De Liemers Helemaal Goed Courant

2 september 2016

De Liemers Helemaal Goed Courant 2 september 2016


De jaarlijkse kermis in Herwen...

HERWEN - De schutters van schuttersgilde Vrede & Vriendschap zijn klaar voor de jaarlijkse kermis die gehouden wordt van 10 tot en met 13 september. Als vanouds is op vrijdagavond de generale repetitie. Na afloop is er bier proeven in De Cluse en kan er een tafel gereserveerd worden voor de zaterdagavond.

Op zaterdagavond is er om 18.30 uur een schuttersmis met aansluitend een vendelhulde voor pastor en parochiebestuur. Na de vendelhulde vertrekt de stoet naar de feestzaal in De Cluse, waar ná binnenkomst van het koningspaar Wim Kummeling en Erna Heiwegen het feest echt kan beginnen. De feestzaal is vanaf 19.00 uur open en de muziek wordt deze avond en de overige dagen verzorgd door toporkest Kaliber. Op zondagmiddag om 14.30 uur is de muzikale rondtocht door Herwen, waarbij er vendelhuldes worden gebracht bij de erebogen aan de Martinusweg, de Slingerdiek en de Berkhaag. Vanuit de Berkhaag gaat de stoet terug naar de feestzaal. Het avondfeest begint om 19.00 uur.

De maandag begint voor de echte bikkels 's morgens rond 07.30 uur in De Cluse met een uitsmijter spek en een paar riefkuukskes. Om 09.00 uur vertrekt de schutterij voor een vendelhulde naar de ereboog aan de Molenhoek, waar ook de loting voor het prijsschieten is. Rond 09.45 uur is de afmars naar de vogelstang bij De Krib aan de Oude Waal. Na het prijs- en koningschieten wordt de nieuwe koning onder begeleiding van de koninklijke harmonie Sint-Caecilia naar de feestzaal gebracht waar de prijsuitreiking plaatsvindt en 11 jubilarissen worden gehuldigd. 's Middags is er voor de kleintjes een kinderdans en worden vrijkaartjes voor de draaimolen uitgedeeld. 's Avonds is de zaal om 19.00 uur weer open.

Dinsdagmorgen om 08.30 uur vertrekt het gilde naar de ereboog bij 't Hoekje voor het brengen van een vendelhulde en het afhalen van koningin en hofhouding. Rond 10.15 uur wordt afgemarcheerd richting ereboog aan de Kromme Keurbeek en de vogelstang op het plantsoen. Hier gaan de dames strijden om de prijzen en de titel schietkoningin. Deze ochtend komt ook de seniorensoos een gratis borrel drinken. 's Middags is er voor de kleintjes weer een kinderdans en zijn er ook weer vrijkaartjes voor de draaimolen. De kermis wordt rond middernacht afgesloten onder de tonen van het Wilhelmus en de knallen van de kattenkoppen.

Walter Kersten nieuwe koning Onderling Genoegen Duiven

DUIVEN - Walter Kersten is de nieuwe schutterskoning van Schutterij Onderling Genoegen uit Duiven. De ruim 400 belangstellenden zagen hoe hij met het 45e schot de restanten van de houten vogel naar beneden schoot. Walter koos zijn vrouw Claudia als koningin. Hun kinderen Bart, Tom en Guus deelden direct mee in de emotie en de feestvreugde.

Het koningschieten had dit jaar een bijzonder tintje. Niet alleen omdat dit jaar, na onderbreking van één jaar, de schutterij weer mocht schieten met haar traditionele voorladers. Ook omdat Kersten de enige kandidaat was voor het koningschieten. Een tweede kandidaat had zijn legitimatiebewijs niet bij zich, een van de vereisten van de wetgeving om te mogen schieten met de voorladers, waardoor zijn deelname wettelijk niet was toegestaan. Een derde kandidaat voor het koningschieten was geen lid van de schutterij.

Hoewel hij de enige kandidaat was, was de concentratie en scherpte er bij Walter niet minder om. Toen hij met het 44e schot de helft van de vogel eraf schoot, ging een luid gejuich op. De verwachting van de omstanders was dat het niet lang meer kon duren. Zij kregen gelijk, met het daarop volgende schot vielen de restanten van de vogel al naar beneden. Walter Kersten komt uit een echte 'schuttersfamilie'. Zo was zijn vader Tonnie Kersten al eerder koning en jarenlang voorzitter van de schutterij. Ook zijn broer Sjaak is eerder koning van de schutterij geweest.

Voor het eerst in het 120-jarig bestaan heeft schutterij Onderling Genoegen ook een jeugdkoning. Van de 11 kandidaten schoot Maarten Bodde afgelopen zaterdag 27 augustus met het 173e schot de restanten van de vogel aan flarden.

Resultaten prijsschieten:

Remy Spaan: linkerpoot

Alfons Mulder: kop

Gerbert Kampes: rechtervleugel

Daisy Sio: linkervleugel

Feestweek Groessen start voorverkoop Bökkers en Maisfeest

GROESSEN - Het duurt nog een maandje maar nu al is de online voorverkoop voor de grote feesten van Feestweek Groessen gestart. Later, na de Groessense kermis, start de fysieke voorverkoop maar gezien de grote belangstelling voor de beide feesten is de online voorverkoop al begonnen en het lijkt raadzaam om je tijdig van een ticket te voorzien.

Op zaterdag 8 oktober zal Bökkers oude tijden doen herleven door tijdens Feestweek Groessen de tent plat te spelen met onvervalste dialectrock. 25 jaar geleden begon Feestweek Groessen ooit met een optreden van Normaal. Er kwamen meer dan 3.000 bezoekers op af en daarmee was Feestweek Groessen geboren. Nu Normaal gestopt is, is het dringen om die opengevallen plaats in te vullen. Bökkers wordt onomstreden gezien als de enige echte troonopvolger van Normaal. Ze zijn hier in de regio nog niet zo heel bekend maar dat duurt vast niet lang meer: voor wie een avond ongecompliceerd wil feesten, bier wil drinken en rocken is het optreden van Bökkers een must!

De week erna, op 15 oktober, staat het beroemde Maïsfeest weer op de kalender. Voor het derde jaar op rij zal de beste partyband van Nederland, Hike, weer op het podium staan. Voor iedereen die Hike wel eens zag optreden is het duidelijk: zij zijn echt de beste top 40 band van Nederland. Dit seizoen speelt Hike onder de noemer 'Saints 'n Sinners' alle zalen plat. Feesten 2.0, dat is het Maisfeest!

De online voorverkoop voor Bökkers en het Maïsfeest vind je hier : www.qtickets.nl/feestweekgroessen

Grondruil voor totaalplan nieuwbouw Graaf Reinaldstraat

LOBITH - Burgemeester Ella Schadd-de Boer en directeur-bestuurder Dirk Hoogland van Vryleve tekenden op 23 augustus op het gemeentehuis de overeenkomst voor een onderlinge grondruil. Het perceel waar voorheen de Meermarkt stond aan de Graaf Reinaldstraat in Lobith komt in handen van Vryleve.

Percelen grond aan de Hoofdstraat, het parkeerterrein naast slagerij Voss en enkele kleine kavels aan de Burgemeester Daalderopstraat in Tolkamer komen in eigendom van de gemeente Rijnwaarden. Door deze grondruil kan Vryleve nieuwbouw realiseren aan de Graaf Reinaldstraat tot de hoek Graaf Ottoweg.

Totaalplan door grondruil

Het collega van B&W heeft op 2 augustus ingestemd met de grondruil. Vryleve ontwikkelde een nieuwbouwplan voor het terrein waar in 2008 elf verouderde seniorenwoningen gesloopt zijn. Daarbij bleef het naastgelegen terrein waar de Meermarkt heeft gestaan, in eerste instantie buiten beschouwing. "Voor de gemeente, voor Vryleve en zeker voor de buurt heeft het grote meerwaarde om deze hoek bij de nieuwbouw te betrekken", aldus de bestuurders, "de nieuwbouw kan zo beter afgestemd worden op de bestaande huizen. En de grond blijft niet braak liggen, met alle financiële consequenties." De percelen die de gemeente verkrijgt door de grondruil liggen centraal in Tolkamer. Het college van B&W ziet daardoor kans de verpaupering en de parkeerproblematiek in Tolkamer aan te pakken.

Behoefte aan goedkope kleine huurwoningen

Aan de Graaf Reinaldstraat komen in totaal 21 kleine laagbouw huurwoningen met 2 slaapkamers, met een gemiddelde huurprijs van nog geen 500 euro netto in de maand. Woningmarktonderzoek in Rijnwaarden (onder andere van Atrivé in 2014) wees uit dat hieraan behoefte bestaat. Het merendeel van de woningzoekenden bestaat uit één- en tweepersoonshuishoudens, die een goedkope woning zoeken met een kleine tuin. Dit type woning komt te weinig voor in het woningbestand van Vryleve om aan de vraag te kunnen voldoen.

Vergunningenfase start na overdracht

Eerder dit jaar sloten de gemeente Rijnwaarden en Vryleve een intentieovereenkomst om op dit terrein woningbouw mogelijk te maken. Wijziging van het bestemmingsplan is noodzakelijk. De aanvraag hiertoe heeft Vryleve inmiddels ingediend. Na vergunningverlening start ook de publicatie van informatie over de nieuwe huurhuizen. Vryleve verwacht in de loop van 2017 te kunnen starten met de bouw.

Nieuw seizoen voor Seniorclub

DUIVEN - Na een zomer die wat temperaturen betreft niet helemaal is geworden wat iedereen wellicht had gehoopt gaan we vol goede moed per 1 september met een nieuwe seizoen van start.

"Een paar kleine interne aanpassingen moeten er toe bijdragen dat we iedereen nog beter van dienst kunnen zijn. Wij zijn er dus helemaal klaar voor en natuurlijk hopen we dat net zoals voorgaande jaren iedereen de weg naar onze mooie en ruime accommodatie aan het Eilandplein weer zal vinden.

Bijna alle activiteiten zoals sjoelen, koersballen, klaverjassen bieden nog plaats voor uitbreiding maar helaas hebben we door gebrek aan belangstelling per 1 september het vrije inloop biljarten moeten staken. Biljarten is nu alleen nog mogelijk via aanmelding bij Biljart Vereniging Thuvine.

Een aantal activiteiten zoals 'Meer bewegen voor ouderen', 'Schilderen en Tekenen' , en yoga staan onder leiding van professionele leidsters of leiders en ook hier is nog ruimte voor meer deelnemers.

Zoals u in het programma-overzicht ziet kunt u iedere laatste maandagmiddag van de maand aanschuiven bij de Lunch Club, uiteraard moet u zich wel van te voren aanmelden bij de betreffende contactpersoon.

Naast de gebruikelijke activiteiten bieden wij ook onderdak aan de Prikpost van Ziekenhuis Rijnstate, dus ook voor bloedprikken kunt u op woensdag en vrijdagmorgen tussen 8:00 en 9:30 uur bij ons terecht.

Mocht u belangstelling hebben voor een van de activiteiten of wilt eens een kijkje nemen in onze mooi clubruimte kom dan gerust langs en vraag om informatie.

Uiteraard kunt u voor meer informatie ook bellen met een van onze bestuursleden: Herman 06 58993280, Joke 06 34329870 of Bert 06 51262708."

FF wat anders in De Lantaern

ZEVENAAR - Op zaterdagavond 24 september komt de Liemerse Muziektheatergroep FF wat anders een zeer gevarieerde voorstelling geven in muziekcafé De Lantaern.

De voertaal is dialect, maar daarnaast passeren regelmatig diverse nationale en internationale artiesten uit het heden en verleden de revue. Dit alles doorspekt met heel veel humor. Aanvang: 21.00 uur. Zaal open: 20.15 uur. Entree: 8,00 euro. Gelrepashouders: 4,00 euro.

De Liemerse Muziektheatergroep FF wat anders – voorheen De Gebroeders – is vooral bekend van de Moês met Ribkes voorstellingen in Groessen. Tijdens deze voorstellingen kreeg het publiek prachtig gezongen bekende en minder bekende nummers te horen. Afgewisseld met hilarische verhalen in dialect. Ook kwam er een compleet gospelkoor het podium op en werd Nana Moeskoeri weer tot leven gebracht. Na 15 jaar heeft de Liemerse Muziektheatergroep De Gebroeders een metamorfose en een naamsverandering ondergaan. Zowel op gebied van bezetting als op het gebied van repertoire is er het nodige veranderd. Gebleven zijn Henk, Theo en Laura, aangevuld met (bas)gitarist/zanger Mees Korving en toetsenist Marcel Banning. In muziekcafé De Lantaern zal de groep een groot gedeelte van Het Moês met Ribkes programma van afgelopen maart op het podium brengen, afgewisseld met nieuwe nummers. Een voorstelling van FF wat anders staat garant voor prachtig gezongen nummers, hilarische humor en fantastische typetjes. Kortom, een avond om volop te genieten en waar nog lang over nagepraat zal worden.

Ontmoetingskerk Zevenaar

Op zondag 4 september gaat in de Ontmoetingskerk ds. Leen den Besten voor.

Let op: Vanaf september beginnen de diensten weer om 10.00 uur!

Op 11 september is er om 10.00 uur de startzondag voor het nieuwe seizoen. Het thema voor deze viering is: 'Deel je leven'. De voorganger is ds. Alle Jonkman. Na de viering is er uitgebreid de mogelijkheid om elkaar in gebouw Ons Huis te ontmoeten onder het genot van een hapje en een drankje.

Beter Nederlands spreken? Kom naar het Praathuis!

ZEVENAAR - Praathuis Caleidoz zet zich in om anderstaligen uit de gemeente Zevenaar beter Nederlands te leren spreken. Iedere week praten we over actuele en interessante onderwerpen. Iedere woensdag (niet in de schoolvakanties) van 9.15 tot 11.15 uur op Steenhuizen 6, Zevenaar vanaf 7 september.

Iedereen die beter Nederlands wil leren spreken is welkom. We beginnen om 9.15 uur met een kop koffie. Dan wordt het gespreksonderwerp van de dag toegelicht, soms doen we een taalspel. Daarna gaan we in kleine groepjes uiteen en praten verder, iedereen mag zijn zegje doen. Om 11.15 uur sluiten we gezamenlijk af.

Wil je een praatje komen maken, neem dan contact op met Helene den Breeker, sociaal werker, h.denbreeker@caleidoz.nl.

Eigen bijdrage inclusief koffie, thee of limonade een euro per keer. Kinderen van 0 tot 4 jaar zijn ook welkom.

Muzikale middag van de ouderen

ZEVENAAR - Tijdens de muzikale middag in Het Musiater treden de Starlight Sisters en de zanggroep Qoorieus op. De Starlight Sisters hebben een repertoire met liedjes uit de jaren ’40 en ’50, momenten van herkenning en meezingen met nummers uit de goede oude tijd.

Qoorieus is een kleine enthousiaste groep die vrolijke liedjes met een snel tempo zingt zonder instrumentale begeleiding. Het belooft een muzikaal spektakel te worden. De dag voor de ouderen wordt gehouden in Het Musiater, Bommersheufsestraat 62 in Zevenaar telefoon: 0316 524477. Het programma begint om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 16.30 uur.

Kaartjes voor deze middag kosten 5,00 euro en zijn vanaf 1 september te koop aan de balie in De Hooge Bongert of bij Het Musiater.

Tweede editie Piko start in oktober! Meld je nu aan!

ZEVENAAR - Piko is een wetenschappelijk onderbouwd interventieprogramma van 24 weken waarbij kinderen/ jeugdigen, met ondersteuning van hun ouders, begeleid worden naar een gezonder gewicht!

In 2014 telde de gemeente Zevenaar 32.450 inwoners. Binnen de leeftijdscategorie 0-15 jaar was er bij 15 procent kinderen sprake van overgewicht (CBS, Den Haag/Heerlen, 2014). Een kind dat te zwaar is, heeft meer kans op gezondheidsproblemen en sociaal emotionele problemen.

Piko is een multidisciplinair samenwerkingsverband in de Liemers voor kinderen van 2 tot 18 jaar oud met overgewicht of obesitas. Het doel van dit samenwerkingsverband is om het eet- en beweeggedrag van deze kinderen en hun ouder(s)/verzorger(s) te verbeteren.
Het Piko-team bestaat uit kinderoefentherapeuten Cathalijne van Nieuwamerongen, Ralph Meijer, diëtist Nina Kladakis, orthopedagoog Chantal Berens, coach Lidy van Nieuwamerongen en professionals van Gezondheidscentrum Bent Sports.

Aanmelden
Deelname aan Piko is gratis en zal oktober van start gaan. Er zijn nog slechts 12 plaatsen beschikbaar! Aanmelden kan tot 18 september via 0316 224734 of mail@vannieuwamerongen.eu.

Informatiemarkten Aangenaam Wonen

REGIO - In september verzorgt Caleidoz Welzijn twee informatiemarkten, één in Lathum en één in Angerlo. Verschillende maatschappelijke partners en lokale (zorg)ondernemers presenteren zich en verstrekken, aan de hand van onder meer workshops, praktische informatie over veilig en comfortabel wonen. Ook het verenigingsleven is vertegenwoordigd.

Tijdens de markt geeft de Brandweer een workshop veiligheid en preventie. Van Erik Poot van Onmnithera krijgt u tips om het risico op vallen te verminderen. De vrijwillige woonadviseurs vertellen over hun ervaringen en geven uitleg over woonaanpassingen die het makkelijker maken om zelfstandig, comfortabel en veilig te blijven wonen.

De informatiemarkt in Lathum is op 10 september van 13.00 – 16.00 uur in de Ds. Jonkersschool, Kerkstraat 1. In Angerlo is de markt op 17 september van 09.30 – 12.30 uur in De Meent, Prinses Margrietlaan 3A. Toegang is gratis.

Aangenaam Wonen is niet mogelijk zonder goede samenwerking met lokale partners. In het project werkt Caleidoz samen met de gemeente Zevenaar en vertegenwoordigers van de Seniorenraad Angerlo, woningbouwcorporaties en dementieketens. Adviesorganisatie Spectrum biedt ondersteuning vanuit hun ervaring met soortgelijke projecten in de regio.

Klaverjasseizoen De Hooge Bongert begint

ZEVENAAR - Op dondermiddag 1 september begint weer een nieuw seizoen, dat loopt van september tot 27 april.

Elke middag is er weer klaverjassen, aanvang om 13.45 uur. Zaal open vanaf 13.30. Iedereen is welkom zowel jong als oud. Kosten deelname zijn 10 euro voor een heel seizoen. Er wordt gespeeld in De Hooge Bongert in Zevenaar.

Het zomerseizoen zit er weer op, met de volgende uitslag.

1 Hr. W.Kronenburg puntentotaal 70.016.

2 Hr. R.De Geest Puntentotaal 65.049.

3 Hr. A. Willemsen Puntentotaal 64.010.

4 Mw. A. Meijer         Puntentotaal 62.416.

5 Hr. L. Rolverts         Puntentotaal 62.222.

Hoogste dagscore Hr. G. Willemsen van 5.831

Voor vragen: 0316 330222.

Toptrainer voor Pigeons

WESTERVOORT - Zoeken naar een goede trainer voor het eerste team leek als vissen in een lege vijver. Dat ondervond Pigeons in de lange aanloop naar het nieuwe seizoen. Maar de aanhouder wint en hoe, want de basketbalvereniging kan vol trots een echte toptrainer presenteren.

Amr Ghayyeb heeft als speler en als coach de nodige ervaring in Syrië. Hij heeft van jongs af aan basketbal in het bloed en het is dan ook niet verwonderlijk dat hij een korte carrière als opticien opgaf om verder te gaan in de sport. Als sportleraar, basketbalcoach en natuurlijk als basketbalspeler. Op een niveau waar Pigeons nu alleen nog van kan dromen. Zeker is dat de inwoner van Terborg de spelers van Pigeons veel kan leren. Bij de kennismaking met heren 1 bleken al snel zijn bijzondere kwaliteiten. Een goede speler, een gedreven coach, een echte teambouwer en ook nog eens een sympathieke man. Ook een man met ambitie en dat sluit goed aan op wat de spelers van heren 1 graag willen. Dat past ook goed bij een vereniging als Pigeons, waar gezelligheid en sportiviteit hand in hand gaan met een gezonde ambitie. Pigeons heet Amr Ghayyeb dan ook welkom. Het nieuwe seizoen mag beginnen. Pigeons is er klaar voor!

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- Het Braamhuis zoekt een activiteitencoördinator die ervoor zorgt dat mensen die geraakt zijn door kanker kunnen ontspannen door deelname aan allerlei activiteiten.

- Kringloop Herwen heeft verschillende medewerkers nodig, voor kassawerkzaamheden, opknappen van meubels, sorteren van binnengekomen spullen en het prijzen ervan.

- MEE Oost-Gelderland zoekt voor een alleenstaande man (51) met een visuele beperking een maatje om geregeld iets te ondernemen (bijv. natuurwandeling, bezoek steden, theater of dierentuin).

- RTV Favoriet zoekt redactiemedewerkers voor het opmaken en redigeren van nieuws- en agendaberichten en het voorbereiden van interviews t.b.v. radioprogramma's.

Voor meer informatie over deze en circa 280 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316 243299). U kunt ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Expositie in de Galluskerk te Angerlo: schilderijen en sieraden

ANGERLO - Van 4 september tot en met 2 oktober is er een nieuwe kunstexpositie te zien in de Galluskerk in Angerlo. Schilderijen van Simone Balhuizen en sieraden van Maryan Bömer. De openingstijden zijn iedere zondag van 13.00 tot 16.00 uur.De toegang is gratis.

Simone Balhuizen heeft haar atelier in Ellecom. Afgelopen juli won Simone Het Zilveren Penseel, de Achterhoekse Realistenprijs voor opgemerkt vakmanschap. Zij maakt gebruik van traditionele, ambachtelijke technieken in olieverf. Hierin verloopt het schilderen in een paar stappen, waarbij verschillende schilderlagen over elkaar heen worden aangebracht. Voor haar stillevens kiest Balhuizen eenvoudige, dagelijkse onderwerpen. Haar uitdaging ligt in een realistische weergave geïnspireerd op de oude Hollandse en Spaanse meesters, waarbij sfeer en impressie belangrijker zijn dan het maken van een fotografische kopie.

Maryan Bömer woont in Doetinchem, haar webadres is maryanbomer.exto.nl. Zij is altijd bezig geweest met creatieve werkzaamheden waarbij de handen gebruikt worden. Keramiek, beeldhouwen en edelsmeden zijn voorbeelden daarvan. Het edelsmeden doet ze samen met edelsmid Ann Blommaart uit Doetinchem. Zij weet haar te enthousiasmeren om steeds andere vormen en ontwerpen te creëren. De voorkeur van Maryan gaat uit naar strakke vormen, maar ze gaat daarbij toch altijd haar gevoel achterna. Ze werkt voornamelijk met zilver en soms in combinatie met goud. Zo nu en dan verwerkt ze titanium en vindt ze het ook leuk om iets met staal te doen. Tevens verwerkt zij het materiaal volkern in haar sieraden, een zeer harde kunststof en heel mooi zwart.

Liemerse oogstdankviering

DIDAM - Op zondag 11 september is er weer de jaarlijkse De Land-en Tuinbouworganisatie Liemers-Montferland organiseert deze bijeenkomt uit dankbaarheid voor de produkten van de oogst.

De viering is in de openlucht, bij melkveehouderij De Fuik, Hippe Koeien van de familie Hupkes aan de Heesweg 1 in Didam. De gastfamilie zal na afloop uitleg geven over het bedrijf. Boeren en burgers, jong en oud, iedereen is van harte welkom op zondag 11 september om 14.00 uur.

Open dag Ruil & Reparatie Kring De Liemers

DUIVEN - Woensdag 7 september van 13.30 tot 16.00 uur is er een open dag bij stichting Ruil & Reparatie Kring De Liemers met onder andere topkok Tom Lamers. Deze middag staat geheel in het teken van het KWF door middel van een loterij.

Onder het genot van een kopje koffie/thee met wat lekkers erbij, en een gezellige animatie, kan men bij de vrijwilligers per ronde een lootje kopen tegen 0,50 euro. De hele opbrengst van die middag is voor het KWF. Er zijn vier rondes met vier hoofdprijzen en meer dan 25 troostprijzen geschonken door de lokale middenstand en particulieren.

De middag begint om 13.30 en duurt tot circa 16.00 uur. Om 14.30 zal burgemeester R. de Lange van Duiven de loting doen voor alle te winnen cadeautjes en de gebreide lappendeken.

De lapjes voor deze deken zijn met veel enthousiasme gebreid door vrijwilligers en bezoekers van stichting Ruil & Reparatie Kring De Liemers. Er zitten dan ook vele uren liefde en plezier in. Het is een mooi voorbeeld van hoe men mensen met elkaar kan verbinden en van wat men met elkaar kan delen.

Topkok Tom Lamers komt een hartig hapje verzorgen. Tom Lamers is chef de partie van sterrenrestaurant De Kromme Dissel in Heelsum. Rond 16.00 wordt de middag op een bijzondere manier gezamenlijk afgesloten. De middag is in De Boomgaard 9 in Duiven (achter de oude bibliotheek). Gevraagd wordt van te voren aan te melden met hoeveel personen men komt via ruilkringdeliemers@hotmail.com. Meer informatie: www.ruilkringdeliemers.nl / actueel; 0316 262274; Facebook: Ruilkring De Liemers - Doorgeefhoek De Liemers.

Activiteiten in het Trefcentrum in Westervoort

Maandag:
10.00 uur: Tekenen en schilderen
13.30 uur: Koersballen
14.00 uur: Leesclub 1x in de 6 weken

Dinsdag:
08.30 uur: Yoga
09.45 uur: Gymnastiek groep 1
11.00 uur: Gymnastiek groep 2
13.30 uur: Bridge (vrij bridgen)
13.30 uur: Biljarten
13.30 uur: Bloemschikken, 2e dinsdag van de maand
19.30 uur: De Speelluden

Woensdag:
10.00 uur: Volksdansgroep
12.00 uur: Yoga
20.30 uur: Herensoos

Donderdag:
10.00 uur: Seniorenkoor Vivace
13.30 uur: Bridgeclub
19.30 uur: Koersballen 1x per 14 dagen

Vrijdag:
13.30 uur: Klaverjassen en jokeren

Er is weer plaats bij de leesclub en bij gymnastiek.
In september starten wij weer met alle activiteiten.

Het Trefcentrum is een vereniging voor senioren vanaf ongeveer 55 jaar, gelegen aan de Dorpsstraat 102 in Westervoort; 026 3113027.
De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 10.00-12.30 uur, van 13.30-17.00 uur en op zondag van 10.30-13.00 uur. U kunt dan langskomen om gezellig wat te praten, de krant te lezen of wat te drinken.

"Wij kunnen nog vrijwilligers gebruiken om te helpen achter de bar, bij de technische klusjes en bij het schoonhouden van het Trefcentrum. Ook zijn we op zoek naar
Een kandidaat/opvolger als voorzitter van de Vereniging voor Ouderen in het Trefcentrum in Westervoort.
De functie-inhoud is die van coördinator en bestuurder zijn in een hecht team van een zeer dynamische vereniging met een grote verscheidenheid aan activiteiten.
Overige informatie staat op www.trefcentrumwestervoort.nl.

Studiekring bij Het Palet Trefpunt Duiven

DUIVEN - Een van de activiteiten in Het Palet Trefpunt Duiven is de Studiekring. Iedere donderdag vanaf 09.30 tot 12.00 uur bijeen gekomen om te discusiëren over allerlei zaken.

Er wordt gestart met een kopje of thee, het eerste uur doen wij het rondje waarin een ieder het woord krijgt om zijn zegje te doen over dat gene wat hem is opgevallen in het nieuws of directe omgeving. In het tweede rondje bespreken wij een vooraf gekozen onderwerp waar een ieder zijn mening over kan geven.

Ook bezoeken wij wel eens een museum en kerk of maken een stadswandeling onder leiding van een gids. Verder wordt er wel eens een spreker uitgenodigd die zijn beroep komt toelichten, ook kan de liefhebberij van iemand het onderwerp zijn.

Mocht één en ander uw belangstelling gewekt hebben en wilt u een kennis komen maken, kom dan een kijkje nemen in Het Palet Trefpunt Duiven aan de Mondriaan 14 in Duiven. Onder telefoonnummer 0316 268219 kunt u ook inlichtingen verkrijgen. De Studiekring start weer op 15 september.

Vangst vraagt geduld...

Ria Joosten -twee maal gevist en niets gevangen- blijft moedig deelnemen

PANNERDEN - Damesvissen 2016. Het spreekwoord 'klein maar fijn!' is hier toepasbaar. De 'vangst', en op de proef gesteld het geduld was tijdens deze twee wedstrijden een factor. De ergste boosdoener was tot tweemaal toe moeder Natuur.

Zij besliste over de laatste wedstrijd over het lot van Mariska Stam, die toen nog de ranglijst aanvoerde. Mariska brildragend, gehandicapt na de regelvlagen die over het water raasden, werden haar glazen door dit onheil voor haar onbruikbaar. Om zich zeker te voelen aan de waterkant durfde zij dit keer deze laatste wedstrijd niet deel te nemen. De eerste zondag waren diverse andere dames door vakantie niet aanwezig, zodat het deelnemers veld er dit jaar mager uit kwam te zien. Tijdens de laatste wedstrijd schreef ook Agnes Groenen in en deelde ook mee in de prijzen.

Het bestuur is van mening in het seizoen 2016/ 2017, een wedstrijd commissie voor het damesvissen in het leven te roepen.

Uitslag

1e Ria Wezendonk 131 cm.

2e Mariska Stam 47 cm.
3e Brigitte Markerink 39 cm.

4e Agnes Groenen 9 cm.

5e Ria Joosten. 0 cm.

Autismecafé De Liemers begint weer Autisme en verzamelingen

ZEVENAAR - Vrijdag 2 september is het thema in Autismecafé De Liemers: ASS en verzamelingen.

Verzamelen kan zijn: het bijeenbrengen van gelijksoortige objecten, vaak als hobby of tijdverdrijf. Meestal heeft de verzamelaar een sterke gevoelswaarde bij de objecten. Een verzameling wordt ook wel een collectie genoemd. Er bestaan privé- en openbare verzamelingen. Privé verzamelen wordt het meest als tijdverdrijf of om speculatieve redenen gedaan, terwijl openbare verzamelingen (bibliotheken en musea) cultuurbehoud en onderzoek ten doel hebben.

Verzamelzucht is een obsessieve-compulsieve karaktereigenschap. Onbeheersbare verzameldrang kan een stoornis zijn. Hoe is dit bij jou? Je bent welkom als je hierover wilt praten. Autismecafé De Liemers wordt gehouden in het gebouw van Caleidoz, De Hooge Bongert 3 in Zevenaar.

Inloop vanaf 19.30 uur en het themagesprek is van 20.00 tot 21.00 uur, daarna is er tot 21.30 uur gelegenheid om na te praten. Vooraf aanmelden is niet nodig, de entree is inclusief 1 kop koffie / thee) 3,50 euro. Overige consumpties zijn voor eigen rekening. Meer informatie staat op www.autismecafedeliemers.blogspot.nl.

The New Voices heeft plek voor een aantal bassen

ZEVENAAR - Zanggroep The New Voices uit Zevenaar en omstreken, winnaar van de landelijke Top2000 popkorencontest, zoekt nog enkele bassen!

In de aanloop naar de komende show in het Musiater, heeft The New Voices nog plek voor enkele bassen. Niet alleen kunnen zingen maar ook gevoel voor ritme zijn een must. Naast het zingen van klassiek tot pop besteedt The New Voices veel aandacht aan de presentatie. Uit het hoofd zingen, kleding en choreografie zijn hiervoor nodig.

The New Voices repeteert iedere dinsdag in De Steenuil, Steenhuizen 6 te Zevenaar. De repetitie start om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 22.15 uur. Daarna komt de gezellige derde helft. Kom op 13 september aanstaande gerust eens kijken of wellicht al meezingen en snuif de sfeer op van deze enthousiaste club mensen!

Onder de bezielende leiding van dirigent Gerben Kruisselbrink en de creatieve geest van regisseur Richard Sprokkereef spat The New Voices regelmatig van het podium af. Aanmelden (gratis) kan via info@thenewvoices.nl. Meer informatie staat op www.thenewvoices.nl.

Nieuwe kunstexpositie in gemeentehuis

RIJNWAARDEN - Met regelmaat worden in het gemeentehuis van Rijnwaarden kunstexposities gehouden. Met ingang van 1 september is het de beurt aan Gaby van Hall uit Aerdt. Zij exposeert haar fotografisch werk in een nieuwe kunstexpositie in de openbare ruimten van het gemeentehuis. De expositie duurt tot en met 30 november.

Gaby van Hall, ook wel bekend als Gaab, noemt zich een intuïtief fotograaf. "Met mijn gevoel mijn hart achterna rennen en dan zielsgraag momenten vastleggen", zo omschrijft ze haar eigenlijke levensmotto. Ze is erg spiritueel ingesteld en natuur vormt een belangrijke inspiratiebron. Regelmatig schrijft ze ook teksten en zoekt daar vervolgens een passend beeld bij, waardoor foto en tekst een onlosmakelijke eenheid gaan vormen. Zowel de foto's met als zonder tekst maken onderdeel uit van de expositie.

De kunstcommissie is verheugd dat wederom een expositie van grote kwaliteit te zien zal zijn. Bijzonder is daarbij dat het een kunstenares betreft uit de eigen gemeente, die met deze tentoonstelling haar eerste expositie houdt.

Bezichtiging van de expositie is mogelijk tijdens kantooruren van het gemeentehuis. De openingstijden zijn maandag, woensdag en donderdag van 08.30 tot 17.00 uur, dinsdag van 08.30 tot 20.00 uur en vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur.

Open dag bij Yusei Gachi

DUIVEN - Zondag 11 september verzorgt budovereniging Yusei Gachi een open dag. Van 11.00 – 16.00 zijn er doorlopend clinics/workshops en demonstraties van de verdedigingskunsten judo, jiujitsu en karate.


De workshops staan onder leiding van de leraren en er is volop gelegenheid om mee te doen. Hierdoor is er de mogelijkheid om wat inzicht in de specifieke achtergronden en vaardigheden te ervaren van deze disclipines. Meedoen is ervaren. De workshops zijn voor iedereen toegankelijk, met of zonder ervaring, van beginner tot gevorderd, van jong tot oud.
De teamleden van Yusei Gachi zijn er om eventuele vragen te beantwoorden en kunnen vertellen dat deze verdedigingskunsten een groter incasseringsvermogen, meer zelfvertrouwen, een betere balans, correcte ademhaling, een betere lichamelijke en mentale conditie geven en leert respectvol met elkaar om te gaan. Je bent deze dag welkom in de dojo (trainingsruimte) gevestigd aan de Eltensestraat 2 in Duiven (naast sportcomplex Triominos).

Duurzaamheid, naastenliefde, mensenrechten

ZEVENAAR - Wat hebben deze drie thema’s met elkaar van doen? Voor Jan van de Venis is dat zo duidelijk als het maar kan. Zij zijn verbonden met spiritualiteit en religie.

Er is volgens hem ruimte voor een moeder (op) aarde naast onze vader in de hemel. Sterker nog: ons fysieke lichaam kan niet zonder deze moeder bestaan. Alles wat we fysiek zijn, krijgen we van de aarde. Waarom gaan we dan zo onduurzaam met haar om? Zien we langzaam in dat we ons eigen huis, ons lichaam ziek maken? En de andere mensen op deze planeet? Met onze overconsumptie hier, beperken we hun levens. Hebben zij minder rechten op een eerlijk stukje aarde? Of eten we zolang we kunnen en zien we daarna wel? Toekomstige generaties interesseren ons niet? Welke erfenis laten we na?

Voor Jan van de Venis is het duidelijk dat mensenrechten, naastenliefde en duurzaamheid onderdeel zijn van het ‘Al dat is’ . Graag neemt hij u mee op zijn reis. Een reis die hij hoopt te verrijken met uw terugkoppeling, ervaringen en vragen.

Jan van de Venis is vanuit meerdere functies internationaal actief op het brede terrein van Duurzame Ontwikkeling en Mensenrechten. Op woensdag 14 september gaat hij van 20.00 – 22.00 uur in gebouw Ons Huis, Dr. Honigstrat 3 in Zevenaar nader in op zijn visie. De kosten voor deze avond bedragen 5 euro. Nadere informatie en opgave bij Henk Trapman: 0316 332763 of op: http://pkn.kerkenzevenaar.nl/inspiratie-en-bezinning.

Passage Zevenaar

ZEVENAAR - Na een vakantieperiode begint Passage aan het seizoen 2016-2017. Een kleine greep uit het nieuwe programma:

* Arctic Wonders: Ijsland ,Spitsbergen en de Noordkaap. We zien een wereld, die gelukkig nog bestaat, maar die het als gevolg van de opwarming van de aarde, zwaar te verduren heeft.

* We kunnen voor heel wat ingredienten en producten allergisch zijn. We noemen de woorden : Lactose, gluten enzovoort. In haar lezing zal mevrouw Touwen ons hier uitgebreid over vertellen.

* Adventsavond met liturgie en broodmaaltijd.

De start van de maandelijkse Passage avonden is op woensdag 14 september om 19.30 uur in Ons huis, Dr. Honigstraat 3. Deze avond is de gastspreker de heer T. Veldman huisfotograaf van een veertiendaagsblad. Hij verzorgt de avond met beeld en geluid.

Boekentaal Mondiaal

Op donderdag 22 september houdt Passage een dag voor lezers. Aanvang 10.00 uur in Theater Theothorne, Callunaplein 77 in Dieren. Literaire ochtendlezing door Tineke de Jonge-Vos. Thema: 'Lang zullen ze Lezen'. In de moderne tijd komen mensen steeds minder toe aan lezen.

Leest de jongere generatie echt minder of alleen anders? De middag lezing zal verzorgd worden door een auteur uit een van de mappen van 'Boekentaal'. "Bent u geïnteresseerd en wilt u meer weten over Passage en bovengenoemde activiteiten, belt u dan naar een van de bestuursleden 524620 of 525643.

Boemelburcht zoekt jongens voor jeugdraad van elf

Foto: Willen van Baalen

ZEVENAAR - De Jeugdraad van Boemelburcht bestaat uit een prins, een adjudant, een nar, vier hofdames en de jeugdraad van elf. Voor het komende seizoen hebben we nog plaats voor een paar jongens in de jeugdraad van elf. Zit je in groep 7 dan zijn we op zoek naar jou.

Wat wordt er zoal gedaan door de Jeugdraad? Tijdens de presentatie van de nieuwe stads- en jeugdprins in november presenteert de Jeugdraad via een dolkomische act de nieuwe jeugdprins. De Jeugdraad viert vier dagen carnaval. Nou ja, ze zeggen vier dagen, maar de jeugdprins en zijn gevolg hebben zo’n leuk programma dat ze van donderdagavond voor de carnaval tot en met dinsdagmiddag bezig zijn. Wil je weten wat dat programma inhoudt, kijk dan eens op www.boemelburcht.info en dan bij Jeugdraad Boemelburcht. Heb je na het lezen van de informatie op de website nog vragen of wil je je aanmelden voor de Jeugdraad, stuur dan een berichtje naar jeugdraad@boemelburcht.info, wij nemen dan contact met je op.

Lid worden van de Jeugdraad kan zelfs betekenen dat je jeugdprins, adjudant of nar kan worden, maar die keuze is altijd aan jou en je ouders.

Een verzoek aan papa's en mama's: willen jullie dit bericht aan jullie zoon doorgeven wanneer hij in Zevenaar woont en in groep 7 zit?

DCS Ukken beginnen weer

ZEVENAAR - Op zaterdag 3 september beginnen de DCS Ukken weer met voetballen. Van 11.00 tot 12.00 uur zijn alle kinderen van 4, 5 en 6 jaar welkom op het hoofdveld van voetbalvereniging DCS. En ben je iets jonger of net iets ouder ben je uiteraard ook welkom.

Tijdens dit gezellige uurtje maken de jongelingen kennis met voetbal of bouwen hun eerder opgedane skills verder uit: op weg naar een mooie voetbaltoekomst! En waar kun je dat beter doen dan bij DCS? De voetbalvereniging waar plezier en prestatie hand in hand samen gaan. Want door ieder lid op zijn of haar niveau te laten spelen blijft het plezier in het voetbal behouden.

De DCS Ukken staan inmiddels bij zowel DCS zelf als ook in Zevenaar synoniem voor plezier bij een inspanning. De wijze van sportbeoefening zoals die bedoeld is te zijn. Er wordt bij de DCS Ukken gedurende een uurtje veel plezier gemaakt met voetbalgerelateerde oefeningen waarbij een kind niets moet, maar zelf op ontdekkingsreis kan en mag in de wereld van het voetbal. En dat alles onder begeleiding van gedreven trainers en ouders die ook graag met hun kind op het voetbalveld staan.

En mocht dat nog niet lukken vanwege vakantie of wat voor reden dan ook: op 10 september ben je van 10.00 - 12.15 uur welkom bij DCS tijden de DCS Spelinstuif!: hét voetbalfeest van Zevenaar met heerlijke, leuke voetbalspellen gecombineerd met plezier, muziek en iets lekkers. Uiteraard is de toegang voor iedereen gratis. Alle deelnemers ontvangen als aandenken een mooie, goed gevulde goodybag, verzorgd door Jumbo Heemskerk!

Dansavond voor 55-plussers in Didam bij Jan en Jan

DIDAM - Op maandag 5 september vindt weer de maandelijkse dansavond plaats voor alle senioren van 55+. De Stichting Senioren Kontakt Didam, Loil en Nieuw Dijk organiseert dit dansfestijn.

De avond begint om 19.00 uur en eindigt om 22.30 uur. Dit keer zorgt Gert Ekkelboom weer voor prima dans- en luistermuziek. In Zaal Jan en Jan, Lieve Vrouwplein 4 in Didam, is dan ook volop gelegenheid voor een praatje en een dansje.

Allen en ook introducés zijn welkom. Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Henk Boerstal telefoon 0316 223885.

Start volleybalseizoen vereniging Wevoc

WESTERVOORT - Maandag 5 september start het nieuwe volleybalseizoen van Wevoc. Tijdens de zomerfair Westervoort in Beweging op 2 september heeft Wevoc een stand waar de Westervoortse jeugd mee kan doen aan een volleybalserveerwedstrijd. Ook zal door de Wevoc jeugd een volleybal demo worden gegeven.

Op zaterdag 10 september is voor de jongste jeugd(CMV) een volleybalspelochtend van 10.00 tot 13.00 uur. Voor nadere informatie: bezoek de stand of neem contact op met Andries Janssen: 06 38320405 / andriesjanssen@upcmail.nl.

Vergadering 't Land van Waoter & Wiend

REGIO - Op donderdag 8 september vanaf 20:00 uur vindt in café/zaal De Dijk de jaarlijkse ledenvergadering van 't Land van Waoter & Wiend plaats.


"Op deze avond worden de activiteiten en de financiën van het afgelopen verenigingsjaar besproken en blikken we alvast vooruit op het komende jaar. En natuurlijk horen wij graag de mening van alle Waotermennekes en -wiefkes over het reilen en zeilen van onze vereniging!"

Kerkdiensten Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

Morgendienst Candea College Saturnus 3

Middagdienst SoW kapel Rijksweg 56B

4 september 9.30 u drs. P. Houtman; 16.30 u drs J.L. Beuving

11 september9.30u ds D. Grutter; 16.30 u ds D. Grutter

De Nederlandse Wijnfeesten Groesbeek

GROESBEEK - In het weekend van 23 tot en met 25 september is de tiende editie van de Nederlandse Wijnfeesten Groesbeek. Een mijlpaal voor een bijzonder evenement dat enorm heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het toerisme en de bedrijvigheid in Groesbeek en omgeving. Alles wat Wijndorp Groesbeek zo speciaal maakt, komt samen tijdens dit evenement: voortreffelijke wijnen, heerlijk eten en bijpassende muziek en dat alles verpakt in een prachtig programma.

Op zaterdag- en zondagmiddag tussen 13:00 en 19:00 uur presenteren in Groesbeek Centrum bijna 75 standhouders meer dan 200 soorten wijn en nog veel meer. Voor 10 euro word je Vriend van de Wijnfeesten en ontvang je een proefglas waarmee je overal kunt proeven van de wijnen, 2 gratis proefmaatjes, gratis vervoer naar de wijngaarden en een wijnfietsroute. Ook heeft men gratis toegang bij het swingende Music meets Wine op zaterdagavond.

Op beide dagen kun je tussen 14:00 en 15:30 uur en van 16:00 en 17:30 uur aansluiten bij de verschillende Wijnworkshops. Deelnemers proeven en praten over wijnen uit bijzondere gebieden, verschillende druivenrassen en wijn- spijscombinaties.

Wijnvatrollen

De Kerkstraat is op zondagmiddag het decor van het 2e NK Wijnvatrollen. Tweetallen strijden om de snelste tijd als zij een wijnvat over een parcours van 150 meter rollend moeten verplaatsen. De kampioen wint een ton en maakt kans op een miljoen! De presentatie is in handen van Martijn Schmiermann. Enkele dweilorkesten luisteren dit onderdeel muzikaal op.

Nieuw

De 10e editie van de Nederlandse Wijnfeesten biedt met Business meets Wine op vrijdagavond een feestelijke all-inclusive jubileumavond voor ondernemende mensen en hun partners. Inspirerende sprekers Mieke Verhaegh (Zakenvrouw van het jaar 2016 Noord-Limburg) en Wim Kieft (columnist, analist, international en succesvol bestsellerauteur), zorgen in combi met Groesbeekse wijnen, een smaakvol Walking Dinner en sfeervolle muziek voor een avond die je niet mag missen.

Zaterdag aan het einde van de middag tussen 18:00 en 21:00 uur, vindt voor het eerst een Pruuvenement plaats. Dit betekent samen aan lange tafels volop genieten van een speciaal bereid menu van exquise gerechtjes en (Groesbeekse) wijnen. Vanaf 21:00 uur volgt Music meets Wine & more; een avond meezingen met en swingen op een mix van de grootste hits van toen en de beste van nu.

Ontdek al het moois van de 10e Nederlandse Wijnfeesten en geniet samen een dag, avond of heel weekend in Wijndorp Groesbeek! Kijk voor alle info, prijzen en reserveringen op nederlandsewijnfeesten.nl

Voor meer info bel met José van der Kolk (06 51049472), of Frans Derks (06 53707444).

Tip van de sluier: programma 3 Oever Festival

PANNERDEN - In het derde weekend van september (16, 17 en 18 september) zal de eerste editie van het 3 Oever Festival plaatsvinden in de Gelderse Poort. De officiële aftrap zal op vrijdagmiddag op de Kop van Pannerden worden gedaan. Hoe het programma er dan uit zal zien houdt de organisatie nog even geheim.

Op de Kop van Pannerden ligt het beroemde Fort Pannerden. Het fort is een van de festivallocaties. Het danstheater SJI Parts zal op zaterdag 17 september een duet naar een bijzonder locatie brengen, namelijk naar de catacomben van het fort. De voorstelling krijgt de naam ‘Mijn ruimte’. In een kwartier durende dans verkent het duo zichzelf als individu en als deel van de ander. In de ruimte die op dat moment van hen beiden is. Het stukje theater past goed in de sfeer van het 3 Oever Festival, dat bezoekers uitnodigt tijdens hun fiets- of wandeltocht door het mooie natuurgebied even een stukje cultuur op te snuiven. In het fort zal daarnaast ook het verhaal van Jan Soldaat worden verteld.

Fort Pannerden is slechts een van de mooie locaties waar bezoekers het festivalgevoel kunnen beleven. Ook op andere locaties in het gebied gaat een speciaal programma in het kader van het 3 Oever Festival aangeboden worden. En dan is er nog de Open Atelier Route, waarbij ateliers, galeries en kunstenaars uit de Gelderse Poort hun kunstwerken zullen exposeren.

Op http://3oeverfestival.nl zal in de komende weken het programma van het 3 Oever Festival steeds meer worden ingevuld.

Diensten bij PKN Rijnwaarden

RIJNWAARDEN - Zondag 4 september is er om 10.00 uur dienst waarbij ds. P.F. Boomsma uit Duiven de voorganger is.

Op zondag 11 september maken we als PKN-gemeente Rijnwaarden een enthousiaste start van het nieuwe seizoen. Om 10.00 uur starten we met de dienst met als thema 'Deel je leven'. Predikant ds. E. Roth is de voorganger in deze dienst.

We delen ons leven met velen. Met gezin, met vrienden, met collega’s, met gemeenteleden. We gaan relaties aan en verbinden ons met mensen, binnen maar zeker ook buiten de kerk. We verbinden ons met de gemeenschap om ons heen. Je leven delen begint klein. In het leven van alledag, thuis in het gezin, op het werk met collega’s.

Maar we delen ons leven ook in de kerk, waar de generaties in gesprek gaan over hun ideeën en vragen, over hun leven en geloof. En buiten de kerk, met de mensen die op ons pad komen. We delen in vreugde en in verdriet. We delen in twijfel en in geloof. We delen met mensen die we zelf uitzoeken maar ook met mensen die we niet zelf uitzoeken maar ons nodig hebben.

Gospelkoor Yes uit Oosterbeek is ook aanwezig deze ochtend en zal ons laten swingen! Het koor zal tijdens de dienst bekende gospels zingen, maar ook na de dienst zingt het koor enkele liederen. De deuren van de kerk staan open, dus kom gerust even luisteren (om 11.15 uur).

Rond 12.00 uur is er een gezamenlijke lunch, die door de gemeenteleden wordt verzorgd. Iedereen, jong en oud, is van harte welkom om de startzondag mee te maken.

Drukte bij Kledingbank Montferland

DIDAM - Kledingbank Montferland heeft de vakantie er weer op zitten. Dat houdt in dat er met ingang van woensdag 7 september weer kleding ingenomen kan worden.

Het eerste halfjaar van 2016 was druk. Ongeveer 750 mensen werden in de kleren gestoken. Deze cliënten waren afkomstig uit de gehele regio en dan hebben we het over de gemeenten Duiven, Zevenaar, Rijnwaarden, Montferland, Doetinchem en Oude IJsselstreek. Omdat mensen cliënt zijn bij een voedselbank of wegens financiële problemen aangemeld worden door een hulpverlener kunnen zij in de winkel in Didam kleding en soms schoenen of linnengoed krijgen.

Voor het verstrekken van de kleding is de kledingbank afhankelijk van wat aan kleding gebracht wordt. Gebruikte kleding wordt veel gebracht en soms ook een restant uit een winkel. Deze kleding wordt gesorteerd en in de winkel gehangen. Voor de meeste kledingsoorten is er zo voldoende voorradig om in de behoefte te voorzien. Toch zijn er enkele categorieën die we tekort komen: (spijker-)broeken voor jongens en mannen, kinderkleding vanaf maat 92 en alle soorten ondergoed. Mocht u binnenkort de kledingkast en of de linnenkast weer eens uitruimen, dan houden wij ons aanbevolen voor wat daar overschiet.

Het valt te begrijpen dat voor ruim duizend mensen aankleden op jaarbasis veel kleding nodig is. Daarom houdt de kledingbank zich van harte aanbevolen om kleding te ontvangen. Voor het brengen van de kleding is de kledingbank open op woensdagmorgen en op zaterdagmorgen, beide keren van 10.00 tot 12.30 uur. Het adres is Lockhorststraat 10 in Didam (bij de markthal).

Seniorenclub Oud-Zevenaar

OUD-ZEVENAAR - Na een lange zomerpauze wordt op 6 september om 14.00 uur in Careza De Kroon het startschot gegeven voor het nieuwe seizoen van seniorenclub Oud-Zevenaar en Ooy.

Tijdens de zomerpauze heeft het bestuur en de activiteitencommissie niet stil gezeten. Het resultaat is - dat naast een aantal andere zaken zoals een nieuw logo - de Seniorenclub vanaf nu beschikt over een eigen website. Deze zal deze middag gepresenteerd worden.

Nieuwsgierig geworden? Ga naar www.seniorencluboudzevenaarooy.nl. Ook zal de activiteitencommissie op deze middag het een en ander vertellen over de verschillende, nieuwe activiteiten die zij in petto heeft. Zo staan er voor de 4e oktober en 8e november interessante activiteiten gepland. Het is dus zeker de moeite waard om deze middag aanwezig te zijn.

Drie singer-songwriters tijdens Open Podium

ZEVENAAR - Jeroen Kloosterman heeft al eens eerder met veel succes opgetreden tijdens een Open Podium. Het is een echte blues fanaat en dat is te horen in zijn gitaarspel en prachtige stem. Inmiddels heeft hij een groot repertoire waaronder veel zelfgeschreven nummers.

Na een studie compositie aan het conservatorium is Peter Rietberg begonnen aan zijn loopbaan in de muziek als componist en producer voor radio en tv. Hij maakte muziek voor commercials, tv-programma’s en een speelfilm. Vanavond zien we de singer-songwriter in pure vorm. Onder begeleiding van een piano en een akoestische gitaar zal hij tien van zijn prachtige songes ten gehore brengen.

Martin B. Kaufman is voortdurend op zoek naar podia om op te treden en zijn eigen nummers ten gehore te brengen. Gewoon om dat hij het leuk vindt om op te treden. Reacties op zijn optredens hebben hem ervan overtuigd dat hij nog steeds een gevoelige snaar weet te raken bij het publiek. Naast de covers die hij vol overgave zingt en speelt, maakt hij vooral diepe indruk met zijn eigen songs.

Gemeentehuis Zevenaar ruim binnen budget

ZEVENAAR - Met gepaste trots kijkt het college van Zevenaar terug op de bouwperiode van het nieuwe gemeentehuis. Mede door goede budgetcontrole tijdens het bouwproces is ruim binnen de gereserveerde financiële kaders gebleven. Hiermee is er een restbedrag van 158.000 euro. Naast budgetcontrole hebben ook de gehanteerde uitgangspunten 'sober en doelmatig' en een goede samenwerking met de aannemer bijgedragen aan deze meevaller.

Van het oorspronkelijk resterende bedrag à 158.000,- wordt op dit moment nog zo'n 90.000 euro ingezet voor resterende werkzaamheden die buiten de oorspronkelijke scope van het project vallen. Het betreft hier onder andere het aankopen van kunst, de invulling van de gecreëerde patio en het herplaatsen van het carillon op een nog nader te bepalen locatie. Onder aan de streep bedraagt het uiteindelijke restantkrediet 68.000 euro. Dit zorgt uiteindelijk voor een kleine daling van de jaarlijkse afschrijvingskosten op het gemeentehuis.

In juni 2011 heeft de gemeenteraad van Zevenaar gekozen voor het BAT-terrein als locatie voor het nieuwe gemeentehuis van de gemeente. Destijds stelde de raad een budget van bijna 20 miljoen euro hiervoor beschikbaar. Vanwege de economische crisis en de daardoor verslechterde financiële situatie is de investering naar beneden bijgesteld naar een totaalbedrag van 13.925.000 euro. Hierbij zijn de uitgangspunten 'sober en doelmatig' geformuleerd, wat wil zeggen dat met behulp van minimale investeringen een nieuw gemeentehuis gerealiseerd moest worden, waarbij inwoners goed ontvangen kunnen worden en waarbij effectief en efficiënt gewerkt wordt.

Eind september neemt de gemeenteraad een definitief besluit over het collegeadvies.

Vriendinnenvoetbaltoernooi

ZEVENAAR - Op zaterdag 10 september ‘s middags zal het hoofdveld van DCS omgetoverd worden tot diverse speelveldjes, waar een 7 tegen 7-voetbaltoernooi georganiseerd gaat worden voor meisjes/ dames.

Dit vriendinnenvoetbaltoernooi is uiterst geschikt om kennis te maken met het meidenvoetbal bij de prestatiegerichte familievereniging DCS uit Zevenaar. Aan dit evenement zullen alle meidenteams ook deelnemen die actief zijn binnen DCS. Vanuit de organisatie wordt aangegeven dat men bij binnenkomst op sportpark Hengelder zich kan inschrijven en vervolgens worden er teams gemaakt.

Na een korte uitleg is geweest zal er een 7 tegen 7 (half veld) voetbaltoernooi gespeeld worden waarbij het plezier met elkaar voorop zal staan. De organisatie zal de teams zo proberen in te delen dat diverse leeftijden bij elkaar komen.

Heb jij alleen of met vriendinnen interesse om mee te komen doen dan ben je van harte welkom!! Voor iedereen staat de deur open om met dit toernooi mee te komen doen. Ook dames/meiden die interesse hebben maar buiten Zevenaar wonen zijn van harte uitgenodigd.

Het evenement wordt gehouden op sportpark Hengelder en begint om 14.00 uur. Vanaf 13.30 uur is er de mogelijkheid om aan de poort in te schrijven. Uiteraard is het ook mogelijk om nu of na 10 september al mee te trainen met een van de teams, stuur een mail met jouw naam; adres; telefoonnummer en geboortedatum naar meidenvoetbal@svdcs.nl Indien je samen met een vriendin komt, geef dit dan ook duidelijk in de mail aan!

Informatiemarkten Aangenaam Wonen

REGIO - In september organiseert Caleidoz Welzijn twee informatiemarkten, één in Lathum en één in Angerlo. Verschillende maatschappelijke partners en lokale (zorg)ondernemers presenteren zich en verstrekken, aan de hand van onder meer workshops, praktische informatie over veilig en comfortabel wonen. Ook het verenigingsleven is vertegenwoordigd.

Tijdens de markt geeft de Brandweer een workshop veiligheid en preventie. Van Erik Poot van Onmnithera krijgt u tips om het risico op vallen te verminderen. De vrijwillige woonadviseurs vertellen over hun ervaringen en geven uitleg over woonaanpassingen die het makkelijker maken om zelfstandig, comfortabel en veilig te blijven wonen.

De informatiemarkt in Lathum is op 10 september van 13.00 – 16.00 uur in de Ds. Jonkersschool, Kerkstraat 1. In Angerlo is de markt op 17 september van 09.30 – 12.30 uur in De Meent, Prinses Margrietlaan 3A. Toegang is gratis.

Aangenaam Wonen is niet mogelijk zonder goede samenwerking met lokale partners. In het project werkt Caleidoz samen met de gemeente Zevenaar en vertegenwoordigers van de Seniorenraad Angerlo, woningbouwcorporaties en dementieketens. Adviesorganisatie Spectrum biedt ondersteuning vanuit hun ervaring met soortgelijke projecten in de regio.

Wereld Alzheimerdag 21 september

ZEVENAAR - Ter gelegenheid van wereld Alzheimerdag 2016 bieden Alzheimer café Zevenaar en Keten Dementie de Liemers de muziekvoorstelling 'Bij de hand' aan van Angela de Rooij.

Dit muziektheater speelt woensdag 21 september om 19.30 uur in De Hoge Bongert 3 in Zevenaar. De voorstelling is toegankelijk voor iedereen met een hart voor dementie. Mensen met dementie zijn uiteraard ook van harte welkom. De toegang is gratis. Wel is het belangrijk om zich telefonisch aan te melden bij Caleidoz (0316 526994).

"Mensen met dementie lijken soms in een andere wereld te leven. Maar als je echt op iemand afstemt, is er wel contact mogelijk. Zeker als je daar muziek bij gebruikt.

Door muziek lukt het bijna altijd om een reactie teweeg te brengen, al is het maar een verandering in de mimiek. Het is heel intensief om te doen, maar ook heel mooi". (www.spelenderwijsch.nl).

Het schaakseizoen start weer in Ons Huis

Vincent Pelgrom - teamleider van het eerste team

ZEVENAAR - Op dinsdagavond 6 september (20.00uur) beginnen de schakers in Ons Huis aan het schaakseizoen 2015 – 2016. Er wordt een interne competitie gespeeld volgens het Keizer-systeem wat betekent dat men zoveel mogelijk speelt tegen spelers met dezelfde sterkte.

Overigens spelen we de laatste jaren met de damclub in dezelfde ruimte. Als u een keertje wilt meedoen bij het schaken of dammen bent u welkom. Zevenaar speelt dit jaar met vier teams in de externe schaakcompetitie. Het eerste team is vorig seizoen kampioen geworden van de OSBO en de mannen rondom teamcaptain Vincent Pelgrom willen zich dit jaar in ieder geval handhaven. De drie overige teams spelen in de OSBO waarbij het tweede team kampioen wil worden en promoveren naar de tweede klasse.

De jeugd speelt op vrijdagavond (19.00 uur) in basisschool De Wissel; er wordt eerst les gegeven en daarna volgt een wedstrijd in de interne competitie. Woensdagmorgen is er schaken in De Hooge Bongert waar zo’n zestien 55-plussers actief zijn. Ook hier kunt u vrijblijvend meedoen vanaf 9.30 uur. Informatie bij Pieter van der Poel, tel 333579 en op www.svzevenaar.nl.

Kom ook op de kermisborrel van Schutterij EMM Groessen

GROESSEN - Velen ouderen in Groessen kunnen het zich nog wel herinneren, het ophalen van de schutterskaarten op de vrijdagavond in de Schutterstent. Voor velen was deze avond een voorproefje op de kermisdagen die aanstaande waren. Daar al sinds jaren de kermiskaarten worden thuisgestuurd is deze traditie verloren gegaan.

Daar wil EMM nu verandering in brengen door het inschrijven van leden weer in de feesttent te laten plaatsvinden en iedereen, en vooral de 'oudere jeugd' uit te nodigen om een kermisborrel te komen drinken.

Kermisprogramma: Vrijdagavond 16 september, vanaf 20.00 uur in de feesttent, het afhalen van de kermis- en dameskaarten. Voor het inschrijven is een geldig legitimatiebewijs verplicht.

Na de Schuttersmis op zaterdag 17 september, wordt het Schuttersfeest om 20.00 uur officieel geopend en gaat het feest van start met muzikale ondersteuning van Kaliber!!

Zondag 18 september vanaf 11.00 uur: prijsschieten en aansluitend een gezellige middag, muzikaal opgeluisterd door feestmuziek van Duo Double. ’s Avonds vanaf 20.00 uur: feesten en dansen.

Maandagochtend 19 september doet de Schutterij tijdens een rondgang de erebogen in het dorp aan. Vanaf 12.30 uur: Koningsschieten en vogelknuppelen bij de feesttent, gevolgd door een gezellige middag. Vanaf 20.00 uur het avondfeest.

Dinsdagochtend 20 september haalt de schutterij het nieuwe koningspaar af. Vanaf 11.00 uur tot het einde van de middag is de feesttent geopend.

Vanaf 20.00 uur avondfeest. Om 24.00 uur wordt het dorpsfeest afgesloten met een vendelhulde.

Abonnementen van Kunstwerk! de Bibliotheek Liemers

LIEMERS - Met ingang van 1 oktober wijzigt de abonnementenstructuur van Kunstwerk! de Bibliotheek Liemers. Het wordt allemaal veel eenvoudiger! Voor de meeste klanten wordt het abonnement goedkoper.

"Je krijgt meer voor minder geld. Jouw huidige abonnement loopt door tot de vervaldatum van het abonnement. Wij bieden vanaf 1 oktober één abonnement (inclusief het lenen/lezen van e-books) met meerdere betalingsmogelijkheden, en een e-book abonnement."

Abonnementsvormen
Maandabonnement 4,50 (maandelijks opzegbaar)
Kwartaalabonnement 12,00
Jaarabonnement 47,50
E-book jaarabonnement * 42,00 euro
* Bij het E-book jaarabonnement kunt u uitsluitend gebruik maken van het digitale aanbod.

Betalingsmogelijkheden
Vanaf 1 oktober kun je uitsluitend betalen door het afgeven van een machtiging tot automatische incasso. Bij een jaarabonnement bieden we ook de mogelijkheid om te betalen via Ideal, pinnen in de bibliotheek of een factuur. Indien je het abonnement wilt wijzigen of andere vragen hebt over de nieuwe abonnementsvormen, kan je een mail te sturen naar: ledenadministratie@debibliotheekliemers.nl of contact opnemen met jouw bibliotheek. Meer informatie over de tarieven en de abonnementen staat op www.debibliotheekliemers.nl.

Baby's houden van boeken

LIEMERS - Boekstartcafé gaat in september weer van start! De baby's hebben de smaak te pakken, en de ouders (dus) ook!

Samen een boekje kijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren, verhaaltjes vertellen en ernaar luisteren stimuleert de taal- en spraakontwikkeling van jouw kind. Je gunt jouw kind die voorsprong toch ook? Bovendien versterkt het de band tussen ouder en kind. Allemaal zaken waar jouw baby een leven lang plezier van heeft!

Deze keer zijn de verhalen afgestemd op kinderen van 2-4 jaar. Met behulp van het verteltheater worden de verhalen voorgelezen. Voor de allerkleinsten zijn er voldoende boekjes voorradig, en voor de vaders/moeders, oma's/opa's is er weer koffie of thee met een traktatie.

Boekstartcafé Duiven 3e dinsdag van de maandag.

Boekstartcafé Westervoort 3e woensdag van de maand.

Boekstartcafé Zevenaar 3e vrijdag van de maandag.

Boekstartcafé Lobith 3e zaterdag van de maand.

Open dag bij tuinbouwbedrijf De Horsterhof

DUIVEN - Als je ook wil weten hoe biologische producten worden geproduceerd, kom dan naar de Open Dag van de Horsterhof tussen Duiven en Westervoort. Op de boerderij aan de Horsterstraat 1 (zijweg van de Rijksweg) wordt al bijna 35 jaar biologische groente verbouwd.

Op zaterdag 10 september van 11.00 – 15.00 uur is er van alles te beleven. Tijdens deze dag zijn er rondleidingen door de boeren langs de groenten op het land en in de kas. Daarnaast zijn er ook koeien, varkens en bijen op het bedrijf.

Er zijn verschillende proeverijen van biologische bakker de Driekant uit Zutphen, versgebakken pizza’s, koken met Eddie, er wordt van alles over kruiden verteld door Herborist Pia. Er zijn verschillende kraampjes met lekkere en mooie verantwoorde producten, waaronder bijvoorbeeld verzorgingsproducten van Dr. Hauschka.

We vertellen graag over de mogelijkheid tot het nemen van een groentepakket van de Horsterhof of kom een kijkje nemen in de boerderijwinkel! (http://horsterhof.nl)

Veilig elektrisch fietsen

ZEVENAAR - Caleidoz Welzijn organiseert dinsdag 20 september een informatiedag 'Veilig Fietsen' voor senioren. In samenwerking met Veilig Verkeer Nederland leert u nog beter omgaan met uw E-bike. Doe mee en meldt u aan!

Tijdens deze dag krijgt u adviezen over hoe u zich met uw E-bike veilig en zelfverzekerd door het verkeer beweegt. Er is een theoretisch gedeelte waarin de verkeersregels opgefrist worden en u krijgt praktische tips over het gebruik van uw elektrische fiets. Na de pauze, waarin een lunch wordt geserveerd, is het tijd voor een praktijkoefening met uw eigen fiets. Er is in de omgeving een parcours uitgezet. Om 15.00 uur sluiten we af met de uitreiking van de certificaten.


De informatiedag is op 20 september van 09.15 – 15.00 uur op het terrein van DCS op sportpark Hengelder in Zevenaar. (kantine)
Bent u 65 +, dan kunt u zich vóór 16 september aanmelden bij de balie van De Hooge Bongert. De kosten zijn 5,00 euro, inclusief koffie/thee en lunch. Wees er snel bij, het aantal deelnemers is beperkt.

Bowling Vereniging Zevenaar start seizoen

ZEVENAAR - Op maandag 12 september start weer het nieuwe competitieseizoen bowlen. Bowlen kan voor de jeugd leuk zijn, maar ook voor senioren.

Maandagavond van 19.45-22.00 uur (vier-mans league).

Dinsdagavond van 19.30- 21.00 of laat 21.00 - 22.30( trio league).

Woensdagavond traint de jeugd van 19.00 -20.00 uur.

Donderdagavond van 20.00 -21.30 (trio league).

Voor meer informatie kijk op www.bowling-zevenaar.nl.

Zoek je een leuke sport kom gerust eens kijken hoe er in een gezellige ontspannen sfeer gebowld word in de Griethse Poort in Zevenaar. Gooi een keer een bal mee om te ervaren hoe leuk het is. Er is altijd wel iemand aanwezig die je meer informatie kan verstrekken.

Jeugdviswedstrijden in Pannerden voorbij!

PANNERDEN - Drie jeugdviswedstrijden bij De Rietvoorn Pannerden. Drie vakantieweken voor de jeugd. Deze serie viswedstrijden wordt al vele jaren tijdens de zomervakantie georganiseerd.

Als vereniging ben je afhankelijk van diverse factoren! Welk weertype vooropgesteld wordt de organisatie geboden. Hoe hebben de ouders van de kinderen hun vakantie gepland!. Wordt er ruimte gehouden met de planning dat hun kinderen mee kunnen vissen. Dan natuurlijk de animo van het kind zelf. Al deze uitgangspunten geven ons als organisatie een gevoel dat dit wel goed zit.

Kijken we naar de deelnamen, een twintigtal gemiddeld per wedstrijd. Vangsten als we terugkijken: 133 vissen. Er was veel beleving, naast wedstrijdemoties. Hoogtepunt beleefden we woensdagavond: 10 augustus Tiemen Hendriksen 13 jaar Nieuw Wehl verraste het deelnemersveld om 19.47 uur met de vangst van de Schubkarper: 55 cm. Hiermee wist hij de medaille te winnen voor de grootste gevangen vis leeftijd 11/16 jaar. Bij de jeugd 5/10 jaar was het Guus van Vuuren uit Pannerden met een voorn van 14 cm wat ook hem de medaille veilig opleverden. De laatste avond was het een koude augustusavond, na de prijsuitreiking en genoten te hebben van een lekker frietje konden de kinderen met hun ouders rond 21.30 uur huiswaarts keren.

Winnaar 5/10 jaar.
1 Bennit Wittenhorst 9 jaar 16 stuks Elten
1 Ronan Peters 8 16 Pannerden
3 Dion Durant 8 9 Aerdt.

Winnaar 11/16 jaar
1 Lotte Wolf 11 jaar 15 stuks Pannerden.
2 Luca Wittenhorst 12 12 Elten.
3 Koen Onna 12 11 Zevenaar.

Wereld Alzheimerdag

ZEVENAAR - Ter gelegenheid van wereld Alzheimerdag bieden Alzheimer café Zevenaar en Keten Dementie de Liemers de muziekvoorstelling 'Bij de hand' aan van Angela de Rooij.

Dit muziektheater speelt woensdag 21 september om 19.30 uur in De Hoge Bongert 3 in Zevenaar. De voorstelling is toegankelijk voor iedereen met een hart voor dementie. Mensen met dementie zijn uiteraard ook welkom. De toegang is gratis. Wel is het belangrijk om u telefonisch aan te melden bij Caleidoz (0316 526994).

"Mensen met dementie lijken soms in een andere wereld te leven. Maar als je echt op iemand afstemt, is er wel contact mogelijk. Zeker als je daar muziek bij gebruikt.

Door muziek lukt het bijna altijd om een reactie teweeg te brengen, al is het maar een verandering in de mimiek. Het is heel intensief om te doen, maar ook heel mooi". (www.spelenderwijsch.nl).

Kerkberichten Sint-Martinus Oud-Zevenaar

Op zaterdag 3 september en zondag 4 september is er geen weekendviering.

Zondag 4 september 14.00 uur:

60-jarige Huwelijksviering Bennie en Gerda van Schaik. Voorganger: Pastoor Thanh.

Mededelingen:                        

Overleden op donderdag 11 augustus de heer Frans Verheij, Masiusplein 39, Zevenaar, 90 jaar.

Overleden op donderdag 18 augustus mevrouw Liesbeth Meurs-Stegers, Liemerije Westervoort (voorheen Oud-Zevenaarseweg 94), 85 jaar.

Op zondag 11 september is de jaarlijkse Liemerse oogstdankviering. De bijeenkomst vindt plaats in de openlucht bij Melkveehouderij de Fuik, 'Hippe Koeien' van de familie Hupkes, Heesweg 1, Didam. Tijd: 14.00 uur. Meer informatie vindt u op de folder achter in de kerk.

Zaterdag 10 september en zondag 11 september is er geen viering.

Nieuwe leden welkom bij volleybal Reflex

DUIVEN - Na een heerlijke zomerstop van twee maanden is het weer tijd om sportief aan de slag. "Wij als Volleybalvereniging Reflex willen u graag verwelkomen als nieuw lid. De beelden en successen van de Nederlandse sporters tijdens de Olympische spelen in Rio de Janeiro hebben u mogelijk enthousiast gemaakt zelf ook aan de volleybalsport deel te gaan nemen. Het is gewoon goed voor uw lichaam en geest."

"Bij volleybalvereniging Reflex in Duiven bent u allen welkom om lid te worden van onze gezellige sportclub van mensen die er alles aan doen om in teamverband gezond van lijf en leden te zijn en blijven. Daarom deze oproep eens een kijkje te nemen op http://reflex-volleybal.nl om u te oriënteren op alle mogelijkheden. We hebben zowel bij de pupillen als jeugd jongens en meisjes teams. Senioren (m/v) kunnen terecht bij competitie- als recreantenteams. Beter nog is dat u zelf kennis komt maken met onze volleybalsport en gewoon een aantal keren lekker meetraint.

De regel is dat nieuwkomers de eerste drie trainingen gratis meespelen. U ervaart dan het spel, de sfeer, de teamgeest, de inzet, de (in)spanning en het plezier van het volleyballen. Wij hebben naast vakkundige trainers uitstekende trainingsfaciliteiten in de Triominos Sporthal en in de sporthal van het Huis van Droo.

Onze trainingen zijn op dinsdag, en donderdag van 18.00 tot 22.30 uur. De competitieteams spelen op zaterdag. Heeft u interesse… meldt u zich dan per mail aan bij de voorzitter technische commissie Marius Bos lidmaatschap@reflex-volleybal.nl. Voor onze jeugdafdeling kunt u contact opnemen met pupillencoördinator Anita Visser pupillen@reflex-volleybal.nl. Recreanten kunnen voor informatie terecht bij de recreantencoördinator jackbuermans@hotmail.com.

Twijfelt u... niet doen. Kom gewoon een keer kijken in de Triominos Sporthal en zie waar u zelf met veel plezier aan kunt deelnemen. Wij zeggen… doen!"

CD Reclame Open: 137 deelnemers speelden 127 wedstrijden

WEHL - De finale van CD Reclame Open 2016 op zondag 28 augustus startte om 10.00 uur met de eerste finale gemengd dubbel 4 met als winnaars Danny Haverkamp en Fleur Knippenborg en eindigde om 14.30 uur met heren dubbel 4, dat werd gewonnen door Maarten Verstegen en Wout Evers.

Roel van Mierlo, van CD Reclame uit Zevenaar, bedankte de organisatie van het toernooi, en zegde toe dat CD Reclame Zevenaar volgend jaar opnieuw hoofdsponsor is. Hans ten Boom, sinds een half jaar de nieuwe voorzitter, bedankte alle deelnemers, vrijwilligers, sponsoren, en in het bijzonder CD Reclame te Zevenaar voor het gestelde vertrouwen.

Tijdens de loterij onder de 137 deelnemers werd de hoofdprijs een fiets - ter beschikking gesteld door de firma Lukassen Tweewielers Weh/Zevenaar - verloot. Mw Cindy Trouerbach van T.C. Seven Aeren uit Zevenaar is de gelukkige winnares van de fiets geworden.

Uitslagen Finale Tennis zondag van het CD Reclame Open 2016

Winnaars:

Dames Dubbel 5: Helga Knippenborg / Carla Kobessen

Dames Dubbel 6: Anita Horstink / Tinie van der Werf

Dames Dubbel 7: Martina Knake / Gaby Stooter

Heren Dubbel 4:Wout Evers/Maarten Verstegen

Heren Dubbel 5: Thomas Rutten/Chris Trouerbach

Heren Dubbel 6: Hans ten Boom/Mark Sanders

Heren Dubbel 7: Seye Coenen/Frits Schur

Gemengd Dubbel 4: Danny Haverkamp/ Fleur Knippenborg

Gemengd Dubbel 5: Rene Kok/Ingeborg Jansen

Gemengd Dubbel 6: Erik Hebing/Erika Hebing

Gemengd Dubbel 7: Sander Knake/Gaby Stooter

Jubilerende Showband KDO organiseert 'Groessen in Concert 2016'

GROESSEN - Op 1 oktober houdt Showband KDO in het kader van haar 50-jarig jubileum 'Groessen in Concert'. De editie van vijf jaar geleden was een groot succes en de prachtige muzikale uitvoering van toen ligt bij velen nog vers in het geheugen en het gehoor.

Het is alom bekend dat Groessen een rijk verenigingsleven kent. Dat openbaart zich ondermeer ook in het aantal muziek- en zangverenigingen. KDO is blij en trots dat aan 'Groessen in Concert 2016' wederom al die verenigingen deelnemen. Het Herenkoor, Zangvereniging Vita Nova, Koor In Between, Muziekvereniging St. Andries, Drumfanfare EMM , Showband KDO en Jong KDO geven alle acte de présence en zullen hun beste beentje voorzetten. Dat doen zij in afzonderlijke optredens maar de verenigingen zullen de Groessense saamhorigheid ook uitdragen met enkele gezamenlijke werken. Ook zullen leerlingen van de basisschool in een korte presentatie laten zien wat zij hebben geleerd tijdens het project Joannes Cult 4 Kids.

Na afloop van de optredens is er een after-party met de Orginal Liemers Muzikanten, met ook daarin weer een aantal Groessenaren. Al met al zullen zo'n 200 zangers en muzikanten de twee podia in de verwarmde feesttent aan de Commenderijestraat betreden. 'Groessen in Concert' is een avond dóór en vóór Groessen maar vanzelfsprekend is iedere belangstellende van harte welkom. Wie een goede zitplaats wil hebben wordt geadviseerd ruim op tijd aanwezig te zijn. De zaal gaat open om 18.45 uur en de optredens beginnen om 19.30 uur stipt.

Inloopmiddag rugklachten in Rijnstate Zevenaar

ZEVENAAR - In ziekenhuis Rijnstate Zevenaar wordt op vrijdag 2 september van 14.00 tot 16.00 uur een inloopmiddag voor mensen met wervelkolomproblemen gehouden.

De Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten De Wervelkolom houdt deze gratis informatiemiddag elke maand in Ziekenhuis Rijnstate Zevenaar, Hunneveldweg 14 in Zevenaar. Tijdens de inloopmiddag kunnen belangstellenden praten met ervaringsdeskundigen van de patiëntenvereniging. Zij bieden informatie en advies over wervelkolomproblemen en de gevolgen daarvan voor het dagelijkse leven. Tevens kan men kennismaken met de patiëntenorganisatie en haar activiteiten. Meer informatie over wervelkolomproblemen of een 'steuntje in de rug' via de website van NVVR De Wervelkolom: www.ruginfo.nl of de infolijn: 088 0707200.

Kinderrommelmarkt in Westervoort

WESTERVOORT - De Stichting Promotie Westervoort organiseert in samenwerking met jongerencentrum Creon de kinderrommelmarkt ter afsluiting van de kindervakantieweek.


Op vrijdag 2 september is er op het Dorpsplein van 16:00 tot 19:00 uur de tijd om zoveel mogelijk spulletjes te (ver)kopen. Daarnaast zijn er diverse activiteiten voor kinderen en jongeren.
De inschrijfdata zijn op dinsdag 30 augustus van 10:00 - 21:00 uur, woensdag 31 augustus van 10:00 - 17:00 uur en donderdag 1 september van 10:00 - 21:00 uur bij jongerencentrum Creon.

De kosten hiervoor zijn 3,00 euro. Je krijgt dan een plek van 2x2 meter waarop je vanaf 15:00 uur je spulletjes kunt klaarzetten. Voor meer informatie kijk op jc-creon.nl bel 026 3121417.

Kerkdiensten Zevenaar

Geloofsgemeenschap H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar                

Zondag 4 sept. om 9.30 uur: Eucharistieviering.

Voorganger: Vicaris H. Pauw. Koor: A.M.K.

Intenties: Edmond Dercksen, Gerda Duis-Kaak, Piet Ruijs,

Harm Wolters jaargetijde, Jan Hollander.

Zondag 11 sept. om 10.30 uur: Eucharistieviering-Startviering. REGIOVIERING.

Voorgangers: Pastoraal Team. Koor: Projekt koor.

Intenties: Overleden ouders Wentholt-Knippenborg, Annie Roters-van Onna,

Dinie Koenders-Benen.                                                                                                                        

Overleden: Op 20 Augustus, Franci Vierwind-van Gorkum, 66 jaar. Lentemorgen 4.                                                                                                                                                                                

Op 24 Augustus, Truus Snik-Gies, 94 jaar, Hunneveldweg 17 Zevenaar

Wereldkeukens onder één dak: Atlantis Arnhem

ARNHEM – Het zo bekende pand op de hoek van de Hollandweg in Elderveld, doet nog vermoeden dat Atlantis een 'gewoon' Chinees wokrestaurant is. Maar niets is echter minder waar! Wereldrestaurant Atlantis heeft een complete metamorfose ondergaan en is onlangs van binnen volledig gemoderniseerd.

'Na elf jaar werd het tijd voor een facelift', aldus Wuen-tse Chang, mede-eigenaar van Atlantis. 'Bovendien is Atlantis allang geen Chinees wokrestaurant meer, maar een echt Wereldrestaurant'. Specifieke gerechten vanuit allerlei delen van de wereld worden er bij Atlantis vers voor u bereid. Van Hollandse poffertjes en Japanse sushi tot aan Duitse braadworst, u beleeft gewoon een culinaire reis over de wereld. Daar past inderdaad geen cultuurgebonden interieur meer bij.

Naast een nieuw interieur zijn er ook nieuwe buffetten geplaatst en zijn de kookeilanden uitgebreid. Hierdoor kan er nog meer live cooking worden verzorgd. Voorheen werden de buffetten regelmatig aangevuld vanuit de centrale keuken achter. Vanaf heden kunt u zich laten verrassen door de koks, die live verse gerechten voor u bereiden. Dus ook salades en toetjes kunnen nu live worden bereid. Dat is niet alleen bijzonder leuk om te zien, maar direct ook een garantie voor versheid en kwaliteit. Wuen-tse Chang: 'Om onze facelift te vieren bieden wij van 8 september tot en met 30 september deze actie aan: Tweeënhalf uur onbeperkt eten en drinken, van maandag tot en met donderdag voor 24,95 euro per persoon en van vrijdag tot en met zondag voor 26,95 euro per persoon!
Kijk op www.atlantisarnhem.nl of op Facebook voor meer informatie.

Wereldrestaurant Atlantis, Hollandweg 6-8 in Arnhem. Telefoon: 026-3831610

Kom naar de Mercury Days 10 & 11 september

TOLKAMER - Maak deel uit van onze Mercury familie op de Mercury Days in Tolkamer, bij Lobith, Nederland! Na het succes van de afgelopen jaren kondigen we met trots de 5e editie van de Mercury Days aan.

Deze Mercury Days worden gehouden op zaterdag 10 en zondag 11 september 2016 in Tolkamer bij Lobith, Nederland. Tijdens deze Mercury Days laten we zoveel mogelijk mensen de watersport beleven en ervaren. Er zijn veel verschillende typen boten, uitgerust met Mercury buitenboord of binnenboordmotoren. In een ontspannen sfeer kunnen onze bezoekers deze boten bekijken en ermee proefvaren. De Mercury Days zijn een echt familie-evenement, met activiteiten aan en op het water. Ook is een gedeelte van het terrein ingericht voor de sportvisser; er liggen een aantal visboten gereed. Dit alles in samenwerking met de sportvisbladen Dé Roofvis en Hèt Visblad. Er zijn kinderattracties, waaronder een springkussen en waterballen.

De Mercury Days zijn de ideale gelegenheid om boten te bewonderen en te testen, kennis te maken met de water- en vissport en lekker te genieten van een hapje en een drankje. Het evenement is niet alleen de perfecte gelegenheid om kennis te maken met de Mercury producten, maar ook om in contact te komen met gelijkgestemde watersporters, om ervaringen uit te wisselen. Er worden tevens diverse gratis workshops gehouden met het thema Mercury.

Om de Mercury Days 2016 te bezoeken kunt u zich gratis inschrijven op www.mercurydays.com. Na registratie via deze website ontvangt u uw gratis persoonlijke entreeticket via e-mail, die u toegang geeft tot het Mercury Days event.

Win een Mercury buitenboordmotor! Alle geregistreerde bezoekers die tijdens de trekking aanwezig zijn, maken op beide dagen direct kans om 1 van de 2 Mercury F6MH buitenboordmotoren te winnen, ter waarde van elk 1.573 euro(verkoopprijs, incl. btw).

De locatie is goed bereikbaar voor de Belgische, Nederlandse en Duitse bezoekers en de grote haven met snelvaarzone zorgt ervoor dat alle bezoekers de kans krijgen om watersport zelf te beleven.

LET OP: Er worden maximaal 3.000 entreetickets verstrekt. Voor uw gratis entreeticket en meer informatie, kijk op: www.mercurydays.com.

Proef en Beleef 'Liemers Trots' bij De Groene Schuur

GROESSEN - Op zondag 4 september van 10.00 – 17.00 uur, verzorgt De Groene Schuur in Groessen in samenwerking met Liemers Trots en Manege Groessen het evenement: Proef en Beleef Liemers trots!

Het volledige bedrijf is deze dag opengesteld voor publiek. Entree gratis! De streekwinkel is open en er vinden rondleidingen door de kassen plaats waar onder andere tropische groenten, vergeten groenten en pepers worden verbouwd. In de kookstudio wordt er gekookt met de producten uit eigen kwekerij en andere heerlijke producten uit de regio. U kunt gratis komen proeven!

In de kassen van de kwekerij presenteren verschillende bedrijven uit De Liemers hun lekkernijen zoals kaas, ijs, buffelproducten, verschillende wijntjes, biertjes et cetera. De kids kunnen op deze dag een heuse Halloween-pompoen maken, want het is weer pompoenentijd bij De Groene Schuur!

De Groene Schuur is altijd volop in beweging. In de streekwinkel kunt u terecht voor de producten uit eigen kwekerij en diverse huisgemaakte producten zoals jam, chutney, pesto et cetera. In de kookstudio worden kookworkshops gehouden die gecombineerd kunnen worden met een excursie of creatieve workshop voor bijvoorbeeld een bedrijfs-, familie-, of vriendenuitje.

Op zondag 25 september houdt De Groene Schuur het jaarlijks terugkerende ''Sterren Koken in de Kas' in samenwerking met Sterrenrestaurant Strandlodge. In de binnentuin worden de tafels gedekt en u kunt komen genieten van een Live cooking zesgangen-walkinglunch. Aanmelden via 0316 330718 of mail naar info@degroeneschuur.nl.

De Groene Schuur is gevestigd aan de Lijkweg 9B in Groessen; www.degroeneschuur.nl of www.kokenindekas.nl.

RTV Favoriet op zoek naar jou

ZEVENAAR - Ben jij of ken jij iemand die op zoek is naar een geweldige stageplek bij een media-instelling?

Volg jij de opleiding Marketing & Communicatie of Journalistiek en lijkt het je leuk om achter de schermen mee te werken binnen een dynamische omroep met een fantastische groep mensen? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten en neem contact met ons op. Wij bieden je een stageplek voor een half jaar.

Voor meer informatie kun je terecht bij Janine van de Schuur en stuur dan een e-mail naar j.vandeschuur@rtv-favoriet.nl. Tevens zijn wij op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die hun medewerking willen verlenen aan één van de populairste programma's van Favoriet FM, hét sportprogramma van de regio op de zondagmiddag.

Ben jij geïnteresseerd in sporten en heb je affiniteit met radio? Laat het ons dan weten en stuur een e-mail naar sport@rtv-favoriet.nl. Is radio maken één van je grootste, misschien wel je grootste, hobby en heb je hier al ervaring mee? Dan zijn wij op zoek naar jou.

Technici, programmamakers, mensen die er technisch voor kunnen en willen zorgen dat wij op lokatie onze live programma's kunnen maken? Voel jij je nu aangesproken? Laat het ons dan weten. Stuur een e-mail met daarin je eventuele ervaringen naar pz@rtv-favoriet.nl. Wie weet ben jij binnenkort onze nieuwe collega bij RTV Favoriet, dé streekradio voor de Liemers.

Najaarsmarkt op De Wyborgh

WESTERVOORT - Op zaterdag 17 september organiseert winkeliersvereniging De Wyborgh in samenwerking met organisatiebureau Funmarkt weer een gezellige najaarsmarkt.

Het Dorpsplein op het winkelcentrum wordt gezellig ingericht met kramen en een divers assortiment voor ieder wat wils. De markt start om 10.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Voor kramen of verdere informatie kijk op www.funmarkt.nl.

De winkeliersvereniging organiseert regelmatig activiteiten waardoor het winkelen in Westervoort voor de consument altijd als gezellig ervaren wordt. Op het centrum zijn alle product groepen aanwezig om de boodschappen te doen echter door dit soort activiteiten is dat regelmatig net even anders.

Wellicht bij deze even noteren in uw agenda: vrijdag 16 december kerstmarkt op De Wyborgh. Verdere informatie en invulling volgt.

Kijk en like ook onze Facebook pagina winkelcentrum De Wyborgh. Tot ziens op De Wyborgh waar parkeren gratis is, Denk alleen aan uw bauwe schijf.

Sursum Corda start repetities

ELLECOM - De vakantie zit er voor velen alweer op. Een mooie nazomer zou erg prettig zijn. Toch wordt de gezelligheid van het verenigingsleven weer opgestart.

Houdt u van zingen en lijkt het u leuk een keertje mee te doen met de repetitie van de gemengde zangvereniging Sursum Corda, dan bent u van harte welkom. Dinsdag 6 september is de eerste repetitie weer in de multifunctionele accommodatie Nieuw Bergstein / Dorpshuis aan de Binnenweg 40A2 in Ellecom (hoe meer stemmen, des te meer vreugd).

Zingt u mee? Informatie geeft secretaresse: Margreet Baas, Prins Bernhardweg 12 in Rheden, telefoon 026 8401925 of per email: sursumcorda1919@hotmail.nl

Regelmatig komt een belangstellende kijken, luisteren en soms meteen meezingen bij de wekelijkse repetitie van de gemengde zangvereniging Sursum Corda. Het koor heeft naast samen muziek maken ook een groot sociaal hart (betrokkenheid bij het wel en wee van de koorleden). Op dit moment telt het koor al 34 leden.

Samen een muziekstuk zingen geeft veel in- én ontspanning. Dat er met veel plezier gerepeteerd wordt, blijkt uit het grote aantal leden tijdens de repetitie. Op inspirerende wijze weet dirigente Truus Siddre de koorleden te stimuleren en hun voor haar ideeën over muziek maken te winnen. In samenspraak met de koorleden / muziekcommissie wordt het repertoire gekozen. Een breed scala aan muziekstukken zit er in de map. Daarbij moet u denken aan bijvoorbeeld: gezellige muziek, gedeelten uit diverse musicals, muziek tot verstilling.

Onder de koorleden is er een grote bereidwilligheid om donateurs te werven. De zelf opgestarte milieuvriendelijke inzamelingsacties: het inzamelen van lege computercartridges én oude mobieltjes zijn een groot succes.

Jubileumexpositie Vrienden Academie

ZEVENAAR - Schildersgroep Vrienden Academie bestaat twaalfenhalf jaar. De schildersgroep Vrienden Academie is een groep enthousiaste schilders, die al bijna 12 en half jaar samen schildert op de zolder van het Juvenaat, Babberichseweg 23-40 in Zevenaar.

Daarom komt er in oktober een expositie van de leden. Deze expositie is op zondag 16 oktober van 11.00 tot 17.00 uur op de zolder van het Juvenaat. De schildersgroep is ontstaan na het sluiten van De Vrije Academie in Zevenaar. Er werd toen een andere locatie gevonden in het Juvenaat, waar alle ruimte is om te schilderen.

Dat schilderen doet ieder op zijn eigen hobbyniveau. Elk kiest zijn eigen thema’s. Ook de stijl van schilderen is heel persoonlijk, evenals de gebruikte technieken (aquarel, olieverf, acryl). Voor de benodigde materialen zorgt ook ieder zelf. Indien nodig kun je advies vragen aan een docent.

Maandagavond is de vaste schilderavond van ongeveer 19.00-22.00 uur. De rest van de dagen kan het atelier ook gebruikt worden. "Lijkt het je ook leuk om in een amateurschildergroep te schilderen, neem dan contact op met Jeannette Driessen in Didam, 0316-228740, email: jeannetted53@hotmail.com. Komen kijken kan natuurlijk ook."

BC Thuve uit Duiven viert 40-jarig bestaan

Van links naar rechts de organisatoren van het feest: Martin van Heteren, Saskia Braak, Charlotte Rijsemus, Dorien Aaldering en Anneke Boschma

DUIVEN - Op 1 september 1976 is de badmintonvereniging in Duiven opgericht als onderdeel van de omnivereniging S.V. Thuve '73. Ieder lustrum wordt uitgebreid gevierd.

Zo was er bij het 20-jarig jubileum een groot feest in het voormalige café Mom (nu De Snippenhof) en werd het 25-jarig jubileum gevierd op Rhederlaag, het 30-jarig jubileum stond in het teken van de Olympische Spelen. Het meest recente jubileum was in 2011 (35 jaar) werd gevierd op de struisvogelboerderij in Didam.

Nu staat het 40-jarig jubileum voor de deur. De BC Thuve-jubileumcommissie is er al druk mee aan de slag om ook deze dag weer tot een groot succes te maken. Het zal gevierd worden op zaterdag 17 september op een prachtige locatie namelijk het Huis van Droo in Duiven. Het thema van het jubileumfeest is 'Het internationale Duiven Open'. BC Thuve wil er met leden en betrokkenen, zoals sponsoren en de badmintonbond een geweldig feest van te maken.

Muzikale traktatie Thijs van Leer aan buurt

LATHUM - Zaterdag 27 augustus organiseerde de actieve buurtvereniging River Party Club op Riverparc in Lathum voor het tweede jaar op rij een feest voor haar bewoners. Dit keer in de vorm van een beachparty.

Door Ghonda van den Broek

Op Riverparc zit een groot nest met creatieve geesten. Een aantal van hen, samengekomen in de River Party Club, heeft dit jaar weer veel tijd, aandacht en werk besteed om de verbinding tussen hun buurtbewoners te verdiepen. Het unieke schiereiland Riverparc bezit een aantal privé-stranden en zo ontstond het idee om een beachparty te organiseren. De club maakte contact met buurtbewoners en regelde banken, stoelen, partytenten, koeltonnen, tafels, eten en drinken. Slagerij Witjes uit Giesbeek sponsorde de barbecue en een koelwagen. En ze vroeg aan Thijs van Leer om samen met het bekende duo Rattle & Frost belangeloos op te treden. Het langdurig aanhoudende hoge water gooide in eerste instantie roet in het eten, maar afgelopen zaterdag was het zover: de stranden waren weer ruimschoots aanwezig. Verder waren de weergoden ook heel vriendelijk voor de feestvierders; na vijf dagen van flinke hitte was het in de avond heerlijk weer. Terwijl het in de regio hagelde en onweerde, streek een aangenaam briesje over het strand. De barbecue-man maakte overuren voor de circa 110 aanwezigen.

En de bewoners waren natuurlijk ook gekomen voor 'hun' muzikale held, wereldmuzikant Thijs van Leer. Hij trakteerde zijn buurtbewoners op een fantastisch gevarieerd optreden, samen met Rattle & Frost waarvan het Rattle-deel ook op Riverparc woont. Lekker wegdromen met nummers van Simon and Garfunkel, John Denver en 'Make you feel my love'. Dansen op oude Rock & Rollnummers. En als 'pauzenummer' MacArthur Park, gezongen door Thijs van Leer. Al met al voorbeeldig en bewonderenswaardig dat zoveel mensen zich inzetten om de saamhorigheid en leefbaarheid op Riverparc bevorderen.

Voorlichting Hart- en Vaatziekten in Lobith

LOBITH - Dinsdag 27 september om 19.30 uur komt mevrouw Sanne Mooij, verpleegkundig specialist vaatchirurgie in het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem, naar Lobith. Zij zal een avondvullende voordracht over het actuele onderwerp houden.

De voordracht voor de pauze duurt een uur en daarna is er tijd voor vragen te beantwoorden over de meest voorkomende hart- en vaat ziekten. Het zal onder andere gaan over het vroegtijdig herkennen van hart- en vaatziekten. Tevens over de bestaande behandelingen. De nadruk zal echter liggen op preventie. De zin en onzin van preventie. Ook de preventie na een behandeling, om de kans op herhaling te verkleinen.

Wist u dat Nederland ruim 1 miljoen hart- en vaatpatiënten telt? En dat er dagelijks in Nederland: ruim 100 mensen sterven aan een hart- of vaatziekte: meer vrouwen dan mannen. Dagelijks worden in Nederland 1000 mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege een hart- of vaatziekte. Vindt u het belangrijk om meer te weten over bijvoorbeeld de symptomen bij mannen èn vrouwen. Of over de oorzaken, zoals erfelijkheid, voeding, roken, alcohol enzovoort. Maar ook: is het te voorkomen? En welke behandelingen zijn er? Meldt u dan aan bij Rijnwaarden50plus om de voorlichtingsbijeenkomst bij te wonen. Het bestuur van Rijnwaarden50plus heet allen welkom op dinsdag 27 september om 19.30 uur in het Dorpshuis in Lobith. Opgeven kan via: 0316 543051 J. Joosten of 0316 248653 J. Peters; opgeven via e-mail rijnwaarden50plus@live.nl mag ook, met opgave van naam en aantal personen. Ook niet-leden zijn welkom. Voor allen geldt: aanmelden vóór 20 september. De toegang is gratis.

Beter Nederlands spreken? Kom naar het Praathuis

ZEVENAAR - Praathuis Caleidoz zet zich in om anderstaligen uit de gemeente Zevenaar beter Nederlands te leren spreken. Iedere week praten we over actuele en interessante onderwerpen.

Iedereen die beter Nederlands wil leren spreken is welkom. We beginnen om 9.15 uur met een kop koffie. Dan wordt het gespreksonderwerp van de dag toegelicht, soms doen we een taalspel. Daarna gaan we in kleine groepjes uiteen en praten verder, iedereen mag zijn zegje doen. Om 11.15 uur sluiten we gezamenlijk af.

Wil je een praatje komen maken, neem dan contact op met Helene den Breeker, sociaal werker, h.denbreeker@caleidoz.nl

Wanneer en waar? Iedere woensdag (niet in de schoolvakanties) van 9.15 tot 11.15 uur op Steenhuizen 6, Zevenaar. We beginnen weer op 7 september. De eigen bijdrage is 1 euro per keer inclusief koffie, thee of limonade. Kinderen van 0 tot 4 jaar zijn ook welkom.

Varen met Joop-2 gooit de trossen weer los!

Foto: Gerard Bloemberg De gasten laten zich de aangeboden lekkernijen goed smaken.

RIJNWAARDEN - Na de succesvolle eerste vaartocht van Varen met Joop-2 in 2015 was iedereen het over één ding eens: doorgaan! En dus zullen op zaterdag 17 september weer meer dan 350 gasten koers zetten naar de Europakade in Tolkamer.

Daar zullen ze - begeleid door de muziek van partyband Ien Orde uit Pannerden - aan boord gaan van de Graaf van Bylant. Dit jaar laat Stichting Varen met Joop-2 nog meer dan vorig jaar haar sociaal-maatschappelijke hart spreken. Niet alleen jongeren met een licht verstandelijke beperking, ouderen en sociaal-maatschappelijk geïsoleerde mensen varen mee. Maar in samenwerking met VluchtelingenWerk Oost Nederland vaart ook een aantal vluchtelingen mee op het dagje uit op de rivier.

Met partyschip De Graaf van Bylant van rederij Witjes maken we die dag een tocht over de Rijn.
Onderwijl zullen diverse artiesten de gasten vermaken met muziek en zang: De Driestroomband Jukebox zal ongetwijfeld net als vorig jaar weer de sterren van de hemel spelen en zingen.

De mannen van het koor Vaartuig zullen heel toepasselijk zeemansliederen ten gehore brengen. Driemansformatie Twips! zingt de gasten persoonlijk aan tafel toe. Drive-inn show Future kiest uit een enorme voorraad 'ingeblikte muziek'. Ook voor de inwendige mens wordt gezorgd.
De gasten krijgen gratis een kop koffie of thee, enkele drankjes en een lunchpakket tijdens de vaartocht. Voor de veiligheid staan twee ehbo-ers en een huisarts klaar om in te grijpen als dit nodig is. "Dank aan onze sponsoren die dit allemaal mogelijk maken. Wij zorgen er met onze vrijwilligers voor dat het weer een onvergetelijk dag wordt."

Lentebad officieel open op 3 september

ZEVENAAR - Op zaterdag 3 september start het nieuwe gebruiksrooster van het Lentebad voor het seizoen 2016-2017. Het Lentebad, dat onderdeel is van Ataro BV wil haar naamsbekendheid vergroten in Zevenaar en De Liemers.

Om nog meer herkenbaar te zijn is er voor gekozen aan het Lentebad een mascotte te verbinden.
De naam en vormgeving van de mascotte worden op zaterdag 3 september om 16.30 uur bekendgemaakt. De winnaar van de naamgeving en de winnaar van de kleurwedstrijd krijgen een prijs. Verder worden alle 80 kinderen die mee hebben gedaan aan de kleurwedstrijd via een mail of brief uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Na afloop mogen zij gratis meedoen met het discozwemmen. Om de herstart na de enorme en geslaagde verbouwing luister bij te zetten vindt tevens de eerste disco-avond met geweldig licht spektakel plaats van 18.00 tot 21.00 uur.

Ouder-en-kindzwemmen

Samen leuke dingen doen met je kinderen van 0 tot en met 3 jaar is ook samen dingen ontdekken.
Dat kan op een ontspannen manier tijdens de zwemlessen voor ouder en kind. Uiteraard is het ook mogelijk dat het kind meekomt met opa of oma.

Na de eerste prikjes kunnen de baby's al aan de lessen meedoen. De lessen staan tot 1,5 jaar vooral in het teken van het wennen aan het water en het speelplezier staat centraal.
Van 1,5 tot 3 jaar worden de kinderen watervrij gemaakt en wordt er geoefend met bewegingen in het water. Er wordt op woensdag- en vrijdagmorgen les gegeven.

Peutersurvival

Om een vervolg te geven aan het ouder en kind zwemmen wordt er in het seizoen 2016-2017 peutersurvival gegeven. Het peutersurvival is er voor kinderen van 3 tot 4 jaar en is een goede voorbereiding voor de zwemlessen die leiden tot het behalen van een A- en B-diploma.

Tijdens het peutersurvival worden de peuters geleerd om met veel spelelementen op een eigen zwemwijze naar de kant te zwemmen. Er wordt op woensdag- en vrijdagmorgen les gegeven. Het ouder-en-kindzwemmen en het peutersurvival vinden plaats in het instructie- en recreatiebad.
Het water in deze bassins is na de verbouwing opgehoogd naar 32 graden.

E-care Repairshop Duiven geopend

DUIVEN - Sinds kort kunt u ook met uw defecte smartphone, laptop of tablet terecht bij de Repairshop van E-care Reverse Logistics BV in Duiven. Het reparatiebedrijf, gelegen aan de Stenograaf 2 te Duiven (op het industrieterrein nabij de IKEA), biedt sinds kort ook een reparatieservice voor deze apparaten aan.

De firma is al geruime tijd een betrouwbare partner van veel importeurs en retailers, met een reparatieservice voor alle bekende merken. Nu bieden zij dus ook een (klaar terwijl u wacht) service aan voor smartphones, laptops en tablets.

De apparaten kunnen aan de balie (zie foto) worden afgegeven, maar uiteraard ook worden verstuurd via DHL. Apparaten die opgestuurd worden, dienen wel eerst even aangemeld te worden via de website van E-care (www.e-care.nl).

Voor de meest gangbare reparaties kunt u vooraf van E-care een prijsopgave ontvangen. De repairshop is dagelijks geopend tussen 08.30 en 17.00 en op zaterdag van 09.00 tot 14.00. De reparaties waarvoor de onderdelen voorradig zijn kunnen mogelijk ter plekke worden uitgevoerd. Klanten kunnen in de wachtruimte gebruik maken van gratis WiFi en een lekkere bak koffie.

Zo lang mogelijk thuis wonen niet altijd beste oplossing

ZEVENAAR - De 'zo lang mogelijk thuis wonen' gedachte wordt in Zweden al tientallen jaren uitgevoerd. Daar ontdekten ze de afgelopen jaren ook de beperkingen van deze werkwijze. Dit zag Joris Slaets, hoogleraar ouderengeneeskunde aan het UMCG, tijdens zijn laatste studiereis.

Ondanks dat de zorg goed georganiseerd is en revalidatie succesvoller is in de thuissituatie, wordt de laatste jaren de beperking van alleen thuis wonen duidelijk. Erbij horen, liefdevolle relaties en iets betekenen voor anderen is belangrijk wanneer je gelukkig ouder wilt worden.

Zo lang mogelijk thuis wonen is goed te combineren met samen zijn en midden in de samenleving staan. Dit is in de praktijk te zien bij de Pelgromhof in Zevenaar. Hier wonen ouderen in een eigen (gehuurde) appartement en bepalen ze de meeste zaken zelf. Tegelijkertijd is er 24 uur per dag zorg aanwezig. Er worden verschillende activiteiten voor de ouderen georganiseerd waarbij ook de buurtbewoners betrokken.

Er zijn ouderen voor wie het samen wonen in een kleine gemeenschap, veiligheid, en activiteiten in een woonzorginstelling veel beter zijn dan nog langer alleen blijven zitten in de eigen woning. Slaets zegt hierover dan ook: "Laten we niet doorschieten in 'zo lang mogelijk thuis'."

Dat hoeft dus niet altijd in het 'oorspronkelijke' huis te zijn waar u jaren heeft gewoond. Maar ook niet in een instituut geïsoleerd van de samenleving.

Slaets: "Koester en ondersteun de informele zorg en verklaar eigen huis en haard niet bij voorbaat heilig."

Meer weten over het betaalbare maatwerk voor ouderen van Percura Zorg? Neem dan contact met ons op: telefoonnummer: 085 4019684 of mail naar info@pelgromhof.nl.

Kenturah's kitchen

WESTERVOORT - Zondag 11 september om 15.00 uur in De Verzameling in Westervoort: Kenturah's Kitchen, een Nederlands pianotrio, opgericht in 2011.

Naast eigen werk van pianist Ed Baatsen speelt Kenturah's Kitchen eigenwijze arrangementen van onder andere Coldplay, RH Chili Peppers, Krezip en is in 2012 geselecteerd voor het showcase-programma van de Nederlandse Jazzdag. Zij hebben gespeeld voor het VPRO-programma Vrije Geluiden en zijn geselecteerd voor de Dutch Jazz Competition.

Wat maakt dit trio zo uniek? De ongelooflijke breedheid van contexten waarin de muziek past en prima klinkt. Het is een must! Echte muziek van nu.

Ed Baatsen. Met het kwartet Special Delivery maakte hij 5 cd's en een dvd en stond een paar keer op North Sea Jazz. In de (vak)pers kreeg hij zeer goede kritieken, ook op zijn recent verschenen solo album "Up Close & Personal".

Ed Baatsen schreef al diverse composities voor dit nieuwe trio. Ook bewerkt hij (hedendaagse) popsongs voor Kenturah's Kitchen. "Ik vind het een uitdaging om liedjes die je nu op de radio hoort, in de supermarkt, of in de auto, te bewerken en in een heel ander, eigentijds en origineel jasje te steken."

Han Slinger. Begonnen als bassist in een rockband speelt Han Slinger nu voornamelijk Jazz, Braziliaans en Salsa. In Kenturah's Kitchen is de combinatie van jazz gecombineerd met elementen uit andere genres, zoals funk, rock, latin en klassiek is aan de orde van de dag.

Bert Kamsteeg. Rond zijn elfde is Bert Kamsteeg begonnen met drummen. De liefde voor muziek heeft hij van thuis meegekregen. Tijdens zijn studie aan het Rotterdams Conservatorium leerde hij jazz en aanverwante stijlen spelen en maakte hij kennis met improvisatie.

Kaarten à 17,50 euro inclusief 1 consumptie zijn vooraf te bestellen: info@deverzameling.nl
Wanneer u met vier personen komt zijn de entreekaarten 15,00 euro per persoon.

Spanning op 10 september bij Pannerdenskanaal

Foto van de wedstrijd NRC, Neder-Rijn Combinatie

PANNERDEN - Hengelsportvereniging De Rietvoorn Pannerden houdt voor Stichtingleden De Betuwe een gecombineerde viswedstrijd in Pannerden op 10 september, voorheen Nederrijn Combinatie.

Loten 07.30 uur Clubhuis De Oude Waal Pannerden. Vissen op de kribben en strek op het Pannerdens kanaal. Aanvang wedstrijd 09.00 uur einde 13.00 uur. Daarna prijs uitreken. De organisatie verwacht rond de vijftig deelnemers, waar deze morgen diverse beoefenaars op de proef worden gesteld zowel in het naleven van de regels en met de hoop dat het koudbloedige leven in het Pannerdens kanaal de vissers goed gezind willen zijn tijdens deze gecombineerde wedstrijd.


De stichting vertegenwoordigt de volgende verenigingen: Lotus Vulgaris, Doornenburg. De Flipper Angeren, Sint-Petrus Huissen, De Snoek Gendt, hsv De Karper Haalderen / Bemmel, De Rietvoorn Elst, ohsv-esox Oosterhout, en Rietvoorn Pannerden.

Fietstocht over dijken en langs rivieren

Foto: Jan van Alst

ZEVENAAR - IVN werkgroep de Liemers verzorgt op zondag 11 september een fietstocht over dijken en langs rivieren in de Liemers.

Geniet van het Liemers leven en doe mee met de (gratis) fietstocht onder leiding van natuurgidsen. Onderweg is er aandacht voor het landschap, flora en fauna. Ook de inwendige mens wordt niet vergeten. Halverwege wordt op het terras van het Gemaal Oude Rijn in Pannerden (op eigen kosten) een koffiestop gehouden. Neem een verrekijker mee. Duur van de excursie is 3 uur. Vertrek om 10.00 uur vanaf de parkeerplaats Andreaskerk, Kerkstraat 2, Zevenaar, Inlichtingen bij Jan van Alst, 0316 340548. Zie ook www.ivn.nl/afdeling/de-oude-ijsselstreek.

Hoe behoud ik de kwaliteit in mijn relatie?

WESTERVOORT - Longpunt Rijn IJssel heeft Irma Bosman-Hinke, arts-seksuoloog uit Rijnstate te gast. Zij zal spreken over seksualiteit, wat een deel vormt van de kwaliteit van de relatie.

Longziekten kunnen invloed hebben op seksualiteit, vooral de vermoeidheid, hoesten en benauwd gevoel kunnen verstorend werken. Hoe zit dat precies? De kwaliteit van de relatie onderhoud je met onderlinge respectvolle eerlijke communicatie, en dit geldt ook voor het seksuele aspect ervan. Hoe maak je dit onderling bespreekbaar? Welke praktische tips kunnen helpen? Wanneer besluit je dat je de dokter of specialistisch verpleegkundige in vertrouwen neemt? En wat zijn dan de mogelijkheden? Hoe gaat dat in zijn werk bij Rijnstate?

Het belooft weer een interessante middag te worden voor alle longpatiënten en mantelzorgers in alle fases van de longziekten. Net als bij de andere bijeenkomsten is er ook nu weer voldoende ruimte tot het stellen van vragen aan de gastspreker en om ervaring uit te wisselen met andere longpatiënten en mantelzorgers.

De bijeenkomst van Longpunt “Rijn IJssel” vindt plaats op 21 september in Kulturhus De Nieuwhof, Rivierweg 1 in Westervoort (navigatie-adres: Nieuwhof 2 Westervoort). De zaal is open vanaf 13.30. Het programma duurt van 14.00 tot 16.00 uur. Iedereen kan gratis deelnemen. Wel worden bezoekers verzocht geen geurtjes te gebruiken, veel longpatiënten hebben daar last van.

Kerkberichten Sint-Martinus Lathum/Giesbeek

Zo. 4 sept. om 10.00 u., H. Eucharistie Schuttersmis, , Past. Thanh, Caeciliakoren Gsb + Dsb + Gregorius

Di. 6 sept. vervalt

Zo. 11 sept. om 10.30 u. Startzondag in Zevenaar, Pastoor Thanh, met Projectkoor.

Zo. 18 sept. om 10.00 u. Oecumenische viering te Lathum, Diaken A. van Boven met Caeciliakoor.

Za. 1 okt. om 19.00 u. Woord- en Communie, Dhr. J. Ubbink, met Caeciliakoor

Di. 4 okt. om 10.00 u. Woord- en Communie, Pastor M. Smits, met Caeciliakoor

Za. 8 okt. om 19.00 u. Woord- en Communie, Diaken A. van Zundert, Caeciliakoor

Za. 22 okt. om 19.00 u. Woord- en Communie, Diaken A. van Boven, Caeciliakoor

ZijActief Zevenaar

De zomer is bijna voorbij, dus we beginnen weer met ons programma.

Woensdag 14 september Antoinet van Helvoirt over het waterschap, overstromingen en waterveiligheid

1 oktober wandeldag in Eibergen. We gaan wandelen in het Zwillbrock aan de duitse grens bij de flamingo's

Vertrek 8.30 uur vanaf sporthal Lentemorgen. Onkosten 10 euro

Woensdag 12 oktober Dhr. Lichtenberg over het vervoer in Gelderland door de eeuwen heen.

Zondag 13 november vieren we ons 50 jarig jubileum.

We beginnen met een viering in de Andreaskerk om 9.30 uur

Daarna een lekkere brunch bij Zaal Kaal waarbij ook uw partner van harte uitgenodigd is.

Woensdag 14 december Kerstavond met Maria Bonten.

Onkosten 20 euro.