GN Berg en Dal Heumen Mook

2 maart 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 2 maart 2016


Ommetje Heilig Landstichting

HEILIG LAMDSTICHTING - Op zondag 13 maart zal er een ommetje in Heilig Landstichting plaatsvinden. De start is om 14.00 uur op de parkeerplaats van de Cenakelkerk aan het Monseigneur Suysplein 1.

De wandeling zal ongeveer twee uur duren en deelname is gratis. Het ommetje Heilig Landstichting zal rond de Cenakelkerk en over de begraafplaats lopen. De begraafplaats (uit 1913) is bijzonder vanwege de heuvelachtige ligging en het gebruik van veel natuursteen. Er groeien veel 'eeuwig groene bomen', die de eeuwige rust van de begraafplaats garanderen.

Bij sommige bomen horen bijzondere verhalen. Bij het rondje om het dorp wordt verteld over de ontginning, de boerderijen die hier vroeger stonden en de ontwikkeling na 1900 van buurtschap De Ploeg tot het huidige kerkdorp. Voor meer informatie: Lieke Vullings, 024 3778885.

Jeugdtoneel zoekt juweel

GROESBEEK - Binnenkort speelt het jeugdtoneel van Den Zuuten Ienval de voorstelling Het verdwenen juweel. Deze voorstelling is geschreven door Samanta Nillessen en wordt mede door haar geregisseerd. De voorstelling wordt door jongeren gespeeld en is bedoeld voor jong en oud.


Als de 7 dwergen een uniek juweel delven, brengen ze het naar het veilige paleis van Sneeuwwitje en haar prins. Maar is het wel zo veilig daar? Het juweel wordt volgens een ooggetuige gestolen door een wolf. Alle wolven worden verbannen en uitgezet in de jungle van Butella, de jungle van Tarzan en zijn apenvrienden. In een ander oerwoud, dat van Koning Louitje, zijn Mowgli en Shanti in een relatiesleur terecht gekomen. Baloe brengt Mowgli op het idee om op vakantie te gaan en ze gaan naar Butella om er wolven te spotten. Met zijn viertjes gaan ze op vakantie. Echter zijn zij niet de enige die op zoek zijn naar de wolven. Ook stropers zijn op zoek, maar met welke bedoelingen. De 7 dwergen zijn ook in de jungle, vastberaden om hun juweel terug te vinden. Maar wie is de echte dief en waar is dat juweel verstopt. En waarom zit er een vies luchtje aan?


De première vindt plaats op zaterdag 19 maart om 18.30 uur. Verder wordt er gespeeld op zaterdag 26 maart (18.30 uur) en zondag 27 maart (14.30 uur). Speellokatie: De Sleutel, Bredeweg 71 in Groesbeek. Reserveren kan via www.denzuutenienval.nl of via de reserveerlijn: 024 3578390. Kaarten kosten 7,50 voor volwassenen en voor kinderen 3,50 euro.

Clubhuis De Boan Groesbeek maakt plaats voor acht appartementen

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het voormalige clubhuis De Boan aan de Stekkenberg 49 in Groesbeek gaat in de nabije toekomst plaatsmaken voor acht appartementen.

Op verzoek van de eigenaar de heer C. Netscher uit Groot-Brittanië had architectenbureau WY uit Eindhoven een plan gemaakt voor het verbouwen/wijzigen van het gebruik van het voormalig ontmoetingscentrum De Boan. In het voormalige clubhuis later buurthuis genoemd vonden de afgelopen tijd geen activiteiten meer plaats. Die zijn alle verhuisd naar het nieuwe voorzieningenhart Op De Heuvel aan de Ericastraat in Groesbeek. In het voorzieningshart zijn ook de basisscholen Sionsheuvel en Gerardus Majella samengevoegd en vinden er buurtactiviteiten plaats.

Omgevingsdienst Regio Nijmegen heeft inmiddels de vergunning van acht appartementen op 5 februari verleend, maar deze ligt nog wel zes weken ter inzage. Belanghebbenden kunnen schriftelijk bezwaar indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal.

Sprookjesconcert in Millingen

MILLINGEN - Er was eens... Zondagmiddag 3 april geeft fanfare Sint-Cecilia weer een speciaal themaconcert. Deze keer is gekozen voor het thema Sprookjes. Een vertelster vertelt een verhaal, ondersteund door muziek van Sint-Cecilia. Het jeugdorkest speelt Assepoester en het grote orkest zal onder andere De rattenvanger van Hamelen en Rapunzel spelen. Maar ook Belle en Elsa en Anna uit Frozen komen voorbij.

Het wordt een onvergetelijke middag zowel qua aankleding als de muziek. Denk hierbij aan onze themaconcerten in het verleden zoals Efteling, Disney, Film, Halloween en Gershwin. De middag zal plaatsvinden in Sporthal De Duffelt. Wij zouden het heel leuk vinden als alle kinderen en hun hele familie komen luisteren en een sprookje waarheid wordt. Net zoals bij de vorige themaconcerten zal ook deze middag er een zijn om nooit te vergeten! En ze leefden nog lang en gelukkig….

Hou deze datum vrij in uw agenda! De voorverkoop is 1 maart gestart en kaarten zijn te verkrijgen voor 4,00 bij de Primera te Millingen en via kaarten@fanfare-stcecilia.nl. Aan de kassa bedraagt de entree 5,00. Aanvang is om 15.00 uur en de zaal gaat open om 14.30 uur.

Na de lichtoptocht: Après-ski bij De Dreuge

MILLINGEN - Vrijdag 4 maart na de lichtoptocht hebben we een après-ski disco met Wicked ShowPics On Tour. Deze bekende discoshow start om 21.00 uur en draait tot de klok van 01.00 uur.

De zaal is om 20.30 uur open zodat je ook vanuit het in sfeer verlichte schuttersgebouw op Heerbaan 190 in Millingen aan de Rijn nog van de optocht kunt genieten. Daarna barst het feest los en zullen de lichtflitsen van de discoshow, de goede muziekkeuze van de dj en de interactie met het publiek zorgen voor weer een spetterende avond.

De entree inclusief twee consumpties is vijf euro. Leden van OEV hebben op vertoon van hun lidmaatschapskaart vrij entree (inclusief twee consumpties).

Toegang tot deze gezellige disco is mogelijk vanaf 12 jaar. Vanwege de alcoholwet werken we deze avond zoals gewoonlijk met polsbandjes voor personen vanaf 18 jaar. Vergeet daarom je legitimatiebewijs niet.

Carnavalsoptocht Beek live op TV Berg en Dal

BERG EN DAL – De carnavalsoptocht van Beek die vanwege de slechte weersomstandigheden op carnavalsmaandag niet door ging, wordt alsnog op zondag 6 maart gehouden.

Deze optocht zal door Omroep Berg en Dal vanaf omstreeks 14.00 uur rechtstreeks op TV worden uitgezonden. Deze live uitzending is in samenwerking met TV Gelderland. Zij zetten de uitzending van Omroep Berg en Dal door op de internetsite van Omroep Gelderland waar dagelijks zo'n 300.000 mensen naar kijken.

Open huis bij stichting tweedehands-zorghulpmiddelen

GROESBEEK - Zaterdag 5 maart is het de eerste zaterdag van de maand, en dus open huis bij stichting 2ehands-zorghulpmiddelen aan de Reestraat 5 in Groesbeek. Tijd: van 10.00 t/m 14.00 uur.

U kunt dan zonder afspraak komen kijken naar onze rollators - badstoeltjes - toiletsteunen - scootmobielen – (elektrische) rolstoelen – tilliften et cetera. Raadpleeg: www.2ehands-zorghulpmiddelen.nl.

De opbrengst wordt geheel aan een goed doel geschonken: 'fun' voor gehandicapte kinderen.

Open huis bij stichting tweedehands-zorghulpmiddelen

GROESBEEK - Zaterdag 5 maart is het de eerste zaterdag van de maand, en dus open huis bij stichting 2ehands-zorghulpmiddelen aan de Reestraat 5 in Groesbeek. Tijd: van 10.00 t/m 14.00 uur.

U kunt dan zonder afspraak komen kijken naar onze rollators - badstoeltjes - toiletsteunen - scootmobielen – (elektrische) rolstoelen – tilliften et cetera. Raadpleeg: www.2ehands-zorghulpmiddelen.nl.

De opbrengst wordt geheel aan een goed doel geschonken: 'fun' voor gehandicapte kinderen.

Hijmwegen: hernieuwde kennismaking met de Waal

NIJMEGEN - Kunstenaar Marco Käller presenteert van 3 tot en met 13 maart in zijn geboortestad Nijmegen een overzicht van de recent door hem voltooide Hijmwegen-serie. De expositie is te bezichtigen aan de Burchtstraat 16 in Nijmegen en is iedere dag geopend van 12:00 tot 18:00 uur

Bijna zes jaar geleden verhuisde hij van Malden naar Makkum, Fryslân. Maar er was nog iets blijven liggen in zijn geboortestad Nijmegen. De verhalen van zijn ouders over het varen op de Waal legden ooit de kiem voor het maritieme oeuvre van Käller. Dus maakte de kunstenaar zijn wandelingen langs de rivier en ontstond een bijna nostalgische reportage in verf: de Hijmwegen-serie.

Deze serie oeverwandelingen is uiteindelijk bondig samengebracht in een graphic novel. Als een toerist met voorkennis vertelt Käller zo over zijn hernieuwde kennismaking met de stad aan de Waal. De expositie toont ook andere nautische schilderijen, beelden en projecten. Daardoor wordt de samenhang in werk en ontwikkeling helder gepresenteerd. Meer informatie staat op www.kaller.nl.

Leo de Kruis presenteert cd

MALDEN - De cd 'Terug bij de Rivier' is de eerste solo-cd van Leo de Kruis. Leo is lang actief geweest in verschillende folk- en countrygroepen en heeft nu een cd gemaakt met vrijwel uitsluitend eigen Nederlandse liedjes. Negen van de twaalf nummers zijn in 2015 ontstaan, maar er zijn ook driel titels op de cd gekomen die eerder werden geschreven voor de folkgroep Sistrum, waar Leo zo’n kleine 25 jaar deel van uitmaakte.

De negen andere nummers zijn recent ontstaan waarbij Leo zijn inspiratie vaak vindt in alledaagse ervaringen van hemzelf of verhalen van anderen. Hierdoor zijn de liedjes voor de luisteraars vaak een feest der herkenning. Of het nu gaat om geluidsoverlast van een klussende buurman, liefhebbende opa’s, een minder goed geheugen, de vraag waarom het met Nederland zo slecht gaat of een te duidelijk aanwezig huisdier, het maakt niet uit. Deze en andere onderwerpen worden op humoristische en muzikale wijze door Leo in een verrassend daglicht gezet.

De presentatie van de cd is op vrijdag 18 maart in De Muse in Malden om 19:30 uur. Leo zal daar optreden en voor deze gelegenheid worden begeleid door Joram Peeters op viool en mandoline en Niek Edeling op percussie en mondharmonica. Ook zal later op deze avond als gast het Trio Violentissimo optreden. De violisten Jos Koning en Thomas Ruffmann spelen samen met Leo op basgitaar instrumentale muziek uit veel gebieden in West Europa, w.o. Scandinavië, Ierland, Engeland en Frankrijk. De zaal gaat open om half 8 en de presentatie begint om 8 uur. De toegang is gratis.

Verdere informatie is de vinden op de website: www.leodekruis.nl.

Workshop Gelders Orkest aan Sint-Laurentiusschool Kekerdom

KEKERDOM - Op vrijdag 19 februari kregen alle kinderen van basisschool Sint-Laurentius in Kekerdom een workshop van het Gelders Orkest.

De kinderen leerden muziek te maken met hun lijf, met emmers, ze leerden ritmes te klappen en te spelen en daarbij te zingen. Uiteindelijk werd de ochtend afgesloten met een voorstelling door de kinderen mét allerlei instrumenten voor ouders en andere belangstellenden.

Switch '87 start ook bij BSO Partou met Sport en Spel

MILLINGEN - Switch '87 geeft al een aantal jaren lessen Sport en Spel bij de BSO Op Stelten in Millingen. In navolging hierop start Switch '87 nu ook bij BSO Partou in Leuth met deze activiteit.

Vanaf donderdag 3 maart van 16.00 - 17.00 uur wordt op speelse wijze met de kinderen aan hun motoriek en balgevoel gewerkt. Daarnaast kunnen ze zich even helemaal uitleven in de sportzaal.

Deze activiteit is onderdeel van het Programma Sportstimulering dat namens de Gemeente Berg en Dal wordt uitgevoerd door volleybalvereniging Switch ’87: www.switch87.nl.

Open dag bij Hans de echte bakker! Ontdek de bakkersgeheimen, kom kijken en proeven

GROOESBEEK – Zien hoe Hans de echte bakker zijn deeg kneedt. De warmte van de ovens voelen. De heerlijkste geuren opsnuiven van vers gebakken broodjes. En uiteindelijk natuurlijk van die kraakverse broodjes proeven. Wat een verleiding! Al inmiddels 10 jaar gaat het zo bij Hans de echte bakker in Beek en Groesbeek en nu kunt u het allemaal bekijken en natuurlijk proeven tijdens de Open dag op zondag 13 maart van 10.00 tot 16.00 uur.

Want op die dag vieren Hans, Dory, Anne en Ellen het 10-jarig jubileum en openen ze de deuren van de bakkerij in Groesbeek. "We willen graag laten zien dat alle producten die in de winkel liggen ook echt hier in de bakkerij zelf gemaakt worden", aldus Anne. "Het bakkersvak is een bijzonder ambacht dat zeker het bekijken waard is."

Het echte begin van Hans de Echte Bakker ligt 40 jaar terug. Hans van IJzendoorn begon toen een bakkerij in Nijmegen nadat hij van zijn vader André van IJzendoorn uit Groesbeek de fijne kneepjes van het vak leerde. In januari heeft Hans het 10-jarig jubileum gevierd van de winkels in Groesbeek en Beek.

Authentiek
Smaak en ambacht zijn nauw met elkaar verweven bij de Echte Bakker. Naast pure en kwalitatieve grondstoffen werken de bakkers van Hans met desemculturen en geven het deeg een langere rijstijd, waardoor de volle smaak van brood optimaal tot zijn recht komt. Zoals Hans weet; een gerezen brood is een geprezen brood. De broodbakkers willen dit graag laten zien en uitleggen. En wilt u weten waarom desem borrelt of hoe de korst van een vloerbrood zo mooi wordt? U kunt alle vragen stellen aan de bakkers van Hans!

Feest met taart
Ook de taarten en gebakjes worden met de grootste zorg gebakken en afgewerkt. Dat ziet er makkelijker uit dan het is. Het maken van een mooie slagroomtoef of een marsepeinen roosje is vakwerk. De banketbakkers van Hans laten de fijne kneepjes van het vak zien.

Aantrekkelijk programma

Hans de echte bakker maakt er een complete feestdag van. Zo vlak voor de Pasen krijgt u al een voorproefje van de lekkerste paasproducten op de speciaal ingerichte paastafel. Wietse Schiere, Meester Boulanger en Ramon Huigsloot, lid van het Nederlands Patisserieteam zijn de huisadviseurs van Hans de echte bakker en op de open dag aanwezig om een demonstratie te geven. Kinderen kunnen hun eigen bakkersmuts versieren voordat ze een kijkje in de bakkerij gaan nemen. Ook is er een ballonnenclown en mogen ze een paaskoek versieren en natuurlijk lekker opsmikkelen. En heel misschien laat de paashaas zich nog even zien…

De winkel is open voor verse broodjes voor de zondagmorgen en als klap op de vuurpijl zijn er de zeer aantrekkelijke aanbiedingen: een paassoes voor 1,- en een paasstol en een paastulband voor maar 4,95. Alleen geldig op de open dag.

Graag tot ziens op 13 maart van 10.00 tot 16.00 uur aan de Dorpsstraat 37 in Groesbeek.

Al 30.00 wandelaars voor honderdste Vierdaagse aangemeld

NIJMEGEN - In slechts 25 dagen hebben zich al 30.000 wandelaars ingeschreven voor de 100ste Vierdaagse die van 19 tot en met 22 juli gelopen zal worden. De eerste inschrijfperiode, bedoeld voor de wandelaars die van 2010 tot en met 2015 de Vierdaagse vier maal met succes hebben uitgelopen is vrijdagavond om 24.00 uur gesloten.

In die inschrijfsessie hebben 8.640 personen ingeschreven voor de 30 kilometer, 10.596 voor de 40 kilometer en 4.362 personen voor de 40 kilometer (groen) en 1.860 personen voor de 50 kilometer. Er hebben zich inmiddels ook al 2.954 wandelaars ingeschreven voor de speciale 55 kilometer ter gelegenheid van de honderdste Vierdaagse, maar dit gaat ten koste van het aantal wandelaars die de 50 kilometer lopen.

De prognose dat minder 50 kilometer lopers zich aanmelden en meer 30 kilometer wandelaars blijkt te kloppen. Deels komt dat doordat de voor het merendeel mannelijke 50 kilometerlopers ouder worden en kiezen voor de 30 of 40 kilometer en daarnaast groeit het aantal jongere lopers.

Maandagochtend 29 februari vanaf 08.00 uur is de tweede inschrijfperiode die duurt tot en met vrijdag 1 april (24.00 uur) gestart. Inschrijven kan ook via www.4daagse.nl. Het inschrijfgeld bedraagt 59,-- per inschrijver(ster). Bij overschrijding van de 50.000 wandelaars wordt er onder de inschrijvers geloot.

Groesbekers met inbrekerswerktuig aangehouden

GROESBEEK - De politie heeft in de nacht van zondag op maandag bij een controle twee inwoners uit Groesbeek van 32 en 37 jaar aangehouden. De bestuurder van de auto was een bekende van de politie.

In de auto werd inbrekerswerktuig zoals een koevoet en enkele hamers aangetroffen alsmede pepperspray. De Groesbekers waren op weg van Malden naar Nijmegen. Gezien de inbrekerswerktuigen die in de auto werd aangetroffen, zijn ze voor onderzoek in het bureau van Nijmegen ingesloten.

EK-kwalificatietoernooi onder de 19

GROESBEEK – Op Sportpark Zuid – de thuisbasis van Top Klasser De Treffers – strijdt het Nederlands Elftal onder de 19 voor een ticket naar het EK dat in Duitsland plaatsvindt in juli van dit jaar. In het weekend van pasen vindt de eliteronde van het kwalificatietoernooi plaats.

De deelnemers aan het toernooi zijn Nederland, Oekraïne en Polen. Hoewel bondstrainer Aaron Winter zijn selectie nog niet bekend heeft gemaakt, is een ding zeker: het toernooi biedt de mogelijkheid om veel talenten van dichtbij in actie te zien, waaronder landelijk van de eredivisie en soms zelfs internationaal bekende gezichten.

Het programma ziet er als volgt uit;
Donderdag 24 maart speelt Nederland tegen Oekraïne aanvang 19.30 uur
Zaterdag 26 maart Oekraïne-Polen aanvang 13.00 uur
Dinsdag 29 maart treffen Polen-Nederland elkaar om 19.30 uur
De wedstrijden worden gespeeld op Sportpark Zuid aan het Nijerf 1 in Groesbeek.
Wie van nabij de grootste jeugd voetbaltalenten die Nederland kent in actie wil zien kan kaarten bestellen via oranje-19@detreffers.n. onder vermelding van naam, adres, gewenste wedstrijd en het aantal kaarten. De prijs bedraagt 3,00 per persoon, groepen vanaf 10 personen betalen 2,00 euro per persoon. Informatie staat op www.detreffers.nl.
Voor meer informatie kan men contact opnemen met PR@DeTreffers.nl of projectleider bij De Treffers, Peter de Jong telefoon 06 50520477.

Wicked weer terug in Millingen

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – De leden van schutterij OEV met aanhang hebben zaterdagavond 4 februari met een bonte party het startsein gegeven voor carnaval 2016.

Achter de mooi opgemaakte gevel van de 'Dreuge Tent 'ging een geweldig feest schuil mede dankzij de muziek van de bekende dj van Wicked Showpics on Tour. Maar… Wicked komt weer terug, op 4 maart tijdens de Lichtoptocht die in Millingen zal plaatsvinden. De start van de show van Wicked is om 21.00 uur, ook dan zal er ongetwijfeld weer een knalfeest van gemaakt gaan worden.

Expositie met foto's van Minze Tonkens in Kalorama

BEEK - In Kalorama hangen in de maanden februari en maart foto's van Minze Tonkens. Diverse onderwerpen, zoals portretten stadslandschappen, architectuur en straatfotografie, zijn tentoongesteld.

Na zijn pensionering is Minze Tonkens zich verder gaan toeleggen op de fotografie en deze tentoonstelling is zijn eerste. De expositie is in Kalorama aan de Nieuwe Holleweg 12 Beek-Ubbergen.

Kalorama kent geen openingstijden: altijd open!

Insectenhotels maken met NLdoet

GROESBEEK - Op zaterdag 12 maart is het NLdoet, de jaarlijkse vrijwilligersactie van het Oranjefonds. De Werkgroep Milieubeheer Groesbeek organiseert dan weer een speciale werkochtend voor kinderen.

Dit keer wordt er in de Tullekesbom gewerkt aan insectenhotels. Dat zijn kastjes met daarin hout(blokken), rietstengels, mos, leem en andere natuurlijke materialen. Bijen, vlinders, lieveheersbeestjes en andere kleine diertjes kunnen daarin schuilen of overwinteren. Ook zijn er insecten zoals metselbijtjes die er hun eieren in afzetten. Ieder kind mag een insectenhotel maken en na afloop mee naar huis nemen. Er is beperkt materiaal aanwezig, op is op, meld je daarom snel aan als je mee wilt doen. Kijk op www.nldoet.nl voor meer info, of stuur een email naar tullekesbom@wmg-groesbeek.nl.

Mara de Heuvel Pupil van de Week

MILLINGEN - Zondagmiddag 21 februari speelde SC Millingen 1 op sportpark De Hove de thuiswedstrijd tegen FC Kunde uit Nijmegen, uitslag 3 - 0.

De pupil van de week was Mara De Heuvek, 10 jaar. Mara is de dochter van Mark en Marina de Heuvel uit Millingen. Mara is laatste man bij het pupillenteam F 3. Haar favoriete speler is Jasper Cillessen, keeper bij Ajax, ook haar favoriete club. Het team van Mara, de F 3, was Team van de Week en kozen Maarten Smits als Man of the Match.

Mariekes voetverzorging

GROESBEEK - Marieke de Bruin van Marieke's voetverzorging is medisch pedicure. Een medisch pedicure is gespecialiseerd in risicovoeten zoals diabetes mellitus, reumatische artritis en oudere voet.

Daarnaast hanteert zij speciale technieken die kunnen worden toegepast bij onder andere probleemnagels. Ook voor een gewone pedicure behandeling kunt u bij Marieke terecht. Ze streeft naar een goede samenwerking met andere disciplines waaronder huisartsen/POH en Podotherapeuten. "Ik wil de professionaliteit en kwaliteit van een pedicurepraktijk bij u thuis brengen", zegt ze.

Marieke werkt uitsluitend ambulant. Haar werk gebied ligt verspreid over Groesbeek, Mook, Molenhoek, Malden, Beek Ubbergen, Berg en Ddal en Heilig Landstichting. Het bedrijf in aangesloten bij bracheorganisatie ProVoet en staat geregistreerd in het KRP, Kwaliteitsregister voor de pedicure. Verdere informatie staat op de website of neem telefonisch contact op.

www.mariekesvoetverzorging.nl of bel 06 48573609, of mail naar: info@mariekesvoetverzorging.nl (mogelijkheid om online via de website een afspraak te maken).

Wilderniscafé De Waard van Kekerdom

KEKERDOM - Wilderniscafé De Waard van Kekerdom: Het gezelligste café in de Ooijpolder heeft het terras op het zuiden!

Men kan er een heerlijk hapje eten, onze gerechten zijn gemaakt met veel biologische- en streekproducten. Ook serveren we Wildernisvlees, heerlijke bieren en bio sapjes.

Heel bijzonder voor een huiskamercafé onder aan de Duffeltdijk, zijn de live muziek en dans-acitivieteiten. Zo is er elke zondagmiddag gratis live muziek. Zie onze agenda op wilderniscafe.nl voor ons compleet dans en muziek aanbod.

Griekse avond. Op vrijdag 11 maart wordt er een Griekse avond georganiseerd met om 19:00 uur traditionele Grieks eten (mezes) voor bij de wijn. Om 21:00 uur een Ccdpresentatie van de Nederlands Griekse formatie Sinora. Voor reserveringen mailt u met boomtuinvis@gmail.com.

Op de fiets. Een fietsroute naar Kekerdom via Kranenburg of de Vlietberg is zeer de moeite waard. Kekerdom ligt aan landelijk aanbevolen fietsroutes, en het past binnen het pontjesrondje. Drie pontjes varen in het zomerseizoen over de Waal en het Pannerdens kanaal.

U kunt uw accu en die van uw fiets hier opladen. "Oh, stond dit café nou bij mij in de stad " is een veelgehoord compliment. Ook krijgt men hier een waddeneilandengevoel. Dus, neem een dag vrij en kom naar Kekerdom.

Breedeweg krijgt eigen schoonheidssalon

GROESBEEK/BREEDEWEG – Sinds afgelopen weekend heeft de Breedeweg een eigen schoonheidssalon gekregen, die gevestigd is in Betty's Haarmode aan de Bredeweg 47a.

Daar zijn nu drie zaken in gevestigd naast Betty's Haarmode is er Zenza Beauty Care van Marloes en Alumiz Bijoux and More shop van Twan van der Sterren. Voor de 25-jarige Marloes van Ewijk is hiermee een droom werkelijkheid geworden. Na de opleiding heeft Marloes de nodige ervaring opgedaan bij schoonheidssalons elders en acht nu de tijd rijp voor een eigen schoonheidssalon onder de naam 'Zenza' wat staat voor wellness en ontspanning.

De visie van deze schoonheidssalon is dat haar klanten even uit de drukte lekker kunnen ontspannen en met een Zengevoel de salon weer verlaten. Marloes van Zenza heeft diverse specialiteiten zoals de kruidenstempelmassage en de hotstone gezichtsbehandeling. Maar men kan er ook terecht voor Zenza Basic, Zenza Intense en Zenza De Luxe gezichtsbehandeling alsmede de hotstone- en ontspanningsmassage.

Daarnaast kan men bij Marloes van Zenza ook terecht voor epileren, wenkbrauwen of wimpers verven en het harsen van bovenlip, kin, boven- en onderbenen, de oksels en de rug. Tijdens de gehele maand maart krijgt men als openingsactie 25 procent korting op een Zenza intense gezichtsbehandeling of een hotstone-massage.

Maandag is Zenza Beauty Care gesloten en van dinsdag tot en met donderdag geopend van 12.00 tot 18.00 uur, vrijdags van 12.00 tot 20.00 uur en zaterdags van 09.00 tot 15.00 uur. Zenza Beauty Care is te bereiken voor een afspraak www.zenzabeauycare.nl op telefonisch 024 7504880.

9 / 24

10 / 24

Derby Boulevereniging Beek en Leuth in de But

REGIO - 21 februari vond er een gezellige strijd plaats tussen Leuth en Beek om de eer van beste bouleclub in de regio. Iedereen was uiteraard goed geluimd en bereid tot het uiterste te gaan. De wil om te winnen was er zeer zeker bij beide teams.

Uitslagen als 13 -10, 11 en 12 kwamen veelvuldig voor. De teams waren aan elkaar gewaagd. Tussen de rondes moest er wel eens gewacht worden. Je kon dan lekker wat eten, drinken of met elkaar kletsen. Binnen merkte je niks van de herfstige weer. De sfeer was als vanouds hartstikke goed.

Leuth had 2 teams te weinig en die plaatsen werden ingevuld door spelers vanuit Beek. Dan is de uitslag natuurlijk ontzettend belangrijk. De teams van Beek hebben de meeste wedstrijden gewonnen dus Leuth is als tweede geëindigd. Maar er komt een revanche.

Eerste van Beek is het team Paul Hubbers en Jan Gout, tweede werden Maike van Vliet en Mayke Hermsen, de twee oudste dames van Beek ! Als derde Hans Bos en Emmy Burgers. De poedelprijs ging naar Frans Steenmans en Marie Hubbers.

Allemaal met drie gewonnen wedstrijden. Iets wat de Leuthenaren helaas niet is gelukt.

Eerste van Leuth werden Riekie Groothuizen en Thea ten Westeneind, tweede werden Jan en Trees Tissen en als derde (daar moest nog eens voor gespeeld worden in verband met een ex equo-uitslag) eindigde Ton en Gerda Stevens. Hiermee hebben de echte Leuthenaren de eer verdedigd. De derde prijs was anders naar AB Busser en Ans de Raef van Beek gegaan.

De poedelprijs voor Leuth ging naar Henk Janssen en Elly Damhuis. Waarvan Henk notabene de voorzitter van PV Beek is! Dit geeft de onderlinge sfeer goed weer, we spelen echt met elkaar op dit soort toernooien.

45 jaar lang aan de gang bij MBC De Zeven Heuvelen

GROESBEEK - Motor- en bromfietsclub (MBC) De Zeven Heuvelen uit Groesbeek vierde op 15 februari haar 45-jarig bestaan. Het bestuur zette daarbij één lid in het bijzonder in de bloemen: Karel Albers, 59 jaar en MBC’er van het eerste uur.

In 1970 werden achter de boerderij van Piet Albers aan de Wylerbaan de nodige meters gemaakt door enkele fanatieke motorrijders uit de buurt. Karel was één van hen. Verschillende crossers besloten samen om op 15 februari 1971 een club op te richten. Daarmee was MBC De Zeven Heuvelen een feit. Karel was één van de eerste leden en heeft de afgelopen 45 jaar nog geen afscheid kunnen nemen van zijn club. Dat is misschien niet zo vreemd, maar wél bijzonder is het dat Karel nog steeds club- en nationale wedstrijden rijdt, in de klasse MX Open Junioren.

Enkele jaren na de oprichting van de MBC vertegenwoordigde Karel Nederland in Europa, in de klasse 125cc bij het IMBA EK Motorcross. Anno 2016 is presteren iets minder belangrijk voor hem: meedoen en erbij kunnen zijn vindt, weegt inmiddels zwaarder dan winnen. Op de verjaardag van zijn club is Karel Albers door twee bestuursleden van de MBC, namelijk zijn broers Jos en Fred, verrast met een bos bloemen, een bokaal met inscriptie en een dinerbon. Karel was zichtbaar én aangenaam verrast met die blijk van waardering. Karel: “Ik heb even overwogen om na dit jaar te stoppen, maar met deze aanmoedigingsprijs op zak wil ik toch proberen om de 50 vol te gaan maken.”

Oude overhemden worden hippe boxershorts

GROESBEEK - Op zaterdag 12 maart van 13.00 tot 16.00 uur verzorgen de dames van de verstelgroep van Repaircafé de Inloop Op de Paap in Groesbeek een workshop 'Hoe maak je een hippe boxershort van een oud overhemd'.

Onze moeders wisten niet beter; kleding vermaken was de gewoonste zaak van de wereld, in onze welvaartsmaatschappij worden deze vaardigheden echter niet meer aangeleerd. Maar we willen de kleding die we niet meer dragen niet zomaar wegdoen. Ze kunnen hergebruikt worden! Hip, duurzaam en stukken goedkoper.

Wil men dit leren dan is men welkom in het repaircafé. De dames laten het graag aan u zien en proberen samen met u tot een werkstukje te komen. Als men zelf aan het werk gaat verzoekt de repaircafé bijvoorbeeld een oud overhemd mee te brengen en wat eigen naaigerei zoals schaar, naald, draad en spelden. Het benodigde elastiek voor de band is in het repaircafé verkrijgbaar. Bent u en ervaren naaister en denkt u dat u behulpzaam zou kunnen zijn als vrijwilligster dan kan men bellen naar Metty Kainawa: 06 10474589. Zij maakt dan een afspraak met u. Bij haar kan men ook terecht voor nadere inlichtingen.

Het telefoonnummer kan men ook gebruiken om aan te geven dat u een vervoersprobleem heeft. Repaircafé Groesbeek zorgt er dan voor dat u wordt opgehaald en thuisgebracht.

BERG EN DAL – Donderdagavond rond 18.45 uur is een Rottweiler gewond geraakt in Berg en Dal. Twee Rottweilers die in Berg en Dal rond liepen staken plotseling de Oude Kleefsebaan over waarbij een van de honden werd aangereden door een 63 jarige automobilist uit Nijmegen die het dier niet meer kon ontwijken.

Hierbij werd de auto flink beschadigd. Een opgeroepen hondengeleider van de politie heeft beide honden kunnen vangen en heeft het gewonde dier overgebracht naar een dierenarts terwijl de andere hond is afgeleverd bij de Dierenambulance in Nijmegen. Omdat de dieren niet gechipt waren kon de eigenaar niet zo gauw achterhaald worden. Doordat aanwonenden een oproep hadden gedaan op facebook meldde zich een inwoner uit Beek, die de eigenaar van de twee Rotweilers bleek te zijn. De eigenaar heeft laten weten de schade met de eigenaar van de auto te zullen regelen.

Lezing 30 maart

GROESBEEK - Op woensdag 30 maart wordt (wegens de grote belangstelling voor de lezing op 28 oktober) voor de tweede keer door Klaas Bouwer gepresenteerd: De Nijmeegsebaan, van zandweg tot drukke verkeersweg.

Pas eind 18de eeuw is deze weg van Nijmegen naar Groesbeek rechtgetrokken, daarvoor was het een slingerende zandweg. In de lezing komen aan de orde: de historie van de wegen van Nijmegen naar het zuiden, de aanleg en beplanting van de Nijmeegsebaan rond 1770, het onderhoud, de onveiligheid en de verharding in de 20ste eeuw.

De lezing vindt plaats in 't Zaaltje; aanvang 20.00 uur, toegang € 4,-- incl. koffie/thee.

Bierbostelbrood verkrijgbaar bij brouwerij D'n Drul

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Bierbrouwerij D'n Drul aan de Hoflaan in Groesbeek heeft weer een primeur in de vorm van Bierbostelbrood. Wilma en Roland Boschman van brouwerij D'n Drul hadden bij de La Trappe brouwerij voor de eerste maal het bierbostelbrood geproefd en toen wisten ze zeker, dat ze dit brood ook gaan laten bakken.

In Groesbeek kwamen zij in contact met de warme bakker Oomen aan de Reestraat in het kerkdorp De Horst. Bakker Guido hoorde Wilma en Roland aan en was ook direct enthousiast. Nadat zij een hoeveelheid Bierbostel (mout en gerst waar door de brouwer het zetmeel is omgezet in moutsuiker), eigenlijk het restproduct van bierbrouwen hadden afgeleverd, kon Guido Oomen aan de slag en niet zonder succes.

De eerste bollen bierbostelbrood kwamen eind vorige week uit de oven. Guido had van het bierborstel twee varianten gebakken in de vorm van naturel bierbostelbrood en bierbostelbrood met rozijnen en noten. Deze bijzondere broodsoort wordt in Brouwerij D'n Drul geserveerd bij de boerenborrelplank, maar is ook los te koop.

Geen planschade voor bewoners Hoflaan in Groesbeek

BERG EN DAL – Het college van burgemeester en wethouders heeft een planschadeverzoek van bewoners van een woning aan de Hoflaan 2 in Groesbeek afgewezen.

De bewoners stellen dat zij schade ondervinden van het uitgevoerde bestemmingsplan 'Dorpsstraat – Mariëndaal ' vanwege vermindering van uitzicht, privacy en toename geluidsoverlast en mogelijke lichthinder. Hierdoor zou er volgens hen sprake zijn van waardevermindering van hun onroerend goed. Eerst moest de verzoeker het drempelbedrag van 300,-- betalen voordat het verzoek in behandeling kon worden genomen. Het planschadeadviesrapport is op zorgvuldige wijze tot stand gekomen en zijn verschillende partijen en belanghebbende gehoord. Bij het onderzoek is het nu geldend bestemmingsplan 'Dorpsstraat – Mariëndaal vergeleken met het voorheen geldende bestemmingsplan 'Centrum Groesbeek Dorp'. De eindconclusie is volgens het college sprake van een gering nadeliger planologische situatie. Volgens taxatie is de waardevermindering van perceel en woning vanwege planologisch nadeel geraamd op 5.000 euro en is hiermee lager dan het forfaitair maatschappelijk risico (2 % van de waarde komt voor rekening van de aanvrager). Het college heeft het verzoek afgewezen om de volgende redenen;
- De ontwikkeling vindt plaats in het centrum van Groesbeek, maar wel op relatief ruime afstand
van de woning van de aanvrager.
- Tussen de woning van aanvrager en het plangebied liggen nog percelen van derden.
- De ontwikkeling ter plaatsen van het plangebied ligt in de lijn der verwachtingen en past in de ruim-
telijke structuur
- De schade is zowel in relatieve als absolute zin beperkt.
Ook krijgt de aanvraag het drempelbedrag ad 300 ruro niet terug betaald.

Oude vrienden na 36 jaar weer bij elkaar

Vooraan van links naar rechts; Hennie Claus, Albert Klösters, Schoonzoon van Henk Teiwissen, Wim Thijssen en Thé Pouwels Achterste rij van links naar rechts; Wim Driessen, Geer Janssen, Thé Thissen, Joop Jacobs en Jos Hagemans.

Door Gerrie Driessen

GROESBEEK - Zo nuchter als Henk Teiwsen ook was, op 20 augustus 1986 kreeg hij het wel heel moeilijk. Na 36 jaar stond hij weer oog in oog met vrienden van vroeger. Vrienden die zich speciaal in misdienaargewaden hadden gestoken om hun jeugdvriend Henk te verrassen. Een bijzonder weerzien want Henk woonde al 36 jaar in Australië.

Op vakantie terug in Groesbeek bij zijn zus Martha aan de Dasstraat .Martha kwam op het idee om de jeugdvrienden van Henk bij elkaar te trommelen. Vrienden, waar Henk menige H.Mis als misdienaar had gediend. Op donderdagavond 20 augustus stonden ze allemaal voor de deur van het huis van Martha. Vier van hen hadden zelfs een destijds gedragen toog en superplie op de kop weten te tikken. Henk wist niet wat hem overkwam, iedereen kende hij na 36 jaar nog bij naam.

Het stel is die avond tot in de kleine uurtjes bij elkaar gebleven waar oude koeien uit de sloot werden gehaald onder andere over de oorlogsjaren waar zij menig gezellig uurtje in de sacristie van de kerk hadden doorgebracht. Henk en zijn vrienden waren misdienaar in de periode die bekend is geworden als 'Het Rijke Roomse Leven'. In die jaren zijn vele honderden jonge jongens misdienaar geweest. Die wisten dat met een superplie en koorhemd bedoeld wordt. Een wit tot een de knieën reikend hemd met lange brede mouwen van haak- of borduurwerk. Een liturgisch gewaad, gedragen op het koor voor het altaar en tijdens een processies.

Jubilaris fanfare Sint-Cecilia

REGIO - Fanfare Sint-Cecilia kende in het jaar 2016 één jubilaris. Jean-Paul Houkes is als enige overgebleven van een groep van ongeveer vijf leerlingen die destijds als leerling zijn begonnen bij fanfare Sint-Cecilia. Hij is dit jaar 25 jaar lid van fanfare Sint-Cecilia.

Jean-Paul is begonnen op trompet en bespeelt dit instrument nog steeds. Jaren lang als tweede trompettist maar inmiddels speelt hij al weer enige tijd als eerste trompettist. Naast zijn muzikale activiteiten, in het A- en B-orkest, voelt hij zich erg betrokken bij de jeugd. Als lid van de jeugdcommissie zet hij zich met hart en ziel in om de jeugd gezelligheid te bieden binnen onze vereniging. Zijn apparatuur wordt belangeloos ingezet bij spellendagen en andere activiteiten die worden georganiseerd voor de jeugd. Ook de inzet voor de jeugdkampen mag niet onvermeld blijven.

De disco hoek tijdens feestelijk activiteiten van de vereniging, denk hierbij aan de nieuwjaarsreceptie, vind gretig aftrek bij de jeugd van onze verenging. Dit is ook een initiatief van Jean-Paul.

Fanfare Sint-Cecilia maakt dankbaar gebruik van zijn apparatuur bij concerten. De geluidsboxen en microfoon worden gebruikt tijdens toespraken en aankondigingen.

Jean-Paul ontving uit handen van de voorzitter de speld en oorkonde behorende bij dit 25-jarig jubileum. Zijn vrouw Anita ontving van de vereniging een mooie bos bloemen.

Neusje van de zalm op gitaargebied in Groesbeek

Foto: Martijn Arents

GROESBEEK - Liefst voor de 20ste maal vond afgelopen zondag de in heel Nederland bekend staande Gitaarbeurs Groesbeek plaats in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

Gitaarliefhebbers van Groningen tot Maastricht en zelfs uit Duitsland en België waren naar Groesbeek gekomen om te genieten van de honderden gitaren die de in totaal 40 standhouders hadden tentoongesteld van foyer, grote zaal, hal tot in de gangen was het één gitarenwalhalla. Daar wisselende gebruikte elektrische – en akoestische gitaren van eigenaar. Maar uiteraard waren er ook standhouders met onderdelen, versterkers, effectpedalen en gitarenstandaards alsmede gitaarboeken.

Naar schatting een kleine duizend gitaarliefhebbers zorgde voor een geweldige sfeer; onder hen ook de voormalige topgitarist Jan Hendriks van de voormalige band Doe Maar. Ook trokken de gitaarbouwers de nodige belangstelling. In de benedenzaal van De Mallemolen het omgedoopte 'Guitar Café' waren optredens van onder andere Lara zangeres en gitariste, De Home Cooking Band met de bekende gitarist Harry Hardholt, Ronald Smulders & Roderick Peters en het akoestisch duo Marc Straten & Fé Ramakers.

Verder waren er demonstraties van Univibe en Fuzzface-effecten, & F gitaren en Rowin effectpedalen door Febby Tarisan. Deze werden gevolgd door clinics van jazzgitaar en jazzakkoorden door Gilles van Eeden en een clinic voor basgitaar voor beginners en gevorderden door Phil Poffé de oud-bassist van de Julian Sas Band. Iedereen kan tevreden zijn en de Gitaarbeurs Groesbeek staat het volgend jaar gepland voor 12 februari.

Chris Kijne opent expositie Doro Krol in Huize Wylerberg

BEEK-UBBERGEN - Een expositie van kunstenares Doro Krol leidt de jaarlijkse opening in van het Informatiecentrum Nederlands Cultuurlandschap (INC). NOS-radiopresentator Chris Kijne opent de expositie op vrijdag 4 maart om 16.00 uur in Huize Wylerberg, Rijksstraatweg 174 in Beek-Ubbergen. Inloop vanaf 15.30 uur, toegang is gratis.

De tentoonstelling van schilderwerken siert de historische zalen van het rijksmonumentale pand Huize Wylerberg, waar ook het INC gevestigd is. Aansluitend aan de opening van de expositie geeft Jaap Dirkmaat, directeur van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, een rondleiding door het informatiecentrum en langs de bekende miniatuurlandschappen. De middag wordt afgesloten met een borrel.

Chris Kijne – presentator van het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen – verwoordt zijn affiniteit met het Nederlands cultuurlandschap: “Pas in Engeland zag ik, dankzij Jaap Dirkmaat, hoe mooi Nederland vroeger geweest moet zijn. De uitspraak ‘Ik houd van de natuur, maar ik moet er wel iets te drinken bij hebben’ parafraseer ik dan ook graag als ‘Ik houd van de natuur, maar ik moet er wel de mens in zien’.”

Kunstenares en voormalig nachtburgemeester van Nijmegen Doro Krol laat zich voor haar kunst inspireren door Nijmeegse landschappen en herkenbare plekken in en rondom de Ooij en Beek, zoals Huize Wylerberg en de omliggende omgeving. Het INC is van maart tot en met oktober iedere woensdag en zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Het komende jaar zullen doorlopend nog meer exposities te zien zijn. Bezoekers worden verzocht te parkeren onder aan de Rijksstraatweg.

Informatieavond 'Wonen in Duitsland'

REGIO - Er is steeds meer interesse om informatie te verkrijgen over het emigreren naar Duitsland en vooral ook de mogelijkheden om daar te werken, met name in het grensgebied.

Ook wil men graag de voor- en nadelen weten over het emigreren naar Duitsland. Wij gaan die avond u er meer over vertellen naar deze mogelijkheden; de voor- en nadelen, hoe zit het met de sociale verzekeringen, ziektekosten, AOW, hypotheken: vele denken dat men niet 100 procent kunnen financieren, vergunningen, verzekeringen, makelaarssysteem, regelgevingen et cetera en waar u allemaal rekening mee dient te houden.

Vele denken dat dit een enorme grote stap is. Maar wij kunnen u misschien wat meer duidelijkheid geven hoe alles te werk gaat.

Op donderdag 10 maart om 20.00 uur verzorgt DuitslandEmigratie.nl voor de eerste keer dit jaar een infoavond 'Wonen in Duitsland'. Deze avond wordt gehouden bij Hotel Café restaurant Wanders, Eltener Markt 2 in Elten - Emmerich

Tijdens en na deze uitleg van deze presentatie is er voldoende gelegenheid voor het stellen van vragen aan ervaringsdeskundigen die ook tijdens deze avond aanwezig zullen zijn zoals: een Duitse- en Nederlandse makelaar, Duitse fiscalist, en een Duitse finanzmakelaar.

De toegang is geheel gratis en iedereen is welkom. Meer informatie staat op www.duitslandemigratie.nl. Voor deelname dient zich van te voren aan te melden via e-mail: r.smits@duitslandemigratie.nl of bellen naar 0049 160 8335513.

Gratis excursies van de vereniging voor veldbiologie

Zaterdag 5 mrt: 10.00 – 13.00 uur: KNNV Vogelexcursie te voet rond plas 5 van de Kraaijenbergse plassen. Deze meest vogelrijke plas van het gebied, zal ons vrij zeker weer met enkele bijzondere waarnemingen verrassen. Enkele interessante wintergasten uit het noorden zijn er altijd aanwezig. Denk aan een kijker. Vertrek: 10.00 uur op het Julianaplein bij de kerk in Gassel. Exc.leider: Louis Geraets (06 49680228).

Zondag 6 mrt. 14.00 - 16.00 uur: IVN Nijmegen, voorjaarswandeling over de Duivelsberg. Vertrek: Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg in het bos.

Scooter geschept op rotonde

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Donderdagmiddag rond 14.00 uur is op de rotonde bij De Zuidmolen een bestuurder van een scooter geschept door een automobiliste.

De bestuurder van de scooter een inwoner uit Groesbeek reed vanaf de Gooiseweg de rotonde op en kwam vervolgens op de rotonde in botsing met een automobiliste eveneens afkomstig uit Groesbeek die van de Pannenstraat de rotonde opreed. De bestuurder van de scooter kwam hierbij ten val maar liep geen noemenswaardig letsel op. Zowel de scooter als de auto raakte bij de aanrijding beschadigd.

Gemeente sloopt ontvangstruimte begraafplaats Heselenberg

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur van Berg en Dal heeft besloten de ontvangstruimte op de begraafplaats Heselenberg te slopen. Deze ontvangstruimte is in de jaren '90 gebouwd in de verwachting dat deze gebruikt zou worden als afscheidsruimte, echter door de vormgeving werd het gebouw nauwelijks gebruikt.

Door de open structuur is het geen plezierige verblijfruimte geworden ondanks het feit dat een aantal bouwtechnische zaken zijn aangepast om onder andere de tocht te verminderen is het gebruik ervan niet toegenomen. In de laatste drie jaar is al ongeveer 15.000,-- besteed aan onderhoud. Ook komt het sporadisch voor dat bij slecht weer de ontvangstruimte gebruikt wordt als schuilplaats ondanks dat dit de enige overdekte schuilplaats op de begraafplaats is. Zowel de gebouw- als de begraafplaatsbeheerder zijn van mening dat het wenselijk is om het gebouw te slopen. Ook het onderhoudspersoneel van de begraafplaats heeft aangegeven dat het gebouw niet gebruikt wordt. Nabestaanden nemen afscheid bij het kruis op de begraafplaats wat ook wordt bevestigd door de plaatselijke begrafenisondernemer. De kosten van het slopen bedragen 2.300,--. In het voorjaar zal de ontvangstruimte gesloopt worden.

Bijzondere bijeenkomst NAH-groep

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Maandagavond 15 februari 2016 was in de clubhuis van SC Millingen / Odio de maandelijkse bijeenkomst van de gespreksgroep NAH uit Millingen aan de Rijn en omgeving. Deze avond was een bijzondere gast aanwezig, namelijk pastoor Eric Smits.

Behalve het praten over persoonlijke ervaringen en vertellen van verhalen werden ook mooie oudhollandse liedjes gezongen en begeleid door de pastoor op zijn gitaar. Elke tweede maandag van de maand van 19.00 tot 20.00 uur is er in het clubhuis een bijeenkomst om met elkaar te praten over Niet Aangeboren Hersenletsel, NAH.

Elke dinsdag is van 10.30 tot 12.30 uur, ook in het clubhuis, een gespreksgroep voor mensen met Afasie. Deze mensen doen op elk niveau taaloefeningen, wisselen problemen uit, zoeken naar oplossingen voor de dagelijkse praktijk en helpen elkaar.

Wilt u uw ervaringen met ons delen in de gespreksgroep? Geef je dan op bij Roos of Erik. U kunt mailen naar m.r.benning@outlook.com of eblansch@gmail.com. Of bellen naar 0481 433318 / 06 30767076 Roos Benning; 0481 431733 / 06 14390392, Erik Le Blansch. Of een briefje in de brievenbus doen bij Roos, Heerbaan 74 of bij Erik, Rijndijk 18.

Haydnstraat Groesbeek heeft sinds kort eigen speeltuin

Foto: Jacky Swinkels

GROESBEEK – Sinds kort hebben de kinderen in de omgeving van de Haydnstraat hun eigen speeltuin in gebruik genomen.

Voor het zover was, werden de kinderen uit de buurt op het gemeentehuis uitgenodigd in de raadzaal om drie verschillende presentaties te bezichtigen en kenbaar te maken welke speeltuin zij graag zouden willen hebben in hun eigen buurt. De kinderen kozen voor de presentatie van de firma Yalp.

Deze firma heeft onlangs de zeven speeltoestellen zoals de vogelnestschommel, glijbaan, duikelrek, cubic-glijcombinatie, klimkubus, draaitol en de giraf (wipkip) geplaatst. Onlangs is de speeltuin officieel geopend door wethouder Erik Weijers in samenwerking met de opbouwwerker van het SWG Jacky Swinkels waarbij uiteraard de kinderen, buurtbewoners en het sportteam van het SWB bij aanwezig waren.

Voor de kinderen was er een popcornkraam en voor de ouderen koffie/thee. In totaal kwamen 26 ouderen en 12 kinderen in de leeftijd van 11 tot 13 jaar. Deze speeltuin is mogelijk gemaakt dankzij de gemeente Berg en Dal. Buurtbewoners zijn tijdens de opening direct een handtekeningenactie opgestart om de verkeersveiligheid rondom de nieuwe speeltuin onder de aandacht te brengen. Er wordt ter plaatse veel te hard gereden zijn zij van mening. Dat levert gevaarlijke situaties op voor de buurt, maar vooral ook voor de kinderen die van de speeltuin gebruik maken.

Van online kijkers naar kijkers in je woning!

REGIO - Vastgoedstyling is vooral bekend van progamma's zoals Uitstel van Executie, met grote aanpassingen om het progamma aantrekkelijk te maken, dat al gauw duizenden euros gaat kosten.

Wij pakken het kleiner aan en meer aansluitend op de behoefte van de klant en de situatie. Voor ieder budget is er een styling en voor iedere woning zijn er mogelijkheden. Een compleet pakket kost vaak minder dan 1% van de vraagprijs en is binnen 2 dagen verkoopklaar. Inclusief foto's op een USB om aan te leveren voor sites zoals Funda.

Leegstaande woningen verkopen minder goed dan gemeubileerde woningen, ook daarvoor hebben wij een passende oplossing, meubelverhuur! Uw woning wordt volledig aangekleed met meubels en accessoires.
Woningen die 1,5 jaar te koop staan en opnieuw gestyled worden zijn vaak binnen acht weken verkocht (bron: House of Kiki).
Advies bij een inrichting van je woning of bedrijf is ook mogelijk. Dan wordt het afgestemd op je persoonlijke voorkeuren. Een gratis en geheel vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

2 april openhuizen dag! De eerste indruk telt! Staat uw woning al te koop,dan is dit een super moment om uw woning te laten opvallen bij bezichtiging. Een huis kopen gaat gepaard met emotie,proeven van sfeer en energie in de woning. Door uw woning te depersonaliseren en neutraliseren, gecombineerd met een sprankelende uitstraling, is de kans dat kijkers kopers worden groter. Ook kunnen wij de gastvrouw zijn tijdens de open dag voor uw woning.
Vraag vrijblijvend een gesprek aan kijk op www.DGvastgoedstyling.nl of mail info@dgvastgoedstyling.nl

DG vastgoedstyling biedt 25% korting op het complete pakket aan speciaal voor Gemeente Nieuwslezers.

Plastic- en huisvuilzakken grote ergernis

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De bewoners van de nieuwe appartementen in het centrum van Groesbeek worden de laatste tijd regelmatig geconfronteerd met plastic- en huisvuilzakken, die soms wel twee weken blijven slingeren rondom hun complexen.

De bewoners zijn bang dat op deze manier de mooie omgeving waarin de appartementen zijn gecreëerd binnen de kortste tijd zal gaan verloederen. De zakken worden in de avond of in de nacht door katten en ongedierte (ratten en muizen) open gebeten met alle gevolgen vandien. Het is onverteerbaar dat zo gauw de plastic afvalzakken zijn opgehaald er al weer nieuwe zakken worden gedeponeerd en die liggen er dan liefst 14 dagen.

Ook komt het regelmatig voor dat in de GFT containers ook plastic zakken en zelfs blauwe zakken voor restafval in worden gegooid. Ook voor het oud papier geldt helaas hetzelfde. De bewoners van de appartementen doen een dringend beroep op eenieder die mee helpt aan deze vervuiling de plastic zakken pas 's morgens buiten te zetten of hooguit de avond ervoor. Dat geldt voor het oud papier hetzelfde, gelieve het oud papier niet eerder buiten te zetten als op de dag van ophalen. Een rondje langs de appartementen leverde dit bewijs op bij de appartementen aan de Rentmeester.

Project Samen Ooij start met klussendienst computer

OOIJ - Vanuit het project 'Samen Ooij' (langer zelfstandig blijven wonen) zijn initiatieven gestart om het voor senioren (50+) mogelijk te maken om hulp in te roepen bij het omgaan met laptop of computer.

Al langer bestaat voor leden van KBO Ooij de mogelijkheid om in het Internetcafé (De Sprong, maandag en dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur) hiervoor hulp in te roepen van vrijwilligers die ter plaatse of op afspraak bij de mensen thuis assistentie verlenen. Die mogelijkheid wordt voortaan ook opengesteld voor senioren (50+) uit Ooij, Erlecom, Wercheren, Persingen en Groenlanden, die geen lid van KBO Ooij zijn. KBO leden betalen voor hulp 2,-- per keer terwijl niet-leden 3 euro per uur moeten betalen.

Bij bezoek aan huis kunnen reiskosten ad 0,30 in rekening worden gebracht. Het eerste bezoek aan het Internetcafé is gratis. Informatie en aanmelden kan men doen via coördinator Bert Roodbeen te bereiken via bertroodbeen2@gmail.com of telefonisch 06 51707979. In overleg met deze coördinator wordt bezien of hulp thuis nodig is of dat mensen zelf naar het Internetcafé kunnen komen. In sommige gevallen kan een vraag buiten de reikwijdte van dit project vallen, omdat die bijvoorbeeld een te ingrijpende of tijdrovende handeling van de vrijwilliger zouden vergen. De hulp wordt aangeboden door vrijwilligers. Heeft u interesse om dit leuke en dankbare werk als vrijwilliger ook te gaan doen neem dan contact op met Bert Roodbeen.

Hoofdprijs 250 euro bij bingoavond

GROESBEEK – Bij de bingoavond op donderdagavond 3 maart in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 is weer 250, euro in de wacht te slepen.

De opbrengst van deze bingoavond komt ten goede aan zes Groesbeekse verenigingen. Er wordt weer gestart om 20.00 uur terwijl men al vanaf 19.00 uur in de zaal terecht kan.

Oud-wenskind Jersey in actie voor Make-A-Wish

MILLINGEN - Oud-wenskind Jersey (12) uit Millingen aan de Rijn zamelt oude mobieltjes in voor de stichting Make-A-Wish Nederland. Hierdoor kunnen nog meer liefste wensen van kinderen met een levensbedreigende ziekte in vervulling gaan.

Afgelopen november ging de liefste wens van de zieke Jersey in vervulling. Op dat moment kon Jersey gewoon even kind zijn en alle problemen vergeten. Dat deze wensvervulling haar veel kracht heeft gegeven, is wel gebleken.

Als blijk van waardering voor de onvergetelijke wensvervulling besloten Jersey en haar ouders oude mobieltjes in te zamelen. Via Facebook wordt de actie onder de aandacht gebracht. Moeder Françoise: "Onze dochter Jersey kreeg na een zware periode haar wens vervuld. We hebben heerlijk genoten en konden de hele nare periode even vergeten. Nu willen we graag iets terug doen." Alle oude mobiele telefoons worden gratis door We-Collect afgehaald. Vervolgens worden deze op een milieuvriendelijke en duurzame wijze afgevoerd.

Jersey en haar ouders roepen iedereen op om oude mobieltjes in te leveren of te verzamelen in een doos. Vervolgens kan er een afspraak gemaakt worden om deze op te halen of af te geven. Bel voor een afspraak naar 0620862516 of lever de mobieltjes in bij firma Daamen in Millingen aan de Rijn. Alle hulp wordt enorm gewaardeerd!

Ieder kind heeft een allerliefste wens. Een wens die het verschil maakt. Weer kind kunnen zijn en geen patiënt. Het moment waarop zorgen worden vergeten en geluk en positiviteit voorop staan. Make-A-Wish Nederland vervult sinds 1989 de liefste wensen van kinderen en jongeren van 3 tot 18 jaar met een levensbedreigende ziekte. Dat doet Make-A-Wish Nederland niet voor niets. In al die jaren is gebleken dat voor het wenskind en zijn familie een wensvervulling onvergetelijk is. Het laat het kind weer gewoon kind zijn in plaats van patiënt en maakt het hele gezin sterker voor hun toekomst. De afgelopen jaren heeft Make-A-Wish Nederland al vele duizenden wensen vervuld en de eigen kracht van deze kinderen en jongeren aangewakkerd. Niet de ziekte, maar het kind en/of de jongere zelf staat centraal en dat maakt de wens tot een unieke beleving.

Make-A-Wish Nederland kan dit allemaal realiseren dankzij de inzet van ruim 400 vrijwilligers. Giften en fondsenwervende acties (geld, maar ook in natura) van bedrijven, scholen en (sport)verenigingen zijn samen met de steun van donateurs en partners noodzakelijk om samen het verschil te maken. Make-A-Wish Nederland ontvangt geen overheidsbijdrage.

18 / 24

Goldene Perle der Blasmusik

LEUTH/KEEKEN - Op zondag 13 maart verzorgen blaaskapel De Fraps uit Leuth en Die Original Maastaler uit Heijen enkele uurtjes gezellige blaasmuziek in Keeken (nabij Kleef).

Beide muziekkapellen hebben de Egerländer- en Böhmische blaasmuziek hoog in het vaandel staan. Er zullen deze middag, zoals de titel ook al aangeeft, veel gouden pareltjes uit dit muziekgenre ten gehore worden gebracht. Aanvang van deze middag is 14.00 uur en vindt plaats in Das Schützenhaus des Schützenverein Keeken, Düffelgaustrasse 18 in Keeken, Duitsland. De entree bedraagt 2,50.

Burgemeester Slinkman legt krans bij De Schommel

Foto: Bert Roodbeen

NIJMEGEN/BERG EN DAL – Honderden mensen hadden zich maandagmiddag 22 februari in de regen verzameld rond 'De Schommel' op het Raadhuishof aan de Mariekenstraat in Nijmegen.

Om 13.28 uur werd twee minuten stilte in acht genomen, alleen de kerkklokken van heel Nijmegen waren te horen. Dit was het tijdstip waarop 72 jaar geleden de bommen op het centrum van Nijmegen vielen waarbij 800 slachtoffers en talloze gewonden te betreuren waren. Ook burgemeester Slinkman van Berg en Dal legde namens de Berg en Dalse bevolking een krans bij het monument 'De Schommel'.

Ambtenaren handhaving voeren camper af in Groesbeek

GROESBEEK – De ambtenaren van handhaving in de gemeente Berg en Dal hebben maandagmiddag aan de Mariëndaalseweg in Groesbeek een camper afgevoerd en naar de stort gebracht.

Oosterpoort had de bewoners al diverse malen gesommeerd de camper weg te halen, maar daar kwam maar steeds niets van. Uiteindelijk werden de handhavers van de gemeente Berg en Dal ingeschakeld. De bewoners verklaarde dat de camper – een Ford Transit – defect was en dat ze geen financiële middelen hadden om de camper weer rijklaar te maken. Ook bleken zij niet in staat te zijn de camper op eigen kosten af te voeren.

Door bemiddeling van de handhavers is de camper afgevoerd zonder dat de eigenaars – die er inmiddels afstand van hebben gedaan – dit moeten betalen. Voor de buurtbewoners is het een opluchting dat de camper verdwenen is.

Defecte bus zorgt voor nodige verkeershinder in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een bus van vervoersmaatschappij Breng heeft vrijdagmorgen voor de nodige verkeersoverlast gezorgd op de Nieuweweg ter hoogte van de Zevenheuvelenweg in Groesbeek.

De bus begaf het vrijdagmorgen rond 10.00 uur en kwam stil te staan op de Nieuweweg half voor de druk bereden Zevenheuvelenweg. De bus reed met de passagiers richting Nijmegen. De motor begaf het op dit drukke en onoverzichtelijk verkeerspunt. De passagiers zijn met een andere bus naar Nijmegen vervoerd. Medewerkers van de onderhoudsdienst van Breng wisten het verkeer in goede banen te leiden. Monteurs van Breng hadden de bus om 12.00 uur nog niet aan de praat kunnen krijgen.

Tiende editie van Rondje Millingen

MILLINGEN - Of je nu 8 of 80 bent, beginner of gevorderd, je gaat zeker genieten van dit relaxte, gezellige hardloopevenement in het prachtige natuurgebied De Millingerwaard! 5 km.

Wil je een nieuw persoonlijk record lopen, of is dit je eerste wedstrijd? Deze 5 km is perfect, je start in het dorp waarna je heerlijk doorloopt over de dijk. Met een fantastisch uitzicht over de Rijn loop je snel richting finish. Slechts 6,50 bij voor-inschrijving; na-inschrijving 8,00 euro.

We hebben een nieuwe extra snelle route voor de 10 km, hier ga je een PR lopen! Met deze afstand blijf je jezelf uitdagen, je eerste 10 km is altijd spannend en een ervaren loper weet dat je de afstand nooit moet onderschatten. De eerste kilometers loop je op de dijk, op een verharde weg, daarna ga je door de Millingerwaard, heerlijk in de natuur, langs bizons en wilde paarden, hoe leuk is dat! 8,00 bij voor-inschrijving; na-inschrijving 10,00 euro.

500 en 1000 meter. We hebben de afstanden voor de jonge lopers verlaagd, zodat het voor alle lopertjes een plezier is om mee te doen. Er is keuze uit twee afstanden, zij rennen gezellig door het dorp, onder aanmoediging van familie en vrienden. Kleintjes betalen een kleine bijdrage. Slechts 3,00 euro. En iedereen krijgt een medaille!

Men kan zich inschrijven via http://loopgroepooijpolder.nl/ onder het kopje Rondje Millingen. Dan kom je op de website: http://rondjemillingennl.weebly.com. Er is ook een facebookpagina: https://www.facebook.com/rondjemillingen.nl.

Switch '87 start met SmashBall

MILLINGEN - SmashBall is stoer, gaaf en te gek! Kan jij hard tegen een bal slaan en scoren?

De nieuwe sport voor echte jongens, maar ook stoere meiden mogen meedoen. Vanaf 11 maart 2016 start Switch ’87 met SmashBall in De Duffelt, de eerste twee keer komt SmashBall-goeroe Peter van der Ven naar Millingen om te demonstreren hoe je SmashBall precies moet spelen, daarna nemen de trainers van Switch '87 het stokje over.

Ben je tussen de 8 en 13 jaar, kom dan op vrijdagmiddag (15.30 – 17.00 uur) naar de sporthal in Millingen. Tot eind april is deelname gratis, daarna kun je lid worden van Switch ’87 en gaan we ook naar echte toernooitjes toe.

SmashBall is een volleybalspel waarbij je kunt scoren door de bal hard op de grond te slaan. De bedoeling is om zo hard te slaan dat het andere team de bal niet meer kan vangen. De bal mag een keer op de grond stuiten, voordat die gevangen wordt!

Bij SmashBall mag je smashen, bovenhands serveren, duiken, rollen en nog veel meer. Welk team kan het best smashen en wint de wedstrijd? Meer weten over SmashBall: kijk op www.volleybal.nl/jeugd of www.smashbal.nl.

Op vrijdagmiddag is er ook turnen en free-running in de sporthal dat gegeven wordt door turnvereniging De Hazenkamp. Switch ’87 werkt samen met De Hazenkamp en er zijn mogelijkheden om gecombineerd deel te nemen aan de activiteiten van De Hazenkamp en Switch ’87, bijvoorbeeld eerst SmashBall en daarna free-running of eerst turnen en daarna SmashBall.

Deze activiteit is onderdeel van het Programma Sportstimulering dat namens de Gemeente Berg en Dal wordt uitgevoerd door Switch ’87.

Foutparkeerders gaan komend weekend zonder pardon op de bon in centrum Groesbeek

BERG EN DAL – De handhavers van de gemeente Berg en Dal hebben aangekondigd dat zij vrijdag 4 en zaterdag 5 maart foutparkeerders zonder pardon op de bon zullen slingeren in het centrum van Groesbeek.

Het foutief parkeren is de laatste tijd sterk toegenomen, vandaar deze actie van de handhavers. Ook bij de Rabobank parkeren veel automobilisten hun auto op het Dorpsplein als ze geld gaan pinnen. Ook dat is niet toegestaan buiten de bestaande parkeervakken en daar zal – hoe kort het tijdsduur ook is - tegenop worden getreden. Bij het nieuwe winkelcentrum Bellevue aan de Dorpsstraat parkeren ook steeds meer automobilisten hun voertuigen op de trottoirs en ook daar zal komend weekend tegen worden opgetreden.

Bach op Omroep Berg en Dal

BERG EN DAL - Zondag 6 maart is er van zeven tot negen 's ochtends de Matthäus Passion, het moment van Johan Sebastian Bach, te beluisteren in het programma Draaiboek van Omroep Berg en Dal.

Een en ander is te beschouwen als een voorproef van palmzondag. Het gaat om een door technicus Ton Lamers gemaakte compilatie van vijf uitzendingen die enige jaren geleden werden uitgezonden door Omroep Groesbeek. Het betreft een opname uit 1965 van het Concertgebouw Orkest onder leiding van Eugen Jochum. De teksten worden vertaald en door samensteller / presentator Chris Dijkhuis van toelichting voorzien. Een week lang kan het programma nog beluisterd worden op; www.omroepbergendal.nl/radio en vervolgens uitzending gemist – zondag.

Algemene ledenvergadering KBO Groesbeek Dorp/ De Horst

GROESBEEK - Op woensdagmiddag 9 maart aanstaande wordt de jaarlijkse algemene ledenvergadering gehouden van KBO Groesbeek Dorp/ De Horst in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

Traditiegetrouw wordt de ledenvergadering voorafgegaan met een eucharistieviering in de Cosmas en Damianuskerk aan de Pannenstraat in Groesbeek met medewerking van het eigen koor 'De zeven heuvelen ' met een bijzondere intentie voor de in het afgelopen verenigingsjaar overleden leden. Tijdens deze viering die om 13.30 uur begint zijn familie, vrienden en bekenden van de overleden leden hierbij van harte welkom. Voor de aanvang van de vergadering die om 15.00 uur begint staat in de foyer van De mallemolen de koffie / thee klaar. De agenda van de vergadering is als volgt;
Opening door de voorzitter. Daarna zal mevr. Anke Jacobs het koor 'De Zevenheuvelen '
voorstellen.
Vaststelling agenda.
Notulen jaarvergadering 2015.
Mededelingen.
Jaarverslag 2015.
Financieel verslag 2015.
Begroting 2016.
Verslag kascontrole commissie .
Benoeming nieuw lid kascontrole commissie.
Verkiezing bestuursleden.
Ingebrachte voorstellen .
Rondvraag.
Sluiting van de vergadering.

KBO vraagt banken en winkeliers pinnen veiliger te maken

REGIO - KBO doet een beroep op banken en winkeliers om maatregelen te nemen die senioren beter beschermen tegen het plunderen van hun bankrekening. Aanleiding is het bericht van de Consumentenbond dat 'contactloos zakkenrollen' tot duizenden euro's mogelijk is.

Maar ouderen kunnen zelf ook veel doen om veilig te pinnen. Contactloos zakkenrollen is stelen met een draagbaar pinapparaatje, door ongemerkt iemands pinpas af te lezen. Zonder pincode kan maximaal 50,00 worden gestolen. Als de crimineel ook de pincode kent, kunnen grotere bedragen worden verduisterd. Om die reden vraagt de KBO aan banken en winkeliers om het pinnen veiliger te maken.

Vooral het beschermen van de pincode is voor ouderen niet altijd gemakkelijk. In rijen bij kassa's kunnen criminelen meekijken bij het invoeren van de pincode. Winkel personeel kan andere klanten vragen afstand te bewaren terwijl banken ook speciale hoesjes kunnen leveren om passen te beschermen tegen contactloos zakkenrollen. Hieronder volgen enige tips om veilig te pinnen;
Bewaar uw bankpas zorgvuldig.
Bewaar de pas in een hoesje of portemonnee waarin metaal is verwerkt.
Bewaar de pas met meerdere passen zoals de OV-chipkaart.
Pin ' piano spelend ', Gebruik meerdere vingers om de code in te toetsen.
Dek met de andere hand de toetsen af.
Verlaag de dag limiet voor pinbetalingen, dit kan men doen via internetbankieren.
Controleer regelmatig uw bankoverzichten.
En natuurlijk: wees alert, altijd en overal.

Centrum Groesbeek week afgesloten voor jaarlijkse kermis

BERG EN DAL – Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten het centrum van Groesbeek een week af te sluiten voor de jaarlijkse kermis, terwijl dit niet de voorkeur geniet van de Groesbeekse Ondernemers Vereniging (GOV).

De kermis vindt dit jaar plaats van zaterdag 3 tot en met woensdag 7 september, exclusief opbouwen en afbreken. Het marktterrein aan de Spoorlaan kan nog steeds fungeren als kermislocatie maar de strook naast Scapino niet meer, Hierdoor verandert de omvang van het huidige kermisterrein en moest er uitgeweken worden naar andere varianten om de kermisattracties te blijven kunnen plaatsen.

Variant A heeft van het college de voorkeur gekregen. Dat houdt in dat de attracties op het marktterrein, op het trottoir voor het gemeentehuis en een gedeelte van de Dorpsstraat geplaatst zullen gaan worden. Deze variant houdt in dat de weg liefst een week afgesloten zal worden, dit ter veiligheid van de kermisbezoeker(ster)s. Ook zullen er in die week geen bussen door het centrum gaan rijden. Mensen die gebruik willen maken van het openbaar vervoer zullen naar de Crananburgsestraat of Gooiseweg moeten lopen om van de bus gebruik te kunnen maken.

Bij variant B - waar het college niet voor gekozen heeft – zouden de attracties op het marktterrein en op de stoep voor het gemeentehuis en niet op de Dorpsstraat geplaatst worden. De kermisexploitanten en kermisbond hadden niet de voorkeur om ook het Dorpsplein erbij te betrekken, daardoor zou de kermis in tweeën gesplitst worden. De wekelijkse markt zal wel op het Dorpsplein plaatsvinden, maar dat zijn er maar enkele die daar gebruik van maken. De pachtopbrengst bedraagt voor Groesbeek 36.700,-- exclusief servicekosten zijnde 75,00 euro per wooneenheid.

Werken in de natuur

Het Spoorgat (mei 2015)

GROESBEEK - Zaterdag 5 maart gaan de vrijwilligers van Landschapsbeheer Groesbeek aan het werk in het Spoorgat. Dat is een klein stukje natuur langs de oude spoorlijn in het buitengebied van Groesbeek.

Het gaat voornamelijk om snoeiwerk en onderhoud van het struweel. Wie zin heeft om een keer bij landschapsbeheer te komen kijken en mee te helpen, is welkom. Er wordt gewerkt van 9.00 tot 12.00 uur. Het Spoorgat is bereikbaar via de insteekweg tussen Cranenburgsestraat 49 en de Dennenkamp. Meer info staat op www.facebook.com/lbggroesbeek.

Postzegel Totaal in Nijmegen

NIJMEGEN - Op zondag 6 maart wordt in wijkcentrum 'Titus Brandsma' aan de Tweede Oude Heselaan 386 te Nijmegen, door de Filatelistenvereniging 'Noviopost' de jaarlijkse manifestatie 'Postzegel Totaal' gehouden. De opening zal worden verricht door wethouder Velthuis van de gemeente Nijmegen.

Van 10:00 tot 16:00 uur is er in de zalen van het wijkcentrum weer van alles te zien en te ontdekken over postzegels en wat daar zoal bij hoort. Bij Postzegel Totaal zijn de volgende activiteiten: een opruiming- /restanten- markt; ruim 100 meter tafel bezet door handelaren uit binnen- en buitenland; er is voldoende informatie te verkrijgen over postzegels en men kan zich opgeven als lid van 'Noviopost'; men kan verzamelingen laten taxeren door deskundigen; in het kader van de 100ste Vierdaagse Nijmegen is er een tentoonstelling; het Jo Toussainttoernooi wordt er gehouden,

De KNBF (Koninklijke Nederlandse Bond van Filatelistenverenigingen) heeft reeds geruime tijd, een zogenoemd bekertoernooi van filatelistische lezingen gehouden. Ongeveer tien jaar geleden heeft de KNBF besloten om dit te vernoemen naar ons erelid en het de naam te geven van Jo Toussainttoernooi. Dit toernooi bestaat uit voordrachten in twee onderdelen: Algemene en Thematische Filatelie. Zo'n presentatie wordt onderbouwd en geïllustreerd door vertoning van afbeeldingen van postzegels en poststukken met een beamer. Een voordracht duurt 20 minuten en wordt door een jury beoordeeld. De deelnemers komen uit het hele land en in elke categorie is er voor de winnaar een wisselbeker.

Rozen-Maôndag Optocht verplaatst naar 6 maart

BEEK - Op carnavalsmaandag zat het weerbericht tegen. Enorm tegen. Voor het eerst sinds 1990 moest de grootste regionale Carnavalsoptocht van Gelderland worden afgelast. Om het Beekse prinsenkabinet - onder leiding van Prins Jurgen de Bonenteller - en het altijd zo trouwe publiek van onze optocht te geven wat ze verdienen, heeft de Stichting Rozen-Maondag de koppen bij elkaar gestoken om een halfvasteneditie van de optocht mogelijk te maken. Met trots kunnen wij nu zeggen: It Giet Oan!


Op zondag 6 maart vanaf 13.00 uur (dit is één uur eerder dan gebruikelijk) trekt door het hele dorp alsnog de Rozen-Maôndag optocht. Ruim 70 procent van het eigenlijke deelnemersaantal heeft zich opnieuw ingeschreven en via de website (www.rozenmaondag.nl) kunnen geïnteresseerde verenigingen zich met wagen, of als loopgroep, duo of individu nog aanmelden voor deze eenmalige halfvasteneditie!

Door het vroege tijdstip (13.00u) en het feit dat (bijna) iedereen vrij is op deze dag, hopen wij dat naast onze vaste, trouwe kijkers nieuw publiek benieuwd is naar de magie van de optocht, die jaarlijks door duizenden liefhebbers wordt aanschouwd.

Na afloop van de optocht zal de prijsuitreiking plaatsvinden op de Rijksstraatweg ter hoogte van Hotel 't Spijker. Na afloop zal er in de cafés genoeg ruimte zijn om door te feesten.


Doordat de editie op 8 februari niet door kon gaan zal voor het eerst in de geschiedenis van het Beekse (halfvasten)carnaval de optocht plaatsvinden in de nieuwe gemeente Berg en Dal! En dat terwijl de Beekse Cavalieren met Prins Jurgen dit carnavalsseizoen hun 55-jarig bestaan vieren. Kortom: een bijzondere én historische optocht!

Alle informatie over de optocht, zoals de route en inschrijving, kun je terugvinden op de website: www.rozenmaondag.nl. Je kunt de Rozen-Maondag Optocht ook vinden op Facebook.

Parterre: 'Cartoons als kans'

GROESBEEK - Op zondag 13 maart om 16.00 uur komt Parterre weer bijeen. Het thema is 'Cartoons als kans'.

Vrede, recht, solidariteit. Het zijn grote woorden, waar je weer veel woorden aan kunt toevoegen. Maar als je bent uitgepraat, wat dan? Dan kunnen beelden soms meer zeggen dan een heel boek of debat. Humor, ironie en spot werken goed in beeld. Zijn ze in de woordenvloed van meningen een baken? Of vergroten ze juist de ruimte tot kwetsen? Cartoonist/cartoonsitebeheerder Tjeerd Royaards laat cartoons zien als aanzet tot gesprek. Ieder is welkom. Het is prettig voor de organisatie als je je tevoren aanmeldt, maar spontaan komen en/of iemand meenemen is ook prima. Voor het dekken van de onkosten vragen ze een bijdrage voor het drinken. Een vrije gift is ook welkom.

De bijeenkomst is op 13 maart van 16.00 tot 18.00 uur en vindt plaats in de protestantse kerk, Kerkstraat Groesbeek. Voor meer informatie: nikoraaphorst@vodafonethuis.nl

Nenini doneert dierenambulance

BEEK - Afgelopen zaterdag heeft Ineke Jacobs, eigenaresse van Nenini een leuke actie gehouden. Alle kledingstukken waren 2,50 per stuk.

In totaal zijn er 197 stuks verkocht. De opbrengst van deze dag ging naar de Dierenambulance Nijmegen. Afgelopen vrijdag heeft Ineke een mooi bedrag van 500 euro overhandigd aan de Dierenambulance.

Meesterwerk van Pergolesi in Beek

BEEK - Zaterdag 5 maart geven sopraan Amaryllis Dieltiens, altus Clint Van der Linde en het barokensemble Capriola Di Gioia dat onder leiding staat van Bart Naessens, een concert in de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek bij Nijmegen.

Op het programma staat het Stabat Mater van Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736), een werk waarmee de jong gestorven componist eeuwige roem vergaarde. Daarnaast worden delen uit het ontroerende oratorium Maddalena ai piedi di Cristo van Antonio Caldara (1670-1736) uitgevoerd.

Aanvang 20:15 uur; de kerk gaat om 19:45 uur open. Entree 22,00 euro. Kaarten zijn in voorverkoop verkrijgbaar bij Boekhandel Roelants in Nijmegen, Primera De Postkoets in Beek en via www.concertseriebeek.nl.

In het Stabat Mater wordt het lijden van Christus vanuit het perspectief van zijn moeder Maria beschreven. Het middeleeuwse gedicht werd door vele componisten op muziek gezet. Maar de compositie van Pergolesi is zonder twijfel de bekendste en ook meest geliefde. Met slechts twee solisten worden tekst in aria’s en duetten op serene en intense wijze muzikaal weergegeven.

Het werk van Caldara bevat opera-achtige elementen vol dramatiek die afgewisseld worden door lyriek van een adembenemende indringendheid. Maar theatrale uithalen zijn niet aan de orde: een en ander blijft binnen de context van de boodschap die in dit werk verankerd ligt: Maria Magdalena aan de voeten van Christus.

Buurtsoepie Beek

BEEK - Wekelijks is in de Buurtkamer van het Kulturhus Beek de gelegenheid om eens andere mensen uit ons dorp (en aangrenzende dorpen binnen onze gemeente Berg en Dal) te ontmoeten en gezellig samen te eten voor een zéér schappelijke prijs.

"We streven ernaar om zoveel mogelijk gebruik te maken van biologische producten, en in ieder geval van verse groenten. Het menu is meestal afwisselend een lunch met voedzame soep en brood de ene week, en een eenvoudige warme maaltijd de daaropvolgende week. Waar mogelijk houden we rekening met vegetariërs (wel graag even van te voren laten weten)."

Spreekt dit je aan? Kom dan eens langs op woensdag; de Buurtkamer is open van 10.00 tot 15.30 uur. Het eten wordt om 12.30 uur opgediend, en er is plaats voor maximaal twintig eters. Voor groepen van vier of meer mensen geldt: graag even van te voren contact hierover opnemen!

Kosten zijn drie 3 euro voor de maaltijd; voor koffie of thee met koek is elke vrijwillige bijdrage welkom.

Menu woensdag 2 maart: champignon-groentesoep
Menu woensdag 9 maart: hutspot
Menu woensdag 16 maart: bonen-groentesoep
Menu woensadag 23 maart: bami plus

Menu woensdag 30 maart: kippensoep


Het Buurtsoepie draait helemaal op vrijwilligers; als je het leuk vindt om te koken met verse èn gezonde ingrediënten, is het wellicht een idee om je af en toe voor het Buurtsoepie in te zetten als chef-kok-van-de-dag. Als je meer hierover wil weten, neem dan gerust contact op. Vragen/contact: stuur een mailtje naar r_soree@online.nl (Dolf Sorée), 06 49205098.

Activiteiten voor mantelzorgers

in de gemeente

Woensdag 9 maart in Millingen
Pottenbakken van 10.00 tot 11.30 uur een minicursus pottenbakken bij Marian van der Meer aan de Lincolnstraat 16 in Millingen aan de Rijn. Er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen. Bij grote belangstelling zal er een extra cursus worden gegeven. Belangstellenden kunnen zich tot uiterlijk 4 maart opgeven bij Iraida Peeters 0481 432262 Email; iraidapeeters@gmail.com of bij Thea de Wijse 0481 431105 op elke werkdag tussen 09.00 en 11.00 uur.
Donderdag 10 maart Groesbeek


Op 12 plaatsen in de gemeente Berg en Dal komt een gelegenheid waar mensen zo naar binnen kunnen lopen om er een kopje koffie/thee te drinken, een praatje te maken of iets te ondernemen. Er zijn steeds begeleiders aanwezig. Mantelzorgers kunnen daar heen met diegene waar men voor zorgt. Na een wenperiode kan men zelfs even weg om een boodschap te doen. Wikke Raymakers zal hier alles over vertellen. Wil men meer weten over de inloop of heeft u vragen en wil men andere mantelzorgers ontmoeten dan is men welkom op 10 maart in De Mallemolen van 14.00 tot 15.30 uur. De koffie en thee zijn geheel gratis.


Maandag 14 maart Op De Heuvel Groesbeek
Mantelzorgloop van 13.30 tot 15.30 vanaf voorzieningenhart Op De Heuvel. Lekker wandelen door het bos met overige mantelzorgers.


Donderdag 24 maart Mantelzorglunch in wooncentrum De Meent
Even met andere mantelzorgers gezellig een hapje eten, hier zijn geen kosten aan verbonden. Wel van te voren aanmelden: 06 13859106 of per email info@mantelzorgbergendal.nl.

Bewegen is moed(t)

GROESBEEK - Onder het motto Bewegen is moed(t): wandelen en gesprek: een goede (mentale) gezondheid. Wandelcursus van tien weken onder leiding van Gerda Sollie: afgestudeerd basis psycholoog en ervaren sporter.

Vanaf maart wil ze starten met een wandelcursus voor mensen (18+), die niet of weinig bewegen, of die om wat voor reden dan ook niet lekker in hun vel zitten. Met deze cursus wil ze overbrengen dat bewegen leuk is en geen opgave hoeft te zijn. Bewegen is niet alleen goed voor de lichamelijke conditie, maar ook voor de mentale gezondheid!

De cursus zal heel laagdrempelig zijn, zodat vrijwel iedereen mee kan doen. Het gaat er om dat men lekker wandelt in de mooie bossen van Groesbeek en dat er ruimte is voor goede gesprekken. Bewegen in een groep is gezellig en motiverend, en kan leiden tot blijvende contacten om samen actief te blijven. Samen wandelen kan leiden tot meer motivatie, meer zelfvertrouwen en plezier in bewegen!

Gerda: "Omdat ik het element van een goed gesprek heel belangrijk vind, wil ik de groep klein houden: namelijk maximaal zes personen."

Het is de bedoeling om de sessies aan te bieden in blokken van tien weken. De eerste sessie wordt er verzameld bij de protestantse kerk in de Kerkstraat. De frequentie is eenmaal per week met als keuzemogelijkheid donderdag-,of vrijdagmiddag van 13.30-14.30 uur, of zaterdagochtend van 9.30- 10.30 uur. Voor meer informatie en aanmelden kunt u mailen naar beweegcoach1959@gmail.com.

Rondleiding in de tentoonstelling 'Gevleugelde Vrijheid'

GROESBEEK - Op donderdag 3 maart verzorgt het Nationaal Bevrijdingsmuseum van 14.00-15.30 uur een rondleiding in de tentoonstelling 'Gevleugelde Vrijheid, de Tweede Wereldoorlog in de lucht', speciaal voor de jeugd van 10-15 jaar.

De rondleiding zal worden gegeven door gids en luchtoorlogsdeskundige Gerrit Kok. Deze tentoonstelling van meer dan 750 prachtige modelvliegtuigjes geeft een compleet beeld van WO2 in de lucht, waarvan jongeren zullen smullen. Van de piloot in de kleinste cockpit tot de reusachtige vliegende forten: geen aspect blijft onbelicht van de wereldwijde luchtstrijd boven land en zee.

Standaard tarieven. Begeleidende (groot)ouders 5,00 euro. Museumkaart geldig. Reserveren noodzakelijk: 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek. www.bevrijdingsmuseum.nl.

Danny de Munk in Cardo Theater

GROESBEEK - Donderdag 10 maart komt Danny de Munk met zijn band naar Cardo Theater. Aanvang 20.30 uur. Tickets à 19,50 euro zijn verkrijgbaar bij alle Primera vestigingen of via www.cardotheater.nl.

De Amsterdamse Danny de Munk werd op twaalfjarige leeftijd uitgekozen om de hoofdrol te gaan spelen in de speelfilm Ciske de Rat. Het door hem gezongen ‘Ik voel me zo verdomd alleen’ werd een nummer 1-hit in Nederland. De start van een grote carrière.

De Munk trad onder andere op in musicals als Op hoop van Zegen en Les Misérables en in de televisieseries Laat maar Zitten en Vrouwenvleugel. Ook in de bioscoop was hij te zien in de film All Stars. Zijn 25-jarig artiestenjubileum werd in 2007 gevierd in een uitverkocht Ahoy Rotterdam.

In de musicalversie van Ciske de Rat keerde De Munk terug naar zijn eerste rol. In 2008 bracht hij voor het eerst in jaren weer een album uit ‘Hart en ziel’ met het Nederlandstalig levenslied. De jaren daarna volgden enkele uitverkochte concerten in de Heineken Music Hall, de theatershow Jeugdherinneringen, de rol van Jezus in The Passion en nam hij deel aan Holland zingt Hazes. In mei 2015 verzorgde Danny een gastoptreden bij de toppers in concert in de Amsterdam Arena. En nu staat hij met band in Cardo Theater!

Dronken automobilist over de grens staande gehouden

BERG EN DAL - De politie kreeg in de nacht van zaterdag op zondag meerdere meldingen van een automobilist die al slingerend op de Nieuwe Rijksweg in Beek-Ubbergen reed. Daarbij haalde de chauffeur diverse gevaarlijke manoeuvres uit.

Een patrouillewagen van de Berg en Dalse politie ging direct ter plaatse en seinde vast hun Duitse collega´s in dat er een vermoedelijk dronken automobilist op weg was van Nijmegen naar de grens. De politie kreeg inderdaad de betreffende automobilist in het vizier en kon de bestuurder net over de grens bij Wyler staande houden. Even later arriveerde ook de Duitse politie die constateerde dat de bestuurder -een 54-jarige Nederlander die in Kranenburg woonachtig is- teveel aan Bachus geofferd had.

Er werd een blaastest afgenomen en dat bleek al voldoende te zijn om zijn rijbewijs in te vorderen. De Duitse politie nam de zaak over en brachten de man naar het bureau in Kleef waar een bloedproef werd afgenomen en een proces verbaal werd opgemaakt.

Gemeente subsidieert restauratie toren van kerkje in Persingen

Foto: Marcel Vink

BERG EN DAL – Het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal heeft besloten de restauratie van de toren van het kerkje in Persingen te subsidiëren.

Bij de vaststelling van de jaarrekening 2014 door de nieuwe gemeenteraad op 25 juni 2015 is het toegezegde bedrag 123.500,-- doorgeschoven naar 2015. In januari heeft de penningmeester van de Stichting Het Kerkje van Persingen laten weten dat men op 14 maart wil gaan beginnen met de restauratie van schip en toren van het kerkje , dit ook om de rijkssubsidie voor het schip ten bedrage van 159.310 euro slechts beschikbaar is tot 2017.

De stichting blijkt ook rijkssubsidie voor de restauratie van de toren te hebben ontvangen ten bedrage van 11.250 euro. Dit bedrag zal worden afgetrokken van het toegekende subsidiebedrag door de gemeente Berg en Dal waardoor deze uitkomt op 112.250 euro. Met de stichting is afgesproken dat tijdens de restauratie deelfacturen kunnen worden ingediend die dan worden uitbetaald.