waar de geweren veilig in vastgezet kunnen worden tijdens de wedstrijden.

Zoals de planning er nu uit ziet, zullen de nieuwe affuiten deze wedstrijd in gebruik genomen worden om ze aan een praktijktest bloot te stellen. Om te mogen schieten dienen schutters zich te legitimeren. Zonder identiteitsbewijs (ID kaart, paspoort of rijbewijs) te laten zien, kan iemand niet deelnemen aan het de wedstrijd.

Vrijwilligers gezocht

DUIVEN - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- Basisschool Het Veer in Duiven zoekt een conciërge voor receptietaken, telefoonbediening en kleine technische klussen.

- Caleidoz afd. Jongerenwerk 4ALL zoekt enkele ehbo-ers die tijdens de vakantieweek van Doedorp (29-8 t/m 2.916, 9 tot 15 uur) ehbo-zorg kunnen verlenen bij de deelnemende kinderen.

- Kringloopcentrum De Liemers zoekt een vrijwilliger ter versterking van het bestuur zijn wij opzoek naar een bestuurslid algemene zaken.

-VluchtelingenWerk Oost-Nederland is op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om op oproepbasis klusjes te doen, of om met vluchtelingen naar een bouwmarkt of kringloopwinkel te gaan.

KerkvoorNu: Summercamp voor vierde keer in park

Fotograaf: Corné Ooms

DUIVEN - Van vrijdag 22 tot en met maandag 25 juli zal er voor de vierde keer op rij het Summercamp plaatsvinden in het Horsterpark. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar, van zowel de gemeente als uit de omgeving kunnen drie dagen lang genieten van sport, spel en veel gezelligheid.

Het thema van dit jaar is Amazing (G)race wat door vertaald wordt in het programma. De deelnemers zullen gedurende het weekend een (verkorte) wandeling maken door de Bijbel. Iedere dag heeft weer een ander hoofdthema, waar de spellen ook op aangepast zijn. Ook heeft het de welbekende workshops en een aantal sportrondes.


Het kamp begint op vrijdag 22 juli om 15:00 uur en zal tot maandagmiddag doorgaan. De deelnemers zullen overnachten in het Horsterpark op een speciaal gereserveerd en beveiligd kampeerterrein. Mochten er nog jongeren zijn die mee willen doen, kunnen ze zich opgeven via de website, www.kerkvoornu.nl/summercamp.
Ook dit jaar mogen we weer een aantal Amerikanen verwelkomen op het kamp. Zij zullen de jongeren onder andere de basis van het baseballspel leren en meedraaien in de groepen. Al met al staat er een mooi programma te wachten. Benieuwd geworden naar het kamp? Kom dit weekend gerust even langs in het Horsterpark.

Programma Kreatieve Kring Westervoort

Foto: Joke Aartse

WESTERVOORT - Het programmaboekje 2016-2017 van de Kreatieve Kring Westervoort is uit! Een dezer dagen ontvangen alle inwoners van Westervoort en omgeving het nieuwe boekje in de brievenbus.

Het nieuwe cursusprogramma gaat in september in en biedt een breed scala aan cursussen en workshops: van tekenen/schilderen, beeldhouwen en boetseren/keramiek tot fotografie en kunstbeschouwing. Geheel nieuw zijn de korte schildercursussen 'pointillisme' en 'stilleven' en de workshops 'torso van klei' en 'beelden in beweging'. Voor de echte liefhebbers is er een eendaagse workshop glas in lood. Alle technieken komen aan de orde en u gaat naar huis met een mooi glas in lood paneel. Mocht u zich verder willen bekwamen, dan kan daarna een cursus glas in lood worden gevolgd. De cursus mozaïeken is dit seizoen 'anders dan anders' en biedt veel ruimte voor ideeën van de cursisten zelf. Ook geheel nieuw voor alle schilderliefhebbers is het Open Atelier.

De cursussen en workshops worden verzorgd in de moderne atelierruimtes van de SKKW door vakbekwame, enthousiaste docenten in een gezellige, ontspannen sfeer. Kijkt u het boekje beslist even door. Er zit wellicht ook een gezellige en interessante cursus voor u bij! Of kom naar de Open Dag op zondag 4 september in Kulturhus De Nieuwhof, Rivierweg 1, Westervoort.

Mocht u het boekje gemist hebben, dan zijn er ook boekjes verkrijgbaar bij het gemeentehuis, bibliotheek, de Nieuwhof of bij de cursusadministratie. Voor nadere info over de inschrijvingen kunt u contact opnemen met Riky Rothengatter; 026 3119659. Zie ook www.kreatievekringwestervoort.nl.

Geldersch Landschap & Kasteelen zoekt gastvrouwen

ARNHEM - Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) zichtbaar maken in heel Gelderland. Dat is de belangrijkste taak van het promotieteam van de stichting. Hiervoor zijn veel vrijwilligers nodig die een paar keer per jaar in de provincie met promotiemateriaal op markten en evenementen willen staan.

“Het promotieteam zorgt voor het eerste contact met mensen en legt uit hoe belangrijk het is om het historisch erfgoed en de natuur in Gelderland te beschermen”, zegt Anne van den Hul, medewerker van GLK, “Als mensen daarna weer iets zien of horen van GLK, herkennen ze ons en neemt onze bekendheid toe. Wellicht leidt dat op een gegeven moment tot donateurschap.”

Momenteel bestaat het promotieteam uit 22 mensen. Dat aantal is onvoldoende om alle evenementen in Gelderland te bezoeken. Daarom is GLK op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Anne: “Het werk neemt 10 dagen of dagdelen per jaar in beslag. De vrijwilligers gaan altijd met zijn tweeën ergens naar toe. Zij werken vanuit onze promotiewagen of promotiekraam. Het belangrijkste is dat zij mensen enthousiasmeren over het werk van GLK en wellicht weten over te halen donateur te worden.”

Omdat niet alle terreinen bereikbaar zijn met openbaar vervoer is bezit van rijbewijs B een vereiste. In bezit zijn van rijbewijs B/E heeft een pre, omdat GLK ook tekort heeft aan vrijwilligers die de promotiewagen kunnen vervoeren. Reiskosten worden vergoed en iedereen krijgt een korte training. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anne van den Hul (026 35525533; a.vandenhul@glk.nl). Ook kan men kijken op: www.glk.nl/wat-wij-doen/werken-bij-glk.

Het Veer Duiven 25 jaar

DUIVEN - Afgelopen week hebben wij op basisschool Het Veer in Duiven ons 25-jarig bestaan gevierd met een grandioze feestweek, met als thema 'Het Veer goes Hollywood'.

De hele school was versierd in Hollywood sfeer. Maandag 4 juli werd de week geopend met de komst van 'echte' beroemdheden per limousine. Katy Perry, Ariana Grande, Minions en vele anderen liepen over de rode loper. Daarna stond de dag in het teken van allerlei workshops. Met onder andere een Walk of Fame' als eindresultaat.

Dinsdag was de dag van de schoolreisjes. (Megapret, Tivoli en Movieworld). Woensdag was er een QR-code Hollywood speurtocht voor groep 3 tot en met 8 en voor de peuters en kleuters een Minionspelcircuit op het plein. Donderdagavond hebben we een superfeestavond gehad in de OGtent in Duiven. Iedereen arriveerde in stijl, over de rode loper. Er waren verrassende optredens van kinderen en leerkrachten. En als afsluiting kwam 'Dans je fit'. Vrijdag was er de 'bioscoop op school'. Wij kunnen terugkijken op een fantastische week, je wordt immers maar 1x 25 jaar!

Op zaterdag 15 oktober volgt nog een reünie voor oud-leerlingen en –leerkrachten.

Verkoop afgeschreven boeken

LIEMERS - Kunstwerk! de Bibliotheek Liemers biedt bezoekers tot en met 31 juli de gelegenheid om hun privé boekencollectie uit te breiden. In de vestigingen Duiven, Giesbeek, Westervoort en Zevenaar is volop keus uit afgeschreven materialen, waaronder boeken, dvd's, luisterboeken en tijdschriften.

Ben je op zoek naar 'lekker leesvoer'? Kom gerust langs en snuffel in het grote aanbod. Voor 1 euro heb je het boek waar je al zo lang naar op zoek was, of 10 tijdschriften om op vakantie door te bladeren. Of je brengt zelf een tas mee en vult die voor 5 euro met je favorieten.

De VakantieBieb biedt een leuk leespakket voor het hele gezin, met romans en thrillers, kinderboeken, tijdschriften, reis- en taalgidsen. Met bekende auteurs en goede titels. Makkelijk mee te nemen. Op 1 juli zijn er romans, taalgidsen en tijdschriften aan de VakantieBieb-app toegevoegd. Lees de nieuwe roman 'Dertig dagen' van Annelies Verbeke of mooie achtergrondverhalen in het tijdschrift Vrij Nederland. De e-books zijn te lezen tot en met 31 augustus. Je kiest een aantal e-books, die in een virtuele boekenkast komen te staan. Een internetverbinding voor het lezen van deze e-books is na het downloaden niet meer nodig. Voor meer informatie www.vakantiebieb

Jeugdwedstrijden Ons Genoegen geslaagd

GIESBEEK - Om de jeugd enthousiast te maken voor het vissen organiseerde HSV Ons Genoegen uit Giesbeek voor het derde jaar op rij een competitie voor de jeugd van 5 tot en met 13 jaar uit de regio.

Voor de kinderen die zelf geen hengelspullen hadden, werd er voor hengels en tuigjes gezorgd. Er zijn vier wedstrijden gevist. Na elke wedstrijd werd de gevangen vis gemeten en wie aan het eind van alle wedstrijden de meeste lengte vis had, mocht zich in zijn leeftijdsklasse jeugdkampioen van Ons Genoegen noemen.

Toen het laatste fluitsignaal van de vierde wedstrijd had geklonken, trok iedereen richting het clubgebouw waar de kinderen en hun begeleiders werden getrakteerd op frites en fris. Ondertussen werd door de mannen van de wedstrijdcommissie de stand opgemaakt. Daarna kwam eindelijk het moment waar alle vissers in spanning op zaten te wachten. De prijsuitreiking!

Er was een leeftijdscategorie van 5 tot en met 9 jaar en van 10 tot en met 13 jaar. Uitslag: Leeftijd 5 tot en met 9: 1. Stan 888 cm (tevens de grootste vis (52 cm) èn de meeste vis in één wedstrijd); 2. Vince 508 cm; 3. Joshua 479 cm; 4. Ties 287 cm; 5. Louco 170 cm; Leeftijd 10 tot en met 13: 1. Jeffrey 1179 cm; 2. Twan 881 cm; 3. Boaz 568 cm; 4. Tiemen 561 cm; 5. Bram 345 cm; 6. Dirk 219 cm; 7. Luuk 199 cm; 8. Storm 20 cm.

Al met al kijkt de organisatie terug op een geslaagde competitie en we hopen volgend jaar op een nòg grotere opkomst van de jeugd. We zijn dan ook iedereen die deze mini-competitie heeft mogelijk gemaakt dankbaar. De gemaakte foto’s staan op de website van HSV Ons Genoegen Giesbeek.

Vieringen parochie H.H. Vier Evangelisten

H. Antonius Abt Loo augustus 2016        

Zaterdag 06-08 18.00 Woord en communie Pastor Heemink Dameskoor

Zaterdag 13-08 18.00 Woord en communie Theo Menting Dameskoor

Zondag 21-08 09.30 Eucharistie 12.00 processie Pastores Thanh/van Boven Antoniuskoor

Zaterdag 27-08 18.00 Woord en communie Theo Menting Dameskoor

Zondag 04-09 09.30 Woord en communie Pastor Smits samenzang

        

St. Werenfridus Westervoort                

Zaterdag 06-08 19.00 Woord en communie Parochiële voorgangers vakantiekoor

Zaterdag 13-08 19.00 Woord en communie Pastor Smits vakantiekoor

Zaterdag 20-08 19.00 Lichtviering Werkgroep        

Zondag 21-08 12.00 Doopviering Diaken van Boven        

Vrijdag 26-08 09.00 Eucharistie en uitstelling Pastoor Thanh

Zondag 28-08 09.30 Woord en communie Pastor Heemink D-H koor

Zondag 28-08 12.30 Eucharistie Fr. Firas Irakese Thomasparochie

Zondag 04-09 09.30 Woord en communie Parochiële voorgangers Werenfriduskoor

H. Remigius Duiven

Zondag 07-08 11.00 Eucharistie Pater Remmers Samenzang

Zondag 14-08 11.00 Eucharistie Pater Remmers samenzang

Zondag 21-08 11.00 Eucharistie Pater Remmers samenzang

Dinsdag 23-08 15.00 Viering Thuvine Mevrouw Visser

Zondag 28-08 11.00 Eucharistie en processie Mgr. Woorts / diaken van Boven D-H koor

Zondag 04-09 11.00 Eucharistie Vicaris Pauw D-H koor

        

H. Andreas Groessen                

Zondag 07-08 09.30 Woord en communie Parochiële voorgangers organist

Zaterdag 13-08 19.00 Woord en communie Pastor Heemink organist

Zondag 28-08 09.30 Woord en communie Diaken van Zundert In Between

Zaterdag 03-09 19.00 Woord en communie /Nationale ziekendag Parochiële voorgangers                                                

Veel belangstelling voor Dijkhuizen Concert op het Plein

Foto: Eddy de Wild

DUIVEN - Liemers Harmonie Duiven heeft zaterdag 9 juli een zomers Dijkhuizen Concert op het Plein gegeven op het Remigiusplein in Duiven. Zeker 400 mensen hebben kunnen genieten van de zon en de optredens van het harmonieorkest met zanggroep DJEM en de slagwerkgroepen. Het concert was gratis toegankelijk, met dank aan hoofdsponsor Hoveniersbedrijf Dijkhuizen uit Duiven.


Precies na klokslag 15.00 uur begon het concert met de klanken van Two Worlds uit Tarzan. Het plein met de bijbehorende terrassen zaten op dat moment al bijna helemaal vol. De organisatie was van te voren druk bezig geweest met de aankleding van het plein, zodat het er allemaal zomers uit zou zien. Simone de Wild: "Ook de leden hadden de opdracht om in een fleurige en zonnige outfit te verschijnen. De trombonespelers hadden zelfs samen dezelfde T-shirts en zonnekleppen gekocht, waardoor het concert meteen de juiste sfeer had."

Veel applaus was er voor de jeugdslagwerkers die elkaar ritmisch te lijf gingen met stokken. Ook de samba van de slagwerkgroep oogstte veel lof, net als de uitvoering van Music door het orkest samen met de zangers en zangeressen van Djem. Voorzitter Wim Kersten: "We kijken terug op een geslaagd concert. Het publiek was enthousiast, en ook de leden van Liemers Harmonie Duiven waren tevreden over hun optreden."

Kersten is nog op zoek naar nieuwe muzikanten: "We kunnen zeker nog versterking gebruiken in het orkest. Vooral op trompet en klarinet zijn nieuwe muzikanten welkom. Tijdens een repetitie op donderdagavond kunnen ze komen proeven aan de gezellige sfeer."

Stichting Senioren Kontakt viert schuttersfeest in Didam

DIDAM - Stichting Senioren Kontakt Didam, Loil en Nieuw-Dijk viert Schuttersfeest op maandag 1 augustus haar jaarlijks schuttersfeest in zalencentrum Jan en Jan Lieve Vrouweplein 4 in Didam.

Alle 55-plussers worden om 19.00 uur verwacht om dit gezellige feest mee te maken. Uiteraard zijn introducés ook welkom; zij kunnen echter geen koning of koningin worden. Schutterij Sint-Isidorus Oud – Dijk verleent ook dit jaar weer haar spontane medewerking. De avond wordt geopend met een muzikale intocht van de kruisboogkoningin Toos Willemsen en de luchtbuks- koning Cor van der Biezen.

Na ongetwijfeld ook dit jaar weer spannende wedstrijden, zullen de prijzen worden uitgereikt. De dan bekende nieuwe koningin en koning krijgen een vendelhulde van de vendeliers van de schutterij en natuurlijk 'een lang zullen ze leven'.

Tussendoor is er weer voldoende gelegenheid om een dansje te maken op de muziek van Hans Neervoort. Ook dit jaar zullen we zo omstreeks 23.00 uur de gezellige avond beëindigen. Verdere inlichtingen zijn te verkrijgen bij Annie Clappers: 0316 223478 of bij Henk Boerstal: 0316 223885.

Certificering Bibliotheek Montferland

DIDAM - Woensdagochtend 6 juli heeft wethouder Ingrid Wolsing de certificeringsplaquette bij de bibliotheek in Didam onthuld. In de afgelopen maanden heeft de audit in het kader van de certificering plaatsgevonden.

Naast de medewerkers van de bibliotheek werden hierbij ook de zogenoemde stakeholders betrokken. Dit waren vertegenwoordigers van het ROC Graafschap College, het basisonderwijs, de Gemeente Montferland en de vrijwilligers van het Taalhuis.

Wethouder Wolsing stond stil bij de hoge kwaliteit van het bibliotheekwerk in Montferland en roemde het enthousiasme en de betrokkenheid van de medewerkers. Daarbij gaf ze aan dat de bibliotheek naast haar traditionele rol, er goed in slaagt om ook de vernieuwing een plek te geven. Ze wees hierbij vooral op het Taalhuis, waar mensen met taalachterstanden begeleid worden door vrijwilligers onder supervisie van het ROC en op het project Digisterker dat burgers helpt om te communiceren met de e-overheid.

Dialectavond op Kotmans

Foto: Dailectkring Achterhook en Liemers

REGIO - De Dialectkring Achterhook en Liemers (zie www.dialectkring.nl) houdt op donderdag 28 juli a.s. de tweede en laatste dialectavond van dit seizoen bij het Schrieverspad op landgoed Kotmans aan de Kotmansweg in Winterswijk-Miste.

Joop Hekkelman uit Gorssel, Johan Hoftijzer uit Aalten en Gerard Uwland uit Winterswijk lezen voor uit eigen werk. Zij hebben diverse publicaties op hun naam staan en werken regelmatig mee aan dialect- en andere tijdschriften, waaronder 'De Moespot' het driemaandelijks tijdschrift van het Verbond van Nedersaksische Dialectkringen.

Ook niet-leden van de Dialectkring zijn welkom. De avond begint om 19.30 uur en duurt tot circa 21.30 uur, de toegang is gratis. Een eventuele vrije gift ten bate van het Schrieverspad is welkom.

Nieuwe uniformen malletband Sint-Andreas

De malletband schutterij Sint-Andreas in het nieuwe uniform Foto: Herman Vreman

ZEVENAAR - De malletband bestaat 30 jaar. Vanaf 1986, was de malletband gekleed in rode hes, met een witte kraag. Na 30 jaar werd het tijd om de oude kleding te vervangen.

Na het vinden van de financiering en een zoektocht naar de nieuwe uitstraling, werd de kleding in Eindhoven gemaakt. Op zondag 3 juli was het eindelijk zover. De nieuwe kleding was gereed en kon na de schuttersmis voor de eerste keer gedragen worden. Tijdens de schuttersmis op zondagochtend 3 juli zijn de uniformen ingewijd.

"We zijn de evenementencommissie van Sint-Andreas en het Prins Bernhard Cultuurfonds dankbaar voor hun financiële bijdrage. Met name de evenementencommissie, die al maandenlang het oud papier ophaalt en hiermee de financiële ruimte kan bieden voor deze extra uitgaven van de schutterij."

110-jarige schutterij Sint-Andreas op foto

Schutterij Sint-Andreas ’t Grieth-Zevenaar, nu al 110 jaar actief. Foto: Herman Vreman

ZEVENAAR - 110 jaar Sint-Andreas ’t Grieth-Zevenaar, een reden om een nieuwe staatsiefoto van de gehele schutterij te maken. Op zondag 3 juli was het zover. De malletband in hun nieuwe kleding. Gelukkig geen regenachtige dag, en dus allemaal op de foto.

In 1906 is de schutterij Sint-Andreas ’t Grieth-Zevenaar opgericht. In 2016 is de schutterij al 110 jaar actief. Met de vele jeugd bij de vendeliers, malletband en schietvereniging zien we dat de schutterij nog steeds springlevend is. We hopen dan ook nog vele jaren van de jeugd en schutterij van te kunnen genieten.

Vanaf eind augustus starten de malletband, vendeliers en schietvereniging weer met hun oefenavonden. Heb je interesse in de schutterij, volg onze activiteiten via de Facebook pagina of http://www.st-andreas-grieth.nl. Je bent natuurlijk welkom om gezellig te komen kijken en deel te nemen aan de activiteiten.

Picknicken bij De Elsenhof

KILDER - Bij De Elsenhof in Kilder kunnen bezoekers nu gezellig picknicken tussen de rijk bezaaide bloemenvelden, waar vlinders, bijen en hommels af en aan vliegen. Albert Elshof heeft fraaie platen waarmee bezoekers kunnen opzoeken wat ze zien vliegen. Leuk om samen met kinderen te doen.

In de streekproductenwinkel is allerlei lekkers te koop voor een geslaagde lunch. Alleen koffie, thee of fris meenemen naar de bloementuin kan natuurlijk ook. Picknicken bij De Elsenhof is een prima start- of eindpunt voor een fiets- of wandeltocht. De Elsenhof is in de hele zomer open van 10.00 tot 17.00 uur.

Met de grote bloemperken vol veldbloemen slaat de over het algemeen insectvriendelijke Albert Elshof twee vliegen in één klap. Als imker is hij erbij gebaat dat zijn bijen voldoende bloemen vinden. Zij maken daarvan de overheerlijke Kilderse Zomerhoning, die in zijn streekproductenwinkel te koop is. Albert merkt dat de bijenstand gelukkig weer een stijgende lijn vertoont, maar het blijft belangrijk om voor voldoende diversiteit te zorgen. De bij is belangrijk voor onze voedselvoorziening, want zonder bijen vindt er geen bestuiving van planten plaats.

Streekproducten

Het ambachtelijke voedsel dat in de Streekproductenwinkel van De Elsenhof te koop is, is op een verantwoorde manier geteeld, gefokt en verwerkt. Kleinschaligheid en aandacht voor het product zijn hierbij sleutelwoorden. De liefde voor dier en natuur kun je proeven in de producten die bij De Elsenhof te koop zijn. De Elsenhof verkoopt producten van de eigen boerderij en van collega's uit de streek.

De Elsenhof, Braamtseweg 14 in Kilder. Tel: 06 38970910, de-elsenhof.nl.

Ruime keus in opslagruimte bij Bart Boxx

HUISSEN – De ene selfstorage is de andere niet. Ruimte is immers een ruim begrip. Als u echter eens gaat kijken bij Bart Boxx in Huissen, zal het verschil u direct duidelijk worden. 'De speerpunten zijn voor ons vooral veiligheid, gemak en ambiance', aldus Bart Selman, eigenaar van deze opslag in Huissen.

Bart Boxx beheert ruim driehonderd boxen voor opslag, al vanaf één kubieke meter. Alle opslag wordt bewaakt met camera's, zowel het buitenterrein als ook binnen, en een alarminstallatie. Naast deze voorziening is er ook dagelijks iemand van Bart Boxx aanwezig. Iemand die als aanspreekpunt fungeert en indien nodig ook hulp kan bieden. Doordat er altijd iemand aanwezig is, kunnen er ook pakketten / ladingen in ontvangst worden genomen door Bart Boxx. In overleg is het zelfs mogelijk dat, met een sleutelafspraak, betreffende lading in de box van de huurder wordt geplaatst door Bart Boxx. Het pand is voorzien van een goederenlift en een laadperron om het efficiënt laden en lossen mogelijk te maken. 'Bovendien mogen huurders gratis gebruik maken van onze aanhangwagens welke op het terrein aanwezig zijn', aldus Bart Selman.

Bart Boxx is praktisch gelegen aan de Primulalaan nr. 2 in Huissen. Op zoek naar (tijdelijke) opslagruimte? Bel: 085-4017673, kijk op bartboxx.nl of kom even langs. Per 1 augustus is Bart Boxx dagelijks toegankelijk van 06.00 tot 23.00 uur. Bart Boxx, particulier en zakelijke opslag vanaf één kubieke meter.

Ministerie baalt van 'criminele barbecues'

GENDT - De tuinhaarden en barbecues van Bad Boys Brand zijn door gevangenen gemaakt; maar het ministerie van Veiligheid en Justitie vindt de marketing "te gangsterachtig". Een spiesenset wordt aangeprezen als "choose your weapon", een barbecue met de naam "Sparta Gate"en een afvalbakje dat de "Bone Collector" heet.

Sinds kort is Home Garden Shop dealer van deze prachtige tuinhaarden en barbecues en zijn de modellen te bewonderen in de showroom. Iedereen blij: de gedetineerden doen zinvol werk, de gevangenis heeft extra inkomsten en Home Garden Shop verkoopt een uniek product!

Afgelopen donderdag 7 juli was een reportage vanuit de gevangenis over deze unieke producten te zien bij RTL Boulevard op RTL4. U kunt de uitzending terugkijken via RTLXL.nl.

Home Garden Shop, Biezenkamp 2, Gendt; 0481 424341; homegardenshop.nl

BiBi's Lingerie stopt na bijna 16 jaar in Duiven

DUIVEN - Met pijn in ons hart maken wij bekend dat wij na 16 jaar gaan stoppen met onze winkel in Duiven. De leegstand, de wegafsluiting van vorig jaar, de verbouwing die al erg lang duurt en het feit dat er alleen maar meer van dezelfde soort winkels bijkomen hebben ervoor gezorgd dat wij dit besluit hebben genomen.

Voorlopig gaan wij tijdelijk even als internetwinkel door: (www.seizoenrestanten / www.bibis-lingerie.nl). Hier kunt u nog steeds uw bestelling (ook al staat uw merk er misschien nog niet op) doorgeven, u kunt dan een mail sturen. In de tussentijd gaan wij rustig op zoek naar een andere locatie (toch wel jammer) want we hebben in die 16 jaar toch een band opgebouwd met onze vaste klanten en ken je het wel en wee van veel mensen.

Wij willen in ieder geval alle klanten bedanken voor het vertrouwen in al die jaren.

Baptist: alles onder één dak

ARNHEM - Baptist voor houtbewerkers, gebouwbeslag en ijzerwaren en gereedschappen heeft al zijn activiteiten onder één dak samengebracht aan De Vlamoven in Arnhem.

Baptist is een begrip als het gaat om houtbewerkingsgereedschap, gebouwbeslag en ijzerwaren en gereedschappen. "Onze klanten komen uit het hele land", zegt Titus Baptist. "De drie zaken die we hadden, werden te klein om ons assortiment te presenteren. Nu kunnen we ook grotere professionele houtbewerkingsmachines laten zien en hebben we ruimte voor demonstraties en trainingen."

Baptist voor Houtbewerkers en Baptist Gebouwbeslag verhuisden vorig jaar juni. Dit voorjaar volgde Baptist IJzerwaren en Gereedschappen, dat al 32 jaar aan de Beekstraat 70 was gevestigd. "We merken dat onze klanten ervan uit gaan dat ons hele assortiment aan de Vlamoven verkrijgbaar is", constateert Baptist.

Baptist importeert en heeft het dealerschap van merken uit de hele wereld, zoals Veritas uit Canada, Shapton uit Japan, Lie-Nielsen uit de Verenigde Staten en vele andere. "Wij hebben ons in de loop van de jaren steeds verder ontpopt tot een speciaalzaak met professionele producten annex importeur en groothandel", legt Baptist uit.

Verreweg de meeste klanten van Baptist zijn vakmensen, van timmermannen en meubelmakers tot medewerkers van de technische dienst van bedrijven, gemeenten en scholen. Maar uiteraard ook veel zzp'ers en hobbyisten met oog voor kwaliteit. "Nu al onze medewerkers hier werken, komt alle kennis bij elkaar en kunnen we overal een antwoord op geven".

Baptist Arnhem, Vlamoven 32, Arnhem; www.baptist.nl.

VakantieBieb app

LIEMERS - De VakantieBieb biedt een leuk leespakket voor het hele gezin, met romans en thrillers, kinderboeken, tijdschriften, reis- en taalgidsen. Met bekende auteurs en goede titels. Makkelijk mee te nemen.

Op 1 juli zijn er romans, taalgidsen en tijdschriften aan de VakantieBieb-app toegevoegd. Lees de nieuwe roman 'Dertig dagen' van Annelies Verbeke of mooie achtergrondverhalen in het tijdschrift Vrij Nederland. De e-books zijn te lezen t/m 31 augustus. Je kiest een aantal e-books, die in een virtuele boekenkast komen te staan. Een internetverbinding voor het lezen van deze e-books is na het downloaden niet meer nodig. Voor meer informatie www.vakantiebieb.

Boek Arnhemmer over bootvluchtelingen

ARNHEM - De Arnhemse kinderboekenschrijver Hajo Visscher heeft een spannend jeugdboek geschreven over een wel heel actueel thema: bootvluchtelingen. Voor lezers vanaf ongeveer 10 jaar.

In het boek ‘Verdronken geheimen’ lees je dat er tientallen jaren geleden ook al veel bootvluchten over zee waren. Wie herinnert zich niet de overvolle bootjes met Vietnamese bootvluchtelingen? De boekpresentatie van ‘Verdronken geheimen’ was in de Kinderboekwinkel Arnhem. Het boek van de Arnhemse schrijver is door de Boekenkrant van mei getipt als een niet te missen jeugdboek.

In het boek vinden Ruben en Isa een usb-stick. Ze nemen hem mee naar huis. Ze lezen op de usb-stick over een Nederlands schip dat op volle zee een boot met bootvluchtelingen tegenkomt. Dan blijkt de vluchtelingenboot te zinken. Maar helpt de bemanning van het Nederlandse schip ze wel? Wat doen ze eigenlijk? Ruben en Isa gaan op onderzoek uit. Op zoek naar de waarheid achter het verhaal. Ze gaan op pad. Om achter de waarheid te komen lopen ze een asielzoekerscentrum binnen. En ze gaan naar de rechtbank. En naar het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Zo komen ze tot een verrassende ontdekking. Verdronken geheimen is een spannende ontdekkingstocht door het heden en verleden!

Hajo Visscher, Verdronken geheimen, Uitgeverij Clavis, ISBN 978 90 448 2722 4 (€ 9,95)

Zomerwandeling met Vrienden van de Nevelhorst Didam

DIDAM - Na een nat voorjaar is de natuur nu in zomer stemming. Planten en bomen groeien en bloeien en maken zich klaar om te schitteren voor het publiek. Daarom organiseert de stichting 'Vrienden van de Nevelhorst' op zondag 24 Juli een spannende wandeltocht door het mooie natuurgebied van Didam.

"We starten met een korte presentatie door een jager uit onze streek die iets zal vertellen over de jacht en de fauna in ons prachtige natuurgebied. Daarna maken we een wandeling van ongeveer anderhalf uur, U komt op plekjes waar je normaal gesproken niet zult komen. Onze vrijwilligers zijn dit jaar weer enthousiast aan het snoeien geweest, waardoor de waterpoelen beter tot hun recht komen en de wandelpaden weer goed begaanbaar zijn. Ook zijn er prachtige doorkijkjes gemaakt voor een mooi uitzicht op het landschap. We hebben rekening gehouden met de veiligheid voor het wild door houtwallen te maken waar de dieren zich in kunnen verschuilen. Onlangs hebben we ook nog twee zitbankjes geplaatst. Dit wordt een mooie wandeling en met ons kunt u van gedachten wisselen over onze passie De Nevelhorst, het recreatie- en natuurgebied voor Didam. Neem alle vrienden en bekenden mee want hoe meer zielen hoe meer vreugd. Ook uw hond mag mee, maar dan wel aangelijnd."

De kosten voor deelname bedragen 4 euro per persoon voor een mok lekkere koffie/thee en een verse huisgemaakte Muffin (kinderen hebben gratis toegang).

U bent welkom op zondagmorgen 24 juli om 09.30 uur in de Saloon van Westernboerderij De Baerle aan de Baerleweg 4 in Didam. Er zijn voldoende gratis parkeerplaatsen aanwezig (www.vriendenvandenevelhorst.nl). Voor inlichtingen: a.van kevelaar: 06 49770781 of 0316 226451.

Boodschappen online bestellen en snel ophalen in de winkel Jumbo Tolkamer opent Pick Up Point voor online bestellingen

TOLKAMER - Goed nieuws voor inwoners van Tolkamer: de Jumbo winkel aan de 's Gravenwaardsedijk heeft een Pick Up Point voor online bestellingen geopend. Klanten kunnen hun boodschappen eenvoudig bestellen op Jumbo.com en apps voor smartphone en tablet. Vervolgens kan de bestelling eenvoudig en snel worden opgehaald bij het speciale afhaalpunt in de winkel.

Marcel Wassink, filiaalmanager van Jumbo Tolkamer, kijkt ernaar uit om klanten kennis te laten maken met de nieuwe service: "Bij alles wat we doen staat de klant centraal. Met het Pick Up Point komen we tegemoet aan de wens van onze klanten om overal en op elk moment boodschappen te kunnen doen. Of dit nu in de winkel of online is. Uiteraard bieden we ook bij het ophalen van online bestellingen de persoonlijke service die klanten van ons gewend zijn."

Ook online 7 Zekerheden

Colette Cloosterman-van Eerd, directeur Formule en Innovatie van Jumbo Supermarkten, is trots op de opening van het Pick Up Point in Tolkamer: "Geweldig dat we nu ook voor inwoners van Tolkamer online het verschil kunnen maken. Vanzelfsprekend garanderen we ook bij online bestellingen de unieke Jumbo formule van de beste service, het grootste assortiment en de laagste prijs door middel van de 7 Zekerheden. Dit zijn garanties waarmee we onze beloften aan de klant iedere dag nakomen. In onze webwinkel vind je bijvoorbeeld het grootste online supermarktassortiment. Mist de klant toch iets? Dan halen we het in huis. Daarnaast bieden we ook online gegarandeerd de laagste prijs."

Online bestellen en ophalen

Met het Pick Up Point in Tolkamer opent Jumbo het 272e afhaalpunt voor online bestellingen in Nederland. Klanten die online een bestelling doen, kunnen hun boodschappen de volgende middag vanaf 16:00 uur ophalen. Op zaterdag is het mogelijk de bestelling vanaf 10:00 uur op te halen. De boodschappen moeten dan op vrijdag voor 12:00 uur besteld zijn. Bij het ophalen van de bestelling kan enkel betaald worden met pin. Het Pick Up Point is van maandag tot en met vrijdag van 16:00 tot 20:00 uur geopend. Op zaterdag is het Pick Up Point van 10:00 tot 20:00 uur geopend.

Jeugdjudo-examens Judokwai

REGIO - Onder grote belangstelling van ouders en familieleden werden op alle locaties van Judokwai Fred Schilder de halfjaarlijkse judo-examens afgenomen.

De judoka´s werden door een echte examencommissie van judoleraren om hun technische judovaardigheden te tonen en kregen na goed gevolg een nieuwe judoband of een nieuwe judoslip uitgereikt.

Mooie prijs voor hockeyer

ZEVENAAR - Een weekend op pad met een Volvo naar keuze. Dat is de prijs die een trotse Peter Hendriks ontving uit handen van Tino Theunisse, vestigingsleider van Volvo Harrie Arendsen Zevenaar.

Hendriks is de winnaar van Volvo Woordzoeker uit de speciale uitgave van het clubblad Scoop, die hockeyvereniging MHC De Westerduiven heeft gepubliceerd ter ere haar 25-jarig bestaan.

Openstelling Giese kerk

Zondag 31 juli openstelling Giese kerk en toren van 13.00 tot 17.00 uur.

Zondag 28 augustus openstelling Giese kerk en toren van 13.00 tot 17.00 uur.

Toos en Riet 180 jaar

WESTERVOORT - Deze foto is donderdag 14 juli gemaakt Toos en Riet Bus zijn samen 180 jaar geworden. Dat hebben ze gevierd bij zaal Wieleman in Westervoort.

Gezellig op stap met een scooter bij Huifkarcentrum Bergh

LOERBEEK - Wilt u in de vakantie er lekker op uit met vrienden of familie? Maak dan een scootertocht door de prachtige omgeving van Huifkarcentrum Bergh. Daar staan tien trendy scooters voor u klaar om de Achterhoek en het Rivierenland te ontdekken.

De milieuvriendelijke elektrische Scoetz zijn stil, rijden heel comfortabel en zijn gemakkelijk te besturen. U rijdt er zó mee weg! U huurt een Scoetz een hele dag voor slechts 40 euro. Er zijn diverse routes, zoals Route Rivierenland of Route Doesburg die u leiden langs schitterende uitzichten, pittoreske plaatsjes en goede restaurants.

U kunt ook een halve dag toeren met de Scoetz voor 35 euro. De Wijnroute, de Boerenlandroute en de IJzergieterijroute leiden u langs vele bezienswaardigheden en zijn perfect te combineren met een huifkartocht waar u zelf mag mennen als u wilt of een bezoek aan de maïsdoolhoven op het sfeervolle terrein van Huifkarcentrum Bergh.

Met het voordelige Scoetz arrangement krijgt u bij ontvangst koffie met krentenwegge, een prachtige dagroute met de scooter en een drankje bij terugkomst voor slechts 43,25 euro per persoon. Natuurlijk kunt u in het restaurant ook terecht voor een lekkere lunch of pannenkoek met eigengemaakte honing. Grote groepen kunnen hier genieten van een buffet, tapas of barbecue.

Huifkarcentrum Bergh in Loerbeek is de ideale plek voor een leuke dag met het hele gezin, een groep vrienden of gezellig met z'n tweetjes. Kijk op www.huifkarcentrum.nl voor meer informatie, bel naar 0316 531151 of kom gewoon eens langs voor een ontspannen dagje uit!

The Phone House Zevenaar bestaat tien jaar!

ZEVENAAR - The Phone House, de winkel voor mobiele telefonie aan het Raadhuisplein in Zevenaar is jarig en daarom worden de klanten tien dagen lang getrakteerd op zeer aantrekkelijke aanbiedingen voor natuurlijk: een tientje!

U vindt de aanbiedingen in de advertentie in deze krant zoals een Apple data-kabel voor opladen of een headset van 24,99 voor 10 euro maar bijvoorbeeld ook een Vieuwsonic Dect draadloze telefoon van 79,99 voor 10 euro, Eigenaar Jeroen Heebing is daar duidelijk over: een aanbieding moet ook een echte aanbieding zijn en geen lokkertje. Het past ook in zijn filosofie om mensen niets te willen verkopen waar ze eigenlijk niet om gevraagd hebben. Jeroen: "Klanten merken dat en dat is een van de redenen waarom wij een uitgebreide vaste klantenkring hebben kunnen opbouwen." Hij vervolgt: "Bij ons betalen ze ook niets extra om gegevens op hun nieuw gekochte telefoon over te zetten. Ook is het onze service om klanten tegen het einde van hun abonnement even een kort en zakelijk herinneringsbelletje te geven. Geen verkooppraatje maar even een reminder." Hij vertelt over de ontwikkelingen van de afgelopen 10 jaar. Het valt hem op dat de abonnementen steeds goedkoper en aantrekkelijker worden voor de klanten, echter de prijzen voor het hoogste segment mobiel gaan wel omhoog. Jeroen: "Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en zoeken (en dat is soms even stevig puzzelen) naar de voordeligste deals voor onze klanten."

Met zo'n filosofie kan The Phone House vol vertrouwen op weg naar het volgende jubileum. Bent u op zoek naar een nieuwe mobiel of heeft u vragen over uw huidige abonnement? Loop dan gerust eens binnen in de winkel aan het Raadhuisplein in Zevenaar.

The Phone House Zevenaar, Raadhuisplein 4, Zevenaar; 0316 342120.

Spikker Country & Western Festival in Zevenaar

ZEVENAAR - Hoed op, laarzen aan. Zevenaar staat in het weekend van 5, 6 en 7 augustus augustus helemaal in het teken van country & western. Het hoofdpodium tijdens het Spikker Country & Westernfestival van Muziekstad Zevenaar staat op het Raadhuisplein, maar ook de artiesten op kleinere podia in de Weverstraat en op Muldershof zorgen voor een echt 'wild-westen' gevoel bij de bezoekers.

Het festival start op vrijdagavond 5 augustus in Vida dansstudio's met een avondvullend optreden van Mississippi. Liefhebbers van linedancen komen op deze avond helemaal aan hun trekken. Het zaterdagprogramma start om 13.30 uur. Op het Raadhuisplein treden ReWarD en Ddj Danny tot 17.00 uur non-stop op. Voor dj Danny begint het weekend dan pas, want ook op zaterdagavond maakt hij op het hoofdpodium zijn opwachting. Op de hoek van de Weverstraat/Markt geeft Wieners de toon aan; op Muldershof maakt Countryband Stoney er een feest van.

Zaterdagavond verzorgt Countryband Old Country Folks van 20.00 tot 23.45 uur de hoofdact. Zondagmiddag sluiten Indian Summer, Yeeehaa, Trio Sandra Vanreys en de Senior String Band het Country & Westernfestival af. De toegang voor alle optredens is gratis.

Ouderen ontmoeten elkaar in De Pelgromhof in Zevenaar

Bingomiddag

ZEVENAAR - Wist u dat De Pelgromhof niet alleen een plek is om te wonen, maar ook een plek waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten? In De Pelgromhof worden namelijk bijna dagelijks allerlei leuke activiteiten georganiseerd, waaraan u als buurtbewoner mee kunt doen. Zo blijft u in contact met andere ouderen uit de buurt.

Er is voor ieder wat wils. Zo hebben we iedere maandagochtend om 10.30 uur 'Geheugenactivering'. Hierbij kunt u door middel van diverse oefeningen uw geheugen opfrissen. Veder wordt er op maandagmiddag om 13.30 uur klaverjas gespeeld in het restaurant van de Pelgromhof. Ook wordt er eens in de twee weken op woensdagmiddag om 14.30 uur een bingo georganiseerd. Hierbij kunt u allerlei leuke prijzen winnen.

Op de donderdag is er om 13.00 uur Seniorengym. Dit programma is gericht op het herwinnen van kracht, mobiliteit, reactievermogen, conditie en zelfstandigheid. U kunt zo ook het plezier in bewegen hervinden. Verder wordt er iedere vrijdag om 10.00 uur een spelletjesochtend georganiseerd. Tijdens de spelletjesochtend worden er bordspellen en Oudhollandse spellen gespeeld, zoals rummikub en schaken.

De week wordt afgesloten met de Snackfriday! Iedere vrijdagmiddag kunt u vanaf 15.00 uur heerlijke frietjes en oer-Hollandse snacks bestellen in ons restaurant. U kunt de snacks ook meenemen. Natuurlijk kunt u ook zomaar even langsgaan bij De Pelgromhof. Om een praatje te maken, een kopje koffie te drinken, of gezellig mee te eten in ons restaurant.

Voor een volledig overzicht van wat er allemaal te doen is in De Pelgromhof kunt u een activiteitenkalender ophalen bij onze receptie. De meeste activiteiten zijn gratis en voor enkele activiteiten wordt een kleine vergoeding gevraagd. Voor meer informatie kunt u ook bellen met onze receptie op 085 4019684.

Trefpunt alleengaanden

ZEVENAAR - Bij de inloopbijeenkomsten van het Trefpunt kun je in een ontspannen sfeer mensen ontmoeten die ook alleen wonen. De gemiddelde leeftijd is 50+, maar iedereen is welkom.

Door met elkaar in gesprek te gaan, interesses en hobby’s te delen, kunnen nieuwe initiatieven ontstaan. Gezellig een kopje koffie drinken, samen gaan wandelen of naar de film gaan. Vind je het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten of zoek je bijvoorbeeld een fietsmaatje, kom dan eens kijken bij het Trefpunt of het iets voor je is.

Het eerstvolgende Trefpunt is op zaterdag 6 augustus van 14.00 tot 16.00 uur op De Hooge Bongert, De Hooge Bongert 3 in Zevenaar. Iedereen is welkom. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marrie Boshuis van Caleidoz Welzijn, per telefoon 06 20635563 of mail m.boshuis@caleidoz.nl.

Derde editite Muziek an 't Water zomers uitje

Foto: Dana Kuiper

DOESBURG - De derde editie van Muziek an 't Water van Muziekcorps der Voormalige Schutterij Doesburg was zondagavond een zomers uitje langs diverse zonnige oorden. Heerlijke temperaturen, zomerse aankleding van de kade, een drankje van Stadshotel Doesburg: alle ingrediënten waren aanwezig om aan de IJsselkade te genieten van een zomeravondconcert.

De subtitel 'Zon, zee en 5 kuub zand' werd eer aan gedaan. Het toegestroomde publiek werd aan de hand van gastheer Richard Spanjer meegenomen naar het caribisch gebied, Italië en andere zonnige oorden.

Foto: Dana Kuiper

Muziekstukken van MDVS werden afgewisseld met swingende liedjes van NoStress. Een driekoppig caribisch bandje uit Doesburg. Het benadrukte nog eens de heerlijke zomerse, relaxte sfeer van deze avond. Het stuk Fuzzy Djembe werd door MDVS samen met Patricio Augustin Busby van NoStress gespeeld. Altsaxofonist Nilan Kuiper speelde een heerlijk solostuk 'All over the Country' begeleid door het orkest. De muzikale leiding van deze zomeravond was in handen van dirigent Hans Hilferink.

Nieuwe voorzitter KBO Gelderland bezoekt Rijnwaarden50plus

Bestuursleden Rijnwaarden50plus, 2e en 3e van rechts de heren Wolters en Peters van KBO Gelderland

RIJNWAARDEN - Het bestuur van Rijnwaarden50plus, ontving maandag de nieuwe voorzitter van KBO Gelderland, de heer Paul Peters. Hij was vergezeld van gedelegeerde Gerard Wolters.

Tijdens de kennismakingsvergadering roemde Wolters de vele en bijzondere activiteiten die de afdeling Rijnwaarden jaarlijks weet te ontplooien. Tevens werd de mooie, eigen website van Rijnwaarden50plus aangehaald, en het feit dat de vereniging een eigen verenigingsblad in stand weet te houden met vele diversiteiten.

Bestuursleden Rijnwaarden50plus, 2e en 3e van rechts de heren Wolters en Peters van KBO Gelderland

In het kader van de fusie met Zevenaar kon Paul Peters nog een aantal bruikbare aanbevelingen doen. Zijn ervaringen in het verleden, onder andere als burgemeester van ondermeer Didam en Lingewaard en voorzitter van CDA Gelderland zullen daar aan bijgedragen hebben. Peters geniet de reputatie van bruggenbouwer. Evenals Rijnwaarden50plus deelt hij de mening dat ook tijdens de fusie, niemand uitgesloten mag worden. Dat de belangenorganisaties daarop moeten toezien door onder andere zelf te blijven participeren op alle beschikbare terreinen.

Voorzitter Jan Bruns van Rijnwaarden50plus uitte nog eens de zorgen over de af te dragen contributie aan de Unie en de Provincie. In dit verband vroeg hij zich af of het noodzakelijk is om het provinciaal kantoor met de daarbij horende kosten in stand te houden. Peters vertelde dat vanuit het hoofdkantoor in Den Bosch het ondoenlijk is om rechtsreeks alle afdelingen te bedienen. Alleen in Gelderland zijn dat er al 85. De samenvoeging van KBO en PCOB gaat in kleine stapjes verder. Inmiddels is de KBO-directeur Manon Vanderkaa benoemd tot directeur van de nieuw te vormen organisatie KBO-PCOB. Samen goed voor 300.000 leden.

Gezellig en zeer geslaagd jeugdkamp Duko

DUIVEN - Het derde weekend van juli is de A- tot en met de E-jeugd van Duko op kamp geweest in de Ooymanshoeve in Doetinchem. Nagenoeg alle jeugd ging mee met de jaarlijkse afsluiting van het seizoen. Van vrijdagmiddag tot zondagmiddag werden er allerlei activiteiten georganiseerd.

Op vrijdagavond stond de inmiddels beruchte en griezelige spooktocht op het programma die erg succesvol bleek in de bosrijke omgeving. Na een korte nacht was het op zaterdag tijd voor een vossenjacht, werd er levend stratego gespeeld en de avond stond in het teken van cultuur middels de traditionele bonte avond. Na afloop werden er zoete broodjes gebakken boven het kampvuur en natuurlijk ontbraken de marshmellows niet. De oudere jeugd speelde tot in de kleine uurtjes nog een spannend smokkelspel in het bos.

De zondag werd afgesloten met een koppelschiettoernooi, waarbij de kinderen in tweetallen strijden om de hoogst eer. Het jeugdkamp was ook dit jaar weer erg geslaagd dankzij het tomeloze enthousiasme van de leiding en de kinderen. Nu is het tijd voor vakantie tot in september de competitie weer begint. Meer informatie over Duko staat op: www.dukoduiven.nl.

Welzijnsorganisaties Caleidoz en Welzijn Rijnwaarden fuseren

REGIO - De twee welzijnsorganisaties Caleidoz Welzijn en Stichting Welzijn Rijnwaarden (SWR) gaan per 1 januari 2017 fuseren. De veranderende zorg vraagt om een nieuwe aanpak van het welzijnswerk. De organisatie van Welzijn Rijnwaarden is alleen te klein om op een goede manier vorm te geven aan de benodigde transformatie. Caleidoz ziet op haar beurt door de fusie kansen op schaalvergroting en een kwaliteitsimpuls.

De fusie tussen de welzijnsorganisaties biedt kansen om de kennis en krachten te bundelen en daarmee de dienstverlening aan inwoners van Rijnwaarden te verbeteren. Ook spelen het beleid en de vernieuwingsagenda van de gemeente Rijnwaarden een rol. Het nieuwe (subsidie) beleid van de gemeente heeft een enorme impact op een kleine organisatie als dat van SWR. Het vergt een andere aanpak. Door te fuseren met Caleidoz is er in Rijnwaarden een kwalitatief vangnet voor iedereen die kwetsbaar is en ondersteuning nodig heeft.

Op 19 juli hebben de besturen van beide partijen de overeenkomst tot fuseren ondertekend. Die dag zijn ook de medewerkers en vrijwilligers op de hoogte gebracht van de fusieplannen. Op 1 januari 2017 moet de fusie rond zijn. Het proces van de fusie gaan beide organisaties met alle zorgvuldigheid en aandacht voor de medewerkers en vrijwilligers in. Door de fusie vallen er geen gedwongen ontslagen, beamen beide organisaties. De inzet van vrijwilligers blijft ook in de nieuwe organisatie noodzakelijk en wordt bijzonder gewaardeerd. Caleidoz hoopt dat de vrijwilligers van SWR ook na de fusie hun werkzaamheden voort blijven zetten. Zij kunnen hierbij rekenen op de ondersteuning van Caleidoz.

DoesburgseKadedagen in september

DOESBURG - Dit jaar is de primeur voor de DoesburgseKadedagen. Het is een vervolg op het HanzeWaterkantfestival 2015. Dat was een groot succes met ruim 5000 bezoekers.

De DoesburgseKadedagen beloven een uniek festival te worden op en rond de IJsselkade en de vernieuwde Turfhaven en Passantenhaven in Doesburg op 24 en 25 september. Twee dagen feest met onder andere een grote markt met 100 kramen, zang, muziek, demonstraties, modeshows, wateractiviteiten en historische schepen aan de kade.

Vertier voor jong en oud. Creatieve & Kunstzinnige markt: op deze markt staan veel creatieve en kunstzinnige kramen en het zal een uniek evenement zijn, waarbij creativiteit en kunstzinnigheid in elkaars verlengde liggen. Streekproduktenmarkt en Foodtrucks: gezondheid en een weloverwogen levensstijl maar toch genieten van het goede wat deze aarde te bieden heeft.

Men hoeft zich geen moment te vervelen, omdat er een programma is vol met activiteiten zoals diverse modeshows, Kids Living Statues, sportpresentaties, podia met dans, theater en muziek. Ook zijn er meerdere wateractiviteiten, waaronder een kinderwaterbaan, waterballen en rondvaarten en kunnen de historische boten bezocht worden.

De markten zijn van 11.00 tot 17.00 uur, maar de andere activiteiten lopen door tot middernacht. Er zullen speciale bands vanaf 18.00 uur spelen die u graag op de been brengen. Er is nog een aantal opties om zich in te schrijven voor de creatieve en kunstzinnige markt; zie voor details www.doesburgsekadedagen.nl/deelnemers.

Eigenaren van historische schepen zijn ook welkom en bij deelname krijgt men een gratis ligplaats, elektra en douchefaciliteiten. Voor inschrijving kan men terecht op www.doesburgsekadedagen.nl/inschrijven. Mail naar info@doesburgsekadedagen.nl.

Opa-oma-kleinkindwandeling op landgoed Warnsborn

Foto: Geldersch Landschap en kastelen

ARNHEM - De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen organiseert op zondag 24 juli een kinderwandeling voor opa’s en oma’s met hun kleinkinderen over landgoed Warnsborn. Tijdens de wandeling vertelt de boswachter allerlei leuke weetjes over de natuur. Na afloop krijgen de kinderen een presentje. Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Start: 14.00 uur op de parkeerplaats tegenover camping Warnsborn, Bakenbergseweg 257, Arnhem-Noord. Duur: 1,5 à 2 uur. Afstand: max. 5 km. Deelname: 5,00 p.p., kinderen 4 tot en met 12 jaar 2,50 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van GLK-pas. Reserveren is noodzakelijk via www. glk.nl/evenementen. Informatie: Pedro van Gogh, 06 54654049 of Dick Wijnveldt, 06 42475520.

Egerländerkapel zoekt muzikanten

GROESSEN - De internationale Egerlanderkapel met passie heeft plaats voor enkele dynamische muzikanten op klarinet, flügelhorn-Bügel en tenorhorn.        

                

De repetitieavond is woensdag in Groessen. Voor nadere informatie kunt u contacten: voorzitter: ahtgiesbers@kpnplanet.nl / 06 54946702 of secretaris: roelofs@ropra.nl / 06 53 818243 (www.originalliemersmusikanten.nl).

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

Morgendienst Candea College Saturnus 3

Middagdienst SoW kapel Rijksweg 56B

24 juli 9.30 u ds. D. Grutter; 16.30 u ds J.J. Poutsma

31 juli 9.30u ds B.C. Buitendijk; 16.30 u ds L.W. de Graaff

Zin iets te doen in vakantie? Kom 'n dagje beeldhouwen

ZEVENAAR - Iets wat je doet levert een herinnering op, kom daarom iets doen in de zomer. Madeleine Corbey organiseert een workshop beeldhouwen op zondag 31 juli in de kunsthal Zevenaar.

Werken in een eeuwen oude steen is een heerlijke activiteit. Je creëert ruimte in je hoofd, voor nieuwe dingen. Zo ontstaan de mooiste werken. Beeldhouwen brengt je bij je hart. Door met het materiaal in 'gesprek' te gaan, voel je hoe nietig je bent. Je bent een onderdeeltje van het grote geheel.

Een dag werken in speksteen of albast. Je start met een mooi stuk steen van circa vijf kilo en laat je inspireren. Je krijgt uitleg over het gereedschap en de steen. De steen, de vorm en begeleiding door Madeleine zullen je inspireren en je helpen een mooi werk te maken. Laat je verrassen. Maximaal acht deelnemers.

Locatie Kunsthal Zevenaar, Fahrenheitstraat 3; www.atelier-allegro.nl of bel 06 23937822.

Goeie Boule: Zomer vol buitentoernooien

ZEVENAAR - Op zondag 26 juni organiseerde JBCZ weer haar jaarlijkse Kaas&Brood-Eurotoernooi. Op 14 juli was er het ‘Ladiesday’toernooi dat toegankelijk is voor alle dames met een licentie van de NJBB. Er zijn deze zomer nog meer toernooien:

Op 24 juli spelen we het Bostoernooi in het Gimbornpark, ingang aan de Guido Gezellestraat. Introducés zijn welkom bij dit toernooi. Daarna volgt op 4 augustus het NJBB bondstoernooi, dat elk jaar georganiseerd wordt door JBCZ voor spelers met een wedstrijdlicentie van de Nederlandse Jeu de Boules Bond. De zomer vol toernooien wordt in Zevenaar afgesloten met een Eurotoernooi voor de eigen leden op zondag 21 augustus.

Het Kaas&Broodtoernooi van 26 juni werd gewonnen door Diny Beijer (foto), de 2e plaats behaalde Rob Bomer en Theo van Kerkhoff werd derde. Het toernooi werd volgens traditie afgesloten met een gezamenlijke broodmaaltijd.

Op donderdag 14 juli werd weer het jaarlijkse ‘Ladiesdag’toernooi gespeeld. Voor dit toernooi kunnen alleen dames inschrijven, die lid zijn van een bij de NJBB aangesloten vereniging. In totaal namen er 28 doublettes deel. Het was een dag met mooi weer, zodat er buiten gespeeld kon worden.Winnaar werd de doublette van Wilma Lohuis van JBCZ met vier gewonnen partijen en 33 pluspunten. De tweede plaats was voor team van Toos Smit van PCDoetinchem met eveneens vier gewonnen partijen en 20 pluspunten. De 3e plaats was ex aequo voor de teams van Diny Striekwold van PCDoetinchem en van Annie Aalders van JBCZ met drie gewonnen partijen en 18 pluspunten.

Woensdag 3 augustus Zomer in Zevenaar

Zomer in Zevenaar op het Raadhuisplein in Zevenaar!

ZEVENAAR –De binnenstadondernemers van Zevenaar verwelkomen de zomer met een gezellige Zomermarkt. Op woensdag 3 augustus wordt tussen 14.00 uur en 22.00 uur de eerste editie van Zomer in Zevenaar gehouden op het Raadhuisplein in het centrum van Zevenaar.

"Een zomerse markt in het centrum van Zevenaar is een wens van vele jaren", aldus Pieter de Groen van de organisatie. "Op het Raadhuisplein worden kramen opgesteld van Zevenaarse centrumondernemers aangevuld met marktkooplieden van de Zevenaarse vrijdagmarkt. En aangezien alle kramen zomerse producten verkopen is het echt Zomer in Zevenaar!", aldus De Groen.

Mode, eten, drinken en zo veel meer

Op Zomer in Zevenaar worden kramen ingericht door modezaken, sport- en schoenwinkels, speelgoed- en boekwinkels maar ook door warenhuizen en supermarkten. "We hebben in Zevenaar een zeer divers aanbod aan winkels en dit is dan ook terug te zien op de zomermarkt." Natuurlijk is er ook plek voor lekkere producten. De Groen merkt op: "Van stroopwafels tot een lekker biertje, van vers fruit tot een lekker visje, het is allemaal te vinden op de markt."

Muziek en sport

Bij een gezellige markt hoort gezellige muziek en natuurlijk wordt ook daarvoor gezorgd. En hoewel het vakantie is kan er ook gesport worden op de markt. Leden van diverse Zevenaarse sportverenigingen zijn aanwezig om met bezoekers op de uitgezette veldjes een wedstrijdje in hun favoriete sport te spelen.

Deeldiploma’s bij badmintonclub Didam

DIDAM - Na de competitie zijn de trainers aan de slag gegaan met het trainen voor de deeldiploma’s. Op zaterdag 25 juni gingen 19 jeugdleden op voor hun eerste deeldiploma.

Onder toeziend oog van de jeugdtrainers en een externe trainer hebben de kinderen hun oefeningen gedaan. Alle 19 jeugdleden zijn geslaagd. Op maandag 27 juni ging de tweede groep jeugdleden, bestaande uit 16 jeugdleden, op voor deeldiploma 3. Na twee uur oefeningen te hebben gedaan, zijn ook zij allen geslaagd. In het bijzijn van veel ouders werden de diploma’s direct aan alle jeugdleden uitgereikt.

Voor het laatste nieuws, ga naar www.bcdidam.nl.

Kerkdiensten bij PKN Rijnwaarden

Zondag 24 juli is er dienst om 10.00 uur, ds. J. Ter Avest uit Arnhem is in de dienst de voorganger.

In de dienst van zondag 31 juli gaat ds. A. Oude Kotte uit Wehl voor. De dienst begint ook om 10.00 uur.

Na de diensten drinken we met elkaar een kopje koffie of thee bij PKN Rijnwaarden, Markt 15 in Lobith.

31 / 38

Groepen 7 en 8 krijgen verkeersles over de dode hoek

ZEVENAAR - Op maandag 11 juli hebben groepen 7 en 8 van zowel basisschool Sint-Martinus als basisschool De Fonkelsteen in Zevenaar een dode hoekles gevolgd.

Met het lesprogramma Veilig op Weg leerden de kinderen wat je het beste kunt doen als je een vrachtauto, bus of landbouwvoertuig op straat tegenkomt. Verschillende maatregelen, zoals spiegels en camera’s op grote voertuigen, maken de dode hoek kleiner, maar lossen het probleem niet helemaal op. Daarom is voorlichting letterlijk van levensbelang, vooral aan de meest kwetsbare verkeersdeelnemers: kinderen.

Dankzij de inzet van DHL Arnhem en de verkeersouders van Veilig Verkeer Nederland op deze school, kregen de kinderen een leuke les over de dode hoek en andere zaken waar bestuurders van grote voertuigen mee te maken hebben.

Mengelmoes gaat terraszingen in Didam

DIDAM - Het mannenkoor Mengelmoes verzorgt zondag 24 juli een speciaal optreden in het centrum van Didam. De Diemse zangers gaan zingen op het terras van Jan & Jan. Onder het genot van een drankje en hopelijk een stralende zon kan het publiek genieten van muziek. Mengelmoes zal een groot aantal liederen ten gehore brengen.

Zo zal een groot aantal meezingers worden opgenomen, zodat het publiek zelf ook mee kan zingen. Afgelopen jaar heeft het koor ook een optreden verzorgd en dat was een groot succes. Daarom willen de mannen van mengelmoes er ook dit jaar weer een feest van maken.

Het terraszingen vindt plaats op het terras van Jan & Jan in het centrum van Didam. De aanvang is om 14.00 uur en zal duren tot ongeveer 17.00 uur. Kom gerust eens langs en luister naar de sfeervolle muziek van Mengelmoes.

Geslaagd Sanderstoernooi in Groessen

GROESSEN - Traditiegetrouw werd op zondag 10 juli als afsluiting van het seizoen het 35ste Sanderstoernooi gehouden in zaal Gieling in Groessen.

Tijdens dit gezellige toernooi waren vele mooie wedstrijden te zien. Behalve de normale prijzen was er ook de pechprijs voor Jurre Berendsen, prijs voor de mooiste worp voor Hilde Schepers, prijs voor de beste inzet voor Nicky Spannenberg en de stijlprijs ging naar Sem Verweijen.

Het nieuwe seizoen start weer in september. Vind je het leuk om ook te gaan judoën of deel te nemen aan jiu-jitsu? Kom gerust een keer kijken. De eerste drie lessen zijn vrijblijvend! Meer informatie over onze vereniging staat op www.judogroessen.nl

De Hoevert in Didam blijft open in de vakantie...

DIDAM - U heeft duidelijk aangegeven dat u wilt blijven zwemmen in De Hoevert in Didam in de zomervakantie. En daar gaan we gehoor aan geven. U bent welkom tot en met 24 juli en vanaf 3 september op de reguliere tijden.

En verder van 25 juli tot en met 29 juli en van 29 augustus tot en met 2 september op:

Maandag van 10.00-12.00 uur

Dinsdag van 13.00-15.00 uur

Donderdag van 20.00-22.00 uur

Vrijdag van 9.00-11.00 uur.

Verdere informatie staat op www.hoevert.nl.