GN Berg en Dal Heumen Mook

18 januari 2019

GN Berg en Dal Heumen Mook 18 januari 2019


Leven is Lef Suzanne Alberty is Maatje!

(foto: Gerie van der Land-Zijderveld)

Tekst en foto:

Gerie van der Land-Zijderveld

MALDEN - Pats! Van de ene minuut op de andere! Het gebeurde op haar werk. Er knapte iets. Dat deed geen pijn. Wel zag Suzanne Alberty uit Malden een donkere vlek. Ze knipperde wat met haar ogen en ging verder met haar werk. De andere morgen was die vlek er nog.

Ze belde met de huisarts. Dezelfde dag werd zij in het ziekenhuis opgenomen en geopereerd. Haar netvlies was geknapt. Daardoor heeft zij een blijvende visuele beperking en moest daardoor afscheid nemen van haar werk en collega’s bij Auto Velthuis in Heijen. “Ik werkte daar zó graag. Bijna 23 jaar. Mijn beperking accepteren en mijn werk loslaten, dat was heftig. Ja, een rouwproces. Dat heeft anderhalf jaar geduurd.”

We drinken thee. Suzanne lacht stralend. Zegt: “Ik voel mij weer zo goed. Ik ben omgeschoold, werk 10 uur in de week als gastvrouw in Malderburch en sinds een half jaar ben ik Maatje! Maatje van Kitty. Kitty is 67 jaar. Iedere vrijdagmiddag ga ik naar haar toe. We fietsen samen op de duofiets een rondje door Malden of we drinken gezellig thee en praten wat. Maatje zijn heeft mijn wereld een andere dimensie gegeven en verrijkt mijn leven. Allebei kijken we ernaar uit. Ik vind het fijn om naast echtgenote en moeder van twee kinderen voor nog iemand belangrijk te zijn. Dat geeft zo’n goed gevoel. Nee, het voelt zeker niet als een verplichting. Graag doe ik een oproep: Al met twee uur in de week maak je verschil in het leven van een buurtgenoot. Van harte raad ik jong en oud aan om ook Maatje te worden. Daar word je blij van!”

• Leven is lef verschijnt in opdracht van Malderburch Welzijn Ouderen, gemeente Heumen. Bel voor Maatje worden tijdens kantooruren naar 024 - 357 0570.

Try-Out nieuwe Groesbeekse band 'Flashback '

(foto: Flashback)

GROESBEEK - 'Flashback' is een golden-oldies-coverband, die haar publiek terugbrengt naar de jaren '60, '70 en '80. Een combinatie van jarenlange ervaring en fris enthousiasme zijn kenmerkend voor Flashback.

Een kleine greep uit het repertoire van Flashback zijn bekende nummers van onder andere The Rolling Stones, The Supremes, The Beatles, Dolly Parton, Creedence Clearwater Revival, Eric Clapton en Abba. Flashback bestaat uit Angelique - zang en gitaar, Charlie - zang en toetsen, Jo - zang en drums.

Op zondagmiddag 27 januari houdt Flashback een try-out bij Wilma en Roland Boschman in Brouwerij & Proeverij D'n Drul aan de Dorpsstraat 7 in Groesbeek van15:00 tot 20:00 uur. Iedereen is er welkom en de toegang is gratis.

Veilig het natuurijs op

REGIO - Het is koud en het vriest. Er ligt al een mooi laagje ijs op de plassen en de verleiding is groot om even uit te proberen of je erop kunt staan of om zelfs al de schaatsen onder te binden.

Maar wanneer is het veilig? En voor wie? Voor mij? En hoe zit het als er nog tien bijkomen omdat ze mij zien schaatsen? Vaak wordt er geschaatst op plekken, waar eigenlijk niemand weet hoe dik het ijs is. Ook zijn er op goede stukken ijs ineens plekken, waarvan je niet weet of het verantwoord is om er overheen te schaatsen. Twijfel je? Neem dan geen risico.

Onder het ijs? Ben je onder het ijs terecht gekomen en ligt er geen sneeuw op het ijs, zwem dan naar de donkere plek, hier ben je door het ijs gegaan. Ben je onder het ijs gekomen en is het besneeuwd, dan moet je naar het lichte gedeelte zwemmen. Sneeuw en ijs Je kijkt naar buiten en de wereld is wit, ofwel winterwonderland! Een blik op het nieuws leert vaak ook snel dat dit gepaard gaat met glijpartijen en ongelukken. Zorg dat je zichtbaar bent in het verkeer en dat je zelf ook goed zicht hebt. Ga je met de auto de weg op, maak dan alle ruiten goed ijsvrij. Daarnaast kunnen er lange files ontstaan, waardoor het ook raadzaam is een deken in de auto te hebben. Daarnaast kun je elkaar en de hulpdiensten ook een handje helpen door je stoepje sneeuwvrij te maken. Hiermee worden gladde situatie voorkomen en zijn de brandputten ook direct zichtbaar voor de brandweer.

Nieuwjaarsreceptie fanfare Wilhelmina

GROESBEEK - Op zondag 6 januari vond de drukbezochte nieuwjaarsreceptie plaats bij fanfare Wilhelmina in Groesbeek. Voorzitter Miel Fransen keek samen met de leden terug naar 2018 waarin de fanfare haar 120-jarig jubileum vierde, het was een prachtig feest.

Daarnaast werd er ook stilgestaan bij het nieuwe jaar dat Wilhelmina voor de boeg heeft, een jaar waarin met name veel aandacht besteed gaat worden aan jeugd en muziek! Standaard muziekonderwijs op de basisschool staat hoog op het verlanglijstje van de vereniging en daar wordt hard aan gewerkt! Natuurlijk werden ook de jubilarissen gehuldigd: Paul Kamps en Guus Kersen beiden 5 jaar lid, Don Wolters, Theo Roelofs en Lianne Roelofs 12,5 jaar lid, Gerrit de Leeuw en Kelly Derksen 25 jaar lid en Toon Heijmans vierde zijn 40-jarig jubileum bij de vereniging. Raymond Saedt is liefst 50 jaar lid van Wilhelmina, maar kon helaas niet aanwezig zijn bij de receptie, echter ze zal zeker later dit jaar nog in het zonnetje gezet worden.

De Wilhelminapluim, een extra waardering voor een lid dat zich op bijzondere wijze voor de vereniging inzet, werd toegekend aan Theo Roelofs! Naast dat Theo een van de basblazers is binnen het orkest, is hij onder andere jarenlang betrokken geweest bij de commissie werving en opleiding en heeft hij sinds vorig jaar de organisatie van de rommelmarkt op zich genomen, een gigantische klus! Muziek mocht deze middag natuurlijk ook niet ontbreken, het opleidingsorkest en de Jeugd Percussiegroep zorgden voor een sfeervolle muzikale omlijsting!

Popkoor Trente Plus Groesbeek

Van links naar rechts: Eveline van Osch, Wilma Peters, Hemmy van Haaren, Marianne Peters, Susanne Luijben, Wiro Willems.

GROESBEEK - Popkoor Trente Plus is een gezellig zingend en swingend popkoor. Trente Plus staat al enige jaren onder leiding van Reinoud van der Haar en wordt begeleid door een 4 mans-band. Tijdens de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst op 6 januari zijn liefst zes koorleden in het zonnetje gezet: zij zijn allen al 25 jaar lid!

Met veel plezier en enthousiasme dragen deze leden al 25 jaar hun steentje bij aan de vele optredens die Trente Plus in de afgelopen jaren heeft mogen verzorgen. "Lijkt het je leuk om ook met ons mee te zingen? Kom dan een keer bij een repetitie-avond, en ervaar waarom onze jubilarissen nog steeds zo enthousiast zijn. Met ingang van 12 maart verhuist onze vaste repetitie-avond naar de dinsdag en iedereen is welkom om een keer te komen kijken of mee te zingen. Mail naar info@trenteplus.nl voor meer informatie."

Ergerlijke vernieling van buurtkerstboom Lage Horst

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Vermoedelijk lallende jongelui hebben donderdagavond tussen 20.00 en 21.00 uur de buurtkerstboom vernield aan de Lage Horst in Groesbeek.

Hub Meyboom hoorde de jongelui luid voorbij komen, maar schonk daar verder geen aandacht aan. Vrijdagmorgen ontdekte Hub en zijn overbuurman Henk Jacobs de ergerlijke vernieling. Hun buurtkerstboom was door vandalen afgebroken. Het is treurig dat zo iets gebeurt. Al ruim tien jaar heeft de buurt een eigen kerstboom op initiatief van Henk Jacobs, terwijl weer een andere buurman Frans van Grinsven voor een vaste kerstboom zorgt. Deze boom staat er sinds voorjaar 2018, omdat de vorige het tien jaar vol gehouden heeft maar door ziekte moest worden vervangen. Hub zorgt er al jaren voor dat de buurtkerstboom – die naast de bank van de gemeente geplaatst is – verlicht wordt met een stroomkabel van tientallen meters. Bij de buurtvereniging De Botterpot vraagt men zich af wat het nut is van deze ergerlijke vernieling.

Ik Pas = 40 dagen zonder alcohol

REGIO - Everhard Scheltinga is sinds kort gepensioneerd docent en woont in Middelaar. Hij gaat dit jaar voor de eerste keer meedoen met de 40 dagenactie.

Tekst en foto:

Gerie van der Land-Zijderveld

"Waarom ik mee ga doen?" Spontaan schiet Everhard in een vrolijke lach: "Omdat jij mij dat gevraagd hebt! Jij hebt me nieuwsgierig gemaakt. Al die voordelen die je hebt opgesomd, die wil ik meemaken." Dan serieus: "Alle gekheid op een stokje. Kritisch en bewust kijken naar alcoholgebruik vind ik een goed idee. Daarom doe ik mee. 'k Ben reuze benieuwd hoe mij dat gaat bevallen, want bijna iedere dag drink ik alcohol. Een lekker jenevertje voor het slapen gaan, of een goed glas wijn, ook lekker. Ja, klopt, één wordt soms meer, zeker in het weekend of op een feestje. Dat gaat vaak onbewust. En net zoals jij mij hebt uitgedaagd om mee te doen, daag ik op mijn beurt ook mensen uit om ook mee te doen! Ja ik ga ik er 100 % voor en natuurlijk ga ik het volhouden." Breed lachend: "Zeker nu ik met foto en al in de krant en op sociale media kom. Proost!" www.ikpas.nl Doen? Inschrijven?

IkPas = 40 dagen zonder alcohol in de gemeente Heumen en Mook en Middelaar, is een initiatief van Malderburch Centrum voor Welzijn Wonen en Zorg Malden en Gezondheidscentrum Samen Gezond Malden www.gcsamengezond.nl en wordt gesteund door Gemeenten Heumen en Mook en Middelaar. De IkPas 40 dagen-actie start op aswoensdag, na carnaval op 6 maart.

Kom je ook mee voetballen?

GROESBEEK - Dinsdag van 11.30 tot 12.30 uur in sporthal Heuvelland spelen een klein groepje senioren het spel Old Stars.

Old Stars is lopend voetbal, de bal mag niet hoger dan de heup en je mag geen slidings maken. Het veld is kleiner en er wordt niet hard gelopen. De groep is reuzegezellig en er wordt naast flink bewegen ook gelachen en lol gemaakt. Net als vroeger op het veld. Dit voorjaar, bij beter weer, gaan we dan ook naar de Groesbeekse Boys. Na afloop is er koffie of thee.

"Heb je ook zin om mee te doen, neem je sportschoenen mee en kom dan gratis twee proeflessen nemen op de dinsdag. De trainster Inge wacht jou op. Inlichtingen: Groesbeekse Boys: 06 10299103 of Kwiek Actieve Leefstijl: 06 13260571."

Vers van de Dorpsdichter gemeente Heumen Nieuwjaar bezien vanaf het kanaal

vanaf een vage brug zing ik je onomwonden de beste wensen toe

voor een jaar dat ons beter kent dan wij de tijd

mensen kijken niet eens.

een bus scheurt voorbij aan de trillende reling

je graait in je jaszak naar een pen en haalt woorden uit het binnenste

voering die blijft hangen aan een gescheurde nagel

stiekem wens ik je geen jaar maar een oneindig moment

zoals wanneer onder de brug de nacht duikt in lichtgevend water

en alle dorpen op dezelfde sterren zien

Marjolein Pieks

Dorpsdichter Gemeente Heumen

Het weer en de veiligheid

REGIO - In januari besteden we aandacht aan kou, sneeuw en ijs. Dit omdat januari gemiddeld de koudste maand is in Nederland.

Wie bel je wanneer voor de gevolgen van een hevige storm? Bij een hevige storm krijgt de meldkamer veel telefoontjes van inwoners die overlast of schade hebben. Bij acuut gevaar zoals instortingsgevaar, losgeraakte dakpannen of gevelplaten of een boom die op de openbare weg valt bel je het alarmnummer 112. Is het niet acuut en speelt het in de openbare ruimte, zoals een omgevallen boom in de berm, neem dan contact op met je gemeente.

Hevige regenbuien. Bij hevige regenbuien krijgt de meldkamer veel telefoontjes van inwoners die overlast of schade hebben. Bij acuut gevaar zoals risico of kortsluiting of het jezelf niet in veiligheid kunnen brengen, bel je het alarmnummer 112. Is het niet acuut, zoals een verstopte riolering of losliggende putdeksel, neem dan contact op met je gemeente.

Extreem weer. Onstuimig weer komt de laatste jaren regelmatig voor in Nederland. Meestal is er niets aan de hand, maar soms kan het weer omslaan in extreem weer, zoals zware storm met wind- en waterhozen, hevige sneeuwval of stevige vrieskou. Het KNMI kan in dergelijke gevallen een waarschuwing of weeralarm afgeven. Dit gebeurt via radio, tv en internet en is bedoeld voor iedereen.

Het KNMI kent de volgende codes :

REGIO - Het KNMI kent de volgende codes: geel, oranje en rood.

Code geel: wees alert! Er is mogelijk kans op gevaarlijk weer. Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is. Code geel kan 48 uur voordat het weerfenomeen optreedt, worden uitgegeven. De zekerheid is minstens 60 procent.

Code oranje: wees voorbereid! Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is.

Code rood (weeralarm): onderneem actie! Dit is een weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel lokaal zijn. Code rood wordt op zijn vroegst 12 uur uitgegeven voordat het weerfenomeen zich voordoet. Code rood kan ook uitgegeven worden als er een kleine kans is op een extreme weersituatie, maar de veiligheidsrisico's groot zijn. (bron: KNMI)

Nationale Voorleesdagen in bieb

De voorstelling 'Hé, waar ben ik?'

GROESBEEK - Van 23 januari tot en met 2 februari vinden de Nationale Voorleesdagen plaats in de bibliotheek. Op woensdag 23 januari kun je in Bibliotheek Malden een workshop ‘Voorlezen met babygebaren’ bijwonen. Op woensdag 30 januari speelt Smoespot Theater in Bibliotheek Groesbeek de vrolijke peutervoorstelling ‘Hé, waar ben ik?’.

Voorlezen is niet alleen leuk, maar ook belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Op 23 januari kun je in Bibliotheek Malden een gratis workshop ‘Voorlezen met babygebaren’ bijwonen. Je leert hoe je voorlezen aan baby’s nóg leuker kunt maken. Na afloop krijg je een hand-out met praktische tips mee naar huis.

Tijdens de voorstelling ‘Hé, waar ben ik?’ op 30 januari in Bibliotheek Groesbeek verliest Harry de kater de weg naar huis uit het oog. Onderweg ontdekt hij nieuwe wegen en ontmoet hij nieuwe vrienden. Smoespot Theater maakt van deze voorstelling één groot avontuur voor iedereen. Wil je hier ook bij zijn? Koop vooraf kaartjes via www.obgz.nl/nationalevoorleesdagen. Biebleden betalen 3,- en overige bezoekers 4,- euro. De voorstelling is geschikt voor kleintjes vanaf 2 jaar en duurt van 15.00 tot 15.30 uur.

Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis lid worden van de Bibliotheek Gelderland-Zuid. Als je je kind tijdens de Nationale Voorleesdagen bij de balie van een van onze vestigingen inschrijft, krijg je een vingerpopje van Harry de kat mee naar huis. Meer informatie staat op: www.obgz.nl/nationalevoorleesdagen.

Het KNMI kent de volgende codes :

REGIO - Het KNMI kent de volgende codes: geel, oranje en rood.

Code geel: wees alert! Er is mogelijk kans op gevaarlijk weer. Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is. Code geel kan 48 uur voordat het weerfenomeen optreedt, worden uitgegeven. De zekerheid is minstens 60 procent.

Code oranje: wees voorbereid! Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is.

Code rood (weeralarm): onderneem actie! Dit is een weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel lokaal zijn. Code rood wordt op zijn vroegst 12 uur uitgegeven voordat het weerfenomeen zich voordoet. Code rood kan ook uitgegeven worden als er een kleine kans is op een extreme weersituatie, maar de veiligheidsrisico's groot zijn. (bron: KNMI)

Stichting Jacques van Mourik zoekt een voorzitter M/V

Heidelandschap

PLASMOLEN - Stichting Jacques van Mourik, al 25 jaar actief, beheert het erfgoed van de Plasmolense Kolonie uit het begin van de vorige eeuw. Zij exposeert, doet onderzoek naar achtergronden van schilderijen en kunstenaars die in deze kolonie actief waren en probeert ook in samenhang met dit verleden het werk van hedendaagse Plasmolense en Mookse kunstenaars te exposeren.

De stichting bestaat uit een twaalftal vrijwilligers, een kundige groep mensen die, in verscheidene werkgroepen verenigd, enthousiast meewerken om dit historisch erfgoed in goede staat te houden en te bewaren voor de gemeenschap. De stichting maakt onder andere gebruik van expositie en opslagruimte in het gemeentehuis van Mook.

De huidige voorzitter is per 1 januari 2019 reglementair afgetreden en stelt zich niet herbenoembaar. "Wij zijn daarom op zoek naar een opvolger m/v. Wij vragen betrokkenheid bij het erfgoed van de stichting, maar zeker ook bij de vrijwilligers die dit werk al jarenlang en met groot enthousiasme doen. U kunt de stichting op 06 24745806 bereiken, of door een mail te sturen naar info@stichtingjacquesvanmourik.nl. Een van de bestuursleden zal dan contact met u opnemen."

Nieuwjaarstoernooi P.V.Leuth

Winnaars nieuwjaarstoernooi. (foto: Paull) paull

LEUTH - Op 8 januari werd er weer het traditionele nieuwjaarstoernooi gehouden in de hal van de P.V.Beek.

Na eerst een welkomstwoord en een nieuwjaarswens door de voorzitter kon men beginnen. Het was weer een zeer gezellige en sportieve avond met een lekker bubbelsdrankje vooraf en daarna tussen de partijen door lekkere hapjes. Het waren weer drie voorgelote partijen en na twee rondes waren er nog maar drie spelers. die hun partijen hadden gewonnen. Na drie rondes was Rieky Groothuizen de winnaar. Tweede werd Henk Gunsing en als derde eindigde Stella van Eldijk, beiden met twee gewonnen partijen. De poedelprijs was voor Ton Stevens. Na nog wat na praten en een drankje ging iedereen huiswaarts. Weer een geslaagd toernooi.

Kamermuziekconcert Duo Ebabo

MOOK - Op 27 januari om 20:00 uur is er weer een kamermuziekconcert in de kerk van Mook. Deze keer treedt het Duo Ebabo op, bestaande uit Paolo Gorini (piano) en Marco Danesi (klarinet).

In 2017 hebben het Storioni-festival in Eindhoven gewonnen. Het belooft weer een prachtig concert te worden met werken van Robert Schumann, Nino Rota, Leonard Bernstein, Claude Debussy, Maurice Ravel en Carl Maria von Weber. Paolo en Marco zijn afkomstig uit Italië. Paolo is naast pianist ook componist. Op 20 januari gaat in Eindhoven van hem een nieuw stuk voor klarinet en piano in première. Het is niet uitgesloten dat we daarvan in Mook ook iets te horen krijgen.

Nog geen kaartje? Geen probleem: online 17, in de kerk 18, en jonger dan 18 jaar 9 euro; prijs is inclusief consumptie. Voor meer informatie: http://kamermuziekmookenmiddelaar.nl/zondag-27-januari-2019/

Nationale Tuinvogeltelling op 25, 26 en 27 januari We gaan weer tuinvogels tellen

REGIO - Zet de voedertafel klaar, hang de vetbol op en omcirkel de datum in je agenda! Want op vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 januari aanstaande houdt Vogelbescherming Nederland weer de Nationale Tuinvogeltelling. Iedereen kan meedoen aan het grootste burgeronderzoek van Nederland. Benieuwd hoe? Kijk voor meer informatie op www.tuinvogeltelling.nl.

Tsjilpende huismussen in de heg, een bungelende koolmees aan de vetbol en de grote bonte specht die van de vogelpindakaas komt snoepen. Tijdens de Nationale Tuinvogeltelling heb je een half uurtje de tijd om helemaal op te gaan in de tuinvogels. Kopje koffie erbij en kijken maar. Door de resultaten door te geven help je bovendien Vogelbescherming Nederland met belangrijke informatie over de vogels in je tuin.

Vogels herkennen is makkelijker dan je denkt. Op de site staat een top 25 van de meest voorkomende tuinvogels, met herkenningstips en geluid. Met de gratis app Tuinvogels is het herkennen van vogels helemaal appeltje eitje. Vul de kleur en de grootte in en Vogelbescherming vertelt je welke vogel je ziet.

Hoe werkt het ook alweer? De Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland vindt dit keer plaats op 26 en 27 januari 2018. Meedoen is simpel: 30 minuten lang noteer je de vogels in de tuin en de resultaten meld je op www.tuinvogeltelling.nl of via de gratis app tuinvogels te downloaden via www.tuinvogeltelling.nl De top 3 bestond vorig jaar uit huismus, koolmees en pimpelmees.

Grootste kerststal langer te bekijken

Grootste kerststal van Europa (foto: Museumpark Orientalis)

HEILIG LANDSTICHTING - Vanwege overweldigende belangstelling en voor iedereen die de kerststal nog niet bezocht heeft of deze nog eens op zijn gemak wil bekijken, blijft het hoofdgebouw waar de kerststal staat opgesteld, extra weekenden open voor bezoekers.

In de weekenden tot 1 maart, dus de zaterdagen en zondagen, is het diorama van 12.00 tot 16.00 uur tegen gereduceerde prijs, te bezichtigen. De rest van het park is wel gesloten. Op 1 maart gaat het reguliere seizoen weer van start. Meer informatie staat op www.museumparkorientalis.nl. Museumpark Orientalis is gevestigd aan Profetenlaan 2 in Heilig Landstichting (024 3823110).

Soundjourney in Yogastudio Malden

Plezier en balans met Inger van Genderingen. (foto: Laksmi Papenburg) Laksmi Papenburg

MALDEN - Yogasan Inger sluit haar 10-jarig jubileum af met een intiem ligconcert, een muzikale reis naar binnen. Dit concert op zondagochtend 20 januari is de laatste in een reeks workshops waarmee Yogasan Inger het afgelopen jaar gestalte heeft gegeven aan ruim 10 jaar yogalessen verzorgen.

SInds juli 2017 geeft Yogasan Inger yogalessen in de nieuwe yogastudio aan de Zwerfkei 7 in Malden. Een prettige ruimte waar plaats is voor dertien cursisten en er dagelijks yogalessen zijn.

Naast hatha yoga lessen kun je ook een yoga en meditatie les volgen. Ook biedt Inger van Genderingen van Yogasan Inger zwangerschapsyoga aan. Naast de wekelijkse lessen worden er regelmatig workshops en korte cursussen aangeboden. Wegens succes start bv volgende week de korte cursus bekkenbodem en buik.

Tijdens de soundjourney lig je op een matje luisterend naar de klanken van niet alleen klankschalen maar ook een sjamanendrum, een didgeridoo en andere akoestische instrumenten.

Janneke en Danny lopen rond om de klanken over iedereen te verspreiden. Je hoeft dus alleen maar te genieten van deze muzikale reis.

Dit concert is gratis. Aanmelden is noodzakelijk, want vol is vol. Voor aanmelden en meer informatie kijk op de website www.yogasan-inger.nl of bel met Inger op 06 30185766.

Zin om te sporten? Kom dan langs!

MILLINGEN - Elke woensdagavond van 19.30-20.30 uur sport een groep dames (50+) van Odio in het clubhuis van Kunstrijwielvereniging Juliana.

Tijdens dit uur wordt een sportprogramma aangeboden door een ervaren coach Dit varieert van bewegen op muziek tot bijvoorbeeld badminton en grondoefeningen voor de spieren. Men kan dit op eigen tempo doen en het is daarom geschikt voor iedereen.

Enkele weken in de zomerperiode en in de kerstvakantie wordt geen les gegeven. De kosten zijn 11,60 euro per maand, de eerste vier lessen zijn gratis. Heb je zin om te gaan sporten? Kom gerust eens langs op woensdagavond! Het adres: Heerbaan 93, Millingen aan de Rijn (achter de Albert Heijn). Ook kun je bellen met of mailen naar: Sportfit Odio, Thea de Wijse, 0481 432972; w.wijse@chello.nl.

Brand voormalige bouwhandel

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Buurtbewoners van de voormalige bouwmaterialenhandel van Schreven aan de Kloosterstraat in Groesbeek hebben zaterdagmiddag alarm geslagen, nadat er rook uit een van de schuren kwam.

De brandweer van Groesbeek sloeg groot alarm en rukte uit met een bluswagen, een hoogwerker en een commandantewagen. Ter plaatsen bleek dat in de betonschuur een pallet met hout door vermoedelijk baldadige jongelui in brand was gestoken. Doordat er een flinke rookontwikkeling was heeft de brandweer nadat het brandje geblust was de schuur geventileerd. De schade is door het brandje beperkt gebleven.

Hulpinstanties massaal naar pannetje op vuur

GROESBEEK – Dinsdagavond is door zorgverleners van woonzorgcentrum De Meent aan De Meent in Groesbeek alarm geslagen omdat op een kamer van een bewoner de rookmelder afging, terwijl de deur van het appartement op slot zat.

De zorgverleners durfden niet alleen de kamer van de bewoner op en hebben de brandweer gealarmeerd, die vervolgens groot alarm hebben geslagen omdat ze niet wisten wat ze zouden aantreffen op de desbetreffende kamer. Zowel de brandweer van Groesbeek en Mook, alsmede de hoogwerker van Groesbeek gingen ter plaatse. Inmiddels was ook een ambulance gewaarschuwd. De brandweer opende de deur van het appartement met een moedersleutel en troffen in het keukentje een pannetje op het vuur aan waarvan de inhoud verkoold was. De bewoner lag op zijn slaapkamer te slapen met de deur dicht.

Toen de brandweer zijn slaapkamer betrad schrok de bejaarde bewoner; hij had niets geroken en gehoord. De bewoner is door het ambulance personeel nagekeken en constateerde dat de man niets had overgehouden aan het incident. De brandweer heeft de kamer geventileerd, de kamer alsmede de gang gecontroleerd op koolmonoxide, maar heeft niets aangetroffen. De schade is beperkt gebleven tot het pannetje en de onbekende inhoud daarvan.

Filmvoorstelling Rusland in De Mallemolen Groesbeek

GROESBEEK - Zondagmorgen 27 januari presenteert filmmaker Jan Driessen in samenwerking met De Mallemolen weer een filmvoorstelling. We beginnen het nieuwe jaar met een film over Rusland en starten op het Rode plein in Moskou.

Daar staan kathedralen, het paleis en de klokkentoren. We gaan een ritje maken met de Metro, de mooiste en de snelste van de wereld. Daarna wandelen we door het centrum van Moskou en staan even stil bij het monument voor de gesneuvelde soldaten uit de Tweede Wereldoorlog. We bezoeken daarna de Verlossers kerk die vermaard is om haar mozaïeken en de deur die geheel gesmeed is van zilver metaal.

In de tweede film, bezoeken we 'De Gouden Ring': een aantal oude stadjes, die gelegen zijn in een ring rond Moskou, ze staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Hier bezoeken we een paar kathedralen die vermaard zijn om hun fresco's, iconen en houtsnijwerk.

In de derde film gaan we naar Sint-Petersburg, de stad met het wereldberoemde museum 'De Hermitage'. We bekijken het buitenpaleis met de vele beelden en fonteinen. We bezoeken ook de Petrus en Paulus kathedraal. Hier zingt voor ons het beroemde Kovcheg koor uit Sint-Petersburg.

De aanvang van de film is 11.00 uur; de entree bedraagt inclusief kopje koffie/thee twee euro. Cultureel centrum De Mallemolen ligt aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek. (www.mallemolengroesbeek.nl)

Lerares Marjon Rath ergert zich aan afval langs de Nijmeegsebaan

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

HEILIG LANDSTICHTING/GROESBEEK – De 60-jarige Marjon Rath lerares aan het Karel De Grote College in Nijmegen woont sinds een jaar in Heilig Landstichting.

Marjon fietst graag van Heilig Landstichting naar Groesbeek om boodschappen te doen of zomaar want het is een leuke en gezellige plaats, laat zij weten. Waar zij zich mateloos aan ergert is het afval dat vooral door schoolgaande jeugd van Groesbeek naar Nijmegen en van Nijmegen naar Groesbeek gedumpt wordt aan de bosrand langs de Nijmeegsebaan.

Op het Karel De Grote college besteedt Marjon daar de nodige aandacht aan, maar het hielp weinig tot niets. Vandaar dat Marjon besloot zelf de handen uit de mouwen te steken. Zondagmorgen vertrok zij vanaf haar woning per fiets door weer en wind gewapend met een regenpak en lege zakken. Vanaf de Scheidingsweg tot aan de Germaniavelden en dan weer terug naar Heilig Landstichting. Halfweg richting Heiliglandstichting had Marjon al twee zakken vol met lege limonadeflesjes en plastic verpakkingen van snoep en dergelijke, maar ook trof zij rotzooi aan. Vorige week had Marjon liefst drie zakken vol.

Protestantse kerk Heumen

Op zondag 20 januari vindt deze viering om 10.00 uur plaats. De voorgangers zijn dr. N.F.M. Schreurs en ds. D.J. Deunk. Het is het begin van de gebedsweek voor de eenheid van de christenen. 150 jaar geleden werd al gestart met deze wereldwijde gebedstraditie. We benutten dit jaar materiaal uit Indonesië, met als thema 'Recht voor ogen'. De kerken in Indonesie vinden het belangrijk het recht voor ogen te houden als basis voor eenheid. In hun land ervaren zij hoe onrecht zorgt verdeeldheid.

Nieuwjaarsreceptie 't Haonehart

KEKERDOM - De nieuwjaarsreceptie op ’t Haonehart in Kekerdom op 6 januari werd goed bezocht en was erg gezellig.

Lekkere hapjes, heerlijke glühwein direct uit de kookpot en een prettige ongedwongen sfeer. "Noteer alvast de nieuwjaarsreceptie op 5 januari 2020 in je agenda!"

Gasleiding beschadigd bij installatie nieuwe kabelbaan

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Vrijdagmorgen is begonnen met de installeren van een nieuwe kabelbaan op de speelweide van basisschool 't Vossenhol aan de Van Ruysdaelweg in Groesbeek. Volgens een woordvoerster van de gemeente Berg en Dal Enneke Tiggeloven was vervanging van de oude kabelbaan hard nodig.

"Er waren steeds problemen mee en om die reden wilden we de kabelbaan gaan vervangen door een professionele kabelbaan niet met diverse houten ondersteuningen, maar met stalen buizen. Ook voldoet de nieuwe kabelbaan aan alle veiligheidseisen die aan een kabelbaan gesteld zijn." Vrijdagmorgen ging het al mis bij de eerste schop in de grond; er werd een gasleiding geraakt waardoor er gas ontsnapte. Direct werden de werkzaamheden gestopt en werd Liander gewaarschuwd. Inmiddels werd het gebied rondom de lekkage afgezet, totdat medewerkers van Liander het gaslek gedicht hadden. Het bedrijf dat de kabelbaan zou plaatsen, is vertrokken en zal deze week weer met de werkzaamheden starten. Volgens de gemeentelijke woordvoerder is er voordat de werkzaamheden begonnen een klikmelding gedaan, maar dat bleek achteraf niet te kloppen. Normaal dient de leiding 90 cm diep te liggen; zover hebben ze echter ,niet gegraven toen het al mis ging.

Vervolg cursus Groesbeeks dialect

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK - Stichting De Siesmejénnekes is van plan weer met een cursus Groesbeeks dialect te starten. Als cursusboek zal 'De Woordenschat van het Groesbeeks' deel I gebruikt worden.

Cursusboeken worden tijdens de lessen beschikbaar gesteld. De lessen worden onder andere gegeven door Theo en Wilma Giesbers. Daarnaast zullen leden van de Siesmejénnekes assisteren bij de verschillende taalactiviteiten. De eerste bijeenkomst is gepland op donderdag 31 januari van 20.00 – 22.00 uur in de benedenzaal van De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek. De volgende dinsdagen zijn ingepland: 31 januari, 7, 14 , 21 en 28 februari; 7, 14 en 21 maart. De kosten bedragen vijf euro per bijeenkomst, inclusief gebruik koffie en thee. De cursus zal op een luchtige en toegankelijke manier ingaan op de bijzonderheden van het Groesbeeks dialect. Waarom is het enne kèl en en vrommes, enne stoe.l en en toffel? Hoe zit dat met het meervoud? Bom – böm; voe.t – vuu.t; hó.nd – hu.nd; glas – glöö.s; graot – grui.j? Wat wordt uiteindelijk bedoeld met: En lelluk klee.d of en ónnut stö.fke. Zit er verschil in: Wi.j waore/wiere/weere/wazze daor, et cetera. Heel veel praktijk en een beetje theorie. Stuur, bij belangstelling voor deelname, een e-mail naar wilmagiesbers@hotmail.nl. Hebt u nog vragen? Bel dan: 024 3971010.

Gemeente gaat goudvissen met snoeken te lijf

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De afgelopen week is er gebaggerd in de overloopvijver aan De Ren in Groesbeek. Daarbij zijn de naar schatting veertig grote karpers elders ondergebracht en worden daar weer teruggezet.

Ook zijn er diverse snoeken aangetroffen. In totaal zijn er 250 kilogram vis uit de overloop vijver gehaald. De vijver dient ervoor om het overtollige regenwater in op te vangen. Speciaal is er een hogere dam aangelegd, zodat het water niet gelijk de Leijgraaf in stroomt richting Duitsland. Ook kan de brandweer van Groesbeek gebruik maken van het water in de overloopvijver, waar er een speciale opstelplaats voor de brandweer is gecreëerd. Naar verluidt is er slechts éénmaal gebruik van gemaakt tijdens een grote brand bij autoschade Nillessen aan De Ren in Groesbeek.

De gemeente Berg en Dal heeft bij het baggeren van de vijver gevraagd om de snoeken die er gevangen zijn, uit te zetten in De Spoorbeek langs winkelcentrum Bellevue in het centrum van Groesbeek. Afgelopen zomer zijn in de Spoorbeek enkele scholen goudvissen door onbekende oorzaak terecht gekomen en de bedoeling is om de snoeken in te zetten om de goudvissen op die manier uit De Spoorbeek te krijgen. Overigens het is al enige tijd geleden dat de goudvissen zichtbaar aanwezig waren in De Spoorbeek, maar ze zullen ongetwijfeld nog ergens rondzwemmen.

Panorama op Groesbeek van TH.Mauve 1956

(foto: archief Gerrie Driessen)

Gezicht op het Binnenveld, protestantse kerk en de vooraan rechts gelegen voormalige boerderij annex boswachtershuis van W. Schoonenberg. Geromantiseerde houtsnede van Th. Mauve, 1956. Mauve was een veelzijdig kunstenaar, omschreven als: grafisch ontwerper, graficus, houtgraveur, illustrator, pentekenaar, schilder, tekenaar en wandschilder. Geboren te Scheveningen in 1915. In 1979 verhuisde hij naar Engeland, waar hij te Milton Coombe in 1996 overleed.

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek

Misschien logeerde de kunstenaar op Hotel de Wolfsberg, want de tekening is in die omgeving gemaakt. Geheel rechts staat een ruim 100 jaar oude boerderij, die in 1892 wordt bewoond door de weduwe J. Winkels – Gietman en door het gezin van de boswachter Willlem Schoonenberg. De tekening toont de achterkant van het gebouw. Het voorhuis ligt richting de huidige Houtlaan, toen nog een veldpad. Omstreeks 1925 komt daar de landbouwers familie W. Schoenmakers -Tijssen wonen, waarvan de erfgenamen omstreeks 1963 huis en hof verkopen aan de gemeente Groesbeek. In 1965 wordt de dan vervallen boerderij gesloopt, waarna op die plek in 1966 een 'burgemeesterswoning' gebouwd wordt. Tegenwoordig een particulier huis, adres Houtlaan 26. De pittoresk afgebeelde protestants kerk is dan niet nog zo lang geleden gerestaureerd. Het schip van de kerk namelijk was 1798 ingestort. De restauratie van het kerkgebouw begon in 1953 en was in november 1954 voltooid. De tussen de kerk en oude boerderij getekende huizen en bomen, zijn door Mauve naar vrije fantasie getekend. De prent is onlangs aangetroffen in het album van de in 1972 overleden emeritus- pastoor H. Hoek. Onder de houtsnede is geschreven, in het karakteristieke handschrift van zijn latere opvolger G.Thuring: 'Gemeente Groesbeek heeft dhr. Mauve gevraagd van deze circa zes afdrukken te maken. Op verzoek van burgemeester Jonkheer Van Grotenhuis, die deze bij bijzondere gelegenheden aan bepaalde personen zal aanbieden. Zoals aan de de heer Smit bij gelegenheid van zijn afscheid van de P.H. (Groesbeekse Tehuizen), aan Baron van Heemstra oud- commissaris van de Prov. Gelderland en aan pastoor H. Hoek'.

Jubilarissen bij Jubilate Deo

De jubilarissen op zondag

REGIO - In het weekend van 12 en 13 januari hield fanfare Jubilate Deo weer haar traditionele nieuwjaarsconcert. Dit jaar stond het concert in het teken van het 70-jarig jubileum dat dit jaar uitgebreid gevierd wordt.

De jubilarissen op zaterdag

Tijdens het nieuwjaarsconcert werden op zaterdag en zondag weer de jubilarissen gehuldigd. Op zaterdag werden er vijf jubilarissen gehuldigd. Muzikanten Karin Albers, Silvia Kersten en Richard Arts werden gehuldigd voor hun 25-jarig lidmaatschap. De heer Wijers werd gehuldigd voor 50 jaar lidmaatschap en Jo Kuijltjes is liefst 70 jaar lid. Op zondag werden Erwin Leenders en Bert Leenders gehuldigd voor 25 jaar lidmaatschap. Piet van Breemen is 40 jaar lid en Gerry Hubers is liefst 50 jaar lid. Jubilate Deo is trots op haar jubilarissen en blij met het feit dat zij Jubilate Deo al zo lang steunen.

Foto: Joop Verstraaten

Bewoners ruiken gaslucht in woning Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Bewoners van een woning aan de Pannenstraat in Groesbeek hebben woensdagmorgen tegen de middag gas geroken in hun woning. Zij hebben daarop Liander gewaarschuwd die op hun beurt – protocol - de brandweer van Groesbeek hebben gealarmeerd. De brandweer heeft metingen in de woning verricht en heeft inderdaad een gaslek in de woning aangetroffen. De brandweer is ter plaatsen gebleven tot dat medewerkers van Liander aanwezig waren om het gaslek in de woning te repareren.

Kom op de koffie bij boswachters

MOLENHOEK - Maak kennis met de nieuwe boswachter van Staatsbosbeheer. Woon jij vlak bij De Mookerheide of kom je wel eens genieten van het Groesbeekse bos? Wandel je regelmatig op de Sint-Jansberg, ga je graag naar Heumensoord of geniet je regelmatig van De Bruuk? Woensdagmiddag 23 januari is het weer tijd voor de maandelijkse koffiemiddag en kun je gezellig met de boswachters een gesprek aanknopen.

Dit keer is boswachter Ellen Luijks van Natuurmonumenten niet alleen aanwezig in landwinkel De Mookerheide op landgoed Jachtslot De Mookerheide. Ze wordt vergezeld door Lydie van Santen, boswachter van Staatsbosbeheer en ook zal de nieuwe boswachter Twan Teunissen aansluiten.

Twan is boswachter van De Bruuk, de Gelderse Poort en de Duivelsberg. Kom kennis maken met deze kersverse boswachter van Staatsbosbeheer. Samen verwelkomen je graag in onze gebieden.

Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer willen graag weten waar je van geniet, waar je enthousiast over bent of waar je je aan stoort. Of kom gewoon langs voor een gezellig praatje. Je bent welkom op woensdag 23 januari tussen 15.00 en 17.00 uur in landwinkel De Mookerheide op landgoed De Mookerheide, Heumensebaan 2 in Molenhoek. De koffie staat klaar!

Nieuwjaarsbijeenkomst ehbo-vereniging Millingen

(foto: Hans Driessen)

MILLINGEN - Vrijdagavond 11 januari zijn tijdens de Nieuwjaars-bijeenkomst van ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn / Kekerdom in Grand Café De Taverne in Millingen de jubilarissen gehuldigd voor hun jarenlange lidmaatschap en zijn de kersverse diploma’s uitgereikt aan de geslaagde cursisten van het ehbo-examen in december.Van de laatste ehbo-basisopleiding waren negen cursisten geslaagd, waarvan vanavond vier geslaagden aanwezig waren om het officiële diploma van Het Rode Kruis en een verpakte roos officieel in ontvangst te nemen. Het bestuur feliciteerde alle geslaagden.

De jubilarissen 2019 werden door de voorzitter van de ehbo-vereniging gehuldigd met bijbehorend jaarspeldje en een mooi boeketje bloemen
5 jaar: Imke Driessen, Carla Driessen, Marcel Jacobs, Pascale Jansen, Naomi Nicolasen, Marcia Makaaij, Carl Spann.
45 jaar: Alois te Dorsthorst en Martien Seegers
48 jaar: Gerda Seegers - Glaap, Martien Seegers en Gerda Seegers-Glaap zijn ook al jarenlang actief als Lotus.
Namens Het Oranje Kruis reikte de voorzitter aan Berrie Pijnappels, de secretaris, een speldje en een boeketje bloemen uit voor zijn jarenlange uitstekende werk als verenigingssecretaris. (www.ehbomillingenkekerdom.nl of
Facebook: EHBO Millingen aan de Rijn / Kekerdom)

Informatie over drugs en verslaving

MILLINGEN - Maandagavond 21 januari houdt de ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn / Kekerdom een open informatieavond over drugs en verslaving in de kantine van het clubhuis van SC Millingen / Odio in Millingen aan de Rijn aan de Hoefseweg 21.


Op deze thema-avond van 19.30 tot 21.30 uur over drugs en verslaving hoort en ziet u, hoe u er het beste mee om kan gaan en als u er toch mee te maken krijgt, wat is de eerste hulp, die geboden kan worden. Iriszorg zal deze informatie-avond verzorgen en al uw vragen beantwoorden. Iriszorg is een regionale hulporganisatie, die zich bezig houdt met verslaving, risico’s, crisis en behandel-methoden.                                                                

Deze informatieavond over drugs en verslaving is helemaal gratis en voor iedereen toegankelijk, leden, niet-leden, mensen uit Millingen en daarbuiten, uit Duitsland. Iedereen mag zo binnenlopen en is welkom. Het kost niets, men kan er alleen maar wijzer van worden. Consumpties zoals koffie, thee zijn voor eigen rekening.

Dolle Mukke wint Schlager Festival

(foto: Bert Roodbeen) Foto:Bert Roodbeen

MILLINGEN – Schlagergroep Dolle Mukke heeft zaterdagavond de 29ste editie van het Millingse Schlager Festival - georganiseerd door carnavalsvereniging De Deurdouwers - op haar naam weten te zetten met hun schlager 'Dolle Dagen'.

De Groesbeekse Fred Theunissen mocht na loting de spits afbijten met zijn schlager 'Met jou in m'n arme'. De in totaal elf deelnemende schlagergroepen en enkelingen werden ondersteund door de Nijmeegse zanger en producer Tom Meuwese, terwijl de jury in handen was van enkele carnavalsprinsen en -prinsessen uit de gemeente Berg en Dal.

De presentator van de avond was in uitstekende handen van Barry van Heumen. De winnaars van de eerste en tweede prijs mogen automatisch meedoen aan het grote schlagerfestival in sporthal Heuvelland in Groesbeek. De uitslag werd laat in avond bekend gemaakt en was als volgt:
Bestaande melodieën; 1e Dolle Mukke met schlager 'Dolle Dagen' , 2e Alt van Huus 'Ben trots op unne Gruusbekse, 3e Fred Theunissen 'Met jou in m'n arme'.
Eigen melodieën: 1e Apart Stelleke 'Hou je buffie effe vast'. 2e Verraptzakte Boys 'Vadertje Tijd' en 3e Daldee 'Hoe meer zielen hoe meer vreugd'.
De publieksprijs was voor Tiffany met 'Pak m'n Hand', terwijl de aanmoedigingsprijs ter beschikking gesteld door Hotel Millings Centrum voor het Apart Stelleke was.

17 / 32

18 / 32

Hé vakman, ken ik jou niet ergens van?

(foto: Ellis Regina Photography) Foto: Ellis Regina Photography

REGIO - Zie jij ze ook steeds vaker? Advertenties achter op busjes, steeds meer vacatures in week- en dagbladen… Bedrijven zijn volop op zoek naar personeel, vooral in de technische sector. Met de actie 'Hé vakman, ken ik jou niet ergens van?' gaan onze eigen vakmensen op zoek naar nieuwe, mannelijke en vrouwelijke collega's.

Praktisch en zonder drempel. Geen sollicitatiebrieven, geen lastige gesprekken en moeilijke vragen. Je loopt gewoon op één van onze projecten bij de teamleider binnen en gaat het gesprek aan. Je krijgt een beeld van ons bedrijf, van wat we doen en wie je nieuwe collega's kunnen worden.

Je laat alles op je inwerken en je bepaalt zelf of en wanneer je toe bent aan de volgende stap. Is het gevoel goed? Dan praten we graag met je verder. Over een leuke baan bij een vastgoedonderhoudbedrijf, dat in jouw eigen omgeving actief is. Waarbij je veel vrijheid en doorgroeimogelijkheden hebt. En ook al heb je een heel ander soort opleiding of beroep: heb je affiniteit met bouw en onderhoud, loop gerust eens binnen. Op onze website vind je meer informatie over de bouwplaatsen die je kunt bezoeken en collega's met wie je in gesprek kunt gaan. We spreken elkaar!

Voor onze regio Arnhem-Doetinchem zijn we verder op zoek naar een projectleider en een projectondersteuner. Mensen die de projecten waarin onze vakmensen actief zijn, in goede banen kunnen leiden. Neem voor meer informatie contact op met onze collega's van personeelszaken op 0800 7107.

We horen graag van je, als je belangstelling hebt voor een fijne plek in ons team!

Producten van Landgoed Den Heuvel al vele jaren een begrip

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – In 1926 is Johan Daamen neergestreken op Landgoed Den Heuvel aan de Wylerbaan in Groesbeek, waar hij is gestart met een akkerbouw en veeteeltbedrijf (koeien).

De twee zonen Jan-Willem en Herman runnen nu al 52 jaar een winkel op hun landgoed waarin voornamelijk producten te verkrijgen zijn die ze zelf geteeld hebben op hun landgoed van liefst 25 ha groot. In de begin jaren zijn de broers begonnen met appels, aardappelen, kersen en pruimen. Later werd het assortiment uitgebreid met hand– en stoofperen en winterwortels. Ook kan men in de winkel terecht voor appelsap van eigen boomgaard zonder enige toevoeging. Wij verkopen alleen kwaliteit, dat hou je ook het langste vol, aldus Herman Daamen. De winkel op landgoed Den Heuvel is geopend van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 18.00 uur.


Boerencamping
Ook begonnen de gebroeders Daamen als een van de eersten in Nederland een boerencamping en sloten zij zich direct aan bij de Stichting Vrije Recreatie. Op het landgoed kunnen caravans, campers, tenten en groepen vakantiegangers terecht van pasen tot aan de herfstvakantie. Zij kunnen vooral genieten van het prachtige uitzicht richting Duitsland, dat op zo'n twee kilometer afstand van het Landgoed gelegen is. De gasten komen er niet alleen voor de rust, zeer zeker ook voor de gezelligheid, daarvan is Herman overtuigd. De vakantiegangers keren steeds weer terug en dat wil ook wat zeggen, zo besluit Herman.

Wesley en Mandy Simons openen exclusieve snoepwinkel

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Er wordt momenteel hard gewerkt in het lege pand van winkelcentrum Bellevue bij de ingang aan de Dorpsstraat. Broer en zus Wesley en Mandy Simons starten er een exclusieve snoepwinkel onder de naam 't Soetrijck, die in de hele regio niet te vinden is.

Zo komt er in de nieuwe winkel een sortering van liefst 250 verschillende soorten schepsnoep alsmede een grote sortering oudhollands snoep. Ook komt er speciale Americanstyle kast, waarin alleen Amerikaanse artikelen, waaronder elf verschillende soorten oreo's te verkrijgen zullen zijn. Bijzonder is ook een geboortekast waarin artikelen staan voor een geboorte van een jongen of een meisje, alles in de kleuren van roze/wit en blauw/wit. Daarnaast verschijnt er een wand van acht meter breed met een groot assortiment van lactosevrij, glutenvrij, suikervrij, biologisch en veganistisch snoep. Een snoepwinkel zonder chocola is geen snoepwinkel, daarom is er de bekende chocolade van Visser uit Heerlen te verkrijgen, alsmede verse nougat uit Frankrijk.

In aanwezigheid van de klanten worden verse fudge bereid. Ook voor ijs kan men terecht zowel waterijs als softijs. Daarvoor wordt een extra loket gerealiseerd bij de ingang van Bellevue. Men kan er overigens zelf je eigen ijsje versieren door snoepjes of sausjes aan het ijsje toe voegen. Het is de bedoeling dat de snoepwinkel 't Soetrijck op vrijdag 8 maart geopend wordt.

Nieuwjaarsbijeenkomst bij OEV/De Dreuge

GROESBEEK - Op zondag 6 januari vond de nieuwjaarsbijeenkomst plaats in de grote concertzaal van OEV. Het was een gezellige bijeenkomst waarbij onze nieuwe voorzitter Michael Makaaij vol trots onze nieuwe afdeling marketentsters presenteerde aan de vereniging. Marketentsters zijn dames die in vroegere dagen de schutters voorzagen van een hapje en een drankje.

Traditioneel is het ophangen van het 'statieportret' in onze eregalerij door ons koningspaar Eric en Gemma ten Westeneind. Na deze actie werd het tijd voor het huldigen van onze jubilarissen. Deze middag werden voor hun lidmaatschap gehuldigd: 25 jaar Rene Gerritzen, Vincent van Rens en Bert Geutjes, 60 jaar Herman Janssen, Theo van der Velden, Herman Schmitjes, Toon Janssen en Piet Gesthuizen. Tot slot een zeldzame huldiging, voor liefst zeventig jaar lidmaatschap Rein Driessen, tevens erevoorzitter van de vereniging.

Lid van Verdienste

Aan het eind van deze sessie had de voorzitter nog een verrassing in petto, volkomen overrompeld hoorde secretaris Han Heijmink dat hij werd uitgeroepen tot Lid van Verdienste van OEV. Han viel deze eer te beurt als blijk van waardering voor zijn vele werk als secretaris gedurende bijna tien jaar. Naast zijn werk binnen het secretariaat heeft Han veel betekend voor de vereniging visie en structuur neer te zetten en door grote projecten zoals het schuttersconcours in 2015 en de Tribute Night te leiden. Tot slot werd er nog enkele uurtjes doorgefeest onder gezellige muziek van dj Mark Gewoon Gezellig uit Groesbeek. Er wordt teruggekeken op een geslaagde middag.

Marco Beers nieuwe prins bij De Berggeiten Berg en Dal

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – De 45-jarige Marco Beers is zaterdagavond uitgeroepen tot prins bij carnavalsvereniging De Berggeiten in Berg en Dal. De uit Groesbeek afkomstige Beers zal in het 55ste carnavalsjaar van CV De Berggeiten de scepter gaan zwaaien over de Duufelshemel zoals Berg en Dal tijdens de carnaval wordt genoemd.

Beers is eigenaar van Camping Bij Ons in Grosbeek en werd al vele jaren genoemd als nieuwe prins bij de Berg en Dalse carnavalsvereniging. Zaterdagavond kwam plotseling de huidige Hofnar (Marco) van De Berggeiten tevoorschijn als nieuwe jubileumprins. Marco wordt ondersteund door zijn adjudanten Nick Loeffen (neef), Ton Loeffen (zwager) en Dennis Heemstra (neef). Hofdames van Prins Marco zijn Puk Beers (dochter), Marie Huiberts – Timp, Loes Stevens en Myrna Verhoeven.

Tijdens het avondvullend programma in Kerstendal met onder andere De Geitenmix, Beekse Heerlijckheden en de Dames van het Rood werd Freek Houterman benoemd tot Grootste Duufel een persoon die zich in het bijzonder heeft ingezet voor de Berg en Dalse gemeenschap.

Blue Unicef Monday op de markt in Nijmegen

NIJMGEN - De laatste jaren is 'Blue Monday een begrip aan het worden. Wetenschappers hebben berekend dat de derde maandag van januari de meest sombere dag van het jaar is, maar daar gaan we wat aan doen!

Op maandag 21 januari organiseert Unicef Nijmegen een Blue Unicef Day op de markt in het centrum van Nijmegen. Verschillende marktkramen kleuren blauw en schenken zo aandacht aan het werk van Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties.

Verder lopen er enkele Unicef-blauwe vrijwilligers rond die graag informatie geven over het werk van het kinderfonds. En een donatie is natuurlijk altijd welkom! Give Blue Monday a smile - for every child. Meer info staat op: unicefnijmegen@hotmail.com.

Containerbrand zorgt voor flinke rookontwikkeling in Millingen

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN – Vorige week vrijdagmorgen even na half negen is brand ontstaan bij een handelaar in metalen op het Industrieterrein aan het Molenveld in Millingen aan de Rijn.

Toen de gealarmeerde brandweer van Millingen ter plaatse kwam, bleek dat er brand woedde in een metaalcontainer op het terrein, hetgeen gepaard ging met een flinke rookontwikkeling. De brand is geblust vanaf naaststaande containers. De brandweer had overigens de brand snel onder controle. Onder in de metaalcontainer lagen twee scooters – met daarop metaal - die door tot nog toe onbekende oorzaak in brand zijn gevlogen. De schade is beperkt gebleven tot het verbrande metaal en een beschadigde container.

Donderdag bingo

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. Daarnaast is nog de jackpot in de wacht te slepen. Als de jackpot de 400 euro bereikt heeft, worden er vier extra rondes gespeeld van 100 euro. De opbrengst van deze bingo-avonden komt geheel ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen is al om 19.00 uur geopend. De bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen.

Prins Ummenie: 'Kom verkleed naar Schlagerfestival'

(foto: CV De Feestneus) Foto: CV De Feestneus

GROESBEEK – Prins Ummenie de 59ste van Groesbeek Lars Derks 'Nase' doet een oproep aan alle Groesbeekse carnavalisten om verkleed naar het Schlagerfestival te komen.

De Prins heeft in aanloop na de carnaval samen met een aantal carnavalsverenigingen een leuk idee bedacht. Het is hen de laatste jaren opgevallen dat er slechts een handje vol mensen verkleed zijn tijdens het Schlagerfestival, dat op zaterdagavond 9 februari gehouden wordt in sporthal Heuvelland aan de Ambachtsweg. Dit moet volgens de initiatiefnemers anders kunnen.
Haal je leukste carnavalsplunje uit de kast! Zij zouden het geweldig vinden als iedereen carnavalesk verkleed komt (en dan liever geen polo met naam)! Dit omdat zij vinden dat dit bij het carnaval hoort, maar ook omdat het zorgt voor een geweldige sfeer vanaf de eerste minuut. "Iedereen die rond de elfde van de elfde in Kölle of Mestreech is geweest, weet wat wij bedoelen", aldus Prins Ummenie de 59ste. Inmiddels hebben al 31 carnavalsgroepen laten weten het initiatief te ondersteunen en verkleed naar het Schlagerfestival te zullen komen.

Supervleesbingo

GROESBEEK – De Groesbeekse vogelvereniging De Gekleurde Zanger houdt op zaterdagavond 26 januari een supervleesbingo-avond.

Op deze bingoavond zijn vleesschalen, fondueschalen, rollades, tassen boodschappen en een supervleesschaal in de wacht te slepen. De avond wordt gehouden in Op De Heuvel aan de Ericastraat. De zaal is open om 19.00 uur terwijl de bingoballetjes pas om 20.00 uur. Er worden in totaal achttien rondes gespeeld en één superronde. Een grote kaart kost tien euro.

Samen met leden Coole Kerkclub Groesbeek Openingsviering Kapel Onder De Bogen

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Zondagmorgen om 10.30 uur vond de openingsviering plaats van het jubileumjaar dat de Kapel Onder de Bogen op het terrein van Dekkerswald 100 jaar geleden is ingewijd.

De openingsviering werd voorgegaan door de oud-pastoraal werker van Dekkerswald Keef Scheffers. De viering werd bijgewoond door leden van de Coole Kerkclub uit Groesbeek. De uit vijftien leden bestaande club jongeren hadden voor de bewoners van Dekkerswald nieuwjaarskaarten gemaakt die zij tijdens het uitdelen van de communie op diverse afdelingen van Dekkerwald uitdeelden.

Ook zorgt deze Coole Kerkclub er voor dat de bewoners van Dekkerswald die niet zelfstandig naar de kapel kunnen komen opgehaald worden voor de viering en daarna weer worden teruggebracht naar hun afdeling. Bij het zien van de jongeren verschijnt er bij de meeste mensen een glimlach op hun gezicht en dat is heel bijzonder. Daarnaast steken de Coole Kerkclub de kaarsen en wierook. Het was een sfeervolle openingsviering ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de kapel midden op het terrein van Dekkerswald waarbij zo'n vijftig kapelgangers bij aanwezig waren. In verband met het 100-jarig bestaan zullen er dit jaar diverse activiteiten in de kapel gaan plaatsvinden. Iedere tweede zondagochtend van de maand wordt er een viering in de kapel gehouden.

Switch weet toch

te winnen in Elst

MILLINGEN - Zaterdag 12 januari speelde Switch Dames 1 in Elst tegen Gemini D3. De eerste set speelden we onder ons niveau. We gingen mee in het spel en tempo van Gemini, maakten veel directe fouten in onze service en waren te passief in ons aanval.Dit was niet wat we hadden afgesproken. Met 25-20 verloren we de eerste set.

In de tweede set gingen we beter serveren. Daardoor kwam Gemini meer onder druk te staan en konden wij het spel meer maken. Nog steeds wel onder ons niveau, maar alles ging nu wel een stukje beter. Marise en Josephine waren goed op dreef in de aanval, zij scoorden vele punten. Ons spel was trager dan normaal, maar het was voldoende om de set te winnen, 16-25.

Set drie leek uit te lopen op een fiasco. We stonden de hele set achter, mede door eigen “domme” fouten. We waren veel te lief in de aanval, passend was het weer duidelijk minder en ook serverend ging er teveel mis. Dankzij Ruth, die wel goed serveerde en een serie maakte van zes punten, kwamen we terug in de set. Ook zorgde Ruth voor meer rust in de passing/verdediging, waardoor Patricia de ruimte kreeg om de set-ups goed te geven en we nu wel overtuigend konden aanvallen. Zo wonnen we de set alsnog, 22-25.

In de vierde set maakten we het onszelf makkelijk. Veel servicedruk waardoor Gemini bijna niet de kans kreeg nog iets terug te doen. Rally’s werden er bijna niet meer gespeeld, het waren korte punten. We scoorden mooie aanvallen met Josephine en Dirkje door het midden en Sannah raapten de ballen van de vloer in de verdediging. Met de duidelijke cijfers 14-25 wonnen we de set.

Protestantse

gemeente Groesbeek

Zondag 27 januari: Oecumenische Viering in de r.k.-kerk in Bredeweg. Aanvang: 9.30 uur

Voorgangers: Pastoraal medewerkster Anneke van Veelen, Pater Kees Bruin en predikante Janneke Ruijs, m.m.v. de koren Horst-Sion-Bredeweg en St. Caecilia.

Deze zondag is er dus geen viering in de protestantse kerk van Groesbeek

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Supervleesbingo

GROESBEEK – De Groesbeekse vogelvereniging De Gekleurde Zanger houdt op zaterdagavond 26 januari een supervleesbingo-avond.

Op deze bingoavond zijn vleesschalen, fondueschalen, rollades, tassen boodschappen en een supervleesschaal in de wacht te slepen. De avond wordt gehouden in Op De Heuvel aan de Ericastraat. De zaal is open om 19.00 uur terwijl de bingoballetjes pas om 20.00 uur. Er worden in totaal achttien rondes gespeeld en één superronde. Een grote kaart kost tien euro.

Kerstexpositie De Kleine Heilige Geest langer open

GROESBEEK – De kersttentoonstelling van het huismuseum De Kleine Heilige Geest van Diny Kuijpers – Rutten aan de van Ruysdaelweg 37 in Groesbeek is nog te bezichtigen tot 2 februari.

Diny heeft tot de verlenging van de kersttentoonstelling besloten omdat er nog steeds vragen binnen komen om te komen kijken. Normaliter had Diny de kersttentoonstelling uitgeruimd – want één kerststal beslaat de hele serre van de woning – maar heeft nu besloten de openingstijden met veertien dagen te verlengen. Gelieve wel van tevoren een afspraak te maken via 024 6636755 of via www.dekleineheiligegeest.nl.

Protestantse gemeente Groesbeek

Protestantse gemeente Groesbeek

Zondag 27 januari: Oecumenische Viering in de r.k.-kerk in Bredeweg. Aanvang: 9.30 uur

Voorgangers: Pastoraal medewerkster Anneke van Veelen, Pater Kees Bruin en predikante Janneke Ruijs, m.m.v. de koren Horst-Sion-Bredeweg en St. Caecilia.

Deze zondag is er dus geen viering in de protestantse kerk van Groesbeek

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: I.v.m. de gewijzigde dag waarop de weekbladen in ons dorp verspreid worden, is het tijdstip voor het aanleveren van kopij aan de redactie van de weekbladen ook aangepast. Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren vóór maandag 12.00 uur bij ons Pastorie centrum).

H.H. COSMAS EN DAMIANUS

Zondag 27 januari: Geen viering in CD kerk, i.v.m. Oecumenische viering St. Antonius Breedeweg om 09.30 uur m.m.v. KK. St. Caecilia en KK Horst Sion Breedeweg

Vrijdag 1 februari 19.30 uur: Meditatie

ST. ANTONIUS BREEDEWEG

Zondag 27 januari 09.30 uur: Oecumenische viering m.m.v. KK. St. Caecilia en

KK Horst Sion Breedeweg

Misintentie: Overledenen familie Hendriks-Klabbers; Jan Poelen vw sterfdag en zijn ouders Martin Poelen en Jetta Poelen-Müskens; Gertrud van Kempen-Giesbers vw trouwdag

Woensdag 30 januari 19.00 uur: Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint-Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnummer afzender vermelden.

H. Antonius Abtkerk Malden

Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding. Zaterdag 19 januari om 19.00 uur is er een Eucharistieviering met als celebrant J. van Banning en zang door het Maldens Gemengd Koor.

Resultaten bevolkingsonderzoek borstkanker

in Heumen

HEUMEN - Van 19 juni tot 10 september 2018 heeft Bevolkingsonderzoek Oost het bevolkingsonderzoek borstkanker uitgevoerd in Heumen. Alle vrouwen in de leeftijd van 50 - 75 jaar hebben hiervoor een uitnodiging ontvangen.

77,3 procent van deze vrouwen heeft meegedaan aan het bevolkingsonderzoek. Met het onderzoek kan borstkanker in een vroeg stadium worden ontdekt. Dit verhoogt de kans op genezing. Bovendien is vaker een borstbesparende operatie mogelijk.

Van de in Heumen onderzochte vrouwen werd 1,7 procent doorverwezen voor nader onderzoek, omdat er een verdachte afwijking is gevonden. Pas na verder onderzoek wordt duidelijk of het om een goedaardige of kwaadaardige afwijking gaat. Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker staat op www.bevolkingsonderzoekoost.nl.

Jan de Jonge nieuwe trainer De Treffers

GROESBEEK – De Groesbeekse tweede divisionist De Treffers heeft een opvolger gevonden voor Anton Janssen, die het eind van dit seizoen – na vier jaar het eerste elftal van De Treffers getraind te hebben – De Treffers verlaat.

Vanaf 1 juli zal Janssen worden opgevolgd door Jan de Jonge. De Jonge heeft een uitstekende staat van dienst als trainer en als opleider van aanstormend talent. Op dit moment is Jan de Jonge veldtrainer bij het Turkse Eskisehir por en eerder was hij werkzaam bij FC Emmen, SC Heerenveen, De Graafschap, Heracles Almelo, het Cypriotische Nea Salamina Famagusta, Vfl Bochum en FC Twente. Jan de Jonge heeft er zin in om in Nederland weer aan de slag te gaan. Hij ziet veel mogelijkheden bij De Treffers, dat hij beschouwt als een gerenommeerde amateurclub met een meer dan regionale uitstraling. Het bestuur van De Treffers is erg content met het binnenhalen van De Jonge die een uitstekende staat van dienst heeft.

Stichting Leergeld helpt kinderen meedoen

REGIO - De Stichting Leergeld De Stuwwal heeft een praktisch doel: het voorkomen dat kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar uit gezinnen voor wie alle middelen en voorzieningen zijn uitgeput, aan de zijlijn komen te staan.

Kinderen uit de gemeenten Heumen, Mook en Middelaar, en Gennep zijn hier de doelgroep. Inwoners uit deze gemeenten kunnen een aanvraag indienen voor het verkrijgen van middelen en voorzieningen. Het bestuur van Stichting Leergeld De Stuwwal is per december 2018 gewijzigd. Als voorzitter is aangetreden Hans Stiekema uit Mook. Als secretaris is aangetreden Harry van den Berg uit Molenhoek.

Stichting Leergeld De Stuwwal steunt iedereen met minder financiële middelen. Vooral alleenstaande vaders, ouders die net boven de bijstandsnorm leven zijn bij gemeenten vaak niet in beeld. Ook ouders met een hoog inkomen én ook hoge schulden zijn vaak niet bekend. De Stuwwal werkt wel in een hele goede samenwerking met de lokale gemeenten, die de Stichting dan ook financieel ondersteunen. Er zijn ook enkele donateurs, die het doel en werkwijze van De Stichting van harte ondersteunen. Deze donateurs profiteren van de fiscaal aantrekkelijke ANBI status van de Stichting.

Voor nadere informatie of aanvraag advies: leergeld.destuwwal@gmail.com. Of kijk even bij: www.leergeld.nl/destuwwal.

Actieve club zoekt vrijwilligers

Een aantal leden van de Wmo Adviesgroep, (foto: J. Leenders)

BERG EN DAL - De Wmo Adviesgroep Berg en Dal is een actieve groep vrijwilligers, die zich inzet voor het behartigen van de belangen voor alle mensen die een beroep doen op de Wmo, met of zonder beperkingen.

Binnen onze adviesgroep zijn diverse werkgroepen actief om deze belangen te kunnen realiseren. Zo ook de werkgroep Toegankelijkheid, deze bekijkt of voor iedereen de bereikbaarheid, de bruikbaarheid en de toegankelijkheid van alle openbare gebouwen, sportaccommodaties, gemeenschapsgebouwen en nieuwbouw/verbouw/onderhoud van scholen gewaarborgd is. Maar ook zaken rondom de veiligheid in het verkeer, gebruiksvriendelijkheid van onder andere rotonden, oversteekplaatsen, fietspaden en de toegankelijkheid van het openbaar vervoer. Steeds weer nieuwe uitdagingen om de volledige toegankelijkheid voor iedereen te kunnen verkrijgen.
Iets voor jou? Voel je je hiervoor geroepen? Kijk op: www.wmoadviesgroepbergendal.nl of neem contact op met Willy Fleuren, telefoonnummer 06 54724255.

Jan de Jonge nieuwe trainer De Treffers Groesbeek

Jan de Jonge nieuwe trainer

De Treffers Groesbeek

GROESBEEK – De Groesbeekse tweede divisionist De Treffers heeft een opvolger gevonden voor Anton Janssen, die het eind van dit seizoen – na vier jaar het eerste elftal van De Treffers getraind te hebben – De Treffers verlaat.

Vanaf 1 juli zal Janssen worden opgevolgd door Jan de Jonge. De Jonge heeft een uitstekende staat van dienst als trainer en als opleider van aanstormend talent. Op dit moment is Jan de Jonge veldtrainer bij het Turkse Eskisehir por en eerder was hij werkzaam bij FC Emmen, SC Heerenveen, De Graafschap, Heracles Almelo, het Cypriotische Nea Salamina Famagusta, Vfl Bochum en FC Twente. Jan de Jonge heeft er zin in om in Nederland weer aan de slag te gaan. Hij ziet veel mogelijkheden bij De Treffers, dat hij beschouwt als een gerenommeerde amateurclub met een meer dan regionale uitstraling. Het bestuur van De Treffers is erg content met het binnenhalen van De Jonge die een uitstekende staat van dienst heeft.

H. Antonius Abtkerk Malden

H. Antonius Abtkerk Malden

Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding. Zaterdag 19 januari om 19.00 uur is er een Eucharistieviering met als celebrant J. van Banning en zang door het Maldens Gemengd Koor.

De Treffers hervat competitie met overwinning

GROESBEEK - De Treffers is de competitie na de winterstop goed begonnen. Thuis werd met 3-1 van Jong Sparta gewonnen. Nieuweling Lowie van Zundert bleek een aanwinst in de spits, maar de show werd gestolen door Coen Maertzdorf, die startend vanaf eigen helft een aantal tegenstanders verschalkte, vervolgens scoorde en daarmee het bevrijdende derde doelpunt voor zijn rekening nam.

Sparta startte furieus. Binnen vijf minuten kwamen de Rotterdammers drie keer dreigend voor doel. En toen viel al in de achtste minuut het doelpunt aan de andere kant. Coen Maertzdorf ging goed door op rechts, zijn voorzet werd slordig beoordeeld door de Spartaanse verdediging, waardoor de bal bij Lowie van Zundert terecht kwam. Die bediende vervolgens de weer fitte Niek Versteegen, die met een bekeken schot doelman Lipman kansloos liet. Een kwartiertje later werd het zelfs 2-0. Van Zundert ging nog achter een kansloos lijkende bal aan en verdiende daarmee een hoekschop. En uit die hoekschop, genomen door Boy van de Beek, scoorde diezelfde Lowie van Zundert. Niels Kornelis, weer op doel staande, hoefde slechts een keer in actie te komen op een inzet van Youri de Winter. Maar aan de overkant had ook Boy van de Beek zo maar kunnen scoren, als doelman Lipman zijn inzet niet tot corner had kunnen verwerken.

De eerste kans in de tweede helft was opnieuw voor De Treffers. Van Zundert zette voor en Niek Versteegen kopte in vrijstaande positie finaal mis. Vijf minuten later waaide de bal uit een hoekschop van Van de Beek bijna in doel, maar Lipman kon nog net redding brengen. Omdat de Groesbekers weigerden de hen geboden kansen te benutten, werd het na 65 minuten toch weer spannend, toen Gianni dos Santos in de kluts voor de aansluitingstreffer zorgde. De Spartanen drukten door, maar lieten daardoor achterin ook gaten vallen. En zo kon Niek Versteegen, aangespeeld door Coen Maertzdorf, ineens vrij voor doel opduiken. Een scoringskans werd hem ontnomen doordat Daan van Unen hem ten val bracht. Van Unen kon daarop na een rode kaart van de goed leidende scheidsrechter Smit voortijdig naar de kleedkamer vertrekken. Ook met een man minder wist Sparta de tegenstander nog in verlegenheid te brengen en de roodzwarten hadden over geluk niet te klagen toen een vrije trap op de tweede paal uiteen spatte en de bal weer in het veld terug stuiterde. In de 84e minuut maakte Maertzdorf aan alle onzekerheid een einde door met de reeds gememoreerde geweldige actie voor 3-1 te zorgen. In de 90e minuut zorgde invaller Jankovic nog voor een spannend moment: zijn voorzet kreeg via de vingertoppen van Lipman en de lat niet de verdiende beloning. Met de nu behaalde overwinning wist De Treffers de afstand tot de onderste plaatsen toch weer wat te vergroten. Er wachten nu twee zware uitwedstrijden tegen resp. Koninklijke HFC en Katwijk. Maar het vertoonde spel geeft vertrouwen!

Op de koffie bij PvdA Lokaal Sociaal

MOLENHOEK - Fractie PvdA Lokaal Sociaal houdt open huis in de kernen van de gemeente Mook en Middelaar.

Daarmee doet ze wat ze tijdens de verkiezingscampagne in maart 2018 beloofden: “Wij zijn er niet alleen tijdens de verkiezingscampagne. Wij blijven met de kiezers in gesprek.” Fractieleider Lee Tonnaer: “Niet alleen met onze kiezers. Wij nodigen alle dorpsgenoten uit om bij ons aan te schuiven. Graag horen wij wat er leeft in onze vier kernen. De eerste bijeenkomst, afgelopen 10 december in de gemeenschapshuis De Koppel, bedoeld voor de inwoners van Middelaar en Plasmolen was zinvol. Nee, het was niet druk, maar met de mensen die er wel waren hebben we goede gesprekken gehad. Nu is Molenhoek aan de beurt. Wij hopen van harte dat veel Molenhoekers ons weten te vinden en mooie ideeën en eventueel zorgen met ons komen delen. Input vanuit het veld is belangrijk om ons werk in de gemeenteraad goed te kunnen doen.” 21 januari. Lop Molenhoek. Vrije inloop tussen 19.30 en 21.00 uur.

NIJMEGEN – Als een gebitsprothese niet meer goed op zijn plaats blijft zitten dan geeft dat problemen. Genieten van lekker eten, gezellig kletsen en voluit lachen lukt dan niet meer zonder dat u zich zorgen maakt. Laat u niet langer beperken maar maak een afspraak met tandtechnieker en tandprotheticus Peter Marsman.

'Het professioneel kunnen aanmeten en vervaardigen van een gebitsprothese, daar gaat een medisch-biologische en technische opleiding tot tandprotheticus en tandtechnieker aan vooraf', legt Peter uit. 'Wanneer u dus een prothese nodig heeft, of problemen ervaart met uw huidige prothese, dan zal iedere goede tandarts u doorverwijzen naar een tandprotheticus. Iedere specialist heeft immers zijn eigen vakgebied'. Ook zonder verwijzing van uw tandarts kunt u terecht bij Peter Marsman voor vrijblijvend advies en het laten aanmeten en vervaardigen van een goed passende gebitsprothese. Een eerste consult is kosteloos. Bij zijn praktijk Tandprothetische Praktijk Dukenburg heeft Peter ook een eigen tandtechnisch laboratorium gevestigd. 'Wij besteden niets uit, maar vervaardigen alle protheses zelf. Dat werkt het beste, want we meten de protheses ook zelf aan en voeren zelf de gesprekken met onze cliënten. In die gesprekken luisteren we uiteraard goed naar de wensen, want we willen iedereen graag lachend de deur uit zien gaan!' Ook lachend dit nieuwe jaar in? Bel: 024 3430986. www.jouwgebit.nl; Aldenhof 70-02 Nijmegen. (Lid van O.N.T.)

Ga uit je plaat met de originals!

MOLENHOEK - Op 16 februari wordt alweer de tweede editie van het Uit je plaat feest gehouden in gemeenschapshuis De Wieken in Molenhoek. De zaal wordt verbouwd tot één groot platenfestijn waar de populaire band The Originals van 21:30 tot 01:30 uur zal spelen.

The Originals spelen alle nummers, maar dan ook echt alles, op verzoek. Tijdens hun maandelijkse showcase in De Coen & Sander Show op Radio 538 bewijzen The Originals keer op keer hun naam als de meest muzikale en interactieve live-act van Nederland. Dit wil je niet missen! Dus ga op 16 februari helemaal uit je plaat en drink een cocktail bij de 'Uit je plaat cocktailbar'. Zorg ervoor dat je er op tijd bent want om 20.30 uur is er een verrassingsact met een Italiaans tintje.

En o ja, het feest wordt georganiseerd door de 'Uit je plaat senaat' in samenwerking met carnavalsvereniging De Meulenwiekers met als doel om zoveel mogelijk mensen samen te laten feesten. Wees gerust, je kunt je carnavalskleren thuis laten! Tickets zijn voor 10 euro te koop bij Spar Janssen en bloemist Rikken in Molenhoek of tankstation Poelen in Mook. Aan de deur zijn de tickets 15 euro, indien beschikbaar… Dus neem geen risico!

(Her)opening van dorpsgebouw Vriendenkring in Leuth

LEUTH - Op woensdag 10 oktober, één dag na de Leuthse kermis, is gestart met de werkzaamheden voor de renovatie en herinrichting van dorpsgebouw Vriendenkring in Leuth. Vele vrijwilligers van verschillende verenigingen uit Leuth hebben drie dagen meegeholpen met het ontruimen en gedeeltelijk slopen van het gebouw.

Nu, ruim drie maand later, staan we vlak voor de oplevering van het gerenoveerde en opnieuw ingerichte dorpsgebouw Vriendenkring. Dit willen we samen vieren met de inwoners van Leuth. Op vrijdag 1 februari wordt het gebouw Vriendenkring officieel heropend. Van 16:00-18:00 uur is er een ontvangst voor genodigden en overige belangstellenden uit Leuth. Daarbij zal het gebouw door onder andere burgemeester Mark Slinkman van Berg en Dal officieel geopend worden.

Vanaf 18:00 uur is er een open huis voor de gehele bevolking van Leuth, die overgaat in een feestavond. Hierbij zal de muziek verzorgd worden door DJ Mike. Ook zal een aantal verenigingen uit Leuth een kort optreden verzorgen voor de Leuthse bevolking. Iedereen uit Leuth wordt in de gelegenheid gesteld het nieuwe gebouw te komen bewonderen.

"Wij als bestuur van Stichting Triangel en Schutterij Vriendenkring vinden het belangrijk dat het dorpsgebouw Vriendenkring open staat voor de gehele bevolking van Leuth. Wij zouden het dan ook erg waarderen wanneer zoveel mogelijk mensen uit Leuth het gebouw komen bewonderen."

Programma opening dorpsgebouw Vriendenkring 1 februari

16:00 uur: Ontvangst genodigden op podium Vriendenkring (ook belangstellenden zijn hierbij welkom).

16:15 uur: Woord van welkom door voorzitter stichting Triangel.

16:30 uur: Officiële heropening Vriendenkring door burgemeester Mark Slinkman

Vanaf 18:00 uur: Open huis voor de gehele bevolking van Leuth met aansluitend feestavond met medewerking van DJ Mike.

Repair- en Internetcafé in Kulturhus Den Ienloop Millingen

MILLINGEN - Op zaterdag 26 januari is het maandelijkse Repair- en Internetcafé in Millingen aan de Rijn. U bent welkom van 10.00-12.00 uur in Kulturhus Den Ienloop, Heerbaan 115.

"Kom even langs met kleine elektrische apparaten voordat u naar de DAR rijdt. Misschien krijgen onze vrijwilligers het apparaat samen met u weer aan de praat." Ook kleine reparaties aan kledingstukken zijn bij de vrijwilligers in goede handen. De reparaties zijn gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

"Wilt u hulp bij het werken met en instellen van iPad/tablet, laptop, e-reader of mobiel? Ook dan zien wij u graag bij het Repair- en Internetcafé. Neem uw eigen apparaat mee en eventueel benodigde inlogcodes." Wie niets heeft om te repareren is welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee is gratis. Het volgende Repair- en Internetcafé is op zaterdag 23 februari.

Het Repair- en Internetcafé is een initiatief van Stichting Welzijn Ouderen Millingen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de coördinator, tel.0481-431105 of mail swom@hetnet.nl

Germania en trainer Wim Wouterse verlengen contract

GROESBEEK – De Groesbeekse voetbalvereniging Germania en trainer Wim Wouterse hebben het huidige contract met één jaar verlengd. Hierdoor is Wouterse ook in het seizoen 2019 – 2020 trainer van de club van de Stekkenberg.

Zoals bekend is Germania met ingang van dit seizoen een nieuwe koers gaan varen en Wouterse past daar uitstekend bij. Het bestuur en de technische commissie van Germania zijn dan ook bijzonder content met de werkwijze van de 53-jarige Beuningenaar en het verlengen van het contract.

Van Jan Linders Goede Doelen Fonds Dorpshuis krijgt flinke cheque

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Dorpshuis De Slenk aan de Reestraat in kerkdorp De Horst heeft woensdagmiddag van de supermarktmanager van Jan Linders in Groesbeek Bibi Timmers – Rutten een flinke cheque in ontvangst mogen nemen.

De opbrengsten die door de diverse activiteiten in 2018 door Dorpshuis De Slenk georganiseerd waren werden door het Jan Linders Goede Doelen Fonds verdubbeld. Bibi Timmers – Rutten bood een cheque aan van 2.705 euro aan Elma Burg, Resie Meilink en Ietje Verweij van Dorpshuis De Slenk. Zij waren blij verrast en zullen het geld gaan gebruiken voor een interne verbouwing van De Slenk. Het Jan Linders Goede Doelen Fonds heeft al een nieuw goed doel voor 2019: de Senioren Bond van de Breedeweg. Ook haar opbrengsten van activiteiten zullen door het fonds worden verdubbeld.

Wethouder houdt vast aan procedure Brouwerij gaat definitief niet naar de kerk op De Horst

GROESBEEK – Ondanks dat de politieke partijen GVP en VOLG een motie in het vooruitzicht hadden gesteld om het college dringend te verzoeken brouwerij D'n Drul toestemming te geven om zich te vestigen in de witte kerk op De Horst, gaat het feest definitief niet door.

De partijen zouden daarnaast in de motie het college verzoeken de aanbevelingen van de ODRN en het Gelders Genootschap en overige instanties naast zich neer te leggen. Voordat de motie in de raadsvergadering van 31 januari behandeld zou worden heeft de brouwerij zelf de stekker eruit getrokken, nadat zij contact hadden gehad met wethouder Verheul die hen heeft laten weten de procedure omtrent de omgevingsvergunning van kerk naar bedrijf te willen afwachten. Dat zou zo'n half jaar in beslag kunnen nemen. Ook de kosten die noodzakelijk zouden zijn om de brouwerij naar hun wensen te krijgen lopen de pan uit, aldus Roland Boschman, Dit gegeven heeft de brouwers definitief doen besluiten af te zien van de kerk op De Horst hoe spijtig het ook is. Voor hen is nu optie B optie A geworden. Welke locatie dat is, wil Roland Boschman nog niet kwijt.

Op 24 maart vertrekken de brouwers naar China voor de afname van de gehele brouwinstallatie zoals de brouwketels, tanks, afvullijnen en bijhorende installaties. Het geheel zal eind mei in Groesbeek arriveren. De politieke partijen hebben inmiddels hun voorgestelde motie ingetrokken. De wijkraad van De Horst is bang – nu de brouwerij niet in de kerk komt – dat de kerk binnen de kortste tijd zal verloederen.

Auto belandt op zijkant

(foto: Joop Verstraaten)

MILSBEEK - Op de Holle Weg in Milsbeek is zondagmiddag een automobilist afkomstig uit Ven-Zelderheide door onbekende oorzaak in een slip geraakt en met zijn auto tegen het talud gereden, waarbij de auto op de zijkant tot stilstand kwam.

De bestuurder alsmede de twee inzittende dames zijn op eigen gelegenheid uit de zwaar beschadigde auto gekomen. Het slachtoffer kwam uit de richting Groesbeek en plotseling ging zijn auto slingeren, waarbij de auto op de zijkant terecht kwam. De bestuurder die bij zijn auto stond, werd in de opgeroepen ambulance onderzocht, maar ogenschijnlijk had hij niets aan het ongeval overgehouden. Zowel politie van Groesbeek als van Limburg-Noord hebben het verkeer in goede banen weten te leiden. De auto is door een bergingsbedrijf afgesleept.

Ingezonden brief

(foto: Buurtreporter: Henk Burgers)

Meer ruimte in de Smorenhoek

Op dinsdag 15 januari werden er in De Smorenhoek nieuwe verkeersborden geplaatst. Het verbaast mij dat er geen overleg is geweest met de buurt en dat deze maatregel uitnodigt tot nog harder rijden in De Smorenhoek.

Nu al wordt er veel te hard gereden en door deze maatregel krijgt de harderijder nog meer de ruimt om hard te rijden. Graag zou ik hier eens over willen praten met de wijkagent.

(foto: Buurtreporter: Henk Burgers)

Buurtreporter: Henk Burgers

Razende rap Dorpsdichter Pieks

Pieks-dorpsdichter Heumen rapt op nieuwjaarsreceptie. (foto: Hans van Wijk)

HEUMEN - Op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Heumen schudt Dorpsdichter Pieks het publiek wakker met een razendsnelle rap over Heumen. Niemand zal deze snel kunnen nazingen. Zelf had ze haar telefoon nodig als spiekbriefje voor haar waterval aan woorden met -eumen erin. Het publiek was verrast.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie overhandigde Pieks hiernaast het eerste exemplaar van haar dichtbundel als Dorpsdichter Heumen aan burgemeester Marriët Mittendorff. De dichtbundel met de titel: 'Het mooiste van een dorp is de leegte eromheen" straalt aanmerkelijk meer rust uit dan de Heumen Rap. Vanaf zaterdag 12 januari is de dichtbundel te koop bij The Read shop-boekenwinkel in Malden.

Poëzieweek Heumen

Marjolein Pieks heeft net haar rol als negen jaar Mariken van Nieumeghen afgesloten en stort zich nu vol op haar derde jaar als Dorpsdichter Heumen. De eerste Poëzieweek Heumen wordt, samen met haar Marikenjaar PR-teamlid MariannA Bakker, in een stormachtig tempo vorm en inhoud gegeven. De Poëzieweek Heumen gaat van start donderdag 31 januari. Het thema van de (landelijke) Poëzieweek is Vrijheid.
Ook de jeugd in Heumen wordt bij poëzie betrokken. Basisscholen worden uitgenodigd om de beste verzen van hun leerlingen in te zenden. De basisscholen kunnen de Dorpsdichter uitnodigen voor een workshop om de kids te inspireren en enthousiasmeren.

Tijdens de Nieuwjaarsreceptie liet Dorpsdichter Marjolein Pieks ook haar muzikale en theatrale kant zien in haar humoristische Heumen Rap. Zij liet zien dat spelen met woorden, met taal ook plezier is en op vele manieren kan! Houd de site Poëzieweek Heumen in de gaten en de Facebook @poezieweekheumen. (M&M PoëziePRomoters Marjolein Pieks (06 37280012) en MariannA Bakker (06 20149951).

Ouderwetse dansavond populair

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – De ouderwetse dansavonden voor senioren met muziek van het seniorenorkest Aldörum blijven populair in De Mallemolen in Groesbeek.

Eens per maand wordt op de vrijdagavond de dansavond gehouden en trekt gemiddeld zo'n zeventig dansliefhebbers uit Heijen, Boxmeer, Gennep Milsbeek, Ooij, Nijmegen, Groesbeek en zelfs was er een stel uit Tilburg naar Groesbeek gekomen. De grote zaal van De Mallemolen is zo ingericht dat er een grote dansvloer overblijft, want daar gaat het allemaal om. Nu is er ruimschoots ruimte voor de tango's, Engelse walsen, fox, polka, mazurka en het line-dansen. De zesmansformatie 'Aldörum' kent de klappen van de zweep en zij weet er precies op in te spelen wat de dansliefhebbers willen. Tussen de pauzes worden de dansers verwend met hapjes. De senioren dansavonden zijn en blijven populair in Groesbeek.

Nieuwe Alpha in Heumen van start

HEUMEN - Ontmoeten, vragen en ontdekken – dat doe je op Alpha. Alpha is een introductie in het christelijk geloof die ook in deze regio wordt aangeboden. Wereldwijd hebben ruim 25 miljoen mensen in 169 landen een Alpha gevolgd.

Voor iedereen uit de regio Nijmegen gaat op dinsdag 12 maart een Alpha van start. Na een introductieavond ontdekken de deelnemers in tien interactieve en gezellige bijeenkomsten wat het christelijk geloof inhoudt. Elke avond begint met een lekkere maaltijd. Hét moment om elkaar op een ontspannen manier goed te leren kennen. Na de maaltijd luisteren de Alpha-deelnemers naar een kort, inspirerend verhaal. Elke bijeenkomst staat een ander onderwerp centraal waarover de Alpha-deelnemers doorpraten in kleine gespreksgroepen.

De cursus is gratis en vrijblijvend. De introductieavond wordt gegeven op 12 maart van 20:00 tot 21:30 uur (inloop vanaf 19:45 uur) op Heiweg 6 in Malden. Afhankelijk van de inschrijvingen vindt de cursus in Nijmegen of Malden plaats. In Nederland hebben ruim 300.000 mensen een Alpha gevolgd. Of je jong of oud, gelovig of niet-gelovig bent; je bent welkom!

Alpha geeft je de kans om de zin van het leven te onderzoeken in een laagdrempelige, leerzame en leuke setting. Er is ruimte voor al je vragen. Kijk voor meer informatie en verhalen van Alpha-deelnemers op alphacursus.nl of neem contact op met ngkalpha@gmail.com.

Op Canadese Erebegraafplaats Groesbeek Herdenking Operatie Veritable

GROESBEEK – Op vrijdag 8 februari vindt de jaarlijkse herdenkingsceremonie plaats van de Operatie Veritable op de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek.

De gasten worden die dag om 10.45 uur ontvangen waarna de herdenkingsplechtigheid om 11.00 uur begint. De herdenking is rond 11.30 uur afgelopen waarna er koffie/thee is voor de gasten. Dit jaar vindt de herdenking plaats langs Plot XV waarin onder andere het graf van Flight Lt Smalley te vinden is.

30 / 32

3 jaar is Lieve
En dat is feest
Zingen en dansen
Als oma en opa zijn geweest

Gefeliciteerd Oma en Opa Huessen

Op 25 januari ziet dit kjelje ABRAHAM.

Alvast gefeliciteerd.

Team VC

Hiep, Hiep Hoera, op 15 januari is onze lieve kleinzoon Kian 5 jaar geworden.

Een dikke knuffel van Opa Gerard en Oma Ria

Gonnie Sluiter 65 jaar.
Gefeliciteerd.

Willie, Sharon, Michel, Lars, Marcella, Jeffrey en de kat Luna.

Deze toffe peer, is 19 januari geen 49 meer!

Xxx Wilma, Eline, Stan en Martijn

'Off road', een herkenbare voorstelling over AD(H)D

(foto: Ben Nienhuis)

GROESBEEK - Indigo en Theatergroep Bint presenteren 24 januari de voorstelling 'Off road' in Groesbeek. In deze verrassende en herkenbare voorstelling wordt de belevingswereld van mensen met AD(H)D zichtbaar gemaakt. Hoe is het als je leven niet over de gebaande paden gaat? Als de weg ruig is, vol hobbels en met teveel zijwegen?

'Mensen zien niet dat ik druk ben. Maar in mijn hoofd wordt een marathon gelopen. En soms wel 5 tegelijk. Ik denk wel aan mijn huissleutels – vaak genoeg – maar niet op het moment dat ik de deur uit ga.'

Bijna iedereen denkt te weten wat AD(H)D is, maar wat is het nu echt? Bint wil een bijdrage leveren aan deze discussie door met haar voorstelling voelbaar te maken wat de impact van de stoornis is. De voorstelling is gemaakt op basis van interviews met (jong)volwassenen met AD(H)D. 'Off road' richt zich op zowel de variant met als zonder hyperactiviteit; in het laatste geval spreekt men van ADD.

Na afloop van de voorstelling wordt het Off Road Spel gespeeld. Tijdens dit spel gaat het publiek in kleine groepjes aan de slag om zijn eigen route te bepalen. Wie kiest welke weg? Wie gaat off road? Via het spel worden ervaringen uitgewisseld over het leven met en zonder AD(H)D. Een speelse manier om met elkaar in contact te komen en herkenning te vinden in elkaars verhalen.

"Wilt u erbij zijn? Dat kan! Iedereen (vanaf 12 jaar) die meer wil weten over AD(H)D is welkom. Op donderdag 24 januari van 19.30 tot 21.30 uur in wijkcentrum Op de Heuvel, Ericastraat 29 in Groesbeek.

Deelname kost vijf euro (de voorstelling is gratis voor kinderen (12+) en mensen met een minimum inkomen). U kunt zich aanmelden bij Indigo via 026 3124483 of info@indigogelderland.nl, of een kaartje halen aan de balie bij wijkcentrum Op de Heuvel.

Adembenemend nieuwjaarsconcert door fanfare Sint-Cecilia en zangkoor Vivace

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN – Het was adembenemend het nieuwjaarsconcert van de 100-jarige fanfare Sint-Cecilia en de 50-jarige zangvereniging Vivace zaterdagavond in sporthal De Duffelt in Millingen.

Het leek wel een kopie van het Wiener Philharmoniker nieuwjaarsconcert -dat bekend is over de gehele wereld- dat in sporthal De Duffelt gebracht werd. Ondanks dat de sporthal gevuld was met 350 toeschouwers kon je regelmatig een speld horen vallen. De kopie van het Wiener Philharmoniker concert werd uitgevoerd in de 'Goldener Saal' van sporthal De Duffelt.

Het concert met alles er op en eraan sloeg aan en kreeg diverse malen de handen op elkaar van de enthousiaste toeschouwers bij diverse nummers die solo of gezamenlijk ten gehore gebracht werden zoals de Radetzky Marsch. De Nijmeegse hofdansvereniging 'Les Précieuses Ridicules' maakte het nieuwjaarsconcert helemaal compleet. Het bijzondere jubileumconcert werd gratis aangeboden omdat zowel fanfare Sint-Cecilia als zangvereniging Vivace na al die jaren (fanfare 100 jaar en Vivace 50 jaar) iets terug wilde doen voor de hele regio.

Ingezonden brief

Groeiende weerstand

in Groesbeek tegen aanleg

speeltuin Kerkstraat

In berichtgeving wordt de indruk gewekt dat slechts enkele personen bezwaar hebben tegen de aanleg van deze 68.500 euro kostende speeltuin; waarvan het ontwerp zonder inspraak van wie dan ook tot stand is gekomen. Afgelopen jaar al hebben elf Kerkstraatbewoners en drie andere reclamanten bezwaar aangetekend tegen de omvang, welk aantal onlangs met 26 is vermeerderd door stellingname van bewoners van Residentie De Weem.

Daarbij komen nog de adhesie betuigingen van andere in de omgeving wonende personen. Gesteld kan worden dat minstens 60 mensen tegen zijn. Bezwaar is ook gemaakt door de Ver. Heemkundekring Groesbeek, Stichting tot Behoud van Monument en Landschap te Ubbergen en de Werkgroep Milieubeheer Berg en Dal. Er wordt op gewezen o.a. dat het plan niet in de omgeving past, landschappelijk en ecologische niet acceptabel is en het uitzicht op de oude kerk bederft. Het bestaande summiere draagvlak voor dit ondoordacht plan roept de vraag op of de toegezegde subsidies wel op basis van de juiste informatie is aangevraagd. Bijvoorbeeld, het VSB- fonds eist dat er: ' een aantoonbare behoefte bij de doelgroep (de BUURT) moet zijn en dat die betrokken wordt bij de ontwikkeling en uitvoering van het project'. Verwonderlijk is de deelname van de Stichting De Beide Weeshuizen, die namelijk heeft de doelstelling:' bevordering van de ontwikkelingskansen, de zelfredzaamheid en de sociale integratie van kwetsbare jongeren (tot 28 jaar) in de regio Nijmegen'. Meer over de subsidieverstrekkers is te vinden op internet.

Het op 30 mei 2018 opgemaakt Dekkingsplan worden genoemd: Jantje Beton 5.000,- VSB Fonds 10.000,- NSGK 15.000,- De Beide Weeshuizen 5.000,- Stichting Boschhuyzen 3.500,- –Waterschap Rivierenland 5.000,- Rabobank 5.000,-, Prins Bernhard Cultuurfonds 5.000,- en de Gemeente Berg en Dal 15.000,- .

Gerrie G. Driessen