GN Lingewaard

27 augustus 2014

GN Lingewaard 27 augustus 2014


Officiële opening boerderij De Minkhof in Bemmel

BEMMEL - Leef- en doeboerderij De Minkhof is een ontmoetingsplek voor Lingewaarde senioren die graag binnen en buiten actief willen zijn, alleen of samen met anderen. Op zaterdag 30 augustus van 11.00 tot 15.00 uur wordt een open dag wordt gehouden. De officiële opening is om 12.00 uur.

Op de boerderij zelf is er al van alles te doen, zoals groenten verbouwen, bloemen kweken en boerderijdieren verzorgen! In de leefruimte van de boerderij kunt u spelletjes doen, een taart bakken, werken met een computer of naaimachine, biljarten et cetera. In de grote timmerwerkplaats kan men iets nieuws maken of repareren. De Minkhof wil een ontmoetingsplek zijn waar eenieder zijn eigen invulling aan kan geven. Er is een gastvrouw/-heer aanwezig die bezoekers ontvangt en de weg wijst.

De activiteiten gedurende de dag zijn afhankelijk van het seizoen en natuurlijk ook van wat u graag doet. Zo wordt samen koffie en thee gedronken en kan er samen worden gegeten. De Minkhof wordt niet gesubsidieerd en draait volledig op vrijwilligers. De dagprijs is zeven euro vijftig, dit in inclusief de gehele dag koffie en thee met iets lekker en activiteiten. Wilt u tussen de middag gezellig mee-eten, dan zijn de kosten vijf euro extra.

Voorlopig is De Minkhof alleen op woensdag geopend van 09.00 tot 16.00 uur met als startdatum woensdag 3 september. Bij voldoende belangstelling wordt De Minkhof meerdere dagen open gesteld.

Wie zin heeft om een dag door te brengen op De Minkhof kan zich aanmelden door een e-mail te sturen naar info@minkhof.nl of door een bezoekje te brengen op adres De Molenwei 57 in Bemmel. Meer informatie staat op www.minkhof.nl.

Eerste Retro-Toertocht 'Über die Grenze!' vanuit Huissen

Initiatiefnemers Henk (l) en Willie (r) met hun Stalen Ros tijdens de RetroRonde van Vlaanderen 2014

HUISSEN - Liefhebbers van oude stalen rossen en wollen wielertruien kunnen op 31 augustus hun hart ophalen, want dan wordt de eerste Retro-Toertocht voor oude stalen race- en sportfietsen van Huissen verreden.

Het verzamelen en restaureren van oude racefietsen is de laatste jaren erg populair evenals het deelnemen aan Retro toertochten en wedstrijden. Een van de grootste toertochten in de BeNeLux is de RetroRonde van Vlaanderen met de start in Oudenaarde die afgelopen jaar alweer zijn achtste editie beleefde.

Enkele initiatiefnemers van de toertocht in Huissen, Henk Janssen en Willie Welles besmet met dit retrovirus, zijn al enkele jaren trotse bezitters van enkele prachtige oude stalen racefietsen en rijden als het even kan met diverse Retro toertochten mee in Belgie en Nederland. Zo zal de Retro-Tocht Über die Grenze' gezamenlijk worden verreden, is zeventig kilometer lang en gaat via het Looveer over dijkjes en binnenwegen richting Elten in Duitsland en 's-Heerenberg, waarbij verrassende leuke plekjes worden aangedaan.

"Ben je in het bezit van een oude stalen ros met buis commandeurs, wollen wielertrui en/of outfit? Meld je dan aan. Voor meer info ga naar www.facebook.com/uberdiegrenze waar je ook foto's vindt, of stuur een mailtje naar henkjanssen37@gmail.com De start van het kleurrijk geheel is om 10:00 uur bij café Het Moment in het centrum van Huissen en wordt omlijst met wat oude auto's en de deelname is gratis.

De tocht wordt mede mogelijk gemaakt door: Fietsspecialist Profile-Ouwerling, Loonbedrijf Knuiman, VDL Netwerken, De Kaasshop en Hermsen Groenten- en Fruitspeciaalzaak uit Huissen.

Oudervereniging Gendt met volop activiteiten in 't najaar

GENDT - Na een, ondanks de sombere weersverwachting bijzonder zonnige en geslaagde dagtocht staan er voor de leden van de Gendtse Ouderenvereniging nog een paar mooie bijeenkomsten op het programma. Woensdag 17 september wordt begonnen met een speciale themamiddag.

In het kader van de herdenkingen rond de luchtlandingen in 1944 worden er deze middag door de historische kring beelden van deze gebeurtenis, de evacuatie en beelden uit de tweede Wereldoorlog getoond. Na de pauze komt het landelijke thema "op reis" van de landelijke open monumentendag aan bod. Zondagmorgen 19 oktober komt het zeemanskoor Schip Ahoy een vrolijk koffieconcert verzorgen.

19 november staat er een stamppotbuffet op het programma en 17 december wordt het jaar afgesloten met een mooie sfeervolle kerstviering waaraan onder andere de zanggroep Just Do't haar medewerking zal geven. "Mocht u het allemaal mee willen maken dan kunt u tegen een gereduceerde contributie voor dit jaar nog lid worden. Ook als u niet woonachtig bent in Gendt, is het lidmaatschap mogelijk. Aanmelden en of nadere informatie is te verkrijgen bij Wim Wennekes, telefoon 424291 of Mart Berns, telefoon 425450."

Tien jaar Smartlappen Koor Lingewaard

BEMMEL - Zaterdag 20 september viert Smartlappen Koor Lingewaard zijn tienjarig bestaan. Ter gelegenheid van dit jubileum wordt een Smartlappenfestival gehouden in- en om café De Roskam aan Dorpsstraat 95 in Bemmel.

In september 2004 heeft een aantal enthousiaste liefhebbers van het Nederlandstalige Levenslied de koppen bij elkaar gestoken en in Bemmel een smartlappenkoor opgericht. In die beginperiode startte het koor met vijftien leden: twaalf dames en drie heren, die wekelijks repeteerden in De Kinkel.

Als naam werd gekozen voor Smartlappen Koor Lingewaard, waarmee tevens aangegeven werd, dat ook leden uit omliggende plaatsen welkom waren. In de beginperiode stond het koor onder leiding van de eerste dirigent, de heer Leo van Heumen.

Tijdens de afgelopen jaren is deze gezellige club gestaag gegroeid tot een koor van ruim zestig leden. De muzikale leiding is momenteel in handen van dirigent Harry Demon.

In maart 2012 is verhuisd naar een nieuwe oefenlocatie en is gekozen voor café De Roskam/zaal De Meierij als thuisbasis voor het koor.

Op 20 september pakt SLK-Lingewaard groots uit ter gelegenheid van dit jubileumfeest met een Smartlappenfestival in- en om café De Roskam. Er zullen deze dag acht koren uit heel Nederland, met in totaal ongeveer vierhonderd deelnemers, optreden op twee podia (binnen en buiten).

De deelnemende koren zijn: Het Grachtenkoor uit Maarsen, Smart en Zo uit Kraggenburg, Noord Oostpolder, SLK De Notenkrakers uit Gendt, Het Kamper Uienkoor uit Kampen, SLK Trug in de Tèd uit Beneden-Leeuwen, Zangkoor De Spotvogels uit Raamsdonkveer, Het Valleikoor uit Wageningen en SLK Lingewaard uit Bemmel.

Het festival begint om 11.15 uur en duurt tot circa 17.30 uur. De bedoeling van de organisatie is om van dit Smartlappenfestival een voor Bemmel jaarlijks terugkerend gezellig evenement te maken. Iedereen is welkom op het festival van 20 september; de toegang is gratis.

Toer en Wielerclub 't Verzetje Bemmel Wil jij racen zoals de wedstrijdwielrenners tv?

BEMMEL - Voor op zondag 31 augustus zal 't Verzetje de ronde van Bemmel organiseren. Er zullen wedstrijden worden georganiseerd voor nationale KNWU licentieklassen, niet-licentiehouders en een Dikke Bandenrace.

De Rabo Dikke Banden Race is voor jongens en meisjes van zes tot twaalf jaar die geen wielrennerslicentie of basislidmaatschap bij de KNWU hebben. De Rabo Dikke Banden Race wordt georganiseerd in samenwerking met de Rabobank. Doel van de race is de lokale jeugd kennis te laten maken met de wielersport.

De race voldoet aan de eisen van de KNWU. Alles wordt dan ook perfect geregeld. Zo wordt het parcours afgezet en is het dragen van een wielerhelm verplicht. Mocht je die niet hebben dan zijn die gratis bij de organisatie te leen. Jeugdtrainers en begeleiders van de wielervereniging zorgen ervoor dat alles goed verloopt.

Het programma: 12.00 uur: Rabobank Dikke Bandenrace: 6-8 jaar een ronde; 9-10 jaar twee rondes; 11-12 jaar drie rondes. Vanaf 12.30 uur zullen de andere klassen starten.

Deelnemers rijden op eigen fietsen met een minimale banddikte van 28 millimeter. Fietsen met versnellingen zijn toegestaan. Racefietsen echter niet. De winnaars van deze race mogen naar de finaledag, waarbij ook renners van het Rabobank Liv Giant Team of het Rabobank Development Team aanwezig zijn.

De dikke bandenracers kunnen zich inschrijven via secretaris@twctverzetje.nl (onder vermelding van naam, adres en leeftijd). Op de dag zelf is inschrijven mogelijk vanaf 11.30 uur in café 't Hertenkamp: Dorpsstraat 57 Bemmel.

Het Rode Kruis heeft vrijwilligers nodig

LINGEWAARD - Het Rode Kruis van de gemeenten Lingewaard en Over Betuwe zoekt vrijwilligers - vanaf zestien jaar - die de eerste hulp willen verlenen bij ongelukjes die kunnen gebeuren op straat op school in huis, maar ook hoe te handelen bij hartfalen .

Daartoe biedt het Rode Kruis de gelegenheid tot het volgen van een eerste hulpopleiding. De basisopleiding met reanimatie en AEDtraining start in september. De cursus omvat twaalf lesavonden van 20.00 tot 22.00 uur op de maandagavond.

Een door het Rode Kruis opgeleide docent zal deze cursus verzorgen. De opleiding wordt afgesloten met een internationaal erkend 'Eerste Hulp'-certificaat van Het Rode Kruis. Hierna worden vervolgcursussen gegeven zoals verbandleer, sportletsels opvang en verzorging bij calamiteiten.

Geïnteresseerden in deze opleiding kunnen nadere informatie verkrijgen bij mevrouw W. Rademakers-Weel 0481 - 422398 Gendt; de heren T. Cornelissen 0481 - 372428 Elst; D. Huiskamp 026 - 4742239 Driel; M.Gerritse 0488 - 453057 Herveld.

Cursus 'Zorg om dementie' Lingewaardse mantelzorgers

LINGEWAARD - In een cursus van zes bijeenkomsten worden partners, kinderen of andere naasten van thuiswonende dementerenden ondersteund in de omgang met en de gevolgen van dementie.

"Iemand in uw naaste omgeving heeft dementie. Misschien uw partner of een van uw ouders. U zorgt voor deze persoon, alleen of samen met anderen. Mantelzorger zijn is meestal geen bewuste keuze. De persoon met dementie heeft extra aandacht/zorg nodig en u bent dat gaan geven. Dat is waardevol, maar tegelijk erg intensief."

Zorgen voor iemand met dementie is een vak apart en roept bij veel mantelzorgers vragen op. Op maandag 6 oktober start de cursus 'Zorg om dementie' die de mantelzorger tot steun kan zijn. Uit reacties van vorige cursisten is gebleken dat deze tijdsinvestering het meer dan waard is. Behalve dat het u praktische tips en handvatten krijgt, levert het uitwisselen van ervaringen met anderen die het hetzelfde meemaken heeft veel steun op.

De cursus wordt georganiseerd door SWL in samenwerking met Verpleeghuis de Lingehof en gegeven door Eline Gooskens psycholoog en Sjan van Goor maatschappelijk werk op maandag 6, 13 en 27 oktober, 10 en 24 november en 8 december. De cursus is in verpleeghuis De Lingehof, Gouden Appel 122 steeds van 19.30 tot 21.30 uur. De kosten (inclusief cursusmap) zijn dertig euro per persoon. Aanmelden kan bij de mantelzorgconsulent via het SWL Meldpunt: 088 2552555 of via de e-mail: m.ritzen@swlingewaard.nl onder vermelding van naam, adres, postcode en woonplaats, telefoonnummer, e- mailadres. Na aanmelding volgt een telefonisch kennismakingsgesprek.

Zwaan-Kleef-Aan heeft weer volop nieuw speelgoed

HUISSEN - De scholen zijn weer begonnen en ook de speel-o-theek is weer drie keer per week geopend. Er staat nieuw speelgoed om te bewonderen en eventueel te reserveren. Dit speelgoed is aangeschaft na een donatie van het RaboFonds.

Inmiddels is het speelgoed ingeschreven, het wordt nu drie weken voor iedereen op de middentafel tentoongesteld, waarna het speelgoed in de uitleen komt. In de zomervakantie was de speel-o-theek beperkt geopend, nl. iedere zaterdagmorgen en hiervan is door de leners weer volop gebruik van gemaakt.

De speel-o-theek kunt u vinden aan de Langekerkstraat 19 in Huissen, dit is in de oude Aloysius school. De openingstijden zijn woensdagavond van 18.30 tot 19.30 uur, vrijdagmiddag van 15.00 tot 16.00 uur en zaterdagmorgen 10.00 tot 11.00 uur.

"Er is nog plaats voor nieuwe leden, loopt u eens een keer bij ons binnen, kijk rond en wordt lid!" De speel-o-theek is te volgen op facebook en www.speelotheekhuisen.nl.

Mannen of vrouwen die interesse hebben om als vrijwilliger bij ons te komen helpen zijn welkom. Ook mensen met ervaring in de marketing en sponsorwerving zijn welkom. "Wilt u nadere informatie, u kunt altijd terecht bij onze medewerkers, of mail naar: speelotheekhuissen@gmail.com. Aanmelden als vrijwilligster kan ook bij Joke Meijer via 026 3237451."

Kunst aan Huis Bemmel ook eerste vrijdag geopend

BEMMEL - Vanaf vrijdag 5 september is galerie Kunst aan Huis in winkelcentrum de Assenburg ook iedere eerste vrijdag van de maand geopend van 13:00 tot 18:00 uur.

Er is werk te zien van zestien Bemmelse kunstenaars. De galerie is ook een bezoekje waard als je naast het genieten van kunst op zoek bent naar een leuk cadeau. Er zijn veel verschillende kunstkaarten en kleinere werken verkrijgbaar.

Kunst aan Huis is iedere zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur en de eerste vrijdag van de maand van 13:00 tot 18:00 uur.

Het Rode Kruis heeft vrijwilligers nodig

Het Rode Kruis heeft vrijwilligers nodig

LINGEWAARD - Het Rode Kruis van de gemeenten Lingewaard en Over Betuwe zoekt vrijwilligers - vanaf zestien jaar - die de eerste hulp willen verlenen bij ongelukjes die kunnen gebeuren op straat op school in huis, maar ook hoe te handelen bij hartfalen .

Daartoe biedt het Rode Kruis de gelegenheid tot het volgen van een eerste hulpopleiding. De basisopleiding met reanimatie en AEDtraining start in september. De cursus omvat twaalf lesavonden van 20.00 tot 22.00 uur op de maandagavond.

Een door het Rode Kruis opgeleide docent zal deze cursus verzorgen. De opleiding wordt afgesloten met een internationaal erkend 'Eerste Hulp'-certificaat van Het Rode Kruis. Hierna worden vervolgcursussen gegeven zoals verbandleer, sportletsels opvang en verzorging bij calamiteiten.

Geïnteresseerden in deze opleiding kunnen nadere informatie verkrijgen bij mevrouw W. Rademakers-Weel 0481 - 422398 Gendt; de heren T. Cornelissen 0481 - 372428 Elst; D. Huiskamp 026 - 4742239 Driel; M.Gerritse 0488 - 453057 Herveld.

Openbare vergadering van Platform Doornenburg

DOORNENBURG - Op woensdag 3 september om 20.00 uur is de achtste Openbare Platformvergadering in 2014 in het Ontmoetingscentrum van Doornenburg. Het inloopspreekuur is van 20:00 tot 20:30 uur.

De vakantie is voorbij en we beginnen met nieuwe inspiratie! Wilt u zich ook voor Doornenburg extra inzetten en iets voor de onze gemeenschap bereiken dan kan dit onder andere via het Platform Doornenburg.

"Zoals in de pers werd gemeld, is een van de onderwerpen 'Glasvezel in het buitengebied' en verder hopen we uit het dorp, naast de bestaande activiteiten, nieuwe inpulsen te onvangen om ons voor in te zetten. Leefbaarheid, verkeer, woningbouw en ook onder andere het groenonderhoud in het dorp en het buitengebeid blijven belangrijke aandachtvelden.

Een volledige agenda van de komende vergadering is altijd op te vragen bij het secretariaat. "Voor meer informatie zend een e-mail naar secretariaat@platformdoornenburg.nl , of bel 0610995095. Zie ook: www.platformdoornenburg.nl."

Computercursussen voor vijftigplussers

LINGEWAARD - In de maand september start de cursus Starten met Samsung Galaxy Tab in de bibliotheek in Bemmel en de cursus Picasa in de bibliotheek in Huissen.

In november is dit andersom en start de cursus Starten met Samsung Galaxy Tab in Huissen en Picasa in Bemmel. De Bibliotheek Lingewaard, als leercentrum van Seniorweb, organiseert deze computercursussen voor vijftigplussers. Informatie over beide cursussen (data, kosten en benodigde voorkennis) en het inschrijfformulier staan op de website van de Bibliotheek Lingewaard: www.bibliotheeklingewaard.nl.

De cursus Starten met de Samsung Galaxy Tab bestaat uit zeven lessen. De deelnemers maken kennis met de belangrijkste functies en opties van de Samsung Galaxy Tab, zodat zij er snel mee aan de slag kunnen.

De cursus Picasa bestaat uit vijf lessen. Picasa is een Nederlandstalig programma om de digitale fotoverzameling op de computer te beheren. Ook biedt het diverse mogelijkheden om foto's te bewerken, bijvoorbeeld de foto bijsnijden, de kleur verbeteren of 'rode ogen' wegwerken.

Boeken gezocht voor Plan Nederland

LINGEWAARD - In het voorjaar van 2015 organiseert Plan Nederland voor de eerste keer Cycle4Girls: een avontuurlijke fietstocht van driehonderd kilometer in vier dagen voor dertig Nederlandse vrouwen door Vietnam.

De tocht heeft ook een deelnemer uit Bemmel: Roelfina Idema. Iedere deelnemer zamelt geld in voor dit project. Met de opbrengst zorgt Plan dat een aantal kinderen in Vietnam toegang hebben tot onderwijs, gezonde voeding en veilig drinkwater. Plan besteedt in haar projecten extra aandacht aan gelijke kansen en rechten voor meisjes en daarom: Cycle4Girls!

"Help geld in te zamelen voor dit project door boeken beschikbaar te stellen voor verkoop op de boekenmarkt in Oosterbeek, zaterdag 4 oktober. Veel mensen hebben boeken die ze eigenlijk nooit meer inkijken. Bent u of kent u zo iemand?

U kunt tot en met zaterdag 27 september boeken en strips inleveren bij R.G. Idema, Cuperstraat 56 in Bemmel. Bel of mail voor een afspraak: 06 19751940, roelfina.idema@gmail.com. Desgewenst kunnen de boeken ook bij u thuis opgehaald worden."

"Meer informatie of een bijdrage geven? Kijk op de website: bit.ly/PlanVietnam." Plan steunt kinderen in ontwikkelingslanden en werkt aan blijvende verbeteringen in hun levensomstandigheden en toekomstperspectief.

Cultuurprijs voor het Huissens Exoduscomité

Foto: Geert-Jan Jurjus

HUISSEN - Wethouder van Lingewaard Theo Janssen reikte op zondag 17 augustus de inmiddels traditionele cultuurprijs uit namens de Bevelander Muzikanten. Dat gebeurde tijdens het 'Cultuurproeven met de Bevelanders' op het pleintje bij het 'Hof van Hessen'.

De prijs is bestemd voor diegenen die zich inzetten voor de cultuur in Huissen. Jong Huissens zangtalent trad op. "Prima zet, om zo de jongere generatie een eigen podium te gunnen', aldus de wethouder. Daarnaast waren er ook optredens van Peter Sluiter en Hilde Vos.

Foto: Geert-Jan Jurjus

De wethouder roemde de mooie initiatieven op cultureel en sportief gebied van het comité. Deze oogsten veel waardering binnen en buiten Huissen. De groep wil ook graag de herinneringen aan het verleden vasthouden. Hierdoor is de gemeente Lingewaard al vele mooie gedenkplaatsen rijker geworden. Toen hij noemde de luisterkeien, park Lingezegen, de schuttersputjes, de bevrijdingsbrug en de Exoduswandeltocht begreep men dat de cultuurprijs naar het Exoduscomité ging. Voorzitter van het Exoduscomité, Martien van Hemmen, nam de prijs met oorkonde vervolgens van wethouder Theo Janssen in ontvangst onder een 'Lang leven' van de Bevelanders.

Verrassing

Juist vóór deze uitreiking had genoemde voorzitter aan de Bevelanders een mooie landkaart overhandigd, waarop Huissen stond vermeld met een Duitse ringel-S: 'ß' en deze stond nog niet op de cirkel rond het rotondekunstwerk! Deze uitreiking aan de Bevelanders was juist door de Bevelanders op deze dag gepland om de leider van het Exoduscomité naar dit feest te lokken en daardoor te verrassen met de cultuurprijs.

Rommelmarkt in Huissen

HUISSEN - In het weekeinde van 30 en 31 augustus aanstaande houdt carnavalsvereniging De Hofbrouwers een rommelmarkt.

Deze vindt plaats in het Stedium aan de Muntstraat in Huissen. De markt is op beide dagen van 10.00 tot 17.00 uur en de toegang is vrij. De opbrengst komt ten goede van de vereniging.

Red Cherry Line-dancers heeft plaats voor nieuwe leden

ANGEREN - Dinsdag 2 september begint de nieuwe cursus line dance voor de Red Cherry Line-dancers.

"Lijkt het u ook zo leuk om te line dansen of heeft u eerder gedanst en wilt u het weer oppakken dan bent u bij ons welkom.' Deze enthousiaste groep danst op moderne muziek. "Heeft u interesse dan bent u welkom op dinsdagavond 2 september vanaf 20.00 uur aan de Lodderhoeksestraat 10 in Angeren (gebouw Karmel). Voor meer informatie kunt u mailen naar redcherrylinedancers@live.nl."

Zonnebloem Huissen zoekt penningmeester

HUISSEN - De Zonnebloem-afdeling Huissen is op zoek naar een nieuwe penningmeester.

"We zijn een grote groep enthousiaste vrijwilligers die tweehonderd Huissense ouderen bezoeken en maandelijks verwennen met een activiteit. We werken met een modern boekhoudprogramma. Wie wil ons team versterken?

Bent u bereid ons te helpen neem dan contact op met onze huidige penningmeester Lenie Jansen, telefoonnummer 026 3251534 of mail naar leniejansen@live.nl."

LingewaardUit!/Duurzaamheidsmarkt op 7 september

BEMMEL - Nog even en dan is het weer zover. Voor de derde keer op rij organiseert SWL samen met samenwerkingspartners op 7 september het Evenement LingewaardUit! (voorheen Uitmarkt).

Nieuw dit jaar is de samenwerking met Lingewaard Energie die op dezelfde dag en locatie de Duurzaamheidsmarkt zal organiseren. De vrijwilligersmarkt die plaats zal vinden is al goed gevuld. Voor de Duurzaamheidsmarkt kan men zich nog steeds aanmelden via info@lingewaardenergie.nl.

Op de dag zelf kunnen jong en oud kennis maken met het sportieve, culturele, duurzame en vrijwilligersaanbod in de gemeente Lingewaard. Het belooft een dag te worden vol entertainment, workshops, sport en spelactiviteiten. Vrijwilligersorganisaties en verenigingen presenteren zich met een kraampje al dan niet in combinatie met een clinic, workshop of optreden.

Lingewaard Energie is blij met de diversiteit van de deelnemers op de Duurzaamheidsmarkt. Kunt u eigenlijk zonder gas? Installatiebedrijf Van 't Hullenaar of Frisse Energie hebben oplossingen. Voor fietsers is er voldoende informatie in te winnen. Hermans Tweewielers heeft een groot aanbod in elektrische fietsen en voor (elektrische) bakfietsen geeft Cangoo graag informatie. Op www.lingewaardenergie.nl staat het overzicht van de deelnemende organisaties.

Uiteraard heeft Lingewaard Energie zelf ook een plek op de markt, we informeren bezoekers graag over de verschillende projecten die Lingewaard Energie doet of gaat doen. Enkele voorbeelden zijn: isolatie van uw woning, drijvende zonnepanelen op Bergerden, het energiebesparing project 'De Knop om' of zonnepanelen op grote daken van verenigingen of scholen.

Meer informatie over de duurzaamheidsmarkt en Lingewaard Energie staat op www.lingewaardenergie.nl. Informatie over LingewaardUIT! is te vinden op www.swlingewaard.nl.

Rouwverwerking bij Rafaëlgroep in Bemmel en Elst

LINGEWAARD - In de r.k.parochies Sint-Benedictus en De Levensbron start ook dit jaar in september de Rafaëlgroep. Deze gespreksgroep richt zich met name op mensen die ongeveer een jaar geleden een dierbare door de dood hebben verloren en die graag met lotgenoten hun gevoelens en ervaringen willen delen.

De gespreksgroep wordt aangeboden op twee verschillende locaties. Op maandagavonden van 19.00 tot 21.00 uur in De Hoeksteen aan de Prinses Irenestraat 58 in Elst. De data zijn 22 september, 13 oktober, 3 en 24 november, 15 december en volgend jaar op 12 januari, 2 en 23 februari. De terugkombijeenkomst is op 11 mei.

In het Parochiecentrum aan de Markt 7 in Bemmel zijn de bijeenkomsten op dinsdagmiddagen van 14.00 tot 16.00 uur op 23 september, 14 oktober, 4 en 25 november, 16 december en 13 januari, 3 en 24 februari. De terugkombijeenkomst 12 mei.

Opgave voor deelname kan vóór 14 september via het secretariaat r.k.-parochie De Levensbron, Markt 7, 6681 AE Bemmel, telefoon 0481 451371 (keuze 1) of e-mail: secretariaat@parochiedelevensbron.nl. Of bij centraal secretariaat Sint-Benedictusparochie, Prinses Irenestraat 60, 6661EA Elst, telefoon 0481372959 of e-mail: secretariaat@stbenedictus.nl.

"Graag informeren wij nader over deze gespreksgroep op donderdag 4 september van 19.30 en 20.30 uur in ontmoetingscentrum De Hoeksteen aan de Prinses Irenestraat 58 in Elst. Op deze avond zijn de mensen die de Rafaëlgroep begeleiden aanwezig. Komt u graag in gezelschap van een familielid of bekende, dan is daar geen enkel bezwaar tegen. Opgave voor de informatieavond kan vóór 1 september bij een van bovengenoemde secretariaten ter attentie van de Rafaëlgroep."

Waalindrukken door Zonnekinderen en Driestroom

Foto: SWL

DOORNENBURG - Donderdag 14 augustus hebben cliënten van Driestroom samen met kinderen van de BSO Zonnekinderen een workshop ' Waalindrukken' gevolgd.

Na een ochtend struinen aan het Waalstrand bij Nijmegen was er genoeg inspiratie om met de vondsten en opgedane indrukken aan de slag te gaan en de 'waalindrukken' op planken te beschilderen.

Driestroom ontving de kinderen op haar locatie De Hofstede in Bemmel waar zij eerst samen met de cliënten konden genieten van een lekker broodje knakworst verzorgd door Driestroom.

Waalindrukken is een kunstproject van Zepplinn, dat op 18 oktober eenmalig het langste kunstwerk langs de Waal zal zijn. Hiervoor zijn nog een hoop ' Waalindrukken' nodig en dus heeft Stichting Welzijn Lingewaard de nodige verbindingen gelegd om partijen te enthousiasmeren.

"Ook zin om een bijdrage aan dit kunstwerk te leveren, kijk dan op www.ideeenfabriek.info of www.zepplinn.nl."

Column

Sperzieboon

Het weekmenu wordt in de zomer voor een deel bepaald door onze moestuin. De periode van veel sla en andijvie is voorbij. Voor de winterkost staan boerenkool en andijvie te groeien. Er staat nog voor een keer rode bieten op het land.

Vorige week zuchtte mijn vrouw toen ik alweer met aan bak sperziebonen in de keuken kwam. Eerlijke groenten van eigen land is veel lekkerder, maar als ik bij Appie sperziebonen voor 55 cent per pond op de schap zie liggen dan moet mijn sperzieboon wel héél erg lekker zijn. Vorige week werd ik geconfronteerd met drie jonge andijvieplanten, á 10 cent per stuk, die tot de grond toe waren afgevreten. Bij een supermarkt betaal je voor vier ons gewassen én gesneden andijvie nog geen euro! Ik ben voor mijn heerlijke en met koemest verwende top andijvie bijna een half uur bezig om het te wassen en te snijden. En een dierlijk onverlaat vreet in één nacht mijn investering op.

Waarom dan een toch moestuin? Niet voor het geld. Ik had het hierover met burgemeester Marianne Schuurmans. Zij gaat zich inzetten voor een eerlijke voedselprijs voor tuinders en fruittelers. Lingewaard kan niet zonder een bloeiende tuinderseconomie. Haar vastberaden strijd is ingegeven door de Russische handelsboycot en dat de grote supermarkten de lage marktprijs bepalen.

Voor onze burgemeester is het menens. Onze agrariërs verdienen een stevige bescherming tegen de oprukkende macht van de grote supermarkten. Europa, je bent gewaarschuwd. Lingewaard komt er aan. Donderdag 4 september komt Commissaris van de Koning Clemens Cornielje op bezoek in Huissen. In het tuindersplaatsje zal ze dit zeker met hem bespreken. Via haar kanalen in de Tweede Kamer komt Europa onder Lingewaards vuur. Fijn, dit sterkt mij om door te gaan met mijn moestuin. Volgend jaar kunnen mijn lekkere groenten ook nog goedkoper zijn dan bij de supers. Ik ben geneigd om Marianne mijn laatste pluk sperziebonen te brengen.

Sjaak

Meisjesvereniging Sint-Dymphna begint weer

HAALDEREN – Na een gezellige en zeer geslaagde kampweek was het even stil rond de gidsen in Haalderen. Gelukkig gaat na de vakantie de gidsen weer van start en worden er weer allerlei activiteiten georganiseerd.

De gidsen start in week 35. Ben je nog geen lid? Kinderen vanaf zes jaar en die in groep drie van de basisschool zitten zijn welkom. Op vrijdag 29 augustus om 19.00 uur worden zowel huidige leden als nieuwe leden verwacht voor inschrijven bij het clubgebouw (achter De Tichel) in Haalderen. De kinderen krijgen dan ook direct te horen op welke dag ze gidsen hebben en wie de leiding van de desbetreffende groep is.

Bridgen in Doornenburg op heel ontspannende wijze...

DOORNENBURG - Het bridgespel wordt al jaren in Doornenburg op een zeer vriendschappelijke wijze bedreven. Er komt geen klok aan te pas en in welke klasse men normaliter speelt doet ook niet ter zake.

Er heerst een prettige sfeer en er mag gelachen worden. Woensdag 3 september gaat de wekelijkse bridgemiddag weer van start in de zaal Kort Oisterwijck aan de Pannerdenseweg 47 in Doornenburg.

De start is om 13.30 uur en er worden twintig spellen gespeeld in een onderlinge competitie, die rond 16.30 uur is beëindigd. Er wordt collegiaal op tijd gespeeld, vergelijkbaar met huiskamerbridge. Uiteraard wordt door een vakkundige rekenmeester de score opgemaakt en de uitslag op de volgende bridgemiddag bekendgemaakt.

Vrijwilligers open eetcafé's verzorgen professionele lunch

BEMMEL - Op dinsdag 12 augustus hebben de vrijwilligers van open eetcafé Huissen en Bemmel een heerlijke lunch verzorgd voor genodigden van Buitenzorg Kortebaandraverij Bemmel.

In totaal werden er 220 broodjes gesmeerd en konden genodigden waaronder het college van B&W en de burgemeester genieten van een lekker kopje ambachtelijke tomatensoep. Het zag er heel verzorgd en professioneel uit!

Gevonden

BEMMEL - Gevonden op het kermisplein: tasje van K3 met inhoud. Als je denkt dat het van jou is, kun je bellen naar telefoon 0481 463235.

9 / 26

10 / 26

11 / 26

Maak je dromen waar!

HUISSEN - "Maak je dromen waar!, dat zegt Francien Sessink. Ze schreef op gepensioneerde leeftijd een kinderboek.

'Ik ben geboren in Huissen op 26 februari 1948 en heb een zoon van 38 jaar. Ik woon samen met Rob. Schrijven heb ik altijd graag gedaan. Gedichten, liedjes, speeches maar vooral korte verhalen met een komisch tintje. Mijn wens om na mijn pensioen een kinderboek te schrijven heb ik nu gerealiseerd. Het eerste deel is nu gepubliceerd door Uitgeverij Boekscout. Mijn kat Lotje is de inspiratiebron voor het verhaal. Ik wens kinderen en ouders veel leesplezier.'

Lottes familie

Annabel krijgt een doos met een strik erom voor haar zesde verjaardag. Wat spannend! In de doos zit de kleine poes Lotte. Annabel en Lotte beleven samen mooie avonturen, want de kleine poes haalt allerlei capriolen uit. Lotte is ondernemend en nieuwsgierig waardoor ze soms in moeilijke situaties terecht komt Maar dan bestaat het vermoeden dat Annabel allergisch is voor Lotte. Wat nu?

Het boek is bij uitstek geschikt om voor te lezen aan kinderen van vier tot tien jaar. Het tweede deel is in de maak!

Smart- en levensliederenkoor De Notenkrakers in Gendt

GENDT - Smart- en levensliederenkoor De Notenkrakers bestaat uit een stel mensen, die graag zingen, van gezelligheid houden en het leuk vinden om eens in de week een ontspannen avondje bij elkaar te zijn. Tijdens het zingen wordt het koor ondersteund door drie accordeonisten, een drummer en een toetsenist. En dat alles gebeurt op de maandagavond vanaf 20.00 uur in zalencentrum De Klok in Gendt.

"Je begrijpt het al: we willen je graag enthousiast maken, zodat je eens bij ons komt kijken en met eigen ogen en oren kunt ervaren, wat we bedoelen, als we spreken van gezelligheid, het samenzijn en dan met de hoofdmoot: zingen!

Ons repertoire is Nederlands- en wat Engels- en Duitstalig. Het zijn meezingers (van bekende zangers/zangeressen), die bij een optreden van ons koor de toehoorders uitlokken om mee te zingen en dàt maakt een optreden altijd tot een feest en vanzelfsprekend tot een succes!

Meer informatie geeft de heer L. Goris (secretaris) 0481 423074 of de heer B. Raaijmakers (voorzitter) 0481 424307 of 06 24630868 en staat op de website.

Ingezonden brief

Une Belle Histoire Antidemocratic

Er was eens een goede schoenlapper en die had drie schone dochters. De dames trouwden op hun tijd: één met betoverende Theodorus, de ander met fraaie Freek en de derde met almachtige Albertus. O-wonder, terwijl de één wethouder werd, werd de ander facilitair manager en de derde politicus. Het was net een sprookje, totdat de mannen de macht voelden met een vriend erbij die gestudeerd had en er net zo over dacht, die ook nog eens een partijvrouw had met ideeën.

In die dagen woedde in het dorpje een culturele revolutie. Het cultuurhuisje dat Albertus schoonhield, was hard aan een opknapbeurt toe, maar de aanjagers/exploitanten en bezoekers van dit huis vonden dit het ideale moment om naar een kerk te verkassen. Albertus wilde in het huisje blijven en verbouwen en dus zette hij de vierde musketier aan het schrijven. De papieren musketier pende brief na plan naar politiek en publiek, zonder iemand te vragen wat men feitelijk wilde. Allang was gekozen vóór de kerk, mits er een goed plan kwam, anders ging de politiek het verbouwingsplan B checken. Vertragingstechnieken worden toegepast: De politici willen plots appels en peren, terwijl ze gewoon fruit besteld hebben, ineens moet er een overall centrumplan komen, terwijl er al een nieuw gemeentehuis neer is gedutst zonder plan, er is geen extra geld, maar daar is niet om gevraagd, men dreigt 500.000 dukaten in de Linge te dumpen en plan-B blijkt uiensoep. Democratie saboteert zichzelf als de boel verzwagerd is.

Jan

Oproep lotgenoten depressie

LINGEWAARD - "Mijn naam is Lucienne (47 jaar), meer dan mijn halve leven heb ik al last van een ziekte waar mensen liever niet over praten. 'Zet je er over heen' of 'Iedereen heeft wel eens een dip', zijn veel gehoorde reacties. Waarschijnlijk goed bedoeld maar men heeft geen idee hoe eenzaam je je voelt tijdens een depressie en wat voor impact deze ziekte op je dagelijks leven heeft."

"Vandaar dat ik op zoek ben naar mensen die ook last hebben van depressies om een lotgenotengroep op te zetten. Uit ervaring weet ik dat het oplucht om met mensen te kunnen praten die het herkennen. Het is niet de bedoeling een therapie-groep, of klaag-groep op te zetten. Het hoeft ook niet altijd over de ziekte te gaan, maar het is fijn om ervaringen uit te kunnen wisselen en tips over hoe met bepaalde gedachten om te gaan.

Mantelzorgconsulent Monique Ritzen van Stichting Welzijn Lingewaard (SWL) wil mij daarbij ondersteunen en onderzoeken of er in de gemeente Lingewaard behoefte bestaat aan zo'n groep. Uitgangspunten voor de lotgenotengroep: deelname op vrijwillige basis, leeftijd 20+, groepsgrootte vanaf vier personen, de groep draait zelfstandig met een gespreksleider uit de groep zelf én de groep komt eens in de maand of eens in de zes weken bij elkaar."


Meer informatie is te verkrijgen via: lucienne167@hotmail.com of m.ritzen@swlingewaard.nl. Bellen met het SWL Meldpunt: 088 2552555.

In een oogopslag weekendvieringen voor de RK parochie De Levensbron (gemeente Lingewaard)

Zaterdag 30 augustus

19.00 u. St. Bavo Angeren, Communieviering met Pastor Roelofs en het Gemengd koor

19.00 u. St. Donatus Bemmel, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Donatuskoor

zondag 31 augustus

10.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Communieviering met Pastor van Cuijk en het Projectkoor ARKDAG

10.00 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, Eucharistisch Centrum, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Herenkoor uit Doornenburg

Cursus bijenhouden voor beginners

BEMMEL - Zelf je eigen bijenvolk verzorgen, Imker worden? Dat kan. Met een cursus bijenhouden voor beginners.

Imkervereniging Oostbetuwe organiseert voor in de periode najaar 2014 – najaar 2015 een cursus 'bijenhouden voor beginners'. De cursus is bedoeld voor personen die bijen willen gaan houden of uit interesse meer van bijen willen weten. Na het succesvol volgen van deze cursus kan de cursist zelfstandig een bijenvolk verzorgen.

De cursus bestaat uitt acht keer twee theorielessen en tien maal twee praktijklessen. De theorielessen worden in het winterseizoen 's avonds gegeven en de praktijklessen op een aantal zaterdagen in de periode maart tot september. De theorielessen worden gegeven op een voor de cursisten centrale locatie. Bij de praktijklessen volgen wde cursisten de bijen naar hun drachtgebieden zoals fruitboomgaarden, koolzaad, linde en heide.

Tijdens de cursus zijn de cursisten gratis lid van de vereniging en kunnen zij aan alle bijeenkomsten deelnemen. De kosten voor de gehele cursus bedragen 160 euro. Dit is inclusief lesmateriaal en exclusief bijenkap en praktijkgereedschap. Gaat men daadwerkelijk bijen houden, dan kan de vereniging helpen bij het vinden van mentor, die de bijenhouder de eerste jaren praktisch begeleidt.

De vereniging houdt op 5 september een informatie-bijeenkomst in de Veldschuur, Sportlaan 1m in Bemmel om 20.00 uur. Iedereen is welkom. Tijdens deze bijeenkomst wordt informatie gegeven en kan de bezoeker vragen stellen. Wie geïnteresseerd is, kan zich voor de cursus aanmelden bij Adriaan van Egmond, voorzitter van de imkervereniging: domusadriani@kpnmail.nl.

Cursus bijenhouden voor beginners

Cursus bijenhouden voor beginners

BEMMEL - Zelf je eigen bijenvolk verzorgen, Imker worden? Dat kan. Met een cursus bijenhouden voor beginners.

Imkervereniging Oostbetuwe organiseert voor in de periode najaar 2014 – najaar 2015 een cursus 'bijenhouden voor beginners'. De cursus is bedoeld voor personen die bijen willen gaan houden of uit interesse meer van bijen willen weten. Na het succesvol volgen van deze cursus kan de cursist zelfstandig een bijenvolk verzorgen.

De cursus bestaat uitt acht keer twee theorielessen en tien maal twee praktijklessen. De theorielessen worden in het winterseizoen 's avonds gegeven en de praktijklessen op een aantal zaterdagen in de periode maart tot september. De theorielessen worden gegeven op een voor de cursisten centrale locatie. Bij de praktijklessen volgen wde cursisten de bijen naar hun drachtgebieden zoals fruitboomgaarden, koolzaad, linde en heide.

Tijdens de cursus zijn de cursisten gratis lid van de vereniging en kunnen zij aan alle bijeenkomsten deelnemen. De kosten voor de gehele cursus bedragen 160 euro. Dit is inclusief lesmateriaal en exclusief bijenkap en praktijkgereedschap. Gaat men daadwerkelijk bijen houden, dan kan de vereniging helpen bij het vinden van mentor, die de bijenhouder de eerste jaren praktisch begeleidt.

De vereniging houdt op 5 september een informatie-bijeenkomst in de Veldschuur, Sportlaan 1m in Bemmel om 20.00 uur. Iedereen is welkom. Tijdens deze bijeenkomst wordt informatie gegeven en kan de bezoeker vragen stellen. Wie geïnteresseerd is, kan zich voor de cursus aanmelden bij Adriaan van Egmond, voorzitter van de imkervereniging: domusadriani@kpnmail.nl.

Gratis workshop bij Springforest Qigong

BETUWE - Zuru biedt al enkele jaren tai chi tao-lessen aan in Lingewaard en Overbetuwe.

Vanaf september bied Springforest Qigong iedere woensdagavond Spring Forest Qigong lessen aan. Spring Forest Qigong is een eenvoudige, efficiënte methode om optimale gezondheid, welzijn en geluk te ervaren. De eenvoudige oefeningen van Spring Forest Qigong ( SFQ) kunnen je helpen om meer in balans te komen en te blijven. Balans wordt bepaald door de algehele conditie van je lichaam. Het is fijn wanneer we voldoende energie hebben voor onze dagelijkse bezigheden. De oefeningen kunnen staand, zittend en liggend uitgevoerd worden. SFQ is voor iedereen. De lessen worden in kleine groepjes gegeven bij DA Van Appeldoorn in Bemmel.

Op woensdag 3 september bestaat de mogelijkheid om gratis mee te doen met een workshop SFQ. De start is om 19.00 uur en de workshop duurt tot rond 21.00 uur. In deze workshop wordt verder uitgelegd uit wat SFQ inhoudt en hoe de lessen er uit gaan zien. Daarnaast wordt we een aantal qigong oefeningen gedaan en gemediteerd.

De plaats van de workshop zal nog bekend worden gemaakt. Ook geven we dit jaar weer Tai Chi Tao lessen . De tijden en plaatsen staan vermeld op onze site www.zuru.nl. Wie interesse heeft in de gratis workshop of voor de Tai Chi Tao-lessen, kan mailen naar info@zuru.nl of bellen met Christel Dirks 0481 459418 of Maria Wouters 06 10396876.

Zaterdag eerste Huissense Restantenmarkt

foto: Foto van Eimeren Huissen

HUISSEN – Al zijn de vorige collecties nog zo mooi en modisch, het is tijd voor de nieuwe collecties. De ondernemers in Huissen-centrum organiseren komende zaterdag de eerste Huissense Restantenmarkt. Topproducten tegen kortingen tot negentig procent!

De vakanties zijn voor het gros van Huissen en omgeving ten einde. Uitgerust en vol met goede moed en mooie ideeën kan/gaat iedereen er weer tegenaan. Zo ook de ondernemers in Huissen-centrum! Ze zijn klaar voor het nieuwe seizoen. In de winkels wordt plaatsgemaakt voor de collecties van het najaar. Maar om de 'oude' collecties nou weg te stoppen in een magazijn? Nee!

Tal van ondernemers bieden hun prima producten (want collecties van het afgelopen jaar nog) aan tegen kortingen van vijftig tot negentig procent! Zo veel als mogelijk buiten (in/op kramen) en anders (zeker bij slecht weer) binnen in de winkels. Een uitgelezen kans om voor een luttel bedrag toch dat even fraaie als favoriete artikel aan te schaffen.

Primeur

De eerste Huissense Restantenmarkt op zaterdag 30 augustus is door de Ondernemers Vereniging Huissen (OVH) in het leven geroepen als geste naar de consument en tegelijkertijd om echt plaats te maken voor de prachtige, nieuwe herfst- en wintercollecties. Zodat dat aanbod voor diezelfde consument overweldigend zal zijn.

Overigens is de OVH in de bloei van haar leven. Het ledenaantal was nog nooit zo hoog, de samenwerking met de horeca 'loopt' goed en er worden diverse (nieuwe) evenementen georganiseerd. ,,Als de mensen in Huissen dat op waarde schatten en gaan en/of blijven kopen bij ons dan werken we samen aan een gezond ondernemers- en winkelklimaat!'', aldus de OVH.

(Deelnemers: Hema, Schoenen van Kris. Shoeby, Juul Bodyfashion, Paisley, Broekman Mode, Hebbes, Foto Van Eimeren, Hermsen & Hermsen sfeervol wonen, 't Wijnhuys, Peggy Fashion, Tamanie, Monsoon,Trend en co, Huisman Schoenen en Sport.)

Zondag open dag bij De Schaapskooi

BEMMEL - "Van 11.00 tot 14.00 uur kan je vrijblijvend komen informeren en profiteren van allerlei acties. Informeer naar de mogelijkheden die wij bieden wanneer je niet tevreden bent bij je huidige sportschool om gratis over te stappen naar De Schaapskooi."

"Sluit je een jaarabonnement af, dan krijg je de dertiende en veertiende maand gratis. Wil je graag sporten, maar moet je extra gemotiveerd raken of wil je graag één op één begeleiding dan is personal training wellicht de oplossing. Informeer naar de speciale actie prijs. Tevens hebben we bij iedere inschrijving een leuke attentie.

Bij de Schaapskooi wordt er meer dan veertig uur per week aan diverse groepslessen gegeven waaronder de traditionele- en club yoga, XCO, cycle, streetdance voor de jeugd, power et cetera. Ook voor de oudere hebben we aangepaste lessen en goedkopere abonnementen al vanaf 19,95 euro per maand.

Het garantie label wat wij hanteren: dat er altijd professionele begeleiding aanwezig is, dat je het abonnement mag downgraden en bij een jaarabonnement je abonnement mag bevriezen! Sport je die twee maanden niet dan betaal je niet.

Bij ons kun je ook terecht om een uurtje te tennissen, squashen of om een feestje te geven in ons grand café of gewoon om een kopje koffie te drinken."

Meer informatie is te verkrijgen via Schaapskooi, Sportlaan 3, telefoon 0481 462224 of www.schaapskooi.com.

Sara-ontbijt bij kringloop Twice is Nice

HUISSEN - Bij de kringloopwinkel Twice is Nice komen regelmatig klanten met een 'gekke' vraag.

Maar wat er afgelopen week voor vraag kwam dat was te leuk om niet aan mee te werken. Er kwam een klant de winkel binnen en sprak mij aan met 'ik heb een gekke vraag', waarop ik antwoordde 'zeg het maar, niets is mij te gek'. 'Mijn zus wordt vijftig jaar en is een klant van Kringloop Twice is Nice. Ze heeft het altijd over kringloopwinkels, het is kringloop voor en kringloop na. Wij zouden het heel leuk vinden om haar een ontbijt aan te bieden bij Twice is Nice'. Ik antwoordde natuurlijk met: 'ja, superleuk idee'!

Vrijdag 22 augustus was het zover. vijf dames verkleed als Sara's hebben boven een grote tafel gedekt met een mooi servies, eieren, brood, vleeswaren en natuurlijk een lekker bakje koffie. Ook nog wat slingers opgehangen voor de finishing-touch; het zag er heel feestelijk uit.

Om 10.30 uur kwam het feestvarken 'Sara' geblinddoekt de winkel binnen en werd naar boven geleid. Boven werd de blinddoek afgedaan en iedereen begon uit volle borst 'Lang zal ze leven' te zingen. 'Sara' was erg verrast en vond het super. Na ongeveer twee uurtjes gezelligheid en genoten te hebben van het ontbijt hebben de dames in een zeer uitgelaten stemming Twice is Nice weer verlaten.

De klanten die tijdens het ontbijt in de winkel waren, vonden het geweldig dat wij hieraan wilde mee werken. Wij waren zeer vereerd dat ze onze kringloopwinkel hiervoor hadden genaderd.

"We wachten vol spanning af welke 'gekke' vraag de volgende zal zijn!"

Mindfulness in het Klooster

HUISSEN - Woensdag 10 september start een nieuwe training van acht lessen Mindfulness in het Dominicanenklooster in Huissen. Acht woensdagen van 20.00 tot 21.45 uur in combinatie met een thuisprogramma, individuele begeleiding en optioneel een oefen- of stiltedag op zaterdag 8 november. De data zijn 10 en 17 september, 1, 8, 15 en 29 oktober en 5 en 12 november.

In deze training leert men een andere levenshouding aan met als doel meer rust en ontspanning en minder stress. Tussen twee opeenvolgende lessen oefent men thuis. Daardoor kan men een blijvend positief effect en verbetering van levenskwaliteit ervaren. Bij stressgerelateerde klachten maar ook als men geen directe klachten heeft.

De training wordt gegeven door Wendy Derksen uit Huissen. Zij is een ervaren trainer en coach en geschoold in verschillende meditatievormen en mindfulnessoefeningen. De deelnemer ontvangt cd's en een werkboek als ondersteuning bij het thuis oefenen. De lessen zelf bestaan uit: begeleide aandachtoefeningen, eenvoudige lichaamsoefeningen, toepassing in het dagelijks leven, informatie over stress, aandacht, omgaan met grenzen en communicatie. De oefeningen worden gedaan met respect voor ieders grenzen.

Als men overweegt om mee te doen, kan men contact opnemen met Wendy Derksen voor nadere informatie en om te bespreken of de training geschikt voor de geïnteresseerde is. Aanmelden en informatie kan via: www.wendyderksen.nl of info@wendyderksen.nl of bellen met 06 21593590.

Schuttersgilde Sint-Bavo blikt tevreden terug

Foto: Kees Stoffels uit Angeren

ANGEREN - Het Lingewaard Koningschieten zit er weer op. Ditmaal ging Gendt met de eretitel aan de haal. Hans van Rijn schoot na ruim drie uur het laatste stuk van de houten vogel, waardoor schuttersgilde Sint-Sebastianus de nieuwe Lingewaardkoning in haar midden heeft.

Onder auspiciën van oud-burgemeester en oprichter van dit evenement, de heer Rob Persoon, vond om 17.00 uur de huldiging plaats waarbij de koningsketting met alle egards werd omgehangen bij de nieuwe en trotse koning.

De festiviteiten begonnen zaterdagavond met een openluchtfeest. Te zien was een geweldig optreden van Egerländerkapel De Leemkuulers uit Bemmel, gevolgd door coverband Seven Days Music, die professionele allure uitstraalt.

Zondagmorgen, 17 augustus startten alle schuttersgilden van Lingewaard om 10.00 uur met een heilige mis in de Bavokerk waarbij in de dienst werd voorgegaan door hulpbisschop H. Woorts, diaken R. Heinen en pastor G. Peters. Door de blaasmuziek, het zangkoor en de zwaaiende vendels kreeg deze eucharistieviering een bijzonder plechtig tintje. Mooi voor alle kerkgangers om op terug te kijken.

Daarna opende de burgemeester de tentoonstelling in het dorpshuis die ging over de geschiedenis van de schutterijen. Tevens ging de braderie van start in de straten rondom het kulturhus/dorpshuis. Zichtbaar genoot zij van al dit moois zowel binnen als buiten.

Een uur later begonnen de schietwedstrijden waarbij een doorlopend podiumoptreden te zien was van Lingewaardse verenigingen. Dit treffen van alle gildebroeders binnen de gemeente levert een prachtig, kleurrijk en boeiend schouwspel op.

Na negen jaar geeft Angeren het stokje door aan Doornenburg. Zij begonnen als eerste in de rij in 2005 en zullen naar verwachting in 2017 de organisatie weer op zich nemen.

Afsluiting De Heister in Bemmel blijft lastig

De Heister is duidelijk niet bedoeld voor dit soort verkeer. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – De in januari ingevoerde verkeersmaatregel om De Heister voor het autoverkeer af te sluiten blijft lastig. Nog steeds negeren automobilisten de gebodsborden, ondanks de frequente controle van politie en Boa. Voor een lid van de vrijwillige brandweer post Bemmel is een uitzondering gemaakt.

Van de redactie

Jurjen ten Berge, werkzaam op het Overbetuwe College en al twee keer door handhavers aangesproken, mag bij een spoedeisende melding gebruik blijven maken van De Heister. De ontheffing moet jaarlijks worden aangevraagd.

De kruising De Heister Papenstraat speelde een belangrijke rol om de weg, met uitzondering voor aanwonenden, af te sluiten. Omdat op de Papenstraat een busstrook is aangelegd , was volgens de gemeente het niet meer verantwoord om de lastige kruising bij het oude te laten. "De nieuwe verkeerssituatie staat geen intensief gebruik van de aansluiting door schoolverkeer meer toe", zo was de boodschap begin dit jaar. Een kwartier posten geeft een aardig beeld van de naleving. Met name bedrijfs- en dienstverkeer negeert het inrijverbod.

Volgens Ten Berge zijn voor hem verschillende pogingen gedaan om een ontheffing te krijgen. Burgemeester Marianne Schuurmans heeft zich persoonlijk ingezet om dit te bewerkstelligen. In een toelichting zegt ze dat het besluit bij 'hoge uitzondering' is genomen. Haar doorslag was dat Ten Berge ook wordt opgeroepen bij reanimatiemeldingen. En dan is het verschil tussen leven en dood heel klein, zegt Schuurmans. Volgens haar is vijftig procent reddend. Ten Berge kent geen cijfers, maar vindt het motiverend dat hij na reanimatie het slachtoffer later de hand mag schudden.


Voor het autoverkeer is nu de enige ontsluiting van het OBC via de Essenpas. Voor Ten Berge kost dit bij een uitruk minimaal een minuut aan kostbare aanrijtijd. Bovendien is deze route vaak erg druk met fietsende scholieren. Met de ontheffing achter de voorruit kan hij bij een spoedmelding via De Heister de kortste weg blijven nemen.

De Hartstichting pleit er voor om in Nederland overal binnen zes minuten aanwezig te kunnen zijn om hulp te bieden bij een hartstilstand. Binnen zes minuten is de overlevingskans verhoogd tot vijfentwintig procent. Jaarlijks krijgen 15.000 à 16.000 mensen in Nederland een hartstilstand.

De TV uitzendingen zijn te zien op UPC Kanaal 31 (analoog 14+) op de website lingewaardlokaal.tv uitzending live.

TV Programmering:

Zondag 12.00 uur Nieuwe Lingewaard Lokaal Info uitzending met nieuws en studiogasten uit de gemeente Lingewaard. Deze uitzending wordt elke dag om 08.00u - 15.00u - 17.30 u - en 22.00u herhaald. De uitzending is ook rechtstreeks te zien via www.lingewaardlokaal.tv. Uitzending live. En via glasvezel KPN Kanaal 629. UPC kanaal 31.

De Radio programma's zijn te horen op FM 93.6 en kabel 93.1 onder Tekst TV en op kanaal 379 op KPN glasvezel.

Radio Programmering:

Maandag 20.00 – 22.00u That's Music – presentatie Alfred Danjé. Om je werkweek verder goed door te komen. Met muziek vanaf de jaren '60 tot de hits en tips van nu!!

Dinsdag 20.00 – 22.00u Country Shop – presentatie Alex van Beek. In Country-shop kunt u luisteren naar country, folk, americana, bluegrass en country-pop. Er is veel aandacht voor nieuw uitgebrachte albums maar ook het oudere wordt niet vergeten.

Woensdag 20.00 – 22.00u Avondvitaminen – presentatie Carl Witjes. @Live - met wekelijks aandacht voor (minimaal) twee nummers. Rondje Hollands - wekelijks aandacht voor Nederlandse artiesten (zowel Nederlandstalig/Engelstalig). Vitamineplaat. Uit de cloud.

Donderdag 20.00 – 22.00u Muziekdossier – presentatie Hans Verduijn. De muziek kan wekelijks verschillen, maar kent wel een rode draad zoals een oude hitparade, een willekeurig jaar met nieuwsberichten en muziek uit dat jaar, of een programma over een bepaalde muziekstroming zoals Ska, dialect, soul, glitterrock.

Vrijdag 20.00 – 22.00u Pop Shop – presentatie Alex van Beek. U kunt dan luisteren naar diverse soorten muziek zoals blues, rock, country, bluegrass, soul en aanverwante muziek die onder de categorie lichte muziek vallen. Alles wat met de pomuziek te maken heeft laat hij horen natuurlijk met de nodige informatie erbij.

Zaterdag 11.00 – 13.00u Hans Verduijn met Muziekdossier Extra. Afwisselend Nederlands of Duits.

07.00 – 09.00 / 15.00 – 17.00u Prettig Weekend gepresenteerd door Louis Carpaij. De radiomaker achter dit programma is de vijftig al een tijdje gepasseerd en zijn passie ligt bij de 70's en 80's. Maar ook in de 60-er jaren is er mooie muziek gemaakt en om niet al te oubollig te klinken, zitten er in Prettig Weekend ook 'n paar 90's in. Kortom de muziek en de gebeurtenissen van vandaag, in het verleden.

Zondag 10.00 u Kerkradio vanuit Eucharistisch centrum Huissen.

Berichten voor TV, radio en Tekst TV kunt u sturen aan redactie@lingewaardlokaal.tv.

iPad- en omputercursus voor beginners en gevorderden

DOORNENBURG - Voor iedereen die wil beginnen met het gebruik van een computer of iPad is er nu de mogelijkheid om in Doornenburg een cursus te volgen. Tijdens deze cursus komen alle basisvaardigheden aan bod zoals de computer of iPad zelf, e-mailen, internetten, documenten opslaan of bijvoegen, et cetera.

Tevens start er een cursus computervaardigheden voor gevorderden. Deze cursus is voor iedereen die meer uit zijn/haar computer wil halen. Hierin komt onder andere het maken en bestellen van kaarten via internet, het overzetten van foto's van de camera naar de computer en het maken van een fotoalbum via internet aan bod. Ook het werken met facebook, linkedIn en twitter krijgt de aandacht.

Doordat deze cursus gegeven wordt aan groepen van maximaal zes personen is er ruim voldoende aandacht voor alle deelnemers. De cursus omvat tien lessen van anderhalf uur en begint in de derde week van september.

Ook is er de mogelijkheid om individueel les aan huis te krijgen. Hiervoor wordt het programma afgestemd op specifieke wensen en niveau. Voor meer informatie en aanmelden, belt men 06 53909093, 0481 421852 of mailt men naar info@infinitytraining.nl.

Open Eetcafé Bemmel

BEMMEWL - Dinsdag 2 september is er weer een open eetcafé in wooncomplex Hofstede aan de Hoefslag 28 in Bemmel. Vanaf vier euro kan men om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie), die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden vanaf woensdagochtend 10.00 uur via telefoonnummer: 088 2552555. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het menu van 2 september bestaat uit andijviestamppot met gehaktbal en een verrassingstoetje. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

Nieuws van schippersvereniging Sterreschans

DOORNENBURG - Onlangs is een groep leden van de schippersvereniging Sterreschans onder leiding van oud-schipper, Gert Janssen wezen fietsen.

De tocht ging met het veerpontje De Halve Maan van Doornenburg de Waal over, via Millingen, met de veerpont over de Altrhein, via Schenkenschans naar Griethausen waar de lunch werd gebruikt bij de Altrhein spoorbrug. Dit is nog de oudste spoorbrug van Duitsland, deze brug werd in 1865 gebouwd van staal met de legeringen koper, nikkel en roestweringsmiddelen, met als resultaat dat de brug niet roest.

Als je erbij staat denk je, wat een oud stuk roest, maar schijn bedriegt, hij is de laatste 75 jaar niet meer geschilderd en is niet verrot of doorgeroest. Voor de huidige staalbruggen die nu gebouwd worden, worden nog steeds dezelfde grondstoffen gebruikt.

Er zijn nu plannen om deze brug te voorzien van een fietspad en op te nemen in fietsroutenetwerk van het VVV. De spoorlijn ging naar en van de spijsolie fabriek van Spyck, die tot in 1987 naar de Nederlandse Noordzee havens en Duitse zee en binnenvaart havens ging.

Op de terugweg ging het via KLeve, Rinderen, Duffelward naar Millingen, om bij de Gelderse Poort op het dijkterras, onder het genot van een hapje en drankje, te genieten van het prachtige uitzicht over de Rijn om de drukke scheepvaart te bekijken. Via de Millingerwaard weer naar het veerpontje de Halve Maan van Doornenburg, Gert Janssen werd bedankt voor de mooie fietstocht en het gezelschap ging voldaan huiswaarts.

Uitslagen van De Vliegende Post Haalderen

HAALDEREN - T. Tinnenbroek en H. Leemreise winnen het goud! Op 23 augustus stonden er weer twee vluchten op het programma St. Quentin (293 kilometer) en Asse Zellik (160 kilometer). De eerste lossing was die van St. Quentin om 11.45 uur. Hieraan deden 247 duiven mee van zestien liefhebbers.

T. Tinnenbroek 21 mee 3 pr. 1, 43, 57

W. Geurtz & Zn 20 mee 10 pr. 2, 3, 20, 22, 26, 44, 58, 59, 60, 62

L. Meijer 22 mee 4 pr. 4, 6, 19, 42

Comb. van Zadelhoff 20 mee 10 pr. 5, 12, 14, 23, 25, 27, 28, 35, 37, 40

Comb. Weijers 30 mee 6 pr. 7, 33, 36, 38, 41, 46

H. de Wijse 16 mee 6 pr. 8, 16, 21, 53, 56, 61

Gebr. Graven 5 mee 2 pr. 9, 32

Muller – de Wijse 15 mee 4 pr. 10, 39, 48, 50
Wiltink – Meijs 18 mee 4 pr. 11, 13, 17, 29
Comb. Engelen 20 mee 8 pr. 15, 18, 30, 34, 49, 51, 52, 54

C. Staal 12 mee 2 pr. 24, 47

H. Janssen 8 mee 1 pr. 31

Chr. Graven 20 mee 2 pr. 45, 55

De tweede vlucht was Asse Zellik deze werden gelost om 12.15 uur. Hieraan deden 292

Duiven mee van achttien liefhebbers.

H. Leemreise 28 mee 7 pr. 1, 45, 46, 57, 60, 63, 68

Muller – de Wijse 30 mee 10 pr. 2, 3, 4, 6, 13, 22, 28, 41, 42, 51

Comb. Engelen 20 mee 6 pr. 5, 27, 43, 34, 39, 43

A.J. van Olderen 12 mee 2 pr. 7, 23

Wiltink-Meijs 9 mee 1 pr. 8

J. v.d. Scheur 10 mee 4 pr. 9, 29, 40, 67

Comb. Weijers 41 mee 11 pr. 10, 12, 17, 18, 20, 24, 25, 33, 66, 69, 71

Chr. Graven 17 mee 4 pr. 11, 30, 35, 53

H. de Wijse 18 mee 9 pr. 14, 16, 38, 49, 50, 52, 54, 72, 73

W. Geurtz & Zn 20 mee 7 pr. 15, 21, 31, 55, 59, 62, 70

Gebr. Graven 18 mee 1 pr. 19

Comb. van Zadelhoff 16 mee 2 pr. 26, 36

D. Rutjes 7 mee 2 pr. 37, 65

J. Peters (G) 10 mee 6 pr. 44, 47, 48, 58, 61, 64

H. Lichtenberg 13 mee 1 pr. 56

Gezellige bingomiddag voor leden Zonnebloem Huissen

Foto: Marijke Slootman

HUISSEN - De jaarlijkse trekpleister 'de bingo' voor de Zonnebloem is weer voorbij. Meer dan 125 gasten en vrijwilligers zaten in de zaal van De Valom.

Steeds als er nog maar een paar nummers te gaan waren kon je het aan de zaal horen. Her en der werd er 'ja' geroepen of 'bijna', 'nog één', en dan: 'bingo!'. Een zucht door de zaal met daarop gevolgd;: 'hè, jammer!'. Vele mooie prijzen gingen naar de gelukkige winnaars.

Zes rondes werden er gespeeld met daartussendoor kleine prijsjes voor bijvoorbeeld: Wie heeft er nog een munt uit het gulden tijdperk bij zich of wie heeft er nog een ouderwetse veiligheidsspeld in de tas? Het werd een geslaagde middag.

Bevers spotten in Gendtse Polder met IVN

GENDT - Garanties zijn er natuurlijk niet te geven maar de kans is reëel een bever te ontmoeten op de avond van de 28e. Uit het tiental burchten in de Gendtse polder zullen de gidsen van IVNRijnWaal zich richten op die burchten, waarvan zij weten dat ze bewoond zijn.

Geweldig is het om zo'n imposant dier in levende lijve te ontmoeten. Het is tenslotte niet voor niets het grootste knaagdier van Europa. Tijdens deze tocht zullen uiteraard ook verdere wetenswaardigheden over dit dier verteld worden.

Natuurlijk zullen we onze zintuigen niet alleen voor de bever gebruiken, ook bestaat de kans dat we het ijsvogeltje zien. En als we nog meer geluk hebben, zien we de reeën water komen drinken en gaan de vossen op pad om hun maaltje bijeen te scharrelen.

Het verzamelpunt is om 19:30 uur op de dijk, ter hoogte van Ruimzicht aan de afrit Waaldijk – Markt, Gendt. De tocht duurt anderhalf tot twee uur. Aan deze tocht zijn geen kosten verbonden. Zorg voor goed eventueel waterdicht schoeisel, trui of jas en neem, zo mogelijk, een verrekijker mee, zo luidt de tip van de organisatie.

Muziek op De Zilverkamp

Foto: Kristiaan Beeksma

HUISSEN - 30 augustus viert wijkvereniging De Zilverkamp haar veertigjarig bestaan. Het belooft een gevarieerd muzikaal programma te worden met artiesten uit eigen omgeving. Iedereen is 30 augustus welkom van 16.00 tot 22.00 uur in De Zilverzwaan.

Het voormalige schoolgebouw van de Zilverzwaan aan de Wagenweg 9 in Huissen wordt omgetoverd tot concertpodium. Rode draad van het feest is huis-dj Nick Kempkes. Al vele jaren verzorgt hij feesten met geluid en muziek naar volle tevredenheid.

Foto: Kristiaan Beeksma

Om 17.00 uur vindt op het plein als eerste de recordpoging plaats van de Cupsong; een uniek spektakel voor het Guinness Book of Records met zo'n vierhonderd kinderen. Dirigent van deze unieke gebeurtenis is Joep Everts van Klanklichaam. Rond de klok van 18.00 uur zal Peet Solo Nederlandstalig repertoire vertolken. Smartlappen mogen uit volle borst worden meegezongen!

Om 19.00 uur kan de bezoeker mee swingen met Trammps Tribute, de Disco en Soul Experience uit Huissen. Hoofdact is een optreden van All That's Left uit Arnhem met twee uur non stop de beste popmuziek met een rocktintje. Vier enthousiastelingen met een gevarieerd repertoire voor jong en oud! Rock, pop, funk, Nederlandstalig... het komt allemaal voorbij.

Atelier 13 zoekt kunstenaars

GENDT - Een jaar geleden is een aantal kunstenaars gestart met een Gendts Atelier: Atelier 13. Wekelijks komen ze bij elkaar om elkaar te spreken, aan het werk te zien en van elkaar te leren.

Verder is er het afgelopen jaar model getekend/geschilderd, een workshop tiffany/glas in lood gehouden en een excursie naar een drukkerij geweest. Met een kraam in het Gendtse straatje en een graffity-aktiviteit voor jongeren waren de kunstenaars ook aktief met het Gendtse kersenfeest .

Met ingang van het nieuwe seizoen is er plaats voor enkele nieuwe deelnemers. "Lijkt dit je wat? Kom vrijblijvend een keer kijkenin het pand aan de Kruisstraat 13 in Gendt op de dinsdagavond tussen 20.00 en 22.30 uur, vanaf 2 september. De kosten zijn 75 euro voor veertig weken (september tot juni). Voor vragen en inlichtingen: m.van.driel@kunstkringgendtverbeeld.nl.

De kracht van aandacht

ELST - Steeds meer mensen weten de weg naar mindfulness te vinden. Er is een toenemende behoefte aan rust in je hoofd, balans in je leven en het leren omgaan met gevoelens en drukke gedachten die je in de weg zitten. Mindfulness geeft je handvatten om hier beter mee om te gaan en meer in het nu te leven.

Op dinsdagavond kun je vanaf 16 september deelnemen aan de mindfulness-training in Zetten en op vrijdagavond kun je vanaf 19 september deelnemen aan de mindfulness-training in Elst. Beide trainingen bestaan uit acht bijeenkomsten van circa 2,5 uur.

"Het unieke van onze werkwijze is dat we de trainingen combineren met yoga. Yoga helpt je om uit je hoofd en in je lichaam te komen. Mindfulness- of aandachttraining reikt ons heel praktisch gereedschap aan om aan het stuur te blijven in situaties waarin lastige emoties of verslavende gedachten het normaal gesproken van ons overnemen. Mindfulness leert je ervaren dat je er mag zijn met al je onzekerheden en gevoelens. Dat je helemaal oké bent zoals je bent! Je leert hoe je beter vanuit een keuze kunt reageren op een moeilijke situatie in plaats van uit een automatisme. Met behulp van mindfulness leer je met stress om te gaan en beter te functioneren. Mindfulness is geschikt voor iedereen die meer balans in zijn of haar leven zoekt."

Emma Haspels en Eric Kogen van den Berg zijn beiden ervaren mindfulnesstrainers en geven in Elst al meer dan vijf jaar regelmatig mindfulnesstrainingen en -workshops.

Meer informatie staat op www.flowingmountains.nl of www.maisha.nl.

Profiteer van het lage btw-tarief voor hovenierswerkzaamheden

HUISSEN - Tot en met 31 december is het Woonakkoord nog van kracht. Dit betekent een tijdelijke verlaging van het btw-tarief van 21 naar 6 procent. Deze regeling wordt toegepast op werkzaamheden aan de woning maar ook op de aanleg en het onderhoud van de tuin rondom uw woning.

De verlaging van het btw-tarief wordt alleen toegepast op de arbeidskosten van hoveniers en niet op de gebruikte materialen. Voorwaarde is dat de woning minimaal twee jaar oud is en permanent bewoond wordt. En alle geleverde hoveniersdiensten moeten zijn afgerond vóór de einddatum (31 december 2014).

Mocht u nog twijfelen of geen inspiratie hebben, maak dan gebruik van het gratis tuinadvies, tuinschetsuur van Helsen Tuinen. Tot en met oktober kan men weer gebruik maken van een gratis tuinadvies-/schetsuur van één van de tuinarchitecten van Helsen Tuinen. Wie zijn tuin wil veranderen of een deel van de tuin wil laten opknappen, kan gratis een uur gebruik maken van de diensten van de tuinarchitecten van Helsen Tuinen. Tijdens dit uur (thuis of bij Helsen Tuinen) wordt men geholpen met een schets voor de tuin. Ook kunnen zij u helpen bij het maken van een beplantingsplan, verlichtingsplan en het geven van onderhoudsadviezen.

Helsen tuinen is met acht medewerkers actief in het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen. De hoveniers van Helsen Tuinen staan graag klaar om uw tuin tot een droomplaatje om te toveren.

Helsen tuinen is gevestigd aan de Karstraat 39 in Huissen; telefoon (026)3251510, www.helsen.nl.

De warmte en sfeer van Home Garden Shop

GENDT - Home Garden Shop in Gendt is al ruim dertig jaar dé specialist in Gelderland op het gebied van badkamers, haarden, tegels en natuursteen. U kunt de nieuwste trends bewonderen in de uitgebreide toonzalen.

De betrokken vakmensen van Home Garden Shop zorgen er van ontwerp tot installatie voor dat uw haard, vloer of badkamer snel, vakkundig en geheel volgens uw wensen wordt geïnstalleerd. U heeft van ontwerp tot oplevering één aanspreekpunt en dat geeft u een warm en gerust gevoel.

Bediening via tablet

Bij de nieuwste haarden van Dru kunt u met uw smartphone of tablet het vlammenpatroon regelen en het vermogen terugbrengen met behoud van mooie, volle vlammen.

Maatwerk

Uniek bij Home Garden Shop is de eigen natuursteenzagerij en de samenwerking met meubelmaker Sessinkwonen. Hierdoor zijn prachtige haardopstellingen mogelijk waarbij uw TV en audioapparatuur prachtig geïntegreerd kunnen worden. Ook in uw badkamer zijn prachtige mogelijkheden met natuursteen. Nieuw zijn de Puurwit maatwerk wastafelbladen. De zuivere lijnen en het wit satijnen oppervlak geven uw badkamer zowel een luxe als warme uitstraling.

Koopzondag

U bent van harte welkom om de prachtige combinaties te bewonderen. Home Garden Shop neemt graag de tijd om samen met u een 3D ontwerp en een geheel vrijblijvende offerte te maken. Laat u even weten wanneer het u schikt?

Homegardenshop.nl, Biezenkamp 2 Gendt. Telefoon (0481) 424341 info@homegardenshop.nl.

Rabobank Oost-Betuwe deelt kennis met ondernemers

BETUWE - De Rabobank deelt graag haar kennis met ondernemers. Daarom organiseert de bank het Rabo Starterstraject voor startende ondernemers. Heeft u vragen over fiscale zaken? Of wilt u graag tips voor het profileren van uw bedrijf? Tijdens het Rabo Starterstraject krijgt men antwoord op tal van ondernemersvraagstukken.

Het Rabo Starterstraject bestaat uit vijf avonden die in het teken staan van diverse onderwerpen. Het traject start vanaf maandag 6 oktober en ziet er als volgt uit: 6 oktober: Kennismaken en ondernemersvaardigheden, 13 oktober: Fiscale en juridische zaken, 27 oktober: Bankzaken en verzekeringen, 3 november: PR en marketing, 17 november: Afsluiting met netwerkborrel.

De avonden vinden plaats op het Adviescentrum van Rabobank Oost Betuwe, Industrieweg Oost 16 in Elst. De bijeenkomsten starten om 19.30 uur en eindigen om 21.00 uur.

"Bent u een startende ondernemer en wilt u graag bij deze avonden aanwezig zijn? Ga dan naar www.rabobank.nl/oostbetuwe en meld u aan! U kunt zich tot en met 26 september aanmelden. Kennis delen. Zo investeren we samen in ondernemers."

Opening Het Sterrenbos

Bijschrift bij foto: Kinderopvang Zonnekinderen en de Jozefschool in Huissen-Zand vormen met ingang van het schooljaar 2014 / 2015 IKC Het Sterrenbos.

HUISSEN - Op vrijdag 29 augustus wordt IKC Het Sterrenbos officieel geopend door burgemeester Marianne Schuurmans van de Gemeente Lingewaard. Het Sterrenbos is de nieuwe naam voor het Integraal Kind Centrum, dat de Jozefschool in Huissen-Zand en Kinderopvang Zonnekinderen samen vormen vanaf 25 augustus.

IKC Het Sterrenbos is een voorziening voor kinderen van twee tot en met twaalf jaar, waar vroeg- en voorschoolse educatie, kinderdagopvang en buitenschoolse opvang samengaan en elkaar versterken vanuit een gedeelde pedagogische visie. De Jozefschool en Kinderopvang Zonnekinderen werken in Huissen Zand al jaren samen en zetten nu de volgende stap. Het IKC biedt ook ruimte voor kinderdagopvang. Het betreft een peutergroep voor kinderen vanaf twee jaar. Deze peutergroep zal intensief samenwerken met de kleuterklassen. Hierdoor worden de peuters op natuurlijke en speelse wijze voorbereid op hun start op de basisschool.

De officiële opening vindt plaats tijdens het Pleinfeest van 16.00 tot 19.00 uur. Tijdens dit pleinfeest is er tal van activiteiten voor de leerlingen van het IKC en hun ouders.

Knallen met activiteiten op winkelcentrum De Zilverkamp

HUISSEN - "De scholen zijn weer begonnen en dat betekent dat wij er ook weer volop tegenaan gaan! Daar hebben wij weer erg zin in, we hopen jullie ook! Vorige week zijn we gestart met de eerste activiteit, dit was muziekinstrumentjes maken. Erg leuk en super makkelijk."

"Deze week staat letters knutselen voor de deur... Weet jij de eerste letter van jouw naam? Welke kleuren knopen wil jij gebruiken? Wil je een hoofdletter of kleine letter gebruiken? Je mag alles weer zelf verzinnen en maak er een mooi kunstwerk van op zaterdag 30 augustus van 11.00 tot 14.30 uur in winkelcentrum De Zilverkamp."

Foto's en overige informatie staan op www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

Zomerbingo bij vogelvereniging Kantropa

OOSTERHOUT - Op vrijdag 29 augustus aanstaande houdt vogelsportvereniging Kantropa haar jaarlijkse terugkerende zomer bingo met de welbekende prachtige prijzen.

Ook zijn er diverse geldprijzen te winnen. De bingo bestaat uit acht rondes en de kosten daarvan zijn vier euro vijftig. Ook is er de welbekende gratis ronde en verloting voor eenieder die meespeelt. De aanvang van de bingo is 20:00 uur en de zaal is al open om 19:00 uur. De bingo is in café/zaal Merkus aan de Dorpstraat 12 in Oosterhout.

22 / 26

Theatergroep Het Web speelt Showbizz Baby

HUISSEN - Terug in de kast of ga je voor de liefde van je leven? Na het debuut 'Tape' in 2011 staat theatergroep Het Web te trappelen om haar tweede, lang verwachte productie 'Showbizz Baby' op de planken te brengen.

Showbizz Baby is een scherpe, zwarte en op sommige momenten hilarische komedie over de wereld van entertainment, liefde en homoseksualiteit.

Reikhalzend kijkt Diane uit naar de dag waarop televisieacteur Michiel de overstap zal maken naar het witte doek. Diane heeft namelijk een duidelijk carrièrepad uitgestippeld voor 'haar' Michiel.

Het komt haar dan ook helemaal niet goed uit als Michiel verliefd wordt op de jongere Alex. Maar hoe ver ga je om je ware aard te verbergen? Is roem dat waard?

Met Wieneke Weitering, Erwin Teering, Thelma Evers en Berry Mom. De voorstelling Showbizz Baby stond al gepland in 2013, maar wegens persoonlijke omstandigheden kon de voorstelling toen niet doorgaan. De vier spelers zijn nu dan ook extra gemotiveerd om hun lang verwachte productie ten tonele te brengen.

De voorstelling is 11, 12 en 13 september om 20.00 uur in Theater Kees aan Kampstuk 23 in Huissen, Reserveren kan via www.theatergroephetweb.nl.

Nieuwe bloemenzaak in Gendt 'Onze droom is nu werkelijkheid'

GENDT - Onder de naam 'Manuela's Bloemenshop' opent Manuela Schlüter op vrijdag 29 augustus om 9.00 uur de deuren van haar nieuwe zaak aan de Julianastraat 31 in Gendt. "Onze droom was een feit, maar is nu werkelijkheid", aldus de trots stralende eigenares.

Deze droom begon vier jaar geleden toen de oudste zoon Sven tijdens het Gendts kersenfeest voor de eerste keer met een bloemen- en plantenkraam op de braderie stond. "Op dat moment raakte ik besmet met het bloemenvirus en kon het beeld van een eigen bloemenzaak niet meer uit mijn gedachten krijgen", vertelt Manuela. Toen in mei van dit jaar dan ook het voormalig pand van modezaak Catootje te huur kwam te staan, hoefde moeder en zoon dan ook niet lang na te denken.

Tijdens de opening op 29 augustus krijgt iedere klant bij besteding vanaf tien euro een waardebon ter waarde van vijf euro die bij een volgende aankoop in te wisselen is. Voor de kleintjes zal om 15.00 uur Clown Click laten zien wat er allemaal mogelijk is met ballonnen en deze natuurlijk ook uitdeelt aan de kinderen.

Manuela en haar medewerkers zullen zes dagen in de week voor de klant klaar staan. Op maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 9.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Buiten een ruim assortiment bloemen en planten kan de klant er terecht voor bruidsboeketten en grafwerk. Aanverwante artikelen zoals vazen en bloempotten zullen niet ontbreken en er zal ook een verscheidenheid aan snuisterijen in de shop te vinden zijn.

Benefietwedstrijd met Dream Team bij Sportclub Bemmel

BEMMEL - Op 31 augustus vindt er een bijzondere benefietwedstrijd plaats bij sportclub Bemmel. Het huidige eerste elftal zal aantreden tegen het kampioensteam uit 1996/1997. Daarnaast zal het elftal het ook opnemen tegen het 'Dream Team', een team samengesteld door Bert RIkken, initiatiefnemer van deze benefiet wedstrijd.

Het Dream Team bestaat uit oud-eerste elftalspelers en mannen die Bert en zijn onlangs overleden vrouw Ilse de afgelopen jaren hebben gesteund.

De opbrengst van deze benefietwedstrijd komt ten goede aan Stichting Fight Cancer. Mocht men niet in de gelegenheid zijn om bij deze wedstrijd aanwezig te zijn maar wil men Bert met zijn initiatief toch graag financieel steunen? Ga dan naar de internetsite www.swimtofightcancer.nl en klik op doneer, klik daarna op Bert Rikken als deelnemer. De rest wijst zich vanzelf. De aanvang van de wedstrijd op sportpark Ressen is om 15.00 uur.

Tweede salon in Duiven voor bekende eigenaar van Raf Kappers Huissen Raf Janssen neemt Guido's Trendline over

HUISSEN – Hoewel zijn salon Raf Kappers prima 'loopt' neemt hij er een tweede zaak bij . De bekende Huissense kapper Raf Janssen gaat het gerenommeerde Guido's Trendline in Duiven overnemen. ,,Deze kans kon ik niet laten lopen.''

De succesvolle zaak is van een goede vriend van Raf, Guido Pleiter. Een prima ondernemer, in 2011 zelfs nog verkozen tot Beste Ondernemer van de Liemers.,,Maar hij gaat zich nu richten op zijn andere bedrijf Haarshop.nl, een webwinkel voor professionele haar- en beautyproducten'', weet Raf. ,,Zijn aanbod was goed en past precies in mijn straatje.''

Raf gaat de dames- en herenkapsalon aan de Rijksweg in Duiven per 1 september overnemen. De naam Guido's Trendline blijft, als ook het topteam van zeven kapsters. ,,Een zeer ervaren, zelfstandig en verantwoordelijk team, dus mijn aanwezigheid is vooral sturend. Fysiek zal ik er enkele dagen per week zijn.''

Dat betekent dat zijn vaste klanten in Huissen Raf niet veel hoeven te missen. ,,Nee hoor, en anders zijn mijn kapsters Rosanne en Sharon natuurlijk prima vervangers. Kwaliteit en gezelligheid blijven bij ons gewaarborgd. Dus graag tot ziens!'' (www.rafkappers.nl en www.guido-trendline.nl).

Heerlijke zomerfair bij Landwinkel De Woerdt

BETUWE - Op zaterdag 30 augustus houdt Landwinkel De Woerdt de Zomerfair. Deze dag staat in het teken van (h)eerlijke streekproducten, genieten en spelen.

De zomerfair is een dagje uit voor het hele gezin. Met een roofvogelshow, springkussen, doorzichtige bijenkast, oude ambachten, schminken is er veel te beleven. En qua proeven kan de bezoeker onder andere genieten van streekwijnen, Bakken met Niels, wildpakketten, Van Bommel Limousine vlees en Boer 'n dip. Bovendien kan men zelf appels plukken en zelf appelsap persen.

Meer informatie staat op www.dewoerdt.nl. De zomerfair is te bezoeken van 9.00 tot 17.00 uur op het erf van Landwinkel De Woerdt, Woerdsestraat 4 in Ressen. De toegang is gratis.

25 / 26

26 / 26