GN Berg en Dal Heumen Mook

5 oktober 2018

GN Berg en Dal Heumen Mook 5 oktober 2018


Start renovatie dorpsgebouw Vriendenkring

Gebouw Vriendenkring Leuth. (foto: René van Zutphen)

LEUTH - De financiële toezeggingen van fondsen en overheden zijn binnen en de opdrachten voor de renovatie en herinrichting van dorpsgebouw Vriendenkring in Leuth zijn gegund. De renovatie en herinrichting van dorpsgebouw Vriendenkring gaat daarmee definitief van start.

Gemeente Berg en Dal, Provincie Gelderland, Woningcorporatie Oosterpoort, Oranje Fonds, Rabobank coöperatiefonds, Stichting Volksbelang van 1895 en VSB Fonds hebben ieder een financiële bijdrage toegezegd. Daarnaast zal Stichting Triangel, verantwoordelijk voor exploitatie, beheer en onderhoud van dorpsgebouw Vriendenkring, een eigen bijdrage leveren in de vorm van geld en de inzet van vrijwilligers. Schutterij Vriendenkring (eigenaar van het gebouw) kan daarmee met een gerenoveerd en opnieuw ingericht gebouw haar 100-jarig jubileum vieren.

Na de kermis van Leuth zal van woensdag 10 tot en met zondag 14 oktober de grote- en kleine zaal en de keuken van het gebouw leeggehaald worden. Hiervoor kan stichting Triangel en schutterij Vriendenkring alle steun van vrijwilligers gebruiken. Dus geef je hiervoor op bij een van de bestuursleden of tijdens de komende kermis. Op maandag 15 oktober zal er gestart worden met de renovatie en herinrichting. Doel is om op 1 februari het gerenoveerde en opnieuw ingerichte gebouw op te leveren.

Het gebouw voldoet dan aan de eisen van deze tijd qua toegankelijkheid voor mindervaliden, qua comfort en gebruiksgemak en ook qua duurzaamheid. Juist ook om nieuwe doelgroepen te kunnen huisvesten is het nodig om het gebouw op te knappen en opnieuw in te richten.

Geke van den Berg Nederlands kampioen judo

Geke van den Berg tweede van links

GROESBEEK – De Groesbeekse Geke van den Berg die momenteel in Arnhem woonachtig is , is zaterdag Nederlands kampioen judo geworden bij de senioren in de gewichtsklasse 63 kilo.

Geke wist in het Topsportcentrum in Almere alles voortijdig op ippon te winnen. In de finale tegen Jorien Visser wist Geke met een houdgreep de wedstrijd op Ippon te beslissen en werd Nederlands kampioen judo bij de Senioren. Zij mocht vervolgens de felbegeerde medaille in ontvangst nemen.

Fancy Fair Vivace: snuffelen, smullen, muziek en film

MILLINGEN - Op 14 oktober tussen 11.00 en 17.00 uur presenteert zangvereniging Vivace uit Millingen aan de Rijn een grote Fancy Fair in het verenigingsgebouw van het schuttersgenootschap OEV 1 ('de Natte').

Behalve de verkoop van tweedehands spulletjes zijn er huisgemaakte lekkernijen en andere zelfgemaakte artikelen te koop, bijgedragen door meerdere creatieve, knutselende, handwerkende en timmerende leden. Alle koorleden dragen hun steentje bij met het verzorgen van een gezellige middag, waar van alles te beleven valt. Zo is er een Rad van Fortuin met leuke prijzen, er wordt een film gedraaid over oud-Millingen, er is een hapje en een drankje, een demonstratie keramiek maken en er is muziek van de gebroeders Hol, die hun liedjes met gitaar ten gehore brengen. Ook bespeelt Cees Broens zijn accordeon, dit alles ter opluistering van deze spetterende dag. Het evenement wordt georganiseerd ten behoeve van het 50-jarig jubileum, dat Vivace volgend jaar viert met meerdere festiviteiten en optredens gedurende 2019.

DVSG krijgt te weinig

GROESBEEK - DVSG speelt uit tegen Niftrik. In de eerste helft doet DVSG goed mee, maar creëert geen echte kansen. Niftrik echter scoort uit een corner via een kopbal de 1-0.

Na de rust komt DVSG met een meer aanvallende instelling het veld in en dit levert al snel een goede kans op voor Niek Derksen. Uit de tegenaanval scoort Niftrik echter de 2-0. Een domper! DVSG komt in de 55e min over rechts op, en de bal wordt door Tijmen Heus naar het centrum gespeeld. Niek Derksen kan de bal verlengen en Tim Nillessen scoort de 1-2. Twee minuten later stuurt Tijmen Ivo van Balkom weg en deze geeft de bal goed voor. Tim Nillessen neemt de bal 'volley' en scoort de 2-2. DVSG heeft nu echt de overhand en creëert kansen, maar scoort niet. Niftrik blijft gevaarlijk met messcherpe counters en keeper Stan Peters weet enkele malen goede reddingen te verrichten.

Het is zuur voor DVSG als Niftrik countert (met een handsbal) en in de 65e min de 3-2 scoort. DVSG wisselt Niek Derksen voor Rico Voeten en Paul Visser voor Max Thijssen. Er zijn nog wel kansen, maar DVSG komt niet meer tot scoren.

De tweede helft was een hele mooie wedstrijd, maar de uitslag is zuur voor DVSG. Een nederlaag, die gezien de eerste helft terecht, maar na de tweede helft als onterecht aanvoelt. Er is goed gevoetbald door DVSG en een gelijkspel was zeker verdiend geweest. Volgende week speelt DVSG thuis tegen Overasseltse Boys.

De spanning stijgt, op Zuid gaat het gebeuren! Elftal van de eeuw van De Treffers

GROESBEEK - In de afgelopen periode kon er bij De Treffers gestemd worden op het Elftal van de Eeuw, hiervoor zijn liefst meer dan 1000 stemmen uitgebracht. De meest gekozen spelers en trainer worden op vrijdag 2 november gepresenteerd als het Elftal van de Eeuw.

Deze avond zal gepresenteerd worden door Frank Evenblij (bekend van Bureau Sport, De Wereld Draait Door en Peptalk) op zijn bekende wijze, met een sport-journalistieke insteek en ruimte voor satire, humor en een kwinkslag. De avond zal ongeveer twee uur in beslag nemen en hierna staat er een feestelijke avond op het programma om te proosten op het verkozen Elftal van de Eeuw.

Wilt u hierbij zijn? Dat kan! Op donderdag 11 oktober is er in het Clubgebouw van De Treffers de mogelijkheid om vanaf 19.30 uur kaartjes voor deze unieke avond te bemachtigen. De zitplaats kaartjes kosten inclusief twee consumptiebonnen tien euro per stuk. Start inloop vanaf 19.00 uur op vrijdag 2 november.

Arrangement LiberationTour en Bevrijdingsmuseum

LiberationTour. (foto: Archief Bevrijdingsmuseum)

GROESBEEK - Zondag 14 oktober verzorgt LiberationTour samen met het Nationaal Bevrijdingsmuseum een battlefieldtour in een historisch legervoertuig (Dodge) met museumbezoek inclusief koffie/thee en bevrijdingsgebak.

Zondagmiddagarrangement van 12.00-16.30 uur*. Programma: 1. Inleiding en bezoek aan de tijdelijke en vaste tentoonstelling van het Bevrijdingsmuseum met proeverij van Zweeds wittebrood, gebakken naar origineel recept uit WO2 (12.00 – 13.30 uur) 2. Battlefieldtour door het lokale gebied van Operatie Market Garden en het Rijnlandoffensief (13.30 – 15.45 uur) 3. Afsluiting met koffie/thee en bevrijdingsgebak in het museumcafé en eventueel bezoek aan museumwinkel (15.45 – 16.30 uur). * Vertrek onder voorbehoud van aantal deelnemers.

Prijs: 40 euro. De Museumkaart is niet geldig. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Mientje van Thiel veertig jaar doktersassistente bij huisartsenpraktijk Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Mientje van Thiel (64) is op 1 oktober 1978 begonnen als doktersassistente in de huisartsenpraktijk van de huisartsen Beltman en Schuurs aan de Molenweg in Groesbeek.

Mientje die in Vorstenbosch geboren is was al vier jaar doktersassistente bij een huisartsenpraktijk met apotheek in Uden voordat zij in Groesbeek kwam. Vroeger was het beroep van doktersassistente heel anders dan tegenwoordig. Vroeger bestond het uit telefoontjes aannemen, administratie verzorgen en meehelpen in de apotheek. Tegenwoordig ben je er een kleine huisarts bij, zoals de bloeddruk opnemen van patiënten, wonden behandelen, oren doorspuiten, suikerspiegel meten, wratten behandelen, uitstrijkjes nemen en hartfilmpjes maken enzovoort. En daarnaast het assisteren van de artsen bij ingrepen.

Om die reden moeten doktersassistenten jaarlijks cursussen volgen om bij te blijven. "Ik heb voor dit beroep gekozen omdat je constant met mensen bezig bent. Je begint de dag en je weet nooit hoe die eindigt. Je kunt veel betekenen voor de mensen en je leeft met ze mee. Maar het is wel een stressvol beroep. Als het antwoordapparaat er 's morgens om acht uur er af gaat, is er tot half elf constant telefoon. Dat kan ook niet anders in een praktijk van duizenden patiënten", aldus Mientje.

"De Groesbekers zijn aardige mensen en kennen mij alleen als Mientje. Ik voel me hier bijzonder thuis in de huisartsenpraktijk van Fussenich en Dral aan De Paap." Naast de doktersassistente is Mientje twaalf jaar sportmasseuse geweest en kent daarom ook de voetbalverenigingen in Groesbeek. Daarnaast is Mientje een echte sportvrouw zij heeft liefst veertien jaar lang van Deest naar Groesbeek gefietst (60 kilometer per dag), heeft vijf maal de Vierdaagse meegelopen, houdt van hardlopen en gaat nog steeds vier maal in de week sporten.

Maandagmorgen werd Mientje in de praktijk verrast met bloemen en een enveloppe en het etentje komt er nog aan. Nu een receptie? "Nee", zegt Mientje, "de patiënten mogen me over twee jaar uitzwaaien als ik met pensioen ga."

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: In verband met de gewijzigde dag waarop de weekbladen in ons dorp verspreid worden, is het tijdstip voor het aanleveren van kopij aan de redactie van de weekbladen ook aangepast. Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren vóór maandag 12.00 uur bij ons Pastorie, Parochie centrum).

VIERINGEN

H.H. Cosmas en Damianus

Zaterdag 13 okt. 19.00 uur H. Mis m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Misintenties: Wim Kaal en echtg. Annie Kaal-v.Kesteren, Catharina Jacobs, Thea Hendriks en zoon; Jacobus Lamers en Wilhelmina Lamers-Hendriks, Siem Lamers (zoon), Jan van Tilburg (schoonzoon)

Zondag 14 okt. 10.00 uur H. Mis m.m.v. KK St. Caecilia

Misintenties: Wim Sluis en overleden ouders Sluis-Lamers, Bernadina Poelen-Eeren,

Hendrik Poelen, Pater Th. Poelen s.s.s., Wim Poelen

Oktobermaand – Mariamaand.

In de kerk van H.H. Cosmas en Damianus wordt van maandag t/m vrijdag om 18.30 uur het rozenhoedje gebeden en Marialiederen gezongen. Van harte welkom.

Zielboek

In de maand november zullen de vaste ochtendvieringen op de dinsdag en donderdag niet plaatsvinden, in plaats daarvan op dinsdagochtend om 09.00 uur en op donderdag avond om 19.00 uur gedachtenis van de overledenen, wier namen staan geschreven in het zielboek.

U kunt de namen opgeven in de sacristie of op de pastorie.

VIERINGEN

St. Antonius Breedeweg

Woensdag 10 oktober 19.00 uur, Rozenhoedje gevolgd door Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Zondag 14 oktober. 28e zondag door het jaar. 09.30 uur Eucharistieviering met samenzang

Intenties: Antonius Jacobs en Wilhelmina Janssen de echtgenote.

Woensdag 17 oktober 19.00 uur, Rozenhoedje gevolgd door Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Woning onbewoonbaar door brand

(foto: Marcel Vink) Foto: Marcel Vink

GROESBEEK – Maandagavond werd door een fietser ontdekt dat er vlammen uit een schoorsteen kwamen bij een woning aan de Hobbemaweg in Groesbeek. De bewoners werden gewaarschuwd waarna de hulpinstanties werden gealarmeerd. De bewoners hebben uit voorzorg de woning verlaten.

De schoorsteenbrand was zo hevig dat die binnen de kortste tijd uitmondde in een uitslaande brand. De vlammen sloegen op een gegeven moment meters hoog uit het houten dak aan de achterzijde van de woning. De Brandweer van Groesbeek en Ubbergen heeft de brand met twee tankautospuiten, een hoogwerker en 15 brandweerlieden bestreden. Een van de naastgelegen woningen liep door de brand water- en rookschade op. De schoorsteenbrand is vermoedelijk ontstaan door een oververhitte houtkachel die het dakbeschot in brand heeft gezet.

Salvage heeft de woning onbewoonbaar verklaard, alsmede de naastgelegen woning en is direct aan de slag gegaan om vervolgschade te voorkomen. De bewoners alsmede de buren zijn in een hotel ondergebracht. Loco-burgemeester Annelies Visser is ter plaatse geweest om de slachtoffers een hart onder de riem te steken. De brand heeft veel bekijks getrokken.

RepairCafé Groesbeek: Niet weggooien, maar repareren en opnieuw gebruiken!

GROESBEEK - Op zaterdag 13 oktober van 13.00-16.00 uur is er weer een RepairCafé in Inloop Op de Paap, Op de Paap 1, Groesbeek.

In het RepairCafé staan de vrijwilligers klaar voor reparaties aan huishoudelijke apparaten, computers en fietsen, maar ook voor verstelwerk en dergelijke. Bij huishoudelijke apparaten kunt u denken aan koffiezetapparaten (Senseo!), stofzuigers, strijkijzers et cetera, maar ook aan (oudere) audioapparaten.

Ook zijn er vrijwilligers met verstand van computers. Men kan bij hen terecht met vragen over uw smartphone, tablet of laptop. Bij een ‘ouderwetse’ desktop is het mogelijk om onderdelen te vervangen of bij te plaatsen, zoals een harde schijf of een videokaart. Daarnaast zijn er vrijwilligsters die achter de naaimachine voor u klaar zitten om verstelwerk te doen.

De reparaties worden kosteloos uitgevoerd, met natuurlijk wel een gepaste vergoeding voor de onderdelen en een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Ook zonder kapot apparaat is men welkom om binnen te lopen en een kopje koffie te drinken. Voor meer informatie: Metty Kainama, 06 10474589. Dit telefoonnummer is ook te gebruiken om een vervoersprobleem aan te geven. Repaircafé Groesbeek zorgt dan dat men wordt opgehaald en thuisgebracht.

Bingo in Millingen

MILLINGEN - Zondag 14 oktober houdt het werkcomité van Odio een bingoavond in haar clubgebouw op sportpark De Hove, Heerbaan 67 in Millingen aan de Rijn.

Het prijzenpakket van deze avond is 1.070 euro aan geldprijzen. De hoofdprijs van deze avond is 230 en er zijn twee bonusronden met een eerste prijs van 50 euro. Voor iedereen is er een gratis kopje koffie of thee. De aanvang is om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Mediumavond

in De Mallemolen

GROESBEEK - Vrijdag 12 oktober wordt er een mediumavond gehouden in De Mallemolen. Deze avond staat onder leiding van Harald en Margo.

Harald is journalist en daarnaast een bekend spiritueel werker in Amsterdam. Hij werkt met energie die vanuit zijn handen vanzelf naar de plekken in het lichaam worden getrokken, waar healing nodig is. Terwijl hij dit doet krijgt hij soms beelden door die belangrijk zijn voor de cliënt. Deze beelden zijn vaak een aanvulling op wat Margot op dat moment doorkrijgt.

Margot is vanaf jongs af aan paragnost. In allerlei vormen krijgt ze boodschappen en inzichten door vanuit de spirituele wereld. Haar praktijk bestaat inmiddels al meer dan 25 jaar. Ze is bekend binnen de televisiewereld en lost samen met de recherche zaken op. Samen mogen ze boodschappen doorgeven vanuit de spirituele wereld. Tijdens de mediumavond geeft Harald in de zaal korte healingen aan mensen die het nodig hebben en ervoor open staan om dit te ontvangen. Margot geeft boodschappen door vanuit de spirituele wereld. Deze boodschappen worden vanaf een foto gelezen van een dierbare die overleden is. Foto's mogen worden meegebracht en op een tafel gelegd. Soms komen er ook spontane boodschappen door zonder de foto. Deze avonden blijken telkens weer opnieuw mooie opzienbarende avonden te zijn. Die in velerlei opzicht inzichten, genezing en troost kunnen bieden. Aanvang 20.00 uur, de zaal gaat open om 19.30 uur. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Mediumavond in De Mallemolen Groesbeek

GROESBEEK - Vrijdag 12 oktober wordt er een mediumavond gehouden in De Mallemolen. Deze avond staat onder leiding van Harald en Margo.

Harald is journalist en daarnaast een bekend spiritueel werker in Amsterdam. Hij werkt met energie die vanuit zijn handen vanzelf naar de plekken in het lichaam worden getrokken, waar healing nodig is. Terwijl hij dit doet krijgt hij soms beelden door die belangrijk zijn voor de cliënt. Deze beelden zijn vaak een aanvulling op wat Margot op dat moment doorkrijgt.

Margot is vanaf jongs af aan paragnost. In allerlei vormen krijgt ze boodschappen en inzichten door vanuit de spirituele wereld. Haar praktijk bestaat inmiddels al meer dan 25 jaar. Ze is bekend binnen de televisiewereld en lost samen met de recherche zaken op. Samen mogen ze boodschappen doorgeven vanuit de spirituele wereld. Tijdens de mediumavond geeft Harald in de zaal korte healingen aan mensen die het nodig hebben en ervoor open staan om dit te ontvangen. Margot geeft boodschappen door vanuit de spirituele wereld. Deze boodschappen worden vanaf een foto gelezen van een dierbare die overleden is. Foto's mogen worden meegebracht en op een tafel gelegd. Soms komen er ook spontane boodschappen door zonder de foto. Deze avonden blijken telkens weer opnieuw mooie opzienbarende avonden te zijn. Die in velerlei opzicht inzichten, genezing en troost kunnen bieden. Aanvang 20.00 uur, de zaal gaat open om 19.30 uur. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Oktoberfest

GROESBEEK - Op dinsdag 9 oktober houdt Voorzieningenhart Op de Heuvel in samenwerking met Seniorenvereniging Sionsheuvel een gezellig oktoberfest.

De muziek is in de vertrouwde handen van orkest Aldörum. De middag begint om 14.00 uur, de zaal is vanaf 13.00 open. Leden van seniorenvereniging Sionsheuvel hebben gratis toegang. Niet-leden betalen 5,00 euro entree. Dit bedrag is inclusief een broodje braadworst van de barbecue.

Er zijn leuke prijzen te winnen voor de leukst verklede man, vrouw en stel of groep. Meer informatie is te verkrijgen via 024 7600750.

Voorzieningenhart Op de Heuvel is gevestigd aan Ericastraat 39 in Groesbeek.

Ook KBO Ooij deelt in Rabobank Clubkas Campagne

(foto: Bert Roodbeen)

OOIJ - Woensdagmiddag 26 september tijdens de wekelijkse KBO Ooij-activiteiten van het Internetcafé, biljartafdeling, kaart en handwerkgroep in dorpshuis De Sprong heeft Karin van Raaij medewerker van de Rabobank Rijk Nijmegen in het kader van de Rabobank Clubkas Campagne een cheque van liefst 600,96 euro overhandigd aan penningmeester Ton Leurs.

Met de Rabobank Clubkas Campagne steunt Rabobank Nijmegen het verenigingsleven in haar werkgebied. Een deel van de winst van 2017 is hiervoor beschikbaar gesteld en de leden van de Rabobank bepaalden via stemming met een unieke stemcode op een website over de verdeling. Ook KBO Ooij heeft haar leden opgeroepen om te stemmen en het resultaat is zeer geslaagd. KBO Ooij gaat dit mooie bedrag besteden aan de communicatie met de leden.

Het bestuur van KBO Ooij bedankte alle leden die op de vereniging hebben gestemd, en vooral ook Rabobank Rijk van Nijmegen voor deze bijzondere campagne en Karin van Raaij voor de uitreiking van de cheque.

Goede opkomst OFO-project

(foto: Arrianne Kersten)

REGIO - Dinsdagavond 18 september was er op sportpark De Hove een bijeenkomst van de volleybalverenigingen Switch ’87 uit Millingen en Ikaros uit Groesbeek. Het was de aftrap van het OFO-project.

OFO staat voor Ontwikkelfasegericht Opleiden en is een initiatief van de NeVoBo. Met ontwikkelfasegericht opleiden kijk je bijvoorbeeld niet alleen naar de kalenderleeftijd van de sporter, maar ook naar de biologische leeftijd. Waar het ene kind al door het dak groeit, blijft een ander van dezelfde leeftijd nog klein. Dit traject zal 12 tot 18 maanden lopen. Gedurende deze periode gaat de vereniging zich inzetten op het verbeteren van de ondersteuning en begeleiding van de jeugdtrainers, met als belangrijkste doel de trainers langer bij onze vereniging te behouden en het sportplezier bij jeugdsporters te vergroten.

Switch’87 is geselecteerd als één van de tien volleybalverenigingen uit Gelderland en gaat dit programma samen met volleybalvereniging Ikaros uit Groesbeek uitvoeren. Er waren zo’n dertig mensen op deze avond afgekomen, ongeveer even veel van Switch als van Ikaros. Goed om te zien dat er vanuit Groesbeek een flinke groep verenigingsmensen de moeite had genomen om naar Millingen te komen.

Vanuit de Nevobo was Roy Wassen aanwezig om meer informatie te geven over het traject. Roy zal gedurende dit seizoen ons de vereniging begeleiden en helpen met de uitvoering van dit project. Roy liet zien hoe het project tot stand is gekomen. Behalve de Nevobo is ook Provincie Gelderland en Topsport Gelderland betrokken bij het project.

Radioprogramma houdt Prog–Rock Festival

GROESBEEK -Het radioprogramma Progrock dat elke vrijdagavond tussen 21.00 en 22.00 uur te beluisteren is bij omroep Berg & Dal bestaat inmiddels 12,5 jaar. Om dit heugelijke feit niet ongemerkt voorbij te laten gaan hebben de presentatoren van dit programma Ino Groos en Peter Willems een prog en rockfestival georganiseerd.

Op vrijdagavond 19 oktober zullen de formaties van Trien, Porcupine Treebute en Roxx hun opwachting maken in de Nachtwachtzaal van de Linde. De zaal gaat open om 20.00 uur waarna Van Trien om 20.45 de aftrap zal verrichten. Van Trien is een rockband met een breed en verrassend repertoire. De band van Groesbeekse bodem bestaat uit vier gepensioneerde muzikanten, die hun talenten hebben gebundeld. Ze geven duidelijke voorkeur aan stevige classic rock, die op aantrekkelijke pakkende wijze wordt gebracht.

De tweede band van deze avond is Porcupine Treebute. Een goede tribute aan de prachtige muziek en waanzinnige shows van Steven Wilson en metgezellen is moeilijk te vinden. Deze band is misschien niet de eerste daarin, maar wel de meest toegewijde. Opgericht in augustus 2011, door ervaren muzikanten die al veel tijd hebben gespendeerd op het podium, is de fundering uitgelegd voor wat de meest eerlijk klinkende Porcupine-tribute band van de wereld zou worden. Allen een voorliefde delende voor Steven Wilson en progrock in het algemeen. "Deze band klinkt alsof de geest van Steven Wilson zelf aanwezig is."

Voor degene die de formatie Roxx niet kennen, dat klopt want het zal hun debuut-optreden worden. Er wordt reikhalzend naar uitgekeken en de verwachtingen zijn hoog gespannen. Deze band speelt voornamelijk melodieuze rock uit de jaren '80. De rockavond wordt afgesloten met een spetterende finale waarin de drie bands gezamenlijk een Pink Floydmedley ten gehore zullen brengen.

De entree voor deze unieke avond met drie gedreven bands bedraagt zeven euro en kun je online bestellen via www.delinde.nl of op de avond zelf aan de kassa. Verdere informatie staat op www.delinde.nl, de FB pagina van de Linde en Progrock.

Bingo in De Mallemolen

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

De wekelijkse hoofdprijs bedraagt 250 euro; de jackpot kan oplopen tot 400 euro. Als de jackpot er bij 400 euro er nog niet uit is dan worden er vier extra ronden van 100 euro gespeeld. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur geopend. De bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen. De opbrengst van deze bingoavonden is voor zes verenigingen in Groesbeek. Iedereen is op deze wekelijkse bingoavonden welkom.

Weggeefwinkel in Voorzieningenhart Op de Heuvel

GROESBEEK - Buurtbewoonster Wilma Fransen heeft tijdens haar werkende leven als wijkverpleegkundige altijd kleding weggegeven aan hen die het nodig had. Omdat ze nog een hoop goede kleding had kwam ze op het idee om een kleinschalige weggeefwinkel te starten in Groesbeek.

Met ondersteuning van de sociale teams in Groesbeek, Forte Welzijn en Voorzieningenhart Op de Heuvel staat Wilma al vanaf woensdag 27 juni elke tweede en vierde woensdag klaar van 10.00-13.30 met kleding in het Voorzieningenhart.

Er is door veel inwoners van Groesbeek in juni heel veel kleding ingezameld en die kledingstukken wachten op een nieuwe eigenaar. In oktober vindt de Weggeefwinkel plaats op 10 en 24 oktober in Voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek. Ook als u Wilma een handje mee wil helpen in de organisatie van de Weggeefwinkel kunt u langskomen op bovengenoemde data.

Buurtbewoners in Groesbeek-Zuid helpen elkaar

GROESBEEK - Buurtklus, een initiatief van buurtbewoners in Groesbeek Zuid, is er voor hen die er alleen voor staan en geen middelen hebben om iemand voor hun klus te betalen. De buurtbewoners die Buurtklus organiseren kunnen bewoners in Groesbeek-Zuid helpen met kortdurende klussen.

Dit kan zijn: Klusjes zoals; ophangen van spullen, kleine reparaties, klein tuin onderhoud; Korte ritjes naar het ziekenhuis; Vragen over hardware en software (basis) van computers en laptops; Op orde brengen van huis en/of administratie.

De klussen kunnen in overleg op een verantwoorde manier door buren worden opgelost in Groesbeek Zuid. U bent en blijft zelf verantwoordelijk voor de klus en bent zelf aanwezig bij het uitvoeren van de klus. Het gaat om onderlinge burenhulp en er wordt geen controle uitgevoerd over wat onderling wordt afgestemd.

Kunt u wel een buurman of buurvrouw gebruiken die u komt helpen? Bel dan op werkdagen tussen 09.00 en 13.00 uur naar het servicebureau van Forte Welzijn: 085 0406066. Vermeldt hierbij ‘Buurtklus’.

Klussende buurtbewoners gezocht in Groesbeek Zuid! "Wilt u ook buurtbewoners helpen met klussen, meldt u dan aan door een e-mail te sturen naar lisanne.bron@fortewelzijn.nl. We kunnen jullie goed gebruiken! Woont u niet in Groesbeek Zuid, maar wilt u wel uw buren helpen met klussen? Dan kunt u een e-mail sturen naar info@fortewelzijn.nl." Buurtklus en haar vrijwilligers wordt ondersteund door de samenwerking Sociaal Team Groesbeek Zuid, de Horst, Breedeweg en Opbouwwerk van Forte Welzijn.

Forte Welzijn zoekt vrijwilligers met opvoedkwaliteiten

BERG EN DAL - Forte Thuis zoek vrijwilligers in zowel de gemeente Overbetuwe als in de gemeente Berg en Dal.

Herken je dat? Soms lijkt alles tegen te zitten. Problemen stapelen zich op in je gezin en worden steeds zwaarder. Er hoeft dan maar iets te gebeuren of de emmer loopt over. Dan lukt het niet meer om op ieder moment voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden. Of aan jezelf.

Forte Thuis is er voor alle gezinnen, die om wat voor reden dan ook, behoefte hebben aan ontlasting en ondersteuning bij de opvoeding. Die steun wordt gegeven door gecertificeerde vrijwilligers of door andere gezinnen met ervaren ouders die een gezin willen helpen.

Wil jij als vrijwilliger een gezin een steuntje in de rug bieden? Na een kennismakingsgesprek kun je deelnemen aan de training. De cursus bereidt je voor om de gezinnen zo goed mogelijk te ondersteunen en vindt plaats op vrijdagochtend 2, 16 en 30 november. Certificaatuitreiking zal 14 december plaatsvinden. Tijdens de training wordt aandacht besteed aan opvoedproblemen, normen & waarden, communicatie en grenzen stellen.

Na de training ben je gecertificeerd om als vrijwillige gezinsondersteuner aan de slag te gaan. Samen kijken we welk gezin er bij je past en vervolgens zal er een kennismakingsgesprek plaatsvinden. Als jij en het gezin een klik hebben, kun je starten. Je wordt in je werk begeleid door de coördinator Forte Thuis, Roly Buijs.

Heb je belangstelling of nog vragen? Roly Buijs roly.buijs@fortewelzijn.nl; 06 33793841.

Jongdierendag in Millingen

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN – Op zaterdag 29 september hield de KPV Millingen en Omstreken de traditionele jongdierendag in clubgebouw De Gevleugelde Vrienden aan de Wethouder Arnzstraat in Millingen.

De keuring van hoenders, dwerghoenders en koningen is zaterdagmorgen om 09.00 uur begonnen door de keurmeesters De Vos en Den Blanken. De dieren die dit jaar geboren zijn, werden gekeurd. Voor de fokkers is deze keuring een goede indicatie welke kwaliteit zij in hun bezit hebben. Ook zijn diverse mensen getuige geweest van de keuring en hebben zo her en der vragen gesteld aan de keurmeesters. De jongdierendag is goed bezocht. De vereniging kan nieuwe actieve leden gebruiken, zij die interesse hebben kunnen contact opnemen met secretaris de heer W. Reijmers (06 51595325 of per mail reijmersmeij@gmail.com).

Mini van de maand

(foto: Arrianne Kersten)

MILLINGEN - Zaterdag 29 september waren Levy en Marith tijdens de eerste thuiswedstrijd van dames 1 tegen Gemini D3 uit Elst Mini van maand.

Zowel Marith als Levy mochten de wedstrijd openen door de bal te serveren. Dit ging hartstikke goed! Ook kregen ze voor de wedstrijd een t-shirt met daarop de namen van alle speelsters en coach Jaco. Na een spannende 1e set die helaas verloren werd, won Switch de wedstrijd met 3-1. Levy en Marith mochten na afloop van de wedstrijd de 'Topper van de Dag' bekend maken, deze wedstrijd was dat Sannah.

Beelden in de Bibliotheek Groesbeek

GROESBEEK - Momenteel is er in de Bibliotheek Groesbeek een expositie te zien van dertig beelden van de hand van Twan Elissen.

De uitbeeldingen zijn figuratief van aard. De expositie duurt tot 22 oktober tijdens de openingstijden van de Bibliotheek Groesbeek.

.

9 / 28

10 / 28

11 / 28

12 / 28

Kranenburg, Millingen en Groesbeek in de prijzen bij Edelras

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – De kleindierkeurmeesters Stoot en Meijer hebben zaterdag de handen vol gehad aan het keuren van de ruim honderd kleindieren die waren tentoongesteld in De Boerenbond / Pets Place aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

Zaterdagmiddag om half drie waren ze nog steeds kippen aan het keuren maar bij de Hoenders en sierduiven zat inmiddels de klus erop. Erik Weijers voorzitter van kleindiervereniging Edelras heette de fokkers, leden en overige belangstellenden welkom. Hij dankte de fokkers voor de inzending van de ruim honderd kleindieren, waaronder diverse uit Duitsland. Weijers ging vervolgens over tot de prijsuitreiking. Kampioen grote hoenders werd de Westfaalse doodlegger van de heer Meijer uit het Duitse Kranenburg en bij de sierduiven ging Theo Awater uit Millingen aan de Rijn met de Figurita duif met de eerste prijs aan de haal.

De keurmeesters wezen vervolgens de dwerghoender de Barneveldse kriel van Tony Nillesen als kampioen aan evenals de Antwerpse baardkriel van Jayden Binnenhei een van de jeugdleden aan als kampioen. Alle kampioenen kregen een volle zak voer mee naar huis. Voorzitter Erik Weijers was na afloop een blij mens, de tentoonstelling was weer geslaagd en er hadden zich vier nieuwe jeugdleden aangemeld.

Benauwde zege voor De Treffers

GROESBEEK – De Treffers boekte afgelopen zondagmiddag een benauwde, maar daarom niet minder welkome zege op het bezoekende HFC, de oudste voetbalclub van Nederland. Het liep stroef bij de roodzwarten die het op het middenveld regelmatig moesten afleggen tegen de Haarlemmers.


De Treffers startte wel met goede intenties er werd fel op de bal gespeeld en na twee minuten had De Treffers al op voorsprong moeten komen nadat Sjoerd Ars omver werd getrokken, maar de scheidsrechter wees niet naar de penaltystip. HFC kwam na een kwartier beter in de wedstrijd, tot twee maal toe moest de bal van de doellijn getrapt worden. Na een dubbele wissel in De Treffers formatie kwam er weer wat lucht in. Een voorzet van Koen Maertzdorf werd door Sjoerd Ars op een haar na gemist en de inzet van diezelfde Maertzdorf uit een daaropvolgende hoekschop werd door een verdediger uit het doel gekopt.

De Treffers probeerde het na de rust met lange ballen, die vrij simpel werden onderschept. HFC kreeg steeds meer de kans voor tegenstoten. Na een kwartier in de tweede helft kwam Maertzdorf goed door, waarna Sjoerd Ars recht op de doelman mikte. Uit een daarop volgende hoekschop van Wouter op den Camp kopte Pim Balkestein alsnog raak: 1-0. Het werd vervolgens nog een heel penibel half uurtje. HFC bleef de aanval zoeken en drukte De Treffers ver terug. Dat bood vervolgens weer mogelijkheden voor counters. Als een kopbal net naast van Sjoerd Ars en een kopbal over doel van Niels Wouters wel doel hadden getroffen, zou de veilige haven eerder zijn bereikt. Nu moest het thuispubliek nog tot de 93ste minuut in spanning toekijken, maar toen waren de zo belangrijke drie punten dan ook binnen.

Serkon Heno carrousellid in gemeenteraad

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Burgemeester Slinkman heeft donderdagavond de 33-jarige Serkon Heno benoemd tot carrousellid voor de fractie van Voor Berg en Dal in de gemeenteraad van Berg en Dal.

Serkon woont in Millingen aan de Rijn, is getrouwd en heeft twee kinderen. Serkon is 1 jaar lid van Voor Berg en Dal. Van beroep is Serkon jurist en was werkzaam bij de ZZG-groep. Momenteel is hij zoekende naar een ander functie in zijn vakgebied.

Bijdrage aan Montessori-college voor zonnepanelen en ledverlichting

GROESBEEK – Het Montessoricollege heeft bij het college van burgemeester en wethouders een aanvraag ingediend voor een bijdrage in de kosten van verduurzaming van het Montessoricollege in Groesbeek.

Het gaat om voor verduurzaming middels zonnestroom en ledverlichting. De gemeente is verplicht de scholen gelijk te behandelen, dat betekent dat als de gemeente extra middelen beschikbaar stelt voor bepaalde voorzieningen aan scholen, alle scholen die behoefte hebben aan dergelijke voorzieningen voor een bijdrage in aanmerking moeten kunnen komen. Het Montessoricollege gaat nu duurzaamheid verbeterende maatregelen uitvoeren en komen daarom ook in aanmerking voor een bijdrage. Het Montessori college komt in aanmerking voor een bijdrage van 41.865 euro. De gemeente Berg en Dal stelt wel als randvoorwaarde dat de lokale ondernemers in de gelegenheid moeten worden gesteld mee te dingen in de aanbesteding.

Brandweer in oktober op kraamvisite Maak van je roze wolk geen rookwolk

(foto: Brandweer)

REGIO - Met felicitaties en makkelijk toepasbare tips voor een brandveilige start voor jonge ouders, stapt de brandweer Gelderland-Zuid vanaf 1 oktober af op jonge ouders in de regio. Met de boodschap 'Maak van je roze wolk geen rookwolk' helpen zij jonge ouders op weg.

In dertien gemeenten gaat de burgemeester mee op kraamvisite, om de campagne daadkrachtig te ondersteunen. Ouders kunnen zelf veel doen om hun gezin tegen de risico's van een woningbrand te beschermen. De drie belangrijkste tips:

1. Hang rookmelders op.

2. Sluit de binnendeuren in huis als je gaat slapen. Gebruik een babyfoon in plaats van het openlaten van de slaapkamerdeur van je kind.

3. Maak en bespreek binnen je gezin een vluchtplan.

Geboortekoffertjes en geboortetasjes
Voor jonge ouders is het belangrijk stil te staan bij de veiligheid van de kinderen en dus ook bij de brandveiligheid in huis. De brandweer en de gemeente helpen daar in de maand oktober tijdens de nationale Brandpreventieweken bij. In bijna iedere gemeente krijgen de ouders van de eerstgeborene in oktober een speciaal 'Brandweerkoffertje'. Hierin zit een rookmelder, voorlichting en een aardigheidje. Dit wordt uitgereikt door de burgemeester en de brandweer. Andere ouders krijgen in het gemeentehuis een geboortetas, met datzelfde aardigheidje en ook voorlichtingsmaterialen. Zo worden de kersverse ouders geholpen om de brandveiligheid in hun woning te vergroten.

Voor tips via social media volg de Veiligheidsregio op Facebook en Twitter via @CrisisGLZ voor slimme tips op het gebied van brandveiligheid!

Weergoden zijn ook de twaalfde editie van de Wijnfeesten goed gezind

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Ook de twaalfde editie van de Nederlandse Wijnfeesten in Groesbeek heeft het over het weer niet te klagen gehad. De zon zorgde ervoor dat het behaaglijk was om langs de tientallen wijnstands te lopen.

Wijn of het nu witte, rode of rosé betrof, wijn speelde in ieder geval de hoofdrol in dit traditionele gebeuren op het Marktterrein aan de Spoorlaan in Groesbeek. Daar tussendoor stonden diverse stands die voor de inwendige mens moesten zorgdragen. Vrijdagavond werden de Wijnfeesten geopend met het onderdeel 'Business meets Wine' waar Mr. Kegro Jan Kersten een presentatie hield, waarbij Wijnkoningin Bernadette met haar partner ook bij aanwezig was.

Jammer was dat de ondernemers dit gebeuren enigszins wat in de steek lieten, gezien de opkomst. Zaterdagmiddag om 13.00 uur kwamen de eerste wijnkenners op de Wijnmarkt en met de wijnglazen in de hand werd er al direct geproefd van de verschillende wijnen. Op het Dorpsplein waren op beide dagen kunstzinnige nieuwe ambachten te bewonderen, die vervolgens ook te koop werden aangeboden.

Zaterdagavond was er in de tent op het Marktterrein een meezingfeest, dat uitmondde op een ware houseparty, wat eigenlijk niets met Wijnfeesten te maken had. Op de hoek van de Kerkstraat/Dorpsstraat was een kidsplein met diverse leuke attracties voor de kinderen. Zondag vond daar het NK Wijnvatrollen plaats. Daarnaast hadden enkele wijngaarden hun deuren op beide dagen geopend, evenals het wijncentrum, waar workshops plaatsvonden.

Jaarlijkse kuddebeheer Gelderse Poort

(foto: wildernisfoto.nl)

OOIJ - De kuddes Koniks en Galloways van Free Nature zijn al 25 jaar aanwezig in de Gelderse Poort. Daarvoor worden ze ingehuurd door Staatsbosbeheer. De jaarrond begrazing draagt bij aan de natuurdoelen in deze aaneengesloten riviernatuur.

In de Gelderse Poort worden de aantallen afgestemd op de vegetatie. De dieren leven hier in zo natuurlijk mogelijke kuddes van mannelijk en vrouwelijke dieren. Door de natuurlijke aanwas is de groep nu te groot en moeten er dieren uitgehaald worden. Niet alle dieren kunnen worden herplaatst, jaarlijks gaat een deel van deze dieren naar de slager. Dit streekproduct wordt verkocht als wildernisvlees.

Op zaterdag 3 november organiseert Free Nature een versvleesverkoopdag met excursies naar het leefgebied van de grote grazers. De excursies kosten één euro en starten om 11:00 uur en 13:00 uur en duren ongeveer een uur. Na afloop ontvangt u een kopje koffie of thee. Aanmelden kan via: www.wildernisvlees.nl/gelderse-poort. "Heeft u belangstelling voor wildernisvlees? Dan kunt u dit tot uiterlijk dinsdag 25 oktober bestellen via de bovenstaande website. Op zaterdag 3 november tussen 10:00 en 14:00 uur kunt u uw pakket ophalen bij de werkschuur van Staatsbosbeheer (Ooijse bandijk 36b, Ooij)."

Staat ook jouw bericht in Hét GemeenteNieuws?

BEMMEL – Je vindt in Hét GemeenteNieuws het nieuws, dat je interesseert. Nieuws uit jouw wijk, dorp en regio. Van jouw vereniging, club, organisatie of instelling. Nieuws, dat je graag deelt met de andere lezers. Hét GemeenteNieuws is bij uitstek het medium voor al deze artikelen. Maar hoe komt al dat nieuws in deze krant? Helemaal met jouw hulp en met die van de andere lezers! Dat is uniek: dit GemeenteNieuws wordt gemaakt voor, maar ook door de lezer!

Belangrijke bijeenkomsten, komende spannende wedstrijden, uitslagen, exposities, evenementen, een onderscheiding, bijzondere mensen, noem maar op. Iedereen wil graag op de hoogte blijven wat er in jouw regio speelt. Voor al dit nieuws biedt Hét GemeenteNieuws ruimte. Stuur jouw geschreven artikel naar de redactie, verlevendig het met één of meer (copyrightvrije) foto's. Het totaal geeft een totaal en interessant beeld van jouw gemeente!

Het GemeenteNieuws Berg & Dal mag in het weekend verspreid worden, tot uiterlijk zondagavond. Mocht het bericht gaan over een evenement dat plaats zal vinden IN het verspreidingsweekend, dan kunt u dus beter de tekst een week eerder insturen, zodat men het de week voor het evenement al kan lezen. De deadline voor het aanleveren van artikelen ligt op dinsdag 17.00 uur.

Stuur je berichten in via onze website www.gemeentenieuwsonline.nl En zo blijft Hét GemeenteNieuws dé krant vóór en dóór de lezer!

Generaal Gavinstraat Groesbeek in trek bij inbrekers en overvallers

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Zaterdagavond even na half negen is een gewapende overval gepleegd op een woning aan de Generaal Gavinstraat 38 in Groesbeek. De overval werd gepleegd dor twee daders die de bewoonster van de woning (64), die alleen thuis was, dreigde met vermoedelijk een pistool.

Een van de daders was volgens de politie een negroïde vrouw en naar schatting 25 jaar oud evenals de mede-overvaller. Beide overvallers droegen donkere kleding en droegen een donkere sjaal voor hun gezicht. De daders richtte het pistool op haar hoofd en sommeerde haar op een stoel te gaan zitten waarna zij de woning hebben doorzocht ook de bovenverdieping. Later beek dat ze de sieraden ongemoeid hadden gelaten. Of er daarnaast nog iets buit hebben gemaakt is niet bekend. De bewoonster was zo van streek dat ze door de buren is opgevangen. Het slachtoffer is verder ongemoeid gelaten.

De technische recherche is gealarmeerd om ter plaatse een onderzoek in te stellen, evenals een hondenbegeleider om eventuele sporen veilig te stellen. Volgens buurtbewoners is het de laatste tijd opgevallen dat er met regelmaat een scooter langzaam door de Generaal Gavinstraat rijdt met daarop negroïde personen die alles opnemen. In de nacht van vrijdag op zaterdag is enkele huizen verder ingebroken tijdens afwezigheid van de bewoners. Daar werd aan de achterzijde een deur geforceerd om de woning binnen te komen, waarna het hele huis is doorzocht. Zover bekend zijn er sieraden ontvreemd. Twee maanden geleden is eveneens ingebroken tijdens de afwezigheid van bewoners aan de Generaal Gavinstraat. Ook daar zouden sieraden ontvreemd zijn.

Overwinning Groesbeekse Boys!

BREEDEWEG - Na de nederlaag in de eerste competitiewedstrijd vorige week tegen Ewijk wist Groesbeekse Boys de tweede wedstrijd wel te winnen. Op sportpark Breedeweg werd tegenstander Kraayenhoff met 1-0 verslagen.

Groesbeekse Boys was gedurende de gehele wedstrijd de bovenliggende partij. Met goed combinatievoetbal werd de tegenstander de wil opgelegd. Toch wist het team van trainer Michel Houterman niet veel doelkansen te creëren. In de eerste helft was het Jorn van de Horst die aan het begin van de wedstrijd de achterlijn wist te halen waarna zijn goede voorzet door de Groesbeekse spitsen niet binnengewerkt kon worden. De rust werd met een 0-0 ruststand bereikt.

Direct na de thee werd het krachtsverschil wel middels een doelpunt uitgedrukt. Jan Willem Hendriks draait zich knap vrij waarna hij Ruben de Bruin in staat stelde om van dichtbij binnen te schieten. Enkele minuten later had Jan Willem Hendriks de mogelijkheid om de marge te vergroten. Oog in oog met Kraayenhoff doelman Jorel Nachtegaal wist hij de bal niet binnen te werken. Een kwartier voor het eindsignaal moesten de Nijmeegse gasten met tien spelers verder. Desondanks kwam Kraaijenhoff in de slotminuten bijna nog op gelijke hoogte. Eerst rolde de bal na een schot rakelings naast, daarna eindigde een vrije trap van Angelo van Elk aan de buitenkant van de paal.

Zondag 7 oktober speelt Groesbeekse Boys weer een thuiswedstrijd. Tegenstander is dan UHC. Na afloop van de wedstrijd is de trekking van de verjaardagsloterij. Aanvang van de wedstrijd is 14.00 uur.

Gemeenteraad op het nippertje akkoord met komst melkfabriek

BERG EN DAL – De gemeenteraad is donderdagavond met één stem verschil alsnog akkoord gegaan met de komst van een melkfabriek in de voormalige megakippenfarm aan de Dennenkamp in Groesbeek.

De fracties van GJS, Polderbreed, GVP, CDA en PvdA waren voor de komst van de melkfabriek en zorgde daarmee voor een krappe meerderheid. De fracties van GroenLinks, Voor Berg en Dal, VVD, Sociaal Groesbeek, VOLG en D66 stemden tegen. In december 2017 bleek de gemeenteraad ook met een nipte meerderheid tegen de komst van een melkfabriek op die locatie te zijn. De PvdA was toen tegen de komst van een melkfabriek en donderdagavond was de PvdA voor. Toen liet een woordvoerder van de eigenaar de heer Koolen weten dat hij er dan 220.000 kippen in zou gaan houden omdat de vergunning daarvoor al op de plank van het gemeentehuis lag.

Het college legde de gemeenteraad donderdagavond drie keuzes voor: wonen, kippen of melk. De raad koos voor het laatste. Voor Berg en Dal diende een amendement in om de kippenfarm door de gemeente te laten kopen en dan rustig bekijken wat de gemeenteraad wel wil op die locatie. Dit amendement haalde het niet. "Zo kan ik nog wel vijf andere knelpunten gaan opnoemen, die de gemeente dan zou moeten kopen", hield Ria Barber van Polderbreed de raadsleden voor. Het zal nog wel even duren voordat de eerste pakken melk van de band aan de Dennenkamp zullen rollen, omdat er ongetwijfeld bezwaren zullen komen in verband met de bestemmingsplanwijziging.

Bram Witvliet carrousellid in gemeenteraad

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Op het eind van de raadsvergadering heeft burgemeester Slinkman de 27-jarige Bram Witvliet benoemd tot carrousellid voor de GroenLinks fractie in de gemeenteraad van Berg en Dal.

Bram is al 4 jaar lid van de landelijke partij van GroenLinks en de laatste anderhalf jaar lid van de plaatselijke afdeling. Bram woont in Beek en is ongehuwd. Hij heeft Grieks en Latijn gestudeerd en is momenteel werkzaam in de bibliotheek van de Universiteit in Nijmegen.

Leuth brainstormt over 'Laat Leuth Leven'

(foto: Bert Roodbeen) Foto: Bert Roodbeen

LEUTH – Zo'n 45 inwoners, vertegenwoordigers van verenigingen, organisaties en bedrijven hebben donderdagavond 27 september gebrainstormd in De Vriendenkring over het tot stand komen van een dorpsagenda 'Laat Leuth leven'.

De bedoeling van de dorpsagenda is om Leuth aantrekkelijker en mooier te maken. In het eerste deel van de avond konden de aanwezigen hun ideeën loslaten op de aangegeven speerpunten over wonen, zorg voor elkaar, leefomgevingen en leegstand, bereikbaarheid, veiligheid en verkeer, sport en ontmoeting, natuur en toerisme. Na de pauze werd er een verdeling gemaakt over de onderwerpen en welke ideeën de prioriteit behoeven waarmee een werkgroep hiermee aan de slag gaat om vervolgens op 22 november het resultaat te presenteren en te bespreken in het Kulturhus.

Zondag 14 oktober. Aanvang viering: 10.00 uur

Voorganger: mevrouw M. Meek uit Wijchen.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor een project van het Werelddiaconaat.

Na de dienst is er Koffie Plus: de heer Jan ter Vrugt zal tijdens het koffiedrinken vertellen over zijn werk als projectleider in Afrika. Vanaf 9.45 uur is de kerk open en iedereen welkom.

Zalmpodium presenteert deSusio

MILLINGEN - Zalmpodium presenteert de Susio op zondag 7 oktober om 14.00 uur in het Kerkje Zalmstraat in Millingen aan de Rijn.

De bezoeker wordt mee teruggenomen naar het 'croonerstijdperk. Denk hierbij aan de grote amusementsclubs van de jaren '50 en '60 in New York, Chicago en Las Vegas met daarbij de namen van Frank Sinatra,Sammy Davis jr en Dean Martin. Hun liedjes klinken nog altijd echt als muziek in onze oren. Dat komt ook omdat ze vaak heel ontspannen gebracht worden met een zachte, lage stem.

Willem Beekhuizen zingt op deze middag door hem naar het Nederlands vertaalde, bekende en minder bekende klassiekers van al eerder genoemde zangers. Marko van den Boom op piano en Hans Verwimp op bas zetten de kracht en energie van een bigband om in een muzikale entourage waarin ruimte is voor zowel uitbundigheid als intimiteit.

DeSusio speelt romantische, tragische, komische Nederlandstalige 'croonermuziek' over geluk,relaties, narigheid en de zelfkanten van de liefde. De entree is gratis, maar zoals gewoonlijk zal aan het eind de mooie zwarte hoge hoed zijn rondje maken. Komt op tijd…want "Vol is vol", zei de pastoor!

Geen raadsenquête naar aanleiding forse overschrijding Spoorlaan

GROESBEEK – D66 raadslid Tessa Vorderman wilde donderdagavond de onderste steen boven halen omtrent de forse overschrijding van een half miljoen euro bij de reconstructie van de Spoorlaan en de bouw van de parkeergarage.

Omdat de overschrijding al in januari bij het college bekend was, maar pas maanden later (na de gemeenteraadsverkiezingen) aan de gemeenteraad bekend werd gemaakt, wilde zij een raadsenquête (waarbij betrokkenen onder ede kunnen worden gehoord). Dit zware politieke middel bleek na een schorsing alleen gesteund te worden door de VVD, Sociaal Groesbeek, PvdA en D66 waarna zij het verzoek van een raadsenquête introk.

In het begin van de raadsvergadering was het ex-wethouder Sjaak Thijssen -die toen verantwoordelijk was- om de gemeenteraad in te spreken. Thijssen bevestigde dat hij in januari van de overschrijding hoorde van wethouder Fleuren en eerst de oorzaak wilde weten. Door drukte op de desbetreffende afdeling in verband met juridische procedures duurde dit langer. Later bleek dat er te laag gecalculeerd was en dat er wat tegenvallers waren. Volgens Thijssen was er in ieder geval geen sprake dat het tekort verzwegen was, omdat er in maart gemeenteraadsverkiezingen waren. Dit werd later tijdens de vergadering beaamd door de ex-wethouders Eric Weijers en Alex ten Westeneind. Ook had raadslid Brouwer de nodige kritiek geuit, dat er volgens haar maar wat aangerommeld werd door amateuristisch geklungel. Tessa Vorderman was van mening was dat er ook het nodige mis is met de cultuur op het gemeentehuis. Thijssen besloot met "Het zou u sieren meer waardering voor de ambtelijke medewerkers te hebben".

Filmvoorstelling Oman & Dubai

door Jan Driessen

in De Mallemolen

GROESBEEK - Zondag 14 oktober draait Jan Driessen weer een film, deze keer gaat de reis naar Oman & Dubai.

We starten de rondreis in de hoofdstad Muscat. Daar bezoeken we de vismarkt en de Sultan Qabous Grand Moskee. Vervolgens gaan we naar de Souk, een echte Arabische markt. Dan rijden we naar de kust naar het Al-Alam Paleis. Hier staan ook twee grote forten, die de stad moesten verdedigen tegen rovers. Daarna bezoeken we de Wadi Bani Khalid. Daar is een meer omringd met palmbomen.

Vervolgens rijden we door de Wahiba zandwoestijn waar we overnachten. In de stad Ibra wordt door vrouwen markt gehouden, er mogen geen mannen komen. Vervolgens gaan we naar het stadje Nizwa, een gezellig stadje met een Souk en een paleis. Daarna gaan we naar Tanuf waar we een dadelpalmplantage bezoeken. Het Al Jabal al Akhdar gebergte is 2500 meter hoog hier bezoeken we de dorpjes Al Hamra en Birkat al Mauz. Door een smalle poort komt je in het dorp. De straatjes zijn zeer smal. Ze zijn alleen toegankelijk voor voetgangers en ezels. De vergezichten over de heuvels en de dalen zijn fascinerend. Het buurland van Oman is de V.A.E. de Verenigde Arabische Emiraten.

Eerst gaan we naar het bruisende Dubai,Hier staat de Burj Khalifa, de hoogste toren ter wereld, hij is 828 meter hoog. Dubai Mall, met de grootste fonteinen en 1200 winkels is de moeite waard om te bekijken. Palm Jumeira is een eiland in de vorm van een palmboom. Op de stam en de16 zijtakken zijn flats en villa's gebouwd. Het eiland is 5 bij 5 kilometer groot en met de monorail toegankelijk. Abu Dhabi is de hoofdstad van de V.A.E. en doet niet onder voor Dubai. Hier staat de Grootste Moskee van Arabië. De kroonluchter is bezet met duizenden kristallen van Swarovski. Aan het Perzische tapijt is tien jaar gewerkt door een team van 1300 mensen.

Aanvang: 11.00 uur - toegangsprijs inclusief kopje koffie 2,00 euro. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Koor Ap/Art zingt tijdens mis

MILLINGEN - Koor Ap/Art zal de mis in de Heilige Antonius van Padua-kerk in Millingen aan de Rijn van zaterdag 6 oktober muzikaal verzorgen.

Tijdens deze mis brengt koor Ap/Art, begeleid door eigen band en onder de deskundige leiding van dirigent Frans Coerwinkel, gepaste muzikale stukken ten gehore, waaronder voor de eerste keer 'Don’t worry about me'.

KBO-informatiemiddag over horen

GROESBEEK – Op donderdagmiddag 25 oktober houdt KBO Groesbeek de Horst een informatiemiddag met als thema horen verzorgd door Coppes Hoorzorg uit Groesbeek.

De middag wordt gehouden in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek aanvang 14.00 uur. De zaal van De Mallemolen is overigens al om 13.30 uur geopend. Bij binnenkomst krijgen de bezoekers een kopje koffie of thee.
Als je ouder wordt gaat het gehoor achteruit, daarom heeft het bestuur van de KBO Groesbeek / De Horst gemeend een middag te organiseren waarin het 'horen' centraal staat.

Voor de pauze zullen de volgende onderwerpen worden toegelicht: De werking van het oor en waarom we slecht gaan horen wanneer we ouder worden; Slechthorendheid: wanneer merk je dat je slecht gaat horen; Wat is er aan te doen?; Hoortoestellen en aanvullende apparatuur worden besproken; Hoe werkt een ringleiding; Het audiogram en vergoedingen; De 'hoor-test .

Met een Power Point presentatie zal alles worden toegelicht. Daarnaast zullen diverse apparaten worden getoond. Na de pauze is er gelegenheid tot het stellen van vragen en tevens kan er ook een hoor test worden afgenomen. Uw gehoor is belangrijk, dus kom horen welke mogelijkheden er zijn om iedereen goed te horen. Iedereen is op deze informatiemiddag welkom, de entree is gratis.

Voorvader van boswachter 'Pet van Derreke Jan', een schietgraag veldwachter

(foto: Archief Gerrie Driessen)

22 mei 1844. Wij vernemen, dat het provinciaal gerechtshof van Gelderland de openbare terechtstelling heeft bevolen van den boswachter Dirk Kersten, te Groesbeek, als zullende zich, in den avond van 15 Maart j.l. hebben schuldig gemaakt aan het lossen van een geweerschot op den persoon Gerrit Hendriks, arbeider aldaar, bij gelegenheid dat deze door hem op heterdaad werd betrapt met het wegvoeren van één takkenbos (kachelhout), ten gevolge van welke verwonding ene ongeschiktheid tot persoonlijke arbeid van meer dan twintig dagen is te weeg gebracht. Op de 15e van dezer maand zal Kersten bij voorgemeld hof de onderwerpelijke zaak een punt van behandeling uitmaken.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

Jan, Derk en Peter Kersten, buitengewoon bos- en veldwachters van 1820 tot 1928. Welke straf Kersten in 1844 is opgelegd, is niet achterhaald. Wel dat de naam Kersten in verband met de functie van boswachter al sinds 18 september 1820 genoemd wordt. Op die datum doet de Hoofdschout des Rijks van Nijmegen te Groesbeek navraag naar de moraliteit van ene H. Kersten, die gesolliciteerd heeft naar de functie van particulier Bosch en Veldwachter op het terrein van de Baron J.W.J.L. Van Lijnden van Hemmen. Naar het schijnt was het gedrag van Hendrik Kersten niet onberispelijk want de aanstelling wordt gegund aan ene Johannis Kersten. Na diens overlijden besluit de Staatsraad van Gelderland op 12 juli 1836 tot de aanstelling van Derk Kersten als buitengewoon veldwachter voor de eigendommen van Baron Van Lijnden van Hemmen te Groesbeek. Kennelijk beschermde Derk diens eigendommen zeer serieus, wat hem in 1844 een strafblad opleverde. Gelet op de in de vorige eeuw hier veel gebezigde bijnaam 'Pet van Derreke Jan' wordt verondersteld dat Derk later is opgevolgd door zijn zoon Peter. Deze 'Pet' poseert in 1925, drie jaar voor zijn pensionering, bij het grotje van het Landgoed Die Hooghe Hoenderberg.

Automobilist gewond bij eenzijdig ongeval in Ooij

(foto: Marcel Vink)

OOIJ – Zondagmorgen om 04.30 uur is bij een eenzijdig ongeval op de Sint-Hubertusweg in Ooij een automobilist gewond geraakt en met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen.

Door onbekende oorzaak heeft de bestuurder de macht over het stuur verloren, kwam vervolgens met zijn auto in de berm tegen een boom en kwam meters verder zwaar beschadigd in de berm tot stilstand. De klap was zo hard dat de brokstukken meters van de auto vandaan lagen. De zwaar beschadigde auto is later door een bergingsbedrijf afgesleept. De brandweer van Ubbergen heeft een gedeelte van de Sint-Hubertusweg schoon moeten vegen.

Cursus: Gowin voor vrouwen die meer grip op zichzelf willen krijgen

GROESBEEK - Binnenkort organiseert Indigo, de cursus Gowin voor inwoners van gemeente Berg en Dal. Gowin heeft al doel het welzijn van vrouwen te vergroten.

Wat je leert in deze cursus zijn positieve ervaringen die je in kunt zetten in het dagelijks leven waardoor je meer grip op jezelf kunt krijgen en daardoor meer plezier ervaart. Je staat daardoor fijner in het leven.

We praten over het onderwerp en doen verschillende oefeningen om ervaring mee te krijgen. De thema die we in de cursus doorlopen zijn: G Gemak en gezondheid, O Omgeving en erbij horen, W Waar je goed in bent, I Inzet en actie, N Naasten en dierbaren.

"Het eerste uur gaan we praten over de onderwerpen. Twee uur is bewegen onder leiding van Marjan Schijf bij Op den Heuvel, Ericastraat 39 Groesbeek op maandag 5, 12, 19, 26 november, 3 en 10 december steeds van 10.00-12.00 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden. Wel graag aanmelden van te voren in verband met maximaal aantal plaatsen bij Indigo Preventie: 026 3124483 of info@indigogelderland.nl."

Prikkelarme speeltuinmiddag

MILLINGEN - De Werkgroep Autisme Millingen (WAM) organiseert een prikkelarme speeltuinmiddag, alleen bedoeld voor kinderen met ASS en ADHD/ADD. Het vindt plaats op zaterdag 20 oktober van 13.00 tot 17.00 uur in de speeltuin De Steense Gemeente aan de Steenstraat 5 in Millingen aan de Rijn. De toegang is gratis.

Kinderen met beperkingen op ASS-gebied, ouders, opa’s en oma’s of verzorgenden uit de hele gemeente Berg en Dal zijn dan van harte welkom. Er zijn geen harde geluiden, geen flitslichten, en is rolstoel-toegankelijk. De opening van deze eerste activiteit van WAM geschiedt door een wethouder Terwijl de kinderen er dan naar hartenlust kunnen spelen. Koffie, thee en ranja met taart worden u hierbij deze keer aangeboden. De aanwezige ouders hebben allen ervaringen op het gebied van ASS-problematieken, en weten ermee om te gaan.

Wilt u meedoen? Meldt u zich dan aan op het volgende e-mailadres: rene.verheijen@fortewelzijn.nl. Wilt u dan ook aangeven met hoeveel mensen u komt? Indien het –bij echt slecht weer- afgelast wordt, houden wij u via de e-mail op de hoogte.

WAM bestaat uit ouders van kinderen met autisme, ADHD/ADD, en wordt ondersteund door het Sociaal Team Kekerdom, Leuth en Millingen.

Koken voor mannen weer van start

GROESBEEK - In Groesbeek is de eerste cursus zo succesvol dat de koks vroegtijdig met een nieuwe cursus gaan beginnen!

Iedere cursus betreft tien bijeenkomsten voor mannen van alle leeftijden. Dit zijn gezellige ontmoetingen die in het teken van zelfredzaamheid staan door zelf te leren koken. Want lekker en gezond leren koken is ook gewoon leuk! De cursus wordt door een ervaren hobby-kok gegeven, met op de achtergrond ondersteuning van een professionele kok.

Deze cursus vindt maandelijks plaats. Het project 'Gezond in Berg en Dal' verstrekt subsidie voor deze cursussen, deelnemers betalen slechts de kosten van de etensboodschappen en eventueel een drankje bij het eten. De cursus start op maandag 15 oktober van 17.30 tot 21.00 uur en wordt gehouden bij Op de Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek. Onder leiding van een kok wordt er in een kleine groep gezamenlijk gekookt, waarbij rekening wordt gehouden met de al dan niet aanwezige kook-ervaring van de nieuwe groep mannen.

Heeft u interesse? Meldt u aan; er zijn nog een paar plaatsen. Kook-ervaring is zeker niet noodzakelijk.

Opgeven voor de kookcursus kan bij Marjon.Galdermans@fortewelzijn.nl of 06 21213224.

Seizoensopening Groesbeeks Glorie

Sponsorfoto D1-jeugd team Groesbeeks Glorie. (foto: Manon van Sas)

GROESBEEK - Afgelopen zaterdagavond 29 september waren alle (oud)-leden, trainers, coaches, ouders en sponsors uitgenodigd om het seizoen 2018-2019 van handbalvereniging Groesbeeks Glorie officieel te openen.

Tijdens deze feestelijke opening werden alle jeugd- en seniorenteams gepresenteerd waarna van ieder team een teamfoto werd gemaakt, al dan niet in aanwezigheid van de kledingsponsor. In de kantine van sporthal Heuvelland werd iedereen getrakteerd op een gezellig samenzijn en een lichte maaltijd, dit allemaal in samenwerking met Toon en Hennie Schoofs.

Voorafgaande aan de openingswedstrijd van het dames 1 team tegen DOS’80/Olympia’89 werd een minuut stilte in acht genomen om stil te staan bij het plotselinge overlijden van Gerrit Kaal. Gerrit was een zeer trouwe supporter met een grote betrokkenheid bij Groesbeeks Glorie. Dames 1 wist uiteindelijk in een spannende wedstrijd, die eindigde in een stand van 16-16, een punt in Groesbeek te houden. Groesbeeks Glorie kijkt terug op een geslaagde seizoensopening en wenst al haar leden een sportief seizoen toe.

Winkel bijna te klein voor modeshow bij E van E Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – De najaars- en wintermodeshow bij E van E aan de Dorpsstraat was zowel zaterdag als zondag te klein om de vele modebewuste klanten te kunnen herbergen.

De belangstelling wordt bij iedere modeshow bij E van E steeds groter. Ook deze najaars- en wintermodeshow werd zoals eerdere modeshows bij E van E verzorgd door 22 mannequins, bestaande uit vaste klanten van E van E: 15 dames en 7 heren. Dat de modekeuze van Anja en Henk Middendorp bij de aanwezigen in de smaak viel, bleek wel uit het applaus wat de mannequins ontvingen bij het tonen van de diverse creaties. Naast het tonen van de allernieuwste mode -zowel voor dames als heren- werden de gasten nog verwend met een hapje en een drankje en maakten ze zelfs nog kans op een high-tea in De Wolfsberg .

Kemnade neemt tien individuele appartementen feestelijk in gebruik

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK – Op het terrein van Kemnade langs de Nijmeegsebaan in Groesbeek zijn woensdagmiddag 26 september tien appartementen voor bewoners - die het wonen in een groep te druk vinden - feestelijk in gebruik genomen.

De appartementen zijn gesitueerd op heet omheinde terrein van Pluryn waar Kemnade een onderdeel van is. Kemnade is voor jong volwassenen met een lichte verstandelijke beperking maar wel met ernstige gedragsproblemen. Yvonne die al acht jaar op Kemnade verblijft mocht woensdagmiddag bij haar appartement het lint doorknippen. Zij heeft vervolgens haar appartement aan de genodigde laten zien. Yvonne was zichtbaar blij dat zij nu een eigen appartement heeft waar ze alles zelf mag doen. Haar appartement is ook in haar lievelingskleur roze geverfd. De tien appartementen hebben samen zo'n twee miljoen euro gekost.

Gezocht: nieuwe Aardhommels

GROESBEEK - De Aardhommels is de Groesbeekse natuurclub voor kinderen in de leeftijd van 9 -12 jaar. Iedere twee weken trekt de groep er op zaterdagmorgen op uit, soms lopend maar meestal op de fiets naar een plek in de omgeving zoals het Reichswald, Mookerheide en Groesbeeks bos.

Een greep uit de activiteiten: zoeken naar reptielen en sprinkhanen op de Mulderskop, waterleven onderzoeken in de beken, meedoen aan het ringen van roofvogelkuikens, paddenstoelen determineren in het bos. Buiten in de natuur is altijd wel iets te ontdekken en te beleven. Natuureducatie staat voorop. Alleen bij heel slecht weer blijven de Aardhommels binnen in de Tullekesbôm (Nijerf 9, naast De Treffers) om bijvoorbeeld braakballen uit te pluizen of vetbollen voor de vogels te maken.

De begeleiding is in handen van Henny Brinkhof en Erik Lamers, met oud-Aardhommel Britt als hulpleiding. Heb je zin om mee te doen, meld je dan snel aan bij Henny (024 3974221, email h.brinkhof@kpnmail.nl).

Liesje (93) vertelt verhalen over de oorlog tijdens kindercollege

BEEK - Op vrijdagmiddag 12 oktober komt Liesje van Elteren aan kinderen verhalen over de oorlog vertellen in Bibliotheek Beek-Ubbergen. Liesje heeft de Tweede Wereldoorlog zelf meegemaakt en kan prachtig vertellen over deze heftige periode. Het kindercollege duurt van 15.30 tot 16.30 uur.

De Tweede Wereldoorlog eindigde 73 jaar geleden. Liesje van Elteren is 93 jaar en heeft deze oorlog zelf meegemaakt. Ze is de oprichtster van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1940-1945 in Groesbeek. Tijdens het kindercollege ‘Verhalen over de oorlog’ vertelt Liesje hoe ze de oorlog zelf heeft beleeft. Hoe was het om in een bezet land te leven? Liesje zal er alles over vertellen! Dit kindercollege is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Zeker zijn van een plaatsje? Zet het college in je agenda en meld je vooraf aan via beek-ubbergen@obgz.nl of in de vestiging. Het college is helemaal gratis.

Het hele jaar door vinden in verschillende vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid gratis kindercolleges plaats. Ze zijn geschikt voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Benieuwd welke kindercolleges er nog meer plaatsvinden? Kijk op www.obgz.nl/kindercolleges.

AH in winkelcentrum Bellevue heeft vers hoog in 't vaandel staan

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Vers, dat is het stokpaardje van de Albert Heijnvestiging in het Groesbeekse winkelcentrum Bellevue en daar gaan ze voor, aldus bedrijfsleider Sander Verdijk. "Wij willen haantje de voorste zijn en blijven als het om vers gaat. We hebben er zelfs een schoolproject van gemaakt."

Samen met basisschool Op De Heuvel gaat dit project binnenkort van start. De slogan 'AH let op de kleintjes' gaan we combineren met 'De kleintjes letten op vers'. De leerlingen van groep 7 en 8 krijgen in eerste instantie een kick-off in de winkel, waarna de kinderen in groepjes de versafdelingen langs gaan en hun bevindingen vervolgens op papier zetten.

De afdelingen groente en fruit, broodafdelingen, vleeswaren, vlees en gebak zullen onderworpen worden door de jeugd. De jeugd krijgt hiervoor alle ruimte in de supermarkt, die ze denken nodig te hebben om een goed oordeel te kunnen vellen over de versheid van de AH-vestiging in Groesbeek. Ook krijgen zij volop de gelegenheid om in de supermarkt klanten te interviewen. Ook voor de schooljeugd die het laatste jaar of laatste jaren op de basisschool zitten is het een hele uitdaging om dit onderzoek te starten naar de kwaliteit van de versproducten en de presentatie ervan. Het project zal worden afgesloten samen met de ouders om de leiding van AH op de hoogte te stellen van hun bevindingen en aanbevelingen. "Die zullen wij indien opvolgen want een eerlijker advies kunnen we niet krijgen." Daarvan is Sander Verdijk overtuigd. "De leerlingen zullen bedankt worden met een presentje van AH voor de genomen moeite", aldus Verdijk.

Jann Concept Store heeft voor elk wat wils

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Ondanks dat Jeanette de Veer – Philipse pas één jaar haar bijzondere winkel 'Jann Concept Store' in winkelcentrum Bellevue heeft geopend, heeft Jeanette nu al een vaste klantenkring opgebouwd.

Jeanette had haar oog al eerder op het pand in Bellevue langs De Spoorbeek laten vallen, voordat ze de knoop doorhakte. "Ik kan in dit pand mijn creativiteit ruimschoots kwijt", laat Jeanette weten en dat is ook duidelijk zichtbaar als men haar zaak binnen stapt. In de Jann Concept Store vindt men bijzondere dameskleding, een babyhoekje, woonaccessoires en planten. Als de klanten de winkel binnenstappen, worden ze al ontvangen op een lekkere bakkersgeur, want dagelijks wordt in haar zaak vers appelgebak en diverse soorten cake gebakken. Deze gerechten smaken voortreffelijk bij de bekende Italiaanse koffie Illy.

Jann Concept Store staat ook bekend om de talloze cadeaus voor iedere gelegenheid: van kussens tot glaswerk van het bekende merk Zusss, waarvan zij alles in huis heeft tot zelfs dameskleding toe van dit bekende merk. Voor de vintage (antieke spullen zoals zilveren lepeltjes, kop en schotels en dergelijke) -die men her en der in de winkel van Jeanette aantreft- gaat zij eenmaal in de zes weken naar grote markten in zowel Frankrijk als Engeland. Als je bij Jeanette de winkel binnenstapt, kom je steeds weer voor verrassingen te staan: het is altijd anders, iedere week verandert er iets.

Henk Heijs van Eye Wish: al 32 jaar ervaring als opticien

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Liefst 32 jaar - heeft Henk Heijs van de huidige Eye Wish opticiens in het winkelcentrum Bellevue – ervaring als opticien. Henk is 32 jaar geleden begonnen met de zaak 'De Brillenmaker' in de Burgemeester Ottenhoffstraat in Groesbeek.

In 1998 sloot Henk zich aan bij de landelijke organisatie 'Het Huis' en werd in 2012 franchise-ondernemer bij de eveneens landelijke organisatie 'Eye Wish'. In de brillenwereld is er veel veranderd, volgens Henk, maar de kwaliteit en service is bij Henk hetzelfde gebleven of zelfs nog uitgebreid. Want nog steeds is de service naar de klanten toe belangrijk; service staat bij Henk hoog in het vaandel. Als er iets aan een bril mankeert of kapot gaat, probeert Henk als het kan kosteloos of tegen de kostprijs te repareren. Echter, bij titaanbrillen is dat moeilijker; die moeten opgestuurd worden omdat die met laser behandeld moeten worden. "Ook daarbij breng ik alleen de kostprijs in rekening", laat Henk weten.

De bril is de laatste jaren een modeartikel geworden. Toen de contactlenzen hun intrede deden, dacht iedereen dat die de brillen zouden verslaan. Het tegendeel is bewezen, de brillen blijven populair. De klanten van Eye Wish kunnen in de winkel van Henk kiezen uit honderden monturen voor jong en oud. Naast de talloze brillen heeft Henk ook zonnebrillen op sterkte in zijn zaak en niet te vergeten de computerbrillen, die de laatste jaren een enorme vlucht hebben genomen.

Ook voor een deskundige oogmeting kan men bij Henk van Eye Wish terecht daarvoor kan met gewoon de winkel inlopen Bellevue 74 of telefonisch een afspraak maken: 024 3972551.

Slaapsfeer Groesbeek houdt grote magazijnuitverkoop

GROESBEEK - Deskundigheid, advisering, service en toegankelijkheid, de kernwaarden van Slaapsfeer. "We hebben in Beers, Beuningen en Groesbeek grote showrooms om mensen te inspireren. Persoonlijk contact vinden wij heel belangrijk, omdat we begrijpen dat mensen een bed niet vaak kopen, en het moeilijk te doorgronden is wat je kunt kopen… Aan ons de taak om een grote keuze te bieden, te ondersteunen met advies, om de juiste keuze te maken en uit te leggen waarin de producten in prijs en kwaliteit verschillen."

"Dat er geen matrassen bestaan die voor iedereen geschikt zijn, omdat iedereen anders is. Wij vinden het belangrijk dat de juiste keuze wordt gemaakt, binnen wat mensen kunnen of willen betalen. Wil je persoonlijk advies en de verschillende bedden ervaren? Het enige is dat je naar een winkel moet gaan in plaats van bestellen vanaf de bank. Maar wees eerlijk; wanneer je een investering, in je gezondheid en waarop je eenderde van je leven doorbrengt, doet; dan wil je toch weten, voelen en ervaren wat je koopt?"

Magazijnuitverkoop

"Door de toevoeging van twee nieuwe filialen is het nu de eerste keer onze jaarlijkse magazijnuitverkoop met drie winkels. We pakken dit groots aan! Op enorm veel boxsprings, matrassen, kasten, slaapkamers, dekbedden, kussen, hoeslakens et cetera zijn er hoge kortingen. Zo zijn er aanbiedingen als '3 halen 1 betalen', of 10 – 50% korting op bepaalde artikelen, 'meeneemprijzen'. Maar let op: op is op. Sla uw slag!"

De publieke magazijnuitverkoop start op donderdag 11 oktober in Groesbeek aan de Ambachtsweg 13.

Geen extra subsidie voor De Korenbloem Groesbeek

GROESBEEK – Inloophuis De Korenbloem Groesbeek heeft bij het college van burgemeester en wethouders een verzoek ingediend om het subsidie bedrag voor 2018 en 2019 te verhogen. De structurele jaarlijkse subsidie van 1.500 euro is volgens Inloophuis Groesbeek niet voldoende om de exploitatie rond te krijgen vanwege de huurkosten van De Mallemolen.

Het inloophuis richt zich op mensen die direct of indirect te maken hebben (gehad) met kanker of een andere ernstige ziekte Ondanks dat uit de cijfers blijkt dat er voldoende mate behoefte is aan deze voorziening en de activiteiten die worden aangeboden. Het is inloophuis (nog) niet gelukt een financiële basis te creëren die voldoende vertrouwen geeft voor het volledig zelfstandig functioneren van het inloophuis. Volgens het college passen de activiteiten wel binnen de doelstellingen die de gemeente heeft vastgelegd in de Sociaal Maatschappelijke Visie voor wat betreft het ondersteunen van inwonersinitiatieven. Maar volgens de gemeente is er echter geen noodzaak om het inloophuis te subsidiëren, omdat er reeds op diverse locaties inloop en ontmoeting wordt geboden. In 2016 zijn er met het inloophuis al gesprekken gevoerd om meer te integreren op andere plekken, wat het destijds niet wilde. Het hield vast aan een eigen inloophuis met een eigen ruimte. In augustus is er opnieuw overleg geweest waar ze hebben medegedeeld dat als er geen aanvullende subsidie komt het de huur per 1 januari 2019 bij De Mallemolen zullen opzeggen en gaan uitzien om de activiteiten elders onder te gaan brengen.

Concert Musical Meets Classic van Vivace zorgt voor volle kerk

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – De Millingse zangvereniging Vivace heeft zaterdagmiddag 30 september met haar concert Musical Meets Classic gezorgd voor een volle H. Antonius Paduakerk in Millingen.

De liefhebbers van musicals kwamen deze middag volledig aan hun trekken maar ook Vivace klassieke nummers van onder andere Mozart, Léhar en Verdi werden de kerk ingestrooid. Alle gebrachte liederen pasten in de thema's zoals Liefde, Verlangen en Dromen maar ook Macht en Onderdrukking, Geesten en spoken kwamen in het rijtje voor. Het gastoptreden was in handen van sopraan Claudia Weijers die haar muzikale sporen ruimschoots verdiend heeft bij oratorium – en kerkkoren alsmede de Nationale Opera en Ballet. Het concert stond onder professionele leiding van dirigent Frans Coerwinkel, terwijl de muzikale begeleiding in vertrouwde handen was van Wouter Broens. Zowel de leden van de zangvereniging alsmede Claudia Weijers zorgden voor veel bezoekers dat zij kippenvel kregen en werden na afloop dan ook terecht beloond met een staande ovatie.

Oefening vrijwillige brandweer

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – De vrijwillige brandweer van Millingen heeft onlangs een oefening gehouden. Er bleek door de storm die over het Rijndorp raasde een boom op een auto gevallen te zijn.

De bestuurder raakte in zijn auto bekneld en moest door de brandweerlieden uit het autowrak bevrijdt worden. De achterdeuren van de auto moesten worden verwijderd om het slachtoffer stabiel uit zijn zwaar beschadigde auto te kunnen krijgen. Toen de klus geklaard was kon het slachtoffer in een gereedstaande ambulance naar een ziekenhuis afgevoerd worden.

Prestatietocht

'Londen - Millingen op één wiel'

MILLINGEN - In 2019 bestaat het Juliana Bicycle Team uit Millingen aan de Rijn 110 jaar. Een vereniging met een rijk verenigingsleven. Al 110 jaar verbaast de club mensen over de hele wereld met hun acrobatische fietsshow. Met het Juliana Bicycle Team nemen we door ons zelf ontwikkelde kunstfietsen en materiaal deel in de grote sport- en muziekshows over de hele wereld.

Om het jubileumjaar van onze vereniging een extra sportief karakter te geven organiseren wij een prestatietocht “Londen-Millingen op éénwiel”. In tien dagen willen twaalf leden van onze vereniging minstens 640 kilometer fietsend op één wiel af gaan leggen! Als u na gaat dat er maximaal tien kilometer per uur op een éénwieler kan worden gefietst, dan is dit een geweldige prestatie.

Gedurende deze fietstocht doen zij veel grote steden en toeristische trekpleisters aan. We starten op 18 april in Londen en gaan via Graafschap Kent richting Folkestone. Vanuit Folkestone nemen we de trein en gaan via de Eurotunnel naar Calais. We vervolgen onze prestatietocht langs de Franse -en Belgische Noorzeekust, via de Zeeuwse eilanden naar Willemstad. Vanuit het pittoreske Willemstad vervolgen we onze weg door het Brabantse land richting Midden Limburg terug naar Millingen. Hier hopen wij op Koningsdag met de volledige groep te worden onthaald.

Vanaf half november wordt er in de omgeving van Nijmegen volop getraind. Voordat we daadwerkelijk van start gaan hebben we al ruim duizend kilometer in onze benen. (Contact: Roland Gesthuizen rwgjgesthuizen1993@kpnmail.nl).

Bingo in Ooij

OOIJ - Wandelsportvereniging De Roodborstjes uit Ooij houdt een bingo-avond op vrijdag 12 oktober.

De aanvang is 20.00 uur. De jackpot van 156 euro gaat er deze avond uit. De hoofdprijs is 230 euro. Iedereen is welkom in dorpshuis De Sprong in Ooij.

Voor eerste maal het Wasbérrefest in Groesbeek

GROESBEEK-DE HORST – Naast de wijn- en bierfeesten in Groesbeek krijgt Groesbeek er weer een evenement bij. Het Wasbérrefest wordt gehouden op zondag 21 oktober in café-zaal Oomen aan de Reestraat in Groesbeek De Horst.

Het idee van het Wasbérrefest werd aan de tap in café Oomen geboren door Matje Schaap en Tonnie Oomen de kastelein. Na wat gebel links en rechts was het fest eigenlijk al in twee dagen rond, vertelt Matje Schaap (73). "Wij maken van het Wasbérrefest een all-in fruhshoppen met live muziek van maar drie bands, barbecue en drank voor slechts 37,50 euro per persoon."

De muziek tijdens het Wasbérrefest is van 11.00 tot 17.00 uur in handen van The Moonlights, Die Schlager Brüder en Wiesn Hammer. Bij binnenkomst ontvangen de gasten een glaasje Wasberresnaps en een bierpul die liefst zes uur lang gratis gevuld kan worden. Na 17.00 uur moet men voor een glas bier 1,50 euro betalen. Kaarten zijn vanaf nu verkrijgbaar in de voorverkoop bij café-zaal Ton Oomen (024 3971637) en bij Matje Schaap (06 50217143). Er zijn maximaal 250 kaarten beschikbaar.
De bosbes was jarenlang een export product en hele gezinnen gingen soms wel zes weken achter elkaar het bos in om de bosbessen te gaan plukken, die vervolgens op diverse plaatsen in Groesbeek ingenomen werden tegen geld, waarna de bosbessen via het station in Groesbeek naar Engeland gingen. Voor de Groesbekers was het een extra centje, waarmee ook kermis kon worden gevierd.

Inschrijving voor tweede editie

Groesbeekse Kwis

GROESBEEK – Iedereen zal het al wel gedacht hebben dat De Groesbeekse Kwis – naar aanleiding van het grote succes van vorig jaar – een vervolg zou gaan krijgen en dat is juist. De tweede editie zit eraan te komen. Deze populaire kwis wordt gehouden op zaterdag 24 november maar de inschrijving is al op zondag 7 oktober van 15.00 tot 19.00 uur in café De Comm aan de Dorpsstraat in Groesbeek.

Vorig jaar werd de aftrap gedaan van dit jaarlijks terugkerend evenement. Alle deelnemer(ster)s waren bijzonder tevreden over de opzet en de gehele verzorging van deze kwis. De organisatoren Hans Verhoeven (initiatiefnemer), Fred Sanders, Andrew Helder, Wilma en Theo Giesbers, Willy Claus en Joop Verstraaten zijn al enkele maanden druk in de weer om er opnieuw een groot spektakel van te maken.

De teams kunnen zich op zondag 7 oktober tegen betaling van vijftien euro inschrijfgeld per team inschrijven, waarbij ze een bewijs van deelname ontvangen met een joker waarmee extra punten behaald kunnen worden tijdens de kwisavond. De deelnemers kunnen zaterdagavond 24 november het kwisboek ophalen eveneens in café De Comm. De teams zullen ongetwijfeld de opdrachten onder elkaar verdelen en aan de slag gaan op een voor hen eigen locatie. Het kwisboek moet op dezelfde avond om 23.15 uur zo compleet mogelijk ingeleverd worden. Ook zullen teamleden op die avond op pad moeten voor het vervullen van de 'Geheime Opdracht'. Alle middelen zijn toegestaan om de vragen in het kwisboek zo goed mogelijk te beantwoorden.

De vragen gaan niet alleen over Groesbeek maar er zullen ook algemene vragen in het kwisboek voorkomen. Het is raadzaam om iemand met kennis over Groesbeek in het team op te nemen. Naast de eeuwige roem staat er voor de winnaars ook het prijzengeld op het spel. Voor meer informatie omtrent De Groesbeek Kwis kan men www.groesbeeksekwis.nl raadplegen.
Zaterdagavond 15 december wordt in zaal Verploegen aan de Pompweg de uitslag bekend gemaakt waar de drive-in deejays Push In voor de muzikale omlijsting zorgdragen. De Bruin & Co -de winnaars van afgelopen jaar- zullen ongetwijfeld pogingen ondernemen om de wisselbokaal weer mee naar huis te nemen.

Het Ooijs Ommetje, de loop van De Ooij

Start van de loop. (foto: Henk Baron)

OOIJ - Zondag 11 november vindt voor de dertiende keer het Ooijs Ommetje, de loop van De Ooij plaats. Deze loop die gaat door het prachtige landschap de Ooijpolder. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom deze hardloopwedstrijd zoveel deelnemers kent.

Er is een kinderloop van 1 kilometer ingedeeld in drie leeftijdscategorieën die start vanaf 10.00 uur. Direct na binnenkomst van de laatste kinderen vindt de prijsuitreiking plaats in De Sprong. Groteren kunnen kiezen uit de 5 of 10 kilometer. De 5 en 10 km starten tegelijkertijd om 11:00 uur en de prijsuitreiking is direct na binnenkomst van de laatste deelnemer.

Deelnemers kunnen zich met korting op het inschrijfgeld, rechtstreeks voor-inschrijven op www.hetooijsommetje.nl of inschrijven.nl. Er kan ook op de wedstrijddag zelf ingeschreven worden tot vijftien minuten voor aanvang van het betreffende onderdeel in De Sprong aan de Prins Bernhardstraat 3 in Ooij.

Meer informatie staat op www.hetooijsommetje.nl, telefoon 024 6633476 of bastenrun@gmail.com.

Bingo in Ooij

Bingo in Ooij

OOIJ - Wandelsportvereniging De Roodborstjes uit Ooij houdt een bingo-avond op vrijdag 12 oktober.

De aanvang is 20.00 uur. De jackpot van 156 euro gaat er deze avond uit. De hoofdprijs is 230 euro. Iedereen is welkom in dorpshuis De Sprong in Ooij.