GN Berg en Dal Heumen Mook

29 april 2015

GN Berg en Dal Heumen Mook 29 april 2015


Veel waardering voor vrijwilligers zilveren VVV Groesbeek

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Het Groesbeekse VVV agentschap, dat helemaal draait op vrijwilligers, heeft woensdag 15 april het 25-jarig bestaan gevierd. Dat gebeurde in het Hampshire Landgoedhotel – Holthurnsche Hof in Berg en Dal.

Speciaal voor deze gelegenheid was de heer Mol directeur van het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem – Nijmegen naar Berg en Dal gekomen om de vrijwilligers te bedanken voor de vijfentwintigjarige samenwerking. "Jullie zijn de ambassadeurs van Groesbeek en ontvangen jaarlijks de duizenden gasten, die bij jullie hoog in het vaandel staan. Jullie hebben vandaag drie jubileums te vieren. Ten eerste vijfentwintig jaar VVV, tweede Herman Oolbekkink twaalfenhalf jaar vrijwilliger en leider en uitzetter van het steunpunt en niet te vergeten de vrijwilligster van het eerste uur Esther Fontein.

Esther en Herman kregen een bos bloemen en een cadeau bon uit handen van de heer Mol. Wethouder Silvia Fleuren sprak eveneens lovende woorden over de vrijwilligers: "Jullie houden altijd de deur open voor de gasten die Groesbeek aandoen. Jullie enthousiasme en inzet, jaar in, jaar uit, maakt van het VVV-servicepunt een toeristentrekker an sich. Er is onlangs een prachtige jubileumfietsroute uitgekomen, die door de hele nieuwe gemeente voert. Zo kunnen de gasten kennismaken met al die mooie aspecten van het recreatief-toeristisch aanbod. Ik wens jullie een goede toekomst en op naar het volgende jubileum", aldus wethouder Fleuren. Theo Giesbers voorzitter van de Ster dankte ook de ambassadeurs: "Zonder jullie bestond toerisme in Groesbeek niet", aldus Giesbers.

BVC viert kampioenschap zonder platte wagen en bordes

BEEK – De Beekse voetbalvereniging BVC heeft zondag 12 april het derde kampioenschap in drie jaar gevierd zonder platte wagen en zonder bordesscene.

De voetballers hadden gehuldigd kunnen worden op het bordes van het gemeentehuis in Groesbeek door burgemeester Keereweer van Groesbeek. De kampioenen zagen van deze uitnodiging af en wilde het kampioensfeest naar de tweede klasse in eigen clubgebouw vieren en vroegen burgemeester Keereweer naar Beek te komen, waaraan gehoor werd gegeven uiteraard met champagne.

Het bestuur van BVC was van mening dat het bordes geen optie was omdat volgens hen weinig Bekenaren naar Groesbeek zouden komen. Daarnaast had een platte wagen ook weinig zin om door het dorp te rijden vanwege de opgebroken Verbindingswegweg. Nu was er een groot feest georganiseerd bij het voetbalveld en in de kantine.

Burgemeester Keereweer sprak de kampioenen toe met de oude ambtsketen van de gemeente Ubbergen. De staf en spelers kregen allemaal een kampioensmedaille opgehangen, uiteraard met een lint in de kleuren groen/geel. Het feest was er niet minder om; terwijl de kantine top draaide dankzij de kampioenen, ging het feest door tot in de kleine uurtjes.

Gratis natuurwandeling Klein Amerika

GROESBEEK - Zondag 3 mei organiseert Landschapsbeheer Groesbeek een natuurwandeling over de zandwegen en paden van Klein Amerika en het aanliggende bosgebied nabij de Biesselt. De gratis wandeling start om 14.00 uur bij de boerderij van de familie Beijer op Klein Amerika 3 in Groesbeek. Meer informatie bij Peter Pouwels (024 3974266). Het einde zal rond 16.00 uur zijn.

De wandeling voert over de voormalig landingszone van de 82e Airborne divisie. Op 17 september 1944 kwamen hier duizenden parachutisten uit de lucht neer als onderdeel van de Operatie Market Garden. Resten van deze parachutes worden nog elk jaar bij het ploegen van de grond omhooggehaald.

Het thema van de wandeling '70 jaar vrijheid' komt ruim aan bod. De route voert ons onder andere langs een historisch paneel over de luchtlandingen en een replica van een Waco Glider. Tijdens de twee uur durende wandeling vertellen gidsen van LBG over de op de velden groeiende gewassen zoals de asperge, het zogenoemde witte goud, en zal de wijnbouw in dit gebied aan bod komen. Natuurlijk staan we ook stil bij de mooie uitzichten richting De Horst en Duitsland. Misschien zien we zelfs de hier regelmatig jagende torenvalk en horen we ook nog de veldleeuwerik die hier voorkomt.

Aan het eind van de wandeling is er nog een kleine expositie te zien van materiaal uit de Tweede Wereldoorlog, dat hier ter plaatse gevonden is. Voor de kinderen is er een speciale kindergids aanwezig.

Una zoekt bestuursleden

KEKERDOM - Sinds 1899 bestaat in Kekerdom Muziekvereniging Una, en al die jaren verzorgen wij de muziek tijdens activiteiten in ons dorp, maar ook daarbuiten. Naast de muzikale activiteiten beschikt Una ook over een eigen verenigingsgebouw dat onderdak biedt aan diverse verenigingen.

"Om zowel de muziekvereniging als het gebouw draaiende te houden zijn we naarstig op zoek naar nieuwe bestuursleden. Mocht u affiniteit hebben met besturen of met horeca, bent u van harte welkom om ons bestuur te komen versterken. Ook nieuwe inwoners van ons dorp zijn welkom om zo mee te werken aan een leefbaar Kekerdom. Reacties zijn welkom bij voorzitter berryjoosten@hotmail.com, 06 13592394."

Marcel Celissen uit Millingen geslaagd voor UEFA TC3 Jeugd

Foto's: Hans Driessen

MILLINGEN - In september 2014 is de KNVB-cursus UEFA TC3 JEUGD gestart met zo'n twintig jonge cursisten uit de regio zoals Doetinchem, Eerbeek, Bennekom, Malden en Ewijk. Namens SC Millingen is onder die cursisten ook Marcel Celissen.

                

Na achttien bijeenkomsten en een theoriegedeelte had Marcel maandagavond 13 april de eer om als eerste van de groep het praktijkexamen veldtraining op Sportpark De Hove te doen, de zogenoemde PVB, proeve van bekwaamheid. Onder toeziend oog van KNVB-opleider Ernst van Nispen en onder leiding van Marcel werden door de spelers van SC Millingen C1, C 2 en D 1 bepaalde techniekvormen, aanvallen en partijtjes (9x9) uitgevoerd. Na het evaluatiegesprek was Marcel geslaagd.

Tentoonstelling Songs of Liberation in Nationaal Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - In het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 aan de Wylerbaan in Groesbeek is vanaf vrijdag 24 april tot 1 november de tentoonstelling 'Songs of Liberation ' te bewonderen.

Iedereen kent de beelden van de Bevrijding, nu zeventig jaar geleden. Juichende mensen, piano's die spontaan op straat werden gezet, meisjes die soldaten zoenden en achter op hun motoren klommen. Maar de vraag is hoe klonk de Bevrijding? Welke muziek werd er gespeeld? Aan de hand van een unieke collectie bladmuziek is deze bevrijdingsmuziek gereconstrueerd. Van de foxtrot tot swing, van haastig geschreven bevrijdingsliederen tot internationale hits. Van jazzmuziek tot rock ´n roll en popmuziek. De bezoekers kunnen het zien, horen en op de muziek dansen.

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944 / 1945 is gevestigd aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek. Het museum is geopend van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Op zon- en feestdagen van 12.00 tot 17.00 uur, uitgezonderd op hemelvaartsdag, dan is het museum in verband met het traditionele dauwtrappen geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

De Treffers boeit tot laatste moment

Foto: Jan Peters

GROESBEEK - Als De Treffers in de eerste helft al een onoverbrugbare voorsprong had opgebouwd tegen HSC, dan was de rest van de wedstrijd niet half zo interessant geweest als nu het geval was. Omdat het bij rust slechts 1-0 stond, werd de achteruitgang in kwaliteit meer dan voldoende gecompenseerd door het toenemen van de spanning in de tweede helft.

Beide ploegen hebben in het verleden verbeten duels uitgevochten om het kampioenschap. HSC begon beter maar de beste kans was in de tiende minuut voor De Treffers speler Wessel van der Horst, zijn schot werd gesmoord. Twaalf minuten later lukte het hem wel. Jan Willem Stronks zette zijn tegenstander onder druk, die de bal inleverde bij Coen Maertzdorf die hem vervolgens breed voorlegde bij van der Horst: 1-0.

Het was vervolgens een en al Treffers wat de klok sloeg alleen resulteerde dat niet in doelpunten. Zowel Stronks, Janssen en Maertshof vonden steeds doelman Brammer van HSC op hun weg. Al snel in de tweede helft kwamen de Haakbergers op gelijke hoogte, toen stuntelig verdedigen Rick Bouwmeister gelegenheid bood om te scoren. Daarna werd HSC wat sterker. Niels Kornelis moest redding brengen op een kopbal van Raterink. Toen was het de thuisclub, die in de 65ste minuut met een bevrijdende pass van achteruit op voorsprong kwam: 1-1. Eef van Riel bediende Wessel van der Horst die behendig zijn man omspeelde en met een beheerste lob doelman Brammer het nakijken gaf: 2-1. HSC moest hier genoegen mee nemen.

Dingen- en dienstenveiling De Treffers weer succesvol

Foto: Jan Peters Foto: Jan Peters

GROESBEEK - De Dingen- & dienstenveiling die vrijdag 17 april voor de derde maal werd gehouden in het clubgebouw van de Groesbeekse hoofdklasser De Treffers is een groot succes geworden.

Om 19.00 uur werd de sensationele avond gestart met de grote jeugdloterij waarmee onder andere prijzen zoals gesigneerde voetbalshirts (Feijenoord en Valencia FC), voetballen et cetera te winnen waren. Vervolgens werd er de hele avond door flink geboden op de tientallen unieke kavels waarbij de veilingmeesters voor spektakel op het podium zorgden. Daarnaast waren er prachtige prijzen in de wacht te slepen met het onderhand beroemde Rad van Fortuin. Iedereen kreeg bij binnenkomst een lot nummer overhandigd waarmee een reis voor twee personen naar Parijs te winnen was. Antoinette Gerrits van Doorn was de gelukkigste . Ook de senioren teams mochten loten voor een fantastische prijs: één dag naar brouwerij La Trappe en vervolgens naar het Audicentrum in Tilburg met De Treffersbus. Het zaterdag 3 team bleek de winnaar van deze prijs te zijn.

Tenslotte werd er voor het goede doel een schilderij van Ben Wegh geveild voor het team 7Heuvelen die begin juni zes maal de Alpe d'HuZes beklimmen voor de strijd tegen kanker. Dit schilderij bracht 250 euro op. De Treffers kan terugzien op een fantastische Dingen- & dienstenveiling, die zeer zeker zal worden voortgezet.

Vragen over subsidieverlening Werkgroep Milieubeheer Groesbeek

GROESBEEK – Naar aanleiding van de perikelen rondom het fietspad naast de spoorlijn (Spoorkuil) heeft de PvdA Groesbeek schriftelijke vragen gesteld over de subsidie die de gemeente heeft verstrekt aan de Werkgroep Milieubeheer Groesbeek.

Martijn Schmiermann laat in de brief aan het gemeentebestuur weten dat zij de website van WMG Groesbeek hebben bezocht, omdat daar de vervolgbrief van de RVO al in een vroeg stadium stond gepubliceerd. Op de website stond tevens het financiële jaarverslag van WMG uit 2012. Bij de inkomsten staat onder andere vermeld; subsidie 1715,39 en natuursubsidie 3000 euro. Terwijl bij de uitgave staat vermeld onder geoormerkte gelden 'Juridische procedures' 1446 euro. Dat roept bij de PvdA-afdeling Groesbeek de volgende vragen op:
1 Hoeveel subsidie heeft de gemeente Groesbeek in 2013, 2014 en 2015 aan de WMG verstrekt zowel de 'normale' als geoormerkte subsidies (natuureducatie of andere)?
2 Wat levert WMG voor diensten voor de ontvangen subsidies, wat zijn de afspraken; Wilt u ons de subsidiebeschikking doen toekomen.
3 Welke juridische procedures zijn er met de WMG de afgelopen jaren gevoerd (van 2012 tot heden)?
4 Hoeveel geld was de gemeente Groesbeek aan die juridische procedures kwijt?
5 Kunt u een globaal kostenoverzicht van interne uren kenbaar maken die er mee zijn gemoeid?
6 Wat was het effect van de doorgelopen procedures (uitstel, afstel of verbetering van de situaties)?
Gaarne heeft de PvdA antwoord op deze vragen.

Groesbeek zet hoog in tegen plaatsing windmolens Reichswald

GROESBEEK – Het college van burgemeester en wethouders gaat hoog inzetten tegen de plaatsing van twaalf windmolens van tweehonderd meter hoog in het Reichswald in Kranenburg aan de grens met Groesbeek.

De D66-fractie had het college al schriftelijke vragen gesteld over de strijd die de gemeente voert tegen de plaatsing van de windmolens. Zij willen weten welke stappen Groesbeek al heeft ondernomen. Burgemeester Keereweer liet weten ' dat Groesbeek al drie brieven heeft geschreven. Naar het gemeentebestuur van Kranenburg, de deelstaat Noordrijn –Westfalen en naar de regio –Dusseldorf waarin wij onze zorgen omtrent de plaatsing van de windmolens nog eens naar voren hebben gebracht'.

Wethouder Eric Weijers vult daarbij aan, dat Groesbeek gezamenlijk wilde optrekken met de provincie Gelderland maar van dat college was weinig steun te verwachten. "Ik hoop dat het nieuwe college er anders over denkt", aldus wethouder Weijers. Mocht het nieuwe college van gedeputeerde Staten er ook zo over denken dan gaan wij steun zoeken bij de gemeente Gennep en de provincie Limburg om zo sterker te staan", aldus Weijers. Groesbeek heeft in ieder geval vast tienduizend euro apart liggen voor Duitse advocaten die de zienswijze van Groesbeek zullen moeten gaan verdedigen. Groesbeek is bang dat het windmolenpark het landschap en toerisme nadelig zullen beinvloeden.

Gesneuvelde militair gevonden in weiland Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Twee inwoners van Malden en Venray die dinsdagmorgen met een metaaldetector aan het zoeken waren op een weiland langs de Boersteeg zijn tijdens het zoeken op menselijke resten gestuit.

Direct werd de politie van Groesbeek gealarmeerd die op haar beurt de Gravendienst en identificatiedienst uit Soesterberg waarschuwde, alsmede de forensische dienst van de politie. Door de gravendienst werd rondom de vindplaats een gat gegraven, waaruit de menselijke resten zoals botten en helm tevoorschijn kwamen. Volgens de deskundige gaat het om anderhalve gesneuvelde militair een geheel en de andere alleen zijn onderlichaam van vermoedelijk Duitse militairen uit de Tweede Oorlog die daar een vel graf gekregen heeft.

De Gravendienst gaat ervan uit dat het Duitse militairen zijn, omdat de koppelpasant, riem, patronenzakje en schoenen van Duitse makelij zijn, daarnaast zijn de kogels die erbij lagen van metaal terwijl de geallieerden messing kogels gebruikte. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de identiteit van de gesneuvelde militairen achterhaald kunnen worden, daar er geen enkele aanknopingspunten zijn gevonden.

Wielrenner geschept door automobilist in Groesbeek

GROESBEEK – Op het fietspad langs de Nieuweweg in Groesbeek is dinsdagmiddag rond twee uur geschept door een 70-jarige automobilist uit Nijmegen.

De automobilist kwam uit de richting Nijmegen en wilde rechtsaf slaan naar de Dries en verleende hierbij geen voorrang aan de 33-jarige wielrenner uit Ewijk die op het fietspad richting centrum van Groesbeek reed. De wielrenner kwam er ondanks enkele schaafwonden er zonder kleerscheuren vanaf. De auto werd licht beschadigd terwijl de fiets naar een fietsenmaker is gebracht om de schade vast te kunnen stellen.

Vloer gestort voor Thornsche Molen

Foto:Peter Hendriks

LEUTH – De fundamenten liggen er inmiddels, de fundamenten van de Thornsche Molen. De droom is werkelijkheid aan het worden.

Op 26 maart vond in het gemeentehuis van Groesbeek de ondertekening plaats en werd door de gemeenteraad het bestemmingsplan vastgesteld. Nog geen maand later is er afgelopen week de vloer van het project gestort door aannemer Vermeulen uit Ooij. De contouren zijn nu al duidelijk geworden. Als het beton gehard is, kan met de herbouw van de Thornsche Molen gestart worden.

Openingstoernooi van Petanque Vereniging Leuth

LEUTH - De opening of te wel het begin van het nieuwe buitenseizoen van Petanque Vereniging Leuth begon zaterdag 11 april met een openingstoernooi.

Hoewel jeu de boules in de eerste plaats een behendigheidsspel is (de lichamelijke bedrevenheid dus, het juiste plaatsen en schieten, kortom de techniek) zijn het tegelijkertijd niet uitsluitend die lichamelijke vaardigheden die de basis vormen om goed te spelen. De wijze waarop je profijt weet te trekken van je eigen middelen en mogelijkheden is immers net zo belangrijk als die spelvaardigheid zelf. Of anders gezegd, het is van het allergrootste belang dat je tijdens een partij ook met je hoofd weet te spelen. Het nadenken en overwegen tijdens het spel, het gevoel voor het juiste moment, het begrip en het spelinzicht – kortom, je spelintelligentie – zijn minstens zo belangrijk als je technische vaardigheden. Dit wordt door velen onderschat als we het op een verjaardag of elders hebben over het jeu de boule spel.

Bij het openingstoernooi was het ook weer diverse malen nodig dat je met je speelpartner overleg had over: wat gaan we doen.

Er waren weer de nodige leden gekomen op het openingstoernooi. 28 leden deden op persoonlijke titel mee voor de prijzen. Er waren drie voorgelote wedstrijden. Niemand heeft dus invloed op de te spelen partijen, dit wordt door het computerprogramma bepaald. Er werden drie rondes gespeeld op zeven banen. Volle bak dus te gaan. Na twee wedstrijden waren er nog acht teams met alle gewonnen partijen zodat de laatste partij de doorslag moest gaan geven.

Eerste eindigde Theo van Dreumel, tweede werd Trees Tissen en derde Joke Kersten. Het bestuur kan weer terug zien op een mooi begin van het jaar.

Grensoverschrijdend Landschapspark in onderzoek

NIJMEGEN/KLEEF – Tussen Nijmegen en Kleef inclusief Groesbeek en Kranenburg moet in de toekomst een grensoverschrijdend landspark komen dat de Vereniging Cultuurlandschap Nederland in opdracht van de vier gemeenten onderzocht.

Het moet volgens deskundige een toeristisch interessant grenspark gaan worden die zijn weerga niet kent. Het moet een fictief park gaan worden zonder poorten of hekken waar diverse activiteiten georganiseerd gaan worden door elke gemeente afzonderlijk. Dat zal ongetwijfeld het toerisme ten goede komen in alle vier de deelnemende gemeenten.

In alle vier gemeenten moeten bijzondere monumentale of historische gebouwen extra aandacht krijgen en ook uiteraard de mooie natuur die dit hele gebied heeft. '"Daar moet je wat mee doen", is wethouder Eric Weijers van mening. Bij de Euregio kan eventueel subsidie aangevraagd worden. Het ligt in de bedoeling dat voor de zomervakantie een intentieverklaring zal worden getekend door de vier gemeenten. Daarna gaat men op zoek naar een gepaste naam en kan aan het park meer gestalte worden gegeven.

Hennepkwekerij opgerold in appartement Millingen

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - De politie heeft dinsdagmiddag na onderzoek een inval gedaan in een appartement aan de Acaciahof in Millingen. In het appartement werd een flinke hoeveelheid hennepplanten aangetroffen die inmiddels al geoogst waren.

In de woning werd een 31-jarige inwoner uit Millingen aangetroffen alsmede een 29-jarige inwoner uit Nijmegen. Beiden zijn aangehouden en voor onderzoek ingesloten in het bureau in Nijmegen. De woning werd vervolgens door de politie doorzocht en werd voor duizenden euro's aan contant geld aangetroffen, dat in beslag is genomen evenals de planten en apparatuur. Een medewerker van Liander constateerde, dat de stroom illegaal was afgetapt, maar inmiddels weer in de oude staat was teruggebracht.

Groesbeker op heterdaad betrapt bij auto-inbraak in Nijmegen

NIJMEGEN – De eigenaar van een auto die stond geparkeerd aan de Papaverstraat in Nijmegen ontdekte in de nacht van dinsdag op woensdag dat er een persoon in zijn auto zat.

De man belde de politie die snel ter plaatse kwam. Daar aangekomen troffen zij een 47-jarige inwoner uit Groesbeek aan die inmiddels de autoradio al uit het dashboard gehaald had. De auto inbreker is vervolgens aangehouden en voor onderzoek ingesloten.

Groesbeker mishandelt buurman

GROESBEEK – Een 42-jarige inwoner uit Groesbeek is dinsdagavond rond half twaalf door de politie aangehouden in verband met mishandeling van zijn 78-jarige buurman.

Het conflict ontstond over de erfafscheiding bij de twee woningen. Vervolgens werden door de 42-jarige Groesbeker rake klappen uitgedeeld waardoor het slachtoffer zich onder doktersbehandeling moest stellen. De politie heeft de dader de 42-jarige Groesbeker aangehouden en vervolgens ingesloten in het bureau van Nijmegen.

Auto verdwenen na inbraak woning Breedeweg Groesbeek

GROESBEEK – In de nacht van zondag op maandag is ingebroken in een woning aan de Breedeweg in Groesbeek.

Door de Bulgaarse methode (slotplaat omgebogen) zijn de inbrekers de woning binnengekomen en hebben vervolgens een tussendeur geforceerd. In de woning hebben ze de autosleutels ontvreemd en zijn er vervolgens vandoor gegaan met een personenauto merk Volvo XC60.

Ooij Op Stelten

OOIJ - Zondag 12 juli wordt voor de tweeëndertigste keer Ooij Op Stelten gehouden, en nog steeds is het een prachtig festijn. We starten dit jaar om 11.00 uur met de traditionele steltenloop, en vervolgen daarna met de diverse spelonderdelen zoals touwtrekken, autotrekken, buikschuiven, stormbaan en spijkerbroekhangen.

Ooij Op Stelten wordt gehouden op het Reiner van Ooiplein. Het is een leuke, sportieve en gezellige activiteit, de moeite waard om samen met een aantal mensen aan deel te nemen. Er kan ingeschreven worden als herenteam of als damesteam, géén mixteam, een herenteam dient te bestaan uit minimaal zes personen, een damesteam uit negen personen. De minimum leeftijd is vijftien jaar.

Opgeven kan bij Tini Huijbers: 0620229321; e-mail:m.huijbers@upcmail.nl of bij een van de andere commissieleden.

Na de spelllen vanaf 15.00 uur is er het groot zomerfeest op het plein met medewerking van de bekende zanger entertainer Benny Solo. Om 20.00 uur is Ooij Op Stelten 2015 ten einde. Iedereen is deze dag welkom om de ploegen aan te moedigen of gewoon op ons gezellige terras te genieten van een hapje, een drankje of de muziek.

De braderie en rommelmarkt van 11.00 tot 17.00 uur. "We gaan deze dag ook die organiseren, het wordt dus een gezellige drukte rondom het Reiner van Ooiplein. Mocht men spullen hebben die men weg wil doen en die wij kunnen gebruiken voor de rommelmarkt (geen groot meubilair), geef het door aan Tini Huijbers 06 20229321. Mocht men een stand willen op de braderie, neem dan contact op met Patricia van de Pol telefoon 06 13057945.

Toename deelnemers Burgernet

GROESBEEK - Per 1 april 2015 telde de gemeente Groesbeek 5332 deelnemers aan Burgernet. Dat is een lichte stijging van één procent ten opzichte van 1 januari 2015.

Dat betekent dat van de totale bevolking 15,6 procent deelnemer van Burgernet is. Bij Burgernet werkt men samen met de gemeente en politie aan de veiligheid in uw buurt. Hoe meer mensen aan Burgernet deelnemen, hoe groter de kans dat een verdacht of vermist persoon wordt opgespoord. Voor meer informatie kan men kijken op www.burgernet.nl.

Team 7heuvelen fietst tegen kanker

GROESBEEK – Op 4 juni gaat het gebeuren. 21 bochten over een lengte van 13,8 kilometer en met een gemiddeld stijgingspercentage van acht procent met een maximum percentage van 11,5 en een hoogte verschil van liefst duizend meter.

Zes sportieve Groesbeekse fietsvrienden nemen deel aan de bekende Alpe d'Hues om zo geld op te brengen voor de strijd tegen kanker onder het motto 'Opgeven is geen optie'. Eind 2014 hebben de kanjers de handen ineen geslagen en besloten aan dit fiets evenement deel te gaan nemen en daarom moeten ze trainen, trainen en nog eens trainen. Naar verluidt schijnen de beklimmingen een ware beproeving te zijn en dan zesmaal de zogenoemde Alpe d'HuZes.

In de winter waren de jonge mannen te vinden op fitnessapparatuur op de zolder of in de sportschool en zodra het weer beter werd, waren ze buiten te vinden, uiteraard op de fiets. Het gezamenlijk streven is om 15.000 euro op te halen, dat volledig naar KWF kankerbestrijding gaat. Om dit te kunnen realiseren zijn ze afhankelijk van sponsoren en acties. Zo hebben ze met de jaarwisseling 1250 oliebollen en appelbeignets gebakken. Daarnaast kan men op 1 mei deelnemen aan de spinningmarathon. Daarnaast kan men loten kopen waarmee prachtige prijzen in de wacht te slepen zijn. Verder kan men een drankje komen drinken op de feestavond met een dj in fitnesscentrum Total Spirit aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek. Uiteraard zijn donaties nog welkom, kijk daarvoor op de website.

Vandalen vernielen levenswerk van Broer Nillessen

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Dinsdagavond is ontdekt dat vandalen flink hebben huis gehouden in het voormalige Zomagebouw aan de Spoorlaan in Groesbeek.

Op 29 maart vond daar de manifestatie 'Een en al Groesbeek' plaats als afscheid van Groesbeek als zelfstandige gemeente. Daar presenteerden alle kerkdorpen van de voormalige gemeente Groesbeek zich aan het publiek. De Stekkenberg gooide met hun creatie hoge ogen en hadden over belangstelling niet te klagen. In de pagode tent voor het Zomagebouw hadden ze ruim vierhonderd foto's van Stekkenbergse bekendheden gehangen en daarnaast had Broer Nillessen zijn maquette van de Schrouwenberg en een stukje Stekkenberg die exact na gemaakt was uit 1944 tentoongesteld.

De maker Broer de Boes gaf op die dag tekst en uitleg over zijn levenswerk van de Schrouwenberg waar hij zelf geboren is. Broer die binnenkort gaat verhuizen, had van de gemeente Groesbeek toestemming gekregen om de maquette vijf weken te laten staan in het Zomagebouw. Zaterdag aanstaande zou de maquette verhuizen naar een schuur aan de Cranenburgsestraat eveneens in Groesbeek, waar de maquette voorgoed opgeslagen zou worden.

Wanneer de vandalen hebben toegeslagen is niet bekend. Maar ze zijn het gebouw binnen gekomen door een ruit te vernielen van de ketelruimte. Broer Nillessen kwam dinsdagavond persoonlijk kijken wat de vandalen hadden aangericht. Het huilen stond hem nader als het lachen. "Het is onbegrijpelijk dat ze met grof geweld de maquette hebben vernield, een mes en een schroevendraaier lag er nog als stille getuige op. Het levenswerk heeft een enorme emotionele waarde, ik ga eerst uithuilen en dan zie ik wel verder", laat een verbouwereerde Broer weten.

Ook de opslag van het Kinder Vakantiewerk Groesbeek heeft er aan moeten geloven. Verfbussen en tubes werden over alle opgeslagen spullen heen leeggespoten en ook daar werd een ravage aangericht. Broer heeft inmiddels aangifte van vernieling gedaan bij de politie in Groesbeek. "Half mei zouden wij in de kantine van Germania het zelfde laten zien – op verzoek – wat wij in maart hebben tentoongesteld. Alleen de foto 's zijn gelukkig elders ondergebracht."

Jan Artnzstraat in Kekerdom 'kern met pit'?

KEKERDOM - Werkgroep Jan Arntzstraat – onderdeel van Vitaal Kekerdom - heeft plannen om het braakliggende terrein aan de Jan Arntzstraat in Kekerdom in te richten als een groene ontmoetingsplaats. Eind 2014 werd het project onder de naam 'Groen (ont)moet' genomineerd als een Kern met Pit.

Kern met Pit is een initiatief van de KNHM (Koninklijke Nederlandse Heide Maatschappij), waarmee projecten ondersteund worden die erop gericht zijn de directe woonomgeving te verbeteren. Dit betekent onder andere dat we een geldprijs ontvangen, mits we er in slagen om het project in het kalenderjaar 2015 te realiseren.

Al weken kan genoten worden van zo'n tweeduizend narcissen die eind 2014 samen met de kinderen van de Laurentiusschool gepoot werden. Onlangs werd het terrein opgesierd door een aantal fruitbomen en twee picknicktafels, die regelmatig gebruikt worden. De afgelopen weekenden zijn we begonnen met het inrichten van het rechtste gedeelte van het terrein, de zogeheten 'Wilde Hoek'. De Romeinse Kruidentuin werd omzoomd door gevlochten wilgentakken en voorzien van talloze kruiden. De barbecueplaats werd ingericht (en diezelfde dag meteen ingewijd). Om twee bestaande bomen werden perkjes met honderden bloeiende bloembollen gecreëerd. Violen werden geplant. De vrijwilligers werden getrakteerd op zelfgemaakte appeltaart van Coby en zelfs het weer werkte goed mee.

Op het andere deel van het terrein is een Mozaïekplein, een buitenschaakspel en een sportveldje gepland. We kunnen daarmee pas verder nadat dit deel van het terrein is opgehoogd en ingezaaid. Oosterpoort – de eigenaar van het terrein – heeft deze opdracht begin dit jaar verstrekt aan de firma Daamen, die onlangs toezegde de werkzaamheden vóór Koningsdag te voltooien. Daarna moeten we natuurlijk wachten tot we het terrein weer kunnen betreden. Al met al zal het kort dag worden om het project tijdig te realiseren.

Aan de sponsoren en de vrijwilligers zal het niet liggen. "We willen de sponsoren daarom ook van harte bedanken voor hun gulle medewerking. Alle vrijwilligers bedankt voor je tijd en energie. Nieuwe vrijwilligers zijn welkom. Kom op, trek een uurtje uit om dit project mee te helpen slagen. Meld je aan via willekenielen@gmail.com of Bert Bosman (0481 432967)."

Gemeente wil af

van ongewenste

reclame-uitingen

GROESBEEK – De gemeente Groesbeek heeft een begin gemaakt om reclameuitingen, die her en der in de loop der jaren zijn verschenen een halt toe te roepen. In de winkelgebieden in Groesbeek is slechts één reclameuiting per bedrijf toegestaan, mits de naam van het bedrijf en/oh het product is vermeld, indien de oppervlakte breedte niet meer bedraagt dan één vierkante meter, de hoogte niet meer bedraagt dan een meter en het opschrift niet uitsteekt boven de goot- of dakrand.


Ondanks dat de nieuwe welstands- en reclamenota nog door de gemeenteraad van Groesbeek vastgesteld moet worden heeft de oude gemeente Groesbeek al een voorschot op de nieuwe nota genomen door dansschool Verhoeven aan de Pompweg en Dancing De Hoeve aan de Herwendaalseweg aan te schrijven om de reclame te verwijderen. De Hoeve had de gemeente uitstel gevraagd tot na de carnaval en die hebben ze van de gemeente Groesbeek gekregen.

Wat de directie van De Hoeve wel verbaast, is dat de reclameuitingen op de voorgevel van de dancing al vele jaren in gebruik is en "nu ineens worden wij hiermee geconfronteerd." Als je door de hele nieuwe gemeente Groesbeek rijdt, dan hebben de ambtenaren nogal wat te doen om die schreeuwende reclameuitingen aan te pakken. Dat klopt, laat een woordvoerder van de ODRN (Omgevings Dienst Regio Nijmegen) die de controle voor de gemeenten uitvoert, weten. "Inderdaad de gemeenten moeten ons opdracht geven."

Als eersten waren inderdaad Verhoeven en De Hoeve aan de beurt. "Wij gaan een inhaalslag maken, waar alle bedrijven die met de reclame over de schreef gaan, aan te pakken. Ook bij het nieuwe centrum in aanbouw zullen wij zorgvuldig letten op de reclameuitingen." Inmiddels heeft de Urkervishandel zijn reclame uiting ook aangepast en is dansschool Verhoeven en De Hoeve ook bezig de gevel aan te passen.

Inbraak woning

GROESBEEK – In de nacht van mandag op dinsdag is ingebroken in een woning aan de Frambozenstraat in Groesbeek.

Via de achterzijde van de woning zijn de dader(s) op onbekende wijze de woning binnengekomen. Terwijl de bewoners sliepen zijn ze er vandoor gegaan met een telefoon, klein geldbedrag en een iPod.

Don Wolters (15) uit Groesbeek op televisie in programma Titaantjes

GROESBEEK – De vijftienjarige Don Wolters is zondagmorgen 10 mei (moederdag) te zien in het tv-programma 'Titaantjes' op NPO 3 vanaf 09.35 uur.

Het programma is op zoek naar jong muzikaal talent waarvan Don er een is. Er zijn opnamen gemaakt bij fanfare Wilhelmina waar Don actief lid is, bij de Nijmeegse Scholen Gemeenschap en bij Don thuis. Don die meerdere instrumenten kan bespelen, is vooral opgevallen als slagwerker. Don heeft onlangs ook de bekende Nederlandse percussionist Bink mogen ontmoeten.

Een geslaagd Groesbeek Dorp Vol Muziekfestijn

GROESBEEK - Op zaterdag 18 april vond in de Groesbeekse Mallemolen voor de vierde maal het Groesbeek Dorp Vol Muziek Festijn plaats. Voor een goed gevulde zaal traden liefst vijfentwintig Groesbeekse artiesten belangeloos op.

Het was een zeer afwisselend programma waarbij de jongste deelneemster de elfjarige Eline Vissers, die met haar twee liedjes zowel de spits afbeet als de sterren van de hemel zong. Tijdens de avond werd er tevens een ode gebracht aan de verleden jaar overleden Groesbeekse muzikant Jan de Bruin. Door zoon Henk en dochter Marian de Bruin werd een lied gezongen dat enkele jaren geleden door haar vader geschreven was.

De opbrengst van deze avond komt geheel ten goede aan Zorgboerderij Buitenleven van de familie Poelen aan de Klös. Zoon en dochter Poelen waren naar De Mallemolen gekomen om de artiesten persoonlijk te bedanken. Met de opbrengst zal binnenkort voor de tachtig cliënten van de zorgboerderij een gezellige middag worden georganiseerd inclusief een hapje en een drankje.

Fietser gewond na val in Groesbeek

GROESBEEK – Een 70-jarige fietser uit Groesbeek is zondag gewond geraakt nadat hij op de Cranenburgsestraat in die plaats ten val was gekomen.

Het slachtoffer is met een ambulance naar het Radboudumc in Nijmegen overgebracht. Het slachtoffer wilde omstreeks 13.30 uur ter hoogte van de spoorwegovergang in de weg linksaf slaan om langs het spoor door te kunnen fietsen. Daarbij raakte hij met een wiel in een spoorrail terecht gekomenen viel vervolgens op de spoorrails. In het ziekenhuis werd geconstateerd, dat het slachtoffer bij de val een scheurtje in de heupkom, schaambeen en zitbeen had opgelopen.

Groesbekers woedend over vernielen maquette Broer de Boes

GROESBEEK – Een groot deel van de Groesbeekse bevolking is niet te spreken over de vandalen die onlangs in het Zomagebouw hebben ingebroken en daar de maquette – het levenswerk van de 75-jarige Herman Nillessen (Broer de Boes) hebben vernield.

De maquette laat De Schrouwenberg en een klein gedeelte van De Stekkenberg zien in 1944. Na het bekend worden van de vernielingen hebben Groesbekers woedend gereageerd en er zijn er zelfs die geld in het vooruitzicht hebben gesteld als de dader(s) van deze onzinnige daad kunnen worden aangehouden. Inmiddels zijn er al enkele honderden euro's beschikbaar gesteld. Ook Kindervakantie Werk Groesbeek is gedupeerd geraakt. In de opslagruimte eveneens in het Zomagebouw zijn ook zinloze vernielingen gepleegd, zoals het leegspuiten van tubes verf.

Peutercafé voor ouders en peuters in Beek-Ubbergen

BEEK-UBBERGEN – Mijn peuter lust niets! Hoe leer ik mijn kind alleen spelen? Hoe ga ik om met die driftbuien? Spelen dit soort vragen ook regelmatig door uw hoofd en wilt u meer informatie over peuters?

Loop dan binnen bij het Peutercafé in de bibliotheek Beek-Ubbergen tussen 10.30 en 12.00 uur op de volgende woensdagen: 29 april, 3 en 24 juni, 15 juli en 5 augustus. De bibliotheek Beek-Ubbergen bevindt zich in het Kulturhus Beek aan de Roerdompstraat 6G in Beek-Ubbergen.
In het Peutercafe zijn peuters en (groot)ouders welkom om binnen te lopen. Peuters kunnen lekker met elkaar spelen, terwijl de ouders onder het genot van een kopje koffie ervaringen delen. Elke keer wordt er een thema besproken of een deskundige gast uitgenodigd. Deelname is geheel gratis en men hoeft zich niet van te voren aan te melden.
Het Peutercafé is anderhalf jaar geleden opgericht door het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)
Ubbergen. Het CJG is inmiddels gesloten, maar de gemeente heeft aan de GGD en het consultatiebureau gevraagd of zij de taken van deze organisatie wil voortzetten.

Fotolezing Kaapverdië

GROESBEEK - Op dinsdag 12 mei verzorgen Resie Meilink en Bert de Valk een foto-lezing in bibliotheek Groesbeek over de Kaap Verden waar zij in februari drie weken verbleven.

Kaapverdië is een eilandengroep in de Atlantische oceaan ter hoogte van Senegal in Afrika. Op Sao Vicente beleefden ze het carnaval, vergelijkbaar met het carnaval in Rio. De hoofdstad Mindello heeft nog mooie oude gebouwen, een mini Belem toren en een indrukwekkende vismarkt. Op Santo Antoa gingen de wandelschoenen aan voor enkele prachtige, maar fikse wandelingen door de kloven en dalen en rond de kraters van dit eiland. Tot slot bezochten ze Santiago, het meest Afrikaanse eiland, met haar authentieke markten. Hier is nog veel te zien van het slavenverleden. Met een mooie natuur en een gastvrije bevolking is Kaapverdië beslist een bezoek waard. Om 20.00 uur is men welkom in de bibliotheek, de toegang is gratis.

Geen zakkenrollers, wel politie op weekmarkt Groesbeek

Joop Verstraaten

GROESBEEK - Marktbezoekers wisten dinsdagmorgen niet wat er aan de hand was op de wekelijkse markt op het marktterrein aan de Spoorlaan in Groesbeek. Bij het zien van vier politieagenten werd de portemonnee en tas extra door de marktbezoekers in de gaten gehouden, omdat men vermoedde dat er zakkenrollers actief waren.

Niets was echter minder waar; de twee agentes en een agent waren voor de eerste maal op pad samen met wijkagent André Vreeman. Het waren studenten van de politieacademie uit Apeldoorn die tot 14 mei stage lopen bij de Groep Groesbeek, waarna ze weer naar de academie terug moeten.

Over drie jaar krijgen Jill , Bas en Roos de eerste strepen op hun revers. Ook was het de eerste dag dat zij in uniform de straat op gingen en dat was best een beetje wennen, liet Jill weten. "Diverse marktbezoekers vroegen wat er eigenlijk aan de hand was, wij lieten de mensen weten dat we gewoon aan het surveilleren waren", aldus Jill.

Inbraak woning Groesbeek

GROESBEEK – In de nacht van zondag op maandag is ingebroken in een woning aan de Tamboerstraat in Groesbeek.

Ook hier zijn de inbrekers via de Bulgaarse methode (slotplaat omgebogen en cilinder afgebroken) de woning binnengekomen. Ze hebben vervolgens de gehele woonkamer doorzocht, maar tot op heden wordt er niets vermist.

Beleef 70 jaar Vrijheid in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek

Uit de geschiedenis ontstond het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek tussen heuvels en bossen, op één van de mooiste plekken van Nederland. In het Bevrijdingsmuseum maak je de aanloop naar de oorlog mee, ervaar je de bezettingstijd, vier je de bevrijding en zie je de wederopbouw van Nederland en Europa. Geuren, interactieve presentaties, diorama's, modellen, originele films en geluidsfragmenten verbeelden de bevrijding op boeiende wijze. Het museum toont aan jong en oud de actuele betekenis van democratie, vrijheid en mensenrechten.

Het is in mei a.s. 70 jaar geleden dat Nederland en Europa bevrijd werden. Dankzij de inzet van geallieerden en verzetsmensen kregen wij onze vrijheid terug. Dit wordt in het Bevrijdingsmuseum uitgebreid herdacht en gevierd.

2 mei van 20.00-22.00 uur grensoverschrijdend herdenkingsconcert met koren en orkest uit o.a. Wyler en Groesbeek. Er worden werken uitgevoerd van Gounod, Frisina en Van Beethoven. Entree gratis.

3 mei van 20.00-22.00 uur grensoverschrijdend vrijheidsconcert van het Nijmeegse koor HATIKWA en de Duits-Nederlandse muziekgroep Klezmore met een uitgebreid programma uit de rijke multiculturele joodse muziektraditie. Thema's: oorlog en vrede, angst en hoop, maar ook vrijheid, liefde, humor en vrolijkheid. Entree gratis

4 mei van 12.30-15.00 uur meet&greet van 180 Britse WO2-veteranen met 800 Canadese jongeren. De veteranen komen met 80 Londense taxi's van de London Taxi Charity naar Groesbeek ter gelegenheid van 70 jaar bevrijding van Nederland en Europa. Ze ontmoeten hier de honderden Canadese jongeren die in het kader van een educatief programma rond 70 jaar bevrijding Europa bezoeken. Deze dag wordt muzikaal opgeluisterd door o.a. de Politiekapel Gelderland-Zuid.
Tevens zal er rond 14.00 uur een fly-past plaatsvinden van de vliegboot Catalina.

5 mei van 10.00-16.30 uur Bevrijdingsfeest entree € 3,- pp (incl. museum, festiviteiten en parkeren): feestelijk programma in en rondom het museum met muzikale optredens van o.a. de Sunshine Soldiers, Bubbles & Boa's en DJ's Funkel & Funkel. Tevens verkoop 2e hands boeken WO2, een radioshow met zend- en ontvangstapparatuur uit de oorlog, opa's en oma's vertellen over de oorlog (voor kinderen van 10-12 jaar) en battlefieldtours in historische legervoertuigen om 10.00 uur, 11.30 uur, 13.30 uur en 15.00 uur. Deelname battlefieldtour € 17,50 per volw. en per kind (incl. museum, festiviteiten en parkeren). Reserveren voor battlefieldtours is noodzakelijk.

6 en 13 mei van 14.00-15.30 uur workshops 'Het leven van de parachutist in WO2' voor kinderen van 8-12 jaar. Beleef de trainingen voor de bevrijding en de geschiedenis van de luchtlandingen. Reserveren noodzakelijk.

7 mei spionagetraining van 14.00-15.30 uur voor kinderen van 8-12 jaar. Volg een spoedcursus over spionage en geheimschrift in de oorlog en ga met een diploma naar huis! Reserveren noodzakelijk.

8 mei van 13.30-17.00 uur unieke meet&greet met Amerikaanse vrouwelijke WO2-veteranen ('Rosie the Riveter'), destijds werkzaam in de vliegtuigindustrie. Zij waren het symbool van de eerste vrouwenemancipatie in de oorlogsindustrie en het Amerikaanse leger. Tevens zijn er flitslezingen over 'Vrouwen in oorlogstijd'.

8 mei van 14.00-15.30 uur rondleiding voor kinderen van 10-15 jaar in de tentoonstelling 'Gevleugelde Vrijheid, de Tweede Wereldoorlog in de lucht' over de wereldwijde luchtstrijd boven land en zee. Reserveren noodzakelijk.

Voor de overige programma-onderdelen in mei zie onze website www.bevrijdingsmuseum.nl.

Naast de vaste expositie kan vanaf 24 april de tijdelijke tentoonstelling 'Songs of Liberation' worden bezocht. We kennen allemaal de beelden van de Bevrijding, nu 70 jaar geleden. Juichende mensen, piano's die spontaan op straat werden gezet, meisjes die soldaten zoenden en achterop de motor klommen. Maar hoe klonk die bevrijding? Welke muziek werd er gespeeld? Dat is veel minder bekend. Het Bevrijdingsmuseum geeft van 24 april t/m 1 november 2015 hierop het antwoord met een nieuwe tentoonstelling. Aan de hand van een unieke collectie van meer dan 300 stukken bladmuziek (recent vanuit de VS geschonken aan het Bevrijdingsmuseum) wordt de muziek van de bevrijding in deze tijdelijke tentoonstelling 'Songs of Liberation' gereconstrueerd. Van de foxtrot tot de swing, van haastig geschreven bevrijdingsliederen tot internationale hits.
Na de oorlog bloeide de Amerikaanse en Britse muziek op, van jazz tot rock 'n roll en popmuziek. Naast historische opnames zijn er dankzij samenwerking met de afdeling American Studies van de Radboud Universiteit Nijmegen, tevens moderne reconstructies te horen van nummers die nooit zijn opgenomen zoals o.a. 'Snoezepoes', 'The Tommy Song', 'Het Vrije Nederland' en de 'Sten Gun Walk'. Er kan in de tentoonstelling ook gedanst worden op authentieke dansinstructies.

Afsluiting kruising Verbindingsweg,

Hazendonklaan en

Gelderhorstlaan

BEEK – Op maandag 28 april start fase drie van de werkzaamheden aan de Verbindingsweg in Beek. Dat houdt in dat de kruising Verbindingsweg, Hazendonklaan en Gelderhorstlaan zeven weken lang zal worden afgesloten.

De omleiding wordt ter plekke via borden aangegeven. Wanneer men wil winkelen in Beek, moet men de omleiding W volgen. In die periode wordt een ecoduiker aangelegd. Dat is een doorgang voor water, waarin ook kleinere diersoorten zoals amfibieën, egels en dergelijke kunnen doorsteken. De aanleg van een ecoduiker is verplicht vanuit het Waterschap.

Uiteraard krijgt de Verbindingsweg daarna ook een nieuwe verharding (asfalt / tegels). De werkzaamheden aan de Verbindingsweg duren al een tijdje en lopen helaas erg uit. De voornaamste oorzaak van deze uitloop zijn de ondergrondse leidingen die door de netbeheerder verlegd moeten worden.

Om de overlast voor ondernemers, bewoners en winkelend publiek enigszins te beperken is besloten de werkzaamheden aan de kruising Hazendonklaan / Gelderhorstlaan uit te voeren in zeven weken in plaats van de eerder geplande negen weken. Als de werkzaamheden aan de kruising eind april beginnen is het stuk Verbindingsweg / Baron van Voorst tot Voorststraat weer opengesteld voor het verkeer.

Groesbeker steekt auto in brand

GROESBEEK – In de nacht van zaterdag op zondag is op een parkeerplaats langs de Nijmeegsebaan in Groesbeek een brandende auto aangetroffen.

Een getuige meldde de politie dat hij een man weg had zien lopen bij een auto, die even later in brand ging. De getuige wist de politie een goed signalement te geven waardoor de brandstichter even later kon worden aangehouden. De handen van de 24-jarige Groesbeker stonken naar vuur. De man is aangehouden in ingesloten in het bureau van Nijmegen.

Twee telefoons weg

GROESBEEK – Pas nu is bekend geworden dat bij een woning aan de Panoramaberg in Groesbeek met een grote steen uit de tuin een raam van de keuken van de woning vernield is.

Door het gat in de ruit hebben de inbrekers kans gezien twee telefoons weg te grissen en zijn er lopend vandoor gegaan. Volgens de bewoner moet de inbraak rond 04.00 uur 's nachts gepleegd zijn.

Provincie geeft subsidie voor eigen energiecentrale

GROESBEEK - Inwoners van de gemeente Groesbeek kunnen in aanmerking komen voor tweeduizend euro subsidie bij de aanschaf of huur van een micro-WKK, ook wel HRe-ketel genoemd. Dit is een cv-ketel die energiezuinig verwarmt en behalve warmte ook elektriciteit produceert.

De Provincie Gelderland heeft de subsidie beschikbaar gesteld. Bent u toe aan een nieuwe CV-ketel ? Wilt u lagere energielasten ? Of bent u geïnteresseerd in innovatie en duurzame techniek ? Dan is deze regeling misschien iets voor u.
De HRe-ketel is met name interessant voor huishoudens met een gasverbruik vanaf 1600 m3 per jaar. De ketel produceert maximaal 2500 kWh per jaar. Heeft u een energieverbruik van 10.000 kWh per jaar, dan is een brandstofcel wellicht een passende oplossing. Op www.subdidiegroengaswkk.nl vindt men meer informatie over de producten die onder de subsidieregeling vallen.
Om voor de subsidie in aanmerking te komen moet de aanvrager eigenaar en bewoner van de woning zijn. Daarnaast heeft men een digitale kopie van de meest recente WOZ beschikking van uw woning nodig alsmede een getekende offerte of huurovereenkomst van de micro-WKK. Binnen 10 werkdagen weet men of men in aanmerking komt voor subsidie. Voor vragen en meer informatie over de beschikbare micro – WKK's en het indienen van een subsidieaanvraag kan men kijken op www.subsidiegroengaswkk.nl.

GTTC veertig jaar

GROESBEEK - Op 20 mei bestaat de Groesbeekse Tafeltennis Club (GTTC) veertig jaar! Uiteraard laten we dit niet zomaar voorbij gaan en is er een feestelijk programma samengesteld.

Dit programma ziet er als volgt uit:

Zaterdag 23 mei van 15:00 tot 17:00 uur receptie en vanaf 20:00 uur feestavond voor alle leden en oud-leden (met aanhang)
Maandag 25 mei (2e Pinksterdag) vanaf 10:00 uur Jubileumtoernooi Jeugd
Zaterdag 30 mei vanaf 13:00 uur Jubileumtoernooi Senioren (voor leden en oud-leden)

Voor het Jubileumtoernooi Senioren (30 mei) graag opgeven bij Theo Beers (theobeers1961@hotmail.com / telefoon 06 55130655) of Pedro de Klein (pedro.de.klein@gmail.com / telefoon 06 30429867).

Lindeboom voor gemeentehuis in Groesbeek verplaatst

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Medewerkers van de Nationale Bomenbank uit Bleskensgraaf zijn dinsdag druk in de weer geweest om een lindeboom voor het gemeentehuis in Groesbeek te verplaatsen.

De boom stond in de weg, waardoor hij verplaatst moest worden. Hiervoor was een kraan nodig om de linde op te beuren en enkele meters verder te verplaatsen. Daarvoor moest een gedeelte van de bestrating worden weggehaald en moest een groot gat gegraven worden om de boom in te plaatsen. Deze werkzaamheden hebben bijna de gehele dag in beslag genomen. Maar de lindeboom staat er; nu alleen de bestrating nog...

Twee kwalitatief hoogwaardige beachvolleybalvelden op De Hove

MILLINGEN – De oude gemeente Millingen wilde als onderdeel van de renovatie van accommodaties op sportpark De Hove beachvolleybalvelden aanleggen, hiervoor had Millingen al middelen opgenomen op het krediet van het sportpark.

In september 2014 heeft de gemeente subsidie bij de provincie Gelderland aangevraagd voor een deel van de kosten van de aanleg van Beachvolleybalvelden op A-status-niveau. Deze subsidie is inmiddels door de provincie toegekend. De gemeente heeft de aanvraag voorbereid met Stichting De Hove en Switch '87.

De provinciale subsidie is inmiddels aan de gemeente verleend onder de volgende voorwaarden: De velden dienen uiterlijk op1 augustus 2015 aangelegd te zijn; de velden dienen te voldoen aan de Nevobo eisen voor A-status-velden; De Hove dient in samenwerking met Switch '87, de gemeente, provincie en de Nevobo een activiteit te plannen voor de officiële opening van de beachvolleybalvelden.

De offerte voor de aanleg van de twee beachvolleybalvelden bedraagt 46.195 euro, waarvan de provincie Gelderland 21.097,50 euro voor haar rekening neemt. De provincie Gelderland subsidieert enkele sporten, waar groei inzit zoals het Beachvolleybal. Getracht zal worden om in de nabije toekomst kampioenschappen naar Millingen te krijgen.

Buitentoernooi Switch '87 op sportpark De Hove Millingen

MILLINGEN - Op 6 en 7 juni wordt voor het 41e jaar het volleybaltoernooi van Switch '87 gehouden op sportpark De Hove.

Ingeschreven kan worden in de competitie- en recreantenklassen, naar keuze een- of tweedaags, zaterdags, zondags of een heel weekend. En uiteraard de 3x3-klasse voor de echt ervaren volleyballers en nieuw dit jaar: 2x2-beachvolleybal op de nieuwe beachvelden.

De jeugd is ook weer van de partij: de mini's in de leeftijd van negen tot twaalf jaar komen op zaterdag en op zaterdag en zondag de Aspiranten (twaalf tot en met zeventien jaar).

's Avonds uiteraard feest: vrijdagavond een daverende Disco Party Audiolive Roadshow. Zaterdagavond het traditionele "volleybal" met een vernieuwd Hike. Overdag verzorgt Mike's Retroshow de muzikale omlijsting van het toernooi.

"Als je mee wil doen, schrijf dan (snel) in via de website: www.stamvolleybal.nl of via volleystam@gmail.com."

GROESBEEK - Op 20 mei bestaat de Groesbeekse Tafeltennis Club (GTTC) veertig jaar! Uiteraard laten we dit niet zomaar voorbij gaan en is er een feestelijk programma samengesteld.

Dit programma ziet er als volgt uit:

Zaterdag 23 mei van 15:00 tot 17:00 uur receptie en vanaf 20:00 uur feestavond voor alle leden en oud-leden (met aanhang)
Maandag 25 mei (2e Pinksterdag) vanaf 10:00 uur Jubileumtoernooi Jeugd
Zaterdag 30 mei vanaf 13:00 uur Jubileumtoernooi Senioren (voor leden en oud-leden)

Voor het Jubileumtoernooi Senioren (30 mei) graag opgeven bij Theo Beers (theobeers1961@hotmail.com / telefoon 06 55130655) of Pedro de Klein (pedro.de.klein@gmail.com / telefoon 06 30429867).

Groesbeek mag tot 2020 in totaal 503 woningen bouwen

GROESBEEK – De gemeente in de regio hebben alsnog een akkoord bereikt over de woningbouw plannen voor de toekomst.

Het zag er niet naar uit dat er een akkoord bereikt kon worden. De provincie Gelderland had al eerder aangegeven dat de gemeenten het onderling eens moeten zijn over de nieuwe woningbouw. Uiteindelijk heeft men eieren voor zijn geld gekozen en zijn ze het onderling eens geworden. Voor de gemeente Groesbeek betekent dit akkoord dat er tot 2020 in totaal 503 woningen gebouwd mogen worden. Sloop en vervanging van woningen worden hierin niet meegeteld.

Zeventig jaar bevrijding

GROESBEEK - Hatikwa en Klezmore brengen muziek uit de rijke multiculturele joodse muziektraditie. Ter gelegenheid van de viering van zeventig jaar bevrijding hebben zij een programma samengesteld met liedjes van voor, tijdens en na de oorlog.

Oorlog en vrede, angst en hoop, maar ook vrijheid, liefde, humor en vrolijkheid zijn thema's die elkaar afwisselen in prachtige muzikale contrasten. Ze brengen liedjes uit heel Europa en in verschillende talen, naast prachtige Hebreeuwse vredesbeden en vrolijke Jiddische liedjes die de vrijheid bezingen.

De uitvoering is zondag 3 mei om 20:00 uur in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944 – 1945, Wylerbaan 4, Groesbeek. De entree is gratis, reserveren is noodzakelijk bij het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944 - 1945. Na afloop gelegenheid voor een drankje. Meer informatie staat op www.koorhatikwa.nl www.klezmore.com en www.bevrijdingsmuseum.nl.

Gekke bekken bij SC Millingen F 5

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - In augustus 2014 is er gestart met een nieuwe groep enthousiaste jongentjes en meisjes. Het betroffen hier talentjes van vijf, zes en zeven jaar. Omdat er veel nieuwe aanmeldingen waren, is in samenspraak met de technische commissie van de jeugdafdeling van SC Millingen besloten om twee nieuwe teams te formeren, namelijk een F 5 en een F 6.


De F 6 bestaat uit de wat oudere kinderen (zes en zeven jaar) en trainen iedere dinsdagavond onder leiding van Erwin Heijmink en Koen Smit. De F 6 is ook ingedeeld om op zaterdag hun competitiewedstrijdjes te spelen. De F 5 bestaat uit de wat jongere kinderen (vijf en zes jaar) en trainen iedere dinsdagavond onder leiding van Hein Schreven. De F 5 speelt nog geen wedstrijdjes in competitieverband.

Voor de site van www.scmillingen.nl zijn onlangs van beide teams teamfoto's gemaakt. Voor aanvang van de training op dinsdag 14 april, werden de spelertjes van de F 5 in wedstrijdkleding gestoken en werden de spelersfoto's en de teamfoto gemaakt. Om het feest helemaal compleet te maken, hadden de spelertjes een verzoek richting de fotograaf: Ze wilden ook graag een teamfoto met 'gekke bekken'. Zo gezegd, zo gedaan...! Dit was een uniek en zeldzaam verzoek van een nieuw pupillenteam, waaraan de trainer en de fotograaf graag hun medewerking verleenden.

Kunstenaar Jos Metselaar schildert elf dagen op unieke locatie

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN – De Millingse kunstenaar Jos Merselaar heeft elf dagen lang kunnen genieten tijdens het schilderen in De Telpost in de uiterwaarde van de Rijn in Millingen aan de Rijn.

De Telpost is eigendom van Rijkswaterstaat, maar is niet meer in gebruik. Jaren geleden moesten de schippers zich melden en het aantal bemanningsleden aan De Telpost doorgeven. Stichting Kunst uit Millingen heeft de Telpost in bruikleen gekregen om te gebruiken als atelier voor kunstenaars.

Vanaf 2010 is De Telpost elk jaar van april tot september in gebruik van kunstenaars uit binnen – en buitenland die er elf dagen verblijven en in de weekends voor de toeristen er een open atelier weekend van maken. In het beging moest stichting Kunst in Millingen kunstenaars gaan benaderen maar de laatste jaren is er een wachtlijst ontstaan. Dit jaar was de Millingse kunstenaar Jos Metselaar de eerste kunstenaar in 2015 die in De Telpost mocht verblijven.

In de afgelopen elf dagen heeft Jos drie schilderijen gemaakt over 'De loop van het water', dat hij in de schilderijen tot uiting heeft gebracht. De volgende kunstenaar komt op 23 april: de Amsterdamse kunstenares Maryan Geluk, die ook elf dagen in de Telpost mag verblijven.

Seminar 'Zorg rondom kanker'

GROESBEEK - Het Inloophuis Groesbeek heeft het initiatief genomen tot het organiseren van het seminar 'Zorg rondom kanker' op vrijdag 29 mei van 14.30 tot 18.00 uur in De Mallemolen in Groesbeek.

Diagnose kanker. Wat nu? Naast de medische zorg kunnen allerlei instellingen in de zorg rondom kanker ondersteuning geven aan patiënt en omgeving. Omdat je als mens méér bent dan een diagnose alleen.

In samenwerking met het Inloophuis Groesbeek belichten Radboud UMC, William Yang Foundation, Helen Dowling Instituut, Centrum De Appel en huisarts Jaap Schuurmans verschillende dimensies in de psychosociale begeleiding van mensen met kanker en hun naasten. Iedereen die belangstelling hiervoor heeft is welkom. Het programma is te vinden op onze website. Aanmelding kan via telefoon of e-mail.

Het Inloophuis is er voor mensen met een ernstige ziekte, zoals kanker, en hun naasten uit Berg en Dal, Groesbeek, De Horst, Breedeweg, Heilig Landstichting, Millingen aan de Rijn, Beek, Ubbergen, Ooij, Leuth, Kekerdom, Heumen, Malden, Mook, Molenhoek, Middelaar, Milsbeek, Gennep, Ottersum. Onze activiteiten zijn gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom.

Inloophuis Groesbeek, De Mallemolen, Kloosterstraat 11, 6562 AT Groesbeek (vrije inloop di en do 11.00-16.00 uur, woe 13.00-21.00 uur); 024 6756071; info@inloophuisgroesbeek.nl, www.inloophuisgroesbeek.nl.

Zeventig jaar bevrijding

GROESBEEK - Hatikwa en Klezmore brengen muziek uit de rijke multiculturele joodse muziektraditie. Ter gelegenheid van de viering van zeventig jaar bevrijding hebben zij een programma samengesteld met liedjes van voor, tijdens en na de oorlog.

Oorlog en vrede, angst en hoop, maar ook vrijheid, liefde, humor en vrolijkheid zijn thema's die elkaar afwisselen in prachtige muzikale contrasten. Ze brengen liedjes uit heel Europa en in verschillende talen, naast prachtige Hebreeuwse vredesbeden en vrolijke Jiddische liedjes die de vrijheid bezingen.

De uitvoering is zondag 3 mei om 20:00 uur in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944 – 1945, Wylerbaan 4, Groesbeek. De entree is gratis, reserveren is noodzakelijk bij het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944 - 1945. Na afloop gelegenheid voor een drankje. Meer informatie staat op www.koorhatikwa.nl www.klezmore.com en www.bevrijdingsmuseum.nl.

Rood-Wit krijgt 29.146 euro om keermuur veilig te maken

GROESBEEK – In 2008 begon de keermuur van de Groesbeekse voetbalvereniging Rood-Wit scheuren te vertonen en kreeg de vereniging 1400 euro om de keermuur te herstellen.

In 2012 werden in verband met het privatiseren alle accommodaties door de gemeente Groesbeek goed overgedragen. Toen bleek dat de 1400 euro bij lange na niet voldoende was om de keermuur te herstellen en veilig te maken. Een aannemer schatte de werkelijke kosten om de keermuur veilig te maken rond de 40.000 euro. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten Rood-Wit alsnog tegemoet te komen om de keermuur in ere te herstellen. Door zelfwerkzaamheid blijft er nog een kostenpost over van 29.146 euro, daar afgetrokken het eerder beschikbare bedrag van 1400 euro blijft er over 27.746 euro, die door de gemeente als achterstallige subsidie zal worden uitgekeerd.

Lijndansen bij de Bond voor Senioren Breedeweg

GROESBEEK - Op donderdag 7 mei wordt er door de Bond voor Senioren Breedeweg weer een cursus lijndansen (geen countrydansen) voor beginners gestart.

De lessen vinden plaats in het gebouw De Sleutel aan de Bredeweg 71 en beginnen om 10.00 uur 's morgens. "We dansen de eerste en derde donderdag van de maand, een les duurt een uur exclusief koffiepauze.

Onder deskundige leiding worden in een gezellige sfeer met leuke muziek dansen geleerd zoals de wals, cumbia, sirtaki, tango, diverse polka's, veleta et cetera.

Dansen is gezellig en gelijk bewegen wat ook goed voor lichaam en geest is. De lessen zijn gratis voor leden van de Bond voor Senioren Breedeweg. Het lidmaatschap kost 22 euro per jaar. Niet-leden betalen per les twee euro. "Interesse? Kom 7 mei kijken en/of gelijk een dansje maken."

Wilde vogels ringen voor ouders en kinderen op De Wylerberg

GROESBEEK - Op zondag 17 en zondag 24 mei is er in het kader van de Nationale Vogelweek een gratis vogelringexcursie op De Wylerberg. Dit is een geweldige ervaring voor ouders en kinderen.

Tijdens deze vogelringexcursie neem je een kijkje bij het vogelonderzoek van Frank Majoor van Sovon Vogelonderzoek. Hij ringt op 17 en 24 mei van 7.00 tot 11.00 uur wilde vogels met zijn collega Ruud Foppen. U kunt zelf kiezen welke tijd u tussen 7.00 en 11.00 uur komt kijken, wel is de vangst in de ochtenduren vaak het rijkst, dus hoe eerder u komt, hoe meer vogels u zult zien.

Vogels die geringd zullen worden zijn onder andere spechten, mezen, lijsters, zwartkop, tuinfluiter, tjiftjaf, vink, winterkoning en roodborst. Kinderen staan vaak perplex hoe dichtbij ze de vogels zien en vinden het een indrukwekkende ervaring. Meedoen is gratis, opgeven is wel verplicht via www.vogelweek.nl<http://www.vogelweek.nl.

Opera Familia: Swing along on '45

GROESBEEK -In 2015 het zeventig jaar geleden dat er een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Operagezelschap Opera Familia en de Nijmeegse Amira verzorgen in het kader van zeventig jaar bevrijding een fantastische avond met onder andere nummers van Vera Lynn in een stemmige licht klassieke sfeer.

Opera Familia beleefde haar grote doorbraak in 2011 via het televisieprogramma Holland's Got Talent. Belinda, Carla en Paul ontroerden het Nederlandse publiek keer op keer met hun prachtige stemmen en schitterende uitstraling. Met een gouden album, de populariteitsprijs 2012, twee succesvolle theaterseizoenen, talrijke concerten en optredens voor radio en televisie, waaronder een eigen TV Special, heeft Opera Familia inmiddels definitief een plaats veroverd in de Nederlandse showbizzwereld.

Amira Willighagen verwierf op negenjarige leeftijd landelijke bekendheid toen zij in het tv-programma Holland's Got Talent de aria O Mio Babbino Caro vertolkte. In de navolgende liveshow zong zij het Ave Maria. Eind 2013 won zij de finale met Nessun Dorma uit Turandot.

Kaartverkoop

Toegangskaarten zijn online te bestellen via www.cardotheater.nl en verkrijgbaar bij alle Primera vestigingen in Nederland.

Opera Familia: Swing along on '45 met gastartiest Amira is dinsdag 12 mei om 20.00 uur in het Cardo Theater, terrein Pluryn Werkenrode, Nijmeegsebaan 9, Groesbeek. Kaarten kosten 17,50 euro.

Ontbijt voor mantelzorgers bij Intratuin Malden

REGIO - Woensdag 13 mei van 09.00 tot 11.45 uur is er een ontbijt voor mantelzorgers bij Intratuin Malden.

Speciaal voor mantelzorgers organiseert Steunpunt Mantelzorg MUG locatie Kekerdom, Leuth, Millingen aan de Rijn op woensdag 13 mei een uitstapje naar Intratuin in Malden. Vertrek om 09.00 uur vanaf Kulturhus Den Ienloop, Heerbaan 115, Millingen aan de Rijn. U kunt ook opstappen in Kekerdom bij het Kulturhus en Leuth op het Kerkplein.

Tijdens deze ochtend kunt u tevens ervaringen uitwisselen met andere mantelzorgers. Heeft u belangstelling voor deze ochtend, meldt u dan aan bij onze contactpersoon Ineke Janssen (0481 432221, e-mail: inekejanssen8@upcmail.nl.) Opgeven is mogelijk tot 8 mei.

CDA en GJS tegen voorstel hondenpoepbeleid Groesbeek

GROESBEEK - Hert plan van het college van burgemeester en wethouders om hondenbelasting in te gaan voeren en poepveldjes te ruimen lijkt weinig politieke steun te krijgen van de gemeenteraad.

Het CDA is tegen lastenverzwaring, dus ook tegen honderd euro hondenbelasting per hond die het college wil invoeren. Ook de fractie van GJS heeft al hun ongenoegen geuit tegen het invoeren van de hondenbelasting. Overigens zouden ook andere partijen dubben over het voorstel dat burgemeester Keereweer onlangs presenteerde aan de pers.

18 / 28

Zes koninklijke onderscheidingen in de gemeente Groesbeek

Foto Koninklijke onderscheidingen in Groesbeek gemaakt door Peter Hendriks Onderschrift van Links naar rechts; de heer P.Ekelschot, Mevr. K. Gröning Küsters, Burgemeester Keereweer, Mevrouw T.Eeren Krebbers, de heet H. Croonen, Mevrouw M. Rutten Lemson en professor Dr. Ir J.Thijssen.

GROESBEEK – Bij gelegenheid van Koningsdag 2015 hebben vrijdagmorgen 24 april zes inwoners van de gemeente Groesbeek uit handen van burgemeester Keereweer een koninklijke onderscheiding ontvangen in de raadszaal van het gemeentehuis.

De burgemeester mocht vijf maal de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau opspelden en éénmaal Officier in de Orde van Oranje Nassau. Daarnaast was er aandacht voor een eerder uitgereikte onderscheiding. Veelal was langdurig vrijwilligerswerk de basis voor de koninklijke onderscheiding, terwijl voor een decorandus het vooral een wetenschappelijke achtergrond had. De verdiensten van de gedecoreerde was als volgt:
Mevrouw M. Rutten-Lemson 66 jaar en woonachtig aan de Stekkenberg 81 in Groesbeek. Ze was in het verleden actief in Malden als vrijwilligster voor de Regenboogschool maar ook voor damvereniging Zwart/Wit'86. Via deze vereniging heeft ze ook een aantal jaren onder andere als wedstrijdleider gefungeerd bij de Gelderse Dambond. Voorts zet zij zich in als buurtbusvrijwilligster met ook secretariële werkzaamheden en was zij een aantal jaren mantelzorger voor een hoog bejaarde mevrouw. Zij mocht hiervoor de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau ontvangen.


De heer W.Croonen (70 jaar), Bramenhof 32 in Groesbeek. De heer W. Croonen is al meer dan dertig jaar verbonden aan vogelvereniging De Gekleurde Zanger en handboogschutterij Ons Genoegen. Voor beide verenigingen was de heer Croonen als bestuurslid (penningmeester) actief, maar was daarnaast betrokken bij alle denkbare activiteiten. Zo was hij bij De Gekleurde Zanger de spil van de jaarlijkse vogelshow en bij handboogschutterij Ons Genoegen de allesregelaar rond bar en onderhoud van het clubgebouw. Ook de heer Croonen werd hiervoor onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw K. Gröning-Küsters (66 jaar), Van Nispenstraat 14 in Groesbeek. Mevrouw K. Gröning-Küsters is al veertig jaar in diverse rollen waaronder regisseur verbonden aan toneelvereniging D'n Zuuten Ienval. Daarnaast was zij actief voor Achilles'29 en judovereniging Groesbeek en was zij in 1975 één van de mensen van het eerste uur bij Paraclub Groesbeek. Zij is als vrijwilligster bij de Oogvereniging Arnhem-Nijmegen en heeft daarnaast medewerking verleend aan tal van Groesbeekse activiteiten. Mevrouw Gröning-Küsters werd hiervoor onderscheiden als Lid van de Orde van Oranje Nassau.

De heer P. Ekelschot (70 jaar), Steenheuvelsestraat 63 in Leuth. De heer P. Ekelschot was in de voormalige gemeente Ubbergen van 1994 tot 2002 raadslid, van 2002 tot 2006 wethouder en vervolgens van 2006 tot 2014 weer raadslid voor het CDA. Hij was ook jarenlang waarnemend voorzitter van de gemeenteraad van Ubbergen. Hij gold als zeer betrokken volksvertegenwoordiger met hart voor de publieke zaak, die midden in de gemeenschap stond met een goed oog voor de belangen van de inwoners. De heer Ekelschot werd ook onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau.


Mevrouw T. Eeren-Krebbers (63 jaar), Bredeweg 22a in Groesbeek. Mevrouw T. Eeren-Krebbers heeft sinds 1975 bij de Zonnebloem Groesbeek allerlei (bestuurs)functies en taken vervuld. Zij is de stuwende kracht achter de organisatie en zeer betrokken bij het wel en wee van de doelgroep en van de collega-vrijwilligers. Zij vervult de werkzaamheden vanuit een groot plichtsbesef en geldt als de steunpilaar en vraagbaak voor alle collega's. Zij is een voorbeeld voor velen. Daarvoor ontving ook zij de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Prof.dr.ir. J. Thijssen (75 jaar), Rechterslaan 4 in Heilig Landstichting. Prof. dr. ir. J. Thijssen is al ruim vijfenveertig jaar verbonden aan het Radboud Universitair Medisch Centrum. Hij is één van de mensen die vanuit een voortrekkersrol de echografie in Nederland op de kaart heeft gezet. Daarvoor heeft hij ook grote internationale erkenning verworven en was onder meer actief aan de University of Houston. Hij was ook lid van de Gezondheidsraad en actief in commissies en stuurgroepen. Na zijn pensionering in 2004 zette hij zijn werkzaamheden voort. Ook maatschappelijk is de heer Thijssen zeer betrokken als onder andere voorzitter ouderraad basisschool, voorzitter tennisclub en secretaris bridgeclub. Prof. dr. ir. J. Thijssen mocht van burgemeester Keereweer de hoge onderscheiding Officier in de Orde van Oranje Nassau in ontvangst nemen.

Decorandus de heer T. Mulders overleden na eerder ontvangen onderscheiding.
Burgemeester Keereweer heeft vrijdagmorgen extra aandacht geschonken aan de heer T. Mulders die eerder vanwege ernstige ziekte de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau thuis in besloten kring heeft mogen ontvangen. Donderdagmorgen kwam het bericht dat de heer T. Mulders donderdagmorgen 23 april was overleden. Zijn verdiensten lagen bij voetbalvereniging Groesbeekse Boys, de Groesbeekse Zonnebloem, Verzorgingshuis De Meent en bij de Rabobank Groesbeek. Daarnaast was hij betrokken bij het vorig jaar onthulde herdenkingsmonument in zijn
(eigen) 17 septemberstraat in Breedeweg. De heer Mulders is 70 jaar geworden.

Stichting Steunfonds Buurt- en Klubhuiswerk start subsidieronde

REGIO - Reeds vele jaren subsidieert de Stichting activiteiten die liggen op het terrein van sociaal cultureel werk, buurtwerk of educatie. De Stichting focust daarbij vooral op initiatieven waarbij vrijwilligers zelf het heft in handen nemen en waarvoor het moeilijk is om op andere wijze inkomsten te krijgen. Jaarlijks wordt ongeveer tienduizend euro aan bijdragen gegeven.

Het werkgebied van de SSBK is het Rijk van Nijmegen. Dit jaar -in de maand mei- kunnen weer aanvragen worden ingediend. In juni worden de aanvragen in een bestuursvergadering beoordeeld en krijgen de aanvragers een reactie.

In het jaar 2014 heeft de SSBK onder andere aan de volgende projecten subsidie verstrekt:

-Actie Raad voor Levensbeschouwing en Religie: Open your mind

-IMC- weekendschool Nijmegen

-Zonnetreinproject Benedenstad Nijmegen

-Koersbalmat voor de Seniorenvereniging in Kekerdom

-Zomeractiviteit Kindervakantieweek Beek

-Actie Raad voor Levensbeschouwing en Religie: Wat doe jij aan de vrede?

-Een braderie in het Willemskwartier

-Kanjerdagen voor ernstig getraumatiseerde kinderen.

Voor komende zomer heeft de stichting een extra bijdrage van duizend euro gereserveerd voor dát project dat door een onafhankelijke jury beoordeeld wordt als beste project.

"Wilt u meer weten of wilt u een aanvraag doen dan kunt u daarvoor onze folder aanvragen via: secretariaat SSBK, Lindestraat 2, 6566 ZV Millingen a/d Rijn, of via e-mail: J.Nijenhuis1@chello.nl. Zie ook: www.stichtingsteunfonds.nl voor informatie over de aanvragen."                                

Groesbeek is een bijzondere culinaire activiteit rijker

GROESBEEK – Heeft u altijd al een keer willen dineren in een wijngaard (tussen de rijpende druiven), midden in een aspergeveld bijvoorbeeld op Klein Amerika (met het prachtige uitzicht over Groesbeek en het Duitse Reichswald) of midden in een koeienstal (waar de koeien staan te loeien)? Vanaf heden is het mogelijk 'Bij Ons on Tour'.

Op de meest bijzondere locaties in en rondom Groesbeek is het mogelijk te dineren bij onder andere de boer. Men kan vanaf dit seizoen genieten van de smaak van het land, bij de boer thuis. Thuis bij de boer is heerlijk genieten van al het lekkers wat de regio te bieden heeft. Daarvoor staat kok Marco Beers garant. Samen met Terra Vita heeft hij dit concept bedacht en uitgevoerd.

Op dit moment zijn er al zeven datums vastgelegd: zaterdag 16 mei 'Op het land tussen de asperges' op Klein Amerika, zaterdag 6 juni 'In de kas tussen de frambozen' bij Ooijs moois in de Ooij, zondag 28 juni 'in de stal tussen de koeien' bij Buitengast in Persingen, zaterdag 1 augustus 'in de wijngaard 'bij wijngaard de Plack' aan de Hogewaldseweg in Groesbeek, zaterdag 29 augustus 'Op het land tussen de koeien' bij De Hoge Hof in Groesbeek, zaterdag 19 september 'tussen de pompoenen' op het land groentehof Poelen aan de Derdebaan en op zaterdag 3 oktober ´ln de boomgaard' van landgoed Den Heuvel in Groesbeek.

Voor het dineren bij de boer moet men minimaal met vijftien personen zijn. Voor lekker mee eten kan men zich aanmelden via www.bijonsingroesbeek.nl.

Bosbrandje in kiem gesmoord

GROESBEEK – De brandweer van Groesbeek werd zaterdagavond rond half negen gealarmeerd voor een berm / bosschage brand langs de Heumensebaan in Groesbeek.

Ter plaatse aangekomen bleek dat een automobilist het brandje met een auto brandblusser gedoofd had. Ondanks snel ingrijpen is alsnog enkele vierkante meters natuurschoon verloren gegaan. De brandweer heeft allen wat nabluswerkzaamheden verricht.

Viering van 70 jaar vrijheid aan weerszijden van de grens

BEEK-UBBERGEN - De Wylerbergkring is geïnspireerd door Huis Wylerberg en haar geschiedenis. De kristal, neergelegd tussen Wylermeer en Duivelsberg, kan als een steentje in het water kringen veroorzaken van regionale activiteiten als onder andere een Wylerbergronde, filosofieavonden, seizoensrituelen, natuurhistorische wandelingen, een kastanjefestival die onderling verbonden raken. De Wylerbergkring wil grens overschrijdende ontmoetingen realiseren. In dit kader vinden er ontmoetingen plaats rondom zeventig jaar vrijheid aan weerszijden van de grens.

Woensdag 29 april de film 'Nijmegen herrijst' (14:00 uur, Kulturhus, Beek) voor grootouders en kleinkinderen, gevolgd door een gesprek met de hoofdrolspeler, een wandeling rondom Huis Wylerberg. Entree is 2,50 of 3,50 euro inclusief consumptie.
Reserveren: www.kulturhusbeek.nl/agenda.

Op zondag 3 mei: van 9:00 tot 10.30 uur een wandeling in het gebied met verhalen over Marie Schuster-Hiby.

Om 11:00 uur speelt in Huis Wylerberg 'Vannacht naar dag'. Een gevoelige voorstelling over de transformatie van donker naar licht door Quirine Melssen. Kaarten kosten vijftien euro; reserveren kan via wylerbergkring@ludiek-pedagogiek.eu.

Hieraan vooraf spreken de oud-burgemeesters Jacob Voss (Kranenburg) en Maurits Schneemann (Ubbergen) over ervaringen van destijds. Na afloop 'Kaffee und Kuchen', vertelt vervolgens Paul Wilbers (Ubbergen) over Huis Wylerberg.

Vanaf 3 mei: fietstocht naar het oorlogskerkhof Donsbrüggerheide. Een keuze uit 45, 35 en 25 kilometer. De route gaat langs Liberation gedenkplekken. Het boekje (vijf euro) bevat de route en verhalen van toen. Startadres: Kulturhus Beek. Reserveren voor 25 april in verband met drukwerk via wylerbergkring@ludiek-pedagogiek.eu.

Voor wie meer wil lezen zie http://www.ludiek-pedagogiek.eu/pages/nl/wylerbergkring.

Kraam huren

op Fancy Music

snuffelmarkt?

MILLINGEN - Op zondag 6 september presenteert fanfarekorps Ons Genoegen de jaarlijkse Fancy Music snuffelmarkt. Van 10.00 tot en met 16.00 uur kunnen bezoekers rondstruinen tussen de marktkramen, genietend van de muziek, een hapje en een drankje. Alle ingrediënten voor een gezellige dag zijn aanwezig!

Om de bezoekers van de markt een uiteenlopende mix van kramen te bieden, zijn zowel particulieren als bedrijven welkom. "Mocht u interesse hebben in het huren van een kraam, dan kunt u contact opnemen met Wendelien Janssen (fanfareonsgenoegen@gmail.com). De kosten bedragen vijftien voor een hele kraam en 7,50 euro voor een halve."

Nieuws EMM Kekerdom

KEKERDOM - Op zondag 24 mei wordt weer het viertallen en fladderschieten gehouden.

Voor de viertallen-wedstrijden kan men zich tot en met vrijdag 15 mei opgeven bij R. Grotens 0481 432656 of bij R. Schaminee 0481 434355. Er wederom geschoten met luchtgeweer, luchtpistool, kruisboog en flobert. Zoals elk jaar dient minimaal een vrouw in het viertal te zitten.

's Middags zullen de leden van EMM Kekerdom weer strijden om de titel Fladderkoning(in) 2015 EMM Kekerdom. Deze dag wordt afgesloten met een feestavond waar tevens de prijsuitreiking zal plaatsvinden van onderlinge schietcompetitie, fladderschieten en viertallen schieten.

Ruim honderd kinderen genieten van Sportweek Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Woensdagmiddag vonden er op de weide voor De Zuidmolen aan de Gooiseweg in Groesbeek diverse activiteiten plaats in het kader van de Nationale Sport week.

Via de basisscholen zijn alle kinderen van drie tot en met twaalf jaar uitgenodigd van de activiteiten die voor hen waren georganiseerd. Ruim honderd kinderen hebben van deze uitnodiging gebruik gemaakt, zij hebben met volle teugen genoten van de twee grote springkussens die opgesteld stonden, het knutselen, de Ren je Rot Quiz en de skateles die hen door ervaren skaters werd aangeboden op de bijgelegen skatebaan. Deze happening kon plaatsvinden dankzij de medewerking van Stichting Welzijn Groesbeek en de gemeente Groesbeek.

Achthonderd kinderen nemen deel aan sportdag in Groesbeek

Foto

GROESBEEK – Op vrijdag 24 april werd er op de sportvelden van De Treffers aan het Nijerf in Groesbeek een grote sportdag gehouden waaraan liefst zeven basisscholen uit Groesbeek aan deel zullen namen.

In totaal zijn dat achthonderd leerlingen van de volgende basisscholen: De Sieppe, De Breedeweg, Op De Horst, Op de Heuvel, Titus Brandsma, Adelbrecht en 't Vossenhol. Het sportieve gebeuren, dat in het teken staat van Koningsdag, begon om 09.00 uur en werd rond de klok van 14.00 uur beëindigd.

De sportieve activiteiten werden mede mogelijk gemaakt door De Treffers, korfbalvereniging Op de Horst, tennisvereniging Groesbeek, dansvereniging Eline Pro, volleybalvereniging Ikaros, handbalvereniging Groesbeeks Glorie, turnvereniging Hazenkamp, Total Spitit en judovereniging Groesbeek. Wethouder Eric Weijers heeft vrijdagmorgen om 09.00 uur de sportiviteiten voor de jeugd geopend. De dag werd afgesloten met een gezamenlijke dans.

Gemeente Berg en Dal krijgt nieuw gemeentewapen

BERG EN DAL - Het gemeentebestuur van Groesbeek wil voor 1 januari 2016 een nieuw gemeentewapen hebben voor de gemeente Berg en Dal.

Onlangs heeft het gemeentebestuur een officieel verzoek ingediend bij de Hoge Raad van Adel, die over de gemeentewapens gaat. Deze Raad is gevraagd een nieuw wapen te ontwerpen op basis van de drie oude wapens van Groesbeek, Millingen en Ubbergen. Als het wapen gereed is, dan pas kan de nieuwe ambtsketen voor de burgemeester gemaakt worden.

Burgemeester Keereweer gebruikt nu nog alle drie de ambtsketens van Groesbeek, Millingen en Ubbergen, als hij officieel een taak moet verrichten. Bij het kampioenschap van BVC onlangs droeg Keereweer de oude ambtsketen van de gemeente Ubbergen.

Open repetitie popkoor Trente Plus

Foto: Paul ten Broeke

GROESBEEK - Zondag 3 mei houdt het bekende popkoor Trente Plus uit Groesbeek een open repetitie. Naar aanleiding van de onlangs succesvolle shows hebben enkele enthousiaste personen gevraagd om een repetitie te mogen bijwonen.

Iedereen die interesse heeft is op zondagavond 3 mei in het repetitielokaal bij de Adelbrechtschool aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek welkom. De aanvang van de repetitie is om 20.00 uur. Men kan geheel vrijblijvend een repetitie van Trente Plus meemaken.

Carrouselleden gemeente

zien plan Molenborgh niet zitten

GROESBEEK – De carrouselleden van de gemeente Groesbeek zien niets in het vernieuwde woonplan 'Molenborgh' op de locatie Pannenstraat, Gooiseweg en Muldershof van aannemer Janssen uit Groesbeek.

De carrouselleden werd gevraagd in principe medewerking te verlenen. Met de appartementen hadden de carrousel leden niet zo'n groot probleem, maar vanwege de aanwezigheid van het tankstation op tien meter afstand van de appartementen hadden de leden grote problemen. De aannemer had enkele jaren geleden ook al een plan gepresenteerd, maar dat ging niet door omdat er toen geen kopers waren. Nu heeft de aannemer een gewijzigd plan ingediend voor dertig appartementen waarvan een gedeelte goedkope huur- en enkele dure koopappartementen. Op zich zou het plan wel passen vooral omdat de huidige locatie te wensen overlaat. Maar het nieuwe plan met dertig appartementen met enkele meters verder een tankstation, zag geen enkel carrousellid donderdagavond zitten. Voorlopig zal alles nog wel bij het oude blijven.

Carrouselleden gemeente zien plan Molenborgh niet zitten

Carrouselleden gemeente

zien plan Molenborgh niet zitten

GROESBEEK – De carrouselleden van de gemeente Groesbeek zien niets in het vernieuwde woonplan 'Molenborgh' op de locatie Pannenstraat, Gooiseweg en Muldershof van aannemer Janssen uit Groesbeek.

De carrouselleden werd gevraagd in principe medewerking te verlenen. Met de appartementen hadden de carrousel leden niet zo'n groot probleem, maar vanwege de aanwezigheid van het tankstation op tien meter afstand van de appartementen hadden de leden grote problemen. De aannemer had enkele jaren geleden ook al een plan gepresenteerd, maar dat ging niet door omdat er toen geen kopers waren. Nu heeft de aannemer een gewijzigd plan ingediend voor dertig appartementen waarvan een gedeelte goedkope huur- en enkele dure koopappartementen. Op zich zou het plan wel passen vooral omdat de huidige locatie te wensen overlaat. Maar het nieuwe plan met dertig appartementen met enkele meters verder een tankstation, zag geen enkel carrousellid donderdagavond zitten. Voorlopig zal alles nog wel bij het oude blijven.

'De Insteek' nu ook voor luxe cadeau-artikelen en kunst

De Insteek

MILLINGEN - De Insteek was al bekend in Millingen als borduurderij voor kleine en grote borduurwerken, voor particulieren en bedrijven, voor kleine en grote aantallen. Met een breed scala aan klanten die gaan voor de kwaliteit en de duurzaamheid van een geborduurde tekst, een logo of andere afbeelding in plaats van een print.

Nieuw zijn de kunstwerken en cadeau-artikelen voor iedere portemonnee. Van eenvoudig tot exclusief maar altijd apart. Voorbeelden kunt u ook thuis bekijken op Facebook ('De Insteek Lohman' ). Zoekt u iets aparts voor uzelf of voor iemand anders dan geeft Linda Lohman, eigenaar van De Insteek, u graag een creatief advies. Zoekt u een specifiek cadeau-artikel of kunst voor in huis, in de tuin of bijvoorbeeld een aparte tas, sierraad of kledingsstuk en is het niet direct beschikbaar, dan helpt Linda u graag met het vinden van een passend artikel.

De Insteek is geen gewone winkel, maar een atelier waar u op afspraak artikelen kunt bekijken of artikelen kunt bestellen. Er zijn veel artikelen op voorraad. Als u een leuk artikel ziet kunt u dat direct meenemen.

Kom gerust eens kijken om leuke ideeën op te doen. U kunt de Insteek op Koningsdag ook vinden op de markt in Millingen.

Tip voor moederdag:

Een handdoek of kledingstuk met een passende geborduurde tekst en/of afbeelding.

De Insteek, Nonnenkamp 18, Millingen aan de Rijn; 06 30637826; email: info@de-insteek.nl; facebook: De Insteek Lohman / deinsteek.lohman@facebook.com.

Rood-Wit doet goede zaken

GROESBEEK - Door zelf van Rigtersbleek te winnen en doordat Concordia punten liet liggen is Rood-Wit weer wat verder uit de nacompetitiezone geraakt.

De ploeg is nog wel afhankelijk van de prestaties van koploper Alverna, die tegen Concordia moet spelen. Toch lijkt de nacompetitie ver genoeg weg te zijn. Rood-Wit wist de drie punten tegen Rigtersbeek in eigen huis te houden door van de derde op de ranglijst te winnen.

In de 24ste minuut werd een voorzet door de mee opgekomen Kevin Lamers goed en onhoudbaar ingekopt: 1-0. De gasten probeerde op gelijke hoogte te komen maar er werden weinig kansen gecreëerd. In de 32ste minuut werd de bal door Rigtersbleek goed voorgegeven maar er was niemand van de gasten die de bal in kon schieten . Wouter Lamers kreeg de bal niet goed op zijn schoen en in plaats van over te schieten verdween de bal in het eigen doel: 1-1.

In de tweede helft kreeg Rood - Wit nog enkele kansen en bleven aanvallen maar het lukte niet de bal achter het net te krijgen. Met nog tien minuten op de klok wist Maikel Albers een aanval op een zeer beheerste manier af te ronden met een lob over de verdediging en keeper heen en maakte een Studiosportwaardig doelpunt, wat de stand op 2-1 bracht. Vervolgens was het wachten op het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter. Zondag 26 april komt Heino op bezoek en kan het klassebehoud geregeld worden.

80 & 90 Party in Millingen

MILLINGEN - Voor de vierde keer in successie verzorgt schutterij De Natte een spectaculaire 80 & 90 Party op zaterdag 2 mei. Mike en Rene zullen net als de voorgaande drie edities de beste hits laten horen.

Een feest van herkenning dat zijn weerga niet kent in de regio en ieder jaar weer een bomvolle zaal trekt. Ook dit jaar zal naast de prachtige licht en geluidsshow weer twee mega led schermen in de natte tent verschijnen die extra sfeer zullen geven. De aanvang is 20.30 uur en de entree is vijf euro.

De voorverkoop is reeds gestart en er zijn nog kaarten te koop bij Sfeerwinkel Binnenste Buiten in Millingen. De verkoop loopt erg hard, tweehonderd kaarten zijn reeds verkocht.

Bezwaar tegen afsluiting Zevenheuvelenweg tijdens 4Daagse

GROESBEEK - De gemeente Groesbeek maakt bezwaar tegen het voornemen van de provincie Gelderland die de Zevenheuvelenweg tijdens de Vierdaagse willen afsluiten voor het gemotoriseerd verkeer.

In toenemende mate wordt in de dagen voor de doorkomst van de Vierdaagse met campers en caravans gekampeerd in de berm van de Zevenheuvelenweg. Gedurende meerdere dagen rijdt het normale verkeer met een toegestane snelheid van tachtig kilometer per uur direct langs de kamperende mensen.

Groesbeek is het met de provincie eens dat de veiligheidsrisico's inmiddels ontoelaatbaar groot zijn geworden. Met het afsluiten van de Zevenheuvelenweg vanaf de Meerwijkselaan tot aan de Nieuweweg en het fysiek afsluiten van de zijwegen wil de provincie hier een eind aan maken. Het is evident dat de bermen van onze wegen geen camping horen te zijn, daar staat Groesbeek ook volledig achter door het instellen van een parkeerverbod op de Zevenheuvelenweg vanaf zondag tot na de Dag van Groesbeek de donderdag. Echter voor toeristisch Groesbeek is de afsluiting buitenproportioneel.

"De Zevenheuvelenweg en de Canadese erebegraafplaats zijn vooral in die dagen een toeristische trekpleister van de eerste orde", aldus burgemeester Keereweer in de brief aan de provincie Gerlderland. Ook voor de Groesbeekse horeca en ondernemers zou het een grote strop zijn als de weg wordt afgesloten. Keereweer stelt het volgende aan de provincie voor;
1. Stel een parkeerverbod in vanaf zondagavond tot avonduur op woensdag.
2. Het van toepassing stellen van afsleepregeling.
3. Het instellen van een snelheidsverlaging.
4. Maatregelen kenbaar maken via regionale en landelijke media.
5. Met mobiele matrixborden het verkeer attenderen op parkeerverbod in bermen.

Disco Groesbeek stopt

GROESBEEK - Disco Groesbeek, een disco voor mensen met een beperking, stopt na 33 jaar.

Waarom? Clubhuis De Korf gaat sluiten, want het wordt kantoor voor Stichting Welzijn Groesbeek. "Wij vinden dit erg jammer ondanks dat het bezoekersaantal minder werd, want het was een perfecte locatie, waar wij elke eerste zaterdag van de maand disco draaide, allemaal met vrijwilligers."

"Wij willen bij deze iedereen bedanken, die altijd voor ons klaar stonden met alle bijzondere activiteiten. Het zij zo", aldus de Werkgroep

Lopen voor Spieren voor Spieren

Foto's: Hans Driessen

MILLINGEN - Zondag 19 april verschenen ruim tienduizend deelnemers aan de start van de Hilversum City Run in het centrum van Mediastad Hilversum.

Meer dan vierhonderd teams van werknemers van grote bedrijven namen deel aan dit goed georganiseerde hardloopevenement van vijf en tien kilometer. Voor de kinderen tot en met twaalf jaar was er een Bink Kids Run van anderhalve kilometer. Als voorbereiding op de vele voorjaarslopen deden ook enkele leden van de Loopgroep Ooijpolder aan de hardloopwedstrijd van vijf kilometer mee.

Rond 14.00 uur was de prijsuitreiking van de wedstrijden en de overhandiging van de cheque aan Spieren voor Spieren.

De Kroon meer dan lunchroom...

GROESBEEK - Aan de Kerkstraat nummer zes zit lunchroom De Kroon. Uitbaatster van deze leuke lunchroom is Sonja Poelen. Inderdaad Sonja van de vroegere friettent op de Horst. Sonja heeft enkele jaren in een hele andere branche gewerkt en heeft uiteindelijk haar droom verwezenlijkt, een eigen lunchroom.

De Kroon is niet zomaar een lunchroom. Wanneer u er goed rondkijkt ziet u waarom. Alles in de zaak is te koop. De tafels, stoelen, schilderijen, kaarten enzovoort. "Ik bied vaak kleinschalige ondernemers en hobbyisten uit de regio de kans om hun producten via mijn lunchroom onder de aandacht te brengen. Ik doe zelf geen actieve verkoop, ik breng partijen samen en steun hiermee de lokale ondernemer. En we hebben in Groesbeek nu ook een cadeauwinkel erbij!", aldus Sonja.

Dat Sonja de lokale ondernemer steunt blijkt wel wanneer een gast muntthee bestelt. De muntblaadjes zijn bijna op. Snel wordt er een bezoekje gebracht aan de groenteman om de hoek en voila, geregeld! Bij lunchroom De Kroon kunt u terecht voor ontbijt, lunch, heerlijke koffie/thee met of zonder gebak, soep, broodjes, sandwiches, salades, wijn, bier, frisdrank en ga zo maar door. Lunchroom De Kroon, Kerkstraat 6 Groesbeek; (024) 8452839.

Meer dan een schoonheids- en haarbehandeling... Kwaliteit en ruim de tijd voor klant bij Huid en Haar Studio Janny

LEUTH – Sinds twee jaar heeft ze aan huis haar eigen kapsalon mét schoonheidsssalon. Want niet alleen kan de klant er terecht voor elke haarbehandeling, met KIS-produkten, ook voor een huidverbeterende schoonheidsbehandeling volgens de Hannah-methode is men welkom. Huid en Haar Studio Janny –door Hannah gecertificeerd- blinkt uit door de kwaliteit, de vriendelijkheid en de aandacht voor de klant.

Een schoonheidsbehandeling is bij Huid en Haar Studio Janny meer dan een standaard behandeling. Janny heeft zich de afgelopen periode verder bekwaamd en is door het gerenommeerde merk Hannah gecertificeerd. Dat betekent dat Janny naast de standaardbehandeling ook bekwaam is in het geven van bindweefselmassage en rimpelreductietherapie. "Het zijn methodes om de huid te verbeteren zònder naalden, operaties, enzovoort. Simpel gezegd: het is gymmen voor je huid! Wetenschappelijk onderbouwd en verantwoord. De doorbloeding wordt opgewekt en je krijgt direct al een gezondere kleur en meer volume." De rimpelreductie heeft eveneens een gunstige uitwerking bij het versoepelen van littekens en verminderen van pigmentvlekken.

Bij Huid en Haar Studio Janny behoren deze massages tot de normale schoonheidsbehandelingen, waarvoor men niets extra's betaalt. Uiteraard kan men bij de salon terecht voor alle knip- en haarbehandelingen, evenals voor manicure en nagelverzorging. De salon is vijf dagen en vier avonden in de week geopend!

Huid en Haar Studio Janny, Pastoor Van Tielstraat 49, Leuth; telefoon 06 50941147; www.schoonheidssalonjanny.nl.

Bloemen uit Millingen staat garant voor kwaliteit

MILLINGEN - Bloemen uit Millingen staat voor kwaliteit van bloemen en planten. Uit een ruim assortiment met een grote variëteit aan bloemen, kan voor iedere klant een boeket worden samengesteld. Of het nu om een luxe boeket gaat,of een leuk klein koffie-boeketje.

Voor iedere gebeurtenis kunnen bijzondere bloemwerken worden gemaakt. Er is een ruime keuze uit bloemen, ook zelf samen te stellen, bloemwerken voor huwelijk (bruidsboeket, corsages, bloemstukken voor auto, kerkversiering). Bloemwerken bij overlijden rouwboeketten en rouwstukken.

Ook voor bedrijven kunnen passende plantenbakken, bloemstukken of boeketten worden gemaakt. "Wilt u zelf leren bloemschikken dan leert Monique Arnts, eigenaar van bloemen uit Millingen, u graag hoe u dat kunt doen. Voor volwassenen en kinderen worden regelmatig workshops verzorgd.

Bloemen uit Millingen, Heerbaan 174,Millingen aan de Rijn. Telefoon: 06 30830750; e-mail: bloemenuitmillingen@gmail.com; www.bloemenuitmillingen.nl. Ook te vinden op Facebook Bloemen uit Millingen

Wil jij het volgend jaar bij De Treffers voetballen?

GROESBEEK - "Heb je interesse om volgend jaar bij De Treffers te voetballen? Dat kan, bij De Treffers kun je prestatief maar ook recreatief voetballen. Als je recreatief wilt voetballen is het belangrijk dat je uiterlijk in mei je aanmeld als lid van De Treffers via http;//www.detreffers.nl/Aanmelding.html zodat we je mee kunnen nemen in de teamindeling voor volgend seizoen."

"Als je in aanmerking wil komen voor A1, B1, C1, D1, E1 of F1 dan wil De Treffers je eerst zien trainen en voetballen. Nu is het de tijd om aan trainingen en eventuele oefenwedstrijden deel te nemen. Om deel te nemen verzoekt De Treffers om een e-mail te sturen naar info@detreffers.nl onder vermelding van telefoonnummer, geboortedatum en voorkeurspositie on het veld." De technische jeugdcommissie zal zo spoedig mogelijk contact opnemen en kijken wat de mogelijkheden zijn.

De Treffers gaat er wel vanuit dat je zelf je huidige club op de hoogte brengt als je bij De Treffers deelneemt aan trainingen of oefenwedstrijden. Overigens staan er nog diverse leuke activiteiten op stapel voor de komende periode waaronder de techniektrainingen voor de E- en F-jeugd. Een twintigtal bewegingen wordt door gediplomeerde trainers aangeleerd. Een concept dat vergelijkbaar is met de Meulensteen- en Coervermethode. De geplande data voor deze trainingen zijn de woensdagen 22 april, 13 en 27 mei. Spelers die, na overleg met de technische commissie, vrijblijvend meetrainen zijn uiteraard bij deze trainingen welkom.

Gemeente meet met twee maten wat betreft reclame-uitingen

GROESBEEK - De gemeente Groesbeek meet met twee maten wat betreft het halt toeroepen aan schreeuwende reclame van de ondernemers.

Onlangs heeft dansschool Vermeulen bezoek van de gemeente gehad met het verzoek hun reclame uiting in de Pompweg te verwijderen of aan te passen aan de normen die de gemeenteraad nog moet gaan stellen. Ook Dancing De Hoeve heeft van de gemeente een schijven gehad betreffende hun reclame uitingen in de vorm van doeken voor de dancing. Die moesten van de gemeente ook verdwijnen.

Beide ondernemers hebben inmiddels hun reclame-uitingen verwijderd en de gevels aangepast. Echter de gemeenteraad moet nog de nieuwe welstands – en reclamenota vaststellen. De ambtenaren hebben bij de twee bedrijven al een voorschot genomen, omdat zij al wisten wat de nieuwe nota inhield. Wat het gemeentebestuur waarschijnlijk over het hoofd ziet, zijn de etalages van de grootwinkelbedrijven zoals Lidl, Kruitvat, Scapino enzovoort, die hebben die al jaar in jaar uit storende reclame in hun etalages waar alleen de naam van de keten in vermeld staat, zelfs bij ieder etalage. Die reclame-uitingen zijn midden in het centrum al jaren in doorn in het oog van de inwoners en niet te vergeten de vele toeristen, die Groesbeek jaarlijks aandoen. Daar kan of wil de gemeente Groesbeek niets aan doen. "Dat klopt", laat een woordvoerder weten, "wat er in de etalage gebeurt, kunnen wij moeilijk tegen optreden. Op de vraag als Vermeulen of De Hoeve van hun reclame-uitingen een etalage maken met een glasplaatje ervoor, zegt hij: "Inderdaad, dan wordt het moeilijker om er tegen op te treden."

Geslaagde sportinstuif in Millingen

MILLINGEN - Altijd spannend voor de organisatie, wat wordt het weer? 's Morgens was het nog wat fris maar zodra de jeugd op het veld kwam werd het een stralende sportmiddag op woensdag 22 april.

Ongeveer 75 kinderen namen deel aan de sportinstuif op sportpark De Hove, georganiseerd door de samenwerkende sportverenigingen, De Hazenkamp, SC Millingen, Odio, PIT Loopgroep Ooijpolder, Fietsclub Juliana en Switch '87. Na een muzikale warming up door Eveline werden de kinderen in groepjes van tien ingedeeld en konden ze aan het circuitje sport beginnen: turnen, volleybal, korfbal, voetbal, tennis, hardlopen en kunstfietsen. Voor iedereen wat wils. En ook de volwassenen konden de spieren strekken, maar die belangstelling viel tegen, weinig animo voor de beweegtuin of spinning. Wel werd er kennis gemaakt met het fenomeen Speedminton. De meeste ouders maakten er een gezellig middagje zonnen van en uiteraard kijken naar de prestaties van de kinderen.

De scouts van de verenigingen zagen verschillende talenten, dus die kunnen binnenkort 'een aanbieding' verwachten. En dit alles in het kader van de Nationale Sportweek, de activiteit is zeker voor herhaling vatbaar. Jammer dat de activiteit in dezelfde week viel als de schoolsportdag van Koningsdag, maar volgend jaar wordt de Nationale Sportweek verplaatst naar september en dan kunnen we wat meer voor de school betekenen. Met dank aan alle vrijwilligers die met hun enthousiasme deze sportinstuif tot een groot succes maakten.

Extra sluitingsdagen gemeentehuis Groesbeek en dependance Millingen

GROESBEEK – MILLINGEN – Het gemeentehuis van Groesbeek is de komende periode op de volgende dagen gesloten; maandag 4 mei (dodenherdenking), dinsdag 5 mei (bevrijdingsdag), donderdag 14 mei (hemelvaartsdag) alsmede vrijdag 15 mei.

Dezelfde sluitingsdagen gelden ook voor de dependance van de gemeente in het Kulturhuus Den Ienloop aan de Heerbaan in Millingen aan de Rijn.

Ruit abri vernield in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Vandalen hebben in de nacht van zaterdag op zondag een ruit van een abri vernield langs de Nijmeegsebaan in Groesbeek ter hoogte van Werkenrode.

Voor de zoveelste maal hebben hebben de vandalen toegeslagen. Vooral in het weekend moeten de ruiten van abri's het ontgelden langs de Nieuweweg en Nijmeegsebaan.

De Zeelandsche Hof, het ideale beginpunt voor een lekker dagje uit

MILLINGEN - De Zeelandsche Hof is een terpboerderij uit 1850 en is fraai gelegen in De Duffelt, het oude buurtschap Het Zeeland, in Millingen aan de Rijn. Markant in het landschap waar u mooie en uitgestrekte vergezichten kunt bewonderen.

De heuvelrug tussen Kleef en Nijmegen is er een van! Een ideaal beginpunt voor een lekker dagje uit of zelfs meerdere dagen want naast B&B is het op onze camping en in de trekkershutten goed vertoeven. Het is even zoeken maar het terras is in het seizoen dagelijks geopend voor een kopje koffie, streeksapjes, appeltaart uit de streek en broodjes of een lekkere kop soep! Wilt u wat uitgebreider en wat langer tafelen dan kan dit uiteraard ook. Even reserveren voor een ontbijt of lunch behoort ook tot de mogelijkheden.

"We proberen zover mogelijk te werken met producten uit de streek! Naast het recreatieve gebeuren op de Zeelandsche Hof zijn er nog agrarische activiteiten waaronder met name akkerbouw. Gewassen zoals gerst, tarwe, maïs en suikerbieten zijn de belangrijkste gewassen. Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel, mede daarom gaan we binnenkort een flink aantal zonnepanelen plaatsen waarmee we onze eigen, met de zon van ons allen, elektriciteit kunnen maken en gebruiken!"

Moederdag by Pics on Wood

MILLINGEN AAN DE RIJN - Verras je moeder met een uniek fotojuweel van Pics on Wood. Lever je eigen foto aan en ik maak er een onvergetelijk kado van. Of dit nu is op een armband, ketting, harten box, harten hanger, blokje of een telefoonhoesje de moederliefde spat er vanaf!

Heb je geen leuke foto en wil je een spontane foto laten maken is dit mogelijk. BNfotografie maakt het ultieme beeld en zorgt voor een geweldig eindresultaat. Voor een impressie kijk op www.bnfotografie.nl

Het is ook mogelijke een Pics oN wood kadobon te bestellen en deze aan de allerliefste moeder te geven, Dan kan ze zelf en mooi item kiezen!

Kijk voor nog meer unieke fotojuwelen op www.picsonwood.nl of kom langs in de winkel.

Bij Pics on Wood & More kun je ook terecht voor authentieke meubels, retro accessoires, en officiële pasfoto's.

Kom kijken en beleef de gezellige sfeer en de unieke items!
di-woe-do-vrij ben ik er om u tussen 10.00 en 16.00 te informeren en advies te geven.

Voor creatievellingen bied ik kratjes aan om je unieke werk te laten zien aan het publiek. voor € 25,00 per maand straalt jouw kunstwerk aan de wand bij Pics on Wood & More.
Voor meer informatie neemt u contact met:

Brenda Nieborg
Mob: 06 51599122
Pics on Wood & more
Heerbaan 99 Millingen aan de Rijn

Ook voor interieurinrichting en gebruikte herstoffeerde kwaliteitszitmeubelen! Meubel & Interieur Restyle: meer dan stofferen alleen...

NIJMEGEN – Op zoek naar goedkope kwaliteitszitmeubelen? Of hebt u zelf zitmeubelen, die u graag wilt laten herstofferen? Meubel & Interieur Restyle biedt u deze mogelijkheden. U kunt zelfs voor de complete interieurinrichting terecht bij Meubel & Interieur Restyle, waar u ook een deskundig advies krijgt van Katja Kousbroek, die behalve filiaalmanager ook binnenhuisarchitecte is.

Meubel & Interieur Restyle is een moderne meubelstoffeerderij en woning- en projectinrichter. Met gevoel voor design én met hart voor traditionele, ambachtelijke vakkbekwaamheid. Een team van professionals, inclusief designers, stoffeerders en interieurinrichters staat steeds klaar om de klanten te adviseren en bij te staan bij het keuzeproces een aantrekkelijk, passend, duurzaam en comfortabel interieur samen te stellen.

Op zoek naar gebruikte en herstoffeerde kwaliteitszitmeubelen? Meubel & Interieur Restyle heeft een uitgebreide wisselende collectie gebruikte en herstoffeerde kwaliteits zitmeubelen op voorraad. Van gerenommeerde merken als Gelderland, Leolux, Artifort en de bekende Eames chair.

Een eigentijdse 'look-and-feel' voor uw meubels? Of juist de originele stijl weer terug? Meubel & Interieur Restyle beschikt over het vakmanschap én de stoffencollectie om dit mogelijk te maken.

Met de uitgebreide collectie gordijnstof, raamdecoratie, zonwering en vloerbedekking biedt Meubel & Interieur Restyle bovendien oplossingen voor iedere woonomgeving.

De winkel aan de Arksteestraat 13-15 in Nijmegen is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Meubel & Interieur Restyle, Arksteestraat 13-15, Nijmegen; 06-53357900; www.meubelrestyle.nl. Het bedrijf heeft ook filialen in Huissen, Bennekom en Leersum.

27 / 28

Hotel Millings Centrum, Restaurant Milia in Millingen aan de Rijn

MILLINGEN - "Al jaren kunt u bij ons proeven van onze huisgemaakte producten, en kunt u voordelig genieten van ons maandmenu (3-gangen), waarvan het tweede menu voor de helft van de prijs is. Dus samen eten voor 39 euro."

Sinds kort kunt u elke vrijdag onbeperkt à la carte eten voor 28,50 euro per persoon. Het concept is heel eenvoudig, u kunt onbeperkt voor-, hoofd- en/of nagerechten bestellen. De volgorde kunt u zelf bepalen, hierdoor kunt u genieten van meerdere gerechten. U kunt telkens één gerecht per gang kiezen.

De gerechten worden geserveerd met naar wens, warme groente, rauwkost, frites, en stokbrood met kruidenboter en sausjes, ook deze worden onbeperkt aangevuld. Op vrijdag kun u uitsluitend gebruik maken van dit concept.

Voor- en hoofdgerechten zijn te bestellen van 18.00 tot 21.00 uur, nagerechten zijn te bestellen tot 21.30 uur, reserveren gewenst.

Voor reserveringen en/of informatie: Hotel Millings Centrum, Heerbaan 186 Millingen aan de Rijn; telefoon 0481 431204.

Kaasspecialist Sebilla breidt uit met vers belegde stokbroden

GROESBEEK – De Groesbeekse kaasspecialiste Sebilla van Zuivelland aan de Dorpsstraat 38 in Groesbeek heeft haar assortiment fors uitgebreid.

Omdat de enige slager die Groesbeek rijk was de deuren van de winkel aan de Kloosterstraat gesloten heeft, is het assortiment vleeswaren – op verzoek van de klanten – flink uitgebreid. Daarnaast is Sebilla onlangs gestart met diverse vers belegde stokbroden in diverse varianten (warm in de speciaalzaak).

Ze kunnen ook meegenomen worden naar huis, waar ze even opgewarmd dienen te worden. Sebilla speelt hiermee in op de wens van de klanten en niet te vergeten de vele toeristen die Groesbeek jaarlijks aandoen. De belegde stokbroden zijn in diverse variaties verkrijgbaar. Deze week kunt u profiteren van een kennismakingsaanbieding. Zie de advertentie elders in deze krant.

Open zondag bij Tuincentrum Groen Groesbeek

GROESBEEK – Tuincentrum Groen Groesbeek is weer dagelijks geopend. Met een groot assortiment aan perk-, kuip-, en tuinplanten. Is het zeer de moeite waard om een bezoek te brengen aan dit tuincentrum.

Nieuw in het assortiment zijn de biologische tuinkruiden en groenteplanten. Ook is er een zeer ruime keuze in vasteplanten, siergrassen, bamboes, klimplanten, bomen, heesters, buxus en haagbeplanting.
In de sfeervol ingerichte winkel staat een ruime keuze aan decoratiemateriaal voor zowel binnen als buiten. Ook voor potterie, meststoffen, zaden en diverse soorten potgrond bent u hier aan het juiste adres. Kortom een bezoek meer dan waard.

Aanstaande zondag is het tuincentrum geopend. Maar ook op 4 en 5 mei staat het hele team van Tuincentrum Groen Groesbeek voor u klaar. Het tuincentrum vindt u aan de Knapheideweg 45 in Groesbeek. Telefonisch bereikbaar op 024 3976985;
www.groen-groesbeek.nl.