GN Lingewaard

27 juli 2016

GN Lingewaard 27 juli 2016


Van vrijdag 5 tot en met dinsdag 9 augustus met heel veel muziek Kermis vier je pas echt in Angeren!

ANGEREN – Ook dit jaar weer bijt Angeren het spits af in de regio als het om de kermis gaat. Vanaf vrijdagavond 5 augustus is het feest geblazen in de tent op het kermisterrein op het Zahnplein. Traditiegetrouw met veel zang, entertainment en muziek. Met bands en klasse-artiesten. De samenwerking tussen gemeente Lingewaard en De Ploeg Evenementen b.v. heeft weer geresulteerd in een kermis, die er wezen mag!

In Angeren en ook in heel de regio weten ze, dat er in Angeren pas echt kermis gevierd wordt. Het is een evenement, dat ook door veel oud-inwoners graag opgezocht wordt om de banden met de familie, vrienden en kennissen eens extra aan te halen. Fred de Wild van De Ploeg heeft daarom weer een fraai programma voor kermis 2016 samengesteld.

Een belangrijke bijdrage levert Seven Days Music, dé band van de toekomst. Vrijdag 31 juli om 20.30 uur treedt deze immens populaire uit de regio afkomstige groep op. Seven Days Music brengt honderd procent live muziek voor jong en oud en weet van elke avond een geslaagd feest te maken. Dat is in Angeren al jaren bekend, vandaar dat de groep ook de zaterdagavond voor haar rekening neemt.

Zondagavond brengt Hans Schmeinck, alias dj Kinki Sminki samen met enkele artiesten gezelligheid en vertier in de kermistent. De dj behoeft in deze regio (en ver erbuiten) geen nadere aankondiging meer. Kermis in Angeren wordt met dit top-entertainment gezelliger dan ooit tevoren!

Maandag is de feesttent vanaf 15.00 uur open; dit is de dag waarop families en vrienden elkaar ontmoeten met de muziek van Hike, dat sinds dit voorjaar als Saints 'n Sinners door het leven gaat. De band bestaat uit vijf absolute topmuzikanten en die klasse willen de mannen verder uitbuiten. Als coverband Hike hebben ze in het verleden al vele feesttenten platgespeeld.

Dinsdag is traditioneel de oldtimerdag met kofferbakruil- en -verkoopbeurs. Van 12.00 tot 18.00 uur zijn het terrein en de feesttent voor historische auto's, tractoren, motoren, Solexjes en bromfietsen. En vanuit de kofferbak kan alles worden verkocht, wat met deze techniek te maken heeft. Dj Robert Pouwels verzorgt de muziek en treedt zelf op. De entree is hier gratis.

Veertigste editie van de Huissense Dag

HUISSEN - Dinsdag 2 augustus is het dan weer zover. Op deze dag is er in het centrum van Huissen weer veel te beleven. De jaarlijkse Huissense Dag, de 40-ste editie. Een feestelijke dag!

Stinase, de organisator van de Huissense Dag, is weer een heel jaar bezig geweest met de voorbereidingen voor deze dag. Het bestuur is blij met alle positieve samenwerking bij de realisatie van deze dag. Want alleen gaat het niet! Zonder de steun van de officiële instanties, de horeca, winkeliers, vrijwilligers en andere verenigingen zou er geen Huissense Dag meer zijn.

Dit jaar is er natuurlijk weer de traditionele braderie vanaf 10.00 uur in het hele centrum van Huissen. Naast een gevarieerd assortiment is er ook genoeg te beleven voor de kinderen. Vanaf de vele terrassen kunt u, genietend van een hapje of een drankje, kijken naar de vele langslopende mensen.

Stinase is zeker blij met het initiatief van de V.V.V. Lingewaard om tijdens de Huissense Dag een fietstocht te organiseren, eigenlijk weer een stukje terug naar het ontstaan van de Huissense Dag. Dit jaar steekt de route zelfs de rivier over.

Natuurlijk is er ook veel amusement. Overdag gezellige muziek en drie keer een verschillend optreden van Bennie Solo. In de avond is het tijd voor de grote podia. Naast de twee geweldige bands komen er vijf artiesten langs, onder wie André Hazes jr., Peter Beense en de Gebroeders Ko.

Kortom, genoeg reden om naar Huissen te komen. Meer informatie staat op www.huissensedag.nl.

Workshopdag kasteel Doornenburg

DOORNENBURG - Op donderdag 28 juli van 11.00 tot 16.00 uur is er op kasteel Doornenburg van alles te doen én te zien voor jong én oud.

Dit is onder andere wat u kunt gaan zien én beleven: Workshop: Wilde planten rondom het kasteel en hun gebruik toen en nu… een zoektocht voor jong en oud! Wie gaat er mee op zoek naar wilde planten die rondom kasteel Doornenburg groeien? We gaan die verzamelen en ontdekken gaandeweg allerlei manieren waarop die planten in de middeleeuwen door mensen gebruikt werden en hoe mensen dat nu doen.

Als we alle planten verzameld hebben gaan we naar het kruidenschuurtje om daar met de planten aan het werk te gaan. Sommigen gaan we eten, nadat we ze goed gewassen hebben, van een enkel andere maken we misschien wel een kopje thee. Er zijn erbij die we met een steen moeten bewerken of waar we de wortel van uit graven, omdat die op een speciale manier te gebruiken is. Wil je mee, dan moet je rekenen op een wandeling van ongeveer drie kwartier en een werkperiode van een half uur. Deze workshop zal gegeven worden op donderdag 28 juli om 13.00 en om 15.00 uur De kosten bedragen 5,00 per persoon

Workshop speciaal voor kinderen: Springtouw maken. Voor 2,50 kan je je eigen springtouw maken in de kleuren rood/wit….dit zijn de kleuren van kasteel Doornenburg!

Workshop Stokbroodje bakken. Boven een écht vuur kan je voor 1,50 een stokbroodje bakken

Onze smid is ook aanwezig… hij zal jullie laten zien hoe je prachtige dingen kan smeden! En natuurlijk onze reguliere rondleidingen die starten om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. (duur van de rondleiding 5-6 kwartier, voor prijzen zie de website onder het tabblad 'rondleidingen'). Én krijg je niet genoeg van ons mooie kasteel? Kom dan 's avonds naar de openstelling van onze torens! Dit is een unieke gebeurtenis en mag u niet missen op 28 juli én op 17 augustus van 18.00 tot 20.30 uur. Meer informatie over deze openstelling en de toegangsprijzen staan op www.kasteeldoornenburg.nl.

Van Kerk naar Theater 26

HAALDEREN - Pia Huisman: In 1947 ben ik in Wamel geboren. In Nijmegen ben ik opgegroeid, in 1971 getrouwd in Bemmel terecht gekomen en woon sinds 1981 in Haalderen. Creativiteit is de rode draad in mijn leven.

Op de 'Kleine Academie' werkte ik samen met Ferdinand Ebben en Henk van Meurs op de woensdagmiddagen met kinderen. Het leukste materiaal vond ik 'waardeloos' materiaal. De leukste dingen werden daar van gemaakt. Daar heb ik vast mijn hobby voor tweedehands aan overgehouden. Jarenlang heb ik meegedaan aan Pronkzittingen bij De Blauwe Pony en optochten. Ik genoot van het hele proces: item bedenken, liedje maken, kleding en optreden. In 1984 hebben we Teejater Pan opgericht en daar heb ik een aantal jaren bij gespeeld tot ik de regie opleiding voor amateurtoneel in Arnhem ben gaan doen. Op dit ogenblik regisseer ik in Angeren en Heteren.

Vanaf het moment dat de kerk in zicht kwam als theaterkerk vond ik het een geweldig initiatief. Ik liep er binnen en vroeg of ik iets kon doen. Ja de knielkussentjes moesten naar boven en dat ben ik gaan doen. Boven stond en lag alles door elkaar en in overleg met Frits ben ik op gaan ruimen. Toen de koffiehoek ingeruimd was heb ik contact opgenomen met een aantal vrijwilligers en hebben we de koffiezetclub gevormd. Iedere ochtend om 10.30 komen de werkers naar boven en staat de koffie klaar. Het is dan heel gezellig. Met de verfploeg schuren en verven we en ook dat is fijn samenwerken.

De theaterkerk wordt in mijn ogen een spetterend middelpunt voor Bemmel, de regio en ver daar buiten, waarbij TOP,-Toestanden–Op-Podium-, een belangrijke plaats inneemt. De continuïteit waarborgen, brainstormen over mogelijkheden en jonge mensen bij het theater betrekken zijn natuurlijk heel belangrijk, maar voor dit moment vind ik het geweldig dat al die vrijwilligers maar blijven komen om te helpen.

Historische wandeling Huissen in 1816 vraagt om vervolg

Tijdens de HKH-wandeling een ontmoeting met VIPs uit 1816 zoals hier met de heer Van Erpers Rooijaards, bewoner van het 'kasteel' van Huissen. Foto: H. van Geelen

HUISSEN - Op zondag 10 juli waagde de Kring zich aan een nieuw experiment. Natuurlijk worden er regelmatig vanuit de Historische Kring Huessen wandelingen verzorgd. Maar ditmaal werd er gebruik gemaakt van enkele acteurs (in modern jargon heet dat re-enactors), die in de huid kropen van historische figuren.

In dit jubileumjaar was natuurlijk het jaar 1816 thema en de rondleider probeerde bij de toehoorders het beeld op te roepen van het stadje van tweehonderd jaar geleden. Dat was geen fraai beeld: grote armoede, slechte hygiëne en vaak erbarmelijke woonomstandigheden, vooral Achter de Muur (in de Walstraat). Dat laatste afgewisseld met enkele heel rijke stadgenoten, zoals de heer Van Erpers Roijaards, burgemeester Pilgrim en bierbrouwer Gozewijn Stevens. De sfeer en de spanningen in het stadje Huissen van 1816 werden heel duidelijk.

Tijdens de HKH-wandeling een ontmoeting met VIPs uit 1816 zoals hier met de heer Van Erpers Rooijaards, bewoner van het 'kasteel' van Huissen. Foto: H. van Geelen

Al meteen na de rondleiding werd gevraagd, of dit vaker zou kunnen gebeuren. Besloten is om op zondag 21 augustus de rondleiding met acteurs te herhalen. Op de zondagen 14 (Emile Smit en Jan Zweers) en 28 augustus (onder leiding van Jan Zweers) zijn er ook rondleidingen, maar dan zonder acteurs (hiervoor hoeft men zich niet aan te melden). De starttijd is steeds 14.00 u. bij het Stadsmuseum Hof van Hessen, Vierakkerstraat 39, Huissen, en de prijs is 1,50. Aanmelden voor de historische les van 21 augustus kan via email: hofvanhessen@gmail.com en telefoonnummer 026 3255058.

Dag erna Huissense Dag, overdag: terras en 's avonds Podiumrock met live bands Nieuw: Nacht van Huissen met Rolling Beat Machine

Foto: Archief Hans Schmeinck

HUISSEN - Nieuw dit jaar: de Nacht van Huissen! Op maandag 1 augustus, op partyplein De Buitenpoort. Met de spectaculaire live act Rolling Beat Machine. Op dinsdag 2 augustus de Huissense Dag. Overdag: terras en 's avonds Podiumrock. Met live de bands: Home for Supper en Naked Sweat Drips.

Als enige band op aarde treedt de Rolling Beat Machine op met een speciale, magische machine. Met onder meer vijf koperen toeters als geluidssysteem. Alles wordt aangestuurd door vijf fantastische muzikanten, die met het apparaat een ongekende sound maken. Een snufje reggae, mespuntje ska, tikkie rock, likje Nederlandstalig, scheut dance. Stilstaan is geen optie, het swingt de toeters uit.

Ze spelen vrij, en alles wat er om hen heen gebeurt, kan worden meegenomen in de show. Het publiek wordt er nauw bij betrokken. De Rolling Beat Machine is een graag geziene gast tijdens de Vierdaagsefeesten bij De Kaay. Daarna gaan ze op tour in Spanje. En ze staan dus op Partyplein De Buitenpoort. Op maandag 1 augustus vanaf 19.00 uur geopend. Dj-support: Kinki Sminki, die met vinyl draait. Ook met lp's en singles van de bezoekers, dus neem mee! Dat geldt ook voor de dag erna. Weer vanaf 19.00 uur.

Het is dan inmiddels dinsdag 1 augustus en tijd voor de Huissense Dag. Overdag lekker toeven op het (overdekte) terras en 's avonds de luie stoel uit voor Podium Rock, het ándere geluid. Een eendrachtige samenwerking van TLH Presents en BuitenpoortLIVE/BenYes bookings & promoting. Met maar liefst twee live bands!

Toegang gratis

Eerst Home for Supper (zwart-wit foto) met haar eigen sound, vol rock, pop, rock 'n roll en reggae. Verzekerd van een bonk energie op het podium weten ze het publiek mee te krijgen. Eigenzinnige riffjes, strakke drums, dikke baslijntjes en refreintjes die je het liefst zo hard mogelijk mee wil zingen zorgen voor een geluid dat lekker in het gehoor ligt. De helft van de band komt uit Lingewaard, speelde al snel op/bij 3FM en haalde finale van de Roos Van Nijmegen waar ze de publieksprijs in de wacht wisten te slepen.

De tweede band is The Naked Sweat Drips, die je raken met hun heavy rock. Een dubbele gitaaraanval, donderende drums en bas en schreeuwende orgeluithalen. Alsof Pink Floyd en Queens Of The Stone Age met elkaar vechten met Nick Cave als scheidsrechter. Deze podiumbeesten komen uit Boxmeer en brengen binnenkort hun debuutalbum uit. De toegang voor zowel Nacht van Huissen als Huissense Dag is… gratis!

Zomerdagen bij Zepplinn

DOORNENBURG - Zomerdagen beeldhouwen geef je op: Één, twee of meerdere dagen Beeldhouwen van 23 juli tot en met 15 augustus.


Met mooi weer wordt er lekker buiten in de lommerrijke tuin gewerkt bij de heerlijke schaduw gevende notenboom, bij slecht weer in het atelier. Onder deskundige begeleiding kun je in één, twee of meerdere dagen een beeld van niet al te groot formaat hakken en polijsten. De steen, de omgeving en ontspannen atmosfeer inspireren tot de meest mooie creaties! En nog enkele najaar dagen: 18 september, 9 en 22 oktober, 12 november, 10 en 11 december.

Op afspraak verzorgen wij ook workshops groepsactiviteiten:

  • beeldhouwen en of mozaïeken, sieraad maken van steen, percussie, struinen langs de Waal.

  • Wandeling door Klompenwaard met bezoek aan het fort. Bezoek aan theebeeldentuin met lezing omtrent brons gieten. Combinaties: Kanovaren en beeldhouwen. Yoga en beeldhouwen, fietsen en percussie.

Beleefmarkt op zondag 21 augustus

Deze beleefmarkt is geïnspireerd op het 'Montmatre' van Parijs. Op zondag 21 augustus zal Doornenburg een levendig dorp zijn waar de bezoeker allerlei dingen kunnen zien, beleven en proeven. Van 11 tot 17 uur. Er zal een lint van kramen en uitstallingen komen vanuit het Kasteel de Doornenburg tot en met het centrum van Doornenburg alsmede de locaties als de St Martinuskerk en het ontmoetingscentrum.

De inrichting/aankleding van de kramen zorgt voor een vrolijke sfeer. Standhouders bieden het publiek een meerwaarde, want er valt wat te beleven, ook voor kinderen. Proeven, drinken en demonstraties van kunstenaars, visagisten, verhalenvertellers, dans en ambachten maken de dag tot een groot feest. Daarnaast kunt u de Route Redoute wandelen om de tiental torens te bewonderen die in het dorp gebouwd zijn door diverse verenigingen uit Lingewaard. Ieder met een eigen sein en verhaal.

Volgende Zepplinn Masterclass

Bedoeld voor mensen die net starten met ontwikkelen van creativiteit of juist al langer bezig zijn met creatieve werkvormen. Als je graag een verdiepingsslag wil maken, en onderzoek naar wat is je thema. De eerste twee lessen zullen vooral in het teken van dit onderzoek staan. Daarna gaan we de onderzoeksresultaten in materiaal naar keuze uitwerken. Hierin is alles mogelijk en staat ook het experiment voorop! Kosten 65 euro per dag inclusief materiaal, exclusief steen les 4.

Noodzakelijk alle vijf dagen volgen en tussentijds huiswerk maken.

Eerste dag staat vast, overige vier dagen prikken we samen in onze agenda's. Eerste startdag 24 september.

Opleiding in kunst vormen en materialen

Dit jaar start de eerste Zepplinn opleiding in kunst vormen en materialen. Je leert aan de hand van gerichte opdrachten en oefeningen kennis maken met talrijke materialen en technieken. Zoals voorstudies maken, moodbord, steen, diverse steensoorten, brons, mallen maken, machinaal werken, model boetseren. Iedereen werkt aan eenzelfde opdracht. Pas aan het einde van het jaar zal er af en toe ook vrij gewerkt mogen worden.

Start van de opleiding woensdag 14 september 9.30 uur tot 15.00 uur.

Bestaat uit 27 woensdagen en 1 zaterdag. Kosten zijn 980 euro exclusief materialen.

Zepplinn Zin in Vormgeving, Pannerdenseweg 28, Doornenburg; 06 51587368 / 0481 434988; www.zepplinn.nl.

Kleurrijke schilderijen Gendt

GENDT - In het kleine kerkje van Gendt aan de dijk is een expositie van zeer grote kleurrijke schilderijen te zien. Ze zijn gemaakt door enkele cliënten van Stichting Elver uit Nieuw-Wehl.

De kunstenaars zijn mensen met een verstandelijke beperking. De meeste schilderijen spreken voor zich. Er is slechts één abstract schilderij bij, bestaande uit verschillende gekleurde vlakken. In het atelier in Nieuw-Wehl worden ook andere creatieve artikelen gemaakt, zoals bijvoorbeeld kaarsen, kussens en bekers en houten voorwerpen. Ook hiervan kunt u wat bekijken in de kerk.

De expositie is te bekijken op zondagmiddagen. De kerk aan de Torenlaan is dan open van 13.00 tot 17.00 uur. De koffie en thee of limonade staan klaar. Iedereen is welkom.

Waarom een wasmachine met ActiveOxygen-technologie?

HUISSEN - Steeds vaker wassen we op lage temperaturen. Logisch, want we volgen het advies op onze de waslabels. Uw wasgoed is na zo'n wasbeurt op 30 of 40 graden wel optisch, maar niet hygiënisch schoon.

Bij lage temperaturen blijven er namelijk bacteriën achter, waardoor uw wasgoed minder fris ruikt dan u zou willen. Wilt u op lage temperaturen wassen én een perfect hygiënische was? Dan heeft Bosch een revolutionaire oplossing!

1. Hygiënisch wassen op lage temperaturen. Of het nou een zijden blouse, uw lievelingsshirt, zwarte spijkerbroek, sportkleding of fijne lingerie is, de ActiveOxygen™ technologie van Bosch verwijdert 99,99% van de bacteriën, zelfs op lage temperaturen. Met één druk op de knop en zonder chemicaliën. Dat betekent dat uw favoriete kleding voortaan niet alleen optisch, maar ook perfect hygiënisch schoon wordt.

2. Refresh programma: niet wassen, wel opfrissen. Kleding die schoon is maar niet meer zo lekker ruikt, bijvoorbeeld na een avondje uit, kan in 45 minuten compleet opgefrist worden met het ActiveOxygen™ Refresh programma. Doordat het opfrisprogramma geen warmte gebruikt, kunt u deze geheel veilig bij delicate stoffen of bijvoorbeeld colbertjassen toepassen die eigenlijk niet in de wasmachine kunnen. Uw colbertjasje komt er net zo ongekreukt uit als hij erin gaat en ruikt ook nog eens heerlijk fris. Vraag uw verkoopadviseur naar meer informatie over ActiveOxygen™. (www.bosch-home.nl/activeoxygen)

Janssen Elektro, Helmichstraat 17 Huissen, 026 3251616, www.janssenelektro.nl.

Ook tijdens de 100e Vierdaagse verwelkomt Rabobank leden op het Vierdaagseterras

BETUWE - Ook tijdens het jubileumjaar organiseerde Rabobank Oost Betuwe het Vierdaagseterras in Elst. Vierdaagselopers uit de regio die lid zijn van de Rabobank konden er weer heerlijk ontspannen. Een kopje soep, kop koffie en éven die voetjes omhoog; het kon allemaal.

De medewerkers van Rabobank Oost Betuwe waren daarom dinsdag al vroeg in touw om de wandelaars warm te onthalen en in de watten te leggen. Met nog zo'n twintig (of dit jaar zelfs vijfentwintig) kilometer voor de boeg, konden de wandelaars er weer tegenaan.

Warm onthaal

'Overal word je warm onthaald, waar je ook loopt. En als je dan op de helft van de route vol enthousiasme wordt begroet, even heerlijk in de schaduw kunt zitten met een lekker bakkie koffie erbij, wat wil je dan nog meer!', aldus één van de wandelaars. Er werd door de wandelende leden dan ook dankbaar gebruik gemaakt van het Vierdaagseterras in het centrum van Elst.

Blauwe dinsdag

Leden van de deelnemende banken die zich hadden aangemeld, konden elke dag ergens op de route terecht op een exclusief ingericht Rabobank-ledenterras. De Rabobanken Oost Betuwe, Land van Cuijk & Maasduinen en Rijk van Nijmegen hadden hiervoor de handen ineengeslagen. Iedere dag werd het Vierdaagseterras op een andere locatie opgebouwd. Op 'Blauwe Dinsdag' – de dag van Elst – was het traditioneel de beurt aan Rabobank Oost Betuwe.

Onzekerheid troef rond huisvesting Hof van Hessen

FOTO Verhuizen is geen optie. De voormalige rectorswoning blijft dé plek voor het Stadsmuseum. (foto Sjaak Veldkamp)

HUISSEN – "Wij zitten op dit moment eigenlijk als krakers in ons Hof van Hessen", zegt oprichter van het stadsmuseum Piet Driessen met een vleug ironie. Sinds 1 juli heeft de gemeente de huur opgezegd en zitten het Stadsmuseum en de historische kring formeel illegaal in het monumentale pand aan de Vierakkerstraat.

Lingewaard wil het pand afstoten. De huurders waren niet bereid het gevraagde koopbedrag van 150.000 euro op tafel te legen. Het bod is afgeslagen. Toch gloort er hoop aan de horizon, zegt Piet Driessen die de onderhandelingen met de gemeente voert. Wethouder Theo Janssen heeft zo zijn twijfels.

D66 heeft schriftelijke vragen gesteld over de onderhandelingen tussen gemeente en de historische kring. Het college ontkent het verhaal dat onderhandelingen zijn afgekapt en het pand staat ook niet in de vrije verkoop. De huurders worden ook niet op straat gezet. "Samen met de kring wordt nu gekeken naar oplossingen voor de huisvesting ", zo antwoordt het college aan D66. Ze blijven wel van mening dat de kring een belangrijke rol heeft om ook zelf te zoeken naar een passende huisvesting.

Piet Driessen heeft weinig trek in een zoektocht en zegt dat het aangedragen alternatief van het college om naar het Stadhues te verhuizen absoluut geen optie is. De voormalige rectorswoning blijft dé plek voor het Stadsmuseum. Zijn oplossing is dat 'Vrienden van Hof van Hessen ' het pand voor 150.000 euro kopen om vervolgens te verhuren aan het Stadsmuseum en de kring. Hij heeft al serieuze gegadigden op het oog. Driesen zegt op een uitnodiging te wachten om de onderhandelingen te kunnen voortzetten en positief af te ronden.

Wethouder Janssen is niet onder de indruk. De gemeente mag volgens de richtlijnen van de Wet Markt en Overheid een bod ver onder de marktwaarde niet accepteren. Gezien de voorgeschiedenis, dat de kring met vrijwilligers het pand in vier jaar tijd hebben opgeknapt, wel aan de historische kring. In 1991 kon het pand in gebruik worden genomen. Er was veel achterstallig onderhoud. Het gebouw moest van binnen geheel gestript worden. Zelfs de houten draagbalken waren aangetast. "De houtwormen waren ons ver voor geweest", zegt Driessen.

Het bod van 150.000 euro is ingetrokken. De onderhandelingen liggen stil. Na de vakantie komt het college met een nieuw voorstel. Janssen wil die tijd gebruiken om ook de optie van Piet Driessen te toetsen aan de richtlijnen van de Wet Markt en Overheid. Veel kans geeft hij het plan overigens niet.

De Buitenzorg Kortebaandraverij

Winnaar 2015: Blackpearl Trans R met rijder Danny Brouwer Foto: Jan Willemsen

BEMMEL- Over enkele weken is het weer zover. De dinsdag na de ponyjaarmarkt in Bemmel, is de Buitenzorg Kortebaandraverij georganiseerd. Tien jaar geleden werd deze kortebaandraverij georganiseerd omdat de ponymarkt vijftig jaar bestond.

Door Jo de Haar

Vanwege de goede ontvangst van het evenement, zal dit jaar de tiende editie plaatsvinden en het belooft zeker weer spectaculair te worden. Dit jaar is de kortebaandraverij op dinsdag 16 augustus, maar voor het zover is is er alweer een hoop werk verzet door het bestuur. Het bestuur evalueert zelfs al meteen na de wedstrijddag. Dit om te kijken wat het aankomende jaar mogelijk verbeterd kan worden. Tijdens deze evaluatie worden de punten behandeld die staan beschreven in het rapport, geschreven door de baancommissarissen. Deze maken tijdens de kortebaan een rapport op van verschillende punten, zoals de kwaliteit van het zand, de afzettingen, het stalterrein, de oversteekplaatsen et cetera. Hierbij staat de veiligheid van publiek, paarden en rijders voorop.

Hopelijk zullen er ook dit jaar weer goede paarden aan de start verschijnen. Er zijn dit jaar veel nieuwe toppers bijgekomen, dus de concurrentie onderling is nog groter geworden. Het paard met de naam Barbert is een van deze toppers. Dit is een vijfjarige ruin die uit Amerika is geïmporteerd en inmiddels dit jaar al vier maal een kortebaandraverij heeft gewonnen.

Barbert is in eigendom van Stal de Groningers. Deze stal heeft al meer dan veertig jaar harddravers in bezit en zeker niet de minste paarden. Ook dit jaar is deze stal wederom succesvol. Ze zijn in het bezit van nog meer goede paarden zoals: King, Admiral d'Iverne, Jagger Broline en Bella Madonna. Van de reeds elf verreden wedstrijden hebben ze er inmiddels al zeven gewonnen. Hun vaste rijder is John de Leeuw en deze heeft reeds vijf maal gezegevierd dit jaar.

Ook trainer Aad Pools (deze trainer is alle jaren hier trouw aanwezig met zijn paarden) heeft een paar goede paarden in training, namelijk de winnaar van 2013 en 2015: Blackpearl Trans R, maar ook Chaman Rapida en Viva's Limburgia. Het laatste paard heeft al zestien overwinningen op zijn naam staan. Dit is een record aantal zeges op de kortebaan. Het is nog even afwachten, maar mogelijk starten er ook dit jaar verschillende van bovengenoemde paarden op de Teselaar in Bemmel.

Openstelling torens van kasteel Doornenburg

DOORNENBURG - Vanwege het grote succes en de grote belangstelling op de eerste openstelling van de torens op 21 juni openen we de torens van ons kasteel nogmaals op donderdagavond 28 juli en op woensdagavond 17 augustus.

Van 18.00 tot 20.30 uur kunt u van het uitzicht genieten in de hoogste toren van het kasteel, de spietoren. Daarnaast kunt u ook op de torens van het poortgebouw klimmen en van de vergezichten genieten. Elke 20 minuten kunnen er 5 personen mee naar de spietoren. De torens van het poortgebouw kunt u met meerdere personen tegelijk beklimmen.

Prijzen voor deze bezichtigingen per persoon:

  • Spietoren en torens poortgebouw 3,50

  • Spietoren 2,50

  • Torens poortgebouw 1,50

Meer informatie staat op www.kasteeldoornenburg.nl.

Geslaagde blarenprikavonden tijdens 100ste vierdaagse

LINGEWAARD - Ehbo-vereniging Bemmel-Haalderen kijkt terug op geslaagde blarenprikavonden tijdens de 100ste vierdaagse.

Tijdens de 100ste vierdaagse heeft de ehbo-vereniging Bemmel-Haalderen op dinsdag-, woensdag- en donderdagavond een blarenprikpost geopend voor wandelaars die blaren hebben opgelopen. Op deze drie avonden heeft de ehbo-vereniging meer dan 65 wandelaars behandeld, ongeveer 245 blaren geprikt, 180 steriele gaasjes verbruikt en meer dan 150 meter leukoplast geplakt.

Dit was niet mogelijk geweest zonder de sponsoren die deze avonden mede mogelijk hebben gemaakt: Fysiotherapie De Loods Bemmel, cultureel centrum De Kinkel Bemmel, Alustaal Huissen en Elektro Technisch Installatiebureau Balk B.V Bemmel. Meer informatie over de verening staat op: www.facebook.com/ehbobemmel en www.ehbo-bemmel.nl.

9 / 20

10 / 20

11 / 20

12 / 20

13 / 20

Huissense kalender 2017

HUISSEN - Het is een traditie geworden. Want ook voor 2017 hebben de Gilden weer een schitterende kalender gemaakt met prachtige afbeeldingen van Huissens in al zijn vormen. Zo hebben de samenstellers in der loop der jaren al heel wat moois van Huissen laten zien.

In deze editie, die ook weer geheel in kleur is uitgevoerd, is aandacht besteed aan een diversiteit die Huissen rijk is. Ook zijn de Huissense evenementen en gildebijeenkomsten vermeld en er is nog voldoende ruimte vrijgehouden voor eigen notities. De kalender is samengesteld door L. Muller en de afbeeldingen zijn afkomstig van H. ten Have, G. Muller, Gelders Archief, P. van Wolferen en met medewerking van familie Melchers en familie Van Ingen.

De kalender is een mooi cadeau voor iedereen die van Huissen houdt en bovendien steunt u hiermee de Huissense Gilden. De opbrengst is bestemd voor het onderhoud van de historische kostuums.Tijdens de Huissense dag zal de kalender verkocht worden in de speciale gilden-stand.

De kalender is te koop bij drukkerij Kuipers, Slijterij Degen en Primera in winkelcentrum De Brink, stadsmuseum Hof van Hessen, en de VVV. De prijs van de kalender is slechts 5.00 euro.

Zes groene zomerconcerten in Ressen

RESSEN - Vanaf zondag 24 juli kunt u 6 zondagen vanaf half 11 genieten van een reeks klassieke concerten in het eeuwenoude kerkje te Ressen. Initiatiefnemer is Dolf Thedinga, koster op het Erfgoed van Rustiek Ressen in Lingewaard.

Op donderdag 21 juli stapte Rien Adolfs, medebewoner van het rustieke Ressen, op de fiets richting De Plak in Bemmel. Het idee van de heer Thedinga werd door Adolfs voorgesteld aan jeugdigen van stichting Talento Metissimo. Hoofddoel is de wandelaars en fietsers op hun route te laten genieten van de prachtige akoestiek in het 12e eeuwse oude kerkje. En u raadt het al: Om dit alles in stand te houden!

Reacties van jeugd

De jeugdigen van Metissimo vroegen zich af: "Waarom moet er een autobaan door Ressen en Bemmel komen? Wij fietsen iedere dag op de Herckenrathweg omdat we in Nijmegen op school zitten. Daar komen heel veel (basis)schoolkinderen, dat wordt dan veel te gevaarlijk. Wij gaan voor veiligheid en behoudt van Ressen en Bemmel zoals het nu is.

Groene zomerconcerten

Onlangs hadden we in Ressen ons eerste schaakconcert met recital en simultaan en dat was keigaaf. We vinden het een hele eer dat we worden gevraagd; het is een nieuw initiatief en we staan achter het groene plan.

Wie strijkt er mee? Solisten en zomer-musici voor klassieke kamermuziek: van harte welkom! U kunt zich opgeven via de website van Talento Metissimo of een belletje naar Ikira Wortel of Karen Langerwerf: 0481 465786 of 06 25506566.

Betuws landschap

Foto: Martien van Hemmen

BETUWE - Hoe uniek en mooi verbindt de Linge het Betuwse landschap.

Tijdens de oorlog vormde het hier de scheiding tussen strijdende partijen. Nu een prachtige verbinding van gemeenten Overbetuwe en Lingewaard en burgers van overal. Vanaf De Vleugel krijgt de natuurlijke eenheid verder vorm. Het Exoduscomité ziet de historische zone als spiegel voor de toekomst.

Succesvol Open Toernooi van LTC Gendt

GENDT - Van zondag 10 tot en met zondag 17 juli zijn er vele wedstrijden gespeeld op de tennisbanen in Gendt. Tijdens deze Open Toernooi week waren de tennisomstandigheden prima en was het goed toeven op het terras.

Wiecherink Bouwmaterialen was dit jaar voor het derde achtereenvolgende jaar de hoofdsponsor van het toernooi. De sfeer en gezelligheid waren super. Op vrijdagavond was er een gezellige feestavond met dj en loterij. De prijzen waren beschikbaar gesteld door diverse sponsoren. Het weekend stonden de kwart-, halve- en finales op het programma. Een superweekend met mooie wedstrijden en veel gezelligheid op het terras. We kunnen weer terug kijken op een heel geslaagde toernooiweek!

De organisatie is iedereen dankbaar, die dit toernooi tot een succes hebben gemaakt: de spelers, sponsoren, bardienstmedewerkers en alle andere vrijwilligers. Natuurlijk kan een toernooi niet plaatsvinden zonder deelnemers, dus ziet de vereniging hen volgend jaar graag weer terug op het tenniscomplex in Gendt!

Column

Naam

Veldkamp is geen Gendtse naam. Mijn wortels liggen in Malburgen. Opa en oma waren Friezen. Mijn vader is geboren in Haalderen en moeders in Ooy. En toch voel ik me Gendtenaar. Sprèk en schrief de Gèndtse taol. Dat was wel anders toen wij verhuisden naar een nieuwe straat in een onbekend dorp. Onze buren kwamen uit het westen. Allemaal vreemdelingen, zo was het dorpse geroezemoes. Twintig jaar later werd in Gendt de eerste nieuwbouwwijk uit de grond gestampt. Het trok nog meer stadse vreemdelingen met onbekende namen naar het dorp. Toch was Gendt in staat om Gendt te blijven. Toen was er nog geen sociale media waar mensen elkaar konden ophitsen. De VVD twittert een artikel met als kop Nederland moet Nederland blijven. Ik krijg een onpasselijk gevoel van dit soort opruiende tweets. Diezelfde dag las ik in de krant verhalen van en over Eyyub Yaza, Mustufa Dag, Jamal Qoariachi, Halim El Madkoeri, Youssef Azghari en Khalid Boulahrouz. Allemaal Nederlanders, al zijn de namen nauwelijks uit te spreken. In dat opzicht is het fijn dat de Lingewaardse gemeenteraad uit Hollandse kaaskoppen bestaat. Raadslid Joop Janssen bijvoorbeeld. Klinkt puur Hollands. Stoer en vlot uit te spreken. GroenLinks Raadslid Lianne Duiven, een van de weinige vrouwen in de raad. Li-annuhhh kun je met een zwoele toon uitspreken. Maar daar zit ze niet op te wachten. Duiven heeft zich ontpopt zich als een kordate vrouw die weet om te gaan met de verwachting van toenemende verkeersdruk. Nijmegen zoekt mogelijkheden om ontsluiting van de Waalsprong richting Bemmel te verruimen. Anders loopt het verkeer volgens Nijmegen muurvast. Li-annuhhh Duiven heeft een geniaal plan. Geen nieuw asfalt, niet route via Ressen, maar simpelweg niks doen. Want jongeren laten steeds meer de auto staan. Gebruik van elektrische fietsen en scooters neemt enorm toe. Uitstekend openbaar vervoer. Minder autoverkeer. Probleem opgelost. Geniaal! Dat hier niemand aan gedacht heeft. Onthoud deze naam. Lianne Duiven. geboren in Oss.
Sjaak

In een Oogopslag

woensdag 27 juli
09.30 u. H. Martinus Gendt, Eucharistieviering met
Pastoor Peters

zaterdag 30 juli
19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en Samenzang

zondag 31 juli
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastor Bulthuis en het Herenkoor

woensdag 3 augustus
09.30 u. St. Bavo Angeren, Eucharistieviering met Pastoor Peters

vrijdag 5 augustus
10.00 u. Kapel Gouden Appel Bemmel, Eucharistieviering met Pastoor Peters 1e vrijdagviering
10.00 u. Sancta Maria Huissen, Eucharistieviering met Aalmoezenier Crolla 1e vrijdagviering

Fietsen voor KBO Huissen

HUISSEN - Deze keer geen regenjassen maar zonnepetjes. Het was 30 graden. We zijn met 17 deelnemers gefietst naar Valburg.

Daar zijn we bij Bertha’s Hof geweest. Een hortensiakwekerij. Het was te heet voor een rondleiding, maar de eigenaar heeft ons onder het genot van een kopje koffie met een plak cake toch wel het een en ander verteld over zijn hortensia’s.

Volgende fietstocht is dinsdag 16 augustus om 13.00 uur vanaf de Zandse Kerk. De fietstocht is tussen de 25 en 35 km.

Schrijfactie Amnesty Lingewaard

HUISSEN - Amnesty Lingewaard houdt een schrijfactie op 2 augustus, de Huissense Dag.

Net als vorig jaar zal Amnesty Lingewaard met een kraam op de Huissense Dag staan. Dit keer houden wij een schrijfactie voor: De Chinese mensenrechtenadvocate Wang Yu die op 9 juli 2015 in Beijing werd opgepakt en op een onbekende plek vastzit. Pas zes maanden later werd ze officieel gearresteerd op beschuldiging van 'staatsondermijning'. Zij kan tot levenslang worden veroordeeld.

Ook Wang Yu's familie wordt vervolgd. Haar man, Bao Longjun, die voor hetzelfde kantoor werkt als zijn vrouw, kan worden veroordeeld tot vijftien jaar celstraf. Hun 16-jarige zoon, Bao Zhuoxan, staat onder huisarrest bij zijn grootouders, omdat hij met twee vrienden probeerde het land te ontvluchten. Ook de twee vrienden worden vervolgd. Sinds de arrestatie van Wang Yu zijn in China 248 mensenrechtenadvocaten en activisten opgepakt. Achttien van hen zijn formeel gearresteerd en aangeklaagd, veertien van hen op basis van het (aanzetten tot) ondermijning van de staat.

Kom in actie en vraag de onmiddellijke vrijlating van Wang Yu en andere Chinese advocaten en activisten die gearresteerd zijn omdat ze een gevaar voor de staat zouden zijn. "Teken allen de petitie op de Huissense Markt!" Meer informatie staat op lingewaard.amnesty.nl en te verkrijgen via 026 3257986.

Honderd Vierdaagselopers bij Juul Bodyfashion

HUISSEN – Op de eerste dag van de 100ste editie van de Vierdaagse gingen meer dan 100 lopers bij Juul Bodyfashion op de foto met een model. Het leverde het goede doel een toepasselijke bijdrage op.

'Hé, waar is ze nou?!', 'Welke kleur lingerie zou ze nu aan hebben?' en 'Ja! Ze staat er weer!'. Enkele opmerkingen die bij Juul Bodyfashion in Huissen vorige week dinsdag in alle vroegte te horen waren. Zo rond 5.30 uur kwamen de eerste wandelhelden voorbij in het stadje van plezier. Rond 6.30 uur maakte het model in felblauwe, verleidelijke bikini met bijpassend strandjurkje haar opwachting.

Het streven van eigenaresse Juul Nijhuis was om minimaal 100 lopers over de rode loper te krijgen, hen letterlijk een podium te bieden om ze tenslotte op de foto te zetten met het model. Met meer dan 150 foto's is dat aantal ruim overschreden!
Een ludieke actie, vooral om de lopers van The Walk of the World een glimlach of zelfs nieuwe energie te bezorgen voor de rest van de Vierdaagse.

,,De foto's die door de lopers op onze Facecookpagina zijn geüpload, stralen de gezelligheid van deze ochtend meer dan goed uit!'', aldus Juul. ,,De leukste foto heeft een prijzenpakket gewonnen!'' Vanwege deze actie en namens haar winkel is een toepasselijke bijdrage geleverd aan een lokaal goed doel, namelijk Pay it Forward in Huissen van Gerie Nuy.

Juul: ,,Namens Juul Bodyfashion een compliment en een bedankje aan de wandelhelden en ons fijne model. En verder aan iedereen voor de gezelligheid, ook huisdj Hans en onze lieve en aardige buren. Bekijk de foto's op www.facebook.com/JuulBodyfashion.''

Jaarmarkt op Waalstrand

GENDT - Op camping Waalstrand wordt er zaterdag 30 juli van 13.30 tot 20.00 uur de jaarmarkt gehouden, dit jaar met als thema: Op z’n Hollands.

Er is een leuke braderie met Hollandse producten, een koeienspringkussen; er zijn verschillende optredens met onder andere Zeemanskoor Schip Ahoy, William Bonne en een spetterend optreden van 'André Hazes'. De presentatie is weer in handen van Ome Cor met zijn assistente Astrid. Er is een rad van avontuur, de oude vertrouwde riefkoeken zijn er met nog veel meer.

Dit jaar staat de jaarmarkt in thema van Holland, met veel Hollandse muziek. Heb je zin in een gezellige middag kom langs op de jaarmarkt op camping Waalstrand en Veerhuis Concordia, Waaldijk 23A in Gendt.

Lingewaard Tennis Toernooi

ANGEREN - Voor de 5e keer werd er zondag 24 juli Lingewaard Tennistoernooi georganiseerd op het tennispark in Angeren.

De deelnemers konden drie partijen spelen van ieder 3 kwartier. Het was een sportieve gezellige middag onder het genot van een hapje en drankje.Het volgende toernooi staat gepland voor 20 november. Iedereen uit de gemeente Lingewaard is welkom.

19 / 20

Kimo wordt
28 juli
12 jaar
Veel plezier op de middelbare school
Opa en Oma

Hiep Hiep Hoera
Maud
1 augustus 2 jaar
Gefeliciteerd en dikke knuffel van
Opa, Oma, Wilco, Coralien,
Timo en Milou

FEEST, FEEST, FEEST
Kiki wordt 29 juli 11 jaar.
Het wordt vast een super dag.
Kusjes Mama, Papa en Tobi

Lang zal ze leven!
Annemijn werd op 25 juli 7
Gefeliciteerd!
Een dikke knuffel en een fijne vakantie
Opa Ton- Oma Corry

Op 30 juli wordt ons Wies 21 jaar!
Van Harte gefeliciteerd.
Liefs van ons allemaal.

Gefeliciteerd, Ronald, met het
behalen van 't gouden kruis bij deze
bijzonder hete honderdste editie van de Vierdaagse.
De familie!

Allemaal gefeliciteerd met het uitlopen van de Vierdaagse en geniet van jullie wel verdiende biertje op de Via Gladiola!

Deze stoere bink wordt op 26 juli
13 jaar.
Gefeliciteerd Max.
van Opa, Oma en Ton.

Foto: Fedor Meuwsen

Ook de 100 ste vierdaagse
afgesloten,
Met dank aan:
Gemeente Lingewaard
Stichting "De Bol"
En mijn lieve vrouw Rietje

Hoera, op 2 augustus wordt Casper 13 jaar!
Hartelijk gefeliciteerd en
een feestelijke dag.
Liefs, papa, mama, Romy en Jasmijn.

Op vrijdag 29 juli a.s. wordt Florian al weer 7 jaar!
Van harte gefeliciteerd, een fijne dag gewenst en tot zondag.
Liefs van opa en Ria

29 juli wordt Lindsey 10 jaar.
Proficiat!
Wij wensen haar een fijne dag en veel succes bij het meisjesvoetbal van Jonge Kracht in Huissen.
Opa en Oma en ome Twan.

Deze twee kanjers hebben het weer gered.
Heel erg trots op jullie!

"Tis echt waor onze
locoburgemeester WILCO is 50 jaor."
Team H200